__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

MEI 2021 | 7E JAARGANG NR. 126 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

DUIC.NL

De toekomst van de boekensector met Marischka Verbeek P. 8

'Utrecht is perfect: niet te groot en niet te klein'

Foto: Robert Oosterbroek

P.6

De Tuinwijk bestaat 100 jaar

De ruimste keuze in 2e hands fietsen van Utrecht e.o. Tevens diverse merken en eigen merk stadsfietsen nieuw, incl. alle garannes.

DONEER EEN DUIT AAN DUIC Voor €2,50 donatie of meer informatie: donatie.duic.nl

www.laagcatharijne.nl

TWEEDE DRUK VAN BOEK VERGETEN GEBOUWEN VAN ARJAN DEN BOER NU OVERAL TE KOOP NU OOK ONLINE TE BESTELLEN VIA DUICSHOP.NL

Munten Postzegels Goud & Zilver Sieraden

Bankbiljetten Kunst & Curiosa

GRATIS TAXATIE! Wie weet bezit u een kostbaar stuk!

Scan de QR-code om het boek te bestellen via duicshop.nl

P.15

Waarom zijn de musea nog niet open?

Elke WOENSDAG EN DONDERDAG van 10-16 uur Heritage Auctions Europe, Energieweg 7, IJsselstein (UT) Info 030-6063944 / www.ha-europe.com (geen afspraak nodig!)

VERGADERZALEN BIJ CAMPING GANSPOORT MET CATERING MOGELIJK!

Voor meer info: WhatsApp 06 - 14 41 56 56 of zie campingganspoort.nl

TERRAS ELKE DAG OPEN!

Drankjes, lunch, diner en ijsjes met mooi weer lekker op ons terras! Ook afhaal en bezorging mogelijk. Meer info: campingganspoort.nl


Advertenties

WORD VRIEND VAN DUIC EN ONTVANG DIRECT HET BOEK ‘DUIC IN 2020’!

Lidmaatschap

v.a .

€3 0,-

Lid worden van onze vriendenclub kan voor een contributie van €30,- Euro of €50,-*. Daarvoor ontvangen Vrienden het volgende:

Ieder jaar het boek DUIC in …. thuis gestuurd

Uitnodigingen voor DUIC-activiteiten, denk daarbij aan exclusieve voorstellingen, rondleidingen etc.

Lees jij DUIC elke keer weer met veel plezier? En vind ook jij het belangrijk dat DUIC door kan gaan met Utrechtse kwaliteitsjournalistiek? Steun ons! Word Vriend van DUIC. Je ontvangt dan leuke kortingen bij onze partners, ook krijg je toegang tot evenementen (exclusief voor Vrienden van DUIC). En als klap op de vuurpijl krijg je nu ook nog het boek ‘DUIC in 2020’ met een prachtig overzicht van het nieuws in Utrecht in het afgelopen jaar – de eerste van een reeks jaarlijkse edities.

Steun DUIC met het maken van Utrechtse kwaliteitsjournalistiek en onderzoeksjournalistiek. Met uw bijdrage kunnen we dit blijven doen.

+

50, 23x per jaar de DUIC Krant per post bezorgd

Steun DUIC en scan nu de QR-code

* ontvang je extra bij

een contributie van €50,-

Horeca Utrecht is op zoek naar collega's Vanaf heden zijn de buitenterrassen van de horeca langer open en kunnen we vanaf 06:00 uur tot 20:00 uur weer extra genieten van lekkere hapjes en verfrissende drankjes. Dat betekent dat er een groot aantal horecazaken weer op zoek is naar nieuw personeel! Ben jij op zoek naar een baan en heb je hart voor de horeca? Bekijk dan onderstaande vacatures!

VACATURE FLOORMANAGER RESTAURANT HYGGE Hygge is een Deens woord en staat voor een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Is dit ook iets dat bij jou past? Ben jij diegene die ons team gaat aansturen en wil je onze gasten in de watten leggen? Heb je minimaal 2 jaar ervaring als eerste medewerker bediening of als Floormanager? Ga dan naar hygge-utrecht.nl/ vacature en solliciteer!

VACATURE BEDIENING DE KEUKEN VAN GASTMAAL

VACATURE BEDIENING RESTAURANT C’EST ÇA

WERKEN ALS CREW MEMBER BIJ KAUAI

Alles draait om aandacht in De Keuken van Gastmaal. Aandacht voor product, aandacht voor natuur en aandacht voor elkaar. De Keuken Van Gastmaal zoekt: BEDIENING, heb jij de juiste energie om bij ons aan de slag te gaan? Een klein maar hecht team zoekt nog een bedieningsmedewerker. Ben je enthousiast, leergierig en je werkt graag in een gepassioneerd team stuur dan je cv naar info@dekeuken vangastmaal.nl t.a.v. Erik.

Wij zoeken een leuke, gezellige, flexibele collega voor in de bediening. Ervaring, leeftijd, geaardheid & afkomst is niet belangrijk. Wel bereidheid om te leren. We maken er samen 2 á 3 avonden in de week voor de gasten een feestje van en leggen iedereen in de watten.

Bij KAUAI bereiden enthousiaste medewerkers de hele dag door bijzondere wraps, smoothies, salades en ander lekkers. Instagrammable mooi, supersmakelijk en altijd gezond. Daarmee geeft KAUAI iedereen de energie om van de dag te genieten. Lijkt het jou leuk om onderdeel te zijn van ons team? Bekijk de vacature op www.peopleandfood.nl/ kauai of neem contact op met Marike Dölle, personeelszaken@peopleandfood.com of 030 – 303 55 76.

VACATURES BIJ GRAND HOTEL KAREL V Grand Hotel Karel V de plek voor een leuke bijbaan. Van portier tot afwasser en van medewerker banqueting tot stagiair bistro/restaurant. Wij bieden de leukste bijbanen aan in het centrum van Utrecht. Ben je op zoek naar een bijbaan in een vijfsterren hotel? Bekijk alle vacatures op www.karelv.nl/vacatures en solliciteer. Uitdagende baan, leuke collega’s en meer!

Mail ons op info@restaurant-cestca.nl

MENEER POTTER EN NODA ZOEKEN NIEUWE COLLEGA’S! Of je nu op zoek bent naar vast werk of tijdelijk werk, fulltime of parttime, in de keuken of in de bediening... Bij Meneer Potter en Noda is er voor ieder wat wils! Lijkt het jou leuk om onderdeel te zijn van onze teams en te werken op deze toffe nieuwe locaties? Bekijk de vacatures op www.people andfood.nl of neem contact op met Marike Dölle, personeelszaken@peopleandfood. com of 030 – 303 55 76.


3

MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD Nieuws

4 DUIC in beeld

Sfeeractie FC Utrecht

CULTUUR

Voetbalcultuur is niet voor iedereen weggelegd, maar de honderden supporters van FC Utrecht die samenkwamen om de voetballers uit te zwaaien – en te zien zijn op de volgende twee pagina’s - voor de wedstrijd tegen Feyenoord houden er wel van. Met ongelooflijk hard vuurwerk, trommels en vele fakkels ondersteunden ze het vertrekkende elftal. Helaas resulteerde dit niet in de uitslag waar velen op hoopten. Met 2 – 0 waren de Rotterdammers te sterk. Hopelijk kunnen de fans volgend seizoen weer in Stadion Galgenwaard terecht,

dat is toch het hoofdpaleis van voetbalcultuur in Utrecht. Die andere paleizen van cultuur, de musea, staan ook te springen om open te gaan. We mogen ondertussen alweer van alles; in de rij staan voor kledingwinkels in Hoog Catharijne, op het terras zitten en loeren naar giraffen in de dierentuin. De musea zijn echter nog gesloten. We vroegen enkele museumdirecteuren hoe zij hier naar kijken. Je leest er meer over in deze krant. Robert Oosterbroek

6 De Tuinwijk bestaat 100 jaar Groen buurtje viert jubileum

8 Boekhandels

DE VERANDERENDE STAD IN BEELD

Kracht van lokale boekwinkel

Cultuur / Uit 10 Uittips

Schilderij cadeau voor Volksbuurtmuseum

DOMSTRAAT

Stad / Leven 11 Op bezoek bij... Slijterij Besseling

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt.

12 Utrecht volgens... Esma Kendir

12 Utrechts gemaakt Judigje Edelsmid

13 Verdwenen horeca

1924

Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger,

2021

terwijl andere straten en pleinen juist al decennia hetzelfde blijven. In deze rubriek laten we dat zien.

Arjan den Boer over Milaan

Ga naar DUIC.nl voor

14 Puzzel

meer oude en nieuwe

Zoek de verschillen

foto’s van de stad.

