Domea.dk magasinet november 2017

Page 1

magasinet dit hjem – dit liv

SPAR PENGE MED DELEØKONOMI Lav en byttebørs med naboerne e Jørgen 2 Vind: Spørg ess. fra People’s Pr r de fin u D konkurrencen på s. 14.

– RODEN TIL ALT ONDT ER AT LAVE INGENTING Martin, Danny og Jacob har fået selvtilliden tilbage

PIFT HJEMMET OP MED KOGLER OG GRAN Rustikke juledekorationer til hjemmet

BEBOERE VIL BO I BYEN

Almene boligområder bliver til bysamfund i fremtiden Allis sparer 5.000 kr.

Tønder sætter husleje ned

Nu er det jul!

Julebag og gløgg

1

De gør byen sikker

Natteravne i Slangerup

NOVEMBER 2017


FORMSTABILITET

LYDISOLERING

BRANDBESKYTTELSE

INDBRUDSSIKRING

DERFOR ER EN SIKKERHEDSDØR FRA DALOC VIGTIGERE, END DU TROR. En dør er ikke noget, som man sædvanligvis tænker på. Alligevel kan et skifte til en Daloc sikkerhedsdør gøre hjemmet til et mere trygt og hyggeligt sted, hvor du og din familie kan føle jer tryggere end noget andet sted. Den har en smart og kraftig stålkonstruktion, som beskytter dig mod brand og holder tyvene ude. Den formstabile konstruktion tætner mod træk, støj og giftig røg. Det er ret få ting, som kan beskytte dig imod så meget. Muligvis kan en superrobot. Læs mere på daloc.com

2

Sikre Døre


| indhold | leder | kolofon |

26

KÆRE LÆSER

18 22 10 8 14

4 Nyt & Nært

18 Hanne tager ansvar

6 Spar penge med deleøkonomi

20 Kryds & tværs

8 Praktikanter får selvtilliden igen

22 Natteravne går i Slangerup

10 Pift hjemmet op med gran

24 Min grønne altan

12 Julens brandråd

26 Fremtidens almene områder

14 Allis sparer 5.000 kr. om året

30 Boligeksperterne

Søstrene i Vejle vinder skønhedspris

Lav en byttebørs med naboerne

Eddie hjælper dem på rette vej

Rustikke juledekorationer til hjemmet

Vær forsigtig når julen fejres

Effektiv drift sparer beboerne penge

Vestergade vandt Domea.dk Prisen

Løs krydsord, og vind hyggepakker

De sikrer beboernes tryghed

Få et magisk vinterlandskab i din have

Sådan kommer de til at se ud

Hvordan bytter jeg min bolig?

16 Krydret julebag og gløgg

Her i slutningen af året gør vi klar til at sige farvel til det gamle og goddag til det nye. Det gælder også Domea.dk Magasinet, som nedlægges efter dette nummer. Fremover vil vi især benytte digitale medier – du kan du følge os på vores hjemmeside, Facebook og LinkedIn. I dette nummer kan du bl.a. læse om, hvordan Tønder Boligselskab har sat huslejen ned. Over en periode på fire år har forkvinden i boligafdelingen Tønder-Rømø Byhuse, Allis, fået sat sin husleje ned med i alt 5.000 kr. om året. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi bestyrelsen i boligselskabet satte sig for at effektivisere den måde, boligerne bliver drevet og vedligeholdt på. Og det er gjort med respekt for, at beboerne fortsat skal have en høj service. Det er et flot eksempel på, hvor langt vi kan nå, når vi sætter os et mål og arbejder sammen. Det gælder også Natteravnene i Slangerup, der mødes for at skabe tryghed. Eller afdelingen Vestergade i Kerteminde-Munkebo Boligselskab, der har skabt et utal af forbedringer i deres boligområde. Og det gælder Martin, Danny og Jacob, der har fået selvtilliden tilbage, efter at de har været i praktik hos ejendomsmester Eddie Grøndahl Laursen i Brønsholmdal i Kokkedal. Sammen er vi stærke. Sammen kan vi skabe den forandring, vi ønsker os. Det er sådan nogle historier, der gør mig stolt over at være en del af de almene boliger i Danmark. Lad mig slutte af med at sige tak til jer læsere for at have fulgt magasinet gennem årene – og på digitalt gensyn i det nye år.

Varm dig på krydrede kager og lyn-gløgg

God læselyst!

Kære læser. Du modtager Domea.dk Magasinet, fordi dit almene boligselskab er kunde hos Domea.dk. Domea.dk er non-profit, og vi hjælper bl.a. med administration, udlejning og drift af almene boliger i hele landet.

Thomas Holluf Nielsen Adm. direktør i Domea.dk

KO LO FO N Udgiver: Domea.dk Ansvarshavende redaktør: Jens Tovborg Bladudvalg: Uffe Frejdal Nielsen og Thomas Holluf Nielsen Redaktion: Mette Berg Olesen (redaktør), Sara Mahler og Jens Tovborg Skriv til redaktionen: redaktionen@domea.dk Spørgsmål til brevkassen: boligeksperterne@domea.dk

Design og tryk: KLS PurePrint Annonceansvarlig: Preben Christensen Oplag: 37.500 Redaktionen afsluttet: november 2017 Facebook: facebook.com/domeadkmagasinet

3

Produceret CO2-neutralt hos KLS PurePrint A/S


| domea.dk |

NYT & NÆRT Reklamekampagne skal udleje boliger i Haderslev John Kønig, ejendomsmester i Servicecenter Haderslev, står i vinduet i en af butikkerne i Haderslev midtby. Eller det gør et billede af ham i hvert fald. For Haderslev Boligselskab har i samarbejde med Degn Marketing lavet en kampagne, som skal skabe interesse for Haderslev Boligselskab og forhåbentlig leje nogle af selskabets ledige boliger ud.

Klostergården får graffiti-udsmykning Frygtløs den frygtsomme hund, Den Lyserøde Panter og en visuel graffiti-gennemgang af områdets historie. Det er, hvad der nu pryder Klostergården i Kolding. I starten af oktober fik Kulturlogen og designer Johannes Quist nemlig lov til at dekorere bygningen. Det sker som en indsats mod ulovlig graffiti, der har præget området i noget tid. – Projektet sker i samarbejde med kommunen, der kom og spurgte os, om vi ville være med, og det sagde vi ja til. Tanken bag graffiti-udsmykningen er at give unge mennesker et sted, hvor de lovligt kan lave graffiti, i stedet for at de går ud og gør det ulovligt et andet sted, siger Louise Prahm, som er projektudviklingschef i Domea.dk. Den udsmykkede facade får dog ikke lov til at stå længe, da bygningerne i Klostergården skal rives ned i november, hvorefter der skal opføres 92 nye bygninger på grunden.

– Vi håber, at vi kan få lejet nogle af vores ledige lejligheder ud. Men målet er også at få synliggjort Haderslev Boligselskab for de beboere i Haderslev, som ikke kender til os, siger Erik Knutzen, der er formand for organisationsbestyrelsen i Haderslev Boligselskab. Kampagnen består blandt andet af annoncer i lokale aviser, busreklamer og events, hvor der bliver delt flyers ud på gaden. Den fortsætter frem til årsskiftet.

SØSTRENE I VEJLE VINDER ARKITEKTURPRIS I Vejle står de Fem Søstre og har gjort det siden 2008, hvor det første boligtårn blev opført. En af søstrene – den tredje søster – skiller sig ud fra de andre. Hun hører nemlig under Domea Vejle-Børkop og består af almene boliger i stedet for ejerboliger. Det er nu ni år siden, den første søster kom til verden, og nu har de fem boligtårne modtaget arkitekturprisen Vejle Prisen, som dette år blev uddelt for 45. gang. Det er først efter den sidste søster blev færdig sidste år, at det har været muligt at indstille byggeriet til prisen.

4


| domea.dk |

Ca.

1.000

personer følger Domea.dk på Facebook, hvor du kan finde praktiske oplysninger, opslag om ledige boliger og gode råd til hverdagen. Find siden ved at søge på Domea.dk på Facebook.

Nye udearealer i Charlottekvarteret fejret med stor indvielse. Det var til levende musik, gratis ispinde og vovede udfoldelser i det nye klatretårn, at borgmesteren i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (C), kunne klippe snoren til de nye fælles udendørsfaciliteter i Charlottekvarteret i Hedehusene. Projektet går under navnet Råderum i Charlottekvarteret og blev sat i søen for på ny at binde kvarteret sammen med Hedehusene. – Tanken var, at vi ville arbejde på at gøre noget ved de fælles grønne arealer. Så nu er der blevet lavet en masse aktiviteter, som nedbryder skellet mellem skolen og det grønne område, og som inviterer folk ind, siger Martin Rosenkreutz, der er koordinator på Råderum i Charlottekvarteret. Arrangementet sluttede af med en fælles rundvisning – og så en grillpølse og en sodavand.

