Jubileummagazine Electroworld Talsma

Page 1

Aanbiedingen (vanaf pagina 42) De geschiedenis van het bedrijf Jubileumfeest op 22 en 23 november

11

11


2


Beste klanten, relaties en medewerkers, Mijn vader zei vroeger altijd tegen mij: “Piet, do moast wat hawwe, wat in oar net hat”, oftewel zorg dat je een uniek product hebt. Dit heb ik gedaan met de handel in gebruikte televisies uit Duitsland en later met duizenden gebruikte videorecorders. Ondertussen is het “detailhandel-landschap” sterk veranderd en is het er met de komst van het internet niet gemakkelijker op geworden: Geen product is meer uniek en bovendien overal verkrijgbaar. Toch blijven we onderscheidend, door goede service te verlenen met vakkundig personeel. Het ontzorgen van de klant staat bij ons hoog in het vaandel. Vandaar ook dat we zijn aangesloten bij Electro World (onderdeel van United Retail), de grootste inkooporganisatie op het gebied van elektronica, waar service, prijs/kwaliteit en betrokkenheid belangrijke speerpunten zijn. In de moeilijke beginjaren en ook daarna heb ik altijd de volledige steun gehad van mijn helaas in 2018 overleden vrouw, Fin Talsma-Bekkema. Mede namens haar, mijn kinderen en kleinkinderen bedank ik dan ook al onze klanten en relaties voor het grenzeloze vertrouwen dat u de afgelopen 50 jaar of zelfs nog langer, in ons heeft getoond. Ik ben ervan overtuigd, dat u bij mijn opvolgers in goede handen bent.

Nogmaals bedankt!

Piet en Fin tijdens de heropening van de winkel in De Westereen in 2011

33


Inhoudsopgave 6 Verhuizing vanuit de binnenstad naar De Zuiderschans 9 Ontwikkelingen en tips op het gebied van wassen en drogen door Rudmer Loonstra 11 Bezorging door Lammert Smid, de Stairmobil en Gea van der Meulen in de winkel 14 Het filiaal in De Westereen met Jan Talsma 17 Thomas Loonstra over Talsma Thuiszorgwinkel 19 Rob Leegstra over vroeger en ontwikkelingen op televisiegebied/LED/OLED 21 Douwe van der Laan over Schulthess, het Zwitserse topmerk voor wassen en drogen 23 Johan Schaap over IT en WiFi 26 De geschiedenis van het bedrijf 31 Technische dienst witgoed met Oege van der Zwaag en Fokke Woudstra 34 Het winkelgebied op De Zuiderschans 37 IT en technische dienst bruingoed met Oege Visser en Kees Dijkstra 38 Het wagenpark van Electro world Talsma 39 Peter Jan Loonstra met televisies en Easy Fix onderdelen 40 De inkooporganisatie Electro world met Jan van de Wouw 42 Aanbiedingen 49 Douwe over Streaming Audio 50 Win een 55� Sony tv ter waarde van ₏ 1099,- met onze prijsvraag

Adresgegevens

Dokkum

De Westereen

Zuiderschans 3b 9101 PZ Dokkum T: 0519 293 704

Tsjerkestrjitte 1 9271 AK De Westereen T: 0511 444 013

E: info@electroworldtalsma.nl

E: talsmazwaagwesteinde@electroworld.nl

www.electroworldtalsma.nl 4


Jubileumfeest op 22 en 23 november! Dit jaar bestaat ons bedrijf 50 jaar en dat willen wij met u vieren! Ter ere van deze gebeurtenis besloten we dit jubileummagazine uit te geven en op bovenstaande dagen een feest te organiseren op de Zuiderschans 3b in Dokkum. Uiteraard viert onze winkel in De Westereen met ons mee en zijn de aanbiedingen op pagina 40 t/m 43 ook daar geldig! Vergeet niet mee te doen aan onze prijsvraag op pagina 46. Hiermee is een Sony 55 Inch LED-tv t.w.v. € 1099,- te winnen. Wij wensen u veel lees en “puzzel” plezier toe.

Programma van ons feestweekend •

Uiteraard een hapje en een drankje

Fantastische aanbiedingen

Een springkussen en een ballenbak

Kookdemo op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Curling met stofzuigers: win een Henry of een Hetty van Numatic

Samsung Race Seat: Klanten kunnen op vrijdag en zaterdag na een aankoop van tenminste € 25,- een snelle ronde neerzetten in de Samsung Race Seat. Degene met de snelste tijd wint een 55 Inch QLED-tv van Samsung en voor de runner up is er een 43 Inch QLED-tv.

55


Verhuizing van de binnenstad... Na vele verbouwingen was in de Nauwstraat elke vierkante centimeter van de zes panden waarin we waren gehuisvest benut. We waren hier aan het plafond van onze mogelijkheden aanbeland. Bovendien zorgden we voor veel overlast in de krappe binnenstad van Dokkum. Naast onze eigen bezorg- en servicewagens kwamen er elke dag ook nog eens zo’n 15 lossende vracht- en bestelauto’s in de Nauwstraat of de Koningstraat. Verkeersopstoppingen waren als gevolg hiervan schering en inslag. Verhuizing naar het parkeervriendelijke en ruime bedrijventerrein “De Zuiderschans” leek ons dé oplossing. Het bestemmingsplan gaf ruimte aan winkels met ijzerwaren, bouwmaterialen, bedden, meubels, auto’s, boten, caravans, tenten, woninginrichting en fietsen... maar niet aan bruin- en witgoedbedrijven. Burgemeester Cazemier en wethouder Klaas de Graaf wezen ons toentertijd op de beperkingen in het bestemmingsplan. Wij beten ons erin vast en er volgde een jaar van rapporten schrijven, raadsleden uitnodigen en overtuigen, vergaderingen met adviesorganen, veel overleg met het (positieve) college en inspreken bij een commissievergadering. Dit resulteerde uiteindelijk in een unanieme beslissing van de gemeenteraad het bestemmingsplan niet te wijzigen, maar maatwerk te leveren door Talsma ontheffing te verlenen voor de verhuizing. Nauwstraat 2 en 4.

Vlnr: Familie Loonstra, Rudmer, Clara, Peter Jan en Thomas, Piet Talsma, Anneke Talsma met Femke, Fin Talsma en Jan Pieter Talsma.

