Page 1


November Efterårsstormen bringer nye ladninger drivtømmer. Smukt og slebet af naturens styrke. Fiskeungerne svømmer ud på dybt vand, og toldanden lander fra nord. Ørentvisten går i hi, og vinbjergsneglen lukker sit kalklåg i frygt. De sidste vandmænd og brandmænd dør, inden de fryser. Råbukken kaster sit stolte gevir i skovbunden, og regnormene graver sig i sikkerhed for frosten. Én lille fugl synger stadig. Det er gærdesmutten Danmarks næstmindste fugl, hvis kraftige sang er fyldt med trillende og snerrende toner. Vi holder mørket stangen med lanterner af gyldent papir. Vintersæden spirer, og træer og buske får knopper i god tid, før de skal bruges. Familien samler forråd, kogler, bog og agern. Mortens and snadrer i naiv glæde, og musene pusler i bladene under de nøgne træer. Varme vanter, kolde tæer og næser, der løber. Det første lys tændes. Er det virkelig allerede vinter? November - efterårets endeligt

333


334


Skovens mange ansigter Et fiksérbillede er en tegning, der er tegnet således, at du kan læse den på f lere måder. For at komme fra det ene billede til det andet, bliver du nødt til at abstrahere fra den form, der er tydelig, og gå på opdagelse efter andre og nye former. I skoven findes naturlige fiksérbilleder over alt i træerne. På skovture kan du, mens du nyder madpakken, lade øjnene vandre, og finde skjulte ansigter i træerne, Det kræver blot, at du abstraherer fra det umiddelbare synsindtryk og finder et andet. På kryds og tværs i skoven vil børnene kunne vise dig skønne kvinder, sure, gamle mænd og små, glade skovtrolde. De er superkreative, og kan se de sjoveste ting gemt i træerne. Skovturen bliver et levende eventyr. Tag kameraet med, og lav en hel billedbog af disse væsener.

348


349


Drivtømmer Hjælp, der er en grøn mamba i fuglebadet! Efterårsstormene smider spændende ting op på kysten, og drivtømmer er slik for skabende sjæle. Naturens slibemiddel: Sand og vand, efterlader tømmeret blødt og rundt. Betragt drivtømmeret og oplev, hvordan ansigter, dyr eller mønstre springer frem. Du kan male dem, forstærke deres udtryk med kniv og sandpapir eller blot hænge dem op, og nyde naturens skaberkraft. P.S. Gråspur ve er ikke bange for g rønne mambaer.

350


Ballonhoveder du skal bruge: Balloner Kartoffelmel sådan gør du: Et simpelt legetøj, som man ikke kan lade være med at pille ved. God fingergymnastik for mindre børn. Ballonerne skal helst ikke være for små, der skal være god plads til kartoffelmelet, ellers bliver det et langsommeligt arbejde at fylde dem. Pust ballonerne op, og luk luften ud igen, så er de nemmere at fylde. Brug en tragt til at få kartoffelmelet ned i ballonen. Når den er ved at være fyldt, kan du stoppe efter med skaftet af en grydeske. Fyld 2 spsk vand i til sidst. Slå en knude på ballonen.Tilbage er kun at give ballonen personlighed med hår og øjne, og så selvfølgelig rydde op i køkkenet. et godt tip: Fyld ballonerne udenfor. Balloner, kartoffelmel og børnehænder kan være en sprængfarlig cocktail.

351


Burger - fra fast til slowfood Burgere! Børnene elsker dem - punktum. Opgaven er, at konvertere kød, fyld og brød fra junk til kvalitet. Det tager lidt ekstra tid, men det kan lade sig gøre. Fyldet kan varieres i det uendelige, Eksempelvis kan du smørre bollen med avocadocreme i stedet for mayonnaise.

Antons burgerboller 8 stykker du skal bruge: 25 g gær 2 1/2 dl mælk 5 stk æggeblommer 4 spsk sukker 2 tsk fint salt 400-500 g sigtet spelt 50 g smør 2 spsk rapsolie Pensling: 1 æg 2 spsk vand Pynt: Sesamfrø

sådan gør du: Gæren røres ud i lun mælk og sukker, derefter tilsættes salt og æggeblommer. Lad blandingen stå og boble i 30 min. Sigt melet i gærblandingen, og ælt den godt sammen. Dejen skal være temmelig klistret. Blødgør smørret, og tilsæt det til dejen sammen med olien. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 min. Dyp hænderne i mel, og rul dejen til en pølse, der skives i 8 dele. Form hurtig hver dejklump til en bolle, der lægges på en bageplade med bagepapir. Fugt hænderne, og tryk med håndfladen på dejen, så den bliver flad med en diameter på cirka 12 cm. Lad dejen efterhæve 1 time. Stil ovnen på 200 grader, og sæt et tomt metalfad i bunden af ovnen. Tryk igen med fugtet håndflade let på dejen. Pensl bollerne med en blanding af æg, vand og salt. Hæld et stort glas vand i metalfadet, det giver en god damp, så bollerne hæver godt. Sæt bollerne midt i ovnen, og bag dem 7 min. Tag bollerne ud, pensl dem endnu engang, og pynt med sesamfrø. Sæt bollerne tilbage i ovnen i 7 min. eller til de er let gyldne. Du kan sagtens lave dobbelt portion, og fryse de overskydende ned.

352


Burger 8 stykker du sk al bruge: 1 kg hakket oksekød 2 æg 120 g rasp 1/2 tsk stødt spidskommen 1/2 tsk stødt koriander 1 løg, fint hakket 1 fed hvidløg, fint hakket 2 tsk dijonsennep Salt og peber Olie til stegning

sådan gør du: Bland alle ingredienserne. Krydr med salt og peber, drys lidt rasp på bordet og form 8 stk. bøffer, ikke for tykke. Steges 2-3 min på hver side. I de sidste minutter lægges en skive ost på bøfferne.

Avocadocreme du skal bruge: 2 modne avocado 2 spsk citronsaft Salt og peber

sådan gør du: Mos avocadoerne med en gaffel, tilsæt citronsaft og smag til med salt og peber.

353


Nålepude du sk al bruge: En stofrest Uld Brodergarn Filt

sådan gør du: Følg anvisningen på yo yo’s på side 100. Fyld yo yo en med uld, inden du trækker tråden til og lukker den. Sy med brodertråd, gerne i en kontrastfarve. Del yo yo´en op med broderitråd (som en appelsin der skal skæres i både). Træk til slut tråden igennem yo yo`en og hiv godt til, og sæt den fast. Klip en f iltcirkel og sy den fast på yo yo´en.

354


Nålepudeglas du sk al bruge: Glas med skruelåg Pap Uld eller vat Stofrest Sytråd

sådan gør du: Klip et stykke pap i lågets størrelse. Bind et stykke uld eller vat fast til pappet med sytråd. Lim stoffet stramt på pappet. Lim nålepuden fast på dåsens låg.

355


Renæssanceæsker med glasur Er man født, inden Beatles gik i opløsning, vil disse tændstikæsker fremkalde minder fra ens barndom, hvor mange forældre f ik en glasuræske i julegave. Det var et hit i fritidsklubben. Lad os give æsken en renæssance.

du sk al bruge: Tændstikæsker Tape Æg Flormelis Frugtfarve

sådan gør du: Læg afdækningstape eller alm. tape rundt om tændstikæsken, så glasuren ikke løber ned ad æskens sider. Bland æggehvide og f lormelis. Glasuren skal være ganske tyktf lydende. Bland, så du har nok til at lave fem forskellige farver - brug frugtfarve. Når de forskellige farver er lagt på æsken i det ønskede mønster, kan de blandes med en nål eller tændstik. Tapen tages af, når glasuren er tør. Overf laden kan eventuelt lakeres for at gøre æsken mere holdbar. Du kan også nøjes med et hvidt lag glasur og så male med acrylfarver.