Meld din husleje til PBS og spar gebyrerne Har posten været for sent ude med dit girokort til betaling af huslejen? Meld dig til Betalingsservice og slip for rykkergebyrerne – for så er du sikret, at din husleje altid betales til tiden.

Farvel til Nordre Skole – goddag til Borgen Tidligere elever, forældre og lærere kunne i september sige farvel til den gamle Nordre Skole i Svendborg, da der blev afholdt åbent hus, inden bygningen skal rives ned. – Vi inviterede til åbent hus, da mange tidligere elever har vist interesse for at komme og sige farvel til Nordre Skole. Det er en stor skole med en meget

markant placering midt i byen, så mange af Svendborgs beboere har enten gået på skolen eller har kendt til den, siger Martin Skytte, som er kundechef i Servicecenter Svendborg. Arrangementet blev også brugt som en mulighed for at gøre reklame for Boligselskabet BSB Svendborgs nybyggeri ’Borgen’, der skal ligge på grunden. Borgen kommer til at bestå af ca. 95 almene boliger og 20 ejerboliger med udsigt over Svendborg Sund og byens historiske bymidte.

Tilmeld dig Betalingsservice her: domea.dk/tilmeld-betalingsservice

5

sted den 2. og 3. Åbent hus fandt 1.400 mennesker or hv r, be septem ntet. me ge an arr gæstede


| privatøkonomi |

GUIDE Sådan sparer du penge med deleøkonomi

lav en byttebørs

Hvorfor købe nyt, når man kan leje, låne eller købe brugt? Det er tanken bag deleøkonomi, som kan spare dig penge i hverdagen. TEKST KASPER SKOV JENSEN E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO DOMEA.DK

få et billigt lift eller udlej din bil med gomore

En fødselsdag i den anden ende af landet eller efterårsshopping i IKEA. Nogle gange er offentlig transport bare for besværligt, for dyrt og for upålideligt. Men der er alternativer til bus og tog – som fx GoMore, hvor private bilister med plads i bilen kan finde nogen, der skal den samme vej, eller hvor dem uden bil kan finde et lift. Har du en bil, du ikke kører i så tit, kan du også udleje den via GoMore. Du kommer i gang ved at hente GoMore-app’en til din smartphone eller ved at gå ind på GoMore.dk

6

En byttebørs i din afdeling kan spare dig og dine naboer penge. I kan bruge en lille del af fællesrummet, affaldsskuret eller et andet sted, som alle beboere i afdelingen har adgang ti. Her kan I bytte de ting, I ikke bruger mere til noget andet. Det er en god idé at opfordre til, at genstande i byttebørsen kommer tilbage dertil, når de ikke længere bliver brugt. Det vil skabe mere liv i børsen og give flere beboere mulighed for at få glæde af den samme ting. Fx kan du bytte bøger, blade, aviser, film og maskiner. Kun fantasien (og pladsen) sætter grænser.


| privatøkonomi |

spar penge og bliv sundere med en madklub

De fleste af os elsker hjemmelavet mad, men ofte er kvitteringen fra supermarkedet ikke så appetitlig læsning. Løsningen kan være en madklub, som flere betaler til, og hvor der bliver lavet større portioner, så alle ingredienserne bliver brugt. Spørg i nabolaget, hvem der har lyst til at være med – og spørg også gerne andre end dem, der først falder dig ind. Lad pligter som indkøb, selve madlavningen og opvasken gå på skift. En madklub sparer dig for penge, giver mindre ensomhed og resulterer i mindre madspild. Og så kan I gennem beboerdemokratiet i afdelingen søge om at få tilskud til klubben, så udgifterne til mad bliver endnu mindre.

kig i tilbudsaviser med naboen Hver uge frister alle supermarkedskæderne os med gode tilbud. Kig tilbudsaviserne igennem med naboen, og tag en snak om, hvilke af butikkerne I hver især kommer forbi i løbet af ugen, og hvilke varer I gerne vil have. Har I plads i indkøbsnettet, kan I lige så godt købe varer med til hinanden. Så sparer I tid på tilbudsjagten, men får alligevel de gode tilbud. Det er selvfølgelig ikke sikkert, du kan opfylde alle dine nabos ønsker hver uge – og omvendt – men det kan spare jer begge for tid og penge hver gang.

S PA R E NG R E F L E P E at

måder Find flere e på i g en p re a sp s Magasinet Domea.dk e, som du av g online-ud Domea.dks på kan finde e. hjemmesid

7

lej alt mellem himmel og jord

På Yepti.dk udlejer danskere over hele landet alt muligt til hinanden. Er der noget, du bare skal bruge en dag eller to, kan der være mange penge at spare ved at leje i stedet for at købe. Du kan eksempelvis leje autostole, symaskiner og tæpperensere til dagspriser, som ejeren har bestemt. Yepti.dk er opdelt i 13 forskellige kategorier, og alle de udlejede ting er automatisk omfattet af en forsikring. Har du brug for lidt mere tryghed, kan du bruge en af Yeptis standardkontrakter – både som lejer og udlejer.


| socialt ansvar |

SE EN VIDEO!

Derfor ansatte Eddie praktikanter

Fællesskabet og at have noget at stå op til er vigtigt for de tre praktikanter.

RODEN TIL ALT ONDT ER AT LAVE INGENTING

Martin, Danny og Jacob har fået selvtilliden tilbage, efter de er begyndt som praktikanter hos ejendomsmester Eddie Grøndahl Laursen i Brønsholmdal i Kokkedal. 8


| socialt ansvar |

TEKST KENNETH WÖHLISFELT E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

Dagens opgaver diskuteres over en kop kaffe. Fra venstre er det ejendomsmester Eddie Grøndahl Laursen, Martin, Danny og Jacob.

Eddie er åben for at tage flere praktikanter ind – men antallet kommer an på, hvor selvstændige de er.

TEKST KENNETH WÖHLISFELT E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

D

et er ikke altid, at livet viser sig fra sin bedste side. Det ved de tre mænd rundt om kaffebordet alt om. De sidder i afdelingen Brønsholmdal i Kokkedal, som er en del af boligselskabet Domea Fredensborg, hvor ejendomsmester Eddie Grøndahl Laursen har sit kontor – og de vil gerne fortælle deres historie. Martin har haft en vanskelig barndom og boet hos en plejefamilie. Jacobs historie handler om alt for meget alkohol, og han har boet på et forsorgshjem for misbrugere og hjemløse. Danny har været selvstændig, men hans liv gik i sort, da hans hustru døde, hvorefter han fandt trøst i flaskerne. De tre mænd er meget forskellige. Men én ting har de til fælles: De har besluttet at tage kampen op mod dæmonerne og vil prøve at ændre deres liv. Den kamp får de hjælp til af ejendomsmester Eddie Grøndahl Laursen, der har ansat de tre som praktikanter i Brønsholmdal.

Vil du hjælpe mig?

– Det begyndte med, at Martins mor, som bor her i ejendommen, spurgte mig, om jeg ikke ville hjælpe hende. Hun var bange for, at hendes søn ville ende i noget dumt, hvis han

ikke blev aktiveret, fortæller Eddie Grøndahl Laursen, som derefter tog kontakt til Domea. dk for at spørge, hvad deres holdning var. Selskabet var med på ideen. Og det var Eddie også. – Jeg har en fortid i Forsvaret og har altid arbejdet med mennesker. Jeg kan godt lide at se, at de vokser, når man viser dem tillid og giver dem ansvar, siger Eddie Grøndahl Laursen. Så var Martin i gang. Han skulle møde ind og tale med Eddie om dagens opgaver, der fx var at slå græs, ordne tagrender eller fikse en dryppende vandhane.

En ekstra hånd

Martin var så glad for jobbet, at han fortalte om det spændende arbejde derhjemme. På det tidspunkt var Martins mor kæreste med Jacob. – Jeg gik i skole på det tidspunkt, men det var ikke lige mig. Jeg ville hellere ud og bruge mine hænder, fortæller Jacob, som tog kontakt til Eddie og spurgte, om han ikke kunne bruge en ekstra hånd. – Og det kunne jeg. Alt den hjælp, jeg kan få til ejendommen her, betyder, at jeg kan lave andre ting, og at vi kan få lavet mere. Jacob er næsten uddannet VVS’er, så han kan mange ting, forklarer Eddie.

Man bliver syg og doven

Beboerne er også glade for praktikanterne og bakker op om Eddies projekt.

9

Vandhaner bliver ordnet med det samme, udearealerne får et løft, og træværk bliver malet. En dag fortæller Jacob om sit nye job til sin gamle ven Danny, og ikke længe efter banker han også på døren nede på Eddies kontor. – Jeg ville rigtig gerne være en del af det her. Roden til alt ondt er at lave ingenting. Når jeg ikke arbejder, har jeg alt for god tid til at gå og tænke over tingene, og det er ikke godt for mig, siger Danny, der siden har lagt flaskerne på hylden.

