Page 1

M AGAZI N E 2020-2021 €3, 95

DE BESTE RESTAURANTS, LEUKSTE UITJES, DE GEZELLIGSTE CAFÉS EN FIJNSTE WINKELS OP ‘T EILAND

Strand een bron van vermaak

Op het Texelse strand gebeurt veel meer dan zonnebaden

Het ontstaan van een eiland

Texel brak 850 jaar geleden los van het vasteland

Proeven van de smaak van Texel

Op bezoek bij een Texelse producent, slijter, boer en topkok


TESO - Alles voor een goede bootreis Bezoekt u dit jaar ons mooie eiland? Dan is de kans groot dat u de oversteek over Unesco Werelderfgoed ‘De Wadden’ maakt met één van onze moderne veerboten, de Texelstroom of de Dokter Wagemaker. Al meer dan 110 jaar vaart Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) in het belang van haar passagiers. Een goede reis, daar doen we alles voor. Helemaal Texels Eigen TESO heeft service, comfort en het bieden van een betrouwbare walverbinding hoog in het vaandel staan. Vanuit dit gedachtegoed is de veerdienst ooit ontstaan. In 1907 is de eigen veerdienst op basis van ‘crowdfunding’ opgericht door de Texelaars, met als doel om de veerverbinding van het eiland met de vaste wal te verbeteren. Het eigenaar­ schap van het eiland is anno 2020 nog steeds in handen van 3.156 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. TESO kent geen winstoogmerk, maar investeert in een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening tegen betaalbare prijzen. Zo zijn de prijzen nu lager dan in 2002. En daar profiteert elke passagier van!


Zo dichtbij en zo ver weg

Naar Texel toe? Koop uw ticket online

Stap op de boot en het eilandgevoel begint al. De meeuwen vliegen met de veerboot mee naar Texel. De zilte wind ruikt naar vrijheid. Het weidse uitzicht geeft al een voorproefje van de natuurlijke rijkdom van het eiland. In de salons aan boord van de schepen komen deze elementen van het eiland en het aangrenzende Waddengebied en Nationaal Park Duinen van Texel terug. Bij het buffet kunt u genieten van heerlijke, lokale Texelse producten. Vele Texelaars en bezoekers beleven de veerboot als zijnde een “drijvend stukje Texel”. Na zo’n 20 minu­ ten bent u op Texel.

Een retourticket voor de overtocht kunt u vooraf kopen via onze website. Bij de aanschaf van een e­tic­ ket voor uw voertuig voert u het kenteken in en kunt u in Den Helder gemakkelijk toegang krijgen tot het opstelterrein voor de veerboot. Automobilisten met een voertuig tot 6,5 meter en een e­ticket kunnen gebruik maken van de selfservice automaten.

Een duurzame vakantie in eigen land Kiest u voor een vakantie naar Texel? Dan kiest u voor een duurzame overtocht. TESO kijkt verder dan vandaag en morgen. De Waddenzee is een werelderfgoed, een prachtig natuur­ gebied dat kwetsbaar is. Wij willen hier zorgvuldig mee omgaan en voelen ons hier verantwoordelijk voor. Wij willen als Texelse veerdienst bijdragen aan het behoud van de natuurlijke rijkdom van het aantrekkelijke vaargebied. Zo maakt TESO gebruik van milieu­ en klimaatvriendelijke brandstoffen. Ten opzichte van 2008 is TESO erin geslaagd om 30% CO2 neutraler te varen. De schepen maken bijvoorbeeld gebruik van groene walstroom, van Texelenergie. De Texelstroom is een hybride veerboot die voor­ namelijk op gecomprimeerd aardgas (CNG) vaart, en al varend haar eigen energie opwekt via batterijen en 462 zonnepanelen.

Met het OV van thuis naar vakantiehuis De veerhavens zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation in Den Helder brengt de bus u recht­ streeks naar de veerhaven. Een TESO retourticket voor voet­ gangers schaft u aan voor € 2,50. Met dit retourtarief stimuleert TESO het duurzaam reizen van en naar het eiland. Op Texel kunt u gebruik maken van de bus of van Texelhopper. Wilt u Texel op de fiets verkennen? Op de veerhaven kunt u bij Fietsverhuur Texel een (elektrische) fiets huren.

Heeft u nog geen e­ticket? Geen probleem. Bij de loketten kunt u alsnog een bootticket aanschaffen, houd in dat geval wel rekening met extra reistijd. E­tickets zijn er voor alle reizigers. Kijk op de website teso.nl voor meer informatie.

Altijd retour Een bootticket is bij TESO altijd een retourticket, dit geldt voor alle reizigers, van voetganger, fietser tot auto of camper. Bij het verlaten van Texel hoeft u uw bootticket niet meer te laten zien en rijdt u recht­ streeks het opstelterrein op. Dat is wel zo gemakkelijk.

MijnTESO: als u vaker met de boot reist Reist u vaker naar Texel? Maak dan snel en gemakkelijk een MijnTESO­account aan. In deze persoonlijke omgeving kunt u gemakkelijk met elk device retour­ overtochten kopen, uw tegoed resterende overtoch­ ten raadplegen, passen blokkeren en gemaakte overtochten bekijken. Dit alles kan online. Bovendien profiteert u bij aanschaf van een meerretoursticket van een korting die kan oplopen tot 30%. Ga naar teso.nl. TESO heet u graag welkom aan boord!


2

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


850 jaar eiland

Inhoudsopgave

Je hebt Texel en “de overkant”, zoals Texelaars de rest van de wereld noemen. En daartussen de Texelse boot die heen en weer vaart. Niet meer weg te denken. Maar ooit was Texel verbonden met het vasteland. Tot de Allerheiligenvloed van 1 op 2 november in 1170. Bij die overstroming, dit jaar precies 850 jaar geleden, werd Texel van het vasteland gescheiden.

6 Strand een bron van vermaak

Texel zag er toen heel anders uit dan nu. Het eiland besloeg globaal het gebied tussen Den Hoorn, Den Burg, Hoge Berg, De Waal en Oosterend. Dit wordt nu nog het“Oude land van Texel”genoemd. Eierland zat er nog niet aan vast, De Koog was nog een duineiland. Gaandeweg veroverden de Texelaars stukjes land op de zee. Waalenburg, Eierland, Hoornder Nieuwland en andere polders werden aangelegd. Zo kreeg Texel langzaam zijn huidige vorm, met als jongste aanwinst aan de zuidoostkant de zandige dijk met de prachtige lagune bij Ceres. Over die nieuwe duinenrij loopt een mooi fietspad, dat een prachtig uitzicht biedt op dit bijzondere deel van het eiland.

Die bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft Texel gemaakt tot een eiland met een heel divers landschap. Weilanden, heidevelden, meerdere soorten bos, duinen, natte duinvalleien, polders, stranden, wadden, slikvlaktes en moeras. En niet te vergeten het strand.

Die variatie aan landschappen, maar ook de aanwezigheid van meerdere zeehavens, een vliegveld, een vuurtoren, molens, bruggen en fraaie dorpen, maken dat Texel wel Nederland in het klein wordt genoemd. Rijk aan wegen, fiets- en wandelpaden, zodat we er volop van kunnen genieten. Texel Magazine biedt een prachtig inkijkje in de“parel der Wadden”. Bewoond door trotse Texelaars. Ze zijn verknocht aan hun eiland.“Ik kan hier onmogelijk weg. Ik weet niet wat het is, maar alles wat ik nodig heb, heb ik hier”, vertelt een Texelaar die hier geboren en getogen is in een interview. In Texel Magazine een stukje over de geschiedenis van het eiland, over de mensen en aandacht voor het strand. Dé plek voor zonaanbidders, om te zwemmen, zandkastelen te bouwen, blowkarten, brandingkanoën, maar ook om in alle rust te mediteren. En waar je kunt trouwen. Voor ieder wat wils in Texel Magazine. Over heerlijke en bijzondere Texelse producten, recepten van gerenommeerde Texelse koks en de tien leukste plekken op het eiland voor kinderen. De makers van Texel Magazine wensen u een fijne vakantie op Texel.

16 De Koog, badplaats krijgt glans terug 24 Haven Oudeschild bruist van activiteiten 33 Het ontstaan van een eiland 36 Bijzonder op Texel 39 Proeven van de smaak van Texel 44 Texel fietseiland 48 Texel in vier jaargetijden 56 Zilt Avontuur 57 Restaurant tips 60 Terras tips 65 Beauty and wellness 69 Opgroeien op Texel 76 De leukste winkels op Texel 80 Zilveren camera 86 Top 10 van kinderactiviteiten op Texel 89 Evenementenagenda 94 Texel mee naar huis 96 Colofon

Gerard Timmerman, hoofdredacteur Texel Magazine. 3


SFEERVOL GENIETEN BIJ DE SMULPOT “Hier werken is een feestje en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de gasten een bezoek aan De Smulpot ook ervaren als een feestje. We bruisen van de energie en gaan ervoor zorgen dat onze gasten ook dit jaar weer meer dan tevreden over ons zijn�, vertelt Nancy Hopmans van restaurant & Boutique Hotel De Smulpot aan de Binnenburg in Den Burg.


Alweer twee jaar zijn Nancy en haar man Anton Kalusche eigenaar van misschien wel het beroemdste restaurant van het eiland. De Texelse gastvrijheid van Anton, gecombineerd met de Brabantse en enthousiasmerende invloed van Nancy, maakt De Smulpot een vast adres voor vele Texelaars en toeristen. “Wij behandelen de gasten zoals wijzelf ook behandeld zouden willen worden. De gast is hier nog echt iemand”, vertelt Nancy. “Het is gewoon echt thuis voor ons”, vervolgt ze. “De Smulpot heeft voor ieder wat wils”, vult Anton aan. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het wijnassortiment. De gast kan kiezen tussen zeventien kwaliteitswijnen, per glas te bestellen. En ook voor een goed glas bier is men aan het juiste adres.

HET KLEINSTE BOUTIQUE HOTEL VAN TEXEL “De mensen die hier werken, willen hier ook werken. Het is belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Dat is belangrijk voor de sfeer en dat straalt uit op de gasten.” Het restaurant werd opnieuw uitgeroepen tot leukste van Texel en bij de VVV staat het hotel in de top 3. Bij booking.com scoort De Smulpot steeds een cijfer dat rond de 9,5 hangt.

Het restaurant werd opnieuw uitgeroepen tot leukste van Texel

EEN ECHT UITJE De Smulpot is een uitje op zich, of het nu gaat om een lunch of om een diner. “Men kan hier ook ontbijten, ook wanneer men niet in het hotel verblijft. Men moet wel even van tevoren reserveren. Dat is omdat we een boutique-ontbijt hebben, een ontbijt op maat. Geen lange tafels met zelfbediening”, legt Anton uit. “De gast moet volledig kunnen genieten, dat zit in kleine dingetjes. Er loopt iemand met de hotelgasten mee naar boven bijvoorbeeld en ik schrijf altijd een persoonlijk briefje voor op de kamer”, gaat Nancy verder. De kamers ogen ruim en luxe, en toch sfeervol. “Iedere kamer heeft zijn eigen Texels uitzicht aan de muur”, legt Nancy uit. Ze laat een kamer zien met een prachtige plaat van de boet van De Nederlanden in een paarsgekleurd heidelandschap.

GASTVRIJHEID VANZELFSPREKEND Het restaurant behoeft voor de meeste Texelaars en toerist geen uitleg. “Dat laagdrempelige is voor ons belangrijk. Iedereen moet hier naar binnen durven stappen. Luxe hoeft niet altijd oesters en champagne te betekenen”, stelt Anton. Een blik op de kaart maakt al snel duidelijk dat er inderdaad voor ieder wat wils is. Van een lunch met de klassieke uiensoep tot een ‘poke bowl’ of de ‘meatlovers’ met spare ribs, kippendijen en ossenhaas. Een absolute aanrader zijn ook de desserts die de keukenbrigade op tafel tovert. De cheesecake is een begrip, maar ook de ‘pink macaron’ en ‘will make you go chocolate…’ beloven nu al klassiekers te worden. Wie iets zoekt om de dag te breken op bijvoorbeeld een druilerige dag doet er goed aan om eens voor de high-tea-beleving van De Smulpot te gaan.

BI N N E N B U RG 5, D E N B U RG T 0222-312 756 W W W.S M U L P OT.N L


Strand een bron van vermaak “Waar kun je liggen in het zand totdat je hele lijf verbrand…”, zong Boudewijn de Groot ooit. Op het Texelse strand gebeurt veel meer dan zonnebaden.

6

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


STRAND EEN BRON VAN VERMAAK

" Branding, zand, duinen, zon en een strakblauwe lucht. Een mooier decor is haast niet denkbaar"

Het strand, ooit het domein van jutters, is nu een bron van vermaak, ontspanning, avontuur. Op de grens van water en land bloeit ook de romantiek. Branding, zand, duinen, zon en een strakblauwe lucht. Een mooier decor is haast niet denkbaar voor een heerlijke wandeling om lekker uit te waaien. Maar ook voor allerlei andere vormen van vermaak. Denk aan zwemmen, golfsurfen, suppen, catamaranzeilen, brandingkanoën, paardrijden, mountainbiken, blowkarten, powerkiten, vliegeren, coastraften, surfkayakken, yoga en wat al niet meer. Of je huurt er een strandhuisje en geniet van deze bijzondere omgeving. Verspreid langs de kust staan er jaarrond strandpaviljoens waar je na een verfrissende wandeling heerlijk kunt opsteken. Op een terras met uitzicht op zee kun je genieten van een kopje koffie of een heerlijk gerecht. Het strand doet menig hart sneller kloppen. En plek vol romantiek, waar je tegenwoordig ook kunt trouwen. Verderop in deze reportage volop aandacht voor bruiloften aan zee. Maar ook een fraai decor voor bijzondere evenementen. Zoals SunBeats, een groot dancefeest bij paal 17 met bekende dj’s of Sunny Side Up, een strandfeest bij paal 12 met live muziek en dj’s. Bij Wijn aan Zee, bovenop de duinen in De Koog, kun je heerlijke wijnen proeven. En natuurlijk de Ronde om Texel, waarvan de honderden catamaranzeilers bij de start bij paal 17 een bijzonder gezicht zijn. 7


STRAND EEN BRON VAN VERMAAK

Yoga op het Texelse strand: iedereen kan het

Ontspanning door inspanning De ogen dicht, voel de wind door je haar, de zon op je lijf, hoor het ruisen van de zee en het geluid van de vogels. Eén met de natuur, de elementen en je lichaam. Yoga op het strand: ontspanning door inspanning. We volgen de bewegingen van de Texelse yogadocente Anja Beerepoot. Op het strand geeft ze een paar ochtenden in de week yogales. De kust is geen toevallige keus. “Het strand is de meest fantastische plek om je dag te beginnen. De zee is iedere dag anders. De ene keer als een spiegeltje, de andere keer voel je de wind en het zand door je haar. Ook daar wen je aan. Geen dag hetzelfde, altijd weer een verrassing om te zien hoe de zee reageert. Ik wist niet dat het zo mooi kon zijn.”

LEVENSKUNST

Yoga, wat is dat eigenlijk? Anja: “Als ik de mooie teksten lees in de boeken van mijn opleiding voor Ashtanga yoga leraar, dan staat er: Yoga als levenskunst. De weg naar heelheid, innerlijke vrede en totale vrijheid. Dat is nogal wat. Ik ben het er wel mee eens, maar ik denk dat het een levenslange missie kan zijn. Mijn benadering is wat eenvoudiger. ‘Beweeg’ is mijn idee. Dat kan hardlopen zijn, fietsen, wandelen maar ook yoga. Yoga hoeft niet per se een ‘way of life’ te worden. Je kunt het ook een uurtje in de week doen en daar de rest van de week op teren. Maar als je de echte Ashtanga Yogaserie doet, ben je anderhalf uur bezig met een vaste serie houdingen.” Anja heeft haar eigen methode ontwikkeld, die ze zelf ‘Poweryoga’ noemt.

IEDEREEN KAN HET

“Er is niets ingewikkelds aan en je hoeft er niet voor getraind te hebben. Iedereen kan het. Even een uurtje voor jezelf. Voor mij is yoga ontspanning door inspanning. Door allerlei oefeningen te doen, kom je tot rust. Je maakt je hoofd leeg, wordt bewust van je lichaam, het zorgt dat je energie beter gaat stromen, dat lichaam en geest beter in balans komen.” 8

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Je kunt er uren over praten, maar beter is het om het zelf te ervaren. Dus naar het strand, met de voeten in het zand. Maar eerst een paar minuten doodstil zitten. In een duinpan, met de ogen dicht. Luisteren naar de zee en de vogels. En naar jezelf, je ademhaling naar je buik.

SPIEREN

Dan overeind en even testen of je goed staat in het zand. We doen een paar buigoefeningen voor de armen, de benen, de romp en de nek. De handen en de voeten in het zand en rekken. De ene oefeningen wat korter dan de andere. Ik voel spieren op plekken waarvan ik niet wist dat ik ze had. “Het gaat niet om de grootte van de oefening, ook met kleine boek je resultaat. De combinatie van ontspannen, stretchen en kracht zorgt er voor dat je hoofd leeg raakt.” Zo doen we in alle rust allerlei oefeningen. Ook in


STRAND EEN BRON VAN VERMAAK

balans. Staand op één been, in een houding waarin je normaal gesproken om zou vallen. Maar door te focussen op een punt in de verte, blijven we overeind. Volledig in evenwicht. De oefeningen hebben een naam, zoals de Krijger. Met één been vooruit kijk je over je hand in de zee, naar het oneindige. Deze houding versterkt de rug-, been- en armspieren en opent onder meer de schouders, nek-, het borst- en buikgebied. Ook een oefening in balans en concentratie. We zijn aan het eind gekomen van onze yogales. Een nieuwe ervaring, met het strand en de zee als extra dimensie. Volledig tot rust gekomen, kunnen we er weer even tegenaan. Ook Anja heeft de smaak te pakken. “Het strand is de meest fantastische plek om yoga te geven.”

"De combinatie van ontspannen, stretchen en kracht zorgt er voor dat je hoofd leeg raakt"

Meer informatie, ook over haar yogalessen, is te vinden op haar Facebookpagina ‘Poweryoga Texel’. 9


STRAND EEN BRON VAN VERMAAK

Het strand is een populaire trouwlocatie

“Mooi om hun verhalen te horen”

Texel is een mooie plek om te trouwen. Waar kun je dat dan beter doen dan op het strand? Paal 17 is een populaire trouwlocatie. “Het mooie aan trouwen op het strand is dat het zo persoonlijk is. Geen bruiloft is hetzelfde. Andere gasten, andere tradities. De ene keer een fantastische speech, de andere keer stukjes, soms groots, maar ook héél kleinschalig en intiem”, vertelt Emmeke Ran. Emmeke is party- en eventmanager bij strandpaviljoen Paal 17 Aan Zee en Paal 17 Zomers dat trouwplechtigheden verzorgt. “Het strand is een heel bijzondere plek om te trouwen. Mensen die hier trouwen hebben vaak een band met Texel. Ter voorbereiding van de huwelijksdag voer ik gesprekken met het bruidspaar. De invulling van zo’n dag is van begin tot eind heel persoonlijk. Iedereen 10

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

heeft andere wensen, formeel of juist heel informeel, specifieke wensen op het gebied van eten of andere zaken.” Ik vind het mooi om hun verhalen te horen. Dat ze hier bijvoorbeeld als kind al kwamen. Maar ook iemand die als marinier was opgeleid en hier op het eiland een zware training onderging en daar mooie herinneringen aan heeft overgehouden. Fascinerend zijn ook de verhalen over de liefde van de stelletjes en hun binding met het strand. Het is de dag van je dromen, dus het moet goed zijn. En dat al je zorgen uit handen worden genomen. Wij verzorgen alles tot in de puntjes. Vast moment is de toost aan de waterlijn. Een moment van ontlading na de ceremonie. Tegen de achtergrond van de zee en de ondergaande zon ook prachtig voor foto’s.


STRAND EEN BRON VAN VERMAAK

Tijd stond even stil

Romantiek bestaat, zeker op het Texelse strand. Ook dé plek voor het ultieme liefdesmoment: trouwen. Manuela Block en Helmuth de Graaf vierden hun huwelijk bij Paal 17. Het werd een onvergetelijke dag. Helmuth: “Het strand staat voor vrijheid, rust, ontspanning, een band met de natuur, het veilige gevoel, de open blik naar de zee, waar de wereld langzamer draait en het leven weer even normaal is. Genieten van de zonsondergang op het terras bij Paal 17 samen met je “loved ones”, heeft onze vakanties op Texel altijd heel bijzonder gemaakt.” “Als patchwork familie was Texel onze eerste gezamenlijke vakantiebestemming. Helmuth heeft zoveel geweldige dingen over Texel en Paal 17 verteld, dat ik na mijn eerste bezoek aan Texel al verkocht was. Dit was de locatie voor onze bruiloft”, vertelt Manuela. “We stonden met onze blote voeten in het zand, de wind koud om ons heen. Helmuth trok zijn jasje uit en sloeg het om me heen om me warm te houden. We keken elkaar aan, genoten van de zonsondergang en de tijd stond even stil. We wisten dat we op de perfecte plek waren en dat we de juiste beslissing hadden genomen. We waren trots om te kunnen zeggen dat we nu man en vrouw zijn.” “We wilden dat onze gasten een beetje van de Texelsfeer zouden proeven, dus het was belangrijk voor ons, om aan het water te toosten, terwijl we genoten van de zonstralen en de geur van de zee.”

“We wisten dat we op de perfecte plek waren”

“Als bruid en bruidegom ben je altijd zenuwachtig voor je grote dag en doodsbang dat er iets misgaat of dat je gasten niet zoveel genieten van de dag als je dat zou willen. Het team van Paal 17 maakte, samen met onze weddingplanner Sophie, elke wens mogelijk, en zelfs meer dan dat. We maakten ons geen enkele zorgen.” “Dankzij onze bruiloft hebben we een aantal ongelooflijke, vriendelijke, lieve en behulpzame mensen van Texel ontmoet, die de mooie herinneringen aan deze dag mogelijk hebben gemaakt.” “Na onze eerste ontmoeting met de eigenaar van Paal 17 wisten we zeker dat Paal 17 de juiste plek was om onze bruiloft te vieren. Het bruiloftsaanbod van Paal 17 bevat alles wat we ons voorgesteld hadden; van eten en drinken tot aan locatie, bruidstaart en inrichting. Desondanks wilden we ons jawoord klassiek in de kerk van Den Hoorn aan elkaar geven. Ten eerste vanwege de akoestiek in de kerk. We hadden een geweldige live zangeres, Jantien Volgers (ook te zien in The Voice of Holland) en ten tweede omdat het weer op het eiland toch per uur veranderen kan.” 11


Jan Plezier Texel Huifkar & Ruitertochten

“Even geen haast is pure luxe” De Jan Plezier ging in 1928 voor het eerst op pad en bestaat dus al ruim negentig jaar. Een spraakmakende koetsier in de lange geschiedenis is Niek Witte, die van 1928 tot 1976 met gasten over het eiland reed. Bekend is het verhaal dat hij tijdens iedere rit halt hield bij een sloot, er twee planken overheen legde en daarop een kaarsrechte handstand maakte. Wie hem dat nadeed, hoefde niet te betalen. Pieter en Inke Dros zijn eigenaar sinds 2009. Dankzij een huif die dicht kan en aan de zijkanten een doorzichtig zeil kun je ook bij minder mooi weer van een rit genieten. Zomer en winter, ze rijden ieder dag, ’s ochtends en ’s middags. “Bij twintig passagiers of meer gaan we eropuit.” WWW.JANPLEZIERTEXEL.NL

Gejaagd door een druk leven? Voel je zelfs na een week vakantie de onrust nog in je lijf? Een tip: monster aan op de Jan Plezier. Geheid dat je tijdens de bijna drie uur durende tocht met de huifkar door de Texelse natuur alles van je af voelt glijden. De rit start op de Nikadel, midden in De Koog, en voert door De Nederlanden, De Muy en De Slufter. Prachtige gebieden, die je op je gemak in je op kunt nemen. Want de imposante Belgische trekpaarden – elk 900 tot 1000 kilo botten en spieren – lopen gestaag maar in een kalm tempo door. Stop je mobiele telefoon weg, kijk om je heen en geniet! Onderweg vertelt de koetsier – meestal is dat eigenaar Pieter Dros zelf – allerlei wetenswaardigheden. Over de schapenboet van Hopman in De Ńederlanden. Een voorbeeld is dat de heersende winden op Texel. (zuid)westelijk zijn, staat de rechte achterkant van zo’n schuur altijd aan de

(noord)oostkant, zodat schapen erachter kunnen schuilen. De boet lijkt hier een beetje verdwaald, zo midden in de duinen, maar vroeger stond er ook een boerderij. Tegenwoordig is het fraai gerestaureerde bouwwerkje populair bij stelletjes die een romantische en originele locatie zoeken om te trouwen. Bij de overgang naar De Muy doemt in de verte de vuurtoren op. Die staat op wat vroeger een eiland was. Tussen beide eilanden lag een kweldergebied waar de meeuweneieren voor het oprapen lagen en dat daarom Eierland werd genoemd. Hier – en ook elders op de Texelse kust – strandden in vroeger tijden talloze schepen. Reden voor de Texelse notabele Johannes Ludovius Kikkert te ijveren voor de bouw van een vuurtoren. Het baken werd in 1864 in gebruik genomen en kende sindsdien een roerige geschiedenis. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, als je de rode toren


in de verte vreedzaam ziet staan. We rijden verder. Voor wie er oog voor heeft, is onderweg van alles te zien. De koetsier is een vat vol kennis. Hier wijst hij op de torenvalk die rechts van ons staat te ‘bidden’, even verderop naar de hoornloze Galloway-koeien. Die eten uitsluitend gras, laten wilde orchideeën en andere zeldzame planten gewoon staan en zijn daarom uitstekende ‘natuurbeheerders’. Midden in De Slufter, halverwege de tocht, trekt de koetsier aan de teugels. Tijd om de benen te strekken, terwijl de paarden even kunnen uitrusten. We kijken vol bewondering om ons heen. De Slufter heeft een open verbinding met zee. In de zomer stroomt hier een niet al te brede kreek, maar een paar keer per jaar, met harde wind, staat het hele gebied onder water en is het maar goed dat een hoge stuifdijk de polder Eierland beschermt. Vroeger is een paar keer geprobeerd het gat in de duinen te dichten, maar in de twintigste eeuw begon men te beseffen dat het in- en uitstromende water voor een unieke vegetatie zorgt en

daarmee een aantrekkelijk leefgebied is voor vele vogels en andere dieren. De koetsier trakteert en met een beker koffie of limonade en Texelse koek in de hand genieten we van de weidsheid en heerlijke rust. “Even geen haast is pure luxe”, staat op de website van de Jan Plezier. Nergens besef je beter hoe waar dat is dan hier. Wat een ongelooflijk mooie plek! Op de terugweg blijft de koetsier vertellen. Over zeealsem, lamsoor, duindoorn en andere plantjes en struiken die hier groeien. Over de verstoorde sapstromen in berkenbomen die de bekende ‘heksenbezems’ veroorzaken. Maar bijvoorbeeld ook over meeuwen, die zo monogaam zijn, dat ze alleen een andere partner kiezen als hun vaste man of vrouw is overleden. Vlak voor we het duingebied verlaten, ligt er een koe op het pad. Onverstoorbaar, met weinig zin om op te staan. Pas als de imposante paardenhoeven tot een paar meter zijn genaderd, sjokt ze kalm weg. De

koe heef gelijk. Waarom zou je je haasten? Het is mooi weer en we hebben vakantie. Een kwartier later, een kleine drie uur na vertrek, staan we weer op de Nikadel. Het is druk in De Koog. Overal wandelen en fietsen toeristen. Gek, dat waren we bijna vergeten.


LUXE

Landhuizen


Landhuizen Texel is een uitgave van Texelvakanties, gespecialiseerd in de verhuur van kwaliteitsaccommodaties op het Waddeneiland Texel.

Onze organisatie houdt zich al vele jaren bezig met de verhuur van de mooiste vakantieverblijven op Texel, variërend van luxe appartementen met uitzicht op zee tot ruime familievilla’s in de natuur. Onze website landhuizentexel.nl komt tegemoet aan de groeiende vraag naar luxe landhuizen op unieke locaties op Texel. Wij bieden u villa’s uit het topsegment. Stuk voor stuk fantastische landhuizen die van alle luxe en comfort zijn voorzien en zijn gesitueerd op de meest bijzondere plekjes van Texel. Landhuizen Texel neemt huiseigenaren de zorg voor hun woning uit handen en bezorgt gasten een perfecte vakantie op Texel. Nieuw: Buytenplaats Texel. Laat je verrassen de pure luxe. De villa’s op Buytenplaats Texel hebben 3 slaapkamers met badkamer ensuite. De riante tuinen zijn voorzien van een complete buitenkeuken met The Bastard BBQ. De houtgestookte hottub kan het hele jaar door gebruikt worden. De luxe en duurzame villa’s gaan begin april 2020 in de verhuur, maar zijn nu reeds te boeken. Meer informatie over ons aanbod kunt u vinden op onze websites: www.landhuizentexel.nl & www.texelvakanties.nl

Kom genieten in onze mooiste landhuizen! Badweg 32, 1796 AA De Koog info@texelvakanties.nl • 0031 (0)222 317 542


De Koog, badplaats krijgt glans terug 16

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


17


DE KOOG, BADPLAATS KRIJGT GLANS TERUG

De Koog, de enige echte badplaats van Texel, gelegen bij bossen en duinen en op kruipafstand van het strand. Mede daarom al sinds de opkomst van het grootschalige toerisme in de jaren ’60 het middelpunt als het om het verblijf van onze gasten gaat. Een dorp waar men druk bezig is om het elan van weleer terug te brengen. Maar ondertussen blijft De Koog een gezellige en bruisende badplaats waar van alles te doen is. GENIETEN IN DE DORPSSTRAAT

De Dorpsstraat van De Koog is uitermate geschikt na een dag genieten op het strand. In één van de vele restaurants die het dorp rijk is, is er voor ieder wat wils. Van een patatje bij de L’avenir of Paul Patat tot een uitgebreid diner van meerdere gangen met wijnarrangement bij De Taveerne of bij Passie. Wie in De Koog verblijft doet er goed aan om aan te schuiven bij eetcafé Sjans, zij hebben de gezelligheid van een bruin café en de kwaliteit van een uitstekend restaurant weten te combineren. Wie met kinderen gaat eten en toch tijd voor elkaar wil hebben, kan het beste bij Quinty’s terecht. De kinderen vermaken zichzelf na het eten uitstekend in de speelhoek, zodat de volwassenen alle rust hebben om bij te praten. Halverwege de Dorpsstraat vindt men Bistro 110 dat zich sinds dit jaar richt op een eetcafé waar tevens sportwedstrijden zijn te zien. Van voetbal in de zomer, tot 18

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

schaatsen in de winter. Het is onmogelijk om alle restaurants in een magazine te omschrijven. Maar genieten is natuurlijk ook ontdekken, dus loop vooral eens binnen bij de zaken die u nog niet kent, zoals bijvoorbeeld nieuwkomers Carakter – in het pand waar eerder Bodega was gevestigd – en Burgers, Beers and Blues op de plaats waar jarenlang Tumbleweeds was gevestigd.

UITGAAN

De Koog is ook het Texelse dorp bij uitstek om je tot in de late uurtjes te vermaken in het uitgaansleven. Vanaf 16 jaar en ouder is er van alles te doen. De jeugd tussen zestien en de achttien kan terecht in discotheek De Toekomst van Maurice de Groot en vanaf achttien jaar kan men voor een goed feest ook terecht bij café Babbels, onmiskenbaar bereikbaar via de groene trap die vanaf de Dorpsstraat te zien is. Sinds dit jaar is Maurice ook de trotse eigenaar van Onder de Pomp dat recht tegenover zijn andere zaken is gelegen.


DE KOOG, BADPLAATS KRIJGT GLANS TERUG

"Maar genieten is natuurlijk ook ontdekken, dus loop vooral eens binnen"

19


20

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


DE KOOG, BADPLAATS KRIJGT GLANS TERUG

"De Koog is het dorp bij uitstek om je tot in de late uurtjes te vermaken"

ALLE VOORZIENINGEN AANWEZIG

Dit is meer een café voor de barhangers. Liefhebbers van rock- en blues kunnen zich melden bij De Kuip dat al jaren gerund wordt door Ton, Marja en Daniël van Vreden. In het café is regelmatig livemuziek. Vanaf De Kuip is men in een paar passen in café De Jutter van zingende barman Tjeerd Henstra en zijn team. Een bezoek aan De Jutter is een garantie voor een feestje. Sjans hadden we al genoemd voor het eten, maar de zaak van horecaicoon Arnold ‘Kets’ Kaercher mag niet in dit rijtje ontbreken. Voor mooie verhalen aan de bar is men hier aan het juiste adres. Bovendien bereikt men via deze zaak Dos Santos Texel, een gezellige partybar. Is het net te fris om buiten te zitten, maar wil je toch genieten van de reuring op straat? Texel is gezegend met diverse verwarmde terrassen, zoals bijvoorbeeld bij wijnbar De Bilder.

De Koog heeft alle voorzieningen bij de hand. Van een grote supermarkt met ruim parkeergelegenheid, beautysalon Beauty Outline, de compleet vernieuwede slagerij Moormann, de kapsalon op het dorpsplein en tal van winkels. Ook voor het shoppen van kleding hoeft men De Koog niet uit met onder meer Quicksilver en Beach Active Plaza. Langs het Koger strand zijn diverse paviljoens, ieder met haar eigen uitstraling. Ideaal om tijdens het zwemmen te lunchen. Bij het zoeken van souvenirs is het lastiger een keuze te maken dan winkels te vinden die souvenirs verkopen. De keuze is reuze. De Koog heeft alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Zowel voor degene die houdt van wandelen als voor diegene die op vakantie gaat om tot rust te komen onder het genot van een hapje en een drankje. De fanatieke fietsers onder ons kunnen op meerdere locaties in de badplaats fietsen huren.

21


Gezellig, smakelijk, verrassend: Bij Quinty’s voelt eigenlijk iedereen zich thuis Op nog geen tien minuten lopen van

informele setting.

voelt in deze sfeervolle eetgelegenheid. Of je nu komt voor een groots familiediner, een kop koffie met een vriend(in) of een intiem etentje voor twee. Het geheim? Quinty’s is opgedeeld in verschillende knusse hoeken, waardoor overal een intieme sfeer hangt. Grote kans dat je als vaste bezoeker een favoriet plekje hebt. Daarnaast is er een fijn terras waar ’s zomers flink genoten wordt van de Texelse zon. Sinds dit jaar is de kinderhoek gesloten, deze maakt plaats voor nóg meer gezelligheid voor jong en oud. Natuurlijk kunnen de kids gewoon gezellig aanschuiven aan tafel.

Familierestaurant Quinty’s is uniek in z’n soort omdat eigenlijk iedereen zich thuis

TEXELSE SMAKEN OP JE BORD

het strand, midden in de bruisende Dorpsstraat van badplaats De Koog,

vind je familierestaurant Quinty’s. Een smakelijke verrassing voor

iedereen die blij wordt van variatie en goede Texelse producten in een

Mooie producten vormen de basis van de lekkerste gerechten, vinden ze bij Quinty’s. Er wordt dan ook voornamelijk gewerkt met eerlijke, biologische streekproducten afkomstig van het eiland. Dit stopt niet bij Texels lamsvlees, Texelse aardappelen en een lekker Texels biertje. Robert en Lucie (eigenaar en bedrijfsleidster) trekken dit een stuk verder door en bieden ook proeverijen van Texelse likeuren en Texelse bonbons aan. Zo ervaar je bij Quinty’s een complete Texelbeleving. En dat smaakt! >


Diverse gerechten verkrijgbaar in

SMALL, MEDIUM en

LARGE

KLEINE EN GROTE PORTIES

Bij Quinty’s staat de gast centraal, iets wat je goed terugziet op de menukaart. Bijna alle gerechten zijn in verschillende porties te bestellen: small, medium of large. Dit is niet alleen fijn voor kids en kleine eters, maar ook voor twijfelaars, fijnproevers en borrelaars. Bestel meerdere kleine gerechtjes als hoofdgerecht, deel met je tafelgenoten of kies een aantal kleine porties voor bij de borrel. Een proeffeestje wordt het zeker.

GEZELLIG TAFELEN BIJ QUINTY’S

Jong en oud gezellig met z’n allen om de tafel: dat is waar Quinty’s voor staat. Met een gevarieerde, wisselende menukaart en een sfeervolle setting heeft het restaurant dé ingrediënten die nodig zijn om urenlang te kunnen tafelen met welk gezelschap dan ook. De perfecte plek voor een koffiepitstop tussen de activiteiten door, een lekkere lunch tijdens een stranddag of om op te warmen na een lange strandwandeling. Tot snel bij Quinty’s!

Restaurant Quinty’s Dorpsstraat 147, De Koog 0222-317 472 www.quintys.nl


Haven Oudeschild bruist van activiteiten Op de haven van Oudeschild heerst volop reuring. Dagelijks is het een komen en gaan van schepen uit alle windstreken, er is veel bedrijvigheid, er zijn tal van restaurants, cafetaria’s en andere zaken waar je vers gevangen vis kunt eten.

Texel beschikt over een imposante vissersvloot. Na een week op de Noordzee meren de kotters vrijdag af in de haven en liggen het weekend aan de kade. Voor wie zelf de zee wil ervaren, garnalen wil vangen, sportvissen of zeehonden spotten vertrekken vanuit de haven dagelijks rondvaartschepen voor een tochtje over het Wad. Bijzonder om te zien hoe allerlei soorten schepen komen en gaan. Vissers, vrachtschepen en pleziervaartuigen. Zoals de bruine vloot, klippers en andere schepen die tot passagiersschepen zijn omgebouwd, zeil- en andere jachten. Passanten vinden een plekje in de Waddenhaven, Texelse pleziervaarders hebben een eigen verenigingshaven. Voor kinderen is er op de kade van de Waddenhaven een groot speelschip. In het drijvende dok kunnen schepen voor onderhoud. Naast de scheepsmasten bepaalt molen de Traanroeier het silhouet van Oudeschild. De monumentale molen staat op het terrein van Kaap Skil. Het museum brengt de bezoeker terug naar de tijd van de Gouden Eeuw, toen de Rede van Texel vertrekpunt was voor de VOC- en andere koopvaardijschepen. De grote maquette in het museum toont hoe dat er toen uit zag. Kanonnen en andere tastbaarheden uit die tijd, afkomstig van gezonken schepen en opgedoken door Texelse duikers, 24

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

herinneren er aan. Iets buiten het dorp liggen de vestingen De Schans, de Lunetten en de Redoute, overblijfselen uit een ver verleden. Ook voor de inwendige mens heeft de haven veel te bieden. Restaurant ’t Pakhuus serveert onder meer heerlijke visgerechten en in De Compagnie kun je lunchen of dineren met een prachtig uitzicht op de zee. Ook voor verse vis moet je in Oudeschild zijn, Vispaleis en rokerij Van der Star is een goed adres. Ook voor wie van winkelen houdt is er in Oudeschild het nodige te beleven. Texelana heeft bijvoorbeeld een uitgebreide collectie met kleding en andere producten van schapenwol.


HAVEN OUDESCHILD BRUIST VAN ACTIVITEITEN

" Bijzonder om te zien hoe allerlei soorten schepen komen en gaan"

25


HAVEN OUDESCHILD BRUIST VAN ACTIVITEITEN

Havenmeester Berna Bouthoorn

“Het is soms net een soort Tetris, maar dan voor gevorderden”, vertelt havenmeester Berna Bouthoorn terwijl ze haar werkzaamheden op een computerscherm laat zien.

“ H et is soms net Tetris voor gevorderden”

Samen met Elis Polderman – en in drukke tijden Piet Daalder, Erwin Daalder en Cor van Heerwaarden - vormt ze het vaste team van havenmeesters in Oudeschild. De havenmeesters zitten in de verkeerstoren bij de ingang van de haven om alles op de haven in goede banen te laten verlopen. Dat betekent onder meer binnenvarende schepen van een ligplaats aan de kade voorzien en dat kan soms inderdaad puzzelen voor gevorderden zijn.

PLEZIERVAART

De pleziervaart gaat rechtstreeks door naar de Waddenhaven en eventueel de verenigingshaven van Watersportvereniging Texel. De haven van Oudeschild kent echter ook de nodige beroepsvaart (visserij, rondvaartschepen en transport) en deze schepen zijn aangewezen op het gemeentelijk deel van de haven waar de havenmeesters van de verkeerstoren de scepter zwaaien. Dat deel bestaat uit de noorderhaven, de zuiderhaven en de werkhaven voor de visserij.

ALTIJD EEN PLEKJE

De kunst is volgens Berna en Elis om binnenvarende schepen zodanig in te delen dat de kaderuimtes zo optimaal mogelijk 26

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Berna Bouthoorn en Elis Polderman worden benut. “Je kan een klein schip makkelijk aan de lange kade van de werkhaven leggen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat daar vervolgens geen andere, grotere schepen meer kunnen aanmeren. Daar moet je goed over nadenken.” Bij grote drukte kan het voorkomen dat plezierjachten niet meer in de Waddenhaven en de verenigingshaven passen en dan komen ze in het gemeentelijk deel van de haven terecht. “We proberen altijd

een plekje te vinden, we gaan mensen niet wegsturen uit de haven.” Naast het begeleiden van de inkomende en uitgaande scheepvaart, zijn de havenmeesters regelmatig vraagbaak voor schippers, toeristen en andere bezoekers op de haven. “Mensen kunnen van alles vragen. Dan doe je je best om iedereen zo goed mogelijk te helpen.”


HAVEN OUDESCHILD BRUIST VAN ACTIVITEITEN

Een kijkje in de keuken van de visserij

Met de kop op de wind draait de TX 20 de Waddenzee op, de passagiers zijn opgetogen en hebben er duidelijk zin in. Terecht, een dag met schipper Herman Blom en zijn team is garantie voor gezelligheid. Bovendien krijg je een kijkje in de keuken van de visserij. Het is dit keer prachtig weer en de zon brandt op het dek. Door de frisse zeewind is het desondanks prima toeven aan boord. Het mooie van een tocht met de TX 20 is dat ze het hele jaar door gemaakt worden en dat een tocht in december een compleet andere beleving geeft dan dezelfde tocht in augustus. Herman Blom weet de gasten op zijn TX 20 Walrus op vermakelijke wijze zijn kennis over de Waddenzee over te brengen. Want hoewel het met de nodige grappen en grollen gaat, leer je aan boord een hoop over het leven in de zee, de visserij en het gebied. De focus ligt op de vangst van garnalen, maar wanneer de netten geleegd zijn wordt duidelijk wat een schatten de Waddenzee te bieden heeft. Krabben, zeesterren, knorhaantjes, pietermannen, platvisjes, van alles en nog wat komt naar boven. De mannen van de TX 20 nemen uitgebreid de tijd om uitleg te geven en zorgen dat iedereen het kan zien. Na de uitleg verdwijnen alle dieren weer in zee. Nou ja, bijna allemaal. De garnalen worden gewassen, gekookt en opgepeuzeld. De ene passagier heeft duidelijk meer gevoel voor het pellen van de garnalen dan de ander, maar het plezier is groot. “Daar gaat het om. We willen de mensen laten zien dat de visserij iets heel moois is, waarbij met eerbied met het gebied wordt omgegaan. Vaak hebben mensen een beeld van de visserij en als ze dan met ons mee zijn geweest, zijn ze helemaal verbaasd. In positieve zin”, vertelt Herman. Een tocht met de TX 20 is een aanrader. Van half maart tot begin november wordt gevaren van maandag tot en met zaterdag (10:30 en 14:00 uur). Van begin november tot half maart op woensdag en zaterdag (dagelijks in vakanties). 27


HAVEN OUDESCHILD BRUIST VAN ACTIVITEITEN

Werken in de Waddenhaven

Even het touwtje aanpakken en een praatje maken. Het zijn vaak de eerste dingen die havenmeester Willem Oosterhaven van de Waddenhaven Texel in Oudeschild doet als er gasten met de boot aanleggen.

