__MAIN_TEXT__

Page 1

‘Muziek houdt mij in balans’

Foto: Oscar van der Wijk

Weekblad nr. 37 • degouda.nl

...EVEN NAAR PRIMERA

Slechts

Kennismaken met NLP in 6 avonden viavesta.nl

Zie 0180-397631 www.smaraopleidingen.nl

Primera Herman Kok Markt 68a, 2801 JM Gouda, T. 0182-528470


Elke dag een nieuw menu samengesteld uit verse ingrediĂŤnten, van wat het seizoen ons biedt

3-gangen menu

voor â‚Ź 36,50

Restaurant Jean Marie Oude Brugweg 4 | 2808 NP Gouda T 0182 51 62 62 | E info@jean-marie.nl | W www.jean-marie.nl


in deGouda deze week

16 t/m 22 september 2017

Het adres voor een probleemloos dak 06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

• 24

Ook interessant om te lezen pagina 8

pagina 12

pagina 19

Column Beatrijs Lubbers

Witte vlaggen Een stad vol witte vlaggen met zwarte letters: Open Monumentendag. Het thema dit jaar: boeren, burgers en buitenlui. Ben benieuwd hoe de Goudse monumenten zich verhouden tot dit thema. Boeren en buitenlui, die zijn hier toch niet? Maar nu even geen tijd. Eerst boodschappen doen. Met een Amsterdamse vriendin door de Lange Groenendaal. Die roept zij spontaan uit tot de leukste winkelstraat van Gouda. De Kleiweg vindt ze maar niks, zo saai en geen leuke authentieke winkeltjes, zoals in de straat die zojuist haar prijs gewonnen heeft. Van gasten moet je het vooral hebben, ik geef het maar even door.

Dan naar de Markt, het is zaterdag en geen week gaat voorbij zonder marktbezoek. Korte Tiendeweg, wat een fleurig gele zaak is daar nu weer bij gekomen: het is de thuishaven van Henri van Heffen, die met zijn bakfiets zo’n geweldige bijdrage levert aan het schoonhouden van de stad. Dan de Lange Tiendeweg, goed voor een eervolle tweede prijs van leukste winkelstraat in Gouda. Met als hoogtepunt natuurlijk de prachtig nieuwe boekwinkel van Verkaaik. Ik kijk uit naar het moment dat daar een koffiehoek in komt, dan ben ik er helemaal niet meer weg te slaan. Brug over en dan lonkt al weer het terras van de Chocoladefabriek. Met een open huis voor de start

van het nieuwe cursusjaar. Mijn hart springt open als ik al die stralende kleine kinderen zie, die opgetogen met een boek onder de arm de bieb uit komen. Geweldig zoals de Chocoladefabriek zich steeds nog weer verder blijkt te kunnen ontwikkelen, nu weer met het taalhuis voor alle laag- of anders geletterden. Het lukt nog net voor vijven de noodzakelijke boodschappen te doen. Witte vlaggen: geen tijd gehad om ergens te gaan kijken. Maar gelukkig is er nog een dag voor het Open Monumentendagweekend. Maar wat blijkt? Gouda doet niet mee op zondag. Dat heb je met die boeren en buitenlui hier. Toch maar een dagje Amsterdam dan.

HUISSTIJLEN

Logo’s

ADVERTENTIES

Folders

WEBSITES

studiosteenbergen.nl


Gouda.terugblik 5

Met een feestelijke ontbijtsessie is donderdagmorgen 7 september het project School@Work van start gegaan. Dat is een samenwerkingsproject tussen mboRijnland en Promen met als doel jongeren met een arbeidsbeperking aan een opleiding, starkwalificatie en uiteindelijk een passende baan te helpen.

Gouwenaars met een taalvraag kunnen voortaan terecht in het Taalhuis Gouda. Dinsdagavond 5 september werd het officieel geopend in de Bibliotheek Gouda in de Chocoladefabriek. De opening werd verricht door Daphne Bergman (wethouder Onderwijs en Cultuur), Merel Heimens Visser (directeur Stichting Lezen & Schrijven) en Erna Staal (directeur Bibliotheek Gouda).

Voor de tweede keer was er een zwemwedstrijd door de Goudse singels. Op zondag 10 september konden de deelnemers aan GO SSwimmm kiezen uit een afstand van 1.000 of 3.000 meter door het open water in Gouda.

Re@cties De Garenspinnerij hield zaterdag een open dag. Iedereen kon er terecht voor informatie over de cursussen en kinderen konden er muziekinstrumenten uitproberen.

Open Monumentendag op zaterdag 9 september bood weer volop de gelegenheid een kijkje te nemen in historische Goudse gebouwen.

Ouders van leerlingen van de St. Aloysius school reageerden bezorgd op deze foto in Weekblad deGouda van begin september. Was de directeur echt van plan een schooluniform in te voeren? Geen paniek, de uniformen en de

school hebben niets met elkaar te maken. Het is gewoon een prachtig schoolgebouw en een mooie locatie om te poseren: als er ooit in Gouda voor een schooluniform zou worden gekozen, zou het er zo uit kunnen zien.


Gouda.politiek

6 Wat moet er vooral gebeuren in Gouda? Die vraag leggen we, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, voor aan de Goudse politieke partijen. Deze week is het woord aan Gouda Positief.

Johan Weeber

TE BELA EN

GB G

N GE N

GEM E

Gouda Positief

G OUD A

Eindspurt naar de verkiezingen In maart 2018 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Je merkt al dat verschillende partijen in Gouda zich aan het warmdraaien zijn. Er zijn al lijsttrekkers bekendgemaakt. Er zijn advertenties geplaatst om nieuwe kandidaten te werven. Er worden kandidatenlijsten opgesteld. Je zou bijna vergeten dat de huidige gemeenteraad de komende periode een aantal belangrijke besluiten dient te nemen. Zo staat bijvoorbeeld het mobiliteitsplan voor heel Gouda op de agenda. Hierin zijn belangrijke aanpassingen van de wegenstructuur van Gouda opgenomen. Over de principes zijn de meeste Gouwenaars het denk ik snel eens: de doorstroming moet beter, doorgaand regionaal verkeer moet maar via de randwegen om Gouda heen en voor de fietsers moet het veiliger worden. Echter, zodra een belemmering voor doorgaand verkeer het bijvoorbeeld ook voor inwoners moeilijker maakt om in en uit hun wijk naar het werk, school of de winkels te gaan, ontstaat er een dilemma. Hierover gaat het in de raad.

van een aantal objectieve criteria een besluit nemen. Omdat beide kandidaten actief in de media zijn en er veel vrijwilligers actief zijn, verwacht ik nog wel dat dit een interessante discussie kan worden in de raad met een spannende besluitvorming.

jaren kunnen handhaven, met lagere lasten tot gevolg alsmede efficiĂŤnte inzet van gemeenschapsgeld voor bijvoorbeeld armoede en schulden. Of dat de raadsmeerderheid besluit om weer met het uitgeven en geld lenen voor leuke projecten te gaan beginnen...

Daarnaast staan er de komende weken nog een aantal bestemmingsplannen op de agenda, waarmee enkele kleinschalige woningbouwplannen mogelijk worden gemaakt. Uiteraard worden de zienswijzen van omwonenden zoveel mogelijk meegenomen in de plannen. Als de zienswijze is dat men liever geen woningen had gezien, dan wordt het natuurlijk lastiger. Dan sta je als raad voor de keuze wat je belangrijker vindt, dat er voldoende nieuwe betaalbare woningen bijkomen in Gouda, of dat meer groen of een doorkijkje naar de rivier zwaarder weegt. Opnieuw een interessant dilemma, waar toch knopen in doorgehakt dienen te worden. Soms zijn er uiteraard ook mooie compromissen mogelijk.

Heb je interesse, dan kun je via de site van de gemeente, www.gouda.nl de agenda van de raad en bijbehorende stukken inzien. Uiteraard kun je ook de (openbare) vergaderingen bijwonen of een keer een fractievergadering bezoeken. De gegevens van de verschillende partijen zijn op dezelfde website te vinden. Mocht je niet zoveel hebben met landelijke politiek, maar je wel lokaal willen inzetten, overweeg dan eens een bezoekje of mailtje aan onze lokale partij, www.goudapositief.nl voor meer informatie.

Omroeplicentie

Begrotingsbehandeling

Ook zal de raad een keuze moeten maken uit twee kandidaten die zich hebben gemeld voor de lokale omroeplicentie. Beide kandidaten hebben zich gepresenteerd en de raad zal op basis

Wat verder weg, in november, staat de laatste begrotingsbehandeling van deze raad op de agenda. Het belangrijkste vraagstuk dat hier voorligt, is of we de strakke budgettaire discipline van de laatste

e ond

allen

oor een ge ond eetpatroon n een maat e minder PRAKTIJK VOOR GEWICHTSBEHEERSING

etho der ente eg

o da dege ondeli ngo da nl

Christine Visser:

#raad0182 Praat mee via twitter!


