Page 1

Pittig en inspirerend nieuws over Rotterdam

Van Kuip naar Coolsingel

DE NIEUWSPEPER IS EEN UITGAVE VAN

Katendrecht ligt op koers

PAGINA 20

PAGINA 5

DE JAARGANG 3, NR. 12 14 - 27 JUNI 201 7

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.DENIEUWSPEPER.NL

@DENIEUWSPEPER

SPECIAL NORTH SEA ROUND TOWN 2017 (Foto: Eric van Nieuwland)

22 juni t/m 9 juli


Verras jezelf met OVMiles Meld je aan op ovmiles.nl en maak de gehele maand juni kans op beestachtig veel cadeaus.


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

COLUMN JAAP VAN RIJN

NIEUW NIEUW 

PEIL PEIL

NIET LULLEN MAAR POETSEN

HELEMAAL DE BOM

ROTTERDAMS

Deliplein 2.0 Ex-RET-baas Pedro “We kunnen niet blijven asfalteren” Peters benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau De man wordt onsterfelijk met zijn uitspraak: “Z Zij hebben geen ruggengraat onder de grond.” Dat gaat dus over Amsterdam.

En weer opende een trits eetzaken de deuren: Saté Lab, Mr. Salad, Republic Moto, PIX, Be-Low, Old Scuola et cetera, et cetera Nog even en dan heeft Rotterdam meer horeca da an inwoners.

LEKKER BELANGRIJK...

Shell experimenteert met de TapUp: het leveren van brandstof aan huis, in Rotterdam Noord

KANNIE WAAR ZIJN?!

OPINIE

Maar in woonwijken mogen toch geen nieuwe ta ankstations meer komen?

Bierbrouwer Heineken wil een Experience in Rotterdam Wanneerr zijn die gasten voor het laatst in Rotterrdam geweest!? De Pelgrim, Brasserie e & Brouwerij Noordt, Eurotrash Bre ewery, Kaapse Brouwers in de Fenixlood ds: aan bierervaringen hier geen geb brek.

Een rondje Katendrecht geeft de burger moed. De stad gaat bij de entree, De Pols, grote stappen maken. Materieel graaft en schraapt men de grond bouwrijp (top), oude bomen sneuvelen (jammer), met De Groene Kaap komen er meer dan 400 bewoners bij. Wellicht is dit project nog eerder gereed dan de reeds in gang gezette bouw van de Fenixloodsen (bouwen op een bestaand fundament vergt veel tijd). In de loop van dit jaar wordt de Kaapvaarder opgeleverd, dat volgens de website stijf uitverkocht is. Dat betekent nog eens 100 man/vrouw/ kind erbij. Het inwonertal van De Kaap schiet met tientallen procenten omhoog. Zuid deelt steeds meer mee in het relatieve succes van Rotterdam. De woningen kosten wel een paar knaken. Gentrificatie, de komst van kapitaalkrachtige bewoners naar weggegleden buurten, is een geweldig idee als dit betekent dat op elkaar schietende bendes voltooid verleden tijd zijn. Maar fijne mensen die de nieuwe woningen niet kunnen betalen, zullen waarschijnlijk hun stekkie moeten verlaten. Je zult maar hard werken, hoppend van flexbaan naar flexbaan, en daar de vruchten niet van kunnen plukken. Da’s best triest. Misschien zijn er oplossingen mogelijk à la de Haagse Roggeveenstraat. Daar kochten bewo-

Colofon De Nieuwspeper verschijnt huis aan huis in Rotterdam en wordt selectief verspreid in aangrenzende regio’s in een oplage van 278.398 exemplaren. Hoofdredactie Jaap van Rijn Redactie redactie@denieuwspeper.nl Vormgeving Metro Advertentieverkoop adverteren@denieuwspeper.nl

Tonia van Nieuwenhuijzen 06 - 4905 4783 Carin Broere 06 - 5758 0037 Joost van Nieuwenhuijzen 06 - 5723 9838 (Automotive)

Online www.denieuwspeper.nl www.facebook.com/ denieuwspeper twitter @denieuwspeper Geen krant ontvangen? Meld het op de website denieuwspeper.nl (onderaan).

Alle rechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden nadrukkelijk voorbehouden en berusten bij De Nieuwspeper. Op het gebruik van deze uitgave zijn de Algemene Toepassingsvoorwaarden van De Nieuwspeper van toepassing. De Nieuwspeper is een uitgave van Holland Media Combinatie/ Telegraaf Media Groep.

ners hun goedkope huurwoningen van een woningcorporatie en startten hun eigen coöperatie. Het sloopgevaar is nu geweken. De vernieuwing valt ook te verdedigen omdat deze ongetwijfeld (echte?) banen gaat opleveren. Het is ook waar dat Rotterdam, in vergelijking met Amsterdam en Den Haag, te weinig wijken voor de middenklasse bezit. Die trok dan ook massaal de stad uit. In nieuwe wijken en straten op de Kop van Feyenoord, Stadstuinen en achter de Laan op Zuid kwamen mensen wonen uit onder meer de Afrikaanderwijk en andere wijken met goedkope huizen. Dankzij de nieuwe, royalere woningen kunnen zij in de stad een wooncarrière maken. Ook bouwt de stad op Katendrecht voor de toekomst. In Zuid worden de kaarten op onderwijs gezet. Met een goed diploma en vaardigheden die de 21ste eeuw vraagt, heb je sneller werk en kun je wellicht ooit ook een van die Kaapse woningen betrekken. Hoe de wijk er tegen die tijd uitziet? Hopelijk voorzien van een echt plein. Want het huidige Deliplein kan lang niet iedereen bekoren. Asfaltvlakte, ongezellig exercitieterrein, windgat, zomaar wat kwalificaties die opgepikt werden bij een rondgang voor de Katendrecht Special. Dan gaat het over de pleininrichting, niet om de aanpalende bebouwing. Kortom, een plein dat past in de Rotterdamse traditie om, als de kans zich voordoet, een stadsruimte met gebrek aan visie te vernachelen tot een desolate vlakte. Het zou maar eens gezellig worden. Dat willen heel veel Rotterdammers best. Laten we talentvolle stadsgenoten een kans geven om een Deliplein 2.0 te ontwerpen dat, over de volle breedte en lengte, van De Ouwehoer tot aan de Fenixloods, van Kantine Walhalla tot aan Bistrot du Bac, zonder betonnen barrières, roadblocks, aanhangers van vrachtwagens en zonder een doorsnijdende laan, eindelijk, de dank is groot, vooroorlogse Rotterdamse warmte gaat uitstralen.

                 

3


WONEN TUSSEN STAD

Heerlijk wonen aan de Vlaardingervaart tussen de bedrijvigheid van de stad en de rust van de natuur. In Park Hooglede geniet u van het beste van twee werelden!

EN NATUUR

Vlaardingen Holy el sing Holy

e Vaart Vlaardings

Polderpoort sport en leisure centrum

te ees em

B

Burg

laan ens eusd er H t s e me urge

Broekpolder

est er P ruis sin gel

gel esin rkad r Ve

Vlaardingen Buizengat

BINNENKORT ! IN VERKOOP

Twee-onder-een-kapwoningen Esdoorn en Vleugelnoot • totaal woonoppervlak circa 166/183 m² • prijzen vanaf circa € 525.000,- v.o.n.

Herenhuizen Magnolia

Herenhuizen Kastanje

Eengezinswoningen Rode Beuk

Vrijstaande villa Amberboom

• totaal woonoppervlak circa 148 m² • prijzen vanaf circa € 355.000,- v.o.n.

• totaal woonoppervlak circa 177 m² • prijzen vanaf circa € 445.000,- v.o.n.

• totaal woonoppervlak circa 136 m² • prijzen vanaf circa € 340.000,- v.o.n.

• totaal woonoppervlak circa 178 m² • prijzen vanaf circa € 720.000,- v.o.n.

Kijk voor een volledig overzicht van de woningen op de website.

W W W. PA R K H O O G L E D E . N L

EXTRA VOORDEEL TIJDENS DE VOORJAARS kortingen tot

AKTIEWEKEN 60% Iedere zondag GEOPEND 11.00-17.00 uur!

ATB, MOUNTAINBIKES EN CROSS HYBRIDES VAN VELE BEKENDE MERKEN. BIJNA ALLES VOOR DE HALVE PRIJS!

OP=OP

Retro fiets

Van 399,- NU

Mega Partij stadsfietsen en an Meer d ks! trackingbikes tu 2000 s van alleen Nederlandse Kwaliteit A-merken voor een Normaal tot 599,lage prijs ! NU UITZOEKEN

299OP=OP

149-

Kom nu proefrijden!

en

999-

tot

advies • voordeel • service • keuze

• 21 versnellingen gripshift met Shimano Acera derailleur • Verende voorvork en zadelpen • AXA LED standverlichting gevoed door Shimano naafdynamo • Gel comfort zadel • Extra tandwielbescherming • Verstelbare stuurpen

De leukste KINDERFIETSEN. Keus uit meer dan Bijzon dere vorm geving! 1000 stuks! Nu al vanaf Trend dy fietsen Normaal 599,-NU

modell andere

Keuze uit 500 A-MERK ELEKTRISCHE FIETSEN met HEEL v.a. VEEL KORTING en de beste service!

uitgevoerd met hoogwaardige:

NU OF NOOIT!

Uit Duitse A-merk fa briek

véle en nog

PARTIJ-VOORDEEL!

Heel veel TRENDY transportfietsen Extra PARTIJ ingekocht onder eigen productienaam bij top A-merk fabrikant! De Lowland Biria in SUPER Ultra light aluminium semi stad-/sportfiets kleuren.

2999-

69alleen a-merk

OMAFIETSEN van 399,NU diverse kleuren

199-

Normaal tot 699,NU v.a.

249-

Heel veel kinderfietsen, omafietsen, transportfietsen, elektrische- en vouwfietsen, mountainbikes, accessoires enz. enz.

249-

Kwaliteit een lage voor prijs!

Rotterdam XXL Mega Store

Burg. van Walsumweg 2 *klaar terwijl u wacht indien onderdelen voorradig.

OP=OP

Iedere zondag GEOPEND 11:00-17:00 uur!

• Maandag t/m Donderdag 09.00-18.00 • Vrijdag 09.00-21.00 • Zaterdag 09.00-18:00 • Zondag 11.00-17.00

De beste service en garantie tegen de laagste prijs! Kijk voor openingstijden en routebeschrijving www.megabike.nl


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

KATENDRECHT: INMIDDELS VEEL MEER DAN EEN BELOFTE Het kan hard gaan als de schouders worden gezet onder een verloederde wijk. Met de ontwikkeling van de Pols maakt Katendrecht alweer een volgende, majeure stap naar een bruisende centrumbuurt op Zuid. Dat zal ook veel burgers op Zuid moed geven. Hoe beoordelen Kaapse bewoners en ondernemers het herboren schiereiland? En hoe denkt een landschapsarchitect natuur aan Katendrecht toe te kunnen voegen? TEKSTEN & BEELD: JAAP VAN RIJN

KATENDRECHT 5

De Pols van Katendrecht: de plannen De Pols, de entree van Katendrecht rond de Brede Hilledijk, bestaat nu alleen op de tekeningen. Maar dat zal snel veranderen. Binnenkort gaan de eerste palen voor De Groene Kaap de grond in. Na dit woonproject zullen snel nog meer spraakmakende gebouwen verrijzen. Wat staat er op stapel?

Aan de noordzijde van de Pols, aan de Rijnhaven, komen onder meer horeca en winkels met een (boven)regionale aantrekkingskracht. Het gebied bij pakhuis Santos, dat achter de Jumbo staat, krijgt een tweede leven als destination for design met winkels, horeca, ateliers en studio’s. De plannenmakers verwachten dat deze voorzieningen de kosmopolitische beleving van het hele Rijnhavengebied gaan verhogen, inclusief de Wilhelminapier. Ook wordt onderzocht hoe de Afrikaanderwijk van de ontwikkelingen kan profiteren.

De zuidzijde van de Pols, de Maashavenkade, is getekend als een autoluw woongebied. Zo belooft het nog te realiseren Astanaplein groen, kindvriendelijk en veilig te worden. Tussenstraatjes en hofjes van De Groene Kaap, dat aan het nieuwe plein staat, geven de Pols hier een vriendelijke uitstraling. De Brede Hilledijk, die de Pols in het midden doorsnijdt, krijgt het karakter van een stedelijke parkroute. Ook het industriële erfgoed zal herkenbaar blijven. Het oude spoortracé verbindt plekken en gebouwen met een historische betekenis, zoals Santos, Codrico en de Fenixloodsen. De plannenmakers onderkennen dat de Pols veel bezoek van buiten de wijk en de stad zal trekken. Een zorgvuldige parkeerrouting staat dan ook hoog op de prioriteitenlijst. Bron: Gebiedsprofilering Katendrecht


DE

KATENDRECHT

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

6

HET GLOOIENDE DAKLANDSCHAP VAN DE GROENE KAAP De aanpak van landschapsarchitect Eric-Jan Pleijster valt op. Zijn Rotterdamse LOLA Landscape Architects ontwerpt verruigde, natuurlijke landschappen. Die vielen ook Adidas op. LOLA mag de immens grote campus van het hoofdkwartier van de Duitse sportreus inrichten. En in Rotterdam werkt LOLA mee aan een project dat de aandacht gaat trekken. Want De Groene Kaap belooft een opvallend en groen baken op Katendrecht te worden. TEKST & BEELD: JAAP VAN RIJN De visie van Eric-Jan Pleijster over hoe je stad en natuur op een comfortabele manier met elkaar kunt verbinden, zal goed zichtbaar worden in De Groene Kaap. Binnenkort gaat de eerste paal de grond in voor dit wooncomplex op Katendrecht. De Groene Kaap maakt deel uit van de ontwikkeling van de Pols van Katendrecht. De te bouwen projecten zullen qua architectuur refereren aan havengebouwen. De Groene Kaap combineert deze architectuur met weldadig veel groen. LOLA Landscape Architects zal samenwerken met Deltavormgroep, een specialist in ontwerp en bouwtechniek van daktuinen. Want mensen moeten vooral plezier en geen overlast van groen ervaren. Deltavormgroep zal het landschapsontwerp van LOLA technisch uitvoerbaar maken, denk aan onder meer afwatering en het voorkomen van verdroging. Eric-Jan Pleijster: “Ik ben vereerd dat we met De Groene Kaap op Katendrecht kunnen laten zien hoe je natuur kunt toevoegen aan de stad. Architect Koos Kok van Massa ontwierp de eengezinswoningen en appartementsgebouwen zo, dat er veel ruimte ontstaat voor een glooiend daklandschap. Dit is een ander verhaal dan wat

‘‘

daken met sedum [vetplantjes, red.] aanleggen en het wordt ook geen gemanicuurd perkgroen. We creëren condities waarin naast mensen ook vogels als roodborstjes, merels en koolmezen zich thuis gaan voelen. Je hoeft alleen maar de voorzieningen voor ze te scheppen. Het weelderige Engelse Stourhead diende als inspiratie voor het landschap. In Stourhead wordt de bezoeker met uitzichten op een natuurlijke wijze door het landschap geleid. De Groene Kaap wil bewoners en ook bezoekers die tot een bepaald tijdstip welkom zijn, verleiden om over een begroeide alm, een bergweide, geleidelijk omhoog te lopen. Ze ervaren dan een stedelijke omgeving die toch natuurlijk aanvoelt. Ze passeren ook een loopbrug over de straat die door De Groene Kaap loopt en komen uiteindelijk aan bij het uitkijkpunt dat zicht geeft op de Maashaven. Daarna volgt een snelle afdaling. Ik denk dat dankzij De Groene Kaap bewoners voor het eerst in Nederland een aaneengeschakeld daklandschap bij hun woningen kunnen ervaren.”

Op Katendrecht kunnen we laten zien hoe je natuur kunt toevoegen aan de stad

’’

Meer informatie: www.degroenekaap.nl

NATUUR IN ROTT “Rotterdam is groener dan velen vermoeden.

De route van het daklandschap door De Groene Kaap (Artist

impression LOLA Landscape Architects)

Niet alleen vanwege de stadsparken, maar ook dankzij het groen aan de randen en gemeenschappelijke buurttuinen en productietuinen als Rotterdamse Munt, Uit eigen stad, noem maar op. Deze tuinen, de nieuwe Rotterdamse wildernis, kregen een kans tijdens de crisis omdat veel bouwprojecten werden uitgesteld. De stadstuinen, nu een lappendeken, kun je met elkaar verbinden tot een groen netwerk van randen, bermen, slootkanten, overhoekjes en de stadsparken. Zo ontstaat een fijnmazige dooradering van groene natuur door de stad. Kleine zoogdieren, vogels en insecten kunnen onbelemmerd door deze


DE

KATENDRECHT

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

7

(Artist impression Bureau Massa)

Wat zijn de Rotterdamse jeukplekken die Eric-Jan Pleijster zou willen aanpakken? De Hofbogen Wat een kwaliteit in de stad, daar kan niemand omheen! Het wordt hoog tijd dat we alle ideeën eindelijk gaan uitvoeren. Ik kies voor de verbinding van natuur met de stad. De Hofbogen kunnen een hele natuurlijke uitstraling krijgen. En dan gaat het niet alleen om plantjes, maar ook om voorzieningen als holten voor vleermuizen, vogels én bijen. Maak de Hofbogen open, kijk ernaar als een langgerekt park waar de natuur een plek krijgt. M4H, bij de fruithavens in Rotterdam-West De uitdaging is de kwaliteit van het ruige van een havengebied en de stadstuinen samen te smelten tot een levende, bruisende wijk. Dus geen nieuw Lloydkwartier, waar bijna alles is weggehaald zodat de typisch Rotterdamse hardheid domineert. Ik zou kiezen voor organische stedenbouw waarbij het gebied transformeert tot iets nieuws met behoud van oude elementen zoals de voedseltuinen. De stadstuinen kunnen meebewegen, zich van moestuinen ontwikkelen tot parken met moestuinen die de bewoners van de nieuwe wijk bedienen. Rijnhaven Wat moet je met een bak water die geen functie meer heeft als haven? Drijvende bomen? Waar ben je dan mee bezig, daar snap ik niets van. Het is louter een statement dat veel geld kost en alleen maar iele, dobberende boompjes oplevert. Die bomen dragen niet bij aan de ecologie van de stad, terwijl dat op deze plek heel goed kan. Het Eiland van Brienenoord met zijn zichtbare getijden en begroeiing op de oevers kan als voorbeeld dienen voor de Rijnhaven. De haven kent nu hoge, harde kades die de beleving van het water in de weg staan. Geef met lager gelegen promenades mensen zicht op eb en vloed, laat ze in een stedelijk decor de getijden ervaren met geulen en prielen (kleine geultjes).

De Groene Kaap: een thuis voor alle leeftijden en leefstijlen

TTERDAM VOLGENS ERIC-JAN PLEIJSTER stadsnatuur trekken. Je kunt dit netwerk verbinden met het groen van de omliggende Vinex-wijken en de natuur van het platteland. Scandinavische steden zijn goede voorbeelden van zo’n diepe dooradering van natuur. De bewoners maken er veel gebruik van.” “In het Rotterdam van voor de financiële crisis moest alles groot en stedelijk zijn.

Denk aan de grote kantoorgebouwen en de massale festivals. Deze aanpak maakte de stad ook anoniem en op z’n tijd onaangenaam. Juist door de crisis kon een mooie balans groeien tussen de grootschalige high end architectuur, het ruige kleinschalige zoals de

tuinen op braakliggende kavels en de in onbruik geraakte gebouwen als het Schieblock, Zoho, M4H, Fenix Food Factory en de Hofbogen. Ik zie dat de stadstuinen onder druk komen te staan omdat partijen weer willen gaan bouwen op die plekken. Ik pleit ervoor om ze te behouden, want ze voegen veel kwaliteit toe aan de stad. De tuinen bieden de noodzakelijke kleinschaligheid als tegenwicht voor de steriele massastad.” “Het mooie van de natuur is dat ze plekken kiest die niet steriel zijn.

Daar hoor je vogels en zie je egels die de grasvlakte van het Dakpark mijden. Verdwijnt de tuin dan trekken de dieren weg. Uiteraard kun je zeggen, het was allemaal leuk en aardig, maar we hebben altijd gezegd dat de tuinen tijdelijk waren. Maar dan onderschat je wel de meerwaarde van deze plekken voor de stad. Ook zij maken Rotterdam verrassend en veelzijdig. Ik pleit ervoor om de stad hier en daar te verruigen om een verrijkend groen netwerk te laten ontstaan.”

Meer weten over stadsnatuur? LOLA werkte mee aan de Urban Aan beide zijden van het Dakpark bij Nature Map Rotterdam, te verkrijde Vierhavenstraat liggen tuinen, zo- gen via secretariaat@deltametroals Proefpark de Punt in Bospolder. pool.nl.

De voorbereidingen voor De Groene Kaap zijn in volle gang. Het wooncomplex zal bestaan uit 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen, in vier woonblokken en vier woontorens, die via hoven en daktuinen met elkaar verbonden zijn. Het groene binnenterrein wordt zo een volwaardige verblijfsruimte waar stad en natuur samenkomen. Het project is dan ook aantrekkelijk voor mensen die een groene omgeving op prijs stellen. De Groene Kaap biedt zowel ruime eengezinswoningen als appartementen. De woonoppervlaktes van de appartementen beginnen bij 50 vierkante meter. De verkoop gaat rond de zomer van start. De Groene Kaap is een project van ontwikkelaar Stebru. Meer informatie: www.degroenekaap.nl


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

KATENDRECHT

8

ADEM IN, ADEM ZU Het geluid van het mobieltje zwelt aan. De Champions League Anthem tettert door het wijnpakhuis. Na het beëindigen van het gesprek verschijnt er een grijns op het gezicht van Lammert Wiegmink: “Real Madrid, Bayern München, we zijn klaar voor ze!” Worden dat geen slachtpartijen?

L

ammert schudt meewarig zijn hoofd. Natuurlijk niet. Hij weet veel van voetbal, want ooit was hij een veelbelovend talent van Heerenveen. Een sportcarrière verwoestende studie aan een Zwolse horecaschool – met Thérèse Boer als klasgenoot, je kunt het maar treffen – deed Lammert in het restaurantwezen belanden. Hij koos voor de wijn, mede door zijn herinneringen aan het zure bocht dat zijn ouders in hun zalencentrum in Wolvega schonken. Daar begreep hij niets van. Betere wijn zou toch beter verkopen. Tot het magische jaar 2000 schonk hij zelf vaak absolute topwijnen, in Florida, Australië, Parijs, Wenen, München. Uiteindelijk belandde hij in Cees Helders Parkheuvel. Op den duur ervoer hij echter sleur. De meeste dagen leken sterk op elkaar: te veel herhaling, te weinig dynamiek. Rotterdam beviel hem wel. Hij zag een eigen wijnbar wel zitten. “Hoe spel je dat?” vroeg een restaurantgast, ontnuchterend. Dat was in 1999, een heel ander Rotterdam dan we nu kennen. Je moet inmiddels moeite doen om in het centrum geen wijnbar tegen te komen. Lammert had goede contacten onder professionele maaltijdverschaffers. Een handel met wijn die de drinker diep in de ziel treft, exclusief voor de horeca, moest het brood op de plank gaan brengen. Lammert trok met zijn flessen in een afgetrapt pakhuis op Katendrecht. Dat was toen vast geen gezellige bedoening, toch, Lammert? “Dat kun je wel stellen. Ik heb hier leren bukken. Ik zat nog maar net in

m’n eentje op deze plek, scheurden er twee scooters voorbij met op elkaar schietende gasten. Maar ik had wel mooi in hartje Rotterdam een be-

De ongepolijste pakhuisbeleving van Lammert Wiegmink

taalbaar pakhuis, vlak v bij mijn klanten. Op Katendrech ht zat maar één restaurant, Wing Wah, h die was toen al een klant van me. Wat me vooral is bijgebleven van de Kaap van toen: kil, hard, afwijzend. Pffff, nee, best was het niet, zelfs niet eens stoer. Ik had alleen contact met mijn buurman, een reparateur van wasmachines. Ik moest klanten bezoeken, hij had het water en de stroom nodig die ik wel had. Kwam er een vrachtwagen met wijn als ik de hort op was, dan loste hij de lading. Ruilhandel op z’n Kaaps.” “Ik had het te druk om de ontwikkelingen op de Kaap serieus te volgen.

Ik vermoedde alleen dat het lang zou duren voordat het hier wat zou worden. Dat is wel gebleken. Destijds stond ik met Pieter Zwart van het OBR op het Deliplein, zo’n 10 jaar geleden een geasfalteerde vlakte met weinig sfeer waar ze toch lang over na hadden gedacht. Het leek of alles zich in zwart-wit afspeelde. Hij wees een pand aan waarin hij mij wilde hebben. Je zag zo dat er te weinig passanten kwamen. Je moet heel lang werken om klanten zo ver te krijgen om speciaal naar jou toe te komen. Om dan de kar te gaan trekken… Over het Deliplein heb ik mijn mening bijgesteld. Maar het is nu wel tijd om er een echt plein van te maken, met meer sjeu.” Voor mijn neus werd The View gebouwd. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ze schenen ruzie te hebben gehad over een ingang die niet op het zuidoosten was gericht, het was allemaal te weinig yin & yang. De betonnen fundering ligt al jaren stof te vangen. Toen dacht ik, jongens, het zal allemaal wel. Toch sloeg de sfeer uiteindelijk nog positief om.”

“Kom je in de ochtend, dan ontbijt je gezellig mee” Acht vragen aan Ismaël Adjis, haarstylist van het Kaapse Rotterdam-Paris Waarom trok je destijds in de Fenix? Die plek boven de Food Factory konden we tijdelijk huren. Het plan was om daarna van start te gaan in de Fenixlofts, waar we een appartement hebben gekocht. Alleen liep het net even anders. Het pakte voor ons uiteindelijk goed uit: we konden het mooiste overgebleven pand op de Kaap bemachtigen, hier aan de Katendrechtsestraat. Waarom ben je niet in de Fenix gebleven? De werkomstandigheden in Fenix 2 waren niet goed voor een salon, het was er vaak te koud en te tochtig.

Wat bevalt je niet aan Katendrecht? Het enige wat ik kan bedenken, is dat de Fenixlofts nog niet af zijn. Het wordt nu echt tijd om me hier te gaan settelen. Want het is hier vooral tof. Hoewel, ik heb nog een puntje. Er mogen best wat meer parkeerplaatsen en parkeerautomaten komen, dat is nu echt een ramp hier. Waarom koos je voor het kappersvak? Uit nieuwsgierigheid. Mijn nicht zat in het kappersvak en ik ging vaak mee. Of het feit dat ik met heel veel zussen ben opgegroeid, die regelmatig mijn haar nogal verknipten, een rol heeft gespeeld in de keuze, durf ik niet te zeggen… Hoe onderscheid je je van

andere salons? Dat mensen hier in een relaxte sfeer hun haar kunnen laten stylen. We hebben een grote tafel ontworpen, waaraan geknipt wordt. We gebruiken geen spiegels, dit om meer persoonlijk contact te hebben en ook om in contact te zijn met andere mensen aan de tafel. Kom je in de ochtend, dan ontbijt je gezellig mee, kom je in de namiddag, dan pak je ook een borrel, als je wil. Eens in de acht weken organiseren we een fijn extraatje. Dan komt Vee, een vriendin en haarstyliste uit Parijs, knippen. Aan het einde van de dag staat de tafel dan vol hapjes. Waarom werk je met natuurproducten? Om het beste resultaat te krijgen en vooral te behou-

den, dat is de belangrijkste eigenschap van een product dat het haar respecteert. En het is mijn ervaring dat dit vooral natuurlijke haarproducten zijn. Hoe begint jouw dag? Met een big smile de Kaap op rijden en dan mijn pand zien. Echt kicken. Daarom: het wordt tijd dat ons Kaapse huis klaar is. Ik wil hier wonen! Wat doet die groene VWbus op je website? Dat is mijn busje, dat ik verhuur voor speciale gelegenheden. Ik doe de hairstyling voor bruiden en ben dan gelijk ook hun wedding driver. Dat vinden ze helemaal geweldig.


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI2017

UID

“De Fenix Food Factory is wat mij betreft hét initiatief van Rotterdam van de laatste jaren. Iedereen wil

daar zijn, chic, jong, oud, toerist, Kapenezen. Terwijl het een behoorlijk alternatief sfeertje uitstraalt. Echt frappant. Op een zeker moment zijn Rotterdammers massaal uit hun schulp gekropen. Hier, op de Meent, op de Witte de With, overal werd het steeds drukker. Waar waren ze al die jaren daarvoor? Als je, net voordat het los ging, twee jaar niet meer op de Witte de With was geweest, zou je twijfelen of je wel in dezelfde straat liep. De Hoerenloper brengt ook veel volk naar Katendrecht, wat zo’n bruggetje niet teweeg kan brengen. Want omfietsen of -lopen langs de Rijnhaven deed niemand. De Hoerenloper trok Katendrecht bij de stad. Het is nu echt geëxplodeerd. Zeven restaurants die goed lopen, dat had ik destijds niet durven voorspellen. Ook de overname van de ss Rotterdam door WestCord heeft goed uitgepakt. De impact van zo’n hotel is groot. Via boekingssites krijgt Katendrecht naamsbekendheid, de reputatie groeit.”

“Ik merk dat mensen hier wijn kopen mede door de ongepolijste pakhuisbeleving. Ze vinden het rauwe

leuk, het intimideert niet, er is geen afstand. Dit is en blijft Zuid: adem in, adem zuid. Het is jammer dat dit pakhuis wordt gesloopt. Ik had het op het dieptepunt van deze wijk moeten kopen. Ik geloof wel in de Pols van Katendrecht. Ik ben benieuwd wat ze neer gaan zetten. Ik begreep dat pakhuis Santos een soort designtempel met horecavoorzieningen wordt. Ik wil best in zo’n pand gaan zitten als ik die pakhuisuitstraling maar kan behouden. Want in een designomgeving dozen wijnen verkopen en wijn proeven zoals hier werkt niet, daar krijg je een unheimisch gevoel van. Ja, ik verkoop alweer een tijdje ook aan particulieren. Die proefden mijn wijn in restaurants en wilden deze ook thuis schenken. Uiteindelijk ben ik gezwicht en gooide ik het pakhuis op zaterdagmiddag open voor particulieren. Er staan altijd aardig wat proefflessen open. Ze mogen pas kopen als ze geproefd hebben. Dat maakt Katendrecht ook zo bijzonder!

Meer informatie: www.wijnhaven-wijnimport.nl www.dewijngoeroe.nl

Verhalende banken Op een schiereiland met een echt Verhalenhuis mag een story-tellende buitenbank niet ontbreken. Want de twee New Yorkse metrobanken bij de ss Rotterdam hebben wat te vertellen. De banken moeten de historische verbinding van Rotterdam met New York belichamen. Ze zijn van beton, want ze moeten langer meegaan dan de originele versies van Amerikaans eiken die de met de subway reizende New Yorker rust gunnen. Of ze lekker zitten? Neem een keer plaats en oordeel zelf. En neem een kussentje mee. Zit je altijd goed. De banken zijn een initiatief van GjaltProducties, Het Keukenblad en ss Rotterdam. GjaltProducties vervaardigt op kleine schaal ook houten metrobanken.

KATENDRECHT

9

“Praat met elkaar en durf te vragen” Sinds de stadsvernieuwing heeft Katendrecht honderden nieuwe bewoners mogen verwelkomen. Het merendeel beschikt over een diepere portemonnee dan de oorspronkelijke Kapenezen. Eén van die nieuwkomers is storyteller Archell Thompson (42). Hij is ervan overtuigd dat het vertellen van verhalen mensen uit verschillende werelden met elkaar verbindt. TEKST: ILJA POST

D

e groepsapps die zijn vriendin van buren ontvangt, verrassen hem nog regelmatig. Zoals onlangs, toen het ging over wat hang-Antillianen bij het sociale-huurblok van de straat. Die jongens zitten graag buiten en luisteren muziek. Erg zachtjes gaat het er niet altijd aan toe. Maar om dan direct de politie te bellen, zoals in de buurt-app gesuggereerd werd? Dat ging hem toch een stap te ver. “Waarom niet gewoon op die jongens afstappen en vragen of het wat zachter kan?”

Paplepel Voor Archell is dat wellicht iets vanzelfsprekender dan vo d oor de overwegend ‘witte’, hoogop pgeleide tweeverdieners in het nieuwn bouwblok. Als geboren Curraçaoënaar voelt hij een band met m de jongens op de hoek van de d straat. Nog niet zo lang gele-den had hij er waarschijnlijk zelf tussen gestaan. “Tja, wat zal ik zeggen: het buitenleven is mij op het eiland met de paplepel ingegoten. Sommige vooroordelen kloppen gewoon.”” Als hij dat zegt, kan hij een n glimlach niet onderdrukken. Desondanks zijn er ook o vooroordelen die hem minder m bevallen. Denk aan Nederla anders die ’m argwanend in de gaten houden wanneer hij zijn deur probeert te openen – zich afvragend of ze niet toevallig getuige etuige zijn van een inbreker. Hij denkt ook aan het groepje Antillianen dat hem meermaals vroeg wat hij in die dure straat kwam doen. Aannames en vooroordelen. Ieder mens maakt zich er schuldig aan. Archell zelf ook, haast hij zich te zeggen. Maar als één van de weinige donkere mannen in een verder spierwitte nieuwbouwstraat is hij wellicht iets vaker ‘slachtoffer’ van, dan dat hij mensen zelf beoordeelt op hun looks en achtergrond. Hij maakte jaren geleden bewust de keuze om verder te kijken dan uiterlijkheden alleen. Om te leven met open vizier. Daar ging een lange, persoonlijke strijd aan vooraf. Hopi frio Op Curaçao had Archell een moeilijke jeugd. Hij kreeg veel slaag met de riem of moeders vuisten en voelde zich niet gehoord. Om toch ergens bij te horen en erkenning te krijgen zocht hij die op school en op straat. Zo belandde hij in het criminele circuit. Om schoon schip te maken verhuisde hij op 21-jarige leeftijd naar Nederland. Die ommezwaai

Storyteller Archell Thompson verbindt Kapenezen

viel aanvankelijk wat tegen. Ne Nederland was niet het ‘Beloofde Land’ zoals ze hem op Curaçao hadden wijsgemaakt. En nog hopi frio (heel koud) ook! Desondanks lukte het hem om zijn draai te vinden. Tegenwoordig inspireert hij mensen met zijn storytelling. Onder andere met zijn theatervoorstelling De Naakte Antilliaan, waarin hij met zijn persoonlijke levensverhaal zijn ziel blootlegt op het podium. In dat stuk zit een ongelooflijk heftige scène: de dag waarop hij het telefoontje kreeg dat zijn vader was vermoord – door zijn eigen zwager. Archell vertelt over de pijn, het verdriet en de wraakgevoelens die hij had. Het plan voor een vergeldingsmoord lag klaar. Achteraf is hij blij dat dit niet is gelukt. “Zoals mijn vader, hoofdbewaarder in een gevangenis, mij leerde: oordeel niet te snel. Ieder mens heeft zijn verhaal en verdient een tweede kans. Hij zou geen wraak hebben gewild.” De Burgemeester Archell leerde om wrok om te zetten in vergeving. Een belangrijke

n dat proces was om zijn exstap in er op te zoeken in de gevanzwage genis. “Veel mensen verklaarden oor gek. Maar ik volgde mijn mij vo gevoell. Daar ben ik blij om. Want het heeft me doen groeien als mens..” Ergens onderweg werd ex-zwager zijn levensmenzijn e tor. “Mede door hem heb ik mijzelf leren kennen. Ben ik milder geworden en probeer ik bruggen te bouwen waar ik deze anders wellicht had afgebroken. Deze levenslessen probeer ik ook in mijn dagelijks leven toe te passen. Bijvoorbeeld in de omgang met mijn buren.” Neem bijvoorbeeld ‘de Burgemeester’, de bijnaam die hij gaf aan een Antilliaanse man die al 27 jaar op Katendrecht woont. “Zo op het eerste gezicht een kerel voor wie je liever een blokje omloopt. Twee stoere honden, tatoeages; foute boel, denk je dan. Tot ik op een dag de moeite nam hem aan te spreken en het juist een alleraardigste vent blijkt te zijn. De vooroordelen opzijgezet spreken meerdere buurtbewoners hem inmiddels aan met: hé, Burgemeester!” Verhalenhuis Belvédère Archells boodschap is dan ook simpel: praat met elkaar, durf te vragen en wees niet bang te laten zien wie je echt bent. “Het is heel normaal om mensen in te delen in hokjes. Maar als je daar star

aan blijft vasthouden, mis je ook veel moois. Dan ontmoet je nooit eens iemand met een andere culturele achtergrond of levensvisie.” Want het is juist de uiteenlopende bevolkingssamenstelling die Katendrecht zo uniek maakt. Enerzijds wonen er nog veel ‘Kapenezen’ van het eerste uur. Anderzijds trok de wijk de afgelopen jaren honderden nieuwe bewoners aan, waaronder veel tweeverdieners en gezinnen met kinderen, die de Kaap hip en trendy hebben gemaakt. Eén van de mooiste plekken in de wijk vindt Archell Verhalenhuis Belvédère. Een verzamelplek voor bijzondere (levens)verhalen, waar de diversiteit aan mensen die in deze stad leven, dichter bij elkaar wordt gebracht. Deze maand start hij in het Verhalenhuis het project Kom in mijn schoenen , waarbij Kapenezen geprikkeld worden om stil te staan bij vooroordelen, oordelen en gelijkenissen. Het is deels een spin-off van Catwalk Challenge , een ander project waarmee Archell al enige tijd aan de weg timmert. “Het idee: mensen die een catwalk beklimmen, laten in plaats van hun uiterlijk juist hun innerlijk zien door te vertellen over de schaduwkanten in hun leven. Doel is dat ze vooroordelen wegnemen en anderen inspireren om net als zij het beste van hun leven te maken.”


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI2017

KATENDRECHT

10

DÉ CIDER BESTAAT NIET Wat ga je doen, na een studie maritieme techniek aan de TU Delft? In de jachtbouw werken. En dan ervaar je dat het werk niet echt bij je past. Dus bedenk je een foodhal waar je zelf cider gaat tappen en verkopen. Daar maak je dan een succes van.

E

r is geen ANWB op zee. Zeejachten worden dus vooral met bewezen, betrouwbare technieken gebouwd. Innovatie, de uitdaging voor elke afgestudeerde ingenieur, passen scheepsbouwers dan ook mondjesmaat toe. De bouwtijd van een schip bedraagt ook nog eens zeker twee jaar. Kortom, dit was niet de dynamische omgeving die Wouter Bijl zich had voorgesteld. Maar wat moet je dan met je leven? Losgaan met cider. Wouter verdiepte zich al tijdens zijn studie in voedsel. Zijn interesse bracht hem uiteindelijk in de Fenix Food Factory, waarvan hij de initiatiefnemer is. Rumvaten Op een zonnige vrijdagmiddag staat er een lange rij voor de tap van CiderCider. De mensen wachten geduldig en tonen, eenmaal aan de beurt, enige verbazing over het rijke assortiment gegiste appelsap. Aardig wat ciders schenkt Wouter uit de fles en een paar ciders heeft hij op tap. Zoals deze dag een opvallend complex smakende cider uit Engeland, gerijpt in rumvaten. Wouter laat de ciders eerst proeven. Want veel mensen hebben geen idee hoe sterk ciders van smaak kunnen verschillen. De opvallend rinse sidra uit Noord-Spanje is een heel ander verhaal dan een allemansvriend als de cidre doux uit Bretagne. Wouter verrast ze ook met een Franse poiré, een perencider, en een Spaanse cider die als mousserende wijn is gemaakt. Trendy drankje? Cider, is dat niet de drank die vele malen werd getipt als de opvolger van rosé en prosecco, maar deze status nooit bereikte? Omdat ook trendwatchers blijkbaar geen idee hebben van wat cider is. Want dé cider bestaat niet. Dat wil Wouter Bijl best uitleggen: “Cider is een verzamelnaam. Er bestaan, net zoals bij wijn, vele soorten cider. Cider waarvan veel kan worden geproduceerd, zou een trendy drankje kunnen worden. Ik zie dat grote brouwerijen steeds meer reclame maken voor dergelijke supermarktcider. De ambachtelijk gemaakte cider die ik schenk, is alleen in kleine hoeveelheden beschikbaar en zul je dus niet als de hit van het jaar overal tegen kunnen komen. Maar deze cider kan wél profiteren van een trendy imago. Mijn selectiecriterium is: complex smakende ciders zonder toevoeging van wat dan ook. Dus geen water, zoetstoffen off andere hulpd h l stoffen. De boeren met wie ik werk, telen specifieke appelrassen die zoete, bittere en frisse smaken aan een cider geven. Ze houden rekening met het klimaat en de grondsoort en hebben hun eigen ideeën over de fermentatie van het sap. Zo werken sommige boeren met wilde gisten om gekke, funky smaakjes te krijgen. De een filtert en de ander juist niet. Je kunt goed stijlverschillen proeven, de opvatting van de boer klinkt door in de cider. In Spanje hebben ze de cider bij voorkeur fris en zuur. Fransen maken verschillende stij-

len, zowel brut, demi-sec als doux, droog, halfzoet en zoet. Daarom laat ik mensen de ciders proeven. Zo raken ze wegwijs. Er zijn zoveel smaken. Het kan best een schok zijn als je alleen maar supermarktcider gewend bent.”

Normandische rosécider Wouter houdt rekening met de mensen die niet verder kwamen dan aangezoete massacider: “We schenken ook makkelijk te drinken instapciders, zoals een Franse halfzoete en de hier in de Fenix populaire Normandische rosécider, ook vanwege het lage alcoholpercentage van 2,5. Die is een hit in Frankrijk en dankt zijn kleur aan een appelras. De cider smaakt naar bloemen en rood fruit. Wie het avontuur zoekt, proeft een van de Engelse ciders waaraan smaken zijn toegevoegd, denk aan vlierbloesem, gember of hop. Ik heb ook een cidre du bocage waarbij de ciderboer bessen uit de hagen rondom de boomgaarden verwerkt om de smaak te verrijken. Denk aan vlierbessen en bramen. Ik schenk ze hier regelmatig en verkoop ze ook via de webwinkel.” Grote trekker Wouter Bijl zoekt ambachtelijke kwaliteit. Geen verrassing, want zo past hij naadloos in het Fenix Food Factory-concept dat hij zelf bedacht. Wat zag hij wel en de meesten niet in de destijds kale, verloederende loods aan een troosteloze Katendrechtse kade? “Ik zag ruimte met een sterke identiteit in een unieke omgeving, midden in de stad, aan het water die beschikbaar was. Je moet lang zoeken voordat je iets vergelijkbaars vindt. De gemeente gunde ons tijdelijk de ruimte, nu alweer drie jaar geleden. En het contract is verlengd. We begrijpen dat de gemeente zich niet voor lange tijd wil vastleggen. Maar het succes is onmiskenbaar, ook met dank aan de Hoerenloper. We betekenen met de Fenix best veel voor de stad, het is een grote trekker. Ook andere ondernemers zoals onder meer het Pinball Museum en Posse dragen bij aan het succes. We complezijn mentair aan bijvoorbeeld de Markthal. Wat zij kunnen, kunnen wij niet en omgekeerd. We trekken samen extra mensen naar de stad, die daardoor meer keuzemogelijkheden hebben. Er zijn mooie wandelroutes door de stad ontstaan waar veel te zien en beleven valt. Mede door onze inzet is de waarde van vastgoed op Katendrecht gestegen. Ik hoop dat de gemeente als eigenaar van het pand daar oog voor heeft en het succes laat voortduren. Als we moeten verkassen naar een nieuw pand op Katendrecht, krijg je toch een andere sfeer. Gelukkig is onlangs het contract verlengd tot 2020, dat geeft hoop.” Andere beleving “Ik denk dat alle voorspoed in de Fenix ook komt omdat de ondernemers zelf de kwaliteit bewaken. We spreken el-

kaar daarop aan. We doen alles zelf, hebben geen last van een vastgoedbeheerder die een vinger in de pap heeft. Dan krijg je een andere beleving. Bij ons mag elke ondernemer zelf een invulling aan zijn plek geven, wat uniformiteit voorkomt. De ondernemers staan zelf in de zaal. Booij maakt zelf kaas, Bijten vleeswaren, Jordy brood, Kaapse Brouwers bier. Dat versterkt het gevoel van ambachtelijk werkende mensen die voor kwaliteit gaan. Alleen cider verkopen in een winkel ergens in de stad, dat zie ik niet snel lukken. Dit is echt een nicheproduct en vaart wel bij het concept. Mensen die binnenkomen, zijn meestal verrast door de aparte ambiance. Ze weten niet wat ze moeten verwachten. Het bijzondere is dat mensen zich daarom juist openstellen voor nieuwe ervaringen en onbekende sma-

ken. Tot op de dag van vandaag vragen mensen of we ook wijn hebben. Als ze horen dat we alleen cider schenken, willen ze het best proberen.”

Deliplein 2.0 De Fenix Food Factory mag veel volk trekken, dat betekent niet dat dit deel van Katendrecht af is. Wouter Bijl hoopt dat de gemeente het Deliplein een update geeft: “We profiteren door de barrière van hoge betonbanden, plantenbakken, geparkeerde auto’s en de doorgaande straat te weinig van elkaars aanwezigheid. Ik heb een voorkeur voor een ongedeeld plein met meer sfeer, zonder defensieve uitstraling en zonder asfaltvlakte. Ook is een goede parkeeroplossing bedacht. Kortom, Deliplein 2.0.” Meer informatie: www.cidercider.nl

Kid Dynamit

Het Kid Dynamite Jazz Festival is, zoals de naam al doet vermoeden, een jazzfestival voor kinderen, maar zal ook hun ouders, verzorgers en jongeren charmeren. Sinds 2009 vindt dit gratis festival jaarlijks plaats op Katendrecht, dit jaar op 25 juni. Het programma van 2017 bestaat uit workshops met het thema jazz, en optredens voor kinderen van alle leeftijden. Dit jaar presenteert het Kid Dynamite Jazz Festival op het hoofd-


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

11

Je bent een vakman die lekker eten leerde klaarmaken in een Bolognese bottega: verse tortelloni, tagliatelle, patisserie, broodjes. Maar je bent wel klaar met Italië, je wil vooruit. Werk zat, maar geen beter werk. Het noorden trekt. Je wil Engels leren. Dat kan in Engeland en ook in Nederland. Je kiest voor de lage landen en gaat via internet op zoek naar een kamer. Je vindt wat leuks in Rotterdam en vertrekt.

T De ambachtelijke aanpak van Wouter Bijl

“Siamo pronti per Rotterdam!”* Z o simpel? Zo simpel, inderdaad. Op z’n Rotterdamse kamer speurt Alessandro Santarel op internet naar werk. Hij wil een eigen zaak beginnen en daarom eerst wat ervaring met Nederland opdoen. Zijn oog valt op een vacature bij Burro e Salvia aan het Deliplein. De eigenaars, een Nederlander en zijn Italiaanse vrouw, zoeken een kracht. Ze baten de zaak uit naast hun werk en dat blijkt lastig te combineren. Alessandro bevalt goed. Ze willen uiteindelijk van de zaak af. Of Alessandro interesse heeft. Hij ziet dit als een buitenkans. Want hij weet inmiddels dat je in Rotterdam bijna geen zaken hebt die elke dag het eten en de pasta vers maken. Ook is hij niet onder de indruk van de pizza’s die hij at. Alessandro belt zijn vrienden in Bologna. Of ze interesse hebben om mede-eigenaar te worden. Dat hebben ze. Want ook Mattia Donini en Frederico Magagni willen meer reuring in hun leven. Er is één maar. Alissa, de vriendin van Frederico, moet ermee instemmen. Ze twijfelt geen moment.

Schiermonnikoog Na haar afgeronde studie aan de universiteit van Bologna werkte Alissa onder meer als serveerster en in een bioscoop. Nederland kende ze van Amsterdam, een stad die haar ooit tijdens een reisje beviel. Maar Amsterdam werd het niet. Ze kwam met Frederico in december 2015 in Rotterdam terecht. De Nederlandse winter beviel haar, want die is gelukkig verstoken van de kille mist die eindeloos het leven in de Po-vlakte smoort. In januari 2016 begon ze met Federico, Mattia en Alessandro een nieuw leven à la Friends . Ze gingen met z’n allen in een flink huis aan de Maashavenkade wonen, vlakbij Burro e Salvia. Het communeleven begint overigens inmiddels iets te wringen, want, tja, je bent een stelletje of niet. Ze zijn net terug van een korte vakantie in het noorden van Nederland. Ja, ze laten er geen gras over groeien. Schiermonnikoog en de stad Groningen maakten indruk en ook Nationaal Park De Hoge Veluwe mag er zijn. Dit zeggen mensen die na het Italiaanse werk regeelmatig de Apennijnen introkken n. Dat zegt toch wat. Ook het strandleven van Scheveningen bevalt op de vrijje dagen. “Net zoals bij onss aan de Adriatische kust, met al die barretjes op het strand. Alleen zijn de duinen hier hoger.” Wat Rotterdam betreft, kan Alissa kort zijn: “De eerste dag datt ik hier stond, was hett van, oké, dit is dus Rotteerdam. Een klein New Yo ork. Ik verwachtte niet dat deze stad zo veel verschilde van v andere Nederlandse stedeen. Ik heb inmiddels ervaren dat deze d stad relaxter, rustiger is dan Amssterdam. Het is fijn om hier te werken en te leven. Nee, aan goed Nederlands leren ben ik amper toegekomen. Ik volgde wel een cursus, maar die viel niet te combineren met het werk. Jammer, want ik wil de taal graag leren. Het zal er wel een keer van komen.”

De verse Italiaanse keuken van Alesandro, Mattia, Frederico & Alissa

e Jazz Festival 2017

t

KATENDRECHT

podium muziek van The Dynamite Kids & De Nazaten, Raad van Toezicht en Steffen Morrison. The Ploctones met de fameuze Anton Goudsmit in de gelederen, sluiten het festival af. Op het kinderpodium zijn te bewonderen: Hakim, Samba Salad en CaboCubaJazz. Circus Rotjeknor organiseert de Circusspeelplaats. En de kids kunnen samen met Tutti Timbri muziekinstrumenten maken en zich uitleven tijdens de stoepkrijtwedstrijd.

Omafiets Een van de weinige Nederlandse woorden die Alissa kent, is omafiets. Ze spreekt het onberispelijk uit. Het is haar favoriete fiets. Ze kan het weten, want er staan meer fietsen voor de deur, waarmee het eten wordt bezorgd. Frederico kiest voor de mountainbike, veel handiger bij het bezorgen. Hij merkt

veel klanten het waardedat v ren dat ze met de fiets komen. Wat hem in het begin verrraste, want: “In Bologna is ffietsen een stuk gevaarlijkerr. Daar zijn niet van die ooie fietspaden als hier in mo Rottterdam, een geweldige uitvvinding.” Heet elke dag vers gemaakn van Burro e Salvia slaat te eten aan. Ze draaien voor het publiek zichtbaarr de pasta en maken daar onder meerr de oer-Bolognese tortelloni, tortellacii en lasagne van. Nee, geen spaghettti Bolognese, dat is een der meer vleessauzen eet verzinsel. Ond je in Bologna alleen met een eierpasta. a En eieren horen niet in de spaghetti. Ze gaan wel ‘vreemd’ met de pizza, want die wordt gemaakt in Napolitaanse stijl, met een slappe bodem in het midden. Mattia: “In andere streken dan Napels zie je in Italië ook pizza met een krokante bodem. Daar is niets op tegen. Maar wij beschouwen de Napolitaanse pizza als de moeder aller pizza’s. Dus maken we een pizza die qua smaak en bodem zo veel mogelijk Napolitaans is, inclusief de schroeiplekjes.” Alissa: “Een pizza moet voor ons gelijk zijn aan brood. Dat was ooit ook het idee erachter. En je drinkt er bier of wa-

ter bij. Zoals zoveel Italianen doen.” Terwijl ze over eten praten, gaan de gedachten van de vier vrienden toch even uit naar het moederland. Of ze die eetcultuur niet missen. Soms wel. “We are proud of it! Everthing! We miss it!” Maar ze willen niet terug, voor geen goud. Hun eten slaat aan en Rotterdam is leuk. Daarbij, ze hoeven geen enkele concessie aan de Nederlandse smaak te doen.

