Page 1

R ev i sta t u t u r o r F e m e i l o r

S e d i s t r i b u i e g r at i s

Nr. 3 Iulie–August 2014

3

ani de

Clubul Nostru • Nr . 3 • 2014

CLUBUL NOSTRU

LUMINIŢA SUVEICĂ Medic-Şef sanitar de Stat

Servicii medicale de laborator


CASA TA

Lider pe pia a imobiliar達 din Republica Moldova


Fiecare are nevoie de propria casã!

Apartamente noi, cochete, cu pădurea la scară

Chişinău, str. Zamfir Arbore, 15 Tel.: 022 85 44 85, 022 85 44 95 www.glorinal.md


Comandă un taxi ON-LINE


iTaxi

aplicaţia modernă care te duce rapid la destinaţie

Comandă un taxi în doar 60 secunde!

iTaxi.md

www.


8 Clubul Nostru 3/2014


bd. Stefan cel Mare 200, of.201 Tel.: (+37322) 87 47 41 | Fax: (+37322) 23 39 79 | Mob.:(+373) 79 400 333 e-mail: office@ph.md | www.ph.md | Facebook: Voyage Center „PHILIPSKY-TOUR” www.facebook.md/www.ph.md


Cuprins Iulie–August 2014

R ev i s ta t u t u R o R F e m e i l o R

S e d i S t r i b u i e g r at i S

40

CORPUL TĂU

p i ni e

Cu

Nr. 3 Iulie–August 2014

Diana Guja

Cea mai

3

frumoasă vârstă a femeii

ani de

celor albe, ca cenușa din sobele clădite în casele boierești, din teracotă de culoarea fildeșului cu iniţialele stăpânilor pe portiţa de fontă.

CLUBUL NOStrU

emeia are vârsta pe care și-o pune dimineaţa în faţa oglinzii. Ea are vârsta cu care se culcă noaptea în pat.

Clubul Nostru • Nr. 3 • 2014

Femeia are vârsta pe care i-a dat-o bărbatul. Iar ea l-a crezut. Femeia are vârsta pe care i-o cântă cucul, când ea e în drum spre birou. Femeia are vârsta pe care și-o dă. De fiecare dată mai mult cu jumătate de an, de aceea că la școală a fost învăţată să rotunjească numerele și nu se mai poate dezvăţa.

LUMINIŢA SUVEICĂ MEdIC-ŞEf SANItAr dE StAt

Servicii medicale de laborator

28

LUMINIŢA SUVEICĂ Medic-Şef sanitar de Stat

Femeia are vârsta pe care o îngână copilul ei, abia punând cap la cap câteva silabe. Ea are vârsta pe care o ţine minte mama ei, care încă îi mai strigă de peste balcon sau din pragul casei să fie atentă cum traversează strada. Femeia are vârsta pe care și-o citește în palma dreaptă. Și pe talpa stângă. În șanţul deasupra feselor, acolo unde e ascuns leagănul existenţei noastre. În vergeturile de pe coapse. Înmulţite sau împărţite la zece. Și în ridurile de pe decolteu. Ea are vârsta firelor de păr gri. Și a

Femeia are vârsta pe care și-o pune. Pe care și-o rostește în gând. Pe care o simte. Vârsta pe care o ţipă cu gura închisă, când intră într-o încăpere plină de oameni. Femeia are vârsta pe care o trăiește. Domol, nebun, curios sau bolnăvicios, până la capăt, cu piciorul pe pedala de accelerare sau încet, cu frâna trasă. Femeia are vârsta pe care vrea s-o aibă. Pe care o crede frumoasă, demnă. Vârsta pe care a așteptat-o. Sau de care i-a fost frică, fără să știe de ce. Femeia are vârsta tuturor grijilor. Celor numărate, aranjate. Celor asupra cărora a vegheat, ca o mamă asupra copilului cu rujeolă. Sau a celor pe care le-a șters cu bureta, din care curgea spuma. Iar pe deasupra a trecut cu ștergarul. Ca să usuce locul și să poată merge mai departe. Femeia are vârsta dragostei. Iubirii de sine. Și respectului cu care și-a spus în fiecare zi “bună dimineaţa!” Femeia are vârsta pe care o poartă în ochi. Cu grijă. Cu demnitate. Cu o sinceritate dezarmantă. Sau neîncrezut. Cu lumina stinsă și obloanele trase. Femeia are vârsta pe care o trăieşte.

40 Clubul Nostru 3/2014

Wellness land

devii frumoasă şi sănătoasă Pe întreaga durată a verii, revistele online titrează cu șrift roșu că e vară, că e sezonul plajelor și a defileurilor în bikini și că trebuie să ne monitorizăm cu atenţie celulita, șunculiţele, vergeturile, ca să nu dăm cinstea pe rușine, dacă vrem să arătăm bine în costumul de baie.

N

66 bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 141/1 | Tel.: (022) 60 25 46 / 060675797 / 078702270 | e-mail: millefiori.mariaj@gmail.com | www.mille.md

elementele potrivite de decor, colivii, harpe, porumbei, fluturi, orice aţi convenit voi că o să împodobească povestea voastră; coase husele pentru scaune și feţele de masă, fundele, găsește globurile, fotoliile potrivite decorului, amenajează zona pentru fotografii. „Mille Fiori” este la curent cu cele mai noi tendinţe în domeniu și specialiștii agenţiei pot realiza compoziţii floristice incredibile din flori proaspete, aduse din străinătate în ajunul sau chiar în dimineaţa evenimentului. Și nu acceptă compromisuri. Nu folosesc flori reciclate pentru o nuntă, mai puţin din superstiţie și mai mult din respect pentru tinerii însurăţei și din respect faţă de bunul nume al agenţiei. Decoraţiunile florale propuse în acest sezon de „Mille Fiori” sunt în stilul lui Karen Tran, un guru american în domeniul organizării și desfășurării nunţilor. Stilul Karen Tran presupune flori și culori, flori curate, fără verdeaţă: hortensii, cale, orhidei, trandafiri, împletite măiestrit încât să parcă că se revarsă în cascade, chiar și compoziţiile realizate pentru obiecte mici, cele pe care le aranjaţi pe masă.

u exagerez, zilnic citesc pe aceste site-uri informaţii despre diverse trucuri cum să scăpăm în șapte zile de aspectul de coajă de portocală, în cinci zile de burtică, masându-ne cu zaţ de cafea, cartofi, mălai cu ulei de măsline și mâncând ţelină și mere. Ceea ce mi se pare o mare vrăjeală, pentru că un corp armonios îl poţi obţine și întreţine, în primul rând, prin exerciţii fizice, echilibrate cu o dietă bogată în fructe și legume de sezon și săracă în grăsimi de origine animală și un mod de viaţă sănătos.

Tendinţe penTru nunţile anului 2014, redate de Alla Barbăscumpă, specialist al agenţiei „Mille Fiori”

Dacă anul acesta planificaţi să jucaţi nunta, ar fi bine să știţi care sunt principalele tendinţe. Deși, nunta ta e doar nunta ta și nu e neapărat nevoie să o încadrezi în nișe tendinţe anume. Oricum, poate ai chef să joci o nuntă inspirată din filmele de epocă? Spre exemplu, anul acesta predomină influenţele anilor 20, iar nunţile se inspiră din „Marele Gatsby” și stilul rustic. Sunt niște tendinţe extrem de romantice, sofisticate. Ambele stiluri păstrează la bază romantismul. Regula anului 2014 este să nu lipsească romantismul din niciun detaliu, în primul rând, din decoraţiuni. Stilul anilor 20 presupune multă somptuozitate, cu orhidei, trandafiri, pene sau compoziţii florale mici, dar făcute din flori ca bujorii, care sunt cei mai romantici. Rochia de mireasă o alege fiecare după gustul său, dar ca s-o încadraţi în atmosfera anilor 20, e nevoie să optaţi pentru ceva rafinat, diafan, romantic. Puteţi găsi o rochie potrivită în catalogul salonului „Mille Fiori”, pentru că ne străduim în permanenţă să fim în pas cu noile tendinţe în domeniu.

Corpul perfect se obţine și se menţine prin eforturi și nu prin trucuri. Iar un corp frumos, armonios nu înseamnă doar lipsa celulitei și un abdomen plat, ci și niște picioare, braţe și fese tonifiate, gambe subţiri și sculptate și un bust ferm, deci, o armonie totală. Iată de ce pare straniu că unele doamne și domnișoare moderne, emancipate, mușcă momeala și cred orbește că dacă însușesc niște trucuri, pot chiar să rezolve niște probleme estetice. Sănătatea și frumuseţea merg mână în mână și nu mai reprezintă o opţiune, ci un mod de viaţă.

Renasc noi stiluri în tendinţe în 2014, cum ar fi boho, spre exemplu. Rustic, este un stil care nu are anumite reguli, dar include iarăși mult romantism, care să se plieze pe caracterul și personalitatea mirilor. Stilul rustic este ceva mai lejer, potrivit pentru un

museţe pentru atmosfera binevoitoare de acolo. Ca să o savuraţi pe îndelete puteţi, de exemplu, să vă prezentaţi înainte de ora stabilită, ca să reușiţi să beţi un ceai și să mai obosiţi lenevind pe canapea, răsfoind reviste.

Este adevărat, unele metode populare sunt bune pentru întreţinerea elasticităţii pielii și trebuie să ţinem cont și de ele. În mod cert însă, tonusul și calitatea siluetei se păstrează și se îmbunătăţesc în sala de sport. De exemplu, puteţi merge la „Wellness Land”. Recomandăm acest centru sportiv și de fru-

Faptul că „Wellness Land” este amplasat în sectorul centru al capitalei reprezintă, inevitabil, un avantaj.

48 Clubul Nostru 3/2014

OPINIE Diana Guja Cea mai frumoasă vârstă a femeii

44

Cu Wellness Land devii frumoasă şi sănătoasă

36

66 Clubul Nostru 3/2014

Mille Fiori

7

secrete

de la

GlOrINal – Carte de vizitã SERVICII MEDICALE DE LABORATOR

ICS Laboratorul Medical Synevo Moldova este o instituţie medicală specializată în servicii de laborator, parte a grupului internaţional MEDICOVER, unul dintre liderii furnizorilor de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Sud-Est, actualmente reprezentată în Germania, Polonia, Ucraina, Belarus, România, Serbia, Bulgaria, Georgia, Turcia, Russia şi Republica Moldova. În cele 42 laboratoare ale sale, Synevo are peste 1800 de angajaţi, procesează anual până la 40 milioane de analize medicale, cu paleta de peste 1700 analize pe diverse compartimente, inclusiv imunochimie, microbiologie, histopatologie, biologie moleculară şi genetică. Din anul 2011 în Chisinau a fost instituită divizia Synevo Moldova, laborator clinic diagnostic cu peste 60 de angajaţi dintre care 20 sunt medici şi specialişti de laborator. În anul 2012, Laboratorul Synevo a fost acreditat la nivel naţional şi internaţional după standardul ISO 15189:2007 „Laboratoare medicale. Cerinţe pentru calitate şi competenţă”.

42

Managementul brandului Synevo este „Adaugă valoare diagnosticului” prin oferirea serviciilor calitative, susţinerea proiectelor de studii clinici şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea profesională a specialiştilor în domeniul medicinei de laborator. SYNEVO efectuează anual peste 40 de milioane de teste medicale de laborator, în cele 42 de laboratoare din România, Polonia, Ucraina, Belarus, Turcia şi Germania.

Lecţii din viaţă

36 Clubul Nostru 3/2014

Nu judeca, oferă Soluţii!

CanCerul de Col uterin: depistarea într-o etapă timpurie – o nouă şansă la viaţă Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate publică în Republica Moldova, decesele consecutive acestei afecţiuni înregistrând nivelele cele mai ridicate din Europa datorită diagnosticării tardive a bolii, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate. Acest fapt se datorează utilizării pe scară redusă atât a testelor de screening (examenul citologic Babeş-Papanicolau) cât şi a celor adiţionale (detecţia de tipuri oncogene HPV). Biologia moleculară a permis observaţia că în peste 95% dintre cancerele de col uterin este implicată o serie din cele peste 100 tipuri de virusuri papiloma (prescurtat HPV, din engl. Human Papillomavirus). Deoarece examenul citologic Babeş-Papanicolau poate arăta doar dacă la nivelul colului uterin există celule cu diverse grade de displazie, cercetările medicale s-au axat pe dezvoltarea testelor care pot indica prezenţa virusului HPV în aceleaşi celule. Astfel, un medic ginecolog care ştie dacă celulele sunt infectate sau nu cu un tip de HPV cu risc înalt de a induce displazie celulară, poate lua o atitudine diagnostică mult mai individualizată: dacă există HPV cu risc înalt, apelează la investigaţii suplimentare, iar dacă nu există acest tip de HPV, va repeta testul Babeş-Papanicolau peste un interval mult mai mare de timp. În prezent lumea medicală are la dispoziţie două categorii de teste: HPV detecţie de tipuri oncogene (poate depista maxim 13 tipuri oncogene; testul arată doar dacă celulele sunt sau nu infectate cu unul sau mai multe tipuri oncogene, nu precizează cu care dintre aceste 13 tipuri sunt infectate celulele) şi HPV genotipare (identifică exact cu ce tip de HPV sunt infectate

Cumpărarea unui apartament este un lucru important și implică o responsabilitate enormă. Ne imaginăm în cele mai mici detalii propria locuinţă, căutăm surse de venit suplimentare ca să ne putem permite propriul nostru apartament, așa cum ni-l dorim și îl visăm. Alegerea apartamentului potrivit implică resurse financiare substanţiale, mult efort și foarte multe riscuri. Sunt câteva detalii de care va depinde traiul tău în casa respectivă pentru mulţi ani. Este bine să le verifici înainte de a te decide, pentru a fi sigur că ai luat cea mai bună decizie. Vă propunem șapte motive care să te convingă că nu vei da greș dacă procuri o locuinţă construită de Compania „Glorinal”. Compania de construcţii „glorinal” str. Zamfir arbore, 15 Tel. 022 85 44 85 www.glorinal.md

56

1

AmplAsAreA. Blocurile construite de Compania „Glorinal” se află în preajma unei zone ecologice curate, lângă un parc sau o pădure, de unde ţi se așterne în faţa ochilor o panoramă frumoasă și unde poţi să te plimbi sau să te odihnești cu familia în tihnă după o zi de lucru. Astfel, te vei bucura nu doar de peisaj, ci și de aer curat.

2

Siguranţă. Numărul de etaje a blocului este stabilit în conformitate cu zona seismică în care este amplasat. Cei care preferă să-și petreacă timpul la balcon sau terasă și să admire orașul, aleg etajele de sus ale clădirii. Pentru familiile cu copii mici sau persoane în vârstă, recomandabile sunt etajele amplasate mai jos, ca să fie feriţi de disconfortul ieșirilor dese cu cărucioarele sau ieșirea la plimbare cu animalul de companie, spre exemplu.

3

ComoditAte. Compania „Glorinal” se gândește la comoditatea și confortul clienţilor și se asigură că locatarii blocurilor pe care le construiesc nu vor trebui să se deplaseze prea mult

7 secrete de la GLORINAL

ICS Laboratorul Medical SERVICII MEDICALE DE LABORATOR Synevo Moldova

Iubirile-s cu flori, cuvinte dulci, săruturi şi îmbrăţişări, cu plimbări îndelungate de mânuţă, ieşiri la film şi cafenele; nunţile-s cu alai mândru, cu muzică-aleasă şi multă veselie; familia e viaţă-n armonie, un cadru idilic, cu zâmbete şi chiote de copii, seri lungi petrecute îmbrăţişaţi pe canapea în faţa televizorului, în semiîntuneric în faţa ceştii de ceai sau cafea la bucătărie, discutând despre viitorul copiilor, următoarea vacanţă sau viitoarea reparaţie a balconului…

În cuplu

însă poezia şi proza vieţii se scrie diferit, uneori absolut diferit de ceea ce se preconizează la început. Iar dincolo de peretele sau uşa vecinilor se petrec uneori drame greu de imaginat şi tolerat. Violenţa în familie încă este o problemă acută cu care ne confruntăm. Un atavism rudimentar al unei mentalităţi feudale predomină încă în societatea noastră şi, de multe ori, membrii societăţii ascund complice sau închid ochii la astfel de probleme cu pretextul că tot ce se întâmplă în interiorul unei familii este dreptul ei la intimitate.

Elena Burcă preşedinte al Asociaţiei Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”. „Casa Mărioarei„ este locul unde femeile maltratate fizic găsesc adăpost, asistenţă psihologică, socială, juridică, medicală şi informativă.

A durat până am reuşit să vă prindem într-o clipă liberă, spuneţi-ne cum arată o zi obişnuită din viaţa Dumneavoastră? Noi suntem organizaţie neguvernamentală activă. O zi obişnuită arată de fiecare dată, tare diferit: dacă nu particip la o masă rotundă, seminar sau conferinţă, atunci numaidecât am întâlniri cu parlamentari, guvernanţi, oameni din sectorul privat, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale etc., care, de obicei, sunt fixate în agendă, restul timpului meu îl petrec aici. „Casa Mărioarei” este o gospodărie cu un teritoriu de peste 600 m.p.,

Tu ce alegi: Mamaia, Costinești, Euforie Nord sau Jupiter?! cu birouri pentru specialişti, cu camere pentru beneficiari, cu ateliere de ocupaţii pentru femei şi copii, cu băi şi bucătării, cu terenuri de joacă etc. Ca într-o gospodărie, întotdeauna e ceva de rezolvat, mereu apar probleme care necesită soluţionare. În afară de asta, noi căutăm singuri surse de existenţă şi asta necesită mult efort şi timp. În fiecare zi ceva se strică, ceva se sparge, ceva nu funcţionează. În fiecare zi trebuie să găsim produse alimentare, medicamente, produse de igienă şi lista se întinde. Cine sunt oamenii care vă ajută? Spre regret statul nu finanţează ONG-urile. Depindem de finanţatori, pe care îi căutăm în afara ţării. Suntem susţinuţi de Fundaţia OAK, care acoperă mai mult de jumătate din buget, recent am primit aprobare de la Fundaţia Est Europeană de a acoperi o parte a bugetului, avem o confirmare de parteneriat de la UNWOMEN (Moldova), suport de la OSCE, Ambasada SUA şi Austriei. Desigur bugetul nu este acoperit şi suntem în căutarea cofinanţatorilor. Dacă vorbim la nivel de ţară, atunci putem spune că ne ajută prietenii, cunoştinţele. Cu părere de rău, în Republica Moldova multe probleme se rezolvă prin cu-

42 Clubul Nostru 3/2014

Elena Burcă preşedinte al Asociaţiei Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”.

EFORIE NORD.

Aflată la mare căutare, mai ales de familişti, staţiunea este pe locul doi după Mamaia în ceea ce priveşte numărul de turişti. În staţiunea Eforie Nord liniştea e la ea acasă, de asta e recomandată persoanelor careşi doresc o vacanţă interesantă şi relaxantă. Aflată între Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, staţiunea Eforie Nord e preferată şi de către cei ce doresc să-şi întremeze sănătatea. Destinaţia e „invadată” de românii, dar şi nemţii, francezii sau suedezi care leau căzut tronc bazele de tratament de la Eforie Nord. Aici pot fi tratate bolile ginecologice, locomotorii, reumatice, dermatologice, respiratorii etc. Hotelurile din staţiune sunt deschise şi aşteaptă cu drag turiştii care aleg Eforie Nord. Agenţiile de turism recomandă: „Mondial”, „Bega”, „Europa” (4*), „Mirage”, „Delfinul”, „Vera”, „Fortuna”, „Dunărea” (3*), „Venus”, „Cupidon”, „Hefaistos” (2*).

JUPITER.

Aceasta este recomandată în speţă familiilor cu copii. Comoditate la nivel maxim, or sunt de toate pentru cei mici, hoteluri aproape plajă şi o atmosferă calmă şi caldă. Potrivit Voyage Center ”PHILIPSKY - TOUR”, Baby Land Jupiter îi aşteaptă zilnic pe cei mici cu tobogane, plase elastice, curse cu obstacole şi spectacole de teatru, iar fiecare seară se încheie cu petrecerea copiilor la care sunt invitaţi eroii lor preferaţi – Omul Păianjen,

NEPTUN și OLIMP.

Aflate la 38 de km de Constanţa şi la opt kilometri de Mangalia, de care aparţin administrativ, cele două staţiune situate una în continuarea celeilalte „au fost botezate” împreună de oameni cu numele Neptun-Olimp. Turiştii aleg Staţiunea Neptun-Olimp pentru liniştea şi multa verdeaţă de aici. Staţiunea se află într-un impresionant cadru natural – pădurea Comorova, lacul Neptun. Plajele din Neptun şi Olimp „nu comunică”, pentru că în zonă se află vilele care aparţin Protocolului de Stat, notează site-urile de turism. Turiştii ajunşi în staţiune mai pot alege să se cazeze la: „Mediterraneo” (printre puţinele de cinci stele de pe litoralul românesc), „Boutique Shine” (4*), „Majestic”, „Lacul Racilor”, „Insula”, (3*), „Caraiman”, „Dacia”, „Istria” (2*).

scufundări. Mâine vom continua turul pe litoral românesc al Mării Negre și ne vom opri la Mangalia.

VENUS.

Staţiunea Venus se află la doar trei km de Mangalia şi la peste 40 de km de Constanţa. Aceasta este preferată, în special, de familiile cu copii. La fel ca staţiunea Jupiter, Venus este una liniştită şi asta pentru că în sezonul estival nu este prea aglomerată. Apa mării, soarele şi briza completează „pachetul” de servicii de calitate. Potrivit Voyage Center ”PHILIPSKY TOUR”, una din zonele preferate de turişti pentru a petrece timpul liber este plaja „Perla Venusului”. La Venus pot veni şi cei care au nevoie de tratamentul diverselor afecţiuni: reumatismale degenerative, posttraumatice, al unor stări de anemie secundară, de debilitate,

Batman, Zâna Ariel şi alţii. Copiii se mai pot plimba cu hidrobicicleta, juca tenis, volei sau fotbal. Staţiunea Jupiter este considerată una dintre cele mai frumoase staţiuni. „De vină” este cadrul natural în care se află – o faleză întinsă, un lac în centru (Tismana) şi o pădure de mesteceni (Comorova). Restaurantele delectează turiştii cu cele mai apetisante bucate, iar hotelurile se întrec în a oferi spectacole de calitate, programe de dans etc. Cei care preferă sporturile nautice în Staţiunea Jupiter au posibilitatea să facă plimbări cu skyjetul sau să urmeze cursuri de

74 Clubul Nostru 3/2014

74

Frumusețile litoralului românesc cu Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR”


1, Ciuflea Str, Chisinau, MD 2001, Republic of Moldova Phone: (+373 22) 260 888; Tel/Fax : (+373 22) 260 886; GSM : (+373 ) 68 33 00 80 e-mail: sales@manhattan-hotel.md www.manhattan-hotel.md


La trei ani

E ultima dimineaţă de vineri din acest iulie 2014. Deschid larg ușa la balcon și, cât timp aștept să fiarbă cafeaua, privesc mașinile care lasă urme ude atunci când părăsesc locul de parcare… De la etajul zece văd altfel jos-ul. Altfel văd și sus-ul - copacii din parc, florile din grădină - „Glorinal” au înverzit frumos curtea casei, iar scaunele - care la ora 07.30 ar trebui să fie goale - sunt martore la destăinuirile unui cuplu ce privește cerul și oamenii ca mine, care-și beau cafeaua la balcon, urmărindu-i pe ei... Mă așez la masa de lucru. Realizez că nu știu ce vreau să scriu în acest text - al treilea editorial de revistă, după trei ani de evenimente marca „Clubul Nostru”. Sunt trei ani de când, aproape în fiecare lună, urc pe câte o scenă și strâng cu emoţie microfonul într-o mână și mapa cu un scenariu schiţat pe fugă în cealaltă, și spun: „Bună seara și bine aţi venit la o nouă ediţie de evenimente Clubul Nostru”. De fiecare dată am același text, același introu, aceeași ordine de menţionare a sponsorilor și partenerilor. Doar prezentarea invitatului special e alta. Și rochia mea. În rest - emoţii, ochi, mulţi ochi, frumoși și curioși, care mă seacă de puteri și, totodată, mă încarcă de altele. Și chiar dacă, înainte de fiecare eveniment, spun că acesta e ultimul - pentru că nu mai pot, nu mai reușesc, nu mai… - merg înainte. Pentru ca să existe momente precum a fost cel cu participarea frumoasei și talentatei interprete Paula Seling, care mi-a lăsat un gust dulce, spre „dulce de tot”, ca o bomboană „Moldova” de la „Bucuria” . Și pentru că, acum trei ani, nimeni nu credea în idee. Nici măcar eu. Dar am știut că trebuie să fac ceva „altfel”, ceva care o să reușească să-mi trezească gustul de-a trăi, de-a merge mai departe, de-a demonstra că pot și că merit. Astăzi, mai mult decât oricând, sunt convinsă că tot ce se face, se face doar spre bine. Chiar dacă trebuie să mori, apoi să te evapori, să prinzi - cumva și de undeva - noi puteri, și să revii. Nu alta, nu altcineva, pentru că omul nu se schimbă. Dar să revii mai puternică, mai sigură (inclusiv atunci când nu ai niciun gram de siguranţă ), mai convinsă și mai convingătoare. Pentru că, peste ani, asta doare și trezește păreri de rău care nu-ţi sunt spuse, dar tu le simţi. Dar deja nimic nu mai contează, pentru că tu dintotdeauna ai știut că poţi, chiar dacă ţi le spunea că nu poţi. Și eu mereu voi mulţumi destinului pentru că, atunci când a hotărât să-mi i-a ceva, a știut ce să-mi dea ca să devin un om bun, puternic, răbdător, muncitor și visător. Iar atunci când urc în scenă și strâng în mâini mapa cu scenariul și microfonul, știu că ochii care mă privesc din sală au nevoie de povești, de oameni, de destine și vieţi ca ale noastre, ca să poată să-și continue propriul drum, dar deja altfel. Pentru că noi toţi avem nevoie, câteodată, să ne evaporăm de tot, ca să revenim și să câștigăm lupta, definitiv și fără a doua șansă. La mulţi ani, Clubul Nostru! Și MULŢUMESC pentru tot-tot-tot. Pentru oamenii pe care i-am cunoscut și pentru că m-ai lăsat să (mă) conving că trebuie să muncești, ca să reușești, să crezi și să mergi înainte. Spre noi idei, spre noi realizări și noi cuceriri! Doina Cernavca, fondatoare „Clubul Nostru”

www.clubulnostru.md Redactor-şef

Redactori

Doina Cernavca

Liliana Popuşoi Ana Buga

doina@clubulnostru.md

info@clubulnostru.md

Publicitate

Foto

Cristina TAMAŞCIUC

Cristina Evtodii www.fotoroom.md

publicitate@clubulnostru.md

Design/Prepress

Nicolae Piscun 12 Clubul Nostru 3/2014

Tipar BONS-OFFICES S.R.L.

Nimic din această publicaţie nu poate fi reprodus fără acordul în scris al editorului. Redacţia nu poartă răspundere pentru conţinutul paginilor de publicitate.


Toată pasiunea noastrĂ pentru o cafea unicĂ Chișinău, str. Ion Creangă, 84/2

022 59 33 43


„Fashion, beauty, cooking” cu Laura COSOI

O prezenţă frecventă în mass media românească: în reviste, la tv, în topurile celor mai sexy sau celor mai stilate femei, participantă, câștigătoare, premiantă a diverse show-uri, Laura este una dintre vedetele românești pe val, despre care s-ar putea spune că nu ratează nicio ocazie să iasă în prim-plan. În realitate însă Laura Cosoi este mai frumoasă, mai firească, cu capul

14 Clubul Nostru 3/2014


www.glorinal.md

pe umeri și picioarele pe pământ, sentimentală, răbdătoare, responsabilă și muncitoare. A intrat cu un sfert de oră înainte de începerea celei de-a 23-a ediţii a Clubului Nostru, a așteptat ca oricare dintre noi, s-a familiarizat cu atmosfera, a discutat cu câteva domnișoare care au abordat-o și a zâmbi continuu. A venit la Chișinău să lanseze o carte de bucate – „Rămâi la masă?” – o abordare personală, rafinată și foarte gustoasă a unei pasiuni mai vechi – gătitul. Iar discuţiile despre panna cotta și tarta de morcovi au făcut ușor loc unor subiecte mai delicate, despre cum ar fi, spre exemplu ultramediatizata relaţie cu Smiley, care încă

mai ţine prima pagină a ziarelor la mult timp după destrămarea ei, detalii despre actuala ei poveste de dragoste, povești și întâmplări din călătoriile ei, de pe platourile de filmare a serialelor, telenovelelor, show-urilor la care a participat, despre ședinţa pentru Playboy și despre marea ei pasiune – dansul. Dar și despre ingrediente mai puţin luminoase din care se compune viaţa unui om: depresie, frică, singurătate, teamă de necunoscut și urmele pe care le lasă trecerea timpului asupra fiecăruia dintre noi. A fost o întâlnire în care fiecare dintre cei prezenţi în sală s-a simţit privilegiat că Laura îi vorbește fără intermediar, fără implicarea unui

redactor sau stilist corector, un interviu public în cadrul căruia fiecare a putut să întrebe ce îl interesa și să primească răspunsul direct de la persoana vizată. Iar ea a știut să răspundă fără a lăsa impresia că îţi face o mare favoare că se află în faţa ta și că ţi se adresează personal, trucuri care se mai poartă printre vedetele mari și mici și, mai cu seamă, prin părţile noastre. De ce impresionează Laura Cosoi? Pentru că este un model demn de urmat pentru femeile noastre, în special cele care nu-și închipuie viitorul în afara reflectoarelor. Pentru că știe și poate să lucreze mai mult decât să viseze. Pentru că reușește să facă ceea ce vrea, dar și 3/2014 Clubul Nostru 15


16 Clubul Nostru 3/2014


www.glorinal.md

ceea ce trebuie, fără a-și afișa eforturile. Pentru că știe și apreciază mai întâi de toate valoarea și apoi preţul lucrurilor. Pentru că știe să se bucure din plin de viaţă și să bucure pe cei care o înconjoară. Pentru că uneori, ca să găsim răspunsuri la propriile noastre întrebări, e nevoie să cercetăm pe alţii. Eveniment desfășurat cu sprijinul partenerilor: „Glorinal”, hotel ”Manhattan”, clinica „Sancos”, „Kimbo”, „mimi”, „Farcom”, „Wellness Land”, „Mille Fiori”, „Avene” și ”Casa Cristea”, cărora le mulţumim mult.

3/2014 Clubul Nostru 17


Lecţie deschisă despre sănătate, frumuseţe și stil

Prietenele Clubului Nostru știu deja că la orice ediţie pot afla și învăţa multe lucruri care să le fie de folos în activitatea pe care o desfășoară, în relaţiile cu persoana iubită, copiii sau colegii de serviciu și pot primi sfaturi despre frumuseţe, sănătate și alimentaţie corectă. Ediţia din 24 aprilie s-a desfășurat cu genericul "Lecţie deschisă despre sănătate, frumuseţe și stil" și a fost o întâlnire la care răsfăţul, acea manifestare de ”egoism a eternului feminin”, s-a aflat în capul mesei. Și asta pentru că doamnele și domnișoarele au avut ocazia să le asculte și să afle răspunsuri de la trei doamne de poveste, specialiști recunoscuţi și apreciaţi în domeniile în care activează: Luminiţa 18 Clubul Nostru 3/2014


www.glorinal.md

Suveică – nutriţionist, medic sanitar de stat (Centrul de Sănătate Publică); Nina Morozan - cosmetolog (Clinica "Sancos") și Maria Cristea – meșter popular (fondatoare "Casa Cristea"). În pofida faptului că astăzi putem găsi în presa online și cea tipărită o sumedenie de sfaturi despre cum să ne alimentăm corect sau cum să fim frumoase fără prea mult eforturi, invitatele ediţiei au venit cu sfaturi și explicaţii profesioniste, deturnând mituri și false valori și îndemnându-ne să trăim echilibrat și să punem preţ pe frumuseţea și

aranjarea sprâncenelor, o activitate care a stârnit mult interes și s-a bucurat de mult succes, mai cu seamă că trei dintre doamnele prezente în sală au beneficiat pe loc de serviciile Deliei și au primit cadou încă două ședinţe de curăţare a sprâncenelor. Tradiţional deja, întâlnirea a culminat cu o tombolă la care s-au extras multe cadouri: de la voucere la sport, masaj, produse sănătatea noastră. Iar de îngrijire, produse doamna Maria Cristea cosmetice până la seturi a povestit cum poate o femeie să muncească din de sticle cu vin și bere (pentru bărbaţii care plăcere și să trăiască din ne așteaptă acasă). pasiune prin exemplul și Evenimentul nu ar fi experienţa pe care le-a fost atât de frumos fără acumulat ea de-a lungul susţinerea celor de la timpului. „Glorinal”, „Efes Moldova”, Și, pentru ca tabloul să fie „mimi”, clinica „Sancos”, complet, Delia, specialistul „Mille Fiori”, brandurile „Avene” și „Farcom”, „Casa de la „Wellness Land Cristea”, „Wellness Land” și Beauty” le-a mai oferit compania „Art Bis”. celor prezenţi în sală "5 minute pentru frumuseţe", sfaturi practice și teoretice despre îngrijirea și 3/2014 Clubul Nostru 19


3

ANI de

CLUBUL NOSTRU cu Paula SELING

Pe 24 iunie, la aniversarea de 3 ani a proiectului „Clubul Nostru”, Paula ne-a prilejuit emoţii de neuitat. Ne-a încântat cu vocea ei superbă. Iar întâlnirea ar fi fost minunată și chiar dacă ar fi stat acolo fără să cânte, ci doar să ne privească și să o privim. Despre faptul că a reprezentat România alături de Ovi la Eurovision de două ori, sigur aţi știut, iar în 2010 a calificat România pe locul trei. La ambele participări, Paula a fost declarată (subliniez: în 2010 și în 2014) cea mai

20 Clubul Nostru 3/2014


frumoasă participantă de la Eurovision Song Contest. Paula Seling a cântat cu multă plăcere și sinceritate pentru câteva sute de invitaţi care s-au adunat în „Casa Sărbătorii”, care au dansat și au cântat împreună cu ea. A fost o atmosferă de familie, potrivită pentru o aniversare frumoasă, iar Paula a fost alegerea perfectă ca să întregească tabloul și starea ediţiei aniversare de 3 ani „Clubul Nostru”. Evenimentul a culminat cu o tombolă, unde s-au împărţit peste 60 de premii frumoase și gustoase. Apoi s-a băut cafea „Kimbo”, vin bun de la „mimi” și cea mai nouă bere – „Chișinău Radler”, la toate acestea adaugând o sesiune de autografe și una de poze frumoase. Mulţumim mult partenerilor care au susţinut buna organizare și desfășurare a evenimentului: „Casa Sărbătorii”, „mimi”, „Kimbo”, „Zahăr Cinci Inimioare”, compania „Total Leasing” și „Glorinal”, hotel „Manhattan”, compania „Avon”, minitipograph.md, „Mille Fiori”, „Wellness Land”, precum și brandurile „Avene” și „Farcom”.


www.mimi.md


24 Clubul Nostru 3/2014


3/2014 Clubul Nostru 25


26 Clubul Nostru 3/2014


www.mimi.md

3/2014 Clubul Nostru 27


LUMINIŢA SUVEICĂ

Alimentaţia sănătoasă

este primul pas spre sănătate, şi spre frumuseţe O cunoaştem pe Luminiţa Suveică în calitate de Medic-şef sanitar de Stat al municipiului Chişinău şi de medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din capitală. Este mereu binevoitoare şi deschisă spre comunicare, şi întotdeauna are la îndemână trusa proprie de prim-ajutor, pentru orice problemă cu care ne-am confrunta: un sfat, o încurajare şi o îmbrăţişare.