Strip gemaakt door: @design_bos

Colofon REDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE 030 - 633 18 90 redactie@duic.nl

Social Media AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Arjan den Boer, Bas van Setten, Bo Steehouwer, Chantal Spaan, Charlie van Dijk en Ilana Noot ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl en redactie DUIC

ADVERTEREN Helling 13, 3523 CB Utrecht, adverteren@duic.nl Amber Smits, amber@duic.nl, 06 86 86 87 07 Thomas Hak thomas@duic.nl 06 86 80 32 22 Pierre Schoonhoven, pierre@duic.nl 06 14 41 56 56 Laura Peek, laura@duic.nl, 030 740 04 44

UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via pierre@duic.nl, 06 - 14 41 56 56

Website DUIC.nl

Facebook DUICNL

Twitter @duicnl

Instagram duic.nl

Utrecht heeft een eigen ondernemersprogramma! Utrecht bruist van de energie mede dankzij het lef, de creativiteit en de vindingrijkheid van ruim 42.000 ondernemers en nog een veelvoud aan ondernemende Utrechters. Ondernemers Gert-Jan Jansen, Julian de Keijzer en Martijn Rademakers vonden het hoog tijd om al deze ondernemende Utrechters een platform te geven waar ze hun plannen, successen, vragen en worstelingen kunnen delen met de rest van de stad. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van DUIC in Zaken, hèt ondernemersprogramma van Utrecht! Alle afleveringen zijn terug te vinden via DUIC.nl/ondernemen met o.a. gesprekken met, Burgemeester Sharon Dijksma, Fairphone, de Clique, uCrowds, Bakker Verhuur, VechtclubXL, Ondernemersfonds Utrecht, Rabobank Utrecht en nog veel meer! GERT-JAN JANSEN PRESENTEERT WEKELIJKS EEN NIEUWE AFLEVERING OP DUIC.NL/ONDERNEMEN

Voel je je aangesproken en wil je ook een keer onze gast zijn? Mail ons! diz@duic.nl


4

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC IN BEELD

Het terras op

M

Fotografie: Robert Oosterbroek

et zwaar vuurwerk, fakkels en rookpotten kwamen honderden supporters van FC Utrecht zondag 23 mei samen bij Stadion Galgenwaard. Die dag speelde de club tegen Feyenoord in Rotterdam. Het was niet zomaar een wedstrijd, maar de finale van de play-offs. De winnaar kreeg een Europees ticket. Na de afgelastingen van de beker-

finale vorig jaar, ook tegen de club uit 010, kon dit een mooie revanche worden. Ondanks de massale steunbetuigingen bij het vertrek van de voetballers – waarbij de gemeente en politie even een oogje toeknepen wat betreft de coronamaatregelen – lukte het FC Utrecht niet om te winnen. Met 2 – 0 was Feyenoord deze keer te sterk. a


MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

5


6

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

De échte Tuinwijk bestaat 100 jaar Aan de rand van de stad en omringd door weilanden werden ruim een eeuw geleden plannen gemaakt voor een nieuwe buurt in Utrecht. Een grote groep arbeiders die voornamelijk werkten bij de spoorwegen ging samen aan de slag om een eigen wijk te maken. In 1921, precies honderd jaar geleden, stonden de eersten huizen in De Tuinwijk.

Tekst: Robert Oosterbroek / Fotografie: Chantal Spaan

O

m het gelijk even op te helderen, De Tuinwijk ligt in de gelijknamige Utrechtse buurt Tuinwijk. Maar de verschillende woningblokken die oorspronkelijk De Tuinwijk vormden liggen tussen de huidige Van der Mondestraat, Zwaluwstraat, Willem Arntszkade en Gerard Noordstraat. Hoewel de geschiedenis van het buurtje wellicht niet bij veel mensen bekend is spreken deskundigen in een gemeentelijk onderzoek uit 2008 van een complex van algemeen belang, ‘vanwege zijn cultuurhistorische waarde als karakteristiek woningbouwcomplex voor spoorwegpersoneel en vanwege de historische verbondenheid van Utrecht en de spoorwegmaatschappijen’. Maar wat is dat dan voor buurt? Zoals bovenstaande uitspraak – uit het rapport over de buurt van Marijke van den Heuvel – al weergeeft is het een bijzondere woonwijk. Net zoals er nu, in tijden van een woningcrisis, druk gesproken wordt over het moderne Merwede waren er rond 1900 ook nieuwe gedachten over woningbouw. In die tijd puilden steden eveneens uit, woonden veel gezinnen in kleine arbeiderswoningen veelal zonder tuin en onder slechte hygiënische omstandigheden. Tijd voor vernieuwing, dachten verschillende stedenbouwkundigen. Overgewaaid van de Britse garden city, ontstond het idee voor de tuinwijken; buurten met een dorps karakter met veel ruimte voor groen.

Monumentale poort op de Melis Stokestraat

Ook in Utrecht leefden deze plannen. J.P. Fockema Andreae schreef in 1912 in zijn boek De hedendaagse stedenbouw al over de positieve effecten van tuinwijken op haar bewoners. Een paar jaar later was hij burgemeester van Utrecht. In buurgemeente Zuilen, tegenwoordig onderdeel van de stad, werden ook tuinwijken gebouwd: De Lessepsbuurt en Elinkwijk. De verschillende tuinwijken in Nederland zijn overigens niet allemaal volgens precies hetzelfde model gebouwd. De aanloop naar de bouw van De Tuinwijk kent ook een warrige geschiedenis. De groep arbeiders, die verenigd waren onder de noemer De Tuinwijk, liet in 1917 een ontwerp maken door directeur van Gemeentewerken A.H. Op ten Noort. Hij vertrok echter een jaar later. Daarop werd besloten het architectenduo Albert Kool en Albert van Rood in te huren. Volgens het ontwerp kwamen er 180 woningen, waren er meerdere typen huizen en verscheidende winkels. In 1921 begon de bouw van De Tuinwijk. Bakstenen van de Inktpot Een intrigerend verhaal gaat over de herkomst van de stenen. Het verhaal doet de ronde dat de wijk gebouwd is met stenen die afkomstig zijn van de Inktpot. De NS had twee steenfabrieken gekocht voor de productie van stenen voor het bekende gebouw aan het Moreelsepark. Vereniging De Tuinwijk, waarvan de leden dus veel banden hadden met de spoorwegen, wilde van de

NS bakstenen overkopen. De gemeente zag dit echter niet zitten, omdat het zou gaan om onderhandse afspraken. Uit het onderzoek van Van den Heuvel uit 2008 blijkt dat het niet meer terug te vinden is waar de bakstenen nou precies vandaan komen. Mogelijk toch van de Inkpot, maar dan wel zonder toestemming van de gemeente. Ze noemt de overeenkomsten tussen de bakstenen van Tuinwijk en de Inktpot opvallend: “beide van een donkere, rode kleur. Bovendien zijn bij de Inktpot om de kosten te drukken mondstenen - ook wel misbaksels genoemd - gebruikt voor de muren in het park. Het zijn bakstenen die tijdens het bakproces te dicht bij de mond van de oven hebben gelegen en die daardoor misvormd en zwartgeblakerd zijn. Ook woningbouwvereniging De Tuinwijk heeft deze misbaksels gebruikt in de muurtjes langs de voortuinen.” Toen de eerste bewoners hun intrek namen in de nieuwe buurt troffen ze comfortabele huizen aan, die wel wat duurder waren dan gebruikelijk in die tijd. Er werden huren gerekend van 500 gulden. Anders dan bij menig andere tuinwijk hebben niet alle woningen een eigen tuin, omdat er boven- en benedenwoningen zijn. Ook zijn de architecten erg geïnspireerd door de

De Tuinwijk eind jaren 20. Bron: Het Utrechts Archief

Amsterdamse School. Het oorspronkelijke plan van de wijk was ook veel groter, het terrein liep helemaal door tot aan de Kardinaal de Jongweg. Maar het ontwerp is nooit verder uitgerold. De wijk zelf is eigenlijk weinig veranderd de afgelopen decennia. De vier winkels zijn wel allemaal gesloten, de meeste zijn al tot woningen omgebouwd. Op een na, maar dat gaat binnenkort gebeuren. De laatste jaren diende dit pand op de Van der Mondestraat als fietsenstalling – waarboven nog mensen woonden - voor de buurt. Het gehele hoekpand is recent verkocht. De 193 vierkante meter had een vraagprijs van 700.000 euro. De directe omgeving van De Tuinwijk is natuurlijk wel gigantisch anders geworden. Hele wijken zijn er nog omheen gebouwd. Een opvallende verandering is de demping van het Zwartwater direct naast de buurt. De Willem Arntszkade lag, zoals de naam ook al doet vermoeden, aan het water. Maar het Zwartewater werd eind jaren 60 en begin jaren 70 volgestort. Van de woonblokken zijn veel van de unieke architectonische elementen, als bijzondere smeedwerk, bloembakken aan de woningen, mooi houtwerk en uniek metselwerk bewaard gebleven. Het is de moeite waard om de buurt te bekijken. a


Advertenties MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

7

Minder inkomen door corona?

TONK is verrui md: m inde voorw aarde r n, m

eer ge

ld

! Baan verloren? Lager loon? Onderneming ligt stil?

