Page 1


Fiecare are nevoie de propria casã!

Apartamente noi, cochete, cu pădurea la scară

Chişinău, str. Moara Roşie 5/1 Tel.: 022 85 44 85, 022 85 44 95 www.glorinal.md


Cuprins martie 2014

44

s e d i s t R i b u i e g R at i s NR. 2 maRtie 2014

R e v i s ta t u t u R o R F e m e i l o R

iTaxi

aplicaţia modernă care te duce rapid la destinaţie

Cum restabilim vitalitatea şi strălucirea părului după sezonul rece?

FarCom desChide toate seCretele unui păr Frumos şi sănătos! Părul sănătos, plin de strălucire şi volum atrage mereu admiraţia celor din jur. Dar, pentru a te putea mândri cu un astfel de păr, trebuie să înveţi să ai grijă de el. De aceea el necesită multă atenţie şi utilizarea unor produse potrivite fiecărui tip de păr. Întreţinerea podoabei capilare nu înseamnă doar un păr curat şi atât. Părul are nevoie de multă atenţie, dragoste şi îngrijire toate la superlativ.

18

Pentru a şti ce şampon trebuie să foloseşti, trebuie să afli ce tip de păr ai. Farcom a lansat 4 tipuri de şamponuri pentru fiecare tip de păr pentru ai oferi o îngrijire maximă: Sampon pentru păr gras, Şampon pentru păr normal şi fragil, Şampon pentru păr vopsit şi Şampon pentru păr uscat şi deteriorat. Aceste şamponuri profesionale, îmbogăţite cu Pro-Vitamina B5 pot fi utilizate şi acasă. Părul devine vizibil mai sănătos, mai strălucitor şi hidratat.

răspunsuri

Clubul Nostru • Nr.2 • 2014

de la părintele pavel Borșevschi InovaţIe de la itaxi.md

18

Cu părere de rău, anotimpul rece îşi lasă amprenta asupra podoabei capilare şi poate face ca părul să îşi piardă strălucirea, aspectul mătăsos şi să cadă foarte usor.

FruMuseţe cu „SaNCOS”

răspunsuri de la părintele pavel Borșevschi

20

Specialistii ne avertizeaza că numărul persoanelor care se confruntă cu afecțiuni, precum căderea părului, degradarea şi pierderea aspectului natural, este în continuă creştere.

parohul Bisericii „sfântul Dumitru” din chișinău

1 an de „ajută uN Om”

Vă recomandăm miraculoasele fiole, care au efecte vizibile chiar de la prima aplicare. Pentru un tratament complet, vă sfătuim să aplicaţi fiolele SERI TheraCure împotriva căderii părului, de trei ori pe săptămînă, timp de o lună, fără întreruperi. Pentru rezultate mai bune, folosiţi şamponul SERI TheraCure împotriva căderii părului pe durata tratamentului, chiar şi în zilele cînd nu aplicaţi fiolele. După încheierea tratamentului, aplicaţi o fiolă pe săptămînă, pentru a preveni reapariţia căderii părului.

Prima Povaţă Pe care o le-o daţi întotdeauna femeilor? Niciodată nu am făcut deosebire dintre un gen sau altul, pentru că în faţa lui Dumnezeu toţi suntem egali. Singura deosebire e că femeile l-au iubit mai mult pe Hristos, de-aici și acest rol al lor în biserică, în societate și în familie. Ele sunt în stare să iubească mai mult. De unde știm asta? Pentru că primele la mormântul lui Hristos au fost mironosiţele. Martora Învierii tot o femeie a fost, Maria Magdalena. Ea a vestit ucenicilor, ea le-a propovăduit. Și de-aici mereu le spun și lor, tot în contextul sfinţilor părinţi: „Prin mâna ta, fericirea ta, familia ta”. Sfatul meu dintotdeauna e să corespundem cu chemarea noastră, în cazul dat, cu vocaţia femeii, al cărei rol este unul deosebit - mai întâi de creștin, apoi soţie, mamă, bunică.

La Mobiasbancă ești pe Mâini bune

Mobiasbancã Groupe Société Générale

care este istoria familiei dumneavoastră? Vin dintr-o familie obișnuită. N-aș spune că familia s-a deosebit în mod special de alte familii din sat. Poate, doar prin faptul că am fost șase copii, dar pe timpuri asta nu era o minune. Eu sunt ultimul, mezinul, și mama a avut sentimente mai deosebite faţă de mine, pentru că medicii i-au interzis să mai nască. De-aici am fost, cât a trăit mama, cel mai ocrotit din toţi și ea a fost 99,9 la sută prezentă în tot ce eram și făceam eu. Iar eu întotdeauna m-am străduit ca ea să fie mulţumită de mine. N-a fost o insistenţă, a fost un mod de a fi educat. Întotdeauna simţeam un sentiment puternic de dragoste din partea ei.

O problemă foarte mare cu care ne confruntăm sunt vârfurile despicate, care sunt semnul unui păr prematur îmbătrânit. Acestea se manifestă printr-o „dublare” a firului de păr, în general a ultimilor centimetri, acolo

44 Clubul Nostru 2/2014

Tendinţe

A devenit pArte din viAţA

noAstră, din rutinA noAstră

zilnică şi, Atunci când Avem cel mAi mult nevoie, Auzim:

„ne

cerem scuze, nu Avem mAşini libere...”.

Gata, poţi să-ţi faci planuri pentru astăzi, pentru mâine şi chiar pentru câteva zile înainte. La ora indicată şi la adresa menţionată, vei fi aşteptată de un taxi gata să te ducă rapid şi în siguranţă acolo unde ai nevoie să ajungi. „Şi cât mai repede…”, precum ne place să menţionăm de îndată ce ne ocupăm locul pe bancheta din spate. „iTaxi” este o aplicaţie mobilă specializată în domeniul transportului - un program care le permite clienţilor să comande online un taxi, datorită unui telefon mobil,

computer sau tabletă. Cu gândul la confortul clienţilor, au fost create două tipuri de aplicaţii: una este destinată pentru sistemul de operare Android şi una - pentru Iphone. De asemenea, aplicaţia este funcţională pentru toate tipurile de tablete. Cum poţi comanda on-line un taxi? Este foarte simplu. Iniţial, trebuie să accesezi www.taximd.eu sau www.itaxi.md şi, activând butonul „Download”, să descarci aplicaţia pe propriul telefon, tabletă sau computer. După care, urmează paşii

42 42 Clubul Nostru 2/2014

cum v-aţi cunoscut soţia? Nici nu știu când și cum ne-am îndrăgostit. S-a întâmplat în 1967, când a venit părintele Vasile Petrache la Băcioi. Am

46

32 32 Clubul Nostru 2/2014

8 Primul nostru „Exclusiv”

În data de 10 septembrie 2013 am desfășurat „exclusiv” – un eveniment altfel, așa cum timp de 2 ani „clubul nostru” nu a mai organizat.

noutatea ediţiei au fost invitatele – 4 povești, 4 femei, care ne-au împărtășit propria istorie de succes și pașii pe care i-a făcut, fiecare în parte, ca astăzi numele lor să spună tot. Jurnalista natalia morari, politiciana liliana palihovici, femeia de afaceri natalia chirică și psihologul daniela terzi-barbăroșie au povestit, timp de 3 ore și jumătate, și au răspuns la întrebările venite din public. În sală – 230 de doamne și domnișoare dornice să cunoască, să se inspire, să se informeze și să lege prietenii care continuă pe facebook și pe la ieșiri la cafele. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea revistei ”clubul nostru” – primul număr, mai mult o retrospectivă a celor 2 ani de existenţă a proiectului, dar și câteva interviuri cu oameni cunoscuţi și dragi. revista noastră se distribuie gratuit prin localurile publice din oraș – centre

26

p i ni e

99

MOTO:

Oamenilor le place să dea sfaturi. Ele nu-i obligă la nimic.

Andrei Porubin

20 1. La orice pas poţi spune: ”M-am săturat!” Să faci același lucru toată viaţa și să nu încetezi a NU te sătura de aceasta – iată marea Artă de a trăi! sportive, saloane de frumuseţe, cafenele, de unde o puteţi lua acasă pentru a fi citită în liniște. la fel poate fi răsfoită și citită on-line, fiind postată integral și la cea mai bună calitate direct pe www.clubulnostru.md.

8 Clubul Nostru 2/2014

2. Nu vărsa gunoiul ce-l ai pe suflet peste colegul sau aproapele tău. Nimeni nu poartă nici o vină că te-ai transformat într-un… coș de gunoi! 3. E firesc să ai emoţii, mai cu seamă dacă ești om de cultură. Nu au emoţii …doar idioţii! 4. Plângi, dacă ţi-i a plânge. Lacrimile nu lasă pete pe haine… dacă vin din emoţii curate. 5. Nu-i săpa groapa nimănui. În orice clipă se poate ascunde în ea pentru a te ataca. 6. Cine face bine - bine face!

Primul nostru „Exclusiv”

7. E dezavantajos să fii invidios: e ca și cum ai da cu cuţitul în propriii tăi rinichi și ficat! 8. Este prea neîncăpător costumul cuvintelor pentru…DRAGOSTEA adevărată. Ceea ce știi să spui tăcând este mai valoros. 9. Formula succesului (una din ele): talent+muncă+noroc+pile +invidioși+ulcer+tensiune arterială+decepţii… Nu e mai simplu să NU te gândești la asta?! 10. Oamenii sunt de multe ori iraţionali: făcându-ţi bine ţie – nu e necesar neapărat să faci rău altora!

de sfaturi

Showroom, Decebal 80 | Gemeni, et.1 | Unic, et.3 www.briomodel.com | facebook.com/BRIOmodel

11. Gândește pozitiv - e cea mai ușoară metodă de a ignora depresia!

12. Vorbele și gândurile urâte pe care le generezi sunt bumeranguri ce te lovesc în moalele capului atunci când îţi pare viaţa mai dulce. 13. O idee pe care am auzit-o la Ludmila Gurcenco și care îmi place: Dacă cineva te scuipă în spate – înseamnă că tu mergi înainte! Continuă tot așa! 14. Un sfat de la celebra interpretă Angela Similea: pentru a slăbi, nu te chinui cu diete. Doar pune-ţi în farfurie atâta mâncare, cât dorești. După aceea aruncă jumătate înapoi; uită de pâine și dulciuri și nu mai pune nimic în gură după ora 18.00! …Funcţionează!!!

Beauty

15. O s-o parafrazez pe Catherine Deneuve: cei ce vor să apară la ecran ar trebui să știe că în televiziune, ca și în cinematografie trebuie să arăţi bine. Nu ”frumos”, ci ”bine”. Și să emani energie pozitivă. Dacă nu știi s-o faci, TV-ul nu-i de tine! 16. Să nu ai frică de…bătrâneţe! Tinereţea este stresantă prin faptul că te gândești în permanenţă ce să faci ca să nu îmbătrânești! 17. Dacă există divorţuri… de ce ne mai căsătorim?! Deci - dacă doriţi să vă căsătoriţi, răspundeţi serios la întrebarea - o faceţi pentru tot restul vieţii? 18. Cântaţi din suflet. Oamenii care cântă, nu pot fi răi! 19. Nimic nu e mai greu în viaţă, decât să ierţi. Cei ce știu să ierte – au sufletul curat. 20. Acceptă oamenii așa cum sunt, pentru a pretinde să te accepte și pe tine cineva!

26 Clubul Nostru 2/2014

12

Despre „Clubul Nostru”,

ediţia 21

4 bărbaţi – 4 istorii

ediţia 22

OPINIE Andrei Porubin Lily Lozan Valentina Bordian

QUO VADIS

creAt pentrU cOpII De aceea, în cadrul cursurilor de dezvoltare pentru copii al Centrului , cerinţele educaţionale, sociale și emoţionale ale copiilor dumneavoastră se vor îmbina cu activităţi care stimulează creativitatea, curiozitatea și dorinţa de a învăţa. Misiunea noastră este să oferim cursanţilor sprijin pentru o dezvoltare armonioasă, pentru o viaţă împlinită și plină de succes. Pentru cele care nu au avut până acum curiozitatea de a încerca pe corpul lor acest festin dulce, iată câteva motive pentru care face să te "topești” în ciocolată: • Este inamicul celulitei pentru că hrănește, hidratează și tonifică pielea; • Asigură elasticitate și fermitate pielii; • Acţionează benefic asupra zonelor cu vergeturi; • Ajută la eliminarea toxinelor din organism; • Este un puternic antioxidant; • Are efecte afrodisiace; • Elibereaza hormonului fericirii;

Scopul noStru este să nu oferim copiilor doar o lecţie, o clasă, un educator ci o educaţie de calitate.