“ I n de zomer is het hier net een groot dorp” Voor havenmeester Willem, zelf ook groot liefhebber van de watersport, zijn het de kleine dingen om gasten meteen een welkom gevoel te geven. “Mensen zijn soms moe als ze langere tijd gevaren hebben of ze vinden het gewoon fijn om even hun verhaal bij je kwijt te kunnen.” De Waddenhaven in Oudeschild is een jachthaven met 250 ligplaatsen, speciaal voor passanten die Texel aandoen. Als de haven vol is, wat in de zomer regelmatig gebeurt, kunnen gasten uitwijken naar de naastgelegen verenigingshaven van Watersportvereniging Texel of naar het gemeentelijk deel van de haven. “Daarvoor hebben we onderling geregeld contact met elkaar.”

NET EEN GROOT DORP

De Waddenhaven is volgens Willem in de zomer soms net een groot dorp waar een vast team aan medewerkers en een groep vrijwilligers doorlopend in touw is om alles goed te laten verlopen. “Een van de belangrijkste zaken is dat het sanitair schoon is. Dat wordt meerdere keren per dag schoongemaakt. We proberen er verder zoveel mogelijk te zijn voor de gasten. Soms ben ik een half uur onderweg om bijvoorbeeld een palletje in een schakelkast om te zetten. Dat stelt op zich weinig voor, maar je wordt onderweg continu aangesproken door gasten en daar maak je tijd voor.”

HAVENGELD

Het innen van het havengeld is één van de andere taken van de havenmeesters. Dit gaat over het algemeen allemaal goed maar soms schiet er wel eens 28

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

een gast tussendoor die vergeet te betalen of probeert niet te betalen. “In dat geval werken we goed samen met de jachthavens op de andere vier Waddeneilanden. Die schippers worden er dan in een volgende haven aan herinnerd dat er nog een rekening van de vorige haven openstaat.”

SPEELVOORZIENINGEN

De gasten in de Waddenhaven variëren van gezinnen met jonge kinderen tot senioren die nog graag met de boot varen. “Voor de kinderen hebben we de nodige speelvoorzieningen op de wal en je ziet dat ouders dat ook erg prettig vinden. We hebben hier verder ook te maken met ouder wordende gasten. Daar hebben we een tijdje geleden op ingespeeld door de vingerpieren aan de zijkanten van de steigers te verstevigen, zodat deze minder bewegen op het water als je erop loopt.” De gasten komen zowel uit binnen- als het buitenland. “Sinds de Waddenzee tot Werelderfgoed is verheven, zien we hier veel mensen uit Engeland en de Scandinavische landen. Tijdens de werkzaamheden voor de versterking van de dijk bij Oudeschild hadden we opmerkelijk genoeg veel Belgische gasten in de haven. Zij vertelden dat ze de werkzaamheden aan de dijk wel eens van dichtbij wilden zien.” Meer over de Waddenhaven op www.waddenhaventexel.nl


HAVEN OUDESCHILD BRUIST VAN ACTIVITEITEN

Zoute wind in het gezicht en ultiem gevoel van vrijheid De zoute wind in het gezicht en een ultiem gevoel van vrijheid terwijl de boot op zee door de golven klieft. Het is een gevoel dat bijblijft van een tocht over de Noordzee en de Waddenzee met de Bruuzer vanuit de haven van Oudeschild. Een snelle boot waar je als passagier op meeverende buddy-seats aan de voorzijde zit, zodat je ook bij hogere snelheden en stevige golfslag comfortabel aan boord zit. Een tocht van een uur voert over de Waddenzee langs de Texelse kust, over het Marsdiep tussen Texel en Den Helder en we liggen een tijdje stil bij de Razende Bol ten zuidwesten van het eiland met zicht op een groep rustende zeehonden. Nabij de zandplaat is sprake van ‘knobbelig water’. Wind en stroming staan tegen elkaar in, waardoor het water onrustig is. De Bruuzer vaart er stabiel doorheen. Als passagier zie je het zeewater opspatten tijdens het varen, maar aan boord heb je daar weinig last van. Het blijft echter de zee, dus kijk er niet raar van op als er wel een keer water aan boord spat.

We hebben geluk bij de Razende Bol; twee nieuwsgierige zeehonden zwemmen rond de boot en worden door de passagiers veelvuldig op de foto gezet. Immetje Duin van de Bruuzer vertelt bewust uit de buurt van de groep zeehonden op de zandplaat te blijven. We zien ze wel, maar vanaf gepaste afstand. De dieren liggen er te rusten als ze niet op voedsel aan het jagen zijn en het deel van de Razende Bol dat we zien is tevens afgesloten voor mensen. “Het is de plek van de zeehonden.” Niet alleen de weidsheid is prachtig om naar te kijken, het licht en de wolkenpatronen aan de lucht zijn tijdens het varen eveneens zeer de moeite waard om op te letten. Het licht boven het wad is meestal net even anders dan boven het land en heeft vaak iets magisch. Vanaf de boot is het allemaal goed te zien. De groep waarmee we aan boord zijn, is divers; zowel jongeren als ouderen zijn mee het water op.

Op de terugweg varen we een stukje gelijk op met de veerboot en we zien als extra ook nog even de marinehaven van Den Helder van dichtbij. “Dit is een leuke manier om binnen een uur Texel, Den Helder en de Razende Bol aan te doen”, vertelt Immetje, terwijl we, met schipper John Boeijen aan het stuur, terugvaren naar de haven van Oudeschild. “We halen wel eens groepen op uit Den Helder voor bedrijfsuitjes en je ziet mensen aan boord veranderen. Dan hebben ze meestal net een autorit naar Den Helder achter de rug en zitten ze opeens op een boot op het water, varend de open ruimte en de vrijheid tegemoet. Mensen ontspannen ter plekke.” Meer over tochten en wad-experiences met de Bruuzer is te vinden op www.bruuzertexel.nl

29


RESTAURANT DE COMPAGNIE HEEFT EIGENLIJK ÁLLES Eigenlijk heeft De Compagnie geen reclame nodig. Van een gevarieerde kaart tot een schitterend terras en van een weids uitzicht over zee tot een leuke speeltuin: het lunch- en dinercafé bij de jachthaven in Oudeschild heeft gewoonweg álles.

Ad Harman en Marleen Groen begonnen hun restaurant bij de jachthaven in 2003. In zeventien jaar is het uitgegroeid tot een begrip. Bij Texelaar en toerist, van jong tot oud. Want zonder overdrijven kun je stellen dat het er voor iedereen een feest is. De grootste trekpleister is ongetwijfeld het terras, met een geweldig uitzicht over de haven en de Waddenzee. En over de speeltuin, waardoor ouders er heerlijk zitten en toch hun spelende kinderen in de gaten kunnen houden. Het terras bestaat uit drie niveaus, waardoor je nooit tegen je buren van het tafeltje verderop aankijkt. Door de glazen windschermen, een overkapping en verwarming is het er eigenlijk altijd heerlijk toeven. “Zelf op oudjaarsdag zat het er gezellig vol”, vertelt Ad. Binnen is het sfeervol. De uitstraling is stoer, met een mooie eikenhouten vloer en een ruime bar. Voor kleine kinderen is er een gezellige speelhoek. De al wat groteren kunnen buiten naar hartenlust klimmen en klauteren in het piratenspeelwrak, dat in de winter van 2019 compleet is vernieuwd. Er is een pannaveldje en zelfs een waterspeelplaats.

HAVEN 20, 1792 AE OUDESCHILD


Ook culinair is De Compagnie een aanrader. Of je nu van vis, vlees of vegetarisch houdt, je hebt er een ruime keuze tussen allerlei heerlijke gerechten, al dan niet glutenvrij.Wijd en zijd bekend is ook de uitgebreide lunchkaart, met diverse soepen, salades, luxe belegde broodjes en plates. Ad, trots: “De haven ligt geregeld vol bootjes van mensen uit Den Helder. Die steken speciaal het Marsdiep over om bij ons te lunchen.” De koffie is uitstekend en ook voor een goed glas wijn kun je bij De Compagnie terecht. Marleen: “Daar doen we extra ons best voor. Ik vind het zo’n afknapper: zit je lekker te eten en dan is de wijn van slechte kwaliteit. Terwijl goede wijn helemaal niet duur hoeft te zijn.Wij hebben een mooie wijnkaart, zorgvuldig samengesteld in samenwerking met onze leverancier.” Een aanrader vormen ook de Texelse biersoorten. Of laat je eens verrassen door een lekkere cocktail. Met Texelse gin of Texelse wodka, bijvoorbeeld. De Compagnie is bij uitstek geschikt voor feesten en bijeenkomsten met grotere groepen. ‘We leveren graag maatwerk en nemen de tijd voor je”, vertelt Marleen. “Kom maar langs en vertel wat je wilt. Dan gaan we daarmee aan de slag.” De Compagnie is van 1 april tot 1 november én in de vakanties iedere dag open en in de winterperiode op vrijdag, zaterdag en zondag. Op www.decompagnietexel.nl vind je nog veel meer informatie.

“Lekker eten en drinken, schitterend terras, leuke speeltuin” Tel. (0222) 313 608 | reserveringen@decompagnietexel.nl

www.decompagnietexel.nl


Kom proeven bij de

Texelse Bierbrouwerij Texel… Dat is schuimkoppen op de golven, de frisse wind in je haar, wandelen door de duinen onder de jagende wolken. En Texel is bier! Al 20 jaar wordt in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild ambachtelijk speciaalbier gebrouwen. Hoe dat gaat? U bent van harte uitgenodigd om dat persoonlijk te komen ontdekken.

Vermaard bier De schapen in de naastgelegen wei kijken lodderig als we de fietsen parkeren achter de rood gemetselde brouwerij aan de weg tussen Den Burg en Oudeschild. Ooit werd hier kaas gemaakt, nu ruikt het naar gemoute gerst en biergist. Verscholen achter de historische bakstenen muren blinken brandschone koperen ketels, lopen roestvrij stalen leidingen en werken de brouwers die graan omtoveren in gul bovengistend bier.

Eerlijk vakmanschap De brouwers van Texels heten iedereen welkom die een kijkje wil nemen tussen de koperen ketels in het brouwhuis, de lager- en vergistingsruimte en in de bottelarij. De rond-

leiders genieten er elke keer weer van om liefhebbers over het vakmanschap van hun brouwerij te vertellen. “Onze bieren hebben als ingrediënten alleen duinwater, hop, gist, tarwe en gerst van het eiland, dat is wat de brouwmeesters van Texels gebruiken voor de Texels speciaalbieren. ”

Zien, ruiken én proeven Op en top Texelse producten zijn het dus: Neem nou Texels Skuumkoppe, Texels Seumerfeugel of Texels Springtij. Stuk voor stuk hun eigen karakter. “Tijdens de rondleiding leggen we haarfijn uit hoe ons bier wordt gemaakt,” zegt Paul, een van de rondleiders. “En proeven kan natuurlijk ook: we sluiten iedere rondleiding af met een proefplankje met vier van onze bieren. Als souvenir van uw bezoek krijgt u een origineel bierglas van onze brouwerij mee voor thuis.”

Reserveer online We zijn in het seizoen dinsdag tot en met zaterdag open van 10.30 tot 18.00 uur. Op deze

Kijk voor de meest actuele openingstijden op onze website www.texels.nl

Texels Skuumkoppe Bekroond als Country Winner World Beer Awards 2018.

dagen zijn ook onze rondleidingen. Kijk onder het kopje online reserveren op onze website voor de meest actuele openingstijden/dagen. Reserveren kan uitsluitend via www.texels.nl. Wacht niet te lang, want vol is vol. texelsbier


Texel brak 850 jaar geleden los van het vasteland

Het ontstaan van een eiland

33


HET ONTSTAAN VAN EEN EILAND

Een bijzonder jubileum dit jaar. 850 jaar geleden werd Texel namelijk een eiland. In 1170 zorgde de Allerheiligenvloed ervoor dat Texel definitief van het vasteland werd gescheiden. Maar het eiland van toen, is niet het eiland van nu. Door de eeuwen heen ontwikkelde Texel zich tot wat het nu is.

Om het Texelse landschap te verklaren gaan we eerst verder terug in de tijd. In het geologische tijdperk Pleistoceen wisselden ijstijden en warmere perioden elkaar af. Gedurende één van deze koude perioden - het Saalien - werden Twente, Zuid-Drenthe, Zuid-Friesland, Wieringen en Texel bedekt met landijs afkomstig uit Scandinavië. Het met dit landijs meegevoerde keileem, werd door het ijs opgestuwd en bleef na afloop van deze ijstijd achter. De Hoge Berg is het meest duidelijke voorbeeld van zo’n opstuwing.

HET‘OUDE LAND VAN TEXEL’

In de laatste ijstijd, het Weichselien, bereikte het ijs ons land niet, maar er heerste wel een poolklimaat. De Noordzeebodem werd een poolwoestijn. Grote hoeveelheden zand verstoven en bedekten de keileemheuvels. Dit oudste gedeelte van het huidige Texel beslaat globaal de streek tussen Den Hoorn, Den Burg, Hoge Berg, De Waal en Oosterend. Dit gebied wordt nu nog het ‘Oude land van Texel’ genoemd. In het daarop volgende warme tijdvak - het huidige Holoceen – breidde de Noordzee zich weer uit en werden de lagere delen tussen de oude keileemafzettingen en het opgestoven dekzandpakket opgevuld met zeeklei. Bij opgravingen zijn vuurstenen werktuigen gevonden die erop wijzen dat er in het Mesolithicum (8000 - 4500 voor Christus) al mensen op Texel woonden. Vermoedelijk waren het jagers die tijdelijk in het gebied actief waren. In de Midden Bronstijd, ongeveer 1000 voor Christus, was er waarschijnlijk wel permanente bewoning. De gevonden resten van grafheuvels in Den Burg wijzen daarop.

DRIE EILANDEN

Rond 1200 omvatte Texel de stuwwal van Den Hoorn tot Oosterend en het duineiland Ganc rond het huidige De Koog. 34

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Texel Eierland zat tot de dertiende eeuw vast aan Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat (tussen Texel en Vlieland) werd Eierland een zelfstandig eiland. Texelaars legden onder begeleiding van monniken de eerste kleine polders aan rond de ijstijdheuvels en aan de wadkant van de Koger duinen. De Koog heeft er zijn naam aan te danken, want ‘coogh’ was in het oud-Fries (toen de voertaal op Texel) het gangbare woord voor ‘polder’.


HET ONTSTAAN VAN EEN EILAND

Dit vierluik toont de stijging van de zeespiegel, met het oprukken van de Noordzee.

VLOEDHAKEN

De groei van Texel is ook goed te zien op het zuidelijk deel van het eiland. Daar markeren zogeheten vloedhaken de natuurlijke aanwas. Den Hoorn dankt er zijn naam aan. Een ‘horn’ of ‘hoorn’ is een hoek of haak in het kustlandschap. Meestal een langwerpige, aan drie zijden door water omgeven landtong. Zoals het in oostelijke richting geleidelijk lager wordende duingebied tussen de polders De Naal en het Zouteland en De Kuil en het Nieuwland. Deze hoorn is rond 1300 ontstaan toen vanuit het zuiden een zandplaat tegen de kust aanschoof. Van west naar oost liggen hier de Kuuldernollen, vervolgens tussen Mokweg en Stolpweg het Klamat, en ten slotte de lage duinen van een verdwenen nederzetting: Oude Hoorn. Een stukje verder ontstond later Den Hoorn.

KREEFTEPOLDER

In de loop der eeuwen zijn zo regelmatig nieuwe zandplaten vanuit het Marsdiep tegen de zuidpunt aangeschoven. Hierop ontstonden nieuwe duinrichels gescheiden door natte valleien. Ook de mens liet zich hier gelden. Door de aanleg van stuifdijken zijn de Horsmeertjes en daarachter de Kreeftepolder ontstaan.

EIERLAND

Aan het begin van de zeventiende eeuw begon het grote werk: toen werd onder leiding van Hollandse ingenieurs de dijk rond polder Waalenburg definitief gesloten. In 1835 raakte Eierland met Texel verbonden: het Anegat slibde dicht en op deze zandbank werd een zanddijk aangelegd. Niet elke inpoldering was succesvol. De dijk van polder Hoornenburg, de voorloper van de Prins Hendrikpolder, was in september 1769 voltooid. In november van dat jaar werd de polder getroffen door een stormvloed, waardoor het nieuwe land grotendeels verloren ging. In 1770 werd de dijk hersteld, maar in 1792 brak deze opnieuw, zo werd het verdronken land. In 1847-1848 hield de dijk van de Prins Hendrikpolder wel stand. Vele binnendijkjes die door het landschap kronkelen, markeren de landaanwinningen door de eeuwen heen. Ze zijn een stuk lager dan de robuuste Waddendijk, die de afgelopen drie jaar ingrijpend is versterkt.

Bijzonder staaltje van moderne landaanwinning is de zandige dijk van de Prins Hendrikpolder. Hierbij werd de aanleg van een sterke dijk gecombineerd met de vorming van een nieuw natuurgebied, de lagune bij Ceres. Met 5 miljoen kubieke zeemeter zand werd Texel zo een paar honderd hectare groter gemaakt. Dit werk werd in 2019 voltooid. Zo kreeg het eiland zijn huidige vorm. Maar nog steeds veranderen de kustlijnen. In het westen slaat de zee duinen weg, in het zuiden komt de ‘Razende Bol steeds dichter naar Texel aangeschoven. Je kunt zeggen dat de helft van het eiland door de natuur is ontstaan en de andere helft door mensen is gemaakt. Met dank aan Lia Vriend.

Nieuwe duinontwikkeling.

35


BIJZONDER OP TEXEL

01

Bijzonder op Texel

Op zoek naar een onvergetelijke belevenis? Dan zit je op Texel goed. Het eiland biedt bijzondere uitstapjes, verblijfsen andere mogelijkheden die je een echt vakantiegevoel geven. Texel Magazine geeft een paar leuke tips. 01 RIVAL

Wil je even lekker je hoofd ‘leeg maken’? Monster dan aan op de Rival en geniet van de rust op de Waddenzee. Er is geen betere manier om heerlijk te ontspannen. Laat je met een gerust hart meevoeren door schipper Jaap Tuitman, die het wad als geen ander kent. Ook als je van sportvissen houdt, is een tocht met de Rival een uitstekend idee. Hengels zijn te huur, maar je mag ook je eigen exemplaar gebruiken. Aas is aan boord te koop. De tochten duren van 10.00 tot 16.00 uur. In juli en augustus wordt er ook ’s avonds gevaren (van 17.00 tot 23.00 uur). Er is plaats voor 25 à 30 sportvissers. 36

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

02

Bij laag water maakt de Rival robbentochten. Je vaart dan langs drooggevallen zandplaten, waar zeehonden in grote groepen liggen te rusten of te zonnen. De robbentochten zijn uitsluitend te boeken voor groepen. Telefonisch reserveren is noodzakelijk.

Sportvissen Texel MS Rival Schipper Jaap Tuitman Nabij Haven 10, Oudeschild 0222-313410 06-51835030 www.sportvissentexel.nl FB Rival Sportvissen Texel

02 TEXELSE BIERBROUWERIJ

Texels bier is een verzamelnaam voor twaalf van de lekkerste speciaalbieren, met traditioneel vakmanschap en moderne technologie gebrouwen in de bierbrouwerij aan de Schilderweg. Een karakteristiek gebouw, waar ooit de melk van de Texelse boeren werd verwerkt tot kaas. Nu ruikt het er naar gemoute gerst en biergist en blinken er koperen ketels en roestvrijstalen leidingen. Hoe Texels graan, duinwater, hop en gist samen


BIJZONDER OP TEXEL

03

veranderen in kloek, bovengistend bier, kun je zelf bekijken tijdens een rondleiding door het brouwhuis, de lager- en vergistingsruimte en de bottelarij. Elke rondleiding wordt afgesloten met een proeverij in het sfeervolle proeflokaal (en een leuk souvenir in de vorm van een origineel bierglas). Alle Texelse speciaalbieren worden er van de tap geschonken. Bij mooi weer zit je heerlijk op het zonnige, beschutte terras achter de brouwerij. Het proeflokaal en het terras zijn ook prima plaatsen om even neer te strijken tijdens een fiets- of wandeltocht. De brouwerij is dinsdag tot en met zaterdag open van 10.30 tot 18.00 uur.

Texelse Bierbrouwerij

Reserveren voor de rondleidingen kan via www.texels.nl.

03 JAN PLEZIER

De Jan Plezier is al sinds 1928 een begrip op Texel. Geen wonder, want weinig dingen zijn zo leuk als een tocht in een authentieke huifkar door de Texelse natuur. Twee grote, Belgische trekpaarden

zorgen ervoor dat je op de meest bijzondere plaatsen komt, tot in De Slufter aan toe. Heidevelden, natte duinvalleien, droge duinen, bos en uitgestrekte strandvlakten wisselen elkaar af. Koetsier Pieter vertelt je er van alles over. Onderweg wordt gepauzeerd voor koffie, thee, warme chocolademelk of limonade en trakteert Pieter op Texelse koek van Bakker Timmer.

gestoord. De Jan Plezier rijdt het hele jaar, twee keer per dag. Een tocht duurt 2,5 tot 3 uur. Groepen tot 72 personen kunnen de huifkar voor privĂŠ gebruik huren. De zilte buitenlucht maakt hongerig; desgewenst kan de tocht daarom worden gecombineerd met een Texelse lunch of maaltijd op locatie. Ook bijzonder om te doen: een ruitertocht op een trekpaard.

Honden mogen mee, mits aangelijnd. De Jan Plezier rijdt door natuurgebieden waar veel vogels broeden en voedsel zoeken en die mogen natuurlijk niet worden

06-20097793 www.janpleziertexel.nl

Jan Plezier

37


BIJZONDER OP TEXEL

04 BLOKARTEN: RACEN OVER

HET TEXELSE STRAND

Zin in iets actiefs, waarbij je de wind om je oren voelt razen? Op het Texelse strand kun je heel goed blokarten! In een ingenieuze wagen met daarop een zeil tot wel vijf vierkante meter bereik je al gauw verbluffende snelheden. Blokarten is een aanrader voor jong en oud, met of zonder zeilervaring. Belangrijk zijn de weersomstandigheden. Het mag niet te zacht waaien, maar ook niet te hard. Bij windkracht 3 tot 7 kan het doorgaan. Bovendien is laagwater nodig, voor een breed strand. Na een korte uitleg kun je je een uur lang uitleven. Blokarten gebeurt op vaste dagen en tijden. Boeken doe je via www.texelactive.nl. Blokarten is een activiteit van Texel

04 Active, dat in de weekends en vakanties nog veel meer spannends en sportiefs organiseert. Wat dacht je van powerkiten? Brandingkajakken of -raften? Of paintball? Texel Active is onderdeel van Teambuilding Texel. Ook met een grote groep ben je hier aan het juiste adres voor de leukste activiteiten en complete uitjes op maat.

