Page 1

magasinet dit hjem – dit liv

RASMUS OG BENTE SAMLER KVARTERET Mød Svendborgs beboerkonsulenter

CONNIE BYDER NYE FAMILIER VELKOMMEN

NYE REGLER OM FRAVALG AF TV-PAKKER

– Det er vigtigt at hilse på hinanden

Boligeksperterne svarer på spørgsmål

KURT KRAGH OG OVE

Risalamande

Småt er godt

På 3 nye måder

Mød os i dukkekælderen

1

DRABS RNE CHEORFE STE SAGER

vind E

Birgith gav sin datter et nyt liv

ISBN: 978-87-

ET AR / IMPERI RLENE DIEM O M S L AG : M A NER S: © LES KA O M S L AG S F OTO

DAHL DRABSCHEFERN

STÆRK AFDELINGSBESTYRELSESFORMAND I VARDE:

L DAHMED OVEBEJDE KURT KRAGH OGI SAMAR STINE BOLTHER

DE ST

krimi. virkelighedens Læs mere s. 12

Smagfuldt

Prøv Marias julesnaps

NOVEMBER 2016


Se tv på din måde Morgen-tv om aftenen ... eller omvendt? Nu slipper du for at indrette dig efter sendetider, der ikke passer ind i dine planer.

Eller hvad med at optage et afsnit af familiens yndlingsserie til en regnvejrsdag? Det er bare nogle af de muligheder, du har med den nye tv-boks.

Med den nye tv-boks fra YouSee kan du nemlig se dine yndlingsprogrammer, lige når det passer dig. Du kan også sætte nyhederne på pause, hente en kop kaffe, og se videre, hvor du slap.

Prøv selv Besøg os i din lokale YouSee butik og få tv-boksen med hjem med det samme, eller ring og bestil på 70 70 40 70.

Første måned Sæt dit tv på pause

0,-

Start programmer forfra

Herefter fra 30 kr./md.* Forsendelse 0 kr. ved køb i en YouSee butik – ellers 99 kr. Ingen oprettelse eller binding.

Optag dine favoritter

Find det, du gik glip af

Se film og serier

Nem adgang til valgfrie tv-kanaler

Prøv den nye tv-boks

Kig ned i din lokale YouSee butik eller se mere på yousee.dk YouSee tv-boks kræver tv fra YouSee eller din forening samt internetadgang. Alle priser er v/Automatisk Kortbetaling (ellers tillæg på 49 kr./regning eller 9,75 kr./regning v/BS) og tilmelding til e-kommunikation (ellers gebyr på 29 kr./md.) * For kunder i boligforeninger uden særlig aftale: 90 kr./md.

2


| indhold | leder | kolofon |

28

10

16

22

4

26

4 En verden af drømme

18 Kage til kaffen

6 Nyt & Nært

20 Ingen skal gå sultne i seng

8 Lad julehyggen få snor i stuen

22 Connie byder velkommen

10 Birgith har reddet sin datters liv

24 Hjælp og kontakt

12 Hent den nye beboer-app

26 Min grønne altan

14 Kryds & tværs

28 De samler kvarteret

16 Jeg vil ikke genoplives

30: Boligeksperterne

Mød kvinderne i dukkekælderen

TV 2 optager hos BSB Ørbæk

Smart pakkekalender med flere funktioner

Stærk afdelingsformand i Varde

En nem smutvej til service i din bolig

Vind “sikre” ekstrapræmier

Poul fra Hårlev har vakt mediedebat

Risalamande på tre nye måder

Sådan starter du en fødevarebank

– Det er vigtigt at hilse på hinanden

Du er blot ét klik fra et hurtigt svar

Julesnaps med urter fra haven

Med Rasmus og Bente i marken

Nye regler om fravalg af tv-pakker

Kære læser. Du modtager Domea.dk Magasinet, fordi dit almene boligselskab er kunde hos Domea.dk. Domea.dk er non-profit, og vi hjælper bl.a. med administration, udlejning og drift af almene boliger i hele landet.

KO LO FO N

Udgiver: Domea.dk Ansvarshavende redaktør: Thomas Holluf Nielsen Bladudvalg: Thomas Holluf Nielsen og Uffe Frejdal Nielsen Redaktion: Mikkel Milsgaard (redaktør), Jens Tovborg, Stine Thøgersen Frank, Laura Lokdam og Anders W. Frederiksen Skriv til redaktionen: redaktionen@domea.dk Spørgsmål til brevkassen: boligeksperterne@domea.dk

Design og tryk: KLS PurePrint Annonceansvarlig: Preben Christensen Annoncekontakt: mik@domea.dk Oplag: 37.500 Redaktionen afsluttet: oktober 2016 Næste nummer udkommer: marts 2017 Facebook: facebook.com/domeadkmagasinet

3

KÆRE LÆSER Velkommen til et nyt og spændende magasin, hvor julen står for døren. Ud over de spændende opskrifter og tips til altanen har vi i år en særlig julegave til dig som beboer. Fra 1. december kan du helt gratis downloade en app, vi kalder for Min Boligservice. Den er et supplement til de øvrige kontaktmuligheder i Domea.dk, og kan gøre det nemmere for dig at få service i din bolig og informationer om, hvad der sker i din boligafdeling. Når du bestiller service i din bolig, kan du via app’en vedhæfte op til tre billeder. Så er det nemmere at vise, hvad du skal have hjælp til. Du kan skrive beskeder til dine naboer på opslagstavlen, hvis du skal have hjælp til at flytte en sofa eller planlægger at holde fest. Du kan også modtage beskeder fra servicecentret, fx om hvornår der lukkes for vandet eller andre planlagte aktiviteter. Du kan downloade app’en i App Store eller Google Play. Jeg håber, du vil tage godt imod den nye app, som er et godt eksempel på, hvordan vi kan gøre livet lettere for beboerne gennem digitalisering. Som nogle af jer formentlig har hørt, vil regeringens kontanthjælpsloft ramme hårdt blandt mange beboere i almene boliger. Derfor har vi i Domea.dk indgået et samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK og deres 100 gældsrådgivere, der holder til i seks centre i Danmark. Her kan alle, der har behov for det, få hjælp til at lægge budget eller få lavet aftaler med bank eller kreditorer. Det er ingen skam at få hjælp, og en tidlig indsats kan gøre en kæmpe forskel, når økonomien er stram. Læs mere her www.domea. dk/raadgivning. Glædelig jul – og god læselyst! Jens-Anker Gjelstrup Bestyrelsesformand, Domea.dk

Produceret CO2-neutralt hos KLS PurePrint A/S


| dedikerede beboere |

Kvinderne i dukkekælderen TEKST LAURA LOKDAM E-MAIL LLO@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

I en verden af champagnepropper og miniature retro-lamper mødes 11 kvinder hver uge i en kælder for at dyrke deres fælles interesse: dukkehuse.

D

e svagt lyserøde vægge og det barbiepink tekøkken giver dig en følelse af, at du sidder inde i et hyggeligt dukkehus. På et langbord flyder tandstikker, perler, champagnepropper og Nutellabægre, alt sammen rekvisitter i de historier, der udspiller sig bag skodderne i de mange huse. De små dukkehjem har plads på borde og reoler i et kælderlokale ved Østergården i Vejleåparken i Ishøj. Rummet er ikke stort, men stort nok til at rumme de 11 kvinder, der ofte mødes i kælderlokalet, som går under tilnavnet dukkekælderen.

Dukkehusene er vores yoga

– Så skal der bare et par ben på, og så har vi en Lalandia-

seng, siger Marianne og rækker en enkel, blåstribet seng frem mod Birgitte. Var det ikke fordi, den knap måler en underarms længde, kunne man nemt fristes til en lur i dens himmelblå sengetøj. Birgitte er straks med på legen: – Og den her kunne jo fint stå i køkkenet, siger hun om den grønsagskasse, hun netop har gravet frem fra skatkammeret: – Du får samlet så mange nips og andre småting, at det begynder at fylde, og du ved ikke, om du nogensinde kommer til at bruge det, men så er den der lige pludseligt, lyder det ivrigt fra Birgitte. For hende er arbejdet med dukkehuset en slags meditation, der giver ro, fordi

4

tankerne samler sig om én ting, nemlig det dukkehus, der står foran hende. – Man kan sige, at nogle har yoga, og så har vi så vores dukkehuse, griner hun.

Dukkehushjerner

Har du først set verden gennem dukkehusenes vinduer, er det svært at vende tilbage. Alt omkring dig bliver til potentielle møbler i en dagligstue, eller måske i et børneværelse, og det er logisk, hvorfor en vatpind er perfekt som gardinstang, og et tomt Nutella-bæger er tæt på toppen af poppen som køkkenvask. Man begynder så småt at forstå, hvad Heidi mener, når hun siger, at hende og de andre kvinder har dukkehushjerner.


| dedikerede beboere |

– Efter, jeg er begyndt på dukkehuse, ser jeg dukkemøbler over alt. I Netto, i Søstrene Grene, jeg kan slet ikke lade være, lyder det fra Anne-Grethe, der er formand i Dukkehusklubben.

Udlever vores drømme

– Det her hus forestiller jeg mig, at jeg vil ombygge til mit drømmesommerhus, du ved, sådan rigtig gammeldags landidyl, siger Birgitte, og rækker op mod et faldefærdigt bondehus på reolens øverste hylde. For hende er dukkekælderen et frirum, hvor drømmene og kreativiteten får frit løb.