Slank blijven De bijnaam van Bologna is La Grassa, de vette, een verwijzing naar het machtige, lokale eten. Hoe kunnen veel mensen in die stad daar toch slank bij blijven? “We eat a lot food, but it’s good food! That’s the secret”, zegt een grijnzende Frederico. Dus wie een paar kilootjes kwijt wil, weet waar hij moet zijn. Bij mooi weer, op het nieuwe terras voor de deur. En dan bijvoorbeeld een verse pasta bestellen met broodkruim, ansjovis, knoflook, olijfolie en chili. Alle smaakjes proef je terug. Simpel en toch magnifico: il vero cibo italiano, ** in het hart van Katendrecht. “Siamo pronti per Rotterdam!” zo besluit Alissa lachend het gesprek. * “We zijn klaar voor Rotterdam!” ** de ware Italiaanse keuken


ZA 2 JULI • Zuiderpark

Metropolis Festival VR 7 t/m ZO 9 JULI • Ahoy Rotterdam Port of Rotterdam

North Sea Jazz Festival

ZA 15 JULI• Kralingse Bos

Expedition Festival ZA 15 JULI • Stadspodium Grotekerkplein

Rotterdam Zingt

WO 19 t/m ZO 30 JULI . Dak Hofbogen

Roffa Mon Amour

DO 20 JULI t/m ZO 13 AUGUSTUS • Diverse locaties

DÂK

DO 20 JULI • Eendrachtsplein

Eendracht Festival ZA 22 t/m ZO 30 JULI • Museumpark

De Bouw

ZA 22 JULI • Sidelingepark

Triangle Festival 2017 DI 25 t/m ZA 29 JULI • Diverse locaties

Rotterdam Unlimited ZO 30 JULI • Het Park (bij de Euromast)

Reggae Rotterdam

VR4 t/m ZO 6 AUGUSTUS • Vroesenpark

Duizel in het Park 2017 ZA 5 AUGUSTUS • Zuiderpark

Crazy Sexy Cool Festival WO 9 t/m ZO 27 AUGUSTUS • Museumpark

Pleinbioscoop Rotterdam

m #rotterdam

VR 11 t/m ZA 12 AUGUSTUS • Kralingse Plas

Jaws in de Kralingse Plas VR 11 t/m ZA 12 AUGUSTUS • Diverse locaties

HOP Rotterdam

ZA 12 AUGUTUS • Roel Langerakpark

Blijdorp Festival 2017 ZA 12 t/m ZO 13 AUGUSTUS • Historisch Delfhaven

Ketels aan de Kade

DO 17 t/m ZO 20 AUGUSTUS • Diverse locaties

#zomer

CuliNESSE

ZA 19 AUGUSTUS • Central District

Festival Magia

ZA 19 AUGUSTUS • Lloyd Multiplein

Rotterdam Rave Festival 2017 ZA 19 & ZO 20 AUGUSTUS • Het Park (bij de Euromast) ZO 20 AUGUSTUS • Oude Haven

Oude Haven Zomerfestival WO 23 t/m ZO 27 AUGUSTUS • LantarenVenster

Festival Latino Americano Rotterdam ia met ons v ivalzomer st fe w u jo l Dee festivals

m

#rotterda

ZA 26 AUGUSTUS • Veerhaven

OVG Veerhavenconcert ZA 26 AUGUSTUS • Diverse locaties

Welkom Thuis Straattheater Festival ZA 27 AUGUSTUS • Vroesenpark

Vrije Volk Festival Kijk voor de complete lijst van festivals op:

Dag van de Romantische muziek


DE

KATENDRECHT 13

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

Zomaar een feestje op het 3e Katendrechtse Hoofd. Hier gaan Indonesische, Oranjegezinde dames los, ter ere van de verkiezing van een Javaanse gouverneur. Let op de Delfts blauwe tulpenjurk van de aanvoerster.

>

>

>

Altijd fijn om te zien, mensen die het ruige imago van Katendrecht hoog houden.

Steeds meer Rotterdammers van een divers pluimage kiezen voor Katendrecht. Zij nemen hun cultuur en gebruiken mee. Zoals limonade op straat verkopen voor HC Feijenoord, de enige en snel groeiende hockeyclub van Zuid.

<

Behoud van het goede: vakkundig gerestaureerde scheepvaartornamenten in Jugendstil-stijl. Het pand werd in 1903 gebouwd door aannemer Adrianus de Kroon. Zijn onderneming ging een paar jaar later failliet. Hij vertrok vervolgens met zijn gezin naar Buenos Aires. (Bron: Hans van der Woude, Maipo.net)

Het schip op het droge zal op termijn plaats moeten maken voor het project Het Havenkwartier, dat volgens het principe ‘1 blok stad’ wordt opgetrokken. Denk aan een gebogen huizenverzamelgebouw met veel appartementen, rijtjeshuizen op verdiepingen, doorkijkjes, groen en gemeenschappelijke ruimten. Op de eerste impressies zijn zelfs een strandje en een loopbrug naar de Brielselaan zichtbaar. (www.havenkwartier-katendrecht.nl)

>

Veel mensen beschouwen de Maashavenkade inmiddels als een inspirerende wandelroute.

>

<

Trots zijn op de Kaap, dat is iets Kapenezerigs. Modeontwerper Michael van der Meide, die in Fenix Loods II zetelt, zet zijn gevoel voor de Kaap om in een tof T-shirt. Stap eens zijn winkel/atelier binnen, daar biedt hij veel door de natuur geïnspireerde couture.


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

CULTUUR

14

MARKTHAL VERLEIDT MET E North Sea Round Town, de sympathieke opmaat naar het North Sea Jazz Festival, doet vanaf vrijdag ook dit jaar de Markthal aan. Drie weekenden lang, op elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag en -avond, treedt een artiest of band op. Verschillende stijlen komen aan bod, denk aan Latin jazz, samba en bossanova. De programmering houdt rekening met de roulatie van artiesten in de stad, zodat nergens dezelfde muzikan optreedt. Bezoekers van de Markthal maken dan ook unieke concerten mee.

North Sea Round Town in de Markthal

The Cosmic Surf Club gaat zwoel kosmisch los Genre: jazzy The Cosmic Surf Club zal onder aanvoering van de Rotterdamse lady of jazz Saskia Jonker – zwoel, warm! – de Markthal bekleden met een rijk, harmonisch jazzy klanktapijt, gepresenteerd in een futuristische outfit. Iets anders kun je ook niet verwachten van gezelschap dat zich afficheert als Cosmic Surf. De luisteraar wordt meegenomen van de ene kosmische plek naar de andere. Hoe dat klinkt? Komen kijken is ervaren. Ook schuift een begenadigde Rotterdamse muzikant aan: Maxim Baghuis. Let op Zane Wayne Massey, de meestersaxofonist uit Brooklyn die onder meer met grootheid Sun Ra speelde. Sun Ra droeg bij leven een kosmische filosofie uit, wat dat betreft valt de appel niet ver van de boom bij de Cosmic Surf Club.

4Sure’s lekker dwingende Latin groove Genre: Latin jazz 4Sure blinkt uit in Latin jazz met sterke melodielijnen, ondersteund door een dwingende groove. In eigen woorden: het mixen van ‘Paramaribop’ en jazz met een Braziliaanse feel en een Cubaanse percussie touch . De band telt veteranen als tenorsaxofonist Franklin Caesar Breeveld, die onder meer speelde met Ronald Snijders, Fra Fra Big Band en Ifang Bondy. Ook de moeite waard om een keer live te aanschouwen: Olaf Keus, de drummer die naam maakte met Rosa Kings Up Side Down. En dan zijn daar nog de begeesterde Mark Milan en Pierre “peppered with Caribbean and LatinAmerican pulses” Dunker. Zien die mannen, for sure .

De Holanda Braziliaanse Muziekschool pakt uit

De losse heupen van Rafael Pereira Lima

Genres: Braziliaans, choro en samba Het Rotterdamse Escola Portátil de Música Holanda, Banda EPM, is het eerste buitenlandse filiaal van de fameuze EPM Rio de Janeiro. De school organiseert naast muzieklessen, masterclasses en workshops ook concerten, culturele evenementen en rodas, de befaamde Braziliaanse jamsessies. Met een roda van begeesterde choro en samba zal EPM Holanda ongetwijfeld de Markthal in een Braziliaanse feesttempel omturnen. Hoe zat dat ook alweer met choro en samba? Eerst was er choro, dat je als evoluerende Europese dansen kunt samenvatten. In de 19e eeuw bestond de bevolking van Rio de Janeiro, de cariocas, uit Europeanen, Afrikanen, indianen en een mix van deze mensen. Dansvormen als de polka, de wals en de mazurka raakten beïnvloed door Afrikaanse ritmes zoals de lundu en batuque. De nieuwe dansvormen smolten weer samen in verschillende samba’s, waarbij het carnaval van Rio de Janeiro een belangrijke rol vervulde.

Genre: samba, jazz, bossanova Opvallend: de programmeurs van North Sea Round Town geven aardig wat vertolkers van lekkere ZuidAmerikaanse muziek een podium in de Markthal. Laten we duimen voor mooi weer, want dat maakt het feestje compleet. De Braziliaanse Rafael Pereira Lima en zijn medespelers Elizabeth Fadel en Johannes Fend maken warme muziek waar de heupen van de toeschouwers heel los van worden. En dan te bedenken dat Rafael zijn carrière begon als kerkmuzikant. Hij specialiseerde zich in choro (zie Banda EPM), maar beheerst ook klassieke muziek en jazz.


DE

CULTUUR

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

ELEGANTE LATIN GROOVES Lyrisch swingen met Andro Biswane Genres: afro, caribbean en jazz De lyrisch swingende gitarist Andro Biswane, een bekende speler van de afro jazz, maakt al jaren naam met Fra Fra Sound. Hij toerde ook met grootheden als David Murray, Lester Bowie en de World Music Award-winnaar Toumani Diabaté. Verwacht van Andro en zijn collega-muzikanten een fijnzinnige melange van afro, caribbean en jazz. Met zijn muziek combineert Andro meerdere stijlen en kan hij geweldige partijen originele jazz, Surinaamse kaseko en Afro-pop neerleggen.

De bassende voeten van Arno Krijger Genre: jazz Arno Krijger, Michiel Stekelenburg en Niek de Bruijn spelen al jaren samen in verschillende formaties. Tijdens het festival zijn ze als trio in de Markthal te beluisteren. Liefhebbers van het karakteristieke geluid van het Hammond-orgel zullen plezier beleven aan het spel van Arno Krijger. Hij is een van de weinige organisten die ook de baspartijen met de voeten voor zijn rekening neemt. Krijgers baspartijen en het drumspel van de jonge, zeer getalenteerde Niek de Bruijn – vaste sessieman van Bird en lid van Glenn Miller Orchestra – geven gitarist Michiel Stekelenburg een solide basis voor zijn melodieuze jazzspel, waar zo nu en dan rock doorheen klinkt. Verwacht naast eigen composities ook werk van Michael Brecker en Pat Metheny.

Programma Markthal North Sea Round Town • Vrijdag 23 juni om 17.00 uur Banda EPM • Zaterdag 24 juni om 16.00 uur Andreas Suntrop & Luc van Gestel • Zondag 25 juni om 14.00 uur Cosmic Surf Club Trio unplugged • Vrijdag 30 juni om 16.00 uur Trio Arno Krijger, Michiel Stekelenburg en Niek de Bruijn • Zaterdag 1 juli om 16.00 uur Andro Biswane • Zondag 2 juli om 14.00 uur Marcos Santos Trio • Vrijdag 7 juli om 16.00 uur 4Sure • Zaterdag 8 juli om 16.00 uur Rafael Pereira Lima • Zondag 9 juli om 15.00 uur Majazzu unplugged

(FOTO: ERIC VAN NIEUWLAND)

De virtuositeit van Andreas Suntrop & Luc van Gestel Genre: jazz Basspeler Luc van Gestel tilt met zijn workshops en lessen bassisten naar een hoger niveau. Zoals hij zelf zegt: “Naast het spelen van een mooi ritme met mooie noten en een fraaie toon, is het ook belangrijk om complementair te spelen. Drum en bas spelen niet volledig hetzelfde, maar vullen elkaar aan. Eén en één is drie.” Van Gestel speelt ook virtuoos Zuid-Amerikaanse muziek zoals de tango. Voor North Sea Around Town verbindt hij zich aan duizendpoot Andreas Suntrop, die na een studie jazz/lichte muziek speelde in onder meer New Niks en werkte voor het Ro theater. Ook maakte Andreas met John Buijsman en Keimpe de Jong de afgelopen vijf jaar verschillende muziektheatervoorstellingen. Hij beheerst de tango en speelde met Carel Kraayenhof. Kortom, Van Gestel & Suntrop, dat belooft een fraaie pas de deux te worden.

De spannende contrasten van Majazzu Genre: afro beat Majazzu kiest onverbiddelijk voor een sterke groove die zich vermengt met sensuele, verrassende patronen. Of wel: de afrobeat en jazz vormen de springplank voor de composities maar de muzikanten laat zich niet vastpinnen door traditie of conventies. Het resultaat: muziek en geluid – wat bij Majazzu niet hetzelfde is – vol spannende contrasten en een vaak onverwachte, altijd aanwezige tijdloze elegantie.

Marco Santos’ muziek kent geen zwakke momenten Genre: jazz, klassieke muziek en wereldmuziek De in Nederland woonachtige Portugees Marco Santos ontpopt zich als een muzikale reus. De percussionist, drummer en componist trekt over de wereld om zijn liefde voor muziek te kunnen delen. Op zijn in 2013 gepresenteerde debuutalbum Ode Portrait laat Marco met een blend van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek horen dat hij voor vernieuwing kiest. Serge Julien, muziekjournalist en programmeur, beschrijft hoe Santos met zijn muziek een kleurrijk portret van intense schoonheid schildert, dat bol staat van variatie en mystiek. “Zwakke momenten kent dit werk niet.” Serge Julien verdient wat extra aandacht, want hij schreef het boek Roffa Soul Sisters , waarin onder meer Sabrina Starke, Shirma Rouse en Ntjam Rosie aan het woord komen. Met deze uitgave draagt hij bij aan het bekender maken van die prachtige Rotterdamse muziekscene van nu. Een lovenswaardig initiatief van deze Hagenees.

15


DE

ONDERWIJS

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

“IK HOU ERVAN OM VERRASSENDE VERBINDINGEN TE LEGGEN”

Projectleider Anouk van der Gaag van OnderwijsLab010 zit boven op de Rotterdamse onderwijsinitiatieven. Zij zorgt samen met de collega’s van CityLab010 dat initiatieven een goede start krijgen.

‘‘

TEKST: CINDY MIRANDE BEELD: LIZA DIKKERBOOM

“We zijn actief op zoek naar concrete ideeën om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren. Plannenmakers stel ik in elk geval altijd drie vragen: ‘Staan scholen en instellingen achter je idee?’ ‘Wat vinden zij ervan?’ ‘Zijn mensen bereid er budget voor vrij te maken?’ CityLab010 wil co-financier zijn van levensvatbare onderwijsinitiatieven. Plannenmakers moeten bij voorkeur ook andere geldbronnen aanboren, dat zorgt voor meer draagvlak voor het plan. Alleen dan is er een solide basis om daadwerkelijk succes te kunnen boeken. Stuiten mensen op barrières, dan helpen wij om belemmeringen weg te nemen. Door een eenmalige startsubsidie beschikbaar te stellen voor goede ideeën, maar ook experimenten in en rond de school te stimuleren. We bieden tevens hulp bij de uitvoering van een idee. Zo zorgen we dat een initiatief optimaal effect heeft en ook voor andere scholen bruikbaar is. Daarnaast geldt dat elk initiatief moet leiden tot een betere onderwijskwaliteit met een langdurig effect. Wat vergt dat van jou en je collega’s bij de gemeente? We moeten buiten de kaders kunnen

denken en leren soepel met regels om te gaan. Zo krijg je zaken voor elkaar. En wees creatief in het leggen van verbindingen tussen de partijen en de plannen. De ON TOUR-events die CityLab010 organiseert, zijn hier een goed voorbeeld van. Op verschillende innovatieve hotspots komen plannenmakers en mensen vanuit verschillende disciplines bij elkaar. Daar gaat een positieve vibe van uit. Die energie heeft het reguliere onderwijs, denk ik, nodig. Er gaat nu veel geld naar reguliere programma’s. Willen we echt vernieuwen, dan moeten wij het onderwijs stimuleren om de uitdagingen die ons staan te wachten, voortvarend aan te pakken. Daarom pleit ik voor een structureel innovatiebudget. Met CityLab010 hebben we vier jaar de tijd gekregen. We hebben nog een jaar. In de afgelopen tijd hebben we een flinke groei doorgemaakt en iets van 100 plannen mede mogelijk gemaakt. Het zou zonde zijn om de opgebouwde kennis en het netwerk verloren te laten gaan. Wat zijn de uitdagingen in het Rotterdamse onderwijs? Het onderwijs moet zich richten op het ontwikkelen van toekomstbestendige vaardigheden en nieuwe vor-

men van leren. Die vaardigheden heten inmiddels 21st Century Skills [zie kader, red.]. Het onderwijs moet sneller kunnen meebewegen met de tijd waarin we leven en veel flexibeler worden, denk bijvoorbeeld aan een verruiming van de openingstijden. Ook belangrijk: het aansluiten op de persoonlijke talenten van leerlingen, leerkrachten en pedagogische medewerkers. Het ontwikkelen van ondernemerschap en vakmanschap en kinderen enthousiast maken voor technologie en wetenschap hebben ook veel prioriteit. Zo bieden robotisering, 3D-printing en lasersnijden veel nieuwe kansen om werkgelegenheid te scheppen. De Maakotheek is een goed voorbeeld van een door CityLab010 gehonoreerd onderwijsinitiatief. Het is een technologiebibliotheek die spullen en kennis levert. Scholen kunnen spullen lenen zoals robots, 3D-printers en snijders, inclusief begeleiding, lesmaterialen en onderhoud. Met deze service kunnen scholen leerlingen op een speelse en leerzame manier laten kennismaken met nieuwe, opwindende technieken. Zo kunnen kinderen hun talenten ontplooien en kennis opdoen. De Maakotheek bezocht inmiddels 15 scholen en bereikte 700

leerlingen, dit jaar vooral in het primair onderwijs. Maar ook VO-scholen kunnen bij de Maakotheek terecht. Hoe beoordelen jullie de inmiddels ingediende plannen? OnderwijsLab010 werkt met een divers samengestelde adviescommissie. Dat zorgt ervoor dat de plannen niet alleen beoordeeld worden vanuit het ambtenarenperspectief. In de commissie zitten leerlingen, leraren, wetenschappers, een deskundige op het gebied van innovatie en een vertegenwoordiger van FOKOR, de vereniging waarin Rotterdamse schoolbesturen samenwerken. De commissie komt in juni bij elkaar. Met het commissie-advies ga ik begin juli naar de wethouder. Vervolgens neemt de gemeente een besluit. Voor de beoordeling is het belangrijk dat de ingediende ideeën aansluiten bij de Rotterdamse onderwijsvisie. Glunderen met techniek Glundertechniek is een ander mooi voorbeeld van een gehonoreerd plan. Met behulp van een zelfgebouwde machine geven vmbo-leerlingen van het Scheepvaart- en Transport College (STC) voorlichting aan basisscholieren. De basisscholieren krijgen dus techniekles van iemand die maar een paar jaar ouder is. Samen met de leerkrachten van de basisschool en stagiair(e)s van de Pabo stelt initiatiefnemer Technieklab een serie lessen samen. Op loopafstand van een groep basisscholen in het Nieuwe Westen biedt Technieklab ruimte voor scholieren om te experimenteren met techniek. De scholen kunnen zo een

16


DE

ONDERWIJS

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

17

COLUMN KIMBERLEY SCHUT

Onderwijslaboratorium Rotterdam mag zich dit schooljaar officieel Onderwijsstad van Nederland noemen. Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, gemeente en andere partijen bouwen in een levend laboratorium aan het onderwijs van de toekomst. Anders leren denken, doen en samenwerken, luidt het devies. Met de onderwijsvisie ‘Leren Loont!’ zet Rotterdam in op de

beste leraren voor Rotterdam, meer aandacht voor vakmanschap, een goede aansluiting tussen onderwijs en jeugdhulp en meer kwaliteit door schoolontwikkeling. In peuterspeelzalen en de kinderopvang wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van het jonge kind, dit om elk kind een vliegende start te geven.

21st Century Skills Het gaat om vaardigheden als ‘kritisch denken’, ‘creatief denken’, ‘probleem oplossen’, ‘ICT-basisvaardigheden’, ‘informatievaardigheden’, ‘ondernemersvaardigheden’ en ‘computational thinking’. Lees meer over de Vaardigheden van de 21e Eeuw op SLO: Curriculum van de Toekomst. Artikelen en interviews zijn te vinden op Kennisnet.nl. Bron: curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden

Wie is Anouk van der Gaag?

Anouk samen met collega’s Edith Luijsterburg en Andrea Gillesse

gebouw, een programma én een vakkracht delen. Zo blijven de kosten beperkt. Bij CityLab010 zijn we niet alleen verbinders, maar ook promotors. Deze aansprekende voorbeelden laten zien wat er allemaal mogelijk is met onderwijsinnovatie. We hopen zo leerlingen, leerkrachten en ondernemers te inspireren om aan de slag te gaan met het onderwijs van de toekomst.

Via www.denieuwspeper.nl en www.citylab010.nl kun je een filmpje bekijken over Glundertechniek. Meer informatie: www.onderwijs010.nl

‘‘

Anouk van der Gaag: “Staan scholen achter je idee? Zijn ze bereid ervoor te betalen?”

’’

Sinds zes jaar werkt Anouk bij de afdeling Onderwijs van de gemeente Rotterdam. Zij studeerde commerciële economie en bestuurskunde. Anouk is als projectleider verbonden aan Onderwijslab010, het innovatiefonds voor onderwijs van CityLab010. Zij leidt subsidiestromen in goede banen, praat met plannenmakers en verbindt hen met het gemeentelijke netwerk en haar onderwijscontacten. Haar focus ligt op het bevorderen

van cocreatie en het verbinden van netwerken. Anouk: “Het is superleuk om voor CityLab010 te werken, je hebt de ruimte om te experimenteren. Door kleine initiatieven aan elkaar te knopen kunnen mensen elkaar versterken. Deze aanpak vergroot de slagkracht van dit soort initiatieven enorm. Het is inspirerend om jonge ondernemers met frisse ideeën te ontmoeten. De dynamiek en creativiteit werken erg aanstekelijk.”

Kimberley Schut geeft Engels aan het Albeda College Weena en verhaalt over schoolervaringen.

EEN WEEKJE FLYEN WAKEBOARDEN IN DUBAI… Als u deze krant in handen hebt, zit het schooljaar er weer op. Ik wil u op de valreep één ervaring niet onthouden. We mogen elk jaar op schoolreis. Normaal gesproken is zoiets van tevoren vastgesteld, denk aan de Efteling, Walibi, Movie World of zelfs Disneyland Paris (dat wordt een terugreis om nooit te vergeten!). Dit jaar waren er geen plannen. Wat de pret niet drukte. Met meer enthousiasme dan ooit schaarden de studenten zich achter het Grote Schoolreizenplan. Er werd gebeld, geregeld, overlegd. Ik heb Excelsheets voorbij zien komen met budgetteringstrucs waarvan ik de formules nooit zal snappen. Hoe heeft het zover kunnen komen!? Het begon met een simpele vraag: “Mevrouw, gaan we niet op schoolreis dit jaar?” Het ging fout met het antwoord van het lerarenkorps: “Er is nog niets gepland, dus als jullie willen, kom maar met een voorstel.” We hadden beter moeten weten. De woorden waren nog niet uitgesproken of er ontstonden projectgroepen om plannen te maken, te organiseren en uit te rekenen. Er werden gespreksleiders aangewezen en discussies gevoerd over wie dit idee het beste aan de onderwijsleiders kon presenteren. Dat ging zo. “Ja, jij zeker. Komt altijd in je &#*&*#& trainingspak naar school. Je denkt, ze gaat naar zo’n sjappie luisteren.” “Oh, en wel naar jou dan? Als we jou sturen, komen we niet verder dan de Euromast.” We hebben nog geprobeerd de boel te begeleiden (= onszelf te redden) door te roepen dat ze wel moesten meebetalen. Want dit jaar zat de reis niet in de schoolnota. Geef je je zuurverdiende geld uit aan een schoolreis, of all things . Deze wetenschap stimuleerde de voorpret enorm. “Dus als wij zelf betalen, krijgen we dan ook toestemming voor langer dan één dag? Een weekend, bijvoorbeeld?” “Ja, of een week!” Tijdens de laatste ‘vergadering’, tijdens een les waarbij ze dan op z’n minst in het Engels moesten overleggen, kwamen ze unaniem uit op een weekje Dubai, met een bezoek aan Dubai Mall en iets met fly- en wakeboarden. “Mevrouw, u gaat wel mee, toch? Want u krijgt vakantiegeld, dus we hebben uw naam alvast ingevuld.”


VOOR STUDENTEN IN REGIO ROTTERDAM HEEFT RABOBANK ROTTERDAM GOED NIEUWS

DINNER DINSDAG Rabobank Rotterdam wil namelijk graag dat studenten genieten van hun studententijd én van de stad! Daarom ontvangen studenten bij opening van een studentenrekening 12 DinnerDinsdag munten thuis. Met deze munten kan de student voor €3,50 uit eten bij de leukste hotspots van regio Rotterdam geselecteerd door Rabobank!

Ben je student? Zorg dat dat je bankzaken goed geregeld zijn en ga voor maar €3,50* uit eten buiten de deur! *Meer informatie en actievoorwaarden op www.dinnerdinsdag.nl

HOERA GESLAAGD gefeliciteerd met het behalen van je

Je diploma halen voor de middelbare school is een belangrijk sleutelmoment voor scholieren. Dat vindt Rabobank ook en wil er daarom graag op dat moment zijn voor scholieren door hen te feliciteren met hun slagen. De scholieren worden onder meer aan huis gefeliciteerd door het HoeraGeslaagd g promotieteam. Het promotieteam gaat woonwijken in en aan dee hand van vlaggen die buiten hangen, aanbellen bij de VERZAMEL DE huizen om de geslaagden MEESTE LIKES OP te verrassen. EN FACEBOOK INSTAGRAM EN WIN!

Marnix, het Rotterdamse Gymnasium Essenburgsingel 58 3022 EA Rotterdam www.marnixgymnasium.nl

Kans op prijzen met selfie De geslaagden en hun omgeving maken van het h t unieke verrassingsmoment een selfie en verzamelen zoveel mogelijk likes met #HoeraGeslaagd op Facebook en/of Instagram. De deelnemers met de meeste likes maken kans op leuke prijzen.Meer informatie op www.hoerageslaagd.nl


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

FEYENOORD

20

“LAAT HET MAAR AAN FEYENOORD OVER OM EMOTIES TOT EEN KOOKPUNT TE BRENGEN” Hoe schrijf je een kampioensboek als het, des Feyenoords, nog steeds niet zeker is dat je club kampioen wordt? De Rotterdamse journalisten Robert van Brandwijk en Steven van der Hoeven volgden hun medesupporters. Het resultaat: Van Kuip naar Coolsingel , een meeslepend ooggetuigenverslag van een onvergetelijke titelrace. TEKST: ELLEN MANNENS

Z

ondagmiddag 26 februari 2017. Feyenoord wint met 2-1 van PSV. Op de tribunes vegen stoere mannen een traantje weg. “Zou het? Zou het dan echt?” De vraag waait als een windvlaag door de stad. Zou Feyenoord dit seizoen dan echt kampioen worden? Voor Robert van Brandwijk, oudhoofdredacteur van dagblad Metro, en Steven van der Hoeven, oud-Feyenoord-

redacteur, was het duidelijk. Hier moest hun boek beginnen. Eerder was Robert al benaderd door een uitgever. Of hij een kampioensboek wilde schrijven. Wat doe je dan? “Een overzicht van de wedstrijden voegt niets toe, dat heeft iedereen al in de krant gelezen”, zegt Robert. “We hadden het gevoel dat de titelrace met de winst op PSV pas echt was begonnen. Dus besloten we de wedstrijden vanaf dat moment te vol-

gen, door de ogen van supporters.” Steven lacht: “Dat we vervolgens nog zo heen en weer geslingerd zouden worden in de titelstrijd konden we toen natuurlijk ook niet weten!”

Niet geslapen Ze maakten het zichzelf niet makkelijk. Als Feyenoordsupporter in de toch al zenuwslopende seizoensontknoping ook nog eens een boek schrijven óver die zenuwslopende gevoelens met een deadline die twee dagen na de huldiging lag. “Ik heb na het kampioenschap twee nachten niet geslapen door alle indrukken. Dinsdagmiddag ben ik toch maar mensen gaan bellen. Ik moest het laatste hoofdstuk nog schrijven, waarin we alle geïnterviewden nog één keer aan het woord lieten over het kam-pioenschap. Dat moest woensdag af. De uitgever had de deadline naar voren gehaald”, zegt Steven. “Als we nou tegen Excelsior al kampioen waren geweest, hadden we minder druk gevoeld.” “Maar dan hadden we ook dat mooie hoofdstuk over Excelsior niet gehad”, merkt Robert op. “En als we geen kampioen waren geworden, was de deadline ook niet naar voren geschoven.” Steven moet er niet aan denken: “Dan had ik op het laatste moment nog een hoofdstuk moeten schrijven over de grootste wond van Feyenoord. Ik ben blij dat ik dát niet heb hoeven doen. Trouwens: ik denk dat niemand aanspreekbaar zou zijn geweest.” Tot het kookpunt De ‘gewone’ supporter is het uitgangspunt van het boek Van Kuip naar Coolsingel. Het is een ooggetuigenverslag van de definitieve titelrace die Feyenoord na achttien jaar weer aan de landstitel zou helpen. Bennie Wijnstekers, Gaston Taument en oud-Feyenoordverzorger Gerard Meijer komen in het boek aan het woord, maar dat is vooral omdat zij pure Feyenoordsupporters zijn. Verder praten vooral ‘onbe-

De ‘gewone’ supporter is het uitgangspunt van het boek Van Kuip naar Coolsingel van Steven van der Hoeven (l.) en Robert van Brandwijk.

(Foto: Jaap van Rijn)

kende’ supporters die het Feyenoordgevoel maar al te goed kennen. “Dat gevoel heeft niet alleen te maken met voetbal”, verklaart Robert. “Bij veel mensen zit er een grote gebeurtenis uit hun leven aan vast. Voor supporter Hélène was het de geboorte van haar zoon na de UEFA-cup-winst. Of Boudewijn, die herstelde van een kankergezwel en ervan overtuigd is dat het gesigneerde Feyenoordshirt dat hij op zijn ziekbed kreeg, daaraan heeft bijgedragen.” Hetzelfde geldt voor Robert en Steven zelf, zoals ze in een heel persoonlijk verhaal uit de doeken doen. “Laat het maar aan Feyenoord over om emoties tot het kookpunt te brengen”, zegt Steven. “Natuurlijk huilden we 14 mei allemaal om het kampioenschap, maar ik weet zeker dat die tranen ook gaan over wat iedereen in zijn eigen leven heeft meegemaakt.”

“BIJ VEEL MENSEN ZIT FEYENOORD AAN EEN GROTE GEBEURTENIS UIT HUN LEVEN VAST”

DE TROTS Gaston Taument (46) had laatst voor het eerst zijn schoonzoon over de vloer. Dat moment hing al een paar maanden in de lucht. Zijn dochter had aangedrongen. “Pa, ik weet hoe je over die club denkt”, zei ze. “Maar je zult hem op een dag toch echt binnen moeten laten. Je zet je er maar overheen.” “Een Ajacied, ik wist het”, zegt Taument, zittend in zijn woonkamer. “Ze had hem al gewaarschuwd. Dat het bij mij nogal diep zit. Bij binnenkomst heb ik hem uitgelegd dat ie nu wel in Feyenoordgebied was. Of hij even wilde vertellen wat ie in de Arena te zoeken had. Geintje natuurlijk, maar voordat ie dat doorhad, had hij Feyenoord al wel een mooie club genoemd. Verstandige, leuke gozer, maar hij moet niet denken dat ik met hem meega naar Amsterdam. In die stad kom ik alleen als mijn jongens er moeten voetballen.”


DE

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

FEYENOORD

echt is mee geleden binnen andere clubs. Geloof ik niets van. Hoeft ook niet. Ieder zijn club, en wij de mooiste.” In de jaren 90 was Taument goed voor 15 wedstrijden in het Nederlands elftal en een doelpunt op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. De tastbare herinneringen aan zijn voetbalcarrière in de woonkamer zijn allemaal rood-wit gekleurd. Een actiefoto, een door een kind gemaakte verjaardagskaart, een plaquette voor Nederlands beste jeugdopleiding van het seizoen 2012-2013, het jaar waarin ik een paar dagen per week achter Taument aanliep voor ‘Iedereen praat over ons ’, een (FOTO: ANP) boek over Feyenoord onder de

Taument, gescheiden vader van drie, wilde het verhaal toch even kwijt, nu hij mij midden in de kampioensrace met de Amsterdammers als ervaringsdeskundige vertelt over Feyenoord en de Coolsingel. “Die jongen gunt het me, geloof ik. Lief, maar dat hoeft van mij niet. Niemand hoeft Feyenoord iets te gunnen. Medelijden? Wat is dat? Alsof er in de jaren dat het Feyenoord slecht ging,

(FOTO: VINCENT VAN DORDRECHT)

Win een boek voor een medesupporter

VAN TAUMENT 16. Terwijl hij als trainer spelers als Jari Schuurman, Calvin Verdonk, Mo El Hankouri en Gusstavo Hamer beter probee erde te maken, schreef ik alles op wat ik zag en hoorde. Eén keer stonden er tranen in zijn ogen, toen we sp praken in een van de kantoren n van Varkenoord, direct na een verloren thuiswedstrijd. De man die meer dan 200 wedstrijden in Feyenoord 1 speelde, kon zijn ogen niet geloven over wat hij net daarvoor op het veld had gezien. De jeugdspelers zelf nam hij niets kwalijk, maar het raakte hem diep dat er voetballers op Varkenoord rondliepen die er volgens hem niets te zoeken hadden. Of, zoals hij het zelf verwoordde terwijl hij op het Feyenoordembleem op zijn trainingspak priemde: “Ik vind het een schande dat sommige jongens een Feyenoordshirt mogen dragen. Een schande, echt een

Ga naar uwspeper nl-nl.facebook.com/denie ter die por sup ord eno Fey de en tag r van laa mp exe volgens jou een el verdient ing ols Co ar na ip Ku Van actie en vertel ook waarom. De loopt tot 16 juni.

schande. Jongens die het talent niet hebben en dan niet eens een extra poot uitsteken om het te verbloemen. Schandalig, dat zij rondlopen met die F op hun borst!” Taument klonk als een veteraan die kameraden had zien sterven voor zijn land, voor de vlag. Hij sprak zijn frustratie uit, en dat luchtte al op. Nu: “Betrokkenheid bij de club vind ik heel belangrijk. Of je nu trainer, speler of medewerker bent. Toont iemand die niet, dan irriteert me dat nog steeds. Feyenoord is voor miljoenen mensen zó belangrijk. Als je dan de kans krijgt onderdeel van de club te zijn, moet je

21

alless geven. Niet iedereen heeft dat van nature. Bij wie dit besef ontbreekt, hamer ik erop. Al zal ik hett woord ‘schande’ en een jeugdspeler nooit tege zelf in de mond nemen. Elke erdient positieve jongen ve aandachtt, en die geef ik ook. Alleen, Alleen ja, ja heel af en toe moet ik mijn hart luchten.” Na een korte stilte: “Ik kan Feyenoord relativeren. Alleen niet op de momenten dat er geleverd moet worden. Althans, als ik direct betrokken ben. Als Feyenoord speelt, dan zit ik hier rustig. Te kijken, te hopen op een jeugdspeler die invalt. Dat is wat je wil zien als je jeugdtrainer op Varkenoord bent. Giovanni doet dat minder dan Ronald Koeman in voorgaande jaren. Jammer? Nou, ik ben niet objectief. Buiten dat: Giovanni doet het geweldig, vanaf de eerste wedstrijd staat ie bovenaan. Dát is het allerbelangrijkste.”

(Fragment uit Robert van Brandwijk en Steven van der Hoeven, Van Kuip naar Coolsingel, Amsterdam: Atlas Contact 2017, ISBN 978 90 450 3473 7; ook verkrijgbaar in de boekwinkel)




             

    

   

   INCLUSIEF -Rijklaar maken -Kentekenleges -500 km servicebeurt -Kettingslot -Windscherm of valbeugels

  

4-takt 25/45 km/h

4-takt 25/45 km/h

Of 0.83,per dag!

1.199,-

Of 0.70,per dag!

Of 0.70,per dag!

99 99,-

4-takt 25/45 km/h

999,-

Groot assortiment tweedehands scooters!  

395,-

Rij nu al vanaf 0.65,- per dag! 

CROCS WAREHOUSE

SALE

       

       

  

    

                     shuttle service

shuttle service

shuttle service

vrijdag:

zaterdag:

zondag:

de laatste pendelbus vanaf metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale vertrekt om 17:00 uur

de laatste pendelbus vanaf metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale vertrekt om 15:00 uur

de laatste pendelbus vanaf metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale vertrekt om 13:00 uur

de laatste pendelbus vanaf de crocs warehouse sale naar metrostation spijkenisse vertrekt om 18:30 uur

de laatste pendelbus vanaf de crocs warehouse sale naar metrostation spijkenisse vertrekt om 17:30 uur

de laatste pendelbus vanaf de crocs warehouse sale naar metrostation spijkenisse vertrekt om 14:30 uur

vanaf 10:00 uur, rijdt er ieder uur een pendelbus van metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale

vanaf 10:00 uur, rijdt er ieder uur een pendelbus van metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale

vanaf 11:00 uur, rijdt er ieder uur een pendelbus van metrostation spijkenisse naar de crocs warehouse sale

Shannonweg 68-70, 3197LH Rotterdam – Botlek


DE

CULTUUR

NIEUWSPEPER 14 JUNI 2017

23

50 JAAR LANG JONG VAN HART

at Heart te laten signeren. Het combo van Frits Landesbergen zorgt dan voor de muzikale omlijsting. Wie samen met Joke extra feestelijk wil uitpakken, kiest voor het Toprang/VIP-arrangement. Je mag hiervoor een ontvangst vooraf in de VIP-ruimte met prosecco verwachten, een inleiding door Bastiaan Ragas en Henrike van Engelenburg en je ontvangt ook de cd Young at Heart .

Eigenlijk zou het jubileumconcert van Joke Bruijs moeten plaatsvinden op zondag 7 mei. Maar Joke kent haar Rotterdamse pappenheimers en voorzag dat een eventueel Feyenoord-feestje op de Coolsingel de aandacht te veel zou afleiden. Daarom viert ze haar Saraparty, want reeds 50 jaar in het vak, eind juni. Joke pakt uit met een spetterend galaconcert in De Doelen. Het 35 man sterke, internationale North Sea Symphonic Bigband Orchestra onder leiding van Frits Landesbergen begeleidt haar. Natuurlijk passeren alle muzikale, theatrale en persoonlijke hoogtepunten de revue. Verwacht ook gasten uit binnen- en buitenland. Na het concert krijgt de bezoeker de gelegenheid om in de Port of Rotterdam Foyer Joke te feliciteren en de cd Young

De Doelen > zondag 25 juni > www.dedoelen.nl (FOTO: MARK UYL)

Dirty straatsamba uit Brazilië

Dansers maken dans in Made in Rotterdam Dansers leren in Scapino’s danslaboratorium Made in Rotterdam hun talent als choreograaf verder aan te scherpen. Een aantal dansers vond inmiddels als choreograaf een plek bij het grote toneel. Wie geïnteresseerd is in de choreografie van de Scapinodansers Mischa van Leeuwen, Alexandre Jolicoeur, Ruben Garcia Arabit & Mara

Hulspas, Ruochen Wang & Frederik Kaijser neemt plaats in een zetel van het Ro Theater. Zij presenteren hun experimenten met diverse stijlen en thema’s en leveren naar eigen zeggen een verrassende voorstelling af. Zaal Ro Theater > donderdag 22 en vrijdag 23 juni > www.scapinoballet.nl

Wie tijdens het concert van Elza Soares denkt gezellig heupwiegend aan de cocktail te kunnen nippen, kan bedrogen uitkomen. Want Elza’s samba is rauw, van de straat, en stelt onrecht en onderdrukking aan de kaak. Met haar donkere stem vertaalt de grande dame met haar stem de Braziliaanse volksziel. Met haar laatste meesterwerk A Mulher do Fim do Mundo (The Woman at the End of the World) experimenteert Elza Soares met avant-garde, rock, noise, jazz, soul, dub en funk. Ze vervlecht deze muziekstijlen op bewonderenswaardige wijze met de samba. Voor het album werkte Soares samen met de sleutelfiguren uit descene van de samba sujo van São Paulo, de dirty samba. Rotterdamse Schouwburg > dinsdag 27 juni > www.rotterdamseschouwburg.nl

 

(FOTO ERICK AMARANTE)

Conny Janssen Danst weer in de Rotterdamse haven

            

De populaire presentator en stand-up comedian uit Engeland maakt eindelijk zijn debuut in Nederland met zijn tour en laat je de hele avond dubbel liggen van het lachen met zijn messcherpe observaties en een perfecte delivery. Oude Luxor Theater za 17 juni | 20.00 uur

(FOTO LEO VAN VELZEN)

www.metronieuws.nl



De lifestyle-editor, columniste en bestselling-schrijfster wordt door presentatrice Evita de Roode de hemd van het lijf gevraagd over ondernemerschap en zorgt voor een inspirerende middag met handige tips. Centrale Bibliotheek do 15 juni | 20.00 uur

Met hits zoals Teach Me How to Dance With You en de band’s laatste album Under Bridges That You Built for Me geniet je de hele avond van fraaie gitaarpopsongs, hartstochtelijke melancholie en euforische refreinen. Arminius vr 16 juni | 19.30 uur

  

          

   



       

     

 De wereldwijde theaterhit komt naar Rotterdam met Plien Bennekom en Bianca Krijgsman. Het cabaretduo is voor het eerst samen te zien in een toneelstuk en houdt op humoristische wijze een vergrootglas boven ons menselijk gestuntel en het eeuwige misverstand tussen man en vrouw. Oude Luxor Theater wo 14 juni | 20.00 uur





Ook Conny Janssen viert een jubileum: 25 jaar in Rotterdam. Daarom wordt een bijzonder feestje georganiseerd. Samen met het orkest Sinfonia Rotterdam presenteert Conny Janssen Danst haar beroemde MIRROR MIRRORvoorstelling in de industriële ruimte van de RDM Onderzeebootloods. Tussen de metaalconstructies komen ijzersterke dans en live muziek tot leven. Tijdens MIRROR MIRROR kookt Aloha Rotterdam een 3-gangenmenu met uitsluitend biologische ingrediënten, wel even reserveren. Onderzeebootloods > 21-23 juni > 20.30 uur

   Een muzikale familie, bestaand uit opa, moeder, zoon Woody en dochter Sue, heeft grote dromen, maar wonen op een boerderij waar niks gebeurt. Plots staat er een huis op hun erf waar toch wel heel goede bluegrassmuziek uit komt. Durven ze te gaan kijken? Studio de Bakkerij zo 18 juni | 14.30 uur

      


* Actie geldt tot en met 2 juli 2017 en is alleen geldig in de Telfort winkels in Rotterdam. Maximaal 1 Selfiestick per adviesgesprek, zolang de voorraad strekt.

Gratis * Selfiestick voor de leukste vakantiefoto’s Kom langs voor vrijblijvend advies

In de winkels van Telfort ben je van harte welkom voor al jouw vragen over onze diensten. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van Interactieve TV, Internet en Bellen. estick Kom vóór 3 juli langs voor vrijblijvend advies. En ontvang een gratis Selfi Selfiestick in een van onderstaande Telfort winkels in Rotterdam. Graag tot snel. • Zuidplein 437, Rotterdam • Poolsterstraat 142, Rotterdam (Alexandrium) • Lijnbaan 59, Rotterdam


HAALT MEER UIT MUZIEK

Roffa Mon Amour WO 19 t/m ZO 30 JULI • Hofplein Dakterras Roffa Mon Amour is een openlucht filmfestival op een unieke locatie, namelijk op het dak van Station Hofplein! Kom kijken naar films van opkomende regisseurs van over de hele wereld.

Rotterdam Unlimited DI 25 t/m ZA 29 JULI • Diverse locaties Vijf dagen muziek, dans en poetry met het Zomercarnaval als hoogtepunt. De kleurrijke stoet van 2,5 kilometer met energieke dansers uit verschillende culturen maakt het dé Carribean streetparty van Nederland.

MUZIEK MAAK JE NIET VOOR NIETS

Rotterdam Reggae ZO 30 JULI • Het Park (bij de Euromast)

In het dagelijks leven kunnen we niet zonder muziek. Voor heel wat winkels, restaurants, cafés, radiostations en televisieprogramma’s maakt muziek het verschil. En als jij als artiest, sessiemuzikant of producent mee hebt gewerkt aan die muziek, dan heb je recht op een vergoeding. Meld je daarom gratis aan bij Sena. Wij zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt, zowel binnen als buiten Nederland. Want muziek is tenslotte grenzeloos. www.sena.nl

Het eerste open air reggae festival van Rotterdam! Met Alpha Blondy, Eek-A-Mouse en Beenie Man.

#rotterdamfestivals Kijk voor meer festivals op:

www.rotterdamfestivals.nl

BEDANKT!

COLOFON Organisatie Mijke Loeven directeur Cro Lampe uitvoerend producent & programmacoördinator Michelle Wilderom en Aukje Zwartjes marketing & communicatie Daan Bogers programmeuradviseur Frank van Berkel programmeur De Jazzboot, Mick Paauwe producent seniorenprogramma Eline Snoek productie De Jazzboot Erica Sonneveld productie podium Centraal Station, Teun de Booij / Dit is Zuid productie Jazzfietsen op Zuid B&D Funding Fondsenwerving stof rotterdam campagnebeeld & uitwerking Superlatief website Rob van Pelt en Hielke Grootendorst video, Maarten Laupman en Eric van Nieuwland fotografie Bestuur Aad Meijboom voorzitter Jan de Jonge secretaris Gwan Auw Yang penningmeester Paulo Bouwman bestuurslid Romke Wybenga bestuurslid Gabriël Oostvogel bestuurslid Mai Elmar, Alfons van Gulick, Jan Willem Luyken, Paul van Oort, Jos van der Vegt, Eric Wehrmeijer Raad van Advies.

Adres

North Sea Round Town/Stichting RIFF, Tijs van Zeventerstraat 15, 3062 XP Rotterdam. northsearoundtown.nl, info@northsearoundtown.nl Het magazine is een uitgave van fringe festival North Sea Round Town 2017. Distributie: als bijlage in de Nieuwspeper, dagblad Metro, Rotterdam en los verspreid. Oplage: 475.000 exemplaren. Redactie: North Sea Round Town, DTP, druk en distributie: de Nieuwspeper. Deze uitgave is met grote zorgvuldigheid samengesteld, er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze uitgave.

Stichting Swart van Essen

Stichting Het Heilige Geest Huis


| VOORWOORD

3

New Rotterdam Jazz Orchestra. Foto: Eric van Nieuwland

Rotterdámmers maken dit festival zo vrolijk en omvangrijk NORTH SEA ROUND TOWN 22 juni t/m 9 juli 2017, bijna alles is gratis! Ruim twee weken voor het ‘grote’ festival North Sea Jazz strijkt North Sea Round Town al neer in Rotterdam. Het zogenaamde fringe festival biedt een afwisselend en merendeels gratis programma met veel muziek, vertelt directeur Mijke Loeven. TEKST: TANJA SPAANDER FRINGE FESTIVAL

JAZZ, SOUL, FUNK, HIPHOP, R&B & MEER… “Een fringe festival is echt een cadeau voor de stad”, steekt Mijke Loeven van wal. Zij is directeur van North Sea Round Town, een festival in relatie tot het North Sea Jazz. ‘Haar’ evenement begint zo’n twee weken voordat het feest in Ahoy losbarst. “Volgens eigen zeggen is de basis van North Sea Jazz uiteraard jazz, maar trekt het festival dat breder naar aanverwante genres zoals soul, funk, hiphop, wereldmuziek en meer. Dat is bij ons hetzelfde. Dit jaar presenteren we, net als vorig jaar, meer dan 300 concerten op zo’n honderd locaties. We geven daarbij veel ruimte aan Rotterdamse musici en initiatieven. ”

VOOR EN DOOR DE STAD

ER KOMEN STEEDS MEER INITIATIEVEN Want North Sea Round Town, benadrukt Loeven, is een festival voor, maar ook dóór de stad. “Natuurlijk organiseren we zelf concerten, maar het leuke is dat steeds meer Rotterdammers met eigen initiatieven komen. In café’s, restaurants, buiten op pleintjes... Dat is heel waardevol, want zo wordt het festival door de stad zelf vormgegeven. Wij geven advies en faciliteren waar dat nodig is, maar heel veel doen mensen zelf. Daardoor is de diversiteit van het programma enorm, want wat er leeft op Zuid is weer heel anders dan in Noord. En het breidt zich uit als een olievlek: iedereen benadert zijn of haar eigen achterban en zo kunnen wij dat publiek weer bereiken.”

OPENING INJAZZ

Mijke

Loeven. TWEEDAAGS Foto: SHOWCASEFESTIVAL Hielke GrootenDe aftrap van North Sea dorst Round Town is zoals altijd inJazz, georganiseerd door Buma Cultuur. Loeven: “Dat is een tweedaagse conferentie, te vergelijken met Eurosonic/Noorderslag, maar dan voor jazz. Een essentieel onderdeel is het showcasefestival, wat ontzettend interessant is, want hier hoor je twee avonden lang de allernieuwste, beste acts van Nederland en soms zelfs daarbuiten. Het programma is geselecteerd door programmeurs van de Nederlandse podia. Dus als je wil weten wat nu hip & happening is, móet je daar naartoe. Op 22 en 23 juni, in LantarenVenster en Kantine Walhalla op de Kop van Zuid. Het festival is gratis en elke act speelt 20 of 30 minuten, dus in een avond krijg je heel veel mee.”

INTERNATIONALE TOP

OP DE ROTTERDAMSE JAZZ PODIA Maar ook elders zijn geweldige concerten te zien en horen, en ook die zijn vaak gratis te bezoeken. Loeven: “De bekende podia doen uiteraard mee, zo treedt Macy Grey op in Annabel en de Braziliaanse zangeres Elza Soares in de Rotterdamse Schouwburg. In LantarenVenster speelt La Mambanegra, een van de beste bands van de exploderende Colombiaanse muziekscene; Hazmat Modine, een nooit eerder vertoonde combinatie van Amerikaanse

muziek met Oost-Europese invloeden en fanfare en de Bill Evans & Dean Brown Band met Etienne Mbappé en Keith Carlock. Verder zijn er programma’s in Grounds en De Machinist met jazz duo’s en trio’s, optredens in Rotown, Dizzy en Bird waar ook Boogie Ball plaatsvindt: de officiële afterparty van North Sea Jazz waar veel van de optredende artiesten komen jammen en dj’en.”

OVERAL KUN JE DANSEN

PODIUM ROTTERDAM CENTRAAL STATION Er zijn huiskamerconcerten, optredens in kerkjes, kleine wijkfestivals, muziek in kinderboerderijen en zelfs in de metro. Twee weekenden lang staat een groot podium in de hal van het Centraal Station. “De akoestiek daar is geweldig”, zegt Loeven. “De hal heeft een houten dak en alles klinkt daar erg goed. De artiesten zijn top of the bill, ook North Sea Jazz presenteert er een aantal. Wat je dan ziet gebeuren is dat reizigers staan te dansen en genieten.”

een minitournee langs de verzorgingshuizen van Rotterdam. Dat gaat fantastisch worden!”

ROTTERDAM ZUID & DE MAAS

JAZZFIETSEN EN DE JAZZBOOT Alle concerten en kleine pop-up optredens hier opnoemen is onmogelijk. Nog één hoogtepunt dan, popelt de directeur: Jazzfietsen op Zuid, met meer dan alleen muziek. “Ook weer zo’n bijzonder initiatief vanuit de wijk zelf. Rotterdam Zuid is een groot gebied dat volop in ontwikkeling is. Bewoners en artiesten organiseren er van alles, in leegstaande schoolgebouwen of een oud tramhuisje. Muziek in al zijn diversiteit. Daar organiseren we een fietstour die langs een groot aantal locaties en concerten gaat: het echte jazzfietsen op Zuid, dus.” Nieuw dit jaar: een boottocht over de Maas met óp, langs en bij het water de beste jazz, bedacht en geprogrammeerd door Rotterdams finest programmeurs. “Zonder alle initiatieven van bewoners, zouden we North Sea Round Town nooit zo uitgebreid kunnen maken”, sluit Loeven af. “En wat zo bijzonder is: allemaal hele goeie muziek, van de hoge kwaliteit. Voor en door de stad, dus. Dat wil directeur Loeven nog graag een keer benadrukken. Sea You Round Town! Mijke Loeven, directeur North Sea Round Town

MUZIEK VOOR SENIOREN

MINI TOUR LANGS VERZORGINGSHUIZEN Muziek alleen voor de jongere generatie? Zeker niet. Al jaren organiseert North Sea Round Town concerten voor ouderen en dit jaar gaat de organisatie dat uitbreiden. “Het is bewezen dat muziek het geheugen stimuleert; als mensen muziek uit hun jeugd horen, doet dat echt iets met ze”, legt Loeven uit. “We organiseren Stationsplein. Foto: Maarten Laupman


4

INJAZZ FESTIVAL Opening North Sea Round Town EVENT

JONG TALENT

INTERNATIONALE TOP

GRATIS

Lee Towers. Foto: Patricia Steur

SENA PERFORMERS

inJazz. Foto: Trempera

InJazz vormt het startschot van fringe festival North Sea Round Town. Laat je verrassen door nieuw werk van bekende topmuzikanten en ontdek jong en aanstormend talent. Hier ontmoet je de hipste bandjes!

EDISON JAZZ/WORLD Lee Towers wint edison oeuvreprijs INTERNATIONALE TOP

GARTIS SHOWCASES IN DE AVONDUREN BARST HET LOS Met je ogen dicht genieten van betoverende en onbekende klanken? De stress van je studie of werk eruit dansen voor het podium? Uit volle borst of juist voorzichtig meezingen met je favoriete artiest? Tijdens het festivalprogramma van inJazz kun je alle kanten op. Je hopt in de avonduren van het ene naar het andere optreden, verdeeld over LantarenVenster op de Kop van Zuid en Kantine Walhalla op Katendrecht. Daar wisselen tientallen artiesten elkaar af met kleine sets. Van ingetogen optredens tot knallende performances. CONFERENTIE SPECIAAL VOOR JAZZPROFESSIONALS InJazz presenteert ook een programma voor jazzprofessionals en muziekliefhebbers. Overdag is er het inConference programma waarbij ontmoeting en kennisuitwisseling tussen professionals centraal staan. do 22 en vr 23 juni, 20:00 t/m 00:40 uur, LantarenVenster en Kantine Walhalla, gratis entree, www.injazz.nl.

ROTTERDAM

EVENT

Op vrijdag 30 juni vindt Edison Jazz/World 2017 plaats in het nieuwe Luxor Theater. Hoofdgasten zijn de Amerikaanse saxofonist Joshua Redman en ‘onze eigen Lee Towers’ die terecht een oeuvreprijs heeft gewonnen die aan hem wordt uitgereikt. The New Rotterdam Jazz Orchestra heeft op deze avond een centrale rol. Rotterdamser kan niet! De in Bolnes, onder de rook van Rotterdam, geboren Leen Huijzer begon zijn carrière in het nachtclubcircuit. Hij beleefde zijn doorbraak in 1975 toen Willem Duys als een van de grondleggers van Edison, met het Grand Gala du Disque Nederland liet kennismaken met het nieuwe fenomeen. Lee Towers heeft een omvangrijke discografie opgebouwd van maar liefst 46 albums. De oeuvreprijs is een terechte erkenning voor de vele opnames die hij heeft gemaakt en zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. vr 30 juni, nieuwe Luxor Theater, kaarten via 010 484 33 33 of www.luxortheater.nl.

NIEUW: DE JAZZBOOT North Sea Round op de Maas Deze Jazz-tour op de Maas duurt maar liefst vijf uur lang. Laat je meevoeren door het indrukwekkende programma op het deinende water. Terwijl het publiek zich met een boot over de rivier verplaatst, spelen muzikanten hun muziek, gestuurd door de omgeving. Van zonnige klanken tot een intense en avontuurlijke beleving: saxofoons schallen door de haven, een gitaar over de brug en slagwerk in een loods. Laveren tussen luisteren op de wal en beschonken varen, terwijl de zon wegzakt in Pernis: om nooit te vergeten! Met: Duo Han Bennink/Joris Roelofs, Bruut!, Spoken Saxophone Quartet + 2, Vuma Levin Quintet, Jorrit Westerhof solo en DJ Eddy Geerts. Vaarschema en locaties: surprise! za 24 juni, 16.00 - 21.00 uur, LantarenVenster, € 20 p.p. excl. maaltijd en consumpties, die zijn wel aan boord te verkrijgen, kaarten via www.lantarenvenster.nl SENA PERFORMERS ROTTERDAM

JONG TALENT

INTERNATIONALE TOP

De Jazzboot. Foto: Bruut! Fred van ’t Slot


5

MORRIS KLIPHUIS, VOORPREMIERE

Compositieopdracht North Sea Jazz

Fringe Festival North Sea Round Town is een springplank voor jong talent, en dat zie je terug in het programma, verspreid over de gehele stad. Daarnaast is er op North Sea Round Town ook aandacht voor jong talent van buiten de stad, zoals Morris Kliphuis. Morris Kliphuis. Foto: Sanja Marusic

VOORPREMIERE MORRIS KLIPHUIS COMPOSITIEOPDRACHT NORTH SEA JAZZ Elk jaar verstrekt North Sea Jazz een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer valt de eer te beurt aan de jonge hoornist en componist Morris Kliphuis. North Sea Round presenteert exclusief, aan de vooravond van North Sea Jazz, de voorpremière van dit nieuw geschreven werk “Dimlicht’ in LantarenVenster. De jury was het er unaniem over eens dat Morris Kliphuis dit jaar de compositieopdracht mocht schrijven: “Indrukwekkend hoe Kliphuis ondanks een grote afwisseling in bezetting en timbre een herkenbare eigen signatuur laat horen”. Morris Kliphuis (1986) studeerde, na de vooropleiding klassieke compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, jazz hoorn aan het Conservatorium in Amsterdam. In zijn masteronderzoek richtte hij zich op de mogelijkheden om de compositietechnieken van de muziek van Stravinsky en Janaçek toe te passen op jazz. Inmiddels heeft hij zowel in Nederland als internationaal in verschillende samenstellingen gespeeld en gewerkt als componist. Kliphuis heeft vele prijzen gewonnen, waaronder een Edison Jazz in 2014 met zijn band Kapok. voorpremière compositie ‘Dimlicht’, Morris Kliphuis, do 6 juli, LantarenVenster, première vr 7 juli, North Sea Jazz. JONG TALENT

INTERNATIONALE TOP

NORTH SEA JAZZ

SENA PERFORMERS

JAZZFIETSEN OP ZUID De muzikale diversiteit van Charlois Jazzfietsen op Zuid! En dan in het bijzonder: fietsen door Charlois, dé kunstenaarswijk van Rotterdam. Ontmoet Charlois zoals je dit nog niet eerder zag, in al haar glorieuze diversiteit. Hoor de muziek van Charlois: de Braziliaanse choro, muziek uit Syrie, gospel en - natuurlijk - onversneden jazz. Er is een lunchpakket, koffie, een wijnproeverij, er kan gedanst worden en ook de biertjes vliegen over de bar. Je ziet de haven, het oude dorpsplein van Charlois, een onvermoede binnenplaats en meer… Pomp je banden op en reserveer een startnummer! De tocht, onder begeleiding van een gids, begint bij RAAF en gaat langs verschillende locaties, waaronder Paviljoen aan het Water, Victory Outreach Church, Koffie & Ambacht, Het O'tje, Simon B.V. zo 2 juli, 12:00 t/m 17:30 uur, € 12,50 p.p. incl. lunchpakket, start: RAAF, Maashaven, Zuidzijde 2, eindpunt: Jazz in Charlois, reserveren via www.ditiszuid.nl ROTTERDAM

SENA PERFORMERS


PROGRAMMA

6

North Sea Round Town

FRINGE FESTIVAL NORTH SEA JAZZ do 22 juni t/m zo 9 juli 2017

North Sea Round Town is hét fringe festival van North Sea Jazz Festival dat ruim twee weken lang neerstrijkt in Rotterdam, met het beste dat de stad te bieden heeft aan jazz. Verwacht een merendeels gratis en afwisselend jazz-programma met blues, soul, funk, hiphop, pop, improvisaties en veel meer. Op onverwachte plekken, pop-up’s en de grote jazz-podia. www.northsearoundtown.nl www.facebook.com/northsearoundtown www.twitter.com/nsrt010 www.instagram.com/nsrt010 #NSRT010

DO 22

CLUB BUVETTE EVENT Geniet van een driegangendiner, geïnspireerd op de klassieke Franse keuken, met verrassende en talentvolle artiesten. €35 voor een dinerticket, inclusief driegangen diner (excl. dranken en €0.90 servicekosten) €5 voor een barticket / staanplaats (excl. diner en servicekosten) 19:00 - 22:00, La Buvette. LIVE@YOURLIVINGROOM CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Concert met jazzliefhebbers en -beoefenaars in huiselijke, sfeervolle setting. Ben van Gelder en Reinier Baas. 20:00, Bij jou in de huiskamer. INJAZZ FESTIVAL EVENT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS INTERNATIONALE TOP Opening North Sea Round Town: twee dagen lang gratis showcases van bekende topmuzikanten en aanstormend talent. 20:00 - 00:40, LantarenVenster, Walhalla MOLINO Bonte verzameling muzikanten uit Engeland, Duitsland, IJsland en Nieuw-Zeeland. 20:00 - 20:40, LantarenVenster MADELEINE EN SALOMON (FR) Verwacht minimalistische en poëtische nummers van dit Franse duo. 20:20 21:00, Kantine Walhalla XAVI TORRES TRIO Dit trio brengt een unieke gezamenlijke jazzsound. 20:40-21:20, LantarenVenster LUKAS ZABULIONIS (NO) Melancholische klanken en vrolijke, opzwepende ritmes van een Noorse topsaxofonist. 20:40 - 21:20, Lantaren-Venster NÉRIJA (UK) Deze jonge band uit Londen laat zich inspireren door jazz, hiphop en afrobeat. 21:20 - 22:00, LantarenVenster TREMPERA Deze band met bijzondere Catalaanse naam verovert het publiek met een overdosis aan geluk. 22:00 - 22:40, LantarenVenster HOERA (BE) Intieme sfeer volle improvisatie van liedjes en filmmuziek, jazz en soundscapes. 22:00 - 22:40, LantarenVenster BRUUT! Van Japan tot West-Friesland. BRUUT! weet haar publiek overal te veroveren. 22:40 - 23:20, LantarenVenster SKELTR (UK) De muziek van Skeltr uit Manchester geeft je het gevoel van vrijheid en plezier! 23:00 - 23:40, Kantine Walhalla THE BVR FLAMENCO BIG BAND De passie van flamencomuziek op een ander niveau. Stil blijven zitten lukt echt niet. 23:20, LantarenVenster

Braziliaanse muziekschool EPM Holanda. met o.a.: Floor Polder: fluit, Maarten Meddens: piano, Ronald Coenmans: pandeiro. 17:00 - 19:00, Markthal

SOUL STATION AT MART CAFÉ PRESENTEERT: THIJS NISSEN TRIO CONCERT GRATIS JONG TALENT Keiharde swing van het Thijs Nissen Trio, ook voor een lyrische ballad schuwt deze formatie zich niet. alt sax: Thijs Nissen, contrabas: Tomek van Leeuwen, drums: Mitchell Damen. 19:00 - 23:00, Mart Café, Markthal FAY CLAASSEN CONCERT GRATIS Winnares van onder meer de Preis der Deutschen Schalplattenkritik, een Gouden Plaat en een Edison Award. 19:00, Woonmall Alexandrium

JOOST LIJBAART UNDER THE SURFACE De top van de Nederlandse jazzscene met muzikanten van drie generaties. 23:20, LantarenVenster MARZIO SCHOLTEN 'SOLO' Paradiso, het Bimhuis en LantarenVenster zijn geen onbekende terreinen voor deze muzikant. 23:40 - 00:20, Kantine Walhalla QUIBUS Trip langs je verbeelding met luchtige gitaarmelodieën, violin echoes, diepe baslijnen, betoverende vocals. 23:59 - 00:40, LantarenVenster THE NORDANIANS Traditionele ragas, keiharde funk en subtiele kamermuziek. 21:40 - 22:20, Kantine Walhalla www.injazz.nl THELONIOUS MONK: STRAIGHT, NO CHASER FILM GRATIS Samen met kunstenaar Theo Huijgens kijk je naar een boeiend portret van de jazz-legende Monk. scenario: Zwerin, producent: Clint Eastwood, film: Christian Blackwood, Joan Churchill, Stuart Math, muziek: Dick Hyman. 20:30 23:00, Paviljoen aan het Water DIONA FOX & HER RAGDOLLS CONCERT GRATIS Deze Rotterdamse band brengt soulful jazz met de catchy-ness van pop. zang: Karen Canters, contrabas: Remus Aussen, gitaar & achtergrondzang: Roy de Rijke, drums: Lodewijk Bles. 20:30 21:30, Hostel Room ROTTERDAM THURSDAY NIGHTGROOVE SESSION CONCERT GRATIS Efe Erdem stelt voor deze jazz/funk/soul sessie een huisband samen en nodigt gasten uit! 21:30, Dizzy, Jazzcafé

VR 23

INCONFERENCE EVENT GRATIS Jazzprofessional? Dan mag je inConference niet missen! Registreren: www.inJazz.nl 11:00, Kantine Walhalla, aanmelden verplicht.

UNIDOS DE AMSTERDAM CONCERT GRATIS Braziliaans dansfeest met swingende mix van samba-reggae, afro, baiao, timbalada en funk. o.l.v. Alberto de Souza 15:00, Alexandrium Megastores MILES DAVIS TRIBUTE CONCERT GRATIS Het vroegere werk uit Miles muzikale nalatenschap. trompet: Laurie Carpenter, gitaar: Zoltan Polgar, bas: Marijn van de Ven, piano/keys: Thomas Maasz, drums: Mark van Kersbergen. 17:00 - 19:00, O'kay, Entrepot BANDA EPM CONCERT GRATIS Swingende choros en sambas van de

NATIONAAL JEUGD JAZZ ORKEST FT. ANTON GOUDSMIT CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Nederlands toptalent van max. 25 jaar o.l.v. meester-gitarist en componist Anton Goudsmit. artistiek leider: gitarist, componist: Anton Goudsmit, ritme, drums: Tim Hennekes, bas: Freek Mulder, gitaar: Olivier van Niekerk, piano/ keys: Manuel Wouthuysen, percussie, samples, drums: Pepijn Tusveld, sax-tenor 1: Jesse Schilderink, tenor 2: Paul van de Calseijde, alt 1: Mo van der Does, alt 2: Koos Zuilhof, bariton: Jessie Breve, trompet 1: Bart van de list, trompet 2: Bram Hartwig, trompet 3: Lourens van der Zwaag, trompet 4: Ian Cleaver, Berend van Gurp, trombone 1: Yavin Groenewegen, trombone 2: Gregor Sperzel, trombone 3: Maarten Combrinck, 19:00, LantarenVenster DINA MEDINA CONCERT GRATIS Dina Medina ontroert het publiek met haar betoverende stem. In Kaapverdië staat Medina (1975, Schiedam) op een torenhoog voetstuk. 19:15, Alexandrium Shopping Center INJAZZ FESTIVAL EVENT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS INTERNATIONALE TOP Opening North Sea Round Town: twee dagen lang gratis showcases van bekende topmuzikanten en aanstormend talent. 20:00 - 00:40, LantarenVenster, Walhalla GIDON NUNES VAZ SEXTET Benjamin Herman zei eens: "A standardbearer for a new generation of jazz trumpeters in Holland and a band leader of exquisite taste.” 20:00 - 20:40, LantarenVenster BRUNO CALVO QUARTET Pianomuziek geïnspireerd door blues, improvisatie en sterke grooves. 20:20 21:00, Kantine Walhalla LAURA PERRUDIN (FR) Deze harpiste vind haar weg in de combinatie van jazz, klassieke muziek, soul en hiphop. 20:40 - 21:30, LantarenVenster KIKA SPRANGERS Deze jonge saxofonist werkte al samen met het Metropool Orkest en trad op bij North Sea Jazz. 20:40 - 21:20, LantarenVenster CHRIS CORSTENS QUARTET Avontuurlijke en catchy jazz uit Amsterdam, niks netjes kleuren binnen de lijntjes! 21:00 - 21:40, Kantine Walhalla UMBRA (IE) De energie van een punkrock band en de rijke harmonieën van moderne jazz… 21:20 - 22:00, LantarenVenster SCHNTZL (BE) Al vanaf 2014 is SCHNTZL een feit met jazz vol improvisatie. 21:40 - 22:20, Kantine Walhalla SANEM KALFA EN GEORGE DUMITRU Prachtige muziek van winnaar Montreux Jazz Festival (2010) en een klassieke violist/jazz gitarist, eveneens met vele prijzen op zak. 22:00 - 22:40, LantarenVenster

ROGIER TELDERMAN'S TRIPTYCH Cross-over tussen klassiek en improvisatie met trombone, bas-klarinet, fluit en piano met electronics. 22:00 - 22:40, LantarenVenster ALLISON PHILIPS TRIO Allison Philips is trompettist, componist en bandleider van dit trio waarmee hij avontuurlijke jazz speelt. 22:20 - 23:00, Kantine Walhalla LWELA KASULWE Gitaarmuziek die zowel fluisterachtig aanvoelt als je stevig vastpakt. 22:40 23:20, LantarenVenster ÄTNA (DE) Vrolijke en energieke nummers vol bizarre elektronische geluiden. 23:00 - 23:40, Kantine Walhalla TIN MEN AND THE TELEPHONE Mobiele telefoongeluiden, een bas die lichten aanstuurt en interactieve app. Dit is niet zomaar jazz muziek… 23:20, LantarenVenster FRIDOLIJN Dromerige muziek op de grens van folk, elektronische sounds, jazz, broken beats en singer-songwriting. 23:20, LantarenVenster BROKEN BASS ENSEMBLE New Orleans brass gemixt met hip hop, funk, soul, dance and jazz. Het Broken Brass Ensemble blaast er op los! 23:59:00 - 00:40, LantarenVenster www.injazz.nl MUSIC ON THE DOCK OF THE BAY CONCERT Een bijzondere muziekavond in het kader van De Delft, een historische scheepswerf aan de Maas. Met Johan Vermuyen & Friends € 7,50 incl. drankje € 6 v.v.k. 21:00 - 23:30, De Delft ANJ. CONCERT GRATIS Deze deelnemer aan Vocalsz en Poetry Circle 010 is een van de leadvocalisten van het Surinaamse ‘Chiq’. 21:00 - 22:00, Hostel Room DIZZY SPECIAL: ROA QUINTET CONCERT Deze ‘social music’ band is een melting pot van nationaliteiten en de muziek is als een funky feestje! contrabas: Andres Alaru (EST), alt sax: Jose Cervera (ES), tenor sax: Miguel Sucasas (ES), gitaar: Roenik Roa (NL), drums: Louis Portal (PRT). € 2,50 21:30, Dizzy, Jazzcafé

ZA 24

MART CAFÉ YOUNG TALENT: FRANK GROENENDIJK CONCERT GRATIS JONG TALENT De twintig jaar jonge saxofonist Frank Groenendijk verzorgt samen met de huisband een spetterend optreden. 13:00 - 17:00, Mart Café, Markthal VERBODEN MUZIEKTOUR KATENDRECHT EVENT Gidsen nemen je mee naar in de tweede wereldoorlog verboden, ‘geheime’ jazz venues. € 10 13:30 - 16:30, Verhalenhuis Belvedère BOVEN DE STERREN CONCERT GRATIS Van de geboorte tot aan het graf spelen zij overal het dak eraf. Voor jong en oud, voor elke gelegenheid. 14:00, Alexandrium Megastores MARCELO GODOY CONCERT GRATIS Typische Braziliaanse ritmes: Bossa Nova, Sambas, Baioes, Frevo en Maracatus. 14:30, Woonmall Alexandrium S'YO FANG OCTET CONCERT GRATIS S'yo mixt met zijn jazz-octet moderne en klassieke muziek tot jazz. zang: riscilla Nokoe (GH), fluit: Yoojin Ko (South KR),


DO | VR | ZA | ZO | MA | DI klarinet: Emilio Parrila Garcìa-Pelayo (ES), sax: Albert Kerekeš (SL), gitaar: Dimitri Elegheert (BE), contrabas: Alessio Bruno (IT), drums: Richie Stuck (DE), componist, pianist: S'yo Fang (W). 15:00, Noenschool, Jazz in Crooswijk NANI AND WORLDJAZZ CONCERT Concert met invloeden van het midden oosten en Afrikaanse beats en jazz. zang: Noam Vazana, gitaar: Aktas Erdogan, cello: Marien Okkerse, percussie: Marco Santos, sax: Ruud Bergamin. € 9 15:00 17:00, Hillegondakerk LIBERATI QUARTET CONCERT GRATIS JONG TALENT Moderne en traditionele jazz met composities van Eduardo Liberati, winnaar Erasmus Jazz Prijs 2017. gitaar: Edoardo Liberati (IT), sax: Jesse Schilderink (NL), bas: Jurriaan de Kok (NL), drums: Denis Baeten (BE). 15:00, Alexandrium Shopping Center

JAZZY AFTERNOON AT THE RIVERSIDE EVENT GRATIS ‘Jazzy afternoon at the riverside in de tuin van een voormalige pastorie aan de Schie’. rhodes: Jan Reinen, contrabas: Stefan Lievestro, mondharmonica: Wim Dijkgraaf. 15:30, Atelier Wibbine Kien (De Pastorie)

KID DYNAMITE KID DYNAMITE JAZZ FESTIVAL - RETROPOLE ORKEST WALHALLA EVENT GRATIS SENA PERFORMERS Programma aan de vooravond van Kid Dynamite Jazz Festival met veertig jonge muzikale talenten. Deliplein FLOW UNPLUGGED OUTDOOR X NORTH SEA ROUND TOWN CONCERT GRATIS JONG TALENT Een 90 min showcase vol vurige voordrachten, singer-songwriters en rappers. Met optredens van Tamara Nivillac, Monta, Y.M.P. 21:00 - 23:00, Islemunda LA MAMBANEGRA CONCERT INTERNATIONALE TOP SENA PERFORMERS Seventies New York salsa, Jamaicaanse en Colombiaanse muziek, funk en hiphop. Een van de beste bands van de exploderende Colombiaanse muziekscene! € 16 21:00, LantarenVenster

WIN

EVENT INTERNATIONALE TOP JONG TALENT ROTTERDAM SENA PERFORMERS

Terwijl de luisteraar/toeschouwer zich met een boot over de rivier verplaatst, spelen muzikanten hun muziek. Vaarschema en locaties: surprise! Met: Duo Han Bennink/Joris Roelofs, Bruut!, Spoken Saxophone Quartet + 2, Vuma Levin Quintet, Jorrit Westerhof solo en DJ Eddy Geerts. €20 Maaltijden en consumpties aan boord te verkrijgen. 16:00 - 21:00, Wilhelminapier

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor De Jazzboot! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

DIT IS ZUID'S & RAAF'S SOUTHERN SESSIONS CONCERT GRATIS Namen uit de Rotterdamse jazz, soul en funk zoeken samen het echte geluid van Zuid tijdens deze 1e jamsessie-editie. o.l.v. Maarten Meddens 16:30, RAAF TI-AN-GUIS CONCERT GRATIS Volksmuziek van alle uithoeken van de wereld vermengt tot een multiculturele smeltkroes. stem: Lovorka Holjevac, gitaar: Carlos Jacques, Vicente Santiago, bas: Vasilis Stefanopolous, percussie: Javier Infestas. 18:00 - 20:00, O'kay, Entrepot MILD QUARTET CONCERT GRATIS JONG TALENT Dit kwartet speelt vooral eigen, experimentele, vrije composities. tenor/sax: Andrius Dereviancenko (LT), gitaar: Jorrit Westerhof (NL), drums: Denis Baeten (BE). 19:30, Noenschool, Jazz in Crooswijk

JAMSESSIES IN DE HUISKAMER VAN CAFÉ STROOP JAMSESSIE Alles staat klaar en neem ook zelf je instrument mee! Bart Lentze, Gaspard Bos, Bart Knol. 14:00 - 17:00, Stroop Rotterdam SINGELSOUNDS EVENT GRATIS Muzikaal genot op de zondagmiddag, dit keer met het Coolhaven Quartet. chromatische harmonica: Armand van Wijck, drums: Floris van Elderen, gitaar: Tiago Lageira, contrabas: Hajime Suzuki. 14:00 - 15:00, Singeldingen, Heemraadspark COSMICSURF CLUB TRIO UNPLUGGED CONCERT GRATIS Rijk, harmonisch, jazzy, futuristisch! sax: Zane Wayne Massey, zang: Saskia Jonker, piano: Maxime Baghuis. 14:00, Markthal BALKAN STREET FIGHTERS CONCERT GRATIS Balkan Street Fighters. tenor sax: Akos Laki-t, Stanislav Mitroviv, alt sax: Konstantin Ilijev, bas sax: Henk Spies, drums: Sebastian Demydczuk. 14:00, Alexandrium Megastores

ANDREAS SUNTROP & LUC VAN GESTEL CONCERT GRATIS Andreas Suntrop & Luc Van Gestel spelen voor deze gelegenheid samen. 16:00 19:00, Markthal DE JAZZBOOT

VERBODEN MUZIEKTOUR KATENDRECHT EVENT Gidsen nemen je mee naar in de tweede wereldoorlog verboden, ‘geheime’ jazz venues. € 10, 13:30 - 16:30, Verhalenhuis Belvedère

WIN 1x2 vrijkaarten voor La Mambanegra Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

NSRT: STIRRED, NOT SHAKEN PARTY EVENT Tropisch feestje met stirred jazz, soul, funk en hip hop. DJ's, live sessies en cocktails in de binnentuin van Dizzy (Happy Hour start al 17.00 uur), € 5 20:00, Dizzy, Jazzcafé

ZO 25

KID DYNAMITE EVENT GRATIS SENA PERFORMERS Het leukste, gratis toegankelijke familiejazzfestival van Rotterdam! Met: The Ploctones, CaboCubaJazz, Steffen Morrison, Raad van Toezicht, Samba Salad, Hakim, The Dynamite Kids en de Nazaten. 13:00 - 18:30, Deliplein

THE DYNAMITE KIDS MET DE NAZATEN The Dynamite Kids is band en koor ineen o.l.v. Keimpe de Jong van de Nazaten. 13:00 - 14:00, Deliplein HAKIM Hakim op z’n best, een feest voor kinderen én hun ouders! 14:00 - 14:45, Deliplein RAAD VAN TOEZICHT Het leukste, gratis toegankelijke familiejazzfestival van Rotterdam! 14:45 - 15:30, Deliplein SAMBA SALAD De feestkriebels gaan zo erg kietelen dat je allen nog maar kunt dansen en meezingen. 15:30 - 16:15, Deliplein STEFFEN MORRISON Pure soul van Steffen Morrisonvan onder meer de succesvolle single ‘Do It All Again’. 16:15 - 17:00, Deliplein CABO CUBA JAZZ 100% CaboCubaJazz met opzwepende Cubaanse rumba, salsa en spannende improvisaties. 17:00 - 17:45, Deliplein THE PLOCTONES Alles waar het in de jazz om gaat: vrijheid die alleen in je wildste fantasieën bestaat. 17:45 - 18:30, Deliplein www.kiddynamitejazzfestival.nl

TANGOZZS&MORE CONCERT GRATIS Het meest jazzy tango trio van Nederland met eigen werk, tangoclassics en improvisatie. piano: Wim Warman (NL), viool: Ruzana Tsymbalova (NL, RU), sax: Ruud Bergamin (NL) 14:15 - 17:00, Stadspodium MAZE CONCERT GRATIS 20 zangers en zangeressen uit het hele land met elk een creatieve inbreng. 14:30, Woonmall Alexandrium TICO PIERHAGEN CONCERT GRATIS PIANIST Tico Pierhagen (Colombia 1975) raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door Jazz muziek. 15:00, Alexandrium Shopping Center THE STEEPLEPOY’S REVANGER CONCERT GRATIS JONG TALENT Virtuoos met een breed geluidspalet, instrumenten en toegepaste elektronica. drums, composities: Friso van Wijck, alt/ sax, fluit: Jasper van Damme, tenor/sax, fluit, EWI: Joao Driesse, gitaar: Jorn ten Hoopen, gitaar: Frank Jonas, bas: Bas Kloosterman. 15:00, Noenschool, Jazz in Crooswijk ZOLTANS OF SWING CONCERT GRATIS A relaxing musical journey, back to the 1930’s & 40’s. viool: Thalio van Rhee, gitaar, viool: Zoltan Polgar, bas: Marijn van de Ven. 15:30 - 17:30, Haagse Bluf, Eetcafé R'JAM TOUR - JAZZ ARTISTS MEMORIAL TOUR EVENT ROTTERDAM Wandeling langs beelden van Rotterdamse jazzmuzikanten op de Oude Binnenweg met video, gids, tentoonstelling en muzikaal diner in KINO. Met: Harry Emmery. € 75 (normaal) / € 67,50 (vvk) 15:30 - 20:15, Rotterdamse Schouwburg CASPAR VAN WIJK TRIO CONCERT GRATIS Dit grote sloot in 2011 zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam af met de waardering 10 cum laude! 15:30, La Bru Café TRIO EDDIE NIELSEN CONCERT GRATIS Dit trio o.l.v. de Rotterdamse bassist Eddie Nielsen speelt heerlijke souljazz op het terras van NRC. 16:00 - 19:00, Nieuw Rotterdams Café

7 SPECIAL GUEST: MAARTEN HOGENHUIS CONCERT GRATIS De kans om de spetterende klanken van de saxofoon van Maarten Hogenhuis te horen in kleine en akoestische setting met een hapje en een drankje. 16:00 20:00, Mart Café, Markthal HARRY EMMERY EN JEROME WOLF CONCERT GRATIS Harry Emmery deelde het podium met Olivia Newton John, Duke Jordan, Oleta Adams, Louis van Dijk, Blossom Dearie, Chet Baker en meer …. 18:30, Kino BASEMENT FIVE CONCERT GRATIS 5 saxofonisten, met ritmesectie, of a capella: swing, latin, bossa nova, rock. sax: Aleida van Dijk (alt), Dolly van Eerde (alt), Norbert Denninghoff (tenor), Peter van der Valk (bariton), Ruud Bergamin (bandleider, alt), bas: Ron Breugelmans, piano: Theo van Veen, drums: Eric Becker. 19:00, Noenschool, Jazz in Crooswijk

MA 26

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor deze editie van North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor de senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:00, Verzorgingstehuis Antonius BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor deze editie van North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor de senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 19:00, Wijkvereniging De Nieuwe Nachtegaal

DI 27

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor deze editie van North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Verzorgingshuis Simeon en Anna ELZA SOARES CONCERT INTERNATIONALE TOP SENA PERFORMERS De onbetwiste Grande Dame van de samba: het icoon die de grenzen van samba verlegt naar onbekende contreien. € 30 19:30, Rotterdamse Schouwburg DIZZY YOUNG TALENT STAGE - VOODRISH CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Electro Folk uit Rotterdam: wereldse tradities, orkestrale kleuren en aanstekelijke dansritmes! bass/electronics: Bernardo D'Addario (PT/BR), drums: Louis Portal (PT), keyboards, elektrische gitaar, electronics: Abhisek Bhadra (NP), trompet, Franse hoorn, percussie, electronics: Alessandro Russo, trompet: Romain Bly (FR), tenor sax/electronics: Russo (IT), viool, zang: Yanna Pelser (NL), viool, mandolin: Ioan Haffner (FR). 21:30, Dizzy, Jazzcafé


8

PROGRAMMA

WO 28

KAMPVUUR JAZZ KIDS WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen, Bosjesmannen zingen? Reserveren via: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 13:30 - 14:30, Villa Zebra BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. V ocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Smeetsland KAMPVUUR JAZZ KIDS WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen, Bosjesmannen zingen? Reserveren via: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 15:00 - 16:00, Villa Zebra

MIHAEL HURSTELJ TRIO CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Magische gitarist uit Slovenië combineert in zijn composities jazzmuziek, Balkan, latin, funk en reggea. gitaar: Mihael Hrustelj, bas: Dejan Hudoklin, drums: Javier Herrero. 20:00, Garage Rotterdam JORRIT WESTERHOF & 3TIMES7 ALBUM RELEASE EVENT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Presentatie debuut album ‘Squeeze the lemon’ met heavy blues & impro en Jorrit Westerhof's debuut album ‘I don't know what I can imagine’. gitaar: Jorrit Westerhof (NL), bas: Marko Curcic (RS), drums: Aleksandar Škoric (RS), trompet: Eric Vloeimans (NL), toetsen: Martin Fondse (NLD), hoorn: Morris Kliphuis (NL). 20:00 - 23:00, Rotown KRIS BERRY EN JEANGU MACROOY – DUBBELCONCERT CONCERT INTERNATIONALE TOP, SENA PERFORMERS Sprankelende, soms donkere mix van akoestische folk, blues, soul en R&B met een prachtige stem. € 16 20:30 - 23:00, LantarenVenster

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 18:30, Laurens de Wilgenborh ARTHUR FLINK TRIO CONCERT GRATIS Sound die doet denken aan Donald Byrd, dan weer Miles of herinnerd aan de beste Brecker Brothers platen. trompet: Arthur Flink, bassist: Robin Koerts, Satin Kalpoe. 21:30, LaBru Café DIZZY YOUNG TALENT STAGE ROK ZALOKAR TRIO CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Conceptuele muziek geïnspireerd door gedichten, indiaanse ritmes, koorgezang. piano: Rok Zalokar (winnaar Erasmus Jazz Award 2016), bas: Alessandro Fongaro, drums: Ruud Voesten. 21:30, Dizzy, Jazzcafé

DO 29

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:00, Humanitas Steenplaat JAZZ BUFFET MET LIVE MUZIEK EVENT Op de hotelboot genieten van Spaanse tapas met muziek van het Robert Koemans Trio (NL) en Tomek van Leeuwen (UR). € 15, 18:00 - 23:00, H2otel CLUB BUVETTE EVENT Een driegangendiner geïnspireerd op de klassieke Franse keuken met optredens van verrassende, talentvolle artiesten. €35 voor een dinerticket, inclusief driegangen diner (excl dranken en €0.90 servicekosten) €5 voor een barticket / staanplaats (excl diner en servicekosten) 19:00 - 22:00, La Buvette LIVE@YOURLIVINGROOM CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Rembrandt Frerichs wordt erkend als een ‘avonturier op de toetsen’ (Trouw). Met zijn trio speelt hij muziek van het album ‘A Long Story Short’. 20:00, Bij jou in de huiskamer.

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Kris Berry en Jeangu Macrooy! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

DUO MINYESHU & JARNO PIETER ABRAHAM CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Maak kennis met de diversiteit van de Ethiopische muziek. zang: Minyeshu, keyboard, piano: Jarno Pieter Abraham. 21:00, De Machinist NATALIA KHARETSKAYA AND THE JAZZ LADIES CONCERT GRATIS A Rotterdam based jazz vocalist and composer from Lithuania, performing with her girlband. zang: Natalia Kharetskaya, piano: Agota Tamelyte, bas: Alejandra Rony Rojas. 21:30 - 22:30, Verhip Café JEROME HOL TRIO CONCERT GRATIS JONG TALENT Heavy fusion, rock en blues van gitarist Jerôme Hol (o.a. SENA Guitar Award). 21:30, Floor, Café THE DAVID BARKER SESSIONS CONCERT GRATIS Barker is een van de meest veelzijdige drummers van zijn generatie en speelt even makkelijk jazz, rock, hiphop als drum & bass. drums: David Barker, sax: Caspar van Wijk, gitaar: Guy Nikkels, bas: Matheus Nicolaiewski. 21:30, Dizzy, Jazzcafé

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Tribute to Bruno Mars (Niek de Bruyn) ! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

TRIBUTE TO BRUNO MARS (NIEK DE BRUYN) CONCERT JONG TALENT SENA PERFORMERS A tribute to Bruno Mars, koning van de hitlijsten, keizer van de funky grooves! zang: Leon Sherman, Camilo Rodriguez, Jermaine Fleur, drums & bandleider: Niek de Bruijn, bas: Jeroen Vierdag, gitaar: Simone Cesarini, keys: Piero Bianculli. € 6 (pre-sale) / € 7,50 (door) 22:00, BIRD MADSPICE CONCERT GRATIS Dansbare funky fusion met een stevige ondergrond. bas: Oscar Lagerström (NL), keys: Rick Linzel (NL), Ivo Scholskeys, gitaar: Dries Hendrix (BE), drums: Thijmen Molema (NL). 23:00, Verhip Café

VR 30

BRAZILIAN RODA DE CHORO E SAMBA CONCERT GRATIS Geniet van de lekkerste samba’s en choro’s gespeeld door docenten en leerlingen van Braziliaanse muziekschool EPM Holanda, powered by Kubox. 14:00 21:00, Eendrachtsplein

SOUL STATION AT MART CAFÉ PRESENTEERT: TRIBUTE TO DUKE ELLINGTON AND BILLY STRAYHORN CONCERT GRATIS JONG TALENT Een selectie uit het bijzondere repertoire van Edward Kennedy Ellington, ook wel 'de Duke' van de jazz. alt sax: Thijs Nissen, contrabas: Tomek van Leeuwen, piano en drums: t.b.a. 19:00 - 23:00, Mart Café, Markthal DEBORAH CARTER CONCERT GRATIS Carter, bekend om haar dynamische en warme persoonlijkheid, wordt begeleid door jazzgroep Zandscape van bassist, componist en producer Mark Zandveld. 19:00, Woonmall Alexandrium NTJAM ROSIE CONCERT GRATIS Ntjam Rosie’s stem danst bekoorlijk over de noten in het Engels, Frans en Bulu, met bezieling, vrijheid en controle. 19:15, Alexandrium Shopping Center JAZZLEZING "1959" EN LIVE CONCERT RUUD BERGAMIN MET WIM WARMAN EVENT GRATIS Ruud Bergamin bespreekt grensverleggende jazz uit 1959, aansluitend live concert van Wim Warman en Ruud Bergamin. 19:30 - 22:00, Bergsingelkerk

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Zorginstelling Akropolis

BASSSSS @ ATELIER WENZEL & VAN DE GEER EVENT GRATIS SENA PERFORMERS Vijf contrabassisten van BASSSSS in het atelier van Anne Wenzel en Eric Jan van de Geer, tussen de beelden in de werkplaats, met bierproeverij van Brouwvereniging Rotterdam. Contrabas, zang: Peter Jacquemyn, Pieter Lenaerts, contrabas: Yannick Peeters, Kristof Roseeuw, Lode Leire. 20:00 - 22:00, Atelier Wenzel & van de Geer

JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van Mihael Hurstelj Trio, Coal Harbour en DJ Dikke Thomas die met zijn vette platen de optredens aan elkaar draait.. 15:00 - 19:00, Centraal Station, Hal

LIVE@YOURLIVINGROOM - MARZIO SCHOLTEN MEETS ERNST GLERUM CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Twee generaties met als doel een diepgaand muzikaal gesprek. gitaar: Marzio Scholten, bas, piano: Ernst Glerum (Boy Edgar Prijs) 20:00, Bij jou in de huiskamer

MIHAEL HURSTELJ TRIO Zelfs Indiase en Arabische invloeden zijn te horen bij dit dynamische gezelschap. gitaar: Mihael Hrustelj, bas: Dejan Hudoklin, drums: Javier Herrero. 15:30 - 16:00, Centraal Station, Hal MIHAEL HURSTELJ TRIO Zelfs Indiase en Arabische invloeden zijn te horen bij dit dynamische gezelschap. gitaar: Mihael Hrustelj, bas: Dejan Hudoklin, drums: Javier Herrero. 16:15 - 16:45, Centraal Station, Hal COAL HARBOUR Bestaande composities en originals, geinspireerd door de legendes uit het hardbob tijdperk. trompet: Tom Ridderbeekx, saxofoon: Yoran Aarssen, trombone: Sam Thomas, piano: Robert Koemans, contrabas: Yussif Barakat, drums: Willem Romers. 17:30 - 18:00, Centraal Station, Hal ZANE MASSEY NEW YORK BRASS CONCERT GRATIS Deze New Yorkse saxofonist – zoon van de legendarische trompettist Cal Massey - moest met zijn roots wel uitgroeien tot een muzikant van formaat! 15:00, Alexandrium Megastores ´ ARNO KRIJGER/ MICHIEL STEKELENBURG/ NIEK DE BRUIJN - TRIO CONCERT GRATIS JONG TALENT Een mooi stel! hammond orgel & baspedalen: Arno Krijger, gitaar: Michiel Stekelenburg, drums: Niek de Bruijn. 16:00, Markthal MAASZ & POLGAR CONCERT GRATIS Maasz en Polgar delen de passie voor het Great American Songbook en spelen elk hun akkoorden die zich tezamen tot verrassende melodieën laten vormen. piano: Thomas Maasz, gitaar: Zoltan Polgar. 17:00 - 19:00, O'kay, Entrepot

GREEN RIVER JASS BAND CONCERT Een van de oudste traditionele jazzbands in Nederland, laten horen hoe levendig de oude jazz is! trompet, mondstuk, zang: Koos van der Hout, banjo: Tom Stuip, trombone: Thomas Hipp, saxen, clarinet, zang: Peter de Klerk, piano, orgel, zang: Herman Wirtz, banjo: Rob Buytendijk, tuba, zang: Hans van Oost, drums, zang: Nick Simoncelli. € 15 / € 10 (vvk) / € 5 (studenten) 20:00 - 22:00, Centrum Pro Rege EDISON JAZZ/WORLD 2017 EVENT INTERNATIONALE TOP ROTTERDAM De Edison Jazz/World uitreiking met optredens van de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman en Lee Towers, die elk een oeuvreprijs in ontvangst nemen, o.l.v. het New Rotterdams Jazz Orchestra. € 27.50 (normaal) / € 20 (korting) 20:00 - 22:00, Nieuwe Luxor Theater

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Edison Jazz/World! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!


WO | DO | VR | ZA HAZMAT MODINE CONCERT INTERNATIONALE TOP SENA PERFORMERS Gipsy-blues extraordinaire! o.l.v. de virtuoze mondharmonicaspeler Wade Schuman. Met de nooit eerder vertoonde combinatie van Amerikaanse muziek met Oost-Europese invloeden en fanfare. € 18 20:30, LantarenVenster

ZA 1

KETI KOTI EVENT GRATIS Het draait op deze dag om viering, muziek, vrolijkheid, lekker eten en samenzijn. 12:30 - 22:00, Wijkpark a/d West-Kruiskade PLENGOFFER Plengoffer. 13:15 uur

WIN

ALEKE DANS Aleke Dans. 13:30 uur 010 KAWINA Kawina. 16:00 uur DRAI STRONG KAWINA Drai Strong Kawi. 17:45 uur

WIN 1x2 vrijkaarten voor Hazmat Modine! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint! DROOG5 CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Eigen composities op het grensvlak van jazz, wereldmuziek en klassiek. Sopraansax, klarinetten: Hans Rikken, cello, altsax: Angelique Boel, contrabas: Stan Stolk, drums, percussie: Luuk Kranenburg, keyboards: WillemJan Droog. 21:00, De Machinist MUSIC MATTERS PRESENTS... DJUWNEY CONCERT JONG TALENT Aanstormend talent en bandleider Djuwney verovert de wereld met zijn arrangementen. keys, bandleider: Jean Felipe Ansjeliena, drums: Timothy Bennet, Davy Andy Henket, bas: Rushan West, gitaar: Lévy Simon. € 5 21:00, GROUNDS ANOTHER FUNK COLLECTIVE CONCERT GRATIS Dansbare funk en smaakvolle arrangementen samengebracht in een spetterende muzikale show. sax: Marco Bernardi (IT), trombone: Sten Valdmaa (EST), gitaar: Daniël Yves Dudok (NL), toetsen: Matthijs Geerts (NL) 21:30 - 22:30, Verhip Café DIZZY WORLD SESSIONS PRESENTS: LWELA KASULWE CONCERT Tijdloze wereldmuziek: mix van traditionele Afrikaanse klanken en folk, soul, jazz, funk. € 2,50 21:30, Dizzy, Jazzcafé KRAAK & SMAAK W/ MOODS & FRANKY STICKS (VINYL DJ-SET) CONCERT SENA PERFORMERS Dansen op soul, funk, disco en een hele hoop classics! € 13, vvk € 10, 23:00, BIRD

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Kraak & Smaak! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint! ALISON JUTTA CONCERT, GRATIS Jutta Daems vertelt je met haar warme stem verhalen en dromen. Jutta Daems (BE), Barend Lippens (NL), Bob Roche (NL), Emilio de Temmerman (BE). 23:00, Verhip Café

ROGER DAVIDS AND SOCA BOYS ALL STARS Roger Davids and Socca Boys All. 19:00 - 19:45 uur RONALD SNIJDERS 19:45 - 20:30 uur DRAI STRONG KAWINA Dit zijn programma’s van Keti Koti Festival, met cultuur, muziek, dans en gezellig samenzijn. 21:00 uur JAZZ@THESTREETS CONCERT JONG TALENT GRATIS Op de jaarlijkse straatdag kun je zomaar straatbands tegen het lijf lopen @Binnenwegplein, @De Koopgoot, @Schouwburgplein en @Mart Café! Straatconcerten: Balcony Players, Convoi Exceptional, De Koppersnellers. 13:00 - 16:45, Diverse locaties. DE KOPPERSNELLERS New Orleans traditionals, jazz, hiphop en popmuziek, geïnspireerd door de rijke brassbandtraditie. trompet: Dorus vd Heijden, Sven Spierings, Tim Schellekens, Mark Swanenberg, trombone: Vincent de Ruijter en Bart Schellekens, Sousaphone: Bart van de Liefvoort, bass drum: Bram Vissers, snare drum: Berry Jurriëns, percussion: Youri Bos. 13:00 - 13:45, Binnenwegplein 14:30-15:15, Mart Café, Markthal 16:00-16:45, Koopgoot CONVOI EXCEPTIONAL Rock and Roll op trommels & sax. Straatmuzikanten die de ware aard van rock & roll echt begrijpen. Spelen, spelen, spelen! Job ten Duik, Ruben Spartaco Bolsius, Dirk Ronteltap. 13:00 - 13:45, Koopgoot 14:30 - 15:15, Binnenwegplein 16:00 - 16:45, Schouwburgplein BALCONY PLAYERS JONG TALENT Energieke klezmer- en zigeunermuziek geïnspireerd door een reis langs de Balkan, Brazilië en de VS. 13:00 - 13:45, Mart Café, Markthal 14:30 - 15:15, Koopgoot 16:00 - 16:45, Binnenwegplein

JASPER VAN DAMME'S STREET BUNCH JONG TALENT SENA PERFORMERS De prijswinnende topsaxofonist Jasper van Damme heeft carte-blanche om een straatformatie te formeren op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad. 16:00 - 16:45, Mart Café, Markthal

JASPER VAN DAMME'S STREET BUNCH JONG TALENT SENA PERFORMERS De prijswinnende topsaxofonist Jasper van Damme heeft carte-blanche om een straatformatie te formeren op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad. 14:30 - 15:00 HIP HOP HUIS PRESENTS AFREAKY JONG TALENT SENA PERFORMERS Daniella aka Danimé, stagiaire bij het HipHopHuis, speelt samen met jongeren tussen de 16 en 20 jaar. 15:10:00 - 15:20 JASPER VAN DAMME'S STREET BUNCH JONG TALENT SENA PERFORMERS Prijswinnende saxofonist Jasper van Damme heeft carte-blanche om een straatformatie te formeren op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad. 15:20 - 15:50 HIP HOP HUIS PRESENTS AFREAKY JONG TALENT SENA PERFORMERS Daniella aka Danimé, stagiaire bij het HipHopHuis, speelt samen met jongeren tussen de 16 en 20 jaar. 16:10:00 - 16:30 ARTVARK SAXOPHONE QUARTET SENA PERFORMERS Een unaniem, creatief en origineel geluid: het geluid van ARTVARK! alt/sopraansax: Rolf Delfos, altsax: Bart Wirtz, tenorsax: Mete Erker, baritonsax: Peter Broekhuizen. 16:50 - 17:20 HIP HOP HUIS PRESENTS AFREAKY JONG TALENT SENA PERFORMERS Daniella aka Danimé, stagiaire bij het HipHopHuis, speelt samen met jongeren tussen de 16 en 20 jaar. 17:45 - 18:00 ARTVARK SAXOPHONE QUARTET CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Een unaniem, creatief en origineel geluid: het geluid van ARTVARK! alt/sopraansax: Rolf Delfos, altsax: Bart Wirtz, tenorsax: Mete Erker, baritonsax: Peter Broekhuizen. 18:05 - 18:35, Centraal Station, Hal WILMER RIOS CONCERT GRATIS Pop/disco, reggae, latin jazz and music uit Venezuela!! 14:00, Alexandrium Megastores MELANGE A TROIS (ETEN, MUZIEK EN FILM) EVENT GRATIS Melange a Trois in RAAF! Een drie-eenheid van heerlijkheden: High Tea, High Beer en live-muziek! Met: Luigino, Auxs & EQ, Guillaume van de Leuv. Gratis, exclusief eten en drinken, 14:00 - 17:00, RAAF BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Verzorgingstehuis Johannahuis CASITA CONCERT GRATIS JONG TALENT Universoul': soul, RnB, pop, latin, jazz & world. Een onbegrensde reis van bestaande en eigen songs. 14:30, Woonmall Alexandrium

MARIA MENDES CONCERT GRATIS INTERNATIONALE TOP SENA PERFORMERS Kristalheldere stem, spannende frasering en geweldige virtuositeit. Eerder te zien op North Sea Jazz. 14:00 - 14:45, Boijmans van Beuningen, Museum

RUBEN SEMMOH & AFRO-CARIB ENSEMBLE CONCERT GRATIS Melodische pop, rock, funk en latin zorgen voor dansbare, dynamische Kawinabeats en ‘Suripop’ ballades. 15:00, Alexandrium Shopping Center

JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van New Amsterdam Voices, Preacher Men en Cathelijne Beijn die de optredens aan elkaar draait. 13:00 - 17:30, Centraal Station, Hal

DUKE ELLINGTON CONCERT Duke Ellington staat centraal o.l.v. Anton Weeren, trombone: Joost Buis, sax, klarinet: David Kweksilber. € 15 (normaal) / € 12,5- (vrienden van RSB) 15:00, Ro Theater

CATHELIJNE BEIJN Cathelijne Beijn als DJ op het North Sea Round Town-podium. 14:00 - 18:45

BRAZILIAN RODA DE CHORO E SAMBA CONCERT GRATIS Geniet van de lekkerste samba’s en choro’s gespeeld door docenten en leerlingen van Braziliaanse muziekschool EPM Holanda, powered by Kubox. 15:00 - 19:00, Eendrachtsplein

9 MARIA MENDES CONCERT GRATIS INTERNATIONALE TOP SENA PERFORMERS Kristalheldere stem, spannende frasering en geweldige virtuositeit. Eerder te zien op North Sea Jazz. 15:00 - 15:45, Natuurtalent, Schiebroek R'JAM TOUR - JAZZ ARTISTS MEMORIAL TOUR EVENT ROTTERDAM Wandeling langs de beelden van Rotterdamse jazzmuzikanten op de Oude Binnenweg. contrabas: Harry Emmery, gitaar: Wolf Martini. € 75 (normaal) / € 67,50 (vvk) 15:30 - 20:15, Rotterdamse Schouwburg BLUE & THE LUCY'S CONCERT GRATIS Passionate, swinging blues and rock 'n roll band with a gentle, tasty touch of country and jazz music. Piano/keys: Marco Apicella, bas/elektrisch: Marijn Van de Ven, gitaar: Zoltan Polgar, drums: Jorrit Roms, zang: Merel Moelker. 15:30 17:30, Halfrond, Entrepot ANDRO BISWANE CONCERT GRATIS Gitarist Andro Biswane staat bekend als de Afro Jazz exponent van Nederland! 16:00, Markthal MASSADA CONCERT GRATIS Massada gives you Latin fever! Met ruim 30 jaar Latin-American ritmes en percussierock o.l.v. Johnny Manuhutu. 18:00 20:00, Halfrond, Entrepot JAZZ OP ORGEL EN SAXOFOON CONCERT GRATIS Jazzcomposities met orgel en saxofoon en moderne composities. kerkorgel: Jan Hendrik van de Kamp (NL), altsax, composities, arrangementen: Ruud Bergamin (NL). 18:00 - 19:00, Schotse Kerk HARRY EMMERY EN WOLF MARTINI CONCERT GRATIS Harry Emmery deelde het podium met Olivia Newton John, Duke Jordan, Oleta Adams, Louis van Dijk, Blossom Dearie, Chet Baker en meer …. 18:30, Kino BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 19:00, Rubroek JAZZ IN CHARLOIS - THE CROONER SWING SHOW CONCERT GRATIS In de historie van Jazz in Charlois beklommen al vele artiesten het buitenpodium, en kijk eens wie we dit jaar hebben: The Crooner Swing Show! 20:00 - 22:30, Charloisse Kerksingel, Jazz in Charlois DE BIGBAND IN CONCERT CONCERT GRATIS Maar liefst dertien blazers en gastvocalisten o.l.v. Ruud Bergamin, met jazz die refereert aan Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Count Basie. 20:00 - 22:30, Schotse Kerk THE PROFESSIONALZ CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS IJzersterk, avontuurlijk en gevarieerd trio met een tijdslimiet van drie minuten per compositie. gitaar: Ed Verhoeff, Hammond orgel, voetpedalen: Arno Krijger, drums: Lucas van Merwijk. 21:00, De Machinist VALERIO LYSANDER CONCERT GRATIS Italiaanse zanger/pianist met een mix tussen Jamie Lidell, Bishop Allen en Joshua Radin. 21:00 - 22:00, Hostel Room DIZZY YOUNG TALENT STAGE LIBERATI QUARTET CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Moderne en traditionele jazz met composities van Eduardo Liberati, winnaar Erasmus Jazz Prijs 2017. gitaar: Edoardo Liberati (IT), sax: Jesse Schilderink (NL), bas: Jurriaan de Kok (NL), drums: Denis Baeten (BE). 21:30, Dizzy, Jazzcafé


10

PROGRAMMA

ZO 2

NORTH SEA JAZZ KIDS EVENT KIDS NORTH SEA JAZZ Kinderen kunnen op een speelse en vrolijke manier kennis maken met jazz en deelnemen aan workshops of gewoon lekker luisteren, samen met hun ouders of grootouders. Kijk voor het gehele programma op www.northseajazz.nl. Vanaf € 13,50 per voorstelling 11:00 - 18:00, Rotterdamse Schouwburg

JAZZFIETSEN OP ZUID EVENT ROTTERDAM SENA PERFORMERS Muzikale fietstour door Rotterdam Zuid. Ontdek de diversiteit van Zuid onder begeleiding van een gids: van accordeon tot saxofoon en van spoken word tot een heus gospelkoor. Start: RAAF, afsluiting: Jazz in Charlois. Met lunchpakket. € 10 12:00 - 17:30, RAAF

WIN

TIMBALOOLOO | 2+ Muziekinstrumenten komen tot leven: ze krijgen een eigen karakter, met humor en emotie spreken ze hun magische muzikale taal. Voor het eerst te zien in Nederland. € 13,50 (volwassenen) / € 9 (kinderen) 11:00 - 11:45, 13:00 - 13:45 en 15:00 – 15:45

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Timbalooloo! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint! ANNA LUNA VAN DIJK COMBO Twaalfjarige trompettist en aanstormend talent, winnaar Zapp Music Challenge. 12:15 - 12:45 SLUMBERLAND | 6+ Adembenemende filmisch-muzikale tocht naar de wereld van de nacht. € 14 (volwassenen) / € 9 (kinderen) 12:50 13:40 en 15:00 - 15: 50

WIN

JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT GRATIS JONG TALENT SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van New Amsterdam Voices en Preacher Man. 13:00 - 17:30, Centraal Station, Hal NEW AMSTERDAM VOICES Jonge professionele vocalisten met frisse, out-of-the-box jazz. Met: Willem de Beer, Pepijn van der Sande, Hebe Vrijhof, Minka Bodemann, Marieke Smit, Vera Buijink & June Fermie. 13:30 - 14:00 en 14:15 - 14:45 PREACHER MEN CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS Topmuzikanten die de liefde delen voor klassieke Hammond trio's uit de jaren '50/'60. Hammond: Rob Mostert, tenorsax: Efraim Trujillo, drums: Chris Strik. 15:30 - 16:00 en 16:15 - 16:45

BEN VAN DEN DUNGEN QUARTET CONCERT GRATIS SENA PERFORMERS 100% pure, happy jazz! Jazz moet danceable zijn en de blues moet erin zitten. sax: Ben van den Dungen, piano: Miguel Rodríguez, contrabas: Marius Beets, drums: Gijs Dijkhuizen. 15:00, De Machinist CARLO DE WIJS CONCERT GRATIS Funk-, pop- en gospel invloeden vermengd tot een echt 21e eeuws Hammondgeluid met orgelsound. 15:00, Alexandrium Shopping Center

WIN 1x2 vrijkaarten voor Jazzfietsen op Zuid! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

NSRT MET KRUIDKOEK CONCERT GRATIS Obscure ImproRock. Instrumentale GarageJazz AfroFunk DiscoBlues. Soms mooi, vaak hard, nooit saai. altsax: Nick Feenstra, gitaar: Tijmen Kooiker, basgitaar: Reindert Kragt, drums: Bram Knol. 13:30 - 15:30, Het Nieuwe Instituut JAZZ IN CHARLOIS CONCERT GRATIS Kom naar Zuid en geniet van de heerlijke ambiance. 13:30 – 18:00, Charloisse Kerksingel RENE CALAME & MARC BENZ De meest swingende jazz klassiekers en de mooiste ballads… Jazz we can! 13:30 - 14:30 DUTCH CARIBBEAN GROOVE ORCHESTRA Groovy dansbare set met een combinatie van Afrikaanse, latin jazz, Amerikaanse en Caribische liedjes. 15:15 - 16:15 CHARLOIS SALSA ALL STARS Trek je dansschoenen maar aan voor dit programma met salsa en Caraïbische muziek. 17:00 - 18:00

WIN 1x2 vrijkaarten voor Slumberland! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

AGARTHA CONCERT GRATIS Gepassioneerd trio met speelplezier op het snijvlak van jazz en klassiek: stuk voor stuk muzikale reisjes. 14:30, Woonmall Alexandrium

‘T LOOPORKEST CONCERT GRATIS ’t Looporkest is er al ruim 25 jaar voor elke gelegenheid. Bezetting: trompet, klarinet, banjo, sousafoon. 14:00, Alexandrium Megastores SINGELSOUNDS EVENT GRATIS SingelSounds: muzikaal genot op de zondagmiddag, met een vast publiek van muziekliefhebbers, deze zondag met het Alexis Kasinos Trio! 14:00 - 15:00, Singeldingen, Heemraadspark MARCOS SANTOS TRIO CONCERT GRATIS Deze percussionist, drummer en componist reist de wereld over om zijn passie voor muziek te delen. 14:00, Markthal BRAZILIAN RODA DE CHORO E SAMBA CONCERT GRATIS Geniet van de lekkerste samba’s en choro’s gespeeld door docenten en leerlingen van Braziliaanse muziekschool EPM Holanda, powered by Kubox. 14:00 17:00, Eendrachtsplein BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Verzorgingstehuis Leeuwenhoek

DELFT JUNIOR BIGBAND CONCERT GRATIS JONG TALENT Swingende jeugdbigband met enthousiaste, getalenteerde jonge muzikanten van 12 tot 20 jaar. o.l.v. Søren Ballegaard. 15:00 - 17:00, Schouwburgplein ZOLTANS OF SWING CONCERT GRATIS Swinging bebop melodieën en onvergetelijke jazz-klassiekers: terug naar de 30’s en 40's. viool: Thalio van Rhee, gitaar: viool Zoltan Polgar, bas: Marijn van de Ven. 15:30 - 17:30, Haagse Bluf, Eetcafé INTERNATIONAL MUSIC DOWN SOUTH CONCERT "Free improv jazz tucked away down south in Carnisse". piano: Joosten van Oosten, basklarinet: Henk Bakker, gitaar: Lukas Simonis, electronics: Gilbert van Drunen, drums: Lies Klaus. € 5 15:30 18:00, Koffie & Ambacht AKOS LAKI TRIO CONCERT GRATIS Akos is de uitvinder van de Balkanjazz en maakt van elk optreden een feest. 15:30, LaBru Café TRIO EDDIE NIELSEN CONCERT GRATIS Trio o.l.v. de Rotterdamse bassist Eddie Nielsen speelt heerlijke souljazz op het terras van NRC. 16:00 - 19:00, Nieuw Rotterdams Café STAN GETZ BOSSA NOVA PARTY CONCERT GRATIS Jazzmuziek vermengd met Bossa Nova uit Brazilië. tenor: Stan Getz, sax: Jan Albert Smit, tenor/sax: Jan Albert Smit, piano: Robert Koemans, contrabas: t.b.a., drums: Mitchell Damen. 16:00 20:00, Mart Café, Markthal ROTTERDAM JAZZ LAB CONCERT GRATIS Avontuurlijke muziek met respect voor jazz, groove, swing en emotie. piano, arrangementen: Bart Egeter (NL), sax, arrangementen: Ruud Bergamin (NL), ventieltrombone: Koos van der Hout (NL), sax: Kurt Schwab (NL), sax, basklar: Stanislav Mitrovic (NL), trombone: Daniel Follmann (DLD, NL), trompet: Niels Tausk (NL), bas: Dan Simon (USA, NL), drums: Julius Schulz (NL). 16:00 - 18:00, Wilskracht Buitenpodium DIZZY YOUNG TALENT STAGE TOMMY MOUSTACHE CONCERT GRATIS JONG TALEN SENA PERFORMERS Schizofrene trip met jazz, funk en rockingrediënten van een van de opvallendste bands. altsax: Jasper van Damme, gitaar: Jorn ten Hoopen, bas: Bas Kloosterman, drums: Mark van Kersbergen. 16:30, Dizzy, Jazzcafé RED! CONCERT GRATIS Opzwepende mix van dansbare jazz! trompet en flugelhorn: Ellister van der Molen, tenorsax: Gideon Tazelaar, orgel: Bob Wijnen, drums: Sander Smeets. 17:00 - 19:00, O'kay, Entrepot JAZZ KERKDIENST CONCERT GRATIS Jazz kerkdienst met Barbara St. James, pianist en voorganger Ds. Ilse Hogeweg. 17:00 - 18:00, Centrum Pro Rege

SINFONIA MARITIEM CONCERT EVENT GRATIS Vanaf het water brengt Sinfonia Rotterdam een programma vol klassieke parels en de nodige jazz met trompettist Eric Vloeimans (NL) en het Scapino Ballet. 20:00, Maritiem Museum APACAY QUINTET CONCERT Zomerse muziek, van Braziliaanse samba tot Argentijnse en Peruaanse folklore en Cubaanse boleros. € 12,50 20:00 22:00, Natuurtalent, Schiebroek

MA 3

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:00, Verzorgingstehuis Delfshaven SKVR JAZZNIGHT EVENT GRATIS JONG TALENT Diverse jazzbands laten zich van hun beste kant zien met standards uit het American Songbook en bewerkingen van popsongs. 19:30 - 22:30, GROUNDS

DI 4

JAZZ OP ORGEL EN SAXOFOON CONCERT GRATIS Jazzcomposities in arrangementen voor orgel en saxofoon met moderne composities. kerkorgel: Jan Hendrik van de Kamp (NL), altsax, composities, arrangementen: Ruud Bergamin (NL). 12:45 - 13:30, Laurenskerk BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:00, Huis van de Wijk 'Het Middelpunt' BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 19:00, De Nieuwe Plantage BILL EVANS & DEAN BROWN BAND MET ETIENNE MBAPPÉ EN KEITH CARLOCK CONCERT, INTERNATIONALE TOP, SENA PERFORMERS Topmuzikanten samen op het podium! Een explosieve concertavond met een mix van jazz, rock, blues en funk. € 20 20:30, LantarenVenster

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Bill Evans & Dead Brown Band! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!


ZO | MA | DI | WO | DO | VR DIZZY YOUNG TALENT STAGE EASTON DAVY MEETS SUPERMOON CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, SENA PERFORMERS Schilderij geïnspireerd door de vette funk van de nieuwe sensatie Supermoon. 21:30, Dizzy, Jazzcafé KAMPVUUR JAZZ KIDS, WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen en Bosjesmannen zingen? Reserveren: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 13:30 - 14:30, Villa Zebra

COELY CONCERT, INTERNATIONALE TOP, SENA PERFORMERS Deze dame draagt terecht de bijnaam ‘de Vlaamse Lauryn Hill’, zij is dé hiphop- en soul-, en funk- en R&B - sensatie uit België. € 14 (pre-sale) / € 17 (door) 20:30, BIRD

WIN

WO 5

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS, ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Laurens Nijenveld KAMPVUUR JAZZ KIDS, WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen en Bosjesmannen zingen? Reserveren: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 15:00 - 16:00, Villa Zebra

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Kampvuur Jazz Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS, ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 18:30, Huis van de Wijk Laurens Borgsate MACY GRAY CONCERT, INTERNATIONALE TOP Zangeres Macy Gray (USA) heeft ongetwijfeld de meest herkenbare stem in de muziekwereld. € 35 19:00 - 23:00, Annabel

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Macy Gray! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

FLAMENCO JAZZ MET MANITO CONCERT, GRATIS Manito speelt naar eigen zeggen ‘hoe de sterren staan en de wind waait’. Intuïtief en rijk aan diverse invloeden. 20:15, Het Klooster Oude Noorden

WIN 1x2 vrijkaarten voor Coely! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

WDK AWARD NIGHT POSTERONTWERPWEDSTRIJD EXPO, GRATIS, JONG TALENT, NORTH SEA JAZZ Prijsuitreiking Award Night posterontwerpwedstrijd North Sea Jazz voor WdK studenten. Expositie: 23 juni t/m 14 juli. uitreiking: Junior van der Stel, introductie: Hans Zirkzee, muziek: GreyHeads. piano: Marco Apicella, gitaar: Simone ‘Johnny Panda’ Cesarini, sax: Jesse Schilderink, trombone: Isztvan Szogi, fluit: Andres Pasinetti, bas: Damien Roussos, drums: Nello Biasini. 21:00, Dizzy, Jazzcafé DIZZY YOUNG TALENT STAGE GREYHEADS CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, NORTH SEA JAZZ Spannende mix van elektronische en instrumentale muziek o.l.v. Nello Biasini. fluit: Andrés Pasinetti, tenor sax: Jesse Schilderink, elektrische gitaar: Simone Cesarini, keys & electronics: Marco Apicella, elektrisch Bass: Damien Roussos, drums & electronics: Nello Biasini. 21:30, Dizzy, Jazzcafé TRIO EDDIE NIELSEN CONCERT, GRATIS Souljazz van Trio Eddie Nielsen 21:30, LaBru Café

DO 6

BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS, ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, De Twee Bruggen DADI MEETS DAVY EVENT, GRATIS Actionpainting door de Amerikaanse jazzschilder Easton Davy op muziek van DJ Andre Dadi. 17:00 - 20:00, Nieuw Rotterdams Café JASPER VAN DAMME'S STREET BUNCH CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, SENA PERFORMERS De prijswinnende topsaxofonist Jasper van Damme heeft carte-blanche om een straatformatie te formeren waarmee hij te zien is op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad. 17:00 - 19:00, Stationsplein NSRT MET LIBERATI QUARTET CONCERT, GRATIS, JONG TALENT De prijswinnende topsaxofonist Jasper van Damme heeft carte-blanche om een straatformatie te formeren waarmee hij te zien is op diverse plekken in de Rotterdamse binnenstad. 17:30 - 19:30, Het Nieuwe Instituut

ERIC VLOEIMANS MET CALEFAX CONCERT, SENA PERFORMERS Optreden in de intieme en gezellige zaal van Pro Rege, Kralingen. Trompet, componist: Eric Vloeiman, hobo: Oliver Boekhoorn-hobo, klarinet: Ivar Berix-klarinet, sax: Raaf Hekkema, basklarinet: Jelte Althuis, fagot: Alban Wesley. € 20 / € 12.50 (vvk) / € 5 (studenten) 20:00 22:00, Centrum Pro Rege RAGA'S MET ASHOK PATHAK CONCERT, GRATIS Twee topartiesten op het gebied van Indiase klassieke muziek, als eerbetoon aan Pandit Balaram Pathak. 20:15, Het Klooster Oude Noorden LAURÈN TER HORST CONCERT, GRATIS Deze 22-jarige singer songwriter schrijft al sinds haar 16e eigen liedjes; pop, folk, country en jazz. 20:30 - 21:30, Hostel Room MORRIS KLIPHUIS - VOORPREMIÈRE COMPOSITIEOPDRACHT NORTH SEA JAZZ 2017

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Morris Kliphuis Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint! CONCERT, CONCERT INTERNATIONALE TOP, JONG TALENT, NORTH SEA JAZZ, SENA PERFORMERS Vrije compositieopdracht van North Sea Jazz aan de veelbelovende Nederlandse jonge hoornist en componist Morris Kliphuis. Première 7 juli, North Sea Jazz Festival. Franse hoorn, cornet: Morris Kliphuis, basklarinet, tenorsax: Mete Erker, piano: Alexander Hawkins, synthesizers: Jasper Slijderink, bas: Ricardo Lekatompessy, drums: Mischa Porte. € 7,50 20:30, LantarenVenster STÖMA CONCERT, GRATIS, JONG TALENT Misschien wel de meest technische band die Rotterdam rijk is. Met rare maatsoorten, crossovers naar verschillende genres, loopstations en effecten. bass: Bruno Ferro Xavier da Silva, drums: Wouter van Wijk. 21:00, BAR3 MICHAEL VAREKAMP EN BAND CONCERT, GRATIS Highlights uit het repertoire van o.a. Louis Armstrong, Billie Holiday en Duke Ellington. Michael Varekamp en band. 21:00 - 23:30, Wijnbar het Eigendom DIZZY YOUNG TALENT STAGE ROTTERDAM SKA JAZZ F OUNDATION FT BOSCO: "BIG HORNS" CONCERT, GRATIS Big Horns! Keiharde grooves, stoere funk en pompende solisten! altsax: David Romanello, tenorsax: Henk Guitjens, baritonsax: Dennis te Woerd, trompet: Daan Bogers, gitaar/bas: Jeroen van Tongeren, bas: Merijn van de Wijde, drums: Dimitri Jeltsema, trompet: Robert Bogaart, trombone: Odei Al Magut. 21:30, Dizzy, Jazzcafé MUSIC MATTERS PRESENTS DR. MERAKI (HOMEGROWN) CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, SENA PERFORMERS Jonge, energieke band met een lekkere mix van jazz, soul, funk en fusion. (winnaar Music Matters Award '16 en muziekambassadeur Rotterdam '17) 22:00, BIRD

VR 7

LUIGINO AND THE BIG ASS CHILDREN CONCERT, GRATIS Deze autodidact neemt je met zijn jazzyen soulgeluid mee op reis langs muzikale hoogtepunten. 12:30 - 13:30, Hostel Room BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS ROTTERDAM SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 13:30, Humanitas Bergweg JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, INTERNATIONALE TOP, SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van Brass Funkeys, Supermoon en DJ Dikke Thomas die met zijn vette platen de optredens aan elkaar draait. 14:00 18:00 BRASS FUNKEYS New Orleans-jazzvibe uit Amerika met een aanstekelijke dosis energie, creativiteit en muzikale krachtpatserij. trompet: Matt Letts, Rob Smith, sax: David Robinson, trombone: Tom Green, Vij Prakash, sousafoon: John Caddick, drums: Scott Jowett, percussie: Chris Brice. 14:30 15:30 SUPERMOON Dansbare live show: funky popsongs, dikke grooves en sterke harmonieën. elektrisch gitaar/zang: Artur Hodes, akoestisch gitaar/zang: Daan Krakers, keys/zang: Joris IJland, bas/zang: Remo van Osch, drums: Tom van Sadelhoff. 16:15 - 16:45 en 17:00 – 17:45

CHARLOIS GREETZ NORTH SEA JAZZ CONCERT, GRATIS, POWERED BY RET Vandaag verwelkomen we North Sea Jazz in Rotterdam! Zuidplein, metro uitgang (Metroplein) DEEJAY ROOIEKEES De bekendste cultureel ondernemer van ‘Zuid’ draait plaatjes, afgewisseld met live optredens. 14:30 - 19:00 OPENINGSACT Openingsact Charlois GreetZ North Sea Jazz door lokale artiest 15:00 - 15:30 BONGOMATIK Energieke muziek met een vette groove, dikke knipoog en improvisatie. zang: Alberto Caiceda, Xiomara Virdo, trompet: George Pancras, gitaar: Thomas Hilbrandie, keyboard: Leon Den Engelsen, bas: Mick Paauwe, percussie: Jens Kerkhof, drums, percussie: Pim Dros. 15:30 18:30 JAZZ@RET CONCERT, GRATIS, POWERED BY RET, SENA PERFORMERS Ter ere van de start van North Sea Jazz Festival in Ahoy is er een heuse jazztour in de metro tussen Centraal Station en Zuidplein. Goede reis! 15:00 - 17:30, Centraal Station, Hal DONALD SIMOEN TRIO CONCERT, GRATIS, JONG TALENT Stomende, swingende jazz standards en een enorme energie! altsax: Donald Simoen, contrabas: Thomas Pol, drums: Mark van Kersbergen. 15:00 - 17:00, Vinylspot 4 SURE CONCERT, GRATIS 4 Sure lekkere crossovers, originele composities en zeer gepassioneerde musici! sax, tenor: Franklin Caesar Breeveld, vleugel: Mark Milan, bas: Pierre Dunker, drums: Olaf Keus. 16:00, Markthal

11


12

PROGRAMMA

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL EVENT, INTERNATIONALE TOP, NORTH SEA JAZZ Het North Sea Jazz Festival is een begrip over de hele wereld. Ook buiten onze landsgrenzen staat het bekend als het evenement waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van de jazz langskomen. Uitverkocht. 16:30, Ahoy Rotterdam www.northseajazz.nl SOUL STATION AT MART CAFÉ PRESENTEER: TRIBUTE TO CHARLIE "YARDBIRD" PARKER CONCERT, GRATIS Ode aan Charlie Parker! alt sax: Thijs Nissen, contrabas: Matheus Nicolaiewsky, piano, drums: t.b.a. 19:00 - 23:00, Mart Café, Markthal BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS , ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 19:30, De Waerschut ROTTERDAM JAZZ LAB CONCERT, GRATIS Avontuurlijke muziek met respect voor de jazz, groove, swing en emotie. piano, arrangementen: Bart Egeter (NL), sax, arrangementen: Ruud Bergamin (NL), ventieltrombone: Koos van der Hout (NL), sax: Kurt Schwab (NL), sax, basklar: Stanislav Mitrovic (NL), trombone: Daniel Follmann (DLD, NL), trompet: Niels Tausk (NL), bas: Dan Simon (USA, NL), drums: Julius Schulz (NL). 20:00 - 22:45, Galerie Kralingen KARAWITA MET NITA AARTSEN EN MADE AGUS WARDANA CONCERT, GRATIS Deze kendanspeler speelt Karawitan, de Indonesische verzamelnaam voor Javaanse, Balinese gamelanmuziek met Jazz en Zuid-Amerikaanse muziek. 20:15, Het Klooster Oude Noorden DIZZY WORLD SESSIONS PRESENTS: BANDA FULO CONCERT De muziek is heerlijk bij mooie zonsondergangen, dansavonden maar ook om lekker naar te luisteren! Dwarsfluit, piano: Floor Polder, piano, melodicaL Elizabeth Fadel, drums/ percussie: Olaf Keus, (bas) gitaar: Breno Virícimo, santana, sax: Lucas Figueiredo. € 5, 21:30, Dizzy, Jazzcafé BOOGIEBALL JAMSESSIE NORTH SEA JAZZ PARTY SENA PERFORMERS Tijdens deze inmiddels legendarische Official North Sea Jazz Afterparty komen jouw favoriete artiesten in BIRD om te jammen of om voor een avond dj te spelen. € 15 (early BIRD) / € 17,50 (door) / € 22,50 (passe-partout) 23:00, BIRD

WIN

WIN 1x2 vrijkaarten voor Boogieball! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!

ZA 8

SATOYAMA JAZZ CONCERT GRATIS Alles wordt gecombineerd: Noord-Europese jazz, hedendaagse-, klassieke- en wereldmuziek. trompet & live electronics: Luca Benedetto, gitaar & live electronics: Christian Russano, contrabas: Marco Bellafiore, drums & vibes: Gabriele Luttino. 12:30 - 13:30, Hostel Room BRASS BELLS CONCERT GRATIS Enthousiaste groep blazers van de Music Academy in Haarlem die in de winter leuke up-tempo kerstarrangementen speelt en in de zomer tropische hits er uit knalt! 12:45 - 14:30, Stationsplein SINGIN' THE AMERICAN SONGBOOK FT. BAER TRAA CONCERT GRATIS JONG TALENT Met niemand minder dan zanger Baer Traa die The Songbook eer aan zal doen. zang: Baer Traa, alt sax: Thijs Nissen, contrabas: Matheus, drums: Willem Romers, piano: t.b.a. 13:00 - 17:00, Mart Café, Markthal JAZZ SOUNDS MET DJ VICCC & SAX CONCERT GRATIS Gewoon een heerlijke middag lekker luisteren en genieten! DJ Viccc & Sax Jockey Marc. 13:00 - 17:00, Hotel New York JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT, GRATIS, JONG TALENT, INTERNATIONALE TOP, SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van The Roots of Marching Crusaders, Afreaky, Ronald Snijders en DJ Andre DADI die met zijn vette platen de optredens aan elkaar draait. 14:00 - 18:30, Centraal Station, Hal THE ROOTS OF MARCHING CRUSADERS Optreden van The Roots of Music uit New Orleans met dertien van hun meest getalenteerde leerlingen. 14:30 - 15:30 HIP HOP HUIS PRESENTS AFREAKY Daniella aka Danimé, stagiaire bij het HipHopHuis, speelt samen met jongeren tussen de 16 en 20 jaar. 15:40 - 16:00, 16:50 - 17:10 en 18:00 - 18:20 RONALD SNIJDERS CONCERT, GRATIS, SENA PERFORMERS De meest swingende fluitist van Nederland: funk, afro Caribische en andere wereldmuziek, jazz en soul. 16:10-16:40 en 17:20 - 17:50 BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS, ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:00, IJsselmonde Meerwijde

BYRD & BEYOND' - HET ORGEL TRIO CONCERT, GRATIS Jazz op het orgel met enthousiaste en tegelijk onorthodoxe muziek van Charlie ‘Bird’ Parker. orgel: Berry van Berkum, rietblazer: Steven Kamperman, contrabas: Dion Nijland. 14:00 - 15:00, Laurenskerk CHARLOIS GREETZ NORTH SEA JAZZ CONCERT, GRATIS, POWERED BY RET Vandaag verwelkomen we North Sea Jazz in Rotterdam! Zuidplein, metro uitgang (Metroplein), 14:30 - 19:00

DEEJAY ROOIEKEES De bekendste cultureel ondernemer uit Rotterdam Zuid draait plaatjes, afgewisseld met live optredens. 14:30 - 19:00 CHARLOIS SALSA ALL STARS Trek je dansschoenen maar aan: de toppers van de Nederlandse salsa scene! vocals: Maaike van Zetten, trompet, percussie & backing vocals: Oscar ‘Chucky’ Cordero, piano & backing vocals: Chris Smalt, percussie: Jens Kerkhof, bas & backing vocals: Mick Paauwe. 15:30 - 18:30 JAZZ@RET CONCERT, GRATIS, POWERED BY RET, SENA PERFORMERS Ter ere van de start van North Sea Jazz Festival in Ahoy is er een heuse jazztour in de metro tussen Centraal Station en Zuidplein. Goede reis! 15:00 - 17:30, Centraal Station, Hal TALK OF THE TOWN CONCERT, GRATIS, SENA PERFORMERS Ontdek de nieuwste, opkomende artiesten als eerste! Mengvormen van jazz, traditionele jazz en crossovers. Met: Tim Kerssies Quintet ft. Benjamin Herman, John Engels, Thomas Pol en Rick Kostelijk, Diona Fox & her Ragdolls, GreyHeads en Letsbegypsies. 16:00 - 23:30, Kantine Walhalla LET'S BE GYPSIES Deze vier gypsy fanaten spelen stukken van Django Reinhardt met een instant Hot Club gevoel. 16:00 - 16:45 GREYHEADS Spannende mix van elektronische en instrumentale muziek o.l.v. Nello Biasini. fluit: Andrés Pasinetti, tenor sax: Jesse Schilderink, elektrische gitaar: Simone Cesarini, keys & electronics: Marco Apicella, elektrisch Bass: Damien Roussos, drums & electronics: Nello Biasini. 17:15 18:00 WORKSHOP/JAMSESSIE Toffe workshop waarbij jongeren op speelse wijze worden begeleid in een jamsessie. Met: Karin Canters (Diona Fox & her Ragdolls), Erik Koning en Tim Kerssies. 18:30 - 19:30 DIONA FOX & HER RAGDOLLS Rotterdamse band brengt soulful jazz met de catchy-ness van pop. zang: Karen Canters, contrabas: Remus Aussen, gitaar & backing vocals: Roy de Rijke, drums: Lodewijk Bles. 20:00 - 21:30 TIM KERSSIES QUINTET De fijnste standards vol improvisatie. Het spel van Tim en zijn performance ademen jazz. accordeon: Tim Kerssies, contrabas: Thomas Pol, gitaar: Rick Kostelijk, sax: Benjamin Herman, drums: John Engels. 22:00 - 23:30 RAFAEL PEREIRA LIMA CONCERT, GRATIS Een fijne zomerse, muzikale bries vervoert je naar de tropen! 16:00, Markthal

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL EVENT, INTERNATIONALE TOP, NORTH SEA JAZZ Het North Sea Jazz Festival is een begrip over de hele wereld. Ook buiten onze landsgrenzen staat het bekend als het evenement waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van de jazz langskomen. Uitverkocht. 16:30, Ahoy Rotterdam www.northseajazz.nl FLARIDA MERVILLE CONCERT, GRATIS Soul- en R&B artieste met de klasse van Chaka Khan en Jill Scott… Blues & funk in het Surinaams! 16:30, Het Klooster Oude Noorden KAMPU CONCERT CONCERT, GRATIS Rotterdamse muzikanten uit Rotterdam Noord brengen liedjes in het Surinaams ten gehore. Met: Machteld Cambridge Duo, Ruben Semmoh Ensemble, Glenn Vreds (zang), Izaak Vreds (dans), 19:00, Het Klooster Oude Noorden BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS , ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 19:30, Huis van de Wijk Gerard Goosenflat YONI BLUE CONCERT, GRATIS Yoni Blue is van jongs af aan bezig met muziek met Big Mama Thorton en Etta James als haar grote voorbeelden. 20:00, Pursers Café AGE KAT BAND CONCERT Een band die de muzikale ontwikkeling van heel Rotterdam op zijn naam heeft staan. Met: Age Kat, Rickey Hogendorp, Inge Bonthond, Christine Punselie, Michel van de Schie, Barend Petersen, Hans Greeven. € 5 21:30, Dizzy, Jazzcafé DRAI STRONG KAWINA CONCERT, GRATIS ‘Special Klooster On Dance Edition’ met als opzwepende Surinaamse ritmes. Met: Michael Simon, Pieter Ubbels, Arnoud Gerritse, Lloyd Tjon, Pieter van santen, Rodrigo Parejo, Patrick Lauwerends, Ganesh Ramnath, Anna Montan. 22:00, Het Klooster Oude Noorden BOOGIEBALL JAMSESSIE, NORTH SEA JAZZ, PARTY, SENA PERFORMERS Tijdens deze inmiddels legendarische Official North Sea Jazz Afterparty komen jouw favoriete artiesten in BIRD om te jammen of om voor een avond dj te spelen. € 15 (early BIRD) / € 17,50 (door) / € 22,50 (passe-partout) 23:00, BIRD

WIN

RUSTY NAIL CONCERT, GRATIS Blues, rhythm & blues en rock & roll: covers krijgen een Nail injectie! 16:00, Pursers Café

WIN 1x2 vrijkaarten voor Boogieball! Mail naar win@northsearoundtown.nl, de eerste die reageert wint!


VR | ZA | ZO ZO 9

JAZZY BREAKFAST FT. EGLE PETROŠIUTE CONCERT, GRATIS , JONG TALENT Een ontbijt onder het genot van de swingende klanken van akoestische jazz. 10:00 - 14:00, Mart Café, Markthal JAZZ@STATION CS - HAL CONCERT, GRATIS, SENA PERFORMERS Het wordt opnieuw een knallende dag op Centraal Station met optredens van K.O. Brass, The Jig en Cathelijne Beijn die de optredens aan elkaar draait. 12:00 - 16:00, Centraal Station, Hal K.O. BRASS Het kan niet anders dan dat je omver wordt geblazen door dit koperkwintet! trompet: Randell Heye en Romain Bly, hoorn: Robert-Jan Looysen, trombone: Tuba: Patrick Votrian. 12:30 - 13:00 en 13:15 - 13:45 THE JIG CONCERT, GRATIS, SENA PERFORMERS Een van de weinige échte funk bands in Europa: instrumentale groove-machine met rock & roll-attitude en ijzersterke live-reputatie. 14:30 - 15:00 en 15:15 15:45, Centraal Station, Hal VOCALSZ CONCERT, GRATIS Lekker genieten van live muziek in de gezellige foyer van hostel ROOM. 12:00 14:00, Hostel Room

CHARLOIS GREETZ NORTH SEA JAZZ Vandaag verwelkomen we North Sea Jazz in Rotterdam! Zuidplein, metro uitgang (Metroplein) CONCERT, GRATIS, POWERED BY RET, 12:30 - 17:00 Y.M.P. PRESENTS In een twee uur durende showcase zorgt Rotterdams talent voor een combinatie van hiphop georienteerde singer-songwriters, spoken word, jazz en funk. 12:30 - 14:30 DEEJAY ROOIEKEES De bekendste cultureel ondernemer van 'Zuid' draait plaatjes, afwisselend met live optredens. 13:00 - 17:00, Zuidplein THE JAZZINVADERS Jazz en improvisatie krijgen vorm krijgt tijdens het spelen! zang: Linda Bloemhard, altsax: Rolf Delfos, trompet: Cees Trappemburg, baritonsax: Peter Broekhuizen, keyboards: Berthil Busstra, bas: Ton van der kolk, drums: Tim van der Holst. 14:30 - 16:30

JAZZ@RET CONCERT, GRATIS , POWERED BY RET, SENA PERFORMERS Ter ere van de start van North Sea Jazz Festival in Ahoy is er een heuse jazztour in de metro tussen Centraal Station en Zuidplein. Goede reis! 13:00 - 16:00, Centraal Station, Hal KAMPVUUR JAZZ KIDS, WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen, bosjesmannen zingen? Reserveren: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 13:30 - 14:30, Villa Zebra THE BIG SWINGERS CONCERT, GRATIS Ga mee terug in de tijd; waar je favoriete hits worden gespeeld, maar nét even anders. zang en piano: James Ludlam, Zang: Eva van der Zanden. 14:00 - 18:00, Hotel New York

13

SINGELSOUNDS EVENT, GRATIS SingelSounds: muzikaal genot op de zondagmiddag, met een vast publiek van muziekliefhebbers, deze zondag Vera Naus & Adam Taylor! 14:00 - 15:00, Singeldingen, Heemraadspark BUURTCONCERT: TRIO BROCK CONCERT, GRATIS, ROTTERDAM, SENIOREN “Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor senioren. Vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. 14:30, Verzorgingstehuis Laurens Stadszicht NORTH SEA JAZZ FESTIVAL EVENT, INTERNATIONALE TOP, NORTH SEA JAZZ Het North Sea Jazz Festival is een begrip over de hele wereld. Ook buiten onze landsgrenzen staat het bekend als het evenement waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van de jazz langskomen. Uitverkocht. Uitverkocht 14:30, Ahoy Rotterdam www.northseajazz.nl

SABANA, LATIN EN GYPSY JAZZTRIO CONCERT, GRATIS Een gevarieerd repertoire: latin-jazz, gipsy-jazz, met uitstapjes naar de American jazz-standards. 15:00 - 16:00, Kinderboerderij “De Blijde Wei MAJAZZU UNPLUGGED CONCERT, GRATIS Majazzu gebruikt Afro-Beat en Jazz als springplank! Sax, klarinet: Stanislav Metrovic, bas: Gerold Olieberg, drums: Urvin DoornKamp, gitaar: Dennis L. Winter, piano en percussion: t.b.a. 15:00, Markthal KAMPVUUR JAZZ KIDS, WORKSHOP Op avontuur in het Bos. Hoor jij kampvuur knetteren, bosdieren sluipen, bosjesmannen zingen? Reserveren: post@villazebra.nl. €7 / Rotterdampas gratis 15:00 - 16:00, Villa Zebra

MADAME JEANETTE & THE PEPPERS CONCERT, GRATIS Jazz, lounge & easy listening. Het volume kan aangenaam laag worden gehouden, maar desgewenst kan er ook een tandje bovenop. 16:00, Pursers Café DIZZY YOUNG TALENT STAGE ODEI AL-MAGUT CONCERT, GRATIS , JONG TALENT, SENA PERFORMERS Jazz, hip hop, alternatieve rock en neo soul van een Russische jazztrombonist. trombone, electronics, schelpen, Tibetaanse klankschalen, compositie: Odei Al-Magut, piano, rhodes: Liya Grigoryan, e.bas: Benson Enowben Itoe, gitaar: Dario Trapani, Ashton Sellars, drums: Jermaine Kanbier, 17:30, Dizzy, Jazzcafé

FOTO’S WINACTIES: ZA 24 JUNI LA MAMBANEGRA: XIMENA VASQUEZ VR 7 JULI BOOGIE BALL: ERIC VAN NIEUWLAND WO 5 JULI COELY: ARTUR ERANOSIAN VR 30 JUNI LEE TOWERS: PATRICIA STEUR ZA 24 JUNI BRUUT: FRED VAN T SLOT DO 6 JUNI MORRIS KLIPHUIS: ANJA MARUSIC DO 29 JUNI JEANGU MACROOY: RINSE FOKKEMA

WWW.NORTHSEAROUNDTOWN.NL

NTJAM ROSIE, FOTO: LENNY OOSTERWIJK


swingend uitje! familie RTV Rijnmond in jazzsferen Op Radio Rijnmond, 93.4 FM: Veel aandacht voor North Sea Round Town en op 7,8 en 9 juli voor het North Sea Jazz Festival in Ahoy.

North Sea Jazz Kids

Op TV Rijnmond (zendernummer 30, Ziggo): O.a. reportages in de nieuwsuitzendingen in aanloop naar en in het weekend van het North Sea Jazz Festival.

Zondag 2 juli 2017

d.n

l

dT ex

on nm

on nm Rij

northseajazz.com/kids

Rij

d Rij

nm

on

nm TV

Rij dio Ra

Kijk voor meer info en kaarten op

t

on

d9

3.4

FM

Rotterdamse Schouwburg

North Sea Jazz Kids wordt ondersteund door

Niets missen? Download de gratis RTV Rijnmond app!

RET HELPT JE OP WEG KOM MET HET OPENBAAR VERVOER

De RET helpt je op weg. Kijk via de reisplanner hoe je het beste van de ene bij de andere locatie komt. Wist je dat de RET samen met ons verrassingsoptredens in de Metro en op de stations programmeert? Let goed op voor een toeter in je oor op de route tussen Rotterdam Centraal Station en Metro Station Zuidplein, in het weekend van 7, 8 en 9 juli, ten tijde van North Sea Jazz. WWW.RET.NL

NORTH SEA - RETOUR 20% KORTING OP JE TREINTICKET

      THE NORDIC

ROTTERDAM   

Maak gebruik van deze aantrekkelijke korting en boek een combiticket! Kom met de trein naar Rotterdam en reis verder met de bus, metro of de tram naar je North Sea Round Town bestemming, of direct door naar North Sea Jazz in Ahoy. Meer informatie via www.ns.nl, alleen online te koop, geldig als retour van 22 juni t/m 9 juli met bestemmingsstation Rotterdam Centraal. WWW.NS.NL









       

  

  



              

BOBO STENSON TRIO (SE) • STROBES (UK)

MATS EILERTSEN - RUBICON (NO) • SUNNA GUNNLAUGS/MAARTEN ORNSTEIN DUO (IS/NL)• (US) SNORRE KIRK (DK)• REMBRANDT FRERICHS TRIO (NL) + VERNERI POHJOLA (FI) + SYLVAIN RIFFLET (FR) • (NO) ROGIER TELDERMAN’S TRIPTYCH (NL)•PACK PROJECT: THOMAS POL (NL)

MARQUIS HILL BLACKTET MATHIAS EICK QUINTET

ELLEN ANDREA WANG TRIO (NO) KAARTVERKOOP START 1 JULI

w w w. j a z z i n t e r n a t i o n a l r o t t e r d a m . n l / f e s t i va l


15

Trio Brock. Foto: Joop Reijngoud

JAZZ VOOR DE ALLERKLEINSTE FANS!

Er is veel te doen voor kids tijdens North Sea Round Town op verschillende locaties, verspreid over de stad: op de grote en kleinere podia maar ook buiten op straat of in parken, zowel betaald als gratis. Hier alvast een voorproefje op het programma met een aantal tips, zodat je de smaak alvast te pakken krijgt.

Kid Dynamite.

KID DYNAMITE GRATIS FAMILIEFESTIVAL OP KATENDRECHT Het leukste gratis familiejazzfestijn is Kid Dynamite. Kom luisteren, kijken en vooral meedoen. Er is een vol programma met optredens op verschillende podia.

TRIO BROCK: BUURTCONCERTEN

Line up: The Dynamite Kids van Rotterdam Zuid & de Nazaten, Raad van toezicht, Steffen Morrison, The Ploctones, Hakim, Samba Salad en CaboCubaJazz. Daarnaast zijn er verschillende workshops zoals Tutti Timbre’s muziekinstrumenten maken, de Stoepkrijtwedstrijd van Jeugd Cultuurfonds Rotterdam, LT Dans en Circus Rotjeknor’s Circusspeelplaats. En de Theater Walhalla-bar is open! Geniet van koffie, tosti’s, pasta en pannenkoeken. zo 25 juni, vanaf 13:00 uur, voorprogramma za 24 juni 20.00 uur, Deliplein & Kantine Walhalla, gratis, www.kiddynamitejazzfestival.nl

‘geluk voor jong van geest’

“Op de hoek van Blaak en Weena loopt het laantje van herinneringen”. Speciaal voor deze editie van North Sea Round Town maakt Trio Brock een programma voor de Rotterdamse senioren. Vanuit de enorme muziekbibliotheek die de wereld rijk is zoekt Trio Brock zorgvuldig haar repertoire uit en raakt de Rotterdammer in het hier en nu, en in de herinnering tegelijk. Elk concert is er een ‘special guest’, ofwel een jonge muzikant van Codarts, dansende Lindy Hoppers of Tapdancers, zangkoor de Lijsterbessen, of ‘de’ zingende geriatrisch arts. Trio Brock springt opgetogen in dit nieuwe avontuur en laat een uur voorbij gaan zonder dat de tijd verstrijkt: zo raakt er niets in de vergetelheid. Humor wordt daarbij nooit geschuwd, al was het maar om de zojuist opgelopen brok in de keel, te bevrijden met een lach. Iedereen is welkom! vocalen, verhalen, ritme: Gabby Bakker, vocalen, rieten, ritme: Keimpe de Jong, snaren, loops: Andreas Suntrop. Kijk voor het speelschema in de agenda op pagina 16. SENIOREN

CONCERT

GRATIS

SENA PERFORMERS KIDS

EVENT

GRATIS

North Sea Jazz Kids, Timbalooloo. Foto: Oran Etkin

NORTH SEA JAZZ KIDS ‘17 SPEELSE KENNISMAKING MET JAZZ Kinderen kunnen tijdens North Sea Jazz Kids op een speelse en vrolijke manier kennismaken met jazz. Tijdens deze gezellige dag kunnen kinderen en hun (groot)ouders verschillende voorstellingen bijwonen en meedoen aan workshops. Voor de kleintjes vanaf 2 jaar is er de voorstelling Timbalooloo, hier komen muziekinstrumenten tot leven vol humor, emotie en interactie. Als je tussen de 6 en 12 jaar oud bent is er de voorstelling Slumberland, een adembenemende filmisch-muzikale tocht

naar de wereld van de nacht. Wil je zelf ook meedoen? Dan zijn er genoeg workshops! Met ‘Percussie & Dans’ kun je zelf aan de slag met ritme, door muziek én dans (4 t/m 12 jaar), met Speelafspraak! (6 t/m 12 jaar) leer je alles over improvisatie en componeren en er is meer! Tip: de gehele dag kunnen kinderen gratis in de foyer tekenen op livemuziek van onder meer studenten van het Codarts Conservatorium. zo 2 juli, vanaf 11:00 uur, Rotterdamse Schouwburg, tickets & info: www.northseajazz.nl. KIDS

EVENT

NORTH SEA JAZZ


16 NORTH SEA ROUND TOWN

North Sea Round Town is hét fringe festival van North Sea Jazz dat ruim twee weken lang neerstrijkt in Rotterdam, met het beste dat de stad te bieden heeft

aan jazz. Verwacht een merendeels gratis en afwisselend jazz-programma met blues, soul, funk, hiphop, pop, improvisaties en veel meer. Op onverwachte plekken, pop-up’s en de grote jazz-podia.

INTERNATIONALE TOPPERS vind je ook bij North Sea Round Town

Dit jaar vindt de 42e editie van het North Sea Jazz Festival plaats. De groten der aarde treden hier op en het is dan ook niet zo gek dat het festival is uitverkocht.

Heb je geen tickets kunnen bemachtigen? Niet getreurd want internationale toppers vind je ook bij North Sea Round Town, waaronder de Amerikaanse soul zangeres Macy Gray in Annabel en de Braziliaanse Elza Soares, de onbetwiste Grande Dame van de Samba, in de RotterdamseSchouwburg. In LantarenVenster speelt La Mambanegra, een van de beste bands van de exploderende Colombiaanse muziekscene; Hazmat Modine, een nooit eerder vertoonde combinatie van Amerikaanse muziek met Oost-Europese invloeden en fanfare, en de Bill Evans & Dean Brown Band met Etienne Mbappé en Keith Carlock. INTERNATIONALE TOP

Macy Gray.

CONCERT

SENA HAALT MEER UIT MUZIEK In het dagelijks leven kunnen we niet zonder muziek. Voor heel wat winkels, restaurants, cafés, radiostations en televisieprogramma´s maakt muziek het verschil. Wie is Sena? Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van ons een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zetten wij ons in voor onze rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 28.000. Wat doet Sena? Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties bij ons af. Als organisatie zonder winstoogmerk betalen wij de geïncasseerde gelden zo snel mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Waarvoor is Sena Performers? Elk jaar ondersteunt Sena Performers projecten op sociaalcultureel vlak (SoCu). Talentontwikkeling en het creëren van betaalde werkgelegenheid zijn belangrijke uitgangspunten bij het toekennen van SoCu subsidie. Sena Performers ondersteunt festivals, concoursen en competities voor jong talent maar geeft musici ook financiële steun bij het maken van albumopnames in eigen beheer. Waarvoor is Sena Performers? Voorbeelden van SoCu-projecten zijn Sena Performers PopNL Award, Sena Talent Stages op de Bevrijdingsfestivals, de Sena European Guitar Award, de Sena Dutch Jazz Competition, de Cello Biënnale Amsterdam en dit festival North Sea Round Town. Kijk voor meer informatie op www.sena.nl.

www.northsearoundtown.nl northsearoundtown @nsrt010 @nsrt010 #nsrt010

BOOGIEBALL legendarische north sea jazz afterparty Tijdens deze inmiddels legendarische Official North Sea Jazz Afterparty komen jouw favoriete artiesten in BIRD vanaf 23.00 uur bijeen om te jammen of om dj te spelen. Je loopt er zomaar de iconen van North Sea Jazz tegen het lijf! vr 7, za 8 juli, BIRD, € 15,- (early BIRD), € 17,50, (door), € 22,50 (passe-partout), www.bird.nl Boogie Ball. Foto: Eric van Nieuwland

INTERNATIONALE TOP NORTH SEA JAZZ

CONCERT

eventlocaties

1 Ahoy Rotterdam Ahoyweg 10 2 Alexandrium Megastores Watermanweg 3 Alexandrium Shopping Center Korte Poolsterstraat 2 4 Alexandrium Woonmall Watermanweg 231 5 Annabel Schiestraat 18 6 Atelier Wenzel & van de Geer Schulpplein 11 7 Atelier Wibbine Kien (De Pastorie) Delftweg 15 8 BAR3 Nieuwe Binnenweg 17 9 Bergsingelkerk Bergsingel 150 10 Bij jou in de huiskamer Rotterdam Binnenwegplein 20 11 BIRD Raampoortstraat 26-28 12 Boijmans van Beuningen Museumpark 18 13 Centraal Station, Hal Stationsplein 16 14 Centrum Pro Rege Oudedijk 113 15 Charloisse Kerksingel Jazz in Carlois Charloisse Kerksingel 35 16 De Delft Schiehaven 15 17 De Machinist Willem Buytewechstraat 45 18 Deliplein Deliplein 40 19 Dizzy, Jazzcafé 's-Gravendijkwal 127-A 20 Eendrachtsplein Eendrachtsplein 1 21 Floor, Café Schouwburgplein 28 22 Galerie Kralingen Gashouderstraat 9 23 Garage Rotterdam Goudsewagenstraat 27 24 GROUNDS Pieter de Hoochweg 125 25 H2otel Wijnhaven 20A 26 Haagse Bluf, Eetcafé Haagseveer 90 27 Halfrond, Entrepot Halfrond 1 28 Het Klooster Oude Noorden Ruivenstraat 81 29 Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 30 Hillegondakerk Kerkstraat 43 32 Hostel Room Van Vollenhovenstraat 62 33 Hotel New York Koninginnenhoofd 1 34 Islemunda Herenwaard 17 35 Kantine Walhalla Veerlaan 11 36 Kinderboerderij “De Blijde Wei” Bergse Linker Rottekade 435

buurtconcerten 1 De Nieuwe Plantage Weteringstraat 225 2 De Twee Bruggen Pascalweg 41 3 De Waerschut Van Waerschutstraat 11 4 Huis van de Wijk 'Het Middelpunt' Slinge 250 5 Huis van de Wijk Gerard Goosenflat Thomas Mannplaats 150 6 Huis van de Wijk Laurens Borgsate Meidoornssingel 181 7 Humanitas Bergweg Bergwegplantsoen 10 8 Humanitas Steenplaat Persoonshaven 650 9 IJsselmonde Meerwijde Grote Hagen 98 10 Laurens de Wilgenborh Adriaan Kluistraat 170

37 Kino Gouvernestraat 129-133 38 Koffie & Ambacht Ebenhaezerstraat 52a 39 Koopgoot Beurstraverse 116 40 La Buvette Coolsingel 104 41 LaBru Café Hartmansstraat 18A 42 LantarenVenster Otto Reuchlinweg 996 43 Laurenskerk Grotekerkplein 15 44 Maritiem Museum Leuvehaven 1 45 Markthal Dominee Jan Scharpstraat 298 46 Mart Café Grote Markt 4-6 47 Natuurtalent Schiebroek Veldkersweg 50 48 Nieuw Rotterdams Café Witte de Withstraat 63 49 Nieuwe Luxor Theater Posthumalaan 1 50 Noenschool, Jazz in Crooswijk Paradijsplein 1 51 O'kay, Entrepot Vijf Werelddelen 71 52 Paviljoen aan het Water Brielselaan 157 53 Pursers Café Keizerstraat 160 54 RAAF Maashaven Zuidzijde 2 55 Ro Theater William Boothlaan 8 56 Rotown Nieuwe Binnenweg 19 57 Rotterdamse Schouwburg Schouwburgplein 25 58 Schotse Kerk Schiedamse Vest 121 59 Schouwburgplein Schouwburgplein 101 60 Singeldingen Heemraadspark 61 Stadspodium Grotekerkplein 130 62 Stationsplein Stationsplein 1 63 Stroop Rotterdam Mathenesserweg 21B 64 Verhalenhuis Belvedere Rechthuislaan 1 65 Verhip Café Sint-Jobsweg 21 66 Villa Zebra Stieltjesstraat 21 67 Vinylspot Josephstraat 162 68 Wijkpark a/d West-Kruiskade West-Kruiskade 1 69 Wijnbar het Eigendom Witte de Withstraat 45 70 Wilskracht Buitenpodium Prins Alexanderplein 5 71 Zuidplein metro uitgang (Metroplein) Zuidplein 600

11 Laurens Nijenveld G.B. Shawplaats 100 12 Rubroek Crooswijksekade 15 13 Smeetsland Pietersdijk 60 14 Verzorgingshuis Simeon en Anna Strevelsweg 350 15 Verzorgingstehuis Antonius Nieuwe Binnenweg 33 16 Verzorgingstehuis Delfshaven Mathenesserlaan 500 17 Verzorgingstehuis Johannahuis Van Ommerenpark 200 18 Verzorgingstehuis Laurens Stadszicht Overschiese Kleiweg 555 19 Verzorgingstehuis Leeuwenhoek West Kruiskade 54 20 Wijkvereniging De Nieuwe Nachtegaal Mezenhof 1 21 Zorginstelling Akropolis Achillesstraat 290

De Nieuwspeper 2017 nr 12  
De Nieuwspeper 2017 nr 12  
Advertisement