Meer informatie?

Neem een kijkje op www.texelactive.nl of www.teambuildingtexel.nl of neem contact op via 0222-317 889 of 06-11335883 (ook voor Whatsapp)

Bestel gemakkelijk Bestel gemakkelijk en snel en snel op plus.nl op plus.nl Wij overhet hetgehele geheleeiland. eiland. Wijbezorgen bezorgen over

Spoed? voor PLUS PLUSExpress. Express. Spoed?kies kies dan dan voor Dan boodschappenover over 2 uur huis. Danheb hebje je jouw jouw boodschappen 2 uur in in huis. /plushooijschuur /plushooijschuur 38

plus.nl plus.nl

2019

Klantvriendelijkste Supermarkt

2019 2019

Klantvriendelijkste Supermarkt

2019

Beste Brood Supermarkt

2019

Beste Brood Supermarkt

2019

Hooijschuur / Molenlaan 14 14 // De Cocksdorp (Texel) // T: 0222 316426 Hooijschuur / Molenlaan // De Cocksdorp (Texel) // T: 0222 316426

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


Proeven van de smaak van Texel De smaak van Texel proef je terug in producten en gerechten die hier zijn gemaakt, geteeld en bereid. Wat is precies het verhaal er achter? Om dat te horen gingen we op bezoek bij een Texelse producent, slijter, boer en topkok.

39


DE SMAAK VAN TEXEL

Sterrenkok Jef ambassadeur van Texels lamsvlees Van graan tot bier en gin en van kokkels tot boerenkaas, chef-kok Jef Schuur gebruikt in de keuken van restaurant Bij Jef in Den Hoorn graag Texelse producten. Een bijzondere voorliefde heeft hij voor lamsvlees. “Ik voel me echt een ambassadeur.” Jef, sinds 2009 de trotse eigenaar van een Michelinster, heeft een bijzondere voorliefde voor lokale producten. Zonder zichzelf daarbij beperkingen op te leggen, trouwens. Want voor kruiden en andere smaakmakers kijkt hij ook over de grenzen. Niet voor niets luidt zijn slogan Local meets Cosmopolitan. Maar zijn lofzang op de boerenkaas van boerderij Wezenspyk, drie kilometer van zijn restaurant, is gemeend. “Vol van smaak en met een goede structuur. De oude schapenkaas is heerlijk. Mijn absolute favoriet is de oude komijn. Daar kun je me onder begraven.” Brood bakt hij zelf, met graan van twee dorpsgenoten, de broers Jelle en Wouter Lap. “Vijftig procent van mijn graan is Texels, de andere vijftig procent komt ergens anders vandaan. Met die mix zorg je voor de goede elasticiteit.” Ook de zee rond het eiland is een belangrijke voedingsbron. “Garnalen en kokkels, lekkerder dan hier 40

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

proef je ze niet. Veel haal ik zelf van het wad: zeewier, zeekraal, lamsoor, zoutmelde, alikruiken. En dan gebruiken we nog niet eens alles wat er ligt of groeit.” Maar hét Texelse product bij uitstek is voor Jef lamsvlees. “Van wáánzinnige kwaliteit! Met een fijne structuur en een delicate smaak. Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die menen dat ze geen lamsvlees lusten. Die zijn zo om als ik het ze laat proeven. Vaak zijn ze de penetrante smaak van een oud schaap of een ander ras gewend. De Texelaar is uniek. Ik bereid het vlees altijd zonder knoflook of andere sterke smaken. Anders overheersen die alles.”

“ Eet gewoon af en toe een lamsworstje van Goënga” Het mooie van regelmatig lamsvlees eten is volgens Jef ook dat je de schapenhouderij ermee ondersteunt en daarmee helpt het karakteristieke Texelse landschap in stand te houden. “Een mooie wisselwerking. Ik zeg het ook tegen Texelaars die klagen dat ons eiland zo verandert. Eet gewoon af en toe een lamsworstje van slagerij Goënga. De allermakkelijkste manier om te zorgen dat Texel blijft zoals het is.” Meer informatie: www.bijjef.nl


DE SMAAK VAN TEXEL

Telg van een eeuwenoud geslacht van schapenboeren

“Het mooie van ons werk vind ik dat we met de seizoenen meegaan. In het vroege voorjaar hebben we twee maanden lammerij. Vanaf 1 mei worden de schapen gemolken, tot half augustus twee keer per dag en daarna tot eind september nog één keer. In oktober gaat de ram erbij en worden ze gedekt.” Jan-Willem Bakker is schapenboer op De Waddel, een vier eeuwen oude stolpboerderij op de flanken van de Hoge Berg. Hij houdt er zo’n 450 ooien, waarvan er 200 worden gemolken. In tegenstelling tot koeien geven ze maar een klein plasje melk: gemiddeld een liter per dag. Gemiddeld is vijf liter nodig om een kilo kaas te maken, zodat de vergoeding tamelijk bescheiden is. Toch zou Jan-Willem niet anders willen. Hij stamt uit een geslacht dat al eeuwen z’n brood op het land verdient. Na een studie aan de hogere landbouwschool keerde hij zonder aarzelen terug naar het familiebedrijf. Relativerend: “Als ik zoon van een kottervisser was geweest, was ik waarschijnlijk gaan varen. Maar ik vind het heel fijn dat alles in en rond huis gebeurt. Ik ben natuurlijk gewoon aan het werk, maar mijn vrouw Sonja en de kinderen zijn altijd in de buurt.” Zijn moeder Hanna bestiert de winkel aan huis, van waaruit lamsvlees en kaas worden verkocht. “Ze is het kaasmeisje en heeft haar contract net weer met

“ Fijn dat alles in en rond huis gebeurt”

vijf jaar verlengd”, grijnst Jan-Willem. De kaas maakt hij zelf, samen met zijn zus Marjon. “Zij heeft het vak van mijn vader geleerd. Ik kan het ook, maar zij is echt heel goed. Heel secuur, nodig voor de beste kwaliteit.” Het lamsvlees van De Waddel vindt aftrek bij de Texelse horeca, waaronder sterrenrestaurant Bij Jef, dat elke week vijf tot tien lammeren afneemt. Leuk vindt Jan-Willem ook de samenwerking met de Texelse bierbrouwerij, dat zijn schapenkaas en lamsworst serveert. “Andersom gaat hun bierbostel als voer naar de koeienboeren in de omgeving. Zo help je elkaar de goede kant op.” Filosoferend: “De minister heeft het steeds over kringlooplandbouw. Op Texel lopen we daar mee voorop. Maar het zou mooi zijn als die samenwerking nog verder wordt uitgebouwd.” Meer informatie: www.dewaddel.nl 41


DE SMAAK VAN TEXEL

Slijter Jan de Wit zag consumptiepatroon veranderen De gemiddelde Nederlander drinkt niet eens zo veel meer of minder alcoholhoudende drank dan vijfentwintig jaar geleden. Maar de soorten zijn wel veranderd. “Vroeger ging de jenever van Hartevelt er met pallets tegelijk uit. Nu verkopen we af en toe nog een doosje.” Jan de Wit praat uit ervaring. In 1992 keerde hij terug naar Texel om het bedrijf van zijn vader, Slijterij De Wit, over te nemen. In die tijd werd vooral veel bin-

Leuk om te noemen vindt Jan ook de wijnen van Wijngaard de Kroon van Texel. “Uitstekende wijn, zeker als je bedenkt hoe noordelijk de druiven worden verbouwd. Het is een kleinschalige wijngaard, sterk afhankelijk van de oogst en dus van het weer. De productie is daardoor niet altijd even groot. Er zijn zelfs jaren geweest dat-ie niet leverbaar was. Maar de kwaliteit is prima.”

Dat is in sommige gevallen best verrassend, vindt Jan. “Toen TX Gin op de markt kwam, dacht ik dat het een hype van hoogstens een jaar zou zijn. Maar er zit nog steeds groei in. Dat komt ook doordat gin zich makkelijk laat mixen. Jenever is daar net zo geschikt voor, maar de meeste mensen hebben liever gin. Het consumptiepatroon is echt compleet veranderd.”

Favoriet bij veel liefhebbers is al heel lang het Juttertje. Het verhaal is bekend: toen Cor de Wit, Jans vader, in de jaren zeventig een oude Texelse distilleerderij overnam, vond hij in een achtergelaten lessenaar een oud opschrijfboekje, met daarin het recept van een kruidenbittertje. Voor de aardigheid besloot Cor het zelf te gaan maken. Met enorm succes. Jan, met gepaste trots: “Texelse producten zijn populair, maar Juttertje steekt daar ver boven uit.”

nenlands gedistilleerd verkocht. Nu zijn de Texelse producten het meest in trek. “Meer dan de helft van onze omzet komt uit de verkoop van lokaal product. Texelse drankjes zijn in. Bij toeristen natuurlijk, maar ook bij een grote groep Texelaars.”

Het aanbod aan lokale drank is groot, zeker voor zo’n kleine gemeenschap. “We verkopen alleen al bier van drie Texelse brouwerijen: van Texels, van Tesselaar Familiebrouwerij van Diks en van Brouwerij TX.” 42

“ Het Juttertje steekt er ver boven uit”

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Meer informatie: www.jandewit-texel.nl

D


DE SMAAK VAN TEXEL

Wezenspyk al bijna veertig jaar kaasboerderij

“Zelf kaas maken was jeugdig optimisme”

DE SMAAK VAN TEXEL

Zelf kaas maken van de melk van eigen koeien, het was in 1981 een noodgreep voor Anton Witte van kaasboerderij Wezenspyk. “De veehouderij van mijn vader was niet groot genoeg voor twee opvolgers. Daarom ben ik deze tweede tak begonnen.” Een gedurfde stap. “De werkloosheid was hoog, economisch waren het onzekere tijden. Ik zou het nu niet meer zomaar hebben gedaan. Het was echt jeugdig optimisme.” Bijna veertig jaar later constateert Anton trots dat het een goede keuze is geweest. “De kaasmakerij is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf, met tien medewerkers. We maken elk jaar 80.000 kilo kaas. Voor één kilo is tien liter koeienmelk nodig. Dan weet je over welke hoeveelheden we het hebben.” Aan het principe is nooit iets veranderd. Op Wezenspyk worden diverse soorten boerenkaas gemaakt, van onverhitte melk. “Maar de technieken zijn wel verbeterd en tegenwoordig kom je de kaasmakerij als gewone bezoeker niet meer in. Er zijn nog oude foto’s waarop toeristen rond de kaastobbe staan. Dan is nu ondenkbaar. Niet dat we toen niet schoon werkten, maar de hygiënenormen zijn veel strenger geworden.” Veruit de meeste kaas is van koeienmelk, afkomstig van het vee dat Anton samen met de firma Rutten elders op het eiland houdt. Een veel kleiner deel is

schapen- en geitenkaas. “Geitenmelk kopen we bij een boer bij Den Helder. Zelf hebben we ongeveer 400 schapen, waarvan we er 250 melken. Een kruising tussen het Texelse ras en Friese melkschapen. Texelaars zijn robuust en winterhard, Friezen geven meer melk.” Door de groei van zijn bedrijf krijgt Anton steeds meer bureauwerk en heeft hij nog maar weinig tijd om zelf kaas te maken. “Dat is jammer, want het is een prachtig vak. In de toekomst wil ik weer gaan experimenteren met nieuwe soorten. Ik heb genoeg ideeën, ook voor een nieuwe schimmelkaas.” De kaas van Wezenspyk wordt via diverse kanalen op Texel en aan de overkant verkocht. De boerderij heeft een gezellig winkeltje. Ook zijn er geregeld rondleidingen met proeverijen in het eigen Kaascafé. In een oude schapenboet is sinds twee jaar het Schapenmuseum gevestigd. Je komt er langs tijdens een rondwandeling over het erf en de weilanden rondom. Meer informatie: www.wezenspyk.nl 43


Texel fietseiland

Fietsen met respect voor mens en natuur Voor wie van fietsen houdt is Texel een paradijs. Prachtige routes door het afwisselende landschap. Door de natuur, langs weilanden, akkers, buitendijks en voor je het weet zit je bij de vuurtoren. Onze gids voor vandaag is Erica Goënga, rasechte Texelse en gek op fietsen. Ze kent het eiland op haar duimpje.

Erica fietst wel een keer of drie per week over het eiland. Kriskras over Texel. “Het verveelt nooit. Je hebt hier zóveel leuke fietspaden en weggetjes. Door de duinen, over een dijkje en zomaar fiets je tussen de schapen. Steeds anders. Elke keer geniet ik er van.” Ze houdt van doortrappen, maar ook van een praatje onderweg. “We hebben er de afgelopen jaren een paar mooie fietspaden bijgekregen.” We beginnen bij Den Hoorn. Eén van haar favorieten is het nieuwe fietspad over de Prins Hendrikzandijk, tussen ’t Horntje en Ceres. Met de wind in de rug genieten we vanaf het hoge duin van het adembenemende uitzicht over dit nieuwe stukje Texel, dat met liefst vijf miljoen kubieke meter zand is gevormd. Rechts van ons het strand en de prachtige lagune. In de verte de contouren van Oudeschild en links het Texelse polderland. “Mooi hé!”

OUDESCHILD

Voor we het weten rijden we over de haven van Oudeschild. Texelse kotters zijn er na een week vissen op de Noordzee afgemeerd, rondvaartschepen pikken passagiers op, er heerst volop reuring. Welke richting nu? “In natuurgebied Waalenburg ligt een mooi nieuw fietspad.” Dus vanuit Oudeschild richting 44

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

De Waal, over de Boerenroute. Dit fietspad doet zijn naam eer aan. Links en rechts landerijen, waterpartijen, akkers met suikerbieten, graan en aardappels en weilanden met schapen.

WAALENBURG

Via het schilderachtige Waalenburgerdijkje rijden we over de Westerboersweg polder Waalenburg in. Ooit een landbouwgebied, nu omgevormd tot robuust natuurgebied. Over het nieuwe fietspad met mooie bruggetjes, veel waterpartijen en langs uitkijkposten. Voorbij de Ruigendijk koersen we in noordelijke richting. Stoempen door de uitgestrekte polder Eierland.


TEXEL FIETSEILAND

“Steeds anders, elke keer geniet ik er van”

Langs het vliegveld, waar ver boven ons hoofd parachutisten neerdalen. Keerpunt is de vuurtoren. In de omgeving kun je voor een verversing opsteken op meerdere terrassen, met fraaie uitzichten.

WIND

Dan terug over het fietspad langs de Eierlandse duinen. Nu moeten we echt aan de bak, want we hebben wind tegen. Erica houdt het tempo er stevig in. “Ik hou hier wel van. De kunst is om jezelf niet over de kop te fietsen.” Al kletsend en genietend van deze mooie kant van Texel, met hier en daar een klimmetje en afdaling, rijden we voor we het weten Eierland uit. Via badplaats De Koog zoeken we de beschutting van de Dennen. We snuiven de boslucht op en als we het bos uit rijden, doemt in de verte het kerkje van Den Hoorn op, het dorp waar Erica is opgegroeid. Dan maken we het rondje af, met wind mee. Of zoals Erica op sien Tessels zegt: “Lekker voor ’t lappie naar huus.”

MTB-ROUTE

Dit keer op de racefiets, maar ze pakt ook geregeld de mountainbike. “Ook dan is het heerlijk fietsen. Je hebt hier prachtige paden.” Sinds kort is er een MTB-route van 100 km over het eiland. Door de duinen, het cultuurlandschap en allerlei andere mooie plekjes. Natuur is ook kwetsbaar. “Ga er verstandig mee om. Besef ook dat je niet de enige weggebruiker bent. Als ik fiets, doe ik dat met respect voor mens en natuur.”

45


TEXEL FIETSEILAND

Zussen Lisette, Cynthia en Melanie van Fietsverhuur Veerhaven Texel Bij Fietsverhuur Veerhaven Texel op de veerhaven van ‘t Horntje staat of valt de drukte met het weer. Is het mooi, dan is het spitsuur, bij regen is het rustig. Gelukkig schijnt de zon hier vaker dan elders. Texel is een ideaal eiland om per fiets te verkennen. Prachtige rijwielpaden door het afwisselende landschap, langs de mooiste plekjes. Dan is het maar wat makkelijk dat je op loopafstand van de veerboot een fiets kunt huren. Het familiebedrijf op de veerhaven op ‘t Horntje wordt gerund door de zussen Lisette, Cynthia en Melanie Bonne, geholpen door hun hun ouders Corry en Harry. Het ritme in de rijwielverhuur is sterk verbonden met de veerdienst. Lisette: “’s Morgens om een uur of acht, negen komen de eerste mensen. De piek ligt rond tien, elf en twaalf uur. Vooral dagjesmensen die een rondje over het eiland willen fietsen. De één wat uitgebreider dan de ander. Tegen vijven komen de eerste weer terug, dat gaat door tot een uur of acht.”

LONELY PLANET

Cynthia: “We krijgen hier allerlei nationaliteiten. Zeker sinds Texel in de gids van Lonely Planet stond. Mensen uit Australië, Canada, Amerika, je kunt het zo gek niet bedenken. Bijna dagelijks ook mensen uit China. Nederlanders stappen zo op de fiets, maar bij buitenlanders gebeurt het wel dat we ze eerst fietsles moeten geven.” 46

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

“We zijn een echt vrouwenteam”


TEXEL FIETSEILAND

Enkelingen, stelletjes en ook veel groepen huren een fiets. Velen reserveren van tevoren een fiets. “Met schoolreisjes komen ze wel met honderd tegelijk. Wij zorgen dat de fietsen klaar staan en brengen hun bagage naar hun logeeradres. Soms wel acht- tot negenhonderd fietsen in de week. We brengen de bagage naar meerdere adressen op het eiland en halen die later weer op.” Het vergt een uitgekiende logistieke planning. Die is in deskundige handen bij Melanie. Fietsen worden desgevraagd op het logeeradres afgeleverd.

WERKPLAATS Lisette: “De één bereidt zich beter voor dan de ander. Het gebeurt nog wel eens dat mensen de grootte van het eiland onderschatten. Dan huren ze aan het eind van de ochtend een fiets, rijden met wind in de rug naar de vuurtoren. Als ze dan aan het eind van de middag of ’s avonds op de terugweg gaan en ze hebben wind tegen, is het nog best een eind naar de boot. Dan worden we wel gebeld. Of we de fietsen maar willen ophalen…”

ELEKTRISCHE FIETSEN

Elektrische fietsen zijn voor veel mensen een uitkomst. “Wij zorgen dat de accu ’s morgens gevuld is. Daarmee kun je ongeveer 75 kilometer fietsen. Makkelijk een rondje over het eiland dus. Mits je er verstandig mee omgaat, dus niet de ondersteuning continu op maximaal zet. Vooraf geven we uitleg over de verschillende standen en hoe je het slimst kunt fietsen.”

De werkplaats is het domein van Cynthia. “Ik vind de techniek leuk om te doen. Klanten vinden het ook leuk als ze een vrouw in de werkplaats zien. Al moeten sommigen er aan wennen. Bijvoorbeeld als iemand die langs de weg staat met een lekke band ons belt en amper kan geloven dat een vrouw de reparatie doet. Het contact met mensen is leuk. Meestal zijn ze vrolijk, een enkeling niet. Die is er kennelijk niet in geslaagd de stress van de overkant thuis te laten.”

VROUWENTEAM

“We zijn een echt vrouwenteam. In de drukke zomer werken we zelfs met zijn tienen. Het werk is heel afwisselend, vaak hollen of stilstaan. Als de boot leeg stroomt en een lange rij mensen allemaal liefst zo snel mogelijk met de fiets het eiland op wil, dan hebben we even geen tijd voor een praatje. Voorheen gaf dat veel stress. Daar hebben we van geleerd. We blijven we rustig en werken efficient. Samen zijn we een geoliede machine.” 47


Texel in vier jaargetijden Elk seizoen heeft zijn charme, Eilanddichter Roop geeft op geheel eigen wijze kleur aan de Texelse jaargetijden.

48

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


lente het eiland schudt zijn dekens af en warmt zich aan de vroege zon het eerste leven steekt de kop op texel loopt nu in een nachtjapon van uit de rok gebroken bollen het bleke smoel vertoont weer kleur na maanden van demeters klagen staat nu geboorte voor de deur bij het lengen van de dagen als de weides vol van lam en de grenzen tussen hier en gene zijde vervagen als het tijd voor groeien is gaat de winter op de blis roop 49


50

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


zomer de schaamte en verlegenheid voorbij is de groei en bloei nu doorgestart ceres toont zich in haar volle pracht alleen in strend draagt god nog zwart iedere wei heeft zijn eigen groen de slufter spitst de lamsoren het regent licht en na de bollen is nu tijd voor hop mais en koren de wind fluistert de gewassen woordjes in het oor van het dikst en het malst en het hoogst als dan licht water en aarde hun voedende werk hebben gedaan is texel rijp voor de oogst roop

51


herfst de herfst is een driemaandenbaard van stoppelvelden en zwaar water in plassen op verzadigde aarde wachtend op een vruchtbaar later als de stormen niet gaan liggen en aeolus ons bedeelt met tegenwind als het giert dondert raast en beukt en het eiland kraakt in het gebint als in rimpelige spiegels grijs het grijs weerkaatst en kreupelhout zich langzaam teruggeeft aan de grond tijd van dood en eerste ochtendijs als de zwakken moeten sterven zo wordt de kringloop rond roop

52

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


53


winter als ouwe sunder speuls zijn licht op het voorbije jaar laat schijnen zodat wat was na stevig klazen in het donker kan verdwijnen tijd van kerstmarkt en natte troost uit plastic bekers kleumend klinkend in de waterkou op het klimaat of zo en iets van wereldvrede drinkend een witte deken dekt het eiland toe de stilte en de sommeltjes zijn nu te horen onder het grijze gewelf tijd van sprookjes en verhalen als het eiland van niemand is maar uitsluitend van zichzelf roop

54

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


55


RECEPT

ZILT AVONTUUR We nemen je mee op zilt avontuur. Laat je verwonderen… op Oost. Wat heb je nodig? - Kaplaarzen - Oestermes - Klein mesje of schaartje - Flessenopener - Theedoek - Mand - Witte wijn - Glazen Ingrediënten - Oesters van het Texelse Wad - Zilte wildpluk van zeekraal, zeevenkel, zeekool en zeewier De voorbereiding - We rapen oesters in de periode met een ‘r in de maand. - Check de getijdentabel wanneer het laagwater is. - Sla de gebaande paden over, vertrek naar Oost en laat je verwonderen over de uitgestrekte leegte van het Wad. - Neem even de tijd om stil te staan bij het uitzicht wanneer je aankomt bij de Oude Oesterhaven op Oost. De zilte zeelucht, de frisse bries en een oneindige horizon. - Vergeet je niet te kleden voor de gelegenheid. Laarzen aan, oestermes op zak en het zilte avontuur kan beginnen.

