__MAIN_TEXT__

Page 1

SPECIAL EDITION BAAZ & WINMAG PRO | ICT & ONDERNEMEN 2018

Eindejaars special

€ 6,95

EINDBAZEN VAN 2017

HOE APPLE DE ZAKELIJKE MARKT VEROVERT

CEO's van Unique, Kamera Express, Teamleader & 3CX

2018 PAGINA 50

DE OPVALLENDSTE IT-STARTUPS VAN 2017 5 GRENSVERLEGGENDE STARTUPS PAGINA 66

SPAREN IN 2018: ZIN OF ONZIN? PAGINA 36

IS EEN YOUNGTIMER NIETS VOOR JOU? PAGINA 78

Baaz Magazine, het platform voor CEO’s, ondernemers en hoger management en WINMAG Pro Magazine, het platform over Professional Computing & Management slaan de handen ineen. Beide magazines brengen hun sterke punten samen in een unieke special over ondernemen en ICT met achtergrondartikelen en analyses waarmee je als ondernemer goed voorbereid 2018 in gaat. EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING


intuïtief intuïtief intuïtief


Welkom

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland

2018 wordt vast een fantastisch jaar... Ook voor jou! In deze gezamenlijke editie van Baaz en WINMAG sluiten we 2017 op gepaste wijze af en werpen we een blik op het komende jaar. En dat doen we met een flink optimistische pet op ons hoofd. Want de afgelopen maanden stonden in het teken van groei op bijna alle vlakke vlakken. De BV Nederland draaide steeds hogere omzetcijfers, het aantal banen groeide fors, het aantal werklozen slonk. De exportcijfers waren over het algemeen florissant, ondanks de Brexit, een grillige Amerikaanse president en een roerig wereldtoneel. Maar ook aan een gezonde economie zitten haken en ogen die we het voorbije jaar niet vergaten en in 2018 scherp in de gaten blijven houden. Want veel ZZP'ers hadden het nog steeds niet gemakkelijk en moeten maar afwachten wat het kabinet Rutte III concreet voor hen gaat betekenen.

'In deze gezamenlijke editie sluiten we 2017 op gepaste wijze af'

Een ander punt is natuur en milieu. Door de booming business zijn de files weer ouderwets talrijk en lang, iets wat niet bepaald bijdraagt aan een duurzamere economie. Het blijft daarom ook noodzaak om te kijken hoe we het vervuilende woon-werkverkeer en het wegtransport binnen de toelaatbare perken kunnen houden. Groen leasen, toch wat vaker het openbaar vervoer en waarom niet transport over het water in plaats van op de weg of in de lucht? Het onderwerp dat in 2018 minstens zo'n grote (en terecht) rol gaat krijgen in het leven van iedere ondernemer is de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Vanaf 25 mei 2018 gaat Europese regelgeving op het gebied van gegevensbescherming in. Het is een goede aanleiding om de komende maanden nog eens goed naar de IT-beveiliging te kijken, want gegevens zijn op voorhand niet beschermd als ze door een datalek op straat liggen. En zelfs zonder een hack: wie heeft er allemaal toegang tot de gegevens en mag dat zomaar? Al deze thema's krijgen ruim de aandacht in deze speciale bewaareditie waar je steeds weer op terug kunt grijpen wanneer je iets wilt weten over zelfstandig ondernemen, duurzame oplossingen of veilig opgeslagen data. Daarnaast vergeten we de nieuwste gadgets, must have's en technologie niet, laten we gastexperts aan het woord en bieden we tips & tricks waar we allemaal wat aan hebben. En dat gaan we ook 'gewoon' weer in 2018 doen.

Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771 Redactie Jasper van Bladel Peter GĂźldenpfennig Mark IJsendoorn Bart Remmers redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707 Marketing & PR Tim Beemer Sven de Heer marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Mitchell Koymans Janick ter Mors Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Traffic Lindsay van Veelen

De redactie

traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

IT-BESLISSER OF -PROFESSIONAL? NEEM EEN ABONNEMENT OP WINMAG PRO www.winmagpro.nl/abo

Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen & discussieer mee.

WINMAG Pro is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen & discussieer mee.

Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

www.baaz.nl

www.winmagpro.nl

Drukkerij

@baazmagazine

@winmag_pro

Senefelder Misset, Doetinchem

www.baaz.nl/facebook

www.winmagpro.nl/facebook

Distributie Benelux

www.baaz.nl/linkedin

www.winmagpro.nl/linkedin

Betapress BV, Gilze

Copyright Š 2017 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Eindejaarsspecial gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

baaz.nl | winmagpro.nl

3


Over ons

Over ons Eindejaarsspecial wordt gemaakt door een

enthousiast team van ervaren redacteuren, ieder met hun eigen specialisme op IT- en ondernemersgebied. Naast de vaste redactie maken we graag gebruik van de expertise van ondernemers en IT-beslissers die met gastcolumns hun praktijkervaring uit de doeken doen. Even voorstellen: PETER GÃœLDENPFENNIG

REDACTEUR Zeg je technologie, dan zeg je Peter. Hij weet als geen ander deze ingewikkelde materie voor iedereen begrijpelijk uit te leggen. Hij schudt zo een achtergrondartikel uit zijn mouw en voor een interview draait hij zijn hand ook niet om. Voor de nieuwste gadgets moet je dus bij deze tech-liefhebber zijn. peter@thecontentgroup.nl

MET MEDEWERKING VAN O.A.

LOES DINGEMANS

BEN CORNELISSE

NICK GALEA

JEROEN DE WIT

EDUARD SCHAEPMAN

THOMAS ROL

CAROLIEN LASONDER

RONALD RAVEL

UNIQUE

KAMERA EXPRESS

3CX

BART REMMERS

REDACTEUR Bart is een echte alleskunner. Een achtergrondartikel over internationaal ondernemen, een interview met een starter of een diepgaand gesprek met een CEO. Het maakt hem allemaal niets uit. Hij staat altijd klaar met zijn kladblok om mooie, interessante en uitdagende quotes van ondernemers op papier te zetten. bartremmers@thecontentgroup.nl

TEAMLEADER

TRIBES

NESPRESSO

MARK IJSENDOORN

REDACTEUR Met Mark hebben we een veelzijdige redacteur in huis. Interviews en achtergronden zijn zijn specialiteiten, hoewel to do-artikelen en snelle beschouwingen hem ook liggen. De actualiteit volgt hij nauwlettend dus als er iets speelt in de markt zit Mark er al bovenop. mark@thecontentgroup.nl

DAS

TOSHIBA

JURRIAAN JANSEN

NORTON ROSE FULBRIGHT

JASPER VAN BLADEL

REDACTEUR Een grondige analyse van het laatste tech-nieuws? Een gepeperde opinie over de meest recente gadgets, software en hardware? Of het meest verse nieuws van beurzen en presentaties? Jasper pakt het met beide handen stevig aan. Niets ontgaat hem op technologisch vlak. jasper@thecontentgroup.nl

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Eindejaarsspecial is powered by

EINDEJAARSSPECIAL IS EEN SAMENWERKING TUSSEN WINMAG PRO, IT-MAGAZINE VOOR DE PROSUMER EN BAAZ, HET MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS UIT HET MKB. Met productreviews, achtergrondartikelen en interviews met experts op het gebied van IT en informatiemanagement, probeert dit magazine zowel te informeren als te inspireren. Geen nonsens en wollig taalgebruik, maar recht voor je raap-verhalen gericht op de praktijk.

4

baaz.nl | winmagpro.nl


‘De medewerkers van WagenPlan zijn net collega’s’ Patrick Speijers - CEO ROBIN

“Ik doe het mobiliteitsmanagement van ROBIN naast mijn gewone werk. Dat snappen ze bij WagenPlan. Als ik bel weten ze direct wie ik ben en hoef ik ze niet uit te leggen wat er bij ons speelt. Dat scheelt mij tijd en gedoe.”

Bekijk het verhaal van ROBIN op wagenplan.nl/robin


Inhoud

30

54

16

16 Nieuwe privacywet: dit moet je als eerste doen Vanaf 25 mei 2018 geldt er een nieuwe wet op het gebied van privacy, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ondernemers, groot en klein, moeten aan de AVG voldoen.

33 De ZZP’er in 2018

Het vorige kabinet Rutte bleef een nieuwe wet rondom ZZP’ers voor zich uit schuiven, maar met het nieuwe kabinet komt daar verandering in. Dit verandert er voor zelfstandige ondernemers.

36 Rendement uit je vermogen

Als ondernemer moet je natuurlijk rekening houden met je oude dag, bijvoorbeeld door rendement te halen uit je vermogen. Maar sparen is lastig, want spaarrentes zijn ongekend laag. Wat zijn de alternatieven?

50 Apple in de zakelijke markt

Langzaamaan verandert de rol van de IT-afdeling binnen organisaties. En daarin is een rol weggelegd voor Apple-devices op de werkvloer die de mogelijkheid bieden helemaal met die evolutie mee te gaan.

14 ALERT ONLINE:

GA HET GESPREK AAN OVER CYBERSECURITY

Wanneer een winkel overvallen wordt, wordt hier zonder moeite over gepraat. Wanneer diezelfde winkel te maken krijgt met een cyberaanval, slaat ineens de deur dicht. Die schaamte vormt een drempel voor goede cyberveiligheid.

30 TRIBES: CREATIVITEIT EN HARMONIE IN HET DNA

Voor de tweede maal is een vestiging van Tribes uitgeroepen tot ASUS Flexplek van het Jaar. Aanleiding om met Founder & Chief Tribes Eduard Schaepman dieper in te gaan op wat hem inspireert, wat een goede workingplace behelst en de internationale ambities van de ondernemer.

54 DE KRACHT VAN PROCESS MINING

Process Mining is misschien wel een van de buzzwords van het moment. Vele organisaties hebben het weten te gebruiken om te groeien of hun processen te stroomlijnen. Maar wat is het precies, en wat zijn nu de voordelen in de praktijk?

EINDBAZEN VAN 2017

CEO'S van Unique, Kamera Express, 3CX en Teamleader • Loes Dingemans (Unique) p. 8 • Ben Cornelisse (Kamera Express) p. 20 • Nick Galea (3CX) p. 42 • Jeroen De Wit (Teamleader) p. 70

78 Automotive

We bespreken de nieuwste automodellen die jouw zakelijke wagenpark in 2018 kunnen aanvullen, en tippen auto's die komend jaar onder de fiscaal voordelige youngtimerregeling vallen.

6

baaz.nl | winmagpro.nl

66 NEDERLAND IT-LAND: 5 GRENSVERLEGGENDE STARTUPS

Het aantal startups – alleen al in ons land – is niet bij te houden. Zeker de beginnende bedrijven binnen de IT. Vijf van die startups verdienen volgens ons extra de aandacht vanwege de innovatiekracht en originaliteit.

66


Eindbaaz

'IK BEN GEEN BAAS, IK BEN EEN LEIDER'

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique Sinds februari 2016 is Loes Dingemans (47) de algemeen directeur van Unique Nederland. Van deze Eindbaaz willen we weten wat haar drijft, wat haar verwachtingen zijn en hoe zij vanuit haar functie bij de full-service uitzendorganisatie aankijkt tegen werkend Nederland. TEKST

Bart Remmers

BEELD

Jasper van Bladel

l bijna twee jaar geeft Loes Dingemans leiding aan één van de grootste en bekendste uitzendorganisaties in ons land. In februari 2016 werd ze aangesteld als algemeen directeur. Het allereerste wat we willen weten wanneer we met de topvrouw op de bank zitten is natuurlijk: hoe bevalt het? Hoe is het eerste jaar algemeen directeurschap haar bevallen?

wil ik de mensen aan wie ik mijn fakkel vorig jaar heb overgegeven (de algemeen directeur was eerst operationeel directeur bij Unique, red.), de tijd en de ruimte geven om het op hun manier te doen. Gepast loslaten dus. Verder moest ik ook wennen aan het verschil tussen meedenken met anderen of zelf de eindbeslissing moeten nemen. Dat voelt anders.'

'Heel goed', stelt de Eindbaaz. 'Het voelt sowieso zeer dankbaar. Dankbaar omdat je met een fijn team collega's zo'n mooie club mag leiden in deze roerige tijden. Maar was het een gemakkelijk jaar? Nee. Verschillende zaken gaan toch anders wanneer je in een nieuwe,

Leiden of lijden Een belangrijk aspect van Loes haar directeurschap is het keuzes durven maken, knopen doorhakken. 'Iets dat zeer belangrijk is wil je vooruit blijven gaan met je organisatie. Die keuzes zijn niet altijd voor iedereen even leuk. Die verantwoordelijkheid heb je, neem je, sta je volledig achter, maar het doet me ook wat.' Of de algemeen directeur wel eens wakker ligt van die verantwoordelijkheid? Dat is niet het geval. 'Nee. Wel is het zo – zeker wanneer het mensen aangaat – dat ik me nog bewuster ben van de eindverantwoording', benadrukt Loes. 'Maar weet je, ik vraag altijd aan anderen en aan mijzelf: 'ben je aan het leiden of ben je aan het lijden?'. Wanneer je een doel voor ogen hebt en je gelooft in dat doel en vanuit die intentie maak je je keuzes, dan ben je aan het leiden. Wanneer je het doel uit

'Bevlogenheid maakt het verschil. Het is ook onze boodschap naar buiten toe' leidinggevende functie zit. En dat is wennen. Om je een voorbeeld te geven: de afstand tussen jou en je mensen is toch iets groter, of je dat nou wilt of niet. Of je nu je aandacht moet verdelen over een onderdeel van de club of over de hele club, dat verschilt nogal. Ook

8

baaz.nl | winmagpro.nl

het oog verliest en je kijkt alleen nog naar de mogelijke consequenties, dan ga je lijden. Dat onderscheid maakt dat ik keuzes durf te maken omdat ik weet dat zo'n keuze uiteindelijk de juiste is. Voor de organisatie en voor jezelf.' Had Loes eigenlijk direct een klik met haar team op het moment dat ze in haar nieuwe functie trad? 'Ja, absoluut. Ik heb uiteraard zelf het team om mij heen kunnen samenstellen. Ik had het geluk dat ik al langer actief was in de organisatie van Unique, waardoor de keuze voor de mensen in dat team een stuk eenvoudiger was. Zo ontstond de beste club om gezamenlijk de dromen mee waar te maken.' Kloppend als het hart Inherent aan het algemeen directeurschap zijn nieuwe targets en partijen waarmee Loes nu te maken heeft. 'Denk aan de Raad van Bestuur en de OR. Dat ervaar ik als een enorme verrijking. Het mooie is dat ik de gehele structuur en cultuur kan stroomlijnen omdat ik het overzicht over de complete organisatie heb. Het kloppend maken van die organisatie en de toegang tot elk element ervan, dat vind ik het mooiste van deze rol. Dat holistische. Ik kan alles aan elkaar laten aansluiten en het op die manier laten kloppen. Kloppen in die zin dat we de juiste stappen zetten met


baaz.nl | winmagpro.nl

9


de organisatie, maar ook kloppend als het hart, zodat we met ons allen uitstralen wat we willen uitstralen.' Stel, we maken een rondgang langs de mensen met wie Loes dagelijks werkt. We vragen hen wat voor baas zij is. Wat zullen ze antwoorden? 'Ik ben geen baas. Ik probeer te leiden. Dat doe ik bewust. Wat ik daarmee bedoel? Het is mijn verantwoordelijkheid een koers uit te stippelen en de organisatie in staat te stellen daar te komen waar we naartoe willen. Ik wil de juiste strategische keuzes maken, de kaders voor een goede structuur in de organisatie neerzetten en de optimale cultuur bewaken. Daarbinnen zijn

'We dragen bij aan het geluk en het succes van een organisatie. Hoe mooi is dat?' het de collega’s zelf die het beste weten hoe zij hun werk zo goed mogelijk kunnen organiseren. Daarom zie ik mijzelf veel meer als een leider dan een baas. Een leider geeft richting, bepaalt kaders. Een baas geeft orders. Buiten het feit dat ik geloof dat je je mensen en je organisatie met orders niet ontwikkelt, is het met onze club mensen ook niet nodig.' De algemeen

10

baaz.nl | winmagpro.nl


Eindbaaz directeur noemt zichzelf een eisend leider. Niet veeleisend. Loes: 'Ik heb altijd zeer duidelijk voor ogen hoe iets moet zijn. Echter binnen dat kader geef ik mensen flink de ruimte. Dat past bij mij, bij mijn stijl. Maar het kan ook niet anders. Want in een organisatie met de omvang van Unique kan ik niet steeds met iedereen persoonlijk in contact staan. Daarom heb je mensen nodig die zelf kunnen organiseren, die zelf prima besluiten kunnen nemen en stappen durven te zetten, lef tonen', aldus de algemeen directeur. 'Is dat delegeren altijd even eenvoudig? Nee. Soms zie je zaken die beter en sneller kunnen en dat kaart ik aan. Weet je, ik ben er voor iedereen wanneer dat nodig is maar geef je tevens de ruimte. Ik geloof daarin omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en de bevlogenheid van onze mensen.'

'Je ziet vaker een mismatch ontstaan tussen werknemer en werkgever'

USG PEOPLE

Unique Uitzendburo is in 1972 opgericht door Alex Mulder. Anno 2017 is Unique Nederland, full-service uitzendorganisatie, onderdeel van USG People, dat sinds 2016 in handen is van het Japanse Recruit. www.unique.nl

Bevlogenheid 'Bevlogen' is een woord dat Loes vaak ten berde brengt. 'Bevlogenheid maakt het verschil. Het is ook onze boodschap naar buiten toe. We brengen bevlogen mensen bij organisaties – de klanten – naar binnen. Daarnaast zorgen we ervoor dat die mensen bevlogen blijven binnen een organisatie. De gehele candidate journey is onze propositie. Daar onderscheiden we ons als Unique in.' De Eindbaaz wijst er op dat de gehele reis van mensen die via Unique worden uitgezonden een bijzondere moet zijn. Van het moment dat de persoon bij een organisatie binnenkomt tot het vertrek. 'Nou ja, dat moet niet: je zou het moeten willen als organisatie. Jouw mensen moeten steeds weer enorm gemotiveerd naar hun werk gaan en hun stinkende best willen doen. Dat is weer die bevlogenheid. Die moet er zijn op alle belangrijke momenten van de journey. Vanaf het sollicitatiegesprek. En gedurende de complete reis staan wij de klant bij. Niet alleen bij de instroom, maar tijdens het gehele traject. Dat maakt ons uniek als uitzendorganisatie. We staan altijd klaar met raad en daad. Het zal nooit ophouden na de instroom.' Het gaat gelukkig weer behoorlijk goed met onze economie en daar plukt ook Unique de vruchten van. 'De markt trekt aan. Er zijn meer mensen nodig en er is meer behoefte aan en ruimte voor ontwikkeling. Beide fronten zie je zeer hard groeien bij ons', vertelt Loes. 'We hebben momenteel nog maar een werkloosheidcijfer van 5 procent. Dat maakt het dat de uitdaging steeds groter wordt om de juiste kandidaat te vinden.

Je kan het ook omdraaien: 5 procent werkloos is nog steeds veel wanneer je kijkt naar hoeveel Nederlanders dat zijn.' De automatisering Door het steeds lager aantal werklozen signaleert de algemeen directeur wel een andere trend. 'Je ziet vaker een mismatch ontstaan tussen werknemer en werkgever. Dat ligt niet zo zeer aan de mensen, maar heeft meer met de ontwikkeling in de arbeidsmarkt te maken. De digitalisering. Kijk alleen al naar de callcenterbranche. Vroeger namen medewerkers persoonlijk de telefoon op om vragen van klanten te beantwoorden. Tegenwoordig zie je steeds vaker de chatbots. Een ander voorbeeld: de logistiek. Vroeger werd veel met de handen gedaan, nu is een zeer groot deel geautomatiseerd. Van jou als werknemer wordt verwacht dat je om kunt gaat met de automatisering.' Loes ziet het vaak mis gaan. Mensen die twintig jaar lang dezelfde baan hebben gehad hebben zich gedurende die tijd amper ontwikkeld. 'Als ze op zoek moeten naar een andere baan, dan lopen ze aan tegen een gat in de arbeidsmarkt, hun kennis en/ of ervaringsniveau. Daar ligt ook een taak voor de werkgever. Want vraag je eens af: in hoeverre is het verantwoord dat je iemand twintig jaar hetzelfde werk laat doen en daarmee niet aan zijn of haar mobiliteit werkt? Daarom bieden wij preventief programma's aan waarin wordt gewerkt aan de mobiliteit van mensen. Nee, je hoeft nu nog geen afscheid te nemen van jouw mensen, maar waarom help je ze niet met het voorbereiden op het moment dat ze wel vertrekken naar een eventuele andere baan? Dat is een verantwoordelijkheid van de werkgever: werken aan de continue ontwikkeling van je personeel. Zorg dat ze in staat zijn om een nieuwe stap te zetten, zonder dat ze aanlopen tegen een enorme kennisachterstand vanwege de digitalisering.' Naast automatisering is ook diversiteit een hot issue onder werknemers en werkgevers. Hoe kijkt de Eindbaaz daar tegenaan? 'Het is niet per se een thema voor Unique zelf. Wel zien we dat steeds meer opdrachtgevers van ons zich ermee bezig houden. Aan ons wordt gevraagd om er rekening mee te houden gedurende de selectie. En ik geloof ook in die diversiteit. Binnen onze eigen organisatie is het bestand ook divers en hetzelfde geldt voor de kandidaten die we selecteren. Organisaties als de overheid hebben dat hoog in hun vaandel staan, dus daar houden we absoluut rekening mee. Dat maakt het dat diversiteit geen actueel topic bij ons is. Het is gelukkig een vanzelfsprekendheid.' Glazen plafond We leggen de directeur nog een maatschappelijke kwestie voor. Hoe kijkt ze als vrouw in de zakelijke top aan tegen het zogenaamde glazen plafond? baaz.nl | winmagpro.nl

11


Eindbaaz 'Ik geloof dat het zinvol is om meer vrouwen in de top te hebben. Niet zozeer vanuit feministisch oogpunt. Ik geloof in het juiste leiderschap. Je hebt mannelijk leiderschap en vrouwelijk leiderschap. Mijn stellige overtuiging is dat wanneer je beide vormen van leiderschap hebt binnen je tent, het je organisatie veel verder brengt. Het kan overigens ook zo zijn dat een man vrouwelijk leiderschap laat zien of andersom. Nu heeft het masculiene leiderschap nog te vaak de overhand bij veel organisaties. Daar doen de organisaties zichzelf nogal eens te kort mee.' 'Terugkomend op dat glazen plafond... Ik heb het zelf nooit ervaren. Ik zie dat plafond eerder als een soort van innerlijke overtuiging van sommige vrouwen. Een overtuiging die soms kan leiden tot een belemmering. Maar nogmaals, ik heb het nooit zo gevoeld omdat ik er eigenlijk nimmer mee bezig ben geweest. Of je nu man of vrouw bent: wanneer je laat zien dat je retegoed bent in de dingen die je moet doen, dan moet het in ons land geen verschil uitmaken of je man of vrouw bent', aldus Loes.

kandidaten... Op dat moment zit je per definitie in de risicogroep', legt Loes uit. 'Dus wees als organisatie alert op wat jouw mensen doen. Zijn ze wel in balans, slaan ze niet door? Dat is bij ieder individu weer anders. Belangrijk is om altijd in gesprek te blijven met je medewerkers. Ontspannen ze wel genoeg? Of hebben ze te veel op hun bord? Geef ze het vertrouwen dat je een keer moe mag zijn en dat je aan kunt geven wanneer je emmertje dreigt over te lopen. 'Nu even niet' mag zo nu en dan. Daar is niets mis mee.' Hoe zit dat eigenlijk met Loes zelf? Kan ze zelf gemakkelijk 'nu even niet' zeggen of ligt de smartphone elke nacht op het nachtkastje? 'Ik werk veel en hard. Maar tegelijkertijd heb ik de plicht en de verantwoordelijkheid naar de collega's op mijn werk en naar mijn gezin toe om fit te zijn. Daar bedoel ik mee dat ik fris in mijn kop en fit van lijf moet zijn', verduidelijkt de algemeen directeur. 'En soms zeg ik tegen mezelf: 'Dingemans, nu moet je even afremmen en wat meer slapen en ontspannen'. De kunst is om jezelf te lezen en de signalen op tijd te herkennen. Zijn die signalen daar, onderneem dan direct actie! Gaat het altijd goed? Nee, natuurlijk niet. Maar het gaat wel steeds beter en sneller. Het is een leerproces, een levenslang proces. Weet je, het is helemaal niet sexy om altijd maar weer te roepen dat je zo druk bent en alleen maar bezig met je werk. Het is ontzettend gemakkelijk om op te branden. Probeer dat hoe dan ook te voorkomen. Een burn-out is enorm impactvol'

'Het is helemaal niet sexy om altijd maar weer te roepen dat je zo druk bent'

'Er spelen natuurlijk wel factoren als moederschap en parttime of fulltime werk mee. Toch hoeft dat geen belemmering te zijn voor jou als vrouw. Zelf heb ik vier prachtige zonen. Misschien heb ik daarmee een voorbeeldrol binnen de organisatie dat die combinatie absoluut kan. Daar moet ik wel bij zeggen dat het erg belangrijk is dat werkende moeders regelruimte krijgen. Met die ruimte bedoel ik dat de organisatie de ouders het vertrouwen moet geven dat ze bijvoorbeeld een keer een kwartiertje later op kantoor zijn omdat ze eerst de kinderen naar school willen brengen. Of ze moeten in de middag een keer op het schoolplein kunnen staan. Dan moet het toch mogelijk zijn dat de laptop in de avond thuis wordt opengeslagen om nog wat verder te werken? Dat geeft moeders, en ook vaders, lucht. Iets dat belangrijk is.' Nu even niet Iets dat absoluut voorkomen moet worden is oververmoeidheid, de gevreesde burnout. Eveneens een belangrijk thema voor Unique. 'Dat zit complex in elkaar, het is enorm persoonsafhankelijk. De mensen bij ons aan boord zijn zeer ambitieus, ze willen vaak alles perfect doen. Voor de klanten, de

12

baaz.nl | winmagpro.nl

De Eindbaaz kijkt in ieder geval uit. Want ze geeft naar eigen zeggen leiding aan de meest bevlogen club van ons land en dat wil ze ook blijven doen. 'Met die bevlogenheid inspireren we ook andere organisaties. We willen ze helpen op alle fronten om eenzelfde club te zijn als dat Unique is. Het mooiste compliment dat ik als directeur kan krijgen? Wanneer ik om twaalf uur in de nacht een appje ontvang van één van de directeuren van één van onze klanten die een sessie met één van onze mensen heeft gehad. En hij of zij in die app vertelt dat men stuiterend van enthousiasme uit de sessie kwam. Dan denk ik: 'wow, we hebben iets essentieels gebracht. We dragen bij aan het geluk en het succes van een organisatie. Hoe mooi is dat?'

UNIQUE PEILT HET MKB

Unique onderzocht eerder dit jaar de grootste personele uitdagingen in het MKB met enkele opvallende resultaten. Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden is volgens MKB-professionals de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering. Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het MKB ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching en arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit de MKB Marktmonitor die Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction samenstelde.


BUSINESS CLASS PRESTATIES Chromebook 14 voor zakelijk gebruik

Gemaakt voor zakelijk gebruik Chrome OS 14’’ FullHD met IPS technologie 6e generatie Intel® Core™ processoren USB 3.1 Type-C-ondersteuning voor sneller opladen en gegevens overdragen 3x hogere draadloze snelheden met MIMO 2x2 802.11ac Tot 12 uur batterijduur

Vanaf € 499,-


Security

Tekst Peter Güldenpfennig

Organisaties weten inmiddels wel dat goede security belangrijk is. Maar hierover praten is weer iets anders. Zeker wanneer een organisatie zelf gehackt is geweest, heerst er vooral schaamte, wat erover praten bemoeilijkt. Toch is praten over cybersecurity een belangrijke factor om cyberveiligheid in het bedrijfsleven te realiseren, vindt Erik Jan Koedijk van Omnicom PR Group en lid van het activatieteam van Alert Online.

Alert Online

'Ga met elkaar het gesprek aan over cybersecurity’ anneer een winkel overvallen wordt, wordt hier zonder moeite over gepraat. Wanneer diezelfde winkel te maken krijgt met een cyberaanval, slaat ineens de deur dicht. Die schaamte vormt een drempel voor goede cyberveiligheid. Volgens Erik Jan Koedijk is het gebrek aan communicatie een reden dat sommige organisaties amper een goed werkend securitybeleid hebben en voeren. Vreemd, want zoals diverse voorbeelden uit de praktijk - inmiddels teveel om op te noemen - laten zien is het mogelijk met cybersecurity-aanvallen een organisatie geheel lam te leggen. Erik Jan: 'Organisaties moeten

daarop voorbereid zijn. Neem een restaurant met een geautomatiseerd systeem, kan die nog wel draaien als dat point of sales-systeem platgelegd wordt? Ik ben bang, maar denk wel dat het die kant op gaat, dat organisaties zoals in genoemde voorbeeld gewoon weer ouderwets blocnotes klaar moeten hebben liggen om door te kunnen werken. Stiekem zijn we gewoon ontzettend afhankelijk geworden van geautomatiseerde systemen, maar bedrijven raken ook gewend aan het 'gehackt zijn'. En dat gaat in de nabije toekomst alleen maar toenemen, legt hij uit. Het Internet of Things, waarbij alles met het internet is verbonden, ook huishoudelijke apparatuur, kan

potentieel deel uitmaken van een botnet, zeg maar ‘digitale legers’. Ze werken gewoon, maar zijn tegelijkertijd ook onderhevig aan de grillen van hackers’, aldus Erik Jan. ‘Combineer dat met de snelle netwerken van nu en we hebben het over digitale legers die kunnen toeslaan waar en wanneer een hacker maar wilt.’ Het gesprek aan gaan Erik Jan is van mening dat ondernemers, leveranciers en medewerkers meer met elkaar moeten communiceren. 'Waarom gaan we niet met elkaar in gesprek en leren we zodoende van elkaar? Via Alert Online faciliteren we dit door bij ons op de website bijvoorbeeld partneractiviteiten te publiceren en bekend te maken. We hebben indrukwekkend veel partners en die proberen allemaal bewust bezig te zijn met cybersecurity.' Zo organiseert het Albeda College in de regio Rijnmond van mei 2017 tot september 2018 op alle locaties een interne bewustwordingscampagne voor haar medewerkers en ontwikkelt de Verenging van Nederlandse Gemeenten een training iBewustzijn. Ook wil Alert Online op inventieve manieren jongeren bereiken. Iets wat vreemd lijkt als je je bedenkt dat Alert Online zich voornamelijk op de vitale sectoren, de overheid en het bedrijfsleven richt. Maar Erik Jan legt uit dat het eigenlijk helemaal niet vreemd is, via jongeren bereik je ook weer hun ouders. ‘Hiervoor zijn we in gaan zetten op video’s met Isabel Provoost, die in 2017 tweede werd bij The Voice of Holland. Iemand heeft haar iCloud proberen te hacken toen ze in de finale stond. Ze begreep er niets van. Het leek

PARTNER EVENTS

Alert Online heeft veel partners die allemaal op een eigen manier hun steentje bijdragen. Grote organisaties zoals Schiphol bijvoorbeeld, die een Cyber Security evenement voor het Schiphol ecosysteem organiseert. Hierbij worden partners van Schiphol uitgenodigd met het doel hen weerbaarder te maken tegen cybercrime. Ook het MKB doet hun best, zoals Veerman ICT, die een awareness training organiseerde voor iedereen die met persoonsgegevens werkt. Ga voor alle events van Alert Online en haar partners naar www.alertonline.nl/agenda

14

baaz.nl | winmagpro.nl


ons een goed idee om haar video's te laten maken waarin ze op onderzoek uitgaat: wat is een goed wachtwoord, waarom zijn openbare wifi-hotspots een risico, enzovoort. Haar video’s trekken ook de aandacht van ouders en iets waar we trots op zijn: we worden veelvuldig gevraagd door bedrijven of ze de video’s op hun intranet mogen delen aangezien de video’s het beter uitleggen dan hun eigen IT-experts, wanneer we de reacties op Facebook mogen geloven!’ Alert Online toolkit 'Om partners (en eigenlijk elke organisatie) te helpen om met elkaar het gesprek aan te gaan en binnen de eigen organisatie bewustwording voor goede cybersecurity te creëren, stelt Alert Online allerlei tools beschikbaar op de eigen website. We

hebben bijvoorbeeld flyers gericht op bewustwording. Die worden niet zelf gemaakt door organisaties, logisch, het is immers niet hun corebusiness. Dus daar helpen wij bij door de juiste tools beschikbaar te stellen.' 'De toolkits zijn overigens openbaar voor iedereen en we breiden ze ook continu uit. Ook vind je er onderzoeken en diverse filmpjes, zoals de eerder genoemde video’s met Isabel. Allemaal transparant en duidelijk. Deze tools kunnen dus weer helpen om open en eerlijk met elkaar te praten over cybersecurity, want met behulp van communicatie kunnen we echt een start maken tot een sterk cybersecuritybeleid binnen het MKB.' Angst als slechte raadgever Hoewel we ons niet zouden moeten laden leiden door angst, is een gezonde

KANS OP SLACHTOFFERSCHAP WORDT NIET HOOG INGESCHAT Hoe groot schat je de kans op (computer)schade % (zeer) groot

NL 13-80 jaar

Klein MKB 1-9 mw

Groot MKB 10-200 mw

Grootbedrijf meer dan 200 mw

Werk

Privé

Werk

Privé

Werk

Privé

Werk

Privé

Phishing mails

7%

12%

7%

6%

11%

15%

10%

13%

Identiteitsfraude

4%

5%

3%

4%

5%

7%

5%

6%

Cyberaanval

6%

5%

3%

3%

6%

7%

9%

6%

Spyware

6%

7%

3%

3%

8%

8%

6%

9%

Malware

5%

7%

2%

3%

6%

8%

6%

11%

Datalek

6%

5%

3%

4%

8%

7%

10%

6%

Ransomware

5%

6%

3%

3%

6%

8%

5%

8%

DDoS-aanval

5%

x

3%

x

6%

x

8%

x

Een keylogger

3%

2%

3%

3%

5%

4%

5%

5%

Social engineering

4%

3%

2%

2%

5%

6%

7%

6%

Spoofing

2%

3%

2%

2%

3%

6%

6%

7%

Portscan

5%

x

2%

x

8%

x

7%

x

Honeypot

1%

x

3%

x

4%

x

9%

x

Juice jacking

6%

4%

4%

4%

6%

10%

10%

11%

De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit wordt over het algemeen niet hoog ingeschat: over geen enkel gevaar maakt meer dan 20% van de Nederlanders zich thuis of op het werk zorgen. De kans om thuis slachtoffer te worden wordt wel hoger ingeschat dan de kans om op het werk slachtoffer te worden. Bekijk hier het volledige Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2017: www.alertonline.nl/cybersecurityonderzoek

HELDER HANDELINGSPERSPECTIEF GOED INTERNETGEDRAG ONTBREEKT

Gedragswetenschapper en lector Reint Jan Renes van de Hogeschool Utrecht erkent dat er verschillende drempels zijn voor het vertonen van ‘goed’ internetgedrag: ‘Er is nog veel onbenul over de dreiging van cybercrime en er is sprake van een te rooskleurige inschatting van de eigen situatie. Daar bovenop komt dat het ons vaak ontbreekt aan een helder handelingsperspectief: wat kan ik zelf eenvoudig doen? De opbrengsten van het gedrag om veilig online te zijn is momenteel onvoldoende voelbaar. Het is een beetje als “tuurlijk ga ik mij beveiligen, maar nu even niet. Misschien morgen.” Naast het creëren van meer besef is het van belang dat er betere bescherming wordt geboden tegen de risicovolle prikkels waar burgers nu mee te maken hebben. Want online veiligheid is typisch een probleem dat niet minder wordt wanneer de oplossing geheel bij de consument wordt gelegd.’

angst die leidt tot voorzichtigheid best goed. Het wordt echter wel lastig om open met elkaar te kunnen communiceren over cybersecurity wanneer we ook daar niet over durven te praten, bijvoorbeeld wanneer een ondernemer zelf is gehackt. Die schaamte om de ervaringen te delen zijn veelzijdig en kanoveral vandaan komen. Een eenduidig antwoord is er dus niet. Wel geeft Erik Jan aan dat het niet de vraag is of, maar wanneer je gehackt gaat worden. ‘En nog belangrijker: hoe ben je daarop voorbereid? Een idee is om vooraf een plan van aanpak te maken. Dat roept ongetwijfeld weer vragen op die in sommige gevallen schaamte veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor gevolgen danuit aansprakelijkheid.' 'Dat kan mogelijk leiden tot een gerichtere strategie om een juist plan van aanpak klaar te hebben wanneer je gehackt wordt. Makkelijk is dat niet, want een van de grootste problemen is het niet begrijpen ‘waarom’. Veel mensen begrijpen letterlijk niet wat hen overkomt wanneer ze gehackt worden. Wanneer we dat onbegrip voor een groot deel wegnemen hebben we al veel gewonnen.’

Gehackt: een ondernemer vertelt Gerard heeft een groothandel in glasmateriaal en werd het slachtoffer van zogenaamde ransomware. ‘Ik kwam op maandagochtend binnen en ik zag op de computer de tekst staan dat ik mijn bestanden kon terugkopen. Die computer is altijd aan hier, en die werkt ook als server die de administratiesoftware draait. Alles dat op de computer stond en alle backups die eraan hingen waren versleuteld. We zijn maar een klein bedrijfje, maar we hebben de nodige virusscanners en firewalls. We hebben wel een IT-mannetje die dat

allemaal heeft opgezet. Maar toen we met hem aan de telefoon hingen was het antwoord min of meer “hier hebben we nog niks tegen”. Hij is langs geweest en heeft alles opnieuw geïnstalleerd en aan de praat gekregen, maar een week later was het opnieuw raak. We maakten backups op externe harde schijven die aan de server hingen, maar die waren ook versleuteld. Ik had nooit verwacht dat alle backups die aan een computer/server hangen ook allemaal beschadigd zouden raken. Gelukkig had ik thuis nog een backup, maar anders hadden

we onze bestanden vrijgekocht. Alle administratie stond erop. Dat was in feite ons hele bedrijf.’ Of Gerard in dat geval van de hack af was geweest, is natuurlijk nog maar de vraag. Het laat wel zien dat deze criminelen handig gebruik maken van de wanhoop van mensen die door de hack dreigen hun bedrijf kwijt te raken. De naam van de ondernemer is op verzoek geanonimiseerd.

baaz.nl | winmagpro.nl

15


Security

Tekst Carolien Lasonder

Vanaf 25 mei 2018 geldt er een nieuwe wet op het gebied van privacy, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ondernemers, groot en klein, moeten aan de AVG voldoen. De nieuwe wet verwacht van ondernemers dat zij in kaart brengen hoe zij omgaan met persoonsgegevens: welke gegevens zij verwerken, wat er met de gegevens gebeurt en wat de vereniging doet om die gegevens te beschermen.

NIEUWE PRIVACYWET: DIT MOET JE ALS EERSTE DOEN Verantwoordelijkheid Het valt mij op dat veel ondernemers er wel vanaf weten, maar niet exact wat de praktische gevolgen zijn. Men moet zich er nog in verdiepen en weet daarmee ook nog niet welke stappen zij moeten nemen. Bijna alle ondernemers verwerken in meer of mindere mate persoonsgegevens of zelfs bijzondere persoonsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een database met gegevens over klanten. Deze gegevens worden gebruikt voor bijvoorbeeld

GASTEXPERT

Lasonder GAST Carolien is adviesdeskcoördinator senior jurist bij DAS.

Hiermee krijg je in ieder geval inzicht in de zaken die je vóór 25 mei 2018 op orde moet hebben en wat dat voor jou en jouw onderneming betekent. Stap 1 op weg naar ‘privacyproof’ is gezet. Uitgangspunten Uitgangspunten van de AVG zijn transparantie en verantwoording. Dit betekent dat je duidelijk moet zijn over wat je met de gegevens doet en dat je de keuzes die je daarin maakt kunt verantwoorden. Dit speelt bijvoorbeeld op de volgende gebieden:

'ONDERNEMERS, GROOT EN KLEIN, MOETEN AAN DE AVG VOLDOEN' marketingdoeleinden of het versturen van nieuwsbrieven. Bovendien worden deze gegevens vaak met anderen gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van de facturatie. Voor deze gegevens en de verwerking daarvan ben je als ondernemer verantwoordelijk. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je met de gegevens mag doen wat je doet. Soms heb je expliciet toestemming nodig voor het verwerken van gegevens. Ook moet je de gegevens beschermen tegen onjuist gebruik, datalekken en diefstal. Stappenplan Er moet heel wat gebeuren en 25 mei 2018 is eerder dan je denkt. Breng daarom als eerste in kaart wat je moet

16

baaz.nl | winmagpro.nl

gaan doen. Ga vandaag nog aan de slag met een stappenplan, zodat je de tijd hebt om de zaken goed te regelen. Begin bijvoorbeeld met de volgende stappen: 1 2 3 4 5

 Welke gegevens heb je? W  aarvoor gebruik je deze gegevens? W  ie heeft er beschikking over welke gegevens? W  at doe je om de bescherming van deze gegevens te waarborgen? W  at moet er nog gebeuren om aan de AVG te voldoen?

• Juridisch: toestemming, privacyverklaringen, verwerkersovereenkomsten; • Automatisering: beveiliging, cloudvoorzieningen, back-ups; • Procedures: wie heeft toegang tot welke gegevens, vaste routeverwerking van gegevens, handelswijze bij incidenten; • Menselijk handelen: weet iedereen wat vanuit privacy wel en niet mag en van hem verwacht wordt? Wie zorgt ervoor dat deze kennis bij iedereen up-to-date blijft?


Security

Tekst Redactie

De vijf toptrainingen van TSTC

ZO BEREID JE DE SECURITY BINNEN JE ORGANISATIE VOOR

Een goede IT-beveiliging in je organisatie begint bij je mensen. Dan komt een securitytraining goed van pas, zeker als je ze laat specialiseren op een bepaald gebied. TSTC biedt een scala aan security-opleidingen waarvan wij er vijf voor je uitlichten.

CIPP/M Certified Information Privacy Manager CIPM is dé internationaal erkende certificering op het gebied van privacymanagement. Binnen de training leer je hoe je Europese en lokale wet- en regelgeving binnen een organisatie toepast in een privacy officer- of managerrol. TSTC verzorgt deze training als eerste opleider volgens een open-rooster. Naast meer flexibiliteit zijn je belangrijkste voordelen een kleinere groepsgrootte met meer ruimte voor interactie en de garantie op een Nederlandstalige zeer ervaren trainer die kennis heeft van de lokale Nederlandse privacysituatie zoals de Wbp. Na de training is het optioneel mogelijk examen te doen en de bijbehorende CIPM-titel te behalen.

CISSP Certified Information Systems Security Professional De CISSP-certificering van (ISC)2 wordt tegenwoordig als vereiste beschouwd bij een breed scala aan functies in de (IT) informatiebeveiliging. De kracht van CISSP is de complete ‘overview’ van alle facetten waar je als informatiebeveiliger direct of indirect mee te maken hebt. De CISSP CBK (Common Body of Knowledge) bestaat uit acht domeinen en bevat een uitgebalanceerde combinatie tussen beleid en techniek. Dit maakt een CISSP-training interessant voor zowel technisch als tactisch of strategisch georiënteerde securityspecialisten. Een CISSP-training bij TSTC bestaat uit drie delen die je elk op hun eigen manier helpen bij het behalen van de certificering: een intakegesprek en zelfstudie, een vijfdaagse klassikale training en een voorbereiding op het examen.

Duur training: 2 dagen, klassikaal CDPO Certified Data Protection Officer De CDPO-training stelt je in staat een compliance framework in je organisatie te implementeren en managen met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie zoals omschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)/General Data Protection Regulation (GDPR). Je leert bestaande privacy policies, procedures, werkinstructies, formulieren en privacy impact assessments beoordelen en aanpassen bij de begeleiding van organisaties richting de adoptie van de AVG/GDPR. Het theoretische deel bestaat onder meer uit praktijkvoorbeelden en toepasbare vraagstukken. De praktijkoefeningen zijn gebaseerd op realcase scenario's. Duur training: 5 dagen, klassikaal

Duur training: 5 dagen (klassikaal); zelfstudie CEH Certified Ethical Hacker In de Certified Ethical Hacker (CEH) training leer je de beveiliging van een organisatie te bekijken (en testen) door de ogen van een hacker. Ondanks alle inspanningen om een applicatie of netwerk te beveiligen, blijken hackers toch steeds weer in staat om kritische informatie bij organisaties te ontfutselen. Met de kennis en opgedane vaardigheden ben je na de training tevens in staat om je eigen netwerk of applicatie op kwetsbaarheden te testen. Dit maakt CEH in tegenstelling tot de meeste securitytrainingen een offensieve training die je kijk op beveiliging zal verbreden. Certified Ethical Hacker is tevens de eerste training die je zult volgen wanneer je jezelf wilt ontwikkelen tot penetratietester. Duur training: 5 dagen inclusief examen, klassikaal

ISO 27001/27005/31000 Certified Risk Manager Met de ISO/IEC 27001-standaard is het voor een organisatie mogelijk om aan bijvoorbeeld klanten aan te tonen dat het gehanteerde ISMS (Information Security Management System) voldoet aan alle normeisen op het gebied van informatiebeveiliging. Op basis van risico-analyses worden de voor de organisatie gewenste (27002) controls geselecteerd en geïmplementeerd. Een onafhankelijke 27001-auditor beoordeelt uiteindelijk of de implementatie aan alle eisen voldoet. De ISO 27001 is op te volgen met een ISO 27005- en ISO 31000-training tot verdere verdieping als risk manager. Duur training: 3 dagen, klassikaal

'TSTC biedt een scala aan securityopleidingen waarvan wij er vijf voor je uitlichten' TSTC Meer weten over de cursussen en trainingen die TSTC verzorgt? Kijk dan op tstc.nl

baaz.nl | winmagpro.nl

17


Security

Tekst Jurriaan Jansen

25 mei 2018 is een belangrijke datum voor iedere organisatie die persoonsgegevens opslaat en verwerkt. En welke organisatie doet dat niet? Vanaf die dag gaat de Autoriteit Persoonsgegevens de nieuwe ‘privacywet’ handhaven, een Europese verordening die in Nederland bekendstaat als de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

DE AVG KOMT ERAAN:

Accountability is het toverwoord e​ t is echt de hoogste tijd om aan de slag te gaan met de AVG. Want al zijn de inhoudelijke verschillen met de bestaande Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) niet eens zo groot, één ding is wel nieuw: je moet als organisatie tot in detail kunnen laten zien dat je aan de regels voldoet. Dat de AVG echt op de agenda moet staan, komt vooral door het feit dat de sancties bij overtreding substantieel zijn. Boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of – als dat bedrag niet hoog genoeg wordt geacht – 4 procent van de wereldwijde jaaromzet. Bovendien word je niet alleen beboet voor niet-naleving van de privacybeginselen in de AVG. Ook als je beleid onvoldoende is gedocumenteerd, kunnen er sancties volgen. De maximale boetes zijn dan nog altijd de helft van de bovengenoemde getallen. Dat maakt van de AVG-implementatie in menig organisatie een kostbare en tijdrovende opgave. Want in de meeste gevallen hebben organisaties in het verleden onvoldoende gedaan om de regels uit de Wbp correct te implementeren. Niet zo gek, want er stonden nauwelijks sancties tegenover. Ook waren consumenten slecht geïnformeerd over hun rechten. Organisaties hoefden daardoor nauwelijks te voldoen aan verzoeken van consumenten om hun gegevens in te zien. Ook hebben ze inmiddels wel wat meer te borgen dan alleen naam, adres en geboortedatum. Door de ‘big data’-explosie van de laatste jaren is de hoeveelheid, maar ook het gebruik van persoonsgegevens exponentieel toegenomen. Steeds vaker zijn ze de inzet voor het maken van gedetailleerde klantprofielen. Zodra gegevens als klantnummers, IP-adressen of GPS-coördinaten herleidbaar zijn tot een individu, worden ook deze gegevens beschouwd als persoonsgegevens. Plotseling is dan de AVG van toepassing.

Het verschil met de bestaande Wet bescherming persoonsgegevens is dat je elk gebruik van deze gegevens tot in detail moet documenteren. Kortom, je moet kunnen laten zien wat je met de gegevens doet

18

baaz.nl | winmagpro.nl

beschermingsmaatregelen die ze dienen te implementeren, zijn in de AVG open normen vastgelegd. Logisch ook, want wat ‘adequaat’ is, is voor elke organisatie anders. In de praktijk zal het elke keer neerkomen op een afweging van het voordeel van het gebruik van bepaalde persoonsgegevens tegen de kosten en tijd die gemoeid gaan met de implementatie van privacymaatregelen.

GAST

GASTEXPERT

Jurriaan Jansen

is advocaat bij Norton Rose Fulbright en gespecialiseerd in intellectueel eigendom, (beveiliging van) informatietechnologie en dataprivacy.

en met welke geldige grondslag je dat doet. Accountability is het toverwoord van de AVG. Persoonsgegevens Verzamelt je organisatie op grootschalige wijze persoonsgegevens? Dan is het ook mogelijk dat je de privacygevoelige processen verplicht moet onderwerpen aan een zogenaamd privacy impact assessment, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een product of dienst. Een belangrijk beginsel hierbij is dat het gebruik van persoonsgegevens zo veel mogelijk moet worden beperkt. Daarnaast moet je wellicht een speciale functionaris voor privacybescherming aanstellen. Het privacybeleid dat organisaties ontwikkelen, moet in de kaders van de AVG passen. Maar voor de adequate organisatorische en technische

Stappenplan Hoe ziet een stappenplan voor een AVG-implementatie eruit? Als je nog niet bent begonnen, is de eerste stap in detail het huidige gebruik van persoonsgegevens onder de loep nemen. Op grond daarvan kun je een gap analysis maken. Vervolgens identificeer je welke wijzigingen er noodzakelijk zijn. In veel gevallen zul je ITsystemen moeten aanpassen, soms ook bedrijfsprocessen. Ook voorlichting is van belang: zijn de senior stakeholders en werknemers die met persoonsgegevens werken voldoende op de hoogte van de AVG? En heb je een beleid in geval van datalekken? Dat in 2018 alle organisaties AVG-compliant zijn, is een illusie. Maar je moet tegen die tijd wel kunnen bewijzen dat je een privacybeleid hebt ontwikkeld én actief werken aan volledige implementatie binnen de gehele organisatie. Ben je nog niet helemaal klaar? Dan moet je aan de hand van een duidelijke roadmap kunnen aantonen welke structurele wijzigingen je nog gaat doorvoeren.


Baaz#100

florisvanbommel.com Van Bommel heeft diverse eigen winkels in verschillende landen

In 2017 werd de 50ste sterfdag van de surrealistische kunstschilder Magritte herdacht

Floris bedacht een kleurrijke collectie sneakers die een speelse ode zijn

Het werk van Magritte is te zien in honderden publicaties, exposities en een eigen museum in Brussel De nalatenschap van Magritte wordt streng bewaakt door zijn familie

Magritte ontmoet Floris van Bommel

Floris van Bommel brengt een eerbetoon aan kunstschilder Magritte en introduceerde dit jaar een limited edition ‘Ceci n’est pas une pipe’-sneaker. Floris van Bommel: 'We zijn eigenlijk een beetje Andy Warhol gegaan op de Pijp van Magritte. De bruintinten zijn popkleuren geworden. Warhol is ooit begonnen als illustrator van schoenen, dus zo is de cirkel weer mooi rond. Soort van...' Meer Baaz#100? Ga naar: baaz.nl/baaz-100

baaz.nl | winmagpro.nl

19


Eindbaaz

Dat fysieke winkels allemaal ten dode zijn opgeschreven is gelukkig onzin. Dat bewijzen Peter Merceij en Ben Cornelisse wel met Kamera Express. Na een rampzalige periode is de onderneming anno 2017 een prachtig succesverhaal. Niet zo vreemd dat algemeen directeur Ben Cornelisse een zeer geschikte en terechte Eindbaaz is.

'ONDERNEMEN DRAAIT OOK OM HET NEMEN VAN RISICO'S' Ben Cornelisse, algemeen directeur Kamera Express TEKST

en algemeen directeur die bovenin zijn ivoren toren zit en vandaaruit het bedrijf runt? Niet bij Kamera Express. Ondanks het feit dat we het hebben over één van de grootste foto- en videospecialisten - online en fysiek - van Nederland en België. Wanneer we van Eindbaaz Ben Cornelisse in het enorme magazijn (gevestigd in het voormalige hoofdkantoor en distributiecentrum van Free Record Shop) van Kamera Express pal naast de snelweg een korte rondleiding krijgen, is de ondernemer just one of the guys tussen al het andere hardwerkende personeel dat druk bezig is om de vele bestellingen op tijd afgeleverd te krijgen bij de klanten van het in Capelle aan den IJssel gevestigde bedrijf. Het is niet meneer de directeur, maar gewoon 'Ben'. 'Je treft het goed', vertelt de algemeen directeur. 'We zijn nu nog drukker dan normaal vanwege de FotoFair 2017 in de Beekse Bergen. We bouwen er tijdelijk een complete winkel, dus dat vergt dat

20

baaz.nl | winmagpro.nl

Bart Remmers

BEELD

Jasper van Bladel

we met zijn allen de handen nog verder uit de mouwen steken. Maar het wordt fantastisch. We gaan er helemaal voor!' Klein fotowinkeltje Een uur eerder zitten we met Ben aan tafel voor het grote Eindbaaz-interview. De algemeen directeur heeft er zin in en barst van het enthousiasme. Niet gek, want het gaat erg goed met Kamera Express, het bedrijf waar de ras-Rotterdammer begin deze eeuw direct na zijn hogeschoolstudie aan de slag ging. 'Ik ben als 21-jarige jongen bij Peter Merceij, de oprichter en directeur van Kamera Express, in dienst gekomen. Dat was in 2003, direct uit de schoolbanken. Het was toen eigenlijk nog gewoon een fotowinkeltje waar vijf man werkten en ik was die vijfde man', memoreert Ben. Ben: 'De online winkel van Kamera Express was destijds niets meer dan een webpagina. Via die pagina stuurde je een mailtje met daarin je bestelling. Kreeg je

een mailtje terug met de bevestiging en jij moest als klant weer een mailtje sturen met de betalingsgegevens. Kijk, nu lach je hard om hoe het ging, maar in die tijd waren we al vooruitstrevend op het online vlak.' De Rotterdammer viel met zijn neus in de boter. Nog nat achter de oren kon hij direct voor de volle honderd procent aan de bak. 'Weet je, ik ben van de

'Investeer. Neem de juiste risico's. Werk met de beste mensen. Heb hart voor de zaak' generatie Y. Alles leek ons aan te komen waaien. Opleiding, baan, bijbaan... Dus de eerste zes maanden bij Kamera Express was het wennen. Er heerste een echte ondernemersmentaliteit.


BEN CORNELISSE

Ben Cornelisse (36) is algemeen directeur en mede-eigenaar van Kamera Express waar hij in 2003 direct na zijn hogeschoolstudie aan de slag ging. In 2011 en 2012 werkte de Rotterdammer als manager Sales & Category Management E-Commerce bij Media Markt - Saturn Nederland.

baaz.nl | winmagpro.nl

21


Eindbaaz Geen negen- tot vijfmentaliteit, maar zeer vroeg beginnen en pas laat klaar. Alles met dat kleine team van vijf mensen', vertelt Ben. 'We stonden de hele dag, aan lunchpauzes deden we niet. Het boterhammetje ging op achter de computer. Met zijn vijven deden we de e-commerce, de marketing, sales, het callcenter. Op de balie stond in die tijd een bordje met daarop de tekst: 'klanten die bellen zijn ook klanten. Onze excuses dat we af en toe de telefoon opnemen'. Zo ging dat; dag in, dag uit. In het eerste halfjaar is mij een behoorlijk stuk arbeidsethos bijgebracht.' Als een familiebedrijf Na een verloop van tijd had Ben de smaak te pakken. Keihard werken in een klein team inspireerde de jonge werknemer enorm en ideeën ontsproten aan de lopende band. 'Mooi was het dat Peter er direct voor openstond. Dat is zo fijn aan hem. Met het handboek aangeschaft bij (boekhandel, red.) Donner ging ik bouwen aan een betere webwinkel

'Het concept van Kamera Express: niet zo zeer de grootste foto- en videospecialist zijn, maar de grootste fotoen videoclub' en na zessen, nadat de fysieke winkel zijn deuren sloot, gingen we producten inkopen. Belden we met de leveranciers in New York, zodat we de nieuwste producten snel naar Nederland konden halen. Daardoor groeiden we als kool. In no-time breidde het team uit waardoor we uit ons jasje groeiden en moesten verhuizen naar een ander pand aan de Rietbaan waar we nu nog steeds

22

baaz.nl | winmagpro.nl

zitten. Bijna elk jaar verdubbelde onze omzet.' Peter Merceij en Ben Cornelisse vormden samen een gouden duo. 'De klik was enorm. Peter is een generatie ouder dan ik, het voelde bijna als een familiebedrijf dankzij het hechte team. Peter met de mentaliteit van heel hard en slim werken en ik was de jongen met de knowhow en hield me vooral bezig met het commerciële deel, het e-commerce- en marketingstuk. Overigens is dat hechte gevoel er nog steeds, zelfs met 180 man!' Het succes kon niet op. Toch kwam er een tijdelijke negatieve kentering in het verhaal toen Kamera Express onder bewind kwam van Private Equity. Ben: 'Peter werd 50 en wilde een stap terug doen en ik was op dat moment te jong om het leiderschap over te nemen, dus Private Equity leek destijds een prima zet. Helaas viel dat zwaar tegen. Het draaide vooral om geld uit de zaak halen in plaats van investeren en doorontwikkelen. De passie voor het fotovak kwam op de achtergrond. In dezelfde periode kreeg ik het aanbod om als directeur e-commerce bij Media Markt Saturn Nederland aan de slag te gaan. Dat was voor mij een gouden kans. Ze liepen daar nog wat achter op het vlak van e-commerce, mijn kennis was voor hen zeer bruikbaar en ik kon er mijn leercurve versnellen.' Heropgebouwd vanaf de grond Twee jaar lang werkte Ben voor Media Markt - Saturn Nederland. Tot het moment dat Peter Merceij hem belde met het verzoek om terug te komen. 'Het ging destijds zeer slecht met Kamera Express, het was technisch failliet. Het ging Peter enorm aan het hart dat zijn kindje om ging vallen en het team wat ook hard heeft gewerkt aan het succes werkloos zou geraken. Daarom wilde Peter met mij het bedrijf weer terugkopen. Na grondig overleg hebben we de knoop doorgehakt. Ons ondernemersbloed ging verder

kriebelen en we zijn samen eigenaar geworden van Kamera Express.' Een gedurfde en uiteindelijk succesvolle zet. Al was het voor de mannen opnieuw beginnen vanaf de grond af aan. 'We zijn begonnen met zes maanden lang facturen selecteren en betalen. Elk dubbeltje moest worden omgedraaid. Dat moest ook wel. Er kwamen zoveel lijken uit de kast. Ik moet je eerlijk vertellen dat we in het begin nog wel eens hebben getwijfeld of het nu zo slim was om de onderneming terug te kopen...', vertelt Ben. Toch gebeurde het bijna ondenkbare. In relatief korte tijd herrees Kamera Express als een feniks uit zijn as. Het was een loodzware klus, maar het lukte de rasondernemers wel. 'We stonden niet met 3-0 achter, maar met 10-0! We gingen keihard aan de bak en moeilijke beslissingen moesten worden genomen om schoon schip te maken. Dat lukte uiteindelijk. Al drie maanden na het roer omgegooid te hebben steeg de omzet, na zes maanden draaide Kamera Express alweer zwarte cijfers', memoreert Ben. 'Ook de leveranciers waren blij dat Peter en ik weer terug waren. We zijn groot geworden met gunnen en gegund krijgen. De omzetten vlogen weer omhoog, dus ook de inkopen en het assortiment werden weer Kamera Express-waardig. Wat ik ermee bedoel? We willen veel uit voorraad kunnen leveren, juist dat geeft ons de toegevoegde waarde.' Puur ondernemerschap, knalhard werken, altijd aanwezig zijn op de werkvloer en een onverwoestbare passie voor het vak brachten de foto- en videospecialist er weer bovenop. Maar de eigenaren waren hongerig. Het kon en moest nog beter. 'We hadden eigenlijk al in de planning om sommige fysieke winkels te sluiten, maar na verloop van tijd gingen alle filialen weer met winst draaien. Rotterdam deed dat altijd al, maar ook in Antwerpen en Amsterdam gingen de cijfers weer in het zwart.' Ben: 'Op een gegeven moment ging het minder bij een concullega in het oosten van het land en hebben wij besloten zijn zaak in het westen van Nederland over te nemen. Belangrijk: want we wilden uitrollen naar de rest van het land. Want de winkels voegen een enorme waarde toe aan Kamera Express. De clicks en de bricks zijn even belangrijk. We willen dat onze klanten in elke regio een bezoek kunnen brengen aan een winkel.' De grootste foto- en videoclub Het concept van Kamera Express: niet zo zeer de grootste foto- en videospecialist zijn, maar de grootste foto- en videoclub. Daarbij horen clubhuizen – zoals wij de winkels zien - met een landelijke dekking. 'We kwamen naar Den Haag, daarna volgden Arnhem, Zwolle en Utrecht. In


2016 ging Foto Klein failliet. We hebben de gehele voorraad van dat bedrijf opgekocht en de Foto Klein-winkels die het beste aansloten op onze missie opnieuw geopend onder de vlag van Kamera Express. Dat was het geval in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Utrecht en Barendrecht. Die laatste gemeente was tijdelijk, maar de andere vier zijn op dit moment alive and kicking! Als klap op de vuurpijl hebben we ook FOKA in Rotterdam ingelijfd. Dat draait nog steeds onder de naam FOKA, maar wordt volledig gestuurd en gefaciliteerd vanuit Kamera Express. Dat allemaal in 2016 wat nogal een hectisch, maar super jaar voor ons was', lacht de algemeen directeur. De omzet over het afgelopen jaar was 74 miljoen euro. In 2017 gaat Kamera Express naar de 100 miljoen. 'Allemaal dankzij onze buy-and-buildstrategie. Daarnaast hebben we dit jaar een winkel in Leeuwarden geopend. Dus met die landelijke dekking gaat het zeker lukken', aldus de Eindbaaz. Bricks en clicks Terug naar die combinatie fysiek en online. In tegenstelling tot andere winkelketens gaan de twee retailvormen in perfecte symbiose samen bij Kamera Express. De webwinkel kannibaliseert de fysieke winkels niet en vice versa. Best bijzonder in deze tijd. Ben: 'Weet je wat het is, wij verkopen premium producten. Tot 500 euro kopen consumenten vaker online. Echter, ons breed en premium assortiment trekt een klant die fatsoenlijk geholpen wil worden, behoefte heeft aan het beste advies en die het product vast wil houden en uit wil proberen in een fysieke winkel. Dat is de reden waarom onze stenen winkels zo succesvol zijn. Het is een beleving voor de klant.' Zonder de beste werknemers ben je nergens. Dat snapt men bij Kamera Express als geen ander. Ga naar de website van de keten en je maakt middels talloze portretfoto's kennis met alle medewerkers van de foto- en videospeciaalzaak. Ook online, dus een persoonlijke benadering is het credo. 'Je personeel mag nooit gezien worden als de belangrijkste kostenpost. Nee, het is onze belangrijkste propositie. Mensen willen kopen bij mensen. Maar wel mensen die verstand hebben van zaken, gepassioneerd zijn over wat ze verkopen en het kopen leuk maken. Je moet je klant helpen zoals jezelf ook geholpen wilt worden. Daar gaat het om. Kortom, het moet voor iedereen een feestje zijn.' Ben komt er vaak op terug. Het plezier in kopen en verkopen, de belevenis en de winkels die het gevoel van een clubhuis moeten uitstralen. 'Regelmatig ga ik in een van onze winkels staan. Pas geleden hielp ik op een zaterdag in het filiaal in Amsterdam. Stond ik onaangekondigd voor de deur in een Kamera baaz.nl | winmagpro.nl

23


Eindbaaz Express-polo om mee te draaien. Zo weet je wat er speelt onder de klanten en het personeel. Daarnaast is het zo gaaf om te zien hoe enthousiast iedereen op een drukke zaterdagmiddag is. Mensen zitten al lezend in een magazine rustig te wachten omdat ze weten dat ze even later ontzettend goed worden geholpen en geadviseerd.' Omnichannel aanpak Volgens de algemeen directeur moet je – wil je succes hebben – het bestaande durven lost te laten. 'Veel organisaties zitten vast in hun systemen en hebben niet het lef om te werken vanaf een blanco sheet. Ondernemen is risico's nemen. Wees dus niet bang om zo nu en dan het oude achter je te laten', adviseert Ben. 'Dat hebben wij bijvoorbeeld gedaan met de software die we gebruikten. Dat was ooit een forse investering, maar niet goed genoeg meer voor onze webshop en de omnichannelaanpak die we voeren. Jammer van die eerdere miljoeneninvestering, maar het moest overboord wilden we verder kunnen. Dat is een zeer belangrijk onderdeel van het ondernemen. Doe je het niet, dan ben je niet future proof en wordt groeien moeilijk.' Gedurende het gesprek komt de algemeen directeur steeds meer met ander advies opgedaan uit inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring. Opvallend is bijvoorbeeld het verschil van klanten – en klantbenadering in de verschillende regio's waar Kamera Express winkels heeft. 'Sta ik daar met mijn Rotterdamse mentaliteit in de Amsterdamse winkel. Blijkt dat de communicatie er veel

24

baaz.nl | winmagpro.nl

anders is dan bij ons. In onze hoofdstad lijkt het wel elke dag feest, het is er vaak 'oude jongens krentenbrood'. Terwijl men in Zwolle bijvoorbeeld weer een stukje afstandelijker is. En in Rotterdam is men to the point. Het tempo ligt er hoger, ook de snelheid van het beslissen tot een aankoop', legt Ben uit. 'Zie Kamera Express als een kameleon. Steeds weer dezelfde winkel, maar in elke regio net weer

twee dagen achter de balie staan. Op die manier proef je door de gehele organisatie wat er leeft en kan je op een ongekende manier sturen en bewegen binnen de organisatie.' Pretpark Qua ambitie en plannen is men bij Kamera Express nog lang niet uitgedroogd. Het tegendeel is waar. In de nabije toekomst opent het bedrijf

ROTTERDAMSE ONDERNEMERSPRIJS 2016

Het ondernemerschap van de mannen achter Kamera Express kreeg eind vorig jaar een extra glans met het winnen van de Rotterdamse Ondernemersprijs 2016. Peter Merceij ontving de prestigieuze prijs uit handen van wethouder Maarten Struijvenberg. Juryvoorzitter Mai Elmar: 'Peter Merceij en Ben Cornelisse zijn dynamische ondernemers die vol passie en energie de strategische route voor het bedrijf uitstippelen. Zij vullen elkaar op bijzondere wijze aan op kennis en expertise, sturen op indicatoren maar zeker ook op gevoel. De bedrijfsresultaten zijn uitzonderlijk goed voor de neergaande retailmarkt. Die resultaten zijn mede te danken aan de kennis over de klant, de kennis van de medewerker, de keuze van het assortiment en de omvang ervan.' De jury besloot haar rapport met de volgende woorden: 'Het verhaal van Kamera Express leest als een spannend boek en het bedrijf en de ondernemers zijn een briljant in onze regio.' Ben: 'Een mooie eer, absoluut. Ik beschouw het vooral als een oeuvreprijs voor Peter zijn loopbaan die met 23 jaar ondernemerschap en 43 jaar ervaring in de fotobranche een prachtige organisatie heeft opgezet.'

even anders. Onze ambitie is om alle mensen in de voor hun perfecte omgeving tot hun beste recht te laten komen. In Leeuwarden doe je dat op een andere manier dan in Breda of Utrecht. Zo voorkom je eenheidsworst. Het draait niet om concepten, maar om persoonlijke klantbenadering.' De algemeen directeur beschouwt zichzelf als vliegende kiep binnen de onderneming. 'Dat maakt mijn baan zo leuk. Afgelopen december vlak voor de feestdagen stond ik pakjes in te pakken vanwege de grote drukte. En morgen zit ik met onze spullen in de bus richting FotoFair, het jaarlijkse event dat we organiseren in de Beekse Bergen en waar we met het gehele management

zelfs een heus indoor pretpark annex experience center in het voormalige hoofdkantoor van de Free Record Shop. Wat nu nog een niet al te aantrekkelijk typisch jaren tachtig wit kantoorpand langs de snelweg is, moet binnen een jaar het walhalla voor de fotografieliefhebber zijn. 'Het idee komt voort uit wat ik je eerder vertelde over de klantbeleving in de winkels. Je wilt kunnen pielen met een camera of drone. Uitproberen, foto's maken in een studio. Testen, testen, testen. Het pretpark wordt de overtreffende trap', aldus Ben. 'Is het park retail? Nee. Filantropie? Nee, ook niet. Het is de summum experience waardoor mensen getriggerd en gemotiveerd worden om nog meer te gaan

fotograferen. We geloven erin. Ja, ook dit is weer een flink risico dat we nemen, maar het wordt een succes. Dat weet ik zeker.' Alles draait binnenkort om een grote ruimte van 3.500 vierkante meter waar een uitleenbalie staat. 'De bezoeker kan aan die balie lenen wat hij wil en het direct uit gaan proberen. Er komt een botanische tuin, er is een fotomodel waar je gebruik van kunt maken, er staat ergens een prachtige auto als decorstuk opgesteld. Dus leef je uit! Lever je legitimatiebewijs in en hier is je camera met accu en geheugenkaart. Foto's gemaakt? Dan zijn er computers waarop je met behulp van Adobe de foto's kunt bekijken en vergelijken met elkaar. De foto's kunnen daarna worden uitgeprint met Canon- en Epson-printers en aan het einde is er een afrekenbalie', legt Ben uit. 'Het is kortom een groot ballenbak voor de beeldprofessional. Een ballenbak inclusief een theater met oude theaterstoelen waar onder meer presentaties, lezingen en introducties van nieuwe producten gehouden gaan worden.' Had Ben ruim vijf jaar terug toen hij samen met Peter Kamera Express terugkocht kunnen bevroeden hoe groot en succesvol het bedrijf anno 2017 zou zijn? 'Nee, ben je gek. Dat wil niet zeggen dat we geen vertrouwen in het succes hadden. Zolang je elke dag weer het allerbeste probeert te doen, komt het succes uiteindelijk vanzelf. Maar nogmaals, de lasten zijn er eerder dan de baten. Investeer. Neem de juiste risico's. Werk met de beste mensen. Heb hart voor de zaak.'


Tekst Redactie Beeld Robin Utrecht, i.o.v. Coca-Cola Nederland

Jong Ondernemen

Jong Ondernemen en Coca-Cola slaan handen ineen

ONDERNEMERSCHAP DICHTER BIJ KANSARME JONGEREN Stichting Jong Ondernemen en de Coca-Cola Foundation gaan de komende drie jaar meer dan een half miljoen euro steken in het stimuleren van ondernemerschap onder middelbare scholieren in kansarme omgevingen.

ong Ondernemen is de grootste organisatie in Nederland die ondernemerschaponderwijs verzorgt voor scholieren en studenten. Met de investering die de Coca-Cola Foundation doet, kan de stichting belangrijke stappen zetten naar haar doelstelling om per jaar 250.000 jongeren kennis te laten maken met ondernemerschap. Het geld wordt geïnvesteerd in het programma Junior Company van Jong Ondernemen, dat erop is gericht scholieren van 15 tot 17 jaar een jaar lang een eigen bedrijfje te laten runnen. Stichting Jong Ondernemen laat op dit moment op jaarbasis zo’n 80.000 jongeren kennis maken met ondernemerschap. De stichting heeft daartoe lespakketten ontwikkeld voor basis-en middelbaar onderwijs, maar ook voor MBO, HBO en universiteiten. In alle programma’s van Jong Ondernemen staat ‘doen’ centraal. Voor basisscholieren gaat het nog om virtuele ondernemingen, op de middelbare school draait het al om echte bedrijven die worden opgericht. Omzetten van ideeën naar uitvoering 'Het gaat ons echter niet zozeer om het promoten van startups', zegt voorzitter Hubert Deitmers, zelf ondernemer en investeerder. 'Het is ons meer te doen om het creatieve denken, het nemen van risico’s en het omzetten van ideeën naar uitvoering. Deze skills heb je nodig als jonge beginner op de arbeidsmarkt. Of je nou je eigen startup bedrijf begint of dat je bij grotere ondernemingen in dienst gaat. Het is ook voor de concurrentiepositie van de BV Nederland van belang dat onze jongeren dit krijgen aangeleerd.'

Hubert: 'Voor ons is die donatie van Coca-Cola heel belangrijk, omdat wij tegen 2022 een kwart miljoen scholieren en studenten willen bereiken met onze programma’s, ieder jaar weer.

'In alle programma’s van Jong Ondernemen staat ‘doen’ centraal' Als we dat halen, dan weten we zeker dat we iedere jongere minimaal één keer in zijn schoolcarrière met ondernemerschap hebben kunnen laten kennismaken. Dat kost gewoon geld en

we zijn afhankelijk van dit soort grote bijdragen om die doelstelling te kunnen verwezenlijken.'​ Speciale variant Jong Ondernemen Het te doneren bedrag, in totaal 600.000 dollar, komt uit het wereldwijde duurzaamheidsprogramma van Coca-Cola. De donatie past bij de zogenoemde Youth Developmentambities van het frisdrankenbedrijf. Jong Ondernemen ontwikkelt onder de naam Junior Company Plus een speciale variant van het programma om met name jongeren in kansarme omgevingen te bereiken en de kans te geven de vereiste eigenschappen te ontwikkelen.

ZEVEN GROOTSTE STEDEN

Jongeren in de zeven grootste steden van Nederland krijgen in het voorlaatste jaar van hun middelbare school de mogelijkheid om hun eigen bedrijf op te starten, waarbij zij worden begeleid door een coach die zelf in het bedrijfsleven werkt. In hun laatste jaar op de middelbare school krijgen zij een persoonlijke coach, die hen helpt zich voor te bereiden op de laatste stap richting arbeidsmarkt, of dat nu een vervolgstudie of een baan is. Daarbij zullen de scholieren ministages kunnen lopen en krijgen zij sollicitatietraining aangeboden. Dit moet hen helpen de juiste keuze voor vervolgopleiding of baan te maken.

baaz.nl | winmagpro.nl

25


Advertorial

Van kunstmatige intelligentie weten we dat het vooral de potentie heeft om mensen op cognitief gebied aan te vullen (of zelfs te verslaan). Artificial Intelligence (AI) is beter in het verwerken van grote hoeveelheden informatie.

Optimaliseer je bedrijfsproces met een robot Wat nog een stuk ingewikkelder is voor computers, is het begrijpen en toepassen van context. Anders gezegd: met kunstmatige intelligentie kun je een computer een frisbee op een foto laten herkennen, of grote lappen tekst laten doorzoeken om informatie over frisbees te filteren. Maar daadwerkelijk begrijpen wat een frisbee is, hoe je zo’n ding gooit, wanneer mensen hem gebruiken, waarom honden erachteraan rennen: dat is nog een paar straten te ver. Wat nog niet zo veel mensen weten, is dat AI een probaat middel is om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dat ligt nog niet zo in de lijn der verwachting omdat een fenomeen als ‘bedrijfsprocessen’ nog in ons mentale hoekje zit van strategische beslissingen waar je vooral mensen voor nodig hebt. Het kan dus wel, en sterker nog: het gebeurt al vaker dan je denkt. Op basis van gestructureerde en ongestructureerde data kan AI helpen om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dat kan gaan om het optimaliseren van behandelingen in de zorg, het controleren van de handel in financiële producten of het voorkomen van beveiligingslekken in de IT-omgeving. Logistiek Maar de beste voorbeelden van processen die dankzij AI zijn geoptimaliseerd, vind je in de logistiek. Complexe logistieke problemen hebben vaak zo veel verschillende dimensies dat

26

baaz.nl | winmagpro.nl

het voor mensen al gauw niet meer te doen is om alle input te verwerken en om te zetten in een optimaal proces. AI speelt dan ook al jaren een rol binnen supply chain management, bijvoorbeeld bij het maken van productieschema's, het beheren van de inventaris, het optimaliseren van supply chain-netwerken (denk aan de locatie van fabrieken en magazijnen) en het routeren van vrachtwagens. Dit zijn allemaal zaken die AI echt beter en sneller kan dan mensen. De grootste winst zit hem vooral in het verwerken van grote hoeveelheden complexe informatie, waarbij de output ook nog eens consistent en accuraat is. Computers kunnen nu eenmaal veel meer factoren en dimensies verwerken binnen een wiskundig probleem. Dankzij AI kunnen organisaties nu waarde halen uit data die ze misschien al lang tot hun beschikking hadden, maar die tot nu toe misschien geen duidelijke waarde hadden. De vraag blijft natuurlijk hoe we kunnen

meten of de bedrijfsprocessen die gedefinieerd zijn door AI echt beter zijn dan die van mensen. De voornaamste verbetering zit hem in de foutgevoeligheid: zolang de modellen gezond zijn en gegevens kloppen, zullen machines geen fouten maken. Met andere woorden: je kunt ervanuit gaan dat AI de best mogelijke beslissing neemt op basis van de data die voorhanden is. Datzelfde kan niet van mensen worden gezegd. Hierdoor kan de ROI van dit soort strategische projecten al gauw op lopen tot in de miljoenen. Denk bijvoorbeeld aan wat het oplevert als je een efficiënter plan hebt voor het laden van logistieke vrachten – op jaarbasis zijn de potentiële besparingen enorm. Als mensen de optimale logistieke processen moeten bepalen, dan sluipen er al gauw fouten in de oplossing. Aan de slag Voor organisaties die aan de slag willen met AI voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen kan het zijn dat de eerste stappen lastig

zijn. Het is aan te raden om te beginnen met het formuleren van een vraag, bijvoorbeeld: ‘is onze fabriek veilig?’. Gewapend met deze vraag is het zaak om (gestructureerde en ongestructureerde) gegevens te verzamelen die nodig zijn om een antwoord te krijgen op die vraag, uit een breed scala aan bronnen binnen de organisatie. Wanneer dat punt is bereikt, dan kan een AI-oplossing helpen om data te analyseren en het beste antwoord te geven op de vraag. Natuurlijk is niet iedereen onverdeeld enthousiast over dit soort toepassingen van AI. Het is daarom belangrijk om sceptici binnen de organisatie ervan te overtuigen dat AI niet per se werknemers van vlees en bloed vervangt. Het doel van de toepassing is het optimaliseren van bedrijfsprocessen op een manier die waarde toevoegt. Dat betekent dat ook de output van mensen binnen dat bedrijfsproces wordt geoptimaliseerd. Met dat uitgangspunt in het achterhoofd is de business case al gauw gemaakt. Meer weten over de digitale revolutie? Meld je aan voor Open Text’s Innovation Tour op 18 april 2018 in Amsterdam: www.opentext.com/ campaigns/ innovation-tour


Risk Management

Tekst Bart Remmers

Wat waren de grootste bedrijfsrisico's van 2017?

2018: HET JAAR VAN BEWUSTWORDING

2017 zit er op. Wat waren de grootste bedrijfsrisico's van het voorbije jaar en wat kunnen we in 2018 doen om die risico's te verkleinen? Mirelle van Gemert, senior manager afdeling Expertise & Risicodeskundigheid Interpolis, legt ons precies uit hoe we zo veilig mogelijk kunnen ondernemen in het nieuwe jaar. De grootste bedrijfsrisico's in 2017 Welke risico's waren dat precies volgens Mirelle? 'Je ziet dat ondernemers erg gefocust zijn op de verzekerbare risico's. Bijvoorbeeld, brand- en aansprakelijkheidsrisico's die je probeert te verkleinen door middel van preventiemaatregelen. We hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar het risicobewustzijn onder ondernemers, de zogenaamde risicocultuur. Die cultuur is enorm belangrijk, want hoe groter dat bewustzijn, hoe kleiner de kans dat het mis gaat. Risico's zijn nooit uit te sluiten, maar zijn zeker te beperken.' Harde en zachte preventieparameters Een veelvoorkomend risico dat de senior manager afdeling Expertise & Risicodeskundigheid tegenkwam? 'Dat is het gebrek aan elkaar aanspreken waar het gaat om potentieel gevaar. Zie je de bedrijfsleider zonder veiligheidsschoenen aan in een ruimte waar ze wel noodzakelijk zijn? Spreek hem daar dan met een gerust hart op aan', aldus Mirelle. 'Zaken als vertrouwen, openheid en feedbackcultuur vallen onder zachte parameters. Die parameters zijn minstens zo belangrijk als materiële preventiemaatregelen. Het mooie is dat het geen geld kost. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blusinstallatie. Maar wanneer je het personeel niet goed uitlegt hoe ze met zo'n blusinstallatie moeten omgaan wanneer het misgaat, is het alsnog weggegooid geld.' Cyberveiligheid Een ander bedrijfsrisico dat in 2017 een hoofdrol had was cyberveiligheid.

elektra blijven de grootste oorzaak van ellende, maar branden zijn meer verwoestend dan water. Dat risico gaan we als branche in 2018 nog breder aanpakken. Denk aan een nieuwe vorm

'HOE GROTER HET RISICOBEWUSTZIJN, HOE KLEINER DE KANS DAT HET MIS GAAT'

Mirelle van Gemert, Senior manager afdeling Expertise & Risicodeskundigheid Interpolis

'De risico's nemen toe met Internet of Things. Alles is tegenwoordig verbonden. Ook zie je dat het aantal hacks stijgt. Het zijn risico's waar het MKB vaak mee stoeit. Want wat moet men nu precies beveiligen?', legt Mirelle uit. 'Ook hier zie je een groot gedragscomponent. Iemand binnen jouw bedrijf hoeft maar op een fout linkje te klikken en hackers hebben de toegang tot je data. Bewustwording is hier eveneens van belang en de schade lijkt op de traditionele bedrijfsschade. Wanneer je kijkt naar de kern - het schadestuk - is het niet veel anders dan een brand. Ook een cyberattack kan een bedrijf plat leggen. Hoe beperk je die schade mocht het je toch overkomen en hoe zorg je voor de bedrijfscontinuïteit? Je wilt niet dat je klanten weglopen.' Brandrisico Een meer traditioneel risico dat Mirelle regelmatig ziet is het brandrisico veroorzaakt door elektra. 'Water en

van elektra-keuring waarbij niet alleen wordt gekeken naar de brandveiligheid van jouw installatie, maar ook naar alle aangesloten apparatuur. Je ziet regelmatig dat de installatie veilig is, maar een werknemer brengt een eigen koffieapparaat of radio mee en het gaat alsnog mis. Of wat dacht je van knipperende TL-verlichting? Net zo goed een risico! Zorg ook voor bewustwording op dat vlak onder al het personeel.' Samen op weg naar de juiste risicocultuur Interpolis is in 2017 gestart met preventiecoaching en gaat daar in 2018 absoluut mee verder. Mirelle: 'Met de ondernemer kijken we stap voor stap naar wat beter kan en hoe we samen de risico's zo klein mogelijk maken. Dat doen we door middel van de juiste verzekering maar zeker ook met het juiste bewustzijn, de risicocultuur. Samen pakken we de bedrijfsrisico's aan.'

ADVIES VAN INTERPOLIS

Interpolis staat altijd klaar met advies voor ondernemers. Meer weten over bedrijfsrisico’s? Kijk dan op interpolis.nl/zakelijk

baaz.nl | winmagpro.nl

27


Risk Management

Tekst Mark IJsendoorn

Jongeren zijn de toekomst en kunnen als geen ander die toekomst met een vernieuwende blik bekijken. Juridisch en financieel dienstverlener DAS organiseerde daarom de 24h Challenge, waarbij 50 studenten werden uitgedaagd om binnen 24 uur een innovatief concept te bedenken en pitchen dat een stap zet richting een wereld zonder juridische conflicten en financiële zorgen.

DAS 24H CHALLENGE

50 studenten werken 24 uur aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen innen vierentwintig uur een innoverend concept bedenken en uitwerken valt niet mee, maar de deelnemende studenten werden niet spartelend in het diepe gegooid. DAS stelde in samenwerking met Aimforthemoon en de Hogeschool van Amsterdam een uitgebreid programma op voor de deelnemers, met workshops en intensieve begeleiding. In teams werkten de studenten zo tijdens een lange dag hun idee uit. En het ging echt ergens om, want de drie beste ideeën maken kans op doorontwikkeling. Het winnende idee Een internationaal team van InHolland werd uitgeroepen tot winnaar, vanwege hun goed uitgedachte concept dat werknemers moet opvangen die hun baan verliezen door automatisering. ‘Onze oplossing richt zich op het bieden van hulp tijdens de overgangsperiode van gedeeltelijke automatisering naar volledige automatisering,’ legt team captain Anuschka Ried van het winnende team uit. ‘We hebben ons gericht op de trend van de deeleconomie. Het idee is dat een netwerk van twee pijlers

werknemers uitwisselt, met DAS in het centrum van dat netwerk. Bedrijven betalen DAS een abonnementsbedrag per werknemer, en in ruil daarvoor verzekert DAS de carrière van de werknemer wanneer hij door automatisering zijn baan verliest. Op dat moment zoekt DAS naar een soortgelijke positie bij een ander bedrijf binnen het netwerk, terwijl zij het loon van de werknemer doorbetalen. Zo zijn werknemers verzekerd van een inkomen en worden moeilijkheden voor bedrijven weggenomen wanneer ze werknemers moeten ontslaan door automatisering.’ Zonder voorbereiding Hun pitch wist de jury te overtuigen, maar het team ging de uitdaging aan zonder heldere verwachtingen of een strategie. ‘We hadden niet echt een strategie en wisten niet wat we konden verwachten,’ vertelt teamlid Tim Apthorp. ‘We waren de eerste uren vooral bezig met het definiëren van het probleem dat we wilden aanpakken. Zodra we ons probleem hadden bepaald moesten we nog een oplossing gaan bedenken die niet alleen de kern van het

probleem moest aanpakken, maar ook winstgevend moest zijn voor DAS.’ Uitdagend en leerzaam Gelukkig kregen ze daar hulp bij. Tijdens hun vierentwintig uur kregen de teams namelijk intensieve begeleiding, workshops en konden ze de algemeen directeur van DAS, Eric Pouw, aan de tand voelen. ‘Dat was voor ons een belangrijk opstapje omdat we daarmee onze ideeën konden linken aan de doelen van DAS,’ zegt Anuschka. ‘Ieder team kreeg ook een mentor toegewezen die het proces begeleidde en iedereen in de juiste richting stuurde. Zulke begeleiding was een groot voordeel.’ Voor de deelnemende studenten was het dus ook een bijzonder leerzame uitdaging. Team captain Anuschka heeft de nodige skills kunnen bijschaven: ‘Ik heb geleerd hoe je de productiviteit kunt maximaliseren onder tijdsdruk en een gevoel gekregen voor het ontwikkelen van lucratieve ideeën.’ Tim trekt bredere lessen over het belang van zijn vakgebied. ‘Het belangrijkste wat ik van deze uitdaging heb geleerd is dat de kennis en de vaardigheden die ik in mijn studie Business & Innovation opdoe, relevant zijn in de wereld en verandering teweeg kunnen brengen. Dat is erg motiverend.’

EEN UITGELEZEN KANS

Deelnemen aan de 24h Challenge was voor deze studenten vanzelfsprekend. Volgens winnend teamlid Tim Apthorp was het ‘een kans om de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn studie op doe (Business & Innovation) in de praktijk te gebruiken’. Ook Anuschka Ried zag het als een grote kans. ‘Omdat ik actief aan een betere toekomst wil werken, was dit project een mooi beginpunt.’ Dat de challenge ook nog eens studiepunten opleverde was natuurlijk mooi meegenomen.'

28

baaz.nl | winmagpro.nl


De beste draadloze headset voor concentratie in de open kantooromgeving* Jabra Evolve 75 Manage geluid voor betere productiviteit • Hoogstaand geluid voor gesprekken en muziek door middel van HD stemgeluid en speakers van wereldklasse • Reduceer geluid en onderbrekingen met superieure ANC en geïntegreerde busylight • Meer vrijheid met tweevoudige Bluetooth® connectiviteit en tot 30 meter draadloos bereik • GN Group – pioniers in geluid, van headsets tot gehoorapparaten

jabra.com/ANC*


Achtergrond

Voor de tweede maal is een vestiging van Tribes uitgeroepen tot ASUS Flexplek van het Jaar. Aanleiding om met Founder & Chief Tribes Eduard Schaepman dieper in te gaan op wat hem inspireert, wat een goede workingplace behelst en de internationale ambities van de ondernemer.

Creativiteit en harmonie in het DNA TEKST

Bart Remmers

In februari staat de volgende reis van Eduard Schaepman, Founder & Chief van Tribes, op het programma. Een reis die leidt naar de Mosuo, een stam die leeft in China, nabij de grens met Tibet. 'Dat is een stam waar – in onze westerse ogen - de vrouw de baas is', legt een enthousiaste Eduard uit terwijl hij op zijn notebook prachtige beelden van de kleurrijke stam toont. 'Zelf zullen ze dat niet zo zeggen. Maar wat je daar ziet lijkt het tegenovergestelde van onze westerse wereld. En opvallend: de Mosuo-mannen en -vrouwen wonen afzonderlijk van elkaar. De vrouwen leven op een berg en wanneer een meisje 13 jaar wordt krijgt ze een eigen flower room in het huis van de moeder. Wanneer ze een vriendje krijgt, mag die haar bezoeken in haar bloemenkamer. Maar let op: 's nachts moeten de knapen weer naar huis. Dat is de plek waar alle Mosuo-mannen leven, aan het Lugu-meer. De plek waar de jongens tot mannen opgroeien.' Cultureel-antropologische achtergrond De Mosuo is een prachtig voorbeeld van een stam die Eduard dermate intrigeert, dat deze het thema wordt van een Tribes-locatie. 'Over elke stam schrijf ik een verhaal na in de cultureel-antropologische achtergrond van een volk gedoken te zijn. Op die manier zoek ik uit wat de visuele identiteit zal zijn en hoe de briefing er uit ziet zodat de designers en Marketing & Communicatie er mee aan de slag kunnen voor een nieuwe workingplace van Tribes', vertelt de ondernemer.

30

baaz.nl | winmagpro.nl

'Daaruit vloeit een complete virtual identity voort. Om de Mosuo als voorbeeld aan te halen: die flower room waar ik je over vertelde vormt natuurlijk een prachtig haakje. Maar nog meer die niet-traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Dus wat wordt het thema van de nieuwe Tribes? Een andere manier van leiding geven. Niet de mannelijke manier. De vrouwelijke wijze waarbij het draait om het collectief, empathie en leven in harmonie. 'Inspired by women in charge'.' The mind needs to travel to be creative De oprichter van Tribes loopt naar de muur waar foto's van alle stammen die tot nu toe als inspiratie hebben gediend voor de workingplaces hangen. Volkeren uit Afrika, AziĂŤ en de meest noordelijke regio's van onze aardbol. Aan een andere muur hangen de inmiddels beroemde reclame-uitingen van Eduard zelf, tussen leeuwen, adelaars en berggeiten in. Steeds weer met een mooie link naar de overeenkomst tussen ondernemers en nomadische stammen. 'Wat overigens ontzettend belangrijk is, alle stammen trekken nog steeds rond. Waarom? 'The mind needs to travel to be creative', een van onze slogans. Je ziet dat deze nomaden enorm creatief zijn in het vinden van oplossingen. Oplossingen om te overleven. Dat inspireert mij

ontzettend. De mensen hebben geen bezit, dat maakt ze gelukkig. Want bezit is het eind van het vermaak. Zo zien zij dat. Leuk is dat onze millennials dat steeds vaker door hebben. Die hoeven niet groot te wonen en al het geld van de wereld te hebben. Ze kiezen voor sharing.' Delen, creativiteit, samen

'Millennials kiezen steeds vaker voor sharing. Hoe mooi is dat?' werken. Dat alles komt samen bij Tribes en grote kans dat het ook een belangrijke reden is waarom men voor de tweede maal de titel ASUS Flexplek van het Jaar heeft gewonnen. 'Klopt. Het is hier prettig werken. Je kan er je creatieve zelf zijn, samen met anderen, maar ook in de afgesloten kantoren en vergaderzalen', verduidelijkt Eduard. Zintuigen Niet alleen de werkomgeving van Tribes inspireert dankzij de aankleding en de opstelling van de tafels. Het gaat zelfs zo ver dat je zelf een stem kunt hebben in de muziek die op de achtergrond speelt. Dat doe je met een eigen app. 'We hebben ook een pilot lopen met geur. Alle zintuigen worden zo geprikkeld. Daar sleutelen we constant aan om het werken bij Tribes zo prettig mogelijk te maken', aldus de Founder & Chief. 'Wanneer ik vroeger een kantoor binnenliep was het meestal te saai voor woorden! Dodelijk voor je creativiteit.