7

PERSONEEL

Toe aan een nieuwe ZORGuitdaging? We hebben vacatures van niveau 2 t/m 5

• Parttime verzorgingsartikelen. Een incl. Voor welkom!

Kom vrijblijvend met ons kennismaken! Je bent van harte welkom op dinsdag

VRIJWILLIGER WORDEN? WIL JIJ GRAAG FILMEN, PRESENTEREN, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN OF AAN DE SLAG ALS REPORTER? STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL KANAAL 63

KANAAL 63

Bekijk alle afleveringen online terug op: www.GoudaTV.nl

26 september 2017

tussen 14.00 uur en 15.30 uur op het Olympiadeplein 2 in Gouda. Bel of mail met onze locatiemanager Patrizia van der Pligt en geef je favoriete gebakje door: 06-29 01 79 10 | p.vanderpligt@welthuis.nl

WelThuis biedt ouderen met dementie en/of lichamelijke beperkingen een warm thuis, waar alle zorg en ondersteuning beschikbaar is. Eigen regie van bewoner en mantelzorger, welzijn en leefplezier staan voorop. Bij WelThuis zeggen we: het kan wél!

www.welthuis.nl

@GoudaTV

Kanaal 63 (Rekam/Caiway) T: 0182 - 322 446 E: info@GoudaTV.nl

GoudaTV Crabethstraat 38-D 2801 AN Gouda

Vergoeding via uw zorgverzekeraar! TPP Gildenburg is gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten.

Wij hanteren geen wachtlijst Ook helpen wij u graag met uw bestaande prothese indien: tVQJKOklachten heeft; tVXkunstgebit los zit; tVXQrothese (regelmatig) breekt; tFSBOEFre prPCMFNFO[JKONFUVXkunstgebit. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies, blijf er niet mee lopen.

Gevraagd:

Zelfstandige allround automonteur fullti e Wij zijn een klein gezellig team waar werkplezier en humor Collegialiteit en samenwerking belangrijk zijn. Wij zoeken een collega, die over de volgende functie eisen beschikt. e autotechnicus et tecnisch s ecialist. ijbe ijs e otiveerd enthousiast geen tot entaliteit. lant vriendelijk. eschikbaar o korte ter ijn oor ons full service conce t onderhouden en re areren ij alle ersonen en lichte bedrijfsauto,s. Mail of bel ons: akgarage iet of an Jan. Tinbergenstraat 26 2 eeu ijk Tel 2 6 ail info vakgarage iethof an.nl

Gratis parkeren, wij zijn gevestigd aan de kant van de Jumbo


Scouting.aflevering 1 In Gouda zijn zes verschillende scoutinggroepen. ‘Die Kantanky’s’ is de oudste en bestaat in 2020 honderd jaar. Daarnaast zijn er de Kastanujo, Jan van Hoof, Wilo, Cornelis de Houtman en St. Willibrordus. Alle groepen hebben hun eigen manieren. In de komende weken willen we bij alle groepen langsgaan. Vandaag het eerste deel van de serie: Wat is scouting precies?

Scouting Scouting is iets wat wij allemaal kennen. Althans dat denken we. Maar scouting is veel meer dan vuurtje stoken en knopen leggen. “Scouting is een hobby voor iedereen, iets wat op je cv zet”, vertelt Gouwenaar Vincent Bouwers. “De vraag is eigenlijk wat is scouting niet?”

Gouwenaars Ilonka en Vincent Bouwers zijn allebei oud-leiding van de Goudse scoutinggroep ‘Die Kantanky’s’. Samen vertellen ze: “Scouting is voor iedereen. Er is voor iedereen wat te doen. Van inderdaad het knopen leggen tot voetbal of leuke kookwedstrijden. Door middel van spellen leren de kinderen samenwerken en groeit het zelfvertrouwen van het kind. Iets waar ze het hele leven nog wat aan hebben.” Leeftijdsgroepen

Binnen de scouting is er een leerlijn die de kinderen spelenderwijs volgen. Kinderen worden in leeftijdsgroepen verdeeld 5-7 jaar, 7-11 jaar, 11-15 jaar, 15-18 jaar, 18-21 jaar en ouder dan 21. De jongste groep wordt ‘bevers’ genoemd. Hier staat de basis centraal, het spelen en leren in de natuur. Bij de 7- tot 11-jarigen, die in de scoutingwereld

is meer dan vuurtje stoken en knopen leggen

‘welpen’ heten, gaat dit verder in het junglethema dat gebaseerd is op het verhaal uit het ‘jungle book’. “De kinderen vertrekken naar een fantasiewereld en ontwikkelen zich verder tot ze overvliegen naar de volgende leeftijdsgroep”, aldus Ilonka.

Begeleiding

Tijdens de zogenoemde ‘opkomst’ spelen de kinderen spellen en leren ze zelfstandig te zijn. Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder begeleiding zij zullen krijgen. Scouts krijgen een groepje aangewezen dat zij begeleiden. Hiermee vergroten zij hun zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Later zetten veel scouts boven de 18 jaar zich in als leiding voor de jongere groepen.

Vincent. Maar de kampen zijn ook internationaal. Elke vier jaar vertrekken scouts tussen de 14 en 18 jaar van over de hele wereld naar een bestemming waar ze elkaar ontmoeten voor een geweldig kamp. In 2019 vindt de volgende plaats, met als bestemming Amerika. Uniform en insignes

Kamp

Buiten de opkomsten om zijn er nog kampen. Eén voorbeeld hiervan is de HIT. Elk jaar met Pasen vertrekken er duizenden scouts naar 60 verschillende kampen door het land. “De kinderen in de leeftijdsgroep 7-11 jaar gaan tijdens dit kamp een keer op pad en moeten zonder begeleiding een stuk lopen en het kamp terug zien te vinden. Iedere keer vinden ze het kamp weer terug en zijn dan dol enthousiast”, vertelt

De welbekende scouting uniformen zijn verschillend per groep. De uniformen zijn eigenlijk precies hetzelfde als bijvoorbeeld een voetbaltenue. Op kampen kun je je van elkaar onderscheiden. De uniformen zijn verplicht te dragen tijdens het begin en de afsluiting van de opkomst. “Verder zijn we bij ‘Die Kantanky’s’ niet zo streng in het dragen van de uniformen. Maar ze zijn natuurlijk ideaal want je gewone kleren blijven tenminste schoon”, lacht Ilonka. Daarnaast krijg je elke keer als je weer iets nieuws hebt geleerd een insigne dat vast wordt genaaid op het uniform. Voor de welpen zijn er in het totaal 18 insignes te verdienen.


Geldig t/m 1 oktober 2017. Niet geldig i.c.m. andere acties. Vraag in de winkel naar de deelnemende merken en actievoorwaarden.

PROFITEER METEEN

NU 20% KORTING OP RAAMDECORATIE Duorolgordijnen • Plisségordijnen • Dupligordijnen Verticale lamellen • Vouwgordijnen • Vlinderjaloezieën Horizontale jaloezieën • Houten jaloezieën

TIP Geef je interieur een eigentijdse uitstraling door te kiezen voor jaloezieën met een dip dye of ander bijzonder grafisch detail. Door het verloop van kleur kun je spelen met licht, wat zorgt voor een bijzondere dynamiek in huis.

Swadenburg 68, 2804 VH Gouda, Tel.: 0182 - 53 50 85 info@decohomeremans.nl, www.decohomeremans.nl

Bij Wout van Galen Keukens

...voor de toekomst !

AL 35 JAAR UW VERTROUWDE ADRES!

Siemens Home Connect Altijd in verbinding met uw huishouden.

Connectiviteit krijgt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks

8761,-

leven. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het op afstand bedienen

T: ÉÉN AANSPREEKPUN , D AN H N ÉÉ IN S LE AL

ALL-IN

8998,-

van (keuken-)apparatuur de

NIEUW BIJ ONS IN DE SHOWROOM

standaard gaat worden. Kom langs voor meer info!

IS BIJ ONS ECHT ALL-IN! plannen.

om alles te regelen en maar u ziet er tegenop ouwen of renoveren, monteur... ken keu Wilt u uw keuken verb een de schilder én en. adoor, de loodgieter, IN mogelijkheid bied De aannemer, de stuk daar dat wij u de ALLvan is, ning plan een hele hand. dit één dat in t s bes alle n r rijpe maa Wij beg chillende bedrijven, en met allemaal vers Geen moeilijke planning unt! ekp Eén aanspre n door voor u; Wij kunnen u ontzorge onteren en af te voeren dem te ken keu • uw oude orgen en elektrawerk te verz ersgiet lood • de CV en het n doe te k wer lder schi en • het tegel-, stucuur aansluiten teren en alle apparat • de nieuwe keuken mon s voor het vevangen ook het nummer 1 adre zijn n medewerkers. Wij En dit alles door eige . den pparatuur en werkbla van keukeninbouwa

1

Raam 59

I

2801 VJ GOUDA

|

T 0182-522966

www.woutvangalen.nl


Gouda.wonen 11 Verpleeghuis Bloemendaal in de verkoop Voor het voormalige verpleeghuis Bloemendaal is de verkoopprocedure gestart. De locatie is gevestigd aan de Livingstonelaan in Gouda. In verpleeghuis Bloemendaal werd voorheen geriatrische revalidatiezorg geboden. Het gebouw van het Revalidatiecentrum aan de Livingstonelaan was sterk verouderd. Zorgpartners MiddenHolland heeft deze geriatrische

revalidatiezorg daarom sinds 2015 in Ronssehof revalidatiecentrum aan de Ronsseweg ondergebracht. Ronssehof revalidatiecentrum is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen en chronisch zieken na een hersenbloeding, een operatie aan een heup of knie, een amputatie of bij andere aandoeningen waarbij het herstel gepaard moet gaan met revalidatie.

