Page 1


208


Juli Det er højsommer, badetøjet bliver aldrig tørt. Blød asfalt. Byen f lytter ud, og børn med buttede, brune hænder spiser to is på én dag. Husk grillkul. Flagermusene bliver forældre. Lindetræet fedter bilerne, og bladlusene gør arbejdet færdigt. Honningbierne sværmer over de bølgende, gyldne kornmarker. Grøftekanter udkonkurrerer blomsterhandleren. Stranden vrimler med byens folk, og den bløde sommerskjorte, mærkes mod de sol-sarte skuldre. Evigglade mariehøns forsøger at overtage landet. Muldvarpeungerne f lytter hjemmefra. I vandkanten ved siden af den glemte, gule plastikspand får tanglopperne unger hver 14. dag. Krabberne fanges igen og igen af børn, der ikke ænser, at strandkålen blomstrer. Græshopperne synger om dagen, kaprifolien bedøver natten og sankthansormen, der ikke er en orm, men en bille, tænder sit lys. De nye sommerfugle kryber ud af deres pupper og f lakser omkring. På top-hemmelige steder dukker den gyldne kantarel op. Skovhindbærrene giver deres skrøbelige frugter fra sig. Stærene plyndrer kirsebær, rejer bliver strøget, børnene bader og Danmark holder fri. Juli - når Danmark kommer ud

209


210


Linden - tilia cordata Når studenterne begynder at køre dyttende gennem Danmark, er det signal til linden om også at springe ud. Linden bliver kaldt kærlighedens og glædens træ, hvilket nok skyldes de hjerteformede blade og den hjerteformede krone. Når linden blomstrer, udsender den en helt igennem fantastisk og fin duft. Lindeblomster giver en meget velsmagende honning, og bierne elsker blomsterne. Faktisk er lindetræet det eneste af Danmarks store træer, der bliver bestøvet af bier. Stil dig under træet, og du vil kunne høre den sagte summen af bier og andre insekter. I gamle dage var man overbevist om, at linden beskyttede mod lyn. Derfor plantede man altid lindetræer omkring kirker, på markedspladser og på bondens gårdsplads. Lindetræet er let at forarbejde. Det er blødt, ensartet, og nemt at snitte i og er billedskærernes foretrukne træsort. Årringene er ikke særlig tydelige. Vidste du, at sørøvernes træben sandsynligvis var lavet af lindetræ?

211


Lindeblomstthe The af lindeblomster er god mod hoste og forkølelse og skulle også virke beroligende.

sådan gør du: Pluk blomsterne med den grønne vinge og læg dem til tørre. Når blomsterne er helt tørre, kan de opbevares i en lufttæt boks. Så har du the til vinteren. Hæld kogende vand på 3 teskefulde blomster og lad dem trække i 3-5 min. Theen har en dejlig aromatisk duft og smag.

Lindebladssandwich Ligesom bøgen kan lindetræets blade spises. De friske lindeblade samles i maj og juni. De lysegrønne er lækrest. Brug bladene i en sandwich, i stedet for salat, med f lødeost og nødder.

212


Strygevand du sk al bruge: 3 håndfulde lindeblomster 750 ml vodka uden smag 750 ml kogt vand

sådan gør du: Fyld en skoldet f laske 3/4 op med lindeblomster, fyld f lasken helt op med vodka, lad det trække i maksimalt en uge ellers bliver vandet thefarvet. Når du skal bruge strygevandet, hælder du 1 del linde-alkohol og 4 dele kogt vand i en vandforstøver. Kan eventuelt fortyndes lidt mere. Sprøjt på strygetøjet, inden du stryger, og du vil dufte den meget sarte og fine duft fra lindeblomsterne. Ønsker du en kraftigere duft, kan du tilsætte et par dråber æterisk olie.

213


Tegnekul Det er meget let at fremstille egne tegnekul. Lindetræ giver de bedste.

du sk al bruge: Lindegrene, 2-3 cm tykke, afbarkede Metaldåse

sådan gør du: Læg en håndfuld af barkede grene i en kagedåse. Lav et hul i bund og top af dåsen. Sæt kagedåsen på et bål med masser af gløder. Først fordamper vandet fra træet. Du kan se dampen sive op af hullet. Derefter brænder gasserne i træet med en blå f lamme. Det kan du også se. Når f lammen forsvinder, er alle gasserne forbrændt, og kun kulstoffet er tilbage. Kullet er færdigt.

214


Blåklokkeblæk Det er sjovt at skrive med pen og blæk, omend det kræver lidt øvelse. Til gengæld er det let at lave sit eget blæk - og det i f lere farver!

du sk al bruge: 40 blåklokker 1/2 dl vand Et par dråber eddike

sådan gør du: Fjern alt det, der ikke er blåt fra blomsten. Kog blomsterhovederne med vand i tre minutter under låg. Tag låget af og lad væsken koge ind, til blækket er meget koncentreret. Koger det tørt, kan du tilsætte en skefuld vand. Når der kun er meget lidt tilbage, sies blækket, og du er klar til at skrive. Hvis du tilsætter lidt eddike, bliver blækket rødt.

215


Flower power til læberne Læbepomade lavet af havens orange morgenfruer er et godt sommerferieprojekt. Blomsterbladene gemmer på mange gavnlige stoffer, der hjælper med at hele sprukne læber og sår.

du sk al bruge: 30 g bivoks (Købes www.bihuset.dk) 20 g kakaosmør 60 ml mandelolie 2 kapsler E-vitamin 40 morgenfruer ell. 10 g tørrede morgenfruer

sådan gør du: Læg de friske kronblade på en plade. Du kan tørre dem i ovnen ved 40 grader natten over med ovnlågen på klem eller lade dem soltørre på et vindfrit sted. En håndfuld tørrede kronblade puttes i et syltetøjglas. Mandelolie hældes over. Låget skrues på, og glasset vendes et par gange så kronbladene blandes med olien. Glasset stilles i en solrig vindueskarm. Olien skal stå og trække i et par uger og vendes med mellemrum. Olien hældes gennem en sigte ned i en skål. Kokossmør og bivoks smeltes i et vandbad, olien tilsættes, der røres rundt og gryden tages af varmen. Prik hul på en E-vitamin kapsel med en nål og tilsæt indholdet. Evitamin hjælper med at holde fedtstofferne friske i læbepomaden. Når olieblandingen er kølet en smule af, hældes den på små beholdere. Den stivner hurtigt og er klar til brug.

216


Hjemmelavede ispinde Et hit på varme dage.

du sk al bruge: 1 lille vandmelon 1 ananas 10-12 stk engangsglas Ispinde

sådan gør du: Kør ananas og vandmelon gennem blenderen hver for sig og hæld i engangsglas. Stik en ispind i glasset og sæt i fryseren.

Isthe Vi kender alle isthe, men har helt glemt, at den kan smage af the, og ikke som den mere syntetiske og utroligt søde variant, der står på hylderne i supermarkederne. Begynd med at købe en god the, der ikke bliver bitter. Min favorit er Perle jasmin.

du sk al bruge: 1 liter vand The 10 spsk honning 1 økologisk citron

sådan gør du: Du skal bruge en tsk the pr kop til sort the og det halve til hvid eller grøn the. Kogende vand hældes over the og honning i thekanden. Lad det trække i 4-6 min. Giv derefter theen en chokaf køling i en kande fyldt med is og citron i skiver, en super forfriskning til varme sommerdage. 217


De farlige hundedage

- 23. juli til 23. august

For de gamle egyptere indvarslede hundedagene en tid, hvor Nilen gik over sine bredder og ødelagde høsten. Men også her i Norden blev hundedagene opfattet som en hård tid for bonden. Hundedagenes navn knytter sig til stjernen Sirius, som er den største stjerne i stjernebilledet Store Hund. Sirius er i denne periode nærmest solen, og man mente derfor, at Sirius gav ekstra varme til solen. Meteorologisk set er det rigtigt, at hundedagene kan være en hård periode med varme, torden og store regnskyl. Vejret i hundedagene er vigtigt for landbruget, da det er her, høsten skal i hus. Derfor er der utallige vejrvarsler for perioden. Og det er altid muligt at finde et varsel, der passer: “Som hundedagene tændes, vil de endes” , siger ét, mens et andet hævder: “De første 14 dage bliver modsat de næste 14 dage”

218


Krabbefiskestang Krabber er spændende og ser ret farlige ud med deres klosakse. Med en krabbefiskestang og en god musling for enden af snoren er de ikke svære at fange. Krabber gemmer sig i den fejende tang under store sten og omkring pælene i havnene eller ved badebroer. Brug en musling som madding. Slå hul på den med en sten, så krabben kan komme ind til kødet. Sænk snoren ned på bunden, når du mærker bevægelse i snoren, er der måske bid. Hav et net parat, for krabben kan godt finde på at slippe sit tag, når den pludselig får en f lyvetur op af vandet.

219


Krabbesuppe Hvis du en dag strander på en øde ø, eller får lyst til at forlænge strandturen med en improviseret middag i sandet, så er her en supernem opskrift. Enklere kan det ikke gøres - med mindre du vil spise krabberne rå.

du skal bruge: 1 kg krabber, strandkrabber eller de store fra fiskehandleren 1 bundt nye løg 1/2 knoldselleri 5 store tomater 2 fed hvidløg 1 liter vand Smør 1/2 tsk honning Salt og peber Dild

sådan gør du: Når vandet er spilkogende, putter du de levende krabber i en ad gangen! Ja, det lyder barskt, men krabberne dør lynhurtigt. Tag dem op når de er røde, og kassér vandet. Blanchér hvidløg, grofthakkede løg, tomater i kvarte, og selleri i små tern i smør. Krabberne skæres midt over, så du får to ens halvdele. Krabbestykkerne puttes i gryden med grøntsagerne, husk at få saften fra spækbrættet med. Hæld vandet over og lad det simre i 15 min. Lad dilden koge med de sidste par minutter. Du kan sagtens bide i krabbeskallen, og du vil opdage, at det er dér, den bedste smag sidder.

220


Sandskulpturer Luftkasteller kan du kun nyde med lukkede øjne, men synet af en sandskulptur er altid dragende. Måske fordi vi ved, at bygningsværker i sand har et kort liv. Her får du en metode til at forlænge sandskulpturernes liv nogle timer.

du skal bruge: Spand uden bund sådan gør du: Fyld den omvendte spand uden bund med vådt sand. Pak det grundigt ved at stampe og trampe, så sandet bliver fast efterhånden, som du fylder spanden. Slut af med at hælde vand på, og lad det løbe gennem det pakkede sand. Så kan du løfte spanden af. Ønsker du en høj skulptur, laver du blot en ny bunke ovenpå den første. Og nu skal du aktivere dine skaberevner. Hvilket motiv gemmer sig i sandet og venter på, at du befrier det? Hvad som helst kan bruges som værktøj: Ispinde, muslinger, glasskår.

tip: Det er bedst at arbejde oppefra og ned.

221


Magiske måneder juli  

Læseprøve for juli måned

Advertisement