juli-augustus 2016 - De Hoogstraatse Maand

Page 20

MUZIEK

FUZZ, GALM EN KETELMUZIEK:

Hier zijn de Equal Idiots! Equal Idiots: een betere groepsnaam was voor deze op hol geslagen Hoogstraatse vrienden nauwelijks te bedenken. Maar in hun bol krijgen Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs het zeker niet, ook niet nadat ze de ene na de andere prijs naar hun repetitiekot sleepten.

Uit de bol gaan zoals Pieter en Thibault doen mag dan al niet typisch Hoogstraats zijn, muziek maken en spelen is dat zeker wel. Er moet hier toch wel wat in de grond zitten, of in het leidingwater. Of toch zeker in de Mark, want over de hele fusie meanderen muzieknoten als headbangende ‘erbisseme’ door ons stadje met smaak. De smaak van muziek. Ketelgebeuk: het klinkt wat oneerbiedig maar dat is het niet. Toen ik hen enkele jaren geleden van op mijn tuinterras uit een andere hof hun eerste muzikale stapjes hoorde zetten werd ik toch prettig gestoord. Charmant rommelig maar zeer gedreven, zo klonken ze. En zie waar ze nu staan!

Wuigstroatse garagepunk Het mag toch een fenomenaal parcours genoemd worden dat de Idiots in die korte tijd op hun 21ste al hebben afgelegd. Maar zelf relativeren ze dat. Ze lopen niet naast hun schoenen en krijgen geen dikke nek, ook al zijn het mannen van Hoogstraten;-) jongens van bij ons. Hun vaders zijn van hier : Tom (zoon van organist Jos) Bruurs woont met zijn gezin in de Gravin Elisabethlaan en Diet Christiaensen heeft daar als jonge gast ook gewoond. Bij de familie Bruurs stroomt er muziek door de aderen en niet alleen klassiek. Pieter kon thuis van alle genres proeven. En Thibault werd door

Kutte nummerkes Pieter Bruurs en Thibault Christiaensen, twee rasechte Hoogstratenaren, leerden elkaar kennen bij het voetbal en het klikte meteen. Ook muzikaal. Een elektrisch drumstel en een akoestische gitaar, meer was er niet nodig om hun eerste „kutte nummerkes” -zoals ze het zelf noemdente maken. Daarna ging alles heel snel. Ze werden geselecteerd voor De Zes van muziekcentrum Trix in Antwerpen, kwamen in de finale en wonnen er de publieksprijs. „We nemen onszelf niet te serieus en smijten ons helemaal, zonder veel na te denken: vettig en puur, er is niks fake aan ons en dat is wat de mensen graag hebben” De band wordt inderdaad door kenners geprezen omwille van het spelplezier dat heel oprecht overkomt en om hun zelfrelativeringsvermogen. In februari laatstleden wonnen ze De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en toen was het hek echt van de dam. Het jonge rockduo werd ineens overal gevraagd tot zelfs op Pukkelpop deze zomer. Boekingsagenten en managers staan in de rij om hen te strikken. En dan was daar in maart de legendarische Humo’s Rock Rally. Geselecteerd zijn alleen al is een hele eer, maar tot in de finale raken is als in een roes leven. Intussen staan ze terug met beide voeten op de grond: daar zorgen de examens voor.

20 - JULI - AUGUSTUS 2016 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

papa Diet al vroeg mee in het festivalbad getrokken. Samen gingen ze naar Werchter maar ook dichter bij huis deden ze festivalletjes aan. Thibault studeert Engels-Nederlands in Antwerpen en Pieter interieurvormgeving in Mechelen. Door de week zitten ze op kot in Antwerpen. In welk vakje of hokje of onder welke noemer hun muziek valt is ook in de geschreven pers niet altijd duidelijk. Men spreekt van alternatieve punk, garagerock, garagepunk. Zelf noemen ze het „bier drinken en kut roepen”-rock.

“We spelen elk optreden alsof het ons laatste is” Omdat ze een duo zijn worden ze wel eens vergeleken met Black Box Revelation of The White Stripes. „Wij zijn grote fans en spelen zelf ook garagerock -eerder garagepunk eigenlijk- maar muzikaal is er toch wel een verschil. En de vergelijking met die groepen is te voor de hand liggend. Wij spelen licht verteerbare enthousiasmerende harde muziek. Bij studio Brussel krijgt men bij het draaien van ons nummer „Salmon Pink” vaak


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.