a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

2020

Mässtidning ÖPPETTIDER Fredag 20 mars 09.00 - 18.00 Lördag 21 mars 09.00 - 18.00 Söndag 22 mars 10.00 - 16.00

ENTRÈPRISER

200 kr Vuxen 475 kr Familj 2 vuxna + 2 barn 100 kr Barn & ungdom 7-17 år Barn under 7 år Gratis OBS - En entré gäller 3 dagar 100 kr Söndagsentré 50kr Söndagsentré barn 7-17 år

MÄSSKARTA FÖRELÄSNINGAR SCENPROGRAM INTERVJUER ARTIKLAR KURSER

Stockholm Älvsjö 20-22 Mars


Den perfekta starten på fiskesäsongen!

Välkommen till Sportfiskemässan! Sportfiskemässan är den största mässan i Sverige inom sportfiske. Här träffas människor med gemensamma intressen för att titta på nyheter, prova på aktiviteter, tävla, titta på båtar och boka fiskeresor. Vidare har mässan ambitioner att öka intresset för sportfisket och främja fiskevård. Mässan har starka samarbetspartners i Svensk Sportfiskehandel, Sportfiskarna samt Sportfiskeakademin i Forshaga.

Hantverkargata Vi har flera duktiga hantverkare som visar upp sina genuina verk.

Hantverkare på mässan: Lasses flugaskar Håvar.se Bosses fisk Fiskkonservator Lubbe

Ulf Löfdal - Splitcanespön Iljegard Flyfishing Stockholms Knivförening Art Merk

2 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Betesbyggare Succén med Betesbyggargatan fortsätter för 8:e året när vi nu 2020 kommer tillbaka till Stockholmsmässan. Vi har som vanligt samlat Sveriges - och några från grannländerna bästa betestillverkare för att visa er hur det går till. Här snackar vi hantverk i toppklass och ett betesutbud som slår allt annat.

Betesbyggare på mässan: Brunnberg Lures Tauno Lures JW Lures Nyzzo beten Mangeboy Schultz Lures Jerry Vegas Gabriel Lures Waide Lures BS Lures Swingbaits Shark Shad Lures

Mälaren Lures Jenzza Lures Bonibaits Juhlin Baits Duvan Baits Long bay lures Custombaits FP LPlures Gruffdraget Baitbrothers Öhmandraget Vassviken Lures Twk Lures

Läs mer på www.sportfiskemassan.se


Stockholm Älvsjö 20-22 Mars ÖPPETTIDER Fredag 20 mars 09.00 - 18.00 Lördag 21 mars 09.00 - 18.00 Söndag 22 mars 10.00 - 16.00

Vuxen Familj 2 vuxna + 2 barn Barn & ungdom 7-17 år Barn under 7 år OBS - En entré gäller 3 dagar Söndagsentré Söndagsentré barn 7-17 år

Barn och ungdomar Sportfiskeskola Under mässan kan alla barn, mellan 7­-12 år, gå i sportfiskeskolan och lära sig mer om fiskeknepen som ger mer fisk. Under drygt 60 intensiva minuter får du som deltagare i sportfiskeskolan lära dig om våra vanligaste sportfiskemetoder och våra vanligaste fiskarter. Det blir en perfekt introduktion till sportfiskets härliga värld! Sportfiskeskolan genomförs av elever från SportfiskeAkademin i samarbete med Sportfiskarna. Du som deltar får ett gratis medlemskap i Sportfiskarna resten av året! Alla som deltar får dessutom en fin presentpåse fylld med beten från Svensk Sportfiskehandel värde ca 500:- OBS! Begränsat antal platser. Start varje halvtimme.

200 kr 475 kr 100 kr Gratis 100 kr 50 kr

Bygg din egen spinnare Välkommen alla barn upp till 17 år till Schulz Lures monter på Sportfiskemässan! Vi håller till på Betesbyggargatan monter C17:19. Hos oss får du göra en helt egen spinnare, och du har chans att vinna grymma fiskesaker, prata fiske samt att du får en fullproppad goodiebag med massa kul – givetvis helt gratis! För dom mindre barnen finns möjlighet att färglägga häftiga fiskar.

Kastkurser Varför inte prova på flugfiske? På mässan finns det nybörjarkurser varje dag, både för killar och tjejer. Det går även utmärkt att låna med sig spön från leverantörerna och prova senaste spöna och linorna på den väl tilltagna kastbanan.

Magnetfiskepool

Specialerbjudande söndag 22 mars

Testa Forshagagymnasiets fiskesimulator. Med hjälp av fiskespö och en magnet gäller det att fånga så många olika arter och fiskar som möjligt på fem minuter. Alla deltagare rankas kontinuerligt under hela mässan. De deltagarna som får flest poäng premieras med fina priser.

De 300 första barnen 7-17 år får ett haspelspö värt 600 kr + gratis medlemskap i Sportfiskarna under ett år. De 300 första vuxna får 3 nr prenumeration på Fiskejournalen/Allt om flugfiske. Entré vuxna 100:Entré 7-17 år 50:SPORTFISKEMÄSSAN 2020 3

Fotograf: Jonas Nordigårds

ENTRÈPRISER


Båtar och marinelektronik

Båt på mässan

Kajakfisketorget

Sportfiskemässan är Sveriges ledande arena för sportfiskeutrustade båtar. Här hittar ni flera av de senaste båtmodellerna och allt det nya inom marinelektronik. Vill man utrusta sin egen båt med speciallösningar, smarta infästningar för spön, ekolod eller annan utrustning så erbjuder mässan en buffé av färdiga lösningar man kan tittat närmare på. Passa även på att diskutera med fiskeproffsen som är med och kan berätta mer om lösningarna i just deras båtar.

Varje dag 12.00 intervjuar vi våra kajakfiskeprofiler live på Kajakfisketorget.

Båtfiske med avancerad marinelektronik är en av de absolut största trenderna inom sportfisket och det finns i stort sett inget fiske som inte kan effektiviseras genom att man använder välanpassad modern elektronik. Nöjer man sig inte med montersäljarnas rekommendationer så finns även mässans eget ekolodsproffs, Bo Hall, på plats vid specialfisketorget. Varje dag håller han föredrag och berättar om vad den senaste ekolodstekniken har för fördelar. En nyhet för i år är vårt Fisketeamtorg. En mötesplats för er som är med i ett fisketeam. På torget finns reklam och folieringsföretag som kan hjälpa er att fixa till ert Teams image lite extra inför kommande säsong. 4 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Lyssna på proffsen som delar med sig av spännande erfarenheter, vi kommer också att göra mängder av långa och korta sändningar under hela dagarna under mässan på Kajakfiskemagasinets Facebooksida. VÄRLDSPREMIÄR! På Sportfiskemässan kommer vi vara först i världen med att släppa info om en ny fiskekajak som var planerad att släppas först på ICAST i USA i juli.

Båt och kajakrelaterade utställare: Comstedt Raymarine Navionics WestGear Borgs Motor MojoBoats KGK Motor Native Watercraft Lowrance, Motorguide Lithium Boat Solution Svedea Kayakstore UMS Boats

Garmin RAM Mounts Nordic Kajakeriet Björkvikstorp Avanza Kayak & Outdoor Kimple XL Marin Ryds Båtar Skylla Alu Boats Smart Boats LT Nuecanoe Sverige Alloycraft, Hidea Buster powerd by Yamaha Bellyboat Fishing


Båtarna visas upp på Sportfiskemässan 20-22 mars i monter C15:32. Telefon 035-100610 / Marbäck Bäckavattnet 282, 305 94 Halmstad


BRANSCHEN TYCKER TILL

LINUS FRÖHLICH Abu Garcia

PER WESTERLUND BIOS

ANDREAS LUNDBERG Loop Tackle Design

Vad är er mest ökade trend just nu? Att fiska vintertid är hett och trendigt, visst förutsätter det is men på samma sätt som att skidåkare söker sig till snön så söker sig de som är intresserade av vinterfiske till de ställen som har is. Mer än halva Sverige har fantastiska isar just nu.

Många har fått upp ögonen för abborrfisket med kräftimitationer och insett att det är nyckeln till att fånga stora fiskar. Berkley kom nyligen med ett stort sortiment av dessa beten, som finns att se i vår monter. Fler och fler väljer att använda multirulle och särskilt våra lågprofilare är fortsatt mycket populära.

Vi ser en klar ökning av intresset för tekniska kläder av högsta kvalitet! Folk börjar förstå värdet i europatillverkade kläder. Kortare leveransväg, samt bättre kontroll på fabrikerna.

Vilken är er mest spännande nyhet för i år? Isfisketälten med tillbehör som golv, regnskydd, innertält. Nu kan man bo bekvämt under längre tid, även ute på isen.

Vår största nyhet är en betesserie som vi kallar Beast. Här finns gummibeten för abborre, gädda och gös. Särskilt spännande är Beast Twin Tail som sticker ut med sina dubbla svansar. Kolla även in de häftiga rullarna och spöna i IKE-serien.

Våra 7X-spön som kom ut ganska sent förra säsongen, får vi nog räkna som en nyhet i år med. Detta blir första Sportfiskemässan som vi visar upp dem på. Dessa 7-kantigaspön har tagit spödesignen till en helt ny nivå!

