2022-10 Dutch Media Week E-zine - ON/OFF

Page 1

ON/OFF | e-zine oktober 2022

Jongeren krijgen kijkje achter de schermen van de media pagina 18

Podcast recordpoging pagina 38

Terugblik Xperience Days pagina 50

Ikenna Azuike:

Dit had ik 12 jaar geleden niet durven dromen pagina 23


INHOUD

5 Partnerportret

22 Dutch Media Week

43 Partnerportret

6 Maandag

25 Hilversum Mediastad

44 Vrijdag

8 De renaissance van de

flexibiliteit 28 Maximale met Splashtop

46 Social highlights

29 Partnerportret

48 Column

30 Beeld & Geluid

49 Partnerportret

12 Dinsdag

32 Impact maken met

50 Zaterdag & zondag

14 De Media Diamant

33 Partnerportret

52 Column

15 Partnerportret Beeld & Geluid

34 Donderdag

53 Partnerportret

16 Woensdag Talent Day

37 Column

54 Het nieuwe

18 Jongeren maken kennis met de media-industrie

38 Podcast recordpoging

55 Talkshow highlights

21 Interview glaskunstenares

40 Podcast: magneet voor

56 Dutch Media Week

Planet X

Innovation Day mascotte

10 Partnerportret Media Perspectives 11 Facts & Figures Business Day

Ans Bakker

Award Dinner

Common Frames Den Haag

jouw event

Control Magazine Game Day Vincent Bijlo

organisaties

SETUP

Journalism Day

Herman Dummer Omroep ZWART Xperience Days

Stefan van der Stigchel Viaplay

Mediamuseum

bedankt

COLOFON

© 2022 Dutch Media Week Fotografie Xperience Days studio’s & Media Park: Marco Hofsté Photography Overige fotografie: Feike Faase Fotografie Vormgeving: Raaf033 Tekst: Miranda Geise | Lola&co (tenzij anders vermeld) Met bijdragen van: Ruud van Gessel (MOJO) | Amber van Halteren (Remix Fest) | Mirjam Hegger (Podcast Summit)


Aftermovie Dutch Media Week

VOORWOORD Aftermovie Xperience Days

Aftermovie Dutch Media Week Award Dinner

Aftermovie Retro Radio

HIGHLIGHTS Op meerdere pagina’s in dit digitale magazine worden hoogtepunten van Dutch Media Week in beeld gebracht. Je vindt hier links naar tekst, video en social media. Deze interactive links zijn klikbaar en worden in beeld gebracht met onderstaande knoppen.

INTERACTIVE LINKS

Wat een genot dat onze mediakathedraal zich 7 dagen lang weer dé ontmoetingsplaats van de media-industrie mocht noemen. Een week boordevol reuring, waardevolle awards, bijzondere ontmoetingen, mooie inspiratie en natuurlijk heel veel mediamakers én -liefhebbers over de vloer. Extra bijzonder dit jaar was de recordpoging podcast maken. Maar liefst negen dagen lang, dag én nacht, werd er met hart en ziel ‘gepodcast’. Bekende mediamakers als Paul de Leeuw, Vincent Bijlo en Giel Beelen sloten zich ook aan. Het jaarthema van Dutch Media Week 2022, ON/OFF, over de balans wanneer digitaal ‘aan’ te staan en wanneer ‘uit’ bleek goed voer voor mooie gesprekken over de invloed van media en techniek. Zelf werd ik deze week in ieder geval volledig aan gezet door alle zaken die deze Dutch Media Week 2022 bracht. En dat was veel. Een week vol unieke, zelfs historische momenten. Van het besluit tot een gezamenlijke innovatieagenda van onze mediaindustrie tot fantastische pitches voor nieuwe programmaformats door jonge HBO-studenten en van de nieuwe Dutch Media Week Award tot de uitreiking van de Media Diamant. Letterlijk ‘never a dull moment’ en vooral een week die de veerkracht, creativiteit en absolute topklasse toonde waarin een industrie en de stad die dat ondersteunt, groot is. Dat brengt mij tot het laatste, namelijk dankbaarheid met een hoofdletter, ik herhaal dus Dankbaarheid. Ik ben niet alleen ongelooflijk trots op wat er is neergezet, maar vooral op alle mensen die aan deze Dutch Media Week 2022 hebben meegewerkt. Zowel voor als achter de schermen, in prachtige samenwerking met onze vele partners, waaronder Gemeente Hilversum, het Stadsfonds en de Provincie Noord-Holland. Zonder jullie zou er gewoonweg geen Dutch Media Week zijn! Ik wil mijn kleine podium hier daarom maar al te graag gebruiken om iedereen vanuit het diepst van mijn hart te bedanken voor het fantastische feest van inspiratie waarmee we kunnen laten zien dat Hilversum the place to be is als het gaat om media van nu en in de toekomst. Ik wens u allen een evenwichtige ON/OFF balans toe en graag tot weerziens bij Dutch Media Week 2023! Eppo van Nispen tot Sevenaer Algemeen directeur Beeld & Geluid Organisator Dutch Media Week

SOCIAL MEDIA


EMG Blue Label proud partner of Dutch Media Week. NL.EMGLIVE.COM


PLANET X Partnerportret Dennis Kleyn Oprichter/eigenaar en VFX-supervisor

Naast eigenaar is Dennis ook VFX-supervisor van de visual effects studio en maakt hij onderdeel uit van de creatieve crew die verantwoordelijk is voor het bedenken, ontwerpen en uitvoeren van alle visual effects (VFX) die nodig zijn voor een film- of televisieserie. Visual effects (niet te verwarren met special effects) zijn beeldbewerkingen die achteraf worden toegepast en onmogelijk echt gedraaid hadden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van kabels, maar ook een hyperrealistisch monster dat door een stad wandelt. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is de balans daartussen? De meeste mensen in onze beroepsgroep komen hier terecht vanwege een passie of tenminste grote interesse voor film, televisie en/of VFX in het algemeen. Ik kijk zelf bijvoorbeeld zowel beroepsmatig als uit persoonlijke interesse veel films en series. Zeker films met fantastisch ontworpen (VFX) werelden zijn een ON bij mij, zoals Dune. Die passie is echter ook een risico: soms wordt werk niet per se als werk gezien en ga je makkelijk langer door. Toch is een gezonde balans uiteraard belangrijk om dingen weer wat meer van een afstand te kunnen bekijken en energie op te doen. Bij mij is het wegleggen van mijn telefoon eigenlijk de beste manier om OFF te gaan. Uitzetten, wegleggen en pas de volgende ochtend weer verder. Dan kom je ook niet in de verleiding om ‘toch even dit, toch even dat’ te doen. Veel is namelijk ook erg leuk of geeft energie, dus het kost soms moeite om jezelf daar bewust voor af te sluiten.

dag klaar zijn. Ik verwacht dat deze virtual production zich verder zal ontwikkelen, met gevolgen voor onze werkwijze. Maar ik hoop dat we onze positie als VFX-specialisten in het hoogste segment binnen Nederland kunnen bestendigen en wellicht zelfs internationaler kunnen gaan opereren. Dutch Media Week + Planet X = Het is leuk en goed om aan publiek en collega’s te laten zien dat er ook in Nederland op hoog niveau wordt gewerkt met soms ‘cutting edge’ technieken. Dit associeert men veelal alleen met Hollywood of grote internationale producties, terwijl hier ontwikkelingen plaatsvinden die zich daarmee kunnen meten. Daarom geven we, tijdens Innovation Day en de Xperience Days, presentaties over VFX. Hierbij gaan we in op de opkomst van virtual production, want er is veel te vertellen hoe we daar nu in Nederland mee werken. Daarnaast presenteren we een case study over Dragon Girl, een Noorse speelfilm die op grote schaal 3D/CG character animatie bevat. Deze film hebben we met een team van 20 VFX artists, in coronatijd, gerealiseerd en we zijn er in Noorwegen zelfs voor onderscheiden met een Amanda Award.

Waar zie jij Planet X binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? De nieuwste ontwikkelingen maken het mogelijk dat VFX niet in de nabewerking, maar steeds meer in-camera worden toegepast. Hierdoor schuift alles naar voren en moeten wij al voor de eerste draai5


Innovation Day Maandag

Tekst Jip Mendes

Dutch Media Week ging ’s maandags al vroeg van start: kunstenaar Bruno van den Elshout stond deze week elke dag stipt om 08:00 uur klaar om gegadigden een uur lang mee op pad te nemen en te gaan dauwtrappen. Telefoon uit, OFF gaan en al wandelend ervaren welke mooie gesprekken en verbindingen er ontstaan. Een goed begin van de dag: ruimte in je hoofd creëren om vervolgens tijdens het dagprogramma optimaal ON te kunnen gaan.

VISIE OP INNOVATIE

En ON gingen we, want vandaag stonden de laatste ontwikkelingen en mooiste innovaties uit het Nederlandse medialandschap centraal en werden er grensverleggende producten uit de media-industrie getoond. De grote vraag van de dag was: wat is innovatie? Volgens Van Dale de invoering van iets nieuws, maar we kregen nog meer visies op innovatie voorgeschoteld.

KEYNOTES

“Wij zijn verslaafd aan verhalen en begrijpen dingen alleen in verhaalvorm. Mensen zijn gruwelijk nieuwsgierig. Ze willen overal bij zijn en kijken naar andere mensen.” Zo begon Ellen ter Gast in de grote zaal. Hier spraken ‘s ochtends vier innovatie-experts van verschillende bedrijven. Met het statement van Ter Gast kon niemand in de mediawereld het echt oneens zijn. Ook beweerde Ter Gast dat lineaire televisie nog lang niet dood is. “Bij uitzendingen van sport, nieuws en spelshows heeft het immers geen zin om uitgesteld te kijken.” Toch wordt er flink geïnnoveerd. Zo vertelt Paul van den Heuvel, Manager Techniek bij EMG, over hun project Diploy. Dat zorgt voor een nieuwe infrastructuur met minder apparatuur en wordt al ingezet bij grote sportuitzendingen.

METAVERSE

De volgende spreker is Channah Blocq, Regional Business Lead Deep Learning en AI bij NVIDIA. Zij ontwikkelen virtual reality en maken het tastbaar; ze helpen start-ups door ze te ondersteunen en te bouwen aan communities. Ook maken ze zogenaamde ‘digital twins’ voor bedrijven: een virtuele wereld waarin de ideale situatie wordt getest. Blocq liet als eerste vandaag de term ‘metaverse’ vallen. Wat dat is? Simpel: “Een virtuele wereld, waarin alles realtime gebeurt en die voor iedereen toegankelijk is.” Maar misschien nog wel belangrijker: “Het is niet de toekomst. Het is er al.” De definitie van Arno Lubrun, directeur Benelux bij Meta, van metaverse was iets uitgebreider: “Een verzameling van digitale ruimtes die met elkaar verbonden zijn. Bepalende kenmerken zijn het gevoel van aanwezigheid, continuïteit en toegankelijkheid.” Er zijn wel een aantal aandachtspunten: diversiteit en inclusie, privacy, gelijke 6


economische kansen en een veilige omgeving. Lubrun beloofde hiermee aan een eerlijke en open omgeving te blijven werken.

EXTENDED-REALITY-FORMATS

‘Zijn de Nederlandse media klaar voor Extended Reality?’ In de paneldiscussie nam RTL het voortouw: “Als je de jeugd wil bereiken, moet je er wel klaar voor zijn. We kunnen bestaande verhalen brengen op nieuwe platforms.” Egon Verharen (NPO) vulde aan: “Maar we moeten ook nieuwe verhalen op een innovatieve manier brengen. We hebben gezien dat interactief bij de jeugd veel beter scoort dan niet-interactief.” Op de vraag wat innoveren oplevert, zei Verharen: “Op dit moment vooral kennis. Het is nog een zoektocht.” Lara Ankersmit (FD): “We moeten de slag naar televisie zien te maken. De strijd om extended-reality-formats is gaande. Het is een uitdaging om door te gaan, zonder dat er grote successen te behalen zijn, maar wel noodzakelijk.”

MEDIA EXPOMARKT

Op de Media Expomarkt in het Atrium van Beeld & Geluid stalden allerlei mediabedrijven hun innovatieve waren uit. Een greep uit het aanbod: de eigen virtuele studio van Planet X. Alles wat zij produceren kan in huis gedraaid worden. Splashtop zorgt ervoor dat je je creatieve studio overal met je mee naartoe kunt nemen, waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. Ook Medialab – een cloudoplossing voor de distributie, reviewing en opslag van media – is bezig met remote werken. Hun grootste vraagstuk is hoe om te gaan met een steeds grotere opslagruimte voor content. De live podcaststudio, waar de hele week de recordpoging gaande was, vormde het stralend middelpunt van de expomarkt.

AUDIO-INNOVATIE

Hoe klinkt de audio van de toekomst? BNNVARA liet zien hoe NPO Innovatie een idee voor audio-innovatie tot programma ontwikkelt aan de hand van de podcast Rampnacht, waarin luisteraars zelf een rol spelen. En de Podwalk app, waarmee je, terwijl je wandelt, luistert naar de geschiedenis van de plek waar je op dat moment bent. In de muziekwereld wordt al veelvuldig AI gebruikt. Tijdens de talkshow ‘Popster van de toekomst’ werd ingegaan op AI als extra (muziek)instrument. Voorbeelden waren het Eurovisie Songfestival, de virtuele band Gorillaz, virtuele popster Miquela en FN Mekka, de eerste virtuele rapper. Volgens de gasten voegt de virtuele dimensie veel toe. Er zijn ook artiesten die virtuele avatars van zichzelf maken voor clubs, zoals Paris Hilton. Zo’n avatar is heel makkelijk te combineren met elektronische muziek, dus veel grote DJ’s zijn ermee bezig.

AFSLUITING MEDIA.MONKS

“Media.Monks heeft wereldwijd 9.100 mensen in dienst. Hoe zijn jullie zo ontzettend groot geworden?” Weer terug in de grote zaal, sprak George Frederiks met Victor Knaap. Het antwoord van Knaap verduidelijkte hoe belangrijk innovatie is: “Het helpt dat we in 2001 al voor digitaal hebben gekozen. Maar onze passie ligt ook bij digitaal. Daar komt ons succes vandaan. Op een gegeven moment móét je innovaties omarmen. Als je achteruitloopt, ben je weg.”

VAKBROEDERS EN SPOT035

‘s Avond vond Go Digital plaats waar, naast digitale inspiratie, ook volop werd genetwerkt door de vele aanwezige regionale ondernemers. De avond werd tenslotte afgesloten tijdens alweer de tweede editie van de Vakbroedersavond. Hier deelden mediacollega’s hun favoriete fragmenten met presentator Rob Kamphues en de herinnering of het bijzondere verhaal dat ermee verbonden is.

BEKIJK HIER DE VIDEO INNOVATION DAY POWERED BY RAUWCC

7


DE RENAISSANCE VAN DE

MASCOTTE BEDRIJVEN EN ORGANISATIES ZIJN TOE AAN VIRTUELE MERKAMBASSADEURS Je kunt de tv niet aanzetten of de ‘gelegenheidsmerkambassadeurs’ vliegen je om de oren. Denk aan Frank Lammers in de Jumbo commercials, Van Waardenberg en Buijsman voor Gamma en, nog niet zo heel lang geleden, Ali B. met een campagne voor LikeMeat. Wat RauwCC betreft, is het klaar met echte acteurs. Want jouw merk verdient 100% commitment. Geen schnabbels in de kantlijn.

PIPPI LANGKOUS In 2020 introduceerde RauwCC Nederlands eerste virtuele influencer: Esther Olofsson. Sindsdien heeft Esther een stormachtige carrière achter de rug. Maarten Reijgersberg, eindbaas van RauwCC, stond aan haar wieg en gaf haar vleugels: ‘Esther was voor ons een experiment dat we een beetje op z’n Pippi Langkous hebben aangevlogen: we hebben het nog nooit gedaan, dus dit gaat ons uiteraard lukken. We hebben veel geleerd van Esther en zijn parallel aan haar ontwikkeling ook als bureau technisch en conceptueel geëvolueerd.’

PERSONIFICATIE VAN JE MERK De kracht van een virtueel personage dat precies jouw merkwaarden – en uitsluitend die van jou – vertegenwoordigt, is niet te onderschatten’, zegt Reijgersberg. ‘Denk aan Frank Lammers die, naast de familieman voor Jumbo, ook een keiharde gangster speelt in de serie Undercover; dat is zowel voor Jumbo als voor Frank best dubbel. Of wat denk je van de medewerker van Coolblue die groot met zijn gezicht op alle bestelauto’s stond, terwijl hij later betrokken was bij 8

een incident. En ook LikeMeat wil niet meer herinnerd worden aan het gezicht van hun campagne met Ali V. of B. Een acteur of medewerker heeft naast het ambassadeurschap ook een eigen leven en houdt er mogelijk andere normen en waarden op na.’

VIRTUEEL KAN ÁLLES Onlangs heeft RauwCC voor Dura Vermeer de virtuele merkambassadeur Lou de bouwer ontwikkeld. Reijgersberg: ‘Waar Esther aanvankelijk nog gebaseerd was op een echt persoon met een deepfake gezicht, is Lou van het begin af aan volledig 3D geanimeerd. Dat gaf ons de vrijheid om het virtuele aspect volledig te benutten. Lou kan tijdreizen, op meerdere plekken tegelijk aanwezig zijn en morgen de eerste paal van het Dura Vermeer hoofdkantoor in de metaverse slaan.’

‘De kracht van een virtueel personage dat precies jouwmerkwaarden – en uitsluitend die van jou – vertegenwoordigt, is niet te onderschatten’


of employee advocacy. Wij pakken dat bij RauwCC breder aan. Met een complete levensloop, karakterontwikkeling en voice-design, zodat een merkambassadeur ook echt tot leven komt. Voor een optimaal en duurzaam effect. Want een eigen virtuele merkambassadeur zal nooit de behoefte voelen of de financiële noodzaak hebben om voor de concurrent te werken.’

‘Ook de hamsters van Albert Heijn en Evi van Lanschot zijn in feite merkmascottes. Het is alleen zo jammer dat je die niet op sociale media kunt volgen.’