Este o doamnă luminoasă şi chiar dacă, de-a lungul timpului, meseria i-a scos în faţă destul de multe experienţe dure, ea mai crede că lucrurile se pot îndrepta, iar viaţa poate fi frumoasă datorită gândului bun şi gândirii pozitive.

Text: Liliana Popuşoi. Foto: fotoroom.md

28 Clubul Nostru 3/2014


3/2014 Clubul Nostru 29


stăzi, vă propunem s-o cunoaşteţi şi voi îndeaproape - şi nu doar în calitate de medic, ci şi în cea de… pacient de rând la medicul vieţii. Se spune că globalizarea continuă şi urbanizarea constituie o provocare la adresa societăţii moderne şi a capacităţii acesteia de a proteja sănătatea publică. După părerea dumneavoastră., care sunt cele mai frecvente greşeli ale omului modern, care conduc la îmbolnăvire? Sănătatea este o stare ce se menţine cu forţele naturii, cu condiţia că omul este la modul serios hotărât s-o păstreze. O veche zicală chinezească spune: „Boala ta caut-o la fundul farfuriei”. Această afirmaţie determină de mii de ani direcţiile principale de întremare a organismului uman. Avicenna spunea că, dacă s-a îmbolnăvit, omul, înainte de toate, trebuie să se dezică de mâncare, după care să facă proceduri de curăţare a intestinului, iar într-un final să-şi schimbe modul de alimentare şi să-şi spele „sistemele de canalizare ale organismului” (sistemul limfatic, canalele urinare şi tractul gastrointestinal). Şi doar dacă toate acestea nu ajută - să se adreseze la medic. Există mai multe cauze de îmbolnăvire: alimentaţia incorectă, consumul redus de apă, sedentarismul. O influenţă nefastă asupra organismului o are încărcătura ecologică şi endogenă, precum şi agresivitatea bacteriilor, viruşilor, ciupercilor şi altor paraziţi şi protozoare. La fel, o problemă majoră este nerespectarea examenelor profilactice şi prezentarea tardivă la medic. Periodic, citim în presă despre răspândirea unor forme noi de viruşi şi infecţii care fac victime printre populaţia tânără, aptă de muncă. Este sistemul nostru medical pregătit să facă faţă unor astfel de situaţii şi să pună la dispoziţia oamenilor nu doar produse farmaceutice, ci şi servicii medicale corespunzătoare? Conform datelor statistice, 90% din oameni sunt purtători de paraziţi şi microbi. Atât în municipiul

30 Clubul Nostru 3/2014

Chişinău, cât şi în întreaga Moldovă, serviciile medicale corespund standardelor şi sunt de calitate înaltă, însă depinde mult de compleanţa pacienţilor. Desigur, suntem pregătiţi să facem faţă diferitelor situaţii. Lucrăm mult pentru a asigura profilaxia maladiilor infecţioase, informăm populaţia, îi pedepsim pe cei care nu respectă cerinţele sanitaro-epidemiologice, efectuăm supraveghere, promovăm vaccinarea. Dar de starea sănătăţii populaţiei răspunde nu doar sistemul medical, ci şi fiecare dintre noi. E şi de datoria noastră să respectăm regulile de igienă, să ne alimentăm sănătos şi în localuri autorizate, iar la primele semne de îmbolnăvire să ne adresăm la medic, renunţând la practicile de autotratament. Dumneavoastră de ce aţi ales să profesaţi medicina? Este o meserie care mi-a plăcut din copilărie şi pe care am moştenit-o de la mama mea, care este asistentă medicală. Mi-am început activitatea încă în studenţie, am lucrat şi eu ca asistentă medicală… În folclorul nostru se spune că practica bate gramatica. În ce măsură, în cazul dumneavoastră, aşteptările pe care le-aţi avut de la această meserie corespund cu realitatea pe care aţi cunoscut-o din momentul în care aţi ajuns s-o practicaţi? Este domeniul medicinii aşa precum vi l-aţi imaginat? Vă oferă această muncă satisfacţia şi împlinirea la care aţi sperat? Aşa cum vă mărturiseam mai devreme, activitatea mea a început încă în anii studenţiei, când mi-am încercat capacităţile de asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Republican, în secţia de hepatologie (unde erau internaţi cei mai gravi bolnavi). A fost o practică foarte bună. După absolvirea Universităţii de medicină, am lucrat ca medic terapeut de sector în cadrul policlinicii nr. 11 din AMT Botanica, iar în anul 2000 m-am specializat în medicina de familie şi am stat la baza creării sistemului medicinii de familie din Republica Moldova. Am devenit primul medic de familie la Centrul Model al Medicilor de Familie „Pro San”, iar în 2003 am câştigat concursul „Cel mai bun medic de familie”.

O veche zicală chinezească spune: „Boala ta caut-o la fundul farfuriei”.


fundaţie de caritate

Haideţi să înmulțim binele!

www.ajutaunom.md info@ajutaunom.md facebook.com/ajutaunom


Am cerinţe mari faţă de cei care îmi sunt alături, dar am cerinţe mult mai mari faţă de mine. 32 Clubul Nostru 3/2014


În toţi aceşti ani am studiat foarte mult, am participat cu rapoarte la diferite congrese, conferinţe, simpozioane în ţară şi peste hotare. Până în prezent am publicate peste 60 de lucrări ştiinţifice la diferite forumuri în sănătate din ţară şi de peste hotare, am publicate două cărţi: „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat” şi „Bazele nutriţiei”. În 2007 am susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale şi tot în acel an am fost admisă la studiile de masterat în sănătate publică şi management, în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”. Tot în această perioadă am fost promovată în calitate de specialist principal al Direcţiei Sănătate a capitalei şi în cea de lector universitar la Catedra medicină de familie. În 2009 am fost numită director al Direcţiei municipale Sănătate, unde am activat până în anul 2013. Următorul pas a fost funcţia de Medic-şef sanitar de Stat al municipiului Chişinău şi medic-şef al Centrului de Sănătate Publică din capitală. Trecând prin toate aceste etape, bineînţeles că am acumulat o experienţă bogată şi, din fericire, nu m-am dezamăgit în meseria mea. Cum credeţi, de ce societatea modernă în special, femeile - are dezvoltat cultul frumuseţii, dar încă nu au ajuns să conştientizeze şi să adopte cultul sănătăţii? După părerea mea, se observă deja în rândul femeilor un germene al cultului sănătăţii. Cred că suntem tot mai multe cele care înţelegem că o femeie nu poate fi frumoasă, iubită şi dorită, dacă nu este şi sănătoasă. Pentru a păstra sănătatea este nevoie de profilaxie şi de un mod de viaţă sănătos. Care sunt cele mai frecvente greşeli ce ţin de alimentaţie, care se comit la noi? Alimentaţia sănătoasă este primul pas spre sănătate, dar şi spre frumuseţe şi este important ca alimentaţia sănătoasă să devină un stil obişnuit de viaţă pentru fiecare. Moldovenii au bucate tradiţionale foarte gustoase, dar de regulă exagerează la mesele de sărbătoare - iar sărbători avem multe… Cele mai frecvente greşeli ţin de faptul că se consumă puţine fructe şi legume, se bea puţină apă, se folosesc multe grăsimi, multe dulciuri, se trece peste micul dejun, prânzul de multe ori fiind ca o gustare, iar cina devine masa principală. Iată şi răspunsul la întrebarea de ce adăugăm în greutate, de vreme ce toată ziua mai nu mâncăm nimic... Este foarte important să nu ieşim din casă fără micul dejun, să găsim puţin timp şi pentru prânz - şi atunci la masa de seară se vor consuma mai puţine calorii. Dacă ar fi să participaţi la elaborarea unui meniu de o zi pe săptămână la bărbaţi, femei şi copii, cum ar arăta acel meniu, ce ar trebui să conţină? Fiecare îşi elaborează meniul în funcţie de propriile preferinţe. Eu aş recomanda ca în meniul zilnic să fie inclusă consumarea următoarelor alimente: cinci fructe, salate din legume, cereale, lactate, brânzeturi. Recomand consumul de peşte de trei pe 3/2014 Clubul Nostru 33


34 Clubul Nostru 3/2014


cerinţe mult mai mari faţă de mine. În tot ce fac depun suflet şi multă dragoste. Care sunt tabieturile dumneavoastră zilnice de frumuseţe? Înainte de toate, mă trezesc în fiecare dimineaţă devreme, iau balsamul meu zilnic, care constă dintr-o linguriţă de miere, suc de lămâie, puţin ghimbir la un pahar de apă. Nu îmi lipseşte dejunul, dar mai ales gândirea pozitivă, care îmi ajută să îmi realizez planurile şi să transform fiecare zi în una cu lucruri bune şi frumoase. Ce pasiuni aveţi? Aţi simţit vreodată necesitatea să vă schimbaţi domeniul de activitate? Îmi place ceea ce fac. Muncesc cu multă dăruire, tot timpul caut să realizez ceva nou, interesant, util şi necesar. Studiez mult, îmi place să cunosc experienţa altor ţări în domeniul meu de activitate. Particip la congrese, conferinţe şi forumuri medicale internaţionale.

săptămână, carnea degresată – de una-două ori pe săptămână, la fel unul-două ouă pe săptămână. Desigur că meniul este ceva individual, depinde de activitatea fizică a persoanei, de vârstă şi de maladiile existente etc. De aici rezultă şi numărul zilnic de calorii. Importantă este repartizarea numărului de calorii: la dejun 20-25%, la prânz 30-35%, la cină doar 10% şi câte 10-15% la două gustări. Activităţile în care sunteţi implicată vă solicită mult timp şi efort. Mai aveţi timp să fiţi împreună cu familia? Prietenii şi rudele nu vă acuză că îi neglijaţi? Dacă ştii să te organizezi bine găseşti timp pentru toate. Familia mea se mândreşte cu mine, mă susţine în toate activităţile, iar fiul meu de multe ori îmi este alături la organizarea diverselor evenimente. Şi seara, la un ceai în familie, discutăm toate reuşitele, provocările şi obstacolele zilei. Poate e puţin, dar o dată în săptămână îmi vizitez părinţii. Care, în viziunea dumneavoastră, sunt secretele unui lider de echipă? Nu există un secret. Pur şi simplu, un lider de echipă trebuie să fie un exemplu pentru toţi. Să fie punctual, bine organizat, disciplinat, mereu la patru ace. Am cerinţe mari faţă de cei care îmi sunt alături, dar am

Există în societatea noastră o modă a topurilor, a clasamentelor... O să recurgem şi noi la acest exerciţiu şi o să vă rog să ne faceţi un top al celor mai influente femei - din lume, dar şi de la noi -, de la care avem ce învăţa ca să facem viaţa şi lumea mai bune. Nu vreau sa fac topuri, să nu supăr pe cineva. Eu consider că avem multe femei puternice, de succes, cu secretele lor, cu reţetele lor... De la fiecare om ai ce învăţa - chiar şi din greşelile altora, pentru a nu le repeta. Se spune că un om informat este un om puternic, dar unele informaţii, din păcate, uneori sună ca nişte verdicte. Dumneavoastră de ce vă temeţi cel mai mult? Întotdeauna am selectat informaţia şi am avut propriile păreri, niciodată nu am acţionat doar ghidându-mă de un zvon. Dacă cineva încearcă să discute despre de o altă persoană în lipsa ei, prefer să invit şi cealaltă parte, ca să-şi spună în faţă tot ce îşi doresc sau îşi reproşează, iar eu să trag concluziile, astfel încât, până la urmă, să se găsească cea mai bună cale de conlucrare. Dacă aţi fi invitată să elaboraţi un proiect de lege - nu neapărat în domeniul sănătăţi -, ce v-aţi dori să interziceţi prin lege ori să faceţi obligatoriu? Aş începe, totuşi, de la domeniul meu şi aş opera modificări la Legea ocrotirii sănătăţii. Îmi este greu să spun acum ce aş interzice şi ce aş face obligatoriu. Oricum, orice propunere aş consulta-o neapărat cu juriştii. Vă mulţumim şi vă dorim mult succes!

3/2014 Clubul Nostru 35


– Carte de vizitã SERVICII MEDICALE DE LABORATOR

ICS Laboratorul Medical Synevo Moldova este o instituţie medicală specializată în servicii de laborator, parte a grupului internaţional MEDICOVER, unul dintre liderii furnizorilor de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Sud-Est, actualmente reprezentată în Germania, Polonia, Ucraina, Belarus, România, Serbia, Bulgaria, Georgia, Turcia, Russia şi Republica Moldova. În cele 42 laboratoare ale sale, Synevo are peste 1800 de angajaţi, procesează anual până la 40 milioane de analize medicale, cu paleta de peste 1700 analize pe diverse compartimente, inclusiv imunochimie, microbiologie, histopatologie, biologie moleculară şi genetică. Din anul 2011 în Chisinau a fost instituită divizia Synevo Moldova, laborator clinic diagnostic cu peste 60 de angajaţi dintre care 20 sunt medici şi specialişti de laborator. În anul 2012, Laboratorul Synevo a fost acreditat la nivel naţional şi internaţional după standardul ISO 15189:2007 „Laboratoare medicale. Cerinţe pentru calitate şi competenţă”. Managementul brandului Synevo este „Adaugă valoare diagnosticului” prin oferirea serviciilor calitative, susţinerea proiectelor de studii clinici şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea profesională a specialiştilor în domeniul medicinei de laborator. SYNEVO efectuează anual peste 40 de milioane de teste medicale de laborator, în cele 42 de laboratoare din România, Polonia, Ucraina, Belarus, Turcia şi Germania.

36 Clubul Nostru 3/2014

Cancerul de col uterin: depistarea într-o etapă timpurie – o nouă şansă la viaţă Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate publică în Republica Moldova, decesele consecutive acestei afecţiuni înregistrând nivelele cele mai ridicate din Europa datorită diagnosticării tardive a bolii, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate. Acest fapt se datorează utilizării pe scară redusă atât a testelor de screening (examenul citologic Babeş-Papanicolau) cât şi a celor adiţionale (detecţia de tipuri oncogene HPV). Biologia moleculară a permis observaţia că în peste 95% dintre cancerele de col uterin este implicată o serie din cele peste 100 tipuri de virusuri papiloma (prescurtat HPV, din engl. Human Papillomavirus). Deoarece examenul citologic Babeş-Papanicolau poate arăta doar dacă la nivelul colului uterin există celule cu diverse grade de displazie, cercetările medicale s-au axat pe dezvoltarea testelor care pot indica prezenţa virusului HPV în aceleaşi celule. Astfel, un medic ginecolog care ştie dacă celulele sunt infectate sau nu cu un tip de HPV cu risc înalt de a induce displazie celulară, poate lua o atitudine diagnostică mult mai individualizată: dacă există HPV cu risc înalt, apelează la investigaţii suplimentare, iar dacă nu există acest tip de HPV, va repeta testul Babeş-Papanicolau peste un interval mult mai mare de timp. În prezent lumea medicală are la dispoziţie două categorii de teste: HPV detecţie de tipuri oncogene (poate depista maxim 13 tipuri oncogene; testul arată doar dacă celulele sunt sau nu infectate cu unul sau mai multe tipuri oncogene, nu precizează cu care dintre aceste 13 tipuri sunt infectate celulele) şi HPV genotipare (identifică exact cu ce tip de HPV sunt infectate


celulele respective; acest test poate indica prezenţa unuia sau a mai multora dintre cele 37 tipuri ce pot fi investigate, dintre care 13 fiind aceleaşi tipuri cu risc înalt menţionate anterior, restul de 24 fiind tipuri cu risc scăzut).

Posibilităţi de diagnostic precoce acum şi în Republica Moldova În Republica Moldova sunt disponibile mai multe tehnologii pentru a investiga prezenţa HPV, cea mai sensibilă metodă fiind PCR (Polimerase Chain Reaction). Depistarea leziunilor colului uterin într-o etapă timpurie a carcinogenezei şi abordarea integrată a informaţiilor clinice şi citologice, cu modularea conduitei diagnostice şi terapeutice conform unor protocoale larg acceptate, reprezintă soluţia în scăderea incidenţei leziunilor de grad înalt şi a cancerului invaziv. În ţările în care se desfăşoară programe de screening, acestea şi-au dovedit eficienţa, incidenţa cancerului de col uterin mucşorându-se foarte mult. HPV (human papilloma virus) este considerat cauza majoră a cancerului de col uterin. Transformarea celulelor agresate viral în celule displazice şi apoi în celule canceroase necesită însă şi existenţa altor factori. Infecţia cu HPV, care este considerată o boală cu transmitere sexuală, apare mai frecvent în legătură cu: debutul precoce al vieţii sexuale, promiscuitate, parteneri multipli, fumat. Există categorii cu risc de a dezvolta o leziune displazică şi chiar cancer invaziv în urma infecţiei HPV, respectiv paciente cu nivel scăzut al imunităţii care nu pot elimina virusul sau localiza leziunile determinate de acesta. În acelaşi timp este important şi genotipul viral, deoarece există peste 100 tulpini de HPV, dintre care aproximativ 40 au tropism pentru tractul genital inferior.

Pe criterii epidemiologice acestea au fost clasificate în: • cu risc scăzut (low-risk): 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 şi CP6108, care rareori determină leziuni care progresează spre leziuni de grad înalt şi cancer; • probabil cu risc crescut: 26, 53, 66; • cu risc crescut (high-risk): 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 , 68, 73 şi 82.1

Cea mai eficientă metodă de screening pentru cancerul de col uterin Cea mai eficientă şi larg utilizată metodă, folosită în multe ţări în cadrul programelor de screening pentru cancerul colului uterin, care se poate realiza relativ cu uşurinţă asupra unei populaţii largi, este reprezentată de citologia cervico-vaginală. În general, Pap testul se recomandă a fi efectuat periodic la intervale de 3 ani între 21 şi 65 ani sau la 3 ani de la începutul vieţii sexuale, deoarece se consideră că majoritatea infecţiilor cu HPV sunt contactate în primii ani de la debutul vieţii sexuale (18-25 ani).

Avantajele tehnologiilor moderne pentru viaţa şi sănătatea noastră Citologia cervico-vaginală care se realizează în laboratorul Synevo beneficiază de avantajele tehnologiilor de vârf din acest domeniu: recoltare în mediu lichid, îmbogăţirea masei celulare cu eliminarea detrisurilor şi a altor elemente ce pot interfera cu rezultatul, colorare automată, analiză computerizată. Citologia în mediu lichid (LBC) ajută la scăderea semnificativă a cazurilor nesatisfăcătoare faţa de testele convenţionale, reducând astfel nevoia repetării nejustificate a prelevării. Prin recoltarea în mediu lichid, întreaga probă recoltată este trimisă la laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate.

3/2014 Clubul Nostru 37


Procesul de prelucrare realizează separarea, reducerea detritusurilor (sânge, mucus) şi a celulelor inflamatorii, cu conservarea caracteristicilor necesare pentru interpretare, permiţând o vizualizare mai rapidă şi mai calitativă a celulelor relevante clinic. Procesarea şi colorarea lamelor se realizează în sistem automat pentru asigurarea unei calităţi ridicate şi a unor rezultatestandardizate. Sistemul de analiză computerizată scanează toate frotiurile în mediu lichid sau convenţionale şi ajută la îmbunătăţirea calităţii interpretării lor prin direcţionarea atenţiei patologului asupra câmpurilor microscopice care cel mai probabil conţin anomalii, prin clasificarea frotiurilor conform unui sistem de cuantificare a riscului bazat pe măsurarea a sute de parametri celulari. Sistemul poate reduce semnificativ timpul de examinare şi, implicit, timpul în care este elaborat diagnosticul final, fără a scădea rata de detecţie a leziunilor importante clinic.

Un test de rutină ne poate salva de o formă necruţătoare de cancer În concluzie, incidenţa cancerului de col uterin poate scădea în ţara noastră. În acest sens ar fi benefic să existe o conlucrare între medici şi paciente; este nevoie ca femeile să se prezinte la medicul ginecolog nu doar când apar simptome, ci şi pentru teste Babeş-Papanicolau de rutină, după un program stabilit în prealabil cu medicul (în funcţie de vârstă, patologii asociate, comportament sexual etc). În plus, medicii au la dispoziţie şi posibilitatea de a afla cu acurateţe despre prezenţa şi tipul infecţiei cu HPV, putând astfel să decidă o atitudine de screening şi terapeutică mult mai adecvată fiecărui caz în parte. 38 Clubul Nostru 3/2014

Teste de HPV şi PAP le puteti efectua la toate Centrele de recoltare Synevo din Chişinău: str. Alba Iulia, nr.5/1 Tel.: 022 856 989 bd. Grigore Vieru, 24 Tel.: 022 211 772, 022 856 972 str. Kiev 8/1 Tel.: 022 856 998 bd. Stefan Cel Mare şi Sfânt, 163 (intrarea din str. Lapusneanu in Spitalul Clinic de Boli Infectioase.) Tel.: 022 856 997 str. N. Testemitanu, 29 (în incinta Spitalului Clinic Republican) Tel.: 022 856 994, 022 856 995 str. Trandafirilor, 15/4 (incinta Spitalului Privat TERRAMED) Tel.: 022 856 977 str. Zelinski, 31 Tel.: 022 856 993 Laborator şi Centru de Recoltare Synevo str. Nicolae Testemitanu, 37 Tel.: 022 856 990, 022 856 991, 022 856 993 Mob.: 060 592 224 str. Grigore Vieru 13 tel: (022) 856975 mun. Balti, str. Stefan cel Mare, 13 tel: (0231) 88 418 www.synevo.md


pinie

Diana Guja

Cea mai

frumoasă vârstă a femeii celor albe, ca cenușa din sobele clădite în casele boierești, din teracotă de culoarea fildeșului cu iniţialele stăpânilor pe portiţa de fontă.

emeia are vârsta pe care și-o pune dimineaţa în faţa oglinzii. Ea are vârsta cu care se culcă noaptea în pat. Femeia are vârsta pe care i-a dat-o bărbatul. Iar ea l-a crezut. Femeia are vârsta pe care i-o cântă cucul, când ea e în drum spre birou. Femeia are vârsta pe care și-o dă. De fiecare dată mai mult cu jumătate de an, de aceea că la școală a fost învăţată să rotunjească numerele și nu se mai poate dezvăţa. Femeia are vârsta pe care o îngână copilul ei, abia punând cap la cap câteva silabe. Ea are vârsta pe care o ţine minte mama ei, care încă îi mai strigă de peste balcon sau din pragul casei să fie atentă cum traversează strada. Femeia are vârsta pe care și-o citește în palma dreaptă. Și pe talpa stângă. În șanţul deasupra feselor, acolo unde e ascuns leagănul existenţei noastre. În vergeturile de pe coapse. Înmulţite sau împărţite la zece. Și în ridurile de pe decolteu. Ea are vârsta firelor de păr gri. Și a 40 Clubul Nostru 3/2014

Femeia are vârsta pe care și-o pune. Pe care și-o rostește în gând. Pe care o simte. Vârsta pe care o ţipă cu gura închisă, când intră într-o încăpere plină de oameni. Femeia are vârsta pe care o trăiește. Domol, nebun, curios sau bolnăvicios, până la capăt, cu piciorul pe pedala de accelerare sau încet, cu frâna trasă. Femeia are vârsta pe care vrea s-o aibă. Pe care o crede frumoasă, demnă. Vârsta pe care a așteptat-o. Sau de care i-a fost frică, fără să știe de ce. Femeia are vârsta tuturor grijilor. Celor numărate, aranjate. Celor asupra cărora a vegheat, ca o mamă asupra copilului cu rujeolă. Sau a celor pe care le-a șters cu bureta, din care curgea spuma. Iar pe deasupra a trecut cu ștergarul. Ca să usuce locul și să poată merge mai departe. Femeia are vârsta dragostei. Iubirii de sine. Și respectului cu care și-a spus în fiecare zi “bună dimineaţa!” Femeia are vârsta pe care o poartă în ochi. Cu grijă. Cu demnitate. Cu o sinceritate dezarmantă. Sau neîncrezut. Cu lumina stinsă și obloanele trase. Femeia are vârsta pe care o trăieşte.


Poartă ie!

Rafinamentul ornamentelor vechi, aplicate pe bluzele şi cămăşile de croi modern, le dau acestora un farmec deosebit, totodată ducând mesajul lor de secole mai departe, dar deja într-o nouă formă, modernă. Chişinău, str. M.Varlaam 80 tel.: 022 22 22 51 facebook.com/CasaCristea www.casacristea.md


pinie

Liliana Popușoi

„... între dragoste și încredere” Începem să facem primii pași în viaţă ajutaţi și încurajaţi de încredere. Stângaci și șovăitori, ne clătinăm asemeni unor pui de pinguini cu braţele desfăcute pentru echilibru, dar și ca să putem prinde de mână pe mama sau tata (ori pe ambii), atunci când simţim că gata, gata, ”aterizăm”. Și chiar de ne vom poticni, vom cădea, vom mai scânci, vom fi ridicaţi de jos, ni se vor șterge lacrimile, mucii, vom fi pupaţi, alinaţi și puși din nou copăcel, ca să ne continuăm drumul. Deci ei, părinţii noștri, au încredere că noi putem, că noi vom reuși. Și povestea se va repeta până chiar vom reuși. Și când vom învăţa să alergăm, să dansăm, să schiem, poate, vom uita de câte ori am fost puși copăcel și împinși ușurel să continuăm. Poate nici nu vom înţelege că ceea ce ne împingea discret de umeri nu era mâna părinţilor, ci increderea lor în noi. În-cre-de-rea! Încrederea își face încet loc în sufletul nostru din clipa în care ne ridicăm pe picioare, facem primii pași. Din acel moment ea începe să crească și să trăiască în noi. Și va slobozi rădăcini cu prima poezie pe care o recităm la grădiniţa, cu primul dans executat cu un partener de sex opus la primul matineu, cu prima notă obţinută la școală și prima privire admirativă din partea cuiva care nu-ţi 42 Clubul Nostru 3/2014

este nici rudă, nici prieten și acea privire îţi face obrajii să roșească și inima să tresalte. S-ar putea să-i mai amputăm câte un ram încrederii când în faţa noastră apar persoane care par mai bune, pentru că sunt mai încrezătoare în ele, în forţele lor. Și va veni un moment în care vom asocia încrederea cu succesul și chiar poate le vom confunda. Orice succes ne va adăuga încredere în propriile forţe. Orice idee care ne va face încrezători, ne va provoca să obţinem noi succese.

Paradoxal, dar dacă înainte ne întărea, la maturitate încrederea ne face vulnerabili. Marile cumpene în viaţa noastră apar în momentele în care suferim că o persoană în care ne-am pus toată încrederea ne-a dezamăgit, când omul în care am crezut mai mult decât în noi înșine, ne-a trădat, când cineva a râs sau a profitat de încrederea noastră. Atunci parcă întreaga noastră existenţă este anulată. Pierzându-ne încrederea, ne pierdem pe noi, avem senzaţia că ne-am transformat într-un coș de gunoi.

Dar cele mai lungi și mai grele lupte se dau între dragoste și încredere. Întreaga noastră viaţa se consumă sub semnul acestor confruntări. Iubim pe cel în care avem încredere. Ne pierdem încrederea și suferim până la ură. Ne legăm cu dragoste încrederea. O condiţionăm: iubim dacă avem încredere, avem încredere dacă iubim. Dăruim încredere, sufocăm cu încredere, șantajăm pentru încredere...

Undeva ceva ne-a scăpat. Nu am fost atenţi și am schimbat accentele, am încurcat ulcelele. Să rebobinăm însă firul poveștii și să ne amintim că sursa încrederii ești tu însuţi. Atunci când ne întrebăm de ce să mai credem, de ce să mai iubim, de ce să mai lucrăm, de ce să mai existăm dacă oricum în ziua de azi și în viaţa asta nu mai poţi avea încredere în nimeni... să nu uităm că noi avem picioare. Putem sta copăcel. Putem chiar să oferim niște braţe drept sprijin cuiva care învaţă să meargă.

Inevitabil, odată cu trecerea timpului, când înfruntând crizele adolescenţei, responsabilităţile tinereţii și obligaţiile maturităţii, împovăraţi cu diverse experienţe, vom ajunge să constatăm și să declarăm ferm că ne-am pierdut încrederea în toţi și în toate.

Deci, dacă putem încă sta în picioare, nimic nu-i pierdut. Dacă acolo, în interiorul nostru mai trăim noi, e loc de dragoste, de speranţă, de viaţă. Nu renunţa să privești lumea cu încredere, pentru că o pierzi irecuperabil doar atunci când o omori în inima ta.


3/2014 Clubul Nostru 43


Lecţii din viaţă

Nu judeca, oferă Soluţii! Iubirile-s cu flori, cuvinte dulci, săruturi şi îmbrăţişări, cu plimbări îndelungate de mânuţă, ieşiri la film şi cafenele; nunţile-s cu alai mândru, cu muzică-aleasă şi multă veselie; familia e viaţă-n armonie, un cadru idilic, cu zâmbete şi chiote de copii, seri lungi petrecute îmbrăţişaţi pe canapea în faţa televizorului, în semiîntuneric în faţa ceştii de ceai sau cafea la bucătărie, discutând despre viitorul copiilor, următoarea vacanţă sau viitoarea reparaţie a balconului…

În cuplu

însă poezia şi proza vieţii se scrie diferit, uneori absolut diferit de ceea ce se preconizează la început. Iar dincolo de peretele sau uşa vecinilor se petrec uneori drame greu de imaginat şi tolerat. Violenţa în familie încă este o problemă acută cu care ne confruntăm. Un atavism rudimentar al unei mentalităţi feudale predomină încă în societatea noastră şi, de multe ori, membrii societăţii ascund complice sau închid ochii la astfel de probleme cu pretextul că tot ce se întâmplă în interiorul unei familii este dreptul ei la intimitate.

Elena Burcă preşedinte al Asociaţiei Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”. „Casa Mărioarei„ este locul unde femeile maltratate fizic găsesc adăpost, asistenţă psihologică, socială, juridică, medicală şi informativă.

44 Clubul Nostru 3/2014

A durat până am reuşit să vă prindem într-o clipă liberă, spuneţi-ne cum arată o zi obişnuită din viaţa Dumneavoastră? Noi suntem organizaţie neguvernamentală activă. O zi obişnuită arată de fiecare dată, tare diferit: dacă nu particip la o masă rotundă, seminar sau conferinţă, atunci numaidecât am întâlniri cu parlamentari, guvernanţi, oameni din sectorul privat, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale etc., care, de obicei, sunt fixate în agendă, restul timpului meu îl petrec aici. „Casa Mărioarei” este o gospodărie cu un teritoriu de peste 600 m.p.,

cu birouri pentru specialişti, cu camere pentru beneficiari, cu ateliere de ocupaţii pentru femei şi copii, cu băi şi bucătării, cu terenuri de joacă etc. Ca într-o gospodărie, întotdeauna e ceva de rezolvat, mereu apar probleme care necesită soluţionare. În afară de asta, noi căutăm singuri surse de existenţă şi asta necesită mult efort şi timp. În fiecare zi ceva se strică, ceva se sparge, ceva nu funcţionează. În fiecare zi trebuie să găsim produse alimentare, medicamente, produse de igienă şi lista se întinde. Cine sunt oamenii care vă ajută? Spre regret statul nu finanţează ONG-urile. Depindem de finanţatori, pe care îi căutăm în afara ţării. Suntem susţinuţi de Fundaţia OAK, care acoperă mai mult de jumătate din buget, recent am primit aprobare de la Fundaţia Est Europeană de a acoperi o parte a bugetului, avem o confirmare de parteneriat de la UNWOMEN (Moldova), suport de la OSCE, Ambasada SUA şi Austriei. Desigur bugetul nu este acoperit şi suntem în căutarea cofinanţatorilor. Dacă vorbim la nivel de ţară, atunci putem spune că ne ajută prietenii, cunoştinţele. Cu părere de rău, în Republica Moldova multe probleme se rezolvă prin cu-


noştinţe, prin relaţii personale, chiar dacă violenţa este o problemă a societăţii şi pentru soluţionarea ei ar trebui să existe mai multă atenţie şi implicare din partea statului şi a guvernului. Dar suntem la etapă la care suntem şi reieşim din condiţiile pe care le avem. Nu vreau să mă plâng, câteodată, pierzând timp în căutarea dreptăţii prin instanţe, e mai uşor să-ţi răsufleci mânecile şi, dacă nu poţi să ajuţi 200 de persoane, ajută real 10, dar ştii că nu ai irosit timpul şi sănătatea inutil. Suntem aici o echipă puternică şi cu ajutorul prietenilor pe care îi avem, prin relaţiile pe care le avem, prin oamenii de bună-credinţă, deocamdată, ne reuşeşte. Dar pe lângă problemele financiare cu care ne confruntăm mai mult sau mai puţin, fiecare dintre noi, care sunt cele mai grave, specifice probleme cu care vă confruntaţi la „Casa Mărioarei”? Grav este însăşi fenomenul violenţei faţă de femei şi copii. Fenomen înrădăcinat în societate, care încă se mai consideră o problemă a familiei şi nu a societăţii. Şi problemele specifice sunt legate de faptul că nu avem un mecanism bine stabilit în ţară, care ar preveni şi combate acest flagel. Nu avem specialişti bine pregătiţi, chiar printre cei care sunt responsabili la nivel local şi central al administraţiei publice. Spun cu regret că „Casa Mărioarei” este singura organizaţie neguvernamentală, care oferă servicii specializate doar femeilor şi copiilor-victime ale violenţei domestice. Serviciul acesta este foarte greu, el ţine de durerea cuiva, de lacrimi, de durerea femeilor, de durerea copiilor şi noi ne străduim ca pentru fiecare femeie care vine la noi, să găsim o soluţie prin care s-o restabilim moral şi după aceea, împreună cu ea, să începem să soluţionăm situaţia în care se află. Toţi oamenii trec prin probleme care par cele mai grave, pentru că sunt ale lor, au impresia că a sosit sfârşitul lumii, dar când începem să discutăm, găsim soluţia şi nu se mai sfârşeşte lumea. Dar ca să ajungi la rezultate bune depinde mult de echipă, de psiholog, de asistentul social, de Violenţa în familie managerul de caz, de avocat. O echipă care să poată face până la urmă legătură cu poliţia, încă este o problemă asistenţii sociali, primarii, vecinii, rudele, priacută cu care ne etenii şi toţi cei de care depinde mai departe cum se va soluţiona cazul beneficiarei care confruntăm violenţa ni s-a adresat. Multe lucruri le învăţăm din în familie încă este experienţa noastră şi nu mă sfiesc să recuo problemă acută cu nosc, chiar şi din propriile greşeli. Suntem o echipă unită şi devotată scopului Asociaţiei. care ne confruntăm Dacă e să vorbim în cifre, oferim anual servicii la circa 1000 de persoane. Iar pentru 100 de persoane oferim cazare. Cazarea la noi este până la şase luni. Şi în această perioadă, dacă reuşim să reabilităm femeia şi să o ajutăm ca ea să se angajeze undeva la serviciu şi să-şi aranjeze copiii la şcoală şi grădiniţă, să-şi cunoască şi să-şi ceară drepturile pe care statul i le garantează, noi putem afirma că şi efortul nostru nu a fost în zadar. De exemplu, în anul trecut, 62% dintre beneficiarii noştri nu s-au întors la agresor, şi-au luat viaţa de la capăt şi au găsit puteri pentru o viaţă fără violenţă.

C

um pot fi recunoscute familiile în care există violenţă? Este foarte important să se înţeleagă ce înseamnă violenţă în familie şi familii scandalagii. Ni se mai adresează apropouri că trebuie să facem în fel şi chip şi să milităm pentru păstrarea familiei. Când e caz de scandal, certuri în familie, sigur, avem de-a face cu probleme psihologice care pot fi depăşite cu ajutorul psihologul care lucrează cu ambele părţi implicate. Certurile apar de la o problemă. Când ne confruntăm cu

cazuri de violenţă în familie, aici deja nu e vorba de o problemă, ci de intenţia unuia de a prelua controlul. În caz de violenţă domestică, noi avem victima şi agresorul. Agresorul este cel care în permanenţă domină victima şi primeşte plăcere, pentru că asta se întâmplă cu intenţie, aici nu e vorba de o problemă. Certurile, bătăile, umilinţele sunt cu intenţia de a controla, manipula. E foarte important să înţelegem asta. Şi noi lucrăm anume cu aceste situaţii, cazuri de violenţă în familie, unde există un bărbat agresor şi femeia este constrânsă să îndure, să rabde, să se umilească, să fie înjosită, să-i fie frică. Lucrând cu o femeie agresată, noi nu-i spunem că trebuie să fugă, să-şi părăsească soţul, dar prin lucrul pe care-l desfăşurăm, ea singură ia decizia, că viaţa ei este una, că este importantă şi că ea trebuie să fie stăpână pe viaţă ei. Dacă acum câţiva ani, 10, 15 procente dintre beneficiarele noastre îşi reluau viaţa de la capăt pe cont propriu, acum rezultatul de 62 de procente este un indicator bun pentru noi. Poate fi şi din motivul că societatea şi inclusiv femeile devin mai emancipate, se schimbă modul de gândire, mentalitatea? Şi aceşti factori au rostul lor, dar foarte mult depinde şi felul în care se lucrează cu aceste femei. Cu cele mai bune intenţii întreb, fără să încerc să diminuez din munca şi efortul echipei, dar în ce măsură femeile care vi se adresează vor într-adevăr să soluţioneze problema lor şi nu vin la centru doar ca să aibă unde se refugia până furia agresorului? Noi lucrăm cu cazurile de violenţă în familie,

3/2014 Clubul Nostru 45


Lecţii din viaţă

unde este agresor şi unde este victimă. Şi dacă victima ni se adresează după ajutor, nu are unde sta, noi îi oferim un acoperiş deasupra capului şi o ajutăm. Motto-ul echipei noastre este: „Nu judeca, oferă soluţie!”. Când ni se adresează victima după ajutor, noi studiem cazul, facem legătură cu poliţia, cu asistentul social. Da, sunt cazuri când femeile nu doresc ca noi să ne adresăm după informaţii, dar noi adunăm informaţie în mod confidenţial, investigăm. Clar, sunt şi cazuri când ni se adresează persoane care vor să-şi rezolve problema locativă. Dar de noi depinde cât de capabilă este echipă ca să încurajeze şi să discute cu femeia ca ea să aibă încredere în forţele proprii şi să nu permită nimănui să-i pună viaţa în pericol, ca ea să ia o atitudine în favoarea ei. Dacă ea decide să se întoarcă la agresor, noi nu avem nici un drept s-o oprim. Dar însăşi faptul că în anii precedenţi aveam cazuri când aceste femei părăseau centrul şi peste o lună reveneau la noi, putea să vină de două-trei ori pe an aici, anul acesta noi avem în centru doar o singură doamnă care s-a întors la noi a doua oară. Acesta este un indicator bun pentru noi. Dar ce posibilităţi i se oferă unei femei să-şi ia viaţa de la capăt? Femeile care vin de la ţară, în majoritatea cazurilor, găsesc un serviciu în Chişinău. La ţară nu au unde câştiga două-trei mii de lei pe lună, aici au posibilitate să deretice, să aibă grijă de copii, îşi găsesc de lucru făcând curat în cafenele, restaurante, spală veselă, dacă au studii de specialitate, se pot angaja bucătărese sau urmează cursuri. Femeile care vin de la ţară sunt muncitoare şi repede îşi găsesc un loc de muncă. Şi aflându-se o perioadă la noi, noi le oferim serviciile gratuit, pentru cazare nu plătesc, le oferim strictul necesar de produse alimentare, bani în buget pentru asta nu avem şi noi adunăm aceste produse din colecte, donaţii, dar avem grijă permanent să fie aici crupe, faină, ulei, zahăr, conserve, legume. Femeile care lucrează au proprii bani şi pot să-şi permită să se alimenteze mai divers, cumpărându-şi produse din oraş. De sărbători ne străduim să le oferim tuturor posibilitatea să aibă masă de sărbătoare. Aici, femeile au posibilitatea să economisească. După ce au făcut economii, şi-au venit în fire, copiii merg la şcoală sau la grădiniţă, cu banii pe care i-a acumulat, femeia îşi ia o gazdă şi o plăteşte din timp pentru jumătate de an, de exemplu, şi îşi continuă serviciul. Sunt şi situaţii când câte două doamne s-au împrietenit aici şi au luat o gazdă împreună, sunt diverse cazuri. Când v-am spus că 62 % dintre femei s-au dezis de agresor, asta am avut în vedere: că ele au reuşit să ia viaţa de la capăt de sine stătător, se descurcă din punct de vedere financiar şi au decis să-şi continue viaţa fără să mai fie nevoite să suporte agresiunea.

D

in investigaţiile dvs. personale, de ce unele victime se întorc la agresor? Din punctul meu de vedere, asta se întâmplă în primul rând din cauza ataşamentului. Noi suntem sufletiste, greu de înţeles. Femeile se îndrăgostesc, se ataşează emoţional. Un alt factor este ruşinea. Ruşinea de a fi fără soţ sau dacă femeia a divorţat se consideră că a fost părăsită, că e vina ei. „Asta e lepădată”, se spune despre ea şi este primită în societate ca una cu defect. Al treilea factor este că cei doi au o gospodărie muncită în comun şi să schimbi cuibul tău la o vârstă care nu mai este una foarte tânără, nu e atât de uşor. Cu părere de rău, femeile se adresează la noi nu atunci când pornesc o gospodărie, ci atunci când au suferit mult deja, când le ajunge cuţitul la os. Ştiţi, agresorii, de fapt, sunt nişte persoane care acţionează intenţionat. Ei dacă găsesc victima, se ţin de ea. Când simt că riscă să o piardă, cad în genunchi, plâng, fac promisiuni, se jură, îşi cer iertare. Ea îl crede şi urmează o perioadă de lapte şi miere în cuplu, el e bun şi, pe urmă, încetul cu încetul, lucrurile se repetă, iar se ajunge la bătaie. Ieri am discutat cu o doamnă şi ea spune că a suferit mulţi ani bătăi, înjosiri, umilinţă. A răbdat. Îl credea, îl răbda, doar că la ultima agresiune, el a luat cuţitul şi i l-a înfipt în inimă. Ea a scăpat ca prin urechile acului. Şi doar când a ajuns în starea asta, s-a adresat după ajutor. Şi ea spune: ”Dacă în tinereţe avea cineva să-mi explice ce înseamnă agresiune, violenţă în familie, poate nu aş fi ajuns aici”. Dacă femeilor noastre, din fragedă copilărie li s-ar explica ce înseamnă violenţă

46 Clubul Nostru 3/2014

în familie, ele ar şti cum s-o deosebească şi cazurile despre care vorbim astăzi ar fi mai puţine sau poate deloc. Dar ce este şi cum începe violenţa în familie? Violenţa în familie nu începe de la certuri şi bătăi. Agresorul are o tactică mult mai subtilă. Totul poate începe şi cu: „Ştii, tu mie îmi placi când nu te vopseşti, pentru mine aşa eşti frumoasă” sau „Nu trebuie să îmbraci fusta aceea, mai bine îmbracă asta, pentru că aşa eu te iubesc mai mult”. Sunt nişte instrumente pe care femeia nu le detectează de la început. Şi nici nu conştientizezi când te-ai trezit într-o situaţie când te temi de el, te gândeşti dacă e corect cum te-ai îmbrăcat, cum te-ai pieptănat, cum ai vorbit, eşti ca un şoricel. Lucrurile astea trebuie spuse, femeile trebuie să le cunoască.

C

um se pot femeile apăra dacă nimeresc în astfel de situaţii? Partea pozitivă a lucrurilor este că noi avem acum un cadru legislativ bun, statul oferă drepturi pentru aceste femei, dar, din păcate, ele nu le cunosc. Statul nostru a semnat şi ratificat convenţii internaţionale, avem drepturi pe care femeile pot să le ceară. Acum avem convenţia de la Istanbul ce prevede combaterea violenţei faţă de femei şi fete, pe care ţara noastră încă nu a semnat-o şi ratificat-o, dar facem diverse acţiuni împreună cu alte ONG-uri ca să fie semnată. Statul garantează femeilor o sumedenie de drepturi, dar ele, dacă nu le cunosc, nu le cer, sau dacă le cunosc, se tem să le ceară şi astfel nu se pot apăra. Pe lângă cadrul legal, avem organizaţii neguvernamentale care oferă servicii, aşa cum este şi organizaţia noastră, unde femeile se pot adresa după ajutor. Deci, aceste femei, au un refugiu unde se pot adresa şi primi înţelegere şi suport. Multor femei le este frică că nu vor fi înţelese. Înţelegerea asta în societate încă se judecă. Şi, din păcate, în societatea noastră se învinovăţeşte femeia. Da, poţi învinui femeia într-o familie scandalagie, dar în situaţii de violenţă domestică nu poţi s-o învinuieşti. Aici lucrurile nu sunt deloc simple. În astfel de situaţii, femeia-victimă rabdă 10-20 de ani şi după aceea, dacă ierţi odată, primii cinci, zece ani, peste 15, 20 de ani nu mai poţi să ierţi. Dar atunci nu mai ai nici sănătate, nici tinereţe şi foarte puţine posibilităţi să-ţi restabileşti viaţa. Sunt femei care vin şi-mi spun: ”Ştiţi, doamnă, ce am înţeles eu aici la centru? Eu nu am trăit viaţa mea, eu am trăit viaţa lui”. Sau sunt exemple când o doamnă vine cu durerea ei, dar ea nu vorbeşte despre durerea ei, ea vorbeşte despre el:


că el aşa şi aşa, că poate el dacă n-ar bea, că poate dacă el… ea îi caută lui justificări! Sunt cazuri când ea spune: ”Eu vă rog, ajutaţi-l pe el”, adică, undeva se învinovăţeşte pe sine. E un sacrificiu inutil. Aveţi dreptate. S-a adresat vreunul dintre agresori la „Casa Mărioarei”? Încearcă să vină, numai că noi avem pază. V-aţi simţit în pericol? Nu vreau să spun pericol, pentru că avem un sistem bun de pază, cel care îndrăzneşte, o păţeşte. Dar au fost diferite încercări. Dar după ajutor s-au adresat agresorii? Noi nu oferim astfel de servicii, dar s-a adresat acum un bărbat după ajutor. De obicei, femeile doresc ca să se lucreze cu ei. În Moldova este doar un centru care oferă astfel de servicii agresorilor. Dar, deocamdată, noi nu avem suficiente servicii să acordăm ajutor victimelor, ca să vă vorbesc acum despre ajutor agresorilor, pot doar sa spun ca sunt necesare ambele. Violenţa domestică încă nu este descoperită. Familiile scandaloase se văd, se ceartă unul cu altul, chiar şi se bat, dar reciproc. Familiile unde este violenţă faţă de femei sunt închise. Ele se tem să spună şi câteodată avem impresia despre unele familii că sunt exemplare, incredibile, dar noi nu ştim ce se petrece în interior. Violenţa este ascunsă. Dar cum putem depista atunci victimele violenţei domestice, înainte să fie prea târziu? Femeile se tem să se adreseze după ajutor. Au existat situaţii când numai a venit soţul aici şi ea l-a văzut după gard (noi avem grijă să le oferim siguranţă, datorită sistemului de pază), dar ea numai l-a văzut şi asta a speriat-o atât de mult că am fost nevoite s-o ascundem cu copiii la 180 de km de aici, unde se află şi în prezent, într-un local unde merge echipa şi lucrează cu ea. Frica este atât de mare, ea poate ar vrea să vină aici şi poate îşi dă seama că el nu va putea intra, dar nu„... copiii care au fost şi poate învinge frica. Cum putem noi să ajungem la femeile care suferă şi să le crescuţi, educaţi ajutăm, acesta rămâne în continuare un într-un mediu în care semn de întrebare. Femeile recunosc că sunt agresate când îndeplinesc anchete a existat violenţă anonime. Conform ultimelor sondaje, fidomestică, devin ecare a 6-a femeie din mediul urban şi fiecare a 7-a din localităţile rurale, măcar victime ori agresori.” odată a fost supusă agresiunii. Femeile noastre încă se tem să recunoască violenţa. De multe ori chiar nu înţeleg că sunt victime. Organizăm întâlniri în teritoriu şi după discuţiile pe care le avem, se întâmplă să se apropie unele doamne plângând şi să recunoască că ele sunt victime ale violenţei domestice. Şi atunci se adresează după ajutor.

S

unt multe femei tinere printre ele? Eu cred că tinerii acum sunt altfel, tineretul încă nu se grăbeşte să facă o familie. Oricum, dacă fata sau femeia proaspăt căsătorită continuă să se conducă după mentalitatea părinţilor şi bunicilor: „Rabdă cum am răbdat şi eu”, ea peste 10 sau 20 de ani devine una dintre beneficiarelor centrului nostru. Întâlnesc adesea expresia: „Am răbdat pentru copii, că am vrut să aibă tată copiii mei”. Nu îi faci bine niciunui copil răbdând violenţa domestică, pentru că statisticile au demonstrat-o deja: copiii care au fost crescuţi, educaţi într-un mediu în care a existat violenţă domestică, devin victime ori agresori. Când spunem că am răbdat pentru un copil, noi nu-i facem bine copilul. Trebuie

să discutăm cu copiii, atât cu fetele cât şi cu băieţii. Cu părinţii trebuie să discutăm, copilul poate să folosească anumite instrumente agresive despre care părinţii să nu bănuiască că, de fapt, ele denotă comportamentul unui potenţial agresor. Dacă părinţii ar cunoaşte aceste instrumente, dacă s-ar vorbi despre ele la şcoală sau la grădiniţă, fenomenul ar putea fi stopat. Eu cred că orice persoană căruia i s-ar indica că în comportamentul lui există numite instrumente agresive, ar putea să şi le controleze şi să le anihileze. Că noi ne creştem şi ne educăm calităţile şi neajunsurile şi putem lupta cu ele, dacă le conştientizăm. Monitorizaţi cazurile cu care aţi lucrat la „Casa Mărioarei”? Da, timp de jumătate de an monitorizăm cazurile doamnelor care au fost cazate în centrul nostru. Ţineţi legătură cu victimele? Da, şi ele cu noi. Se obişnuiesc cu acest loc, cu toate colegele, lucrătorii. Ne sună, ne vizitează, se interesează cum merg lucrurile. Avem exemple când doamnele care au stat aici vin cu donaţii. Care au fost cazurile care v-au frapat? Nu pot spune, compara că un caz e mai grav decât altul. Am avut o situaţie când s-a adresat o femeie plină de sânge. Ne-am emoţionat toate, ne-am înfiorat. A doua zi a venit agresorul cu un buchet de flori la poartă, iar ea, când l-a văzut a alergat în întâmpinarea lui şi l-a îmbrăţişat. Noi ne-am pierdut cu firea. Toată echipa n-a închis un ochi toată noaptea, am spălat-o de sânge, ne-am făcut griji pentru ea şi ea a uitat imediat grozăvia prin care trecuse. Dar nu putem judeca pe nimeni. Aşa cum v-am spus mai sus, pe unele femei, sentimentele le conduc şi nu raţiunea. Sunt cazuri ieşite din comun, pe care e greu să le înţelegi. Ei cum să înţelegi când cineva ne aduce la adăpost soţie de preot, care fusese închisă în beci pentru câteva luni de zile şi hrănită ca un câine? Întâmplător a descoperit-o cineva şi a adus-o la noi... Au fost şi cazuri când ni s-au adresat soţii de poliţişti ori funcţionari, aceşti soţi deţin posturi de conducere şi pentru opinia publică ei se străduiesc să propage moralitatea. Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi sper că societatea noastră face paşi spre o schimbare de mentalitate, în care astfel de cazuri şi de practici vor fi condamnate şi, treptat, vor dispărea. Să sperăm. Text: Liliana POPUŞOI 3/2014 Clubul Nostru 47


CORPUL TĂU

Cu

Wellness Land

devii frumoasă şi sănătoasă Pe întreaga durată a verii, revistele online titrează cu șrift roșu că e vară, că e sezonul plajelor și a defileurilor în bikini și că trebuie să ne monitorizăm cu atenţie celulita, șunculiţele, vergeturile, ca să nu dăm cinstea pe rușine, dacă vrem să arătăm bine în costumul de baie.

N

u exagerez, zilnic citesc pe aceste site-uri informaţii despre diverse trucuri cum să scăpăm în șapte zile de aspectul de coajă de portocală, în cinci zile de burtică, masându-ne cu zaţ de cafea, cartofi, mălai cu ulei de măsline și mâncând ţelină și mere. Ceea ce mi se pare o mare vrăjeală, pentru că un corp armonios îl poţi obţine și întreţine, în primul rând, prin exerciţii fizice, echilibrate cu o dietă bogată în fructe și legume de sezon și săracă în grăsimi de origine animală și un mod de viaţă sănătos. Corpul perfect se obţine și se menţine prin eforturi și nu prin trucuri. Iar un corp frumos, armonios nu înseamnă doar lipsa celulitei și un abdomen plat, ci și niște picioare, braţe și fese tonifiate, gambe subţiri și sculptate și un bust ferm, deci, o armonie totală. Iată de ce pare straniu că unele doamne și domnișoare moderne, emancipate, mușcă momeala și cred orbește că dacă însușesc niște trucuri, pot chiar să rezolve niște probleme estetice. Sănătatea și frumuseţea merg mână în mână și nu mai reprezintă o opţiune, ci un mod de viaţă. Este adevărat, unele metode populare sunt bune pentru întreţinerea elasticităţii pielii și trebuie să ţinem cont și de ele. În mod cert însă, tonusul și calitatea siluetei se păstrează și se îmbunătăţesc în sala de sport. De exemplu, puteţi merge la „Wellness Land”. Recomandăm acest centru sportiv și de fru-

48 Clubul Nostru 3/2014

museţe pentru atmosfera binevoitoare de acolo. Ca să o savuraţi pe îndelete puteţi, de exemplu, să vă prezentaţi înainte de ora stabilită, ca să reușiţi să beţi un ceai și să mai obosiţi lenevind pe canapea, răsfoind reviste. Faptul că „Wellness Land” este amplasat în sectorul centru al capitalei reprezintă, inevitabil, un avantaj.


de până la 400 de calorii în 30 de minute în cazul în care păstrezi ritmul alert. La fel, la „Wellness Land” poţi încerca și antrenamentul revoluţionar Cunoașteţi probabil că această formă de aerobic se bucură acum de mare popularitate, deoarece îţi lucrează fiecare grupă de mușchi, punând accent pe mușchii abdominali și fesieri, de regulă cei mai problematici. Numărul impresionant de calorii pe care le poţi arde prin intermediul tuturor exerciţiilor realizate pe ghetele kangoo jumps sunt un alt argument foarte puternic. Specialiștii spun că se ard circa 150 de calorii în circa 10-15 minute. În plus, o să descoperi că e extrem de amuzant și n-o să te plictisești.

De asemenea, la „Wellness Land” au echipament și aparate de antrenament moderne, săli, vestiar și băi curate, angajaţi amabili și antrenori profesioniști. După ședinţele în sala de forţă sau fitness, puteţi beneficia de serviciile salonului de frumuseţe. Sau de ședinţe SPA. Sau de ambele, pe rând! Alt avantaj este faptul că aici poţi încerca și tehnici moderne și eficiente de remodelare corporală. Antrenamentele intensive de cardio - Bike (adică exerciţiile pe bicicleta eliptică), îţi lucrează tot corpul, ajutând astfel la definirea unor braţe frumoase, tonofierea picioarelor, zonei posterioare şi şoldurilor. Poţi pier-

Forţă fizică suplimentară, tonus muscular și elasticitate sporită; acestea sunt doar o mică parte a beneficiilor care pot fi resimţite și văzute de toţi cei care aleg să practice kangoo jumps. Fie că vrei să te menţii în formă sau să "întinerești", fie că vrei să capeţi mai multă rezistenţă fizică sau să scapi de grăsimea inestetică de pe picioare, coapse, șolduri sau abdomen, toate acestea sunt posibile dupa cateva ședinţe de kangoo jumps. De ce să nu le încerci și tu și să te asiguri că nu vei arăta bine doar la plajă, ci pe parcursul întregului an te vei simţi minunat și vei avea curajul să abordezi cele mai elegante, îndrăzneţe sau nonconformiste ţinute?

Centrul Sportiv și de Frumuseţe

WELLNESS LAND Str. M.Varlaam, 46 Tel. (022) 54-60-80 www.wellnessland.md www.facebook.com/wellnessland.md

3/2014 Clubul Nostru 49


Experţii Farcom te ajută

să-ţi îngrijeşti corect părul Orice femeie își dorește un păr strălucitor şi sănătos. Și asta pentru că podoaba capilară reprezintă o oglindă a sănătății întregului organism, deși nu putem neglija nici forța de seducție pe care o exercită o femeie cu păr strălucitor și mătăsos asupra celorlalți.

E

xistă câteva reguli simple de îngrijire și păstrare a frumuseții părului, pe care ai putea să le transformi în ritualuri de frumusețe cu un efect garantat. În primul rând, pornim de la pielea capului, care constituie un strat nutritiv pentru păr și trebuie păstrată într-o stare perfectă de curățenie, evitându-se o secreția abundentă de sebum și formarea mătreței. Deci, îngrijirea riguroasă a părului trebuie să fie o preocupare permanentă atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deoarece astfel ne putem păstra până la o vârstă înaintată sănătatea firului de păr și culoarea lui naturală. Nu vom neglija apariția mătreții care, în genere, este un prim semnal al căderii părului. Deci, e tocmai 50 Clubul Nostru 3/2014

momentul să acționați. În asemenea cazuri vă sunt recomandate produsele de îngrijire speciale pe bază de sulf. Și pentru că mătreața este o problemă inestetică care ne dă mari bătăi de cap, trebuie să avem o abordare serioasă pentru a o rezolva din start. Evitați să folosiți tratamente și ”metode băbești”, să o tratați cu produse la nimereală. În urma numeroaselor cercetări efectuate în laborator, experţii Farcom au elaborat un tratament eficient împortiva mătreţii. Este vorba de SERI TheraCure împotriva mătreţii 12 fiole * 10 ml, care conţine un grup de agenţi antibacterieni, antiseptici şi antioxidanţi, care contribuie la combaterea mătreţii, previn apariţia acesteia și totodată, stopează căderea părului.

Loţiunea se aplică pe părul uscat sau umed cu ajutorul aplicatorului de cauciuc prevăzut. Se aplică uniform, masând uşor cu vârfurile degetelor. Nu necesită clătire. Pentru un rezultat mai bun se recomandă folosirea de durată a tratamentului şi şamponul din aceeaşi gamă. Şamponul SERI TheraCure împotriva mătreţii conţine ingrediente selectate pe baza cercetărilor de laborator, care luptă


Chișinău, str.M.Varlaam 46;

cu apariţia mătreţii, dar şi o înlătură în cazul în care vă confruntați deja cu această problemă. Pro-Vitamina B5 şi proteinele de mătase care se conțin în acest produs, penetrează firul de păr, oferindu-i îngrijirea, protecţia şi hidratarea necesară. O altă problemă îngrijorătoare și inestetică cu care ne putem confrunta este căderea părului. Căderea părului este o afecțiune mai frecvent întâlnită la bărbați, dar nu sunt scutite nici femeile. Cauzele pierderii în exces a firelor de păr sunt multiple și complexe, însă nu este exclusă și o predispoziție genetică. Una dintre cele mai comune cauze ale căderii părului este seboreea, care poate fi tratată în cazul în care a fost depistată și tratată la timp. Tratamentul poate fi realizat eficient cu Fiole Thera Cure împotriva căderii părului.

SERI TheraCure împotriva căderii părului 12 fiole* 10 ml conţine extracte de plante şi agenţi hrănitori pentru bulbul părului. Acestea interacţionează cu ciclul de viaţă natural al părului şi îmbunătățește circulaţia sângelui la rădăcina firului de păr. Vitamina H care se conține în acest produs are rolul de a suspenda acţiunea enzimei responsabile pentru pierderea părului. Alt component - Allantoil – Panthenol care se conține în acest tratament

022 546 080

penetrează celulele stem ale firului şi oferă hidratare de durată şi elasticitate părului. De asemenea, reduce şi ajută la eliminarea mâncărimii la nivelul scalpului, provocată de seboree, pătrunde în interiorul firului şi hrăneşte rădăcina părului. Preîntâmpină despicarea vârfurilor şi creşte diametrul firului de păr cu până la 10%. Alt component care intră în compoziția SERI TheraCure este Ialuramina. Ea facilitează aportul elementelor care sunt esenţiale pentru creşterea părului. Aplicaţi uniform loţiunea pe părul uscat sau umed cu ajutorul aplicatorului de cauciuc prevăzut, masând uşor cu ajutorul vârfurilor degetelor. Nu necesită clătire. Şamponul SERI TheraCure împotriva căderii părului conţine ingrediente selectate în urma cercetărilor de laborator precum pro-Vitamina B5, vitamina PP, biotină şi extract de portocală, care contribuie efectiv la inhibarea procesului de pierdere a părului, oferind îngrijire intensivă şi protecţie epiteliului şi firului de păr. Părul gras este o altă chestiune neplăcută cu care se confruntă mulți dintre noi și care creează mult discofort. Persoanele care au păr gras știu că acesta este dificil de coafat, iar după o zi de la spălare, arată de parcă nu l-ai spălat o săptămână, conferind un aspect neglijent. Dacă e să credem statisticilor, această problemă afecteaza o femeie din patru, fiind cauzat de o dereglare relativ frecventă a glandelor sebacee care presupune secreția în exces a sebuumului. Substanţă grasă naturală, sebumul protejeaza firul de par de factorii nocivi din mediu, însa cand nivelul lui este depășit, reprezintă o problemă.

Părul gras poate reprezenta și o moștenire genetică, dar poate apărea și din cauza stresului, extenuării, unei alimentații dezechilibrate, prea bogate în grăsimi, dar și a modului incorect de a vă şampona părul. Utilizarea abuzivă a vopselelor chimice nu fac decît să accentueze problema. O soluție pentru remedierea acestei probleme este tratamentul SERI TheraCure pentru păr gras 12 fiole * 10 ml, care ajută la eliminarea factorilor ce cauzează suprasecreţia de sebum, protejează epiteliul; este bogat în Vitamina B, reglează procesele responsabile de secreţia de sebum; totodată, contribuie la prevenirea căderii părului. Aplicaţi uniform loţiunea pe părul uscat sau umed cu ajutorul aplicatorului de cauciuc prevăzut, masând uşor cu vârfurile degetelor. Nu necesită clătire. Şamponul SERI TheraCure pentru păr gras conţine proteine din germeni de grâu, un complex de vitamine B, precum şi extract de urzică, care reglementează secreţia de sebum, totodată ajută la fortificarea şi hidratarea firului de păr.

Produsele prezentate în acest articol le puteţi găsi în oficiul central Wellness Land (str. Mitropolit Varlaam, 46) sau în reţeaua de farmacii „Elody” şi „Farmacia Familiei”.

3/2014 Clubul Nostru 51


tendinţe

„Brio” oferă un sortiment vast, ce include rochiţe vaporoase cu imprimeuri florale, dar și ţinute business, toate fiind realizate din stofe calitative, alese cu grijă. Întreprinderea „Brio” satisface cele mai pretenţioase gusturi, întotdeauna venind cu noi colecţii, de un stil clasic sau romantic, care corespund tendinţelor modei şi coloristicii sezonului. . Valorile acestor creaţii sunt: creativitatea, calitatea, responsabilitatea, flexibilitatea, dar şi respectul pentru clienţi, „cuvântul Brio semnificând multă însufleţire”. Feminitate şi eleganţa sunt elementele cheie ce se vor regăsi în colecţia „Brio”. Şi pentru că romantismul este tendinţa definitorie a anului 2014, vom putea vedea în noile colecţii prezenţa nuanţelor vibrante de violet, purpuriu, croieli cu accente feminine, fuste midi, şi cele ale anilor 50.

52 Clubul Nostru 3/2014


Showroom, Decebal 80 | Gemeni, et.1 | Unic, et.3 www.briomodel.com | facebook.com/BRIOmodel


Istoria vinului Începutul. Constantin Mimi Constantin Mimi a rămas în istorie ca ultimul guvernator al Basarabiei, din 1913 şi până la Marea Unire cu România în 1918. După acest eveniment s-a lăsat de politică şi s-a dedicat totalmente pasiunii moştenite la conac. Nativ din Grecia şi locuitor al pământului moldav, Constantin mereu a fost atras de vinicultură. După ce a terminat şcoala de vinicultură din Franţa, s-a întors în Moldova, stabilind fundamentul unei viniculturi care a devenit o legendă reală – vinurile de Bulboaca, o tradiţie care a continuat prin intermediul vinurilor mimi. La începutul secolului XX în regiunea Bender, unde se află satul Bulboaca, puteau fi evidenţiate opt vinării cu adevărat mari. Conacul lui Constantin Mimi, care ocupa o suprafaţă de cca 40 ari, la sigur se afla în acest top şi nu printre ultimii.

54 Clubul Nostru 3/2014

Istoria chateau Pe baza teritoriului Mimi, care era o zonă destul de norocoasă, a fost creată o vinărie mare. Proiectul blocului central al clădirii, construită în 1893, se baza pe desenele unor fabrici franceze vechi. Se consideră că pe baza la aceasta a apărut primul chateau adevărat din Moldova. Apropo, pentru prima dată în Moldova s-a folosit cement la construcţie. Pentru perioada aia, Constantin Mimi producea destul de mult vin, care era exportat în Moscova, Odessa şi chiar în Vladivostok. Mimi a fost primul care a început exportul vinului în străinătate. Există o legendă potrivit căreia, vinurile lui au fost exportate chiar şi în Franţa.


Un brand cu o istorie bogată, care este protejată cu grijă Constatin Mimi se ocupa cu cultivarea noilor tipuri de viţă de vie şi a intrat în istorie ca primul om care a început să cultive Aligote. Avea o diversitate mare de tipuri de viţă de vie: Pinot Gris, Traminer, Senso, Cabernet, Pinot Meunier, Noa şi altele.

creată de vestitul vinificator, foarte atent, pe baza schiţelor originale ale chateau-lui. Însăşi brandul mimi care a apărut în 2012, se străduie să păstreze tradiţiile vinicole locale, creând vinuri cu denumiri ce ne aduc aminte de zonele istorie, ca Mimi Roşu de Bulboaca, Mimi Rose de Bulboaca.

Continuarea tradiţiilor Mimi în perioada sovietică

Vinurile mimi redau în totalitate autenticitatea regiunii în care au fost create, aceasta fiind zona centrală a Moldovei. În perioada actuală, vinurile mimi se consideră de calitate înaltă, care sunt produse în număr limitat. Vinurile mimi, produse în număr limitat, sunt create urmărind canoanele vinicole vechi, prin care se reuşeşte redarea terruarul zonei în care au fost crescute viile. În colecţia de vinuri mimi, intră atât tradiţionala Feteasca, cât şi vinurile clasice – Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot.

La sfârşitul anului 1952, pe baza vinăriilor din Bulboaca, Jamana şi Spei a fost creată o uzină-sovhoz, denumită Bulboaca, specializată pe viticultură şi producerea materialelor pentru vin. La sfârşitul anului 1977, pe teritoriul dat a fost începută construcţia unei noi uzini vinicole, care putea prelucra pân la 40 000 tone de struguri. Uzina a început să lucreze în 1982, devenind liderul industriei vinului.

Perioada modernă Uzina vinicolă mimí, este situat pe pământurile istorice ale guvernatorului Constantin Mimi. Acum se restaurează istoria

Luând în considerare faptul că brand-ul mimi este foarte tânăr, numele său deja a intrat în istoria vinicolă, fiindcă în 2014 vinul Cabernet Sauvignon mimi a primit medalia de argint la concursul internaţional din Bruxelles (The Silver Medal – Concours Mondial de Bruxelles 2014) şi medalia de aur – la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2014 (IWCB 2014).

3/2014 Clubul Nostru 55


7

secrete

de la

GLORINAL

Cumpărarea unui apartament este un lucru important și implică o responsabilitate enormă. Ne imaginăm în cele mai mici detalii propria locuinţă, căutăm surse de venit suplimentare ca să ne putem permite propriul nostru apartament, așa cum ni-l dorim și îl visăm. Alegerea apartamentului potrivit implică resurse financiare substanţiale, mult efort și foarte multe riscuri. Sunt câteva detalii de care va depinde traiul tău în casa respectivă pentru mulţi ani. Este bine să le verifici înainte de a te decide, pentru a fi sigur că ai luat cea mai bună decizie. Vă propunem șapte motive care să te convingă că nu vei da greș dacă procuri o locuinţă construită de Compania „Glorinal”. Compania de construcţii „Glorinal” str. Zamfir Arbore, 15 Tel. 022 85 44 85 www.glorinal.md

1

Amplasarea. Blocurile construite de Compania „Glorinal” se află în preajma unei zone ecologice curate, lângă un parc sau o pădure, de unde ţi se așterne în faţa ochilor o panoramă frumoasă și unde poţi să te plimbi sau să te odihnești cu familia în tihnă după o zi de lucru. Astfel, te vei bucura nu doar de peisaj, ci și de aer curat.

2

Siguranţă. Numărul de etaje a blocului este stabilit în conformitate cu zona seismică în care este amplasat. Cei care preferă să-și petreacă timpul la balcon sau terasă și să admire orașul, aleg etajele de sus ale clădirii. Pentru familiile cu copii mici sau persoane în vârstă, recomandabile sunt etajele amplasate mai jos, ca să fie feriţi de disconfortul ieșirilor dese cu cărucioarele sau ieșirea la plimbare cu animalul de companie, spre exemplu.

3

Comoditate. Compania „Glorinal” se gândește la comoditatea și confortul clienţilor și se asigură că locatarii blocurilor pe care le construiesc nu vor trebui să se deplaseze prea mult


pentru a-și duce copiii la grădiniţă și la școală. De asemenea, vor avea în preajmă un centru comercial, policlinică, centru de agrement, ca să nu se simtă rupţi de civilizaţie.

4

Preţ. Locuinţele propuse de Compania „Glorinal” respectă și corespund raportului preţ-calitate și nu face disonanţă de la costurile existente pe piaţa spaţiului locativ în prezent.

5

Reputaţie. Este foarte important să alegi o locuinţă întrun bloc construit de o companie cunoscută și apreciată pe piaţă,

deoarece o astfel de companie nu va risca să-și piardă bunul nume oferind servicii dubioase și folosind materiale de construcţie de proastă calitate. Și nu uitaţi, cumpăraţi locuinţă pentru o viaţă, nu pentru un sezon, deci, trebuie să ţineţi cont de orice detaliu.

6

Econom. Compania „Glorinal” instalează în apartamente sisteme de încălzire autonomă, pentru ca locatarii să nu depindă de decizia autorităţilor de a porni sau sista sezonul de încălzire, acest lucru fiind foarte important, deoarece îl ajută pe locatar să-și gestioneze confortul și să achite pentru încălzire atât cât sunt dispuși să consume.

7

Utilitare. Apartamentul/casa este cetatea fiecărei familii. Este amenajat așa cum îţi place, te îngrijești să-l păstrezi și să-l faci și mai confortabil, dar o importanţă foarte mare are și curtea blocului sau, de exemplu, locul de parcare. Compania „Glorinal” a luat în calcul și aceste detalii, iată de ce din curtea blocului în care este amplasat apartamentul dumneavoastră nu poate să lipsească un teren de joacă, un loc de odihnă amenajate după ultimele standarde în domeniu, o parcare, beciuri, scări și holuri amenajate, ograda întregește aspectul modern și îngrijit al blocului și este îngrădită.

Glorinal – Noi luăm în calcul toate detaliile ca Dumneavoastră să vă simţiţi ca acasă!


casa ta

mobilă ideală pentru casa ta

Cine suntem MEBBERI înseamnă o echipă de profesioniști tineri, dinamici, care plasează clientul în centrul atenţiei, oferindu-i cea mai bună consiliere, cele mai potrivite modele, cele mai durabile produse și cea mai calitativă mobilă. Obiectul nostru de activitate este crearea și producerea a oricărui tip de mobilier din PAL melaminat, MDF înfoliat sau lăcuit, postforming și PAL furniruit. Furnizorii nostri sunt selectaţi pe baza unor criterii precise care au ca scop menţinerea calităţii produselor. 58 Clubul Nostru 3/2014

Procesele de fabricaţie sunt conform celor mai înalte tehnologii și pentru aceasta suntem dotaţi cu mijloace de producţie moderne: mașini și unelte specializate, scule de la producători consacraţi. Filozofia noastră este că putem merge înainte numai dacă clienţii sunt multumiţi, de aceea ne străduim să satisfacem toate dorinţele acestora. Dorim să fim parteneri de încredere din toate punctele de vedere.


CE OFERIM     

Experienţă Profesionalism Consiliere specializată Program dedicat Pasiune Noutăţi exclusive

Pasionaţi de munca noastră și mereu adaptati tendinţelor noi, îmbrăţișăm fiecare proiect transformând-ul într-unul personal. Ca pentru noi, ca pentru casa noastră! La fel, experienţa acumulată, o echipă de profesioniști în domeniu,programul dedicat și destinat designului și proiectării, utilaje de ultimă generaţie , standarte europene, dar și organizarea modernă a companiei sunt o garanţie a lucrului bine făcut. 3/2014 Clubul Nostru 59


casa ta

Mobilă la comandă • •

Realizarea mobilei se face la comandă, pe dimensiunile, culorile și accesoriile dorite. Se poate realiza atât mobilier casnic, cât și comercial (pentru magazine, farmacii, birouri, grădiniţe, școli și alte instituţii).

Servicii gratuite pentru toţi clienţii • • • • •

Consultanţă și sfaturi în realizarea proiectului Deplasări și măsurări gratuite Transport și montare gratuit în Chișinău și împrejurimi Garanţie 2 ani la toate produsele Termen de realizare: maxim 20 zile lucrătoare

Tel: 069 42 44 42, 078 91 51 52 | str. Transnistria, 5/1 | e-mail: MEBBERI@yahoo.com | facebook: MEBBERI

60 Clubul Nostru 3/2014


3/2014 Clubul Nostru 61


62 Clubul Nostru 3/2014


3/2014 Clubul Nostru 63


bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 141/1 | Tel.: (022) 60 25 46 / 060675797 / 078702270 | e-mail: millefiori.mariaj@gmail.com | www.mille.md

O iubire ca a voastră

merită o poveste de nuntă pe potrivă Nunta este cel mai important eveniment din viaţa unui cuplu de tineri îndrăgostiţi. Un prag de pe care veţi păși de acum încolo împreună în drumul vostru spre fericire. O oglindă prin care vreţi să priviţi tot restul vieţii voastre. Nunta durează o singură zi din viaţa voastră, o zi pe care trebuie să o savuraţi pe îndelete, pentru ca de ea să vă aduceţi aminte cu plăcere și să o povestiţi copiilor, nepoţilor și strănepoţilor, iar ei s-o ducă mai departe, prin generaţii, asemeni unei povești. O iubire ca a voastră merită o poveste de nuntă pe potrivă! Fiori”. Motivaţiile și argumentele au apărut imediat, au decurs una din alta și le fixăm aici și pentru voi, cei care, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, vreţi să vă jucaţi nunta.

N

unta de astăzi nu se mai asociază cu două șiruri de mese dosite sub o pânză de cort și trei muzicanţi ce cântă până-n zori în remorca unui camion sau cu o petrecere într-o cafenea, cu mese pe care stau sticluţe cu flori din plastic și farfurii cu logotipul ”общепит”. Nunţile noastre au devenit remake-uri de pelicule hollywoodiene astăzi și nu e nimic rău în faptul că au crescut pretenţiile mirilor, pentru că, pe lângă faptul că știu să-și menţină vie flacăra pasiunii, ei adună ban cu ban ca să-și poată invita prietenii și rudele la nuntă, la o petrecere deosebită, la fel precum sunt ei deosebiţi și speciali. Dacă nunta durează o singură zi, de ce să irosim această zi pe organizare, când trebuie, pur și simplu, să o trăim, să ne bucurăm de ea? De ce în ziua nunţii trebuie să ne preocupe chestii legate de muzică, local, amplasarea meselor, distracţia oaspeţilor? La urma-urmei, aceleași lucruri o să te tot preocupe mulţi ani de-acum înainte la fiecare zi de naștere, botez sau cumetrie pe care o să le ai și la care va trebui să-ţi inviţi rudele și vei avea grijă ca ele să se simtă confortabil, iar tu să îndeplinești strălucit rolul de gazdă. În ziua nunţii tale tu nu ești gazdă, în ziua nunţii tu ești întruchiparea sărbătorii, a luminii, reflecţia fericirii. De ce, din banii agonisiţi pentru nuntă, să cheltui o parte pe o agenţie de mariaj, când poţi să-ţi organizezi singură evenimentul, inspirându-te din filme, cărţi, Internet, nunţi la care ai mai participat? Am vrut să aflu răspuns la această întrebare de la Carolina Tihohod, patroana agenţiei „Mille 64 Clubul Nostru 3/2014

În viziunea Carolinei, e recomandabil să recurgi la serviciile agenţiei de mariaj „Mille Fiori” pentru că: Restul banilor pe care îi cheltui pe consum, să fie echilibraţi cu atmosfera specială, organizarea impecabilă și un decor perfect. Carolina Tihohod, patroana agenţiei „Mille Fiori”.

Vrei ca nunta să reușească, să se întâmple exact așa cum ai visat-o sau mai frumos decât ai fi putut să-ţi imaginezi.

În ziua nunţii tale există cineva care își dorește la fel de mult ca tine să reușească evenimentul, pentru că reușita nunţii tale înseamnă confirmarea calificării agenţiei de mariaj care se ocupă de eveniment. Iată de ce, agenţia se va strădui ca totul să meargă exact așa cum aţi plănuit, iar dacă este ceva de adaptat din mers, atunci acele adaptări se vor întâmpla discret, se vor încadra perfect în întreg tabloul, astfel încât nimeni să nu-și dea seama că a survenit o schimbare de scenariu. „Mille Fiori” se angajează să pună la punct toate detaliile nunţii în cel mai profesionist mod cu putinţă și te ajută să economisești timp și nervi, lucruri foarte importante pentru niște tineri care,


Orice detaliu legat de organizarea și desfășurarea nunţii este coordonat de specialiștii agenţiei cu mirii până în ziua nunţii. În ziua nunţii nimic nu trebuie să umbrească bucuria, dispoziţia tinerilor însurăţei și a invitaţilor la eveniment. „Mille Fiori” vă pune la dispoziţie o rochie fabuloasă de mireasă. În catalogul pe care vi-l prezintă găsiţi cu siguranţă rochia visurilor voastre. De asemenea, își pot găsi aici vestimentaţie potrivită pentru eveniment nu doar miresele, ci și sora miresei sau a mirelui, domnișoarele de onoare, nașa mare. pe lângă faptul că se pregătesc de nuntă, nu trebuie să-și neglijeze serviciul, prietenii și viaţa personală. La „Mille Fiori” se scrie, în cel mai mic detaliu (coordonat cu mirii), scenariul nunţii tale, nu doar cu accente și detalii lirice, romantice, ci și dintr-o perspectivă pragmatică, luând în calcul și experienţele altor evenimente, dar, mai cu seamă, învăţăminte și concluziile obţinute din greșelile altora.

Agenţia de mariaj colaborează cu saloane de frumuseţe, artiști și prezentatori apreciaţi nu doar pentru măiestrie, ci și pentru disciplină și responsabilitate, care își vor face programul în conformitate cu scenariul mirilor și nu viceversa. În dependenţă de stilul și tematica nunţii pe care o alegeţi, specialiștii Mille Fiori găsesc și creează elemente de decor pentru orice poveste. Agenţia face rost de 3/2014 Clubul Nostru 65


bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 141/1 | Tel.: (022) 60 25 46 / 060675797 / 078702270 | e-mail: millefiori.mariaj@gmail.com | www.mille.md

elementele potrivite de decor, colivii, harpe, porumbei, fluturi, orice aţi convenit voi că o să împodobească povestea voastră; coase husele pentru scaune și feţele de masă, fundele, găsește globurile, fotoliile potrivite decorului, amenajează zona pentru fotografii. „Mille Fiori” este la curent cu cele mai noi tendinţe în domeniu și specialiștii agenţiei pot realiza compoziţii floristice incredibile din flori proaspete, aduse din străinătate în ajunul sau chiar în dimineaţa evenimentului. Și nu acceptă compromisuri. Nu folosesc flori reciclate pentru o nuntă, mai puţin din superstiţie și mai mult din respect pentru tinerii însurăţei și din respect faţă de bunul nume al agenţiei. Decoraţiunile florale propuse în acest sezon de „Mille Fiori” sunt în stilul lui Karen Tran, un guru american în domeniul organizării și desfășurării nunţilor. Stilul Karen Tran presupune flori și culori, flori curate, fără verdeaţă: hortensii, cale, orhidei, trandafiri, împletite măiestrit încât să parcă că se revarsă în cascade, chiar și compoziţiile realizate pentru obiecte mici, cele pe care le aranjaţi pe masă.

Tendinţe pentru nunţile anului 2014, redate de Alla Barbăscumpă, specialist al agenţiei „Mille Fiori”

Dacă anul acesta planificaţi să jucaţi nunta, ar fi bine să știţi care sunt principalele tendinţe. Deși, nunta ta e doar nunta ta și nu e neapărat nevoie să o încadrezi în nișe tendinţe anume. Oricum, poate ai chef să joci o nuntă inspirată din filmele de epocă? Spre exemplu, anul acesta predomină influenţele anilor 20, iar nunţile se inspiră din „Marele Gatsby” și stilul rustic. Sunt niște tendinţe extrem de romantice, sofisticate. Ambele stiluri păstrează la bază romantismul. Regula anului 2014 este să nu lipsească romantismul din niciun detaliu, în primul rând, din decoraţiuni. Stilul anilor 20 presupune multă somptuozitate, cu orhidei, trandafiri, pene sau compoziţii florale mici, dar făcute din flori ca bujorii, care sunt cei mai romantici. Rochia de mireasă o alege fiecare după gustul său, dar ca s-o încadraţi în atmosfera anilor 20, e nevoie să optaţi pentru ceva rafinat, diafan, romantic. Puteţi găsi o rochie potrivită în catalogul salonului „Mille Fiori”, pentru că ne străduim în permanenţă să fim în pas cu noile tendinţe în domeniu. Renasc noi stiluri în tendinţe în 2014, cum ar fi boho, spre exemplu. Rustic, este un stil care nu are anumite reguli, dar include iarăși mult romantism, care să se plieze pe caracterul și personalitatea mirilor. Stilul rustic este ceva mai lejer, potrivit pentru un

66 Clubul Nostru 3/2014


3/2014 Clubul Nostru 67


bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 141/1 | Tel.: (022) 60 25 46 / 060675797 / 078702270 | e-mail: millefiori.mariaj@gmail.com | www.mille.md

68 Clubul Nostru 3/2014


buget mai modest. Totul este elaborat individual, se ţine cont de culorile în trend. Anul acesta se poartă culorile pastelate: roz, ivory. Fiecare culoare are câteva nuanţe cu care ne jucăm, le asortăm până obţinem un întreg. Stilul anilor 20 cucerește, în primul rând, datorită strălucirii: auriu, cristale, paiete… Plus, aranjamente florale care nu au dreptul să fie simple. În coafurile mireselor și domnișoarelor de onoare se folosesc bandanele, cu pietre preţioase. Ţinuta mirelui este inspirată din personajul Gatsby: joben, costum alb. De pe masa nunţii în stilul anilor 20 nu trebuie să lipsească wisky, șampanie, mâncăruri fine, un bar cu ţigări, trabucuri. Zonele foto sunt cu fotolii în stilul anilor 20 și băuturi scumpe. Prezenţa compoziţiilor florale stilizate pe masă necesită și o revizuire a prezentării meniului. Masa nu trebuie să abunde de farfurii mari, spraîncărcate. Florile și bucatele trebuie să „convieţuiască” în armonie: se pune accent pe aspectul, felul în care este aranjată mâncarea și nu abundenţa ei. Oricum, mâncare va fi suficientă pentru toţi invitaţii. O masă frumoasă este o masă aranjată cu gust, iar în amintire și în poze, ori în filmul nunţii vor rămâne somptuoasele compoziţii floristice și nu castraveţii, cașcavalul, pătrunjelul, sarmalele, salata, ulciorul cu vin și șampania.

Trăiţi-vă povestea!


Vara ta

La mare cu

„O dată pe an du-te într-un loc în care nu ai mai fost”, spune cunoscuta afirmaţie a lui Dalai Lama. Și când să fie timp mai potrivit dacă nu vara, timp în care odihna se impune, iar munca știe să aștepte. Desigur, vara merge la pachet cu mare și soare, iar după gust poate fi și munte, excursii sau orice alte dorinţe turistice, alese cu suflet. Sezonul estival 2014 propune numeroase oferte fierbinţi și irezistibile pe plajele din Turcia, Grecia, Bulgaria şi România. În acest sezon, moldovenii care mergeau la mare în Ucraina, s-au reorientat către alte destinaţii, în mare parte către litoralul bulgăresc şi cel grecesc, dar sunt şi din acei care au ales sau aleg, în continuare, litoralul din România, ceea ce este o noutate pentru piaţa turistică din Republica Moldova. În goana după oferte la mare, unii caută hoteluri liniştite, confort, mâncare bună, iar alţii vor distracţie şi aventură. Pe litoralul românesc le găseşti pe toate. Dacă doriţi distracţie, viaţă de noapte, aventuri, puteţi opta pentru "Miami de România", adică Mamaia, care abundă de cluburi, restaurante, cazinouri, petreceri pe plajă, parcuri acvatice, telegondolă, plaje amenajate, cu umbrele şi şezlonguri. Dacă doriţi mai multă linişte sau mergeţi cu copiii, Eforie Nord şi Jupiter sunt staţiunile ideale. În Jupiter veţi găsi cea mai amenajată plajă pentru copii şi cele mai multe activităţi pentru cei mici, iar maturii pot merge la teatru de vară, unde se organizează concerte în fiecare săptămână. Unica agenţie de turism din Moldova care revinde ofertele pentru litoralul românesc pe piaţa autohtonă la cele mai bune preţuri este Voyage Center „PHILIPSKY – TOUR”.

Voyage Center ”PHILIPSKY–TOUR” este agenţia

ce vă oferă un spectru larg de servicii, iar scopul prioritar este de a face din mult-aşteptată vacanţă o experienţă extraordinară de neuitat. Agenţia propune diverse programe turistice în ţară: călătorii fascinante prin cele mai pitoreşti locuri din Moldova; excursii prin vinăriile din Moldova; urcări pe stânci de cele mai covârşitoare înălţimi; posibilitatea de a reflecta asupra enigmelor naturii într-o călătorie prin Codrii misterioşi. În ceea ce ţine de turismul extern, Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” poate realiza oferta care să corespundă dorinţelor şi bugetului dumneavoastră şi care va include următoarele : vacanţe şi sejururi în România, Turcia, Grecia şi alte destinaţii, la cerere, vacanţe individuale şi de grup; pachete turistice complete şi programe la cerere; asigurare medicală cât şi cartea verde; cazare în hoteluri de cele

70 Clubul Nostru 3/2014


mai avantajoase preţuri; obţinerea vizei pentru orice ţară; rezervarea şi vânzarea biletelor de avion; servicii transport. Totodată, specialiştii de la Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” sunt pregătiţi să elaboreze tururi de diversă complexitate la solicitarea clientului. Potrivit datelor agenţiei, în acest sezon, cea mai spectaculoasă creştere în ceea ce ţine de alegerea unei destinaţii de odihnă de către moldoveni, este cea înregistrată pe litoralul românesc. 20 de mii de moldoveni se vor odihni anume pe plajele de acolo, iar dacă România îşi va promova bine oferta, anul viitor ar putea primi 100 de mii de turişti din Republica Moldova. Directorul companiei, Alex Filipski, susţine că turiștii moldoveni nu cunosc încă prea multe despre litoralul românesc. Dacă e să ne referim la costurile unui sejur în România, atunci este de menţionat faptul că turiştii moldoveni optează pentru preţuri mici, plătind în medie 100-120 de euro pentru 5-7 nopţi (majoritatea aleg 7), fără servicii de masă. La început și final de sezon, adică în iunie și septembrie, preţurile pentru un sejur încep de la 55 euro. Aici, trebuie să specificăm faptul că, Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” are parteneri puternici peste Prut și colaborează direct cu agenţii hotelieri ceea ce contribuie la stabilirea unor preţuri accesibile și chiar mici, fiind stabilite fără intermediari. Moldovenii, în mod special, preferă sudul litoralului românesc şi vârful de sezon ca perioadă de alegere a concediilor (iulie şi august). Directorul agenţiei susţine că solicitările pentru litoralul românesc sunt în creştere, iar până la început de iulie, adică în două săptămâni de la deschiderea oficială a sezonului de plajă, în pofida vremii nu tocmai favorabile, 3 mii de moldoveni au mers acolo în vacanţă. “Românii din Republica Moldova sunt foarte mulţumiţi de condiţiile oferite de litoralul românesc, feed-back-ul înregistrat până în prezent fiind unul pozitiv. Iar, turiștii fiind mulţumiţi de ceea ce li se oferă acolo, recomandă apoi, această destinaţie - rudelor, prietenilor sau colegilor”, subliniază Alex Filipski. În ceea ce ţine de alte destinaţii fierbinţi pentru care optează moldovenii, în acest sezon, din Republica Moldova merg 7 autocare pe zi spre litoralul bulgăresc, numărul de turişti ajungând la circa 2500 pe săptămână. De asemenea, către Grecia merg săptămânal 10 curse cu autocarul, iar pentru Creta există cursă charter săptămânală şi la ora actuală locurile sunt vândute în totalitate până la mijlocul lunii august. Directorul Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” afirmă că reorientarea turiştilor moldoveni a fost influenţată nu doar de situaţia tensionată din regiune, dar şi de liberalizarea regimului de vize. “Liberalizarea regimului de vize, a dat un impuls vizibil destinaţiilor noi de vacanţă, în special celor din partea de vest a Europei”, subliniază el. Cu siguranţă, Marea Neagră rămâne a fi o alternativă pentru turiştii moldoveni, în special, pentru turiştii cu bugete mici sau mijlocii. De asemenea, aceasta implică şi multe alte avantaje, precum: preţurile mici şi atractive comparativ cu alte destinaţii, transport zilnic spre litoral pus la dispoziţia turiştilor de agenţiile de turism, timpul mai scurt de a ajunge la destinaţie, limba română, cultura, tradiţiile şi mâncarea.

3/2014 Clubul Nostru 71


Tu ce alegi: Mamaia, Costinești, Euforie Nord sau Jupiter?!

dacă sunteți interesat să gustați din frumusețile litoralului românesc, Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” vă face și unele recomandări în ceea ce ține de stațiuni și hoteluri.

72 Clubul Nostru 3/2014


cu copii, oamenii de afaceri, dar şi cuplurile de îndrăgostiţi. O atmosferă de poveste şi servicii de calitate turiştii vor mai găsi la hotelurile: „Bavaria Blu”, „Modern”, „Del Mar”, „Malibu” (4*), „Victoria”, “Mercur Minerva”, “Central”, “Majestic”, “Florida”, “Voila Caraiman”(3*), “Aurora”, “Pescăruş” (2*) etc. La Mamaia funcţionează şi primul parc acvatic din România – „Aqua Magic”. Acesta este situat chiar la intrarea în staţiune şi este dotat cu tobogane, piscine, cascade şi bazine .

MAMAIA.

„Perla Mării Negre”, o staţiune căutată şi apreciată de turişti. Mamaia este „alintată” de două ape – cea a lacului cu apă dulce Siutghiol („lacul lăptos”, aşa s-ar traduce din turceşte) şi a Mării Negre. Este cea mai mare staţiune de pe litoralul românesc şi se întinde pe o lungime de opt kilometri. Mamaia e apreciată pentru plaja cu nisip fin, dar şi pentru că aici distracţia e la ea acasă. Pentru cei care-şi doresc nopţi albe, Mamaia e alegerea perfectă. Baruri, terase, cluburi, restaurante, cafenele, discoteci, parcuri de distracţie  – toate deschise pentru doritorii de a avea o vacanţă ca la carte. Mai multe hoteluri din staţiunea Mamaia au terenuri de sport, unde pot fi jucate partide de fotbal sau tenis, iar pe plajă sunt terenuri de volei.

COSTINEȘTI.

La peste 30 de kilometri de Constanţa se află „capitala tinereţii fără bătrâneţe” – Costineşti. Staţiunea Costineşti are o capacitate de cazare de circa şase mii de locuri, iar preţurile de cazare sunt destul de avantajoase. Cel mai elegante şi impresionante locuri de cazare le are Complexul „Vox Maris” (4*), situat în inima staţiunii. Agenţiile de turism afirmă că acesta poate fi recomandat tinerilor pentru relaxare şi confort. Un sejur la Complexul “Vox Maris” costă cam 150 de euro. Pentru cei care au un buget mai mic este recomandat hotelul “Pierre” (3*), care se află la doar 20 de metri de plajă. Pentru un sejur veţi achita în jur de 50 de euro. Minunat se vor simţi şi cei care vor alege hotelurile: „Royal”, „Impact G”, „Intim”, „Atena” (3*), „Forum”, „Meridian” (2*) şi Complexul de vile „Minerva” (1*) etc.

Unii aleg staţiunea Mamaia şi pentru că aici sunt hoteluri frumoase şi „cu greutate”. De exemplu, Hotelul „Vega” (printre puţinele de cinci stele de pe litoralul românesc al Mării Negre) e preferat pentru că acum câteva decenii acesta a fost unul dintre platourile de filmare ale comediei „Nea Mărin Miliardar”. Hotelul IAKI (4*) e ales de cei care ştiu că este proprietatea renumitului fotbalist român Gică Hagi, iar numele vine de la cei doi copii ai săi – Ianis şi Kira. Un hotel impresionant, frumos şi plin de eleganţă, aflat la mare căutare este „Phoenicia Holiday Resort” (4*). La cele trei hoteluri din Mamaia se vor simţi minunat familiile 3/2014 Clubul Nostru 73


Tu ce alegi: Mamaia, Costinești, Euforie Nord sau Jupiter?!

EFORIE NORD.

Aflată la mare căutare, mai ales de familişti, staţiunea este pe locul doi după Mamaia în ceea ce priveşte numărul de turişti. În staţiunea Eforie Nord liniştea e la ea acasă, de asta e recomandată persoanelor careşi doresc o vacanţă interesantă şi relaxantă. Aflată între Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, staţiunea Eforie Nord e preferată şi de către cei ce doresc să-şi întremeze sănătatea. Destinaţia e „invadată” de românii, dar şi nemţii, francezii sau suedezi care leau căzut tronc bazele de tratament de la Eforie Nord. Aici pot fi tratate bolile ginecologice, locomotorii, reumatice, dermatologice, respiratorii etc. Hotelurile din staţiune sunt deschise şi aşteaptă cu drag turiştii care aleg Eforie Nord. Agenţiile de turism recomandă: „Mondial”, „Bega”, „Europa” (4*), „Mirage”, „Delfinul”, „Vera”, „Fortuna”, „Dunărea” (3*), „Venus”, „Cupidon”, „Hefaistos” (2*).

NEPTUN și OLIMP.

Aflate la 38 de km de Constanţa şi la opt kilometri de Mangalia, de care aparţin administrativ, cele două staţiune situate una în continuarea celeilalte „au fost botezate” împreună de oameni cu numele Neptun-Olimp. Turiştii aleg Staţiunea Neptun-Olimp pentru liniştea şi multa verdeaţă de aici. Staţiunea se află într-un impresionant cadru natural – pădurea Comorova, lacul Neptun. Plajele din Neptun şi Olimp „nu comunică”, pentru că în zonă se află vilele care aparţin Protocolului de Stat, notează site-urile de turism. Turiştii ajunşi în staţiune mai pot alege să se cazeze la: „Mediterraneo” (printre puţinele de cinci stele de pe litoralul românesc), „Boutique Shine” (4*), „Majestic”, „Lacul Racilor”, „Insula”, (3*), „Caraiman”, „Dacia”, „Istria” (2*).

74 Clubul Nostru 3/2014


JUPITER.

Aceasta este recomandată în speţă familiilor cu copii. Comoditate la nivel maxim, or sunt de toate pentru cei mici, hoteluri aproape plajă şi o atmosferă calmă şi caldă. Potrivit Voyage Center ”PHILIPSKY - TOUR”, Baby Land Jupiter îi aşteaptă zilnic pe cei mici cu tobogane, plase elastice, curse cu obstacole şi spectacole de teatru, iar fiecare seară se încheie cu petrecerea copiilor la care sunt invitaţi eroii lor preferaţi – Omul Păianjen,

scufundări. Mâine vom continua turul pe litoral românesc al Mării Negre și ne vom opri la Mangalia.

VENUS.

Staţiunea Venus se află la doar trei km de Mangalia şi la peste 40 de km de Constanţa. Aceasta este preferată, în special, de familiile cu copii. La fel ca staţiunea Jupiter, Venus este una liniştită şi asta pentru că în sezonul estival nu este prea aglomerată. Apa mării, soarele şi briza completează „pachetul” de servicii de calitate. Potrivit Voyage Center ”PHILIPSKY TOUR”, una din zonele preferate de turişti pentru a petrece timpul liber este plaja „Perla Venusului”. La Venus pot veni şi cei care au nevoie de tratamentul diverselor afecţiuni: reumatismale degenerative, posttraumatice, al unor stări de anemie secundară, de debilitate,

Batman, Zâna Ariel şi alţii. Copiii se mai pot plimba cu hidrobicicleta, juca tenis, volei sau fotbal. Staţiunea Jupiter este considerată una dintre cele mai frumoase staţiuni. „De vină” este cadrul natural în care se află – o faleză întinsă, un lac în centru (Tismana) şi o pădure de mesteceni (Comorova). Restaurantele delectează turiştii cu cele mai apetisante bucate, iar hotelurile se întrec în a oferi spectacole de calitate, programe de dans etc. Cei care preferă sporturile nautice în Staţiunea Jupiter au posibilitatea să facă plimbări cu skyjetul sau să urmeze cursuri de


Tu ce alegi: Mamaia, Costinești, Euforie Nord sau Jupiter?!

rahitism etc. În staţiune e pus accentul şi pe atracţii şi agrement. Astfel, sunt propuse de la plimbări cu diverse ambarcaţiuni până la lecţii de scuba diving. Totodată, pot fi făcute croaziere pe Marea Neagră sau excursii interne (turul staţiunilor de pe litoralul românesc) etc. Cei mici sunt aşteptaţi la parcul de distracţii şi la circ. Turiştii se vor simţi minunat la: „Inter” (5*) „Afrodita”, „Palace” şi „Melodia” (4*), „Raluca” (un hotel cu o arhitectură unică în România – clădire circulară, în care au fost filmate unele cadre din renumitul film „Nea Mărin Miliardar”), „Corina” (3*), „Sanda” şi „Favorit” (2*+) etc.  Un sejur în staţiunea Venus costă între 40 şi 370 de euro. Și dacă totuși sunteţi genul de persoană care preferă să meargă vara în munţi atunci, Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” propune oferte tentante și pentru atracţii turistice de acest gen: trasee montane (Valea Prahovei, Slănic Moldova etc.), lacuri sărate, staţiuni balneare, Transfăgărăşan, Transalpina şi circuite prin oraşe. 76 Clubul Nostru 3/2014

Așasar, pentru orice dorinţă turistică de te poţi adresa la Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR”. Totodată, dacă nu ai timp să o faci, află că recent, ”PHILIPSKY – TOUR” a lansat prima aplicaţie a paginii web pentru telefoane ce suportă Android și în curând va fi disponibilă și versiunea pentru IOS. Astfel, că totul e doar la o atingere de buton – distanţă. De asemenea, agenţia vine cu și mai multă inovaţie în domeniul turismului din Moldova și a lansat de curând, platforma MOLDOVABOOKING.COM, iar pachetele turistice vor putea fi procurate on-line. Și aceasta nu este tot, dacă vrei la mare pe gratis, urmărește paginile web și de Facebook ale Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR”, și agenţia te trimite în vacanţă în România, tot ce trebuie să faci este să participi la concursurile frecvent organizate prin care poţi câștiga pachet turistic pentru două persoane, sejur complet, în unul dintre cele mai bune hoteluri din staţiunile românești. Voyage Center ”PHILIPSKY – TOUR” pregătește și alte surprize pentru clienţii săi, de aceea nu ezitaţi să fiţi printre ei!


CASA TA

Lider pe pia a imobiliar達 din Republica Moldova


R ev i sta t u t u r o r F e m e i l o r

S e d i s t r i b u i e g r at i s

Nr. 3 Iulie–August 2014

3

ani de

Clubul Nostru • Nr . 3 • 2014

CLUBUL NOSTRU

LUMINIŢA SUVEICĂ Medic-Şef sanitar de Stat

Servicii medicale de laborator

Clubul nostru 3-2014  

Revista pentru femei CLUBUL NOSTRU, iulie-august 2014 https://www.facebook.com/clubulnostru

Clubul nostru 3-2014  

Revista pentru femei CLUBUL NOSTRU, iulie-august 2014 https://www.facebook.com/clubulnostru

Advertisement