Vad får man inte missa på mässan? Isfisketorget – här finns det mycket nytt och spännande att se. Även om det inte alltid finns isar där man bor så kan mycket av den nya utrustningen användas sommartid från båt.

6 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Missa inte när vi visar upp nya beten i akvariet. David Lundh och Tobias Fränstam visar hur du fiskar med kräftimitationer och vår nya jiggskalle Snap Jig som ger jiggarna riktigt häftig gång. Vi demar även nyheter från Svartzonker som McSnack och McPrey.

Man får inte missa att provkasta 7X-spöna, samt prova våra vadarjackor Torne och Dellik som är tillverkade i Sympatexmaterial och har en vattenpelare på 40.000mm.


CALLE ROSSLIN Darts AB

HÅKAN NORLING Guideline

STEFAN TRUMSTEDT CWC

Vad är er mest ökade trend just nu? Abborrtrenden fortsätter öka och det är hårt mellan gädda och abborre numera. Tidigare var jiggfisket den vanligaste metoden men wobbler och andra hårdbeten ökar mer och mer. Något som vi ser öka mer och mer är ”ready made” produkter; stingers, tackel och tillbehör som funkar direkt ur förpackningen.

Alla verksamheter påverkar naturen i någon mån. Vår miljövision är att det skall vara Rent Hela Vägen, det innebär så minimal miljöpåverkan från vår verksamhet som möjligt. Guideline har under en tid startat flera projekt med syfte att få ner miljöpåverkan från kemikalier, plast och CO2 utsläpp.

Predatorfisket dominerar fortfarande med Gädda & Abborre i spetsen. Fler tekniker och fiskesätt medför en explosion av nya produkter.

Vilken är er mest spännande nyhet för i år? Vi har några nya produkter som vi absolut vill nämna. Spöserien Companion en otroligt skön och prisvärd spöserie för både abborre- och gäddfisket. Nya versioner av våra populära Pikerigs, både i 49 trådigt wirematerial samt med våra omtyckta länkade-lekanden. Våra nya hårdbeten. Swiper, en lättkastad allroundwobbler samt vibrationsbetet VibeR.

De nya Elevation och Stoked spöna är banbrytande då de innehåller det senaste inom material- och produktionsteknologi, de är dessutom byggda med miljövänliga komponenter. De här spöserierna är ytterligare ett steg mot vårt mål om mer hållbara produkter och kommer att vägleda den framtida spöproduktionen hos Guideline.

Catch With Care lanserar flera grymma nyheter under 2020. En ny simmande medlem i Buster Jerk familjen dyker upp. Vi presenterar även en mindre modell av Miuras Mouse. Ett gäddbete som fått stor uppmärksamhet senaste året!

Vad får man inte missa på mässan? Såklart Darts monter! Utlottningar och möjligheter att se och klämma på nyheter och kanske träffa en och annan kändis… I övrigt är alltid det mobila akvariet ett måste, med demonstrationer av nya beten och tekniker. Betesbyggargatan är alltid ett säkert kort med alla dessa fantastiska handgjorda beten.

Förutom att alla såklart är välkomna till vår monter för att träffa oss och kolla på årets nyheter, så tycker jag att man inte får missa programmen på Stora Scenen Betesbyggargatan och Flugbindargatan.

Upplevelsen! Här får du se och testa det senaste inom svenskt Sportfiske och träffa alla profiler. Vi ses där!

SPORTFISKEMÄSSAN 2020 7


Fixa fjällturen - fulväderfiske ger nya möjligheter Text: Jonas Nordigårds Foto: Jonas Nordigårds & Didrik Nordigårds Sommarens fiskeupplevelser kryper allt närmre och om några månader ska vinterns planering ta form i ännu ett oförglömligt fjälläventyr. För oss som känner de vindpinade viddernas oemotståndliga dragning är fjällturen med fiskevännerna ofta den höjdpunkt på året som lockar allra mest. Det är något visst med att bestämma sig för ett område och spendera otaliga timmar med att gå igenom fjällkartor för att hitta en lämplig plats för basläger. Att sen minutiöst söka av närliggande vatten med Google Earth och hitta de mest intressanta djuphålorna och grynnorna är nästan ett äventyr i sig. Ytterligare en dimension i planeringen är att försöka finna andra som besökt området och hoppas på att lyckas lirka fram några tips som endast de som upplevt fiskeplatsen kan delge. Till slut är man redo och planen som tagit form är, som alltid, nästan för bra för att vara sann. 8 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Fiskemöjligheterna i den svenska fjällvärlden känns nästan oändligt stora och även om jag själv har fokuserat på Kirunafjällen längst upp i norr i 20 års tid så har jag bara skrapat på ytan av områdets potential. Det finns så oändligt många fina fiskeplatser och trots att mycket är omskrivet så finns det fortfarande mängder av nya platser att upptäcka. Flyger man helikopter ut och har några alternativa för basläger klara så är möjligheterna till att få ha sina fiskeplatser för sig själv stora. Harren är en tacksam art som nästan alltid är på hugget och vill man ha lite mer utmaning så är rödingen den art som jag håller högst. Att fiska efter försiktigt vakande rödingar med torrfluga när vinden lagt sig och insekterna börjar visa sig på ytan är en upplevelse som blir som en drog när man fått uppleva det. Man vill uppleva det igen och igen och igen… Tyvärr är vädret ofta nyckfullt uppe på fjällen och sista två åren har det bara varit sporadiska


SPORTFISKEMÄSSAN 2020 9


tillfällen då vinden lagt sig måttligt när varit ute. Det är då man utmanas att testa nya taktiker, för man vill ju fortfarande lura fjällens finaste troféer till hugg. Ett år hade vi hård vind i flera dagar. Att fiska med torrfluga var uteslutet. Hade vi däremot varit på havsöringsfiske hade vädret ansetts ok. Vi bytte taktik och började fiska av platserna som när vi fiskar havsöring. Vi körde lite olika streamervarianter och lade kasten med fem meters mellanrum i den klara fjällsjön. Det tog inte lång stund innan vi hade de första kontakterna. Att beta av långa landremsor på havsöringsvis visade sig fungera lika bra på rödingen som det gör efter havsöring i havet. Vädret var inte längre ett hinder och vi började leverera fina fångster även i riktigt dåligt väder. Det samma gäller öringfiske och det är heller ingen slump att många anser att hårt väder är det bästa för stor öring. Vinden skapar rörelse i vattnet och den större fisken älskar att jaga i skydd av strömmarna som virvlar runt under ytan. Att planera sin egen fjälltur kan kännas svårt om man saknar erfarenhet. På mässgolvet hittar ni flera guideföretag, fiskeområden samt helikopterföretaget Kallaxflyg som är plats och kan hjälpa er som vill flyga ut själva med att få till en upplevelse på bästa vis.

10 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


Vi flyger från Kurravaara, Nikkaluokta och Abisko.

HÅLLBART FISKE OCH JAKT I ORÖRDA OMRÅDEN Med över 20 års erfarenhet av fiske i det mäktigaste Sverige har att erbjuda Kirunafjällen tar vi dig till fisket du drömt om. Våra vatten och områden täcker alla behov från mäktig fjällmiljö med dalgångar till kalfjäll med plattare landskap. Flugfiske efter storöring/harr/röding i fjällsjö eller strömmande vatten imponerande storlek. Vi erbjuder:

• • • • •

Färdiga paketlösningar Skräddarsydda lösningar efter ditt behov Utrustning Fiskeguidning av kirunabor med stor erfarenhet Boende i fjällstugor

Alla våra gäster från Nikkaluokta och Kurravaarabasen bjuds på kaffe och relax med bastu efter avslutat drömfiske.

BOKNING & INFORMATION 0980-81 000 l kallaxflyg.se


Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

PROGRAM FREDAG

SCENPROGRAM 10:30 - 10:50 11:00 - 11:20 11:30 - 11:50 12:00 - 12:20 12:30 - 12:50 13:00 - 13:20 13:30 - 13:50 14:00 - 14:20 14:30 - 15:10 15:30 - 15:50 16:00 - 18:00

Drömfiske Jämtland och Härjedalen Linnéa Lönns artfiske Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos Västkustens spännande havsöringfiske med Jonas Nordigårds Jano och Swedish Pike league Svenska storgäddor med Oscar Trowald Utdelning ur Sportfiskarnas fiskevårdsfond 08-fiske med Tobias Fränstam & HC Andersson Modevisning (OBS 40 min) Bli en bättre havsöringsfiskare med John Kärki Finalen i Fly vs Jerk 2019 (OBS 120 min)

KASTBANAN 09:00 - 10:30 12:00 - 12:30 14:20 - 14:50 15:00 - 15:30

Edgeflyfishing One Shot Competition 2020 KVAL Lär dig flugfiske med Mattias Drugge KURS Flugkastning för alla Edgeflyfishing One Shot Competition 2020 FINAL

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00

Så här gjuter du dina egna jiggar Fånga storgäddan tips ,trix och tävling – Mattias Åström Hälleflundra och stortorsk i Norge – Ella Micalsen Ekolodskurs med Sidescan och Panoptix – Bo Hall Amazonas stora fiskar – Olof Engstedt/Jonathan Berg Havsöring på Gotland – Nicka Hellenberg