RAUWE ONTWIKKELINGEN

© CHRIS BONIS

PERSONA’S EN STORYTELLING ‘Marketeers werken allemaal met persona’s en zoeken naar manieren om storytelling op een natuurlijke manier binnen hun campagnes te verwerken. Een virtuele merkambassadeur kan die twee aspecten goed verenigen’, vertelt Reijgersberg. ‘Je kunt het personage exact modelleren rond de normen en waarden van je merk en het kan de drager zijn van persoonlijke content via verschillende kanalen. Esther heeft bijvoorbeeld haar eigen schare fans en Lou heeft een grote likeability bij zijn collega’s van Dura Vermeer. Content die Lou post, wordt met veel enthousiasme gedeeld door de medewerkers van Dura Vermeer, waarmee ook employee advocacy een flinke boost krijgt.’

Bij RauwCC staan de conceptuele kronkels altijd aan. Reijgersberg: ‘We werken nog altijd aan de perfectionering van Esther: hoe moet ze bijvoorbeeld straks gaan klinken als ze gaat praten? Momenteel experimenteren we met een Engelstalige AI-stem, gebaseerd op de stem van een, in Nederland woonachtige, Zweedse dame. En we hopen volgend jaar nog twee of drie virtuele merkambassadeurs te ontwikkelen voor onze opdrachtgevers. Zo zorgen wij dat ze stap voor stap hun merken voorbereiden op ontwikkelingen als de metaverse. Want ook al is dé metaverse er nog niet, hij gaat er zeker komen. En net als bij social media, chatbots en voice applicaties wil je ook bij deze nieuwe technologie een zo persoonlijk mogelijke merkbeleving.’

‘Net als bij social media, chatbots en voice applicaties wil je ook bij de metaverse een zo persoonlijk mogelijke merkbeleving.’

DE REVIVAL VAN DE MASCOTTE

INTERVIEW MET MAARTEN REIJGERSBERG | RAUWCC

De virtuele merkambassadeur staat niet zo ver af van de mascottes van weleer. ‘Flipje van Tiel had een eigen collectie stripboeken, sleutelhangers en zelfs een standbeeld!’ zegt Reijgersberg. ‘Maar ook de hamsters van Albert Heijn en Evi van Lanschot zijn in feite merkmascottes. Het is alleen zo jammer dat je die niet op sociale media kunt volgen en dat ze geen rol hebben binnen belangrijke technologische ontwikkelingen als voice applicaties, chatbots, e-learning 9


MEDIA PERSPECTIVES Partnerportret Merel Becht en Lisa Schipper Community Manager en Medewerker Marketing & Communicatie

Merel en Lisa zijn beiden werkzaam bij Media Perspectives. Deze stichting bouwt al ruim 20 jaar aan de toekomst van de mediasector door mediaorganisaties, kennisinstellingen en overheden met elkaar te verbinden en zo duurzame samenwerkingen te creëren en stimuleren. Zo is Media Perspectives onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van het Cross Media Café en natuurlijk de dit jaar gelanceerde Dutch Media Days. Daarnaast zijn ze de drijvende kracht achter de vele initiatieven op het Media Park om daar de aantrekkelijkheid en levendigheid te stimuleren, zoals de ontwikkeling van een heuse campus en een Metaverse Werkplaats. Waarvan gaan jullie ON/OFF en hoe is de balans daartussen? Merel: ik ga in mijn werk echt ON van dingen organiseren en mensen bij elkaar brengen. Ik wil graag van alles op de hoogte blijven, kijk regelmatig op social media en lees veel artikelen en nieuwsberichten. Het is soms dan ook best lastig om echt offline te gaan, al probeer ik mijn telefoon wel zoveel mogelijk weg te leggen als ik met vriendinnen uit ben. Ik probeer dan zelf een moment te kiezen waarop het uitkomt en bewust online te gaan. Maar eigenlijk lukt dat het beste als ik op vakantie ben. Lisa: ik ga echt ON wanneer ik iets creatiefs mag bedenken voor de socials van Media Perspectives, zoals een mooie animatie of activerende tekst, of als ik een manier moet bedenken om deelnemers te werven voor een event dat we organiseren. OFF gaan vind ik best moeilijk. Het is voor mijn werk belangrijk om ON te zijn, maar ook privé onderhoud ik veel van mijn contacten online. Ik ben wel een echte outdoorsy, in de natuur sta ik dan ook écht OFF Waar zien jullie Media Perspectives binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? Over 5 jaar ziet men Media Perspectives als dé samenwerkingspartner voor alles wat met media10

innovatie te maken heeft. Tegen die tijd hebben we de Industrietafel naar een hoger niveau kunnen tillen én hebben we een succesvolle Campusorganisatie opgebouwd. Dutch Media Week + Media Perspectives = Tijdens de Businessdag op 4 oktober organiseren we diverse events. Zo staat het Cross Media Café in het teken van het innovatievermogen van de mediasector. Hier vertellen diverse leden van onze Industrietafel, een sectorbreed overleg tussen CEO’s van grote mediaorganisaties, over hun gezamenlijke antwoord op de bescherming van persoonsgegevens op internet en de bestrijding van nepnieuws. Ook organiseren we een nieuw event: Backstage Stories. Hierin vertellen mediaprofessionals hoe het er backstage aan toegaat bij projecten waaraan ze hebben meegewerkt: hoe zijn ze er terechtgekomen, wat maakt het project bijzonder of succesvol en gaan er wel eens dingen mis? Hele interessante en leerzame verhalen, zeker voor jonge professionals. Zo hopen we tijdens Dutch Media Week mensen niet alleen te informeren over nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de media, maar ze ook te inspireren en nieuwe perspectieven te bieden.


Facts Figures 37.000

Website

bezoekers

(tot 11 oktober 2022)

fysiek

20.000

online

17.500

40.000

Podcast

PR

recordpoging 91.500.000

bereik

483

aantal berichten mediawaarde PR waarde

unieke gebruikers

€ 353.000 € 1.470.000

Socials

online views (vimeo)

8.829

terugluisteren podcasts via Springcast: - unieke luisteraars

2.814

- downloads

7.173

Youtube

impressions

293.770

engagement

4.693

post link clicks

2.051

Views sinds 11 oktober 2021

26.000

11


Business Day Dinsdag

De dinsdag van Dutch Media Week stond in het teken van business. Een dag vol praktisch toepasbare inspiratie van én voor mediaprofessionals waarbij, onder begeleiding van Media Perspectives, werd ingegaan op vragen als “Hoe haal je business uit media?”, “Welke ontwikkelingen zijn er gaande op het Media Park?” en “Hoe gaat het er achter de schermen van de media nu écht aan toe?” En het werd boven alles de dag van de presentatie van de innovatieagenda, een heuse mijlpaal in de mediasector.

MEDIA CAMPUS

In ‘Van Media Park tot Media Campus’ werd besproken hoe de transformatie van het Hilversumse Media Park in zijn werk gaat en wat daarvoor nodig is. Een delegatie bracht daartoe een bezoek aan Media City Bergen. Belangrijkste doel van deze inspiratietrip was om van de Noren uit eerste hand te vernemen hoe zij van het complex een bruisende campus hebben gemaakt en dit hebben ontwikkeld tot een van de leidende innovatiehubs op het gebied van media in Europa. Tijdens deze talk werden de waardevolle lessen en tips gedeeld die de delegatie daar heeft opgedaan om de campusontwikkeling op het Media Park een extra boost te geven.

BACKSTAGE STORIES

Backstage Stories gaf aanwezigen een kijkje achter de schermen bij belangrijke mediaproducties. Zo nam spelredacteur Aniek Geerdink de aanwezigen mee in het creatieve proces van de succesvolle serie Wie is de Mol? en vertelde Simon van der Vegt, Head of Projects bij decorbouwer Unbranded, hoe het eraan toegaat tijdens projecten als Voetbal Offside en MTV Awards.

INNOVATIEAGENDA

Een van de hoogtepunten van de dag vormde het Cross Media Café, waar de mediasector hun gezamenlijke innovatieagenda presenteerde. Deze agenda is het resultaat van overleg aan de Industrietafel, die bestaat uit 15 bestuurders van grote mediabedrijven. Arno Otto van Talpa Network is een van de drijvende krachten achter de innovatieagenda. Hij gaf een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de media die de mediabedrijven dwingen tot samenwerking. De kern van zijn verhaal: het internet is stuk. “We moeten van een centraal naar een decentraal web, waarbij gebruikers weer de controle hebben over hun eigen data.” De agenda werd aangeboden aan Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken, die via een videoboodschap reageerde: “Wat goed dat er door zoveel partijen aan is gewerkt. Het is een unieke samenwerking tussen publieke en private partijen. Samen werken ze aan een mediasector die klaar is voor de toekomst.” 12


PIJLERS INNOVATIEAGENDA

De innovatieagenda kent drie pijlers. De belangrijkste daarvan is een plan voor decentrale dataopslag. Iedere Nederlander zou een persoonlijke datakluis moeten krijgen waarin gegevens over onder meer mediagebruik zijn opgeslagen. Alleen de gebruiker heeft de ‘sleutel’ van die kluis. Andere pijlers zijn nieuws & informatie en content & productie. De pijler nieuws & informatie concentreert zich onder andere op mogelijkheden om desinformatie te bestrijden. Daarnaast zijn het behoud van vertrouwen in de journalistiek en aansluiting bij doelgroepen als jongeren belangrijke onderwerpen. Bij content & productie gaat het vooral om technologie. Zo is volgens de innovatieagenda het niveau van Nederlandse taalherkenning te laag. Dat kan omhoog door het gebruik van AI en daar zou dan ook in moeten worden geïnvesteerd. Daarnaast wil de mediasector inzetten op het creëren van virtuele en immersive content onder meer voor de metaverse.

PODCAST SUMMIT

Maar ook in podcasts zit business, zo bleek tijdens de tweede editie van het Podcast Summit. Deze bijeenkomst, bedoeld voor onafhankelijke podcast-makers (in spé), stond in het teken van het onderwerp ‘Geld verdienen met je podcast’. Diverse podcast-ondernemers deelden hun praktijkverhalen met de aanwezigen. Zo vertelden Jaro en Koen van de Lotgenoten podcast hoe deze in 2 jaar tijd naar een indrukwekkende 150.000 luisteraars en kijkers groeide. Inmiddels is hun ‘Lotgenoten podcast’ dan ook een serieuze onderneming geworden waarbij ze geld verdienen met sponsoring, affiliate deals en evenementen. Ook Eva de Visser van het platform Rouze deelde haar ervaringen. Rouze is een audio-platform waar op abonnementsbasis erotische verhalen voor vrouwen te beluisteren zijn. Eva vertelde tijdens het Summit over haar succesvolle pitch bij televisieprogramma Dragons Den en ging in op de verschillende verdienmodellen die Rouze inzet. Tot slot werd het boek ‘Succesvol podcasten voor ondernemers’ gelanceerd tijdens een live podcast-opname. Auteur Mirjam Hegger werd geïnterviewd door Thijs Lindhout, zelf podcastmaker van het eerste uur en host van de populaire ‘100% Inspiratie Podcast’. Alle aanwezigen gingen bovendien met een eigen, gesigneerd exemplaar naar huis, zodat de inspiratie ook thuis kon worden voortgezet.

IMTC

De avond eindigde met de jaarlijkse International Media Top Convention, oftewel het IMTC-congres. Bijna 150 mediaprofessionals uit alle geledingen hadden zich hiervoor verzameld op de nieuwe eventvloer van Beeld & Geluid. Net als voorgaande edities werd dit besloten dinercongres gepresenteerd door Rick Nieman, waarbij men tussen de gangen door keynotes kon beluisteren van gerenommeerde sprekers. Zo bracht Bert Habets, net benoemd tot CEO bij het Duitse ProSiebenSat.1, een kritisch-realistisch verhaal over de steeds voller rakende tv-markt, gaf de Zweedse Filippa Wallestam (EVP en CCO bij Viaplay Group) een kijkje in hun strategie voor streaming in Europa en gaf de in Polen succesvolle Tamara Aagten, de Nederlandse oprichter van Polot Media, als tip om vooral authentiek jezelf te zijn en te bouwen vanuit gunnen en mensenkennis.

BEKIJK HIER DE BUSINESS DAY VIDEO

13


DE MEDIA DIAMANT INTERVIEW MET JOS BUDIE

In 2015 wilde regisseur Jos Budie zijn regieassistente Ilse Pollen voor haar 50e verjaardag extra in het zonnetje zetten. Hiermee was de eerste Media Diamant geboren: een onderscheiding voor de echte diamanten achter de schermen van radio, tv en internet. Sinds 2021 wordt de Media Diamant ook tijdens Dutch Media uitgereikt. We vragen Jos over de Media Diamant nu én in de toekomst: huidige muur flink oud te worden, dus zijn we met het Media Park druk aan het kijken naar een nieuwe muur.

TIJDEN VERANDEREN

WAARDERING

We merken dat de winnaar vanaf het moment van bekendmaking veel leuke aandacht en waardering krijgt. Het hoogtepunt komt tijdens de onthulling, in aanwezigheid van vrienden, familie en collega’s. Dat is echt heel bijzonder, want achter de schermen krijg je wel waardering, maar om echt zó in de spotlights te worden gezet, is iets waar alle winnaars enorm van genieten. Je krijgt de Media Diamant ook niet zomaar, het vraagt levenslange passie en verschil maken in je vakgebied.

VOLLE MUUR

Toen bleek dat het Media Park en Hilversum Mediastad ook enthousiast waren over de Media Diamant werd een locatie gezocht om de diamanten op te hangen en onthullen. Zo ontstond de huidige Diamantmuur aan het Joop van den Endeplein. Omdat deze in het begin nog leeg was, werd de diamant zelfs een aantal keer per jaar uitgereikt. Maar inmiddels begint hij aardig vol te raken. We sluiten dus niet uit dat we in de toekomst jaarlijks nog maar één diamant gaan uitreiken. Bovendien begint de 14

Mensen zijn vaker jobhoppers geworden en het is meer een baan dan een passie. Ik vraag me dus wel eens af of de Media Diamant over 15 jaar nog wel bestaat. Maar voorlopig zijn er gelukkig nog ongelooflijk veel mensen die er een verdienen. We zoeken de echte cameraman, belichter of radiotechnicus (m/v) in hart en nieren. Al merken we wel dat de beroepen veranderen. Zo bestaan de echte decorbouwers bijna niet meer, het is allemaal green screen geworden. Het gaat nu meer om IT en digitale technieken. De mensen in die beroepen hebben echter nog wat tijd nodig om een echte diamant te worden. Maar we hebben er al een aantal in ons vizier die er over een paar jaar misschien wel een gaan krijgen.

OUDE DIAMANTJES

Behalve dat de frequentie van uitreiken en de diamantmuur wellicht veranderen, heeft Budie nog meer ideeën voor de toekomst. De Media Diamant is immers bedoeld voor mensen die nu nog werkzaam zijn, terwijl er nog zoveel mensen zijn die nu gepensioneerd zijn of misschien niet meer leven, maar nog steeds een voorbeeld voor het vak zijn. Voor deze mensen moeten er misschien wel minidiamantjes op de muur komen. Want ook voor hen of hun eventuele nabestaanden is het mooi om alsnog deze waardering te krijgen.


BEELD & GELUID Partnerportret Kris Petrova Projectleider Digitaal Erfgoed | Beeld & Geluid

Kristina (zeg maar Kris hoor) werkt bij Beeld & Geluid aan verschillende projecten met betrekking tot het creatief hergebruik van de digitale collecties. Denk bijvoorbeeld aan het toegankelijker maken van de collecties om zo professionals te stimuleren ze te gebruiken voor onderzoek of artistieke werken. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is de balans daartussen? Media maken een belangrijk onderdeel uit van mijn leven, denk aan films en beeldende kunst, maar ook nieuws. Ik lees bijvoorbeeld graag onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Zeker nu met de oorlog in de Oekraïne vind ik het zowel belangrijk als fascinerend om de berichtgeving daarover te volgen en te analyseren. Mijn balans ligt op ongeveer 70% ON en 30% OFF. Om offline te gaan, lees ik graag een blad of boek, ga naar het museum of luister naar een lp. Maar het betekent voor mij ook af en toe bewust kiezen om ergens naartoe te wandelen in plaats van met de fiets of het OV te gaan. Ik ga in mijn werk écht ON als ik ergens een experimentele aanpak kan toepassen of verrassende verbanden kan leggen. Zo hoop ik met Remix Fest een experimenteel event op te zetten waarmee ik, buiten de gebaande paden om, jonge makers in opleiding kan bereiken. Ik ben heel benieuwd wat kunstenaars met onze collectie gaan maken!

erfgoed voor de toekomst te kunnen behouden. Daarnaast hoop ik dat er een herijking van het auteursrechtensysteem komt, zodat het publiek makkelijker bij haar cultureel geheugen kan en het geld eerlijker verdeeld wordt tussen de makers, producenten en gebruikers. Dutch Media Week + Beeld & Geluid = Niet alleen is Beeld & Geluid natuurlijk de thuisbasis van Dutch Media Week, we organiseren ook een aantal programmaonderdelen, waaronder een speciaal geluidskunstproject en een samenwerking met het Grafisch Atelier. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het Remix Fest op 5 oktober, een educatief programma met een expositie, colleges en workshops voor kunststudenten over de waarde en mogelijkheden van ons audiovisueel archief voor hun werk. We verwachten via Dutch Media Week veel aandacht van jonge makers, zodat we in de toekomst nog veel meer mooie projecten kunnen opzetten. Bovendien leren we heel veel van deze samenwerkingen: over de materialen die kunstenaars gebruiken, hoe ze technologie inzetten en welke kant het opgaat met nieuwe media. Zo worden we echt uit het archief gehaald en onze blik naar buiten gericht. Dat is heel waardevol.

Hoe zie jij (beheer en) gebruik van het mediaarchief voor je over pakweg 5 jaar? Ik denk dat het steeds meer de kant opgaat van afzonderlijke archieven en collecties die met elkaar verbonden zijn. Verschillende community’s gaan steeds meer zelf hun archieven beheren en delen. Daarbij zullen wij als Beeld & Geluid, een door de staat gefinancierd instituut, onze kennis en resources steeds meer met deze kleinere organisaties en groepen gaan delen om zo het groeiende digitale 15


Talent Day Woensdag

Tekst Oane Born

Dutch Media Week is er niet alleen voor daadkrachtige en gearriveerde creatieven, maar ook zeker voor de groep makers die nét begint: de popelende en vooral ook nieuwsgierige student of young professional. Speciaal voor hen is er op woensdag de Talent Day. Niet alleen kwamen deze dag zo’n 200 studenten van de HU op bezoek om alle ins & outs rondom de organisatie van een event als Dutch Media Week te leren, ook was er een uitgebreid talentenprogramma te volgen.