6


...naar De Zuiderschans 3b. De bouw ging snel en zonder noemenswaardige problemen. In september 2006 stonden we voor onze grootste logistieke klus ooit. Wij wilden tot en met zaterdag open zijn op de Nauwstraat, dan op maandag in één dag verhuizen om vervolgens de dinsdags weer open te zijn op de Zuiderschans. In de weken vóór de verhuizing hadden we al diverse opruimingsadvertenties geplaatst en topomzetten gedraaid. Met een goede planning en vereende krachten slaagden we glansrijk voor deze krachttoer en openden we de nieuwe winkel aan de Zuiderschans 3b op dinsdagmorgen 26 september 2006. Ondanks dat we de maandag dicht waren draaiden we in deze week onze hoogste omzet ooit. Als we aan die tijd terug denken, horen we nog steeds Oege van der Zwaag de titelregel van het bekende nummer van de band “Toontje Lager” zingen: “Ik heb nog zoveel te doen…..”.

De tweede week op de Zuiderschans met daarin de officiële opening op 4 oktober – uiteraard met een spetterend optreden van onze huisband “Take 5”-, werd een nog groter succes. Geen gasaansluiting Eigenlijk waren wij onze tijd ver vooruit. In nauwe samenwerking met bouwbedrijf Dijkstra Draisma en installatiebedrijf Bijlstra werd in het pand geen gasaansluiting aangebracht, maar wordt het pand verwarmd met een warmtepomp. In 2009 werden veertig zonnepanelen op het dak geplaatst. Dit aantal wordt binnenkort uitgebreid.

Burgemeester Cazemier tijdens de opening in 2006

Huisband Take 5 met in het midden schoonzoon Thomas en dochter Clara

77


8


Witgoed Meteen vanaf het begin verkocht Piet Talsma veel witgoed. Vooral Ruton-apparaten (destijds onderdeel van Philips) vonden een plekje via Piet bij consumenten in Dokkum en omstreken. Natuurlijk werd met de groei van het bedrijf het assortiment uitgebreid. Na het voeren van (reeds verdwenen) merken zoals Zanker, Marijnen en Frigidaire werd Talsma uiteindelijk dealer van de volgende witgoedmerken: AEG, Bosch, Miele, Schulthess, Asko, Atag, Pelgrim, Etna, Siemens, Liebherr, Zanussi, LG, Beko, Samsung en Hisense. Rudmer Loonstra, “pakesizzer” (kleinzoon) van Piet, kwam na zijn HBO-opleiding op 1 augustus 2016 bij ons in loondienst. Rudmer vertelt enthousiast over de ontwikkelingen op was- en drooggebied: “Drogers zijn grote energieverslinders. De komst van de erg zuinige warmtepompdroger bracht hier veel verbetering in. Door het ontbreken van een verwarmingselement en door gebruik te maken van de veel zuinigere warmtepomptechniek, waarbij een compressor een koudemiddel rondpompt zoals bij een koelkast, gebruikt een warmtepompdroger soms tot wel 60 % minder energie dan de conventionele drogers. Bovendien wordt de ruimte waar de droger staat ook minder opgewarmd (en vochtig) dan bij een condensdroger”, aldus Rudmer. Ook hebben bijna alle witgoedmerken wasmachines op de markt gebracht met een automatisch doseersysteem. Rudmer: “Een veelvoorkomend probleem bij wasautomaten zijn vervelende geurtjes uit de machine. Vaak wordt dit veroorzaakt door het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Dit in combinatie met het veelvuldig wassen op lage temperaturen. Het is belangrijk volgens de aanwijzingen van de wasmiddelfabrikant te doseren en zo nu en dan een was op 90 graden te draaien. Heeft u toch last van vervelende geurtjes en vetresten, dan hebben wij in de winkel een speciale machinereiniger om uw wasmachine schoon te maken”.

Rudmer en vriendin Inge Douma

99


10


Bezorging en installatie aan huis Uiteraard bezorgen en installeren we de meeste grote apparaten bij de klanten thuis. Lammert Smid uit Zwagerbosch is onze bezorger op de grote bestelbus. Honderden apparaten brengt hij jaarlijks bij onze klanten. Lammert kwam bij ons in dienst op 1 september 1993. Hij volgde onze oudgediende Willem Heerma op, die na vele jaren trouwe dienst met pensioen ging. Ze reden nog een tijdje samen op de bus, waarna Lammert het stokje van hem overnam. Stairmobil Regelmatig komt het voor dat wasmachines op de bovenverdieping of zelfs op zolder komen te staan. Jaren tilde Lammert met Siebe, Tamme, Fokke, Kees of Thomas wasautomaten de trap op. Bij een Miele of een Schulthess moest er zelfs een derde kracht bij. Sinds begin vorig jaar zijn we in het bezit van een stairmobil. Dit vernuftige apparaat ‘loopt’ met daarop een wasmachine of -droger zelfs bij draaitrappen op. “Ik word ook een dagje ouder en ben heel blij dat we nu de beschikking hebben over een stairmobil. Het kost misschien iets meer tijd maar onze ruggen worden gespaard en we lopen nu fluitend met een zware machine de trap op en af,” aldus Lammert.

Lammert Smid

Gea van der Meulen

De Stairmobil

Gea van der Meulen Het verhaal is misschien wat eentonig, maar ook Gea van der Meulen kwam via een stage voor haar MBO-opleiding bij ons terecht. Al op de Nauwstraat was zij als stagiaire nadrukkelijk aanwezig en na de verhuizing naar de Zuiderschans en door de enorme drukte die hier achter wegkwam, werd Gea op 1 februari 2007 in vaste dienst genomen. Menig klant reageert vrolijk op haar vriendelijke, ‘zingende’ manier van telefoon aannemen. Mem Gea werkt na twee zwangerschappen en de geboorte van twee prachtige kinderen (een koningskoppel) iets minder, maar op maandagmiddag, vrijdag en zaterdag kun je haar op de winkelvloer in Dokkum aantreffen.

