Page 1


WELKOM

Jaarstart Het jaar 2019 is pas een paar maanden onderweg, maar nu al is het een opvallend revolutionair jaar op gebied van technologie. Een jaar volop immense veranderingen, bizarre uitvindingen en gave ontdekkingen. Neem alleen al de verdwijning van het ISDN-netwerk. Hoewel dit al een jaar bekend is, gaat het voor grote veranderingen zorgen bij bedrijven en zijn velen nog niet voorbereid. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, want zonder een alternatief komt zakelijk Nederland zonder belmogelijkheden te zitten. Ook de ontwikkeling van de nieuwste Apple-producten is iets om in de gaten te houden. Zo kan de Apple Watch ECG voor een grootse verandering in de maatschappij zorgen. De geïntegreerde monitor gebruikt elektrocardiogrammen (ECG’s) om serieuze hartritmestoornissen te detecteren. Een fervente vondst. Of de Apple Card, de nieuwe creditcard van Apple, het betaalmiddel dat inmiddels beschreven wordt als dé creditcard van het moment. Apple zal de komende maanden de grens blijven opzoeken met introducties die doen herinneren aan vergane gouden jaren. Duurzaamheid blijft eveneens essentieel in de samenleving. Bij het ontwikkelen van technologische middelen wordt duurzaamheid dan ook meegenomen in de creatie van een product. Printing is op die regel geen uitzondering, maar

het verduurzamen van papiergebruik is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Niet alles hoeft overigens revolutionair te zijn. Neem de Nokia 3310, gewoon een mobiele telefoon die doet waar een telefoon oorspronkelijk voor bedoeld was: bellen, sms’en en eventueel een potje Snaken. Onlangs maakte het klassieke model een terugkomst. Toegegeven met wat aanpassingen, zoals de toevoeging van WhatsApp, maar desondanks is het model vertrouwd in al zijn eenvoud. Het zijn slechts enkele onderdelen van het magazine, dat verder volstaat met dé technologische trends en wetenswaardigheden van het moment. Precies zoals je dat van ons gewend bent. Blader door en laat je inspireren, informeren en amuseren. Redactie WINMAG Pro

WINMAG Pro wordt gemaakt door een enthousiast team van ervaren redacteuren, ieder met hun eigen specialismes op gebied van IT. We stellen onze redacteuren aan je voor: GEERT VAN DER KLUGT

JORDI SMIT

Redacteur

Redacteur Geert houdt van tastbaarheid. En alhoewel bytes niet bepaald voor het grijpen liggen, is de cyberwereld nauw verwant aan het materiële. Het presenteren van achtergrond en nieuws middels praktijkgerichte verbanden en inzichten: dát zijn artikelen.

geert@thecontentgroup.nl

Jordi is een talentvolle journalist die zich onder meer verdiept in onderwerpen omtrent business en de nieuwste technologieën. De journalistiek zit bij Jordi dan ook in het bloed. Hij is op de hoogte van het laatste nieuws en weet dit op een begrijpbare manier op papier te zetten.

Clipboard Media & Content Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboardmedia.nl www.clipboardmedia.nl UITGEVER Linda Oenema linda@clipboardmedia.nl Tel: +31(0)15-7600700 MARKETING & PR marketing@clipboardmedia.nl Tel: +31(0)15-7600700 REDACTIE Jonas Bloemen Bart Josten Geert van der Klugt Charlotte Nijhuis Jordi Smit Joël van Vugt redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600707 VORMGEVING Martijn Herremans Leroy de Roo Ron de Vos DATA ANALIST Sven de Heer TRAFFIC MANAGER Lindsay van Veelen traffic@clipboardmedia.nl Tel: +31(0)15-7600700 CONTENT MANAGER Martijn Herremans SALES Bart Arkesteijn Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboardmedia.nl Tel: +31(0)15-7600770 ABONNEMENTEN abo@clipboardmedia.nl DRUKKERIJ Senefelder Misset, Doetinchem DISTRIBUTIE BENELUX Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

jordi@thecontentgroup.nl Clipboard Media & Content Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

WINMAG Pro is powered by

3


INHOUD

16 | WINRAR

Onlangs bleken 500 miljoen gebruikers van archiveringstool WinRAR jarenlang vatbaar te zijn geweest voor de intrusie van ongewenste, schadelijke bestanden. Het lek is inmiddels gedicht, maar hoe behoudt het gerenommeerde softwarebedrijf zijn reputatie? Wij spreken Hendrik Desmet, distributeur van WinRAR in de Benelux.

18 | ISDN

Dit najaar valt definitief het doek voor de ISDN-verbinding. Een afkorting die staat voor Integrated Service Digital Network. Toen het netwerk in de jaren ‘90 werd uitgerold, was het State of the Art. Mede omdat het internet en bellen combineerde op één lijn en omdat je er meerdere toestellen op aan kon sluiten. Anno 2019 is ISDN achterhaald, menen zowel providers als gebruikers grotendeels. Veel bedrijven blijven achter met hoge afschrijvingen op hun apparatuur. Hoe nu verder?

24 | AVG

De eerste helft van 2018 stond bij veel bedrijven, organisaties en instellingen in het teken van slechts één onderwerp: de naderende inwerkingtreding van de AVG, de Algemene Verordening Persoonsgegevens. Aangejaagd door soms wat hysterische berichtgeving in de media en met torenhoge boetes in het vooruitzicht, probeerden duizenden marketeers, privacydeskundigen en onwetende CEO’s hun bedrijf op tijd AVG-proof te maken. Maar wat gebeurde er op 25 mei 2018?

28 | APPLE

42 | INTERNET OF THINGS

Een nieuwe wereld waarin al onze apparaten met elkaar verbonden zijn en precies bijhouden wat jij fijn vindt. Een gruwel voor veel privacyexperts, maar een kansrijke, nieuwe markt voor veel ondernemers. Inmiddels schieten IoT-toepassingen als paddenstoelen uit de grond. Wij zetten de beste op een rij.

