Page 18

Prinses Mathilde bezoekt ‘House of Colours’ VOSSELAAR / WORTEL – Toen ‘House of Colours’ in 2007 als ‘vernieuwend initiatief’ laureaat was van de Cultuurprijs van de stad, was Hilde Stockman op zoek naar een plaats en naar erkenning in de zorgsector. Nu, vijf jaar later, kreeg House of Colours bezoek van toen nog prinses Mathilde. “De kroon op ons werk” zegt Hilde Stockman tijdens ons gesprek. DHM: Even ter herinnering. Wat doet House of Colours precies. wat is jullie doel. Hilde Stockman: Wij zijn al jaren een opvangof toevluchtshuis voor mensen die tussen wal en schip vallen. Een van de grootste problemen van armoede en kansarmoede is het feit dat een aantal mensen uit de weg naar de georganiseerde hulpverlening niet vinden of er om bepaalde redenen zonder hulp niet terecht kunnen. In die zin willen we een brug zijn naar de georganiseerde hulpverlening. DHM: Ondertussen had jij Wortel verlaten? Hilde: Ja op een bepaald moment moet je keuzes maken. Ik koos voor House of Colours, Bert (Provoost) niet. Eerst vonden we met de organisatie een onderkomen in een boerderij in Rijkevorsel, maar omdat die locatie moeilijk bereikbaar was voor onze gasten, combineerden we dat met een klein café in Turnhout, een locatie die zeer laagdrempelig was. Maar omdat de combinatie te duur werd en we dit jaar in maart deze woning langs de Antwerpse steenweg in Vosselaar konden huren, beslisten we om House of Colours onder een dak te brengen. Hier doen wij aan crisisopvang van vooral jongeren. Naast ons gezin Michael en ik, ons pleegkind Jason en onze Florian, die afwisselend een week bij Bert in Wortel en een week hier verblijft, kunnen we hier nog een achttal personen opvangen. Als mensen nergens anders terecht kunnen, vangen wij ze op. We zoeken uit waarom ze ner-

Hilde Stockman en haar man Michael Ngigi. (foto Mia Uydens) gens terecht kunnen en hoe ze zo snel mogelijk geholpen worden in de normale hulpverlening. Zo verblijft hier op dit moment een moeder met vier kinderen, waarvan er een terminaal is, dat gezin proberen we terug op het spoor te brengen. Maar de vele mensen die ooit door House of Colours opgevangen werden, blijven tot de familie behoren en met die mensen doen we projecten mee. Projecten rond opvoeding van kinderen, vredeseducatie enz. Ook rond ontwikkelings-

samenwerking omdat er toch veel Afrikaanse diaspora zijn. Met die mensen gaan we op zoek naar de oorzaken van emigratie en zoeken naar mogelijkheden om er iets aan te doen. Geld opsturen naar ginder helpt niets. We moeten ginder in de plaatselijke gemeenschappen dingen tot stand brengen die duurzaam zijn en het probleem thuis ten gronde oplossen. DHM: Geef eens een concreet voorbeeld. Hilde: Bijvoorbeeld: Hier achter de woning simuleren we een Keniaanse samenleving (Umoja Village) en denken we samen met de vluchtelingen na hoe we de situatie ginder kunnen verbeteren, zodat de rest niet naar hier hoeft te komen. DHM: Worden jullie gesubsidieerd? Hilde: Nee niet structureel. Het gebeurt dat de mensen die we opvangen een leefloon krijgen of dat kinderen door de bijzondere jeugdzorg geplaatst worden, waardoor ze hier een dagvergoeding kunnen betalen. Maar zowel Michael als ik werken voltijds. Ik werk ’s nachts in ’t Zwart Goor. Wij kunnen soms wel projectsubsidies krijgen. Ons Umoja Village is, bijvoorbeeld, gesubsidieerd door Unity in Action, een Europees programma. Ook van de Koning Boudewijnstichting ontvingen we al eens subsidies.

Mathilde op bezoek Eerst was er een rondetafelgesprek met prinses Mathilde, staatssecretaris Maggie De Block, provinciegouverneur Cathy Berx, Hilde Stockman en jongeren die vertelden wat de opvang en begeleiding door House of Colours voor hen betekend heeft. (foto Mia Uydens)

18 - SEPTEMBER 2013 - DE HOOGSTRAATSE MAAND

DHM: We weten dat er enorm veel vooraf gaat aan een prinselijk of koninklijk bezoek. Dat gaat echt niet zomaar. Hoe kwam prinses Mathilde hier terecht.

Profile for De Hoogstraatse Maand - archief

september 2013 - De Hoogstraatse Maand  

De Hoogstraatse Maand is het populairste en meestgelezen blad in de Hoogstraatse Noorderkempen.

september 2013 - De Hoogstraatse Maand  

De Hoogstraatse Maand is het populairste en meestgelezen blad in de Hoogstraatse Noorderkempen.

Profile for demaand