11 11


Advertentie BOSCH

12


13 13


De Westereen

Op 15 november 1990 vond de daverende opening plaats van het nieuwe filiaal van Radio Talsma aan de Kerkstraat 1 in Zwaagwesteinde. Thomas had voor de realisatie van deze winkel zijn baan bij de Rijkspolitie vaarwelgezegd en kwam op 1 februari 1991 officieel in dienst bij de firma. Huisband “Take 5” was hierbij natuurlijk aanwezig en de Dockumer Courant kopte: “Dochter Clara zingt filiaal open”. Op 1 januari 2009 verhuisde deze winkel “op papier” naar de “Tsjerkestrjitte 1 yn De Westereen”. Dit doordat alle plaats- en straatnamen in Dantumadeel officieel in het Frysk werden gewijzigd.

De opening van het nieuwe filiaal in 1990.

14


Jan Pieter (zoon van Piet Talsma) had intussen de werkzaamheden in De Westereen van Thomas overgenomen en hij is daar behoorlijk ingeburgerd. Als Jan (want zo laat JP zich graag noemen) vakantie heeft en Oege Visser of Thomas de zaak behartigen komt het regelmatig voor dat een klant de winkel binnenstapt met de vraag: “Wêr is Jan?” Na de mededeling dat Jan over tweeëneenhalve week weer aanwezig is antwoord de klant soms met: “Dan kom ik oer trije wiken wol wer!”, en verlaat vervolgens prompt de winkel. Jan kwam na het behalen van zijn MAVO diploma op 1 augustus 1988 officieel op de loonlijst van het bedrijf. Hij doorliep als tiener alle facetten van het vak, van het bezorgen van producten het opruimen van het pakhuis tot en met de verkoop in de winkel. Het aan de man brengen van een product is zijn tweede natuur, wat natuurlijk niet zo gek is met Piet als vader. Hij praat voor het lieve vaderland weg en het is zelfs voorgekomen, dat een klant zei: “Jan, hâld asjeblyft op mei praten, wy keapje it wol!”. Jan woont met zijn vrouw Anneke en tienerdochters Femke en Eva in de Kooilanden in Dokkum en is jeugdbestuurslid en leider van een meisjes-jeugdteam bij de Dokkumer voetbalvereniging ‘Be Quick’.

Jan Talsma

Vlnr.Eva, Jan, Femke en Anneke

15 15


16


Vegro Zorgwinkel Zoals zoveel gebieden in Nederland is Noordoost-Friesland onderhevig aan vergrijzing. Mensen worden ouder en moeten langer thuis blijven wonen. Hierdoor is er meer vraag naar thuiszorgmiddelen ontstaan. Thomas Loonstra vertelt hier enthousiast over: “Mijn schoonvader Piet zag dit gebeuren en vroeg mij hier eens in te duiken. Zo kwam ik al vrij snel bij Vegro terecht. Een succesvol bedrijf met zo’n 60 Thuiszorgwinkels en een groot aantal uitleenpunten verspreid over heel Nederland. Het klikte meteen tussen mij en de regiomanager van Vegro en zo namen we medio 2018 scootmobielen, rollators, krukken, postoelen, douchestoelen, aan- en uittrekhulpmiddelen voor steunkousen en nog veel meer zorgartikelen op in ons assortiment. We zijn nu dik een jaar verder en zijn ervan overtuigd dat we hiermee voorzien in een behoefte. Bovendien is het erg dankbaar werk. Je zorgt ervoor, dat aan huis gekluisterde mensen bijvoorbeeld weer met hun scootmobiel of rollator naar de winkel kunnen. Bovendien is onze winkel hiervoor erg geschikt. De vaak iets minder mobiele mensen parkeren hun auto voor de deur en kunnen binnen naar hartenlust ‘proefrijden’ met hun aan te schaffen hulpmiddel. Toen Rob en ik vorig jaar een scootmobiel bezorgden in een dorpje boven Dokkum, wilde die mevrouw graag onder begeleiding een blokje om in het dorp. Omdat ik destijds last had van mijn knie liep Rob met haar mee en bleef ik bij haar bejaardenwoning met garage. Ik kreeg de sleutels van haar woning en moest in de tussentijd maar even koffiezetten. Toen ze terugkwamen wilde ik de garage voor haar openen, maar ze zei: “Dat is net nedich hjer”, waarna ze vanaf de scootmobiel een afstandsbediening uit haar zak haalde en daarmee de kanteldeur opende, …………..hilarisch….”

17 17


ABD A Bedrijvenvereniging Zuiderschans WiFi/IT Verkoop tv Rob

18


Rob Leegstra Rob kwam al op zeer jonge leeftijd voor zijn stage bij Piet terecht en na zijn schooltijd kwam hij op 1 september 1982 in vaste dienst. Het klikte meteen tussen Piet en Rob en ze raakten erg goed op elkaar ingespeeld. Rob is van alle markten thuis, maar de tv-markt heeft zijn duidelijke voorkeur. Rob: “In mijn beginjaren kocht Piet ontzettend veel tweedehands videorecorders uit Duitsland. Ik weet nog, dat ik er op vrijdagavond soms wel dertig verkocht. Als we dan om een uur of elf de balans opmaakten, bleek dat Piet naast zijn handel in witgoed en televisies, er ook nog een stuk of zeven verkocht had. Dat was een prachtige tijd.” “Vóór de verhuizing naar de Zuiderschans in 2006, verkochten we hoofdzakelijk nog beeldbuistelevisies en zo nu en dan ‘een platte’. Toen de televisiewand in het nieuwe pand volledig op Plasma en LCD televisies werd ingericht, ging het ineens heel hard. Ik herinner me dat we in 2008 een EK-show hielden (EK-voetbal Zwitserland/ Oostenrijk) en dat we in die week stapels lcd-tv’s verkochten”, aldus Rob. Plasma – LCD – LED – OLED – QLED Na de stroom-vretende Plasmatelevisies en iets zuinigere LCD-tv’s was er plotseling de opkomst van de zeer zuinige LED-televisie. Dit was natuurlijk veel beter voor het klimaat én de portemonnee, maar toen kwam daar ineens LG met de OLED tv. Rob: “Wat waren we verbaasd toen de eerste, peperdure OLED televisie in de zaak stond. Superdun en je kon de hoek van de tv gewoon iets heen en weer buigen. Bij ons werd dat kennelijk iets te vaak gedemonstreerd, want na een week kwam er een witte streep op het ‘demonstratiehoekje’ in beeld en was hij stuk. Toen een week later onze vertegenwoordiger van LG met een Koreaanse directeur in de winkel kwam en we dit lieten zien, was de Koreaan zeer resoluut: “We send a new on, this is not good”. We wisten het zweet van ons voorhoofd en gingen over tot de orde van de dag”. De OLED panelen van LG worden intussen gebruikt door Panasonic, Sony, Hisense en Philips. Bij een OLED paneel bestaat elke pixel uit een aparte lichtbron. Bij zwart beeld gaat deze uit en is het beeld dus ook echt zwart, zodat een zeer hoog contrast ontstaat. De kijkhoek bij Oled is het grootst van alle tv’s. Samsung kwam vervolgens met de QLED: Zeer hoogwaardige panelen met geavanceerde techniek en een verbluffende kleurweergave. Bovendien scoort de QLED qua helderheid het best.

19 19


ABD A Bedrijvenvereniging Zuiderschans WiFi/IT

Advertentie Schultess

20


Douwe en Schulthess Onze werknemer Douwe van der Laan is op huishoudelijk gebied fervent liefhebber van kwalitatief bovengemiddelde apparatuur. Zo kan Douwe je alles vertellen over Kitchen Aid en de koffie-volautomaten van het merk Jura. Daarnaast bracht Douwe het Zwitserse topmerk Schulthess bij ons binnen: was- en droogautomaten op zowel particulier als op bedrijfsmatig vlak. Naast de huishoudelijke lijn brengt Schulthess ook een professionele lijn op de markt. Schulthess is al meer dan honderd jaar producent van kwalitatief hoogwaardige wasautomaten en wasdrogers. Het unieke van Schulthess is dat ze zijn uitgevoerd met twee elementen, waardoor de wastijd wordt gehalveerd. Door de kortere draaitijd gaan de machines veel meer wasbeurten mee. Zo draaien de huishoudelijke apparaten van Schulthess zo’n 10.000 keer, waar dit bij standaard wasautomaten blijft steken op drie- tot zesduizend wasbeurten. De bedrijfsmatige wasmachines van Schulthess gaan zelfs tot 30.000 wasbeurten mee. Ideaal voor boeren, bedrijven en bijvoorbeeld campings, omdat Schulthess ook automaten met muntinworp kan leveren.

Douwe: “De lange levensduur van de professionele machines is mede te danken aan de manier waarop het spoelwater wordt afgevoerd. Dit wordt gedaan met behulp van een klep in plaats van een afvoerpomp. Het gebruikte water wordt via een ruime leiding door de zwaartekracht afgevoerd.“

De fabriek van Schulthess in Zurich, Zwitserland.

21 21


ABD A Bedrijvenvereniging Zuiderschans

22


Smarthome, WiFi & IT

Het WiFi-netwerk in woningen wordt steeds belangrijker. Op dit gebied hebben we naast Oege Visser nog een specialist in huis in de persoon van Johan Schaap. Evenals bijna al ons personeel is Johan via stages voor respectievelijk zijn MBO en daarna zijn HBO opleiding bij ons begonnen. Op 1 februari 2009 kwam Johan officieel in dienst en sinds die tijd heeft hij zich enorm ontwikkeld op het gebied van IT, WiFi-netwerken, smarthome producten en camerabeveiliging. WiFi Johan: “In een gezin met twee of drie kinderen wordt er tegenwoordig veel gevraagd van het draadloze internet in een woning. De smartphones, de tablets, de laptops, de televisies, het multi-room speakersysteem, de energiemeter, de deurbel, de bewakingscamera, de verlichting, alles staat of valt bij een goed WiFi netwerk. Ook op het terras en in de schuur is een stabiele verbinding gewenst. Om dit te realiseren is de klant bij ons aan het juiste adres. Bij een grote woning/tuin kun je beter geen WiFi-extender of repeater gebruiken, maar is het aan te bevelen één of meerdere access-points te installeren en deze van signaal te voorzien via een netwerkkabel. Mocht het trekken van een netwerkkabel niet mogelijk zijn, dan kun je terugvallen op een MESH netwerk of gebruik maken van een Powerline adapter. Bij Powerline wordt het internet signaal via de stroomleiding naar het access point geleid.

23 23


Liebherr/SONOS

24


25 25


Geschiedenis Grondlegger Piet Talsma werd geboren op 30 juni 1936 in Raard (West-Dongeradeel). Als zoon van een vooruitstrevende smid, was Piet er al vroeg bij om allerlei handeltjes te beginnen. Zijn vader was geen doorsnee smid maar een ondernemende zelfstandige. Hij ontwikkelde en produceerde professionele bakkersovens en plaatste daarop zijn eigen handelsmerk: Een gegoten kroontje met daarin de letters “J P T”, Jan Pieter Talsma. In zijn hoogtijdagen had hij nota bene zo’n 20 arbeiders aan het werk. JPT kocht vóór de oorlog het molenaarshuisje naast de Dokkumer molen “De Hoop” aan het Zuiderbolwerk. Tijdens de oorlog zat hij in het verzet en toen de bezetters ons land hadden verlaten tekende hij de huidige woning van Piet en liet deze bouwen door een aannemer. JPT is ten gevolge van een longontsteking op 67-jarige leeftijd overleden. Advertentie JPT uit 1929 Vertegenwoordiger Raadsma IJzerhandel Piet had ondertussen in zijn vaders smederij een aardig zakcentje verdiend met de productie en verkoop van steigerbokken . Na zijn diensttijd in Oorschot (stafchauffeur) ging Piet bij Raadsma’s IJzerhandel aan het werk. Hij werd na korte tijd vertegenwoordiger en weet tot op de dag van vandaag bijna alle smederijen van destijds in Fryslân te vinden. Onderweg scharrelde hij hier en daar bij de smederijen oude maaimachines en slijpmachines op, die hij opknapte en weer verkocht. Op pad als vertegenwoordiger ontmoette hij ook zijn vrouw, Fin Bekkema, dochter van de smid van Drachtster Compagnie. Zij trouwden op 21 december 1961 en betrokken een huurhuis aan de Zuringstraat in Dokkum.

