Page 1

IS JOUW BEDRIJF AL EEN SPORTBEDRIJF? Zo breng je meer sport en beweging in je bedrijf

AANGEBODEN DOOR

Gerealiseerd door Ads & Data Brand Studio, onderdeel van de commerciele regie van Mediahuis.


AANGEBODEN DOOR SPORT VLAANDEREN

WAAROM ZETTEN WE IN OP SPORTBEDRIJVEN? De combinatie tussen werk en gezin maakt het voor vele ouders vaak moeilijk de nodige tijd te vinden voor sport. Vlamingen verliezen daardoor hun band met het sportieve (verenigings)leven. Daarom wil ik bedrijven stimuleren om meer in te zetten op sport en beweging op en naast de werkvloer.

We brengen sport naar bedrijven. Die bedrijven hebben baat bij werknemers die voor, tijdens en na de werkuren in beweging kunnen blijven, want gezonde werknemers voelen zich beter in hun vel en zijn productiever op het werk. De komende jaren moedigen we daarom sportbedrijven volop aan. Dat gezonde werknemers beter en productiever presteren is zo klaar als een klontje. Ze zijn bovendien gelukkiger, staan positiever in het leven en kennen minder afwezigheden wegens ziekte. Werkgevers die hun werknemers sport- en beweegmogelijkheden aanbieden, genieten daarenboven een betere reputatie én een hogere loyaliteit bij de werknemers. We willen vooral dat bedrijven en organisaties intrinsiek gemotiveerd geraken en een beweegmentaliteit creëren in hun dagelijkse werking.

ontsluiten goede en laagdrempelige praktijken die als inspiratie kunnen dienen om tot een duurzaam sporten beweeggedrag te komen in de werkcontext. We reiken ook de hand naar de lokale besturen om samen sportbedrijven te stimuleren. Zelf probeer ik zeker twee keer in de week een uur te lopen. Als ik daar niet toe kom, voelt dat als een gemis. Als ik buiten ga lopen in mijn heuvelachtige dorp Dworp samen met mijn hond, een flinke

Duitse scheper, doen we meestal zo’n tien kilometer. De uren die ik investeer in sport, zelfs met mijn drukke agenda, win ik terug. Met

“ Gezonde werknemers voelen zich beter in hun vel en zijn productiever op het werk.”

We moeten er vooral voor zorgen dat sporten levenslang wordt volgehouden. Om te verhinderen dat mensen afhaken wil ik de bedrijven nog meer inschakelen. We werken daar concrete initiatieven voor uit, zoals de ‘Loopbanen’, waarmee we kmo’s overtuigen in te zetten op sport en beweging in de omgeving van de bedrijfssite. Ben Weyts:

In de komende jaren zetten we sportbedrijven in de kijker. We

“Zelf probeer ik zeker twee keer in de week een uur te lopen.”

COLOFON V.U. Hans De Loore Redactie Erik Derycke Productie Ads & Data Brand Studio Lay-out Nadruk Beelden eigendom van de respectieve merken, tenzij anders vermeld.

IN SAMENWERKING MET

een bonus erbovenop: ik heb minder slaap nodig omdat ik sport, ook al klinkt dat misschien tegenstrijdig. Genieten van sport maakt dat ik zoveel keer meer kan genieten van de andere geneugten van het leven. Ik heb een gestel dat nogal veel verwerkt, dat is een groot voordeel. BEN WEYTS, VICEMINISTER-PRESIDENT BEVOEGD VOOR ONDERWIJS, SPORT, DIERENWELZIJN EN VLAAMSE RAND


SPORTBEDRIJF: MEER BEWEGING EN SPORT IN JE BEDRIJF Waarom zou je als bedrijf sport en beweging aanmoedigen? Omdat dat voordelen heeft. Fitte werknemers zijn gezonder, voelen zich beter, hebben minder last van stress en zijn minder vaak ziek. Hoe maak je van jouw bedrijf een sportbedrijf?