– Jeg har aldrig været kreativ, men efter jeg startede i dukkehusklubben, fandt jeg ud af, at det faktisk er noget, jeg er god til, og så har det ligesom bare taget overhånd, siger Birgitte med et smil, og Lene griner indforstået. Ifølge hende er klubben blevet til meget mere end blot at reparere og bygge miniaturehuse. – Vi bruger klubben til at snakke sammen og støtte hinanden, for mig er det en vigtig del af det, fortæller Lene, og Elly nikker: – Jeg er 82 nu. At komme her, og det fællesskab, vi har, gør, at jeg tror på, at jeg måske kan runde de 100, siger Elly, der er klubbens alders- og symaskinepræsident. – Vi kunne ikke undvære Ellys evner ved symaskinen, så hende holder vi stædigt fast i, tilføjer Anne-Grethe med et smil.

5

Lamperne i de små stuer slukkes, og gardinerne trækkes for. Dagens arbejde er ved at være slut, men snart vil der igen lyde latter og småsnak i dukkeSE FOTOS kælderen, hvor Se flere fotos fra fantasien får frit dukkekælderen spil og drømmene lever.


| domea.dk |

NYT & NÆRT NU BYGGES DEMENSLANDSBYEN I AALBORG Det vakte stor glæde i Aalborg, da man 24. juni kunne tage første spadestik til byens nye demenslandsby, Tornhøjhaven, som bliver et trygt og genkendeligt hjem for beboerne. Det består af 72 boliger samt aflukkede udearealer med aktivitets- og stemningsrum, som skal styrke beboernes mentale og fysiske helbred. Boligselskabet Domea Aalborg bygger 66 af boligerne, og Domea.dk er bygherrerådgiver på projektet. Det forventes, at byggeriet står færdigt i slutningen af 2017.

Foto: Birgitte Marcussen Ponyen Chutie sammen med sin ejer Anne-Mette.

Miniature-ponyer på plejehjemmet De aflukkede udearealer bliver udformet som et hyggeligt torv med forskellige aktivitets- og stemningsrum. Foto: Domea.dk

Sådan fik Spotorno sit navn Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor dit boligområde hedder, som det gør? I Høje Taastrup ved København ligger fx boligafdelingen Spotorno. Den er opkaldt efter Spotorno Allé, hvor den ligger. I 1968 blev Høje Taastrup venskabsby med den italienske by Spotorno, og deraf opstod navnet. Det officielle samarbejde sluttede i 2007, men i dag er der stadig stærke kulturelle forbindelser mellem de to byer. Bor du også i en boligafdeling med en sjov historie, så send os et tip på: redaktionen@domea.dk. Foto: Domea.dk

Få kan prale med, at de har klappet en ægte amerikansk miniature-pony, men det kan beboerne på plejecentret Samsøvej i Holbæk. De fik nemlig i august et par af slagsen på besøg. Chutie og Ollievander hed de, og det var sygehjælper Jette Juul Jensen, der havde inviteret dem. – Beboerne var meget begejstrede, og de sagde alle sammen, at sådan en pony ville de også have. Så jeg tror, at vi må gentage besøget på et tidspunkt, siger Jette Juul Jensen.

6


| domea.dk |

Foto: Gese Friis Hansen, Koldkrigsmuseum Langelandsfort

280.700

kroner gav Domea.dk-Fonden i 2015 til kunst- og anlægsprojekter. Du kan læse, hvordan man kan søge midlerne, her: www.domea.dk/fonden

Derfor administrerer Domea.dk en koldkrigsbunker. Domea.dk er kendt som bygge- og boligadministration, men porteføljen har også mere særprægede indslag. I Svenborg kan du fx finde en koldskrigsbunker, som blev bygget til politi og brandvæsen i tilfælde af krig. Bunkeren har i mange år været udlejet til Beredskabsstyrelsen. Domea.dk står for administrationen, fordi den daværende borgmester, Ferdinand Jensen, var formand i BSB Svendborg. Selv i dag er det ikke alle beboere, der kender til bunkeren, så måske der gemmer sig en god historie til næste familiefest?

Boligerne ved Femte Maj Plads skal hjælpe til, at seerne føler sig tilbage i 50’erne. Foto: Domea.dk

TV 2 optager i Ørbæk

TV-DRAMA PÅ FEMTE MAJ PLADS TV 2 Charlie er gået i gang med optagelserne til stationens første danske tv-drama nogensinde. Det foregår i 1950’erne, og der optages bl.a. på Femte Maj Plads i Svendborg, hvor Boligselskabet BSB Svendborg har flere boliger, der netop blev bygget i 50’erne. Tv-dramaet har fået titlen ’Radio Mercur’ og handler kort sagt om livet på pirat- og reklame-radiostationen Radio Mercur, som brød monopolet ved at sende rock, pop og reklamer. Serien sendes på TV 2 Charlie i løbet af foråret 2017. m tember lagde ru der i en uge i sep fra”, der for Det er dette hus, elt ”H et m m TV 2-progra til optagelser til : Domea.dk foråret 2017. Foto i 2 TV på s de sen

7

Blot 20 minutters kørsel fra Femte Maj Plads i Svendborg er TV 2 også i gang med optagelserne til et andet tv-program med titlen ’Helt Forfra’. Konceptet for programmet er, at fem familier får mulighed for at begynde på en frisk med styr på økonomien. Én af familierne skal bo hos Boligselskabet BSB Ørbæk i en uge, hvor de skal igennem forskellige forløb med vejledning fra eksperter. Boligen er beliggende på Banestien 4, og hvis familien finder sig til rette, vil de få tilbudt at leje den ledige bolig. Programmet forventes at blive sendt i foråret 2017.


| boligindretning |

HOLD SNOR I PAKKERNE Er pladsen trang, eller har du bare lyst til at gøre årets pakkekalender til noget helt særligt, så prøv denne enkle variant, som har flere funktioner. IDÉ CITRUS PRESS FOTO CHRISTINA BIRCH

DET SKAL DU BRUGE Kraftig snor S-ringe Tøjklemmer Små søm

SÅDAN GØR DU

Markér med en blyant, hvor du vil have sømmene. Du kan vælge mange forskellige udformninger til kalenderen. Slå de små søm 3/4 ind i væggen. Bind knude om det første søm, og vikl nu stramt omkring sømmene hele vejen ned. Afslut med en knude. Nu kan du hænge dine pakker op.

tip: I takt med, at pakkerne er væk,

PÅ BILLEDET SES S-kroge: Købt hos www.housedoctor.dk Pynt: Købt hos www.madamstoltz.dk

8

kan du fx hænge pynt på de tomme pladser. På den måde forbliver pakkekalenderen festlig helt til jul.


| boligindretning |

Julens engle

DET SKAL DU BRUGE Saks, nål, limpistol Filtkugler

I december er julen alle steder. Funklende stjerner, røde hjerter og hvide engle er med til at skabe julestemning i hjemmet. Med simple materialer kan du selv lave pynt, som både har et flot og stilrent look.

Doilies (hvide blondeservietter af papir, ca. 13 cm i diameter) Guldtråd Lærkegrene Vase / kande www.housedoctor.dk og www.pandurohobby.dk

SÅDAN GØR DU Klip en Doilie-serviet over på midten. Fold den ene del om sig selv som et kræmmerhus, og lad den ene ende gå lidt ind over den anden. Lim den sammen. Tråd en nål dobbelt med guldsnor, og før den gennem kræmmerhuset. Bind en knude på snoren, så den holdes inde i kræmmerhuset. Før nålen igennem en hvid filtkugle, og klip snoren over i en passende længde til ophæng. Bind en knude og hæng op.

PÅ BILLEDET SES Vase og saks: Købt hos www.housedoctor.dk

Tag naturen med inden for. Lærkegrene er flotte og stemningsfulde, og du kan selv hente dem i skoven.

detalje De små engle er nemme og billige at lave og kan tages frem år efter år.

Sæt glans på pynten Med et let twist kan disse små engle få både vinger og krone af glitrende piberensere. DET SKAL DU BRUGE Saks, nål, limpistol Glansbilleder med engle Glitrende piberensere Sytråd, hvid www.pandurohobby.dk

Du kan sagtens lave de små engle sammen med børnene.

SÅDAN GØR DU Fold og bøj en piberenser som englens krone. Klip lidt af længden, hvis den bliver for lang. Lim den på englens hoved. Den anden engel har fået vinger af en piberenser, der er bøjet som et 8-tal. Den er bukket lidt flad ude i siderne og limet på ryggen af englen. Lav ophæng af hvid sytråd.

9


| stærke bånd |

Mor gav mig et nyt liv Birgith har altid været meget engageret i forskellige foreninger og andre frivillige aktiviteter, blandt andet som afdelingsbestyrelsesformand i Boligselskabet Domea Varde afd. 9010 og som næstformand i organisationsbestyrelsen i Domea Varde. Det har været med til at holde hendes mod oppe igennem den hårde tid.

TEKST LAURA LOKDAM E-MAIL LLO@DOMEA.DK FOTO GREGERS KIRDORF

Man siger, at det største, du kan give til et andet menneske, er livet. Birgith har givet sin datter livet ikke blot én – men hele to gange. I juni 2016 donerede hun sin ene nyre til Pernille, som var alvorligt syg.

