Page 1

Raam sticker

cadeau

Twee culturen â‚Ź5,99 nummer 11 - 2017

Pakket Exemplaar

www.happinez.nl

Het meisje uit Sri Lanka Gezond: lopen op blote voeten Proosten op de zomer

Portret: leven tussen de paarden

Happy Amsterdam

Ramitha vertelt over haar tweede cultuur en hoe zij haar waarden behoudt in Nederland


10 Interview met Ayadurai


Inhoud n u m m e r 11 - 2017

twee culturen

VOORBEREIDING

eindproduct

1 0 Herformuleren

1 8 Interview

1 1 Plan van aanpak

Onderzoek 1 2 Onderwerpen interview 1 3 Vragen interview 1 4 Magazine mogelijkheden 1 6 Foto’s 1 6 Afstanden 1 6 Kleuren 1 6 Interviews in het magazine

12

Nieuw: Ramitha, het meisje

uit Sri Lanka

Wat zegt je bucketlist over jou?

12


Multicolor living 4


De mooie cultuur en natuur van Sri Lanka

5


6


The beauty of the red color.

7


Theeplantages is iets waar Sri Lanka erg om bekend staat.

8


9


Herformulering

-

plan van aanpak

-

uitleg planning

-

hoe ga ik wat doen?

Het interview

Andere cultuur

Wat ik vooral wil leren is hoe zij zich voelt als iemand met een andere cultuur in Nederland woont. Ik wil vooral haar gevoel weten en leren hoe zij ermee omgaat. Je interview begin je met een inleiding, wie interview je en waarvoor. Dan ga je door met de kern, het interview en tot slot sluit je het passend af. Je kiest een titel met eventueel een pull-quote en zorgt voor foto’s.

Interview iemand uit een andere cultuur. De cultuur moet voor jou nog onbekend zijn. Het moet dus iets zijn waar je veel van kan leren. Het interview bestaat uit verschillende onderwerpen, waar jij meer over wilt weten.

<< one of a kind >> Je interview geef je vorm als een magazine of krant die past bij de geïnterviewde, kies iets waar de geïnterviewde zelf in zou kunnen staan. Bestudeer hiervan de vormgeving en geef je interview vorm in dezelfde stijl.

Planning g Beoordelin

n houd, vorm e gelet op de in l ra erd is o e ig vo t rr rd co o ls er ge eling w a rd e o d o n e e b o e ld d vo ij B geving w is d als de vorm g. Het intervie e in o g rg n o e rz e e t lv jg a ri ta . Je k zine/krant. n zinsopbouw ekozen maga g w op spelling e u jo p o it ed aanslu opvallend go

Omdat ik met mijn stage niet weet wanneer ik wat kan gaan doen, kan ik niet echt een hele precieze planning maken. Ik heb daarom in stappen neergezet wat ik moet doen en ik heb er wanneer ik de tijd voor had aan gezeten.

11


Ode aan het onderzoek Wat is een ontwerp zonder onderzoek? Natuurlijk heb ik ook bij deze opdracht weer een groot onderzoek gedaan. En zeker bij deze opdracht is het erg belangrijk, want een magazine (na)maken doe je niet even zomaar.

12


Onderzoek

De geïnterviewde Ayadurai Toen we de opdracht kregen, wist ik eigenlijk al meteen wie ik wilde interviewen. Ramitha Ayadurai is een meisje dat bij mij op de middelbare school in de klas zat. Ik wist wel dat ze twee verschillende culturen had, maar er was nooit echt veel over gepraat. Ook kwam er nooit iemand bij haar thuis, waardoor ik er eigenlijk niet veel vanaf weet. Daarom lijkt het mij leuk om meer over haar te weten te komen. Ik vraag mij dan vooral af of zij zelf veel verschil merkt in de culturen. Helaas kan het interview niet bij haar thuis worden gehouden, maar als ik de goeie vragen vraag, kan ik veel over haar cultuur te weten komen. De onderwerpen waar ik het over wil hebben zijn: Geloof en goden, eten, het land zelf, kleding, tradities, familie, uitgaan, vriendjes, taal, school, taboes en het interieur. Bij deze onderwerpen heb ik een paar vragen bedacht. Er komt nu een grote lijst met de vragen die ik verzonnen heb voor Ramitha. Maar deze kunt u later uitgebreid teruglezen. Uit welk land kom jij of je ouders? Waarom zijn jij of je ouders in Nederland komen wonen? Wat is je geloof ? En waar geloof je dan in? (denk aan bepaalde Goden) Eet je thuis typisch eten uit jouw cultuur? Merk je goed dat er veel verschil zit tussen Nederland en jouw cultuur? En kan je hier een voorbeeld van noemen? Heb je wel eens typische kleding aan die bij jouw cultuur horen? En wanneer dan? Is er een traditie die je hier in Nederland nog steeds hebt , die Nederlanders niet hebben? Heeft heel je familie de cultuur die jij hebt? Of is bijvoorbeeld de helft Nederlands? Kom je dan ook samen met elkaar tijdens bepaalde feestdagen? Is het uitgaan leven hetzelfde in Nederland? Of merk je veel verschil in bijvoorbeeld leeftijd? Zou je zelf ook een Nederlands vriendje kunnen nemen? Zijn er nog dingen uit je eigen cultuur die je in Nederland niet doet, omdat het hier ‘raar’ is? Hoe ziet het landschap van je afkomst land eruit? Heb je in huis typische dingen staan die te maken hebben met je cultuur? Heb je vroeger of nu veel meegekregen over de geschiedenis van je afkomst land? En kan je hier dan ook iets over vertellen? Heeft je cultuur bepaalde taboes (dingen die niet kunnen/ mogen) waar je je aan houdt, die in Nederland bijvoorbeeld wel kunnen. Spreek je thuis de taal van je afkomst land of spreek je gewoon Nederlands? Merk je verschillen in karaktereigenschappen tussen mensen uit je afkomst land en Nederland? Nederlanders bijvoorbeeld staan bekend om hun gierigheid. Naar welke school ga je? Merk je hier grote verschillen in cultuur?

Ik wist dat ze twee verschillende culturen heeft, maar er was nooit heel veel over gepraat.

13


Het magazine Ik zie ramitha als een altijd vrolijk meisje, die ook serieus kan zijn. Ramitha heeft niet echt een bepaalde hobby en daardoor hoef ik mij niet te richten op een magazine wat gespecialiseerd is in een bepaalde hobby. Ik denk dat het magazine dat ik wil gebruiken, een magazine moet zijn met veel kleur, gericht op meerder culturen en dat het ook vooral vrolijk en lief oogt. Ook moet het echt gericht zijn op artikelen en interviews. Niet bijvoorbeeld een intereur magazine, die past niet bij Ramitha.

14


Onderzoek

H

ierbij denk ik aan de volgende magazines: De Flow, Happinez, Tina, Elle en Fashionchick Girls. Tina vind ik zelf te kinderlijk en de Flow is misschien iets te illustratief. Elle is een magazine dat iets te veel gericht is op glamour en Fashiochick Girls vind ik iets te girly. Ik denk zelf dat Happinez heel erg goed bij Ayadurai past, de kleuren, culturen en uiterlijk komen echt overeen met haar stijl.

Voorbeelden van het gekozen magazine.

Wat is de Happinez en waar richten zij zich op? Happinez is een heel cultureel magazine. Ze behandelen alles van het christendom tot het boeddhisme. Het is dus een erg multicultureel blad. Wat mij erg opvalt is dat het erg spiritueel is, maar dan wel op een leuke manier. Denk dan bijvoorbeeld aan het beoefenen van yoga of inspirerende quotes. Ook vind ik de Happinez trendy. Spiritueel en multicultureel waren dingen die vroeger echt niet konden. Er wordt veel nadruk gelegd op de vormgeving en dit past ook zeker bij de artikelen van het blad. De fonts zijn erg hip en de vele kleuren en afbeeldingen zorgen voor een vrolijke sfeer.

Doelgroep van het magazine Mensen die zich (willen) verdiepen in spiritualiteit (op een leuke manier), denk dan bijvoorbeeld aan mensen die aan yoga doen/ dit beoefenen. Happinez is vooral gericht op jongvolwassenen/volwassenen vrouwen. Het komt door de bloemetjes, vrolijke kleuren erg vrouwelijk over. Ook de onderwerpen zijn erg gericht op de vrouw, denk dan aan bijvoorbeeld koken. Conclusie: De doelgroep is dus ‘spiritueel gerichte vrouwen vanaf 18+’

Hoe ziet het magazine eruit? Om de afstanden en fonts te bepalen heb ik een paar magazines bij de kringloop gehaald. Ik heb hierdoor meerdere versies van het magazine kunnen bekijken en ik heb kunnen bepalen wat altijd hetzelfde is en wat verschillend. Het zijn wel magazines uit 2016, omdat er nog geen waren van 2017.

Afstanden Logo: 0,5 cm van de kant af (zijkanten) de hoogte is ook 0,5 cm vanaf het hoogste punt van de ‘h’ Rondje met afbeelding: rond de 17x17cm Een achtergrond over heel de bladzijde.

Gekleurde balk met titels onderaan: 1,5 cm Witte balk (pakket exemplaar) : 2,4x5,2 cm Dit zijn de 5 dingen die altijd standaard op de voorkant van het tijdschrift staan. Voor de rest staat er vaak een pullquote boven en onder het logo. (Dit is niet altijd zo) In de binnenkant van het magazine vind je veel inspirende quotes gezet op een foto of illustratie. Ook gebruiken ze veel reclames tussendoor, vooral gericht op vrouwen. Denk dan aan Andrélon of L’oréal. Omdat ik pakketexemplaren had gekocht zal ik dit ook op de voorkant zetten, samen met de prijs. Dit staat links natas de titels/pullquotes. Het staat in een witte staande rechthoek. Hierboven in een wit font staat de prijs met het nummer, jaartal en de site.

Inhoudsopgave De inhoud wordt altijd op dezelfde manier vormgegeven. Op de linkse bladzijde staan 9 foto’s met daarop de bladzijdes en titels van de artikelen waarbij de foto hoort. Om de foto’s zit een witte lijn van 1 mm. Ook hebben ze als klein detail scheve witte dunne lijnen toegevoegd. Aan de rechterkant staan 3 foto’s op dezelfde manier vormgegeven. 2/3 van de rechtse bladzijde is besteed aan de inhoud zelf. Dit is als volgt vormgegeven : titel, streep, paginanummer en dan de titel van die bladzijde. Onderaan de pagina staat er nog één als een soort pullquote groot neergezet. Ook hebben ze een (elke keer verschillend) detail met daarop een quote of belangrijke bladzijde.

15


3 moodboards:

Fotografie

Bij elk exemplaar komt na de inhoud en colofon 3 spreads met daarop een moodboard over het onderwerp van dat exemplaar. Ik zal er zelf ook 3 maken. Het is elke keer anders vormgegeven en daarom zal ik er verschillende combineren. Denk dan aan verschillende lettertypes of juist foto’s die bij elkaar horen.

De fotografie die gebruikt wordt is vooral heel veel kleur. Ook valt het mij op dat er erg veel bloemen gebruikt worden. De foto’s zijn vooral gericht op verschillende culturen en erg spiritueel. De foto’s van het interview kan ik wel zelf maken, maar de rest zal ik van internet halen. Ik wil vooral foto’s gebruiken, van de cultuur van Ramitha en omdat het blad zelf erg multicultureel is, zal het niet opvallen. Daardoor past het goed bij Ramitha en het magazine zelf.

De achterkant De achterkant van het blad is altijd een advertentie van veel verschillende bedrijven. Ik wil een advertentie zoeken die bij Ramitha past, het liefst één van bijvoorbeeld een medicijn, A.Vogel of iets in die richting, omdat Ramitha studeert voor verpleger. Omdat de doelgroep van het blad vooral vrouwen is, zou ik eventueel ook nog een advertentie neer kunnen zetten van een vrouwelijk merk, denk dan bijvoorbeeld aan Andrélon.

Kleuren De kleuren zijn heel erg verschillend per exemplaar. Het zijn vooral veel verzadigde, felle kleuren. Dit wordt het meest gebruikt in de fotografie , maar ook voor bepaalde titels of tekst dat duidelijk moet

De kleuren zijn per exemplaar verschillend, het zijn vooral verzadigde, felle kleuren. opvallen. De kleuren van het magazine zelf, passen niet perse heel goed bij de voorkant. Het zijn vooral heel veel kleuren door elkaar, waardoor het heel vrolijk oogt. De kleuren die gebruikt worden passen goed bij de foto’s van het artikel wat vormgegeven is. Hierdoor worden de artikels en foto’s dus één geheel.

16

Het interview Omdat het vooral draait om het interview, wil ik hier wat extra onderzoek naar doen. Bij een interview beginnen ze altijd met een bladzijde met één achtergrond, daarop staat in het midden een hele grote pullquote. Daarboven zetten ze de naam van de geïnterviewde persoon. In sommige exemplaren zetten ze onder de pullquote nog de inleiding. Bij andere zetten ze dit boven de kern van het interview. Ik vind beide gevallen erg goed staan. Daarom wil ik eerst kijken hoeveel tekst ik heb en of ik anders misschien een halve bladzijde krijg. Als dit het geval is, zet ik de inleiding onder de pullquote. Het ligt er dus net aan hoe alles uitkomt. Op de bladzijde hiernaast volgt één of meerdere foto’s van de geïnterviewde persoon. Ook zetten ze op de rechtse pagina’s, rechtsbovenin nog het woord ‘interview’ neer. Eigenlijk zetten ze in heel het blad bovenaan wat het onderwerp is van dat artikel, dit komt dan weer overeen met de inhoud. Dan komt de kern van het interview. Ze beginnen met een verhoogde hoofdletter / initaal. Deze heeft een andere kleur dan de rest van de tekst die gewoon zwart is. In tegenstelling tot andere initalen in artikelen, die gewoon zwart zijn. De vragen van de tekst zijn dikgdrukt, hebben een ander font en zijn iets groter. Op de linkse bladzijde, links onderin, zetten ze een pullquote neer die op dezelfde manier is vormgegeven als de witte vlakjes met tekst op de voorkant. Voor de rest volgen er op de rechtse bladzijde bovenaan nog foto’s. Hierbij staan ook weer pullquotes in witte vlakken. Ook gebruiken ze kleine details voor de vormgeving. Denk dan aan bloemen die half transparant op de achtergrond staan of een transparante verfstreep op de foto. Aan het einde van het interview zetten ze soms nog een slot neer. Dit gebeurt niet altijd. Ook geven ze nog credits aan de mensen van de tekst, fotografie en soms ook styling en visagie. Zoals u kunt lezen, gebruiken altijd (bijna) dezelfde vormgeving voor een interview en daarom wil ik dat ook zo goed mogelijk (na)maken.


Onderzoek

Een impressie van het blad Happinez. Sfeerbeelden die laten zien hoe het blad eruit ziet.

17


Ayadurai

â&#x20AC;&#x2DC;Ik zou een Nederlands vriendje kunnen nemen, maar mijn ouders worden daar niet blij van.â&#x20AC;&#x2122; Vandaag interview ik Ayadurai. De ouders van Ayadurai zijn geboren in Sri Lanka. Zelf is ze opgevoed met 2 verschillende culturen. Ze is 18 jaar oud en woont met haar gezin in Zuid-Holland. In dit interview kom je te weten hoe Ayadurai de 2 culturen zelf ervaard.

18


interview

19


A

yadurai haar ouders zijn gevlucht vanuit Sri Lanka. Hoe gaat zij om met twee culturen? En merkt ze veel verschil?

Uit welk land kom jij of je ouders? Mijn beide ouders komen uit Sri Lanka. Waarom zijn jij of je ouders in Nederland komen wonen? Ik ben zelf in Nederland geboren. Mijn vader is naar Nederland gekomen omdat het toen in die tijd niet veilig was in Sri Lanka, hij is dus een vluchteling. Toen hij weer terug op vakantie ging naar Sri Lanka heeft hij mijn moeder leren kennen en uiteindelijk is mijn moeder ook naar Nederland gekomen. Wat is je geloof ? En waar geloof je dan in? (denk aan bepaalde Goden) Wij geloven in het Hindoeïsme. Aangezien er veel goden in het Hindoeïsme zijn is er geen specifieke god waar wij in geloven. Eet je thuis typisch eten uit jouw cultuur? Ja, wij eten thuis typisch eten uit onze cultuur. Voorbeeld hiervan is rijst met kip en veel

groente, maar wij eten ook vaak Nederlands eten. Merk je goed dat er veel verschil zit tussen Nederland en jouw cultuur? En kan je hier een voorbeeld van noemen? Ja, ik merk goed dat er verschillen zijn tussen Nederland en mijn cultuur. Voorbeeld hiervan zijn de feesten. Wij vieren totaal andere feesten dan Nederlanders. Zo vieren wij bijvoorbeeld het Holi, het hindoeïstisch nieuwjaar. Hier spelen ook goden een belangrijke rol. Heb je wel eens typische kleding aan die bij jouw cultuur horen? En wanneer dan? Ja ik heb weleens typische kleding aan die bij mijn cultuur horen. Dit heb ik vaak aan tijdens grote feesten zoals bruiloften. Ook als ik naar de tempel ga heb ik speciale kleding aan. Is er een traditie die je hier in Nederland nog steeds hebt , die Nederlanders niet hebben? Ja voorbeeld hiervan is het vasten. Wij vasten als wij bijvoorbeeld een doel willen bereiken. Heeft heel je familie de cultuur die jij hebt? Of is bijvoorbeeld de helft Nederlands?