Lang stilzitten is slecht voor de gezondheid, daar is de wetenschap het over eens. Toch brengen Vlaamse bedienden en kaderleden gemiddeld 70 procent van hun werktijd zittend door. Ze compenseren dat niet altijd door voldoende beweging buiten de werkuren: een derde van de Vlamingen tussen 18 en 64 komt per week niet aan de 150 minuten matige tot hoog intensieve beweging die aanbevolen wordt. In elk bedrijf zijn er natuurlijk wel sportievelingen die meedoen aan de 10 Miles, of met collega’s gaan volleyballen. Maar lang niet iedereen doet uit zichzelf aan sport.

bij een goed sport- en beweegplan. Je brengt eerst in kaart wat er al gebeurt en waar er nood aan is. Er zijn drie domeinen waarop je kan focussen.

Naar het werk

Je kan medewerkers aanmoedigen om naar het werk te fietsen, als de afstand haalbaar is.

Op het werk

Je kan acties opzetten om zittend gedrag te doorbreken.

Met het werk

IEDEREEN IN BEWEGING Toch is het niet moeilijk om iedereen in je bedrijf aan het bewegen en sporten te krijgen. Alles begint

Je kan initiatieven ondersteunen om samen te sporten en te bewegen. Die zijn ook nog eens goed voor de teamsfeer en geven je bedrijf een dynamische uitstraling.

HOE PAK JE HET AAN? Een plan heeft het meeste kans op slagen als het gedragen wordt. Verzamel een team van interne sportambassadeurs die er hun schouders onder willen zetten en hun collega’s warm maken. Dat werkt beter dan een plan van bovenaf opleggen. Een sport- en beweeg plan is altijd maatwerk. Elk bedrijf is anders, en het plan moet rekening houden met wat er in de onderneming kan. Een reden te meer om het mee te laten uittekenen door de mensen die het zullen uitvoeren. Als voor de gekozen activiteiten sportmateriaal nodig is, kun je dat uitlenen bij de uitleendiensten van Sport Vlaanderen.

Bekijk hier het uitgebreide aanbod: www.sport.vlaanderen/ sportbedrijf

IS HET DE MOEITE WAARD? Sporten en bewegen op het werk, is dat geen verloren tijd? Uit studies blijkt het tegendeel. Wie regelmatig sport, heeft een betere conditie en gezondheid en is dus minder vaak ziek en afwezig. Sporten in teamverband of acties om meer te bewegen kunnen ook de groepsgeest in een bedrijf versterken. Ten slotte is samen sporten ook een ideale manier om nieuwe medewerkers in een groep te integreren.

ZO ZET SIEMENS LEUVEN MENSEN IN BEWEGING “Sport heeft bij de digital engineering vestiging van Siemens in Leuven vanaf het prille begin als spin-off van de KULeuven een belangrijke rol gespeeld”, vertelt Liesbeth Van Vlierberghe. “De meeste activiteiten zijn er gekomen op initiatief van de medewerkers zelf. Elke middag was er wel een sportactiviteit, van zaalvoetbal tot spinning. Sinds de lockdown hebben we enkel de yoga- en fitness-sessies online kunnen laten doorgaan, en dat doen we nog steeds. We vermoeden dat het online aanbod ook zal blijven bestaan in combinatie met live sport, aangezien gedeeltelijk thuiswerk ook bij ons een vaste plaats heeft gevonden.” “Samen sporten is zeer bevorderlijk voor de sociale cohesie, en voor de integratie van nieuwe medewerkers”, zegt Liesbeth Van Vlierberghe. “Sport is een van de factoren die ervoor zorgt dat we met onze dynamische en diverse bedrijfsgemeenschap (32 nationaliteiten) kunnen genieten van een zeer positieve sfeer tussen collega’s.”

Liesbeth Van Vlierberghe, Siemens Leuven: “Sport is een van de factoren die ervoor zorgt dat we kunnen genieten van een zeer positieve sfeer tussen collega’s.”

Er is ook aandacht voor bewegen tijdens meetings. In de vergaderzalen staat een zandloper van 30 minuten, die aangeeft wanneer het tijd is om even recht te staan en te bewegen. Siemens Leuven was een pionier in de aanpak van langdurig zitten, en startte in 2016 met een jaarlijkse beweegcampagne rond dit thema. “Met Siemens Steps organiseren we putje winter een ludieke stappenchallenge voor teams, met focus op regelmatig bewegen tijdens de werkdag. Dit jaar hebben we virtuele teams gevormd met de thuiswerkers, met onverminderd succes.”


