Page 1

Erkenning: P. 308904. Hospitaalstraat 14, 8930 Lauwe - 056/411472 - info@gbslauwe.be

BelgiĂŤ - Belgique P.B. 8930 Menen 1 BC6195

schoolkrant

Tweemaandelijks tijdschrift - 33ste jaargang - nr 6 - schooljaar 2012—2013 - juni 13 v.u. Vanlangendonck Philippe. p.a.: G.B.S. Lauwe Hospitaalstraat 14,8930 Lauwe Afgiftekantoor 8930 Menen 1


Voorwoord Beste,

Straks wuiven 440 kinderen, het leerkrachtenkorps en ondersteunend personeel het schooljaar uit en nemen we voor eventjes afscheid van… de school, de vriendjes, de juffen en meesters. Voor negenenveertig zesdeklassers en meester Arnold is 28 juni de laatste schooldag op onze GBS. Nu meester Arnold op pensioen gaat, verdwijnt opnieuw een vertrouwd gezicht op de GBS. We zijn alvast heel dankbaar voor zijn inzet voor de kinderen en hopen dat hij nog vele jaren samen met zijn vrouw Greta, de kinderen en kleinkinderen, kan genieten van zijn pensioen.

Het voorbije schooljaar was rijkelijk gevuld. Wie meer sfeerbeelden van de klasen schoolactiviteiten wenst te bekijken, kan daarvoor steeds terecht op onze website of kan ons op Facebook volgen. Op vele momenten konden we hierbij rekenen op vrijwillige hulp van ouders, grootouders en ex-leerkrachten. Wij en de kinderen zijn hen daarvoor heel dankbaar en hopen volgend schooljaar opnieuw op hun steun te kunnen rekenen.

Nu het schooljaar op zijn einde loopt, zijn we al druk bezig om het komende schooljaar te plannen. De werkgroep ‘eerste schooldag’, samengesteld uit ouders en leerkrachten, is alvast heel gemotiveerd om van de eerste schooldag opnieuw één groot feest te maken.

Voor het zover is, mogen we hopelijk genieten van twee ‘zonnige’ zomermaanden.

Prettige vakantie! Philippe en Lies.


Woordje van de oudervereniging Estafette Beste ouders, Op de laatste vergadering van het ouderplatform stelde juffrouw Dorine het nieuw aangekochte leessysteem voor. Omdat wij geïnteresseerd zijn in hoe men de leeslessen aanpakt. Omdat een inhoudelijke toelichting steevast deel uitmaakt van de agenda. Omdat het met de centjes van de ouderraad kon aangekocht worden. De koekjes die je aankocht, de mosseltjes die je at, de pintjes die je dronk… het werd allemaal goed besteed. Dankzij de vele helpende handen die op de activiteiten aanwezig zijn, wordt dit alles mogelijk gemaakt. Bij deze wil ik een bijzonder woordje van dank richten aan het feestcomité. Jullie zijn subliem, mannen en vrouwen! Het is steeds hard werk, maar er heerst ook een toffe sfeer in de groep. Wellicht zijn er tientallen ouders die dit hier lezen razend enthousiast om het feestcomité volgend schooljaar te vervoegen. (Ben jij één van hen, geef een seintje aan frank.boudrez@telenet.be). Het aangekochte leessysteem heet estafette. Het moment van de aflossing is bijna daar. Onze kinderen wisselen hun leerkracht binnenkort in voor een nieuwe. Sommige kinderen wisselen de GBS in voor een middelbare school. En ook sommige ouders maken noodgedwongen die beweging. Dank aan alle ouders die zich jarenlang voor de ouderraad ingezet hebben en nu de stap naar het middelbaar zetten. Misschien is daar ook wel een boeiende ouderwerking? We zien elkaar zeker nog eens terug op één van de GBS-activiteiten! Maar eerst: de aflossing van werken naar rust. Hopelijk wacht jullie een mooie zomer. Geniet er van! Namens de ouderraad, Veerle Van Hauwaert


Gemachtigd opzichter Kinderen op een veilige manier helpen oversteken. Iets voor jou? Binnenkort organiseert de politie van Stad Menen een nieuwe cursus voor ‘gemachtigd opzichter’. Zowel leerkrachten, ouders als grootouders die deze opleiding wensen te volgen, kunnen zich inschrijven. Voor meer info kan u terecht bij de directie.

Kangoeroewedstrijd

Op 21 maart namen 26 kinderen uit het derde en vierde leerjaar en 28 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar deel aan de wiskundeolympiade. Alle deelnemers kregen een diploma. Een vijftiental kinderen viel in de prijzen. Aan alle deelnemers een dikke proficiat met het behaalde resultaat.


Schoolfeest: 75 jaar GBS Lauwe


Tijd voor een nieuwe boekentas? Denk aan de rug van je kind! De meeste kinderen lopen elke dag te sjouwen met een te zware en vaak onaangepaste boekentas. Bij kinderen in volle groei kunnen bestaande afwijkingen verergeren door het voordurend sleuren met te zware lasten. Meestal wordt aangenomen dat het gewicht van de boekentas niet meer mag zijn dan ĂŠĂŠn tiende van het gewicht van het kind. Een boekentas op wieltjes is af te raden. Kies liever voor een boekentas die je kind op de rug kan dragen. Belangrijk zijn de kwaliteit van de boekentas en het gewicht van de boekentas. Een boekentas moet enkele jaren meegaan, kies dus voor een goede kwaliteit.

Kwaliteit van de boekentas: stevigheid: let op de stevigheid van het materiaal, de naden, de bodem, de bevestiging van de draagriemen en de stevigheid van de tussenschotten. Aan de rugzijde moet er een hard deel zijn, zodat de spullen in de tas niet in de rug gaan prikken. compartimenten (vakken): wanneer er voldoende vakken in de boekentas zijn, kan het gewicht beter verdeeld worden. extra bergvakken: extra bergvakken zijn handig om kleinere spullen in op te bergen. gewicht: voor kinderen van de lagere school mag een lege boekentas niet meer wegen dan een halve kilo. draagriemen: draagriemen moeten minstens 50 cm lang zijn en ter hoogte van de schouders minstens 4 cm breed. Draagriemen maken het mogelijk het gewicht gelijkmatig over de schouders te spreiden, de last zo dicht mogelijk tegen de rug te houden en de plaats van de tas op de rug te regelen.

FOUT

GOED


Wat kan je als ouder nog doen? Controleer samen met je kind de inhoud van de boekentas. Haal onnodige dingen eruit. Neem voldoende tijd om de boekentas te vullen. Zo vergeet je kind niets, maar neemt het ook niet teveel mee. Stop de zwaarste voorwerpen (handboeken, ringmappen,‌) in het vak dat het dichtst bij de rug is. Regel de draagriemen zo, dat de bovenste zijde van de schooltas ongeveer gelijk loopt met de schouders van het kind. Verdeel het gewicht van de tas over beide schouders. Juf Marleen zorgcoÜrdinator

Kids - id GAAT U OP REIS MET UW KINDEREN? VRAAG TIJDIG DE KIDS-ID AAN ! De Kids-ID is het elektronische identiteitsdocument voor kinderen onder de 12 jaar. Het is daarnaast ook een geldig reisdocument voor reizen binnen Europa. De kaart is drie jaar geldig. Indien u al in bezit bent van een Kids ID: controleer zeker de geldigheid van de kaart! De levertijd van een KIDS-ID is drie weken. Vraag de kaart dus op tijd aan bij uw gemeente. Om een Kids-ID aan te vragen bij uw gemeente, moet u: het ouderlijk gezag hebben over het kind samen met het kind naar het stadhuis komen voor de aanvraag een pasfoto van het kind bijhebben. Spoedprocedure Als je de Kids-ID niet binnen deze termijn bij de gemeente aanvraagt, zal het enkel nog mogelijk zijn om ofwel een Kids-ID voor uw kind te bekomen via de spoedprocedure, ofwel een paspoort in spoedprocedure aan te vragen. De kostprijs van beide spoedprocedures ligt veel hoger dan die van een Kids-ID.


Eerste kleuter Met het thema bloemen fleurde onze klas helemaal op:

We creĂŤerden onze eigen grote bloem.

We maakten een lottospel van bloemen

We konden bloemen planten in onze tuin Bent toont vol trots zijn gemaakte toren met een brug!

Kleertjes wassen na het lopen in de plassen. Uiteraard moeten de kleren nu ook nog kunnen drogen.


Voor de oudere peuters in de klas werd er een moeilijker spel gespeeld, en ze deden dit uitstekend goed! Kijk maar‌

Tijdens de schoolreis konden wij ons een hele dag amuseren op het springkasteel, en na het vele springen hadden wij reuzenhonger dus een wafeltje ging er gemakkelijk in.


Tweede kleuter Sporten met afval De week van 15 tot 20 april stond voor alle kleuterklassen in het teken van “afval”. Iedere klas behandelde iets en er werd gezamenlijk rond afval gewerkt. Als kleuterturnjuf kon ik natuurlijk niet anders dan mijn turnlesjes in dit thema in te kleden. Enkele kleuters krulden wel hun neusje toen ze hoorden dat we met afval zouden turnen maar het viel allemaal goed mee. Frisbee spelen met bierkaartjes, mikken naar kranten, kegelspel spelen met lege plastiekflessen, blikjes en lege flesjes omgooien. Op deksels van emmertjes door de zaal schuiven, een hindernissenparcours afleggen met een dop op ons hoofd en als echte obers met een dienblad uit piepschuim waarop 3 of 4 rolletjes staan een weg afleggen…Dit hebben we allemaal geprobeerd en sommigen slaagden daar beter in dan anderen. Sporten met afvalmateriaal viel best wel mee…Juf Heidi.


Schoolreis : Boudewijnpark Onze schoolreis naar het Boudewijnpark was een succes. De kleuters konden genieten van de verschillende attracties o.a. de carrousel, de dolfijntjes, de draaimolen en het piratenschip. Ze waren vol bewondering bij het bekijken van de prachtige, nieuwe dolfijnenshow. Bij de zeeleeuwen moesten we helpen om de piraat, die de schatkist had gestolen, te ontmaskeren. Om de dag af te sluiten, konden de kleuters zich uitleven op het mooie speelplein. Voor de kleuters en voor de juffen was het een vermoeiende maar fantastische dag. Hartelijk dank aan Linda en Carine waar we al jaren kunnen op rekenen. Juf Iris, juf Ann


Derde kleuter Naar het containerpark in Menen We gingen met het 3de kleuter op bezoek in het containerpark in Menen. Daar maakten de kleuters kennis met alle soorten afval en de verschillende afvalcontainers. Ook mochten de kleuters hun eigen meegebrachte afval in de juiste container werpen. Dat vonden ze heel leuk om te doen en ‌ al doende leert men!

Naar de brandweer in Lauwe Op maandag 3 juni werden de kleuters hartelijk ontvangen in de brandweerkazerne van Lauwe. We kregen uitleg over wat de brandweer allemaal doet naast branden blussen en zagen een echte brandweerman met pak, helm en zuurstoffles aan. Enkele kleuters kregen de kans om eens een jas en helm aan te doen. Ze vielen bijna om door de zwaarte van de jas die VEEL TE GROOT was. Grappig om te zien. Ook kregen de kleuters elk om beurt de kans om in een echte brandweerwagen te zitten en om met een brandslang water te spuiten in de weide naast de kazerne. Het blussen was een topper om nooit te vergeten. De kleuters gaan dit nog lang navertellen.


UIT SYMPATHIE S.R.


Spelletjesnamiddag papa’s en mama’s Op vrijdag 17 mei mochten we de mama’s verwelkomen en op vrijdag 7 juni de papa’s om samen met de 3de kleuterklas gezelschapsspelletjes te spelen. Iedere mama of papa had een gezelschapsspel. We hadden dolle pret, soms was het lekker spannend! Na een tijdje mochten ze verwisselen van spel. We hebben de mama’s en papa’s eens op een andere manier leren kennen. Bedankt voor de toffe medewerking.

Zwerfvuilactie Op 24 april hielden we met het derde kleuter een zwerfvuilactie in de omgeving van onze school. Dat was een activiteit in ons thema ‘afval’. Het was gewoon niet te geloven welk afval we allemaal vonden! Hopelijk heeft onze actie mensen tot nadenken gezet!


Derde kleuter– eerste leerjaar Op een zonnige dag in april gingen het derde kleuter en eerste leerjaar op stap in de Gavers in Harelbeke‌ Daar beleefden ze de zotste avonturen!

Bouwden er kampen... We slingerden als echte Janes!

Klommen over hoge hindernissen...

Klauterden in de touwen ! Joehoe !

Gleden van steile toppen naar beneden..

Hesen ons op aan de katrollen!

Einde


Schoolreis: Technopolis en De Nekker Dinsdag 4 juni trokken we met het derde kleuter en eerste leerjaar naar Technopolis in Mechelen. De busrit was op zich al een hele belevenis. Daar konden we ons naar hartelust uitleven in het kinder-doe-centrum. Als echte ontdekkers konden we aan de slag op het bouwterrein, wielen vervangen in de garage, zelf pizza's maken, op ontdekking in de bos, met de ziekenwagen rijden en nog zo veel meer. Na de middag brachten we nog een bezoek aan het provinciaal domein ‘De Nekker’ waar we ons konden amuseren op het enorm groot en leuk speelplein. Kortom de schoolreis werd een echte topper, de foto's spreken voor zich!


Eerste leerjaar Naar de pizzeria


Levensbeschouwing Eerste communie 21 april 2013, een dag waar we met spanning weken naar uitgekeken hebben. De kleinsten van het gezin keken vooral uit naar het feest en de geschenkjes die hun zus zou krijgen. Maar voor ons, als ouders en voor onze dochter zelf, was het uitkijken naar de volledige dag, die startte met de viering in de kerk. De zon kwam ’s morgens al opdagen en dat stemde ons hoopvol om toch één van de eerste ‘echte’ lentedagen te mogen meemaken. Nadat we onze spruit bij de juffen afgeleverd hadden, gingen we samen met de oma’s en opa’s een plaatsje zoeken vóór de kerk. De fanfare begon te spelen en we konden snel een glimp opvangen van de keurig, in uniform geklede, muzikanten. Het doet wat met je als ouder wanneer je die stoet dichterbij ziet komen. Een hele rij stralende kinderen, gekleed in hun mooiste outfit. Prachtig! De viering was tot in de puntjes voorbereid door de werkgroep eerste communie. Een grote pluim voor hen! Ook een ‘speciale’ dankjewel aan Meester Arnold, voor wie het de laatste keer was dat hij de voorafgaande stress moest doorstaan. Hij gaat in juni, na 38 geslaagde eerste communievieringen, met pensioen. We hadden het niet durven dromen, maar de rest van de dag was de zon van de partij. Zalig! Het was een schitterende dag om niet snel te vergeten! Een fiere mama


Afscheid meester Arnold Wist je dat meester Arnold...

- tenniswedstrijden volgt tijdens de lessen. - het wereldrecord ‘raadsels’ probeert te verbreken. Vb.: wat gebeurt er als je de deur open doet? - reclameert tegen de grasmachine! - graag schapenkoteletjes eet. - geheime taal gebruikt in de klas. Vb.: Timboektoe= doe je boek toe! - de oppervlakte van een parallellogram heel goed kan berekenen (b x h a.d.h.v. een tekening van een BH) - alles doet om zijn leerlingen bij de les te houden. Een wekker doet wonderen! - ook een beetje scheel kijkt. Hij kijkt naar iemand terwijl een ander zijn naam hoort. - schietgebedjes zegt voor alle kapsters in spé. - een echte grapjas is. Terwijl je leest, onderbreekt hij je. Dan zegt hij:” Allé, ben je weeral gestopt!” - ook streng kan zijn, maar gelukkig volgt er dan een grappige straf. Vb. bewaker van het brandblusapparaat met als wapen een borstelstok en een emmer als helm. - je een pakje straf geeft als je jarig bent. - altijd goed gehumeurd is, maar daar denken jullie misschien anders over.  - goed kan presenteren maar dat weten we reeds allemaal. - stopt tijdens de 75ste verjaardag van onze school. Hij viert dan ook zijn 75ste verjaardag. Of hebben we ons van jaar vergist? - les geeft op zijn Arnolds en wij kunnen het weten.


Eerste leerjaar - zesde leerjaar Buddywerking Met dit artikel wil ik het ‘buddy’ initiatief in de kijker zetten. Ik heb dit jaar mogen ervaren hoe belangrijk buddy Juul was voor mijn zoontje Bavo. De eerste contacten in het 3de kleuter verliepen al heel vlot. En op die eerste schooldag op die grote speelplaats was zijn grote vriend die naast hem liep een grote geruststelling. Op de speelplaats kwam Juul geregeld naar Bavo toe en werd er al eens samen gespeeld. De grote jongens zorgden duidelijk voor de kleine jongens. Ook vanuit school organiseerden ze soms iets tussen het eerste en zesde leerjaar. Dat vond Bavo altijd heel leuk. Dat het goed klikte tussen die twee was duidelijk. Verjaardag, eerste communie of vormsel werd niet vergeten. Wat was Bavo blij toen zijn buddy aan de deur stond met een cadeautje voor zijn verjaardag. Toen het zesde op bosklas ging zei Bavo dat hij verdrietig was. Nu moest hij Juul een hele week missen. Zelfs na al die maanden was hij nog altijd heel belangrijk voor hem. Ook de aanmoedigingen op een sportwedstrijd of schoolfeest waren mooi om te zien. Als mama heb ik kunnen ervaren wat een buddy kan betekenen voor een jongen uit het eerste leerjaar. Het ontroerde mij hoe Bavo erover praatte en hoe blij hij was met zijn vriend uit het zesde leerjaar. Bedankt school voor het idee. Bedankt Juul, je was een buddy uit de duizend. Veerle, mama van Bavo


