Page 1

Het Diaantje Exameneditie

Academiejaar 2013-2014 nr.3


ACTIVITEITEN DECEMBER 08: Glow In The Dark fac 09: Pokernight 11: Diana Quiz 15: Pre-winter fac 18: Pool & snooker 19: Eerstejaars kerstfeestje 21: KERSTVAKANTIE

JANUARI Examens Examenvoetbal

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

2


INHOUD ACTIVITEITEN Overzicht

p.02

EXAMENWIKI

p.04

Tips om te studeren Tips voor de examens

p.05 p.06

TIPS

EXAMENVOETBAL Wat? Waar? Wanneer?

p.07

HOROSCOOP Wat staat er in de sterren geschreven?

p.08

MOPPEN VOOR BIJ ‘T BLOKKEN Raadsels Moppen Spreuken

p.09 p.09 p.09

MEMES Memes over studeren

p.10

ONTSPANNING Sudoku

p.11

K U OO N E ANTJ A I D HET ij/diaantje LEES E OP: aler g N I ONL .be/foto diana . www SUGGESTIES?: MAIL NAAR DIAANTJE@DIANA.BE

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

3


EXAMENWIKI WAT? De examenwiki is een project van Diana dat is opgestart in 2008 en kadert zoals veel van onze projecten in het belang van onze medestudent.

HET CONCEPT Het concept is heel simpel: een platform aanbieden waar je de examenvragen van afgelopen jaren en tips over specifieke vakken kan terugvinden. Zo kan de student op voorhand al een beter beeld krijgen van wat er hem tijdens de examenperiode te wachten staat. Op deze manier kan het zelfs misschien iets makkelijker zijn om de leerstof te verwerken. Zoals de naam het al zegt, werkt dit net zoals Wikipedia.We gebruiken ook dezelfde software als

deze bekende website. Iedereen kan dus op de examenwiki informatie toevoegen en dit wordt ook sterk aangemoedigd. De kleine inspanningen van de studenten van de

het moeilijk om zich een concreet beeld te vormen van examens op hogeschoolniveau. De examenwiki kan je helpen om vroeg genoeg de hoofdzaak van de bijzaak

afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat we vandaag de dag al over een uitgebreide verzameling aan informatie beschikken. En dit zal de komende academiejaren alleen maar verbeterd kunnen worden.

te onderscheiden

WAAROM? Het probleem dat we met de examenwiki willen verhelpen is het verkeerd inschatten van de moeilijkheidsgraad van een examen. Voor de meeste studenten is dit nog altijd het grootste struikelblok. Vooral als eerstejaarsstudent is

WEDERKEREND SUCCES Vanaf de oprichting ervan is dit initiatief alvast een gigantisch succes. Van zodra er ook maar sprake is van een aankomende examenperiode gaan de bezoekersaantallen voor deze pagina’s sterk de hoogte in en is de examenwiki keer op keer de meest bezochte pagina van onze website. Het idee van zo’n examenwiki valt dus duidelijk in de smaak bij onze studenten!

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

4


TIPS TIPS OM TE STUDEREN

in je samenvatting.

TIP 1: VASTE STUDIERUIMTE

TIP 3: STUDEER SAMEN

Je studieomgeving is belangrijk om goed te kunnen studeren. Zoek een rustige omgeving op, met veel licht en zuurstof. 40% van de zuurstof die je inademt gaat namelijk direct naar je hersenen.

Het helpt wanneer je met enkelen samen zit om te studeren. Je haalt je motivatie door anderen te zien studeren, net zoals jij. Ook kan je vragen stellen, en beantwoorden (zo train je jezelf ook) aan elkaar.

TIP 5: HERHAAL, HERHAAL, HERHAAL Deze tip klikt wellicht overbodig, maar zonder herhaling leren we nou eenmaal niet. Spreid deze herhaling altijd over meerdere dagen uit en blijf herhalen totdat je niet meer hapert of twijfelt.

