Page 1

PROGRAM Mediterranean Meeting feat. Miroslav Vitous Knut Reiersrud Willy Andersen

KARI BREMNES Mory KantĂŠ www.smeltedigelen.no


Leder

Samarbeidspartnere: Generalpartner:

Bjørn Bonsaksen, leder for Smeltedigelen musikkfestival

Hovedpartnere:

Velkommen til den femte Smeltedigelen En ny Smeltedigel er klar. Nye musikere (og noen gamle) og nye musikalske konstellasjoner er klare for presentasjon. Vi har hatt som en av våre musikalske leveregler at vi både skal gjøre lokale prosjekter og samarbeidsprosjekter med lokale, nasjonale og internasjonale musikere. Vi har hatt en ambisjon om å smelte sammen ulike musikalske sjangrer. Vi har ønsket å presentere musikk som du ikke har hørt før, men som pirrer din nysgjerrighet. Med musikk og musikere fra blant annet Vest Afrika, Russland, USA, Italia, Finland og Norge er det all grunn til forventning. Den femte festivalen kommer fordi mange frivillige har lagt ned tusenvis av dugnadstimer. Våre samarbeidspartnere har vært lojale. Nordland Teater, Rana kommune, Nordland fylkeskommune, Helgelandskraft, MIP, Meyergården Hotell, Babettes, Xpresstrykk, Rana Produkter og Helgeland Sparebank har støttet oss fra første dag. Og du, kjære publikummer, har vært nysgjerrig og vist festivalen tillit ved å gå på konsert. I løpet av fem festivaler har vi hatt besøk av hundrevis av dyktige og ikke minst svært hyggelige musikere. I flere prosjekter har musikere møttes og spilt sammen for første gang. Nye musikalske konstellasjoner er blitt skapt. Slik en Smeltedigel skal være. Maurizio Brunod, Bjørn Alterhaug, Ivar Antonsen (og Finn Sletten) møttes for første gang på Smeltedigelen i 2006. Kjemien stemte. Publikum var entusiastisk. Det svingte av møtet. De musikalske referansene til mennesker og natur, til varme, snø og is har materialisert seg og er festet til tape. Plata Svartisen som slippes på årets Smeltedigel får stå som uttrykk for sånne møter.

«musikk som du ikke har hørt før, men som pirrer din nysgjerrighet»

Offentlige partnere:

RANA KOMMUNE

Festival partnere:

RANA KOMMUNE

En flott sommer er over. Det er høst. Med en stor porsjon ydmykhet og et sterkt ønske om flotte opplevelser ønskes du velkommen til Mo i Rana og Smeltedigelen Musikkfestival 2009.

Programmagasin for SmeltedigeLEn Musikkfestival Ansvarlig redaktør:

Bjørn Bonsaksen

PROSJEKTpartnere:

UTGIVER:

Smeltedigelen musikkfestival Produksjonsledelse og tekst:

Rigmor Nygård Hansen

www.myeimedia.no

Annonsesalg:

Gerd dreyer larsen

www.myeimedia.no AS

Grafisk design:

David André Erichsen Opplag: Forsidefoto:

www.daesign.no

15.000 Atle K. Torp og Youri Lenquette

2 smeltedigelen.no


Tre om Smeltedigelen

Mary Dahle, frivillig – Jeg syns det er så trivelig med liv og røre i byen, så jeg bidrar gjerne med litt frivillig arbeid. Det er alltid så artig å gå ut på konserter og i tillegg treffe kjenninger. Vi har flere ganger fått med oss venner utenbys fra som ønsker å være på Mo under Smeltedigelen og oppleve den trivelige atmosfæren.

Bjørn AlteRhAUg, musiker

Johanna Juhola, finsk stjerneskudd del av Urlyd/ Mory Kantê prosjektet.

- Et av mine beste festivalminner er en jamsession på Babettes der det ble levert enorm musikk fra scenen og det kokte blant folk. Når man samler ulike musikere og ulike generasjoner så skjer det noe unikt. Jam er nesten utdødd. Smeltedigelen er en av få steder man kan oppleve jamsessionstemning.

Sissel Brean, Publikum – Det beste med Smeltedigelen er at festivalen får meg til å føle at Mo er en storby. Jeg kan få konsertopplevelser av internasjonal klasse her. Det gjør meg stolt!smeltedigelen.no 3


Jamming Nye rytmer, spennende vrier, overraskende toner og henrivende melodier. Det kan være lett å la seg rive med når Smeltedigelen legger til rette for jam på Babettes Bar. Gary Hoffman har fått æren av å lede første jamming sammen med inviterte gjester. Etter hvert håper de flere vil hive seg med i et musikalsk møte til glede for publikum. Lørdag blir det også mulighet for jamstemning i baren. Denne kvelden er det musikerne fra Listen! og Nord Norsk Ungdomsstorband som skal lede an improvisasjonen. Jamstemning er ikke så ofte å oppleve lenger. Dette er en sjelden mulighet.

Tre plateslipp og tre releasekonserter

M. Brunod NT, Black Boxen fredag 20.00

Jamsession Babettes fredag og lørdag 23.59

Kulturkortet Ung og blakk, men likevel lysten på å komme deg på festival? Kulturkortet er gratis og gir deg 30% rabatt på alle konsertene under Smeltedigelen. Alle mellom 13 og 19 år kan benytte seg av kortet som er gratis og kan bestilles på www.ungkultur.no. Prosjektet er eid og administreres av Nordland fylkeskommune. Kulturkortet skal gi rabatter på kulturarrangement i nærmiljøet til ungdom. Målet er at dette skal gjøre kultur mer tilgjengelig for ungdom og på den måten være et bidrag til godt bomiljø, positive ungdomsmiljø og bevisste kulturbrukere.

Svartisen som jazz Et vellykket musikalsk møte under Smeltedigelen 2006 har resultert i plata «Svartisen». Plata lanseres under årets festival.

Barnas smeltedigel Den kulturelle skolesekken i samarbeid med Smeltedigelen gir også i år et arrangement til unger. I år er det femte klasse ved Lyngheim skole som får delta. Det er den russiske musikeren Irina Smirnova som kommer for å arbeide med improvisasjon sammen med ungene. En hel dag skal de utforske rytmer og melodier. På kvelden blir det konsert på hovedscenen der familie og venner får mulighet til å se hva ungene har lært og fått til. På konserten deltar også pianoelever fra Rana kulturskole. Prosjektet er en del av den kulturelle skolesekken.

Konsert NT, Hovedscena onsdag 18.30

4 smeltedigelen.no

D

en italienske gitaristen Maurizio Brunod har med seg Bjørn Alterhaug og Ivar Antonsen på bestillingsverket «Svartisen». Det var Smeltedigelen som lanserte ideen om å la de tre musikerne gjøre noe sammen. Resultatet er CDen «Svartisen». CDen har hentet inspirasjon fra det kjølige nord, is, snø og Svartisen.

Reisen gjennom sjangrene har gitt ham en unik tilnærming til musikken. Brunod spiller klassisk, akkustisk og elektrisk gitar og blir betraktet som en av de mest orginale gitaristene i Europa. Brunod har vært profesjonell musiker siden 1986. Han har turnert i Europa, Russland og Latin-Amerika.

Krysninger

Trio

Brunod har krysset mange sjangre siden han som trettenåring begynte å lære seg klassisk gitar. Som attenåring ble han introdusert for jazz, siden avantgardmusikk og latinsk musikk.

Bjørn Alterhaug er en gjenganger på Smeltedigelen. Han er en av Norges aller beste og mest anerkjente bassister. Alterhaug er professor ved NTNU i Trondheim.


på én eneste festival Ståle Paulsen Kammersalen lørdag 15.00

Mainndrapar´n er ikke navnet på ei gruppe, men på ei plate med folkemusikk fra Helgeland. Plata kom egentlig ut i sommer, men releaskonser blir det først i oktober. Gruppa som framfører musikken har ikke noe navn, men består av tre kompiser fra Vefsn og Rana: Ståle Paulsen, Fred Endresen og Jim-Ove Lund. Under Smeltedigelen lover de lystig og kjapp folkemusikk med lokal tilknytning. – Det er nettopp kjennetegnet ved folkemusikk fra distriktet, i tillegg til at den ofte er ulogisk melodisk. Du vet aldri hva som venter bak neste sving, forklarer Ståle Paulsen som trakterer fela med sikker hånd. De tre kompisene fra Mo og Vefsn har spilt sammen i mange år, men det er første gangen de har egen konsert. Musikken er fra Bindal i sør til Rana i nord, og har ikke vært gitt ut tidligere. – I tillegg vil det nok bli litt tullprat innimellom musikken, kjenner jeg oss rett, lover Paulsen.

Bjørn har også deltatt på en rekke plateinnspillinger. Ivar Antonsen er jazzpianist, født på Fauske, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i San Diego. Der har han undervist i jazz ved California State Univeristy. Antonsen er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole i jazzfag. Som jazzpianist har Antonsen spilt med og/eller utgitt plater med nordiske, europeiske og amerikanske jazzpersonligheter. Blant disse kan nevnes Art Farmer, Karin Krogh, Ben Webster og Jimmy Heath. Også Paolo Vinaccia og John Sureman bidrar på plata.Blå resept fra Doktor Larsen Tretten år etter utgivelsen av «Min vemods fryd» kommer det ny CD fra Dr. Larsen. Det skjer i forbindelse med Smeltedigelen. Vi forbinder gjerne folkemusikk, og i sær feleslåtter, med fest, moro, og «hæla i taket». I Dr. Larsens reseptbelagte utgave deles disse små musikkpillene ut på blå resept. – Vi håper en riktig

dose av disse beroligende melodiene kan bidra til folkehelsen, og vi deler dem gjerne ut sammen med noen gode historier, sier Larsen. Musikere: Dr. Ove Larsen, fele og hardingfele. Snorre Magnus Sivertsen, gitarer. Bodvar D. Moe, tangenter. Rune Mathisen, perkusjon. Dr. Larsen Trond Viggo NT, teatercaféen Solås, torsdag 21.30 kontrabass. smeltedigelen.no 5

Foto: Rami Abood, Mye i media

Fele, trøorgel og trekkspill


To konserter – én b illett

«I Sør-Afrika ble han tilbudt pass for et ekstranummer»

Knut Reiersrud

Knut Reiersrud er en velkommen mann på Mo, slik han forøvrig er overalt i verden.

Ramona Lørdag 24.00

Trollmann med gitar

H

an har opp gjennom årene besøkt Rana flere ganger og opparbeidet seg en stor fanskare. Knut Reiersrud har 30 års erfaring som musiker og komponist. Han har spilt på utallige scener og begeistret publikum med sitt spill verden over. 14 soloplater står han bak, han har medvirket på 200 plateutgivelser og turnert på alle verdens kontinenter. Med sin enorme innlevel-

se og tilstedeværelse i musikken begeistrer han i sin omgang med strenginstrumenter, både musikalsk og visuelt. I Sør Afrika ble han tilbudt sørafrikansk pass av president Tabu Mbeki for et ekstranummer. Høsten 2008 kom hans foreløpig siste album: Voodoo Whitout Killing Chicken, og høstet jubel fra en enstemmig kritikerstand. Reiersrud er alltid innstilt

på å yte 110 prosent. Han har med seg et superlag av unge musikere med fartstid fra blant annet Big Bang, National Bank, Vidar Busk og Marit Larsen. David Wallumrød på orgel og piano, Bjørn Holm på gitar, Andreas Bye på trommer og Nioklai Hængsle Nikolaisen på bass.

Hjerterøskende driv De spiller moderne, opprocka blues med trøkk og ynde. Selv sier bandet at de jakter på den hjerterøskende grooven og de gode melodiene i funk, soul og rock ispedd den riktige bluesvrengen. Katrine Klemp skriver tekstene og lillebror Fredrik og resten av bandet jobber fram melodiene og arrangementene. Bandet vant Union Blues Cup på Notodden Bluesfestival i fjor og går for å være et solid liveband. Det siste året har bandet

6 smeltedigelen.no

også opptrådt på by:Larm i Oslo, Internatoinal Blues Challenge i Memphis og i finalen i Emergenza Music Festival på Rockefeller i mai. De har også rukket å gå i studio og spille inn en EP nummer to. Shuffle Service betår av søskenparet bassist Fredrik (18) og vokalist Katrine (20) Bergersen Klemp, trommeslager Erik Lindboe Pedersen (18), gitarist Hans Olav Ingholm (18) og Dan Tømte (24) på tangenter.

Shuffle Service Ramona Lørdag 23.00 Shuffle Service vil ha melodiene til å svinge langt inn i sjel og ryggmarg.


Stolt samarbeidspartner gjennom 5 år

HELGELAND SPAREBANK, MARKEDSAVDELINGEN - 2009

FOTO: BJØRN LEIRVIK

For femte året på rad er Helgeland Sparebank hovedsamarbeidspartner for Smeltedigelen Musikkfestival - en festival som sakte men sikkert har vokst både i kvalitet og størrelse. I hele denne perioden har det vært en stor glede for oss å samarbeide med folkene bak festivalen. Det er en gjeng entusiastiske mennesker som virkelig står på for at vi skal få en flott musikalsk opplevelse litt utenom det vanlige. Årets festivalprogram er minst like spennende som tidligere, og festivalarrangøren er tro mot sitt konsept, nemlig det å skape en musikalsk smeltedigel. Også i år blir det litt for enhver smak, og vi oppfordrer alle til å se nærmere på programmet og plukke seg ut noen favorittkonserter. Smeltedigelen Musikkfestival har utviklet seg til å bli et viktig kulturelt innslag i Rana, og vi er sikre på at vi har mange ranværinger med oss når vi håper og tror at Smeltedigelen også vil gi oss flotte musikalske opplevelser i mange år fremover. Gjennom midler fra Helgelandsfondet er vi med på å utvikle festivalen. Vi ønsker Smeltedigelen lykke til med årets arrangement og ønsker alle sammen en riktig trivelig festival.

“En av fjorårets store konsertopplevelser ble Timis Trio og Haddy N`jie. Vi gleder oss til flere slike opplevelser under årets festival”.


Bremnes og Banna NT, hovedscena fredag 18.00

Bremnes og Banna NT, hovedscena fredag 20.30

Rapport fra lıvet Det er over 20 år siden sist Kari Bremnes sto på en scene på Mo. Det syns både hun og ranværingene er altfor lenge siden.

J

eg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, men jeg har nesten aldri vært på Mo. Det er i grunnen litt merkelig, sier Kari og legger til at hun gleder seg. Kari kommer til Mo med bandet sitt bestående av Bengt E. Hanssen (tangent og vokal), Sondre Meisfjord (bass og vokal), Hallgrim Bratberg (gitar og kor) og Helge Nordbakken (trommer, perkusjon og kor), og skal by på smakebiter fra hele karrieren. – Konserten kommer til å inneholde stoff fra de fleste albumene mine. Ingen konserter er like. Jeg har hørt musikken min presentert

8 smeltedigelen.no

som «rapporter fra livet» og det syns jeg i grunnen er en god beskrivelse. Jeg har forskjellige sanger om forskjellige måter å leve på. Det er mange stemninger i det jeg gjør, sier Bremnes.

POpulær Kari Bremnes har nådd et stort publikum og ligget på topp av hitlistene. Og hun har greid å bli populær i Tyskland med sanger på nordnorsk. Hun skriver om alt fra kåper, lengsel, elskere og nordnorsk natur. Marokkanske basarer, elskere i Berlin og langt hår er også

tema på platene hennes. Men ranværingene har ikke kunnet høre Bremnes i sin egen by før nå. – «Er du her på behandling eller er du bare på gjennomreise?» fikk en bekjent spørsmål om da han var på Mo. Det var visst ikke vanlig at folk dro til Mo uten en grunn, ler Kari, men bedyrer at hun kommer til Mo og festivalen med et åpent sinn. Og at hun gleder seg!

Hilsen til Mo Smeltedigelen hadde egentlig Kari Bremnes på plakaten sammen med den palestinsk artisten


TurnÉ i regi av

Prosjektpartner:

Mediterranean Meeting feat. Miroslav Vitous

Jazzlegende Kari Bremnes

Foto: Atle Kildal Torp

«Det er mange stemninger i det jeg gjør»

Rim Banna. Sykdom hos Rim gjør at Kari blir alene på scenen på Mo. – Rim avlyser ikke med lett hjerte. Hun er ikke den som gir lett opp, sier Kari som har snakket med Rim på telefon. – Men nå er det best at hun blir hjemme og tar vare på seg selv, sier hun. Selv om konserten nå blir en annen enn opprinnelig planlagt, vil Kari bringe en hilsen til Mo fra Rim ved å synge sangen de vanligvis gjør sammen fra Voggesang under ondskapens akse.Miroslav Vitous har spilt med Miles Davis, Chic Korea, Wayne Shorter og Joe Zawinul, for å nevne noen.

Garbarek, Jon Christensen. Lista over storheter er uendelig lang. Fra 1979 har han undervist ved New England Conservatory of Music og i -83 ble han ansvarlig for jazzstudiene. Mot slutten av 80-tallet flyttet han tilbake til Europa for å komponere mer og konsentrere seg mer som solokarrieren.

å kommer han til Smeltedigelen med prosjektet Mediterranean Meeting. Det er ingen hvem-som-helst Smeltedigelen har hentet til Mo for å jazze opp høstkvelden. Han er kanskje mest kjent for sin sentrale rolle i jazzrockbevegelsen hvor han blant annet stiftet Weather Report og fikk en sentral rolle i utviklinga av samtidsjazzen. Kontrabassisten fra Praha studerte både fiolin og piano, før han gikk inn for kontrabass med liv og sjel. Under studiene ved universitetet i Praha fikk han et utdanningsstipend til Berklee School of Music i USA. Der ble han en betydelig musiker innen jazzsjangeren og vant raskt anerkjennelse som en teknisk fremragende moderne bassist.

Viktig møte

N

Allsidig karriere I 1971 dannet han sammen med Joe Zawinul og Wayne Shorter Weather Report, en gruppe som la grunnlaget for den gryende jazzrocken. Vitous har spilt med Herbie Mann, Donald Byrd, Art Farmer, Chick Korea, Jack DeJohnette, Wayne Shorter og Larry Coryell, Miles Davis, Jan

Et møte med de tre musikerne han har med seg på turneen på en festival ved Middelhavet, førte til et langvarig samarbeid de kaller Mediterranean Meeting. Bandet beskrives som en klangfull magma som utvikles og konkretiseres i en absolutt moderne språkdrakt. Gruppen kombinerer en rekke ulike stiler, fra improvisert jazz og Davis’ hypnotiske atmosfærer på 70-tallet, til en miks av europeisk jazz med svært moderne sonoritet som følger ECMs hardere linje. Frijazz og jazzrock smelter sammen i elektriske og psykedeliske atmosfærer og blandes med den middelhavske og latinske poesien fra Favatas og Di Bonaventuras instrumenter. Med seg på scenen har Miroslav Vitous: U.T. Gahndi, trommer, Enzo Favata, sax, Daniele Di Bonaventura, bandoneone og piano.

Mediterranean Meeting NT, hovedscena fredag 23.00 smeltedigelen.no 9


Havmann-smykkene er å få kjøpt på Noahs Ark, Turistkontoret og Rana Museum Tlf. 75 19 19 10 • Mob. 901 76 256 e-post: gullblom@online.no Smykkene produseres på Hemnesberget i kun få eksemplarer og fås også kjøpt hos Noahs Ark i Kirkegata.

Håndlagede smykker med inspirasjon fra nordnorsk natur.

10 smeltedigelen.no


Ikke akkurat hverdagskost Som nummer fire i en søskenflokk på fem, har Holger Chr. Sjåvik vært vant til å lage lyd for å få oppmerksomhet.

D

ette har han fortsatt med som voksen. Under Smeltedigelen skal han lage dressert lyd sammen med et band bestående av musikalske venner og en syngende lillebror. Musikken han lover å by på, består av mange ulike sjangere og kombinasjoner og er i sin helhet selvskrevet. Selv mener han det skal speile hans musikalske bakgrunn gjennom 25 år. – Tekstmaterialet går fra å være vidt ogmetaforisk, til nært, lunt og navlebeskuende. At alt er skrevet på dialekt, noe som er et virkemiddel i seg selv, og helheten understrekes av et gjennomtenkt lydbilde, sier Holger. – Det er dessuten av stor betydning at det er mine medmusikere som setter kronen på verket, gjennom sine personlige vinklinger av låtmaterialet, sier Holger Chr. Band: Holger Chr. Sjåvik: blant annet akkustisk og el.-gitar , lap-steel, vokal. John Rune Vill-

mones: Hammon B3, Fender Rohdes, vokal. Arve Flostrand: kontra/el.bass, vokal. Oddmar Nogi Sjåvik: akkustisk/el-gitar, vokal Grunde Svartvatn: trommer, percusjon og sandpapir (80).

Holger Sjåvik m/band NT, Teatercaféen lørdag 14.00 smeltedigelen.no 11


Programmet for Smeltedigelen 2009 Onsdag 28. oktober

Fredag 30. oktober

Lørdag 31. oktober

DEn kulturelle skolesekken

Kari Bremnes

Work shop

Tid: 18.00 og 20.30 Sted: Nordland Teater, Hovedscena Billettpris: 340/390.

Bob Brozman instruerer. Se egen sak side 21 for mer informasjon. Tid: 11.00-14.00. Sted: Bakeribygget. Påmeldingsavgift: 500

Barn fra 5. klasse ved Lyngheim skole og elever fra Rana Musikkskole. Instruktør fra Petrozavodsk. Tid: 18.30. Sted: Nordland Teater, Hovedscena. Konserten er gratis.

Torsdag 29. oktober

Seminar: «Festivaler hva betyr de?» Arrangert av Kunnskapsparken. Tid: 09.00-14.00 Sted: Meyergården hotell Påmelding: Se annonse side 17.

Åpningskonsert DIOC og Nils Olav Johansen. Tor Jacobsen leser fra Smeltedigelen. Tid: 19.00. Sted: Nordland Teater, Hovedscena. Billettpris: 200/250.

Dr. Larsen Plateslipp. Tid: 21.30. Sted: Nordland Teater, Teatercaféen. Billettpris: 150/200.

Svartisen Rele asekonsert og plateslipp med Maurizio Brunod, Bjørn Alterhaug, Ivar Antonsen og gjester. Tid: 20.00. Sted: Nordland Teater, Black Boxen Billettpris: 200/250.

Bob Brozman Tid: 22.00. Sted: Nordland Teater, Black Boxen Billettpris: 150/200.

Willy Andersen History. 8 band, 30 musikere. Tid: 22.00. Sted: Ramona Billettpris: 270/320

Mediterranean Meeting feat. Miroslav Vitous Tid: 23.00. Sted: Nordland Teater, Hovedscena. Billettpris: 220/270.

Jamsession med Gary Hoffman Tid: 23.59. Sted: Babettes. Billettpris: 150/200.

Holger Sjåvik Band Tid: 14.00. Sted: Nordland Teater, Teatercaféen. Billettpris: 150/200.

Ståle Paulsen Releasekonsert, «Mainndraparn». Tid: 15.00.Sted: Kammersalen. Billettpris: 100/150.

Nordnorsk ungdomsstorband Tid: 18.00. Sted: Kammersalen Billettpris: 100/150.

Petrozavodsk meets Mo i Rana Med Ragnar Meidell, Ivo Kråkstad og Jon Krogstad og tre musikere fra Russland: Irina Smirnova, Natalia Shamray og Olga Terekhova. Tid: 16.00. Sted: Nordland Teater, Hovedscena. Billettpris: 200/250.

Urlyd med Mory Kanté Helaften med Mory Kanté, Johanna Juhola, DJ Multi Kulti, Roger Ludvigsen og Ragnhild Furebotten med flere. Tid: 20.00. Sted: Nordland TeaterBillettpris: 340/390.

Listen!

Billetter Billetter kan kjøpes på: billettluka.no/ nordlandteater, på tlf 815 11 500, på tlf 75 13 48 50 eller i ekspedisjonen på Nordland Teater. Ved bestilling per telefon påløper et bestillingsgebyr på kr 15,-.

Medlemmer i 4/4 og Norsk Jazz-

forum får medlemsrabatt. Billettene må kjøpes hos Nordland Teater mellom kl. 9.00 og 15.30.

Kulturkortet gir 30% rabatt av

medlemspris.

Tid: 22.00. Sted: Babettes. Billettpris: 100/150

3 for 2 Tre billetter for

prisen av to gjelder alle konserter untatt Kari Bremnes, Urlyd og konsertene på Ramona. Må kjøpes på Nordland Teater og koster kr. 440,-/540,-.

Bluespakken Til en pris på kr.

440,-/540,- kan man få billetter til alle konsertene på Ramona: Willy Andersen, Shuffle Service og Knut Reiersrud. Må kjøpes på Nordland Teater. Du sparer kr. 100.

Alle priser er inkuldert serviceavgift. Festivalpass selges ikke grunnet liten etterspørsel.

12 smeltedigelen.no

Jamsession Musikere fra Listen! Og NNUSB. Tid: 23.59. Sted: Babettes. Billettpris: 150/200.

Knut Reiersrud og Shuffle Service Tid: 23.00. Sted: Ramona. Billettpris: 270/320 (Bluespass) Knut Reiersrud Band går på scenen som siste band - litt etter kl 24.00.

Korkonsert Tid: 18.00. Sted: Samfunns-salen. Billetter i døra


Foto: Ingun A. Mæhlum

En reise i urlyd Ragnhild Furebotten er felespiller, folkemusiker og komponist fra Saltdal. Hun er nominert tre ganger til Spellemannsprisen og har vunnet den én gang. Under Urlyd byr hun på salmer og polka.

Samisk techno, finsk nytango, afrobeat fra Guinea, nordnorsk polka og high tech fra Stocholm.

A

lt dette i samme konsert, gir hode, øyne og hjerte noe å arbeide med. Inn trykkene er mange og varierte i konsertprosjektet URLYD som samler musikere og musikalske tradisjoner fra to verdensdeler. Dette er en unik mulighet til å bli med på en helaftens konsertopplevelse du garantert ikke har vært med på før.

Stor I Vest-Afrika Mory Kanté er en av Vest-Afrikas største artister. Et samarbeid mellom Smeltedigelen og Festspillene i Nord Norge har gjort det mulig å få ham hit til Mo. Med seg har han mer enn 20 musikere fra Afrika og Skandinavia som sammen tar publikum med på en reise – faktisk også bokstavlig talt – i tid, i urmusikken og fra scene til scene. En absolutt facsinerende konsertopplevelse.