BMYOUNG MATCHMAKING SESSIES

De start van deze dag begon met de BMYoung Matchmaking Sessies. Tien mediabedrijven, van Skyhigh TV tot EMG en van EO tot KRO-NCRV, waren bij deze twee uur durende talentenzoektocht betrokken. Een speeddate-esque bijeenkomst, mede geïnitieerd door Mediastages, die aansprekende organisaties uit het werkveld aan stagezoekende studenten en jonge professionals koppelt. Geen pittige pitches, maar een bliksemsnelle kennismaking van zeven minuten waar mogelijk een klik ontstaat met de werkliefde van je leven.

ONTDEKKINGSTOCHT

De twintigjarige Joska Hollander, Creative Business-student aan de Hogeschool van Amsterdam, meldde zich hiervoor aan. Ze omschrijft de drie gesprekken die ze voerde als ‘relaxed en zelfs gezellig’. Het moet haar op weg helpen naar de stage die ze in februari gaat lopen. “Bij Banijay ga ik binnenkort voor een rondleiding en dan kan ik nog eens met een recruiter praten. Fremantle heeft mijn nummer, zij gaan me misschien nog bellen. En Talpa adviseerde me vooral om de vacatures die online komen in de gaten te houden. Als ik iets zie wat me interesseert, kan ik ze mailen. Ze weten dan al wie ik ben.”

BMYOUNG CREATIVE CUP

Ook bij de de BMYoung Creative Cup was veel aanloop. Hier pitchten studenten hun idee voor een televisieformat, online serie, podcast, radioshow of andere mediaproductie aan een deskundige jury: voorzitter Paul Römer (Talpa Network), Ralph de Beurs (RTL/Videoland), Suzanne Kunzeler (BNNVARA), Jacomien Nijhof (Prime Video) en Mascha van Erven (Disney+). Maar liefst veertien teams kregen de kans hun idee te presenteren, waarbij de beste formats uiteindelijk kans maken om daadwerkelijk ontwikkeld te worden. Aansluitend volgde meteen feedback. Na intensief juryberaad werd gekozen voor ‘Het leven is geen ponykamp’, een tv-programma over Nederlanders die, zonder écht kennis van zaken te hebben, maar blijven klagen. Over 16


de discutabele dienstverlening van de NS bijvoorbeeld. Per aflevering wordt zo’n klager geconfronteerd met de achtergrond van het probleem. Om zo meer context te geven.

HEEL EXCITED

Het winnende team bestaat uit drie communicatiestudenten van Hogeschool Fontys in Tilburg: Dorris Gommers, Bente Geelink en Lissy Smeets. Laatstgenoemde voorzag het project van een naam. “Als het leven even tegenzit of als iemand klaagt, zegt ik altijd: ‘Tsja, het leven is geen ponykamp, hè!’ Dat vonden we zo leuk dat we het maar aangehouden hebben.” En nu? Geelink: “Paul Römer gaat weer contact met ons opnemen. Dan mogen we bij hem op bezoek en gaan we bespreken hoe het format nu verder ontwikkeld wordt.” Gommers: “Ik ben echt heel excited naar wat er nu gaat gebeuren.”

REMIX FEST

De dag draaide echter niet alleen om formats bedenken en jobs scoren. Zo leerden studenten van film- en kunstacademies tijdens Remix Fest alles over het (her)gebruik van audiovisuele content. Gedurende de dag konden de studenten colleges en workshops volgen en was er een expositie te bezoeken bestaande uit onder andere films en posters waar gebruik was gemaakt van audiovisueel archiefmateriaal van Beeld & Geluid. De films waren te bekijken vanuit verschillende hoeken, om je zo bewust te maken van de vele verschillende perspectieven die bestaan over een en hetzelfde beeld. Door heel Beeld & Geluid lopen enthousiaste groepjes studenten, ervaringen uitwisselend, op weg naar de diverse programmaonderdelen.

VAN AUTEURSRECHT TOT AI

Het college Auteursrecht van Maartje Hülsenbeck en Dennis Hekker tijdens Remix Fest laat bezoekers stellingen beantwoorden door te gaan staan of te zitten. Al snel ontstond een interessante discussie, want wanneer is een creatie nu eigenlijk beschermd door copyright? En wanneer kun je iets zien als creatie? Beeldend kunstenares Irina Birger vertelde over de totstandkoming van haar werk, waarin persoonlijk archiefonderzoek een belangrijke rol speelt en tijdens de workshop van Thunderboom werden aanwezigen meegenomen in het project WAIVE waarbij kunstmatige intelligentie is gebruikt om nieuwe muzikale samples te maken met digitaal erfgoed. Uiteraard was er ook nog de mogelijkheid om samen met researchers zelf inspiratie op te doen in het archief van Beeld & Geluid.

MEDIATALENT VAN HET JAAR

Talent Day werd afgesloten met de uitreiking van het BMYoung Mediatalent van het Jaar 2022, die dit jaar werd toegekend aan Rutger van Hulst (regisseur TWO SHOT media). Van Hulst verloor vorig jaar zijn beide ouders. Zij kwamen om bij een bootongeluk in Friesland. Na hun overlijden merkte hij dat er over het algemeen vrij weinig tot niet wordt gepraat over de dood, totdat het einde nadert of er een specifieke aanleiding voor is. Om het taboe rondom het bespreken van rouw en dood aan te pakken, besloot Van Hulst een korte speelfilm gebaseerd op zijn verhaal te maken: ‘Mijn ouders wonen op Jupiter’. “Het is niet voor niets geweest. Dit proces hielp me bij het verwerken en dat dit er nu uitkomt, is wel vet, hoor!”, reageert de maker enthousiast.

UITREIKING MEDIA DIAMANT

Na een dag vol jong talent is het ‘s avonds tijd voor de ‘oude rotten’ in het vak, met de uitreiking van de Media Diamant. Deze keer viel de eer ten deel aan Senior Audiotechnicus Sybrand Verwer. Na uitgebreid in het zonnetje te zijn gezet door onder andere Jos Budie, Tineke de Nooij, burgemeester Gerhard van den Top en Gerard Ekdom mocht hij dan eindelijk, in aanwezigheid van vele vrienden, familie en collega’s, zijn eigen Media Diamant onthullen. 17


JONGEREN MAKEN KENNIS MET DE MEDIA-INDUSTRIE Interview met Raymond Kok | Sterk Techniekonderwijs

Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt worden bedrijven zich steeds meer bewust van het belang om te investeren in de jeugd, als werknemers van de toekomst. De samenwerking tussen Dutch Media Week en Sterk Techniekonderwijs is erop gericht om jongeren te laten kennismaken met de media-industrie. Zo krijgen ze een realistisch beeld geboden van de vele carrièremogelijkheden in deze branche en wordt wellicht hun interesse gewekt in een technische vervolgopleiding. Wij spraken Raymond Kok, programmamanager Sterk Techniekonderwijs over deze bijzondere samenwerking. ‘In 2019 hebben wij, samen met onze partners, een vierjarig projectplan opgesteld, geïnitieerd vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), met als doel techniekonderwijs in het vmbo te innoveren en te versterken. Deze partners bestaan uit mbo-opleidingen, maar ook het primair onderwijs en natuurlijk het bedrijfsleven. Sterk Techniekonderwijs vormt daarbij de verbindende factor en ik ben als programmamanager verantwoordelijk om dit plan daadwerkelijk tot uitvoering te brengen, samen met deze partners. Binnen onze

regio, Gooi & Vechtstreek, is media natuurlijk een hele belangrijke pijler, naast bouw- en installatiebedrijven. En aangezien ook Dutch Media Week graag verbinding wil maken met het onderwijs en talentontwikkeling binnen de media stimuleert, zijn we op een gegeven moment in gesprek geraakt hoe we een eventuele samenwerking in zouden kunnen vullen.’

‘Wij proberen jongeren een realistisch beeld te geven van techniek en de vele mogelijkheden daarmee, zodat ze een weloverwogen beroepskeuze kunnen maken.’ SAMENWERKING BEDRIJFSLEVEN ‘Jongeren moeten al zo vroeg kiezen wat ze later willen gaan doen, soms al op 13-jarige leeftijd. Vaak hebben ze dan helemaal nog geen goed beeld van een beroep of branche, met als gevolg dat er toch nog vaak geswitcht wordt nadat ze al met een opleiding zijn begonnen. Wij

18


proberen ze een realistisch beeld te geven van techniek en de vele mogelijkheden daarmee, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. Daarom willen we ook dat leerlingen op bezoek bij bedrijven kunnen gaan en een kijkje kunnen nemen in de praktijk, zodat ze écht kunnen zien wat erbij komt kijken. Zo hebben we ook al samenwerkingen met bijvoorbeeld United, NEP en Show Rental. Als ze bij zo’n bedrijf rondlopen, gaat er vaak een wereld voor ze open.’

E-MAGAZINE ‘Corona heeft de samenwerking wel wat vertraagd, maar dit is nu het tweede jaar dat leerlingen een programma tijdens Dutch Media Week aangeboden krijgen. Zo zijn er verspreid over de week totaal zo’n 50 à 60 vmbo-leerlingen aanwezig achter de schermen bij de diverse talkshows. Niet alleen krijgen ze zo een beeld van wat komt kijken bij de totstandkoming van een talkshow, ook hebben ze de opdracht meegekregen om dit zelf met foto’s in beeld te brengen. Vorig jaar hebben we al ervaren dat

‘Al doende komen ze er zo achter dat je hartstikke mooie dingen met techniek kunt doen.’ ze dat echt enorm leuk vinden. Van tevoren krijgen ze natuurlijk al workshops zodat ze weten waar ze op moeten letten. Daarnaast maakt fotografie deel uit van de opleiding, dus ze komen wel redelijk beslagen ten ijs. Maar om het vervolgens in de praktijk toe te passen, dat is toch weer heel anders. Het is heel leerzaam voor ze om te ervaren hoe lastig het kan zijn om het juiste beeld vast te leggen. Na Dutch Media Week gaan ze met al het beeldmateriaal aan de slag om daarvan zelf een e-magazine te vervaardigen. Uiteindelijk ligt daar dan een eindproduct dat ze helemaal zelf hebben gemaakt en trots op kunnen zijn. Het is een hele goede ervaring voor ze, ook om te bepalen of deze richting misschien iets is waar ze verder in willen gaan.’

LICHT, GELUID EN CAMERA ‘Naast deze fotografieopdracht volgt een aantal vmbo-leerlingen op de donderdag, Game Day, masterclasses over gaming en bezoeken het expoplein waar bedrijven hun games en producten showcasen. Niet alleen horen ze interessante praktijkverhalen van gameprofessionals, maar ze kunnen ook meteen interessante contacten leggen binnen de game-industrie, bijvoorbeeld voor een toekomstige stage. Ook een aantal leerlingen uit het basisonderwijs krijgt de mogelijkheid om een talentenprogramma tijdens Dutch Media Week te volgen. Het gaat om een groep leerlingen uit groep 8, dus jongeren die

‘Dutch Media Week is een mooi voorbeeld van het bij elkaar brengen van onderwijs en het bedrijfsleven.’ juist in de fase zitten dat ze een vervolgopleiding moeten gaan kiezen. Deze leerlingen volgen op de Gooische Brink een workshop waarbij ze zelf met licht, geluid en camera aan het werk mogen gaan om te ervaren hoe het is om een eenvoudige productie te maken.

TECHNOLABS Naast leerlingen in contact brengen met het bedrijfsleven, heeft Sterk Techniekonderwijs ook zogenaamde technolabs ontwikkeld op de vier vmbo-scholen in deze regio. Hier kunnen basisschoolleerlingen uit groep 7/8 naartoe komen om er met allerlei innovatieve toepassingen aan de slag te gaan voor hun lessen wetenschap en techniek. ‘In zo’n technolab vind je bijvoorbeeld een green screen, maar ook hololenzen en drones. Veel mensen hebben er geen idee van dat dit soort innovatieve technieken ook worden toegepast in de bouw. Zo gaan de leerlingen in het technolab bijvoorbeeld aan de slag om zelf een smart city te ontwerpen, waarbij ze ook robots en stoplichten moeten programmeren. Al doende komen ze er zo achter dat het soms nog oubollige beeld van de bouw inmiddels behoorlijk achterhaald is en je daar hartstikke mooie dingen met techniek kunt doen.’

MAAK HET MET TECHNIEK ‘Onze ambitie is om met al dit soort projecten leerlingen kennis te laten maken met techniek in de breedste vorm, dus ook de toepassingen ervan binnen media. Niet voor niets is onze leus: ‘Maak het met techniek!’ Kok is dan ook erg blij met de manier waarop Sterk Techniekonderwijs kan aanhaken bij Dutch Media Week: ‘Het is een mooi voorbeeld van het bij elkaar brengen van onderwijs en het bedrijfsleven. We willen dan ook zeker met Herman Dummer kijken hoe we deze samenwerking de komende jaren kunnen verdiepen.’

19


Vandaag Inside

Doha Debates

Khalid & Sophie

Het Unbranded team is een hecht team met 60 jaar in-house ervaring. Elke afdeling binnen Unbranded heeft zijn eigen specialisme en bijdrage aan het project: houtbewerking, interactief, metaalbewerking, kunststoffen, spuiterij en decoratie. Houd jij van een creatieve uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je vindt ons op het Mediapark. Tot ziens in Hilversum! Spacebuzz

Sky Sports Austria

Madame Tussauds

Eurovisie Songfestival

Interesse? Stuur een mail naar: jobs@unbranded.nl

NATO Summit 2021

Scan de QR Code voor de actuele vacatures


Glaskunstenares

Ans Bakker Het kunstwerk dat de winnaar van de Dutch Media Week Award ontvangt, is een werk van glaskunstenares Ans Bakker. Ooit begonnen als etaleur, maar na een studie theatervormgeving aan de HKU verdiepte ze zich in glasbewerking, waarna ze is uitgegroeid tot internationaal bekend glaskunstenares. Tijd voor een nadere kennismaking met de vrouw achter deze bijzondere award.

Combinatie van technieken Ik ben begonnen met glas gieten. Hierbij giet je vloeibaar, heet glas van 1160 graden in een zandmal. Nadat ik meer 3D wilde gaan werken, wilde ik ook leren glasblazen. En hoewel ik inmiddels wel een kerstbal kan blazen, is dat zo’n moeilijk ambacht dat het zeker 10 jaar kost om een beetje onder de knie te krijgen. Daarom ben ik gaan samenwerken met een team glasblazers van het Glasmuseum in Leerdam. Samen met hen heb ik de inmiddels voor mij kenmerkende techniek ontwikkeld om glas in zandmallen te blazen, dus eigenlijk een combinatie van twee glastechnieken. Nadat het is geblazen, gaat het object 20 tot 40 uur de afkoel-oven in. Het blijft tot op het laatste moment spannend hoe het eindresultaat eruit gaat zien, omdat je pas na het koelen de uiteindelijke kleuren en vorm kunt zien. Een echte Ans Bakker Kenmerkend voor een echte Ans Bakker is de combinatie van materialen en structuren. Gewoon glas vind ik eigenlijk te glad. Ik ben opgegroeid

in de Overijsselse natuur en breng ook veel tijd door in Zeeland aan de Oosterschelde, waar mijn man vandaan komt. Natuurlijke materialen, contrasten en organische vormen hebben me altijd geïntrigeerd. Het water en de schittering als de zon erop schijnt, zand, klei en schelpen. Dat probeer ik in glas te vangen en de kwetsbaarheid van de natuur uit te drukken in mijn glaslandschappen. Ik wil ze iets tastbaars meegeven, iets dat oproept tot aanraking. OFF Om off te gaan, ga ik regelmatig zwemmen. Ik woon aan het water en zwem graag in de buitenlucht. Dat werkt voor mij meditatief, terug naar jezelf. Het is iets dat dus ook het beste werkt als je het alleen doet. Experimenteren ‘Zeeuws Licht nr. 1’ is waarschijnlijk wel mijn bekendste werk. Het Corning Museum of Glass in de Verenigde Staten heeft dit werk aangekocht voor de overzichtstentoonstelling ‘New Glass Now’, die vervolgens ook in het Smithsonian American Art Museum in Washington en het Toyama Glass Art Museum in Japan te zien is geweest. En hoewel ik daar natuurlijk enorm trots op ben, ben ik eigenlijk het meest trots op het experimenteren. Ik doe veel dingen die niet eerder zijn gedaan en of een experiment nu lukt of niet, het brengt je altijd verder.

21


Dutch Media Week Award Dinner Woensdagavond stond er een mijlpaal op de planning: de uitreiking van de allereerste Dutch Media Week Award. Al vanaf de allereerste editie wil Dutch Media Week mensen stil laten staan bij de impact van media. Deze award is dan ook bedoeld voor de mediamaker die afgelopen jaar heeft laten zien wat voor mooie dingen je met media teweeg kunt brengen. Een impact-award die niet draait om kwantiteit, maar om kwaliteit.

DUTCH MEDIA WEEK DINNER

Ter gelegenheid van de awarduitreiking werd, als passende omlijsting, dit jaar ook het eerste Dutch Media Week Dinner georganiseerd. Een avond waar gerechten werden afgewisseld met keynotes, muzikale verrassingen en het leggen van nieuwe verbindingen. Presentatie was in handen van Helen Meijer, sinds dit jaar verbonden aan Beeld & Geluid als Hoofd Educatie. Na haar aankondiging dat ‘impact door verbinding’ de rode draad van de avond zou vormen, gaf ze het woord aan André Heuvelman.

VIND JE EIGEN TROMPET

‘Toonmeester’ André Heuvelman, voormalig solotrompettist bij het Philharmonisch Orkest, nam het publiek mee in zijn inspirerende levensverhaal en liet zien én horen dat echte impact komt als je er een stukje van jezelf in legt. Zo vertelde hij hoe zijn ouders hoopten op een normaal kind en ook hijzelf niets liever wilde dan een normaal kind te zijn. Echter, hij werd geboren met een handicap aan zijn linkerarm. Afgewisseld met melancholische trompetklanken vertelde hij dat pianospelen niet lukte vanwege zijn handicap, dus dat hij via blokfluit uiteindelijk bij de trompet uitkwam. Hoe die trompet zijn schild werd en het podium zijn veilige plek. Hij sloot zijn keynote af met een vraag aan het publiek: waar kun jij episch in zijn? Oftewel, wat is jouw trompet en waar kun jij op bouwen?

