__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ontdek middelburg inkelplezier w n e s e ti c a r tt A

monumentale

binnenstad vals i t s e f n e n e t s e e F

er Arnemuiden! ov l ia ec sp ef si Inclu

2015

gratis

rg! u lb e d id M in n ve le e b Zien, doen en


2

TOERISTISCHE INFORMATIE HĂŠt informatiepunt van Middelburg

STADSWANDELING MET GIDS Dagelijks van april t/m oktober

ROND L EIDIN G S TADHUIS M ET GIDS Dagelijks van april t/m oktober

RONDR IT PAARD ENTRAM MET G IDS GROEPSARRAN GEMEN TEN OP MAAT TICKETS EN R ESERVERIN GEN

10% korting op entreekaarten voor attracties

HOTEL- EN B&B BEMIDDELIN G V ERKOOP ZEELAN DB OEKEN

En de grootste collectie fiets-en wandelroutes van Zeeland

OP ENING S T I J D EN Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

11.00 - 18.00 uur 9.30 - 18.00 uur 9.30 - 18.00 uur 9.30 - 21.00 uur

Vrijdag 9.30 - 18.00 uur Zaterdag 9.30 - 17.30 uur Koopzondag* 13.00 - 17.00 uur *Elke eerste zondag van de maand


inhoudsopgave

WELKOM

05. introductie

De stad wacht erop om ontdekt te worden

06. geschiedenis

38. film, theater en muziek

Beleef cultuur

Natuurlijk Middelburg

40. erfgoed en groen ETEN & DRINKEN

Hoe een burcht een stad werd

07. gemeente met kernen

Een kijkje in de gemeente Middelburg

44. eten en drinken

Van een goede kop koffie tot een onvergetelijk diner

ZIEN & DOEN

08. bezienswaardigheden Mooi en monumentaal Middelburg

13. markten

3

SLAPEN

48. overnachten

Slapen in een stad om bij weg te dromen

Lekker rondsnuffelen en shoppen

Vind alles wat je hartje begeert

50. plattegrond centrum middelburg

Galeries, musea, exposities en meer

52. vervoer en parkeren

Geschiedenis, kunst en verbeelding komen samen in het Zeeuws Museum

53. informatie en adressen

14. winkelen 18. kunst

20. m  usea

22. kennis en verbreding

PRAKTISCH

Een handige kaart voor een stadswandeling

Hoe kom je in Middelburg en waar kun je parkeren of fietsen huren? Alle handige adressen en telefoonnummers van cafĂŠs, restaurants en hotels op een rij

Inspiratie, studie, cursussen en lezingen

24. attracties

De leukste uitjes en activiteiten

32. evenementen en festivals Genieten en feesten!

ARNEMUIDEN SPECIAL

57. arnemuiden

Tien pagina’s over het trotse en traditierijke Arnemuiden


4


welkom

introductie

welkom in middelburg Welkom in Middelburg, stad van monumenten, cultuur, attracties en evenementen. Een stad die erop wacht om ontdekt te worden. Tijdens een fijne citytrip, een heerlijk lang weekend weg of een gezellige middag shoppen. Middelburg Magazine helpt je met tips en inspiratie op weg in de hoofdstad van Zeeland. De leukste attracties, de mooiste plekjes, de hipste winkels, unieke weetjes en achtergronden, interessante rondleidingen, indrukwekkende monumentale gebouwen, dat ene bijzondere festival, dat verborgen pleintje… Dit magazine vertelt er alles over. De plattegrond op pagina 50 is daarbij een handige aanvulling. Actuele info over Middelburg staat op uitinmiddelburg.nl met een handige agenda per dag.

tourist shop

Informatie is ook volop verkrijgbaar in de Tourist Shop. Dit informatiepunt is direct aan de Markt gevestigd in boekhandel de Drvkkery. Het is hét adres voor iedereen die meer wil weten over Middelburg of Zeeland. Er zijn tickets te koop voor attracties en evenementen, ze bemiddelen bij het regelen van een overnachting, maken arrangementen op maat en bieden talloze stadswandelingen aan. Een geslaagd uitje in Middelburg begint dus bij de Tourist Shop.

, s ie t c a r t t a e t s k u le e D de mooiste plekjes, de hipste winkels Openingstijden Tourist Shop ma: 11.00 – 18.00 uur di, wo, vr: 9.30 – 18.00 uur do: 9.30 – 21.00 uur za: 9.30 17.30 uur elke eerste zondag van de maand Markt 51, 0118 - 67 43 00 uitinmiddelburg.nl

uit in Middelburg magazine 2015

5


6

welkom

geschiedenis

een stad vol historie ontdek de geschiedenis van middelburg

In de 9e eeuw werd er te midden van twee andere Walcherse burchten een middelste burcht aangelegd om de bevolking te beschermen tegen verwoestende strooptochten van de Vikingen.

van burcht naar stad

Middelburg lag ideaal midden op Walcheren en had een vaste zeeverbinding via de Arne. Daardoor groeide Middelburg snel. De aanwezigheid van de Norbertijner Abdij speelde daarbij ook een grote rol. Middelburg werd dankzij de abdij het bestuurlijk centrum van Zeeland. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten. Niet veel later (1250) werden de eerste verdedigingswerken aangelegd.

de gouden eeuw

Eind 16e eeuw kwamen veel vluchtelingen uit Antwerpen in Middelburg terecht. Onder hen veel geschoolde ambachtslieden. Dankzij die ge誰nspireerde talenten werd Middelburg een creatief broeinest waar onder andere begin 17e eeuw de telescoop werd uitgevonden. Al dat talent was een van de factoren die aan de basis lag van de bloeitijd van Middelburg in de Gouden Eeuw. Middelburg beleefde toen haar grootste periode van welvaart. Na Amsterdam was het de tweede VOC-stad. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid. Er werden honderden VOC-schepen gebouwd. Daar waren talloze mensen bij betrokken, van timmerlui tot touwslagers. Het stadsgezicht van Middelburg werd grotendeels tijdens de Gouden Eeuw bepaald. Veel van de herenhuizen en pakhuizen langs de havens in het centrum stammen uit die periode.

handel en slavenhandel

Er werd gehandeld in specerijen, exotische grondstoffen en materialen, maar ook in slaven. Deze werden in Afrika opgekocht door De West-Indische en Middelburghse Commercie Compagnie. Toen de vaste zeeverbinding van Middelburg verzandde, kwam er een eind aan de bloeiperiode. Tijdens de Franse bezetting in de 19e eeuw raakten veel gebouwen beschadigd. Aan het begin van WOII verzette Zeeland zich lang tegen de Duitsers. Middelburg werd toen gebombardeerd en nagenoeg geheel verwoest door brand.

wederopbouw

Na WOII begon de wederopbouw. Monumenten werden in ere hersteld. Middelburg blijft ook nu het bestuurlijk centrum van Zeeland, en sinds 2004 is het ook een universiteitsstad met University College Roosevelt.


welkom

7

karakteristieke kernen

karakteristieke kernen een kijkje in de gemeente

3

4 De gemeente Middelburg bestaat naast Middelburg uit nog vier kernen met elk een heel eigen karakter: Arnemuiden, Kleverskerke, Nieuw- en Sint Joosland en Sint Laurens.

arnemuiden (1)

Een vissersplaats middenin de polder. Net als Middelburg heeft Arnemuiden geen vaste zeeverbinding meer, maar tot eind 19e eeuw was een groot deel van de bevolking nog werkzaam in de visserij. Het trotse stadje houdt haar geschiedenis in ere met een historische scheepswerf en museum. Meer daarover (en over de rest van Arnemuiden) vanaf bladzijde 57.

kleverskerke (2)

Op zo’n tien minuten fietsen van het Veerse Meer ligt Kleverskerke. Een echt agrarisch dorp. In en rond de kern liggen veel boerenbedrijven. Kleverskerke is ontstaan in de 13e eeuw en is een van de kleinste dorpen van Nederland.

nieuw- en sint joosland (3)

Een jong dorp. De polders van Nieuwen Sint Joosland werden pas in de 17e eeuw aangelegd. Daar werden al snel twee dorpen gebouwd: Nieuwland en Sint Joosland. Ze waren alleen met een veerboot te bereiken. In de vroege 19e eeuw werden de dorpen samengevoegd tot Nieuw- en Sint Joosland en werd een vaste verbinding met Walcheren aangelegd.

sint laurens (4)

Veel Zeeuwse dorpen zijn rond een kerk gebouwd, maar dit dorp ontstond in de 13e eeuw bij Kasteel Popkensburg. Het kasteel is in 1863 afgebroken. Op dezelfde plaats staat nu een gelijknamige boerderij. Sint Laurens is door de Noordweg, die door buurtschap Brigdamme voert, vastgegroeid aan Middelburg.

uit in Middelburg magazine 2015

1 2


8

monumenstad middelburg bezienswaardigheden

2 Met bijna 1100 monumenten binnen de stadsgrenzen staat Middelburg in de top tien van Nederlandse monumentensteden. Bij elke stap die je in het centrum zet, wandel je door de Middelburgse geschiedenis.

abdij (1)

1

x 1 1

Middelburg is opgebouwd vanuit de abdij die rond 1100 door Norbertijner monniken is gesticht. Nog steeds vormt de abdij het centrum van de stad. Op een luchtfoto zie je precies hoe Middelburg van daaruit is gegroeid. De abdij is een indrukwekkend groot en tegelijk lieflijk complex rond een prachtig plein met bomen. Het is opgebouwd in verschillende periodes, en overal zie je gebouwen in verschillende bouwstijlen die samen met torentjes, kloostergangen, poorten, een kloostertuin en twee kerken een mooi geheel vormen. In WOII is een groot deel van de abdij verwoest, en een van de recentere delen van de abdij stamt uit de wederopbouwperiode. De abdij biedt onderdak aan het provinciaal bestuur en ook vind je hier het Zeeuws Museum (p 20). De abdij vormt vaak het toneel voor evenementen. Het plein is het festivalhart zowel van het Zeeland Nazomerfestival als het International Jazz Festival Middelburg. Maar er zijn ook talloze dagen dat je in dit verstilde stadshart heerlijk kunt wegdromen in de stilte onder de bomen. Niet alle locaties binnen de abdij zijn dagelijks open voor het publiek, maar ze zijn te bezoeken tijdens een rondleiding (p 31) waarbij je onder andere de kloostertuin en de kloostergangen bezoekt. uitinmiddelburg.nl

lange jan (2)

De 90,5 meter hoge Lange Jan maakt onderdeel uit van het abdijcomplex. Overal op Walcheren zie je dat de toren de skyline van Middelburg domineert. De toren valt, naast zijn hoogte, op door zijn vorm. De Lange Jan is achtkantig. Bovenop de toren prijkt een kroon. De twee-na-hoogste toren van Nederland telt 207 treden. Een flinke workout, maar eenmaal boven is het uizicht magnifiek. Middelburg en Walcheren spreiden zich rond de toren uit en op een heldere dag kun je zelfs andere Zeeuwse eilanden zien. langejanmiddelburg.nl

4


zien & doen

9

bezienswaardigheden het oude stadhuis (3)

Het in de 15e eeuw gebouwde stadhuis aan de Markt is opgetrokken in prachtig overdadige laat-Gothische stijl. In 2009 werd het uitgeroepen tot het een-namooiste gebouw van Nederland. Hoe langer je naar het stadhuis kijkt, hoe meer er valt te ontdekken: waterspuwers, beelden van Zeeuwse graven en gravinnen, torentjes, bordessen, glasin-loodramen‌ Een feest voor het oog! Tijdens WOII is nagenoeg het hele stadhuis verwoest. Er zijn regelmatig rondleidingen waarbij onder andere alles wordt verteld over de indrukwekkende wederopbouw van het stadhuis. Meer info: p 30 of uitinmiddelburg.nl

Middelburgers hebben hun bijnaam Manenblussers te danken aan de Lange Jan. Toen er op een avond lang geleden fel licht door de ramen van de toren te zien was, dacht een overijverige nachtwacht dat de toren in brand stond. Het bleek onschuldig maar fel maanlicht te zijn en sindsdien worden Middelburgers Manenblussers genoemd.

3

5 uit in Middelburg magazine 2015

3


10

6 kloveniersdoelen (4) Een rijk

versierd gebouw met statige entree, heel veel ramen met opvallende roodwitte luiken en een klein torentje met daar bovenop fier een windvaan van een schutter. Deze verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. De Kloveniersdoelen zijn begin 17e eeuw gebouwd als oefenruimte voor de kloveniers (schutters) van Middelburg. Ook nu herbergt het gebouw nog schutters die op de zolder hun sport beoefenen. Door de jaren heen heeft het gebouw veel verschillende functies gehad. Zo was het in de napoleonistische tijd een militair hospitaal. Op de begane grond vind je nu een filmzaal en een grand café. kloveniersdoelen.nl

kuiperspoort (7) Vlak naast de Dam ligt een van de mooiste verrassingen van Middelburg: de Kuiperspoort. Dit meest pittoreske stukje Middelburg hoort in een prentenboek thuis. Er lijkt hier door de eeuwen heen maar weinig veranderd. Je loopt nog over kinderkopjes en ziet nog dezelfde lieflijke huisjes met fraaie details zoals trapgevels. Vroeger werden hier vaten (voor de scheepvaart) gemaakt door kuipers. Dit was een bedrijvige arbeidersbuurt. Nu is dit een lieflijk verstild plekje om op het gemak te verkennen. Overal nieuwe hoekjes en poortjes. Neem de tijd om hier uitgebreid rond te slenteren.

7

koepoort (5) Toen Middelburg nog was omgeven door vestingwerken, kon je de stad alleen betreden via de stadspoorten. In de Middeleeuwen telde Middelburg er acht. De Koe­ poort is de enige poort die is over­ gebleven. Hij stamt uit 1735 en is in een opvallende, robuuste barokstijl opgetrokken. Hij staat vlak bij de bolwerken fier op zichzelf als een Middelburgse versie van de Arc de Triomphe.

damplein (6) De rijkdom van het

Middelburgse handelsverleden komt bij het Damplein en het aangrenzende Prins Hendrikdok duidelijk naar voren. Volop monumenten en dan vooral statige herenhuizen met fraaie daklijsten en grote raampartijen. Aan alles is te zien dat hier in de Gouden Eeuw zeer welvarende handelaren woonden en werkten. Op de Dam vind je een replica van de graanbeurs die hier vroeger, in een grotere versie, stond. Hier vind je het kunstproject Podio del Mondo per l’Arte. Meerdere kunstenaars hebben daar tegels met tekst en beeld voor ontworpen.

8

Elsbeth Kuzee

stadsgids van Middelburg, vertelt Ik geniet van mijn werk als gids. Middelburg is een kleine stad maar er is zo ontzettend veel te zien. Wat we als gids altijd horen is: ‘dit hadden we zonder gids nooooit gevonden’. Je hebt allerlei prachtige boeken en kaarten over de stad, maar als gids kijk je nu eenmaal anders en trek je je eigen plan. Dat maakt het leuk voor de mensen. Elke rondleiding is daardoor ook anders. Mijn favoriete plekje in Middelburg? Hmmm, ik neig naar de Kuiperspoort maar nee, ik moet toch voor de abdij gaan. Er is daar gewoon zo veel te zien: de kerken, de kloostergangen, de kruidentuin, het museum… En dan nog al die mooie verhalen die daar achter zitten. Ja, de abdij mag je bij een bezoek aan Middelburg echt niet missen!

10


zien & doen

bezienswaardigheden

11 jachthaven (8) Voorbij de Dam liggen de kaaien en Jachthaven de Arne. Wie

hier een ligplaats heeft, wordt omringd door mooi gerestaureerde pakhuizen uit de VOC-tijd. De Rouaansekaai en de Kinderdijk worden verbonden door de historische Spijkerbrug, een ijzeren klapbrug uit 1853.