Silco Interieur-Bouw naar Bron & Van Vliet Bron & Van Vliet heeft onlangs Silco Interieur-Bouw B.V. overgenomen. Silco Interieur-Bouw B.V., dat is gevestigd aan de Zuidkade 230 in Waddinxveen, is een specialist op het gebied van maatwerkinterieurs voor zowel particulieren als bedrijven. André van Vliet die samen met John Bron het bedrijf heeft overgenomen, vertelt dat hij erg blij is met deze nieuwe uitdaging. “We

9 september:

Spieringstraat

ing te vinden? Waar is deze gevelversier t prachtige of juist me a ud Go n Er zijn gevels in , reclameborden of beelde gen merkwaardige versierin er geven. die hen een eigen karakt t. Onze fotograaf legde ze vas deze gevelversiering te a ud Go in ar wa ten Wil je we egouda.nl. w.d ww r naa vinden is? Ga dan

willen het marktaandeel dat Silco nu heeft vergroten en blijven verbeteren. Het is een uniek bedrijf, dit komt omdat we alles zelf maken in onze fabriek. We willen het niveau nog verder verhogen.” Door de ziekte van mede-eigenaar Dirk Lieftink nemen Lieftink en mede-eigenaar Ron Koren afstand van het bedrijf maar blijven nog wel betrokken bij Silco Interieur-Bouw B.V. // sanidrome.nl/huisman-gouda

Marijke4Design Interieurontwerp Een deskundig, praktisch advies voor elk budget: Eenheid, rust, kleur en meer ruimte Ontwerp: indeling met meubels / plattegrond Moodboard met stijl- en kleuradvies Verlichtingsplan Nieuwbouw - meerwerk, badkamer en keuken, bouwtekening omzetten in driedimensionaal ontwerp • Verkoopstyling en advies voor verkoop en bezichtiging • • • • •

Het begin van iets moois

Tarieven vanaf € 95,-

www.marijke4design.nl | info@marijke4design.nl | 06-42347145

Makelaarsteam met

PIT

Professioneel Inzet Talentvol

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424

Het is weer snoeitijd! Leendert Verschoor Bel 06-51711855 voor een afspraak

Ander tuinonderhoud? Bekijk verschoor-groenprojecten.nl

Profiteer van interessante acties met Assenti, Dornbracht, Duravit en Vasco! (zie website) Nieuwe Gouwe Oostzijde 11a | (0182) 512 032

1 september t/m 15 oktober 2017


De Goudse Singel

Rabobank Gouwestreek is trots op het team dat door weer en wind deelnam aan de Goudse Singelloop!

Mokveld deelnemers Goudse Singelloop 2017

PONCK feliciteert Eric van Swieten, Pieter Venema, Yefta Meijboom (dus niet Jeoffrey ;-)), Daphne Samson, Danny Soonius en Wim Glas met hun geweldige prestatie tijdens de Goudse Nationale Singelloop.

Verbeter je techniek bij Mokveld

Jullie waren top! Organisatie, bedankt voor wederom een zeer geslaagd evenement en tot volgend jaar!

Afsluitersystemen voor olie & gas Nijverheidsstraat 67

Gouda

www.mokveld.com


lloop

2017

IJsselstijn feliciteert zijn lopers met het sportieve resultaat van de singelloop!

www.ijsselstijn.nl Edisonstraat 6, Gouda Tel. 0182 - 52 65 46

De Goudse Waarden feliciteert alle sportievelingen met het resultaat van de Singelloop!

Woonpartners feliciteert haar medewerkers met hun deelname aan de Goudse Singelloop. We zetten ons samen in voor een vitale organisatie.

www.woonpartners-mh.nl


MIJN TUIN. SEIZOEN 2. AFLEVERING 7.

Foto Hennie Quist

Gouda heeft pareltjes van tuinen, zorgvuldig aangelegd en bijgehouden door de eigenaren. Vandaag de tuin van Hennie Quist. De foto’s zijn voor een deel in de zomer genomen, toen de tuin nog volop in bloei stond. Waar is de tuin?

Aan de Heuvellaan, in Bloemendaal. Van wie is de tuin?

Van Hennie Quist. Hoe kwam de tuin tot stand?

“Toen ik hier kwam wonen, stond het onkruid tot aan de knieën. Om de hoek wist ik een tuinman die voor me aan de slag is gegaan. Later kreeg ik een tip om de beplanting opnieuw in te richten. Twee jaar terug heb ik daarom een tuinarchitect ingehuurd, die een beplantingsplan heeft gemaakt. Sindsdien zijn er vooral wat kleine dingen veranderd. Ik hou erg van roze en paars, dat probeer ik aan te houden in de tuin.” Wat maakt tuinieren voor u zo fijn?

“Het maakt je hoofd leeg. Ik vind het heerlijk om met de handen in de aarde te wroeten. Ik weet niet waarom, het lijkt iets natuurlijks. De vrijheid in deze tuin is ook erg fijn, hij ligt mooi beschut.” Wat maakt deze tuin bijzonder?

Tekst en foto’s Peter Riphagen

“De oude boom, een sering. Hij is tot de helft gekapt geweest en toen begon hij toch weer uit te lopen. De druivenrank is ook bijzonder, er groeien twee kleuren druiven aan.”


Een verzorgde tuin. Wij staan voor u klaar!

Het grootste onderdelen assortiment van Nederland!

5  4* !- !(!*

4 //!-%&!*

4 !..+%-!. 4/+"30%#!-. 4%/#+! 4$!!-,,-/!* 4(!'/- 4*'/

4!%*%#%*#.,-+ 0/!* 4),!* 4+!$!/3!("-/%'!(!* * !-$+0 !*-!,-/%!. 1+!-!*2%& #!(%&'.0%/ ++'%&0/$0%.

Tuinontwerp

Tuinaanleg

Tuinonderhoud

Ga voor meer voorbeelden naar verschoor-groenprojecten.nl

Leendert Verschoor 06-51711855 info@verschoor-groenprojecten.nl

Sleutelservice in de winkel aanwezig!

Koningin Wilhelminaweg 289 2802HK Gouda 0182-551074

PARTSNL GOUDA Dubbele Buurt 15, 2801 PA Gouda gouda@partsnl.nl  partsnl.nl

0182-51 50 63

Nieuwbouw bedrijfsunits te koop op Gouwe Park 154 m2 verdeeld over b.g. en 1ste verdieping + 2 P. Vanaf â‚Ź 166.900,- v.o.n Vrije hoogte b.g. ca. 4,3 m en verdieping ca. 2,9 m Oplevering medio 2018.

info@abram.nl www.abram.nl 0182-692000 Keerkring 63, 2801 DG Gouda


Foto’s Oscar van der Wijk


Gouda.muziek 17

Gouda muziekstad

Weekblad deGouda duikt in deze serie over muziek in de wereld van de Goudse klanken. We gaan gesprekken aan met Goudse muzikanten, bandjes, koorleden, muziekdocenten en muziekkenners en zoomen in op de muziekmogelijkheden in de stad. Het antwoord op de vraag of Gouda een muziekstad is, mag u als lezer aan het eind van de serie zelf geven.

Heleen Bartels: ‘Het fijne van harp is dat je erbij kunt zingen’

H

eleen Bartels is misschien wel het meest bekend van haar concerten tijdens Gouda bij Kaarslicht. Ze zit dan met haar harp voorin het prachtige kerkje aan de Lage Gouwe 134, goed zichtbaar voor iedereen die langsloopt. Wie naar binnengaat, kan genieten van harpmuziek en zang, want als een van de weinigen speelt ze niet alleen harp, maar zingt ze er ook bij.