Vraag TONK aan: geld voor uw huur of hypotheek

Utrecht.nl/ tonk

Wij zijn op zoek naar: In gesprek met bewoner Doete Regts Doete Regts woont sinds 2010 op de Bucheliusstraat 1 in De Tuinwijk. Bij haar deur hangt een minibibliotheek. Dagelijks halen mensen er een boek uit, of wordt er een exemplaar in gestopt. Doete woont al meer dan 35 jaar in Utrecht, ze heeft vele huizen en straten gezien. Ze woonde 20 jaar in de binnenstad. “Ik heb nu voor het eerst een tuin. Overdag spelen er kinderen op straat. Hier is het heerlijk rustig in de nacht. Dat was in het centrum soms wel anders.” Doete heeft het naar haar zin in de wijk. “Het is een gemengde buurt, met alleenstaanden, jonge gezinnen, ouderen, arbeiders en kunstenaars.” Als ze haar voordeur uitstapt kijkt ze uit op de monumentale poort op de Melis Stokestraat. Boven die poort staat het jaartal 1921. “Ik heb daar altijd op uitgekeken en mij gerealiseerd dat de wijk dit jaar 100 jaar bestaat.” Samen met andere buurtbewoners werd er besloten om dit jubileum te vieren. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen kan dat voorlopig alleen nog kleinschalig maar de hoop is dat er later dit jaar toch nog een buurtfeest georganiseerd kan worden. Tot die tijd zijn er wel activiteiten. “Zo hebben enkele buurtbewoners op 29 mei een groendag georganiseerd. Die dag kunnen bewoners zelf aan de slag in de wijk om de buurt groener te maken. Ook is er geld geregeld van Portaal en de gemeente om de in totaal 89 bloembakken van onze wijk aan de straatkant te vullen met geraniums.” Naast de groendag staan er nog meer activiteiten op de planning. “Ook wordt er een kunstroute georganiseerd en wordt de tentoonstellingsruimte bij de buurtstalling ingericht met foto’s uit de wijk.” Doete zelf is bezig om enkele stolpersteine te laten plaatsen in de wijk. Haar vader heeft ook in een concentratiekamp gezeten. Deze gedenktekens, ook wel struikelstenen genoemd, worden op tal van plekken in Europa voor huizen gelegd van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Doete is het archief ingedoken en heeft enkele adressen in de wijk, op de Burmanstraat en de Willem Arntszkade, gevonden waar de gedenkstenen geplaatst kunnen worden. “Ook ben ik in contact gekomen met een buurtbewoner wiens opa in het verzet zat. Hij is overleden in mei 1945 in Bergen-Belsen. Daar willen we ook graag een steentje voor plaatsen.” De groendag, kunstroute en steentjes zijn enkele van de activiteiten die de komende tijd moeten plaatsvinden. “Iedereen die wat wil organiseren kan iets oppakken, dus er komen vast nog meer dingen op de agenda.”

BEHEERDER VOOR WELZIJNSORGANISATIE WVT

&

SOCIAAL CULTUREEL WERKER VOOR WELZIJNS ORGANISATIE WVT

LOCATIE: BILTHOVEN UREN PER WEEK: 20

LOCATIE: BILTHOVEN UREN PER WEEK: 28

Kijk op www.vvsowvt.nl voor meer informatie.

alz... wat

je niet meer weet wat je net gelezen hebt? 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Geef nu voor meer onderzoek, zodat dementie niet jouw toekomst wordt. stopdementie.nu

Scan de code en doneer gemakkelijk online!


8

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHTSE BOEKHANDELS

‘Als je het me vorig jaar rond deze tijd had gevraagd, had ik gezegd: dit was het’ Tekst: Ilana Noot / Fotografie portret: Ilvy Njiokiktjien Langzamerhand worden voor verschillende sectoren de gevolgen van de coronacrisis voor de lange termijn duidelijk. Zo ook voor de boekensector. De Universiteit Utrecht publiceerde onlangs een onderzoek naar hoe de veerkracht van de boekensector tijdens en na de coronacrisis versterkt zou kunnen worden. De onderzoekers doen daarin aanbevelingen aan de boekensector, onder meer op het gebied van online verkoop, vergoedingen aan auteurs, samenwerking binnen de sector en leesbevordering onder jongeren. DUIC sprak met Marischka Verbeek van de Utrechtse boekwinkel Savannah Bay over de coronacrisis, het rapport en de toekomst van de boekwinkels.

H

et rapport richt zich op de eerste coronaperiode, van maart tot december vorig jaar. “Als je me vorig jaar rond deze tijd had geïnterviewd, had ik gezegd: dit was het”, zegt Marischka Verbeek van Savannah Bay. “Als ik nu terugkijk dan is die allereerste periode het heftigst geweest voor ons. Er was toen nog geen lockdown, maar wel een soort psychologische lockdown. Mensen waren in april en mei vorig jaar echt heel bang om de stad in te gaan. Het werd in één keer super stil, de straten waren uitgestorven. Dat is zelfs in de lockdown sinds half december niet meer zo geweest”, legt Verbeek uit. Maar niet alleen het wegblijven van

klanten maakte het een lastige tijd voor Savannah Bay. “Ik weet nog goed dat de maatregelen werden afgekondigd. Ik zat met mijn winkelmanager achter de computer en we zagen in de mail alleen maar afzeggingen binnenstromen.” Meer dan de helft van de omzet van Savannah Bay komt van verkoop op locatie, zoals evenementen en congressen, legt Verbeek uit. “Die hele poot onder onze omzet viel in één keer weg en daar kwam niet meteen iets voor in de plaats. Wij gingen dus helemaal in het begin van 100 naar bijna 0. We zijn een kleine boekwinkel en hebben weinig vet op de botten.” Ook vanuit de rest van de sector werden

al tijdens de eerste lockdown noodsignalen uitgezonden, maar acute rampen in boekenland bleven tot nu toe uit, schrijven de onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Dat beaamt ook Verbeek. “Eigenlijk hebben we het na de eerste klap wonderbaarlijk genoeg veel beter gedaan dan we verwachtten en vreesden. Het was heel hard werken omdat iedereen online ging bestellen en die pakketjes ook verstuurd moesten worden, maar uiteindelijk hebben we zelfs meer omzet gedraaid dan in 2019.” Savannah Bay heeft zich tot nu toe goed staande kunnen houden. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? “We hadden de mazzel dat we net onze webshop helemaal hadden herzien, dus die konden we meteen inzetten. Na een maand of anderhalf zag je dat mensen de weg naar onze webshop begonnen te vinden, zowel bestaande klanten als nieuwe klanten. De actie #steunjeboekhandel die in januari werd opgetuigd, heeft daar zeker aan bijgedragen. “Het was bijna drukker dan met kerst, qua bestellingen.” Ook andere externe factoren gaven Savannah Bay een welkom duwtje in de rug. “Wat ook van invloed was, en dat is denk ik echt specifiek voor Savannah Bay, is dat eind mei en begin juni de Black Lives Matter-discussie op gang kwam. Toen is bij ons de boel echt ontploft, omdat heel veel mensen die Savannah Bay nog niet kenden zich afvroegen waar ze over dat onderwerp nou meer konden vinden. Ja, dan kom je toch vrij snel bij ons uit, omdat we op dat gebied de specialist zijn. De actualiteit en acties als #steunjeboekhandel hebben ons gered. En natuurlijk de loyaliteit van de klant. Zelfs winkels in Utrecht die nog geen webshop hadden kregen via de mail en telefoon zo ontzettend veel bestellingen.” Het rapport noemt als positief effect van de coronacrisis versnelde digitale innovaties. Hoe is dat bij Savannah Bay gegaan? “Los van de webshop zijn we meer, maar vooral professioneler gaan communiceren via sociale media. Voorheen gooiden we alles wat we leuk vonden op een van de sociale media, maar sinds corona zijn we meer na gaan denken wat de klant wil weten nu hij niet in de winkel kan komen. We zijn veel gerichter gaan werken, met dank aan een nieuwe stoet vrijwilligers. Er zaten natuurlijk heel veel mensen thuis uit de culturele sector. Die zeiden: nou, mijn werk houdt even op, dus ik kom jullie wel helpen. Toen hadden we ineens een booming

social media-team dat van alles wist waar ik geen verstand van heb”, legt Verbeek uit. “Op Instagram hadden we zo’n driehonderd volgers en we naderen nu de drieduizend. Daar zit dus ook echt ons publiek.” Die omslag in de communicatie was voor Verbeek overigens niet helemaal vanzelfsprekend. “Ik heb heel lang gezegd, ik wil geen livestreams, omdat ik het koud en afstandelijk vind, maar nu heb ik tijdens de Boekenweek toch twee livestreams gepland staan. Je wil iets doen en dat kan nog niet in de winkel, dus we doen het toch maar wel nu. Maar mijn hart ligt toch bij een volle winkel waar mensen ademloos naar de schrijver zitten te luisteren en daarna meteen met elkaar in gesprek kunnen.” Doordat fysieke boekhandels tijdens de lockdown (deels) gesloten waren, zagen ze volgens de onderzoekers veel omzet naar digitale verkoopplatforms als bol.com gaan. Hoe kijk jij daar tegenaan? “Die verschuiving betekent dat op een gegeven moment de diversiteit in je winkelaanbod verdwijnt. Ik geloof wel dat dat een acuut gevaar is. Maar het gaat ook om diversiteit in je literatuuraanbod. Wij praten met de klant en raden vervolgens een boek of genre aan dat diegene nog niet kent. Dat zit vaak net een beetje buiten de comfortzone van de klant en het zijn niet de bestsellers. Als dat helemaal weg zou vallen, dan kan je een genre als bijvoorbeeld poëzie bijna opvegen”, stelt Verbeek. “De diversiteit van het aanbod komt door online verkoop op grote platforms wel in gevaar. Net als de deskundigheid. Als je kijkt naar onze specialisaties, zoals queer literatuur of boeken over Black Lives Matter, dan kan ik tegen een klant zeggen: je zou dit moeten lezen, dit past bij de fase waar je nu bent en waar je vandaan komt. En zo raden wij allerlei klanten allerlei boeken aan. Ik geloof nooit dat zoiets door een algoritme vervangen kan worden.” Kan samenwerking binnen de boekensector zorgen voor een stabielere toekomst? “Ik merk in Utrecht wel dat boekwinkels weinig samenwerken en dan niet omdat we dat niet willen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, maar opereert wel op zijn eigen eilandje. Iedereen vindt voortdurend zelf het wiel uit, terwijl we veel meer samen hadden kunnen werken. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met zoveel honderd pakketten versturen? Dat soort samenwerking komt er dan niet van, want je bent allemaal zo


Advertenties MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

9

Als single een huis kopen in Utrecht? Kansloos!