9

vismarkt (9) Knus en vooral heel erg mooi pleintje naast de Sint Janstraat. Hoge kastanjebomen, kinderkopjes, bijzondere monumentale huizen en een fijne sfeer die mede te danken is aan het gezellige terras van Sint John. De Vismarkt stamt uit de 16e eeuw en de overkapping aan de zijkant van de markt uit de vroege 19e eeuw. Er worden nog regelmatig markten georganiseerd. Nu wordt er niet meer in vis, maar antiek en curiosa gehandeld. van de perrehuis (10) In 1765 liet het patriciërsechtpaar Johan Adriaan van de

Perre en Jacoba van den Brande dit stadspaleis bouwen. Het deed jarenlang dienst als rechtbank. Het gebouw heeft meerdere ingrijpende verbouwingen ondergaan. Na WOII werd door de wederopbouwarchitect De Lussanet de la Sablonière een vleugel aangebouwd. En om ruimte te bieden aan het Zeeuws Archief werd in 1999 nogmaals nieuwbouw toegevoegd. Opvallend detail: in de muur naast de hoofdingang staat een tekst gegraveerd over de eerste ontmoeting tussen een westerling (de Zeeuwse Jacob Roggeveen) en Paaseilanders.

bolwerken (11) Waar vroeger aarden verdedigingswallen lagen, vind je nu de

Vismarkt; hoge kastanje­bomen, kinderkopjes en een fijne sfeer

bolwerken. Ze liggen als een (bijna complete) ster rond het centrum van de stad en vormen een van de langste stadsparken van Nederland. Er ligt zo’n vier kilometer aan wandelpaden, en een rondje bolwerk is een van de populairste wandelingen onder de stadsbewoners. Onderweg kom je volop mooie bomen en groen tegen.

molens (12) Op de bolwerken staan twee van de drie complete molens die Middelburg nog telt. De uit bruine steen opgetrokken Seismolen (bouwjaar 1725) torent boven de omliggende bomen uit. Heel prominent op het Vlissingsbolwerk staat Molen De Hoop. Door de witte kleur valt de molen enorm op tussen het groen van het bolwerk. Richting Veere ligt de derde molen: De Koning. Een fiere, uit zwarte stenen opgetrokken molen.

uit in Middelburg magazine 2015

11


12

14

oostkerk (13) Deze achtkantige

koepelkerk heeft een duidelijk memento mori motief. Naast gebeeldhouwde beenderen en doodshoofden die herinneren aan de sterfelijkheid zijn er ook volop bloem- en fruitmotieven in de versiering van de kerk verwerkt die verwijzen naar het goede leven. Binnen in de kerk bevindt zich een authentiek orgel uit 1782.

schutsluis en getijdemolen (14)

13 13

Toen Middelburg nog een directe en natuurlijke zeeverbinding had, moest het getij worden gereguleerd. Dat gebeurde bij de schutsluis. De sluis en de naastgelegen getijdemolen dateren allebei van 1763. Aan de zijkant van het molengebouw is een blauwe boog aangebracht die aangeeft hoe groot het molenrad was. Na de aanleg van het Kanaal door Walcheren verdween het getij uit de stad en verloor de sluis haar functie.

kanaal door walcheren

De aanleg van het Kanaal door Walcheren begon in 1870 en duurde tot en met 1873. Het kanaal verbindt het Veerse Meer en de Westerschelde en zorgde ervoor dat Middelburg beter bereikbaar werd. Tegelijk zorgde de aanleg voor een ander uiterlijk van de stad. Een stadspoort en een gedeelte van de bolwerken verdwenen, maar tegelijkertijd werd de statige Loskade aangelegd. Het kanaal was bij aanleg bedoeld voor de beroepsvaart. Die maakt er nog steeds gebruik van, maar je ziet nu vooral plezierjachten op het kanaal. Je kunt pal langs het kanaal naar Vlissingen fietsen en zowel in de richting van Veere als Vlissingen zijn er (gedeeltelijk onverharde) wandelpaden.

sprekende gevels (15)

Middelburg is een literaire stad met een eigen stadsdichter, en volop lezingen en andere literaire activiteiten. Zelfs de Middelburgse gebouwen dragen bij aan de literaire sfeer. Op ruim twintig gebouwen zijn gedichten aangebracht. Het wandelboekje Sprekende gevels is in de Tourist Shop te koop. kunstroutemiddelburg.nl.

15


zien & doen

13

markten

markten

lekker rondsnuffelen en shoppen

2 warenmarkt (1)

Elke donderdag 8.00 – 16.00 uur Middelburgers doen hun wekelijkse boodschappen op de warenmarkt. Marktkooplui met vis, groente, brood, noten, olijven, stroopwafels en nog veel meer heerlijks staan met een ruim aanbod voor hen klaar. Maar er wordt nog veel meer verkocht. Van plantjes tot handdoeken en sokken… een markt waar je je ogen uit kijkt.

tweedehandsboekenmarkt

Eerste zondag van mei 10.00 – 17.00 uur Eerste drukken, unieke verzamelwerken of dat ene Boekenweekgeschenk dat nog ontbreekt in de collectie. Op de Boekenmarkt op en rond de Markt staan gerenommeerde boekverkopers met een breed aanbod aan unieke boeken.

1

boeken- en verzamelmarkt (2)

Maandagen van mei t/m oktober 11.00 – 17.00 uur Op maandagen in het zomerseizoen kunnen verzamelaars van boeken en mooie objecten op de Markt terecht.

groente- en fruitmarkt

Elke zaterdag 8.30 – 16.00 uur Een ideaal begin van het weekend is een vers geperst glaasje sap. De ingrediënten zijn voorhanden op de groente- en fruitmarkt op de Markt.

rommelmarkt

Eerste zaterdag van de maand 8.00 – 16.00 uur Eén keer per maand biedt de gezellig knusse Vismarkt ruimte aan verkoop van antiek, curiosa en accessoires.

kunst-, antiek- en ambachtenmarkt

nachtmarkt

snuffelmarkt

standwerkersconcours

Elke donderdag in de zomermaanden 9.00 – 16.00 uur Zomertijd, snuffeltijd. Onder het blader­dak van de kastanjes op de Vismarkt vind je antiek, curiosa en mooie prenten.

Zie voor exacte data: uitinmiddelburg.nl Op de Markt bieden particulieren en professionele handelaars op zeven zaterdagen van april t/m oktober antiek, curiosa, tweedehands LP’s, accessoires voor in en om het huis en nog veel meer moois aan.

Meerdere avonden in de zomer vanaf 19.00 uur. Voor data zie: uitinmiddelburg.nl Er hangt altijd een feestelijke, uitgelaten sfeer op de Nachtmarkt. Hoe kan het ook anders met al die aanbiedingen en lekkere hapjes.

Donderdag in de eerste week van augustus 10.00 – 17.00 uur Boeren, burgers en buitenlui… Op Dolle Donderdag (de donderdag die in de kermisweek begin augustus valt) is het kermis op de Markt en vindt de warenmarkt op de Dam plaats. In de Lange Delft vindt dan traditiegetrouw een standwerkersconcours plaats.

uit in Middelburg magazine 2015


14

winkelen vind alles wat je hartje begeert

el

ing

ds or

No

l

Noor dsing e

er en

nd

poo rtla an

Koe

Jo ris straa t Blee k

aa

Vl

n

s lan of

Koorkerkh

rte Ko

Lange Noordstr aat

Bu rg

ba rag an g

Pe nn

ing

He

Ba

nin

Pen

l nge

cht

hoe ksi

gra ren

l ge sin W al en

Lombards t

St ad ssc huur

19 i

aa

rfk Tu

ed

s en uste o K

ijk

eg lw

aa

n Ka

jk

di

en or

t aa str ns

Grav ens tra at

r st

Ko e rte eer G

nk

Tange

lli

Baarnselaan

Sint

el ing

eks

gho

He

ren g

rac

ht

Kl ei

er en

nd

aa

Vl

n Kl ei

ng an g

a

Be

g evie

at

tra

n La

uis

at

e

nd

Lo

K

jk edi uw a l B

Vlissings Bo lwe rk

Sp

Vism

ai

ka

e ns

tio

aven Nieuwe H

ge 54 er ss 56 55 tr

Sta

t

18

arkt

tra ws

en ho uw ers sin gel

straa

Jansgang

ng

Hoog

Zus terstraa

nt Si

g ella

Het Groene Woud

16

17 63 61 62 59 60 58 t

nt Si

53 S e

eu

r Ba

ft el eD

g

Ni

t

aat Be

Zu ste r

at

tra

es Ko

Lan

Da

aa

Ka lve rs tr

36

20 21

lein alp W

t traa

el

erspel 15 K

5

t traa rts Go

27 26 14 33 13

uw er ss i ng

25

47 46 67

rkt

12

u

ie

N

44

Ma

4

t rk nma49 Potte

we

rg Bu43

30 31 29

ens Her

41

42

34

Sint Janstraat

37 38 32

g Lan

ga ng

ein

12 ampl D 11 24 23

22 50

45

plein

40

le evie

64 48

Abdij

teene ns Bach te

rg Bu

Vlasmarkt

66 65 8 ra Schuiffelst

at ra

35 Helm

39

ho en Be

n ui ne

van

28

at

gev L an

e Houtt Achter d

l singe olw Looiers ieleb erk

7 Hof

b

len

Mo

g er

o ek gh nin Pen

at

is Se

a St

tra iss d

57

ui s straa t

b Isa

Se am

dh

aa t str ter

te

Sp

Pie

S

k wer ol leb

ag

36

k oe

ijla

el

t raa dst r a a anj

nh

sin eis

aa gen rstraat Wa

nt Si

k

gel

er

ing

ter nwa

Bagijnhof

in Hofple

gel

sin

d Zui

rt

r we ol

iss

Mole

el

Bree

isb Se

Se

e

Nie

sing

Zuid

oo rijp we ou Br

Seissingel

Jod

V

izin laan ga

J. H u

i Se

r

ate

nw

le Mo

Blin de

Vo ld

l ge

in

Alles op het gebied van wonen vind je aan de Mortieerkgaat om het inrichten van de reboulevard.NOf nu dbolw oorhet tuin, multimedia en gadgets, meubelen, slaapcomfort of badkamers, je kunt ervoor terecht op de Mortiere. Molenwater Daarnaast vind je hier sportspeciaalzaken. Elke zondag is koopzondag op de Mortiere en parkeren is gratis. woonboulevarddemortiere.nl

Hof Ter

De zijstraten van de Lange Delft zijn een paradijsje voor elke winkelfanaat. Hippe (tweedehands)kleding, leuke kleine winkels, eetcafĂŠs en nog veel meer van dat soort plekjes die winkelen zo leuk maken. In de buurt van de Langeviele liggen aan de ene kant de ingel Seiss en aan de andere het vlasmarkt en de kromme weele geeregebied. Aan de Vlasmarktkant staan voornamelijk cafĂŠs en restaurants, maar je vindt er ook antiekzaakjes, tweedehandskleding en chocola. De Geere is een uitgebreider winkelgebied met zowel landelijke ketens als speciaalzaken.

ds or No

woonboulevard de mortiere

Middelburg staat stevig in de top drie van meest gevarieerde winkelsteden. De stad heeft een levendig winkelhart met een groot aantal lokaal opgezette speciaalzaken. Centraal punt bij het shoppen is de Markt. Hier komen de grootste winkelstraten op uit: de lange delft, de nieuwe burg en de langeviele. Die straat ondergaat de laatste jaren een transformatie en je vindt er nu ook meer unieke Middelburgse zaken. Aan de Nieuwe Burg Ve ste Seissingel ss vind je veel modezaken en aan de Lange Delft veel grote, landelijke in ge l ketens en modezaken.

s lie Le

ro

h Sc


zien & doen

15

speciaalzaken

markt (1) (2) (3) (4) (5) (6)

t aa str

11

el

b co Ja

g sesin Veer

tra tss Ca

ion

at

Bast

euw eO ost ers est raa t

l inge

ses

r Vee

de Drvkkery boeken, muziek, kantoorartikelen, cadeaus, brasserie Tourist Shop toeristische informatie over Middelburg, rondleidingen, tickets, toeristische producten Visgilde vis Amac Apple artikelen Brood- en banketbakkerij Jan Schrieks brood, gebak, bolussen AndrÊ’s Bloemenkiosk bloemen, planten

achter de houttuinen (7)

BD Store camping-, vis-, sportartikelen, jeans

beddewijkstraat

raa

t epr eek gan

g

Rotterda ms 51 eka ars

ai

ka

ai

dam

(10) Indistrieel meubelen, inrichting

damplein

Pu

nt

(11) (12)

ai k dij er at ng ke l Ba

ind

K

ad

np

e av

ra

kh

at

Do

i

Ro ua an

s

ka

aa isb Ma

52e

Tou

9 at

tra

s ok

ie

uw

D

ep

oo

rt

st

oof st ee M

N

at

17

eg alw

19

na Ka

e

kad

Los

(13) Duifhuizen lederwaren (14) Terre des Hommeswinkel cadeauartikelen, fairtrade

gortstraat

e ad sk Lo

ra

Fromagerie Forianne kaas, noten, delicatessen Kite Gallery Juggling Store vliegers, sportkites, cadeauartikelen

geerepassage

a an

am

Dw

Hag

rspoort Kuipe

in ple

(9) Koole Sport hardloopkleding, hardloopaccessoires

Dw ars str aat

10

Dot. tweedehands kinderkleding, speelgoed

brakstraat

wb

Molstraat

Pijpstraat

Dam

9

Bra

kst

Singelstraat

(8)

1

(15) Haar van Boven Zij van beneden lifestyle, design, haarverzorging

gravenstraat

(16) Belicia Ibiza sieraden, tassen, kleding

herenstraat

(17) La Vaca Interieur en Kreatief fournituren, naaimachines (18) Kids Station kinderschoenen

g we aal

n

Ka

houtkaai

(19) 12% of meer wijn, olijfolie, delicatessen

uit in Middelburg magazine 2015


16 20

21 koorkerkhof

(20) Wereldwinkel fairtradeproducten, cadeauartikelen (21) Bliek Meesterbakkers brood, gebak, bolussen (22) Frederika B art, fashion

47

korte delft

29

(23) De Tuin van Broeder Ludovicus biologische supermarkt (24) Chocolaterie Burger chocolade, snoep

korte geere (25) (26) (27)

25

Da Silvano Italiaanse delicatessen Dustoch cadeauartikelen Two Ladies Like living, fashion, food and kids meubelen, wonen, mode

kromme weele

(28) De Loods biologische wijn

lange delft

(29) Muziekcentrum muziekinstrumenten, bladmuziek (30) De Rode Pilaren drogist, gezondheidsartikelen (31) Het Kinderpaleis speelgoed

38

lange geere

(32) Kitsch Company kitsch cadeaus (33) Bijouterie Cyn’t sieraden, tassen

48

lange noordstraat (34) (35) (36)

Zeeuws Ministerie van Chocolade en Culinaire Zaken chocolade Knip-Oog gehandwerkte cadeauartikelen Kakao chocolade, servies

langeviele (37) (38) (39) (40) (41) (42)

Si Sa Soep speelgoed, inrichting, meubelen De smaak van toen brood, gebak, bolussen Ippy juwelier en zilversmid Dille & Kamille cadeauartikelen, woonartikelen, koken De Cleene Houttuyn kunst, antiek, brocante, curiosa Oil & Vinegar olijfolie, kruiden, Zeeuwse producten

nieuwe burg

(43) Lincherie lingerie (44) Peeters Geschenken porselein, swarovski-kristal, bestek, cadeauartikelen

nieuwe kerkgang

(45) Kinderkamers Duimelot kindermeubelen

45

56


zien & doen

17

speciaalzaken

52 plein 1940

(46) Pluk de Dag bloemen, interieur (47) Burcht spellen

pottenmarkt (48) (49)

El Kantra Marokkaanse lifestylewinkel Bomont lifestyle, woonartikelen, kleding

reigerstraat

(50) Frijters en Wessel interieur, accessoires

rotterdamse kaai

34

(51) Compagnie Culinaire antieke culinaria, bijzondere Zeeuwse souvenirs

40

rouansekaai

(52) Samli styling, woondecoratie

segeerstraat

62

(53) (54) (55) (56)

De Pagter antiek, meubelen, woonaccessoires, verlichting Littooij en Van Eijk kantoorartikelen, wenskaarten The Tube en Nalu Luna skatekleding, sportkleding, skateboards, extreme sports Ja tassen handgemaakte leren tassen

50

seisdam

Rijk-Jan Koppejan,

mede-eigenaar winkel La Vaca Interieur en Kreatief, vertelt: Als je naar het aantal inwoners kijkt, dan zijn er hier heel veel winkels. En dan is er ook nog een enorme diversiteit. Mensen vinden het echt gezellig om hier te winkelen. Leuk met die terrasjes en alle activiteiten die hier georganiseerd worden. Dat maakt de stad levendig. Afgelopen zomer was er elke zaterdag wel iets te doen op de Markt. Daar ben ik als Middelburger best fier op. Wat dacht je van die maandagmarkten ’s zomers? Dan is de sfeer toch anders en daar past zo’n markt precies bij. En die rommelmarkt hier op de Vismarkt! Dan zie je het winkelend publiek genieten. Zo mooi op zo’n pleintje.

(57) Atelier Moi kleding en sieraden van eigen ontwerp

sint janstraat (58) (59) (60) (61) (62) (63)

De Juf taart, koek, kruimels Jeb Jewel sieraden van eigen ontwerp Bahaar Markt exotische supermark De Aanwinst vintage kringloopartikelen Perron 2 stripboeken Sebastian den Herder eigen ontwerp kleding, vintage kleding

vlasmarkt (64) (65) (66)

Oud &Tiek brocante, antiek Lieve Hemel antiek, vintage, curiosa Chocolate Lovers chocolade

zusterstraat

(67) PLANTaardig planten, stekken, plantenhotel

uit in Middelburg magazine 2015

58 63


kunststad middelburg galeries, musea, exposities en meer

1

Het hart van Middelburg is een kunstwerk op zich. Dwalend door het centrum, van de ene monumentale straat naar het andere mooie plein, kom je onderweg kunst tegen. Hoogtepunten: Kussend meisje Sofie op de Vismarkt, de speelse zitfontein op de Markt en het Slavernijmonument op de Balans.