AKVARIET

DRAGBASSÄNG

KAJAKFISKETORGET

11:15 - 11:30 Z-Man 11:40 - 11:55 Darts 12:05 - 12:20 Vision 12:30 - 2:45 Abu Garcia/Berkley 12:55 - 13:10 Svartzonker 13:20 - 13:35 Z-Man 13.45 - 14.00 CWC 14:10 - 14:25 Vision 14:35 - 14:50 Abu Garcia/Berkley 15:00 - 15:15 CWC 15:25 - 15:40 Daiwa 15:50 - 16:05 Robbo/Nyttfiske

11.00 - 11.20 Kanalgratis 12.00 - 12.20 CWC 12.30 - 12.50 Daiwa 13.00 - 13.20 Kanalgratis 14.00 - 14.20 Darts 14.30 - 14.50 DittDrag

Varje dag 12.00 intervjuar vi våra kajakfiskeprofiler live på Kajakfisketorget. Lyssna på proffsen som delar med sig av spännande erfarenheter, vi kommer också att göra mängder av långa och korta sändningar under hela dagarna under mässan på Kajakfiskemagasinets Facebooksida


MAXIMERA DETALJNIVÅN

FOTOLIKA SONARBILDER MED ELEMENT OCH HYPERVISION™ ⊲ LJUSSTARK OCH ROBUST ⊲ DETALJRIK 1,2 MEGAHERTZ HYPERVISION ⊲ INBYGGT REALVISION 3D SONAR ⊲ MAPPA EGNA SONARKORT MED REALBATHY ⊲ ALLT°I°ETT CHIRP GIVARE ⊲ SNABB FYRKÄRNING PROCESSOR

Läs mer om Element på raymarine.se/element


Träffa fiskeprofilerna

Smockat Scenprogram Sportfiskemässans självklara mötesplats för vetgiriga fiskare. Årets scenprogram är likt tidigare år fullproppad med underhållning för alla. Den 20-22 mars är det åter dags för fest. Sportfiskemässan intar Stockholmsmässans lokaler och fylls med trevligheter för alla oss som tycker sportfiske är det roligaste som finns. En viktig del av tillställningen är kalaset vid Stora scenen där det ska finnas något för alla typer av sportfiskare och för att dra några ess från scenprogrammet så kommer Älvräddarnas auktion, premiär för Svartzonkers galna gäddfiskefilm från Kanada, Martin Falklind berättar om sitt spännande filmprojekt mm.

Modevisning Modevisning från med flera av våra utställare: Vision, Guideline, CWC, Fladen, Leech, Didriksson, Grundéns & Pinewood – självklart uppvisade av fiskekändisar.

14 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Communitygata Här nedan presenteras bloggare, Youtubare mfl som bla skriver och filmar för Sportiskemässan, några utav dem kan du träffa på plats på mässan 2020.

Bloggare på mässan: ThePikeFather Fiskesyndrom Uppsala Pike Brigade Fiskefamiljen Breamtime Swedish Angler Sportfiskeakademins Blogg Betesboxen

Flicksländan Sussis Symfoni Piscatus Fiskeroffe Adrians Fiske Raintroutfly Gälgreppet


Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

ÖPPETTIDER Fredag 20 mars 09.00 - 18.00 Lördag 21 mars 09.00 - 18.00 Söndag 22 mars 10.00 - 16.00

Vuxen Familj 2 vuxna + 2 barn Barn & ungdom 7-17 år Barn under 7 år OBS - En entré gäller 3 dagar Söndagsentré Söndagsentré barn 7-17 år

200 kr 475 kr 100 kr Gratis 100 kr 50 kr

Flugbindargata

Edge Casting Cup

Sportfiskemässan har precis som tidigare år lockat flera av branschens hetaste namn till Flugbindargatan! Vi har varit noga med att se till att täcka upp de flesta olika flugtyper så det finns något att se för alla som är intresserade av flugbindning.

Edgeflyfishing Casting Cup är en av mässans största publikmagneter och i år blir det elfte året i rad som tävlingen avgörs på mässgolvet. Alla som vill kan vara med och utmana ett flertal av våra bästa flugkastare. Vi tävlar som vanligt i tre disipliner: One Shot, Switchcast och Trout Distance.

Flugbindare på mässan: Niklas Dahlin Stefan Biehl Ilias Karanzas Joachim Höije Steve Cooper Paolo Ceccon Andreas Andersson Johan Ivemyr Ulf Hagström

Jan Edman Enrico Fantasia Stefan Larsson Tim Woods Melaine Figueira John Williams Fabio Federighi Jo Stephenson Fabio Gasperoni Skúli Kristinsson

Specialfisketorget Specialfisketorget har blivit en succé med fullt av olika föreläsningar, workshops mm. Föredragen handlar om det fiske som du helst vill uppleva. Föreläsningarna är spännande, upplysande, adrenalinhöjande, och oerhört lockande. Välj dina favoriter och dröm dig bort till Afrika , Spanien, Nordnorge, Mexico eller bästa gössjön.

Varje dag är det kval på förmiddagarna och finalen går under eftermiddagen. Ta chansen och delta själv eller var med och heja fram deltagarna i publikhavet som omger kastbanan.

Isfisketorget På Isfisketorget hittar du vinterns coolaste isfiskeprylar. Kom och mys runt i vår vintervärld, testa säsongens kyligaste isfiskenyheter och ta chansen att klämma, känna och få goda råd. Vi bjuder både på aktiviteter och flera tävlingar med finfina priser. Här finns något för alla oavsett ålder. Hjärtligt välkomna och Stay Frosty!

SPORTFISKEMÄSSAN 2020 15

Fotograf: Stinger Productions

ENTRÈPRISER


FLY vs JERK 11 FLY VS JERK är tillbaka med ännu en säsong! Den här gången får vi följa inte mindre än åtta supertaggade lag som alla kommer göra allt i sin makt för att stå som vinnare på finalen på Sportfiskemässan den 20:e mars. De åtta lagen som deltar i år är: CWC Fishing Team – Stefan Trumstedt & Pierre Monjarret Team Vision – Niklaus Bauer & Markus Tandefelt Team ILLEX/Gunki – Frédéric Jullian & Manuel Fyrestam Team Leech – Alexander Lexén & Markus Maliszewski Team Raymarine – Per Tjernström & Viktor Enblom Team Jiggar.nu – Björn Boström & Jacob Hanc Team Mouse – Tony Andersson & Andreas Andersson Team Silver/Suzuki – Berra Mårdh & Lars Litzell

Se finalen Stora Scen 16:00 fredag

Första avsnittet började sändas fredagen den 24:e januari kl. 19:00 och sedan 9 fredagar i rad fram till Sportfiskemässan där den stora finalen kommer hållas på fredagen kl 16.00 på Stora Scenen.

16 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


Vi satsar sex miljoner på FISKEUTVECKLING och TILLGÄNGLIGA fiskeplatser

Vill Du prata eller tipsa oss om tillgänglighet. Vi tipsar Dig om våra fiskeplatser Vi finns i monter

C07:29

PREPARE FOR NATURE

Sugen på havsöringsfiske på Västkusten? Träffa Wild Fish Sweden och Fjordguiderna i Edgeflyfishings monter vid kastbanan.

Tormek T-4 Bushcraft innehåller jiggar för slipning av kniv och yxa, så att du enkelt kan förbereda verktygen för dina äventyr. För mer information, besök tormek.se

koakeäT

ss Träffa o r i monte C15:18

Slipstenen gör den initiala slipningen.

den Brynskivan ger n. pa är slutliga sk

www.wildfishsweden.se


Sugen på nya prylar? Är det tid att fylla upp betesaskarna? Eller letar du kanske en ny jacka eller ett nytt spö? Mässan har ett oöverträffat utbud av butiker med kunnig personal som är redo att hjälpa dig genom djungeln av produktnyheter som finns på mässan. För dig som söker det lilla extra finns det även många hantverkare som gör helt unika produkter. Oavsett om du är nybörjare eller proffs så är mässan rätt plats att starta säsongen på och som sportfiskare kan du räkna med ett produktutbud utöver det vanliga.

Butiker på mässan: Vestlis Flugfiske och Fritid Jiggar.nu Dittdrag.se Leech Fladen Fishing Wolfcreek Lures Eastfield Svartzonker - Betesbyggarkiosken Bengtssons Fiske Sporting Fishline Kosto-Uistin Huntyard & Berras Danielsson Flyfishing Stockholms Jakt & Fiske Nielsens Sportfiske Wollmars Fiske-Jakt-Fritid Upplev Äventyr & Fritid Flugbindning.com Harrkungens fiske

Fotograf: Frida Larsson

18 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


Evinrudes nya

G2 115-150 HK Marknadens renaste motorer Pris från 139.900:-

KAMPANJ

25 till 90 HK Motorkampanj på 25, 30, 40, 50, 60, 75 och 90 HK. Pris från 39.900:-

Välj miljö, välj Evinrude


MÄSS o p r u m

W

ir e

E

L

L a d d r u m

H M

S

o p r u m

A

V

- t e k n ik

B

C14:48

C14:41

C12:59

8x2 C13:50 Flugfiske i Norden

FLUGBINDARGATAN

C11:49

C12:49

C13:43 Harrkungen

C13:41 16x14

10x10

6x10

8x14

10x6

METETORG

FRITIDSFISKARNA 3x8

12x6

S

2x6

Edgeflyfishing Casting Cup KASTBANA

8x10

C14:30 C16:31

C15:31

C15:32 9x3

4x8

5x18 8x8

C16:29

C15:29

5x2

Bolga Brygge Fjordguiderna

16x7

C11:20

C14:20

8x8

Förråd 4x2

SCEN

C07:30

C11:22

C11:24

C14:21 C16:20b 6x2,5

4x8

C07:31 7x4

3x8

C07:29

8x10

14x10

5x3

C09:22 C09:28 6x6

SPECIALFISKETORG

C06:23

C07:23 C07:20

2x5

C09:20

BA FIS P

3x5

12x13

8x10

3x9

C06:21

7x16

2x8

3x11

Arctic Heli

3x2

3x5

3x10

6x2,5

C15:10 6x2

C10:10

C11:10

C12:10

C14:10

17x2

12x2

C09:10 26x2

8x2

6x2

h ä r .

RESTAURANG BURGER

WC W

m

C

C

S B S

R E

T

A

U R A

N T

R E R E

S S

C T A T

A

F U E R A U R A

h ä r .

o n t r a r

m

I n g a

C

T U A R U G R E A R N T

RESTAURANG CAFÉ

R E

N T N T

O B

S

W

o n t r a r

I n g a !

O B

WC

S

!

WC

C07:10 Bränna Gårdsme

Mallgårds Rökeri

!

5x2

o n t r a r

C15:18

2x6

h ä r .

C16:20a

3x3

8x8

T

2x7

C07:21

10x5

Bellyboat Fishing

KAJAKFISKETORG

C15:21

C17:19 Gör din egen Spinnare med Schulz Lures Barn 7-17 år

2,5x5

16x6

14x6

C06:38

C06:37 C0

Testbassäng kajak

C09:24

C09:21

Bolga Brygge - Fjordguiderna 12x3 C10:21 12x4

3x7

C17:22 West Valley Lures & 9x2 Lovely lures C17:20 C16:21 Freewater 6x3

2x20

C10:29

C13:28

C14:28

C14:29

DRAGBASSÄNG 6x7

50x20

8x10

8x4

4x

C06:31 C09:30

C15:30

9x5

6x2

C07:39

m

8x4

C16:30

C17:28

2x52

DRÖMFISKEBÅTEN

14x6

9x11

8

C08:32

C09:38

C10:30 C09:39

C10:31

3x2

C06:43 6x14

2,5x4

I n g a

BETESBYGGARGATAN

C14:35

16x8

C15:34 C15:33

C08:40

S

V

C16:41

3x6

C06:44

Karlskoga -Degerfors en fiskedestination

2,5x5

C08:41 C08:43 Danielsson Flyfishing 5x3 4x3

4x11

C06:48

Pjesker Adventure C

C08:44 Lars Furbergs båt Team Viagra

9x11

16x4

4x10

3x2

2,5x5

C10:41

C12:41 C15:39

C06:51 C06:52 C12:61 C07:45 Kvaröy C07:49 Jrss Lures Sjöhus Jacon 4x2 Hellcat Lur Sweden 3x

C08:46 C07:43 Stay dry by Kny

C08:45

4x3

9x15

5x2

3x2

C10:48 OMK C10:40

9x8

Flugbindning.com

C12:60

Hans Lidman Sällskapet

11x2

3x2

UNGDOMSGATA

10x8

C14:40

C10:54 C08:48 SPÖBYGGARGATA

C10:49

C11:48

Sveriges Funktionshindrades Frilufts & Fiskeförening

4x4

2x10

C17:21

C11:50 C11:52 C10:50 C10:51 C10:52 C10:53

Lasses Iljegard Bo Fiskevårds Ulf Löfdal Art Merk Flyfishing Wessman linjen 20x2 Flugaskar 3x2 Blekinge 3x2 3x2 3x2 3x2 3x2

Kajakeriet

EUROPAS STÖRSTA AKVARIUM

C16:49

16x2

O B

V

COMMUNITY GATA

C15:57

C15:41

17x2

m

y g g

HANTVERKSGATA C16:50 C17:37

H M S

Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

C

W

C

Bromölla Marin & Fiskecenter h=4040 b=6500

h=4040 b=6500

PC3

E

P

T

I E

S

T

I E

S

3 0 0 0

L I F F

W

T

H ö d j

O A O K O M S T C

A

L

Fiskejournalen - Allt om Flugfiske C05:48 Fiskekonservator Lubbe C05:30 Fisketeam Torg C03:31 Fiskevårdslinjen i Blekinge C10:52 Fjordguiderna C10:29b Fjällorna C08:46 Flugbindargata C12:59 Flugbindning.com C13:41 Flugfiske i Norden C13:50 ForshagaAkademin C04:21 FP LP Lures C17:21p Freewater C17:20 Fuskare C05:41 Garmin C15:33 Gruffdraget C17:21g Grundéns C04:31 Guideline C10:41 Gör din egen Spinnare med Schulz Lures, Barn 7-17 år C17:19 Hans Lidman Sällskapet C12:60 Hardy Flyfishing C14:40 Harrkungen C13 43 Havs- och vattenmyndigheten C05:37 Hellcat lures C06:52 M

P

R

E

S

O R K

O R K

S

H O P

20 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Communitygatan C17:37 Comstedt C14:35 Custombaits C17:21s CWC C15:39 Daiwa C17:28 Danielsson Flyfishing C08:43 Darts C07:20 Det Goda Från Italien C06:10 Didriksons Regnkläder C05:33 Dittdrag.se C03:23 Dittdrag.se C16:29 Dragbassäng C15:29 Drömfiske Jämtland Härjedalen C05:38 Drömfiskebåten C09:39 Duvan Baits C17:21q Eastfield C16:20b Edgeflyfishing.com C10:29 Esox Gear C17:21ii Europas största akvarium C15:41 FFI - Fly Fishers International C08:44 FishEco C06:38a Fishline C10:40 Fiskedestination C06:48 FiskeDestination BERG (Fiskaiberg) C07:29

E

M

AB Fladen Fishing C15:57 Abu Garcia C14:41 Alloycraft, Hidea C11:20 Arctic Heli C07:21 Art Merk Studio C10:50 Avanza Kayak & Outdoor C07:39 Baitbrothers C17:21o Baltic Sea fishing C04:35 Barnfiske pool C06:23 Bellyboat Fishing C06:37 Bengtssons Fiske C14:10 Betesbyggargatan C17:21 Bite of Bleak C04:34 Bolga Brygge C10:29a Bonibaits C17:21i Borgs Motor C14:21 Bosses Fisk C10:53 Brunnberg lures C17:21f Bränna Gårdsmejeri C07:10 BS Lures C17:21b Bushman Myggmedel C12:61 Buster powered by Yamaha C16:49 Catch&Relax C03:26a Camp Steinfjord C06:21 C

S P T O A DG I E E

PC2

SPORTFISKEMÄSSAN 20-22 MARS 2 PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

UTSTÄLLARE


PROVA PÅ ATT BINDA EN FLUGA

C03:46

Magelungens -fiske.se 5x2

C03:44

2x5

C03:28

C06:42

8x2,5 8x2,5

x3

C05:39

Reimo Campingbuss

2x7

C03:26

9x14

7x3

5x14

4x3

Tackelsnack Nytt Fiske

C03:33

7x8

8x5

2x11

C03:25 5x4

C04:35 C03:34 Baltic Sea Fishing 2,5x4

2x4

C03:24

7

06:36

C05:37 Jordbruksverket 8x3 Hav- och Vattenmyndigheten SLU Länsstyrelsen i Sthlm

2,5x4 2x5

5x11

6x7

C06:34

C05:35

C05:34 8x3

C05:32 C05:30 C05:33 FiskeInternational Tackle konservator Lubbe

5x9

3x5

5x5

7x3

PC5

C05:36

h=4100 b=3300

C04:37

C05:38 8x4

C04:33 Stockholms Knivförening C04:31

7x5

5x4

C03:23

C03:31

FISKETEAMTORG

5x4

5x9

2x10

C03:20 C04:21

C05:28

C L O A K G A R D E R O B R O O M T A L K T A L K

C05:21 8x4

5x6

C03:21

ARNSKEPOOL 6x8

15x16

5x16

8x12

3x10 2x10

2x19

Pixelon Illustrations

C01:20

20x1

C01:16 C01:18

C05:10 C06:11 C06:10 Konfektus Olivhus Det goda 3x2 ejeri 6x2 3x2 från Italien

C01:14

5x2

a

s as

K

h ä r .

C03:07

m

C01:12

a

ss

Ka

O B W

C03:05

a

ss

Ka

C01:10

C03:04 C03:03

E s l k å p

1 ,5 mF ri tt

C02:04

Garderob C K

C E L L S

ENTRÉ BESÖKARE

Kayakstore.se C06:31 Restaurang KGK Motor AB C14:29 Kimple C11:24 Konfektus C05:10 Kosto-Uistin C16:21 Kvaröy Sjöhus C07:45 Lars Furbergs båt - Team viagra C07:43 Lasses Flugaskar C11:50 Leech C10:30 Lithium Boat Solution C15:30 Long Bay Lures C17:21r Loop Tackle C13:28 Lowrance, C-Map & MotorGuide C14:30 Länsstyrelsen i Stockholms Län C05:37 Magelungens Fiskevårdsförening C03:46 Mallgårds Rökeri C09:10 Mangeboy C17 21l Memira Eyecenter C03:44 Metetorg C08:45 Mikado C06:43 Mojoboats C05:21 Mälaren Lures C17:21x Native Sweden C09:38 Navionics C15:34 2 2 0 p

G A

R D E

T

R E

S

T

N

H E

A

U R A

N T

E

N T R V

E

R

I C E

R O O M

C

W

L I F C

T

S

High 5 Lures C17:21l Hornavan Hotell C05:35 Huntyard & Berras C16:50 Håvar.se C11:52a Hökensås Sportfiske C09:24 iFiske C06:38 Iljegard Flyfishing C10:51 International Tackle C05:32 Isfisketorg C04:41 Jacon Sweden C07:49 Jenzza Lures C17:21t Jerry Vegas C17:21a Jiggar.nu C03:20 Jiggar.nu C03:21 Jordbruksverket C05:37 Jrss Lures C06:51 JuhlinBaits C17:21n JW Lures C17:21k Kajakeriet Björkvikstorp C09:30 Kajakfisketorg C07:30 Kallax Flyg C08:40 Kanalgratis.se C03:39 Karlskoga-Degerfors en fiskedestination C06:44 Kastbana / Edgeflyfishing Casting Cup C10:31

H A

PC1 WC

W

h=4040 b=3300

ServiceCenter

C L O A

F

W

O R K

O R K

S

H O P

S C

!

2020

C01:08

C

o n t r a r

I n g a

Tobias Fränstams båt

WC

C

C06:41

ISFISKE TORG

7x2

C

C05:41

C06:40

Realcraft Boats

ö r r å d

C06:45 5x2

F

15x12

W

5x3

5x3

C

C03:39

C04:41

W

Sticklinge

W

C04:48 6x2 Fishing Crew 5x2

T

B y g g lo c k v ä g g s m a g a s in

C04:50

STORA SCENEN

C05:48

e C06:47

B

C06:49

D is k r u m

C05:50 5x2

a g a s in

C06:50

res

x2

lo c k v ä g g s m

1 2

Nielsen Sportfiske C12:10 Nordic Husbilar C05:39 Nucanoe Sverige C07:31 Nyzzo beten C17:21e Olivhus C06:11 OMK AB C10:48 Patagonia C14:27 Pinewood C05:36 Pixelon Illustrations C01:20 Point 65 C08:32 RAM Mounts Nordic C06:34 Raymarine C15:31 Raymarine C15 31 Ryds Båtar C03:33 Schulz Lures C17:21u Seart C16:41 SFFF-Sveriges Funktionshindrades Friluft och Fiskeförening C11:49 Shark Shad Lures C17:21c Skylla Alu Boats C05:36 Smart Boats LT C04:37 Sorsele Kommun C06:45 Specialfisketorg C10:21 Sportfish Master C03:24 Sportfiskarna C05:28 Sporting C09:20 Sporting C10:10 Spöbyggargata C08:48 Stay Dry By Kny AB C08 46 Sticklinge Fishing Crew C04:48 Stockholms Fiske & Jakt C06:49 Stockholms Fiske & Jakt C06:50 Stockholms Knivförening C04:33 Stora Scenen C05:50 Subaru Nordic C09:21 Svartrökarna C15:10 Svartzonker - Betesbyggarkiosken C16:30 Svedea C11:10 SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET C05:37 Sveriges Organiserade Fiskeguider - SOF C09:22 Sweden Fishing C03:26 SwingBaits C17:21d Tacklesnack - Nytt Fiske C06:36 TaunoLures C17:21j Tiveden Ekoturism område C06:41 Tormek C15:18 Tranås Energi C06:42 Twk Lures C17:21z Ulf Löfdal Splitcanespön C11:52 UMS C15:21 Ungdomsgata/Fritidsfiskarna C11:48 Upplev Äventyr och Fritid C11:22 Vassvikens Lures C17:21v Verolures C17:21m Vestlis Flugfiske & Fritid C14:48 Vildmarken C12:49 Viltmat.se C08:41 Vision Group C12:41 Visit Åland C05:34 Waide Lures C17:21h West Valley Lures, Ulm Lures C17:22 WestGear C15:32 Westin C16:31 Wild Fish Sweden C10:29c Wolfcreek Lures C16:20a Wollmars Fiske-Jakt-Fritid C14:28 XL Marin C14:20 Älvräddarna C06:40 Öhmandraget.se C17:21y B

KARTA

SPORTFISKEMÄSSAN 2020 21


Isabel Syrjä Team Abu Garcia Ålder: 32 år Bor: Åsarna/Östersund Isabel inledde sin fiskekarriär tillsammans med sin farfar under sin uppväxt i Värmland. Några år efter skolåren tog hon upp fisket på nytt. Mete med flöte i kustbandet runt Kalmar, dit hon flyttade i samband med sina studier, blev starten på ett spirande fiskeintresse. Hon avancerade snabbt inom metet och har idag fått brax på över fem kilo, sutare på nästan tre och spegelkarp på 13,5 kilo. I samma veva började hon även fiska gädda och abborre. Kalmarområdet erbjuder fantastiska fiskemöjligheter och det är otroligt kul att höra Isabel berätta om hur hon har kämpat på och utvecklats som fiskare på egen hand. En höjdpunkt och drömfisk för många av oss är hennes abborre på 50 centimeter och hela två kilo. Idag är hennes favoritfiske gädda med spinnspö och en av de häftigaste fiskeplatserna hon upplevt är Eriksberg i Blekinge.

Isabels favoritutrustning för gädda Revo Beast Mass Beat II 8’2” 45-90 g spinn Svartzonker McJerk och McSnack

Numera bor Isabel i Åsarna utanför Östersund och det är intressant att lyssna på när hon berättar om hur hon har börjat utforska sina nya vatten runt om i Jämtland. Det känns som att hon har hittat en riktigt fin plats att bo på och vi kan nog räkna med att Isabel kommer lyckas dra några riktigt stora gäddor redan under kommande säsong. Isabel fick frågan om vilka som var hennes drömvatten i Sverige? Att få fiska efter stor gädda i Vänern eller Arjeplog var två av de områden som hon satte främst framför att utforska sina nya hemmavatten.

Fotograf: Nicka Hellenberg

Isabel är en riktig allätare inom fiske och vi tackar för att vi fick växla några ord med en så här passionerad fiskare. På mässan kan ni träffa Isabel i Abu Garcias monter där hon är på plats och representerar Team Abu Garcia. Vill ni läsa mer om Isabels fiskeäventyr så finns hon även på sociala medier: https://www.facebook.com/isabel.syrja Instagram: @bellafishinglife samt @bellalures 22 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


T S A E B E H T H UNLEAS

DESIGNADE I SVERIGE / FTALATFRITT GUMMI / UNIKA SIMRÖRELSER / HANDMÅLADE PADDLE TAIL 17 & 21 CM •CURL TAIL 17 & 21 CM • TWIN TAIL 17 & 21 CM PIKE SHAD 16 CM • ZANDER SHAD 9 & 12 CM • PERCH SHAD 8 & 10 CM

SE ALLA MODELLER I VÅR MONTER! POWERBANK PÅ KÖPET! Handla produkter från Abu Garcia och Berkley för minst 1000 kr så får du en snygg och praktisk powerbank! (Gäller på Sportfiskemässan, så långt lagret räcker)


PROGRAM LÖRDAG

Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

AKVARIET

SCENPROGRAM 10:00 - 10:20 10:30 - 10:50 11:00 - 11:20 11:30 - 12:10 12:15 - 12:55 13:00 - 13:20 13:30 - 13:50 14:00 - 15:20 15:30 - 15:50 16:00 - 16:20 16:30 - 17:00

Svenska storgäddor med Oscar Trowald Västkustens spännande havsöringfiske med Jonas Nordigårds Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson Modevisning (OBS 40 min) Svartzonker visar filmen om Great slave lake (OBS 40 min) Den magiska världen under ytan med Falklind Sportfiskarens bästa vän är ekolodet med Bo hall Auktion för Älvräddarna (OBS 80 min) Förbättra flugkastet med Tellis Katsogiannos Bli en bättre havsöringsfiskare med John Kärki 08-fiske med Tobias Fränstam och HC Andersson

KASTBANAN 09:00 - 10:30

Edgeflyfishing Switchcast Competition 2020 KVAL

12:00 - 12:30

Lär dig flugfiske med Mattias Drugge

14:30 - 15:00

KURS Flugkastning för alla

16:00 - 16:30

Edgeflyfishing Switchcast Competition 2020 FINAL

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00

Fånga storgäddan tips ,trix och tävling – Mattias Åström Havsöring på Gotland – Nicka Hellenberg Hälleflundra och stortorsk i Norge – Ella Micalsen Ekolodskurs med Sidescan och Panoptix – Bo Hall Amazonas stora fiskar – Olof Engstedt/Jonathan Berg Så här gjuter du dina egna jiggar

DRAGBASSÄNG

11.00 - 11.20 Kanalgratis 10:50 - 11:05 Z-Man 12.00 - 12.20 CWC 11:15 - 11:30 Svartzonker 12.30 - 12.50 Daiwa 11:40 - 11:55 CWC 14.00 - 14.20 Darts/Renzstein 12:05 - 12:20 Vision 15.00 - 15.20 Kanalgratis 12:30 - 12:45 Abu Garcia/Berkley 15.30 - 15.50 DittDrag 12:55 - 13:10 Darts 13:20 - 13:35 Svartzonker 13.45 - 14.00 Z-Man 14:10 - 14:25 CWC 14:35 - 14:50 Vision 15:00 - 15:15 Abu Garcia/Berkley 15:25 - 15:40 Daiwa 15:50 - 16:10 NyttFiske Speedbejt 2020

KAJAKFISKETORGET Varje dag 12.00 intervjuar vi våra kajakfiskeprofiler live på Kajakfisketorget. Lyssna på proffsen som delar med sig av spännande erfarenheter, vi kommer också att göra mängder av långa och korta sändningar under hela dagarna under mässan på Kajakfiskemagasinets Facebooksida


TROLLINGMOTOR

MINN KOTA FOTPEDAL

GPS/EKOLOD

TALON FOTKONTROLL

GPS/EKOLOD

TALON GRUNDVATTENANKARE

i-PILOT LINK SYSTEM

MOBILAPPAR

FJÄRRKONTROLLER

Nätverkskompatibla enheter från Minn Kota kan kommunicera med Humminbird och dela data via Ethernet och Bluetooth. I-Pilot Link kompatibla motorer ansluts till nätverkskompatibla Humminbird via Ethernet och Talon ansluts till enheterna trådlöst via Bluetooth. Läs mer på comstedt.se.


Missa inte att hälsa på proffsteamen Träffa vinnarteamen från Perch Pro 6 på mässan. Perch Pro har nu avverkat sin sjätte säsong och det är fantastiskt att se hur den här serien är med och utvecklar abborrfisket och ökar intresset för en av våra vanligaste svenska fiskarter. I år vann Team Sporting från Örebro tätt följda av Gunki och Fly dressing som knep andra och tredje plats. CWC, Fox Rage och Nays hade lite svårare att hänga på. Flera av de bästa teamen är med på mässan och representerar sina varumärken så gillar ni abborrfiske och har följt serien så ta chansen och träffa några av era favoritprofiler.

26 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


2020

18-19 september Förstapris 50 000kr

Välkommen till Havsörings VM i Stenungsund 18-19 september.

Fredag 18 september

Ta chansen och anmäl dig och delta i det här fantastiska eventet som kommer hållas i en av Sveriges vackraste fiskemmiljöer, Bohusläns fjordområden.

15:00 18:00 19:30 22:00

Vi fiskar individuellt, från båt eller från land, med ett spö och ett artificiellt bete, med fluga eller spinn. Den längsta havsöringen vinner förstapriset på 50 000kr och tar hem VM-titeln. Anmälningsavgiften är 1500kr. Välkomstdrink och middag fredag och lördag ingår. Anmälan sker via: www.seatroutworldchampionship.se Bokning av boende sker separat - se hemsida

Incheckning Stenungsbaden för er som bokat boende Mingelmiddag minimässa Kookaburra Obligatoriskt informationsmöte Avslutning - fortsatt mingel på hotellet om man vill

Lördag 19 september 07:00 08:00 16:00 15:00-17:30 18:30 19:00 22:00

Registrering utdelning av tags Gemensam start Tävlingen slut - tag inlämnad i tid Afterfish på Kookaburra Fördrink på hotellet VM bankett och prisutdelning - Gripsholm Fortsatt fest på hotellet

Fotograf: Jonas Nordigårds

www.seatroutworldchampionship.se


När hugger fisken? Huggtabellen visar vägen. HUGGTABELL 2020 APRIL M T O 1 6 7 8 13 14 15 20 21 22 27 28 29

T 2 9 16 23 30

F 3 10 17 24

MAJ L 4 11 18 25

S 5 12 19 26

M T O T F 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29

S 6 13 20 27

M T O T 1 5 6 7 8 12 13 14 15 19 20 21 22 26 27 28 29

SEPTEMBER M T 1 7 8 14 15 21 22 28 29

O 2 9 16 23 30

T 3 10 17 24

F 4 11 18 25

L 5 12 19 26

FEBRUARI 2021 M 1 8 15 22

T 2 9 16 23

O 3 10 17 24

T 4 11 18 25

F 5 12 19 26

L 6 13 20 27

S 3 10 17 24 31

M 1 8 15 22 29

S 4 11 18 25

M T O T F L S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

OKTOBER

S 7 14 21 28

F 2 9 16 23 30

JULI

JUNI L 2 9 16 23 30

L 3 10 17 24 31

T 2 9 16 23 30

O 3 10 17 24

T 4 11 18 25

F 5 12 19 26

L 6 13 20 27

NOVEMBER

MARS 2021 M 1 8 15 22 29

T 2 9 16 23 30

O 3 10 17 24 31

T 4 11 18 25

28 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

F 5 12 19 26

L 6 13 20 27

S 7 14 21 28

S 7 14 21 28

Bra fiske Mellanfiske Dåligt fiske

M T O 1 6 7 8 13 14 15 20 21 22 27 28 29

T 2 9 16 23 30

F 3 10 17 24 31

AUGUSTI L 4 11 18 25

S 5 12 19 26

DECEMBER M T 1 7 8 14 15 21 22 28 29

O 2 9 16 23 30

T 3 10 17 24 31

F 4 11 18 25

L 5 12 19 26

M T O T F L 1 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 24 25 26 27 28 29 31

S 2 9 16 23 30

JANUARI 2021 S 6 13 20 27

M T O T F 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29

L 2 9 16 23 30

S 3 10 17 24 31


Metetorget Vi har återigen satt ihop ett metetorg med bredd, oavsett om du gillar predator, karp eller specimenmete, här finns det något för alla! Du som besökare kommer att kunna se och känna på de senaste prylarna, prata med kunniga utställare och ställa vilka frågor du vill.

Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

På torget finns alla prylar man behöver. Allt från krokar, sänken, flöten, larm och mäsk. Det finns även de senaste spöna, linor, rullar, väskor och massor därtill! Vi kommer även att tipsa om god fiskhantering och vilka prylar man kan tänkas behöva för att skydda sin fångst, från de minsta mörtarna till stora karpar och gäddor. Som alltid visas det upp hur man knyter riggar, och som grädde på moset så visas det även undervattensfilmer på hur riggarna fungerar i verkligheten.

Älvräddarnas välgörenhetsauktion Älvräddarnas traditionella auktion kommer att hållas på Sportfiskemässan lördagen den 21 mars klockan 14.00 på Stora Scenen. Förhoppningen och syftet är att få in medel till deras verksamhet, där avveckling av onödiga vandringshinder har ett stort fokus. I potten finns främst fiskeupplevelser spridda över hela landet, och samtliga objekt är skänkta av personer som delar Älvräddarnas syn på vikten av en stärkt biologisk mångfald. Redan nu kan du bläddra i katalogen, så att du har gott om tid att planera dina bud. Här hittar du länken till auktionskatalogen. https://issuu.com/esafahlen/docs/katalog_ pdf_2020_ba_ttre_skarp Vill du buda men saknar möjlighet att komma till mässan? Ingen fara. Esa Fahlén tar gärna emot bud redan nu och kan nås på esa.fahlen@alvraddarna.se eller 070-250 23 36.

SPORTFISKEMÄSSAN 2020 29


PROGRAM SÖNDAG

Stockholm Älvsjö 20-22 Mars

SCENPROGRAM 10:30 - 10:50 11:00 - 11:20 11:30 - 11:50 12:00 - 12:45 12:50 - 12:55 13:00 - 13:20 13:30 - 13:50 14:00 - 14:20 14:30 - 15:00

Fiske i norra polcirkeln med Jesper Larsson Linnéa Lönns artfiske Flugfiske från grunden med Klingberg och Holm Modevisning (OBS 40 min) Vinnarna av Drömfiskebåten Den magiska världen under ytan med Martin Falklind Sportfiskarens bästa vän är ekolodet med Bo hall Mete i Stockholmsregionen med Niklas Örtengren Två månader på Grönland med August Norberg

KASTBANAN 10:00 - 11:30 12:00 - 12.30 13:00 - 13:30 13:50 - 14:30

Edgeflyfishing Trout Distance Competition 2020 KVAL Lär dig flugfiske med Mattias Drugge KURS Flugkastning för alla Edgeflyfishing Trout Distance Competition 2020 FINAL

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN 11.00 12.00 13.00 14.00

Hälleflundra och stortorsk i Norge – Ella Micalsen Ekolodskurs med Sidescan och Panoptix – Bo Hall Havsöring på Gotland – Nicka Hellenberg Fånga storgäddan tips ,trix och tävling – Mattias Åström

AKVARIET

DRAGBASSÄNG

KAJAKFISKETORGET

11:15 - 11:30 Darts 11:40 - 11:55 Abu Garcia/Berkley 12:05 - 12:20 Z-Man 12:30 - 12:45 CWC 12:55 - 13:10 Svartzonker 13:20 - 13:35 Vision 14:10 - 14:25 Robbo/Nyttfiske

11.00 - 11.20 Kanalgratis 12.30 - 12.50 CWC 13.30 - 13.50 Darts 14.00 - 14.20 Kanalgratis 14.30 - 14.50 DittDrag