D

e woningnood in Utrecht is hoog. Enorm hoog. Zoek je met z’n tweeën een woning, dan maak je met twee goede salarissen nog wel een kans. Ben jij een doorstarter, ook dan is het waarschijnlijk met jouw overwaarde geen probleem. Wil jij op dit moment in je eentje een woning kopen? Als je 3 keer modaal verdient en/of rijke ouders hebt, moet het lukken. Heb je dit niet? Dan ben je zo goed als kansloos. Onze samenleving is ingesteld op gezinnen en stellen. Dat is de norm. Toch is in Utrecht 52% van alle huishoudens alleenstaand. Dit is een groot onderdeel van de enorme woningnood. Je hoorde het goed, 52% van alle huishoudens in Utrecht is single. Dat is toch bizar? Hierdoor wonen steeds meer mensen noodgedwongen in te dure huurwoningen of op hun 30ste nog steeds samen met vrienden in een kamer.

hard bezig met de boel draaiende houden. Dat is jammer. De boekwinkels mogen wel meer gezamenlijk hun stem laten horen. We hebben echt zoveel mooie boekwinkels in de stad. Dat is best bijzonder. Ik hoop dat we dat kunnen gaan laten zien als we allemaal weer een beetje uit deze fase zijn. Tot nu toe overleven we het nog en dat moet ook zo blijven.” Naast samenwerking tussen boekhandels onderling vindt Verbeek ook samenwerking met auteurs belangrijk. “Ik maak, naast de gewone loonmaatregel, dan ook dankbaar

Nederlandse kabinet handelt? “Ik kan me voorstellen dat de regering op dit moment belangrijkere dingen aan het hoofd heeft, maar ik ben wel kritisch over de manier waarop in het algemeen over cultuur wordt gedacht. Er is altijd strijd over of boekhandels een onderdeel zijn van de cultuursector of retail. We zitten natuurlijk op het snijvlak, maar de economische kant wordt bijzonder vaak benadrukt. Dat je gewoon retailer bent en je maar moet redden, dus. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat een fysieke plek in de stad veel waarde heeft en dat moet beschermd worden.

Het grootste aantal zoekers op de woningmarkt zoekt een woning tussen de € 375.000 en € 400.000. Het liefste willen mensen 5 slaapkamers en bij voorkeur 100 m2 of groter. Het allerliefste hebben we een woonhuis in plaats van een appartement en ook buitenruimte is heel erg belangrijk. Deze eisen en dit budget is kansloos in Utrecht. Als starter met een modaal salaris kun je op dit moment € 170.000 lenen. In Utrecht en 15 km er omheen kun je alleen een studio komen in een woonvereniging met beperkte financieringsmogelijkheden. Onze starters moeten uitwijken naar Friesland, Groningen, Zeeland, Overijssel of Limburg. Pas daar kunnen we wensen en budget verenigen. In Nederland hebben we relatief veel vierkante meters per persoon. We hebben gemiddeld maar liefst 65 vierkante meter per persoon tot

Een tweede bedreiging die het rapport noemt voor de boekensector is ontlezing bij jongeren. Zie jij dat ook zo? “Leesbevordering bij jongeren leeft zo ontzettend binnen Utrecht. Iedereen ziet hoe het misgaat, het is echt een grote dreigende wolk. City of Literature is nu, met heel veel verschillende partners - van festivals, tot onderwijsmensen, tot gemeente - bezig met het opzetten van een leesbevorderingsproject. Je ziet bij ons allemaal een enorme drive om dat binnen Utrecht aan te pakken. Ik ben heel benieuwd, het staat nog heel erg in de kinderschoenen, maar er gaan wel mooie dingen gebeuren.” In Frankrijk is tijdens de coronacrisis 30 miljoen euro uitgetrokken, zodat fysieke boekwinkels de vaste lasten konden betalen. Hoe kijk jij naar de manier waarop het

We zien bij onze single starters voornamelijk de vraag naar een goede thuiswerkplek, een goede buitenruimte en bij voorkeur een open keuken. Starters willen vooral iets opbouwen en een eigen plek creëren. Het gat met huren en kopen wordt steeds groter. We moeten kantoorgebouwen transformeren, kleinere appartementen creëren met meer gedeelde voorzieningen. Zo kunnen onze starters gaan bouwen aan hun toekomst, kunnen ze faciliteiten delen en kunnen we op minder vierkante meters meer starters kwijt. Lieve Gemeente Utrecht, zullen we samen sparren? Wij zitten vol goede ideeën. Zo kunnen onze single starters ook in Utrecht blijven wonen.

Lindy Hendriks is makelaar in Utrecht bij Gusto Casa. Wil jij graag in contact komen met Gusto Casa? Dat kan via 030-2513250 of info@ gustocasa.nl. Kijk ook eens op de website: www.gustocasa.nl

'Ik merk in Utrecht wel dat boekwinkels weinig samenwerken' gebruik van de steun bij het Letterenfonds en de KBB (Koninklijke Boekverkopers Bond, red.). Daar kan je met auteurs een aanvraag doen. Daarmee worden vooral de auteurs betaald, maar dat is voor een boekwinkel ook heel belangrijk omdat je dan evenementen met schrijvers kan blijven organiseren. Dat is wel heel fijn. Discussies over boekwinkels gaan bijna altijd over de band met de klant. Die is heel belangrijk, maar de band met schrijvers is minstens zo belangrijk. We hebben de schrijvers soms nog wel meer gemist dan de klant.”

onze beschikking. Ter vergelijking, onze oosterburen hebben gemiddeld 46 vierkante meter ter beschikking. We zijn in Nederland dus met onze wensen relatief verwend. Maar er is een enorme woningnood. In de steden hebben we relatief minder m2’s tot onze beschikking. Maar kunnen we hier niet de grote leegstaande kantoorlocaties ombouwen. Grote gedeelde rooftopterrassen en inpandige gezamenlijke thuiswerkplekken? Dan kunnen we veel meer starters huisvesten en toch aan de vraag voldoen?

Dat geldt overigens niet alleen voor boekwinkels. Ik hoop dat de overheid meer oog krijgt voor het sociale aspect van de detailhandel in het algemeen. Naast Savannah Bay zit bijvoorbeeld een wolwinkel. Daar komen zoveel mensen samen om informatie uit te wisselen en te breien. Daar is eigenlijk dezelfde uitwisseling van verhalen en ervaringen als bij ons. Mensen komen er een beetje op adem.” Het rapport waarschuwt wel voor de toekomst. De onderzoekers denken dat er veel faillissementen aankomen als de effecten van de steunpakketten van de overheid uitgewerkt zijn. De echte klappen moeten dus nog vallen. Hoe zie jij dat? “Er is heel lang tegen ons gezegd: ‘bestaan jullie nog?’ Als een soort fossiel dat er op wonderbaarlijke wijze nog steeds is. Nu is het veel vaker: ‘Oh, zoek je dit boek? Dan moet je bij Savannah Bay zijn’. Dat geeft ons veel zelfvertrouwen. Dat we dit doorstaan hebben geeft sjeu naar de toekomst toe. Maar, zoals het rapport ook zegt, de spannende tijd komt eigenlijk nog. Toen we net weer open waren, zakte het weer even in en we mogen nog steeds niks organiseren. Ik denk dat voor de Nederlandse boekwinkels de komende periode heel belangrijk wordt. Het is wel spannend. Ik ben heel benieuwd wat de zomer gaat doen.” a

€19,-

€17,-

€10,-


10

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Zelfs met het land in gedeeltelijke lockdown zijn er nog leuke dingen te doen. Wel kan het voorkomen dat programma’s wijzigen kort voor aanvang. Bekijk daarom online altijd de laatste informatie. Deze editie veel aandacht voor de Boekenweek

Splinter Chabot opent de Boekenweek

De Upbeatles Utrecht Quiz ter ere van tien jaar DUIC!

Wanneer: Zaterdag 29 mei om 10.00 uur Waar: Broese Prijs: Gratis

Wanneer: Woensdag 9 juni van 20.00 tot 23.00 uur Waar: Online, via een livestream van Upbeatles Prijs: Gratis, maar een donatie is altijd welkom

Hoera! Op 9 juni bestaat DUIC tien jaar! Ter gelegenheid van onze tiende verjaardag organiseert Upbeatles samen met ons een quiz over ons stadsie. In uiteenlopende rondes wordt je kennis over de stad, de inwoners en natuurlijk tien jaar DUIC getest. Deelnemen kan met een team, maar natuurlijk ook alleen. Onder alle deelnemers worden leuke prijsjes verloot. Bekijk de Facebookpagina Upbeatles Utrecht Quiz ivm 10 Jaar DUIC voor meer informatie.

Splinter Chabot opent zaterdag niet alleen de door corona uitgestelde Boekenweek, hij wordt ook geïnterviewd, onder meer over zijn boek Confettiregen. Confettiregen is volgens Broese ‘een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal’. Velen vinden het een boek vol herkenning. Na het interview volgt een signeersessie. Aanmelden kan via klantenservice@broese.nl. Er is plek voor 30 mensen.

Babs Gons is eregast bij Savannah Bay

In gesprek met Roxane van Iperen en Hanna Bervoets Wanneer: Maandag 31 mei van 20.00 tot 21.45 uur Waar: Online, via een livestream van Bibliotheek Utrecht De Boekenweek heeft dit jaar als thema Tweestrijd. Het boekenweekgeschenk Wat wij zagen werd geschreven door Hanna Bervoets en het essay, De genocidefax, door Roxane van Iperen. Bibliotheek Utrecht interviewt hen beiden. Een avond over hart, hoofd, onderbuik en gezond verstand in de literatuur. De livestream van het interview is te bekijken via Vimeo en YouTube. Links daarnaar staan op de website van Bibliotheek Utrecht.