Fremviser lejligheder som professionelle Eddie Grøndahl Laursen har altid været optaget af at arbejde med mennesker og han bliver glad og stolt, når folk vokser med opgaverne. – På et tidspunkt var jeg ude at rejse, og så fremviste Jacob og Martin nogle lejligheder for nye beboere. Da jeg kom tilbage og talte med dem, som havde kigget på lejlighederne, troede de, at det var professionelle, der havde vist dem rundt, siger ejendomsmesteren. Danny, Jacob og Martin er også glade for den tillid, som Eddie viser dem. – Det er dejligt, når nogen tror på dig, lyder det fra Danny. Eddie Grøndahl Laursen håber, at andre boligafdelinger også vil tage et socialt ansvar – og være med til at gøre folk stærke igen, så de kan få en ny tilværelse.


| boligindretning |

JULEHYGGE MED KOGLER OG GRAN TIP:

IDÉ RIKKE H. BJERG FOTO HANNE FUGLBJERG

Du kan vælge bøjler i træ eller andre materialer, og fx også bruge bøjlen til ophængning af små kalendergaver.

Jul på bøjle Med klemmer og en bøjle kan du skabe julestemning med julepynt på en ny måde. Super let og dekorativt – også hvis du ikke har så meget plads.

DET SKAL DU BRUGE Bøjle, klemmer, julepynt og gran eller andet grønt.

SÅDAN GØR DU

Tag din bøjle, og hæng den op med et søm. Bøjlen er lettest at dekorere, når den er hængt op. Herefter sætter du julepynt, gran og julekugler på med klemmer. Du kan variere lige efter det udtryk, du ønsker.

10

PÅ BILLEDET SES Bøjle – Hay Shopdora.com


| boligindretning |

Hjemmelavet koglekrans Skab julestemning med en skøn krans af kogler, farvede bånd og julefigurer af glas. Kransen kan bruges år efter år og tilføres kugler og bånd i nye farver.

DET SKAL DU BRUGE Saks, metaltang, ståltråd, grene, kogler, silkebånd og julepynt. Her er der brugt julefigurer af glas med en metallisk sølvoverflade.

SÅDAN GØR DU

Tag dine grene, og bind dem sammen med ståltråd i en cirkel. Herefter sættes koglerne på med ståltråd – evt. i flere lag – og silkebåndet vikles løst om kransen. Julefigurerne sættes på med sytråd. Hvis du ønsker, kransen skal hænge på en dør, skal du vælge pynt, der kan fastgøres grundigt, så det ikke ryger af, når døren åbnes og lukkes.

PÅ BILLEDET SES

Kaffehætte – A hint of neon Bloomingville.com Kopper Signeschjoeth.com Saks Hay.com Julefigurer Foetex.dk

Grantræsskud i vaser

TIP:

Du kan lade sakse, snor og kogler ligge sammen med vaserne på bordet som dekoration.

Brug naturens materialer til opdækning og pynt i vinterens højtid. Julen forbindes ofte med glimmer og glitrende kugler, men naturens grene og gran er også dekorative til jul.

DET SKAL DU BRUGE Vaser, grantræsskud og kogler.

SÅDAN GØR DU

Find grantræsskud i skoven eller hos dit lokale gartneri. Skyl jorden af rødderne, og sæt dem i vand i vaserne. Sæt dem på et bord sammen med lanterner, lys og kogler.

PÅ BILLEDET SES Saks Housedoctor.dk Snor Pandurohobby.dk Vaser Grenes.dk

Sæt grantræsskuddene sammen med lanterner og lys, og du opnår den smukkeste rustikke julestemning.

11


| brandsikkerhed |

Julens brandråd fra Domea.dk Julen er hyggens højsæson, men det er også højsæson for brandulykker. Dog kan sund fornuft og en røgalarm forhindre mange brande.

Over 70.000 personer i Danmark udsættes årligt for brand i boligen, og mere end 70 personer mister livet. En stor del har ikke en virksom røgalarm. De fleste brande opstår i etageejendomme og lejeboliger, og det går hurtigt, når det går galt. En bolig fyldes med røg på fire til fem minutter, og efter seks til otte åndedrag af den giftige røg kan du og din familie sove ind. Rygning, el-brande, uforsigtighed ved madlavning og stearinlys udgør de hyppigste årsager.

TEKST PREBEN CHRISTENSEN E-MAIL PRC@DOMEA.DK TEGNINGER ELLEN CHRISTENSEN

10 GODE BRANDRÅD FRA DOMEA.DK Ring 112 for at alarmere brandvæsenet

1

5

9

Få opsat en eller flere røgalarmer med flere års batterilevetid.

Hold god afstand til brandbar julepynt, og husk at have en spand eller skumslukker klar, når juletræet tændes.

Gå en runde i boligen – især i køkkenet – inden du og din familie lægger jer til at sove.

2

6

10

3

Undgå at ryge i sengen, sofaen eller lænestolen.

Oplad og efterlad aldrig tændte computere, tablets og smart-phones i møbler, da de bliver varme og kan antænde underlaget – og oplad aldrig om natten.

Ved brand, gå aldrig ud i en røgfyldt trappegang – bliv i boligen og vent på brandvæsenet.

12

7

Sørg for at have en telefon tæt på, hvor du opholder dig – også i soveværelset.

Tilslut ikke for mange apparater til hver stikkontakt, da det øger risikoen for kortslutning og brand.

4

8

Brug selvslukkende lys og lysmanchetter af stanniol i adventskranse og juledekorationer.

Skift gamle elektriske apparater ud, da nye generelt er mere sikre – og pas på de helt billige modeller.


I kan roligt | brandsikkerhed |

begrave jeres affald

ANNONCE

Med et underjordisk affaldsanlæg fra PWS slipper I ikke kun for lugtgener og pladskrævende affaldsøer. I slipper også billigere, når regningen skal betales. Og jeres ejendomsfunktionærer slipper for at bruge tid på affald. Tid, de kan bruge på beboerservice i stedet. Læs mere på www.pwsas.dk

13


| effektivisering |

Allis fik huslejen ned med 5.000 kr I Tønder Boligselskab og i afdelingen Tønder-Rømø Byhuse har de arbejdet hårdt for at nedbringe udgifterne. Affaldssortering, robotplæneklippere og sammenlægning af afdelinger er blot nogle af tiltagene, der skal bringe huslejen ned, og gevinsten er en lavere husleje, som forhåbentlig vil trække nye lejere til.

Vi er rigtig godt med i forhold til at opnå besparelserne i 2020-planen, men derfor skal vi ikke ligge på den lade side, siger formand Allis Marie Jensen

TEKST VIBEKE C. LARSEN E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO GREGERS KIRDORF

D

e seneste fire år har beboerne i Tønder-Rømø Byhuse kunnet glæde sig over en huslejenedsættelse. For Allis Marie Jensen, der er formand for Tønder Boligselskab og for afdelingsbestyrelsen i Tønder-Rømø Byhuse, har det betydet en besparelse på ca. 425 kroner om måneden. Det bliver til lidt over 5.000 kroner om året, som hun skal betale mindre for at bo i sin lejlighed på 82 kvm. Det svarer ca. til prisen på en iPad 128 GB, 333 rugbrød eller en ni dages busrejse til Toscana.

EN HUSLEJE DER ER TIL AT BETALE Frem mod 2020 skal de almene boliger på landsplan reducere udgifterne med 1,5 mia. kr. Hos boligselskaber, der er kunder hos Domea.dk, svarer det i gennemsnit til ca. 125 mio. kr. eller 3.000 kr. om året og 250 kr. i husleje om måneden. Besparelsen er nødvendig for at sikre, at beboerne fortsat i fremtiden vil have en husleje, der er til at betale.

Effektiviseringer er nøglen

Nøgleordet er effektiviseringer. Admin­istra­ tionen – hvilket indebærer alt fra græsslåning til syn af lejligheder – bliver mere effektiv, så beboerne sparer penge, uden det går ud over servicen. – Vi bibeholder en god service over for lejerne, så vi er konkurrencedygtige med de andre boligselskaber i byen. Hos os tager det kun et par dage at få ordnet en dryppende

14


| effektivisering |

Vind

Spørge 2 Jørgen

n sat roner

eth

af Jørgen L

Rejnfan

KONKURRENCE Hvor mange penge er den årlige husleje blevet sat ned med i Tønder-Rømø Byhuse? 1. 3.000 kroner 2. 5.000 kroner Konkurrencebetingelser: Vind Send dit svar til redaktionen@ as’ bog homnavn Husk atT oplyse v domea.dk. i ld og adresse. Vi udlodder fem n ind bøger i alt. Der er deadline – natureen kk et i kø for besvarelser den 24. januar 2018 kl. 12.00. Vinderne bliver offentliggjort på Domea.dks facebook-side.

NATUREN IND I KØKKENET —

vandhane, mens det godt kan tage flere uger andre steder, siger Allis Marie Jensen. Tilbage i 2010 blev fem boligafdelinger i Tønder lagt sammen til en, og fem år senere fulgte tre andre afdelinger, så Tønder-Rømø Byhuse i dag består af 298 lejemål. Det har betydet lavere udgifter til administration, renovation og revision. – Vi er ikke længere så sårbare, for ved at slå os sammen har vi fået en større kapital, så vi ikke behøver at låne penge, hvis vi skal lave større vedligeholdelsesopgaver, siger Allis Marie Jensen.