Rapen & plukken Raap de oesters van het Wad en leg deze in jouw mand. Check altijd goed of ze nog dicht zijn en niet‘hol’klinken als je erop klopt. Om het zilte avontuur compleet te maken, kun je ook langs de dijk verschillende zilte plantjes plukken. Deze zijn heerlijk fris bij de Waddenoester. Denk aan zeekraal, zeevenkel en zeekool. Het zeewier vindt je in de waterpoeltjes tussen de keien van de dijk. Zoals het roodbruin gekleurde blaaswier. Deze zijn heerlijk ziltig, knapperig en zacht van smaak. Oesters openen Het openen van een oester is in het begin altijd even lastig. Maar gewoon doorzetten, je wordt beloond! Plaats de schelp in de theedoek en zorg dat de platte kant van de schelp boven zit. Pak het oestermes en steek deze voorzichtig in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het oestermes er voorzichtig tussen en maak met een draaibeweging de oesterschelp open. Zorg dat je de oester horizontaal vasthoudt en snij de schelphelften los van elkaar. Je kunt de oester vervolgens losmaken, dat is straks bij het proeven iets gemakkelijker. Let op dat er geen gruis achterblijft. Indien nodig veeg je dit met je vinger of het oestermes uit de schelp. Zilte proeverij Dan wordt het tijd om de oogst te proeven. Vergeet overigens niet eerst even een glaasje wijn in te schenken, dat maakt het genieten compleet. Plaats wat zilte plantjes en zeewier naar eigen smaak op de oester neem een grote hap, in één keer. Neem een slokje van de wijn en kijk op. Geniet en laat je verwonderen door de leegte van het Wad…

56

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


Restaurant tips Wie op Texel uit eten wil gaan, heeft keus in overvloed. Van eetcafé tot toprestaurants, het eiland heeft een uitgebreid aanbod. Allemaal uniek in hun soort. De één een prachtig uitzicht over de Noordzee, de andere speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. We maakten een selectie.

02 02 BRASSERIE DE CONINCK VAN POOLEN

01 GRAND HOTEL OPDUIN

Je hoeft er niet per se een kamer te huren om te kunnen genieten van de voortreffelijke keuken van Grand Hotel Opduin in De Koog. Chef-kok Aart Wijker en zijn team zijn gespecialiseerd in authentieke Frans-Texelse gerechten, op ambachtelijke wijze en met pure en eerlijke ingrediënten bereid. Alle producten zijn vers en seizoensgebonden en worden zo veel mogelijk bij Texelse producenten ingekocht. Zo wordt de vis geleverd door lokale vissers, het vlees door een boer uit natuurgebied De Hoge Berg en alle zuivel door boeren van het eiland. Opduin is aangesloten bij de Slow Food Chefs Alliantie. Slow Food draagt uit dat voedsel vooral lekker, puur en eerlijk moet zijn. Dat het ambachtelijk en zonder kunstmatige toevoegingen wordt bereid en dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid wordt geproduceerd. Heel leuk: voor de jongste gasten is er een speciale kindermenukaart. Zij mogen zelf hun diner samenstellen.

Brasserie de Coninck van Poolen is een gezellig restaurant in het bruisende historisch centrum van Den Burg. Een uitstekend adres voor een heerlijke kop koffie, lunch, een lekker diner of een gezellige borrel. Bij Brasserie de Coninck van Poolen wordt de hele dag gewerkt met een veelzijdige menukaart. Dit betekent dat alle gerechten ieder uur van de dag te bestellen zijn. Heb je bijvoorbeeld s’middags zin in een hoofdgerecht? Geen enkel probleem! Ook zijn er diverse glutenvrije en vegetarische opties verkrijgbaar. De kaart biedt een ruime keuze aan verrassende gerechten. Uitgebreide lunchspecials, broodjes, dagverse soepen, salades, voor- en hoofdgerechten, desserts en ook

een uitgebreide ijskaart van Movenpick. Er is voor iedereen wel iets lekkers. Je kunt een 3-gangenmenu samenstellen van de gehele menukaart voor €33,50. De Coninck van Poolen is gevestigd in een bijzonder pand. Het is gebouwd in 1680, maar heeft een moderne en eigentijdse inrichting. Kies een plekje op de begane grond naast de open keuken of neem plaats in het verassende bovengedeelte met open haard. Natuurlijk kan je ook terecht op het knusse terras.

Brasserie de Coninck van Poolen Binnenburg 8, Den Burg 0222-760036 www.deconinckvanpoolen.nl

01

Restaurant Opduin

Ruijslaan 22, De Koog 0222-317445 www.opduin.nl 57


RESTAURANT BOSQ: CULINAIR GENIETEN AAN DE RAND VAN NATIONAAL PARK DE DUINEN VAN TEXEL ERVAAR DE SMAKEN VAN HET IBIZA VAN HET NOORDEN!

Sinds een paar jaar waait er een frisse wind over de Bakkenweg in Den Hoorn. Dan hebben we het natuurlijk over restaurant BOSQ, waar het echte Texelgevoel hand in hand gaat met de mooiste bereidingen uit de mediterrane keuken. Centraal gelegen tussen de dorpen Den Burg, Den Hoorn en De Koog, gevestigd in appartementenhotel Bos en Duin biedt dit restaurant een fantastisch uitzicht over de landerijen en het pittoreske kerkje van Den Hoorn. Uiteraard is dit niet de enige reden waardoor dit restaurant inmiddels een begrip is bij menig Texelaar en toerist. De heerlijke gerechten die uit de keuken van chef-kok en eigenaar Robin Koenen komen, zijn beslist culinair, verrassend en meeslepend te noemen. De stijlvolle ambiance en gastvrijheid van Marlies Koenen en haar

team doen de rest. Niet voor niets wordt BOSQ aanbevolen door culinaire gidsen als Lekker en Michelin. De menukaart biedt genoeg keuzemogelijkheden. De Modus Operandi van dit restaurant bestaat uit een ruime keuze aan gerechtjes uit de Texels-mediterrane keuken. Deze hebben de grootte van een tussengerecht, waarbij geadviseerd wordt om er zo’n drie van te bestellen. Op deze manier kun je veel verschillende gerechtjes proeven. Er is rekening gehouden met iedereen: de kaart bevat een mooie balans tussen vis-, vleesen vegetarische gerechten. Denk aan bijvoorbeeld Noordzeekrab met oesterschuim en groentevinaigrette, Texels lamsvlees, beef ribs van Weiderund met gefermenteerde peper, zeewierravioli gevuld met paddenstoelen of Waddenzee escabeche.

“Ook de BOSQ Experience is populair. Dit is een gevarieerd menu van meerdere gangen, waarbij de keukenbrigade het menu samenstelt en de gasten laat genieten van een geheel verzorgde culinaire avond.”


Ook de BOSQ Experience is populair. Dit is een gevarieerd menu van meerdere gangen, waarbij de keukenbrigade het menu samenstelt en de gasten laat genieten van een geheel verzorgde culinaire avond. Hierbij worden mooie wijnen van de overwegend Europees georiënteerde wijnkaart geschonken. Ook is een bob-arrangement beschikbaar en zijn er veel opties voor alcoholvrije dranken. “Door de iets aangepaste portiegrootte heeft de gast de gelegenheid om te proeven van meerdere gangen. Dit concept werd vanaf het begin al direct heel positief ontvangen”, aldus Koenen, die dagelijks in de keuken de gerechten bereidt en controleert. “Uiteraard koken wij met de seizoenen mee en variëren wij hierdoor regelmatig met seizoensingrediënten.”

Ook voor lunch is restaurant BOSQ vaak geopend. ‘s Middags zijn dezelfde gerechten verkrijgbaar als ’s avonds, zodat er dezelfde culinaire beleving ontstaat als tijdens het diner. Geen belegde broodjes of soepen dus, maar echte middagverwennerij. Kreeft, Noordzeetong, gamba ceviche, ossenhaas of een mooi lunchmenu: BOSQ heeft het allemaal! Ook een high tea, boozy brunch op zondag of dineren in een private dining behoren tot de mogelijkheden. Voor deze niet-te-missen Texel ervaring is reserveren zeker aan te raden.

Openingstijden en actuele menu informatie: www.bosq.nl

BAKKENWEG 16 1797 RJ DEN HOORN TELEFOON: (0222) 315541


Terras tips

In het bos, bij het strand en in de gezellige dorps-kernen op Texel vind je tientallen terrassen. Je strijkt er gezellig neer halverwege een fietstocht, na een lange wandeling, op een luie stranddag of tijdens het winkelen. Maar waar moet je écht geweest zijn? Texel Magazine maakt een rondje over het eiland en zocht de leukste terrassen voor je uit.

01 DE COMPAGNIE

zorgen dat je er ook bij lagere temperaturen nog lang en gezellig kunt zitten. Extra aandacht verdienen de stoere houten tafels, door uitbater Ad zelf gemaakt.

Het uitzicht over jachthaven en Waddenzee is er formidabel. Een bijzondere trekpleister is het terras, dat uit drie niveaus bestaat en een schitterend panorama heeft. Door de hoogteverschillen hebben de medewerkers bovendien een uitstekend overzicht en kunnen ze de gasten op hun wenken bedienen. Glazen windschermen, een overkapping en heaters

De Compagnie heeft een gevarieerde menukaart. Deze wordt steeds aangepast aan het jaargetijde en is erg populair bij jonge gezinnen. Kinderen hoeven zich geen moment te vervelen. Voor de allerkleinsten is binnen een speciale hoek met speelgoed en spelletjes. De wat ouderen kunnen buiten naar hartenlust klimmen en klauteren in het piratenspeelwrak,

60

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

De Compagnie is van 1 april tot 1 november iedere dag open vanaf 11.00 uur. Voor actuele wintertijden: check de website.

Lunch- en dinercafé De Compagnie Haven 20, Oudeschild www.decompagnietexel.nl

Eén van de mooist gelegen restaurants op ons eiland is De Compagnie in Oudeschild.

01

zich vermaken op de waterspeelplaats of een balletje trappen op het pannaveldje.

02 CINEMA

Bij Cinema Texel ben je niet alleen aan het juiste adres voor de nieuwste films, maar ook voor een hapje en een drankje in het gezellige eetcafé of op het fraai gelegen terras. Cinema Texel is gevestigd in een historisch bijzonder pand. In de Gouden Eeuw was hier De Vergulde Kikkert, een logement dat onderdak bood aan VOC-kooplieden, scheepsofficieren en andere notabelen, bourgondische maaltijden serveerde en hét trefpunt was voor zang, dans en toneel. Ook de huidige


exploitanten weten vermaak en culinair genot op kunstige wijze te combineren. In het seizoen, als het terras is geopend, serveren zij een heerlijke lunch. Ook kun je bij Cinema Texel terecht voor een verkoelend (schep)ijsje. Het terras ligt iets hoger en biedt daarom een prachtig uitzicht op de gezellige winkelstraat. Bij iets frisser weer krijgen de gasten een dekentje om hun benen warm te houden. Is het echt te koud om buiten te zitten, dan is de serre een uitstekend alternatief.

Cinema Texel

ria

Café

aurant -

zze

ra stau nt - P e R

est

Pi

-R

02

e izz r ia

Café -

Gravenstraat 33, Den Burg 0222-312027 www.cinematexel.nl

Een goede keuze!

Alle pizza’s € 6,50!

Al meer dan 50 jaar een begrip op Texel elkom! w te r a h n a v t U ben Dorpsstraat 11, De Koog - Texel Tel. 0222 - 317574 www.italiatexel.nl t.o. Hotel Cooghen/parkeren bij Lidl

• Uitgebreide lunch- en dinerkaart, met vis-, vlees-, kipgerechten, Texelse lamsvleesspecialiteiten, verschillende pasta's, pizza's en kindermenu's. • Bij ons eet u heerlijke gerechten voor een betaalbare prijs. • De keuken is geopend vanaf 11.00 uur •

Uitgebreide “Illy” koffiekaart

• Verwarmd terras • Geopend t/m eerste week november

Alle gerechten ook om mee te nemen!

61


de waddenzee onze hofleverancier


Mark Schoo (28) opende in 2018 de deuren van zijn eigen restaurant Passie in De Koog. Hoewel hij pas twee jaar bezig is, is zijn restaurant in Hotel Zeerust aan de Boodtlaan een veelgenoemde aanrader onder toerist en Texelaar.

Eten bij Passie is iedere keer weer verrassend “Ja, het gaat lekker. Het was twee jaar geleden een enorm spannende stap. Dat het zo goed zou gaan, had ik alleen maar durven dromen. Het concept werkt. Mensen komen hier echt voor een avondje uit. Het verrassingsmenu – van drie, vier of vijf gangen - valt bijvoorbeeld in goede aarde, de mensen die hier komen vinden het leuk om nieuwe dingen te proeven.” Mark leerde het vak net als veel koks in de keuken bij collega’s. Zo stond hij onder ander in de keuken van restaurant De Kersentuin in Amsterdam. “Daar ligt de lat heel hoog en er wordt alleen met verse producten gewerkt. Die hoge standaard heb ik ook. Geen pakjes, alles is vers. In de vrije momenten die ik heb, ben ik altijd aan het zoeken naar nieuwe gerechten. Combinaties van technieken die ik al ken, samengevoegd met nieuwe bereidingswijzen en natuurlijk op zoek naar nieuwe producten. Zo werken we sinds dit jaar met verse kreeft. Wat een prachtig product.”

Hoewel hij het zelf niet zou uitspreken, heeft Mark zich met Passie qua kwaliteit genesteld in de bovenlaag van de Texelse restaurantwereld. Als collega’s vol zitten, sturen ze regelmatig mensen naar ons door. “En dat is een enorm compliment. Dat betekent dat we op de goede weg zijn.” Ondanks het goede gevoel, blijft Mark met beide benen op de grond. “Ik wil gewoon lekker koken voor een breed publiek. Ook zonder stropdas moet je je hier lekker voelen. Laagdrempelig een heel plezierige avond hebben, waarbij de wijnen goed aansluiten op de gerechten. Daar gaat het om. We werken veel met vis, maar ook voor goede vlees- en vegetarische gerechten kan men hier terecht. Als er dieetwensen of allergieën zijn, passen we de gerechten er graag op aan.” Van alles wat Mark doet en vertelt straalt het enthousiasme af. “We houden de kaart bewust klein. Kwaliteit boven kwantiteit.

We wisselen de kaart wel regelmatig, zodat terugkerende gasten toch iedere keer iets nieuws krijgen.” De naam Passie sluit aan bij de drive die Mark uitstraalt. “Maar ik zou dit niet kunnen doen zonder een geweldig team.” Restaurant Passie is een aanrader die niet mag worden overgeslagen door liefhebbers van culinaire hoogstandjes.

Boodtlaan 5, De Koog Reserveren: 06-514 77 636 www.passietexel.nl


Verlaat de gebaande paden en laat je verwonderen door de uitgestrekte leegte van het Wad.

Eet zilt, slaap zacht en geniet zalig.

Kook Atelier - Suites - Events www.opoost.nl


BEAUTY AND WELLNESS

Spa & woolness bij Boutique Hotel Texel Toeristen en Texelaars denken wel eens dat het Texel aan een echt saunacomplex ontbreekt. Zij vergeten dan echter de uitgebreide spa van Boutique Hotel Texel, gelegen aan de Postweg in de Eierlandse Polder. Met een zwembad, Finse sauna, geur-sauna, zeedampstoombad, high spa, relaxruimte en jacuzzi op het dak – met uitzicht over de weilanden en een watertemperatuur van 39 graden Celsius - heeft de spa alles wat je lichaam nodig heeft om tot rust te komen. Maar er is meer. Geniet in de schoonheidssalon, haarspa of massagesalon. Bovendien worden yogalessen en coaching aangeboden. Boutique Hotel Texel heeft daarnaast iets wat geen enkele andere sauna heeft: ‘Woolness’: wellness ‘op sien Tessels’. Woolness laat zien dat je ‘het goede van toen’ nog altijd kunt inpassen in deze tijd. In vroegere tijden was een schapenwolbad al een manier om te ontspannen. “De arme boerenbevolking gebruikte wol om de koude winters door te komen of na een dag van noeste arbeid de spieren en gewrichten weer soepel te maken; tegenwoordig gebruiken we de schapenwol om pakkingen te doen”, vertelt Marianne Langeveld van Boutique Hotel Texel.

“Ontspanning hoeft niet gecompliceerd te zijn.” De wol, een natuurproduct, werkt isolerend. Dit kan verlichting geven bij gewrichts- of spierpijn. Het vet in de wol, lanoline, voedt de huid. “Gasten verwachten vaak dat een wolbad kriebelt, maar het tegendeel is waar: de wol is nog vet en heeft lange vezels, zoals bij een wollen trui niet het geval is. Bezoekers zijn vaak aangenaam verrast.” Natuurlijk wordt uitsluitend wol van het Texelse schapenras gebruikt. De zilte zeelucht zorgt voor een bijzondere structuur, vette en hoogwaardige kwaliteit wol. Belangrijk om te weten: de spa is niet alleen toegankelijk voor hotelgasten; ook Texelaars zijn van harte welkom! Er zijn arrangementen, maar entree voor bijvoorbeeld alleen de spa of juist een massagebehandeling, kan ook.

BOUTIQUE HOTEL TEXEL

Postweg 134, nabij De Cocksdorp 0222-311237 www.hoteltexel.nl/wellness 65


BEAUTY AND WELLNESS

Beauty Outline maakt een relaxvakantie compleet Juist op vakantie is het fijn om helemaal tot rust te komen. Een uitstekend adres hiervoor is Beauty Outline van Martine van Hintum aan de Nikadel in De Koog.

De schoonheidssalon is het adres voor diverse behandelingen, daarnaast heeft de schoonheidsspecialiste een uitgebreid assortiment aan parfums, tassen, sieraden en zonnebrillen. Bij Beauty Outline kan men onder meer terecht voor microblading, een techniek waarbij je de perfecte natuurlijke 3D-wenkbrauw kunt maken. Deze methode is niet voor iedereen geschikt en Martine zal dan ook een keuze maken welke werkwijze bij de klant past. Zo natuurgetrouw mogelijk dus. “Mensen die om wat voor reden geen wenkbrauw meer hebben - bijvoorbeeld door ziekte of te vaak epileren - kun je zo een gezichtsuitdrukking teruggeven. Met permanente make-up kun je bij Beauty Outline kiezen voor een wenkbrauw met powdertechniek, hairstokes en ombre. Uiteraard kun je ook kiezen voor een eye- of lipliner”, vertelt Martine.

VOOR IEDEREEN

De salon biedt tal van ontspannende en huidverbeterende behandelingen aan voor mannen en vrouwen. “Ook kinderen kunnen zich bij ons vermaken met een speciale kidsbehandeling en de ‘fish spa’, een flitsende nagellak of een mooie veer voor in het haar.”

ZONNEBRILLEN, TASSEN, PARFUMS EN SIERADEN

Niet alleen voor behandelingen is een bezoek aan Martine en haar team de moeite waard. “Op het gebied van exclusieve parfums voor mannen en vrouw is het aanbod bijvoorbeeld flink gegroeid. Wij zetten altijd in op dingen die niet standaard zijn, zo hebben we parfums uit Amerika, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Daarnaast hebben we een groothandel die zeer selectief is in de keuze van haar verkopers.” 66

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Met Quay Australia onderscheidt Beauty Outline zich ook op het gebied van zonnebrillen. “Het merk benaderde ons zelf, hoe gaaf is dat. We hebben ons tassen assortiment uitgebreid met Guess en Valentino, legt Martine uit. Naast dat er volop ruimte is voor vernieuwing, verzwakt de aandacht voor het vertrouwde niet. Van schoonheidsbehandelingen tot massages, Martine en haar team zitten vol energie.” Op het gebied van sieraden beschikt Beauty Outline onder meer over merken als Guess, iXXXi, Zinzi, Rebel & Rose en Cluse en ook het aanbod in horloges is het afgelopen jaar flink toegenomen. “Ik nodig iedereen die op vakantie is uit om een kijkje te komen nemen. Bovendien kan men hier zonder afspraak terecht voor een behandeling”, besluit Martine.

BEAUTY OUTLINE

Nikadel 30, De Koog 06-21244231 www.beautyoutline.nl


BEAUTY AND WELLNESS

Volledig tot rust in Welness Opduin In de prachtige duinomgeving van De Koog ligt Grand Hotel Opduin. Een locatie met geweldige wellnessfaciliteiten waarvan men ook gebruik kan maken als men er geen gast is. Een baantje trekken in het verwarmde binnenzwembad, een uurtje in de Finse sauna of het Turkse stoombad of genieten van een ontspannende behandeling of massage. Genoeg mogelijkheden dus om volledig tot rust te komen. ZWEMBAD

Een lekker warm binnenzwembad, groot genoeg om een baantje te trekken, leuk genoeg om te spelen. Bubbelen in de jacuzzi, de kleintjes in het poedelbadje.