Wanneer: Vrijdag 4 juni om 20.00 uur Waar: Online, via een livestream van Savannah Bay Prijs: 20 euro Schrijver, performer, theatermaker, docent en ‘koningin van het spoken word’, Babs Gons is het allemaal. Tijdens de Boekenweek is Gons eregast van boekwinkel Savannah Bay. Tijdens een livestream wordt zij geïnterviewd over haar pas verschenen bundel Doe het toch maar. Aanmelden voor de livestream kan via de website van Savannah Bay. Wie dat doet, krijgt een exclusieve link naar de livestream op YouTube. Na afloop ontvang je ook nog een gesigneerd exemplaar van de bundel en een Boekenweektas.

Advertentie

Marja is vrijwilliger bij U Centraal:

‘Mensen zijn bewonderenswaardig open’ Marja Bakker (68) helpt als financieel vrijwilliger bij Stichting U Centraal inmiddels al zeven jaar Utrechters met het op orde houden van hun administratie. Ze bespreekt met hen waar ze nu staan en hoe nu verder te gaan. Marja zorgt dat mensen meer overzicht krijgen over hun financiën en minder geldzorgen. Soms gaat ze thuis bij hen langs, ze geeft een paar keer per jaar cursussen en een keer per week ondersteunt ze inwoners op de locatie van Buurtteam Lunetten.

Als financieel vrijwilliger doet Marja niet de administratie van haar cliënten, maar ze biedt tijdelijk haar hulp aan. Bijvoorbeeld door samen met hen post te lezen en te sorteren, te helpen met toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst of samen een overzicht te maken van inkomsten en uitgaven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat cliënten weer zelfstandig hun administratie en geldzaken op orde kunnen houden.

om hun verhaal te delen. “Dat gebeurt spontaan. Iedereen heeft door dat ze daar zitten met dezelfde reden: om wat te leren. En mensen voelen zich vrij om alles te vertellen: er wordt niet over elkaar geoordeeld.” Zelf leert Marja ook van haar vrijwilligerswerk. “Ik leer zelf dat iedereen in een eigen tempo stappen moet zetten. Bij de een is bewustwording het doel, bij de ander een compleet uitgewerkte administratie.”

het merendeel op of net boven het minimuminkomen.” Zo ontmoette ze tijdens een van de cursussen een vrouw die met haar gezin moest rondkomen van tachtig euro per week. “Het is ontzettend knap als je daar (noodgedwongen) van kunt rondkomen”, zegt Marja. “Die mensen zeggen vaak: ‘Als het moet, kan het’. Een heleboel van hen houden ook gewoon hun humor. Ze zijn niet alleen maar aan het klagen.”

Cursussen geven is iets dat Marja goed bevalt. “De interactie is fijn en meestal vormen de cursisten een hechte groep waarin ze elkaar helpen. Ze zijn bewonderenswaardig open over hun problemen.” Cursisten leren heel veel van elkaar, zegt Marja. “Mensen die in principe wel voldoende geld hebben, leren van mensen die al jaren van het absolute minimum rondkomen. De cursisten geven elkaar tips over besparen en manieren om je administratie bij te houden. Want uiteindelijk moet iedereen het op zijn eigen manier doen.”

Maar wat ze nog veel belangrijker vindt, is dat ze leert hoe wet- en regelgeving uiteindelijk in de praktijk uitpakt en wat voor nadelige gevolgen die soms op mensen heeft. “Je probeert mensen te helpen in het oerwoud van regels. En je probeert hulpmiddelen aan te reiken om meer grip te krijgen en te houden op je financiële situatie. Of je bevestigt mensen dat ze het al heel goed doen, want ook dat is vaak het geval.”

Dat geldt ook voor een van haar eerste cliënten. “Die man zat behoorlijk in de schulden, zonder een goede mogelijkheid om daar op afzienbare termijn uit te komen.” Zijn situatie heeft indruk op Marja gemaakt. “Ik maakte voor het eerst het fenomeen mee van stapels ongeopende post. Samen spitten we alles door en zochten uit om welke schulden het precies ging.” Het maakte indruk op Marja dat hij ondanks alles niet bij de pakken neer ging zitten. “Een tijd later fietste ik door de stad en hoorde ik heel hard ‘Hee Marja’. Dat was hij. Hoe moeilijk zijn situatie ook was, hij bleef positief. Mensen zijn toch in staat om ervoor te zorgen dat ze door kunnen leven.”

Oerwoud van regels Marja hoeft de cursisten niet aan te moedigen

‘Ontzettend knap’ Tot nu toe werkte ze bijna haar hele leven in de IT (Informatietechnologie). “Dat was altijd met mensen die redelijk tot goed verdienden. Dan is dit een hele andere wereld. Hier leeft

OVER U CENTRAAL Welzijnsorganisatie U Centraal helpt inwoners van Utrecht met informatie en ondersteuning. Bijvoorbeeld als het gaat om vragen of zorgen over wonen, (mantel)zorg, geld, persoonlijke ontwikkeling of sociaal contact. Beroepskrachten en vrijwilligers denken mee en kijken samen met de inwoner wat hem of haar verder helpt. Wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op via: U Centraal 030 - 236 17 70 vrijwilligers@u-centraal.nl www.u-centraal.nl Bij het vrijwilligerswerk volgt U Centraal de RIVM-maatregelen nauwgezet op. Afhankelijk van de mogelijkheden wordt de hulp op afstand of op locatie geboden, altijd in overleg met de cliënt en de vrijwilliger.


11

MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

OP BEZOEK BIJ SLIJTERIJ BESSELING OP DE KANAALSTRAAT

‘Ik ben altijd wel verbonden geweest met de winkel’ Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Bas van Setten

Slijterij Besseling zit al bijna vijftig jaar op de Kanaalstraat. In 1973 opende de opa van Kasper, de huidige eigenaar, zijn wijntapperij op de hoek op nummer 65. Kaspers vader, Jan Besseling, ging bij zijn vader in de zaak werken en nam die uiteindelijk van hem over. Inmiddels staat de derde generatie in de winkel. DUIC bracht een bezoekje aan dit Utrechtse familiebedrijf.

S

inds afgelopen januari is de 30-jarige Kasper Besseling de volledige eigenaar. “Tot aan de laatste fles”, zegt Kasper. Hij is nu een jaar of zes fulltime betrokken bij de zaak. “Vroeger ging ik als klein jochie al wel mee naar de winkel. Dan bracht mijn moeder me en mocht ik een paar uurtjes ‘werken’ bij papa. Flesjes afstoffen bijvoorbeeld. En ook als er een keer bijgesprongen moest worden, deed ik dat. Of als er een grote bestelling ingepakt moest worden, zaten mijn moeder en ik aan de keukentafel flesjes in te pakken. Ik ben eigenlijk altijd wel verbonden geweest met de winkel, maar ik heb ook een hele tijd iets anders gedaan.” Voordat hij fulltime bij zijn vader ging werken, was hij landmeter. Maar werken voor een baas was niets voor hem en ook de economische crisis hielp niet mee. Hij heeft nooit druk gevoeld om de winkel over te moeten nemen. Zijn vader heeft weleens geroepen: ‘Had ik toch niet ooit iets anders moeten gaan doen?’ Hij vroeg zich af of hij wel is gaan doen wat hij wilde, zegt Kasper. “Ik blijf van die vaste keuzes lastig vinden, maar zo voelt het als je zoiets gaat doen. Als een definitieve keuze waar je niet meer vanaf zou kunnen, maar zeker nu is het normaal om van baan te switchen en je om te scholen. Vroeger was je ‘de zoon van de slijter’ en dan werd je dat ook gewoon. Die druk was er bij ons nooit. Maar het heeft er altijd al wel in gezeten dat ik voor mezelf wilde werken. Dat riep ik vroeger al.”

Houten vaten Qua interieur is er weinig veranderd. De houten vaten, die nu rechtop staan, werden vroeger gebruikt om wijnen uit te tappen. De bovenkanten zijn schoolbordzwart. Met een krijtje kon er zo op worden geschreven wat erin zat. In de zaak hangt nog een zwart-witfoto van Kaspers opa voor de oude houten vaten terwijl hij een glas wijn omhoog houdt. Op diezelfde plek achterin de zaak staat nu een stellage van houten kistjes met daarin grote glazen potten. De opstelling is een knipoog naar de tijd dat de houten vaten er nog stonden, legt Kasper uit. “Alleen vroeger deden we het met sherry, port en wijn. Nu zijn het meer houdbare dingen. Wat kleinschaliger en in glas.” In de glazen vaten zitten onder meer whisky, rum en gin die hij zelf heeft geblend. Samen met Arnaud Verbeek, voormalig eigenaar van restaurant Noir op de Lange Nieuwstraat, maakte hij zo bijvoorbeeld een zwarte gin. “Je hebt veel merken die blends maken. Dan wordt er een whisky gemaakt van zestien verschillende whisky’s. Ze destilleren de drank niet zelf, maar kopen al die whisky’s in en gooien dat in bepaalde verhoudingen bij elkaar. Zo wordt het hun eigen whisky. Wij dachten: dat kunnen we ook wel doen. Niemand heeft dit. Het zijn eigen imports en die blenden we.” Hoewel hij het niet heel moeilijk vindt, was het de eerste keer best ingewikkeld. “Daar heb ik weken over gedaan. Met wat vrienden en mijn vader hebben we geproefd en gingen