F

ra hospitalssengen kan Pernille se sin mor blive kørt forbi ude på gangen. Idet hun passerer døren, løfter hun hånden til et kort vink. Hun er ok, og det er alt, Pernille har brug for at vide. Pernille beskriver det selv som at være stået på et tog, der bare kører af sted. Fra den ene dag til den anden var de hjemlige rammer og hverdagen skiftet ud med en hospitalsseng, da hun i februar 2014, 43 år gammel, blev indlagt med akut nyresvigt og svævede mellem liv og død på Odense Universitetshospitals intensivafdeling.

10

I fem uger talte Birgith Albertsen timer, mens hun sad ved Pernilles side på hospitalet og spekulerede på, hvordan hun skulle få sin datter rask igen.

Jeg kan nok ikke bruges

En henkastet bemærkning i en samtale med lægen viste sig at blive afgørende. – Jeg sagde til lægen ”ja, sådan en gammel pige som mig, kan I jo nok ikke bruge”, men hans svar var; ”hvad får dig egentlig til at tro det?”. Det gav håb til Birgith, der ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, at hun i en alder af 69 år kunne bruges som


| stærke bånd |

Pernille vil aldrig glemme det øjeblik, hvor hun endelig kunne overbringe halskæden til sin mor.

VORES FORHOLD ER BLEVET MEGET TÆTTERE, OG JEG ER BLEVET BEDRE TIL AT FOKUSERE PÅ DE VIGTIGE TING I LIVET ORGANDONATION • Ventetiden til at modtage en nyre fra en afdød person kan være op til omkring 10 år. • For at kunne modtage en nyre fra en afdød er det nødvendigt, at ens blodtype stemmer overens. Det er ikke nødvendigt, hvis du skal modtage en nyre fra en levende person, derfor kan ventetiden være kortere ved en levende donor. • Før du kan blive donor, skal du gennemgå en omfattende sundhedsundersøgelse.

organdonor. Og hun var ikke længe om at tage beslutningen om, at hvis hun kunne, så skulle hun. – Det var en beslutning, der blev taget i kærlighed af en mor, der så, hvor skidt hendes datter havde det. Det skulle slet ikke overvejes, husker Birgith.

En fælles kamp

Før Birgith kunne blive godkendt som donor, skulle hun indlægges i tre dage, hvor hun skulle igennem en lang række undersøgelser, og så ventede et vægttab på minimum 30 kilo. – Det er mange kilo, men jeg var ikke i tvivl om, at det nok skulle lykkedes. Det skulle det bare. Og jeg havde den bedste motivation, jeg kunne få, fortæller Birgith. På den måde blev det en fælles kamp. En kamp der har bragt mor og datter endnu tættere på hinanden, fordi den tvang dem til at sætte ord på deres følelser på en helt ny måde. – Vi er totale modsætninger og har håndteret det hele meget forskelligt. Derfor valgte vi at tale med en psykolog. Han gav os redskaber til at forstå hinanden bedre, det har været vigtigt at få den snak, fortæller Pernille, der længe havde det svært ved at skulle modtage et organ fra sin mor. – Jeg sagde mange gange, at det var okay, hvis hun ombestemte sig, indtil hun sagde, at nu skulle jeg altså stoppe. Mest af alt var jeg jo bange for, at der skulle ske hende noget. Det ville jeg ikke kunne leve med, husker Pernille.

• Hver 4., der henvender sig som levende donor, bliver ikke godkendt. Det er derfor vigtigt at tage stilling til, om man vil være organdonor eller ej.

En kærlighedsgave

Et øjeblik, Pernille særligt husker, er, da hun endelig kunne se sin mor igen dagen efter operationen. – Jeg kan huske, at jeg kæmpede mig af sted med fysioterapeutens hjælp. Men jeg ville bare ikke vente mere, fortæller Pernille. Med sig havde hun en helt særlig gave. – Den bedste måde, jeg kunne finde til at sige tak på, var at give hende lidt tilbage på det, hun havde givet mig, siger Pernille. – Og det er helt perfekt, tilføjer Birgith, og rækker ud efter sølvsmykket på sin hals. – Du kan ikke se, at det er en nyre, hvis du ikke ved det. Men jeg ved det, og jeg har det med mig hver dag.

Fokus på de vigtige ting Det har været et par hårde år, men ifølge Birgith og Pernille er der også kommet mange positive ting ud af det.

11

• Som Birgith og Pernilles historie er et godt eksempel på, er der ingen alder, når det kommer til organdonation. Der er derfor ingen grund til at afskrive sig som donor på forhånd, fordi man er oppe i alderen.

– Vores forhold er blevet meget tættere, og jeg er blevet bedre til at fokusere på de vigtige ting i livet, den del er jeg glad for, siger Pernille, mens Birgith nikker. De er begge hjemme igen efter transplantationen, og i september var Pernille endelig tilbage i sit job som rådgivende ingeniør.


Vind virkelighedens krimi OG KURT KRAGH

HL OG OVERBDA EJDE MEDR KURT KRAGH I SAMASTINE BOLTHE

E ABSCHEFERN OVE DAHL DR

ISBN: 978-87

DRABS CDEHSETOFRSETERSNAGEER

Send os din email Pr. 1. januar 2017 er det ikke længere muligt at sende A-breve. Derfor vil vi

I en ny samtalebog fortæller Ove Dahl og Kurt Kragh om nogle af de mest spektakulære drabssager, de har efterforsket. Med særligt fokus på motiverne bag kommer de fx både omkring en afskåret kvindehånd i en seng i Ringsted og jagten på Amagermanden.

hos Domea.dk gerne kommunikere

Vi sætter i alt tre eksemplarer på højkant. Deadline for svar er mandag den 2. januar 2017. Vinderne vil blive offentliggjort på Domea.dk Magasinets facebookside.

er korrekte. Se her, hvordan du deler

digitalt med vores beboere og boligsøgende for at opretholde en god og hurtig service.

Sådan deler du din email med os Det er dit ansvar at sikre, at dine kontaktoplysninger i vores systemer din e-mailadresse med os: www.domea.dk/email Du kan også logge på ventelisten og opdatere dine oplysninger der.

Til glæde for alle

konkurrence:

Vind ’Drabscheferne – de største sager’ med Domea.dk Magasinet ved at svare på spørgsmålet: Kurt Kragh var drabschef for …?

Portopriserne er skyhøje, mens servicen for postomdeling gradvist forringes. Ved at digitalisere kommunikationen sikrer vi, at posten

Send dit svar til: redaktionen@domea.dk. (Husk at oplyse navn og adresse).

når hurtigere frem til dig – til glæde for alle.

Hent den nye gratis beboer-app MIN BOLIGSERVICE Med den nye gratis beboer-app MIN BOLIGSERVICE, der er et supplement til de øvrige kontaktmuligheder i Domea.dk, får du nu nemmere information og service i din bolig. • Let adgang til hjælp til reparationer i boligen. Blot send os et billede af problemet – så kommer vi og hjælper dig. • Få hurtigt og nemt servicemeddelelser fra administrationen, ex hvis vandet er lukket. • Lav let opslag til dine naboer. Måske skal du have hjælp til at få flyttet en sofa, låne en boremaskine eller holder fest på fredag.

SE EN VIDEO!

• Find vores lokale kontaktoplysninger,

Sådan fungerer min boligservice

så vi kan servicere dig. Apple App Store

Google Play

Hent Min Boligservice i App Store eller Google Play og opret dig som bruger. Så deltager du i lodtrækningen om 10 gavekort på 500 kr. til dagligvarer. Vinderne offentliggøres på opslagstavlen i MIN BOLIGSERVICE i uge 1 2017.

12


| økonomisk rådgivning |

Det er sikkerhedsdøren, der holder tyvene væk, ikke låsen. Det er vigtigt med en god lås, men det, som stopper indbrudstyven, er en dør, der er svær at bryde igennem. Stålplade i flere lag, hageformede stålnokker og låserigler i både for- og bagkant af dørbladet gør det næsten umuligt at forcere en Daloc sikkerhedsdør. At Daloc sikkerhedsdøre derudover både er fleksible og elegante skyldes, at dørenes design og modstandsdygtighed er resultatet af intelligente og gennemtænkte sikkerhedsdetaljer kombineret med de materialer, de er konstrueret af. Stort projekt? Vore erfarne og professionelle montører udskifter døren til en lejlighed på under en halv dag. Gå ind på Daloc.dk og læs mere.

Sikkerhedsdøre


| kryds & tværs |

KRYDS & TVÆRS Hyggekryds land

anliggende køkkenredskab torv tv-serie 1972-83

_

_

mærke

Unge Magnus slog alarm, da han i opgangen kunne høre en nødlidende 84-årig kvindes svage stemme kalde på hjælp. Og det skulle redde hendes liv. Dramaet, med lykkelig udgang, udspillede sig i Vindinggårdsparken i _____. uegnet indoktrinerede

tynde organet

Jens-Erik har i hele sit liv holdt af at dyrke sine egne afgrøder, og er nu drivkraften bag nyttehaverne i Vordingborg. Han betragter haven som sit ____________.

dyr godt

panel spise

efter middag

havearealerne dyr bagefter

biord

redskaberne

guttermand

rengjort pøbel høj en patina

scenen ydelsen

fodtøj

paletten private

onde

fisk

bygning

_

_

karton

kropsdel

tal

grinelyd

spekulerede

romertal

dreng

tone

I den jyske by _________ drøftede minister Inger Støjberg og regionsdirektør i Domea.dk _ _ Erik Lønne Gottfredsen husning af flygtninge. betragte handlet lag

_

Ekstrapræmie!_

_

_

Togo opfører

jeg

morede sig skrivelser

Indsend dit løsningsord til kryds@domea.dk og deltag i konkurrencen om Domea.dks hyggepakke, der består af: to termokrus, én pose kaffe og lækker chokolade. Skriv løsningsordet i emnefeltet. Husk at oplyse navn og adresse. Du kan også deltage ved at sende et brev til Domea.dk Magasinet, Oldenburg Allé 3, 2630 Taastrup. Mrk. Kuverten: ”Hyggekryds”. Deadline for indsendelse er den 2. januar 2017. Der er i alt tre hyggepakker inkl. tre ekstrapræmier fra SikkerhedsAlliancen på spil, og vinderne vil blive offentliggjort på Domea.dk Magasinets facebookside.