FINSE SAUNA EN TURKS STOOMBAD

Opduin heeft naast het zwembad een bescheiden Finse sauna en een Turks stoombad. Deze is van 16.30 tot 19.00 uur openbaar, men kan dan zo naar binnenlopen. Buiten de openbare tijden is de sauna ook geheel privé te gebruiken. Dit kost €9,50 per persoon voor een uur. De sauna-liefhebbers sluiten aan op iedere tweede en derde dinsdag in de maand voor een avond gebruik van Finse Sauna, Turks bad en zwembad. Tussen 19.00 en 22.00 uur serveren we een hapje en een drankje en is er ook een schoonheidsspecialiste aanwezig voor een aanvullende massage of schoonheidsbehandeling. De wellnessavond kost €19,50 per persoon.

SCHOONHEIDSSALON

Met gediplomeerde schoonheidsspecialistes is de schoonheidssalon van Opduin ook een prima locatie voor een ontspannende behandeling of (gezichts) massage. Bijzonder zijn de authentieke behandelingen die Opduin in samenwerking met Texelse huidexperts heeft ontwikkeld, zoals de Texelfeeling met zeezout, Texelse honing en een crème van Texelse wol. Men wordt gastvrij ontvangen met kruidenthee en vers vruchtensap en bovendien krijgt de gast een uitgebreid huidadvies mee. De beauty & wellness is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag en zaterdag ook in de avonduren. Omdat Opduin iedere gast graag de aandacht geeft die hij of zij verdient, is vooraf reserveren noodzakelijk.

GRAND HOTEL OPDUIN Ruijslaan 22, De Koog 0222-317445 www.opduin.nl

67


Gravenstraat 33 1791CJ Den Burg 0222 312027 www.CinemaTexel.nl

Geniet in de meest knusse bioscoop van Nederland van de meest actuele films Cinema Texel is het gehele jaar open en biedt een grote variëteit aan films. De bioscoop bestaat uit 2 zalen met luxe stoelen en de meest moderne audio-visuele apparatuur.

De geschiedenis van Cinema Texel In de Gouden (17e) Eeuw was het pand waarin Cinema Texel gevestigd is, bekend als ‘De Vergulde Kikkert’. Het was een logement dat regelmatig onderdak bood aan hooggeplaatsten, VOC kooplieden en scheepsofficieren. Tegelijkertijd stond het bedrijf onder de Texelaars bekend om zijn Bourgondische maaltijden, uiteraard vergezeld van een goed glas. Niet te vergeten was dit hèt trefpunt voor toneel, dans en zang. Kortom toen al de plek voor breed kostelijk vermaak. De eigenaar was Albert Lambertz Kikkert, die nog enkele andere zeer goed bekend staande eet- en drinkgelegenheden bezat.

Kijk voor het actuele filmprogramma op www.CinemaTexel.nl of bel 0222 312027


Opgroeien op Texel “Ik kan hier onmogelijk weg. Ik weet niet wat het is, maar alles wat ik nodig heb, heb ik hier.” Texelaars, hier geboren en getogen, zijn verknocht aan hun eiland. En willen hier voor geen prijs vandaan. Hoe is het om Texelaar te zijn.

Isa (15)

VOELT ZICH EEN ECHTE TEXELSE

Ze bracht de eerste drie jaar van haar leven door in Bunnik, vlabij Utrecht. Toch voelt Isa Keijning (15) zich een echte Texelse. “Als ik bij mijn opa en oma heb gelogeerd, ga ik na een paar dagen graag weer terug. Dan ben ik de stad wel zat.”

Zelf kan ze zich van haar jongste jeugd weinig herinneren. Maar haar moeder Kim vertelt dat ze bij de kinderopvang gauw gewend was. “Isa praatte na een paar maanden zelfs een beetje Texels.” Isa is om en om bij haar vader en moeder, die zijn gescheiden, maar allebei in Den Burg wonen. “In het begin vond ik dat wel moeilijk. Ik kreeg er zomaar drie zussen en een broer bij. Maar nu voelen ze net zoveel familie als mijn echte broer en zus.” Isa zit in HAVO 4 en doet aan hiphop en dancehall. Ze heeft een baantje en bovendien gaat ze graag uit. In de stad is dat laatste geen vanzelfsprekendheid, weet ze. “Als je nog geen achttien bent, zijn daar maar weinig uitgaansgelegenheden waar je binnenkomt. Hier lukt dat bijna altijd. En om te werken moet je in de stad ook ouder zijn.” Isa werkt in een winkel, maar wil graag iets in de zorg doen, ter voorbereiding op haar studie HBO-V. “Bij de thuiszorg willen ze me graag hebben. Ik weet nog niet wat ik er moet doen.” Moeder Kim: “Misschien een spelletje doen of de hond uitlaten. Isa vindt contact met ouderen leuk.” ’s Zomers gaat ze graag naar het strand, waar de familie een huisje bij paal 12 heeft. “Lekker bijbruinen. Je fietst er zo naartoe. Het is op Texel nog lekker rustig. Je staat hier niet in de file en op het strand ligt er niet zomaar per ongeluk iemand naast je.”

“Je fietst hier zo naar het strand”

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan wonen op Texel? Broer Mees en vriend Ralph denken mee: “Het is niet altijd leuk dat iedereen alles van je weet.” Isa nuanceert: “Er gaat vaak iets rond dat niet waar is. Maar dat gebeurt ergens anders vast ook. Ik ben in ieder geval blij dat ik op een eiland opgroei.” 69


OPGROEIEN OP TEXEL

Hannie Eshuijs

VERKNOCHT AAN HET EILAND “Als meisje klom ik bovenop de dijk. Ik werd zó gelukkig van het uitzicht. Ik móest daar gewoon naartoe.”

Toen Hannie Eshuijs (72), geboren en getogen Texelaar, wat ouder was, wilde ze van het eiland. “Maar op één of andere manier trok Texel mij zó aan, ik kón gewoon niet weg.” “We moesten thuis de eindjes aan elkaar knopen, maar het was erg gezellig. Mijn moeder bakte brood, eten en koekjes. Het rook heerlijk in huis. Ze spaarde voor een nieuwe jurk die ik met Pasen aan kon. Vrienden brachten groenten en we aten konijn. Ook mijn Knabbeltje is opgegeten. Als ik “Flappie” van Youp hoor, dan raakt me dat nog in het hart.” Ze begon al jong te werken. “Bij mijn broer Sieme in cafetaria Veronica in De Koog. Ik werkte er zó vaak, dat mijn moeder mijn schoenen verstopte, om te zorgen dat ik thuis bleef. Ik verkocht ijsjes. De broer van Sieme draaide het softijs. Hij mopperde wel eens. ‘Ben je er nu alweer doorheen Hannie, je schept ze veel te vol.’ Ik vond het leuk. Steeds andere mensen die een ijsje kwamen halen tijdens hun vakantie. Als die voorbij was, dan miste ik hen gewoon.” Een keer ging ze met een vriendin mee te bollenpellen. “Ze zei: ‘Daarmee kun je veel meer verdienen.’ Maar ik kreeg die mand niet vol en voelde me akelig. Laat mij maar ijsjes verkopen.”

De horeca trok haar. “Ik wilde een eigen bedrijf. Maar hoe? Ik dacht: eerst mijn papiertjes halen.” Ze vloog van hot naar her om cursussen te volgen, over wijn, koken, serveren, middenstand, etc. Ze deed ervaring op bij gerenommeerde bedrijven. “Ik werkte ’s morgens in het Badhotel (Hotel Juliana) en ’s avonds in Opduin. Een perfecte leerschool. Grote diners, etiketten, zilveren schaaltjes en tafellinnen. Daar hield ik van.” Echtgenoot Hans moest eerst niets van de horeca hebben. “We hadden een appartementenboerderij toen Hotel Den Burg te koop kwam. We kochten het, maar Hans wilde er zelf niet werken en hield zijn baan. Hij hielp wel bij de administratie en ’s avonds ging hij achter het barretje staan. Hij begon het zó leuk te vinden, dat hij op een dag twee taartjes meebracht: ‘Ik kom solliciteren!’ Hij was meteen aangenomen en zegde zijn baan op.” Later hielpen ook hun twee dochters Sarah en Freija mee. Prachtige anekdotes gaan over tafel, Hannie bewaart mooie herinneringen aan die tijd. Vorig jaar is het hotel verkocht. “Ik ben nog aan het afkicken.” Maar op Texel is ze gebleven. “Ik kan hier onmogelijk weg. Ik weet niet wat het is, maar alles wat ik nodig heb, heb ik hier.”

“ I k kan hier onmogelijk weg”

70

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


OPGROEIEN OP TEXEL

"Ik heb veel gereisd en heel wat gezien van de wereld. Daardoor zie ik ook hoe uniek Texel is"

Hoewel ze nog niet heel lang terug is, heeft ze zich al aardig gesetteld. “Ik heb vorig jaar een huisje gekocht onder aan de dijk in Oudeschild dat ik helemaal aan het opknappen ben. Het is zo’n mooi plekje. Ik ga bijna iedere dag even de dijk op om de zon te zien opkomen boven het Wad.”

GENIETEN VAN OPKOMENDE ZON BOVEN DE DIJK

Opgegroeid op Texel, groot geworden in Nieuw-Zeeland en via omwegen via Zweden, België en Amsterdam alweer anderhalf jaar thuis. Na veertien jaar is boswachtster Anna Sprenkeling (29) terug op het eiland dat altijd een bijzonder plekje in haar hart bleef houden. “Hier voel ik me vrij.”

Ook als boswachtster heeft ze haar draai al aardig gevonden. Hoewel ze snapt dat het kantoorwerk ook bij haar baan hoort, is Anna het liefst buiten. In het bos, de duinen en op het strand. “Als kind heb ik veel door de duinen en De Dennen gewandeld, paard gereden en ervan genoten. Het is heel fijn om die gebieden nu opnieuw te ontdekken en er op een andere manier mee bezig te zijn. Ik heb veel gereisd en heel wat gezien van de wereld. Daardoor zie ik ook hoe uniek Texel is.” Ervaring als boswachtster had ze niet, toch voelt ze zich als een vis in het water en heeft ze in een jaar veel geleerd. “Ik kwam in een ervaren team met veel kennis. Ik heb zelf een communicatie-achtergrond en bracht op die manier weer veel in. Het klikt, we vullen elkaar aan.” Het werk van Staatsbosbeheer ligt soms onder een vergrootglas, maar het is een uitdaging die ze niet uit de weg gaat. “Het is belangrijk om aan jong en oud te laten zien wat je doet. Ik wil de Texelaars en toeristen ook betrekken in wat we doen, je moet het met z’n allen doen. Daarnaast laat ik graag zien hoe mooi Texel is en wat het eiland te bieden heeft. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld nog een wandeling georganiseerd van De Hors naar de vuurtoren. Dat was best vermoeiend overigens”, lacht ze vrolijk. Texels jongste boswachtster heeft duidelijk haar draai gevonden. “Ik heb altijd wel een idee gehad om terug te keren naar Texel en het is fijn om thuis te zijn.”

71


OPGROEIEN OP TEXEL

Julia

MAAKTE AL VIER KEER EEN PARACHUTESPRONG

“Het mooiste is de vrije val. Dan ga je heel hard naar beneden. Nee, dat is niet eng. En het uitzicht is heel mooi. Je kunt Terschelling zien, Vlieland, Den Helder, de Slufter. En de laatste keer zag ik een grote boot op het water.”

Julia uit De Cocksdorp is pas zeven. Toch heeft ze al vier keer een parachutesprong gemaakt. “De eerste keer kwam niet uit de lucht vallen”, lacht moeder Marike om haar eigen, onbedoelde, woordgrap. “Julia vertelde op haar vijfde al dat ze wilde parachutespringen. Best verrassend, want verder is ze niet zo’n held. We hebben gezegd dat ze zes moest zijn. Toen ze jarig werd, wilde ze nog steeds. En daarna heeft ze dat nog heel vaak gezegd. Ze wist het zeker.” Julia maakte een tandemsprong in gezelschap van haar vader en moeder. Ze heeft het niet van een vreemde. Vader Jan Boyen is samen met zijn broer Jasper eigenaar van Paracentrum Texel, dat een halve eeuw geleden door opa Bob is opgericht. Moeder Marike werd enthousiast nadat ze Jan Boyen had leren kennen. Na vele tandemsprongen heeft ze inmiddels al een hele serie solosprongen op haar naam staan. 72

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

"Ik ga helpen. Bloemetjes water geven en de gangen stofzuigen"

Niet zo vreemd dus dat Julia al vroeg met springen begon en geen enkele angst kent. De rest van haar leven vormt een grappig contrast met die passie. “Ik zit op school in groep vier en heb twee juffen: Yvonne en Heleen”, vertelt ze met zachte stem. “Mijn beste vriendinnetje heet Pleun. We spelen vaak samen in het Elfenbosje, achter ons huis. Daar hangt een schommel in een boom en volgend jaar bouwt iemand een hut voor ons. En als je een hek over klimt, kun je naar de paardenmanege kijken.” Julia houdt van rekenen en tekenen en zit op pianoles. “Ik kan al zes liedjes spelen.” Volgend jaar krijgen zij en haar zusje Vieve een eigen au pair. “Papa en mama hebben een hotel gekocht. Ik ga helpen. Bloemetjes water geven en de gangen stofzuigen.” Enthousiast: “Onze oppas komt uit een ander land. Leuk. Dan kan ik haar taal leren en zij die van ons. ”


OPGROEIEN OP TEXEL

Don Boot

KEERDE TERUG NAAR HET EILAND

Op zijn zestiende vertrok Don Boot van Texel om te gaan studeren, precies zestien jaar later keerde hij naar het eiland terug. “We woonden aan de rand van Nieuw-Vennep. Daar zagen we de hazen door het weiland lopen. Toen werd er een Vinex-wijk met zesduizend huizen tegenaan gebouwd en zaten we plotseling midden in Nieuw-Vennep.” Een hele overgang voor iemand die op Oost is opgegroeid en dagelijks naar de dijk ging om pieren te spitten en te vissen. “Ik was altijd buiten. En natuurlijk op de fiets naar school. Tegenwoordig worden kinderen vaak met de auto gebracht. Wij deden ons regenpak aan en verzamelden bij garage Westend, aan de rand van Oosterend. Dan fietsten we met een grote groep naar Den Burg en reden we om de beurt op kop.” Toen nog met het idee in de voetsporen van zijn vader en opa te treden en bij Natuurmonumenten te gaan werken, koos Don voor een studie aan de middelbare bosbouwschool in Arnhem. “Op mijn negentiende was ik klaar. Ik begon net het studentenleven te ontdekken en heb de hogere bosbouwschool er achteraan gedaan. In de richting Landschap, Water en Natuur. Alleen bos vond ik te beperkt.”

Bij de gemeente was hij actief op diverse beleidsterreinen, variërend van de aanleg van een nieuw riool tot verkeer, vervoer en sport. “De overeenkomst is dat ik bezig ben met de omgeving waar ik woon en ben opgegroeid. Ik voel een sterke binding met Texel. Mijn voordeel is ook dat ik veel mensen ken. Als ik iets niet weet, weet ik wie ik moet bellen om het te vragen.” Ook buiten zijn werk is Don weer volop Texelaar. Net als vroeger is hij graag buiten en maakt hij graag een rondje op de mountainbike. En sinds een jaar is hij lid van Rotary. “Daar kijk je weer door een heel andere bril naar de Texelse samenleving. We zijn actief voor goede doelen en je spreekt nog eens iemand. Daar krijg ik energie van.”

Don kreeg werk bij Hoogheemraadschap Rijnland in Leiden en later bij Waterschap Groot-Haarlemmermeer, totdat hij en zijn vrouw Cécile in 2001 besloten de drukte te ontvluchten en terug te gaan naar Texel.

“Ik voel een sterke binding met Texel”

73


ondernemersfonds

Kom gezellig

WINKELEN in het Winkelhart van Texel!

Gezellige boetiekjes, hippe kledingzaken en unieke, lokale winkeltjes:

Den Burg heeft het allemaal! Ontdek de leukste restaurants, cafĂŠs, winkeltjes en andere bedrijven

ZOMERMARKT

MARKT

KOOPZONDAG

In juli en augustus is er elke woensdag een zomermarkt in het centrum van Den Burg met elke keer een ander leuk thema!

Elke maandagochtend is er een gezellige markt in het centrum van Den Burg.

Regelmatig zijn de winkels ook op zondag geopend. Bekijk de agenda op www.winkelhartvantexel.nl

www.winkelhartvantexel.nl


Topper onder kruidenbitters

Juttertje Texel heeft wat met kruidenbitters. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen drankjes onder de kurk. Samengesteld naar eigen recept en vaak met een bijzonder verhaal. De wereld van kruidenbitters is de moeite waard om in rond te dwalen. Ze luisteren naar illustere namen. Juttertje is de bekendste en een absolute topper onder de kruidenbitters. U vindt ‘m bij Slijterij Jan de Wit in Den Burg.

Slijterij De Wit is een echte familiezaak en Jan de Wit is alweer de derde generatie die er de scepter zwaait. Groot in wijnen, likeuren, diverse biersoorten en maar liefst ��� verschillende whisky’s. Bij de kruidenbitters is Juttertje de absolute topper. Dit drankje is bekend in binnen- en buitenland en bekroond met het keurmerk Echt Texels Product. Hoewel Juttertje een echte bitter is en een alcoholpercentage heeft van dertig procent, is de smaak zacht en vriendelijk. Zoet, maar niet té. Geliefd bij man en vrouw, bij jong en oud. Dat wij allemaal van deze unieke, uit maar liefst veertien kruiden getrokken bitter kunnen genieten, is te danken aan een gelukkig toeval. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de familie De Wit na een bedrijfsovername

in het bezit van een oude lessenaar. In deze lessenaar, ooit eigendom geweest van de enige distilleerderij die vroeger op Texel heeft gestaan, lag een oud beduimeld schriftje. Toen zij er in een verloren uurtje eens in bladerden, kwamen ze tussen alle aantekeningen ineens het recept voor een kruidenbitter tegen.“Dat is leuk! Laten we het eens maken en kijken of het lekker is”, zeiden ze tegen elkaar. En het was inderdaad lekker. Cor en Jan de Wit besloten de drank te blijven maken en bedachten een toepasselijke naam: Juttertje, want jutten is voor de eilandbewoners een eeuwenoude traditie. In weer en wind, liefst bij nacht en ontij, zijn er jutters langs de zeekant te vinden. Alles wat langs de vloedlijn aanspoelt, kunnen zij gebruiken. Een nat pak wordt daarbij niet

geschuwd. Er is dan voor de soms tot op het bot verkleumde struiner niets beter dan bij thuiskomst een goed glas van deze hart en ziel verwarmende drank te nemen. Om bij te komen van alle ontberingen of een opkomende verkoudheid vóór te zijn. Gelukkig hoeven wij niet eerst met een oliejas gewapend de elementen te trotseren om te mogen genieten van deze heerlijke kruidenbitter. Alleen de aanblik in de stoere stenen kruik is al pure vreugde. Juttertje is op het hele eiland verkrijgbaar. Van een klein kruikje voor in de binnenzak tot een megakruik van vijf liter.

Weverstraat 18, Den Burg | 0222 312 134 jandewit.uwtopslijter@gmail.com | www.jandewit-texel.nl


De leukste winkels op Texel Ben je op zoek naar de leukste winkeltjes op ons eiland? Texel Magazine zet ze hier op een rij. 01

01 TEXELS WONEN

Onderaan de voet van het Hogeberg gebied, daar waar ons Texelse drinkwater vandaan komt, vindt u Texels Wonen. Gevestigd in de oude IJsfabriek. De sfeerwinkel doet ondanks haar grootte (1200m2!!) zeer gezellig aan en is rijkelijk gevuld met vele mooie woonaccessoires. In verschillende kamers vindt u gewaagde kussens, de mooiste lampenkappen maar ook schitterende fauteuiltjes en aparte karpetten. Telkens als u een hoekje omgaat wordt u weer verrast door één van de vele items, veelal afkomstig van Bali of Indonesïe. Uw neus wordt prettig geprikkeld door de vele warme zachte geuren van de diverse geurkaarsen terwijl uw ogen links en rechts steeds weer andere wandobjecten zien. Eigenlijk is het eerst tijd voor een rust­ momentje en dat komt goed uit want u geniet van uw gratis bakje koffie of thee met uitzicht op de Waddendijk. Even later 76

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

komt u nog van alles tegen; windlichten, vachten, bijzettafeltjes, zijdebloemen en kunstcactussen. Grote aantallen zult u hier niet vinden, massa is niet ons ding. Wij zoeken zoveel mogelijk leuke aparte artikelen om u steeds weer te verrassen. Wij zijn Bert en Anne-Marie van der Wal en zien u graag terug in onze winkel in Oudeschild.

Texels Wonen

bij Bloemisten Bert van der Wal Schilderweg 220, Oudeschild 0222-313949 www.texels-wonen.nl

02 QUIKSILVER BOARDRIDERS CLUB

Op zoek naar sportieve dames- en herenkleding, badmode of slippers? Bij Quiksilver Boardriders Club in De Koog slaag je geheid. De winkel heeft een ruime collectie, die helemaal aansluit bij het zomerse strandleven en de snelle golfsurfsport.

02

Ook voor horloges, zonnebrillen of een complete wintersportoutfit ben je hier aan het juiste adres. Quiksilver (voor mannen) en Roxy (voor vrouwen) en DC (beide) zijn de merken waar het om draait. Trendy, kleurrijk en comfortabel! Vind je het soms moeilijk om iets leuks voor je zoon of dochter te vinden? Wedden dat het in De Koog wel lukt. Gave prints, lekkere vestjes, T-shirts met UV-beschermingsfactor 30, slippertjes en natuurlijk boardshorts, bikini’ s en badpakjes, Quiksilver heeft het allemaal.


DE LEUKSTE WINKELS

03

03 STAN & STACY

Of je nu een behaaglijk vest zoekt voor een strandwandeling, een leuke outfit voor een feestje, een stoer leren jack of iets aparts voor in je huis, je vindt het allemaal bij Stan & Stacy.“Zo’n ruime keuze vind je niet aan de overkant”, zeg-

En dan maakt het niet uit of je kind nog maar 3 maanden of al 16 jaar is. Wil je surfen, maar heb je geen eigen spullen of geen zin ze naar je vakantieadres mee te slepen? In de zomermaanden is Quiksilver ook hét verhuurpunt voor surfboards.

