Industri & Teknik nr. 5

Page 16

ROBOTTEN KØRER SOM FABRIKKENS LAGERMAND Treco købte en robot i stedet for at ansætte en ekstra lagermand. Den kører trofast sine ruter ude blandt medarbejderne med paller og elementer. Robotten er blevet en kollega i produktionen – nye opgaver venter. TEKST + FOTO: JAN KRISTENSEN

- Vi er rigtig glade for robotten. Den kører rigtig mange ture for os hver dag til og fra lageret. Vi har vænnet os til, at den gør en del af arbejdet for os.

til intern transport af post, siger Nicolai Bøjlund Andersen, der har haft ansvaret for at indrette den helt nye fabriksproduktion på Treco.

Lagermand Klaus Blok har lige hentet en kasse dele på lageret, der skal bruges i produktionen. Nu bakker robotten ud fra sin oplader med små advarende bip. På toppen af den 25 cm lave robot står trækassen sikkert, imens robotten sætter fart på og med stærk neongrøn forlygte kører afsted imod målet i nabobygningen.

Ingen sammenstød

Rulleporten åbner sig villigt, og robotten passerer uden problemer en medarbejder på vej ud. Medarbejderen går forbi robotten uden at tænke nærmere over det. Robotten er blevet en del af hverdagen på Trecos nyindrettede fabrik i Aalestrup i Nordjylland. - Vi har en særdeles effektiv produktion her i fabrikken. Vore to lagermænd kunne ikke længere følge med til at servicere alle tre skift i produktionen. Men løsningen blev i stedet en robot, da jeg på en messe så en robot, som blev brugt

Og det er transportrobotten blevet. I starten gik alle medarbejdere og kiggede efter, hvordan robotten navigerede og gjorde sit arbejde. I dag er robotten bare en almindelig lagermedarbejder, der gør sit arbejde.

Et tryk og Nicolaj Bøjlund Andersen har tilkaldt robotten.

Robotten bakker ud og kører afsted fra lageret.

16 · MAGASINET ARBEJDSGIVERNE · #5 - 2019

Robotten er udviklet af virksomheden Robotize, som Trecos moderfabrik er underleverandør til. Virksomheden stillede i første omgang en robot til rådighed, for de var overbeviste om, at den hurtigt ville blive en uundværlig del af produktionen og hverdagen i Treco.

Robotten har indbygget et sikkerhedssystem, der sikrer, at ingen bliver påkørt. Lasersynet er på 360 grader. Det gør også, at robotten kan køre uden om en forhindring og finde en anden vej frem til sit mål på fabrikken. I alt er der syv sta-

FAKTA: Leverandør: Robotize fra Lyngby – og kaldes GoPal. To sikkerhedslaser – 360 graders syn. Løft: Op til 425 kg Syv stationer forbundet med WiFi. Oplader på hjemmestationen Kører på 6.000 kv.m hos Treco.

tioner rundt på Treco, hvorfra robotten henter og bringer materialer og paller. Fra stationerne kan medarbejderne tilkalde robotten – og fra lageret kan lagermedarbejderne også sende robotten ud at køre.

Lagermanden som robotboss - Vi valgte fra starten at lade lagerfolkene tage ansvaret for robotten. De kender hverdagen og ser mulighederne. Vi er


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.