Zuringstraat 2019

26


Handel in tweedehands tv’s uit Duitsland In het begin van de jaren zestig was de televisie in opkomst. In Nederland waren vanaf 1964 twee netten beschikbaar, maar deze waren nog lang niet in heel Nederland te ontvangen. In Duitsland had men overal twee netten en Piet zag wel handel in tweedehands tv’s met één net. Zo toog hij op een goede dag naar Hamburg, waar hij bij een handelaar vier televisies in zijn personenauto laadde en meenam naar Dokkum. In Dokkum ontdekte Piet op één van de tv’s een plaatje van een televisiehandelaar in Duitsland, herr Linthorst uit Bremen. Piet trok de stoute schoenen aan en belde Linthorst met de woorden: “Ich bin Piet Talsma aus Dokkum-Holland und ich bin fernsehgerätehändler. Haben sie gebrauchte fernsehen?” Herr Linthorst meldde hem, dat hij momenteel 20 stuks had staan waarop Piet zei: “Dan komme ich sofort!” Vier kennissen met een auto (waaronder de latere werknemer Willem Heerma), werden gecharterd en in colonne reden ze naar Bremen, waar de 20 tv’s werden ingeladen. Op de terugweg werden ze bij de grens aangehouden, maar na het betalen van invoerrechten arriveerden ze toch in Dokkum. De voorraad werd in de gang van de woning aan de Zuringstraat opgeslagen en was binnen een week verkocht. Hierna ontstond er een levendige handel tussen herr Linthorst en Piet en na verloop van tijd kwam er zelfs een Duitse tv-monteur in de Zuringstraat logeren. Zo werd dochtertje Clara bijna drietalig opgevoed: Nederlands, Frysk en Duits.

Oudgedienden Siebe Hiemstra en Willem Heerma op de koffie in Dokkum

27 27


Via het Zuiderbolwerk naar de Nauwstraat Na het overlijden van vader Jan Pieter, woonde Piets moeder alleen op het Zuiderbolwerk. Onder deze woning zit een vrij grote garage en daarin begon Piet zijn eerste winkel, nadat hij ontslag had genomen als vertegenwoordiger. Samen met herr Linthorst toog Piet naar de Kamer van Koophandel en de firma werd ingeschreven als “Talsma en Co”. Het assortiment breidde zich uit met radiomeubels, totdat Linthorst stopte met de handel. Na een korte tussenstop in een ander pand aan de Nauwstraat, kocht Piet in 1969 de oude kruidenierswinkel aan de Nauwstraat 4 te Dokkum. Na de zomer werd de nieuwe winkel geopend en op 20 oktober 1969 werd het nieuwe bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als éénmanszaak “Radio Talsma”.

Zuiderbolwerk 4

Garage onder Zuiderbolwerk 4

De omsingeling van het café In de Nauwstraat kwamen in 1973 aan de andere kant van de straat twee panden te koop. Piet kocht deze aan en bracht het witgoed hier onder. Tevens was hij nu de trotse eigenaar van drie appartementen met uitzicht op het keerpunt van de Elfstedentocht. Telkens de straat oversteken was natuurlijk niet echt ideaal, maar hier kwam later verandering in. In 1978 werd het papierpakhuis aan de Koningstraat aangekocht en deze werd in 1984 middels een ingrijpende verbouwing met de Nauwstraat 4 verbonden. “Alles onder één dak, wat een gemak”, werd de leus tijdens de heropening. Toen in 1987 ook nog de voormalige drogisterijwinkel van Werkman werd aangeschaft, was de omsingeling van Hotel-Café-Restaurant ’t Raedhûs compleet. De Zuiderschans In 2006 werd dan de grote stap gemaakt naar bedrijventerrein De Zuiderschans, waar naar volle tevredenheid handel wordt bedreven.

Achterzijde Nauwstraat 5 - 9 Keerpunt van de Elfstedentocht

28


De Westereen Piet had altijd wel idee bij een tweede winkel in De Westereen (destijds Zwaagwesteinde). Na een korte huurperiode van een winkel aan de Verlengde Stationsstraat, kocht Piet in 1990 de voormalige supermarkt van Klopstra aan de Tsjerkestrjitte 1. Dit goedlopende filiaal wordt gerund door zoon Jan Pieter. Electro World Talsma werd in 2019 uitgeroepen tot beste provinciale Electro World winkel.

In 1990 werd het filiaal in De Westereen geopend

De winkel in De Westereen, vernieuwd in 2011

Tijdlijn 1969

Opening winkel aan de Nauwstraat 4 in Dokkum 1973 Aankoop Nauwstraat 5-7-9 1978 Aankoop papierpakhuis Koningstraat 1984 Ingrijpende verbouwing: Alles onder ĂŠĂŠn dak. Nauwstraat 5 -7-9 wordt magazijn. 1987 Aankoop Nauwstraat 2 die wordt gekoppeld aan nummer 4 1990 Aankoop Tsjerkestrjitte 1 in De Westereen. 15 november opening 1999 Wederom grote verbouwing: bovenverdieping Nauwstraat 4 wordt ook winkel 2006 Verhuizing naar nieuw pand, Zuiderschans 3b te Dokkum 2007 Bouw 3 appartementen in magazijn Koningstraat en kantoor Nauwstraat 2 2011 Megaverbouwing pand in De Westereen: volledig nieuwe gevel 2013 Bouw 2 appartementen Nauwstraat 5 en 7

2019

50 jarig bestaan

29 29


ABD A Bedrijvenvereniging Zuiderschans

Advertentie Miele

30


Technische Dienst Witgoed Electro World Talsma beschikt over een uitstekende Technische Dienst voor alle witgoedapparaten (wasmachines, wasdrogers, koelkasten e.d.). Door topmonteurs Fokke Woudstra en Oege van der Zwaag worden vele storingen opgelost. Hierbij staat snelle service hoog in het vaandel. Met een aanzienlijk aantal uitleenapparaten op het gebied van wassen, drogen, koelen en vriezen helpen we de klant zeer snel uit de problemen. In onze witgoed-td op de Zuiderschans worden per jaar zo’n twaalf- tot veertienhonderd apparaten hersteld. Deze ruimte is hier volledig op berekend met een betonnen werkbank waarop zeven apparaten tegelijk kunnen worden gerepareerd en proef kunnen draaien. Oege van der Zwaag kwam al in 1981 in het kader van zijn stage voor de LTS bij ons aan het werk. Na verscheidene stageperiodes, onderbroken door zijn dienstplicht, kwam Oege per 1 september 1986 in vaste dienst. In het begin repareerde hij vooral tv’s, maar in de loop der jaren en vooral na de komst van de platte televisie kwam de nadruk steeds meer op de reparatie van witgoed te liggen. Uiteraard draait Oege zijn hand niet om voor het repareren van andere elektrische apparaten. Fokke Woudstra kwam op 1 maart 2003 de gelederen versterken. Fokke doet veel witgoedreparaties bij de klant aan huis. Ook voor het plaatsen van inbouwapparatuur ben je bij Fokke aan het juiste adres. De laatste jaren is de installatie van Quooker, kokend water direct uit de kraan, daaraan toegevoegd. Oege en Fokke gaan regelmatig naar technische trainingsdagen van de diverse witgoedmerken. Wij zijn dan ook door verscheidene fabrikanten gecertificeerd om garantiereparaties uit te voeren.

Fokke Woudstra

Oege van der Zwaag

31 31


A ABD

32


Bedrijvenvereniging A ABD Zuiderschans

33 33


Bedrijvenvereniging Zuiderschans Aan het eind van de jaren negentig ontstond bij de toenmalige gemeente Dongeradeel het plan voor het realiseren van een PDV (Perifere Detailhandelsvestiging) aan de zuidkant van Dokkum. Dit bedrijventerrein zou dan bestemd zijn voor detailhandel in volumineuze goederen zoals auto’s, boten, caravans, tuincentra artikelen, bouwmarkten, grove bouwmaterialen, keukens, sanitair en woninginrichting. Zo ontstond in 2004 economisch gebied “De Zuiderpoort”, bestaande uit detailhandel aan de zuidkant en een autoboulevard aan de noordkant van de toegangsweg. De eerste winkel op de Zuiderschans was Straatsma Enorm Profnorm, gevolgd door de Gamma en van der Meulen & Baarsma. Vanaf 2006 werd het aantal bedrijven in rap tempo uitgebreid tot 18 winkels en verschenen er verscheidene kantoren, een tankstation, een lunchroom (vistaria) en vijf autobedrijven. Op De Zuiderschans is voldoende gratis parkeergelegenheid.

34


Al jaren organiseert de bedrijvenvereniging van de Zuiderschans op de eerste zaterdag in juni een familiedag met demonstraties, een natuurmarkt, muziek en uiteraard met speciale aanbiedingen. Tijdens de Paasdagen organiseren de autobedrijven een autoshow. Winkelbedrijven

Dienstverlening

Autobedrijven

35 35


A ABD

36


Technische Dienst Bruingoed, IT en WiFi Toen onze monteur Siebe Hiemstra bijna met pensioen ging, kwam de jonge techneut Kees Dijkstra op 1 februari 2007, nadat hij daarvoor al diverse keren bij ons stage had gelopen, in vaste dienst. Kees is elektronicamonteur en daarnaast veel op pad met audio, inbouwapparatuur en televisies die al dan niet opgehangen moeten worden. Klanten die Kees in huis hebben gehad voor installatie van goederen of het oplossen van een storing, zijn praktisch zonder uitzondering zeer tevreden. Hij is erg precies en levert geen half werk. Ook voor het afstellen van hoogwaardige audio apparatuur ben je bij Kees aan het juiste adres. Al in de begin jaren negentig kwam Oege Visser van “De Broek� voor zijn MBO-opleiding bij ons stagelopen. Na diverse stageperiodes, later ook voor zijn HBO-opleiding, zou het tot 1 februari 1998 duren voor Oege officieel als verkoper in dienst kwam. Zijn werkgebied en kennis zijn sinds die tijd enorm verbreed. Oege is specialist op IT gebied, maar ook erg bedreven in het offreren, begeleiden en uitvoeren van niet alledaagse projecten. Daarnaast verzorgt Oege de after-sales service en is menig klant zeer tevreden als Oege op locatie een slecht werkend WiFi-signaal op aanvaardbaar niveau heeft gebracht. Bijkomende werkzaamheden op IT gebied Sinds de verhuizing naar de Zuiderschans en de opzet van een IT afdeling, gaan er veel laptops over de toonbank. Niet iedereen is bij machte zijn gegevens op de nieuwe computer te krijgen of de pc van afdoende beveiliging te voorzien. Voor Oege Visser is dit dagelijkse kost en daardoor kunnen we, uiteraard tegen een redelijke vergoeding, deze extra handelingen voor de klant verrichten. Dit is een belangrijke meerwaarde van ons bedrijf ten opzichte van de internetbedrijven. Samen met Johan Schaap zorgt Oege ervoor dat ook onze interne systemen optimaal blijven draaien.

Oege Visser

Kees Dijkstra

37 37


Wagenpark Waar Piet in 1969 begon met een Citroën 2CV (Lelijk Eend) bestelauto is het wagenpark inmiddels uitgegroeid naar een Mercedes bakauto (met lift), twee Renault Trafics, een Renault Kangoo en een VW Caddy. Alle auto’s werden in maart van dit jaar van het nieuwe Electro World logo voorzien. De keuze voor de Renault Trafic is een puur praktische: Veel wasmachines en koelkasten moeten met de steekwagen in de auto “gewipt” worden en via de zijdeur van de Renault Trafic is dit een peulenschil. Zo ontstond er een goede samenwerking tussen Thomas en Erwin Middelbos van ABD Renault Friesland, wat resulteerde in de eerste volledig elektrische bestelauto in Noardeast Fryslân, de in juli 2018 aangeschafte Renault Kangoo Z.E. “Deze auto rijdt fantastisch en is met zijn actieradius van bijna 200 kilometer niet alleen erg geschikt voor de incidentele klusjes in de buurt, maar ook een ritje naar Heerenveen, Groningen of Drachten is geen enkel probleem”, aldus een enthousiaste Thomas Loonstra.

Thomas en Erwin bij de levering van de eerste volledig elektrische bestelauto in Noardeast Fryslân: een Renault Kangoo.

De vijf bedrijfsauto’s, na de bestickering met het nieuwe logo.

38


Peter Jan Loonstra Peter Jan Loonstra, oudste zoon van Thomas en Clara en dus een kleinzoon van Piet heeft een voorkeur voor de televisie- en de IT-afdeling. Hij helpt klanten graag aan een nieuwe televisie, laptop, printer of tablet en is daarnaast medeverantwoordelijk voor de servicewand van Easy Fix. Deze wand is onlangs geheel vernieuwd en een deel is ingericht met mooie LED designverlichting. Ook vind je hier natuurlijk de aansluitsnoeren, stofzuigerzakken, stofzuigeronderdelen, reinigingsmiddelen, batterijen, geheugenkaartjes, usb-sticks, printerinkt, kortom teveel om op te noemen. “Sinds we de servicewand van Easy Fix hebben staan we versteld van de resultaten. De wand is door de leverancier ingericht en vooral in het begin waren we onder de indruk van de volledigheid van het assortiment. Dit werkt erg fijn en het geeft ons en de klant een prettig gevoel als we deze meteen aan zijn of haar service-artikel hebben kunnen helpen,� aldus Peter Jan, die op 1 oktober 2010 na zijn MBO-detailhandel opleiding het team kwam versterken.

39 39


Electro World Talsma, de meest klantvriendelijke elektronica specialist in het ‘Hoge Noorden’. Inmiddels ben ik 3,5 jaar werkzaam als Algemeen Directeur van United Retail BV. Dit is de elektronica organisatie binnen Nederland die al vele jaren enkele honderden zelfstandige ondernemers bedient. United Retail doet dit vanuit Huizen waar het kantoor staat en vanuit Nijkerk waar zij een distributiecentrum heeft van waaruit zij dagelijks de ondernemers belevert. Electro World Talsma, met vestigingen in Dokkum en De Westereen, is inmiddels al vele jaren één van de trouwe èn belangrijke ondernemers binnen de organisatie. Het bedrijf is daarnaast ook zeer betrokken bij de organisatie. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de mede-eigenaar, Thomas Loonstra, al bijna 8 jaar één van de ondernemers is die deel uitmaakt van de franchiseraad. Hij is daarmee medebepalend voor de koers van United Retail.

40


Naast al deze zaken is echter de belangrijkste reden dat zij inmiddels al 50 jaar (!) bestaan, de wijze waarop zij al die jaren haar klanten in Fryslân heeft bediend. Electro World Talsma is één van de meest klantvriendelijke ondernemingen uit Fryslân. Dit blijkt onder andere uit de vele positieve reviews die zij elke maand weer van haar klanten krijgt maar ook simpelweg uit het feit dat het bedrijf door de jaren heen altijd een gezonde organisatie is gebleven. Het belangrijkste bewijs van de ultieme klantvriendelijkheid blijkt echter uit de volgende, persoonlijke ervaring; Ik was nog niet zo lang in dienst van United Retail en was op bezoek bij de ondernemers in het noorden. Natuurlijk deed ik ook de firma Talsma aan. Bijna 2 uur heb ik daar met de 3 generaties van het bedrijf mogen spreken en, natuurlijk, ook het nodige geleerd met betrekking tot hoe zaken in het ‘Hoge Noorden’ werken. Bij vertrek gaf ik de heren een hand en liep naar mijn auto totdat er op de parkeerplaats voor de winkel in Dokkum werd geroepen: “Jan wacht even, we willen je nog iets meegeven”. Een mooie fles Fryske Berenburger werd mij overhandigd. Meer Frysk en klantvriendelijk kan ’t volgens mij bijna niet worden …… Jan van de Wouw, Algemeen Directeur United Retail BV

United Retail BV – Euronics Group – United Academy – Electro World De formule Electro World is onderdeel van de inkooporganisatie United Retail BV, gevestigd in Huizen. Naast Electro World, zijn ook de Witgoedspecialist en een behoorlijk aantal inkoopleden zonder formule aangesloten bij United Retail. United Retail op zijn beurt is weer aangesloten bij de Europees zeer machtige Euronics Group. United Retail steekt veel tijd en geld in de opleiding van het bij de winkels werkende personeel. Hiertoe werkt zij nauw samen met de OFED en is er een United Academy App ontwikkeld waarmee iedereen zijn/haar kennisniveau op peil kan houden zonder elke keer naar een cursus te hoeven.

Voorheen was ook Euronics een formule van United Retail, maar dankzij de inspanningen van directeur Jan van der Wouw, het personeel van United Retail en de Franchiseraden van Electro World en Euronics, werd op maandag 8 oktober 2018 door de leden beslist, dat beide formules samengevoegd zouden worden en allemaal Electro World zouden gaan heten. Hierna volgde een gigantische logistieke operatie, waarbij binnen een half jaar bijna 150 winkels en zo’n 400 bestelbussen van nieuwe logo’s werden voorzien. Met het nieuwe, moderne logo, een volledig vernieuwde webshop en de frisse uitstraling van de winkels en bestelbussen, kan Electro World weer jaren vooruit!

41 41


Schulthess Spirit 520 Wasautomaat Energieklasse: A+++ (-40%) 1500 toeren 3 jaar garantie Voor 10.000 wasbeurten Zwitserse degelijkheid

van: 1799

voor: €1699

Beko DS7436 Warmtepompdroger Energieklasse: A+++ Vulgewicht: 7 KG 5 jaar garantie na registratie

van: 599

voor: €499

(na 30,- cashback)

Miele WEJ135WPS Wasautomaat 8 kg/ 1600 toeren SoftCare trommel Drievoudige beveiliging tegen lekkage Automatische beladingsherkenning

van: 1199

voor: €1049

AEG T8DBESSEN Warmtepompdroger 8 kilo Energieklasse A++ Absolute Care System

van: 699

voor: €579 42


AEG L6FBBERLIN Wasautomaat 9 Kilo - 1400 toeren Met behulp van de ProSense®-technologie wordt het wasgoed gewogen zodat het gekozen programma hier op aangepast wordt

van: 649

voor: €499

Siemens WM 16 W890 9 kg/1600 toeren Sensofresh – geuren worden snel en effectief verwijderd met stoom 7 jaar garantie na registratie

van: 899

voor: €799

Samsung WW80M760NOM/EN QUICKDRIVE Wasautomaat 8 kg/ 1600 toeren Verkort tot 50% van de wastijd en tot 20% minder energie Stoomfunctie, AddWash 7 jaar garantie na registratie

van: 1099

voor: €799

(na 100,- cashback)

