Destinationsmagasin 2024

Page 1

DK • DE • GB

2024

HOLBÆK KALUNDBORG SLAGELSE SORØ

OM SÆRLIGE OPLEVELSER

HVAD SKAL VI LAVE I DAG?

GARANTI FOR KILD I MAVEN, STORE OVERRASKELSER OG FAMILIEHYGGE

Sjællands Spisekammer

ET UNIVERS AF SMAG, MAD & OPLEVELSER

ET BLANKT LÆRRED, EN KLUMP LER OG ET STYKKE DRIVTØMMER

– MØD KUNSTNERNE BAG

Én på opleveren: Spændende og minderige events hele året

VEL KOM MEN

LANGS DEN BLIDE SJÆLLANDSKE VESTKYST, HVOR VOKAAAALERNE

ER LANGE OG STAVELSERNE FÅ, KAN I GLÆDE JER TIL EN SAND UNDERSKOV AF OPLEVELSER OG AKTIVITETER.

Mellem øernes hilsepligt og mødet med de lokale kan hele familien slappe af og nyde kvalitetstid i den charmerende landlige stemning.

Omgivet af betagende natur kan I gå på opdagelse i Danmarks historie – fra vikingetiden, middelalderen og frem til i dag.

Naturen og historien har i århundrede inspireret områdets malere, kunstnere og forfattere, mens de lokale producenter og den lokale muld leverer egnsunikke produkter og store smagsoplevelser, der finder vej til områdets skønne spisesteder i Sjællands Spisekammer.

Her er store armbevægelser byttet ud med nærvær og autenticitet, hvor I bliver klogere på jer selv og hinanden, mens I nyder samværet og får lidt ekstra med hjem.

I Destination Sjælland er I hele tiden tæt på den næste oplevelse, der byder på spændende møder og nye eventyr i jeres tempo.

UDGIVER: DESTINATION SJÆLLAND A/S, SDR. STATIONSVEJ 26, SLAGELSE, DESJ.DK UDGIVELSE: MARTS 2024 OPLAG: 50.000 ISSN 2794-1965 REDAKTØR: DESTINATION SJÆLLAND A/S GRAFISK

OPSÆTNING: FILTENPLUS FOTO: AKTØRER / ANDERS SØGAARD / ANDERS SØNDERGAARD / ASGER MALM MØLLSØE / CARSTEN SALBO / DAN MØLLER / DANIEL URHØJ / DANIEL VILLADSEN / DAVID STJERNHOLM / DE SMÅ ØJEBLIKKE - JULIE LINE CHRISTIANSEN / DESTINATION SJÆLLAND / DIMITRI RENAULD / EVAN FOTO / FABUPHOTOGRAPHY / FINN BYRUM / FREDDY BRANDENBURG / JACOB NYBORG ANDREASSEN / JENNY SUNDBY / JENS VADMAND / JEPPE ZABEL / JOE KNIESEK / JØRGEN C. JØRGENSEN / KENNETH GRYMEN / KIT / KORSØR HAVN / LAILA VERSEMANN / LARS WAHL / MARIE LOUISE MUNKEGAARD / MARTIN KVEDÉRIS / METTE JOHNSEN / MIKKEL ØSTERGAARD / NATIONALMUSEET / OLE AGERBÆK / OLE MALING / OMDAL. PHOTO / PETER LESCHLY / POUL-JØRGEN LARSEN / RAISFOTO / RICKY J. MOLLOY / SANKETURE / STEEN HOLTEN-ANDERSEN / TAPE:MEDIA / THOMAS MØRKEBERG / TORBEN PAPILLON / VISITDENMARK / AASLEV FOTO.

DESTINATION SJÆLLAND A/S PÅTAGER SIG IKKE NOGET ERSTATNINGSANSVAR FOR AFLYSNINGER, MULIGE FEJL ELLER MANGLER. EFTERTRYK IKKE TILLADT.

4 UDELIV Outdoor Experiences Outdoor-Erlebnisse OPLEV Erleben Experience BYLIV Stadtleben City Life DET SKER Veranstaltungen Events TURISTINSPIRATIONER Tourist-Inspirationen Tourist Inspirations 27 50 96 110 SJÆLLANDS SPISEKAMMER Speisekammer Seelands Larder of Zealand 64 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK Kunst & Kunsthandwerk Arts & Crafts 92

LANGS KYSTEN OG I FJORDENE INVITERER DET ROLIGE VAND TIL FYSISKE AKTIVITETER FOR STORE OG SMÅ. UDFORSK KYSTEN I EN KAJAK, PRØV LYKKEN MED EN FISKESTANG I HÅNDEN ELLER TEST BALANCEN PÅ ET SUP-BOARD.

KOM MED UDENFOR

VILDTET SPANKULERER PÅ MARKERNE, HAVØRNEN PATRULJERER OVER SØERNE, OG ÅERNE SNOR SIG GENNEM DET SJÆLLANDSKE

LANDSKAB, DER ER ET YNDET UDFLUGTSMÅL FOR HELE FAMILIEN.

Kvækkende kirkeklokker

Med sine orange markeringer og særegne kvæk, der minder om fjerne kirkeklokker, sørger hanklokkefrøerne for en helt speciel naturoplevelse på Nekselø, Omø og Røsnæs.

På de lune sommeraftener indtil sidst i juli giver de truede og totalfredede klokkefrøer koncert i de vådområder, hvor de lever – husk at holde afstand, da frøerne tier stille, hvis I kommer for tæt på.

I skov og krat kan I sanke urter, svampe og andre sæsonaktuelle lækkerier fra naturens eget spisekammer, mens naturoplevelserne står i kø på mange cykel- og vandreruter med åbne vidder, endeløse kyster og øer til dybe skove og præmierede naturparker.

Her er skove, bakker, moser, søer og vandløb, mens den mere end 400 kilometer lange kyst bugter sig fra de flade børnevenlige strande i syd til det bakkede og præmierede istidslandskab på Røsnæs.

5 UDELIV

EN PERLERÆKKE AF NATUROPLEVELSER

PÅ DEN BJERGTAGENDE HALVØ ER DER SKABT EN SYMBIOSE MELLEM NATUR OG FERIELIV. HER ER IKKE TALE OM EN KULISSE – RØSNÆS ER EN DEL AF DE LOKALES SJÆL. DE KENDER HVER EN KROG, KENDER HISTORIERNE, VED HVOR URTERNE GROR, OG HVOR FISKENE STÅR.

Lige der, hvor Kalundborg Fjord møder Storebælt og Samsø Bælt, ligger Røsnæs med vand på tre sider.

Uanset, hvor I befinder jer på halvøen, kan I opleve helt unik natur – til vands, til lands og i luften. Skrænterne, vandet og det specielle klima skaber en dansk botanisk have, hvor sjældne planter, vinranker og dyr har kronede dage.

På de solvarme overdrev kan I indenfor 600 meter opleve op til 125 forskellige planter, hvoraf flere er sjældne i Danmark. Ligesom I kan lytte til klokkefrøernes symfoni i foråret eller høre natuglens kalden, når I overnatter i shelter.

Frivillige ildsjæle tager gerne imod gæster og kan fortælle meget om den lokale historie i området. Det smukke landskab kan opleves til fods på vandreruten ”Røsnæs Rundt” med 10 landmarks, til vands med kajakruten ”Rundt om Røsnæs”, på et utal af guidede ture rundt i området eller med et besøg i Ulstrup Mølle eller Røsnæs Fyr, hvor historiens vingesus mærkes tydeligt.

Som en del af Danmarks Naturkanon er Røsnæs garant for fantastiske naturoplevelser og aktiviteter, ligesom halvøen har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af landet.

6 UDELIV

ULSTRUP MØLLE

Oplev mølle-stemning fra ”da farfar var barn”, hvor I kan se alle mølledele i gang under besøget. I den velbevarede Ulstrup Mølle står møllersvendene klar til at fortælle og vise, hvordan I kan male mel.

HVERDAG MIDT I NATUREN

På Røsnæs bor man midt i helt unik natur, men har stadig alle de vante bekvemmeligheder ved hånden. Børnehave, friskole, brugs og et aktivt foreningsliv er blot nogle af de mange tilbud, der findes på Røsnæs.

RØSNÆS RUNDT

Vandreruten Røsnæs Rundt og de 10 landmarks giver mulighed for mange varierede ture. Et oplagt stop er Røsnæs Fyr, hvor historie møder smuk natur - og den betagende udsigt til blandt andet Fyn, Samsø, Mols og Sejerø.

RØSNÆS KIRKE

Besøg den fine landsbykirke i Ulstrup, hvor døren er åben hele sommerhalvåret. Kirken ligger på en bakke med flot udsigt over Kalundborg Fjord. I vinterhalvåret er kirken smukt oplyst, ligesom der jævnligt afholdes musikgudstjenester og koncerter.

LIVET I VANDKANTEN

I Nyby Havn er Aktivitetshuset det oplagte sted til en badedag. Her er blandt andet sauna, kajakklub og iskiosk. Den hyggelige havn er også et godt udgangspunkt for kajakruten ”Rundt om Røsnæs”.

RØSNÆS OUTDOORS

Uanset om I vil prøve kræfter med bakkerne eller havørrederne, står Røsnæs Outdoors klar med det nødvendige udstyr, tålmodighed og lokalkendskab. Prøv for eksempel en vandre- eller cykeltur, hvor I kan finde hugorme, vild timian og klokkefrøer.

7 UDELIV

NATURPARK ÅMOSEN

HARMONI OG STORHED

Majestætiske havørne og glenter patruljerer lyd løst på himlen, mens oddere, isfugle og kronvildt boltrer sig på landjorden, hvor I kan overnatte i shelters, mens bålet knitrer i harmoni med naturens lyde. Vandreruter fører jer gennem en fantastisk kulturhistorie fra jægerstenalderen til vikingernes gådefulde kult. Naturpark Åmosens åbne vidder omfavner jer og giver en indre ro.

PANDEKAGER OG FLAGERMUS Året rundt inviterer Naturpark Åmosen udenfor, når inspirerende og passionerede guider står klar med fantastiske og betagende oplevelser i det autentiske istidslandskab. Fortællinger og aktiviteter går hånd i hånd, mens I laver pandekager over bål, famler jer gennem tunnelens mørke på flagermussafari eller spotter vildt på tur i morgendisen.

DEN NORDISKE STILHED OG RO ER NÆRMEST LARMENDE, MENS I BEVÆGER JER AFSTED PÅ LANDSKABETS MANGE VANDRESTIER.

Fra Storebæltskysten til Tissø og langt ind i landet strækker Sjællands sidste ødemark sig med bløde bakker, store moseområder og dybe skove.

8 UDELIV

NATURENS KRAFT I SJÆLLANDS SIDSTE

ØDEMARK

UNDER DEN UENDELIG HIMMEL SNØRKLER VANDET SIG GENNEM DET VESTSJÆLLANDSKE LANDSKAB OG BINDER NATURPARK ÅMOSEN SAMMEN.

BØLGERNE VUGGER IND MOD KAJKANTEN, MENS I SLAPPER AF OG NYDER DEN FRISKE HAVLUFT. HAVNENE PÅ SJÆLLANDS VESTKYST ER MANGE OG FORSKELLIGE – FRA DEN LILLE HYGGELIGE I BISSERUP OVER DE 5 ØER TIL ERHVERVSHAVNEN I KALUNDBORG.

Solnedgange og kolde gys

Måske I er ankommet ad vandvejen i båd, eller måske har det hyggelige havnemiljø med krabbefiskeri, køb af frisk fisk eller en velfortjent is trukket jer ud til en af de populære havne. Årstiderne skifter – det samme gør oplevelserne i havnene, hvor både sensommerens solnedgange og vinterens kolde gys er et besøg værd.

Klemmer og krabberace

For enden af snoren sidder en klemme med et stykke spegepølse – den perfekte lokkemad til krabbefiskeri. Med et godt greb om snøren eller krabbefiskestangen er det med at sikre sig den bedste krabbe til kampen om sejren – på blandt andet Reersø, Gisseløre og Holbæk Havn er der baner til krabberace.

Krabberne kan også bruges til bisque.

10 UDELIV
HAVLUFT OG HAVNEHYGGE
REERSØ HAVN MULLERUP HAVN RØSNÆS RØRVIG SKÆLSKØR HAVN KORSØR HAVN SJÆLLANDS ODDE STIGSNÆS HAVN BISSERUP HAVN HAVNSØ HAVN HOLBÆK HAVN SORØ SLAGELSE KALUNDBORG HAVN NYKØBING SJ. NEKSELØ HAVN OMØ HAVN AGERSØ HAVN ORØ HAVN HØRBY HAVN SEJERØ HAVN NYBY HAVN JYLLAND FYN SAMSØ

STRANDLIV I AL SLAGS VEJR

Sol på næsen og sand mellem tæerne eller sus i håret og havets buldren. Den sjællandske vestkyst kan lidt af hvert og viser sig fra mange sider.

ER I TIL FLOTTE SANDSLOTTE, HJEMMESMURTE MADPAKKER ELLER BARE DASEFERIE I VANDKANTEN, VED SØBREDDEN ELLER I HAVNEBADET?

Sjællands vestkyst frister med mere end 400 kilometer kyst fra Bisserup Strand i syd til Orø Badestrand i nord for både vandhunde og landkrabber.

DESJ.DK/STRANDE

FÆRGER

AGERSØ / OMØ FÆRGEN

STIGSNÆS FÆRGEHAVN

STIGSNÆS LANDEVEJ 600, SKÆLSKØR

TELEFON + 45 58 57 47 40

AOFAERGER.SLAGELSE.DK

NEKSELØ / SEJERØ FÆRGEN

HAVNSØ HAVN, HAVNEVEJ 11D, FØLLENSLEV

TELEFON + 45 59 59 00 18

SEJEROE-FERRY.TEAMBOOKING.DK

ORØ FÆRGEN

HOLBÆK HAVN

HAVNEVEJ 3, HOLBÆK

TELEFON + 45 72 36 23 00

HOLBAEK.DK/FAERGE

ØSTRE FÆRGE

ØSTRE FÆRGEVEJ 70, ORØ

TELEFON +45 45 42 42 42 ØSTREFÆRGE.DK

DE 4FÆRGER

TELEFON +45 23 83 68 68, 4FAERGER.DK

DE5OER.DK

En ferie i roligt tempo med vilde påfugle, truede klokkefrøer, sjældne orkidéer og smukke landskaber. Ø-kvintetten Orø, Sejerø, Nekselø, Agersø og Omø byder på spektakulær natur, autenticitet og charmerende ø-liv.

HVER Ø HAR SIN EGEN CHARME OG HISTORIE, SOM I KAN GÅ PÅ OPDAGELSE I, NÅR I LÆGGER TIL I HAVNEN ELLER TAGER TUREN MED FÆRGEN.

Med et ø-pas i hånden har I adgang til et væld af informationer om øerne, det er her, I kan finde inspiration og fakta om øerne. Der er rig mulighed for store oplevelser på De 5 Øer, ligesom I kan samle silhuetter og konkurrere med familie og venner om, hvem der får indsamlet flest.

13 UDELIV
-
Ø
CATION

I SADLEN ELLER VANDRESKO

MENS SOLEN BAGER I ANSIGTET, OG FUGLENE FLØJTER, OPLEVER I DESTINATION SJÆLLAND FRA FØRSTE PARKET TIL FODS ELLER I SADLEN.

Området byder på cykel- og vandreoplevelser i hobetal. Charmerende skovstier og små hyggelige veje med fredelig trafik tager jer rundt, så I kan opleve Danmarkshistorien udfolde sig.

I Destination Sjælland findes der helt unikke ture, som kan til passes præcis jeres ønsker. Der er gode vandrestier og cykelruter, så I kan finde en flot tur, der tager et par timer, en dag eller en hel uge.

BOOK DIN CYKELTUR PÅ: BIKINGPEOPLE.COM

DESJ.DK/CYKRUTER UDINATUREN.DK

FRILUFTSGUIDEN.DK

ISTIDSRUTEN.DK

DESJ.DK/TOURDEFRANCE2022 OPLEVSORØ.NU ØSTERSØRUTEN.DK

DESJ.DK/VANDRING FRILUFTSGUIDEN.DK

UDINATUREN.DK

LAGUNESTI.DK

Vilde heste i istidslandskab

På sydsiden af Røsnæs-spidsen sørger en flok vilde heste for naturplejen. Hestene boltrer sig på hele 70 hektar, hvor I kan opleve dem i det spektakulære og bakkede istidslandskab, mens de hjælper det frodige naturområdes mere sarte planter på vej ved at holde buske og småtræer nede.

14 UDELIV

CYKELUDLEJNING

AGERSØ

ANKERPL ADSEN (VED SIDEN AF VÆRFTET)

AGERSØ MØLLEVEJ 9A, AGERSØ

T: +45 22 44 77 38 AGERSOE.NU

DYBKÆRGAARD

DYBKÆRVEJ 2, NÆSBY STRAND, SLAGELSE

T: +45 61 99 99 07 DYBKAERGAARD.DK

KOBÆK STRAND HOTEL & KONFERENCE

KOBÆKVEJ 85, SKÆLSKØR

T: + 45 58 19 45 15 KOBAEK-STRAND.DK

KRAGERUP GODS (MTB)

KRAGERUPGA ARDSVEJ 33, RUDS VEDBY

T: +45 58 26 12 50 KRAGERUP.DK

NYTORVS KONDITORI

NYTORV 8, SK ÆLSKØR

T: + 45 58 19 43 78 NYTORVS-KONDITORI.DK

OMØ HAVN

OMØ HAVNEVEJ 101, OMØ

T: +45 24 41 29 48 OMOEHAVN.SLAGELSE.DK

RØSNÆS OUTDOORS

RØSNÆSVEJ 254, KALUNDBORG

T: + 45 50 52 82 18

FACEBOOK: RØSNÆS OUTDOORS

TURISTHUSET PÅ ORØ

ORØ HAVN 3A, ORØ

T: +45 61 73 08 70 OROE.DK

MINDFULNESS PÅ FIRE BEN

MIDT I NATUREN OMGIVET AF MARK, SKOV OG SØ LIGGER ALPATI ALPACAPARK, HVOR I KAN FINDE FRED OG RO SAMMEN MED DE FORUNDERLIGE OG CHARMERENDE DYR.

TID TIL RO

I en travl hverdag fyldt med stress og jag er alpakaerne en absolut modpol.

- Alpacapark er tænkt som et frirum, hvor mennesker med alpakaernes hjælp kan koble af og for en stund glemme tid og sted. De kræver simpelthen af os, at vi er nede i gear, forklarer Rasmus Piil, der sammen med sin hustru Kajta Piil driver Alpacapark og uddyber:

- Hvis vi har travlt og ikke er i ro med os selv, så går de væk. De gider ikke deltage i vores stress og jag. Derfor er det også nødvendigt at booke besøg og aktiviteter på hjemmesiden på forhånd, så både dyr og mennesker får den bedste oplevelse med et begrænset antal besøgende.

HER BOR EN STOR FLOK

ALPAKAER, DER ALLE HAR EGET NAVN OG HVER DERES UNIKKE PERSONLIGHED

KATJA PIIL, DRIVER PARKEN SAMMEN MED SIN FAMILIE

HÆNG UD – GÅ TUR – OVERNAT

Et besøg hos Alpati Alpacapark kan være mange forskellige ting. I kan hænge ud med alpakaerne, gå en tur med dem, og hvis I slet ikke kan få nok; overnatte med udsigt til folde og smuk natur.

- Ved et besøg kommer I tæt på dyrene og hænger ud med dem. I skal egentlig bare være til stede, så sker resten af sig selv, når dyrene kommer og hilser på, lover Katja og fortsætter:

- HVIS I BOOKER EN GÅTUR, GØR VI OS

UMAGE MED AT VÆLGE EN ALPAKA, DER PASSER GODT TIL NETOP JER. SÅ GÅR

VI GANSKE LANGSOMT OG NYDER NATUREN, MENS JERES PELSEDE VENNER GUIDER JER NED I GEAR.

NÆRVÆR OG HARMONI

Uanset om I er afsted med veninderne, familien eller på kærestetur, så sørger alpakaerne for, at I kommer ned i tempo og er mere nærværende. - I er meget velkomne til at medbringe picnictæppe eller sætte jer ved vores borde, hvor I kan nyde madkurven, eller besøge vores gårdbutik, hvor I kan købe kaffe, is, håndspundet garn og meget andet, slutter Katja Piil.

OPRINDELIGT VAR ALPAKAERNE TÆNKT SOM ET PRIVAT HOBBYPROJEKT, MEN FAMILIEN BLEV SÅ BIDT AF DYRENES AFSMITTENDE RO OG VÆSEN, SÅ DE BESLUTTEDE AT DELE OPLEVELSEN

17 UDELIV
ALPATI ALPACAPARK
ÅBNE
BESØGENDE.
OG
FOR

HUSK AT KØBE FISKETEGN

Er du 18-65 år, skal du have et lystfiskertegn.

Find fiskepladser og tips på desj.dk/lystfiskeri, fishingzealand.dk eller fishingindenmark.info

KØBES ONLINE PÅ FISKETEGN.DK

TA’ FAMILIEN MED PÅ FISKETUR

DEN SJÆLLANDSKE VESTKYST OG OMRÅDETS FJORDE ER ET OPLAGT MÅL FOR LYSTFISKERE

MED HANG TIL SØLVTØJ, LIGESOM KYSTER, SØER OG VANDLØB OGSÅ GIVER RIG MULIGHED FOR, AT HELE FAMILIEN KAN KOMME PÅ FISKETUR SAMMEN.

Niels Lagergaard fra Fishing Zealand er klar med gode råd, så turen med familiens yngste bliver en succes.

- Det er ikke kun tilstedeværelse af fisk, der er vigtig. Det skal også være børnevenligt, så I ikke skal være bekymret for stejle brinker, dybt vand eller modvind, forklarer han.

DER ER GODE FISKESPOTS AT HENTE – PÅ NETTET OG HOS DE LOKALE, DER KAN GIVE RÅD OM LOKALOMRÅDET.

DROP NØRDERIET

Lystfiskeri kan nemt blive meget nørdet og kræve en masse grej. Når børnene er med, skal det holdes simpelt.

- Skal I en tur på kysten, er det oplagt at prøve fladfisk. De smager godt og er relativt nemme at fange med et fladfiskeforfang og strimler af

sild eller børsteorme, der kan købes i de fleste grejforretninger, fortæller Niels Lagergaard og fortsætter:

- I ferskvand vil I de fleste steder støde på enten skaller eller aborrer. Begge kan fanges med regnorm fisket på bunden eller under et flåd. Toastbrød rullet som en lille kugle eller majs fra dåse virker også til skaller.

HUSK HYGGEN

Når familien er på fisketur, skal man hygge sig, nyde naturen og snakke om oplevelsen. Fiskene kan ikke høre, at I taler sammen.

- De kan til gengæld mærke vibrationerne i vandet, hvis I tramper for meget rundt, afslører Niels Lagergaard.

Det danske vejr kan være en strid fiskemakker, derfor skal tøj og sko matche årstiden. Det er oplagt at medbringe tæppe, campingstol og en praktisk madpakke. Vådservietter er nærmest uundværlige til håndvask, når der er spist, eller I har håndteret en regnorm eller en fisk.

Isefjorden omkring Holbæk og Orø byder på stillehavsøsters. I sæsonen fra oktober til april kan I selv hoppe i et par waders og gå på jagt. De foretrækker stenet bund og lever typisk på forholdsvis lavt strømfyldt vand. Stillehavsøsters er kantede og aflange med lyse nuancer.

Hav handsker, østerskniv og citron klar - god jagt og velbekomme!

19 UDELIV
På østersjagt

SVED PÅ PANDEN

Holbæk Sportsby byder både indenfor og udenfor, når kroppen skal forkæles i ferien. Her er der rig mulighed for aktiviteter, bevægelse, træning og indbyrdes konkurrencer.

I kan booke en bane og udfordre hinanden i padel, tennis, badminton, squash eller bordtennis, ligesom hele familien kan boltre sig i svømmecenteret med børnebassin og sauna samt wellness-, varmtvands- og olympisk 50 meter-bassin.

SKAL PULSEN HELT OP, KAN I SNØRE LØBE- ELLER VANDRESKOENE OG FÅ

LIDT KILOMETER I BENENE BLANDT SØER, SANSEHAVE OG STIER ELLER HOPPE PÅ CYKLEN OG PRØVE KRÆFTER MED MTB-SPORENE OG CROSS-ZONEN.

Når sulten melder sig, frister sportsbyens café med lækkerier. Her kan I også slippe for madlavningen og tage dagens ret med hjem.

Del dine oplevelser #destinationsjælland

20 UDELIV
HOLBÆK SPORTSBY

NYE KLATREBANER TIL DE MINDSTE

I trætoppene har Kragerup Go High i årevis fornøjet og udfordret gæsterne i Kragerup Aktivitetspark. Nu kan familiens yngste også komme med til tops i de to nye Go High-baner.

DE NYE BANER ER UNIKKE, DA BØRN HELT NED TIL FIRE ÅR KAN PRØVE DEM, MEN DE ER SJOVE FOR ALLE, DER VIL STARTE BLIDT UD PÅ DERES KLATREEVENTYR

AKTIVE OPLEVELSER FOR STORE OG SMÅ

I trampolinparken Go Bounce kan I boltre jer i de store netbokse med løbegange og rutsjebaner, mens fodboldgolfbanen byder på en naturskøn oplevelse, hvor der skal sparkes igennem sjove forhindringer og laves hole-in-one. Naturen omkring Kragerup Gods er ligeledes en flot kulisse for den sjove mountainbikerute på 6,5 km.

- Hos os kan I virkelig få brændt en masse energi af. Vi garanterer grin og røde kinder, lover godsejeren.

REGITZE

I kan også prøve kræfter med det sjove mysterium ’Stuepigens Hemmelighed’, der rummer spændende gåder, mystik og en historie tilbage til 1637. Følg stuepigen rundt i huset, parken og skoven.

21 UDELIV
DINESEN, GODSEJER
KRAGERUP GODS

NATUR GENIESSEN

DAS WILD STOLZIERT ÜBER DIE FELDER, WÄHREND DER SEEADLER ÜBER DEN SEEN PATROUILLIERT UND DIE AUEN SICH DURCH DIE LANDSCHAFT VON SEELAND SCHLÄNGELN, DIE EIN BELIEBTES ZIEL FÜR

TAGESAUSFLÜGE FÜR DIE GANZE FAMILIE IST.

ZWISCHEN WELLEN UND MEERESSTILLE

Entlang der mehr als 400 Kilometer langen Küste erhebt sich die Landschaft von den flachen kinderfreundlichen Stränden im Süden bis zur hügeligen preisgekrönten Eiszeitlandschaft auf Røsnæs im Norden.

Das ruhige Wasser entlang der Küste und in den Fjorden lädt zu körperlichen Aktivitäten für Groß und Klein ein. Erkunden Sie die Küste im Kajak, versuchen Sie Ihr Glück mit einer Angelrute in der Hand oder testen Sie Ihr Gleichgewicht auf einem SUB-Board.

Die meisten Strände sind kinderfreundlich ohne gefährliche Strömungen oder unerwartete Tiefen, und Hunde an der Leine sind an vielen Stränden erlaubt.

REIZENDE INSELN UND EIN HAFEN IN JEDER STADT

unserer vielen Häfen, vom Industriehafen im Norden bis zum kleinen und gemütlichen Hafen von Bisserup im Süden. Sie sind voller Aktivität, Stimmung und einer Geschichte, die nur darauf wartet, entdeckt zu werden.

DE5OER.DK

AUF DESJ. DK/WANDERUNGEN UND DESJ.DK/RADROUTEN FINDEN SIE TOURENVORSCHLÄGE, KARTEN UND PROSPEKTE VOM GEBIET.

Besuchen Sie eine unserer fünf schönen Inseln, wo Sie sicher sein werden, das Tempo zu verlangsamen. Ihr Urlaub beginnt bereits an Bord der Fähre. Oder besuchen Sie einen

UNTER DEN FREIEN HIMMEL HINAUS

Ob Sie mehrere Tage Radfahren, Wandern und Übernachtungen in der Natur, einen einzigen Tag mit ein paar Kilometern in den Beinen oder nur ein paar Stunden auf Tour bevorzugen, bietet Destination Seeland mit Sicherheit die Rad- oder Wanderroute, die zu Ihnen passt.

Die Routen können genau an Ihre Wünsche angepasst werden. Egal, ob Sie das örtliche Essen probieren, einige der wunderschönen Strände erforschen oder Ihre Beine auf der Strecke der Tour de France-Fahrer auf die Probe stellen möchten.

DIE NATUR VOM FEINSTEN

Am westlichsten Punkt von Seeland werden

10 Landmarken Sie

22 UDELIV

zu außergewöhnlichen Naturerlebnissen führen, wenn Sie Røsnæs und den dortigen Leuchtturm besuchen. Gehen Sie in den Naturpark Åmosen, Dänemarks ersten Naturpark, oder verbringen

Sie einige Zeit im Naturschutzgebiet Vesterlyng und Tranelyngen, wo Sie die Vögel studieren oder wilde und seltene Pflanzen wie die Orchidee das Breit blättrige Knabenkraut (auch Fingerwurz genannt) finden können.

FISCHSCHLEIM-HIGHFIVE FÜR GROSS UND KLEIN

Destination Seeland ist ein ideales Ziel für Angler, egal ob Sie Einsteiger oder ein erfahrener Angler sind.

Bitte beachten Sie, dass 18-65-Jährige im Besitz eines gültigen Angelscheins sein sollen.

Angelscheine werden online auf FISKETEGN.DK verkauft.

SIE FINDEN ANGELPLÄTZE UND TIPPS

AUF DESJ.DK/ANGELN, FISHINGZEALAND.DK

ODER FISHINGINDENMARK.INFO

BRINGEN SIE IHREN PULS IN DIE HÖHE

Bringen Sie Ihren Puls in die Höhe, wenn Sie im Schwimmzentrum Holbæk Sportsby toben oder Sie Ihre Kraft bei einer der acht Herausforderungen in den Baumwipfeln von Kragerup Go High versuchen, oder aber ein Kribbeln im Bauch spüren, während Sie im Go Bounce Trampolinpark springen.

FINDEN SIE FAKTEN UND KARTE AUF SEITE 26.

Vieh und Dünen

Auf dem groβen Moorgebiet Vesterlyng bei Havnsø kann man freilaufendes Vieh erleben in einer Umgebung von seltenen Pflanzen und Wildkräutern neben einem der besten Badestränden Dänemarks.

Man kann das Vieh auf den Wanderwegen aus nächster Nähe begegnen, wo sich auch Hünengräber aus der Bronzezeit, Niederwald und eine Wanderdüne befinden.

23 UDELIV

ENJOY NATURE

THE GAME IS STRUTTING ABOUT THE FIELDS, WHILE THE WHITE TAILED EAGLE PATROLS ABOVE THE LAKES, AND THE STREAMS TWINE THROUGH THE LANDSCAPE OF ZEALAND THAT IS A POPULAR GOAL FOR DAYS OUT FOR THE ENTIRE FAMILY.

AMONG WAVES AND CALM SEAS

Along the more than 400 kilometres of coast, the landscape rises from the flat child friendly beaches in the south to the prize winning hilly Ice Age landscape at Røsnæs in the north.

The calm water along the coast and in the fjords invites to physical activities for big and small alike. Explore the coast in a kayak, try your luck with a fishing rod in your hands or test your balance on a SUB board.

The majority of the beaches are child friendly without dangerous currents or unexpected depths, and dogs on a leash are allowed on many beaches.

CHARMING ISLANDS AND A HARBOUR IN EACH AND EVERY TOWN

Or visit one of our many harbours, ranging from the industrial harbour in the north to the small and cosy Bisserup Harbour in the south.

YOU WILL FIND TOUR SUGGESTIONS, MAPS AND FOLDERS FROM THE DESTINATION ON DESJ.DK/ HIKE AND DESJ.DK/BIKE.

Visit one of our five lovely islands where you will be sure to be slowing down pace. Your holiday starts at the very moment you enter the ferry.

They are brimming with activity, atmosphere and a history just waiting to be discovered.

DE5OER.DK

UNDER THE OPEN SKY

Whether you prefer several days of cycling, walking and overnight stays in the great outdoors, a single day with a few kilometres in the legs, or just a few hours on tour, Destination Zealand is sure to offer just the cycling or walking route that suits you.

The routes can be adapted exactly to your wishes, whether you want to sample the local food, explore some of the wonderful beaches or put your legs to a proper test on the route accomplished by the Tour de France riders.

24 UDELIV

NATURE AT ITS BEST

On the westernmost point of Zealand, 10 landmarks will be guiding you to extraordinary natural experiences when you visit Røsnæs and Røsnæs Lighthouse.

Go to Naturpark Åmosen, Denmark’s first nature park, or spend some time in Vesterlyng conservation area and Tranelyngen, where you can study the birds or find wild and rare plants like the broad-leaved marsh orchid.

FISH SLIME HIGH FIVE FOR BIG AND SMALL

Destination Zealand is an obvious spot to go fishing, whether you are a newcomer or an experienced angler. Please note: Persons aged 18-65 years must take out a fishing licence.

THE LICENCE IS SOLD ONLINE ON FISKETEGN.DK

FIND FISHING GROUNDS AND TIPS ON DESJ.DK/FISHING, FISHINGZEALAND.DK OR FISHINGINDENMARK.INFO

GET YOUR PULSE RIGHT UP

Get your pulse right up, enjoying the fun at Holbæk Sportsby swim centre or trying your strength against one of the eight challenges in the treetops at Kragerup Go High and feeling a tickling in your stomach while jumping in the Go Bounce trampoline park.

FIND FACTS AND MAPS ON PAGES 26.

Cattle and dunes

Vesterlyng moorland at Havnsø is an interesting place with free range cattle, rare plants and wild herbs in the immediate vicinity of one of Denmark’s best beaches.

You may encounter the cattle up close on walks along the footpaths that also offer Bronze Age mounds, coppice forest and a migrating dune.

25 UDELIV

På vingerne

Patruljerende havørne, ynglende skægmejser og spankulerende rødben. Lokaliteter som Borreby Mose, Tissø og Eskebjerg Vesterlyng byder på et rigt og imponerende fugleliv. Bevæbnet med kikkert og tålmodighed kan I året rundt spotte store rovfugle, spændende vadefugle og sjældne småfugle.

UDELIV FAKTA & KORT

01.

ALPATI ALPACAPARK

Gyrstinge alpacapark.dk

02.

BROBY KANOUDLEJNING

Næstvedvej 79, Sorø brobykano.dk

03.

HOLBÆKS GRØNNE LUNGE

Ladegårdsalleen 11, Holbæk ungholbaek.dk

04.

HOLBÆK SPORTSBY

Sports Allé 1, Holbæk holbaeksportsby.dk

05.

KORSØR GOLF KLUB

Ørnumvej 8, Korsør korsoergolf.dk

06.

KRAGERUP GODS

Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

07.

KYSTLIV HOLBÆK

Kanalstræde 21, Holbæk kystliv.dk

08.

NATURPARK ÅMOSEN

naturparkaamosen.dk

09.

RØSNÆS RUNDT

Røsnæsvej 477, Kalundborg roesnaes-udvikling.dk

10.

SIDESPORET KUR OG KULTUR

Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

11.

SILVA DANICA

Egebjergvej 166, Nykøbing Sj. silvadanica.dk

26 UDELIV HOLBÆK SORØ SLAGELSE KALUNDBORG NYKØBING SJ. REERSØ GØRLEV HØNG RØSNÆS ASNÆS RØRVIG SKÆLSKØR KORSØR SJÆLLANDS ODDE JYDERUP DIANALUND STIGSNÆS HAVNSØ TUSE NÆS NEKSELØ OMØ AGERSØ ORØ SEJERØ JYLLAND FYN NÆSTVED KØBENHAVN SAMSØ RINGSTED
O1 02 07 03 04 06 05 08 09 11 10

EVENTYRLIGE OMGIVELSER

DER FINDES MANGE CHARMERENDE HERREGÅRDSMILJØER, IKONISKE GODSER OG IMPONERENDE SLOTTE I DESTINATION SJÆLLAND, HVOR I KAN KOMME HELT TÆT PÅ DEN DANSKE KULTURARV OG DE FANTASTISKE FORTÆLLINGER FRA FORTIDEN.

De imponerende bygningsværker har ofte en lang og interessant historie, og mange af dem er omgivet af pragtfulde haver og parker, som er et besøg værd i sig selv.

På flere slotte og herregårde kan I også opleve forskellige kulturelle begivenheder, såsom koncerter, udstillinger og teaterforestillinger.

På Holsteinborg Slot ved Skælskør står H.C. Andersens gamle værelse fuldstændig som, da forfatteren boede der, mens Kragerup Gods og Dinesen-slægten fik besøg af Karen Blixen.

På Borreby Herreborg kan I gå i teatret eller tage på fuglekig, mens blandt andre Aggersvold Gods, Vedbygaard Gods, Lerchenborg Gods og Basnæs Gods også er en tur værd.

PÅ SØNDAGSTUR I

VETARANBUS MED LOKAL GUIDE OG FANTASTISKE FORTÆLLINGER OM DEN DANSKE KULTURARV

I kan også gå en tur i den smukke barokhave på Løvenborg Slot, der er inspireret af både engelsk og fransk havestil.

Vil I opleve den lokale kulturhistorie med udgangspunkt i nogle af områdets godser og herregårde, så tager Danmarks Busmuseum jer med på søndagstur med lokal guide i veteranbus.

Størstedelen af områdets slotte og herregårde er privatejede og kun delvist eller slet ikke åbne for gæster, men der er stadig rig mulighed for at nyde den arkitektoniske storhed og historiens vingesus på afstand.

27 OPLEV
AGGERSVOLD GODS
SLOT
HOLSTEINBORG SLOT
LØVENBORG
KRAGERUP GODS

SMAG HISTORIEN, RØR VED HISTORIEN, MÆRK HISTORIEN. HOS OPLEVELSESCENTER NYVANG KAN I GØRE, PRØVE OG LEGE JER GENNEM HISTORIEN SAMMEN MED DE FRIVILLIGE I TIDSTYPISK TØJ, DER STÅR KLAR TIL AT TAGE JER MED TILBAGE TIL LIVET I 1940ERNE.

- Vi er et anderledes oplevelsescenter, hvor gæsterne kan opleve en verden af i går – i dag, forklarer Frits Thorarinsson, direktør på Oplevelsescenter Nyvang, og fortsætter:

HOS OPLEVELSESCENTER NYVANG KAN HELE FAMILIEN OPLEVE DANMARKS ANDELSHISTORIE PÅ NÆRMESTE HOLD.

FEDTEMADDER OG RICHS

FRITS

THORARINSSON, DIREKTØR PÅ OPLEVELSESCENTER NYVANG

På handelsgaden er dørene slået op og byder indenfor i en dansk tidslomme. Her kan I smage på fedtemadder og kaffeerstatningen Richs på Husmandsstedet, mens slagteren byder på lune frikadeller, og Konditoriet frister med nybagte kager. På Apoteket kan I lære mere om medicinens kunst, mens Smedjen blandt andet viser, hvordan en hestesko bliver til.

- I kan også tage historien med hjem og lege videre med slips fra Manufakturhandlen, isenkram fra Brugsen eller et stykke af datidens legetøj, fortæller direktøren.

SÆSONAKTUELLE OPLEVELSER

Sirenen fra den gamle ambulance skærer gennem luften, mens damptromlen bumler afsted på vejen, eller julelysene tændes. Hele sæsonen inviterer Oplevelsescenter Nyvang indenfor til spændende aktiviteter og events, når Nyvang Besættes, der er stort høstmarked eller Jul i Nyvang.

OPLEVELSESCENTER NYVANG ER EN DAG I HISTORIENS TEGN MED AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN.

I det hele taget flyver tiden afsted hos Oplevelsescenter Nyvang. Når I er mætte på oplevelser, og sulten melder sig, kan I besøge spisestedet Madam Blaa, der blandt andet serverer højtbelagt smørrebrød og tarteletter.

28 OPLEV
OPLEVELSESCENTER NYVANG

OPLEV EN VERDEN AF I GÅR – I DAG

KOM PÅ EN TIDS-

REJSE TILBAGE TIL MIDDELALDEREN

PÅ ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED, HAR I MULIGHED FOR AT TAGE PÅ BESØG I EN HELT ANDEN TID.

Her kan I gå på opdagelse i husene, hilse på madmor, give smeden en hånd, besøge den medicinske urtehave eller blot nyde stedet og hinanden. Lad tiden stå stille, mens I hygger jer med de forskellige aktiviteter eller laver jeres egen ”historiske” frokost over bålet.

MÆRK MIDDELALDEREN

Trods kongsfejden mellem kongerne Svend, Knud og Valdemar går livet sin vante gang på stormandsgården. Bygningerne skal stadig vedligeholdes, afgrøderne høstes, og der skal stadig laves mad og produceres tøj. Ulvsborgs beboere står klar med skiftende aktiviteter, der blandt andet kan være snitteværksted, bagning af fladbrød, spinde uld eller prøve kræfter med bueskydning. Falkoneren, ridderne og gøglerne kigger også forbi i løbet af sommeren. Hold øje med dags- og sæsonprogrammet på hjemmesiden.

TØR I OVERNATTE I MIDDELALDEREN?

Den rekonstruerede stormandsgård er omdrejningspunktet for Ulvsborg Historisk Værksted, der ligger midt den smukke natur mellem enge, skove og vandhuller. Her løber hønsene frit mellem husene, mens geden tygger dovent på en håndfuld pileblade. Skulle I få lyst til at opleve den helt særlige stemning, der opstår, når aftenen sænker sig over stedet, er det nu muligt at overnatte i stormandsgården.

30 OPLEV
ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED

VERDENSARV REJSER SIG FRA TRELLEBORGS HISTORISKE VOLDE

Historiens vingesus blæser over Vikingeborgen Trelleborg, der er Danmarks bedst befæstede og bevarede ringborg. Midt i den smukke vestsjællandske natur på et næs, hvor Tude Å og Vårby Å løber sammen og fortsætter mod Storebælt, ligger Vikingeborgen Trelleborg.

INDEN LÆNGE SKYDER EN REKONSTRUKTION AF KONG HARALD BLÅTANDS IMPONERENDE RINGBORG OP AF JORDEN, NÅR ET KVART UD -

SNIT AF DEN OPRINDELIG BORG GENSKABES.

VOLDGRAV, BRO OG LANGHUSE REKONSTRUERES I efteråret 2023 blev Vikingeborgen Trelleborg sammen med fire andre danske ringborge udnævnt til UNESCO-verdensarv. Den verdensarv kan gæsterne gå på opdagelse i, når vold, palisade, voldgrav, bro, port, svelleveje og tre langhuse rekonstrueres, så gæsterne på Trelleborg for alvor kan opleve livet og miljøet i en af Harald Blåtands borge omkring år 980. Projektet til knap 60 millioner kroner har fået titlen Den Genskabte Borg og er et samarbejde mellem Nationalmuseet og Slagelse Kommune med støtte fra en række fonde.

TEATER, ROLLESPIL

– OG AUTENTISK DANMARKSHISTORIE

Den Genskabte Borg forventes at stå færdig i slutningen af 2026, hvor den skal give gæsterne en endnu mere autentisk oplevelse af livet bag borgens volde, når der kan opleves både krigere, håndværk, handel og familieliv. Faciliteterne kan desuden bruges til teater, rollespil, borgspil og meget andet, der kan give oplevelserne på Vikingeborgen Trelleborg en ekstra dimension.

VIKINGERS VERDENSARV

PÅ VIKINGEBORGEN TRELLEBORG KAN I OPLEVE RESTERNE AF KONG HARALD BLÅTANDS IMPONERENDE RINGBORG, DER ER DANMARKS BEDST BEFÆSTEDE OG BEVAREDE VIKINGEBORG.

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG

- Træd tilbage til tiden omkring år 980. Fordyb jer i historien blandt rekonstruerede vikingehuse, våben og ægte vikingefund - blandt andet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold, fortæller Anne-Christine Frank Larsen, der er museumschef og leder af Trelleborg, hun fortsætter:

I KAN OGSÅ KOMME TÆT PÅ

VIKINGERNES LIV OG KLÆDE JER SOM VIKINGEKRIGERE MED HJELM, SKJOLD OG BRYNJE.

