Page 1

ONBETAALBAAR onderzoekt

ONBETAALBAAR in opdracht van De Kringwinkel Antwerpen met de steun van stad Antwerpen ism Going East, Kunnig en Levanto


Wo(R)k PALACE de WoRkpalace is een tijdelijk hergebruiklaboratorium in een leegstaand gebouw van de stad Antwerpen, op de Merksemse Bredabaan. de droom van de kringwinkel Antwerpen is 100% hergebruik van de opgehaalde en binnen­ gebrachte goederen. Echter, het kantoormeubilair dat vandaag massaal wordt afgedankt beantwoordt niet meer aan de huidige, kleiner behuisde, compactere en meer flexibele manieren van werken. Eenvoudig herverkopen gaat dus moeilijk. zo’n uitdaging gaan de makers van ONBETAALBAAR graag aan. zij gingen bij de kringwinkel aan de slag met de afgedankte gerecupereerde grondstoffen. zij zochten tussen de binnengebrachte goederen, maar konden ook rechtstreeks inspiratie putten uit een groot lot kantoormeubelen uit de Electrabel­toren. Het resultaat? A WORkING OFFICE, gemaakt van weggegooid materiaal en overstock, in een nieuw soort open kantoor.  Going East zorgde voor de interieurvormgeving. Sociale werkplaatsen Levanto en kunnig zorgen voor productie van de prototypes in reeksen. Het vervolg? Samen willen we een zinvolle invulling geven aan sociale ruimtes zoals verzorgings­ tehuizen, ontmoetingsplekken, kantoren en andere. zo verlichten we samen de containers op een innovatieve en duurzame manier. En geven we lokaal zuurstof aan creatieve, sociale en reguliere economie.

CoLo FoN wie werkten mee: opdrachtgever de kringwinkel Antwerpen realisatie ONBETAALBAAR een onderzoeksproject, geboren uit liefde voor objecten. Het is zowel werkplaats als denktank, een plek waar meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, product designers, restaurateurs, grafici – werkers en den­ kers – elkaar vinden in een materialisme met emotie. algemene coördinatie makers ONBETAALBAAR Sophie de Somere makers Emile duyck, Leon duyck, Richard duyck, Aaron de keyzer, Flora Vervaet, Charlotte Goethals, Natasja Billiau, Sop­ hie de Somere, Wannes Verhees, Sophie doore en Ian Ghyselinck teksten Mieke Hooghe, Sophie de Somere & Fenna Bouve fotografie Richard duyck technische tekeningen: Maren Van Rosmalen tekeningen Lotta Mächs & Jeroen d’Haese vormgeving Nick Mattan scenografie & presentatie: Going East Contact en meer info Frank dingemans, projectleider Innovatie bij de kringwinkel Antwerpen. frank.dingemans@dekringwinkelantwerpen.be / 0485 16 43 07


PRoto tyPE

01

vergadertafel

deze tafel bood de nodige ruimte om een log computerscherm op te plaatsen. die vreemde vorm krijgt nu een nieuwe functie; een hoek die als werkblad dient of waarrond vergaderd kan worden. de structuur van de rechthoekige tafel, ooit het vertrekpunt voor dit ontwerp, lichten we er visueel terug uit door de basis aan te duiden met verf.

01

vergadertafel maker Natasja Billiau


PRoto tyPE

02

vrij ladeblok in de hoek dit ladeblok staat vrij, waardoor het aan of onder je bureau geschoven kan worden als los element. Ideaal om verschillende toepassingen aan de bijhorende tafel te kunnen bieden; een uitbreiding van de werkruimte, opslag足 plaats of bijzettafeltje.

02

vrij ladeblok in de hoek maker Natasja Billiau


PRoto tyPE

03

lattoflex bureaustoel

deze stoel combineert de functionaliteit van een verstelbare bureaustoel op wielen met het verende karakter van een lattoflex bodem. Over het rugvlak kan een kussen geschoven worden om het achterover leunen zachter te maken.

03

lattoflex bureaustoel makers Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

04

potenassemblage bureaustoel Vele stoelen worden één in dit prototype. Het praktische karakter van een wijde, verstelbare bureaustoel met armleuning gaat de confrontatie aan met een simpele houten rugleuning met afneem­ baar kussentje, maar de echte blikvanger is hier het zitvlak. dit werd gemaakt door de poten van andere stoelen samen te brengen met lamello’s tot één geheel, dat dan door de schaafbank gehaald werd.

04

potenassemblage bureaustoel maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

05

symbiose bureaustoel type 1 bruine leuning de bovenkant van een houten stoel wordt geassembleerd met de onderkant van een bureaustoel. Op die manier wordt het beste gecombineerd van twee ontwerpen. de flexibiliteit en de functionaliteit van de bureaustoel met de eenvoud van een houten rugleuning.

05

symbiose bureaustoel type 1 maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

06

symbiosestoel

de bovenkant van een houten stoel werd gescheiden van zijn vertrouwde poten. Hierdoor lijkt hij in de lucht te zweven, enkel gedragen door de armen van een metalen kameraad.

06

symbiosestoel maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

07

CORBU REAU

Een te groot bureau voelt voor ons ouderwets en koud aan. dit oversized exemplaar kreeg nieuwe, aange足 namere proporties. de door de tijd bepotelde kantjes brachten we naar het heden met zwarte hoogglans verf. Aan de geamputeerde wand werd tapijt aangebracht als afwerking, een element dat terugkeert in de binnenkant van de lades. Het bureau steunt nu op drie po足 ten in plaats van vier.

07

CORBU REAU maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer, Flora Vervaet


PRoto tyPE

08

symbiose bureaustoel type 2 de bovenkant van een houten stoel wordt geassembleerd met de onderkant van een bureaustoel. Op die manier wordt het beste gecombineerd van twee ontwerpen. de flexibiliteit en de functionaliteit van de bureaustoel met de eenvoud van een houten exemplaar, dat je kan laten zoals het is of van een likje verf kan laten voorzien.

08

symbiose bureaustoel type 2 maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

09

staande kast

Het idee van een staand bureau is populariteit aan het winnen, maar de echte oplossing voor te veel en te lang zitten is de mogelijkheid tot afwisseling. deze kast heeft de ideale hoogte om staand te werken maar is ook voorzien van een handig uitklapbaar werkblad die je de optie geeft af en toe te gaan zitten.

09

staande kast maker Wannes Verhees


PRoto tyPE

10

potenassemblage depotstoel Voor dit prototype werden de poten van verschillende stoelen geamputeerd en met lamello’s samengebracht tot één geheel, dat dan door de schaafbank gehaald werd. Hierdoor worden ze bruikbaar als zit­ en rugleuning maar totaal nutteloos als drager. die functie wordt overgenomen door het geraamte van een metalen buisstoel aangeleverd door kringwinkel depot.

10

potenassemblage depotstoel maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

11

bureaulamp marmer 1

Een onconventioneel huwelijk tussen drie heel verschillende soorten materiaal: een lederen stuk valies als lampenkamp, metalen fietsonderdelen als structurele dragers en ruwe stukken marmer als hun contragewicht. Een afgewogen balans die toch heel stevig aanvoelt. de ne足 gatieve ruimte in het marmer wordt een plaats om pennen kwijt te kunnen.

11

bureaulamp marmer 1 maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

12

ge誰soleerde kast

Met gerecupereerde materialen tonen we aan hoe je zelf isolatie kan maken. We gebruiken dekens, tapijten, geperforeerde tussenwanden van kasten en stofresten als de lagen van een geluidsdichte wand. deze vormt de achterwand van een kast, en kan meteen ook dienen als prikbord. de voorkant krijgt een tekening die een venster wordt naar de wereld buiten het kantoor.

12

ge誰soleerde kast maker Natasja Billiau


PRoto tyPE

13

stille kast Open kantoorruimtes bevorderen communicatie en zorgen voor een goede sfeer, maar om productief te zijn heb je ook een ruimte nodig waar je je kan concentreren en rustig kan wor­ den. deze kast creëert een privé­plaats, om het individu te beschermen binnen de drukte van een open werkruimte. Je kan jezelf even af­ schermen van je omgeving door de kast te ver­ plaatsen en zelf in de geïsoleerde kant te gaan zitten of staan. de achterwand kan akoestisch bekleed worden of puur blijven.

13

stille kast maker Wannes Verhees


bestaa textiel mdf osb

bestaande kast textiel (tapijt, doek,...) mdf osb


PRoto tyPE

14

lattoflex depotstoel de latten van een beddenbodem worden op maat gezaagd en in serie bijeen足 gebracht om als rugleuning en zitvlak van een stoel te dienen. deze twee houten, afgeschuurde vlakken krijgen het geraamte van een metalen buisstoel als drager. Een eenvoudige en functionele versmelting.

14

lattoflex depostoel maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

15

symbioselamp

diaprojectoren en de bijhorende schermen waren ooit zeer populair maar zijn nu verdrongen door nieuwere alternatieven. door de statieven te gebruiken als respectievelijk het onderstel en de houdende structuur voor een lamp herintroduceren we ze in moderne kan足 toorruimtes. Een achtergebleven bureau足 lamp waarvan het verbindingselement zoek was geraakt vormt het bovenste deel van de lamp.

15

symbioselamp maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

16

poef (matten)

zelfs een moeilijk te openen kast kan terug een nut krijgen als je ze met een nieuw oog bekijkt. de opbergfunctie ervan blijft; je kan nog steeds map足 pen, bureau足materiaal, tijdschriften of wat je maar wil kwijt in de holle ruimte, maar de kast wordt gekanteld en bekleed met tapijt. de onderzijde naar boven, want dit meubel houdt zich aan geen enkele regel. Hierop komt een bonte verzameling kussens, en zo is de transformatie van verticaal naar horizontaal en van kast naar poef compleet.

16

poef (matten) maker Leon duyck, Natasja Billiau


PRoto tyPE

17

draaibare kast

Met een simpele verfstrook krijgt deze kast een nieuwe dimensie. draai de kant met het opklapbaar werkblad naar je toe en je krijgt een staand bureau of een vlak om presentaties aan te houden. draai de kast terug om en gebruik ze nog steeds als conventionele opberg足 ruimte.

17

draaibare kast maker Wannes Verhees en Natasja Billiau


PRoto tyPE

18

3d bureau

deze tafel bood vroeger de nodige ruimte om een log computerscherm op te plaatsen. de vreemde vorm die daardoor ontstond krijgt nu een nieuwe functie; een hoek die als werkblad dient of waarrond vergaderd kan worden. Bewust toege足 voegde verfstrepen zijn zowel een ode aan de op het eerste zicht disfunctionele vorm van het bureau, als een manier om het nieuwe gebruik ervan zichtbaar te maken.

18

3d bureau maker Natasja Billiau


PRoto tyPE

19

pivofiets

de kringwinkel heeft containers vol fiets足 onderdelen die voor de schroothoop bestemd lijken. Hier geven we een half fietsframe een onverwacht tweede be足 staan door het te gebruiken als de pivo足 terende basis van een wandlamp.

19

pivofiets maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

20

tapijtstoel (buiten)

Van tapijtresten werd een stoffen rugleuning en zitvlak gemaakt, om het zitcomfort te bieden dat je verwacht van een bureaustoel. Maar haal deze twee eraf en je kan je stoel gewoon meenemen naar buiten om je gedachten door de buitenlucht op te laten frissen.

20

tapijtstoel (buiten) maker Maren Van Rosmalen en Natasja Billiau


PRoto tyPE

21

skaistoel

de kussens die het zitvlak en de rug足 leuning van deze stoel vormen zijn niet enkel grafisch interessant, ze zijn ook bestand tegen de natuurelementen. deze stoel mag ontsnappen uit de vier muren van een kantoorruimte, je mag hem zelfs gerust een nachtje buiten vergeten.

21

skaistoel maker Flora Vervaet en Natasja Billiau


PRoto tyPE

22

take away ladeblok Ga op stap met je kantoorruimte! Met de simpele toevoeging van een kussen wordt dit een kast en zitje in ĂŠĂŠn. Neem met het ladeblok je papieren, je lunch of je boeken mee naar buiten of naar waar je maar wil. Rol je koffiepauze tegemoet of werk verder in een frisse omgeving.

22

take away ladeblok maker Flora Vervaet en Natasja Billiau


PRoto tyPE

23

stuurlicht

We maken dankbaar gebruik van de elegante vorm van een mannelijk fiets足 stuur als ready足made basis voor een lamp. de twee uitersten van het stuur worden verbonden met een koperen draadje, en het peertje van de lamp rust als een pijl op het lint van deze boog.

23

stuurlicht maker Leon duyck


PRoto tyPE

24

pedaallicht 1

In dit fietspedaal zagen wij de perfecte drager voor een lamp. Het peertje wordt stevig vastgegespt in de leren riempjes.

24

pedaallicht maker Leon duyck


PRoto tyPE

25

skilamp

de functioneel gebogen vorm van een langlauf lat wordt een strak en esthetisch element. Langs de rug van de lat werd met goudkleurige metalen klemmetjes een elektrisch snoer gespannen. de lamp hangt vanaf de punt van de lat naar beneden. Charmant nonchalant, zonder verdere opsmuk. Aan de achterzijde van de lat is een dimmer geplaatst. Het geheel oogt eenvoudig en subtiel. deze lamp zal u verlichten in donkere dagen.

25

skilamp maker Ian Ghyselinck


PRoto tyPE

26

kussens

In de restjes stof, dekens, en kleren die de kringwinkel aanlevert ziet Flora eindeloze combinaties en mogelijk­ heden. door ze samen te naaien en te vullen creÍert ze een leger kleurrijke soldaten, die een plaats vinden in elke ruimte en uw extra comfort verzekeren.

26

kussens maker Flora Vervaet en Natasja Billiau


PRoto tyPE

27

witte buisstoel

de typische buisstoel krijgt een heel nieuw karakter door de rugleuning in te korten, waardoor die geheel in de lijn van haar poten komt liggen, alsof ze haar schouders ophaalt om je beter op te kunnen vangen. de stoffering kan er volledig afgenomen worden, waardoor je ze zelf kan wassen en de stoel een langer leven krijgt.

27

witte buisstoel maker Flora Vervaet


PRoto tyPE

28

zwarte buisstoel

de typische buisstoel krijgt een heel nieuw karakter door de rugleuning in te korten, waardoor die geheel in de lijn van haar poten komt liggen, alsof ze haar schouders ophaalt om je beter op te kunnen vangen. de oude kussens werden bekleed met restjes stof van andere stoelen uit een professioneel herstoffeer atelier.

28

zwarte buisstoel maker professioneel stoffeer atelier Cover and Couch


PRoto tyPE

29

brede lattoflexstoel

Het procĂŠdĂŠ van een beddenbodem opgebouwd uit elkaar verbonden latjes wordt hier opnieuw toegepast op twee brede metalen onderstellen. Hierdoor ogen de stoelen als een perfecte tweeling in de lounge van je kantoor.

29

brede lattoflexstoel maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

30

dialamp

diaprojectoren en de bijhorende schermen waren ooit zeer populair maar zijn nu door nieuwere alternatieven ver足 drongen. door de statieven te gebruiken als onderstel voor een staande lamp her足 introduceren we ze in moderne kantoor足 ruimtes. Ook het diascherm krijgt terug een plaats als driehoekige lampenkap.

30

dialamp maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

31

kaststeunlamp

Twee kaststeunen haaks op elkaar, verbonden door een holle metalen staaf. Samen een abstract duo balancerend op het tafelblad.

31

kaststeunlamp maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


PRoto tyPE

32

veerlicht trio 足 uno deze lamp ontstond organisch uit de vorm van een veer uit de zitting van een zetel. drie veren in elkaar gedraaid vor足 men een staand element, twee veren zijn een simpele hanglamp.

32

veerlicht trio 足 uno maker Richard duyck


PRoto tyPE

33

singellamp

Singels zijn de brede riemen die het onderste deel van je zetel ondersteunen. Hier vormen ze de nieuwe stof voor oude lampionnen. Wanneer je de lamp aanschakelt gluurt het lichtje door de gleufjes van de riemen heen.

33

singellamp maker Flora Vervaet en Charlotte Goethals


PRoto tyPE

34

1/2 ski lamp

de lange skilamp krijgt een klein broertje. de lamp, ditmaal half zo groot, wordt dwars aan de wand bevestigd. Hierdoor vormt de lat nu een horizontale schans waarlangs het peertje naar be足 neden hangt om al wat eronder is te ver足 lichten.

34

1/2 ski lamp maker Emile duyck, Leon duyck, Aaron de keyzer


Profile for nick mattan

working office  

Een kantoor, uniek en op maat gemaakt met meubels gemaakt van afgedankte materialen, zo van de afvalberg gered en herontworpen door makers e...

working office  

Een kantoor, uniek en op maat gemaakt met meubels gemaakt van afgedankte materialen, zo van de afvalberg gered en herontworpen door makers e...

Advertisement