2 kunst & cultuurroute middelburg (1)

De eerste zondag van de maand gooien ateliers, galeries, antiquariaten, kunstverzamelaars en antiekwinkels de deuren gezamenlijk open voor het publiek. Er zijn in totaal zo’n veertig adressen te bezoeken. Bezoek ook zeker een atelier (bijvoorbeeld bij Juul Kortekaas, Sandra van der Meulen of Toos van Holstein), want die zijn de rest van de maand voor publiek gesloten. Vaak grijpen galeries deze dag aan om nieuwe exposities te openen. Elke maand heeft de route een speciaal thema dat in de agenda op de site wordt gepubliceerd. kunstroutemiddelburg.nl

3

de smaak van kunst

De organisatie achter de Kunst & Cultuurroute organiseert tweemaal per jaar (maart en november) de Smaak van Kunst. Het aanbod van de route is zo groot dat het soms overweldigend kan zijn. Tijdens de Smaak van Kunst wordt een kleine selectie van galeries of ateliers bezocht en is er gelegenheid om kunstenaars te spreken. En voor de smaak zijn er Zeeuwse zaligheden. Aanmelden verplicht; meer info op de site: kunstroutemiddelburg.nl.

5

1


zien & doen

19

kunst

maar ook schilderijen van abstract tot figuratief. Daarmee spreekt de galerie een breed publiek aan. Ga met een groep van tien personen en ieder ziet een andere favoriet. Niet missen: de beeldentuin. galerie-t.nl

galerie de vier gemeten

de vleeshal (2)

De Vleeshal aan de Markt brengt verrassende, prikkelende internationale tentoonstellingen en projecten met moderne en conceptuele kunst die vaak een spannend spel aangaan met het historische interieur van deze schitterende hal. Of het nu gaat om immense installaties, minimalistisch werk of uitdagende videokunst, de Vleeshal verlegt altijd de grenzen van de kunst. Nevenlocatie De Kabinetten van de Vleeshal (3) exposeert vooral moderne kunst, soms ook van Zeeuwse kunstenaars. vleeshal.nl

cbk zeeland

Kunst en meer. Het centrum voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur Zeeland biedt een podium aan Zeeuwse, nationale en internationale kunstenaars. Ze organiseren exposities (en de verkiezing van de beste Zeeuwse poster), maar ook debatten, cursussen, lezingen en excursies. cbkzeeland.nl

goudsmid bert van wijk (4)

4

Kunst en ambachtswerk in één. Bert heeft zijn atelier, winkel en klein museum in de schaduw van de Lange Jan. Hij maakt en ontwerpt zelf sieraden, ook in opdracht, en hij voert reparaties uit. Een en al vakmanschap.

galerie t (5)

Galerie T toont opvallende, aansprekende werken. Elke maand zijn er een aantal verschillende kunstenaars die exposeren. Veel beeldhouwwerken,

uit in Middelburg magazine 2015

Zeeuws licht heeft talloze kunstenaars geïnspireerd. En die kunstenaars inspireerden op hun beurt weer galerieeigenaar Joost Bakker. Zijn grote passie is kunst die tussen 1900 en 1960 is gemaakt in Zeeland. Daarnaast zijn er regelmatig exposities van hedendaagse Zeeuwse kunstenaars, en biedt Bakker ook werk aan van de Zeeuwse kunstenaar en illustrator Wim Hofman. viergemeten.nl

Lia Hector,

eigenaar Galerie T, vertelt De Kunst- en Cultuurroute heeft een versterkende werking voor alle kunst in Middelburg. Het biedt een podium aan kunst, galeries en ateliers. Een gouden greep is dat we met thema’s werken zoals kind en kunst, het filosofisch café of poëzie. Daarmee trekken we veel publiek. Normaal is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat galeries veel kijkers trekken. Het interessante is de diversiteit van de locaties die je tijdens de route aandoet. Tegelijk is het een manier om Middelburg te ontdekken. Het is precies een rondje rond het centrum. Door een galerie of atelier binnen te stappen, kom je tegelijk ook in een monumentaal pand. Of in een bijzondere stadstuin.


20

musea

waar geschiedenis, kunst en verbeelding samenkomen De hele wereld komt samen in het Zeeuws Museum. Ontdekkingsreizigers en inter足 nationale handelaren zorgden er al eeuwen geleden voor dat Zeeland werd voorzien van wonderlijke vondsten, specerijen, kunstvoorwerpen en andere etnografische schatten uit den vreemde. Die spirit heeft het Zeeuws Museum overgenomen. Gelijk vanaf de entree is het museum een ontdekkingsreis.


zien & doen

Zeeuws Museum Op de zolder van het Zeeuws Museum zijn er wonderkamers met allerlei verrassende vondsten die door de jaren heen zijn verzameld: een mummie, een indianentooi, maskers, manden, een draakje, Chinees porselein... In drie thema's (Huis & Handel, Leven & Dood en Macht & Pracht) zie je de meest bijzondere en soms juist alledaagse prachtige objecten.

is een De streekdrachtencollectietwerpers inspiratie voor moderne on

De topstukken van het Zeeuws Museum zijn de zes wandtapijten die tussen 1593 en 1604 werden vervaardigd voor de Staten van Zeeland. Ze beelden in levendige kleuren en tot in de kleinste details de Zeeuwse strijd tegen de Spanjaarden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog uit. Minstens zo kleurrijk is de streekdrachtcollectie. Deze vormt een inspiratie voor moderne ontwerpers die regelmatig worden uitgenodigd om uitdagende kunsten modeprojecten te presenteren. Zo is er in 2015 ‘Handwerk’ waarbij moderne ontwerpers aan de slag gaan met technieken uit het verleden. Het project is live te volgen in het museum. zeeuwsmuseum.nl

uit in Middelburg magazine 2015

21


22

kennis en verdieping inspiratie, studie, cursussen en lezingen

1 zeeuws archief (1)

Wie zijn Zeeuwse roots wil onderzoe­ ken, begint in het Zeeuws Archief. Maar het archief bevat naast genea­ logische gegevens ook allerlei andere belangrijke Zeeuwse historische bronnen. Regelmatig worden er ten­ toonstellingen georganiseerd waarbij (een deel van) dit Zeeuwse erfgoed wordt uitgelicht. zeeuwsarchief.nl

zeeuwse bibliotheek (2)

Een hip ingericht (let op die fantasti­ sche vloeren) boekenwalhalla waar allerlei literaire activiteiten zoals lezingen, workshops en muziek­

optredens worden georganiseerd. Een heerlijke plek om rustig in boeken te neuzen, ideeën op te doen of te stude­ ren. Wie research wil plegen, of even online moet, kan terecht in het mediacentrum met computers. zeeuwsebibliotheek.nl

literatuur en lezingen

Stichting Literaire Activiteiten Zeeland (SLAZ), de Zeeuwse Bibliotheek, boek­ handel de Drvkkery en de Kloveniers­ doelen organiseren regelmatig literaire activiteiten zoals lezingen en inter­ views met schrijvers. Bovendien is er een literair festival in de Nieuwe Kerk met elk jaar een ander themaland.

1


zien & doen

23

lezingen en studeren

2

university college roosevelt (3)

In het oude stadhuis is sinds 2004 University College Roosevelt gevestigd. Het Engelstalige Honours College van de Universiteit van Utrecht is kleinschalig en verzorgt een bijzonder intensief lesprogramma aan zowel Nederlandse als buitenlandse studenten. UCR biedt een breed scala aan wetenschappelijke studies aan die vallen onder de liberal arts en sciences. Elk jaar krijgt het studentenleven van Middelburg een nieuwe impuls met zo’n tweehonderd nieuwe studenten. ucr.nl

tenleven Elk jaar krijgt het studen we impuls van Middelburg een nieu kunsteducatie walcheren

Kunsteducatie Walcheren verzorgt een uitgebreid pakket aan creatieve cursussen op het gebied van (bijvoorbeeld) dans, yoga, tekenen, kunstbeschouwing, fotografie en schrijven. kunsteducatiewalcheren.nl

roosevelt study centre

Het studiecentrum doet onderzoek naar de nalatenschap van Roosevelt op het gebied van trans-Atlantische relaties en verzorgt publicaties en evenementen rond dit thema. Het bekendste evenement is de uitreiking van de Four Freedoms Awards (georganiseerd door de Roosevelt Stichting), in de even jaren in Middelburg, in de oneven jaren in New York. roosevelt.nl

uit in Middelburg magazine 2015

2

3


24

attracties en activiteiten de leukste uitjes en activiteiten glowgolf (1)

kaasboerderij schellach (2)

<12 | >12 | actief Op safari in het donker tussen lichtgevende jungledieren. Glowgolf is een hele spannende manier om te midgetgolfen. Fluorescerende apen, jaguars en giraffes vormen het decor. De banen zijn verlicht met fluorescerende blacklights. In zo min mogelijk slagen een balletje putten lijkt zo makkelijk maar kan verrassend uitdagend zijn, zeker als je een 3D-bril op zet. glowgolf.nl/middelburg

<12 Bij Kaasboederij Schellach kun je zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat op de boerderij. Op maandagochtenden en woensdagmiddagen in de schoolvakanties worden Boerderijbelevingen georganiseerd. Je hoort dan hoe zij ter plaatse kaas maken van melk van de eigen koeien. De boerderijwinkel waar allerlei verschillende smaken Schellachkaas wordt verkocht, is maandag t/m zaterdag open. Ook het bezoekersplatform met uitzicht op de stal met ruim tachtig melkkoeien is dan toegankelijk. Vergeet vooral niet de kalfjes in de naastgelegen stal te knuffelen. kaasboerderijschellach.nl

kaasboerderij pitteperk

<12 Pitteperk is een kaas- en zorgboerderij aan de rand van Middelburg vlak bij landgoed Ter Hooge. De 100 hectare grond die bij de boerderij hoort, dient voor de voedselvoorziening van de negentig melkkoeien en hun kalfjes. Van de melk wordt onder andere Goudse boerenkaas en kruidenkaas gemaakt. Die kazen worden samen met de eigen melk en karnemelk en streekproducten verkocht in de boerderijwinkel die maandag t/m zaterdag open is. pitteperk.nl

Leuk en leerzaam tegelij k kinderboerderij de klepperhoeve (3)

<12

Net naast het Meiveldpark ligt deze kinderboerderij vol knuffelige konijnen, lieve geiten, hamsters, ezels, koeien, eenden en kippen. Een bezoek is leuk en leerzaam tegelijk. Op aanvraag worden er voor groepen kinderen speciale activiteiten georganiseerd, zoals zelf boter maken of ezel rijden. Daarnaast zijn er regelmatig speciale activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Deze staan online in de agenda. kinderboerderij-middelburg.nl

4

1


zien & doen

25

attracties

3

7

5 6

5 mini mundi (4)

<12 | actief Reuze veel plezier voor groot en klein. In dit familiepretpark staat Miniatuur Walcheren met kleine replica’s van de mooiste Walcherse gebouwen, inclusief minimensjes, mini-auto’s en minihuisdieren. Het Madurodam van Middelburg. Ook is er een attractiepark met onder andere een authentieke draaimolen, een schommelschuit, een huizenhoge ballontoren en een achtbaan. Binnen is een indoorspeeltuin met spannende klimtoestellen, en voor de kleinsten '0-4 land' met een fietsweide, ballenbak, treintafel en speelkeuken. minimundi.nl

speelhof hoogerzael (5)

2

<12 | actief

Spelen en ontdekken gaan hand in hand op dit gratis toegankelijke natuur­ speelterrein. Kinderen kunnen er ravotten tussen het groen, met water spelen en spetteren op de waterspeelplek of op onderzoek gaan in de natuur. Een plek midden in de stad waar kinderen ongehinderd kunnen bouwen, klimmen en ondertussen ontdekken wat de natuur om ons heen allemaal te bieden heeft. speelhofhogerzael.nl

uit in Middelburg magazine 2015

speeltuin meiveld (6) <12 | actief

Een ruim opgezette speeltuin tussen het groen vlak bij Kinderboerderij de Klepperhoeve. Verspreid over het grote veld van de speeltuin staan meer dan dertig toestellen. Wippen, schommels, een lekker grote glijbaan waarmee kinderen van boven op een heuvel naar beneden roetsjen en natuurlijk een flink springkussen. Daarnaast zijn er skelters, steps en loopfietsjes. speeltuin-meiveld.nl

tropische vogel- en <12 | actief plantentuin utropia (7)

Een tropische verrassing naast het Kanaal door Walcheren. In deze overdekte tropische tuin vol mooie planten vliegen allerlei bontgekleurde exotische vogels rond. Ook zijn er volières met lori’s, parkieten en kaketoes. Een hoogtepunt van een bezoek aan Utropia is de mogelijkheid om lori’s en koi karpers te voeren. En ook op het binnenterras zijn allerlei fraaie tamme vogels. utropia.nl


26

12

8 volkssterrenwacht philippus lansbergen (8) <12 | >12 | cultuur/historie

Op vrijdagavonden is Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen open voor het publiek. Ze hebben een eenvoudig maar interessant planetarium, een uitgebreide tentoonstelling met historische verrekijkers en telescopen, een tentoonstelling over de ontdekking van de telescoop, en de astronomen van de sterrenwacht kunnen als geen ander mooi vertellen over ons heelal. In juli en augustus zijn op vrijdag de Zonnige Zomeravonden. In de tuin staan dan zonnetelescopen opgesteld om zonnevlekken en zonnevlammen te spotten. lansbergen.net

9

bowling de kruitmolen (9)

<12 | >12 | actief Bowling de Kruitmolen heeft twaalf banen die garant staan voor heel veel bowlingplezier. Op vrijdag- en zaterdagavond is het discobowlen met muziek, blacklights en lichtshow. bowlingdekruitmolen.nl

burggolf middelburg (10)

>12 | actief Aan de rand van Middelburg bevindt zich een uitdagende 9-holes golfbaan. Om de baan een Zeeuws tintje te geven, zijn er veel waterpartijen in verwerkt en daarmee is Burggolf Middelburg ook voor de geoefende golfer een echte uitdaging. Zonder golfvaardigheidsbewijs kun je hier ook terecht op de par-3 baan, en er is een driving range en putting green om de puntjes op de i te zetten van je golftechniek. burggolf.nl

renwacht De astronomen van de ster oi vertellen kunnen als geen ander mo

10


zien & doen

27

attracties

eten Piepende banden en verb gezichten bij het karten indoor karting (12) >12 | actief Piepende bandjes en verbeten gezichten. Bij een goed potje karten gaat het er fanatiek aan toe. De ruim 500 meter lange indoorbaan van Indoor Karting Middelburg biedt alle ruimte om er flink tegenaan te gaan en een paar spannende bochten mee te pakken. Snelheden van 60 kilometer per uur zijn mogelijk op dit circuit. Uitgekart? Toekijken kan ook vanuit de naastgelegen horecagelegenheid. kartingzeeland.nl

11

Ricardo Brasser,

eigenaar

van Utropia vertelt: Heel Middelburg trekt mensen. Het zit hem in de combinatie: de gezellige binnenstad met terrassen, oude gebouwen, attracties… Het hele plaatje klopt. En wat de attracties betreft, is er voor iedereen wel wat te beleven. Ik kom daar zelf helaas wat weinig aan toe. Je kunt mooi in een open bootje rondvaren door de grachten en mijn vrouw is pasgeleden met de kinderen naar het Zeeuws Museum geweest. Er was een hele puzzeltocht opgezet en ze waren lekker bezig met een vergrootglas. Heel mooi om te zien dat kinderen dat ook interessant vinden. Kaasboerderij Schellach is ook fantastisch. Lekker op het terrasje zitten en een broodje eten, en de kinderen spelen en kijken hun ogen uit bij de kalfjes. Verder is de rondvaart naar Veere een echte aanrader. Mooi hoe je door het landschap vaart en die sluizen doorgaat. En ik moet natuurlijk Utropia niet vergeten, hè. Daar kun je ervaren hoe het is als er allemaal vogels op je zitten of als er doktersvisjes aan je handen knabbelen. Heel bijzonder!

fietsen (11) | |<12 | >12 | actief Middelburg werkt er hard aan om een van de fietsvriendelijkste steden van Nederland te worden. Daarom zijn er volop fietsvoorzieningen (zoals fietstransferium de Cycle Hub). Middelburg ligt midden in een prachtig fietsgebied met polders, weidse uitzichten en overal strand in de buurt. Op Walcheren is een Knooppuntennetwerk waarmee je makkelijk zelf mooie routes uitzet en van A naar B navigeert. Kaarten zijn te koop bij de Tourist Shop in boekhandel de Drvkkery. Fiets huren? Dat kan onder andere bij de stationsfietsenstalling van Rijwielshop Middelburg aan de Kanaalweg 18 en Delta Cycle op het Zusterplein. Een bezoek aan Middelburg begint ideaal vanaf de Cycle Hub. Het is het eerste fietstransferium van Nederland. De Cycle Hub is in 2015 gerealiseerd aan de Oude Veerseweg, vlak bij de nieuwe invalsweg van de N57. Er zijn hier zo’n tweehonderd parkeerplaatsen en honderd fietsparkeerplekken. Geen fiets mee? Geen nood. Er is ook fietsverhuur. ov-fiets.nl | arduin.nl

jachthaven water- >12 | actief sportvereniging de arne (13)