Varje dag 12.00 intervjuar vi våra kajakfiskeprofiler live på Kajakfisketorget. Lyssna på proffsen som delar med sig av spännande erfarenheter, vi kommer också att göra mängder av långa och korta sändningar under hela dagarna under mässan på Kajakfiskemagasinets Facebooksida

30 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


#alandfishing #alandfishing #alandfishing

#alandfishing #alandfishing #alandfishing #alandfishing

Vi säljer

Boka ett möte med Boka ett möte med Boka ett möte med Boka ett möte med Boka ettmöte möte med Boka ett möte med våra gäddor i vår! Boka ett med våra gäddor ivår! vår! våra gäddor vår! våra gäddor våra gäddoriiiivår! vår! våra gäddor

säljer ViVisäljer Vi säljer kompletta fiskepaket Visäljer säljer säljer ViVi kompletta fiskepaket kompletta fiskepaket kompletta fiskepaket med stuga, båt, motor, kompletta fiskepaket kompletta fiskepaket kompletta fiskepaket Vi säljer med stuga, båt, motor, med stuga, båt, motor, med stuga, båt, motor, med stuga, båt,motor, motor, med stuga, båt, motor, med stuga, båt, kompletta fiskepaket bränsle, fiskekort, linne, bränsle, fiskekort, linne, Gäddan krånglar inte till det. Den finns både inomskärs och bränsle, fiskekort, linne, bränsle, fiskekort, linne, medoch stuga, båt, motor, bränsle, fiskekort, linne, bränsle, fiskekort, bränsle, fiskekort, linne, Gäddan krånglar inte Den finns både inomskärs bastu och slutstädning. Gäddan krånglar inte tilldet. det. Den finns både inomskärs och och bastu slutstädning. Gäddan krånglar inte till det. Den finns både inomskärs och Gäddan krånglar inte till till det. Den finns både inomskärs och bastuoch ochslutstädning. slutstädning. linne, bastu ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. bränsle, fiskekort, linne,ute Gäddan krånglar inte tilldet. det. Den finns både inomskärs och Gäddan krånglar inte till det. Den finns både inomskärs och Gäddan krånglar inte till Den finns både inomskärs och bastu och slutstädning. bastu och slutstädning. bastu och slutstädning. ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. Du kan även boka Du kan även boka ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. Du kan även boka Du kanbastu ävenoch boka Gäddan krånglar inte till det. Denbåde finns både inomskärs och slutstädning. ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. ute till havs och den kan fiskas med spinn och fluga. Du kan även boka Du kan även boka Du kan även boka Och om du skulle få nog av gäddor – ja då finns det även Och om du skulle få nog av gäddor – ja då finns det även Ochom om skulle få nog av gäddor ja då finns det även din fiskeguide Och dudu skulle fåden nog avfiskas gäddor – med ja––då finns det även din fiskeguide om du skulle fåfå nog av gäddor ja då finns det även din ute havs och både spinn och fluga. dinfiskeguide fiskeguide Du kan även boka Och Ochtill om duskulle skulle nog avgäddor gäddor jadå dåfinns finns detäven även Och om du skulle nog av gäddor då finns det även Och om du fåfåkan nog av –––jaja det din fiskeguide din fiskeguide din fiskeguide abborre och havsöring! hos oss. abborre och havsöring! och havsöring! abborre havsöring! Och om duhavsöring! skulle få nog #alandfishing och hos oss. hos din fiskeguide abborre hososs. oss. abborre och havsöring! av gäddor – ja då finns det även abborre och havsöring! abborre och havsöring! hososs. oss. hos oss. hos Välkommen till sportfiskarnas Åland! abborretill och havsöring! hos oss. Välkommen sportfiskarnas Åland! Välkommen till sportfiskarnas Åland! Välkommen tilltill sportfiskarnas Åland! Välkommen Sportfiskarnas Åland! Välkommen till sportfiskarnas Åland! Välkommen till sportfiskarnas Åland! Välkommen till sportfiskarnas Åland! Välkommen till sportfiskarnas Åland!

våra gäddor i vår!

Tel. +358 18 24000 info@visitaland.com visitaland.com/fiske

Tel. från Sverige 08 452 4273

Boka på 0175-258 00

Tel. från Sverige 0808 452 4273 Boka på 0175-258 00 Tel. från Sverige 08 452 4273 Boka på 0175-258 00 -452 Tel. frånSverige Sverige 08 452 4273 Boka på 0175-258 0000 Tel. från Sverige 08 452 4273 Boka på 0175-258 00 Tel. från 08 4273 Boka på 0175-258 00 färdiga fiskepaket på Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske Tel. Sverige 452 4273 Boka på 0175-258 Tel.från från Sverige 08 452 4273 Boka på 0175-258 00 Tel. från Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske Tel. från Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske -26126 Tel. frånFinland Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske Tel. från Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske Tel. från 018 eller se eckerolinjen.se/fiske booking.aland@vikingline.com för mer information eckerolinjen.se/fiske eller per Tel. från Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske Tel. från Finland 018 26126 eller se eckerolinjen.se/fiske booking.aland@vikingline.com för mer information booking.aland@vikingline.com mer information booking.aland@vikingline.com för mer information booking.aland@vikingline.com för mer information booking.aland@vikingline.com för mer information Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske för telefon 0175-25800. booking.aland@vikingline.com för booking.aland@vikingline.com förmer merinformation information Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske

Vikingline.se/fiske Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske Vikingline.fi/fiske


Bolga Brygge - Nordnorges havsfiskepärla

Text: Jonas Nordigårds Foto: Jonas Nordigårds & Frida Larsson

32 SPORTFISKEMÄSSAN 2020


SPORTFISKEMÄSSAN 2020 33


Är man en äventyrslysten fiskare är det inte ovanligt att man få uppleva naturupplevelser utöver det vanliga. Fisket är ofta som mest spännande när man kommer en bit från de vanliga turiststråken. Vi hade planerat in en resa till Nordnorge. I början av september. Vi blev rekommenderade den här resan av DinTur under förra årets mässa. Björn Knutslid, som stod i montern, berätta om en ny plats han gärna ville att vi skulle besöka. Bolga Brygge, en liten camp som ligger vackert placerad i ett pärlband av öar mellan Lofoten och Mo i Rana. Bilderna på DinTurs hemsida var fantastiska så vi tog kontakt med anläggningen och Helén Lindqvist, som är camp manager, berättade att den lilla ön med knappt hundra bofasta hade det mesta man kan önska att erbjuda. Boende i toppklass direkt vid bryggan, fina båtar, ett litet fiskecenter med butik, bra slakthus, restaurang, livsmedelsbutik och några fina vandringsleder om man var sugen på annat än fiske någon dag. Vi bokade en flight från Oslo till Bodö och därifrån tog vi färja till Bolga. Färjeturen var en upplevelse i sig då den delvis tar samma rutt som Hurtigrutten gör. Vi hade tur med vädret och fick uppleva det nordnorska fjordlandskapet från sin bästa sida i lugnt väder med strålande 34 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

solsken. Det är magiskt vackert att se bergen som startar vid havsnivå torna upp sig och skapa ett landskap som är helt världsunikt. Väl framme blev vi hämtade på kajen av Jörgen Wolle, Heléns sambo. Smidigt då det blir en del packning att ha med sig. Färjeläget ligger bara ett par hundra meter från boendet men det är alltid lite extra skönt med ett varmt välkomnande. Att packa inför havsfiske är också lite mer skrymmande än vanliga fiskturer. Vi hade exempelvis med oss ett gäng stora gummijiggar. Det ledde till att Frida fick riva upp sitt handbagage och förklara vad det var hon hade med sig vid incheckningen i Oslo. Det blev lite halvpinsamt då personen i fråga inte verkade ha en aning om att det var fiskegrejer. Vi bodde i en stuglänga direkt vid bryggan med egen balkong med utsikt över hamnen där vår båt låg. Det var ett nybyggt, väl inrett, modernt och funktionellt boende med fullgott kök. Efter en rundtur på anläggningen där vi blev visade hur allt fungerar och fick båten presenterad tog vi en promenad till lokala livsmedelsbutiken för att handla lite frukost och basvaror. Solen började gå ner och vi nyttjade kvällen till att fixa i ordning fiskeutrustningen och avslutade med en middag på restaurangen. När vi vandrade hemåt i månskenet bröts himmeln av ett av de vackraste norrskenen vi någonsin sett. En för-


sta dag på Bolga kunde knappast ha avslutats bättre. Fiskeområdet runt Bolga är otroligt stort och det är bara vädret som avgör hur långt man kan åka eller vilka platser man väljer att fiska. Det känns tryggt att alla båtar är utrustade med AIS och bra kartplotter. Det finns även ett ipadbaserat system där man registrerar sig innan man åker ut. Man skriver även in hur många som åker samt hur länge man är borta. När man kommer hem registrerar man sin ankomst samt vilka arter man fått och hur många. Det här bidrar till en trygghetskänsla även om man är långt bort och dagligt ansvariga på fiskecentret följer alla båtar via datorn och har en kontinuerlig kontakt med de som fiskar under de dagar man befinner sig på campen. Att bo på en camp har även andra fördelar. På Bolga Brygge har de ett helt gäng med båtar och det är alltid kul att pratat med de andra som är ute och se hur fisket har gått. Är det någon som fått något riktigt stort blir det en härlig stämning på bryggan. Vi hade både tur och otur med vädret och på fem-sex fiskedagar hade vi ungefär två och en halv där vädret var ok för lite längre turer. I praktiken hann vi knappt fiska av en bråkdel av de ställena vi ville besöka. Självklart ville vi dra en hälleflundra och vi blev inte mindre sugna SPORTFISKEMÄSSAN 2020 35


