3 minute read

Alfons Lenders: “Fotografie is geen vak, het is mijn passie”

Laten we met de actualiteit beginnen. De fotostudio (loods) van Smile Fotografie aan de Eindhovensebaan 7F-4 in Nederweert is te huur. Informatie vind je op social media van Alfons Lenders – Smile Fotografie. Let wel: Alfons (65) stopt niet met fotograferen. In tegendeel! Voortaan richt hij zich beroepsmatig alleen op bedrijfsfotografie op locatie.

Alfons heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat is voor hem geen reden om de camera neer te leggen. Deze gepassioneerde fotograaf heeft meestal een camera bij zich, groot of klein, zodat hij de wereld om zich heen kan vastleggen. Zijn hart gaat uit naar portret-, straat- en reisfotografie. “Je weet nooit waar je aan begint, welke situaties zich voordoen en wie je voor de camera krijgt. Dat maakt het zo bijzonder!”

Alfons: “De passie voor dit vak is ontstaan toen ik bij mijn oudste broer mocht meekijken in de doka (donkere kamer). Hij ontwikkelde de foto’s die hij gemaakt had tijdens een concert van Chuck Berry. Ik was toen tien jaar. Ik zag hoe de afbeeldingen ontstonden in de ontwikkelvloeistof. Het was een magische beleving. Dat gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Ik was begin twintig toen ik aan de Fotovakschool in Apeldoorn begon. Vier jaren later had ik het diploma op zak en was ik officieel vakfotograaf. In die tijd was het moeilijk om als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Daarom nam ik een baan aan bij een fotolaboratorium in Eindhoven. Het was een kans om in de keuken te kijken van een van de vele grote fotostudio’s. Ik stak er veel op over kleurenleer en speciale afdruktechnieken. Al snel wisten gerenommeerde vakfotografen van Eindhoven tot Amsterdam mij te vinden en werd ik hun vaste fotoprinter.

Na verloop van jaren werd het vak steeds digitaler. De vraag naar handmatige fotobewerkingen verminderde. Bovendien wilde ik na zoveel jaren in loondienst als zelfstandig fotograaf aan de slag. In 1999 zegde ik mijn baan gedag en begon ik voor mezelf. Ik startte met fotografie voor de particuliere markt: gezinsfoto’s, babyfoto’s, trouwerijen. Dit was een mooie

opstap naar de bedrijfsfotografie. In ieder gezelschap zitnamelijk wel een ondernemer die zijn bedrijf of product opeen professionele manier op de foto wil zetten. Ik huurde metregelmaat een ruimte voor studiofotografie. Toen zich in 2005de gelegenheid voordeed om aan de Eindhovensebaan inNederweert een pand te kopen, heb ik daar niet lang overnagedacht. Mijn studio van 22 x 7 x 6,5 meter werd jarenlangdé plek waar menig familie, vriendengroep, bedrijf enparticulier foto’s liet maken.”

In 23 jaren Smile Fotografie bouwde Alfons eeninteressant netwerk op. Via via komen immers de meestwaardevolle contacten tot stand. Hij fotografeerde jarenlangvoor de Rabobank Weerterland en andere regionale klanten.Zijn netwerk bracht hem ook in contact met bedrijven in dedesign- en interieurbranche. Toonaangevende bedrijvenzoals Jasno Shutters, Hunter Douglas, Artex en diversebekende designers wisten zijn kwaliteiten te waarderen. Voorhet magazine The Art of Living zette Alfons menig imposantpand, interieur, klassieke raceauto en kunstenaar op dekiek. Google maar eens een van voornoemde bedrijven enrealiseer je dat wat je ziet rechtstreeks voortkomt uit Alfons’camera.

Overigens, een goede foto maken is vaak hard werken.“Voor een opdrachtgever rijd ik soms wel uren rond op zoeknaar het juiste licht, het juiste perspectief of de juiste positie.Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Dat kun jeniet aan het toeval overlaten.” Aldus fotograaf Alfons.

Neem een kijkje op www.smilefotografie.nl. Daar brengt Alfons zijn en andermans verhaal in beeld..

WWW.SMILEFOTOGRAFIE.NL | INFO@SMILEFOTOGRAFIE.NL EINDHOVENSEBAAN 7F-4 6031NB NEDERWEERT | 0495 624 967