VERBINDING VIA MEDIA

De volgende keynote kwam van Aziz Kawak, documentairemaker en teamleider VluchtelingenWerk Nederland. Zeven jaar geleden kwam Aziz vanuit Damascus in een Nederlands asielzoekerscentrum terecht. Hij voelde zich niet welkom en eenzaam. Tot hij, uit verveling, met zijn fototoestel erop uitging en zo contact wist te leggen met omwonenden. Zijn camera hielp hem als het ware bij het integreren. Zijn interesse in foto en film werd verder aangewakkerd nadat hij bij Common Frames een workshop volgde en een documentaire mocht maken. Hij rondde de HKU audiovisuele media af en geeft nu zelf workshops bij Common Frames. Aziz wil voortaan media inzetten om anderen te helpen hun verhalen te vertellen. Een van die verhalen is heel persoonlijk en 22


gaat over de vlucht van zijn vader uit Syrië en de gevolgen hiervan voor hun band. Hij zou deze documentaire graag écht uit willen brengen en vraagt de aanwezige mediamakers of ze hem kunnen helpen met de editing. De tafel van Omroep ZWART stak meteen enthousiast de handen in de lucht; een mooi voorbeeld van de verbindingen die met media kunnen worden gemaakt.

AWARDUITREIKING

En toen was het moment aangebroken waar alle aanwezigen op wachtten: de uitreiking van de Dutch Media Week Award. Juryleden Mischa Blok (radiopresentator/documentairemaker), Mark Deuze (hoogleraar UvA Media Studies) en Len Maessen, (redacteur tech, games, tv en film) stapten op het podium, waarna de genomineerden werden voorgesteld en Angie Smets (Guerrilla) en Pepijn Keppel (schrijver/ journalist) ook op het podium werden gevraagd. De derde genomineerde, programmamager Ikenna Azuike, kon de avond helaas niet aanwezig zijn. Mark Deuze benadrukte hoe inspirerend de jury het vond dat bij alle genomineerden diversiteit niet meer als bijzonder wordt beschouwd, maar wel als iets dat nog steeds aandacht verdient. De keuze was daarbij gevallen op een mediamaker die op een vrolijke en speelse manier aandacht vraagt voor heftige zaken en deze bespreekbaar maakt. Een verhalenverteller die als geen ander de kijker en luisteraar in andere werelden kan meenemen: Ikenna Azuike. En hoewel Ikenna niet live aanwezig kon zijn, sprak hij via een videoboodschap zijn ‘massive, huge dankjewel’ uit.

POSITIEVE IMPACT

Na de uitreiking stonden nog twee bijzondere optredens gepland. Cabaretier Thjum Arts, winnaar van de jury- én publieksprijs tijdens het Cameretten Festival 2021, zorgde voor een komische noot met zijn vaak herkenbare en soms absurdistische sketches. André Heuvelman sloot het diner af met een bijzondere muzikale mix van trompet, bandoneon en een tangodanseres. Heleen Meijer concludeerde tenslotte hoe mooi vanavond de kracht en diversiteit van alle aanwezigen was verbonden door media. “Ga op zoek naar je eigen trompet en maak positieve impact!”

IKENNA AZUIKE

Omdat Ikenna Azuike niet aanwezig kon zijn bij het diner, spraken wij hem op een later moment, tijdens de informele award-overhandiging in Beeld & Geluid: “Het is heel bijzonder om deze erkenning te krijgen, ook voor het hele team. Ik zie het echt als een aanmoediging om door te gaan. Iemand zei laatst, dat het lijkt alsof de award speciaal voor mij en mijn team gemaakt is. Mijn productiebedrijf heeft namelijk als belangrijkste missie maatschappelijke impact maken door originele formats te bedenken, een inclusief team van programmamakers samen te stellen en een diverse groep mensen aan het woord te laten, met Vluchtnummers als mooi voorbeeld. Er is zoveel talent en kennis onder vluchtelingen die vaak niet wordt erkend of ingezet. Mooi om mijn publiek iets te laten voelen door middel van gesprekken waar je je in kunt herkennen. Dit had ik 12 jaar geleden niet durven dromen. Toen moest ik elke dag naar mijn juristenkantoor, terwijl ik mooie verhalen hoorde van mijn vrouw, journaliste Mette te Velde, over haar werk. Ik vind trots zijn eigenlijk een gevaarlijke emotie. Maar…uh ja….ik ben stiekem wél trots!”

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE VAN HET DUTCH MEDIA WEEK AWARD DINNER

23


5 DAGEN LICHT EN VIDEO


Hilversum Mediastad Mediafestival Dutch Media Week en Hilversum Mediastad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat maakt Hilversum nu eigenlijk Mediastad en welke rol kan Dutch Media Week daarin spelen? Herman Dummer sprak hierover met een viertal bekende Hilversummers: Karin Walters (Hilversums wethouder Media), Amin Usman (eigenaar Libris Boekhandel Voorhoeve), Els Brons (directeur Bibliotheek Hilversum) en Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid). Herman. Wat maakt Hilversum voor jullie nu eigenlijk een mediastad? Karin. We hebben hier ongelooflijk veel media. In Hilversum werkt maar liefst een kwart van de mensen in de media. Natuurlijk grotendeels op het Media Park, maar ook door de stad heen: in het M-Gebouw aan de ‘s-Gravelandseweg, op het H-Park aan de Oude Amersfoortseweg. Het is dan ook een belangrijke werkgever voor Hilversum. Dat maakt dat we ook met elkaar moeten kijken waar we met media naartoe willen gaan. Niet voor niets werd tijdens deze Dutch Media Week de gezamenlijke innovatieagenda van de mediasector gepresenteerd. Samen innoveren om ontwikkelingen bij te houden en privacy first. Daar kan ik me wel in vinden. Herman. Een heel mooi moment, ik ben er ook trots op dat ze Dutch Media Week hadden uitgekozen om daar de innovatieagenda te presenteren!

‘In Hilversum werkt maar liefst een kwart van de mensen in de media.’ Els. Het is natuurlijk al heel bijzonder dat we een wethouder Media hebben, dat zie je verder nergens. Naar mijn idee is heel Hilversum doorweven met media. Het staat gewoon niet ter discussie: wij zijn Mediastad! We waren toevallig op vakantie ten tijde van de verkiezingen en gingen daarom stemmen in Musselkanaal (red. een klein dorp in Groningen). We komen daar binnen met onze stemkaarten en kregen gelijk te horen: “Hilversum? Oh, de Mediastad!” Daar mogen we best trots op zijn. 25


Amin. De media is een fantastische industrie: schoon en biedt veel werkgelegenheid. Al zou het feit dat we mediastad zijn naar mijn idee nog best zichtbaarder mogen zijn in het centrum. Ik ben daarom ook blij met de ontwikkeling dat de bibliotheek verhuist naar het centrum. We krijgen daar de mooiste bibliotheek van heel Nederland! Wat mij betreft mogen we allemaal nog veel inniger samenwerken. Ook als je in het centrum loopt, mag je meteen voelen dat je in Hilversum Mediastad bent.

‘Media zijn overal om ons heen, maar hiér gebeurt het.’ Els. En natuurlijk is het ook heel mooi dat NH Media naar Hilversum komt. Zij doen nu al projecten met het MBO College, waarbij ze samen met studenten op journalistieke wijze naar het lokale nieuws kijken. Zo krijg je prachtige verbindingen. Karin. De campusontwikkeling van het Media Park moet nu ook echt van de grond gaan komen. Daarom is de Talent Day ook zo fijn, met al die studenten die hier komen. Ze zien zo wat media allemaal inhoudt en waar bijvoorbeeld Netflix ons land binnenkomt. Er valt hier zoveel te doen en te leren. Ze krijgen tijdens Dutch Media Week een mooi beeld van Hilversum en het Media Park. We moeten nu gaan nadenken over de volgende stap: wat zouden we nog meer kunnen doen om het hier levendiger te maken en een plek te maken waar het fijn werken is. De opening van het nieuwe grand café David’s op het Media Park draagt daar ook aan bij. Eppo. Ik ben denk ik de enige die niet in deze omgeving woont, dus ik kijk er anders naar dan ‘de inwoner’. Maar ik voel wel sterk de behoefte om deze trots te delen. Hilversum heeft al zo’n lange en ongekende historie op het gebied van media. Het is belangrijk om daar iets mee te doen. Media zijn overal om ons heen, maar hier gebeurt het. Dat mag je best claimen en met elkaar verder uitbouwen. We zouden de meest mediawijze stad van Nederland moeten zijn.

Els. Voor ons is het geweldig om Beeld & Geluid als partner te hebben op het gebied van mediawijsheid en -educatie. Er zijn zoveel ontwikkelingen op het gebied van media en wij als bibliotheek proberen ons publiek daar zoveel mogelijk in mee te nemen. Ook de mensen die daar moeilijker in mee kunnen komen. Eppo. Eens, die maatschappelijke verantwoordelijkheid hecht ik ook enorm waarde aan. Bovendien, alle experts zitten hier, de infrastructuur is er. Veel dingen zijn voor inwoners misschien gewoon, maar zijn dat niet. Voorhoeve, met zijn eigen studioruimte, is geen gewone boekhandel. En het is oprecht cool dat wij een wethouder Media hebben, geen enkele andere stad in Nederland heeft dat. En ook de innovatieagenda biedt Hilversum Mediastad volgens mij mooie kansen. Herman. Misschien moeten we er wel meer over gaan vertellen. Iets dat we nu vaak vergeten, omdat we zelf niet meer zien hoe bijzonder het hier eigenlijk is. Eppo. Zeker! Als je beseft wat hier allemaal vandaan komt. Alleen op deze halve kilometer Media Park wordt al bijna 2 miljard aan omzet gerealiseerd. En de NOS bereikt iedere Nederlander wel zo’n 4x per dag met hun nieuwsvoorzieningen. We werken hier met de beste facilitaire bedrijven ter wereld. Daar mag je supertrots op zijn. Maar omdat we er met z’n allen middenin zitten, realiseer je je dat soms niet meer. Amin. Inderdaad, we hebben zoveel moois hier, we mogen best meer vertellen over deze parels en onze trots vermarkten. Herman. Hoe belangrijk vinden jullie een event als Dutch Media Week voor Hilversum Mediastad?

‘Media als gezamenlijke passie, dat is waar we met z’n allen met heel veel plezier voor samenwerken!’ Vlnr: Els Brons (directeur Bibliotheek Hilversum) | Karin Walters (Hilversums wethouder Media) | Amin Usman (eigenaar Libris Boekhandel Voorhoeve) | Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid) | Herman Dummer (programmamanager Dutch Media Week) 26


Els. Ik vind het een prachtig event, maar de connectie met het centrum mag nog wat sterker. Volgend jaar, als de bibliotheek op de Gooische Brink zit, willen we proberen om Dutch Media Week nog wat meer daar naartoe te brengen en het ook daar zichtbaarder te maken. Amin. Vroeger hadden we ‘Hilversum on Air’, waarbij omroepen met hun programma’s naar buiten gingen, de straat op. Daarmee maakte je meteen duidelijk dat Hilversum een mediastad is, ook voor de mensen uit Musselkanaal en Appelscha. De magie van een camera op straat is voor hen nog groot, terwijl wij eraan gewend zijn en er omheen lopen. Ik zou iets dergelijks graag weer terugzien en zo het consumentenprogramma van Dutch Media Week nog verder uitbouwen.

‘Het is oprecht cool dat wij een wethouder Media hebben, geen enkele andere stad in Nederland heeft dat.’ Karin. Inmiddels heeft Dutch Media Week al wel een behoorlijke bekendheid opgebouwd. Amin. Ik hoorde er zelfs een commercial voor op BNR! Karin. De verschillende dagthema’s gedurende de week zijn ook heel belangrijk, om zo connecties op te bouwen met specifieke doelgroepen. Ik vind de kern van Dutch Media Week, samenwerken en verbinden, gewoon prachtig.

Eppo. Verbinding met het centrum is heel belangrijk. Daarom hebben we met de Xperience Days ook bewust gekozen om op de Gooische Brink ook activiteiten te programmeren zoals Retro Radio, de workshops in het Medialab en de rollerdisco. Maar het heeft tijd nodig voor die verbinding om echt in te dalen en te gaan vliegen. Herman. En vergeet de aftrap van de podcast recordpoging niet, in de winkel van Amin! Die zichtbaarheid in het centrum zou de hele week mogelijk moeten zijn, maar daarvoor is veel massa nodig. Dat vraagt tijd. Amin. En samenwerking! Iedereen moet het dragen en er moet wisselwerking zijn. Samen kijken hoe we dit nog groter kunnen maken en de bezoekers aan het Media Park vervolgens ook naar het centrum zien te krijgen. Eppo. We hebben natuurlijk het Hillywood treintje al. We moeten het mensen zo makkelijk mogelijk maken. Karin. We zijn momenteel druk bezig met de Gebiedsagenda Centrum. Dat gaat met name over wat er te doen is daar, winkels en recreatie, maar we moeten ook opletten of de verbinding met het Media Park daar voldoende in wordt opgenomen. Amin. We moeten investeren in de relatie, van werkgever, werknemer en inwoner. Ik geloof heel erg in kruisverbanden. Els. Het is mooi om te zien dat partijen steeds enthousiaster worden en willen samenwerken om die verbinding verder uit te bouwen. Daarbij moeten we ook elkaars kennis en ervaring gebruiken. Zo werken wij bijvoorbeeld samen met de MBO studenten op de Media Campus en maken gebruik van hun media-expertise. Amin. We hebben allemaal mooie ideeën en alle ingrediënten zijn er. We moeten nu kijken waar deze bij elkaar moeten gaan komen en doorpakken. We moeten samenwerken, dwars door branches, gemeentes en instellingen heen. Media als gezamenlijke passie, dat is waar we met z’n allen met heel veel plezier voor samenwerken!

27


MAXIMALE FLEXIBILITEIT MET SPLASHTOP Tekst Jeroen te Nuijl

Waar frustratie al niet toe kan leiden: vier in Taiwan geboren, maar als Amerikaanse immigranten opgegroeide MIT-studenten elektrotechniek en informatica meenden dat het opstarten van een Windows-computer aanzienlijk sneller moest kunnen. Ze ontwierpen en verkochten in 2006 het eerste browser besturingssysteem (instant on OS) in de branche, waarmee pc-gebruikers in minder dan vijf seconden veilig online konden gaan. Het OS-product kreeg de naam Splashtop, een combinatie van de term voor het BIOS ‘splash’-scherm, dat opstart voordat het besturingssysteem opstart, en ‘top’ ‘van het woord desktop. Het gelijknamige bedrijf is inmiddels marktleider in de VS, heeft wereldwijd 350 medewerkers en kantoren in zes landen. Alexander Draaijer is sinds bijna drie jaar General Manager EMEA bij Splashtop vanuit Amsterdam, waar nu zeventien mensen werken, “en daar willen we er dit jaar nog veertien bij.” Blije klanten Dankzij het gebruik van remote desktop software is het mogelijk geworden om al je computers en mobiele apparaten veilig op afstand te bedienen vanaf elk gewenst apparaat. “Dergelijke diensten zijn eigenlijk commodity geworden, gemeengoed, maar er zijn toch genoeg manieren en middelen om je te onderscheiden”, vindt Draaijer. “Wij doen dat onder andere door high performance: we kunnen 4K-kwaliteit met meer dan 60 frames per seconde ondersteunen en we bieden een zeer intuïtieve oplossing. Het enige dat je hoeft te doen, is onze business app installeren, inloggen met een wachtwoord en je kunt op afstand gelijk elk gewenst apparaat overnemen via het device dat je gebruikt.” Je kunt zo niet alleen veel flexibeler

Alexander Draaijer | General Manager EMEA | Splashtop

28

werken, maar bent ook een stuk productiever. En dat voor 90 euro per jaar per individuele licentie. “Ondanks dat we geen premium prijs vragen voor onze producten, bieden we toch de mogelijkheid voor live technical support. Want als het nodig is, wil je iemand kunnen bellen om iets gelijk op te lossen. Bovendien zit je nergens aan vast en hebt geen opzegtermijn. Wij houden namelijk niet van ‘gecontracte’ maar van blije klanten”, zegt Draaijer lachend. Slapen Tot de klantenkring van Splashtop behoren inmiddels bekende partijen als Fremantle, NEP Group, Disney, Boxel Studio en Warner Bros. “Vooral in de media- en entertainmentbranche en de educatieve hoek is grote behoefte aan snelle en krachtige remote access voor bijvoorbeeld video editing en gaming”, beseft Draaijer. “Ik heb inmiddels al zo vaak gehoord: ‘Jullie zorgen ervoor dat ik kan slapen. Ik activeer het renderproces, jullie bieden de enige oplossing waarmee video en audio goed worden gesynct, ik ga naar huis, kijk of alles goed is gegaan en kan naar bed’. Mooi toch? Er is overal schaarste aan talent, maar met onze oplossing zou je bijvoorbeeld ook talent uit het buitenland tijdelijk toegang kunnen geven tot een project of team. Ik hoop dat we de standaard worden voor alle creatieve professionals. In de VS zijn we marktleider en in Europa groeien wij ontzettend hard. En ja, ook in de Benelux willen we absoluut nummer 1 worden!”


COMMON FRAMES Partnerportret Hemmo Bruinenberg Algemeen directeur | Common Frames

Als algemeen directeur is Hemmo verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Maar omdat Common Frames een kleine organisatie is, betekent het in de praktijk dat hij zich met van alles bezighoudt: van strategieontwikkeling tot fondsenwerving en van de verwerking van facturen tot het geven van workshops. Wat doet Common Frames? Common Frames maakt media met jonge nieuwkomers in Nederland: jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar, die net in Nederland zijn. Ze komen uit alle delen van de wereld, maar het grootste deel is hier als vluchteling gekomen. Wij ontmoeten ze meestal op school, waar ze in taalklassen de Nederlandse taal leren. We zien media als een perfect middel voor deze jongeren om zich verder te ontwikkelen in de Nederlandse maatschappij: ze leren spelenderwijs de Nederlandse taal, leren samenwerken en doen zelfvertrouwen op. In onze workshops en talentontwikkelingstrajecten maken we samen met hen films, podcasts of documentaires. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is de balans daartussen? Ik kan heel erg ON gaan van de verhalen van de jongeren en het blijft bijzonder als ze me toch weer weten te verrassen met wat ze hebben gemaakt. Lichamelijk ga ik ON van lekker windsurfen, hardlopen of mountainbiken. Zonder muziek, echt helemaal medialoos. Daar krijg ik dan weer energie van om geestelijk ON te kunnen gaan. Maar ik kan ook OFF gaan van media, bijvoorbeeld tijdens het doorbladeren van een Instagram Reel. En ik kijk net iets te veel films en series. Passief consumeren zeg maar. Al kan even lekker het huis opruimen en reorganiseren mij ook enorm helpen om mijn hoofd leeg te maken. Je moet soms even ‘uittunen’ om daarna weer ON te kunnen gaan.