Nilfisk Select White Sledestofzuiger HEPA Filter Inclusief parketborstel Energieklasse: A 5 jaar garantie

van: 219

voor: €189 43 43


Hisense RS670N4AC1 Amerikaanse Koelkast Energieklasse: A+ Hoogte: 178cm, Breedte: 91cm NoFrost Inhoud Koelruimte: 339 l Inhoud Vriesruimte: 177 l

Liebherr CN4313/21 Koel-vriescombinatie Energieklasse: A++ 187 cm hoog No Frost Netto vriesinhoud: 95 liter Netto Koelinhoud: 209 liter

van: 649

voor: €699

voor: €599

Asko DFI633 Volledig geïntegreerde vaatwasser Energieklasse: A+++ Geluidsniveau: 44 db 8Steel™: Volledig RVS Powerzones 5 jaar garantie na registratie

Bosch SMV46IX10 Volledig geïntegreerde vaatwasser Energieklasse: A++ Geluidsniveau: 46 db Standaard couverts: 13 6 programma’s

van: 899

voor: €699

van: 699

voor: €599 44


Aanbiedingen Aanbiedingen

Panasonic TX40GXN888 Schermresolutie: 4K Ultra HD 40 inch Dynamic Surround Sound Plus en Dolby Atmos Smart TV

van: 699

voor: €599

Philips 43PUS7354 LED TV Schermresolutie: 4K Ultra HD Smart: Android TV 43 inch Ambilight

van: 749

voor: €649

Sony KD43XG7096 LED TV Schermresolutie: 4K Ultra Hd 43 inch LED Smart TV HDR10 & HLG Triluminos Display

van: 699

voor: €499

LG OLED55C9 55 inch OLED TV Schermresolutie: 4K Ultra HD Intens zwart, levendige kleuren

van: 1949

voor: €1599

45 45


Aanbiedingen

Sony KD55AG9 OLED TV Door Acoustic Surface Audio+™- technologie spat het geluid rechtstreem van je scherm. 55 inch, OLED TV Smart: Android TV Trilimunos Display

van: 2999

voor: €2199 (na 300,- cashback)

Sonos Move Zowel WiFi als Bluetoothspeaker Accuduur: 10 uur Overal goed geluid door Sonos Automatic Trueplay Google Assist

van: 399

voor: €379

Samsung QE55Q950 55inch 8k QLED TV Direct Full Array 16x Airplay 2 Ambient mode

van: 3999

voor: €2499

(na 100,- cashback)

Heos HomeCinema HS2 Soundbar Stream muziek door het hele huis Spotify en TuneIn radio Draadloze verbinding met subwoofer

van: 599

voor: €469 46


Aanbiedingen Aanbiedingen

Fritel TY 1896 Bakplaat 90 cm brede bakplaat Ideaal voor de feestdagen

van: 69,99

voor: €59

Pelgrim IK4064R Inductiekookplaat 1 of 2 fase kookplaat Boostfunctie per zone 4 timers met uitschakelfunctie 5 jaar garantie na registratie

van: 799

voor: €579

Jura E6 Platina Volautomaat AromaG3-molen en Pulse Extraction Process (P.E.P.®) voor ultieme koffiekwaliteit Met een 2,8TFT-kleurendisplay en een aan de voorzijde bij te vullen waterreservoir

Nu

voor: €949

Pelgrim MAC524RVS/MAT Combimagnetron 51 liter inhoud Stoom schoon programma 5 jaar garantie na registratie 10 ovenfuncties Inverter technologie

van: 999

voor: €749

47 47


A

Heos/Denon

48


Streaming audio Met de merken Sonos en Heos by Denon, heeft Electro World Talsma twee van de meest vooraanstaande en gangbare merken in huis voor Streaming Audio. “Overal in huis kunnen genieten van je favoriete muziek, geen storende kabelbrij en de mogelijkheid het systeem uit te breiden naar alle kamers in een woning zijn de belangrijkste voordelen van Streaming Audio”, aldus onze audio-specialist Douwe van der Laan. Douwe kwam al op de Nauwstraat als stagiaire voor zijn Detailhandel-opleiding bij de Friese Poort in ons bedrijf terecht. Na zijn opleiding werkte Douwe lange tijd bij Titus Vogt, eerst in de Hema en later in de telefoonwinkel aan de Waagstraat. Toen de verhuizing van de Nauwstraat naar de Zuiderschans aanstaande was kwam Douwe op 1 juli 2006 bij ons in vaste dienst. Douwe is een perfectionist op audiogebied en verdwijnt dan ook regelmatig met klanten achter het rode gordijn in onze “Heos luisterruimte” of in de daarnaast gelegen “Sonos-huiskamer”. Ook voor conventionele geluidapparatuur met hoogwaardige luidsprekers ben je bij Douwe aan het juiste adres. Hij neemt tijd voor de klant, luistert naar zijn/haar wensen en dit resulteert praktisch altijd in een bevredigend resultaat.

49 49


Prijsvraag In dit magazine staan alle eigenaren en werknemers vermeld met hun datum van indiensttreding. Reken uit hoeveel jaren en maanden ervaring alle huidige medewerkers en werkende eigenaren samen hebben tot 1 november 2019. Rob Leegstra kwam bijvoorbeeld op 1 september 1982 in dienst en is nu nog steeds werkzaam bij ons. Hij heeft dus in totaal 2019-1982=37 jaar en 2 maanden ervaring. Doe deze rekensom bij alle medewerkers. De ervaring van grondlegger Piet Talsma telt bij deze optelsom niet mee. Vul de oplossing op de bon onderaan deze pagina in, samen met uw motivatie waarom u klant bent bij Electro world Talsma en maak kans op een fantastische 4K 55 Inch 100 Hertz LED televisie van Sony ter waarde van â‚Ź 1099,-. U kunt de bon in onze winkels inleveren of opsturen naar onze winkel in Dokkum. U mag de oplossing, de reden dat u klant bij ons bent en uw adresgegevens en telefoonnummer ook per mail sturen naar info@electroworldtalsma.nl, onder vermelding van “Prijsvraag 2019â€?.

Naam:................................................................................. Adres:................................................................................. Telefoonnummer:........................................................... Emailadres:...................................................................... Oplossing prijsvraag ____ jaar en ____ maanden Waarom bent u klant bij Electro World Talsma? ............................................................................................. ............................................................................................. ............................................................................................. ............................................................................................. ............................................................................................. .............................................................................................

50


51 51


52


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.