Midden tussen de prachtig gerenoveerde pakhuizen en herenhuizen aan de Middelburgse kaaien vind je bij Watersportvereniging de Arne de mooiste ligplaatsen van Zeeland. In de zomermaanden liggen hier al gauw zo’n 300 zeil- en motorjachten in hartje centrum. De jachthaven is verdeeld over meerdere locaties en een ligplaats krijg je toegewezen bij de meldsteiger. De diepgang van de haven is 3,5 meter. wvarne.nl

13

uit in Middelburg magazine 2015


28

kanovaren en waterfietsen (14)

>12 | actief Helemaal zelf de Middelburgse grachten verkennen. Dat kan wanneer je een kano of waterfiets huurt bij Rondvaart Middelburg. De kano biedt een workout voor de armspieren; de waterfiets voor de beenspieren. Vanuit de grachten heb je een unieke kijk op de stad. Vergeet niet even goed naar de historische kademuren te kijken. Daar groeien soms bijzondere plantjes. rondvaartmiddelburg.nl

lange jan (15)

<12 | >12 | cultuur/historie 90 meter klimmen (207 treden om precies te zijn) en dan sta je (waarschijnlijk hijgend en puffend) voldaan bij het uitzichtpunt van de twee-na-hoogste toren van Nederland met de stad aan je voeten. Een totaal nieuw perspectief op de stad. Bij helder weer is heel Walcheren te zien en met veel geluk ook de andere Zeeuwse eilanden. langejanmiddelburg.nl

parachutespringen (16)

>12 | actief Zo spannend was het nog nooit om naar Middelburg te kijken! Terwijl de aarde heel snel dichterbij komt en adrenaline door je lichaam giert, is het uitzicht op Middelburg uniek. Skydive Zeeland organiseert duosprongen waarbij onervaren parachutespringers vastgekoppeld aan een instructeur de sprong van hun leven kunnen maken. Zij zorgen ervoor dat de parachute op tijd opengaat en daarna is het heerlijk ontspannen naar beneden zweven. skydive-zeeland.nl

16 15 14


zien & doen attracties

paardrijden (17)

<12 | >12 | actief Er zijn binnen de gemeente Middelburg twee maneges. De Kroo Ruitersport in Nieuw- en Sint Joosland heeft een manege, een groot buitenterrein, grand-cafĂŠ met uitzicht op de wedstrijdhal en een zeer uitgebreide ruitersportzaak. Wie een paard meeneemt naar Zeeland kan deze stallen in het paardenhotel. Ook is het mogelijk om paardrijlessen te boeken. Dat kan ook bij Stal Groot Prooyen aan de Haneveltweg. Ze bieden zowel spring- als dressuurlessen aan. En wie een typisch Zeeuwse volkssport wil leren, kan hier ringrijlessen volgen. Dat kan op een paard van de stalhouderij of op een eigen paard. Ook hier is een pensionstalling. dekroo.nl | stalgrootprooyen.nl

park toorenvliedt (18)

17

<12 | cultuur/historie | actief In Park Toorenvliedt zijn tijdens WOII veel bunkers aangelegd en die zijn nog grotendeels intact. Er is een thematische wandeling langs deze bunkers gerealiseerd. Via de smartphone komen bij elke bunker berichten binnen met beelden of verhalen. Voor kinderen is er een speurtocht door het park waarbij ze gaandeweg alle bunkers ontdekken. Bij een aantal van de bunkers zijn speelvoorzieningen zoals een tokkelbaan of een glijbaan. In een van de bunkers is een klein museum. Het was vroeger een communicatiebunker en de inrichting is nog precies zoals in de periode 1940-1945. Het museum heeft geen vaste openingstijden. Een bezoek is aan te vragen via de site van de stichting. bunkerbehoud.com

rondvlucht boven de stad (19) >12 | actief Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden is de opstapplaats voor een onvergetelijk rondje Middelburg. Er wordt dagelijks gevlogen. Tijdens een vlucht van twintig minuten zie je de stad zoals je haar nog nooit hebt gezien. De rode daken vormen een duidelijk patroon en de kroon boven op de Lange Jan zie je vanuit de lucht veel duidelijker dan wanneer je onderaan bij de abdij staat. De Walcherse stranden en de andere Zeeuwse eilanden lonken in de verte. vliegveldzeeland.nl

14

18

de stad je e zi ht uc vl nd ro n ee s en Tijd zien hebt zoals je haar nog nooit ge 18

uit in Middelburg magazine 2015

29


30

tennissen <12 | >12 | actief Lekker een balletje slaan kan in Middelburg op twee verschillende locaties. Op het sportpark van TV Dauwendaele aan de Kruitmolenlaan zijn vijf kunstgrasbanen met verlichting. Tennisvereniging MLTC zit aan het Griffioenpad in Sportpark De Veste. Ze hebben vier gravel- en acht kunstgrasbanen (met verlichting). Elk jaar wordt hier het internationale toernooi Challenger Zeeland georganiseerd (p34) mltcweb.nl | tvdauwendaele.nl

21

25 rondleiding >12 | cultuur/historie oude stadhuis

Dé blikvanger aan de Markt is het historische stadhuis, en een bezoek aan Middelburg is niet compleet zonder een rondleiding door dit bijzondere gebouw. De bouw van het stadhuis begon in 1452. Verantwoordelijk voor de bouw waren zeven generaties van bouwmeestersgeslacht Keldermans uit Mechelen. Ze bouwden het stadhuis volgens de Vlaamse traditie inclusief vleeshal en lakenhal voor de handel in respectievelijk vlees en stoffen. In 1521 was het stadhuis eindelijk compleet. Het is rijkelijk versierd en gebouwd in de gotische stijl van de late Middeleeuwen. Tijdens bombardementen in WOII werd nagenoeg het hele stadhuis verwoest. Alleen de voorkant stond nog stevig overeind. Er is daarna jarenlang nauwgezet gewerkt aan de reconstructie en restauratie van het stadhuis. Startpunt: trappen stadhuis | uitinmiddelburg.nl

de Katholieke kerk, de Doopsgezinde kerk, de Gasthuiskerk en de Synagoge. Startpunt: balie Wandelkerk bij de abdij | Tijd: donderdagen in juli en augustus, 13.30 uur | Kosten: € 4,50 (kinderen t/m 12 gratis) | langejanproject.wordpress.com/kerkenpad

vrijburgbad (20)

<12 | >12 | actief Dit zwembad tussen Middelburg en Vlissingen is zowel geschikt voor sportieve als recreatieve bezoekers. Er is volop spetterplezier te beleven in het recreatiebad. Er is ruimte om een baantje te trekken, maar er is ook een bubbelbad, waterfontein, wildwaterkreek met waterjets en een whirlpool. Een grote glijbaan ontbreekt natuurlijk ook niet. Voor de kleintjes is er een kleuteren peuterbad met waterspeeltuin. vrijburgbad.nl

rondleiding >12 | cultuur/historie abdij (21)

Op donderdagen in de zomermaanden organiseert VVV Zeeland rondleidingen in het abdijcomplex. De tour doet plaatsen aan waar publiek normaalgesproken niet vrij inloopt zoals de Statenzaal, en de crypte. Ook worden de Abdijkerken bezocht. Startpunt: hal Zeeuws Museum | Tijd: donderdagen in de zomermaanden, 11.15 uur | Kosten: € 8,- (kaarten via VVV of Zeeuws Museum) | vvvzeeland.nl

kerkenpad >12 | cultuur/historie Kerken en de kerkgeschiedenis van Middelburg staan centraal bij de kerkenpadrondleidingen op donderdagen in juli en augustus. Onder leiding van een gids bezoek je in anderhalf uur tijd zes godshuizen: de twee Abdijkerken,

19

20


zien & doen

31

attracties rondrit paardentram (22) <12 | >12 | cultuur/historie Nostalgischer en romantischer wordt een tour door Middelburg eigenlijk niet. Met het klipklop-geluid van hoeven op kinderkopjes op de achtergrond bekijk je de historische straten en pleinen van het centrum vanuit een authentieke paardentram. Tijdens het zomer­seizoen vertrekt Stalhouderij Boone vanaf de Nieuwe Burg. stalhouderijboone.nl

rondvaart middelburg (23) <12 | >12 | cultuur/historie

De schoonheid van Middelburg ervaren maar dan vanuit een totaal ander perspectief. Rondvaart Middelburg loodst je door de grachten en langs de kaaien van de stad. De imposante pakhuizen aan de Kinderdijk en de Rouaansekaai zien er vanuit de rondvaartboot nog nét een tikje grootser en imposanter uit. Onderweg vertelt de schipper over de (maritieme) geschiedenis van Middelburg. rondvaartmiddelburg.nl

22

rondvaart veerse meer (24) <12 | >12 | cultuur/historie

De Middelburgse Loskade is het vertrekpunt voor een vaartocht over het Veerse Meer. Die begint met een tocht over het Kanaal door Walcheren met uitzicht over de Zeeuwse polders vol weide- en trekvogels. Bij Veere navigeert het schip door het sluizencomplex en dan zet de tocht zich voort op het weidse Veerse Meer met uitzichten op de kust van Noord-Beveland, eilandjes en het mooie historische stadje Veere. rederij-dijkhuizen.nl

stadswandeling met gids (25)

>12 | cultuur/historie De hobbelebobbeligste stegen met kinderkopjes, dat ene verborgen poortje waar een heel bijzonder verhaal achter zit, de grootste monumenten, de mooiste plekken om een foto te maken en niet te vergeten, alle achterafstraatjes van de stad. De stadsgidsen van de Tourist Shop kennen ze allemaal en delen hun kennis over al dat moois maar al te graag met bezoekers tijdens een rondleiding. Na afloop van een wandel­ tocht van anderhalf uur zit je hoofd vol verhalen en heb je enorm veel kennis van de rijke Middelburgse geschiedenis opgedaan. Startpunt: Tourist Shop in boekhandel de Drvkkery uitinmiddelburg.nl

23

24

uit in Middelburg magazine 2015


32

genieten en feesten! evenementen en festivals

Middelburg is bourgondisch. Een stad van genieters die graag een mooi evenement organiseren zodat iedereen mee kan doen met het feest dat Middelburg heet.


zien & doen

33

evenementen en festivals

Doe mee met het feest dat Middelburg heet! concert bij de buren

Een aantal keer per jaar per jaar organiseren vier Middelburgers, gewoon bij zichzelf thuis, kwalitatief hoogstaande concerten met goede amateurmusici en een enkele professional. De concerten duren zo’n twintig minuten en vinden plaats in vier verschillende huiskamers. In groepen van 25 personen worden alle locaties aangedaan. Intiemer dan dit worden muziekoptredens niet. concert-buren.nl

bluesroute

Op Goede Vrijdag is er livemuziek in de Middelburgse cafés tijdens de Bluesroute. Middelburg heeft zeer uiteenlopende cafés, en de blues verschilt dan ook van locatie tot locatie. Van krachtige bluesrock tot Mississippi Delta blues en jazzy blues. Een mooie gelegenheid voor een muzikale ontdekkingstocht. bluesroutemiddelburg.weebly.com

international jazzfestival middelburg (1)

In het pinksterweekend staat Middelburg in het teken van jazz. De meeste optredens vinden plaats op het Abdijplein. De Volkskrant schaart het festival onder de tien beste jazzfestivals van Europa. Elk jaar heeft International Jazz Festival Middelburg een ijzersterke line-up. Onder andere Larry Graham en Gregory Porter traden er de afgelopen jaren op. jazzfestivalmiddelburg.nl

middelburg vólkoren (2)

Het eerste weekend van juni verandert Middelburg in één groot zangfestijn. Meer dan honderd verschillende koren treden op tijdens Middelburg VÓLkoren. Je komt van alles tegen. Grote koren, kleine koren, popkoren, gospelkoren, rockkoren en alles daar tussenin. Zoals bij veel Middelburgse festiviteiten is het Abdijplein de hoofdlocatie, maar waar je ook kijkt (in de kloostergangen, op pleintjes, in binnentuinen en zelfs op de rondvaartboot) overal treden koren op. Het festijn wordt afgesloten met een samenzang op het Abdijplein. middelburgvolkoren.nl

1

2

uit in Middelburg magazine 2015


34

4 stadsfeesten

Zo rond de tijd van langste dag van het jaar wordt de zomer gevierd. Dat doet Middelburg sinds twee jaar met de Stadsfeesten. Een verzamelnaam voor heel veel verschillende activiteiten in de stad. Vier dagen lang is er van alles te beleven. Muziek, theater, literatuur, onverwachte performances en heel veel uitbundige gezelligheid. stadsfeestenmiddelburg.nl

challengerzeeland (3)

Op dit prestigieuze tennistoernooi komen internationale professionele tennissers met een ranking tussen de 100 en de 500 uit. Twee weken lang bestrijden zij elkaar op de velden van Tennisvereniging MLTC aan het Griffioenpad in Sportpark De Veste. challengerzeeland.nl

southpark festival (4)

Southpark (zaterdag, begin juli) is een van de leukste festivals van Zeeland. Een multiculti buurtfeest en popfestival in ĂŠĂŠn op het Meiveld. Er is theater, dans, sport, muziek en volop vermaak voor kinderen. Er wordt tijdens het festivals aan alle leeftijden gedacht. Er is een kidsplace maar ook een hangplek voor senioren met bijvoorbeeld linedancing. Bij een multicultifeest hoort fantastisch internationaal eten en ook daarvoor zit je bij Southpark goed. southparkfestival.nl

5

eerste folkloristische dag (5)

Op een donderdag, half juli, vindt in het centrum van Middelburg de eerste folkloristische dag plaats. Het Abdijplein en omgeving staan helemaal in het teken van de traditionele Zeeuwse sporten: ringrijden en sjezenrijden. Op het Abdijplein vindt het ringrijden plaats. Bij ringrijden galopperen ruiters op een ongezadeld paard door een baan. Tegelijkertijd moeten ze een ring die boven de baan hangt aan hun lans proberen te rijgen. Dat lijkt moeilijk, maar de ringrijders zijn getraind en er zijn er altijd een paar die alle ringen steken. Daarna zet de strijd zich voort met steeds kleinere ringen tot er een winnaar overblijft. Het sjezenrijden vindt in de directe omgeving van het plein plaats. Het heeft qua doel (een ring steken) veel weg van het ringrijden, maar bij sjezenrijden is het paard voor een traditionele Zeeuwse wagen gespannen. Mannen mennen deze sjezen en vrouwen steken de ringen. Bij beide sporten zijn de paarden versierd. Ingevlochten staarten, bloemen in de manen, en vooral die echte Zeeuwse knollen mogen er zijn.

3


zien & doen

35

evenementen en festivals

4

Connie de Lange,

7 city of dance (6)

Het historische stadshart is tijdens City of Dance op een zaterdag tegen eind juli het podium voor de modernste dancemuziek. Tijdens het Free Festival dat overdag op Plein 1940 en de Markt plaatsvindt, staat de stad stijf van de pompende beats. Rijk uitgedoste paradijsvogels en andere danceliefhebbers genieten van de muziek, de dansers en danseressen en de relaxte sfeer. Er zijn workshops, er is straattheater, en in de Creative Garden is er ook nog experimentele muziek. Vanaf het eind van de middag verplaatst het feest zich naar het Hof van Tange voor de City Party met verschillende podia en tenten die zijn ingericht om allerlei verschillende dancestijlen de ruimte te geven. Van relaxte Ibizasounds tot hardstyle. danceparademiddelburg.nl

go dutch festival (7)

Waarom de podia van City of Dance gelijk afbreken als je nog een dag kunt genieten van muziek en optredens? Sinds vorig jaar vindt Go Dutch op de zondag na City of Dance plaats. Een dag lang genieten van en meezingen met Nederlandse en Nederlandstalige artiesten. Met de eerste editie heeft de organisatie gelijk een festival van formaat neergezet (met o.a. optredens van Nick en Simon en Henk Westbroek). Dat belooft wat voor editie twee. godutchfestival.nl

6

uit in Middelburg magazine 2015

organisator van meerdere Middelburgse evenementen vertelt: Er zijn in Middelburg allerlei initiatieven op cultureel gebied en die worden meestal snel omarmd, ook door ondernemers die die evenementen steunen. We stikken van de evenementen! Dat komt mede door hoe men hier werkt. Als cultuur gedragen wil worden, dan betekent dat dat je samenwerkingsverbanden aan moet gaan en daar staat men in Middelburg heel erg voor open. De prestigieuze Vleeshal is tijdens de Nacht van de Nacht bijvoorbeeld gewoon open, maar het festival is ook uitgewaaierd naar winkeliers en etalages. In Middelburg heb je echt die samenwerking tussen cultuur, ondernemers en bewoners. Dat zorgt voor een goed festivalklimaat. Er wordt tegenwoordig steeds gezocht naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de binnensteden, maar als we zo veel mogelijk samenwerken en elkaar de ruimte geven, dan worden steden zoals Middelburg automatisch fantastisch.