14


| kryds & tværs |

sikkemrt hje

Vi tager hånd om din sikkerhed – i samarbejde med Domea.dk

Ekspertkryds musik

plante

rm Vind en brandala eret nt ra ga s år 10 ed m d. leveti

Citatquizzen Velkommen til citatquizzen. Her er fire citater og fire kendte personer. Hvem har mon sagt hvad?

timerne

1  Hvis kvinder styrede verdenen ville vi ikke have krige, blot intense forhandlinger hver 28. dag

elementære pige

2  En soldat er en forhenværende civilist, der uddannes til at optræde uciviliseret for at bevare civilisationen. 3  Man kan altid regne med, at USA vil træffe den rigtige beslutning – når alle andre muligheder er udtømt.

kontinent

4 At være beredt på at gå i krig er en af de mest effektive måder at bevare freden på.

rende

A George Washington / B Robin Williams / C Halfdan Rasmussen / D Winston Churchill

Sudoku

rolig

dyr

smelte

redskaberne partikel erfaring eng. kurv bostedet

Indsend dit løsningsord til kryds@domea.dk og deltag i konkurrencen om Domea.dks hyggepakke, der består af: to termokrus, én pose kaffe og lækker chokolade. Skriv løsningsordet i emnefeltet. Husk at oplyse navn og adresse. Du kan også deltage ved at sende et brev til Domea.dk Magasinet, Oldenburg Allé 3, 2630 Taastrup. Mrk. Kuverten: ”Ekspertkryds”. Deadline for indsendelse er den 2. januar 2017. Der er i alt tre hyggepakker inkl. tre ekstrapræmier fra SikkerhedsAlliancen på spil, og vinderne vil blive offentliggjort på Domea.dk Magasinets facebookside.

Ordleg Ledetråd: Grinepause / Antal stavelser: 3

Ledetråd: Billigt bløddyr / Antal stavelser: 3

Ledetråd: Frisk kone / Antal stavelser: 2

S _ _ I _ _ _ I

Ø _ _ S _ _ _ L

N _ _ _ _ D

15


| etik & synspunkter |

D E B AT:

GENOPLIVNING – NEJ TAK Hvad mener du? Skal det være muligt at fravælge genoplivning, og hvordan skal det rent praktisk lade sig gøre? Deltag i debatten på Domea.dk Magasinets facebookside: facebook.com/domeadkmagasinet eller skriv et læserbrev til Domea.dk Magasinet, Oldenburg Allé 3, 2630 Taastrup. Mrk. kuverten: Genoplivning

e k k i l i v g e J ” ” s e v i l p o n e g TEKST MIKKEL MILSGAARD E-MAIL MIK@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

Poul Thorbjørn Petersen har skabt en del debat i medierne, fordi han frabeder sig at blive genoplivet, hvis han en dag falder om med hjertestop. Man kan ikke officielt fravælge genoplivning, men Poul har fundet sin egen løsning.

P

ræstemarken, et tyst og velfriseret ældreboligkvarter i Hårlev cirka 15 kilometer syd for Køge, hvor fuglene fløjter, og hvor vinduerne har øjne. Her bor 90-årige Poul Thorbjørn Petersen i sit lille, røde rækkehus. Tidligere major og motorsagkyndig i forsvaret med kørekort til PMV, Leopard og andre militære køretøjer, der har larvefødder. Udstyret med en af kongerigets fineste ordener, Ridderkorset, og med ’special licence’ til affyring af amerikanske missiler. I mange år lå bopælen i Randers, men efter at Pouls hustru døde for tre år siden, flyttede han til Hårlev for at komme

16

tættere på sin datter. Hun bor blot seks kilometer væk sammen med sin mand. Poul har det godt. I køleskabet står der seks Ceres Royal (den blå) og venter på et særligt øjeblik. På det kvadratiske bord i spisehjørnet med siddeplads til to, står favorit-appelsinmarmeladen fremme – og netop i dag er honningsnitterne fra Karen Volf fundet frem og anrettet ved sofaarrangementet i stuen. Han sidder i sin lænestol med en kop friskbrygget kaffe. Domea.dk Magasinet er inviteret på besøg, fordi Poul har noget på hjerte. Og netop ’hjerte’ er et helt centralt ord i fortællingen. I februar vakte det nemlig en del debat, da han stod frem i Ældre Sagens avis med sit skilt, som han altid bærer i en kæde om halsen. På skiltet, står der ganske enkelt: ”Må IKKE GENOPLIVES”.


| etik & synspunkter |

Skiltet, som Poul altid bærer i en kæde om halsen.

– Jeg gruer for at blive genoplivet med en hjertestarter, for jeg ved ikke, om jeg vågner op på hospitalet som en grønsag. For mig er genoplivning ikke en forlængelse af livet, men en forlængelse af døden, forklarer Poul. Derfor har han truffet en beslutning: – Falder jeg om med hjertestop, vil jeg ikke genoplives. Det er jeg afklaret med. Jeg har haft et fantastisk liv med kone, datter og et spændende arbejde, som har bragt mig vidt omkring, så det er fint, at det slutter dér, siger han. Poul er egentlig glad for, at der bliver sat hjertestartere op – og gerne på hvert et gadehjørne, fordi det redder menneskeliv. Men personligt vil han gerne have mulighed for at vælge genoplivning fra. – Jeg ønsker, at min familie husker mig som dén, jeg er nu, og jeg foretrækker at dø, mens jeg stadig har min forstand. Der er en risiko ved at blive genoplivet, for genoplivet til hvad, spørger Poul. Derfor har han gjort sit livsregnskab op og besluttet sig. Både ved at skrive et testamente og ved at få femstillet det lille skilt hos en låsesmed. – Man kunne jo selvfølgelig også få lavet et armbånd, men jeg valgte halskæden, for så hænger det lige ved hjertet, så ingen kan være i tvivl, når de ser det, forklarer han.

Alle omkring ham er klar over, at han mener det seriøst med skiltet. Naboerne i bebyggelsen, datteren, vennerne og familien. Men faktisk er der ikke nogen regler, der gør, at man kan sikre sig mod at blive genoplivet. Kun en læge må afgøre, om ambulancefolk eller plejepersonale må undlade at forsøge med at genoplive en person med hjertestop. Det bekræfter man i Ældre Sagen, hvor man jævnligt får henvendelser fra folk, der ønsker at dø i fred. Der findes Livstestamenteregistret, hvor godt 119.000 danskere er skrevet op. Her kan man fx sikre sig, at lægerne ikke giver livsforlængende behandling, hvis man er alvorligt syg og ligger for døden. Men Livstestamentet er for uafvendeligt døende, og det er man ikke, blot fordi man er gammel. En undersøgelse fra Rigshospitalet af folk over 80 år, der er blevet genoplivet med hjertestarter, viser, at 33 procent fik 2-3 gode år derefter. Den statistik er afgørende for Poul, for det betyder, at der er 67 procents risiko for at blive en grønsag, og det er en alt for høj risiko at løbe. Derfor ønsker han ingen genoplivning. Det er ikke svært for ham at tale om døden. Tværtimod. Måske fordi han savner sin hustru og livet, der var. Måske fordi han selv har været tæt på

Lastbil gled ud

Poul træner på sin motionscykel hver dag, og han er stadig frisk nok til at køre bil, så han føler bestemt ikke, at døden er lige om hjørnet. – Der må da gerne gå et par år endnu. Min far blev 96, så det kan være, at den høje alder ligger i generne, siger han og smiler.

17

at stille træskoene flere gange – men overlevet. Fx en regnvejrsdag i april 1952 på Amagerbrogade i en voldsom ulykke, hvor en lastbil gled ud, fordi sporvognssporene var glatte. Den ramte Poul og hans hustru. De slap begge mirakuløst med livet i behold.

Personligt brev

På samme måde som Livstestamentet er der er også særlige regler for beboere på plejehjem. Her kan beboeren og de pårørende i samråd med en læge få skrevet i journalen, at genoplivning ved akut hjertestop ikke ønskes. Det samme er tilfældet for patienter, der er indlagt på sygehuset. Men igen befinder Pouls eksempel sig uden for kategorien. Derfor håber han, at de rette instanser vil vurdere, om det på sigt skal være muligt på mere officiel vis at fravælge genoplivning, så der kommer et sæt retningslinjer for, hvad man må, og hvad man ikke må. Indtil videre klarer han sig fint med sit skilt, og så spekulerer han sådan set ikke så meget mere over, hvornår det er slut. – … men når jeg indimellem får de tanker, så finder jeg et personligt brev frem, som min datter engang har skrevet til mig, og som betyder meget for mig, og så finder jeg ro, siger Poul – og man aner, at majoren bliver en smule rørt.


| til den søde tand |

KAGE TIL KAFFEN RISALAMANDE PÅ 3 NYE MÅDER

I

min familie spiser vi ikke blot risalamande efter anden eller flæskestegen, nej, de yngste får det ligeledes til morgenmad dagen derpå. Og da jeg selv har været den yngste, til jeg blev omkring de 18 år, har jeg bestemt fået min del af risalamande. Derfor synes jeg, at det kunne være sjovt at nytænke den klassiske juledessert; at beholde den klassiske smag, men at servere den i nye former og med nye smagsnuancer. Det er blevet til risalamande som Cherry Cake, risalamande forklædt som konfekt og risalamande med et orange pift. Jeg håber, opskrifterne vil inspirere dig og sætte lidt ekstra kulør på julen.

18


| til den søde tand |

Mette Hassing Mikkelsen

Mette Hassing Mikkelsen fra Aalborg er Domea.dk Magasinets kreative og kageglade kageskribent. Du husker hende sikkert fra Den store bagedyst 2014 på DR1, hvor hun fik en flot andenplads. Til daglig er Mette lærerstuderende – og så er hun i øvrigt en talentfuld dressurrytter med hesten Capaia, der residerer på forældrenes gård ved Viborg.

SE EN VIDEO! Sådan samler du kagen

rvandlet Mette har fo dessert ge julens helli melske m hi e tr l ti ulde. df un m

SERVERET SOM CHERRY CAKE

MED ET ORANGE PIFT

FORKL ÆDT SOM KONFEKT

Bund:

Fyld:

150 g risalamande 50 g smeltet nougat eller 50 g hakket Toms Opera Mint Chokoladeknapper (eller tempereret chokolade). Alternativt: Knuste julesmåkager (pebernødder, vaniljekranse eller brunkager)

1 pakke Bastogne-kiks (20 stk.) 1 spsk. stødt ingefær 85 g smeltet smør Blend kiksene sammen med ingefær og smør, og pres blandingen ned i en springform (str. 24) samt lidt op ad siderne. Stil den derefter på køl.

Fyld:

Den klassiske risalamande 3 blade husblas (udblødt i koldt vand) Smelt husblassen ved lav varme i en lille gryde. Bland lidt af risalamanden i, og hæld derefter blandingen over i skålen med risalamande. Vend godt rundt. Det hele kommes oven på bunden. Stil på køl i mindst én time.

Top:

1 glas kirsebærsovs 3 blade husblas (udblødt i koldt vand) 1 dl hakkede brændte mandler 1 dl groft hakket hvid chokolade Evt. lidt gran til pynt Sigt de hele kirsebær fra sovsen. Du skal have ca. 3 dl ren kirsebærsovs. Smelt husblassen ved lav varme i en lille gryde, og kom en smule af sovesen heri. Rør blandingen sammen med den resterende sovs. Det hele kommes oven på kagen. Stil på køl i mindst to timer, og kagen løsnes forsigtigt fra formen. Pynt med mandler og hvid chokolade.

½ portion risalamande 1,5 blade husblas Smelt husblas ved lav varme i en lille gryde. Bland lidt af risalamanden i. Hæld blandingen over i risalamanden, og det hele vendes godt rundt. Kom fyldet i glassene, og stil dem på skrå i køleskabet, så risalamanden sætter sig skråt i glasset. Afkøles i ca. én time.

Appelsinsovs:

Fileter af 4 appelsiner Saft af 4 appelsiner 1 tsk. ingefær (skåret i tern) 1 spsk. sukker 1 spsk. maizena (rørt m. 3 spsk. vand)

Bland 150 g risalamande med nougat eller mint-slik, og kom i fryseren. Når blanding er stivnet, formes små mundrette konfektkugler. Smelt chokoladen og kuglerne overtrækkes. Stil dem derefter på bagepapir. Prøv også med knuste julesmåkager som overtræk i stedet for chokolade. Opbevar i fryseren og server dem kolde.

Kog saft, ingefær og sukker sammen, til sukkeret er opløst. Tilsæt appelsinfileterne, og varm kort igennem. Sigt disse fra sammen med ingefæren, og jævn appelsinsovsen med maizena, således at sovsen bliver en smule mere cremet. Stil derefter på køl.

Mandelkiks:

65 g mandelflager 20 g æggehvider 25 g sukker 1 tsk. smør (smeltet) 2 tsk. mel Rør alle ingredienserne forsigtigt sammen. Tænd ovnen på 150 grader. Når den er varm, formes de små, flade småkager på en bageplade med bagepapir. De bages i ovnen i ca. 15 min., til de er gyldne. Afkøles på en rist.

Servering:

Kom lidt appelsinsovs samt fileter i glassene med risalamanden. Pynt evt. med lidt kandiseret appelsinskal, og kom mandelkiksen på toppen af glasset.

19

DE : KL AS SIS K RIS AL AM AN 175 g grødris 1 l sødmælk rnene 1 stor vaniljestang (ko heraf) 4 spsk. sukker 3 dl fløde de Kom risene i en stor gry Kog i d. van de en med 1 dl kog søder eft der ld hæ og 2 min., svag ved mælken i. Kog grøden til ind n., mi varme i ca. 30-40 ne den l Sti t. me cre den er godt ilje van og ker suk d Ven på køl. den til i risengrøden. Pisk flø ledes lige d en let skum, og ven den i.


| samfundsansvar |

INGEN SKAL GÅ TEKST VIBEKE C. LARSEN E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO GREGERS KIRDORF

I Kolding deler en lille gruppe frivillige mad ud til mennesker, der ikke selv har råd til at fylde køleskabet. Efter, kontanthjælpsloftet trådte i kraft, er køen til de gratis fødevarer blevet endnu længere.

OM KOLDING MADHJÆLP Ideen til Kolding Madhjælp opstod for ét år siden, da der på en lokal facebook-side blev efterlyst mad til en mor, som ikke havde mad nok til sine børn. Madhjælpen må kun modtage varer, der kan fryses ned, samt kolonialvarer, konserves osv., men ikke grønsager eller mejeriprodukter. Sommetider er der varer som shampoo, bind og opvasketabs på hylderne. Læs mere her: facebook.com/koldingmadhjaelp

Kolding Madhjælp slår hver anden søndag dørene op for alle dem, der har brug for en håndsrækning til at få fyldt køleskabet op. Mange har ikke råd til varm mad.

D

e første dukker op allerede klokken 13, og når Kolding Madhjælp åbner én time senere, strækker køen sig hele vejen fra døren forbi det store kastanjetræ på gårdspladsen og ud til Esbjergvej. Hver anden søndag står her en broget forsamling af enlige forældre, studerende på SU, flygtninge, pensionister, kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse. Fælles for dem alle er, at de har brug for et ekstra supplement af fødevarer for at få fyldt køleskabet. – Folk er glade for at hente mad hos os, men første gang er det svært, fordi det er en overvindelse at bede andre om mad, siger Ida Jørgensen, der er formand for Kolding

Madhjælp, som holder til i et lille lokale på Esbjergvej 108 i Koldingforstaden Harte. På hylderne står et bredt udvalg fra; basisvarer som finvalsede havregryn, flåede tomater og parboiled ris til sodavand, spidskommen og tortillas. Der er også en stor kasse med slikposer fra Legeparken, der netop er lukket ned for sæsonen og har doneret resten af sliklageret til Kolding Madhjælp. – Vi er helt afhængige af donationerne, for vi har ikke selv penge til at købe mad for, og det er et kæmpe arbejde at skaffe mad, siger Ida Jørgensen. Et kig ned i en af fryserne afslører, at grillsæsonen netop er slut. Her venter et stort udvalg af frosne pølser på at blive

20

afsat, og i den anden fryser ligger et stort parti gravad laks fra Aldi.

Fattigdom i Danmark

Kolding Madhjælp har faste aftaler med bl.a. Rema 1000, som leverer madvarer, der har overskredet sidste salgsdato og derfor ikke må sælges, og Easyfood, der producerer brød og bagværk. – Vi modtager også donationer fra private. I søndags kom et ungt par, som netop havde holdt barnedåb og bedt alle deres gæster om at medbringe mad, som de gav til os, siger Ida Jørgensen. Hun oplever, at mange af de private, der giver mad til madhjælpen, er dem, der ikke


| samfundsansvar |

SULTNE I SENG SÅDAN STARTER DU EN FØDEVAREBANK 1 Mange byer har en facebook-gruppe, og det er et godt sted at lede efter frivillige og få afklaret, om der er behov for en fødevarebank i byen. Måske kan kommunen eller din boligafdeling hjælpe med egnede lokaler.

2 Kontakt lokale supermarkeder, restauranter og fødevareproducenter med henblik på at lave en aftale om levering af mad. Mad, der har overskredet sidste salgsdato, må ikke sælges i butikkerne, men kan stadig spises.

3

Makrel, kaffe, pasta og ris er blandt de mest populære varer.

selv har for meget, hvorimod dem, der har nok, holder sig tilbage. – Det har overrasket mig, at mange af dem, der har deres på det tørre, ikke tror på, at der findes fattigdom i Danmark. Holdningen er, at de bare er dovne, og det er deres egen skyld, at de er endt i en dårlig situation. Det er folk i høje stillinger, der ikke har føling med almindelige mennesker, siger Ida Jørgensen. Hun har talt sig varm, for det her ligger hende på sinde: – Der er sådan en ’mig-selv-først’-holdning i samfundet, og det er uværdigt for dem, der får at vide, at de bare er dumme og skal tage sig sammen.

