5 minute read

Bijna 100 jaar drukwerk met hart en ziel!- Drukkerij van Deursen

Bijna 100 jaar drukwerk, met hart en ziel!

In 2026 bestaat Drukkerij van Deursen 100 jaar! Dat is voorwaar geen kleinigheid in het huidige digitale tijdperk. Het jubileum is een mooie gelegenheid om de titel ‘Hofleverancier’ aan te vragen. De eigenaren Huib en Peter van Deursen weten namelijk zeker dat ze deze mijlpaal halen. Zij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Meebewegen en meedenken met de klant is hun motto.

Advertisement

Drukkerij van Deursen werd in 1926 opgericht door grootvader Pierre van

Deursen. Hij vestigde zich in de Kerkstraat in Nederweert. In 1964 namen zijn zoons, Thieu en Jan van Deursen, de drukkerij over. Zij zagen kansen op bedrijventerrein Pannenweg en verhuisden in 1976 het bedrijf naar een nieuwe locatie. In 1999 droegen zij het bedrijf over aan de broers Maarten en Peter en hun neef Huib van Deursen. Maarten koos na verloop van tijd voor een andere koers. Peter en Huib zetten met hart en ziel het bedrijf voort. Op traditionele wijze waar dat gewenst is, vernieuwend waar dat nodig is.

Wie de neven Huib (54) en Peter (58)

kent, weet dat we hier te maken hebben met twee totaal verschillende mensen. Huib, zoon van Jan van Deursen. Peter, zoon van Thieu van Deursen. Daar waar de een op de voorgrond treedt, verkiest de ander de luwte. Huib is het eerste aanspreekpunt en onderhoudt de persoonlijke contacten met de klanten. Peter zorgt voor de orderverwerking en financiën. Hij heeft een technische blik, is op de hoogte van productspecificaties en wet- en regelgeving.

Wat doet Drukkerij van Deursen dan

precies? U zult zeggen: “Ze maken het Weekblad voor Nederweert.” En dat klopt. Het weekblad is een van de producten van deze drukkerij, al 96 jaren lang. Grootvader Pierre van Deursen startte in 1926 met deze wekelijkse uitgave. Het is nooit meer veranderd. Ook de lay-out van het blad is bijna hetzelfde gebleven. “Dat doen we om de herkenbaarheid van het blad te behouden. Het weekblad moet het weekblad blijven”, aldus Huib.

Deze Nederweerter drukkerij biedt zoveel

meer. Samen met een team van enthousiaste medewerkers zorgt Drukkerij van Deursen voor kwalitatief en representatief print- en drukwerk zoals magazines, flyers, visitekaartjes, presentatiemappen en verpakkingen voor het midden- en kleinbedrijf en grote landelijk opererende bedrijven. Er is ook een webshop waar diverse bedrijven 24/7 drukwerk kunnen bestellen en afhalen.

Peter: “We werken nauw samen met onze partners en maken waar wat we zeggen. We zijn flexibel en bewegen met de klant mee. We luisteren naar hun wensen en vertalen deze in creatieve concepten die bij hen en hun producten passen.” Huibs hart ligt bij het creatieve proces. “Ik bedenk allerlei concepten voor de klant en vertaal deze vervolgens in prototypes.”

Enkele voorbeelden van creatieve grafische

producties zijn de productverpakkingen voor het in Nederweert gevestigde bedrijf Deco Nova. Dit bedrijf zocht een manier om fineerstalen aan de klant te presenteren. Huib: “De vraag is de start van het creatieve proces. Met informatie over de doelgroep en het gebruiksdoel ga ik aan de slag. Ik bedacht een mooi vormgegeven presentatiekoffer, handzaam, gebruiksvriendelijk én visueel aantrekkelijk.” Een ander voorbeeld is een jaarverslag in de vorm van een originele legpuzzel.

Wat Drukkerij van Deursen siert, is de persoonlijke

en laagdrempelige benadering van de klant. Noem het ouderwets, maar wel effectief. Hun beider grote netwerken zorgen voor een continue stroom van (nieuwe) klanten. Ook dat is wellicht ‘ouderwets’, maar geeft wel de relatie met de klant weer. Het bedrijf heeft de gunfactor van oudsher, waardoor eerdere relaties naar hen verwijzen voor drukwerk. En zo komt het dat zij in heel Nederland en ver daarbuiten producten leveren. Peter: “Sommige klanten komen hier al 96 jaar! Dat zegt toch wel wat!”

Mede door (milieubewuste) veranderingen in

het productieproces kan Drukkerij van Deursen voor een marktconforme prijs kwalitatieve producten leveren. Daardoor kunnen zij de concurrentie aan met de grote drukfabrieken en printbedrijven. Huib: “Vroeger waren drukkerijen milieuvervuilers. Dat is al decennialang niet meer. Inkt is biobased, onze producten zijn vrij van chemicaliën en de afvalstroom is gehalveerd. Dat waarderen klanten. Zij willen zich kunnen conformeren met een drukkerij die zich bewust is van de impact op het milieu. We hebben bijvoorbeeld een klant die erop staat dat we papier gebruiken dat is gemaakt van gedroogde tomatenstengels. Daar gaan we vanzelfsprekend in mee.”

Hoewel de digitale dreiging steeds groter lijkt te worden en de toekomst van

print- en drukwerk onzeker lijkt, geloven Peter en Huib er heilig in dat er over 100 jaar nog steeds behoefte is aan mooi vormgegeven producten van papier. Huib: “Mensen willen iets tastbaars. Iets dat terug te vinden is op tafel, niet iets dat naar beneden zakt in de mailbox.” Mocht die overtuiging na verloop van jaren niet waar blijken, dan zou je kunnen stellen dat ze gelogen hebben alsof het gedrukt stond. Maar dat is beslist hun eer te na. “Print- en drukwerk blijft!” .