Quiksilver Boardriders Club Dorpsstraat 4, De Koog 0222-317718 Instagram quiksilvertexel

gen klanten vaak. Kleding is het belangrijkste product bij Stan & Stacy. Voor de dames bijvoorbeeld het hippe Reinders, maar ook bohemianmerken als Moost Wanted, Nekane en Nüd of de vrouwelijke touch van Tramontana en Bypias. Comfy kleding in zachte materialen om lekker mee op de bank te kruipen is er van Cotton Candy en Blue. Altijd makkelijk draagbaar en casual zijn Esprit en Tom Tailor.

vind je jeans (bijvoorbeeld van het merk Mac), chino’s en stoere shirts. Je maakt het setje af met een leuke printboxer, een mooie riem en een paar gekleurde sokken. Bij Stan & Stacy vind je een uitgebreide afdeling voor baby’s, met kleertjes van BESS en Quapi, accessoires van Koeka en lieve, leuke, grappige en heerlijk zachte knuffels van Jellycat. Ontdek ook de mooie leren schoenen en tassen en de uitgebreide afdeling woonaccessoires.

Stan & Stacy

Weverstraat 1c, Den Burg 0222-315708 www.stanenstacy.nl

Zoek je iets leuks voor de man, dan zijn er de sportieve merken Petrol, Tom Tailor en Lerros. In verschillende prijsklassen 77


DE LEUKSTE WINKELS

04

04 CECIL EN STREET ONE

Al tien jaar een begrip op Texel: het ruime en sfeervolle Cecil en Street One. Je vindt er een breed en betaalbaar aanbod van de collecties van beide modemerken. De winkel in Den Burg is de grootste van Nederland met Cecil en Street One onder één dak. De collecties worden maandelijks uitgebreid met nieuwe kleuren en rouleren regelmatig. Dankzij de dagelijkse aanvoer van nieuwe artikelen is ieder bezoek aan Cecil en Street One een verrassing. Een deel van de collectie bestaat uit mooie en praktische basisartikelen. Jong en oud, van maat 34 tot en met maat 46, slagen hier geheid.

05 05 STAN EN STACY WOONACCESSOIRES

Op zoek naar iets aparts? Bij Stan en Stacy, in het hart van Den Burg, vind je niet alleen heel veel kleding voor manEn terwijl de dames in de ruime paskanen, vrouwen en baby’s, maar ook de mers hun outfit kiezen, wacht de rest van meest verrassende woonaccessoires. het gezelschap comfortabel in het gezel“Onze leuke-dingen-afdeling”, zeggen ze lige zithoekje. Tel daarbij op het mooie bij Stan en Stacy zelf. assortiment aan Bear Design-tassen en Loop gewoon eens binnen en snuffel portemonnees en je bezoek kan niet meer lekker rond. Je kunt het zo gek niet stuk! Je vindt Cecil en Street One aan de bedenken: van Spaans keramiek tot geurStenenplaats, het gezelligste plein van kaarsen van Notes en van mondgeblazen Den Burg. windlichten tot kussens, beelden en servies, je vindt het allemaal. Bij Stan en Cecil & Street One Stacy houden ze van stoere, natuurlijke Stenenplaats 4, Den Burg materialen, die je na een heerlijke wande0222-313996 ling over Texel het gevoel van thuiskomen www.stanenstacy.nl geven. 78

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Een dagje naar het strand? Met de honderd procent natuurlijke Hamamdoeken en strandhanddoeken van MOCCO en een stoere zonnebril van Komono ben je er helemaal klaar voor.

Stan & Stacy

Weverstraat 1c, Den Burg 0222 315 708 www.stanenstacy.nl

06 TEXELANA: DE BIJZONDERE WOL VAN HET SCHAAP

Schapenwol is een bijzonder product met buitengewone eigenschappen. Het vormt een essentieel bestanddeel voor onder meer dekbedden, onderdekens en hoofdkussens. De wollen vulling beschermt niet alleen tegen de kou, maar geeft ook


DE LEUKSTE WINKELS

06 een aangenaam gevoel tijdens warme zomerse nachten. Maar van schapenwol kun je nog veel meer maken, zoals warme handschoenen, pantoffels en stijlvolle kleding. Heel bijzonder zijn de crèmes en shampoos, licht geparfumeerd en prettig voor de huid. Het belangrijkste ingrediÍnt is lanoline (wolvet), dat van nature in de kroezende wolvezels van schapen

voorkomt en het dier beschermt tegen weer en wind. Lanoline wordt ten slotte ook gebruikt om een milieuvriendelijk wasmiddel van te maken. Een uitgebreide assortiment van al deze producten vind je bij Texelana. Dit Texelse bedrijf is eigendom van Frida en Willem Jan Kraanen en bestaat uit drie winkels (in Oudeschild, Den Burg en De Koog) en een webshop.

Een tip: op de grote zolder van de winkel in Oudeschild ligt een uitgebreid aanbod schapenvachten. Er is ruim keus: van het IJslander schaap tot een Spaans ras, van mooi wit tot bont. Texelana verkoopt uitsluitend schapenvachten van Europese schapen, verwerkt volgens de strenge EU-wetgeving. Meer informatie: www.texelana.nl

Download de vernieuwde Texel app! Gratis beschikbaar voor Android en iOS.

79


Zilveren camera In Den Hoorn was afgelopen jaar een expositie te zien van ‘De zilveren camara’, de belangrijkste fotoprijs van Nederland. Rondom de tentoonstelling werd door de organisatie, in samenwerking met de Texelse Courant een Texelse editie gehouden met het thema “Eilandleven – een kijkje achter de schermen van Texel en haar bewoners/ bezoekers”. Het leverde prachtige inzendingen op, waarbij deze foto van Ernst Loendersloot als winnaar uit de bus kwam. “De weidsheid van De Hors en toch de invloed van de mens. In combinatie met de luchtpatronen en de juttersmentaliteit een unieke foto”, luidt het oordeel van de jury. Het was al met al een lastige keuze omdat er veel mooie foto’ s zaten tussen de ruim zestig inzendingen die aan de eis voldeden.

Winnende foto Ernst Loendersloot

80

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


81


Rob Koenen

82

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

Gosse Kruger

Tineke Terpstra Eelman

Gerrit Terpstra


Erwin van de Kerkhof

Jan Staal

Duncan Whyte

83


De mooiste vogelgebieden op Texel

Vogels kijken op Texel met het Vogelinformatiecentrum TEXEL VOGELEILAND

Texel is één van de vogelrijkste plekken van Nederland. Op Texel zijn in totaal circa 390 verschillende vogelsoorten gezien. Nergens in Nederland vindt u een gemeente met meer soorten. Texel is rijk aan verschillende natuurgebieden waar de vogels zich vaak dicht bij de wegen en paden ophouden. Nergens zijn, vaak zeldzame soorten, zo mooi te bekijken als op Texel. Om de soorten te zien kunt u mee op vogelexcursie. Het beste adres is het Vogelinformatiecentrum. Daar weet u zeker dat u met een gespecialiseerde gids op pad gaat en u krijgt een prachtige verrekijker in gebruik. U kunt natuurlijk ook zelf op pad. Hieronder wat tips.

VOGELBOULEVARD

De oostkant van Texel is een ware vogelboulevard. Vanaf de TESO haven, langs de Waddenkant, treft u zowel binnen- als buitendijks een aanéénschakeling van natuurgebieden met veel vogelsoorten aan. Prins Hendrik Zanddijk is een nieuw buitendijks vogelgebied met een prachtig uitkijkpunt. Tussen Oudeschild en de vuurtoren liggen langs de Waddendijk prachtige vogelgebieden zoals Ottersaat, Dijkmanshuizen, Zandkes, Minkewaal, Wagejot, De Bol, Utopia, De Schorren en de Volharding. Alle Maal unieke vogelgebied waar vele Lepelaars, Kluten, andere steltlopers, sterns en ganzen

Wat neem ik mee:

zich heel mooi, en dichtbij, laten zien. Zowel met de fiets, lopend, als met de auto zijn al deze gebieden langs de Vogelboulevard goed te bezoeken.

WAALENBURG

Ten zuiden van de Koog mooie afwisselende bossen en aan de zuidkant de Geul en Horsmeertjes. Daar zit de grootste kolonie met Lepelaars en ook de Blauwborst laat zich daar mooi zien. In het Nationaal Park zijn vele wandel- en fietspaden waar je heerlijk naar vogels kunt kijken. Zie de kaart hiernaast voor alle goede vogelplekken.

In de Polder Waal en Burg ligt het natuurgebied Waalenburg. Hier vindt u het grootste weidevogelgebied van Texel. Circa 500 hectare aanééngesloten weidegebied afgewisseld met kreken en moerasstroken maken Waalenburg tot één van de vogelrijkste plekken van Texel. In de winter en het voorjaar is het dé plek op Texelom de zeldzame Kemphaan te zien. Daarnaast zie je er tientallen Grutto’s, Kievitten, Tureluurs, Scholeksters en ook de Bruine Kiekendief. In de ondiepe kreken lopen veel soorten steltlopers en in de lucht zingt de Veldleeuwerik. In de winter is Waalenburg de plek voor Kleine Zwanen, veel ganzen- en eendensoorten.

NATIONAAL PARK DUINEN VAN TEXEL Het Nationaal Park op Texel strekt zich uit van de Vuurtoren tot de TESO boot, alle duinen en de Dennen behoren ertoe. In het Noorden de Eierlandsche Duinen en de Slufter waar inmiddels ook Lepelaars broeden.

VERREKIJKER

speciaalzaak van Texel

Vogelinformatiecentrum Kikkertstraat 42 1795 AE De Cocksdorp www.vogelinformatiecentrum.nl

VOGELBOEK

GOEDE JAS

TELESCOOP


ZELF OP PAD

Robbenjager

De Tuintjes

Vogelinformatiecentrum gw eg

De Volharding

nweg

Krimbos

De Cocksdorp

eg

De Krim

De Slufter

Ho

Dorpzicht

lla

ron

gw

Zeeburg

we

g

Ho o

eg

se

fdw eg

rsp

nd

Po stw eg

Oo

Lancasterdijk

mw

Ro gg es loo t

Kri

en St

Vuurtore

Eierlandse Duinen

Paal 28

fte

rw

Oo

eg

rsp

Za nd dij k

ro

ng

we

g

De Schorren

Utopia

Mu y

ig

en

lop

Mienterg

g

Polde r

w

rswe rboe West e

Pontweg

a

Bu r

Dijk man shuizen

n

rwe g ge

Dijkmanshuizen

Nieuw Buitenheim

la

Ottersaat ijk

er Ott

sd

g

we

dse

llan

IJ

Mid

at

nse Vee

sa

urt

ke

Minkewaal

ld

Eendenkooi Spangen

eg ngw

Leemkuil

i

eg

haffel

eg

Am

aw

eg

Molenkolk

de

.S

Re

v.d

te

rrw

De

ntw

eg

Prins Hendrik-Zanddijk Po

eg

Watermolenweg

lpw

De Geul

Neem altijd uw verrekijker mee op excursie. Heeft u geen eigen verrekijker? Geen nood want het Vogelinformatiecentrum heeft altijd een goede verrekijker te leen. Na afloop is er koffie of thee en vult u met de gids een eigen soortenlijst in. Meer informatie over de vogelexcursies vindt u op de website www.vogelexcursiestexel.nl

Fort De Schans

Ceres

ali

‘t Horntje

Gaat u liever met een deskundige op pad? Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp organiseert het gehele jaar rond zeven keer per week een vogelexcursie. Deze vogelexcursies zijn voor jong en oud en zijn zowel voor nieuwsgierigen als voor gevorderde vogelaars interessant. De gidsen zijn zelf gepassioneerd vogelaars en willen hun hobby graag delen. Niets is zo leuk als met een gezellige en leuk vertellende gids een paar uur op pad te gaan. Er zijn verschillende wandelexcursies, excursies per minibus en in het voorjaar, zomer en najaar diverse thema-excursies of workshops.

VERREKIJKER MEE

Oudeschild

rw

id

ate W

Zu

g

eg

IJzeren Kaap Langeve

rwe

Zandkes

de

Sto Mo kw

p

ntw

ot elp Romm

Lancasterdijk

aa

Po

J

g

Wagejot

stk

g

u nb

rwe Hoornde

De Petten

g

Oo

urt

weg

ge

an Sp

eg oiw Ko

Paal 9

we gs g nin Ko

bu

er ald

DEN BURG

rweg Hemme

Den Hoorn

Oost we

i

Kaa

len

en er

W

Spa

rt ebos

oo rk me Hem

Grote Vlak

De Bol

Mo

De Waal

On g

eg

g

g

eg

De

we

eg

rw

ge

we

we

la g r nders Ho o

ei e

an

its

De Bollekamer

en

art

La

Sm

Paal 12

w en Ay Jan

Ayeslag

MEE OP VOGELEXCURSIE

eg

eg erw end ster Oo

Barg

Sta

j

eg

eg rw te es W

an

nte

De

r

A

nw rre ho Sc

Oosterend

Ko

nsw

lag

Ro

k

il

g

Polder Waal en Burg

M

Gre

de Ploe g elan

g dwe R an

sters We

we g

dij

n ze

sk

k

Westerduinen

Staatsbossen

eg

dij

jk rdi ge

Paal 15

rw

Ge

Bosrandweg Californieweg

fte

nd

Ho o

Mu yw e

Oude Dijkje Pijp ers dijk

Pelikaanweg

Slu

za

g we in Zw

Ru

De Koog

Ecomare

Ho

ge

Korverskooi

Paal 17

eg

Vliegveld

g fdw eg

Paal 21 De Nederlanden

we

Stuifw

Oos te r

Zuid-Eierland

Po stw

eg

De Muy

Een drach tswe g

Slu

Midden-Eierland

Alleen of met het gezin op pad is op Texel heel goed mogelijk. Zelfs gedurende de broedtijd zijn er in en buiten het Nationaal Park Duinen van Texel veel paden gewoon open. Ook langs de Vogelboulevard kunt u gedurende de broedtijd de vogels van heel dichtbij bewonderen. De beheerders van de gebieden gaan er vanuit dat iedereen respect voor de natuur heeft en netjes op de openbare paden blijft. Houd uw hond ook altijd aan de lijn. De natuur is dan prachtig te beleven en met wat geduld zijn er tijdens uw wandeling tientallen verschillende vogelsoorten te zien of te horen.

eg

Mokbaai Horsmeertjes

De Hors

AAN WELKE VOGELEXCURSIE NEEMT U DEEL?

Gehele jaar geopend maandag t/m zaterdag 10.00 - 18.00 uur Kikkertstraat 42 De Cocksdorp www.vogelinformatiecentrum.nl

Vogelherkenningsexcursie

Vogelexcursie XL

Minibusexcursie

Thema excursie

* Gehele jaar. * Woensdag en zaterdag. * Van 9-11 uur (twee uur). * Wandelexcursie. * Geschikt voor kinderen. * Maximaal 15 personen. * Geen huisdieren. * Gratis goede verrekijker.

* Gehele jaar. * Donderdag. * Van 9-12 uur (drie uur). * Wandelexcursie. * Maximaal 12 personen. * Geen huisdieren. * Gratis goede verrekijker

* Gehele jaar. * Dinsdag en zaterdag. * Van 9.30-12.30 uur. * Van 13.30- 16.30 uur. * Bus- en Wandelexcursie. * Maximaal 8 personen. * Geen huisdieren. * Gratis goede verrekijker.

* Half april - augustus. * Diverse dagen, zie website. * Diverse thema’s, zie website * Verschillende lengte en gebieden. * Gratis goede verrekijker

Privé-excursie * Gehele jaar. * Dagelijks. * Tijden in overleg. * Bus / Boot / Wandel. * Ook voor groepen. * Geen huisdieren. * Gratis verrekijker. * Bijna alles mogelijk.

MEER INFORMATIE EN RESERVEREN VIA +31 (0) 222 316249 | WWW.VOGELEXCURSIESTEXEL.NL


Top 10 van kinderactiviteiten op Texel Naar buiten, er op uit! Texel is voor kinderen een waar speelparadijs. Met het strand, het bos en de duinen als achtertuin hoef je je niet te vervelen. Om het nóg leuker te maken, heeft het speelteam van Texel Magazine een Top 10 van de mooiste Texelse kinderattracties samengesteld.

Landgoed De Bonte Belevenis

01

Bij De Bonte Belevenis is veel te zien en te beleven. Je kunt aan de slag in de zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij en kaarsenmakerij. Ouders kunnen een kijkje nemen in de bierbrouwerij en in de distilleerderij. Buiten zijn boerderijdieren, de speelweide, de picknickweide, de kruiden- en moestuin en meer.

Het Speelschip op de Waddenhaven Texel Waddenhaven Texel in Oudeschild is een bron van vertier, ook zeker voor kinderen. Het Speelschip is een trekpleister en dit seizoen geheel vernieuwd. Nog mooier en veiliger, kinderen kunnen zich er heerlijk vermaken.

Plaats: Landgoed De Bonte Belevenis, Rommelpot 11, Den Hoorn www.landgoeddebontebelevenis.nl

De Zelfpluktuin

02

Plaats: Waddenhaven Texel, Haven 26, Oudeschild

04

In de Zelfpluktuin kun je je eigen fruit, groenten en bloemen rechtstreeks uit de tuin plukken. Verser en gezonder kan niet! Na het plukken kun je rustig bijkomen op het binnen- of buitenterras met een ijsje, smoothie of stukje taart en spelen in de zandbak met graafmachines.

Plaats: Zelfpluktuin Texel, Middelandseweg 4, Oudeschild (www.zelfpluktuin.nl)

Schapenboerderij Texel Lammetjes knuffelen kan bij Schapenboerderij Texel. Je kunt je in het hooi nestelen en dan komen de diertjes vanzelf op je af. Of aai de boerderijdieren die op het erf rondlopen, zie hoe de boer schapen drijft met hulp van honden, en speel naar hartenlust in de speeltuin.

Plaats: Schapenboerderij Texel, Pontweg 77, Den Burg (www.schapenboerderijtexel.nl)

86

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021

03

Karting Texel

05

Karten kan op Texel op een van de weinige buitenbanen in Nederland. Benzinekarts halen er op het 500 meter lange circuit snelheden van 70 kilometer per uur. ’s Zomers wordt een deel van de baan ingericht voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Behalve karten is er nog veel meer te beleven op het circuitpark, zoals midgetgolf.

Plaats: Karting Texel, Akenbuurt 14, Den Burg (www.kartingtexel.nl)


Waterspeelplaats De Cocksdorp

06

Kinderspeelparadijs Op Vakantiepark De Krim is van alles te beleven voor kinderen. Voor de kleinste is er het Kinderspeelparadijs, voor wie wat groter is het klimpark, lasergamen, glow in the dark, midgetgolfen, bowlen en allerlei andere soorten vermaak.

Voor kinderen is op het dorpsplein in De Cocksdorp de Waterspeelplaats. Spelenderwijs maken de ze kennis met de werking van het water. Een mooie mix van plezier en educatie. Het plein is een initiatief van Stichting Waterrijke Perspectieven.

Plaats: Vakantiepark De Krim, Roggeslootweg 6, De Cocksdorp (www.dekrim.nl)

09

08

Het bos

De Dennen: Een wandeling door het Texelse bos, oftewel De Dennen, wordt een nog groter avontuur met een bezoek aan uitkijktoren Fonteinsnol aan de Rozendijk of speelplaats Het Vierkante Stuk aan de Ploeglanderweg. ‘t Eikenbossie: Op de Hoge Berg, het hoogste punt van Texel, vind je Het Doolhof, onder de Texelaars beter bekend als ‘t Eikenbossie. Een geweldige speel- en picknickplek, ideaal om te klimmen en tikkertje of verstoppertje te spelen. Sommeltjespad: Aan de Pelikaanweg nabij De Koog bevindt zich het Sommeltjespad een wandelpad van 2 kilometer, speciaal voor kinderen. Sommeltjes zijn volgens een Texelse mythe aardmannetjes die bij daglicht verstenen.

10

Texel Zoo

Bijzondere planten en dieren kom je tegen in Texel Zoo, waar je door spannende paadjes kunt wandelen. Hier zie je honderden soorten vlinders en allerlei soorten vogels. Maar bijvoorbeeld ook aapjes en stokstaartjes. Regelmatig zijn er demonstraties met roofvogels.

07

Plaats: Texel Zoo, Schorrenweg 20, nabij Oosterend (www.eurekatexel.nl)

Avontuur op zee

De Waddenzee zit vol avontuur. Dagelijks vertrekken vanuit de haven van Oudeschild schepen voor een rondvaart over het wad. Je ziet de zeehonden, maar kunt ook met de kotter mee garnalen vissen. Rustig varen over het wad, met onderweg een uitstapje op een wadplaat. Voor wie van actie houdt, zijn er ook snelle boten.

87


was dan ook fantastisch om de reacties van de passagiers te horen: ‘Dit heb ik nog nooit geweten, wat leuk dat ik dit nu gehoord heb!’ Een enorm compliment voor onze gids dus!”

