Page 1

DK O

L EMV I G - T H Y BO R Ă˜ N - ST RU E R - T H Y H O LM

N O R D V E S T J Y L L A N D

Velkommen...Welcome...Willkommen

GUIDE


abc Nordvestjylland...

INDHOLD:

2

abc

Verdenskendt og uopdaget Fra flinteøkse til sommersange Limfjordens perler Forelsket i Vesterhavet Land blødt på Jernkysten Skovliv i Klosterheden Smagfulde oplevelser Livskunst og skaberværk Kort Index

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


cde Aftensol Jegindø blåmuslingebisque campinghygge dabs endorfinsus fladfiskefangst gåsetræk hårnålesving istidslandskab jernkyst krondyrbrøl lagunesø muslingetove morild Venø naturshelter ornitologparadis Fjaltring paraglider Bovbjerg Høfde Q rejetrawler rødspættefilet smutsten tørfisk undergrundshistorie Lemvig vindvendte waders X-factor yderligt zzzzzzz æblemosteri øhopning ålegilde Thyborøn auktionshus bæverbidemærker Cheminova drivvej engblomster Bøvlingbjerg fugleflugt gensynsglæde høstmakrel Haze inspiration jollesejlads Humlum kystfiskeri Lidenlund minigolf nattehimmel ostelager Struer pagajkoordination ravgyldent saltlagret trinbræt uglegylp VLTJ windsurfer yvervarme Tambohus zenit æggekage Vrist østersskaller åbninger...


us

Verdenskendt og uopdaget Nordvestjylland er en del af Danmark, der både er verdenskendt og uopdaget.

Verdenskendt gennem B&O, der globalt sælger lyd og skærmbilleder i høj kvalitet og nyskabende design, og som lokalt har skabt arbejde til generationer. Struer er også hjemstavn for en mindre kendt verdensmester i glatte linjer; Struer Kajak A/S. Verdens eneste trækajakker til konkurrencebrug.

Sv. H. Kobberup og G. Sørensen, to ambitiøse møbelsnedkere og kajakroere begyndte at producere kajakkerne i mahognitræ i 1947. Året efter tog kajakken guld og sølv ved OL i London, og Struer-kajakkerne høster fortsat mange medaljer internationalt.

Prøv selv balance og kræfter af på Limfjorden; forholdene er fine, uanset hvor erfaren en roer man er. Et internationalt havkajakbevis er en mulig souvenir. Turistbureauerne arrangerer kajaksafari og hjælper også gerne med virksomhedsbesøg, hvor det er muligt. Verdenskendte – i hvert fald i Danmark – er de høje skrænter mod Nissum Bredning ved Toftum Bjerge og mod Vesterhavet neden for det karakteristiske, rødmalede Bovbjerg Fyr. Geologers kyndige øjne ser her tre is-tider tilbage i vores undergrundshistorie. Andre ser muligheden for at nyde en is og mærke suget fra landskabets storhed. Og atter andre bruger klinterne som afsæt for deres lydløse leg på

4

E ndorfinsus

luftstrømmene fra hav eller fjord; paraglidere finder ikke bedre forhold i Danmark end her. Betagende – også som tilskuersport. Venø med lilleputfærgen og det overdådigt pyntede Sneglehus i Thyborøn er klassiske, nordvestjyske udflugtsmål. Nye klimavenlige industrier har de seneste år tiltrukket besøgende fra hele verden til landets største biogasanlæg i Lemvig og til de store forsøgsvindmøller ved Høvsøre. Og så er der stederne, selv de fastboende knapt har opdaget. Nissum Fjord for eksempel. Længe lå den lidt med ryggen til verden. Stille og indadvendt. Kun de mest lidenskabelige fuglekiggere fandt hertil. Nu er fjorden i sydvest centrum for 70 kilometer naturoplevelser. Tre dage på hesteryg.

Ridtet begynder hos Gerda Pedersen på den trelængede gård ’Løkke’ i Nees. Derfra går turen over åbne enge, ad bløde skovstier, gennem sandjord, i rørskove og over klitterne og langs brændingen ved Vesterhavet. Stilheden, renheden, frirummet overvælder. Erfarne, lokale hestefolk rider stolte og gerne med og guider gennem natur og kultur. Kom og gør dine egne opdagelser.

INFO: INDEX s.12


Isti Istidslandskab

Fra flinteøkse til sommersange Menneskets spor i det nordvestjyske landskab går dybt i historien. Fra stenalderfamiliens bunker af østers og muslingeskaller ved Limfjordens kyster til 2. Verdenskrigs hemmelige, tyske flyveplads i Klosterheden ved Rom og Thyborøn-fæstningen, en markant del af Atlantvolden.

Vandrer man langs Oldtidsvejen, vidner oldtidshøjene fra Gimsing i øst til Hygum i vest om tidligere tiders velstand. Allerede jernalderfolket befæstede vestkysten, men deres forsvarsvold ved Rammedige skulle beskytte mod angreb fra land.