Ikke råd til varm mad

Gennem sit arbejde i Kolding Madhjælp har Ida Jørgensen mødt masser af mennesker, som har meget svært ved at få pengene til at række, og det er de samme, der oplever, at deres ydelser gang på gang bliver beskåret. – Vi har cirka 50-60 mennesker hver anden søndag, men vi mærker en stigende

interesse efter, at regeringens kontanthjælpsloft er blevet indført, for det berører rigtig mange mennesker. Jeg talte endda med en, der var blevet henvist til os af sin sagsbehandler, siger Ida Jørgensen. Ingen bliver registreret eller udspurgt om deres begrundelser for at hente mad, men da der er mange gengangere, bliver det ofte til en snak, og Ida hører mange historier fra et Danmark, som ikke alle kender til. – Vi har mange, der fortæller, at de ikke har råd til varm mad eller fredagsslik til børnene, og med det nye kontanthjælpsloft bliver det endnu mere en kamp at få pengene til slå til for de svageste, siger formanden. Kolding Madhjælp har åbent hver anden søndag mellem kl. 14.00 og 16.00, og hylderne bliver hurtigt tømt for varer. Hvis køen er meget lang, sikrer de frivillige, at alle får noget med hjem. – Ingen skal gå sultne i seng, fastslår Ida Jørgensen.

Håndtering af fødevarer er underlagt en række regler, som Fødevarestyrelsen har nedsat. Fx skal madvarer kunne spores, og derfor må en fødevarebank ikke modtage hjemmelavet mad, ligesom der er krav til temperaturmåling i frysere.

GRATIS RÅDGIVNING

Vidste du, at Dome a.dk samarbejder med Forbru gerrådet Tænks Gældsrådgivning, så beboere, besty relser og persona le kan få gratis rådgivning af 160 gældsrådgivere i hele landet. Læs mere her: www.domea.dk/ raadgivning

sen Ida Jørgen for d n a rm er fo dhjælp a M Kolding ret med, og har væ hjælpen d a siden m dlagt blev grun r. sidste å

SÆTTES PÅ GADEN Bekymring: – Kontanthjælpsloftet betyder, at 13.000 enlige med børn får vanskeligt ved at beholde deres bolig, siger direktør i Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen. Læs mere her: www.domea.dk/paa-gaden

21


| integration |

Connie byder nye familier

VELKOMMEN Connie Kjær er afdelingsbestyrelsesformand i Rosenvænget i Frederikssund. Hun besøger personligt alle nye beboere, når de er flyttet ind, fordi det er vigtigt at hilse på hinanden. Er det en flygtningefamilie, klarer hun bl.a. dialogen med fagter, engelsk og Google Translate (app).

KOM OG VÆR MED Her er nogle af de traditioner og aktiviteter i Rosenvænget, som Connie arbejder for, at alle beboere vil deltage i: • Fastelavnsfesten • Sct. Hans (endnu ikke afholdt – bliver til næste år) • Sommerfesten • Bankospil (endnu ikke afholdt – bliver senere i år). • Når juletræet tændes • Plantelauget • Hobby-dage

TEKST MIKKEL MILSGAARD E-MAIL MIK@DOMEA.DK FOTO JACOB LJØRRING

DOMEA.DK I SAMARBEJDE OM INTEGRATION Vidste du, at Dansk Flygtningehjælp og Domea.dk har indgået et partnerskab for at sikre en god modtagelse og vellykket integration af flygtninge i boligområderne. Læs mere her: www.domea.dk/flygtninge

22


| integration |

C

onnie Kjær er afdelingsbestyrelsesformand i Rosenvænget i Frederikssund og besøger personligt alle nye beboere, når de er flyttet ind, fordi det er vigtigt at hilse på hinanden. Boligselskabet Rosenvænget har stor succes med at afholde intro-samtaler for flygtningefamilier inden for de første 14 dage, efter familierne er flyttet ind i en bolig i en af afdelingerne. Her gennemgås lejligheden for fejl og mangler med driften, en repræsentant fra kommunen giver et billede af, hvad kommunen er for en størrelse, og en boligsocial medarbejder fortæller om husorden, sociale arrangementer mv. Blandt beboerne er der også opstået en velvilje og imødekommenhed, som pumper fra initiativrige og handlekraftige hjerter. Det er 49-årige Connie Kjær et af beviserne på.

’Dem’ og ’os’

Hun er afdelingsbestyrelsesformand i Rosenvænget i Frederikssund, som er en afdeling under Boligselskabet Rosenvænget med 130 boliger. Her har Connie boet siden december 2010. Allerede i januar 2011 blev hun valgt som bestyrelsesmedlem, siden næstformand og fra maj 2016 som formand. Efterfølgende har hun lagt mange kræfter i både bestyrelsesarbejdet og det øvrige frivillige arbejde. – Vi er jo et lille samfund i samfundet, og jeg bryder mig ikke om, at nogen skelner mellem ”dem” og ”os”. Når man flytter ind her, så er man ”os”, fortæller Connie. Hun har i mange år arbejdet i psykia­ trien, og i en periode var hun også ansat i Domea.dk i Frederikssund, da afdelingen skulle igennem en større renovering. Alle skulle genhuses, og en del beboere havde brug for hjælp til at tackle den udfordring. Det betød, at Connie mødte mange af beboerne og dermed fik en god relation til dem. – I dag bruger jeg min erfaring fra mit arbejde i både psykiatrien og Domea.dk, når jeg forsøger at samle kvarteret og få alle med. Jeg er sådan anlagt, at der altid er en løsning på al ting, og det er mit udgangspunkt, når jeg ser en udfordring, fortæller hun.

Min dør står åben

Blandt Connies initiativer er, at hun vil besøge alle nye beboere, når de lige er flyt-

Connie får sig en sludder med Flemming, der er beboer i Rosenvænget. På skødet har Flemming sit barnebarn.

tet ind. Herunder også flygtningefamilier, som lige er kommet til landet. – Jeg fortæller dem om vores afdeling og vores traditioner, så de får en fornemmelse af, hvad det vil sige at bo alment, og jeg fortæller dem, at min dør står åben, så de altid kan komme til mig med spørgsmål og bekymringer, siger Connie. Derudover er hun redaktør for Rosenbladet, som udkommer til alle beboere. Her præsenterer hun alle de nye ansigter i kvarteret, så det er muligt at følge med – og så vejen til at hilse en ny beboer velkommen bliver kortere. – Vi skal hilse på hinanden i stedet for at forskanse os bag en lukket dør og mene noget om hinanden på afstand. Når jeg desværre indimellem hører om ”dem der”, der kommer og tager vores boliger, må jeg reagere og fortælle, at det ikke er sådan, verden hænger sammen, og den forståelse opnår vi kun ved at møde hinanden, fortæller Connie.

Får lyst til at lære dansk

Pt. bor cirka 15 flygtninge- og immigrantfamilier i afdelingen. En del af disse har haft stor gavn af velkomsten. – Jeg har fx for nylig skaffet en symaskine til en beboer. Familien var flygtet fra Syrien, hvor han havde været en dygtig og anerkendt skrædder. Han savnede at sy, men på grund af dansk lov, må han ikke tage arbejde som skrædder endnu. Nu syr han til sin familie. Symaskinen betyder, at

23

han er blevet et helt andet menneske, fordi han kan gøre dét, der gør ham glad – og så traumerne kan holdes lidt på afstand, fortæller Connie og uddyber: – Det betyder bl.a., at familien har fået lysten til at lære dansk, fordi de både har fået mere overskud og føler sig mere velkomne. Når Connie besøger en flygtningefamilie, kommunikerer hun via fagter, engelsk og google translate på sin smartphone. Desuden har hun selv udviklet en arabisk lydskriftordbog, hun altid har med. Hun forstår nogenlunde, hvad der bliver sagt, men kan ikke stave ordene.

Kan altid blive bedre

Da en familie for nylig skulle have udleveret sit vaskekort, var Connie så heldig at få hjælp af en beboer, som kunne tale arabisk og oversætte. Så kunne de sammen gå i vaskekælderen og vise familien, hvordan man bruger vaskesystemet. – Min seneste idé er at lave hobby-dage i vores aktivitetslokale. Så kan folk selv medbringe deres materialer, og vi kan snakke, imens vi sysler med vores projekter, forklarer Connie og uddyber: – Meningen er jo, at vi skal mødes og forstå hinanden – uanset, hvor vi kommer fra. Og måske kan vi endda inspirere hinanden og skabe et endnu stærkere sammenhold. Indtil videre er initiativerne blevet vel mødt – men, som Connie siger: – Jeg er slet ikke færdig endnu. Det kan blive meget bedre.


| beboerservice på web |

BLOT ÉT KLIK FRA ET HURTIGT SVAR Har du adgang til en smartphone, tablet eller pc, så tjek menupunktet Hjælp og kontakt på vores hjemmeside www.domea.dk. Her finder du med garanti svar på mange af de spørgsmål om din lejebolig, som du grubler over nu og her. De overskuelige emnebokse guider dig de rigtige steder hen, og ofte har vi en digital løsning på tingene, som er både nemmere og hurtigere end gammeldags e-mails og telefonopkald. Uanset, hvordan du vælger at møde os, så glæder vi os til at hjælpe dig.

Hjælp

Svar på boligtilbud Hver måned sender Domea.dk ca. 5.500 tilbud om lejeboliger ud til boligsøgende på vores venteliste. Blot en tredjedel svarer på tilbuddet via Hjælp og kontakt på hjemmesiden, selv om det både er hurtigere og nemmere.

24


| beboerservice på web |

Hjælp

Opsigelse Vidste du, at det er muligt at opsige din lejebolig blot ved hjælp af Nem-Id? Så slipper du for bøvl med e-mails og telefonopkald. Du kan også opsige en lejebolig som værge eller pårørende.

Hjælp

Reparationer og forbedringer. Den hurtigste genvej til dit lokale servicecenter. Er vandhanen gået i stykker, eller er afløbet stoppet, så er hjælpen altid lige i nærheden. Indtast blot dit vejnavn, så får du alle de kontaktinformationer, du har brug for.

Hjælp

Andet Må jeg holde husdyr? Kan jeg få boligstøtte? Her finder du svar på nogle af de allermest stillede spørgsmål – og finder du ikke et svar, kan du altid kontakte Kundeservice via kontaktformularen. Vi sidder også klar til at hjælpe dig via e-mail kundeservice@domea.dk eller telefon 76 64 64 64. Åbningstiden er mandag til torsdag fra kl. 8.00 til 20.00 og fredag fra kl. 8.00 til 16.00.

25


| gode råd til grønne fingre |

MIN GRØNNE ALTAN Xxxxxxxx xxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx

Sådan gør du: Begynd med et rent syltetøjsglas med 2,5 dl snaps. Du skal bruge en ren kvalitetssnaps (fx en klar Brøndums) eller en god vodka. Heri putter du: ¼ kanelstang, 2 knuste kardemommekapsler, 4 nelliker, 3 peberkorn, en stump tørret ingefær, 1-2 allehåndebær, ¼ vaniljestang, ¼ dl rosiner, ¼ dl mandler, et stykke stjerneanis og lidt hakket appelsinskal (uden den bitre inderskal). Sæt låget på glasset, og lad snapsen trække i tre uger. Herefter skal den filtreres, fx gennem et kaffefilter, et klæde eller en si. Den smager nu kraftigt og skal fortyndes med ren snaps i forholdet 1:7 – og så er julesnapsen i hus. * Du kan også vælge at lave kryddersnaps af urter fra altankassen. Dild og timian er oplagte at bruge.

Marias julesnaps

* I naturen kan du finde små, friske lyngblomster og lade dem trække i snaps i 3-6 dage. Eller hvad med porse, granskud og mælkebøtteblomster? Prøv dig frem og find dine egne favoritter.

Julebakke på havebordet I år har jeg lavet en bakke med pynt til at stå på mit havebord, og sådan en kan du også sagtens lave til din altan, din lille have eller din vindueskarm. Du skal bruge: En bakke, mos, husløg, røde bær og små lysestager til fyrfadslys.

1. Brug en bakke med huller i bunden, så regnvand kan løbe væk. 2. Læg et lag mos. Jeg bruger to typer af mos, som er hentet i skoven. 3. Placér to lysestager til fyrfadslys. 4. Sæt husløg dér, hvor du synes, de passer ind. 5. Brug fx tranebær, rønnebær eller hunderosen (hyben) som dekoration. 6. Tænd fyrfadslysene, og så er julebakken klar.

26

SE FOTOS

Sådan laver du Marias julebakke

En julebakke er med til at sk abe hygge i de ko lde aftentimer .


| gode råd til grønne fingre |

Maria Erica Jensen

Maria Erica Jensen bor i et lille byhus i Horsens og er Domea.dk Magasinets ekspert i små haver. Hvad enten det er vindueskarme, kolonihaver, altaner, gårdhaver eller små græs­haver på 100200 m2, er hun en omvandrende idébank af sjove og kreative løsninger. Maria har en blog om haver og er bl.a. optaget af genbrug. “Det skal ikke koste en bondegård,” siger hun.

Dyrk dine egne bønnespirer Spirer er jule

ns sunde valg

.

Bønnespirer er en dejlig vinterspise og er fyldt med både proteiner og A- og B-vitamin – og så er de nemme at dyrke. Kom bønner i et skoldet, koldt glas. Skyl bønnerne i glasset med vand, og hæld derefter vandet fra. Læg et stykke stof hen over glasset og bind en elastik om, så stoffet holdes på plads. Lad nu glasset stå mørkt, fx i et køkkenskab, men tag det frem mindst én gang om dagen og skyl bønnerne. Efter en lille uges tid er bønnerne blevet til de lækreste spirer.

Så chili og peberfrugt i januar Det er blevet moderne at have sin egen chiliplante. Både chilier og peberfrugter skal bruge lang tid for at vokse sig store og sætte frugt. Derfor er det en god idé at så chilier allerede i december-januar og peberfrugter i februar. Jeg sår frøene i potter med pottemuld og stiller dem i en solrig vindueskarm. Frø vil gerne have lys og varme for at spire. Derfor er det vigtigt, at de står et sted, hvor de får dagslys. Du kan købe frø til chili- og peberplanter i supermarkeder, planteskoler, plantecentre. Særlige sorter kan købes via webshops på nettet.

liplanter Stil dine potter med chi . arm esk du vin i en solrig

27

Hjemmesyltede rødbeder er altid blandt gæsternes favoritter.

Sylt selv Ved juletid er det lækkert at servere hjemmelavet sylt til gæsterne, og rødbeder er blandt favoritterne. Jeg sylter rødbeder ved at koge 500 g i 30-45 minutter, hvorefter jeg skyller dem i koldt vand. Jeg gnubber skindet af dem og skærer dem i skiver. Lagen, som hældes på til sidst, laves af 0,5 l eddike, 200-250 g sukker, et par timiankviste, 1 spsk. salt, 2 tsk. sennepsfrø, et par laurbærblade, 3 kardemommekapsler, 5 nelliker og 4-5 peberkorn, som koges op. Rødbedeskiverne kommes i rene, skoldede glas, og lagen hældes over. Lad dem trække i et par dage, før du spiser af dem.


| sammenhængskraft |

”Det kræver tålmodighed og masser af kaffe” Bente og Rasmus er beboerkonsulenter i Jægermarken og Skovparken i Svendborg. Det ene øjeblik hjælper de en beboer til at komme i misbrugsbehandling, det næste en anden beboer til at forstå et vigtigt brev fra kommunen. På den måde er de blæksprutter, som er med til at binde et helt boligområde sammen.

TEKST VIBEKE C. LARSEN E-MAIL REDAKTIONEN@DOMEA.DK FOTO BIRGER VOGELIUS

– Hej Rasmus! En ung fyr med krøllet, rødligt hår er ved at samle affald op, men stopper, da han får øje på Rasmus. Begejstret fortæller han om sin jagt på en praktikplads. Han har lige talt med den lokale McDonald’s og er forhåbningsfuld.

28

– Kom over til mig, så skal jeg nok hjælpe dig med at skrive en ansøgning, siger Rasmus, før snakken bevæger sig over på skolen, kæresten, og hvad der ellers fylder i en 16-årigs liv. Tidligere havde Xhevdet Bajrami lidt svært ved at finde sin skole om morgenen, men Rasmus, der hedder Gattrup til efternavn og er beboerkonsulent i Jægermarken i Svendborg, hvor Xhevdet bor, hankede op i ham og sørgede for, at han fik et fritidsjob som gårdmand. – Det er ret fedt, at Rasmus har hjulpet mig med at få et job, og jeg går også mere op i skolen nu, fortæller Xhevdet. Med rundt på turen i Jægermarken er også Bente Kjær, der er Rasmus’ kollega og beboerkonsulent i Skovparken, hvor hun har arbejdet i 22 år. – Det er ikke et 8-16-job, og der er ikke to dage, der er ens. Det kræver selvdisciplin, så man ikke er på hele tiden. Når jeg kører herfra, lægger jeg arbejdet fra mig. Vi snakker meget om, at vi skal være personlige men professionelle, ellers kan vi ikke hjælpe nogen, påpeger Bente.


| sammenhængskraft |

Xhevdet på 16 år er en af de unge, der har fået job som gårddreng i Jægermarken.

hendes barn, men jeg fortalte hende, at der skulle mere til, forklarer Bente, der hjalp den unge mor med at tage kontakt til en sagsbehandler. Rasmus hilser på en kvinde, der kommer gående med en klapvogn. – Hun er fra Etiopien. Fødslen gik så stærkt, at hun ikke nåede ud af lejligheden, fortæller han. – Ja, det er et ægte Jægermarksbarn, svarer Bente. Jægermarken og Skovparken huser en del beboere af anden etnisk herkomst end dansk. I samarbejde med bl.a. Bydelsmødrene og Athene, som er et mentornetværk for kvinder, hjælper Bente og Rasmus med integrationen af de nye danskere. – Vi giver dem en forståelse for, hvordan det er at bo i et dansk boligområde. Her løber børnene fx ikke rundt i opgangene klokken 23 om aftenen, og vi har et beboerdemokrati, siger Rasmus.