Op zoek naar taxi- of busvervoer op of buiten het eiland? TBO-Texel (Taxi- en Busonderneming Texel) biedt het in alle soorten en maten én met persoonlijke aandacht. Want Texels grootste personenvervoerder beschikt niet alleen over uitstekend materiaal, maar ook over goed opgeleide en gastvrije chauffeurs. Van taxi tot luxe touringcar, het wagenpark van TBO-Texel is zeer uitgebreid. Het bedrijf is daardoor perfect toegerust voor zowel het vervoer van gehandicapten als het rijden van schoolreisjes en personeelsuitjes. “Ons taxibedrijf is voor het zittend ziekenvervoer preferred supplier of contractant van alle zorgverzekeraars. Daarnaast zijn we één van de ca. 100 Valys-vervoerders, die ouderen en gehandicapten voor OV-tarief per (rolstoel)taxi door heel Nederland vervoeren”, vertelt mede-eigenaar Bart de Vries. “Je kunt onze wagens dan ook overal tegenkomen, tot in het zuiden van Limburg.” GROEPSVERVOER TBO-Texel is ook veelgevraagd in het groepsvervoer. Uiteraard op Texel zelf, maar ook steeds meer bij scholen en bedrijven aan ‘de overkant’. “We halen groepen uit heel Nederland

op, waarna we tijdens het verblijf beschikbaar zijn om op het eiland rond te rijden. Maar men kan er ook voor kiezen ons pas weer in te schakelen voor de terugreis. Dat bespaart in de dagen dat een groep op Texel is de kosten voor de chauffeur. Gunstig is ook dat wij als Texelse onderneming gebruik kunnen maken van het lagere tarief voor de veerboot. Wij zijn daardoor vaak voordeliger dan een bedrijf uit de eigen omgeving.” RONDRITTEN Ook rondritten op het eiland zijn een specialiteit van TBO-Texel. Niemand die zo thuis is en zoveel over het eiland weet te vertellen als de chauffeurs of één van de gidsen. “We reden eens een rondrit over Texel met een groep echte Texelaars. Van te voren was onze gids best gespannen, want wat kun je vertellen over het eiland wat deze mensen nog niet weten? Het

VEILIGHEID Tot slot is het goed om erop te wijzen dat bij TBO-Texel veiligheid én duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Alle chauffeurs krijgen aanvullende trainingen als EHBO of Levensreddend Handelen, maar ook Rijoptimalisatie en Sociale Vaardigheden. TBO-Texel beschikt dan ook over

“Wij hoeven niet te roepen hoe goed we zijn...” kwaliteitskeurmerken voor zowel het taxi- als het touringcarqvervoer. De Vries: “Daar zijn we trots op. Wij hoeven niet te roepen hoe goed we zijn, wij kunnen dat op onafhankelijke wijze aantonen!”

TBO-Texel Spinbaan 6, Den Burg 0222-312000 www.tbo-texel.nl info@tbo-texel.nl Telefonisch bereikbaar van 05:00 tot 01:00 uur


Evenementen agenda

27 april

Koningsdag

30 april

Meierblis

1 t/m 3 mei

Texelweekend (paarden)

5 mei

75 jaar bevrijding

8 t/m 10 mei

Fly-in Cinema

9 mei

Waddenvogelfestival

16 mei

Uitmarkt Lange Juni

16 mei

Wad N Concert

17 mei

Schanstoernooi (boogschieten)

29 t/m 31 mei

Broadway Den Hoorn

30 mei

Ronde van Oudeschild (wielrennen)

30 mei t/m 1 juni

Biergarten Speciaalbierfestival

Hele maand juni Op Texel hoef je je nooit te vervelen. Er is van alles te doen op gebied van cultuur, muziek, sport en natuur. Talrijk zijn ook de culinaire en creatieve evenementen. Texel Magazine biedt op deze pagina’s een overzicht. Onder voorbehoud, want er kan op het laatste moment altijd iets veranderen. De meest actuele stand van zaken staat in de Vakantiekrant (die overal op het eiland gratis verkrijgbaar is) en op www.texelagenda.nl.

Lange Juni (cultuurmaand)

6 en 7 juni

Om ’t Eiland (wandelen)

6 en 7 juni

Tevoko Buitentoernooi (volleybal)

10 t/m 14 juni

Opera Vierdaagse

18 t/m 21 juni Klifhanger

89


Texelse evenementen 2020 30 april

De hele maand juni

De 30ste april wordt op Texel sinds jaar en dag

Juni is de cultuurmaand op Texel. Onder de

is een oud heidens gebruik om de overgang

lang allerlei activiteiten gehouden, waarin

01 Meierblis: traditioneel vreugdevuur

afgesloten met de meierblis. Dit vreugdevuur van de winter naar de zomer te vieren. Texe-

laars verzamelen al weken van te voren brandbaar materiaal, dat op een grote hoop wordt gegooid. Kinderen smeren elkaar tijdens de

02 Lange Juni: cultuurmaand op Texel

naam Lange Juni worden (ruim) een maand zowel muziek, cabaret als beeldende kunst

de hoofdrol spelen. Een paar voorbeelden?

De Opera Vierdaagse, zomeravondconcerten en de kunstroute Klifhanger, met kunst die

‘gewoon’ bij bewoners thuis, in een schuur of

blis in met roet. Ook volwassenen genieten

van de vlammen, terwijl ze gepofte aardap-

pels en worstjes eten en een biertje of borreltje drinken. Op het hele eiland zijn tientallen

meierblissen. De blissen bij de dorpen zijn vrij te bezoeken. Sinds 2015 staat de meierblis op

in de tuin te bewonderen is. In het Pinkster-

weekend (het weekend vóór juni) wordt in Den

Hoorn drie dagen lang het bekende huiskamertheaterfestival Broadway gehouden.

de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed,

27 juni

dragen op volgende generaties.

De Ronde om Texel staat ook wel bekend als

is om tradities levend te houden en over te

02

03

03 Ronde om Texel

‘The Biggest Catrace in the World’. Honderden zeilers uit de hele wereld proberen jaarlijks het eiland zo snel mogelijk rond te varen.

Samen zorgen ze voor een kleurrijk spektakel. Zeker bij de start, wanneer de branding bij

04

meters vol boten ligt. De race is op verschil-

06

paal 17 over een afstand van meerdere kilolende plekken goed te bekijken. Voor meer informatie: www.roundtexel.com.

4 juli

04 Sompop

Sompop is het grootste popfestival op

het eiland. Op dit gezellige festijn spelen

bands die de kleine zaaltjes al een tijdje zijn

01

ontgroeid. Menig artiest was ook op Pinkpop en Lowlands te bewonderen. Het festival in Texels kleinste dorp De Waal is in de loop

der jaren flink gegroeid, maar nog altijd even intiem. Niet voor niets is het credo nog altijd “Bandje kijken, pilsie drinken”.

11 juli

05 SunBeats

Samen met 2000 bezoekers bouwen landelijk bekende DJ’s op het strand bij paal 17 het

grootste dansfeest van Texel. SunBeats begint om 18.00 uur met relaxte muziek, zodat de bezoekers met hun voeten in het zand en 90


20 juni

Ronde van Oosterend

21 juni

Eerste Autocross

27 juni

Ronde om Texel (catamaranrace)

27 juni 05

Durper Tuinen- en Straatfeest, De Cocksdorp

4 juli

Sompop

11 juli

SunBeats, Paal 17

15 t/m 19 juli

Kermis, Den Burg

16 juli

Dag van het Schaap, Den Hoorn 07

08

een drankje in de zon alvast in de stemming

schapen, maken ambachtelijke boerenkaas

de beats steviger, de lichtshow booming en de

asperges, bloembollen en suikerbieten. In

kunnen komen. Na zonsondergang worden

line-up indrukwekkend. Het feest duurt tot in de kleine uurtjes.

en ijs en verbouwen aardappelen, graan,

Den Hoorn presenteren ze zich jaarlijks met een programma dat aantrekkelijk is voor

volwassenen én kinderen. Zo is er een stam-

21 juni en 18 en 19 juli

boekkeuring van het wereldberoemde Texelse

Liefhebbers kijken er maanden naar uit: de

en een defilé met zowel historische tractoren

06 Sensationele autocross

autocrossweekends op het circuit van de MAB Club in Eierland. Zo’n 200 coureurs strijden

schapenras, een uitgebreid concours hippique als ultramodern materieel.

daar om de prijzen en de roem. De Texelse

24, 25 en 26 juli

de bovenste plank. Ongeacht hun klasse doen

Texelse en ‘overkantse’ koks bemannen

over de finishlijn te komen. Daarbij zijn (bijna)

lucht foodtrucks en mobiele keukens. Alsof je

autocross biedt al decennialang spektakel van de deelnemers hun uiterste best als eerste

alle middelen geoorloofd. Het publiek heeft

uitstekend zicht op het schouwspel vanaf de hoge aarden wal rond het circuit.

23 juli

07 Landbouwdag

De meeste Texelaars verdienen hun geld

– direct of indirect – in het toerisme. Maar

agrariërs vormen nog steeds een belangrijke

beroepsgroep op Texel. Ze houden koeien en

08 Beach Food Festival

tijdens het Beach Food Festival in de buitenop een grote picknick bent, geniet je er met je voeten in het zand en met uitzicht op zee van de lekkerste hapjes, ter plekke bereid.

De organisatoren zijn idealistische Texelaars. Het festival is in hoge mate ‘zelfredzaam’:

alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal en duurzaam verbouwd of gevangen. Door

het gebruik van gerecycled en herbruikbaar

materiaal wordt nauwelijks (schadelijk) afval geproduceerd.

18 en 19 juli

Speedweekend, autocross

23 juli

Landbouwdag

24 t/m 26 juli

Beach Food Festival, Oudeschild

25 en 26 juli

Horizontoer, Den Burg

31 juli t/m 1 augustus

Sunny Side Up, Paal 12

1 en 2 augustus

Caribbean on the Beach, Paal 28

8 augustus

HavenVIStijn

8 augustus

Paal 17 Beachhouse

9 augustus

Legodag, hoeve Nieuwkoop 91


09

13

8 augustus

deskundige jury. Niet alleen omdat ze dat een

11

De haven van Oudeschild vormt het decor van

willen weten hoezeer hun dieren in trek zijn.

09 HavenVistijn

het HavenVIStijn. Dit evenement, ooit opgezet ter promotie van de visserij, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een manifestatie van

allure. Kottervissers geven uitleg over hun

werk, op een grote tafel laten ze zien wat ze

allemaal in hun netten krijgen, er zijn demonstraties vis fileren en uiteraard kun je er te

kust en te keur vis proeven. Het Oudeschilder Visserskoor zingt oude zeemansliedjes, er is

leuk wedstrijdje vinden, maar vooral omdat ze Collega’s hebben veel geld over voor nieuw ‘materiaal’ om mee te fokken. Zelfs fokkers

uit het buitenland komen naar Texel om hier hun licht op te steken. Ons eiland is dan ook

de bakermat van het Texelse ras en staat nog steeds bekend om z’n uitzonderlijk goede

schapen. Publiek is van harte welkom, een spreekstalmeester geeft uitleg.

een kunstexpositie en organisaties als KNRM

11, 12 en 13 september

is er van alles te doen.

Lekkere hapjes, muziek, straattheater en veel

30 en 31 augustus

Culinair. Drie dagen lang is de Dorpsstraat

en TESO presenteren zich. Ook voor kinderen

10 End of Summer Festival

In het laatste weekend van het hoogseizoen

verandert De Koog in een (sub)tropisch oord. Zuid-Amerikaanse bands en zwoele danseressen zorgen tijdens het End of Summer

Festival (voorheen Tropical Sea Festival) voor een gezellige, tropische sfeer. Overdag zijn er straatartiesten, ‘s avonds live optredens van diverse bands.

7 september

11 Schapenfokdag

Op de eerste maandag in september is het

op Texel schapenfokdag. Fokkers komen ’s ochtends in alle vroegte naar de Groene-

plaats in Den Burg om er hun beste rammen, ooien en lammeren te laten keuren door een

12 Texel Culinair

bestaand uit weilanden, bos, duinen en

gezelligheid: dat zijn de ingrediënten van Texel

plaats in het centrum van Den Burg.

in De Koog één groot, sfeervol restaurant. Al

9 en 10 oktober

je je keuze en stel je je eigen menu samen.

Een keur aan (internationale) artiesten treedt

voor-, een hoofd- en een nagerecht. In drie

Burg. Het festival staat bekend om z’n hoge

slenterend langs zo’n dertig kraampjes maak De deelnemende eethuizen serveren elk een dagen worden een kleine 100 verschillende gerechtjes gemaakt en door zo’n 15.000 bezoekers geproefd.

14 Texel Blues Festival

tijdens Texel Blues op in de cafés van Den

kwaliteit en de gezellige sfeer en lokt in de

herfstvakantie jaarlijks liefhebbers uit het hele land naar het eiland.

27 september

12 december

De Texel Halve Marathon is een bijzonder

Een echt Texelse traditie is Ouwe Sunderklaas,

ste keren volgeboekt. De atleten krijgen een

wordt gevierd. ‘Speulers’, zoals de deelnemers

13 Texel Halve Marathon

populair evenement, steevast binnen de kortafwisselend parcours voorgeschoteld, met de start op de boot, een doorkomst in het gezel-

lige Den Hoorn en een schitterend landschap,

10

92

strand. De finish is op de sfeervolle Groene-

12

15 Ouwe Sunderklaas

een volksfeest dat jaarlijks op 12 december worden genoemd, gaan in alle dorpen ver-

kleed en onherkenbaar vermomd de straat op om gebeurtenissen uit het afgelopen jaar op


15 augustus

Strender Pop

16 augustus

Tevoko Indorp Beachvolleybal

21 t/m 23 augustus Texel Fly-in 15

28 en 29 augustus

14

de hak te nemen. Daarbij gelden maar weinig

Cocksdorp om 14.45 uur. De Havenmarkt in

spel en alleen een bord met een pakkende

nenlopen van de kotters. Bezoekers kunnen er

op. Sinds 2015 staat Ouwe Sunderklaas op de

en een kijkje nemen op de historische loods-

regels. De één maakt zijn opwachting met stil

tekst, de ander voert een compleet toneelstuk Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Markten en braderieën

16 Zomermarkten en braderieën: ze zijn er in

allerlei vormen en maten en in bijna ieder

Texels dorp. Veel van deze evenementen ken-

nen wisselende thema’s. Iedere dinsdag is de

Braderie in De Koog. Van 12.00 tot 19.00 uur is de Dorpsstraat in de Texelse badplaats het

decor van tientallen kraampjes met uiteenlopende snuisterijen en heerlijkheden. Iets ten zuiden van De Koog staat het Maartenhuis, een woon- en werkgemeenschap voor ver-

standelijk gehandicapten. Ook daar is in de

zomer iedere dinsdagmiddag markt, met producten die de bewoners zelf verbouwen.

Iedere woensdag begint in het centrum van

Oudeschild is vrijdagochtend, tijdens het bin-

verse vis en andere Texelse producten kopen botter Texelstroom. In Oosterend is om de veertien dagen op zaterdag een rommelmarkt. De opbrengst is bestemd voor het

plaatselijke verenigingsleven. Op vakantiepark De Krim nabij De Cocksdorp begint iedere

zondag in juli en augustus om 12.00 uur een

zomerse markt. Een kleine markt is er iedere zondagmiddag vanaf 13.00 uur in mei, juni,

september en oktober op het dorpsplein in De Koog. Het hele jaar door is er iedere maan-

dagmiddag rommelmarkt aan de Witteweg in Den Hoorn. De opbrengst is voor het onderhoud van het Hoornder kerkje. Op zondag-

morgen zijn er regelmatig kofferbakmarkten

nabij De Koog (parkeerterrein zwemparadijs Calluna).

Den Burg om 11.00 uur de Zomermarkt. Er is

Tot slot worden in de vakanties herfst-, kerst-

kun je kiezen. De Hoornder Donderdag begint

overzicht vind je in de Vakantiekrant en op

wekelijks een ander thema. Op donderdag om 13.00 uur, de Durper Feestmarkt in De

en andere markten gehouden. Een compleet www.texelagenda.nl.

End of Summer Festival (v/h Tropical)

29 en 30 augustus

Zzanderz kitesurfweekend, Paal 17

7 september

Schapenfokdag

11 t/m 13 september Texel Culinair

12 september

Strender Visrookwedstrijd

12 en 13september

Samengestelde wedstrijd (paarden), Den urg

18 t/m 20 september

Samengestelde menwedstrijd, Den Burg

27 september

Texel Halve Marathon

3 en 4 oktober

Windfestival, De Koog

9 en 10 oktober Texel Blues

6 en 7 november Waanzin Texel

21 november

Intocht Sinterklaas

12 december

Ouwe Sunderklaas

1 januari 2021

Nieuwjaarsduik, paal 9, paal 20 en paal 28 93


Texel mee naar huis Fotoboeken Flying Focus Luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus vliegt voor zijn bedrijf wekelijks vanaf Texel over de Wadden op weg naar opdrachten door heel Nederland of op de Noordzee. Een unieke gelegenheid het gebied onder alle omstandigheden het jaar rond te kunnen fotograferen. Van het mooiste werk van de laatste jaren is een selectie gemaakt en in boekvorm uitgegeven. De selecties tonen de Waddeneilanden in wintertijd, de natuurgebieden op een zomeravond, bloeiend zeekraal in september tot aan een najaarsstorm in de zeegaten. “Texel vier seizoenen in vogelvlucht” is te koop voor €28,50 en te bestellen via www. flyingfocus.nl. Daarop ook fotoboeken over de andere eilanden. ‘Schiermonnikoog vier seizoenen van boven’ 72 pag. € 21,50 ISBN/EAN: 978-90-79716-23-4

Bieren van Brouwerij TX TX Goudwit, TX Hopblond, TX Donkerblond en TX Stoombock zijn speciaalbieren van Brouwerij TX, een jonge, ambachtelijke brouwerij op het eiland. Elke biersoort heeft z’n eigen bereidingswijze, kenmerkende smaak en alcoholpercentage. Je kunt ze van de tap drinken bij een groot aantal Texelse horecazaken. Bovendien zijn ze bij slijterijen verkrijgbaar in honderd procent recyclebaar blik. Omdat blik geen licht doorlaat, is het bier langer houdbaar en blijft het beter op smaak. Juist voor speciaalbieren is dat heel belangrijk. Deze zomer wordt er ook een TX IPA, een island pale ale, gebrouwen. Meer informatie: www.brouwerijtx.nl.

TX Jonge Genever Slijterij Texel blijft aan de weg timmeren. Na de TX Gin, TX Wodka, TX Scheepsbitter en Ocean Aged TX Gin is er sinds kort ook TX Jonge Genever. Een oer-Hollands product, gemaakt van jeneverbes, korianderzaad, sint-janskruid en engelwortel. Hollandse kruiden, waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven. TX Jonge Genever drink je het beste puur. “Maar met aandacht gemixt of met een TX kopstoot smaakt ie ook perfect”, zeggen de makers zelf. TX Jonge Genever zit in een fraaie witte kruik en is verkrijgbaar bij de Texelse slijterijen en via www.stokerijtexel.nl.

94

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


Slapen onder de vuurtoren Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van het eiland na een bezoek, dat snappen wij als geen ander. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dit te verwerken. Bij Bosma Slapen en Meer hebben ze daarover goed nagedacht, en om het gemis te verzachten hebben zij dekbedlinnen met echt Texelse prints ontwikkeld. Ze zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Heckett Lane, de firma die garant staat voor zacht kwaliteitslinnen. Op dit moment zijn er 2 verschillende prints beschikbaar, maar Bosma Slapen en Meer is druk bezig om het assortiment uit te breiden. De dekbedovertrekken zijn te verkrijgen in de winkel van Bosma Slapen en Meer aan de Waalderstraat 6 in Den Burg en te bestellen via www.bosmaslapen.nl

Texels speciaalbier In de oude zuivelfabriek tussen Den Burg en Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij sinds 1999 de lekkerste speciaalbieren. De brouwers gebruiken daarvoor alleen natuurzuivere ingrediënten: duinwater en hop, gist, tarwe en gerst van het eiland. En verder natuurlijk veel liefde, passie en kennis. Het bier wordt gebrouwen in traditionele koperen ketels, maar met moderne technologie. Een constante kwaliteit en het eigen karakter zijn daardoor gegarandeerd. De Texelse bieren smaken stuk voor stuk uitnodigend en aangenaam in balans, als schuimende ambassadeurs van de Texelse droom. De brouwerij heeft mooie geschenkflessen van 75 cl. Deze zijn ook op andere adressen verkrijgbaar.

Hoornderring en speculaas De Hoornderring en Texelse speculaas van Bakker Timmer zijn door het Bakkerij Centrum in Wageningen bekroond met Goud. Een knappe prestatie, want elk deelnemend product werd beoordeeld op verschillende criteria, waaronder vorm, kleur, geur en smaak. De score werd uitgedrukt in maximaal vijf gouden medailles per onderdeel. Om in aanmerking te komen voor Goud moest een product op drie onderdelen de maximale score behalen en op de andere onderdelen ten minste een 4. De Hoornderring is een klassieker op het eiland, bereid volgens oud familierecept. De Texelse speculaas is eveneens zeer geliefd, ook wanneer Sinterklaas niet in de buurt is.

Europa’s laatste slagveld In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Nergens in Nederland duurde die langer dan op Texel, waar in de nacht van 5 op 6 april Georgische krijgsgevangenen tegen hun Duitse superieuren in opstand kwamen. De gevolgen waren verschrikkelijk, met vele honderden doden, ook onder de Texelse burgers. Den Burg werd gebombardeerd en in Eierland gingen tientallen huizen en boerderijen in vlammen op. Pas op 20 mei kwamen de Canadese bevrijders. Over wat later “Europa’s laatste slagveld”werd genoemd, zijn vele boeken geschreven. Sondermeldung Texel, Opstand der Georgiërs is onlangs herdrukt en volop verkrijgbaar (ook in een Duitse vertaling) bij de Texelse boekwinkels. 95


Colofon UITGAVE

TEXEL Magazine is een uitgave van Mediabureau Langeveld & de Rooy. Vismarkt 7, Den Burg. Tel: 0222-362600 | info@lenr.nl.

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Joop Rommets, Jeroen van Hattum, Nienke Melching, Job Schepers en Gerard Timmerman.

ACQUISITIE

Mediabureau Langeveld & de Rooy Duncan Whyte en Mark Randsdorp, Sales@lenr.nl.

FOTOGRAFIE

Hoofdfotografie: Evalien Weterings Overige fotografie: Aris Bremer, Paal 21, De Krim, Duncan Whyte, Herman IJsseling - Flying Focus, Ronald Timmer, Sytske Dijksen, Liselotte Schoo, Justin Sinner, Stefan Krofft, Texelse Courant

GROEN

Het milieu staat bij Mediabureau Langeveld & de Rooy hoog in het vaandel. Het magazine is gedrukt met biologische inkt op FSC-gecertificeerd papier © 2020-2021

96

TEXEL MAGAZINE | 2020-2021


Alle soorten ‘Scharrelvis’

U it de Noordzee

Verse vis, friet en salades

Texels enige ambachtelijke palingrokerij

Verse vis, gevangen door de lokale vloot

Heemskerckstraat 15 | Oudeschild | 0222-31 24 41 www.vispaleistexel.nl | /vispaleistexel Geopend vanaf de voorjaarsvakantie tot en met de herfstvakantie en de kerstvakantie.Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.