Page 1

D

E

S

E

C

R

E

T

A

R

E

S

S

E

P

A

S

DSP M

A

G

A

Z

I

N

E

METAMORFOSE

STIJL EN SUCCES

ALS SECRETARESSE

E

N

J O Y

Y O U

R

L

I

F

E

02 D J

E

A

A

C

E

R

G

M

A

N

B

G

E

R

0

1


Cesare Paciotti

Luxe Italiaanse mode & accessoires

Is designer van ‘footwear’, underwear, beachwear en nightwear voor dames en heren. Hij maakt schoenen voor Gianni Versace, Romeo Gigli, Dolce & Gabbana en Roberto Cavalli.

Italian Design biedt een breed assortiment mode, accessoires en meer uit Italië, en van daarbuiten! Onze Italiaanse producten zijn van echte Made in Italy merken; niet gemaakt in een lage lonen land. Italian Design bezoekt zelf de ateliers en werkt alleen met familiebedrijven met vele tientallen jaren ervaring, met veel passie en oog voor detail; die alleen de beste materialen gebruiken. Onze collecties zijn ontworpen voor liefhebbers van luxe, exclusieve, stijlvol design mode en accessoires.

Pasotti paraplu’s In 1962 begon Ernesta Pasotti met de verkoop van haar handgemaakte paraplu’s voor dames en heren. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de twee beste paraplubouwers van Italië!

Enrico Monti Met zijn handgemaakt overhemden treedt Enrico Monti in de voetsporen van grootvader Giorgio Monti, die zijn weverij oprichtte in 1911, de nu wereldbekende Tessitura Monti.

Onlangs haakten wij in op de “Fifty Shades of Grey” rage met spannende cadeauboxen van 210th.

Volare Collection dassen: AMBRA lingerie een luxe handgemaakte lingerielijn, met de focus op ambachtelijk naaldwerk en een scherp oog voor detail.

Rosanna Monaco maakte stropdassen voor familie en kennissen. Al snel werd ze ontdekt en verdiende haar sporen voor Salvatore Ferragamo, Gucci en Pal Zileri.

2 DSP MAGAZINE

Binnenkort verrassen wij u met unieke damestassen van o.a. Dolce & Gabbana, Gucci en Prada. Graag tot ziens!

www.italian-design.nl


V

O

O

R

W

O

O

R

D

Beiden zullen zij het netwerk van partners gaan uitbreiden. Wij hopen dat we veel nieuwe partners met leuke acties kunnen verwachten! Zo wordt het steeds leuker om in te kopen met de pas.

VOORWOORD De eerste versie van het DSP magazine ligt al weer even achter ons. Na de verspreiding hebben wij enorm veel positieve reacties ontvangen. Hierop kunnen wij alleen maar zeggen dat we daar trots op zijn. Toch was er ook kritiek. We kregen de feedback dat we niet concurrerend zijn met de secretaresse vakbladen. Daar kunnen we heel kort over zijn; willen we ook niet! Wij zijn een magazine met een “eigen stijl” en een eigen doel. Een leuke toevoeging op De Secretaressepas. Daarnaast was er een bericht in de mail van FOTOSHOOT.NL, het magazine was helemaal goed. Maar die foto’s van ons………………………; dat kon écht niet! Resultaat; een heuse fotoshoot voor ons beiden bij FOTOSHOOT.NL. Sanford bedankt! Wij hebben de grootste lol gehad en kunnen het iedereen aanraden.

Na een rustige zomerperiode werd het weer tijd om de zaken op te pakken. Nieuwe ideeën, maar ook het verbeteren van het gehele concept. Nog meer partners, het organiseren van de workshops, de beurs, de kledingverkoopdagen en natuurlijk het organiseren van een metamorfosedag voor 6 van onze leden. Een zeer geslaagde dag met goede adviezen van onze styliste Astrid Toussaint. In het magazine lees je meer over al deze activiteiten. Ook vertellen wij je graag meer over onze plannen voor 2013. De Secretaressepas heeft eindelijk ook twee mannen in haar midden. Jim Rustveld is in september gestart als Business Consultant Midden en Noord. Daarnaast mogen we in november Dennis Nieuwveld welkom heten als Business Consultant, maar dan voor de regio Zuid en West.

Het thema van dit DSP Magazine is representativiteit. Representatief betekent als we Encyclo (online encyclopedie) lezen; zo netjes dat je een goede indruk maakt. Wij als managementondersteuners weten als geen ander dat je niet in een afgescheurde spijkerbroek aan kunt komen op je werk. Maar representativiteit gaat om meer dan alleen uiterlijk. Het gaat ook om bijvoorbeeld innerlijke kracht en goede omgangsvormen. De feestdagen komen eraan, het moment dat je zowel zakelijk als privé goed voor de dag wilt komen. Lees dus snel de tips in deze editie. We gunnen je veel plezier met het lezen van ons tweede blad. Ook willen wij jullie alvast allemaal heel fijne feestdagen toewensen en een succesvol en gezond 2013! By the way….….reserveer alvast 17 juni 2013 in je agenda.

&

r e i p o K Bianca Jumelet Petra

3 DSP MAGAZINE


SPAREN BIJ DE SECRETARESSEPAS! Het woord sparen zal in deze tijd van crisis en recessie veel associaties bij iedereen oproepen. De één denkt: “JA”, een potje opbouwen en de ander denkt: “Hoe doe ik dat als ik niets over hou?” Daar kunnen wij je helaas niet bij helpen. Wel kunnen we deze tijden leuker maken. Leuker om de nodige aankopen te doen en makkelijker om aparte gadgets te krijgen. De Secretaressepas koppelt aan bijna alle inkopen die via de pas doet een spaarsysteem. Het spaarsysteem levert je punten op. Het aantal varieert per aanbieder. De meeste aanbieders zullen 1 punt gaan uitdelen per aankoop via De Secretaressepas. Toch zijn er ook uitschieters naar boven, 3 tot 6 punten. Dit heeft te maken met de afspraken die wij onderling hebben gemaakt met de partners.

Vaak is het zo dat je eerst veel geld moet uitgeven voordat je de benodigde punten voor je cadeau naar keuze hebt. Bij ons is dat niet zo. Het bestede bedrag per aankoop doet er niet toe! Alleen de keuze van je leverancier, deze moet bij ons aangesloten zijn. Ook hoef geen honderden punten te verzamelen. Voor slechts 10 punten kun je al iets uitzoeken op de webpagina die gekoppeld zal worden aan onze site. Wij denken dat de cadeaus zullen gaan variëren van 10 tot maximaal 50 punten. Het systeem zal in februari 2013 gelanceerd worden. Al heel snel dus! Om je alvast een idee te geven van de cadeaus laten we je er hier al een aantal zien.

Voordelig sporten met de Secretaressepas! (CARDIO) FITNESS • KRACHTTRAINING • BODYPUMP • BODYBALANCE • STEP • TBW ZUMBA • AUQAZUMBA • PILATES • SPORTEN VOOR PLUSSERS • KIDZZFITNESS JUDO • DANSEN VOOR KINDEREN • SPINNING • TENNIS • SQUASH KINDEROPVANG • SAUNA • STOOMBAD ZONNEBANKEN • ZWEMBAD AQUAROBICS • ABC-ZWEMMEN • FYSIOTHERAPIE

10T% ING KOeRr maand p

Health & Sports Club Vouershof Vouershof 3, 6161 DB Geleen, Telefoon 046 - 475 30 48, www.vouershof.nl 4 DSP MAGAZINE


HOE

REPRESENTATIEF

BEN JIJ?

BINNEN HET BEDRIJF IS DE SECRETARESSE IN VEEL GEVALLEN HET VISITEKAARTJE VAN HET BEDRIJF. JE BENT VAAK DE EERSTE PERSOON DIE GASTEN ZIEN ALS ZIJ BIJ EEN AFSPRAAK KOMEN. HOE VUL JIJ JE DIE TAAK IN. ZORG ERVOOR DAT BEZOEKERS OOK DE VOLGENDE DAG NOG WETEN HOE ZE DOOR JOU ZIJN ONTVANGEN OP HUN ZAKELIJKE AFSPRAAK.

Ja, logisch zullen veel mensen zeggen. Dat hoort bij je werk. Maar wat is verzorgd? Als eerste is je kleding heel en niet te opvallend. Een ‘grijze’ muis is zeker niet de standaard. Als je binnen een heel officieel bedrijf werkt kan een mantelpakje of een broekpak een van kledingvoorschriften zijn. Maar ook daarmee kun je spelen. Je kan ervoor kiezen om een keer voor een totaal andere blouse of shawl te kiezen. Je mantelpakje of broekpak krijgt hierdoor een compleet nieuwe uitstraling maar je behoudt wel je professionele uitstraling. Hetzelfde verhaal geldt voor je haar en je makeup. Je haar accentueren met zeer opvallende kleuringen wordt niet altijd op prijs gesteld. Zo ook als eerst je make-up binnenkomt en daarna jijzelf. Daarmee val je wel op, maar of dat op deze manier goed is voor de representativiteit van het bedrijf vraag ik me af. Hoe zit dat met zelfstandige professionals? Je komt vaak binnen voor een korte opdracht en

soms is de duur van de opdracht maar één dag. Op het moment dat je dan binnenkomt zijn ineens alle ogen op gericht. Herken je de situatie: Je komt binnen bij een vergadering en tien paar ogen zijn op je gericht. Iedereen formeel zakelijk gekleed en jij spijkerbroek met blouse. Inderdaad je kleding is heel en je haar is gekamd. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd en neutraal correct gekleed binnenkomt. Je weet van tevoren meestal niet in welke entourage je binnenkomt. Geklede broek of rok, met een blouse en colbertje doen het meestal goed. Kom altijd binnen met een rechte rug en kijk de aanwezigen in de ruimte aan. Je bent zelfverzekerd en weet wat er van je wordt verwacht. Nog een voorbeeld: Je gaat naar een notuleeropdracht. Kijk bij binnenkomst waar je kunt gaan zitten. Als je notuleert met een laptop zorg er dan voor dat je tijdens de vergadering

5 DSP MAGAZINE

niet zit te rommelen met stroom. Als je niet zelf kunt kiezen waar je gaat zitten vraag dan direct waar je tijdens de vergadering stroom vandaan kunt trekken. Als je tijdens je vergaderingen opnames maakt, geef dan voor de vergadering aan dat je die opname alleen voor eigen gebruik maakt. Zo weten alle aanwezigen dat er opnameapparatuur aanwezig is.

Carin Velt Tekst Redactie Office Support Kuperssingel 187 3833 JP Leusden T 06 23 06 56 66 E carinvelt@kpnmail.nl


ETIQUETTE: STIJL EN SUCCES ALS SECRETARESSE

en opent u deze bij het eerste gerecht. Boeren, flossen, taartjes bouwen, neus snuiten, roddelen, over politiek praten, met bestek zwaaien en metselen( slok drank nemen om uw vlees weg te spoelen) zijn absolute don’ts. Bij een buffet of als u zelf opschept dan hoort u uw bord leeg te eten. Als u de gerechten geserveerd krijgt bent u niet verplicht alles op te eten.

Een aantal gerechten mogen met de vingers worden gegeten.

Etiquette? Niet tuttig maar nuttig! Anno 2012 heerst er nog vaak een taboe en een vooroordeel over etiquette. Tuttig, stijf en alleen voor upperclass? Welnee, etiquette is weer helemaal hot en in de zakenwereld beseft men dat meer en meer. Etiquette en goede manieren zijn namelijk een soort van pincode, waardoor je al dan niet wordt geaccepteerd. Als je weet hoe je je moet gedragen en wat er van je verwacht wordt, voel je je goed en vastberaden. Dit geldt zowel privé als in de zakenwereld.

Only one chance to make the first (good) impression’ Vooral in de zakenwereld en de dienstverlenende sector zijn goede omgangsvormen en de kennis van de etiquette van het bedrijf of land enorm belangrijk. Zij vormen namelijk, naast deskundigheid, de sleutel tot succes. Goede manieren, correct gedrag, respect en aandacht voor de opdrachtgevers en/of klanten zijn het visitekaartje. Uiteraard geldt dit ook voor u als secretaresse. Als secretaresse bent u dagelijks aan het regelen en organiseren. U maakt afspraken, bespreekt vergaderingen en houdt agenda’s bij. Daarbij heeft u voortdurend overleg met verschillende personen binnen en buiten het bedrijf. U bent het aanspreekpunt, de duizendpoot en het middelpunt voor de klant en uw opdrachtgever c.q. baas. U gaat om met hoog en laag, oud en jong en dat vraagt om mensenkennis en dus know how van de juiste omgangsvormen. Door u professioneel en correct te presenteren kan de klant er

toe besluiten juist met uw bedrijf in zee te gaan. En, minstens zo belangrijk... u bereikt het andere belangrijke doel: namelijk het behouden van uw klant en een zeer tevreden werkgever. Kortom, als u weet hoe het hoort, bent u elke situatie meester.

Stijlvol december December en het einde van het jaar nadert. U wordt verwacht op diners, netwerkborrels en feestjes. Hier volgen alvast diverse etiquettetips en weetjes zodat u goed voorbereid uw entree kunt maken.

Dress for success Houdt u zich ten alle tijden aan de dresscode. Als u twijfelt aan de code informeer dan bij de gastheer wat de bedoeling is. Als u zelf de dresscode bepaalt formuleer dan duidelijk wat uw wensen zijn zodat niemand zich over- of underdressed voelt . Zo is bijvoorbeeld de dresscode ‘feestelijk’ vaak onduidelijk. Wordt daarmee cocktail of jeans met glittertop bedoeld? Wat betreft de dresscode ‘black-tie’ voor dames : dit kan zowel in een lange als korte (tot of net boven knie)jurk. Draag altijd een panty. Een diep decolleté, hoed en horloge zijn verboden.

Stijlvol aan tafel Als u bent uitgenodigd voor een zakelijk diner dan bent u altijd exact op tijd of iets te vroeg aanwezig. Privé komt u juist nooit te vroeg en wordt van u verwacht dat u uiterlijk 15 minuten na de aangegeven tijd aanwezig bent. Zodra u aan tafel gaat zitten, legt u uw servet op schoot

66 DSP MAGAZINE

* Asperges worden bij het uiteinde in de vingers genomen en de aspergekop wordt met een vork ondersteund en vervolgens naar de mond gebracht. Maar asperges kunnen ook met mes en vork worden gegeten. * Artisjokken worden met de vingers gegeten. De blaadjes één voor één eraf gehaald, eventueel in een saus gedipt en het vruchtvlees eraf gegeten tot de bodem overblijft. Hiervan wordt het ‘hooi’ eruit gehaald en de zachte, vlezige en eetbare bodem van de stengelaanzet gesneden. De bodem is een van de lekkere delen. * Kip, gevogelte en spareribs mag alleen worden gekloven (op een beschaafde manier) als er en kommetje met citroenwater of geparfumeerde doekjes op tafel zijn ingedekt. * Ongepelde reuzengarnalen worden ook met de vingers gepeld. De kop met een knakbeweging losser maken en dan de staart in een beweging eraf trekken, lukt dat niet dan gewoon het buitenste deel eraf pellen. * Oesters worden met de punt van een vork eruit gewipt en in de mond gestopt, het oester sap in de schelp eventueel eruit genipt.


Cadeau - etiquette Bij een uitnodiging voor een kerstdiner hoort in ieder geval een passend geschenk waarmee we een blijk van waardering geven voor de uitnodiging. Het kan iets persoonlijks zijn voor de gastheer of de gastvrouw maar ook een mooie fles wijn (mits we aangeven dat deze niet direct hoeft te worden opgedronken) of een mooie bos bloemen die we van tevoren laten afleveren om de gastvrouw op de (drukke) avond zelf geen extra werk te bezorgen. Cadeaus die je beter niet kunt geven zijn onder andere deze. Een cactus: het betekent dat je een hekel aan die person hebt. Let ook op aan wie je een bos rode rozen geeft. Deze bloemen staan namelijk voor de liefde. Rode rozen aan je baas geven kan dus voor wat commotie zorgen. Het gaat bij de kerstviering niet om de hoeveelheid cadeaus maar voornamelijk om het samen zijn en de gezelligheid. U kunt van tevoren het aantal cadeaus en de prijsklasse bepalen zodat niemand zich vervelend hoeft te voelen. Een cadeau horen we in Nederland altijd direct open te maken. Voor de gever is de reactie op het cadeau erg belangrijk. Ook een cadeaubon of een enveloppe maken we open en maken een opmerking over het geschenk. Echter niet over het geldbedrag U kunt bijvoorbeeld zeggen dat de cadeaubon van uw lievelingsparfumerie een schot in de roos is. In het buitenland is dat soms heel anders. Het kan als zeer onbeleefd worden ervaren als men het cadeau direct open maakt. Ook met de verpakking, het aantal bloemen, het cadeau zelf en de kleur kunt u de plank volledig mis slaan. Van te voren even informeren is altijd aan te raden!

Een geslaagde nieuwjaarsborrel Nieuwjaarsrecepties zijn netwerkgelegenheden bij uitstek. Ze kunnen goed zijn voor uw carrière maar ook uw loopbaan schaden. Zo is het niet aan te raden om een “party crasher” te zijn: respecteer het als u niet bent uitgenodigd. Bij een borrel zult u met name beoordeelt worden op uw eerste indruk en uw sociale omgangsvormen. Het is daarom van belang niet een muurbloem te zijn maar u op een gemakkelijke manier tussen de mensen te begeven. Ook al voelt het vaak veilig om bij bekenden te blijven staan, voor uw carrière en network is

het het beste om korte gesprekken met meerdere mensen te voeren. Houdt de gesprekken luchtig. U mag dan ook (met tact) inbreken in een gesprek. Uw gesprek afbreken omdat u graag met iemand anders kennismaakt of een gesprek aan wilt knopen is geen probleem zolang u het op een vriendelijke manier brengt. Steel dan ook geen tijd van een ander en hou de non – verbale communicatie en houding van uw gesprekspartner in de gaten. Last but not least: drink met mate en zorg ervoor dat u niet als laatste vertrekt.

