Buiten de lijntjes kleurwoordenboekje

Page 1

BUITEN DE LIJNTJES

voor nieuwkomers curieus.be
kleurwoordenboekje
2 curieus.be
3 INDEX BUITEN DE LIJNTJES KLEURWOORDENBOEKJE 4 Wat kan jij doen met Buiten de Lijntjes? 5 Hoe pak je dit aan? 6 BUITEN DE LIJNTJES MENU 7 Workshop ANSO’s tekenatelier 8-9 Voorleesmoment ‘Wie ben jij?’ 10 Buttons maken met Buiten de Lijntjes 11 Reuze affiches inkleuren 12 Pollepels schilderen 13 Raamtekeningen 14 CONTACT 16 curieus.be

BUITEN DE LIJNTJES

Buiten de Lijntjes is een kleurwoordenboekje in zakformaat. Een boekje dat de fantasie prikkelt en de liefde voor taal en beeld wil doorgeven. De tekeningen en beelden gaan over het vinden van een nieuwe thuis, nieuwe vrienden maken, dromen van de toekomst en het zoeken naar een eigen plek in de wereld. Bij elke tekening staat het Nederlandse woord en daarnaast is er ook een vertaling in het Frans, Engels, Duits, Arabisch en Oekraïens.

Buiten de Lijntjes is in de eerste plaats een boekje voor kinderen op de vlucht of kinderen die hier een nieuwe thuis vinden. Een welkomstgeschenk dat kinderen aanmoedigt om met taal en beeld aan de slag te gaan.

Curieus heeft dit boekje gemaakt op initiatief van Laïla en Bart Koubaa. Zij bedachten het concept en het verhaal. De tekeningen zijn van Mattias de Leeuw, Laura Janssens, Eva Mouton en Wide Vercnocke.

De Zuidnederlandse Uitgeverij zorgde voor de druk.

4
kleurwoordenboekje
curieus.be

Wat kan jij doen met Buiten de Lijntjes?

De boekjes moeten bij de juiste kinderen terechtkomen. Maar omdat we Curieus zijn en ontmoeting en dialoog belangrijk vinden, willen we deze niet zomaar opsturen. Wij steken graag onze handen uit de mouwen en gaan met de boekjes aan de slag. We hebben een menu aan ideetjes uitgewerkt om je wat inspiratie te geven. Dit kan je samen met je Curieusvrienden doen, maar denk zeker ook eens samen na over andere mensen uit je netwerk. Misschien ken je wel wat mensen die enorm begaan zijn met deze thematiek of enorm goed zijn met kinderen.

5
curieus.be

Op World Refugee day (20 juni) koppelen we graag terug hoeveel acties onze Curieuscommunity heeft georganiseerd en hoeveel kinderen we blij gemaakt hebben met onze boekjes.

Hoe pak je dit aan?

1- Laat weten aan je community builder* dat jij je wil inzetten voor Buiten de Lijntjes.

2- Leg lokaal contact.

De community builder* helpt je om lokaal contact te leggen met families die bij ons een nieuwe thuis vinden of met een lokaal opvanginitiatief. Bij Buiten de Lijntjes staat samenwerken centraal.

3- Kies een actie. Ontmoeting en dialoog versterkt de samenleving. Werk aan de hand van ons menu (zie verder) een workshop uit. Of misschien heb je zelf een idee? Graag! Je community builder helpt je graag.

4- Vraag de boekjes aan. Laat op tijd weten hoeveel boekjes je wil meenemen. Dan reserveren wij deze voor jou en zorgen we ervoor dat ze op tijd arriveren.

5- Verzamel beeldmateriaal en cijfertjes. Foto’s van de resultaten, als het toegelaten is beelden van de workshop, hoeveel boekjes heb je gedoneerd… Alle info mag je bezorgen aan je community builder. Dan zetten wij het extra in de verf op World Refugee Day.

*voor hun contactgegevens kijk gauw op pagina 16

6
curieus.be

BUITEN DE LIJNTJES MENU

7 curieus.be

Kostprijs: Moeilijkheid:

Workshop ANSO’s tekenatelier

de pagina’s over het menselijk lichaam, kledij, familie,… Een illustratie aanwijzen en jullie zijn vertrokken!

Welkom in ANSO’s tekenatelier! De eerste illustratie die je tegenkomt in het Buiten de lijntjes-boekje is een lege kader met daaronder ‘Dit ben ik…’ Laten we dit invullen en kennis maken met elkaar!

Illustrator Anne-Sophie Opara maakt samen met de kinderen portretten. De kindjes komen om beurten bij haar en samen stellen ze een gezicht samen. ANSO zorgt voor illustraties van neus, mond, ogen, wenkbrauwen, oren, haar, emoties, … Vervolgens worden de kleurplaten geprint en kan het inkleuren beginnen! ANSO besteedt extra veel aandacht aan Afrikaanse kapsels, want door een gebrek aan representatie ontstaan bv. pesterijen. Door deze te normaliseren wil ze daar wat aan veranderen. Met haar workshops wil ANSO de creativiteit van kinderen stimuleren en hen hun talenten laten ontdekken.

Deze workshop is de ideale aanleiding om een gesprek aan te knopen. Blader even door naar

Anne-Sophie Opara aka ANSO is een jonge illustrator uit Brussel. Geen dag gaat voorbij zonder dat ze schetst, tekent, droedelt of ontwerpt. Ze studeerde in 2017 af aan LUCA School of Arts (Gent) met haar kinderboek “Mira. Mama is zwanger”.

Hoe begin je eraan: Check met het opvanginitiatief of de organisatie of deze workshop bij hen past: Zal het de kinderen aanspreken die er verblijven? Wat is een geschikt moment? Hebben ze een gepast lokaal of plekje om de workshop te laten doorgaan? Hebben ze zelf al tekenmateriaal? Is er een printer beschikbaar om de samengestelde gezichten te printen?

Eens dit duidelijk is kan je contact opnemen met ANSO. Zoek een gepaste datum en bespreek vergoeding en onkosten. Overleg hoe lang de workshop zal duren en hoeveel kindjes kunnen deelnemen.

8
curieus.be

Spreek af wie voor welk materiaal zorgt:

De Buiten de lijntjes-boekjes - die kan je bestellen bij de community builder in jouw regio

Tekenmateriaal: wat hebben ze al in het centrum? Wat moet extra voorzien worden?

Denk aan potloden, stiften, lijm, schaar,…

Check of er een printer beschikbaar is om de portretten af te drukken.

Verspreid in samenspraak met je contact de oproep binnen het centrum. Zorg voor een mooie affiche die de aandacht trekt en ouders en kindjes warm maakt. Je kan hiervoor altijd terecht bij je community builder! Maak tijdens de workshop foto’s en filmpjes zodat

we op World Refugee Day het resultaat met de wereld kunnen delen. (Check wel eerst even met het centrum/organisatie of dit ok is).

Het is goed om enkele begeleiders bij de workshop te voorzien. Zo kan ANSO haar aandacht verdelen.

Extraatjes?

Voorzie je een drankje en wat lekkers in de pauze of na afloop? Sluit je af met een toonmoment?

Hou rekening met:

Helaas hebben we nog altijd met corona te kampen. Hou rekening met de op dat moment geldende maatregelen. Check met de betrokken partner wat de mogelijkheden zijn en hoeveel personen aan de activiteit mogen deelnemen. Is het mogelijk om de activiteit in de buitenlucht te organiseren? Ga daar dan voor, frisse lucht stimuleert de creativiteit

Over de kostprijs:

Voor deze workshop heb je wel wat budget nodig. ANSO vraagt een vergoeding en vervoersonkosten.

Denk daarnaast ook aan de prints van de illustraties die tijdens de workshop gebruikt worden en tekenmateriaal (potloden, stiften, lijm, schaar,…)

Extra info:

Wil je graag een workshop organiseren met ANSO?

Neem contact op met de community builder van jouw regio, we bezorgen je met plezier haar contactgegevens. curieus.be

9

Kostprijs:

Moeilijkheid:

‘Een verhaaltje voorlezen’ behoort voor veel kindjes tot het vaste avondritueel. En dat is helemaal niet vreemd, want samen naar verhalen luisteren zorgt voor een moment van rust en creëert een ontspannen sfeertje. Verzamel de kindjes rondom je en lees het verhaal aan het begin van het Buiten de lijntjes-boekje voor. ‘Wie ben jij?’ is een korte tekst die je doet kennismaken met elkaar. Maak er een knusse middag van!

Hoe begin je eraan:

Check met de organisatie/het centrum of er interesse is in deze activiteit. Overleg wat een goed moment is binnen hun bestaande werking en spreek een datum af.

kindjes een boekje krijgen. (Hulp nodig bij het ontwerp? Trek aan de mouw van de community builder in jouw regio.)

Hou rekening met:

Corona is nog steeds in het land. Hou rekening met de geldende maatregelen en check met het centrum wat de mogelijkheden zijn op dat moment. Voorlezen en kleuren kan ook perfect in de buitenlucht.

Over de kostprijs:

Deze activiteit kan je eigenlijk zo goed als gratis organiseren.

De Buiten de lijntjes-boekjes krijg je van de Curieus community builder en die mooie voorleesstem, die breng je zelf mee!

Bestel de Buiten de lijntjes-boekjes bij de community builder in jouw regio en check even of je ook teken- en kleurmateriaal moet voorzien.

Check even met het centrum/de organisatie of er voldoende teken- en kleurmateriaal voor handen is. Misschien kunnen ze dit wel nog gebruiken?

Over de medewerkers:

Zorg voor een fijne affiche (en flyer) die de activiteit aankondigt. Maak duidelijk dat de

Voor deze activiteit hoef je in principe niet met veel te zijn. Een voorleesmoment gevolgd door een kleursessie kan je met een klein teampje opzetten!

10
Voorleesmoment ‘Wie ben jij?’
curieus.be

Buttons maken met Buiten de Lijntjes

Kostprijs:

Moeilijkheid:

Curieus heeft een buttonmachine. Het is super om samen met kinderen tekeningen in te kleuren en te versieren om ze nadien te verwerken in een button. Heel eenvoudig met een spectaculair effect.

Hoe begin je eraan:

Check met de organisatie/het centrum of er interesse is in deze activiteit. Overleg wat een goed moment is binnen hun bestaande werking en spreek een datum af.

Tekeningen kleuren, versieren, uitknippen en er buttons van maken. Kinderspel!

Hou rekening met:

Het enige moeilijke aan deze workshop is het buttonmachine onder de knie krijgen. Best thuis al een keertje oefenen.

Vraag alles op tijd aan bij je community builder. Zo krijgen we het materiaal zeker op tijd bij jou.

Reserveer het buttonmachine + de kleurplaten en bestel de Buiten de lijntjes-boekjes bij de community builder in jouw regio. Check zeker ook of je teken- en kleurmateriaal moet voorzien.

Corona is nog steeds in het land. Hou rekening met de geldende maatregelen en check met het centrum wat de mogelijkheden zijn op dat moment. Buttons maken kan ook perfect in de buitenlucht.

Over de kostprijs:

Bijna gratis! Curieus zorgt voor de buttons en de boekjes.

Zorg voor een fijne affiche (en flyer) die de activiteit aankondigt. Maak duidelijk dat de kindjes een boekje krijgen. Hulp nodig bij het ontwerp? Trek aan de mouw van de community builder in jouw regio.

Over de medewerkers:

Buttons maken is best intensief. Met drie personen krijg je deze workshop vlot rond.

11
curieus.be

Kostprijs:

Moeilijkheid:

De tekeningen in het boekje vragen om uitvergroot te worden. Zo maak je eenvoudig grote kleurplaten waar kinderen samen aan kunnen werken en misschien wel een plekje in het centrum kunnen krijgen.

Hoe begin je eraan:

Check met de organisatie/het centrum of er interesse is in deze activiteit. Overleg wat een goed moment is binnen hun bestaande werking en spreek een datum af. Stuur een boekje op en vraag hen naar input. Welke tekeningen willen ze graag als kleuraffiche gebruiken? Rond welke thema’s werken ze momenteel? Geef deze info op tijd door aan je community builder

kindjes een boekje krijgen. Hulp nodig bij het ontwerp? Trek aan de mouw van de community builder in jouw regio.

Hou rekening met:

Corona is nog steeds in het land. Hou rekening met de geldende maatregelen en check met het centrum wat de mogelijkheden zijn op dat moment. Kleuren kan ook perfect in de buitenlucht.

Je community builder heeft tijd nodig om je gevraagde tekeningen om te zetten naar affiches. Hou hier rekening mee..

Over de kostprijs:

Deze actie is bijna helemaal gratis. De boekjes en de affiches krijg je van Curieus. Bekijk samen met het centrum of er kleurmateriaal voor handen is.

Over de medewerkers:

Bestel de Buiten de lijntjes-boekjes bij de community builder in jouw regio en check even of je ook teken- en kleurmateriaal moet voorzien.

Deze workshop kan je met een heel klein groepje organiseren.

Zorg voor een fijne affiche (en flyer) die de activiteit aankondigt. Maak duidelijk dat de

12
Reuze affiches inkleuren
curieus.be

Kostprijs:

Moeilijkheid:

Pollepels schilderen

Vraag aan het centrum wat ze zelf hebben en wat je net moet voorzien.

Een klassieker! Pollepels schilderen. Kinderen knutselen hun eigen poppen. Waarom ze daarna niet gebruiken voor een poppenkast?

Deze workshop is voor de knutselaars onder ons.

Hoe begin je eraan:

Check met de organisatie/het centrum of er interesse is in deze activiteit. Overleg wat een goed moment is binnen hun bestaande werking en spreek een datum af.

En nu schilderen: pollepels, verf, penseeltjes, glas water en wat keukenpapier… Meer heb je niet nodig.

Hou rekening met:

Een workshop voor de knutselaars onder ons.

Bestel de Buiten de lijntjes-boekjes bij de community builder in jouw regio.

Corona is nog steeds in het land. Hou rekening met de geldende maatregelen en check met het centrum wat de mogelijkheden zijn op dat moment

Over de kostprijs:

Je bent bij deze workshop zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Het kan dus iets duurder uitvallen.

Zorg voor een fijne affiche (en flyer) die de activiteit aankondigt. Maak duidelijk dat de kindjes een boekje krijgen. Hulp nodig bij het ontwerp? Trek aan de mouw van de community builder in jouw regio.

De boekjes bezorgen wij je dan weer graag!

Over de medewerkers:

Knutselen en kliederen vraagt vaak ook heel wat opruimwerk. Drie collega knutselaars zijn aan te raden.

Zorg voor het juiste materiaal: pollepels, verf, penselen, lijm, scharen, stukjes stof.

13
curieus.be

Kostprijs:

Moeilijkheid:

Raamtekeningen

Curieus is kampioen in raamtekeningen maken. Met de nodige hulpmiddeltjes is dit helemaal niet moeilijk. Wij zorgen voor een starterset: sjablonen, schilderstape en raamstiften. Jij en de bewoners van het centrum doen de rest..

Hoe begin je eraan:

Check met de organisatie/het centrum of er interesse is in deze activiteit. Overleg wat een goed moment is binnen hun bestaande werking en spreek een datum af.

Bespreek zeker ook of ze in het centrum rond een bepaald thema werken. Dit kan je helpen met het selecteren van de tekeningen.

De raamtekeningen zelf doe je met behulp van sjablonen die je bij Curieus kan krijgen. Met schilderstape plak je deze op de buitenkant van je raam. Binnen overtekenen jij en de kinderen de lijnen. Super eenvoudig, mooi resultaat!

Hou rekening met:

Corona is nog steeds in het land. Hou rekening met de geldende maatregelen en check met het centrum wat de mogelijkheden zijn op dat moment.

De raamtekeningen zijn ideaal om te organiseren mochten de coronaregels nog van kracht zijn.

Bestel het nodige materiaal en de Buiten de lijntjes-boekjes bij de community builder

Curieus zorgt voor de startset. Denk jij nog aan: keukenpapier voor foutjes of hulplijnen, meetgerief of waterpas voor de perfectionisten en … een trapladdertje om comfortabel te werken?

Over de kostprijs:

Zorg voor een fijne affiche (en flyer) die de activiteit aankondigt. Maak duidelijk dat de kindjes een boekje krijgen. Hulp nodig bij het ontwerp? Trek aan de mouw van de community builder in jouw regio.

Curieus zorgt voor het materiaal. Vrij goedkoop dus.

Over de medewerkers: Met twee enthousiastelingen krijg je dit makkelijk rond! curieus.be

14
15 curieus.be

Vragen? Opmerkingen? Ideetjes? Twijfels?

Neem contact op met jouw community builder!

Curieus Antwerpen: laura.greffe@curieus.be

Curieus Brussel: margot.declerck@curieus.be

Curieus Limburg: peter.driesen@curieus.be

Curieus Oost-Vlaanderen: shirin.rabi@curieus.be

Curieus Vlaams-Brabant: joris.verplancke@curieus.be

Curieus West-Vlaanderen: peter.desnerck@curieus.be

Meer info: www.curieus.be

@curieusvzw

@curieusvzw

En deel gerust met onze community!

16
curieus.be