TIP 2: VAT SAMEN Door een samenvatting te schrijven ben je actief bezig met het verwerken van je studiemateriaal. Het schrijven van een samenvatting laat je nadenken over de belangrijkste zaken en geeft je een gestructureerd document om mee te werken. Verwerk de vragen

lekkere bonbon of muziek luisteren, dat is eigenlijk niet belangrijk. Van belang is dat je een positief gevoel overhoudt aan je studieinspanning. Een uurtje sporten is goed voor je geest EN lichaam! TIP: Diana’s Examenvoetbal (lees hierover meer op p.7)

TIP 4: BELOON JEZELF Als je klaar bent met leren beloon je jezelf. Of die beloning nu een uurtje gamen is, een

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

5


TIPS VOOR DE EXAMENS

TIP 1: SLAAP VOLDOENDE

Ook al wil je soms ‘s nachts verder studeren, dit kan je beter niet de nacht voor je examen doen. Tijdens je slaap verwerk je de leerstof, en dit heb je nodig om geen black-out tijdens het examen te krijgen!

TIP 2: BLACK-OUT?

TIP 4: LEES JE EXAMEN GRONDIG NA. Hoe saai het ook is of hoe snel je ook naar buiten wil, het is belangrijk. Herlees en controleer alle vragen en antwoorden. Check of alles ingevuld is en of je schrijffouten gemaakt hebt.

Leg je examen even aan de kant, haal diep adem en concentreer je even op iets banaals, zoals de balpen die voor je ligt. Zo wordt je geest opnieuw rustig en herinner je je de leerstof.

beurt Daarna pas de zeer moeilijke vragen. Vul altijd alles in.

TIP 7: MONDELINGE EXAMENS

1. Laat zien wat je weet.

TIP 3: NIET TE SNEL

TIP 5: VUL ZOVEEL MOGELIJK IN.

Vooraleer je je op de examenvragen stort, schrijf de zaken op die je meestal vergat maar nu nog fris in je geheugen zitten.

Hoe meer je opschrijft, hoe groter de kans dat er iets goeds tussen staat. Overdrijf niet, de leerkracht wil geen kopie van de cursus zien. Schrijf alleen dingen op die in verband staan met de vraag.

TIP 6: MULTIPLE CHOICE-EXAMENS Pak multiple choiceexamens met veel vragen in drie rondes aan. Vul eerst de gemakkelijke vragen in en sla de moeilijke vragen over. In de tweede ronde komen de moeilijke vragen aan de

Studenten zijn geneigd om een deel van hun kennis niet te noemen omdat dit “zo voor de hand ligt”. Een docent kan geen gedachten lezen en beoordeelt je naar wat je onder woorden brengt.

2. Hardop denken Bespreek een argumentatie volledig, sla geen stappen over.

3. Luister naar de vraag Herhaal eventueel de vraag in eigen woorden. Let op de reacties van de docent op je verhaal.

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

6


EXAMENVOETBAL WAT? Beste sportievelingen, De examens staan weer voor de deur en dat betekend dat er een periode van stress in aankomst is. Natuurlijk moet de boog niet altijd gespannen staan en moet je soms wat ontspanning voorzien tijdens de blok. Hier helpt diana jullie alvast een handje bij, dit doen wij door examenvoetbal tijdens de examens te organiseren. Hier kunnen jullie samen met wat vrienden een match zaalvoetbal komen spelen. Dit is de ideale gelegenheid om eens even alle druk van je af te laten en de boeken een uurtje aan de kant te leggen.

WAAR: Sporthal Rijschoolstraat 21 3000 Leuven

WANNEER: nog niet beschikbaar De datum zal bekend worden gemaakt via de Diana-facebookpagina

DUUR: 1 uur

PRIJS: Gratis!!

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

7


HOROSCOOP WAT STAAT ER IN DE STERREN GESCHREVEN?

WATERMAN 21 januari t/m 20 februari: Concentreer je op je studies! Al de rest zal falen.

VISSEN 21 februari t/m 20 maart: Die langvermiste cursussen zullen uiteindelijk wel ergens opduiken. Blijf zoeken op de meest voor de hand liggende plaatsen!

eerder gezien hebt. Dat kan kloppen.

KREEFT 21 juni t/m 20 juli: Laat die liefdesdrama’s maar even aan de kant liggen. Momenteel is jouw enige liefde je leerstof! Maar het botert nog niet zo goed in jullie relatie. Geef de leerstof wat aandacht. Je zal zien, het zal direct stukken beter gaan tussen jullie. En wie weet, bloeit er iets moois.

brengen door anderen. Mijd die mensen die vlak voor een examen alles beginnen op te zeggen en door elkaar te slagen. Jij kent wat je moet kennen. Ga er gewoon voor!

