Page 1


BO Produs

Stilul bărbatului de azi

Un bărbat energic, atrăgător, atent şi remarcabil pune accent întotdeauna pe articolele vestimentare asortate cu atenţie. BO Produs a fost conceput pentru a satisface necesităţile consumatorilor înfometaţi de costume şi sacouri SLIM, comode, frumoase şi actuale. Preţul fiind un factor important, a fost abordat cu atenţie şi redus până la uimirea cumpărătorului. Colecţiile sunt realizate în serii limitate pentru a oferi exclusivitate celor care le poartă iar marfa în magazin se schimbă regulat, stimulând curiozitatea consumatorilor spre a ne vizita şi mai des şi spre a fi surprinşi de noi produse care le vor da culoare garderobei personale.

Elevii îmbracă BO Produs Studenţii îmbracă BO Produs Angajaţii îmbracă BO Produs facebook.com/bo produs


BO Produs S t i l u l b ă r b at u l u i d e a z i

str. Calea Ieșilor 8, Centrul Comercial “Zorile” et. 2 www.boprodus.md info@boprodus.md


Rafinamentul ornamentelor vechi, aplicate pe bluzele şi cămăşile de croi modern, le dau acestora un farmec deosebit, totodată ducând mesajul lor de secole mai departe, dar deja intr-o nouă formă, modernă.


Poartă ie!

Chişinău, str. M.Varlaam 80 tel.: 022 22 22 51 facebook.com/CasaCristea www.casacristea.md


Strada pietonală Proiectul de suflet Efes Vitanta Moldova Brewery

După mai multe încercări și dezbateri cu privire la necesitatea unei străzi pietonale în capitală și modelul de realizare al acesteia, se pare că planurile încep să se contureze în realizări concrete. Pe strada Deordiţă lucrările sunt în toi și doar cu puţină răbdare vom fi martorii unui vis realizat.

Ce înseamnă, de fapt o stradă pietonală pentru Chișinău? În primul rând, este o zonă dedicată în exclusivitate celor, care adoră plimbările și suflul orașului, celor care coboară din mașinile grăbite pentru a traversa, pas cu pas, fără grabă, o porţiune înmiresmată de spiritul Chișinăului de altă dată. Este un loc, unde poţi savura liniștea aflându-te în chiar inima unui oraș aglomerat. Fără îndoială, o stradă pietonală este locul preferat pentru plimbările cu familia sau prietenii, pentru a invita oaspeţii capitalei sau pentru a servi în liniște un prânz, o cină sau o cafea aromată. O stradă pietonală este o zonă în care, de obicei, își găsesc locul artiștii, oamenii de cultură, unde zilnic își dau întâlnire pictorii, literaţii – anume așa vede Efes Vitanta proiectul său

6 Clubul Nostru 1/2013


Stradă pietonală este o zonă în care, își găsesc locul artiștii, oamenii de cultură, unde zilnic își dau întâlnire pictorii, literaţii – un epicentru cultural, locul unde se zbate inima capitalei. Se va numi Aleea Oamenilor Buni! „Suntem onoraţi să participăm la acest proiect. Noi ne exprimăm astfel respectul faţă de acest oraș frumos cu un trecut bogat și un viitor promiţător, cu atât mai mult cu cât brandul nostru flagman îi poartă numele. Nu în zadar am optat pentru ideea ca această stradă pietonală să fie numită Aleea oamenilor buni. ”, a declarat Kamil Yazici, Directorul General EVMB. Costul proiectului se ridică la circa 500 000 lei și este acoperit în mare parte de către cel mai mare producător de bere din ţară și primăria municipiului.

de suflet – un epicentru cultural, locul unde se zbate inima capitalei. Nu în zadar acest loc se va numi Aleea Oamenilor Buni! “Totodată, o zonă pietonală înseamnă o re-valorificare a acestei porţiuni de urbe, atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere a valorii adăogate pe care o conferă noul statul locului respectiv. Astăzi, când lucrările de amenajare sunt în toi ne vine greu să credem, dar din momentul când aceastea se vor finaliza, atât strada Deordiţă, cât și localurile, casele și oficiile din preajmă, vor obţine un cu totul alt statut – mult mai important și mult mai valoros”, ne informează Ludmila Andronic, Directorul pentru afaceri corporative EVMB. În calitatea sa de partener general al Primăriei municipiului Efes Vitanta a participat în cel mai activ mod la elaborarea și modificarea proiectelor arhitecturale, la planificarea lucrărilor, doar strada pietonală nu este un simplu rezultat al modificării traseelor de circulaţie rutieră. Aici au fost realizate importante lucrări inginerești, au fost modernizate reţelele de comunicare și canalizare, strada va fi pavată completamente, iar faţadele clădirilor au fost renovate în stilul proiectului. Dacă ar fi să comparăm aceste activităţi cu o magie am putea lesne să spunem că într-o bună zi aici parcă va fi cu totul altă stradă, una de nerecunoscut.

Ţinem să amintim că amenajarea străzii pietonale nu este unicul proiect social de anvergură realizat de către Efes Vitanta. Ceva timp în urmă compania a instalat aparate sportive în parcuri, care astăzi se bucură de o popularitate deosebită printre locuitorii capitalei, care profită cu plăcere de posibilitatea de a practica sportul gratuit și în aer liber. Anterior, în cadrul ului amplu proiect ecologic, compania a plasat coșuri de colectare a plasticului sub genericul “Colectăm pentru că ne pasă! ”. Tot această companie a lansat în premierăpe piaţă berea în sticlă returnabilă (Timișoreana și Jiguleovskoie), antrenându-se astfel ăncă într-un proiect cu importante conotaţii ecologice. “Ne-am dori foarte mult ca toţi consumatorii noștri să se pătrundă de importanţa reciclării sticlei, declară Ludmila Andronic. Este o chestiune de atitudine. Trebuie doar să ne obișnuim să selectăm deșeurile și să le folosim ecologic și eficient din punct de vedere economic. Cu atât mai mult, cu cât consumatorii, astfel, își pot recupera cheltuielile pentru ambalaj. S-ar părea că practica returnării sticlelor la magazin este una cu iz sovietic, dar nu este așa nici pe departe. Ea există în toată lumea și este apreciată de către toţi cei, cărora nu le este indiferent mediul în care trăiesc și viitorul copiilor săi.” În toamna anului 2012, cel mai mare producător de bere din ţară a demarat un proiect-pilot de cultivare locală orzului pentru producerea berii. Deja a fost colectată prima roadă de orz, la Cunicea, Florești, aceasta constituind circa 900 tone. De asemenea, Efes Vitanta Moldova Brewery va lansa la sfârșitul acestui an, prima printre companie din R. Moldova, o staţie de epurare a apei folosite pe unităţile sale de producţie și a apelor pluviale. Reprezentanţii companiei subliniază, că după epurare apa va fi atât de calitativ tratată, încât in ea vor putea trăi peștii. „Nu poţi să vii într-o ţară, să obţii un venit și apoi să pleci. Companiile mari sunt parte din societate și trebuie să investească în noile tehnologii, în ecologia ţării și în educarea consumatorului”, declară directorul general Efes Vitanta Moldova Brewery Kamil Yazici. 1/2013 Clubul Nostru 7


Cuprins septembrie 2013

78

90

V aleriu V dovicenco

F rumuseţe

65

16

88 S tela P opescu

99

72 Retrospectiva Clubul Nostru

57

T endinţe

N unta T a

OPINIE

L udmila A ndronic I urie B adicu V ictor M icuşa

N icolae B otgros

8 Clubul Nostru 1/2013

toamnă 2013 - iarnă 2014

86


Din vis și dor

Această revistă a apărut în urma unui vis. Sau a unui dor. De altfel, ca mai toate lucrurile ce ar trebui să se întâmple în viețile noastre... Habar nu am ce-ar trebui să scriu într-un editorial. Recunosc că niciodată în viața mea de până acum nu mi-am imaginat măcar că voi ajunge să scriu un editorial în propria-mi revistă. Dar ea este continuarea a tot ceea ce fac, alături de colegii mei, și mărturisesc că niciodată nu m-am simțit mai bine la birou decât în această vară, când am deschis arhiva adunată timp de doi ani, am selectat fotografii, am redactat micile texte scrise de colegele mele și am trimis un milion de email-uri cu oferte publicitare. „De ce o revistă tipărită, când astăzi toată lumea stă pe internet?”, am fost întrebată de sute de ori. Răspund: pentru că eu sunt o visătoare și pentru că mie și prietenei mele, și altor oameni visători ca mine, ne plac serile când toți ai casei adorm, noi ne luăm un ceai roșu și ne băgăm sub plapumă, răsfoind o revistă sau citind o carte. Eu admir oamenii buni, oamenii sinceri, oamenii care au ce spune și care, orice ar face, o fac din tot sufletul. Mi-am dorit să reiau interviurile cu ei, să-i ascult ore în șir apoi, seara, să pornesc dictafonul și, descifrând textul, să mă minunez de cât de norocoși sunt ei. Și cât de norocoasă sunt eu pentru că mi s-a oferit șansa de a-i cunoaște. Pe Nicolae Botgros, pentru acest prim număr… Mi-am propus să descopăr cupluri care pot deveni, pe bună dreptate, exemple de apreciat și inspirat, pentru că au știut să-și ocrotească fericirea și astfel au trăit trei-patru-cinci decenii împreună. În definitiv, veți găsi în paginile acestei reviste opinii ale unor oameni care au reușit. La fel, vom aborda subiecte ce țin de frumusețe, sănătate, alimentație, casă, copii, lectură și călătorii. Și, nu în cele din urmă, vom realiza pictoriale cu voi, femeile care veniți la evenimentele organizate de „Clubul Nostru”. Unele dintre voi - cu casă, masă și doi copii de grădiniță, și poate și unul la școală - nu prea reușiți, din cauza lipsei de timp, să mergeți o zi la SPA. Noi vă vom duce - și dădacă vă vom găsi! Am început acest text cu vise și dor. Am visat la un proiect cu pagini frumos machetate, cu texte bune și cu ședințe foto cu eroi frumoși la chip și la suflet. Mi-a fost dor de litere, de scris. Și sper ca această revistă să devină la fel de dragă și vouă, doamnelor care de doi ani veniți la evenimentele organizate de „Clubul Nostru”. Noi începem o nouă etapă, ce se anunță destul de zbuciumată, pentru că pornim la un nou drum și înfruntăm o nouă provocare. În schimb, știm cât de senine sunteți când ne reîntâlnim, lună de lună, timp de câteva ore, la o cafea bună, un vin savuros și un invitat pe măsură. Totuși, mă conving a câta oară, că visele se împlinesc !!! Doina Cernavca

www.clubulnostru.md Redactor-șef

Redactori

Doina Cernavca

Tatiana Scutari Ana Buga Victoria Popa

doina@clubulnostru.md

10 Clubul Nostru 1/2013

Publicitate

Foto

Natalia Munteanu

Vadim Calinici Cristina Evtodii www.fotoroom.md

publicitate@clubulnostru.md

Design/Prepress

Nicolae Piscun

Tipar BONS-OFFICES S.R.L.


1/2013 Clubul Nostru 11


Lider pe pia a imobiliarã din Republica Moldova

F

ondată în 1998, compania de construcţii „Glorinal” a devenit centrul de activitate a unui colectiv, ce însumează peste 500 specialişti din diverse domenii.

„Glorinal” a fost printre primele companii, care au creat o structură organizatorică bine pusă la punct, angajând în acest sens o companie de consulting. S-au inspirat de la partenerii străini, au preluat experienţa companiilor străine și toate cu un singur scop – pentru a fi siguri că pot face faţă cerinţelor clienţilor şi partenerilor și a deveni cei mai buni. Criteriile, după care s-au orientat în toţi aceşti ani de activitate, au arătat că au găsit combinaţia optimă, care i-au ajutat să devină ceea ce sunt astăzi. Calitatea lucrărilor şi serviciilor prestate clienţilor şi partenerilor, operativitatea în finalizarea cu succes a proiectelor iniţiate şi respectarea obligaţiunilor contractuale faţă de investori şi clienţi i-au dus spre succes, astfel obţinând respectul şi renumele unei companii cu cel mai mare grad de încredere de pe piaţa autohtonă. 12 Clubul Nostru 1/2013

În această perioadă au fost construite şi date în exploatare blocuri locative cu un număr de 2240 apartamente, cu o suprafaţă totală de 170500 m.p. S-au efectuat lucrări de construcţie şi renovare la circa 15 obiecte de menire socio-culturale cu o suprafaţă totală de 27016 m.p. Astăzi ”Glorinal”este cel mai sigur nume și garant al calităţii construcţiilor edificate, construite cu respectarea riguroasă a tuturor normelor necesare – lucru deosebit de important pentru regiunea Moldovei, activă din punct de vedere seismic.


Compania ”Glorinal” proiectează şi construiește atât locuinţe de elită, cât şi apartamente accesibile tuturor. Spectrul de preţuri la locuinţe este variat şi poate satisface necesităţile tuturor clienţilor. Cu o structură organizatorică viabilă şi funcţionabilă, ”Glorinal” este singura companie de pe piaţă, care deţine, practic în totalitate, cele mai moderne tehnologii. Se utilizează tehnologii şi materiale germane, toate lucrările se execută cu forţele proprii, fără a apela la subcontractori, în ceea ce ţine de lucrări de izolare a acoperişului, termo şi hidroizolarea faţadelor, podelelor, pereţilor. Compania a fost dublu menţionată de către Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova. În anul 2000 reconstrucţia blocului locativ din str. Zamfir Arbore a primit titlu de „Cel mai bun proiect al anului”, iar în 2007 titlul de „Cel mai bun proiect locativ” i-a fost distins complexului locativ de menire socială din str. Mircea cel Bătrân, care a fost finisat în 2010. O trăsătură specifică companiei ”Glorinal” ţine de deservirea ulterioară a blocurilor, după darea acestora în exploatare. În acest scop s-a creat un serviciu special, în cadrul căruia specialiştii companiei participă la organizarea asociaţiilor locatarilor - de la înregistrarea asociaţiei, la administrare şi instruirea administratorilor. Beneficiarii apartamentelor de la ”Glorinal” îşi pot propune propriul plan de repartizare a încălzirii, canalizării, reţelei electrice, precum şi amplasarea diverselor paravane. La fel, pot apela cu încredere la serviciile designerilor companiei, care de fiecare dată reușesc să transforme visele locatarilor într-o realitate frumoasă și plăcută. În perioada 2008-2011 Compania „Glorinal” a fost apreciată cu distinsul titlu „Marca comercială a Anului”.

Fiecare are nevoie de propria casã! 1/2013 Clubul Nostru 13


14 Clubul Nostru 1/2013


Trebuie să vii, să vezi și să rămâi!

Totul a pornit în iarna anului 2011. „Pentru femei de către femei” - un concept genial răspândit pe larg în Europa - lipsea cu desăvârșire femeilor din Republica Moldova. De la idee până la implementare au trecut câteva luni bune, timp în care s-a încercat cizelarea proiectului, găsirea sponsorilor și a partenerilor, contactarea invitaţilor.

De atunci, lunar, ne-am întâlnit cu diferite personalităţi din România, pentru a „fura” din secretele lor de viaţă. Astăzi „Clubul Nostru” este clubul tuturor femeilor care îşi doresc să ţină pasul cu timpul, să fie rafinate, elegante, informate şi inspirate. Doi ani de evenimente marca „Clubul Nostru” înseamnă: • 19 ediţii desfășurate, cu peste 4000 de doamne și domnișoare în sală • 10 cine private, cu peste 320 de femei selecte și afirmate în diverse domenii ale vieţii publice • Peste 40 de invitaţi din România • Peste 120 de parteneri și sponsori care au susţinut, în decursul celor doi ani, buna organizare și desfășurare a evenimentelor „Clubul Nostru”. Istoria nu se oprește aici. Pornim un nou sezon, de această dată - mai divers și mai frecvent. Vă așteptăm la evenimentele noastre, unde veţi putea lua și un număr de revistă. La fel, ne găsiţi pe www.clubulnostru.md și pe facebook.com/ clubulnostru, unde suntem tot atât de activi și unde vă oferim texte utile și concursuri frumoase.

1/2013 Clubul Nostru 15


Alice NãstaseBuciuta și Simona Catrina

În data de 7 iunie 2011 a avut loc prima ediţie de întâlniri, marca „Clubul Nostru”. Invitatele venite de la București au fost Alice Năstase-Buciuta și Simona Catrina, două jurnaliste şi scriitoare din România care fac confidenţe impresionante, sunt deschise şi oneste, scriind despre dragoste, sex, bărbaţi şi relaţii cu o naturaleţe dezarmantă. Fiind un eveniment-pilot, unicii parteneri care au susţinut evenimentul au fost ”Sala de Aur”, locaţia unde a și avut loc întâlnirea, hotelul ”Codru” și compania ”Lion-Gri”. La prima întâlnire organizată de ”Clubul Nostru”, invitatele ne-au vorbit despre percepţia fiecărei femei de a iubi, a rolului bărbatului şi femeii în cuplu, dar şi despre gelozii, minciuni, copii, trădare. În cadrul întâlnirii, invitatele au provocat femeile din sală, dându-le întrebări despre iubirile din viaţa lor. Vânzare de carte, sesiune de autografe, poze cu invitatele şi un fourchette select – toate au întregit seara. La fel, a fost organizată o tombolă, unde peste 50 de femei, cele mai norocoase, au câştigat premii de valoare de la partenerii evenimentului. 16 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 17


Mihaela Bilic

Ediţia a doua a întunirilor organizate de „Clubul Nostru” a avut-o ca invitată specială pe doctoriţa Mihaela Bilic, celebra nutriţionistă din România şi „prietena vedetelor”, cum a numit-o presa românească. Autoarea celei mai vândute cărţi a anului 2008 din România, „Trăiesc, deci mă abţin” a acceptat şi venit cu mare drag la Chişinău, pentru o întâlnire de suflet cu femeile noastre. În 19 iulie 2011 „Sala de Aur” s-a umplut de femei dornice să afle secrete direct de la Mihaela Bilic, doctoriţa care are grijă de corpul Mihaelei Rădulescu, Andreea Raicu, Loredana Groza, Oana Cuzino, dar şi multor (altor) femei frumoase. În parteneriat cu Centru Sportiv şi de Frumuseţe „Wellness Land”, „Clubul Nostru” a reuşit să organizeze o seară specială şi utilă, în care femeile prezente au ascultat-o pe Mihaela Bilic, apoi au asaltat-o cu întrebări 18 Clubul Nostru 1/2013

despre nutriţie, sport, diete, alimentaţia la copii şi adolescenţi. Deja devenită tradiţie pentru întâlnirile organizate de „Clubul Nostru”, tombola cu premii valoroase a confirmat fidelitatea multor participante, care s-au învrednicit cu cadouri din partea partenerilor evenimentului: abonamente la sport la „Wellness Land”, cărţi interesante de la „Diverta”, produse de îngrijire de la „Avene”, certificate-cadou de la Art-salon „MolDeco”. Mulţumim şi hotelului „Codru”: „pentru frumoasa găzduire şi o bucătărie desăvârşită”, a scris Mihaela Bilic în cartea lăsată cadou domnului director Adrian Dobrin. Mihaela Bilic a plecat la Bucureşti după 2 zile excepţionale petrecute în Chişinău. După seara evenimentului – care s-a dovedit a fi una fenomenală, a doua zi Mihaela a mers la biserica „Sfântul Dumitru”, unde l-a cunoscut pe părintele Pavel Borşevschi. După un prânz servit în cantina bisericii, Mihaela a promis că neapărat se va întoarce la Chișinău, pentru o revedere şi o nouă întâlnire, de data aceasta cu ocazia lansării noii sale cărţi „Sănătatea are gust”.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 19


Primul bărbat invitat

La sfârşitul lui septembrie 2011 dr. Cristian Andrei, cel mai apreciat psihoterapeut al României, a vizitat Chişinăul, pentru două evenimente marca „Clubul Nostru”. Un bărbat vorbind despre femei e ceva, și mai ales dacă acel bărbat e medic specialist neuropsihiatru. Cristian Andrei practică în sistem privat psihiatria, preocupat de problemele de cuplu, dezvoltarea, adaptarea și consilierea relaţiilor interumane. Ajuns la Chișinău la invitaţia ”Clubului Nostru”, dr. Cristian Andrei a participat la două întâlniri. Prima întâlnire a avut loc la restaurantul „Popasul Dacilor”, unde dr. Cristian Andrei a gustat din bucatele tradiţionale moldoveneşti împreună cu 20 de femei celebre, frumoase şi prospere. În încercarea de-a le provoca la întrebări, psihoterapeutul a preferat să devină chelnerul fiecărei femei, pentru a le studia reacţiile. În urma acestui experiment, dr. Cristian Andrei a povestit secrete despre cum corect se apreciază un om după aspectul fizic, după mimica feţei, dar şi după acţiunile pe care le interprinde în urma unei întâmplări neaşteptate. Apoi au urmat discuţii despre bărbaţi, dragoste, fidelitate, relaţiile dintre 20 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

copii, dar în special despre relaţiile dintre femei. Şi asta pentru că dr. Cristian Andrei a scris „Cine m-a făcut femeie?” – cartea care a stârnit critici, dar şi admiraţie deopotrivă. După prânz, a urmat evenimentul larg, peste 150 de femei venite la ”Sala de Aur” au ţinut să participe la discuţie,dar și la exerciţiile practice propuse de dr. Cristian Andrei. Partenerii evenimentului au fost hotelul ”Codru”, centrul sportiv și de frumuseţe ”Wellness Land”, brandul ”Avene”.

1/2013 Clubul Nostru 21


Rhea Costa și Malvina Cservenschi

Pentru luna octombrie 2011, Doina Cernavca, fondatoarea clubului, le-a invitat la Chişinău pe designerul vestimentar Rhea Costa şi vedeta TV Malvina Cservenschi, care au venit să ne împărtăşească din succesul lor, din frumuseţea şi eleganţa pe care ştiu să le poarte cu nonşalanţă dar să ne şi prezinte colecţia primăvară – vară 2012, intitulată ‘’Madeleine’’. În cele două zile petrecute la Chişinău, Rhea Costa şi Malvina Cervenschi au fost protagoniste a două evenimente.

22 Clubul Nostru 1/2013

Primul a adunat femei selecte la “Prânzul cu Rhea Costa şi Malvina” la “Moldcell Café”, unde pe lângă bucatele excepţionale, doamnele s-au delectat cu o frumoasă colecţie de rochii de gală, toate purtând semnătura “Rhea Costa”. Seara a culminat cu o prezentare mai largă, la “Sala de Aur” venind peste 150 de femei dornice să vadă întreaga colecţie “Madeleine”, dar şi să asculte lecţii de viaţă şi business. Partenerii evenimentului au fost hotel ”Codru”, Centrul sportiv și de frumuseţe ”Wellness Land”, brandul ”Avene”, ”Avon”, compania ”Moldcell”, Shopping MallDova.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 23


Cori Grămescu

În luna noiembrie 2011 invitata ediţiei 5 de evenimente ”Clubul Nostru” a fost cea mai apreciată antrenoare de fitness feminin din România. Cori Grămescu a fost premiată cu trofeul “Cel mai iubit antrenor de fitness din România”. Antrenoarea este renumită datorită singurei metode de “Ultimate Pilates” inventată de un instructor român. Venită la Chişinău, Cori a efectuat peste 10 antrenamente de “Ultimate Pilates” şi “Tae Bo” cu femeile care au mers la Centrul sportiv “Wellness Land”. Pe lângă lecţiile practice, Cori Grămescu s-a întâlnit şi cu 150 de femei la “Sala de Aur”. Despre sport, alimentaţie, importanţa exerciţiilor fizice, - depre toate s-a vorbit şi s-a demonstrat un interes enorm în acest domeniu. Ca de fiecare dată, “Clubul Nostru” mulţumeşte partenerilor care au susţinut desfășurarea evenimentului. În primul rând, Centrului de Cultură şi Artă “Sala de Aur” şi hotelului “Codru. La fel şi pentru “Wellness Land”, Shopping MallDova, compania “Moldcell”, fotografului Vadim Calinici, brandurilor “Avene”, “Relaxa Aromaterapy” şi “Avon”.

24 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 25


Anatol Basarab

Ultima ediţie din anul 2011 organizată de „Clubul Nostru” la avut ca protagonist pe numerologul Anatol Basarab. Basarabeanul stabilit la Bucuresti de mai mulţi ani a acceptat propunerea Doinei Cernavca, fondatoarea clubului, de a veni la Chişinău pentru o întâlnire cu femeile de aici. Astfel, în 13 decembrie, la „Moldcell Cafe” mai multe doamne au avut posibilitatea să i-a prânzul cu celebrul numerolog, pentru a afla secrete din lumea numerologiei şi a descifra ce semnifică cele mai importante cifre din

26 Clubul Nostru 1/2013

viaţa fiecăreia. Iar seara la „Sala de Aur” a avut loc o întâlnire mai largă, unde la fel Anatol Basarab a ţinut un curs de iniţiere în numerologie şi a răspuns la întrebările spectatorilor curioşi care cel mai tare au vrut să afle dacă va fi sau nu sfârşitul lumii în 2012. Dragii noştri, după cum deja știm, sfârşitul lumii din 21 decembrie 2012 a fost amânat. Tombola cu premii, devenită tradiţie pentru evenimentele „Clubul Nostru” a fost aşteptată de toţi participanţii, iar cei mai norocoşi au primit premii de la partenerii ediţiei: produse de înfrumuseţare de la “Avon”, seturi aromaterapeutice de la “Relaxa”, produse de îngrijire de la “Avene” şi un telefon mobil “Samsung Galaxy S II” oferit de “Moldcell”. Şi de această dată, “Clubul Nostru” mulţumeşte partenerilor de la “Sala de Aur”, hotelul “Codru”, “Wellness Land”, “Shopping MallDova”, “Moldcell”.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 27


Iuliana Tudor

De 10 ani este una din cele mai iubite prezentatoare de la TVR, iar odată cu emisiunea „O dată-n viaţă” Iuliana Tudor a reuşit să „ne fure” Orchestra Naţională „Lăutarii” pentru fiecare sfârşit de săptămână. În 25 ianuarie 2012, Iuliana Tudor a venit la Chişinău din 2 motive: pentru o întâlnire cu femeile noastre, organizată de către „Clubul Nostru” , dar şi pentru a-i spune „La mulţi ani” maestrului Nicolae Botgros. În sala de la „Leogrand” au încăput toţi cei dornici să afle secrete din culisele vieţii de televiziune, dar şi mărturisiri emoţionante despre

ce ascunde un suflet de femeie fericită. Iuliana Tudor a răspuns la toate întrebările publicului, declarând că poartă o dragoste aparte celor din Chişinău datorită bunului său prieten Nicolae Botgros. Trei ore au trecut fulgerător, iar tombola cu premii, care de fiecare dată este un punct aşteptat al serii, de această dată s-a tot amânat datorită întrebărilor venite din public, Iuliana Tudor făcând o promisiune în faţa tuturor, în ideea de a reveni pentru o altă întâlnire marca „Clubul Nostru”. Premiile serii au fost oferite de partenerii ediţiei: compania „Avon”, brandul „Avene” şi Centrul sportiv şi de frumuseţe „Wellness Land”.

28 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 29


Alin Gălăţescu

În februarie 2012, pentru prima dată la Chișinău a venit Alin Gălăţescu, cel mai apreciat analist de modă din România, care a oferit doamnelor prezente la ediţia 8 de evenimente ”Clubul Nostru”, un curs practic despre modă şi stil, dar şi pentru a povesti care sunt tendinţele ce nu se demodează nici într-un sezon. Şi de această dată sala de la „Leogrand” a adunat femei interesate de tot ce este nou în domeniu. S-a vorbit mult despre ce purtăm în fiecare zi, despre ţinutele de seară, despre cum purtăm accesoriile şi dacă trebuie sau nu să combinăm machiajul cu vestimentaţia. Alin Gălăţescu a răspuns tuturor întrebărilor venite de la femeile din sală şi chiar a provocat prin câteva idei, participantele dându-se cu părerea şi astfel s-a creat o atmosferă cu adevărat „de lucru”. Punctul culminant al serii a fost defilarea câtorva modele în ţinute alese de Alin Gălăţescu. Graţie magazinelor „Mango” şi „RoConcept”, doamnele din sală au văzut câteva ţinute de zi, de cocktail şi de seară, toate fiind în

tendinţele sezonului şi cu sfaturile de rigoare venite de la invitatul special a serii. Spre final a fost organizată tradiţionala tombolă cu premii. Compania „Avon”, care a fost partenerul general al evenimentului, a oferit un set enorm de produse de îngrijire, de înfrumuseţare, parfum, bijuterii, o geantă stilată, toate ajungâng la cea mai norocoasă participantă la eveniment. Alte premii au venit din partea brandului „Avene” şi a centrului sportiv şi de frumuseţe „Wellness Land”. Mulţumiri speciale companiei „Moldcell” şi „Shopping MallDova”, la fel și tuturor partenerilol care au susţinut evenimentul.