Waar zie jij Common Frames binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? Ik hoop dat er over 5 jaar diverse jonge nieuwe Nederlanders, die bij ons zijn begonnen, op diverse plekken in de media terecht zijn gekomen en hun werk bijvoorbeeld ook op tv te zien is. Het zou mooi zijn als daardoor langzaam maar zeker het medialandschap verandert en diverser wordt. En op termijn zou het helemaal fantastisch zijn als veel functies binnen Common Frames door nieuwe Nederlanders zijn overgenomen. Dutch Media Week + Common Frames = Je gaat ons tegenkomen tijdens het Dutch Media Week Dinner op woensdag 5 oktober. We hebben een crew samengesteld die een aftermovie van de avond gaan maken. Daarnaast mag een van onze allereerste talenten, Aziz, daar vertellen welke impact media op zijn leven heeft gehad. Hij is in 2016 vanuit Syrië naar Nederland gekomen en met hem is voor het eerst de cirkel rond. We hebben hem leren kennen in een taalklas, nu is hij zelf documentairemaker en geeft workshops bij Common Frames. Het is fantastisch dat hij tijdens Dutch Media Week een podium krijgt om zijn verhaal te vertellen. Hopelijk kan hij daarmee andere mediamakers inspireren, zodat we ons netwerk binnen de mediasector kunnen uitbreiden en mooie nieuwe samenwerkingen aan kunnen gaan.

29


Beeld & Geluid Den Haag Interview met Elke Smelt

Sinds juli 2022 zijn Beeld & Geluid-vestigingen in Hilversum en Den Haag gefuseerd en maken beide locaties deel uit van het Instituut voor Beeld & Geluid. Betekent dit ook een nauwere samenwerking tijdens Dutch Media Week? We vroegen het Elke Smelt, locatiedirecteur Beeld & Geluid in Den Haag.

Gaat er veel veranderen na de fusie? Voor de bezoeker zal dit wel meevallen, maar organisatorisch werkt het een stuk makkelijker. Het instituut heeft nu twee publiekslocaties, dus we kunnen binnen Beeld & Geluid-breed scherper kijken wat we gaan doen, op welke plaats en met welke mensen, om een zo groot mogelijk bereik en impact te realiseren. We werken met twee locaties aan dezelfde visie en missie, daardoor ben je al een belangrijke stap verder binnen die samenwerking en kun je nu gaan focussen op wat het publiek nodig heeft en interessant vindt. Minder individuele belangen, maar één gezamenlijk doel.

Wat is voor Beeld & Geluid de toegevoegde waarde van een vestiging in Den Haag? Den Haag is echt een prachtige plek is om aanwezig en zichtbaar te zijn; de fusie biedt mooie kansen voor ons instituut dat zich bezighoudt met en uitspreekt over media. Het is ook een bijzonder pand met een rijke historie. Zo was het eerst het PTT Museum en later het Communicatiemuseum. We hebben een prachtige collectie en mooie zalen. In Hilversum zitten vooral de mediamakers, terwijl Den Haag de plek is waar dagelijks nieuws wordt gemaakt. Het is de journalistieke hoofdstad van Nederland, een stad waar onwijs veel gebeurt. Het is ook internationaler dan Hilversum. Zo wonen er veel expats en is hier natuurlijk het internationaal gerechtshof gevestigd. De stad heeft echt een te gekke energie en alle doelgroepen zijn hier te vinden. Wat zijn de gevolgen voor Dutch Media Week? Vorig jaar vond de eerste Haagse editie van Dutch Media Week plaats, dit jaar dus voor de tweede keer. Je merkt dat het steeds makkelijker gaat om het programma op elkaar af te stemmen en samen te bepalen welke onderwerpen en programma’s het beste in Den Haag passen en welke in Hilversum. Zo ben je heel complementair en versterkend bezig in plaats van concurrerend. Waarom ook een Haagse editie van Dutch Media Week? Het is sowieso interessant voor live publieksbereik. Als je in de regio Den Haag woont en na je werk nog even een programma mee wilt pakken, dan doe je dat toch makkelijker hier dan dat je nog helemaal naar Hilversum rijdt. Maar ook de identiteit verschilt per locatie, dus daar passen andere soort programma’s bij. In Den Haag focussen we op informeren, op nieuws en nieuwsvoorzieningen, waarbij we soms ook samenwerken met het ANP en Nieuwspoort. Terugkerende thema’s zijn bijvoorbeeld hoe je bewust omgaat met nieuws, denk aan desinfor-

30


matie op social media kanalen, maar ook beeldvorming in de media, de werking van journalistiek en nieuwswijsheid.

ren we in Nieuwspoort een debat over de gevolgen van oorlog en intimidatie elders in de wereld op het werk van journalisten.

Hoe ziet de Haagse editie er dit jaar uit? Allereerst zijn er twee masterclasses voor studenten: een over factchecken en een over hergebruik van het audiovisueel archief van Beeld & Geluid. Samen met het ANP organiseren we een fotodebat over clichés in nieuwsfotografie, een mooi actueel onderwerp. Als er iets gebeurt, zie je vaak alle fotografen op een kliekje om dezelfde foto te maken. Welke afweging maak je als fotojournalist om toch diezelfde foto te maken of juist om een onderwerp op een hele andere manier in beeld te brengen? Waar ik ook naar uitkijk, is de talkshow over desinformatie bij TikTok. Dat is echt een goed voorbeeld hoe de fusie voor meer publiek kan zorgen. In Hilversum is onderzoek gedaan hoeveel en welke desinformatie jongeren via TikTok tot zich krijgen. Wij vonden dat een onderwerp dat een nóg breder publiek verdiende en maken daar nu een publieksprogramma over. Ook reiken we alweer voor de tweede keer de Haagse Media Awards uit, bedoeld voor Hagenaars en Hagenezen die zich het beste in de media hebben gepresenteerd. Tenslotte organise-

Welke plannen heb je met Beeld & Geluid voor de toekomst? In Den Haag zitten we zo dicht op het vuur, daar waar nieuws gemaakt en beleid bepaald wordt. Ik wil met Den Haag dan ook graag een belangrijke bijdrage leveren om het actuele gesprek te voeren. De Zeestraat is niet alleen een museum waar je langs een collectie loopt, maar ook een educatie- en debatcentrum waar je het gesprek aangaat. Een plek waar je op andere ideeën wordt gebracht, nieuwswijzer en met nieuwe inzichten weer naar buiten loopt. Maar we willen ook zichtbaarheid en impact bij een bredere doelgroep creëren, bijvoorbeeld door samenwerking met partners, zoals ook Dutch Media Week dat doet. Ook in die samenwerking met Dutch Media Week kunnen we ieder jaar een stapje verderzetten. Steeds vroeger afstemmen, een samenwerking die elk jaar sterker en intensiever wordt. Want hoe mooi is het dat Dutch Media Week ook steeds zichtbaarder is in Den Haag?!

31


IMPACT MAKEN MET JOUW EVENT BIJ BEELD & GELUID INTERVIEW MET HYLKE THIRY

Beeld & Geluid geniet landelijke bekendheid met twee unieke museumlocaties: op het Media Park in Hilversum en in het journalistieke hart van Den Haag. Deze laatste scoort zelfs een 9 op de website van MeetingReview. Hylke Thiry is verantwoordelijk voor de zakelijke verhuur bij Beeld & Geluid. Hij vertelt over het geheim achter het succes. ‘We werken voortdurend aan verbetering van onze diensten en producten’, vertelt Thiry. ‘Met een acht zijn we eigenlijk niet meer tevreden. Die negen is mooi, maar tegelijkertijd weten we dat het nog beter kan. We gaan voor een 10. Onze opdrachtgevers merken en voelen dat; er staat hier een toegewijd team voor ze klaar dat helpt impact te maken met hun evenement.

IMPACT Thiry: ‘We kennen allemaal de events waar je bent geweest en achteraf denkt dat je je tijd beter had kunnen besteden. Dat wil je als opdrachtgever van een event natuurlijk niet horen. Wij realiseren ons dat een opdrachtgever best veel geld uitgeeft om een event te organiseren. Dan wil je je bezoekers wel een unieke ervaring bieden waarmee je boodschap overkomt en beklijft. We helpen en ondersteunen de opdrachtgever daarmee, allereerst door vragen te stellen en dóór te vragen. Niet alleen naar het beoogd doel van het event, maar ook hoe je een groter bereik krijgt en zorgt dat bezoekers terugkomen. Uiteindelijk leidt dit tot de hamvraag: hoe maken we samen echt impact met het event? Wij zetten niet alleen onze kennis en ervaring, maar ook onze unieke locaties in om dit ultieme doel te realiseren.’

32

DE EXTRA’S VAN BEELD & GELUID De locaties van Beeld & Geluid bieden tal van extra’s om je event te verrijken. Thiry: ‘Impactvolle events bestaan uit verschillende elementen. Allereerst moet je programma staan als een huis. Daarbij bouwen we events graag op in modules, wat meerdere voordelen heeft. Naast variatie en levendigheid in het programma kunnen onderdelen zo bijvoorbeeld ook afzonderlijk opgenomen worden voor een podcast of videoverslag. Tenslotte bieden onze musea de unieke mogelijkheid om inhoud over media en nieuwswijsheid toe te voegen aan het programma en gebruik te maken van het gigantische audiovisuele archief van Beeld & Geluid. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop Fake News toevoegen, een custom made video laten maken of onze unieke VR escape game spelen. Daarnaast is interactie belangrijk. We hebben diverse tools in huis om de bezoekers echt deel te laten nemen en onderdeel te laten zijn van het event. De bijzondere uitstraling van onze panden, onze service en de voortreffelijke catering geven de bezoekers van een event een echte energieboost.

TOEKOMST Thiry ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. ‘Het is telkens weer een feest als we creatief uitgedaagd worden om mensen te verrassen met een bijzonder event en mogen doen waar we goed in zijn. Het maakt niet uit of het om een online, hybride of live event gaat. We zijn nooit klaar, maar de klanten zijn tevreden. Dat maakt mijn werk heel leuk.’


CONTROL MAGAZINE Partnerportret Alessandra van Otterlo Eigenaar en hoofdredacteur | Control Magazine

Control werd in 2007 opgericht als online vakblad voor de Nederlandse game-industrie, waarna in 2016 Alessandra van Otterlo het stokje overnam van de twee oprichters. Daarvoor was ze echter ook al betrokken bij het magazine en zeker geen onbekende in de Nederlandse gamewereld. Zo werkte ze o.a. voor Playlogic, NLGD Festival of Games, de Dutch Games Association en Paladin Studios. Hoe belangrijk zijn media in jouw dagelijks leven? Als je in de game-industrie werkt, zit je middenin de media. Bovendien spelen social media een belangrijke rol bij het delen en volgen van nieuws en trends. Maar ook privé spelen media een grote rol in mijn leven. Niet alleen omdat ik games speel, televisie kijk, radio luister en series binge, maar ook om te leren wat er bij anderen speelt. Het medialandschap is de laatste jaren flink veranderd. Nieuws haal je allang niet meer alleen om 20:00 uur bij het NOS Journaal. Als je wilt weten wat er leeft in de wereld, kun je haast niet zonder online media. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is die balans daartussen? Ik ga echt ON van lang vervlogen tijden en een groot deel van mijn garderobe komt ook echt uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Best een grappige tegenstelling met de ‘high tech’ wereld waar ik me voor mijn werk in begeef. De balans tussen ON en OFF zit wel goed. Bij vlagen tenminste, want ik heb nu eenmaal geen 9 tot 5 beroep en het is vaak hollen of stilstaan. Maar ik mag na drukte graag door de stad dwalen en genieten van de wereld om mij heen. Privé is eigenlijk vergelijkbaar. Want hoewel ik Instagram een fantastische bodemloze put vindt als het gaat om vintage verrukkelijkheden en kattenvideo’s, laat ik ook even gemakkelijk mijn telefoon uren onaangeroerd in mijn tas zitten.

Waar zie jij games binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? Wat ik interessanter vind, is hoe andere media tegen die tijd met ons omgaan. Ondanks het feit dat de game-industrie gigantisch is, blijft het nog altijd een beetje een zwart schaap. Toonaangevende mediabedrijven zien echter steeds vaker de potentie van game-franchises. Partijen als Amazon, HBO en Netflix tonen interesse in bekende spellen als Mass Effect, The Last of Us, en Horizon Zero Dawn (de laatste is van het Nederlandse Guerrilla). Deze titels zijn binnen games al groot, maar via films en series krijgen ze nu ook bekendheid bij een breder publiek. Dutch Media Week + Control Magazine = Tijdens Dutch Media Week organiseert Control in samenwerking met de Dutch Games Association op 6 oktober de Dutch Game Day. Een dag voor professionals, waar het draait om het maken van games en alles wat daarmee samenhangt. Ik hoop hiermee bij te dragen aan de kruisbestuiving tussen games en andere media, zodat anderen nader kennismaken met ons mooie medium. Wellicht komt er op die manier in het bredere Nederlandse medialandschap meer interesse, aandacht en ruimte voor games.

33


Game Day Donderdag

Tekst Martine Spaans

Waar games niet meer zijn weg te denken uit onze hedendaagse cultuur, verovert de game-industrie ook stilletjes een vaste plek binnen het programma van Dutch Media Week. Zo werd na een aantal jaren stilte in 2021 al met groot succes de Dutch Game Awards geherlanceerd. De uitreiking van deze prestigieuze uiltjes vond plaats tijdens Dutch Media Week in Beeld & Geluid waar kopstukken uit de Nederlandse game-industrie bij elkaar kwamen om successen te vieren. Dit beviel aan alle kanten zo goed, dat voor 2022 werd besloten de complete donderdag tijdens Dutch Media Week in het teken te laten staan van games.

DUTCH GAME DAY

Zo werd de donderdag Dutch Game Day powered by Control; een conferentie vóór game-makers, dóór game-makers. Georganiseerd in samenwerking met Control Magazine en de Dutch Games Association. Zo’n 300 gameprofessionals en studenten van game-opleidingen konden via twee verschillende tracks naar lezingen luisteren waar sprekers uit binnen- en buitenland indrukwekkende verhalen deelden over de ontwikkeling van hun games de afgelopen jaren.

VERHALEN UIT DE PRAKTIJK

Richard Oud van Guerrilla sprak over het ontwikkelen van geloofwaardige karakters, Mike Hergaarden van M2H beschreef hoe zij als kleine ontwikkelaar zijn gegroeid naar maker van AA-games en Pawel Sasko van CD Projekt Red deelde de lessen die zij geleerd hebben tijdens het ontwikkelen van The Witcher 3 en Cyberpunk 2077. Maar in het programma was ook ruimte voor kleinere projecten met bijzondere verhalen. Zo deelde Esmée van ’t Hof hoe zij spelers aanmoedigt om aardig te zijn in haar games, was Reza Hooshangi speciaal overgevlogen uit Iran om te vertellen over de techniek achter zijn verhaallijn in Children of Morta en deelde Willem Hilhorst hoe digitale archivering in zijn werk gaat bij Beeld & Geluid.

GAME PODCASTS

Ook op de podcast recordpoging van Dutch Media Week werd tijdens Dutch Game Day aangehaakt. Zo verzorgde Derk de Geus, voorzitter van de Dutch Games Association, een vijftal podcasts waarin hij diverse professionals uit de Nederlandse game-industrie interviewde over hun werk en ervaringen.

VOLWASSEN

Tot slot werd de nieuwe Games Monitor gepresenteerd door Christel van Grinsven, operations manager bij Dutch Game Garden, waarin zij de laatste cijfers vanuit de Neder34


landse game-industrie bekendmaakte en vergeleek met eerdere rapporten. Hierin werd mooi zichtbaar hoe de sector dit decennium een groeicurve heeft doorgemaakt: van groei in startups, naar groei in banen en nu een groei in omzet. Daarin ligt dan ook een mooie conclusie voor Dutch Game Day: de Nederlandse game-industrie is volwassen aan het worden en het wordt tijd dat we dat laten zien.

DUTCH GAME AWARDS

Na de afsluitende netwerkborrel, stroomde de gasten voor het avondprogramma al binnen. Want ook dit jaar werden de Dutch Game Awards tijdens Dutch Media Week uitgereikt. Het decor hiervoor was de nieuwe museumvloer van Beeld & Geluid, waar een volle zaal toekeek hoe 9 awards werden uitgereikt aan games die het afgelopen jaar gelanceerd zijn en nog eens 4 awards aan bedrijven en personen die iets bijzonders hebben betekend voor de Nederlandse game-industrie. De presentatie was in handen van Mehdi Benkirane van i3D.net en Martine Spaans van de Dutch Games Association.

GROTE WINNAAR

Guerrilla was dit jaar duidelijk de grote winnaar met maar liefst 4 awards. Dit kwam niet als een grote verrassing. Snel na de lancering dit voorjaar werd de game een wereldwijde verkoophit waar de pers lyrisch over schreef. Na afloop van de awardceremonie werd er nog lang gezellig geborreld en gefeliciteerd. Misschien wel het mooiste moment van de dag. Binnen de game-industrie is namelijk bijzonder weinig jaloezie, wordt kennis gedeeld en worden successen samen gevierd. Iets om trots op te zijn.

AND THE WINNERS ARE… Beste Game:

Horizon Forbidden West – Guerrilla

Beste Art:

Horizon Forbidden West – Guerrilla

Beste Audio:

Horizon Forbidden West – Guerrilla

Beste Innovatie: Beste Technologie: Beste Gameontwerp: Beste Applied game: Beste Debuutgame: Beste Studentengame: Awesome Achievement: Beste Studio:

Stacklands – Sokpop Collective Horizon Forbidden West – Guerrilla We Were Here Forever Total Mayhem Games Hackshield in de klas – HackShield Future Cyber Heroes Cat Cafe Manager – Roost Games All Hands on Deck – Studio Mantasaur Sokpop Collective Codeglue

Inclusiviteits Award:

Emily Jacometti

Career Achievement:

Alessandra van Otterlo

35Column Vincent Bijlo Bieren, dieren, tuinieren, seks, hoe ga je om met je ex, lullen om maar gewoon de tijd te vullen, schaken, breien, haken, politiek, muziek, pop en klassiek, filosofie, velofilie, vogelen, goochelen, milieu en natuur, literatuur, woke zijn, zielepijn, prietpraat, misdaad, donorzaad, prostaat, online haat, alles gaat, alles past, in een podcast. En dat dan 200 uur achter elkaar. Een enorm lange audiotrein, met meer dan 300 makers erin, reed voorbij, gedurende de hele Dutch Mediaweek. Hij kwam op zondag 9 oktober om 16.42 onder luid gejuich tot stilstand in station Beeld & Geluid, Hilversum. We stapten uit en constateerden dat onze missie geslaagd was. We hadden het wereldrecord podcast maken te pakken. We zwaaiden met de certificaten die ons werden uitgereikt. “Met hoeveel tijd,” vroeg ik, “Hebben we het oude wereldrecord eigenlijk verbeterd?” “Met 153 uur,” zei een official. “Nee,” zei ik, “je begrijpt mijn vraag niet.” “Jawel, die begrijp ik wel degelijk, ik ben een official, officials begrijpen alles. Er was nog geen wereldrecord podcast maken. Iemand moet de eerste zijn. We hebben een standaard gezet, zoals ooit de eerste mens die honderd meter hardliep een standaard zette.” We hadden dus niemand verslagen met ons record, maar dat gaf natuurlijk niet. We hadden gebeurtenissen verslagen, in audio, we hadden mensen gehoord die vragen stelden als: “kunnen we met jouw boot naar Curaçao?” “Hoe lang ben je eigenlijk al wensvader?” “Baalde Ruud Bos er eigenlijk van dat juist deze versie van de tune van De Fabriek werd uitgekozen?” “Waarom vindt iedereen IPA zo lekker opeens, wat is er mis met een gewoon biertje?” We waren ondergedompeld geweest in een nieuw medium dat eigenlijk al heel oud is, maar dankzij handige catalogisering en de mogelijkheid tot abonneren een enorme opgang maakt, de podcast. In wezen is podcast niet meer, maar ook zeker niet minder dan het zelf opgenomen cassettebandje, dat je vroeger per post naar je vriendin stuurde, behalve dat nu iedereen het kan horen. Je hebt geen redactie, geen regie nodig, je kunt ze overigens ook wel hebben. Je podcast kan werkelijk overal over gaan en kan technisch zo ingewikkeld of zo simpel zijn als jij maar wilt.

De podcast is een audiovrijplaats die geduldig wacht op oren en niks kost, of bijna niks kost. Hij verlost de omroepmanagers van al te moeilijke programma’s op de oude radiozenders, alles waarover een beetje moet worden nagedacht verplaatsen ze naar de podcast, zodat er nog meer tijd overblijft om de steeds langer wordende files op de snelwegen op te dreunen. En wat doen wij in die steeds langer wordende files? Precies, luisteren naar podcasts. Over voetballegendes, jeugdbendes, rijksmonumenten, cryptocenten, oud-presidenten, de beste kampeertenten, er is zo veel, zo veel, zo veel, volgend jaar laten we van dat record van nu geen spaan meer heel.

37


Podcast recordpoging Tekst Sander van Kaam

“Heeft iemand nog contact gehad met Gerhard?” Programmamanager Herman Dummer kijkt vragend om zich heen, in de hoop dat hij de burgemeester van Hilversum zodadelijk Boekhandel Voorhoeve ziet binnenlopen. Het is zaterdagochtend 1 oktober 2022, iets voor acht uur ‘s ochtends. In een speciale radiostudio in de boekhandel in het centrum van de mediastad, gaat over enkele ogenblikken de recordpoging podcast maken van start. Dutch Media Week heeft zich voorgenomen om, samen met bekende en onbekende makers, totaal tweehonderd uur podcasts te gaan produceren. Cabaretier Vincent Bijlo zit al klaar om samen met Herman, Eppo van Nispen tot Sevenaer en burgemeester Gerhard van Top het startsein te geven. Het viertal is compleet. De recordpoging kan beginnen!

PODCASTMAKERS GEZOCHT

Aanvankelijk plan was om dagelijks twee podcastopnames plaats te laten vinden totdat bij een brainstorm, onder genot van een krat bier en een schaaltje nootjes, werd besloten dit uit te breiden tot een recordpoging: totaal tweehonderd uur die de gehele Dutch Media Week in beslag zou nemen. Om tot dat gigantische aantal te komen, werden niet alleen podcast-makers persoonlijk benaderd, maar ook een persbericht naar buiten gebracht en op de website een aanmeldformulier geplaatst. Zodoende zou het niet alleen voor professionals, maar ook voor podcast-hobbyisten, die normaal gesproken niet verder komen dan de keukentafel of hun zolderkamer, mogelijk zijn om een plekje in de podcast line-up te bemachtigen.

OMGEVINGSRUIS

Het uiteindelijke podcastprogramma is dan ook heel uitgebreid, met podcasts over zeer uiteenlopende onderwerpen. Zo gaat het de eerste twee dagen, tijdens de opnames bij boekhandel Voorhoeve, onder meer over motoren, het Eurovisie Songfestival, verslavingen, de jeugdserie Ti-Ta-Tovenaar en het oeuvre van componist Ruud Bos. Zo’n opname op locatie heeft natuurlijk z’n charme, maar brengt ook wat nadelen met zich mee. De makers van de podcast The Making of Media worden bijvoorbeeld regelmatig gestoord door een overijverige medewerker van de boekhandel, die met zijn karretje vol oud papier heen-en-weer gaat en zo onderdeel wordt van het gesprek.

OPNEMEN IN EEN BOKSRING

‘s Maandags laat de recordpoging de boekhandel achter zich, om voor de rest van de week te verhuizen naar een speciaal daarvoor gebouwd podium in het Atrium van Beeld & Geluid. Een soort ‘boksring’, waaromheen geïnteresseer38


den via een speciale koptelefoon met de opnames mee kunnen luisteren. Enkele studenten van ROC Midden-Nederland mogen die ochtend het spits afbijten. ‘s Middags komt Paul de Leeuw langs om samen met zijn gasten twee afleveringen van zijn podcast De Leeuw Lult Verder op te nemen. De doorgewinterde televisiepresentator heeft wat moeite met het bedienen van de techniek, die net allemaal even wat anders werkt dan in zijn vertrouwde studio aan huis.

WALL OF FAME

Totaal worden er maar liefst 148 nieuwe podcasts opgenomen. Naast bekende namen als De Lesbische Liga, Dit Was De Radio, Daar Bleef Je Voor Thuis! en Trust Nobody, biedt het evenement ook een podium aan beginnende podcastmakers. Geïnspireerd door het Podcast Summit van Mirjam Hegger dat op de dinsdag plaatsvindt, maken Judith en Hester bijvoorbeeld samen spontaan hun allereerste podcast. Er is een podcastmaker door ziekte uitgevallen en dat ‘gat’ kunnen zij nu mooi invullen. Aanvankelijk onzeker of zij wel langer dan een kwartier kunnen vullen, zitten ze samen uiteindelijk ruim een uur achter de microfoons. Ze gaan - net als alle andere makers - tevreden met het deelnamecertificaat naar huis. Hun polaroidfoto krijgt een plekje tussen al die andere podcasts op de wall of fame, naast het podium. Wie die muur bekijkt, ziet enkele gezichten vaker terugkomen. Programmamanager Herman Dummer neemt zelf een aantal uur voor zijn rekening, ook Beeld & Geluiddirecteur Eppo van Nispen tot Sevenaer is meermaals te gast en interviewt zelf programmamaker Han Peekel ter ere van diens vijfenzeventigste verjaardag. De grootste bijdrage komt hoogstwaarschijnlijk van Jack en Jozef van Podcast Gemist, die in plaats van het geplande half uur in totaal zo’n tweeënhalf uur vulden. Zodoende worden plotselinge gaten in het programma toch weer opgevuld. De kortste bijdrage is hoe dan ook van Maxim Hartman, die het tijdens de opname van zijn podcast Mand op zondagochtend de opnameduur onder de minuut weet te houden

153 UUR AAN NIEUW LUISTERMATERIAAL

Een ruime week later neemt Vincent Bijlo op zondagmiddag samen met Herman Dummer, Eppo van Nispen tot Sevenaer en podcast-coördinator Sander van Kaam, de hoogtepunten van de recordpoging nog eens door. Tijdens een glas bubbels wordt bekendgemaakt dat het gehoopte aantal van 200 uur niet is gehaald, maar dat de inspanningen van alle betrokken makers wel een totaal van 153 uur aan nieuw luistermateriaal hebben opgeleverd. Een prachtige prestatie, waarbij heel veel podcastmakers een uniek podium werd aangeboden. De meeste podcasts zijn overigens terug te luisteren via de speciale podcastpagina van Dutch Media Week.

BEKIJK HIER DE DUTCH MEDIA WEEK PODCAST PROGRAMMAPAGINA

39


DE PODCAST: MAGNEET VOOR ORGANISATIES

Podcasten is hot. Bijna de helft van de Nederlanders zet weleens een podcast op, blijkt uit onderzoek. Hoewel het medium al veel langer bestaat, is de podcast in Nederland pas echt groot geworden tijdens de pandemie in 2020. Sindsdien blijft de populariteit groeien. Het is dan ook geen wonder dat de podcast dit jaar een prominente plek innam tijdens de Dutch Media Week. Met het Nederlandse podcasthostingbedrijf Springcast kijken we terug op de recordpoging podcasten én richten we ons op de toekomst van het medium. Want één ding is zeker: de podcast is here to stay. Een recordpoging podcast opzetten is een uitdaging op zich. Maar hoe zorg je ervoor dat al die uren ook nog eens zijn terug te luisteren? “Toen we hoorden van deze recordpoging, wisten we direct dat we daar iets mee moesten”, vertelt Nico Oud, oprichter en CEO van Springcast. “Als podcasthosting ademen we de podcast. Zo’n initiatief als dit dragen we dan ook een warm hart toe.” Alle podcasts die tijdens Dutch Media Week zijn uitgezonden, kun je via het platform van Springcast terugluisteren. Want dit Nederlandse bedrijf zorgt ervoor dat podcastmakers hun podcast kunnen distribueren naar diensten als Spotify en Apple Podcasts. Daarnaast krijgen makers inzicht in luistercijfers en kunnen ze gebruikmaken van tools die hen helpt bij de promotie van hun podcast.

Foto boven: Tijdens Dutch Media Week hostte Springcast een talkshow over de podcast als marketingtool voor organisaties. (vlnr: Arne van den Berg van AS WE SPEAK Podcasts, Stefan Kollaart van De Podcastfabriek, Femke de Walle van Springcast, Floor Schoenmakers van EHS Communications). 40

ORGANISATIES OMARMEN PODCAST Springcast focust zich voornamelijk op de zakelijke markt. “De zakelijke podcast is enorm in opkomst”, vertelt Oud. “De podcast is namelijk een geweldig middel om engagement te creëren bij je potentiële publiek. Door de luisteraar aan je te verbinden, zijn ze zich bewuster van je merk, je product of dienst. Daardoor groeit het vertrouwen van je publiek en zal het sneller naar je toe komen.” Oud merkt dat steeds meer organisaties de podcast omarmen als een marketing- en communicatiekanaal. Denk aan overheden, zorg- en onderwijsinstellingen en grote bedrijven. “Waar we in het begin vooral eenpitters en zzp’ers zagen podcasten, merken we het laatste jaar een groeiende vraag bij grote organisaties.”

‘Onderzoeken wijzen uit dat mensen bereid zijn om lang te luisteren, gemiddeld 45 tot 60 minuten.’ Deze komen bij Springcast uit, omdat daar de privacy van persoonlijke gegevens kan worden gewaarborgd. Veel overheden en organisaties moeten aan strenge wettelijke voorwaarden voldoen als het gaat om privacy. “Deze data is bij ons veilig, wij slaan alles op in Nederland en delen per definitie geen privacygevoelige data met derden, laat staan dat wij die doorverkopen. De data die we wel tracken, beperkt zich tot hoe men onze website en app gebruikt. Met demografische en geografische gegevens doen we niets.”


ELK VERHAAL TELT Oud ziet enorm veel mogelijkheden voor die zakelijke podcast. “Denk bijvoorbeeld aan educatieve podcasts. In plaats van een onlinetraining of interne cursus op locatie, kun je bedrijfseducatie ook middels een podcast aanbieden. Zo kunnen mensen deze cursus tot zich nemen op een moment dat het hen uitkomt.” Een andere vorm is bijvoorbeeld om nieuw personeel met een podcast kennis te laten maken met de organisatie. En dan is er natuurlijk nog gewoon de verhalende podcast. Over de organisatie zelf, over een product of dienst. “Elke organisatie heeft een verhaal. Filosofeer bijvoorbeeld over de toekomst van je branche, kaart problemen in de sector aan, zoek naar oplossingen. Laat zien hoe jouw organisatie zich inzet om de wereld een stukje beter te maken. Dat zijn stuk voor stuk verhalen die het verdienen om gehoord te worden.”

Steeds meer organisaties omarmen de podcast als een marketing- en communicatiekanaal.

podcast in. “Oud voorziet dat de podcast een belangrijke marketingtool voor organisaties zal worden in de toekomst. “Onderzoeken, zowel hier in Nederland als in landen als Engeland en de Verenigde Staten, wijzen dat ook uit. Mensen zijn bereid om lang te luisteren: gemiddeld 45 tot 60 minuten. Dan heb je dus potentieel een uur waarin je jouw verhaal, jouw brand, in de spotlights kan zetten. Wat zal dat doen met jouw waarde, met hoe mensen naar jouw organisatie kijken?”

NEXT LEVEL Voor Springcast zit stilzitten er dan ook niet in. “Wij willen organisaties graag bijstaan in dit proces. Daarom zijn we ooit aan dit avontuur begonnen. We zijn er namelijk in eerste instantie voor de maker. Praten veel met onze klanten. Waar liggen de wensen? Wat kunnen we nog meer doen? Zodat zij hun podcast naar een next level kunnen tillen. Daar zullen we ons voor blijven inzetten.”

WEG MET DAT SCHERM Een andere belangrijke ontwikkeling is de interne podcast. Waar nu veel gebruik wordt gemaakt van intranet, interne nieuwsbrieven en mailings, verwacht Oud dat organisaties in de toekomst vaker gaan werken met een podcast. “Mensen ambiëren steeds minder schermtijd. We zitten al de hele dag achter dat beeldscherm. Mede daardoor is de podcast zo populair. We snakken naar verhalen. En met de podcast kunnen we deze consumeren wanneer het ons uitkomt. Tijdens een wandeling, de rit naar huis, tijdens het koken of ’s avonds voor het slapen gaan.” Organisaties kunnen op deze wens inspelen door interne informatie via een podcast met hun mensen te delen, ziet Oud. “In plaats van het lezen van ellenlange mailings of stukken, kun je met een podcast dezelfde informatie tot je nemen wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld om de nieuwe directeur voor te stellen. Om personeel te informeren over nieuw beleid. Of om stakeholders, bestuursleden of andere belanghebbenden deelgenoot te maken van de gang van zaken.”

In plaats van een onlinetraining of interne cursus op locatie, kun je bedrijfseducatie ook middels een podcast aanbieden. INTERVIEW MET NICO OUD | SPRINGCAST

WAARDE VAN DE PODCAST Zou elke organisatie moeten podcasten? “Dat is een vraag die we vaker krijgen en waar niet een hapklaar antwoord op te geven is. We zijn op dit moment veel in gesprek met overheden. Denk aan provincies en gemeenten. Maar ook grote corporate organisaties en zorg- en onderwijsinstellingen zien de waarde van de 41


AL MEER DAN 20 JAAR

THE CAREER COMPANY

BORN4JOBS.NL INFO@BORN4JOBS.NL 035 6310231


Jelle is een van de mensen die al sinds de oprichting in 2010 betrokken is bij SETUP, het platform voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Samen met onder andere kunstenaars en ontwerpers kijken Jelle en zijn team kritisch naar technologische ontwikkelingen, onderzoeken deze en wakkeren discussies erover aan. Zo wil SETUP bijdragen aan een technologie-kritische samenleving waarin niet alleen de mogelijkheden van nieuwe technologie worden gevierd, maar we ons ook wapenen tegen mogelijke risico’s. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is de balans daartussen? Ik wissel vrij vaak tussen ON of OFF, ik haal er daarom juist veel meer plezier uit daarmee te spelen. Zo gaat mijn telefoon thuis op stil, maar kan ik ook een hele avond verdwalen in YouTube of Wikipedia. Ik heb sowieso geen meldingen aan staan op mijn telefoon, zodat ik bijvoorbeeld niet zie hoeveel ongelezen mail er in mijn mailbox zitten. En als ik op vakantie ben, haal ik de apps zelfs tijdelijk van mijn homescreen af. Vanuit mijn werk bij SETUP ben ik sowieso heel bewust met het gebruik van media bezig. Ik doe bijvoorbeeld ook geen bankzaken via mijn telefoon. Ik heb zelfs wel eens geprobeerd om terug te gaan naar een ‘ouderwetse’ Nokia, maar dat ging me toch iets te ver. Ik wil wel graag toegang tot internet hebben als dat nodig is. Ik geloof in complementaire samenwerking en wil graag een gelijkwaardige relatie met mijn telefoon, het moet geen machtsrelatie worden ;-) Waar zie jij SETUP binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? In de afgelopen 5 jaar hebben we al een enorme groei meegemaakt en zijn we van een freelanceteam, dat naast een ‘echte’ baan SETUP erbij deed, gegroeid naar een vaste kern in loondienst. De komende 5 jaar hopen we natuurlijk nog verder te groeien. In Nederland hebben we binnen de medialab scene al aardig naam opgebouwd, dat zouden we graag verzilveren door vaker samen te gaan werken met andere interessante nationale partners buiten deze scene. En mijn ultieme droom zou zijn om ooit samen met een Nederlandse omroep een

SETUP Partnerportret Jelle van der Ster Algemeen Directeur | SETUP

programma te maken. Kan een documentaire zijn, maar een technologie-kritische versie van Mythbusters zou ik ook erg leuk vinden. Dutch Media Week + SETUP = Via Dutch Media Week willen we aanhaken bij media in de breedste zin, maar met name bij RTV om breder naam op te bouwen in medialand. Je zult ons die week in elk geval op de vrijdag tegenkomen, tijdens de Journalistiekdag. Onlangs hebben we samen met Fontys Hogeschool onderzocht op welke manier Nederlandse dagbladen over technologie schrijven en welke beelden daarbij gebruikt worden. Zo denk je bij cloud-computing meestal aan iets esoterisch dat in de wolken zweeft en bij AI aan een alleswetende, glanzende witte robot. Er is dus veel sprake van sciencefiction-clichés die geen link hebben met de werkelijkheid. Naar aanleiding van het onderzoek werken we nu met verschillende beeldmakers aan nieuwe beelden die beter laten zien wat technologie betekent. Tijdens de Journalistiekdag geven we de aanwezigen alvast een preview van de onderzoeksresultaten en de beelden die we nu aan het ontwikkelen zijn. We willen graag met beeldredacteuren in gesprek gaan of ze dit probleem herkennen en hoe we nieuwe technologie realistischer kunnen verbeelden in de media.

43


Journalism Day Vrijdag

Vrijdag stond geheel in het teken van journalistiek. Aanwezige journalisten en aanstormende talenten konden vandaag kiezen uit twee dagprogramma’s: de Dag van de Journalistiek in Beeld & Geluid en de MOJO Conference in Vorstin. Tijdens de Dag van de Journalistiek stond de relatie met het publiek centraal en werd gezamenlijk gezocht naar nieuwe vormen, beelden en inhoud met betrekking tot nieuwsverhalen. Tijdens de MOJO Conference, waarbij MOJO staat voor mobile journalism, stond het thema Next Level Creation centraal en werd de impact onderzocht van nieuwe technologieën op de creatieve industrie, media en storytelling.

DAG VAN DE JOURNALISTIEK

Moderator Ernst-Jan Pfauth opende met de mededeling:”We leven niet met, maar in de media”. Vroeger praatte de krant immers niet terug naar de lezer, iets dat met de komst van social media heel anders is geworden. Daar komen mooie dingen uit voort, zo worden lezers steeds meer betrokken bij de totstandkoming van nieuws en berichtgeving, maar ook bedreigingen en intimidaties richting journalisten. De rode draad door de diverse lezingen en workshops heen was dan ook om stil te staan bij manieren om beter samen te werken met het publiek.

INTERACTIE

Colin van Hoek (NU.nl) was nauw betrokken bij de herlancering van NUjij.nl, het interactieve platform dat het mogelijk maakt om te reageren op artikelen van NU.nl. Aanvankelijk lag de focus vooral op het modereren van deze reacties en een veilige omgeving te creëren. Echter, met de komst van corona nam de interactie tussen redactie en gebruikers enorm toe. Tegenwoordig is het zelfs zo dat de ideeën en reacties op NUjij.nl ’s ochtends met de redactie worden gedeeld als mogelijke artikelsuggesties. Zo haken de artikelen nog beter in op wat er leeft onder de bezoekers en zijn deze bijna onderdeel geworden van de redactie.

TWITCH

Ook gameplatform Twitch biedt grote interactie tussen streamer en publiek, zo meldden presentator Sjors de Boer en Sander Nieuwenhuijsen van 3opTwitch. Zij besloten enkele maanden geleden om van een talkshowpodcast op de NPO te switchen naar Twitch, maar ondervonden dat dit een hele andere manier van content maken 44


inhield. Twitch is een live medium, waar je eindeloos kunt streamen. Bovendien kan de kijker via de chat bijdragen aan de stream. Hoewel je er natuurlijk voor kunt kiezen niets met de chat te doen, hebben De Boer en Nieuwenhuijsen ervoor gekozen de chat integraal onderdeel te maken van hun talkshow en bestaat deze inmiddels voor 90% uit interactie met het publiek.

MOJO CONFERENCE

Ondertussen vond in Vorstin de vijfde editie plaats van de MOJO Conference. Een uitverkochte zaal kreeg daar inzicht in hoe smartphones en andere mobile devices de toekomst zullen bepalen als het gaat om creative business en transmedia storytelling. Cesar Majorana, bekend als VPRO-presentator en Instagrammer, vormde samen met de Vlaamse Mattias Sourbron, organisator Point of U en casting director, het presentatieteam van het Engelstalige programma.

TECHNOLOGY IS LEADING

Ook dit jaar werden de keynotes verzorgd door toonaangevende experts uit de industrie, waarbij de how to & don’t forget presentaties werden afgewisseld met creatieve niches waarmee veel geld te verdienen is. Zo nam Nicolas Grootjans het publiek mee in de wonderlijke wereld van de NFT. Een Non-FungibleToken is een digitaal eigendomscertificaat. Een certificaat dat niet inwisselbaar en onvervangbaar is. Hype of moneymaker? Grootjans is ervan overtuigd dat NFT’s net zo belangrijk worden als crypto currency. ‘Daar geloofde ook niemand in en nu stappen zelfs gerenommeerde bedrijven en financiële instellingen in de bitcoins.’ Tom Rumes liet zien hoe je met hetzelfde verhaal toch verschillende social media platforms kunt bereiken. Transmedia storytelling is hot maar wie denkt dat met wat knip- en plakwerk hetzelfde beeld en geluid te transformeren is naar Facebook, Insta of TikTok komt bedrogen uit. Nog belangrijker volgens Rumes is dat je moet kijken hoe je de beoogde doelgroep laat participeren in je verhaal. ‘Aan views alleen heb je niets. Veel belangrijker zijn comments of ander vormen van interactie met je publiek.’

AFRO BELG

Het was Joffrey Anane die de meeste indruk maakte. Samen met zijn producer Yves Ruth vertelde hij over zijn webserie waarin hij als de Afro Belg de hoofdrol speelt. Joffrey weet op indrukwekkende wijze hedendaagse conflicten, racisme, discriminatie en vooroordelen te verweven tot een beeldverhaal dat ontroert, soms pijn doet en toch met humor wordt verteld. ‘Je hebt ons een spiegel voorgehouden die raakt’, aldus een van de bezoekers. Bescheiden en dankbaar nam Joffrey de complimenten in ontvangst en wees erop dat we alleen door naar elkaar te luisteren samen een toekomst kunnen opbouwen. Alle journalisten -print, online én mobile- sloten hun inspiratiedag gezamenlijk af tijdens de afterparty van het professionalsprogramma van Dutch Media Week, die samen met de Worst & Whiskeyborrel in Beeld & Geluid werd georganiseerd.

45
VAN ON/OFF NAAR

REMIX

Column Herman Dummer | Programmamanager Dutch Media Week

En ON waren we, met een prachtige 7e editie! Een week waarin we weer volop het prachtige vak van media vierden en stilstonden bij de impact daarvan. Een week die door de recordpoging podcast maken zelfs 9 dagen duurde. Wat een feest om met meer dan 200 podcastmakers dat recordaantal uren vol te maken en daarnaast een geslaagde Podcast Summit neer te zetten. En er viel nog veel meer te vieren. Zoals de uitreiking van de eerste Dutch Media Week Award aan Ikenna Azuike. Eigenlijk begon elke dag met een feestje: ‘dauwtrappen’ samen met Bruno van den Elshout. Een bijzondere manier om OFF te gaan: je telefoon uitzetten en een uur ruimte geven aan wat er op dat moment is. De beste manier om je dag te beginnen, want zoals Bruno dat zo mooi zegt: “Beginnen met ruimte is ruimtescheppend”. Het bewijs ligt in de nieuwe verbindingen die tijdens deze wandelingen tussen de deelnemers zijn ontstaan. Maar dit jaar zijn ook nieuwe verbindingen voor Dutch Media Week zelf ontstaan; zo heb ik dit jaar de eerste internationale contacten gelegd voor interessante samenwerkingen in de toekomst. Want verbinden, daar draait het allemaal om bij Dutch Media Week. Net als het stimuleren van innovaties. Naast Innovation Day op maandag was dat eigenlijk de hele week door een belangrijke rode draad: voor business, talentontwikkeling, games, maar ook voor journalistiek. Dit laatste thema kreeg volop aandacht op de vrijdag, waar werd stilgestaan bij de newsroom van de toekomst, zowel voor schrijvende als audiovisuele en online media. Ik verwacht dat de overlap tussen deze drie de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Niet voor niets zijn ze dan ook allemaal zeer welkom bij Dutch Media Week. Ook het grote publiek was dit jaar gelukkig weer 48

welkom. Met de Dutch Media Week Xperience Days hebben we een mooie vernieuwingsslag gemaakt. De goed bezochte presentaties en workshops in Beeld & Geluid blijken een waardevolle aanvulling te zijn op de backstage tour op zondag. Zo blijven we Dutch Media Week keer op keer vernieuwen, verbeteren en uitbreiden. Dat doen we met lef en flexibiliteit. Twee eigenschappen die iedereen in de media-industrie nodig heeft in deze steeds sterker veranderende wereld. Echter, realiseer je dat het daarvoor goed is om ook af en toe OFF te gaan. Ik doe dat door regelmatig dauw te trappen, zoals Bruno dat noemt. De dag beginnen met een wandeling. En als je je afvraagt hoe je volgend jaar ook (weer) mee kunt bouwen aan dit prachtige mediafestival: laat het me weten! Volgend jaar, van 2 tot en met 8 oktober 2023, staat Dutch Media Week geheel in het teken van het thema REMIX. Ik kijk er nu alweer naar uit!

@

Stuur Herman een mail als je wilt meebouwen aan Dutch Media Week 2023: herman@dutchmediaweek.nl


OMROEP ZWART Partnerportret Akwasi Ansah & Gianni Lieuw-A-Soe Creatief Directeur en Algemeen Directeur

Als creatief directeur houdt Akwasi zich vooral bezig met content in de breedste zin, terwijl Gianni als algemeen directeur verantwoordelijk is voor het algemene beleid van omroep ZWART. Samen vormen ze het bestuur van deze nieuwkomer in omroepland. Een omroep met als doel saamhorigheid te creëren en een thuis te vormen voor alle Nederlanders. Hoe belangrijk zijn media in jullie dagelijks leven? Akwasi: Ik heb eigenlijk nu pas door wat voor een grote mediaconsument ik ben. Media staat altijd en overal aan, in huis, in de auto, op mijn telefoon. Eigenlijk zou ik iets meer mediavrije dagen moeten inplannen, maar of me dat lukt…. Gianni: Media speelt een grote rol bij beeldvorming, publieke perceptie en sociaal-maatschappelijke acceptatie. Het is dan ook voor iedereen belangrijk. Waarvan gaan jullie ON/OFF en hoe is die balans daartussen? Akwasi: Ik ga echt ON van bijzondere, authentieke of aangrijpende content, maar ook van vernieuwende manieren om media te maken. Momenteel zitten we natuurlijk in een belangrijke periode voor omroep ZWART, dus sta ik wel iets meer ON dan OFF. We zijn net nieuw in deze ‘eredivisie’, dus het is echt topsport en dat vraagt discipline. Maar dat betekent wel dat ik soms extra hard op OFF mag drukken, om daarna weer meer ON te kunnen zijn. Soms kies er dus bewust voor om alle media en externe prikkels waar ik controle over kan hebben, uit te zetten. ‘Uittunen’ met de wereld, zodat je in kunt ‘tunen’ met jezelf. Gianni: De verhouding ON/OFF is de ene periode nu eenmaal uitdagender dan de andere. Maar ik probeer in balans te blijven door genoeg te slapen, te lezen, tijd te spenderen met mezelf & dierbaren en door mezelf te blijven herinneren aan wat echt belangrijk is.

Waar zien jullie Omroep ZWART binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? Hopelijk zijn we dan een erkende publieke omroep en mogen we nog minstens 5 jaar door met het belangrijke werk dat we doen en waarmaken wat we hebben beloofd. Nog eens 5 jaar werken aan het bieden van kansen aan nieuwe rolmodellen en het vertellen van onderbelichte verhalen aan de Nederlandse samenleving. Het zou fantastisch zijn als iedereen tegen die tijd heeft ervaren dat we ook echt van onderscheidende toevoeging zijn binnen het publieke bestel. Bovendien heeft tegen die tijd iedereen in Nederland gehoord van ZWART en kunnen ze minimaal drie programma’s noemen die landelijke impact hebben gemaakt. Dutch Media Week + Omroep ZWART = Dutch Media Week geeft ons de kans om beter kennis te maken met mediaminnend Nederland en zij met ons. Hopelijk kunnen we hen tijdens Dutch Media Week een nieuw perspectief bieden en verduidelijken wat we met onze vernieuwende blik aan het huidige medialandschap toe willen voegen

49


Xperience Days Zaterdag & zondag

tekst Nikola van Krieken

Tijdens de Dutch Media Week Xperience Days werd het Media Park een weekend lang omgetoverd tot één groot festivalterrein waar van alles te beleven was. Een spetterende afsluiting van Dutch Media Week die vele bezoekers uit heel Nederland naar Hilversum wist te krijgen.

KINDERPODCASTS

Het fenomeen podcast stond de hele week centraal tijdens Dutch Media Week. Niet alleen met de recordpoging podcast maken, maar ook tijdens de Kinderpodcastdag die dit jaar plaatsvond in Beeld & Geluid. Naast ‘Filosoofje’ en de NOS Jeugdjournaal podcast werd ook ‘De Waanzinnige Podcast’ besproken; een podcast waarin kinderen vertellen over hun lievelingsboeken. Het publiek kreeg korte fragmenten uit de podcast te horen, waarna ze daar vragen over konden beantwoorden. In de zaal was na elke vraag geroezemoes te horen en werd er naarstig overlegd; iedere goed beantwoorde vraag werd namelijk beloond met een mooie prijs.

NET ALS IN DE FILM

Er werden ook verschillende lezingen over de totstandkoming van films en series gegeven. Zo ging op de zaterdagavond de nieuwste film van Hilversums filmmaker Justin Heyl in première. De korte film, genaamd Het Pamflet, gaat over een donker hoofdstuk dat zich in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. De vertoning werd afgesloten met een Q&A met de makers van de film, waarbij ze het publiek meenamen in de productie ervan. Op zondag werd in een klein, sfeervol zaaltje Roos Ouwehand, de scenarioschrijver van de bekende NPO-serie Oogappels, geïnterviewd. In deze serie wordt een aantal ‘gewone’ gezinnen gevolgd waarbij het voortdurend gaat over de verhouding tussen de grootouders, ouders en hun kinderen – hun oogappels. De zaal was gevuld met fans die elk personage tot op het bot kennen. Roos had haar persoonlijke lievelingsfragmenten uit de serie geselecteerd; aan de hand van deze fragmenten stelde de interviewer vragen. Veel hoefde hij echter niet te doen, want al snel werd het interview overgenomen door het enthousiaste publiek.

“ER WAS NOG GEEN COMPUTER”

Op de zaterdag stond grafisch ontwerper Jaap Drupsteen in de spotlights. Hij nam het publiek mee terug in de tijd. De kleurentelevisie bestond pas net en de techniek was niks vergeleken met nu. Melancholisch vertelde hij hoe hij in 1968 bewegend beeld ontwierp voor de VPRO. “Er was nog geen computer, dus het was letterlijk knip- en plakwerk.” Later in zijn carrière ontwierp hij ook postze50


gels, bankbiljetten en zelfs paspoorten. Hoewel de hele zaal versteld stond van zijn carrière, leek hij er zelf niet zo van onder de indruk. “Het punt is dat ik deze ingewikkelde technieken graag doe, omdat ik dat wel kan. En dingen die je kan, zijn ook altijd leuk om te doen”, sprak Drupsteen.

KIJKJE IN DE TOEKOMST

Een andere lezing met betrekking tot techniek was het ‘Robot Complot’. Hierbij ging Stijn van Vliet, één van de presentatoren van Streetlab, met Robotspecialist Anouk Neerincx op onderzoek uit. Met een robot op het podium, vroegen zij zich het volgende af: Wat zijn robots? Welke robots zijn er? Wat kan een Robot? En misschien de belangrijkste vraag die centraal stond: wat zijn de verwachtingen van robots in de toekomst? In een andere zaal liet Dennis Kleyn van visual effects studio Planet X zien dat realistische special effects echt niet alleen in Amerika worden vervaardigd. Zo heeft Planet X voor de bekroonde film Dragon Girl een levensechte draak geheel in 3D ontworpen en in de film verwerkt.

HILARISCHE FRAGMENTEN UIT DE TV-KANTINE

Een heel ander onderwerp dat aan bod kwam, was make-up. Bert van der Veer hoste dit programma met visagistes Zygia Jongbloed en Barbara van Munster. Deze ‘Queens of Make Up’ zijn grote namen achter de schermen van de Nederlandse televisie. Zo zorgen zij bijvoorbeeld voor de spectaculaire make-up voor ‘De TV Kantine’. Aan de hand van hilarische fragmenten en leuke anekdotes werd het publiek meegenomen in de wereld van visagie en make-up.

EUROVISIE SONGFESTIVAL

Maar ook buiten Beeld & Geluid was van alles te beleven. Zo kon men een kijkje achter de schermen nemen en workshops volgen in het bijzondere EO-pand aan de Oude Amersfoortseweg. Het Media Park was speciaal voor de Xperience Days omgetoverd tot festivalterrein. Op het centrale plein was een groot podium opgebouwd waar verschillende artiesten optraden. Eén daarvan was Stefania. Zij woont in Nederland, maar trad namens Griekenland op tijdens het Eurovisie Songfestival. Terwijl het plein snel volstroomde met fans, zong de zangeres haar bekende Songfestivalnummer en andere singles die zij heeft uitgebracht. Ook Kinderen voor Kinderen lieten hun aanstekelijke liedjes en dansmoves zien voor een enthousiast meedeinend publiek.

OPEN STUDIO’S

Ook in de studio’s werden diverse activiteiten georganiseerd. Zo kon men een bezoek brengen aan de studio’s van diverse Omroep MAX-programma’s en bij decorbouwer Unbranded. Op het NOS Journaalplein gaven presentator Jeroen Overbeek en weerman Marco Verhoef een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal terwijl in studio 24 de magische ON/OFF goochelshow plaats vond, over de online -en offlinewereld. Diverse kinderen mochten assisteren en de show werd afgesloten met een indrukwekkende hypnose-truc die iedereen vol verbijstering achterliet. In een andere studio gaf Babette Labeij, bekend als zangcoach van onder andere The Voice Kids, X Factor, Idols en Kinderen voor Kinderen, een zangworkshop voor de vele enthousiaste aanwezigen.

Eenmaal weer buiten op het plein kon iedereen onder het genot van een hapje en drankje bijkomen van alle opgedane media-inzichten, met op de achtergrond muziek van de band Fource, die de Xperience Days dit jaar mochten afsluiten.

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE XPERIENCE DAYS

51


ON/OFF gaan in een veranderende wereld Column Stefan van der Stigchel

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat we ons op dit moment minder goed kunnen concentreren dan vroeger. Er circuleren zelfs uitspraken dat de menselijke aandachtsspanne korter zou zijn dan die van een goudvis. En toch kunnen veel mensen uren achter elkaar series bingen of naar TikTok-filmpjes kijken. Als je het zo bekijkt, is er niet zoveel mis met onze concentratie. Het lijkt inderdaad een tegenstelling, maar is dat wel zo? Hoe zit dat? Laat ik duidelijk zijn: er is geen wetenschappelijk bewijs voor de uitspraak dat de mens zich minder goed kan concentreren dan vroeger. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet zo is; we weten het simpelweg niet. Er is geen wetenschappelijke data om dit goed te staven. Teleurstellend? Misschien. Maar het is goed te realiseren dat ‘de aandachtspanne’ niet bestaat. De ene persoon kan zich van nature beter concentreren dan de andere, en ook binnen een persoon kan het enorm variëren. Een goede nacht slaap, de juiste motivatie, de verwachte beloning zijn slechts enkele van de factoren die zullen bepalen hoe lang een persoon zich kan concentreren. We weten dus helemaal niet hoe lang iemand zich kan concentreren, simpelweg omdat dit niet te meten is. Daarbij is de ene taak natuurlijk makkelijker dan de andere taak. Het kijken naar een Netflix-serie vereist nu eenmaal minder concentratie dan het lezen van het boek. Kinderen met ADHD kunnen net zo lang gamen als kinderen zonder ADHD, terwijl zij problemen hebben met de aandacht. De continue beloningen, de afwisselingen in de inhoud, het visuele bombardement en de verschillende levels (de games worden moeilijker als de speler beter wordt) zorgen ervoor dat het bijna moeilijk wordt om er geen aandacht aan te schenken. Het is niet voor niks dat lesprogramma’s op scholen zich laten inspireren door de gaming-industrie. Er is meer informatie dan ooit. Dit betekent dat we bij elk moment van verveling ervoor kunnen kiezen om ergens anders onze aandacht op te richten. Er is niet zoveel mis met de aanleg tot de concentratie (evolutie is niet zo snel dat we nu ineens een ander brein hebben dan 30 jaar geleden), maar de wereld om ons heen is veranderd. Maar daar hebben we invloed op. We kunnen onze omgeving zo inrichten 52

Stefan van der Stigchel is veelgevraagd spreker, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij heeft daarnaast drie boeken over dit thema geschreven: ‘Zo werkt aandacht’, ‘Concentratie’ en ‘Grip op je aandacht’.

dat we ons weer langere tijd op inhoud kunnen richten. Zet je notificaties uit, zorg voor een uitgeruste geest, zoek de juiste motivatie en pak dat boek of luister naar die lange podcast. En schakel soms eens ‘off’; we weten dat het brein soms een periode zonder sterke prikkels nodig heeft om zich weer op te kunnen laden. Na zo’n periode van ‘off’, is het makkelijker om weer een periode ‘on’ te staan.


VIAPLAY Partnerportret Marco Zwaneveld Head of Sports | Viaplay

Dit jaar trad Viaplay toe tot het Nederlandse medialandschap. Marco Zwaneveld is als Head of Sports bij deze nieuwe streamer niet alleen verantwoordelijk voor de sportprogrammering, maar ook voor de productie-unit van Viaplay’s eigen mediabedrijf, waar alle sportcontent wordt gemaakt. Hoe belangrijk zijn media in jouw dagelijks leven? Media zijn heel belangrijk, je wordt er de hele dag mee geconfronteerd. Niet alleen omdat je zelf een medium bent, maar ook omdat je met allerlei mediapartijen samenwerkt. Je komt in het nieuws en wordt besproken op social media. Dat is overigens wel weer een gekke kant van deze baan, dat je soms zelf het gesprek van de dag bent. Ik houd de media wel in de gaten, het zijn immers ook belangrijke nieuwsbronnen, maar ik ga niet lezen wat mensen van ons vinden. Waarvan ga jij ON/OFF en hoe is die balans daartussen? Ik kan heel blij worden van een scoop, dus als je zelf nieuws maakt. Sport is emotie, dus daar ga ik ook van ‘aan’. De ene dag win je, een andere keer verlies je. Die emotie, daar doe je het voor. Mijn balans tussen ON en OFF is momenteel heel slecht. Wij zijn een nieuw bedrijf en vanaf scratch begonnen. Er is dus veel te doen en een echt OFF moment is er nog niet van gekomen. Sport is nu eenmaal vaak in het weekend, terwijl je doodeweeks bezig bent met voorbereiden of afronden en evalueren. En voordat je het weet, is het alweer het volgende weekend. Mijn ultieme OFF is een boek lezen, even helemaal in een andere wereld stappen. Maar goed, ik heb een e-reader maar heb ‘m nog nooit gebruikt. Dat zegt wel genoeg. Gelukkig kan ik op mijn werk ook OFF zijn. Als een Formule 1 of voetbalwedstrijd begint, komt de sportliefhebber in mij boven en kan ik enorm genieten van wat ik zie. Mijn werk is in die zin ook mijn hobby. Niet voor niets is iedereen hier helemaal gek van sport.

Waar zie jij Viaplay binnen het medialandschap over pakweg 5 jaar? Over een jaar of 5 verwacht ik dat Viaplay een gerenommeerde streamer is, die aan de Nederlandse top staat. Niet alleen dankzij onze sportproducties, maar ook films, series, kinderprogrammering en Nederlandse producties. Dit jaar hebben we al zo’n 80 originals gemaakt op Europees niveau, daar zitten echte pareltjes tussen. Medio 2023 kunnen we hopelijk ook de eerste Nederlandse scripted producties laten zien, daar verwacht ik heel veel van. Dutch Media Week + Viaplay = Tijdens Dutch Media Week gaan we de Grand Prix van Japan, waar Max zomaar al wereldkampioen kan worden, streamen op een megagroot scherm op de museumvloer van Beeld & Geluid. Een unieke locatie om deze bijzondere race te bekijken. En een eerste begin van hopelijk een mooie samenwerking de komende jaren. Want ik sta helemaal achter het idee om mensen tijdens via de Xperience Days te laten zien in wat voor mooie tak we werken. Je maakt in de media elke dag iets anders mee, het is zó afwisselend. Het is heel tof om iets te maken waarvan andere mensen kunnen genieten, waar ze van OFF kunnen gaan. Of ON natuurlijk, het is maar hoe je het bekijkt.

53


STATE OF THE ART MEDIAMUSEUM BEELD & GELUID Het nieuwe Mediamuseum van Beeld & Geluid is het eerste museum ter wereld dat zich aanpast aan de bezoeker. Dat betekent dat je een heel eigen ervaring in het museum zal krijgen, met je eigen verhaal. Bij binnenkomst maak je in ‘Tune in’ een profiel aan met behulp van gezichtsherkenning. Hoe langer je rondloopt, kijkt en waardeert, hoe dichter je bij je eigen mediapersoonlijkheid komt. Alle informatie die je ziet, voelt als speciaal voor jou samengesteld.

De gigantische Mediareactor die met zo’n 300 meter aan schermen het hele museum doorkruist, projecteert een continue stroom aan beelden. Het museum is ingedeeld in vijf zones die de universele menselijke behoeften weerspiegelen en waarin de grote invloed van media op ons dagelijks leven goed zichtbaar is:

DELEN

Van liefdesbrief tot TikTok video - contact maken is net zo belangrijk als eten en slapen. De manier waarop we media gebruiken is fundamenteel veranderd. In de jaren twintig kon je radio gebruiken om contact te zoeken met je familie in Indië. Nu worden social media gebruikt om je hele leven te delen. Via interactieve spellen leer je hierover in deze zone.

VERKOPEN

Deze zone draait om het spel der verleiding via de media. We worden de hele dag door verleid, of dat nu op televisie, in kranten, tijdschriften of online gebeurt. Dankzij big data kunnen reclamemakers je ook steeds persoonlijker verleiden en dankzij influencers voelt het alsof je beste vriend jou een product of mening aanbeveelt. In deze zone kun je testen of en hoe jij te verleiden bent.

VERTELLEN

In de zone Vertellen maak je kennis met hoe we verhalen vertellen in media. Een visueel verhaal heeft eigenlijk een altijd herkenbare structuur. Makers zetten speciale technieken in om ons te verleiden om naar de volgende aflevering te kijken. Daarnaast kruip je zelf in de huid van filmmaker om je eigen korte film te regisseren. Licht, camera, geluid, actie!

INFORMEREN

De zone Informeren draait om nieuwsvoorziening. Nieuws verbindt jou met de wereld en met anderen. Het helpt je begrijpen wat er om je heen gebeurt. Daarbij zoeken we naar feiten, maar nieuws is niet neutraal. Voordat je een bericht ziet of leest, zijn er al allerlei keuzes gemaakt door redacteuren. In de zone Informeren ervaar je onder andere hoe nieuws wordt gemaakt en hoe je kunt bepalen of nieuws betrouwbaar is. Ook kun je zelf aan de slag gaan als verslaggever.

SPELEN

In de zone Spelen bouw je straks je eigen game, leer je hoe games worden vormgegeven en hoe spelen zich heeft ontwikkeld in de media. Ook stap je zélf de spelvloer op. Je ziet en ervaart hoe het thema spelen in ons leven is ingebouwd. Tijdens de jaren tachtig zaten mensen lachend op de bank naar een spelshow van Willem Ruis of Ron Brandsteder te kijken, terwijl we tegenwoordig op YouTube naar iemand kijken die Fortnite, Minecraft of GTA V aan het spelen is.

Het nieuwe Mediamuseum opent begin februari 2023. Meer weten? In de YouTube-serie (W)Auw van de Bouw laat Sosha Duysker zien wat er komt kijken bij het bouwen van een nieuw museum.

54


TALKSHOW HIGHLIGHTS

MEDIAREDE

OPENING DUTCH MEDIA WEEK

Dutch Media Week 2023 werd geopend met de Mediarede, dit jaar geschreven door Viktor Wijnen, directeur HKU Games en Interactie. De drie onderwerpen die in zijn Mediarede centraal stonden, waren ON/OFF, innovatie en het economisch belang van de mediasector. Deze onderwerpen behandelde hij aan de hand van drie fragmenten. Zo noemt hij AI het summum van innovatie en gaat in op de impact ervan op de creatie van beeldmateriaal. “Wat AI-gegenereerde content zo innovatief maakt is dat je er weinig tijd, kennis en middelen voor nodig hebt. Iedereen kan het doen. Dat is een cruciale aanjager van vergaande innovatie op dit vlak.” Daarnaast behandelt hij de invloed van AI op de digitalisering van onze samenleving. Zo ziet hij geen onderscheid meer tussen on- en offline leven omdat de twee steeds sterker verweven raken.

SOCIAL HOUR

SOCIAL HOUR POWERED BY RAUWCC

Tijdens Dutch Media Week gaat de dagelijkse talkshow Social Hour in op innovaties, succesverhalen, fuck-ups, trends en treuzelaars op het gebied van social media. In deze aflevering spreekt Dennis de Winter met Sander Duivestein, schrijver van Echt Nep, en Maarten Reijgersberg, eindbaas van RauwCC, over de metaverse. Hoe social is de metaverse? Wat is het? Zijn er gevaren? En wat moeten we er nu eigenlijk mee? Volgens Sander Duivestein is de metaverse de volgende, evolutionair logische stap van het internet. “Voor Generation Z is online status heel belangrijk. Online is het veel makkelijker om jezelf te zijn.”

DE IMPAKT VAN TECHNOLOGIE

DE IMPAKT VAN TECHNOLOGIE

Controleren wij de technologie of controleert de technologie ons? Moderators Arjon Dunnewind (directeur IMPAKT) en Rosa Wevers (Universiteit Utrecht) gaan hierover in gesprek met filosoof en auteur Hans Schnitzler. Aan de hand van voorbeelden, variërend van Freud en Nietzsche tot Prometheus en het Dataïsme, gaat Schnitzler in op onze relatie met technologie en de impact ervan op onze alledaagse leefwereld. Daarnaast wordt een vooruitblik gegeven op het IMPAKT Festival waarin, met het thema The Curse of Smooth Operations, wordt onderzocht wie of wat nu eigenlijk onze verwachtingen van technologie bepaalt.

BEELDVORMING IN HET NIEUWS

BEELDVORMING IN HET NIEUWS

Een moslima is niet altijd een vrouw met hoofddoek, net zomin als een man die slaapt op een bankje in het park altijd een dakof thuisloze is. En hoe representatief zijn de Matrix-achtige beelden die we vaak voorgeschoteld krijgen bij berichtgeving over Artificial Intelligence? De beelden die bij nieuwsgeving worden gebruikt, hebben enorme invloed op onze beeldvorming en spelen een grote rol in de manier waarop wij tegen groepen of maatschappelijke, soms gevoelige, issues aankijken. Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij journalisten voor het kiezen van de juiste beelden. Fotografe Cigdem Yuksel, Jelle van der Ster van medialab SETUP, Peter Boer, fotojournalist en redacteur bij de Volkskrant, Danielle Arets van Fontys en Karin Hollaar van het ANP bespreken waar je rekening mee moet houden bij de keuze van representatief beeld. 55


BEDANKT 192 Radio AV&Stage AVROTROS AySay Bedrijvenfederatie Gooi & Vechtstreek Bibliotheek Hilversum Blueberry BM BMYoung BNNVARA BNR Boekhandel Voorhoeve Born4Jobs Bruno van den Elshout Centrummanagement Hilversum Chain Common Frames Console Variations Control CVO ’t Gooi De Nationale AI-cursus De Rooi Pannen Dutch Games Association EB Live EBU

56

Emerce EMG EO FD Mediagroep Filmtheater Hilversum Fontys Hogeschool Frankwatching Globe Golfpark Spandersbosch Gooische Bierbrouwerij Gooische Brink Gooische Scholen Federatie Grafisch Atelier Greenberry Hilversummers.nl Hof Broadcast Services Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam HUMAN iMonitoring InCT IMPAKT Inholland Den Haag Inholland Diemen Inholland Rotterdam Kijk-mee

KRO-NCRV KVK LAB Mediaplein Listn Make IT Work Marketing Report Marketing Tribune Mediacollege Amsterdam Media Diamant Media Park Media Perspectives Media.Monks MediaSchool Hilversum Mediastages Museum Hilversum NEP Netwerk Mediawijsheid NH Gooi NH Media NLPO NOS NPO NPO Innovatie NTR Omroep MAX Omroep ZWART

Paramount Planet X Productschool RauwCC ROC Midden Nederland ROC van Amsterdam ROM Utrecht Region RPO RTL Ruud van Gessel Schokvast SETUP Splashtop Spot035 Spreekbuis Springcast Sterk Techniekonderwijs Talpa Unbranded Viaplay Vorstin VPRO Wisseloord Academy Wisseloord Studio’s XR-LAB


Articles inside

Dutch Media Week bedankt article cover image

Dutch Media Week bedankt

1min
page 56
Talkshow highlights article cover image

Talkshow highlights

3min
page 55
State of the art Mediamuseum Beeld & Geluid article cover image

State of the art Mediamuseum Beeld & Geluid

3min
page 54
Partnerportret Viaplay article cover image

Partnerportret Viaplay

3min
page 53
ON/OFF gaan in een veranderende wereld article cover image

ON/OFF gaan in een veranderende wereld

3min
page 52
Xperience Days article cover image

Xperience Days

5min
pages 50-51
Partnerportret Omroep ZWART article cover image

Partnerportret Omroep ZWART

3min
page 49
Van ON/OFF naar REMIX article cover image

Van ON/OFF naar REMIX

3min
page 48
Journalism Day article cover image

Journalism Day

5min
pages 44-45
Partnerportret SETUP article cover image

Partnerportret SETUP

3min
page 43
De podcast: magneet voor organisaties article cover image

De podcast: magneet voor organisaties

5min
pages 40-41
Podcast recordpoging article cover image

Podcast recordpoging

5min
pages 38-39
Column Vicent Bijlo article cover image

Column Vicent Bijlo

3min
page 37
Game Day article cover image

Game Day

4min
pages 34-35
Partnerportret Control Magazine article cover image

Partnerportret Control Magazine

3min
page 33
Impact maken met jouw event bij Beeld & Geluid article cover image

Impact maken met jouw event bij Beeld & Geluid

3min
page 32
Beeld & Geluid Den Haag article cover image

Beeld & Geluid Den Haag

5min
pages 30-31
Partnerportret Common Frames article cover image

Partnerportret Common Frames

3min
page 29
Maximale flexibiliteit met Splashtop article cover image

Maximale flexibiliteit met Splashtop

3min
page 28
Hilversum Mediastad article cover image

Hilversum Mediastad

8min
pages 25-27
Dutch Media Week Award Dinner article cover image

Dutch Media Week Award Dinner

5min
pages 22-23
Glaskunstenares Ans Bakker article cover image

Glaskunstenares Ans Bakker

3min
page 21
Jongeren maken kennis met de media-industrie article cover image

Jongeren maken kennis met de media-industrie

6min
pages 18-19
Talent Day article cover image

Talent Day

6min
pages 16-17
Partnerportret Beeld & Geluid article cover image

Partnerportret Beeld & Geluid

3min
page 15
De Mediadiant article cover image

De Mediadiant

3min
page 14
Business Day article cover image

Business Day

5min
pages 12-13
Partnerportret Media Perspectives article cover image

Partnerportret Media Perspectives

3min
page 10
De renaissance van de mascotte article cover image

De renaissance van de mascotte

4min
pages 8-9
Innovation Day article cover image

Innovation Day

5min
pages 6-7
Partnerportret Planet X article cover image

Partnerportret Planet X

3min
page 5
Voorwoord / ON/OFF - E-zine 2022 article cover image

Voorwoord / ON/OFF - E-zine 2022

2min
page 3
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.