WEEGSCHAAL 21 september t/m 20 oktober: Wat minder tijd in sociale media steken, en wat meer tijd achter de boeken. Dat kan altijd helpen. Laat facebook nu maar even voor wat het is.

SCHORPIOEN

RAM

21 oktober t/m 20 november: Pas op voor mondelinge examens, je gaat jezelf daar flink voor schut zetten als je je niet harder inzet.

21 maart t/m 20 april: Wat je ook doet. Die leerstof blijft niet hangen. Heb je al eens een andere studiemethode geprobeerd? Misschien moet je je boeken eens openen?

BOOGSCHUTTER

STIER

LEEUW

21 april t/m 20 mei: Die ene leerkracht wilt je maar al te graag buizen. Bereid je goed voor en bewijs jezelf!

21 juli t/m 20 augustus: Op goed gevoel? Probeer maar. Maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

21 november t/m 20 december: Jij kan alle hulp gebruiken. Heb je de Diana Examenwiki al eens geraadpleegt? Het antwoord op al je vragen, kan je daar wel eens best vinden.

TWEELINGEN

MAAGD

STEENBOK

21 mei t/m 20 juni: Je hebt het gevoel dat je al die leerstof nog nooit

21 augustus t/m 20 september: Laat je niet in de war

21 december t/m 20 januari: Jij bent goed bezig! Ook al zeggen ze van niet.

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

8


MOPPEN VOOR BIJ ‘T BLOKKEN RAADSELS

Wat is het voordeel van een PC ten opzichte van een vrouw? Antwoord: Bij een PC kun je de geluidskaart verwijderen en geheugen toevoegen!

Wat is het verschil tussen een penalty en een biertje? Antwoord: Een biertje gaat er altijd wel in!

MOPPEN Een man in een café heeft een biertje besteld. Hij moet even naar het toilet maar wil niet dat iemand van zijn biertje drinkt, dus hij legt er een bierviltje op met de tekst: ik heb in dit biertje gespuugd. Na het plassen komt hij terug, en staat er op het kaartje bijgeschreven:”ik ook”

De telefoonrekening is extra hoog. Vader roept het ganse gezin bij elkaar. ‘Zo’n telefoonrekening, dat kan niet meer. Wat

steken jullie uit? Ik ben het niet, ik telefoneer bijna altijd vanop het werk.’ Moeder reageert: ‘Ja maar, ik gebruik ook altijd de telefoon op mijn werk. Ik ben het ook niet.’ Waarop de dochter zegt: ‘Ik zeker niet, ik doe mijn gesprekken met de telefoon op mijn stageplaats.’ Alle blikken wenden zich naar de kuisvrouw, waarop die reageert : ‘ Wat scheelt er nu plots? Iedereen belt hier toch van op zijn werk !’ Twee mannen zitten in een trein. Ze praten erover hoe ze slechte manieren kunnen afleren. De ene zegt: ‘Ik ben bakker. Als er bij mij een leerjongen komt werken, mag hij zoveel snoepen als hij wil. Je mag er zeker van zijn dat hij na een week niets meer lust.’ De ander zegt: ‘In mijn vak gaat dat niet.’ ‘Waarom niet?’ vraagt de bakker. ‘Ik ben bankier.’ Dokter: Meneer uw lever is helemaal naar de vaantjes, wat drinkt u? Waarop de man antwoordt: Maakt niet zoveel uit, wat hebt u in huis?

SPREUKEN Werken is ongezond, want 100% van de arbeidsongevallen vindt plaats tijdens het werk

Werken is leuk! Laat genoeg over voor je collega’s

Je moet niet steeds dezelfde fouten maken, er is keus genoeg

Als je geen idee hebt wat je aan het doen bent, noem dat dan onderzoeken

QUOTE VAN DE WEEK ‘Eens de laatste stukken stof mijn gespierde bovenlichaam verlaten, vallen de vrouwen hun laatste remmingen als bladeren in de herfst’ (Directe quote uit ‘Laurents poëzieboek: editie 2013’ )

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

9


MEMES

MEMES OVER STUDEREN

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

10


ONTSPANNING SUDOKU Difficulty: EASY

Difficulty: HARD

Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

11


Academiejaar 2013-2014 - Het Diaantje - nr.3

12

Diaantje Exameneditie December 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you