ANNE-CHRISTINE FRANK LARSEN, MUSEUMSCHEF OG LEDER AF TRELLEBORG

TRELLEBORG ER VERDENSARV Efter flere års tilløb blev Vikingeborgen Trelleborg i 2023 sammen med fire andre danske ringborge udnævnt til UNESCO Verdensarv. Det er her på et næs, hvor Tude Å og Vårby Å løber sammen og slynger sig mod Storebælt, at I hele året kan opleve vikingetiden på tætteste hold. I skolernes ferier stiger mængden af aktiviteter og antallet af vikinger, der flytter ind med håndværk, handelsboder og krigerliv.

SLAGET OM TRELLEBORG

Under den årlige Trelleborg Vikingefestival indtager mere end 1.000 vikinger området med boder, håndværk og forskellige aktiviteter. Her kan I opleve det store slag foran Trelleborgs volde fra den 18.-21. juli kl. 13.00, når over 300 vikingekrigere tørner sammen for at sende hinanden til Valhal. Vikingefestivalen foregår fra den 13.-21. juli 2024. Under Vikingesommer 25. juni-11. august kan I gå i vikingernes fodspor og prøve sjove vikingeaktiviteter i landsbyen Slagløse.

FØLG MED ONLINE

Både forskere og frivillige arbejder med at rekonstruere og genskabe vikingetiden, og der er mulighed for at opleve eksperimental arkæologi og aktiviteter i løbet af sæsonen. Det største projekt er Den Genskabte borg, hvor Nationalmuseet og Slagelse Kommune bygger en rekonstruktion af Harald Blåtands kongeborg med vold, palisade, voldgrav og bro. Nysgerrige gæster kan følge med på Trelleborgs hjemmeside, som løbende bliver opdateret med nye foredrag, events og guidede ture.

33 OPLEV

OPLEV DEN NATURVILDE SCIENCEPARK

Danmarks største observatorium ligger midt i de sjællandske alper, hvor I kan gå på opdagelse i naturvidenskabens forunderlige verden. I den gamle forskerby, der i dag huser Observatoriet, kan I tage med på en rejse fra Jordens indre og helt ud til Mælkevejen, mens I bliver klogere på den natur, der omgiver os.

HIMMELFIF OG STJERNEKIGGERSHELTERS

Om dagen zoomer Observatoriet ind på den spændende natur med sjove aktiviteter for hele familien. Når mørket sænker sig, kan I lægge nakken tilbage og lade jer fortrylle af den smukke nattehimmel, mens Observatoriets passionerede formidlere står

klar med himmelfif, så I kan finde vej i stjernevrimlen. Året rundt vil forskellige arrangementer og foredrag gøre jer klogere på alt fra planeter og galakser til kometer og stjerneskud.

KAN I SLET IKKE FÅ NOK, KAN I BOOKE OVERNATNING I DE SPEKTAKULÆRE STJERNEKIGGERSHELTERS.

Gå på opdagelse og besøg Observatoriet. Læs mere på Observatoriets hjemmeside.

EN SORT PLET I DANSK HISTORIE

DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM

Sprogø er et trafikalt knudepunkt, når vi krydser Storebælt med udsigt til den tidligere kvindeanstalt på øen. Men hvad er historien bag?

DET OG MEGET ANDET KAN I BLIVE KLOGERE PÅ HOS DANSK FORSORGS -

Med den gamle åndssvageanstalt Andersvænge som omdrejningspunkt fortæller museet om dansk åndssvageforsorg, der er en sort plet i dansk historie med interneringer, kummerlige forhold og tvangssterilisationer af mennesker på samfundets bund. Forhold der i 2023 førte til en undskyldning fra

Dansk Forsorgshistorisk Museum fortæller også om forholdene i dag, hvor mennesker, vi før kaldte åndssvage, har de samme rettigheder som alle andre og kaldes mennesker med udviklingshandicap eller allerhelst - blot ved deres navn.

34 OPLEV OBSERVATORIET

SJÆLLANDS HYGGELIGSTE FAMILIEPARK

BIRKEGÅRDENS HAVER

I BIRKEGÅRDENS HAVER FINDER I FEM MEGET FORSKELLIGE HAVER, LEGEOMRÅDER OG RIGTIG GOD PLADS. HER KAN HELE FAMILIEN HYGGE SIG, HILSE PÅ DYRENE I MINIZOO, OVERNATTE I SHELTERS OG SPISE FROKOST I CAFÉEN.

MEKKA FOR HAVEELSKERE

Haveentusiasterne kan i ro og mag opleve Danmarks største japanske have, hvor æstetik og symbolik er i fokus, og I kan få inspiration i Permahaven med grønt og frugt. I kan også opleve den farverige dansk/engelske have med smukke romantiske detaljer, den prægtige Præriehave og Klosterhaven, som er fyldt med krydder- og lægeurter.

SÅ VIL I HAVE EN SJOV, HYGGELIG OG AFSLAPPENDE DAG? SÅ HAR BIRKEGÅRDENS HAVER NOGET FOR ALLE GENERATIONER I FAMILIEN

FRI LEG FOR DE MINDSTE

MERRY SØRENSEN, INDEHAVER

I børnehøjde kan I gå på opdagelse i dyreområdet, hvor der er søde dyr, eller I kan slå jer løs på nogle af de sjove legepladser.

- I sommerferien har vi 12 børnedage med aktiviteter som skattejagt, ATV-kørsel, bueskydning, fiskefodring og æselridning, afslutter Merry. Sidst på året er haverne fortryllende og fantastiske at besøge til Halloween og jul – græskarfigurer i hundredvis og julelys i tusindvis.

Birkegårdens Haver åbner lørdag den 27. april. Se mere på hjemmesiden.

CIRKUSSJOV I BØRNEHØJDE

Der er garanti for kild i maven, jubelbrøl og overraskelser, når I besøger Cirkusland. Her er familiehygge, nærvær og trylleri i børnehøjde. Parken byder på forlystelser, rutsjebaner og shows for familiens yngste, når I kaster jer over legelandet eller prøver tivoliforlystelser.

Når pulsen skal lidt ned, og batterierne skal lades op, kan I gå på opdagelse i cirkusmuseet eller smovse i Cirkuslands bistro. Har I en klovn eller en akrobat i maven, kan I træne med artisterne eller se, om I kan gennemskue Cirkuslands tryllekunstner, når han underholder med mirakler og tricks i ærmet. CIRKUSLAND I SLAGELSE

CIRKUSLAND HAR ÅBENT I SKOLERNES VINTER-, SOMMEROG EFTERÅRSFERIE.

Find åbningstider og program på hjemmesiden.

35 OPLEV

GÅ PÅ OPDAGELSE I HELE VESTSJÆLLANDS

HISTORIE MED MUSEUM VESTSJÆLLAND, DER HAR OPLEVELSER FOR ALLE I FAMILIEN – PÅ TVÆRS AF GENERATIONER.

FÅ HISTORIEN MELLEM FINGRENE

MUSEUM VESTSJÆLLAND

FOR DE MINDSTE

Når skoleferierne står for døren, inviterer Museum Vestsjælland indenfor til sjove aktiviteter. I kan blandt meget andet komme i skole som for 100 år siden, prøve en metaldetektor, grave efter fortidsfund eller kaste jer ud i sværdkampe på ridderskolen. I Sorø, Holbæk, Ringsted og Slagelse kan hele familien prøve kræfter med ”Jagten på byens historie”. Både i weekender og på hverdage er der oplevelser for familiens yngste, der har gratis entré, når de er under 18 år.

HISTORISK LEGEPLADS

Museum Vestsjællands 11 museer dækker bredt og favner historien i skiftende og faste udstillinger – fra middelalder over Anden Verdenskrig til lokale fortællinger. På Kalundborg Museum kan I få den virkelige historie om Arne Bybjerg og de populære Carmen Curlers gennem udstillingen ”carmen curlers – iscenesat”. På Holbæk Museum er den næsten 1.000 år gamle Gislingebåd omdrejningspunktet for en efterårsudstilling. I Slagelse inviteres I indenfor til et ’Mig og min by’-univers skabt med inspiration fra byens børn i samarbejde med tegner Rasmus Bregnhøi.

SLAP AF I KROSTUEN

Flere af museerne ligger i smukke gamle huse omgivet af skønne haver fyldt med historiske urter, lægeplanter og blomster. I haverne kan I slappe af og nyde picnickurven. Driller vejret? Så kan I trække indenfor og nyde den rekonstruerede 1600-tals krostue på Sorø Museum eller slappe af i museernes caféområder.

PÅ OPDAGELSE I HISTORIEN

Gøglere, godtfolk, boder og musikanter indtager Ringsted i august, når der er middelalderfestival, men hele året kan I gå på opdagelse i Midt- og Vestsjællands historie. Museum Vestsjællands kalender er proppet med foredrag, rundvisninger, ture og byvandringer, der tager jer med på tur i historien og fortælles lige dér, hvor den udfoldede sig. Se spor fra dem, der kom før os – fra våbennedkastninger til borgruiner og gravhøje.

Oplevelserne er kun et klik væk. På Museum Vestsjællands hjemmeside, i podcasts og på historiske lydvandringer.

37 OPLEV

GRINEFLIP

OG HYGGESTUNDER

SOMMERLAND SJÆLLAND

BLANDT BAKKER OG HØJE I ODSHERRED LIGGER SOMMERLAND SJÆLLAND, DER MED MERE END 60 FORLYSTELSER OG AKTIVITETER SØRGER FOR TIMEVIS AF MINDEVÆRDIG FAMILIETID.

Allerede sidste år havde vandlandet i Sommerland Sjælland – Den Blå Lagune – vokseværk, men igen i år vokser det yderligere, når der bliver tilføjet endnu en 127 meter lang Twisting Tubes-vandbane.

- Familiens yngste kan desuden besøge det nye MiniSplash-område, hvor der kan leges, sprøjtes med vand og køles ned på de varme sommerdage, afslører Kåre Dyvekær, der er direktør og ejer af Sommerland Sjælland sammen med sin hustru Mette. Dermed bliver Den Blå Lagune, der allerede er Sjællands største udendørs vandland, bare endnu større og sjovere.

MON EN DAG ER NOK?

Tiden går alt for hurtigt, når I besøger den sjove park, hvor dagen er fuld af grineflip og hyggestunder for store og små.

DERFOR ER DET EKSTRA

HELDIGT, AT MAN KAN BO MIDT I SOMMERLAND

SJÆLLAND

KÅRE DYVEKÆR, DIREKTØR OG EJER

Hvad enten I er til feriehytter med udendørs softub spa, prærievognshelters, hobbithytter eller jeres egen campingvogn, så har Sommerland Sjælland en overnatningsmulighed, der passer jer.

Faktisk kan I tage på familieferie i Sommerland Sjællands feriehytter hele året – også når parken er lukket. Springer I overnatningen over, kan I i stedet købe et sæsonkort, der giver gode rabatter og fordele hele året samt fri adgang på alle åbningsdage, så I får alle minderne med hjem.

TIL VANDS, TIL LANDS ELLER I LUFTEN

Sommerland Sjælland byder på forlystelser og aktiviteter, der passer til ethvert temperament. I kan komme i luften på svævebaner eller i MiniLegelands flyvemaskiner, stå til søs i vandcykler og kanosøen, suse afsted på gokartbanen eller besøge de mange søde dyr.

Jolly Jumber, Vildkatten og Traffic Jam er bare nogle af de forlystelser, I kan prøve, ligesom den frodige park byder på et væld af grønne oaser, hvor I kan slappe af. Når sulten melder sig, kan I besøge de mange gode spisesteder med burger, pizza, salat og gourmet-hotdog eller svinge forbi Gårdhaven Streetfood, så der kan tankes ny energi. - Både blandt forlystelser, mad og oplevelser har vi noget for enhver smag. Vi glæder os til at se jer, slutter Mette Dyvekær med et smil.

39 OPLEV

REJS MED TILBAGE I TIDEN

HVOR FORTID BLIVER TIL NUTID

Nostalgien er med i tasken, når I stiger ombord på det ikoniske Triangel-motortog hos Vestsjællands Veterantog. Mens toget ruller afsted, kan I opleve det gamle interiør i vognene og indsnuse toghistorien på nærmeste hold. - I kan også stikke hovedet ind hos lokomotivføreren og følge med i vores arbejde, mens toget kører, fortæller lokomotivfører Carsten Madsen. Når toget standser ved perronen i Gørlev, kan I købe drikkevarer og nyde den medbragte picnickurv.

Året rundt følger køreplanerne med årstidernes skiften, når I kan opleve ølsmagning, musik og tapas eller nyde søndagskaffen af Madam Blå-stellet ombord. I efterårsferien kører halloweentoget, mens julemandens tog naturligvis kører afsted op til jul.

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG

PANZERMUSEUM EAST HAR NORDEUROPAS STØRSTE PRIVATE SAMLING AF KRIGSMATERIEL FRA SOVJETPAGTENS SIDE UNDER DEN KOLDE KRIG. MEGET AF DET ER IGEN AKTUELT, DA DET BRUGES AF BÅDE UKRAINE OG RUSLAND NETOP NU.

Parken omkring museet byder på skønne picnic-områder ved de fem søer, spisehus, FUT-bane og unikt shelterområde. I ferier og weekender køres der spændende trucksafari i den store militærlastbil og sjove ture i sidevognen på motorcyklen. Selv om frygten fra Den Kolde Krig er rykket tættere på, er Panzermuseum East stadig populært og nu endnu mere aktuelt blandt gæsterne.

40 OPLEV VESTSJÆLLANDS VETERANTOG
FOR BÅDE ENTUSIASTEN OG FAMILIEN. PANZERMUSEUM EAST
IMPONERENDE SAMLING – UTROLIGT AT VI HAR SÅDAN EN SAMLING I DK. VIRKELIG PROFESSIONELT SETUP I VELHOLDTE OMGIVELSER. ET OPLAGT UDFLUGTSMÅL
ANMELDELSE PÅ TRIPADVISOR (TRAVELLERS CHOICE 2022)
KLAR PÅ PERRONEN, NÅR I VIL PÅ TOGTUR MED NOSTALGIEN.
HOLDER

TA’ BUSSEN

PÅ SPORET I HISTORIEN

På Sporvejsmuseet fører alle veje og skinner tilbage i tiden, hvor hele familien kan fordybe sig i den kollektive trafiks historie.

VI ER ET LEVENDE MUSEUM, HVOR DER MÅ KØRES, MÆRKES OG LEGES, LIGESOM VI HAR UBEGRÆNSET KØRSEL MED SPORVOGN I MUSEETS ÅBNINGSTID

TAG PICNICKURVEN MED PÅ TUR

MIKAEL LUND, MUSEUMSLEDER

I kan også sætte jer til rette på de gamle museumsbussers sæder og tage en tur rundt om Valsølille Sø. Kombinér jeres besøg med en skovtur.

Snup picnickurven med og nyd jeres medbragte mad på museets hovedstrækning. Langs strækningen er der flere picnicområder, hvor I kan stå af. I kan også nyde jeres mad ved endestationen – Ejlers Eg, hvor cafévognen sælger drikkevarer, is, kage og lette sandwich.

Museet fortæller over 140 års bus- og sporvognshistorie, og er i konstant udvikling og bevægelse. Gå på opdagelse blandt de historiske butiksudstillinger i museumsgaden Valby Langgade. Som de kunne opleves i København, Aarhus og Odense fra 1940erne og frem til 60erne.

FYLDT MED HISTORIE

MED FLERE STOPPESTEDER I 125 ÅRS RUTEBIL- OG BUSHISTORIE VÆKKER DANMARKS BUSMUSEUM MINDER HOS STORE OG SMÅ.

Fra tiden i skolebussen, turist-dobbeltdækkeren til den gamle gasgenerator og Fordson-motor, der blev brugt under 2. Verdenskrig, da benzinreserverne slap op. - Det hele kan opleves på museet, hvor vores ældste veteran-rutebil er 99 år gammel, mens den ældste kørende med nummerplade er 94 år gammel, forklarer Ole Vang fra museet.

IKKE KUN TIL PYNT

På museet kan I fordybe jer i historien med billetter, uniformer, skilte og mere end 95 køretøjer, hvor flere selvfølgelig tager jer med på tur. Hele sommeren kan I opleve Skælskør fra en dobbeltdækkerbus, der oprindelig har kørt i Berlin og København.

- Vi har også søndagsture i den skønne natur omkring nærliggende godser og herregårde, ligesom vi arrangerer ture til kystbatteriet på Stigsnæs. Turene kan bookes online slutter Ole Vang.

I Café Rutebilekspeditionen kan I desuden forsyne jer med kaffe, kage, drikkevarer og spændende bøger.

41 OPLEV SPORVEJSMUSEET SKJOLDENÆSHOLM DANMARKS BUSMUSEUM

VELKOMMEN TIL EFTERÅR PÅ RUTE 42

Træernes blade skifter den grønne farve ud med varme orange og brune nuancer, brændeovnen knitrer, dagene bliver kortere, og Rute 42 frister med familieoplevelser i efterårsferien.

AKTIVITETER VENTER JER BÅDE UDE

HYGGELIGERE, END AT SAMLES OMKRING BÅLET ELLER BESØGE EFTERÅRSSKOVEN MED VARM KAKAO PÅ TERMOFLASKEN?

Aktiviteterne er alsidige i efteråret, og kulturen blomstrer med teater, musik og besøg på områdets mange museer. Gå på opdagelse, fordyb jer og nyd hinandens selskab, mens I udforsker efterårsferien fyldt med sjællandske stjernestunder.

Besøg Rute 42 og find inspiration på hjemmesiden.

42 OPLEV
OG INDE. ER DER NOGET

FORMIDLINGSCENTER FUGLEDEGÅRD

TISSØ VIKINGECENTER

KULTURHISTORIE, GULDFUND OG UFORSTYRRET NATUR

PÅ OG OMKRING TISSØ VIKINGECENTER BLIVER I SUGET TILBAGE I HISTORIEN MED REKONSTRUKTIONEN AF TISSØRINGEN – ET AF NORDENS STØRSTE ENKELTSTÅENDE GULDFUND FRA OLDTIDEN. UDOVER EN SPÆNDENDE UDSTILLING RUMMER CENTRET EN LILLE CAFÉ OG HYGGELIG BUTIK.

Lige uden for døren patruljerer havørnene på himlen, sjældne vadefugle mæsker sig i vandkanten, mens der intet andet sted i Europa findes så varieret og velbevaret kulturarv fra jægerstenalder til og med slutningen af vikingetiden. I Danmarks første naturpark kan I bevæge jer rundt i et helt unikt rituelt landskab med markeringer af den imponerende kongsgård, fundrige værkstedsområder, spor af internationale handelskontakter, der vidner om vikingernes kult og ofringer.

NATUREN KAN OGSÅ NYDES I UFORSTYRREDE SHELTERS VED TISSØ VIKINGECENTER, HVOR I KAN BAGE SNOBRØD ELLER PANDEKAGER OVER BÅL.

Nyd efterårets bær

Når temperaturen begynder at falde, og træerne skifter farve, så myldrer naturens mange bær frem på træer og buske. De kan være et frisk pust og prikken over i’et i både mad og drikke.

Havtorn er en lille bombe af vitaminer, som kan bruges til sirup, is, brød og snaps.

Rønnebær er svagt giftige, men hvis de fryses eller opvarmes, kan de uden problemer bruges i snaps, likør, gelé eller marmelade.

Korbær er brombærrets lillebror, men det er mindst lige så lækkert i syltetøj og bagværk.

Slåenbær har godt af frost, inden det skal bruges. Det gør bærret sødere, når det bruges til snaps, gin eller syltetøj.

43 OPLEV

KULTUR – FÜR GROSS WIE KLEIN

SIE WERDEN ZWEIFELLOS DEN FLÜGELSCHLAG DER GESCHICHTE SPÜREN, WENN SIE DIE GESCHICHTEDER WIKINGER ERKUNDEN ODER STERNE IM ENDLOSEN HIMMELSRAUM GUCKEN. MACHEN SIE PLATZ FÜR EINEN MUSEUMSBESUCH – HIER VERSTECKEN SICH VIELE SCHÄTZE.

HAST DU EINEM WIKINGER HALLO GESAGT?

Besuchen Sie die Wikingerburg Trelleborg, wo die Kinder Wikingeraktivitäten ausprobieren können. Oder besuchen Sie Tissø Wikingercenter mit seiner Wikingerausstellung über das Leben der Wikinger in Åmosen, um den Tissø Halsring zu sehen, den größten Goldfund aus der Wikingerzeit.

Ein weiterer interessanter Ort ist Ulvsborg Historische Werkstatt zu den Jahren 1050-1250, die zur Teilnahme an lustigen täglichen Aktivitäten einlädt.

SPÜREN SIE DIE GESCHICHTE UND ERREICHEN SIE DIE MILCHSTRASSE

Besuchen Sie Oplevelsescenter Nyvang, ein Erlebniszentrum, in dem die Geschichte sich berühren, handhaben, schmecken und durchspielen lässt.

EGAL, WAS SIE SUCHEN, WARTEN KULTURELLE ERLEBNISSE AUF

Für mehr Geschichte, besuchen Sie eine der 11 interessanten Abteilungen des Museums Vestsjælland (Westseelands Museum), von einem Schulraum bis hin zu einem alten Tante-Emma-Laden. Das Brorfelde-Observatorium lässt Sie die wundersame Welt der Naturwissenschaften entdecken, wenn Sie Discovery, Dänemarks größtes Sternenteleskop, erleben.

SIE WIE PERLEN AUF EINER SCHNUR.

MASCHINEN FÜR KINDER UND KINDLICHE SEELEN

Das Panzermuseum East ist Skandinaviens größtes Museum des Kalten Krieges, in dem die Kinder die coolen militärischen Trainingsaktivitäten (FUT) oder die Militärfahrzeuge im Freien ausprobieren können. Und Nostalgie und ein tolles Erlebnis stellen sich von ihrer besten Seite vor auf einer Fahrt in einem Oldtimer-Zug bei

44 OPLEV

Vestsjællands Veterantog. Hier geniessen Sie die Landschaft, während Ihnen der Rauch von der Dampflok in der Nase prickelt. Die Väter warten auch Erlebnisse – und Sie werden zweifellos einen Besuch bei Dä nemarks Busmuseum oder dem Stras senbahnmuseum Skjoldenæsholm geniessen.

EIN TAG VOLLER SPASS

Im Cirkusland in Slagelse finden Sie alles, was Sie von der Zirkuswelt lieben, in seinem großen Park, während der Vergnügungspark Sommerland Sjælland mehr als 60 Aktivitäten sowie das größte Badeland im Freien auf See land bietet. Ein tolles Ausflugsziel für die ganze Familie ist Birkegårdens Haver, das fünf Gärten, sechs Spielplätze und Tiergehege neben anderen kinderfreundlichen Aktivitäten umfasst WEITERE

Weltkulturerbe erhebt sich auf Trelleborgs Wällen

Wälle, Palisade, Wallgraben, Brücke, Tor, Schwellenwege und drei Langhäuser werden als Die Nachgebaute Burg auf der Wikingerburg Trelleborg rekonstruiert, die zum UNESCO-Weltkulturerbe gehört.

Das fast 60 Millionen DKK teure Projekt ist eine Zusammenarbeit zwischen dem Dänischen Nationalmuseum und der Gemeinde Slagelse mit Unterstützung mehrerer Stiftungen und soll bis Ende 2026 abgeschlossen sein.

45 OPLEV
INSPIRATIONEN FINDEN SIE AUF SEITE 48-49

CULTURE – FOR BIG AND SMALL ALIKE

YOU WILL FEEL THE PRESENCE OF HISTORY WHEN YOU EXPLORE THE HISTORY OF THE VIKINGS OR ARE STAR GAZING IN THE ENDLESS SKY. MAKE ROOM FOR A MUSEUM VISIT – A HOST OF GEMS ARE HIDING HERE.

HAVE YOU SAID HELLO TO A VIKING?

Visit Trelleborg Viking Fortress where the children can have a try at Viking activities. Or go to Tissø Viking Centre with its Viking exhibition on Viking life in Åmosen to see the Tissø Neck Ring, which is the biggest gold find from the Viking Age.

Another interesting place is Ulvsborg Historic Workshop featuring the years 1050-1250 and inviting to participation in amusing daily activities.

FEEL THE PRESENCE OF HISTORY AND EXPERIENCE THE MILKY WAY

room to an old grocery shop. Brorfelde Observatory lets you in for a peep into the wondrous world of natural science when you experience the Discovery, Denmark’s largest star telescope.

MACHINES FOR CHILDREN AND THE YOUNG AT HEART

NO MATTER WHAT YOU WANT, THERE ARE CULTURAL EXPERIENCES
IN

STORE

FOR YOU LIKE PEARLS ON A STRING.

Visit Oplevelsescenter Nyvang, an experience centre where you may touch, handle, taste and play through history. For more history, visit one of the 11 interesting departments of Museum Vestsjælland (West Sealand Museum), ranging from a school

Panzermuseum East is Scandinavia’s largest Cold War museum where the children can try the cool military fitness activities (FUT) or play in the outdoor military vehicles.

Nostalgia and a great experience are at their very best on a ride in a veteran train at Vestsjællands Veterantog. Here you will enjoy the landscape while the smoke from the steam engine prickles your nose. Should husbands and fathers also have their part of the fun - don’t miss a visit to Den-

46 OPLEV

World Heritage Site rises on Trelleborg’s ramparts

mark’s Bus Museum or the Tramway Museum Skjoldenæsholm.

A DAY FULL OF FUN

You will find everything you love from the circus world at Cirkusland in Slagelse in its large park, and the amusement park Sommerland Sjælland offers more than 60 activities plus the largest outdoor water park on Zealand.

A great destination for a day out for the entire family is Birkegårdens Haver, comprising five gardens, six playgrounds and animals in a pen besides other child friendly activities.

FIND MORE INSPIRATION ON PAGES 48-49

The ramparts, palisade, moat, bridge, gate, plank roads and three longhouses are being reconstructed as The Reconstructed Fortress at the Viking Fortress of Trelleborg, a UNESCO World Heritage Site.

The nearly DKK 60 million project is a collaboration between the National Museum of Denmark and the municipality of Slagelse, with the support of several foundations, and is expected to be completed by the end of 2026.

47 OPLEV

OPLEV FAKTA & KORT

01.

BIRKEGÅRDENS HAVER

Tågerupvej 4, Ruds Vedby birkegaarden.dk

02.

BORREBY HERREBORG

Borrebyvej 41, Skælskør borrebygods.dk

03.

CIRKUSLAND I SLAGELSE Årslevvej 6, Slagelse arena.dk/cirkusland

04.

DANMARKS BUSMUSEUM

Fabriksvej 1, Skælskør danmarks-busmuseum.dk

05.

DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM

Rosenkildevej 59, Slagelse forsorgshistorien.dk

06.

FORMIDLINGSCENTER FUGLEDEGÅRD/TISSØ VIKINGECENTER

Bakkendrupvej 28, St. Fuglede vikingecenter.dk

07.

MUSEUM VESTSJÆLLAND

BAKKEKAMMEN 45

Bakkekammen 45, Holbæk vestmuseum.dk

08.

MUSEUM VESTSJÆLLAND FLAKKEBJERG SKOLEMUSEUM Gimlingevej 2, Slagelse vestmuseum.dk

09.

MUSEUM VESTSJÆLLAND HOLBÆK MUSEUM

Klosterstræde 18, Holbæk vestmuseum.dk

10.

MUSEUM VESTSJÆLLAND KALUNDBORG MUSEUM

Adelgade 23, Kalundborg vestmuseum.dk

11.

MUSEUM VESTSJÆLLAND MALERGÅRDEN

Plejerupvej 10, Grevinge vestmuseum.dk

12.

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERRED KUNSTMUSEUM

Rødhøj 11, Asnæs vestmuseum.dk

13.

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERREDS MUSEUM

Annebjergstræde 1, Nykøbing Sj. vestmuseum.dk

14.

MUSEUM VESTSJÆLLAND RINGSTED MUSEUM Køgevej 41, Ringsted vestmuseum.dk

15.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SKÆLSKØR BYMUSEUM

Algade 2, Skælskør vestmuseum.dk

16.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SLAGELSE MUSEUM

Bredegade 11A, Slagelse vestmuseum.dk

17.

MUSEUM VESTSJÆLLAND

SORØ MUSEUM

Storgade 17, Sorø vestmuseum.dk

18.

NYKØBING SJ. PSYKIATRISKE MUSEUM

Annebergparken 36, Nykøbing Sj. sns-museum.dk

19.

OBSERVATORIET

Observator Gyldenkernes Vej 3, Tølløse brorfelde.dk

20.

OPLEVELSESCENTER NYVANG

Nyvangs Allé 4, Holbæk oplevelsescenternyvang.dk

21.

PANZERMUSEUM EAST

Fladholtevej 18, Slagelse panzermuseumeast.dk

22.

SIDESPORET KUR OG KULTUR

Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

23.

SLAGELSE MUSIKHUS

Sdr. Stationsvej 3-5, Slagelse slagelse-musikhus.dk

24.

SOMMERLAND SJÆLLAND

Gl. Nykøbingvej 169, Nr. Asmindrup sommerlandsj.dk

25.

SPORVEJSMUSEET

SKJOLDENÆSHOLM

Skjoldenæsvej 95, Jystrup sporvejsmuseet.dk

26.

STENMAGLEHAVEN

Mejerivej 23, Nyrup stenmaglehaven.dk

27.

TEATERGÅRDEN

Gl. Skovvej 120, Holbæk teatergaarden.dk

28.

ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED

Toftholmvej 66, Asnæs ulvsborg.dk

48 OPLEV

29.

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG Jernbanevej 10, Høng dit-veterantog.dk

30.

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG Trelleborg Allé 4, Slagelse vikingeborgen-trelleborg.dk

49 OPLEV HOLBÆK SORØ SLAGELSE KALUNDBORG NYKØBING
REERSØ GØRLEV HØNG RØSNÆS ASNÆS RØRVIG SKÆLSKØR KORSØR SJÆLLANDS ODDE JYDERUP DIANALUND STIGSNÆS HAVNSØ TUSE NÆS NEKSELØ OMØ AGERSØ ORØ SEJERØ JYLLAND FYN NÆSTVED KØBENHAVN SAMSØ RINGSTED 01
SJ.
04 05 03 06 08 10 09 11 13 14 15 16 17 18 19 20 21 07 23 24 25 27 29 02 22 12 26 28 30

PÅ BREDDEN AF ISEFJORDEN LIGGER SMUKKE GAMLE HOLBÆK – KUN 40 MINUTTER FRA KØBENHAVN.

KØBSTAD MED FJORDENS FORNØJELIGHEDER

Holbæks havnemiljø har et skønt udvalg af spisesteder og andre kulinariske fristelser med et smukt view udover fjorden, mens Filmtorvet byder på grønne områder. Byen i bunden af Isefjorden har ligeledes et rigt kulturliv med både teatre, biograf og spille steder samt færgefart til Orø.

Fjordtårnet knejser 17 etager op mod himlen og er seneste synlige tegn på livet omkring havnen, hvor de smukke træskibe lægger til, mens bymidten byder på små sjælfulde byhuse, der blandt andet huser museer, gallerier og meget andet.

Når I trænger til lidt frisk luft, byder Holbæk på et sandt orgie af natur.

I kan nyde en gåtur i Holbæk Dyre have eller Munkholm Skov, en cykeltur på Fjordstien eller Istidsruten, mens Hørby Båden ligger klar til at sejle jer til Tuse Næs, der lokker med endnu mere natur, færgekro og afslappet stemning.

HER KAN I TRÆDE DIREKTE FRA SEJLBÅDENS DÆK OP PÅ BYENS SHOPPINGGADE, DER BYDER PÅ ET RIGT UDVALG AF SPÆNDENDE BUTIKKER, HYGGELIGE CAFEER OG AKTIVITETER.

50 BYLIV
HOLBÆK

Med fjorden som nærmeste nabo ligger Kalundborg. Fra livlige aktiviteter og spændende events i Havneparken strækker byen sig op ad skråningerne og byder på en købstad fuld af sjæl og hygge. I finder et væld af små specialbutikker på den intime Kordilgade, mens kvarteret omkring Skibbrogade frister med charmerende caféer, genbrugsfund og historiske facader.

KALUNDBORG BYDER OGSÅ PÅ DANMARKS STØRSTE SAMLING AF MIDDELALDERHUSE I HØJBYEN, HVOR I KAN BESØGE BYENS SMUKKE VARTEGN VOR FRUE KIRKE MED DE FEM TÅRNE.

HISTORIEN SUSER GENNEM GÅGADEN

GRØN OASE OG BARSK NATUR

Når I har brug for en lille pause, kan I tage Solskinstrappen direkte ind i Byparken, hvor I nemt kan finde et afsides hjørne med udsigt over byens tage, mens I nyder hinandens selskab eller spiser picnic. I det hele taget byder området omkring Kalundborg på betagende natur fra det fredede Gisseløre og flade Asnæs til herregårdsmiljøerne ved Tissø og det barske Røsnæs-landskab, som Kalundborg er porten til.

En dejlig dag rundes af i bymidten eller i Havneparken, hvor I kan nyde en middag, en kop kaffe eller en drink, mens solen sender dagens sidste stråler ind over byen, og børnene boltrer sig på legepladsen.

51 BYLIV
KALUNDBORG

ET STENKAST FRA STRANDLIVET

SLAGELSE - VESTSJÆLLANDS HANDELSBY NR. 1 - HAR ET VÆLD AF HYGGELIGE KRINGLEKROGE, HVOR DER KAN SLAPPES AF OG NYDES EN GOD KOP KAFFE PÅ BYENS CAFÉER SAMT EN FROKOST ELLER BRUNCH PÅ ET AF BYENS MANGE SPISESTEDER.

I Slagelse kan I nyde synet af gardehusarerne, der rider gennem byen eller gå på opdagelse i byens historie, hvor både børn og voksne får mulighed for at komme helt tæt på fortiden.

Midtbyen byder ligeledes på et varieret udbud af spændende butikker og hyggelige torvedage, ligesom kulturen blomstrer med både biograf, spillesteder og et væld af aktiviteter for hele familien.

52 BYLIV
SLAGELSE

KORSØR HAR VANDET SOM

OMDREJNINGSPUNKT MED STOREBÆLTSBROEN KNEJSENDE FLOT OVER BYEN.

Her finder I små hyggelige fiskerhuse i alverdens farver og Korsør Fæstning, hvor kanonerne stadig sigter mod Storebælt. En tur i Korsørs gader leder jer både til storslået kunst, en god handel og masser af historie.

På havnen kan I spise en god frokost eller middag, mens I nyder udsigten til indløbet til Danmarks smukkeste indsø –Korsør Nor.

I Skælskør popper de små farverige chaussesten op som små kunstneriske åndehuller på den hyggelige brostensbelagte Algade, der slanger sig gennem den lille havneby Skælskør.

På havnen eller ved Kobæk Strand kan I tage en mundfuld frisk luft og spise dagens frokost, ligesom I kan se byen fra vandsiden med turbåden Skjelskør V.

HAVNEN ER ÅRET RUNDT OMDREJNINGSPUNKT

FOR EN RÆKKE AKTIVITETER.

Den gamle købstad har en stor enklave af keramikere og kunstnere, der gladeligt slår dørene op til værkstedet, hvor der arbejdes med både ler, maling og andre materialer.

53 BYLIV
KORSØR
SKÆLSKØR

SLAGELSES MIDTPUNKT

UANSET OM I ER PÅ TUR PÅ DE LUNE SOMMERDAGE ELLER DE KOLDE VINTERDAGE, SÅ SLÅR VESTSJÆL LANDSCENTRET DØRENE OP TIL ET UNIVERS FOR HELE FAMILIEN.

- Vi ved, at shopping skal være hyggeligt med noget for hele familien. Derfor går indkøb, hygge og underholdning hånd i hånd hos os, fastslår Jane Dahl, der er marketingchef.

VESTSJÆLLANDSCENTRET ER OMRÅDETS STØRSTE SHOPPINGCENTER MED MERE END 50 SPÆNDENDE BUTIKKER, 900 GRATIS PARKERINGSPLADSER OG GODE SPISESTEDER.

HUSK HYGGEN OG FORLÆNG OPLEVELSEN

Omdrejningspunktet for de gode oplevelser er Atriumtorvet, hvor I kan sidde og hygge med en kop kaffe eller en kølig forfriskning, når der er brug for en lille pause. På torvet finder I også masser af underholdning, koncerter, udstillinger og events i løbet af året.

- I forlængelse af jeres shoppingdag kan I forkæle familien med et besøg hos SushiMania, Joe & The Juice, Café de Flore, Espresso House eller Mayo, foreslår Jane Dahl og fortsætter: - Her er tid til en snak, et godt råd og en god handel. Vores 50 forretninger spænder over et bredt udvalg af brancher i detailhandlen – med noget for hele familien.

54 BYLIV
VESTSJÆLLANDSCENTRET

PÅ REJSE I VINENS VERDEN

UANSET OM I ER PÅ JAGT EFTER DEN PERFEKTE TERRASSEVIN

TIL EN SOLRIG DAG, EN VIN

TIL AT LEDSAGE AFTENENS KULINARISKE OPLEVELSER ELLER BARE EN PÅLIDELIG HVERDAGSVIN, ER SLAGELSE VINKOMPAGNIS KYNDIGE OG PASSIONEREDE PERSONALE PARAT TIL AT GUIDE JER TIL DET IDEELLE VALG.

- Både butik og webshop præsenterer et imponerende udvalg af vine, der passer til enhver anledning, smag og kulinariske udfoldelse, lover indehaver Frank Ditmar.

SMAG FØR KØB

Slagelse Vinkompagni importerer selv fra både førende og små vinproducenter i hele verden. Som en helt ekstraordinær service kan I altid smage vinen før køb.

Det gør, at personalet har en unik mulighed for at hjælpe med at finde præcis den vin, der passer til jeres smagsløg.

VI HAR DANMARKS MEST SPÆNDENDE VINBUTIK MED OVERKOMMELIGE PRISER

VINE TIL ENHVER

Hylderne i den kæmpestore butik bugner af alt fra delikate hvidvine til kraftige rødvine, ligesom I blandt andet også kan fornøje jer blandt 90 forskellige gin og rom eller 80 slags whisky. På Slagelse Vinkompagnis hjemmeside og sociale medier kan I desuden følge med og tilmelde jer spændende events og smagninger, hvor I kan blive klogere på de mange fristende druer og dråber.

55 BYLIV
SLAGELSE VINKOMPAGNI
FRANK DITMAR, INDEHAVER

SORØ ER ET KAPITEL FOR SIG, DER LIGE SÅ GODT

KUNNE VÆRE SKREVET AF SAXO, HOLBERG ELLER INGEMANN, SOM ALLE HAR TILKNYTNING TIL BYEN. I kan gå i forfatternes fodspor, når I besøger den smukke klosterkirke, hvor blandt andre Absalon og Valdemar Atterdag ligger begravet.

Byen er fuld af betagende bygningsværker, der trækker snore tilbage i tiden. Nyd de historiske vingesus, mens I går ombord i shoppingmulighederne på den hyggelige Storgade.

Det er også her, at Christian IV’s gamle landevejskro, der huser Sorø Museum, ligger. På byens handelsgade finder I ligeledes Sorø Kunstmuseum, hvor I kan gå på opdagelse i de skiftende udstillinger. Vil I se den gamle købstad fra vandsiden, kan I tage en pause på turbåden Lille Claus, der sejler på Sorø Sø.

KØBSTAD I HISTORISKE OMGIVELSER

På søbredden ligger Sorø Akademi. Her kan I nyde en gåtur i akademihavens flotte omgivelser, der fuldstændig ændrer karakter alt efter årstid.

56 BYLIV
SORØ

Glid gennemlydløslandskabet

Tag fat om åren og nyd de betagende omgivelser og smukke landskaber i en kano, når I sejler på blandt andet Susåen, Tystrup-Bavelse Søerne, Sorøsøerne eller i Åmosen. Så snart I sætter jer i kanoen, erstattes travlhed og stress af stilhed, ro og idyl. Oplev frodige marker, dybe skove, imponerende søer og bugtende åer, mens kanoen glider gennem det rolige vand.

SORANSKE SEVÆRDIGHEDER FRA SØSIDEN

Fra den charmerende turbåd Lille Claus kan I nyde udsigten til det ikoniske Sorø Akademi, det historiske spisested Støvlet Katrines Hus og den betagende natur, der omgiver Sorø Sø.

TAG PICNICKURVEN MED OMBORD OG NYD TUREN, MENS BÅDENS GUIDE FORTÆLLER, HVAD I KAN SE UNDERVEJS.

Der er ligeledes mulighed for at stige af på rundturen, hvis I vil se nærmere på de soranske seværdigheder eller nyde naturen, inden I stiger ombord på en af de efterfølgende rundture.

Lille Claus’ mandskab står altid klar til at fortælle mere om lokalområdet, ligesom de sælger drikkevarer, hvis tørsten skulle melde sig på turen.

Sejlplan findes på broerne og på Lille Claus’ hjemmeside, ligesom det er en god ide at booke plads hos Sorø Bykontor på den ønskede sejltur.

57 BYLIV

OB STRÄNDE ODER CHARMANTE MARKTSTÄDTE

Unsere Gegend bietet eine große Vielfalt von kleinen, gemütlichen Dörfern in der Nähe von Marktstädten mit gepflasterten Straßen bis hin zu riesigen Geschäftsstädten - mit einer lebhaften Café-Szene und einem geschäftigen Stadtzentrum mit Einkaufsstraße, Fachgeschäften und Einkaufszentren.

HOLBÆK - ZWISCHEN FJORD UND WALD

Am Ufer des Isefjords liegt die schöne alte Marktstadt Holbæk. Hier tritt man direkt vom Yachtdeck in die Einkaufsstraße, die eine reiche Auswahl an spannenden Geschäften und gemütlichen Cafés bietet.

Wasser aus auf einer Kreuzfahrt an Bord des Hørby-Bootes genießen, das elektrifiziert ist und von Solarzellen auf dem Dach betrieben wird.

KALUNDBORG – AM RANDE

VON SEELAND MITTEN IN DÄNEMARK

DIE ENTFERNUNG VON HERRLICHEN STRÄNDEN UND FERIENHÄUSERN ZU ECHTEM STADTLEBEN IST GAR NICHT LANG.

Das Hafengebiet selbst hat auch eine herrliche Menge Gastststätten und andere kulinarische Versuchungen.

Sie können die Stadt, den Fjord und Tuse Næs auch vom

Kalundborg hat seinen Fjord als Nachbar nebenan. Von den lebhaften Aktivitäten im Hafenpark erstreckt sich die Marktstadt die Hänge hinauf und enthüllt sich als ein Ort voller Seele und Charme. Kalundborg bietet auch Dänemarks größte Sammlung von mittelalterlichen Häusern in der Altstadt, namens Højbyen, wo man das hübsche Wahrzeichen von Kalundborg, die Frauenkirche mit ihren fünf Türmen, besuchen kann.

SLAGELSE - EINKAUFSSTADT

Shopping-Stadt Nummer eins in Westseeland bietet eine Vielzahl von gemütlichen Ecken, die einladen, mit einer Tas-

58 BYLIV

se Kaffee, Mittagessen oder Brunch zu entspannen.Eine abwechslungsreiche Auswahl an Geschäften erwartet Sie im Herzen der Stadt, wo Sie auch den Anblick der Gardehusaren genießen können, wenn sie durch die Stadt reiten, oder aber die örtliche Geschichte erforschen können.

SKÆLSKØR – STADT DER KUNST

Die kleinen bunten Chausseesteine erscheinen wie kleine künstlerische Freistätten in der gemütlichen Kopfsteinpflasterstraße Algade, die sich durch die Hafenstadt Skælskør schlängelt.

Die Marktstadt ist zu einem Sammlungsort für mehrere Keramiker und Künstler geworden, die sehr gern die Türen zu ihren Werkstätten öffnen. Ein weiteres Erlebnis am Wasser ist eine Fahrt mit dem Skjelskør V, wo Sie eine 1,5-stündige Fjordtour erhalten.

KORSØR – DIE MARITIME STADT

In Korsør dient das Wasser als Drehpunkt. Hier finden Sie alles von der beeindruckenden Großen-Belt-Brücke bis hin zu

kleinen gemütlichen Fischerhütten und dem ehemaligen Fährhafen Halsskov mit einer Fülle von Action und Aktivitäten. Auf der Festung Korsør, mit Wurzeln im Mittelalter, gibt es Kanonen, die immer noch auf den Großen Belt zielen.

SORØ – KUNST UND GESCHICHTE

Am Ufer des Sorø Sees steht die Klosterkirche, die einen Besuch lohnt, oder Sie können einen Spaziergang durch den Akademiegarten machen, ein beeindruckendes Erlebnis mit wechselndem Ausdruck je nach Jahreszeit.

Die Stadt ist voller Kulturperlen, die Sie sich beim Einkaufen in der Storgade und Holberg Arkaden oder bei einer Tasse Kaffee oder einem Mittagessen in einem der örtlichen Gaststätten anschauen können.

Lille Claus ist das Boot, das den Sorø See befährt. Hier können Sie nach Belieben abspringen, wenn Sie sich die Sehenswürdigkeiten der Stadt oder die Natur näher ansehen möchten.

59 BYLIV

FROM BEACHES TO CHARMING MARKET TOWNS

Our area offers great variety from small, cosy villages near market towns with cobbled streets to huge commercial towns - with a lively café life and a busy city centre with shopping streets, specialist stores and shopping centres.

HOLBÆK - BETWEEN FJORD AND WOODS

The beautiful old market town of Holbæk is located on the shores of the Isefjord.

Here it is possible to step direct from the yacht’s deck into the shopping street that provides a rich selection of exciting shops and cosy cafés.

THE

DISTANCE

KALUNDBORG – ON THE EDGE OF ZEALAND IN THE CENTRE OF DENMARK

Kalundborg has its fjord as next door neighbour. From the lively activities in the Harbour Park, the market town stretches up the slopes, revealing itself as a place brimming with soul and charm.

FROM ALLURING BEACHES AND HOLIDAY HOMES TO GENUINE CITY LIFE IS ACTUALLY NOT LONG.

The harbour area itself also offers a splendid choice of eating places and other culinary temptations. You can also enjoy the town, the fjord and Tuse Næs from the water on a cruise onboard the Hørby Boat, which is electrified, driven by solar cells on the roof.

Kalundborg also offers Denmark’s largest collection of medieval houses in the old part of town called Højbyen, where you can visit the Church of Our Lady with its five towers, which is the pretty landmark of Kalundborg.

SLAGELSE - SHOPPING TOWN

Shopping town number one in West Zealand offers a host of charming nooks and corners inviting to relax with a cup of coffee, lunch or brunch.

A varied selection of shops are awaiting you in the heart of

60 BYLIV

town, where you can also enjoy the sight of the guard hussars riding through town, or delve into the local history.

SKÆLSKØR – TOWN OF ART

The small colourful Chaussee stones appear like small artistic oases in the charming cobbled street of Algade that is winding its way through the harbour town of Skælskør.

This market town has become a gathering point for a large number of ceramists and artists, who welcome visitors to their workshops. Another waterfront experience is a trip by the Skjelskør V where you will get a 1.5 hour fjord tour.

KORSØR – MARITIME TOWN

Water is the keyword when it comes to Korsør. Here you will find everything from the impressive Great Belt Bridge to small cosy fishermen’s cottages and the former ferry port, Halsskov Færgehavn, with a multitude of action and activities. Korsør Fortress that dates back to the Middle Ages still has cannons aiming at the Great Belt.

SORØ – ART AND HISTORY

On the shores of Sorø Lake stands the Abbey Church, which is worth a visit, or you could take a stroll through the Academy Garden, an enjoyable sight with its change in character according to season.

Sorø presents a wide range of cultural gems that you will see while enjoying the shopping facilities in Storgade and Holberg Arkaden or during a cup of coffee or a lunch at one of the local eating places. Lille Claus is the boat cruising Lake Sorø Sø. It is here possible to jump off and on as you please if you want to take a closer look at the city’s attractions or the landscape in general.

61 BYLIV

Lige om hjørnet

Skøn natur, livlige byer og sjove aktiviteter venter – uanset hvor I ferierer i Destination Sjælland. Svipturene rundt i området sørger for spændende kulturhistorie, herligt handelsliv og inspirerende oplevelser.

BYLIV FAKTA & KORT

01.

HØRBY BÅDEN

Hørby Færgevej 45, Holbæk hfkro.dk

02.

KIRPPU KALUNDBORG

Stejlhøj 30A, Kalundborg kirppu.dk

03.

SKJELSKØR V

Kajgade, Skælskør skjelskoer5.dk

04.

SLAGELSE CAMPING

OG OUTDOOR CENTER Karolinevej 2C, Slagelse slagelsecamping.dk

05.

SLAGELSE VINKOMPAGNI Middelfartvej 2, Slagelse slagelsevinkompagni.dk

06.

SORØ BÅDFART – LILLE CLAUS Sorø baadfart.dk

07.

VESTSJÆLLANDSCENTRET

Vestsjællandscentret 10, Slagelse vscs.dk

Stillinge Strand - Sorø: 25 km

Bisserup - Tissø: 52 km

Tuse Næs - Jyderup: 36 km

Kalundborg - Orø: 57 km

Reersø - Røsnæs: 37 km

Havnsø - Holbæk: 30 km

Agersø - Slagelse: 35 km

62 BYLIV
= TURISTINSPIRATION
side 110-111 HOLBÆK SORØ SLAGELSE KALUNDBORG NYKØBING SJ. REERSØ GØRLEV HØNG RØSNÆS ASNÆS RØRVIG SKÆLSKØR KORSØR SJÆLLANDS ODDE JYDERUP DIANALUND STIGSNÆS HAVNSØ TUSE NÆS NEKSELØ OMØ AGERSØ ORØ SEJERØ JYLLAND FYN NÆSTVED KØBENHAVN SAMSØ RINGSTED 02 01 03 04 07 05 06
se
+
+

SMÅ PERLER OG STORE OPLEVELSER

Foran jer venter et overflødighedshorn af gode historier og unikke oplevelser, hvor I kan komme helt tæt på.

På Kongsgaarden ved Sorø inviteres I indenfor i 1950, når husbestyrerinde Lones hjemmebag akkompagnerer søndagskaffen, mens I går på opdagelse i fortællingerne og livet på landet.

Den lokale guide Troels Birk tager jer med på vandretur på Røsnæs. Her venter fem kilometers oplevelser og fortællinger fra halvøen, inden I slutter med vin og tapas på Dyrehøj Vingaard.

Det er bare to eksempler på lokale, der står klar til at give jer helt særlige oplevelser. Hvad enten I er til betagende natur, unikke madoplevelser eller kulturelle eventyr, venter en perlerække af muligheder og fantastiske stunder for store og små.

Gå på opdagelse og book alle de spændende oplevelser på desj.dk/book

SJÆLLANDS SPISEKAMMER

Med rødder i den vestsjællandske muld og kærlighed til lokale råvarer sørger producenterne i Sjællands Spisekammer for jordnær madglæde. I kan være med, når grøntsagerne dyrkes, druerne plukkes, og de egnsunikke produkter bliver til smagsoplevelser udover det sædvanlige.

64 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
Vingårdene ligger fordelt som perler på en snor. Godt håndværk sikrer brødets krumme. Velfærdsdyr trives og sørger for serveringernes store smage. Passionerede kokke sørger for madoplevelser ud over det sædvanlige. I den vestsjællandske muld spirer sprøde grøntsager. Dygtige producenter skaber egnsunikke produkter. Sanserne bombarderes af smagsindtryk fra saftig frugt. Liflige dråber med lokalt særpræg. Sæsonaktuelle råvarer inspirerer årets gang i spisestedernes køkkener.

LAMMEKRONE MED BØGEHATTE-RISOTTO

Sommeren inviterer til lette retter, der kan nydes på terrassen. Slagter Jacob i Kalundborg frister med spændende udskæringer og grillpølser – hvad med at komme lam på menuen?

INGREDIENSER

2 stk. lammekrone

100 gr. bøgehatte

200 gr. risottoris

3 dl. hønsefond

50 gr. revet parmesan

1 spsk. smør

1 håndfuld edamamebønner 100 gr. soltørrede tomater

FREMGANGSMÅDE

Brun lammekronerne på en varm pande, hvorefter de steges færdige ved 200 grader i en ovn i 15 minutter. Herefter hviler de på et spækbræt 10 minutter før udskæring.

Risottorisene skal småsimre i 20 minutter i hønsefonden. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis den er ved at koge tør.

De sidste fem minutter vendes bøgehatte og edamamebønner i risottoen. Når risene er færdigkogt, monteres risottoen med revet parmesanost og smør. Smag til med salt og peber.

TIP

Pynt retten med soltørrede tomater og eventuelt kørvelkviste og en lille stedmoderblomst.

GRÆSKARSUPPE

Når regnen pisker mod vinduerne, og vinden har godt fat i de efterårsklædte træer, er en lækker suppe perfekt til at give lidt varme – et godt bud er Restaurant SuRis græskarsuppe.

INGREDIENSER

1 hokaidogræskar

2 skalotteløg

1 fed hvidløg

1 knsp. cayennepeber

1 knsp. spidskommen

25 gr. smør

½ citron

½ dl. Noilly Prat eller tør sherry ½ dl. hvidvin

4 dl. hønsebouillon

2 dl. piskefløde Lidt frisk estragonstilk

FREMGANGSMÅDE

Skræl græskarret, tag kernerne ud og skær det i grove tern. Sautér det sammen med finthakkede skalotteløg og hvidløg i smørret. Tilsæt estragonstilkene, cayennepeber, spidskommen og sautér videre.

Tilsæt citronsaft, hvidvin, Noily Prat og kog ind til det halve.

Kom hønsebouillonen og piskefløden ved, skru ned for varmen, læg låg på, og kog græskarternene helt møre (ca. 15 min.).

Suppen blendes og smages til med salt, peber og citronsaft. Spædes eventuelt med lidt vand eller hønsefond, hvis den er for tyk.

Servér suppen rygende varm.

TIP

Servér suppen med lidt ristede græskarkerner, creme fraiche, godt brød og eventuelt lidt skaldyr. Det kunne være ristede jomfruhummerhaler, kammuslinger, rejer, krebsehaler eller lignende.

TATAR PÅ SPRØD KARTOFFEL

Mørke, kulde og vinter kalder på lidt ekstra forkælelse. Prøv for eksempel Skoemagerkroens indbydende servering fra jubilæumsmenuen: Tatar på en sprødstegt kartoffel, med vintertrøffel og peberrodsmayonnaise.

INGREDIENSER

4 mellemstore bagekartofler

300 gr. okseinderlår

1-2 friske vintertrøfler

2 æggeblommer

1 tsk. dijonsennep

1 tsk. god eddike (æblecider, hvidvin el. sherry)

2½ dl. vindruekerneolie Salt, peber og peberrod efter smag

Timian el. timianblomster til pynt

FREMGANGSMÅDE

Skær bagekartoflerne ud i en helt skarp rektangulær form. Skær dem derefter i helt tynde skiver, så de stadig hænger sammen i bunden – ligesom hasselback kartofler.

De fire kartofler brunes i rigelige mængder klaret smør, så de er smukt gyldne og sprøde på alle sider. Bad dem gerne i smørret undervejs. Herefter bages de møre i ovnen ved 150 grader varmluft i ca. 45 minutter. Når de kommer ud af ovnen, saltes de med flagesalt.

Mens kartoflerne bager, forberedes tataren. Inderlåret skæres i fine tern og smages til med salt og peber.

Derefter røres mayonnaise. Sørg for at alle ingredienser har stuetemperatur. Pisk æggeblomme med sennep, eddike, salt og peber. Derefter tilsættes olien i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.

Smag mayonnaisen til med salt, peber, citron og fint friskrevet peberrod.

TIP

Ved anretning placeres tataren oven på kartoflen, sætter små dupper med mayonnaise ovenpå, top op med masser af friskrevet trøffel og pynt med timianblade/blomster.

65 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

MED FJORDEN TIL BORDS

VINEVENTYR PÅ TUSE NÆS

PÅ DE SYDVENDTE BAKKER NED MOD HOLBÆK

FJORD HAR VINSTOKKENE HOS TUSEN VIN SLIKKET

SOL SIDEN 2020, HVOR VINGÅRDEN SÅ DAGENS LYS.

- Vores første rigtige høst var sidste år og i 2024 kommer vores første hvidvine og mousserende vin på markedet, afslører Sofie Saerens, der driver vingården sammen med sin mand Esben Misfeldt.

BESØG VINGÅRDEN

Omgivet af smuk natur på Tuse Næs følger parret hele processen, når vin, cider og æblebrændevin skabes på vingården – fra espalier til sommelier. - Vi har de ideelle forhold til vinproduktion, som vi gerne viser frem og fortæller om, slutter Sofie Saerens. Tusen Vin byder indenfor i gårdbutikken, holder vinsmagninger, ligesom der løbende er rundvisninger i sommermånederne og efterårsferien.

Åbningstider, arrangementer og meget andet kan findes på Tusen Vins hjemmeside.

I hyggelige lyse omgivelser og ægte badehotelsstemning står det smilende personale klar til at forkæle jer – uanset om I kommer forbi til en let anretning på terrassen, en middag eller et romantisk ophold.

Køkkenet frister med velsmagende dansk mad af de bedste sæsonaktuelle råvarer, der kan nydes med panoramaudsigt over fjorden.

Hørby Færgekro er fyldt med atmosfære og historie, der rækker mere end 800 år tilbage. Den gode stemning kan både nydes i restauranten og på et af kroens 20 smukke værelser.

66 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
TUSEN VIN
NÅR I BESØGER DEN CHARMERENDE HØRBY FÆRGEKRO PÅ TUSE NÆS.
FRA FØRSTE PARKET KAN I FØLGE LIVET PÅ HOLBÆK FJORD,

PÅ PÆLE FOR SUBLIM LOKAL SMAG

Restaurant SuRi kan bryste sig af at have vundet kokkekonkurrencen på Danmarks nye bålmadsfestival Food on Fire i 2023.

Kokkene i køkkenet, tjenerne i restauranten og personalet i husets integrerede fiskebutik – alle har øje for detaljen, som er så vigtig for den madoplevelse, alle på Restaurant SuRi i Holbæk brænder for at give gæsterne.

DET ER LIGE PRÆCIS DET, DER ER DRIVKRAFTEN. SOM RESTAURANT VIL

VI GERNE VÆRE ET UDTRYK FOR DEN EGN, VI ER EN DEL AF – NOGET SOM

KUN FINDES I DENNE LANDSDEL

Både til frokost, aften og ud af huset er retterne innovative og klassiske med udgangspunkt i sæsonen. Vigtigst er det, at de egnsunikke produkter og råvarer er plukket fra øverste hylde, så de matcher restaurantens standarder. - Vi får blandt andet frisk fisk hjem hver eneste dag, fordi vi har et fast flow i både butik og restaurant, forklarer restauratøren.

Maden serveres i smukke, maritime og afslappende omgivelser med en fantastisk udsigt. Særligt på den store terrasse ved kanten af havnebassinet kan I lufte sommertøjet og nyde maden med udsigt til åbne vidder og den maritime træskibshavn.

67 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
RESTAURANT SURI

GOD SMAG MIDT I NATUREN

STRIDS MØLLE HAR EN SKØN GÅRDHAVE MED UDSIGT OVER MØLLESØEN, HVOR EN DEJLIG KOP KAFFE ELLER EN KØLIG ØL KAN NYDES TIL LYDEN AF VANDET, DER PLASKER FRA VANDMØLLEN.

I kan også gå på opdagelse i den smukke mølleskov langs små stier og broer over klukkende vandløb og lade børnene lege på den nye naturlegeplads. På Strids Mølle får I vækket sanserne, fra I træder ind ad døren. Her kan I se og følge hele processen fra kornet bliver malet, til brødet bliver bagt og serveret.

Strids Mølle går op i den gode smag, og er derfor tæt på råvarerne – her får I det bedste fra Destination Sjællands sublime kulinariske spisekammer. Melet kommer fra egne jorde, kødet kommer fra vildtet i de omkringliggende skove, mens de råvarer Strids Mølle og Kattrup Gods ikke selv dyrker, kommer fra lokalområdet.

DESUDEN RISTER MØLLEN SELV KAFFEN, SOM ER LAVET PÅ ARABICABØNNER FRA

ZAMBIA. STRIDS MØLLE LEVER OG ÅNDER FOR DET GODE PRODUKT, FOR BÆREDYGTIGHED OG FOR DET GAMLE OG GLEMTE HÅNDVÆRK.

KRO, HÅB OG KÆRLIGHED

I SKOVTYKNINGEN PÅ KANTEN AF NATURPARK ÅMOSEN MED DET RINDENDE VAND I ÅMOSE Å SOM NABO, LIGGER DANMARKS ÆLDSTE KRO; BROMØLLE KRO. HER ER LIV OG GLADE DAGE MED RESTAURANT, VÆRELSER OG SELSKABSLOKALER.

- Vores 30 værelser ligger fredeligt bag kroen og har alle terrasser, hvorfra I kan nyde årstidernes skiften og skovens dyr, der jævnligt kigger forbi, fortæller Bettina Bresnov, der driver stedet sammen med sin mand Jan.

Tradition og leg i køkkenet

På Bromølle Kro går de kulinariske traditioner hånd i hånd med nytænkningen i køkkenet.

- Vi passer på og bevarer klassikerne som pariserbøf, schnitzel og plankebøf. Vi har også vegetarretter og inspiration fra det nyere danske køkken, ligesom vi har skiftende månedsmenuer, hvor kokkene får lov til at lege, slutter Bettina Bresnov.

68 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
KRO
STRIDS MØLLE BROMØLLE

GLEM TIDEN OG

SÆNK SKULDRENE

VIL I SPISE FØRST OG OSE BAGEFTER - ELLER OSE FØRST OG SPISE BAGEFTER?

I VÆLGER SELV, HVOR I BEGYNDER, NÅR I BESØGER PRÆSTEGAARDEN JYDERUP – MEN DET ER EN RIGTIG GOD IDÉ AT HAVE MASSER AF TID…

Den charmerende gamle præstegård byder på både gårdrestaurant og livsstilsbutik. I hyggelige omgivelser kan I nyde herlighederne fra Lasses køkken og gå på opdagelse i den 120 kvadratmeter charmerende butik med et bredt udvalg af brugskunst og interiør.

- Ligesom i gårdkøkkenet er det vigtigt for os at finde de helt rigtige leverandører til livstilsbutikken. De forskellige produkter og designs, vi sælger i butikken, er alt sammen noget, vi selv nærer stor kærlighed for, fortæller Pia Trolddal Nielsen, der bl.a. sørger for nye fund til hylderne og står bag disken.

ALLE SANSER FORKÆLES

I mere end 200 år har den gamle præstegård været samlingspunkt for mennesker med noget på hjertet. Først som hjemsted for byens præst. Sidenhen som hjemsted for en familievirksomhed, hvor der dagligt kræses om gæsterne.

- Vi sætter en ære i, at det skal være en nærværende og autentisk oplevelse, når gæsterne besøger os. Det er vigtigt for os, at de slapper af, så skuldrene kommer ned, mens smagsløgene forkæles, og sulten stilles, fastslår Lasse Trolddal Nielsen.

Præstegaarden Jyderup er omgivet af smukke gamle træer, der følger naturens og årstidernes skiften. Sådan er det også indenfor, hvor både menu i gårdrestaurant og fristelser i livsstilsbutikken skifter i takt med sæsonerne.

69 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
PRÆSTEGAARDEN JYDERUP

VINLANDET RØSNÆS

PÅ RØSNÆS STÅR DE SMUKKE LANGE RÆKKER AF VINSTOKKE PÅ SYDVENDTE SKRÅNINGER OG NYDER GODT AF SOLEN.

Vinstokkene sørger hvert år for druer til halvøens vinbønder, der i mange år er blevet præmieret med medaljer i både ind- og udland for deres vine.

Mindre nedbør, færre frostgrader, nærhed til havet og langt mere sol end landsgennemsnittet samt specielle jordbundsforhold gør Røsnæs til et unikt eksempel på terroir - hvor natur, geologi og klima går op i en højere enhed til vindyrkning, og giver vinene helt særlige karakteristika.

Netop den syre, dybde og friskhed, som findes i de lokale vine, er det nordiske køkken glade for, når de skal matche vin med mad.

Vindyrkning handler i høj grad om håndværk og erfaring. Kvaliteten afhænger blandt andet af soleksponering, timing for vinhøst, placering af stokkene og arbejdet i vineriet efter høsten.

ALT DET, OG MEGET MERE, KAN I OPLEVE, NÅR I BESØGER RØSNÆS VINFESTIVAL 2024 I DAGENE 19.-20. JULI

Vinproducenterne på Røsnæs er ekstremt passionerede og fortæller gerne om den måde, de laver vin på. På vingårdene står producenterne klar til at tage jer med på rundvisning, hvor I kan høre mere om produktionen af primært rosé, mousserende og hvidvine. På nogle af vingårdene produceres der også spiritus eller dessert- og hedvine.

Besøget på vingårdene sluttes naturligvis af med muligheden for en vinsmagning eller et besøg i gårdbutikken, hvor vine og andre lækre produkter kan købes med hjem.

70 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

RØSNÆS VINLAUG

DYREHØJ VINGAARD

50.000 VINSTOKKE

Startet i 2008

SORTER: Bl.a. Solaris, Muscaris, Johanniter, Souvignier Gris, Pinot Noir, Rondo, Cabernet Cortis og Cabernet Cantor

PRODUKTER: Hvidvin, rosé, rødvin, mousserende, hedvin, gin og div. spiritus

STUB VINGAARD

5.500 VINSTOKKE

Startet i 2017

SORTER: Solaris, Rondo og Johanniter

PRODUKTER: Hvidvin, rosé og mousserende

RØSNÆS VINGAARD

5.200 VINSTOKKE

Startet i 1998

SORTER: Rondo, Leon Millot, Orion, Solaris, Johanniter og Souvignier Gris

PRODUKTER: Rødvin, hvidvin, rosé, hedvin og mousserende

PERMAVINHAVEN

4.000 VINSTOKKE

Startet i 2023

SORTER: Solaris, plantet i Perma-koncept

PRODUKTER: Tilbyder leje af vinstokke med grundig faglig vejledning i et afstressende frirum og samvær

KONGSTRUP VIN

2.000 VINSTOKKE

Startet i 2022

SORTER: Solaris

PRODUKT: Hvidvin

71 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

RESTAURANT NÆS

MADOPLEVELSER I VANDKANTEN

På kanten af Kalundborg Fjord – næsten med fødderne i vandet –ligger Restaurant Næs og Strandhotel Røsnæs. Køkkenet tager udgangspunkt i de allerbedste råvarer og lokale delikatesser fra Sjællands Spisekammer. Det hele krydres med årstidens krydderurter og kokkenes store passion for ypperlige smagsoplevelser.

NYD

I skyggen af det 100 år gamle vandtårn har vinbønderne Karen og Carl opbygget STUB Vingaard på Røsnæs’ sandede solvarme skråninger ned mod Kalundborg Fjord. - I dag er det gamle vandtårn omdannet til vintårn og vinbutik, hvor gæsterne kan smage på vores lokale dråber i medaljevindende kvalitet, fortæller Carl F. Stub Trock.

NÅR I BESØGER RESTAURANT NÆS, BLIVER I FORKÆLET MED STORE MADOPLEVELSER, DER SNILDT KAN KONKURRERE MED DEN BETAGENDE UDSIGT OVER KALUNDBORG FJORD, HVOR I HAR FRIT UDSYN TIL ÅRSTIDERNES SKIFTEN, HAVFUGLENE OG LYSTSEJLERNES LIV PÅ VANDET.

Om sommeren kan I nyde maden og de lokale Røsnæs-vine på den store terrasse ved vandet eller i den hyggelige gårdhave med en stemning, der giver fornemmelser om sydligere himmelstrøg. Restaurant Næs ligger på Strandhotel Røsnæs, der året rundt afholder bryllupper, konferencer og private selskaber. Restaurant Næs er det perfekte udgangspunkt for den skønne natur på Røsnæs. I kan leje mountainbikes, sætte havkajakken i vandet fra badebroen, eller nyde en lækker madoplevelse med følgeskab af de lokale prisvindende vine.

MEDALJEVINDENDE VINE I VINTÅRNET

STUB VINGAARD LIGGER KUN FÅ HUNDREDE METER FRA STRANDHOTEL RØSNÆS OG ER BESTEMT ET BESØG VÆRD, NÅR I ER PÅ TUR I DET SMUKKE LANDSKAB.

Ved vintårnet kan I holde en pause, købe vin og nyde den sammen med udsigten over betagende Røsnæs.

Vingården har ca. 5.500 vinstokke, der leverer druer til hvidvine, bobler og rosé. Det er gratis at besøge vintårnet, hvor smagsprøver venter. Vil I vide endnu mere, kan I købe en rundvisning eller en udvidet vinsmagning. I kan finde mere info på STUB Vingaards hjemmeside.

72 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
STUB VINGAARD

FRA VINMARKEN

TIL VINBAREN

DYREHØJ LIGGER MIDT I VINLANDET RØSNÆS

OG HAR MERE END 50.000 VINSTOKKE.

- De kalkholdige skrænter og det kølige klima giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer.

HER ER VIRKELIG TALE OM ET SPECIELT EGNSPRÆG SOM VI KALDER SMAGEN AF RØSNÆS

Vinbønderne skaber præmierede vine og spiritus og tager jer med hele vejen fra mark til glas. På de guidede rundvisninger kan I blive klogere på arbejdet med stokkene i marken, inden turen går til vineriet, hvor vinene flaskes. Turene rundes naturligvis af i vinbaren, hvor I kan smage på mindst 24 egnsunikke vine eller nyde et glas rosé på terrassen sammen med charcuteri eller en frokost fra Café Dyrehøj.

Udover en stribe hvide og mousserende vine destilleres et stort udvalg af spiritus på Dyrehøj Vingaard. - Idéen kom som en naturlig forlængelse af at starte en vingård. Restprodukterne fra vinproduktionen bliver traditionelt brugt til vindruealkohol til enten brændevin, brandy eller hedvinsproduktion, slutter Tom Christensen.

I den store vinbutik på Dyrehøj Vingaard, der har åbent året rundt, kan I købe et bredt udvalg af vingårdens egne produkter, ligesom der også er ost og andre fristelser på hylderne.

DYREHØJ VINGAARD

DYREHØJ VINBAR

CAFÉ DYREHØJ

73 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
BETINA NEWBERRY OG TOM CHRISTENSEN

GÅRDHAVEN STREETFOOD

Gårdhaven Streetfood er et skønt, hyggeligt og legende univers med street food i børnehøjde.

ALVERDENS SMAGE SAMLET I EN OASE

HER ER HELE VERDEN SAMLET I EN SMAGSOASE, HVOR STORE OG SMÅ KAN VÆLGE NETOP DERES FAVORIT. BLANDT FARVERIGE PENSIONERENDE SVANECYKLER OG SOMMERLAND

SJÆLLANDS GAMLE PARKTOG FRISTER BODERNE MED KULINARISKE OPLEVELSER.

KÆRLIGHED OG DRØMME PÅ FAD

MED FORRETNING PÅ DEN ENE SIDE OG NANOBRYGGERI PÅ DEN ANDEN SIDE AF

SKIBBROGADE UDFOLDER SKØL BRYGKOMPAGNI ET SANDT ØL-EVENTYR I KALUNDBORG.

- Vores taproom og bottleshop leverer øl og øloplevelser på alle stadier af gæsternes ølrejse, fastslår makkerparret Søren og Klaus, der står bag SKØL.

De otte fadølshaner byder på et varieret udvalg af egne bryg kombineret med andre særligt udvalgte bryggerier, mens køleskabene tager jer endnu bredere ud i afkrogene af øllets verden.

SKØL

Der er gratis adgang til Gårdhaven Streetfood, og gæster i Sommerland Sjælland kan også besøge street food-området via en passage ved MiniLegeland – og komme tilbage samme vej, når de har spist.

På udvalgte dage åbnes en del af MiniLegeland efter Sommerland Sjællands lukketid. Så kan børnene i Gårdhaven slå sig løs og hygge sig med et udvalg af aktiviteterne, mens de voksne slapper af og slår mave, eller nyder en kop aftenkaffe.

UANSVARLIG –MEN PASSIONERET I bryggeriet skabes øl med tilgang om kompromisløs kvalitet og drinkability – uanset om stilen er haze, sour eller en tvistet klassiker.

SKØL-bagmændene, Søren og Klaus, har fælles rockband-fortid, men kastede deres kærlighed på ølbrygning. Efter mange snakke og dagdrømme, traf de en uansvarlig, men passioneret, beslutning om at gøre drømme til levevej. Det gør de med stor kærlighed til deres lokale område.

- Vi sætter fællesskab og lokalt samarbejde højt, hvilket den månedlige løbeklub LØB & SKØL, ølsamarbejder med den lokale kaffebar og pizzarestaurant, samt tilbagevendende velbesøgte gadefester, sætter tyk streg under, slutter makkerparret.

74 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
BRYGKOMPAGNI

KVALITET MED LOKALE RØDDER

Her bliver grill, gryde og pande forkælet med de bedste råvarer. De økologiske fjerkræ er hentet på Sejerø, lammekødet er fra fritgående lam på Røsnæs, mens Dansk Frilands Duroc sørger for gris.

JACOB

PASSION OG

INTERNATIONAL INSPIRATION

Sammen med sit hold af dygtige medarbejdere udvikler slagtermesteren løbende nye produkter, mens klassikere som Røsnæsskinken og gourmet-grillpølserne er fast i sortimentet.

- Skinken er vores svar på en parma- eller sortfodsskinke. Den er lavet af Frilands Duroc Skinke som lufttørres og modnes i to år, mens grillpølserne, der blandt andet krydres med ramsløg fra Asnæs, har vundet flere priser, forklarer Slagter Jacob og fortsætter:

- Vi laver også panchetta, bresaola, trøffelpølse og meget andet. Det laver vi, fordi vi synes, det er sjovt og spændende at gøre noget anderledes.

Det passionerede personale hos Slagter Jacob står altid klar med inspiration og gode råd om udskæringer og årstidens råvarer.

SLAGTER JACOB
DE LOKALE LÆKKERIER LIGGER NÆRMEST I KØ OG BYDER SIG TIL, NÅR I BESØGER SLAGTER JACOBS INSPIRERENDE BUTIK I KALUNDBORG. VORES UDVALG OG DELIKATESSER SKAL VÆRE AF DEN BEDSTE KVALITET OG LEVE OP TIL KUNDERNES HØJE KRAV
NIELSEN, INDEHAVER

KNITRENDE OPLEVELSER PÅ FOOD ON FIRE

I SKOVTYKNINGEN VED SORØ SØ BYDER DANMARKS BÅLMADSFESTIVAL – FOOD ON FIRE – UDENFOR.

Gå på opdagelse blandt et væld af aktiviteter for hele familien, besøg det spændende skovmarked og mød producenter fra hele Sjællands Spisekammer eller oplev de glødende passionerede kokke, der dyster om æren og trofæet ved DM i bålmad.

DEN 14. SEPTEMBER 2024 INVITERER FOOD ON FIRE TIL TALKS, SMAGSOPLEVELSER OG WORKSHOPS KRYDRET MED RØG, GLØDER OG FLAMMER.

Hvad enten I er nysgerrige amatørkokke, erfarne grillmestre eller bare elsker duften af røg og smagen af det autentiske, så er Food on Fire det helt rigtige sted for jer.

Pandekager over bål

Samværet omkring et bål er helt særlig, hvor I kan bage snobrød, riste skumfiduser eller lave pandekager. Lav dejen hjemmefra og ta’ den med i en flaske eller drikkedunk, så den let kan doseres på panden.

Opskrift (ca. 10 pandekager) Bland de tørre ingredienser sammen:

• 150-200 gr. hvedemel

• 1 tsk. sukker

• 2 tsk. vaniljesukker

• En smule salt

Tilsæt derefter de våde ingredienser og pisk indtil der ikke er klumper i dejen:

• 4 dl. mælk

• 3 æg

Kom lidt smør på panden og steg pandekagerne på begge sider.

76 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
program og meget mere på hjemmesiden.
Se
@FOODONFIRE.DK

SØNDERSKOVENS SKJULTE PERLE

DYBT INDE I SORØS SØNDERSKOV FINDES DER EN MAGISK LYSNING, HVOR SKOVENS FREDFULDE STEMNING BLANDES MED DUFTEN AF FRISK KAFFE OG BAGVÆRK.

Det flimrende lys finder vej ned gennem træernes blade, lyden er enestående, der er på én og samme tid stille og livfuldt. - Hos Atelier Skoven serverer vi for mange sanser. Vi serverer for nærvær og samvær. Det smager, og det er smukt, fortæller Sven Haarder, der driver spisestedet sammen med Christina Meisl og deres fire voksne børn.

ET ØJE PÅ ÅRSTIDEN

Omgivet af skovens skiftende udtryk serverer Atelier Skoven morgenmad, frokost og kaffe akkompagneret af et rigt udvalg af kager. - Vores spisekort følger med årstiden, og kokkene holder nøje øje med sæsonens bær og grøntsager, forklarer Christina Meisl.

Det er ikke kun køkkenet, der følger årstidernes skiften, det gør event-kalenderen også. Her er der året igennem inspirerende og spændende aktiviteter af kunstneriske karakterer, som koncerter, teater, krebsegilder og andet.

Aktuelt spisekort og opdateret eventkalender findes på Atelier Skovens hjemmeside og sociale medier.

ATELIER SKOVEN

77 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

CAFÉ VOSSIE

FRISKBAGTE LUNE PANDEKAGER MED ALVERDENS FYLD OG HYGGELIG STEMNING – DET ER VAREMÆRKET HOS CAFÉ VOSSIE PÅ SOLENS PLADS I KORSØR, LIGESOM CAFÉENS FOODTRUCK FRISTER VED BYENS LYSTBÅDEHAVN.

FRA HAVNEN TIL SOLENS PLADS

- Jeg har længe drømt om en café, som kunne være med til at skabe mere liv på havnen, og da jeg fik muligheden, slog jeg til, fortæller Anette Voss, der driver caféen sammen med sin mand Morten, og forsætter:

EFTER EN GOD SOMMERSÆSON PÅ

HAVNEN MED EN MASSE FANTASTISKE

KUNDER HAR JEG UDVIDET MED EN FAST CAFÉ PÅ SOLENS PLADS

TILBEREDT FRA BUNDEN

ANETTE VOSS, EJER

Udover god kaffe, kølige drikkevarer og et lækkert menukort, så byder Café Vossie indenfor til et væld af arrangementer som strikkeaftener, quiz og ginsmagning samt levende musik eller DJ hver fredag.

- Der bliver hele tiden arbejdet på nye events, og eksperimenteret med nye opskrifter, forklarer Anette og uddyber:

- Eksempler kunne være pandekage med varmrøget ørred serveret med spinat og en hjemmelavet dilddressing eller en pandekage med pulled pork og coleslaw. Alt tilberedt fra bunden, slutter caféejeren.

78 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
MADFESTIVAL 24. MAJ-2. JUNI SMAG LOKALT #SMAGLOKALT @SJAELLANDSSPISEKAMMER SPÆNDENDE SPISEOPLEVELSER MED ROD I EGNSUNIKKE PRODUKTER FRA SJÆLLANDS SPISEKAMMER

ÅRSTIDENS GRØNT – DIREKTE FRA MARKEN

MENS HØNSENE GÅR OG HYGGER SIG I OG OMKRING DET MOBILE HØNSEHUS, SKYDER ÅRSTIDENS GRØNT OP PÅ MARKERNE OMKRING DEN GAMLE GAARD MELLEM SORØ OG HOLBÆK.

Foråret byder på rabarber, sprøde asparges og nye kartofler, sommeren står i jordbær, ærter og tomaternes tegn, mens efteråret byder på kål, rodfrugter og græskar – og det er bare et lille udpluk af Den Gamle Gaards herligheder.

TIL PÅSKE, JUL OG DERIMELLEM

Uanset om I mangler egnsunikke produkter til påskefrokosten, julebordet eller noget helt tredje, så har Den Gamle Gaard hylderne fyldt med frilandsæg og årstidens grønt.

- Gårdbutikken har åbent året rundt, så I er velkomne til at slå vejen forbi og gå på opdagelse blandt pastinak, knoldselleri, frisklagte æg og meget andet, fortæller indehaver Rikke Rath Rosenwanger.

Følg Den Gamle Gaard på Facebook og Instagram og se, hvad der er på hylderne netop nu.

79 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
DEN GAMLE GAARD

Frisk fisk, smilende personale og inspirerende råd. Det er ingredienserne hos SuRi Fisk & Deli, hvor I kan forsyne jer med havet og fjordens lækkerier. Kølediskens is forkæles dagligt af sæsonaktuelle fisk og skaldyr, ligesom I kan forsyne jer med røgvarer, sandwich og lune småretter.

SURI FISK & DELI suri.dk/fisk-deli

Med Storebæltsbroen og solnedgangen lige udenfor vinduerne kan I nyde ærlig, vestsjællandsk mad af råvarer, som enten gror, lever, svømmer eller flyver på Vestsjælland eller i Storebælt. Restaurant Evald K byder indenfor med faciliteter for alle hele året rundt.

RESTAURANT EVALD K musholm.dk

Når I trænger til at nyde livet lidt ekstra, inviterer Restaurant Blossom på Hotel Strandparken indenfor. Her mødes I af hyggelig atmosfære, hjertevarm service og fokus på danske råvarer. Kom forbi til en gastronomisk oplevelse, et glas vin over et kortspil, en kop kaffe eller livets små og store fejringer.

RESTAURANT BLOSSOM restaurantblossom.dk

80 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

Fra april til oktober kan I nyde naturskønne omgivelser med Suserup Skov i baghaven, når Restaurant Suserup slår dørene op. Køkkenet frister med hjemmelavet mad skabt af gode råvarer, der udfolder sig på et spændende frokost- og aftenmenukort.

RESTAURANT SUSERUP suserup.dk

Med betagende udsigt til det smukke nor byder Skælskør Fiskehus på fiskecafe og -handel, hvor I kan forsyne jer med frisk fisk og røgvarer fra eget røgeri. Nyd cafeens lækkerier i de hyggelige omgivelser ved udendørs borde og bænke, eller tag havets herligheder med hjem til grillen.

SKÆLSKØR FISKEHUS

skaelskoerfiskehus.dk

Omgivet af charmerende møbler og unika-kunsthåndværk byder Restaurant hos Bojesen indenfor med et dansk køkken, der henter inspiration fra Frankrig og Italien. Menukortet er håndskrevet, skifter løbende og favner både frokost og aften med udgangspunkt i sæsonaktuelle råvarer.

RESTAURANT HOS BOJESEN facebook.com/hosbojesen

81 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

MANGFOLDIGT OSTEUNIVERS

I generationer er familien Kastrup taget på oste-eventyr ad snoede bjergveje gennem Europa. Hver uge får Ostebørsen i Vemmelev masser af små markedspladsoste hjem fra hele Europa. Ostene varierer fra uge til uge.

VI HAR HÅNDPLUKKET OG BRAGT DE BEDSTE OG MEST UNIKKE OSTE MED HJEM TIL DANMARK. DET GIVER ET HENRIK KASTRUP, INDEHAVER

MON SMAGSLØGENE RÆKKER?

Passionen for ost mærkes tydeligt, når I besøger Ostebørsen. Her kan I sætte jer til rette i den hyggelige café og nyde et ostebræt eller en tapasanretning, der også kan tages med ud af huset.

- Når sulten er stillet, kan I besøge ostebutikken, hvor fristelserne står i kø med lækre oste, charcuteri, hjemmebagt brød, hjemmelavet tilbehør og alverdens delikatesser, slutter indehaveren. Som gæster kan I gå på smagseventyr i udvalgte oste, ligesom Ostebørsen løbende inviterer indenfor til events og arrangementer.

MAD TILSMAGT MED LIVETS KRYDDERI

Når I ankommer til stemningsfyldte og intime Restaurant Blixen på Kragerup Gods er inspirationen tydelig. Det gamle godskøkken med antikt brændekomfur og kobbergryder har i hundredvis af år været godsets hjerte og danner i dag rammen om restauranten. På væggene ses inspirationskilden til restauranten; Karen Blixen.

DEKADENT OG KOMPROMISLØS

Det hyggelige spisested hylder den danske forfatter, der hører til stedets historie, da hun er født Dinesen og i sine unge dage besøgte Kragerup Gods, som hendes farfar ejede.

- Karen Blixen var på mange måder en livsnyder, der satte krydderi på tilværelsen gennem udsøgte madoplevelser. Vi deler især hendes forkærlighed for champagne og det franske køkken, fortæller godsejer Regitze Dinesen.

Dekadente smage og kompromisløs kvalitet er hovedinspirationen for Restaurant Blixen, der i dag både tilbyder en sæsonbetonet aftenmenu samt frokost a la carte. Friskhed, høj kvalitet og kort distance fra jord til bord er signatur for restauranten, der gerne anvender råvarer fra lokale producenter eller fra egen urtehave og frugtplantage.

82 SJÆLLANDS SPISEKAMMER OSTEBØRSEN RESTAURANT BLIXEN

KROEN PÅ TOPPEN

VI SKAL OG VIL

LEVERE ET KVALITETSMÅLTID HVER GANG

Med mere end 150 års historie bag sig byder Elmely Kro indenfor i charmerende rammer, hvor de gastronomiske fortællinger er gemt væk. - Til gengæld serveres en masse hygge og fandens god mad, lover restauratør Poul Bøje Nielsen, der er tredje generation på kroen og barnebarn af de oprindelige stiftere.

HIST HVOR VEJEN SLÅR EN BUGT

FRA JORD TIL BORD

Menukortet på Elmely Kro tager udgangspunkt i det landskab og de producenter, der omgiver det autentiske stråtækte gule bindingsværkshus, der huser kroen. - Vores drivkraft er kærligheden til gæsten og selve maden, hvor vi har fokus på ’fra jord til bord’ dyrket af de lokale, fastslår restauratøren.

Frokostkortet hylder det danske køkken, mens aftenkortet har fokus på det vegetariske køkken suppleret af klassikere med blandt andet krogmodnet kød som omdrejningspunkt.

SKOEMAGERKROEN

POUL BØJE NIELSEN, INDEHAVER

Menukortet frister med anerkendt smørrebrød til frokost, mens aftenmenuen byder på både fire, seks og 12 retter, ligesom det løbende tilpasses sæsoner og højtider.

EGNE MARKER OG DYR

Skoemagerkroen har egen slagter, der laver alt fra leverpostej og pålæg til røget kød. Kroen har også egne marker hos en nærliggende landmand, eget skotsk højlandskvæg lige udenfor døren og frilandsgrise gående i det bakkede landskab omkring Brorfelde.

- Den slags er med til at styrke vores fortælling og giver en forståelse for, hvad det er, vi arbejder med. Så sidder gutterne i køkkenet og udvikler. Vi kan bruge halve og hele dage på at teste, smage, teste og smage, slutter indehaveren.

Skoemagerkroen skaber gastronomi, der udspringer af den frugtbare natur, muld og fjord, som omgiver kroen. Netop det er hovedet på sømmet på landevejskroen anno 2024 – kvaliteten, velsmagen og kærligheden til råvaren.

83 SJÆLLANDS SPISEKAMMER ELMELY KRO

MØD NOGLE AF EGNSUNIKKE PRODUKTER ILDSJÆLENE BAG DE

TUSEN VIN

Vingård og butik. Æblebrændevin tusenvin.dk

SKØL BRYGKOMPAGNI

Lanterne NZ Pils skoelbryg.com

PRÆSTEGAARDEN JYDERUP

Gårdrestaurant med bl.a. smørrebrød jyderuppraestegaard.dk

STRIDS MØLLE Bageri. Surdejskit stridsmolle.dk

84 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
SIMONY GOURMET IS Isproducent og butik simony.dk

JERN I HAVEN

Plante- og dekorationsstativer jernihaven.dk

BRUUNS CHOKOLADE

NYDERIET

Tapas og delikatesser nyderiet.nu

Håndlavet chokolade og flødeboller bruunschokolade.dk

MERETE ROHDE

KERAMIK

Værksted og butik mereterohdekeramik.dk

DET LILLE GLASHUS

Glaskunst og butik det-lille-glashus.dk

SEELANDS SPEISEKAMMER ENTDECKEN

Basierend auf fruchtbaren Feldern, Liebe zu lokalen Zutaten und professionellem Stolz sorgen geschickte Produzenten und Köche in Seelands Speisekammer für spannende Erlebnisse.

Machen Sie einen Spaziergang durch den Weinberg mit dem Winzer oder durch die Brauerei mit dem Brauer, bevor Sie das lokale Restaurant besuchen, das Bier aus dem lokalen Brauhaus und Wein, Likörwein und andere Spirituosen aus den Weinbergen serviert.

Sie können auch die lokalen Feuergeister besuchen, die knackiges Gemüse und saftige Früchte auf seeländischem Boden anbauen, während einheimische Produzenten das Angebot mit köstlichem Fleisch und Fisch erhöhen.

WENN SIE SELBST KOCHEN, GERADE MIT DEM GRILLEN BEGONNEN ODER EIN FEUER GEMACHT HABEN, WERDEN SIE ZWEIFELLOS INSPIRATION FINDEN, UM IHREM TELLER UND GLAS AUFREGENDE KULINARISCHE ERLEBNISSE HINZUZUFÜGEN.

Wenn Sie sich in lokalen Restaurants an den Tisch setzen, können Sie das herrliche ortseigene Essen genießen, denn die Küchen in Seelands Speisekammer bemühen sich, ein ultimatives Geschmackserlebnis zu bieten, kombiniert mit aufmerksamer Bedienung und erstklassigem Service.

Das ganze Jahr über bietet Seelands Speisekammer eine Vielzahl von Veranstaltungen und Aktivitäten im Innen- und Außenbereich, bei denen Sie die ortseigenen Produkte, die Zubereitung der erhabenen Zutaten und überraschende kulinarische Erlebnisse hautnah kennenlernen können.

Guten Appetit und Örtlich Essen!

86 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

Weinreben in voller Blüte

Mehr als 75.000 Rebstöcke blühen Ende April und werden im Oktober in der Destination Seeland geerntet.

An mehreren Orten können Sie bei der Ernte der saftvollen Trauben helfen, die zu preisgekröntem dänischem Wein werden.

87 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

EXPLORING THE LARDER OF ZEALAND

Competent producers and chefs in the Larder of Zealand provide exciting experiences, based on fertile fields, love of local ingredients and professional pride.

Take a walk through the vineyard with the winegrower or through the brewery with the brewer before visiting the local restaurant, which serves beer from the local brewhouse and wine, fortified wine and other spirits from the vineyards.

You could also visit the local fiery souls who create crisp vegetables and juicy fruit in Zealand soil, while native producers increase the supply with delicious meat and fish.

IF YOU DO YOUR OWN COOKING, OR YOU JUST STARTED THE BARBECUE OR BUILT A FIRE, YOU WILL NO DOUBT FIND INSPIRATION TO ADD EXCITING CULINARY EXPERIENCES TO YOUR PLATE AND GLASS.

Sitting down by the table at local eateries, you can enjoy the splendid food that is unique for the region, because the kitchens in the Larder of Zealand endeavour to provide an ultimate taste experience, combined with attentive hosting and premium service.

Throughout the year, the Larder of Zealand offers a multitude of indoor and outdoor events and activities, enabling you to experience the region’s unique products up close and to get acquainted with the preparation of the sublime ingredients and the surprising food experiences.

Enjoy your meal and Eat Locally!

88 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

Grapevines in full bloom

More than 75,000 vines bloom at the end of April and are harvested in October in Destination Zealand.

There are several places where you can help harvest the juicy grapes that will become award-winning Danish wine.

89 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

SJÆLLANDS SPISEKAMMER FAKTA & KORT

01.

ATELIER SKOVEN

Næstvedvej 43, Sorø atelierskoven.dk

02.

BANGS HØNNIKER

Tingstedvej 38, Ugerløse bangs.dk

03.

BROMØLLE KRO

Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

04.

BRUUNS CHOKOLADE

Storgade 20, Sorø bruunschokolade.dk

05.

CAFÉ FORSINKET

Skarridsøgade 28, Jyderup forsinket.dk

06.

CAFÉ VOSSIE

Solens Plads 31, Korsør cafevossie.dk

07.

DANSK CAMELINA

Tjørntvedvej 16, Stenlille danskcamelina.dk

08.

DEN GAMLE GAARD

Sorøvej 106, Ugerløse dengamlegaard.dk

09.

DYREHØJ VINGAARD

DYREHØJ VINBAR, CAFÉ DYREHØJ Røsnæsvej 254, Kalundborg dyrehoj-vingaard.dk

10.

ELMELY KRO

Holbæk Landevej 63, Ugerløse elmelykro.dk

11.

GÅRDHAVEN STREETFOOD Tinghulevej 16B, Højby gaardhavenstreetfood.dk

12.

HAVNSØ FISK

Havnepladsen 12, Føllenslev havnsoefisk.dk

13.

HØRBY FÆRGEKRO

Strandvejen 1, Holbæk hfkro.dk

14.

KONGSTRUP VIN

Røsnæsvej 200, Kalundborg kongstrupvin.dk

15.

LINDENSKOV DISTILLERY Bjernedevej 56, Sorø lindenskov.net

16.

NYDERIET

Korsør Landevej 515, Boeslunde nyderiet.nu

17.

ORØ KRO

Bygaden 57, Orø oroekro.dk

18.

OSTEBØRSEN

Industrivænget 14, Vemmelev osteborsen.dk

19.

PERMAVINHAVEN Kalundborg permavinhaven.dk

20.

PRÆSTEGAARDEN JYDERUP Holbækvej 122, Jyderup jyderuppraestegaard.dk

21.

QUDU

Nygade 7, Holbæk qudu.dk

22.

RESTAURANT BLIXEN Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

23.

RESTAURANT BLOSSOM Kalundborgvej 58, Holbæk restaurantblossom.dk

24.

RESTAURANT EVALD K Musholmvej 100, Korsør musholm.dk/restaurant-evald-k

25.

RESTAURANT HERTHADALEN Slangealléen 1, Lejre herthadalen.dk

26.

RESTAURANT HOS BOJESEN Strandgade 25, Skælskør facebook.com/hosbojesen

27.

RESTAURANT MADAM BAGGER Solens Plads 6, Korsør madambagger.dk

28.

RESTAURANT NÆS Klintedalsvej 60, Kalundborg restaurant-naes.dk

29.

RESTAURANT SIDESPORET Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

30.

RESTAURANT STOREBÆLT Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk

31.

RESTAURARANT SURI / SURI FISK & DELI Havnevej 5, Holbæk suri.dk

32.

RESTAURANT SUSERUP Suserupvej 7A, Sorø suserup.dk

90 SJÆLLANDS SPISEKAMMER

33.

RESTAURANTEN PÅ

THON PARTNER HOTEL SORØ

Abildvej 100, Sorø thonhotels.com

34.

RØRVIG FISK

Toldbodvej 81, Rørvig roervig-fisk.dk

35.

RØSNÆS VINGÅRD

Hejrevej 14 A, Kalundborg roesnaesvingaard.dk

36.

SIMONY GOURMET IS

Ingemannsvej 4, Slagelse simony.dk

37.

SKOEMAGERKROEN

Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

38.

SKÆLSKØR FISKEHUS

Havnevej 14, Skælskør skaelskoerfiskehus.dk

39.

SKØL BRYGKOMPAGNI

Skibbrogade 55, Kalundborg skoelbryg.com

40.

SLAGTER JACOB

Kordilgade 10, Kalundborg slagterjacob.dk

41.

SORØ KUNSTMUSEUM CAFÉ

Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

42.

STRIDS MØLLE

Åvej 2, Svebølle stridsmolle.dk

43.

STUB VINGAARD

Skambækvej 14, Kalundborg stubwines.com

44.

STØVLET KATRINES HUS

Slagelsevej 63, Sorø stovletkatrineshus.dk

45.

TO ØL

Ringstedgade 13, Svinninge toolbeer.dk

46.

TUSEN VIN

Bognæsvej 35, Holbæk tusenvin.dk

47.

VESTERLYNG CAFÉ

Ravnholtvej 3, Havnsø vesterlyng-cafe.dk

91 SJÆLLANDS SPISEKAMMER
HOLBÆK SORØ SLAGELSE KALUNDBORG NYKØBING SJ. REERSØ GØRLEV HØNG RØSNÆS ASNÆS RØRVIG SKÆLSKØR KORSØR
ODDE JYDERUP DIANALUND STIGSNÆS HAVNSØ TUSE NÆS NEKSELØ OMØ AGERSØ ORØ SEJERØ JYLLAND FYN NÆSTVED KØBENHAVN SAMSØ RINGSTED 02 03 05 13 12 09 08 10 04 06 07 40 15 41 17 18 42 45 46 47 19 20 21 33 25 24 35 22 28 34 27 30 32 38 43 39 16 36 37 44 23 31 01 26 29 14 11
SJÆLLANDS

GIGANTISKE LOKALE FORTÆLLINGER

I løbet af 2024 vil de første monumentale fodspor på en ny kunstrute se dagens lys, når lokale fortællinger, personligheder og begivenheder er grundlaget for kæmpe kunstværker med ikoniske siloer og bygninger som lærreder.

VÆRKERNE SKABES AF VERDENS DYGTIGSTE KUNSTNERE OG ER FORANKRET I DEN LOKALE HISTORIE. DE FØRSTE TRE VÆRKER SER DAGENS LYS I LØBET AF ÅRET, MENS DE KOMMENDE ÅR VIL BYDE PÅ ENDNU FLERE ENORME VÆRKER.

I kan følge med i arbejdet undervejs på Destination Sjællands kanaler, ligesom I kan dykke ned i fortællingerne bag værkerne, der fortæller mere om, hvem vi er og vores historie. Nyd den imponerende kunstrute, mens I besøger producenter, spisesteder og andre spændende oplevelser langs ruten.

PÅ OPDAGELSE I KUNSTENS VERDEN

Mærk inspirationen

Lange kyststrækninger, smukke solnedgange, det særlige lys og skiftende landskaber sætter sine tydelige spor blandt de mange kunstnere i Destination Sjælland.

Områdets kunstnere slår gladeligt dørene op til værkstedet, så det er muligt at følge med i processen, når en klump ler, et stykke drivtømmer eller et blankt lærred bliver til et nyt værk. Fælles for dem alle er, at de altid er klar til en snak om inspiration og værkernes tilblivelse.

Heldigvis står personale og professionelle kunstfaglige fagfolk klar til at vise rundt, forklare, sætte kunsten ind i samtiden og ikke mindst diskutere værkerne. Nogle værker har mange år på bagen, mens andre er helt nye og kan blive til noget stort. Fælles for udstillingsstederne er, at de er opsat på at give jer en oplevelse, som I ikke havde forventet.

Kunst er meget mere end malerier på væggen og skulpturer på gulvet. Det kan I opleve i Destination Sjælland, når I blandt andet besøger Kunsthal Kongegaarden og Sorø Kunstmuseum, hvor skiftende udstillinger kan udfordre og udvide gæsternes bevidsthed.

SAMTIDSKUNST, MODERNE

KUNST OG TRADITIONEL KUNST – DESTINATION SJÆLLAND BYDER PÅ KUNST I ALLE AFSKYGNINGER.

NOGET VIL IMPONERE, NOGET VIL UDFORDRE OG NOGET VIL I MÅSKE IKKE FORSTÅ.

93 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

SAMTIDSKUNST I HISTORISKE RAMMER

Kongegaarden råder desuden over 7.000 værker skabt af den dansk-tyske kunstner Harald Isenstein, hvis værker og dramatiske liv lejlighedsvist bliver udstillet ofte i tæt samspil med den helt aktuelle kunst.

DEN OVER 260 ÅR GAMLE KONGEGAARDEN I KORSØR ER I DAG

EN PROFESSIONELT DREVET KUNSTHAL, DER PRÆSENTERER DEN AKTUELLE BILLED- OG LYDKUNST SKABT AF LANDETS BEDSTE OG MEST INNOVATIVE KUNSTNERE.

I Kunsthal Kongegaarden kan I opleve nye kunstneriske idéer og udfordrende udstillinger støde sammen med royale historier og klassicistiske udsmykninger.

ALLE UDSTILLINGER ER SKABT DIREKTE TIL STEDET OG STØTTET AF PRIVATE OG OFFENTLIGE FONDE.

VI INVITERER JÆVNLIGT TIL OMVISNINGER, KUNSTSALONER OG FOREDRAG, MEN TALER OGSÅ GERNE OM KUNSTEN MED DE DAGLIGE UDSTILLINGSGÆSTER

Bliv klogere på kunsten

HENRIK BROCH-LIPS, KUNSTFAGLIG LEDER

Den eksperimenterende samtidskunst er ikke altid nem at forstå, og derfor har formidling af udstillingerne og dialoger med publikum højeste prioritet.

Tjek Kunsthal Kongegaardens hjemmeside og Facebook for udstillings- og koncertprogram samt særlige arrangementer, events og åbningstider.

94 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK
KONGEGAARDEN
KUNSTHAL

SORØ KUNSTMUSEUM

SORØ KUNSTMUSEUM – EN ARKITEKTONISK PERLE

PÅ SORØ KUNSTMUSEUM KAN I GÅ PÅ OPDAGELSE I REGIONENS FINESTE KUNSTSAMLING MED VÆRKER AF DE VIGTIGSTE DANSKE KUNSTNERE GENNEM DE SENESTE 300 ÅR – FRA 1700-TALS MALERIER TIL SAMTIDSKUNST.

Museet er ligeledes kendt for sin helt unikke samling af russiske ikoner. Der er altid skiftende særudstillinger i den anmelderroste moderne tilbygning af Lundgaard & Tranberg Arkitekter fra 2011 og værker fra den permanente samling i museets fredede hovedbygning fra 1832.

TRÆNGER I TIL EN KUNSTPAUSE, BYDER MUSEETS CAFÉ PÅ LÆKRE FORFRISKNINGER BÅDE UDE OG INDE. DER ER DEN SKØNNESTE GÅRDHAVE OG DIREKTE ADGANG TIL ”DEN GRØNNE SCENE” I HJERTET AF SORØ.

Er I til lokalt kunsthåndværk, kunstbøger og dansk design, er museumsbutikken også et besøg værd.

Besøg hjemmesiden for information om aktuelle udstillinger og aktiviteter

95 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

GADENS FARVERIGE FORTÆLLINGER

KUNST UNDER TRÆERNES KRONER

ART MARKET 17.-18. AUGUST

UNDER SLAGELSE STREET ART FESTIVAL KAN

GÆSTERNE OPLEVE LIVE STREET ART.

Gennem de seneste år har festivalens farverige værker sat deres tydelige præg på byen, hvor 13 permanente værker pryder facader og vægge. Dem kan I blive meget klogere på via QR-koder, der fortæller om værket og kunstneren bag.

Hvert år valfarter street art-kunstnere fra ind- og udland til Vestsjælland for at deltage i den årlige Slagelse Street Art Festival. I år skal de blandt andet skabe Danmarks største portrætmalerier. I festivaldagene er der tid til snak om inspiration og udtryk med kunstnerne, ligesom der i løbet af festivalen er workshop for unge.

SLAGELSE STREET

ART FESTIVAL

LØBER AF STABLEN 23.-25. MAJ.

DER ER LAGT OP TIL TO FESTLIGE DAGE MED KUNST, KUNSTHÅNDVÆRK, LIVEMUSIK OG BØRNEAKTIVITETER, NÅR PILEGÅRDENS BETAGENDE HAVE DANNER RAMMEN OM ART MARKET.

Kunstmarkedet fejrer i år 10-års jubilæum med 40 kunstnere og kunsthåndværkere, der udstiller i haven, mens FriRum og Karen Sieling sørger for kreative aktiviteter for børnene.

NYD AFSLAPPET STEMNING

På de enkelte stande kan I se nærmere på kunst og kunsthåndværk af høj kvalitet, ligesom I kan få en snak om værkerne og tankerne bag. Både børn og voksne kan hygge sig på Art Market, hvor I sammen kan nyde den smukke have, mens I får lidt at drikke og spise fra caféen under de gamle træer, besøger lysthuset med børneaktiviteter og vandløbet eller kigger ind i Per Hillos galleri.

96 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK
SLAGELSE STREET ART FESTIVAL ART MARKET

KUNST, KERAMIK & KAFFE

NÅR I TRÆDER IND I DEN TIDLIGERE OSTEKÆLDER I DET GAMLE MEJERI I KIRKE STILLINGE, ÅBNER DER SIG ET SANDT UNIVERS AF KUNST I ALLE STØRRELSER, UDTRYK, FORMER OG FARVER.

Med en kop friskbrygget kaffe i hånden kan I nyde galleriets mange rum, der har vidt forskellige udtryk og iscenesætter kunsten bedst muligt. Her kan I opleve 45 kunstnere fordelt på 400 m2 under samme tag.

I de industrielle rammer tager galleriejer Finn Møller imod med smil og er altid klar til en snak om værkerne og kunst nerne bag.

Oven på galleriet har Finn Møller sit eget værksted, hvor han skaber humørfyldt keramik, der ligeledes kan opleves i galleriet.

VIL DU SE MIN MØLLER I MEJERIET KUNSTGALLERI 97 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

LAD KREATIVITETEN BLOMSTRE

DROP AT KØBE ALVERDENS LIGEGYLDIGE SOUVENIRS MED HJEM FRA FERIEN – LAV DEM I STEDET SELV, MENS I ER HER.

I den hyggelige atmosfære hos Det Lille Glashus kan børn og voksne sammen skabe spændende og udtryksfulde værker af glas i alle former og farver.

Samværet er i højsæde, mens I hygger jer med sjove ferieaktiviteter, deltager i kurser eller gruppe-workshops. Find åbningstider og aktiviteter på hjemmesiden.

Når Merete Rohde Keramik slår dørene op, kan I gå på opdagelse i lerets legende univers. Under kyndig vejledning kan I lave jeres egen unikke kop, skål eller figur.

Både børn (over 7 år) og voksne er velkomne til at komme og prøve kræfter med keramikken. I kan også lade jer friste af Meretes egen keramik i den lille butik.

Find åbningstider, kurser og meget andet på hjemmesiden.

98 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK
DET LILLE GLASHUS
MERETE ROHDE KERAMIK

KUNST FAKTA & KORT

01.

ART MARKET

Elmesvinget 38, Slagelse artmarket.nu

02.

DAM & STRAND

- GALLERI, BUTIK OG EVENTS Jernbanevej 14B, Svebølle tralaleg.dk

03.

DET LILLE GLASHUS Krogvej 9, Slagelse det-lille-glashus.dk

04.

HOLBÆK ART

Lindevej 6, Holbæk holbaekart.dk

05.

JERN I HAVEN

Stibjergvej 81, Korsør jernihaven.dk

06.

KUNSTHAL KONGEGAARDEN Algade 25, Korsør kongegaarden.dk

07.

KUNSTNERGÅRDEN DIANALUND Kunstnergaardsvej 1, Dianalund kunstnergaarden.dk

08.

KUNSTNERLAVET KIT Skælskør kunstkit.dk

09.

MERETE ROHDE KERAMIK Tingvej 5, Vemmelev mereterohdekeramik.dk

10.

MØLLER I MEJERIET - KUNSTGALLERI Støvlebækvej 1A, Slagelse kunstmejeriet.dk

11.

SORØ KUNSTMUSEUM Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

12.

STREET ART FESTIVAL Slagelse slagelsestreetart.dk

13.

TUSE NÆS KUNSTHÅNDVÆRK Uglerupvej 31, Holbæk / tusenaes-kunsthaandvaerk.dk

14.

ÆGLAGERET Lindevej 6, Holbæk aeglageret.dk

99 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK HOLBÆK SORØ SLAGELSE KALUNDBORG NYKØBING SJ. REERSØ GØRLEV HØNG RØSNÆS ASNÆS RØRVIG SKÆLSKØR KORSØR SJÆLLANDS ODDE JYDERUP DIANALUND STIGSNÆS HAVNSØ TUSE NÆS NEKSELØ OMØ AGERSØ ORØ SEJERØ JYLLAND FYN NÆSTVED KØBENHAVN SAMSØ RINGSTED
01 02 12 04 06 05 07 08 09 13 14 03 11 10

KUNST ALS HERAUSFORDERUNG

Sie werden einiges davon beeindruckend finden, einiges herausfordernd und einiges kann unverständlich sein. Glücklicherweise stehen aber Mitarbeiter und professionelle Kunstfachleute bereit, Sie herumzuführen, zu erklären, Kunst mit der Gegenwart zu verbinden und vor allem die ausgestellten Werke zu diskutieren.

Kunst ist viel mehr als Gemälde an der Wand und Skulpturen auf dem Boden. Sie werden das sehen, wenn Sie Orte wie die Kunsthalle Kongegaarden und das Sorø Kunstmuseum besuchen, wo wechselnde Ausstellungen das Bewusstsein der Besucher herausfordern und erweitern werden.

Einige Werke sind viele Jahre alt, andere sind ganz neu und können in eine große Zukunft blicken. Die Ausstellungsorte haben eines gemeinsam: Sie bemühen sich, Ihnen ein Erlebnis zu bieten, mit dem Sie nicht gerechnet haben.

ZWISCHEN DREHSCHEIBEN UND PINSELN – TREFFEN SIE DIE ÖRTLICHEN KÜNSTLER IN DER WERKSTATT

Die langen Küstenstrecken, schönen Sonnenuntergänge und wechselnden Landschaften widerspiegeln sich deutlich in den Werken der vielen örtlichen Kunsthandwerker. Es gibt hier eine Vielzahl an Galerien und Künstlern, jeder mit ihrem einzigartigen Ausdruck.

ZEITGENÖSSISCHE KUNST, MODERNE KUNST UND TRADITIONELLE KUNST – UNSERE DESTINATION BIETET ALLE FACETTEN DER KUNST.

Die örtlichen Künstler öffnen gern die Türen zu ihren Werkstätten, um Besuchern zu ermöglichen, den Prozess zu verfolgen, während ein Klumpen Lehm, ein Stück Treibholz oder ein leeres Leinen zu einem neuen Werk wird. Egal, ob Sie Merete Rohde Keramik, im Kleinen Glashaus (Det Lille Glashus) oder in der alten Molkerei (Møller i Mejeriet) außerhalb von Slagelse besuchen, werden Sie Kunst hautnah erleben.

Möchten Sie eine ganz besondere Stimmung erleben, bietet das Jahr eine Menge Kunstevents und -veranstaltungen, z.B. das Keramikfestival in Skælskør oder Kunst in Kirchen.

100 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

Riesige Erzählungenlokale

Im Laufe des Jahres 2024 werden die ersten monumentalen Schritte auf einer neuen Kunstroute das Licht der Welt erblicken, riesige Kunstwerke, die auf einer Leinwand aus einzigartigen Silos und anderen Gebäuden Gestalt annehmen, die alle auf lokalen Erzählungen, Persönlichkeiten und Ereignissen basieren. Verfolgen Sie die laufenden Arbeiten auf den Kanälen der Destination Seeland.

101 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

ART AS A CHALLENGE

You will find some of it impressive, some of it challenging, and some of it may be incomprehensible.It is your good luck, however, that staff and professional art experts are ready to show you round, to explain, to connect art with the present day and, above all, to discuss the works on view.

Art is much more that paintings on the wall and sculptures on the floor. You will see that when you visit places like the Art Hall Kongegaarden and Sorø Art Museum, where changing exhibitions will challenge and expand visitors’ minds.

Some works are well on in years, others are quite new and may look into a big future. The exhibtion venues have one thing in common: They endeavour to give you an experience that you had not expected.

BETWEEN POTTERS’ WHEELS AND BRUSHES – MEET THE LOCAL ARTISTS IN THE WORKSHOP

The long stretches of coastline, beautiful sunsets and changing landscapes are clearly reflected in the works of the many local artisans. There are a variety of galleries and artists here, each with their unique expression.

CONTEMPORARY

ART, MODERN ART AND TRADITIONAL ART – OUR DESTINATION OFFERS ALL ASPECTS OF ART.

The local artists are pleased to open the doors to their workshops to allow visitors to follow the process while a lump of clay, a piece of driftwood or an empty canvas becomes a new work. Whether you visit Merete Rohde Keramik, The Small Glasshouse (Det Lille Glashus) or The Old Dairy (MØLLER I Mejeriet) outside Slagelse, you will experience art close up.

If you want to experience the very special atmosphere, the year offers a lot of art events, e.g. the Ceramics Festival in Skælskør or Art in Churches.

102 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

Giant local narratives

During 2024, the first monumental footsteps on a new art route will see the light of day, huge works of art taking shape on a canvas of unique silos and other buildings, all based on local narratives, personalities and events. Follow the ongoing work on Destination Zealand’s channels.

103 KUNST & KUNSTHÅNDVÆRK

ÅRET RUNDT ER DER SPÆNDENDE, FESTLIGE OG

MINDERIGE EVENTS I DESTINATION SJÆLLAND.

Hele familien kan få én på opleveren, uanset hvornår I er på besøg.

4-5/5 2024

NYVANG BESÆTTES, HOLBÆK

Det er både dramatisk og tankevækkende, når Oplevelsescenter Nyvang skaber et storslået totalteater, hvor I kan opleve besættelsen lyslevende. Gæsterne henføres til krigsårene med vejspærringer, kontroller og meget andet.

Se mere på oplevelsescenternyvang.dk

20/5 2024

ROYAL RUN, KALUNDBORG

Kondisko, klapvogne og kørestole følges ad, når værtsbyen Kalundborg ligger gader og stræder til årets udgave af Royal Run. Hele byen vil summe af liv og fællesskab, mens der heppes på deltagerne, som i løb og gang kæmper på de tre distancer; one mile, fem kilometer og 10 kilometer. Se mere på royalrun.dk

25/6-11/8 2024

VIKINGESOMMER, SLAGELSE

På Vikingeborgen Trelleborg summer landsbyen Slagløse af liv. Gå i vikingernes fodspor, prøv kræfter med vikingernes håndværk og de udendørs legeaktiviteter i Udgaard. Se program og aktiviteter på vikingeborgen-trelleborg.dk

13- /7 2024

VIKINGEFESTIVAL, SLAGELSE Mere end 1.000 af vikinger indtager Vikingeborgen Trelleborg, når de autentiske omgivelser forvandles til et livligt vikingesamfund. Foran ringborgen kæmper hundredvis af vikinger i ’Slaget om Trelleborg’, mens markedet emmer af liv, handel og håndværk. Se program og aktiviteter på vikingeborgen-trelleborg.dk

9/8 & 10/8 2024

NÅR DU SER ET STJERNESKUD, BRORFELDE

Kig op og hav listen med ønsker klar, når meteorsværmen Perseiderne er over os.Gå på opdagelse i stjernehimlen, nyd synet fra en af Observatoriets hængekøjer og bliv klogere på de smukke stjerneskud Køb billet på observatoriet.dk

16-18/8 2024

MIDDELALDERFESTIVAL, RINGSTED

Duften af bål og mad breder sig rundt om Sct. Bendts Kirke i Ringsted, hvor festivalpladsen myldrer med gøglere, riddere, musikanter og handelsfolk. Årets middelalderfestival byder blandt andet på fantastiske ildshows, musik og teater, mens børnene kan lege i familieområdet. Se programmet på vestmuseum.dk

FIND INSPIRATION OG SE MERE PÅ desj.dk/detsker

17/8 2024

POSTNORD DANMARK RUNDT, 4. ETAPE

Der er lagt op til cykelfest, når Holbæk er målby for 4. etape af PostNord Danmark Rundt. Etapen på 180 kilometer går fra Store Heddinge til Holbæk. Oplev den intense afslutning, hyld dagens vinder og kom helt tæt på stjernerytterne, mens de kæmper om sejren i Danmarks største cykelløb. Se mere på postnorddanmarkrundt.dk

30/8-1/9 2024

GASOLINA, SVINNINGE

Gasolina er frihed, søsterskab og kærlighed til motorcyklen. Festivalen er en hyldest til livet på to hjul, hvor alle kan være med og dele deres passion i en afslappet atmosfære. Fællesskabet er omdrejningspunkt for talks, workshops, drive out og aktiviteter på festivalpladsen, hvor veninder mødes og nye bekendtskaber dukker op.

Se mere på gasolinamc.dk

27-29/9 2024

MØRKØV KRÆMMERMARKED

Gå på jagt blandt alverdens boder, prøv sjove forlystelser, dans til livlig musik og nyd masser af underholdning for både børn og voksne. Mørkøv Kræmmermarked byder på festlig atmosfære med kræmmere, musik og fornøjelser for hele familien.

Se program på mørkøvkræmmermarked.dk

26-28/4 2024

DANISH OUTDOOR FESTIVAL JYDERUP danishoutdoorfestival.com

31/5-2/6 2024

SØRBY MARKED sorbymarked.dk

7-8/6 2024

SKVULP HOLBÆK skvulpfestival.dk

23-30/6 2024

SLAGELSE FESTUGE slagelsefestuge.dk

1/7-7/7 2024

SORØ HISTORISKE FESTIVAL facebook.com/historiefestival

10/7 2024

KERAMIKFESTIVAL SKÆLSKØR keramikfestival.dk

14-19/10 2024

GRÆSKARFESTIVAL SKÆLSKØR graeskarfestival.dk

9-10/11 2024

KUNST OG KIRKER SLAGELSE kunstogkirker.dk

25/1 2025

KYNDELMISSE SORØ kyndelmisse.dk

7-8/9 2024

MILITARY DAYS, FLADHOLTE

Skudsalver, bomber og horder af militære køretøjer ved Panzermuseum East. Når Military Days løber af stablen kan I opleve en historisk tidslomme med køretøjer, militærgrej, kampdemo fra 2. verdenskrig og meget andet.

Se programmet på panzermuseumeast.dk.

104 DET SKER
105 DET SKER VIKINGESOMMER NYVANG B E S Æ T SET G A S O L I NA ROYAL RUN MØRKØV KRÆMMERMARKED POSTNORD DANMARK RUNDT MILITARY DAYS MIDDELALDERFESTIVAL VIKINGEFESTIVAL OBSERVATORIET

INGEN SOMMER UDEN CIRKUS

SIG I SLAGELSE MIDTBY TÆNDER SCT MICHAELS NAT LYS PÅ GADER OG STRÆDER.

SANSELIGE KULTUROPLEVELSER FOR STORE OG SMÅ

Hvert et hjørne, hver en kringelkrog og byens butikker byder på spændende aktiviteter og oplevelser, når Sct Michaels Nat endnu en gang sætter Slagelse på den anden ende og kulturoplevelser i centrum.

Inde og ude – sågar oppe og nede venter udstillinger, koncerter, kunst, dans og masser af musik – både store og små kan glæde sig til en ganske særlig og spændende aften.

BESØG SLAGELSE DEN 27. SEPTEMBER 2024

OG OPLEV BYEN PÅ EN HELT NY MÅDE.

SE MERE PÅ KULTURNAT.DK

Der er prisbelønnede verdensartister og søde dyr i manegen sammen med sprechstallmeisterne Bubber og Malene Qvist, når Cirkus Arena hen over sommeren besøger en stribe sjællandske byer.

Glæd jer til at opleve magi og farefuld action med nervepirrende bungeeakrobatik fra teltets top og bliv betaget af cirkusverdenens stærkeste par, som har sat

flere verdensrekorder i Guinness World Records. Gennem luften flyver også akrobaterne Garcia i frygtløs leg under deres store roterende rumraket.

106 DET SKER
SLAGELSE MIDTBY CIRKUS ARENA
NÅR MØRKET SÆNKER
I ÅR SLÅR CIRKUS ARENA DET STORE TELT OP I BLANDT ANDET SKÆLSKØR, HOLBÆK, JYDERUP, KALUNDBORG OG SORØ, HVOR DUFTEN AF SAVSMULD GÅR HÅND I HÅND MED 2,5 TIMES IMPONERENDE UNDERHOLDNING. Se mere på arena.dk

PILEGÅRDEN

16.-17. NOVEMBER

TUSINDVIS AF JULELYS GLIMTER, MENS SANSERNE FORKÆLES MED DUFTEN AF GLØGG, GRAN OG BRÆNDTE MANDLER.

Der er ægte julehygge, når I besøger Jul på Pilegården, 16.-17. november, hvor I blandt meget andet kan opleve kunst, kunsthåndværk og julepynt.

Her er noget for enhver smag, og de mange udstillere har lagt sig i selen for at skabe unikke og specielle værker. Nyd den hyggelige stemning, mens I går en tur blandt udstillerne

for at kigge på juleklip, kranse, pileflet og kunsthåndværk i mange forskellige afskygninger, ligesom I kan besøge Per Hillos galleri.

I caféen kan I smovse i æbleskiver, gløgg og andre gode sager, inden I fortsætter med herlighederne ved Jul på Pilegården.

Se mere på perhillo.dk

107 DET SKER
JUL
JUL PÅ PILEGÅRDEN

JUL PÅ GODSET

DUFTEN AF BRÆNDTE MANDLER BLANDER SIG MED JULEMUSIK OG LATTER – JULEN ER I GANG I DESTINATION SJÆLLAND, HVOR DEN TYVSTARTES 2. WEEKEND I NOVEMBER MED JULEMARKED PÅ KRAGERUP GODS.

- Nogen synes, det er meget tidligt, men for mig sætter det julen i gang. Jeg får lyst til at pynte op og købe en masse fine juleting og lækkerier med hjem. Det er så autentisk og hyggeligt, fortæller godsejer Regitze Dinesen og fortsætter:

- Jeg var seks år gammel, da vi holdt det første julemarked. Jeg havde egen bod, hvor jeg kunne tjene lidt lommepenge ved at sælge sæber, gelelys og strudseæg, jeg havde malet på.

- Hvis jeg ikke solgte det hele, så kom farmor og købte resten, husker hun med et smil.

EN STORSLÅET JUL

Det er de færreste, der har oplevet julen, som den blev holdt i stuerne på Kragerup Gods.

Den gang var der kun 10 stande i en lille lade, men siden da er antallet vokset til 100.

- Der er delikatesser, julepynt, kunsthåndværk, smykker og meget andet, hvor 80 procent er hjemmelavet, afslører Regitze Dinesen, der virkelig nyder tiden omkring markedet.

I ÅR AFVIKLES JULEMARKEDET FOR 28. GANG. OG DET ER NOGET HELT SÆRLIGT FOR GÆSTERNE, MEN OGSÅ FOR GODSEJER REGITZE DINESEN, DER ER 9. GENERATION PÅ GODSET.

- Tidligere holdt vi jul i hovedbygningen med et 3,5 meter højt juletræ. Den stemning skulle gæsterne også opleve. Derfor startede min mor vores julemarked og åbnede stuerne, forklarer godsejeren.

- Det er her, julen begynder med min anden familie. Den jeg har blandt de ansatte på godset. Vi vender alt på hovedet og er 80 mennesker på arbejde. Alle løfter i flok og laver ting, de ikke plejer, fortæller hun og fortsætter:

- Det samme gælder min ”rigtige” familie. Alle er på arbejde. Den ene står i pandekageboden, den anden laver burgere. Alle er med, slutter Regitze Dinesen.

Årets julemarked på Kragerup Gods afvikles 9.-10. november 2024.

108 DET SKER

JUL PÅ LANDET

desj.dk/jul

HJÆLP I JAGTEN PÅ NYE FERIEMINDER

TURISTINSPIRATIONER

AGERSØ KØBMANDSHANDEL

Helholmvej 8 Agersø

BOESLUNDE CAMPING Rennebjergvej 110 Boeslunde

DYREHØJ VINGÅRD

Røsnæsvej 254 Kalundborg

GØRLEV

TURISTINSPIRATION

Algade 14 Gørlev

KALUNDBORG CAMPING Saltbækvej 88

Kalundborg

KORSØR BYKONTOR

Algade 33B Korsør

KRAGERUP GODS GO-HIGH Kragerupgaardsvej 33 Ruds Vedby

LYKKEBJERG

BONDEGÅRDSFERIE Jyderupvej 87 Ruds Vedby

LYSTSKOV CAMPING Korsør Lystskov 2 Korsør

MUSEUM VESTSJÆLLAND, HOLBÆK Klosterstræde 18 Holbæk

MUSEUM VESTSJÆLLAND, SLAGELSE Bredegade 11A Slagelse

MØLLER I MEJERIET

Støvlebækvej 1A Slagelse

OBSERVATORIET

Observator Gyldenkernes Vej 3 Tølløse

OMØ HAVN

TURISTINSPIRATION Omø Havnevej 97 Omø

OPLEVELSESCENTER NYVANG

Nyvangs Allé 4 Holbæk

REERSØ CAMPING Skansevej 2

Gørlev

SEJERØ KULTURHUS

OG MUSEUM Sejerbyvej 7

Sejerø

SKÆLSKØR BYKONTOR

Algade 11 Skælskør

SORØ BYKONTOR

Storgade 7 Sorø

SORØ SØ CAMPING

Udbyhøjvej 10 Sorø

TURISTHUSET ORØ Orø Havn 3A Orø

VESTERLYNG CAMPING Ravnholtvej 3

Føllenslev

Y-CAMP KALUNDBORG Kordilgade 36

Kalundborg

110 TURISTINSPIRATIONER

INSPIRATION I ØJENHØJDE MED GÆSTERNE

OMGIVET AF SMUK NATUR, GODSER OG TÆT VED KYSTEN LIGGER BOESLUNDE CAMPING, DER ER TURISTINSPIRATION I DESTINATION SJÆLLAND.

Ægteparret Karina og Kristian Langstrup driver pladsen og er altid klar til at hjælpe gæsterne.

- Vi prøver at pejle os ind på gæsten, og hvad de vil ud at se, fordi der er jo meget at opleve, så det skal passe til deres ønsker, forklarer Karina og fortsætter:

- VI FORSØGER AT GUIDE OG

VEJLEDE EFTER BEHOV MED UDGANGSPUNKT I BROCHURER OG DEN SLAGS, VI HAR STÅENDE.

KARINA LANGSTRUP, INDEHAVER

Campingpladsen ligger mellem Slagelse og Skælskør, hvor den ligeledes er et oplagt stop for cykelturister på Østersøruten.

- Der er meget forskellige behov, men vi peger tit i retning af Skælskør, fordi det er en aktiv by om sommeren. Og så er der selvfølgelig Kragerup Go High og alle godserne omkring os.

- Det er meget forskelligt, hvad gæsterne søger. Nogen vil ud at se området, mens andre bare gerne vil være på pladsen og slappe af, slutter Karina Langstrup.

I turistinspirationerne kan I få hjælp, inspiration til aktiviteter og guides til områdets unikke perler og specielle oplevelser. Turistinspirationerne er fordelt i hele Destination Sjælland, så I kan få hjælp og vejledning, der hvor I har brug for det.

111 TURISTINSPIRATIONER
TURIST INSPIRATION DESJ.DK/TURISTINSPIRATION

GO’ NAT

CAMPING / GLAMPING HYTTER

BAKKEGAARDEN

Vanløsevej 20, Store Merløse desj.dk/bakkegaarden

BOESLUND CAMPING

BED & BREAKFAST

Rennebjergvej 110, Boeslunde campinggaarden.dk

FIRSTCAMP HOLBÆK FJORD

Sofiesminde Alle 1, Holbæk firstcamp.dk

FIRSTCAMP TEMPELKROGEN

Krogvejen 2, Vipperød firstcamp.dk

KALUNDBORG CAMPING

Saltbækvej 88, Kalundborg kalundborg-camping.dk

LYSTSKOV CAMPING

Korsør Lystskov 2, Korsør lystskovcamping.dk

MØLLEGÅRDENS TRÆTOPHYTTER

Hyllestedvej 17, Dalmose moellegaardenstraetophytter.dk

OBSERVATORIET

Observator Gyldenkernes Vej 3, Tølløse observatoriet.dk

ORØ STRANDCAMPING

Nørrestængevej 27, Orø oroecamping.dk

REERSØ CAMPING

Skansevej 2, Gørlev reersoe-camping.dk

SOMMERLAND SJÆLLAND

Gl Nykøbingvej 169, Nr. Asmindrup sommerlandsj.dk

SORØ SØ CAMPING

Udbyhøjvej 10, Sorø soroecamping.dk

STOREBÆLT CAMPING

OG FERIECENTER

Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk

URHØJ CAMPING

Urhøjvej 14, St. Fuglede urhoej-camping.dk

VESTERLYNG CAMPING

Ravnholtvej 3, Føllenslev vesterlyng-camping.dk

FERIEHUSE

FERIEPARTNER VESTSJÆLLAND

Sdr. Stationsvej 26, 2, Slagelse feriepartner.dk/vestsjaelland

SOL OG STRAND

Svanetorvet, Nykøbing Sj. sologstrand.dk

112 DESTINATION SJÆLLAND

HOTEL / KRO / GODS / VANDREHJEM / BONDEGÅRD / FERIECENTER

AGGERSVOLD HOTEL & KONFERENCE

Tornbrinken 24, Jyderup aggersvold.dk

BROMØLLE KRO

Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

COMWELL KLARSKOVGAARD

Korsør Lystskov 30, Korsør comwellklarskovgaard.dk

DANHOSTEL KALUNDBORG

Stadion Allé 5, Kalundborg danhostel.dk

HOTEL SIDEPORET

Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

HOTEL STRANDPARKEN

Kalundborgvej 58, Holbæk hotelstrandparken.dk

HØRBY FÆRGEKRO

Strandvejen 1, Holbæk hfkro.dk

KOBÆK STRAND HOTEL & KONFERENCE

Kobækvej 85, Skælskør kobaek-strand.dk

KRAGERUP GODS

Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE

Jyderupvej 87, Ruds Vedby lykkebjergferie.dk

MUSHOLM FERIE

– SPORT – KONFERENCE

Musholmvej 100, Korsør musholm.dk

ORØ KRO

Bygaden 57, Orø oroekro.dk

RYGAARD & TRUDSHOLM GODSER

Munkholmvej 380, Kirke Såby ryegaard.dk

RØRVIG CENTRET

Nørrevangsvej 49, Rørvig rorvig-centret.dk

SKOEMAGERKROEN

Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

STRANDHOTEL RØSNÆS

Klintedalsvej 60, Kalundborg sh-r.dk

THON PARTNER HOTEL SORØ

Abildvej 100, Sorø thonhotels.com

VILCON HOTEL & KONFERENCEGAARD

Lorupvej 44, Slagelse vilcon.dk

113 DESTINATION SJÆLLAND

KOM MED UD I MØRKET

STJERNERNE GLIMTER, MENS MÅNEN KIGGER NED.

Oplev det sjællandske mørke og lad den absolutte ro omfavne jer, mens I kigger på stjerner, går på opdagelse i nattens natur eller overnatter under åben himmel. Stå lidt tidligere op eller gå lidt senere til ro – og I vil få helt nye ferieoplevelser med hjem.

Fra Danmarks mørkeste nattemørke omkring Observatoriet i Brorfelde til den gryende morgenstund i Naturpark Åmosen i selskab med svævende glente, spankulerende råvildt og baskende flagermus, mens naturen vågner. Sid helt stille mens I bare lytter.

NYD NATTENS STORHED, NÅR I LIGGER I SHELTERET MED UDSIGT TIL

KARLSVOGNEN, ORIONS BÆLTE OG RESTEN AF DET UENDELIGE UNIVERS, ELLER GÅR TUR LANGS STRANDEN MED UV-LYGTER I JAGTEN PÅ RAV.

Natten og mørket skærper jeres sanser og giver oplevelser og omgivelser en helt ny dimension.

DESJ.DK #DESTINATIONSJÆLLAND
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.