I vikingetiden og tidlig middelalder sejlede man direkte fra Limfjorden ud i Nordsøen, men langsomt sandede tangen mellem Harboøre og Agger til. Egnens nye hovedfærdselsåre blev den nord-sydgående Drivvej. En international handelsrute for studedrivere, der knyttede Thyholm og vestkysten tættere til Nordtyskland end til landet øst for den jyske højderyg. I dag kan man vandre i ro og mag ad de nedtrampede veje, da store dele af Drivvejen indgår i the North Sea Trail; en fælleseuropæisk vandrerute gennem værdifuld natur- og kulturarv. Hedebønderne levede i små kår, men generelt har velhavende gårde altid præget landskabet.

WWW.NORDVEST360.DK

Se hvordan landbolivet formede sig for mange af vores bedste- og oldeforældre på friluftsmuseet Hjerl Hede, hvor mennesker og dyr skaber liv i gårde og butikker.

Kystfiskerne fristede en barsk og nøjsom tilværelse, og flere af dem søgte ind på mere smult vande blandt Limfjordsfiskerne, navnlig på Jegindø. Jegindø-boerne er stolte af deres rødder, og har indrettet mini-museet Æ Fywerhus i fisker Ivar Holms gamle garnhus. Struer kan i høj grad takke fiskeriet for sin udvikling og status som driftig stationsby i begyndelsen af sidste århundrede. Struer Museum viser historien, og fiskerne i deres Harboørehabitter præger den dag i dag bybilledet i mange nordvestjyske byer.

Sangene ’Danmark, nu blunder den lyse nat’ og ’Du danske sommer jeg elsker dig’ binder også fortid og nutid sammen med deres billeder af evig sommer. Teksterne er skrevet af digteren og den passionerede stjernekigger fra Lemvig, Thøger Larsen. Byen hylder ham med en særudstilling på museet, og hans lidenskab for himmelrummet er udgangspunkt for ’Planetstien’. En vandring langs Lem Vig gennem en skalamodel af solsystemet i målestokken 1:1 milliard.

5


ng Øhopning

ø 6

Ø-liv i Limfjorden Limfjorden har godt vand. Til kystfiskere og lystfiskere, til sejlsportsfolk, kajakroere og surfere. Til badende børn og badedyr. Til østers og muslinger. Vand. Selv landet omkring Limfjorden bølger; hæver og sænker sig som for at være sikker på at vise alle sine bedste sider. Golfbaner, vandreruter og ganske almindelige rastepladser har usædvanlige udsigter. Og så har Limfjorden Venø.

Venø. 7,5 kilometer lang og 1,5 kilometer bred, hvor afstanden mellem østkyst og vestkyst er størst. Badestrandene er gode, og der er altid læ at finde. Trætoppene vil vise vej. Vandrestier går gennem skove, over hedeland og frodige jorder. Her er by med havn, kro og café og i syd et færgeleje. Campingplads og bed & breakfast har øen også. Venø. Fuglene aflæser formen fra luften og slår sig ned på nordspidsen. Reservatet Nørskov Vig sikrer klyder, havterner og dværgterne fred i yngletiden og giver en fin rasteplads til hvinænder og skalleslugere. Sæler boltrer sig langs øens kyster. Man ser dem allerbedst fra søsiden. Enten fra eget fartøj eller fra skonnerten SAGA, som sejler forskellige togter i Limfjorden fra Struer.

Venø. Det klinger småt. Ligesom kirken. Den er Danmarks mindste, ikke engang 10 meter lang og uden klokketårn. 70 mennesker er rigeligt til at fylde bænkene til kirkelige handlinger eller til sommerens solnedgangskoncerter. Til andre tider er her bedre plads til at se de sjældne kalkmalerier. Hos Lis Jensen i Billedværkstedet kan man slippe sine egne kreative sider løs under inspiration og vejledning, og se Lis Jensens egne værker.

Venø. Det smager af rulleål, bøf og kartofler på kroen. Venø Bøf og lokale kartofler fra Pip på gården Nørskov. Pip avler også får, og deres lam må man gerne klappe, når man kommer for at købe kartofler. Gennem generationer har den lille plet landbrugsland i Limfjorden tiltrukket kunstnere og kulturpersonligheder. Det gør den stadig. 200 mennesker bor fast på Venø. Gæster kommer her mange af, men det er øens eget liv, der sætter tempoet. Det tager kun to minutter at sejle over Venø Sund med færgen til fastlandet, og der er ingen grund til at skynde sig væk fra den afslappede stemning.

INFO: INDEX s.12


Fl Forelsket i Vesterhavet Lugten af salt. Sollyset der flimrer. Bølge-tagfat; frem og tilbage indtil benene er våde. Det er sommer og livet let. Vinden får drager til at slå kolbøtter af begejstring. En rejetrawler pløjer af sted tæt på kysten, mange kilometer længere til havs kan man ane et containerskib. Stranden er en skattekiste af muslingeskaller, hajæg, mågefjer og andre fund at pynte et sandslot med. Her og der er banker af småsten skyllet fri; grønne, røde, dueblå, midnatssorte. Et samlerparadis. Der er flade, glatte smutsten, lykkesten med hul i, strandglas - og rav. Hvis man er heldig. Og især kigger efter i den bræmme af tang, som bølgerne skyllede op på stranden. Lystfiskere kan prøve kræfter med surfcast fra strandkanten; på lange stænger med stor kastevægt kan man hente gode fangster af både fladfisk, torsk og makrel uden for tredje revle. I magiske øjeblikke forgylder solen horisonten, havet er stille og blankt som silke, og så gennemskæres overfladen af først en, så to rygfinner i bløde, buede bevægelser; marsvinene leger.

Vesterhavet er en skøn tumleplads. Også for mennesker. Blot skal man respektere det åbne

WWW.NORDVEST360.DK

havs kræfter. Understrømmen kan være stærk, så bliv på lavt vand og svøm langs kysten, ikke udad. Hvis små, krappe bølger får havets overflade til at se kogende ud, er det bedst at blive på land. Flere af strandene har Blåt Flag, en garanti for redningsudstyr, sikkerhedsoplysninger, gode faciliteter og høj miljøindsats. Lugten af salt, fygesandet rammer hænder og ansigt som nålestik, knasen af sand mellem tænderne. Stormen river havets buldrende torden forbi ørerne. Det er svært at høre andet end vind, svært at se selv glimtene fra Bovbjerg Fyr, svært at gå imod vinden. Det er efterår. Havet er vanvittigt grøngråt og livet storslået. Trods høfderne åd havet sig i 1980erne og 1990erne hvert år flere meter ind på kysten fra Thyborøn til Vejlby Klit og Ferring Strand. Nogle steder er den beskyttende klit væk. Men kystfodring med sand stiller havets sult nu. Et specialbygget skib, en sandpumper, suger sandet op fra havbunden på 20 meters dybde. Sandet sejles ind til kysten, og pumpes op på stranden, hvor man kan se det ligge i lange striber, indtil næste storm glatter sandet ud.

f

Fladfiskefangst 7


ol

Aftensol

Land blødt på Jernkysten Vejnavnene ligner noget værre rod: Themis, Glory, Wärmland, Arctic, Bethania, Knarresbro, John Bright, Hermod, Libra. Men i det yderste hjørne af Nordvestjylland hædrer man hverken forfattere, krigshelte, fisk eller fugle med veje. Man mindes de fartøjer, som ikke overlevede mødet med ’Jernkysten’ fra Bovbjerg til Agger. Mange strandinger krævede menneskeliv. Men redningsmandskaberne har begrænset tabene. I tiden 1847-1923 bjærgede egnens tre redningsstationer, Flyvholm, Lilleøre og Thyborøn, i alt 1.366 mennesker gennem brændingen i live.

Havet er stadig en barsk arbejdsplads. Men satellitnavigation og teknisk udstyr på land og om bord på de moderne fiskefartøjer er med til at forhindre katastrofer. Er man søstærk, kan man prøve sine fiskerevner på Nordsøen ombord på Emma-Line, en klassisk Thyborøn-kutter. Ellers er der fine chancer for at fiske aftensmaden i land direkte fra en af de mange høfder.

Eller man kan gafle sig en fisk på et lokalt spisested og gå tur gennem fiskeriets udvikling fra det første lille havnebassin til den store, travle industri- og fiskerihavn. Her landes størstedelen af al dansk rødspættefangst og handles videre

8

på internetauktion, som man kan overvære i de tidligste morgentimer. Lidt senere kan man selv byde med, når auktionsmester svinger stokken på gammeldags manér.

Vejr og havstrømme er gjort legende og let tilgængelige på Kystcentret og JyllandsAkvariet, der ligger dør om dør i Thyborøn og deler entrébillet. I JyllandsAkvariet møder man mange af Nordsøens og Limfjordens fisk og krabber ansigt til ansigt. Hyg om hajerne, kild en krabbe eller rør en rokke. De kan lide det. JyllandsAkvariet rummer også miljøforkæmper og ravsamler Aage Hansens livsværk i rav, en original fiskekutter og en indendørs strand. Man kan bygge diger, lave bølger, synke ned i kviksand eller være skipper på en fjernstyret trawler i Kystecentret. Her er hugorme, vandsalamandre, firben og frøer i terrarier. Man piller, trykker, rører, lugter og lytter sig til ny viden. Blandt andet fortæller en stor udstilling om det dramatiske forløb, da den russiske orlogsfregat Alexander Nevskij sank i 1868. Et helt strandingsmuseum ligger i Thorsminde lidt længere sydpå. Havnen her er et godt sted at se de små kuttere og få indtryk af, hvordan slusen regulerer forbindelsen mellem det buldrende Vesterhav og Nissum Fjord.

a

INFO: INDEX s.12


Kr Skovliv i Klosterheden Klosterheden er ikke en hede. Den er Danmarks største plantage. Her veksler gammel løvskov med nåletræer og hede, og vandløb slynger sig gennem krat og græsklædte lysninger. Ved Møllesøen midt i Klosterheden stortrives landets første og største bestand af bævere. Her bor flere end 100 dyr. Deres imponerende dæmninger skaber store sumpområder, så tag gummistøvler med. Skov- og Naturstyrelsen arrangerer blandt andet ’Bæver på business class’– inklusive krondyrbøf stegt over bål og soveplads i et shelter midt i skovens lyde og lugte.