Tweede leerjaar Leeruitstap naar het Bokkeslot We zijn naar de kinderboerderij geweest met 2 bussen. Xelena en Auke en ik wilden graag op de paarden rijden maar dat mocht niet. De geitjes mochten we wel vasthouden. Grappig zeg! De boer zei toen “Laat het maar wippen, ze hebben 4 pootjes gekregen om te lopen!” We hebben ook de aarde van de bieten geschrobt en op het laatst nog eens gaan kijken naar de paarden. Saïn (2B)

Van de boer en boerin mochten we meehelpen om de dieren te verzorgen en met de geitjes te spelen. De koe had gisteren gekalfd . Er liepen 2 honden rond en een witte poes zonder staart! We hebben ook brood gebakken. Noor (2B)

We hebben de geitjes en konijnen eten gegeven en bieten gesneden. Ik heb ze eerst gekuist. Het coolst was de middagpauze. Toen mochten we vrij spelen op de oude tractors. In de namiddag hebben we nog moeten werken : stront (nee, sorry, MEST ) opkuisen van de koeien. Vince (2B)


In het kippenhok vonden we eitjes. We zagen een koe met een grote snee opzij. De veearts was er ook want ze moest nog een spuitje hebben. In de natuur heb ik ook een slakje gevonden; ik heb het op mijn hand laten kruipen en dan terug in het gras gezet. Eli (2B)

Ik ben naar de konijnen geweest en heb ze eten gegeven. Met Nena ben ik naar de cavia’s gaan kijken. Dat was super prettig. Op de tractor rijden ook. ZoÍ (2B)

Het tofste was de bieten in de molen draaien. En ook : de ladder wegpakken toen juffrouw Hilde op de hooizolder zat!! Er stonden 2 tractors. Vince was gesnukt toen hij 2 draadjes tegen mekaar deed om te starten. Er zat een vijsje los, daarom draaiden de wielen aan de verkeerde kant. Wij dachten allemaal dat het echt was, maar hij deed maar alsof, want de tractors waren al oud en versleten en zonder goede motor! Ze stonden op het speelterrein voor de middagpauze. Tyson (2 B)

Het leukst was de stallen opkuisen. Aan de schapen komen. Nena (2B)


Schoolreis: Plopsaland


Lentewandeling Ik vond de natuur super mooi! Jelle Dewaele

Ik vond de bloemetjes heel mooi, vooral de tulpen. Sem Decoutere

Ik vond dat klein schaapje schattig. Chayma Belmehdi

De schaapjes waren mooi en dik. Julie Dusselier ,Valentine Schamp

De natuur is eigenlijk een wonder! Lucas Vaniseghem

Het was de mooiste dag van mijn leven! YaĂŤl Vergauwe Ik zag veel dieren naar buiten komen. Maurgaux Vanlerberghe

We hebben veel bijgeleerd. Sarah Fiore

Leuk dat we nog een rondje rond het voetbalveld mochten lopen! Alix Windels

Het lopen vond ik het leukst want‌ ik heb gewonnen! Kian Pappyn

Het was leuk om te luisteren, wandelen, leren, ruiken, voelen en zien. Mauro Chambaere


Derde leerjaar Thema ‘Water’ Ik ben juf. Marte en ik liep stage bij jullie van 15 tot en met 19 april in de klas 3A. In de lessen wereldoriëntatie kwam een spetterend thema aan bod: ‘water’. We doken meteen in het nieuwe thema en samen met de leerlingen deden we allerlei proefjes. De leerlingen hebben zelf vuil water mogen filteren. Om het vuile water te filteren, gebruiken we verschillend filtermateriaal: koffiefilter, watten, fijn zand, grof zand, grind en kiezelstenen. We moesten eerst het fijnste vuil tegenhouden. De leerlingen werkten in groepjes en we kregen een heel mooi resultaat. Het vuile water was niet meer te herkennen! Maar, we mogen niet vergeten dat het gefilterd water NIET drinkbaar is. Daarvoor zou het gefilterd water eerst nog naar een waterzuiveringsstation moeten. 3A: Jullie deden erg je best en verdienen een dikke pluim! Juf. Marte


Derde leerjaar - vierde leerjaar Theatervoorstelling: Speelvogel door Piv Huvluv Piv Huvluv begon de kinderen te wijzen op het feit dat kinderen drie grote problemen hebben. Ze zijn te hebzuchtig. Ze zijn te druk. Ze hebben te veel fantasie. Van dit laatste had de kleine Piv er ook te veel. Zijn mama nam hem mee naar de dokter omdat hij te veel alleen speelde. Van zijn papa had hij geen speelgoed nodig om te spelen. Hij kon evengoed spelen met een plas water en een stokje, met een zakdoek of met een kapstok. Of hij speelde A17 met het servies van zijn ouders als die afwezig waren. Of schooltje met datzelfde servies, Playmobils heb je helemaal niet nodig: een servies volstaat. Wil je busje spelen? Zoek je dan een stoeltje en een WC-ontstopper, dan kun je vele verhalen spelen, zoals dat van het verliefde koppeltje met de blinde man en zijn geleide hond (Tja, hoe moet die ook alweer de drol van zijn hond terugvinden?), de hooligans, de jongen en zijn goudvis en het oude vrouwtje met haar twee strijkijzers. Plots kreeg de hooligan een hartaanval op de bus en kon hij gered worden met de twee strijkijzers van het oude vrouwtje‌ Omdat Piv steeds alleen speelt, gaat mama eens mee naar de klas. Meester stelt Piv voor om eens met Redgi de Robot te spelen. Mama vindt dit echter geen goed idee. Zij vindt Gwendoline, de dochter van de begrafenisondernemer een goed meisje om met Piv te spelen.. Gwendoline is echter ziek. Zij ligt aan de zuurstofpomp.