när Jörgen berätta för oss att han fått en på 186 centimeter bara några hundra meter från hamnens utlopp. Vi saknade erfarenheten om var vi skulle söka dem och i slutändan visade det sig att vi förmodligen hade lagt ner allt för mycket tid på strömsatta grunda sund som fiskade bra tidigare på året. Den här tiden var det andra områden som gällde. Som alltid inom fiske är den viktigaste regeln att man fiskar där fiskarna är och i det här fallet var vi förmodligen inte helt rätt ute. Däremot gick det desto bättre med andra arter. Vi fick inte några bjässar men det var gott om torsk, sej, uer och kolja. Det roliga med havsfisket i Norge är att man aldrig kan vara riktigt säker på vad man får förrän man får upp fisken. Vad som helst kan hända och gillar man dra mycket fisk är det här ett otroligt givande fiske. Befinner man sig på Bolga, som är en av de vackraste platser vi varit på, så tycker jag absolut att man ska lägga en dag med bra väder på att vandra upp på berget, Bolgtinden. Toppen ligger på 338 meter över havet men eftersom den börjar vid vattenlinjen känns det väldigt högt och utsikten är fantastisk. Vi nådde däremot inte toppen utan valde att vända en bit innan sista stigningen. Sista biten innebar bergsklättring med rep och vi saknade säkerhetsutrustning för den typen av bestigning. Det blev plötsligt tydligt att norrmän har en annan syn på vad en vandringsled innebär än vad vi har i Sverige. Utsikten från Bolgtinden var däremot fullgod även om vi inte nådde hela vägen och 360 graders vyn man får på vägen upp är helt otrolig. Som fiskare kan det kanske kännas lite surt att lägga en perfekt fiskedag på den här typen av promenad men i det här fallet var det en upplevelse som vi inte hade velat vara utan. Vi kämpade på med fisket och när vädret slog om till sämre och vi fick hålla oss närmre campen så kryddade vi tillvaron med att lägga ut några krabburar utanför hamninloppet. Både de som bor campen och de lokala yrkesfiskarna slänger sitt rens strax utanför hamninloppet så det var horribla mängder välmatade krabbor längs djupbranterna. Bolga är utan tvekan en av de vackraste fiskeplatser jag besökt och det här området har gett en otrolig mersmak. Vi ska definitivt tillbaka till Bolga.

36 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Läs mer på www.dintur.no eller kontakta: Telefon: (+47) 74 07 30 00 E-post: office@dintur.no


Et lyspunkt i havet.

Välkommen till bolga brygge Träffa oss på Sportfiskemässan där vi finns representerade i Edgeflyfishings monter C10:29. Läs mer på www.bolgabrygge.no Monter C09:21

NYA FORESTER KLASSVINNARE I EURO NCAP! HÖGSTA POÄNG NÅGONSIN FÖR BARNSÄKERHET

3 ÅRS FRI SERVICE*

SUBA RU FORE S TER MED BA SE - PA K E TE T

374.900:–

max dragvikt 1 870 kg

Bränsleförbr. 8,1 l/100 km, CO2-utsläpp 185 g/km ( WLTP). Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil.


VI VILL ATT FLER BARN OCH UNGDOMAR SKA FISKA I SOMMAR! Därför bjuder vi de 300 första barnen och ungdomarna mellan 7-17 år som kommer till Sportfiskemässan under söndagen den 22/3 på ett fint haspelset från oss och Pure Fishing!

Sedan starten 2007 har Sportfiskarna med stöd av Svensk Sportfiskehandel genomfört Klassdraget, som gett mer än 200 000 barn och ungdomar en möjlighet att prova på Sportfiske. Klassdraget innebär, att skolklasser tillsammans med lokala fiskeklubbar kan ansöka om att anordna en gemensam fiskedag. Sportfiskarna sänder då fiskeutrustning och pedagogiskt material till skolorna och eleverna. Givetvis får barnen behålla utrustningen efter fiskedagen. Barnen och ungdomarna får därmed en möjlighet att odla ett långvarigt naturintresse och engagemang för miljön. Bara under 2019 så var det 15 200 tjejer och killar i 608 skolklasser runt om i landet som fick en möjlighet att prova på att fiska, många för första gången. Sportfiskarna har under året tagit ut ytterligare 41 000 barn till på fiske och fiskevård. Sportfiskarna har också drivit ett projekt som kallas Skolbäcken. Där har 6000 barn fått arbeta aktivt med fiskevård i rinnande vatten, där de bland annat lagt ut lekgrus, stenar och planterat träd för den biologiska mångfalden. 38 SPORTFISKEMÄSSAN 2020

Branschorganisationen Svensk Sportfiskehandel gick tidigare under namnet SPOFA Spöfiske och bildades år 2000. Medlemmarna i organisationen består av tillverkare, grossister och importörer. De flesta av våra engagerade medlemmar är dessutom kända och duktiga sportfiske profiler. Vi arbetar för att marknaden skall växa, att lönsamheten i hela branschen ska öka och att vi får fler sportfiskare i Sverige. Några av våra huvudfrågor är rekrytering av nya sportfiskare, samt Klassdraget och Sportfiskemässan. Som ren sportfiskemässa så räknas den som en av de bästa i Europa med drygt 15 500 besökare i Jönköping 2019. Som ren information om storleken av vår bransch kan vi nämna att: Sportfiske som friluftssysselsättning är större än de flesta andra hobbys och fritidsverksamheter i landet. Det är t.ex. drygt 1,6 miljoner människor i landet som ägnar sig åt sportfiske varje år. SCB har i en färsk rapport visat att de svenskar i åldern 16 – 80 år som ägnar sig åt fritidsfiske årligen spenderar mellan 7,5 och 14,9 miljarder kronor på sin hobby. En stor del av mellanskillnaden mellan denna summa och de 4,5 miljarder branschen omsätter hamnar som inkomster för landsbygden i för näringar kring sportfisketurismen som campingar, livsmedels affärer, bensin mackar, bara för att nämna några. En rapport visar att potentialen ligger på mer än 10 miljarder per år.


Med våra medlemsföretag inom redskapsbranschen och Sveriges renodlade sportfiskebutiker, så är vi totalt drygt 120 företag. De här företagen omsätter drygt 4,5 miljarder kronor och sysselsätter nära 600 personer. Räknar vi med de butiker som har ett blandat sortiment som järnhandel m.fl. rör det sig ytterligare om cirka 800 återförsäljare med minst 2 000 sysselsatta. Ett genomgående tema för vårt arbete är Fisken Först, d.v.s. det viktigaste är att det finns ekologiska och livskraftiga fiskbestånd för sportfisket. Svensk Sportfiskehandel yttrar sig som remissorgan eller referensgrupp i utredningar som leder till politiska åtgärder för en långsiktigt hållbar fiskeripolitik där sportfisket betraktas som en viktig och värdefull resurs. FISKEFORUM som genomfördes 2019 på initiativ av HAV och Fiskeriverket med inlednings tal av H.M konung Carl XVI Gustaf och där temat var Fisketurism. Det var första gången berörda myndigheter, politiker, vattenägare, företrädare från yrkesfiskare, fisketurism var samlade på ett och samma ställe. Det är en bra början, men det är fortfarande skrämmande hur de olika grupperna ser på fisken som resurs. I april 2020 är det dags för nästa konferens, där temat är Hållbart fiske – ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Förhoppningsvis kan de olika intressenterna se vad som är bäst för fisken och inte bara till det egna intresset.

Svensk Sportfiskehandel är medlem i EFTTA, The European Fishing Tackle Trade Association. En av EFTTA:s viktigaste uppgifter är att bedriva lobbying mot de europeiska organen. Exempel på frågor vi driver är begränsningar av nätfisket, avskaffande av subventioner för vattenkraften, inrättande av marina reservat och områden med fiskeförbud, förbud mot försäljning av fisk utom för licensierade yrkesfiskare, förbud mot bottentrålfisket, förbud mot drivgarnsfiske efter lax i Östersjön och förstärkning av finansieringen till fiskevård. Under 2019 så har vi också gett aktiv stöd till Älvräddarna och Rädda Östersjölaxen till deras viktiga arbete. Det är vi som representerar de företag som stöder och är aktiva medlemmar i Svensk Sportfiskehandel: Lars Cajander Stefan Trumstedt Per Westerlund Ulf Sjövall Niklaus Bauer Andreas Lundberg Håkan Norling Claes & Solveig

Abu Garcia/Pure Fishing CWC Bios Darts Flydressing LOOP Guideline SWEDEN AB Svartzonker

Varmt välkommna till en härlig mässhelg i sportfiskets tecken! SPORTFISKEMÄSSAN 2020 39


Come and try it out at stand C12:41

Profile for Edgeflyfishing.com

Sportfiskemässan 2020  

Sportfiskemässans mässtidning 2020. Mässan arrangeras den 20-22 mars på Stockholmsmässan.

Sportfiskemässan 2020  

Sportfiskemässans mässtidning 2020. Mässan arrangeras den 20-22 mars på Stockholmsmässan.

Advertisement