36 8 mosselfeesten (8)

Eind juli, wanneer de eerste mosselen van het seizoen op smaak zijn, is het feest op de Vlasmarkt en kun je daar het Zeeuwse zwarte goud in allerlei verschillende bereidingen proeven. Een gezellig, bourgondisch feest met elke avond muziek, festiviteiten, proeverijen en vooral heel erg veel mosselen. Elk café en restaurant geeft zijn eigen invulling aan het feest. Bij de een is er een lekker bandje, bij de ander draait het puur om het eten. Een allergaartje van activiteiten dat een groot gezellig geheel vormt. mosselfeestmiddelburg.nl

tweede folkloristische dag

Bij de tweede folkloristische dag wordt er alleen ring gestoken. Het is een grote wedstrijd op het Molenwater waar verenigingen uit heel Zeeland aan meedoen.

kermis (9)

Begin augustus zorgt de kermis op de Markt en Plein 1940 een week lang voor vertier voor jong en oud. De kleintjes kunnen rondjes rijden in autootjes of op een mooi beestje zitten in de draaimolen. Voor waaghalzen zijn er spannende attracties waarin je flink door elkaar word geschud of juist heel erg in de hoogte wordt geslingerd.

10

zeeland nazomerfestival (10)

Eind augustus wordt heel Zeeland het decor voor het Zeeland Nazomerfestival met theater, dans en muziek op locatie. Middelburg, en dan met name het Abdijplein, vormt het bruisende festivalhart met elke avond muziekoptredens. Het plein en de Lange Jan zijn feestelijk verlicht en onder de bomen naar optredens kijken is daardoor sprookjesachtige mooi. Het lijkt of de muzikale line-up elk jaar sterker wordt. Optreden op zo’n bijzondere plek doet iets met je. Onder andere dEUS, BLØF, Racoon en Ilse Delange hebben magische optredens verzorgd op het Zeeland Nazomerfestival. Tip: naast de avondoptredens wordt op het plein ook elk jaar een zondagse picknickmiddag georganiseerd waarbij iedereen zelf lekkere hapjes meeneemt. zeelandnazomerfestival.nl

10


zien & doen

37

evenementen en festivals nacht van de nacht (11)

Wanneer de klok verzet wordt naar de wintertijd gaat in Middelburg centrum het licht uit voor de Nacht van de Nacht. Middelburg blijkt prachtig in het duister. Geniet van een diner in het donker. Of ga op ontdekkingstocht langs straten die hier en daar met een lampionnetje zijn verlicht. Overal kom je kleine optredens tegen. Een verhalenverteller bij de vuurkorf, een singer-songwriter in een verscholen hoekje, en de etalages komen tot leven met theater. Duik ook even de kroeg in om te genieten van een drankje en je ogen uit te kijken naar het verklede personeel. nachtvandenachtmiddelburg.nl

9

11

popronde

12

Half november strijkt op een donderdagavond de Popronde neer in Middelburg. Dit landelijke festival neemt muzikanten en bands uit heel Nederland met zich mee die gratis toegankelijk in Middelburgse cafĂŠs spelen. Daarmee biedt de Popronde een podium aan jong talent. Dat geeft dan ook gelijk het publiek de kans nieuw talent te ontdekken. Toen ze nog niet bekend waren, hebben o.a. De Staat, Kensington, Go back to the Zoo en Chefâ&#x20AC;&#x2122;s Special opgetreden bij de Popronde. popronde.nl

schaatsen op de markt (12)

Tijdens de feestmaand december is er een kunstijsbaan op de Markt pal voor het oude stadhuis. Lekker rondjes rijden met rode wangen van de kou. Om het schaatsfeest compleet te maken, wordt er ook warme chocolademelk verkocht. Uitgeschaatst? Ook op de rest van de Markt zijn er in de aanloop naar Kerst altijd volop gezellige activiteiten en is er veel livemuziek. zeelandhoudtvanschaatsen.nl

nog meer evenementen

En er is nog veel meer te doen! Kijk voor een actueel overzicht van evenementen op uitinmiddelburg.nl.

uit in Middelburg magazine 2015


38

film, theater en muziek beleef cultuur

Middelburg heeft een groot cultuuraanbod met een cinema, meerdere theaters en muziekoptredens door de hele stad. Genoeg voor een verrassend en cultureel hoogstaand avondje uit.

4 stadsschouwburg middelburg (1)

Van musicals en muziekoptredens tot de nieuwste stand-upsensatie, cabaretgrootheden en gerenommeerde toneelgezelschappen. De programmering van de Stadsschouwburg is toegankelijk voor iedereen die de podiumkunsten een warm hart toedraagt. Er is ook een sterke kinderprogrammering. stadsschouwburgmiddelburg.nl

cinema middelburg

1

Een filmhuis zoals een filmhuis moet zijn. Cinema Middelburg is klein, fijn en intiem maar wel met eersteklas projectie en goede stoelen. In de historische Kloveniersdoelen is een prachtige filmzaal (let op het fraaie balkenplafond) gerealiseerd. Hier worden arthousefilms uit binnen- en buitenland vertoond. cinemamiddelburg.nl

theater de wegwijzer (2)

Dit kleine theater aan de Molenweg in Nieuw- en Sint Joosland brengt een grootse programmering. Veel grote namen uit de muziek en het cabaret doen het theater aan vanwege de bijzondere, knusse sfeer. Je kunt hier vaak bijzondere try-outs bijwonen met je neus haast bovenop de speelvloer. theaterdewegwijzer.nl

middelburgs minitheater (3)

Dit kleine theater aan de Verwerijstraat is een levendige toevoeging aan het culturele circuit van Middelburg. Drie keer per jaar voeren de acteurs van het sfeervolle theater hier stukken op. Dat kunnen meesterwerken uit de (internationale) toneelwereld zijn, maar net zo makkelijk speelse jeugdvoorstellingen. middelburgsminitheater.nl

’t spiegeltheater

Theatergroep Duinart zorgt voor toneelvoorstellingen in ’t Spiegel­ theater. Duinart bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en heel veel liefde voor het toneel. Ze werken in het theater en het naastgelegen grand café, en brengen regelmatig zelf producties op het toneel. Naast deze voorstellingen zijn er ook regelmatig voorstellingen van buitenaf te zien en treden er veel Zeeuwse amateurtoneelgroepen op. spiegeltheater.nl

3


zien & doen

39

film, theater en muziek

2

kunst- en cultuurpodium de spot (4)

de middag, zijn er live-optredens. Dat kan variëren van coverbands met stevige rockmuziek tot heerlijk zonnige relaxjazz. Op zondagen kun je vaak ook terecht bij het naastgelegen Café De Mug waar nogal eens jamsessies worden georganiseerd. En bijna elke laatste dinsdag van de maand is daar een jazzoptreden. schuttershof.nl | demug.nl

Theater, dans en vooral heel veel muziek. De Spot programmeert actueel, fris en verrassend. Er hebben hier al flink grote (ook internationale) artiesten opgetreden (Typhoon, Blaudzun, Kensington, Kraantje Pappie, Moss, Woven Hand). De programmeurs van de Spot hebben ook een neusje voor jong talent waarvan je over een paar jaar kunt zeggen: ‘Die heb ik nog in Middelburg gezien’. Van singer-songwriters met breekbare liedjes tot raggaeton, hiphop, electro, Americana, indie, ja zelfs klassiek en natuurlijk goudeerlijke pop… je hoort het hier allemaal. despotmiddelburg.nl

kaffee ’t hof en bar american

Voor onvervalst vuige blues en rock, ska, indie, rockabilly of een zwoele vinylavond met de lekkerste classics zit je goed bij ’t Hof. Bij Bar American is het nog een tikje ruiger met onder andere heavy- en deathmetaloptredens. kaffeethof.nl | baramerican.nl

Cinema Middelburg is klein, fijn en intiem

boekhandel de drvkkery

Bijna elke zaterdag is er een optreden in de brasserie van boekhandel de Drvkkery. Akoestisch, singer-songwriters of een pianovirtuoos… het is heerlijk wegdromen tussen de boeken met een fijn muziekje erbij. drukkerijmiddelburg.nl

zeeuwse concertzaal (5)

De Zeeuwse Concertzaal heeft qua uiterlijk een aangename uitstraling, maar qua geluid is dit zonder twijfel een van de beste zalen van Nederland. Ogen dicht en genieten maar. De focus ligt hier op klassieke muziek maar er worden ook spannende cross-over uitstapjes gemaakt. zeeuwseconcertzaal.nl

brooklyn en tympaan

jazz-café desafinado

café de geere

Brooklyn en Tympaan staan naast elkaar op de Markt met aan elkaar vergroeide terrassen. In de zomermaanden organiseren ze regelmatig op donderdag t/m zondag akoestische live-optredens. grandcafebrooklyn.nl | cafetympaan.nl

In de zomermaanden kun je hier elke woensdag genieten van ijzersterke jazzoptredens. Elke tweede woensdag van de maand maakt Desafinado een uitstapje naar de blues. desafinado.nl

In de zomermaanden treedt huisband Schots en Scheef regelmatig op met pop- en rockcovers op het terras, en in de weekenden zijn er vaak live-optredens of dj’s. cafedegeere.nl

café schuttershof en café de mug

Schuttershof programmeert regelmatig op doordeweekse winteravonden grote jazzlegendes. De vrijdag- en zaterdag­ avond zijn voor dj’s, en op zondag, meestal zo eind van

5

uit in Middelburg magazine 2015


40

natuurlijk middelburg erfgoed en groen

Het hart van de stad wordt omsloten door de groene bolwerken, en ook in de Middelburgse wijken vind je volop parken waar de kinderen lekker kunnen spelen. En Middelburg wordt de komende jaren nóg groener met Middelburg Rozenstad.

amaliapark (1)

Tegen de Griffioenwijk aan ligt het Amaliapark. Dit relatief jonge park is in 2003 aangelegd. Picknicktafels nodigen hier uit voor een avondje buiten de deur eten op een zwoele zomerdag, en voor hardlopers zijn fijne routes aangelegd, inclusief trimtoestellen.

bolwerk (2)

Het mooiste park van Middelburg loopt over de Middelburgse bolwerken in een stervorm rond het stadshart. Hier lagen vroeger de verdedigingswerken van de stad. Over de bolwerken loopt een wandelpad van vier kilometer lang. Een favoriete wandeling van veel Middelburgers, en ’s ochtends vroeg zie je veel hardlopers genieten tussen het frisse ochtendgroen.

erasmuspark

Het Erasmuspark loopt parallel aan de spoorweg in de richting van Oost-Souburg. In 2014 heeft het park een flinke opknapbeurt gehad en je kunt er nu tijdens een wandeling het water oversteken met een trekvlot.

meiveld (3)

1

Op een paar minuten fietsen van het centrum ligt het ruim opgezette Meiveldpark. Naast een grote speelwei waar kinderen alle ruimte hebben om lekker rond te rennen en te spelen, is hier een kinderboerderij en een grote speeltuin. In juli is het Meiveld altijd het toneel van het Southparkfestival.

2


zien & doen

41

erfgoed en groen

4 stadspark molenwater (4)

Op de plaats waar nu Stadspark Molenwater ligt, stond ooit Miniatuur Walcheren. Dat is inmiddels verplaatst naar Mini Mundi, maar de basis van het attractiepark ligt er nog. Kleine boompjes, heuveltjes en wandelpaadjes worden geflankeerd door grote oude kastanjebomen. Het is een heerlijke plek aan het randje van het stadscentrum. Op een warme lentedag gaan hier veel jonge gezinnen met de kinderen naartoe. Pal naast het park, ook onder de kastanjebomen, staat een mooie oude muziektent.

2

4 3

uit in Middelburg magazine 2015


42

5 middelburg rozenstad (5)

Kijk eens goed naar de kaart van Middelburg. De contouren van het centrum hebben de vorm van een roos. Kijk ook goed om je heen tijdens een stadswandeling. Maar liefst 47 monumentale panden hebben een naam die met de roos te maken heeft: De Roselaer, Veldroos, Rosendale. En overal in het stadshart staan stokrozen. Middelburg heeft dus iets met de roos, en onder de noemer Middelburg Rozenstad zorgt een creatief broeinest bestaande uit tien jonge ondernemers, ontwerpers en studenten dat Middelburg groener en roziger wordt. De transformatie gaat stapsgewijs. In 2017, wanneer Middelburg 800 jaar bestaat, is de stad helemaal omgetoverd tot Rozenstad, maar ook nu is er al van alles te zien en worden er ludieke activiteiten georganiseerd. Zo is er rozenijs te eten bij ijssalon a Domani, is er een complete rozenverzorgingslijn te koop bij de Rode Pilaren en maken de goud- en zilversmeden van de stad rozensieraden. Aan de zijkant van de Koningsbrug zijn vijf grote rozen aangebracht en in de Kloveniersdoelen is een knalrode rozenstoel waarmee je op de foto kunt. Het pleintje naast de Korte Geere is omgedoopt tot Rozenplein. Hier staan veel rozen achter de ramen. En ondertussen worden er ook al flink veel rozen geplant. Tegen 2017 heeft de binnenstad een compleet nieuwe look met heel veel klimrozen die gevels en muren sieren. Nu kun je het begin daarvan al zien, bijvoorbeeld in de Sint Janstraat waar in 2014 veel is geplant. Er bloeit nog niks, maar de planten staan er al wel. Ook lekker groen: in 2014 zijn langs de kaaien 55 boomspiegels (een soort kleine perkjes) aangelegd die door bewoners zelf worden onderhouden.

5

7

5

6


zien & doen

43

erfgoed en groen

In het voorjaar staat landgoed Ter Hooge vol fluitenkruid 6 middelburgse buitenplaatsen

In de Gouden Eeuw kende Middelburg veel rijke handelaren. Ze hadden zo veel geld dat er ruimte was om meer dan één huis te bezitten. De aanleg van buitenplaatsen nam toen een hoge vlucht. Hier ontvluchtte de gegoede burgerij de zomerhitte van de stad. Vooral aan de kust bij Domburg werden veel buitenplaatsen gerealiseerd maar ook dichterbij Middelburg werd gebouwd. Een flink aantal daarvan zijn verdwenen, maar Park Toorenvliedt en Landgoed ter Hooge zijn behouden gebleven.

Voor kinderen is er een speurtocht door het park waarbij ze gaandeweg alle bunkers ontdekken. Bij een aantal van de bunkers zijn speel­ voorzieningen aangelegd zoals een tokkelbaan en ene glijbaan. In een van de bunkers is een klein museum ingericht. Het was vroeger een communicatie­bunker en de inrichting is nog precies zoals in de periode 1940-1945. Het bunkermuseum heeft geen vaste openingstijden. Een bezoek is aan te vragen via de site van de stichting. bunkerbehoud.com

park toorenvliedt (6)

landgoed ter hooge (7)

Dit park ligt inmiddels binnen de stadsgrenzen van Middelburg. In het park wisselen stukken met bomen, open weides en waterpartijen elkaar af. Het park hoort bij het landhuis Toorenvliedt dat in de 18e eeuw is gebouwd. Het staat nog even parmantig en fier tussen het groen als toen. In WOII was het landhuis de Duitse commandopost voor Walcheren en de Bevelanden. In het park zelf zijn veel bunkers aangelegd en ook die zijn nog grotendeels intact. Er is een thema­ tische wandeling langs deze bunkers gerealiseerd door de Stichting Bunker­ behoud. Via een app op de smartphone komen bij elke bunker berichten binnen met beelden of verhalen.

uit in Middelburg magazine 2015

Nét buiten de stad en op loopafstand van Toorenvliedt ligt Landgoed Ter Hooge. Een bijzondere buitenplaats in veel opzichten want het landgoed is al in de 13e eeuw aangelegd. Het kasteeltje dat zo uit de Middeleeuwen lijkt te stammen, is echter pas in de 18e eeuw gerealiseerd, samen met een aantal bijgebouwen zoals een orangerie. Alle gebouwen in het park worden bewoond en zijn niet toegankelijk voor publiek, maar door het park zelf en het naastgelegen natuur- en poldergebied lopen wel vrij toegankelijke wandelpaden. In het park vind je vijvers, bomen en een mooie weide met uitzicht op het kasteel. Tip: in het voorjaar staat het bos vol fluitenkruid en is het park nog mooier dan anders.


44

cafés, terrassen & restaurants eten & drinken Een goed dagje Middelburg begint met een lekkere kop koffie en een verrukkelijk ontbijt. Geniet van een zalige lunch en sluit de dag af met een onvergetelijk diner. En wat te doen tussen alle gangen in? Genieten van de zon en mensen kijken op het terras. Proef de zilte smaak van de beste Zeeuwse gerechten en geniet mee van heerlijk Middelburg.