Omdat de toneelvoorstelling volgens de acteur op dit moment te gevoelig wordt schakelt hij een rustig moment in. Deze demonstratie doet hij met een leerling uit het publiek. Piv neemt een fruitmandje mee wanneer hij op bezoek gaat bij Gwendoline. Ze roept echter onmiddellijk 'onnozelaar'. Ze is allergisch aan fruit. Ze eet alleen maar sojascheuten. Ze houdt enorm veel van paarden. Ze heeft echter geen zin in vriendjes. Alleen in een paard. Piv wil wel paard spelen. Gwendoline stelt voor om iets uit de kast te halen om dit nog beter te kunnen. Piv haalt een paardenkop uit de kast en speelt paardendressuur. Na de spelnamiddag wil Piv niet meer terug, hij moet echter Gwendoline verder blijven bezoeken van zijn mama.


Piv stelt voor om samen met Gwendoline door de Camargue te reizen met zijn bus. Hij hangt Gwendolines zuurstoftent in een aanhangwagentje en rijdt zelfs zo verder tot in Egypte. Met zijn boostknop vliegt hij boven de woestijn. Via de westkant van Afrika reizen ze naar Madagaskar. Daar kijken ze naar de zonsondergang. Bijna is het weer tijd voor Piv om naar huis te vertrekken. Gwendoline doet Piv een serieus voorstel : doordat zij nu in een zuurstoftent moet verblijven kan zij niet meer optreden voor de koning en de koningin. Ze stelt Piv voor om haar te vervangen. Piv aanvaardt het voorstel maar is daar wel iedere dag drie uur mee bezig. Hij vindt het heel moeilijk. Hij oefent drie weken aan een stuk. Hij oefent weer voor zijn koffieservies. Plots krijgen ze telefoon van de mama van Gwendoline. Het gaat niet goed met haar. Ze vraagt om Piv nog eens te zien. Piv speelt zijn liedje voor Gwendoline en ze slaapt zachtjes in…

Meer foto’s over deze en andere activiteiten op :www.gbslauwe.be

Vind de ‘Gemeentelijke Bassischool Lauwe ‘ leuk op Facebook!


Vierde leerjaar Muzische vorming: beweging Als afsluit van ons taalthema ‘de krant’ gingen we ons uitleven in de muzische klas. We brachten elk een krant mee van thuis waarmee we van alles mochten doen. We hielden een blad vast en deden alsof de wind de krant meenam, van windstil tot storm en nog andere fijne dingen. Nadien bewogen we alsof we zelf een krant waren : zweven zoals een krant met verschillende lichaamsdelen, op de grond rollen en flapperen als kranten,… In duo’s mochten we kranten scheuren, in repen trekken, verfrommelen, er hoedjes van maken… Alles kon en mocht. We maakten er leuke kostuums mee. We sloten af met een momentje van stilte. We kozen zelf een houding waarin we zouden willen gaan slapen. Ondertussen luisterden we naar rustige muziek terwijl we ons volledig konden ontspannen.

Mundiale dag 2013: schilderen met henna


Creatief schrijven

Zwerfvuilactie


UIT SYMPATHIE C.D.


Natuurwandeling: ‘De Bannier’ Op 22/23 mei trokken we naar het natuurgebied De Bramier waar we een rondleiding kregen van een gids. Hij vertelde ons over de bosmuis, de dikkopjes, de smeerwortel, … die we nu vinden in en rond de vroegere kleiputten. 1 Als je veren van een dode vogel ziet liggen en die zijn nog helemaal mooi, dan is die vogel opgegeten door een roofvogel. Als de vogel door een vos opgegeten werd, dan zullen de veren er niet meer zo mooi uit zien. 2 Een mannetjeseend heeft mooie kleuren en de vrouwtjes eend is bruin. Reden : Het vrouwtje broedt op het nest en valt met haar bruine kleur minder op in het riet. 3 Kikkervisjes zoeken steeds de warmste plek op in de sloot. Van 10 000 kikkervisjes overleven er maar 10. 4 Op de lindeboom zagen we allemaal rode stippen/uitstulpingen. Dat noemen we gallen. 5 Er bestaat een plant die kleeft. nl. het kleefkruid 6 De vos is bang voor mensen, maar is wel sluw. 7 Als je een netelplant van onder naar boven aait, doet dat geen pijn. Omgekeerd wel. 8 Soms groeit er ergens een boom doordat een dier een noot verstopte voor een wintervoorraad. 9 Aan een vogelhuisje voor meesjes mag geen ‘zitstokje’ komen omdat de meesjes er zo invliegen. Het stokje zou gebruikt worden door andere vogels om de jongen te komen opeten. 10 Steeds handschoenen gebruiken bij het uitkuisen van het vogelhuisje. (Bacteriën !!) 11 Als de boswachter in de winter het aantal muizen wil tellen in de nestkastjes, dan moet hij handschoenen aantrekken. Anders komt muis wakker door de warmte omdat hij denkt dat het lente is. Daardoor zou de muis zou sterven van de kou en honger. 12 De hommel gaat op zoek naar nectar. In de smeerwortel vindt hij er heel wat, maar kan niet in de bloem. Hij maakt een gaatje in de bloem en zuigt via dit gaatje de nectar uit de bloem.


13 De torenvalk leeft in België. Hij ziet ultraviolet en kan daardoor het urinespoor van muizen volgen. ( De muis plast namelijk de hele dag door.) 14 Vroeger was er daar een pannenfabriek (dakpannen, geen braadpannen) en een tegelfabriek. De fabrieken zijn daar gebouwd omdat er daar KLEIgrond was. Met deze klei werden de pannen en tegels gemaakt. GEVOLG = Kleiputten (=vijvers) zijn daarvan het levende bewijs. BELANGERIJK !! Je mag niet zwemmen in de kleiputten !!!!!! 15 Het winterkoninkje is één van de kleinste vogeltjes. Het weegt amper 7 gram. Dat is net iets zwaarder dan een suikerklontje. Het mannetje bouwt een 7 – tal nestjes waaruit het vrouwtje dan mag kiezen. 16 We zagen er ook een klein bijenhotel. (Een bijen-bed&breakfast )