Foto: Youri Lenquette

Uvanlig mix

I samarbeid med

Mory Kanté Nordland Teater lørdag 20.00–24.00 Mory Kanté byr på Urlyd i ny innpakning.Musikerne i prosjektet har ulike ståsted i musikken. Johanna Juhola, en sprell livlig trekkspiller fra Finland byr på heisatur til et sted mellom Finland og Afrika. Ragnhild Furebotten fiolinist fra Saltdal byr på salmer og polka. Roger Ludvigsen byr på samiske rytmer krysset med sampling. Hovedpersonen, Mory Kanté, lager ved hjelp av 14 musikervenner en forrykende konsert med trøkk og afrikanske rytmer som gjør at få greier sitter stille på stolen. I den siste delen av konsertkonseptet blir det klubbstemning i Teatercaféen og publikum kan nyte musikken til DJ Muli Kulti og et glass vin. Sjansen byr seg bare én gang. Med kun to konserter på turneen før alle musikerne drar hver til sitt, er dette sjansen man får til å oppleve dette forunderlige konsertkonseptet. smeltedigelen.no 13


Willy Andersen fra Toraneset var stor rockestjerne på slutten av 60-tallet.

Rockereunion

U

nder Smeltedigelen gjenforenes Willy med tidligere band på scenen på Ramona. Med gruppa Taboo slo han gjennom i begynnelsen av 1968. Låta Vampire Tango havnet øverst på Norsktopplista og et intens år var han stjerne med politieskorte og turnerte det sørlige Norge. Etter hvert ble det flere band på suksessgitaristen fra Mo. Også Music og Shataii oppnådde stor suksess. Under Smeltedigelen gjenforenes han med nesten alle bandene han har spilt i. – Alle uten unntak ville være med på dette, ler hovedpersonen selv. Alle bandene stiller med originalbesetning. Det kommer musikerer fra Spania i sør til Fauske i nord for å være med på årets rockereunion i Nordland.

Vennskap Willy husker tilbake til 60-tallet med glede. – Vi tok vare på hverandre. Festing og drikking var det, men musikken tok vi på alvor. Og stoff kom vi aldri borti, sier han og trekker fram et komisk minne. – 1968 var jo det verste året i så måte, men vi så ikke hva som skjedde rundt oss. Vi satt i Slottsparken i solskinnet da en mann kom bort til oss for å selge «gress». Vi holdt på å le oss i hjel. Vi skjønte ikke at det dreide seg om stoff, ler Willy 40 år etter.

14 smeltedigelen.no

Suksessen med Taboo var intens, men kortvarig. Han kunne valgt å satse videre for å bli profesjonell musiker, men valgte å trekke seg tilbake. – Septimus ville ha meg med på turne i Japan og USA, men kjæresten min var akkurat blitt gravid, så jeg takka nei og har ikke angra på det, sier Willy oppriktig.

Hobby – Gleden ved å spille er det viktigste. Å ha musikken som jobb var derfor ikke noe mål, sier Willy som trives som hobbymusiker.

«Gleden ved å spille er det viktigste» Willy Andersen Nå spiller Willy i Willys Vendetta og White, Hot and Blue når anledningen byr seg. Om han gleder seg til å spille med de gamle kompisene igjen? – Ja, det gjør jeg! Men aller mest gleder jeg meg til festen etterpå. Da skal jeg kose meg med gamle venner og snakke om gamle dager, smiler Willy.

W. Andersen Ramona fredag 22.00


Foto: Privat Foto: Privat

The Strangers.

Taboo slik de så ut i 1968. Bak f.v. Willy Andersen, Sverre Fagerli og Asa Kroghtoft. Foran Nils Ole Steinbakk.

Band og musikere Willy Andersen har spilt med. Samtlige kommer til å stå på scenen under Smeltedigelen: The Strangers:

Sverre Fagerli, Jon Monsen, Gøsta Lind og Ulf Arntzen.

Taboo: Sverre Fagerli, Asa Kroghtoft, Nils-Ole Steinbakk.

Music: Terje Sternang, Gøsta Lind, Bodvar Moe, Stumpen Guttormsen.

Shataii 1: Ronny Røreng, Egon Olsen, Kjell-Bjørn Johansen

Shataii 2: Egon Olsen, Inge Pettersen, Kato Osmo.

White Hot & Blue 1: Gumma Monsen, Jan Kåre Kranum

White Hot & Blue 2: Jan Kåre Kranum, Bjørn Varpen, Kenneth Pedersen

Willy Vendetta & The Soul Syndicate: Jan Kåre Kranum, Frode Falstad, Odd Arne Eiterjord, Ivo Kråkstad, Jon Ervik, Gunnar Høgseth, Ragnar Meidel, Tove-Lill Falstad, Liss Sæterstad.

Foto: Ketil Born

Engasjerte fortellereHistorien om Willy Andersens musikalske karriere fortelles av Jan Ole Otnes (leder av Moldejazz) og Øystein Bentzen (Ex Nordland Teater).

smeltedigelen.no 15


VI ØNSKER MANGE

MAGISKE ØYEBLIKK – GOD

FESTIVAL!

Velkommen til god mat og en behagelig overnatting

✔ Hyggelig atmosfære og trivelige priser ✔ 4–5 hjemmelagde retter på dagens meny ✔ 6 lyse og moderne rom m/bad ✔ Godt med parkeringsplasser

DIN BEDRIFTSRENOVATØR V/E6 på Selfors Tlf. 75 15 10 01 – www.bimbo.no www.retura.no/moirana E-post: retura@haf.no Tlf: 75198220

16 smeltedigelen.no


Årets

vinterdekk er nÅ

pÅ lager

ta kontakt for et godt tilbud! Ranenget 7 8626 Mo i Rana Tlf. 472 50 150

— Dekker hele helgelanD —

Høstkolleksjonen har kommet til butikken

Festivalseminar 29. oktober Er festivalene viktige for lokalsamfunn og næringsliv? Påvirker festivalen et steds omdømme og har den noen betydning for stedsutviklingen?

Vi setter fokus på festivalene og hvordan samspill mellom kultur og næringsliv påvirker stedsutviklingen. Marit

Tennfjord 09.00 Åpning 09.10 Festivalen som viktig arena for kultur og næringsliv

Fylkesråd for kultur i Nordland Marit Tennfjord

10.10 «Hvorfor bruker vi penger på festival»

• Sparebank1 Nord Norge • Helgeland Sparebank

Bjørn

Simensen 10.30 Kaffepause 10.50 Hvilken betydning har kultur og festivaler for næringslivet?

Tidligere operasjef, styreleder i Nordland musikkfestuke Bjørn Simensen.

11.50 Lunsj 12.30 Kultur – vår viktigste energikilde!

Synergieffekter av festivaler og kulturarrangement. Bidrag Morten Selnes til økt lønnsomhet og utvikling i bedrifter. Bedriftskompetanse AS Morten Selnes

13.30 Unik og viktig - Trænafestivalen

Festivalsjef Anita Overelv

13.50 Kaffepause 14.00 Kultur og næringsliv i samhandling – Molde jazzfestival.

Festivalsjef Jan Ole Otnæs Jan Ole i Molde Jazzfestival

15.00 Slutt

Otnæs

Torsdag 29. oktober, Mo i Rana, Meyergården hotell. Seminaravgift inkludert lunsj og kaffe kroner 750,-. Påmelding til: post@kunnskapsparken.com eller tlf 75 13 77 10 innen 15. oktober.smeltedigelen.no 17


Anne

Sissel

Cathrin

Ann Christin

Rita

Linda

LUXUSPAKKE

3 Nakke og ryggmassasje 3 Ansiktsbehandling m/massasje 3 Farge og form av bryn

3 Fuktighetsbehandling for hender 3 Lett make-up

1,5 time .... kr. 1290,-

FottERAPi Vi lager såler – konsultasjon...... kr. 250,-

LYS OG VARME Alle våre sko leveres med støtdempende såler. Sålen avlaster føtter, knær, hofter og rygg, og stimulerer samtidig blodsirkulasjonen i føtter og ben.

Åpningstider: Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag 9–20 Fredag 9–18 – Lørdag 10–14 Gratis parkering i bakgården

det er vi eksperter på. Vi tilpasser lysog varmeanlegg til alle forhold.

– det gir

Lars Meyersgt. 11, 8622 Mo i Rana Tlf.: 75 15 02 00 - Fax: 75 15 00 30 Mail: post@clinique82.no www.clinique.82.no

Effekten av gode fagfolk Tlf: 75 16 46 00 | www.effekt.as

18 smeltedigelen.no

www.spirenett.no

Vi bruker gjerne stearinlys, men...


Prosjektet støttet av :

Skikkelig smeltedıgel

Eksperimentet skal utspille seg på en scene under Smeltedigelen. Spennende er en betegnelse som virker passende. Det er Smeltedigelen som har tatt initiativ til prosjektet der de kobler tre musikere fra vennskapsbyen til Mo; Petrozavodsk, og tre musikere med tilknytning til Mo: Ivo Kråkstad (trommer), Jon Krogstad (bass) og musikalsk prosjektleder Ragnar Meidell (saxofon).

Overraskelser De russiske gjestene stiller med piano/flygel, Irina Smirnova, fløyte/folkefløyte/etnovokal, Natalia Shamray og etnovokal/jouhikko, Olga Terekhova. Utgangspunktet er lokal folkemusikk fra

området rundt Petrozavodsk og Helgeland, men når øvingene er over, kan resultatet by på overraskelser. Ragnar Meidell mener prosjektet er sprekt. Han har ikke vært med på noe lignende tidligere, og er spent hva som kommer ut av den musikalske smeltedigelen. – Musikerne fra Russland er folkemusikere, mens vi andre har base i tradisjonell musikk. Folkemusikere er ofte veldig kreative, sier Meidell.

To konserter I september reiser de tre norske musikerne over til Russland for å møte de tre kvinnelige musikerne derfra. Det er satt av tre dager til øving. Deretter skal resultatet framføres i Petrozavodsk. I oktober er det Mo som får gjenvisitt og sammen skal de by på en ny konsert fra scenen på Nordland Teater. – Prosjektet har blitt til med støtte fra Barentssekretariatet, forteller Bjørn Bonsaksen i Smeltedigelen. Han er stolt over å kunne presentere et så sprekt og improvisert prosjekt fra scenen på Mo. Forventningene er høye!

Foto: Bjørn Leirvi k

Hva skjer om man kobler tre russiske folkemusikere med tre jazzmusikere fra Norge? Blir det folkemusikk eller jazz?

Petrozavodsk meets Mo i Rana NT, hovedscena lørdag 16.00

Konsert og seminar med Haukneskoret Haukneskoret gjør slik de har gjort tre år før; inviterer til kortreff, seminar og konsert under Smeltedigelen. Guttorm Guttormsen (bildet), ranværing, musiker, komponist og arrangør, skal være instruktør. Hele åttekor med til sammen 250 sangere har meldt seg på. De kommer fra Mosjøen, Bodø, Nesna, Aldersundet og Rana. Korene skal synge både sammen og hver for seg på konserten som avslutter seminaret.

Korkonsert Samfunnshuset lørdag 18.00

smeltedigelen.no 19


Rana Produkter Rana Produkter AS er en attføringsbedrift hvor det primære formål er å drive yrkesmessig attføring gjennom produksjon og salg. Vi tilbyr arbeidstrening, kvalifisering, avklaring og opplæring med sikte på formidling til ordinært arbeid. Bedriften har ca 35 ordinært ansatte og til en hver tid ca 200 personer på ulike tiltak. Rana Produkter forsøker hele tiden å forbedre tilbudet om arbeidstrening, være til nytte for samfunnet og leve etter vår visjon:

VERDENSPREMIERE I K I N O T E AT R E T 2 8 . O K T O B E R !

Vi er

leverandør av profileringsartikler til Smeltedigelen

Lykke til med festivalen! Hilsen oss på Rana Produkter

NDS Å H FOR GET ER SAL RTET STA

KINONYHETER PÅ SMS! SEND: RKK NAVN OG FØDSELSDATO TIL 1938

www.kino.rana.kommune.no www.ranaprodukter.no

Marit Tennfjord Fylkesråd for kultur

20 smeltedigelen.no

Foto: Rami Abood, Mye i media

– Smeltedigelen utvikler Rana, raust og inkluderende. Derfor er vi med.


NT, blacboxen fredag 22.00

Foto: Ali Madjdi

Bob Brozman

Mestergitaristen Amerikaneren Bob Brozman ble i 2008 kåret til verdens beste slidegitarist. I 2009 står han på scenen under Smeltedigelen.

B

ob Brozman er en mann det er vanskelig å presentere med få ord. Til det er talentene for mange. Det er ikke for ingenting han kalles en musikalsk trollmann. Bob Brozman er musikkhistoriker, lærer, forfatter og gitarutvikler, men kanskje først og fremst en av verdens beste på gitar. Han er på turne med gitaren sin året rundt og besøker land i alle verdensdeler med musikken sin. Det sies at han oversetter kultur med gitaren sin. Ferdighetene hans på gitar beskrives som vanvittige av de som har hørt ham. Gitaren er som en forlengelse av kroppen hans. I tillegg bruker han gjerne humor på scenen. Bob Brozman er amerikaner, men har hele verden som bosted. Han er opptatt av å studere det sosiale og kulturelle aspektet i musikk ogdans, i lokal og global kontekst. Denne interessen har bragt ham inn i samarbeid med musikere fra hele verden; India, Afrika, Japan og Papua New Guinea. År etter år ligger han på topp ti-listen i Europa over beste world music. «Gi den mannen en ståltråd og han tryller fram musikk», blir det sagt. Smeltedigelen er

glade for å kunne presentere denne verdensartisten. Forventningene er store. For en Brozman-konsert kan arte seg som teater, kabaret og en sirkusforestilling. Sjangrene vi kan forvente oss er mange. Sansynligheten for at dette blir en av årets musikalske happeninger på Mo er store!

Workshop med Bob Brozman La deg inspirere av en vanvittig dyktig gitarist som i 49 av sine 55 år har levd med gitaren. Enten han presenterer blues fra Mississippi, folkemusikk fra en Stillehavsøy eller «bastskjørtmusikk» fra Hawaii, skjer det i dyp respekt for musikkens røtter. Workshopen kommer til å bli en humørfylt opplevelse, takket være mannens utpregede sans for humor. Bob Brozman kommer fra New York og har spilt på gitarer fra det amerikanske gitarmerket National Guitars siden 13-årsalderen. National spesialiserer seg på såkalte resophonic gitarer, gitarer som er bygd for slidespilling. Brozman studerte musikk ved Washington University med spesielt fokus på deltablues og senere musikk fra Hawaii. I 1993 skrev han en bok om National

resonator-instrumenter, en bok som den dag i dag er en bibel for resonatorfriker. Han er ofte gjesteforeleser ved universiteter over hele verden, og ikke minst er hans foredrag om musikk fra New Guinea og enkelte Stillehavsøyer høyt skattet. Han har gitt ut dusinvis av lære-DVD-er i slidespilling, ikke bare på gitar, men også på ukulele, mandolin og andre strengeinstrumenter. Workshopen retter seg primært mot øvede gitarister. Påmelding skjer til Dag-Arild Berg på mobiltlf. 994 75993 eller e-mail dabbegutt@gmail.com. Workshopen foregår på bakeribygget lørdag 11–14, og prisen er kr. 500,- og inkluderer fri adgang til Ramona lørdag kveld, der Knut Reiersrud Band og Shuffle Service skal opptre. smeltedigelen.no 21


Idrett og kultur har alltid vært viktige områder i SpareBank 1 Nord-Norges samfunnsengasjement. Som en aktiv nordnorsk bank ønsker vi å støtte idrett og kultur på alle nivå, stort og smått.

Velkommen til en hyggelig handletur!

En smeltedigel … av faglige og menneskelige utfordringer, kombinert med moderne teknologi og høy kompetanse. Mangfoldet i Mo Industripark gir rike muligheter til fremtidsjobb for de som vil satse i Rana; 113 bedrifter og 2300 ansatte.

Det er plass til flere!

LEKEHJØRNET

Åpent: hverd. kl 09-19. Lørd. kl. 10.00-16.00

22 smeltedigelen.no


Foto: Karl Henrik Børseth

Samspill mellom kultur og næringsliv Har festivalene betydning for lokalsamfunn og næringsliv? Spørsmålet vies en hel dag under Smeltedigelen og tidligere operasjef og nå styreleder i Nordland Musikkfestuke Bjørn Simenesen (bildet) er én av dem som skal belyse temaet. Det er Kunnskapsparken Helgeland som står bak seminaret. Seminaret er en del

av prosjektet «Samspill mellom kultur og næringsliv» som byene på Helgeland deltar i. Helgeland Sparebank (HSB) og Nordland fylkeskommune finansierer prosjektet. Seminaret ser nærmere på synergieffekter av festivaler og kulturarrangement og hvordan dette bidrar til økt lønnsomhet og utvikling i bedrifter, men også hvordan festivalene påvirker samfunnet. Til å belyse temaet har Kunnskapsparken engasjert fylkesråd for kultur i Nordland

Marit Tennfjord, Morten Selnes fra Bedriftskompetanse AS, Jan Ole Otnæs i Moldejazz, Anita Overelv fra Trænafestivalen og Bjørn Simensen. I tillegg vil HSB og Sparebank1 si litt om hvorfor de ønsker å bruke midler på utvikling av festivaler.

Seminar Meyergården torsdag 09.00

DIOC OG JOHANSEN! NT, hovedscena torsdag 19.00

Når både pling plong, joik, pop, balkan- og hawaii-musikk skal smeltes sammen, finnes det neppe noe bedre sted å gjøre det enn i åpninga av Smeltedigelen.

Spenstig åpning Unikt – Vi gleder oss sånn, sier styreleder i Dioc; Katarina Jacobsen. Hun har tidligere deltatt på to seminar med Johansen og vet at dette blir gøy; både for musikere og publikum. Dioc harakkurat mottatt utdrag av de første arrangementene og gått i gang med å øve. – Det høres veldig stilig ut og det ligner ikke noe annet. Nils-Olav Johansen er en fantastisk musiker, han er en flink lærer og han er veldig morsom, skryter Katarina.

Foto: Anders Madsen

N

ils-Olav Johansen, kjent fra grupper som Farmers Market og Transjoik, tar med seg gitar og stemme til Mo i Rana i slutten av oktober. Med seg har han nyskrevet musikk for et storband, tre vokalister og seg selv. Storbandet som får æren av å spille disse nye arrangementene for første gang, er Dioc med sine vokalister Geir Rønning, Tove Lill Røreng Falstad og Ingrid Utler.

Tradisjon

Under åpninga av festivalen vil Tor Jacobsen tradisjon tro lese et kapittel fra boka si Smeltedigelen.

Dioc har opparbeidet seg en tradisjon for å være med å åpne Smeltedigelen. Slik blir det også i år. – Ekstra artig er det å kunne samarbeide om konserten sammen med en så dyktig og markant musiker som Nils-Olav Johansen som har spilt på mange scener, både i Norge og utlandet og høstet stor anerkjennelse, sier Katarina.

Johansen kom i år ut med ny plate med Nils-Olav Johansen Band. Plata har høstet gode anmeldelser og noe av stoffet Dioc skal by på i den timeslange konserten, er basert på ting fra denne plata. Men likt blir det ikke, for arrangementene er nye – skrevet til Dioc. smeltedigelen.no 23


NNUSB Kammersalen lørdag 18.00 Anders Håkestad fra Bodø er prisbelønnet jazztrommis og komponist. Under Smeltedigelen leder han Nordnorsk Ungdomsstorband og opptrer med sin egen trio Listen!

Nærbilde av en by Nordnorsk ungdomsstorband kommer til Mo med morgendagens jazzmusikere. Oppgaven er å ta oss med til en helt annen by.

I

nspirert av tanker fra klassisk komposisjon blandet med friheten fra jazz presenterer komponist og jazztrommis Anders Håkestad sammen med NNUSB sitt musikalske univers Håkeby. – Musikken oppstår på tur gjennom Håkeby. En musikalsk reise gjennom hverdagen der. Det som skjer i solskinnet i parken, bak folks vinduer og i de mørke smugene nattestid, sier komponisten selv.

Jazzlinja Anders Håkestad (27) kommer fra Bodø, har gått jazzlinja ved NTNU og medvirket i flere konstellasjoner. I 2007 kom han sammen med bandet Greene Serene på andre plass under Hoeilaart Internationale Jazz Competition. Han har ellers samarbeidet med størrelser som

Eirik Heggedal, Per Jørgensen og Kenny Wheeler.

Talenter NNUSB er et av Nordnorsk Jazzsenters viktigste satsningsområder og landsdelens kanskje viktigste rekrutterings- og inspirasjonskilde for unge musikktalenter. NNUSB består av 17 ungdommer i alderen 16-25 år fra de tre nordligste fylkene. Instruktør for ungdomsstorbandet i dette prosjektet er Daniel Herskedal (tuba) og Bendik Giske (sax) og Espen Berg (piano). Trioen er best kjent som Listen!. Lokale musikere i NNUSB: Håkon Erlandsen, Anne Oksfjellelv, Tanja Kvitnes fra Mo i Rana, Åshild Martinsen Brygfjeld fra Brygfjeldal og Johan R. Olsson fra Bjerka.

Jazz med kritikerroste Listen!

Listen! Babettes lørdag 22.00

24 smeltedigelen.no

Jazz Competition samme år. Listen! har et økende publikum i utlandet og kan stadig høres på jazzfestivaler og på radio. Debutalbumet deres kom ut 2007 og høstet strålende kritikk. I oktober kommer plate nummer to. Plata lanseres samtidig i tre land og bandet legger ut på Norgesturne i oktober.

Foto: Espen Berg

Listen! er en kritikerrost jazztrio med utspring i jazzlinja i Trondheim. De har turnert i Europa og Midtøsten og spilt på kjente festivaler som Getxo Jazz Festival, Oslo Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Festival van Vlaanderen og i Guggenheimmuseet i Bilbao. I 2004 vant Listen! den prestisjetunge kokurransen Hoeilaart International Jazz Contest og oppnådde andreplassen i Getxo Internationale

Kritikerroste Listen! består av Daniel Herskedal (tuba), Bendik Giske (sax) og Espen Berg (piano).

Håkeby-plakaten er tegnet av den kjente Fantonald-tegneren Mordøn Smett.


Jakten på den gode opplevelsen Å sette sammen et godt festivalprogram er et samspill mellom drømmer, tilfeldigheter og hardt arbeid. Et godt rykte kan dessuten føre med seg spennende muligheter. – Det er jakt på impulser og gode opplevelser som driver oss, sier Bjørn Bonsaksen over kafébordet. Sammen med makker Geir Rønning er han Smeltedigelens kjente ansikt utad. Engasjementet for musikken er glødende og resulterer i utallige frivillige timer for at Mo skal ha sin egen høstfestival.

Godt rykte – Vi ønsker at artistene skal nå et bredt publikum. Det er viktigere enn å tenke på personlige favoritter. Vi er dessuten mange i 4/4 som kommer med forslag, sier Rønning. – Smeltedigelen har fått et godt rykte. Musikerne som er her er fornøyde og tipser andre artister om oss. På den måten får vi stadige henvendelser fra artister som ønsker seg hit, og vi kan egentlig velge og vrake blant mange gode navn, forteller Bonsaksen. – I tillegg syns vi det er viktig å vise fram lokale band, understreker de to.

Tilfeldigheter Andre artister blir booket ved tilfeldigheter. De gode historiene er mange. Som da den kjente jazzmusikeren Miroslav Vitous fra blant annet Weather Report ble booket til årets festival. Smeltedigelen var invitert til en jazzfestival i Pavone i Italia. Bjørn og noen venner reiste nedover og ble godt mottatt. Han ble intervjuet av lokalavisa og presentert som il directore av Smeltedigelen, han fikk komme opp på scenen og ønske dem lykke til med festivalen og han ble invitert med på restauranter med offisielle gjester og musikere. Slik gikk det til at han ble sittende ved siden av selveste Miroslav Vitous. Bjørn overbrakte selvsagt en muntlig invitasjon da anledningen bød seg ut på kvelden. Noen uker senere kom det mail fra Vitous. Han ville gjerne komme til Mo.

Gode opplevelser Å dra fram noen favorittøyeblikk fra festivalene syns de to rundt kafébordet er vanskelig. Ofte har de så mange oppgaver i kulissene at de ikke får med seg hele konserter. Andre ganger er det rett og slett ikke plass til dem. Alt er utsolgt. Men gode opplevelser har det likevel blitt mange av. Og det driver dem til å fortsette å arrangere festival år etter år.smeltedigelen.no 25


www.myeimedia no

Vi lyser opp i høstmørket Ultimo Outdoor (Wistex)


David André Erichsen Grafisk designer

BUDSKAP SOM TREFFER

Folkelig kreativitet og kvalitet

God design handler ikke om pynt. Hvem er du? Hva gjør du? Hva betyr du? Hvilken personlighet har du? Det gir god design svar på. God design spisser ditt budskap. Telefon: +47 970 35 284 Epost: post@daesign.no Web: www.daesign.no

DET MESTE INNEN SVAK OG STERKSTRØM

kundeavis – brosjyrer – internblad – årsmeldinger trykksaker – pressemeldinger – bedriftsprofilering – annonser – web – foto – tekst

nyskapende medieprodukter Tlf. 993 87 499 – epost: post@myeimedia.no

Besøksadresse: Rundingen, Halvor Heyerdals v. 1 8626 Mo i Rana.smeltedigelen.no 27


En lavenergibolig kan også være

herskapelig Det finnes vanlige hus, og det er herskapshus. Vår Herskapelig-serie er herskapshus. Det betyr store hus, med mye areal og enda mer høyde under taket - faktisk hele 2,7 meter. Meget innholdsrik leveranse med høy kvalitet - og alle husene bygges etter fremtidens tekniske løsninger.

Holmgaard er et herskapshus og byr på fristelser som 2 stuer, 5 soverom, 3

Alle anledninger blir litt finere

bad, walk-in closet og 2 trapper som

anledninger i disse husene.

fører opp til et galleri. Hva mer kan du ønske deg?

NEMO PROPERTIES AS • Tlf 913 42 892 • moirana@boligpartner.no Mer informasjon om Holmgaard og våre andre lavenergiboliger finner du på www.boligpartner.no

Tid for oppussing og vedlikehold! Nemo utfører rekonstruksjon og restaurering av bygninger, generelt bygningsarbeid, muringsarbeid og diverse oppussingsarbeid. Vi stiller med 24 timers service ved «haste-skader» og verdisikring. Ta kontakt med Eirin Moe, tlf. 926 07 975 eller via mail: nemo@nemoproperties.no

P.b. 1471, 8602 Mo i Rana

Vi forhandler dører og vinduer og har fast pris på vindusskifte

Smeltedigelen 2009  

Program-magasin for festivalen Smeltedigelen 2009, Mo i Rana

Smeltedigelen 2009  

Program-magasin for festivalen Smeltedigelen 2009, Mo i Rana

Advertisement