Thomas Laursen

Løgkarse

VILD

SAMLERENS GUIDE TIL DEN SPISELIGE N AT U R

POLITIKENS FORLAG

Allis Marie Jensen har efter 38 år i afdelingen en god fornemmelse for livet i området. Her taler hun med Jørgen Thomsen, der er afdelingsformand i afdelingen Bernadotteparken.

En stor gevinst

Når vandhanen drypper, eller toilettet løber, skal beboerne ikke længere kontakte ejendomsmesteren men i stedet det lokale servicecenter, der åbnede i 2015.

Ejendomsmester Frank Sjørslev Nielsen syner i dag boliger via iPad, og det er både nemmere og hurtigere.

– Det er en stor gevinst, for jeg får mere tid. Før var jeg fastlåst til mit kontor hver morgen, fordi jeg havde træffetid, siger ejendomsmester Frank Sjørslev Nielsen og tilføjer: – Det har selvfølgelige været en omstilling for nogle af beboerne, der har været vant til, at de altid kunne få fat på mig. De nye lejere har ikke kendt til andet, og for dem er det naturligt, at de skal ringe til servicecentret, når der er fejl og mangler. Her lægges opgaverne ind i personalets opgavesystem, så de altid kan se på mobilen, hvornår de skal gøre hvad. Når medarbejderen har registreret, at opgaven er færdig, sørger systemet for, at regningen for den udførte opgave sendes det rigtige sted hen. Det nye servicecenter har også betydet færre administrative opgaver, og derfor har boligselskabet ændret i bemandingen. En fuldtidsstilling er konverteret til en sæsonansættelse, og en medarbejder er efter eget ønske gået på deltid. Det har bl.a. betydet, at beboerne i foreningens rækkehuse selv må køre deres affaldscontainere ud til vejen. – Tidligere brugte vi tre arbejdsuger om året på at flytte containerne frem og tilbage. Kan man ikke selv magte det, har

15

kommunen en billig hente/bringe ordning, fortæller ejendomsmesteren.

Ny teknologi nedsætter udgifterne

På de større græsarealer tøffer robotplæneklippere rundt, som ejendomsmesteren kan styre via en app på mobilen. Han bruger også app’en e-Syn på iPaden, når en beboer flytter fra en lejlighed, hvilket sker omkring 30 gange om året. Når nogen er flyttet fra en lejlighed, skal boligen sættes i stand. Det arbejde bliver udført af nogen udefra, og ved at sætte opgaven i udbud – og indhente tilbud fra flere leverandører – sparer Tønder Boligselskab ca. 60.000 kroner om året. Tønder Boligselskab bruger nogle af de sparede kroner til at give nye lejere i de såkaldte ’tomgangslejligheder’ et tilskud til nedsættelse af huslejen på 500-1.000 kroner om måneden i de to første år. En ’tomgangslejlighed’ er en bolig, der har stået tom i tre måneder eller længere. – Nogle beboere synes, at det er uretfærdigt, at vi giver nye lejere tilskud til huslejen, men det er bedre, at vi får boligerne lejet ud, end at vi ender med et stort lejetab, siger Allis Marie Jensen.


| til den søde tand |

KAGE TIL KAFFEN T E R D KRY G A B E L U J G G Ø L G & SE EN VIDEO! Sådan pynter du kagen

J

ulen bringer hyggelige stunder med sig i familiens skød, hvor hygge ofte forbindes med noget varmt at drikke og noget godt at spise. Derfor er jeg kommet med et par forslag til, hvordan du kan stå for julehyggen med en god omgang kage og gløgg. Julelækkerierne vil helt sikkert skabe stor glæde – og måske endda sikre dig en ekstra pakke under juletræet? Glædelig jul herfra.

16


| til den søde tand |

Mette Hassing Mikkelsen

Mette Hassing Mikkelsen fra Aalborg er Domea.dk Magasinets kreative og kageglade kageskribent. Du husker hende sikkert fra Den store bagedyst 2014 på DR1, hvor hun fik en flot andenplads. Til daglig er Mette lærerstuderende – og så er hun i øvrigt en talentfuld dressurrytter med hesten Capaia, der residerer på forældrenes gård ved Viborg.

JULEKAGE MED KANEL Kanelkage:

125 g smeltet smør 400 g sukker 5 dl kærnemælk 400 g hvedemel 4 tsk. kanel 2 tsk. natron Rør smør og sukker sammen. Tilsæt resten af ingredienserne og rør godt sammen. Kom kagedejen i 2 springforme (18 cm) med bagepapir i bunden. Bag i midten af ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 35 min. Køl helt af. Skær derefter den runde top af på begge kager, og flæk dem derefter på midten, så du i alt har 4 bunde.

Flødeostecreme:

Kaffe-glasur:

500 g flormelis 30 g kakao 200 g neutral flødeost 50 g blødt smør

250 g flormelis 3 spsk. kakao 4 spsk. stærk kaffe 1 tsk. vaniljesukker 25 g smeltet smør

Si flormelis og kakao ned i en stor skål. Kom flødeost og smør i blandingen, og pisk det godt sammen, til du har en cremet og ens konsistens. Kom noget af cremen mellem hver af bundene, og brug den også til at smøre din kage op med, så du har en fin lagkage. Put resten af cremen i en sprøjtepose.

Varm alle ingredienserne op i en gryde, til glasuren er helt fin og ens. Køl ned, til glasuren er lun, og kom den oven på din smurte lagkage. Lav evt. spiraler på toppen af kagen med den tykke glasur for at give den et ekstra flot præg. Pynt til slut kagen med cremen fra sprøjteposen og evt. også med dine lækre småkager.

LYN-GLØGG

APPELSIN-SMÅKAGER

1 flaske rødvin 1 dl portvin (kan udelades) Skal fra 1 appelsin og 1 citron 4 kanelstænger 5 stjerne anis 2-3 spsk. brun farin (alt efter smag)

130 g blødt smør 35 g farin 150 g mel Skal fra 1 citron og 1 appelsin 2 tsk. stødt ingefær

Varm alle ingredienserne op til lige under kogepunktet. Lad den varme i ca. 10 min. Si gløggen, og kom den i flotte glas. Slut af med mandler og rosiner, og servér varm.

Rør alle ingredienserne sammen. Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir – dejen må godt rulles lidt tykt ud. Kom nu dejen i køleskabet, til dejen er hård nok til, at du kan lave fine stjerner med en udstikker, eller skær dejen ud i andre julede former. Kom småkagerne på en bageplade med bagepapir, og bag midt i ovnen ved 170 grader varmluft i ca. 12 min. TIP: Dekorer de afkølede småkager med smeltet chokolade for at gøre dem ekstra lækre.

17


| beboerdemokrati |

– Hvis man sætter sig et mål, kan rigtig meget lade sig gøre gennem beboerdemokrati, siger Hanne Dorethe Pannerup.

Jeg kan ikke lade være med

AT TAGE ANSVAR

Fælles urtebede, lavere elregning og etablering af regnvandstønder. Afdelingsbestyrelsen i boligafdeling Vestergade i KertemindeMunkebo Boligselskab har vundet Domea.dk Prisen for deres store arbejde med at skabe gode rammer for beboerne. Forkvinden hedder Hanne Dorethe Pannerup, og for hende er engagement en selvfølge. TEKST VIBEKE C. LARSEN E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO GREGERS KIRDROF

18

I højbedene vokser purløg, løvstikke og rabarber side om side, mens æbletræernes grene bliver tynget til jorden af plukkemodne æbler. På fællesbordene står krukker med lyserøde pelargonier, og når der skal vandes, kan beboerne tappe vand fra en af de fem opstillede regnvandstønder. Det er tiltag, som er med til at skabe gode rammer for beboerne i boligafdeling Vestergade i Kerteminde-Munkebo Boligselskab. Initiativerne kommer fra afdelingsbestyrelsen, og deres store arbejde


| |etik beboerdemokrati & synspunkter| | Beboerne har i fællesskab besluttet, at præmiepengene fra Domea.dk Prisen skal bruges til at sætte lys på afdelingens vartegn ’De Tre Søjler’, som er en keramikskulptur skabt af en lokal kunstner.

er blevet bemærket, for tidligere på året modtog afdelingen Domea.dk Prisen og 20.000 kroner for deres arbejde. – Det er et kæmpe skulderklap, og prisen viser, at vores arbejde har været det hele værd på trods af de udfordringer, der har været, siger forkvinden Hanne Dorethe Pannerup. Hun er tidligere skolelærer, og for hende var det naturligt at engagere sig i beboerdemokratiet, da hun flyttede ind for fem år siden. – Jeg kan ikke lade være med at tage ansvar, når der er brug for en hånd, og jeg kan godt lide at give værdi til det sted, jeg bor, siger Hanne, der fra et tidligere arbejde har stor erfaring med bestyrelsesarbejde.

Pudsede facader og budgetter

Der er nok at tage fat på for bestyrelsen, der også tæller Henning Mortensen og Ulla Eithz. Boligafdelingen i Vestergade er 15 år, og det begynder at kunne ses. Snart går håndværkerne i gang med at give facaderne en tur. – Som afdelingsbestyrelse har vi stor indflydelse på, hvad der skal ske. Hvis vi synes, at et bestemt område skal prioriteres, bliver der lyttet til os, påpeger formanden. Hanne taler om pudsede facader og budgetter, som havde hun en fortid i byggebranchen og ikke i folkeskolen. – Sådan noget vidste jeg intet om før, men jo mere viden man får, desto sjovere bliver arbejdet, og det er nemmere at få overblik over opgaverne, siger hun. En anden opgave, som bestyrelsen har brugt tid på, er, at få nedbragt udgifterne til den fælles el. 10.000 kroner har boligafdelingen sparet ved at lade centralventilationen køre i moduler i stedet for konstant. – Der var dog nogle, der oplevede, at røgalarmen gik i gang, fordi de stegte frikadeller ved middagstid, hvor ventilationen var slukket. Det havde vi ikke været opmærksomme på, så vi fik det ændret til, at der også er ventilation ved middagstid, fortæller Hanne.

Sommerfest og irish coffee

Afdelingen Vestergade består af 22 boliger, og de fleste af beboerne er på den anden side af 60 år. Da mange bor alene, spiller

det sociale en stor rolle i bestyrelsens arbejde. – Beboerne er rigtig gode til at bakke op om vores arrangementer. Det er dejligt, at vi har noget sammen, siger forkvinden. Arrangementerne er fx fælles havearbejde efterfulgt af kaffe og brunsviger. Blandt årets store arrangementer er høstfesten og julefrokosten, og i år var der som noget nyt et arrangement sankthansaften med bål og irish coffee ad libitum. Men bestyrelsesarbejdet rækker ud over festerne. Lige nu er bestyrelsen ved at lave en velkomstbrochure til nye beboere, og forkvinden drømmer også om at få en mere digitaliseret kommunikation. Derudover er der planer om at sammenlægge de fire afdelinger i Kerteminde-Munkebo Boligselskab. – Når man engagerer sig, griber det om sig. Bestyrelsesarbejdet taget tid, men jeg kan godt lide, at tingene er i orden, og så vil jeg godt bruge den tid, det kræver, siger Hanne.

Det sociale liv fylder meget i boligafdelingen, og formanden Hanne Dorethe Pannerup (th) bruger gerne tid på at snakke med beboerne. Her ses hun sammen med Lise Jørgensen.

19


| kryds & tværs |

KRYDS & TVÆRS Hyggekryds bygningsdele

hovedstad

plante

gud mader

_

stigning

Tidligere borgmester i ____________ kommune Kaj Armann flyttede i 2002 ind i seniorbofællesskabet Nyboder.

drik

man

opdele

stedord

_

barske

Gå på urterov i naturen lige uden for din havedør! Her har Thomas Larsen fra wildfooding.dk fundet en smuk buket ________, der smager fantastisk i samspil med fine kød- eller fiskeretter.

lydløse

disputats

dække

rogn

drysse

græsk tegn

tal

gl. mål, 30 gram

handelsmanden pige

Sierra Leone

test oversætter

dyr spist

visne vedr. lensvæsen enhed

øse natlig

venlig arbejde

forberedelse

kvinde drivgas ager _

_

tone

drik kan

påhvilede

yderligere mest ædel

sidste snylteri

_

klæge

_

_

biord

_

eu. by viklede sløseri

skabninger

hente

findes

Imponerende smuk nyttefugl: Falk skræmmer _____ væk på Boholtevej i Solrød!

tal

i te

_

Indsend dit løsningsord til kryds@domea.dk og deltag i konkurrencen om Domea.dk Magasinets hyggepakke, der består af: to termokrus, én pose kaffe og lækker chokolade. Skriv løsningsordet i emnefeltet. Husk at oplyse navn og adresse. Du kan også deltage ved at sende et brev til Domea.dk Magasinet, Oldenburg Allé 3, 2630 Taastrup. Mrk. kuverten: ”Hyggekryds”. Deadline for indsendelse er onsdag den 24. januar 2018. Vinderne vil blive offentliggjort på Domea.dks facebookside.

20


| kryds & tværs |

VIND

.dk Domea ets n Magasi ker ak hyggep

Ekspertkryds virksomhed

perifer

slægtning

Citatquizzen regenter

spidsen

Velkommen til citatquizzen. Her er fire citater og fire kendte personer. Hvem har mon sagt hvad? 1 Jeg ville ikke leve ret længe, hvis jeg skulle se mig selv som pensionist.

seer

2 At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha´. 3 Livet er slet ikke så tosset.

skik

4 Man kan jo ikke gå rundt og være en sukkerkage hele livet.

spillet helium

A Poul Schlüter / B H.C. Andersen / C Bodil Udsen / D Asger Aamund

ydelse fodtøjet kropsdel viser

fruer

Sudoku

udenlandsk unge

dyr

spise

tone

lyde

Indsend dit løsningsord til kryds@domea.dk og deltag i konkurrencen om Domea.dk Magasinets hyggepakke, der består af: to termokrus, én pose kaffe og lækker chokolade. Skriv løsningsordet i emnefeltet. Husk at oplyse navn og adresse. Du kan også deltage ved at sende et brev til Domea.dk Magasinet, Oldenburg Allé 3, 2630 Taastrup. Mrk. Kuverten: ”Ekspertkryds”. Deadline for indsendelse er onsdag den 24. januar 2018. Vinderne vil blive offentliggjort på Domea.dk Magasinets facebookside.

Ordleg Ledetråd: Flammer fra tov / Antal stavelser: 2

Ledetråd: Negativt foredrag / Antal stavelser: 3

Ledetråd: Motionér tiere / Antal stavelser: 3

R _ _ _ L _

_ _ N T _ _ E

R _ M _ _ _

21


| en sikker ungdom |

NATTERAVNE SKABER TRYGHED I SLANGERUP

Foreningen Natteravnene har været til stede i Slangerup i snart et halvt år. Deres tilstedeværelse på byens gader har givet øget tryghed for byens beboere – både for voksne og unge. TEKST LAUST JORDAL E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO LAUST JORDAL

TRYGHED I ALMENE BOLIGOMRÅDER Natteravnene går i Slangerup, hvor Danske Funktionærers Boligselskab har syv almene boligafdelinger, der drager nytte af Natteravnenes indsats.

nholt ev, Kim Grø Signe Barsl te som of r strup gå og Kim Kan p. ru ge an Sl i Natteravne

22


| en sikker ungdom |

G

odaften, har I det godt? spørger Signe Barslev i sin gule frakke den lille gruppe unge, der sidder med dåseøl under børnehavens halvtag. De unge svarer høfligt, at ja, det har de da. – I må selvfølgelig gerne sidde og hygge jer her, men er I ikke søde at huske at rydde op efter jer, før I går?, spørger Signe Barslev de unge. – Jo, selvfølgelig, svarer en ung mand på omkring 15 år. – Det skal vi nok, siger en anden. – Okay, men så må I have en go’ aften, siger Signe, før hun og de to Kim’er går videre. Signe Barslev, Kim Grønholt og Kim Kanstrup er frivillige Natteravne i Slangerup. En regnvåd fredag aften i oktober er de på patrulje i Slangerups boligområder. Det gør de for at skabe tryghed i byen.

Fik hjælp til etablering

– Kort fortalt er en Natteravn en frivillig voksen,

der har lyst til at hjælpe unge i nattelivet, fortæller Signe Barslev, som har været Natteravn siden juni, da gruppen i Slangerup blev startet. – Opgaven går ud på at være synlig og at være der for de unge, hvis de har brug for det. De ved, at de kan komme til os, siger Signe Barslev. Da gruppen i Slangerup blev oprettet, var det efter noget tid med problemer i nattelivet. Offentlige institutioner havde været udsat for hærværk, der blev kastet med kanonslag, og unge på knallerter kørte stærkt på villavejene. Det gjorde, at en gruppe lokale valgte at gå sammen om at få indført Natteravnene i byen. De tog fat i de etablerede Natteravne i Stenløse, hvor de fik hjælp til at stable en forening på benene.