Park - en bosspelen


Vijfde leerjaar Een gedichtje voor moeder of vader ... Lieve m ama Iedere avond m oet ik o dan lig m 8 uur ik niet pa, slapen, te gape Liefste pa Ik heb n voor mij . wel een ht zoveel dingen tv, Je doet ec maar m n je maakt e lt e e p s ama ze lt, je gt: ‘Ne Je knutse nu moe e , klei t je sla met mij uit pen gaa Dan lig n!’ en vissen ik in mij e gaan sam W op frissen n bed ron En één aan we ons g a n r d mijn a daarvan a d an jou En knuffe lijkt op heel veel v t h Dan sla c e ls u o . h een ban ap ik to Papa ik komen aan. t 7 uur dat ik mag mag ik p o o h e ik n s zeg ik: Du vanavon rouw ‘Goedem d om 9 n mama’s t uur slap orgen m Naar jou e Senne zaag en gaan ama, Spycke nu maar je k a p a p ?’ a p relle ui , Zo t 5A graag. : ik zie je En weet Nore 5B

Mama Muis ma muis, Liefste ma blij met jou ik ben heel in dit huis. or papa, Je zorgt vo Arne en ik, lief dat is heel n strik. n we jou ee e v e g n a d n e de bakkerij Je werkt in , el broodjes met heel ve ij e geef je m en af en to s. choconootje tsen Bij het poe t op, geef je nie gen we en dan zeg STOP ndt uit 5A Imke D’Ho

Liefste mama en papa van mij, Dit gedichtje komt zo goed voor mij. want jullie zorgen JD tijd vrij, Jullie maken ALTI van mij. omdat jullie houden voor ons klaar, Jullie staan ALTIJD gelukkig maar! hebisschien soms ruzie Ik weet dat jullie m ben, en. llie van elkaar houd maar ik weet dat ju uit 5A Margaux Delepierre

Mama Mama is het woord Mama dat va is het n klein woord Na loo saf be d at pas p der gint t bij ie jaren Dan de dere k w o rdt he nk je b ind. t woor ij mam Laat in d vaak ‘ma wa de avo misbru ar was nd wac Je hoo ikt die tij ht je o rt de d ’ p deur, j e “Pa be li eveling ze zie n je th skind t je zit uis?” ten en Hanne roept uit 5B


snuit. op j e e j l a ers v aar. Mama it and aar p u r k n j e i e k allen. t de st Mama ar wa s. r a e l o d l o a k v j ki zeg ik vallen Mama papa t zou n a j i g m r a pjes op h a Tegen eheim e niet g z n t e a e Z od s reld. b ik g de we eintje g l jou he e r n e o e h o V Wat a pjes a van ls jull e rijm e mam ie er n t s f In all I e k had i l iet wa e d t e n e r en e n s een Je b Een h d r o o e m e B l 5 nare d Anke Dat ju r oom llie er niet w En da aren t ware n men Ik zoc laatst ht en e jare zocht Maar n d e hele alleen w v e o reld r nd ik Toen een he ond ik naa r huis el nar Stond e w i h l d o en jul nd e heel lie daa toeva Samen r twee lli g vaard tallig en we En er naar h passe uis erde g Toen e e n ka ik wak t of m ker w En zei uis erd lie : ‘Begi p ik naa n julli We ga r bene e maa an sam den r aan en iet t e k le En ik s den!’ geef j doen ullie n Jani S u een teelan dikke d t 5B zoen

Een gedichtje om het schooljaar af te sluiten... School School is tof, school is fijn, ik ben blij om hier te zijn! Juf is leuk, ze kan de klas verhitten, daarom wil ik blijven zitten! Is het vakantie? Dan is het soms fijn, maar ik zou liever op school willen zijn! Ticha Wylin uit 5A


Vijfde leerjaar - zesde leerjaar Bosklas In Barvaux aangekomen, begonnen we met een wandeling van zo’n 8 km. Toen we uiteindelijk in Durbuy aankwamen, viel onze mond open van verbazing. We hadden geluk want we mochten in het nieuwe gebouw slapen. De maandagavond speelden we spelletjes ( Kubb, voetbal, chirospelletjes). Daarna gingen we slapen in ons drie bedden hoog stapelbed. De volgende dag hebben we de hele dag gewandeld en een museum bezocht. Op woensdag deden we rappel, klimmen en apenbrug. ’s Avonds stond nog de deathride op het programma. Op donderdag gingen we kajakken en in de namiddag leerden we hoe je kan overleven in de natuur. Daarna volgde een koele verfrissing in het openluchtzwembad van LPM. Weet je wie we daar ook zagen ? Bartel Van Riet van op TV ! De laatste avond was het bonte avond. Er was een optreden van een aantal leerlingen en daarna volgde een fuif. De vrijdag was het de laatste dag en deden we nog een fotozoektocht. Na het middageten keerden we terug met de bus naar huis. Het was een superleuke week ! Marie VH, Lainey, Eva, Laura, Floor en Victor


Hallo, ik ben Nat Vandenbroucke en van 22 tot 26 april ben ik op bosklassen geweest. We hebben veel leuke activiteiten gedaan, zoals: kajakken, death ride, klimmen, rappel en apenbrug. Er was ook heel lekker eten. Weten jullie wat ik minder leuk vond? Hare Krishna. Mijn leukste herinnering is de bonte avond. Zo, dit was mijn vertelling over de bosklassen. Nat Vandenbroucke uit 5A


Hoi, we zijn met heel het 5de en 6de op bosklassen geweest van 22 tot 26 april. We hebben supertoffe dingen gedaan, zoals rappel, apenbrug, death ride, zoektocht, bonte avond en nog veel meer. Er is iets supergrappig gebeurd: Samantha heeft per ongelijk op haar broek geplast! Gelukkig was het niet zo erg! Durbuy is een supermooi stadje, het was er megatof! Een paar vriendinnen en vrienden misten hun ouders, maar ik ging ze meteen troosten! Imke D’Hondt uit 5A

