Page 1


OP STAP MET PARTY PEOPLE

Festivalgangers heb je in alle soorten en maten, dus zijn wij op zoek gegaan naar échte feestbeesten die wel van een feestje houden.

SICK INDIVIDUALS

Drie jaar geleden spraken we al met Sick Individuals, maar in die tijd is er een hoop gebeurd met het duo. Hoog tijd om de balans met ze op te maken: wat is er allemaal gebeurd de afgelopen tijd, wat staat er nog te wachten voor hen en hoe gaat het met ze?

EDM IS DEAD

Het is niet altijd alleen maar hosanna in de wereld van EDM. Het tegengeluid van bepaalde critici is de laatste tijd steeds meer te horen; het zou de verkeerde kant op gaan met de muziekstroming. Wij zochten het voor je uit.

INTERVIEW MET

CARL COX Hij staat mega groot op de cover van deze editie en dat betekent dat we een uitgebreid interview hebben met de man die al jaren bepalend is in de scene: Carl Cox. Zes pagina’s, vol met gespreksstof over zijn carrière en natuurlijk ook over Ibiza.

DUTCH DJ FOUNDATION

Voordat een dj een contract tekent, is het een hele klus om alles rondom het contract goed geregeld te hebben. Dat ondervonden de vaders van Headhunterz en Quintino ook en dus begonnen zij de Dutch DJ Foundation.

MARKUS SCHULZ: 5 DINGEN OVER WATCH THE WORLD

Deze legende uit de trance-wereld heeft inmiddels vijf studioalbums op zijn naam staan. Toch blijft een dergelijke productie ook voor Markus Schulz steeds weer een hele opgave. In gesprek met deze pionier over het proces achter het album.

INTERVIEW: SHAAN

In Nederland en België weten we niet beter dan dat we overspoeld worden met festivals en evenementen. Aan de andere kant van de wereld - in India bijvoorbeeld - is het een ander verhaal. ‘De trots van India’, beter bekend als Shaan, over de scene in zijn land.

THE BOY NEXT DOOR

Om te zeggen dat de carrière van een dj bij het begin begint, is nogal een open deur intrappen. Toch is het voor velen lastig om de boel om de rit te houden. The Boy Next Door bewandelde al eerder deze route, studeerde af en brak door bij het grote publiek.

JE ZULT REGELMATIG DIT LOGO TEGENKOMEN. WAT DAT BETEKENT? DAT IS SIMPEL: WAT JE LEEST IN ONS MAGAZINE KUN JE OOK OP ONZE WEBSITE VINDEN. HIER VIND JE AL HET NIEUWS, INTERVIEWS EN NOG VEEL MEER. CHECK WWW.PARTYSCENE.NL

PARTYSCENE.NL

3

PARTYSCENE


PARTYSCENE.NL

5

PARTYSCENE


WELKOM

PARTYSCENE Misschien was het je al opgevallen: als je surft naar clublifemagazine.nl kom je nu op partyscene.nl terecht! Wat dit betekent? Simpel, dat je vanaf nu al onze online content kunt vinden op partyscene.nl. Voor jou als lezer verandert er dus niet heel veel, behalve dat je even partyscene.nl moet intypen!

PARTYSCENE ONTVANGEN?

Dat kan! Zonder gedoe vier keer per jaar het leukste EDM magazine van de Benelux op de mat. Ga snel naar partyscene.nl/magazine Wil je iemand een abonnement cadeau geven, dan kan dat natuurlijk ook. Ga dan naar partyscene.nl/magazine/ abonnementcadeau Mocht je eerder verschenen edities willen nabestellen, ga dan naar partyscene.nl/magazine/ nabestellen

WE ZIJN LOS

Het is nog heel even wachten tot ons favoriete seizoen weer gaat beginnen: de zomer! Waar de lente al in volle gang is en het festivalseizoen al lekker bezig is, gaan we binnenkort hopelijk de donkere luchten verruilen voor het mooie zonnetje. Lekker vertoeven op je favoriete festival of lekker op een feestvakantie, alles is mogelijk. Tijdens deze zomer ga jij hoogstwaarschijnlijk naar je favoriete festival en geniet je van de lekkerste muziek, daar hebben we de scene immers voor. Maar hoe gaat het eigenlijk met deze scene? Gaat het tegenwoordig nog wel echt om de muziek of is geld de grootste speler aan het worden? Wordt alles steeds meer in hokjes gestopt en kunnen de artiesten om die reden niet meer doen wat ze willen? Het wordt tijd dat we eens een kritische blik werpen naar de allermooiste scene die er is, want het laatste wat we willen is deze verliezen. Om te vieren dat de zomer bijna begonnen is richten we ons in deze editie op de zon, vakanties en de lekkerste festivals. Waar moet jij deze zomer heen? Welke gadgets mogen niet ontbreken tijdens je verblijf op een tof festival? En welke kleding moet je hebben? Al deze antwoorden worden beantwoord in deze nieuwe editie van Partyscene. Daarnaast praten we bij met de Sick Individuals, zitten we in de studio met Tony Junior en leren we de mannen van Moksi kennen. Uiteraard hebben we deze editie ook weer een cover-interview en dat doen we deze keer met niemand minder dan Carl Cox. Kortom, deze tweede editie van 2016 heeft weer genoeg te bieden. Pak een lekker drankje, smeer je in met zonnebrand en geniet van deze editie. Veel leesplezier!

COPYRIGHT© CLIPBOARD PUBLISHING Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

PARTYSCENE

6

Redactie Partyscene WEBSITE partyscene.nl

f FACEBOOK partyscene.nl/facebook

l TWITTER partyscene.nl/twitter

i INSTAGRAM partyscene.nl/instagram

g GOOGLE+ partyscene.nl/google

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl UITGEVER Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl CONCEPT EN IDEE Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl EINDREDACTIE Peter Güldenpfennig REDACTIE Martijn Bastianen Jasper van Bladel Nadja Geskus Mark van Harreveld Mark Hofman Thomas Keulemans Dré de Man Bart Remmers Wouter de Vink Menno Visser +31(0)15 7600.707 press@partyscene.nl AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Jonas Bloemen Danouschka de Haas Kim van den Heuvel Erik Pot Patrick van der Spoel Nikki van der Wildt Lois Winterman Nina van Zelst FOTOGRAFIE Gerard Henninger Ellen van Lent Vladislav Solovov MARKETING & PR Ouassim Alahyane Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl TRAFFIC MANAGER Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl SALES Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl +31(0)15 7600.770 VORMGEVING Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos DRUKKERIJ Senefelder Misset, Doetinchem DISTRIBUTIE BENELUX Betapress BV, Gilze Betapress NV, Turnhout, België

PARTYSCENE.NL


Op de Vinyl Placemats 4st kan er naar hartenlust worden gemorst! Deze placemats die op lp-platen lijken, kunnen heel wat hebben. Een diner met familie of vrienden? Met deze retro placemats ziet je tafel er in een handomdraai feestelijk uit. Ze worden geleverd in een set van 4 met verschillende kleuren: blauw, roze, groen & geel. Zo heeft iedereen zijn favoriete vinyl place mat! Combineer ze met de bijpassende onderzetters!

Kenmerken: • Vinyl Placemat • Placemat met record design • Set van 4

• • •

Verschillende kleuren: blauw, roze, groen & geel. Afmetingen: Ø 39 cm Materiaal: Polypropylen

Meer dan 600 gadgets op voorraad. Vóór 20:00 besteld is morgen in huis. √ Koop op rekening √ Verzending binnen 24 uur √ Binnen 30 dagen retour √ Gratis verzenden vanaf € 50


Het komt regelmatig voor dat artiesten en organisaties bij ons over de vloer komen. Uit deze bezoekjes ontstaan al gauw de vetste interviews en deze willen we maar al te graag met je delen. Dit is een greep uit de leukste gesprekken op onze website.

OP 16 APRIL DRAAIDE BRENNAN HEART  IN DE BAD DREAM-TENT OP DAYDREAM FESTIVAL IN HET BELGISCHE PLAATSJE LOMMEL. WIJ SPRAKEN HEM NET VOOR ZIJN SET OVER DE ROL VAN HARDSTYLE IN ZIJN LEVEN. FABIAN, JE SCHRIJFT OP JE WEBSITE DAT HARDSTYLE MEER IS DAN GEWOON EEN MUZIEKGENRE, IT’S A WAY OF LIFE. KAN JIJ DEZE WAY OF LIFE UITLEGGEN? ‘Hardstyle is een lifestyle. Het is meer dan alleen een liedje en een feestje. Je kan voelen hoe het is om het leven even helemaal los te laten en gewoon lekker van de muziek te genieten. Ik ervaar dat ook zo en daarom heb ik er na vijftien jaar muziek maken ook nog steeds zoveel lol in. Juist omdat ik die energie altijd terug krijg. Het maakt niet uit of je voor honderd of dertigduizend man staat. De lifestyle en de beleving van die energie is de voeding van de hardstyle-scene. Als dat er niet was, dan was de muziek er ook niet meer.

Jij vliegt met hardstyle de hele wereld over. Hoe ziet hardstyle er over de hele wereld uit? ‘Mensen in Nederland zijn super verwend met heel veel festivals. Al vind ik het nog steeds super leuk om in Nederland te draaien. In Chili, Finland of Guatemala bijvoorbeeld, komt maar één of twee keer per jaar een groot feest, dus die mensen leven helemaal naar dat moment toe. Dan komt die ontlading en dansen ze gewoon non-stop door! Het is een ander soort energie omdat er minder feesten zijn, maar die lifestyle, de connectie met de muziek, is hetzelfde. Dat vind ik het universele en het mooie wat ik overal terug zie. Ook die 150 bpm doet iets, het is een bepaald ritme waarop je kan losgaan. Het mooie van hardstyle vind ik dat het iets is wat je moet ervaren op een feest, dat maakt echt die eenheid.’ Op je website vraag je jouw fans al hun hardstyle-verhalen en foto’s naar jou te mailen zodat jij deze kan verzamelen in een boek. Kun je hier al wat meer over vertellen? ‘Er is een grote contradictie in de verhalen, van een foto van een kamer of autosticker tot de

meest extreem heftige verhalen. Ik wil juist het positieve in het boek benaderen. Daarin zijn we nu balans aan het zoeken en we moeten nog veel verzamelen. Ik heb altijd ambitieuze plannen en dit is er eentje van. Aan de buitenkant wordt hardstyle vaak gezien als simpel rammen en beuken, maar het is niet oppervlakkig en ik vind het super mooi om dat te delen.’

DEZE INTERVIEWS ZIJN UITERAARD TE VINDEN OP ONZE WEBSITE PARTYSCENE.NL/ INTERVIEWS

Je gaat dadelijk je set draaien. Bedenk je van tevoren welke tracks je er in gaat gooien of hangt dat af van het publiek? ‘Ik bekijk dat ter plekke. De energie van het publiek bepaalt wat ik doe. Natuurlijk probeer ik ze wel af en toe op te warmen door bekende dingen of door juist iets nieuws te doen. Ik neem het publiek dan letterlijk mee op een soort van journey en hoe zij reageren, bepaalt wat er komt. Het is de rol van een dj om dat met het publiek te creëren.’

CLAUS TERHOEVEN EN STEFAN BOSSEMS, OFTEWEL HET DUITSE DJ-DUO COSMIC GATE, DRAAIEN AL ZO LANG MEE IN DE MUZIEKINDUSTRIE DAT ZE ZICH ZOWEL OP DE GROOTSTE PODIA ALS IN DE STUDIO HELEMAAL THUIS VOELEN. WE SPRAKEN DEZE DJ’S OVER HUN CARRIÈRE EN HUN BIJZONDERE BAND MET TRANCE-GENRE. Waarin verschilt trance van andere muziekstijlen? STEFAN: ‘Trance zorgt voor een bijzondere connectie tussen de mensen. Trance-fans zijn meer toegewijd dan fans van andere dance-stijlen. Ze staan dichterbij hun favoriete dj’s en reizen de hele wereld over om feesten te bezoeken waar hun lievelingsartiesten draaien.’ ‘Trance-fans zijn eerder muziekliefhebbers dan muziekconsumenten’, voegt Claus toe. ‘Ten opzichte van bijvoorbeeld EDM-fans zijn ze werkelijk één met de muziek en cultuur daaromheen. Trance raakt en wekt emoties op, waardoor mensen zich zo verbonden voelen met de muziek.’ STEFAN: ‘Trance-platen hebben een bijzondere vibe, het gevoel. Het maakt niet uit wat voor melodie of beat in zo'n plaat zit en of het een langzame of een snelle track is.’

'WE WILLEN GEEN JUKEBOX ZIJN'

Is het voor jullie, ondanks jarenlange muziekervaring, nog steeds een uitdaging om op te treden? CLAUS: ‘Ja, anders waren we al lang opgehouden met muziek maken en draaien.’ ‘We willen geen jukebox zijn’, vult Stefan aan. CLAUS: ‘We hebben een vast intro, maar zelfs op een feest als ASOT weten wij nooit wat onze tweede plaat zal zijn. We gaan het podium op, kijken hoe het publiek eruitziet en welke sfeer er in de zaal hangt. Daarnaast voelen we ons elke nacht anders. We gaan gewoon met de flow mee en kiezen ter plekke onze tracks. Overal dezelfde kant-en-klare set zou voor ons geen uitdaging meer zijn.’

Pre-sets zijn dus geen optie? STEFAN: ‘Het kan geen kwaad om een plan in gedachten te hebben, maar je moet daarvan makkelijk kunnen afwijken. We weten toch nooit van tevoren hoe de sfeer is en wat de dj voor ons gaat draaien. Stel dat de tweede track van je pre-set net door je voorganger wordt gedraaid! Drie jaar geleden werd onze openingsplaat als laatste track door de dj voor ons gedraaid, toen moesten we snel switchen.’

DIT ZIJN DE TOP 5 TRACKS VAN FEDDE LE GRAND 1. FEDDE LE GRAND 'RHYTHM OF THE NIGHT (CLUB MIX)'

‘Deze track van mij is net uit op Beatport, dus die kan niet ontbreken natuurlijk! Daarnaast merk ik bij bijna ieder optreden dat het publiek super hard los gaat en uit volle borst meezingt!’

2. BILLY KENNY & AARON JACKSON - 'RIGHT HERE'

‘Een nieuwe frisse techno-sound die het op clubfeestjes erg goed doet. Ik ben behoorlijk fan aan het raken van de groove van Billy Kenny.’

3. LUKAS GRAHAM - '7 YEARS (FEDDE LE GRAND BOOTLEG)'

‘'7 Years' is een van de mooiste platen van het moment, maar natuurlijk in de originele variant niet draaibaar op een goed house-feestje! Vandaar een eigen variant!’

4. FORMAT:B 'CHUNKY'

‘Ik ben erg blij dat er steeds meer ‘gegrooved’ mag worden. Format:B draait al behoorlijk lang mee en zijn producties zijn altijd super vet!’

5. SANDER VAN DOORN & GREGOR SALTO - 'TRIBAL' ‘Top plaat voor op de grotere podia! Een echte banger van Nederlandse bodem, rechttoe rechtaan tribal groove!’


DAGELIJKS PRATEN WE JE ONLINE BIJ MET DE LAATSTE NIEUWTJES, COOLE INTERVIEWS, SCHERPE REVIEWS EN COLUMNS. WAT IS ER DE AFGELOPEN MAANDEN ALLEMAAL GEBEURD OP HET WERELDWIJDE WEB? EEN SELECTIE VAN ONZE BESTE ARTIKELEN.

AFROJACK EN AUTO’S

MATCH MADE IN HEAVEN

Op 2 mei kwam FeestDJRuud met een enorm statement op zijn Facebook. Daarin legde hij uit dat hij het voor gezien houdt. Hij heeft overal in Nederland gestaan. Op elk festival en in elke kroeg is hij wel eens geweest. Zelf zegt hij hierover op Facebook: ‘Inmiddels hangen drie gouden en één platina plaat aan mijn muur, staan meer dan duizend shows op mijn naam, heb ik met mijn favoriete artiesten mogen samenwerken en ben ik op tal van plekken geweest waar ik anders nooit zou komen. Daarnaast heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen, waar ik ontzettend dankbaar voor ben.’ Gelukkig zijn we waarschijnlijk nog niet van hem af; FeestDJRuud geeft namelijk aan dat hij ‘een andere weg zal gaan inslaan’. Hij gaat er in elk geval uit met een knaller! Er zijn nog een aantal festivals en andere fissa’s waar hij dit jaar te vinden is, om vervolgens zijn afscheid in de Heineken Music Hall te vieren. Hij noemt het zelf de ‘FeestDJRuud show XXXXXXXXL’, die onvergetelijk moet gaan worden. Op 10 december staat dit zieke feest gepland onder de naam Feest to Black. Omdat het na één week al was uitverkocht, komt er op 9 december nog een show! Ruud komt niet alleen, hij neemt een heel arsenaal aan verschillende dj’s mee. Met andere woorden: een immens afscheidsfeest van één van de grootste feestdj’s van Nederland. Als je er snel bij bent, zijn er nog kaartjes te verkrijgen via de website van Feest to Black!

PARTYSCENE

10

ZOVEEL CALORIEËN VERBRAND JIJ OP EEN FESTIVAL!

Afrojack houdt misschien wel meer van auto’s dan van draaien. Of dit waar is, weten we niet, maar zijn obsessie met auto’s is duidelijk zichtbaar. Afgelopen maand is hij dan ook vooral in het nieuws gekomen vanwege zijn bolides, te beginnen met zijn nieuwste dikke wagens. Zo heeft hij zijn Lamborghini Aventador ondergebracht bij JD Customs, dat zijn auto’s heeft gewrapt. Ook heeft hij zijn gloednieuwe Bentley Bentayga een camo-uitstraling gegeven bij dezelfde heren van JD Customs. Maar die nieuwe auto’s kosten natuurlijk veel geld. Daarom heeft hij twee andere bolides te koop gezet. Eerst heeft hij zijn Audi RS6 te koop aangeboden voor iets minder dan 100.000 euro. Een aantal dagen later werd ook zijn Lamborghini Aventador SV gevonden op Carlink.nl. Die vraagprijs is iets hoger. Voor 421.000 euro kan je in de auto van Afrojack cruisen. Trek je portemonnee maar open!

Je hebt het wellicht niet door, maar wanneer jij naar een festival gaat, verbrand je heel wat calorietjes. Elite Daily heeft in samenwerking met Electric Daisy Carnival onderzocht wat voor work-out je precies krijgt tijdens een festivaldag. Je verbrandt soms wel 9000 calorieën per dag! Dat is natuurlijk niet zo gek als je van stage naar stage loopt terwijl je je heupjes losgooit. Onderzoekers hebben een aantal festivalgangers op pad gestuurd met een stappenteller. Sommige feestgangers leggen meer dan 42 kilometer af! Dat is te vergelijken met een complete marathon... Toch niet zo vreemd dat je spierpijn hebt de dag erna. Conclusie van het verhaal: maak je geen zorgen over de vele biertjes die je in je mik gooit, je traint ze er op de dag zelf zo weer van af!

PARTYSCENE.NL


PARTYSCENE

HARDWELL EN ZIJN MAATJES NEMEN BREDASE DE MAINSTAGEKLIMMER STAMKROEG OVER ‘KIM KONG’ TIJDENS HARMONY OF HARDCORE

Tijdens Harmony of Hardcore gebeurde wel iets heel uitzonderlijks. Tijdens een optreden klom een jongedame op de mainstage. En dan bedoelen we letterlijk boven op de mainstage. Terwijl ze deze levensgevaarlijke capriolen uitvoerde, hield ze zich niet eens vast! Gelukkig is ze niet naar beneden gevallen. De organisatie had het snel in de gaten en legde de show plat. De vrouw moest eerst naar beneden komen, voordat het feestje doorging. Een vriendin van ‘Kim Kong’ riep in de microfoon met bibberende stem: ‘Kim, wil je er alsjeblieft vanaf komen? Anders gaat het feest niet door!’ Er hoefde uiteindelijk geen hoogwerker aan te pas komen om de vrouw naar beneden te halen, die zelf al naar beneden klauterde. De reden van Kim om dit te doen: ze wilde een beter uitzicht hebben en daarom is ze op de mainstage geklommen. Ze heeft al laten weten dat ze ontzettend veel spijt van haar actie heeft. Bekijk de video op de website!

DJ SNAKE EN DIPLO VALLEN DAVID GUETTA AAN

Onverwacht was er een groot feest in Café Janssen, de stamkroeg van Hardwell. De dj had zijn collega’s en vrienden uitgenodigd ook te komen. Niemand minder dan Martin Garrix, Armin van Buuren, Fedde Le Grand, The Partysquad en nog vele anderen waren te vinden in Breda. Het café was omgetoverd tot een soort van The Flying Dutch Breda Journey, of Ultra Music Fissa Breda. Zomaar een stamkroeg in de Brabantse stad met al die grote namen, hoe cool is dat? David Kop, de eigenaar van Café Janssen, vertelde aan Partyscene: ‘Robbert (Hardwell, red.) is al een jaartje of acht een maatje van mij. Café Janssen is in Nederland zijn plek voor ontspanning waar hij met zijn vrienden een biertje kan drinken. Robbert zei een maand of twee geleden tegen mij dat het weer tijd werd voor een gezellig avondje. Hij heeft toen een aantal jongens benaderd, en dat is als een soort olievlek verspreid naar de hele Nederlandse djscene.  Bijna alle grote namen waren er gisteren. Een ongelooflijke avond!’

Wat zou Partyscene zijn zonder fitties tussen bepaalde dj’s? Deze keer was het de beurt aan DJ Snake en Diplo tegen niemand minder dan David Guetta. Laatstgenoemde zou schijnbaar de wereldhit ‘Lean On’ hebben gestolen. Zijn EK-track zou volgens DJ Snake en Diplo veel te veel lijken op hun track uit 2015. David Guetta lijkt zijn flow kwijtgeraakt te zijn en dus kopieerde hij maar de boel. Op Twitter gingen Diplo en DJ Snake helemaal los op Guetta. Later hebben ze de tweets verwijderd, en wij begrijpen waarom. Ze maakten Guetta echt met de grond gelijk, wat verre van collegiaal is. Mocht David Guetta ‘Lean On’ echt hebben nagemaakt, dan hebben ze wel recht van spreken. Hier kun je een brute tweet van DJ Snake lezen. David Guetta = appelmoes! Twintig jaar oud, en nu al multimiljonair. Je verzint het niet, maar Martin Garrix is de jongste miljonair van Nederland. Met ongeveer zes miljoen euro op zijn bankrekening heeft hij de Quote Top 100 Jonge Miljonairs bereikt. Quote stelt de volgende eisen bij het samenstellen van deze Jonge Miljonairs-lijst: Het moeten succesvolle selfmade ondernemers zijn, jonger dan veertig jaar. Met andere woorden: de jeugdcompetitie van het grote Quote 500. Wel leuk om erbij te vermelden: Martin Garrix staat precies op nummer 100 in deze Quote Top 100 Jonge Miljonairs. De top 3 jongste miljonairs op deze lijst bestaat uit Pieter Zwart (Coolblue), Paul de Jong (Coolblue) en Jitse Groen (Thuisbezorgd.nl). Pieter Zwart heeft een vermogen van 165 miljoen euro. Elf jaar geleden was hij nog hekkensluiter met ‘maar’ vijf miljoen euro. Eens kijken of Martin Garrix op 31-jarige leeftijd op nummer één is beland!

PARTYSCENE.NL

11

PARTYSCENE


PARTY PEOPLE

Feestje hier, festivalletje daar. Het is een gewoonte voor sommige party animals. Wij spraken met een aantal feestbeesten die bijna alle feesten en festivals afgaan. Wat is nou echt het beste festival? Waar moet een goed festival aan voldoen? En voor welke dj moet je echt naar een festival gaan? We vroegen het de kenners. TEKST JONAS BLOEMEN

LISELOTTE (27) PARTYSCENE

12

Danny is een ongelooflijke geluksvogel. Deze zomer gaat hij voor de vijfde keer naar Tomorrowland. Daarnaast is hij in maart voor de tweede keer naar het Ultra Music Festival in Miami geweest. Voor beide festivals geldt dat het kopen van tickets een flinke klus is. ‘Ik ben eigenlijk ieder jaar gewoon op tijd met tickets kopen. Vorig jaar kon ik geen kaarten krijgen voor Tomorrowland. Maar toen ik thuiskwam van Ultra, belde een vriend me of ik nog geld overhad voor een weekendje Tomorrowland. Daar hoefde ik niet over na te denken’, aldus Danny. Dit betekent dat hij na dat nieuws toch nog een klein dansje heeft gedaan door de kamer. ‘Tomorrowland 2015 was de beste editie tot nu toe. De stage was de mooiste die ik ooit gezien heb. Het kasteel maakte het sprookjesachtig. Maar ook Ultra is erg sfeervol met een downtown-setting.’ Het feestbeest uit Hillegom kan genieten van allerlei genres. Van dance tot hardcore, Danny gaat er lekker op. Zijn favoriete artiest is Armin van Buuren. Niet geheel verrassend, want Danny is geboren in Leiden. Goed weer, een dikke stage en goed gezelschap maken een festival perfect volgens de Hillegommer. Ook deze zomer zit Danny niet stil. Zo bezoekt hij onder andere Awakenings, Dance Valley, Mysteryland, Sensation en A Day At The Park. Je kan je haast niet voorstellen dat iemand die zoveel festivals bezocht, er nog eentje op zijn bucketlist heeft staan. Nou, Danny wel hoor. ‘Ik wil graag nog eens naar Creamfields. Maar dat valt altijd samen met Mysteryland en dat is bij mij om de hoek. Als

ik de line-up van Creamfields zie, dan denk ik bij mezelf toch: hier moet ik een keer bij zijn.’

Een klein feestje of een groot festival. Het maakt Liselotte niks uit, als het maar gezellig is. Een gezelligheidsdier met veel liefde voor muziek. Ook qua muziek is de Rotterdamse niet kieskeurig. Van house tot trance, niets is haar te gek. ‘Ik was vorig jaar bij Electronic Family. Zonder twijfel het leukste festival waar ik geweest ben. Alles was goed die dag: het weer, de muziek, de mensen en de sfeer. Elke dj draaide de beste set die ze ooit hebben gespeeld. Niets ontbrak.’ Deze zomer gaat Liselotte twee keer naar Electronic Family. Zowel de Nederlandse editie als de editie in Estland laat ze niet aan zich voorbijgaan. Maar dat is niet het enige festival waarbij ze aanwezig is deze zomer. The Flying Dutch, Luminosity, Dance Valley en Mysteryland; Liselotte gaat ze allemaal

af. ‘Ik wil al een aantal jaar heel graag naar Tomorrowland. Als ik de ticketverkoop start ben ik altijd één milliseconde te laat. Tomorrowland staat dus echt bovenaan op mijn lijstje.’ Het 27-jarige feestbeest is helemaal weg van Cosmic Gate. ‘Voor Cosmic Gate kom ik nou echt naar een festival. Ze draaien veel klassiekers en je zit binnen no-time in de echte trance-sfeer. In tegenstelling tot veel andere dj’s zijn ze gelukkig niet commercieel geworden. Ze produceren nog steeds trance zoals trance bedoeld is. Heerlijk!’ Voor Liselotte is naast een goede line-up, ook de uitstraling belangrijk op een festival. ‘Een festival is pas af als je kan zien dat er hard is gewerkt aan de stage. De plek waar de dj’s staan, moet mooi zijn en wat uitstralen’, sluit Liselotte af.

DANNY (32)

FOTOGRAFIE ©SOLOVOV WWW.SOLOVOV.BE


DEBRALEE (35)

DONNY (20)

Debralee zegt nooit ‘nee’ tegen een feestje. Brabanders houden van gezelligheid en daar is het Tilburgse feestbeest een goed voorbeeld van. Bijna elk weekend staat ze wel ergens los te gaan. Of dat nou op een festival is of in de kroeg: de voeten gaan van de vloer. Debralee heeft al flink wat festivals meegemaakt. Zo was ze bij Awakenings, DGTL, Soenda, Wild Noize en Tomorrowland. Het laatstgenoemde is haar all-time favoriet. ‘Ik was op Tomorrowland in 2012, dat was zo ontzettend bijzonder. Alle bezoekers kwamen daar bijeen om het leven te vieren. De saamhorigheid die daar heerste was echt heel mooi. Het is lastig om uit te leggen, je moet het meegemaakt hebben. Daarnaast was die editie de laatste van Swedish House Mafia, ook heel apart.’ Deze zomer geen Tomorrowland voor Debralee, wel brengt ze een bezoekje aan onder andere Mysteryland, Decibel Outdoor, 18hrs en gaat ze naar Duitsland voor het All We Want Festival. ‘Als ik naar een festival ga, wil ik nergens meer over na hoeven te denken. De horeca moet goed geregeld zijn, net als de toiletten en de bereikbaarheid. Een festival zonder goede parkeermogelijkheden is gewoon kut. Maar goed, het belangrijkste zijn natuurlijk de artiesten. Het maakt mij niet uit of ze bekend zijn of niet, als ze maar goed zijn’, zegt Debralee, die graag nog eens een festival in Spanje mee wil maken. ‘Dat is echt een grote droom. Spanje heeft een hele mooie cultuur. Het weer is top en de muziekliefhebbers daar beleven festivals op een hele andere manier dan hier in Nederland.’ Tot slot heeft de Tilburgse één artiest waarbij ze altijd vooraan staat. ‘Tommy Four Seven, wat een mooie kerel is dat. Hij draait snoeiharde techno en laat zich door niks of niemand tegenhouden, heerlijk!’

Werken in de horeca, maar voor vrijwel ieder festival vrij krijgen. Tsja, dan geef je Donny groot gelijk dat hij elk feestje afgaat. Het zijn er ondertussen zoveel dat hij een lijstje in zijn telefoon heeft staan met alle festivals die hij bezocht heeft. ‘Anders is het niet meer bij te houden. Kingsland, Don’t Let Daddy Know, shows van Hardwell in Duitsland, Nederland en België, Sensation, Armin Only, Fedde Le Grand in Carré, allerlei dj’s op ADE en AMF en Zedd in de Melkweg. Het zijn er zo fucking veel, dit zijn er maar een paar’, vertelt Donny enthousiast. Afgelopen zomer ging hij twee weken naar Ibiza en bezocht daar alle grote feestjes. Elke avond stond de jonge kok in de grote clubs van het eiland. ‘Ik stond avond na avond met mijn voeten in het zwembad in clubs als Space, Privilege en Ushuaïa. Heerlijk is dat: lekker weer, voetjes in het water en genieten

van steengoede dj’s.’ De Spaanse omstandigheden bevielen Donny zo goed, dat hij deze zomer weer voor twee weken naar Ibiza vertrekt. ‘Het Ibiza-gevoel is het beste gevoel dat bestaat. Maar ook Tomorrowland was fantastisch. Ik maakte tijdens de ticketverkoop gebruik van acht schermen. Toch had ik in eerste instantie geen kaarten. Ik had echter nog een valentijnscadeau nodig voor mijn vriendin en ging speuren op Marktplaats. Ja, ik betaalde er wel wat extra voor, maar het was het meer dan waard. Zonder twijfel het allerbeste festival waar ik ooit ben geweest.’ Deze zomer ligt Donny niet alleen op het strand van Ibiza. Hij is te vinden op allerlei festivals. Evenementen als The Flying Dutch, Don’t Let Daddy Know en Sensation zijn slechts een kleine greep uit de uitpuilende festivalagenda van Donny.

Robin en Remco spelen samen in de hoofdmacht bij voetbalvereniging RKAVV uit Leidschendam. Ze trainen drie keer per week en spelen op zondag in de Hoofdklasse, het op één na hoogste amateurniveau in Nederland. Noem het maar gerust topsport. Maar naast het voetbal zijn de twee voetballers ook goede vrienden en bezoeken ze geregeld samen festivals. Robin: ‘Remco is een hele goede vriend van mij, dus het is extra leuk om dit met hem samen te doen. Op het trainingsveld gaat het ook vaak over dj’s en artiesten. Hij is altijd wel in voor een gezellige dag of avond.’ Niet alle festivals bezoeken ze samen. Zo gaat Robin deze zomer naar onder andere Open Air en The Flying Dutch - Swedish Journey. Ze gaan wel samen naar Dance Valley. Remco: ‘Op dit moment heb ik alleen nog maar tickets voor The Flying Dutch en Dance Valley. Maar daar komen er vast nog wel wat bij.’ Robin vervolgt: ‘Het is niet raar om een andere kant van elkaar te zien tijdens een festival. Het is vooral leuk, zoals we onze voetbalwedstrijden nabespreken,

bespreken we ook festivals uitgebreid na.’ Remco voegt toe: ‘Robin is zo gek als een deur, die heeft geen andere kant.’ Voor wiskundeleraar Robin is Tomorrowland het beste festival waar hij ooit geweest is. ‘Dat was zó vet. Tijdens het nakijken van werk van mijn leerlingen luister ik bijna altijd naar de Tomorrowland-livesets. Dus het was echt heel erg vet om daar opeens te zijn. Festivals als The Flying Dutch en Kingsland zijn qua line-up ook erg vet, maar de aankleding is gewoon iets minder.’ Voor Remco is Open Air het beste festival waar hij is geweest. ‘Dat is denk ik wel de beste. Dance Valley was ook leuk, maar dat lag niet zozeer aan het festival, meer aan de mensen.’ Allebei willen ze nog heel graag een keer naar het Ultra Music Festival in Miami. ‘Daar leven de dj’s zelf ook weken van tevoren naar toe en er wordt veel nieuwe muziek gedraaid’, zegt Robin. Voor Remco is een festival goed als hij niet lang hoeft te wachten bij de bar. ‘Het totaalpakket moet kloppen, er moeten meerdere activiteiten zijn’, vindt Robin.

ROBIN (24) EN REMCO (25)

13

PARTYSCENE


ACHTERGROND

DE DOOD VAN

EDM

EEN KRITISCHE BLIK OP DE DANCE-SCENE

Al die weekendfestivals, top-dj’s die over de hele wereld vliegen en eigenlijk alles wat om EDM draait, is allemaal heel leuk en geweldig. Toch vangen we steeds vaker negatieve signalen op van bepaalde critici. Deze klokkenluiders vinden niet alleen dat het de verkeerde kant op gaat met ‘onze’ scene, maar zelfs dat het op een dood spoor zit. ‘EDM is dead’, zeggen ze. Het is geen muziekstroming, maar een business, waar iedereen van zit te snoepen. En omdat het leven niet altijd over rozengeur en maneschijn gaat, willen wij de andere kant FEITJES OVER FESTIVALS IN 2015 van de medaille eens goed onder de loep nemen. Aan de hand van Er is veel te doen over verschillende uitspraken, zoeken wij uit of het loos alarm is, of dat het het aantal festivals in de Benelux. Maar wat weten inderdaad uit is met de pret. Heeft EDM nog een veelbelovende we hier eigenlijk over? toekomst of graaft het zijn eigen graf? • Wist je dat van alle

festivals meer dan de helft speciaal voor muziek is? De meeste van deze festivals zijn echter wel popfestivals, al gaan pop en EDM steeds meer samen. • In Nederland is Noord-Holland met meer dan 250 festivals de koploper in het organiseren van evenementen. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn een goede tweede en derde. Flevoland is met zo’n vijftien festivals de hekkensluiter. • Gek genoeg worden er in de maand mei de meeste festivals gehouden. Dit heeft onder andere te maken met de vele vrije dagen die in deze maand voorkomen en het weer dat (meestal) in deze periode aantrekt. • De maand juli trekt de meeste festivalbezoekers. In deze zomermaand zijn er namelijk veel grote festivals zoals Tomorrowland, Sensation, Dominator en nieuwkomer The Flying Dutch.

PARTYSCENE

18

TEKST WOUTER DE VINK

‘De neerwaartse spiraal genaamd SFX’ Bij het horen van de naam SFX gaan

de haren van menig festivalliefhebber rechtovereind staan. Voor diegenen die het bedrijf van de excentrieke multimiljonair Bob Sillerman niet kennen: SFX Entertainment kocht in 2013 een berg aan aandelen van verschillende organisaties - waaronder ID&T - over de hele wereld, wat SFX meteen tot marktleider maakte in de wereld van de festivals. Maar door de koopzucht van het overnemen van grote organisaties, haalde het bedrijf zichzelf in en draaide het verlies op verlies. Sterker nog, het bedrijf crashte volledig op de beurs en had een totale schuld van bijna 300 miljoen euro. Resultaat: begin dit jaar vroeg SFX officieel het faillissement aan. De toekomst van feesten als Tomorrowland, Mysteryland en vele anderen zag er ineens niet meer zo goed uit. Hoe was het nou mogelijk dat deze topfestivals opeens een shitload aan problemen over zich heen kregen? Met elk festival dat ram- en ram-uitverkocht is, zou je denken dat dit een hoop winst oplevert. De onderneming van Sillerman - die overigens is opgestapt als CEO bleek geen verstand te hebben van hoe

deze muziekwereld in elkaar steekt en dat laat vandaag de dag zijn sporen na. ‘Er is een overkill aan festivals’

In de Benelux worden wij al jarenlang verwend met festivals en evenementen. Nergens anders in de wereld zijn er zoveel feestjes als in Nederland en België. Maar vandaag de dag is de tsunami aan festiviteiten zo groot, dat er elk weekend een overschot is. Vroeger, en dan praten we over tot een jaar of tien geleden, keek je minstens twee maanden lang uit naar het volgende feestje. Maar tegenwoordig is het elke week wel raak en heb je zelfs nog de keuze uit verschillende alternatieven. Door deze overkill hebben festivals geen andere keuze dan zich op een goede manier te onderscheiden. Want als je geen bezoekers trekt, gaat het festival niet door. We zagen het al met TomorrowWorld en ook met nieuwkomer Area51: bij beide feesten werd de stekker eruit getrokken. ‘De dj’s van nu kunnen niet eens draaien’ Ook de dj’s zouden een groot

aandeel hebben in de teloorgang van EDM. De dj’s van vroeger, die uitzinnige

shows weggaven door een heel arsenaal aan mixing skills open te trekken, hebben plaatsgemaakt voor artiesten, aldus de critici. Ze doelen op de dj’s die vaker met de handen in de lucht staan - ‘Put your fucking hands up!’ - en een microfoon vast hebben, dan dat ze daadwerkelijk aan het draaien zijn. Tja, met de technologie van tegenwoordig is het nou eenmaal een stuk eenvoudiger om een plaatje te mixen. Anno 2016 is het ook belangrijker om een performer te zijn dan een echte dj. Denk hierbij ook aan social media. Want als dj ben je nergens zonder je achterban te bereiken met talloze selfies en memes op Facebook en Instagram. Simpelweg een fotootje van een festival plaatsen met in de beschrijving hoe dedicated en geweldig het publiek van het feestje was, gooi er een hippe hashtag bij en… Gefeliciteerd, je bent een dj! ‘Te veel dj’s en te veel hetzelfde’

Waar het vroeger een uitzondering was dat je een dj kende, zijn er vandaag de dag oneindig veel dj’s. Via internet en computerprogramma’s kan iedereen een dj worden en barst het van de diskjockeys in festivalland. Er zijn

PARTYSCENE.NL


ACHTERGROND

‘Het salaris van de dj’s loopt de spuigaten uit’

Conclusie

‘Het festivallandschap zit overvol. Er gaan koppen rollen’ ongelooflijk veel dj’s die denken: ‘Hij doet het heel goed, dus hem moet ik nadoen!’ Een eigen sound zit er niet in, het is allemaal kopiëren en plakken. Er zijn ook critici die beweren dat er teveel tracks zijn die op elkaar lijken. Dat er ghost producers zijn die hun platen als olievlekken onder (top) dj’s verspreiden en er een iets ander sausje overheen gooien. De creativiteit en verscheidenheid zijn ver te zoeken en dus krijgt de festivalganger elke keer maar weer dezelfde kant-en-klaarmaaltijd voorgeschoteld.

PARTYSCENE.NL

‘Dj’s verdienen miljoenen en het publiek betaalt hiervoor’

It’s all about the money! De hoogte van de salarissen van bepaalde dj’s is een schop tegen het zere been van de doemdenkers. Dj’s moeten het vandaag de dag niet hebben van de inkomsten uit de muziek, maar vooral van boekingen en andere deals. Wist je dat Calvin Harris maar liefst zestig miljoen euro per jaar verdient? Absurd! Nou zien we deze meneer niet zo vaak op een festival hier in de buurt draaien,

maar hij is absoluut niet de enige met zo’n riant salaris. Daar komt nog eens bij dat de prijzen van tickets nog steeds alleen maar stijgen. Waar je vroeger voor zo’n veertig euro een ticket

kon bemachtigen, staan we er tegenwoordig niet meer van te kijken als er minstens het dubbele van onze bankrekening wordt afgeschreven.

Er valt voor alle punten van de oppositie wel wat te zeggen. Er zijn inderdaad te veel (overbetaalde) dj’s en de gekke verhalen rondom SFX rijzen de pan uit. Het klopt ook dat organisaties van festivals te veel in dezelfde vijver aan het vissen zijn. Op een gegeven moment is de vis wel verdwenen en dan gaan er koppen rollen in het festivallandschap. Dit roept men al jaren, maar tot nu toe is er nog geen einde aan gekomen. Om nou te spreken van een dode EDM-scene gaat ons echter te ver. We zien namelijk ook veel positieve dingen, bijvoorbeeld dat de scene zich uitbreidt in andere landen en ook op traditionele festivals als Lowlands, Pinkpop en zelfs de Zwarte Cross. Met elk schip gaan er ratten mee, maar dit ongedierte zal hoogstwaarschijnlijk niet de overhand krijgen.

19

PARTYSCENE


Het is woensdagmiddag, het is grijs en grauw in hartje Amsterdam. Een hevige hagelbui valt uit de hemel en dus is het lekker knus in het café waar we spreken met de directeur en de voorzitter van de Dutch DJ Foundation. Michiel van Kleef is de stiefvader van Headhunterz en hij is de directeur van de foundation. Aan het hoofd van de tafel zit voorzitter Tom van den Berg, de vader van Quintino. TEKST JONAS BLOEMEN

oe mij maar een kamilletheetje’, antwoordt Tom op de vraag of hij iets wil drinken. Michiel is verrast, na de hele dag koffie noemt hij de keuze voor de thee ‘ruig’. De Dutch DJ Foundation is ontstaan omdat de ouders van een aantal dj’s met steeds meer vragen kwamen te zitten over de contracten van hun kind. ‘Als vader van een dj ben je op zoek naar allerlei informatie over zo’n contract en onderwerpen als hoe zit het nou precies met

PARTYSCENE

20

belastingen. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met ouders van andere dj’s die in hetzelfde schuitje zaten. In de gesprekken met Cor en Gerard, de vaders van Hardwell en Martin Garrix, kwamen we erachter dat we allemaal wel wat wisten over die contracten, maar niemand precies wist hoe het in elkaar stak. Door het bundelen van ieders kennis en dat uit te dragen, proberen we de zaken voor andere ouders en dj’s inzichtelijker te maken. Onze foundation staat voor

‘ONS DOEL IS HET CREËREN VAN EEN GEZONDE START’ ‘LEEF JE DROOM NA, MAAR HAAL OOK JE DIPLOMA’ het verzamelen en delen van kennis. Maar ook het uitzoeken van zaken die nog niet helder zijn’, vertelt Tom. De foundation is opgericht tijdens het Amsterdam Dance Event 2015. ‘We zijn wel al eerder begonnen, maar hebben de tijd genomen om te brainstormen. Tijdens ADE hebben we grootschalige publiciteit gehad. Na het evenement kregen we de bevestiging dat we inderdaad een bestaand probleem gesignaleerd hadden. Er kwamen namelijk heel wat ouders als dj’s naar ons toe om te vragen over contracten. Daar hebben we drie maanden lang antwoord op gegeven, maar op een gegeven moment werd het te veel. Dit was een goede fase, omdat we daardoor nog een beter beeld kregen wat er speelde, maar dit was

niet waarvoor we zijn opgericht. We willen niet op de stoel van een advocaat of adviseur gaan zitten’, aldus Michiel. Basisdocument Tom: ‘Waar

we naartoe willen is dat er een soort basisdocument komt voor dj’s, platenlabels, managers en voor andere betrokkenen. Een document waar iedereen achter staat en dat eigenlijk de spelregels bevat hoe alle partijen met elkaar om moeten gaan. Geen enkel contract is hetzelfde, het is allemaal maatwerk. Maar over de basis zouden we overeenstemming willen hebben.’ Volgens Michiel is er bij veel ouders een gebrek aan kennis. ‘99 procent van de ouders heeft er geen verstand van, dat hadden wij ook niet toen onze kinderen in

PARTYSCENE.NL


INTERVIEW

alle rechten overgedaan aan het label. Het betrof weliswaar oude muziek, maar hij wilde niet dat daar nog wat mee gedaan werd omdat hij overstapte naar een ander genre. Geen al te beste ervaring dus.’ Bij Quintino ging het er iets minder heftig aan toe, vertelt zijn vader. ‘'Quint' tekende zonder overleg met mij een contract, maar hij had alleen de grote letters gelezen. In de kleine lettertjes stonden dingen die zijn carrière negatief hadden kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk heb ik daar heel veel energie in moeten steken en met zware advocaten moeten zitten om dat contract te laten ontbinden. Dat is gelukkig gelukt, maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij zo’n contract een hele carrière verpest.’ Verwachtingen Veel dj’s zijn bang dat

‘WE WILLEN NIET OP DE STOEL VAN EEN ADVOCAAT GAAN ZITTEN’ deze branche stapten. We willen wat doen aan die kennisachterstand. Het is lastig voor de ouders en hun kind om in te schatten wat wel of niet normaal is. Is het bijvoorbeeld normaal dat een 18-jarige een contract voor tien jaar tekent? Dat rechten voor altijd worden wegetekend?’

als ze niet snel tekenen, het platenlabel dan wel een andere dj aan zich bindt. Tom: ‘Als je echt talent hebt dan komt het toch wel goed, die druk leggen dj’s zichzelf vaak op en dat is gevaarlijk. Veel talenten laten school schieten, ook dat is oliedom. Ze verwachten meteen bergen aan goud te verdienen. Er zijn maar een paar jongens die in de buurt komen van iemand als Martin Garrix. We willen ook een rol spelen in het managen

van verwachtingen. Jaag je droom na, maar haal ook een diploma. Als ze dat beseffen, heb je alweer een grote stap gemaakt.’ Plots lijkt er een nieuwe slogan voor de foundation geboren. ‘Diploma en droom na, dat klinkt lekker’, lacht Michiel die zelf aanhaalt dat het bij zijn stiefzoon niet anders ging. ‘Willem zat een paar maanden op de Rock Academie toen hij besloot volledig te gaan focussen op de muziek. Dan ben je als ouder kansloos. Willem is al heel zijn leven lang gek van muziek. Zijn vader is tekenaar en vroeger verkocht Willem zijn tekeningen om er apparatuur van te kopen.’ Niet alleen op het gebied van succes leven er hoge verwachtingen. ‘Tegenwoordig komen er jongens met demo’s naar platenlabels en vragen ze meteen om een voorschot. Er heerst ten onrechte een beeld dat iedereen maar bakken met geld kan verdienen.’ Vorig jaar stapte Martin Garrix naar de rechter omdat hij niet tevreden meer was met zijn contract. Tom: ‘De situatie van Martijn was een bijzondere. Dat hadden wij denk ik niet kunnen voorkomen. Het was wel een extra stimulans om onze plannen voor de foundation door te zetten. Zulke situaties willen we in de toekomst wel voorkomen.’

Tournee De komende tijd gaat de

MEER INFO Wil jij meer informatie over wat de foundation doet en voor jou kan betekenen? Check dan www.ddjf.nl

PARTYSCENE.NL

foundation op tournee door Nederland om met labels, bookers, managers en publishers te spreken over hun ideeën. Op de website van de DDJF zijn inmiddels al een aantal checklists gepubliceerd waarmee de foundation een voorzet geeft voor die discussie. ‘We gaan niet in gevecht met de labels, we gaan een open gesprek met ze aan om ervoor te zorgen dat alle partijen uiteindelijk gelukkig zijn. Als twee partijen gaan samenwerken moeten er goede afspraken gemaakt worden, zo werkt het overal. Dat is ook de gehele bodem voor succes. Als er wrijving en onenigheid is, dan gaat dat ten koste van de artiest’, aldus Tom. Michiel vult aan: ‘We moeten af van het beeld dat een label per definitie tegenover een artiest staat. Het moet een goed huwelijk zijn dat zo lang mogelijk in stand moet worden gehouden. Daarvoor moeten twee partijen gelukkig zijn. Het is ook echt niet zo dat de labels de slechteriken zijn. In principe teken je een contract met je volle verstand. Dat er door het enthousiasme vaak blind getekend wordt, soms zelfs zonder overleg met de ouders, is een ander verhaal.’ Als (stief)vader van Headhunterz en Quintino maakten Michiel en Tom het van dichtbij mee. ‘Bij Willem (Headhunterz) hebben we zijn eigen muziek terug moeten kopen van zijn platenmaatschappij. Hij had

21

PARTYSCENE


INTERVIEW

EINDE VAN EEN TIJDPERK C OX S T O P T MET DRAAIEN IN SPACE IBI ZA

PARTYSCENE

38

PARTYSCENE.NL


INTERVIEW

De man behoeft eigenlijk geen verdere introductie, want als íemand al lang meedraait in de EDM-industrie, dan is het Carl Cox wel. De inmiddels 54-jarige Britse technokoning maakte eind vorig jaar bekend te gaan stoppen met draaien in Club Space op Ibiza. De roemruchte club op het Spaanse vakantie-eiland sluit eind deze zomer na 27 jaar haar deuren. 'Coxy' heeft aangegeven geen heil te zien in een eventuele doorstart van de club, als die in handen van een nieuwe eigenaar komt. Daarmee komt er na vijftien jaar een einde aan zijn legendarische 'Music Is Revolution'-avonden in de Space. We spraken de goedlachse dj over zijn besluit, zijn speciale band met Space-eigenaar Pepe Rosello en zijn afscheidstour Music is Revolution: The Final Chapter. TEKST THOMAS KEULEMANS r zijn maar weinig EDMdj's die de opkomst van de dance-scene van het begin af aan hebben meegemaakt. Carl Cox is één van hen, want hij werd geboren in 1962, in het Caribisch gebied. Op Barbados om precies te zijn. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar het Engelse Brighton. Vanaf zijn tiende gaf hij al zijn zakgeld uit aan dingen die met muziek te maken hadden. In het begin waren dat vooral soul- en funkplaten, maar al snel raakte hij in de ban van een totaal nieuwe stroming op muziekgebied: electro. Op zijn vijftiende kocht hij zijn eerste draaitafels en leerde hij zichzelf hoe hij ze moest gebruiken. Cox bleek over de juiste dj-skills te beschikken, maar ook produceren maakte hij zich razendsnel eigen. Hij begon eind jaren tachtig te draaien op Britse raveparties en groeide door de jaren heen uit tot één van de best betaalde dj's van de wereld. VIP-cultuur Het zal even

wennen worden voor de doorgewinterde Ibiza-ganger: geen Carl Cox meer op de dinsdagavond in de Space. Na vijftien jaar onafgebroken elke zomer in Space gedraaid te hebben, houdt het op. Hoe kijkt Carl terug op zijn vele jaren op Ibiza en hoe heeft hij de clubbing-scene daar zien veranderen? 'Poeh! Er is zo enorm veel veranderd sinds mijn eerste

PARTYSCENE.NL

keer op het eiland', begint hij. 'Ik kwam er al een paar jaar voordat ik überhaupt de mogelijkheid kreeg om in de Space te draaien. Ik weet nog dat ik lang geleden op mijn brommertje het hele eiland rondreed. Vriendinnetje achterop, allebei zonder helm, van club naar club en van feest naar feest! Dan verbleef ik echt niet in Ibiza-stad, maar in San Antonio, dat was een stuk goedkoper. Soms at ik een dag niet, zodat ik er zeker van was dat ik die avond genoeg geld had om twee drankjes in de club te kunnen betalen! I danced my ass off en daarna reed ik weer helemaal terug naar San Antonio en trakteerde mezelf op een bordje spaghetti bolognese', vertelt Cox lachend. 'Alles kon gewoon, iedereen was één, er was geen scheiding.' Cox doelt op de VIP-cultuur die door de jaren heen op Ibiza ontstaan is. 'Iedereen stond gewoon bij de bar of op de dansvloer bij elkaar, er waren nog helemaal geen VIPtafels zoals nu. Ibiza heeft veel mensen met geld naar het eiland getrokken. Mensen die overdag allemaal een eigen VIP-tafel willen bij Blue Marlin, of 's nachts in de Pacha. Veel fashionista's, maar ook veel rijkelui die bakken met geld uitgeven en daarna weer op hun jacht of in hun privéjet stappen.' Island of discovery Alles

was vroeger dus anders, volgens

39

PARTYSCENE


INTERVIEW

DRIE KORTE VRAGEN 1 Waar of niet waar: Ibiza zonder Carl Cox @ Space zal nooit meer hetzelfde zijn. 'Goh, dat is moeilijk... Weet je, ik zag mezelf nooit als 'the pillar of clubbing society', maar ik kan er niet onderuit. Mijn naam staat daar groot op de billboards. Mensen willen onderdeel zijn van mijn visie op muziek en zien waar ik in geloof qua muziek. Ik wil mijn liefde voor muziek met hen delen. Space has been my church for fifteen years, dus ja, waarschijnlijk is het waar!', lacht hij bescheiden. 2 D e track die ik in al mijn jaren op Ibiza het vaakst gedraaid heb is… 'Poeh, weer een lastige. Ik denk 'Jaguar' van DJ Rolando, een echte technoklassieker!' 3 W at ik het meeste zal missen na vijftien jaar Space is… 'Plaatsnemen achter de draaitafels, vooraan op het podium staan, het publiek in de ogen kijken en hun energie voelen. Dat was echt elke keer weer fantastisch!'

de 'The 3-Deck-Wizard'. Cox kreeg die veelgebruikte nickname, omdat hij als één van de eerste dj's met drie draaitafels tegelijk werkte in plaats van met twee. 'Alles was niet per se beter, hoor, maar de verschillen met vroeger zijn wel opvallend. Het publiek is nu veel jonger, terwijl het eiland haast onbetaalbaar moet zijn voor hen. Soms kijk ik het publiek in en dan denk ik: 'Weten je ouders wel dat je hier bent?'', lacht hij. 'Bovendien was Ibiza altijd een island of discovery. Je had nog geen smartphones en ging gewoon op goed geluk naar een club, in de hoop binnen te komen en toevallig één van je favoriete dj's te zien. Of je volgde iemand naar een private party op een onmogelijke locatie, die je vervolgens lang niet altijd kon vinden. Dat had iets magisch! Nu kun je precies plannen wie je waar en hoe laat wilt zien, dat is toch minder spannend als je het mij vraagt. Iedereen staat nu met zijn smartphone mijn halve set op te nemen en foto's te maken, maar vroeger mocht je niet eens een camera mee naar binnen nemen in de Space. Times have changed…' Zelf ga ik nu uiteraard echt niet meer van bar naar bar, daarna naar een 24-uurs afterparty en dan nog eens naar een strandfeestje.

De jongeren van nu proberen dat vaak wel, maar het is gewoon niet te doen. Ik ga ergens uitgebreid dineren, dan naar een club, I have a good time there en dan… Lekker slapen, haha, dat is het verschil!' Het is mooi geweest Er

zijn zoals gezegd nog slechts vijftien kansen om Carl Cox in de Space achter de draaitafels aan het werk te zien. Daarna gaat de club voor onbepaalde tijd in transitie. De huidige eigenaar, Pepe Rosello, houdt het voor gezien. Waarom eigenlijk?

'Pepe wordt binnenkort tachtig jaar, kun je je dat voorstellen?', lacht Carl hard. 'Hij zou al lang ergens wijn moeten gaan verbouwen en van het leven genieten, een beetje tv kijken, dat soort dingen. Maar zo is hij niet. Het clubleven zit hem in zijn bloed, hij heeft er zijn hele leven in vertoefd. Ook nu hij stopt zal hij de scene op de voet blijven volgen. Je zal mij op mijn tachtigste echt niet meer zien dj'en of ergens in een club tegenkomen. Pepe dus wel, maar ook voor hem houdt het hier toch echt op. Het is mooi geweest…'

FOTOGRAFIE NEL/G PHOTOGRAPHY - NELGPHOTOGRAPHY.COM

'Ik denk dat ik altijd al wist: als Pepe Rosello met Space stopt, dan stop ik ook'

PARTYSCENE

40

PARTYSCENE.NL


INTERVIEW

Deal met de Matutes-familie Pepe

Rosello stopt er dus mee, maar waarom betekent dat ook het einde van de Space? Is het geen optie om achter de schermen een nieuwe eigenaar aan te stellen en open te blijven? Want Space is een begrip in de wereldwijde dancescene, meermaals verkozen tot de beste club van de wereld. Cox legt uit: 'In Ibiza zit het zo: zo'n beetje het halve eiland is in bezit van één Spaanse familie (de Matutesfamilie, red.). Pepe heeft 27 jaar geleden een deal gesloten met de Matutes-familie, waarin ze overeenkwamen dat hij op een stuk land een club mocht bouwen. Dat werd Space, maar niemand kon van tevoren weten dat het zó'n enorm succes zou worden. In de deal werd verder opgenomen dat als Pepe tachtig werd, hij het land én de club die hij opgebouwd had, terug zou verkopen aan Matutes. Omdat de familie ook de grond waar Ushuaïa op staat bezit, is het aannemelijk dat zij de sleutels van Space zullen overdragen aan Yann Pissenem.' Deze Pissenem is verantwoordelijk voor het grote succes van Ushuaïa. Hij bouwde de club uit van een kleine strandtent tot een van de meest gerenommeerde merknamen en clubs van de wereld en verbond grote dj's als Armin van Buuren en Hardwell aan de groep. 'Wat de familie Matutes of Pissenem precies met Space zullen gaan doen, is aan hen', gaat Carl verder. 'Maar het lijkt mij logisch dat ze er nachtfeesten van de Ushuaïa-groep zullen gaan organiseren, of misschien feesten zullen gaan verplaatsen van Ushuaïa naar de oude Space. Er ontstaat in elk geval een grote leegte als Space haar deuren

sluit. Het zal denk ik nooit meer worden wat het nu is, maar zoals gezegd: dat is niet langer aan Pepe en ook niet aan mij. Voor ons houdt het hier op.' 'Als Pepe stopt, dan stop ik ook'

Wist je altijd al dat als Rosello zou stoppen met Space, dat jij dan ook stopt? 'Dat is een goeie vraag zeg', begint Carl aarzelend. 'Ja, ergens toch wel. Maar als Pepe had besloten nóg vijf jaar door te gaan, dan zou ik dat óók gedaan hebben! Pepe ís Club Space voor mij. Space was er al toen ik voor het eerst op Ibiza kwam. Ik ben er mee opgegroeid en ik heb in al die jaren geen betere clubeigenaar ontmoet dan Pepe. Hij heeft me vanaf het begin bij al zijn besluiten rondom de Space betrokken. Hij luisterde naar me en gaf me min of meer de vrije hand om dingen te veranderen. Zo heb je in Space de Terrace (het buitengedeelte van de club). Daar liet Pepe mij beginnen, op de zondagmiddag. Er was nog helemaal geen dansvloer en Pepe vertrouwde op mij om de boel in te gaan richten. Ik gaf aan waar de draaitafels, de speakers en de bar moesten komen. Pepe vond het allemaal prima en zei: "Okay, let's do it!". Ik begon met het draaien van house op de Terrace en het werd al snel een enorm succes: Sundays at Space was geboren. Er ging zelfs bijna niemand meer echt de club in, iedereen bleef op de Terrace! Toen vroeg Pepe mij om ook de rest van Space in te richten…' Op de vraag of hij van Rosello ook daar carte blanche in kreeg, moet Cox hard lachen. 'Dat kun je wel zeggen ja! Bij wijze van grap gaf ik aan dat ik het alleen maar wilde doen op

de volgende voorwaarden: "Er moeten nieuwe wc's komen, want de oude stinken. Ik wil nieuwe speakers, want deze zijn klote, en de dj-booth moet verplaatst worden naar boven." Ik dacht: dat doet hij toch nooit allemaal… Maar een jaar later belde Pepe me bloedserieus op en zei: "We hebben alles gedaan wat je zei, kom eens kijken wat je er van vind." Ik wist niet wat ik hoorde! Tsja, toen móest ik er natuurlijk wel komen draaien. Zo is het allemaal begonnen. We besloten er samen voor te gaan en zo groeide Space uit tot de fantastische techno-nachtclub die het vandaag de dag is.' Music is Revolution - The Final Chapter Van de 27 jaar dat Space nu

bestaat, stond 'Coxy' maar liefst vijftien jaar onafgebroken achter de draaitafels. In voorgaande jaren deed hij jaarlijks twaalf edities van Music is Revolution, maar de zomer van 2016 belooft een extra lange te worden met maar liefst vijftien edities, vanaf 14 juni tot en met 20 september. Hoe zullen de shows van The Final Chapter er uit gaan zien? 'Ik zal vooral veel classics gaan draaien. Het gaat mij om de essentie: welke platen hebben Space gemaakt tot de club die het nu is? Het zal nog niet meevallen om al die platen weer te vinden! Deels zal het vinyl worden, deels cd's en ook een deel op de computer. Het wordt een lastige mix & match-puzzel voor me, maar ik ga mijn uiterste best doen er wat geweldigs van te maken. De focus zal in elk geval niet

ACID HOUSE Carl Cox houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met elektronische muziek. Op zijn vijftiende kocht hij zijn eerste draaitafels. Het was de tijd waarin disco en soul hun hoogtijdagen beleefden en dat waren dan ook de genres waar Cox in begon. Het duurde echter niet lang voordat hij hiphop en electro ontdekte en dat begon te draaien. Uiteindelijk werd hij een van de belangrijkste pioniers van de acid house. Geïnspireerd door de EP 'Acid Tracks' van Phuture uit 1987, produceerde hij in 1991 op het Perfecto-label van Paul Oakenfold zijn allereerste track 'I Want You (Forever)', dat nog altijd geldt als een van de beste acid houseclassics uit de beginperiode van de house.

FOTOGRAFIE NEL/G PHOTOGRAPHY - NELGPHOTOGRAPHY.COM PARTYSCENE.NL

41

PARTYSCENE


INTERVIEW

CARL COX PLATENLABELS Intec Digital en 23rd Century Records zijn de namen van de platenlabels waar Carl Cox aan verbonden is. In 1999 startte hij Intec Records, dat acht jaar lang zeer succesvol was met een serie aan underground technohits. In 2006 besloot Cox een iets andere koers te gaan varen en verlegde hij zijn focus naar 23rd Century Records, maar in 2010 blies hij ook Intec nieuw leven in onder de naam Intec Digital. Vandaag de dag zijn beide labels nog steeds zeer succesvol en staan technogiganten als Ben Sims, Yousef, Umek en Christian Varela er onder contract.

liggen op splinternieuwe muziek en de allerlaatste hits.' In dat perspectief valt de line-up van dj's die aan Carl's zijde zullen staan ook goed te verklaren. Dancelegendes als Josh Wink, Fatboy Slim en John Digweed staan deze zomer geprogrammeerd om samen met Cox de Space nog één keer af te breken. Ook grote namen van nu, zoals Loco Dice, Chris Liebing, Cristian Varela, Adam Beyer, Nic Fanciulli, Monika Kruse en Eric Prydz (onder zijn alter ego Cirez D), om er een aantal te noemen, zullen aanwezig zijn. Heeft Cox al nagedacht over welk nummer hij als allerlaatste wil draaien in zijn set op 20 september? 'Haha, jazeker! Maar ik ga natuurlijk nog niet zeggen welke. Het zijn er in elk geval meerderen, want als het straks halfacht in de ochtend is, dan willen de mensen na het laatste nummer écht niet braaf meteen naar huis! Dan komt er nóg een laatste, en nog een aller-allerlaatste. Ik stop pas met draaien als de politie me achter mijn draaitafels vandaan trekt, denk ik!', lacht hij hard. 'Natuurlijk zal het erg emotioneel worden, dat besef ik. Maar het precieze gevoel dat ik bij die allerlaatste keer in Space zal hebben, kan ik me nog niet helemaal voorstellen. Het wordt zo bizar, ik bedoel: It's the end of an era. It's done, it's over!' Ultra Music Festival Door alle aandacht die - terecht

- uitgaat naar de afscheidstour van Carl Cox in Space, zouden we bijna vergeten dat dit niet het einde van Cox op Ibiza betekent.' Ik ga niet stoppen op Ibiza, maar wel met Space. Af en toe hoop ik Circo Loco bij DC-10 of Music On met Marco Carola in Amnesia te blijven doen, net als de afgelopen paar jaar. Dus, enjoy it while it's here!'

Daarnaast heeft Cox al meer dan tien jaar zijn eigen Carl Cox & Friends-stage op Ultra Music Festival in Miami, iets waar hij nog lang mee door wil gaan. 'Dit jaar stond ik ook nog op Ultra, maar na het Burning Man Festival las ik een pauze in wat Amerika betreft. Ik wil weer eens de tijd nemen om elders te draaien, zoals in ZuidAmerika, waar ik al lang niet meer geweest ben. Ik ben maar één man, helaas kan ik me niet opsplitsen! Over een jaartje ga ik overigens zeker weer terug naar Amerika hoor, dat vind ik ontzettend leuk en de EDM-scene zit er nog steeds flink in de lift. De mensen daar zijn mijn muziek echt gaan begrijpen, maar ik wil fans in andere landen ook de kans geven me te zien draaien.' Draaitafels aan de wilgen

Over stoppen als dj denkt Cox gelukkig dus nog niet na. 'Er komt heus wel een moment waarop ik mijn draaitafels aan de wilgen hang en een potje

golf ga spelen. Ik zit al ruim dertig jaar in de elektronische muziek. Dat is een hele lange tijd voor een dj. Als je focus zo lang op één ding ligt, dan moet je jezelf afvragen waar het leven verder allemaal nog meer om draait. Maar op dit moment staat mijn telefoon nog steeds roodgloeiend en ga ik dus nog vrolijk verder. Wat Space betreft hoop ik dat mensen die me daar nog nooit hebben zien draaien, maar er wel veel over gehoord hebben, nu de gelegenheid grijpen om alsnog onderdeel van de magie te worden. Het wordt nu écht de laatste keer dat het kan!' Mocht je echt geen geld hebben om deze zomer naar Ibiza te gaan, niet getreurd: Carl Cox is ook in Nederland te bewonderen en wel op 9 juli tijdens Extrema Outdoor.

FOTOGRAFIE NEL/G PHOTOGRAPHY - NELGPHOTOGRAPHY.COM

'Die allerlaatste nacht in Space ga ik door tot de politie me achter de draaitafels vandaan komt trekken!'

PARTYSCENE

42

PARTYSCENE.NL


INTERVIEW

'Er komt heus wel een moment waarop ik mijn draaitafels aan de wilgen hang en een potje ga golfen'

THE FINAL CHAPTER CLOSING PARTY Op 20 september vindt de allerlaatste editie van Carl Cox 'Music is Revolution - The Final Chapter' plaats in de Space. Dit is de complete line-up voor de closingparty van deze bijzondere nacht: 23:55 - 07:30

SPACE IBIZA

DISCOTECA

Carl Cox (All Night Long)

PARTYSCENE.NL

SUNSET TERRACE HOSTED BY IBIZA SONICA

COVERED Popof b2b Julian Jeweil TERRACE After Midnight DJ Sneak Nic Fanciulli tINI

DJ Callum Andy Baxter Ken Fan

43

PARTYSCENE


ALGEMEEN

DE TOEKOMST VAN FUTURE HOUSE

Het is niet meer weg te denken uit de top charts wereldwijd. Future house krijgt steeds meer een plaats in de mainstream muziekwereld. Met pioniers als Oliver Heldens, Tchami, Curbi en Don Diablo, bloeit het genre in de dance-scene. Wanneer je het begrip ‘ future house’ hoort, denk je aan een klein arsenaal aan ritmes, beats en melodieën. Maar future house is meer dan dat! Partyscene is gaan zitten met twee van de mannen van Future House Music, een onderneming die elke week future house-producers in het zonnetje zet. TEKST MARTIJN BASTIANEN WAT IS FUTURE HOUSE? Het is begonnen bij Tchami. Hij had namelijk bij zijn remix van ‘Go Deep’ op Soundcloud de term ‘future house’ gebruikt. Op fora waren al wat meer berichten over het genre geschreven, maar nog erg minimaal. Het aantal bpm zit tussen de 120 tot 130. Future house is dan ook een soort van combinatie van big room house en deep house. Uptempo, funky, groovy en vrolijk! Precies wat future house in een notendop inhoudt.

Aart van den Dool begint over de pioniers van future house: ‘Begin 2014 waren Oliver Heldens en Tchami de pioneers van future house. Ook Don Diablo heeft door zijn unieke uplifting sounds een zeer sterke entree gemaakt in de scene. Samen zijn deze drie grootheden de Triangle of Future House.’ Drie grote namen die future house op de kaart hebben gezet, met hun eigen stijl. Maar hoort jongeling Curbi daar niet ook nog bij? Als je het over eigen sounds hebt, is Curbi er daar één van. Gino van Eijk zegt hierover: ‘Iedereen zag hem als de nieuwe Martin Garrix van de future house. Maar we hebben het over uplifting, vrouwvriendelijke en niet te harde muziek. De laatste tijd is hij steeds rauwer in zijn tracks. Het genre wordt ook steeds uitgebreider. Het genre is in zeer korte tijd razend populair geworden. De ontwikkelingen in de scene gaan enorm snel en veel grote labels in de dance-scene spelen daar slim op in. Om producers te

vergelijken met elkaar is niet meer mogelijk. Het is dus knap lastig om de échte pioniers eruit te vissen.’ Tchami vs. Oliver Heldens

De twee aanvoerders bij uitstek zijn Tchami en Oliver. Zo kan je Tchami zien als de God van future house, de oprichter van het genre. Heldens is de Messias, die het genre heeft overgedragen aan het volk. Maar een vergelijking maken is eigenlijk onmogelijk. Gino: ‘Het is appels met peren vergelijken. Tchami's eigen imago en brand zijn het tegenovergestelde van die van Heldens. Tchami is er in principe mee begonnen, maar Oliver Heldens heeft het commercieel gemaakt. Wij spraken Oliver Heldens ten tijde van de release van 'Gecko' op Sneeuwbal festival. Toen vroegen we aan hem: ‘Wie is er nou eerder mee begonnen?’ Toen zei hij: ‘We zijn er eigenlijk op hetzelfde moment mee begonnen.’ Toch heeft Tchami het volgens ons gecreëerd en Oliver Heldens heeft er heel slim een eigen draai aan gegeven.’ Aart voegt daar aan toe: ‘Oliver is nu bezig met Heldeep Records en Tchami met Confession. Je merkt daaraan al hoeveel ze van elkaar verschillen. Heldeep is meer de future house- en tech house-

'TCHAMI IS DE GOD VAN FUTURE HOUSE' PARTYSCENE

58

PARTYSCENE.NL


ALGEMEEN

kant aan het op gaan en Confession is meer bass house en G-house, met hip-hop-vocals en -beats. The godfather Tchami is dus de laatste tijd veel meer

richting de bass house aan het gaan. Hij is de oprichter, maar is veranderd in zijn stijl. Aart: ‘Tchami gaat meer richting de rauwe sounds, daar wordt niet iedereen vrolijk van. Wat wel te begrijpen is natuurlijk. In de club is het één grote zombiebende wanneer die muziek wordt gedraaid, haha! Het is niet meer de oude Tchami-sound die we gewend zijn bij tracks zoals ‘Promesses’ en ‘Shotcaller’.’

Toekomst 'De helft van de artiesten van Spinnin’ Deep, maakt future house. Wij

verwachten dan ook dat future house de komende jaren in de dance-scene zal overheersen'. ‘Waar zien wij de muziekstroming over vijf jaar? Ik denk dat het sowieso nog een jaar of twee voortduurt. Gemiddeld duren trends ongeveer vijf jaar, dus misschien is er over drie jaar weer iets anders dat veel groter wordt', legt Aart uit. Gino merkt daarbij op: ‘Wat we van het begin af aan al hebben gemerkt, is dat iedereen zijn eigen twist geeft. Het genre werd steeds breder, maar het werd steeds onder dezelfde noemer geschaard. Dat heb je ook bij zoveel andere stijlen. Ze worden toch als future house beschouwd, maar het klinkt toch divers. Daarom kan het over tien jaar nog bestaan, omdat het zich keer op keer heruitvindt.’

Twitterbeef In 2014 was er op Twitter een kleine beef

tussen de twee. Tchami vond namelijk dat Oliver Heldens moest ophouden met het afpakken van zijn stijl. Hij noemde Oliver Heldens zelfs in die tweet. Oliver Heldens reageerde daar uiteraard op. ‘Jealousy eats nothing but its own heart’, tweette de Nederlandse dj. Aart denkt dat het één grote managementtruc was. ‘Ook al is het een opgezette truc, hebben ze het heel slim gedaan, want al die blogs en websites gaan over die fittie schrijven. Daarmee komt Tchami in the picture, komt Oliver Heldens in the picture en komt future house in the picture. Die gasten hebben promotie gehad de afgelopen maand, ongelooflijk’, vertelt Aart opgetogen. De moeder van Oliver Heldens Tijdens de afgelopen

editie van Dancefair was Future House Music ook aanwezig met hun eigen zaal. Maar ook de moeder van Oliver Heldens was hier. Toevallig kwamen de jongens van FHM naast haar te zitten en hadden ze het over future house en haar zoon. 'Ze vertelde ons dat Oliver liever niet bestempeld wordt met future house, ook al staat hij hier wel om bekend.' Hij wil niet in één hoekje gedrukt worden.’ Gino vertelt daarbij: ‘Hij denkt natuurlijk ook op de lange termijn. Mocht future house ooit doodgaan, dan zit die stempel niet op mij, maar die stempel zit al lang op zijn voorhoofd gedrukt. Of hij ooit van die stempel afkomt, is maar de vraag. Hij is één van de top 10 dj’s van de wereld op dit moment en hij heeft deze sound naar het grote publiek gebracht.’

WIE ZIJN FUTURE HOUSE MUSIC? Het is begonnen als een hobby, maar na twee jaar heeft het zich uitgebreid naar een serieuze onderneming. Aart van den Dool, Gino van Eijk, Luban Salet en Thomas Ballans hebben de grootste future house-community wereldwijd en zijn dagelijks bezig met ontwikkelingen rondom de future house-scene. Het is een internationaal team van jonge studenten met een sterke passie voor house-muziek. Ze organiseren feesten, verzorgen meerdere labels en zijn actief op social media. 'ons YouTubekanaal is het paradepaardje van onze onderneming', zegt Aart, waarmee ze inmiddels al meer dan 300.000 subscribers hebben binnengesleept. Deze zomer is Future House Music te vinden op meerdere events in binnen- en buitenland, waaronder hun eigen feestje in de Tivoli, Utrecht. Met andere woorden: ze zorgen voor erkenning en populariteit in het genre. Bekijk ook eens hun YouTube-kanaal youtube.com/futurehousemusic

PARTYSCENE.NL

MIJLPAAL Een mijlpaal voor de mannen van Future House Music was het bedankje van Tchami na zijn optreden in de o2 Academy, Leeds. De future house-godfather bedankte de jongens voor het werk dat zij hadden verricht voor het genre en voor hemzelf. ‘We hadden dat echt moeten filmen, haha! Het was zo’n mooi moment!’, lacht Aart. 'Het was een hoogtepunt waar we heel lang op hebben gewacht. De erkenning van Tchami voor ons werk was een heel bijzonder moment.'

59

PARTYSCENE


Want ook over de grenzen weten ze hoe ze moeten feesten! In de vorige editie hadden we het al over de feestjes in Nederland en België. Maar ook buiten de grenzen is er een aantal festivals dat bij veel feestgangers nog op de bucketlist staat. Nee, dan hebben we het niet over een week op Ibiza. Maar over dikke festivals waar het hart van elke festivalliefhebber sneller van gaat kloppen. Benieuwd naar welke dat zijn? Wij selecteerden een aantal van de beste festivals in het buitenland en stopten ze in deze special! TEKST WOUTER DE VINK FOTOGRAFIE ELLEN VAN LENT

Balaton Sound Hongarije is Exit Festival Feesten tot je erbij neervalt: dat kan

WANNEER 6 juli 10 juli WAAR Zamárdi, Hongarije WAAROM Ultieme feestvakantie op prachtige locatie LINE-UP DVBBS, Duke Dumont, The Chainsmokers, Bassjackers, Chocolate Puma, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, Chris Brown, Steve Aoki, Armin van Buuren, Ferry Corsten, Macklemore & Ryan Lewis, The Game, Oliver Heldens en vele anderen

PARTYSCENE

74

een populaire vakantiebestemming onder jongeren in Nederland en België. Het land kent dan ook enkele grote festivals en Balaton Sound is er één van. Dit evenement duurt maar liefst vijf dagen en heeft meer dan dertig party venues. Het festival kent enkele dikke pluspunten: één daarvan is de locatie. Het ligt namelijk aan het Balatonmeer, dus je kunt feesten en zwemmen tegelijk. Er zijn zelfs stages bovenop het water. Maar vooral wanneer de zon ondergaat (of opkomt natuurlijk) levert dit een schitterend plaatje op. Nou hebben we het nog niet eens over de lineup gehad. Spoiler alert: deze is echt mega ziek! Alle grote namen staan namelijk op dit festival. Als we een aantal namen zoals Armin van Buuren, Martin Garrix, Oliver Heldens, The Chainsmokers en Dimitri Vegas & Like Mike opnoemen, dan krijg je spontaan de neiging om je koffers in te pakken voor een zomervakantie in Hongarije.

in Servië! Exit Festival is the place to be in dit land en daarom ook een award mogen ontvangen voor ‘Best Major Festival’. Hoe komt dat dan? Als we één ding moeten noemen, dan is dat toch de locatie van het evenement. Dit is namelijk een fort. Een fort, ja! De website van de organisatie geeft je een kleine impressie van deze venue: ‘In de Dance Arena, omgeven door hoge kasteelmuren, is de zonopkomst pure magie.’ Je bevindt je dus in oud kasteel, waar je via de vele wallen, tunnels en klinkerwegen naar één van de twintig area’s kunt wandelen. Hoe vet is dat!? Bovendien is deze reis best goedkoop. Vliegtickets naar Servië kosten namelijk geen drol en ook het eten en drinken kun je daar halen voor een prikkie. Je hoeft dus niet te denken dat de organisatie uit is op je geld of iets dergelijks, het festival wordt namelijk georganiseerd door een non-profit organisatie!

WANNEER 7 - 10 juli WAAR Novi Sad, Servië WAAROM Nergens anders kun je zo goedkoop festivallen in een oud kasteel LINE-UP Bastille, David Guetta, Ellie Goulding, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero, Robin Schulz, Hot Since 82, Sam Feldt, Wiz Khalifa, Sub Zero, Sigma en heel veel meer

PARTYSCENE.NL


Sziget Festival

Sziget is misschien wel hét bekendste festival uit dit overzicht. Al vele party animals zijn je voor gegaan, het zou goed kunnen dat je hier al vaak over hebt gehoord. Sziget is ongelofelijk groot en je kunt hier zelfs zeven dagen lang je helemaal uit je panty dansen. Hoewel hier veel bandjes en meer van dat soort artiesten hier optreden, zie je steeds vaker dat er één van de velen dj’s plaatsneemt op dat ziek grote podium. Dit jaar komen onder andere Hardwell, Nicky Romero, Bloc Party, Die Antwoord, Zedd maar ook Rihanna naar het festival in Boedapest. Dus stap in de Sziget Express - een trein die je helemaal naar het festival toebrengt - en breng je festivalvakantie door in Hongarije!

WAAR Boedapest, Hongarije WANNEER 10 - 17 augustus WAAROM Een week lang feest, hoe vet is dat!? LINE-UP Afrojack, Zedd, DVBBS, Dyro, Boys Noize, Datsik, John Digweed, Muse, David Guetta, Years & Years en nog heel veel anderen

WiSH Outdoor Italië

Al sinds 2008 organiseert WiSH Outdoor festivals in het Brabantse Beek en Donk. Het festival trok vervolgens de oceaan over om een knallende tweede editie – volledig uitverkocht! – neer te zetten, maar daar houdt het niet op. Want deze zomer mag ook Italië zich opmaken voor WiSH! Oftewel, Una Nuova Avventura Ti Aspetta. Firenze en Pisa zijn goed bereikbaar met het vliegtuig vanuit Amsterdam en Eindhoven, dus de drempel om het festival in het land van de pasta en pizza te bezoeken ligt gelukkig niet zo hoog. En evenals de voorgaande edities in Mexico en Nederland belooft ook het debuut van het Italiaanse broertje een hoop goeds!

Defqon.1 Australië WAAR Sydney, Australië WANNEER 17 september WAAROM Uitgeroepen tot het beste festival van Australië LINE-UP Brennan Heart, Wildstylez, Bass Modulators, Gunz for Hire, Defqon.1 Legends, Code Black, Adaro, Ran-D, Deetox, Outbreak, Angerfist, Destructive Tendencies, Decipher & Shinra en vele anderen

Ook aan de andere kant van de aardbol houden ze van het hardere werk! In Australië weten ze wel hoe ze moeten beuken, op Defqon.1 Australië. Van hardstyle tot hardcore, het is er allemaal aanwezig. Verwacht ook hier – net als in Nederland – dikke stages en een eindshow waarbij bakken vuurwerk door de lucht heen vliegen. Op het terrein van het International Regatta Centre in Sydney tref je zes stages. Hier komen de grootste namen uit de scene, aangevuld door lokaal talent. Ben je toevallig al Down Under of ben je van plan om te gaan? Nederlanders kunnen gebruik maken van een speciale regeling, waardoor je met korting een kaartje kunt kopen. Een cadeau’tje van Q-dance, als tegemoetkoming voor de lange reis.

WAAR Firenze, Italië WANNEER 10 september WAAROM WiSH staat bekend om de te gekke stages en line-ups LINE-UP Deze houd je nog van ons tegoed. Check Partyscene.nl voor meer informatie!

Ultra Music Festival Europe

Ultra Music Festival gaat de hele wereld over. Elk jaar strijkt het hele UMF-circus neer in Kroatië om de Europeanen eens te verwennen. Verwacht een partij aan grote namen, waaronder Martin Garrix, Snake, Hardwell, Alesso… Eigenlijk de hele kliek aan top dj’s! Het terrein van het festival is gevestigd in het Poljud Stadion en deze is voorzien van een hele hoop dingen die je tijdens het festivals tegen zal komen. Zoek maar eens naar een aftermovie op YouTube, je zult er versteld van staan. Lang verhaal kort: het Miami van Europa is te vinden in Split!

WAAR Split, Kroatië WANNEER 15 juli -17 juli WAAROM Heeft misschien wel de dikste line-up aan EDM-dj’s in Europa! LINE-UP Carl Cox, Armin van Buuren, Alesso, Nero, Martin Garrix, Snake, deadmau5, Adam Beyer, Hardwell, David Guetta, Dash Berlin, Afrojack, Above & Beyond, Markus Schulz, W&W en heel veel meer

75 PARTYSCENE


Partyscene Magazine #14  

www.partyscene.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you