Synlige observatører i nattelivet

Natteravnene er ude hver fredag og lørdag, hvor de går på gaden fra kl. 21 til midnat. Byen har til daglig et stort udbud af fritidsmuligheder for de unge, men om aftenen i weekenderne er der ikke mange steder, man kan tage hen som teenager. Derfor søger mange ud

i byen, hvor de kan feste og hænge ud på gadehjørner og legepladser. Her er det Natteravnenes primære opgave at være synlige observatører, der holder øje med, at der ikke opstår ballade. Men de kan ikke hjælpe med alt. – Vi kan hjælpe unge, hvis de kommer til os – hvis de har det dårligt eller er blevet væk fra deres venner. Vi kan hjælpe med at få kontakt til politiet eller en læge, men vi må ikke blande os. Hvis der er slagsmål eller sådan noget, skal vi ringe til politiet eller kommunens gadeteam. Andet må vi ikke. Vi er ikke et vagtværn, siger Signe Barslev

Nattelivet er mere trygt

Slangerups Natteravne har været aktive i snart et halvt år. Ifølge Signe Barslev har deres tilstedeværelse gjort nattelivet i byen mere trygt. – Det gør en forskel, at vi er her. De lokale synes, det er rart, at vi er nogen, der tager ansvar, siger Signe Barslev. Men også Natteravnene selv får noget ud af indsatsen. For selvom det i aften er vådt og koldt, så er timerne på gaden givet godt ud, mener Signe Barslev. – Det en fed måde at lære andre mennesker i mit lokalområde at kende på. Vi er altid tre af sted ad gangen. Kim og Kim, som jeg er ude med i aften, kendte jeg ikke, før jeg startede. Vi har det smadder hyggeligt, siger Signe Barslev.

TRYGHED I HELE LANDET

Teenagerne har lov til at bruge offentlige institutioner til at hygge sig, så længe de husker at rydde pænt op efter sig. Det gør de ikke altid, siger Signe Barslev.

23

Det er ikke kun i Slangerup, Natteravnene bidrager til et mere trygt natteliv. Ifølge en rapport fra 2013 fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har Natteravnenes indsats en gavnlig effekt i lokalområder i hele landet, hvor de patruljerer. I rapporten svarer Natteravnenes tilstedeværelse for de unge til den tryghed, det giver at have en god ven med i byen.


| gode råd til grønne fingre |

MIN GRØNNE ALTAN Hjemmelavet fuglefoder At fodre fugle om vinteren er en stor glæde for både store og små. Foderet kan købes færdigt eller endnu bedre – man kan lave det selv. Smelt en pakke margarine eller palmin i en gryde og hæld fyld i – fx havregryn, kerner og nødder. Rør godt rundt, og fordel foderet i gamle kopper, randforme, urtepotter eller tepotter. Hæng foderet op i havens træer og buske, så det kan ses fra vinduerne.

Is-pynt i vinterhaven Får vi temperaturer under frysepunktet døgnet rundt, kan du have hjemmelavet is-pynt stående i haven. Fyld vand i rand- og bageforme, læg blomster, grene med bær eller frøstande ned i, og kom det i fryseren, indtil det er gennemfrossent. Hvis du vil lave en kugle, kan du fylde en ballon med vand, stille den i en stål, og så putte den i fryseren til næste dag. Den kan stilles udenfor med et tændt lys eller en lille lyskæde i. Pust liv i ga mle ejendel e ved at hæ dem på jule nge træet – ind e eller ude.

Is-koglen er lavet i en latexform fra Panduro Hobby.

Genbrugspynt til juletræet At få vendt julekassen på hovedet og finde alt det, som ikke har set dagens lys i flere år, kan være spændende. Børnenes aflagte julefigurer og bamser kan få nyt liv som nostalgisk juletræspynt. Ophænget kan klares ved enten at binde en snor om eller bore et lille hul i pyntet og putte en lille krog i, hvor snoren kan sættes fast. Umage kugler, flag og pakkepynt kan alt sammen komme til at se smukt ud, når det hænger tæt.

24


| gode råd til grønne fingre |

Anette Krogh Pedersen

Anette er haveblogger og bor i Vemb ved Holstebro. Gennem mere end 30 år har hun forvandlet en sandmark blot 10 km fra Vesterhavet til landidyl med et strejf af engelsk Barnaby-stemning. I dag er det ikke usædvanligt, at der ankommer en bus med turister, som vil fotografere den smukke have. Anettes blog hedder Fru Pedersens have og læses af tusindvis af følgere: – Jeg glæder mig til at dele mine ‘grønne’ ideer med Domea.dk Magasinets læsere, siger haveeksperten.

Levende lys i vinterhaven At tænde levende lys i vinterhaven eller på altanen kan gøre den lange vinter lidt mere hyggelig. Stil lanterne på havebordet, en bænk eller på trappen – gerne sammen med stedsegrønt og de første forårsløg, som tåler lidt frost. Små lanterner kan også hænge i træer og buske og være med til at gøre haven magisk og indbydende. Vil du undgå at skulle slukke lysene inden sengetid, så brug fyrfadslys – de brænder ud af sig selv.

til lys vil være De levende lv og se ig d e d bå glæde for forbi. der kommer alle andre,

Spiselige spirer Lav dine egne sunde og lækre spirer. Alt, du behøver, er et glas, gaze og frø. Stil et par spiseskefulde frø i blød natten over i et glas, og sæt gaze over åbningen. Næste dag hælder du vandet fra og skyller frøene to gange dagligt – efter få dage har du lækre spirer, som kan opbevares på køl i et par dage. Spirene kan spises i salater, som pynt på smørrebrød og kan juices. er, solMungbønn cerne lu , rø sikkef er gode e d be d rø og frø at spire.

25


| fremtidens boligområde |

Mor Louise, far Jo e samt Jada og Ka ia er glade for at bo i Sommerlyst på Amager og ha r planer om at bl boende mange år ive endnu på grund af beliggenheden og det gode nabo skab.

FREMTIDENS ALMENE BOLIGOMRÅDER BLIVER ÅBNE BYSAMFUND 26


| fremtidens boligområde |

SE FOTOS

Se flere fotos fra Sommerlyst

Fremtidens almene boligområder kommer til at blive bysamfund med butikker, børnehaver og byliv. Det kan måske betyde en ændring i, hvem der i fremtiden kommer til at bo i de almene boligområder, i forhold til hvordan beboersammensætningen ser ud i dag. 2 ud af 10 personer i Danmark bor i en almen bolig. TEKST METTE BERG OLESEN E-MAIL MBO@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

E

n lille samling boliger, let trukket tilbage fra byens midte. Det er sådan, en typisk almen boligafdeling ser ud i dag. Men i fremtiden vil man kunne forvente en anden type almen boligafdeling end den, man ser i dag. – Vi er i højere grad begyndt at interessere os for det hele samfund frem for den enkelte bolig, og det betyder, at vi begynder at bygge bysamfund i stedet for bare at bygge boliger. Vi åbner op for boligområderne ved at lave blandede ejerformer og blandede formål med butikker, skoler og cafeer, siger Charlotte Nørbak, som er byggechef i Domea.dk. Det vil sige, at de nye almene boliger ikke kommer til at ligge som små forsamlinger af huse, plottet ned i udkanten af byer – de kommer til at ligge i byernes centrum og være en del af et større samfund med

børnehaver, arbejdspladser og rekreative områder. Derudover kommer de nye lejeboliger til at ligge side om side med ejerboliger, lejligheder med fritliggende parcelhuse, for man vil skabe byggerier, der tilskynder en blanding af mennesker af alle aldre og samfundslag.

Man kan leve på mindre plads

Beboerne i almene boliger er mest unge, enlige og seniorer. Men det er ikke sikkert, at det vil se sådan ud i fremtiden. For den overordnede beboersammensætning er på vej til at kunne ændre sig og potentielt omfavne flere familier. De almene boliger må ifølge dansk lovgivning ikke være over 115 kvm, og det kan skræmme nogle familier væk. Men nye tendenser hos lejerne viser, at det ikke mere er størrelsen på en familiebolig, som er vigtigste. At have bymiljøet omkring sig er nu endnu mere vigtigt, end det er at have en stor bolig. Fremtidens nye boligområder kommer til at ligge centralt i byerne, og når omgivelserne er i orden, så betyder det ikke så

1 ud af 10 personer, der bor i en almen bolig, er i et parforhold med børn. 2 ud af 10 personer i resten af befolkningen, er i et parforhold med børn.

BOLIGOMRÅDER I BYEN ER FREMTIDEN Sommerlyst

I juli i år kunne beboerne flytte ind i Danske Funktionærers Boligselskabs 28 nybyggede lejligheder i Sommerlyst på Amager. Byggeriet indeholder ud over boliger også to lejemål til erhverv og et parkeringsanlæg. Derudover ligger lejlighederne i et bymiljø, der er tæt metroen og har nem adgang til bylivet i København.

Borgen

På grunden, hvor den gamle Nordre Skole ligger i Svendborg, opfører Boligselskabet BSB Svendborg ca. 95 almene lejeboliger og 20 ejerboliger. Boligerne ligger centralt i byen med udsigt over Svendborg Sund og byens historiske bymidte. Ud over boliger er der afsat plads til at lave et supermarked i bygningen.

27

5 ud af 10 personer, der bor i en almen bolig, bor alene. 3 ud af 10 personer i resten af befolkningen, bor alene.


| fremtidens boligområde |

meget for beboerne, at de bor i en mindre bolig, mener Charlotte Nørbak. Også selvom man er en familie. – Mange er begyndt at se, at man godt kan leve på mindre plads. I stedet for at bo stort, langt væk, prioriterer familierne beliggenheden – de vil gerne bo tæt på skole, indkøb, offentlig transport og på bylivet, og så kan de godt leve med at bo i noget, der ikke er 150-200 kvadratmeter, siger Charlotte Nørbak.

Udsatte boligområder skal åbnes op

Ifølge BL, interessorganisation for Danmarks almene boliger, lever halvdelen af beboerne i de almene boliger alene, mens det i resten af befolkningen kun er en tredjedel. Men når de almene boligområder skifter karakter, kan det betyde en ændring i, hvem der bor i boligerne. Og det kan eventuelt betyde flere familier i de nye almene boligområder. Spørger man fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, forudser han, at der er en ændring på vej på det punkt. I hvert fald i nogle af boligområderne. – Sammensætningen af beboere kunne godt tænkes at ændre sig i de udsatte områder, fordi de er under afvikling, siger Jesper Bo Jensen. Og den udvikling kan Charlotte Nørbak nikke genkendende til. For udover at bygge nye boliger med blandede formål og ejerformer er der et andet sted, der skal sættes ind. De udsatte boligområder skal åbnes op. Områderne skal fortættes, og der skal bygges erhverv og caféer ind i området. Det er alt sammen med til at gøre afdelingerne til små bymiljøer, hvilket er en kvalitet, som i høj grad efterspørges af ressourcestærke beboere og familier. På den måde vil de områder, der i dag er udsatte, blive mere attraktive at flytte til, og beboersammensætningen vil potentielt ændre sig, da flere familier kunne have lyst til at bosætte sig i området. – Vi arbejder på at åbne op for de udsatte boligområder, så de ikke lukker om sig selv og bliver parallelsamfund, siger Charlotte Nørbak. En lignende indsats er set før. Blandt andet i Gellerup ved Aarhus, hvor der er planer om at udvikle 300.000 kvm i og omkring det udsatte boligområde Gellerupparken til bl.a. ejerboliger, erhverv og hotel. 60.000 kvm er allerede solgt til et entreprenør- og ejendomsudviklerfirma.

FAMILIEN MITCHELL VALGTE BYLIVET Familien Mitchell faldt for bylivet, da de flyttede til Amager. Selvom to er blevet til fire, blev de i byen og flyttede ind i Sommerlyst, på trods af det ikke var så stort som en ejerbolig. For alting er lige rundt om hjørnet, og det er det, der tæller. 28


| fremtidens boligområde |

Pigerne har hvert sit værelse, hvor de nyder at lege med dukker og at læse bøger – både på dansk og engelsk.

F

amilien Mitchell har været vant til at bo småt. Før de i sommer flyttede ind i en familiebolig i Danske Funktionærers Boligselskabs nye byggeri i Sommerlyst, boede Louise, Joe, Jada og Kaia nemlig i en lille andelslejlighed lige rundt om hjørnet, tæt på Københavns centrum. Men at bo småt var okay for familien, for de var tæt på børnehave, skole og arbejde. Og naturligvis deres omgangskreds. Men i takt med at Joe og Louises to piger Jada og Kaia voksede, fulgte trangen til at flytte fra andelen på 73 kvm med.

– Vi voksede ud af den gamle lejlighed og ville gerne have noget større, siger Louise, der nævner, at de overvejede at flytte væk fra bymidten. Men det lå ikke i kortene for familien Mitchell. – Vi kiggede på et rækkehus i Solrød, men vi var bare ikke klar til at flytte fra byen, siger Louise, der satte stor pris på at have indkøb, venner og arbejde i nærheden. For dem var beliggenheden vigtigere end at få en større bolig. Så i stedet begyndte familien at kigge på andre løsninger. Det var for dyrt at købe en lejlighed i byen, og det var svært at finde en større lejlighed til en overkommelig pris gennem privat udlejning. Det begyndte at se ud til, at familien måtte blive boende på de 73 kvm, indtil Louise en dag gik forbi Sommerlystbyggeriet og spurgte håndværkerne om, hvad de gik og arbejdede på. Sommerlyst lå lige rundt om hjørnet fra deres gamle lejlighed. Det betød, at familien ville kunne forblive tæt på venner, job, skole og børnehave, hvis de fandt noget at bo i der. Og det gjorde de. Boligerne er almene, og de kunne få en lejlighed på 106 kvm, tæt på Københavns centrum, til en pris, der er til at betale. Så Louise sad klar ved tasterne, lige da opskrivningen blev åbnet op. I dag er de glade for at bo i Sommerlyst. – Vi føler os meget heldige. Her kan vi bo tæt på vores venner og samtidig være

29

med til at skabe et fællesskab med andre børnefamilier. Vores børn har nogen at lege med og kan skabe gode bånd med de andre børn, siger Joe. Det er et bånd, de håber på at have mange år endnu. For familien Mitchell har planer om at blive boende i mange år. Ikke bare i Sommerlyst, men også alment.

BO SIKKERT OG BILLIGT Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der mindre økonomisk usikkerhed ved at leje sin bolig end ved at købe den, da man ved huskøb ofte kan risikere uforudsete udgifter, fx hvis køleskabet går i stykker. Hvis du er ude efter at leje, er der en større økonomisk sikkerhed ved at leje alment frem for at leje privat. Det almene boligmarked er nemlig billigere. • Gennemsnitlig husleje pr. kvm i 2016 for almene boliger: 820 kr. pr. år. • Gennemsnitlig husleje pr. kvm i 2016 for privat udlejede boliger: 857 kr. pr. år. Det svarer til, at en almen familiebolig på 115 kvm koster 7.858 kr. om måneden og en privat udlejet familiebolig koster 8.213 kr. om måneden. Det er en månedlig forskel på 355 kr., som lejeren af en almen bolig kan stoppe direkte i lommen.


| få svar på dine spørgsmål |

en datter Skov Julie Jettes i t, ekspert en ul ns ko Chef råde om e al ci so det bolig

Tinus Lass en Chefkonsu lent, ekspert i beboerdemokrati

Charlotte Nørbak Byggechef

BREVKASSE Hyggelige fælleslokaler

Vores fælleslokaler er tomme og kedelige og bliver næste aldrig brugt. Hvordan kan vi få dem mere i brug? Vh Jan Julie Jettesdatter Skoven: Der er mange af de almene boligafdelinger, der har tilknyttede fælleslokaler, som kun bliver brugt få dage om ugen, måneden eller endda året. Det kan have mange årsager og derved mange løsninger. Hvis I gerne vil have mere liv i fælleslokalerne, er det vigtigt, at I sikrer, at det er tydeligt for alle, hvem der administrerer brugen af lokalerne, og at det undgås, at dem, der administrerer lokalerne,

Bytte af bolig

Hvad er betingelserne for, at jeg kan bytte min bolig med en anden? Vh Dorte Henrik Meden: For at bytte bolig med en anden lejer er der nogle betingelser, der skal være opfyldt. Den fraflyttede lejer skal have boet i boligen i min. tre år, boligen må ikke ved bytningen blive beboet af mere end én person pr. beboelsesrum og udlejeren skal ikke have ’rimelig grund’ til at sige nej til bytningen, fx hvis der er tale om proforma. Det er ikke et krav, at den bolig, du ønsker at bytte med, også er en almen bolig. Men ved bytning af fx ungdoms- og ældreboliger, kræver det kommunalbestyrelsens samtykke, hvis lejeren ikke ville opfylde betingelserne for at bo i lejemålet. Ved bytte er der ikke tale om at ’fortsætte’ lejemålet, da det at bytte må ligestilles med en genudlejning, og derfor kan anciennitet på ventelister ikke overdrages til ny lejer. Dvs. at der er krav om syn, istandsættelse, afregning af indskud, ny lejekontrakt til ny lejer osv., og at det ikke er nok med at lave et lejetillæg – uanset om lejerne er enige om det. Reglerne findes i almenlejeloven § 69 og i beboermappen på Domea.dks hjemmeside.