Nee al mijn familieleden hebben tot nu toe een Sri Lankaanse afkomst. Kom je dan ook samen met elkaar tijdens bepaalde feestdagen? Aangezien veel familieleden van mij in het buitenland wonen komen wij tijdens feestdagen niet bij elkaar. Is het uitgaan leven hetzelfde in Nederland? Of merk je veel verschil in bijvoorbeeld leeftijd? Nee het uitgaan leven is totaal anders! Wij doen totaal andere dingen dan Nederlanders. Zo drink ik bijvoorbeeld geen alcohol. Zou je zelf ook een Nederlands vriendje kunnen nemen? Ik zou een Nederlandse vriendje kunnen nemen, maar ik denk dat mijn ouders daar niet echt blij van worden. Ik zelf wil dat ook niet, omdat ik graag de cultuur van mijn ouders wil behouden. Zijn er nog dingen uit je eigen cultuur die je in Nederland niet doet, omdat het hier ‘raar’ is? Nee zulke dingen zijn er niet. Wij doen gewoon alles, vaak vinden Nederlanders dat juist leuk. Voorbeeld hiervan is tempelfestival naar dit festival komen ook veel Nederlanders. Hoe ziet het landschap van je afkomst land eruit? Het landschap in Sri Lanka ziet er prachtig uit! Omdat Sri Lanka een eiland is zijn er veel stranden en natuurlijk is daar lekker weer! Ook zijn theeplantages hier heel populair, dus Sri Lanka staat vooral bekend om de thee.

regels

& tradities

'in onze cultuur vasten wij als we een doel willen bereiken.' - Ayadurai

20

Heb je in huis typische dingen staan die te maken hebben met je cultuur? Ja zoals je op de foto kunt zien hebben wij een plankje met beelden van Hindoestaanse goden. Hierdoor kunnen mensen die bij ons thuiskomen zien dat wij Hindoestaans zijn! Heb je vroeger of nu veel meegekregen over de geschiedenis van je afkomst land? En kan je hier dan ook iets over vertellen? Over de geschiedenis heb ik niet veel over meegekregen. Ik kan hier dus ook niet heel


cultuur

- karaktereigenschappen

'wij zijn nu soort gelijk aan Nederlanders,

nu we hier wonen.'

erg veel over vertellen, maar ik houd mij er zelf ook niet echt mee bezig. Heeft je cultuur bepaalde taboes (dingen die niet kunnen/mogen) waar je je aan houdt, die in Nederland bijvoorbeeld wel kunnen. Zoals ik al zei, mijn ouders zouden het niet fijn vinden al zou ik met een Nederlandse jongen of met iemand van een andere cultuur thuiskom. Maar tegenwoordig doen ze daar niet echt streng over, omdat wij, mensen met een andere cultuur, in een land wonen waar meerdere culturen aanwezig zijn. Verder zijn er niet echt dingen die wij eigenlijk niet mogen. Bij ons is het zo dat het in jou handen ligt dus dat het je eigen keuze is! Ze laten mij alles zelf bepalen.

Spreek je thuis de taal van je afkomst of spreek je gewoon Nederlands? Ik spreek thuis beide talen. Taal uit Sri Lanka noemen wij Tamil, dus ik spreek Nederlands en Tamil. Merk je verschillen in karaktereigenschappen tussen mensen uit je afkomst land en Nederland? Nederlanders bijvoorbeeld staan bekend om hun gierigheid. Nee. Wij zijn nu ook soort gelijk aan Nederlander,s omdat wij nu hier wonen en we nemen gedeeltelijk de gewoontes van Nederlanders over. Doordat ik ĂŠĂŠn van de weinige met mijn cultuur op mijn school ben, merk ik weinig verschil.

Naar welke / wat voor school ga je? Ik ga naar een Christelijke school. Niet iedereen is hier Christelijke en ik merk dat er toch heel veel verschillende mensen op zitten. Merk je hier ook grote verschillen in cultuur? Nee. Bij ons op school zijn ze niet echt zeer christelijk, waardoor ik geen verschil zie in cultuur. Kortom, Ramitha houdt nog een aantal rituelen in ere, van haar tweede cultuur. Ondanks dit leeft ze ook erg mee met de Nederlandse cultuur en merkt ze niet vaak verschil.

21


22

Happinez magazine  

School assignment Interview + Magazine

Happinez magazine  

School assignment Interview + Magazine

Advertisement