Iar cum vă va mirosi corpul după acest tratament și ce piele fină veţi avea - cu siguranţă trebuie să încercaţi ca să ne credeţi cât e de „wow”!

2/2014 Clubul Nostru 47

programElE DE DEzVoltarE PErsoNaLă PENtru CoPii aLE CENtruLui sE aDrEsEaZă PiCiLor ÎNtrE 2 si 13 aNi, și DEZvoLtă aPtituDiNiLE PErsoNaLE, DE CoMuNiCarE, DE prEzEntarE, DE CoMPortaMENt și atituDiNE.

52 52 Clubul Nostru 2/2014

Motive ca să vă aduceţi copilul la Quo Vadis: • • • • •

un plus de valoare procesului educativ; o abordare individualizată din perspectiva psihologică; un proces accelerat de dezvoltare comportamentală pozitiva pentru toti copii; entuziasm, implicare, apreciere manifestat de către toţi copiii înscriși în program; parinţi satisfăcuţi de rezultatele rapide obţinute în dezvoltarea unui comportament social înalt pozitiv la copilul lor;

• •

o relatie extraordinara cu Echipa Centrului mereu deschisă la comunicare si generare de solutii; un pret avantajos.

Dotări: săli de clasă personalizate, adaptate vîrstei, mobilier modern, materiale didactice adiţionale; tehnică audio-video; bibliotecă; sală de sport și dans; cantină; zonă de joacă și recreere. Credem în potentialul uman și în formarea continuă. Credem in viitorii lideri!

Dezvoltare timpurie

Pentru copii (de la 2 la 7 ani). Combinat cu limba engleza pentru copii de la 2 ani. orele se petrec de 2 ori pe săptămînă cu durata de 2 ore astronomice. În i parte a lecţiei copilul Dvs. va studia limba engleză. Programul de Limbă ENGLEZă este un program în special elaborat pentru copilul Dvs., în cadrul Programului fiind folosită o metodă atractivă prin care aceştia încep să vor-


Rânduri din culise

Când am pornit acest proiect, prin martie 2011, și mergeam pe la parteneri și tot felul de sponsori în speranța unei susțineri cât de mici, de fiecare dată eram întrebată: „Cum veți reuși să convingeți femeile noastre să vină la astfel de evenimente? Ce le veți da? Cu ce vor pleca, după două-trei ore petrecute alături de alte femei și un invitat?”. Și de fiecare dată argumentele mele au fost diferite. Până a lansa proiectul - în 7 iunie 2011 - spuneam că femeile vor veni să cunoască invitatul special care, cu siguranță, le va cuceri. Apoi, după primele două sau trei ediții, spuneam că, pe lângă discuțiile cu invitatul, desfășurăm și o tombolă cu multe premii și oferim chiar și telefoane mobile performante. Astăzi, ajunși aproape la a treia aniversare, pot spune cu siguranță: voi, femeile noastre, veniți la evenimente nu pentru invitat, nu pentru premiile valoroase, ci pentru că vreți să (vă) cunoașteți, să creșteți și să vă transformați în ceea ce vă place cel mai mult. Cu fiecare poveste știută despre eroii „Clubul Nostru”, cu fiecare nouă prietenie legată cu alte zeci de femei pe care le-ați întâlnit, voi reușiți să vă autoeducați, să vă cizelați gusturile, părerile și gândurile. Și, cel mai important, nu vă opriți și continuați să vreți să cunoașteți. Orice. Tot ce v-ar putea ajuta să deveniți perfectă. Sau dacă nu perfectă, atunci foarte bună în ceea ce sunteți și ceea ce faceți. Noi am reușit să ne cunoaștem, în toți acești aproape trei ani, și să ne vedem și revedem lună de lună. După ce dau start întâlnirii, mă retrag într-un colț, de unde pot să văd întreaga sală. Îmi place să vă urmăresc, să vă studiez reacțiile, să încerc să înțeleg ce v-a adus, și de această dată, la încă un eveniment marca „Clubul Nostru”. Nu mai dăm telefoane mobile în cadrul tombolei cu premii, în schimb, am reușit să ne cunoaștem. Și atunci când ne reîntâlnim - fie la supermarket, fie într-o discuție pe Facebook -, neapărat ne salutăm și ne întrebăm: „În luna asta, când ne întâlnim și ce invitat vom avea?”. Iar eu neapărat țin să vă reamintesc: „S-au plasat pozele pe Facebook, nu uitați să vă etichetați”. Și ne zâmbim, real sau virtual. Pentru că noi toate suntem minunate, indiferent de orice. Și, cel mai important, creștem împreună și vrem să cucerim: bărbați, profesii, țări sau vise. Iar atunci când o femeie știe ce vrea, ea face orice pentru a-și îndeplini visul!

www.clubulnostru.md Redactor-șef

Redactori

Doina Cernavca

Liliana Popuşoi Ana Buga Victoria Popa

doina@clubulnostru.md

6 Clubul Nostru 2/2014

Publicitate

Foto

Natalia Munteanu

Cristina Evtodii www.fotoroom.md

publicitate@clubulnostru.md

Design/Prepress

Nicolae Piscun

Tipar BONS-OFFICES S.R.L.

Nimic din această publicaţie nu poate fi reprodus fără acordul în scris al editorului. Redacţia nu poartă răspundere pentru conţinutul paginilor de publicitate.


Primul nostru „Exclusiv”

În data de 10 septembrie 2013 am desfășurat „Exclusiv” – un eveniment altfel, așa cum timp de 2 ani „Clubul Nostru” nu a mai organizat.

Noutatea ediţiei au fost invitatele – 4 povești, 4 femei, care ne-au împărtășit propria istorie de succes și pașii pe care i-a făcut, fiecare în parte, ca astăzi numele lor să spună tot. Jurnalista Natalia Morari, politiciana Liliana Palihovici, femeia de afaceri Natalia Chirică și psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie au povestit, timp de 3 ore și jumătate, și au răspuns la întrebările venite din public. În sală – 230 de doamne și domnișoare dornice să cunoască, să se inspire, să se informeze și să lege prietenii care continuă pe facebook și pe la ieșiri la cafele. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea revistei ”Clubul Nostru” – primul număr, mai mult o retrospectivă a celor 2 ani de existenţă a proiectului, dar și câteva interviuri cu oameni cunoscuţi și dragi. Revista noastră se distribuie gratuit prin localurile publice din oraș – centre 8 Clubul Nostru 2/2014

sportive, saloane de frumuseţe, cafenele, de unde o puteţi lua acasă pentru a fi citită în liniște. La fel poate fi răsfoită și citită on-line, fiind postată integral și la cea mai bună calitate direct pe www.clubulnostru.md.


www.glorinal.md

2/2014 Clubul Nostru 9


10 Clubul Nostru 2/2014


www.glorinal.md

2/2014 Clubul Nostru 11


Despre „Clubul Nostru”, ediţia 21

Sau altfel spus: Cine și cum sunt femeile pentru care bărbaţii ajung să-și părăsească soţiile?!

Pe 29 noiembrie am participat la una dintre cele mai de suflet ediţii din câte am văzut eu până acum la Clubul Nostru. A fost o întâlnire cu psihoterapeutul Cristian Andrei, cunoscut mai mult drept domnul doctor Cristian Andrei. Doctorul de suflete.

Ei bine, s-ar putea ca părerea mea s nu fie unanim împărtășită și de alte participante la această ediţie. Exemplele și soluţiile prezentate de Cristian Andrei pot părea radicale, idealiste, tranșante.  Iar nouă astfel de discuţii nu ne convin. Noi nu putem sta cub mâinile în sân, indiferente! Noi la astfel de sfaturi avem contraargumente. Noi suntem femei, predispuse să depunem toate eforturile pentru a rezolva problemele altora, complicândune și complicându-le, încercând să rezolvăm problemele, să-l convingem că el fără noi nu poate, nu se descurcă, că el e cineva doar alături de noi (în fine, poate așa și este, dar asta e concluzia la care omul trebuie să ajungă singur, nu să-l tachinăm și să-l cicălim noi, că obţinem efectul invers). Noi nu știm să punem mai presus de toate respectul de sine. Și dacă ne-am respecta, am învăţă să respectăm și pe alţii, să le respectăm intimitatea… Credeţi-mă, în cazul care aveţi o experienţă de viaţă în doi, când reușiţi să analizaţi relaţia la rece, de

12 Clubul Nostru 2/2014

una singură, vorbele lui Cristian Andrei întregesc reușit un tablou al vieţii voastre comune, vă ajută să vă uitaţi cu alţi ochi la voi înșivă. Eu astăzi mi-am propus să ating un subiect delicat în care să vorbesc despre două tangenţe ale vieţii de cuplu: sexualitatea și fidelitatea, prin intermediul stilului. Și drept argumente să aduc discursul lui Cristian Andrei la întâlnirea cu doamnele și domnișoarele din Clubul Nostru. Deci, e un fapt știut că de cele mai dese ori, bărbaţii își găsesc amante care cedează la cele mai multe capitole nevestelor: nu prea inteligente, nu prea strălucite în gospodărie, nici cele mai excelente mame. De ce? Presupun că


www.glorinal.md

deschid Cutia Pandorei. Asta e o întrebare la care caută răspuns și nevestele fericite, care încă n-au fost înșelate, dar, ca orice femeie, și acestea se gândesc că nu-i exclus să li se întâmple. Dr. Cristian Andrei consideră că răspunsul la această întrebare e sexualitatea. Deci, în cealaltă femeie, bărbatul caută și găsește sexualitate. Că, pentru început, băiatul are nevoie de o mamă. Ea îi gătește, îl îmbracă, îl ascultă, îl ajută. Băiatul crește și-i apar alte necesităţi, de natură fiziologică, de cele mai multe ori. Și el își găsește o iubită. Și mama nu înţelege de ce băiatul ei, care avea de toate acasă, că ea face cea mai gustoasă mâncare, îi cunoaște și-i îndeplinește toate dorinţele, își găsește o… una, care, evident, nu-l merită, care nici nu gătește și nici nu gospodărește. O hlizită, o capră. Ba și se mai însoară cu ea! Și ea nu o va accepta niciodată, pentru că-i este inferioară sub toate aspectele, așa cred majoritatea soacrelor despre nurori, geloase că s-a găsit una care să le ia locul în viaţa fiului. Greșeala soacrelor și a nurorilor e că fiecare trebuie să-și cunoască rolul și locul în viaţa bărbatului și să nu pretindă la prioritate una în faţa alteia. Cu amantele e aproape la fel. Cu mici nuanţe. Dr. Cristian Andrei nu ne sfătuiește să fim cea mai bună prietenă pentru soţul nostru. Să lăsăm loc de medic și duhovnic între noi. Că atunci când ne asumăm prea multe responsabilităţi, roluri, ne transformăm în mame. Și bărbatul ne percepe ca atare. Cu duhovnicul nu o să se culce, nici cu mama. Deci, are nevoie de o femeie care își păstrează sex apealul și cu care se simte mascul. Așadar, dragi femei, concluzia pe care mi-am reconfirmat-o după întâlnirea cu Cristian Andrei e că trebuie să 2/2014 Clubul Nostru 13


avem secrete faţă de bărbaţi, ca să ne păstrăm misterul și sexualitatea în faţa lor. Atunci când avem nevoie de o pereche de slipi noi sau ciorapi, nu trebuie să ne ducem la el să-i dăm darea de seamă că nu mai avem chiloţi și trebuie să ne luăm alţii. Ci atunci când trebuie să facem astfel de cheltuieli, trebuie să le facem și, dacă e nevoie să facem un raport pe cheltuieli, să răspundem pe un ton foarte oficial, care nu lasă loc de interpretări, că acești bani s-au dus, motivat, pe lucruri personale, care nu mai suportau amânare. Trebuie să fim încrezute în forţele noastre și în puterea noastră de seducţie și să nu-l tachinăm: Cum arăt azi? Sau: arăt a dracu, așteptând ca el să ne complimenteze. Nu e neapărat să ne chitim acasă, crezând că astfel o să fim mai sexy, naturaleţea este sexy, dar ea trebuie să fie curată, firească, spontană. El când se duce la amantă, acesteia nu-i miroase hainele și părul a ciorbă și compot. Nici casa. Nu trebuie să arătăm că suntem dispuse să facem economii pe noi. Că așa vom fi tratate în viaţa de familie. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fim risipitoare. Ci, mai degrabă, trebuie să găsim calea de mijloc. Și

14 Clubul Nostru 2/2014

să știm să surprindem plăcut, prin gesturi și prin apariţii. "Bărbaţii iubesc provocările şi femeile care mereu cer. Pentru ei este o provocare dorinţa femeii. El mereu vrea să pară un învingător" – asta este unul dintre secretele relaţiilor reușite dintre bărbaţi și femei pe care ni le deconspiră Cristian Andrei și de care, în măsura bunului simţ, trebuie să ţină cont fiecare nevastă. Iar ca răspuns la întrebarea din titlu, despre cum arată femeile cu care ne înșeală bărbaţii, concluzia este următoarea - arată diferit decât noi atunci când ne uităm în oglindă și nu găsim altceva să spunem decât – merge și așa, că nu mă mărit azi! Ba nu, ne mărităm în fiecare zi cu … bărbatul nostru. Așa că, mare atenţie, asumaţi-vă provocările și fiţi la înălţime.


1, Ciuflea Str, Chisinau, MD 2001, Republic of Moldova Phone: (+373 22) 260 888; Tel/Fax : (+373 22) 260 886; GSM : (+373 ) 68 33 00 80 e-mail: sales@manhattan-hotel.md www.manhattan-hotel.md


4 bărbaţi – 4 istorii

Așa am intitulat ultimul eveniment desfășurat în data de 25 februarie în una din sălile de conferinţe a hotelului „Codru”. Peste 200 de femei i-au ascultat, pe rând, pe Alexandru Guţu, directorul Centrului de Diagnostic German, care le-a povestit propria istorie de viaţă și pașii unui business de succes. Apoi a urmat Ridka Tekaya, director „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale”, de la care publicul prezent la eveniment a putut afla detalii despre tot ce ţine de instituţia pe care o conduce, dar și întâmplări din viaţa unui francez la Chișinău. Câte secrete poate ascunde un frizer?! Așa și nu s-a lăsat convins Victor Micușa ca să ne povestească ce aude atunci când o femeie se așează în scaunul unui meșter. În schimb, a urmat Cătălin Josan, care a deschis multe paranteze despre tot ce nu îndrăznește să spună la tv sau de pe scene. Cătălin ne-a cântat și încântat, iar tombola noastră, care de obicei durează 10 minute, s-a transformat într-o oră de... cine a fost, știe!!! Și de această dată evenimentul a avut loc graţie partenerilor care neau susţinut: hotelul „Codru”, vinurile „mimi”, cafeaua „Kimbo”, compania „Glorinal”, „Efes Moldova”, „Mille Fiori boutique de mariaj”„Farcom” și „Wellness Land”.

16 Clubul Nostru 2/2014


2/2014 Clubul Nostru 17


18 Clubul Nostru 2/2014


2/2014 Clubul Nostru 19


10 lucruri despre

Mobiasbancã Groupe Société Générale 1

Mobiasbancă a fost fondată în 1990, iar în 2007 a devenit membră a „Groupe Société Générale”, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din Europa. Grupul are peste 154.000 de angajaţi în 76 de ţări şi zilnic colaborează cu peste 32 de milioane de clienţi în toată lumea. În 2014, „Groupe Société Générale” împlineşte 150 de ani de la fondare.

2

În iunie 2013, Mobiasbancă a obţinut certificatul ISO 9001:2008 „Sisteme de management al calităţii. Cerinţe”, fiind prima şi, deocamdată, singura bancă din Moldova care deţine un astfel de certificat. Deşi, la acest moment, în perimetrul de certificare au fost incluse patru produse (Garanţie bancară, Acreditiv, Incaso şi Transfer internaţional prin ordin de plată), în cadrul certificării au fost îmbunătăţite toate procesele ce ţin de activitatea bancară. Astfel, obţinerea acestui certificat ridică Mobiasbancă la un nou nivel de dezvoltare.

3

Pentru a fi mai aproape de clienţii săi, Mobiasbancă şi-a lărgit considerabil reţeaua de filiale pe tot teritoriul republicii. La moment, banca are 56 de unităţi în Chişinău, Bălţi, Cahul, Comrat, Edineţ, Orhei, Ungheni, Anenii-Noi, Drochia, Hânceşti, Soroca, Căuşeni, Ialoveni, Făleşti, Floreşti, CeadârLunga, Briceni.

4

În 2013, Mobiasbancă a deschis o filială dedicată pentru deservirea clienţilor persoane fizice VIP - Club Prestige, un concept unic pentru piaţa bancară din Moldova. Filiala oferă servicii şi produse cu o abordare individuală şi asigură confidenţialitate maximă pentru clienţii săi.

5

Pentru femei, Mobiasbancă a lansat, în premieră pe piaţa locală, colecţia de carduri Cherie Cherie, cu un design cochet în stil francez. Pe lângă beneficiile obişnuite ale unui card bancar, Cherie Cherie oferă preţuri promoţionale la carduri, reduceri la parteneri, cadouri speciale etc.

6

Fiind o bancă stabilă şi transparentă, Mobiasbancă se bucură de încrederea instituţiilor financiare internaţionale. Astfel, în 2013 şi la începutul lui 2014 au fost semnate mai multe acorduri de colaborare, datorită cărora Mobiasbancă are posibilitatea de a oferi credite în sumă totală de peste 50 milioane de euro, pentru persoane fizice şi juridice, susţinând dezvoltarea economiei din Republica Moldova.

7

La începutul acestui an, Mobiasbancă a devenit prima bancă care a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) un acord pentru a beneficia de o facilitate de partajare a riscurilor. Graţie acestui mecanism inovaţional implementat, banca va putea oferi credite în volum mai mare şi pe un termen mai îndelungat. Astfel, vor putea fi finanţate la maxim proiectele ambiţioase, care nu puteau fi acceptate anterior din cauza limitelor reglementare privind volumul de credit.

8 9

TEXT: Victoria Popa FOTO: fotoroom.md

Mobiasbancă se mândreşte cu o echipă tânără şi dinamică de profesionişti, dintre care 75% sunt femei şi 25% - bărbaţi. Vârsta medie a angajaţilor băncii este de 32 de ani.

Având o politică de responsabilitate socială bine definită, Mobiasbancă este partenerul oficial al Federaţiei de Rugby din Moldova din 2008. De asemenea, banca susţine Olimpiada Specială din Moldova şi muzica clasică, implementează diferite proiecte pentru protecţia mediului înconjurător şi organizează acţiuni de caritate.

10

Inovaţia este una dintre valorile principale ale băncii. Astfel, Mobiasbancă ţine pasul cu tehnologiile moderne, oferind produse eficiente pentru gestionarea relaţiilor la distanţă cu banca. Datorită noilor funcţionalităţi ale serviciilor Contactell şi eMobias.md, o bună parte din operaţiunile necesare pot fi efectuate oriunde te-ai afla!


La Mobiasbancă ești pe mâini bune Banii și lucrurile de preț se păstrează la bancă. Relația cu banca o stabilim prin angajații săi, care ne comunică și ne ghidează atunci când nu ştim cum să ne orientăm în lumea finanţelor. Coperta acestui număr reunește trei directori extrem de importanți în Mobiasbancă. Fiecare dintre ei conduce o echipă de profesioniști care are grijă de confortul şi liniştea clienţilor. 2/2014 Clubul Nostru 21


de grup pentru Regiunea Nord. A urmat mobilitatea internă în cadrul băncii, proces care l-a adus la Chişinău, în funcţia de director al Regiunii Râşcani. În prezent este responsabil de activitatea celor zece filiale din Regiunea Centru. Deşi responsabilităţile nu s-au schimbat, spune că este mai dificil, deoarece s-a mărit zona de influenţă. În toată cariera sa, cel mai dificil moment a fost schimbarea ariei de acoperire teritorială, care implica o altă categorie de clienţi şi un număr mai mare de unităţi. „Am depăşit momentele grele, înainte de toate, prin muncă. Am consolidat echipa şi am lucrat împreună - numai aşa am obţinut rezultate frumoase!”, explică Victor Pădure. Asta corespunde şi cu sloganul băncii, pe care îl implementează în activitatea zilnică: dezvoltă împreună spiritul de echipă! Deşi condiţiile de pe piaţa bancară sunt egale, după părerea lui Victor Pădure, factorii decisivi pentru clienţi sunt calitatea, profesionalismul şi competenţa echipei, dar şi apartenenţa la un grup bancar internaţional cu o experienţă în domeniu de 150 de ani. În plus, contează mult şi reputaţia bună a băncii de-a lungul celor 24 de ani de activitate.

Victor Pădure

Director Regional, Regiunea Centru

Î Studii: ASEM, facultatea Management

22 Clubul Nostru 2/2014

n această primăvară se împlinesc nouă ani de când Victor Pădure face parte din echipa Mobiasbancă - Groupe Société Générale. Îşi aduce aminte că, în 2005, când a luat această decizie, Mobiasbancă era cea mai inovatoare bancă, iar el a răspuns instinctului şi dorinţei de a face ceva nou, de a crea ceva, de a participa la dezvoltarea unei instituţii de succes. Locuia la Bălţi şi a început de la funcţia de director de filială, devenind apoi director

„Nu suntem parte a grupului francez doar în acte, ci încercăm să aliniem calitatea serviciilor şi a produselor pe care le oferim la nivelul altor unităţi ale grupului. Obţinerea certificatului ISO 9001:2008 este o dovadă că ne îndreptăm în direcţia corectă. Pentru clienţi, aceasta este o garanţie în plus că orice tranzacţie va fi efectuată în siguranţă. Prin tot ceea ce facem, încercăm să devenim un reper pe piaţa bancară din ţară”, spune Victor Pădure. Şi dacă tot suntem în luna femeilor, Victor ne aminteşte că „Mobiasbancă are întotdeauna oferte speciale pentru doamne, un segment de clienţi la care ţinem mult. Organizăm evenimente speciale, cardurile Cherie Cherie sunt unice în Moldova”. În plus, cea mai mare parte a angajaţilor băncii sunt doamne, ceea ce demonstrează că femeile pot fi la fel de profesioniste în domeniul economic şi bancar ca şi bărbaţii, iar uneori chiar se descurcă mai bine. În timpul liber, lui Victor îi place să călătorească împreună cu familia, să meargă la pescuit sau să joace şi să urmărească fotbal. Visează să facă o călătorie în jurul lumii. Secretul unei combinaţii de succes dintre carieră şi viaţa personală este ca „la serviciu să te gândeşti la lucru, iar acasă să ai grijă doar de viaţa personală - cele două componente trebuie delimitate strict”.


C

u o experiență de 15 ani în domeniul bancar, Margareta Gusac știe să găsească răspunsul la orice întrebare a clientului, oferindu-i totodată și cele mai potrivite soluții. Își amintește că începutul carierei în domeniul bancar în cadrul unei bănci comerciale din Moldova a fost cel mai dificil moment. Urma să însuşească multe lucruri noi într-un termen restrâns, dar a reuşit să depăşească cu succes dificultăţile graţie responsabilităţii şi ambiţiilor. A devenit membră a echipei Mobiasbancă - Groupe Société Générale în iunie 2005, iar decizia ei a fost influențată de imaginea unei bănci cu valori și cu o echipă de profesioniști. De-a lungul anilor, spune Margareta, Mobiasbancă a reușit să-și mențină această reputație. Printre cele mai importante etape din cariera ei se numără crearea filierei de Risc din cadrul Mobiasbancă, departament în care a activat anterior și care a implementat cu succes standardele de risc ale Société Générale. „Mă mândresc că echipa Mobiasbancă se bazează în activitatea sa pe principii de risc bine determinate şi pe o evaluare adecvată a riscurilor bancare”, mărturisește Margareta. Și etapa actuală este una deosebit de importantă, deoarece acum jumătate de an şi-a început activitatea comercială în cadrul Mobiasbancă, devenind Director Regional, responsabil de activitatea tuturor unităților băncii din sectorul Râșcani și Orhei. „Este o provocare pentru mine, căci e o funcţie care necesită responsabilitate şi efort maxim”, explică Margareta Gusac. Odată cu aderarea Mobiasbancă la Groupe Société Générale, un grup francez cu o vastă experienţă în materie de banking universal şi de dezvoltare a unor produse şi servicii noi, s-a schimbat calitatea proceselor, acestea devenind, într-un fel, mai europenizate. Ultimii ani au fost marcaţi de o creştere considerabilă a reţelei băncii. Cele mai importante beneficii, însă, sunt reputaţia grupului francez şi calitatea echipei de conducere. Sloganul grupului, preluat și de Mobiasbancă, evidenţiază importanţa lucrului în echipă - între angajaţii băncii, dar şi între bancă şi clienţi. „Un rezultat bun poate fi atins doar punând accentul pe spiritul de echipă, de aceea, zilnic ne străduim să dezvoltăm acest spirit în cadrul băncii, la toate nivelurile de management”, spune Margareta. După părerea ei, deținerea certificatului ISO 9001:2008 este o provocare pentru bancă: „Fiecare dintre noi este conştient de faptul că şi-a asumat un angajament de a oferi clienţilor servicii şi produse de calitate. Totodată, este şi un motiv de mândrie, deoarece suntem prima bancă ce a obţinut acest certificat. Nu în ultimul rând, certificatul ISO 9001:2008 este efectul muncii unei

Margareta Gusac

Director Regional, Regiunea Râşcani echipe de profesionişti, rezultatul efortului nostru depus zi de zi. Pentru clienţii noştri acest certificat înseamnă o garanţie privind serviciile şi produsele de calitate oferite de bancă”. Studii: ASEM

Astăzi piaţa bancară e suprasaturată cu diverse produse şi servicii, dar Mobiasbancă face faţă cerinţelor pieţei, fiind o instituţie transparentă, loială, cu tradiţii europene de dezvoltare a afacerilor şi care promovează relaţii de parteneriat, bazate pe încredere, cu clienţii săi. „În opinia mea, factorul de bază este atitudinea faţă de client. Orice client trebuie să beneficieze de un tratament special, cu respect şi loialitate. O bancă ce activează în baza acestui principiu simplu se va bucura de fidelitatea clienților”.

În timpul liber, Margareta preferă să călătorească, fiind pasionată de munte, mare, monumente istorice. Îi place să citească o carte bună, iar timpul liber şi-l petrece cu familia și prietenii. Se mândrește cu fiica ei şi, dacă ar fi să vorbească despre visuri, ar dori să-i ofere mai multă atenţie şi dragoste. 2/2014 Clubul Nostru 23


realizez idei proprii în formarea şi motivarea echipei”, explică Denis. Într-adevăr, datorită profesionalismului și spiritului inventiv, Denis a reușit să consolideze o echipă de tineri specialiști care, împreună, se bucură de încrederea unora dintre cele mai mari companii din Republica Moldova, inclusiv importatori și exportatori de top. Cei 16 membri ai echipei le oferă clienților corporativi ai băncii o abordare individualizată a serviciilor bancare, precum și consultanța necesară pentru a lua cele mai bune decizii. Ca specialist în domeniul bancar, Denis știe cel mai bine care sunt factorii decisiv de care trebuie să ținem cont la alegerea unei bănci: „Stabilitatea - deţinerea unor avantaje competitive de lungă durată. Siguranţa - o gestiune sistemică a băncii şi nu unipersonală. Transparența - claritatea intereselor proprietarilor băncii”. În contextul în care toate băncile au o ofertă vastă de produse şi servicii, Mobiasbancă își propune să stabilească relații de lungă durată cu companiile de succes locale şi cu cele internaţionale. „Pentru companiile locale oferim o expertiză profesională a proiectelor, iar pentru cele internaţionale - standarde de deservire cu care s-au obişnuit în ţările dezvoltate”. Denis Cheptine spune că a ales Mobiasbancă, deoarece a vrut să facă parte dintr-o echipă tânără, modernă și dinamică. Cea mai mare provocare în toți cei opt ani de activitate a fost trecerea de la relația de colegi la cea de șef - subaltern. „Am depășit aceste momente doar după ce m-am schimbat eu”, spune el, menționând că întotdeauna trebuie să începem de la noi înșine, dacă vrem cu adevărat să schimbăm ceva.

Denis Cheptine

Şef Departament Corporate Banking

Studii: Academia de Științe Economice din Moldova, facultatea Bănci și Burse de Valori

24 Clubul Nostru 2/2014

D

eși a lucrat anterior la o altă bancă, anume la Mobiasbancă - Groupe Société Générale, Denis Cheptine a reușit să-și construiască o carieră de succes. În doar șase ani a parcurs de sine stătător și cu multă hotărâre calea de la funcția de manager relații clienți la cea de șef de department, pe care o deține de la mijlocul lui 2012. „Preluarea conducerii Departamentului Corporate Banking mi-a dat un grad mai mare de independenţă, care mi-a permis să

Sloganul băncii, „Dezvoltăm împreună spiritul de echipă”, nu se reduce la o simplă declarație, ci are o aplicare practică, în viziunea lui Denis Cheptine: „Echipa este cea mai mare valoare în orice proiect. Doar o adevărată echipă poate să pornească o corabie spre India şi să obţină succes în America”. Iar pentru că Mobiasbancă face parte din marea echipă a grupului Société Générale, toate subdiviziunile băncii au învățat să plaseze clientul în centrul atenției, ceea ce influențează pozitiv toate procesele interne. Mai mult, odată cu obținerea certificatului ISO 9001:2008, Mobiasbancă și-a asumat angajamentul de a spori satisfacția clienților și de a deveni o bancă de referință pe piața locală. La modul practic, toți clienții Mobiasbancă au devenit clienții unei bănci ce corespunde standardelor internaționale în materie de calitate, o premieră pentru sistemul bancar din Moldova.


pinie

MOTO:

Oamenilor le place să dea sfaturi. Ele nu-i obligă la nimic.

Andrei Porubin

20 1. La orice pas poţi spune: ”M-am săturat!” Să faci același lucru toată viaţa și să nu încetezi a NU te sătura de aceasta – iată marea Artă de a trăi! 2. Nu vărsa gunoiul ce-l ai pe suflet peste colegul sau aproapele tău. Nimeni nu poartă nici o vină că te-ai transformat într-un… coș de gunoi! 3. E firesc să ai emoţii, mai cu seamă dacă ești om de cultură. Nu au emoţii …doar idioţii! 4. Plângi, dacă ţi-i a plânge. Lacrimile nu lasă pete pe haine… dacă vin din emoţii curate. 5. Nu-i săpa groapa nimănui. În orice clipă se poate ascunde în ea pentru a te ataca. 6. Cine face bine - bine face! 7. E dezavantajos să fii invidios: e ca și cum ai da cu cuţitul în propriii tăi rinichi și ficat! 8. Este prea neîncăpător costumul cuvintelor pentru…DRAGOSTEA adevărată. Ceea ce știi să spui tăcând este mai valoros. 9. Formula succesului (una din ele): talent+muncă+noroc+pile +invidioși+ulcer+tensiune arterială+decepţii… Nu e mai simplu să NU te gândești la asta?! 10. Oamenii sunt de multe ori iraţionali: făcându-ţi bine ţie – nu e necesar neapărat să faci rău altora!

26 Clubul Nostru 2/2014

de sfaturi

11. Gândește pozitiv - e cea mai ușoară metodă de a ignora depresia!

12. Vorbele și gândurile urâte pe care le generezi sunt bumeranguri ce te lovesc în moalele capului atunci când îţi pare viaţa mai dulce. 13. O idee pe care am auzit-o la Ludmila Gurcenco și care îmi place: Dacă cineva te scuipă în spate – înseamnă că tu mergi înainte! Continuă tot așa! 14. Un sfat de la celebra interpretă Angela Similea: pentru a slăbi, nu te chinui cu diete. Doar pune-ţi în farfurie atâta mâncare, cât dorești. După aceea aruncă jumătate înapoi; uită de pâine și dulciuri și nu mai pune nimic în gură după ora 18.00! …Funcţionează!!! 15. O s-o parafrazez pe Catherine Deneuve: cei ce vor să apară la ecran ar trebui să știe că în televiziune, ca și în cinematografie trebuie să arăţi bine. Nu ”frumos”, ci ”bine”. Și să emani energie pozitivă. Dacă nu știi s-o faci, TV-ul nu-i de tine! 16. Să nu ai frică de…bătrâneţe! Tinereţea este stresantă prin faptul că te gândești în permanenţă ce să faci ca să nu îmbătrânești! 17. Dacă există divorţuri… de ce ne mai căsătorim?! Deci - dacă doriţi să vă căsătoriţi, răspundeţi serios la întrebarea - o faceţi pentru tot restul vieţii? 18. Cântaţi din suflet. Oamenii care cântă, nu pot fi răi! 19. Nimic nu e mai greu în viaţă, decât să ierţi. Cei ce știu să ierte – au sufletul curat. 20. Acceptă oamenii așa cum sunt, pentru a pretinde să te accepte și pe tine cineva!


Cursă nouă din 03 iunie în fiecare zi de marţi

DE LA

99* EURO

CHIŞINĂU-BARCELONA *Într-o direcţie, cu toate taxele incluse

Call Center: (+373 22) 830 830 Vânzarea biletelor online: www.airmoldova.md

2/2014 Clubul Nostru 27


pinie

Lily Lozan

De ce

iubim bărbaţii? De ce nu i-am iubi, dacă și ei ne iubesc?!. Sunt la fel ca noi, doar că nu caută cu orice preţ declaraţii de dragoste siropoase. Noi, femeile, suntem ca niște lipitori… Da, da!, aţi auzit bine. Odată ce ne prindem de gâtul unui bărbat, nu mai contenim cu mesaje, telefoane, reproșuri. Și, poate, pentru asta ar trebui să îi iubim - că le suntem dragi chiar și atunci când ne transformăm în scorpii. Pe alocuri suntem egoiste. Cerem atenţie și grijă fără a ne întreba ce oferim în schimb?! Desigur… Avem mereu aceeași scuză: „îi iubim!”. Dar și ei ne iubesc, doar că nu ne cicălesc și nu ne lasă grijile lor pe seama noastră. Îi iubim fiindcă nu ne cer mult. Un bărbat adevărat, care își respectă femeia, niciodată nu i-ar cere să fie mai frumoasă decât este, mai slabă decât ar vrea să fie sau mai gospodină decât a învăţat-o mama să fie. Îi mai iubim pentru puterea din ei. Sunt umărul pe care putem să ne sprijinim și braţele în care putem să stăm pitite, atunci când vrem să ne luăm la palme. Bărbatul de lângă noi merită iubit pentru că nu se jenează să își arate slăbiciunea și să plângă în faţa ta. Iar un bărbat care lăcrimează este unul „adevărat”, unul care nu poate trișa și nu este ipocrit. Iubirea pentru ei ar trebui să crească precum o pâine caldă, atunci când pe zi ce trece realizezi că el e „unicul și adevăratul”. Și nu îţi trebuie altul mai frumos, mai bogat și mai deștept... Îi iubim pentru că ne dau dreptate chiar și atunci când greșim. Și ne lasă să vedem noi înşine cât de mult nu preţuim răbdarea lor. Bărbaţii se vor în faţa noastră eroi. În fiecare zi încearcă să ne surprindă și să ne demonstreze că dragostea noastră pentru ei merită. Ei trebuie iubiţi pentru complexitatea și răbdarea cu 28 Clubul Nostru 2/2014

care ne suportă veșnica atitudine de atotştiutoare. Noi ne iubim bărbaţii pentru că suntem fericite că ei uneori nu ne inţeleg - dacă ar face-o și ar intra prea profund în miezul problemei, ar da bir cu fugiţii. Noi, însă, îi vrem aproape. Îi iubim, deoarece nu suntem nevoite să batem un cui, să schimbăm un bec și deseori lăsăm pe seama lor munca prin casă. Acestea sunt micile lor acte de eroism - să îi lăsăm deci să se înfrupte din mulţumirea propriului „eu”.

Îi iubim, fiindcă știm sigur că, atâta timp cât ești singura din inima lui, nimeni și niciodată nu ar putea să îţi facă vreun rău fără ca el să îţi ia apărarea. Bărbaţii merită iubiţi pentru că împart tot ce au cu noi. În viziunea lor nu există „al meu” și „al tău”, e „al nostru”, chiar dacă noi suntem mult mai cheltuitoare. Pentru că nu se lenevesc să ne încălzească mașina când e ger afară și să ne prepare cafea dimineaţa. Îi iubim fiindcă se lasă giugiuliţi chiar și atunci când sunt obosiţi, dar știu că e păcat să întrerupi o femeie din ritualul alintatului. Deoarece merg cu noi la cumpărături și, chiar de se plâng că sunt obosiţi, atunci când îi duci la cabina de probă, spun că orice ţinută te prinde. Chiar dacă sunt minciuni, totuși sunt frumoase și ne plac… Îi mai iubim pentru că sunt grijulii și nu ne întreabă dacă avem bani, ci pur şi simplu ne lasă bani în portofel, fără ca să ne facă să ne simţim cumva obligate… Şi mai ales, ne iubim bărbaţii pentru că ei sunt taţii copiilor noștri, iar, odată cu venirea pe lume a unui copil, fericirea se împarte la doi. Şi abia atunci devenim un tot întreg. Important este să îţi găsești bărbatul tău. Să renunţi ușor la cei dinaintea lui, care de fapt nu au reprezentat decât niște experienţe din care, dacă ești deșteaptă, înveţi. Pe el, cel de azi şi real, nu trebuie să-l compari cu nimeni - el este irepetabil, este jumătatea ta furată cândva, acolo sus, de zei şi regăsită, pe pământ, de tine!


Fii cea mai frumoasă mireasă

bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 141/2

022 60 25 46; 0606 75 797; 0787 022 70; 0787 022 71 2/2014 Clubul Nostru 29


pinie

Valentina Bordian

Să fii mamă e simplu Trebuia să mă nasc băiat. Cel puţin asta visa taică-meu. Spre disperarea lui, n-a fost să fie. În adolescenţă însă, întotdeauna mi-a părut foarte faină viaţa de bărbat. Aș fi fost un isteţ, de-un metru optzeci, brunet evident, aș fi purtat un pic de barbă savurând din plăcerea de a lăsa păr pe faţă și plus la toate să te mai și avantajeze. Cred că m-aș fi dedicat meseriei de scriitor. L-aș fi admirat pe Miller, Dostoievski sau pe Murakami. Sau nu. Aș fi fost istoric. Un fel de Robespierre sau... nu. Aș fi fost istoric-scriitor. Ca Eliade. Și nefiind femeie, timpul pentru epilat, pensat, ojat sau hidratat, l-aș fi dedicat cercetărilor, vinului bun și unei singure Indii. Și dacă n-a fost să se întâmple, am savurat din plăcerea din a fi femeie. Mai întâi am fost puternică și după ce l-am întâlnit pe El, mi-a plăcut să fiu slabă. Cel mai greu în toată povestea asta, mi se părea că, e să fii mamă. În cele 9 luni de sarcină, mă vedeam venind acasă cu o fiinţă mică, plăpândă și neajutorată. Mă vedeam așteptând perioada de acomdare. Apoi, mă vedeam luptând cu oboseala, insomnia și depresia. Până-n ultima lună de toamnă a anului trecut, aveam întrebări. N-a fost nimic. A fost doar instinctul. A fost inexplicabil cum am învăţat să-i des-

30 Clubul Nostru 2/2014

cifrez plânsul. Cum am știut că vrea să mănânce, să doarmă, sau vrea să fie alintată. Nu știu cum se întâmpla să mă trezesc noaptea la prima ei mișcare, să o întorc pe-o parte sau pe alta. Uneori am impresia că nici n-am cunoscut vreodată această femeie care-i îngână cântece de leagăn. Și când am învăţat să fac toate astea? Nu mai știu. Uneori îmi pare că mă depășesc. Să fii mamă e minunat. E un sentiment care te construiește total, te face mai frumoasă, mai femeie și mai mamă. Îţi dă posibilitatea să construiești un microunivers, în care este loc doar pentru două persoane. Una mare și una mică. Din start, am eliminat orice fel de frământări și dileme și atunci am simţit un fel de echilibru interior. Eu știu că asta ne face bine. Și nu știm ce ne dă puterea. Poate prezenţa, privirea, sau iubirea copilului care în acest moment cunoaște doar doi oameni în lumea asta nouă. Doar două.


Gama Elancyl este disponibilĂŁ ĂŽn farmaciile retelei

2/2014 Clubul Nostru 31


18

răspunsuri

de la Părintele Pavel Borșevschi parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău

Prima povaţă pe care o le-o daţi întotdeauna femeilor? Niciodată nu am făcut deosebire dintre un gen sau altul, pentru că în faţa lui Dumnezeu toţi suntem egali. Singura deosebire e că femeile l-au iubit mai mult pe Hristos, de-aici și acest rol al lor în biserică, în societate și în familie. Ele sunt în stare să iubească mai mult. De unde știm asta? Pentru că primele la mormântul lui Hristos au fost mironosiţele. Martora Învierii tot o femeie a fost, Maria Magdalena. Ea a vestit ucenicilor, ea le-a propovăduit. Și de-aici mereu le spun și lor, tot în contextul sfinţilor părinţi: „Prin mâna ta, fericirea ta, familia ta”. Sfatul meu dintotdeauna e să corespundem cu chemarea noastră, în cazul dat, cu vocaţia femeii, al cărei rol este unul deosebit - mai întâi de creștin, apoi soţie, mamă, bunică. Care este istoria familiei Dumneavoastră? Vin dintr-o familie obișnuită. N-aș spune că familia s-a deosebit în mod special de alte familii din sat. Poate, doar prin faptul că am fost șase copii, dar pe timpuri asta nu era o minune. Eu sunt ultimul, mezinul, și mama a avut sentimente mai deosebite faţă de mine, pentru că medicii i-au interzis să mai nască. De-aici am fost, cât a trăit mama, cel mai ocrotit din toţi și ea a fost 99,9 la sută prezentă în tot ce eram și făceam eu. Iar eu întotdeauna m-am străduit ca ea să fie mulţumită de mine. N-a fost o insistenţă, a fost un mod de a fi educat. Întotdeauna simţeam un sentiment puternic de dragoste din partea ei. Cum v-aţi cunoscut soţia? Nici nu știu când și cum ne-am îndrăgostit. S-a întâmplat în 1967, când a venit părintele Vasile Petrache la Băcioi. Am

32 Clubul Nostru 2/2014


2/2014 Clubul Nostru 33


pus ochiul pe cea de-a patra fiică a lui și de-atunci nu ne-am mai despărţit. Eu aveam șapte ani și probabil că de-atunci a început să-mi placă „fata popii”. Am crescut și copilărit împreună, pentru că familiile noastre s-au împrietenit. Am mers la mare împreună cu familiile, culegeam cireșe, ne jucam, învăţam și creșteam. În 1983 am jucat nunta și un an mai târziu a apărut Lazăr, singurul nostru copil. Aţi vrut dintotdeauna să deveniţi preot? Acest gând mi-a fost cultivat de mama. De mic copil, mama mă învelea cu un „ogheal” și mă punea pe colivar, unde rămâneam toată slujba.

Nu poţi moșteni darul lui Dumnezeu. Fiecare om are binecuvântarea lui.

34 Clubul Nostru 2/2014

Aveţi doar un copil, pe Lazăr. De ce? Așa ne-a dat Dumnezeu. În schimb, acum avem două nepoţele și o noră care a devenit, în adevăratul sens al cuvântului, fiica noastră. Părintele Lazăr a devenit, într-un timp foarte scurt, la fel de iubit de enoriași ca și Dumneavoastră. Credeţi că i s-a transmis prin moștenire? Nu poţi moșteni darul lui Dumnezeu. Fiecare om are binecuvântarea lui. Noi moștenim de la părinţi - să nu dea Dumnezeu - păcatul, sau moștenim binecuvântarea. Darul lui Dumnezeu i se dă fiecărui în măsura în care omul se jertfește.


Text: Doina Cernavca • Foto: Natalia Mitereva; Fotoroom

Care este rolul femeii și a bărbatului în viaţa de familie? Eu întâi pun capacitatea de a se jertfi - mai mare plăcere nu este pe lumea asta. „Mie îmi aparţine numai ceea în ce mă aflu. Eu sunt ceea în ce curge sângele meu”. Sau: „Câtă sare să pui în borș? Până îl faci gustos”. „Câtă jertfire? Până îl faci fericit”. Și asta este posibil, numai că nu trebuie să te impui. E o mare diferenţă între impunere și între jertfire. Ce înseamnă egoism? De la cuvântul „ego”, când tot ce văd în jur sunt numai eu, dar dacă nu sunt eu - nu mai e interesant.

L-aţi obligat să devină preot? A fost alegerea lui totalmente și noi, ca părinţi, l-am susţinut. A făcut seminarul la Alba Iulia, după care a făcut facultatea la Sibiu, acum face licenţa și-apoi va da și la doctorat. Merge înainte, pentru că în biserică trebuie să fie cunoștinţe. Viaţa vă este plină de femei - soţia, nora și două nepoţele. Cum vă descurcaţi? Care-i dragostea cea mai sinceră și cea mai luminată? Probabil că dragostea unei femei. Eu recunosc că tare am vrut ca feciorul meu să aibă o fată. Și când a venit și a doua, mai mare împlinire n-am avut. Mai urmează, sunt sigur, și nu am decât să mai aștept nepoţi. E adevărat că buneii iubesc mai mult nepoţii decât propriii copii? Adevăratul sentiment de dragoste faţă de copii vine, totuși, mai târziu. Nu în zadar ne numim „buni”, de la bunei, pentru că noi rar sau poate că niciodată nu le vom refuza ceva nepoţilor. Atunci când mă duceam la buneii mei, știam că nu o să plec cu mâna goală. Și acum, când deja vin nepoatele la noi, mă gândesc ce să le mai dau… Tuturor le doresc să se îndulcească de nepoţi, pentru că asta-i una din cerinţele pe care le înaintăm la taina cununiei - ca tinerii să ajungă să-și vadă fiii fiilor lor. Care sunt cele mai mari dureri ale femeilor? Pentru femei orice poate fi mare durere. Orice se poate transforma într-un monstru, atunci când femeia își pierde credinţa. Începând cu vârsta conștiinţei, dacă este Dumnezeu prezent în viaţa lor, nu există obstacol. Nu există lucru care să te poată întrista, să te poată scoate din bucuria permanentă a vieţii.

Și asta este un păcat? E unul mare chiar, pentru că în biserică omul este educat că: „Mie nimeni nu-mi este dator, eu sunt dator la toţi”. Dar noi de multe ori ne comportăm de parcă cineva ne este dator și, mai ales, cerem de la cei apropiaţi sau chiar îndrăznim să le spunem: „Tu numai datorită mie...”. Înseamnă că trebuie să facem compromisuri? Dragostea nu se numește compromis. Dacă vă uitaţi la cei care știţi că o să vă dea înapoi, cu ce vă deosebiţi de păgâni? Că și păgânii fac același lucru. Cum ziceau bătrânii: „Am dat peste păcat”. Sau „Am dat peste fapta mea”. Păcatul îl trimitem înainte, ca și fapta bună. Înaintea sufletului și a trupului - de multe ori. Și dăm peste păcatul nostru. Și atunci întrebăm: „De ce, Doamne?”. Deoarece comportarea dintre oameni trebuie să fie una singură, dacă o luăm după Scriptură: „Fiecare dintre voi, fraţilor, zice Apostolul Pavel, nu sieși pe plac să-și facă, dar mai mult să se străduiască pentru binele aproapelui său”. De asta eu pe miri întotdeauna îi întreb, mai în glumă, mai în serios: „ Dar tu știi cine-i aproapele tău?!”. Toţi vorbesc de păcate. Ce înseamnă un păcat? Păcatul este fărădelege. Este egoism. Păcatul este îndepărtarea de legea lui Dumnezeu. „Mă va ierta Domnul”, asta este cel mai groaznic. Aici noi îl punem pe Dumnezeu în situaţia să facă după cum credem noi că ar fi mai bine. Păcatul este ceea ce dăunează aproapelui meu. Păcatul este ceea ce dăunează mie însumi. Păcatul este o piatră și noi, oamenii, suntem arhitecţii iadului, pentru că nu Dumnezeu a creat iadul. Astăzi oamenii se cunună, fără a ști ce înseamnă cu adevărat taina cununiei și nu conștientizează importanţa și puterea ei. Multe lucruri nu se conștientizează, dar pe cel care intră în biserică sau pe „cel care vine la mine, nu-l voi scoate afara”. Datoria noastră este că, dacă vine omul în biserică, să-l primim. Doar în stare de ebrietate eu nu pot să îl accept. Este un aspect important aici - noi, preoţii, trebuie să-i catehizăm. Catihet, înseamnă tâlc, lămurire - să le spunem datoria tinerilor unul faţă de celălalt, ce are de primit în cazul când își păstrează familia, ce are de pierdut în cazul când se crede că poate să-și lase nevasta sau ea - să-și părăsească soţul. 2/2014 Clubul Nostru 35


Patimile nu satisfac, patimile irosesc, risipesc, consumă, fără a da ceva înapoi. Omul se pustiește. Atunci abia își vine în fire. Totuși e important să ne venim în fire. Înainte de a-i cununa, vrem să-și vină în fire, să știe ce face și unul, și altul. Să-și dea seama că ce leagă Dumnezeu, omul nu trebuie să dezlege. Să știe că în orice caz, în orice timp, poate veni înapoi, poate veni acasă. Trebuie să vină acasă, dar este o limită - de unde te mai poţi întoarce și de unde nu. Dragostea și credinţa sunt sentimentele pe care se ţine o familie. Dragostea, zice Apostolul Pavel, toate le rabdă, în toate pune nădejdea.

patimile irosesc, risipesc, consumă, fără a da ceva înapoi. Omul se pustiește.

Există sau nu niște reguli pentru femei atunci când vin la biserică? De ce trebuie să poarte broboadă pe cap, de ce fustă și cât mai lungă, de ce trebuie să vină sau să nu vină într-o anumită perioadă a lunii? Sunt trei momente cu care ne ciocnim de multe ori: dacă se poate sau nu machiată în biserică, dacă se poate sau nu femeia în pantaloni și dacă se poate sau nu în perioada necurăţirii. Singurul impediment pentru a intra în biserică este starea de ebrietate, pentru că asta ar însemna că omul e „nebun de bună voie”. Ce ţine de pantaloni, nu este un motiv pentru care cineva ar putea scoate femeia din biserică. Aici e un alt aspect, mai curând… În biserică haina ar trebui să fie corespunzătoare locului, ca să poţi face o metanie. În alte timpuri, machiajul era considerat un atribut pentru femeile desfrânate care ispiteau. Dar astăzi, femeilor care știu a se îngriji frumos, cu măsură, ca să corespundă cu frumosul faceţi-o, vă rog! Și aici vorbim despre o faţă curată, senină, cu obrajii îmbujoraţi, nicidecum despre extreme. Despre „necurăţie”, biserica numește perioada când femeile, în special, cele după naștere, „umblau cu sângele după ele”. De-aici a apărut regula că femeia nu poate intra „în locurile obștești”, pentru că poate molipsi sau se poate molipsi ea. Acum, dacă cineva are guturai, poate intra în locuri publice? Da, dacă are mască ce-i împiedică să nu împartă viruși. Exact așa e și cu perioada de ciclu a unei femei. Se poate de intrat în biserică, dacă ești curată și îngrijită. Poţi să fii și mireasă, și nașă, și să te împărtășești. „La timpul cuvenit femeia să aibă capul acoperit” din considerentul că era vorba de o ţinută într-o perioadă de timp. În biserică judecător la tot este Dumnezeu, nu preotul sau babele care fac observaţii. Ţinuta cuviincioasă - cea mai curată, cea mai frumoasă, mai luminoasă, pentru că tu vii în faţa lui Dumnezeu. Gândul Dumneavoastră pentru toată lumea care a citit aceste rânduri. Gândul meu este ca toţi să se mântuiască și să vină în cunoștinţa adevărului.

36 Clubul Nostru 2/2014


www.ajutaunom.md; e-mail: info@ajutaunom.md facebook.com/ajutaunom

„...un picușor, ușor-ușor, de bunătate” În luna martie, Fundația „Ajută un Om” a împlinit un an de la fondare. Un an în care, pentru unii, am reușit să readucem speranța și încrederea, și să le reaprindem dorința și dragostea de viață. Așa cum este - când mai grea, când mai ușoară -, viața e un miracol și acești oameni, săraci sau bolnavi, s-au convins că există și a doua șansă, încă un drum de parcurs, încă multe trăiri și amintiri de adunat. Aș fi vrut să pot spune că am pornit-o frumos, dar nu e chiar așa. În ziua când s-a creat fundația, a murit tatăl unei fete. Apoi ne-am apucat și am organizat un concert în susținerea cantautorului Mircea Guțu, care în seara de 13 martie 2013 a urcat pentru ultima dată pe scenă, ca în următoarea noapte să se stingă, răpus de cancerul cu care n-a mai avut puteri să lupte. Sunt două întâmplări triste care, însă, m-au făcut să merg doar înainte. Și asta, pentru că am reușit. Am reușit să găsesc medicul necesar pentru acel tată bolnav și am reușit să îndeplinesc, împreună cu Alexandru Vdovicenco, ultima dorință a unui artist - de a urca încă o dată pe scenă. Timpul n-a ținut cu mine, n-a ținut cu noi toți, de fapt. În schimb, de-aici a apărut ideea de-a ajuta pe cineva - cu ce pot, cu ce am, cum pot. Ajută un Om atât de simplu, dar atât de necesar! Pe parcursul acestui an m-am străduit, împreună cu colegii mei, să organizăm diverse acțiuni pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. De la familii sărace, până la copii bolnavi. Unele campanii și acum mai sunt active, iar noi încercăm să le ducem la bun sfârșit. Pe unde mai cu lacrimi, pe unde cu uși pe care le deschidem cu piciorul - facem, pentru că știm că trebuie să mergem înainte. Căci nimic nu poate fi mai bun decât bunătatea și nimic nu mișcă lucrurile, dacă un om bun și încă un om bun și încă trei oameni buni nu se unesc, ca împreună să ajute un om. Cum pot, cu ce au, cu cât pot. Uneori nu e nevoie decât să dai un telefon, să pui în legătură doi oameni care se pot implica, așa cum a fost în cazul bărbatului decedat la spital. Alteori, e de ajuns să „sacrifici” o zi de sâmbătă, în care se adună pungi cu lucruri și produse alimentare pentru un tată care crește și îngrijește singur un copil paralizat. Sau nu e nevoie decât de să ajuți niște personalități aproape uitate să se revadă, precum s-a întâmplat în cadrul evenimentului organizat în decembrie trecut pentru 100 de oameni de artă din generația de aur a culturii noastre. Am organizat concert de caritate; am invitat oameni la „O seară de suflet”, unde au venit cu diverse donații; am desfășurat, pentru prima dată în Republica Moldova, un meci de fotbal caritabil între două echipe inedite: cea a artiștilor, în frunte cu maestrul Ion Suruceanu, și cea a miniștrilor, în frunte cu prim-ministrul Iurie Leancă. Până la urmă, nu contează forma în care am ales să facem aceste fapte bune - concert sau seminar -, ci rezultatul sau deznodământul problemei pentru care luptăm. Uneori de atât de puțin este nevoie… exact ca în poezia lui Dumitru Matcovschi: „Un pic de bunătate, oameni buni, un picușor, ușor-ușor, de bunătate”. Haideți să înmulțim binele! Ajută un Om! Doina Cernavca, președinta Fundației „Ajută un Om”


FAPTE PENTRU SUFLET

38 Clubul Nostru 2/2014


FAPTE PENTRU SUFLET

40 Clubul Nostru 2/2014


2/2014 Clubul Nostru 41


iTaxi

aplicaţia modernă care te duce rapid la destinaţie

A devenit parte din viaţa noastră, din rutina noastră zilnică şi, atunci când avem cel mai mult nevoie, auzim: „Ne cerem scuze, nu avem maşini libere...”.

Gata, poţi să-ţi faci planuri pentru astăzi, pentru mâine şi chiar pentru câteva zile înainte. La ora indicată şi la adresa menţionată, vei fi aşteptată de un taxi gata să te ducă rapid şi în siguranţă acolo unde ai nevoie să ajungi. „Şi cât mai repede…”, precum ne place să menţionăm de îndată ce ne ocupăm locul pe bancheta din spate. „iTaxi” este o aplicaţie mobilă specializată în domeniul transportului - un program care le permite clienţilor să comande online un taxi, datorită unui telefon mobil,

42 Clubul Nostru 2/2014

computer sau tabletă. Cu gândul la confortul clienţilor, au fost create două tipuri de aplicaţii: una este destinată pentru sistemul de operare Android şi una - pentru Iphone. De asemenea, aplicaţia este funcţională pentru toate tipurile de tablete. Cum poţi comanda on-line un taxi? Este foarte simplu. Iniţial, trebuie să accesezi www.taximd.eu sau www.itaxi.md şi, activând butonul „Download”, să descarci aplicaţia pe propriul telefon, tabletă sau computer. După care, urmează paşii


indicaţi pe ecran, şi anume: înregistreazăte şi aşteaptă o parolă, care vine printr-un SMS în doar câteva secunde. În mai puţin de un minut, ai instalată aplicaţia „iTaxi”, care îţi oferă diverse posibilităţi: - poţi selecta limba de operare; - poţi indica exact locul de aşteptare (lângă poartă, în uşa restaurantului etc.); - poţi comanda un taxi pentru o anumită oră de zi sau de noapte, la o dată anume - şi fii sigură că maşina va fi pe loc, la timpul solicitat; - ai liber să alegi tipul de maşină (sedan, universal sau un automobil cu un număr mai mare de locuri); maşini libere chiar şi în cele mai aglomerate ore sau zile. Aplicaţia on-line este disponibilă gratuit. De rapiditatea şi siguranţa ei beneficiază călătorii din municipiul Chişinău şi din suburbiile oraşului, iar de câteva săptămâni de acest serviciu se pot bucura şi locuitorii municipiului Bălţi.

-

poţi indica tipul de confort dorit (dotată cu aer condiţionat, fără muzică etc.).

După ce vei bifa opţiunile selectate, în mai puţin de 60 de secunde vei primi confirmarea comenzii. Cel mai mare avantaj ţine de faptul că, datorită aplicaţiei, comanda ta ajunge direct către patru companii de taxi - 14222, 14999, 14428, 14474 şi iTaxi. Astfel, poţi fi sigură că soluţia va fi găsită şi tu vei avea maşina la scară.

Aplicaţia le mai permite clienţilor să adauge adresele preferate în rubrica „Adrese” ori să ţină un istoric al comenzilor făcute. Astfel, dacă telefonul se deconectează, aplicaţia memorează ultima comandă la compartimentul „Comenzile active”. Totodată, prin intermediul rubricii „Ajutor”, clienţii pot beneficia de indicii sau răspunsuri la întrebări legate de utilizarea corectă a aplicaţiei „iTaxi”. Pentru clienţii fideli, compania oferă coduri personalizate, în baza cărora ei vor beneficia în mod garantat de

„iTaxi” este o aplicaţie utilă şi uşoară în utilizare, iar clientul are şansa de a alege modul în care îşi comandă un taxi: fie telefonic, sunând direct la unul dintre cele patru numere de taxi, fie on-line, direct de pe calculator sau tabletă, accesând siteurile www.taximd.eu sau www.itaxi.md, fie prin intermediul aplicaţiei mobile descărcată direct în telefonul mobil. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi alte inovaţii în domeniu, daţi un Like paginii oficiale a companiei - facebook.com/taximd.eu Aplicaţia „iTaxi” este mereu alături de clienţii săi!

2/2014 Clubul Nostru 43


Cum restabilim vitalitatea şi strălucirea părului după sezonul rece?

Farcom deschide toate secretele unui păr frumos şi sănătos! Părul sănătos, plin de strălucire şi volum atrage mereu admiraţia celor din jur. Dar, pentru a te putea mândri cu un astfel de păr, trebuie să înveţi să ai grijă de el. De aceea el necesită multă atenţie şi utilizarea unor produse potrivite fiecărui tip de păr. Întreţinerea podoabei capilare nu înseamnă doar un păr curat şi atât. Părul are nevoie de multă atenţie, dragoste şi îngrijire toate la superlativ. Pentru a şti ce şampon trebuie să foloseşti, trebuie să afli ce tip de păr ai. Farcom a lansat 4 tipuri de şamponuri pentru fiecare tip de păr pentru ai oferi o îngrijire maximă: Sampon pentru păr gras, Şampon pentru păr normal şi fragil, Şampon pentru păr vopsit şi Şampon pentru păr uscat şi deteriorat. Aceste şamponuri profesionale, îmbogăţite cu Pro-Vitamina B5 pot fi utilizate şi acasă. Părul devine vizibil mai sănătos, mai strălucitor şi hidratat. Specialistii ne avertizeaza că numărul persoanelor care se confruntă cu afecțiuni, precum căderea părului, degradarea și pierderea aspectului natural, este în continuă creștere. Cu părere de rău, anotimpul rece își lasă amprenta asupra podoabei capilare și poate face ca părul să își piardă strălucirea, aspectul mătăsos și să cadă foarte usor. Vă recomandăm miraculoasele fiole, care au efecte vizibile chiar de la prima aplicare. Pentru un tratament complet, vă sfătuim să aplicaţi fiolele SERI TheraCure împotriva căderii părului, de trei ori pe săptămînă, timp de o lună, fără întreruperi. Pentru rezultate mai bune, folosiţi şamponul SERI TheraCure împotriva căderii părului pe durata tratamentului, chiar şi în zilele cînd nu aplicaţi fiolele. După încheierea tratamentului, aplicaţi o fiolă pe săptămînă, pentru a preveni reapariţia căderii părului. O problemă foarte mare cu care ne confruntăm sunt vârfurile despicate, care sunt semnul unui păr prematur îmbătrânit. Acestea se manifestă printr-o „dublare” a firului de păr, în general a ultimilor centimetri, acolo

44 Clubul Nostru 2/2014


Chișinău, str.M.Varlaam 46;

022 546 080

Toate aceste produse sunt recomandate atât pentru utilizarea lor în saloanele de frumuseţe, precum și acasă. Produsele „Farcom” pot fi găsite în toate farmaciile bune din oraș, iar pentru a beneficia și de o consultaţie, puteţi merge la Centrul Sportiv și de frumuseţe „Wellness Land”, care sunt importatorii oficiali a produselor profesionale „Farcom” în Republica Moldova.

unde cheratina este cea mai fragilă. Dacă vrei să scapi de această problemă, încearcă Masca „SERI hydro-balance”. La fel și cristalele lichide, care este ideal pentru regenerarea părului şi a vârfurilor despicate, îi oferă acestuia luciu şi protecţie în timpul utilizării plăcii de întins părul. Un alt produs, la fel de eficient este si uleiul de argan, care reușește să repare fibra capilară și vârfurile despicate, în același timp protejează părul de efectele nocive ale razelor solare, radiațiilor UV și ajută foarte mult și în procesul de regenerare. Ca rezultat, veți avea un păr cu un aspect natural și sănătos, o strălucire radiantă, va fi mai mătăsos și hidratat, iar vârfurile despicate își vor reveni. De asemenea, acest tratament natural ajută mult în procesul de creștere a părului. Pentru un tratament mai intens și mai rapid, vă recomandăm untul de palmier, care este un produs 99% natural, derivat din ulei de palmier tropical. Este un tratament pentru păr revigorant, special conceput pentru a restabili sănătatea şi vitalitatea părului uscat şi deteriorat. Pentru un rezultat ideal, utilizați și șamponul și masca revitalizantă din aceeaşi gamă.

2/2014 Clubul Nostru 45


Beauty

Împachetările corporale – soluţia unui corp frumos și graţios Dacă tot suntem în preajma primăverii, e timpul să începem programele de detoxifiere, cele de slăbit și cele de înfrumuseţare corporală. Noi am mers la clinica „Sancos” și am încercat pe corpul și pielea Cristinei, 3 dintre cele mai solicitate și efective proceduri de slăbire.

Împachetare cu ciocolată Clinica „Sancos” vă oferă posibilitatea unică de a fi acoperită din cap până în picioare cu ciocolată, pentru a vă bucura de spectaculoasele sale efecte: slăbire, detoxifiere, hidratare și relaxare.

Calea sre pereciune Centrul de Medicină Estetică „Sancos” Chișinău, bd. Moscova, 16 Tel: 022 909 909 GSM: 068 844 334 www.sancos.md

46 Clubul Nostru 2/2014


Pentru cele care nu au avut până acum curiozitatea de a încerca pe corpul lor acest festin dulce, iată câteva motive pentru care face să te "topești” în ciocolată: • Este inamicul celulitei pentru că hrănește, hidratează și tonifică pielea; • Asigură elasticitate și fermitate pielii; • Acţionează benefic asupra zonelor cu vergeturi; • Ajută la eliminarea toxinelor din organism; • Este un puternic antioxidant; • Are efecte afrodisiace; • Elibereaza hormonului fericirii;

Iar cum vă va mirosi corpul după acest tratament și ce piele fină veţi avea - cu siguranţă trebuie să încercaţi ca să ne credeţi cât e de „wow”!

2/2014 Clubul Nostru 47


Beauty

LPG SYSTEMS Principiul procedurii masajului LPG - este acţiunea rolelor, care oferă un efect uimitor, fără durere, spre deosebire de masajul cu vacuum. Datorită acestui principiu de acţiune a aparatului GPL, se atinge un efect maxim: • Scăderea volumului corporal; • Efect anticelulitic; • Întinderea și îndepărtarea pielii lăsate; • Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui; • Îmbunătăţirea elasticităţii pielii; • Modelarea conturului corpului. Procedurile de endermologie - GPL masaj - ajută la eliminarea consecinţelor stresului, dezvoltării de endorfine și asigură îmbunătăţirea stării la nivelul fiziologic general. Masajul anticelulitic stimulează și normalizează sistemul microcirculaţiei și circulaţiei limfatice, ceea ce îmbunătăţește alimentarea ţesuturilor corespunzătoare cu oxigen și substanţe nutritive, precum și elimină toxinele. Se prelucrează în mod efectiv ţesutul conjunctiv și grăsimea subcutanată, ceea ce asigură reducerea ţesutului adipos din organism și eliminarea "cojii de portocală". Depozitele locale de grăsime sunt eliminate fără probleme, specialistul putând lucra cu atenţie zone separate

- fese, "galife", așa-numitele "urechiușe", peretele abdominal anterior, etc. Acţiunea directă în timpul procedurii pe aceste zone cu probleme, permite pentru o perioadă scurtă de timp de a obţine rezultatul dorit anticipat, ceea ce face masajul anticelulitic efectiv la maxim, iar tratamentul celulitei, în general - un succes. Desigur, problema depunerilor de grăsime, celulitei și scăderii tonusului pielii nu pot fi rezolvate într-o singură ședinţă - efectul este vizibil după un curs de tratamente de masaj anticelulitic. Din moment ce nu fiecare pacient este pregătit astăzi să se decidă pentru tratamentul chirurgical al celulitei și de corecţie a figurii, tehnica Endermologie – GPL masaj este cea mai bună alegere. Prevenirea și tratamentul celulitei presupune trecerea unui curs întreg de 10-15 proceduri de câte 35-40 minute fiecare. 48 Clubul Nostru 2/2014


Presoterapia Presoterapia este unul dintre cele mai inovative procedee folosite împotriva celulitei, realizat cu ajutorul aparatului de presomasaj care execută un drenaj limfatic asupra zonei afectate. Presoterapia presupune folosirea unor pantaloni care conţin cinci camere ce se umflă începând din vârful picioarelor până la nivelul bustului, inclusiv braţele (degetele picioarelor, gleznele, genunchii, fesele, abdomenul și braţele). Tratamentul constă în umflarea cu aer a celor cinci camere ale pantalonilor, cu o presiune și o intensitate adaptate nivelului de rezistenţă a fiecărei persoane. Presiunea va circula în interiorul camerelor, cu o mișcare circulară, de jos în sus. Scopul imediat al presoterapiei constă în realizarea unui drenaj limfatic clasic, iar treptat vor fi eliminaţi centimetrii în plus, fiind stimulate procesul de ardere a grăsimilor și eliminarea toxinelor. Fiind un procedeu blând, presoterapia poate fi folosită chiar și în cazul femeilor însărcinate (doar pentru picioare și braţe). Este o metodă comodă de remodelare corporală, redând mușchilor o senzaţie de relaxare totală, ajutând picioarele grele și umflate. Un tratament presupune efectuarea a 10 ședinţe, în mod regulat, de câte 2 sau 3 ori pe săptămână, durata unei ședinţe fiind de 30 de minute. Pentru întreţinere, după finalizarea tratamentului, este recomandată o ședinţă de presoterapie pe săptămână.

www.sancos.md

2/2014 Clubul Nostru 49


Localizat în centrul oraşului Chişinău. Hotelul Codru este o alegere perfectă atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru turiștii obişnuiţi cu servicii de înaltă calitate. Hotelul dispune de 143 de camere recent renovate in care se regăseşte îmbinarea confortului, stilului, şi eleganţei. De asemenea, se pun la dispoziţie săli de conferinţă echipate cu tehnologie de ultimă generaţie, dotări de un înalt standard calitativ şi servicii ireproșabile. Hotelul Codru se bucură de o reputaţie recunoscută în domeniul organizării unor evenimente de excepţie precum sunt şedinţele protocolare de stat, conferinţele, lansările de produse, petrecerile de companie, training-urile, conferinţele de presă, cocktail-urile sau evenimentele neconvenţionale.

MD-2012, Chişinău, str. 31 August 1989, 127 | Tel.: (+373) 22 208 104 e-mail: codru@codru.md | www.codru.md


Restaurantul DOWNTOWN vine să întregească şi să continue o istorie de succes pe care Complexul Hotelier „Codru” o are la nivel naţional şi internaţional. DOWNTOWN este unul dintre primele şi unicele restaurante din Moldova care îşi răsfaţă clienţii şi iubitorii de delicii culinare cu un meniu variat şi atent selecţionat, îngrijit şi revizuit permanent.

Gustările, ambianţa intimă şi eleganţa, muzica bună şi relaxantă recomandă restaurantul DOWNTOWN ca fiind locul ideal pentru cei care vor să servească cel mai complex bufet in timpul mic dejunului şi să savureze la prânz sau cină gustul cărnii la gratar, pregatită la comanda individuală de cei mai calificaţi bucătari. De asemenea, puteţi să vă bucuraţi de singurul bar cu sommelieri gata sa va introducă în lumea fascinantă a vinului prin istorie si degustări.

MD-2012, Chişinău, str. 31 August 1989, 127 (+373) 22 208 104 | (+373) 68 100 830


QUO VADIS

creat pentru copii De aceea, în cadrul cursurilor de dezvoltare pentru copii al Centrului , cerinţele educaţionale, sociale și emoţionale ale copiilor dumneavoastră se vor îmbina cu activităţi care stimulează creativitatea, curiozitatea și dorinţa de a învăţa. Misiunea noastră este să oferim cursanţilor sprijin pentru o dezvoltare armonioasă, pentru o viaţă împlinită și plină de succes. Scopul nostru este să nu oferim copiilor doar o lecţie, o clasă, un educator ci o educaţie de calitate.

Programele de Dezvoltare Personală pentru Copii ale Centrului se adresează picilor între 2 si 13 ani, și dezvoltă aptitudinile personale, de comunicare, de prezentare, de comportament și atitudine.

52 Clubul Nostru 2/2014

Motive ca să vă aduceţi copilul la Quo Vadis: • • • • •

un plus de valoare procesului educativ; o abordare individualizată din perspectiva psihologică; un proces accelerat de dezvoltare comportamentală pozitiva pentru toti copii; entuziasm, implicare, apreciere manifestat de către toţi copiii înscriși în program; parinţi satisfăcuţi de rezultatele rapide obţinute în dezvoltarea unui comportament social înalt pozitiv la copilul lor;

• •

o relatie extraordinara cu Echipa Centrului mereu deschisă la comunicare si generare de solutii; un pret avantajos.

Dotări: săli de clasă personalizate, adaptate vîrstei, mobilier modern, materiale didactice adiţionale; tehnică audio-video; bibliotecă; sală de sport și dans; cantină; zonă de joacă și recreere. Credem în potentialul uman și în formarea continuă. Credem in viitorii lideri!

Dezvoltare timpurie

Pentru copii (de la 2 la 7 ani). Combinat cu limba engleza pentru copii  de la 2 ani. Orele se petrec de  2 ori pe săptămînă cu durata de 2 ore astronomice. În I parte a lecţiei copilul Dvs. va studia limba engleză. Programul de Limbă ENGLEZĂ este un program în special elaborat pentru copilul Dvs., în cadrul Programului fiind folosită o metodă atractivă prin care aceştia încep să vor-


bească şi să gîndească în limba engleză. Iar în partea a II copilul își va putea îmbogăţi cunoştinţele în diverse domenii cum ar fi: Universul, Planeta Pamânt, Natura, Omul, Geografia, Arta. Orele sunt structurate astfel încît să menţină interesul permanent a copilului stimulindu-i dorinţa de a afla şi învăţa multe lucruri noi.

Minigrădiniţă

Programul MiniGradiniţă primește copii începînd cu vîrsta de 2 ani, clasificaţi pe categorii de vîrstă și funcţioneaza cu grupe de maxim  8 copii  fiecare, supervizate de educatoare cu studii de specialitate și experienţă. Fiecare elev este îndrumat conform nevoilor personale, academice, emoţionale și sociale. Activităţile desfășurate sunt variate, ajutînd la stimularea aptitudinilor individuale: dezvoltarea competenţelor de comunicare și argumentare, gîndire critica. Numărul redus de copii din cadrul grupelor oferă educatoarelor posibilitatea de a-și desfășura activitatea instructiveducativă cît mai eficient, permitîndule să se concentreze și să valorifice potenţialul fiecărui copil în parte. Menţinem o legătură foarte strînsă cu părinţii pentru a ne asigura că luăm în considerare preferinţele și dorinţele acestora, comunicîndu-le în același timp în mod constant detalii despre evoluţia și activităţile copiilor.

Program educational cuprinde: • Program educaţional • Activităţi matematice • Cunoașterea mediului • Activităţi practice • Educaţie artistico-plastică • Lecţii de limbă engleză intensiv, incluse în programul de lecţii. Materialele didactice folosite sunt adaptate planului de lectii și cerinţelor educative ale fiecărei grupe.

Pregătire școală

Grupa pregatitoare la gradinita, perioada dinainte de primul an de școală, sunt clipe unice în viaţa copilului. Ajută-l să se pregătească pentru noul colectiv de colegi de la școală și să treaca mai ușor peste acest prag important și emoţionant din viaţa sa. SCOPURILE NOASTRE: Scopul nostru este ca fiecare copil: • Să comunice clar şi cu încredere. • Să-și folosească creativitatea şi imaginaţia în situaţii diferite. • Să-și folosească cunoştinţele pe care le deţine şi să devină fluenţi. • Să-și dezvolte abilitatea de a gîndi şi învăţa independent şi eficient. • Să înveţe cu plăcere. • Să-şi dezvolte o viziune asupra lumii. • Să-şi realizeze întregul său potenţial

PROGRAM: Programul se desfășoară de 2, fie 3 ori pe săptămînă cite 2 ore astronomice la întîlnire, în timpul săptămînii fie în weekend.

str. Şciusev, 82 022 22 31 47 069 28 24 53

2/2014 Clubul Nostru 53


tendinţe

„Brio” – BRANDUL acestei primăveri „Brio” oferă un sortiment vast, ce include rochiţe vaporoase cu imprimeuri florale, dar și ţinute business, toate fiind realizate din stofe calitative, alese cu grijă. Întreprinderea „Brio” satisface cele mai pretenţioase gusturi, întotdeauna venind cu noi colecţii, de un stil clasic sau romantic, care corespund tendinţelor modei şi coloristicii sezonului. . Valorile acestor creaţii sunt: creativitatea, calitatea, responsabilitatea, flexibilitatea, dar şi respectul pentru clienţi, „cuvântul Brio semnificând multă însufleţire”. Feminitate şi eleganţa sunt elementele cheie ce se vor regăsi în colecţia „Brio”. Şi pentru că romantismul este tendinţa definitorie a anului 2014, vom putea vedea în noile colecţii prezenţa nuanţelor vibrante de violet, purpuriu, croieli cu accente feminine, fuste midi, şi cele ale anilor 50.


Showroom, Decebal 80 | Gemeni, et.1 | Unic, et.3 www.briomodel.com | facebook.com/BRIOmodel


Brandul autohton Lia Fia, apărut de câţiva ani pe piaţa Republicii Moldova, este unul special, pentru că are drept obiectiv să le alinte cu hăinuţe

Colecţia de primăvară-vară 2014 Zâne de grădină deosebite pe cele mai delicate şi finuţe fetiţe. Produsele Lia Fia sunt deosebite prin faptul că sunt din ţesături naturale, se produc în cantităţi mici, având un stil şi un design impresionant prin culoare şi fineţe. Creatoarea Oxana Lungu şi-a intitulat sugestiv Colecţia de primăvară-vară 2014 – Zâne de grădină, fiind inspirată de cele două fiice ale ei Emilia şi Sofia

56 Clubul Nostru 2/2014

(de la numele cărora provine şi denumirea brandului). Aşa cum Lia Fia optează întotdeauna pentru stil şi calitate, noua colecţie este o succesiune a ideilor anterioare, completând asortimentul de hăinuţe cu produse create cu multă grijă şi dragoste pentru micile prinţese, accent deosebit punându-se pe detalii. Vestimentaţia din Colecţia Zâne de grădină aduce un suflu nou, tendinţe actuale şi mult rafinament, preponderente fiind culorile pastelate. Ţesăturile din care sunt cusute aceste hăinuţe (rochiţe, bluziţe, fustiţe, sacouri, pantaloni etc.) le ajută pe fetiţele care le îmbracă să se simtă prinţese adevărate, deosebindu-se prin naturaleţe şi delicateţe.

În plus, Oxana Lungu, având un simţ deosebit al frumosului şi fiind un bun cunoscător al psihologiei copilului, vine şi cu un şir de accesorii (zâne, păpuşi, gentuţe, fundiţe etc.) care să întregească Colecţia de primăvară-vară 2014. O idee foarte bună, promovată şi realizată periodic de Lia Fia, este aceea de a crea aceleaşi articole pentru fetiţe şi mămicile lor: câtă admiraţie, câtă pasiune şi câtă dragoste!


C.C. Zorile, str. Calea Ieșilor magazinele "din inima - Linella". www.liafia.md facebook/Lia Fia

2/2014 Clubul Nostru 57


58 Clubul Nostru 2/2014


Inovaţie pentru corectarea hiperpigmentării Avene D Pigment O veste excelentă și chiar mult asteptată, pentru toate femeile care au probleme de hiperpigmentare a tenului: pete brune, iregularităţi ale nuanţei naturale a pielii, imperfecţiuni colorate sau chiar pistrui. Laboratoarele Avene vin cu o soluţie inovatoare pentru toate acestea și lansează noua gamă de produse Avene D Pigment, fără parabeni și fără parfum.

Avene D Pigment este disponibilă în reţeaua

Formulele acestor produse corectează hiperpigmentarea, care se manifestă la nivelul pielii sub formă de pete sau zone extinse: Punctele negre sunt vizibil atenuate Iregularităţile dispar Tenul devine uniform și strălucitor


Blog www.zinazen.revistatango.ro

… cât toată așteptarea dintre noi Este foarte greu să știi că cineva nu te-a ales pe tine. Să te așezi în palma lui, dezgolită de regretele și temerile tale vechi, să-l privești, în sfârșit, cu încredere, căldură și siguranță, și să-nțelegi că nu. Nu te va alege pe tine. Te-ai dezvelit până la piele, până la suflet, degeaba. Este greu să știi că ești alegerea cea bună, a celui potrivit, dar care a știut prea târziu pe cine trebuie să aleagă. Prea târziu. Este dureros să vezi cum din întâlnirea voastră se nasc toate adevărurile și răspunsurile despre rostul venirii voastre împreună, în aceeași lume, în același timp, și să înțelegi că omul predestinat ție, a ales deja. Grăbit, neatent și greșit. Și nu ai nici voie, și nici putere să schimbi asta. Este greu să alegi, când ai orgoliul învins. Când ești pierdut, speriat, obosit. Când ai neiertări și neîmpăcări vechi, de-o viață. Când nu mai știi dacă trebuie să fii nebun sau rațional, atent și înțelept. Este greu să alegi când ești ciobit, pustiit și însetat. De viață și iubire adevărată. Mergeam prin ploaie, printre frunzele frumoase, dar moarte, lipite de asfaltul neînsuflețit. Mergeam prin toamnă, spre mine, ca un orb, cu mâinile întinse în față, bâjbâind prin ploaie și realitate. Îmi ploua pe piele, pe față, îmi ploua și pe dinăuntru. Dar nici prin ploaie nu reușeam să plâng. Ce să fac? Să rup foaia asta din calendar și să mă așez la coadă, pentru altă soartă?.. Nu mi-e rușine de lacrimile mele, dar nu le pot scoate din mine. M-am așezat pe o bordură și m-am uitat cum un tramvai rătăcit trece peste umbra mea. Încercam să mă despart de „ieri”. Să las acolo, sub roțile tramvaiului, tot de ce trebuia să mă dezleg.

Peste câteva zile, când nu mai ploua, m-am dus la Ateneu. Atentă și emoționată, miam ocupat locul în sală. Nu mai știu cum au sunat rugăciunile mele din ultima vreme, dar am simțit, timp de 3 ore, iertare, iubire și sens. Sufletul meu a reușit să vadă ușa spre eliberare, iar cioburile au umplut toate locurile sparte din mine. Vioara, pianul, violoncelul, întreaga orchestră m-a luat în brațe, m-a luat pe scenă și mi-a mângâiat părul, inima, obrazul. Am reușit, fără să mă ridic de pe locul meu din sală, să mă dezleg, să încui ușa de la subsol și să o descui pe cea de la mansardă. Am deschis geamurile și am lăsat lumina și aerul să intre. Am făcut parte dintr-o minune. Mi s-au pus cârcei la suflet. Aveam soundtrack-ul perfect, și-n fața mea, timp de trei ore, s-a scris scenariul, și mi-am putut vedea, ca pe un film, întreaga poveste de viață. Oamenii de care mi-e dor necontenit, oamenii care-mi veghează pașii, oamenii care plâng când mă doare. Am văzut cum creșteam în somn, când eram mică; cum creșteam când citeam, mai mare; cum creșteam când iubeam, tot timpul. Am văzut cu cine am fost, cu cine n-am fost și cu cine credeam că o să rămân. Nu i-am mai văzut pe cei pe care i-am construit, în timp, cu grijă și efort… I-am modelat, i-am așteptat, i-am așteptat atâta … Cine i-a tăiat la montaj?.. Vedeam frumusețea fără mască a lumii și simțeam bunătatea oamenilor care mă iubesc. Am plâns, recunoascătoare, mai întâi fără lacrimi, și mai târziu, cu adevărat, în drum spre casă. Am ajuns la bordura pe care am stat cu câteva zile în urmă. Nu am mai găsit nimic acolo. Nici măcar frunze moarte, lipite de asflat. Cineva a făcut curat. Ceaikovsky sau Dumnezeu, nu știu. Peste o zi sau 10 ani, la o întindere de mână sau la 12 ore de zburat cu avionul, printr-o conjunctură sau prin alinierea potrivită a stelelor noastre, ne vom (re)întâlni. În viața asta sau următoarea, nu contează. Vom fi fericiți, întregi și liberi. Și ne vom alege în același timp. Mi-am mușcat buza de jos până la sânge. Deja simt sărutul nostru lung, cât toată așteptarea dintre noi.


Clubul nostru 2 - 2014  

Revista pentru femei "Clubul Nostru"

Clubul nostru 2 - 2014  

Revista pentru femei "Clubul Nostru"

Advertisement