”sidder på lokalet”. I kan også arbejde med fleksibel udlejning, hvor man fx kan leje lokalet halve dage eller på timebasis til fx en børnefødselsdag. Hvis I ikke allerede gør det, kan I gøre booking og evt. betaling for lokalet digitalt og måske muliggøre tilkøb af slutrengøring. Du kan få mere inspiration til brug af fælleslokaler i idékataloget ’Ny brug af fællesfaciliteter’, som er støttet af den almene forsøgspulje under Udlændinge- og Integrationsministeriet.

en Henrik Med spert Advokat, ek i boligjura og loven almenbolig

Skriv til boligeksperterne@domea.dk

iDEkatAloG

DETTE IDÉKA TALOG ER TIL DIG, DER ER ELLER BEBO MEDLEM AF ER I EN BOLIG EN AFDELINGSB AFDELING MED ESTYRELSE ELLER UDEN FÆLLESLOK ALER

Se kataloget onlin

e

Betaling af realkreditlån

Vores boligafdeling er snart 30 år gammel, og derfor spurgte jeg på sidste afdelingsmøde, om hvor meget vores husleje ville falde, når vores realkreditlån var betalt ud. Jeg fik så at vide, at vi skal fortsætte med at betale til lånet i al evighed. Hvordan hænger det sammen? Vh Lone Tinus Lassen: Det er rigtigt, at I skal fortsætte med at betale til de lån, som blev optaget i forbindelse med byggeriet af jeres afdeling. Det er dog ikke, fordi selve lånet aldrig bliver afviklet. Når lånet bortfalder, så skal I betale den samme ydelse som hidtil, men pengene går nu til den lokale dispositionsfond i jeres boligselskab, som herefter skal overføre en stor del af jeres indbetaling til Landsbyggefonden. I en afdeling af jeres alder vil det være 2/3 af jeres indbetalinger, som videreføres til Landsbyggefonden. Dispositionsfonden skal sikre, at jeres lokale boligselskab har mulighed for at yde økonomisk støtte til de boligafdelinger, som af en eller anden årsag kommer i problemer. Landsbyggefonden

30

er en landsdækkende fond, som bl.a. yder støtte til omfattende renoveringssager, til afdelinger med økonomiske problemer og til boligsociale indsatser, der handler om at håndtere sociale problemstillinger i et boligområde.

Mislighold af gulv

Jeg har været til flyttesyn, og der har jeg fået at vide, at jeg har misligholdt mit gulv. Hvordan kan det være? Jeg har jo ikke ødelagt mit gulv. Vh Verner Henrik Meden: Det følger af lov om leje af almene boliger § 25, stk. 4, at lejer skal afholde samtlige udgifter som følge af misligholdelse, hvorved det lejede er forringet eller skadet som følge af fejlagtig brug, fejlagtig vedligeholdelse eller uforsvarlig adfærd af lejeren, medlemmer af dennes husstand eller andre, som lejeren har givet adgang til boligen. Dvs. at der skal være tale om, at boligen er skadet som følge af fejlagtig brug eller fejlagtig/manglende vedligeholdelse. Dette kan fx være hakker i gulvet, kradsemærker efter en hund og lignende.


Helt op til 15 % samlerabat*

Risikerer du at miste alt, hvis uheldet er ude? Hver 5. lejer har ingen indboforsikring. Det betyder desværre, at rigtig mange lejere hvert år oplever at miste alt fx ved brand- eller vandskade i deres hjem. Gjensidige tilbyder, i samarbejde med Domea.dk, en god og prisvenlig indboforsikring, som er med til at sikre dig økonomisk ved en lang række skader.

Kontakt Gjensidige på 70 10 90 09 og få et uforpligtende tilbud

Hvad dækker Gjensidiges indboforsikring? • • • • •

Brand Tyveri Hvis du er skyld i skader på andre personer eller deres ting Cykeltyveri ** Skader på elektronik **

* Som beboer i en Domea.dk administreret ejendom får du hele 15% samlerabat, hvis du samler min. 3 forskellige af følgende rabatgivende forsikringer: bil-, hus-, fritidshus-, indbo- eller ulykkesforsikring. ** Tilvalg til Gjensidiges indboforsikring

31


TAK fordi du læste med magasinet

magasinet

dit hjem – dit liv

AFFALD

magasinet

dit hjem – dit liv

Sådan søger du håndværkerfradraget

I Aabybro sparer beboerne penge og mindsker udledningen af CO2

BEBOERDEMOKRATI

hyggekryds:med

Digital markvandring sparer beboere for mio.

præmier Vind hyggelige Domea.dk Magasinets krydsord.

FRA SYRIEN TIL MORSØ

Jens-Erik er bidt af kartofler

– Det er vigtigt at hilse på hinanden

Indkastmanden Kage til kaffen

Kaneljulekage som snelandskab

Thomas kaster 51,33 m.

Mød formanden

Jens-Anker Gjelstrup

1

NOVEMBER 2015

Naboer gennem 61 år – Vi deler alt 1

Mette Hassing-Mikkelsen – Prøv min påskekage

Jackie er predator Besat af en filmfigur

MARTS 2016

Lotte Riisholt

Sang sig fri af kræften

1

Gæster til grill?

Lav lækkerier i en ruf

JULI 2016

STÆRK AFDELINGSBESTYRELSESFORMAND I VARDE:

Birgith gav sin datter et nyt liv

ISBN: 978-87-

ET AR / IMPERI RLENE DIEM O M S L AG : M A NER S: © LES KA O M S L AG S F OTO

Risalamande

Mød os i dukkekælderen

1

– RODEN TIL ALT ONDT ER AT LAVE INGENTING

Brug væggen som tavle

JEG SKYLDER DANMARK AT GØRE EN FORSKEL Bydelsmødre hjælper indvandrerkvinder til at forstå det danske samfund

Hvad er det, der driver dem?

PIFT HJEMMET OP MED KOGLER OG GRAN Rustikke juledekorationer til hjemmet

80.000 ÆLDRE VIL BO MED ANDRE ÆLDRE

DRABS FERNE CHE DE STORSTE SAGER

vind

Småt er godt

På 3 nye måder

s krimi. virkeligheden Læs mere s. 12

Smagfuldt

Prøv Marias julesnaps

NOVEMBER 2016

Borgmesteren valgte seniorbofællesskabet

FAMILIER I HOLBÆK VAR IKKE FORSIKREDE:

Vi mistede alt i branden Sødt og sundt

Kage med god samvittighed

Keyboards

Meget mere end lyde

1

SÅDAN GEMMER DU RODET VÆK Skab mere plads i din entré

Trin for trin

Lav en nem påske-rede

Spis af naturen

På urterov i Farum

Lea var fanget

Drinks & kager

Fandt et håb i dansen

1

MARTS 2017

Så’ det sgu sommer!

BEBOERE VIL BO I BYEN

Almene boligområder bliver til bysamfund i fremtiden Allis sparer 5.000 kr.

Tønder sætter husleje ned

JULI 2017

Domea.dk Magasinet er nu udkommet for sidste gang. Følg Domea.dk på

vore s h j e mme s i d e www.domea.dk/nyheder

fa ceb o o k

Jørgen 2 Vind: Spørge fra People’s Press. Du finder konkurrencen på s. 14.

LAG ENS FOR

Vind: Vild – naturen ind i køkkenet Du finder konkurrencen på s. 23

TEMA: SOCIALE ILDSJÆLE

OVE DAHL MED KURT KRAGH OGI SAMARBEJDE STINE BOLTHER

DAHL DRABSCHEFERNE

Når det almene bliver skraldespand

Magnus er hele kvarterets helt

Lav en byttebørs med naboerne

SØDE FIF TIL BØRNEVÆRELSET

HVAD GÅR MIN HUSLEJE TIL? Få et hurtigt overblik krone for krone

KURT KRAGH OG OVE

Mette kom ud af kaos

dit hjem – dit liv

SPAR PENGE MED DELEØKONOMI

Martin, Danny og Jacob har fået selvtilliden tilbage

Jeg kæmper for, at børn kan blive i deres hjem

CONNIE BYDER NYE FAMILIER VELKOMMEN

NYE REGLER OM FRAVALG AF TV-PAKKER Boligeksperterne svarer på spørgsmål

MORTEN PAPE UDSTILLER FORFEJLET INTEGRATION I NY ROMAN:

T

S SAMLEREN DEN GUIDE TIL SPISELIGE N AT U R

POLITIK

HØRTE 84-ÅRIGS NØDRÅB OG REDDEDE HENDES LIV:

SUCCES MED ØKONOMISK RÅDGIVNING:

KKENE IND I KØ —

ursen Thomas La

portrætbog Vind den nye om Inger Støjberg krydsord i magasinets s. 14

HAVEN ER MIT HERREVÆRELSE

Boligselskab sender børn på koloni

– Vi fik en varm velkomst hos Hanne

Svend fik antenner på altanen, så han kan dyrke sin hobby

v i ld

NATUR EN

Fem beboerdemokrater, der engagerer sig

KIRSTEN ER GÆLDSRÅDGIVER I HADERSLEV

SKAL VI VÆRE VENNER ?

magasinet

dit hjem – dit liv

VÆR MED TIL AT FORANDRE DIN BOLIGAFDELING

på Vind gavekort 1.000 kroner Læs mere s. 12

OLE GEMMER ”FEJL” DIGITALT

magasinet

dit hjem – dit liv

Mød Svendborgs beboerkonsulenter

ME L LA

brevkasse:

magasinet

dit hjem – dit liv

RASMUS OG BENTE SAMLER KVARTERET giv os din mening

Nu er hun Robust Borger

Jøn byggede en vindmølle til Erzsi

LUNE NORDJYDER

magasinet

dit hjem – dit liv

VINIE SÅ SIN MAND FALDE OM

KÆRLIGHED I HIMMERLAND

Boligforening i Vordingborg sorterer, så kommunen er imponeret

Søg på Domea.dk

Li n ked In

Søg på Domea.dk

Nu er det jul!

Julebag og gløgg

1

De gør byen sikker

Natteravne i Slangerup

NOVEMBER 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.