Wij zijn van 22 tot 26 april op bosklassen geweest. De activiteiten waren allemaal leuk! Op maandag en dinsdag is er niet veel gebeurd, maar op woensdag hebben wij apenbrug, rappel, bergklimmen en death ride gedaan. Het leukste aan die dag vond ik de death ride en de rappel. Op donderdag hebben wij gekajakt en een kamp gebouwd. Ik weet nog dat Vital en ik bijna omkantelden bij het kajakken! We zijn ook naar het zwembad geweest, maar het was wel koud. Op vrijdag gingen we terug naar huis en de ouders waren blij dat ze ons terugzagen. Mijn mening over de bosklassen is: het waren toffe dagen!!! Fiorent Kunusevci uit 5A


Schoolreis: Technopolis en Océade We zijn met de bus naar Technopolis geweest. Daar deden we allerlei experimentjes. ’s Middags aten we er ook onze picknick op. Daarna reden we met de bus naar Océade. Dat zwembad ligt net naast het Atomium in Brussel. Er waren veel toffe glijbanen. Je kon buiten en binnen zwemmen. Er waren ook bubbelbaden en er verschenen om de 20 minuten golven in het grote zwembad. Om vier uur moesten we uit het zwembad om terug te keren naar huis.  De laatste schoolreis vonden we allemaal echt een topper ! Julie, Zoë V, Marie VA, Ine, Emma V en Jesaïa


Eindelijk, na een busrit van een anderhalf uur kwamen we in technopolis aan. Na een korte rondleiding konden we zelf aan de slag. Er was van alles te doen: fietsen in de lucht, springen op de maan, liggen op een spijkerbed, een eigen weerbericht maken, je naam in een Egyptisch beeldschrift plaatsen, een vliegtuig besturen, een krant maken met een artikel over jezelf en nog zoveel meer. De tijd vloog vooruit want voor we het wisten was het tijd voor onze picknick. En dan naar OcĂŠade. Het zwembad ligt vlak bij het Atomium. Wat een groot monument! Toen we het zwembad binnen waren, was het drummen want iedereen wou de eerste in het water zijn. Er waren ook allemaal verschillende soorten glijbanen: supersmalle maar ook heel erg brede waar je wel met 10 kinderen tegelijk in kon. Er was ook een groot zwembad en iedere keer je een muziekje hoorde was dat een teken voor storm op het water. Dan kwamen er grote golven en viel er soms wat motregen. Super leuk! Op het einde zaten bijna alle kinderen van het zesde gezellig samen in de jacuzzi. En toen was het weeral tijd. Iedereen was uitgeput maar we hebben een superleuke dag gehad. Axelle, Lotte, Hannah, Alissia, ZoĂŤ


Zesde leerjaar Megafuif Mega -fuif is mega- tof. Met deze uitspraak zijn alle leerlingen van het zesde eens. Doorheen het schooljaar kregen we een aantal M.E.G.A.-lessen. Deze lessen gingen over assertiviteit, drugs, alcohol, roken en nog andere verslavingen. Enkele lessen werden door de politie gegeven. Omdat het schooljaar bijna gedaan is, werden we uitgenodigd op een mega-fuif. De fuif geeft als doel de jongeren aan te tonen dat men zich zeer goed kan amuseren zonder gebruik te maken van legale of illegale drugs. En het was ook MEGA, maar dan wel zonder alcohol. Sommige kinderen gingen helemaal uit de bol! Er werd ook toffe muziek gedraaid. De juffen en ouders mochten niet binnen in de zaal. Om 21 uur stopte de muziek en was het plezier afgelopen. Maar dat begrepen we wel, het is tenslotte maar een jongerenfuif en we zijn nog maar 12jaar. Het was een mega-toffe avond. Emma Bostoen en Femke

Fietsexamen Op maandag 15 april deden we het eerste deel van het fietsexamen. We legden een parcours af op de parking van de school. Dat was niet zo gemakkelijk. Het tweede deel was op vrijdag 17 mei. We moesten een fietstocht van zo’n 6-tal km door Lauwe doen. We kregen vooraf wat les over de moeilijkheden die we op onze tocht zouden tegenkomen. Op het einde begon het wel wat lastig te worden doordat er zoveel wind was. Jammer genoeg kon Art niet meedoen, omdat er iets mis was met zijn arm. Op donderdag 27 juni is er de fietsapotheose. Dan moeten we ons diploma halen in Menen, natuurlijk met de fiets. Hopelijk is iedereen geslaagd. Art, Milan, Matthew, Michiel, Fries en Robbe


SPwe TMF stress-factor Na een picknick in de opvang gingen we te voet naar Wevelgem waar een heus festival ons stond op te wachten. Bij het binnenkomen kregen we een blauw festivalbandje en mochten we onmiddellijk de zumba dansen. Eerst was het de beurt aan Vienna, een rockgroepje, en daarna kwamen de Rupelsoldaten aan de beurt. Na elk optreden kon je een handtekening vragen. Tijdens het festival konden we van alles eten en drinken: frietjes, hamburgers, ijsjes, popcorn, cola,‌ Wat hebben we gesmuld! Het was gewoon zalig! Als laatste kwam de geweldige DJ Murdoc aan de beurt. Het was echt super! We vonden het jammer dat we terug moesten keren. De juffen trakteerden ons nog op een heerlijk ijsje. Het was een onvergetelijke dag! Emiel, Thiemen, Ward, Louis, Maico, Emma B, Lara, Dora en Zara Op 30 mei gingen we met heel het zesde leerjaar naar TMF Stressfactor in SPWe te Wevelgem. Toen we binnengingen, kregen we eerst een bandje. De meesten kochten direct een bakje frieten. Er was veel te koop (frietjes, hamburgers, ijsjes, popcorn en drank). Er stond ook een groot podium. Iedereen ging uit de bol op de liedjes van Vienna, de Rupelsoldaten en DJ Murdock. Het was een echt festival. Je kon ook handtekeningen vragen aan de artiesten. We hebben veel gegeten en gedronken. Op het einde kregen we nog een ijsje van de juffen, vooraleer we de terugweg aanvatten. Het was een supernamiddag! Arnaud, Juul, Seppe, Siemen, Laurens en Jelle


Lees de schoolkrant ook online op www.gbslauwe.be.


Kalender

29 augustus: openklasdag

2 september: eerste schooldag 5 september: infoavond eerste leerjaar 16 september: L6: deelname Rode Kruisscholenacties 23 tot en met 27 september: bosklassen derde en vierde leerjaar naar ‘De Lork’ in Kemmel. 7 oktober: geen studie. 9 oktober: pedagogische studiedag. Vrije dag voor de kinderen. 24 oktober: lagere afdeling: herfstrapport mee naar huis. 25 oktober: herfstwandeldag 26 oktober tot en met 3 november: herfstvakantie 8 november: muziekconcert voor L1, L2 en L3. 11 november: vrije dag 14 november: grootouderfeest 16 november: mosselfeest 18 november: vrije dag 22 november: muziekconcert voor L4, L5 en L6. 7 december: kerstmarkt 14 en 15 december: totaalspektakel ‘meis-kus’ 21 december tot en met 5 januari: kerstvakantie 6 januari: start tweede trimester. Geen studie. 20 tot en met 24 januari: proefwerkenperiode voor L3, L4, L5 en L6. 27 januari: oudercontact kleuter 28 januari: oudercontact kleuter en lager 29 januari: oudercontact lager 7 februari: pedagogische studiedag. Vrije dag voor de kinderen. 1 tot en met 9 maart: krokusvakantie 14 maart: opendeurdag 20 maart: kangoeroewedstrijd ‘wiskunde’ voor L3 , L4, L5 en L6. 29 maart: lentefeest 3 april: lagere afdeling: lenterapport mee naar huis. 5 april tot en met 21 april: paasvakantie 26 april: eerste communie 28 april: lentewandeling eerste leerjaar 1 en 2 mei: vrije dagen


9 mei: receptie eerste leerjaar 17 mei: vormsel in de namiddag 6 juni: meerkeuze– en UNO-kaarting 7 juni: schoolfeest 11 tot en met 20 juni: proefwerkenweek voor L3, L4, L5 en L6. 24 en 25 juni: oudercontact voor L1 tot en met L5. 26 juni: diploma-uitreiking 30 juni: vrije dag voor de leerlingen. 2015 - Eerste communieweekend: zondag 26 april - Vormsel: zaterdag 9 mei in de namiddag 2016 - Vormsel: zaterdag 30 april in de namiddag 2017 - vormsel: zaterdag 6 mei in de namiddag

familienieuws Mathis Vanthournout ° 26-05-2013 zoontje van Glenn Vanthournout (ICT-coördinator) en Shari Deraeve. Mevrouw Julia Vanwalleghem ° 20-04-1940 + 24-03-2013 Grootmoeder van Emelie Verkindere (L1A) De heer Josué Dewaele ° 30-08-1942 + 07-05-2013 Grootvader van Jelle (L2A) en Jana Dewaele (K1C) Grootvader van Pauline Dewaele (L5A) Mevrouw Marleen Vandamme ° 12-03-1956 + 19-05-2013 Oma van Rune Samyn (K1A) De heer Robert De Fauw ° 09-06-1930 + 14-06-2013 Overgrootvader van Emile (L1A) en Mateo Cneut (K2A)


Sport op school Zaalvoetbaltornooi 20 en 27 maart Op 20 maart vonden de voorrondes plaats. Onze ploeg van het derde leerjaar haalde de finales net niet. Een goeie ploeg met veel potentieel, maar het samenspel ontbrak nog een beetje. Volgend jaar maken ze dit zeker goed. Ze behaalden in hun poule een tweede plaats. De jongens van het vierde speelden super mooi samen en waren verdiend eerste in hun poule. De week erna mochten ze naar de finale in de sporthal van Rekkem. De tegenstand was uiteraard al wat groter dan in de voorrondes. Onze jongens hielden lang stand en konden toch hun laatste match winnen van de Kleine Prins. Ze behaalden een knappe derde plaats. Wat boven de verwachtingen was. Proficiat jongens !!!

Vlaams kampioenschap turnen

Op het Vlaams kampioenschap ll. in Lauwe werd Ward Claeys Vlaams kampioen. Tiemen Valcke werd verdienstelijke derde. Proficiat!


Estafetteloop Alweer naderen we het einde van het schooljaar. Tijd voor het laatste sportnieuws. De rolschaatsestafette werd afgelast door de slechte weersvoorspellingen. Jammer, het bleef de hele middag droog. De estafetteloop op 29 mei ging wel door. Het begon redelijk droog, maar toch kwamen we kletsnat terug. Met 5 ploegen waren we ingeschreven. Iedereen was present. De eerste graad mocht de spits afbijten en het werd meteen een schot in de roos. Onze meisjes van het eerste leerjaar behaalden een knappe eerste plaats. De tweede ploeg van de eerste graad was een gemengde groep van jongens van het eerste en tweede leerjaar, en ook enkele meisjes van het tweede. Ze behaalden een 9de plaats. Er zat meer in, indien ze niet hadden gemist. Maar toch heel verdienstelijk. De jongens en meisjes van het derde en vierde leerjaar vormden 1 ploeg en werden knap vijfde met 5200 meter over 20 minuten. Onze meisjes van het zesde leerjaar verloren heel nipt van Basa. Ze liepen 7200 meter over 25 minuten in de gietende regen. Heel jammer, ze verdienden de overwinning. Onze laatste ploeg was een gemengde ploeg tussen jongens van het vijfde en zesde leerjaar. Iedereen zette zijn beste beentje voor en behaalden een verdiende derde plaats met 7600 meter. Proficiat aan allen en op naar alweer een volgend schooljaar !


Twee maanden, net geen negen weken. 62 dagen, 1488 uren, 89 280 minuten, 5 356 800 seconden. Vakantie dus. Grote vakantie. Genieten, zingen en dansen. je laten verrassen en je op sleeptouw laten nemen. Mee fladderen met de vlinders, de natuur verkennen. wegdromen in de wolken. Leve de vakantie!


Schoolkrant zomer  

SCHOOLKRANT GBS JUNI 2013

Advertisement