2

expreszo (1)

Deze trendy espressobar serveert ambachtelijke koffie van eerlijke koffiebonen en thee van hoge kwaliteit. Uiteraard kun je hier een pittige espresso krijgen, maar ook een cappuccino, ristretto of latte machiato. Voor een verwenmomentje zijn hier ook lekkere taarten. expresszo-middelburg.nl

eetkamer likkepot

Het Hofje Onder den Toren (bij de Lange Jan) heeft een verborgen terras op het binnenplein. Wat een fijne plek om bij te kletsen of een broodje te eten. Bij slecht weer is het ook heel aangenaam zitten in het warme industriële interieur. eetkamerlikkepot.nl

sint john (2)

Een van de oudste en vertrouwdste adressen in Middelburg als het gaat om een degelijke kop koffie. Heerlijk binnen in het lekker donkere houten interieur naast de Mechelse stoof, maar net zo fijn op een zonnige morgen onder de bomen op het terras op de Vismarkt. Sint John staat naast de koffie bekend om lekkere tosti’s en yoghurtijs. sintjohn.nl

3


eten & drinken

45

terras, kroeg & restaurant

Geniet mee van heerlij k Middelburg

5 cafĂŠ restaurant de vriendschap theehuis honeypie (3)

Honeypie staat garant voor verwennerij. Heerlijke eigengemaakte taarten en andere zoete hapjes in combinatie met allerlei lekkere theesmaken. Honeypie serveert high teas met alles erop en eraan: sandwiches, quiches, scones, vers fruit en zoete lekkernijen. Ook hebben ze chocolate teas waarbij heel veel chocoladehapjes bij de onbeperkte thee worden geserveerd. In de zomermaanden kun je hiervan genieten op het drijvende terras tegenover de zaak. honeypie.eu

4 1

Hoewel het gros van de mensen hier komt om op het terras te zitten, te lunchen of te dineren, is dit ook een prima stek om te ontbijten. De Vriendschap is een vriendelijk etablissement in alle opzichten: attente bediening en betrokken bij het milieu. Er wordt bijvoorbeeld veel met lokale producten gewerkt. vriendschapcr.nl

brasserie de drvkkery (4)

Een culinaire ĂŠn literaire eetervaring. Er is een lunchkaart met een paar zeer goede klassiekers, maar ook een aantal verrassende gerechten van de creatieve chef. Op zaterdagen is hier vaak livemuziek, en op donderdagavond is er naast de lunch ook een diner met een culinaire vegetarische en niet-vegetarische maaltijd. de-drvkkery.nl

de kloveniersdoelen (5)

Een heerlijk grand cafĂŠ met groot tuinterras. De kinderen hebben in de tuin alle ruimte de om lekker te ravotten. De Kloveniersdoelen heeft een uitgebreide lunchkaart met naast lekkere frisse desembroodjes en salades ook een aantal warme gerechten. Van donderdag t/m zaterdag kun je hier ook verrukkelijk dineren. kloveniersdoelen.nl

uit in Middelburg magazine 2015


46

8 bar herberg

Een hippe bar met een heel knus vintageinterieur. Zelfs de gerechten die je hier kunt eten, krijg je op tweedehandsbordjes (bijvoorbeeld met vogelmotief) uitgeserveerd. barherberg.nl

8

de middelburger (6)

Fier op nummer één bij de restaurantbeoordelingen van Tripadvisor. Iedereen is lyrisch over de kwaliteit van de hamburgers en de bediening. Tip: aan de achterkant heeft De Middelburger een knus terras in de stadstuin. demiddelburger.com

brasserie panneke

Goed eten en een heerlijk borrelconcept. ’t Panneke serveert een high wine waarbij verrukkelijke wijnen met even heerlijke hapjes worden gecombineerd. panneke.com

braai-tapperij de mug (7)

Een ouderwets goed eetcafé met een donkerbruin interieur. Ze serveren klassieke gerechten, vaak geïnspireerd

9

op de Franse keuken. De Mug heeft een enorm uitgebreide bierkaart met bijzondere speciaalbieren en werd in het verleden uitgeroepen tot beste café van Nederland. demug.nl

hildernisse eten & drinken (8)

Een grote, maar intiem ingerichte, zaak met een warme uitstraling en een keuken die zijn klassiekers kent, maar ook zeker het experiment niet uit de weg gaat en verrassende smaken tot een fantastisch geheel weet te combineren. Zeeland is een visprovincie bij uitstek, maar bij Hildernisse worden met zeer gedegen kennis en lef zalige vleesgerechten geserveerd. hildernisse.nl

10

restaurant scherp (9)

Restaurant Scherp, verscholen in de pittoreske Wijngaardstraat, is zo’n restaurant waar met heel veel aandacht voor details mooie gerechten op tafel worden getoverd. In dit intieme, modern en speels ingerichte restaurant worden wonderen verricht met, bijvoorbeeld, zeebaars, zeetong, Noordzeekrab, lamsoren en Oosterscheldekreeft. restaurantscherp.nl

7


eten & drinken

47

terras, kroeg & restaurant

Mart Scherp, eigenaar Restaurant Scherp, vertelt: Mensen die Middelburg bezoeken, zijn onder de indruk van het monumentale karakter van Middelburg met al die oude, karakteristieke pandjes. Ze genieten van de gezellige winkelsfeer. Als je je dag dan kunt afsluiten met een geweldig diner, of als je Middelburg kunt bezoeken met een culinaire overnachting, dan is dat natuurlijk fantastisch. In Middelburg heb je restaurants in alle soorten en smaken en van luxe tot meer gericht op budget. Op dit moment is het regionale heel erg up-coming in de horeca en dat zie je ook hier in Middelburg. We zitten hier wat dat betreft ook wel heel erg goed. In Zeeland heb je écht alles bij de hand: wijn, wild, vis, groente, fruit en kazen. Op dit moment is de harder erg in opkomst. Een mooie stevige vis. Die zwemt hier gewoon rond en komt bij wijze van spreken nog springlevend de keuken binnen.

ht met Er worden wonderen verric zeekrab, zeebaars, zeetong, Noord kreeft lamsoren en Oosterschelde

6

restaurant de eetkamer

Net als Scherp ligt De Eetkamer een beetje uit de reguliere loop maar het is minstens zo’n culinaire ontdekking. In een intieme en warme setting kun je genieten van een mix van traditionele en nieuwe smaken. eetkamermiddelburg.nl

de gespleten arent

Deze trotse bezitters van een Bib Gourmand van Michelin zijn vooral ijzersterk in zeer verfijnde visgerechten. Die worden geserveerd in een ontspannen en losse sfeer. degespletenarent.nl

’t packhuys

Pal aan de jachthaven met op de achtergrond het geluid van de wind die langs de masten waait, zit dit restaurant in een prachtig gerestaureerd pakhuis uit de VOC-tijd. Sfeervol, met een prachtige oude plankenvloer en gastvrij met een lekkere, toegankelijke kaart. hetpackhuys.nl

de gouden bock (10)

Chic en verrukkelijk met oog- en tongstrelende klassieke (vis)gerechten en overdadige maaltijdsalades waar je nog dagen over napraat. Culinair op avontuur? Er wordt hier een uitstekend vijfgangen-verrassingsmenu geserveerd. degoudenbock.nl

nachtcafés

Van Middelburg krijg je nooit genoeg! Feest mee tot in de kleine uurtjes. Dat kan in de nachtcafés van De Rooie Oortjes en het naastgelegen Schuttershof. In dat laatste café is op de zondagen ook regelmatig livemuziek. oortjes.nl | schuttershof.nl

uit in Middelburg magazine 2015


48

overnachten droom weg in middelbug

Geniet van de gastvrijheid van Middelburg. Er is volop gelegenheid voor een fijne overnachting. Goede hotels, knusse B&Bâ&#x20AC;&#x2122;s, campings voor het hele gezin... in Middelburg is het heerlijk slapen. En het opstaan met een verrukkelijk ontbijt of het gefluit van de vogels op de campingweide is ook geen straf.

bed & breakfast 't poorthuys (1)

In een mooi monumentaal pand uit 1590 vind je Bed & Breakfast â&#x20AC;&#x2122;t Poorthuys, midden in het stadscentrum. De voormalige dokterswoning is in 2013 helemaal verbouwd tot een zeer comfortabele B&B met acht luxe ingerichte kamers. bnbpoorthuys.nl

1

1


slapen

49

wegdromen 2

's en Goede hotels, knusse B&B zin campings voor het hele ge

4

4

3 hotel the roosevelt (3)

lij k ontbijt of Opstaan met een verrukke op de campingweide het gefluit van de vogels hotel restaurant arneville (2)

In 2015 opent The Roosevelt haar deuren in het centrum van Middelburg. Een heerlijk, overdadig luxe boutiquehotel met 28 kamers en suites die allemaal anders zijn ingericht. Tip: het hotel heeft een mooie binnentuin. hoteltheroosevelt.nl

van der valk hotel middelburg (4)

Net buiten het centrum ligt dit vertrouwde adres. Arneville heeft de laatste jaren een transformatie ondergaan. Hoewel dit hotel al lang in Middelburg staat, ziet het er uit als nieuw. En hetzelfde geldt voor het warm ingerichte restaurantgedeelte. Handig: het hotel heeft een eigen parkeerterrein waar je gratis kunt staan. amadorehotel.nl

Op een handige locatie vlak bij de Middelburgse uitvalswegen ligt het zeer comfortabele Van der Valk hotel Middelburg. Een indrukwekkende entree leidt naar een ruime receptie en het restaurant- en loungegedeelte met handige zitjes voor, bijvoorbeeld, een zakelijke afspraak. Het hotel is ruim opgezet met 110 kamers, waaronder luxe strandsuites en kamers voor mindervaliden of gezinnen. valkmiddelburg.nl

uit in Middelburg magazine 2015


50


51

uit in Middelburg magazine 2015


praktisch

52

vervoer en parkeren

vervoer & parkeren praktisch fiets (1)

Vanaf 2015 is Middelburg nóg fiets­ vriendelijker met de Cycle Hub, het eerste fietstransferium van Nederland waar je van de auto overstapt op de fiets. De Cycle Hub ligt aan de Oude Veerseweg, makkelijk te bereiken vanaf de nieuwe invalsweg van de N57. Er zijn hier zo’n tweehonderd parkeerplaatsen voor auto’s en zo’n honderd voor fietsen. Er is ook fietsverhuur dus wie zelf geen fiets bij zich heeft, stapt hier makkelijk over. Fietsen zijn ook te huur via de stationsfietsenstalling van Rijwielshop Middelburg aan de Kanaalweg 18 (0118 - 61 21 78) en Delta Cycle (0118 – 63 92 45) op het Zusterplein.

trein

Er vertrekt twee keer per uur een trein naar Oost-Souburg en Vlissingen en twee keer per uur een trein die via Roosendaal naar de Randstad (o.a. Rotterdam en Amsterdam Centraal) rijdt met als eindbestemming Lelystad. NS Station Middelburg ligt op een paar minuten lopen van hartje stad naast het busstation en er is de mogelijkheid om direct bij aankomst een fiets te huren (zie boven).

bus

Busstation Middelburg ligt direct naast het treinstation. Er vertrekken regelmatig bussen naar buurstad Vlissingen en de rest van Walcheren. Ook rijden er bussen naar Zuid-Holland en naar Zeeuws-Vlaanderen en Gent.

bus Lijn 50 Middelburg - Terneuzen - Hulst Lijn 50 weekend: Middelburg - Terneuzen - Hulst - Gent Lijn 52 Middelburg - Terneuzen - Hulst Lijn 53 Middelburg - Koudekerke - Hulst Lijn 54 Middelburg - Veere Lijn 55 Middelburg - Vlissingen Lijn 56 Middelburg - Koudekerke Vlissingen Lijn 57 Middelburg - Oost-Souburg Vlissingen Lijn 58 Middelburg - Vlissingen Lijn 64 Zomerbus langs kustplaatsen Walcheren Lijn 65 Middelburg Centrum - Middelburg Mortiere Lijn 69 Servicebus Middelburg Lijn 133 Middelburg - Oude Tonge

parkeren

Op de plattegrond (p50/51) staan parkeerterreinen en -garages aangegeven. Volg tijdens een rit door het centrum de blauwe verkeersborden met een witte ‘P’. Deze wijzen de weg naar parkeergelegenheden. De parkeergarages zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week open. Betaald parkeren geldt in de binnenstad maandag t/m zaterdag van 8.00 t/m 20.00 uur. Op zondagen en nationale feestdagen geldt gratis parkeren.

taxi | autoverhuur MTAX Arnesteinweg 15 0118 - 61 26 00 TCR Industrieweg 7b (0118)620610 Taxi De Gruiter Industrieweg 7b 0118 - 59 19 95 Autoservice van Liere Voltaweg 33 0118 - 62 76 80 Auto Sturm Middelburg Noordweg 467 0118 - 61 20 42

1


praktisch

53

informatie en adressen

informatie & adressen Gemeente Middelburg Kanaalweg 3 0118 - 675 000 www.middelburg.nl Tourist Shop Middelburg Markt 51 0118 - 67 43 00 www.touristshop.nl www.uitinmiddelburg.nl Adressen en telefoonnummers Alarm Algemeen alarmnummer 112 Politiebureau Middelburg Achter de Houttuinen 10 Bij geen spoed 0900 - 88 44 Brandweer Stromenweg 7 0118 - 49 45 00 (alleen bij niet-spoedeisende hulp) Centrale Post Ambulancevervoer 0118 - 41 44 44 Centrale Post Brandmelding 0118 - 41 44 44 Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Locatie Goes 's Gravenpolderseweg 114 0113 - 23 40 00 Cafés, bars en lunchgelegenheden Bar American Plein 1940 0118 - 61 36 93 Bar Herberg Pottenmarkt 2a 0118 - 62 55 39 Braai Tapperij De Mug Vlasmarkt 54-56 0118 - 61 48 51

Brasserie De Drvkkery Markt 51 0118 - 88 68 66

Café Kanaalzicht Stationstraat 32 0118 - 61 27 01

Brasserie Eiggenwijzz Langeviele 20 0118 - 62 56 70

Café Rooie Oortjes Kromme Weele 5 0118 - 64 26 36

Café Bar Seventy Seven Markt 77 0118 - 61 22 06

Café Schuttershof Schuttershofstraat 1 0118 - 62 62 65

Café Bommel Markt 85 0118 - 64 22 14

Café Tympaan Markt 83 0118 - 64 26 36

Café Bardot Vlasmarkt 39-41

Café Underground Reigerstraat 7 0118 - 63 78 52

Café De Heeren van Holland Vlasmarkt 34 0118 - 64 09 44 Café De Geere Langeviele 51 0118 - 61 30 83 Café De reünie Vlissingsestraat 6 0118 - 60 33 41 Café De Vliegende Hollander Damplein 48 Café De Zaak Pottenmarkt 24 0118 - 85 32 00 Café Die Lange Pottenmarkt 10 06-48 52 92 99 Café ’t Fust Vlasmarkt 20 0118 - 61 29 33 Café Het Hart van Middelburg Zusterstraat 18 0118 - 64 36 97

uit in Middelburg magazine 2014

Café ut Babbelaertje Vlasmarkt 14 06-29 23 83 49 Cityclub Zanzibar Markt 79 0118 - 85 18 40 Deliciousss Lange Geere 4 Eetcafé – Cafetaria de Vliegenier Pottenmarkt 4 0118 - 43 67 91 Eetcafé De Koning Turfkaai 19 0118 - 61 45 24 Eetcafé De Zwarte Ruiter Dam 33 0118 - 61 26 15 Eetkamer Likkepot Nieuwe Kerkgang 1 0118 - 64 34 88 Espressobar Expresszo Pottenmarkt 22 0118 - 62 02 78


54

Feestcafé Mambo’s Damplein 50 0118 - 63 46 57 Glam Café Lange Noordstraat 52 0118 - 61 22 80 Grandcafé Brooklyn Markt 81 0118 - 65 09 49 Grand Café Cheerz Markt 17 0118 - 65 19 40 Jazz Eetcafé Desafinado Koorkerkstraat 1 0118 - 64 07 67 Kaffee ’t Hof Vlasmarkt 20 0118 - 61 79 72 Lunchcafé Zinin! Pottenbakkerssingel 2 0118 - 65 11 00 Pannenkoekenhuis De Kabouterhut Oostkerkplein 8 0118 - 61 22 76 Poolcafé the Roadhouse Walensingel 63 0118 - 62 43 70 Restaurant Di-vers Vlasmarkt 13 0118 - 64 09 57 Sint John Sint Janstraat 40 0118 - 62 89 95 Stationsrestauratie Kanaalweg 24 0118 - 63 76 01 Theehuis HoneyPie Achter de Houttuinen 50 0118 - 63 74 75 Wooncafé Segeersstraat 13 0118 - 62 46 57 IJssalon A Domani Markt 63b 0118 - 64 00 95