356


Hvedevarmepude Har du et viskestykke, en symaskine og 1.5 kg hvedekerner, så har du næsten også en varmepude. En genial gave til ømme skuldre. Hvedepuden kan puttes i enten mikroovn eller fryser, alt efter om formålet er at virke som varme- eller kuldepude.

du sk al bruge: Et viskestykke 1.5 kg hvedekerner

sådan gør du: Fold viskestykket på langs 2 gange, sy på langs. Sy til i hver ende, lad dog et lille stykke være åbent til påfyldning af hvedekerner. Fyld kernerne i, og sy fire kanaler på tværs. Læg den i mikroovnen i et par minutter, og den vil holde varmen i op til en time.

357


Advent og adventskransen Ikke alle har et juletræ, men de f leste har en adventskrans. Adventstraditionen kom til Danmark fra Tyskland omkring 1. Verdenskrig, og bredte sig langsomt. Først da kransen kom på årets julemærke i 1946, kunne man tale om en landsdækkende, dansk tradition. Advent kommer af det latinske “adventus domini” og betyder “herrens komme”. Adventstiden er således den åndelige forberedelse på fejringen af Jesus-barnets fødsel. Båndene på adventskransen var oprindelig violette, en farve som i kirken symboliserede bod og selvransagelse. Men under 2. verdenskrig blev nationalfølelsen styrket, og båndene blev ændret til røde. De violette er dog langsomt på vej tilbage i mange kirker. Selve kransen er et oldgammelt symbol på det evige liv - ingen begyn­ delse, ingen slutning. Den grønne farve symboliserer håb og genfødsel. I dag går vi går ikke af vejen for at skifte det grønne ud med cykel­ slanger, ståltråd eller kagedej. Mode og tidens trends varierer, kun de fire lys røber traditionen. Nogle familier snyder, og tænder alle lysene på én gang, andre tænder ét for hver søndag i advent. Når det første lys i adventskransen tændes, begynder det nye kirkeår, og for de flestes vedkommende også en meget travl måned.

Adventskransen stammer fra Nordtyskland, hvor en forstander på et børnehjem lod børnene tænde et lys for hver dag i måneden. Det blev derfor en ret omfangsrig krans. Da private hjem tog traditionen op, blev antallet af lys reduceret til blot f ire.

358


Skumringstimen Hvor blev den af, skumringstimen? I tidligere tider var skumringstimen en pause. Familien samledes, solen var gået ned, og der var ikke længere lys nok til at arbejde udenfor. Måske var der lange, eftertænksomme pauser mellem ordene. “Så, det,” sagde bonden, og forventede ikke svar fra de andre, der sad omkring bordet i halvmørket. I vor tid er der næsten aldrig halvmørkt, for når vi sidder ned, er det ofte foran fjernsyn eller computer. I dag har skumringstimen skiftet navn til ulvetimen. En time, hvor vi tænder lys og skruer volumeknappen op. Vores stemmer, tv’et, musikken, børnenes råben og PC´en bliver skruet et trin op. Og ét nøk til, man kan jo ikke høre noget for al den larm. Og så til sidst dejser vi omkuld på sofaen, og orker kun at aktivere fjernbetjeningen.

jeg har et forsl ag: Lad os generobre skumringstimen. Lad os erstatte ulvetimen med skumringstimen! Sluk fjernsynet, computeren, lyset og endda telefonen. Fortæl en historie, spil et spil og nyd, hvordan mørket langsomt indtager rummet. Oplev, hvordan øjnene gradvist vender sig til at se i halvmørket. Det skal ikke være hver eneste dag - ingen grund til at gå amok - men blot en gang imellem. Forbered et fad med frugt og nogle klemmer - så den værste sult kan stilles. Eller lav dobbelt portion aftensmad dagen før. Det handler blot om at lave et lille mellemrum i hverdagen, hvor der igen bliver plads til familien.

Men hvad skal vi lave? Det er ikke så vigtigt, bare I gør noget: Læs højt af en bog Syng de sange, I kan udenad Leg gættelege. ”20 spørgsmål til professoren”, hvor man kun har 20 forsøg til at gætte et hemmeligt ord/begreb/dyr/ting. Professoren må kun svare “ja” eller “nej” Forbered grøntsagerne til aftensmaden Leg med modellervoks Tegn en tegning Værdsæt skumringstimen....

359


Magiske måneder november  
Magiske måneder november  

Magiske måneder november

Advertisement