Page 1

Vooruit Gent

va n d e

27 · 2 8 · 2 9 · 3 0 N

a m m gra T IVA L W W W.FE S

OV E M B E R

GEL IJK HEID

2019

.BE


In a world where you can be anything,

BE KIND


Van 27 tot en met 30 november 2019, wanneer de winter zich zachtjes laat voelen, strijkt Curieus neer in Gent voor de zevende editie van het Festival van de Gelijkheid. Met bijna 17.000 waren jullie tijdens de vorige editie. Het Festival van de Gelijkheid is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste progressieve festival van het land. Een feest voor hoofd en hart. Dat is het Festival van de Gelijkheid in Gent. Een shot positieve energie als alternatief voor verzuring en polarisering. Eind november streven we opnieuw gedurende vier dagen naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid, met een programma vol panels, sofababbels, docu, leesclubs, muziek, workshops, inspiratie, illustratie, poëzie, geef- en ruilinitiatieven, theater, performance … De Gentse Vooruit is het brandpunt van het Festival van de Gelijkheid. Maar ook in Sphinx Cinema, De Krook, Triodos bank, Amsab, Zaal Miry, de Expeditie, Bar Mitte én in de publieke ruimte kan je ons vinden. In dit Festivalmagazine vind je ons programma. Hou www.festivalgelijkheid.be en onze facebookpagina in de gaten. Je ontdekt er voortdurend nieuwe namen, activiteiten en ander nieuws heet van de naald.

1


Praktisch WIE? Het Festival van de Gelijkheid is een organisatie van Curieus, een progressieve vrijwilligersbeweging die streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving. Heb je een vraag over het Festival die in dit magazine of op onze website niet beantwoord wordt? Mail naar festival@curieus.be. 


WANNEER?

Het 7de Festival van de Gelijkheid vindt plaats van donderdagmiddag 28 november tot en met zaterdagnacht 30 november 2019, met een openingsavond op woensdag 27 november.

WAAR?

2

GENT. De uitvalsbasis van het Festival is het Kunstencentrum Vooruit (Sint Pietersnieuwstraat 23). Je kan dit jaar ook terecht in Sphinx Cinema (Sint-Michielshelling 3), Amsab-ISG (Bagattenstraat 174), Triodos Bank (Steendam 8), Zaal Miry (KASK Conservatorium - Biezekapelstraat 9), Bibliotheek De Krook (Miriam Makebaplein 1), De Expeditie (Dok Noord 4) en Bar Mitte (Minnemeers 10). En je spot onze vensterpoëzie overal in de stad.

TOEGANKELIJKHEID Alle zalen van het Festival zijn rolstoeltoegankelijk, behalve de Wintertuin en Antiekzolder in Vooruit. Heb je extra begeleiding, ondersteuning of een doventolk nodig? Contacteer ons gerust. Meer info over taaltoegankelijkheid vind je op pagina 67.

STEUN HET FESTIVAL Je kan het Festival steunen door een steunticket te kopen, via www.festivalgelijkheid.be. Een steunticket kost € 12. Je helpt het Festival er ongelofelijk mee vooruit. Bovendien kan je het ticket inwisselen voor een gratis drankje in ons Festivalcafé.

Het Festival van de Gelijkheid is een organisatie van Curieus, in partnerschap met Kunstencentrum Vooruit, Triodos Bank, P&V Verzekeringen, Charlie Magazine, Amsab-ISG, Sphinx Cinema, Linx Plus, MO* Magazine, sp.a, UGent, Paard van Troje, BTB-ABVV, franzgustav, en de Socialistische Mutualiteiten.

TICKETS & INSCHRIJVINGEN Alle panelgesprekken, Festivalbabbels, documentaires, … op het Festival van de Gelijkheid zijn gratis. LET OP: vergeet niet in te schrijven. De plaatsen zijn gegeerd en beperkt. Kies ook bewust de programmablokjes waarvoor je inschrijft. Bij een samenleessessie of boekenclub bijvoorbeeld zijn er maximum 12 plekjes, het zou fijn zijn dat je enkel inschrijft als je zeker bent dat je erbij wil en kan zijn. Wil je met een groep inschrijven? Stuur dan een mail naar festival@curieus.be Een aantal voorstellingen en workshops op het Festival zijn wél betalend. Je vindt daarover alle info op www.festivalgelijkheid.be. Check onze website ook voor updates over het programma, praktische info en nieuwe namen. Je vindt de Festivalpagina ook op Facebook. Wil je op social media iets kwijt over het Festival? #festivalgelijkheid

In samenwerking met Amnesty International Gent, zij-kant, RoSa vzw, tBEDRIJF, deBuren, Vormingplus Gent-Eeklo, Bibliotheek De Krook, Denktank Minerva, Samenleving&Politiek, viva-svv, S-Plus, VFG, FOS-Socsol, Sensoa, Masereelfonds, Vijftact, PIHS, Think Pink, Catapa, Urgent.fm, Gents Milieufront, Gent Fair Trade, Doek vzw, Filmfest Gent, EVA, Creatief Schrijven, Fonds voor vrijetijdsparticipatie, Gents Milieufront, IN-Gent, Instituut voor Volkswarmte, JAZZ, KASK, Liga voor de Mensenrechten, Moderator, Netwerk Bewust Verbruiken, Pakhuis De Zwijger, Rusthuis Privilege, SMAK, Sociaal.net, ’t Klein Verhaal, Tegenlicht Meetup 9000, Teach For Belgium, De Sloep, dienst Hematologie UZ Gent.


INHOUD

PANELS

PAGINA

4

FESTIVALBABBELS

22

IN WOORD & BEELD

34

BOEKEN

36

PODIUM

38

FILM & PODCAST

42

WORKSHOPS

52

VOOR DE HELE FAMILIE

56

REALITY CHECK

58

VORMINGPLUS & DE KROOK

62

EN OOK NOG

64

PROGRAMMASCHEMA

70

3


Donde

rdag B

4

KINDERARMOEDE, HET VERDRIET VAN BELGIË DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 15:00 THEATERZAAL VOORUIT Met Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater, voorzitter van het Kinderarmoedefonds), Hanan Ben Abdeslam (vroedvrouw, coördinator Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan), Cindy Van Geldorp (ervaringsdeskundige Netwerk tegen Armoede) en Don Pandzou (beleidsmedewerker armoede De Ambrassade). Moderator: Ann Peuteman (journalist Knack)

elgië is koploper in één van de droevigste statistieken: die van de kinderarmoede. Eén op negen minderjarigen groeit op in een gezin waar de ouders niet werken. In geen enkel EU-land ligt dat aantal zo hoog als in België. Deze gezinnen wonen vooral in Wallonië en Brussel, maar ook in Vlaanderen zou de kinderarmoede gestegen zijn, ondanks beloftes uit de politiek om die te halveren. Dat het beter moet, staat vast. Maar hoe? Wat kan er veranderen op het vlak van onderwijs, arbeidsmarkt, fiscaliteit, sociale zekerheid, huisvesting en kinderopvang? Hoe kunnen scholen, vrijwilligers, armoedeorganisaties en OCMW’s op een respectvolle en efficiënte manier de handen ineen slaan? Zijn er oplossingen uit het buitenland waarvan we kunnen leren: van schoolmaaltijden tot sociale plekken

in sportclubs, die kinderen die in armoede opgroeien in staat stellen om volwaardig deel te nemen in de maatschappij? Is kinderarmoede een stedelijk probleem? En lopen arme kinderen meer kans om arme volwassenen te worden?

KOST DE DOKTER TE VEEL? DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 15:00 ANTIEKZOLDER VOORUIT ism Socialistische Mutualiteiten Met Paul Callewaert (Algemeen Secretaris Socialistische Mutualiteiten), Margot Cloet (gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro), Ri De Ridder (voormalig Directeur-Generaal Riziv) en Inez Rodrigus (diensthoofd cardiochirurgie UZA). Moderator: Sara Vandekerckhove (journalist De Morgen)


orig jaar wist De Morgen voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen. De krant ontdekte dat één op de zes Vlaamse artsen boven de zogenaamde ‘premiernorm’ zit, die bepaalt dat overheidsmanagers niet meer dan €290.000 bruto per jaar mogen verdienen. De regering legde die norm vast voor beroepsgroepen die met belastinggeld betaald worden – maar voor artsen geldt een uitzondering. Wat ook bleek: er zijn grote verschillen tussen de lonen van specialisten onderling. Neurochirurgen, anesthesisten, orthopedisten en radiologen verdienen makkelijk drie keer zoveel als spoedartsen, neuropsychiaters, neurologen en oncologen. Er zijn zelfs artsen die meer dan vijf keer zoveel verdienen als hun collega’s in andere disciplines. De vraag is waarom. Houden zulke lonen expertise in het land en het niveau van de ziekenhuizen hoog? Kunnen dokters het ethisch wel maken om zulke vergoedingen te vragen? Wat betekent dit alles voor de betaalbaarheid van de zorg?

© Fatinha Ramos

V

5

IS ‘T OKE? PRATEN OVER CONSENT DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 15:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism zij-kant Met Mallika Taneja (performer), Liesbet Stevens (professor seksueel strafrecht), Liesbeth Kennes (experte seksueel geweld), Wim Van de Voorde (coördinator van 1712) en Linda Duits (sociale wetenschapper Universiteit Utrecht). Moderator: Inga Verhaert (voorzitter zij-kant)

E

en flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen

nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. Die grijze zone is best groot en vaak is het niet makkelijk om te weten waar de grenzen liggen. Nochtans is het in seksuele relaties (nog steeds) glashelder: alles mag, als de andere partij daarmee instemt. Laat nu net die toestemming vaak ontbreken. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee vóór 18 jaar. Bij de volwassenen geldt dit voor 13,8% van de vrouwen en 2,4% van de mannen (bron: Sexpert). Op het Festival van de Gelijkheid organiseert de progressieve vrouwenbeweging zij-kant een debat rond consent. Een boeiend gesprek over seks en goesting, maar ook over de soms dunne lijn tussen willen of dwingen. De live-illustraties van toptekenaar Gerda Dendooven zullen dit gesprek extra kracht geven.


KLIMAAT EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 15:00 TRIODOS BANK ism Denktank Minerva Met Sacha Dierckx (Minerva en samensteller boek Klimaat & sociale rechtvaardigheid), Josefine Vanhille (Universiteit Antwerpen), Yelter Bollen (Arbeid & Milieu) en Dries Goedertier (ACOD)

W

6

at is een eerlijk klimaatbeleid? Wat is de relatie tussen de klimaatontwrichting, armoede en ongelijkheid? Hoe kunnen we onze ruimtelijke ordening, woningen, mobiliteit, energie, industrie en landbouw vormgeven op een manier die zowel sociaal als ecologisch is? Welke rol kunnen de banken, de belastingen en de steden daarin spelen? En hoe kunnen we onze verantwoordelijkheid opnemen tegenover ontwikkelingslanden, en tegenover mensen die door de gevolgen van de klimaatontwrichting moeten migreren? Denktank Minerva bracht een boek uit, Klimaat en sociale rechtvaardigheid, dat uitlegt hoe we uitstoot van broeikasgassen kunnen terugdringen, en tegelijkertijd mensen meer zekerheid, levenskwaliteit en zeggenschap over onze economie kunnen geven. In het boek wordt duidelijk dat een economische transformatie noodzakelijk is om de klimaatdoelstellingen te halen. Het goede nieuws is dat die transitie ook het leven van de overgrote meerderheid van de mensen kan verbeteren. Want een doortastend klimaatbeleid en sociale rechtvaardigheid kunnen niet zonder elkaar.

DE WOEDE VERKLAARD

WANNEER BEN JE EEN BURGER?

DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 15:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB

DONDERDAG 28/11 • 16:00 > 17:30 THEATERZAAL VOORUIT

Met Jan Antonissen (auteur van De Onfatsoenlijken), Tinneke Beeckman (filosofe en columniste), Marjan Gryson (klinisch en forensisch psychologe, medeoprichter van vzw Touché) en Hannes Anaf (Vlaams Parlementslid). Moderator: Bart Brinckman (De Standaard)

Met o.a. Patrick Loobuyck (professor Levensbeschouwing aan de Universiteit Antwerpen), Sahin Bories (afdelingsverantwoordelijke Samenleven In-Gent), Raymonda Verdyck (Afgevaardigd Bestuurder GO!). Moderator: Remy Amkreutz (chef nieuws De Morgen)

V

H

an rellende gele hesjes tot twittertrollen die willen dat hun woede wet wordt: burgers zijn boos. Dat ontgaat ook politici, columnisten en opiniemakers niet, die zich bijna wekelijks in de kranten afvragen of de boze burger meer of minder aandacht moet krijgen. Sommigen wijzen ons erop dat woede als politieke drijfveer niet nieuw – in het begin van de twintigste eeuw was er ook heel wat destructiedrift, nationalisme en terrorisme – maar daarom niet minder gevaarlijk is. Anderen benadrukken dan weer dat woede evengoed de motor achter talloze vooruitgangsbewegingen was die de wereld beter maakten. En dus rijst de vraag: zijn mensen echt kwader dan vroeger? Of zijn het vooral sociale media die boze stemmen luider doen klinken dan de rest? Je kunt de boze burger veel verwijten, maar hij is in elk geval betrokken; kunnen we de woede vangen en ombuigen in iets positiefs?

et Gemeenschapsonderwijs wil leerlingen voorbereiden om actieve burgers te worden, zodat ze de maatschappij van de toekomst mee kunnen vormgeven. Burgerschap is daarom sinds vorig jaar verplichte kost in alle scholen en zelfs een apart vak in het secundair onderwijs. Een vak waar je niet zo eenvoudig invulling aan geeft. Want het democratisch systeem uitleggen mag dan vanzelfsprekend zijn, maar hoe onderwijs je iets als ‘participatie’ of ‘identiteitsvorming’? Wie bepaalt wat een goede burger is? De meningen zijn dan ook verdeeld tussen zij die vinden dat je burgerschap niet in een vak kunt verpakken en zij die vinden dat er nog veel meer gedaan moet worden om leerlingen tot actieve burgers te maken. Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van een school? Wat gebeurt er wanneer leerlingen hun burgerschap actief uitoefenen door te brossen voor de bossen? Burgerschap, onze kinderen moeten het leren, maar weten we zelf eigenlijk wat we ermee bedoelen?


DONDERDAG 28/11 • 16:00 > 17:30 ANTIEKZOLDER VOORUIT Met o.a. Conner Rousseau (Vlaams Parlementslid), Jozefien Daelemans (hoofdredacteur Charlie Magazine), Ignaas Devisch (professor in filosofie medische filosofie en ethiek, UGent) ...

A

an de schandpaal genageld worden was nog nooit zo publiekelijk als nu. Als jouw vuile was online buiten hangt, kan letterlijk iedereen die zien. Als je door sociale media bekend wordt, kan je door diezelfde sociale media genadeloos afgebroken worden – er zijn soms maar 15 minuten roem nodig voordat iemand een bezwarende tweet bovenhaalt die je jaren geleden postte en zelf alweer vergeten was. De sociale platformen halen hun schouders op als je pesterijen, discriminatie en racisme rappor-

teert. Vrouwen en mensen van kleur zijn daar vaker slachtoffer van dan wie dan ook, vooral wanneer ze iets willen bereiken – van doorbreken in de journalistiek tot een politieke campagne voeren. Maar iets bereiken zónder sociale media is haast onmogelijk geworden. Wegen de voordelen van sociale media nog op tegen de jaloezie, afgunst, idolatrie en trollenlegers die ze voortbrengen? En welke rol speelt de klassieke media?

7

© Fatinha Ramos

HOE SOCIALE MEDIA MENSEN KUNNEN MAKEN EN KRAKEN


KAN DE COÖPERATIE DE WERELD REDDEN? DONDERDAG 28/11 • 16:00 - 17:30 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism P&V Verzekeringen Met o.a. Hilde Vernaillen (CEP P&V Verzekeringen), …

O 8

ns economisch en maatschappelijk systeem (gezondheid, onderwijs, werk, cultuur …) staart zich vaak blind op korte termijngroei en financieel rendement. Steeds meer, steeds sneller, steeds meer gericht op schijnbare efficiëntie. Kunnen we als burger meer verantwoordelijkheid hiervoor nemen? Kan de coöperatie een volwaardig tegengewicht bieden aan de harde bedrijfswereld? Hoe ver reiken de mogelijkheden van het coöperatieve model om vorm te geven aan een economie van de toekomst? Is de coöperatie enkel een alternatief voor ‘zachte’ sectoren als cultuur of zorg wanneer de staat steeds armlastiger wordt? Of ook in ‘harde’ sectoren als energie, bankwezen … om het roer om te gooien?

VOORBIJ DE WITTE ONSCHULD

HOE ZOU HET NOG ZIJN MET DE BANKEN?

DONDERDAG 28/11 • 18:30 > 20:00 THEATERZAAL VOORUIT

DONDERDAG 28/11 • 18:30 > 20:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT

Lezing door Gloria Wekker (professor Gender en Etniciteit Universiteit van Utrecht). Nagesprek met professor Gloria Wekker, Sabrine Ingabire (auteur en columnist) en Petra Van Brabandt (filosoof).

Met Thomas Van Craen (CEO Triodos Bank), Claire Godding (Senior Counsel Diversity, Inclusion & Societal Needs Febelfin), Ted Bwatu (fund consultant en schrijver), Frank Vanaerschot (medewerker Fairfin). An Hofman (anker Z-talk) is onze moderator.

“I

k was net begonnen met werken als ambtenaar voor het ministerie van Gezondheid. Als vertegenwoordiger van het ministerie moest ik naar een meeting in Zuid-Holland. We gingen praten over het tekort aan fondsen in cultureel werk en wat zij nodig hadden. Ik kwam binnen en reikte mijn hand uit naar de eerste man die ik tegenkwam in de ruimte. Hij draaide zich om. En gaf me zijn jas. Ik zei dat ik niet de vrouw was die de jassen aannam. Hij werd knalrood. Van schaamte. Ik was toen nog erg jong. Ik wist niet goed hoe ik dit moest interpreteren.” Emeritus Hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker geldt als één van de belangrijkste stemmen in het kolonialisme- en racismedebat. Al jaren houdt ze Nederland en België een ongemakkelijke spiegel voor: “400 jaar imperialisme zou géén sporen hebben achtergelaten op cultuur, taal, instituten en de manier waarop we naar onszelf kijken en de ander?! Het is noodzakelijk om ons bewust te zijn van hoe ras tot vandaag de dag een rol blijft spelen in het structureren van de maatschappij.” In haar boek Witte onschuld onderzoekt en beschrijft antropologe Gloria Wekker een centrale paradox in de samenleving: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.

D

e vorige bankencrisis is alweer tien jaar geleden. Sindsdien is er heel wat veranderd in de bankenwereld. Je hoeft je bankapp maar te openen om dat te weten: de spaarrente staat zo laag dat we bijna moeten betalen om te mogen sparen. Over die app gesproken: digitalisering zorgde voor een ontslaggolf bij banken als BNP, KBC en ING. Het kleine bankkantoor verdwijnt langzaam uit het straatbeeld, haast ongemerkt voor velen, maar met grote sociale gevolgen voor anderen. Tot zover de zichtbare veranderingen, maar wat gebeurde er achter de schermen? Zijn er genoeg maatregelen ingevoerd om een volgende crash te voorkomen? Hoe hoog zijn de schulden van de banken op dit moment? Durven mensen nog te investeren? De banken zijn gered door ons geld, lezen we altijd, maar welke maatschappelijke winst leverde dat op? Welke rol spelen banken in de overgang naar een duurzame samenleving? Tijd om de balans op te maken en ons af te vragen: moet het klassieke bankwezen zichzelf heruitvinden?


ECO-SHAMING: MOGEN WE ECHT NIETS MEER? DONDERDAG 28/11 • 18:30 > 20:00 TRIODOS BANK Met Wim Ballieu (chef en founder van Balls & Glory), Evanne Nowak (denker en programmamaker), Alexia Leysen (theatermaker en drijvende kracht achter Dagen Zonder Vlees), Frederik De Roeck (Zomer Zonder Vliegen) en Kris Verduyckt (volksvertegenwoordiger). Moderator is Michiel Martin (journalist De Morgen)

A

ls er dit jaar een nieuw woord in aanmerking komt voor opname in het woordenboek, dan is het wel ‘eco-shaming’. Harder dan ooit laten jongeren, wetenschappers en klimaatactivisten ons weten dat onze acties een impact hebben op de toekomst van de planeet. Wie shopt in de kledingwinkel met de bruine papieren tas of veel vliegt, kan niet meer zeggen dat hij het niet wist, van die milieuvervuiling. Toch blijft die winkel lekker voordelig en vlieg je nog altijd goedkoper van Brussel naar Berlijn dan dat je in Maastricht raakt met de trein. En eco-shaming wordt zelfs toegepast door wie weinig op heeft met het milieu. Zo verweten klimaatontkenners Greta Thunberg dat haar zeiltocht naar New York echt niet volledig CO2-neutraal was. Dat we onszelf en anderen al dan niet terecht eco-shamen, is een teken dat het klimaat bovenaan de agenda staat – maar heeft eco-shaming ook effect? Is het niet een beetje elitair? Hoe kunnen we van vingerwijzen overgaan naar blijvende maatschappelijk verandering?

VERSTAAN STAD EN PLATTELAND ELKAAR NOG? DONDERDAG 28/11 • 18:30 > 20:00 ANTIEKZOLDER VOORUIT Met Kaat Schaubroeck (freelance journalist), Stijn Oosterlynck (stadssocioloog en coördinator van het Center for Research on Environmental and Social Change aan de Universiteit Antwerpen), Eric Corijn (professor stadsstudies VUB), Oana Bogdan(architect bij Bogdan&Van Broeck) en Hannelore Goeman (Vlaams Parlementslid). Ine Renson (journalist De Standaard) modereert het gesprek.

G

etallen zeggen nooit alles, maar wel iets. Dat steden en dorpen andere politieke voorkeuren hebben. Dat Belgische dorpen een hogere tewerkstellingsgraad hebben dan steden en dat die kloof groter is dan waar dan ook in Europa. Maar welke verhalen gaan er echt schuil achter de cijfers? Het zijn verhalen over werken in de stad, maar wonen op het platteland. Over jonge gezinnen die steden ontvluchten. Over lange files. Verhalen die aandacht en oplossingen vragen.

Verstaan bewoners van stad en platteland elkaar nog wel? Waarom focussen verkiezingen en nieuws vooral op de grote steden? Is het nog van deze tijd om op het platteland te gaan wonen? Moeten we minder in landsgrenzen denken, maar meer in gebieden die dezelfde uitdagingen hebben? Zouden er structurele samenwerkingen moeten worden opgezet rond onderwijs, mobiliteit en economie tussen pakweg Antwerpen, Amsterdam en Bilbao? En tussen het platteland van Normandië en West-Vlaanderen en Ierland? Onze panelleden praten je bij.

9


VOXPOP: GENTRIFICATIE DONDERDAG 28/11 • 20:00 > 21:30 DE EXPEDITIE ism deBuren en Pakhuis De Zwijger Met o.a. Hanne Pauwels (Growfunding vzw), Pascal Debruyne (Uit de Marge, postdoctoraal onderzoeker UGent) ... Gastvrouw Joke Quintens (stadsmaker, bezieler Wetopia) leidt het gesprek in goeie banen.

W

10

at zijn de kenmerken van gentrificatie in Gent en Amsterdam? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten en wat kunnen we van elkaar leren? Is gentrificatie per definitie een probleem? Hoe gaat het stadsbestuur er in beide steden mee om? Wat kunnen oorspronkelijke bewoners doen om te voorkomen dat hun wijk wordt ingepalmd door projectontwikkelaars? En wat als gentrificatie niet het gevolg van stadsontwikkeling is, maar spontaan ontstaat doordat huizenprijzen stijgen en alles wordt opgekocht door mensen met hogere inkomens? VoxPop is een reeks waarbij deBuren telkens twee debatten gelijktijdig in Vlaanderen en Nederland organiseert, in samenwerking met wisselende partners en in verschillende steden. Telkens wordt op beide locaties over hetzelfde onderwerp gedebatteerd. De debatten worden gelivestreamd en tussen de podia worden standpunten uitgewisseld. Dit keer in Amsterdam (Zuid-Oost)& Gent (Dok Noord).

VERHARDT ONZE TAAL PESTEN. WAAR LOOPT DOOR DE (SOCIALE) HET MIS? MEDIA? DONDERDAG 28/11 • 21:00 > 22:30 DONDERDAG 28/11 • 21:00 > 22:30 THEATERZAAL VOORUIT Met o.a. Ico Maly (docent New Media and Politics Universiteit Tilburg en hoofdredacteur van Diggit Magazine), Bart Eeckhout (hoofdredacteur De Morgen), Rachid Lamrabat (auteur en etnomarketeer), Burcu Korkmazer (onderzoeker Communicatiewetenschappen Ugent), Gaea Schoeters (auteur en journalist).

W

oorden zijn niet neutraal – ze kleuren onze wereld. Een ‘vluchtelingentsunami’ klinkt heel anders dan ‘een verhoogde aankomst van migranten’. Een ‘illegaal’ wekt een ander gevoel op dan een ‘persoon zonder wettig verblijf’. Het is die eerste omschrijving die we zo vaak tegenkomen dat we de tweede haast zouden vergeten. Met name online, waar details, nuances en feiten al eens verloren dreigen te gaan, zijn het de clickbaity oneliners en memes die blijven plakken – en niet alleen wanneer het gaat over vluchtelingen. De sociale media die ons met elkaar in verbinding brengen zorgen er op die manier voor dat we even vaak recht tegenover elkaar komen te staan. Veranderen hun formats en algoritmes ons taalgebruik – en uiteindelijk onze manier van denken? Kunnen we nog met elkaar discussiëren zonder elkaar de huid vol te schelden? Waar stopt de verantwoordelijkheid van de lezer of sociale media gebruiker en waar begint die van de nieuwssites en sociale media?

FOYER THEATERZAAL VOORUIT

Met Tinne Oltmans (actrice en zangeres), Anneleen Van Offel (auteur), Gie Deboutte (voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten), Kris Defraye (mede-oprichter vzw Koekegoed). Yasmina El Messaoudi (journalist) is onze moderator.

P

esten op school blijft een hardnekkig probleem, alle sensibiliseringscampagnes ten spijt. Zo wordt in Vlaamse scholen gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig is zelfs dagelijks slachtoffer van lichamelijke en/of psychische pesterijen. Gaat de pijn, het gevoel de eeuwige verliezer te zijn, ooit nog weg? En wat met de pesters: heeft de pestkop van de speelplaats later een grotere kans uit te groeien tot de kantoorbully? Wat beweegt een kind om een ander zo te kwetsen? Soms lijkt het wel alsof goed bedoelde educatieve projecten tegen pesten de slachtoffers in een nog kwetsbaardere positie plaatsen. Pesten écht aanpakken lijkt alleen mogelijk als ouders en scholen zich op lange termijn verenigen tegen pesten, als omstanders tussen durven komen als ze pestgedrag zien gebeuren. Ons panel bespreekt de moeizame weg naar oplossingen en legt ons best practices voor waar we iets van kunnen leren.


Š Fatinha Ramos

11

SEKSUELE OPVOEDING OP SCHOOL DONDERDAG 28/11 • 21:00 > 22:30 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism Sensoa Met o.a. Latifa El-Kaddouri (vroedvrouw en drijvende kracht achter @mydear_body), Erika Frans (medewerker Sensoa), Senne Misplon (woordvoerder Wel Jong Niet Hetero en vrijwilliger bij Sensoa), Anna Buyssens (moeder). Selma Franssen (journalist) is onze moderator.

E

en vrouwentepel op Instagram posten mag niet, maar binnen een paar clicks vind je online de meest expliciete porno. Toegegeven, het moeten verwarrende tijden zijn voor kinderen die vandaag voor het eerst leren over seks en relaties. Daar ligt dus een taak voor ouders en voor leerkrachten die seksuele opvoeding geven. Hoe ziet dat onderwijs er vandaag uit en is het nog up to date? Wat na #metoo? We leren over het orgasme van de man, maar hoeveel leren we over het orgasme van de vrouw? We

leren nee te zeggen tegen dat wat we niet willen, maar leren we ook genoeg om te delen wat we wel willen? Weten jongeren wat echte toestemming inhoudt? Krijgen ze genoeg realistische lijven te zien die een tegenwicht kunnen bieden aan de picture perfect plaatjes die ze kennen van het internet? Herkennen LGBTQI+ jongeren zich in dat wat ze over seksualiteit leren op school? Mag de les seksuele opvoeding best wat meer dokter Bea zijn? Ons panel gaat erover in debat.


Vrijdag SCHAFT! WAT ZIT ER IN JOUW BROODDOOS? VRIJDAG 29/11 • 11:30 > 13:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism Amsab-ISG Met o.a. Yves Segers (professor Geschiedenis KU Leuven en coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis), Tine Hens (journalist), Hilde Langeraert (Industriemuseum), ...

12

M

isschien stond je er nog nooit bij stil, maar onze brooddoos geeft heel wat prijs over de samenleving waarin we leven. Collega’s gaan samen uit lunchen, thuiswerkers maken snel een potje klaar, de kanten-klare maaltijden hebben in zowat elke supermarkt een prominente plek veroverd, broodjeszaken schoten eind vorige eeuw als paddestoelen uit de grond en lijken nu ingeruild voor sushi-toogjes, bageltenten en pokébowl-zaken ... Witte bokes lijken al helemaal passé, laat staan de plastic zakjes of stroken aluminiumfolie waarin ze decennialang zonder gêne gedraaid werden. Niet alleen wàt we eten tijdens de noen, maar ook de manier hoe we onze lunchpauze invullen, vertelt heel wat over de maatschappij en hoe die verandert. Het recht op schafttijd was eind 19e eeuw de allerbelangrijkste eis van de Algemene Diamantbewerkersbond. Nu, anderhalve eeuw later, gaan we op zoek naar hoe die ‘schafttijd’ ondertussen is ingevuld. . Breng je bokes mee of verras ons met wat er in jouw lunchbox zit! Wij zorgen voor water en koffie.

WE KUNNEN DAKLOOSHEID DE WERELD UIT HELPEN VRIJDAG 29/11 • 13:30 > 15:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism Sociaal.net Met Freek Spinnewijn (directeur van FEANTSA), Hicham El Mzairh (Antwerps gemeenteraadslid), Liesbet Mullie (expert wonen bij W13, de vereniging van 14 OCMW’s en het CAW in Zuid-West-Vlaanderen) en Kaat Hermans (straathoekwerker in Gent). Het gesprek wordt geleid door Sien Volders (auteur).

D

ak- en thuisloosheid is een groot en complex probleem. Ook Vlaanderen worstelt er mee. En toch is er een methodiek die werkt: Housing First. Housing First schuift onvoorwaardelijke huisvesting naar voor als basisrecht. Daklozen krijgen een woning, pas nadien start begeleiding. Het hebben van een vaste woning en de daarmee gepaard gaande privacy, rust en veiligheid motiveert bewoners om hun woning te behouden. Het is een start voor daklozen om ook te werken aan andere problemen. Finland koos tien jaar geleden voor deze ‘nieuwe’ methodiek. Met succes. Freek Spinnewijn, directeur van FEANTSA, de Europese koepel van daklozenorganisaties, licht deze aanpak toe. Hoe hebben de Finnen dit aangepakt? En wat kan Vlaanderen doen om het aantal dak- en thuislozen gevoelig te verminderen?

ONZE KINDEREN IN SYRISCHE KAMPEN: TUSSEN VERDRIET EN HOOP VRIJDAG 29/11 • 13:30 > 15:00 ANTIEKZOLDER VOORUIT ism Links-Progressief@UGent, Samenleving en Politiek, Vermeylenfonds en Masereelfonds Met Heidi De Pauw (CEO Child Focus) en Fatima Ezzarhouni (mama van een Syriëstrijder). Moderator: Bruno Struys (auteur van Mijn persoonlijke jihad. Een dagboek van een Syriëstrijder).

“M

isschien moeten we zelf terug wat meer kind worden als we naar het dossier van de teruggekeerde kinderen uit de Syrische kampen kijken. Moeten we kijken met de ogen van kinderen. Want kinderen kijken met hoop en vertrouwen naar de wereld. Ze geloven dat de wereld een mooie plek is en dat de volwassenen die rondom hen staan superkrachten hebben. Papa kan pijntjes wegtoveren, mama kan ervoor zorgen dat het verkeerslicht op groen springt. Kinderen vragen aan ons, volwassenen, om hun problemen op te lossen. Omdat ze geloven dat we dat kunnen. Zelfs de dingen die we eigenlijk niet kunnen oplossen; een bord dat in duizend stukjes uit elkaar valt moeten wij terug heel kunnen maken. Want ze hebben hoop en vertrouwen. Laat ons ook hoop en vertrouwen


hebben. In ons eigen kunnen als volwassenen om ook de kinderen die de gruwel van Syrië meegemaakt hebben op te voeden, te begeleiden en bij te staan. Zoals we met elk van onze kinderen doen. We geloven in de kracht van opvoeding. Laat ons dan ook geloven in de kracht van de opvoeding die we deze kinderen kunnen geven. Om hen terug geloof in de wereld, menswaardige waarden en normen en een toekomstperspectief mee te geven. Met z’n allen kunnen we dat. We moeten er alleen in geloven. We moeten alleen een beetje meer vertrouwen hebben in onze eigen superkrachten.”

HERSTELRECHT: HELPT SPREKEN SOMS NIET BETER DAN STRAFFEN? VRIJDAG 29/11 • 13:30 > 15:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism Moderator Met Pieter Verbeeck (coördinator Moderator), Lien De Clerck (slachtoffer-daderbemiddelaar), Sabine Cocquyt (auteur Het spijt mij. Over

bemiddeling na een verkeersongeval en ervaringsdeskundige verkeersslachtoffer) en Annemie Van Camp (ervaringsdeskundige bemiddeling / slachtoffer). Moderator: Stavros Kelepouris (journalist De Morgen)

I

n een anderhalf uur durende interactieve voorstelling geeft Moderator vzw een beeld van de moeilijke, maar o zo waardevolle zoektocht naar herstel van wat soms onherstelbaar lijkt/blijkt. Via krachtige getuigenissen doorbreken ze het beeld dat slachtoffers, nabestaanden, veroorzakers en daders van een misdrijf of verkeersongeval best zo ver mogelijk uit elkaars buurt gehouden worden. Want ver weg van elkaar is niet altijd de beste oplossing voor de betrokkenen bij een misdrijf/ongeval, laat staan voor de samenleving. Zelfs in de moeilijkste omstandigheden kunnen mensen toch contact met elkaar zoeken en elkaar soms nodig hebben, om verder te kunnen met wat gebeurde. Moderator vzw probeert vanuit haar herstelrechtelijke visie en missie ook een brug te vormen tussen het welzijnslandschap en het justitiële systeem. Ze probeert zo bij te dragen aan een humanere strafrechtsbedeling, met aandacht voor erkenning van de betrokken partijen en ruimte voor participatie en communicatie van de betrokken partijen, met elkaar en met het systeem.

WAT IS SUCCES? DE MYTHE VAN DE HARDE WERKER VRIJDAG 29/11 • 16:00 > 17:30 FOYER THEATERZAAL VOORUIT Met o.a. Johan Braeckman (professor Wijsbegeerte UGent), Marian Donner (auteur van o.a. Zelfverwoestingsboek). Barbara Debusschere (journalist De Morgen) modereert.

H

et grootste deel van de twintigste eeuw streden mensen voor minder werken en meer vrije tijd. We ontwikkelden steeds meer technologie die minder werken mogelijk maakt. Bovendien zou het voor onze planeet goed zijn als we wat minder zouden produceren en consumeren. Voor onze eigen gezondheid geldt hetzelfde. En toch blijven we de harde werker loven. Verwachten bazen dat we ’s avonds onze werkmail beantwoorden. Zit er elk weekend een legertje freelancers op hun laptop te werken in de koffiebar. Welke drijfveren brengen ons ertoe om almaar harder mee te draaien in de ratrace? Hoe gezond is de zelfhulpindustrie die ons vertelt dat we altijd een betere versie van onszelf kunnen worden? Hebben we nog genoeg marge om aan te rommelen? Kunnen mislukken en niet-weten leiden tot creatievere en meer coöperatieve manieren van bestaan? Als economisch en persoonlijk succes zo vaak ten koste gaan van de planeet waarop we leven, moet onze definitie van succes dan niet helemaal op de schop?

13


ZORGZAMER OMGAAN MET ZORG

ONVERVULD OUDERSCHAP

VRIJDAG 29/11 • 16:00 > 17:30 ANTIEKZOLDER VOORUIT

VRIJDAG 29/11 • 16:00 > 17:30 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism VIVA-SVV en Kinderwens ExpertiseNetwerk

Met o.a. Kristof Bilsen (regisseur van Mother), Saloua Berdai (docent en gerontoloog aan de VUB, gespecialiseerd in dementie bij ouderen met een andere origine), Arne De Jaegere(maakte de voorstelling Het Bataljong, samen met mensen met dementie).

14

V

oorafgaand aan de vertoning van de gloednieuwe – maar nu al bejubelde – docufilm Mother van de Belgische regisseur Kristof Bilsen, gaan we in gesprek over dementie en zorg. In Mother zien we hoe een familie omgaat met zorg, rouw en afscheid – maar we zien ook welke offers een verzorgende moet brengen om haar werk uit te oefenen en haar gezin van een inkomen te voorzien. Mother roept vragen op over hoe we als maatschappij omgaan met mensen die zorg nodig hebben, of ze nu Alzheimer of een fysieke beperking hebben, maar ook over de omstandigheden waarin mensen zorg moeten verlenen. Over hoe zelden ziekte en zorg zichtbaar worden gemaakt, zoals deze docufilm doet. Over hoe het jonge en volmaakte leven gevierd wordt, terwijl het oudere en less than perfect leven weggestopt wordt. Over hoe we die muren zouden kunnen slopen door generaties samen te brengen – en hoe dat tot een zorgzamere samenleving kan leiden.

Met Shanti Van Genechten (Kinderwens ExpertiseNetwerk), Ellen Piron (erkend kinderwensconsulente), Paulien Vanbrabant (fertiliteitsconsulente verbonden aan UZ Gent) en ervaringsdeskundigen Els, Sofie, Andreas en Jan.

V

laanderen speelt een pioniersrol op medisch-technologisch gebied wanneer het gaat om fertiliteitsproblemen, maar de emotionele en psychosociale ondersteuning zouden op eenzelfde kwaliteitsniveau moeten komen. Maar staan we voldoende stil bij de impact van een onvervulde kinderwens? Is er voldoende begrip op het werk voor wie in een fertiliteitstraject stapt? Of hoe vertel je zelf dat je zwanger bent terwijl je weet dat iemand een onvervulde kinderwens heeft? Hoe kunnen vruchtbaarheidscentra samenwerken met de eerstelijnszorg, waaronder de Vlaamse kinderwenshuizen? Hoe zit het met de nood om niet medisch te reflecteren over een kinderwens? In het panelgesprek laat VIVA-SVV ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij vertellen over hun situatie en hoe ze omgingen met de reacties uit hun omgeving.

MODERNE SLAVERNIJ VRIJDAG 29/11 • 18:30 > 20:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism BTB-ABVV Met o.a. Sylvana van den Braak (onderzoeksjournalist bij platform Investico), Edwin Atema (bestuurder bij FNV), Frank Moreels (voorzitter van BTB-ABVV en ETF) en Jan Knockaert (coördinator Fairwork Belgium). Moderator: Kasper Goethals (journalist De Standaard).

M

oderne slavernij, we denken vaak dat het een probleem is dat zich ver van ons bed afspeelt. Niets is minder waar: ook in Europa worden duizenden werknemers uitgebuit. Soms rijden ze gewoon naast ons, op de autoweg. Want veel Belgische transporteurs hebben in Oost-Europa een postbusbedrijf opgericht, waar ze hun chauffeurs aanwerven. Deze chauffeurs werken aan bijzonder lage lonen, bouwen nauwelijks pensioenrechten op, slapen aan de kant van de weg om zo weinig mogelijk tijd te verliezen en zijn vaak maandenlang van huis. Moderne ‘slaven van de weg’ noemt de Europese transportvakbond (ETF) hen. Transportbedrijven die wel volgens het boekje werken, worden uit de markt geprijsd. Waar eindigt deze race to the bottom? Ook in kassen, de (spoel)keukens van restaurants, op schepen en bouwplaatsen worden kwetsbare arbeiders uitgebuit. En dan zijn er nog huishoudsters en au pairs die in onacceptabele omstandigheden werken. Hoe trekken we deze schandalig scheefgegroeide situatie weer recht?


GRIJS, WIJS EN SINGLE

BRAZILIË: LAND OP DE DOOL?

VRIJDAG 29/11 • 18:30 > 20:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism S-Plus

VRIJDAG 29/11 • 21:00 > 22:30 ANTIEKZOLDER VOORUIT

Met o.a. Wim Slabbinck (seksuoloog en auteur bij Charlie Magazine), Michelle Ginée (maatschappelijk assistent), Mieke De Win (getuige), Lazlo Dabos (getuige) en Els Messelis (gerontoloog en auteur) …

D

e alleenstaanden zijn overduidelijk een steeds groter wordende groep mensen waar onze samenleving rekening mee moet houden. Er wordt voorspeld dat tegen 2060 de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon zal bestaan. Die singles zijn niet alleen jonge mensen, het zijn ook steeds meer 50 plussers. Een alleenstaande betaalt op vele vlakken meer dan de twee afzonderlijke mensen in een koppel. Zo zijn er nog heel wat zaken die eerlijker kunnen voor alleenstaanden. Een hele uitdaging voor het beleid dus. Ook voor S-Plus ligt er een grote verantwoordelijkheid om hierop in te spelen. Een uitdaging op het vlak van tegengaan van eenzaamheid. Het organiseren van laagdrempelige activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten. Want waar kom je nog iemand tegen als je niet op Tinder zit? Uiteraard zijn niet alle alleenstaanden eenzaam of op zoek naar een nieuwe partner. Er zijn ook happy singles bij. Na het debat organiseren we een klein ‘50+ datecafé’ in het Festivalcafé in de Vooruit.

Met o.a. Ernesto Rodríguez Amari (journalist en politicoloog), Alma De Walsche (journalist MO* magazine), Johan Verberckmoes (professor Geschiedenis KU Leuven), Fábio de Castro (assistent professor Braziliaanse studies aan de Universiteit van Amsterdam). Moderator: Lode Delputte (journalist en leerkracht)

D

it jaar sloeg de vlam in de pan in Brazilië. Figuurlijk met het aantreden van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, letterlijk toen er meer dan 40.000 branden in het Amazonegebied woedden. Het land was in 2019 niet uit het nieuws weg te slaan, maar het rommelde er al veel langer. Om te begrijpen wat er vandaag in Brazilië aan de hand is, moeten we bijvoorbeeld ook kijken naar de manier waarop de Portugese kolonisatie het land getekend heeft en naar de invloed van extreme inkomensongelijkheid. Dat doen we in dit panel, zodat we antwoorden kunnen vinden op vragen als: waar komt de opkomst van de rechts-populist Bolsonaro vandaan? Heeft zijn aantreden de bosbranden mee aangezwengeld? Is het schijnheilig van Europa om groot alarm te slaan over brand in ‘de longen van de wereld’, terwijl Europa er zelf maar niet in slaagt om ambitieuze klimaatdoelen te halen? Werkt de public shaming van Brazilië averechts? Of moeten we juist meer druk uitoefenen – en wat kan België doen?

15


GREENWASHING IN DE MODE FAIR FASHION TALK VRIJDAG 29/11 • 21:00 > 22:30 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism Gent Fair Trade Met Jasmien Wynants (expert duurzame mode), Lotte Philipsen (journalist Weekend Knack), Olga Van Genechten (Gents ondernemer) en Ella Daeleman (freelance marketeer). Moderator: Sarah Vandoorne (journalist)

T 16

ijdens de Fair Fashion Talks fileren we de modesector en nemen we duurzame alternatieven onder de loep. Deze keer: Duurzame beloftes of slimme marketing? Greenwashing in de mode. Modeketens stellen met de regelmaat van de klok nieuwe duurzame of bewuste kledinglijnen voor aan de wereld, en elke dag starten nieuwe ondernemers met duurzame winkels of eigen lijnen. In Gent alleen zijn er een twintigtal fair fashion-zaken. Toch blijft de modesector een van de meest vervuilende sectoren en is de sector bekend - zeg maar berucht - om zijn dramatische arbeidsomstandigheden. Hoe valt dit te rijmen? Zijn het allemaal maar verkooppraatjes? We vragen aan 4 experten ter zake: hoe (on)duurzaam is de modesector nu eigenlijk? Wat is greenwashing en wat zijn échte groene beloften? Hoe kan je als consument te weten komen wat je wel mag geloven - en wat niet?

HOE LOSSEN WE HET LERARENTEKORT OP? VRIJDAG 29/11 • 21:00 > 22:30 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism Teach for Belgium Met o.a. Orhan Agirdag (professor Onderwijs en Samenleving KU Leuven), Klaartje Volders (coördinator partnerschappen Teach for Belgium), Charlotte Struyve (onderzoeker aan de faculteit Pedagogische Wetenschappen KU Leuven), Dag De Baere (leraar Atheneum Antwerpen), ...

T

egen 2028 hebben we jaarlijks 5000 à 7000 extra leraren nodig. Ook vandaag zijn er al scholen die moeite hebben om voldoende leraren te vinden. Hoe dat komt? Om te beginnen bij de instroom: te weinig jongeren kiezen voor de lerarenopleiding. Tel daarbij op een hoge uitstroom – bijna de helft van de leraren secundair kapt ermee binnen de 5 jaar – en voilà, je hebt je antwoord. Leraar wordt oprecht het mooiste beroep ter wereld genoemd en niet-leraren maken graag jaloerse grappen over lange vakanties. Maar het beroep staat ook bekend als

weinig flexibel, met grote kans op burn-out en werkonzekerheid voor starters. En veel papierwerk, dat ook. Dat imagoprobleem lijkt het onderwijs parten te spelen. Wat kan de sector doen om weer een aantrekkelijke werkgever worden? Is het systeem van vaste benoemingen nog van deze tijd? Bereid de lerarenopleiding leerkrachten wel goed voor op de echte praktijk van een klas?


Zaterd a

g

OVER NORMALITEIT EN ANDERE AFWIJKINGEN

MIGRATIE EN MENSENRECHTEN IN EUROPA

ZATERDAG 30/11 • 13:30 > 15:00 THEATERZAAL VOORUIT

ZATERDAG 30/11 • 13:30 > 15:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT

Met o.a. Paul Verhaeghe (professor Psychodiagnostiek UGent), Stine Jensen (filosoof en schrijver), Winny Ang (kinderprsychiater), Jeroen Olyslaegers (auteur).

Met Leo Lucassen (professor Arbeids- en Migratiegeschiedenis Universiteit Leiden), Yasmine Kherbache (juriste) en Reginald Moreels (chirurg en mede-oprichter van Artsen Zonder Grenzen)en Peter Bouckaert (director of research at Open Arms, the Spanish sea rescue group). Koen Vidal (chef Buitenland De Standaard) is onze moderator.

W

aarom noemen we de een gek en de ander geniaal? De een artistiek en de ander op de dool? Waarom vieren we de rechtlijnigheid van de autist, de energie van de ADHD-er, de vrolijkheid van de jongere met het syndroom van Down, maar organiseren we de arbeidsmarkt niet zo dat zij er óók hun plek vinden? Moet je gek zijn om kunstenaar te zijn? Is normaliteit saai? En wat is nog normaal in een op hol geslagen samenleving die de grenzen van de planeet met de voeten treedt? Laten we eens gek doen en deze grote vragen serieus nemen. Want ze zijn allesbepalend voor hoe we onze maatschappij inrichten. De grens tussen wel of niet toerekeningsvatbaar zijn, bepaalt of iemand bestraft kan worden. De grens tussen psychisch gezond en ongezond bepaalt of iemand kan werken. En dan zijn er nog zij die dubbele diagnoses hebben – zij doen vaak helemaal niet meer mee. Wie bepaalt er wie gek is en wie geniaal, en hoe gaan we om met mensen aan de uitersten van dat spectrum?

I

nterne conflicten, klimaatverandering en armoede blijven ertoe leiden dat vluchtelingen naar Europa trekken, op zoek naar een veilig onderkomen. Maar Europa slaagt er niet in een antwoord te bieden op deze humanitaire crisis. En dus resten ons vooral vragen. Vragen als deze: kunnen we mensenhandelnetwerken ontmantelen door alternatieven te bieden voor gevaarlijke tochten? Hoe is het nog met het overleg over de opvang en verdeling van vluchtelingen? Hoeveel mensen zitten er onder mensonterende omstandigheden vast in aankomstlanden zoals Italië en Griekenland? Sust Europa haar geweten door deals te sluiten met Turkije en Libië? Hoe kunnen we nieuwkomers uit de illegaliteit houden en beter begeleiden naar een woning, job en sociaal netwerk? Kan

evenwichtige berichtgeving maatschappelijke onrust en wantrouwen temperen? Welke gevolgen heeft de criminalisering van ngo’s die bootvluchtelingen redden? Waar ligt de verantwoordelijkheid van ons land, als deeltje van Europa?

WIE BEPAALT WAAR JE THUIS IS? ZATERDAG 30/11 • 13:30 > 15:00 ANTIEKZOLDER VOORUIT ism deBuren Met o.a. Naima Charkaoui (diensthoofd Beleid 11.11.11), Jurriaan Omlo (praktijkgericht onderzoeker, trainer en auteur) en Ikrame Kastit (Jeugdwelzijnswerker en co-coördinator van Uit De Marge vzw). Journaliste Nahid Shaikh is onze moderator.

I

n Nederland en Vlaanderen stellen jongeren die opgroeien in twee culturen zich steeds vaker de vraag waar ze thuishoren. Kan je Nederlander én iets anders zijn? Of is er altijd een moment waarop je moet kiezen? Voel je je nog Belg als er mensen zijn die zeggen dat je hier niet thuishoort? Hoe kunnen ouders hun kinderen met dit soort vragen ondersteunen? Hoe kan onderwijs en jeugdwerk een ondersteunende rol spelen?

17


WAAROM AAIEN WE HONDEN MAAR ETEN WE VARKENS? ZATERDAG 30/11 • 13:30 > 15:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism EVA

18

BEDREIGT POPULISME WIE GAAT ONZE DEMOCRATIE? HET NIEUWS VERNIEUWEN? ZATERDAG 30/11 • 16:00 > 17:30 THEATERZAAL VOORUIT

Met o.a. Tobias Leenaert (oprichter Eva vzw) en Dirk Draulans (bioloog en journalist)

Met Sophie De Schaepdrijver (professor Geschiedenis aan de Pennsylvania State University) en Bas Heijne (auteur en columnist). Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard) modereert.

W

H

e weten ondertussen allemaal dat het beter is om minder dierlijke producten te eten voor onze gezondheid en het klimaat, maar kunnen we dan meteen best allemaal veganist worden? Vegan strategist en oprichter van EVA vzw Tobias Leenaert gaat in debat met bioloog en journalist Dirk Draulans over het eten van dieren. EOS-journalist Dieter De Cleene zal dit gesprek in goede banen leiden.

ij is terug van weggeweest. Hij is man, hij is rechts, hij is nationalistisch. Hij heeft een intense relatie met Twitter. Zijn tweets geven zelden antwoorden op politieke en maatschappelijke vraagstukken en toch wordt hij altijd gequote. Dat is het profiel van de populist; terwijl het populisme een kameleon is die elke kleur op het politieke spectrum kan aannemen. Waarom vinden we populisten dan vooral op rechts? Wat zijn hun succesfactoren – en zou links niet beter wat van hun trucs overnemen? Dat populisten altijd opnieuw opduiken, doet vermoeden dat ze niet enkel een deel van de kiezers aanspreken, maar dat ze ook een functie hebben in het democratisch systeem – waar ze burgers een stem en gevestigde partijen een schop onder de kont geven. Kan de democratie ook functioneren zonder populisten? En wat is eigenlijk het lot van een populist als zijn populariteit afneemt? Maken populisten Twitter, of maakt Twitter populisten? We zoeken het uit, samen met Sophie De Schaepdrijver en Bas Heijne.

ZATERDAG 30/11 • 16:00 > 17:30 FOYER THEATERZAAL VOORUIT Met o.a. Sofie Joan Wouters (actrice en theatermaakster), Gie Goris (hoofdredacteur MO*), Warda El-Kaddouri (literatuurwetenschapper en freelance journalist), Kris Hoflack(directeur communicatie Vlaams Parlement, voormalig hoofdredacteur VRT- en VTM-nieuws), …

P

residenten die rechtstreeks met de wereld communiceren en evenveel volgers hebben als The New York Times, Youtubers die de aandacht van tieners beter vangen dan de populairste BV en deep fakes die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Het zijn maar een paar uitdagingen waar de mainstream media vandaag mee te maken hebben. Worden de mainstream media langzaamaan irrelevant, of zijn hun duiding en betrouwbaarheid net harder nodig dan ooit? Een ding is zeker: de journalistiek opnieuw uitvinden is lastig wanneer redactiebudgetten slinken en de mediaconcentratie een kritische ondergrens heeft bereikt. Gelukkig hebben we de onafhankelijke media, denk je misschien, maar ook zij hebben moeite om bij te benen. Want innoveren is minstens zo lastig wanneer je nauwelijks je hoofd boven water houdt. Waar moet de vernieuwing van het nieuws vandaan komen – en hoe kan die eruit zien?


WHY WOMEN HAVE BETTER SEX UNDER SOCIALISM ZATERDAG 30/11 • 16:00 > 17:30 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism RoSa vzw Met o.a. Anja Meulenbelt (auteur en politica), Rachida Lamrabet (auteur), Petra Van Brabandt (filosoof) en Bieke Purnelle (directeur RoSa vzw), …

K

risten Ghodsee schreef het boek Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme toen ze een vergelijkende studie onder ogen kreeg die leven en welzijn van vrouwen in het voormalige Oost- en West-Duitsland naast elkaar legde. De studie toonde aan dat Oost-Duitse vrouwen opmerkelijk vaker een orgasme kregen dan hun West-Duitse zusters. Maar ook naast het bed toonden ze zich tevredener. Zo bleek huishoudelijk werk beter verdeeld en hadden de vrouwen achter de muur betere toegang tot gratis kinderopvang, ruim en degelijk vergoed bevallingsverlof en educatie. Uitgerekend datgene wat in het Westen zo’n afkeer veroorzaakte, namelijk een publieke sfeer in strenge overheidshanden, had als prettige bijwerking dat de huiselijke en private sfeer belangrijker en waardevoller werden. Het kapitalisme is dan ook niet zomaar een economisch systeem, maar een veel ruimer verhaal, een geheel van verhoudingen. Een mensenleven stopt niet bij de fabriekspoort of aan de deur van het kantoor. De waarde

en de kost van dat leven bedraagt veel meer dan een loon. Emancipatie focust enkel nog op het al dan niet hebben van een betaalde baan en een loon, op economische onafhankelijkheid. Hoe we buiten de werkuren leven gaat niemand wat aan. Liefde en geluk zijn privé. De feministen van de tweede golf wisten al beter. “Het persoonlijke is politiek.” Ze zagen de verbanden tussen economie en levensgeluk, tussen de werkvloer en het bed. Hoe we leven, zorgen, vrijen is meer dan een toevallige combinatie van persoonlijke keuzes en beslissingen.

VRIENDSCHAP IN TIJDEN VAN EENZAAMHEID ZATERDAG 30/11 • 16:00 > 17:30 ANTIEKZOLDER VOORUIT Met Beate Volker (professor Maatschappij- en Gedragswetenschappen Universiteit van Amsterdam), Ojaimi Abolhab (onthaalmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Lies Lecomte (chef digitale projecten en trekker van Het Grote Gelijk bij De Standaard) en Saskia De Coster (auteur Nachtouders, Wij & ik, Held,

Eeuwige roem ...). Journalist Selma Franssen (auteur Vriendschap in tijden van eenzaamheid) leidt dit gesprek in goeie banen.

E

r is iets aan de hand met vriendschap. Onze vriendschappen overleven steeds vaker onze liefdesrelaties. Sommige mensen kiezen ervoor hun levens rond hun vriendschappen in te richten – hun vrienden zijn hun familie. Tegelijkertijd schrijven media alarmerende artikels: er zou achter onze voordeuren een heuse eenzaamheidsepidemie heersen. Vaak worden sociale media daarbij met de vinger gewezen; zij zouden helemaal niet zo sociaal zijn en ons juist van elkaar doen vervreemden. In dit panel onderzoeken we vragen als: bestaat de eenzaamheidsepidemie? Moeten we vriendschappen wettelijk erkennen? Wat is sociaal kapitaal? Welke invloed heeft de filosofie van het neoliberalisme op ons vermogen om vriendschappen aan te gaan? Hoe kan het dat we vooral vrienden kiezen die op ons lijken? Zou het onze superdiverse maatschappij ten goede komen als we via onze vriendschappen meer bruggen slaan tussen oud en jong, local en nieuwkomer? En kan vriendschap de wereld veranderen?

19


IS EEN ANDERE ECONOMIE MOGELIJK? ZATERDAG 30/11 • 18:30 > 20:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism MO* • TALK IN ENGLISH

20

Met Paul De Grauwe (professor internationale economie aan de London School of Economics), Wanda Wyporska (directeur van The Equality Trust). John Vandaele (journalist MO*) modereert.

W

elk soort economie hebben we nodig in een wereld waar het klimaat steeds verontrustender capriolen maakt, waar ongelijkheid tussen landen migratiestromen blijft aanwakkeren, en die migratie en toenemende ongelijkheid leiders aan de macht brengt die de eigen natie bewieroken ten koste van de internationale samenwerking die nodig is om de problemen aan te pakken? Welke instrumenten uit het arsenaal van de politieke economie moeten we absoluut inzetten? Wat is er wenselijk? Wat is er haalbaar?

GAAT HET WEL OF NIET BETER MET DE WERELD?

HOE LANG GAAT DE M/V OPDELING NOG MEE?

ZATERDAG 30/11 • 18:30 > 20:00 THEATERZAAL VOORUIT

ZATERDAG 30/11 • 18:30 > 20:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB

Met Jonathan Holslag (professor Internationale Politiek VUB), Brigitte Herremans (onderzoeker Ugent en voormalig Midden-Oostenmedewerker van Broedelijk Delen en Pax Christi), Maarten Boudry (auteur en wetenschapsfilosoof UGent) en Stefaan Van Brabandt (filosoof, auteur en regisseur). Journalist VTMnieuws Robin Ramaekers modereert dit gesprek.

Met o.a. Piet Hoebeke (uroloog, voorzitter vakgroep Uro-Gynaecologie UGent, auteur De Penis), Jozefien Daelemans (hoofdredacteur Charlie Magazine, auteur De Naakte Waarheid), Griet Vandermassen (wetenschapsfilosoof UGent, auteur Dames voor Darwin), Jaouad Alloul (theatermaker, performer & activist) …

H

et gaat steeds beter met de wereld – waar of niet waar? Over die stelling zal ons panel zich buigen. En nee, dat is geen gemakkelijke. Want bruto planetair welzijn is haast onmogelijk in statistieken te vangen. Hoe kan je geluk, veiligheid, vrijheid, gezondheid, liefde, schoonheid ... in een paar tabelletjes gieten? Het is een optelsom van cijfers die elkaar kunnen tegenspreken: dat welvaart stijgt, betekent niet dat iedereen er ook in deelt. En landen die hoog scoren op de welvaartsladder, van België tot Noorwegen, tellen paradoxaal genoeg schrikbarend veel zelfdodingen. Om het nog maar niet de hebben over de neveneffecten van welvaart: ontbossing, afval, vervuiling en welvaartsziekten. De balans opmaken is een ingewikkelde som, die meestal is voorbehouden aan geschiedschrijvers die het voordeel van de terugblik hebben. Tijdens dit panel gaan we toch een poging wagen in het hier en nu. Hoe staat de wereld ervoor – en waar gaat het heen?

I

n haar boek Dames voor Darwin stelt filosofe Griet Vandermassen dat de verschillen tussen man en vrouw groter zijn dan veel feministes ons willen doen geloven. Mannen en vrouwen gedragen zich al vanaf jonge leeftijd anders en dat kan niet alleen verklaard worden door sociale verwachtingen of culturele invloeden. We moeten biologische verschillen serieus nemen, vindt Vandermassen. Daartegenover staan critici die erop wijzen dat rolpatroonbevestiging ons al van jongs af aan vormt; van de auto’s die we aan jongens geven en de poppen voor de meisjes tot het feit dat ouders al in de eerste maanden meer praten tegen een dochter dan een zoon. In hoeverre wordt ons gedrag bepaald door geslacht en in hoeverre door gender? Waarom wekt een winkel die aankondigt genderneutrale kinderkleding in de schappen te leggen zoveel woede op?


Real equality isn’t possible if we don’t celebrate our differences

21


In de prachtige Balzaal van Vooruit nodigen we drie dagen lang verrassende duo’s uit. Gedreven mensen die inspireren en begeesteren. Mensen die onbewust een hartstocht, een engagement, soms littekens, een verleden, een toekomst ... delen, maar elkaar vaak (nog) niet goed kennen. Wij laten ze graag kennismaken met elkaar. En met jou.

v i t s e F

Al die mooie mensen willen we graag aan zachte professionele handen toevertrouwen. Daarom zijn we maar wat blij met onze bijzondere gastvrouwen en gastheer: Francesca Vanthielen (op donderdag), Fien Sabbe (op vrijdag) en Martin Heylen (op zaterdag). Ze zoeken doorheen het gesprek naar wat de twee mensen in de sofa bindt, wat ze delen, laat hen soms botsen, maar geeft hen vooral de tijd om te praten. 22

Peter De Graef + Khalid Benhaddou DONDERDAG 28/11 • 13:30 > 14:30 Wij kunnen ons eindeloos verliezen in de woorden van acteur, theatermaker, schrijver en regisseur Peter De Graef, vooral wanneer hij ze zelf met ietwat geraspte stem, rustig ritme en vinnige oogopslag, uitspreekt. Zowel op scène als voor de camera. Zijn levenslessen in zwart-wit - ingeblikt voor de grote levensvragen van Canvas - zijn dan ook een plezier voor ogen, oren en hart. Hij is er op zijn mooist als groot pleitbezorger van verveling, een kunst die we ergens en cours de route zijn kwijtgeraakt.

Of wanneer hij het onvermogen van de mens in trefzekere scènes met een glimlach verpakt. De mens die sukkelt, verlangt, zichzelf verliest en anderen voorbijholt. Wat hem drijft? Niet het spelen of schrijven an sich. Maar de drang om het leven te ontraadselen. En dat is exact wat ook imam Khalid Benhaddou voortstuwt in het leven. De samenleving is zijn grote passie. Sommige mensen lijken in een andere tijdszone te leven. Eén waar een week

minstens tien dagen telt ipv onze luttele zeven. Khalid is zo’n gezegende ziel. Hij coördineert het onderwijsnetwerk islamexperten, geeft talloze lezingen in scholen en bedrijven, leidt elke vrijdag het gebed in de Gentse El Fath-moskee, is voorzitter


l a v Michael Van Peel + Femke van der Laan DONDERDAG 28/11 • 15:00 > 16:00

van het platform Vlaamse imams en projectleider diversiteit aan de UGent … Khalid is meer dan een denker, hij is ook een prater. Hij blijft ver weg van het geschreeuw, maar komt tegelijk met een alternatief verhaal voor al dat spierballengerol. Een verhaal, een visie over de samenleving die hij blijft uitpuren uit elk boek dat hij leest, elke ontmoeting die hij aangaat. Hoe hij erover vertelt, lijkt het een heel bewust proces, en net dàt is bijzonder intrigerend.

Wij weten niet hoe het zal moeten, het jaar overleven zonder stand-up comedian Michael Van Peel. Na tien opeenvolgende eindejaarsconferences tijdens The most wonderful time of the year zegt hij het politieke circus vaarwel. Het zijn zotten die al lachend de waarheid zeggen, verzuchtte ons grootmoeder wel eens. En gelijk had ze. Want op het ritme van een vrolijk pianodeuntje kon Van Peel vlijmscherp uithalen naar navelstarende machthebbers. Bikkelhard grappend over de grote onrechtvaardige structuren, en tegelijk mild voor de onhandig sukkelende mens die verloren loopt in die logge structuren. En toch laat hij zich niet verlammen door verontwaardiging. Een onverbeterlijke optimist, gevangen in het lichaam van een cynicus, zo omschrijft hij zichzelf graag. Gelukkig weet hij hoe hij die voorraad optimisme meteen moet bijtanken. Hij springt zijn geliefde vespa op en zoemt de wijde wereld in. “Door een-op-een contact te hebben, besef je weer dat de grote meerderheid van de mensen best redelijk is.” We laten hem graag op het Festival een shot positieve energie tanken. We brengen deze onverbeterlijke optimist samen met de Nederlandse Femke van der Laan. Femke moest op 5 oktober 2017 afscheid nemen van haar geliefde man, Eberhard

van der Laan. Over dat persoonlijke verdriet, en vooral over de moedige pogingen om haar leven daarna opnieuw op de rails te krijgen, schreef ze prachtige stukjes vol troost. Die columns in Het Parool raakten vele harten. Eberhard was dan ook, naast de dierbare van Femke en vader van zijn kinderen, de allergeliefde burgemeester van Amsterdam. Amper twee weken voor hij stierf, had hij hij te horen gekregen dat de longkanker in zijn lijf niet meer te behandelen was. Hij schreef een pakkende brief aan de inwoners van de mooiste en liefste stad ter wereld, bedankte hen voor het vertrouwen, steun en tegenspraak en drukte hen zijn grote wens op het hart: “Zorg goed voor de stad en voor elkaar.” De liefde was wederzijds. Honderden Amsterdammers namen afscheid van hun burgervader, met een kippenvel-zangstonde Aan de Amsterdamse grachten. Het is die veerkrachtige stad, waarin Femke als in een bad vol liefde viel, die je ook voelt in Stad vol Ballonnen, de bundeling van haar columns. In haar schrijfsels blijft ze heel dicht bij zichzelf, ze verwoordt een persoonlijk rouwproces, maar raakt ook aan een grote maatschappelijke behoefte die we te vaak over het hoofd zien. De behoefte aan tijd en ruimte om te rouwen en verdriet ten volle toe te laten.

23


Peter Adriaenssens + Annet Schaap DONDERDAG 28/11 • 16:30 > 17:30 De Belgische kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens in enkele zinnen vatten is onbegonnen werk. Maar altijd en overal is hij even vurig als pleitbezorger van kinderrechten. Ongegeneerd geëngageerd. Tegen de regels in, als het moet. En dat zal niet veranderen, nu deze arts op pensioen gaat. Hij blikt met een oprechte openheid en eerlijkheid terug op zijn carrière, op de job die zijn DNA onherroepelijk schaafde. Telkens opnieuw koos hij de kant van de slachtoffers.

24

Maar dat betekende ook dat hij meermaals onzacht geconfronteerd werd met zijn machteloosheid terwijl hij de lelijkste hoeken van onze samenleving zag. Peter is radicaal over het gebrek aan mildheid in het maatschappelijke debat vandaag. En tegelijk mild voor de radicaliteit bij jongeren. “Zij wringen en zij werken tegen, en zo doen ze ons nadenken en zetten ze ons aan tot handelen. Het is onze taak om de uitdaging en het gesprek aan te gaan.” Deze babbel nodigt uit om te praten over kinderdromen en -angsten. Zelf koesterde hij de droom om poppenspeler te worden. De magie van de theaterplanken, de lokroep van de verbeelding. We praten erover, op het magische podium van de Balzaal.

Murielle Scherre + Paula Sémer DONDERDAG 28/11 • 18:00 > 19:00

We brengen hem samen Annet Schaap. Ze illustreerde meer dan 200 kinderboeken, voor ze een drietal jaar geleden de sprong waagde om zelf aan het schrijven te gaan. Haar debuut Lampje raakte talloze harten en werd bedolven onder de prijzen en lovende reacties. Eindelijk werd ze de schrijver die ze zo graag wou zijn. Het verhaal van Lampje lijkt dat van haarzelf. Hoe eindelijk leren lezen even bevrijdend kan voelen als schrijven. Annet praat open over hoe het niet altijd evident is om je plek te vinden in het leven. Om samen te vallen met wie je bent, wie je wil zijn. Dat dat best een tijd kan duren. En soms gepaard gaat met lang zoeken en springen en vallen en blutsen oplopen en op je eigen belachelijk hoog opgelegde verwachtingen botsen. Dat ze zelf niet door de dagen huppelde als kind, zorgt ervoor dat ze haar lezerspubliek niet onderschat. Ze schrikt er niet voor terug om ‘grote thema’s’ als liefde en sterfelijkheid en gekwetstheid en pijn en verlangen en eenzaamheid uit te diepen in haar tekeningen en verhalen. Met een opmerkzaam oog en scherp afgestelde voelsprieten voor de dromen, gedachten, onzekerheden, angsten … van kinderen. Wat een prachtduo. 

In zowat elk artikel over lingerieontwerpster en ondernemer Murielle Scherre wordt ze een rebel genoemd. Zelf ziet ze dat niet zo. “Ik ben nieuwsgierig, niet doelbewust tegendraads.” Het is die houding, 100% bullshitvrij en heerlijk eerlijk, die de geestelijke moeder van La fille d’O kenmerkt. Ze kiest er bewust voor om in België te produceren met Belgische grondstoffen, toont haar modellen photoshop-vrij, gaat volop in tegen het idee van fast fashion en wil producten maken waar elke speler in de keten beter van wordt - van de stikster tot de verkoper, van de ontwerper tot de klant. Niet omdat duurzaamheid en transparantie plots the magic words lijken in de mode-industrie, maar omdat ze bewust het spel eerlijk wil spelen. Want Murielle is pionier op vlak van circulaire economie en ethisch ondernemen in België. Al meer dan 15 jaar gaat ze koppig in tegen de Primark-stroom. Dat haar weg niet over rozen liep, is een understatement. Het leek soms eerder op een hotsende en botsende race op de Bagattenstraat (voor de niet-Gentenaars: een kasseistrook die niet zou misstaan in de finale van Parijs-Roubaix). Het was niet altijd evident op financieel vlak, maar dankzij haar mindset van duurzaam denken, niet doen van wat voor jou niet werkt, staat het merk er vandaag als een huis. Haar vitaliteit deelt ze met die andere pionier, Paula Sémer. 94 lentes jong, maar nog altijd de flair en de onbesuisde energie van een jong piepke. Een leven lang inspireerde ze - met heldere lach en vurige


pretoogjes - anderen om ook op een eigenzinnige manier aan het conventionele rollenpatroon te ontsnappen. Paula startte haar carrière net na de bevrijding als actrice bij hoorspelen op de radio, en verkaste in 1953 naar het kleine scherm om er mee de openbare televisieomroep uit de grond te stampen. “Het was alsof ik terechtkwam bij een bende losgeslagen college boys,” zegt ze over die tijd en over de seksuele en emotionele intimidatie waartegen ze er moest vechten. Paula werkte als actrice en omroepster, maar producete ook haar eigen programma’s. Niet bang om te schoppen tegen heilige huisjes die op hypocriete fundamenten waren gebouwd, maakte ze veelbesproken uitzendingen over gelijk loon voor gelijk werk, anticonceptie, abortus, masturbatie … De weigering om mee te doen aan het zedige zwijgen en

drang om taboe-onderwerpen bespreekbaar maken, is een constante in haar leven gebleven. Of het nu over borstkanker gaat, over waardig sterven of machtsverhoudingen, nog altijd neemt Paula geen blad voor de mond.

Johan Harstad + ?

25

DONDERDAG 28/11 • 19:30 > 20:30 • TALK IN ENGLISH “Het vereist enorme wilskracht, mazzel en vakkundigheid om eerste te worden. Maar er is een reusachtig hart voor nodig om nummer twee te zijn.” Amper 23 jaar was Johan Harstad toen hij het adembenemende Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? schreef. Een boek dat je meteen bij de kraag grijpt en niet meer loslaat. Ook lang nadat je het boek uitlas, blijven Mattias, Ennen, Havstein … je aan de ribben plakken. Je mist hen, wanneer hun stemmen verstillen in je hoofd. Zelden vielen taal en ritme van een boek zo samen met het gevoel dat het hoofdpersonage erin kwijt wil. Buzz Aldrin baadt in lange naar adem happende zinnen die tussen de zenuwbanen porren. Alsof weerbarstig onzichtbare Mattias na jaren stilzwijgen als een operazanger de micro grijpt en gulzig de aria van zijn leven zingt. Omgeven door het

ultieme desolate decor van de Faeröer-eilanden. Tien jaar later volgde Harstads magnum opus Max, Mischa en het Tet-offensief (waarmee hij eind vorig jaar de Europese Literatuurprijs in de wacht sleepte). Een overrompelend boek vol zinnen zo mooi dat ze pijn doen. Vol personages die zich recht naar je hart boren, en die je ook soms een shot onder hun kont wil verkopen. “Ik houd ervan mijn personages verliefd te laten worden op niet-perfecte figuren. Het moeten echte mensen zijn, met hun zwakheden en tekortkomingen.” Schrijven is voor Johan een manier om een plek te vinden in de wereld, om letterlijk zijn ruimte op te eisen. En dat doet hij met lijf en leden. Soms botst dat. Met theaterdirecteurs en acteurs, toen hij aan de slag was als toneelschrijver bij het Nationaal Noors Theater en er het prijswin-

nende Osv schreef. Nog vaker met zichzelf. Wanneer hij 3 maanden schrijfwerk in de prullenmand kiepert omdat het niet naadloos bleek aan te sluiten bij de rest van het boek.


“Tegen het eind van het schrijfproces grensde de twijfel aan mijn eigen kunnen aan pure zelfhaat. Maar: elke crisis eindigde met een beter idee voor het boek.”   De Noorse ijskappen smelten een tikkeltje sneller wanneer Johan in zangerig Noors met zacht stemtimbre voorleest uit eigen werk. Kleed je dus extra warm, voor deze hypnotiserende trip en Festivalbabbel. 

26

We maken binnenkort bekend wie Johans sofapartner wordt. Maar we kunnen je alvast vertellen dat het een Festivalbabbel wordt over onderweg zijn en het thuisgevoel zoeken. En durven beseffen dat het te laat is om naar huis terug te keren. Over eerlijke verhalen vertellen, wars van alle opsmuk. Over de stilte zoeken, en de magnificent desolation. Over hoe we als samenleving zorgen voor elkaar. Of daar niet genoeg in slagen. Over schrijvers die stiekem muzikant willen zijn. En muzikanten die een stille schrijversdroom koesteren. Over jezelf op de eerste plaats durven zetten. Over de littekens die conflicten nalaten en de oorlogen die in ons hoofd woeden.

Filip Peeters + Sepideh Sedaghatnia VRIJDAG 29/11 • 13.30 > 14.30

Gezegend met de aanstekelijkste lach van de Lage Landen, palmt acteur Filip Peeters ons al 30 jaar lang in. Of hij nu in de huid kruipt van een advocaat of buschauffeur, een lofteigenaar zo glad als een gilette-mesje of ruw gelijk de betere kasseistrook

in Parijs-Roubaix, als toeschouwer geloof je hem àl-tijd. De reden daarvoor is simpel. Filip smijt zich altijd volle petrol voor zijn rollen, of het nu voor een bescheiden Vlaamse of een grootse internationale productie is. “Ik gruw van middelmaat. Ik vind: ofwel ga je er voluit voor ofwel niet.” En wanneer zijn personage dat dus verlangt, stort hij zich zonder zeuren op astronautenvoeding en beult hij zich af in de fitness om 30 kg te verliezen en een strak sixpack te winnen. Met diezelfde overgave besliste hij een tweetal jaar geleden ook om te kappen met het acteren. Hij koos ervoor zich op te stellen aan de andere kant van de camera, en het met even veel ambitie en spelplezier als regisseur te wagen. De mens Filip Peeters staat de acteur Filip Peeters niet graag in de weg. En dus is hij erg zuinig op interviews. Zonde, want ook in maatschappelijke debatten


toont hij lef. Niet bang om met een open vizier na te denken, prikkelt hij met simpele en grootse ideeën. Een vleesbewijs bijvoorbeeld, om onze vleesconsumptie te verminderen en vooral bewuster te maken. We brengen deze acteur met het diploma van een kok, samen met topsommelier Sepideh Sedaghatnia. Ook zij veroverde flink wat harten door haar verschijning op het kleine scherm. Alleen speelt zij er geen rolletje. Als jurylid van Mijn pop-up restaurant, spoort ze de duo’s vaak aan meer verfijning te brengen in hun werk. Kritiek geven is een kunst die weinig mensen beheersen, maar Sepideh is één van die weinigen. Bij haar smaakt die kritiek nooit voorgekauwd of lauw of zuur. Door de manier waarop ze haar woorden kiest, voel je dat ze eindeloos respect heeft voor mens én product. Zelf was ze jarenlang aan de slag als sommelier van ‘t Zilte, het bejubelde restaurant waar ze in 2014 door Gault & Millaut verkozen werd tot Sommelier van het Jaar. Niet veel later kriebelde het om haar eigen wijn- en gastrobar uit de grond te stampen. Ze prikkelt haar gasten om nieuwe smaken te proberen, en nuance te herkennen. Want proeven kan je leren, daar is ze rotsvast van overtuigd. Op een elegante en schijnbaar rustige manier, lijkt ze als een rivier haar weg te banen in het leven. “Stilstaand water verrot. Dat geldt ook voor mensen. Als je stilstaat, ga je achteruit. Je wordt maar sterker wanneer je vooruit zwemt, tegen de stroom in als het moet.”

Nasrdin Dchar + Danny Ronaldo VRIJDAG 29/11 • 15:00 > 16:00 We geven toe, op deze man die vlotjes de Carré laat vollopen voor zijn zaalshows, aasden we al enkele festivaledities. En we zijn maar wat blij dat het ons dit jaar eindelijk is gelukt. Nederlands topacteur Nasrdin Dchar speelt zijn voorstelling JA op ons Festival, en komt overdag langs in de Balzaal voor een Festivalbabbel. In 2011 werd hij gelauwerd met de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor acteurs. Vijf jaar later bracht hij in Amsterdam maar liefst tienduizend mensen op de been tijdens een Mars voor Verdraagzaamheid. Meer nog dan een signaal tegen polarisatie, was het een beweging vòòr iets. Voor Ieder 1, voor liefde, voor verbinding, voor dialoog. Diezelfde positieve en hoopvolle JA, klinkt nog uitgesprokener in zijn jongste theaterperformance, waarmee hij in Nederland al voor zo’n 75 uitverkochte zalen speelde. “We leven in een ‘nee’-tijdperk, mensen staan met de ruggen naar elkaar. Er mag wel wat meer ‘ja’ in.” Net als ons gelooft deze charmante verteller in de kleine verhalen van verbinding. De verhalen die het 7-uur-journaal niet halen. De verhalen die de angst voor de ander vlotjes overwinnen.

De verhalen van liefde, die obstakels wegblaast. De verhalen die politici soms over het hoofd zien wanneer ze zich verliezen in verkiezingsslogans. We brengen Nasrdin samen met circuskunstenaar Danny Ronaldo, de man die hele generaties samenbrengt en verbindt in de magische wereld van het circus. Circus Ronaldo vandaag is een fragiele droomwereld, die ver lijkt te staan van het clowneske circus waarin Danny zelf opgroeide. Hij keert met zijn voorstellingen terug naar de puurheid van circus in zijn oorspronkelijke melancholische en poëtische vorm. En die zuiverheid werpt vruchten af. Hun voorstellingen toeren van Reykjavik tot Barcelona, van Nieuw-Zeeland tot Australië. En ze worden internationaal bekroond. Niet alleen door fonkeloogjes van de eerste tot de laatste rij, maar ook door prestigieuze prijzen. Circus Ronaldo spreekt élk kind in het publiek aan, ook dat kind dat ondertussen verborgen is onder een dikke laag volwassen-omhulsel. Authenticiteit is een woord dat werd uitgeperst als een sinaasappel in een genadeloos Italiaanse spremuta-machine, maar Danny Ronaldo ontspringt die dans elegant. Hij is authentiek als mens, als circusartiest, als levenskunstenaar. In het zachte winteruur praatte hij over dat wat hem drijft als mens en als artiest. Niet bewondering of waardering. Maar liefde. Hoe liefde herkennen tussen mensen, ook tussen speler en publiek, je een rijker en voller mens maakt, we geloven hem graag.

27


Tom Van Dyck + Inge Schilperoord VRIJDAG 29/11 • 16:30 > 17:30

28

Het is een ietwat bizarre mensensoort die je van mijlenver herkent: fans van In de Gloria en Het Eiland. Ze integreren vlotjes talloze quotes Alles geven, Alain - in hun dagelijkse taalgebruik, en slaan ongemeen hard hun autodeur dicht wanneer Rage Against The Machine door de radio knalt. En dat is niet in het minst de verdienste van Tom Van Dyck die op onvergetelijke wijze gestalte gaf aan zijn personages. Alleen al een opsomming geven van de topreeksen en films waarin Tom speelde of waarvan hij het scenario schreef, doet ons naar adem happen als een Protput die zijn lach terugvindt na een identiteitscrisis. Maar hoe groot het schermsucces van Tom ook is, zijn roots liggen in het theater, bij De ROOVERS, Het Toneelhuis, De Tijd ... Dolblij zijn we, dat acteur, regisseur, scenarist en natuurvriend Tom erbij wil zijn op het Festival van de Gelijkheid. Om te praten over menselijk en beestachtig gedrag, en hoe dicht die bij elkaar aanleunen. En over de essentie van acteren: menselijk gedrag observeren, en subtiele kenmerken kopiëren en imiteren.  

Tom Waes + Maggie O’Farrell VRIJDAG 29/11 • 18:00 > 19:00 • TALK IN ENGLISH

We brengen Tom samen met schrijfster en forensisch psychologe Inge Schilperoord. Haar beklemmende debuut Muidhond is een boek dat je zo dicht op de huid zit, dat je er fysiek ongemakkelijk van wordt. Inge kruipt er in het hoofd van Jonathan, een pedofiel die zijn leven na gevangenschap opnieuw op de sporen probeert te krijgen, maar het gevecht met zijn hoofd lijkt te verliezen. Haar pen is zo trefzeker, de worstelingen met de demonen zo gruwelijk echt beschreven, dat je als lezer onherroepelijk deelgenoot wordt van het verhaal. En tegen beter weten in hoopt dat het verhaal een andere wending neemt, ook al voel je de onontkoombaarheid van de innerlijke strijd. Het vergt moed, om als schrijver in het hoofd te willen duiken van een zedendelingquent, een personage waarvan we in real life liefst het hoofd zouden willen afwenden. Dat ontrafelen van de menselijke psyche doet ze niet enkel als schrijfster, maar ook bij haar job als forensisch psycholoog, bij oa het Pieter Baan Centrum. Ook daar probeert ze menselijke beweegredenen te doorgronden, niet weg te kijken wanneer het lelijk wordt, wanneer het wringt en schuurt.

Televisiepresentator, programmamaker, acteur, regisseur, unicef-ambassadeur én verdwaald schlagerzanger Tom Waes stormde de Vlaamse huiskamers binnen als ‘de broer van’ in Het Geslacht De Pauw. Tv-minnend Vlaanderen viel als een blok voor die luide arrogante kwast. Hoe zelfingenomen de rol die hij speelde in Het Geslacht De Pauw, hoe lief en charmant is de man in real life en als interviewer op pad voor Reizen Waes. Nikske fake, nul cynisme. Hij luistert naar de mensen die hij spreekt. En laat hun verhaal binnenkomen. Ontroerd door en mild voor de menselijke onhandigheid in het leven. En oprecht verontwaardigd wanneer machthebbers bullenbakken zijn. Reizen Waes (Europa) is het levende bewijs dat tv kan entertainen én informeren tegelijk. Dat je je kijker nooit moet onderschatten. Dat echtheid geen uitgehold marketingbegrip is. Tom ziet de menselijkheid in het grotere migratieverhaal. “Zolang wij landen blijven uitbuiten en leegroven, zal je vluchtelingen hebben” en ondertussen merkt hij fijntjes op dat we onze eigen migratie-geschiedenis vergeten zijn. Niet alleen flirt hij met de limieten van zijn eigen lichaam en geest (Tomtesteron, Wauters vs. Waes ...). Hij tast ook de zin en onzin van fysieke grenzen tussen staten


Arnon Grunberg + Christine Mussche VRIJDAG 29/11 • 19:30 > 20:30 UUR

af. Reizen Waes in Noord-Ierland liet zien hoe onwetend we zijn over de littekens die de burgeroorlog daar achterliet in steden en gemeenschappen. We koppelen Tom aan de Noord-Ierse schrijfster Maggie O’Farrell. Haar werk werd vertaald in meer dan 30 talen, maar het was vooral haar laatste boek I am I am I am dat onder de superlatieven werd bedolven (door oa The Guardian, The Times, VPRO). In het boek vertelt Maggie - in 17 rake episodes - over die keren dat ze de dood in de ogen keek en er op wonderlijke wijze aan ontsnapte. Hoe flinterdun de grens is, tussen er zijn en er niet zijn, tussen een tragische dood en een geluk bij een ongeluk. Geconfronteerd met haar verhalen, ga je als lezer nadenken over die keren dat je zélf danste op de grens tussen leven en dood. Op die manier brengt het boek je dichter bij je eigen bijna-doodservaringen, die cruciale momenten die je eigenlijk vergeten was. Het doet je oog in oog staan met je eigen kwetsbaarheid en scherpt in één adem je levenshonger aan. I am I am I am is een literaire kintsugi-ervaring. Een boek dat niet wil verhullen wat gebroken werd, maar het net wil vergulden. Een boek dat je toont dat je je niet hoeft te schamen voor je littekens, dat kwetsuren je een kans bieden om te groeien in het leven.  

Niet zelden worden de boeken van de Nederlandse schrijver en columnist Arnon Grunberg bevolkt door personages die vast lijken te zitten in een mistige tristesse, gekweld door pijn, vechtend tegen duistere verlangens, of uitgeput door wanhopige pogingen vorm te geven aan de leegte. Vaak fundamenteel eenzaam in een rationele liefdesrelatie, soms troost zoekend in van elke romantiek ontdane seks. In een uiterst uitgekiende heldere stijl, met zinnen van franjes en bombast ontdaan, neemt Grunberg je op sleeptouw doorheen een verhaal dat je langzaamaan de keel toeknijpt. “We leven in een veel te moraliserende tijd. Voortdurend staan we klaar om alles en iedereen af te keuren. Maar in plaats van anderen altijd maar met onze meningen op te zadelen, zouden we beter eens naar hen luisteren.” Grunberg is gebeten om de essentie van menselijk gedrag in al zijn gedaantes te ontrafelen. En

dat doet hij niet door zich op te sluiten in zijn werkkamer, maar door letterlijk Onder de mensen te komen. Als embedded journalist in Irak, als kamerjongen in Beieren. Of Zuiderlicht, de OCMW-zorgsite in Gent. In de zomer van 2018 liep hij er mee met fysiotherapeuten, verpleegkundigen, dokters ... en ging het gesprek aan met de bewoners. Het resultaat was een reeks in DS waar hij de menselijkheid in een grote zorgfabriek naar boven haalde. Hij liet er dankbaarheid, rust en bewondering toe. “Als je blackjack speelt, zeg je ook niet: ‘Ik heb récht op een koning en een aas’. Je aanvaardt de kaarten die je krijgt en maakt er het beste van. Zo moet je ook leven. Als een blackjackspeler.” We brengen hem samen met strafpleiter Christine Mussche. “Hoe wij in elkaar zitten, dat interesseert mij ongelooflijk.” Zonder taboes ontwart ze de beweegredenen

29


30

achter iemands gedrag en daden, wanneer ze slachtoffers en daders van crimineel gedrag bijstaat. Ze wil begrijpen welk complex samenspel van psychologische, neurologische en omgevingsfactoren iemands leven in een beslissende plooi leggen. Wat maakt dat een mens nu eens bezwijkt en dan weer ontzettend moedig is? Haar nuchtere kijk en sterke voelsprieten laten haar zelden in de steek. Al meer dan 35 jaar stijlvol steady in the storm. Kalm en bedachtzaam, zorgvuldig haar woorden kiezend, laat ze de luide roepers met hun grote woorden verbleken. Sinds 2010 vertegenwoordigt ze slachtoffers van seksueel misbruik door de katholieke kerk. En het was tijdens haar carrière niet de enige keer dat ze oog in oog stond met de donkerste kanten van mens en maatschappij. Tegelijk staat ze met zo veel mildheid in het leven, heeft ze oog voor zo veel schoonheid en hoop, dat het aanstekelijk werkt. Ze laat zich niet dicteren door de lelijkheid van de wereld, maar probeert het geluksgevoel te vangen.

Liliane Saint-Pierre + Haider Al Timimi ZATERDAG 30/11 • 13:30 > 14:30 France Gall, Roy Orbison, Giglioa Cinquetti … allemaal deelden ze het podium met ‘onze’ Liliane Saint-Pierre. Niet slecht voor ‘een braaf meiske’ uit Diest, geboren als Liliane Keuninckx. Klein Lilianeke koesterde de droom om balletdanseres te worden, maar het draaide anders uit. Ze pakte het podium niet in met pirouettes maar met popliedjes. Even gedreven, even intens. Meer dan 50 jaar staat ze ondertussen op de planken. Ze trad op in de legendarische Olympia in Parijs en tekende als eerste artieste voor het platenlabel van Claude François. Sinds Sacha – mijn gevoel voor jou zal nooit veranderen – wordt ze op handen gedragen door de holebigemeenschap. Ze nam het in die song op voor haar vriend wiens outing op onbegrip stootte in zijn omgeving. Het was 1989 en ze doorbrak taboes, zonder bewust te willen choqueren. En vooral, het bleek meer dan eens een pleidooi om lief te hebben wie je wil liefhebben, om te leven zoals je wil leven. Eens soldier of love, altijd soldier of love. Liliane heeft nooit een rolletje willen spelen. What you see is what you get, wat er op haar lever ligt, gooit ze er nogal makkelijk uit. Haar je m’en-foutisme over wat iedereen van haar denkt, staat in schril contrast

met haar perfectionisme op vlak van haar muziek en performance. We gotta stop? Nog lang geen sprake van bij Liliane Saint-Pierre: “Ik heb het gevoel dat ik mijn beste werk nog moet maken.” We brengen haar samen met de Gentse theatermaker, choreograaf, danser – en sinds kort hoeder van het Antigone-gezelschap – Haider Al Timimi. Een man die met even grote overgave theater maakt als danst, die in bewegingen en muziek giet wat hij in woorden niet gezegd krijgt. In eigenwijze voorstellingen laat hij zijn publiek de confrontatie aangaan met wat hen angst aanjaagt, wat snijdt, wat kerft, wat wringt. Hij durft vragen opgooien - over ons verstarde onder-


wijssysteem bijvoorbeeld - en neemt geen genoegen met voorgekauwde antwoorden. Haider laat zich daarbij voluit inspireren door het vuur en de ongestilde honger van jongeren. Hij geeft die jongeren een stem, letterlijk. Een podium met een spot erop. En een publiek dat naar hen luistert. Het zal dan ook niet verwonderen dat hij het jongerencollectief Jong Gewei uit de grond stampte, een theaterplatform voor jonge artistieke wolven die onder de vleugels van Kloppend Hert urgente voorstellingen maakt. Haider ontdekte zelf als jonge gast hoe belangrijk breakdance en hip hop voor hem waren, om zichzelf te vinden en te uiten, in een gemeenschap waarvan de taal aanvoelt als een vreemde jas om je lichaam.

Brihang + Martha Canga Antonio ZATERDAG 30/11 • 15:00 > 16:00 “Morsen is pas morsen alsjet afdroogt.” Wij weten nog exact waar we waren en welk gesprek verstomde op het moment we deze louterende levenswijsheid voor het eerst hoorden. Ze kwamen uit de mond van woordkunstenaar en beeldhouwer Boudy Verleye, alias Brihang. Vijf jaar geleden won hij De nieuwe Lichting van Studio Brussel en de verwachtingen waren meteen hooggespannen. Het woord ‘uniek’ is uitgemolken als de gemiddelde West-Vlaamse melkkoe, maar wat Brihang deed, dat was écht uniek. Kleine gevoelige observaties van doodgewone dingen, met zorg verpakt in poëzie op beat en verleidelijke soundscapes. Zijn debuutplaat zolangmogelijk lag twee jaar later in de rekken en loste al die verwachtingen moeiteloos in. Een hiphopplaat vol dromerige woordenstromen en rusteloze zielen-

roerselen. Ver weg van het verbale spierballengerol, rapt Brihang over de wereld die hij kent en de man die hij is. De cliché-blingbling-hiphopper opscheppend over zijn nieuwste fijnstof-aanwinst op wielen is dan ook nergens te bespeuren. Als er al grenzen waren aan het genre hiphop, dan her-kneedt en boetseert en verplaatst Brihang die voortdurend met aanstekelijk plezier. Niet alleen als rapper, ook als beeldhouwer gaat hij vederlicht en fragiel met harde materie aan de slag. En giet bij beelden in poëzie, of poëzie in beelden. Het maakt van hem in meer dan één opzicht de Meester van de Beeldtaal. We brengen hem samen met actrice en zangeres Martha Canga Antonio. Acteren, songs schrijven, performen, slammen …  ze combineert het allemaal met een aanstekelijke elegantie. In 2015 veroverde ze het witte doek met haar ijzersterke vertolking van Mavela in de film Black. Het leverde haar meteen een nominatie op als European Shooting Star op het Filmfestival van Berlijn. Maar vòòr het acteren, is er altijd al muziek geweest. Ze zette haar eerste stappen als zangeres bij het hiphopcollectief Soul’Art. Vorig jaar voelde ze dat het tijd was om haar eigen weg te gaan. Met haar dromerige en speelse soloproject Martha Da’ro stond ze afgelopen zomer op Couleur Café - in dezelfde line-up als haar heldin Lauryn Hill. Martha Da’ro tekent voor een aanstekelijke mix van speelse pop, dromerige jazz, vette beats en breekbare teksten. Wie denkt dat het haar allemaal op een presenteerblaadje wordt aangeboden, heeft het mis. “Ik heb geen ‘we zien wel’-attitude, ik werk hard. Vaak wordt dat verward met arrogantie, alsof dat altijd iets slechts zou zijn.”

31


Charlotte Adigéry + Cameron Vandenbroucke ZATERDAG 30/11 • 16:30 > 17:30

32

Het is een terugkerend fenomeen: in zowat elk interview, elk concertverslag, elke aankondiging … wordt zangeres Charlotte Adigéry steevast betiteld als superster in wording. En wie zijn wij om dat tegen te spreken? :) Op het podium palmt ze ons steevast in met een steengoeie performance, nu eens in de rauwe punky gedaante van WWWater. Dan weer als Charlotte, de verhalenverteller met meer gepolijste songs. Elke keer opnieuw maakt ze haar sterke en eigenwijze live-reputatie waar. Hoe flegmatiek en explosief ze op het podium staat, zo attent en bescheiden is ze in het dagelijks leven. Bloednuchter spreekt ze over dat moment waarop haar carrière is begonnen. “Heel simpel: ik ben gewoon op een podium gaan staan.” Ze maakte furore als backing vocal bij Arsenal en Baloji, maar voelde al gauw dat het tijd werd om haar eigen verhaal te vertellen. Het was tijdens de opnames van de cultfilm Belgica dat ze ontdekt werd door de broertjes

Dewaele. Niet toevallig verscheen haar tweede ep Zandoli dan ook op hun DEEWEE-platenlabel. Ondertussen zong ze ook mee op songs van Stikstof, Soulwax, Beraadgesclagen, Baloji … Een gulzige artieste, die haar muzikaal talent erfde van haar moeder.   We brengen haar samen met het charismatische koers-talent Cameron Vandenbroucke, gezegend met de bekendste wieler-achternaam van dit land. Het valt sowieso niet mee om de schoenen van je ouders te vullen. Maar wanneer die schoenen klikpedaaltjes zijn, en je vader niets minder dan een wielerfenomeen was, is het al helemaal geen makkelijke opdracht. Net als haar papa - de man die genoeg had aan drie medeklinkers - leek ze nochtans geboren voor een andere sportcarrière. Ze liet met haar piepjonge loopbenen iedereen achter zich in atletiekwedstrijden, maar moest uiteindelijk haar loopshirt aan de kapstok hangen toen ze na een

aanrijding een longembolie kreeg. Het leven heeft soms een vreemd gevoel voor humor. Ze herontdekte de fiets, plooide zich op een even elegante manier op het zadel als, wel ja il bimbo d’oro en reed in de luwte enkele kermiskoersen. Afgelopen zomer stond ze voor het eerst te blinken in een gloednieuw LottoSoudal-shirtje, aan de start van een profwedstrijd. Ze was nog maar net over de streep, of ze liet al verstaan dat haar resultaat teleurstellend was, maar dat ze alleen maar honger had naar meer. Naar meer korte pittige hellingen. Naar meer kilometers op de trappers. Het typeert haar gedrevenheid en verbetenheid. Meer nog dan willen winnen van de anderen, ziet ze zichzelf als grootste uitdager. We kunnen niet wachten om aan de rand van de weg onze keel te gaan schor schreeuwen voor deze VDB.

Nico Sturm + Jaco Van Dormael ZATERDAG 30/11 • 18:00 > 19:00 Een optreden als Pinokkio met een symfonisch orkest in de Elisabethzaal, zijn stem lenen aan een onstuimige dinosaurus, als springerige Wat Als?-reporter ‘toevallige’ passanten een micro onder hun neus duwen, telkens weer straalt Nico Sturm spelen levensplezier uit in elke vezel van zijn lijf. Of hij nu op het kleine scherm schittert, op het witte doek of op de

theaterplanken, Nico speelt zonder rem op, praat met ogen vol vonkskes, geeft zich totaal en onvoorwaardelijk. Het is die heerlijke Sturm und Drang waarvoor wij helemaal gevallen zijn. Met eenzelfde overgave en liefde voor het leven is hij ook aan de slag als regisseur bij Tutti Fratelli. Samen met Festivalvriendin Reinhilde Decleir en hun fratelli stomen ze zich helemaal


klaar voor hun nieuwste productie De Onzichtbaren. Waarbij ze uitgesproken dromen van een wonderland “met een landschap geboetseerd naar een cowboyfilm, danszalen in fluweel en mensen engelen-gelijk”. Een ode aan de fantasie, een verbeelding van het verborgene. We brengen Nico en zijn droomwereld samen met dé Meester van de scenografie Jaco Van Dormael. We kennen hem allemaal van cinema-pareltjes Toto le Héros (winnaar Camera d’or op Filmfestival van Cannes), Le Huitième Jour (nominatie voor The Golden Globes), Mr. Nobody en Le Tout Nouveau Testament. Het zijn films waar je stuk voor stuk zijn

liefde voor de magie van het theater voelt, films waarbij Jaco fijntjes laat voelen dat hij waar en wanneer hij wil, kan ingrijpen als een almachtige regisseur. Hij speelt er met de klassieke wetten van de film, haalt de chronologie door elkaar, verwijst simpele oorzaak-gevolg-redeneringen naar de vuilnisbak, stelt vragen zonder duidelijke antwoorden te geven, verplaatst zonder verpinken het perspectief en neemt zijn publiek mee op een surrealistische trip. Net zoals je in zijn films de invloed van theater voelt, is dat omgekeerd al even sterk. Want ook op scène maakt hij een magische mix van beeld en woord, van dans en poëzie. Wie de voorstellingen Kiss & Cry en/of Cold Blood zag, kan nooit meer op een ongeïnteresseerde manier naar handen kijken. Het is telkens opnieuw de kracht van Jaco: door in te zoomen op alledaagse handelingen, prikkelt hij zijn publiek om de wereld vanuit een ander perspectief te benaderen. Om de poëzie te zien in doodgewone dingen. Om je te verwonderen over de elegante schoonheid van lichaam en brein, natuur en taal.   Deze Festivalbabbel vindt plaats in een mix van Frans, Nederlands en Engels. 

33


34

A V I T S E F O O W IN LD E E B & Het Fest iva is een fe l van de Gelijkhe est id Ongetw in woord en bee ijfe ld het parc ld zal je doorhee . ou n op onze rs dan ook botse Festivald n ich Festivalt ekenaar ters en s . In geven on ze live-il de Balzaal lus de Festiv albabbe tratoren ls extra k leur.


L A D R O D

Festivaldichters ELKE FESTIVALDAG • 13:30 > 22:00 FESTIVALPARCOURS

Drie Festivaldichters werpen lijf en leden in de strijd en doorkruisen drie dagen lang het Festival. Van de Balzaal tot de Domzaal, van de Wintertuin tot het Festivalcafé, van de Sphinx Cinema tot de Triodos Bank … Niets zal deze woordkunstenaars ontgaan. We kijken uit naar de poëtische speldenprikjes van Esohe Weyden (op donderdag), Derek Otte (op vrijdag) en Simone Atangana Bekono (op zaterdag).

Festivaltekenaars ELKE FESTIVALDAG • 13:30 > 21:00 FESTIVALCAFÉ + FESTIVALPARCOURS Elke dag dwaalt een toptekenaar rond op het Festival en brengt in beeld wat hem of haar opvalt, blij maakt, verwondert, ontroert, uitdaagt … Ana Jarén (op vrijdag) en Ward Zwart (op zaterdag) verwerken hun Festivalprikkels in visuele poëzie. Ze gieten de ontmoetingen, gedachten, emoties … in beelden die op hun beurt blij maken, verwonderen, ontroeren, uitdagen ... Charlotte Peys doet nog zotter en brengt het Festival drie dagen lang in beeld. We beginnen op donderdagmiddag met een kale muur in het Festivalcafé, maar langzaamaan groeit de mini-expo verder aan, dankzij de persoonlijke kijk van deze toptekenaars op ons Festival. Een eigen Festivalexpo vol visuele poëzie die steeds indrukwekkender wordt. 35

Live illustratie bij de Festivalbabbels ELKE FESTIVALDAG • 16:30 > 20:30 • BALZAAL In onze Festival-huiskamer (de Balzaal in Vooruit) nodigen we drie dagen lang verrassende duo’s uit. Mensen voor wie we een boon hebben omdat ze elk op hun manier een strijd voor gelijkheid en verbondenheid voeren. De gesprekken die we hebben met deze bijzondere mensen zijn een streling voor het oor. En dankzij onze tekenaars ook voor het oog. Fatinha Ramos (op donderdag), Sassafras De Bruyn (op vrijdag) en Paul Verrept (op zaterdag) maken van de Festivalbabbels ook een visueel pareltje. Deze wonderlijke tekentalenten geven de woorden van onze gasten extra kleur, en laten beelden spreken waar woorden soms te kort schieten. Hier ben je drie dagen lang weg van de wereld. Of liever, in een andere wereld.


BOEKEN 36

Het Festival van de Gelijkheid heeft een boon voor boeken. Ook dit jaar geven we veel aandacht aan literatuur, in alle mogelijke vormen. Een overzichtje ...

IN GESPREK MET ELIF SHAFAK VRIJDAG 29/11 • 19:00 > 20:15 THEATERZAAL VOORUIT TALK IN ENGLISH

“Dat is wat kunstenaars moeten zijn: trekvogels die verhalen van de ene gemeenschap naar de andere brengen en mensen met elkaar verbinden.” De best verkopende schrijfster van Turkije komt naar het Festival van de Gelijkheid 2019 en daarvoor moeten

we ons nog altijd een beetje in de arm knijpen. De schrijfster van zowel epische historische verhalen als eerlijke hedendaagse vertellingen (Het huis van de vier winden, Het Luizenpaleis, Liefde kent veertig regels, De stad aan de rand van de hemel …) wordt bejubeld door haar lezers en uitgespuwd door autoritaire machthebbers. Elif Shafak geeft een stem aan wie zich in de marge bevindt, en sloopte in haar ted-talks én boeken al heel wat heilige huisjes. Maar controverse om de controverse, daar past ze voor. Het gaat om de dialoog, om het blikveld te verruimen, om bespreekbaar te maken wat moeilijk ligt. Gastvrouw Guinevere Claeys gaat in gesprek met Elif Shafak. En we zijn heel blij dat ook Mustafa Kör en Rachida Lamrabet mee aan tafel schuiven, voor een gesprek over grenzen doorbreken, en durven ingaan tegen verwachtingen. Over his-tory en her-story. Over insiders en outsiders. Over kunst, die altijd vrijheid nodig heeft. Over moedige stemmen, die de dialoog of het conflict aangaan. Over het ouderschap en de totale toewijding die het schrijverschap vraagt. Over het leven als fysieke en spirituele nomade.


DE ZIN VAN MIJN LEVEN

THE EMPTY BOOKSHOP

ELKE FESTIVALDAG • 18:30>20:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB

ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 21:30 BRUG VOORUIT

Schrijvers vertellen over die ene zin die hun leven veranderd heeft. Een beslissende draai gaf. Die zin die ze altijd bij zich dragen, die in hun lijf gegrift staat. Een zin die hen doet dromen, of hen net met de voetjes op de grond houdt. Een zin die zin geeft. Anneleen Van Offel is onze gastvrouw. Zij ontvangt elke dag 2 schrijvers, voor een gesprek met koffie en koekjes en gedachten die allen de innerlijke mens versterken. Op donderdag met Brian Elstak en Runa Svetlikova, op vrijdag met o.a. Ingrid Vander Veken en op zaterdag met Jaap Robben en Lieke Marsman.

Mooie verhalen zijn er om te delen, we roepen je dan ook graag op om je uitgelezen boeken te doneren aan onze Empty Bookshop. Gedaan met verstoffen in je boekenkast. Straffe woorden moeten gelezen worden. VUL de lege rekken in onze lege bookshop met je boekendonaties en KOOP een nieuwe pageturner om je te helpen de donkere wintermaanden door te komen. We hebben jouw hulp nodig om op het Festival van de Gelijkheid de mooiste en meest solidaire bookshop van Gent en omstreken te bouwen. Alle boeken, genres, talen en thema’s zijn welkom, op voorwaarde dat ze nog in goeie staat zijn! De financiële opbrengst gaat helemaal naar het leesproject van Fedasil Deurne.

BOOK DATE DONDERDAG 28 + VRIJDAG 29/11 19:00 > 20:30 • FESTIVALCAFÉ Wij helpen je met de beste date in jaren! Eentje met jezelf en een boek. Word je tijdens het lezen te snel afgeleid? Te veel tijd doorgebracht met slechte dates via Tinder? Lukt het maar niet om je dagboek aan te vullen? Breng je eigen boek mee naar het festivalcafé of koop een nieuw tweedehands exemplaar in The Empty Bookshop. Wij zorgen voor een rustige leesplek, gemakkelijke zetel en lekker drankje. Book Date is een concept van Buchbar, waar al meer dan 20 edities van samen ongestoord lezen hebben plaatsgevonden.

BART MOEYAERT LEEST ZATERDAG 30/11 • 21:00 > 22:30 FOYER THEATERZAAL VOORUIT Het was meer dan tien jaar wachten op de nieuwe dichtbundel van Bart Moeyaert. Maar dit najaar verschijnt hij dan eindelijk. Helium. In Helium probeert Bart de tijd in taal te vangen. Loslaten en afscheid nemen zijn de thema’s, maar afscheid betekent ook opnieuw beginnen. En er is de liefde die de lucht doet opklaren. Bart leest voor uit zijn nieuwe bundel – uiteraard, hij is gezegend met de mooiste stem van de Lage Landen. Daarna gaat gastvrouw Jelle Van Riet graag in gesprek met hem over de kracht van literatuur. Over wat taal voor een individu en gedeelde taal voor een gemeenschap kan betekenen. Over de barrières die taal kan opwerpen. Over hoe een boek, een zin, een woord je leven kan veranderen. Over de zin en onzin van een debat over de taalvaardigheid van de jeugd. Over nieuwe woorden en oude verhalen. Anderhalf uur doorbomen, over lezen en de liefde voor lezen.

BOEKENMARKT ELKE FESTIVALDAG • 13:30 > 20:30 BALZAAL VOORUIT Het zorgvuldig uitgekozen aanbod van Paard van Troje - officieel de beste boekhandel van het land - zal je vast en zeker verleiden. Grijp je kans om jouw lievelingsboek of een onbekende verrassende parel op de kop te tikken op onze sfeervolle boekenmarkt. En wie weet bots je doorheen de gangen van Vooruit wel op jouw favoriete schrijver en kan je hem of haar meteen vragen om jouw boek te signeren.

37


U I D O P EJA N A T A MALLIKEFUL BE CAR

U O M A H ISH AITENAAM A A NG ISH IK BEN

38

WOENSDAG 27/11 • 18:30 > 19:15 + 21:00 > 21:45 DOMZAAL VOORUIT ism Kunstencentrum Vooruit Het leven van Indische vrouwen draait volledig rond één begrip: voorzichtigheid. Vrouwen moeten strikte en strenge regels volgen om ‘veilig’ te kunnen zijn. Het satirische Be Careful daagt dat idee van veiligheid uit. Performer Mallika Taneja uit voor deze voorstelling haar eigen woede, en zet zich voor de strijd tegen vrouwenmishandeling in India in, met haar eigen lichaam. Het is haar manier om het dagdagelijkse geweld op Indische vrouwen aan de kaak te stellen. Be Careful laat zien hoe er in India - en ook elders - nog altijd een verband wordt gelegd tussen de kledingkeuze van vrouwen en de gruwelen die ze daardoor volgens sommigen moeten ondergaan. Taneja stelt een macho-cultuur aan de kaak die zich verschuilt achter onwetendheid en preutse moraal, en doet daarbij haar boekje open over de tegenstellingen die aan de basis van India’s stuntelende sociale vooruitgang liggen. Hoewel Mallika het in dit stuk specifiek over de problemen in India heeft, is haar kritiek universeel.

WOENSDAG 27/11 • 19:30 > 22:00 THEATERZAAL VOORUIT Ish Ait Hamou, geboren en getogen in Vilvoorde, zoon van de eerstegeneratiemigranten, beeldt zijn onverwacht parcours uit zoals alleen hij dat kan. Met Aangenaam, ik ben Ish maakt hij een voorstelling over de kracht van verhalen. Over de zoektocht naar identiteit. Over de moeilijkheden van onze samenleving. Over Ish, over jullie, over ons allemaal. Ish stands up met woorden, met dans (Joffrey Anane), met muziek (Another String Quartet) en alle andere ‘tools’ om zijn boodschap over te brengen naar het grote publiek. Autobiografisch, realistisch, verbindend, grappig en met een gezonde portie relativeringszin. Mensen raken en door mensen geraakt worden. Dat is Aangenaam, ik ben Ish.


M U N O R L O D A N ZIJN V A R U LA OK O E W R WAA

MA N SQ

UAD

DONDERDAG 28/11 • 16:00 > 17:00 FOYER THEATERZAAL VOORUIT ism deBuren WOENSDAG 27/11 • 20:00 > 21:30 DONDERDAG 28/11 • 21:30 > 23:00 VRIJDAG 29/11 • 21:30 > 23:00 BALZAAL VOORUIT Drie dagen op rij bokst Laura van Dolron een gloednieuwe voorstelling in elkaar. Ze laat zich inspireren door een plek waar ze door Curieus ‘blind’ gedropt wordt. Een plek waar stemmen klinken die niet altijd genoeg gehoord worden. Laura zoekt naar schoonheid, ontroering en wat ons bindt in plaats van wat ons scheidt. Laura maakt elke dag een nagelnieuwe voorstelling, die ze ’s avonds brengt voor een publiek. Elke dag een andere plek. Elke dag andere prikkels en ontmoetingen. Elke dag een ander publiek. Met live gecomponeerde muziek. In het nu op het scherpst van de snede, éénmalig en alleen voor u! Drie dagen op rij een try-out, première en een laatste voorstelling in één. Over hoe tegenslag ons krachtig maakt. Over hoeveel schoonheid er is als je een deur binnenstapt die je nog nooit binnenging. Over liefde natuurlijk. Omdat die het belangrijkst is, waar we ook zijn. Laura deelt elke avond het podium met een of meerderde gasten die later worden bekend gemaakt.

Wat betekent het om een man te zijn in onze huidige samenleving? Danny Bouman, Arbi El Ayachi, Vincent Van Meenen, Jaouad Alloul en Rashif El Kaoui ondervragen elkaar over hun ervaring als mannen, mannen-in-wording en als mensen. Hun verhalen delen ze in The Man Squad BE: een interactieve performance waarin spoken word, poëzie en theater met elkaar vermengd worden. Bij elke performance betreden twee spelers het podium. Tijdens het festival gaan Danny Bouman en Arbi El Ayachi vanuit een wederzijdse kwetsbaarheid en openheid met het publiek in gesprek. The Man Squad BE is onderdeel van het project De Man Is Lam van Stichting Nieuwe Helden.

39


PODIU TAMAR A MULTITU CUBAS D

HA IDER FABULEUAL TIMIMI/ ZERO FO S R COND UCT

DONDERDAG 28/11 • 20:00 > 22:00 VRIJDAG 29/11 • 20:00 > 22:00 SANTO GENTBRUGGE ism Kunstencentrum Vooruit

EEN EXPERIMENT IN INDIVIDUALISME 40

Tamara Cubas is een choreografe uit Uruguay. Ze onderzoekt het geheugen en het recent verleden in een brede waaier aan kunstvormen: theater, fotografie, video, performance, en daarbij laat ze graag verschillende generaties samenwerken. In MULTITUD bestudeert ze een groep, de krachtsverhoudingen binnen een groep, de kracht van het eigen lichaam, en de mogelijkheid om te beroeren en beroerd te worden. Een experiment in individualisme, maar ook een onderzoek naar groepsdynamica. 70 Gentse medespelers waren enthousiast om aan deze studie mee te werken. De indrukwekkende groep wandelt, loopt, kruipt en lacht samen. De dansers sleuren aan elkaar en trekken de kleren van elkaars lijf. Je ziet geen ingeoefende danspassen, maar een uitgedokterde groepsdynamiek. Cubas kiest bewust voor een locatie buiten de theaterzaal, om een duidelijke link te leggen met onze eigen sociale leefwereld.

VRIJDAG 29/11 • 20:00 > 22:00 ZATERDAG 30/11 • 20:00 > 22:00 DOMZAAL VOORUIT ism Kunstencentrum Vooruit In 1933 brengt de Franse filmmaker Jean Vigo ‘Zéro de conduite’ uit. Het is een vrolijke, anarchistische film over kinderen die in opstand komen tegen het strakke schoolsysteem waarin ze verplicht meedraaien. Meer dan tachtig jaar later is onze wereld aan een razendsnel tempo geëvolueerd. Waarom zien onze klaslokalen er dan nog net zoals honderd jaar geleden uit? De Gentse theatermaker Haider Al Timimi werkt samen met elf jongeren tussen 15 en 22 jaar en stelt ons huidige onderwijssysteem openlijk in vraag. De jonge spelers, dansers en zangers delen hun kijk op de wereld en hun toekomst en doen voorstellen over wat het onderwijs hen daarover kan meegeven. ‘Zero For Conduct’ is een absurde beeldenstorm. Het is een voodoo-ritueel in een klaslokaal waarin de jeugd haar honger naar kennis bedanst, en haar drang om het beter te weten uitspuwt.


UM NASRDI N DCHA JA! R

CLOSING NIGHT PRIJS VAN DE GELIJKHEID ZATERDAG 30/11 • 21:00>22:30 THEATERZAAL VOORUIT

VRIJDAG 29/11 • 21:15 > 22:35 THEATERZAAL VOORUIT Tussen de avond dat Nasrdin zijn vrouw ontmoet in de Marina Bar en de dag dat ze trouwen, zit vijftien jaar. Waarom heeft het zo lang geduurd als hij bij de eerste kennismaking al weet dat zij de ware is? Nasrdin Dchar neemt zijn publiek mee op een reis. Die scheert langs continenten en culturen, maar het is vooral zijn eigen zoektocht naar volwassenheid, met als universele kern de liefde. Want die kan alles overwinnen. Toch? In dezelfde persoonlijke stijl als de voorstelling DAD – officiële juryselectie Theaterfestival 2017 – laat Dchar zien hoe hobbelig het pad van de liefde kan zijn, wat trouwen teweeg brengt in een mensenleven en hoe je uiteindelijk met een licht hart ‘JA!’ kunt zeggen.

We kennen ze allemaal. Mensen die tegen de stroom in durven varen. Mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. Curieus zet deze mensen, die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, in de kijker met de Prijs van de Gelijkheid. Dit jaar zetten we bijzonder graag het engagement van Saskia Van Nieuwenhove in het licht. Met haar vzw Ne(s)t biedt ze een gezinsvervangende thuis aan slachtoffers van mensenhandel en tienerpooiers. Op zaterdag 30/11 overhandigen we officieel de 5de Prijs van de Gelijkheid aan Saskia. Maar er is meer! We maken er een fantastisch mooie avond van, samen met alle laureaten van de voorbije jaren (Reinhilde Decleir, Ish Ait Hamou, Mohamed El Bachiri en Jessika Devlieghere). Zij brengen op hun beurt enkele stille helden mee, die hen inspireerden. Je bent welkom op de hartverwarmende Closing Night van het Festival van de Gelijkheid.

41


FILM&PODCAST Drie dagen lang kan je in Sphinx Cinema terecht voor de strafste documentaires, sociale films, jeugdfilms ... en dit jaar zelfs een Podcastmarathon. We nodigen bij sommige docu’s één of meerdere boeiende stemmen uit om de films in- of uit te leiden. Check de website voor het meest up to date overzicht.

Toetnoasteki! DONDERDAG 28/11 • 12:00 > 14:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 ism Klein Verhaal 42

De Opex is een wijk in verandering. Steeds meer cafés en winkels verdwijnen en ook de krantenwinkel van Jef sluit binnenkort zijn deuren. Dit tot groot ongenoegen van de vaste klanten. Tegelijkertijd zijn er de laatste jaren ook veel nieuwkomers in de wijk komen wonen en ook daar hebben veel inwoners het moeilijk mee. Eén van die nieuwkomers is Zozan, een Syrische vrouw die als poetsvrouw werkt in de winkel van Jef…”

Toetnoasteki! is een productie van Klein Verhaal. In september 2018 startten ze in de Vuurtorenwijk (‘Den Opex’ in de volksmond) met de voorbereidingen van hun nieuwe kortfilm. Regisseur Nicolas Daenens en scenariste An De Gruyter schreven samen met een 25-tal buurtbewoners een scenario, gebaseerd op de verhalen die ze in den Opex te horen kregen. De buurtbewoners spelen zelf ook de hoofdrol in de film. Na de voorstelling is er een nagesprek met de regisseur Nicolas Daenens en bewoners van de Opex wijk.

The Chewing Gum Man DONDERDAG 28/11 • 12:00 > 14:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 Al meer dan tien jaar, beschildert Ben de ontelbare uitgespuwde en platgetrapte kauwgom op de voetpaden in Londen. Meer dan 10.000 kunstwerkjes heeft hij op die manier al gemaakt. Vooral op de Millennium Bridge, de voetgangersbrug tussen Tate Modern met St Pauls Cathedral, is het decor van honderden miniatuurschilderijtjes. Dansende koppeltjes,

mythologische dieren, kleurrijke stadsgezichten, futuristische ruimtewezentjes … sieren de grijze brug. Met engelengeduld maakt Ben Wilson kunst van afval. In 2016 nodigde Curieus Ben uit in België. Hij ging aan de slag in Brussel én in Gent. We zijn heel blij dat we drie jaar later zijn documentaire kunnen vertonen. The Chewing Gum Man - A Portrait of Ben Wilson is een prachtige documentaire gemaakt door Marc Hardman over de man die kauwgom in kunst transformeert.


The Florida Project DONDERDAG 28/11 • 17:00 > 19:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 2

Zagros DONDERDAG 28/11 • 14:30 > 16:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 ism Het Koerdisch Instituut De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft. Na de film is er een Q&A met regisseur Sahim Omar Kalifa.

When Arabs Danced DONDERDAG 28/11 • 14:30 > 16:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 In When Arabs Danced geeft de Marokkaans-Belgische filmmaker Jawad Rhalib een stem aan deze stille minderheid die zich, tegen de stroom in, blijft verzetten tegen radicalisering. Jawads moeder was buikdanseres. In een niet zo ver verleden stond deze Arabische dans voor sensualiteit en vrouwelijkheid tot fundamentalisten, in de naam van Allah, dansen, muziek en andere artistieke expressie als onrein bestempelden. Rhalib werd geleerd dat hij zich moest schamen voor zijn moeder. Wat zijn de effecten van deze radicale ommekeer voor dansers en kunstenaars in de Arabische wereld? Blijven ze koppig verder doen en vechten ze voor de vrijheid van meningsuiting of sijpelt er toch een vorm van zelfcensuur in hun werk?

Moonee is 6 en heeft een eigenwijs karaktertje. Samen met enkele al even vrijpostige vriendinnen leeft ze volledig vrijgelaten in een motel in de buurt van Disneyworld. In dat sociologisch broeierige klimaat van kitschkastelen, parkings, fastfoodtenten en palmbomen zoomt Baker een zomer lang in op de zesjarige, die samen met haar vriendjes allerlei kattenkwaad uithaalt, terwijl haar alleenstaande en werkloze moeder Halley namaakparfums slijt om de huur te kunnen betalen. Ondertussen doet conciërge Bobby zijn best om alle brandjes onder de bewoners te blussen. De nieuwe film van Sean Baker schetst een liefdevol en kleurrijk beeld van een verborgen wereld, gezien door de ogen van een 6-jarige, waardoor de kleuren en geluiden zeer intens zijn. Een genuanceerd energetisch portret van een door armoede getroffen moeder en dochtertje, in de schaduw van het kasteel van Assepoester.

43


Op subtiele wijze legt Jenkins de giftige structuur van racisme bloot, zonder ooit té zwaar of zuur te worden. Vanzelfsprekend is er woede bij de hoofdpersonen zichtbaar, woede die op ontroerende wijze transformeert in wanhopig verdriet. Natuurlijk zitten er spreekwoordelijke middelvingers verwoven in dit hartstochtelijke verhaal. Maar toch voert optimisme de boventoon in If Beale Street Could Talk.

TEGENLICHT MEETUP

44

Intelligent Trees

If Beale Street Could Talk

DONDERDAG 28/11 • 17:00 > 19:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3

DONDERDAG 28/11 • 19:30 > 21:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 2

Een prachtige weergave van hoe bomen functioneren in de bossen waarin ze leven. Kunnen we als mens iets leren van het samenleven van bomen? En hoe kunnen we de toekomst van onze bossen garanderen? Bomen zijn zoveel meer dan hout, meubels of in het slechtste geval: brandhout. Bomen zijn meer dan organismen die ons en onze lucht voorzien van zuurstof. Het zijn wezens met gevoelens, nood aan vriendschap en een gemeenschappelijke taal. Is dat te fantastisch om waar te zijn? De Duitse boswachter Peter Wohlleben (The Hidden Life of Trees) en wetenschapster Suzanne Simard (Universiteit van British Columbia, Canada) observeerden en onderzochten de communicatie tussen bomen gedurende tientallen jaren. Hun bevindingen zijn verbazingwekkend.

Na zijn succes met het baanbrekende Moonlight (2016) heeft Amerikaans regisseur Barry Jenkins besloten om If Beale Street Could Talk, de novelle van auteur James Baldwin, te verfilmen. Het verhaal focust op Tish en Fonny, twee jeugdvrienden die lovers worden. Hun band wordt echter op de proef gesteld als Fonny – ten onrechte – beschuldigd wordt van verkrachting. Hij wordt achter tralies geplaatst. In de tussentijd komt Fonny erachter dat ze zwanger is. Ze werkt de klok rond om haar geliefde vrij te krijgen voordat hun eerste baby ter wereld komt.

Woede als Wapen

DONDERDAG 28/11 • 19:30 > 21:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 ism Tegenlicht Meetup 9000 VPRO’s Tegenlicht is een reeks sterke maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen. Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden. Centrale gast voor deze Festivaleditie is Sami Zemni.

Sami Zemni: “Ik koos voor de documentaire Woede als Wapen omdat Pankaj Mishra een sterke analyse maakt van hoe politieke onrust in Groot-Brittannië een gevolg is van de decennialange droom van privatisering, deregulering en vermarkting. De documentaire is echter even belangrijk om politiek protest en sociaal verzet te begrijpen ver buiten Groot-Brittannië, van Tunesië over Bangladesh tot Zuid-Afrika.”


Knock Down The House DONDERDAG 28/11 • 22:00 > 00:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 De film volgt vier vrouwen, Alexandria Ocasio-Cortez, Cori Bush, Amy Vilela en Paula Jean Swearengin, tijdens hun campagnes voor de midterm-verkiezingen in de VS, in 2018. De vier vrouwen komen uit verschillende delen van de Verenigde Staten, maar vertegenwoordigen dezelfde kernidealen: ze weigeren collectieve PAC-donaties (donaties afkomstig van belanghebbende lobbygroepen), komen allen uit en op voor de arbeidersklasse en strijden voor betaalbare medische zorg voor Amerikanen. Knock Down The House toont het harde werk, de financiële tegenslagen, de moed en het progressieve beleid van vier vrouwen en hoe zij weigeren te buigen voor de gevestigde politieke orde. De film komt niet zonder succesverhaal: het lukte de 29-jarige Ocasio-Cortez vorig jaar de tussentijdse verkiezingen te winnen, waarmee ze het jongste congreslid ooit werd.

Tierra de Lucha

Goden van Molenbeek

VRIJDAG 29/11 • 12:00 > 14:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 ism FOS-Socsol

VRIJDAG 29/11 • 14:30 > 16:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3

In Colombia, een land van tegenstellingen en ongelijkheden, worden arbeiders het slachtoffer van mensenrechtenschendingen en uitbuiting. De hoge werkloosheid en gebrek aan waardige jobs zet de bevolking onder druk. Vooral vrouwen en jongeren hebben het moeilijk. De documentaire toont de dagelijkse strijd van de ‘gewone’ Colombianen, hun ‘Tierra de Lucha’. Een strijd die doorkruist wordt door onderdrukking, geweld, maar ook hoop, weerbaarheid en alternatieven op het huidige systeem. Een documentaire van ngo’s FOS-Socsol, Isvi en Solsoc. Intro door Ali Selvi en Karolien Debel van FOS, nadien is er tijd voor vragen.

De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op “Hellhole” Molenbeek. De woonplaats van de 6-jarige Finse jongen Aatos en zijn vrienden. Samen met zijn beste vriend Amine, een moslimjongen, ontdekt hij de wereld. Samen luisteren naar het geluid van spinnen, ontdekken wat een zwart gat is en kibbelen over wie er vooraan mag zitten op het vliegend tapijt. Finland maakt kennis met Marokko, atheïsme schurkt zachtjes aan tegen de islam. De goden van Aatos en Amine zijn met velen, sommigen zijn echt, anderen zijn uitgevonden. Ze vormen de aanleiding voor speelse discussies, tot een terroristische aanval in

45


Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld verstoort. Gewapende soldaten patrouilleren nu door de straten, kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis en zelfs in de verhaaltjes voor het slapengaan vallen er slachtoffers. De twee jongens zoeken naar de betekenis van dit alles. Ze fantaseren dat ze de laatste overlevenden zijn, de sterkste van allemaal. Tot een onverwachte gebeurtenis hun leven voorgoed zal veranderen. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.

46

RGB VRIJDAG 29/11 • 17:00 > 19:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 Ruth Bader Ginsburg - bijnaam: Notorious RBG. De bijnaam van deze opperrechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Een ontembare vrouw die na zestig jaar juridische strijd nog steeds niet moegestreden is. Ze vocht voor vrouwenrechten, overwon discriminatie en staat nu op haar 85ste voor haar laatste maar zwaarste strijd: Donald Trump. Een actueel verslag van haar persoonlijke en professionele leven.

Naast haar impact op gelijkheid voor man en vrouw, abortus, de Amerikaanse grondwet, verkiezingen… toont de film de normaal gereserveerde RBG als een warme, humoristische vrouw die op 84 jarige leeftijd nog steeds fit door het leven gaat. Een verrassend portret van een heldin die weigert haar hartstochtelijke plicht op te geven. Een documentaire met een duidelijke boodschap: hoop. Eigenzinnig, volhardend en krachtig.

Mother VRIJDAG 29/11 • 19:30 > 21:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise ver-

zorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. In Mother volgt regisseur Kristof Bilsen de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen en dat weegt zwaar op haar gemoed. ’s Nachts vertrouwt ze Elisabeth haar angsten toe. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm. Mother onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt. Na de film is er een Q&A met regisseur Kristof Bilsen.


The Silence of Others VRIJDAG 29/11 • 22:00 > 00:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 Bijna 40 jaar lang regeerde Generaal Franco met keiharde hand over Spanje. Een bloederig verleden waar veel Spanjaarden liever over zwijgen. Verschillende nabestaanden willen dit doodzwijgen echter doorbreken. Een onthutsende documentaire over een periode die het land nog steeds – na vele decennia van democratie – verdeelt. In 1977, twee jaar na de dood van Franco, werd een amnestiewet aangenomen die nog steeds van kracht is. Die verbiedt elke juridische actie in verband met de foltering, onderdrukking en moord op naar schatting 100.000 mensen tijdens het Franco regime. Maar in die opgelegde stilte vinden veel slachtoffers geen vrede. The Silence of Others volgt gedurende zes jaar nabestaanden die strijden tegen de door de staat opgelegde ontkenning van misdaden tegen de menselijkheid. Een aangrijpende documentaire die een belangrijke stap is in het herstel van een verleden dat nog niet voorbij is.

Three Identical Strangers ZATERDAG 30/11 • 12:00 > 14:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3

Long Island, 1961. Drielingbroers Bobby, Eddy en David worden vlak na hun geboorte van elkaar gescheiden. Ze brengen hun jeugd door in verschillende adoptiegezinnen en weten niets van elkaars bestaan. Tot toeval hen onverwacht bij elkaar brengt. De film vertelt hoe de broers elkaar op 19-jarige leeftijd ontdekken en onderzoekt waarom ze bij geboorte werden gescheiden. Een verontrustend verhaal van een verzwegen studie die tot op vandaag nog veel geheimen kent.

Minding The Gap ZATERDAG 30/11 • 14:30 > 16:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 Twaalf jaar lang filmde Liu Bing zichzelf en zijn twee skatevrienden. Twaalf jaren waarin de kloof tussen jeugd en volwassenheid, tussen jongen en man, onvermijdelijk overbrugd wordt. Een authentieke documentaire die overladen werd met prijzen. Een ode aan jong zijn, volwassen worden, hoop achtervolgen en dromen loslaten. Drie middelbare schoolvrienden groeien op in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wie hier opgroeit, kijkt meestal uit op een toekomst van werkloosheid, armoede, verslaving en geweld. Drie vrienden vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Liu Bing, filmt al hun avonturen en registreert hoe ze onverbiddelijk tot volwassenheid worden veroordeeld: werk zoeken, een vaste relatie, kinderen krijgen… Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden.

47


Anthropocene: The Human Epoch ZATERDAG 30/11 • 17:00 > 19:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3

48

Drie bekroonde regisseurs illustreren met adembenemende beelden de hypothese dat we een nieuw geologisch tijdperk zijn binnengegaan: een tijdperk dat - voor het eerst - niet bepaald wordt door natuurlijk factoren, maar door menselijke activiteit. Een wondermooie cinematografische getuigenis over de omvangrijke menselijke impact op onze aarde. De regisseurs slagen er verbazend goed in om ons met nieuwe ogen te laten kijken naar onze wereld: vanuit een neutraal gezichtspunt, alsof we met buitenaardse ogen kijken naar de impact die de mensensoort heeft op de aarde. Zonder expliciete verwijtende vinger zijn we getuige van een overweldigende schoonheid, maar ook van de ontnuchterende grootschaligheid van onze impact.

Bains Publics ZATERDAG 30/11 • 19:30 > 21:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 De Marollen, hartje Brussel. In 1953 werden hier de ‘Zwembaden van Brussel’ ingehuldigd. Een architecturaal pareltje van drie verdiepingen met twee zwembaden en douches voor mensen die thuis niet over sanitair beschikken. Bijna 65 jaar na hun

opening is het complex nog steeds een toevlucht voor de inwoners van deze arbeidersbuurt. Ze zijn een plek van ontspanning en herbronning voor mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en sociale klassen. In het blauwe water is iedereen gelijk. De douches op de gelijkvloers zijn al meer dan 30 jaar het terrein van Viviane, die iedereen met de glimlach verder helpt. Op de eerste verdieping schuifelen kindervoetjes voorzichtig langs de rand en leren al generaties lang schoolkinderen zwemmen. Op de derde verdieping komen zwemmers baantjes trekken. Als middagpauze, als bezinning of om een drankverslaving af te zweren met een sportieve uitlaat. Bains Publics is een hommage aan de diversiteit van Brussel en hoe in het zwembad het water alle verschillen wegspoelt. Een filmisch pareltje om van te snoepen.

Words of Love ZATERDAG 30/11 • 22:00 > 00:00 SPHINX CINEMA - ZAAL 3 ‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn

levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Regisseur Nick Broomfield volgt hun onconventionele relatie vanaf de begindagen in het idyllische Griekenland. Hoeft liefde conventioneel te zijn? Marianne & Leonard: Words of Love is een mooie illustratie van de wendingen en bochten van een gecompliceerde relatie die enkele van de meest bekende nummers van Cohen heeft voortgebracht. Archiefmateriaal en enkele hedendaagse interviews vertellen het verhaal van de onderbroken en toch eeuwigdurende liefde die begon op het eiland Hydra. Een liefdesverhaal dat zich verzet tegen een conventionele structuur en heen en weer glijdt in de tijd binnen een ruwe chronologie.


Luidspreker Live Podcastfestival

VRIJDAG 29/11 • 13:00 > 19:00 • SPHINX CINEMA - ZAAL 2 Pieter Blomme (Relaas) en Eva Moeraert (Waarom) zijn helemaal wild van podcasts, maken er zelf en geven les aan studenten en liefhebbers in podcasts maken (www.podlab.be). Speciaal voor het Festival van de Gelijkheid programmeren ze enkele bijzondere podcasts in de cinemazaal van Sphinx. Podcasts met stemmen die het verdienen om gehoord te worden. Wederik De Backer en Tinne Claes maakten bijvoorbeeld net een

uitstekende documentaire over transmigranten op zoek naar een betere toekomst. Masereelfonds doet ons auditief ervaren hoe het water ons stilletjes aan tot aan de lippen komt te staan. MeiLan brengt live haar Relaas over haar verzoening met de demonen uit haar jeugd. De Standaard journalist Kasper Goethals volgt al

enkele jaren de vluchteling Murad en maakte hiervan ook een audiopotret. IN-Gent brengt met Stemkleur kleur in het podcastlandschap. In Radio Begijnenstraat horen we wat er achter de gevangenismuren gebeurt. Ook onze mensen probeert een Vlaanderen met gesloten grenzen te recycleren naar een Vlaanderen met een open geest. En Reine Elisabeth Nkiambote en Tracy Bibo-Tansia brengen live hun praatcast Yayatalks over het leven zoals zij het ervaren.

13:00 > 14:00 De S53 (Wederik De Backer en Tinne Claes) 14:00 > 15:00 Ook Onze Mensen / Stemkleur / Hallo Micro (IN-Gent, FMDO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen) 15:00 > 15:30 Water aan de lippen (Masereelfonds) 15:30 > 16:00 Meilan likt haar wonden (Relaas) 16:00 > 16:30 De Schrijnende Odyssee van Murad (Kasper Goethals) 16:30 > 17:00 Zwijgen is Geen Optie 17:00 > 18:00 Radio Begijnenstraat (Katrin Lohmann) 18:00 > 19:00 Yaya Talks Live (Reine Elisabeth Nkiambote, Tracy Bibo-Tansia en Jonathan Zegbe)

49


50


© Sissel Steyaert

51


DONDERDAG 28/11 13:00 > 14:30 + 15:00 > 16:30 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5 Het maken van gebaren is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om écht te communiceren heb je taal nodig. Voor dove mensen in Vlaanderen is dat de Vlaamse Gebarentaal of VGT. Tijdens deze initiatiecursus door een docent van Doof Vlaanderen kun je er alvast even mee kennismaken.

WORKSHOPS

52

Naast luisteren, kijken, lezen, voelen, eten, drinken, … kan je dit jaar, nog meer dan vroeger, ook zelf de handen uit de mouwen steken op het Festival van de Gelijkheid. We organiseren gedurende 3 dagen meer dan 20 workshops. ··· We vragen standaard een bijdrage van € 5 voor onze workshops. Daarvoor krijg je koekjes tijdens de workshop én kan je in het Festivalcafé je ticket omruilen voor een drankje. Bij sommige workshops (fijnstofmeter, ecologische verzorgings-producten) betaal je een extra materiaalkost. Andere workshops zijn gratis doorlopend toegankelijk. ··· Meer weten? Check onze website!

INITIATIE GEBARENTAAL

DRUK JE EIGEN TOTEBAG ELKE FESTIVALDAG 13:30 > 21:30 BRUGZAAL VOORUIT € 2 voor de totebag An Eisendrath, het kleine drukwonder, is ondertussen een vaste gast van het Festival van de Gelijkheid. Dit jaar helpt ze je om een eigen totebag te bedrukken met een ambachtelijke drukpers. Ook als je niet zo handig bent, hoef je niks te vrezen. An helpt je stap voor stap. En het resultaat? Hou je het helemaal voor jezelf of voor onder de kerstboom? De keuze is aan jou. Je hoeft je niet in te schrijven voor deze workshop. Kom een kijkje nemen en verbaas jezelf met het resultaat.


MENSENRECHTEN VOOR BEGINNERS

GENDERGELIJKHEID OP WIKIPEDIA

BAR UNIVERS’ELLE

DONDERDAG 28/11 • 13:00 > 14:30 GELE KAMER VOORUIT • € 5 ism Liga voor de Mensenrechten

DONDERDAG 28/11 • 15:00 > 16:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5 ism RoSa vzw

Welke mensenrechten hebben we nu eigenlijk precies? En hoe verhouden die zich tot elkaar? Van waar komt dit mensenrechtenkader? Hoe staan we er voor, gaan we erop vooruit? En vooral hoe wordt er vandaag naar mensenrechten gekeken?

Iedereen kent Wikipedia. De internetencyclopedie wordt volledig samengesteld door vrijwilligers en alle informatie kan aangepast worden door bezoekers. Maar dat wil niet zeggen dat ze vrij is van ideologie. Aan de hand van enkele good en bad practices vanuit het feminisme biedt RoSa via deze workshop inzicht in hoe Wikipedia werkt, hoe je er zelf mee aan de slag kan en hoe je bestaande lacunes weg kan werken.

DONDERDAG 28/11 • 17:00 > 19:30 BAR MITTE - INDUSTRIEMUSEUM GRATIS ism IN-Gent

PRATEN OVER MENSENRECHTEN DONDERDAG 28/11 • 15:00 > 16:30 GELE KAMER VOORUIT • € 5 ism Liga voor de Mensenrechten Een racistische opmerking op een feestje, een straffe opmerking over een nieuwe maatregel ... heel vaak weet je niet meteen hoe je moet reageren. Hier gaan we aan de slag met cases en tonen hoe je over mensenrechten kan blijven praten. Nee, we willen niet iedereen overtuigen van ons grote gelijk. We willen wel een constructief gesprek.

ONS RECHT OP PRIVACY, EEN BLIJVER DONDERDAG 28/11 • 17:00 > 18:30 GELE KAMER VOORUIT • € 5 ism Liga voor de Mensenrechten Ja, de overheid verzamelt, niet zelden onder het mom van antiterreurmaatregelen, meer data dan je lief is. Of denk je: ik heb toch niets te verbergen ? Think again. We bekijken een reeks anti-terreurmaatregelen door een privacybril: zijn de maatregelen proportioneel? Zijn ze noodzakelijk? En vooral, zijn ze democratisch en komen ze onze veiligheid ten goed?

Tijdens Bar Univers’elle brengt IN-Gent Gentse vrouwen samen, om te praten over maatschappelijke thema’s als discriminatie, #metoo, … Een open dialoog, elke laatste donderdag van de maand, over thema’s die vele harten beroeren en vragen oproepen. Tijdens deze Festivaleditie is Latifa El-Kaddouri van @mydear_body te gast. Met haar praten we over seksualiteit en cultuursensitieve taboes.

NIET ZEKER? CHECK HET! DONDERDAG 28/11 • 17:00 > 18:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5 ism Sensoa In een interactieve workshop rond seksueel overschrijdend gedrag laat Sensoa jou met de andere deelnemers het gesprek aan gaan over waar de grens juist ligt en hoe je daar dan best mee omgaat. Waarop moet je letten bij het stellen van seksueel gedrag? Hoe check je bij de ander of die er ook zin in heeft zonder de sfeer te verpesten? En hoe kan je als omstaander reageren als je seksueel grensoverschrijdend gedrag ziet gebeuren?

53


ONTMOETINGSATELIER DOEK DONDERDAG 28/11 • 13:00 > 16:30 WINTERTUIN VOORUIT • GRATIS

54

Sommige nieuwkomers brengen vanuit hun thuisland waardevolle textielambachten mee, die van generatie op generatie zijn doorgegeven. DOEK ontwikkelde een ontmoetingsatelier waar je samen met mondiaal textieltalent kennis, vaardigheden en verhalen kan delen. Samen handwerken is in Afghanistan meer dan naaien alleen. Onder dit alibi vertellen vrouwen elkaar verhalen, wisselen advies uit en geven ze elkaar zelfs les. Aan onze grote tafel in de Wintertuin kan je bijschuiven en al pratend je borduurhandtekening ontwikkelen. Doek zorgt voor het ambachtelijk talent en het materiaal, wij voor koffie en koekjes, jij voor de goesting. Heb je al meer handwerkervaring en wil je graag zelf iets meenemen om te delen: vooral doen! Ook als je minder handig bent, maar vooral nieuwsgierig, kan je aanschuiven. De dames van Doek helpen je graag verder op weg.

LACHYOGA VRIJDAG 29/11 • 15:00 > 16:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5 ism S-Plus In groep worden lach- en ademhalingsoefeningen uitgevoerd. Dit geeft energie, ontspant, en je voelt je blij. Als je lacht maak je endorfines of gelukshormoon aan. Ideaal om je optimaal te ontspannen voor een instant geluksgevoel!

I WISH I WAS MY OWN COUNTRY SO I COULD BE HOME ANYWHERE DONDERDAG 28/11 + VRIJDAG 29/11 • 17:00 > 20:00 WINTERTUIN VOORUIT • GRATIS ism S.M.A.K. 15 jongeren trokken op uitnodiging van Vluchtelingenwerk Vlaanderen langs de grenzen van Europa. De tieners gingen tijdens Road of Change het gesprek aan met enkele vluchtelingen en formuleerden telkens drie kernwaarden die zij belangrijk vinden in het leven. Daarbij associeerden ze kleuren en vormen. Op basis van deze gedachteoefening, maakten ze een compositie voor een persoonlijke vlag. Met deze schetsen ging grafisch kunstenaar Edouard Schneider aan de slag. Hij tekende het uiteindelijke ontwerp voor de vlaggen die universele thema’s als liefde, vrede, mededogen, familie, onderwijs en thuis vertegenwoordigen. Afgelopen zomer kon je de vlaggen spotten op Pukkelpop, Sorry Not Sorry en Deep in the woods. We zijn heel blij dat je ze in aanloop naar het Festival van de Gelijkheid ook kan bewonderen in het Café van Vooruit (van 18 november tot 2 december 2019). Wil je zelf je eigen vlag ontwerpen, dan kan dat op ons Festival.

SLAM POETRY VRIJDAG 29/11 • 13:00 > 14:30 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5 Slam Poetry is een poëzievorm met extra aandacht voor de performance. Het is poëzie om naar te luisteren. Woordman en inspirator Roncha begeleidt jou in het schrijven van een eigen slam-tekst, die jij kan overbrengen alsof je nooit anders gedaan hebt.

ZHINENG QIGONG VRIJDAG 29/11 • 13:00 > 14:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5 ism JAZZ Lesgever Dennis Swennen laat je kennismaken met deze Oosterse filosofie en bewegingsleer. Je ervaart hoe het is om te bewegen in ontspanning en om vrijheid in innerlijke rust te vinden. Je leert hoe je jouw energie in balans brengt en een evenwicht vindt tussen lichamelijke beweging en innerlijke rust.

KINTSUGI VRIJDAG 29/11 • 13:00 > 16:30 WINTERTUIN VOORUIT • GRATIS Bij Kintsugi worden de breuk en reparatie een onderdeel van de geschiedenis van een object. De breuk wordt niet langer verhuld, maar verguld. Ze is de essentie van de schoonheid. In de Wintertuin kan je zelf aan de slag gaan met de Kintsugi-techniek. Neem zelf een gebroken stuk servies mee of repareer één van onze schadegevallen.
Werkt rustgevend, dat kunnen we je al vertellen.


BOUW JE EIGEN FIJNSTOFMETER

VRIJDAG 29/11 • 17:00 > 20:30 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5 ism JAZZ

VRIJDAG 29/11 • 19:00 > 20:30 VERGADERZAAL AMSAB € 25 incl. materiaalkosten ism Gents Milieufront

Hoe zorg je dat jouw slogan in het oog springt? Dat hij bijblijft en de mensen aan het denken zet? Woordkunstenaar Roncha (in het echte leven ook wel Eric genoemd) helpt je met het bedenken van een ludieke, treffende of rake slogan. Met zijn ervaring in handlettering zorgt hij er ook voor dat je iets grafisch aantrekkelijk op je protestbord neerzet. Handige Harry oftewel Dirk maakt er met jou een bord van dat wel enkele betogingsrondjes meekan.