we met maatbekertjes aan de slag. Met z’n allen probeerden we erachter te komen wat lekker was.” Elektromotor Qua assortiment zijn er de afgelopen jaren wel wat dingen veranderd. Zo hebben ze een ander assortiment opgebouwd dan de grote ketenslijters. Op de planken staan onder meer twaalf soorten Georgische wijn, het oudste wijnland ter wereld. “Je beweegt altijd mee”, zegt Kasper. “Die speciaalbieren bijvoorbeeld. Vroeger hadden we een kratje La Chouffe en een kratje La Trappe en dat was het wel. Dat heb je met gin ook: dat was ineens hip. Mijn vader snapte daar helemaal niks van: wat moet je met een fles gin van veertig euro? Dat gaat niemand toch kopen, dacht hij. Maar ik heb nu wel 25 soorten staan, waarvan de helft rond de veertig euro is.” Iets dat nog wel precies hetzelfde is, staat op de toonbank. Kasper klopt op de bovenkant van de grote oude kassa. “Deze hebben we sinds 1973.” Het is dezelfde kassa waar je linksonder op de foto van zijn opa een deel van ziet. De elektrische kassa met een slinger aan de zijkant is nog in zijn oude staat. Die is de afgelopen tientallen jaren elke dag gebruikt, daarom doet die het nog, denkt Kasper. “Er zit een elektromotor in om de tandwielen aan te drijven. In principe werkt die op stroom, maar die viel vroeger nog weleens uit. En dan kon je met de slinger verder.” Toen zijn opa de kassa overnam,

was die al tweedehands. “Die gaat ondertussen al vijftig jaar mee.” Over de rooie Net zoals Kasper, deed zijn opa eerst ander werk voordat hij de slijterij opende. “Mijn opa begon best laat met de zaak. Hij zat eerst als vertegenwoordiger in het witgoed. Dat was hij helemaal zat: rennen, vliegen en elke dag gebeld worden. Dus van de ene op de andere dag zegde hij zijn baan op. Mijn oma was helemaal over de rooie, want het was best een goede baan.” Zelf was hij blij met de beslissing. “Een winkel was afgekaderd: je hebt openingstijden. Je kon niet door blijven werken. Daar was hij heel blij mee, mijn oma uiteindelijk ook.” In nog geen vijftig jaar staan er dus drie generaties in dezelfde winkel. “Best apart en vrij snel”, vindt Kasper. “Dat komt dus omdat mijn opa zo laat is ingestapt. Mijn vader was twintig toen hij bij mijn opa ging werken. Toen heeft hij het overgenomen en kwam opa bij mijn vader in dienst. Mijn vader heeft het de langste periode gedaan. Nu heb ik met mijn vader dezelfde transitie meegemaakt. Soms helpt hij nog wel achter de schermen. Hij vindt het nog steeds superleuk, maar is er wel een soort van klaar mee. Hij zat 45 jaar in het vak. Ik snap wel dat je dan zegt: het is mooi geweest.” a


12

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHTS GEMAAKT

Judigje verwerkt emoties in sieraden van duurzaam goud

In deze rubriek staat een creatief, ambachtelijk, innovatief of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: Judigje Edelsmid.

Judigje van Emmerik werd ‘gegrepen’ door het edelsmeden. Ze ging zich verdiepen in het ambacht en volgde een opleiding tot edelsmid. Nu smeedt ze onder de naam ‘Judigje Edelsmid’ unieke sieraden met de hand en op maat. Haar sieraden zijn gemaakt van duurzaam goud en edelstenen.

Tekst: Charlie van Dijk

H

et goud dat Judigje gebruikt voor haar sieraden is duurzaam. Maar wat houdt dat in, duurzaam goud? “Dat is gerecycled goud. Ik koop dat in bij een bedrijf in Duitsland. Daar komt het binnen op verschillende manieren. Mensen leveren bijvoorbeeld oude sieraden in, maar er komt ook veel goud uit oude elektronica. Sieraden en elektronicaonderdelen bestaan vaak uit een combinatie van goud en andere metalen. Denk aan vergulde sieraden. Het goud wordt dus eerst gezuiverd. Dat betekent dat het wordt gescheiden van andere stoffen.” “Ik koop het goud uiteindelijk in de vorm van granules, dat zijn een soort korreltjes, of als goudsnippers. Daar zijn verschillende soorten in. 24-karaats goud is zuiver goud, maar dat is veel te zacht om sieraden van te

maken. Je zou dan een hele dikke ring moeten maken, wil je dat die niet buigt”, vertelt Judigje. Zuiver goud heeft daarbij een heel intense kleur, legt ze uit, een kleur die in westerse landen vaak niet zo gewild is. Roségoud is een stuk populairder: “Dat is 14-karaats goud. Roségoud bestaat uit 60 procent goud en is aangevuld met koper. Daardoor krijgt het de rozige kleur. Ik kan verschillende kleuren goud maken, de vraag is natuurlijk wat een klant mooi vindt en wat goed staat.” Het goud smelt Judigje om en vormt het daarna met een wals in een bepaalde dikte en breedte. “Meestal maak ik eerst een basisring, maar het kan dat iemand graag iets anders wil. Die basisring versier ik vervolgens, bijvoorbeeld met blaadjes of bolletjes van goud. Ik soldeer die op de ring met een zach-

ter soort goud.” Voor de edelstenen is solderen niet geschikt. “Je hebt daar een speciale zettechniek voor, waarbij je allemaal freesjes nodig hebt. Je maakt als het ware een holletje, waar dan de steen in komt te liggen. Met goud zet ik de edelsteen vast. Lijm gebruik je niet, dat beïnvloedt de schittering van de steen en lijm kan na een tijdje losweken. Dat is niet de bedoeling.” De meeste klanten komen bij Judigje Edelsmid op afspraak. “Voor trouwringen maak ik met de klanten meestal drie afspraken. We kijken eerst samen naar wat voor ring iemand graag wil.” Het gaat eigenlijk net als bij kleding, legt Judigje uit. Dan kijk je ook naar welke vorm jou goed staat en welke kleur bij je past. “Ik begin dan met schetsen maken voor het ontwerp van de ring. Zijn die

goed, dan ga ik de ring maken. Er volgt een doorpas. De klant komt dan kijken of de ring goed past en kan dan laten weten of er nog dingen moeten worden veranderd. Als de ring goed is, kan de klant ‘m meenemen.” Judigje vindt het leukste aan haar werk om de sieraden in opdracht te maken. “Ik heb veel trouwringen gemaakt, maar het komt ook voor dat ik voor iemand een mooie geboortering of een ander geboortesieraad maak. Maar het kan ook een sieraad voor het overlijden van een persoon zijn, waarin as van de overledene is verwerkt. Het mooie vind ik, dat ik sieraden maak naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis. Die emoties verwerk ik in een sieraad.” a

UTRECHT VOLGENS S&S LIJSTTREKKER ESMA KENDIR

‘Elke Utrechter moet de kans krijgen om tot bloei te komen’ Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Robert Oosterbroek De 23-jarige Esma Kendir is de nieuwe lijsttrekker voor Student & Starter voor de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Op dit moment is ze algemeen bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en fractiemedewerker van Student & Starter. Ze groeide op in Alkmaar en woont nu ruim een jaar in Utrecht. De partij heeft op dit moment twee zetels in de gemeenteraad en hoopt bij de aankomende verkiezingen op groei. We vroegen Esma wat voor reacties ze kreeg op haar lijsttrekkerschap en wat haar lievelingsplek is in de stad. Hoe ben je betrokken geraakt bij S&S? “Ik was al wel aan het overwegen om de politiek in te gaan, maar was er nog niet helemaal over uit. Toen benaderde Eva Oosters (raadslid Student & Starter, red.) mij over deze vacature. Ik kende Student & Starter nog niet, maar naarmate ik verder in de sollicitatieprocedure kwam, werd ik alleen maar enthousiaster. Wij als jongeren hebben waardevolle en innovatieve inzichten die onze samenleving vooruit kunnen helpen, maar we hebben geen of weinig plek in de politiek. Student & Starter heeft het belang van jongeren constant op het netvlies. Dat is belangrijk, omdat de politiek erg de neiging heeft om die groep te negeren of te vergeten. Dat zie je nu bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis.”

jouw lijsttrekkerschap? Onder meer over het feit dat de lijsttrekker van Student & Starter na twee jaar, op de helft van de raadperiode, wisselt. “Wat ik heel jammer vind, is dat er weinig wordt gekeken naar de reden erachter. Ik denk dat wij uniek zijn met zo’n beleid. Zo is er continu een frisse blik binnen de gemeenteraad. Tuurlijk zitten er ook keerzijden aan, maar wij geloven dat de meerwaarde zwaarder weegt. Wat ik verder jammer vind is dat sommige reacties te weinig gingen over de inhoud en te veel over bepaalde oppervlakkige dingen. Soms werd er ook een beetje gedaan alsof Student & Starter een one-issuepartij is, maar iedereen die zich er maar een beetje in verdiept weet dat wij dat niet zijn.”

Waar wil je je hard voor gaan maken? “Mijn hart gaat het snelst kloppen van kansengelijkheid. Utrecht is een stad met uitersten: aan de ene kant heb je mensen met een hbo- of wo-opleiding, die (van) een goede financiële positie genieten, en je hebt meer achtergestelde wijken zoals Kanaleneiland en Overvecht. Ik woon in Overvecht, maar heb ook in Kanaleneiland gewoond. Je ziet dat daar veel problemen zijn en dat komt denk ik ook doordat mensen daar minder kansen hebben. Ze moeten een grotere strijd leveren. Dat leidt er nu toe dat de ene Utrechter ten opzichte van de ander al met een achterstand begint. Waar ik me hard voor wil maken, is dat elke Utrechter evenveel kans krijgt om tot bloei te komen.”

Waarom wilde je lijsttrekker worden? “Ik wil de samenleving vooruit helpen, vooral omdat ik me erg kan ergeren aan onrechtvaardigheid. Dat geldt ook voor de manier waarop politiek nu wordt bedreven: ik vind dat dat moet gebeuren vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en niet vanuit bepaalde belangen. En dat gebeurt voor mijn gevoel nu wel.”

Wat voor reacties heb je nog meer gehad? “Ik heb ook echt veel positieve reacties en steunbetuigingen gehad. Ik was erdoor in de wolken. Ook het platform Stem op een Vrouw heeft mij gefeliciteerd. Ik kreeg er een heel warm gevoel van: dat onder meer zo’n groot platform mij steunt. Veel mensen zijn blij met mijn lijsttrekkerschap en hebben dat vertrouwen uitgesproken naar mij. Dat is heel mooi.”

Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht? “Dat was ongeveer vijftien jaar geleden toen mijn zus hier woonde, maar de eerste keer dat ik Utrecht echt heb ontdekt was met een vriendin uit Duitsland. Zij kwam mij opzoeken en in een week tijd gingen we langs allerlei steden. Een daarvan was Utrecht. Het was een van onze favorieten. We liepen langs de grachten en de terrasjes. Dat heeft toen al indruk gemaakt. Utrecht is perfect: niet te

Wat vind je van de negatieve reacties op

groot en niet te klein. Er is een bepaalde gezelligheid en warmte. Die voel je bijvoorbeeld bij de terrasjes aan de gracht.” Waar kom je tot rust in Utrecht? “Voor corona kwam ik veel in de Ulu-moskee. Ik ben daar nu al een jaar niet geweest, omdat de gebedsruimtes gesloten waren. Maar ik ging daar vaak langs bijvoorbeeld als ik de behoefte had om even rustig te studeren. Of om tijdens een drukke dag even een moment voor bezinning te nemen.” Wat is je lievelingsplek in Utrecht? “Dat is het Vredenburgplein. Het kantoor van de LSVb is vlak bij Vredenburg en ik ging daar in de pauze met collega’s regelmatig een balletje trappen. Dat was een bijzondere ervaring: je hebt maar een bal nodig om even verbinding te krijgen met mensen. Als wij daar aan het voetballen waren, gingen mensen die op de markt waren of langs wandelden even meedoen. Zulk random sociaal contact kan mensen echt even blij maken. Dat hebben we door corona natuurlijk moeten missen.” Utrecht is… “…warmte.” a


13

MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

VERDWENEN HORECA IN UTRECHT

IJssalon Milaan aan de Amsterdamsestraatweg Tekst: Arjan den Boer / Fotografie: Het Utrechts Archief

Utrecht kent een rijke ijstraditie. Verschillende Italianen kwamen in de loop van de 20e eeuw naar de Domstad om ijssalons te openen. Pionier was de familie De Lorenzo van Venezia. Zij werden al snel gevolgd door de familie Bindi van de ijssalon Milaan en de familie Pravisani van ijssalon Roma (oorspronkelijk Aroma geheten) in Zuilen.

G

uido de Lorenzo, afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Cadore, vestigde zich in 1928 in Utrecht. Eerst was zijn ijssalon aan de Voorstraat 80, vervolgens aan het Janskerkhof en sinds 1943 aan de Voorstraat 8. Terwijl zoon Carlo daar de zaak voortzette, begon diens broer Italo (tevens bobsleekampioen) in 1971 een vestiging aan de Oudegracht. Tegenwoordig is daar alleen nog de ijskiosk van Italo's dochter Romana, terwijl de ijssalon in de Voorstraat in 2011 werd gesloten. Maar via Carlina de Lorenzo en haar man Roberto Coletti wordt de traditie voortgezet aan de Poortstraat, met internationaal succes. Het oude interieur van de Voorstraat is inmiddels opgebouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem, te zien zodra de musea opengaan. En op 6 en 13 juni a.s. vertoont RTV Utrecht de documentaire 'La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers'. Familie Bindi Guido de Lorenzo was maar kort de enige Italiaanse ijsmaker in Utrecht. In 1934 vestigde Ottavio Bindi zijn ijsmakerij aan het einde van de Gruttersdijk. Daar was op het terrein van Zeepfabriek 't Scheprad net een rij pakhuizen met bovenwoningen gerealiseerd

door architect Peter van der Wart (1901-1985). Bindi was afkomstig uit Bagni di Lucca in Toscane, een andere regio waarvandaan ijsmakers naar Nederland kwamen, zoals ook de familie Tofani van de Amsterdamse ijssalons. In 1935 trouwde de 27-jarige Ottavio Bindi met Ger van der Steeg. Een bijzonder huwelijk, aangezien de eerste generatie Italianen hun vrouw meestal uit Italië 'haalde'. Samen runden Ottavio en Ger de ijszaak, in eerste instantie vooral via venters met ijscowagentjes. Tot 1935 mochten Italianen zich vrij vestigen in Nederland, maar dat veranderde tijdens de economische crisis. Italiaanse werknemers van ijssalons werden teruggestuurd en de ondernemers moesten Nederlanders in dienst nemen. Hollandse ijsventers sjoemelden vaak met het geld of de kwaliteit, reden voor concurrent De Lorenzo om alleen nog maar vanuit hun ijssalon te verkopen. Bindi beschikte echter nog niet over een echte salon en vroeg in advertenties nadrukkelijk om 'nette ijsventers'. In 1946 begonnen Ottavio en Ger Bindi hun eigen ijssalon aan de Amsterdamsestraatweg 201, een voormalige behangwinkel. Klanten konden er niet alleen een ijsje afhalen, maar ook van een coupe

genieten in een interieur met Italiaanse ambiance (volgens sommigen kil, volgens anderen stijlvol). De ijssalon heette oorspronkelijk La Milaan, een vernederlandsing zoals die ook in de familie had plaatsgevonden en zelfs in het ijs, waaraan meer melk werd toegevoegd dan in de Italiaanse recepten. Het was geen gemakkelijke tijd om zo'n salon te beginnen: direct na de oorlog golden alle Italianen als onderdanen van een vijandige mogendheid en werden hun ondernemingen onder toezicht gesteld. Maar naleving hing van lokale beheerders af en de familie Bindi had goodwill in Utrecht. Nieuwe generatie In de jaren zestig kwam er een nieuwe groep Italianen: gastarbeiders voor de industrie, zoals Demka en Werkspoor. Zij kwamen uit het armoedige zuiden en

veel Noord-Italiaanse ijssalonhouders hadden liever niet dat deze gastarbeiders te lang in hun zaak bleven hangen, als ze een espresso kwamen drinken. Dat zou maar Nederlandse klanten afschrikken. Maar het verliep anders in de salon aan de Amsterdamsestraatweg. Mario Mascali Zeo was in 1965 vanuit Nicosia op Sicilië naar Utrecht gekomen om te werken bij de Nederlandse Aluminium Maatschappij (nu Nedal Aluminium). In IJssalon Milaan veroverde hij 'met zijn donkere ogen' het hart van Gijsbertha Bindi, die in de zaak van haar ouders werkte. In 1969 stopte hij bij de aluminiumfabriek om in de 'ijsfabriek' van zijn schoonvader aan de Gruttersdijk te beginnen. Drie jaar later namen Mario en Gijsbertha de ijssalon over, kort voordat Ottavio in 1974 overleed. Het 50-jarig jubileum konden zij in 1984 vieren, waarbij een gla-

zen plaquette werd gemaakt met de namen van de twee generaties en een af beelding van de Dom van Milaan. Toen Mario en Gijsbertha in 2001 de pensioenleeftijd naderden, waren er geen kinderen die de ijssalon wilden voortzetten. Met pijn in het hart zetten ze de zaak aan de Amsterdamsestraatweg te koop. 'Klanten bedankt', hing er in grote letters voor het raam. Mario bleef wel op kleine schaal ijs maken aan de Gruttersdijk. Daar vond in 2005 een drama plaats: (schoon)moeder Ger Bindi werd op 93-jarige leeftijd vermoord, een geruchtmakende zaak die nog altijd niet is opgelost. In de berichten over 'oma Bindi' werd haar sociale inborst geroemd, zo zou zij 'arme kinderen' vaak gratis een ijsje hebben gegeven. a


14

NR. 126 | MEI 2021 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC PUZZEL

ZOEKPLAAT Zoek de zeven verschillen

Kan je niet alle 7 verschillen vinden? Dan is het wellicht een goed idee om je ogen te laten opmeten bij Brillenliefde aan de Lijnmarkt 7 in Utrecht. Bij Brillenliefde is er een diversiteit aan collecties die ervoor zorgt dat iedereen naar buiten gaat met een uniek montuur, ongeacht het budget.

OPLOSSING ZOEK DE VERSCHILLEN

Advertentie

BIJZONDERE FIETSTOCHTEN

Fiets mee langs het UNESCO erfgoed van de Hollandse Waterlinies! De Stelling van Amsterdam is UNESCO Werelderfgoed sinds 1996 en in 2021 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie deze status ook te krijgen. Samen vormen ze dan één groot UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. Het is een 200 km lang groen, open landschap met ingenieuze waterwerken en bijna 100 forten. De verdedigingslinies zijn in het verleden aangelegd om het westen van ons land te beschermen. Tegenwoordig is het een groene oase waar je tot rust kunt komen. Central Events organiseert twee prachtige fietstochten om dit landschap te leren kennen.

