Page 1

................................... # 3 2013 - Störst på Höglandet 44.795 ex! Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

vision

höglandet aneby - Eksjö - nässjö - sävsjö - vetlanda

vision resa

höglandet

unik natur och histnande historia,,

orkneyöarna

psykolog alf b svensson:

”Sluta curla med kidsen!”

vision motor

höglandet

tipsar

i hjärtat på en finansminister

sommarens sex hetaste cabbar!

ledare av mikael torstensson

Riddaren

från Höglandet regerade över ögrupp i skottland

anders

carola till höglandet! uppträder för love nepal

1

vision resa

höglandet

borg om krisen, hoppet och familjen


2

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... Om Vision Höglandet

I detta nummer berättar Anders Borg om vad han funderar på under hästsvansen och ännu mer om vad som pågår i hjärtat. Oavsett vad du tycker om hans politik så berör hans personliga berättelse.

Vision Höglandet är en månatlig fyrfärgs tabloidtidning som distribueras till alla hushåll som tar emot reklam i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner. Tidningen sprids även till hushållen i Lammhult och i tidningsställ. Tidningen utkommer kring den 20:e varje månad förutom i januari och juli månad. Varje tidning är fylld av positiva nyheter och berikande reportage. Du hittar intressanta motorsidor, fräscha modesidor, uppmuntrande näringslivssidor, upplysande kommunsidor och spännande tävlingar med fina vinster. I våra inspirerande resereportage utforskar vi olika destinationer vilket väckt ett brett intresse för att pröva nya resmål.

i hjärtat på en finansminister 7 investeringstips för dig som vill bli rik på riktigt!

Den positiva atmosfären som omger tidningen beror också på alla våra annonsörer. I varje nytt nummer erbjuder de Vision Höglandets läsare nya och prisvärda produkter och tjänster.

Är det rimligt att ekonomi kontrollerar så mycket av våra liv när det inte är mängden pengar som gör oss verkligt lyckliga, inte heller en ny bil, ett flådigt hus eller en fet aktieportfölj. De flesta menar att det är helt andra värden som ligger till grund för lycka och glädje.

Vision Höglandet ges ut av kommunikationsbyrån Copy Vision AB. Copy Vision AB är ett privat företag och som revisionsbyrå har vi anlitat PwC.

Här kommer 7 säkra investeringstips i sådant som har större betydelse än ekonomi. 1. Investera i din livskamrat

Har du en livskamrat? Visst är det nästan omöjligt att tänka sig livet utan honom eller henne. Mycket skulle upplevas meningslöst ensam. Ändå tar vi ofta denna, vår viktigaste relation, för självklar. De flesta av oss servar bilen regelbundet. Man väntar inte till motorn har skurit. Om varningslampan lyser så lämnar man in den direkt så inte bilen ska få permanenta skador. Man tvättar och städar den. Din livsrelation kräver också städning, putsning och omsorg för att utvecklas till den trygga relation som kan ge stöd makar emellan och stabilitet för eventuella barn. Får din livskamrat lika mycket uppmärksamhet som din bil? Hur mycket tid investerar du medvetet var vecka för att förstärka och fördjupa er relation? Till skillnad från de flesta bilar stiger värdet på relationer med åren. Investering: Närhet, närvaro, samtal, kaffe, omsorg, frukost på sängen. Avkastning: Fördjupad kärleksrelation, trygghet, omsorg och närhet.

2. Investera i dina vänner

Spela mer bowling och drick kaffe. Vänskap är inte statisk utan något levande. Den växer av omsorg, tid och omvårdnad. Ungefär som krukväxter. Det kvittar hur fina de är idag. Sköter man dem inte så vissnar de (jag vet!). Ring någon nu och bjud ut dem på en biokväll. Hinner du inte? Hallå, tänk efter nu. Investering: Middagar, biobiljetter, bensinpengar om vännen bor långt borta (jag vet, man kan åka tåg också) och tid förstås, eller kanske uppmärksamhet är ett bättre ord. Kom ihåg dem som du vill bli ihågkommen av. Avkastning: Djupa relationer.

3. Investera i dina barn

Du har hört klyschan att få personer på sin dödsbädd önskar att de hade jobbat mer utan istället att de spenderat mer tid med sina barn. Skippa snacket om kvalitetstid. Ungar behöver kvantitetstid, softa i soffan, spela tv-spel, upptäcka skogen och rensa ogräs tillsammans. Att laga middag och städa kan vara en familjeaktivitet. Speeda ner nu och tänk på kidsen! Investering: Tid, närvaro och delaktighet. Avkastning: Du kan själv räkna ut vad en framtid med trygga barn och barnbarn kan betyda i jämförelse med motsatsen.

4. Investera i dina föräldrar

De kommer inte alltid att finnas kvar, tänk på det! Inse att goda tankar inte hjälper ett smack. Det är handlig som gäller. Slipp ångesten vid en öppen grav. Finns det gammalt groll? Svälj stoltheten och lyft luren. Investering: Besök, blommor, chokladkartonger, praktisk hjälp, mycket kaffe, utflykter,

promenader, resor – you name it! Om det behövs; pengar. Avkastning: Harmoni, glädje, gemenskap och vackra minnen.

5. Investera i den ensamme

Nu handlar det om den som ingen talar med på jobbet eller i skolan. Grannen som aldrig får besök. Fundera på hur du hade velat bli bemött om det hade varit du som var ensam. Att känna sig sedd och inkluderad gör all skillnad i världen. Investera i en ensam och en värld av skönhet kan öppna sig. Kanske bjuda in någon på familjens myskväll med film och pizza (en höjdarupplevelse för ensamma). Bjud på fika utan anledning eller ta med någon när du ska åka på fotboll eller modeshow. Ja, du förstår nog vad jag menar.

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Copy Vision förbehåller sig rätten att ej publicera icke önskvärt material. Inget material, annonser, bilder eller texter får mångfaldigas eller spridas på något sätt utan Copy Visions skriftliga medgivande. Annonser, bilder och artiklar producerade av Copy Vision är Copy Visions egendom och får ej användas i andra medier. Om tidningen bär ansvar för fel i annons ansvarar den inför beställaren med högst annonskostnaden och endast för införandet i den egna tidningen. Upplaga: 44 794 ex. Tryckt på Pressgrannar Ansvarig utgivare: Mikael Torstensson

Detta med Gud är ju helt makalöst. Tänk dig att världens skapare faktiskt bryr sig om dig så mycket att han är hos dig just nu där du sitter eller ligger nu. Där jämte dig finns han, endast ett ord bort. Känner du dig som en lort i hans närhet? Helt korrekt. Det var för att göra lortarna, dig och mig, till älskade barn som han dog på korset. Investering: Tid till bön, besöka gudstjänst, samtala med någon troende vän, några kvällar på en Alfakurs. Se www.alphasverige.org. Avkastning: Bättre koll på tillvaron, glädje, lugn och mening med livet enligt mångas erfarenhet.

Investering: Uppmärksamhet, mod och generositet.

Foto framsidan: Riddare: Istockphotos Alf: Pressbild Anders: Pressbild Orkney: Mikael Torstensson Vision Höglandet / Copy Vision AB Domaregården, 576 32 Sävsjö Telefon 0382-671 97 Fax 0382-671 68 www.visionhoglandet.se info@copyvision.se

Avkastning: Glädjen att få se en människa växa och tina. För den ensamme kan det innebära skillnaden mellan att vilja leva faktiskt. Tuffa bullar? Visst men sanna.

6. Investera i den utblottade

Var ärlig nu, du har det egentligen oerhört bra materiellt sett trots allt snack om lågkonjunktur. För den stora majoriteten av människor på jorden är den svenska medelstandarden en onåbar dröm. Ett sätt att ändra på det i någon mån är att skänka pengar till Love Nepal som befriar flickor från barnbordellerna i Nepal eller till Erikshjälpens arbete mot slaveri i Kambodja (läs om det i detta nummer av Vision Höglandet). Ge en gåva som känns! För många kanske det handlar om en femhundring, för andra om femtiotusen. Come on man! Bli fadder för tio barn tillsammans med familjen, vännerna, jobbet, klassen, fotbollslaget eller bridgeklubben. Investering: Pengar och engagemang Avkastning: Hopp till personer i en hopplös situation. (Hitta på en bättre avkastning själv?) Vad betyder några tusen extra, ny tv, bil eller vad det nu är i jämförelse med hopp till en människa i hopplöshet? Känn på den och lätta på pengapungen!

7. Investera i ditt andliga liv

Forskning visar att den som regelbundet ber mår bättre och är mindre orolig. Varför inte gå en grundkurs i kristen tro, en så kallad Alfakurs som anordnas runt om på Höglandet. Finns det någon där uppe kan det vara bra att kolla in hur det hela fungerar, eller hur? Finns det inget har du i alla fall kollat läget. Tusentals höglänningar menar att bön och ett andligt liv har skapat högkonjunktur i deras inre. En person som menar att tron på Gud är en avgörande del av livet är finansminister Anders Borg som vi intervjuar i detta nummer av Vision Höglandet.

341

Mikael Torstensson

Redaktör - mikael@visionhoglandet.se

673 Trycksak

Vinnare Vision Höglandet #2 2013

Grattis alla vinnare! Filmen “The Passion of the Christ” Lars Blomqvist (Vetlanda), Kjell Wallenberg (Lammhult)

Bok ”Himlen finns på riktigt”

Anne Lindberg (Nässjö), Lars-Åke Knutsson (Bodafors), Åsa Andersson (Vetlanda), Gun Henriksson (Vetlanda), Leif Johansson (Eksjö), Åke Gustafsson (Rörvik), Ingrid Ludvigsson (Stockaryd), Christina Öjhage (Tenhult)

Presentkort på Borgs Skor i Eksjö

Arne Pettersson (Sävsjö), Emma Gustafsson (Halmstad), Berith Qvist (Aneby), Elsa Gustafsson (Vetlanda), Kerstin Nilsson (Sävsjö), Linnéa Johansson (Vetlanda), Eva Gustafsson (Vetlanda), Eva Kindstrand (Hult), Lars Samuelsohn (Eksjö), M. Fälth (Äng), Mariann Grahn (Holsbybrunn), Ingegerd Wessman (Nässjö), Siv Oscarsson (Nässjö),

Vinstbevis kommer på posten. Tack alla ni tusentals läsare som varje år hör av er med tävlingssvar, tips och tack. Tack för all uppmuntran och alla kommentarer från er som blivit berörda av ledarna. Fortsätt att höra av er!


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

3

välkommen! resor

engagerat

vision liv

nu även med höglandets största motortidning!

vision Barnskormotor

med höglandet kvalité

sommarens sex med hetaste cabbar! kvalité

höglandet

Barnskor

under ytan

historia

Vision Höglandet tidningen folk läser!

10 sidor motor!

ÖPPET HUS OCH SKOLGÅRDSFEST! Välkommen till SKOPROFFSEN Lördagen den 27:e april kl 10-13 Välkomna!!!

Friskola Friskola Friskola

Vetlanda Vetlanda Vetlanda

www.vetlandafriskola.se Flugebyvägen 4www.vetlandafriskola.se i Vetlanda (bredvid brandstationen). www.vetlandafriskola.se För information ring rektor Gabriela Gabrielsson på 0383-591 91

Hos oss får du sy och skapa. Ta med dig dina vänner och kom hit för en stunds trevlig gemenskap. maskinsmus Sy e

Vi säljer och reparerar symaskiner!

Vårfirande 30 april 20.30 Vårtal, manskör, allsång, vårbrasa, fyrverkerier mm

Premiär för vårt sommarcafé

um

Lid a

Syevent!

2 par för 800:-

Stort utbud av Sköna Marie-skor i butiken!

Lördag öppet 9-13, annars öppet enligt önskemål. För vägbeskrivning se www.syman.se

Restaurangen är öppen året runt för beställningar och catering

Vårt sommarcafé är öppet dagligen maj-augusti

Representant från Sköna Marie hos oss tisdag den 23/4

500:-/par

SANDINS6,SKOR Storgatan 03 6, Eksjö 0381-102 03 SANDINS SKOR S Storgatan Eksjö S0381-102

Camping Stugor Fiskebåtar Trampebåtar Kanoter Balansbikar Äventyrsgolf Bad Minitåg

Välkomna till oss i Eksjö!

Boka din konferens hos oss! Prisexempel på dagskonferens med lokal, lunch och två fika.

240:-

per person inkl. moms

0381-395 00 - eksjocamping.se


4

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

Orkney

Orkneyöarna

Skottland

Vision Höglandet på orkneyöarna

vision resa

höglandet

Så gott som alla hus på Orkney är gråa och vissa är så här charmiga. Det förhållandevis milda klimatet gör att det växer bra på öarna.

Utanför Skottlands norra stränder ligger en ögrupp där midsommarsolen knappt doppar sig i den oändliga horisonten innan den sakta stiger för att hälsa en ny dag. En plats där historiens ebb och flod har format ett dramatiskt landskap och färgstarka människor. Ett kontrasternas land med grönskande fält, dramatiska klippor och stränder med gyllene sand som piskats fram av Atlantens skummande vågor. Ett oförstört land där kornknarrens skrik är lika klart som den omgivande Atlanten. Här styrde en gång i tiden vikingarna från Norden och senare en riddare från Höglandet. Välkommen med till Orkneyöarna!

Den förhistoriska bosättningen Skara Brae med närmaste intakta 5 000 år gamla boplatser. Stenåldershusen har till och med kvar sina originalmöbler av sten.

På Orkney kan man spana på sälar, valar och fåglar. (Foto: www.orkney.com)

SKOTTLAND

WHISKYRESOR TILL SKOTTLAND 2013

Flyg/bussrundresa med 7 nätter i Skottland (varav 2 på Isle of Skye)

Mer info på www.vetlandaresebyra.se

TATTOO-resa 18-25 augusti 2013

- Maltwhiskyfestivalen på Islay 25 maj - 2 juni - Maltwhiskyresa till Speyside och Orkney 17-25 augusti - Maltwhiskyresa till Mull och Skye 31 augusti - 8 september - Maltwhiskyresa till Islay 5-12 oktober

Guide på våra whiskyresor är Janne Brink som sedan många år är inbiten whiskyentusiast.

Våra öppettider måndag - fredag kl 08.00 - 17.30 Brogårdsgatan, Vetlanda 0383-191 50 www.vetlandaresebyra.se


................................... Hamnen i Orkneyöarnas centralort Kirkwall som har 7 000 invånare.

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

5

Mr Williamson driver tillsammans med sin fru ett alldeles makalöst fyrstjärnigt bed & breakfast i Birsay Bay på Orkneys största ö Mainland.

Orkneyöarnas södra ö Hoy reser sig som en enorm fästning rakt upp ur havet. En tillsynes ointagbar mur mellan havet och de lågt ruvande dimmolnen är det första som möter oss på vår resa till Orkneyöarna. Från klipporna kastar sig lunnefågeln ut på jakt efter fisk till sin nykläckta unge. Ögruppen består av 200 små öar, har knappt 20 000 invånare och är

den minst bebodda kommunen i Skottland. Färjan lägger till i hamnstaden med det skandinavienklingande namnet Stromness, som är öarnas näst största tätort med 2 000 invånare. Orten räknas av många som en av Storbritanniens vackraste småstäder. En gång i tiden den sista anhalten för segelskeppen på väg till Amerika. Stromness ligger på den största ön

Mainland. Här finns även Orkneyöarnas centralort, Kirkwall med sina 7 000 invånare.

Bas för vikingar och sjörövare

Fria vikingar som bedrev plundring och sjöröveri använde Orkney som högkvarter för sina plundringsräder mot både Norge och Skottland. År 875 besegrade den norske vikin-

gakungen Harald Hårfager de fria sjörövarna och införlivade Orkney och Shetlandsöarna i det framväxande norska riket. Efter Harald Hårfagers död tog hans son Eriki Blodyxa vid som överkung. Det var under det norska väldet som så småningom riddare Erengisle Sunesson Bååt från Hultaby utanför Vetlanda blev jarl över Orkney. Fram på 1800-talet talades det

Här styrde en Höglänning Orkney har faktiskt styrts av en svensk, höglänningen Erengisle Sunesson Bååt från Hultaby utanför Vetlanda. Han var riddare, riksråd och jarl över Orkneyöarna. Erengisle ägde under slutet av 1300-talet den medeltida borgen Hultaby slott som är belägen i Näsby utanför Vetlanda och godset Flishult beläget i samma socken. Erengisle var under sin tid en av Sveriges mäktigaste män. Han ligger begravd i Vadstena klosterkyrka. Jarlskapet fick han genom sitt andra äktenskap som ingicks med Agnes (Annot), dotter till Malise av Stratherne, jarl över Orkneyöarna. Malise hade inga söner och därför gick ämbetet till svärsonen från Höglandet vid Malises död.

Haakon VI av Norge utsåg Maol Iosas yngsta manliga barnbarn, Henry Sinclair till ny jarl av Orkney. Erengisle använde sig dock friskt av jarltiteln ända till sin död. Titeln kom väl till pass när han frotterade sig bland den svenska adeln som han var en ledande del av. Det är fascinerande att tänka att en höglänning faktiskt regerat dessa öar norr om skotska fastlandet och att dessa människor ser sig som skandinaver i förskingringen. Vad som hände med jarlen Erengisle? Ja, det är en annan historia det, som innefattar både digerdöden, Albrekt av Mecklenburg, Järn-Henrik, branden på Hultaby slott, kung Magnus Eriksson och mycket mer. Den historien berättar vi på sidorna 10, 11 och 12 i detta nummer av Vision Höglandet. Av: Mikael Torstensson

Besökte han sina öar?

– Vi vet inte med säkerhet om Erengisle besökte Orkney under de fem åren han faktiskt styrde här, säger Mr Tom Muir, historiker verksam vid Orkneys museum. Det är väl troligt att han var på Orkney när han härskade över folket här. Orkneyjarlarnas historia är spännande, intrigfull och blodig. 1379 förlorade Erengisle sin position som jarl då

pa Hoglandet ...

10

ndet nr 2 - april

Vision Högla

Vision

Höglandet

historia

2013

................................ Sunesson Bååt Riddare Erengisle på Höglandet var från Hultaby Slott mäktigaste en gång en av Sveriges Orkneyöarna norr män och jarl över om Skottland.

t var naturligtvis familjens ägor. Flaggskeppe styrde, var det Erengisle som Hultaby slott. Nu rikets av många sågs som faktum var att han Magtill riddare av kung andre man, dubbad av riksrådet. Erengisle nus 1344 och medlem , en titel han fått var även jarl av Orkneyöarnamed Agnes, dotter genom sitt andra äktenskap Stratherne, jarl av tillden framlidne Malise . över Orkneyöarna

...

................................

2013

11

han fått genom eyöarna, en titel e av även jarl av orkn framlidne Malis “erengisle var s, dotter tillden skap med agne sitt andra äkten na.” över orkneyöar stratherne, jarl

svarta döden

Erengisle med sorg. Sin första hustru mindes bryskt tillfogade när i själen, Han bar djupa ärr Svarta slets från honom av hans älskade hustru a digerdöden som och döden. Den fruktansvärd odjur över Sverige svept likt ett demoniskt tredjedel av befolkningen skördade minst en Gud Han hade ropat till under några få år. försökt med allsköns i förtvivlan och även för att rädda sin be konster och medikament låtit den heliga Birgitta väna fru. Han hade gods till helt ett skänkt för hans älskade och tidig varit förgäves. En kyrkan men allt hade sjuklåg endast ett tomt april i on söndagsmorg vackra kropp kvar på den domshärjat skal till Erengisle kände en bädden i deras gemak. han tänkte på händelsen. klump i bröstet när

Kungens vän

taget Erengisle var praktiskt Kung Magnus och Erengisles far Sune uppväxta tillsammans. under som styrde Sverige hade suttit i det råd Magnus som blev kung Magnus uppväxt. 1319 vid Mora sten vald till Sveriges kung Magnus var då endast utanför dagens Uppsala. och Erengisle hade tre år gammal. Magnus or i varandras tillbringat många sommarveckMagnus kung blev sällskap. Så småningom av och Erengisle jarl över Sverige och Norge

dalranedn rid et n Hög Frå

ndet nr 2 - april

Vision Högla

Jarlpalatset i Kirkwall är en av de viktigaste och bäst bevarade renässansbyggnaderna i Skottland. Detta palats, som är ett av flera jarlpalats på öarna, byggdes av en efterträdare till Erengisle.

och medlem av riksrådet. Orkneyöarna, riddare kung Magnus förtrogne Erengisle hade som friarresa. Han vän följt med på konungens från på grevinnan Blanka log när han tänkte som numera var Namur (i dagens Belgien)och drottning över maka kung Magnus äkta t och Blankas slagfärdighe Sverige och Norge. allmänt känd och högeligen bryska humor var nordborna. Erengisles uppskattad av de bistra på prov vänskap hade satts och kung Magnus förbytts i osämja och och under en period kung och Erengisle hat. 1356 hade nämligen i bräschen för ett uppror Magnus son Erik gått av stora delar av uppbackad mot kung Magnus Magnus Detta ledde till att en den svenska adeln. n ock fick ta över son Erik fick konungatitel Erengisle detta hittade aldrig del av riket. Efter varandra, riktigt tillbaka till och kung Magnus så år. Det var nämligen land härjat inte förrän på senare vara mycket misnorra utkant, ett att delar av adeln fortsatte Så till den grad att sverige i europas ren albrecht av och vilda landet av den tyske inkräkta snöjda med kung Magnus. tysken Albrekt det otillgängliga eriksson och hotat Välkommen till man erbjudit den förhatlige kronan. Hösten av kung Magnus Sune hade styrt svenska far en, den Hans av Mecklenburg av digerdöd konungariket Sverige. på själva en invasion av Sverstyrde riket i väntan hörde till slottet. I 1363 inledde tyskarna suttit i riksrådet som Mecklenburg. andra funktioner som de flesta andra småländska bli myndig. Sune hade strax eldstäder utan uppvärmige. Erengisle och Norrasjöns strand Magnus. att att kung Magnus skulle borgen fanns det inga om ställning för kung I nådens år 1365 vid slott över länet för väldiga fyrkar. Söder stormän tog tydlig sedan styrt från Kalmar han dog ha regerat i ningen skedde med av utanför dagens Vetlanda. försonades. ut över innan borggården omgiven Barndomsvännerna Sunesson Bååt såg under de sista åren borgen låg den stora låg det Riddare Erengisle de som riddare och lagman. hus vardera. Totalt vind svepte genom Tiohärads lagsaga två längor med fem Norrasjön. En kylig Hultarik runt den mäktiga borgen i det stora tornet i greve Järn-Hen och 1364 hade de nått alltså 27 byggnader öppna luckorna uppe inlopp. ände, nära Emåns Viborg slott Detta var Erengisles Tyskarna hade framgång östra delar av Njuvid Norrasjöns östra Hövitsman på under bys slotts norra hörn. intagit tio år hövitsdet hade det varit sedan dagens Vetlanda och Farbrodern Peter var favoritplats på borgen, hade han takåsen regerade på Albrekt återvända sedan att för sig dung. Greve Järn-Henrik med Kalmar slott man på Viborg slott han var liten. Bakom där arvet efter fadern han gårdarna Flishult och sin stora gästabudssal sitt liv, mycket hade av Mecklenburgs vägnar lade tunga skatter på till Njudung. De stora på byggnaden med Erengisle tänkte på och huvudgårdar Bååt Tyskarna förplägnad. Sydost brödernas blivit Jonsson gäst varit högkvarter. Sune som Hultaby hade i mången förnäm fått gratis. Hans far båda och gods som var förborgen – ett område Jonsson Bååt hade i det komplex av gårdar om själva borgen låg hans farbror Peter i det framväxande Här låg borgens storkök, och med 17 byggnader. varit tongivande personer verkstäder, bostäder smedjan, mjölkboden,

Vision

Höglandet

historia

av var. Svärm på svärm som bröt ut här och över träborgen. Båtarna eldpilar störtade ner med närmare. En grupp kom närmare och av soldater närmade mörklagda båtar fulla vid nordväst. Väl framme sig obemärkt från Hären de borgen från väster. stranden stormade några övermäktiga, efter var Hultabys styrkor exet kväsa upproret. mäktiga slotts-kompl detta när han funderade timmar stod hela det Erengisle visste om i brand. Erengisle undran utan byggnader inte var med tillhörande i solnedgången. Det gård i Flisby. Hultaby Norrasjöns glittrande flydde i panik till sin han blickade ut över aska denna han kände var och storhet blev till fiendskapen glans och slotts Hatet vatten. aldrig och Småland han visste att greven natt. Borgen återuppstod småningom försonminst sagt ömsesidig, Så kanske värsta opponent. gav efter för tyskarna. av såg honom som sin här Albrekt hans den segrande väg greven och ades Erengisle med Nu var frågan vilken Tog han den över Mecklenburg. hade valt till Finnveden. passera Hultaby. de dagens Vetlanda skulle alla tillgängliga strid50 år Erengisle hade mönstrat riksråd i över Erengisle Sunesson var febril för att förbereda var skrafter. Aktiviteten Under sitt långa liv tre anfall. 50 år och överlevde slottet för ett möjligt Bååt riksråd i över hustru, Ingeborg Magnussista Hans hustrur. n till den heliga Birgitta. dotter, var systerdotter på väg mot Finnvede så Erengisle i Vadstena. Erengisles annars Sina sista år tillbringade alla En gnagande oro störde och testamenterade Järn-Henrik verkligen 1392 dog Erengisle samlade inre. Skulle Växjö domkyrka. och spilla kraft och på Vetlanda Museum. sina egendomar till Albreta vägen förbi Hultaby på denna målning ifrån sig makten till skulle riskera ett slottet såg ut som Magnus fick lämna Vetlanda. Kanske tid på Erengisle? Tyskarnainnan de nådde som i sin tur besegrades Hultaby slott utanför redan cht av Mecklenburg förödande nederlag på kvinnan som enade sista strålar blänkte av drottning Margareta, kallas Finnveden. Solens ner för Damark i det som yta. Erengisle gick Sverige, Norge och Norrsjöns krusiga en. sova. sedan Kalmarunion och att äta Järn-Henrik var djupt smålänningarnas axlar. som Erengisle såg honom hatad i Småland och rna i Finnveden sin värsta fiende. Smålänninga i detta och Järn-Henrik var vägrade betala skatt för att stor här av soldater nu på väg med en

över norrasjön i ett vrål från utkiken

jarlresidensen på

Orkneyörana där

Erengisle var jarl

under en tid.

dingen

pirathöv och stundom tjänades av Drottning Margareta Erengisle väcktes s av Sven Sture, drotefter midnatt. En iskall stundom motarbetade och bitter norra tornet. Det var blev pirathövding klor i honom. Jarlen tningens man som fruktan satte sina vassa lättare rustning för att tillslut försonas en fiende till drottningen i var påklädd och iförd av bli hennes länsherre tornet såg han ett hav med Margareta och på nolltid. Uppe i sig i Eksjö Hofgård Norrasjön, den plats Småland. Han bosatte Vifacklor på andra sidan hundra meter från bevakad. Det såg ut Sävsjö, minst var dagens som utanför runt borgen där men det är en annan ett stort antal båtar sion Höglandets redaktion Hofgård av som om man sjösatte Sture köpte Eksjö lystes himlen upp historia det. Sven tur fått på andra sidan. Plötsligt från båtarna i sjön. Nydala som i sin pilar av munkarna från den en svärm brinnande ner i xet i allmosa från fram men några slog det väldiga gårdskomple Många nådde inte Man effekt. med förödande tidigare ägaren. den torra träborgen balustraden med fuktiga hade klätt delar av men pilarna från sig Torstensson värja Av: Mikael djurhudar för att Borgen flera platser ändå. elden fick fäste på dit Man sprang hit och kokade av aktivitet. att släcka eldhärdar med vattenspann för

Mr Tom Muir är historiker, verksam vid Orkneys museum, och författare till en rad historiska böcker om öarna.

LÄS MER OM RIDDARNA PÅ SIDORNA 10, 11 OCH 12! Ruiner efter ett av

Riddare Erengisle Sunesson Bååt från Hultaby utanför Vetlanda var jarl på Orkneyöarna 1353–1357. Jarlen styrde ett område som var knutet till ett större land. Han var en slags lydkung.


6

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

Hur tar man sig till Orkneyöarna?

Billigaste sättet att ta sig till Orkney är flyg med Ryanair från Skavsta eller Göteborg till Prestwick utanför Glasgow, från 468 respektive 428 kr tur och retur. Från Glasgow tar det sedan en dag med tåg och buss till Scrabster, varifrån färjan tar 1,5 timme till Stromness på Orkneys huvudö. Ett bra alternativ till tåg och buss är att hyra bil i Glasgow och själv köra till Scrabster och ta med bilen till Orkney och använda den där. Avstånden på öarna är små men det är oerhört smidigt att kunna resa runt med egen bil. För den som vill ha hjälp kan lokala resebyråer som BQtravel i Vetlanda hjälpa till med bokningar. www.visitorkney.com www.ryanair.com www.northlinkferries.co.uk www.bqtravel.se

”År 875 besegrade den norske vikingakungen Harald Hårfager de fria sjörövarna och införlivade Orkney och Shetlandsöarna i det framväxande norska riket.”

vision resa

höglandet Fortsättning från förra uppslaget.

På Orkney kan man spana på sälar, valar och fåglar. Den urcharmiga lunnefågeln, som går under namnet puffins, står i en klass för sig. Fågeln har små och spetsiga vingar, kort och tvär stjärt. Den flyger snabbt och smidigt men på land är den styltig och klumpig. Fågeln lägger ett ägg i ett bo gjort av stenar. På ön Westray kan man komma riktigt nära lunnefåglarna.

fornnordiska språket norn på öarna. Namnet på ögruppen har sina rötter tillbaka till forntidens geograf Klaudios Ptolemaios som kallade öarna för Orcades. Det gamla gaeliska namnet var Insi Orc. Orc betyder ung gris eller vildsvin. Då de skandinaviska vikingarna kom till öarna tolkade de namnet som Orkn, som var ett gammalt fornnordiskt ord för säl eller kobbe. Ordet ey betyder ö, och namnet blev Orkneyar, idag förkortat till Orkney på engelska. Mindre öar kallas holms efter det nordiska ordet holme. Som besökare på Orkney frapperas man över de vackra öarnas långa dokumenterade historia. Det viktigaste fyndet är den förhistoriska bosättningen Skara Brae som efter en kraftig storm år 1850 kom fram i dagsljuset efter att ha varit begravd under sanddynorna i Bay of Skaill på Mainlands västkust. Här finns i det närmaste intakta boplatser som är 5 000 år gamla. Äldre än pyramiderna i Egypten. Stenåldershusen har till och med kvar mycket av sina originalmöbler av sten, i sanning

fascinerande.

Vrakdykning och krigsfångar

Scapa Flow, en stor fjärd mellan Orkneyöarna, var bas för Royal Navy under första och andra världskriget. Den 21 juni 1919, efter vapenstilleståndet, sänkte tyska sjömän 51 av sina internerade örlogsfartyg här. Nio sjömän omkom, de sista som dog under första världskriget. Den 14 oktober 1939 blev slagskeppet Royal Oak torpederat vid Scapa Flow, 833 sjömän omkom. Detta har gjort fjärden till världens främsta vrakdykplats. Vid ebb syns skrov från gamla krigsfartyg. Mainland bär också spår av andra världskriget då Churchill internerade italienska krigsfångar här. Fångarna uppförde ett fantastiskt italienskt kapell byggt av skrot som de kunde komma över.

Vikingaättlingar

Öarna befolkas idag till stor del av vikingaättlingar. Alla vi talar med ser sig mer som

skandinaver än skottar. – Enda gången vi tycker att vi är skottar är när Skottlands fotbollslandslag gör bra ifrån sig säger Mr Williamson, vi är skandinaver i hjärtat. Mr Williamson driver ett alldeles enastående fyrstjärnigt bed & breakfast i Birsay Bay med två dubbelrum. Det minimala hotellet ligger ett stenkast från en förförande vacker strand med solande sälar. I bukten visar sig både valar och delfiner nu och då. I omgivningarna finns mäktiga klippor med mängder av häckande fåglar och ruiner efter ett medeltida palats. På Orkney växer det inga träd förutom i någon enstaka skyddad trädgård. Det beror på att det blåser nästan jämt och träd har svårt att växa i den salta vinden.

urcharmiga lunnefågeln, som går under namnet puffins, står i en klass för sig. Den flyger snabbt och smidigt men på land är den styltig och klumpig. Fågeln lägger ett enda ägg i ett bo gjort av stenar. Orkneyöarnas dramatiska natur attraherar extremsportare samtidigt som lugnet och den storslagna skönheten inbjuder till avkoppling och eftertanke. De rika historiska lämningarna är av yttersta världsklass.

För hela familjen

Orkneyöarna är ett annorlunda resmål med spännande upplevelser för hela familjen. Fisket är oerhört bra, inte minst i insjöarna och man kan spana på sälar, valar och fåglar. Den

Av: Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson

Tips inför resan till Orkneyöarna Boende

Paret Williamson driver ett alldeles makalöst fyrstjärnigt bed & breakfast hotell i Birsay Bay. Det kostar 300-400 kr natten inklusive rejäl engelsk frukost och solnedgång över havet. Birsay Bay har i årtusenden attraherat både stenåldersmänniskor, vikingar och medeltida härskare som hade ett av sina palats där. Njut av stillheten, naturen eller extremsporter och Mr Williamsons underfundiga humor framför brasan på kvällarna. Se: www.ewaf.co.uk. Ett annat fantastiskt boende är det förstklassiga The Lynnfield Hotel i Kirkwall. Underbara sviter med utsikt över Kirkwalls

hamninlopp och de västra öarna. Om man är fyra som delar på en stor svit så hamnar man på 350-400 kr per person inklusive en mastig orkneyfrukost med svartpudding, ojästa klibullar och allt. Hotellets lobbyutrymmen är helt fantastiska.

Mat

Den friska Atlanten omger Orkney och förser varje liten pub med pilgrimsmusslor, ostron och hummer. Naturligtvis står även lamm på menyn tillsammans med traditionella rätter som fårmage och annan inälvsmat. Hotel Stromness serverar en fin skaldjurstallrik och bjuder på hög stämning. Prova deras ojäm-

förbara cheesecake med skogsbär till dessert. Tre rätter för strax över 200 kr. Man serverar fantastiska bakverk och dagens soppa på många små caféer (Tea Room). I Birsay Bay finns ett fantastiskt Tea Room med ypperlig utsikt och hembakat som är något av det bästa vi smakat.

Att göra och uppleva

Orkney är fullt av överväldigande vacker natur och historiska lämningar i yttersta världsklass. Vandring är en stor attraktion på de vackra öarna. Det finns broschyrer med vandringsleder av olika sort hos turistinformationen i Kirkwall på huvudön. Det är möjligt att öluffa mellan

öarna och uppleva fågellivet på klipphyllorna, sälarna längs stränderna och de vackra grottformationerna. För fiskeintresserade finns alla möjligheter till både insjöfiske och havsfiske, även vrakfiske i Scapa Flow. Fjärden med mängder av sänkta skepp från andra världskriget räknas som världens främsta plats för vrakdykning. Ett hett tips är att bara vara, njuta av det långsamma tempot, äta gott, åka båt mellan öarna, vandra i det vackra landskapet och drömma sig bort till en tid med vikingar, riddare och jarlar. För fiske se: www.anglingorkney.co.uk. För mer information se www. visitorkney.com.


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

EGNA INLÄGG? HAR DU EGNA INLÄGG OCH SVÅRT ATT HITTA SNYGGA SKOR SOM PASSAR? Vi har ett stort sortiment av snygga och sköna skor. Givetvis passar de även dig som inte har inlägg. Välkommen till vår butik på gågatan i Eksjö.

Luftig sommarsko. Löstagbar innersula. Damstorlek 36-43.

950:Härlig promenadsko med extrabred läst. Löstagbar innersula. Finns även i svart. Damstorlek 36-43.

1395:-

44.795

ALLVÄDER

exemplar Annonsera du också Ring 0382-671 97.

PROBLEM MED DATORN? Vi utför: formatering, virusrensning, uppgradering, felsökning & backup.

Vi säljer även: Datorer, komponenter, skrivare, bildskärmar, minneskort, kablar, TV + mycket mer.

Läcker sandal med löstagbar innersula. Finns i flera färger. Damstorlek 36-43.

1195:Tuff halvkänga i mjukt skinn. Löstagbar innersula. Finns även i svart. Damstorlek 36-42.

1595:-

VI SÄLJER BLÄCK TILL OTROLIGT BRA PRIS!

Bred och skön sommarsko. Löstagbar innersula. Finns även i svart. Damst 36-43.

1295:-

BESÖK VÅRAN HEMSIDA. SE MASSOR AV SKOR PÅ

WWW.BORGSSKOR.SE

_ _ . Tel: 0383.558110 Vitalagatan 9, 574 32 Vetlanda

Öppet Mån-Fre: 09.00-18.00 Lördag: 09.00-14.00 Söndag: Stängt

VI GÅGATAN, VI FINNS FINNS PÅ PÅ GÅGATAN N STORG. 20, EKSJÖ VID TURISTBYRÅN.

N STORG.

34,

EKSJÖ

0381102 06 06 TELTEL. 0381102 WWW.BORGSSKOR.SE SE VÅRA SKOR PÅ: WWW.BORGSSKOR.SE

7


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

8

många HÖGLÄNNINGAR SKAKADE AV VISION HÖGLANDETS REPORTAGE OM ALVFÉNS ARBETE I NEPAL...

CAROLA

STÖDjER LOVE NEPAL

OCH SJUNGER PÅ höglandet det nummer 2 2013

an Från Vision Högl T NR 2 - APRIL 2013

VISION HÖGLANDE

................................

...

HÖGLANDET HJÄLTAR FRÅN

14

.. ................................. ................................... # 2 2013 - STÖRST PÅ HÖGLANDET 44.795 EX! T NR 2 - APRIL 2013

VISION HÖGLANDE

R A V A L S X E S R A I R BEF

Ska

15

! e g a ort

VISION HÖGLANDET NR 2 - APRIL 2013

VISION rep

e d n ka

HÖGLANDET

”Försök inte skapa

ANEBY - EKSJÖ - NÄSSJÖ - SÄVSJÖ - VETLANDA könsneutrala barn”

Swedish House Maffia och morgonångest

lig giftermål och används unga lurade in i falska rre) och flera blir sålda sedan av sin ”man”(he

män. förnedrande, sgrupp på ca 70 000och likgiltiga på Badifolket är en minoritet flickorna satt helt apatiska är utspridda i Nepal, gå igenom, förklarar 120 000 människor som grund av allt det de fått Dessa människor till bordeller i Indien. Indien och även i Kina. Mikael. lerhyddor utan dörrar nya, rena och fina med att sälja sina kropBadifolket bor i enkla arbetar huvudsakligen De fick för första gången sanitet, vatten eller el. glada för. De fruktansvärda öde är eller fönster och utan säger Mikael. par till sexhandeln. Deras kläder som de blev mycket skolväskorna uren ner på kvältemperat går hade Under vintertid inte bestämt redan ifrån födseln. kramade sina nallar och noll grader. De äger tårarna tillbaka där nytt kapitel hade börjat lar och nätter till runt Mikael har svårt att hålla hos sig i sängen. Ett Badifolket i Nepal berättelsen om för att täcka kroppen ts redaktion i veckor fick de uppleva höra mycket kläder eller annat han sitter på Vision Höglande människor. i deras liv. För några – Den kvällen fick jag kan när som helst dessa berättelse om papmed och vem som helst Sävsjö och berättar om total glädje. Badifolket i Nepal. En år sedan våldta frun eller den fyra skulle och blev allt mycket för män e lycka hyddan i av vuxna in Singapor att i tiden komma Den där kvällen Efter den första por som tog betalt för närvaro och utan att och gå upp på sitt kunde svimma döttrar i smutsiga hyddor lilla flickan, i familjens alla fick Mikael lämna middagen tufft och turbulent. Flickorna av alla trauförgripa sig på deras och som sker. I stort sätt inte somna utan grät på grund allt medan pappan vännågon kan hindra det hotellrum, han kunde flera gånger om dagen längs vägarna i Nepal, skräck och osäkerhet, n bestämde han sig, han pengarna eller såg på. de tvingats gå igenom. flickor växer upp i denna bad. Fram på morgone matiska upplevelser tade utanför och räknade för att hjälpa dessa liv var total. Många människor föds inför hur framtiden blir. makt deras dessa i sin att fruktan i såren om allt med och höra göra ck skulle Smärtan Mikael fi da och flera av för organisationen . De allra flesta är utan flickor. Det blev starten av dem var kraftigt undernär en kärleksfull in i extrem fattigdom Men hälsovård eller någon LoveNepal. 11 år och gravid hon var 11 år och vid dem var allvarligt sjuka. utbildning, har ingen vän, Håkan Gabrisamt god hjälp ifrån när ingen jord. De är kan– Tillsammans med min En flicka blev gravid atmosfär ifrån personal social status och de äger de är amma. Hon, tilln. Sakta men visat bilderna på gruppen i Nepal och elsson, som var den som 14 årsålder var hon tvåbarnsmickor, är tvungna sjukhuset, vände på situatione ske den mest utsatta vi andra fl liv ta form. former. Badifolket Raju i Nepal, startade flickorna och pastor sammans med många säkert började ett nytt bundna till slaveri i olika hösten Deskaffa sig ra). ickor, att fl för dag är som att se 34 i oberörba för et (de staden det första flickhemm att varje dag besöka – Att se några av flickorna tillhör de kastlösa dhalits får lämna skolan till hemmet var de i slaveri och sexhan2009. När flickorna kom kunder. Många av flickorna ras unga flickor hamnar för att gå och uppleva r blir hembordeller. ett antal timmar per dag del. Deras enkla lerhyddo rkontinue kroppar till en De tvingas sälja sina

och så berättade min – Jag tittade på bilderna flickor var prostituerade vän att dessa tre små göra något för att och undrade om vi kunde fullkomligt chockad, hjälpa dem. Jag blev

................................... INTE LÄNGRE SEXSLAV! NU FÅR BARNEN I NEPAL HJÄLP! KOM OCH TRÄFFA NÅGRA AV FLICKO RNA. DEN 3 MAJ 18.30 I SÄVSJÖ OCH 20.00 I VETLA NDA. LÄS MER PÅ WWW.LOVENEPAL.SE

Ruths berättelse:

“De brände mig med cigaretter”

VISION

Bild: Nedan - Ruth när hon kom till ett av flickhemmen för ett år sedan. Till höger - Ruth idag.

HÖGLANDET En av flickorna som räddats och nu

liv

bor på flickhemmet som drivs av Sävsjöfamiljen.

Chandra som nu kallas Ruth berättar sin fruktansvärda historia och tårarna rinner utför hennes kinder. Hon kom ut ur detta hemska slaveri i våras, 2012. ”Mina föräldrar försvann och jag fick bo hos min syster och hennes man. När jag var 12 år sålde hon mig till en bordell, jag visste ingenting om detta livet. När jag kom till bordellen sa de att om jag inte ställde upp på allt de uppmanade mig att göra, skulle jag bli torterad. Jag blev tvingad att ha sex med många män per dygn. När jag inte lydde straffade de mig genom att bränna mig med cigaretter och en glödhet järnstav, som de lade på min kropp. De sa att om jag inte lydde skulle jag få fler behandlingar.

de närmare Till höger. Några av och Ing350 flickor som Mikael ett liv Marie Alfvén hjälpt från är de som sexslavar. Här nedanför se i fick tre bilderna som Mikael e. Singapor

Tre gånger kom poliser till bordellen och jag hoppades på hjälp men de våldtog mig och hotade mig med pistol mot mitt huvud. De krävde att jag lydde bordellägaren. Jag kämpade emot allt och alla men tortyren blev bara värre och värre. De lade mig i ett badkar, satte elektroder på mitt huvud och gav mig elchocker. De tryckte in chilipulver i underlivet. Jag blev helt personlighetsfö rändrad och förlorade förståndet efter allt jag tvingats genomlida. Om kunden inte blev tillfredsställd klagade de till ägaren och tog av mig alla kläder. Jag blev behandlad sämre än ett djur och trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag kunde komma levande ut från detta ställe.

Hjältar från Höglandet! FAMILJEN ALFVÉN FRÅN SÄVSJÖ RÄDDAR

SEXSLAVAR ”NÅGRA AV BARNEN I NEPAL ÄR BARA 9 ÅR GAMLA NÄR DE SÄLJS TILL BORDELLERNA”

PROSTITUERADE!

VISION resa

VISION

HÖGLANDET motor min rna och så berättade “Jag tittade på bilde flickor var prostituersmå t för vän att dessa tre vi kunde göra någo kad, om ade undr ade och blev fullkomligt choc att hjälpa dem. Jag säger Mikael.”

Från en av alla läsare: ”Hej! Jag läste artikeln om LoveNepal och blev oerhört berörd...”

2013

Text: Mikael Torstensson, Foto: LoveNepal

LEDARE AV MIKAEL TORSTENSSON

HÖGLANDET

en apore träffade han Alfvén besökte Sing föreställde tre söta sävsjöbon Mikael rna fyra år sedan när dra hans liv. Bilde Det var en kväll för honom tre bilder som skulle förän e Dessa flickor god vän som visad endast sju år gammal. mycket sargade och trasiga. och fruktansvärt ta e bli övergripen av vuxna det fruktansvärda i att hade blivit sexuellt utnyttjad gånger. Flera av flickor, den yngs De blir som prostitution för att överleva. oändligt många

VISION HÖGLANDET NR 2 - APRIL

totalt nya människor. Det går inte att känna igen en del av dem. Att få möta deras tacksamhet och glädje är värt allt! De har fått uppleva upprättelse, tröst och helande i sina liv. Det är fantastiskt att få se vilken mäktig Gud vi har! Hans stora kärlek, tillsammans med människors kärlek reser upp dessa flickor till att få leva ett värdigt liv. Sedan starten av det första hemmet har vi sett en explosion i arbetet. Fyra nya hem är startade, en skola har startats upp för att ge flickorna en god utbildning och totalt är det nu närmare 350 flickor som blivit räddade, berättar Mikael med ett stilla leende och tårar i ögonen. 2012 fick vi på LoveNepal träffa Nepals premiärminister. Han lovar förändring och står med regering bakom LoveNepals arbete för en ny tid i Nepal. Nu kommer några av flickorna till Sverige och besöker bland annat Sävsjö och Vetlanda på Höglandet. Läs mer på www.lovenepal.se där kan du läsa om hur du kan stödja arbetet i Nepal.

PSYKOLOG ALF B SVENSSON:

VISIOliN v

R DDAR ÅN SÄVSJÖ RÄ FR ÉN FV AL N JE ELLERNA FAMIL FRÅN BARNBORD AL EP N I R KO IC FL

16

1

8 SIDOR MOTOR!

vision liv

höglandet

HÖGLANDET

Pär från Vetlanda emigrerade

till Australien

SYDNEY

Mikael tillsammans med Nepals premiärministe

r.

Fyra nya hem har startats och dessutom

Mikael och Ing-Marie tillsammans med

en skola så att flickorna kan få utbildning.

några av barnen i Nepal.

Närmare 350 flickor har blivit räddade.

Efter att jag fått elchockerna blev jag medvetslös och de slängde då ut mig på gatan för att dö. Jag hade då blivit totalt oanvändbar för dem. Nu har jag fått komma till flickhemmet, det är ett stort Guds under. Smärtan är inte borta än men det goda som jag får uppleva nu hjälper mig att sakta läka. Det som plågar mig är en mardröm som återkommer varje natt. Jag drömmer om något som hände mig och som är det mest plågsamma jag varit med om. Sex stora män köpte mig för en natt. De våldtog mig och torterade mig. Det var så fruktansvärt hemskt. (Rut gråter hejdlöst när hon berättar detta). Snälla be för de yngre flickorna så att de kommer ut! Jag hör deras röster varje gång jag lägger mig i min säng. Många är yngre än jag och det är deras föräldrar som lämnat dem där. Be att de får samma hjälp som jag fått. Jag har fått lämna helvetet. Tack för att ni tagit del av min berättelse. Jag är nu 15 år och går i fjärde klass.” Ruth är en av flickorna som besöker Sävsjö och Vetlanda i maj för att berätta om sina upplevelser. Se annonsering.

Hela familjen Alfven är engarerade i LoveNepal. Från vänster: Jonatan, Johannes, Evelina, Mikael, Ing-Marie, Natanael. Malin och

DÄRFÖR ENGARERAR VI OSS I SOMALILAND!

Carola:

”Låt oss tillsammans göra skillnad” Många läsare har blivit berörda av reportaget om familjen Alfvén från Sävsjö som tillsammans med lokala medarbetare arbetar för att rädda flickor från prostitution i Nepal. En skakande verklighet där vi ändå inte publicerade många fakta och detaljer som helt enkelt var för fruktansvärda för att förstå. Nu har du möjlighet att möta några av dessa flickor när de kommer till Sävsjö och Vetlanda för att berätta om sina upplevelser.

Carola kommer

Carola:

”Jag önskar vara med i kampen för dessa barn”

En av dem som berörts av Alvféns arbete är artisten Carola Häggkvist. Hon kommer och sjunger på Love Nepals samlingar i Sävsjö och Vetlanda den tredje maj. Carola skriver på sin blogg: ”Tack Ing-Marie och Mikael för era hjärtan och allt ni gör och är för dessa dyrbara människoliv! Vi önskar att det fanns fler som ni. Jag önskar vara med i kampen för dessa barn och flickor med hjärta och medel. Och tror att många läsare här kommer att fortsätta stötta er! Låt oss tillsammans göra skillnad för flickorna och ge dem ett nytt liv! Du kan vara med här och Nu och se till att göra märkbar skillnad!”

Båda samlingarna på Höglandet hålls den 3 maj 18.30 i Kulturhuset i Sävsjö och 20.00 i Hope Church i Vetlanda. Läs mer på www.lovenepal.se


...................................

MED ELLER UTAN MONTAGE

Prisvärt, snyggt, tryggt och lokalt! ig rstaklass ö f h c o t ärdhe mbinerar o k r Stil, prisv e t s n fö målands . service. S med hög kvalitet ris , Sävsjö ett bra p regården

Elisabeth

Handla för Kambodjas barn! Foto: Åsa Dahlgren

Nya fönster!

TIPENDIET SS

Eriksstipendiet delas ut i butiken kl 11.00.

ÖPPETTIDER: Tisdag 12-18, torsdag 12-18, lördag 10-14

Passa på och ta en fika och testa vår goda Eriksbakelse. Fiskdamm för barnen!

Brudabäcksvägen 3, Vetlanda (förbi Granngården) Tel 0383-174 10 www. erikshjalpen.se

el, Doma

och Mika

Prova Världen idag 1 månad

gratis (Ordinarie pris med autogiro 149 kr/mån)

Världen idag är en allkristen tidning som skriver om aktuella händelser i världen ur ett kristet perspektiv. Tidningen ges ut varje måndag, onsdag och fredag.

ÖR F G A D I G RIN RI F S D A N T S EN KO OFFERT! Posta talongen kostnadsfritt eller kontakta oss via tel: 018-430 40 00 eller e-post info@varldenidag.se

4Jag beställer en gratis provmånad på Världen idag q Namn........................................................................................................................................................................................................... Adress ......................................................................................................................................................................................................... Postnummer....................................................................................................................................................................................... Postadress ............................................................................................................................................................................................. Telefon ......................................................................................................................................................................................................

Smålandsfönster, Sävsjö • Tel 0382-100 05

9

Eriksdagen lördag 27 april

ERI K

Den SMÅLÄNDSKA fönsterinstallatören

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Erbjudandet gäller hushåll i Sverige som inte haft tidningen de senaste sex månaderna. Erbjudandet gäller upp till 1 000 provprenumerationer dock längst t.o.m. 2013-06-30. Prenumerationen avslutas automatiskt när provmånaden gått ut.

Svarspost Kundnummer 901204700 758 00 Uppsala


10

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... Riddare Erengisle Sunesson Bååt från Hultaby Slott på Höglandet var en gång en av Sveriges mäktigaste män och jarl över Orkneyöarna norr om Skottland.

ägor. Flaggskeppet var naturligtvis Hultaby slott. Nu var det Erengisle som styrde, faktum var att han av många sågs som rikets andre man, dubbad till riddare av kung Magnus 1344 och medlem av riksrådet. Erengisle var även jarl av Orkneyöarna, en titel han fått genom sitt andra äktenskap med Agnes, dotter till den framlidne Malise av Stratherne, jarl över Orkneyöarna.

Svarta döden

Sin första hustru mindes Erengisle med sorg. Han bar djupa ärr i själen, bryskt tillfogade när hans älskade hustru slets från honom av svarta döden. Den fruktansvärda digerdöden som svept likt ett demoniskt odjur över Sverige och skördade minst en tredjedel av befolkningen under några få år. Han hade ropat till Gud i förtvivlan och även försökt med allsköns konster och medikament för att rädda sin väna fru. Han hade låtit den heliga Birgitta be för hans älskade och skänkt ett helt gods till kyrkan men allt hade varit förgäves. En tidig söndagsmorgon i april låg endast ett tomt sjukdomshärjat skal till kropp kvar på den vackra bädden i deras gemak. Erengisle kände en klump i bröstet när han tänkte på händelsen.

Kungens vän

Kung Magnus och Erengisle var praktiskt taget uppväxta tillsammans. Erengisles far Sune hade suttit i det råd som styrde Sverige under kung Magnus uppväxt. Magnus som blev vald till Sveriges kung 1319 vid Mora sten utanför dagens Uppsala. Magnus var då endast tre år gammal. Magnus och Erengisle hade tillbringat många sommarveckor i varandras sällskap. Så småningom blev Magnus kung över Sverige och Norge och Erengisle jarl av

riddaren

från höglandet

konungariket Sverige. Hans far Sune hade suttit i riksrådet som styrde riket i väntan på att kung Magnus skulle bli myndig. Sune hade sedan styrt från Kalmar slott över länet för att under de sista åren innan han dog ha regerat i Tiohärads lagsaga som riddare och lagman.

Orkneyöarna, riddare och medlem av riksrådet. Erengisle hade som kung Magnus förtrogne vän följt med på konungens friarresa. Han log när han tänkte på grevinnan Blanka från Namur (i dagens Belgien) som numera var kung Magnus äkta maka och drottning över Sverige och Norge. Blankas slagfärdighet och bryska humor var allmänt känd och högeligen uppskattad av de bistra nordborna. Erengisles och kung Magnus vänskap hade satts på prov och under en period förbytts i osämja och hat. 1356 hade nämligen Erengisle och kung Magnus son Erik gått i bräschen för ett uppror mot kung Magnus uppbackad av stora delar av den svenska adeln. Detta ledde till att Magnus son Erik fick konungatiteln ock fick ta över en del av riket. Efter detta hittade aldrig Erengisle och kung Magnus riktigt tillbaka till varandra, inte förrän på senare år. Det var nämligen så att delar av adeln fortsatte vara mycket missnöjda med kung Magnus. Så till den grad att man erbjudit den förhatlige tysken Albrekt av Mecklenburg den svenska kronan. Hösten 1363 inledde tyskarna en invasion av Sverige. Erengisle och de flesta andra småländska stormän tog tydlig ställning för kung Magnus. Barndomsvännerna försonades.

Hövitsman på Viborg slott

Greve Järn-Henrik

Välkommen till det otillgängliga och vilda landet Sverige i Europas norra utkant, ett land härjat av digerdöden, styrt av kung Magnus Eriksson och hotat av den tyske inkräktaren Albrecht av Mecklenburg. I nådens år 1365 vid Norrasjöns strand strax utanför dagens Vetlanda.

Riddare Erengisle Sunesson Bååt såg ut över Norrasjön. En kylig vind svepte genom de öppna luckorna uppe i det stora tornet i Hultabys slotts norra hörn. Detta var Erengisles favoritplats på borgen, det hade det varit sedan han var liten. Bakom sig hade han takåsen på byggnaden med sin stora gästabudssal där mången förnäm gäst blivit förplägnad. Sydost om själva borgen låg förborgen, ett område med 17 byggnader. Här låg borgens storkök, smedjan, mjölkboden, verkstäder, bostäder och

andra funktioner som hörde till slottet. I själva borgen fanns det inga eldstäder utan uppvärmningen skedde med väldiga fyrkar. Söder om borgen låg den stora borggården omgiven av två längor med fem hus vardera. Totalt låg det alltså 27 byggnader runt den mäktiga borgen vid Norrasjöns östra ände, nära Emåns inlopp.

Arvet efter fadern

Erengisle tänkte på sitt liv. Mycket hade han fått gratis. Hans far Sune Jonsson Bååt och hans farbror Peter Jonsson Bååt hade båda varit tongivande personer i det framväxande

Farbrodern Peter var under tio år hövitsman på Viborg slott för att sedan återvända till Njudung. De stora gårdarna Flishult och Hultaby hade varit brödernas huvudgårdar i det komplex av gårdar och gods som var i familjens

Tyskarna hade framgång och 1364 hade de nått dagens Vetlanda och intagit östra delar av Njudung. Greve Järn-Henrik regerade på Albrekt av Mecklenburgs vägnar med Kalmar slott som högkvarter. Tyskarna lade tunga skatter på


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

11

“Erengisle var även jarl av Orkneyöarna, en titel han fått genom sitt andra äktenskap med Agnes, dotter till den framlidne Malise av Stratherne, jarl över Orkneyöarna.”

Riddarätten Bååts vapensköld.

vision

höglandet

historia smålänningarnas axlar. Järn-Henrik var djupt hatad i Småland och Erengisle såg honom som sin värsta fiende. Smålänningarna i Finnveden vägrade betala skatt och Järn-Henrik var i detta nu på väg med en stor här av soldater för att kväsa upproret. Erengisle visste om detta när han funderade i solnedgången. Det var inte utan undran han blickade ut över Norrasjöns glittrande vatten. Hatet och fiendskapen han kände var minst sagt ömsesidig, han visste att greven såg honom som sin kanske värsta opponent. Nu var frågan vilken väg greven och hans här hade valt till Finnveden. Tog han den över dagens Vetlanda skulle de passera Hultaby. Erengisle hade mönstrat alla tillgängliga stridskrafter. Aktiviteten var febril för att förbereda slottet för ett möjligt anfall.

På väg mot Finnveden Hultaby slott utanför Vetlanda. Idag finns grunden kvar av det gamla träslottet som brann ner.

En gnagande oro störde Erengisles annars så samlade inre. Skulle Järn-Henrik verkligen ta vägen förbi Hultaby och spilla kraft och tid på Erengisle? Tyskarna skulle riskera ett förödande nederlag redan innan de nådde Finnveden. Solens sista strålar blänkte på Norrasjöns krusiga yta. Erengisle gick ner för att äta och sedan sova.

Över Norrasjön

LÄS MER OM SVENSKA RIDDARE PÅ NÄSTA UPPSLAG! Ruiner efter ett av jarlresidensen på Orkneyörana där Erengisle var jarl under en tid.

Erengisle väcktes av ett vrål från utkiken i norra tornet. Det var efter midnatt. En iskall fruktan satte sina vassa klor i honom. Jarlen var påklädd och iförd en lättare rustning på nolltid. Uppe i tornet såg han ett hav av facklor på andra sidan Norrasjön, den plats runt borgen som var minst bevakad. Det såg ut som om man sjösatte ett stort antal båtar där på andra sidan. Plötsligt lystes himlen upp av en svärm brinnande pilar från båtarna i sjön. Många nådde inte fram men några slog ner i den torra träborgen med förödande effekt. Man hade klätt delar av balustraden med fuktiga djurhudar för att värja sig från pilarna men elden fick fäste på flera platser ändå. Borgen kokade av aktivitet. Man sprang hit och dit med vattenspannar för att släcka eldhärdar som

bröt ut här och var. Svärm på svärm av eldpilar störtade ner över träborgen. Båtarna kom närmare och närmare. En grupp med mörklagda båtar fulla av soldater närmade sig obemärkt från nordväst. Väl framme vid stranden stormade de borgen från väster. Hären var Hultabys styrkor övermäktiga och efter några timmar stod hela det mäktiga slottskomplexet med tillhörande byggnader i brand. Erengisle flydde i panik till sin gård i Flisby. Hultaby slotts glans och storhet blev till aska denna natt. Borgen återuppstod aldrig och Småland gav efter för tyskarna. Så småningom försonades Erengisle med den segrande Albrekt av Mecklenburg.

Riksråd i över 50 år

Under sitt långa liv var Erengisle Sunesson Bååt riksråd i över 50 år och överlevde tre hustrur. Hans sista hustru, Ingeborg Magnusdotter, var systerdotter till den heliga Birgitta. Sina sista år tillbringade Erengisle i Vadstena. 1392 dog Erengisle och testamenterade alla sina egendomar till Växjö domkyrka. Magnus fick lämna ifrån sig makten till Albrecht av Mecklenburg som i sin tur besegrades av drottning Margareta, kvinnan som enade Sverige, Norge och Damark i det som kallas Kalmarunionen.

Pirathövdingen

Drottning Margareta stundom tjänades och stundom motarbetades av Sven Sture, drottningens man som blev pirathövding och bitter fiende till drottningen för att till slut försonas med Margareta och bli hennes länsherre i Småland. Sven Sture bosatte sig i Eksjö Hofgård som han köpte av munkarna från Nydala som i sin tur fått det väldiga gårdskomplexet i allmosa från den tidigare ägaren. Ruinerna efter Eksjö Hovgård ligger strax utanför dagens Sävsjö, några hundra meter från Vision Höglandets redaktion men det är en annan historia det. Av: Mikael Torstensson


12

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

RIDDARE I SVERIGE Det svenska riddarväsendet började med kung Magnus Ladulås. Det var i början av 1200-talet och i Sverige pågick strider om vem som skulle ha makten i landet. Magnus Ladulås samlade de mäktigaste männen i riket på sitt slott Alsnö i Mälaren.

Tillsammans kom de överens om att den som kunde ställa upp för kungen med soldater med häst och full rustning skulle slippa betala skatt. Det var förstås bara de allra rikaste som hade råd med det, eftersom hästar, vapen och rustningar var mycket dyrbara. Männen, som frälstes från skatt, kom att kallas adelsmän. Några av dem valdes ut av kungen och dubbades till riddare.

Stränga regler

Det fanns många regler för hur en riddare skulle vara och hur han skulle leva. Det räckte inte med att han höll hästar och rustning, han måste också leva upp till de ridderliga dygderna. En riddare måste först och främst vara trogen Gud och sin kung. Han måste gå regelbundet i kyrkan och på alla sätt visa att han var en sann kristen. Han skulle vara en tapper krigare, skicklig i både strid och tornering. Han skulle uppföra sig artigt och hjälpsamt. Han skulle tjäna och dyrka kvinnan och gärna ge sig ut på farliga äventyr för hennes skull. I en fransk riddarroman gavs också en del goda råd

om hur riddaren skulle sköta sitt yttre: ”Han skall hålla händer, naglar och tänder rena. Han skall tillsnöra sina ärmar och kamma sitt hår. Han bör klä sig elegant i nya skor som ska vara så nätta och välformade att vanligt folk måste undra hur han har tagit dem på sig och hur han kunde komma ur dem.”

Idrott och lekar

I riddarens utbildning ingick träning i olika former av idrott. Allra viktigast var förstås att lära sig rida. Men riddaren fick också lära sig bågskytte, fäktning, löpning, brottning, kast med slägga, bollspel och att hantera olika slags vapen som svärd, spjut, lans, armborst. Han fick lära sig att simma. Simdynorna var tillverkade av uppblåsta skinnsäckar. Han fick lära sig att åka skidor och skridskor. Skridskor tillverkades av blankslipade benbitar som fästes under skon. Med hjälp av en pik stakade man sig fram över isarna.

Att dubbas till riddare

Det krävdes en lång utbildning för att bli riddare. En pojke i en adelsfamilj kunde skickas hemifrån för att få bo hos en välkänd och respekterad riddare. Under de första åren fick han jobba som page. Småsven kallades de i Sverige. Han fick passa upp vid måltider och hjälpa till med alla de vardagliga sysslorna i riddarborgen. Han tränades i att rida, fäkta och hantera olika slags vapen. Han måste tidigt öva sig i olika idrotter. Det var viktigt att vara vig och stark för att så småningom kunna bära den tunga rustningen till häst. I 15-årsåldern

Timjan

kunde den unge pagen utses till sin slottsherres sven eller väpnare. Han fick ansvar för stallets hästar och för att vapen och rustningar hölls i gott skick. Vid 20 års ålder blev han myndig och kunde dubbas till riddare. I Sverige var det bara kungen som fick dubba riddare. Ofta ägde dubbningen rum i samband med någon stor festlighet vid hovet. Det kunde vara vid ett bröllop, en kröning eller vid ett besök av någon utländsk furste.

Röd, vit och svart

Natten före dubbningen skulle den blivande riddaren tillbringa ensam i kyrkan, under vaka och bön. På morgonen skulle han tvätta sig. Han kläddes i vita underkläder, röd rock och svarta skor. De tre färgerna hade en speciell betydelse. Det vita stod för renhet, det röda för riddarens vilja att ge sitt eget blod för kristendomen och det svarta var tecken på att han stod med båda fötterna på jorden. Så fick riddaren klä på sig sin rustning. Han fick sin sköld, sitt svärd och sina sporrar. Han var redo att falla på knä inför kungen.

Löftet

Innan han dubbades måste han avlägga ett löfte. Han måste lova att försvara den kristna tron, att kämpa för fred och rätt, att vara kungen och riket trogen och att skydda föräldralösa barn, jungfrur, änkor och fattiga. Med flatsidan av sitt svärd slog kungen tre lätta slag mot riddarens axel. Han sa: ”Först var du en hedning, sen var du en kristen, nu är du en riddare!”

Café - Restaurang - Örtagård Boende - Konferens - Fest Äventyr - Upplevelser

Grillkvällar - Á la carte - Närproducerat - Hembakat - Hemlagat En pärla mitt i skogen www.timjan.se

tel. 070-6346275

lustgard@flahult.com

vision

höglandet

historia

Källa: Wikipedia och Riddarnas Värld.


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

13

en SEXSLAVS HISTORIA ayers klippa.

3 maj

12års gräns

18.30 Kulturhuset, Sävsjö

Carola Häggkvist

Biljetter: Sävsjö Digital eller 0382-133 44

kommer att medverka.

20.30 Hope Vetlanda, Vetlanda

Biljetter: patrik.olofsson@vetlandabc.com mer information och uppdateringar följ LoveNepal på facebook Det är dumt att betala Förförwww.facebook.com/savebadi mycket! Divaner från 5.900:eller gå in på www.lovenepal.se

Superior Continental

OBSsängarPriset! Det är dumt att betala för och mycket! Divaner från A 5.900:Jätterea på Kom fynda! Divaner t! Divaner från 5.900: N R O Divaner Di ! t N e Y s D i I r ! p S B a l O l Det dumt att betala för mycket! Divaner från 5.900:Ko ärInkl UM! K S L Inkl bakgavel, bakgavel, L A K OBS Priset! 2 st st nackkuddar, nackkuddar, sockel sockel ANB A S! I 5 KGY Superior2och Continental 3 RN NOR O och latexmadrass. N latexmadrass. Y Komplett I D D Komplett O I ! ! ! I S S S! 5-zons pocket O B B B pocket O O ! M MU OBS 5-zons Priset! U S K K L sockel S G L A K L L N 5 K A A 3 K R O K 330 G G 35 KG s. 8.900:5cmKlång Komplett 5 I DYN 3O 3 BS!K 33 KUM! cm lång Nyhet i skinn! LLS330 330 A 330 cm cm lång lång K 330 Gavel 8.900:495:G K kinn! 5 3 Howard Nyhet inn! i Nyhet skinn! 15.900:n! Nyhet ii skinn! Finns ävenskinn! 0:-

Inkl bakgavel, 2 st nackkuddar, sockel ket! ket! r mycket! och latexmadrass. Komplett 5-zons pocket Superior Continental Continental Superior 180x200 sexslavs-affish_halvsida2.indd 1

! é c c u s r e p u é ! S c c u s e r p u S

2013-04-12 17:06:40

8.900:-

rsuccé!4.995:-

-

Det är dumt at betala för mycket!

6.900:6 6 6.900:6.900:6.900:-

6.900:-

Pris fr. 15.900:330 cm lång 15.900:Finns även även i 160x200(inkl ben) 15.900:Finns 16.900:Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 • Öppettider i 160x200 i 160x200 Nyhet i skinn! Stureg 9, NÄSSJÖ, Stureg 9, 0380 NÄSSJÖ, 170 90 0380 • Öppettider: 90 • och 120x200 Stureg 9, NÄSSJÖ, 03800380 - 170 • Öppettider: Månd–fred 10–18, 170 lörd 10–14 180x200 och 120x200 120x200 Stureg 9, NÄSSJÖ, -90 170 90 • Öppettider: Månd–fred 10–18, lörd 10–14 och

reg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 • 15.900:-

t!

n!

Öppettider: Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 Månd–fred 90 • Öppettider: Månd–fred 10–18, 10 lörd 10–14 –18, lö

Öppettider: Månd–fred 10–18,från lörd 10–14 Divaner 5.900:

Stureg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 •

Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd • Fönster • Dörrar • Solskydd DYNORNA ! tny!ttjI OBUS aK rot-A LSKUM avdL r a g 35 K5G et! 0% på ar betetlång 330 cm !

GRATIS HEMBESÖK PÅ HÖGLANDET!

reg 9, NÄSSJÖ, 0380 - 170 90 •

.

Tel: 0706-20 36 30

OBS Priset!

Öppettider: Månd–fred 10 –18, lö

Inkl bakgavel, 2 st nackkuddar, sockel MÅNGA NÖJDA KUNDER och latexmSMÅLAND! adras . Komplet I HELA 5-zons pocket . .

Företaget med kompletta lösningar för ditt fönsterbyte. En kontakt från första besöket till ett färdigmonterat resultat. Kvalitetsfönster i trä/aluminium samt ytterdörrar, solskydd med mera.

Sofiagatan 7 - 576 32 Sävsjö

S6.900:uperior Continental

E-post: info@fonstermontorerna.se

www.fonstermontorerna.se


14

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

stämning.

vision liv

höglandet

“...när det är tufft och besvärligt i Sverige och på arbetet, då söker man sig trygghet i det som ligger närmast kring hjärtat, det vill säga familjen och den inre övertygelsen.” Anders Borg

sveriges finansminister

Anders BORG

om krisen, hoppet och familjen

Pressbild

Från ateist till en personlig kristen tro. Finansminister Anders Borg är en av många svenskar som omvärderat sin tro i vuxen ålder. – Vetskapen att det finns ett mål och mening med vår tillvaro ger mig en trygghet och förhoppning att kunna jobba för något gott, säger han. Avspänd och glad kliver han ut från tjänsterummets inre gemak. ”Ska vi hämta lite kaffe” föreslår finansministern och sätter kurs mot kaffemaskinen. Borg morsar trevligt på fikande kollegor medan han behärskat passar upp sina gäster: ”Hur vill ni ha kaffet”, undrar han och fixar två fina latte. Snart balanserar vi mot tjänsterummet, Anders Borg i täten med sin personliga kopp, på ena sidan märkt med initialerna ”AB” på den andra med orden ”International Monetary Fund”.

Barnen bottnar i familjen

Precis som koppen har denne slipade yrkesman – bortom ministermöten och väl avvägda medieuttalanden – en högst personlig sida. Där intar familjen en viktig plats. – När det är kris och bekymmer så har man nästan ännu mer behov att få samlas med nära och kära. Jag tror att barnen får mycket mer stadga och stabilitet om man kan bottna i att man lever i en stark familj, säger han. Pappa Borg försöker prioritera familjen och till exempel vara med vid barnens skolavslutningar. Att dessa hålls i kyrkan är en god tradition, anser han. – Jag tycker inte att det är kontroversiellt att man är i kyrkan. Och jag tycker också att det kan få finnas kristna inslag. Givet att Sverige är ett kristet land så tror jag att det finns en väldig förståelse för detta och att väldigt få tar

illa vid sig. Det finns ju alltid en möjlighet att avstå.

Hos svensken i allmänhet tror Anders Borg att det finns en uppskattning av det kristna budskapet.

– Jag tror att detta är väldigt djupt förankrat i Sverige. Framförallt tror jag att väldigt många är för den kristna grundtanken av förlåtelse och kärleksbudskap, även de som säger att de är agnostiker eller att de inte tror alls. På något sätt så finns det i vårt DNA.

Du betecknar dig numera som troende kristen från att tidigare ha varit ateist. Vad fick dig att vända så diametralt? – Den här typen av förändringar sker på flera plan, en del har att göra med väldigt privata upplevelser i min familj. Jag känner också en väldig trygghet i förhoppningen att det finns en Gud och att det i grund och botten finns något gott och ont i världen. Vetskapen att det finns ett mål och mening med vår tillvaro ger mig en trygghet och förhoppning att kunna jobba för något gott. Det kristna kärleksbudskapet är väldigt starkt och jag tycker att tanken om förlåtelse är en väldigt stark utgångspunkt för

C.S. Lewis, Göran Skytte och Dag Hammarsköld är tre författare som betyder mycket för Anders Borg. Vinn Göran Skyttes bok Omvänd! Missa inte tävlingen i detta nummer av Vision Höglandet.


................................... Service - Elinstallationer - Nyttja ROT-avdrag

Alltid i Ledningen... tel 0735-121970 nikolaussons-el.se

www.thermia.se

VÄRMEPUMP

3

NYHET!

Thermia Diplomat Optimum G3 I snart 40 år har vi lett utvecklingen av värmepumpar och nu har vi återigen överträffat oss själva – vår nya värmepump G3 slår knock på hela branschen både när det gäller årsverkningsgrad och varmvattenproduktion. Årsverkningsgrad är det mått som visar hur effektivt värmepumpen arbetar i verklig drift, utslaget över ett helt år, och därmed visar den verkliga besparingen.

Med tillvalet Thermia Online kan du styra och övervaka din värmepump via mobilen eller närmaste dator, var än i världen du befinner dig.

En säker investering fodrar en säker partner DET HITTAR DU HOS OSS PÅ FORSERUMS RÖR Kontakta oss för kostnadsfri offert!

SJÄLVKLART ERBJUDER VI DIG EN TOTALLÖSNING! Du som redan har en Thermia värmepump är välkommen att gå med i vårt serviceprogram. Ring oss så berättar vi mer.

Forserums Rör AB Tel 0380-210 00

www.forserumsror.se

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

15


16

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

hur man bör leva sitt liv.

På sin resa från övertygad ateist till troende kristen har

Anders Borg haft god hjälp av Dag Hammarskölds publicerade dagboksanteckningar ”Vägmärken”. – Det Hammarsköld fångar är ju en väldigt ödmjuk syn på Jesus och Gud där det är alldeles uppenbart att det handlar om ett sökande efter en tro, framhåller Borg som kunnat identifiera sig med detta förhållningssätt. Samtidigt avslöjar han att han även inspirerats av andra kristna böcker. – Jag ska väl erkänna att jag även läst en del av det som Göran Skytte skrivit. Och jag har även ett par andra goda vänner som har skickat mig böcker, bland annat böcker av CS Lewis som jag har kontemplerat över. Så jag känner mig numera ganska grundtrygg i den här utgångspunkten, att om tillvaron ska fungera och världen vara utformad på ett sätt som man kan leva med, då måste det på något sätt finnas en grundskillnad mellan rätt och fel, gott och ont. Man kan beskriva det på många sätt och det som är specifikt med den kristna tron är ju kärleksbudskapet och förlåtelsen. Jag har påbörjat min nästa fråga när Anders Borg avbryter och vill svara klart på frågan om personlig tro. – I svåra stunder känner många människor ett behov av stöd. För många blir det då naturligt att be Gud om hjälp. Och när man gör det får man också på något sätt acceptera att man är troende.

Vilka krav ställer det på oss som enskilda att ställa upp för varandra?

...................................

(Anders Borg understryker värdet av ett högt svenskt bistånd och sociala trygghetssystem här hemma. Men visst tror han också på idealiteten.) – Ja, absolut. Vår familj har fadderbarn genom PLAN. Det kan vara ett bra sätt att göra detta på. Sedan är det självklart viktigt att så gott det går försöka hjälpa nära och kära och andra människor man har i sin närhet.

vision liv

höglandet

I mångas ögon har du spelat en avgörande roll för att lotsa svensk ekonomi genom en besvärlig tid som ännu pågår. Känner du att du under denna period kunnat hämta styrka från din personliga tro?

(Anders Borg börjar sitt svar som den statsman och ekonom vi är vana att höra honom.) – För det första har vi en fortsatt besvärlig tid med mycket oro i Europa. Vi kan nog inte komma ifrån att under ett halvår eller ett år framåt så väntar tuffa tider. Det kommer vi att märka av också i Sverige, det blir tungt för många hushåll. – Mitt i detta tror jag att familjen ska ses som ett sätt att söka stöd och trygghet i en tung och besvärlig tid, säger Anders Borg och blir mer personlig. – Så är det även för mig, när det är tufft och besvärligt i Sverige och på arbetet, då söker man sig trygghet i det som ligger närmast kring hjärtat, det vill säga familjen och den inre övertygelsen. Det ger en trygghet och stabilitet att kunna känna att man bottnar i någonting. Pressbild

Av: Jonas Adolfsson

“Jag tror att barnen får mycket mer stadga och stabilitet om man kan bottna i att man lever i en stark familj”

Denna artikel är tidigare publicerad i tidningen Världen idag.

VÅRENS NYHETER! Vi köper ditt virke som leveranstimmer eller skog på rot. Och ger omfattande service till våra leverantörer.

FRÅN

650:-

650:-

650:-

700:-

650:-

600:-

500:-

650:-

storlek 36-41 svart

Teckna dig för ett avverkningsuppdrag nu, så kan du få en grön skogsbruksplan på köpet. Den är en förutsättning för att få ditt skogsbruk certifierat. Hör av dig till din virkesinköpare för mer information!

storlek 36-41 blå

storlek 36-41 vit

storlek 36-41

Anders Claesson 070-190 70 82

Karl-Johan Swahn 070-190 37 28

storlek 36-41 brun

storlek 36-42 svart, blå, vit

storlek 36-41 svart, röd

storlek 36-42 svart, beige

Hans Gustavsson 070-521 29 01

SÖNDAGSÖPPET I VETLANDA KL 11-15 21/4, 28/4, 5/5, 12/5

Rörvik Skog AB, 0380-56 62 30, rorvikskog@rtimber.se, www.rtimber.se

NYMANS SKOR Fenixgallerian, NÄSSJÖ Tel. 0380-149 95

.

Magasingatan 33, VETLANDA Tel. 0383-183 58


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Solskydd i vår!

Plissé Lamell Altanmarkiser Fönstermarkiser Rullgardin Screen m.m.

17

Årets nyheter är här! Lördagsöppet i butikerna!

Succén i Nässjö fortsätter!

Höglandets

Ring

! g a d i s s o

Vi är experter på solskydd på hela Höglandet! Kostnadsfria hembesök!

Markis & Persienn 0381-140 90

Dukers väg 2, Kvarnarp, Eksjö Tel 0381-140 90 Sörängsvägen 14, Nässjö Tel 0380-190 90

ust Nu 2

0% på sJust Nu 20% p Just Nu 20% å på sorti o s r er ej i ko t G i ä m ll r e Go t r ä e i e ll mbinatio j e m i r n k e o j i kome m tnemtedförån mbinatio n med ö t binn e a t t io vriga erb f n r m ed övå Ajudsanpdeen & riga erb judanden rign a erA bjus VI MED VI KOMMER KOMMER MEDvVÄRMEN VÄRMEN . dap n. ndee INR n.n ee

i ie e

ii

vv

Utnyttja ROT-avdraget och ViVihar haralla alla få 50% av arbetskostnaden!

ii

VI KOMMER MED VÄRMEN En Enavavmarknadens marknadens effektivaste effektivastesolfångare solfångare

ee v v

st st

ee e e es s v vt e . . t e

FÖRSTA FÖRSTA SVANENMÄRKTA SVANENMÄRKTA VEDPANNAN VEDPANNAN

konkurrenskraftiga konkurrenskraftiga alternativ! alternativ! Ring Ring så så berättar berättar vi vi mer! mer!

e

Just Nu 20% på sortimentet från Aspen & INR

i e

www.ivt.se www.ivt.se

Sandsjöv. Sandsjöv.14, 14,571 57161 61BODAFORS BODAFORS Telefon0380-37 0380-3705 0506 06 Telefon

i i Gäller ejv i kombination med övriga erbjudanden.

Vi har alla konkurrenskraftiga

FÖRSTA


18

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

Hela den här sidan är en annons från Erikshjälpen

Barn har rätt till skydd Ingen får utnyttja barn. Och om något barn blir illa behandlat ska hon eller han kunna få stöd och hjälp. Erikshjälpen jobbar på många olika sätt för barns rätt till skydd. Anna Wendal från Bodafors är anHur arbetar Erikshjälpen med svarig för policy- och metodarbete barns rätt till skydd? på Erikshjälpen. Det innebär att hon – Det är något vi arbetar parallellt varje dag arbetar med frågor som rör med i alla våra insatser. Vi arbetar barns rättigheter. utifrån en helhetssyn och det som – Det kan handla om att utveckla många gånger är bästa hjälpen för nya metoder barnen är att ge för vårt arbete. stöd till föräld”Vi vill inte blunda när Genom våra rarna. Det kan det finns misstankar om handla om att samarbetsorganisationer har att barn utsätts för fara” upplysa dem vi goda exempel om skadliga från hela världen traditioner som på hur man kan arbeta för utsatta till exempel könsstympning eller om barn, säger Anna Wendal. att motverka aga.

– Barn har en väldig styrka och kraft, men samtidigt behöver de vuxnas skydd och omsorg, säger Anna Wendal. Foto: Josefine Antonsson

Varför är det viktigt att arbeta med barns rätt till skydd? – Barn har en väldig styrka och kraft, men samtidigt behöver de vuxnas skydd och omsorg. Barn är utsatta just för att de är barn. Barndomen är en period då man orienterar sig och skaffar sig kunskap. Det är viktigt att komma ihåg att det är en period för mognad. Och barn är ju rent fysiskt inte heller lika starka som vuxna.

I Sverige erbjuder Erikshjälpen gruppaktiviteter för barn som har en tuff hemsituation. Det är både ett förebyggande arbete och en stödjande insats. – Att få möta andra barn i liknande situation och få bekräftat att det inte är ens eget fel att mamma eller pappa dricker, det är otroligt viktigt, menar Anna Wendal. I början av förra året antog Eriks-

En del av Erikshjälpens insatser är helt inriktade på frågor kring barns rätt till skydd. Ett exempel är Erikshjälpens arbete mot trafficking i Kambodja. Trafficking kan innebära att barn utsätts för sexhandel eller att de utnyttjas för tungt och skadligt arbete. Ett annat exempel är från Benin, som ligger i västra Afrika. Där skyddar Erikshjälpens insatser unga flickor från tvångsgifte.

hjälpen en policy för barns skydd. Policyn fungerar som riktlinje för personal och anställda. – Att vi har antagit denna policy visar att vi har en nolltolerans mot övergrepp mot barn, menar Anna Wendal och fortsätter; – Vi vill inte blunda när det finns misstankar om att barn utsätts för fara. Text: Åsa Lancaster

Ravy blev slav I Kambodja är det vanligt att barn och ungdomar säljs eller utnyttjas. Ravy är en av många som råkat illa ut. Hon fick erbjudande om ett bra jobb i grannlandet – men det visade sig handla om rent slavarbete. I Kambodja, som är ett mycket fattigt land, händer det att barn säljs av sina desperata föräldrar. Det förekommer också att rekryterare reser runt i byarna och lovar barn och ungdomar fina jobb på andra platser. Men dessa jobb visar sig ofta innebära arbete under slavliknande former. Ravy är en av många unga som utnyttjats. När en grupp rekryterare kom till hennes by och lovade henne ett välbetalt jobb i grannlandet Malaysia bestämde hon sig för att

ta chansen. Men snart var hon mitt uppe i en mardröm. Ravy skickades till en familj där hon tvingades slavarbeta från tidig morgon till sen kväll. Hon tilläts varken gå ut eller ringa hem. Hennes arbetsgivare slog henne och hon fick inte tillräckligt med mat. När hon arbetat i två år fick hon veta att hon var tvungen att ”stanna för alltid”. Men Ravy lyckades rymma och kom i kontakt med personal från organisationen Chab Dai, som Erikshjälpen samarbetar med. De hjälpte henne att få ut sin lön och en flygbiljett hem. Tillbaka i Kambodja fick Ravy komma till ett rehabiliteringscenter för att få hjälp att bearbeta det hon varit med om.

Foto: Åsa Dahlgren

Tycker du också att det är helt oacceptabelt att barn blir sålda, utnyttjade eller utsatta för övergrepp? Var med i vår kamp för att skydda barnen!

Text: Josefine Antonsson

Foto: Åsa Dahlgren

I Kambodja arbetar Erikshjälpen för att barn och ungdomar som Ravy ska få tillbaka sina liv. Erikshjälpen jobbar också förebyggande för att stoppa trafficking och övergrepp mot barn.

www.erikshjalpen.se tel 0383-46 74 50 · postgiro 90 09 28-3


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

19

Sex vägar till den perfekta gräsmattan. Utan arbete.

Automower® 305 Upp till 500 m²

Automower ® 308 Upp till 800 m²

Automower ® 220AC Upp till 1800 m²

Rek. cirkapris inkl. moms 12.900:–

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms 21.900:–

14.900:-

19.900:-*

Automower ® 230ACX Upp till 3000 m²

Automower ® Solar Hybrid Upp till 2200 m²

Automower ® 265ACX Upp till 6000 m²

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms.

Rek. cirkapris inkl. moms.

25.900:-

26.900:-

43.900:-

1. Den blå bakgrundsfärgen är samma nyans som tidigare. 2. Jag har ändrat proportionerna på loggan så att ordet Cykodel är det om framhävs mest. En fördel när loggan förminskas kraftigt i typ en annons. Då ser man ändå ordet Cykodel som är det viktigaste.

För dig som älskar din gräsmatta men ogillar att klippa den har vi en lösning. Husqvarna Automower® finns för gräsytor som sträcker sig mellan 500 kvm och 6000 kvm. Hitta din närmaste återförsäljare på * Kampanjpriserna gäller t.o.m 31/7, eller så långt lagret räcker. husqvarna.se 3. Typsnittet har jag justerat men man ser vissa likheter med det gamla och det är lättare att läsa på håll. 4. Cykeln har jag också bytt ut då det var dålig upplösning på den. Du ser vad jag menar om du zoomar in och jämför de bägge cyklarna.

Det första förslaget som jag gjorde som skulle föreställa ett cykelemblem lade jag på is då jag tyckte det såg lite barnsligtklippet ut. Jag Cykodel - brett utbud av Cyklar för alla tror mer på en logotype som påminner om er gamla logga såbandygatan att folk känner igen7, sig Nässjö, i onoffs gamla lokal - 0380-162 67 lite. Eller vad tror du?

Skog & Trädgård AB

Cykodel Skog & trädgård 24, Hultet, Nässjö - 0380-162 66

Fundera på detta så kan vi höras av sen. Om det är något du vill ändra påbjörnbärsv eller om du tycker att allt ser förjävligt ut så hojta till så börjar vi om från början :-)

Öppet måndag till fredag 10-18 och lördag 10-13 • www.cykodel.se

Copyright © 2013 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

10.900:-*


20

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Som en oas ute i det småländska kulturlandskapet en bit utanför Vrigstad ligger Café Timjan. Ett upplevelsecentrum med örtagård, café, restaurang, trädgårdsbutik och stuguthyrning med mera. Här möter vi Christina Lindberg som driver företaget Timjan tillsammans med sin familj.

...................................

vision liv

höglandet

– Allt började med att vi anlade en örtagård som påbörjades 1980. Den var avsedd för privat bruk men öppnades för allmänheten 2001. Den hade då cirka 125 olika medicinalväxter. Örtagården har sedan byggts ut i två etapper och handikappanpassats, berättar Christina. Några år senare byggdes även ett glasväxthus som används som festlokal och trädgårdsbutik med försäljning av plantor, trädgårdsartiklar och presentartiklar. Här finns även en barnpark med ankor, höns och kaniner. På gården finns övernattningmöjligheter med totalt 20 bäddar De flesta gästerna kommer från Tyskland och Danmark. Båtar finns att tillgå för gästerna.

Cafe och restaurang

– Café Timjan startades 2007, av mig och min dotter Amanda. Det var från början tänkt som ett sommarcafé öppet från juni till mitten av

en oas på höglandet

café timjan Idag har verksamheten vuxit till en komplett turistanläggning belägen vid riksväg 127 mellan Vrigstad och Värnamo.

augusti. Vi hade ett mycket enkelt kök och bara plats för 12 gäster inne och ett trettiotal utomhus. Året efter fick vi bygga tak över uteservering på grund av det regniga vädret. Det tredje året byggde vi till för att kunna ha fler gäster inomhus. Vi byggde också ett restaurangkök då många frågade efter lunch. Efterfrågan ökade och vi tog ladan vid parkeringen i anspråk och gjorde om den till restaurang med plats för 100 sittande gäster. Vi byggde även ett nytt restaurangkök i ladan. Nu bedriver vi verksamhet året om och har många konferenser och fester hos oss. Många turister från Sverige och norra Europa kommer till oss.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser att vi står i början av en ny epok inom ”industrin” nämnligen turismindustrin. Vi ser att det finns massor av fantastiska möjligheter. I Sverige har vi en rikedom och

På Café Timjan träffar man Christina och hennes dotter Amanda.

tillgång i vår rena och orörda miljö och natur. Vi kan producera bra råvaror på ett naturligt sätt. Vi har bland de strängaste regler i världen för livsmedelsproduktion, vilket borgar för den höga kvalitén.

Vilka utmaningar finns?

– Våra kommunikationer på landsbygden är inte de bästa, varken vad det gäller internet, telefoni och transporter. Här är det viktigt att vi går samman för att kunna påverka och få till en förändring. För att nå bra resultat i denna nya näring är det viktigt att knyta kontakter och samarbeta mycket mer både i landet och utanför. Ju bättre vi lyckas med detta desto bättre blir slutresultatet, säger Christina avslutningsvis. Vision Höglandet #3 2013


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

21

vinn boken! 9 1 2 6 3 8 1 2 9 5 4 6 3 9 5 7 2 1 4 3 9 7 9 1 7 4 2 6 3

Tävla om 10 exemplar av Göran Skyttes succébok Omvänd. Lös sudokut och sänd oss svaret senast den 13 maj.

Sms:a in ditt svar: 1. Skriv VH SUDOKU och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU 20. Detta då 1+4+5+2+8=20) 2. Avsluta med Skytte och namn och adress. (Ex: VH SUDOKU 20 Skytte Nisse Nilsson Gatan 1 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’Skytte’.

Allt inom el-installationer!

Industri - Nybyggnation - Renoveringar

Värme från både luft och mark du luftsvärmepumpen

Utnyttja rot-avdraget! Nya AeroMax är ute-

Vi tvättar och lagar i egen atelje! Mikaels Äkta Mattor

Specialaffär för orientaliska mattor Vi tvättar och lagar dina mattor, ring för rådgivning! Rådhusg. 60 Nässjö. Tel 0380-51 19 59. Öppet: Vard. 10-18. Lörd. 10-14.

CCJ

kan lita på i alla väder

Ta hand om dina

mattor!

Erik Wass

Världens ledare diskuterar miljöfrågan

Bosch har de effektiva lösningarna • • • • •

Värme ned till -20° Upp till 65° varmt vatten Smart kondensavledning Extremt låg ljudnivå 10 års försäkring på kompressorn, 6 år på övriga komponenter.

Vårt kompletta program värmepumpar är ett kraftfullt bidrag för en bättre miljö. De olika modellerna är utvecklade för vårt nordiska klimat. Allt från de stora bergvärmepumparna till de små luft/luft-värmepumparna har innovativ teknik och

www.boschvarme.se

prestanda som sparar miljön. Att du dessutom sparar många tusenlappar redan första året, är ett lika självklart som positivt mervärde.

Aneby HUS & BYGG-produkter, 0380-453 00 Bodafors Tidlösa VVS, 0380-37 40 65 Eksjö Sahlins VVS, 076-869 90 96 Stockaryd Björns Rör AB, 070-530 18 28 Tranås DJ:s Rör AB, 0140-197 70, Värmekällan, 0140-128 75 Vetlanda Aquabutiken AB, 0383-127 40

0150-725 60 / www.autoterm.se

CCJ

070-22 22 526 - KORSBERGA - VETLANDA


22

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

A S S Ä M

BÄT E D N E O

O B

ITT D R Ö G

B

...................................

TRE

D N U T E M M E H R E Ö F S . T A L S S AL Ä M O B . WWW

K A T T ER ET

SAPA ARENA VETLANDA 26-28 APRIL VÄLKOMMEN TILL ÅRETS STORA BOMÄSSA PÅ HÖGLANDET! Här träffar du närmare 100 företag med massor av intressanta produkter och tjänster för ditt boende men också ett flertal utställare med fantastiska matprodukter. Vad sägs om produkter från den lokala gårdsbutiken eller kanske olivolja, salami och andra godsaker från Italien? På lördag blir det antikrunda med Peder Lamm som värderar ditt antika föremål och på söndag får du inte missa trädgårdsexperten Ylva Landerholm. Hon ger dig vårens bästa trädgårdstips! På vår hemsida www.bomässa.se hittar du all information om helgens mässa med program, utställarförteckning och mycket mer!

Trender Inspiration Tips och råd Produktnyheter Mässerbjudanden Föreläsningar Tävlingar Lekland

Antikrunda med Peder Lamm

Öppet: Fre 12.00-18.00 Lör/Sön 10.00-17.00 Entrépriser: Vuxen 80:- Pensionär/Studerande 60:- Familj 170:- (2 vuxna, 3 barn) Barn 3-13 år 20:- Se vägbeskrivning på www.bomässa.se.


...................................

Mässklipp!

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Mässklipp! Mässklipp! Vi vinns på mässan. Vi vinns på mässan. Vi vinns på Värmefynda hosmässan. oss! Värmefynda hos oss!

CONTURA 556:1

MÄSSPRIS! CONTURA 556:1 15.900 kr MÄSSPRIS! Månadspris 743 kr 15.900 kr

Värmefynda hos oss!

*

Månadspris 743 kr

*

CONTURA 556:1

MÄSSPRIS! 15.900 kr Månadspris 743 kr *

JØTUL F100 SE

NVI 2000 MÄSSPRIS! JØTUL F373 F100 SE är en exklusiv svenskNVI 2000 producerad skorsten 16.900 kr MÄSSPRIS! är års en exklusiv med 25 garanti. svenskMånadspris 787 kr 16.900 kr producerad skorsten *

Månadspris 787 kr *

med 25 års garanti.

Vi är med. Hela vägen. Vi är med. Hela vägen.

Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15, Telefon: 0383–46 48 50 Öppettider: Mån–Tis 14–18 | Tor–Fre 14–18 | Lör 10–13. www.eldabutiken.se Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15, Telefon: 0383–46 48 50 Öppettider: Mån–Tis 14–18 | Tor–Fre 14–18 | Lör 10–13. www.eldabutiken.se * Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr per månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat *på 5 år. Kreditgivare är GEdelbetalningar. Money Bank. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift Uppdelat på 23 räntefria 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr per månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är GE Money Bank.

VÅRJØTUL F100 SE NVI 2000 MÄSSPRIS! ERBJUDANDE är en exklusiv svensk-

16.900 kr FLER ERBJUDANDEN Månadspris 787 kr

*

producerad skorsten med 25 års garanti.

Vi är med. Hela vägen.

INLAGT & FINNER DU PÅ KAMPANJPRIS KLART FRÅN GOLVCITY.SE m 399:Eldabutiken Vetlanda Maskingatan 15, Telefon: 0383–46 48 50 14.520:ORD.PRIS RAK fr. 429:TRAPPA Öppettider: Mån–Tis 14–18 | Tor–Fre 14–18 | Lör 10–13. www.eldabutiken.se 2

* Uppdelat på 23 räntefria delbetalningar. I månadsbeloppet ingår uppläggningsavgift 495 kr, samt administrationsavgift 30 kr per månad. Effektiv ränta 16,45% vid 10.000 kr beräknat på 5 år. Kreditgivare är GE Money Bank. Kopparslagaregatan 2, Sävsjö Tel 0382-140 50 Öppettider mån-fre 10-18 lunchstängt 13-14 lör 10-13 Lasarettsgatan 23, 574 40 Vetlanda Tel 0383-154 66 Öppettider: mån-tor 10-18 fre 10-17 lör 10-13

golvcity.se

ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

INLAGT & KLART FRÅN

18.290:VINKLAD TRAPPA

TVÄTTSTÄLL MED SPEGELSKÅP

6.495:ORD.PRIS

8.995:-

23


24

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... Kristian Stenfelt, Sixten Backman, Kenneth Wallin och Sigge Brandt framför ett av husen i Stensåkra. Totalt bygger man 96 balkonger var av 12 nya till lägenheter som inte hade balkonger tidigare.

nYA INGLASADE BALKONGER GER

LIVSKVALITET

Det började med ett besök på ELMIA-mässan i september 2012. Delar av styrelsen för Bostadsrättsföreningen Stensåkra i Vetlanda besökte mässan, med sig hade de ett önskemål från flera av medlemmarna om inglasade balkonger. – Balkongerna började bli dåliga och vi var tvungna att göra något åt dem, förklarar föreningens ordförande Sigge Brandt. Alternativen var att renovera balkongerna så som de var nu eller glasa in dem. På mässan hittade man Växjöföretaget Balco som marknadsförde lösningar för inglasning av balkongen. Intresse väcktes och styrelsen besökte företagets produktionslokaler i Växjö. Snillrik konstruktion Efter att ha tagit in offerter från ytterligare ett par tillverkare föll valet på Balco. – Vi fick med oss hela föreningen på detta, för en hyreshöjning på 300 kronor får nu alla lägenheterna nya, inglasade balkonger, förklarar sekreteraren Sixten Backman samtidigt som de förevisar föredelarna med de nya

balkongerna, eller ska man kalla det vinterträdgårdar. De visar hur man kan helt fälla bort glaspartierna genom en snillrik patenterad konstruktion och på det sättet få en helt öppen balkong med några enkla handgrepp. Förvånansvärt enkelt och snyggt. Betyder oerhört mycket Ute på gården möter vi Eva Eriksson. Hon berättar att hon är mycket nöjd med sin nya inglasade balkong. – Det betyder oerhört mycket för mig, man slipper blåsten och smutsen och det är betydligt mindre oljud från trafiken. Den inglasade balkongen är en oas för mig och blir till ett extra rum att sitta i när jag har många gäster. Visade på plats För att alla boende skulle kunna bilda

sig en egen uppfattning innan man bestämde sig kom Balco till området med ett utställningstält och en färdig balkong för att visa alla. Företaget hade även tagit fram bilder på hur husen skulle se ut med de nya inglasade balkongerna. Man grillade korv och hade trevligt och alla de boende insåg att detta var den lösningen man ville ha. SE-Banken erbjöd en bra finansiering för föreningen och efter bygglov och brandkårens godkännande lades beställningen i januari i år. Nu är det första husets balkonger klara och på de andra husen håller man på att montera för fullt. – Jag mätte temperaturen på balkongen en natt när det var 10 minusgrader ute. Då var det 5 plusgrader på den ouppvärmda inglasade balkongen. Detta innebär att vi minskar uppvärmningskostnaden för hela huset samtidigt som vi höjer livskvaliteten

för våra medlemmar, förklarar Sigge. Sigges fru Gerd Brandt sitter och virkar i sitt nya favoritrum när vi är på besök, väninnan Liisa Backman håller henne sällskap. De förklarar att de inglasade balkongerna ger en ny dimension till lägenheterna. En småländsk historia Kristian Stenfelt är marknadschef på Balco och berättar om företagets historia. – Balco är ett småländskt företag startat av entreprenören Lars Björkman 1987. Från två tomma händer så omsätter vi idag 582 miljoner (2012) och finns i 7 länder. Vi brukar säga att vi är störst i Europa på balkonger. Vi är stolta över att vara rotade i den småländska myllan och vill erbjuda ”rediga” lösningar för alla våra kunder. Balco har 60 olika patent. Unika lösn-


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

25

vision liv

höglandet

De gamla balkongerna sågas bort och ersätts av nya inglasade balkonger.

“Det som tidigare var en dragig balkong är nu ett extra rum med ett härligt ljus.” Liisa Backman och Gerd Brandt på den inglasade balkongen.

Man kan enkelt ta bort hela glaspartiet och få en helt öppen balkong.

ingar man använder sig av när man bygger balkonger i Sverige och övriga Europa. Det är allt från hur man fäster balkongen på huset till skydd mot fukt och finessen att man helt kan fälla bort glaspartierna en varm sommardag. – Här i Stensåkra har vår säljare Robert Avander gjort ett stort jobb. Föreningen här är en bra kund med tydliga önskemål och tankar vilket gör det lättare att hitta rätt lösning. Nu i produktionsfasen är det Daniel Norlin som är projektledare och ser till att allt går i mål, förklarar Kristian. Balco jobbar alltid med totalentreprenader för att vara med hela vägen. Den nära kontakten och kommunikationen uppskattas av kunderna. – Det känns extra bra med ett företag som Balco, som producerar balkongerna i Växjö av delar som tillverkas på olika företag i Småland. Känslan av kvalitet är hög och balkongerna ser snygga ut, säger Kenneth Wallin som är ledamot i bostadsföreningens styrelse. Av: Mikael Torstensson

Eva Eriksson är mycket nöjd med sin nya inglasade balkong.


26

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

Ser du en mysig morgon på balkongen, eller sänkta energikostnader? Det är klart att det är skönt att sitta på en inglasad balkong och mysa. Men den har även en rad ekonomiska fördelar: Förutom att balkongen ökar lägenhetens värde, så minskar den energikostnaderna med upp till 20% och förlänger balkongens livslängd med upp till 50 år. Trevligare investering är svår att tänka sig.

STÖRST PÅ BALKONGER I


...................................

EUROPA

Vision Hรถglandet nr 3 - maj 2013

27


28

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

fastighetsmäklare, banktjänster och försäkringslösningar

vision höglandet

näringsliv

Allt under ett tak Joakim Gustavsson, försäljningschef på Länsförsäkringar Bank, och Krister Hempel, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar erbjuder fastighetsmäklare, banktjänster och försäkringslösningar på Höglandet. I rymliga lokaler i bottenvåningen av Fenixhuset i Nässjö huserar en verklig utmanare inom banksektorn på Höglandet. – Vi har ca 5% av bankmarknaden totalt sett men 20% av nyutlåning till fastighetsköp på Höglandet. I Nässjö är vi näst största banken sett till nyutlåning till köp av fastighet. Det gör att vi tror på en fortsatt positiv utveckling framgent, säger Joakim Gustavsson som är försäljningschef vid Länsförsäkringar Bank & Försäkring på Höglandet. De flesta förknippar Länsförsäkringar med just försäkringar och detta med rätta, i alla fall historiskt sett. Bolaget grundades redan 1839 då lantbrukarna i de olika socknarna ville samordna sina försäkringar och bildade bolag. På samma sätt fortsät-

ter det än idag – Länsförsäkringar Bank & Försäkring ägs av sina kunder vilket gör det till ett speciellt företag. Försäkringslösningarna har sedan 17 år fått sällskap av en fullservicebank grundad på samma principer av trygghet, långsiktighet och kundnytta. – Vi har alla tjänster som finns på andra banker, som rådgivning kring olika sparformer, utlåning, betal- och kreditkort, internetbank och telefonbank. Då vi är kundägda strävar vi i alla lägen efter kundens bästa och kan erbjuda en bra helhetslösning, säger Joakim. På försäkringssidan är Länsförsäkringar en gigant som försäkrar

mer än vartannat hus och nästan varannan bil på Höglandet. På lantbruksidan är dominansen total med 85 % av alla lantbruk som kunder. Även här är det en skillnad att man är kundägd. När företaget går bra betalas vinst ut i form av rabatt på premierna. Förra året gick bra och därför delar kunderna på hela 30 miljoner i år. Mest fördelaktigt är det att samla alla sina banktjänster och försäkringar hos Länsförsäkringar och bli förmånskund. Då har man inga avgifter för internet- och telefonbank eller för korten. Dessutom får man 20% på alla försäkringar vilket totalt kan göra ett

par tusen i rabatt per år för en normalfamilj. Då varken banken eller försäkringsverksamheten ägs av externa aktieägare utan ägs av kunderna så har man möjlighet att vara mer långsiktig och kundorienterad. Man slipper avkastningskrav och kortsiktig vinstmaximering, och kan istället se till kundens behov och intressen i alla lägen. – Givetvis måste vi ha en verksamhet som bär sig och genererar ett överskott, men då kunderna är både kund och ägare hos oss hamnar vi i en annan relation som bygger på stabilitet


................................... och långsiktighet, för kundens bästa. Överskottet som verksamheten genererar på sikt kan aldrig hamna i någon annans händer än kundernas.

Trygghet som ledord

– Vi är också väldigt lokala och känner till människors vardag här på Höglandet. Besluten tas inte i Stockholm utan här på plats. Trygghet är ett ledord för verksamheten vilket bland annat visar sig i att man har en person i länet som kostnadsfritt besöker försäkringstagarna och besiktigar fastigheterna i syfte att ge tips och förslag på förbättringar. Detta leder till ännu större trygghet och minskar risken för fastighetsägaren att råka ut för tråkigheter. Detta är naturligtvis bra och tryggt även för Länsförsäkringar, men återigen, då kunden är ägaren så kommer allt kunden till del i slutändan, förklarar Joakim.

Närhet ger flexibla lösningar Sofie Forsberg är bankrådgivare på Länsförsäkringar Bank. – En viktig del i verksamheten är närheten till kunderna och närheten till de andra delarna här på Länsförsäkringar. Vi sitter i samma lokaler och träffas dagligen. På det sätter kan vi erbjuda kunden en totallösning baserad på just den personens situation. Vi känner till Höglandet mycket väl och har nära till våra kunder. När Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har visningar så finns vi ofta med och möter spekulanterna på visningen och samtalar om olika finansieringsmöjligheter, förklarar Sofie. Ann-Sofi Lindvall, som är försäkringsrådgivare, håller med om att närheten till kunden och de övriga delarna i verksamheten ger fantastiska fördelar i bemötandet av kunden. Alla

avdelningar finns här på plats mellan klockan 8 och 17 varje vardag och är beredda att hjälpa kunderna med alla frågeställningar om fastigheter, banktjänster och försäkringar. Kunden kan komma till oss på kontoret och få hjälp att få ersättning ur sin försäkring om någonting har inträffat. Vi tycker det är viktigt att man kan prata med oss lokalt både när man köper sin försäkring och när man vill använda försäkringen.

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Arne Gustavsson Klas Hedblom Fastighetsmäklare

Ann-Sofie Andersson Försäkringssäljare

Bank, försäkring och fastighetsförmedling. Det hänger liksom ihop.

Marknadsledande

Krister Hempel leder verksamheten inom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling på Höglandet. En verksamhet som expanderat med en otrolig kraft sedan starten 2007. – När jag startade 2007 var jag det 32:a kontoret i Sverige, nu är det 152 kontor med 566 medarbetare. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande mäklarkedja alla kategorier. Från att inte ha någon position alls 2007 är vi nu nummer 3 i landet, förklarar Krister. I Nässjö är man marknadsledande.

Edin Paradzik Bankrådgivare

Det finns faktiskt fastighetsmäklare som även har bankrådgivare och försäkringssäljare vid sin sida. Men bara hos Länsförsäkringar. Vi tycker liksom att det hänger ihop. Välkommen att kontakta oss! Aneby och Tranås Fastighetsförmedling Aneby 0380-453 00 Fastighetsförmedling Tranås 0140-563 00 Bank och Försäkring Tranås 0140-37 52 00

Vad är hemligheten bakom framgången?

– Vi tänker positivt och går hela tiden framåt. Vi lägger stor vikt vid presentationen av fastigheten, fotografering, annonsering och utformningen av visningen. Det känns som vi spelar med en bra laguppställning med ett mycket starkt varumärke. Det gör att vi i alla lägen kan erbjuda höglänningarna riktigt bra helhetslösningar. Hos oss finns allt samlat på samma ställe: fastighetsmäklare, bank och försäkring. Det är det vi kallar heltäckande fastighetsförmedling, säger Krister avslutningsvis.

Mikael Fritzell Fastighetsmäklare

Marie Sjögren Bankrådgivare

Maria Davidsson Försäkringssäljare

Bank, försäkring och fastighetsförmedling. Det hänger liksom ihop. Det finns faktiskt fastighetsmäklare som även har bankrådgivare och försäkringssäljare vid sin sida. Men bara hos Länsförsäkringar. Vi tycker liksom att det hänger ihop. Välkommen att kontakta oss! Vetlanda, Stationsgatan 4 Fastighetsförmedling 0383-160 99 Bank och Försäkring 0383-75 75 00

Krister Hempel Fastighetsmäklare

Sofie Forsberg Bankrådgivare

Ann-Sofi Lindvall Försäkringssäljare

Bank, försäkring och fastighetsförmedling. Det hänger liksom ihop. Det finns faktiskt fastighetsmäklare som även har bankrådgivare och försäkringssäljare vid sin sida. Men bara hos Länsförsäkringar. Vi tycker liksom att det hänger ihop. Välkommen att kontakta oss!

Sofie Forsberg, bankrådgivare på Länsförsäkringar Bank, och Ann-Sofi Lindvall, försäkringsrådgivare på Länsförsäkringar.

Nässjö, Storgatan 38 Fastighetsförmedling 0380-137 70 Bank och Försäkring 0380-57 58 00

29


Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

...................................

vårpimpa bilen!

30

Lös Sudokut och tävla!

tävla om produkter från autoexperten i vetlanda

1:a PRIS Verktygssats K25015 (värde 2 280:-)

4 2 9

3 7 1 3 1 4 3 2 8 7 6 6 3 8 1 5 9 2 7 6 5 7 1 5 8 5 3 2 4 3 5 9 Sms:a in ditt svar: 1. Skriv VH SUDOKU och sedan summan av siffrorna i de markerade rutorna. (Ex. Om siffrorna är 1, 4, 5, 2, 8 blir det VH SUDOKU 20. Detta då 1+4+5+2+8=20)

7:e-16:e pris 2:a-6:e pris bilvårdsväska (värde 451:-/st)

bilvårdshink (värde 199:-/st)

2. Avsluta med AUTOEXPERTEN och namn och adress. (Ex: VH SUDOKU 20 AUTOEXPERTEN Nisse Nilsson, Gatan 1, 511 11 Staden) 3. Sänd sms:et till nummer 72550 (kostnad 10 kr + ordinarie taxa). Eller posta svaret på ett vykort till: Vision Höglandet, 576 32 Sävsjö. Märk med ’AUTOEXPERTEN’.

svara senast den 13 maj 2013! Priserna hämtas av vinnarna på Autoexperten i Vetlanda. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

31

höglandet

Kan en pick-up ge dig mer än du förväntar dig?

NYA FORD RANGER Säkraste pickupen i sin klass och ensam om 5 stjärnor i Euro NCAP. Dessutom 3 350 kg dragkapacitet och 1 265 kg lastkapacitet.

219 900:-

*

Från

Läs mer om nya Ford Ranger på ford.se

Uppgradera från manuell växellåda till automat för 13 600:-

PICK-UP AWARD

www.skobes.se VETLANDA: Industrigatan 31. BILFÖRSÄLJNING: 0383-596 22 TRANÅS: Ågatan 36. BILFÖRSÄLJNING: 0140-694 51

ford.se

*Priset gäller Ford Ranger XLT Supercab 2,2 TDCi 150 hk. Alla priser är exkl. moms. Bilen på bilden är extrautrustad.

Upptstorheter ck kta nybilsgl dje bilsklassen! med nya Kia cee d Tv i sm 2:25 PM

Page 1

”den bäSta SvenSka komedin!”

Spelet kan börja!

EXTRA

MATERIAL:

• Intervju med Inger “Pippi” Nilsson • Presentation av Pippi Långstrump produktionen

• Sångerna: ”15 gastar på död mans kista” & ”Här kommer Pippi Långstrump”

The added value is only available on the Swedish version – you will not get access to the materials if you push another language in the title menu than Sweden

4:3 FullFrame 1.33:1

Svenska – Danska – Norska – Finska –

1.0 1.0 svenskt tal med dansk voiceover 1.0 svenskt tal 1.0 svenskt tal

PIPPI FLYTTAR IN I VILLA VILLEKULLA

Barnfilm Speltid: 79 min

Dubbelgångaren Bubbelbäck Blå

Den magiska hatten En förskräcklig doft sprider sig i Bubbelbäck och det visar sig att Jonsson ochStumpen Valter hittar först eni växthuset. hatt en Herr enorm ost håller inspärrad Vad är det och sedanoch en hur väska pengar, ochut? de som händer skamed Stumpen ta sig

1

1.0 1.0 svenskt tal med dansk voiceover 1.0 svenskt tal 1.0 svenskt tal

FOTOGRAF

KOSTYM TECKNARE

SCENOGRAF

&

MASKÖR

SAMPRODUCENTER

the hunger games

1

Prod. år: 1969 Barntillåten

SPRÅK: eller Svenska– 2.0 EU:s Danska – Överträdelse 2.0 exporteras, distribueras säljas utanför gränser. mot dessa regler Norskaoch – vissa2.0fall till Finska 2.0 kan leda till skadeståndsansvar böter –eller fängelse. Ansvarig utgivare: Iréne Tostar. TEXTNING: Ingen

Barnfilm

Speltid: ca. 60 min.

© Sveriges Television AB 2004. All Rights Reserved.

PAL

Prod. DVD år: 2004

1

1314331

Barntillåten

får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt ingen. bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Tegeluddsvägen 80, Box 27 184, 1102 52 Stockholm

FELLOW DESIGNERS

FOTO: KAROLINA HENKE

KommentatorSSpår, SyntolK, blooperS, fallStudie, baKom KuliSSerna & bortKlippta Scener

COCkpIT

komedi MARIE ROBERTSON BJÖRN GUSTAFSSON ELLEN JELINEK

prod. år: 2012

PAL

 

tillåten från 11 år på bio

tHe

WOrlD

Will

FOTO: KAROLINA HENKE

DVD 1547031

TexTnIng: Svenska för hörselskadade, danska, fall till böter eller fängelse. norska, finska, engelska Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm

Speltid: 92+5,5 min

tHe

The Hunger Games, Artwork and Supplementary Materials: TM & © 2012 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.  

prod år 2012

hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller Svenska Stereo Surround + 5.1 säljas utanför eU:s gränser. Överträdelse SpråK: mot dessa regler –kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. Ansvarig utgivare: pia grünler, nordisk Film Distribution AB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. tExtNiNg: Svenska för hörselskadade, danska, norska, © 2012 garagefilm International AB. finska, engelska All rights reserved.

WOrlD

Will

7332421042974

Kia cee'd r Sveriges mest k pta privatbil f r tredje ret i rad*! Just nu f r du som k per nya Kia cee d Kia cee'd r Sveriges mest k pta privatbil f r tredje ret i rad*! Just nu f r du som k per nya Kia cee d komfortpaketet p k pet. Dessutom f r alla som provk r v lja en DVD-film bland titlar som passar hela komfortpaketet p k pet. Dessutom f r alla som provk r v lja en DVD-film bland titlar som passar hela familjen. Sj lvklart har den hela 7 rs nybilsgaranti fr n fabrik. V lkommen in p en provk rning! familjen. Sj lvklart har den hela 7 rs nybilsgaranti fr n fabrik. V lkommen in p en provk rning!

Rymlighet, komfort och smarta l sningar CH

EN gåNg i pHUKEt S Komedi

N EN SA VIN M

»HOW-TO-FLY«

#29. L ANDING

VarNiNg! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. all annan

vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får

uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film aB samt att N ENendast S skeettomhologram VIN DVD:nAhar märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, M

b eSpeltid: W 98 amin tCHc H i n G DVD 2043531

prod år 2011

Barntillåten EN gåNg i pHUKEt SE Komedi

distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

ansvarig utgivare: pia grünler, Nordisk Film aB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. © 2012 Stella Nova Film aB. all rights reserved.

DVD 2043531

prod år 2011

En romantisk komEdi om att hitta sig själv Jenny Skavlan david helleniuS Peter magnuSSon SuSanne thorSon »HOW-TO-FLY«

#29. L ANDING

VarNiNg! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. all annan

R visning - såsom TR AILE t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än

konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film aB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

b eSpeltid: W 98 amin tcHinG

DVD

Rekommenderas från 7 år 2026631

han är kvinnlig pilot

han är kvinnlig pilot

han är kvinnlig pilot

E T visning L ExtramatErial: BaKOmFilm OCH SOUNDtraCK ERt ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och RAI- såsom

SIMON PRAMSTEN CIAN BORNEBUSCH NINA SANDSTRÖM ANNA ÅGREN LINDA KEBBON MATHIASmin NILLE NILSSON LARS GUSTAFSON GABOR PASZTOR SARA P BORGSTRÖM Speltid: 92+5,5 JESSICA ASK GUNNAR CARLSSON LONE KORSLUND HELENA SANDERMARK MIKAEL FRISELL MALTE FORSSELL REBECKA LAFRENZ MIMMI SPÅNG ERIK AHRNBOM MÅRTEN KLINGBERG

TV

speltid: 137 min + 162 min

© 2007 Little Entertainment  Company  Limited/Entertainment Rights PLC. All Rights Reserved.

hon är valle andersson

ExtramatErial: BaKOmFilm OCH SOUNDtraCK

PRODUKTIONS MATHIAS NILLE NILSSON KLIPPARE LARS GUSTAFSON SFK LJUDDESIGN OCH MIX GABOR PASZTOR LEDARE SARA P BORGSTRÖM MALTE FORSSELL PRODUCENTER REBECKA LAFRENZ OCH MIMMI SPÅNG MANUS ERIK AHRNBOM REGI MÅRTEN KLINGBERG

KOMPOSITÖR

EXEKUTIV PRODUCENT

© GARAGEFILM INTERNATIONAL AB 2012 I SAMPRODUKTION MED FILM I VÄST, SVT, NORDISK FILM, NORDISK FILM POST PRODUCTION OCH DAGSLJUS SAMT MED STÖD AV SFI/FILMKONSULENT LARS G LINDSTRÖM

VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att VARnIng! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på BILDFORMAT: 16:9/2.35 Letterbox förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal Nordisk Film AB+samt SpRåk: Svenska – med Stereo Surround 5.1 att DVD:n har BilDFOrmat: / 2.35 letterbox inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får 16:9 endast ske om uthyraett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas ren har skriftligt avtal med nordisk Film Distribution AB samt att DVD:n har ett utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller TexTnIng: Svenska för hörselskadade, danska, fall till böter eller fängelse. SpråK: Svenska –kan leda Stereo Surround + 5.1 säljas utanför eU:s gränser. Överträdelse mot dessa reglerLEDARP till skadeMÅRTEN KLINGBERG WESTFELT GUSTAV LEVIN SOFIA norska, finska, engelskaCHATARINA LARSSON DAVID BONTÉ ATTERBERG KARIN LITHMAN MÅNS Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Pyramidvägen 7, ståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse. KOSTYM PRODUKTIONSAnsvarig utgivare: pia grünler, LJUDDESIGN FOTOGRAF SCENOGRAF TECKNARE & MASKÖR KOMPOSITÖR KLIPPARE nordisk Film Distribution SFK OCH MIX AB, pyramidvägenLEDARE Box 27 184, 102 52 Stockholm 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. tExtNiNg: Svenska för hörselskadade, danska, norska, © 2012 garagefilm International AB. SAMPRODUCENTER EXEKUTIV PRODUCENT PRODUCENTER OCH MANUS finska,REGI engelska All rights reserved. The Hunger Games, Artwork and Supplementary Materials:

Känd från

Pippi letar TV saker

action adventure

speltid: 137 min + 162 min

Barnfilm

Speltid: 79 min

”Se den!”

JONAS ONAS KARLSSON

JONAS ONAS KARLSSON hon är valle andersson

hon är valle andersson

MÅRTEN KLINGBERG CHATARINA LARSSON DAVID BONTÉ ATTERBERG KARIN LITHMAN MÅNS WESTFELT GUSTAV LEVIN SOFIA LEDARP

www.thehungergamesmovie.com

Oscar® is the registered trademark and service mark of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. extramaterial:

16:9 Anamorphic 2.40:1

SPRÅK: Engelska – – Dolby Digital 5.1 VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus danska, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n TEXTNING: Svenska, norska, finska, får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt ingen. bruk. Uthyrning av DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal med Nordisk Film AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa fall till böter eller fängelse.

2-6

PIPPI FLYTTAR IN I VILLA VILLEKULLA

tv4 nyHetSmorgon

expreSSen e xpreSSen

- SundSvallS tidning

Ansvarig utgivare: Pia Grünler, Nordisk Film AB, Tegeluddsvägen 80, © Sveriges Television sig om en magisk hatt. Men deSpeltid: kommerca. 60 min. år och © GARAGEFILM INTERNATIONAL AB 2012 I SAMPRODUKTION MED FILM I VÄST, SVT, NORDISK FILM, NORDISK FILM POST PRODUCTION OCH DAGSLJUS SAMT MED STÖD AV SFI/FILMKONSULENT LARS G LINDSTRÖM Perår: Sundberg. kommer prod. år: 2012 TM & © 2012 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved. Prod. 1969 REGI Olle Hellbom AB 2004. Box 27 184, 1102 52 Stockholm prod år 2012 www.thehungergamesmovie.com snart på andra tankar…All Rights Reserved. Pippi© 2007 på kafferep Little extramaterial: KommentatorSSpår, SyntolK, blooperS, fallStudie, baKom KuliSSerna & bortKlippta Scener Entertainment  Company   Oscar  is the registered trademark and service mark of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. handlar DVD avUpphovsrättslagen.   Detär  Limited/Entertainment Rights PLC. Prod. DVD år: 2004 tillåten från 11 år på bioVARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår)skyddas förbjudet att Barntillåten VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. PAL Det är förbjudet Rekommenderas från 7 årVARnIng! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är All Rights Reserved. använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på BILDFORMAT: 16:9 Anamorphic 2.40:1 2026631 the hunger games Känd BILDFORMAT: 16:9/2.35 Letterbox att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i 1314331 förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning COCkpIT bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras 7332421042974 - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus, eller hotell - och vidarespridning skolor, på bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n DVD eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av Barntillåten PAL SPRÅK: Engelska – – Dolby Digital 5.1 är förbjuden. DVD:n får inte uthyras eller säljas till annan än konsument och får VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet får inte uthyras BILDFORMAT: eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt 16:9 Anamorphic Widescreen DVD:n får endast ske om uthyraren har skriftligt avtal Nordisk Film AB+samt SpRåk: Svenska – med Stereo Surround 5.1 att DVD:n har från BilDFOrmat: / 2.35 letterbox 1547031 inte kopieras ens för enskilt bruk. Uthyrning av DVD:n får 16:9 endast ske om uthyrat ex i LITTLE RED TRACTOR 10 att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsomaction bruk. Uthyrning av DVD:n får endast om uthyraren har skriftligt avtal med Egmont ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte exporteras, distribueras eller säljas adventure 1.77:1ske Full-Frame ren har skriftligt avtal med nordisk Film Distribution AB samt att DVD:n har ett komedi skolor, på bussar, klubbar, sjukhus danska, eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n TEXTNING: Svenska, norska, finska, Entertainment AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte utanför EU:s gränser. Överträdelse mot dessa regler kan leda till skadeståndsansvar och vissa FELLOW DESIGNERS

4:3 FullFrame 1.33:1

Svenska – Danska – Norska – Finska –

TEXTNING: Svenska för hörselskadade, danska för hörselskadade, norska, finska

”Se den!”

och rejält begÅvat” beg

”den roligaSte SvenSka film Jag Sett på länge”

norran

TV NGSU

1

”filmen äter the girl with the dragon tattoo till frukoSt när det kommer till SvenSk igenkänning.” - amelia ”rappt, rappt, r appt, - 8 Sidorroligt

”ÅretS roligaSte komedi”

®

BILDFORMAT: SPRÅK:

dn

aftonbladet

plaza Kvinna

m-magaSin

pojkvännen. Kärleken trasslar till det för Sven och skrivkrampen vägrar släppa taget. Vad vill han egentligen göra med sitt liv och med vem?

Pippi letar PRAMSTEN CIAN BORNEBUSCH NINA SANDSTRÖM ANNA ÅGREN LINDA KEBBON saker SIMONJESSICA ASK GUNNAR CARLSSON LONE KORSLUND HELENA SANDERMARK MIKAEL FRISELL och kommer på kafferep

år

BILDFORMAT:

Den magiska hatten

RED TRACTOR 10 Herr Jonsson och Valter hittarLITTLE först en hatt och sedan en väska med pengar, och de Barnfilm

p1 Kulturnytt

till Jenny Skavlan - expreSSen dyker Anja upp, en seriös svensk bokförlagsredaktör som tagit paus från piloten valle behöver desperat ett nytt arbete. när han får höra att flygbolaget Silver airlines pojkvännen. Kärleken trasslar till dethar förgJort...” Sven och skrivkrampen vägrar letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett ”...definitivt det bäSta peter magnuSSon

MARIE ROBERTSON BJÖRN GUSTAFSSON ELLEN JELINEK

2-6

Pippi handlar

Detsnart är värmebölja på andrai Bubbelbäck tankar… och ingen vind till kvarnens hjul. Men så får Lilla Röda TraktornTM en svalkande idé i hettan…

VARNING! Denna DVD-film (inkl. ljudspår) skyddas av Upphovsrättslagen. Det är förbjudet att använda DVD:n för annat ändamål än enskilt bruk. All annan visning - såsom t ex i skolor, på bussar, klubbar, sjukhus eller hotell - och vidarespridning är förbjuden. DVD:n får inte uthyras BILDFORMAT: eller säljas till annan än konsument och får inte kopieras ens för enskilt 16:9 Anamorphic Widescreen bruk. Uthyrning av DVD:n får endast om uthyraren har skriftligt avtal med Egmont 1.77:1ske Full-Frame Entertainment AB samt att DVD:n har ett hologram märkt SVF invid etiketten. DVD:n får inte SPRÅK: eller Svenska– 2.0 EU:s Danska – Överträdelse 2.0 exporteras, distribueras säljas utanför gränser. mot dessa regler Norskaoch – vissa2.0fall till Finska 2.0 kan leda till skadeståndsansvar böter –eller fängelse. Ansvarig utgivare:

Iréne Tostar. ärPersson, båda övertygade om att det måste röra MED Inger Nilsson, Maria TEXTNING: Ingen

”riktigt roligt”

Special • Feature Film

• Game Maker: Suzanne Collins and city han egentligen göra med sitt liv - SvD - plaza schyst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration släppa taget. Vad -vill ochkvinna med vem? The Hunger Games på enPhenomenon morgontidning. att pilotkollegan cecilia blir förälskad i valles nya, kvinnliga jag ingår En ny romantisk komedi från gänget bakom “Sommaren med Göran”. • The World Is Watching: Making The Hunger Games dock inte riktigt i planen. Karriärcoachen Sven har tröttnat på att hjälpa alla andra att byta liv. Special featureS • Letters from the Rose Garden Han säger upp sig från jobbet och reser till Thailand för att förverkliga sin regissören mårten Klingberg och skådespelaren Jonas Karlsson jobbar tillsammans igen, • Controlling the Games dröm som författare. På stranden möter han Gitte, en fri yogautövande duon bakom succékomedin ”offside”. • A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell norska sugen på nya äventyr i Burmas • Feature Film hon äroutforskade djungler han är och så • Propaganda Film valle dyker Anja upp, en seriös svensk bokförlagsredaktör somkvinnlig tagit paus från • Marketing Archive andersson pilot • Game Maker: Suzanne Collins and The Hunger Games Phenomenon • The World Is Watching: Making The Hunger Games • Letters from the Rose Garden • Controlling the Games • A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell • Propaganda Film • Marketing Archive

Värmebölja Familjen Törngren har gjort en ny fågelskrämma som liknar Sven är värmebölja i Bubbelbäck ingen vind till kvarnens hjul. så Det mycket att Stora Blå kör i diketoch av ren förvirring! Men så får Lilla Röda TraktornTM en svalkande idé i hettan…

båda övertygade om att det måste röra MED Inger Nilsson, MariaärPersson, Värmebölja sig om en magisk hatt. Men de kommer Hellbom Per Sundberg. REGI Olle BILDFORMAT: SPRÅK:

TEXTNING: Svenska för hörselskadade, danska för hörselskadade, norska, finska

gp, graffiti

Kulturbloggen

romantiSk komedi” En ny romantisk komedi från gänget bakom “Sommaren med Göran”. tv4 nyHetSmorgon dn aftonbladet dock inte riktigt i planen. ”filmen äter thehar girl with the dragon tattoo till frukoSt Karriärcoachen Sven tröttnat på att hjälpa alla andra att byta liv. featureS ”riktigt roligt” plaza Kvinna m-magaSin SmålandSpoSten gp, graffiti filmeye p1 Kulturnytt - ameliaför att närsig detfrån kommer till SvenSk igenkänning.” ”rappt, rappt, r appt, och rejält begÅvat” beg - 8 Sidorroligt Han säger upp jobbet och reser till Thailand förverkliga sin regissören mårten Klingberg och skådespelaren Jonas Karlsson jobbar tillsammans igen, expreSSen e xpreSSen drömkomedi” som författare. På stranden möter han Gitte, en fri yogautövande ”ÅretS roligaSte ”SommarenS roligaSte biopremiär” duon bakom succékomedin ”offside”. roligaSte SvenSka filmdjungler Jag Sett på länge” norran Kulturbloggen norska sugen på nya äventyr i”den Burmas outforskade och så - SundSvallS tidning

KulturnyHeterna

efter bok

efter bok

TV NGSU

SV sell DVD - indy SV sell DVD - indy

The added is only full available on the SwedishOch versiondet – youhar will not get access om man har value en säck med pengar. Pippi… to the materials if you push another language in the title menu than Sweden

”riktigt underhÅllande romantiSk komedi”

arbetarbladet

SmålandSpoSten

filmeye

”SommarenS roligaSte biopremiär”

till Jenny Skavlan - expreSSen piloten valle behöver desperat ett nytt arbete. när han får höra att flygbolaget Silver airlines letar efter en kvinnlig flygkapten drar han sig inte för att hoppa i högklackat, krypa i ett ”...definitivt det bäSta peter magnuSSon har gJort...” - SvD - city - plaza underhÅllande kvinna schyst fodral och söka jobbet. Han lånar sin systers identitet mot en helårsprenumeration ”riktigt ”den bäSta SvenSka komedin!” arbetarbladet på en morgontidning. att pilotkollegan cecilia blir förälskad i valles nya, kvinnliga jag ingår

som bara har sina skarpa instinkter att förlita sig på i den ultimata kampen mellan överlevnad och medmänsklighet. Och mellan liv och död.

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

r la a ta sk Vi en sv

Pippi handlar

kan börja! Stig Murvel och Elsa är på väg Spelet hem när sidvagnen med Elsa I en “The nära framtid, bland ruinerna det somfenomen en TM efter Pippi är redan ettLångstrump globalt hittar lossnar från motorcykeln. Sven och LillaHunger RödaGames” Traktorn gångoch varSuzanne Nordamerika, varje har år 24 tonårskillar Collinsblir böcker sålts i över 26 Astrid Lindgrens Elsa, men faran är långt från över… och -tjejer utvalda till att delta i Hungerspelen – en

miljoner exemplar TM bara i USA. Se flera nya avsnitt med Lilla Röda Traktorn och Sven storstilad realityshow bara en vinnare: den I filmversionen gårmed Oscar(R)-nominerade Jennifer Bondespelen sista överlevande! Flertalet ungdomar som alltid hjälper sina vänner och visar att för man inte tränar Lawrence i spetsen det ultimata speletförmed

Thestora Hunger Games helaBondespelen sitt liv. Men inte Katniss, Sven och Herr Jonsson i den tävlingen behöver vara störstdeltar för att vara bäst! det ultimata förstapriset: livet! bara har sinai traktordragning. skarpa instinkter att förlita sig och i finalen ska traktorerna mätasom sina krafter på i den ultimata kampen mellan överlevnad och Äggröra Alla kan visserligen se att Stora Blåmedmänsklighet. är större än Lilla Och mellan liv och död. StigTraktorn MurvelTMoch Elsa är på väg hemegentligen? när sidvagnen med Elsa , men vem är starkast Röda TM Pippi är redan ettLångstrump globalt fenomen hittar lossnar från motorcykeln. Sven och“The LillaHunger RödaGames” Traktorn Dubbelgångaren har såltsLindgrens i över 26 Astrid Elsa, men faran är långt från över… och Suzanne Collins böcker exemplar bara i USA. Familjen Törngren har gjort en ny fågelskrämma som miljoner liknar Sven I filmversionen går Oscar(R)-nominerade Jennifer Bondespelen så mycket att Stora Blå kör i diket av ren förvirring! Lawrence i spetsen för det ultimata spelet med Sven och Herr Jonsson deltar i den stora tävlingen Bondespelen det ultimata förstapriset: livet! Bubbelbäck Blå och i finalen ska traktorerna mäta sina krafter i traktordragning. En förskräcklig doft sig i Bubbelbäck ochBlå detär visar sig än att Lilla Allasprider kan visserligen se att Stora större TM inspärrad i växthuset. Vad är det en enorm ost Röda hållerTraktorn Stumpen , men vem är starkast egentligen? som händer och hur ska Stumpen ta sig ut?

r la a ta sk Vi en sv

Inger “Pippi” Nilsson mans kista” & ”Här kommer • Presentation av Pippi Pippi Långstrump” Det ärLångstrump roligt attproduktionen gå i butiker. Men det är ännu roligare

KulturnyHeterna

I en nära framtid, bland ruinerna efter det som en gång var Nordamerika, blir varje år 24 tonårskillar och -tjejer utvalda till att delta i Hungerspelen – en

TM Se flera nya avsnitt med Lilla Röda Sven storstiladTraktorn realityshow medoch bara en vinnare: den 2:25 PM Page 1 sista överlevande! ungdomar som alltid hjälper sina vänner och visar Flertalet att man inte tränar för The Hunger Games hela sitt liv. Men inte Katniss, behöver vara störst för att vara bäst!

Äggröra

Pippi handlar Pippi letar saker

TÄVLA O

6/26/07

6/26/07

Pippi letar saker och kommer på kafferep

Det är roligt att gå i butiker. Men det är ännu roligare och kommer på kafferep om man har en säck full med pengar. Och det har Pippi… Pippi är bra på många saker - t ex att hitta saker som har försvunnit. detAär andra som honL inte E XMen TR M A saker TER IA : är så bra på - som t ex att gå på kafferep och uppföra sig • Intervju med • Sångerna: ”15 gastar på död fint samtidigt.

TÄVLA O

LRT 10 SEVSTDVD

Pippi flyttar in i Villa Villekulla

En dag upptäcker Tommy och Annika att någan har flyttat LRT 10 SEVSTDVD in i det stora gamla huset. De får en ny vän - och så börjar äventyret…

Pippi är bra på många saker - t ex att hitta saker som Pippi flyttar in i Villa Villekulla har försvunnit. Men det är andra saker som hon inte är En dag upptäcker Tommy och Annika att någan har flyttat så bra på - som t ex att gå på kafferep och uppföra sig in i det stora gamla huset. De får en ny vän - och så fint samtidigt. börjar äventyret…

ansvarig utgivare: pia grünler, Nordisk Film aB, pyramidvägen 7, Box 27 184, 102 52 Stockholm. © 2012 Stella Nova Film aB. all rights reserved.

En romantisk komEdi om att hitta sig själv Jenny Skavlan david helleniuS Peter magnuSSon SuSanne thorSon

Barntillåten

JUST NU! JKOMFORTU ST T NU: J U S NRU: PAKETET F K O M FO RT KOENDAST MF O R T P A K E T 4.900 KR E T P ETET P AK K PET JUST NU!

1,0 ORD. PRIS 110.900 KR MANUELL LUFTKONDITIONERING KROMADE D RRHANDTAG AUX-ING NG F R MUSIKSPELARE ALUMINIUMF LGAR UPPV RMBAR L DERRATT FJ RRSTYRT CENTRALL S

ORD. PRIS 135.900 KR MANUELL LUFTKONDITIONERING iPOD ANSLUTNING AUX-ING NG F R MUSIKSPELARE LACKERADE D RRHANDTAG LACKERADE BACKSPEGELK POR

KAMPANJPRIS 99.900 KR

P K PET!!

V RDE 14.0 00 KR V RDE 14 .000 KR

REGLAGE P RATTEN F R MAN VRERING AV LJUDSYSTEM ELF NSTERHISSAR FRAM F RDDATOR V RMED MPANDE RUTOR

1,2

SVERIGES MEST K PTA SM BIL*

KAMPANJPRIS 124.900 KR ORD.PRIS FR

1,6 1,6 N 198.900 KR ORD.PRIS FR N 198.900 KR

FJ RRSTYRT CENTRALL S REGLAGEKAMPANJPRIS P RATTEN F R FR N 184.900 KR KAMPANJPRIS FR N 184.900 KR KOMFORTPAKETET MAN VRERING AV LJUDSYSTEM P K PET. V KOMFORTPAKETET P K PET. V ELF NSTERHISSAR FRAM F RDDATOR I KOMFORTPAKETET ING R BL.A: I KOMFORTPAKETET ING R BL.A: V RMED MPANDE RUTOR

LED-LJUS FRAM & BAK LED-LJUS FRAM & BAK BAK PARKERINGSSENSORER BAK L GG TILL 4.900 KR F R KOMFORTPAKET P RIO, V PARKERINGSSENSORER RDE 10.000 KR. BLUETOOTH-ANSLUTNING BLUETOOTH-ANSLUTNING ACC-KLIMATANL GGNING F R ATT SE VAD SOM ING R BES K KIA.SE ACC-KLIMATANL GGNING

Småländska Bil finns på facebook!

ÖPPET: VARDAGAR 0900-1800 LÖR 1000-1400 Östra Nygatan 21, 574 34 Vetlanda, Telefon: 0383-763760

www.smalandskabil.se

1,6 1,6 ORD.PRIS FR N 189.900 KR ORD.PRIS FR N 189.900 KR

Nu har vi gett KiaKAMPANJPRIS Rio och Picanto extra mycket utrustning. Eller vad FR N 175.900 KR KAMPANJPRIS FR N 175.900 KR KOMFORTPAKETET P K PET. V RDE 14.000 KR rmedKOMFORTPAKETET mpandande rutor, rddator USB-ing ng f r P K fPET. V RDEoch 14.000 KR musikspelare eller smartphone. Sj lvklart ing r hela 7 rs nybilsgaranti fr L nDERRATT fabrik. VELHISSAR lkommen RMBAR FRAM & in BAKp en provk rning. RDE 14.000 KR s 14.000 gs omKR v RDE

UPPV UPPV RMBAR L DERRATT ELHISSAR FRAMSIDOSPEGLAR & BAK REGNSENSOR ELINF LLBARA REGNSENSOR ELINF LLBARA SIDOSPEGLAR FARTH LLARE PIANOLACKERADE DETALJER, FARTH LLARE PIANOLACKERADE DETALJER, F RFINAD KL DSEL EXTERI RT & INTERI RT F RFINAD KL DSEL EXTERI RT & INTERI RT Utrustningen kan variera mellan Kia cee d modellerna Utrustningen kan variera mellan Kia cee d modellerna

Småländska Bil

Erbjudandet g ller t.o.m. den 31 mars 2013 eller s l ngt lagret r cker och kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. Br nslef rbrukning blandad k rning samt CO22-utsl pp: Picanto 4,2 l/100 km samt 99 g/km DVD-filmernas v rde r upp till 179 kr. Erbjudandena g ller t.o.m. den 31 mars 2013 eller s l ngt lagret r cker och kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar fr n Kia Motors Sweden AB. Br nslef rbrukning Kia cee'd blandad k rning 4,1 6,1 l/100 km. CO₂-utsl pp och Rio 5,0 l/100r km samt 114 g/km. Testerna r gjorda enligt EU-k rcykeleller ochsmilj klass Euro 5. Bilarna p ejbilden kan vara extrautrustade. Medf reservation f rg eventuella tryckfel. *Gfr ller bilar i A-segmentet 2012, k lla:rbrukning Vroom Bilstatistik. DVD-filmernas v Br rde upp till 179 kr. g ller t.o.m. den mars l ngt lagret r pp cker och 149 kan kombineras andra rabatter eller retagsavtal ller endast lagerbilar n Kia Motors Sweden Kia2010, cee'd 2011 blandad rning K4,1 6,1Sweden. l/100 km. CO₂-utsl pp 109 145 g/km. nslef rbrukning KiaErbjudandena cee'd Sportswagon blandad k 31 rning 4,42013 6,5 l/100 km. CO₂-utsl 113 g/km. Bilarna pmed bilden kan vara extrautrustade. Med och reservation f r eventuella tryckfel. *Sveriges mest sAB. ldaBrbilnslef till privatpersoner ochk 2012. lla: Bil 109 145 g/km. Br nslef rbrukning Kia cee'd Sportswagon blandad k rning 4,4 6,5 l/100 km. CO₂-utsl pp 113 149 g/km. Bilarna p bilden kan vara extrautrustade. Med reservation f r eventuella tryckfel. *Sveriges mest s lda bil till privatpersoner 2010, 2011 och 2012. K lla: Bil Sweden.


32

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... vision höglandet motor

BMW:s minsta blådåre

vision motor testar höglandet

(M ü n c h e n – T y s k l a n d)

Äntligen står den framför oss på sina feta 18-tummare och skiner ikapp med solen. Vår fräcka BMW har begåvats med dubbla avgaspipor som sticker ut under baken och där hittar vi även det fruktade, men ack så åtråvärda, M-emblemet som borgar för riktig körglädje. Vi öppnar framdörrarna och genast uppenbarar sig instegslister i aluminium med texten ”M135i”. Häng med på en fartfylld provkörning! Vi hukar oss in och hamnar i de skålade stolarna av alcantara, startar treliterssexan som får extra andning av en dubbelturbo som ser till att de utlovade 320 hästarna trycks ner i asfalten via de breda 245/35-däcken. Ljudet och kraften är fantastisk och samtidigt är det så lugnt och odramatiskt som alltid i en välbalanserad BMW. I med första växeln och motorn

sjunger ”här ska det bli ååååka av!”

Ingen ålderskris

Vi blickar framåt längs den långa motorhuven och taxar ut på Autobahn strax utanför München där vår M135i kan sträcka ut ordentligt. Sparken i baken är fullt tillräcklig: noll till hundra km/h rullar på 5,1 sekunder och

snabbt är vi uppe i farter som är rejält otillåtna hemma i Sverige. Växellådan är, som sig bör i den här typen av bil, en åttastegad automatlåda som manövreras med paddlar. Sexan med sina 320 hästar morrar på fint och hastighetsmätaren tvekar inte ett ögonblick utan rör sig hela tiden uppåt, fast besluten att nå fartspärren vid 250 km/h. Kan det bli tydligare? Vi snackar

körglädje på hög nivå samtidigt som interiören domineras av blåa sömmar och lister i finslipad aluminium. Men smakar det så kostar det och priset börjar från 366 500 kr. BMW:s M-avdelning har precis fyllt 40 men vi ser inte röken av någon ålderskris! -Av Johannes Gardelöf


................................... vision motor www.citroen.se

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

CITROËN DS3 URBAN CHIC EN DEL AV DIG. CITROËN DS3 URBAN CHIC EN DEL AV DIG. DS3 URBAN CHIC CITROËN

33

höglandet www.citroen.se www.citroen.se

EN DEL AV DIG.

FRÅN

1.495:-/MÅNADEN* FRÅN Nya Citroën

DS3 Urban Chic är allt du kan förvänta dig av en Citroën DS3, bara ännu mer: design som sticker ut och drar blickarna till sig. Teknik som ökar körglädje och säkerhet. Urban Chic är en extra välutrustad version med ett pris /MÅNAsom DENutrustningslistan. * som är lika attraktivt Den innehåller bland annat ECC, lättmetallfälgar och parkeringssensorer FRÅN bak. Välj mellan antingen en liten motor med låg förbrukning eller en kraftfullare motor för rolig körning. Nya Pris fCitroën r 154.9DS3 00:-.Urban FråganChic är vär äl allt baraduvilkan ken förvänta färgkombdig inaav tionensoCitroën m är mDS3, est dubara ? ännu mer: design som sticker ut och /Mtill ÅNsig. ADETeknik N* drar blickarna som ökar körglädje och säkerhet. Urban Chic är en extra välutrustad version med ett pris som är lika attraktivt som utrustningslistan. Den innehåller bland annat ECC, lättmetallfälgar och parkeringssensorer Nyabak. Citroën DS3 Urban Chicen ärliten allt du kan med förvänta dig av en Citroën bara ännu mer: som sticker ut och Välj mellan antingen motor låg förbrukning eller enDS3, kraftfullare motor för design rolig körning. drarPrblickarna is fr 154.till 900sig. :-. FTeknik rågan som är väökar l barakörglädje vilken färoch gkosäkerhet. mbinationUrban som äChic r mesärt den u?extra välutrustad version med ett pris som är lika attraktivt som utrustningslistan. Den innehåller bland annat ECC, lättmetallfälgar och parkeringssensorer bak.* M Välj mellan antingen en liten motor med låg förbrukning eller en kraftfullare motor för rolig körning. ånadskostnaden gäller vid finansiering med Citroën Finans. Avbetalning 36 månader, kontant 30%, restskuld 44%, rörlig ränta 4,95% baserad på f.n ränta, aviavgift 45kr, uppläggningsavgift 595kr Pris(effrf. 1rä5nt4a .59,9050 . rFänrsålegföarnbruäkrnivnäg lbbl. akörraninvgilk3e,8nl/f1ä0r0gkkmo,mCbOi2n-uattsiläopnp 9s9ogm/kmär. Bmileensptådbuild?en är extrautrustad. %):.-B

1.495:-

1.495:-

* Månadskostnaden gäller vid finansiering med Citroën Finans. Avbetalning 36 månader, kontant 30%, restskuld 44%, rörlig ränta 4,95% baserad på f.n ränta, aviavgift 45kr, uppläggningsavgift 595kr Lukas Andersson (eff. ränta 5,95%). Bränsleförbrukning bl. körning 3,8 l/100 km, CO2-Mikael utsläpp 99gAndersson /km. Bilen på bilden är extrautrustad.

Njudungs Bil

0383-763750, 070-2663750

0383-763750, 073-5030987

* Månadskostnaden gäller vid finansiering med Citroën Finans. Avbetalning 36 månader, kontant 30%, restskuld 44%, rörlig ränta 4,95% baserad på f.n ränta, aviavgift 45kr, uppläggningsavgift 595kr Östra Nygatan, Vetlanda, Tel: 0383-76 37 50 - Öppet: Måndag - fredag 9-18, lördagar (eff. ränta 5,95%). Bränsleförbrukning bl. körninVetlanda g 3,8 l/100 km, CO2-utsläpp 99g/km. Bilen på bilden är extrautrustad.

SE VÅRA ERBJUDANDEN PÅ WWW.NJUDUNGSBIL.SE

Beter sig din BMW som en BMW? Alla delar i en BMW är omsorgsfullt utvecklade för total perfektion. Och det finns inga genvägar. Håll dig till BMW Service, Originalreservdelar och Originaltillbehör, så säkerställer du att din BMW förblir 100% BMW.

Nifab

Vi tål att jämföras med!

Hantverkargatan 3 SÄVSJÖ 0382-127 45 nifab.n@telia.com

Låt din BMW förbli en BMW! Använd BMW Orginal Delar! Aukt. BMW Service på Höglandet!

10-14

Våren är på väg!

Däckerbjudande !

Köp 4 betala för 3!

Gäller utvalda däckmärken.

Bra pris på fyrhjulsinställning!

Bromés Autoservice AB Brädgårdsgatan 16, Sävsjö Telefon 0382-126 29, 070-627 14 11 Fax 0382-123 60


34

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... vision höglandet motor

vision motor testar höglandet

Oj, vilken skrattfest

(F a r o – P o r t u g a l)

Skodas historia består av djupa dalar och höga toppar som skulle göra den mest inbitne fantasten av berg- och dalbanor åksjuk. Trots allt har tjeckerna hängt med i svängarna, även om de riskerat att trilla av flera gånger. Skoda har överlevt två världskrig, 40-års kommuniststyre och tre förödande bränder. Men det genom historien så utskrattade öststatsmärket får nu istället Volkswagens direktörer att skratta hela vägen till banken. Nu tryggas skrattfesten med helt nya Skoda Octavia. Octavia har kommit att bli Skodas ryggrad och har alltid varit en rymlig bil till ett rimligt pris. Nu växlar den tjeckiska biltillverkaren upp och rullar rakt in i finrummet bland Volkswagengruppens mellanklassare. Först ut är en femdörrars halvkombi och i sommar lanseras även kombin.

Tysk standard…

Skoda Octavia är nio centimeter längre och har elva centimeters längre axelavstånd än föregångaren, men trots detta har matchvikten sänks med över hundra kilo. Hur det är möjligt? Jo, genom att värma upp stålet till 950 grader och sedan kyla ned det till 100

grader på fem sekunder med hjälp av 20 000 liter vatten. Vips är 70 procent av bilen byggd i något som kallas höghållfast stål, vilket är lättare och starkare än vanligt stål. Den yttre designen känns fräsch med snygga linjer och samma ordval kan även sammanfatta interiören. Benutrymmet är riktigt bra såväl fram som bak och man färdas nästan oförskämt bekvämt. Tittar vi längst bak så döljer sig ett bagageutrymme som sväljer sanslösa 590 liter, vilket är 30 mer än föregångaren och faktiskt 30 mer än i BMW 5-serie Touring. Det breda gapet gör bagageutrymmet lättlastat och här finns ytterligare ett par ”nuftiga” finesser. Vad sägs om en bagagerumsmatta som har nålfilt

på ena sidan och är gummiklädd på den andra?

…men tjeckiskt pris

En annan kul detalj är något så simpelt som en isskrapa i tanklocket. Japp, du läste rätt! Tänk vad smart att slippa öppna dörren för att se snön virvla in i kupén då man ska leta efter isskrapan. Motorerna är hämtade från Volkswagens lagerhyllor och består av fem körglada turbofyror. Det är bara att välja om du förespråkar en bensinare på 105, 140 respektive 180 hästkrafter eller dieslar på 105 samt 150 hästar. Även om nya Skoda Octavia inte längre ska räknas in i budgetsegmentet så är det lite svårt att inte tänka på pengar. Den

nya versionen har blivit tiotusen dyrare än modellen som vinkar farväl och instegspriset börjar från 179 900. Därmed är tjecken 10 000 dyrare än Volkswagen Golf men hela 30 000 kr billigare än Audi A3 – koncernbilen som testbilen delar bottenplatta och gener med. Skodan är dock störst, rymligast och måhända säkrast i gänget då hela nio krockkuddar ingår i affären. Så medan konkurrenterna gråter kan du skratta hela vägen till närmsta återförsäljare. Av Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg

Tekniska data för Skoda Octavia 1,4 TSI Motor: 4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 140 hk mellan 4 500-6 000 varv/min. Max vridmoment: 250 Nm mellan 1 500-3 000 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Skruvfjädring och krängningshämmare runt om. Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: Torsionsaxel. Styrning: Kuggstång med elservo. Vändcirkel: 10,4 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/Vikt: (cm/kg) Axelavstånd 269, längd 466, bredd 181, höjd 146. Tjänstevikt 1 255. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 215 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,4 sek. Förbrukning/Miljö: 5,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 121 g/km. Pris: 197 100 kr.

Plus för...

+ Mycket, mycket, mycket prisvärd + Snygg såväl utanpå som inuti + Rejäla utrymmen + Köregenskaper

Minus för...

- Hög kardantunnel i baksätet


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

35

höglandet

köp nya sommardäck till kampanjpris

L12718

Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

100:-

rabatt per däck (15” och mindre)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

L12717

Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

det bekväma sättet att rabatt per däck byta däck mantbröllop

– Dia

Vi utför firar 60 år

Be-Ge tillsammans med VW Reparationer av dieselpumpar, spridare, generatorer och startmotorer. Hel- eller delrenoveringar av motorer. Vevaxelslipnig m. m.

Försäljning av kompletta motorer, topplock, dieselpumpar och reservdelar.

200:(16”)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter. Rabatten gäller: Nokian Hakka Sommardäck Nokian Nordman Sommardäck Goodyear Sommardäck

L12716

300:-

rabatt per däck (17” och större)

Erbjudandet gäller privatpersoner t.o.m. 2013-04-30, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

Be-Ge är stolta återförsäljare av VW sedan 1951 www.vianor.se

Sävsjö Hantverkaregatan 0382-103 75 Caddy. din egen

www.volkswagentransportbilar.se

Hitta 1.6 TDI 102 hk Caddy Har du bestämt att Caddy blir din nästa bil? Då återstår några andra val. Vill du www.volkswagentransportbilar.se ha Caddy? Eller Caddy Maxi som är halvmetern längre med allt vad det betyder för för omgående leverans lastmöjligheterna. Du kan välja bland 5 olika bränslesnåla motorer. Och det finns

Svarvvägen 2, 578 33 Aneby Tel 0380-419 92 Mobil: 070-55 41 992

Member of Nokian Tyres

®

163.440:Hitta din egen Ca n Caddy. Caddy 1.6 TDI 10 Hitta din egen Ca DI 102 hk Caddy 1.6 TDI 10 för omgående le om är halvmetern längre med allt vad det betyder för för omgående lev e leverans Hitta din egen Caddy. Caddy 1.6 TDI 102 hk älja bland 5 olika bränslesnåla motorer. Och det finns

en mängd utrustning att ta ställning till. Bland annat 4Motion och DSG automatKom och fira med oss. Passa på och köp låda. Den innehåller dessutom ett par viktiga saker du inte kan välja bort. ESP www.volkswagentransportbilar.se med bromsassistent som standard. Be-Ge’s diamantbil Golf. Vi bjuder på dieselfrån Caddy Proline T D I från XXX . XXXexkl :- exkmoms l moms eller X . XXX:-/mån* motorn och herr Borg bjuder på skatten! Caddy Maxi Skexkl åp 1,moms 6 T D I DSG från XXX . XXX:- exkl moms eller X . XXX:-/mån* 2.245:-/mån Hitta din egen Caddy. ® Caddy Comfor tline 1,6 T D I DSG fråHar n XXX . X XX:- bestämt inkl moms eller X .att XXX:-Caddy /mån* du blir din nä Caddy 1.6 TDI 102 hk "Här kommer skatteåterdu bestämt att Caddyval. blir din nästa bil? Då återstår några andra val. Vill du ir din nästa bil? Då återstårHar några andra Vill du ® Har du bestämt att Caddy blir din Caddy? Maxi som ärnä h bäringen Halleluja" ha Caddy? Eller Caddy Maxi som är halvmetern längre med allt vadha det betyder förEller Caddy för omgående leverans ®

www.vol

lastmöjligheterna. Du kan välja bland 5 olika bränslesnåla motorer. OchCaddy? det finns Eller Caddy ha som blan är ww ha lastmöjligheterna. Du Maxi kan välja en mängd utrustning att ta ställning till. Bland annat 4Motion och DSG automatlastmöjligheterna. Duatt kan välja bland en mängd utrustning ta ställning ® Stefan, Andreas 2, Vetlanda, 0383-46 17 låda. Den innehåller dessutom ett par viktiga saker du inte kan välja bort. ESP HarMichael, du bestämt att CaddyVerkstadsg blir din nästa bil? Då73återstår några andra ensutomängd utrustning attlängre ta ställning Caddy med allt dt Den ettvadpa B r ä n s l e f ö r b r u k n i n g b l kö r n i n g f r å n 4 , 9 l / 1 0 0 kmed m ( 1 2 9 g Cbromsassistent O 2 / k m ) . * Vo l k s w a g e n L e a s i n g 3som 6 m å n , 30standard. % s ä r s k i l d l e a s i n g a v g i f t , 4 0 % re s t v ä rd e , r ö r l i g r ä n ta b a s e ra d p å S T I B O R 9 0ha d a g aCaddy? r. Te clåda. k n a d e sEller m fö r m å n l i g f ö rMaxi s äinnehåller k r i n g o csom h s e r v i cär e a v thalvmetern a l , a l l t p å sadessutom mma

440:-

Hitta din egen Caddy. 163.440:Caddy 1.6 TDI163.44 102 hk

163.44 163.440:-

för omgående leverans från ällning till. Bland annat 4Motion och DSG automatlastmöjligheterna. Du kan välja bland 5 olika bränslesnåla motorer. låda.bromsassistent Den innehållersom dessutom ett pa med standard. ® utrustning exkl Caddy Proline T D I från XXX . XXXHar :- exkmoms l mom s eller X . Xatt XX:-Caddy /måenn*mängd att ta ställning annat 4Motion och a D du bestämt blir din nästa bil?till. DåBland återstår några från Den dessutom ett par viktiga du inte kan välj m ett par viktiga saker du 2.245:-/mån inte somsaker standard. Caddy Mkan axi Skexkl åvälja p 1,moms 6 T D I Dbort. SG från XESP XX . XXX:- exkl moms eller låda. X . XX Xmed :-innehåller /månbromsassistent * från Maxi ärrsom allt med Caddy Comfor tline 1,6 T D I DSG fha rån Caddy? XXX . XXX:-Eller inkl moCaddy ms ellerfrån X . Xbromsassistent XCXa :-som /mdåy n* P d ohalvmetern listandard. ne T D I frånlängre XXX .med XXXexkl :- exv ndard. ekXolika Tåexkl rbränslesnåla X :å-nn*eX xkm lastmöjligheterna. DuCakan ddy PC ola ind e Td frP ånr o XX .X X :D - eIxkmoms må eX lleX X.X XXX :-X CMraavälja d dkåyDpyIbland M a xIlDiiXnS5S pXX1flX,moms 6.XomXnTXsD IxrkDlX So.G fl/lremexkl årmoto 2.245:-/mån exkl C a d d y x i S 1 , 6 T D G f r å n : e m m s e X . X X X C afoddrtexkl d y 1moms M aDx i SkBland 6Xannat TXD:D I ID S Gs ferlflå n .XXoc X en mängd utrustning 2.245:-/mån att taC2.245:-/mån ställning till. 4Motion CaddyC oamd ly ineC ,o 6 Tm IfDoSrGtexkl X,.6 XT - in klD mS omG erråXn XX X lfriåånnpeX1X1,moms XXXexkl :- exkmoms l moms eller X . XXX:-/mån* Caddett y Co mfoviktiga r tline 1,saker 6 T D I du DSG fråkan n X låda. Den innehåller dessutom par inte med G från XXX . XXX:- exkl moms eller X . XXX:-/måfrån n* bromsassistent som standard. Michael, Stefan, Andreas Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 17 Hitta din egen Caddy. 1.6 hk G från XXX . XXX:- inkl moms eller X . XXX:-/må nCaddy Ca d*dduy bestämt Prolinatt eCaddy T DTDI I blir frådin n102 XXX . XDåXåterstår Xexkl :- enågra xkmoms lm omval. s eVill lledu r X . XXX:-/mån* Har nästa bil? andra fa k t u ra . S a m t l i g a p r i s e r ä r re k . c i rka p r i s e r ex k l m o m s . B i l e n p å b i l d e n ä r ex t ra u t r u s ta d . E r b j u d a n d e t g ä l l e r så långt lagret räcker.. ® Pro d u k t n a m n e t Ca d d y ä r e t t re g i s t re ra t v a r u m ä rke o ch a n v ä n d s a v Vo l k s w a g e n Co m m e rc i a l Ve h i c l e s m e d t i l l s t å n d a v Ca d d i e S . A .

163.440:för omgående leverans www.volkswagentransportbilar.se

®

Caför ddy omgående Maxi Skexkl åp 1,moms 6 Tleverans D I DSG från XXX . XXX:- exkl moms eller X . 2.245:-/mån lastmöjligheterna. Du kan välja bland 5 olika bränslesnåla motorer. Och det finns

k m ) . * Vo l k s w a g e n L e a s i n g 3 6 m å n , 30 % s ä r s k i l d l e a s i n g a v g i f t , 4 0 % re s t v ä rd e , r ö r l i g r ä n ta b a s e ra d p å S T I B O R 9 0 d a g a r. Te ck n a d e s s u to m f ö r m å n l i g f ö r s ä k r i n g o ch s e r v i c e a v ta l , a l l t p å sa m m a Michael, Stefan, Andreas längre allt p å b i l d e n ä r ex t ra u t r u s ta d . E r b j u d a n d e t g ä l l e r så långt lagret räcker.. ® Pro d u k t n a m n e t Ca d d y ä r e t t re g i s t re ra t v a r u m ä rke o ch aha n v äCaddy? n d s a v VoEller l k s w aCaddy g e n Co mMaxi m e rc isom a l Ve här i c l ehalvmetern s med tillstånd a v Ca dmed die S.A . vad det betyder för

163.440:-

Verkstadsg 2, Vet

B r ä n s l e f ö r b r u k n i n g b l kö r n i n g f r å n 4 , 9 l / 1 0 0 k m ( 1 2 9 g C O 2 / k m ) . * Vo l k s w a g e n L e a s i n g 3 6 m å n , 30 % s ä r s k i l d l e a s i n g a v g i f t , 4 0 % re s t v ä rd e , r ö r l i g r ä n ta b a s e ra d p å S T I B O R 9 0 d a g a r. Te ck n a d e s s u to m f ö r m å n l i g f ö r s ä k r i n g o ch s e r v i c e a v ta l . ® Pro d u k t n atill. m n e t Bland Ca d d y ä rannat e t t re g i s t4Motion re ra t v a r u m äoch rke o cDSG h a n v äautomatn d s a v Vo l k s w a g e n Co m m e rc i a l Ve h i c l e s m e d fa k t u ra . S a m t l i g a p r i s e r ä r re k . c i rka p r i s e r ex k l m o m s . B i l e n p å b i l d e n ä r ex t ra u t r u s ta den . E rmängd b j u d a n d e t utrustning g ä l l e r så långt lagret atträcker. ta ställning

C a d d y C o m fo r t l i n e 1 , 6 T D I D S G f r å n X X X . X X X : - i n k l m o m s e l l e r X låda. Den innehåller dessutom ett par viktiga saker du inte kan välja bort. ESP med bromsassistent som standard.

från

Michael, St Michael, St

Caddy Proline T D I från XXX . XXXexkl :- exkmoms l moms eller X . XXX:-/mån* C a d d y M a x i S k å p 1 , 6 T D I D S G f r å n X X X . XXX:- exkl moms eller X . XXX:-/mån* 2.245:-/mån exkl moms r u k n i n g b l kö r n i n g f r å n 4 , 9 l / 1 0 0 k m ( 1 2 9 g C O 2 / k m ) . * Vo l k s w a g e n L e a s i n g 3 6 m å n , 30 %CsaädrdsykC i l d l eoar tsliinneg1a,6v gTiDfIt ,D4S0G%fråren sX t v ä r.dXeX,Xr:ö r l i g roämnstaellbera sXe. X ra d :p-/åmSåT I B O R 9 0 d a g a r. Te ck n a d s l e f ö r b r u k n i n g b l kö r n i n g f r å n 4 , 9 l / 1 0 0 k m ( 1 2 9 g C O 2 / k m ) . * Vo l k s w a g e n L e a s i n g 3 6 m å n , 30 % s ä r sokmi lfd l e a s i n g a v g i f t , 4 0 % re sXtX v ä rd e ,-riönrkll im g r ä n ta b a s e rXaX d p å SnT*I B O R 9 0 d a g a r. Te ck n a d e

www.be-ge.nu Öppettider: m t l i g a p r i s e r ä r rseekr. äcri rrkeakp r i s e r perxiks el rmeox kml sm .o Bm i l esn p å b i l d e n ä r ex trraeuxttrrauusLööf tta d . E r b j u d a n d e t g ä l l e r så långt lagret räcker.. ® Pro d u k t n a m n e t Ca d d y ä r e t t re g i s t re ra t v a r u m ä rke o ch a n v u ra . S a m t l i g a p r iMån-fre . c i rka9-18 . B i l e n p å b i l d e n äPatrik r u s ta d . E r b j u d a n d e t g ä l l e r så långt lagret räcker.. ® Pro d u k t n a m n e t Ca d d y ä r e t t re g i s t re ra t v a r u m ä rke o ch a n v ä 0383-46 73 23 Lör 10-13 Michael Karlsson

Michael, Stefan, Andreas

0383-46 73 17

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 17

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 00 Michael, Stefan, Andreas

Michael, Stefan, Andreas

Verkstadsg

Verkstadsg 2, Vetlanda, 0383-46 73 17

km (129 g CO a åsni,n30g%asvärgskiifldt ,lea4s0in% i gränrtäa n aåsSeTrIBaOdR 9p0 dåagSarT. TIeBckO 0todmafögrmaårn.liT ag d B r2 ä n/sk l e fm ö r b)r.u k*nV i no g lbk l ksöw r n ia n ggfe r ån n 4L , 9e l /a 1 0s0ikn mg( 1 2396 g Cm O 2å / kn m,) . 3 * V0 o% l k s wsaä g ernsLk e aislid n g l3e 6m g a v grie f t ,s4t0v %ä rersd t ve ä r,d er, ö r örr lli g b atsa e rab dp n aR d e s9s u ge f öc r sk ä kn rin o ce hs s esr vui cteo a vm ta l , faö l l trpm å saåmn mlai g f ö r s ä k r i n g o c h s e r v i c t u rp p i s e räärr re ra kau p rti sreu åb t rä au re ur s taså d e t g ä l l e rräcker. l Vn e hd i cs l e sam i l l sltk ån S . Ao . m m e r c i a l Ve h i c l e .d ®u Prk m nn e teCta dC Vo lä k srwkae g e noCcoh mm B ia lfaekn ililgdta o ern d ariln dn eägrtexgo .l® Pp roå nktanam aenrcviaä vedVto sdwavaCgaeddnie C akrl .mToemcsk. n d ea. åSsamsbtu m feökx. rtcirm å nr eslxitklagmdof.möEs. rrBbislejnäupk iden cllth sde. Elångt rrbvjuidacnlagret e a v taså långt l , alagret l träcker. soadtum m a dyaädr edttyreägisrtreertatt vraerugmiäsrkteroecrhaantvvänadrs uavm

rke o ch a n v ä n d s a v Vo l k s w a g e n Co m m e rc i a l Ve h i c l e s m e d t i l l s t å n d a v Ca d d i e S . A .


36

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... vision höglandet motor

sommarens sex hetaste cabbar! vision motor tIPSar höglandet

Aston Martin DB9 (A r l a n d a – S t o c k h o l m)

Den svenska sommaren lyser med sin frånvaro, men tänk dig istället att vindarna vänder och att solen gassar från en klarblå himmel. Du glider fram längs kusten och det enda som hörs är fågelkvitter och ett stilla vindbrus. Att färdas med himlen som tak kan vara något av ett magisk ögonblick, men det är knappast någon lätt match när det kommer till valet av cabriolet. För att göra livet lite enklare för dig har vi känt och klämt på sommarens sex hetaste nyheter!

Aston Martin DB9

Pris: 1 650 000 kr

■ Vill du färdas med stil ska du göra det i nya Aston Martin DB9. Den elegant skulpterade karossen bjuder på ett lika vackert som sensuellt linjespel och cabrioleten ger dig en underbar upplevelse bakom ratten. Supersportbilen kan närmast liknas vid en atlet och DB9 tar varje hårnålskurva snudd på perfekt. Den 2+2 sitsiga kärran bjuder på en lagom portion med bus med sina 517 hästar. Så när rödljuset slår om till grönt fixas hundrastrecket på 4,6 sekunder samtidigt som det roliga först tar slut när hastighetsmätaren visar 295 km/h. Det här är en Aston Marin med rätt att köra!

Bentley Continental GT Speed Pris: 1 970 000 kr

■ Bentley Continental GT Speed är ett gediget krutpaket med fingertoppsfinish och den magentalila lyxkryssaren bjussar på ordentligt med rufs i håret. Totalt finns sjutton olika kulörer att välja mellan som standard och närmare hundra som tillval. De hantverksmässiga detaljerna går inte att ta miste på och kvalitetskänslan är ypperlig. Hjärtat är en W12 på 616 hästkrafter, vilket resulterar i att hundrastrecket passeras på 4,2 sekunder samtidigt som flaggskeppet toppar 330. Detta resulterar dock i att Bentley Continental GT Speed dricker relativt bra med soppa, men vad spelar det för roll? Är det så här man vill färdas, är det så här man vill leva!

Bentley Continental GT Speed


................................... vision motor

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

37

Våryra

på Höglandets bilhall!

höglandet

Eksjö: 0381 - 63 44 00 Mariannelund: 0496 - 219 00

Volvo V70 2,4D Momentum -10 185.000:Mercedes-Benz E 270 CDI -02 69 000:-

Volkswagen Polo 1,4 TDi Webasto -09 105.000:Saab 9-3 TTiD Vector -10 165.000:Fiat Strada 1,3 MTJ Adventure LH -13 141.500:- + moms Mercedes-Benz E 270 CDI Elegance -02 69.000:Mitsubishi Lancer 1,6 Kombi -05 49.000:Volkswagen Scirocco 2,0 TDi -10 174.000:Fiat Doblo 1,3 MJT Elegant -13 119.900:- + moms Skoda Octavia Elegance -08 95 000:Fiat Scudo L2H1 163hk -12 199.900:- + moms Mercedes-Benz C 250 CDI -10 219.000:-

Volvo V70 2,0D Momentum -10 156.000:Nissan Qashqai 2,0 4WD Tekna -08 129.000:Audi A5 Cabriolet 2,0 TFSI -10

309.000:-

Mattläggargatan 4, 575 39 Eksjö www.eksjomotorcentrum.se, tel 0381-61 18 95 Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 10-13

Nå dina kunder - annonsera i Vision Höglandet! Tidningen folk läser! Ring 0382-671 97 VÄLJ DIN EGEN VÄG

PREMIÄR FÖR NYA K C A B T U O H C O Y C A G E L

Subaru Legacy från

Subaru Outback från

314.900:-

• • • • • •

Standardutrustning Legacy och Outback • Aluminiumfälgar Alltid 4-hjulsdrift • Bluetooth 2-zons klimatanläggning • AUX/USB-ingångar Farthållare • Xenon-strålkastare Backkamera • Strålkastarspolning Regnsensor • 6 airbags och whiplashskydd CD-stereo

• • • • •

10-vägs eljusterbar förarstol Eluppvärmda ytterbackspeglar Eluppvärmd framruta i nederkant VDC (antispinn, antisladd, traction control) Max. dragvikt 1.500-1.800 kg

276.900:-

Boxermotorer • 2.0i, 150 hk /196 Nm (Legacy) • 2.5i, 173 hk / 235 Nm • 2.0D Boxerdiesel, 150 hk /350 Nm

www.holstbil.se Bränsleförbr bl körn 5,5-7,6 l/100 km, CO2-utsläpp 145-175 g/km, Miljöklass 2005 och Euro 5. Bilarna på bilderna är extrautrustade. * eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.

Mejensjögatan 4, 576 35 Sävsjö Tel 0382–130 85 Öppet: Vard 9–18, lörd 9–13


38

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

................................... vision höglandet motor

Citroën DS3 Cabrio Pris: 193 000 kr

■ Framgångssagan med Citroën DS3 har varit svår att missa. Den tuffa designen har gett kunderna smak för livets goda och vad passar då bättre än att fransoserna nu klipper taket och kommer med en fräck cabrioletversion? Bilen erbjuder plats för fem åkande, sväljer hela 245 liter bagage och har ett tygtak av jalusimodell som går att dra undan i upp till 120 km/h. Inledningsvis erbjuds tre motorer: bensinare på 82 respektive 155 hk samt en diesel på 90. Den sistnämnda maskinen dricker 0,38 liter milen och släpper ut 99 gram koldioxid per kilometer. Att belysningen bak försetts med 3D-effekt känns riktigt ”lysande”.

Citroën DS3 Cabrio

Opel Cascada

Pris från gissningsvis: 270 000 kr

Opel Cascada

■ Opel Cascada slog ner som en blixt från en klarblå himmel. Tyskarnas nya fyrsitsiga cabriolet bjuder på ett lika sportigt som tufft utseende och den berömda blixten i grillen går inte att ta miste på. Tygsuffletten (som för övrig finns i tre olika färger) tar 17 sekunder att fälla och det kan du göra i upp till 50 km/h. Bagageutrymmet sväljer 380 liter med taket uppe (280 nerfällt) och Cascada kommer att tillverkas i Opels fabrik i polska Gliwice. Under huven erbjuds tre bensinare på 120, 140 respektive 170 hk samt en diesel på 165. Nu återstår det bara att se om nya Opel Cascada blir en ”dundersuccé!”

sommarens sex hetaste cabbar! Jaguar F-type

Jaguar F-type

Pris: 702 000 kr

■ Vill du färdas med vinden i håret och solen smekandes i ansiktet? Då kanske nya Jaguar F-Type är något för dig. Cabben är en frisk fläkt i modellprogrammet och bjuder på stilrena linjer och vassa designattribut. Suffletten tar tolv sekunder att fälla och det kan du göra i farter upp till 50 km/h. Jaguar F-Type bjuder på ordentligt med klös och under huven erbjuds en V6:a på 340 hästkrafter samt V8:or på 380 respektive 495. Den sistnämnda maskinen fixar hundrastrecket på 4,2 sekunder samtidigt som toppfarten är 300 blankt. Förbrukningen ligger på 1,1 liter milen samtidigt som koldioxidutsläppet är 259 gram/kilometer

Mercedes E-klass

Mercedes E-klass

Pris från gissningsvis: 425 900 kr

■ Nya stjärnspäckade Mercedes E-klass Cabriolet bjuder på komfort i världsklass. Fyra resenärer färdas ypperligt i de skålade sätena medan det pilformade frontpartiet tillsammans med de stigande sidolinjerna ger cabben dess karismatiska utseende. Tygsuffletten tar tjugo sekunder att manövrera och det kan man dessutom göra från nyckeln. Motorerna sträcker sig från bensinalternativen med mellan 184 och 408 hästkrafter till dieselalternativen med 170 till 252 hästar. Med innovativa lösningar och en hel del kreativitet gör det nya Mercedes Eklass Cabriolet till en stjärna att räkna med.


................................... vision motor

GAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT - BEGAGNAT

rt

0 kr

0 kr

0 kr

g f,

0 kr

0 kr

gare,

0 kr

0 kr

ok,

0 kr

0 kr

ram

0 kr

Elhissar, LM-fälgar, Motorvärmare, Servo, Svensksåld, cd-växlare......................................................84.500 kr

Renault Kangoo 1,4 Transportbil - 02

Vit, 5.300 mil, Fjärrstyrt c-lås, Motorvärmare, Stereo, Svensksåld, AC, Verkstadsinredning............59.000 kr + MOMS

Stor Hondahelg Nya Civic Stor Hondahelg

Grönmet, 9.600 mil, ABS, ACC, Airbag, C-lås, CD-stereo, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, LM-fälgar...........98.500 kr

1.6 diesel

yrt

0 kr

ybilsräNta

Grönmet, 8.500 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, CD, Dragkrok, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Spoiler bak..............73.800 kr

Fina erbjudanden på

Toyota RAV4 SUV - 01

erbjudanden Fina erbjudanden! alla Fina modeller i helgen!på

Silver met, 10.800 mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, LM-fälgar................................................139.000 kr

alla modeller i helgen!

Champagne 19.300 mil, ACC/Klimatanläggning, Drag, Elhissar fram och bak, Farthållare, Fjärrstyrt c-lås.................104.800 kr

ordinarie pris cabakre 18.900 kr Främre Aerostötfångare, Aerostötfångare, Främre vinge, kåpor för Aerostötfångare, sidobackspeglarbakre Aerostötfångare, vinge, kåpor för sidobackspeglar

Premiär för nya CivicCivic 1.6 diesel Premiär förmiljöbilen nya miljöbilen 1.6 diesel Våra öppettider

Lågt koldioxidutsläpp, 94 g co2/km** bränsleförbrukning, endast 3,6 l/100 km** Lågt koldioxidutsläpp, 94 g coLåg /km** Låg bränsleförbrukning, endast 3,6 l/100 km** 2

Honda Accord 2,0 elegance -11......................184.900 kr Honda Accord 2,0 elegance -12 .....................207.900 kr

UNIKT CR-V erbjudande: CR-V erbjudande: UrbanUNIKT Pack ca 11.900 kr*** Urban ordinarie pris caPack 18.900ca kr 11.900 kr***

Volvo S80 2,4 business Sedan -02

Kraftfull motor, 120 motor, hk, som ger Klassens bästa lastutrymme, tack varetack Magic Kraftfull 120 hk,dig som ger dig Klassens bästa lastutrymme, vare Magic Måndag - Fredag en trygg körning med sportig känsla Seats får Seats du plats nästan somvad helst en trygg körning med sportig känsla får med du plats medvad nästan som helst

Du får ett lyxigt underhållningsDumed får ett lyxigt underhållningssystem två skärmar, system med två skärmar, DVD-spelare och två DVD-spelare ochpar två par trådlösa hörlurar trådlösa hörlurar ca 2900 kr****kr**** ca 2900

ordinarie pris ca pris 10.000 kr ordinarie ca 10.000 kr

Provkörningspremier!***** Provkörningspremier!*****

10.00-18.00 Månadskostnad Månadskostnad Lördag 206.900 kr från 206.900 kr 0 krfrån 0 kr 10.00-13.00 *Finansiering genom Honda Finans, 36 månader, 50 % restvärde, 22 % kontant/inbyte, ordinarie avgifter, effektiv ränta mellan 4,47 % – 4,90 %. Gäller 16/3-23/3. **1.6 i-DTEC med manuell växellåda i modellerna

Avis Nässjö 0380-138 22

Roger

Koltorpsgatan 1, Nässjö 0380-189 00 H O N D A PÅ H Ö G L A N D E T

Verkstadsgatan 3, Vetlanda Tel 0383-24 69 00

Koltorpsgatan 1 Nässjö • 0380 -189 00 www.erbil.se

Hyundai Santa Fe 2,4 -04.....................................49.900 kr Honda CR-V 2.0 Executive-10..........................215.900 kr Honda CR-V 2.2 ES Diesel -06 .............................99.900 kr Honda Accord 2,2 diesel touring -11............199.900 kr Nissan navara 2,5 DCi -07 ............................. 139.000 kr Volvo S80 2,4 -05.....................................................74.900 kr

BILUTHYRNING

*Finansiering genom Honda Finans, 36 månader, 50 % restvärde, 22 % kontant/inbyte, ordinarie avgifter, effektiv ränta mellan 4,47 % – 4,90 %. Gäller 16/3-23/3. **1.6 i-DTEC med manuell växellåda i modellerna Comfort och S. kan Bilenvara på bilden kan vara extrautrustad. ***Gäller mellan vidCR-V. köp av****Gäller nya CR-V.mellan ****Gäller mellan 16/3-23/3 av ny bil. *****Gäller mellan 16/3-17/3, långträcker. lagret räcker. För mer info Comfort och S. Bilen på bilden extrautrustad. ***Gäller mellan 16/3-23/3 vid16/3-23/3 köp av nya 16/3-23/3 vid köp avvid nyköp bil. *****Gäller mellan 16/3-17/3, så långtså lagret För mer info kontakta din närmasteLäs återförsäljare. Läs mer på honda.se. kontakta din närmaste återförsäljare. mer på honda.se.

Kjell

Honda CR-V 2.0 Elegance LifeStyle -11 ........234.900 kr Honda Accord 2,2 diesel sport -06 ................117.900 kr Mercedes-Benz CLK 200 -04.............................129.000 kr BMW M3 Cab -04 .................................................199.900 kr Honda Civic 1,8 Sport -08..................................114.900 kr Honda Civic 1,8 sport Aut -10 .........................139.900 kr Saab 9-5 2,0T -05.................................................... 54.900 kr Mitsubishi Outlander 2,0 turbo -06 .................98.000 kr

BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA - BEGAGNAT I VETLANDA Chrysler 300C 3,0 CRD TOURING -06 ............154.900 kr Saab 9-3 Vector BioPower -08 ...........................93.900 kr Honda Jazz 1,4 sport -09...................................109.900 kr Citroën C4 Picasso 1,6hdi -10 ..........................179.900 kr Volkswagen Passat 1.8TSI Variant -10 ..........139.900 kr Mazda 6 2,0 Touring -05 .......................................84.900 kr

Pris från Pris från

0 kr

n

Audi A1 1,2 TFSI -13 ............................................159.900 kr Mercedes-Benz E 280 Aut -06 .........................139.900 kr Honda Accord 2,0 executive -10 ....................189.900 kr Honda Accord 2,0 -05 ...........................................89.900 kr Citroën Xsara Picasso-03......................................47.800 kr Honda Accord 2,0 -03 ........... ................ ..............49.900 kr

Skoda lansering Octavia 1,6iavSedan - 01 miljöbil, dessutom bra vår nya Silver met, 11.200lansering mil, AC, CD-stereo, Dragkrok, Fjärrstyrtmars c-lås, av vår nya 16-17 miljöbil, dessutom bra erbjudanden hela helgen 3,95%* Motorvärmare....................................................................... erbjudanden hela helgen71.700 16-17krmars NybilsräNta 3,95%* Suzuki Baleno 1,6 Kombi - 02 N

0 kr

0 kr

BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ - BEGAGNAT I NÄSSJÖ

Saab 9-5 2,0T Sedan - 99

0 kr

0 kr

39

Peugeot 406 1,8st kombi Kombi - 02 höglandet Silver, 7.400 mil, ABS, AC, Airbag, C-lås, Drag,

,

rag,

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Våra öppettider Måndag - fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-13.00

Avis Vetlanda 0383-105 75

Höglandets Bilservice

Tel 0380-198 00 Kjell

Martin

Jan-Åke

Pontus

Se mer bilar på www.erbil.se

vision motor

höglandet

Bränslet stoppade Obama Barack Obamas ständige följeslagare monsterlimousinen ”The Beast” står emot allt från beskjutningar till gasattacker, har försetts med punkteringssäkra däck och begåvats med decimetertjocka pansarglas. Den är helt enkelt ostoppbar – om man nu inte fyller tanken med fel bränsle. Ja, det gäller att inte vara i andra ”tankar” för det här var precis vad som hände vid presidentens statsbesök i Israel. En livvakt lyckades nämligen tanka diesel istället för bensin och det hela resulterade i att limousinen fick bärgas. Det satte inte några större käppar i hjulen då Barack Obama löste det genom att låna en helikopter.

Måsvinge kraschlandade Den klassiska måsvingen, Mercedes 300 SL, har lyfts till skyarna och är en av världens mest åtråvärda bilar. Därmed finns det säkert en och annan entusiast som kommer fälla en tår nu. En tysk ägare lämnade in sin pärla på verkstaden och efter utförd service tog verkmästaren tillsammans med en lärling bilen för en provtur. För hög hastighet i kombination med en slarvig förare visade sig vara en mindre lyckad kombination och det hela slutade med att måsvingen kraschlandade. Reparationskostnaden uppskattas till närmare sex miljoner och det måste ha varit med hjärtat i halsgropen verkmästaren ringde till ägaren.

Rekordartad parkering Ska man ge sig på att slå världsrekord i fickparkering gäller det inte enbart att vara en jäkel på att just parkera – man måste även ha nerver av stål och tungan rätt i mun. Bröderna Alistair och John Moffatt bestämde sig för att försöka slå det tidigare världsrekordet på 14 cm och till sin hjälp hade de en Mini. Efter en rad misslyckande från Alistair var det Johns tur och han fixade Guinness rekordet med bara 13,1 cm till godo till fram- och bakomvarande bil. Alistair gjorde dock ett sista försök och även han lyckades knixa in bilen med en handbromsvändning. Resultatet? 13,1 cm och ett delat världsrekord med brorsan!


40

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

Företag du kan lita på!

...................................

Ett av våra 500 licensierade företag:

Vi licensierar företag som aktivt arbetar med etik - ett R-företag kan man lita på.

www.rlicens.se R_-företagen_kpmg.indd 1

2013-02-15 08:15:11


...................................

Vision Höglandet nr 3 - maj 2013

41

Sluta curla med kidsen! Många barn far illa i vårt samhälle. En del växer upp i barnfattigdom. Ett problem som vi sällan pratar om är alla bortskämda barn. Som psykolog har jag mött många. De tycks bara bli fler och fler. Barn kan aldrig få för mycket kärlek. Som föräldrar ska vi tillfredställa våra barns behov av tid, kärlek, gränser och goda värderingar. Vi ska respektera våra barns rättigheter och inte hämma och kränka dem. Men om vi blir curlingföräldrar och ger dem allt de pekar på, låter dem få all uppmärksamhet och inte sätter tydliga gränser, tar vi inte vårt föräldraansvar.

Barn som inte behöver anstränga sig får svårt att som

vuxna förverkliga sina drömmar och nå sina mål i livet. Barn som behandlas som kungar får ofta samarbetssvårigheter på jobbet. De är inte heller så lätta att leva med i ett äktenskap. Barn som får allt serverat har svårt att glädja sig åt allt livet ger. Barn som behandlas som om deras behov är viktigare än alla andras blir egocentriska. Curlingföräldrar som till varje pris undviker att barnen blir ledsna får barn som har svårt att hantera kriser och motgångar senare i livet.

ar för

Tagg

NIBEs

höstk

Barn till curlingföräldrar behandlar vuxna som betjänter. Varför ska de städa sitt rum? Föräldrarna kan ju få Rutavdrag om någon annan gör det. Barn som inte behöver hjälpa till hemma lär sig inte att de också har skyldigheter mot familj, vänner och samhälle. De har ofta också en skicklig försvarsadvokat i sina föräldrar. Det är aldrig det egna barnets fel när det uppstår en konflikt utan kamraternas eller lärarens fel. Därför får barnen svårt att ta kritik och hantera konflikter. Det har aldrig varit så lätt att vara en curlingförälder och skämma bort sina barn som i dag. Vi har råd att göra det. Vi själva köper det vi vill ha. Varför ska inte barnen då få allt de pekar på? Många barnrum ser därför ut som en leksaksavdelning på ett större varuhus.

nj

ampa

Många föräldrar har dåligt samvete för att vi arbetar för

mycket. För att döva vårt samvete ger vi barnen en ny iPhone i stället för det de behöver, men som kräver mer av oss – vår tid, vår kärlek, våra värderingar och våra gränser. Många av oss föräldrar är i dag ängsligt och överdrivet måna om att alltid vara älskade och omtyckta av våra barn. Vi behöver inse att det ingår i jobbet som förälder att stå ut med att barnen ibland tycker att vi är världens dummaste föräldrar. 4

3 2

Upp till

% 80 besparing

1

Upp till

Smartast Smartasti ifamiljen! familjen!

80% besparing 5

6

12

™ NIBE NIBE™F1245 F1245– –enenavancerad avanceradbergvärmepump bergvärmepumpsom somalla allakan kan använda. Och den sänker din energikostnad med upp använda. Och den sänker din energikostnad med upptilltill80%. 80%.

Läs se alla smartaoch Läsmer merom omvåra vårabergvärmepumpar bergvärmepumpar,och testa displayen funktioner på www.nibe.se se alla smarta funktioner på www.nibe.se

8

7

11

10

Smartphone-användare! 9 Läs av koden och upplev mer av oss.

16 15

KOM TILL OSS, VI SÄLJER OCH INSTALLERAR NIBE VÄRMEPUMPAR

KOM TILL OSS, VI ÄR EXPERTER PÅ NIBE VÄRMEPUMPAR

Alf B Svensson

14 13

är leg psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare g 1. Da borg Göte ress – sp g i frågor som handlar om barn, familj 2. Da almö ss – M det gspre noch la v äktenskap. Alf bor i Grimstorp. 3. Da a sten ss – re gspre lm E-post: alf@visionhoglandet.se 4. Da o h Stock hus – olm

tockh

–S spress

m

5. Uto

mhus

6. Uto

borg

– Göte

almö

–M mhus

7. Uto

ssa

å mä

nter p

8. Mo

9. Po

ress pulärp

g

riktnin

lig in

kvinn

Vision höglandet maj 2013 nr 3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you