30 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 31


Mihaela Bilic

Mihaela Bilic a promis că v-a reveni la Chișinău, la o nouă ediţie de evenimente ”Clubul Nostru” și s-a ţinut de promisiune. În prima seară de ședere la Chișinău, nutriţionista a participat la o cină cu doamne selecte și influente din ţara noastră. Aproape fiecare doamnă a ţinut să povestească care sunt regulile sănătoase pe care le urmează pentru a arăta bine, iar Mihaela le-a povestit secrete pe care nu le vor găsi în cartea ”Sănătatea are Gust”. A două zi, sala centrului de conferinţe de la ”Leogrand” a găzduit peste 200 de doamne și domnișoare interesate de modul sănătos de viaţă. Doctorul Mihaela Bilic a ţinut să le vorbească despre nutriţie, sport și clișeele care apar în toate dietele, nutriţionista povestindu-le fetelor cazuri reale de succes care ar putea deveni imbol pentru fiecare persoană ce dorește să-și schimbe modul de viaţă. Ca de fiecare dată, evenimentul nu ar fi fost posibil graţie partenerilor: ”Leogrand”, ”Moldcell”, ”Shopping MallDova”, ”Avene”, ”Vintage Cafe”.

32 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 33


w

Pentru femei, discuţiile şi analizele despre modă şi stil sunt oricând binevenite. În acest context, Doina Cernavca, fondatoarea „Clubul Nostru” a invitat-o la Chişinău pe Mihaela Drafta, designerul vestimentar care deţine cel mai mare atelier privat din Bucureşti şi care a fost desemnată „Designerul anului 2011 în România”. Astfel, în seara de 15 mai 2012, la „Sala de Aur” au venit peste 150 de femei care au vrut să afle povestea de succes în afaceri a designerului, dar şi să urmărească o prezentare de modă a colecţiei „Charm” – rochii de seară şi salopete, semnate Mihaela Drafta.

34 Clubul Nostru 1/2013

Mihaela Drafta

Timp de 3 ore Mihaela a reuşit să cucerească publicul, şi asta pentru că a fost deschisă spre tot felul de întrebări, a explicat diferenţele dintre stiluri şi s-a axat pe cum ar trebui aleasă ţinuta de cocktail şi cea de gală. Spre sfârşitul serii, ca de obicei a fost organizată o tombolă cu premii, iar cele mai norocoase femei au primit cadouri de la Centrul Sportiv şi de frumuseţe „Wellness Land”, compania pentru femei „Avon”, brandul „Avene”, „Lambre” şi „Fruit2Go”. „Clubul Nostru” mulţumeşte tuturor participanţilor la eveniment, la fel şi partenerilor: hotelul „Leogrand”, „RoConcept multibrand boutique”, „Shopping MallDova”, compania „Moldcell”.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 35


Un An de Clubul Nostru

care se lupta cu cancerul. Atât în cadrul cinei selecte, cât și la evenimentul larg, s-a discutat mult, sufletește și sincer despre toate problemele și bucuriile vieţii unei femei. Andreea Marin a povestit, cu exemple din propriiile trăiri, despre bucuria de-a avea un copil, despre carieră, despre oamenii care inspiră, despre cărţi și filme, despre caritate și pe cât de necesară este

implicarea fiecaruia din noi ca lucrurile să meargă bine. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre sănătate și cât de important este timpul atunci când este vorba despre propriul organism și semnele pe care le primim. Ca rezultat, din donaţiile făcute, s-a acumulat suma de 10.000 lei, bani care au fost donaţi unei femei diagnosticată cu cancer, dintr-un sat din Nordul ţării, o mamă care crește și educă 3 copii, fiind

Prima aniversare Clubul Nostru a fost una specială și așteptată de multă lume, pentru că invitata specială a fost Andreea Marin-Bănică, cea mai solicitată prezenţă de către femeile din ţara noastră. Și pentru că a fost sărbătoare, am ţinut să organizăm o cină selectă la care au participat peste 40 de doamne. Evenimentul a fost și cu scop caritabil, încercând să ajutăm financiar o doamnă părăsită de soţ în cel mai greu moment al vieţii ei. Mulţumim mult partenerilor care au contribuit în buna organizare și desfășurare a evenimentelor, dar și care ne-au oferit premiile pentru tradiţionala tombolă: ”Sala de Aur”, ”Wellness Land”, ”Purcari”, ”Avene”, ”Moldcell”, la fel și tuturor partenerilor media care au promovat ediţia aniversară. 36 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 37


Încă o ediţie cu Andreea Marin-Bănică

În data de 3 octombrie 2012, ”Sala de Aur” a găzduit ediţia cu numărul 12 de evenimente marca “Clubul Nostru”, la care invitata specială a fost Andreea Marin-Bănică.

Îndrăgita zână nu a refuzat să readucă lumină în sufletele celor peste 250 de femei prezente la eveniment. Atmosfera caldă și spiritul familiar s-a simţit prezent în sală pe tot parcursul prezentării. Eleganţa, rafinamentul, stilul și pozitivismul Andreei Marin-Bănică au condimentat discursul acesteia, astfel încât să fie plăcut fiecărei femei din sală. Andreea Marin-Bănică a fost deschisă și sinceră. S-a discutat familiar, de la suflet la suflet, invitata nu a ezitat să răspundă fiecărei femei în parte, dar cu tactica ca răspunsul să fie util întregului auditoriu. Ca și la precedentul eveniment, am ţinut să ajutăm o femeie care luptă cu cancerul. Mulţumim mult tuturor doamnelor prezente și care au donat atât cât au vrut sau au putut. S-au adunat 5.000 de lei: puţin sau mult, nu contează, important că cineva își va putea continua tratamentul și asta datorită tuturor prezenţi în 3 octombrie la evenimentul „Preţuiește Via ţa”. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără contribuţia partenerilor, care au susţinut buna organizare și desfășurare a ediţiei: ”Sala de Aur”, hotel ”Leogrand”, compania ”Moldcell”, Centrul sportiv și de frumuseţe 38 Clubul Nostru 1/2013

”Wellness Land”, brandul ”Farcom”, brandul „Avene”, „Shopping MallDova”, „Fruit 2 Go”, „Aqua de Lux”. La fel, mulţumim mult partenerilor media care au mediatizat acest eveniment: revista ”VIP magazin”, revista ”Fashion Vip”, www.allfun.md.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 39


Andreea Raicu

Cifra 13 nicidecum nu a fost cu ghinion pentru ”Clubul Nostru”, așa cum invitata ediţiei 13 de evenimente a fost fermecătoarea Andreea Raicu. Vedeta din România a participat la 2 întâlniri de suflet cu doamnele din Chișinău. Primul eveniment a avut loc la ”Diplomat Club”. În cadrul unei cine selecte, Andreea Raicu și-a lansat cartea ”Manâncă și arată bine” și a răspuns întrebărilor venite de la doamnele prezente la eveniment. A doua zi, peste 150 de femei au venit la ”Sala de Aur”, unde au avut posibilitatea să o asculte pe Andreea Raicu, să facă poze, să-i ceară sfaturi referitor la nutriţie și frumuseţe, dar și să comunice cu alte doamne frumoase, informate și elegante. Spre finalul evenimentului a fost organizată o tombolă cu premii, unde cele mai norocoase au câștigat mici cadouri oferite de către sponsorii ediţiei: compania ”Nestle”, ”Zahăr Cinci Inimioare”, Clinica ”Sancos”, reţeaua de farmacii ”Elody”, ”Wellness Land”, brandul ”Avene”. Mulţumim mult și celorlalţi parteneri pentru buna organizare și desfășurare a evenimentului: hotel ”Leogrand”, compania ”Air Moldova”, Shopping MallDova, ”Moldcell”.

40 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 41


Dan Negru la ClubulNostru

De fiecare dată când lansam întrebarea pe facebook: ”Ce bărbat aţi dori să invităm la următoarea ediţie?”, numele lui Dan Negru era cel mai des menţionat.

Probabil pentru că de câţiva ani Dan a tot prezentat diverse emisiuni la unele canale tv de la noi și publicul chiar era curios să-l cunoască și altfel. În data de 11 decembrie 2012 a avut loc cea de-a 14 ediţie de evenimente, în care Dan Negru a povestit publicului din sală despre televiziune, cărţi, filme, prietenii, compromisuri și planurile sale de viitor. A fost deschis și sincer, a răspuns la toate întrebările, a dat exemple și sfaturi, 42 Clubul Nostru 1/2013

pe alocuri, și a făcut publicul să zâmbească. A fost prima, cea mai lungă ediţie de până atunci – trei ore jumătate, care au zburat rapid. În cadrul tombolei s-au oferit premii de la ”Wellness Land”, ”Avene”, ”Klorane”, iar ediţia a fost susţinută de partenerii de la ”Sala de Aur”, ”Mille Fiori boutique de mariaj”, ”Moldcell” și Shopping MallDova.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 43


„De 3X Femeie” cu Mihaela Tatu Era de neconceput ca un club pentru femei să n-o aibă în calitate de invitată pe Mihaela Tatu, prezentatoarea celebrei emisiuni ”De 3x Femeie”.

Venită la Chișinău la invitaţia noastră, am ţinut să organizăm două evenimente cu participarea Mihaelei Tatu, astfel oferind ocazia mai multor doamne să o cunoască. Pe 29 ianuarie 2013, în jur de 30 de femei au participat la ”Cina cu Mihaela Tatu la Capitoles”, unde au ascultat o adevărată lecţie de viaţă și curaj, de dragoste de tot și de toate. Aceiași atmosferă a fost și în a doua seară, unde la ”Sala de Aur” eu venit peste 250 de femei dornice să o cunoască pe Mihaela Tatu și să culeagă exemple demne de o viaţă frumoasă. S-a râs mult, s-a plâns, s-a inspirat și provocat, s-a legat prietenii și corespondenţe, Mihaela Tatu reușind, probabil, să readucă la visare mai multe femei care nu îndrăzneau și nu voiau să schimbe ceva în tot ce au și ce fac. Evenimentul a culminat cu tradiţionala tombolă, la care s-au înmânat premii oferite de ”Avene”, ”Farcom”, ”Wellness Land” și ”Klorane”, iar ”Sala de Aur”, ”Manhatttan”, ”Fautor”, ”Mille Fiori boutique de mariaj” și ”Moldcell” au contribuit în buna organizare și desfășurare a evenimentului. 44 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 45


”Aplauze, aplauze” pentru Stela Popescu Și pe bună dreptate în seara de 20 februarie 2013, ”Sala de Aur” s-a umplut de aplauze pentru marea actriţă Stela Popescu, care a acceptat din start invitaţia venită din partea noastră. Timp de câteva ore, peste 250 de femei au ascultat, făcut notiţe, dat întrebări și cerut sfaturi de la cea mai cunoscută și apreciată basarabeancă din București. Doamna Stela Popescu ne-a oferit tuturor acea doză de optimism și ne-a povestit despre cele mai bune și ”nebune” întâmplări care i-au marcat atât viaţa personală, cât și cea profesională. Și de această dată alături de noi au fost partenerii noștri de la hotel ”Manhattan”, ”Mille Fiori boutique de mariaj”, ”Farcom”, ”Wellness Land”, ”Fautor”, ”Avene”, ”Klorane” și ”Shopping MallDova”. 46 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 47


”Amintiri în Alb și Negru” O parte din invitaţii veniţi la o ediţie de ”Clubul Nostru” au fost solicitaţi să revină. Dan Negru nu a fost o excepţie, așa cum ediţia 14 a fost una memorabilă și multă lume a ţinut să-l revadă.

Pentru că Dan Negru este sincer, a fost deschis și de această dată, și ne-a povestit multe detalii despre cartea ”Amintiri în Alb și Negru”. A urmat o sesiune de autografe și o altă sesiune de fotografii, unde fiecare participantă la eveniment a ţinut neapărat să-și facă măcar o poză alături de cel mai bun prezentator tv din România. Și ca de fiecare dată, acest eveniment a fost posibil graţie partenerilor care ne-au susţinut în buna organizare și desfășurare: gazda serii – ”Sala de Aur”, apoi hotel ”Codru”, clinica ”Sancos”, ”RoConcept”, ”Klorane”, ”Avene”, ”Mille 48 Clubul Nostru 1/2013

Fiori”, ”Zahăr Cinci Inimioare”, ”Shopping MallDova”. La fel, mulţumiri partenerilor media: ”Vip magazin”, ”unimedia”, ”Adevărul Moldova”, ”Fashion Vip”.


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 49


Cartea “Poveștile unei inimi” la Chișinău timp de 5 minute, Ion Prisăcaru, manager pe marketing, a povestit importanţa prevenirii tuturor maladiilor și ce oportunităţi în această directive oferă “Centrul de Diagnostic German”.

A fost așa cum noi, organizatorii, ne-am imaginat: mai puţină lume, dar cei care au fost, au știut exact că vor să cunoască o poveste.

Multumim mult partenerilor care au fost alături de noi în buna organizare și desfășurare a evenimentului: “Codru” Hotel, “mimí”, “Avène”, “RoConcept”, “Klorane”, “Shopping MallDova”, “Mille Fiori Boutique de Mariaj”, revista “Fashion Vip”, Unimedia portal de ştiri, Adevărul Moldova, VIP magazin, Centrul de Diagnostic German.

Povestea Dianei-Florina Cosmin este una reală și frumoasă, de acest lucru s-au convins toţi cei care au fost prezenţi în ”Sala Albă” de la hotel ”Codru”, în seara zilei de 24 aprilie 2013. Evenimentul a durat aproape 3 ore, timp în care invitata serii a povestit propria istorie a vieţii, dar și a răspuns la toate întrebările venite din sală. La fel, publicul a fost dornic să afle povestea cărţii ”Poveștile unei inimi” și cum e să ajungi redactor al revistei ”Forbes”, România. În cadrul evenimentului a avut loc tombola cu premii, cele mai 50 Clubul Nostru 1/2013

norocoase fete au câștigat vin de la compania ”mimí” și cartea ”Poveștile unei inimi” cu tot cu autograf personalizat din partea Dianei-Florina Cosmin. Noutatea evenimentului a fost rubrica ”5 minute pentru sănătate”. “Centrul de Diagnostic German” au fost alături de noi și


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 51


2 ani de Clubul Nostru Am desfășurat cu succes și evenimentul aniversar, pentru care ne-am pregătit minuţios și am ţinut cont de toate sugestiile și ideile venite pe pagina noastră de facebook.

În jur de 200 de doamne și domnișoare au venit la ”Sala de Aur” pentru a fi alături de noi, echipa ”Clubul Nostru”, dar și de invitaţii speciali ai serii, la cea de-a 19 ediţie de evenimente ”Clubul Nostru”. Partenerii generali ai evenimentului au fost ”Farmacia Familiei” și brandul ”Avene”, care au oferit câte o pungă cu produse și cadouri tuturor care au venit la eveniment. Și pentru că am sărbătorit 2 ani, am ţinut să avem 2 invitaţi absolut geniali – criticul de modă Alin Gălăţescu și creatoarea Natalia Vasiliev. Nu am avut stabilită o temă a discuţiei și nu am impus nici o regulă pentru invitaţi în vederea speech-ului. Ambii au povestit publicului despre cine sunt, cine au fost, ce fac și ce vor să mai facă, oamenii care-i inspiră, locurile, cărţile, visele lor. Timp de aproape 3 ore s-a povestit, dat întrebări, polemizat, discutat, analizat. Apoi s-au dat premii, oferite de către partenerii noștri. După care s-au făcut poze și s-a savurat din vinul spumant de la ”Cricova”, cafea și cappucinno de la ”Kimbo”, ciocolate, apă de la ”Aqua de Lux”. Mulţumim tuturor partenerilor care ne-au susţinut în buna organizare și desfășurare a evenimentului: ”Sala de Aur”, hotel ”Manhattan”, ”Farmacia Familiei” și brandul ”Avene”, ”Zahăr Cinci Inimioare”, ”Kimbo”, ”Cricova”, ”DermaBeauty”, ”Mille Fiori boutique de mariaj”, ”oodji”, la fel și partenerilor media.

52 Clubul Nostru 1/2013


www.glorinal.md

1/2013 Clubul Nostru 53


54 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 55


56 Clubul Nostru 1/2013


N i c o l a e B o t g r o s

Poţi iubi doar Nu există, pe cele două maluri de Prut, om care să nu-l cunoască pe Nicolae Botgros. Când cântă la vioară, plânge. Nu-şi poate explica de ce. La fel cum nu-şi poate da seama de când a început a iubi muzica populară. A crescut în cântec, a vrut să continue drumul de-acasă şi astăzi se mândreşte că feciorul Corneliu, dar şi nepotul Cristian, sunt stâlpii lui de nădejde. „Lăutarii” înseamnă tot ce are mai scump pe acest pământ. Iar dragostea de peste 45 de ani purtată aceleiaşi femei îl face să creadă că totul în lumea asta depinde de omul de-alături. În cazul lui, Lidia Bejenaru-Botgros. Doamna, prietena, artista, gospodina şi stăpâna casei lor, unde mereu a răsunat muzica şi a domnit buna înţelegere, prietenia şi admiraţia - pentru viaţă, pentru artă, pentru talent, pentru credinţă şi pentru oamenii buni.

o dată

Text: Doina Cernavca Foto: Cristina Evtodii Locaţie: Palatul Naţional, „Lăutarii”. 1/2013 Clubul Nostru 57


58 Clubul Nostru 1/2013


Domnule Nicolae Botgros, cum v-am găsit astăzi? Aproape ca în toate zilele pe care le petrec muncind, doar că azi este sâmbătă şi e mai puţină lume la lucru. Eu, când nu lucrez măcar un pic, sunt mai trist, am impresia că stau degeaba şi nu trebuiesc nimănui. Alături de orchestra mea mă simt extraordinar de bine şi atunci când mă înconjoară „Lăutarii” care sunt şi ei familia mea - îmi vin tot felul de idei şi fac planuri şi schiţe. Dar nu toate zilele sunt totuna… Nu aţi încercat, sâmbăta, să staţi mai mult cu familia? Noi, muzicienii, nu avem menirea de-a sta cu familia în weekend. Doar în post, când nu sunt petreceri. Fiind cei care le aducem bucurie oamenilor, noi ne simţim bine, atunci când ştim că i-am făcut cuiva o adevărată şi memorabilă sărbătoare. A fost un avantaj faptul că şi soţia Dumneavoastră este artistă şi v-a fost mereu alături, v-a umplut lipsa de casă? Cu siguranţă că da, însă în toate există şi avantaje, şi dezavantaje, ca în orice în viaţa asta. Totuşi, eu fiind conducător, dirijor de orchestră, am nevoie de un sprijin. Soţia a fost întotdeauna cea care mi-a înţeles pasul, gândul şi m-a preţuit în tot ceea ce fac, pentru că este greu să ţii o familie la lucru - şi aici vorbesc de „Lăutarii” - şi o altă familie acasă. Acum e altceva. Sunt mai puţine concerte şi turnee lungi. Înainte plecam de-acasă cu lunile. Am avut un turneu în Australia care a ţinut trei luni de zile, prin Asia Mijlocie am colindat timp de două luni şi jumătate, de patru ori am fost în Kazahstan. Un dezavantaj e, poate, faptul că nu întotdeauna le-am acordat la ai mei atenţia cuvenită. Pentru că Nicolae Botgros nu mai aparţine familiei, ci unui întreg popor român. Cum a fost primăvara când v-aţi cunoscut soţia? Noi ne-am cunoscut toamna. Şi când am ajuns în primăvară, i-am făcut un cadou pe care Lida nu l-a

uitat niciodată. Era 1969 şi eu i-am cumpărat o pereche de pantofi austrieci, pe care am dat 57 de ruble. Purta 37 şi jumătate la picior… Şi tot din acea primăvară am început să ne întâlnim. De fapt, eu eram prieten cu o altă fată, Anişoara. Într-o zi am mers la căminul de fete să o văd şi taman Lida era de serviciu. Am rugat să o cheme pe Anişoara, dar lipsea în acel moment şi eu n-am ezitat să o invit pe Lida la o plimbare. Ne-am căsătorit trei ani mai târziu, în 1972. Avem peste 44 de ani de când neam cunoscut şi plăcut. Cum au fost aceşti ani? Foarte frumoşi. Şi nu aş putea să dau vreun an înapoi şi să spun: „Ăsta n-a fost bun, de ăsta n-am nevoie”. Nu aş scoate nimic din viaţa asta. Dumnezeu dă greutăţi oamenilor care le pot duce, pentru că acei slabi cad în genunchi. Cu tot greul prin care am trecut şi tot negrul din viaţa mea, niciodată nu m-am supărat pe Dumnezeu. Ştiu că asta e povara Lui şi trebuie să mergem înainte. Dacă nu treci greul, nu vine uşorul. În momentele grele ce faceţi - cereţi ajutor prietenilor, mergeţi la biserică, vă rugaţi acasă, vorbiţi mai mult cu cei dragi? Biserica este înainte de toate. Noi cu Lida mergem şi la mănăstiri. Toţi anii, care ne-au fost daţi de la Dumnezeu, au fost diferiţi. Nici un an nu s-a repetat. Eu mă bucur că am ajuns la 60 de ani şi nu-mi pare rău de nici un an trăit, bun sau rău. Da, au fost cu greutăţi, dar fericirea pe care am avut-o împreună cu soţia mea, succesul nostru, pentru asta-i mulţumim în fiecare zi Domnului. Asta este un Har, ne-a înzestrat cu har şi ne-a zis: „Numai nu fiţi leneşi - v-am dat darul, mergeţi cu el în popor, la oameni, şi împărtăşiţi-l”. Noi asta am şi făcut. Am ascultat de Dumnezeu şi am mers peste tot. Nu există sat în Moldova să nu fi fost noi de trei, cinci sau chiar de zece ori. Care este cel mai puternic sentiment al lui Nicolae Botgros? Eu sunt foarte slab la lacrimi. E destul să merg pe stradă şi să văd un copil 1/2013 Clubul Nostru 59


încălţat în pantofi rupţi sau o mamă care loveşte un copil, ca să mi se umple ochii de lacrimi...

Aveţi în vedere că păcatul îl duce altcineva? Cu siguranţă.

Aţi învăţat iubirea de la părinţii Dumneavoastră? Părinţii mei s-au respectat întotdeauna. Tata era un om inteligent, de mare erudiţie. Mama a fost atât de senină, atât de caldă... Au trăit o viaţă lungă împreună. Nu prea i-am văzut să se petreacă, pentru că tata era mai mereu ocupat cu cântecul, iar mama era acasă cu copiii. Se iubeau foarte tare. Tata a lăsat liceul din Iaşi, de teama să n-o piardă pe mama.

Credeţi în asta? Cred. În mai multe lucruri cred care s-au adeverit acum, peste ani. Sunt familii care se distrug complet, mor unul după altul. Cunosc un caz real şi apropiat: în familia soţiei mele erau şapte fraţi, şi timp de trei ani de zile au plecat toţi, a rămas doar Lidia şi ultimul frate.

42 de ani de căsnicie. Cum? Frumos (zâmbeşte). Avem ce ne aminti, ce povesti şi este mai mult decât o viaţă de om. Eu sper să ajung şi la nunta cea de aur, la mai multe sărbători, şi îmi doresc să fiu alături de soţie cât mai mult timp. Eu am urmat ceea ce-a făcut tatăl meu. Păcat că lui Corneliu i s-a schimbat drumul. Dar tot mă gândesc la Dumnezeu şi că tot e de-acolo. Dar de ce la el n-a mers? Tot Dumnezeu ştie, nu vreau să vorbesc. În familie se întâmplă deseori că cineva greşeşte şi altul suferă. Nu neapărat jumătatea, ci chiar generaţii întregi. Se vede că cineva din neamul nostru a greşit.

60 Clubul Nostru 1/2013

Credeţi că e un blestem? Da, este ceva. În viaţă trebuie să ne dăm seama de nişte lucruri pe care le considerăm aparent neimportante. Dar nici într-un caz nu trebuie să juri. Când ai greşit, ai plecat, ai lăsat, ai blestemat, ai păcătuit - totul se întoarce. „Să nu desfacă omul ce-a legat Domnul”. Sunteţi supărat pe oamenii care au plecat? Nu. Îmi pare rău de cele întâmplate, dar nu vreau să mă umplu de răutate. Şi nu vreţi să aflaţi nişte răspunsuri? Eu răspunsul îl am demult. În momentul când cineva pleacă, acesta este şi răspunsul. Nu sunt de acord. Doiniţa, eu niciodată nu te-am întrebat. Dar tu, ce-ai simţit tu când ai rămas? Oare atunci aveai nevoie de răspunsuri? Nu cred, nu te cred.


Şi cum se numeşte asta? Trădare. A pleca, negândindu-te la celălalt, e cea mai mare trădare pe care o face un om, indiferent că-i bărbat sau femeie. Ce legi n-ar trebui încălcate într-o familie? Eu nu cred în legi. Adevăratele legi nu sunt scrise - ele sunt date de Dumnezeu şi cei, care sunt credincioşi, le cunosc. Şi când se spune că trebuie să-ţi onorezi cinstea, familia, bărbatul sau femeia, în cazul bărbaţilor, şi casa şi copiii - asta-i legea fundamentală a unei societăţi sănătoase. Aveţi melodii dedicate femeilor? Sau unor femei sau, poate, unei anume femei? Sunt mai multe, dar nu neapărat compuse cu gândul la cineva anume. „De dragostea Ancuţei”, „De dorul mândruţei mele”, „Hora de dragoste” şi tot aşa.

Membrii orchestrei „Lăutarii” sunt băieţi tineri. Vă cer sfaturi bărbăteşti? Lor le este ruşine să întrebe, să vorbească astfel de probleme cu mine. Eu le vorbesc, aici în clasa noastră de repetiţii. Fiecare întâlnire o începem cu zece minute de morală, despre tot ce vrei şi nu vrei (râde). Cum trebuie să fie o femeie ca să placă unui bărbat? Trebuie să fie femeie. Din păcate, astăzi tot mai des femeia se întrece cu bărbatul. Şi asta nu e bine. Eu dintotdeauna am zis că ambii au aceleaşi drepturi, doar că femeile, totuşi, ar trebui un pic să rămână mai gingaşe, mai neajutorate, ca să aibă şi bărbatul ce face. Astăzi bărbaţii cuceresc uşor femeile, apoi revin la activităţile de burlac: trag cărţile duminica la garaj, joacă fotbal în zilele libere şi ... Femeia oboseşte să aştepte şi pleacă. El a cucerit-o, i-a dat speranţe, apoi totul dispare. Ce părere aveţi despre oamenii care trăiesc în libertate, fac copii şi au conturile bancare separat? N-aş avea nicio obiecţie, dacă aş şti că măcar se trece pe la biserică. Să ai o familie e un lucru sfânt, aşa cum e altarul în biserică. Familia este altarul nostru. Dacă tu trăieşti ca în stradă, cu mâncat pe la restaurante şi dormit azi la tine, mâine la mine, asta nu-i viaţă. Pot să nu-şi oficializeze relaţia,

Dumnezeu dă greutăţi celor care le pot duce, pentru că acei slabi cad în genunchi 1/2013 Clubul Nostru 61


dar cununia, sau măcar blagoslovirea preotului este obligatorie. Pentru că tu te legi de un om, mai ales dacă apar copii - tu devii dătător de viaţă nouă. În 42 de ani împreună, aţi fost gelos? Am fost, tare. Şi nu neapărat că ar fi existat motiv - era suficient ca Lida să vorbească mai mult cu cineva, să mai şi zâmbească, şi eu deja îmi croiam scenarii în minte (zâmbeşte). Din fericire, odată cu vârsta, vine înţelepciunea de-a face diferenţă, de-a şti când şi ce să reproşezi, de-a identifica adevărata problemă, ci nu de-a inventa poveşti din nimic. Dar, totodată, un lucru trebuie să menţionez: soţia mea a devenit mai geloasă pe când eu am ajuns la 40 de ani. Până la 40 eu eram cel suspicios, după - am devenit suspectat (râde). Dar gelozia nu este o problemă majoră într-o familie. Dar ce este o problemă? Nepăsarea. Când nu vrei nimic, când nu te interesează ce vrea omul de-alături. Copiii întăresc o familie? Acum mi-e greu să spun... Dar atunci când s-a născut 62 Clubul Nostru 1/2013

Corneliu, viaţa noastră s-a schimbat complet. Totul ne aparţinea numai nouă. Copilul ne-a făcut un tot întreg, cu adevărat. Noi am devenit atât de curaţi unul faţă de altul… şi tare uniţi. Până la apariţia copilului eram tineri şi putea să se întâmple orice, în orice moment. Atunci nu gândeşti prea mult, ţi-ai luat vioara (eu) sau geanta (ea) şi ai plecat cu un „la revedere”, nu ne ţinea nimeni. Aveam o cameră la cămin, era vai de capul nostru, cu două costume eu şi Lida cu câteva rochii, atât. Dar copilul ne-a făcut mai responsabili de tot ce aveam şi obţinusem, nicidecum nu vrei să pierzi aşa o fericire. Nu v-aţi dorit şi o fată? Ne-am dorit mai multe fete (râde), noi dintotdeauna ne-am dorit mulţi copii, dar nu s-a întâmplat... Nu că n-am avut timp, bani sau altceva, pur şi simplu nu a fost să fie. Cristian Botgros cu cine seamănă? Nu la chip, nu la suflet, ci la talent. Când Cristi a pus mâna prima oară pe vioară, eu le-am spus tuturor că el o să-i întreacă pe toţi, din toate generaţiile Botgros. Şi o spun eu, Nicolae Botgros. Câte femei poate iubi un bărbat în viaţa lui? Până la nesfârşit. Femeile sunt frumoase, sunt atrăgătoare, sunt inteligente şi şmechere. Dar şi iubirea este diferită. Eu cred că poţi iubi doar o dată. În rest, e pasiune, e suflet aprins pe moment, e iluzie, e puf.


„Art Bis” este concepută pentru a putea oferi o gamă completă de servicii în vederea organizării oricărui tip de eveniment. Serviciile oferite sunt la îndemână şi sunt complet personalizate în funcţie de nevoile individuale.

Evenimente

personale corporative publice caritabile

www.artbis.md info@artbis.md facebook.com/artbismoldova

„Art Bis” prestează servicii de calitate, având o echipă capabilă să gândească şi desfăşoare orice fel de activitate distractivă, educativă, şi recreativă.

07 88 99 008


1, Ciuflea Str, Chisinau, MD 2001, Republic of Moldova Phone: (+373 22) 260 888; Tel/Fax : (+373 22) 260 886; GSM : (+373 ) 68 33 00 80 e-mail: sales@manhattan-hotel.md www.manhattan-hotel.md


Dialog exclusiv

Stela Popescu

Trăim într-o epocă în care, dacă nu se bazează pe o încredere totală, relaţia nu mai poate fi bună, nu rezistă.

Trebuie să recunosc: niciodată n-am crezut că voi ajunge să fac un interviu cu actriţa Stela Popescu. Pentru că mi se părea prea „din alte vise”, prea complicat, ţinând cont de agenda stimatei doamne, prea departe, prea… Când am vorbit prima dată la telefon, mi-a zis: „Da, Doiniţă, vin cu mare drag. Câte sunt? Vreo 200 de femei? Hai că poate nu ne vom plictisi împreună!”. Prezentă la Chişinău pentru două zile, pe post de invitată specială la ediţia 16 de evenimente „Clubul Nostru”, nu puteam să ratez ocazia de-a o întreba câte ceva şi pentru revistă. Am stat de vorbă după eveniment. Mi-a vorbit încet, calm, cald, sigură de fiecare cuvânt şi frază rostită. Şi m-a asigurat - mi-a repetat de câteva ori, în diferite contexte - că totul depinde de iubire… 1/2013 Clubul Nostru 65


Despre ce vreţi să vă întreb? Despre ce vrei tu, sunt deschisă, răspund la orice fel de întrebare. De amanţi să nu mă întrebi, că n-am.

Şi asta a fost un avantaj sau din contra? Probabil că da, a fost avantaj că am fost sinceră, am fost directă, că nu m-a îndoit nimeni încât să fiu bulversată în viaţă de diverse intervenţii.

Cum este femeia Stela Popescu? Este o femeie împlinită, aş spune. Sigur că mereu îţi doreşti să fii mai tânăr decât eşti, mai fericit decât eşti. Eu însă sunt mulţumită de viaţa pe care am avut-o, nu vreau mai mult. Nu socotesc că Dumnezeu m-a defavorizat, dimpotrivă, am avut noroc, mi-a dat tot ceea ce mi-am dorit.

Acum vorbeşte femeia Stela Popescu sau actriţa Stela Popescu? E femeia şi atât. Eu sunt aceiaşi.

Ce anume schimbă o femeie? Un bărbat poate să o schimbe, deşi se spune că obiceiul de acasă nu prea se schimbă. Pe Dumneavoastră cine sau ce v-a schimbat? Nu m-a schimbat nimeni, aşa am fost dintotdeauna. 66 Clubul Nostru 1/2013

De câte ori aţi iubit în viaţă? Nu de foarte multe ori. Prima oară m-am gândit la iubire la 15 ani, când am cunoscut un băiat cu ochi albaştri. La 21 de ani am început să atrag atenţia la ce se întâmplă în jurul meu. Întotdeauna mi-au plăcut băieţii liniştiţi, frumoşi, tăcuţi, bărbaţii stăpâniţi, care au un mister şi îţi zici: „Doamne, da’ oare de ce tace, oare de ce nu spune ceva?”.


Credeţi că o femeie trebuie să rămână misterioasă - şi până când? Nu chiar misterioasă, pentru că s-ar putea să piardă. Dar trebuie să rămână uşor rezervată la început, până când cunoaşte bărbatul. Ce părere aveţi despre invidie? Niciodată n-am fost invidioasă, pe nimeni. Mi-au plăcut femeile frumoase, deştepte, talentate, m-am simţit bine lângă ele. M-au plăcut femeile superioare, la care mă uitam ca la o minune, cu admiraţie, de la care aveam ce învăţa, nu cele care erau chinuite, introvertite. Ele mă chinuiau şi pe mine, ştii?! Cum au fost căsniciile Dumneavoastră? Nici prima căsnicie, din care am plecat, nu era urâtă tare… Aţi plecat prima? Da, sigur că da. Am plecat pentru că m-am îndrăgostit de un alt bărbat. Şi nu v-aţi gândit niciodată la celălalt? M-am gândit, dar n-am avut încotro. Trebuia să plec. El a suferit? Cu siguranţă. V-a iertat? Da, şi am devenit prieteni, mai suntem încă. Cum? Aşa. Şi sunt prietenă şi cu soţia lui. El s-a recăsătorit, are un băiat. El voia tot timpul copii, iar eu nu - asta deja era o disensiune, ştii? De ce nu aţi vrut copii? Dintr-un lucru foarte precis: la vârsta de cinci ani am avut o operaţie la cap, m-a muşcat un păianjen otrăvitor în timpul războiului, în 1940. Şi nu se făcea anestezie pe atunci, toată operaţia mi-a fost făcută pe viu, a fost îngrozitor. Şi am rămas cu

1/2013 Clubul Nostru 67


Un bărbat care gândeşte aşa de la început, îţi dai seama cum gândeşte mereu, în orice situaţie. Şi nu-l iei spaima veşnică de doctori şi de durere. Dar să ştii că, la un moment dat, i-am zis bărbatului meu că, dacă vrea, facem copii. Dar el n-a vrut, aşa că am înfiat o fată. Şi nimeni nu v-a putut convinge? Nu. Dacă el ar fi vrut, făceam. Pentru că femeia, când iubeşte un bărbat, face tot ce vrea ăla. Bărbaţii şi femeile iubesc diferit? Nu ştiu cum iubesc, dar simţi dacă te iubeşte sau nu. Adică, eu simt dacă un bărbat mă place. Dar cum iubesc bărbaţii? Depinde de fiecare. Sunt oameni tandri, sunt mai violenţi, mai închişi. Părinţii Dumneavoastră cum s-au cunoscut? S-au întâlnit la şcoală, la Orhei. Tata era mai năzbâtios, sărea gardul pe la liceu. S-au căsătorit 68 Clubul Nostru 1/2013

în 1932, în 1935 mama a născut, iar în 1940 l-au ridicat pe tata şi ne-am văzut cu el peste 20 de ani, când s-a reîntors de la Vladivostok. A mai rămas la Bălţi până în 1977, când l-am adus în România, unde s-a recăsătorit cu mama. S-au iubit mult? Eu cred că da. A fost o tragedie ce s-a întâmplat, nici nu mai ştii ce să zici după atâţia ani de zile. S-au iubit la început, apoi nu am ştiut nimic de el vreo 19 ani. Mama era foarte înţeleaptă şi a ştiut că nu trebuie să se chinuiască în zadar. Dar nici nu a fost o împăcare de „vai, ce ne-am iubit şi bine că ne-am reîntâlnit”. Astea-s poveşti de roman. Între ei a fost o chestie omenească. S-au reîntâlnit după atâţia ani şi, pentru că aveau copil împreună, sigur că mai aveau şi nostalgia tinereţii, visele de altădată. Dar nu mai era vorba de iubire - era vorba de a trăi împreună pentru că asta-i familia.


Nu ezitaŢi atunci când puteŢi ajuta pe cineva. Este foarte important să fim alături de cei mai triști ca noi. Fundaţia „Ajută un Om”

www.ajutaunom.md info@ajutaunom.md facebook.com/ajutaunom


Dar despre femeile care sunt cicălitoare ce credeţi? Pierd foarte mult. Şi unul, şi altul. Mai ales acum, când trăim într-o epocă în care, dacă nu se bazează pe o încredere totală, relaţia nu mai poate fi bună, nu rezistă. De ce oamenii se despart? Că nu mai merge. Sau pentru că sunt prea egoişti. Într-o familie, până unde se iartă? Eh, nu se iartă prea mult. Se iartă, dar nici chiar aşa. Din clipa când simţi că te ucide relaţia pe care a pornit-o el în altă parte, n-are rost s-o lungeşti.

Dumneavoastră aţi moştenit talentul de la ei? Cred că da. Amândoi erau haioşi. Cântau, erau veseli, erau prietenoşi, erau calzi. Cum aţi reuşit să împăcaţi familia şi cariera? Nu e aşa de complicat, după părerea mea. Dar care este formula ideală? Ideal este să te înţelegi unul pe altul. Sau, el te acceptă pe tine şi tu îl accepţi pe el. Dacă îţi spune: „Ce mergi atâta la teatru, ce dracu faci acolo, ce vrea ală de la teatru?”, e clar că nu poţi să trăieşti cu omul ăla. El trebuie să înţeleagă că tu ai făcut teatru din pasiune, că teatru e meserie serioasă şi că tu te duci acolo să faci o treabă serioasă, nu te duci acolo să faci pe nebuna şi să te încurci cu bărbaţi. Or, dacă el are altă mentalitatea, tu poţi să-ţi dai seama de asta de la început. Un bărbat care gândeşte aşa de la început, îţi dai seama cum gândeşte mereu, în orice situaţie. Şi nu-l iei. 70 Clubul Nostru 1/2013

Nici de dragul copiilor? Nu, nu cred eu în de-astea. De ce să trăieşti toată viaţa nefericită, de dragul copiilor? Copiii suferă, dar trăiesc în continuare foarte bine. Copiii uneori unesc, uneori salvează - e diferit de la om la om. Dar, în general, dacă iertarea nu este definitivă şi omul nu-şi revine pe linia de plutire, nu e în ordine. Şi oricum se va termina într-o zi, deci, cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine, mai ales pentru femeie. Pentru că femeia se consumă mai repede social, e mai sensibilă. O femeie la 50 de ani foarte greu îşi poate reface viaţa. Un bărbat are toate şansele să facă şi copii, încă… O femeie trebuie să fie frumoasă ori să aibă grijă de casă? Ei, aici e problema, că ea trebuie să fie şi frumoasă, să aibă grijă şi de casă, şi de copii. Ştii, vorba aia din popor e tare bună: „Doamnă în oraş, bucătăreasă în bucătărie şi cochetă în pat”. Ce să-i faci, asta e datoria femeii, dacă aşa a lăsat-o Dumnezeu. Dumneavoastră aveţi păreri de rău? Nu. Nici una din relaţiile pe care le-am avut nu m-au dezamăgit aşa de tare, încât să-mi pară rău. Mi-am dat seama că am făcut o prostie o dată, pe urmă rezista relaţia în altă parte. Adică, nu le-am dat aşa de mare importanţă. Nu am avut tragedii din alea care m-au ucis. Am tras un plâns bun, m-am răcorit şi, la revedere, am plecat. Şi nu v-a durut? O vreme. Dar nu atât de tare încât să-mi schimbe sensul vieţii.


Text: Doina Cernavca • Foto: Natalia Mitereva; Fotoroom • Locaţie: Sala de Aur

Dar atunci când un bărbat v-a rănit, ceaţi făcut, cum aţi trecut, cum aţi uitat? Nu ştiu cum, dar am iertat şi am uitat... Cred că totul depinde de ce îţi dă de lucru viaţa. Şi-atunci viaţa te ajută. Dacă ai preocupări, nu stai acasă şi plângi. Dacă ai ce face, dacă te pasionează ceva, lucrurile astea trec la un moment dat. Sigur, te doare, îl mai vezi şi cu alta, ţi se rupe sufletul. Dar totul e până la o vreme. În general, am fost destul de atentă - am plecat înainte de a fi „aruncată”. Am simţit imediat…

Există prietenie între o femeie şi un bărbat? Da, cu siguranţă. Eu personal am avut prieteni bărbaţi şi acum am astfel de prietenii.

Şi dacă n-aţi fi plecat? Probabil că ar fi fost mult mai trist. Dar, oricum, aş fi supravieţuit. N-am fost niciodată disperată de dragoste sau din dragoste.

Ce mesaj aveţi pentru cei care ne citesc? Ştii ce mi-a plăcut în seara asta? Că toate femeile care au fost aici, la „Clubul Nostru”, au fost pline de fineţe, subţirele, cochete. Contează foarte mult.

Pentru că aţi ştiut că sunteţi o femeie frumoasă şi interesantă? Nu ştiu dacă am ştiut asta, dar nu m-a preocupat asta în mod special. Sunt femei care dau totul. Şi eu dau totul în dragoste. Tot. Dar... nu ţine, nu vrei? Păi de ce să vreau eu, dacă tu nu mă vrei? De ce să mă agăţ eu de cineva care nu mă vrea? Niciodată.

Deci, totuşi, haina face omul? Nu, dar contează cum arăţi. N-ai voie să apari neîngrijit în societate. Nu e necesar să fii împopoţată - e mult mai important să fii curată, îngrijită şi îmbrăcată cu gust. Şi mă bucur că toate fetele care au fost astăzi la eveniment arătau foarte, dar foarte bine.

V-aţi mândrit că sunteţi basarabeancă? Întotdeauna am recunoscut că sunt basarabeancă. Niciodată nu am ascuns acest fapt. Cred în nişte calităţi ale basarabenilor care sunt de foarte bună factură: sunt sinceri, drepţi, îşi trăiesc cu decenţă şi cu demnitate viaţa.

Şi eu dau totul în dragoste. Tot. Dar... nu ţine, nu vrei? Păi de ce să vreau eu, dacă tu nu mă vrei? De ce să mă agăţ eu de cineva care nu mă vrea? Niciodată 1/2013 Clubul Nostru 71


pinie

Ludmila Andronic

20 1. Învaţă și află lucruri noi ori de câte ori ai ocazia. Creierul ni-i dat pentru a-l exploata în permanenţă și nu petru a completa un gol între oasele craniului. Uneori ajungi să descoperi că o informaţie aflată întâmplător este capabilă să-ţi schimbe viaţa peste mulţi ani. 2. Respectă oamenii, nu îi trata nici cu dușmănie, nici cu dispreţ. Uneori vei fi surprinsă de gesturile sau faptele oamenilor, de generozitatea acestora. 3. Nu-ţi măcina sufletul cu regrete. Mai bine învaţă lecţiile oferite din greșeli și mergi semeaţă înainte. De obicei, sunt simpatici oamenii care înfruntă cu destul curaj situaţiile dificile și nu acei care se îneacă în explicare propriilor fapte, decizii sau erori. 4. Ai curajul să spui “Am greșit!”. Știi cât de ușor îţi e pe suflet după ce recunoști o greșeală?! 5. Nu te aștepta să te iubească toată lumea. Sau să te placă. Dar nu răspunde cu negativism la astfel de abordări, mai bine citește încă o dată punctul 2.

de sfaturi

9. Când ești între oameni necunoscuţi – zâmbește. Zâmbetul topește barierele. 10. Călătorește de câte ori ai ocazia, în special cu familia. De obicei, peste ani acestea sunt cele mai plăcute amintiri.

11. Nu aștepta că omul de alături se va transforma într-o copie a ta sau îţi va satisface toate exigenţele. Parcă tu te întrebi în permanenţă dacă lui îi convine sau nu felul tău de a fi? Lasă-i și lui libertatea de a fi el însăși. 12. Nu-ţi sufoca copiii cu dragostea ta. Copiii trebuie să-ţi simtă grija și dragostea ca pe un val, care îi poartă mai departe și nu ca o carapace, care îi înădușă. 13. Creoiește-ţi un pic de timp pentru a sta de vorbă cu tine însuţi. 14. Nu înceta niciodată să visezi și nu îndrăzni niciodată să-ţi cenzurezi visele. Ele sunt forţa motrice a realizărilor noastre. 15. Dacă ai facut o promisiune – respect-o! Cel mai sigur mijloc de a te compromite este să nu-ţi onorezi obligaţiunile asumate. 16. Nu intarzia. Așa nu o sa enervezi pe nimeni și nici tu nu o să te simţi jenată. 17. Din când în când organizează-ţi câte un week-end orizontal, când dormi mult, stai în pat și nu faci nimic. Nu este efficient, dar, în schimb, este distractiv.

6. Cunoaște-te pe tine însuţi, atât punctele forte, cât și cele slabe. Fii gata oricând să spui în 3 propoziţii cu ce te deosebești de toată lumea.

18. Nu te gândi permanent la cheltuieli, concentrează-te pe venituri.

7. Râzi! Îar când o faci, râde cu poftă. Este cel mai bun energizant.

19. Spune întotdeauna “te rog” și “multumesc”. Oamenii care nu folosesc aceste cuvinte sunt de-a dreptul enervanţi!

8. Nu ezita să-ţi împărtăși cunoștinţele și experienţele cu alţii. Este cel mai bun cadou pe care poţi să-l faci unui om.

20. Învaţă-te să gândești, să scrii, să vorbești și să acţionezi coerent. Coerenţa denotă substanţă.

72 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 73


pinie

de Iurie Badicu

De ce bărbaţii iubesc femeile 1 Bărbaţii iubesc femeile din mai multe considerente. Ele, în primul rând, sunt frumoase! Pot gîndi la fel ca bărbaţii, însă nu se grăbesc să realizeze aceste gânduri, deoarece au alternative vizibile, dar și ascunse, pe care le agreează mai uşor, dar şi mai pasional.

2 Bărbaţii iubesc femeile pentru că majoritatea din ele pot aprinde un foc, pot face să mocnească o pară pe locul unde cândva era cenușă; tot ele, femeile, pot stinge un foc, pot închide o uşă, pot deschide o fereastră, pot ieşi la balcon și mai pot aştepta. Mult.

3 Bărbaţii iubesc femeile pentru că acestea cântă în bucătărie de două ori mai des decât în baie. În duş femeile stau puţin, iar în cada cu spumă mai că adorm... Ele adoră apa şi ploaia, nu în zadar au cel puţin două umbrele, dintre care una, la care ţin mai mult, este defectă, aşa întrucât nu cumva, după ploaie, să apară curcubeul și ele să nu-l observe... Un fel de romantism ascuns, fin şi elevat.

74 Clubul Nostru 1/2013

4

Bărbaţii iubesc femeile pilot, care conduc tot felul de nave şi căruţe, acestea au o sensibilitate mai mare decât cele pasagere. Bărbaţii manifestă interes, curiozitate şi chiar afecţiuni mai deosebite faţă de ele, deoarece regăsesc în ele concurenţa păstrată ca genotip. Ca fenotip însă bărbaţii constată abilităţi suplimentare la aceste femei… Deseori, fenotipul feminin nu are contrabalanţă - în asemenea situaţii bărbaţii aleg opţiunea de a iubi aceste femei în calitate de unică soluţie pentru a le putea controla…

5 Bărbaţii iubesc femeile pentru că acestea emană căldură, pentru că acestea suflă din suflet în direcţia unde cineva creşte.

6 Bărbaţii iubesc femeile strălucitoare într-atât, încât păstrează distanţa faţă de acestea şi evită să le stea în faţă din simplul motiv ca să nu provoace concomitent multiple eclipse. Deoarece femei strălucitoare sunt multe…

7 Uneori bărbaţii iubesc femeile instinctiv, fără motiv, fără argumente, fără minte şi fără a pune întrebări. Aceștia sunt cei mai fericiţi dintre iubitori, deoarece anume pe ei îi iubesc femeile. De ce iubesc femeile bărbaţii? Aici avem cu totul și cu totul alte argumente, primele șapte dintre care nu le cunoaște nimeni, nici chiar femeile.


1/2013 Clubul Nostru 75


pinie

de Victor Micușa

Ostatice tacite ale dogmelor depăşite Majoritatea femeilor nefericite, neadorate, nesatisfcăcute, brutalizate şi supărate sînt, lucru paradoxal, femeile corecte… De cele mai dese ori, viaţa le pedepseşte, pentru că ele urmează toate obiceiurile, dogmele, normele, stereotipurile şi regulile unanim acceptate în societate. Deseori, cele mai modeste, timide, tolerante, oneste, sincere, spirituale şi cumsecade - calităţi ideale din punctul de vedere al societăţii - sunt „premiate” de soartă cu cele mai nemeritate drame şi tragedii. Şi nu doar atât. Majoritatea mamelor care au „călcat pe greblă”, asemenea unor sado-masochiste exemplare, educă, după propriul chip şi propria asemănare, fiice ascultătoare şi smerite, „ideale” din punctul de vedere al societăţii, care ulterior, în viaţa personală independentă, „calcă” pe aceleaşi greble pe care au călcat şi mamele lor. Ar fi cazul ca noi toţi să recunoaştem că numărul divorţurilor, care a crescut brusc, precum şi intens vehiculata idee privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex, reprezintă un indice clar al incapacităţii societăţii de a-şi pregăti generaţiile în creştere pentru o viaţă independentă şi, cu atât mai mult, pentru viaţa de familie. Acele programe de educare, care funcţionau pe vremuri, în prezent deraiază tot mai des. Noile generaţii de „ocrotitoare ale căminului familial”, educate în spiritul unor vechi tradiţii sociale, nu mai corespund propriului timp. Femeile sunt 76 Clubul Nostru 1/2013

în derută. Numărul lor şi aşa, dintotdeauna, l-a depăşit pe cel al bărbaţilor şi, când colo, reprezentanţii „sexului puternic” mai și preferă să trăiască unii cu alţii! „Cu cât mai multe femei „şterse” vom avea, cu atât mai solicitaţi vor fi bărbaţii fascinanţi” (aut.).

Când minorităţile sexuale se mişcă tot mai vertiginos spre a deveni majoritare, preţul „naturalilor” este într-o continuă creştere. Simţindu-se „deficitari”, „naturalii” devin tot mai egotişti, mai exigenţi și selectivi. Într-o astfel de situaţie, când concurenţa în rândurile femeilor devine mai aprigă, deseori victoria revine nu celor... care se întrec între ele, ci celor care își încearcă puterile cu bărbaţii. Multe mii de femei recurg la torturi şi execuţii ale propriului corp – făcând liftinguri, mărind, mişcorând şi întinerind... Dar aceste sacrificii nu le aduc rezultatele scontate. Pentru că ele îşi schimbă doar „învelişul”, fără a se schimba și în interior. Majoritatea femeilor, devenind perechea cuiva, satisfăcând nişte tradiţii multiseculare, se jertfesc. Ele își pun pe altar propria instruire, educaţie, talent, capacităţi speciale şi facultăţi profesionale unice. Pentru bunăstare în familie, multe femei şi-au sugrumat, pur şi simplu, propria personalitate. Multe femei, de fapt, „şi-au şters picioarele” de ele însele, ca mai apoi să realizeze că, de fapt, de ele „îşi şterg picioarele” cei în numele cărora erau făcute respectivele sacrificii. Toate femeile nu vor să recunoască realităţile zilei de astăzi. Iar realităţile sunt următoarele: bărbaţii moderni vor fi intrigaţi doar de femeile care îi provoacă. Vreau să menţionez că sunt provocaţi bărbaţii, nu concurentele lor, căci este vorba despre două lucruri diferite. Bărbaţii le iubesc mult timp şi cu devotament doar pe cele care le provoacă emoţii, care nu le dau posibilitatea de a se relaxa, care le menţin tonusul și-i inspiră la fapte „băieţeşti”, care-i excită prin propria independenţă, sunt de la egal la egal cu ei – pe cele pe care le respectă, în definitiv. Iar acum, spuneţi-mi: cum le pot ei respecta pe cele care li s-au jertfit?


Este justă şi afirmaţia, potrivit căreia un număr imens de bărbaţi şi-au transformat ei înşişi consoartele în nişte banale „curci” casnice. Cele din urmă, ca nişte fiice ascultătoare ale taţilor lor biologici, se supun docil noilor lor „taţi”, dar deja în calitate de soţii. Multe tragedii personale ale femeilor arată cam în felul următor... Bărbatul iubit îi interzice femeii iubite să aibă viaţă personală şi un serviciu îndrăgit. El îi limitează comunicarea cu prietenii, prietenele, colegii de serviciu şi foştii colegi de clasă. Cu o consecvenţă de invidiat, „alesul inimii” îi dă de înţeles alesei inimii sale că nu este prea încântat (astfel, el se simte mai liniştit) de îmbrăcămintea la modă, accesoriile sclipitoare, frizurile stilate, machiajul strident, părul colorat, unghiile lungi, fustele scurte, tocurile înalte, umerii goi, stofele transparente, bijuteriile masive şi multe altele. Treptat, ”zvelta căprioară” tânără, frumoasă, instruită, educată, talentată, cu perspective, activă, energică, iubitoare de viaţă, strălucitoare, se transformă într-un „ficus de casă veşted”, pasiv, apatic, pesimist, cinic, şters şi gârbovit. Când se ajunge la divorţ şi „părţile” nu mai au ce ascunde, deseori se descoperă că „fostul” avea de mult timp o amantă care poartă fuste scurte, maiouri străvezii, tocuri înalte, bijuterii masive, frizuri stilate, machiaj strident şi îşi colorează părul în culori aprinse... Comentariile sunt de prisos! Nu o dată mă întreb şi îi întreb şi pe colegii de breaslă de ce, deseori, nu le ajutăm pe femeile care doresc să-şi păstreze familiile, ajutându-le însă, în mod indirect, pe cele care sunt nişte potenţiale distrugătoare ale acestor familii? Nu este corect. Consider că multe femei deştepte şi cumsecade nu merită acele jigniri, umilinţe, minciuni, decepţii şi lacrimi, de care au avut parte doar din simplul motiv că nu au fost educate corect... Pentru că nu au fost pregătite de viaţa reală (nu cea „ca în cărţi”). Pentru că mereu au fost ascultătoare. Sunt convins că multe femei instruite şi talentate sunt capabile să-și facă, la un anumit moment, o revizuire a programelor de viaţă ce le-au fost „setate” anterior şi care, în prezent, le-au adus pe o „linie moartă”; ele sunt în stare să-şi „reprogrameze” de sine stătător gândirea și să o reorienteze spre obţinerea unor rezultate pozitive în viaţă. Uneori, ele au nevoie doar de un pic de atenţie, înţelegere şi sprijin. Şi noi, în calitate de stiliştii de tip nou, suntem obligaţi să le asigurăm această atenţie, înţelegere şi sprijin.

Apartamente noi construite cu drag în cele mai frumoase zone ale oraşului!

(022) 85 44 85 (022) 85 44 95 www.apartamente.md office@apartamente.md


Se spune că dacă dragoste nu e, nimic nu e. Eroii rubricii noastre au peste 41 de ani de când sunt căsătoriţi și spun că, de-ar fi s-o i-a de la capăt, tot s-ar căuta până când s-ar găsi acolo, pe culoarele Colegiului de muzică „Ștefan Neaga”.

78 Clubul Nostru 1/2013


Fericiţi împreună

„Dar cine știe, când te îndrăgostești, de ce anume te îndrăgostești?...” Valeriu și Jana Vdovicenco sunt cei mai cunoscuţi profesori de canto din ţara noastră. Sunt ani buni de când învaţă și cresc studenţi care au ajuns pe scenele autohtone, dar și pe scene mari ale lumii. Modești din fire, dar și corecţi în tot ce fac și mai ales, în relaţiile cu oamenii. Fiul lor, cantautorul Alexandru Vdovicenco, le-a călcat pe urme. Iar ei nu au decât să se bucure că viaţa i-a făcut fericiţi și cel mai important, fericiţi împreună. Domnule Vdovicenco, să înţeleg că astăzi vorbesc doar cu Dumneavoastră? Eu cred că da. Căci, la câte amintiri comune avem, dacă ne punem ambii pe povestit, sunt șanse să nu sfârșim azi acest interviu. Povestiţi-ne când v-aţi văzut pentru prima oară soţia? Of, grea întrebare (râde). În 1972, noi învăţam împreună la „Ștefan Neaga”, la Canto. Acolo am văzut-o prima dată cântând... Apoi, în cămin, am descoperit camera în care locuia și tare... întâmplător îmi făceam drum exact pe-acolo... Și uite așa ne-am cunoscut și am început să petrecem tot mai mult timp împreună, fapt ce ne-a unit mai tare.

Text: Doina Cernavca Foto: Cristina Evtodii LocaŢie: Școala de Arte „Valeriu Poleakov”. 1/2013 Clubul Nostru 79


Cum era iubirea în acei ani de studenţie? Iubirea era așa cum trebuie să fie o iubire dintre o fată și un băiat abia trecuţi de 20 de ani. Era profundă, sinceră și nu vorbesc doar de simţul dragostei, alta era și atitudinea. Toate sentimentele erau mai curate, de aici și relaţiile sănătoase. Totuși, ce v-a atras la ea? O fi fost vocea? Nu numai vocea, era și tare frumoasă. Dar cine știe, când te îndrăgostesti, de ce anume te îndrăgostesti?... Virusul e virus (râde). Foarte ușor ne-am unit, pentru că locuiam în cămin și totul făceam împreună. Când s-a născut Alexandru, eu deja absolvisem Conservatorul. Ea era în ultimul an. Și pentru că eram foarte tineri, copilul l-am dus la ţară, la mama mea, la Puhoi. În fiecare vineri seara luam autobuzul și mergeam într-acolo, ca duminică seara, târziu, să revenim la Chișinău. Cum au fost acei primi ani de căsnicie? Cum vaţi descurcat cu banii și cum aţi ocrotit iubirea? Pentru că, de la o vreme, se spune că dragostea durează trei ani... Serios? Uite că n-am știut (râde)! Anii de studenţie și primii noștri ani de muncă au fost destul de grei. Copilul era la ţară, eu lucram în câteva locuri, ca să pot mișca mai 80 Clubul Nostru 1/2013

rapid lucrurile. Noi am avut dintotdeauna o relaţie frumoasă, pentru că eram tot timpul împreună: am învăţat împreună, apoi am început a lucra tot împreună și cred că asta ne-a ţinut uniţi mereu. Pe-atunci eu eram angajat la „Ștefan Neaga” și, totodată, la Conservator, ea devenise solistă la Opera Naţională. Mergeaţi la spectacole de operă când evolua soţia Dumneavoastră? Da, pentru că și eu lucram. În unele spectacole noi eram angajaţi în anumite roluri secundare și foarte des ne întâlneam și pe scenă. Aţi avut mulţi prieteni, cântaţi atunci când vă întâlneaţi cu ei? Să vă spun un lucru, pe care îl știe orice cântăreţ sau apropiaţii lui – nu prea ne place să cântăm în afara programului. Atât de mult și de des cântăm pe scenă, încât preferăm să ne lipsim de muzică în restul timpului. Prieteni mulţi nu poţi să ai, mai ales din cei adevăraţi. Membrii familiei sunt prieteni, care niciodată nu te vor trăda sau pune pe planul doi. Ceilalţi – vin și se duc, sau se mai reţin... Într-o familie, ce contează cel mai mult? Să cedezi. Și să ai răbdare. Soţia Dumneavoastră a fost răbdătoare? Da. Dar noi ambii am fost cumpătaţi și am știut când și ce să vorbim.


Aţi fost gelos? Mai sunteţi? Nu prea, pentru că nu mi-a dat motive. De fapt, începutul poveștii noastre este unul destul de interesant. Ea avea un prieten care urma să plece la armată. Și, înainte de-a pleca, ei au venit la mine să-i sfătuiesc, să-i încurajez. I-am încurajat, el a plecat, iar noi am început să ne vedem - mai bine zis, să ne observăm unul pe celălalt. Așa cum ziceam mai devreme, îi atrăgeam atenţia când o vedeam pe stradă, ea mă chema la ele în cameră la cămin să mâncăm împreună și, la un moment dat, eu am întrebato: „Tu i-ai promis că o să-l aștepţi?”. Jana mi-a zis că nu... 41 de ani împreună. Cum? Cu răbdare și cu prietenie.

Cu răbdare și cu prietenie

Dar de ce oamenii se despart? Tu mă întrebi pe mine?! Cred că s-a „stricat” lumea. Prea ușor unii obţin de toate și, mai ales atunci când ai posibilităţi financiare, îţi imaginezi că poţi avea orice îţi dorești. Și începi să cauţi nod în papură. Mi-ai dat o întrebare care mă doare, sincer. V-aţi gândit dintotdeauna ca feciorul Alexandru să vă urmeze calea? Niciodată n-am insistat. El singur și-a ales drumul. De mic spunea că va deveni sportiv, se vedea fotbalist. Făcea parte din echipa de fotbal a școlii și se antrena aproape zilnic. Când a absolvit clasa a zecea, eu lucram la colegiul de muzică și el m-a anunţat că vrea să dea admiterea la clasa 1/2013 Clubul Nostru 81


Toate pornesc de la familie – dacă nu-i familie, nu-i nimic. 82 Clubul Nostru 1/2013


Care este cel mai natural zahăr pe care l-aţi încercat vreodată?

P

are straniu de discutat despre produse naturale în ziua de astăzi, dar necătând la toate, mai există producători care pun accent pe produse naturale. Un astfel de produs este zahărul organic „Cinci Inimioare”.

zahăr, în Germania, pe plantaţii special amenajate și protejate, destinate producerii zahărului organic. Începând cu pregătirea seminţelor, până la obținerea produsului final nu se utilizează produse chimice.

Ce este atât de special în acest zahăr? În primul rând, zahărul organic „ Cinci Inimioare” este produs din sfeclă de

Este produs în cantităţi mici, cu mare grijă, pentru a urmări calitatea înaltă a produsului la toate etapele de producţie.

Fiind certificat BIO, zahărul organic „Cinci Inimioare” este unul din cele mai curate și naturale produse de pe piaţă, el având un gust pur, ceea ce-l face ideal pentru gospodinele care gătesc acasă cu grijă pentru familie. Gătiți natural!

1/2013 Clubul Nostru 83


de contrabas. Eu am înţeles șmecheria – lui tare îi plăcea chitara și și-a imaginat că trebuie să devină cel mai bun bass-chitarist din ţara noastră (râde). L-am dus la audiţie și profesorul... a zis că n-are talent. Da, da, nu râdeţi, așa și i-a zis, eram de faţă. Și Dumneavoastră cum aţi procedat, ce l-aţi îndrumat? Nu pot să spun că i-am sugerat ceva anume. El oricum dăduse admiterea la canto, pentru că își dădea seama că, între fotbal și muzică, tot mai bine trăiești din muzică. Ce sfaturi i-aţi dat în carieră? Cariera unui artist nu depinde de sfaturi. Depinde de? Munca pe care o depui, de dedicaţie și abnegaţie. Și mai este important ca, întotdeauna să știi a-ţi conștientiza nivelul. Dacă tu consideri că ai ajuns la apogeu, înseamnă că nu mai ești artist. Tot timpul trebuie să fii în căutare, în creștere, în studiu, în repetiţii și noi proiecte care să te menţină și, totodată, să te provoace spre cucerirea de noi culmi profesionale. Aveţi doi nepoţi. În ce relaţii sunteţi cu ei? Eeeee, vrabia asta mică e culmea. Nu pot face nimic când îi văd ochișorii albaștri. Când vine la noi, parcă începe războiul. E suficient să zică ce vrea - să mâncăm, să ne jucăm, să desenăm – și eu creez condiţiile și îndeplinesc ordinele. Ridic mâinile în sus și o las să fac orice vrea... E ceva de vis. Sandu e mare deja, el doar cu văzutul vine pe la noi. Sanda ne luminează duminicile și ne face mai tineri în suflete. N-am să spun o noutate acum, dar confirm că nepoţii sunt mai dulci decât copiii.

Ce sfat le-aţi da tinerilor de astăzi? Pentru că noi, artiștii, suntem din domeniul culturii, e foarte greu să menţii o relaţie, să crești o familie. Tineretul nu înţelege că toate trec și vin, dar familia rămâne. Toate pornesc de la familie - dacă nu-i familie, nu-i nimic. Spectacol, aplauze, flori... iar acasă e întuneric. Ispitele apar, dar trebuie cu calm să se găsească soluţii și de păstrat familia. Chiar dacă nu există dragoste? Chiar dacă dragostea dispare? Cum să nu existe dragoste în familie? Oare nu din dragoste se face familia? Dragostea nu dispare niciodată. Ea trece în altceva, ia alte forme: atașament, prietenie, respect. Parcă ţi se pare că nu-i, dar când te desparţi pentru câteva zile și simţi ceva greu pe suflet, înţelegi că este... Asta-i dragoste? Nu mai știu cum se numește asta. Dar da, cred că e dragoste (râde).

84 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 85


CASA TA

Lider pe pia a imobiliarã din Republica Moldova

Compania ”Glorinal” este lider pe piaţa imobiliară din ţara noastră, de-a lungul anilor construind cele mai sigure și comode edificii. Apartamente impunătoare sau cochete, complexe întregi în care și-au găsit liniștea mii de familii care recomandă, la rândul lor, apartamentele ”Glorinal”. Astăzi, compania ”Glorinal” propune apartamente în toate sectoarele orașului, cea mai căutată ofertă fiind complexul aflat la Ciocana, în zona verde a sectorului, cu o priveliște extraordinară. Complexul „M.Sadoveanu” este alcătuit din 5 blocuri locative, un bloc cu câte 19 nivele, două blocuri cu 17 nivele și alte două blocuri cu 7 și 5 nivele. Lucrările de construcţie au început în a doua jumătate a anului 2011. Complexul este situat într-o zonă verde și liniștită al sectorului Ciocana. Pe teritoriul complexului sunt prevăzute teren amenajat pentru maturi și copii, parcare subterana în 2 nivele, infrastructura bine dezvoltată și comodă din punct de vedere al transportului public. Blocurile din acest complex sunt construite din beton monolit, ceea ce va asigura o rezistenţă sporită construcţiei. Casele vor fi conectate la reteaua de încălzire orășenească cu instalarea contorului de încălzire și apă caldă pentru fiecare apartament, iar sistema de alimentare a plitelor de gătit vor fi alimentate cu energie electrică. În blocuri vor fi montate trei ascensoare moderne — unul pentru încărcături și două pentru pasageri. Complexul dat va fi dotat cu parcare subterană cu instalarea sistemelor de ventilare, iluminare, antiincendiare şi există posibilitatea de instalarea sistemelor de securitate. Pentru cumpărători se oferă un sistem flexibil de achitare, inclusiv se acordă suportul necesar în vederea obţinerii unui credit ipotecar de la băncile partenere ale companiei. Complexul “M.Sadoveanu” va fi dat în exploatare în prima jumătate a anului 2016. E bine să investiţi acum într-un viitor mai liniștit, iar casa înseamnă locul care adună întreaga familie!


Fiecare are nevoie de propria casã!

Apartamente noi, cochete, cu pădurea la scară

Chişinău, str. Moara Roşie 5/1 Tel.: 022 85 44 85, 022 85 44 95 www.glorinal.md


TENDINŢE

C.C. “Shopping MallDova“, et. 1 C.C. “Grand Hall“, et. 2 str. Kiev 16/1 facebook.com/OodjiMoldova

Retro. Toamna aceasta asistăm la revenirea anilor ’40 și ’90 în modă. Chiar dacă anii ’90 nu sunt atât de retro, ei readuc în tendinţe rochiile și jachetele cu volum, ţinutele alcătuite din rochii și pantaloni, croielile lejere, pălăriile tricotate și rucsacurile. Cu toate acestea, designerii nu s-au oprit aici, ci s-au întors în istorie ajungând până la influenţele anilor ’40 – șolduri rotunjite, talii înguste și umeri mai puţin accentuaţi. Culori intense. Tonuri variate de albastru, roșu, mov, verde smarald, galben muștar, dar și o multitudine de tonuri pastel aceasta își vor face loc în garderobele noastre toamna. Imprimeuri jucăușe.

Pe lângă animal print-urile și imprimeurile geometrice, toamna 2013 aduce cu ea și o serie de imprimeuri vesele și tinerești – inimioare, imprimeuri florale, polka dots, steluţe sau imprimeuri cu diverse personaje din desene animate.

88 Clubul Nostru 1/2013

toamnă 2013 - iarnă 2014


Combinaţiile alb-negru.

Animal print. Imprimeu clasic,

animal print-ul nu o să iasă probabil vreodată din tendinţe. Pentru sezonul rece, vor fi imprimeurile de leopard și piele de șarpe .

Transparenţe. Cu siguranţă

siluetele noastre nu vor fi acoperite întru totul toamna aceasta, cu atât mai mult cu cât transparenţele și-au ocupat un loc consistent printre tendinţele anului. Latexul, dantelele și voalurile transparente vor fi utilizate din abundenţă pentru a dezvălui în mod elegant porţiuni ale pieptului, braţelor sau picioarelor.

Metalic. Sezoanele trec, însă

materialele metalizate își păstrează poziţia. Toamna aceasta nu numai că vom purta în continuare tonurile aurii sau argintii, dar ne vom îndrepta atenţia și spre materiale în alte culori metalizate, precum albastru sau mov. Noul sezon aduce pe podiumuri și plasele metalice, o reactualizare a unor materiale ce erau utilizate în urmă cu mult timp, în vremurile medievale. Designerii au utilizat plasele metalice fie pentru a crea bluze și salopete, fie pentru a insera mici porţiuni transparente pe rochii, cu rolul de a dezvălui umerii, pieptul, șoldurile sau picioarele.

Gulerele înalte. Puloverele pe gât, așa numitele turtlenecks, vor fi noul must-have al sezonului rece 2013-2014. Le putem purta cu fuste sau pantaloni, după propriile preferinţe.

Este practic imposibil să ne plictisim vreodată de ţinutele alb-negru, așa cum este imposibil să ne și imaginăm vreun sezon fără această tendinţă clasică. Fie că ești adepta combinaţiilor alb-negru, fie că îţi place să le porţi separat, cu siguranţă toamna aceasta este cel mai bun moment pentru a experimenta acest joc de (non)culori.

Tartan. Imprimeurile geometrice iau toamna aceasta forma carourilor ce se aseamănă cu tartanul de inspiraţie scoţiană, ale cărui culori variază de la tonuri de roșu, verde, albastru, la tonuri de gri și negru.

Blană și pene. Blana este

reinterpretată într-o multitudine de forme și texturi toamna aceasta. De la combinaţiile grafice de alb și negru până la blănurile exotice în culori fluorescente de inspiraţie grunge sau disco. Penele vor fi și ele folosite din abundenţă.

Pielea. Pentru încă un sezon pielea își face simţită prezenţa pe podiumurile de modă. Piele este în combinaţii peste tot - rochii, fuste, pantaloni, trenciuri, blănuri. 1/2013 Clubul Nostru 89


FRUMUSEŢE

Mereu tânără și frumoasă cu „DermaBeauty” Niciodată nu este prea târziu să încercăm ceva nou sau să continuăm procedurile de înfrumuseţare care ne menţin tinereţea și frumuseţea.

MEZOTERAPIA Tehnică excelentă pentru: Mezolifting, altfel spus terapia regenerativă a tenului Terapia celulitei Tratamentul vergeturilor Tratamentul căderii părului Mezoterapia este o tehnică activă dar neinvazivă, care acţionează asupra pielii vii, hrănește și regenerează celulele stimulând fibroblastii, aceste mici uzine interne ale pielii, care vor fabrica colagen, elastină și acid hialuronic, inducând o regenerare cutanată importantă, pielea devenind hidratată, repulpată, cu o tentă strălucitoare, luminoasă. Scopul Mezoterapiei este de a simula fibroblastii pentru a regenera.

Chişinău, str. Hîncești, 43 Tel: 22 99 88 99 Fax: 22 84 32 53 Mob: 0 79 45 80 33 www.dermabeauty.md info@dermabeauty.md

90 Clubul Nostru 1/2013

Ședinţa de mezoterapie durează 20 – 30 minute și constă dintr-o succesiune de injecţii cutanate, absolut nedureroase, efectuate cu ajutorul unor micro-ace, care permit injectarea de cantităţi foarte mici de substanţă pe fiecare injecţie. Injecţiile se pot realiza cu seringa manevrată cu mâna de medic (mezoterapia manuală) sau cu ajutorul unor dispozitive specializate de injectare, pistoalele de mezoterapie (mezoterapia instrumentală) Pielea primește un cocktail de ingrediente nutritive și stimulante, asociate cu acid hialuronic. Cocktaiul de ingrediente este compus din zeci de principii active (frecvent peste 50 -55), printre care vitaminele A, B și C, aminoacizi, minerale, coenzime, etc. Aceste ingrediente aduc pielii elementele necesare regenerării și stimulării fibroblastilor.


Peeling

cu ultrasunete Sau altfel spus, curăţarea tenului, este o procedură non- invazivă şi un proces non- abraziv de exfoliere a pielii. Acesta utilizează ultrasunetele într-un proces de peeling ce sterilizează, exfoliază şi purifică tenul, îndepartează excesul de sebum în timp ce ridică şi îndepărtează celulele moarte ale pielii. Este un proces complet non – iritant. Curăţarea profundă a pielii : îndepărtarea comedoanelor, excesului de sebum şi alte impurităţi de pe faţă, gât, decolteu şi corp; Lifting: reduce ridurile şi vergeturile, închide porii lărgiţi sau deschişi, oferă fermitate ţesuturilor; Efect mecanic : micro-masaj, relaxează şi purifică, realizat prin mişcările oscilatorii rapide (de presiune şi depresiune) din profunzimea ţesuturilor pielii, produse de emisia de ultrasunete; Tratamentul acneei prin masaj micro-celular (ultrasunetele de înaltă frecvenţă distrug bacteriile şi microbii ce pot cauza acnee); Puternic hidratant şi nutritiv; Îmbunătăţeşte considerabil eficienţa procedurilor cosmetice aplicate; Exfoliant neagresiv – vibraţiile sondei cu acţiune dezincrustantă produc o descuamare a stratului cornos; Efect termic: stimularea metabolismului celular prin încălzirea zonelor tratate; Oferă luminozitate tenului; Elimină pungile de sub ochi.

mărireA buzelor

Tratamentul de înfrumuseţare Această procedură permite remodelarea buzelor, ajutândule să fie mai pline și mai atractive. De obicei se folosește un implant dintr-o substanţă sintetizată și în organismul uman, acidul hialuronic. Procedura este perfect suportată de piele și nu produce alergii sau nodozităţi. După o anestezie locală, se injectează cu un ac fin această substanţă gelatinoasă care rămâne ca un fir în piele timp de 6-8 luni. Absorbţia se face lent și reinjectarea se poate face fără riscuri. Tratamentul este recunoscut pentru urmatoarele avantaje: nu necesită supracorecţii, nu produce nodozităţi sau alte efecte secundare, nu lasă urme, iar efectul este vizibil imediat. 1/2013 Clubul Nostru 91


Inovaţie pentru corectarea hiperpigmentării Avene D Pigment O veste excelentă și chiar mult asteptată, pentru toate femeile care au probleme de hiperpigmentare a tenului: pete brune, iregularităţi ale nuanţei naturale a pielii, imperfecţiuni colorate sau chiar pistrui. Laboratoarele Avene vin cu o soluţie inovatoare pentru toate acestea și lansează noua gamă de produse Avene D Pigment, fără parabeni și fără parfum.

Avene D Pigment este disponibilă în reţeaua

Formulele acestor produse corectează hiperpigmentarea, care se manifestă la nivelul pielii sub formă de pete sau zone extinse: Punctele negre sunt vizibil atenuate Iregularităţile dispar Tenul devine uniform și strălucitor


Gama Elancyl este disponibilĂŁ ĂŽn farmaciile retelei

1/2013 Clubul Nostru 93


KIMBO. cafeaua care cucerește Istoria pornește din Napoli, capitala mondială a cafelei espresso, producătorul mărcilor de cafea ”Kimbo”, ”Kose”, ”Café do Brasil”.

Povestea marelui succes italian începe în anii ‘50, când famila Rubino fondează în centrul istoric al orașului, o mică fabrică de prăjire a cafelei de unde se și comercializa cafeaua cu marca ”Café do Brasil” atât barurilor, precum și coloniilor.

În anii 1970, ”Café do Brasil” este redenumită în ”KIMBO” obiectivul este de a aduce în baruri și case o cafea de o calitate cu gust unic.

Binonic Lux SRL, în urma negocierilor purtate în a 2-a jumătate a anului 2012 cu compania italiană ”Cafè do Brasil Spa” a semnat contractul de distribuţie exclusivă pe teritoriul Republicii Moldova, a unora din cele mai cunoscute mărci de cafea ”KIMBO” și ”KOSE”. ”Cafè do Brasil Spa” are reprezentanţă în 65 de ţări ale lumii cu o cifră de afaceri de aproximativ 170 milioane euro pentru anul 2012, fiind în creștere continuă anuală în mediu de 7-8 %. Factorul principal a creșterii cifrei de afaceri fiind nu doar menţinerea, dar și îmbunătăţirea permanentă a calităţii produselor. Anume aceasta propunem și noi consumatorilor Republicii Moldova, în sspecial:

Capacitatea de a înţelege și a anticipa gusturile consumatorilor este demonstrată de poziţia importantă pe pieţele cucerite. ”KIMBO” ocupă din anul 1994 locul al doilea în Italia la comercializarea cafelei pe piaţa retail. Datorită experienţei acumulate în acest sector, compania a cunoscut o tendinţă de creștere exponenţială, devenind astazi una dintre cele mai importante companii în prăjirea cafelei de top din Europa, capabilă să cucerească noi pieţe din întreaga lume.

Aceasta este misiunea care isoţește cafeaua ”Kimbo” din anii ‘50 pînă în prezent.

• Succesul este obţinut datorită unei politici de loialitate bazat pe o practică: calitatea produselor.

• •

MISIUNI: • •

Lucrul cu angajament si pasiune pentru a asigura o buna calitate a cafelei, un gust inconfundabil, inspirat de tradiţia napolitană.

94 Clubul Nostru 1/2013

Oferirea unei game largi de produse, ca răspuns la nevoile diverse ale consumatorilor și evoluţiei tehnologiei. Răspândirea culturii cafelei esspreso în lume.

asigurarea înaltă calităţii cafelei și a băuturilor pe bază de cafea deservirea gratuită a utilajul livrarea la timp a produselor solicitate de către comandatar instruirea personalului în prepararea corectă a cafelei și băuturilor pe bază de cafea oferirea unei game largi de produse și materiale promoţionale


Toată pasiunea noastrĂ pentru o cafea unicĂ Chișinău, str. Ion Creangă, 84/2

022 59 33 43


Motto: De ce este punctul cel mai trist semn de punctuaţie. “Trebuie să te faci puternică şi să treci peste asta.”

Povestea 25 Sfaturile de genul “fă-te puternică”, “treci peste asta” sau “revinoţi”, adresate unui om cu inima frântă, sunt tot atât de utile precum un “ridică-te” sau un “hopa, sus” adresate cu entuziasm unui pacient care zace pe gheaţă cu ambele picioare fracturate. Într-o dragoste eşuată, simpla voinţă nu te izbăveşte niciodată de durere, doar te ajută să te târăşti înainte cu un pic mai mult elan. “Ştiu că nu primesc niciodată mai mult decât pot să duc, dar uneori aş vrea ca Cel-de-Sus să nu aibă chiar atât de multă încredere în mine.” Deşi n-am râvnit niciodată să aflu viitorul, au fost momente în care m-am simţit prea obosită să mai caut, să mai întreţin întrebări şi să mai hrănesc iluzii. Momente în care, cu toată sinceritatea, mi-am dorit să se caşte cerul şi să primesc, răspicat, o notă de clarificare. “Nu, după cum ţi-ai dat, probabil, deja seama, având în vedere toate relaţiile tale eşuate, dragostea nu este şi pentru tine. În lume există şase miliarde nouă sute patruzeci şi trei de oameni. Împarte la doi şi vezi că dă cu virgulă. Cineva rămâne pe dinafară. Hai, fruntea sus!” Şi atunci, din cea mai mare disperare a mea, a ieşit… liniştea. Liniştea pe care o invocasem de atâtea ori şi care nu binevoia să vină, pentru că eu eram prea îndârjită în căutarea unui răspuns pozitiv. Chiar dacă nu ar fi nimeni care să mă aştepte, aş face în continuare ceea ce am făcut mereu. Mi-aş duce singură valiza, fără să mă aştept să apară cineva care să mă prindă în braţe şi să mi-o smulgă din mâini ca pe un fulg. Aş trăi cât de frumos aş putea. M-aş răsfăţa cu lucrurile care-mi plac şi aş încerca să nu le bag în seamă pe cele care mă deranjează. Aş petrece timp cu oamenii la care ţin şi i-aş iubi aşa cum sunt ei, fără să le cer să se schimbe ca să-mi fie pe plac. Aş fi împăcată cu mine însămi şi aş înceta să mă mai pun la zid pentru tot ceea ce-mi lipseşte şi nu voi dobândi niciodată. Cu sau fără cineva lângă mine care să mă soarbă din priviri, tot m-aş îmbrăca elegant şi aş petrece după-amieze în şir privind pantofi şi răsfoind reviste cu rochii de prinţesă. Pur şi simplu, pentru că-mi place. Ironia e că n-am visat niciodată să fiu din cale-afară de bogată. Doar copleşitor şi extraordinar de iubită. Apoi mi-am dorit să fiu iubită chiar şi moderat. După care m-am resemnat cu banala existenţă a unei persoane căreia să-i pese cu adevărat de mine. … Uneori e mai greu să înveţi să fii fericit după ce ai învăţat să fii puternic.” Fragment din “Mic tratat de revoltă personală”, cartea “Povestile unei inimi” de Diana-Florina Cosmin

96 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 97


98 Clubul Nostru 1/2013


Fii cea mai frumoasă mireasă

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 141/2

022 60 25 46; 0606 75 797; 0787 022 70; 0787 022 71 1/2013 Clubul Nostru 99


Fii cea mai frumoasă mireasă cu ”Mille Fiori Boutique de Mariaj” Cu trenă sau fără, din satin , cu voal, cu aplicaţii de perle sau cristale, dantelă, tull sau mătase – salonul oferă cele mai variate colecţii de rochii de mireasă pentru a-ţi asigura strălucirea și eleganţa unei adevărate dive. Rochii de seară, ţinute glam, încălţăminte și accesorii – ”Mille Fiori Boutique de Mariaj" este dedicat stilului și calităţii. Într-o atmosferă plăcută și relaxantă, consultanţii salonului te vor ajuta să-ţi alegi rochia perfectă și accesoriile potrivite pentru seara de vis. Întotdeauna se oferă reduceri interesante și pachete promoţionale pentru mireasă, nașă, soacre și vornicele. Peste 120 modele rochii de mireasă și de seară (spre vânzare și/sau chirie). Toate rochiile sânt noi și își așteaptă fericitele mirese!

100 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 101


102 Clubul Nostru 1/2013


1/2013 Clubul Nostru 103


Clubul Nostru, Nr. 1  

Revista pentru femei

Clubul Nostru, Nr. 1  

Revista pentru femei

Advertisement