Zoenen, zoenen, zoenen: Etiquette van de nieuwjaarszoen en nieuwjaarswens Nederland valt elkaar weer massaal in de armen tijdens de vele nieuwjaarsborrels en bijeenkomsten. Moeten we per se zoenen of is een stevige handdruk goed genoeg? Wat is de houdbaarheidsdatum van de nieuwjaarsgroet?

Wel kussen? Drie maal kussen op de wang (links-rechts-links) is een gewoonte die uit Brabant en Limburg is overgewaaid naar de rest van Nederland. Van oorsprong was deze kus alleen bedoeld voor familie en intieme vrienden. Tegenwoordig kijkt niemand er nog raar van op. Houdt u wel van een gelegenheidskus? Dan beroert u met uw lippen vluchtig de wang van de ander. U bewaart enige fysieke afstand - ongeveer de lengte van de onderarm - en laat begeleidende geluiden (smakken!) achterwege. Een kus op de mond is alleen voor uw geliefde. Zo’n intieme handeling is bij nieuwjaarsbijeenkomsten volstrekt taboe, hoe close u ook denkt te zijn met uw collega’s of zakenrelaties. Wel zoenen maar niet driemaal? Meld dan vriendelijk dat u het bij één (of twee) zoenen laat.

Liever een handdruk? U houdt niet van al dat gezoen? Doe het dan niet. Geen enkele etiquetteregel schrijft voor dat kussen móet. Een stevige handdruk drukt vaak meer uit dan vluchtige zoenen. Let op: niet zwengelen ( heftig heen en weer schudden), de person aankijken en niet langer dan 3 seconden de hand vasthouden.. Het initiatief om níet te zoenen, zult zelf moeten nemen. Met een bijna gestrekte arm en uitgestoken hand houdt u opdringerige relaties of

7 DSP MAGAZINE

collega’s beleefd doch beslist op afstand. Wat ook helpt, is het voorwenden van een verkoudheid of (nóg effectiever) een koortslip. Heeft u zich juist voorgenomen in het nieuwe jaar niet meer te jokken? Zeg dan gewoon ronduit dat u niet wilt kussen.

Andere culturen Heeft u collega’s of zakenrelaties uit andere culturen en kent u de gewoonten niet? Gedraag u dan bescheiden en stel u bij het uitwisselen van de nieuwjaarsgroet afwachtend op. De omgang met andere culturen is niet in een paar regels te definiëren. In de ene cultuur is een omhelzing heel gewoon, in de andere is een stevige handdruk ongewenst. Met een bescheiden opstelling en respect voor afwijkende gewoonten komt u een heel eind.

Tot wanneer? Een strikte houdbaarheidsdatum voor de nieuwjaarswens is er niet. Die bepaalt u zelf. Wilt u wat meer houvast? Trek dan de grens na de derde week van januari. Rond die tijd geven koningin Beatrix en de voorzitter van de Tweede Kamer hun officiële nieuwjaarsrecepties. Daarna is het in Nederland weer business as usual.

Gouden etiquette spreuken - - - - - - - -

Less is more Dress to impress Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk The queen did it too Klant is koning Gastvrijheid is zowel een zaak van het hart, als een zaak van het huis; als het hart open staat voor de ander, zal de voordeur van het huis vanzelf open gaan Professionaliteit wordt geassocieerd met de juiste stijl en goede omgangsvormen. Remember…..Big brother is watching you!

Etiquette à la carte wenst u veel stijl en succes in uw zakelijk en dagelijks leven toe. Maar last but not least: een mooie kerst en een gelukkig Nieuwjaar !


Move 2 You als veilig rijden echt leuk moet worden!!! Nu op vertoon van De Secretaressepas 10% korting op een pakket en de eerste rijles gratis. Â Wij geven rijles in Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Nieuw-lekkerland, Ridderkerk, Tilburg en Berkel-Enschot.

Autorijschool Move 2 You Zwaluwenburg 66, 3328 CR Dordrecht T. 0621823828 www.move2you.nl info@move2you.nl

8 DSP MAGAZINE


U kunt bij Fish Spa Amersfoort terecht voor een ontspannende fish peeling. De behandeling is een unieke belevenis! Ervaar de sensatie van honderden Garra Rufa visjes die aan uw voeten ‘knabbelen’. In het begin kietelt het een beetje maar u zult al snel merken dat het geknabbel van de visjes aanvoelt als een zachtstrelende massage. Een fish peeling  is verzorgend, ontspannend en fun! Onze gift card is een origineel cadeau voor de feestdagen!

PETRA JUMELET HAD VAN EEN HAAR OPDRACHTGEVERS EEN CADEAUBON GEKREGEN. TOEN FISH SPA AMERSFOORT ZICH BIJ DE SECRETARESSEPAS AANSLOOT HEEFT ZIJ DAAR HAAR CADEAUBON INGEWISSELD.

Het begon met het maken van een afspraak. Ik belde met Annemieke de Kruijf, eigenaresse van Fish Spa Amersfoort. Ik wilde wel eens weten hoe het zou zijn als de visjes gingen ‘knabbelen’ aan mijn voeten.

Het kietelde een beetje en al snel voelde het aan alsof ik in een bruisbadje zat. Mijn voeten voelden na de behandeling erg zacht aan. Een bruisbad is misschien een alternatief, maar het gevoel na een behandeling van Fish Spa Amersfoort is onevenaarbaar!

Bij binnenkomst voelde ik me meteen erg welkom. Annemieke stelde mij op mijn gemak en ik voelde me meteen niet meer onrustig. In eerste instantie was ik toch best nerveus over wat er ging gebeuren. Er hing een huiskamersfeer, gezelligheid en warmte, zo gemoedelijk……

Ik heb de behandeling van 30 minuten genomen en ik vond dit, achteraf gezien, echt te kort. Wat ontspannend…..echt waar! Na afloop had Annemieke een paar minuten tijd voordat haar volgende klant kwam. We hebben onder het genot van een kopje thee met elkaar over De Secretaressepas gesproken. Daarna heb ik, op frisse en ontspannen voetjes de binnenstad van Amersfoort nog even bekeken.

Tijdens een kort intakegesprek heeft Annemieke uitgelegd wat er ging gebeuren. Zij vroeg naar mijn medische achtergrond, die vraag bracht toch enigszins de twijfel terug. Maar het bleek minder eng; als je schimmelinfectie of zwemmerseczeem hebt, mag je geen behandeling krijgen.

De volgende afspraak bij Fish Spa Amersfoort staat al weer gepland. Deze houd ik erin!

Na het reinigen van mijn voeten ging ik voorzichtig met mijn tenen in het water. De visjes kwamen meteen op me af. Oeff…. dit was wel even schrikken, maar dat was zo voorbij. Mijn voeten bleven in het water.

Petra

9 DSP MAGAZINE


Wijnkoperij Mondovino is door de Nederlandse wijnliefhebbers en de vakjury van Perswijn Magazine gekozen tot Wijnwinkel van het Jaar.

3 jaar op rij bekroond met beste wijnassortiment van Nederland!

Assendorperstraat 107 | 8012 DH Zwolle | tel. 038-4223322 | www.mondovino.nl 10 DSP MAGAZINE


ADEMBENEMENDE

SCHOONHEID JE KENT VAST WEL HET SPREEKWOORD: “WARE SCHOONHEID ZIT VAN BINNEN”, MAAR GELOOF JE HET OOK? Bij het thema representativiteit denken wij toch meestal direct aan de schoonheid die je van buitenaf kunt zien. Je verzorgt je uiterlijk en je kleding, zorgt voor de juiste accessoires en daarmee bereik je dat je goed voor de dag komt. Dit vinden we in de regel heel normaal om te doen en hoewel we er heel druk mee kunnen zijn en er veel gedachten over kunnen hebben, kost het ons toch weinig moeite om het ook daadwerkelijk te doen. We nemen de actie die nodig is. Wanneer we echter naar onze schoonheid van binnen gaan kijken en we onze stressniveaus zouden vergelijken met vlekken, ongepoetste schoenen en ongewassen haren, dan kunnen we ons best afvragen wat er nog overblijft van die schoonheid. De stress die velen van ons bijna dagelijks ondervinden brengt nogal wat schade teweeg zonder dat we dat direct in de gaten hebben. Het is immers vuil dat je aan de buitenkant niet zo snel ziet. Als de stress echter lang aanhoudt en een vaste factor in je leven gaat vormen, loop je het risico dat het ook aan de buitenkant zichtbaar wordt. Stresshormonen (zoals adrenaline en cortisol) kunnen ervoor zorgen dat je haar sneller grijs wordt en bij zeer chronische stress is haaruitval geen uitzondering. Stress kan veroorzaken dat je nagels sneller broos worden en afbreken of splijten en je huid doet het er ook niet zo goed op. Rode vlekken, uitslag, acne, het ligt allemaal sneller op de loer onder invloed van stresshormonen. En al die stress veroorzaakt spierspanning in je lichaam en dus ook in je gezicht in de vorm van fronsende wenkbrauwen en je lippen stijf op elkaar.

de instrumenten altijd bij je, waar je ook bent, namelijk je ademhaling. Je ervaart je ademhaling waarschijnlijk als iets vanzelfsprekends. En waarom ook niet? We doen het de hele dag door, ons hele leven lang al en hoeven er niet over na te denken. En toch weten de meesten van ons niet hoe het moet en hebben we vaker een slechte ademhaling dan een gezonde ademhaling. Slechte ademhaling kan verschillende vormen aannemen. Misschien adem je vanuit je borst en je schouders, dat wil zeggen: breng je lucht in je longen door je borstholte te vergroten en je schouders op te trekken. In een poging er goed uit te zien lopen we veelal met onze buik stevig ingehouden, waarmee we onze ademhaling bemoeilijken. Soms stop je gewoon helemaal met ademhalen (houd je je adem in) bijvoorbeeld als je afgeleid wordt of diep aan het nadenken bent. Beiden leveren een inefficiënt en zelfs ongezond ademhalingspatroon en daardoor stress op. En door die stress verslechtert je ademhalingspatroon nog meer. En als je verkeerd ademt voel je je nog meer gestrest, dus dat verslechterde ademhalingspatroon levert op zijn beurt ook weer stress op. Kortom: een vicieuze cirkel, want als je je gestrest voelt, wordt je ademhaling oppervlakkiger en sneller en daarop reageert je lichaam dan weer:     

Stress heeft uiteraard ook direct invloed op je humeur en kan zorgen voor meer irritatie, prikkelbaarheid, ongeduld en een verlies van je gevoel voor humor. Hoe representatief is eigenlijk een goed geklede, goed verzorgde secretaresse die razend en tierend door haar kantoor rent en iedereen afsnauwt die haar in de weg loopt? Het is niet altijd even makkelijk om stress te bestrijden en de rust terug te brengen in je leven. Toch heb je een van de belangrijkste rustgeven-

mensen die als een Speedy Gonzalez het toilet inrent, heel snel doet wat je moet doen en met niet goed afgedroogde handen weer naar buiten rent?). Wanneer je de volgende oefening 2-3 keer per dag doet, als het even kan juist op die momenten dat je veel last hebt van stress, zul je merken dat je rustiger wordt en je spierspanning afneemt.  Ga rustig zitten, rug rechtop, voeten op de

grond en stel je voor dat er een kleine ballon in je buik zit. Adem in door je neus en blaas die ballon in je buik als het ware op, zodanig dat je buik uitzet. Adem dan langzaam uit door je neus en stel je voor dat je de lucht uit die ballon weer weg laat lopen. Om te helpen kun je je buik bewust weer wat intrekken terwijl je uitademt. Pauzeer even voordat je inademt en begin dan weer van voren af aan. Doe dit 4 of 5 keer.

Een gezonde ademhaling kan bijdragen aan minder stress en dus ook aan een meer representatief voorkomen en kost veel minder dan een dure anti-rimpelcreme. Het vergt wat doorzettingsvermogen om het ook daadwerkelijk te gaan doen, maar met een beetje oefening kan het net zo normaal worden als douchen.

er komt minder zuurstof in de bloedbaan; je bloedvaten trekken zich samen; er komt minder zuurstof in de hersenen; je hartslag en bloeddruk stijgen; je voelt je licht in je hoofd, trilt en bent meer gespannen.

Meditatie, mindfullness, yoga en tai-chi zijn de meest bekende manieren om beter te leren ademhalen en daardoor je stressreacties naar beneden te krijgen. Daarnaast kun je echter, gewoon gedurende je werkdag, ook bewuster je ademhaling inzetten om meer rust te krijgen. Dit kun je doen door een paar keer heel diep en heel bewust via je buik adem te halen. Dit kan gewoon achter je bureau, maar ook heel makkelijk even op het toilet (of ben jij een van die 11 DSP MAGAZINE

Meer informatie: www.desecretaressecoach.nl De Secretaressecoach is in 2007 opgericht en wordt geleid door Sylvia Lagerweij. Sylvia was voorheen werkzaam als secretaresse, management assistente, hoofd van een project secretariaat en manager van administratieve-, verkoop- en communicatie afdelingen. Tegenwoordig is zij LifeCoach en trainer.


METAMORFOSE HEB JIJ ALTIJD AL IN DE SCHIJNWERPERS WILLEN STAAN? BEN JE BENIEUWD HOE JOUW PLUIZIGE HAARBOL OMGETOVERD WORDT IN EEN PERFECT KAPSEL, OF BEN JE GEWOON NIEUWSGIERIG MET WELKE KLEDING JE HET BESTE VOOR DE DAG KOMT?

Zo luidde de oproep in het eerste DSP Magazine van juli 2012. Er zijn enorm veel reacties binnengekomen. Liesbeth, Miranda, Anja, Jolanda, Monique en Ingrid waren de gelukkigen. Op 24 oktober jl. werden zij verwacht door De Secretaressepas en styliste Astrid Toussaint in Vleuten. Eerst een gezamenlijk kopje koffie waar het al snel bleek dat de stemming er goed in zat. Sandra Hassing onze fotografe kwam binnen en ja hoor; de eerste foto’s werden al vlug gemaakt.

zou passen en waarin zij uitgebreid gefotografeerd zou worden. Het uitzoeken van de kleding duurde slechts 2 uur, daarna moesten we snel naar Restaurant Mooi Zeist waar we werden verwelkomt door de Haarstylisten en de visagie.

kapsel. De kapsels waren mooi, modern en stijlvol. Jolanda, eigenaar van Huidverzorgingsstudio Serénité te Amersfoort kwam samen met Sandra en gaf alle deelneemsters een verblindende uitstraling. Het resultaat mag er zijn! Last but not least: Sandra Hassing, professioneel fotografe, was ook hier aanwezig en nam iedereen op leuke spontane wijze op de foto. Al met al; een complete en fantastische dag! Het resultaat vind je terug in dit blad.

Na het kopje koffie gingen we naar XPC Clothing in Vleuten. Daar werden we hartelijk en gastvrij ontvangen. De deelneemsters aan de metamorfose werden wild, want wat een keus! Al die mooie kleding in heldere frisse kleuren.

Voordat we echt aan de slag gingen met de foto’s en de kleding was het goed om eerst te lunchen. De eigenaren van Mooi Zeist nodigden ons uit voor een heerlijke Indonesische maaltijd. Wat een verrassing! Een uiterst sfeervol gedekte tafel met daarop de heerlijkste hapjes! Het zag er fantastisch uit. Echt een restaurant om bij iedereen aan te raden. Na de zeer uitgebreide lunch moest er (je zou bijna zeggen; helaas) weer gewerkt worden.

Na 10 minuten verwilderd rondkijken en lopen was het tijd voor een beetje discipline. Styliste Astrid vertelde wat de bedoeling was van de ochtend. Iedere deelneemster zou een outfit aangemeten krijgen welke het beste bij haar

Maja, de eigenaar van Haar Zaakje uit Amersfoort was samen met kapster Sharon gekomen om de dames een knipbeurt te geven. Zij verzorgden en vertroetelden alle dames. De deelneemsters kregen echt een geheel ander

12 DSP MAGAZINE

Wij willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan deze onvergetelijke dag! Zowel voor ons als voor de deelneemsters.


EEN METAMORFOSE DAG

VOOR 6 LEDEN VAN DE SECRETARESSEPAS Anja Eggens

Anja heb ik voorzien van kleding met een krachtige kleur die goed flatteert bij haar ogen en gezicht. Het gebeurt heel vaak dat vrouwen met een maatje meer zich verstoppen onder wijde kleding. Daarom heb ik, tot grote verbazing van Anja, gekozen voor een strakke broek. Zij zag nu zelf ook het resultaat en ontdekte dat ze mooie lange slanke benen heeft die zeker niet verstopt hoeven te worden. Door een strakkere broek te dragen, lijk je optisch gezien langer en slanker. Het tuniek heb ik gekozen voor de kleur die haar prachtig staat. Ook heeft dit tuniek een optisch afslankend effect. De V-hals zorgt voor een versmallend effect en laat haar boezem goed tot zijn recht komen. De blazer zorgt ervoor dat haar taille geaccentueerd wordt, haar mooie vrouwelijk vormen worden zo goed benadrukt. Dank je wel Anja! Ik heb van je genoten en wat een mooie, stralende vrouw ben je! Top!

ALLEREERST WIL IK ALLE 6 DE DAMES EEN COMPLIMENT MAKEN VOOR HUN ENTHOUSIASME! ZE STONDEN OPEN VOOR DE SUGGESTIES WAAR IK MEE AAN KWAM. DAT ZORGDE ERVOOR DAT WIJ IN KORTE TIJD (2 UUR VOOR 6 DAMES) VOOR ALLE DAMES HET BESTE UIT ZICHZELF NAAR BOVEN HEBBEN WETEN TE HALEN. VAN ALLE DAMES HEB IK BIJ DE FOTO’S (VOOR/ NA) EEN KORT VERHAALTJE GESCHREVEN. GEWELDIG OM TE ZIEN HOE DE DAMES, STUK VOOR STUK STRAALDE! TOP!! ZO KUN JE ZIEN WAT KLEUR EN DE JUISTE KLEDING DIE BIJ JE FIGUUR EN

Voor

PERSOONLIJKHEID PAST DOET MET JE UITSTRALING EN ZELFVERTROUWEN!

Na de metamorfose

Jolanda van Assenbergh

MET DE JUISTE KLEUREN EN KLEDING

Jolanda vertelde mij dat ze wel meer kleur wilde. Ze draagt normaal gesproken veel zwart. Iedere dame had opdracht gekregen om zelf ook wat uit te gaan zoeken in de kledingzaak . Jolanda had een heel mooi setje uitgezocht wat zeker goed bij haar paste maar…. weer zwart! Ik heb gekozen voor deze kleding. Mooie kleuren die ook haar ogen laten stralen en haar figuur perfect accentueren. Gelukkig was ze er zelf ook helemaal mee in haar nopjes en dat zie je heel duidelijk op de foto’s! Wat een STRALENDE vrouw! Wauw!!Dus dames die veel zwart dragen, hier een voorstel… Probeer de volgende keer als je gaat winkelen eens iets anders en verras jezelf!

KUN JE HET BESTE UIT JEZELF NAAR VOREN HALEN! WIL JE OOK WETEN WAT HET BESTE PAST BIJ JOUW PERSOONLIJKHEID? MAAK DAN GEBRUIK VAN DE AANBIEDING VAN STYLE FOR YOU EN LAAT JE VERRASSEN!! SUCCES MET JE UITSTRALING!

Stijlvolle groet,

Astrid Toussaint www.styleforyou.nl Voor

13 DSP MAGAZINE

Na de metamorfose


EEN METAMORFOSE DAG

VOOR 6 LEDEN VAN DE SECRETARESSEPAS Ingrid Weijler

Miranda Nieuwveld

Ingrid wilde eigenlijk iets heel anders dan een jurkje omdat ze dat al veel draagt. Aangezien de tijd het niet toeliet en deze combinatie en kleur haar zo mooi stonden, hebben we toch gekozen voor dit jurkje met blazer. De kleur is zo mooi bij Ingrid van het papier afspat!! Zo zie je ook bij Ingrid dat kleur zoveel kan doen en je kunnen laten stralen en je meer zichtbaar laten worden! Echt geweldig, Ingrid!!! Bedankt!!

Miranda is heel slank en heeft een mooi kort koppie. Om haar figuur meer ‘body’ te geven, is het goed om met laagjes te werken en met grovere stoffen. Daarom heb ik gekozen voor een top met een jasje dat haar meer ‘body’ geeft waardoor ze krachtiger overkomt! De sjaal zorgt voor meer opvulling waardoor haar lange, slanke nek minder opvalt. Ook de kleur rood geeft Miranda meer power, deze combinatie van kleuren en kleding halen het beste in haar naar boven en geven haar meer uitstraling! Wauw, Miranda wat een powervrouw ben je zo! Super!!

Voor

Voor

Na de metamorfose

Na de metamorfose

Liesbeth de Vries

Monique van Rijk

Het mag gezegd worden, wat een lef heeft deze dame om deze kleding combinatie met zoveel flair te dragen! Ik kende de dames natuurlijk niet en zag ze deze ochtend voor het eerst. Naarmate de ochtend vorderde, had ik al snel in de gaten dat Liesbeth niet van het standaard was en in was voor iets heel anders! Toen ik dit jurkje aan haar liet zien wat het meteen een match! Liesbeth was op slag verliefd en dat zie je ook op de foto! Ze was veranderd in een ware Pocahontas met haar weelderige krullenbos! Ware het niet dat de haarstylisten bedacht hadden om haar haar te stylen! Het plaatje was compleet en Liesbeth straalde als nooit tevoren! Zo mooi om te zien dat als je uit je ‘comfort zone’ stapt er verrassende dingen tot stand kunnen komen. Mijn advies aan de lezers: Probeer het eens en laat je verrassen!

Monique wat als laatste aan de beurt “last but not least……..” Dit werd ook zo’n metamorfose die eruitspat! We hadden voor Monique een heel gaaf vest gezien in een waanzinnige kleur groen. Het enige nadeel was dat dit vest niet het beste uit Monique’s figuur naar boven bracht. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na lang zoeken hebben we gekozen voor deze combinatie. Een strakke ‘wax’ broek met een mooie satijne top met bijpassende blazer, afgemaakt met een mooie sjaal en stoere enkellaarsjes! Monique had zelfs nog een bijpassende bril bij haar die qua kleur natuurlijk super matchte met haar outfit. En het resultaat mag er zijn! Wat straalt deze dame in haar nieuwe outfit! Dank je wel, Monique voor je geduld! Maar het mag gezegd het resulaat is TOP!!!

Voor

Voor

Na de metamorfose

14 DSP MAGAZINE

Na de metamorfose


REACTIES VAN

FOTOGRAFIE

DE DAMES

HASSING

Een super leuke dag gehad en de make-up tips waren meer dan welkom, we hebben ook heerlijk Indisch gegeten! Al met al een topdag bedankt daarvoor!

Fotografie is altijd al mijn passie geweest. Wat is er nou leuker dan andere mensen blij maken met beelden van bijzondere momenten, emoties, unieke persoonlijkheden en mooie details?

Miranda Nieuwveld

Foto’s, die iedereen raakt: een bruidsreportage, foto’s van je zwangerschap en daarna van je pasgeboren baby of foto’s van die unieke kindertijd.

Een dag die me bij zal blijven! Sublieme organisatie, top advies qua styling en mede door de spontaniteit van de organisatoren en het stylingteam was de sfeer voortreffelijk. Ik heb genoten.

Liesbeth de Vries

Of samen met je partner, vriendinnen, moeder of dochter…… Het zijn bijzondere gelegenheden met mensen, die je zo dierbaar zijn. Situaties in een mensenleven, die niet meer terugkomen, een herinnering, uniek en persoonlijk om nooit meer te vergeten.

Ik heb een fantastische dag ge had. Vooral kleding proberen die buiten mijn comfort zone liggen, vond ik erg verrassend.

Anja Eggens Ik breng ze graag voor u in beeld! Ik heb een echte TOP dag gehad. Veel geleerd over me zelf hoe ik moet stylen en niet te vergeten hoe de make-up behoort te zijn. Kijk nu heel anders tegen mijn eigen styling aan en ga me best doen om het zo te houden.

Aanbieding tot 31 december 2012:

Monique de Rijk

25% korting op een fotoreportage. Gebruik de code DSP002 en de korting wordt verrekend.

Het was een supergezellige verwendag! Beetje onwennig voor de camera maar het eindrestultaat was voor iedereen prachtig!

Sandra Hassing Fotografie T 06 - 343 493 20 E info@sandrahassingfotografie.nl I www.sandrahassingfotografie.nl

Ingrid Weijler

Werkelijk een topdag gehad. Heel leuk jurkje en jasje uitgezocht bij XP Clothing. Door naar restaurant Mooi Zeist waar Marja van HaarZaakje mij een nieuwe coupe bezorgde. Na een Indonesische rijsttafel als lunch klaar voor de make-up en naar buiten voor de fotoshoot. Met een glimlach en een goodiebag de file in. Ik heb heerlijk van deze dag genoten. Iedereen enorm bedankt!

Jolanda van Assenbergh

15 DSP MAGAZINE


Kies nu voor huidverjonging & huidverbetering….. Microdermabrasie is momenteel de meest doeltreffende, veilige en gecontroleerde methode voor huidverjonging en huidverbetering. Uw huid wordt weer stralend, glad, gezond en glanzend door het voorzichtig weghalen van de bovenste huidlagen (diepte peeling). Tijdens deze behandeling worden er serums toegepast die de functies van de huid herstellen. Aktie* voor dames met de secretaressepas: € 39,00 voor 1 microdermabrasie-behandeling € 169,00 voor 5 microdermabrasie-behandelingen

www.serenite.nl Tuinslak 10 • 3824 HV Amersfoort • T 033 - 455 52 26 info@serenite.nl • www.serenite.nl

Graag tot ziens bij Sérénité, Maxime & Jolanda

*geldig t/m 15-02-2013

€ 109,00 voor 3 microdermabrasie-behandelingen


MANAGEMENT SUPPORT EVENT 2012 Donderdag 8 en vrijdag 9 november 2012. Hal 3 in de Jaarbeurs Utrecht was weer het domein van alle managementondersteuners. Met het thema Praktisch, Persoonlijk en Professioneel kwamen alle facetten van jouw vak aan bod.

Voor De Secretaressepas was het de eerste keer dat wij dit Event bij woonden. Samen met een aantal partners (Mark the Meeting, Vergaderlocatiespecialist.nl, Yael, Style for You, Secretary Management Institute en Zantman) stonden we op het “Secretaressepas Paviljoen”. Met zijn allen hebben we de bezoekers laten zien wie we zijn, wat we zoal doen en vooral welke voordelen De Secretaressepas heeft. Ruim 1.000 brochures zijn er uitgereikt aan de managementondersteuners die onze stand bezochten. Dit is echt een ongekend hoog aantal. Ook de Partnerkaart, een stempelkaart waar onze partners Kasteel Vanenburg, Congresbureau Amersfoort, EHP Hotels, Besseling Vervoert, Spiritainment, Geefeenboompje,nl, Leerhotel Het Klooster, Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum

WIJ HEBBEN EEN LEUKE VERLOTING GEHOUDEN ONDER ONZE DEELNEMERS. DIT TER GELEGENHEID VAN ONZE

en Accor Hotels aan meewerkten, is positief ontvangen. Bij een volle kaart kon de bezoeker De Secretaressepas gratis afhalen. We kunnen wel zeggen dat hier gretig gebruik van is gemaakt. Kocht je bij onze stand De Secretaressepas dan kreeg je op donderdag een gratis speedsessie van Yael :“Het is best lastig om telkens effectief om te gaan met verwachtingen en drukte binnen je werkomgeving en jezelf als gevolg niet te verliezen. In gesprek met Yael, krijg je concrete en simpele handvatten aangedragen”. Was je vrijdags aanwezig dan kreeg je gratis een kledingstijl advies van Astrid Toussaint. We kunnen je vertellen dat het aantal pashouders behoorlijk is toegenomen. Dit voelt goed en we zijn er erg blij mee. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagd Event!

LOTING

EERSTE DEELNAME AAN HET MANAGEMENT SUPPORT EVENT. DE LOTINGSACTIE HEEFT VELE REACTIES OPGELEVERD.

De winnaars van de verloting “Reizy” en “Joy” krijgen hun prijs zo snel mogelijk thuisgestuurd. Door Lataza was een kooptegoed van € 150,- ter beschikking gesteld voor wie de slogan “Ik wil graag een tas van Lataza omdat………” het leukst en origineelst zou afmaken.

17 DSP MAGAZINE

De winnende zin is:”Ik wil graag een tas van Lataza omdat ik de uitstraling van deze prachtige tassen geweldig vindt, en wanneer ik er één bij mij mag dragen, ikzelf daarmee ook een fantastisch gevoel en uitstraling heb!” Gefeliciteerd Esther Appeldoorn!


ALS SECRETARESSE BEN JE DAGELIJKS BEZIG MET VOLLE AGENDA’S EN VELE AFSPRAKEN. DE DRUKTE ZORGT ER DAN VOOR DAT HET AVONDETEN ER NOG WEL EENS BIJ IN SCHIET. ETEN IS EEN BELANGRIJK ONDERDEEL VAN HET DAGELIJKS LEVEN, MAAR VAAK WORDT ER TE WEINIG AANDACHT AAN BESTEED. OM MENSEN BEWUST MET ETEN OM TE LATEN GAAN, IS HELLOFRESH OPGERICHT.

Wat is HelloFresh? HelloFresh maakt elke week gezonde recepten en bezorgt alle verse ingrediënten die hiervoor nodig zijn gratis bij de jou thuis. De recepten zijn gemakkelijk en snel, binnen 30 minuten, te bereiden en worden door voedingsexperts samengesteld. HelloFresh zorgt er dus voor dat je op een gemakkelijke manier bewust, gevarieerd en gezond eet en nieuwe ingrediënten en recepten leert kennen.

aan het aantal gewenste personen. Neem hieronder een kijkje in een voorbeeld Box van 5 maaltijden voor 2 personen.

De HelloFresh Box is gevuld met ingrediënten voor 3 of 5 maaltijden en wordt wekelijks bij je thuis bezorgt. De ingrediënten worden aangepast

Ga naar de website www.hellofresh.nl en gebruik de kortingscode bij je bestelling: SECE2U

HelloFresh proeven? Hebben wij je enthousiast gemaakt en wil jij HelloFresh een keer proeven? Speciaal voor jou ontvang je 50% korting op je eerste Box.

www.hellofresh.nl 18 DSP MAGAZINE


SNEL EEN DATUM PRIKKEN VOOR EEN ZAKELIJKE VERGADERING Iedere secretaresse heeft het wel eens meegemaakt. Van hoger hand komt het verzoek om ‘even’ een afspraak te plannen tussen een aantal deelnemers van verschillende bedrijven. Iets wat op voorhand een simpel klusje lijkt kan in de praktijk al snel een hele ochtend in beslag nemen. Het afstemmen van agenda’s van mensen uit verschillende organisaties is een stuk lastiger dan vaak wordt aangenomen. Waarom is dit zo tijdrovend? En nog belangrijker, is er iets aan te doen? Arjan Zwarteveen: “Ik heb het zelf van heel dichtbij meegemaakt. Inmiddels zo’n twee jaar geleden moest ik met een vijftal aandeelhouders rond de tafel om zaken te bespreken. Ik ben die ochtend vijf keer gebeld door de secretaresse van een van de aandeelhouders met een mogelijke datum tot vergaderen. Mijn eerste gedachte was: ‘als ze mij al vijf keer heeft gebeld, dan zal ze dat met de andere deelnemers vast en zeker ook gedaan hebben’. Vijfentwintig belletjes om een vergadering te plannen. Nog los van het regelen van de locatie, catering en benodigde middelen. Het laatste telefoongesprek kreeg een andere wending toen ik haar vroeg of ze die ochtend ook nog aan andere zaken was toegekomen. Ze gaf toe dat ze haar vrije middag maar had ingeruild om andere zaken te regelen waar ze de ochtend niet aan toe was gekomen. ‘Ging het allemaal maar zo eenvoudig als het vastzetten van een interne vergadering. Dat doe ik gewoon met de centrale agenda waar iedereen bij kan’, zei ze, ‘Meestal heb ik dan binnen een half uur een vergadering gepland en alle bijkomende zaken zijn dan ook al geregeld’. Ik voelde veel opgekropte frustratie bij haar. In de weken die volgden sprak ik met veel meer secretaresses die hetzelfde ook allemaal aan den lijve hadden ondervonden. Hoe kan iets dat intern zo eenvoudig is, zo buitensporig ingewikkeld worden als het ineens mensen van buiten het bedrijf betreft...?”

Hier begon in 2010 het verhaal van Mark the Meeting. Software ontwikkelaar Zwarteveen zag een even eenvoudige als snelle oplossing voor het hierboven omschreven probleem. Als intern een afspraak snel te regelen is vanwege een centrale agenda, waarom kan er dan met de hedendaagse online technologieën geen centrale agenda worden gemaakt voor een vergadering met externen? Zwarteveen ging, met zijn bedrijf De ICT BV, hiermee aan de slag en lanceerde in mei 2012 het product Mark the Meeting. Mark the Meeting werkt met een centrale online agenda die er precies zo uitziet als de papieren kantooragenda. Het initiatief van een vergader verzoek ligt bij de organisator. Deze geeft in Mark the Meeting aan waar de vergadering over gaat en waar de vergadering gehouden wordt. In een volgende stap stelt de organisator een aantal data voor waarop de vergadering plaats zou kunnen vinden. In de laatste stap worden de email adressen van de deelnemers ingevoerd en Mark the Meeting maakt op basis van de ingevoerde gegevens een eigen centrale vergaderagenda aan. Iedere deelnemer ontvangt hier van per mail een link en geeft zelf in de agenda per datum aan of hij wel, misschien of niet kan op het voorgestelde tijdstip. Als de organisator alle beschikbaarheid heeft ontvangen selecteert hij in de agenda de meest succesvolle datum en ‘Mark’ stuurt automatisch naar iedere deelnemer een uitnodiging met de definitieve gegevens. Deze gegevens kunnen vervolgens weer direct worden ingelezen in de eigen agenda.

Agenda, Notulen en Actielijst en Google Maps(tm) Mark the Meeting gaat nog verder dan alleen het prikken van een datum. Ook het gezamenlijk opstellen van een agenda, het rondsturen van de notulen en het opzetten van een actielijst behoren tot de mogelijkheden.

19 DSP MAGAZINE

Daarnaast kan het systeem zelf de aanbevolen vertrektijd van iedere deelnemer in de agenda zetten, gebaseerd op een berekening van Google Maps(tm).

Representativiteit Het product werkt volledig online en is gratis in gebruik. Iedere vergadering wordt gesponsord door een adverteerder, waarvan een advertentie op de achtergrond wordt getoond. De advertenties bestaan uit bewust geselecteerde stock foto’s met een logo en een link naar de website van de adverteerder. Ieder vergader verzoek is hiermee ook een lust voor het oog. Vooral bij zakelijk gebruik is het veelal de wens om de eigen huisstijl, als onderdeel van de uitstraling van het bedrijf, terug te laten komen in de uitnodiging. Hiervoor kan een eigen Mark the Meeting Kanaal worden opgezet. Tegen betaling kan een eigen achtergrond worden getoond bij ieder vergader verzoek.

App De snelheid van het plannen wordt natuurlijk bepaald door de snelheid van antwoorden van de deelnemers. Daarom heeft Mark the Meeting voor zowel iOS (iPad en iPhone) als Android een App beschikbaar die gratis is te downloaden uit respectievelijk de AppStore of Google Play.

Buitenland Mark the Meeting richt zich momenteel op de Nederlandse markt, maar ziet in de nabije toekomst zeker mogelijkheden in het buitenland. “De applicatie is nu beschikbaar in het Nederlands en Engels, maar het is erg simpel om nieuwe talen toe te voegen”, aldus Zwarteveen in een reactie. Mark the Meeting is gratis uit te proberen op:

www.markthemeeting.com


MIJN INNERLIJKE KRACHT EN IK,

EEN STERK KOPPEL Bij innerlijke kracht hebben we allemaal een beeld. Feit is dat je bij het aanboren ervan een kracht in jezelf aantreft die houvast geeft. Eén die sterkt en sterk maakt. Eén die helpt dichtbij jezelf te blijven. Je weet meestal écht wel wat goed voor je is. Er gehoor aangeven is een stuk lastiger. Want je drukke leven, de dagelijkse routines, de druk van je omgeving, … ze beïnvloeden je, en vaak ongemerkt.

Onlangs stelde een directiesecretaresse mij de volgende hulpvraag: Ik werk op een directiesecretariaat. Ik ben onderdeel van een team, waarvan een collegasecretaresse aan het hoofd staat. Zij is behoorlijk bezig de poten onder mijn stoel vandaan te zagen. Zij maakt bijvoorbeeld documenten weg in de stapel die ik klaar leg voor mijn directeur of verschuift meetings in zijn agenda, welke ik beheer. Ze geeft zelden terugkoppeling uit een periodieke meeting, welke ik nodig heb voor mijn directeur. De directie signaleert haar gedrag, maar onderneemt niet echt actie. Ik weet dat mijn directeur tevreden over me is, maar ik wil mijn baan niet kwijt. Ik ben er behoorlijk mee bezig en het laat me niet los. Wat moet ik doen?

Wie zit wie eigenlijk in de weg? Natuurlijk is het gedrag van de collega op zijn zachtst gezegd niet collegiaal. Ze zit behoorlijk in het vaarwater van de betreffende directiesecretaresse (D) en maakt in feite haar probleem dat van D. Het zou dan ook logisch zijn als D het bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg in de groep gooit en bespreekbaar maakt, waar haar collega (C) bij zit. Het gevaar hierbij is evenwel dat C zich (door de groep) persoonlijk aangevallen zal voelen en zich gaat verdedigen, waardoor een neutrale dialoog onmogelijk wordt en het verder escaleert. Ook zou D haar directeur kunnen vragen serieuze stappen te ondernemen richting C. Ik ben het met je eens dat het absoluut een situatie is waarin het bijna onmogelijk is je niet mee te laten slepen door het gedrag van je collega. Misschien erger je wel zo dat je het mee naar huis neemt en erover blijft piekeren. Of wil je je baan niet kwijt, waardoor je je in bochten wringt om er maar het beste van te maken en je je als gevolg aanpast aan de situatie. Of wellicht doet de situatie je dichtslaan omdat je collega jou gewoonweg het bloed onder je nagels weghaalt. De kernvraag is wat mij betreft “wil je dit?”. Wil je dat je collega jou in de greep houdt? Wil je jezelf verliezen in deze situatie? Laat je dat gebeuren? Als het antwoord ‘nee’ is, is het zaak actie te ondernemen.

Hoe de overhand te nemen Bij situaties, waarbij de ander zijn probleem dat van jou maakt, haal ik vaak volleyballen aan. Het gaat erom de bal (= het probleem van de ander) terug over het net te gooien, net zolang tot je hem niet meer terugkrijgt. Die bal is niet van jou, dus weg ermee. Laat wat van jou is bij jou en leg wat bij de ander hoort dáár terug. Wat bovenstaande geval betreft, kan D dat doen door bijvoorbeeld:

De situatie gaat dan als het ware met je aan de haal. Pas als je de overhand neemt, kun je gaan zorgen dat je jezelf niet verliest. Dit doe je door vaker stil te staan bij “Wat wil IK? Wat is belangrijk voor MIJ?“ en vanuit dát antwoord te gaan acteren. Op deze manier geef je de macht niet uit handen en ga je meer uit van je Eigen Kracht. De ware macht is dan ook te vinden in je Innerlijke Kracht.

 de stapel documenten achter te laten met

Iets dat zich overigens weerspiegelt in je uitstraling. Je straalt immers naar je omgeving uit hoe je je van binnen voelt. Hoe meer je handelt vanuit je eigen kracht, hoe zelfverzekerder je bent en deste authentieker je overkomt. Dit heeft zijn weerslag op je omgeving, met positieve gevolgen voor je representativiteit.

erop een afvinklijst met wat erin zit.  telkens, indien C geen terugkoppeling geeft of de agenda zonder overleg aanpast, per mail te bevestigen wat er gebeurd is en wat haar verwachting als gevolg is.  niet het gevecht met C aan te gaan, noch de confrontatie. Maar wel duidelijk aan te geven wat C’s handeling met haar doet en dat ze van C’s begrip uitgaat (door het dicht bij jezelf te houden, voelt de ander zich minder snel aangevallen). Voor de vraag “hoe zorg ik dat ik niet blijf piekeren en het niet meeneem naar huis?” zijn diverse oplossingen. Het belangrijkste is dat het er één is die past bij jou. Voor D klopte het om op weg naar huis de werkdag door te nemen en vervolgens af te sluiten. Belangrijk hierbij is irritaties niet vast te houden, maar los te laten en dat wat bij de ander hoort vooral dáár te laten. Dit voorkomt nodeloos piekeren.

Wees vaker bedacht op je Innerlijke Kracht Bedenk eens hoe makkelijk drukte of routine je doet meeslepen en zo je doen en laten bepaalt. Hoe snel verwachtingen uit je omgeving – die van je partner, familie, vrienden, collega’s of manager – je afleiden van wat je zelf graag wilt. Hoe momenten dat je denkt ‘zo werkt het nou eenmaal hier‘ of ‘het verandert toch niets als ik er iets van zeg‘ maken dat je je mond maar houdt. Hoe je met het feit dat je eerst aan anderen denkt en dan pas aan jezelf, eigenlijk jezelf wegcijfert. Ook in deze situaties is de hamvraag “wie houdt wie in de greep?” en “wil ik dit?”. Zolang een situatie invloed heeft en jouw doen en laten bepaalt, heeft het macht. 20 DSP MAGAZINE

De sleutel voor persoonlijke effectiviteit Op het moment dat je meer uitgaat van je eigen kracht, ga je tegelijk een ontwikkeling met jezelf aan. Met als gevolg dat je jezelf telkens beter leert kennen en dichtbij jezelf kunt blijven, de weg van authenticiteit. Persoonlijke effectiviteit gaat niet om het zo optimaal mogelijk kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het gevaar hierbij is namelijk dat je stapt in een keurslijf dat niet de jouwe is. Een keurslijf dat uiteindelijk altijd gaat wringen en ten koste van jezelf gaat. Iets waar niemand bij gebaat is op de lange duur. Nee, de sleutel voor duurzame persoonlijke effectiviteit ligt in het meer vanuit Eigen Kracht handelen. Het maakt dat je je minder hoeft laten meeslepen door dingen die gebeuren en je je minder laat beïnvloeden door druk uit je omgeving. Zodat je vaker kunt zijn wie je bent. En dát gun ik ook jou, wees meer bedacht op je Innerlijke Kracht. Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Mail dan yael@ik-identity.com De auteur van dit artikel: Yael van Assendelft, www.spiegelenensparren.nl


Vraag vandaag gratis onze opleidingsgids 2013 aan

n

Artikel over Mindfulness in uw werk

n

Minitraining Delegeren en test Ontdek uw tijdverslinders

Opleidingen 2013

S

3 - opleidingen 201

Informatie over onze opleidingen

w w w. s e c r e t a r y. n l

n

NIEUW

Opleidingen 2013

Opleidingen voor de ervaren .nlsecretaresse www.secretary

Voor en achterkant met rug_2013.indd

12-7-2012 14:11:42

1-3

www.secretary.nl/opleidingen2013

48557 adv a5 oblong.indd 1

8-11-2012 11:49:09


WIE IK WIL ZIJN EEN PRACHTIG INSPIREREND BOEK Yael vertelt in dit boek haar persoonlijke her-ontdekkingsreis naar zichzelf. Zij nodigt je als lezer uit, met haar mee te lopen. Zij maakt je deelgenoot van haar valkuilen en hoe zij geoefend heeft om die te boven te komen. In vier hoofdstukken leidt ze je op liefdevolle wijze met uitleg en oefeningen tot antwoorden op de vragen:  hoe je jouw eigen onmacht kunt overwinnen,  hoe je uit je keurslijf van gedachten en patronen kunt breken,  hoe je tot je kern kunt komen en die kenbaar kunt laten worden aan jezelf,  en tenslotte, hoe je jouw verworven inzichten kunt vasthouden op je levenspad om zo steeds meer naar de bestemming van je leven te kunnen leven.

ANNO 2012 WORDEN WE BIJNA BEDOLVEN ONDER MANAGEMENT-, PERSOONLIJKE ZELFHULP- EN ADVIESBOEKEN DIE VERTELLEN WAT WE MOETEN WORDEN, HOE WE DAT HET BESTE KUNNEN BEREIKEN EN WORDT DAT ALS EEN SOORT UNIVERSELE WAARHEID VERKONDIGD DOOR EEN SCHRIJVER DIE VOORAL

Een prachtboek voor mensen die liefdevol met zichzelf willen leven! Ik kan het écht iedereen aanraden, Paul Eykenduyn – Loopbaancoach en trainer Mindfulness en The Work.

VEEL OPBRENGSTEN UIT ZIJN BOEK WIL HALEN. WAT EEN VERADEMING WAS HET,

Zelfverzekerder in mijn werk

TOEN IK DIT BOEKJE WIE IK WIL

Meestal vind ik dergelijke boeken moeilijk om te lezen, maar dit boek leest makkelijk. Het heeft mij bewuster gemaakt van hoe ik me voel en waar ik tegenaan loop. Ik ben iemand die graag alles in de hand wil hebben en het boek helpt mij deze grip en controle beter los te laten. Ik kan hierdoor nu makkelijker omgaan met minder leuke situaties en mijn werk zelfverzekerder doen. Door het boek heb ik ook beter leren luisteren naar mijzelf, wat mij helpt meer van mijn eigen kracht uit te gaan. Fulya - Directiesecretaresse

ZIJN VAN YAEL VAN ASSENDELFT IN HANDEN KREEG. NIET EEN ZOVEELSTE BOEK OVER WIE IK ZONODIG MOET WORDEN, MAAR EEN INSPIREREND BOEK OVER WIE IK AL BEN.

Goed Genoeg Zijn Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat zolang je grip wilt houden, je jezelf eigenlijk nóg meer in de weg zit. Mijn weg van loslaten leerde mij steeds beter gehoor geven aan dat wat klopt en goed voelt voor mij. Het bracht mij dichterbij mijn kern, bij dat waar het voor mij om gaat. Het was de overgave aan deze reis die mij telkens dichterbij ‘goed genoeg zijn’ bracht. Ik hoop van harte dat mijn verhaal een hart onder de riem is voor jou en je inzichten meegeeft voor op jouw pad. Laat je inspireren en meenemen door je eigen gedachten, Yael

Voor boekfragmenten van Wie ik wil zijn en Bestellen: via www.spiegelenensparren.nl Volg Wie ik wil zijn op Facebook: www.facebook.com/wieikwilzijn

Het leven is als een dans op het ritme van je hart (Yael van Assendelft)

22 DSP MAGAZINE


OVERZICHT PARTNERS DE SECRETARESSEPAS

100% NL Magazine

Cadeaubox Nederland BV

Espracom

1xmodel

Center Parcs

Firma Roesink

Aan Zee

Centraal Beheer Achmea

Fish Spa Amersfoort

Accor hotels

Chalet Waterloo

Fit4Telecom

AGC Gerechtsdeurwaarders & Incasso

Cha’s Schoonheidssalon

Fletcher Hotels

Amida Het Gooi

Cheaptickets.nl

Fleurop Interflora Nederland

Amsterdam Rai

Colour Passion

Fotoshoot

Aphrodite’s Thermen

Corendon Airlines.nl

Front Finance B.V.

Archeon

Creagivity

Funflips Mobiele Flipboek Studio

Atmr Van Munster

Culibizz

Gaastra.nl

Badjasparadijs

De Groene Peper Catering

Geefeenboompje.nl

Bailine Amersfoort

De Secretaressecoach

GefeliciTAART.nl

Bailine Brielle

De Wolky Shops

Giftfor2

Bailine Roosendaal

Dealcompany

Glossybox.nl

Balans Bewust

De ICT BV

Golden Tulip Amersfoort

Basic Trust Live

DePapierklem.nl

Golden Tulip De Wipselberg

Bedrijvencentrum Traverse

Deskbookers

Golden Tulip Epe

Bellisima Fashion

Dierenrijk

Golden Tulip Loosdrecht

Besseling Vervoert

Dorhout Mees

Golden Tulip Val Monte

Best Western De Veluwe

Druivenstok

Golden Tulip Victoria

Bjorn Borg

Duinrell

Afslankstudio Gracili

Bloemsierkunst Ilona

Dutch Rental

Hartig Banket

Brevar Vakantie

Efficient Hotel Partner B.V.

Hassing Fotografie

Brevoort Conferentiezalen & Melkgeiten

Elkan

Health & Sports Club Valkencourt

C&A online

Endless Beauty

Health & Sports Club Vouershof

23 DSP MAGAZINE


OVERZICHT PARTNERS DE SECRETARESSEPAS

Heart@Work

Megagadgets BV

Sauna & Beauty de Veluwe

HelloFresh

Mijncijfersklaar.nl

Sauna & Beauty Oase

Hema online

Mijneigenkadootje

Sauna & Beauty Wellness de Heuvelrug

Het Nederlands Stripmuseum Groningen

Miss Etam

Sauna Amstelland

Hoogeboom Partyservice

MKBaas

Sauna Drome Putten

Hotel Restaurant Lunia

Mooi aan de Kade

Sauna en Beautyresort De Leliehof

Huidverzorgingspraktijk Antoinet

MS Mode

Sauna Het Friese Woud

Huidverzorgingsstudio Sérénité

Naree Yogatherapie

Sauna Park Almere

HZM Treasures

Notu-leren

Sauna Soesterberg

Intertoys online

Office Rendement

Sauna Thermen 5 mei

Invest in Yoga

Orange Wellness Centre

Sauna, Beauty & Body Palestra

IP Randsteden

Organizing Works BV

Saunapark Epe

Italian Design BV

Picoplan

Scapino

Kadopagina.nl

Pitman Business Opleidingen

Schoonheidsbon

Kasteel Vanenburg

Plutosport

Schrijfop.nl

Kappersbon

Portemonneez.nl

Score

Keistad Evenementen

Print & Copy

Secretaresse Groeidag

Klimrijk Brabant

RAI Amsterdam

Secretary Management Institute

Landgoed Avegoor

Redcoon

Shoeby

Lataza

Reizy.nl, de zoekmachine voor vakanties

Simyo

Leerhotel het Klooster

Restaurant De Zevende Hemel

Sixt.nl

Madeko Office Solution

Saathofenpartners

Slagharen

Manfield

Safaripark Beekse Bergen

Sleepwellnessbon

Margaret Wines

Satter Hoveniersbedrijf

SoulPublishing

Mark The Meeting

Sauna & Beauty De Thermen Nijmegen

Spa & Beauty Valkencourt

24 DSP MAGAZINE


OVERZICHT PARTNERS DE SECRETARESSEPAS

Wilt u ook met uw logo op deze pagina

Speelland Beekse Bergen

Vicus

Spiritainment

Viking Office

Sportiom Den Bosch

Villa Heideheuvel

Sportlandgoed

Vimodos

Strandpaviljoen Zoomers

Vistaprint

Style for You

Vliegtickets.nl

Sweetbelladonna

Vliegwinkel.nl

The Amsterdam Dungeon

Voorjekeuken.nl

The Icing On The Cake

Wellness & Beauty De Woudfennen

Thermen & Beauty de Leeuwerikhoeve

Wellness Centre De Thermen

Thermen en Beauty Zeeland

Wellness Ridderkerk

Thermen La Mer - Day Spa

Weststrate

Thermen Sauna Papendrecht

Wijnkoperij Mondovino

Thermen Sauna Suomi

Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum

Thermen Saunastate

You! Coaching & Advies

Touch en Styling Interieurstyling en bouwbe-

You! Total Wellness

geleiding

YourSurprise.com

TQTranslations

Yves Rocher

Tulip Inn Beekbergen

Zalando

Twoppy

Zooplus NL-BE

vermeld worden? Neem dan even contact met ons op.

United Consumers Van Helden Relatiegeschenken Van Nieuwkerk grafisch projectmanagement Vergaderlocatiespecialist VEZA

25 DSP MAGAZINE


• Op zoek naar iets unieks? • Met een goede prijs-kwaliteit? • Speciaal voor u ontworpen? Bij Ledkado.nl kunt u (relatie)geschenken aanschaffen op basis van led verlichting. Duurzaam en nog milieu vriendelijk ook. U kunt er zelfs voor kiezen een cadeau custom made te laten ontwikkelen Bezoek onze website op www.ledkado.nl of neem contact op via: info@ledkado.nl of bel met Jim Rustveld op 06 - 510 871 68


COLOFON DSP Magazine, het magazine waarin informatie wordt gegeven aan de professionele secretaresse / pashouders en de aangesloten bedrijven. Het is een uitgave van JuKo v.o.f. / De Secretaressepas. Postbus 3800 3800 BD AMERSFOORT Telefoon: 0650806778 / 0621874364 Website: www.desecretaressepas.nl E-mail: info@desecretaressepas.nl Facebook: www.facebook.com/desecretaressepas Twitter: @secretaressepas LinkedIn: www.linkedin.com/in/desecretaressepas Redactie, advertentie-acquisitie Petra Jumelet, Bianca Kopier info@desecretaressepas.nl Vormgeving, opmaak en druk Goedkoopstevormgevers www.goedkoopstevormgevers.nl Aan dit nummer werkten velen mee. Veel dank daarvoor! Digitaal magazine Het magazine kan via de website www.dspmagazine.nl worden ingezien. Verzending en facturering JuKo v.o.f./ De Secretaressepas Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen, of op enige andere manier, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever behoudt zich het recht voor advertenties zonder opgaaf van redenen te weigeren.

DECEMBER 2012

27 DSP MAGAZINE


01 Specialisten in 1001 vergaderlocaties 02 Bespaart tijd ĂŠn geld 03 Deskundig advies en scherpe tarieven 04

Tips & Tricks

Elke maand de beste & nieuwste vergaderlocaties in je mailBox!

05 Boek en maak nu kans op een SMAAK tas

DSP Magazine 2  
DSP Magazine 2  

DSP Magazine editie december 2012

Advertisement