AANGEBODEN DOOR SPORT VLAANDEREN

ZO ZET JE JE MEDEWERKERS IN BEWEGING Er zijn niet altijd grootse acties nodig om je medewerkers meer te laten bewegen en sporten. Met kleine duwtjes in de juiste richting kun je veel bereiken.

STIMULEER BEWEGING OP HET WERK Zet het koffieapparaat, de waterkoeler of de printer op het einde van een gang. Wie iets gaat ophalen, zet daardoor automatisch meer stappen.

STIMULEER FIETSEN Bewegen begint op weg naar het werk. Stimuleer je medewerkers om met de fiets naar het werk te komen. Dat kan door fietsleasing aan te bieden en een fietsvergoeding af te spreken.

ZO DEED SBE ZIJN EIGEN CONTAINERCUP

THOMAS MORE GEEFT HET GOEDE VOORBEELD

SBE, een ingenieursbureau uit Sint-Niklaas, is de voorbije jaren snel gegroeid. Het bedrijf wilde iets doen om de teamgeest in de vier kantoren te bevorderen en tegelijk het sedentaire werk compenseren. “We zitten gemiddeld acht uur per dag, wat niet zo goed is”, zegt Sam Bonte van SBE. “In 2019 bracht een werkgroep in kaart hoe we méér bewegen kunnen stimuleren. Onder de naam ‘SBE-FIT’ begonnen we met ondermeer om de week een workshop yoga en een bootcamp – een intensieve fitnesstraining. Sinds corona verloopt dat digitaal via Teams, zodat ook thuiswerkers kunnen meedoen.”

Op de sportcampus van Thomas More in Turnhout wordt de nieuwe generatie sportprofessionals opgeleid. De medewerkers op de campus willen daarom het goede voorbeeld geven, zegt Suzanne Van Praet. “Drie jaar geleden lieten we een Sport- en beweegscan uitvoeren door Sport Vlaanderen. Daaruit kwamen heel wat acties om meer te sporten en te bewegen. Soms zijn die best ambitieus, zoals deelnemen aan de marathon van Amersfoort. We hebben de expertise in huis, dus wie daarvoor kiest wordt extra gecoacht en krijgt trainings- en voedingsadvies.”

Daarnaast worden de medewerkers gestimuleerd om een gezonde levensstijl aan te houden. “Voor elke maand van 2021 is er een ‘ambassadeur’ die een sportieve challenge bedenkt”, legt Sam Bonte uit. “Wie op het einde van het jaar acht van de twaalf challenges voltooid heeft, wordt beloond. Driekwart van alle medewerkers doen eraan mee. Daarnaast hebben we ook een eigen versie van de Containercup opgezet: via een filmpje worden mensen uitgedaagd om proeven af te leggen.” De werkgroep houdt zich niet alleen bezig met sporten en bewegen: één keer per maand zorgt ze ook voor een gezonde lunch.

Sporten en bewegen is zeker niet alleen voor competitiebeesten weggelegd, vertelt Suzanne Van Praet. “Het gaat om je gezondheid en je goed voelen, niet om topprestaties. Daarom zijn er ook kleine zaken zoals beweegtussendoortjes of staand vergaderen. Op onze campus ligt een wandelparcours; als je dat volgt, heb je precies 1 kilometer afgelegd. Ook het kantoormeubilair nodigt uit om actief te zijn: er zijn stabureaus, fietsstoelen en zitballen.” Een sportbeleid moet zo veel mogelijk mensen meekrijgen, zegt Suzanne Van Praet. “Het heeft geen zin om de lat te hoog te leggen. Tijdens lange vergaderingen vragen we om even te bewegen, niet om zware fitnessoefeningen te doen. We zijn ook niet te streng voor onszelf. Als we een keertje ons doel niet halen, proberen we de volgende dag wel opnieuw.”


VERGADER AL STAAND

BEWEEG TIJDENS DE MIDDAG

Er is geen wet die zegt dat je moet zitten om te vergaderen: het kan even goed staand. Je zal ook merken dat staande vergaderingen niet langer duren dan nodig. Is het mooi weer en ben je met een kleine groep? Maak er een wandelvergadering van.