DEN BOLIGSOCIALE HELHEDSPLAN En boligsocial helhedsplan skal bl.a. hjælpe til at modvirke negativ social arv, øge trygheden og øge beskæftigelsen i udsatte almene boligområder. 75 procent af midlerne er som regel finansieret af Landsbyggefonden. Kommunen og boligorganisationen står i fællesskab for resten. I Svendborg er den boligsociale helhedsplan skabt af Svendborg Andels-Boligforening, BSB Svendborg og Svendborg Kommune. Der arbejdes med fire områder: Uddannelse og beskæftigelse, Familier, Beboernetværk og demokrati samt Områdets image. Læs mere: http://xn--aktive-boligomrder-jub.dk/wp-content/uploads/2014/06/ Helhedsplanen.pdf

us er Rasm ådlr a i r soc og ha r e v i g e er tidlig et med jd arbe e famitt udsa dense O lier i une. m m o K

Nasser ikke Deres fornemste opgave er at skabe en god kontakt til beboerne og være tovholdere på den boligsociale helhedsplan. Den byder på en lang række aktiviteter såsom lektiehjælp, mentornetværk, tema-caféer og formidling af fritidsjobs til unge som Xhevdet. Én gang om ugen holder de to beboerkonsulenter ’Åben rådgivning’ på deres kontorer. Her kan beboerne komme med store og små problemer. Konsulenterne tager bestik af situationen og hjælper dem videre til relevante instanser eller tilbud. – De kommer med alt fra en dryppende vandhane til misbrug og psykisk sygdom. Vi er ikke behandlere, men vi samarbejder med mange instanser, og det er vigtigt, at vi rammer skiven, når vi sender folk videre, fordi de skal beholde tilliden til os, fortæller Rasmus. Tillid er nøgleordet i Bente og Rasmus’ arbejde, og den bliver skabt over lang tid. – Det kræver tålmodighed og masser af kaffe, siger Rasmus.

Ægte Jægermarksbarn

Mange beboere har ikke den store tiltro til myndighederne. Som fx den unge mor, der henvendte sig til Bente, fordi alle hendes døre var ødelagte. Men hun havde ikke råd til at betale for nye. Under samtalen med Bente kom det frem, at det var ekskæresten, der havde smadret dem og banket hende foran deres fælles barn. – Hun turde ikke gå til kommunen, fordi hun var bange for, at de ville fjerne

Beboerkonsulenterne ved, hvad der rører sig i området. Det vil sige, at de hurtigt kan handle på det, hvis der opstår problemer eller gnidninger. Som fx da 300 håndværkere rykkede ind i Skovparken i forbindelse med en større renovering. Skovparken er på listen over udsatte boligområder i Danmark, og Bente ville gerne skyde håndværkernes fordomme ned. – Det kan godt være, at der er folk her, der har det skidt, men det betyder ikke, at de er kriminelle eller nasser på samfundet, understreger Bente. Så hun troppede op i håndværkernes frokoststue og fortalte dem om området og sit arbejde: – Her i området tager vi ansvar for hinanden. Jeg sagde, at hvis de så børn i området i skoletiden, så skulle de sige det til mig, for vi er ikke ligeglade med, om de er i skole eller ej, fortæller Bente. En anden gang fik hun sat i værk, at områdets drenge kunne snakke med håndværkerne og få lov at sidde i entreprenørmaskinerne for at forebygge hærværk. Siden den dag kunne maskinerne stå i fred i Skovparken.

29

Bente har arbejdet i Skovparken i 22 år. Hun er egentlig kontoruddannet og arbejdede med udlejning af kollegieboliger i Odense, da hun så jobopslaget.


| få svar på dine spørgsmål |

BREVKASSE

en datter Skov t i beboerJulie Jettes og specialis t en ul ns ale område Chefko ci so og det bolig demokrati

Henrik Meden Advoka to i boligju g specialist ra og a lmenboliglo vgivnin g

Christi an Projektc Kierkegaard he Renove f for Byg og ring

Skriv til boligeksperterne@domea.dk

have ved overtagelsen. Er du i tvivl, så spørg i dit lokale Servicecenter. Af § 25, stk. 3, fremgår det, at det ved en fraflytning ikke kan forlanges, at boligen skal afleveres i en bedre stand end den, hvori den blev overtaget. Uanset reglerne i §§26-27 skal lejer afholde samtlige udgifter som følge af misligholdelse. Du kan læse mere om A- og B-ordning her: https://www. domea.dk/vedligehold

Nye regler om fravalg af tv-pakker

Udlejning via AirBnB

Tinus Lassen, chefkonsulent, ekspert i beboerdemokrati:Det er rigtigt, at der er vedtaget en lov, som giver beboerne ret til at fravælge de tv-signaler, som boligafdelingen leverer. Loven gælder fra den 1. juli 2016, men der er nogle ret komplicerede forbehold. I afdelinger med sløjfeanlæg gælder loven fx først fra den 1. januar 2018, så afdelingen har mulighed for at ombygge anlægget inden da. Hvis man som beboer fravælger afdelingens tv-signaler, skal man stadig betale den del af det månedlige antennebidrag, som går til driften og vedligeholdelsen af afdelingens eget antenneanlæg mv. Du kan læse mere om fravalg af tv-pakker og de komplicerede forbehold her: https://www.domea.dk/tv-pakker/

Henrik Meden/ Julie Jettesdatter Skoven: Det er organisationsbestyrelsen i dit boligselskab, der beslutter, om det er tilladt at udleje din bolig for en kortere periode via eksempelvis AirBnB. Det er i mange afdelinger tilladt at udleje sin bolig inden for en rimelighedsgrænse. For at finde ud af, om du må feriebytte eller feriefremleje din bolig, kan du tjekke din lokale boligorganisations hjemmeside. Se under ’Om selskabet’ og ’Regler’. Hvis din boligorganisation har givet tilladelse, vil det fremgå her. Hvis der ikke står noget, har din boligorganisation ikke givet tilladelse. Er du i tvivl, så spørg i dit lokale Servicecenter. En nylig afsagt dom viser, at rimelighedsgrænsen kan overtrædes. En lejer af et privat lejemål foretog i perioden 2010 til april 2014 systematisk korttidsudlejning af sin bolig via AirBnB. Boligretten fandt, at lejer havde overladt brugen af lejemålet til andre mod betaling og benyttet det til andet end aftalt. Det vil sige, at lejeren i forvejen havde fået en advarsel mod at udleje systematisk. På baggrund af dette blev lejeforholdet opsagt. Dommen viser, at mulighederne for at fremleje er betinget af, at der er et samtykke fra udlejer. Uden samtykke må brugen af lejemålet eller dele af det ikke overlades til andre end medlemmer af husstanden. Det følger af § 79 i almenlejeloven. Læs mere her: www.domea.dk/feriebytte

Jeg har hørt, at der er kommet nogle nye regler, som giver beboerne ret til at fravælge afdelingens tv-kanaler. Er det rigtigt, og hvornår gælder det fra?

Rum til to

Vedligehold af lejebolig

Henrik Meden: Der findes i boligreguleringslovens § 52a en regel om det tilladte antal personer pr. rum. Det fremgår af bestemmelsen, at et lejemål ikke må udlejes til eller bebos af flere end to personer pr. beboelsesrum (beboermaksimum). Denne bestemmelse gælder kun for boliger, der er omfattet af boligreguleringsloven og i de kommuner, hvor beboermaksimum er besluttet. Er boligen ikke omfattet af dette, er der i princippet ikke nogen regel for, hvor mange personer der må bo i lejemålet.

Henrik Meden: Almenlejeloven fastslår i § 25, stk. 1, at udlejeren – dvs. dit boligselskab – skal træffe beslutning om, hvorvidt boligernes vedligeholdelse og istandsættelse skal ske efter reglerne i § 26 eller § 27 – såkaldt A- eller B-ordning. Samme bestemmelse fastslår, at udlejeren skal udarbejde et vedligeholdelsesreglement, hvoraf det fremgår, hvilken vedligeholdelsesordning der er gældende for boligerne. Endelig skal reglementet indeholde en nærmere beskrivelse af den standard, som boligerne skal

Min kæreste og jeg bor i en 1. værelses lejlighed i Charlotteager i Hedehusene. Er det rigtigt, at det er okay, at man bor to i en 1. værelses lejlighed? Mvh Monica Hansen

Hvilken stand skal boligen afleveres i, når man flytter? Findes der en liste over det, man skal gøre, når man fx rengør boligen? Venlig hilsen Violeta

30

Må man som beboer udleje sin bolig via AirBnB? Mvh Tanja


Det er godt at komme hjem 15 % rabat på dine forsikringer *

Følelsen af at komme hjem kender vi alle. Det er her vi oplever de store og små øjeblikke. Dit hjem er værdifuldt og det fortjener den rette forsikring.

Ring til Gjensidige Forsikring på: 70 10 90 09 Som beboer i en Domea.dk administreret ejendom, får du hele 15 % samlerabat, hvis du samler min. 3 forskellige rabatgivende forsikringer af følgende: bil-, hus-, fritidshus-, indbo- eller ulykkesforsikring.

31


FRIT VALG TV SOM DU VIL HAVE DET

Bestil konsulentopkald på 64 65 00 00

Skræddersy din egen TV-pakke, så den passer til dine behov. Du kan tilføje en enkelt kanal. Du kan også tilføje en ekstra pakke med flere kanaler. Du kan faktisk få det præcis, som du vil have det. Se mere på waoo.dk/forening. Det er TV, som det burde være.

Domea.dk Magasinet November 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you