IJssalon Ciao Korte Delft 2

Lange Noordstraat 6 0118 - 62 70 58

IJssalon Fresco Langeviele 39 06-41 18 00 62

Restaurant Scherp Wijngaardstraat 1-5 0118 - 63 46 33

Zeeuws Museum Café Abdij 4 0118 - 65 30 81

Restaurantje Nummer 7 Rotterdamsekaai 7 0118 - 62 70 77

Restaurants Brasserie De Huifkar Markt 19 0118 - 61 29 98 Brasserie Panneke Lammerensteeg 5 0118 - 62 52 87 Café Restaurant Vriendschap Markt 75 0118 - 61 22 57 De Middelburger Langeviele 61 0118 - 85 38 86 Eetkaffee Den Fantast Stationsstraat 24 0118 - 61 17 15 Grand café Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen 30 0118 - 64 49 69 Hildernisse eten & drinken Plein 1940 - 10 0118 - 62 03 81 Mrs. Jones Wijnbar en Eeterij Korte Geere 19 0118 - 62 05 15 Restaurant Den Baas en zijn Madam Kinderdijk 88 0118 - 61 38 52 Restaurant De Eetkamer Wagenaarstraat 13-15 0118 - 63 56 76 Restaurant De Gespleten Arent Vlasmarkt 25-27 0118 - 63 61 22 Restaurant De Gouden Bock Damplein 17 0118 - 61 74 84 Restaurant Peper & Zout

Restaurant ’t Packhuys Kinderdijk 84 0118 - 67 40 64 Steakhous Familierestaurant De Tamboer Plein 1940 nr. 6 0118 - 61 21 17 Zenc Café Restaurant Markt 21 0118 - 61 32 01 Restaurants met internationale keuken Amy’s en Ta Vlasmarkt 7 0118 - 43 50 49 Cheung Kee Langevieleweg 21 0118 - 61 27 99 Chinees-Indisch Restaurant De Nieuwe Pauw Vrijlandstraat 39 0118 - 61 52 29 Chinees-Indisch Restaurant Nanking Varkensmarkt 11 0118 - 62 99 93 Domino’s Pizza Pottenbakkerssingel 10 0118 - 67 30 40 Eethuis Nazar Langevieleweg 52 0118 - 62 04 90 Grieks restaurant Onassis Lange Noordstraat 14 0118 - 65 00 10 Grieks restaurant Saloniki Gravenstraat 6 0118 - 61 30 22


praktisch

55

informatie en adressen Grillroom/shoarma Alanya Vlasmarkt 32 0118 - 63 89 28 Grillroom/shoarma Cleopatra Vlasmarkt 25-27 0118 - 63 37 47 Grillroom/shoarma/pizza Netanya Vlasmarkt 24 Grillroom/shoarma Sphinx Dam 23 0118 - 64 01 12 Indonesisch Restaurant Surabaya Stationstraat 20 0118 - 63 59 14 Italiaans Restaurant Mamma Mia Vrijlandstraat 73 0118 - 63 50 38 Mediterraneo Vlasmarkt 17-19 0118 - 63 41 00 Pasta-Shoarma en Italiaans Langeviele 12 0118 - 62 00 45 Pizza Expres Zusterstraat 39 0118 - 63 60 00 Restaurant Il Senso Sint Janstraat 35 0118 - 63 45 34 Ristorante La Piccola Italia Damplein 46 0118 - 67 47 80 Surinaams Restaurant Rotifood Sint Janstraat 8 0118 - 62 95 48

Hotels Fletcher Hotel du Commerce Loskade 1 0118 - 63 60 51 Hotel aan de Dam Dam 31 0118 - 64 37 73 Hotel Arneville Buitenruststraat 22 0118 - 63 84 56 Hotel Brasserie De Huifkar Markt 19 0118 - 61 29 98 Hotel de Nieuwe Doelen Loskade 3-7 0118 - 61 21 21 Hotel Het Princenjagt Nederstraat 2 0118 - 61 34 16 Hotel Middelburg Bosschaartweg 2 0118 - 64 00 44 Hotel The Roosevelt Nieuwe Burg 42 Le Beau Rivage Loskade 19 0118 - 63 80 60 RĂŠsidence De Mug Vlasmarkt 54-56 0118 - 61 48 51 Van der Valk hotel Middelburg Paukenweg 3 0118 - 44 25 25 B&B

Shangri-La Westerscheldeplein 3 0118 - 63 91 19

B&B de Bajoene Pijpstraat 37- 39 0118 - 63 64 14

Taverna Kostas Sint Janstraat 9a 0118 - 63 85 23

B&B De Berk Koudekerkseweg 11 0118 - 63 99 29 B&B Biervliet Korendijk 8 0118 - 85 19 60 B&B De Kleine Veerse Poort Nieuwenhovenseweg 20b 0118 - 63 83 22

uit in Middelburg magazine 2014

B&B Hartman Walcherseweg 213 0118 - 62 95 08 B&B Frijters en Wessels Reigerstraat 1 0118 - 85 38 91 B&B Den Gouden Valcke Dam 29 06-22 78 38 16 B&B Het Gecroonde Swaert Bogardstraat 25 0118 - 62 83 08 B&B Het Wisselvallig Fortuin Bree 38 0118 - 65 00 58 / 06-52 36 22 62 B&B Het Zevende Continent Dam 69 0118 - 63 84 27 B&B in de Abeelboom Korte Burg 11 0118 - 63 86 62 B&B in den oude bakkery Hoogstraat 27 0118 - 64 30 54 B&B Koningin van Lombardije Blindenhoek 12 0118 - 63 70 99 B&B La Par Johannes Postkwartier 2 0118 - 62 54 78 B&B 't Poorthuys Koepoortstraat 10 0118 - 76 40 46 B&B Uut en Tuus Koudekerkseweg 14 0118 - 85 31 84 B&B Veldzigt Hans Lipperheystraat 26 0118 - 62 67 34 B&B Vers 1&2 Abeelseweg 14 0118 - 64 16 44 Bed & Ontbijt Fam. Waleson Scholeksterstraat 23 06-30 21 23 60


56

B&B Villa Dorothy Vlissingsesingel 38 0118 - 65 08 92

Zicht op ’t verborgen buiten Walcherseweg 230 06-16 57 20 57

Bed in Brussel Breestraat 27 0118 - 63 71 21

B&B Jose van Dijk Middelburgseweg 23, Grijpskerke 06-10 29 55 73

d’ Ouwe Werkplaats Penninghoeksingel 69 0118 - 62 51 35

B&B Ganzenhof Noordweg 455, Sint Laurens 0118 - 62 47 36

De Kaepstander Koorkerkhof 10 0118 - 64 28 48

Elly's Bed and Breakfast De Meylaan 16, Sint Laurens 0118 - 88 07 94

Gastenverblijf Middelburg Willem Teellinckstraat 8 06-10 76 89 88 Guesthouse 1560 Kinderdijk 20 06-43 74 08 08 B&B Bij stad en strand Noordweg 246 06-50 25 75 42 Mevrouw Melis Arnelaan 77 0118 - 62 93 59 Studio Noordsingel Noordsingel 8 06-21 85 50 48

Campings Minicamping Klein Leliëndale Leliëndaalseweg 2 0118 - 61 24 05 Minicamping de Vlasschaard Koudekerkseweg 165 0118 - 61 45 02 Minicamping de Zonnekoningin Oostweg 2, Kleverskerke 0118 - 60 13 73 Minicamping Lorier Wilgenhoekweg 40, Sint Laurens 0118 - 62 58 80

colofon

uit in middelburg magazine 2015 Dit magazine is een initiatief van de gemeente Middelburg, afdeling Ruimtelijk Beleid. tekst: Sonja Barentsen | SBText coverfoto: Marcel Kentin foto achterzijde: Louis Drent foto’s: Aart van Belzen, Louis Drent, Rob Gellman, Henk Huige, Jeanet Jaffari, Stefanie Janse, Leo van Kampen, Marcel Kentin, Jan Koole, Lex de Meester, Manuel Noya, Nous Photography, Jacqueline Pruijsers, Ton Stanowicki, Pim Top, Janne Wolterbeek, Ivo Wennekes, www. beeldbankmiddelburg.nl kaart arnemuiden: Mojca Kuijpers - Ekart, MOJ design grafische vormgeving: de Drvkkery | Podium, Iris Compiet redactie: Gemeente Middelburg: Cynthia Westerweel en Judith Sekewaël en Sonja Barentsen technische realisatie/druk: Vivace Media B.V. oplage: 50.000 exemplaren Copyright: Uit in Middelburg Magazine is met grote zorg samengesteld. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze of in welke vorm dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever of andere auteursrechthebbenden. Zet- en drukfouten voorbehouden.


57

arnemuiden

levendig vissersstadje boordevol tradities

Zeeland is een provincie vol tradities, en ook Arnemuiden houdt die hoog in het vaandel. Het is een trots en eigen足 zinnig stadje met een rijke historie als vissersplaats. En ook nu Arnemuiden geen directe toegang meer tot de zee heeft, blijft de visserij een belangrijke bron van inkomsten. Er wordt samen hard gewerkt aan de levendige hechte gemeenschap. Arnemuiden houdt haar tradities in ere: de zondagsrust, een eigen klederdracht met bijzondere sieraden, musea over leven en werken in de vorige eeuwen. Bovenal blijven de Arnemuidenaren een stel gastvrije en vriendelijke mensen die hun eigen plan trekken en hun feesten en de prachtige omgeving graag met bezoekers van buitenaf delen.


58

historie en tradities een verleden van handel en visserij

1

1

De zee geeft en de zee

Het water tekende ook de ontstaansgeschiedenis van Arnemuiden. Voordat Arnemuiden rond 1462 op de huidige locatie werd gesticht, was de stad al meerdere keren door een vloed verzwolgen.

neemt. Dat weet men in Arnemuiden maar al te goed.

Het nieuwe Arnemuiden lag goed en had een rede waar grote schepen makkelijk aan konden leggen. Er ontstond een levendige internationale handel en schepen uit, bijvoorbeeld, Spanje, Frankrijk, Engeland en Portugal deden Arnemuiden aan. Ze lagen soms rijen dik voor de kust. Arnemuiden floreerde en verdiende vooral geld aan de overslag van goederen en zouthandel. Arnemuiden trok zo veel handel (en handelaren) aan dat ze zelfs meer herbergen hadden dan het naastgelegen Middelburg. Er werd een grote kruiskerk gebouwd en een indrukwekkend stadhuis.

â&#x20AC;&#x2DC;De klok van Arnemuidenâ&#x20AC;&#x2122; is niet het enige Arnemuidse 'verhaal' over zeelui die op zee zijn gebleven.

Het water tekende de onstaansgeschiedenis van Arnemuiden

Maar aan alle goeds komt een eind en terwijl Middelburg een Gouden Eeuw meemaakte, verzandde de haven van Arnemuiden en verdween een groot deel van de inkomsten. De stad raakte in verval en de grote gebouwen zoals de prestigieuze kerk en het stadhuis werden uiteindelijk afgebroken. Vissersschepen konden Arnemuiden nog wel bereiken en er ontstond een nieuwe traditie: de visserij. Vanaf ongeveer 1800 legde Arnemuiden zich hierop toe en werd er onder andere gevist vanaf traditionele platbodems, hoogaarzen genaamd.

2

4


arnemuiden

59

erfgoed en attracties De traditie van een vissersstadje dat samen weer, wind en stormen overleeft, heeft ervoor gezorgd dat Arnemuiden van oudsher een hechte gemeenschap heeft. Een trotse gemeenschap die samen veel nieuwe projecten onderneemt, maar ook de oude gebruiken in ere laat en deze graag aan bezoekers laat zien.

visserij (1)

Een traditie die nog niet zo oud is als je misschien zou denken. Pas toen Arnemuiden moeilijker vanaf zee was te bereiken, en de grote handelsschepen het stadje links lieten liggen, werd er massaal overgestapt op de visserij. Met de hoogaars werd dicht op de kust op platvissen en garnalen gevist. Toen Arnemuiden uiteindelijk door de Deltawerken ook voor vissers onbereikbaar werd, verkaste de Arnemuidse vissersvloot naar de haven van Vlissingen waar je nog volop schepen met de codering ARM ziet liggen. Er wordt nog steeds veel op platvis gevist, en de beste garnalenpelsters schijnen uit Arnemuiden te komen.

die allebei worden gerund door vrijwilligers. Maar ook in het straatbeeld zie je terug wat de Arnemuidse bevolking allemaal doet om hun erfgoed te bewaren en te presenteren aan bezoekers. Zo zijn er uitgebreide infopanelen voor toeristen en er lopen wandelroutes door het stadje. Ook zijn er schilderijen aan de muren aangebracht. In alles komt de stoere, ongepolijste identiteit van Arnemuiden naar voren. Een mooi voorbeeld daarvan is ook het kunstwerk van een hoogaars naast de A58 of Molen Nooitgedacht die hier in de jaren tachtig van de vorige eeuw door gezamenlijke inspanning werd gebouwd.

zingen en vertellen (5)

Gedeeld leed van familieleden die op zee verloren zijn, werd bewaard in vele verhalen die van generatie op generatie werden doorverteld. Ook waren er troostrijke liedjes. Het bekendste iszonder twijfel ‘De klok van Arnemuiden’, hoewel dit lied niet uit Arnemuiden zelf stamt.

de klok van arnemuiden

klederdracht (2)

Wat het meest opvalt aan de Arnemuidse dracht is de grote witte bovenmuts die naar beide kanten ver opzij steekt. De muts is versierd met broderieborduursel en niet, zoals in sommige andere Zeeuwse plaatsen, met kant. De bovenmuts is in het straatbeeld vrij zeldzaam omdat deze wordt bewaard voor zondagen. Op doordeweekse dagen dragen de dames hun ondermuts die ook met broderie is versierd. Ook opvallend aan de Arnemuidse dracht zijn de fleurige 'beuken' die de dames dragen (zie foto).

moderne dracht (3)

3

Hoewel de jeugd geen klederdracht meer draagt, hebben mensen uit Arnemuiden ook vandaag de dag nog steeds een eigen ‘look’. Want als je trots bent op je Arnemuidse afkomst, dan laat je dat ook zien. Met een Arnemuiden-tattoo bijvoorbeeld. Veel Arnemuidse mannen dragen één oorbel. Typisch een gebruik onder zeelui. Vroeger droegen zij die oorbel om ervoor te zorgen dat hun begrafenis bekostigd kon worden als ze ergens levenloos aanspoelden. Een traditie die terug is van weggeweest, is de Erremuuse visserstrui. In elke vissersplaats hadden die truien andere, unieke motieven.

Als de klok van Arnemuiden Welkom thuis voor ons zal luiden Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis Als een schip op zee gebleven is Wendt het roer - we komen thuis gevaren Rijk was de buit - maar bang en zwaar de nacht Land in zicht en onze ogen staren Naar de kust die lokkend op ons wacht Als de klok van Arnemuiden Welkom thuis voor ons zal luiden Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis Als een schip op zee gebleven is Rijke zee - waarvan de vissers dromen Want jij geeft brood aan man en vrouw en kind Wrede zee jij hebt zo veel genomen In jouw schoot rust menig trouwe vrind

samen de tradities levend houden (4)

2

De trots die de bewoners scheppen in hun stad heeft ervoor gezorgd dat er een museum en een historische scheepswerf te bezoeken zijn (p60/61)

uit in Middelburg magazine 2015

5


60

erfgoed en attracties beleef de geschiedenis van arnemuiden Een museum, een historische scheepswerf, een molen en kerken bieden alle mogelijkheid om de indrukwekkende geschiedenis van

museum arnemuiden (1)

Arnemuiden ook vandaag

In het voormalige stadhuis zit Museum Arnemuiden. De tentoonstellingen in de met veel zorg ingerichte ruimtes focussen op visserij, streekdracht en historie. Levensechte maquettes geven een beeld van het grootse verleden van Arnemuiden toen het dankzij zouthandel en internationale schepen die de haven aandeden nog een echte handelsstad was. Grote, prestigieuze gebouwen die na de gloriedagen van Arnemuiden zijn afgebroken zie je nog terug. Meerdere objecten geven een beeld van het vissersbestaan. Er zijn schaalmodellen van verschillende vissersboten, maar bijvoorbeeld ook alledaagse visserskleding en netten. Bijzonder is ook de permanente tentoonstelling over Maurits van Vollenhoven. Deze Nederlandse diplomaat speelde een belangrijke rol tijdens WOI maar is hier relatief onbekend. Hij werd na de oorlog Heer van Cleverskerke (Kleverskerke) dat niet ver van Arnemuiden ligt. museumarnemuiden.nl

nog mee te maken.

