COSPLAY LINE #1

Page 1


COSPLAY LINE Καλώς ήρθατε στο COSPLAY LINE το πρώτο Ελληνικό περιοδικό αφιερωμένο στο cosplay. Εδώ θα μπορείτε να βρείτε κάθε μήνα τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους cosplayers, tutorials για να μάθετε όλα τα μυστικά του cosplay, φωτογράφους, events και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το cosplay στην Ελλάδα και όχι μόνο.


Περιεχόμενα Σελίδα 3-6: Cosplayer Feature – Horo Von Kaida Σελίδα 7-10: International Cosplayer Feature – Mowky Cosplay Σελίδα 11-12: Photographer Feature – SpirosK Photography Σελίδα13-14: Craft Feautre – EVA Foam Pro Σελίδα 15-18: Craft Tutorial – EVA Foam Breastplate Σελίδα19-20: MEET ART-TIME Σελίδα 21-22: Event: Comicdom Con Athens Σελίδα 23-24: Comicdom Winners – Hikari&Lorian Σελίδα 25-28: Comicdom Winner – Nierly:Over Σελίδα 29-30: Event – The Comic Con 4 Σελίδα 31-32: Upcoming Event – GameAthlon 2018 Σελίδα 33-36: Top 10 Cosplay Sources of the Month Σελίδα 37-38: Cosplay Ζώδια


Cosplayer Feature

Cosplay Line Magazine

Η Ηoro von Kaida είναι μια από τις πιο γνωστές Ελληνίδες cosplayers. Ασχολείται με το cosplay πάνω από 4 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει κατασκευάσει πάνω από 40 στολές. Έχει πάρει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς αποσπώντας πολλές διακρίσεις και έχει παρευρεθεί σε πάνω από 20 conventions της Ελλάδας και του εξωτερικού.

facebook.com/horo.von.kaida/ @horovonkaida patreon.com/horovonkaida 3

Ηοro πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το cosplay; Πάντα στην ζωή μου ασχολιόμουν με κάποιο είδος τέχνης. Έχω ασχοληθεί με την μουσική, με την ζωγραφική, με τις χειροτεχνίες, το χορό, το θέατρο και πολλά ακόμα. Καθώς μεγάλωνα αυτή η αγάπη μου για τις τέχνες συνδυάστηκε με την αγάπη μου για τα Video games και τα anime και τότε ήταν που γνώρισα το cosplay. Αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου στολή και από τότε δεν έχω σταματήσει! Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τις στολές σου; Πάντα επιλέγω να κάνω cosplay κάποιον χαρακτήρα που μου αρέσει. Οι πηγές από τις οποίες αντλώ έμπνευση είναι συνήθως τα video games και τα anime, στα οποία αφιερώνω το περισσότερο ελεύθερό μου χρόνο αλλά και τα comics και οι ταινίες και μερικές φορές δημιουργώ τους δικούς μου χαρακτήρες οι οποίοι είναι βασισμένοι σε κάποια από αυτά.

“Yπάρχει μεγάλη εξέλιξη και αυτό οφείλεται σε πολλά άτομα”

Ποια είναι η αγαπημένη σου στολή που έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα και γιατί. Η αγαπημένη μου στολή είναι η γυναικεία μορφή του Judgement Uther από το Heroes of the Storm. Είναι μια από τις πιο απαιτητικές στολές που έχω κάνει και αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια όταν την φοράω. Ποια είναι η άποψη σου για το ελληνικό cosplay community; Όταν ξεκινούσα το cosplay, στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί cosplayers αλλά υπήρχε πολύ ταλέντο. Σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο και βλέπουμε σε διαγωνισμούς και σε φωτογραφίσεις στολές που θα μπορούσαν να σταθούν αντάξια και σε μεγαλύτερες σκηνές.


Γενικά είμαι πολύ χαρούμενη που γνωρίζω τους Έλληνες cosplayers και ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλους!

ψάχνει και καινούρια! Πιστεύω ότι η εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα υλικά έχει βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη της cosplay σκηνής.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνοδος τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα cosplays στην Ελλάδα, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και αυτό οφείλεται σε πολλά άτομα. Όπως και εγώ έτσι και άλλοι μοιράζουμε με διάφορους τρόπους την γνώση που έχουμε συγκεντρώσει και αυτό δίνει την δυνατότητα εξέλιξης σε τόσα πολλά άτομα και ειδικά στους νέους του αθλήματος! Από εκεί και πέρα καταλυτική σημασία έχει και το κατάστημα Art-time το οποίο πρώτο ξεκίνησε και συνεχίζει να εισάγει ειδικά υλικά για cosplay και έχει κάνει την ζωή πολλών ατόμων πολύ πιο εύκολη. Βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα και μπορεί και στέλνει υλικά σε όλη την Ελλάδα άμεσα και μας γλιτώνει από καθυστερήσεις και φέρνει πάντα τα καλύτερα υλικά αλλά

Από όσο ξέρω κάνεις μόνη σου τα πάντα όταν φτιάχνεις μια στολή, συμπεριλαμβανομένου και της φωτογράφισης. Θέλεις να μας πεις τα στάδια υλοποίησης μιας στολής; Πρώτα διαλέγω τον χαρακτήρα που μου αρέσει. Μετά φτιάχνω τα απαραίτητα πατρόν και ταυτόχρονα κάνω μια έρευνα στην ιστορία του χαρακτήρα για να μπορώ να τον υποδυθώ. Μετά χτίζω την στολή και την βάφω. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό της φωτογράφισης που περιλαμβάνει studio φωτογραφίες αλλά και εξωτερικού χώρου. Τέλος επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες και τις αναρτώ στα social media μου.

Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Αυτό ουσιαστικά ξεκίνησε από το Fotocon 2016 στο οποίο με δέχτηκαν! Μετά από αυτό οι φωτογραφίες μου και τα social media Μου έγιναν αρκετά πιο γνωστά και την επόμενη χρονιά είχα την πρώτη μου πρόσκληση σε event της Σερβίας. Έπειτα και από το δεύτερο Fotocon στο οποίο παραβρέθηκα ρίχτηκα πολύ πιο εντατικά στην δουλειά και το 2018 θα επισκεφθώ τουλάχιστον 7 συνέδρια του εξωτερικού! Όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα γιατί μου έχει δώσει την δυνατότητα να κάνω το cosplay το επάγγελμα μου!

Φέτος πήρες μέρος στο International Cosplay Masters στο Μονακό, πες μας για αυτήν σου την εμπειρία. Ένας διαγωνισμός στον οποίο δεν μπορείς καν να δηλώσεις Είσαι ίσως η μόνη Ελληνίδα cos- συμμετοχή και μια μέρα ανοίγω το player την οποία καλούν σταθερά email μου και βλέπω ότι θέλουν να σαν guest σε conventions του πάρω εγώ μέρος! Ένιωσα τρομερή εξωτερικού. Πως ξεκίνησε και τι χαρά και υπερηφάνεια αλλά και το σημαίνει αυτό για εσένα; βάρος της ευθύνης μιας και νομίζω 4


Horo Von Kaida

“Όλα τα πράγματα που αξίζουν είναι δύσκολα στην αρχή” ότι δεν είχαν καλέσει ποτέ κάποιον από Ελλάδα στο παρελθόν! Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, όλοι οι διαγωνιζόμενοι έκαναν στολές που ήταν δύσκολο να το πιστέψεις αν δεν τις έβλεπες από κοντά και δεν υπήρχε ίχνος ανταγωνισμού μεταξύ μας. Είναι η πιο όμορφη εμπειρία μου μέχρι σήμερα αν και το άγχος της στολής ήταν τεράστιο! Στο παρελθόν έχεις αναφέρει ότι το cosplay είναι το επάγγελμα σου. Πιστεύεις ότι μια τέτοια καριέρα είναι ρεαλιστική; Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αλλά όλα τα πράγματα που αξίζουν είναι δύσκολα στην αρχή. Θέλει πολύ δουλειά και σε πολλά διαφορετικά κομμάτια, δεν αρκεί μόνο να κάνεις μια στολή αλλά θα πρέπει να την δείξεις σωστά και να μπορείς να την αξιοποιήσεις όπως άλλωστε γίνεται και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Πάντως πιστεύω ότι με σωστή μέθοδο και επιμονή μια καριέρα στο cosplay μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

5

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Για αρχή θέλω να καθιερώσω να κάνω μεγάλα project όσο πιο συχνά γίνεται, τα cosplay με πανοπλίες είναι άλλωστε η μεγάλη μου αδυναμία. Εκτός όμως από τα μεγάλα builds έχω και πολλά conventions τους επόμενους μήνες, ελπίζω να τα καταφέρω όλα! Πέρα από αυτά όμως μεγάλη μου

επιθυμία είναι να συνεργάζομαι πιο συχνά με έλληνες cosplayers και να κάνουμε μαζί group projects, κάτι το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να δείτε σύντομα!


6


International Cosplayer

Mowky cosplay Cosplay Line Magazine Mowky πώς αισθάνεσαι που είσαι καλεσμένη σε ένα ελληνικό convention; Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά! Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους διοργανωτές που με έφεραν!

Η Mowky είναι cosplayer από την Γερμανία με μεγάλη εμπειρία και πορεία στον χώρο του cosplay. Έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή για τις χαρακτηριστικές ουρές που φτιάχνει και πουλάει και μάλιστα αυτό έχει γίνει και το κύριο προϊόν της online δραστηριότητας της!

Mowky Cosplay @mowkyfox 7

Ποια είναι η εντύπωση σου για τα ελληνικά conventions και τους cosplayers; Ήταν η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και έμαθα τόσα πολλά για την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τους cosplayers, ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες εμπειρίες από συνέδριο που είχα ποτέ! Όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και ζεστοί και εύχομαι να μπορέσω να επισκεφτώ και άλλα ελληνικά conventions στο μέλλον για να επαναλάβω αυτή την εμπειρία. Επίσης μου έκανε τρομερή εντύπωση η δημιουργικότητα των Ελλήνων cosplayer. Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο δύσκολο να βρεις απλά υλικά για cosplay στην Ελλάδα, αλλά όλοι είναι τόσο δημιουργικοί και χρησιμοποιούσαν τα πιο περίεργα υλικά για να φτιάξουν τα κοστούμια τους (το αγαπημένο μου ήταν ένα scythe το οποίο ήταν φτιαγμένο από πινακίδα δρόμου!!). Έχεις ένα από τα πιο iconic cosplay products. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις να φτιάχνεις ουρές? Σε ευχαριστώ που τις αποκαλείς iconic! Για να είμαι ειλικρινής απλά ήθελα να κάνω cosplay

το δικό μου Ahri skin και πάντα ήθελα να έχω ουρά, ήταν σαν να πραγματοποιώ ένα όνειρό μου. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου όταν πρέπει να διαλέξεις το επόμενο σου cosplay? Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο για έμπνευση για τα επόμενα κοστούμια μου. Δεν είμαι καθόλου συνεπής σε αυτά που θέλω να κάνω και πάντα έχω χιλιάδες ιδέες και σχέδια. Στο τέλος θα διαλέξω ότι ταιριάζει περισσότερο στο πρόγραμμά μου.

“Στην Ελλάδα ξέρουν να τρώνε και να παρτάρουν!”


Έχει κάνει πολλές διαφορετικές εκδοχές του χαρακτήρα Ahri από το League of Legends, λόγο των ουρών της, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Το 2018 ήταν καλεσμένη στο International Cosplay Masters που διοργανώθηκε στο Μονακό και διαγωνίστηκε με μερικούς από τους κορυφαίους cosplayers του κόσμου φέρνοντας στην ζωή έναν ακόμη badass χαρακτήρα από το League of Legends, την Shyvana. Επισκέφτηκε την χώρα μας στα πλαίσια του Thessaloniki ComicCon και είχαμε την ευκαιρία να τις κάνουμε μερικές ερωτήσεις από κοντά!

Τι συμβουλές θα έδινες στους cosplayers που τώρα ξεκινούν να φτιάχνουν στολές? Υπάρχουν τόσα να πω! Κάνε ότι ΘΕΛΕΙΣ να κάνεις, όχι ό,τι σου λένε οι άλλοι να κάνεις. Πληροφορήσου για τους κινδύνους ΠΡΙΝ ξεκινήσεις μια στολή, μείνε ασφαλής! Μην βιάζεσαι να τελειώσεις μια στολή, πάρε τον χρόνο σου και θα αγαπήσεις την στολή σου ακόμη περισσότερο! Προσπάθησε να χρησιμοποιείς το Google και το Youtube όταν έχεις κολήσει κάπου, υπάρχουν τόσα tutorials και tips για όλα τα θέματα! Ποια είναι τα πράγματα που θα θυμάσαι από το ταξίδι σου στην Ελλάδα? Το πρώτο πράγμα που λέω σε όλους είναι για την ευγένεια των ανθρώπων. Δεν έχω ξανανιώσει τόση αγάπη συγκεντρωμένη σε ένα μέρος μέχρι τώρα. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ! Στην Ελλάδα ξέρουν να τρώνε και να παρτάρουν! Θα ήθελες να ξαναεπισκεφτείς την Ελλάδα στο μέλλον? Φυσικά! Κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει! Απλά ελπίζω να μην ξαναφέρω την βροχή μαζί μου! Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια? Θα ξεκινήσω να πουλάω ουρές, αυτάκια και άλλα γούνινα κομμάτια στο online μαγαζί που θα ανοίξω, οπότε για λίγο καιρό θα απομακρυνθώ από την δημιουργία στολών μέχρι να γίνουν τα πάντα λειτουργικά. Μετά όμως έχω σχεδιάσει μερικά τέλεια κοστούμια όπως η Arcade Ahri (LoL), Ysera (WoW) και μερικά κρυφά! Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδούμε σύντομα!

8


9


10


Photographer of the month

Cosplay Line Magazine

Ο Σπυρίδων Κακούρης (aka SpirosK photography) είναι ένας από τους καταξιωμένους και αφοσιωμένους cosplay φωτογράφους στην Ελλάδα. Έχει ασχοληθεί με την cosplay φωτογραφία από πολύ νωρίς (2009) με διάφορες δράσεις τόσο στον τομέα της φωτογραφίας, όσο και στα βίντεο αλλά και στην προώθηση του συγκεκριμένου είδους στα social media και τον έντυπο τύπο.

SpirosK photography @spiroskphotography www.spirosk-photography.gr 11

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φωτογραφία; Από τα εφηβικά μου χρόνια μου άρεσε η φωτογραφία, αλλά δυστυχώς η οικογένεια μου είχε μόνο μια compact με film και οι προσπάθειες μου ήταν πολύ περιορισμένες. Μόνο αφού τελείωσα τις σπουδές μου και ξεκίνησα να εργάζομαι στο “κανονικό μου” επάγγελμα, είχα την οικονομική άνεση να επενδύσω σε καλή φωτογραφική μηχανή και στούντιο εξοπλισμό και να ασχοληθώ εκτενώς με αυτό που ήθελα.

καλή και δημιουργική εμπειρία. Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογράφιση μέχρι σήμερα; Γενικά μου αρέσουν φωτογραφίσεις με μεγάλη διοργάνωση και πολλά πρακτικά (σε αντιδιαστολή με αυτά στο photoshop) εφέ. Με βάση αυτό παραμένει αυτή με το Highschool Of the Dead, που είχε πολύ μεγάλο scale και καλό αποτέλεσμα.

Και φέτος ήσουν ο επίσημος φωτογράφος του Comicdom con, πες μας λίγα λόγια για αυτήν την εμπειρία. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να Πολλή κούραση. Μηδέν υλικές ασχοληθείς με την cosplay απολαβές. Αλλά ταυτόχρονα πολφωτογραφία συγκεκριμένα; λή ευχαρίστηση που συμμετέχω Αγαπάω το cosplay, αγαπάω κι εγώ σε αυτή τη διοργάνωση και τη φωτογραφία. Τα ευκόλως βοηθάω με τον τρόπο μου. Συν τα εννοούμενα.... άτομα που το διοργανώνουν είναι υπέροχα. Πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι το κομμάτι της φωτογραφίας για έναν cosplayer; Αυτό μπορεί να το απαντήσει καλύτερα ένας cosplayer, παρά ένας φωτογράφος, pass. Ποια είναι η πιο δυνατή σου εμπειρία μέχρι στιγμής από την ενασχόληση σου με την cosplay φωτογραφία; Το FotoCon, ένα event στην Πολωνία μόνο για φωτογράφους και cosplayers, στο οποίο προσκλήθηκα να συμμετάσχω και τις 2 φορές και ήταν μια απίστευτα


“Με ενδιαφέρει περισσότερο η απεικόνιση του χαρακτήρα παρά ο cosplayer per se” Ποιος είναι η αγαπημένος σου cosplayer με τον οποίο έχεις δουλέψει μέχρι σήμερα και με ποιόν θα ήθελες να δουλέψεις; Δύσκολη ερωτηση η πρώτη, καθώς δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιο άτομο από τα δεκάδες (αν όχι εκατοντάδα). Και με βάση ποιο κριτήριο να τον/την ξεχωρίσεις; Με βάση το αποτέλεσμα;

Τη συνεργασία; Το πόσο καλό cosplay είχαν; Το πόσο καλά σε έκαναν να αισθανθείς; Μάλλον το δίδυμο Leobane / Aokiji από τη Γαλλία είναι τα αγαπημένα μου άτομα όσον αφορά το σύνολο. Όσον αφορά το με ποιον/ποια θα ήθελα να δουλέψω: με όποιο άτομο κάνει πιστά κάποιο χαρακτήρα που να θέλω να φωτογραφίσω. Με ενδιαφέρει περισσότερο η απεικόνιση του χαρακτήρα παρά ο cosplayer per se.

Στο χέρι τους είναι. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Να τελειώσω με τις φωτογραφίες του FotoCon 2017 (ναι ακόμα....) και κάποιες ακόμα που “χρωστάω” και μετά να ασχοληθώ με κάποια φωτογραφικά projects μου άσχετα από το cosplay.

Ξέρω ότι έχεις παρευρεθεί σε μεγάλα conventions του εξωτερικού. Ποια είναι η άποψη σου για τα ελληνικά conventions που φιλοξενούν cosplayers σε σχέση με αυτά του εξωτερικού; Πλέον τα Ελληνικά cons δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από του εξωτερικού, εκτός από το μέγεθος. Αλλά για να μεγαλώσουν θα πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξα και να πλασαριστούν αρχικά ως Βαλκανικά και μετά ως νοτιοΕυρωπαϊκά ή και Μεσογειακά. 12


Craft feature

EVA Foam Pro Cosplay Line Magazine Το EVA foam είναι ένα από τα κατεξοχήν βασικά υλικά για cosplay. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές μορφές αλλά η βασική του είναι η σταθερή μορφή σε φύλλα. Βγαίνει σε πολλά διαφορετικά πάχη και πυκνότητες δίνοντας του μεγάλη ευελιξία στο που θα χρησιμοποιείται. Οι 3 πιο διαδεδομένες μορφές του είναι το foam 2 χιλιοστών, γνωστό και ως craft foam, το foam 5 χιλιοστών και των 10 χιλιοστών. Κάθε ένα έχει διαφορετικές εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σκελετός για άλλα υλικά, σαν επιπρόσθετο επίπεδο για διακοσμήσεις αλλά και σαν βάση πανοπλίας ή όπλου. Το που θα χρησιμοποιείται εξαρτάται από το πάχος και από την πυκνότητα του υλικού. Από όλα τα EVA foam που κυκλοφορούν ο ξεκάθαρος πρωταθλητής τους είναι το EVA foam Pro. Πρόκειται για foam υψηλής πυκνότητας το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή οποιοδήποτε όπλου ή πανοπλίας το οποίο μάλιστα δεν έχει κάποιο ανάγλυφο σχέδιο στις πλευρές του. Οι λείες επιφάνειες του και η μεγάλη πυκνότητα κάνουν πολύ εύκολη την διαχείριση αυτού του υλικού δίνοντας ένα πολύ σταθερό τελικό αποτέλεσμα. Αν και είναι πιο ακριβό από άλλα foam κατώτερης κατηγορίας είναι πολύ πιο αποδοτικό όσον αφορά την αλληλεπίδραση του με άλλα υλικά. Συγκεκριμένα η μεγάλη του πυκνότητα σημαίνει ότι χρειάζεται Photos by Aishi cosplay and shop

facebook.com/aishimiku 13

@aishimiku


λιγότερο priming μέχρι να κλείσουν οι πόροι του και να είναι το υλικό έτοιμο για βάψιμο. Επίσης μπορεί να διαχειριστεί πολύ εύκολα με την χρήση heat gun και να πάρει κλήσεις που είναι αδύνατες για άλλους τύπους foam αλλά και να κολλήσει πιο εύκολα με την χρήση πολλών διαφορετικών τύπων κόλλας. Όσον αφορά την επιφάνεια του και εκεί διαχειρίζεται πολύ εύκολα. Η λείανση γίνεται με γυαλόχαρτο πολύ εύκολα γιατί παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερης πυκνότητας, η κατανομή του είναι πολύ πιο ομοιόμορφη και για αυτό “δουλεύεται” πιο εύκολα. Επίσης με την βοήθεια πυρογράφου μπορούμε να του δώσουμε μια πιο άγρια υφή και σχέδια με πολύ εύκολο τρόπο. Για πολύ καιρό οι Έλληνες cosplayers δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το υλικό παρά μόνο αν το έκαναν εισαγωγή από άλλη χώρα, γεγονός που το έκανε πολύ ακριβό. Πλέον μπορούν να το προμηθευτούν από το Art-time, το μεγαλύτερο μαγαζί με υλικά Hobby στα Βαλκάνια, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό μαγαζί στην Ελλάδα που εισάγει ειδικά cosplay υλικά όπως EVA foam Pro, Worbla, Black Worbla, Transpa Worbla, Polymorph, ειδικά primers και κόλλες και πολλά άλλα.

Photos by Aishi cosplay and shop

Για την πλήρη λίστα υλικών μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.arttime.gr ή να περάσετε από κάποιο κατάστημα τα οποία βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Site: www.arttime.gr Facebook: https://www.facebook.com/arttimethess/

14


Tutorial

Cosplay Tutorial Tutorial by: Horo Von Kaida To tutorial το οποίο θα σας δείξω είναι κομμάτι της στολής που έκανα για το Internation Cosplay Masters που έγινε στο Μονακό τον Φεβρουάριο. Η στολή μου είναι Judgement Lady Uther από το Heroes of the Storm βασισμένη στο σχέδιο που έκανε ειδικά για εμένα ο Tony Tzanoukakis! Είναι μια πολύ απαιτητική στολή με πολλά διαφορετικά κομμάτια, σήμερα όμως θα σας δείξω το κομμάτι της πανοπλίας του θώρακα. Για αρχή να σας πω ότι για την βάση όλων των κομματιών της στολής μου χρησιμοποίησα EVA foam PRO γιατί είναι ένα υλικό που δίνει την δυνατότητα μεγάλης σταθερότητας σε συνδυασμό με συμπαγής και λεία εμφάνιση, ό,τι πρέπει για πανοπλίες τέτοιου τύπου δηλαδή. Είναι ένα υλικό το οποίο μπορούμε πλέον να βρούμε στην Ελλάδα μέσω του Art-time και μας έχει δώσει την δυνατότητα να κατασκευάζουμε πανοπλίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του εξωτερικού!

Υλικά από το: www.arttime.gr 15


Ξεκινάμε την διαδικασία κατασκευής του θώρακα από το κομμάτι του στήθους. Χρησιμοποίησα 2 διάφανα ημισφαίρια, τις διάφανες πλαστικές σφαίρες τις προμηθεύτηκα επίσης από το Art-time, και τοποθέτησα από πάνω τους EVA foam PRO 5 χιλιοστών. Το ζέστανα με ένα heatgun και το τράβηξα μέχρι το foam να πάρει τελείως το σχήμα του πλαστικού. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 3 με 4 θερμάνσεις με το heatgun.

16


Tutorial

Στην συνέχεια έφτιαξα το πατρόν όλου του θώρακα στα μέτρα μου και μετέφερα τα κομμάτια βάσης σε EVA foam PRO 5 χιλιοστών. Έκοψα όλα τα κομμάτια και μετά έκανα την ίδια διαδικασία και για όλα τα διακοσμητικά κομμάτια τα οποία μετέφερα σε foam 10 χιλιοστών. Σκάλισα τα πάντα με ένα dremel μέχρι να πάρουν το σωστό σχήμα και τα κόλλησα μεταξύ τους με βενζινόκολα έτσι ώστε να είναι σταθερά και να μπορούν να αντέξουν το ταξίδι αλλά και την σκηνική μου παρουσία! Οι λεπτομέρειες ολοκληρώθηκαν με τα gems τα οποία είχε ο θώρακας τα οποία έφτιαξα μόνη μου χρησιμοποιώντας coloraplast από το Art-time και τα οποία κόλλησα χρησιμοποιώντας και για αυτά βενζινόκολα. Πολύ σημαντικό για αυτό το κομμάτι είναι ο τρόπος των ενώσεων έτσι ώστε να κάθεται επάνω σου το κομμάτι σταθερό. Για αυτόν τον λόγο άνοιξα 2 τρύπες στο πίσω μέρος του θώρακα, μια στο δεξί κομμάτι και μια στο αριστερό, από τις οποίες πέρασα ένα κορδόνι και το έδεσα μεταξύ του. Δεν με πείραζε που θα φαινόταν γιατί σε εκείνο το σημείο έπεφτε ένα άλλο κομμάτι πανοπλίας από επάνω του. Εκτός από αυτό κόλλησα και βέλκρο στα δύο κομμάτια το οποίο κολλούσε με το άλλο κομμάτι πανοπλίας. Επιπλέον, το κομμάτι αυτό της πλάτης ενωνόταν με το bodysuit το οποίο φορούσα και με 2 κουμπιά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ σταθερό και μπορούσα άνετα να κάνω την χορογραφία μου! Τέλος το κομμάτι αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα της πανοπλίας μου, περάστηκε με 6 στρώσεις ξυλόκολλα και μετά βάφτηκε με ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιώντας αερογράφο, με την βοήθεια του Ro.Sam creations, τα οποία και έδωσαν την τελική μορφή στο κομμάτι. 17


Extra progress photos

Tutorial

18


Καλώς ήρθατε στον κόσμο του ART-TIME! Στο ART-TIME θα βρείτε τη μεγαλύτερη γκάμα ειδών Ζωγραφικής, Ηobby, Χειροτεχνίας, Αγιογραφίας και Σχεδίου. Πινέλα, χρώματα, τελάρα, βερνίκια, πηλοί, χαρτιά decoupage, υλικά cosplay, σύρματα, κεριά, σαπούνια, βιβλία, υλικά χειροτεχνίας, σχεδίου, αγιογραφίας, όλα θα τα βρείτε εδώ! Με πάνω απο 20.000 κωδικούς προϊόντων στα φυσικά μας καταστήματα, εμπλουτίζουμε συνεχώς την γκάμα μας με νέα, εξειδικευμένα προιόντα για επαγγελματίες, ερασιτέχνες και χομπίστες. Ποιοι είμαστε όμως; Με έτος ίδρυσης το 1991, το ART-TIME σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των εξειδικευμένων ειδών ζωγραφικής. Εισαγωγές, εξαγωγές, αντιπροσωπείες, νέα προιόντα, νέες τεχνικές αλλά κυρίως αγάπη για τη ζωγραφική και τις τέχνες απο το ανθρώπινο δυναμικό μας, κατάφεραν να θέσουν το ART-TIME κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών και φίλων. Απο τότε μέχρι και σήμερα, συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και πάντα με γνώμονα τη σωστή εξυπηρέτηση, την εξειδίκευση αλλά και τη σωστή σχέση ποιότητας/τιμής των προιόντων μας! Με τρία συνολικά φυσικά καταστήματα ειδών ΖωγραφικήςΑγιογραφίας-Σχεδίου και Hobby, ένα στο κέντρο της Αθήνας και δύο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούμε καθημερινά εκατοντάδες φίλους μας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Πλέον συνεχίζουμε δυναμικά και στον κόσμο του ιντερνετ!! www.arttime.gr ! Περιηγηθείτε στις σελίδες μας, δείτε τα προιόντα μας, μάθετε τα νέα μας και κάντε τις αγορές απο το κατάστημά μας ιντερνετικά. Εμείς σας εγγυόμαστε τις καλύτερες τιμές, την άμεση εξυπηρέτηση, και τη γρήγορη παράδοση των προιόντων μας.

Καλές δημιουργίες!!

19


Ποιοι είσαστε? απο το Art-Time θα σας πείσει..μια για πάντα! Το Art-Time είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής στην Ελλάδα στα Είδη Ζωγραφικής-Σχεδίου-Hobby Και από Ε-shop? και.... COSPLAY Materials!! www.arttime.gr για αγορές απο τον υπολογιστή μας, με τις καλύτερες τιμές, με δωρέαν μεταφορικά Που σας βρίσκουμε? για αγορές άνω των 50€ μέχρι 3 κιλά πραγματικά ή Στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο, στη Γεωργίου Σταύρου ογκομετρικά! Και με χρόνο παράδοσης.. 1-2 μέρες! 3 και 5 (κάθετος πεζόδρομος στην Αγίας Σοφίας) και στο ΝΕΟ μας κατάστημα στο Κέντρο της Αθήνας Μάλιστα..Ωραία ακούγονται όλα.. στην Ηπείρου 5 (απέναντι απο το Εθν.Αρχαιολογικό Έχουμε και καλή εξυπηρέτηση.. Κάνουμε και καφέ Μουσείο και τα Πανεπιστήμια!) (όταν προλαβαίνουμε..!) Το φλυτζάνι δεν το λέμε.....ακόμα! Πως ξεκινήσατε? ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ??!!?! Το 1991 ήταν η χρονιά που πρωτοξεκινήσαμε. Έκτοτε, εδώ και 27 χρόνια συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια Θέλουμε να έρθουμε!! πάνω στο αντικείμενο που αγαπάμε. ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ! Τι σημαίνει για εσάς...ART-TIME μετά απο 27 χρόνια? Τα πάντα. Είναι η καθημερινότητά μας, η σκέψη μας, η λατρεία μας για τα υλικά, οι φιλίες που έχουμε αναπτύξει με τους φίλους/ες που μας επισκέπτονται καθημερινά για να πειραματιστούν με νέες τεχνικές, αλλά κυρίως η γλυκιά τρέλα που όλοι κουβαλάμε με τις καλλιτεχνικές κατασκευές και τις καλές τέχνες γενικώς! Τί μπορούμε να βρούμε στα καταστήματά σας? Χιλιάδες υλικά, πάνω απο 20,000 κωδικοί προϊόντων, όπως Πινέλα, Χρώματα, Worbla, Eva Foam, Polymorph, Βερνίκια, Μαρκαδόρους, Σπρέι, Πιστόλια Σιλικόνης, Μολύβια, Υλικά Μακέτας, Υλικά Decoupage, δημιουργία Κεριών/Σαπουνιών, Σύρματα, Αερογράφους, Ξύλινα αντικείμενα για διακόσμηση αλλά και Πολυστερίνη και γενικώς..... τα πάντα! Προσπαθούμε τουλάχιστον... Γιατί να σας επιλέξει κάποιος για τις αγορές του? Εκτός απο την μεγάλη ποικιλία που θα βρει κανείς, στόχος μας είναι η καλύτερες δυνατές τιμές που μπορεί κάποιος να αγοράσει τα υλικά του! Μια βόλτα

Ώρα για Τέχνη λοιπόν?? Τι λέτε??

ART-TIME, www.arttime.gr και φυσικά στο Facebook www.facebook/arttimethess και https://tinyurl.com/facebook-hobby Γεωργίου Σταύρου 3 κ 5 , Κέντρο Θεσ/νίκης Τηλ: 2312 20 25 25 Ηπέιρου 5 , Κέντρο Αθήνας Τηλ: 212 213 37 63 email : info@arttime.gr , sales@arttime.gr 20


Events

Το Comicdom con είναι ένα από τα πιο παλιά και γνωστά συνέδρια σε σχέση με το cosplay στην Ελλάδα. Διοργανώνει κάθε χρόνο τον φημισμένο cosplay διαγωνισμό του, ο νικητής του οποίου έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurocosplay. Λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Αθήνας, στην ελληνοαμερικανική ένωση, και προσελκύει κάθε χρόνο πλειάδα cosplayers τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για μια βόλτα στους χώρους του. Το comicdom έχει κατοχυρωθεί σαν ένα σταθερό ραντεβού cosplayers στα τέλη Απριλίου και μας έχει δείξει μερικές από τις πιο αξιόλογες στολές της Ελλάδας μιας και οι cosplayers προσπαθούν κάθε χρόνο να καταπλήξουν τους κριτές. Ο διαγωνισμός cosplay του comicdom con έχει 2 κατηγορίες, το ατομικό και το ομαδικό. Για το 2018 νικήτρια της ατομικής κατηγορίας είναι η Λία Ρόκου, γνωστή και σαν Lorian, η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη cosplayer που κερδίζει αυτόν τον τίτλο για δεύτερη φορά! Στην ομαδική κατηγορία την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Nierly:Over που απαρτίζεται από τους: Αγγελική Βούρου, Δαλαβούρας Μάριος, Ελένη Λιανού και Ρουσλάν Ελισέεβ.

21


To Comicdom Cosplay πραγματοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens. Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα σε έναν εντελώς νέο χώρο, το 2018, ως «απόκριση» στους cosplayers που άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Comicdom Con Athens. Οι πρώτες χρονιές ήταν αρκετά διαφορετικές από αυτό που βλέπετε σήμερα, και σαν διοργάνωση και σαν επίπεδο cosplayers. Την πρώτη χρονιά δεν ξέραμε καν αν θα εμφανιστούν διαγωνιζόμενοι, ρωτούσαμε με αγωνία τους γνωστούς μας αν θα πάρουν μέρος και πως τους φαίνεται η ιδέα. Λάβετε υπ’ όψιν ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν πολυάριθμα cosplay πάρτυ, σε κάποια από τα οποία γινόντουσαν διαγωνισμοί αλλά στους οποίους ψήφιζε βασικά το κοινό. Θέλαμε να απομακρυνθούμε όσο γίνεται από την δημοφιλία (του χαρακτήρα ή του cosplayer) ως κριτήριο οπότε απ’ όταν αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε την «κριτική επιτροπή» μέχρι σήμερα επιλέγουμε για αυτή άτομα με αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία σε τομείς που άπτονται του cosplay: makeup & special effects artists, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, θεατρολόγους κ.λπ. Την 3η πλέον χρονιά, έχοντας λύσει πολλές από τις «παιδικές ασθένειες» του διαγωνισμού γίναμε συνεργάτες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος cosplay, Eurocosplay που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στο Λονδίνο και στο οποίο ο πρώτος νικητής του Comicdom Cosplay στην κατηγορία του ατομικού εκπροσωπεί την Ελλάδα. Αυτό, πιστεύω, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση και σε εμάς και στους συμμετέχοντες cosplayers. Στο πρόσφατο Comicdom Cosplayπου έγινε στα πλαίσια του Comicdom Cosplay 2018, το Σάββατο 21 Απριλίου συμμετείχαν 27 cosplayersστην κατηγορία του ατομικού, 2 εκτός διαγωνισμού και 4 ομάδες (με σύνολο 14 cosplayers) στην κατηγορία του ομαδικού. Την 1η θέση κέρδισε η Λία Ρόκου, που ήδη έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurocosplay το 2016 κατακτώντας την υψηλότερη θέση που έχουμε φτάσει ποτέ στην πανευρωπαϊκή κατάταξη οπότε υπάρχουν πολλές προσδοκίες για την φετινή συμμετοχή της! Μυρτώ Τσελέντη Διευθύντρια ComicdomCosplay 26 Απριλίου 2018

22


Comicdom Winners

Cosplay Line Magazine Η Αννέτα και η Λία, γνωστές και ως Hikari and Lorian αντίστοιχα, είναι ένα cosplay δίδυμο με έδρα στην Θεσσαλονίκη. Είναι από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στον ελληνικό cosplay χώρο και αριθμούν πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούν συχνά κοινά projects, στους διαγωνισμούς παίρνουν μέρος στην ατομική κατηγορία. Στο φετινό διαγωνισμό cosplay του Comicdom κατέλαβαν την πρώτη και την τρίτη θέση με την Λία (Lorian) να κατακτάει την κορυφή με το Ana cosplay της από Overwatch ενώ η Αννέτα (Hikari) κατέλαβε την τρίτη θέση με την Nova από Heroes of the Storm. Lorian στον χώρο του cosplay έχεις αποφασίσει να μην είσαι μόνη σου αλλά συμπορεύεσαι με την Hikari, μια ακόμη πολύ ταλαντούχα Ελληνίδα cosplayer. Πως και διαλέξατε αυτόν τον δρόμο; Το cosplay είναι μία ασχολία ευχάριστη και δημιουργική. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει η στολή στην διάρκεια κατασκευής της. Το να μοιράζεσαι την αγάπη σου, τις γνώσεις σου, τις σκέψεις σου και το αποτέλεσμα τους με κάποιον άλλον διπλασιάζει την χαρά της δημιουργίας. Η καθεμία συμβάλει με τον δικό της τρόπο και κατά μία έννοια συμπληρώνουμε η μία την άλλη. Από την στιγμή που γνωριστήκαμε μας ένωσε ένας ισχυρός δεσμός φιλίας και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί πριν καν το επισημοποιήσουμε. Η πορεία μας δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαμε η μία την άλλη και είμαστε αρκετά αποτελεσματικότερες μαζί. 23

Ποια είναι η διαδικασία με την οποία διαλέγετε τα επόμενα σας cosplay; Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδρομή που ακολουθούμε. Άλλοτε είναι χαρακτήρες που αγαπάμε, χαρακτήρες που μας μοιάζουν, χαρακτήρες που έχουν μία καινούρια πρόκληση για εμάς και πάει λέγοντας. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μεγάλη ποικιλία σε χαρακτήρες. Από anime, video games, ταινίες, σειρές, comics κ.α. Όσο πιο απαιτητικό είναι ένα κοστούμι τόσο πιο πολύ μας ενθουσιάζει. Κριτήριο για την Lorian είναι σίγουρα το ξανθό μαλλί, αλλά αυτό το έχουν σίγουρα προσέξει όλοι!

“Η εμπειρία είναι πάντα ένα μικρό πλεονέκτημα”

Hikari & Lorian Cosplay and Crafts

Comicdom 2018. Κατακτήσατε και οι 2 σας διάκριση. Πως αισθάνεστε για αυτό και πως φτάσατε σε αυτό το αποτέλεσμα; Είμαστε πραγματικά περήφανες και χαρούμενες με το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες για αυτά τα δύο κοστούμια, δοκιμάσαμε νέα υλικά και εφαρμόσαμε πολλές διαφορετικές ιδέες. Ήμασταν ήδη αρκετά ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα, όμως οι διακρίσεις μας πρόσφεραν ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία. Η δουλειά μας ανταμείφθηκε και αυτό συμπληρώνει πάντα την ικανοποίηση που νιώθεις με την ολοκλήρωση κάθε στολής. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κατακτάς την πρώτη θέση στο comicdom. Πιστεύεις ότι η extra εμπειρία σου στο Eurocosplay θα σε βοηθήσει στον διαγωνισμό; Σίγουρα η εμπειρία είναι πάντα ένα

@hikari_lorian_cosplay


“Όταν υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με τον χαρακτήρα που δημιουργείς τότε το πάθος και το μεράκι βγαίνουν προς τα έξω” μικρό πλεονέκτημα. Και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζω το χώρο της σκηνής, τα άτομα της διοργάνωσης και την γενική διαδικασία του διαγωνισμού σημαίνει πως θα έχω λιγότερες εκπλήξεις από άλλους. Φυσικά όμως κάθε φορά είναι διαφορετική από την προηγούμενη οπότε πρόκειται για μια νέα περιπέτεια. Όσες φορές και να ανέβεις στη σκηνή πάντα υπάρχει αυτό το σκίρτημα άγχους και ενθουσιασμού, δε φεύγει ποτέ αλλά μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα οπότε νιώθω λίγο πιο έτοιμη με κάθε εμφάνιση.

Έχεις μια εντυπωσιακή πορεία στο comicdom με 2 πρώτες θέσεις και 2 δεύτερες σε 4 χρονιές. Τι συμβουλές δίνεις σε cosplayers για να έχουν ανάλογη επιτυχία; Να φτιάχνουν πράγματα που αγαπούν. Όταν υπάρχει συναισθη ματικό δέσιμο με τον χαρακτήρα που δημιουργείς τότε το πάθος και το μεράκι βγαίνουν προς τα έξω. Προσωπικά επενδύω πάρα πολύ σε λεπτομέρειες ακόμα και σε όσες δεν φαίνονται με τη πρώτη ματιά, είναι μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Και να μη συμβιβάζονται. Έχω φτιάξει πολλές φορές κάτι ξανά και ξανά μέχρι να φτάσω στο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει τελειότητα αλλά όσο πιο κοντά φτάνουμε τόσο το καλύτερο.

κάθε μεγάλο project με πανοπλία επιλέγει να κάνει κάποιο ραφτό για να υπάρχει μία εναλλαγή. Έχουμε και μία κρυφή επιθυμία να κάνουμε κάποιο θεματικό cosplay τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι αλλά μέχρι να επισημοποιηθεί τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μέχρι το Eurocosplay δεν έχουμε αποφασίσει αν θα παραβρεθούμε σε κάποιο άλλο event στο εξωτερικό, αλλά φυσικά δεν θα λείψουμε από τα εγχώρια.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Για αρχή προτεραιότητα έχει το κοστούμι που θα ετοιμάσει η Lorian για το Eurocosplay. To project αυτό είναι προσωρινά κρυφό όμως θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Στην διάρκεια του θα υπάρξουν ίσως κάποια μικρότερα κοινά project αλλά αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με βεβαιότητα. Όσο αφορά την Hikari έπειτα από 24


Comicdom Winners

Nierly:Over Cosplay Line Magazine

Η Nierly Over αποτελείται από 4 άτομα αλλά… δεν είναι official ομάδα. Δημιουργήθηκε μόνο για να συμμετάσχει στο ομαδικό cosplay του Comicdom Con Athens 2018, τα μέλη της οπίας είναι οι: Αγγελική, Μάριος, Ρουσλάν και Ελένη. Στο φετινό cosplay διαγωνισμό κατέκτησαν την πρώτη θέση με την ομαδική παρουσίαση τους από το Nier:Automata, κάνοντας αναπαράσταση μια σκηνή μάχης του παιχνιδιού μεταξύ των δύο κεντρικών ηρώών 2Β (Αγγελική), 9S (Ελένη) και των Adam (Μάριος), Eve(Ρουσλάν).

25

Είστε η team “Nierly Over”. Πείτε μας ποια είναι τα μέλη σας και πως αποφασίσατε να συνεργαστείτε; Αγγελική: Μιας και έχουμε ξαναδιαγωνιστεί ως duo απο το NieR:Automata ως Α2 και 9S, υπήρξε η σκέψη και το ενδιαφέρον για ομαδικό με τέσσερα μέλη με σκοπό να αναπαραστήσουμε μια συγκεκριμένη σκηνή από το game. Απ’ τη στιγμή που έγινε αυτό, το μόνο που έμενε ήταν απλά να βρούμε άτομα που θα τα ενδιέφερε το project! Τα μέλη είναι τα εξής: Αγγελική(2B), Ελένη(9S), Ρουσλάν(Eve), Μάριος (Adam). Η Ελένη ενδιαφερόταν ήδη για cosplay του 9S οπότε μας έλειπε μόνο ο Eve! Ευτυχώς χάρη στις γνωριμίες που έχω κάνει μέσα από το cosplay community σκέφτηκα τον Ρουσλάν στον οποίο άρεσε η ιδέα και ήθελε να βοηθήσει!

Δουλεύατε τις στολές σας όλοι μαζί ή ο καθένας έφτιαξε την δική του; Αγγελική: Τα ρούχα κατασκευάστηκαν από εμένα αλλά όσον αφορά τα armor pieces, props και styling υπήρξε βοήθεια από όλους ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα στην ώρα τους! Τα credits για το μουσικό κομμάτι, τη σκηνοθεσία και τη χoρογραφία που κάναμε επί σκηνής πάνε όλα στον Μάριο. Πως αισθάνεστε για την πρώτη θέση στο comicdom; Αγγελική: Νιώθω πως αξιώθηκε ο κόπος μας αφού ήταν ένα project το οποίο εμένα προσωπικά με κούρασε και με δυσκόλεψε αρκετά αλλά εν τέλει η ικανοποίηση ήταν τόσο μεγάλη που πετύχαμε τον σκοπό μας και διακριθήκαμε για τη δουλειά μας που θα το ξαναέκανα! (αλλά όχι σύντομα, χρειάζομαι λίγη ξεκούραση πρώτα πριν το


“Όσο τιμητικός και να ήταν ο τίτλος της πρώτης θέσης θεωρώ πως ότι καλύτερο ήταν η εμπειρία.”

επόμενο μεγάλο project!) Μάριος: Σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω απλά... διότι δεν είμαι συνηθισμένος σε αυτό, μπορώ να πω πως χαίρομαι που άρεσε η δουλεία μας στον κόσμο, εξάλλου αυτός ήταν και ο κύριος σκοπός μας, να κάνουμε κάτι που θα αρέσει τόσο σε εμάς όσο και στο κοινό! Νιώθω σίγουρα μεγάλη ικανο ποίηση αλλά παράλληλα και τεράστια ανακούφιση που τελείωσε, σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μου!

ρώ πως ότι καλύτερο ήταν η εμπειρία. Από τις ετοιμασίες και τις πρόβες μέχρι και την τελική παρουσίαση στον διαγωνισμό, ήταν πραγματικά αξέχαστη διαδικασία και δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Πιστεύεται ότι θα ξανά συνεργαστείτε στο μέλλον σε κάποιο cosplay project; Αγγελική: Δεν ξέρω αν θα συνεργαστούμε ξανά ως τετράδα αλλά σίγουρα θα υπάρξουν διάφορες συνεργασίες μεταξύ μας!

Μάριος: Πολύ πιθανό, αν όχι και οι τέσσερις, σίγουρα θα ξαναγίνει Ρουσλάν: Well, ενθουσιασμένος! κάποιο duo project! Πότε θα γίνει Ακόμα να το συνειδητοποιήσω ότι ξανά κάτι, ή μάλλον, πόσο σύντομα βγήκαμε πρώτοι...Μπορεί να φταίει θα γίνει δε το γνωρίζω. ότι ήταν η δεύτερη φορά που πήρα μέρος σε διαγωνισμό Cosplay, so Ρουσλάν: Τι να πω...δεν ξέρω, αλλά μακάρι διότι το κλίμα που υπήρχε ναι...ακόμα δεν το πιστεύω. ήταν ωραίο, οπότε αν θα θέλανε Ελένη: Όσο τιμητικός και να ήταν τα παιδιά να συνεργαστούμε, θα ο τίτλος της πρώτης θέσης θεω- είχαν ένα σίγουρο ναι από εμένα!

Ελένη: Πιστεύω πως είναι πολύ πιθανόν. Είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας και όλα τα υπόλοιπα μέλη είναι φανταστικά τόσο στον χαρακτήρα όσο και στο ταλέντο οπότε σίγουρα θα ήθελα πολύ να συνεργαστούμε ξανά. Mιας και στα ομαδικά cosplay παίζει μεγάλο ρόλο η σκηνική παρουσία, θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για τις παρουσιάσεις γενικότερα στο χώρο του cosplay? Μάριος: Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στις λέξεις που απαρτίζουν τον όρο “cosplay”, οι οποίες είναι το Costume και το Play. Ευτυχώς το “costume” κομμάτι το έχουμε καλυμμένο όλοι! Σχετικά όμως με το “play”που πρακτικά σημαίνει να μπεις στο πετσί του ρόλου, να υποδύεσαι τον χαρακτήρα όσο καλύτερα και πιστά μπορείς- θεωρώ πως για διάφορους λόγους υστερούμε. 26


AngieV Cosplay (Αγγελική), MariosDal Art (Mάριος), Hell-N Art & Cosplay (Ελένη) @angiev_cosplay (Αγγελική), @mariosdal (Μάριος), @hell_n.cosplay(Ελένη), kiiroisenko_gr_cosplay(Ρουσλάν)

“Σχετικά όμως με το “play”- που πρακτικά σημαίνει ν α μπ ει ς στο πετσί του ρόλου(...) θεωρώ πως για διάφορους λόγους υστερούμε.” Σίγουρα οι περισσότεροι χαίρονται να φοράνε στολές των αγαπημένων τους χαρακτήρων και για πολλούς αυτό και μόνο αρκεί (well... τους καταλαβαίνω, it’s cool), άλλα αν μπορέσεις να δείχνεις πειστικός μέσα σ’αυτή τη στολή είναι το κάτι παραπάνω που ξεχωρίζει! Κατά την γνώμη μου, μια καλή σκηνική παρουσία χρειάζεται αρχή-μέση-τέλος, να υπάρχει μια “ιστορία” η οποία εξελίσσεται καθ’όλη τη διάρκειά της! Έτσι, ο συνδυασμός ενός ωραίου ηχητικού κομματιού και μιας προσεγμένης και όχι φλύαρης χoρογραφίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή και μιά

27

Η πρώτη δυσκολία που συναντήσαμε με τον Μάριο ήταν να βρούμε κατάλληλα μέλη για την ομάδα τα οποία θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε. Αφού αυτό έγινε, το επόμενο εμπόδιο ήταν το πώς θα γινόταν η σκηνική μας παρουσία και θα εναρμονίζονταν και τα 4 μέλη προσπαθώντας να αναπαραστήσουμε τη σκηνή μάχης από το παιχνίδι. Πολύ πετυχημένα έκανε το σενάριο και τη χωρογραφία ο Μάριος Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε στην οποία βάλαμε όλοι μέσα όλη την πορεία; από μια μικρή πινελιά! Τέλος, Αγγελική: Σίγουρα δεν ήταν οι στολές είχαν όλες τις δικές εύκολο project αλλά όπως φάνηκε τους ιδιαιτερότητες και ειδικά της δεν ήταν και ακατόρθωτο! 2Β όπου για να πετύχω το τελικό παρουσίαση την οποία θα θυμάται ο κόσμος! Το να ανέβει κανείς στη σκηνή θέλει κουράγιο, το άγχος είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας, σε βλέπουν και σε κρίνουν εκατοντάδες μάτια, και σε καμία περίπτωση δε λέω πως είναι εύκολο, αλλά αφού έχεις φτάσει ως εκεί, έχεις φορέσει τη στολή σου και είσαι μερικά βήματα μακριά απ’ τη σκηνή, just make it count!


αποτέλεσμα χρειάστηκαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να βρω τα σωστά υλικά και τις κατάλληλες τεχνικές για να φτιάξω τη στολή της. Τα scales στο παντελόνι του Ρουσλάν φαίνονταν ατελείωτα αφού προκειμένου να κοπούν, prime-αριστούν και βαφτούν όλα χρειάστηκε να δουλεύουμε 4-5 άτομα μαζί για λίγες μέρες. Ευτυχώς δεν είχαμε πρόβλημα σε ότι αφορά τις πρόβες αφού μπορούσαμε όλοι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να βρισκόμαστε και υπήρχε πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ μας!

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας μετά το comicdom; Αγγελική: Νέα cosplay, νέες συνεργασίες! Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου που θέλω να κάνω, δεν ξέρω πόσα από αυτά θα τα πετύχω αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνω στάσιμη! I’ll keep swimming! Μάριος: Δε μπορώ να πω με σιγουριά, χαίρομαι για τη νίκη μας αλλά προσωπικά δεν αυτοαποκαλούμαι και δε θα ήθελα να με αποκαλούν cosplayer, ότι κάνω το κάνω μόνο για να βοηθήσω την Αγγελική αν χρειάζεται duo για κάποιο project ή γενικά άτομο

για team cosplay, πράγμα που δε συμβαίνει συχνά. Παρ’ολα αυτά είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ρουσλάν: Τίποτα το τρομερό! Χαχαχα...συνεχίζουμε δυναμικά με το cosplay και περνάμε καλα! Ελένη: Ασχολούμαι με το cosplay εδώ και 4 περίπου χρόνια και σίγουρα θα συνεχίσω για αρκετό καιρό. Ετοιμάζω αρκετά projects και photoshoots και ελπίζω ότι δεν θα χάσω κανένα από τα επόμενα cons. Αν όλα πάνε καλά θα ξαναπάρω μέρος στον διαγωνισμό του χρόνου

28


Events

Το Thessaloniki Comic Convention, γνωστό και ως The ComicCon, είναι το μεγαλύτερο συνέδριο με θέματα τα comics και την popκουλτούρα στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε το 2015 και κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο, μάλιστα φέτος για πρώτη φορά άλλαξε στέγη και από την αποθήκη Γ’ του λιμανιού μεταφέρθηκε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Κάθε χρόνο, στα πλαίσια της εκδήλωσης, κάνουν την εμφάνιση τους σημαντικοί καλλιτέχνες του χώρου των comics, της geek κουλτούρας και του cosplay ενώ φέτος ήρθε ο σημαντικότερος μέχρι σήμερα καλεσμένος, ο Frank Miller! Για περρισσότερο φωτογραφικό υλικό: https://www.facebook.com/pg/thecomiccon/phοtos/?ref=page_internal )

https://www.facebook.com/thecomiccon/ http://thecomiccon.gr 29


The ComicCon 4 Είναι αρχές Μαΐου και οι Θεσσαλονικείς έχουν μάθει τι πρέπει να περιμένουν. Το TheComicCon 4 ανοίγει τις πόρτες του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου και μας καλωσορίζει σε έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο με comics, σχέδια, cosplay, φιγούρες, παιχνίδια και πολλά ακόμα! Ο χώρος περιλαμβάνει ένα τεράστιο artist alley στο οποίο μπορείς να βρεις καλλιτέχνες όλων των ειδών και στυλ φιλοξενώντας μάλιστα και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής σκηνής. Το stage φιλοξενεί συνέχεια δραστηριότητες για το κοινό και μας προσφέρει πλούσιο θέαμα το οποίο περιλαμβάνει από quiz και panels μέχρι συναυλίες και παρουσιάσεις! Στην μέση του χώρου μπορείς να βρεις ότι merchandise μπορεί να θελήσεις από τα μαγαζιά τα οποία βρίσκονταν εκεί έτοιμα να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με χαμόγελο. Τέλος, για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να μάθει και να παίξει επιτραπέζια! Την δική του γωνία στο artist alley είχε όμως το cosplay. Αφού έχεις περάσει μπροστά από διάφορους καλλιτέχνες και δημιουργούς, ξαφνικά ξεκινάς να βλέπεις κοστούμια και πανοπλίες, γούνινες ουρές και αυτάκια! Με την καλεσμένη cosplayer της διοργάνωσης, την Mowky cosplay από την Γερμανία, να μαγνητίζει τα βλέμματα των fans του cosplay γίνεται η πρώτη μας επαφή με τους cosplayers της εκδήλωσης και προχωρώντας λίγο πιο δίπλα βλέπουμε και όλους τους Έλληνες που μας έδειχναν τις δημιουργίες τους. Εκτός όμως από το artist alley, cosplayers έβλεπες παντού μέσα στην εκδήλωση αλλά και έξω από αυτήν να περιφέρονται και να βγαίνουν φωτογραφίες με τον κόσμο, κάνοντας πιο όμορφη και πολύχρωμη την εκδήλωση! Και στο τέλος του διαδρόμου είναι ο χώρος των καλεσμένων καλλιτεχνών! Μερικά πολύ μεγάλα ονόματα έκαναν την εμφάνιση τους και ο κόσμος

μπορούσε να δεί από κοντά δημιουργούς από Cable, Superior Iron-man, WeaponX, Smurfs, SecretWars, SilverSurfer, DarkKnight, WonderWoman, τον δημιουργό του DeathStar αλλά και τον superstar των comics, Frank Miller! Ήταν μια εκδήλωση που μας προσέφερε πολλά και σίγουρα θα περιμένουμε μέχρι του χρόνου για να δούμε τι άλλο θα έχει να μας δείξει!

30


Upcoming Event

Το Gameathlon είναι από τα πιο γνωστά gaming events της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα gaming tournaments του χρόνου δίνοντας σημαντικά έπαθλα αλλά λεφτά δεν μοιράζει μόνο στα games.. Τα δίνει και στον διαγωνισμό cosplay που κάνει κάθε χρόνο! Όλα αυτά σε έναν καταπληκτικό χώρο, στο γήπεδο Taekwondo στο Παλαιό Φάληρο με χρονική διάρκεια 2 ημερών, 2 και 3 Ιουνίου.

Άλλαξε ημερομηνίες και δεν θα χρειάζεται να περιμένουμε τον Ιούλιο για να απολαύσουμε το gaming υπερθέαμα που ακούει στο όνομα Gameathlon! Με τουρνουά σε πολλά διαφορετικά games, happenings, artist alley, καλεσμένους, δώρα και πολλά ακόμα όλοι ξέρουμε που θα βρισκόμαστε 2 και 3 Ιουνίου!

31


Όμως το σημαντικότερο για όλους τους fans του cosplay είναι το artist alley στο οποίο θα παρεβρεθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας αλλά φυσικά και ο διαγωνισμός cosplay ο οποίος θα μοιράσει χρήματα και δόξα πάνω στο 360 μοιρών stage του! Επίσης φέτος στο Gameathlon θα γίνει και cosplay parade την ημέρα πριν τον διαγωνισμό! Πολλές αλλαγές όμως θα δουν οι cosplayers σε ότι αφορά τον διαγωνισμό, τον τρόπο αξιολόγησης και τον τρόπο βαθμολογίας. Με την διαδικασία να γίνεται πολύ πιο λεπτομερείς και την βαθμολόγηση να περιλαμβάνει συντελεστή δυσκολίας τα αποτελέσματα θα αναδείξουν το κορυφαίο cosplay που θα κάνει την εμφάνιση του στο γήπεδο! Στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν την καλύτερη στολή και να παροτρύνουν τους cosplayers να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες στολές μοιράζοντας τους ταυτόχρονα χρήμα και δόξα! Στο Gameathlon αναμένεται να κάνουν εμφάνιση μερικές από τις εντυπωσιακότερες στολές, περιμένουμε με ανυπομονησία να τις δούμε!

32


top10

10

TOP COSPLAY

SOURCES Cosplay Line

10

OF MAY

Deadpool 2

O αγαπημένος Deadpool σε όλες τις παραλλαγές του αλλά και η Domino η οποία έγινε γρήγορα πολύ αγαπητός χαρακτήρας για cosplay!

Shokugeki no Soma

9

Ένα από τα καλύτερα anime της σεζόν έχει να προσφέρει πολλούς δυνατούς χαρακτήρες για cosplay με σχετικά χαμηλή δυσκολία κάνοντας το ιδανικό για ένα άνετο ανοιξιάτικο κοστούμι! 33


top10

StarWars

8

H May the 4th έχει κατοχυρωθεί σαν μια μέρα αφιερωμένη στο Star wars και μαζί με την ταινία Solo κάνουν το Star wars ένα από τα πιο αγαπητά θέματα για cosplay του μήνα!

7

Overwatch

Εντυπωσιακοί χαρακτήρες και η επέτειος του παιχνιδιού κάνουν τους cosplayers να μην μπορούν να κρατηθούν μακριά από αυτές τις καταπληκτικές στολές οι οποίες συνοδεύονται από πολλά references, σαν να θέλει το παιχνίδι να κάνει το cosplay των χαρακτήρων του όσο πιο εύκολο γίνεται!

Fortnite

6

Toπαιχνίδι που έχουν αγαπήσει οι gamers προσφέρει πολλές ευκαιρίες για cosplay! Με τα ιδιαίτερα skins του και special events τα cosplay από το παιχνίδι δείχνουν εντυπωσιακά!

34


top10

Hearthstone

5

H Blizzard ανακοίνωσε διαγωνισμό cosplay με κάρτες του παιχνιδιού, ήρθε η ώρα οι αγαπημένες μας κάρτες να γίνουν πραγματικότητα!

4

Boku no hero academia

Το καινούριο “big” anime είναι από τις πιο δημοφιλείς πηγές cosplay έχοντας πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, με τον Deku και τον All might να έχουν την μερίδα του λέοντος!

35


top10

3

Avengers Infinity War

Όλοι οι super ήρωες είναι σπουδαία πηγή για cosplay. Από όλα τα αστέρια της επικής ταινίας ξεχωρίζουν ο Iron Man, o Spiderman και ο Star Lord χωρίς όμως να μένουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες πολύ πίσω!

Darling in the Franxx

Ένα ακόμη anime που έχει συγκλονίσει έχει καταφέρει να κάνει τον κόσμο του cosplay να μην κρατιέται και όλο αυτό με έναν μόνο χαρακτήρα ουσιαστικά! Η Zero Two έγινε αμέσως η αγαπημένη πολλών cosplayer!

2

1

Monster Hunter World

Ένα παιχνίδι που φτιάχτηκε για cosplay! Με φανταστικές πανοπλίες που κάνουν τους cosplayers να μην ξέρουν τι να πρωτοφτιάξουν! Έχουμε ήδη δει μερικές πολύ επικές δημιουργίες και σίγουρα θα δούμε πολύ περισσότερες στο μέλλον!

36


Ζώδια

ώδια Ζ

Ιουνίου 2018

ΚΡΙΟΣ - Mareep

Η διαύγεια και η αντίληψη βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ώρα να ξεκινήσετε νέα projects!

ΤΑΥΡΟΣ - Tauros

Μια καλή στιγμή για να εξερευνήσετε και να προκαλέσετε τον εαυτό σας. Ξεκινήστε ένα νέο cosplay με υλικά που δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ πριν! Βγείτε από τη ζώνη άνεσης σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ - Latios & Latias

Είναι ο μήνας σας! Ώρα για περιπέτειες και προκλήσεις! Βγείτε, δείτε φίλους, κάντε καινούριους και ανοίξτε το μυαλό σας. Ποιο convention θα μπορούσε να σας βοηθήσει με αυτό;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ - Kingler

Είναι μια καλή στιγμή για να συνδεθείτε, να επεκτείνετε το δίκτυό σας και να προωθήσετε την δουλειά σας! Αυξήστε και ενισχύστε τα posts σας!

ΛΕΩΝ - Entei

Επικεντρωθείτε στους στόχους σας αυτό το μήνα και θα ανταμειφθείτε. Να Είστε υπερβολικοί και να λάμπετε και με προσοχή το glitter!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ - Blissey

Παρακολουθήστε τα πράγματα γύρω σας. Συγχονίστε τα πράγματα σωστά και συμβαδίστε με τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε πότε συμβαίνουν τα conventions!

37


Ζώδια

ΖΥΓΟΣ - Alakazam

Υπάρχει σύγχυση και αβεβαιότητα, αλλά πολλή ενέργεια. Δεν είναι η καλύτερη σας περίοδος. Καλύτερα να μην ξεκινήσει αυτό το νέο project ακόμα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ - Drapion

Είστε πολύ ενεργός αυτό το μήνα! Φίλοι και party, διασκέδαση και παιχνίδια. Απλά προσπαθήστε να μην ξεχάσετε να ολοκληρώσετε τα cosplay που έχετε αφήσει.

ΤΟΞΟΤΗΣ - Decidueye

Αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Οι φίλοι μπορεί να σας απογοητεύσουν, αλλά έτσι βλέπετε ποιος πραγματικά σας υποστηρίζει. Καλύτερα να μην ξεκινήσετε τα ομαδικά cosplay ακόμα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ- Ampharos

Δεν μπορείτε να τους ευχαριστήσετε όλους. Εστιάστε στον εαυτό σας και στα όνειρά σας. Αυτό το κοστούμι που πάντα θέλατε να κάνετε για παράδειγμα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ- Slowking

Η δημιουργικότητα έρχεται, αλλά μαζί με την αβεβαιότητα. Προσέχετε τον εαυτό σας και να είστε υπομονετικοί.

ΙΧΘΥΕΣ - Goldeen

Μην ανησυχείτε για τις ανάγκες των άλλων. Οργανώστε τον εαυτό σας, κρατήστε σημειώσεις και επικοινωνήστε με τον εαυτό σας. Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα! Το Cosplay είναι hot αυτή τη σεζόν!

38


COSPLAY LINE Project Manager: Horo von Kaida Project Coordinator/ Αρθρογράφος: Alex “The Pirate” Lampardis Αρχισυντάκτρια: AngieV Creative Director/Proofreader: Marios Dal Ζώδια: Ailiroy Φωτογραφικό υλικό τεύχους: Horo Von Kaida, SpirosK Photography, Mowky Cosplay, Aishi cosplay & shop, Art Time, Comidom Con, Effie T. Photography, Chris Kon Photo The ComicCon, Gameathlon

Sponsored by


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.