ECOLOGISCHE VERZORGINGSPRODUCTEN MAKEN MET ANNE DRAKE VRIJDAG 29/11 17:00 > 18:30 + 19:00 > 20:30 € 10 incl. materiaalkosten GELE KAMER VOORUIT Maak je eigen tandpasta, scrub, gelaatsreiniger en lipbalsem. We werken met natuurlijke producten zoals biologische oliën uit eerste persing, bloemenwater en essentiële oliën. Je maakt alles zelf en neemt de producten op het einde van de workshop mee naar huis. Helemaal overtuigd na de workshop? Je zal het nieuwe boek van Anne Drake kunnen kopen aan de boekenstand van het Festival. Ze signeert je nieuwe exemplaar graag.

Stel je eigen luchtmeter samen en leer hoe je zelf fijn stof kan meten. Daarvoor hoef je helemaal geen techneut te zijn, de workshop is instapklaar voor alle geïnteresseerden. Deze luchtmeter is bedoeld voor gebruik op een vaste plaats met een stroomvoorziening en een permanent wifinetwerk. Je hangt de meter bij voorkeur aan de straatkant, op de eerste verdieping. Na de workshop neem je je meter mee naar huis.

KOOKWORKSHOP IN HET VEGGIEHUIS VRIJDAG 29/11 • 18:30 > 21:30 VEGGIEHUIS EVA leden € 20 / niet leden € 30 ism EVA In het Veggiehuis kan je op donderdagavond terecht voor een kookworkshop. Tijdens de Try Vegan-maand willen EVA vzw en BE Vegan je inspireren om meer plantaardig te eten. En tijdens deze smakelijke kookworkshop doe je meteen een pak inspiratie op.

WORKSHOPS

PROTESTBORDEN MAKEN MET DERIC


Voor d e

FAMILIE hele

WORKSHOPS

56

Dalilla Hermans & Fatinha Ramos: Brown Girl Magic (6+) ZATERDAG 30/11 • 13:00 > 15:00 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5 Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand lachte met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH. Dalila Hermans en Fatinha Ramos brengen samen met jullie de ‘Brown Girl Magic’ tot leven! In deze (voor)lees-en tekenworkshop duik je samen met de auteur en illustratrice in het verhaal en voeg je je eigen magie eraan toe.

De Rode Aarde (5+)

Meneer Petfles en Mevrouw Plastiek (4-6 j)

ZATERDAG 30/11 • 13:00 > 14:30 + 15:00 > 16:30 WINTERTUIN VOORUIT • GRATIS • ism PUURLAIN

ZATERDAG 30/11 • 13:00 > 16:30 GELE KAMER VOORUIT • € 5 • ism MOOSS

Boven op een bol ontstaat langzaam een nieuwe planeet met bergen, bomen, beestjes, huizen, havens, … Iedereen die wil, kan meespelen en in kleurrijke klei kneden aan een nieuwe wereld. Een duurzame wereld. Een wereld vol verrassingen en mooie momenten. De Rode Aarde is een kunstinstallatie waarin we samenwerken, samen creëren en samen durven dromen over ecologie, duurzaamheid, internationale samenwerking, natuur, architectuur, kunst, mobiliteit, …

Wie duikt er mee de afvalemmer in, op zoek naar bijzondere voorwerpen? Welk geluid maakt een petfles, hoe beweegt een tetrapak, wat vertelt het kaasdoosje? Je speelt, combineert, recycleert … Kortom, je verkent de wonderlijke mogelijkheden van afvalmaterialen: muziek maken, bewegen, een verhaal bedenken en recyclagekunstwerkjes creëren.

Kinderdebat (8+)

Pieter Gaudesaboos: Een huis vol vrienden (5-9j)

ZATERDAG 30/11 • 13:00 > 14:30 VERGADERZAAL AMSAB • GRATIS

ZATERDAG 30/11 • 16:00 > 17:00 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5

Als kinderen de toekomst zijn, waarom mogen ze er dan zo weinig over meepraten? In dit kinderdebat legt Esohe Weyden (je weet wel : die van de Helden) vragen voor aan kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Hoe denken zij over actuele thema’s als migratie, klimaatopwarming, het M-decreet, racisme en seksisme? Niet enkel de panelleden mogen hun gedacht zeggen, alle kinderen in de zaal krijgen recht van spreken. Volwassenen zijn ook welkom als ze flink luisteren en hun snaveltje toe houden.

Pieter Gaudesaboos werkt als illustrator, vormgever en auteur. Hij valt op door zijn gevarieerde, eigenzinnige stijl. Zijn werk werd reeds meermaals bekroond. Zo won hij met zijn boek Linus De Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008 en Mannetje Koek schrijft een boek - Martha werd bekroond met een Boekenpluim. Pieter start deze workshop met een voorleessessie uit zijn nieuwe boek Een huis vol vrienden. Na het voorleesmoment knutselt Pieter met jou het kleinste boekje ter wereld!


Collages maken (10+)

FAMILIEFILMS

ZATERDAG 30/11 • 15:00 > 16:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5

Amazonia (6+)

In de kleuterschool hebben we allemaal leren werken met de schaar en de lijmstift. Hoog tijd om die skills creatief te laten renderen. Remix een roddelblaadje tot een tekstcollage. Klinkt het niet dan botst het wel!

ZATERDAG 30/11 • 13:00 > 14:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 • GRATIS

Kamishibai verhalen (8+) ZATERDAG 30/11 • 17:00 > 19:00 GELE KAMER VOORUIT • € 5 De verhalenweverij maakt samen met de kinderen een kamishibai-verhaal. Dit is een vorm van Japans verteltheater. Kamishibai ontstond in Japanse boeddhistische tempels in de 12e eeuw. Monniken gebruikten bij Kamishibai zogeheten emaki (rolposters met een afbeelding) om verhalen te vertellen met een moraal aan een (meestal) ongeletterd publiek. Tijdens de workshop worden de ideeën rond een thema verwerkt tot een spannend, grappig of ontroerend verhaal. De deelnemers zorgen ook voor bijpassende illustraties.

Stiftgedichten (12+) ZATERDAG 30/11 • 17:00 > 18:30 VERGADERZAAL AMSAB • € 5 Less is more en in de beperking toont zich de meester. Met hulp en bijstand van een dikke stift wordt schrijven pas echt schrappen. Zoek de tekst in de tekst en verander de krant van gisteren in de poëzie van vandaag!

Laila Koubaa leest voor (7+) ZATERDAG 30/11 • 17:30 > 18:30 BLAUWE KAMER VOORUIT • € 5
 Schrijfster Laila Koubaa leest voor uit De Andere Weg, haar nieuwste boek. Het is is een bijzonder verhaal over de kracht van de natuur. Een magisch-realistische avontuur in een Japanse setting. Na de lezing maken we samen een Origami-boekje.

Wanneer een klein transportvliegtuig boven het Amazonewoud in een storm verzeilt en crasht, komt een jong en tam kapucijnaapje voor het eerst in zijn natuurlijke habitat terecht. Een film zonder acteurs en dialogen maar, met een zeer innemend hoofdpersonage dat je als kijker bij de hand neemt en meesleept in zijn avontuurlijke verhaal. Je wordt visueel verwend met indrukwekkende beelden van het reusachtige amazonewoud en zijn inwoners.

Binti (8+) ZATERDAG 30/11 • 15:00 > 16:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 • GRATIS De 12-jarige Binti droomt ervan om een bekende vlogger te worden zoals haar idool Tatyana. Maar wanneer ze op een dag met haar papa Jovial moet vluchten voor de politie, die hen het land wil uitzetten, ontmoet ze Elias. Terwijl Binti hem al vloggend helpt met zijn Red de Okapi Club, rijpt er bij haar een perfect plan: haar papa moet trouwen met Elias z’n mama, zodat ze in het land kunnen blijven.

Vechtmeisje (10+) ZATERDAG 30/11 • 17:00 > 18:30 SPHINX CINEMA - ZAAL 2 • GRATIS Terwijl haar ouders een scheiding uitvechten, verhuist de eigenzinnige Bo met haar moeder naar een Amsterdamse buitenwijk. Een buurmeisje introduceert haar bij de kickboksclub en Bo blijkt een natuurtalent. Bo moet zich leren beheersen, want vechten doe je enkel in de ring. Vechtmeisje won de European Young Audience Award 2019, uitgereikt door jongeren uit 34 landen en 55 steden.

57


REALIT MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD

MET GASTVROUW SELMA FRANSSEN ELKE FESTIVALDAG 13:30 > 15:00

58

Om iets te veranderen, moet je begrijpen hoe dingen werken. Als je het idee hebt dat onze samenleving steeds complexer wordt: troost je, je bent niet de enige. Omdat sommige vragen te moeilijk zijn om aan Google te stellen, organiseert Curieus ism journaliste Selma Franssen Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood. Want om je maatschappelijk te kunnen engageren is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken. We nodigen elke Festivaldag dag 5 explainers uit die ons een complex topic in 12 minuten én heldere mensentaal uitleggen. • DONDERDAG 28/11 Wim Slabbinck over waarom lesbische vrouwen meer klaarkomen. Jeroen Vereecke over waarom we massaal water in flessen blijven kopen. Maja Verstraeten over hoe elementaire deeltjes de wereld om ons heen vormen. Koen Vidal over hoe de EU informatie weigert te delen over reddingsschepen in nood. (zie p.67) • VRIJDAG 29/11 met de jongeren van JAZZ Inke Gieghase over de zin en onzin van genderlabels Amira Adam over de reële impact van een vliegtuigticket. • ZATERDAG 30/11 Lex Boon over waarom een ananas in België minder zoet smaakt dan aan de andere kant van de oceaan. Aurélie Van de Peer over empathie. Beate Volker over hoe het komt dat jouw vrienden altijd meer vrienden hebben dan jijzelf. Abderrahim Lahlali over procedurefouten en waarom het belangrijk is dat we ze erkennen in onze rechtsspraak Nozizwe Dube over intersectioneel feminisme


TYCHEC K I N D E DA N

S ST U D I O V A N VO O R U

IT

DE OPLOSSINGEN

MET GASTVROUW NELE REYMEN OP DONDERDAG & ZATERDAG 16:00 > 17:30

Ondernemers, sociaal-artistieke organisaties, burgers, onderzoekers, kunstenaars … zijn op heel veel sociale domeinen actief en hebben al talloze (haalbare) ideeën uitgewerkt voor grote maatschappelijke uitdagingen. Daarom verleggen we graag onze focus naar De Oplossingen, in plaats van verder te blijven discussiëren over de ernst van een maatschappelijk probleem. Want er beweegt heel veel, de grote maatschappelijke knopen hoeven ons niet te verlammen. Je komt hier ongetwijfeld buiten met een shot energie. En heel veel goesting om zélf iets aan te pakken, op een grootse ambitieuze of kleine manier. Maar vooral een eigen manier. • DONDERDAG 28/11 Oplossingen voor Klimaatopwarming Serge De Gheldere (De Klimaatzaak) Jonas Malisse (Too good to go) Samira El-Kaddouri (Trash in Antwerp) Yoeri Bellemans (Be Circular)

(zie p.67) • VRIJDAG 29/11 met de jongeren van JAZZ Oplossingen voor ongelijkheid in het onderwijs • ZATERDAG 30/11 Oplossingen voor Toegankelijkheid ism Vijftact Anthony Liekens (Team Scheire) Liesa Rutsaert (over autismetoegankelijke musea als Huis van Alijn & MIAT) Bart Vermandere (toegankelijkheidsambtenaar stad Gent) Robi Dhondt (organisator Why Music fuiven voor doven en slechthorenden)

59


FACTCHECK

HET DILEMMA

MET GASTVROUW SARAH VANDOORNE OP DONDERDAG & ZATERDAG 18:30 > 20:00 We halen quotes uit de krant, populaire beweringen die iedereen makkelijk voor waar aanneemt (“Ah ja, het staat in de krant”) en zich snel in ons onderbewustzijn nestelen. Maar kloppen ze ook écht? En hoe beïnvloeden die beweringen onze blik op de samenleving? We geven elke dag 5 factcheckers de kans om een quote of krantenkop te weerleggen, beamen of nuanceren. Na zijn/haar toelichting, kan het publiek vragen stellen. 60

• DONDERDAG 28/11 Hetty Helsmoortel over de kans dat je kanker krijgt in België. Wies Callens over hoe gevaarlijk onze Belgische wegen zijn voor fietsers. Giuliano Izzo over de slabakkende Italiaanse economie. Veerle Vyncke over de impact van armoede op onze levensduur. • VRIJDAG 29/11met de jongeren van JAZZ

(zie p.67).

• ZATERDAG 30/11 Frank Vandenbroucke over de betaalbaarheid van onze pensioenen. Lina Al-Hathloul over de Saoedische samenleving. Tamara Sinia over thuistaal op school. Bruno De Wever over de historische betekenis van D-Day.

MET GASTHEREN RUBEN MERSCH EN STEFAAN VAN BRABANDT ELKE FESTIVALDAG 21:00 > 22:30 Elke avond buigen we ons hoofd over heftige maatschappelijke dilemma’s, gekoppeld aan een pittige stelling. Ze worden toegelicht door 2 mensen die beide kanten van het spectrum toelichten/ verdedigen. Niet om in hun eigen gelijk te blijven vasthangen, wel met het oog om er na hun pleidooi een open gesprek van te maken, in interactie met het publiek. Zij kunnen met stembordjes laten weten of ze het wel of niet eens zijn, en - interessanter - ook aangeven of ze van mening veranderen door wat er gezegd wordt aan tafel.. Met o.a. Yasmien Naciri, Pieter Verhelst, Hans Claus, Kati Verstrepen, Cees De Groot … over vegetarisme, gevangenisstraffen, vrije meningsuiting, verplichte anticonceptie Op vrijdag in samenwerking met de (zie p.67). jongeren van JAZZ


© Ali Selvi

61


VORMINGPLUS & BIBLIOTHEEK DE KROOK STELLEN VOOR (in De Krook)

62

De Festival Leesclub

Samenlezen: Songteksten

Paarse zetel met Roderik Six

ELKE FESTIVALDAG • 14:00>15:00 DE KROOK - ZAAL DE LAATKOMER

ELKE FESTIVALDAG• 16:00 > 17:00 DE KROOK - ZAAL DE LAATKOMER

Op het Festival van de Gelijkheid komen tal van schrijvers aan het woord. Ze vertellen over eigen werk, gaan in gesprek met andere auteurs en delen bijzondere boekentips. Zin om zelf in één van deze boeken te duiken en daarover gedachten, ideeën uit te wisselen? Schrijf je in voor één van onze leesclubs. Een ervaren leesgroepbegeleider zorgt voor een vlot verlopend gesprek. Het is de bedoeling dat je het boek op voorhand leest. Lukt dat niet helemaal? Geen probleem, kom toch maar af.

We duiken samen in enkele bijzondere liedjesteksten van verschillende muzikanten. Dit doen we volgens de methode van The Reader Organisation: iemand leest voor, de groep luistert en reageert. Omdat liedjes vaak emoties zo goed onder woorden brengen. Omdat gedachten en gevoelens in een tekst je aan je eigen leven doen denken. En omdat samen lezen en erover praten je bij andere mensen brengt.

DONDERDAG 28/11 • 12:30 > 13:15 DE KROOK ZAAL DE BLAUWE VOGEL

• Donderdag: wordt nog bekend gemaakt • Vrijdag: Lampje van Annet Schaap met leesbegeleider Sara Standaert • Zaterdag: Cécile van Ish Ait Hamou met leesbegeleider Lieven Deprettere

• Donderdag: songtekst van Martha Canga Antonio (Martha Da’ro) met leesbegeleider Caroline Verbruggen • Vrijdag: songtekst van Charlotte Adigéry met leesbegeleider Caroline Van Holme • Zaterdag: songtekst van Brihang met leesbegeleider Eva Rousselle

Roderik Six is een Belgische schrijver en journalist. Hij schrijft voor Knack. Met zijn debuutroman Vloed won hij in 2012 de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. In dit boek beschrijft Six de lotgevallen van een paar studenten die een ramp proberen te overleven. Samen met Thomas Blondeau schreef hij De boekendokter: een boek vol leesadviezen die je kunnen helpen om te ‘genezen’. Pas verscheen zijn derde roman Volt, en nu al bedolven onder de sterrenrecensies.


Clash: Voor of tegen salariswagens

Quotes: Verdwaald in Verlichting DONDERDAG 28/11 • 19:30>21:00 DE KROOK ZAAL DE BLAUWE VOGEL Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. Deze waarden spruiten voort uit de 18de-eeuwse verlichting, die mee de basis legde voor de westerse samenleving waarin democratie, rede en tolerantie zegevieren. Over deze waarden leek algemene consensus te bestaan. Toch leven we vandaag in een samenleving die hierover sterk polariseert. Zijn de verlichtingswaarden ‘verdwaald’? Ze blijken alvast voor interpretatie vatbaar en minder standvastig dan sommigen hadden gedacht. Moslimtheoloog Khalid Benhaddou en politiek filosoof Patrick Loobuyck proberen deze paradox beter te begrijpen. Wat is de plaats van religie in een verlichte samenleving? Wat is de betekenis van deze waarden voor het onderwijs? In gesprek met elkaar gaan ze op zoek naar de zin en de toekomst van een verlicht samenlevingsmodel. Tina De Gendt pikt een aantal opmerkelijke citaten uit het boek en vraagt de auteurs om tekst en uitleg.

VRIJDAG 29/11 • 17:00 > 18:00 DE KROOK ZAAL DE BLAUWE VOGEL

Filmfest Talkie: Lukas Dhont DONDERDAG 28/11 • 19:30 > 21:00 DE KROOK - KROOKCAFÉ In Talkies, de maandelijkse talkshow van Film Fest Gent in de inspirerende setting van Bibliotheek De Krook, praat één centrale gast uit de culturele wereld met Patrick Duynslaegher over de films of de filmervaringen van zijn of haar leven. Lukas Dhont, regisseur van Girl is tijdens het Festival te gast. Na het gesprek krijgt je de kans om vragen te stellen.

Bar Circular VRIJDAG 29/11 • 16:00 > 20:00 DE KROOK - KROOKCAFÉ ism Catapa, Netwerk Bewust Verbruiken, Gents Milieufront, Bibliotheek De Krook, Urgent.fm en Vormingplus Gent-Eeklo Op Black Friday worden wereldwijd honderdduizenden smartphones verkocht. Maar wist je dat een smartphone bestaat uit meer dan 40 verschillende metalen die allemaal ontgonnen worden met de gevolgen van dien voor mens en milieu? Dat ICT-producten vaak vervaardigd worden in erbarmelijke omstandigheden? En dat ze bovendien ook nog eens veel te snel kapot gaan en op grote afvalbergen belanden? Leer er meer over op Bar Circular en herstel de (relatie met jouw) ICT. Met een repaircafé, speeddates, documentaire …

Is de salariswagen een onmisbaar onderdeel van het loonpakket van werknemers die een katalysator kan zijn voor een zuiniger wagenpark? Of subsidiëren we op die manier massaal de toename van het fileprobleem en de uitstoot van fijn stof en CO2? Philippe Quatennens (CEO van Effective media) en Johan De Mol (UGent) spreken zich erover uit. En dat kan jij ook, vanuit het publiek.

Zin op zaterdag: Ignaas Devisch ZATERDAG 30/11 • 10:00 > 12:00 DE KROOK - ZAAL VOS EN HAAS Wat zijn de fundamentele vragen over onszelf, het leven en de wereld? Volgens de Duitse filosoof Kant zijn er vier vragen die er werkelijk toe doen. Wat kan ik kennen? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wie is de mens? In deze zingevingsreeks komt maandelijks een interessante spreker aan het woord, die ingaat op deze vragen. Daarna volgt een gesprek met het publiek. Uitzonderlijk tijdens het Festival van de Gelijkheid op zaterdag, met ontbijtkoeken en straffe koffie. En met Ignaas Devisch, professor in Filosofie, Medische filosofie en Ethiek.

63


EN OOK NOG UBUNTU Oor hebben voor de stem van de andere DONDERDAG 28/11 • 15:30 > 21:00 KASK MIRY CONCERTZAAL ism Studium Generale HoGent (KASK) en Vormingplus Gent-Eeklo

64

Ubuntu, het is een woord dat meer en meer opduikt maar niemand kan het echt omschrijven. Dat we er als samenleving op zoek naar zijn, is echter zeker. Ubuntu is afgeleid uit de Nguni-spreuk “Umuntu ngumuntu ngabantu” wat vrij vertaald neerkomt op “niet ons ego, maar onze relatie tot andere mensen bepaalt wie wij zijn”. Ubuntu denkt niet in categoriën maar in één geheel. Eén van de basisprincipes van Ubuntu is luisteren, oor hebben voor de stem van de ander en zoeken naar wat ons bindt. Geen polarisering, maar dialoog. Laat je een namiddag en avond lang inspireren door verschillende stemmen die dialoog, verbinding en Ubuntu inhoud geven. • DEEP DEMOCRACY met Ylva Berg van HUMMUS 15:30 > 17:00 • UBUNTU VOOR BEGINNERS met Babah Tarawally, Annette Mul en Jonathan Hendrickx 17:30 > 19:00 • SONJA KRUSE (Ubuntu Girl) in gesprek met Marjan Meganck 20:00 > 21:00

Festivalcafé

Klimaatorgel

ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 22:30 BRUGZAAL + BRUG + KASSARUIMTE VOORUIT ism VFG en franzgustav

ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 22:00 FESTIVALPARCOURS

Even bekomen van het inhoudelijke vuurwerk bij de panelgesprekken, napraten over die aangrijpende Festivalbabbel, een intieme têtea-tête versieren, nieuwe Festivalvrienden ontmoeten en het pittige debat verder zetten aan de toog? Of helemaal tot rust komen met de koptelefoontjes van Fonkel? We geven ons Festivalcafé dit jaar in handen van brunchbar franzgustav en de reizende caféploeg van VFG.

Festival After Party ZATERDAG 30/11 • 22:30 > 05:00 BALZAAL VOORUIT We sluiten het 7de Festival van de Gelijkheid ook dit jaar af in stijl, met een stomend dansfeest. Dit jaar achter de decks: DJ Abena, Shizzle Le Sauvage en DJ Reynders. Be there!

Waan jezelf een wereldleider en bespeel het klimaat met je vingertoppen. Op het interactieve klimaatorgel druk je op één van de kuststeden en kijk je of het water tot aan je lippen komt in 2100. Het collectief tBEDRIJF zet met deze installatie voor het Festival van de Gelijkheid het wetenschappelijke IPCC rapport om in een confronterend lichtspel.

Vensterpoëzie ELKE FESTIVALDAG FESTIVALPARCOURS Begeef je je van Vooruit naar Sphinx Cinema of van de Handelsbeurs naar Triodos Bank, dan begeleiden de mooie woorden van enkele festivalgasten jou op de etalages van verschillende winkels. Enkele grafische talenten en woordkunstenaars toveren samen talloze ramen om tot kunstwerkjes die je de weg naar het Festival wijzen.


Buttonmuur Moodboard

Geef om haar kapsalon

ELKE FESTIVALDAG FESTIVALPARCOURS

DONDERDAG 28/11 • 14:00 > 20:00 WINTERTUIN VOORUIT

‘Hoe gaat ’t met je?’ Een vraag die ons dagelijks wordt gesteld en op ontelbaar veel manieren kan worden beantwoord. En toch houden we het meestal bij ‘goed’. Want het is ook ‘druk druk druk’ en niemand zit te wachten op een uitgebreid verslag van ons gevoelsleven, toch? Op ons Festival proberen we een sfeer te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Een veilige haven voor elke bezoeker, een warme plek tijdens de koude winterdagen. Op het pleintje aan De Krook zorgen we, in samenwerking met het Instituut voor Volkswarmte en Bibliotheek De Krook, voor een Festival Moodboard. Pik er de buttons uit met je favoriete quote(s) of meest toepasselijke emoji(s), speld ze op je kledij en kom op het Festival wat knipogen, glimlachen en met een beetje geluk wat bizar diepgaande gesprekken oogsten. You’re welcome.

Elk jaar krijgen bijna 10.000 vrouwen in ons land te horen dat ze borstkanker hebben. Daarbij volgt vaak een zware behandeling waarbij velen hun mooie lokken verliezen. Een mooie pruik helpt om die mentale dreun te verwerken. Met de actie Geef om Haar probeert Think Think zoveel mogelijk vrouwen (en mannen) te overhalen om hun paardenstaart te laten afknippen. Van deze gedoneerde lokken wordt een mooie pruik gemaakt. Sinds 2008 werden op die manier al ruim 5.000 vrouwen met borstkanker geholpen. Kan jij minstens 30 cm van je weelderige haardos missen? Spring dan even binnen in ons kapsalon. En ontdek de rest van het Festival met een fris kort coupeke.

Waterbar ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 22:30 WINTERTUIN VOORUIT Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het Festival van de Gelijkheid. Dorst is voor ons een heel slechte reden om af te druipen. Breng dus je drinkbus mee en vul het zo vaak je maar wil! We voorzien lekkere smaakjes en ‘botanicals’ om dat geschenk van de kraan helemaal op smaak te brengen. Wil je een hippe dopperfles van het Festival van de Gelijkheid? Koop er eentje aan een democratische prijs in onze Festivalwinkel en je bent voor de rest van het Festival gerust. Dat is goed voor de portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Want waterproducenten produceren geen water. Ze produceren flesjes.

Festivalwinkel ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 22:00 BRUG VOORUIT Neem jij een klein stukje van de warme festivalsfeer mee naar huis in de vorm van een souvenir? Een kleine sanseveria (onze huisplant) in een koffiepot, kaartjes gemaakt door onze huistekenaars, een herbruikbare drinkfles, een totebag met een hartverwarmende quote, potloden die ook doordenkertjes zijn of een winkeltas gemaakt van een afgedankte banner. Koop een cadeautje voor jezelf (je verdient het) in ons winkeltje of verras een geliefde met een uniek Festivalsouvenir. En ondertussen steun je het Festival. Dank je wel!

65


EN OOK NOG Louterende kranten ELKE FESTIVALDAG • 13:00 > 22:00 KASSARUIMTE VOORUIT

66

Het gaat de foute kant uit met de wereld! Is dit het einde? Hoe vaak heb je dit al niet gedacht? Een collega stootte tijdens haar verbouwing op een stapel kranten uit de jaren stillekes. Ook toen riepen deze ons niets dan ellende toe. En wat blijkt: wij mensen zijn bijzonder getalenteerd in het leven herpakken. Het lezen van oud nieuws werkt ongelooflijk louterend en bemoedigend. Want weet je: (bijna) alles gaat voorbij. Wil jij deze louterende ervaring ook beleven? In ons Festivalcafe vind je kranten van toen. Blader erdoor en lees oud nieuws. Laat je verrassen door nieuwsfeiten die toen voor paniek zorgden, maar nu enkel een vage herinnering zijn.

Schrijfmarathon ELKE FESTIVALDAG • 17:00 > 20:00 CAFÉ VOORUIT Elk jaar in december schrijven meer dan 2 miljoen mensen over heel de wereld voor mensen in nood. Jij kan op het Festival van de Gelijkheid één van hen zijn. Haal je pen boven in het café van Vooruit en doe mee aan Amnesty’s schrijfmarathon. Jouw schrijfsels kunnen een levensbelangrijk verschil maken voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet worden omdat ze voor hun mening uitkomen.

Expo: Over the Badges 28 NOV 2019 > 28 FEB 2020 OP WERKDAGEN • 9:00 > 17:00 PUBLIEKSRUIMTE AMSAB ism Amsab-ISG In 1789, bij de inhuldiging van George Washington als eerste Amerikaanse president, verschenen voor het eerst knopen of buttons met een politieke boodschap op kledij. Het was het begin van een traditie die tot vandaag doorloopt. Met badges, buttons en pins geven mensen uitdrukking aan hun voorkeuren en overtuigingen. En lang niet alleen op politiek vlak: ongeveer elke sociale actie of elk cultureel evenement maakt gebruik van het medium om de eisen of ideeën kracht bij te zetten. Badges, buttons en pins lijken vluchtig en fragiel, maar toch zijn er wereldwijd meerdere musea die mooie collecties bewaren. AmsabISG bezit zo’n duizendtal van deze hedendaagse miniaturen. Ze bestrijken een periode van ruim honderd jaar en sluiten aan bij het werkterrein van de instelling: arbeid, mensenrechten, vrede, milieu, internationale solidariteit en migratie. De tentoonstelling presenteert een selectie uit deze kleurrijke verzameling.

va n d e


JAZZ

Het begon allemaal op het vorige Festival van de Gelijkheid. Jongeren kwamen massaal van achter hun smartphone en iPads om het panel Jongeren en Engagement bij te wonen, en er hun stem te laten horen. De eerste zaadjes voor een jongerentraject binnen het Festival van de Gelijkheid waren geplant. Samen met een groep jongeren begonnen we te brainstormen tot onze hoofden ervan barstten. Jongeren Aan Zet/Zeg - oftewel JAZZ was geboren. Wat houdt ons bezig? Waarvan liggen jongeren wakker? Veel, zo blijkt. De onderwerpen schoten ons zonder moeite te binnen en we moesten zelfs ingetoomd worden. ‘De jeugd’ neemt op 29 november met opgeheven hoofd de touwtjes in handen op Festival van de Gelijkheid. En laat andere jongeren aan het woord. Oude mopperpotten en jonge smartphoneverslaafden zullen er ongetwijfeld spontaan van uit hun luie zetel komen, jij toch ook? JAZZ neemt de Dansstudio over op 29 november (Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd - De Oplossingen over ongelijkheid en onderwijs - Factcheck - Het Dilemma). JAZZ organiseert workshops op vrijdag 29 november (Maak je eigen protestbord - rapworkshops met de jongeren van Rabot ism Minus One). JAZZ goes prikkelarm met koptelefoons en rustige muziek in het Festivalcafé, enkele yoga- en mindfulness-sessies, een stiltekamer ...

67

Een taaltoegankelijk Festival Op onze Festivalwebsite www.festivalgelijkheid.be vind je bij elk Festivalblokje een taalicoontje. Dit icoontje toont hoe goed je het Nederlands moet beheersen om dit onderdeel goed te kunnen volgen. Over het algemeen zijn de workshops, dansvoorstellingen, geef- en ruilinitiatieven taaltoegankelijker dan de panelgesprekken.

Dank aan de fantastische ploeg van IN-Gent om ons volledige programma te scannen. De taalicoontjes zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscomissie.


68


69


WOENSDAG DONDERDAG 27 NOVEMBER 28 NOVEMBER PODIUM

PANELGESPREKKEN

13:30 > 15:00 Kinderarmoede, het verdriet van België Theaterzaal Vooruit 13:30 > 15:00 Is ‘t oke? Praten over consent Foyer Theaterzaal Vooruit 13:30 > 15:00 Kost de dokter te veel? Antiekzolder Vooruit 13:30 > 15:00 Klimaat en sociale rechtvaardigheid Triodos Bank 13:30 > 15:00 De woede verklaard Publieksruimte Amsab 16:00 > 17:30 Wanneer ben je een burger? Theaterzaal Vooruit 16:00 > 17:30 Hoe sociale media mensen kunnen maken en kraken Antiekzolder Vooruit 16:00 > 17:30 Kan de coöperatie de wereld redden? Publieksruimte Amsab 18:30 > 20:00 Voorbij de witte onschuld Theaterzaal Vooruit 18:30 > 20:00 Hoe zou het nog zijn met de banken? Foyer Theaterzaal Vooruit 18:30 > 20:00 Eco-shaming: mogen we echt niets meer? Triodos Bank 18:30 > 20:00 Verstaan stad en platteland elkaar nog? Antiekzolder Vooruit 20:00 > 21:30 Voxpop: gentrificatie De Expeditie 21:00 > 22:30 Verhardt onze taal door de (sociale) media? Theaterzaal Vooruit 21:00 > 22:30 Pesten. Waar loopt het mis? Foyer Theaterzaal Vooruit

PROGRAMMA

18:30 > 19:15 Mallika Taneja: Be Careful Domzaal Vooruit 19:30 > 22:00 Ish Ait Hamou: Aangenaam, Ik Ben Ish Theaterzaal Vooruit 20:00 > 21:30 Laura Van Dolron: Waar we ook zijn Balzaal Vooruit 21:00> 21:45 Mallika Taneja: Be Careful Domzaal Vooruit

70

21:00 > 22:30 Seksuele opvoeding op school Publieksruimte Amsab

FESTIVALBABBELS

Balzaal Vooruit met Francesca Vanthielen 13:30 > 14:30 Peter De Graef + Khalid Benhaddou 15:00 > 16:00 Michael Van Peel + Femke van der Laan 16:30 > 17:30 Peter Adriaenssens + Annet Schaap 18:00 > 19:00 Murielle Scherre + Paula Sémer 19:30 > 20:30 Johan Harstad +?

PODIUM

16:00 > 17:00 Man squad Foyer Theaterzaal Vooruit 21:30 > 23:00 Laura Van Dolron: Waar we ook zijn Balzaal Vooruit 20:00 > 22:00 Tamara Cubas: Multitud Santo - Gentbrugge

REALITY CHECK

Dansstudio Vooruit 13:30 > 15:00 Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd 16:00 > 17:30 De oplossingen: klimaatopwarming 18:30 > 20:00 Factcheck 21:00 > 22:30 Het dilemma

WOORD & BEELD

12:30 > 13:15 Paarse zetel met Roderik Six De Krook 13:00 > 22:30 Buttonmuur Festivalparcours 13:00 > 22:00 The Empty Bookshop Brug Vooruit

13:00 > 22:30 Vensterpoëzie Festivalparcours 13:00 > 22:00 Louterende kranten Kassaruimte Vooruit 13:00 > 17:00 Expo: Over the badges Publieksruimte Amsab 13:30 > 20:30 Boekenmarkt Balzaal Vooruit 13:30 > 22:00 Festivaldichters Festivalparcours 13:30 > 21:00 Festivaltekenaars Festivalparcours 14:00 > 15:00 Festival Leesclub De Krook 16:00 > 17:00 Samenlezen: songteksten De Krook 16:30 > 20:30 Live illustratie bij de festivalbabbels Balzaal Vooruit 18:30 > 20:00 De zin van mijn leven Publieksruimte Amsab 19:00 > 20:30 Book date Brugzaal Vooruit 19:30 > 21:00 Filmfest talkie: Lukas Dhont De Krook 19:30 > 21:00 Quotes: Verdwaald in Verlichting De Krook 15:30 > 21:00 Ubuntu: oor hebben voor de stem van de andere Miry Concertzaal · 15:30 > 17:00 Deep Democracy met Ylva Berg van HUMMUS · 17:30 > 19:00 Ubuntu voor Beginners met Babah Tarawally, Annette Mul en Jonathan Hendrickx · 20:00 > 21:00 Sonja Kruse in gesprek met Marjan Meganck

FILM & PODCAST

12:00 > 14:00 Toetnoasteki Sphinx Cinema · zaal 2 12:00 > 14:00 The Chewing Gum Man Sphinx Cinema · zaal 3 14:30 > 16:30 Zagros Sphinx Cinema · zaal 2 14:30 > 16:30 When Arabs Danced Sphinx Cinema · zaal 3 17:00 > 19:00 The Florida project Sphinx Cinema · zaal 2 17:00 > 19:00 Intelligent Trees Sphinx Cinema · zaal 3 19:30 > 21:30 If Beale Street Could Talk Sphinx Cinema · zaal 2 19:30 > 21:30 Tegenlicht Meetup 9000: Sami Zemni Sphinx Cinema · zaal 3 22:00 > 00:00 Knock down the House Sphinx Cinema · zaal 3

WORKSHOP

13:00 > 14:30 Initiatie gebarentaal Blauwe Kamer Vooruit 13:00 > 14:30 Mensenrechten voor beginners Gele Kamer Vooruit 13:00 > 16:30 Ontmoetingsatelier Doek Wintertuin Vooruit 13:30 > 21:30 Druk je eigen totebag Brugzaal Vooruit 15:00 > 16:30 Praten over mensenrechten Gele Kamer Vooruit 15:00 > 16:30 Initiatie gebarentaal Blauwe Kamer Vooruit 15:00 > 16:30 Gendergelijkheid op Wikipedia Vergaderzaal Amsab 17:00 > 19:30 Bar Univers’elle Bar Mitte Industriemuseum


VRIJDAG 29 NOVEMBER 17:00 > 18:30 Ons recht op privacy, een blijver Gele Kamer Vooruit 17:00 > 18:30 Niet zeker? Check het! Vergaderzaal Amsab 17:00 > 20:00 I wish I was my own country so I could be home anywhere Wintertuin Vooruit

EN OOK NOG

13:00 > 22:30 Festivalcafé Brugzaal Vooruit 13:00 > 22:00 Klimaatorgel Festivalparcours 13:00 > 22:30 Waterbar Wintertuin Vooruit 13:00 > 22:00 Festivalwinkel Brug Vooruit 14:00 > 20:00 Geef om haar kapsalon Wintertuin Vooruit 17:00 > 20:00 Schrijfmarathon Amnesty International Café Vooruit

PANELGESPREK

11:30 > 13:00 Schaft! Wat zit er in jouw brooddoos? Publieksruimte Amsab 13:30 > 15:00 We kunnen dakloosheid de wereld uit helpen Foyer Theaterzaal Vooruit 13:30 > 15:00 Onze kinderen in Syrische kampen: tussen verdriet en hoop Antiekzolder Vooruit 13:30 > 15:00 Herstelrecht: helpt spreken soms niet beter dan straffen? Publieksruimte Amsab 16:00 > 17:30 Wat is succes? De mythe van de harde werker Foyer Theaterzaal Vooruit 16:00 > 17:30 Zorgzamer omgaan met zorg Antiekzolder Vooruit 16:00 > 17:30 Onvervuld ouderschap Publieksruimte Amsab 17:00 > 18:00 Clash: voor of tegen salariswagens De Krook 18:30 > 20:00 Moderne slavernij Foyer Theaterzaal Vooruit 18:30 > 20:00 Grijs, wijs en single Antiekzolder Vooruit 21:00 > 22:30 Brazilië: land op de dool? Antiekzolder Vooruit 21:00 > 22:30 Greenwashing in de mode - Fair fashion talk Foyer Theaterzaal Vooruit 21:00 > 22:30 Hoe lossen we het lerarentekort op? Publieksruimte Amsab

FESTIVALBABBELS

Balzaal Vooruit met Fien Sabbe 13:30 > 14:30 Sepideh Sedaghatnia + Filip Peeters

15:00 > 16:00 Nasrdin Dchar + Danny Ronaldo 16:30 > 17:30 Tom Van Dyck + Inge Schilperoord 18:00 > 19:00 Tom Waes + Maggie O’Farrell 19:30 > 20:30 Arnon Grunberg + Christine Mussche

PODIUM

21:30 > 23:00 Laura Van Dolron: Waar we ook zijn Balzaal Vooruit 20:00 > 22:00 Tamara Cubas: Multitud Santo - Gentbrugge 21:15 > 22:35 Nasrdin Dchar: Ja! Theaterzaal Vooruit 20:00 > 22:00 Haider Al Timimi/ Fabuleus: Zero for Conduct Domzaal Vooruit

WOORD & BEELD

13:00 > 22:30 Vensterpoëzie Festivalparcours 13:00 > 22:00 Louterende kranten Kassaruimte Vooruit 13:00 > 22:00 The Empty Bookshop Brug Vooruit 13:00 > 17:00 Expo: Over the Badges Publieksruimte Amsab 13:00 > 22:30 Buttonmuur Festivalparcours 13:30 > 22:00 Festivaldichters Festivalparcours 13:30 > 21:00 Festivaltekenaars Festivalparcours 13:30 > 20:30 Boekenmarkt Balzaal Vooruit 14:00 > 15:00 Festival Leesclub De Krook

16:00 > 17:00 Samenlezen: songteksten De Krook 16:30 > 20:30 Live illustratie bij de festivalbabbels Balzaal Vooruit 18:30 > 20:00 De zin van mijn leven Publieksruimte Amsab 19:00 > 20:15 In gesprek met Elif Shafak Theaterzaal Vooruit 19:00 > 20:30 Book date Brugzaal Vooruit

REALITY CHECK

Dansstudio Vooruit ism Jazz 13:30 > 15:00 Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd 16:00 > 17:30 De oplossingen: ongelijkheid in het onderwijs 18:30 > 20:00 Factcheck 21:00 > 22:30 Het dilemma

FILM & PODCAST

12:00 > 14:00 Tierra de Lucha Sphinx Cinema · zaal 3 13:00 > 20:00 Podcastfestival Sphinx Cinema · zaal 2 14:30 > 16:30 Goden van Molenbeek Sphinx Cinema · zaal 3 17:00 > 19:00 RBG Sphinx Cinema · zaal 3 19:30 > 21:30 Mother Sphinx Cinema · zaal 3 22:00 > 00:00 The Silence of Others Sphinx Cinema · zaal 3

WORKSHOP

13:00 > 14:30 Slam poetry Blauwe Kamer Vooruit 13:00 > 14:30 Zhineng Qigong Vergaderzaal Amsab

13:00 > 16:30 Kintsugi Wintertuin Vooruit 13:30 > 21:30 Druk je eigen totebag Brugzaal Vooruit 15:00 > 16:30 Lachyoga Vergaderzaal Amsab 17:00 > 20:00 I wish I was my own country so I could be home anywhere Wintertuin Vooruit 17:00 > 18:30 Ecologische verzorgingsproducten maken met Anne Drake Gele Kamer Vooruit 17:00 > 20:30 Protestborden maken met Deric Blauwe Kamer Vooruit 19:00 > 20:30 Ecologische verzorgingsproducten maken met Anne Drake Gele kamer Vooruit 19:00 > 20:30 Bouw je eigen fijnstofmeter Vergaderzaal Amsab

EN OOK NOG

13:00 > 22:30 Festivalcafé Brugzaal Vooruit 13:00 > 22:00 Klimaatorgel Festivalparcours 13:00 > 22:30 Waterbar Wintertuin Vooruit 13:00 > 22:00 Festivalwinkel Brug Vooruit 13:30 > 22:30 Jazz goes prikkelarm Festivalparcours 16:00 > 20:00 Bar Circular De Krook 17:00 > 20:00 Schrijfmarathon Amnesty International Café Vooruit

71


ZATERDAG 30 NOVEMBER PANELGESPREK

72

13:30 > 15:00 Over normaliteit en andere afwijkingen Theaterzaal Vooruit 13:30 > 15:00 Migratie en mensenrechten in europa Foyer Theaterzaal Vooruit 13:30 > 15:00 Wie bepaalt waar je thuis is? Antiekzolder Vooruit 13:30 > 15:00 Waarom aaien we honden maar eten we varkens? Publieksruimte Amsab 16:00 > 17:30 Bedreigt populisme onze democratie? Theaterzaal Vooruit 16:00 > 17:30 Wie gaat het nieuws vernieuwen? Foyer Theaterzaal Vooruit 16:00 > 17:30 Why women have better sex under socialism Publieksruimte Amsab 16:00 > 17:30 Vriendschap in tijden van eenzaamheid Antiekzolder Vooruit 18:30 > 20:00 Gaat het wel of niet beter met de wereld? Theaterzaal Vooruit 18:30 > 20:00 Is een andere economie mogelijk? Foyer Theaterzaal Vooruit 18:30 > 20:00 Hoe lang gaat het m/v onderscheid nog mee? Antiekzolder Vooruit

FESTIVALBABBELS

Balzaal Vooruit met Martin heylen 13:30 > 14:30 Liliane Saint-Pierre + Haider Al Timimi 15:00 > 16:00 Brihang + Martha Canga Antonio 16:30 > 17:30 Charlotte Adigéry + Cameron Vandenbroucke

18:00 > 19:00 Nico Sturm + Jaco Van Dormael

PODIUM

21:00 > 22:30 Closing night Prijs van de Gelijkheid Theaterzaal Vooruit 20:00 > 22:00 Haider Al Timimi/ Fabuleus: Zero for Conduct Domzaal Vooruit

WOORD & BEELD

10:00 > 12:00 Zin op zaterdag: Ignaas Devisch De Krook 13:00 > 22:30 Vensterpoëzie Festivalparcours 13:00 > 20:30 Louterende kranten Kassaruimte Vooruit 13:00 > 17:00 Expo: Over the Badges Publieksruimte Amsab 13:00 > 22:30 Buttonmuur Festivalparcours 13:00 > 20:30 The Empty Bookshop Brug Vooruit 13:30 > 21:00 Festivaltekenaars Festivalparcours 13:30 > 20:30 Boekenmarkt Balzaal Vooruit 13:30 > 22:00 Festivaldichters Festivalparcours 14:00 > 15:00 De Festival Leesclub De Krook 14:00 > 16:00 Pimp je boekenwijzer Wintertuin Vooruit 16:00 > 17:00 Samenlezen: songteksten De Krook 16:30 > 20:30 Live illustratie bij de festivalbabbels Balzaal Vooruit

18:30 > 20:00 De zin van mijn leven Publieksruimte Amsab 21:00 > 22:30 Bart Moeyaert leest Foyer Theaterzaal Vooruit

REALITY CHECK

Dansstudio Vooruit 13:30 > 15:00 Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd 16:00 > 17:30 De oplossingen: toegankelijkheid 18:30 > 20:00 Factcheck 21:00 > 22:30 Het dilemma

FILM & PODCAST

12:00 > 14:00 Three Identical Strangers Sphinx Cinema · zaal 3 14:30 > 16:30 Minding the Gap Sphinx Cinema · zaal 3 17:00 > 19:00 Anthropocene: the Human Epoch Sphinx Cinema · zaal 3 19:30 > 21:30 Bains Publics Sphinx Cinema· zaal 3 22:00 > 00:00 Words of Love Sphinx Cinema · zaal 3

WORKSHOP

13:30 > 21:30 Druk je eigen totebag Brugzaal Vooruit 14:00 > 16:00 Pimp je boekenwijzer Wintertuin Vooruit

FAMILIE

13:00 > 14:30 De Rode Aarde (5+) Wintertuin Vooruit 13:00 > 14:30 Amazonia (6+) Sphinx Cinema · zaal 2 13:00 > 16:30 Meneer Petfles en Mevrouw Plastiek (4-6j) Gele Kamer Vooruit

13:00 > 14:30 Kinderdebat (8+) Vergaderzaal Amsab 13:00 > 15:00 Dalilla Hermans en Fatinha Ramos: Brown Girl Magic (6+) Blauwe Kamer Vooruit 15:00 > 16:30 Binti (8+) Sphinx Cinema · zaal 2 15:00 > 16:30 De rode aarde Wintertuin Vooruit 15:00 > 16:30 Collages maken (10+) Vergaderzaal Amsab 16:00 > 17:00 Pieter Gaudesaboos: Een Huis vol Vrienden (5-9j) Blauwe Kamer Amsab 17:00 > 18:30 Vechtmeisje (10+) Sphinx Cinema · zaal 2 17:00 > 19:00 Kamishibai verhalen (8+) Gele Kamer Vooruit 17:00 > 18:30 Stiftgedichten (12+) Vergaderzaal Amsab 17:30 > 18:30 Laila Koubaa leest voor: De Andere Weg (7+) Blauwe Kamer Vooruit

EN OOK NOG

13:00 > 22:30 Festivalcafé Brugzaal Vooruit 13:00 > 22:00 Klimaatorgel Festivalparcours 13:00 > 20:30 Waterbar Wintertuin Vooruit 13:00 > 22:00 Festivalwinkel Brug Vooruit 17:00 > 20:00 Schrijfmarathon Amnesty International Café Vooruit 22:30 > 05:00 Festival After Party Balzaal Vooruit


BE KIND

In a world where you can be anything,

Dit is het FESTIVAL VAN DE GELIJKHEID. Maar geen festival waar enkel gelijkgezinden welkom zijn. Het is waardevol te luisteren naar een andere mening dan die van jezelf.

VOEL JE VRIJ

BE YOURSELF

om je mening te delen, om in dialoog te gaan, maar altijd met respect voor anderen. Respecteer ook de fysieke ruimte van anderen.

AT THIS FESTIVAL NO AGEISM NO RACISM NO SEXISM NO HOMOPHOBIA NO DISCRIMINATION Ervaar je of onge vormen van d Spreek wenst licham iscriminatie Je herk de Curieusme elijk contact ent ze a ? d an hun ewerkers aan Curieu s-badg . e.

Profile for Curieus vzw

Programma Festival van de Gelijkheid 2019 27 + 28 + 29 + 30 november