Ze heeft een eigen studio in haar woning in de Goudse wijk Bloemendaal. Drie harpen in verschillende formaten nemen een belangrijk deel van de ruimte in. Het verzoek om iets te spelen, willigt ze graag in. Even later klinkt de ragfijne muziek opgewekt door de ruimte. De harp is een fascinerend instrument. Dat merkt Heleen telkens weer als ze een concert

geeft. Ze krijgt altijd veel vragen over het instrument en ze vindt het fijn om erover te vertellen. Al sinds haar tiende jaar speelt ze harp. “Ik ben al heel snel van het instrument gaan houden.” Ze is erg blij dat ze juist voor de harp heeft gekozen en niet voor de viool, wat ook een optie was. “Het fijne van harp is dat je erbij kunt zingen. Dat is zo geweldig.” Sinds vijf jaar is ze weer fulltime bezig met muziek. “Ik studeer elke dag een aantal uren. Ik moet dubbel studeren, harp en zang. Vooral mijn stem moet ik elke dag oefenen. Ik merk het al als ik het één dag oversla.” Ze zingt trouwens ook zonder harp: als lid van het Goudsch Kamerkoor. Heemtuin

Heleen, die na de pabo schoolmuziek en harp heeft gestudeerd aan het conservatorium in Arnhem (tegenwoordig de Hogeschool voor de Kunsten Artez), is op verschillende manieren actief in de muziek. Ze geeft concerten, binnen en buiten Gouda. Ze speelt en zingt bijvoorbeeld al enkele jaren tijdens de open dag van de Heemtuin in de Goudse Hout. Speciaal daarvoor zoekt ze liederen die op de een of andere manier de natuur bezingen. Daarnaast geeft ze ook concerten in kleinere kring; zoals de huiskamerconcerten. “Meestal huren mensen mij in als zij iets te vieren hebben. Dat is zo leuk om te doen. Ik zoek muziek uit en tijdens het concert vertel ik over de muziek en de teksten van de liederen. Het contact dat je dan met de mensen hebt, maakt het zo mooi.” Heleen is iemand met wie je snel contact maakt;

ze staat open voor een vraag of een praatje na afloop van een concert. Daar komt bij dat een harp iets liefelijks, iets kwetsbaars heeft. De muziek en de klanken raken veel mensen. Het is daarom niet zo vreemd dat Heleen sinds anderhalf jaar ook wordt gevraagd bij uitvaarten te spelen. Live harpmuziek en zang ervaren veel mensen als intiemer dan muziek van de cd. “Een harp past zo ontzettend goed bij een uitvaart. Het is een meditatief instrument. Ik vind het echt heel fijn om te doen. Je geeft er zo’n groot cadeau mee aan de familie.” Samen met de nabestaanden spreekt ze vooraf het hele programma door: wanneer alleen muziek, wanneer muziek met zang en welke liederen dan. Keltische verhalen

Weer heel anders is de sfeer als zij samen met een verhalenvertelster op pad gaat. Er worden dan Keltische verhalen, kerst- of andere verhalen verteld en Heleen zoekt of bedenkt er muziek bij. Ze vindt het heerlijk om heel uiteenlopende concerten te kunnen geven.“Ik heb zo een fijne afwisseling in muziekstijlen.” Muziek maken is, nu haar drie kinderen ouder zijn, haar werk. Maar het betekent meer voor haar dan dat. “Muziek houdt mij in balans, denk ik. Ik leg er heel veel gevoel in, het is ontladend. Een optreden geeft mij zoveel adrenaline, ik kan er dagen op teren.”


29 sep › 1 okt 2017 in Rotterdam Ahoy

International Military Music Show Militaire orkesten uit Nederland, Duitsland en Letland - Atleten van de Invictus Games - Ierse acts met SLÁN en de Massed Pipes & Drums, maar ook met Ierse dansers, violist Adriaan Stoet en de Nederlandse militaire kapellen – Streetdance – Humphrey Campbell & de Nederlandse Twirl-selectie – XXL Klarinetorkest met Julien Hervé - Ameno, een new age scene met de Nederlandse kapellen & MAZE - een massale traditionele Finale met alle deelnemers. I=:C:I=:GA6C9H

B>A>I6GN

Info & tickets: www.nationaletaptoe.nl of Primera winkels


CHOCOLADEFABRIEK. SEIZOEN 1. AFLEVERING 6

Liefdesoproepen vroeger en nu

waanzin za 28 feb t/m

z0 1 mrt

De ‘Maand van de geschiedeWaanzinnig: we bestaan een jaar nis’, oktober, dient zich bijna aan. Dit jaar staat de Het diner: eten bij Kruim + Boekenbios

4+5+6 mrt

Open atelier Kwintes

za 7 mrt

Ernest van der Kwast

Anema medewerker Taffy Karin van Doorn, Streekarchief Midden-Holland Josha Zwaan zo 8 mrt

wo 11 mrt

Taffy van Doorn is vrijwel dagelijks te vinden in het Streekarchief Midden-Holland de Chocoladefabriek. za 14inmrt Meestal is dat maar kort: om archiefstukken vanuit het depot hierheen te brengen. Op de donderdagmiddag is hij er langer, want dan staat hijmrt in de studiezaal. De zo 15 meeste uren brengt hij door als medewerker beheer in het depot op het Gouwepark. Daar staat acht kilometer aan archiefstukken. Twee keer permrt dag worden de door do 19 bezoekers aangevraagde archiefstukken verzameld en naar de Chocoladefabriek getransporteerd. Behalve voor zo 22 mrt

de transporten, zorgt Taffy voor het scannen van stukken, als bezoekers daarom vragen, en voor het herverpakken van documenten. Nietjes, plakband en elastiekjes moeten zoveel mogelijk worden verwijderd, die kunnen de stukken aantasten. Taffy, van oorsprong informatiespecialist, werkt nu anderhalf jaar bij het Streekarchief Midden-Holland. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis”, vertelt hij en daarom bevalt deze baan hem goed. De Chocoladefabriek vindt hij een fijne werkplek. “Er is hier altijd reuring, dat maakt de sfeer zo leuk.”

Kees van Beijnum

Alphabet (documentaire) Judith Koelemeijer

Wouter Kusters & Jan Graafland

maand in het teken van het thema ‘geluk’. Daarom komen schrijvers Mark Traa en  Vivien Waszink naar de Chocoladefabriek voor een duo-optreden. De auteurs nemen ons mee in het lief en leed rond het zoeken naar een relatie, in vroeger én tegenwoordige tijd. Mark deed onderzoek naar contactadvertenties in 19e- en vroeg 20ste-eeuwse kranten. Tegenwoordig is internet een populair medium om een nieuwe liefde te vinden. Taalkundige Vivien verdiepte zich in de zogenoemde ‘datingprofielen’. Kom naar de ‘Maand van de geschiedenis-lezing’ op woensdagavond 25 oktober! Koop je kaarten via www.bibliotheekgouda.nl. 

Oktober is Kinderboekenmaand in de Chocoladefabriek. Kom griezelen als je durft! za 28 mrt

Ik ook van jou (boekenbios)

zo 29 mrt

zeggen voor deze man die vorig jaar op zijn 66ste met pensioen ging als oudste gymleraar van Europa. Ronald Giphart

Soms laat Jørgen Veldman een sportuitzending op tv schieten, omdat zijn boek zo mooi is. Dat wil wat

Lezen is zijn grote hobby, naast radiomaken (hij is sportverslaggever bij Gouwestad) en muziek. Nu hij met pensioen is, komt hij dagelijks in de Chocoladefabriek, om te kijken welke boeken er liggen of om i.s.m.niet altijd opgaat. Jørgen is een bekende vereven rustig de te lezen. Hoewel rustig in zijn geval meer informatie & krant kaartverkoop: schijning in Gouda en regelmatig komt er iemand een praatje met hem maken. Jørgen leest vooral thrillers Boekhandel www.bibliotheekgouda.nl van Scandinavische schrijvers. “Ik ben gek op Lars Kepler en Jo Nesbø. Die boeken zijn weergaloos goed.” Verkaaik Regelmatig geeft hij een medewerker van de bibliotheek een boekentip. Dat boek wordt dan aangeschaft. “Ik vind het personeel van de bieb zo vriendelijk en altijd behulpzaam.” Dat wil hij graag gezegd hebben.

in beeld

stadsBibliotheek gouda

Streekarchief Midden-Holland

Drukkerswerkpla ats Gouda

Kruim eten & drinken


‘Heb je een brein, dan heb je gedoe’ “Het is en blijft simpel.” Met een brede lach bekijkt Frank Schurink de deelnemers aan zijn workshop. Op onze gezichten vooral ongeloof: het lijkt helemaal niet zo eenvoudig. We zitten met twaalf mensen in een halve kring in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek en wachten op wat komen gaat: de workshop Gedoemanagement.

Een leven zonder gedoe, wie wil dat nou niet? Wat vinden wij eigenlijk gedoe? Wij deelnemers brengen van alles naar voren: overvolle mailboxen, irritaties over niet opgeruimde rommel, stress omdat er teveel op ons bord ligt, zeurende partner, kinderen of collega’s. Frank definieert gedoe als “iets waar je heel veel tijd en energie in stopt, zonder dat het je iets oplevert.” We

proberen dit allemaal te managen, maar het helpt niet. Waarom? “Omdat dit symptomen zijn van gedoe en niet de bron ervan, die zit namelijk gewoon in jouw, mijn, ons brein.” Waarmee hij maar wil zeggen: gedoe is biologisch.