5

’t uusje van eine (2)

’t Uusje van Eine hoort bij het museum. Vroeger woonde Hendrik Maljaars hier. De Zeeuwse roepnaam van Hendrik is Eine. Vandaar die naam. In dit authentieke huisje loop je rond in het verleden, zo rond 1900. Het is ingericht met meubelen uit die tijd en authentieke voorwerpen. Je ziet echt hoe mensen woonden. Van de bedstede tot een authentiek keukentje. De Arnemuidse geschiedenis wordt ook geïllustreerd door oude foto’s en verhalen, bijvoorbeeld van de kraamhulp. In de zestiende-eeuwse kelder is een ruimte ingericht met archeologische vondsten. museumarnemuiden.nl

1

2


arnemuiden

61

erfgoed en attracties 3

molen nooitgedacht (4)

Een Duitse molen in een Zeeuwse stad. Daar zit een verhaal achter. In 1977 brandde de oude molen van Arnemuiden met bouwjaar 1736 af. Direct na de brand werd een actie gestart om de molen terug te krijgen. Dat werkte. De molenaar sloopte in Duitsland een stellingmolen uit 1896 en herbouwde deze in Arnemuiden. De molen kreeg een nieuwe kap, een Hollands wiekenkruis en het kruirad van de oude Arnemuidse molen en heeft nu zowel Duitse als Nederlandse kenmerken.

hervormde kerk

3

4

2

historische scheepswerf c.a. meerman (3)

Dit is een van de oudste scheepswerven van Europa die nog in bedrijf is en de oudste werf van Zeeland. De museumwerf biedt een nostalgische blik op de tijd dat Arnemuiden nog viste met een zeilvloot met veel typisch Zeeuwse hoogaarzen (een type platbodem). Stichting Behoud Hoogaars knapt hier oude schepen op en pleegt onderhoud aan de reeds gerestaureerde platbodems. De werf is van grote waarde voor het Zeeuwse erfgoed omdat hier niet alleen historische schepen worden hersteld, maar tegelijk ook oude scheepsbouwtechnieken bewaard blijven. Op afspraak zijn er rondvaarten op hoogaarzen te maken. De stilte van het water met alleen het kraken van de houten boot en het klapperen van de zeilen is ronduit magisch. werfarnemuiden.nl

Het christelijke geloof speelt een grote rol in Arnemuiden. Er zijn vier kerken. De Hervormde kerk aan de Markt vormt het hart van een hechte gemeenschap. Toen de grote kruiskerk te duur in het onderhoud werd, besloot men deze af te breken. Op dezelfde locatie werd toen de huidige kerk gebouwd. De bouw startte in 1858. Door de jaren heen is de kerk meerdere malen gerenoveerd. In 2001 kwamen daarbij grafzerken van rond 1600 aan het licht die nog bij de voormalige kruiskerk hoorden. Drie daarvan hebben een plaatsje gekregen in het liturgische gedeelte van de kerk. hervormdarnemuiden.nl

de arne (5)

Vroeger vormde de Arne de verbinding met de zee, nu verbindt hij Arnemuiden met het Veerse Meer. Hier kun je de huidige â&#x20AC;&#x2DC;vissersvlootâ&#x20AC;&#x2122; zien. De Arnemuidse jeugd heeft kleine vissersbootjes gebouwd, inclusief netten, die heel erg veel lijken op de grote kotters die in de haven van Vlissingen liggen.

wings to victory (6) At the going down of the sun and in the morning We will remember them Dit museum op Vliegveld Midden-Zeeland is gewijd aan de luchtoorlog boven ZuidwestNederland tijdens WOII. Er zijn in het museum allerlei objecten verzameld die met de luchtoorlog te maken hebben. Van kleine vliegtuigjes tot kleding en vlaggen. Het museum is elke laatste zaterdag van de maand open. Vanuit Wings to Victory worden jaarlijks ook de Zeeuwse Luchtvaartdagen georganiseerd. wingstovictory.nl

6 uit in Middelburg magazine 2015


attracties

geniet van arnemuiden en het weidse veerse meer Arnemuiden ligt midden

veerse meer (1)

Het Veerse Meer is ontstaan toen in het kader van de Deltawerken deze ‘zijtak’ van de Oosterschelde werd afgesloten van de zee. Zandplaten werden eilandjes en naast het meer werden weides aangelegd. Zo veranderde het Veerse Meer in het huidige mooie natuurgebied dat allerlei mogelijkheden biedt voor recreatie. Het meer is langgerekt (22 kilometer) en op zijn smalst maar 150 meter breed.

in de polders en op een

Het meer telt zeventien eilanden. Twaalf daarvan hebben aanlegsteigers en zijn open voor bezoekers. De overige eilanden zijn bestemd voor de natuur. Ze bieden rust- en (broed)ruimte aan trek- en watervogels.

de natuur en attracties van

fietskwartiertje van het Veerse Meer. Een ideaal gebied om te recreëren of te genieten van Arnemuiden.

Na de afsluiting van het meer holde de waterkwaliteit achteruit. Daarom is er nu een doorlaat die zout zeewater binnenlaat. Daardoor is het water nu weer prachtig helder en heeft het Veerse Meer een rijk onderwaterleven met krabben, vissen, wieren en zeldzame dieren zoals Zuiderzeekrabben en trompetkalkkokerwormen. Rond het meer liggen speelweides, bossen en hier en daar rietkragen. Daar komen veel zangvogels voor. Rond de schemering geven ze hele concerten. Ook groeien hier zeldzame bloemen zoals parnassia en wilde orchideeën.

duiken en snorkelen

Het heldere water en het bijzondere onderwaterleven van het Veerse Meer maken het recreatiegebied tot een interessant snorkelgebied. Maar ook duiken is hier mogelijk. Het Veerse Meer heeft bij Arnemuiden meerdere duiklocaties zoals Oranjeplaat en het Zilveren Schor. Er staat weinig stroming in het Veerse Meer, en op veel plaatsen is het vrij ondiep. Daarmee is het een goede plek voor beginnende duikers om kennis te maken met de duiksport.

1

1


arnemuiden

63

attracties

2

Een ideaal gebied om te recreëren en te genieten varen: jachthaven oranjeplaat (2)

Jachthaven Oranjeplaat ligt aan het Veerse Meer en is een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan dit mooie natte natuurgebied met zeer helder water en talloze eilandjes. De haven heeft 365 ligplaatsen en een diepgang van drie meter. Watersportbedrijf De Arne biedt hier zeil-, kajuit- en motorjachten te huur aan voor een heerlijk dagje (of langer) Veerse Meer. jachthavenoranjeplaat.nl watersportverhuurbedrijfdearne.nl

julianabad (3)

Van mei tot september is er volop waterpret in Arnemuiden. Het Julianabad is een lekker buitenzwembad met zonneweitjes en glijbanen. Voor de kleintjes is er een fijn pierenbadje om in te spetteren.

kanovaren en meer bij kanoa buitensport & recreatie

Heel dicht bij de natuur, met alleen het geluid van de peddels die door het water glijden. Kanoa Buitensport & Recreatie verhuurt kano’s voor een paar uur of voor een complete dagtocht op het Veerse Meer. Een ontspannen manier om de eilandjes waarmee het meer bezaaid is te verkennen. Naast kano’s heeft Kanoa ook waterfietsen, en er zijn allerlei buitensportfaciliteiten zoals een kanopoloveld, een kanoduiktoren en een touwklimparcours boven het water. Activiteiten op het droge zijn bijvoorbeeld handboogschieten en beachvolleybal. kanoa.nl

4

3 paardrijden

Bij recreatiegebied De Piet (vlak bij Kanoa) zijn ruiterpaden in het bos waar je heerlijk ontspannen kunt rijden.

parachutespringen met skydive zeeland (4)

Zo spannend was het nog nooit om naar Arnemuiden te kijken! Terwijl de aarde heel snel dichterbij komt en adrenaline door je lichaam giert, is het uitzicht op Arnemuiden uniek. Skydive Zeeland organiseert duosprongen waarbij onervaren parachutespringers vastgekoppeld aan een instructeur de sprong van hun leven kunnen maken. Zij zorgen ervoor dat de parachute op tijd opengaat, en daarna is het heerlijk ontspannen naar beneden zweven. skydive-zeeland.nl

rondvlucht boven de stad

Vliegveld Midden-Zeeland bij Arnemuiden is de opstapplaats voor een onvergetelijk rondje Arnemuiden en Middelburg. Er wordt dagelijks gevlogen. Tijdens een vlucht van 20 minuten zie je beide steden zoals je ze nog nooit hebt gezien. Arnemuiden ligt als een baken middenin de polders, en de kroon boven op de Lange Jan zie je vanuit de lucht veel duidelijker dan wanneer je onderaan bij de abdij staat. De Walcherse stranden en de andere Zeeuwse eilanden lonken in de verte. vliegveldzeeland.nl

wakeboarden bij system 2.0 de arne

Sinds 2014 ligt vlak bij jachthaven Oranjeplaat deze wakeboardbaan met twee masten en in het water verschillende obstakels. Je kunt er waterskiën, wakeboarden en kneeboarden. Er worden boards verhuurd en onervaren wakeboarders kunnen instructies krijgen. watersportverhuurbedrijfdearne.nl

uit in Middelburg magazine 2015


64

evenementen feestelijke tradities

1

2 zeeuwse luchtvaartdagen (2)

visserijdag (1)

Eind juni vindt de Visserijdag plaats. De hele dag staat in het teken van vis, visserij, tradities en folklore. Er zijn zoâ&#x20AC;&#x2122;n tachtig marktkramen waar allerhande spullen worden verkocht. De Arnemuidse ringrijders komen in actie, en natuurlijk zijn de musea en de scheepswerf open voor bezoek. Er zijn demonstraties palingroken en garnalen pellen, en je kunt ook proeven waar het allemaal om draait in de visserij: verrukkelijke vis. arnemuiden.org

1

In augustus vinden op Vliegveld Midden-Zeeland de Zeeuwse Luchtvaartdagen plaats. Dan is het daar dagen lang een komen en gaan van de mooiste klassieke vliegtuigen en oude legervoertuigen. Indrukwekkend hoe deze de geschiedenis tot leven brengen. De grote publiekstrekkers zijn de spectaculaire vliegshows. Er wordt ook op een kleinere schaal gevlogen met modelvliegtuigjes. Verder kun je voelen hoe het is om te vliegen in een vluchtsimulator, een zweefvliegtocht maken of voor de adrenalinekick gaan met een parachutesprong. wingstovictory.nl

1

Indrukwekkend hoe klassieke vliegtuigen en oude legervoertuigen de geschiedenis tot leven brengen winterfair

In de donkere dagen voor Kerstmis viert Arnemuiden de winter met een gezellige Winterfair aan de Markt, de Langstraat en een deel van de Burgemeester Hackstraat. De ondernemers van Arnemuiden maken er samen een mooi feest in warme winterse sferen van. Er staan gezellig veel kramen met glĂźhwein, snert of oliebollen en meer van dat soort winterse lekkernijen. Daarnaast worden er allerlei leuke cadeauartikelen voor de feestdagen verkocht, evenals heerlijk warme winterkleding. arnemuiden.org


arnemuiden

65

evenementen & winkelen

winkelen ambachtelijk goede producten

2

weet je dat je goed zit. In Arnemuiden zit een echte vakman als het gaat om antieke en klassieke Zeeuwse sieraden: Juwelier Minderhoud. Het familiebedrijf aan de Westdijkstraat werkt al generaties lang met moderne en klassieke Zeeuwse sieraden zoals gitten en bloedkoralen halskettingen en Zeeuwse knopen. Daarnaast repareren ze sieraden. Zelfs als een sieraard onherstelbaar lijkt, kunnen ze het hier vaak nog een ander leven geven.

het oude toonkamertje (3)

3

1

erremuuse visserstrui (1)

Elke vissersplaats had vroeger zijn eigen soort trui. Die trui had een uniek patroon. De bekendste truien van Arnemuiden (Erremuuse truien) hadden een blokjes- of een slangenmotief. De traditie is in ere te hersteld door vrijwilligers die hebben uitgezocht hoe de trui er nu uit moest komen te zien. Atelier Jaffari biedt breipakketten aan zodat iedere zeebonk (of zijn vrouw) nu zelf een trui kan breien. De truien zijn er ook gebreid en wel te koop. jaffari.nl

klassieke zeeuwse sieraden (2) Als de Zeeuwen zelf van heinde en ver komen om hier sieraden te kopen, dan

uit in Middelburg magazine 2015

Een o zo knus Oud-Hollands snoepwinkeltje met een lekker ouderwets interieur. Het assortiment: uulevellen, zoethout, toverballen en nog ruim honderd andere zoete lekkernijen die al lang niet meer overal worden verkocht. Nostalgisch snoepen. Authentieke Zeeuwse babbelaars worden hier natuurlijk ook verkocht en daarnaast zijn er souvenirs en ansichtkaarten. Vergeet niet om de zolder even te bezoeken. Hier is een klein museum dat je met antiek speelgoed en schilderijen mee terug in de tijd neemt.

zondagsrust

Arnemuiden, haar inwoners en ondernemers hebben een nauwe band met het christelijke geloof, en daarom is zondag rustdag in het stadje. Winkels zijn dan gesloten. â&#x20AC;&#x192;


66

OVERNACHTEN Ook in Arnemuiden is er volop gelegenheid voor een fijne overnachting. Er zijn B&Bâ&#x20AC;&#x2122;s en een camping. Pal aan het Veerse Meer ligt Waterpark Veerse Meer met een groot aantal mooie waterwoningen. Camping de Witte Raaf Muidenweg 3 Arnemuiden 0118 - 60 12 12 Waterpark Veerse Meer Muidenweg 3 Arnemuiden 0900 - 88 10 Groepsaccommodatie het Zilveren Schor Zilverenschorweg 1 Arnemuiden 0900 - 02 00 B&B Arnemuiden Kerklaan 2 Arnemuiden 0118 - 60 65 70 / 06 - 40 28 58 12 B&B De Notenbalk Kotter 3 Arnemuiden 0118 - 78 50 70 / 06 - 40 78 70 44


arnemuiden

67

overnachten

fietsen en wandelen

KOREN

BLOEM

AKKERLAAN ER

KK

BL

OE

6

5

VA N HU

LA AN

TT ER S

HO

F

.

R ST

SC

RD HA RN

NIEUWLANDSEWEG

BE

25

. TR DS

0

S

P

Trap

L FE NS

P P P

Luisterpaal

Parkeerplaats

R.

N

Bushalte

P

T NS

ALDIJ

K

10

O U DE HAVEN

. STR

12

ge n /Ber Goes

KANA

MA

22

Knooppuntpaal Wandelnetwerk Walcheren

8

urg d el b Mid ingen s Vlis

22 22 22

22

H

SC

9

22

kleur: saffierblauw RAL 5003 CMYK 100 50 0 80

Gebouwen/ objecten

13

ARNESTR.

.

50m

uit in Middelburg magazine 2015

oom op Z

.

TR

RS

E OR

. TR

13

R

S ER

1

P1

UW

AL ZUIDW

Visserij

kleur: zeildoekgrijs RAL 7010 CMYK 20 5 30 80

9

HO

P3

R.

CLASINASTR.

11

.

2

KST

T

R.

1

RK KE

DO

HE R S RADERMAC

STR.

MARKT

AAN

JULIANAL

7

8

R WALST

12

10

GST

LAN

10

7

KONINGIN

IN PR

.

2

11

P2

.

9

WEG STEIGER

MA

STR

D OR

7

8

R NST

4

LIO

5 6

LIO

. STR CK HA

TUINDORP

W

6

5

R.

T NS

AL NOORDW

Station NS

P

T OL S R. HO SC

NGEBEEKE

Groene wandelroute

4 3

DOR

BURG. LA

Winkelstraat

13

3 . RG

kleur: pijnboomgroen RAL 6028 CMYK 100 60 100 0

NO

Stedelijke wandelroute

N

BU

Religie

.

STR

W IEU

AL TW ES

kleur: bruinrood RAL 3011 CMYK 20 100 100 40

10

STATIONSPLEIN 1 P4

Legenda: Streekdracht

SPOO

2

TUIN

EL

RSTR.

9

1 1 1 2 2 2 1 3 3 23 4 44 53 5 45 6 66 5 7 77 86 8 8 3997 9 8 10 10 10 9 1 1 1 10 2 2 2 1 3 33 42 4 4 53 5 5 4 6 6 6 75 7 7 86 8 8 7 9 9 89 10 10 10 9 11 11 11 10 12 12 12 11 13 13 13 12

M

SING

5

8

EG

- LAAN

75

7SINGEL

NW OLE

M

CIT TER SW EG

ER

Veerse meer

F

4

GERS 6 TAKKER

4

LAAN

KORENBLOEM

ER

G

ST

R

WE

NK

KE

ELE

K TA

DO

ER

3

PI

74

RS

KK

GE

SA

2

KER

bur g

ER

GERSTAK

M id del

K

1

AKK

BR

BEREKLAU

V LA

KLA VER

ST

EM

LAAN

W

A ER

VLA

Rond het Veerse Meer liggen fietspaden en wandelpaden. Deze zijn goed te verkennen met Knooppuntenroutes. Deze zijn onder andere te koop bij de Tourist Shop in Middelburg. De routes pakken de mooiste wegen en paden van Zeeland mee. Vooral voor wandelaars zijn veel paden speciaal aangelegd over oude T Aakkers. dijkjes en langs RA

8 A5


ontdek arnemuiden dje Trots visserssta

GENIET VAN DE NATUUR AAN HET VEERSE MEER ies kleurrijke tradit en t ch ra d er d le K

AUTHENTIEKE

STREEKPRODUCTEN

Profile for de Drvkkery

Middelburgmagazine 2015  

Al bladerend op reis door Middelburg? In Middelburg Magazine 2015 lees je alles over winkelen, attracties, horeca, stadswandelingen, festiva...

Middelburgmagazine 2015  

Al bladerend op reis door Middelburg? In Middelburg Magazine 2015 lees je alles over winkelen, attracties, horeca, stadswandelingen, festiva...

Profile for drvkkery
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded