Musik & Talang 2016 Programbok

Page 1

PROGRAM 2016


INNEHÅLL

Hälsningsord..................................................... 3 Paneler: överblick............................................4 Paneler................................................................. 6 Talare A–Ö....................................................... 10 Konserter: överblick..................................... 18 Artister A–Ö....................................................20 Samarbetsparter............................................26 Anteckningar............................................17, 25 Karta över Vasa..............................................27

musiktalang

musiktalang

musikochtalang

musiktalang

www.musiktalang.fi

musiktalang16


3

HÄLSNINGSORD

VÄLKOMNA TILL MUSIK & TALANG 2016! Musik & Talang ordnas för sjätte året i rad och vi är stolta att välkomna er till Vasa dessa höstdagar för att återigen inspireras, vägledas och nätverka i musikens tecken. Om detta är din första gång på kongressen, välkommen till forumet där du har chans att träffa lika kreativa människor som du, att diskutera musikbranschens framtid samt njuta av fantastisk livemusik. Om du besökt kongressen förr – roligt att se dig igen! I år har vi äran att bjuda på ett digert program där du kommer att få ta del av expertråd av många etablerade branschproffs. Ett av årets teman är entreprenörskap. Du får bland annat ökad kunskap om hur du tjänar pengar på sin musik, grundar din egen firma och inspirerande framgångshistorier av våra talare och artister. Vi och hela arbetsgruppen bakom Musik & Talang hoppas att ni alla deltagare och artister, oberoende av erfarenhet eller framtidsplaner, kommer att insupa en rejäl dos skaparglädje, att nya gnistor till projekt och samarbeten skall tändas, att början till ny musik ska få sin start samt att du har många nya kontakter i din kontaktlista då du lämnar kongressen. DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f., som är en riksomfattande musikorganisation, har under åren haft förtroendet att förvalta och utveckla Musik & Talang som är en storsatsning primärt för det finlandssvenska musiklivet. I arbetsgruppen bakom årets evenemang sitter också representanter från musikutbildningssektorn, mediebranschen, föreningslivet, reklambranschen och Svenska kulturfonden samt artister och musikproducenter. Martin Enroth verksamhetsledare DUNK r.f.

Amie Borgar ordförande ledningsgruppen för Musik & Talang

MUSIK & TALANGS LEDNINGSGRUPP: Amie Borgar (ordförande), Lani Nordlund, Mia Ahlroos (föräldraledig), Håkan Omars, Ronja Gullichsen, Mikko Tamminen, Andy J. Prinkkilä, Johan Nybäck, Johan Lindroos, Niklas Finne och Martin Enroth. PROJEKTLEDARE: Jannike Sandström, +358 50 918 2907, jannike@dunk.fi PROJEKTASSISTENT: Matilda Ångerman, matilda@dunk.fi LAYOUT: Morgan Digital, TRYCK: Arkmedia Musik & Talang arrangeras av DUNK r.f.


4

M U S I K & TA L A N G 201 6

FREDAG 16.9 SAL 1 13

SAL 2

13:00 VÄLKOMMEN Musik & Talang 2016 öppnas! 13:15 SPOT ON: Janson Brothers (SWE) Moderator: Jan “Jacke” Jacobson

14

14:30 VAR ÄR PUBLIKEN? Sofia Sundholm, Feniks Willamo och Tom Nylund. Moderator: Jessica Mattila

14:30 WASA TEATER: MOR KURAGE OCH HENNES BARN Peter Hägerstrand intervjuas av Håkan Omars

15

15:30 HEMMASTUDION Mia Kemppainen, Henkka Niemistö och Henrik Möller. Moderator: Ben Bergman

15:30 BRANDING Mathias Nygård, VENIOR och Emma Kemppainen. Moderator: Vicky O’Neon

16

16:30 VI SKRIVER EN LÅT PÅ 90 MINUTER Emma Kemppainen, VENIOR och Janne Hyöty.

DOO-BOP CLUB WORKSHOPS Fredag 9:00-12:00, The Doo-Bop Club. John “JR” Robinson (USA) Kom och ta del av denna unika workshop med trummisen och legenden John ”JR” Robinson! JR har turnerat med flera världskända artister och är för tillfället den mest inspelade trummisen i världen. Han medverkar bland annat på låtarna ”We are the world”, ”I’m so excited”, ”The way you make me feel” och ”Smooth Criminal” och har både ett och annat tips att komma med. Lördag 12:00-14:00, The Doo-Bop Club. Janson Brothers (SWE) Nu har ni chansen att delta i en workshop i arrangering med de internationellt kända bröderna Janson! Ulf Janson och Henrik Janson har under åren arrangerat stråkar för artister och grupper som Celine Dion, Britney Spears, Il Divo, Pink, Backstreet Boys - ja, listan kan göras lång. Anmäl dig till Jannike Sandström, jannike@dunk.fi.


5

PANELER – ÖVERBLICK

LÖRDAG 17.9 SAL 1 10

11

SAL 2 10:00 ATT STARTA EGET Per Vilén

11:30 TEOSTO MED LEIF Leif Sällström

12

12:00 FEEDBACKSESSION PÅ LÅTAR Mia Hafrén, Janne Hyöty och Johan Lindroos.

13

13:00 LUNCH

13:00 LUNCH

14

14:00 STJÄRNORNAS STÖTTE(S)PELARE Roland “Rolli” Forsman, Christopher Öhman och Jennie Storbacka. Moderator: Vicky O’Neon

14:00 MANAGEMENT Jussi Hautala och Carla Ahonius. Moderator: Johanna Stenback

15

15:00 MUSIK UTOMLANDS OCH I FINLAND Jennie Storbacka, VENIOR och Mika “Mikki” Somppi. Moderator: Nicke Aldén

15: 00 DON’T DO IT YOURSELF Ulf Janson (SWE), Henrik Janson (SWE) och Ralf Nyqvist. Moderator: Kalle Teir

16

16.00: SPOT ON: John “JR” Robinson (USA) Moderator: Jan “Jacke” Jacobson

ONE ON ONE

RITZ

Vill du träffa Leif Sällström för egen konsultation (one-on-one) kan du anmäla ditt intresse vid infodisken eller maila projektledare Jannike Sandström på jannike@dunk.fi.

18.30 LISA MISKOVSKY (SWE) Lisa Miskovsky spelar och intervjuas av Johanna Stenback 20.00 MINGEL


6

M U S I K & TA L A N G 201 6

Fre 16.9 Kl 13:00 Sal 1

VÄLKOMMEN – Musik & Talang 2016 öppnas!

Fre 16.9 Kl 13:15 Sal 1

SPOT ON - Janson Brothers (SWE)

Fre 16.9 Kl 14:30 Sal 1

VAR ÄR PUBLIKEN?

Fre 16.9 Kl 14:30 Sal 2

WASA TEATER: MOR KURAGE OCH HENNES BARN

Fre 16.9 Kl 15:30 Sal 1

HEMMASTUDION

Svenska kulturfondens direktör Leif Jakobsson hälsar er välkomna med en videohälsning och öppnar Musik & Talang 2016! Amie Borgar, ordförande för Musik & Talangs ledningsgrupp, berättar kort om årets kongress och basduon Bottoms Up bjuder på ett unikt framträdande! Som konferencier för Musik & Talang fungerar Christoffer Strandberg.

Ulf Janson och Henrik Janson är skaparna bakom stråkarrangemanget i Toxic med Britney Spears. De har även skrivit arrangemang för bland andra Pink, Britney Spears, Backstreet Boys, Il Divo, Westlife och Celine Dion. Hur går det till när man jobbar med stora artister som Celine Dion? Har det alltid fungerat bra att jobba tillsammans som bröder? Ta del av denna unika intervju där Ulf Janson och Henrik Janson delar med sig av sina erfarenheter i branschen och berättar om hur de har tagit sig dit de är i dag! Moderator: Jan “Jacke” Jacobson

Tack vare tekniken i dag kan man bland annat streama det mesta live. Har intresset för livemusik minskat i takt med teknikens utveckling eller finns det andra orsaker till att en del konsertarrangörer upplever att publiken är svårfångad? Hur ska man få publiken att vilja komma på konserter och evenemang? I denna panel funderar Sofia Sundholm och Feniks Willamo och Tom Nylund på dessa aktuella frågor. Moderator: Jessica Mattila

Peter Hägerstrand intervjuas av Håkan Omars om jobbet som kompositör samt processen kring musiken till Wasa Teaters uppsättning av Mor Kurage och hennes barn. Musik & Talangs deltagare har möjlighet att delta i en öppen repetition av Mor Kurage och hennes barn, lördagen den 17.9 klockan 13:00-13:30. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller! Anmälningar till biljettkassan per telefon: 06 320 9330.

I dag klarar man sig bra med en dator och lite tillbehör för att spela in och producera musik. Vad är då bra att tänka på när man planerar eller jobbar i sin hemmastudio? Vad är möjligheterna och vad är de typiska fallgroparna? Allt detta och lite till diskuterar våra panelister Mia Kemppainen, Henkka Niemistö och Henrik Möller. Moderator: Ben Bergman


PANELER - FREDAG

Fre 16.9 Kl 15:30 Sal 2

BRANDING

Fre 16.9 Kl 16:30 Sal 1

VI SKRIVER EN LÅT PÅ 90 MINUTER

Hur viktigt är det att tänka på hur man profilerar sig som artist i sociala medier? Är det viktigt att man har en tydlig nisch eller stil? Är profileringen lika viktig som själva musiken för att man ska nå ut till en stor publik? I denna panel diskuterar VENIOR, Emma Kemppainen och Mathias Nygård brandingens betydelse för artister och band. Moderator: Vicky O’Neon

Under denna panel skriver våra panelister en låt på 90 minuter live! Vi följer med deras arbete, diskussion och utformningen av låten. Ska de hinna skriva en hit på den korta tiden? Kom och följ med och se hur det går! I denna panel deltar låtskrivarna Janne Hyöty, VENIOR och Emma Kemppainen.

SAL 1 & SAL 2:

Restaurang Central Hovrättsesplanaden 21

Se större karta på sidan 27

7


8

M U S I K & TA L A N G 201 6

Lör 17.9

ATT STARTA EGET

Kl 10:00

Hur går man till väga när man ska “starta eget”? Vad är bra att tänka på som företagare och frilansare? Hur ska man göra med bokföring, kontrakt, löner och vad är egentligen dagtraktamenten? Denna panel leds av företagaren Per Vilén som är en erfaren föreläsare inom ämnet. Ta tillfället i akt, kom med och lyssna och ställ frågor!

Sal 2

Lör 17.9

TEOSTO MED LEIF

Kl 11:30

Denna panel leds av Leif Sällström som har stenkoll när det kommer till Teosto och royalties för låtskrivare. Hur ska man gå till väga för att säkra sina rättigheter som låtskrivare? När löns det att registrera sina låtar på teosto? Leif ger konkreta svar på frågor som kan kännas invecklade och svåra. Efter panelen finns det även tid för diskussion och frågor! Vill du träffa Leif för egen konsultation (one-on-one) kan du anmäla ditt intresse vid infodisken eller boka en tid via projektledare Jannike Sandström.

Sal 1

Lör 17.9

FEEDBACKSESSION PÅ LÅTAR

Kl 12:00 Sal 2

I denna panel ger Mia Hafrén, Janne Hyöty och Johan Lindroos feedback på de låtar som låtskrivare har skickat in på förhand. Kom med och lyssna på de nyskrivna låtarna och ta del av de tips och råd som ges!

Lör 17.9

STJÄRNORNAS STÖTTE(S)PELARE

Kl 14:00

Bakom många artister finns en stor grupp viktiga personer som bidrar till produktionen och det är dem vi tar fasta på i denna panel. Hur kan man gå till väga för att få möjlighet att arbeta i större produktioner, till exempel som musiker eller körsångare? Och hur är det att jobba för andra artister? I denna panel deltar Jennie Storbacka, Christopher Öhman och Roland “Rolli” Forsman. Moderator: Vicky O’Neon

Sal 1

Lör 17.9

MANAGEMENT

Kl 14:00

Vad gör en manager egentligen? Vilka vägar kan man gå för att bli manager och vad krävs av en manager? Dessa frågor och antagligen många fler, får du svar på i denna panel med Carla Ahonius som är manager för Cheek och Jenni Vartiainen med flera och Jussi Hautala som är manager för bland andra artisten Kasmir. Moderator: Johanna Stenback

Sal 2

Lör 17.9

MUSIK UTOMLANDS OCH I FINLAND

Kl 15:00

Hur ser musikmarknaden ut i Finland i dag? Vilka är de största skillnaderna med att jobba i Finland eller utomlands? Och hur tar man sig ut på den internationella musikmarknaden? I denna panel deltar Jennie Storbacka, Mika “Mikki” Somppi och VENIOR. Moderator: Nicke Aldén

Sal 1


PANELER - LÖRDAG

Lör 17.9 Kl 15:00 Sal 2

DON’T DO IT YOURSELF

Lör 17.9 Kl 16:00 Sal 1

SPOT ON - John “JR” Robinson (USA)

När det kommer till att göra ett riktigt bra arrangemang kan det ofta löna sig att anlita kompetenta personer för att nå ett så högklassigt resultat som möjligt. Är ett proffsigt arrangemang en förutsättning för en hit? I denna panel diskuterar Ulf Janson (SWE) , Henrik Janson (SWE) och Ralf Nyqvist filosofin bakom ett riktigt bra arrangemang. Moderator: Kalle Teir

Han kallar sig världens mest inspelade trummis, amerikanen John “JR” Robinson, som är en av årets huvudtalare och artister på Musik & Talang! Några av de inspelningar han har medverkat på är bland annat ”We are the world”, ”I’m so excited” av The Pointed Sisters, ”The way you make me feel” och ”Smooth Criminal” av Michael Jackson, för att nämna några av de stora hitlåtarna. Hur kommer man in på banan som leder till de stora gigsen? Hur ser musikvärlden ut i dag jämfört med tidigare? Under denna exklusiva intervju får vi höra om Johns musikaliska resa, erfarenheter och goda råd. Moderator: Jan “Jacke” Jacobson

9


10

M U S I K & TA L A N G 201 6

Carla Ahonius

Christopher Öhman

Janne Hyöty

Ulf och Henrik Janson (SWE)

Jennie Storbacka

John JR Robinson (USA)

VENIOR

Vicky O’Neon

TALARE MUSIK & TALANG ERBJUDER ETT BRETT OCH INTRESSANT KONGRESSPROGRAM För sjätte året i rad träffas musikbranschen i centrum av Vasa för att ta del av den två dagar långa musikkongressen med ett mångsidigt och intressant program. Professionella samt hobbyutövare möts för att delta i aktuella föreläsningar och masterclasses med nordiska och internationella musikproffs, träffa branschfolk och ta del av ny musik.


11

TA L A R E A – Ö

Amie Borgar är ordförande för Musik & Talang 2016

Amie Borgar är producent för populärkultur på Yle X3M och basar för morgonshowen, eftermiddagsprogrammet samt musikprogrammen på kanalen. Hon har tidigare jobbat flera år inom evenemangsbranschen med produktioner som Popkalaset och PlayMe på Svenska Teatern och som egenföretagare med konserter och shower med både nationella, nordiska och internationella artister. Amie har också tidigare varit aktiv musiker och sångerska och skrivit eget material.

Ben Bergman är moderator i panelen ”Hemmastudion”

I över tio års tid har Ben Bergman jobbat med studio- och liveproduktion. Som ägare av Unit 65 arbetade han mycket med sounddesign för tv- och radioproduktioner. Han har också varit linjeledare för musikproduktionslinjen vid Axxell Lappfjärds folkhögskola. Under senare år har Ben fokuserat mest på liveproduktion och under hösten är han kapellmästare för olika artister som Krista Siegfrids, Simon Zion, Cajsa Siik och Fredrik Furu med flera.

Carla Ahonius deltar i panelen ”Management”

Carla Ahonuis är manager på Fullsteam Management och är manager till Cheek, Chisu och Jenni Vartiainen. Hon startade sin karriär som musikjournalist på ungdomsmagasinet Mix. År 2007 fungerade hon som PR-chef för Idols Finland, efter det arbetade hon med kommunikation och artistpromotion via eget företag innan hon blev marknadsföringschef för Warner Music Finland år 2010. På Warner jobbade Carla med bland annat Cheek, Chisu, Jenni Vartiainen, Erin och Kaija Koo med marknadsföring men också med styling och det visuella uttrycket. År 2014 följde Carla sin barndomsdröm om att bli manager och började jobba på Fullsteam Management. Samma år fick hon priset

för ”årets manager” på Music & Media Industry Awards-galan.

Christoffer Strandberg fungerar som konferencier

Christoffer Strandberg är utbildad skådespelare från Konstuniversitet i Helsingfors och har bl.a. skrivit och spelat i Teater Viirus produktioner Skamlöst samt Valet och Kvalet. Christoffer är främst känd som komiker och sina träffsäkra imitationer av politiker och andra framstående personer. Han har även dubbat ett stort antal animerade tv-serier och filmer samt medverkade även i biosuccén Muminfamiljen på Rivieran. Just nu är han aktuell som programledare i Succémorgon på Radio X3M.

Christopher Öhman deltar i panelen “Stjärnornas stötte(s)pelare”

Christopher Öhman är violinist och hemma från Jakobstad. Från Österbotten har han tagit sig till Sverige där han studerat på bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Edsbergs Kammarmusikinstitut. Sedan 2010 är Christopher anställd som viola i Stockholms Kungliga Filharmoniker. Christopher är också egenföretagare sedan 2006 och gör frilansuppdrag som musiker, arrangör och kompositör i olika orkestrar, barockensembler och studio-orkestrar. Christopher är en flitigt anlitad violinist och har spelat med artister som Lionel Ritchie, Bonnie Tyler och Mando Diao. Han har även medverkat på ett flertal inspelningar för bland andra Ane Brun, Patti Smith, Laleh, Avici och Enrique Iglesias.

Emma Kemppainen deltar i paneler

Emma Kemppainen har sina rötter i Finland och rör sig numera mellan Berlin och Helsingfors där hon är bosatt. Tillsammans med sin syster Mia Kemppainen utgör de electropopgruppen LCMDF. Med LCMDF har de tagit sig ut på den internationella marknaden och har


12

M U S I K & TA L A N G 201 6

spelat på klubbar och festivaler runt om i Europa, Amerika och Asien. Nyligen släppte LCMDF den nya singeln ”Rookie” och för tillfället jobbar de på ett album.

Feniks Willamo deltar i panlen ”Var är publiken?”

Feniks Willamo jobbar på Fullsteam Agency som promotor och agent och anställdes redan som 20-åring. Han arbetar med utländska band som kommer till Finland, samt ordnar olika sorters evenemang. I Feniks roster finns ett tjugotal band och artister, till exempel Elias Gold, Gracias, LCMDF, The Wrecking Queens och Noah Kin. Feniks spelar också själv i band, är gitarrist, skriver om musik och är en duktig DJ.

Håkan Omars intervjuar Peter Hägerstrand om jobbet som kompositör

Håkan Omars är pedagog och skådespelare. Han arbetar som regionombudsman för Österbotten inom Svenska kulturfonden. Han har medverkat i många teateruppsättningar på Wasa teater samt regisserade föreställningen Pleppo LIVE år 2011. Omars studerar elgitarrspel vid Yrkeshögskolan Novia vid sidan om sitt arbete som ombudsman.

Henkka Niemistö deltar i panelen ”Hemmastudion”

Henkka Niemistö jobbar med mastring på Chartmakers i Helsingfors som han startade tillsammans med Svante Forsbäck år 2004. Henkka har mastrat låtar åt många finländska och utländska band och artister. Tidigare har han drivit egen studio specialiserad på elektronisk musik och gjort remixar för bland annat Britney Spears. Henkka har även gjort ljuddesign och programmering för musikalerna Hype och Playme.

Henrik Möller deltar i panelen “Hemmastudion”

Henrik Möller har sina rötter i Danmark, flytta-

de till Finland i slutet av 80-talet och startade Akukon Oy tillsammans med Tapio Lahti år 1994. Han är specialiserad på rums- och byggnadsakustik och har varit huvudplanerare för största delen av Akukons scenverksamhetsprojekt. Henrik har bland annat varit huvudplanerare för Campus Allegro i Jakobstad, Stavanger Konserthus i Norge, renoveringen av Tchaikovsky konservatoriets stora konsertsal i Moskva, operahuset i Wuxi i Kina samt konsertsalen i Neubrandenburg i Tyskland. Henrik undervisar också regelbundet, bland annat på Aalto-universitetet och Konstuniversitetet.

Jan ”Jacke” Jacobson deltar som moderator

Som radiopratare har Jan ”Jacke” Jacobson hörts på både X3M och Vega och på P4 i Sverige, men är numera knuten till Ålands Radio. Jacke är aktiv musiker som fortfarande kan förvånas över att ha fått skriva så många autografer på 80-talet med Viktor Hurmio & Fetknopparna. De senaste åren har han mest studerat Paul McCartneys basgångar i tributbandet Silver Beatles. Han påpekar ibland att han är född i Karis, men bara då det känns som en merit, annars är han uppvuxen i Vasa.

Janne Hyöty deltar i paneler

Janne Hyöty är låtskrivare, producent och musiker och ett välkänt namn inom branschen. Janne har nått stora framgångar i Japan och har skrivit sex stycken listettor för den japanska pojkbandsmarknaden. Allt som allt har de låtar som han har skrivit varit med i över trettio framgångsrika släpp i Japan. Några av släppen har även tagit sig till toppen på världslistorna. År 2015 fick Janne Finska Musikförläggareföreningens pris ”Årets export” för sina internationella framgångar. Janne har även skrivit låtar till band och artister i Sydkorea och Europa och har skrivit flera schlagerbidrag för Finland. Han är också gitarrist och har spelat med olika artister, band


13

TA L A R E A – Ö

och på teatrar. Janne är en av grundarna och ägarna av Sugar House Publishing.

så som sånglärare, studiomusiker och bakgrundssångare.

Ulf Janson och Henrik Janson

Jessica Mattila

deltar i paneler och håller en workshop

är moderator i panelen ”Var är publiken?”!

Skaparna bakom stråkarrangemanget i Toxic med Britney Spears, bröderna Ulf Janson och Henrik Janson, har sina rötter i Karlstad i Sverige. Båda bröderna startade sin karriär som sessionsgitarrister och är internationellt kända stråk- och orkesterarrangörer, låtskrivare, musiker och producenter. Sedan sent 80-tal har de skrivit arrangemang för bland andra Pink, Britney Spears, Backstreet Boys, Il Divo, Westlife och Celine Dion. Bröderna har jobbat med produktionsteam som Cherion, A-side, Quiz & Larossi och Martaone. Ulf och Henrik har även skrivit arrangemang åt orkestrar och under åren och samarbetat med bland annat Kungliga Filharmoniska Orkestern i London, Filharmoniska Orkestern i Prag och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Henrik har som gitarrist turnerat med band som Roxette, Michael Ruff Band samt Nils Landgren Funk Unit och Ulf har spelat med bland andra Pugh Rogefeldt och medverkat på inspelningar för Lena Philipsson, Tommy Nilsson och Sanna Nielsen med flera.

Jessica Mattila är uppväxt i Kristinestad och bor i Vasa. Jessica har studerat till politices magister på Åbo Akademi och jobbar sedan tre år tillbaka som verksamhetsledare för Skafferiet r.f. som bedriver kulturhuset Ritz. Hon arbetar bland annat med artistbokningar, evenemangsproduktion och marknadsföring. Jessica älskar musik och att gå på konserter.

Jennie Storbacka deltar i paneler

Jennie Storbacka är hemma från Österbotten och har sedan början av 2000-talet haft musiken som yrke. Hon har bland annat jobbat som musikalartist i flera produktioner på de största teatrarna i Finland. Jennie har deltagit i de finska eurovisionsuttagningarna under eget namn två gånger och år 2015 kom hon på tredje plats i The Voice of Finland. Jennies egen Dinner party show ”Crazy in Love” på Casino Helsinki, gick för fullsatta hus hösten 2015 . Våren 2016 gav Jennie ut sin första singel på finska; Tuntuu Kuin som troligtvis kommer att uppföljas av en EP. Jennie jobbar ock-

Johan Lindroos ger feedback på låtar i panel

Johan Lindroos gjorde sin första artistintervju 1993 och på den vägen är det. Johan har jobbat med radio på heltid sedan 2001, som musikchef för Radio X3M sedan 2011 och sedan 2015 som musikchef för både Yle X3M och Yle Vega med ansvar för musiken som spelas i båda kanalernas flödesprogram. Johan har refererat Eurovisionen för Svenska Yle sedan 2011. Johan är storkonsument av musik och även en hobbytrummis.

Johanna Stenback är moderator i paneler

Johanna Stenback är producent i den kreativa branschen med en bakgrund som producent på YLE. Nu står hon med det ena benet i företaget Tom Stenback Ltd och det andra i produktionsbolaget Jokowski. Tom Stenback Ltd bygger high-end basgitarrer och audioutrustning. Företaget arbetar med flera av musikbranschens främsta basister och de starkaste marknadsområdena finns i England, Holland och USA. Produktionsbolaget Jokowski producerar upplevelser. Audiovisuella upplevelser, evenemang, konserter, konstupplevelser och mycket mer. Därtill jobbar Johanna som konsult och inspiratör. Största projekten just nu är utställningsturnén Come to Finland och Nordiska


14

M U S I K & TA L A N G 201 6

Rådets prisgala som arrangeras i Finland 2017. Johanna arbetar med ambition, nyskapande, inspiration och kreativa idéer som ledord både som innehållsproducent och som sparrande inspiratör.

John JR Robinson är en av årets huvudtalare och artister

Han kallar sig världens mest inspelade trummis, amerikanen John “JR” Robinson, som är en av årets huvudtalare och artister på Musik & Talang! John ”JR” Robinson har sina rötter i Creston, Iowa och har spelat trummor sedan 8-års ålder. Hans stora genombrott skedde 1978 då han upptäcktes av Rufus och Chaka Khan på en spelning med hans dåvarande band. Sedan dess har han spelat på otaliga inspelningar, på scen med kända namn och har även spelat in två egna soloalbum. Några av de inspelningar han medverkat i är bland andra de stora hittarna ”We are the world”, ”I’m so excited” av The Pointed Sisters, ”The way you make me feel” och ”Smooth Criminal” av Michael Jackson. På den senaste tiden har JR samarbetat med Kimbra, Arturo Sandoval, Michael Bolton, Daft Punk med flera och nyligen hade hans egen internetradioshow ”Vinyl Night” premiär.

Jussi Hautala deltar i panelen ”Management”

Jussi Hautala är verkställande direktör för Result Entertainment Management och manager. Under åren har han jobbat med ett flertal artister och är för tillfället manager för bland annat låtskrivaren och artisten Kasmir och det finska poprockbandet Kauniit & Uhkarohkeat. Jussi är också styrelsemedlem i Music Manager’s Forum Finland.

Kalle Teir är moderator i panelen ”Don’t do it yourself”

Kalle Teir har undervisat i musik och ljudteknik på Lappfjärds folkhögskola, numera

Axxell Lappfjärd, sedan 1988. Vid sidan om undervisningsarbetet driver han Närpes Ljud & Ljus Service Ab sedan 1986. Den musikaliska banan började med slagverkslektioner vid sju års ålder och samma år gjorde han också sitt första jobb som ljudtekniker. Musicerandet har omfattat t.ex. körsång, punk, folkmusik, jazz, blåsmusik, disco och visor. Oftast hittar man honom vid mixerbordet, men man ser honom också traktera bas, keyboards eller gitarr, ofta som ensembleledare. Kalle har skrivit arrangemang för körer, blåsorkestrar och blåssektioner för band.

Leif Jakobsson hälsar välkommen under öppningen

Leif Jakobsson är direktör för Svenska Kulturfonden och har tidigare arbetat som TV-producent och kulturadministratör.

Leif Sällström leder panelen “Teosto med Leif”

Leif Sällström är ett välkänt ansikte på Musik & Talang och även i år har vi fått äran att få presentera honom som en av våra talare. Leif Sällström från Teosto är upphovsrättsexpert och en självklar kontaktperson för många svenskspråkiga rättighetsinnehavare i Finland. Under Musik & Talang finns Leif Sällström på plats och guidar dej genom upphovsrättsdjungeln och ger direkta svar på frågor i ärenden som ibland kan verka rätt så komplicerade. Den som önskar, kan reservera tid för enskild konsultation med Leif. Anmäl ditt intresse vid infodisken eller maila jannike@dunk.fi.

Mathias Nygård deltar i panelen ”Branding”

Mathias Nygård är vokalist och låtskrivare för metalbandet Turisas. Bandet är grundat 1997 i Tavastehus och har sen dess släppt fyra album och turnérat världen runt. I början av september spelar bandet bland annat på metalfestivalen ”Meh Suff Festival” i Hüttikon i Schweiz.


15

TA L A R E A – Ö

Mia Hafrén

Nicke Aldén

ger feedback på låtar i panel

är moderator i panelen ”Musik utomlands och i Finland”

Artisten och skådespelaren Mia Hafrén är född i Lovisa och utbildad på Teaterhögskolan i Helsingfors. Mia är en av medlemmarna i a capellagruppen FORK som turnerat världen runt och bland annat spelar i Tyskland och Österrike i höst. Mia har sommarpratat i Radio Vega, skådespelat i tv-serier, jobbat på olika teatrar runt om i Finland och spelade nyligen huvudrollen som Donna Sundberg på Åbo Svenska Teaters uppsättning av musikalen ”Mamma Mia!”.

Nicke Aldén är hemma från Pernå i Östra Nyland och bor i Vasa. Han har tidigare jobbat på Radio X3M och största delen av den tiden har han jobbat med programmet Veckoslutskommittén. Från och med september jobbar Nicke som programledare på nya Yle Vega. Han är stor filmentusiast och fick i vintras den stora äran att vara med och skapa ett stycke finlandssvensk broadcast tv-historia, i och med att Oscarsgalan för första gången någonsin kommenterades på svenska i Finland. Nicke älskar musik i alla dess former och lyssnar på mycket musik både privat och på jobbet.

Mia Kemppainen deltar i panelen “Hemmastudion”

Mia Kemppainen har sina rötter i Finland och rör sig numera mellan Helsingfors och Berlin där hon är bosatt. Tillsammans med sin syster Emma Kemppainen utgör de electropopgruppen LCMDF. Med LCMDF har de tagit sig ut på den internationella marknaden och har spelat på klubbar och festivaler runt om i Europa, Amerika och Asien. Nyligen släppte LCMDF den nya singeln ”Rookie” och för tillfället skriver de på ett album. Mia jobbar också på videotjänsten YLE Folk.

Mika ”Mikki” Somppi

Per Vilén kommer att leda panelen ”Att starta eget”

Per Vilén är utbildad ekonomie magister från Hanken i Vasa, bokföringsbyråföretagare sedan 1989 och har föreläst sedan tidigt 90-tal. Målgruppen har varit företagare och blivande företagare. Pär föreläser i ämnen som ”start eget”, bokföring, bokslut, skatter och skatteplanering, företagsadministration/ledning, personaladministration, företags- och affärsjuridik, generationsväxling och annat som kan intressera företagare inom redovisning och administration.

deltar i panelen “Musik utomlands och i Finland”

Vasabördige Mika ”Mikki” Somppi var i slutet av 90-talet en känd figur på Club 25:s scen i Vasa och i början av 2000-talet turnerade han som livemusiker med finska electropopgruppen Firevision. År 2007 flyttade Mikki till Bryssel, tog sig snabbt in på den lokala bandscenen och grundade bandet Rising Sparks tillsammans med lokala musiker. De har turnerat i Belgien och spelat på klubbar och festivaler i runt om i Centraleuropa. Förra året arbetade de på sin EP med den brittiska prisbelönta producenten Eliot James, som bland annat jobbat med brittiska Bloc Party och Kaiser Chiefs. Mikki fungerar också som producent för nya lokala solomusiker.

Peter Hägerstrand intervjuas om jobbet som kompositör

Peter Hägerstrand har en bakgrund som musiker och låtskrivare i banden Good Evening Manchester och Jupiter Park. Toppen av artistkarriären nåddes kanske när Good Evening Manchester tillsammans med Nirvana var en av huvudakterna på Ruisrock. De bästa recensionerna i karriären har kommit i samband med de båda skivorna ”Och jag hör musik” (2012) och ”Den blåa skogen” (2015). Förutom att Peter har jobbat som musiker och artist har han också en aktiv karriär som kompositör för film och teater. Bland filmerna han komponerat för kan nämnas ”Lärjungen”


16

M U S I K & TA L A N G 201 6

(Finlands Oscarskandidat 2013) och ”Iris”. Just nu jobbar han för Wasa Teaters uppsättning av ”Mor Kurage och hennes barn”.

Ralf Nyqvist deltar i panelen “Don’t do it yourself”

Ralf Nyqvist är en musikalisk mångsysslare med sina rötter i Österbotten och bor och verkar i Vasa. Han är utbildad jazzpedagog från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och musikmagister från Sibelius-Akademin i Helsingfors. Ralf har fungerat som kapellmästare på flera teatrar runt om i Finland, tonsatt många verk och är för tillfället kapellmästare för Skolmusik 2017. Ralf är också flitigt anlitad som tonsättare och arrangör av grupper inom olika genrer och har arbetat som pedagog vid olika utbildningar i Österbotten samt på big band-kurser i hela Finland.

hon tycker om musik, teater och tv. Dessutom är hon en aktiv bänkidrottare.

Tom Nylund deltar i panelen ”Var är publiken?”

Tom Nylund är videoproducent hos Dingle Oy. Han konsulterar och gör livestreams med både tyngre utrustning samt lättare som Facebook och Periscope. Han har konsulterat många företag om livestreamens betydelse och utmaningar. Tom har gjort en lång karriär inom TV och Radio (Yle Fem,TV1,TV2,MTV3, Radio X3M,Vega) och är väl bekant med direktsändningars möjligheter och utmaningar. Tom är också en ivrig videobloggare, på hans visitkort står det “Pain is temporary, film is forever”.

VENIOR kommer att delta i bland annat låtskrivningspanelen och

Roland ”Rolli” Forsman

uppträda på Fontana

deltar i panelen ”Stjärnornas stötte(s)pelare”

VENIOR är artistnamnet för sångaren och låtskrivaren Emelie Sederholm. VENIOR är född i Finland men har under det senaste året rest runt världen för att jobba med olika låtskrivare, producenter och DJ:s. VENIOR har tagit den elektroniska popmusiken med storm även utanför Finland och kännetecknas av sina lekfulla texter, sin attityd och röst. VENIOR är den första finländska artisten som är med på Sveriges ”Spotlight on 2016”-lista, Spotifys årliga lista med årets kommande stora stjärnor.

Roland ”Rolli” Forsman har sina rötter i Kållby i Pedersöre, bor numera i Stockholm och jobbar som frilansande gitarrist, låtskrivare och producent. Han började spela gitarr på medborgarinstitutets gitarrkurs och studerade senare vid Musikhuset i Jakobstad. Rolli har under sin karriär ackompanjerat de flesta inom den svenska artisteliten samt spelat gitarr i ett antal olika musikaler, bl.a ”We Will Rock You” där han handplockades av Brian May för jobbet. Under 2016 har Rolli arbetat som gitarrist och kapellmästare för Petra Marklund och Darin på deras turnéer.

Sofia Sundholm deltar i panelen “Var är publiken?”

Sofia Sundholm jobbar på Svenska Österbottens Ungdomsförbund som projektledare för Kulturturism, ett projekt som ska hjälpa föreningar att öka besöksvolymen på evenemang. Hon är utbildad politices magister i statskunskap med masskommunikation. Sofia är ordförande för föreningen Film i Österbotten och

Vicky O’Neon är moderator i paneler

Vicky O’Neon eller Vicky Österberg är ursprungligen från Finland men är bosatt och verksam i London. Hon har tagit sin trumslagartalang runt världen och turnerar regelbundet med olika artister. Vicky har spelat på stora scener som Arcadia (Glastonbury), Hammersmith Apollo (Hans Zimmer), 02 Shepherd’s Bush Empire (Top Overall Drummer – BIMM), Madjeski Stadium (förband för Jessie J) och Milton Keynes Stadium (förband


17

ANTECKNINGAR

för Kaiser Chiefs). Vicky jobbar för tillfället med duoprojektet HOT ARTTT. Vicky är en av grundarna av föreningen Rock Donna samt organisationen Girls Rock London. Genom det arbetet har hon inspirerat

en ny generation kvinnliga musiker. Hon gör även videor och intervjuer med artister för Oneonized Productions samt har jobbat som journalist för mikedolbear.com, ett av världens största trumforum online.


18

M U S I K & TA L A N G 201 6

FREDAG 16.9 Fre 16.9 Kl 19:00 Ritz

KONSERT MED ELEVER FRÅN SKOLORNA AXXELL LAPPFJÄRD, LÄRKKULLA OCH YA!

Fre 16.9 Kl 20:30 O’Malleys

F0NT (20:30) ELNA ROMBERG (21:45)

Fre 16.9 Kl 21:00 Fontanaclub

SVENSKA TALANDE KLUBBEN: VENIOR, DEATH TEAM (SWE) OBS! För Musik & Talangs deltagare finns det ett begränsat antal platser reserverade vid uppvisning av kongresspass. Först till kvarn gäller!

Fre 16.9 Kl 22:00 Doo-Bop Club

AMÉLIE GOES TO BELGRAD ODDJOB (SWE)

Fre 16.9 Kl 23:00 O’Malley’s

CLUB MOJOVA: THE MOVES

CENTRAL: DOO-BOP CLUB: FONTANACLUB: O’MALLEY’S: REWELL CENTER: RITZ: WASA TEATER:

Hovrättsesplanaden 21 Handelsesplanaden 12 Hovrättsesplanaden 15 Hovrättsesplanaden 21 Övretorget Kyrkoesplanaden 20A Sandögatan 7


19

KONSERTER – ÖVERBLICK

LÖRDAG 17.9 Lör 17.9 Kl 13:00 Wasa Teater

MOR KURAGE OCH HENNES BARN Öppen repetition

Lör 17.9 Kl 18:30 Ritz

LISA MISKOVSKY (SWE) MINGEL (20:00)

Lör 17.9 Kl 21:00 Ritz

SINGER-SONGWRITER STORYTELLING FRIDA ANDERSSON, ANNA JÄRVINEN, VASAS FLORA OCH FAUNA, MARKUS BERGFORS

Lör 17.9 Kl 21:00 O’Malley’s

RATATOSK (21:00) ANOTHER WASTED NIGHT (22:15) SVEN (23:30)

Lör 17.9 Kl 22:30 Doo-Bop Club

JOHN “JR” ROBINSON (USA) OCH MUSIK & TALANG ALL-STARS + JAM

Lör 17.9 Kl 22:00 Rewell Center

i samarbete med Solar Sound. Biljetter kan köpas vid dörren mellan kl. 22.00

(18:30)

PENDULUM (AUS/GBR) och 23.00 till det rabatterade priset 10 € vid uppvisning av kongresspass. 22:00 Dörrarna öppnas, 22:00 SUPPORT DJ’S , 00:30 PENDULUM

OBS! Musik & Talangs deltagare får gratis tillträde till alla konserter förutom Pendulum. Mer info på musiktalang.fi


20

M U S I K & TA L A N G 201 6

Anna Järvinen (SWE/FIN)

Another Wasted Night

Death Team (SWE)

Elna Romberg

Lisa Miskovsky (SWE)

Oddjob (SWE)

Ratatosk

Vasas flora och fauna

ARTISTER SPÄCKAT FESTIVALPROGRAM MED KONSERTER VARJE KVÄLL UNDER KONGRESSENS GÅNG Under Musik & talang 2016 arrangeras flera spelningar varje kväll! Både finlandsvenska, svenska samt andra internationella artister uppträder under kongressen. Kom och ta del av de högklassiga konserterna runt om i Vasa!


21

ARTISTER A– Ö

Amélie goes to Belgrad spelar på Doo-Bop Club

Amélie goes to Belgrad är ett Österbottniskt balkanband som spelat tillsammans sedan 2008. Bandet spelar energifylld musik inspirerad av romsk, balkansk och arabisk musiktradition tillsammans med ”balkanifierade” versioner på låtar från andra genrer. Sedan starten har Amélie goes to Belgrad bland annat uppträtt på flera bröllop, företagsfester och festivaler som Musikfestspelen Korsholm och Pori Jazz. I sommar har bandet spelat in nytt material och på Musik & Talang firar bandet släppet av deras första EP. Amélie goes to Belgrad består av: Ulrika Öhman (Sång), Roger Bäck (Althorn), Anders Sjölind (Trumpet), Rickard Slotte (Trumpet), Torvald Lund (Trombon), Martin Enroth (Euphonium), Robin Käldström (Saxofon), Sebastian Back (Saxofon), Benny Ojala (Tuba), Peter Enroth (Fiol), Richard Mitts (Dragspel) och Daniel Hjerppe (Trummor).

Anna Järvinen deltar i konsert på Ritz

Musikern, låtskrivaren och artisten Anna Järvinen är född i Helsingfors och flyttade till Stockholm som sexåring. Hennes musik kännetecknas av vackra ljudbilder samt känslofyllda och poetiska texter. Annas stora genombrott kom år 2007 när hon släppte det hyllade debutalbumet ”Jag fick feeling” som nominerades till inte mindre än fyra grammisar. Sommaren 2012 turnerade Anna som support till Lars Winnerbäck och exponerades till en ännu större publik. Allt som allt har hon släppt fyra album som mottagits väl av både kritiker och lyssnare. I april 2015 släppte Anna det fjärde albumet ”Buren”.

Another Wasted Night spelar på O’Malley’s

Another Wasted Night grundades 2013 av fyra pargasmusiker som spelar melodisk punk

med inslag av indie, rock och pop. Band som Green Day, The Strokes, Arctic Monkeys och Weezer har haft ett stort inflytande på bandet. Under våren 2016 släppte bandet en EP, ”799 seconds”, som finns både digitalt och som CD. Another Wasted Night är det yngsta bandet som är med och arbetar med Turku Rock Academy, som bland annat erbjuder studiotid och andra möjligheter för osignerade band som anses vara lovande. Bandet består av: Axl (Trummor), Dena (Sång), Kalle (Gitarr) och Sigge (Bas).

Axxell Lappfjärd spelar på Ritz

Axxell Lappfjärd är en folkhögskola med 1-årig musik-, musikproduktion- och ljudteknikutbildning. Många aktiva och etablerade musiker, ljudtekniker, låtskrivare och producenter har studerat på skolan i Lappfjärd. Axxell Lappfjärds studerande både syns och hörs i en mängd olika konsertsammanhang och musikprojekt i Svenskfinland. Join the show! Axxell Lappfjärd bjuder på en svängig blandning av nya och gamla hits. Musiker: Jesper Östergård, Philip Järvenpää, Sofie Utgård, Ove Niemistö, Daniel Skeppar, Camilla Almenfors, Mikael Ahlholm, Benji Westerlund, Evelina Salonen, Desirée Högnäs, Christian Salonen, Joel Jaakkola.

Bottoms Up spelar på öppningen av Musik & Talang 2016

Bottoms Up består av Jonas Kuhlberg och Mats Ödahl. Båda två är aktiva i flera olika band. Mats spelar med bland andra Krista Siegfrids, The Napkins, Hipster Slayer och Nighon. Jonas spelar med bland andra Cain’s Offering, Lysa, Niko Riippas Flying Circus och numera nedlagda MyGrain samtidigt som han jobbar som lärare vid Musikhuset i Jakobstad. Duon beskriver sin musik på följande vis: ”Mycket av vår musik är baserad på improvisation. Vi skapar kompositioner genom att använda till synes enkla melodier som


22

M U S I K & TA L A N G 201 6

är innehållsrika men samtidigt känns avskalade och lätta att ta till sig. Vi vill utmana elbasens traditionella roll med hjälp av nya tankesätt och användning av olika effekter och övertoner.”

Death Team (SWE)

ett drygt år. Samtliga bandmedlemmar har studerat musik på Campus Allegro i Jakobstad och har utöver studierna varit med i olika projekt, bland annat Ung Musiker 2015. F0NT har även planer på att släppa en EP i höst och produktionen är i full gång.

spelar på Svenska Talande Klubben på Fontana

Frida Andersson

Mayka Edd och Johen Rafael Tilli är Death Team, en duo som gör popmusik som är svår att beskriva. Det är samtidigt irriterande, gulligt, konstigt, lite dumt och jätteroligt. Det är många som önskat Death Team till Svenska Talande Klubben och nu äntligen är de här. De har gjort succé singlar som ”Fucking Bitches in The Hood”, ”Dolphin Style” och ”Gold”. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända på scen. Det här skall man helt enkelt inte missa.

är en av artisterna som deltar i Storytelling-konserten på Ritz

Elna Romberg uppträder på O’Malley’s

Elna Romberg är en artist, låtskrivare och sångerska från Helsingfors. Elna har stått på scen sedan barnsben, antingen som soloartist, körledare, bakgrundssångerska eller saxofonist. Hon fick sitt publika genombrott då hon våren 2015 deltog i talangjakten The Voice of Finland, där hon fick ett bejublat mottagande av såväl stjärncoacharna som publiken och tv-tittarna. Elna har hittills gett ut två egna singlar och fått många lyssnare i både Finland och Sverige. Hon jobbar för tillfället på en soloskiva som är en samproduktion mellan Finland och Sverige, med svenska producenter och musiker och finländska toppmusiker. Elnas musik kan beskrivas som popmusik som har starka rötter i soul och RnB.

F0NT spelar på O’Malley’s

F0NT är en trio som består av Jonathan Streng, Emilia Lindblom och Victor Nyblom. Trion spelar instrumental, beatbaserad, egenskriven musik och har jobbat tillsammans i

Frida Andersson är finlandssvensk singer-songwriter och har sina rötter i Ekenäs. Hon är gitarrist, låtskrivare, utbildad ljudtekniker och startade år 2012 sitt eget skivbolag Casual Friday Music. År 2007 blev Frida signad till Cosmos Music Group och släppte sin första singel ”Busy Missing You” i Finland som senare släpptes i Sverige, Kanada och Polen. Efter att ha startat sitt egna skivbolag spelade in, samt producerade Frida sitt andra album ”Sister” som ledde till turnéer i Kina under 2012 och 2013. Sitt första svenska album ”Håll mej hårt” skapade hon år 2013 tillsammans med producenterna Andreas Dahlbäck och Petter Näse. Just nu är Frida aktuell med singeln ”Drömlänges”, där Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester medverkar.

Lisa Miskovsky (SWE) intervjuas och spelar på Ritz

Lisa Miskovsky är en av Sveriges största artister och låtskrivare med inte midre än över 200 000 exemplar sålda soloalbum i bagaget. Miskovsky har för sina fem album belönats med guld och platinaskivor, toppat albumlistor, mottagit fem Rockbjörnar och två Grammisar. Förutom att Lisa Miskovsky är en av Sveriges mest framgångsrika artister har hon även byggt sin egen musikstudio, deltagit i Melodifestivalen år 2012 med låten ”Why Start a Fire” och medverkat i Körslaget i TV4 år 2011. Miskovsky är också en flititg idrottare, spelar bland annat hockey och har under sommarens OS fungerat som programledare för nyhetsmagasinet ”God morgon Rio”. Under åren har Miskovsky förutom jobbat


23

ARTISTER A– Ö

på sin solokärriär även skrivit låtar för artister som Abalone Dots och Cookies N’ Beans och medverkat på album med In Flames och Jill Johnson. År 2013 släppte Miskovsky det senaste soloalbumet ”Umeå” som är en personlig hyllning till hemstaden och med på skivan finns även hennes bidrag i Melodifestivalen ”Why Start a Fire”. På senare tid har hon turnerat flitigt runt om i Sverige.

Lärkkulla pop&rock spelar på Ritz

Musikprogrammet på Lärkkulla i Karis har funnits sedan 1983. Nuförtiden heter programmet Lärkkulla pop&rock och fokuserar främst på rytmmusik. Lärkkulla pop&rock erbjuder heltidsstudier i musik i olika ämnen, ordnar många roliga gigs och andra intressanta projekt samt bandar i sin egen studio. Studier på Lärkkulla pop&rock kan ses som ett förberedande år inför yrkesstudier men också som ett år då man sysslar på heltid med det som står en närmast, musiken. Lärkkulla valde i år temat ”Go Sweden!” och spelar sex låtar för att hedra Sverige som musikland. Som solister fungerar: Sanna Holmberg, Emilia Pakkala, Lisa Theman, Emil Lillkung och Amy Penttala. På scenen ser vi även Ilmari Lepistö, Linn Mehto, Linus Sjöholm, Johan Bäckström, Jonas Grönqvist, Waltteri Alatalo, Malin Ekman, Jonas Söderström, Ronja Wiklund, Robin Gustafsson, Sebastian Malmberg, Fredrik Lindgren.

Markus Bergfors deltar i konsert på Ritz

Markus Bergfors, sångare i indiebandet Timshel, blev Månskensbonden efter att han tagit flyttlasset fram och tillbaka över bottenviken en gång för mycket och det uppstod ett behov av att hitta någon slags grund i flängandet. Efter att enbart ha skrivit på engelska innan så började han utforska den österbottniska landsbygdssvenskan som han växt upp med. Ur detta kom historier han inte kunnat berätta

tidigare om en uppväxt och hemtrakt präglad av en dualitet mellan nytt och gammalt, finskt och svenskt, plikt och längtan. Hans första singel ’Döpt i Kyro älv’ gick direkt in på rotation på riksradio i Finland och charmade även lyssnare i Sverige. Nu har han hämtat upp fler sånger från den österbottniska myllan.

Oddjob (SWE) spelar på The Doo-Bop Club

Oddjob har länge varit en av de mest framstående jazzgrupperna i Sverige och har hyllats av både svensk och internationell press. Bandet rör sig smidigt mellan olika stilar men typiskt för Oddjobs sound är den rytmiska jazzen och inspiration av souljazzen på 60- och 70-talet. Bandet har fått otaliga Grammisnomineringar för sina sex album och kammade bland annat hem priset ”Årets barnalbum” för albumet ”Jazzoo” under Grammis 14 och priset ”Årets jazz” för albumet ”Folk” under grammis 16. På senare år har bandet släppt albumet ”Live in Bremen” våren 2014 och albumet ”Folk” hösten 2015. Oddjob består av Goran Kajfeš på trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson på altsaxofon, Daniel Karlsson på piano, Peter Forss på bas och Janne Robertson på trummor.

Pendulum (AUS/GBR) spelar på Solar Sound i Rewell Center under Musik & Talang

Drum and bass-gruppen Pendulum (DJ set + Verse) anländer till Österbotten och spelar på två specialtillställningar i september. Den internationellt kända gruppen har släppt hittar som ”The Island”, ”Watercolour” och ”Slam and Witchcraft”. Pendulum DJ set + Verse består av DJ Paul ”El Hornet” Harding och MC Ben Mount ”Verse” och spelar i Rewell Center på lördagen 17.9 på Solar Sound.

Ratatosk spelar på O’Malley’s

Sommaren 2013 började Simon Karlsson och


24

M U S I K & TA L A N G 201 6

Frank Berger experimentera med olika instrument så som vevlira, krumhorn och flöjter för att hitta deras egen stil inom folkmusiken. De letade upp några österbottniska folkmelodier som de arrangerade inför en spelning och gjorde succé. De bestämde sig för att fortsätta och bandet Ratatosk bildades. Bandnamnet syftar på en varelse ur den nordiska mytologin. Ratatosk är en ekorre som springer längs livsträdet yggdrasils stam. Hen har tillgång till alla världar: människornas, gudarnas och de onda jättarnas. Ratatosk fungerar som en budbärare mellan de olika världarna. De valde namnet för att alla sex stycken bandmedlemmar kommer från olika musikaliska ”världar”. Bandet spelar i sommar på Centraleuropas största neo-medeltidsfestival ”Festival Mediaval” i Tyskland och utöver det också i Raseborg, på Åland samt i Jakobstadsnejden.

SVEN spelar på O’Malley’s

SVEN består av fyra musiker med sina rötter i Nykarleby som har spelat ihop sedan februari. Bandet spelar egenskriven blues och soul-influerad pop. Sedan starten har SVEN har spelat ett par spelningar i Jakobstad och Vasa och i sommar var SVEN med i Radio X3M:s ”Succémorgon” för att prata om bandets musik och framtidsplaner.

The Moves spelar på O’Malley’s

Bandet The Moves grundades i Jakobstad år 2011 och har sedan dess gjort spelningar på festivaler och barer runtom i Österbotten. The Moves är ett groovigt retro-soulband som spelar energifull Motown- & soulmusik. Repertoaren är fylld med klassiker som ”What’s Going On”,” Ain’t No Mountain High Enough” och ”I Heard It Through the Grapevine”, men de spelar också modernare låtar i liknande stil. Bandet gästas denna kväll av Tomas Höglund som ersätter Erik Sjöholm.

Bandet består av: Charlotta Kerbs (Sång), Tomas Höglund (Sång), Anders Sjölind (Trumpet), Sebastian Back (Baryton- & tenorsax), Torvald Lund (Trombon), Sebastian Smeds (Keys), Emil Nordström (Gitarr), Mats Ödahl (Bas), Valter Söderbacka (Perc) och Felix Holmberg (Trummor).

Vasas flora och fauna deltar i konsert på Ritz

Vasas Flora och Fauna är en finlandssvensk indiepopgrupp som gör popmusik på österbottnisk dialekt. Bandet startade som duo 2012 men har sedan 2015 bestått av Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus. Debutalbumet ”Släkt med Lotta Svärd” släpptes i maj 2015 med texter influerade av Björkas ungdom i Vasa och har prisats av kritiker. Trion arbetar med ett nytt album och i maj 2016 släpptes de första låtarna ”Honda Monkey” och ”Sammy, finsk spets”. Vasas flora och fauna har bland annat spelat på Stockholm Music & Arts, på Popagandafestivalen i Stockholm och på festivalen Way Out West i Göteborg i sommar.

YA! spelar på Ritz

Vid Yrkesakademin i Österbottens treåriga utbildningsprogram i musik har du som studerande möjlighet att i en modern och inspirerande arbetsmiljö utvecklas som musiker. Utbildningen verkar i Campus Allegro som erbjuder dej både fina utrymmen men också möjligheten att knyta kontakter och samarbeta med studerande från andra utbildningar inom musik men även inom andra konstformer. Tack vare YA:s samarbete med Jakobstads gymnasium kan du även välja att avlägga en så kallad kombiexamen. I Musikhuset har YA:s studerande tillgång till modern teknik såväl i ensembleutrymmen som i vårt teorilabb och i studion. I studierna ligger fokus på ditt huvudinstrument men du jobbar också med olika typer av projekt som


25

N YA KO N TA K T E R

t.ex. turnéer, konserter samt produktion av musik till olika medier. Ett populärt projektkoncept genomförs sista året då du har möjligheten att medverka i producerandet av en CD med egen musik. Den teoretiska undervisningen har fått en mer praktisk prägel vilket möjliggörs av att alla studerande har en egen arbetsstation i vårt Mac-baserade teorilabb, bestående av dator, ljudkort med midi-keyboard och hörlurar. Studerande lär sig musikproduktionens många faser samt att jobba i bl.a. Pro Tools och Sibelius. Med en yrkesexamen i bakfickan har du en utmärkt grund att stå på när du ska fungera som professionell musiker/artist. Arbetser-

bjudanden är ofta projektbaserade vilket skapar ett varierande och spännande yrkesliv. En andra stadiets yrkesexamen ger dig även möjligheten att ansöka om utbildningsplats vid yrkeshögskolor och universitet. YA representeras av Raya Black som är ett nytt duoprojekt startat av Rebecca Varhama och Alexander Hindsberg som började spela tillsammans när de studerade på folkhögskolan i Lappfjärd år 2013. För tillfället studerar duon i musikhuset i Jakobstad och jobbar på en kommande EP. Till repertoaren hör covers på kvinnliga artister i egen tappning samt en inblick i deras egenskrivna material. Ikväll har de med sig Lucas Ahlnäs på slagverk.


26

M U S I K & TA L A N G 201 6

ArrangĂśr

Finansiärer

Samarbetsparter


J är

nv ä

gsg

ata n

ra Sto lå n

s koe Kyr

t an g ga

hus Rå d

p la

gat

na d

an

en

San

dö g

n ata

Wasa Teater Ritz

Fontanaclub

Ho

s t t se vrä

p la

na d

Central (kongress)

O’Malley’s Doo-Bop Club Original Sokos Hotel Royal Vaasa

en

Rewell Center Han

en

p la

na d

ses

p la

del na d

ae s Vas

VR, Matkahuolto

en

d Fre

t an s ga

Projektledare

Projektassistent

Jannike Sandström jannike@dunk.fi +358-50-918 29 07

Matilda Ångerman matilda@dunk.fi +358-44-290 65 56


www.musiktalang.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.