Als het weer het toelaat, benut de middagpauze dan om buiten een frisse neus te halen: ga een eindje wandelen of fietsen.

ZOEK EEN LOOPBAAN Een Loopbaan van Sport Vlaanderen heeft niets te maken met je carrière: het is een bewegwijzerde wandel- en looproute in de buurt van een bedrijventerrein. Perfect geschikt voor een jogging, een lunchwandeling of actieve vergadering.

ZORG VOOR EEN DYNAMISCH KANTOOR Kies kantoormeubelen die aanzetten tot beweging, zoals zit-stabureaus, beweegkrukken, stastoelen of zelfs loopbanden. Zo zorg je ervoor dat medewerkers niet uren in dezelfde houding zitten.

Ontdek alle loopbanen op: www.sport.vlaanderen/waar-sporten/ sporten-in-de-natuur/loopomlopen/ overzicht-vlaamse-loopomlopen/

INSPIREER MET DE STARTERSKIT Wil je je medewerkers meer doen bewegen, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag dan de gratis Starterskit van Sport Vlaanderen aan. In deze box, die is opgebouwd rond 10 verschillende bouwstenen, vind je promotiemateriaal zoals voetstapstickers, een trapsticker, een nudging-

sticker en affiches, en een verjaardagskalender met tips voor elke maand. Ook een dobbelsteen, een handknijper en een frisbee zetten aan tot bewegen. Meer info? www.sport.vlaanderen/sportbedrijf

ATLAS COPCO SPORT OP HET WERK Bij Atlas Copco Airpower in Wilrijk werken ongeveer 3.000 mensen, waarvan bijna de helft in de productie-afdeling. Wilrijk is ook het wereldwijde hoofdkantoor en R&D centrum van de business area compressortechnologie met meer dan 800 ingenieurs. De site heeft een uitgebreide sportinfrastructuur met ondermeer voetbal-, basket- en tennisvelden, petanquebanen en een polyvalente sporthal. In juni nam Atlas Copco samen met UZA en de gemeenten Kontich, Aartselaar, Wilrijk en Edegem bovendien de eerste ‘Loopbaan’ in Vlaanderen in gebruik: een wandel- en looproute speciaal voor bedrijven en bedrijventerreinen. Vrijwilligers uit het bedrijf zijn actief in 24 personeelsclubs en organiseren sportieve activiteiten, wandelingen en fietstochten. Atlas Copco steunt de clubs ook administratief en financieel, zegt Facility en Health, Safety & Environment manager Nick Adriaensen. “Het motto is ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. We hebben hier de faciliteiten, het zou jammer zijn als mensen zich meteen na het werk naar huis haasten om te sporten. Ze kunnen hier na het werk ontspannen en dan na de files naar huis rijden. De clubs zijn ook goed voor de sociale cohesie onder de medewerkers. Er is ook een chalet waar ze na afloop iets kunnen drinken, kaarten, gezelschapspellen spelen…” Tijdens de jaarlijkse Safety Week besteedt Atlas Copco ook aandacht aan bewegen op het werk. “Zeker met het thuiswerk omwille van corona was daar nood aan,” zegt Nick Adriaensen. “We hebben samen met onze externe

preventiedienst workshops georganiseerd over ergonomie en beweegoefeningen voor mensen met een zittend beroep. Maar ook intern leeft dat thema in de werkgroep wellbeing. Een enthousiaste medewerkster gaf tijdens de middagpauzes een aantal work-out sessies via Teams. Als zoiets het welzijn van onze medewerkers ten goede komt, ondersteunen we dat graag.” Het Zweedse moederbedrijf organiseerde ook een wereldwijde ‘Better Way Challenge’ waar medewerkers zichzelf of collega’s 30 dagen lang konden uitdagen om aan hun fysieke en mentale welzijn te werken door een eigen cocktail aan bewegings- of doe-opdrachten samen te stellen, een dagelijks stapdoel te halen en vooral samen fun te hebben, ieder op zijn of haar tempo. Ook bewegen van en naar het werk staat op de agenda. In 2016 startte Atlas Copco met het aanbieden van fietsleasing; drie jaar later was de duizendste leasefiets in gebruik. Vandaag hebben zo’n 1400 medewerkers (bijna 1 op de 2) al gebruik gemaakt van het programma. Het bedrijf voorziet ook aangepaste fietsstallingen, fietsherstelpunten, douches en lockers voor fietskleding, en de mogelijkheid om batterijen van elektrische fietsen op te laden. “Het toffe is dat de vraag van de werknemers zelf gekomen is, vanuit de werkgroep mobiliteit”, zegt Nick Adriaensen. “Fietsleasing zit nu in ons cafetariaplan, en nieuwe werknemers reageren daar enorm positief op, net als op de sportfaciliteiten. Er zal niemand bij ons komen solliciteren alleen maar omdat we een voetbalveld hebben, maar het bewijst wel dat we als bedrijf bezig zijn met het welzijn van onze werknemers. En wij zijn er ook best fier op dat we dat allemaal kunnen aanbieden.”


AANGEBODEN DOOR SPORT VLAANDEREN

86 procent van de medewerkers van AZ Jan Palfijn wou meer bewegen en sporten.

WAT WILLEN JE MEDEWERKERS? Een goede ondernemer neemt beslissingen op basis van feiten en cijfers – ook als het gaat om bewegen op het werk. Met een sport- en beweegscan breng je de noden van je medewerkers in kaart. Geen twee bedrijven zijn hetzelfde. Dat geldt ook voor het sportieve profiel van de mensen die er werken. Voor je van start gaat met acties om sport en beweging te promoten, heb je dus een duidelijk beeld nodig van waar je werknemers staan. Hoeveel beweging krijgen ze op een dag? Wie doet er aan sport, en wat zijn hun motieven om aan sport te doen? En vooral: wat verwachten ze van hun werkgever?

DOE DE SPORT- EN BEWEEGSCAN Om objectieve cijfers te verzamelen, begin je best met de gratis Sporten beweegscan van Sport Vlaanderen. Dat is een gratis digitale enquête die je onder je personeel verdeelt. De bevraging brengt een aantal sportieve basisgegevens in kaart. Hoe vaak bewegen en sporten de werknemers al? Wat zijn hun behoeften en verwachtingen? De resultaten van de Sport- en beweegscan worden gebundeld in een overzichtelijk samenvattend rapport. Een consulent van Sport Vlaanderen komt het toelichten, en helpt de onderneming op weg om aangepaste acties te ondernemen. De concrete uitwerking daarvan doe je zelf of in samenwerking met privépartners.

LEREN UIT DE SPORT- EN BEWEEGSCAN Het ziekenhuis AZ Jan Palfijn Gent liet in 2017 een Sport- en beweegscan uitvoeren. Daaruit bleek dat 86 procent van de medewerkers graag meer wou sporten en bewegen, vertelt Wouter Pauwels van AZ Jan Palfijn. “De voornaamste redenen die mensen opgaven, waren een betere gezondheid en conditie, en minder stress en spanning. De voornaamste hindernissen om meer aan sport te doen waren tijdgebrek en gebrek aan motivatie, en in mindere mate financiële redenen. Uit de Sport- en beweegscan hebben we ook geleerd welke activiteiten hoog op het verlanglijstje stonden.”

SPORTEN VOOR IEDEREEN AZ Jan Palfijn Gent ging meteen aan de slag met de aanbevelingen en sloot zich aan bij KSGS, een organisatie die sportactiviteiten en evenementen organiseert voor de Gentse stadsdiensten. In 2019 werd een eigen sportcomité opgericht met vrijwilligers uit verschillende afdelingen. Tijdens de middagpauze kunnen medewerkers badminton en volleybal beoefenen in een nabijgelegen sporthal. In het ziekenhuis zelf zijn er workshops yoga en pilates die gegeven worden door vrijwilligers en ad hoc worden andere

activiteiten georganiseerd zoals een pingpongtornooi en minigolf. Daarnaast wordt het personeel ook aangemoedigd om deel te nemen aan externe activiteiten, zoals de Roze Mars, een actie om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker. Daaraan namen vorig jaar een kleine 100 medewerkers deel. Het voorbije anderhalf jaar was voor het ziekenhuis een uitzonderlijke periode wegens het coronavirus, en heel wat activiteiten konden niet doorgaan. Maar de plannen liggen klaar om dit najaar weer te starten met het normale sportaanbod. In het najaar van 2021 zullen 30 medewerkers en artsen voor een eerste keer deelnemen aan de sportieve uitdaging ‘Mon Ventoux’. Voor volgend jaar is er een tevredenheidsmeting gepland om waar nodig bij te sturen.

VAKER OP DE FIETS Uit de Sport- en beweegscan bleek ook dat 42% van de medewerkers vaker met de fiets naar het werk wil komen. Om twijfelaars op de fiets te krijgen, werkt AZ Jan Palfijn Gent samen met De Testkaravaan. Via dit programma kunnen medewerkers twee tot drie weken lang gratis een fiets uitproberen. Wie kiest voor de fiets, kan een fiets leasen. AZ Jan Palfijn Gent is ook aangesloten bij Bike To Work, een programma van de Fietsersbond om het fietsbeleid in bedrijven te ondersteunen. “Bike To Work verzamelt gegevens over wie met de fiets naar het werk komt, en bezorgt deze aan de loonadministratie. Dat neemt ons niet alleen heel wat werk uit handen; het helpt ook om ons mobiliteitsplan nog beter af te stemmen op onze noden”, legt Sarah Lavigne uit.

OOK VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN! Om de anonimiteit van de deelnemers te garanderen, wordt een sport- en beweegscan alleen uitgevoerd bij bedrijven met meer dan 20 personeelsleden. Voor kleine ondernemingen is er een alternatief. Een consulent van Sport Vlaanderen komt naar je toe voor een intakegesprek. Tijdens zo’n gesprek worden de noden en wensen in kaart gebracht en worden de mogelijkheden besproken. www.sport.vlaanderen/sportbedrijf


WAT MOET JE WETEN OVER BEDRIJFSFIETSEN? De helft van de Vlamingen woont op minder dan 10 kilometer van het werk. Die afstand is met een fiets makkelijk af te leggen. Toch neemt slechts 15% van de Vlamingen de fiets naar het werk. Hoe krijg je je medewerkers op de fiets?

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN FIETSEN? Fietsen naar het werk heeft alleen maar voordelen. Je vermijdt files en bent vaak sneller op je bestemming dan met de auto. Fietsen zorgt voor een dagelijkse portie gezonde beweging, en daardoor zijn regelmatige fietsers gezonder en minder vaak afwezig. Last but not least is fietsen ook beter voor het milieu. Werknemers aanmoedigen om voor de fiets te kiezen, is dus ook goed voor het bedrijfsimago. Het toont dat de onderneming aandacht heeft voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Fietsen naar het werk heeft alleen maar voordelen.” HOE ZORG JE VOOR BEDRIJFSFIETSEN? Als ondernemer kun je je medewerkers aanmoedigen om de eigen fiets te gebruiken. Maar je kunt ook bedrijfsfietsen ter beschikking stellen. Alle kosten die de werkgever daarvoor maakt, zijn volledig aftrekbaar. Ook de bijhorende infrastructuur zoals fietsstallingen, kleedruimtes, douches

en laadpunten voor elektrische fietsen zijn 100% aftrekbaar. Bedrijfsfietsen kun je aankopen, maar het is interessanter om de prijs te spreiden door te kiezen voor leasing.

vrijgesteld van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen. De vergoeding wordt berekend op het aantal effectief afgelegde kilometers. Voor de fietsvergoeding maakt het

niet uit of de werknemer een eigen fiets of een bedrijfsfiets gebruikt. Via de fietsvergoeding kunnen werknemers hun persoonlijke bijdrage voor fietsleasing terugverdienen.

HOE WERKT FIETSLEASING? Fietsleasing is vergelijkbaar met autoleasing. Het bedrijf huurt een fiets voor lange termijn (meestal drie jaar). Net als bij autoleasing dekt het leasecontract niet alleen de aanschaf van een fiets, maar ook bijkomende diensten zoals een fietsverzekering, onderhoudscontract en pechverhelping. Een werknemer die een leasefiets gebruikt voor woon-werkverkeer, wordt niet belast op een voordeel van alle aard. Dat maakt een bedrijfsfiets fiscaal interessanter dan een bedrijfswagen. De werkgever kan er ook voor kiezen om de werknemer geheel of volledig te laten bijdragen in de kostprijs. De fiscaal voordeligste formule daarvoor is via een brutoloonruil.

WAT IS EEN FIETSVERGOEDING? Werkgevers kunnen werknemers ook aanmoedigen om met de fiets naar het werk te komen door een fietsvergoeding. Tot een bedrag van 0,24 euro per kilometer (aanslagjaar 2021) is de fietsvergoeding

Een bedrijfsfiets is fiscaal interessanter dan een bedrijfswagen.

COVESTRO KREEG ÉÉN OP DRIE OP DE FIETS In 2018 startte Covestro, een chemiebedrijf in de Antwerpse haven, een fietsleaseplan om medewerkers uit de files te halen. Omdat de medewerkers gemiddeld 20 kilometer van het werk wonen, waren de verwachtingen niet erg hoog. Maar het plan bleek een enorm succes, vertelt Michaël Asma van Covestro: “Vandaag gebruiken 350 van de 850 medewerkers een leasefiets.” Wie in het fietsleaseplan stapt, krijgt een budget om een fiets naar wens samen te stellen. Dat kan een gewone of elektrische fiets zijn, maar ook een racefiets of mountainbike komt in aanmerking. “Ook de speed pedelec is erg populair”, legt Michaël Asma uit. Op de lange trajecten in de haven komt een snelle fiets immers goed van pas. Er is ook een budget voor accessoires zoals regenkledij; iedereen kreeg bovendien een fietshelm in de bedrijfs-

kleuren en een fluo hesje. Ook inbegrepen zijn een omniumverzekering en pechverhelping. “Dat laatste is echt wel nodig: iemand die op weg naar het werk een lekke band krijgt, moet gedepanneerd worden”, zegt Michaël Asma. De medewerkers dragen via hun brutoloon een deel van de leasingkost bij. Maar de meesten leggen zoveel kilometers af dat die eigen bijdrage gecompenseerd wordt. Het fietsleaseplan vergt wat extra administratie: de verwerking van offertes, een addendum bij de arbeidsovereenkomst en de registratie van de fietsvergoeding. “Maar dat is de moeite waard”, zegt Michaël Asma. “We krijgen heel wat positieve reacties en nieuwe medewerkers zijn vaak heel blij dat ze meteen een nieuwe fiets mogen bestellen. Of wie met de fiets naar het werk komt ook gelukkiger is? Ik hoop natuurlijk dat iedereen die hier werkt gelukkig is.”


DEZE BEDRIJVEN ZETTEN EEN NIEUWE STANDAARD:

SPORTBEDRIJF WORDEN. NU JIJ NOG.

Sportbedrijven bedrijven sport. En dat is een goede zaak: het maakt elke medewerker fitter, gezonder en uiteindelijk ook productiever. Bovendien is het is ook een mooie titel waarmee je kan uitpakken. Want een Sportbedrijf is een gezond bedrijf. Wil je ook een Sportbedrijf worden? Wij hebben alle tools in huis om jou en je collega’s in beweging te houden: • Een gratis starterskit met promotiemateriaal, out-of-office-kaartjes, een frisbee, enzovoort, die je meteen in gang zet.

• Een gratis sport- en beweegscan. Die brengt de sportieve wensen van jouw werknemers in kaart. Sport Vlaanderen komt de resultaten graag toelichten!

• Gratis promotiemateriaal (voetstapstickers, een trapsticker, een nudgingsticker, affiches,...), gratis te bestellen op onze website.

• Een loopbaan (permanente loopomloop) aanleggen rond het bedrijf. Ideaal om even de benen te strekken na de middagpauze.

WIL JE OOK EEN SPORTBEDRIJF WORDEN? GA DAN NAAR WWW.SPORT.VLAANDEREN/SPORTBEDRIJF.

#sportersbelevenmeer