Niet lang na de aankondiging van de Samsung Galaxy S10 en de release van de Galaxy Buds volgt Apple’s antwoord: legio aan productaankondigingen, elk met de flair waarmee Apple oorspronkelijk de wereld veroverde. Wij zetten het (aankomende) aanbod, de producten waarmee Apple de concurrentieslag voortzet, op een rij.

50 | WIRELESS AUDIO

Loop rond het begin van de avond door een park en de kans is groot dat het barst van de sportende mensen met draadloze oortjes. Het is dé nieuwe manier van sporten, maar over de duurzaamheid van deze trend valt te twisten. ‘Ruisvrij’ luisteren levert meer ruis op dan verwacht. 4

WWW.WINMAGPRO.NL


CREËER EEN ONONDERBROKEN WERKRUIMTE 180 graden rotatie voor een ononderbroken werkruimte

Flikkervrij en de blauwe lichtverminderings functie voorkomt vermoeidheid van de ogen

IPS-matrix die levendige kleuren garandeert

Een groot aantal aanpassingsmogelijkheden, waaronder in hoogte verstelbaarheid en rotatie

ADVERTENTIE 25’’ 63.4cm

1920 x 1200 resolutie voor 11% meer werkruimte

1920 x 1200

XUB2595WSU-B1 Met uitstekende beeldprestaties is de ProLite XUB2595WSU een perfecte keuze voor kantoor-, grafische en CAD-toepassingen. De monitor is voorzien van een IPS-paneel met een resolutie van 1920 x 1200 met accurate kleurenreproductie en brede kijkhoeken. Door de volledige rotatie van 180 graden kan eenvoudig een ononderbroken werkruimte gecreëerd worden voor meer kijkcomfort en verbeterde productiviteit. Diagonaal Paneel Resolutie Hoogte verstelbaar Roteren

25’’, 63.36 cm IPS LED 1920 x 1200 130mm 90° (rechts & links)

Ook beschikbaar met een vaste standaard: ProLite XU2595WSU

Vind de juiste monitor op www.iiyama.com


INHOUD

56 | GEZICHTSHERKENNING

Iedereen kan het rijtje met belangrijke identiteitsstukken zo opnoemen: naam, adres, geboortejaar, paspoort, rijbewijs, Digi-D en ga zo maar verder. De komende jaren wordt dat lijstje uitgebreid. Veel paspoorten bevatten al vingerafdrukken, maar dat is niets vergeleken met de impact die gezichtsherkenning gaat hebben.

76 | NETGEAR: POWER OVER ETHERNET

Op het gebied van zakelijke toepassingen zie je dat hedendaagse technologie voortdurend een stapje verder gaat, daar waar bedrijven zowel netwerk als stroom op apparaten willen hebben. PoE is daarvoor dé oplossing. Het maakt het mogelijk om zowel stroom als netwerk te bieden aan PoE-apparaten (aangeduid als Powered Devices) via een enkele Ethernet-kabel.

60 | ROUTERCONFIGURATIE IN ZEVEN STAPPEN

Ja, daar sta je dan. Met je nieuw gekochte draadloze router in de ene hand en een netwerkkabel in de andere. Je steekt de stekker van de router in het stopcontact, verbindt deze met de modem, maar helaas: er gebeurt niets. De reden daarvoor is simpel: je moet je router eerst correct instellen. Gelukkig is dat meestal niet zo moeilijk.

70 | GOUDEN OUDE

Geen trek in 5G, IoT en UC? Geen punt. De Nokia 3310, oorspronkelijk geïntroduceerd in 2000, is gloednieuw verkrijgbaar. Een batterijduur van vier maanden, klassieker Snake en vier kleuropties: het stokoude ontwerp presteert op verrassend veel vlakken béter dan de ultramoderne AMOLED-smartphone.

6

WWW.WINMAGPRO.NL

82 | OPVOUWBARE SMARTPHONES

De echte smartphone-nerds hebben het al sinds oktober over niets anders. Toen presenteerde Samsung namelijk het eerste prototype van een werkende buigbare smartphone. Daarbij kwam de belofte dat het toestel medio 2019 in de handel zou gaan. Uiteraard zijn er veel liefhebbers die een dergelijk revolutionair ontwerp graag in hun broekzak willen hebben. Maar wat zijn praktisch de mogelijkheden? En waar kun je straks uit kiezen?


Beveilig nú jouw website

Met een SSL certificaat Als website-eigenaar heb je vaak te maken met gevoelige data die verwerkt moeten worden. Je hebt als beheerder de plicht om je te houden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Jouw klant moet op een veilige manier zijn gegevens kunnen versturen. Gebruik daarom een SSL certificaat om je website optimaal te beveiligen. Op deze manier is jouw data veilig én straal je betrouwbaarheid uit naar websitebezoekers. Het resultaat: een betrouwbare website zorgt voor meer transacties.

creëert vertrouwen Zichtbare veiligheid Hogere Google ranking anking Wettelijke ttelijke verplichting

Wacht niet langer en profiteer nu van onze SSL certificaat actie. Je hebt nu een SSL certificaat voor maar

27,50 per jaar in plaats van 10 euro.

Scheepmakershaven 32b

088 2 088 088

3011 VB rotterdam nL

info@qweb.nl

volg ons op


START

Terugblik

Dit was het technologienieuws

Robotjournalisten, Google in de problemen, Apple’s ECG en een verhoogde boete voor overtreders van de AVG: we houden je op de hoogte. Volg het laatste digitale en IT-nieuws op de voet, zowel in deze rubriek als op de website. TEKST REDACTIE

Google ontvangt miljardenboete De Europese Commissie heeft Google voor de derde keer een miljardenboete opgelegd. De commissie verwijt het bedrijf machtsmisbruik. De Europese Commissie vindt dat Google zijn machtspositie in contracten met websites van derden misbruikt, om zo te voorkomen dat andere advertentienetwerken ook een goede positie op de online advertentiemarkt zouden krijgen.

NOS gebruikt robotjournalist De NOS heeft tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen voor het eerst een robotjournalist ingezet. De robotjournalist maakte voor elke gemeente een artikel over de uitslagen van de verkiezingen. Dat zijn maar liefst 355 artikelen. Met de pilot van de NOS is er voor het eerst met een robot in de journalistiek gewerkt. De robot maakte zelfstandig artikelen op basis van ANP-data, zoals de naam van de gemeente, het percentage stemmen en het opkomstpercentage.

Tevreden

Volgens Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws, is de komst van een robot voor veel lezers een prettige uitvinding. ‘Tot nu toe lieten we per gemeente alleen een statistiekje zien met de uitslag. Met de robotjournalist kunnen we van iedere gemeente in Nederland een geschreven artikel toevoegen. Dat is fijner voor mensen die liever tekst lezen dan zelf grafieken en cijfers interpreteren’, vertelt Van Cann over de robotjournalist.

8

WWW.WINMAGPRO.NL

Hoewel het bedrag van 1,49 miljard euro enorm hoog is, is het van de drie boetes die Google heeft gekregen, de laagste. Eerder ontving de internetgigant een boete van 2,42 miljard euro vanwege machtsmisbruik bij prijsvergelijker Shopping. Ook de boete van 4,34 miljard euro kreeg Google vanwege machtsmisbruik, toen omtrent het besturingssysteem van Android.

Reddingspoging Google

Google probeerde eerder deze week nog een boete te voorkomen. Het bedrijf meldde dat het de gebruikers van Android-telefoons actief zou gaan vragen welke browser of zoekmachine ze willen installeren. Volgens de Europese Commissie zou Google een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van de concurrentie omdat het op Android-telefoons standaard een Chrome-browser en Google-zoekmachine had ingesteld. Een derde boete heeft Google er in ieder geval niet mee weten te voorkomen, wellicht wel een vierde.


Apple heeft een nieuwe functie toegevoegd aan de Apple Watch 4, welke levensreddend kan zijn. De functie maakt hartritmefilmpjes en geeft melding wanneer je hartritme onregelmatig is. De functie bestond al, maar was in Europa lange tijd niet beschikbaar vanwege een keurmerk dat ontbrak.

Wie gebruik wil maken van de functie, moet beschikken over de updates watchOS 5.2 en iOS 12.2. De hartslagmeter meet 65 minuten lang of er afwijkingen zijn in het hartritme. Mocht er een afwijking zijn dan waarschuwt de Apple Watch 4 dat de gebruiker een dokter moet raadplegen. Tijdens de testperiode kreeg 0,5

procent een afwijkmelding, welke in 84 procent van die gevallen klopte.

Meer dan wearable

Niet alleen de Apple Watch 4 kan op deze manier je leven redden. Alle Apple Watches die watchOS 5.2 kunnen downloaden beschikken over deze hartslagmeter. De elektrocardiogramfunctie

is echter wel alleen beschikbaar op de Apple Watch 4. Dat komt omdat er een hardware-aanpassing nodig was aan de digitale kroon op het horloge. Het diagram meet de stroompjes die leiden tot een hartslag. De hardware van de Apple Watch 4 heeft echter een veel beperktere versie dan in de medische wereld

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten was de functie al sinds de herfst beschikbaar. Nu Apple beschikt over het CEkeurmerk voor de Europese Economische ruimte, mag de hartslagmeter nu ook in Nederland en andere Europese landen worden gebruikt.

Boeteverhoging voor AVG-overtreders De AP kondigde onlangs een wijziging in zijn boetebeleid aan. Overtreding van de AVG gaat sinds 14 maart gepaard met een maximale boete van € 20.000.000,-. Juist ja, zeven nullen, mits het bedrijf zich schuldig maakt aan overtreding van de beginselen of grondslagen van de AVG.

Let wel, een boete van dit formaat is uitsluitend weggelegd voor partijen met voldoende financiële daadkracht. Waar sommeringen voorheen voorkwamen bij overtreding van eerdere privacywetgeving, heeft de AP zijn boeteopbouw gereorganiseerd om aan te sluiten bij zijn nieuwe regels. Deze reorganisatie heeft overigens invloed op elk bedrijf dat zich schuldig maakt aan overtreding.

Boetecategorieën

Zo zijn overtredingen op basis van zwaarte in drie of vier boetecategorieën ingedeeld. Aan

deze categorieën zijn oplopende geldboetes verbonden. De categorieën zijn gekoppeld aan een minimum- en maximumbedrag; uiteindelijke sommering verschilt nog altijd per partij. De maximumbedragen geven een realistisch beeld van mogelijke financiële gevolgen, mocht een bedrijf de wetgeving tegengaan. Valt een overtreding bijvoorbeeld onder Categorie I, bedoeld voor lichtere overtredingen, dan kan de boete tot € 200.000,- oplopen. Geen kleingeld. De vernieuwde boetestructuur vind je op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

9


START

Geen Netflix op Apple streamingsdienst Op de nieuwe streamingsdienst van Apple zullen geen series en films van Netflix te zien zijn. Dat heeft Netflix-topman Reed Hastings laten weten. Op 25 maart presenteerde Apple zijn nieuwe videostreamingsdienst. De bedoeling van de dienst is dat Apple eigen content combineert met die van partners als Walt Disney en HBO. De introductie moet een grootse happening worden, de lijst met genodigden staat vol met sterren als Steven Spielberg, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston en Octavia Spencer.

Apple streamingsdienst

Met de Apple streamingsdienst krijgt Netflix er een grote concurrent bij. Nu is Netflix met grote afstand wereldwijd de belangrijkste speler op de streamingmarkt. Netflix heeft over de hele wereld 130 miljoen

gebruikers. Apple gaat een gooi doen om te kunnen tippen aan de dienst van Netflix. Apple is echter niet de enige die dit jaar een concurrent van Netflix gaat worden. Ook Disney en telefoonprovider AT&T hebben het lanceren van een streamingsdienst op de planning staan. Volgens Hastings laat Netflix haar klanten de eigen content liever op het eigen platform zien. Het is de reden waarom Netflix ervoor kiest om de content niet te integreren met de Apple streamingsdienst. Daarnaast is Netflix niet bang voor de concurrentie maar kan het volgens Hastings alleen maar leren van de streamingsdienst van zulke grote bedrijven.

Wijzigingen Microsoft 365 aangekondigd Microsoft heeft een aantal vernieuwingen en verbeteringen aangekondigd in Microsoft 365, een verzameling van internetdiensten, bedoeld voor bedrijven, thuisgebruik en het onderwijs. De veranderingen moeten IT-professionals helpen te moderniseren, kosten te verlagen en gebruikers de meest productieve en veilige ervaring tussen devices te bieden.

Beveiliging

Ook op het gebied van beveiliging heeft Microsoft wijzigingen doorgevoerd. Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) biedt nu ondersteuning voor macOS, waarbij Microsoft 365 geavanceerde endpoint-beveiliging wordt uitgebreid op verschillende platforms. Bovendien zal een nieuwe bedreiging- en kwetsbaarheidsbeheerfunctie in Microsoft Defender Advanced Threat Protection helpen bij het detecteren, beoordelen en prioriteren van bedreigingen tussen endpoints.

Office en Windows implementatie

Gevirtualiseerde ervaring

Windows Virtual Desktop is nu in public preview om de beste gevirtualiseerde Microsoft 365-ervaring tussen devices te bieden. Daardoor hebben alle klanten toegang tot deze service en kan je je Windows-desktops en -apps binnen enkele minuten in Azure implementeren en schalen, en van ingebouwde beveiliging genieten.

10

Dan de Office en Windows implementatie. Office 365 ProPlus zal voortaan ook de Teams-app bevatten, waardoor een nieuwe manier van samenwerken mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast verkort Microsoft de tijd die nodig is om Windows 10 feature-updates toe te passen, waardoor het eenvoudiger wordt om Windows 10 te implementeren en te onderhouden.

Beheer

Nieuwe mogelijkheden in Configuration Manager en Intune bieden nieuwe inzichten en implementatieopties en maken het voor klanten gemakkelijker om hun devices op verschillende platforms te beheren. Microsoft 365 Admin Center is in de toekomst algemeen beschikbaar.

MEER LEZEN ? WWW.WINMAGPRO.NL

www.winmagpro.nl/nieuws


ADVERTENTIE

boekhouden? jortt.nl


MOBILE

Bring Your Own Device

Dé consumerisatietrend van dit decennium Waarom zou je werknemers laten werken met oude materialen, terwijl zij zelf de nieuwste apparatuur in huis hebben? De nieuwste mobiele apparaten hebben veel meer mogelijkheden en werken efficiënter. Kortom: een win-winsituatie. Bovendien werkt de werknemer liever op zijn eigen apparatuur, omdat hij dit gewend is. Met andere woorden: het begrip ‘Bring Your Own Device’ is relevanter dan ooit. TEKST JORDI SMIT

ring Your Own Device (BYOD) wordt gezien als onderdeel van de zogenoemde consumerisatietrend. Niet alleen apparatuur, maar ook

12

WWW.WINMAGPRO.NL

software, gedrag en cultuur vinden langzamerhand een ingang binnen ondernemingen. Zo ook met de opkomst van populaire smartphones en tablets waar werknemers steeds meer mee kunnen. Deze strategie, die door steeds

‘Denk alleen al aan de kosten die het bedrijven bespaart’


‘Kan je een werknemer verplichten het materiaal zelf aan te schaffen?’

meer bedrijven wordt omarmd, werkt vaak slimmer, beter en sneller. Precies wat je als bedrijf nodig hebt. Door de trend van flexibel werken is er logischerwijs ook meer behoefte gekomen aan mobiele devices. Maar het is een behoorlijke kostenpost voor een bedrijf om voor alle medewerkers plots nieuwe mobiele apparaten aan te schaffen. Om toch het mobiele werken te kunnen stimuleren, kan er, met instemming van de medewerkers, gebruikgemaakt worden van de mobiele apparaten die zij al in hun bezit hebben zoals een laptop, tablet en smartphone.

zijn niet verplicht om de privéapparatuur van werknemers te financieren, maar dat kan natuurlijk wel. Bovendien blijkt dat bij gebruik van BYOD minder beroep wordt gedaan op de helpdesk, waardoor ook op deze afdeling geld kan worden bespaard. Ook de onderhoudskosten kunnen in dit rijtje niet ontbreken. Een werknemer die zijn eigen devices gebruikt, kijkt waarschijnlijk ook veel nauwkeuriger naar de noodzaak van onderhoud, softwareupdates en vervanging. Met name bij telefoons stappen veel gebruikers om de twee jaar over op een nieuw exemplaar. Dit resulteert erin dat de werknemers vrijwel altijd in staat zijn met de laatste apps en software te werken.

‘De positiviteit die rond het bestaan van BYOD heerst, is ook over de grens merkbaar’

Twee hoofdredenen

Bedrijven kiezen om twee hoofdredenen voor BYOD: flexibele werkomstandigheden en gebruiksgemak. Zo willen werknemers steeds vaker thuis of op locatie kunnen werken zonder een laptop of andere devices heen en weer te hoeven meeslepen. Hun eigen toestellen kennen ze bovendien al goed. Ze hebben die zelf uitgekozen naargelang hun eigen voorkeur, en werken daar soepel mee.

Voordelen

Maar er zijn nog veel meer voordelen te noemen. Denk alleen al aan de kosten die het bedrijven bespaart wanneer zij niet alle apparaten hoeven in te kopen. Bedrijven

Verplichtingen

Allemaal leuk, maar er zijn altijd medewerkers die niet over het nieuwste apparatuur of de nieuwste software beschikken. Kan je een werknemer verplichten het materiaal zelf aan te schaffen? Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Wanneer we namelijk wettelijk kijken, zijn werkgevers niet verplicht om voor een privétoestel te betalen. Als een werknemer er dus voor kiest om zijn eigen laptop te gebruiken, kan hij in principe niet eisen dat de werkgever deze betaalt. Wel moet er een alternatief zijn: werknemers kunnen ook niet

NADELEN BYOD BYOD brengt zoals besproken een hoop voordelen met zich mee. Toch zijn er ook nadelen te benoemen. De nadelige gevolgen hebben vooral betrekking op de security binnen de onderneming. Een verloren smartphone of tablet kan namelijk extreme gevolgen hebben als daar zakelijke gegevens op staan opgeslagen. Een mogelijke oplossing hiervoor zou zijn om te zorgen dat deze zakelijke gegevens zijn afgeschermd en/of op afstand kunnen worden verwijderd. Bovendien kun je denken aan desktop- of applicatievirtualisatie, die ervoor zorgen dat de data het datacenter niet verlaat. Daarnaast kan het gebruik van mobiele apparatuur consequenties hebben op de mobiele infrastructuur; het datacenter moet erop voorbereid zijn. Tot slot een punt wat snel over het hoofd wordt gezien: de helpdesk. Zij moeten erop voorbereid zijn dat ze met verschillende systemen te maken krijgen en moeten weten hoe ze hiermee kunnen omspringen. Wanneer werknemers toch gebruikmaken van hun eigen apparatuur, dan is het overigens wel zo netjes om de medewerkers hiervoor een financiële vergoeding te geven. Hun apparaten verslijten namelijk sneller als ze hun apparatuur vaker gebruiken. Dat is altijd nog goedkoper dan dat je de producten zelf aanbiedt.

WAKEFIELD RESEARCH Uit recent onderzoek van Wakefield Research blijkt dat 88 procent van de onderzochte bedrijven werknemers privéapparatuur ziet gebruiken voor taken zoals het bekijken en het verzenden van e-mail, het afhandelen van telefoontjes, maar ook om belangrijke bedrijfsapplicaties te benaderen, zoals ERP en CRM. Uit hetzelfde onderzoek blijkt bovendien dat de tevredenheid van werknemers stijgt wanneer zij hun eigen apparatuur mogen gebruiken.

13


MOBILE

Alternatieven Bring Your Own Device

‘Bedrijven kiezen om twee hoofdredenen voor BYOD: flexibele werkomstandigheden en gebruiksgemak’ verplicht worden om zelf materiaal aan te schaffen voor de uitvoering van hun baan. Daarom moeten werkgevers ook een mogelijkheid geven om met apparatuur van het bedrijf te werken.

Wereldwijde populariteit

De positiviteit die rond het bestaan van BYOD heerst, is ook over de grens merkbaar. De kostenbesparingen en het gebruiksgemak hebben ervoor gezorgd dat BYOD populair is onder bedrijven. Volgens onderzoek door technologie-analist Gartner zullen in 2017 de helft van alle bedrijven wereldwijd van hun personeel verlangen dat zij hun eigen mobiele devices voor werkdoeleinden gebruiken. Het zou volgens deze analist vooral gaan om bedrijven in Amerika, India, China en Brazilië.

14

WWW.WINMAGPRO.NL

Europese bedrijven sluiten vooralsnog achteraan in de rij aan.

Conclusie

De kostenbesparingen die BYOD moet opleveren, zijn uiteraard niet bij elk bedrijf hetzelfde. Deze organisaties hebben uiteraard ook te maken met enkele nadelen, die dan weer tegen de voordelen opwegen. Dat geldt ook voor de impact op de productiviteit van de medewerkers. Denk ook aan de details. Als je de belkosten voor de medewerkers gaat vergoeden, kan dat duurder uitpakken dan één deal voor een zakelijk telefoonabonnement bij één provider. Mocht je als bedrijf willen kiezen voor een strategie als BYOD, maak dan een grondig overzicht van de kosten en opbrengsten die hieraan vastzitten. Beslis aan het eind welke beslissing het beste is voor het heden en de toekomst van je bedrijf.

Bring Your Own Device (BYOD) is de recente trend waarbij medewerkers de eigen device kunnen gebruiken binnen het bedrijfsnetwerk. Zij kunnen gebruikmaken van verschillende bedrijfsmiddelen zoals, e-mail, file servers en databases. Inmiddels worden er aan het meenemen van eigen technologische middelen ook andere benamingen gehangen zoals BYOT dat staat voor Bring your own technology omdat medewerkers niet alleen de device meenemen maar ook de software en COPE waarbij niet de werknemer maar de werkgever de eigenaar is van de device. Bovendien zijn er nog meer alternatieven voor BYOD: -Choose your own device (CYOD). Hierbij selecteer je als werkgever zelf een beperkt aantal devices (laptops, tablets en smartphones) waar je medewerkers uit mogen kiezen. Vervolgens schaf jij de devices aan en zorg je dat ze optimaal beveiligd zijn. - Corporate-Owned, Personally-Enabled (COPE). Hierbij mogen werknemers de devices in overleg wél privé gebruiken. Er staan dus zowel eigen applicaties als die van je organisatie op het toestel. Je maakt vervolgens duidelijke afspraken over het gebruik.


PREVIEW

Een nieuw tijdperk

Samsung Galaxy Fold Vroege buigbare smartphones als de Flexpai worden nog altijd gebruikt als tegenwerping, wanneer de geloofwaardigheid van een buigbaar scherm ter sprake komt. Toegegeven: de Flexpai was wat fragiel. En wat robuust. Anderzijds bevindt displaytechnologie zich in een stroomversnelling: sinds zijn release, eind oktober 2018, hebben fabrikanten reuzensprongen gemaakt. In een recente video werd de Samsung Galaxy Fold 200.000 maal gebogen. Van gebruikssporen was geen sprake. De boodschap is duidelijk: ‘geen zorgen’, stelt Samsung, ‘buigbaar is ‘ie.’ TEKST GEERT VAN DER KLUGT

e Fold zal vanaf 3 mei in Nederland beschikbaar zijn en wordt geleverd met klaphoes en de Samsung Galaxy Buds. Naast het ‘boekmodel’, wat inhoudt dat de telefoon inklapt als een boekenkaft, maken zijn tweetal displays de Galaxy Fold uniek. Eén scherm aan de buitenkant, een groter scherm aan de binnenkant. 4,6-inch AMOLED (840x1960) en 7,3-inch AMOLED (1536x2152) respectievelijk. Het buitenste scherm schikt vertrouwd gebruik als het openen van apps en scannen van mails. Het binnenste scherm daarentegen biedt mogelijkheden die meer naar een tablet dan smartphone doen vermoeden. En jawel, multitasking is hierdoor méér dan mogelijk.

Continuïteit

De binnenste display staat tot drie apps simultaan toe. Via nieuwe feature ‘App Continuity’ wordt het mogelijk om media als pop-ups te openen. Voorbeeld: vind je in Twitter een interessante video, dan open je deze met gemak in een nieuw scherm. Dit scherm verschijnt naast de open Twitter-app. Ter referentie: het openen van een nieuw tabblad op een PC-browser werkt vergelijkbaar. Bovendien positioneert App Continuity het geopende tabblad automatisch op een overzichtelijke plek, geschaalde afmetingen en al.

Specificaties

Intern zullen we een achtkernprocessor vinden; qua werkgeheugen 12GB aan RAM. De Samsung Galaxy Fold

ondersteunt draadloze oplaadmogelijkheden en Quick Charge 2.0, draait op Android Pie en bevat een 4.380mAh batterij. Let wel: de geschatte batterijduur is nog altijd onbekend. Al met al voorzien het werkgeheugen en de processor van het vermogen dat vereist zal zijn voor het soepele draaien van meerdere applicaties. Samsungs release luidt een nieuw tijdperk in. Een transitieperiode, waarin de buigbare smartphone zich niet langer uitsluitend in de broekzakken van early adopters bevindt, maar kennismaakt met een gigantisch publiek. LCD schudde de wereld in tien jaar tijd op: AMOLED belooft niets minder.

MEER LEZEN ?

www.winmagpro.nl/mobile

15


INTERVIEW

Gevaarlijke archieven

WinRAR dicht datalek WinRAR is een gerenommeerd begrip. De eerste versie van de archiveringssoftware verscheen in 1993. 26 jaar later wordt het programma dagelijks door miljoenen gebruikers ingezet. Niet zonder reden: WinRAR is efficiënt, lichtgewicht en betrouwbaar. Daarentegen bleek onlangs dat 500 miljoen gebruikers negentien jaar lang vatbaar zijn geweest voor de intrusie van ongewenste bestanden. Behoudt de tool zijn reputatie? En hoe verder? Wij spraken Hendrik Desmet, distributeur van WinRAR in de Benelux. TEKST GEERT VAN DER KLUGT

K

ortgezegd ontstond de dreiging door een foutieve uitpakmethode van ACEbestanden, waardoor kwaadwillenden de mogelijkheid hadden om folders en bestanden doelgericht in een systeem te injecteren.

Het aanbod aan archiveringstools groeit met het jaar. Hoe houdt WinRAR zich staande? ‘We bieden integratiemogelijkheden. Beheer of werk je in een virtualisatieomgeving als Citrix, dan sluit het programma als geen ander aan.’

Versie 5.70

‘We hebben scherp gereageerd’, begint Hendrik. ‘De broncode waar de fout uit voortkwam, was niet meer beschikbaar. Omdat we daardoor geen manier hadden om de fout te verhelpen, hebben we besloten de uitpakondersteuning van ACE-bestanden geheel uit het programma te halen. Daarmee is het gevaar vanaf versie 5.70 geweken.’ Heb je nog ACE-bestanden, dan zijn deze uitsluitend uit te pakken in oudere versies van het programma. Of maak gebruik van functie ‘Archieven omzetten’ om ACE-archieven om te vormen naar het veiligere RAR-formaat. Niet lang na ontdekking is het lek voorzien van een CVE-code. Een teken van transparantie; eveneens een manier om vergelijkbare kwetsbaarheden in de toekomst te vermijden. Het vlotte handelen mag geprijsd worden. Archiveringstools zijn vatbaar voor misbruik en datalekken zijn niet exclusief aan WinRAR. Het ACEvoorval is verre van positief, maar met zijn handelen toont het bedrijf een serieuze, transparante houding omtrent gebruikersveiligheid. ‘De programmeur van WinRAR bouwt

16

WWW.WINMAGPRO.NL

‘Archiveringstools zijn vatbaar voor misbruik en datalekken zijn niet exclusief aan WinRAR’

WinRAR valt onder shareware. Basisfuncties als het in- en uitpakken van archieven zijn gratis. Daarentegen biedt een licentie je de mogelijkheid om hashes toe te voegen. Hiermee druk je een unieke stempel op een bestand, waardoor een ontvanger kan bevestigen dat deze van jou afkomstig is. Hij vervolgt: ‘Particulieren blijven trouw omdat zij de tijd krijgen om een licentie af te nemen. Op papier stopt de gratis versie na 40 dagen. Gebruikers hebben echter een onbepaalde periode om op betaald gebruik over te stappen. De aanschaf van een licentie is eenmalig. Daarna is de tool op meerdere devices voor altijd bruikbaar.’

en verfijnt het programma al twee decennia lang. De software is vandaag de dag dusdanig uitgekristalliseerd dat we de techniek van Windows bijna perfect kunnen verwerken’, vervolgt Hendrik. ‘WinRAR gebruikt daardoor minder geheugen dan andere archiveringstools. Ik voorzie gebruikers van support, maar krijg zelden vragen. Het programma is betrouwbaar en stabiel.’

Samengevat presteert de archieftool vlot en betrouwbaar. Zijn decennialange ervaring resulteert in dé go-to archiefoplossing voor gebruikers van Windows. Het licentiemodel bevordert gebruiksgemak en ontneemt druk. Meer weten? Verdere informatie, specificaties en de changelog van WinRAR’s recentste update vind je op de website.

Shareware

INFO winrar.be

Twintig jaar commercieel succes is voor elke softwareoplossing een prestatie.


Lifesize® icon 700™

ADVERTENTIE • Levensechte Video Conferencing ervaring met allereerste 4K Video collaboration oplossing ter wereld. • Full-motion content sharing in 4K. • Native integratie met een gebruiksvriendelijke Cloud service speciaal ontwikkeld voor 4K video. • Ultra-wideband Opus audio voor uitzonderlijke helderheid van de spraak-geoptimaliseerde audio. • De hoogste kwaliteit voor calls en opnames met meerdere partijen.


TELEFONIE

ISDN verdwijnt

Oplossing zonder een mega-investering?

‘Wat veel bedrijven niet weten, is dat er een tussenoplossing beschikbaar is’

Vanaf 1 september dit jaar valt definitief het doek voor de ISDNverbinding. Een afkorting die staat voor Integrated Service Digital Network. Toen het netwerk in de jaren ‘90 werd uitgerold, was het State of the Art. Mede omdat het internetten en bellen combineerde op één lijn en omdat je er meerdere toestellen op aan kon sluiten. Nu is het technisch gezien achterhaald en niet meer concurrerend voor provider KPN. Veel bedrijven blijven achter met hoge afschrijvingen op hun apparatuur. De vraag is hoe ze nu verder moeten. TEKST JOËL VAN VUGT & JORDI SMIT

18

WWW.WINMAGPRO.NL


Waarom ISDN stopt

Een netwerk wordt niet zomaar opgerold. Sterker nog, ISDN wordt stopgezet omdat er inmiddels een optie is die zowel goedkoper is als technisch meer opties biedt. Dat is VoIP, wat staat voor w over Internet Protocol. Simpel gezegd is het telefonie die volledig via het internet verloopt. Je hebt hiervoor geen ISDN-lijn nodig, maar enkel een ‘gewone’ DSL-verbinding of natuurlijk een glasvezelkabel. Het grote voordeel hiervan is duidelijk. Aangezien alle bedrijven in Nederland al over een internetverbinding beschikken, is het feitelijk onnodig om er nog een tweede naast te houden. Het onderhouden van de ISDNlijnen kost KPN teveel geld, terwijl het toch al duidelijk was dat in de nabije toekomst vrijwel alle bedrijven over zouden stappen op VoIP.

Onverwachte afschrijvingen

Toch zullen veel bedrijven nu wel met een kater achterblijven. Een ISDN-installatie is namelijk niet goedkoop en is een investering die je meestal afschrijft over een periode van vijf tot tien jaar. Ondernemingen die enkele jaren geleden nog hun ISDN-apparatuur vernieuwd hebben, zullen dus met een fikse afschrijving te maken krijgen op hun apparatuur. Bovendien zullen ze ook een nieuwe VoIP-installatie moeten aanschaffen. En hoewel het gebruik een stuk goedkoper én beter is, is de initiële aanschafprijs al snel enkele duizenden euro’s.

Gateway

Wat veel bedrijven niet weten, is dat er een tussenoplossing beschikbaar is, waarmee je jouw ISDN-installatie ook de komende jaren nog kunt gebruiken. Totdat je budget hebt vrijgemaakt voor een overstap naar VoIP als het jou wel uitkomt. Die oplossing is een zogenaamde Gateway. Het is een apparaat die een VoIP-signaal kan omzetten naar een ISDN-installatie. Simpel gezegd kun je hiermee je oude apparatuur blijven gebruiken, maar dan via de normale internetverbinding.

‘Dat is VoIP, wat staat voor Voice over Internet Protocol’ Relatief goedkoop

Een bijkomend voordeel is dat Gateways in verhouding tot een VoIP installatie behoorlijk goedkoop zijn. Bij een eenvoudig model met vier lijnen is dat ongeveer € 400,-. Naar mate je een groter telefoonnetwerk hebt, wordt dat uiteraard duurder. Maar hetzelfde geldt voor het vervangen.

‘Ondernemingen die enkele jaren geleden nog hun ISDN-apparatuur vernieuwd hebben, zullen met een fikse afschrijving te maken krijgen op hun apparatuur’ VoIP-telefonie

Met VoIP koop je geen telefooncentrale voor aan de muur, maar ‘host’ je je telefonie bij een provider. Wel heb je er speciale toestellen voor nodig. De voordelen van VoIP zijn uitzonderlijk. Zo kun je werken waar je maar wilt: thuis of op kantoor of vanuit de auto, inloggen kan op elk bedrijfstoestel. Daardoor ben je met VoIP mobieler dan je ooit was. Met VoIP-telefonie kun je bovendien maandelijks op- en afschalen. Hierdoor betaal je altijd voor het daadwerkelijke aantal medewerkers. Tot slot kun je met VoIP de telefooncentrale vanuit de browser beheren. Je logt gewoon in via internet en wijzigt het belplan met een paar klikken op de knop.

‘Toch zullen veel bedrijven nu wel met een kater achterblijven’

NADELEN Uiteraard zijn er ook nadelen. Op het moment dat ISDN stopt, gaat alle apparatuur uit de handel. Gaat er dus iets stuk over een paar jaar, dan kan het lastig worden om nog een vervangende telefoon of switch te vinden. Om een houtje-touwtje-netwerk te voorkomen is het dus zeker belangrijk om eerst te overwegen of een Gateway wel echt de beste oplossing is. Want uiteindelijk is een volledige VoIP-centrale in ieder geval voor de komende jaren het enige serieuze alternatief.

Je kunt met VoIP gewoon je huidige nummer(s) meenemen, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een nieuw nummer. Je kunt kiezen uit regionale of uit 088- en 085-nummers. Je kunt daarnaast een keuze maken voor een enkel nummer of voor een nummerblok. Een nummerblok is noodzakelijk als je meerdere medewerkers hebt. Eén van de mooiste dingen van de VoIP telefooncentrale software zijn alle functionaliteiten. Van keuzemenu’s tot belgroepen en geavanceerde doorschakelingen; alles is mogelijk. VoIP converteert het analoge signaal naar digitale pakketten die daarna via het internet worden verstuurd en dan aan het ontvangende einde weer worden omgezet. Je kunt via een normale telefoon met een analoge telefoonadapter-verbinding met een VoIP-netwerk maken, waarbij de telefoon (meestal via een router) op een breedbandverbinding wordt aangesloten. Er zijn ook IP-telefoons die direct op een router kunnen worden aangesloten. VoIP-gebruikers moeten er wel rekening mee houden dat hun internetverbinding werkt. Is die down, dan werkt ook VoIP niet meer.

MEER LEZEN ?

www.winmagpro.nl/isdn

19


ISDN

Tijd voor actie

Postduiven draaien overuren

Kun jij je nog herinneren dat je ‘per tik’ betaalde om een paar uurtjes te surfen op het wereldwijde web? Dit systeem is zwaar verouderd, dus laten we die tijd vooral achter ons laten. Nu is het zaak dat iedereen tijdig overstapt naar een digitaal telefonie-alternatief. Deze belangrijke boodschap lijkt alleen nog niet tot iedereen te zijn doorgedrongen. TEKST GEERT VAN DER KLUGT

O

m die reden zette Tele2 Zakelijk de good old postduif in om ISDNgebruikers in het hele land aan te sporen direct over te stappen op ‘Het Nieuwe Bellen’. Postduiven vlogen op 25 maart uit om 50.000 bedrijven die nog niets hebben geregeld te informeren dat ze

20

WWW.WINMAGPRO.NL

nog maar vijf maanden de tijd hebben. Bedrijven die niet tijdig overstappen zijn straks alleen nog maar bereikbaar via ouderwetse communicatiemiddelen – communicatiemiddelen als de postduif.

Actie is geboden

‘Over vijf maanden laten we het ISDN-tijdperk voorgoed achter ons

maar we signaleren dat dit nog niet tot alle bedrijven in Nederland is doorgedrongen’, vertelt Leon Toet, directeur zakelijke markt van Tele2. ‘Een deel van de organisaties ondernam reeds actie door een digitaal alternatief te regelen, maar een waarschuwing is op zijn plek. Naar eigen zeggen stopt KPN op 1 september met de


dienstverlening van het ISDN-netwerk. De deadline nadert, dus zouden de 50.000 bedrijven die nog steeds gebruikmaken van ISDN hier een prioriteit van moeten maken om problemen te voorkomen. Doen ze dat niet, zijn ze vanaf september niet meer bereikbaar. En is de enige manier om ze te bereiken via een postduif’, grapt Toet.

Weten is nog geen doen

Er is geen ontkomen aan: een overstap benodigt inzet. Om de 50.000 bedrijven die nog steeds gebruikmaken van ISDN op weg te helpen, brengt Tele2 Zakelijk een checklist uit die helpt bij het overstappen naar een digitaal alternatief. Deze bestaat

‘ISDN verliest met de maand zijn bestaansrecht als communicatiemiddel’ onder meer uit het inventariseren van de huidige lijnen (telefonie, fax, alarmlijn, pinnen en noodlijn in de lift) en koppelt daar acties aan. De checklist vind je op www.nieuwebellen.nl. ISDN1- en ISDN2-abonnementen worden stopgezet. Of je gebruikmaakt van één van deze abonnementen, zie je op een recente factuur. Achterhaal je het telefoonnummer, e-mailadres of postadres van de huidige aanbieder, dan kost het een enkel contactmoment om het abonnement op te zeggen. Punt van aandacht: kies je voor Het Nieuwe Bellen en heb je een servicecontract bij een telefooncentrale, zeg dit contract dan ook op, aangezien de centrale niet langer nodig zal zijn. Omdat Het Nieuwe Bellen via het internet werkt, dien je te zorgen dat er voldoende bandbreedte beschikbaar is. Gelukkig vraagt telefonie niet veel: 2 Mb/s upload en –download voldoet voor een zorgeloze ervaring. Inventariseer voor de zekerheid welke andere applicaties bandbreedte gebruiken, om een tekort te voorkomen. Maak je gebruik van een alarm- of PINoplossing via ISDN, dan is het mogelijk om het digitale signaal dat gebruikt zal worden via Het Nieuwe Bellen om te zetten naar een analoog signaal. Euvel is wel dat verzekeringsmaatschappijen dit veelal niet accepteren, omdat doormeldingen vanuit het systeem naar de centrale over een beveiligde, gecertificeerde verbinding verzonden dienen te worden. Daarmee

‘Ondernemen bedrijven geen actie, dan zijn ze vanaf september uitsluitend met een postduif bereikbaar’ is het faciliteren van een aparte verbinding aan te raden. De kans dat doormeldingen ook via het internet geaccepteerd worden, is groter bij recentelijk aangeschafte alarmcentrales.

Keuzes

Omdat er meerdere overstapmogelijkheden zijn, is het van belang in kaart te brengen wát jouw bedrijf nodig heeft qua telefonie. Zo kan je zowel vast als mobiel behouden, vast en mobiel combineren, of vast volledig door mobiel vervangen. Welke optie het beste bij jouw bedrijf aansluit, hangt af van legio aan factoren. Is er bijvoorbeeld een receptioniste in dienst, dan is het optimaal om een vast toestel te behouden. Daarentegen kan het zijn dat een merendeel van medewerkers een rol vervult waarbij mobiele bereikbaarheid juist essentieel is, bijvoorbeeld bij klanten op locatie. Een volledig overzicht van mogelijkheden, voordelen en pakketten vind je op www.tele2.nl/isdn2stopt.

WAAROM? Dát de overstap onvermijdelijk is – duidelijk. Maar waarom is het bedrijfsleven hiertoe genoodzaakt? Alle providers delen eenzelfde mening: ISDN verliest met de maand zijn bestaansrecht als communicatiemiddel. Connectiviteit is het toverwoord van de 21e eeuw, analoge signalen passen niet in deze toekomstvisie. Niet gek, want op bijna elk vlak overtreft internetbellen het alternatief. Zo wordt het mogelijk onbeperkt te bellen naar binnen- en buitenland voor een vast bedrag per maand. Interne belkosten worden met een oplossing als Het Nieuwe Bellen tot 45 procent in prijs verlaagd, vergeleken met de belkosten die we bij ISDN gewend zijn. Nummers kunnen tot een extensie aan toe ingekort worden, waardoor collega’s elkaar binnen een bedrijf op verkorte nummers kunnen bereiken. Zaken als het blokkeren van 0900-nummers, eerder uitsluitend te regelen via een provider, zijn met het nieuwe aanbod grotendeels vanuit dashboards en portalen te regelen. Al met al is VoIP goedkoper en staat zijn technologische werking méér controle en flexibiliteit toe.

21

Profile for Clipboard Media

WINMAG Pro 2.2019  

www.winmagpro.nl

WINMAG Pro 2.2019  

www.winmagpro.nl