Iets waar je heel veel tijd en energie in stopt, zonder dat het je iets oplevert’’ Frank Schurink heeft zijn methode zelf ontwikkeld. “Ik heb zes jaar nodig gehad om deze

interessante biologische materie simpel en toegankelijk te maken”, vertelt hij. “Ik wilde een training maken die past in een avondje uit en die zo eenvoudig mogelijk is.” De workshop van vanavond duurt drie uur en aan het eind kunnen we bewuster ons gedoe managen. Dat is waar het om draait. Frank Schurink is een gedreven verteller die zijn publiek moeiteloos boeit. Zijn uitleg is helder, zijn zelfspot vermakelijk. De workshop is interactief, we luisteren niet alleen, maar denken ook hardop mee of gaan in groepjes van twee aan de slag met een korte opdracht. Rood of groen?

Het draait allemaal om het brein. “Heb je


Gouda.workshop 21

Voorbeeld: Irritatie ‘Het leven is zeer gul in het aanreiken van de nodige irritatiebronnen. Je vindt ze op het werk, bij je familie, de medemens en in jezelf. Het kan over je toekomst, gebrekkige gezondheid of die fijne politiek gaan. Als je wilt, kan je je hele leven geïrriteerd, gefrustreerd of gedeprimeerd zijn. De vraag is: Wil je geïrriteerd zijn? Aan de redenen zal het niet liggen, maar wil je het zijn, als je dan toch de keuze hebt? Hoe vaker je geïrriteerd bent, hoe beter je brein erin wordt. Je gaat ook steeds meer redenen zien om geïrriteerd te zijn. Je wordt er zelfs erg goed in, een kenner. Irritatie is vrijwel altijd het teken dat je brein op rood staat. Als je je irritatie los kunt laten voor geen andere reden dan het niet geïrriteerd willen zijn, geef je je brein automatisch de kans zich te ontwikkelen in een andere richting. Een richting die je werkelijk interesseert. Je zal vrij snel het effect merken.’

Lezing en workshops Op 28 september geeft Frank Schurink een gratis lezing bij Boekhandel Verkaaik (van 19.30 tot 20.30 uur. Op dinsdag 24 oktober en op woensdag 31 januari 2018 zijn er weer workshops Gedoemanagement in de Chocoladefabriek (van 19.00 tot 22.00 uur). www.gedoemanagement.nl

een brein, dan heb je gedoe. Gedoe is een onvermijdelijk bijproduct van het brein.” Het is dus belangrijk dat je weet hoe het brein werkt. Frank maakt zijn methode inzichtelijk aan de hand van wat hij noemt het rode en het groene brein. Automatische, onbewuste reacties, noemt Frank het rode brein, het normale brein. Je reageert vaak op situaties en op mensen vanuit een automatisme, op een manier die je altijd al gewend bent. Je realiseert je niet goed waar je reacties vandaan komen. Zo heb je dat in het verleden gedaan, zo ben je het gewend. Je piekert, maalt en twijfelt,

zoekt oplossingen in je brein die je kent van het verleden, ook als ze niet werken. Kortom je zit in je rode brein en je ontwikkeling staat stil. Het is belangrijk om je te realiseren dat gedoe er altijd is. Je hoeft er niet tegen te vechten. Het hoort er gewoon bij en het is gelukkig te managen. Geef er geen of een nieuwe betekenis aan, zegt Frank. Nog een belangrijke tip: Heb vooral bewuste interesse. ‘Interesse is de magie die jouw brein vormt.” Bewust zijn van je reacties en die bewust managen, dat geeft ruimte. Je bent in je groene brein en je hebt de ruimte om je te ontwikkelen.

Samengevat staat je ontwikkeling stil bij rood en kan die verder groeien bij groen. Net als bij een verkeerslicht. De truc is: als je bewust rood bent, ben je automatisch groen. Maar hoe weet je dat je rood bent? Dat is de grote vraag deze avond. Opluchting

De workshop heeft een beetje van NLP, iets van mindfulness, van boeddhisme. “Wat mensen ook voor achtergrond hebben, ze herkennen dit. Het is de basis.” Of het werkt? Het maakt je bewust. In elk geval vergeet je in je dagelijks leven het onderscheid tussen rood en groen reageren niet meer. Frank: “Mijn missie is gedoe te normaliseren, zodat het ons niet zo in de weg zit. Voor veel mensen is dit een onverwachte opluchting.”


“voor een gebit met gevoel!” Gespecialiseerd in:

IK MAAK HET T DA KUNSTGEBIT ! BIJ U PAST ouw en natuurgetr Karakteristiek p ha s vakmansc met ouderwet n. e materiale en de nieuwst

• Volledige protheses • Immediaatprotheses • Gedeeltelijke protheses • Prothese op implantaten • Klikgebit • Lichtgewicht protheses • Frames • Reparaties van protheses • Verfraaiing en correctie • Oplossen van pijnlijke plekken

Meer info? Bel of kijk op mijn website. Tandprothetische praktijk Westhof Nieuwehaven 298, Gouda 0182-672499 www.tppwesthof.nl

PRAKTIJK VOOR CHINESE GENEESKUNDE

• ACUPUNCTUUR • ANTI-ROOKBEHANDELINGEN • VOETREFLEXOLOGIE • CHINESE KRUIDEN GENEESKUNDE • GUASHA GEZICHTSBEHANDELINGEN: voor o.a. chronisch hoofdpijn en bijholteontsteking

WORKSHOPS VOETREFLEX BIJ KINDEREN EN VOLWASSENEN

De meeste Zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de behandelingen. Aangesloten bij beroepsvereniging DE FAGT. VOOR INFO:

Paula Berserik De Lange Krag 6 • 2811 RX Reeuwijk 0182 - 391538 • 06 47 820 882 • pathece@gmail.com

www.pathece.nl


Gouda.ondernemen 23

Nog meer kookplezier bij Woerdman Kookkado Woerdman Kookkado, al 65 jaar de kookwinkel van Gouda, is verhuisd van Markt 17 naar nummer 9. “Natuurlijk zijn we een beetje verdrietig, maar ook meer dan trots op het resultaat  van onze nieuwe winkel en we nodigen iedereen dan ook uit voor een bezoek”, zegt Gertjan Woerdman.

De nieuwe winkel biedt 300 vierkante meter kookplezier met de grootste collectie van de regio. “Met meer dan 15.000 verschillende items is het een walhalla voor de hobbykok.” Woerdman is de specialist voor kook- en koekenpannen. En de meer dan 1.000 bakartikelen maken het een mooie plek voor de bakfanaat. “Natuurlijk is alles scherp geprijsd met de service die klanten al die

jaren van ons gewend zijn.” Markt 17 blijft ook bestaan, dat wordt de cadeauwinkel van

Woerdman met 1001 cadeaus en veel (kleine) meubels. www.woerdmankookgoedkoop.nl

Gouda Onderneemt pas tevreden als HOM wordt afgeblazen De plannen voor de Holland Outlet Mall in Zoetermeer liggen stil. Projectontwikkelaar Provast heeft zich terug getrokken uit het project. Nico Voogt, voorzitter van het ondernemersplatform Gouda Onderneemt!, is blij met de ontwikkeling, maar zegt pas tevreden te zijn als de plannen helemaal worden afgeblazen in plaats van uitgesteld. Er zijn grote belangen gemoeid bij de plannen voor de HOM, zowel voor de gemeente als voor de projectontwikkelaar. Voogt zou zich daarom kunnen voorstellen dat de plannen toch worden doorgezet, maar dan gefaseerd. Maandagavond

11 september was hij aanwezig tijdens de gemeenteraadsvergadering in Zoetermeer, waar

hij als één van de vele insprekers aandrong op het afblazen van de HOM, zodat er weer ruimte

komt voor de nieuwe plannen in de regio. “Dit project zet alles op slot, er moet snel een uitspraak komen. De gemeente moet er nu mee stoppen, de plannen moeten van tafel.” Er is al enige tijd veel opstand tegen de plannen voor een maximaal 31.000 vierkante meter grote HOM. Vanuit Gouda en de regio hebben ondernemers geprotesteerd tegen de komst van de omvangrijke Holland Outlet Mall. Ondernemers vrezen voor de gevolgen voor bestaande winkelcentra en voor de winkels in de binnenstad. Steden hebben al te kampen met leegstand.

Miljoenenontbijt voor ondernemers in Goudse Schouwburg VNO-NCW RijnGouwe houdt op woensdag 20 september weer een Miljoenenontbijt. Het begint om 6.30 uur in de Goudse Schouwburg en duurt tot 10.00 uur. Dit jaar focust het ontbijt zich op het thema Invest-NL. Een bijzonder jaar, noemt VNO-NCW RijnGouwe het. Niet alleen omdat nog onduidelijk is of er een

nieuw kabinet gevormd is als de Miljoenennota wordt gepresenteerd. Ook bijzonder omdat Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW aanwezig is in de regio waar het allemaal begon. Het concept Miljoenenontbijt is hier voor het eerst georganiseerd. Het kabinet heeft dit voorjaar besloten om een nieuwe financierings- en

ontwikkelingsinstelling, genaamd Invest-NL, op te richten. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het plan NL Next Level. NL Next Level, initiatief van de ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland, is in het leven geroepen om onze economie naar een volgend niveau te brengen. Tijdens het

Miljoenenontbijt reflecteren de ondernemers uit de regio op de economie. Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling Rabobank, zal een uiteenzetting geven op de nota, waarna Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, de vertaling maakt naar de noodzakelijke investeringen vanuit ondernemerschap.


Goudse Pijp


Kom kennismaken bij Mindful Moves voor MINDFULNESS

MINDFUL YOGA

Kennismakingslessen en start training!

Gratis proefles

Zaterdag 23 september Krugerlaan 20 Gouda 15.15-16.30uur

Gouda Maandag 09.00, Woensdag 09.30, 19.15 of 20.25 uur Waddinxveen Dinsdag 09.00, Donderdag 20.30 of vrijdag 15.45 uur

Schakelen van stress naar rust. Kom in balans.

Aandacht voor Adem, Yoga en Ontspanning.

Maandag 25 september Jan Dorrekenskade Oost 20, Waddinxveen 20.15 - 21.30 uur

Stap in voor een proefles. En kies daarna of je meer lessen wilt.

Meld je aan voor de kennismaking via www.mindfulmoves.nl

Meld je aan voor de proefles via www.mindfulmoves.nl

Na aanmelding voor de les van jouw voorkeur, ontvang je een bevestiging

Rust in je hoofd. Ontspanning in je lijf. HYPNOBIRTHING

Focus, vertrouwen en diepe ontspanning tijdens bevalling Eéndaagse cursus

Voor vaders en moeders ‘to be’ Je samen voorbereiden op de bevalling en vol vertrouwen uitzien naar een ontspannen, comfortabele bevalling, maakt van de geboortedag een intieme gebeurtenis voor de ouders én het kindje Informatiebijeenkomst voor stellen die interesse hebben in de cursus 23 september Waddinxveen 11.30-12.15uur (Promessa) Gouda 14.00- 14.45uur (Krugerlaan) Maandelijkse cursus. Meld je aan voor de informatie via www.mindfulmoves.nl

STRALEND ZWANGER EN ONTSPANNEN BEVALLEN Mindfulness – Yoga – Ontspanning.

De lessen helpen je bij het creëren van een ontspannen,gezonde, evenwichtige zwangerschap én bevalling. Gratis proefles Gouda / Krugerlaan 20 Dinsdag 19.00 Waddinxveen / Promessa Maandag 19.00 Donderdag 19.15 of Zaterdag 10.00 Na de proefles verder? Instap vanaf 14de week. 5, 10, 15 of 20 lessen Meld je aan voor de proefles via www.mindfulmoves.nl


Bestel een complete radio campagne van vier weken voor € 600,- en ontvang een gratis pagina in Weekblad deGouda! Meer informatie via 0182 - 322 456 of mail naar sales@goudafm.nl en gebruikde actiecode ‘radio’ voor uw korting.

Thuis in Gouda Heeft u dagelijks rugpijn en al van alles geprobeerd?

voelt net alsof je thuis komt! “Het Je wordt als mens behandeld en ze kijken ook naar je als mens, op een gelijk niveau. WIM VAN BEEK

DE RUGHUIS METHODE

mij erg opviel was het onderlinge Het behandelteam heeft mij geleerd “ “Wat contact tussen mijn behandelaren. om kwaliteit van leven te hebben, Alles wordt op elkaar afgestemd!

mijn leven bestaat gewoon uit keuzes maken.

MARJAN VAN VLIET

JOSÉ DONATZ

PERSOONLIJK BEHANDELTEAM

Het Rughuis is een erkende gespecialiseerde gezondheidszorginstelling. We behandelen alleen chronische nek-, rug- en bekkenklachten. Die focus maakt ons uniek. We hebben een eigen, innovatieve en interdisciplinaire behandeling ontwikkeld die u als mens centraal stelt.

BEWEZEN LANGETERMIJNEFFECTEN

Het beste resultaat? Dat krijgt u wanneer u zich helemaal op uw gemak voelt. Daarom hebben we een warme en gemoedelijke omgeving gecreëerd waarin u in een aangename sfeer uw behandeling kunt volgen. U krijgt een persoonlijk behandelteam dat u individueel begeleidt.

Meten is het DNA van de Rughuis Methode. We meten voortdurend uw vooruitgang en geven u persoonlijke feedback. U weet dus altijd hoever u staat. Dankzij voortdurende metingen kunnen we uw behandeling ook snel aanpassen als dat nodig is.

Individuele behandeling op maat | Geen wachttijden | Volledig vergoed (excl. eigen risico)

Jan Stehouwer | Manager vestiging Rijnmond Bij Het Rughuis vinden we hospitality zeer belangrijk, daarom nodig ik u graag uit voor een persoonlijk gesprek. Cypresbaan 29, Capelle aan den IJssel

|

www.hetrughuis.nl

|

088 000 16 00


Agenda

van Gouda

Maandag 18 september Voorlichtingsavond over emotieregulatie Met emotieregulatie heeft men de vaardigheden om met emoties om te gaan en deze te uiten. Gratis bijeenkomst in restaurant De Vrienden, Uranusstraat 500 in Alphen aan den Rijn. Aanvang 19.30 uur. Info: ggz-informatiepunt.nl en rivierduinen.nl/agenda Start expositie Gouds Werk Zesde expositie Gouds Werk in Gouwestein, Van Bergen IJzendoornpark 7. Met werken van Riet Jansen Bloedjes (schilderijen en glaskunst), Michelle van de Water (fotografie) en Jenny Olde Monnikhof (glaskunst). Te zien tot en met 27 november tijdens openingstijden van de balie Alzheimer Café Bodegraven Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie, zal vertellen wat de geheugenpoli geriatrie van het GHZ kan betekenen voor mensen met dementie. Gesprekleider Petra Vane zal d.m.v. een interview vragen stellen aan Riëtte. Vanaf 19.30 uur, in De Meent, Willem de Zwijgerstraat 8 in Bodegraven, de toegang is gratis

Dinsdag 19 september Kermis in Gouda Van 19 t/m 24 september op de Markt. Nieuwe attracties zijn de Space Jam, een veertig meter hoge zweefmolen, en de Rock it, een soort schommel die over de kop gaat. www.kermisgouda.nl Voorlichtingsavond over leven met dwang Georganiseerd door GGZ Rivierduinen in Gebouw De Veste, Ridder van Catsweg 300. Toegang is gratis. Een ervaringsdeskundige vertelt hoe het is om met dwangklachten te leven. Een professional vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen. www.rivierduinen.nl/agenda HCC SeniorenAcademie over streamingdiensten Muziek luisteren en films kijken via streamingdiensten is tegenwoordig ongekend populair. Maar wat is er zoal mogelijk en hoe gaat dit in zijn werk? De presentatie is afgestemd op de minder ervaren computergebruiker. Van 10.00 tot 12.00 uur in De Veste, Ridder van Catsweg 300. Gratis voor leden HCC, voor overige belangstellenden één keer gratis, daarna 5 euro

Start seizoen Bowling Vereniging Gouda De competitie bij Bowling- en Partycentrum Gouda is begonnen. Elke dinsdag- en donderdagavond, vanaf 20.00 uur. Info: info.bvgouda@gmail.com Kennismaken met Mindfulness in Moordrecht Camino organiseert een themaavond waarbij men kennis kan maken met mindfulness. Trudy Neleman zal vertellen wat minfulness voor haar betekent. Daarnaast kan men meedoen met een aantal oefeningen. Van 20.00 tot 21.45 uur in de Sint Jozefschool, Oudersvrucht 3 in Moordrecht

Woensdag 20 september Optreden seniorenorkest Josarie in Souburgh Het Josarie-orkest wordt gevormd door senioren die met veel plezier een muziekinstrument bespelen. Zij brengen klassieke melodieën, musicalliedjes en meezingers ten gehore. Van 19.30 tot 21.00 uur in De Ridderzaal in Souburgh Waddinxveen. Entree leden Service pakket: 3,75 euro, niet-leden: 4,75 euro. Reserveren via de receptie: 0182-614 366 Thema-avond: Autisme, eten en prikkels Georganiseerd door het Autisme Inloop Team. Annemieke van Maanen, verpleegkundig specialist, zal ingaan op het eetgedrag van kinderen met ASS. Voor belangstellenden in Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygensstraat 121 C. Aanvang 20.00 uur. Toegang 5 euro en gratis voor leden NVA Open les bij At Va’ani Van 19.30 tot 20.30 uur kunnen belangstellenden deelnemen aan een open les bij volksdansvereniging At Va’ani, in de gymzaal van basisschool Schateiland De Schakel, Columbuslaan 2 in Gouda. Voor info zie www.at-vaani.nl

Donderdag 21 september Dreumes- en peuterochtend bij de Goudse Hofsteden Kinderen tot vier jaar kunnen samen met papa, mama, opa of oma kleine dieren knuffelen, de dieren voeren en een klein knutseltje maken. Bijdrage 3,25 euro. Aanmelden: 0182-514 219 of sandra@kinderboerderijgouda.nl

Bierproeverij bij Museumwerf Vreeswijk Georganiseerd i.s.m. Brouwerij Julius in het Theehuys van Museumwerf Vreeswijk. Men kan vijf ambachtelijk gebrouwen bieren proeven. Aanmelden via henny@museumwerf.nl o.v.v. bierproeverij. Deelname: 17,50 euro, contant de voldoen. Aanvang 19.30 uur Film Zaatari Djinn in het Filmhuis Gouda Amnesty International Groep Gouda vertoont de film Zaatari Djinn in Filmhuis Gouda. Regisseur Catherine van Campen is donderdag 21 september aanwezig. Kaarten reserveren via filmhuisgouda.nl. De film wordt ook vertoont op zaterdag 23 en dinsdag 26 september Post-rock/metal bands bij StudioGonz De bands Leonov, Fantosh en Seven Spirits Burning treden op in StudioGonz. Aanvang 20.00 uur. Entreeprijzen en info zie www.studiogonz.nl NAH Café in Moordrecht Om verhalen te delen, vragen te stellen of om een gezellige avond te hebben. Voor mantelzorgers en partners is er een praatgroep; over de gevolgen van hersenletsel en de impact op het dagelijks leven. Dhr. Van Loos zal deze avond spreken over de stichting Roeirevalidatie. Aanvang 20.00 uur in Vivere, Westeinde 1 in Moordrecht. Toegang is gratis, aanmelden via info@sanare.nl

Vrijdag 22 september Nazomer Zilverweekend in Schoonhoven Van vrijdag 22 t/m zondag 24 september. Aan de zilversmeden is de vraag gesteld ‘Wat is jouw Meesterstuk of Masterpiece?’. Bezoekers kunnen ‘Meesterstad & Masterpice 2017’ ontdekken via rondleidingen, wandelingen en masterclasses. Voor het programma zie www.nazomerfestival.info Spelen & Zo voor witte herders Kom met je witte herder spelen in de speeltuin van Brokken & Zo XXL. “Honden en de baasjes kunnen het gedrag van honden van hetzelfde ras herkennen en dat maakt het extra leuk. Ook kunnen zij ervaringen uitwisselen.” Van 16.30 tot 17.30 uur, Burg. van Reenensingel 109

Hallo Venray en Blackboxred in So What Hallo Venray staat voor de zesde keer op het podium van So What. Aanvang 21.30 uur. Entreeprijzen en info zie www.so-what.nl

Zaterdag 23 september Burendag 2017 Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement op de vierde zaterdag van september, waarop veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Kijk op www.burendag.nl welke activiteiten er in uw buurt worden georganiseerd Kledingmarkt De Gouwebloem Verkoop kleding van 9.30 tot 13.30 uur, inleveren van kleding kan van 10.00 tot 12.00 uur. De kledingmarkt wordt gehouden in het gebouw van Stichting De Gouwebloem, Tollenslaan 161. De netto opbrengst gaat naar de stichting. Voor info zie: gouwebloem-waddinxveen.nl Excursie Stadsplanten Ecologische/historische wandeling door het centrum van Gouda, georganiseerd door IVN IJssel en Gouwe. Gidsen zijn Ton van Rossum en Liesbeth Sikken. Verzamelen om 13.00 uur bij het infobord tegenover het stadhuis. Aanmelden: info@ivn-ijsselengouwe.nl Najaarsmarkt GoStores Van 10.00 tot 16.00 uur op het Elburgplein bij GoStores Gouda. Er zijn kraampjes, demonstraties van Batuque Capoeira Holland, Studio Da Danza, de Langlaufvereniging en jiu jitsuka’s Boy Vogelzang en Aafke van Leeuwen. Toegang is gratis Poppenhuizen als pronkjuweeltjes verlengt De tentoonstelling in het Streekmuseum Reeuwijk is verlengt tot 26 november. Elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur demonstratie parketvloertjes voor poppenhuizen en miniboekjes maken door Teun van Mourik. Openingstijden: zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor info zie: ww.streekmuseumreeuwijk.nl Prikkelarme kermis in Gouda Van 11.30 tot 13.00 uur zijn de licht- en geluidseffecten sterk verminderd, er zal geen rook te zien zijn en de draainelheden (van de grote attracties) zijn aangepast

Jouw evenement ook in onze agenda? Mail je bericht drie weken voor de datum naar: info@degouda.nl


ABBA Tribute in Theater Concordia Haastrecht Aanvang 20.15 uur, kaarten kosten 22,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, in het Grand Café Concordia en voor de voorstelling bij de kassa Najaarsconcert in de Ontmoetingskerk Bodegraven Gezamenlijk concert van Vocalgroup Chantdante en het Nederlands Concert Mannenkoor. Kaarten kosten 12,50 euro. Info: www.ncmonline.nl en www.chantdante.nl Concert in de Sint Jan Het Woerdense Orkest van het Groene Hart en het Alphense Koor VocaMuze brengen het Gloria D van Vivaldi ten gehore, en werken van onder andere Handel, Bach en Sweelinck. Aanvang 20.00 uur, kaarten à 15 euro bestellen via groenehart.info en oudehollandsewaterlinie.nl Klassiek concert in Het Kwartier Stolwijk Celliste Hanneke Rouw en pianiste Sofia Vasheruk brengen Cello Sonate in G klein van Chopin en Cello Sonate in A klein van Edouard Lalo ten gehore. Aanvang 20.15 uur. Kaarten à 12.50 euro via nieuws@hetkwartierstolwijk.nl Heavy (stoner) rock in StudioGonz De bands Pendejo en An Evening With Knives treden op in StudioGonz. Aanvang 21.00 uur. Entreeprijzen en info zie www.studiogonz.nl

Zondag 24 september Storytrail stadswandeling Verteller Eric de Beweerde van theatergroep Stadsavonturen is de gids en neemt de deelnemers mee terug in de tijd. Aanvang 14.00 uur. Deelname kost 12 euro per persoon (kinderen 4 euro) met kortingscode STORYTRAIL7ER5619. Reserveren via storytrail.nl/ stadswandeling-gouda Kofferbakverkoop Haastrecht Vanuit 50 tot 100 auto’s worden antiek, curiosa, boeken, speelgoed en huisraad te koop aangeboden. Van 10.00 tot 15.00 uur aan Galgoord in Haastrecht. Parkeren en entree zijn gratis Optreden Tango Aliado kwartet in Waddinxveen Het kwartet bestaat uit vier musici met een passie voor Argentijnse tangomuziek. Aanvang 15.00 uur in de Remonstrante Kerk, Zuidkade 59 in Waddinxveen. Kaarten 12,50 euro, Vonkpashouders 10 euro, jongeren tot 21 jaar 7,50 euro. Reserveren: reserveringen@ muziekinwaddinxveen.nl

Pubquiz Unicef bij De Goudse Eend Deelnemen kan met een team van 2 tot 4 personen, het inschrijfgeld à 10 euro komt volledig ten goede aan Unicef. Aanvang 15.00 uur, inschrijven via info@cafedegoudseeend.nl

Dinsdag 26 september Muziek met het jonge kind Bij Vonk in Cultuurhuys De Kroon start een serie van vijf lessen ‘Muziek met het jonge kind’. Kinderen van 9 maanden tot 4 jaar gaan samen met een ouder, opa of oma muziek maken. Op dinsdagen van 9.30 tot 11.30 uur. Inschrijven via: www.stichtingvonk.nl Start Lotgenotengroep Boek en Troost Op 26 september start de besloten gespreksgroep ‘Als verlies je raakt’, van 14.00 tot 16.00 uur in het Nelson Mandela Centrum. O.l.v. twee deskundigen gaat men 5 middagen met elkaar in gesprek. Deelname kost 25 euro. Voor meer info zie www.boek-en-troost.nl Bijeenkomst GHZ: Beïnvloedt de kinderwens jouw dagelijks functioneren? Ondersteuning bij een (nog) onvervulde kinderwens. De invloed die de kinderwens heeft op het dagelijks leven en functioneren zal worden besproken. Van 20.00 tot 22.00 uur in de ‘Villa’ naast het GHZ. Aanmelden via 0182-505050 of aanmelden@ghz.nl. Deelname is gratis Film Zaatari Djinn in het Filmhuis Gouda Amnesty International Groep Gouda vertoont de film Zaatari Djinn in Filmhuis Gouda. Kaarten reserveren via filmhuisgouda.nl Open repetitie-avond Laus Deo In de aanloop naar het jubileumconcert op 28 oktober in de Sint Jan, houdt COV Laus Deo een open repetitie- / informatieavond voor belangstellenden. Het koor brengt in oktober het oratorium ‘Paulus’ van Mendesson ten gehore. De open avond vindt plaats in De Goudse Waarden, Heemskerkstraat 105, vanaf 20.00 uur. Toegang is gratis

Woensdag 27 september Kledingbeurs in De Brug Van 13.30 tot 15.30 uur in zalencentrum De Brug in Reeuwijk. Voor het inleveren van kleding kan men contact opnemen met Trudy Smit (0182-395 616). Niet verkochte kleding gaat naar goede doelen

Week tegen Eenzaamheid in Floravita en Sourbugh Floravita en Souburgh openen hun restaurantdeuren, omdat een maaltijd bij uitstek een gelegenheid is om nieuwe mensen te ontmoeten. Floravita serveert een stamppottenmaaltijd, reserveren: 0172-235 555. Souburgh serveert een luxe broodmaaltijd, reserveren: 0182-614 366. Aanvang beide maaltijden is om 17.15 uur

Donderdag 28 september JansDebat: Voltooid leven Predikante Annemarieke van der Woude, huisarts Wim Graafland, politicoloog Gerard Adelaar en (jongeren)politicus Kevin Brongers gaan met elkaar en met de zaal in debat over het onderwerp ‘Voltooid leven’. Van 20.00 tot 22.00 uur in de Sint Jan, entree 5 euro. Aanmelden: aanmelden@jansdebat.nl. Info: www.jansdebat.nl

Traag werkende schildklier Informatiebijeenkomst met presentatie van internist Annewieke van den Beld over een te traag werkende schildklier, en men kan in gesprek met ervaringsdeskundigen. Van 19.30 tot 21.30 uur in het Groene Hart Ziekenhuis. Aanmelden tot 25 september via www.schildklier.nl

Vrijdag 29 september Concert in Adventskerk Alphen aan den Rijn Concert van organist Simon Stelling op het Steinmeyerorgel. Aanvang 20.15 uur, toegang 7 euro. De kerk is rolstoeltoegankelijk. Info: www.orgelcommissiealphen.nl Puinhoop in So What Het dak van So What gaat eraf met de volgende DJ’s: Mando, Justus Schipper, Lucas van Dorff, NOME en March Official. Aanvang 22.30 uur. Entreeprijzen en info zie www.so-what.nl. Volg Instagram @Puinhoopnl om op de hoogte te blijven

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.


Schiedam, een historische belevenis Geniet ruim een uur van een prachtige tocht op een open fluisterboot door de grachten van Schiedam. Schiedam is vooral bekend om haar jenevergeschiedenis. U vaart langs tal van monumenten, molens, branderijen en distilleerderijen en ziet Schiedam eens vanaf een heel andere kant. Afvaarten: Vanaf 15 april tot eind oktober dinsdag t/m zondag om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Duur ca 60 minuten.

2e persoon GRATIS Lever deze bon in bij de kassa en de 2e persoon vaart gratis mee. 2 Persoon gratis i.c.m. 1 betalende bezoeker. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Goedkoopste kaartje gratis. e

Tarieven: Volwassenen 65+ Kind 4 t/m 11

€ 6,50 € 5,50 € 3,50

15 april tot eind oktober 2017

Vertrekpunt: Museummolen de Nieuwe Palmboom, Noordvest 34, Schiedam

Inlichtingen en reserveringen: Museummolen de Nieuwe Palmboom, 010 4267675 VVV Schiedam, 010 4733000 info@rondvaartenschiedam.nl - www.rondvaartenschiedam.nl

INRUILWEKEN * RUIL UW OUDE FIETS IN EN ONTVA NG TOT 50% KORTI NG!

Gegarandeerd de laagste prijs per les van de regio!

Info: www.dansschoolvanderlubbe.nl

Complete administratie ZZP-ers voor € 799,- excl. BTW per jaar. Inclusief fiscale aangiften, jaarrekening en (starters-)advies.

*vraag naar de voorwaarden

UW OUDE FIETS IS GELD WAARD Goudvlinderstraat 2, Gouda 0182-513189 www.hoogeveen-gouda.nl

Westhaven 37 2801 PL te Gouda

T. 06 - 330 592 98 E. info@stoppelenburg-fd.nl

STEM VIA FACEBOOK Stemmen kan tot 8 oktober


Gouda.agenda 31

ABBA Tribute in Theater Concordia ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld. Wie een avond heerlijk wil meezingen en dansen op al die bekende hits, kan op zaterdag 23 september terecht in Theater Concordia in Haastrecht. In 2013 heeft ABBA Tribute zich ontfermd over de rijke muzikale

nalatenschap van deze legendarische groep. Met z’n zessen staan ze garant voor een sfeervol avondvullend programma. Het is muziek met een grote herkenbaarheid waardoor spontaan hele zangkoren ontstaan tijdens deze concerten. De ABBA Tribute begint zaterdag 23 september om 20.15 uur. Kaarten (22,50 euro)

CONTACT Weekblad deGouda Karnemelksloot 31, 2806 BA Gouda T (0182) 322 456

zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Themabijeenkomst over onvervulde kinderwens Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) organiseert op 26 september een themabijeenkomst over ondersteuning bij een (nog) onvervulde kinderwens. Op deze avond wordt niet het medische traject besproken, maar vooral de invloed die de kinderwens heeft op het dagelijks leven en

functioneren. Dit betreft bijvoorbeeld de invloed op een relatie, de vragen die gesteld worden in je (werk)omgeving en een mogelijk gevoel van falen. Tijdens de avond kunnen de aanwezigen tips en ervaringen uitwisselen. De gesprekken worden begeleid en ondersteund door mede-

werkers van de vakgebieden fertiliteit, maatschappelijk werk en medische psychologie. De kosteloze bijeenkomst duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur en vindt plaats in de ‘Villa’, naast het GHZ Gouda. Aanmelden kan tot 22 september via aanmelden@ghz.nl of 0182-505050.

Goudse Pijp

ARJANNE VAN MANEN WWW.ARJANNE.NU

Cookhouse, Tom Tukker en Mexican Surf treden in Gouda op. Het gaat bij de Popronde om de nieuwe generatie popmuzikanten. Bijzonder dit jaar is de groei in omvang in vergelijking

E redactie@degouda.nl Directie Garro Wiersema ADVERTEREN Weekblad deGouda T (0182) 322 456 VERSPREIDING Huis-aan-huis met het folderpakket van Spotta, op zaterdag t/m dinsdag, in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk, Stolwijk en Waddinxveen.

T (088) 868 2000 (Spotta) E info@degouda.nl

prins Willem III, de stichter van de waterlinie leefde. Zo worden er enkele dansen van Respighi en Britten gespeeld, want prins Willem III was een verwoed danser. Orkest en koor spelen het Gloria in D van Vivaldi en daarnaast werken van Händel, Bach en Sweelinck. Tickets kosten vijftien euro en zijn verkrijgbaar via www.groenehart.info en www.oudehollandsewaterlinie.nl.

Popronde met meer locaties en optredens De Popronde, het reizende muziekfestival van Nederland, komt op 1 oktober naar Gouda. Tussen 12.30 en 1.30 uur zijn er 37 optredens op negentien locaties. Onder meer EUT, Voltage,

Redactie

BEZORGKLACHTEN

Concert in kader Waterliniefestival In het kader van het Waterliniefestival geven het Woerdense Orkest van het Groene Hart (leiding Jim Benjamin Roodnat) en het Alphense koor VocaMuze (met koordirigente Oksana Kryuchkova) op woensdag 23 september een concert in de Sint-Janskerk in Gouda. Het concert dat om 20.00 uur begint, past helemaal in de sfeer van de Gouden Eeuw, de tijd waarin

E info@degouda.nl

tot vorig jaar. Behalve dat er meer optredens zijn dan vorig jaar, doen er acht nieuwe locaties mee. Cafeetje Heeeurlijk, de Chocoladefabriek, de Markies, de Koffiefabriek, de Goudse Eend,

Weekblad deGouda is een zusje van een radiozender en een tv-kanaal. De content wordt gemaakt door de redactie en is deels samengesteld in samenwerking met betalende partners. Als dat laatste het geval is vind je daarover meer informatie onder het symbool

bij de artikelen.

DRUKKERIJ Janssen/Pers Rotatiedruk, Gennep @deGouda Weekblad deGouda

de Swing, De Gasthuiskapel van Museum Gouda en Bagels & Beans doen dit jaar ook mee. De toegang is overal gratis.


Ronsseweg 551 2803 ZK Gouda 0182 - 543 000

Onze enthousiaste tandartsen staan altijd voor u klaar! Wij zorgen voor een stralende glimlach!

Onze patiënten geven ons gemiddeld een 8,5. U binnenkort ook? • Doordeweeks geopend van 08.00-17.00 uur. Dinsdag vanaf 07.00 uur open, donderdagavond open tot 21.00 uur. • Afdeling mondhygiëne ook op zaterdag open! • Aanmelden kan via de website.

www.greenline.info

Tel: 0182 - 543 000

Profile for degouda

Weekblad deGouda, 16 september 2017  

Weekblad deGouda, 16 september 2017

Weekblad deGouda, 16 september 2017  

Weekblad deGouda, 16 september 2017

Profile for degouda
Advertisement