Eller drag selv på opdagelse. Der er spor efter bævernes flittige tænder langs hele Flynder Åsystemet. Også ræv, grævling, rådyr og en stor krondyrbestand holder til i Klosterheden. Afhængig af sæson kan man plukke bær, svampe og nødder i deres spisekammer. Der er masser af muligheder for at overnatte i shelters eller på naturcampingpladser, og hundene kan få frit løb i den indhegnede Hundeskov. Afmærkede ruter i det vidt forgrenede net af skovveje fører ind i den dybe ro. Kom til fods, på cykel, mountainbike eller i bil. En brintbil – miljøvenlig og stille – kan lånes gratis gennem Skov- og Naturstyrelsen, hvis man går dårligt eller bruger kørestol. Med brintbilen kan man færdes af de lukkede skovveje på lige fod med de gående.

WWW.NORDVEST360.DK

Eller kom til hest. En dags ridt her på islænderryg kan give ømme lår, men er prisen værd. Hestene kan hvile i en fold i skoven, mens rytterne strækker ben. Alternativt så tag plads i en hestevogn og overlad tømmerne til en naturvejleder. Statsskovdistriktets naturvejledere er et kapitel for sig. De taler vestjysk med en varme, så man forstår både dem og skoven – og ser detaljer, man ikke havde øje for før.

I Naturbussen zoomer man for alvor ind på dyrelivet. Europas eneste, højteknologiske og handicapvenlige naturbus er spækket med digitalt udstyr. Med naturvejlederen ved rattet oplever passagererne sig som en del af et kamerahold, som optager levende nærbilleder af de dyr, der ellers kun kan skimtes med det blotte øje. Hver årstid har sine højdepunkter, og krondyrbrøl, sort sol og gåsetræk indgår i Naturbussens køreplan, der også strækker sig ud i fjordenes strandenge, hvor sjældne engfugle flokkes.   Naturskolen Kjærgaardsmølle ved Kilen og Vestjysk Friluftscenter ved Rom Flyveplads arrangerer begge aktiviteter i Klosterheden hele året, blandt andet bueskydning, øksekast, paintball, klatring og rappelling.   

Krondyrbrøl

k 9


sk Tørfisk

Smagfulde oplevelser Friskflået fladfisk, der basker med halen i smørret på panden. Kartofler med den fineste, spæde skræl, tidligt modnede i det milde kystklima. Røget krondyrkølle fra Klosterheden. Venø-bøf; tynd, mør og krydret med udsigten over Venø Sund. Et stykke røget fårefilet. Et glas nypresset æblemost. Krabber fra Nordsøen og muslinger høstet i fjorden.

Nordvestjylland byder på noget for enhver smag – ud over de fleste af Danmarks rødspætter og en stor del af landets økologiske mælk. Gårdbutikkerne gemmer tit på en god historie. For eksempel slægtsgården Kræmmergård ved Bækmarksbro, som Siri og Niels Peder har udviklet fra et almindeligt landbrug til en bugnende køkkenhave i stort format med selv-pluk af mange slags frugt og grønt og med eget æblemosteri.

Flere gårde tilbyder i øvrigt gårdbesøg, så man kan komme helt tæt på både mennesker, dyr og afgrøder i dagens danske landbrug.

y

Noe i Vandborg og gumlede på den idé, at ost lagret i den rene, saltholdige vesterhavsluft ved Bovbjerg Fyr måtte få en ganske særlig smag. Thise Mejeri gjorde tanken til virkelighed, og i dag leverer Noes økologiske malkekøer og kolleger på andre lokale besætninger mælk til Vesterhavsosten. Osten har fået et hav af priser. Fasanspegepølse er en anden lokal specialitet. Den finder man i gårdbutiken på Nr. Holmgård ved Bækmarksbro, hvor Klosterhedens Vildt har etableret eget slagteri og frysehus for at kunne behandle det nedlagte vildt bedst og hurtigst muligt. Jagtsæsonen afgør hvilke typer fersk kød, man kan købe, for alt vildtet her stammer fra fritlevende, danske dyr. Nordvestjylland gemmer på flere klassiske kroer, og byerne lokker med hoteller og restauranter. Mulighederne er mange; nyd et ålegilde eller en anden egnsret med solnedgang over Limfjorden, gå om bord i fiskebuffeten i en omvendt fiskekutter i Thyborøn eller prøv det nye nordiske køkken på Nørre Vosborg i herregårdsomgivelser fra 1642.

De gode råvarer danner naturligt baggrund for spændende forædlinger. For eksempel gik Arne

10

INFO: INDEX s.12


Haz Livskunst og skaberværk Træerne vokser ikke ind i himlen. Her vokser de nærmest på tværs af den. Det sørger Vestenvinden for. Men vestjyder brokker sig ikke. Hverken over modvind, medvind eller skæve træer. For her er højt til himlen. Plads til at fornemme storheden, lade tankerne svæve, tro det bedste og mærke sig selv uden læ at putte sig i. Plads så kunst og kultur blomstrer, hvor menneskene vokser op med masser af luft mellem rækkerne. Et helt naturligt sted for kunstnere og kunsthåndværkere at slå rod og folde sig ud.

Det frodigste sted lige nu er Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Ikke langt fra hvor ’Fiskerne’ sled i Guds navn og søgte vished og forankring i hans havn. Men der er ikke meget missionshus over den lange hvide museumsbygning med sine store vinduer mod verden. Museet for Religiøs Kunst er på alle måder åbent for sin samtid. Særudstillingerne i år byder blandt andet på Richard Mortensen i fransk forbindelse og en stor fødselsdagsudstilling for Bodil Kaalund, hvis værker udgør hjørnestenen i museets samling. Mange kunstnere har ladet sig inspirere af lyset, bakkerne og blæsten, der går frisk. Blandt dem maleren Jens Søndergaard og forfatteren Johannes Buchholtz. Johannes Bucholtz’ hjem og private samling udgør hjertekammeret af Struer Museum, hvor også byens stolthed B&O har sin egen afdeling.

WWW.NORDVEST360.DK

Tuskær i Fjaltring og Gimsinghoved i Struer åbner deres døre for samtidige kulturpersoner og kunstnere fra mange genrer til udstillinger, foredrag, workshops og koncerter. Sted og begivenhed er en helhedsoplevelse både på Tuskær, klitgården med egen Tankegang på kanten af klitterne i vest, og på den hvide proprietærgård Gimsinghoved.

Bovbjerg Fyr er midtpunkt for meget medlevende kultur, for eksempel fællesspisninger for både lokale og gæster. Stedet rummer forunderlig viden og oplevelser for hele familien. Gennem fyrets kikkert 26 meter oppe kan man se til Thorsminde og Vejlby Klit, og i det gamle gashus kan man låne udstyr og lege naturvidenskabsmand, søfarende eller maler. Træd ind i Galleri Humlums lyse rum eller opsøg de mange lokale kunsthåndværkere selv. Det ravgyldne hornvareværksted i Bøvlingbjerg står som i 1935, og stedets unge ejere viser gerne både den gamle, krævende kunst at lave skeer og hornets nutidige muligheder. Kreativiteten blomstrer alle vegne. Ler, lærred, uld, træ, metal og pil bearbejdes med kunnen og fantasi. Til brug, til pynt, til glæde - og til eftertanke.

l

Haze

11


Agger Tang

e

KORT THYBORØN

7 12 13 14 15

Heltborg Kirke

Th

Helligsø Kirke

11

str

up

Vig

Skibsted Fjord

an

Sindrup

1

Lyngs

32

Tambosun d

Harb oøre Ta

VES TER HAV ET

nge

al

Lyngs Kirke

Draget

Semb

KNOPPER ENGE

JEGINDØ

Bilfærge Bilfærge

JEGIND

Mindre flyveplads Mindre flyveplads

HVIDBJERG

LIMFJORDEN 32

1

Flovlev

HARBOØRE

9

STEN ODDE

Odby Kirke

Campingplads Campingplads

Tambohuse

Vandrehjem Vandrehjem

Søndbjerg Kirke

UGLEV

Hotel/Motel Hotel Turistinformation Turistinformation

Søndbjerg Strand

Serup

Golfbane Golfbane

181 GJELLER SØ

Engbjerg Kirke

STRANDE

Seværdigheder Seværdigheder

8 11 21

TØRRINGHUSE 513

VANDBORG

20

Heldum Kirke

Vandborg Kirke

Oddesund Syd

Rom Kirke

565

LEMVIG SØ

TOFTUM BJERGE

12

Humlum Kirke

FABJERG

GUDUM

513

Lomborg Kirke

RAMME

BREMDAL Struer Bugt

FJALTRING

Naturskolen Kærgaard Mølle

KLOSTERHEDE PLANTAGE

Fjaltring Kirke

10

Gimsing Kirke

Flynder Kirke

BÆKMARKSBRO

181

Mangehøje Plantage

Lintorp

32

AMSTRUP SØER

Nees Hede

Måbjerg Kirke

513

Hvam Mejeriby

SKAVE

HERRUP

Borbjerg Plantage

16

Brunbjerg

MEJRUP

18

NISSUM FJORD

Nordre Plantag

Hoager

Storå

Bur Kirke

HOLSTEBRO Idomlund

509

28 Damhus Å

Theuts Plantage

VEMB

Fjandø

Stenumgårds Plantage

Gørding Kirke

Nørre Fjand

Skærum Mølle

Storå

BJERGHUSE

Felsted Kog

Tvis Kloster

FELDBO

185

NØRRE FELDING

Ulfborg Kirkeby

Husby Klitplantage

TVIS

HODSAGER

Skautrup

Blæsbjerg

Nørre Vosborg Hede

Ølgyde Plantage

18

Husby Kirke

Spåbæk

ULFBORG

Vinding Kirke

537

32

STABY

Ulfborg Plantage

Husby Sø

Stråsø Plantage

Vind Kirke

Ørre Naturpark

SØRVAD

AULUM

VIND

Tvind Skolerne

Rødhøj

Nørre Sø

B O O K din ferie N U ! MADUM

181

Mejdal Kirke

Råsted Plantage

Råsted Kirke

Nørhede

SØNDER NISSUM

Vester Plantage

16 IDOM

18

Nørre Vosborg

Sønder Fjand

VEDERSØ

18

11

Klejnstrup

467

32

- kom her før din nabo Din direkte vej til oplevelser i Nordvestjylland. Over alt i det nordvestjyske hjørne mellem bakker & bølger, finder du spændende, sjove og fine oplevelser til hovedet, til maven eller til benene. Find inspiration...få overblik...og køb din rejse eller oplevelse på nordvest360.dk. Her er alt samlet, du finder overnatningsmuligheder, oplevelser, arrangementer, udstillinger, alt hvad et feriehjerte kan begære. Ferieoplevelsen i Nordvest tager sin begyndelse her...

12

Djeld

Trabjerg

11

BUR

Skalstrup

1

Stubbergård Sø

521

THORSMINDE

Stubbergård

18

KRUNDERUP

Naur Kirke

509

RYDE

BORBJERG Alstrup

MØBORG

Skallesø

SEVEL

Rydhave

Stubber Kloster

Hvam

Sir Kirke

NEES

Handbjerg Kirke

189

LINDE SÆKKEN

Torp

Sahl

Svenstrup

HJERM

Hjerm Kirke

BØVLING

Flynder Å

Hjerl Hede

18

Sønder Bjert

Kvium

VEJRUMSTAD

ASP

INDFJORD

Hede

513

Handbjerg

Hjerm Østre Kirke

Vejrum Kirkeby

1

VEDERSØ KLIT

12 Volstrup

Bøvling Kirke

Vester Husby

Hasselholt

VINDERUP

509

FJORD

Hjelm

19

Livbjerggård

Ølby

Fousing Kirkeby

FÅRE

1

32 33 34

Ølby Kirke

Fousing

521

BØVLINGBJERG

Flyn

Estvadgård Plantage

Ålskov

STRUER

Resen Kirkeby

KRONHEDE PLANTAGE

EJSING

2 18 KILEN 11

Ramme Kirke

Geddal

Ejsingholm Strand

32

Ramme Dige

VENØ BUGT

22

12

Lemvig

Fabjerg Kirke

Gammel Rønbjerg

Remmer

Venø Sund

RESENSTAD

Trans Kirke

LOMBORG

12

Venø By

6

17 5

Gudumkloster

Dybe Kirke

4

HUMLUM

Dybe

TRANS

Venø Kirke

23

REMMESTRAND

NISSUM SEMINARIE BY

27

Rom By

BONNET

29 30 31

12

32

LEMVIG

181

Ferring Kirke

189 Sønder Lem Vig

VENØ

NR. NISSUM

Nr. Lem Kirke

LEM VIG

28

FERRING

Lystbådehavn/Jollehavn Lystbådehavn

HORN SØ

HOVE

Hove Kirke

Oddesund Nord

Sunddraget

Tørring Kirke

KLINKBY

1

FERRING SØ

GJELLER ODDE

Hygum Kirke

32

VEJLBY KLIT

1

1

THYH OLM

Skov Skov

Jegindø Kirke

11

NISSUM BREDNING

Harboøre Kirke

PLET ENGE

Strandgården

Primærvej Primærvej Sekundærvej Sekundærvej Anden Anden vejvej Jernbane Jernbane Marguerit-rute Margurit-rute National cykelrute National cykelrute Regional cykelrute Regional cykelrute

m

Boddum

Rønland

LANGERHUSE

BOVBJERG

Glo

Lindholm

HAARUM

VRIST

Signaturforklaring S I G N ATU R

Sønderby

Doverodde Købmandsgaard

Lundehøj

Ydby Hede

16 24 25 26 28

K røn y bo

1

Boddum Kirke

Ydby

N ordvest

360.dk


INDEX 7

1

Tambohus Kro

Thyborøn Camping, Hotel og Hytteby

Tambohuse - 7790 Thyholm

Idrætsvej 3 - 7680 Thyborøn

T: +45 97 87 53 00 E: tambohus@tambohus.dk W: tambohuskro.dk

To overnatninger i standard dobbeltværelse med morgenmad, 3 retters middag hver aften, pr. overnatning fra DKK 1080,-/EUR 149,- pr. person.

T: +45 97 83 12 77 E: info@thyboroncamping.dk W: thyboroncamping.dk

I læ for vestenvinden, kan du bo i campingvogn, overnatte i en 6-personers luksushytte eller gå til ro i en af de 31 hotelsenge.

8

2

Struer Grand Hotel

Hotel Nørre Vinkel

Østergade 24 - 7600 Struer

Søgaardevejen 6 - 7620 Lemvig

T: +45 97 85 04 00 E: sgh@struergrandhotel.dk W: struergrandhotel.dk

MINI FERIE: Overnatning i standard delt dobbeltværelse med stor morgenbuffet samt lækker 2 retters middag. 3 dg. fra DKK 1640,-/pers. 5 dage fra DKK 2600,-/pers.

T: +45 97 82 22 11 E: info@golfcenter.dk W: norrevinkel.dk

Smukt beliggende hotel, restaurant med udsigt over fjord, by og golfbane.

9

3

Feriepartner Limfjorden

SJ Feriehusudlejning

Hasselvænget 1 - 5500 Middelfart

Strandvejen 86 - Vrist - 7673 Harboøre

T: +45 97 86 22 22 F: +45 64 41 75 41 E: info@mob.dk W: feriepartner-limfjorden.dk

T: +45 97 83 47 60 E: sj@feriehusudlejning.dk W: feriehusudlejning.dk W: nordseeurlaub.dk

Vælg imellem 160 feriehuse i hele Limfjordsområdet. Feriehuse med swimmingpool, spa, panoramaudsigt samt huse specielt indrettet til børnefamilier og lystfiskere.

Book dit feriehus direkte ved stranden online.

4

10

Humlum Fiskeleje & Camping

Fjaltring Gæstehus

Bredalsvigvej 5 - Humlum - 7600 Struer

Vestermøllevej 7 - Fjaltring - 7620 Lemvig

T: +45 97 86 13 04

T: +45 97 88 77 00 E: fjaltring@danhostel.dk W: fjaltring.dk W: fjaltringvandrerhjem.dk

E: post@humlumcamping.dk W: humlumcamping.dk

Dejlig familie campingplads med nye topmoderne luksushytter, nu også med dejlig badesø og udendørs fitnessbane.

5

11

Galleri Humlum Bed & Breakfast

Lemvig Strand Camping

Oddesundvej 19 - 7600 Struer

Vinkelhagevej 6 - 7620 Lemvig

T: +45 97 86 18 44 E: info@gallerihumlum.dk W: gallerihumlum.dk

Bed & Breakfast hyggeligt og lyst indrettet som de gamle danske badehoteller. Ligger i naturskønne omgivelser.

T: +45 97 82 00 42 E: lemvig@dk-camp.dk W: lemvigcamping.dk

Danmarks mindste. Udsigt over Vesterhavet, 700 m til havet, familierum og gæstekøkken.

Campingplads med fire stjerner. Udlejning af hytter & campingvogne. Kiosk, minigolf og cykeludlejning.

6

12

Humlum Kro

Hotel Seaside

Vesterbrogade 4 - Humlum - 7600 Struer

Havnegade 20 - 7680 Thyborøn

T: +45 97 86 17 64

T: +45 97 83 12 44

W: humlumkro.dk

2 overnatn. m/morgenmad og 2 retters menu/buffet kr. 700,-/850,- pr. person i dobb. værelse. Flg. dage kr. 300,-/400,- pr. person. Gourmetog årstidens buffet.

SOV SØDT SPIS GODT

E: info@seasidehotel.dk W: seasidehotel.dk

Seaside Hotel & ferielejligheder. Skøn udsigt, tæt på Vesterhavet og en fantastisk badestrand.

13


INDEX 13

19

Fiskehallen Thyborøn

Hjerl Hedes Frilandsmuseum

Havnegade 5A - 7680 Thyborøn

Hjerl Hedevej 14 - 7830 Vinderup

T: +45 97 83 28 81

T: +45 97 44 80 60

E: fiskehallen@pc.dk W: fiskehallen-thyboroen.dk

Stort udvalg af frisk fisk, samt røget fisk og fiskedelikatesser.

E: frilandsmuseum@hjerlhede.dk W: hjerlhede.dk

Hjerl Hede er Danmarks mest idylliske frilandsmuseum. Hver sommer fyldes gårde, huse og værksteder af mennesker fra en anden tid, der viser og fortæller om håndværk og arbejde.

14

20

Restaurant Fiskehallen

Bovbjerg Fyr

Havnegade 5A - 7680 Thyborøn

Fyrvej 27 - Ferring - 7620 Lemvig

T: +45 97 83 28 82

T: +45 97 89 10 12

E: fiskehallen@pc.dk W: fiskehallen-thyboroen.dk

Spændende fiskeretter, børnemenuer, enkelte kødretter - til familievenlige priser.

E: bovbjergfyr@ferringby.dk W: bovbjergfyr.dk

15

21

Havneknejpen ”Æ’ Rø’e Hal”

Museet for Religiøs Kunst

Havnegade 5A - 7680 Thyborøn

Strandvejen 13 - 7620 Lemvig

T: +45 97 83 28 83

T: +45 97 81 03 71

E: fiskehallen@pc.dk W: fiskehallen-thyboroen.dk

På udvalgte dage; Stor frokost fiskebuffet, spansk paella og luksus fiskebuffet /m levende musik.

E: info@mfr.dk W: mfr.dk

Kultur-knudepunkt. Adgang til tårnet, udstillinger hele året, hyggelig cafe, musik og foredrag.

Skiftende udstillinger og Bodil Kaalund-samlingen. Åbent hele året.

16

22

Restaurant Mallemukken

Venø

Kystcentervej 1 - 7680 Thyborøn

Færgelejet - Sønderskovvej 26 - 7600 Struer

T: +45 96 90 00 01 E: info@deroedebarakker.dk W: deroedebarakker.dk

Mallemukken en omvendt kutter, drives som café og restaurant. Maritim stemning, spændende arrangementer med buffet og viseaften.

W: venoe.dk

17

23

Galleri Humlum

Struer Golfklub

Oddesundvej 19 - 7600 Struer

Thagaardsvej 16 - 7600 Struer

T: +45 97 86 18 44 E: info@gallerihumlum.dk W: gallerihumlum.dk

Smukt galleri med skiftende udstillinger af malerier, glas, keramik og skulpturer. Sæsonen starter 27. marts 2010. Åbent: Lørdag, søn- og helligdage.

T: +45 97 86 17 20 E: info@struer-golfklub.dk W: struer-golfklub.dk

Landets mindste kirke, kro og spisested med lokale specialiteter, kunst, overnatningsmuligheder

Smukt beliggende bane hvor naturen sætter rammerne for en stor golfoplevelse

18

24

Struer Museum

De Røde Barakker og Mælkebøtten

Søndergade 23-25 - 7600 Struer

Kystcentervej 1 - 7680 Thyb orøn

T: +45 97 85 13 11

T: +45 96 90 00 01

E: mail@struermuseum.dk W: struermuseum.dk

14

Nyt museum med en specialafdeling om Bang & Olufsens historie.

SOV SØDT SPIS GODT

E: info@deroedebarakker.dk W: deroedebarakker.dk

K U N S T & K U LT U R

Besøg De Røde Barakker med håndlavede bolsjer og souvenir, eller Mælkebøtten som har alt i gaver og brugskunst.

Ø-LIV


INDEX 25

30

Jyllandsarkvariet

VestjyskBANK

Vesterhavsgade 16 - 7680 Thyborøn

Hovedsæde: Torvet 4-5 - 7620 Lemvig

T: +45 97 83 28 08

T: +45 96 63 23 00

E: jyllands@kvariet.dk W: jyllandsarkvariet.dk

Her kan du komme helt tæt på fiskene i de mange rørebassiner med spændende bl.a. krabber og skaldyr.

Det handler om mennesker.

E: vestjyskbank@vestjyskbank.dk W: www.vestjyskbank.dk

26

31

Kystcentret, Thyborøn

Lemvig Handelstand

Kystcentervej 3 - 7680 Thyborøn T: +45 96 90 02 00 E: mail@kystcentret.dk W: kystcentret.dk

Oplev Danmarks første kystterarium med bl.a. hugorme, firben, salamandre, frøer og tudser.

E: turist@visitlemvig.dk W: visitlemvig.dk

Spændende specialbutikker i den gamle gågade i lemvig

27

32

Vestjysk Friluftscenter

Holstebro-Struer Lystbådehavn Kulgade 6 - 7600 Struer

Ringkøbingvej 127B - 7620 Lemvig T: +45 20 45 00 77 E: friluft@c.dk W: vestjysk-friluftscenter.dk

Anderledes oplevelser for alle… Paintball, Rapelling, Bueskydning, Teambuilding og meget mere!

T: +45 97 85 02 28 E: struer@havn.dk W: struerhavn.dk

Limfjordens største lystbådehavn med over 500 bådpladser

28

33

Sneglehuset

Struer Handelsstand

Sneglevej 9 - 7680 Thyborøn

Smedegade 7 - 7600 Struer

T: +45 97 83 11 67

Hus ved havet dekoreret med millioner af sneglehuse.

T: +45 96 84 85 01

Fine shoppingmuligheder med mange specialbutikker

W: sneglehuset.dk

E: turist@struer.dk W: struerhandel.dk

29

34

Lemvig Kommune

Struer Kommune

Rådhusgade 2 - 7620 Lemvig

Postboks 19 - Østergade 11-15 - 7600 Struer

T: +45 96 63 12 00 E: lemvig.kommune@lemvig.dk W: lemvig.dk

Bakkers og bølgers land- det mest alsidige hjørne i Vestjylland.

T: +45 96 84 84 84 W: struer.dk

Udgivet januar 2010 af: Lemvig-Thyborøn Turistforening og Struer-Egnens Turistforening. Redaktion: Helle Ringgaard, Dina Overgaard, Helle Toftgaard. Tekst: Helle Ringgaard, Ansatz. Oversættelse engelsk: Flemming Gransgaard - Oversættelse tysk: Jutta Kirkeby. Fotos Ib Bjarne Sørensen, Jan Skriver, Jimmi Lind, Thyholm Foto, Knud Jensen, Benny Vejlby, Vagn Knudsen og Henrik Vinther Krogh. Design og layout: Complot. Tryk: Bogtrykkergården.

A K T I V I T ET E R

ØVRIGE

Struer er en vestjysk naturperle med Limfjorden som nærmeste nabo. Området byder på idylliske landskaber, nære kulturoplevelser og design i verdensklasse.

LINKS www.visitnordvestjylland.dk www.visitlemvig.dk www.hestnordvest.dk www.probus-juetland.com www.nordvest360.dk

15


L EMV I G - T H Y BO R Ø N - ST RU E R - T H Y H O LM

På gensyn! See You! Auf viedersehen!

Struer Turistbureau

Lemvig - Thyborøn Turistinformation

Smedegade 7 D K-7600 Struer

Toldbodgade 4 D K-7620 Lemvig

T: +45 96 84 85 01 E: turist@struer.dk W: visitnordvestjylland.dk

T: +45 97 82 00 77 E: turist@visitlemvig.dk W: visitlemvig.dk

Design: COMPLOT 01.10 - Tryk: Bogtrykkergården

Bakkers & Bølgers land...

Katalog Lemvig - Struer Turistbureau  

Nordvestguide A4 - Lemvig - Struer Turistbureau

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you