Zaterdag 19 juni - Ontdek fietsend erfgoed van wereldformaat!

Zondag 20 juni - De ultieme uitdaging voor racefietsers!

Fiets op zaterdag 19 juni door het Hollandse Waterlinies-landschap vanuit Purmerend, Abcoude, Utrecht of Gorinchem! Geniet van de natuur, bezoek forten en neem deel aan een rondleiding of bezichtiging. Op deze dag ga je niet alleen fietsen, maar ga je ook ontdekken! Na een feestelijke finish krijg je een

Beleef op zondag 20 juni de volledige Hollandse Waterlinies in één dag! Fiets verschillende afstanden door het Hollandse Waterlinies-landschap en geniet van alles dat Nederland – Waterland – te bieden heeft. Op deze dag fiets je door wisselende landschappen en langs waterwerken, molens en dijken. Om de ca. 50 km kom je een verzorgingspost

mooie herinneringsmedaille uitgereikt. Bij iedere startlocatie van de Hollandse Waterlinies Fietstour kun je kiezen voor een route van 60 km of 40 km. De routes zijn niet alleen geschikt om af te leggen op de stadsfiets of e-bike, maar ook op een tandem of handbike.

Een jaar lang brengt Nederland een Ode aan het Landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. Een van die bijzondere landschappen is die van de Hollandse Waterlinies. Met de Hollandse Waterlinies Fietstour vieren wij dit themajaar groots mee en brengen wij een ode aan het prachtige, gevarieerde landschap van de Hollandse Waterlinies. Wil jij verder lezen en je opgeven voor een van deze prachtige fietstochten? Dat kan via www.hollandsewaterliniesfietstour.nl

tegen op een van de prachtige forten van de Stelling van Amsterdam of de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies samen. Het is een 200 km lang groen, rustgevend landschap en telt bijna 100 forten. Ga jij deze fietsuitdaging aan?


?

Opinie 15

MEI 2021 | NR. 126 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Is de keuze om de musea nog gesloten te houden te begrijpen?

We mogen weer het terras op, funshoppen bij modewinkels, richting het bordeel, naar olifanten loeren in de dierentuin en ons in het zweet werken in de sportschool. De deuren van de musea blijven voorlopig gesloten. Pas als de coronacijfers de juiste kant op blijven gaan kunnen bij de volgende stap ook de Utrechtse musea bezoekers ontvangen. Vanuit het culturele veld klinkt daar ook kritiek op, wordt het belang van kunst en cultuur niet onderschat? Kunstliefhebbers vragen zich af waarom er wel rijen bij modewinkels mogen staan maar musea niet via tijdsloten bezoekers mogen ontvangen. Hoe denken de betrokkenen hierover, in hoeverre is deze keuze van het kabinet te begrijpen? Bart Rutten, directeur Centraal Museum “We hebben vorig jaar al diverse protocollen ontworpen om bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Onze tentoonstelling Voices of Fashion over zwarte mode, -schoonheid en -stijl staat klaar om open te gaan. Natuurlijk zijn de genoemde organisaties goed voor de mentale en/of lichamelijke gezondheid. Dat jaarlijks vele kunstwerken en activiteiten overal in Nederland mensen inspireren en duizenden kinderen musea bezoeken maakt de rol van musea echter niet minder belangrijk. Dat bewijzen wel telefoontjes van mensen die vragen wanneer ze tickets kunnen boeken of de opmerking van die mevrouw ‘ik kom een cadeautje in jullie winkel kopen, zodat ik toch het gevoel heb in het museum te zijn.’ We zien gelukkig dat onze burgemeester en wethouder het belang van cultuur zeer onderkennen en zijn blij en tevreden met de steun die wij nu en in het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen. We gaan er vanuit dat we op 9 juni weer de deuren open mogen doen en kunnen bijdragen aan inspiratie en verbeelding, beiden belangrijke behoeftes voor veel mensen. Dat hebben we lang moeten missen en onze bezoekers én medewerkers kunnen niet wachten tot we opengaan.”

DAT IS DE VRAAG…

Marian van Dijk, directeur Museum Speelklok “Natuurlijk kijken we reikhalzend uit naar het moment dat we weer open mogen. Vanaf het begin van de pandemie heeft de cultuursector gezocht naar alternatieve mogelijkheden om de mensen de noodzakelijke ontspanning en inspiratie te bieden. Ook nu staan we weer klaar om bezoekers op een veilige manier te ontvangen. De regering heeft begrijpelijkerwijs besloten om de samenleving geleidelijk van het slot te halen. Dat betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. En hoe meer er opengaat, hoe meer de logica zoekraakt. Het is pijnlijk dat musea, waar de kans op besmetting zo klein is, achteraan moeten sluiten. Maar je kunt het ook van de zonnige kant bekijken: de regering moet keuzes maken en heeft het mooiste voor het laatst bewaard. Ik hoop dat iedereen zichzelf de kans gunt om rustig te schakelen naar 'normaal', via de wondere wereld van kunst en cultuur. Kom naar Museum Speelklok, neem afstand van de toenemende drukte om je heen en geniet van muziek!”

Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent “Wij hebben vorig jaar laten zien dat musea veilig open kunnen. Ik denk dat museumbezoek veiliger is, dan bezoek aan, zeg een willekeurige supermarkt. Ik ben dan ook blij met de aandacht in de media hiervoor. We kunnen niet alleen open, het is ook hard nodig: musea zijn balsem voor de ziel, brengen inspiratie en energie! En dat is onmisbaar in deze uitdagende tijd. Ik begrijp echter ook dat niet alles tegelijkertijd open kan en dat er keuzes gemaakt moeten worden. En volgens mij ontkom je er niet aan dat een deel van deze keuzes arbitrair is: je mag op dit moment wel kunst kopen in een galerie, maar geen kunst kijken in een museum. Het zou helpen wanneer het kabinet dat gewoon zou toegeven. Want ten principale durf ik wel te stellen dat het kabinet door de stevige steunmaatregelingen voor cultuur heeft laten zien het belang van cultuur fundamenteel te onderschrijven. Uiteraard zijn niet alle culturele instellingen in Nederland even goed geholpen, en ik vraag aandacht voor de vele zzp'ers in de sector, maar grosso modo tel ik toch mijn zegeningen.”


Advertentie

Utrecht stroopt haar mouw op

Zes bekende Utrechters roepen hun stadsgenoten op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij zijn de komende weken met opgestroopte mouwen te zien op allerlei plekken in de stad en op social media. Vaccineren is de belangrijkste stap om uzelf en de mensen om u heen te beschermen tegen het coronavirus. Elk goedgekeurd vaccin is op veel mensen getest. Zo weten we zeker dat het ons goed beschermt en veilig is. Vaccinatie is vrijwillig en gratis. Lees meer op Coronavaccinatie.nl

Van links naar rechts: zanger Blaudzun, hockeyster Malou Pheninckx, schrijver Ronald Giphart, burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, zanger Martin van Doorn en rapper Kruloh.

Met een klein gebaar maakt u het verschil Door de coronamaatregelen zijn veel mensen extra eenzaam. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Utrechters zich minder alleen voelen. Kijk naar elkaar om, ga in gesprek en geef aandacht aan elkaar. Zo maken we ons ‘stadsie’ nog een stukje mooier. Maakt u zich zorgen om iemand? We weten dat praten over eenzaamheidsgevoelens moeilijk is, maar een gesprek kan de opening zijn om dit te doorbreken. Daarbij kunnen onderstaande vragen helpen: • Wat heb je vandaag gedaan? • Is er iets waar je mee zit? • Kan ik iets voor je doen of betekenen? Meer informatie over eenzaamheid of tips over wat u kunt doen? Neem contact op met het Infopunt Informele Zorg via 030 – 236 17 45 (werkdagen 09.00 – 13.00 uur) of kijk op Infopuntiz@nizu.nl.

‘Kinderen van sport laten genieten’ Ga er maar aanstaan. De coronacrisis hakt er stevig in. Desondanks zorgen tienduizenden Utrechters iedere dag weer voor hun stad en stadsgenoten. Zo zorgt buurtcoach Davit Savoyan dat kinderen met plezier blijven bewegen. De gemeenteraad wil deze stille helden laten weten dat ze gezien worden. Gemeenteraadsleden bezoeken Utrechtse professionals om hen persoonlijk te bedanken met een kaartje. De raadsleden kunnen natuurlijk niet iedereen bezoeken. Doet u mee? Ook u kunt uw stille held bedanken met een kaartje.

#wiestuurjijeenkaartje

Lees meer op Utrecht.nl/bedankt.

Naar het park of de stad? Kies je moment Langzaamaan opent Utrecht weer. Naar de winkel, de markt, een terrasje pakken… Het kan allemaal, maar wel op afstand. Uiteraard is het belangrijk, dat iedereen zich hierbij aan de basismaatregelen blijft houden. Op deze manier kunnen we steeds meer. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar, al is

het nog zo gezellig tijdens het sporten of op het terras. Was regelmatig uw handen. En heeft u klachten? Aarzel niet, laat u testen en blijf thuis. Een bezoek aan de binnenstad op een rustig moment kunt u eenvoudig plannen via kiesjemomentutrecht.nl. En via druktemonitorutrecht.nl vindt u de actuele drukte van enkele straten in de binnenstad én van de populairste parken en landgoederen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Utrecht.nl/ corona

Profile for DUIC

DUIC Krant NR. 126 Mei  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded