__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 10

10

T E M A : D T U I A R K T I S

DTU

DTU TESTER NYE PRINCIPPER FOR BYGGERI I ARKTIS Med det hidtil største byggeforskningsprojekt i Grønland undersøger DTU traditionelle og nye måder at bygge på i et arktisk klima.

Pete r Aagaard Brixe n Pete r Aagaard Brixe n , Vandkunsten

I

september 2020 åbnede DTU et prø­vehus på en højtliggende klippe­ ­top i Nuuk i Grønland. Huset skal levere svar på, om der er fremtid i at bygge huse med et overdækket uderum – en mellemzone mellem inde og ude – og om beboerne trives i det. DTU’s forskere følger huset i to år, hvor det bebos af en familie. Mens huset er beboet, måler forskerne på fugt og temperatur i konstruktionen og i indeklimaet, både i boligen og i mellemzonen, og sammenholder det med data for vejret. Derudover interviewer forskerne testfamilien om deres oplevelse af at bo i huset, og hvad de synes om husets klima og funktionalitet.

Prøvehuset indgår projektet Arctic Building and Construction (ABC-­ projektet), der med et budget på 22 mio. kr. er det hidtil største bygge­ forskningsprojekt i Grønland. ”ABC-projektet skal give os mere viden om, hvordan man bedst bygger under arktiske forhold. Det er der ikke konsensus om i det grønlandske samfund, og der er behov for flere data og mere erfaringsopsamling. Det handler ikke alene om konstruktioner og materialer, men også om byggeprocessen, logistikken, hvordan man bygger en god by under arktiske forhold, og hvad beboerne synes om deres boliger,” siger Tove Lading, der er projektleder og lektor på DTU Byg.

Prøvehuset i Nuuk bebos af en test­ familie, der bliver interviewet af forskerne for at høre om deres tilfredshed med bygningen.

Afprøver dobbelt klimaskærm Prøvehuset tester en konstruktion med en todelt klimaskærm. Den består af et ydre lag i polykarbonat, der beskytter mod vind og nedbør, men tillader lys at trænge igennem, og et indre lag med varme-, fugt- og lydisolering af beboelsesrummene. To steder i huset er polykarbonaten ført ud over et mellemzonerum, som er et uopvarmet, naturligt tempereret rum, der kan bruges som udestue eller bryggers. ”Prøvehuset skal afklare, om en dobbelt klimaskærm indebærer tekniske fordele i Arktis. Vi undersøger også, om mellemzonen kan være en attraktiv mulighed for beboerne. Vi undersøger klimaet i rummene hen over årene, og

Profile for DTUdk

Dynamo no. 64  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded