Page 1

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1607-1732: Βόρεια Αμερική-ανατολικά παράλια (13 αγγλικές αποικίες) Κάτοικοι: Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σουηδοί→ τεχνίτες, κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων, κατάδικοι. ΒΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ (1762) 1.000.000 κάτοικοι/40.000 μαύροι σκλάβοι Οικονομική ζωή: 1) παρόμοιες με της Δ. Ευρώπης, 2) δυναμική αγροτική οικονομία, 3) εμπόριο στις μεγάλες πόλεις (Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Ν.Υόρκη) Πνευματική ζωή: δημιουργούνται τα πρώτα πανεπιστήμια-χώροι διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού ΝΟΤΙΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ (1762) 750.000 κάτοικοι/ 300.000 μαύροι σκλάβοι Οικονομική ζωή: καλλιέργεια φυτειών καπνού, ρυζιού, βαμβακιού-ιδιοκτήτες μόνο Ευρωπαίοι άποικοι Κοινωνική ζωή: οι σκλάβοι ζουν σε άθλιες συνθήκες , οι Ευρωπαίοι άποικοι κυριαρχούν στην κοινωνική ζωή ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΙΚΙΩΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ (διορίζεται από την Αγγλία)  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΙΚΩΝ (ψηφίζει νόμους, εγκρίνει φόρους)-μέλη της με δικαίωμα ψήφου μόνο ορισμένοι πλούσιοι άποικοι)  Οι άποικοι δεν εκπροσωπούνται στο αγγλικό κοινοβούλιο  Η Αγγλία ελέγχει πλήρως το εμπόριο των αποικιών ΑΙΤΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  Οικονομική εξάρτηση των αποικιών από την Αγγλία προκαλεί τη δυσφορία των πλούσιων αποίκων.  Η Αγγλία απαγορεύει στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τον Καναδά και τη Φλόριδα.  Η Αγγλία απαιτεί από τους Αμερικανούς νέους φόρους φια να καλύψει τις πολεμικές δαπάνες του Επταετούς Πολέμου (1756-63). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι άποικοι σταματούν να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα → η Αγγλία καταργεί τους νέους φόρους (παραμένει ο φόρος στο τσάι) → οι άποικοι καταστρέφουν το τσάι που έρχεται από την Αγγλία → η Αγγλία επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης. ΓΕΓΟΝΟΤΑ (πριν τον πόλεμο)  Οι Αμερικανοί συγκαλούν το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας (Σεπτέμβριος 1774) και συμμετέχουν όλοι οι άποικοι με διάθεση να συμβιβαστούν με την Αγγλία.  Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Γεώργιος Γ’, επιλέγει να κάνει πόλεμο στον οποίο οι Αμερικανοί νικούν (μάχη Λέξινγκτον-Απρίλιος 1775)  Κυκλοφορούν μαχητικά φυλλάδια από διανοούμενους οπαδούς του Διαφωτισμού (Τόμας Πέιν), που υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία των αποικιών → οι άποικοι συνειδητοποιούν τα κοινά τους στοιχεία → δημιουργείται η αμερικανική εθνική συνείδηση.  Το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας ψηφίζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου 1776)- Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνος


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ (ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ)  

Αρχικά οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν προβλήματα με αρχιστράτηγο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μετά το 1778 οι Αμερικανοί συνάπτουν συμμαχίες με Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία (κοινή συνισταμένη των επιδιώξεών τους ο περιορισμός της Αγγλίας εξαιτίας του μεταξύ τους ανταγωνισμού)→ γαλλικά στρατεύματα φτάνουν στην Αμερική → ήττα των Άγγλων (μάχη Γιόρκταουν-Οκτώβριος 1781)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  

Η Αγγλία αναγνωρίζει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Συνθήκη των Βερσαλλιών-1783). Δημιουργείται το Σύνταγμα των ΗΠΑ (1787).

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 

Η χώρα ανακηρύσσεται σε ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ τοπική αυτοδιοίκηση

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

δικαιοσύνη εκπαίδευση

οικονομία

άμυνα

εξωτερική πολιτική αστυνόμευση

Κατοχυρώνει την αρχή διάκρισης των εξουσιών

1) ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ=ΓΕΡΟΥΣΙΑ+ΒΟΥΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΥΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ/ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (ανάλογα με τον πληθυσμό)

(ανεξαρτήτως πληθυσμού)

2) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ→ Πρόεδρος(εκλέγεται από ένα σώμα εκλεκτόρων και επανεκλέγεται μόνο μία φορά-maximum 8ετία). Πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε το 1789 ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον 3) ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ→ ανεξάρτητη και αιρετή (δηλαδή την εκλέγουν)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