Mensen willen inspirerende ruimtes hebben, ze willen verhalen horen. Dat doen wij met de stammen en het uiterlijk van Tribes.' Het is tijd voor een korte rondleiding van Eduard door de Tribes-vestiging op steenworp afstand van station Amsterdam Amstel. Tijdens de wandeling vertelt de ondernemer over wat wij kunnen leren van stammen als de Masai, Berbers en de Sami, volkeren die even eenvoudig als harmonieus leven op een volle planeet. Steeds weer zie je de invloed ervan terug in elke vestiging. En het bijzondere is: de westerling zit er dag in, dag uit met zijn laptop en smartphone. Druk, druk, druk. Toch zo ongeveer het tegenovergestelde van hoe de stammen die Eduard bezocht hun leven invullen... 'Dat is waar. Maar je kan het ook anders zien. We hadden het over de nomaden die zich telkens verplaatsen om inspiratie en creativiteit te vinden en hervinden. Die filosofie zie je ook bij Tribes. De

Nederlander werkt steeds flexibeler. Waar hij wil, wanneer hij wil en hoe hij wil. Het maakt ze creatiever. Veel meer dan wanneer je elke dag van 9 tot 5 op dat saaie kantoor zit. Tribes helpt je daarbij. Je kan hier aan de slag wanneer je wilt op welke manier dan ook. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Alleen of met vele anderen. Precies zoals de stammen dat doen. Zij beslissen ook zelf waar, wanneer en hoe ze willen werken en leven, Tribes faciliteert hen', legt Eduard uit. Over de grens Werken bij Tribes is geen nationale zaak meer. De workingplaces zijn al te vinden in ons land, BelgiĂŤ en Duitsland en de ondernemer is er nog lang niet wat betreft expansie over de grens. 'De kansen zijn eindeloos. In Duitsland valt nog een wereld te winnen. En wat dacht je van de invloed van de Brexit? Er komen bedrijven van Londen naar het vaste land van Europa, inclusief al die werknemers die een plek nodig hebben. Nadeel is wel dat elk land op dit continent weer andere

regels heeft waar we rekening mee moeten houden. Daar ligt een uitdaging.' Na Europa volgen de Verenigde Staten en China. Landen waar Tribes ferme stappen aan het maken is om ook daar stevig voet aan de grond te krijgen. Dat vereist een andere manier van ondernemen. Want hoewel Eduard ook daar waarschijnlijk het gezicht van Tribes zal blijven, zullen de vestigingen in het verre oosten en westen anders worden uitgerold. 'We gaan licenties verkopen van alle 35 de Tribes-stammen. In Frankrijk, Polen, China... Noem maar op. Op die manier groeien we razendsnel. Dus wil je als licentiehouder 35 Tribes openen rond Parijs? Dan kan dat. In ZuidFrankrijk ook 35? Prima! In de VS pakken we het overigens anders aan en ga ik het zelf doen.' We nemen afscheid van Eduard Schaepman. Een man die steeds weer de daden bij zijn woorden voegt en onze wereld elke keer een stuk flexibeler maakt. Letterlijk. baaz.nl | winmagpro.nl

31


Baaz#100

johnniewalker.com

Tom Dixon is een designer actief met wooninterieur

1 op de 10.000 vaten is geschikt voor de Blue Label-blend

Het koperen thema verwijst naar de koperen ketels die gebruikt worden bij het maken van whisky

Verkrijgbaar in een fles van 70 cl

Slechts zeer gelimiteerd verkrijgbaar

Exclusieve whisky Johnnie en Tom

De ‘Limited Edition Johnnie Walker Blue Label Capsule Series by Tom Dixon’ is geïnspireerd door de zeldzaamheid, ambacht en erfgoed van de luxe van Schotse Whisky. Het omvat een uniek design voor de fles en zijn case. De koperen accenten in het Limited Edition Design zijn karakteristiek voor Dixons eigentijdse design en zijn een knipoog naar de kunst van het creëren van whisky. Meer Baaz#100? Ga naar: baaz.nl/baaz-100

32

baaz.nl | winmagpro.nl


ZZP

Tekst Redactie

DE ZZP’ER IN 2018 Dit verandert er voor zelfstandige ondernemers Het vorige kabinet Rutte bleef een nieuwe wet rondom ZZP’ers voor zich uit schuiven, maar met het nieuwe kabinet komt daar verandering in. In het regeerakkoord staan namelijk maatregelen die weer een geheel nieuwe situatie gaan creëren voor zelfstandige ondernemers. Minimum tarief Een van de opvallendste plannen die in het regeerakkoord staan is de invoering van een minimumtarief voor zelfstandigen, ongeveer in de geest van het minimumloon. Ieder tarief onder dat minimum zou automatisch een gewone arbeidsovereenkomst worden, waarbij de werkgever de verplichte premies en vakantiegelden moet betalen. Het minimumtarief zou tussen de 15 en 18 euro per uur komen te liggen. Ongeveer wat een werkgever ook voor een werknemer met minimumloon betaalt. Het idee voor een minimumtarief voor ZZP’ers lijkt een goede ontwikkeling, maar niet iedereen is enthousiast. Veel zelfstandige ondernemers zien het onderhandelen over hun tarieven juist als een prikkel om zo goed mogelijk werk te leveren. Het is voor te stellen dat het hun onderhandelingspositie kan schaden als ZZP’ers meer gelijkgetrokken gaan worden met gewone werknemers. Het gaat hier echter vooral om ondernemers in goedbetaalde branches. In de praktijk zal de regeling vooral invloed hebben op de situatie van zogenaamde schijnzelfstandigen aan de onderkant van de markt, zoals thuishulpen, taxichauffeurs of bezorgers die in feite voor een veel te laag tarief en zonder zelfstandigheid werken. Om zulke schijnzelfstandigheid te bestrijden is de nieuwe regeling een stap in de goede richting. Maar niet in alle sectoren zal het zo simpel werken. Zo kun je nog steeds een te laag

tarief vragen door te weinig uren te schrijven voor het werk. In de kunsten en de media, waar vaak per product of per woord wordt betaald, kan het minimum uurtarief nog makkelijk omzeild worden. Zelfstandigenaftrek De nieuwe coalitie gaat snijden in de zelfstandigenaftrek. Dat gebeurt waarschijnlijk nog niet in 2018, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Op dit moment kun je nog een bedrag van maximaal 7.280 euro van je omzet aftrekken, maar dat zal de komende jaren omlaag gaan. Uit

‘EEN MINIMUMTARIEF VOOR ZZP’ERS LIJKT EEN GOEDE ONTWIKKELING, MAAR NIET IEDEREEN IS ENTHOUSIAST’ onderzoek van het CBS is gebleken dat vier op de tien zelfstandigen in 2014 door de belastingaftrek helemaal geen belasting betaalden over een omzet van vaak niet meer dan 24 duizend euro. Dat dit dus een flink aantal zelfstandigen pijnlijk gaat raken staat vast. Ook hier lijkt het de bedoeling

ONINBARE BTW

Er is nog een regeling die het leven van ZZP’ers in 2018 een stuk makkelijker kan maken. Begin 2017 ging een regeling van kracht die het verrekenen van oninbare BTW een stuk makkelijker maakte. Dit recht op teruggaaf ontstaat uiterlijk een jaar na de factuurdatum. Dus heb je in 2017 te maken gehad met wanbetalers of faillissementen waar je wel al BTW voor hebt opgegeven? Dan kun je in 2018 die BTW gemakkelijk verrekenen.

de schijnzelfstandige te raken die vaak alleen overleeft dankzij toeslagen en de zelfstandigenaftrek. Wet DBA De moeilijk hanteerbare wet DBA gaat opnieuw op de schop. In principe goed nieuws, al moeten ondernemers wel weer gaan wennen aan een nieuw systeem. In plaats van de modelovereenkomst is het plan om een ‘opdrachtgeversverklaring’ in te voeren. Opdrachtgevers kunnen dan online een vragenlijst invullen waaraan ze kunnen zien hoe de belastingdienst over de overeenkomst zal oordelen. Op die manier zou er in ieder geval meer duidelijkheid komen voor opdrachtgevers en hoef je, mits je de vragenlijst naar waarheid invult, niet bang te zijn voor boetes achteraf. baaz.nl | winmagpro.nl

33


ZZP

Belastingdienst stimuleert zelf online boekhouden voor ZZP’ers Nu het jaar 2017 op zijn eind loopt is het tijd om alvast vooruit te blikken op het nieuwe boekjaar 2018. Het jaar 2018 belooft een interessant jaar te worden in de boekhoudwereld. TEKST

Redactie

e Belastingdienst gaat in 2018 online boekhouden meer en beter faciliteren. Het verwerkingsproces van online boekhouden is op een aantal vlakken fundamenteel anders dan traditionele vormen van boekhouden. Eerder al verklaarde de Belastingdienst officieel dat ondernemers bonnen en facturen mogen fotograferen om vervolgens digitaal op te slaan in de online boekhouding. Het originele document hoeft dan zelfs niet bewaard te worden. Maar niet alleen op het gebied van bewaren van documenten, ook op het gebied van aangiftes neemt de Belastingdienst een volgende stap. BTW-aangifte ZZP’er Op 1 januari 2018 start de Belastingdienst in samenwerking met de Stichting Zeker-OnLine een pilot met ZZP’ers om het proces van de BTW-aangifte te vereenvoudigen. ZZP’ers kunnen onder andere met InformerOnline gebruikmaken van het nieuwe aangifteproces van de Belastingdienst. Het nieuwe aangifteproces is toegankelijker gemaakt voor

34

baaz.nl | winmagpro.nl

de ZZP’er en de aangifte kan na afloop direct met iDeal worden voldaan. Op die manier stimuleert de Belastingdienst het gebruik van een online boekhoudprogramma en het zelf doen van de BTW-aangifte door ZZP’ers. Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) Maar niet alleen op het gebied van de BTW-aangifte, ook op het gebied van de Inkomstenbelasting (IB) wil de Belastingdienst ZZP’ers helpen. Ondernemers zonder rechtsvorm moeten bij de IB ook de cijfers van hun onderneming aangeven. De Belastingdienst wil deze koppeling met gecertificeerde software als InformerOnline verder automatiseren. De cijfers van de onderneming zijn dan vooraf ingevuld in de aangifte van de Belastingdienst.

ZZP’ers echt gaan stimuleren en heeft hierover zelfs de Tweede Kamer officieel geïnformeerd. Nederland loopt voorop Als we het boekhoud-landschap in Nederland vergelijken met andere landen kunnen we niet anders concluderen dan dat we in Nederland erg voorop lopen. Zelfs in een Europees topland als Duitsland zijn de automatiseringen van het boekhoudproces en de houding van de Belastingdienst lang niet zo vooruitstrevend als in ons eigen land. Dit is dan ook de reden dat InformerOnline in 2018 de internationale ambities die hier vorig jaar werden aangekondigd definitief waar gaat maken. Na een jaar onderzoek en ontwikkeling zijn we klaar om zelfstandigen en het kleinbedrijf van België, Duitsland en Oostenrijk te ondersteunen bij het zelf doen van de (online) boekhouding. Verdere ontwikkeling bij Informer Naast de internationale uitbreiding hebben we ons Nederlandse boekhoudpakket ook beschikbaar gemaakt in het Engels en Duits. Op deze manier sluiten we nog beter aan bij het internationale karakter van de Nederlandse economie. Met name expats en internationaal opererende bedrijven kunnen we nu nog beter ondersteunen. Meer mobiel Verder denken we dat ook in de boekhoudwereld de smartphone een nog belangrijkere rol gaat spelen. Het is daarom ook niet toevallig dat we al volop bezig zijn met een vernieuwde app voor de smartphone die bovendien een aantal extra functionaliteiten krijgt. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een betaalverzoek voor facturen die je ontvangen hebt direct via de InformerOnline-app klaar te zetten bij bunq. Volledig mobiel boekhouden komt hiermee weer een stap dichterbij.

'Het belooft een innovatief boekjaar te worden' Het verbeteren van het BTWaangifteproces en de Vooraf Ingevulde Aangifte zorgen niet alleen voor meer snelheid, het zorgt er ook voor dat er veel minder fouten worden gemaakt bij de verschillende aangiften. De Belastingdienst wil in het nieuwe jaar online boekhouden onder

Het belooft een innovatief boekjaar te worden, waarin zelf boekhouden voor ondernemers steeds eenvoudiger, sneller en efficiënter wordt. www.informer.nl


Snel Snel Snelen en engemakkelijk gemakkelijk gemakkelijk gemakkelijk data data datacomprimeren? comprimeren? comprimeren? comprimeren? Dan Dan Danis is isWinRAR WinRAR WinRAR WinRAR uw uw uwkeuze... keuze... keuze... Nunog nogveiliger veiliger met Nu Nu nog veiliger veiligermet met AES256 256bit bit encryptie AES AES 256 bit bitencryptie encryptie

Download nu nu uw Download Download Download nuuw uw GRATIS 40 40 dagen GRATIS GRATIS 40dagen dagen probeerversie! probeerversie! probeerversie! probeerversie!

WWW.WINRAR.BE WWW.WINRAR.BE WWW.WINRAR.BE WWW.WINRAR.BE


Achtergrond

Rendement uit je vermogen

Als ondernemer moet je natuurlijk rekening houden met je oude dag. Sommige ondernemers doen dat middels een pensioenfonds of verzekeraar, en anderen kiezen ervoor om hun oude dag zelf te regelen met rendement op hun eigen vermogen. Maar hoe behaal je tegenwoordig nog rendement op dat vermogen, nu de spaarrente ongekend laag ligt? TEKST

Mark IJsendoorn

oor veel mensen met een persoonlijk vermogen was sparen lange tijd een van de meest voor de hand liggende manieren om rendement te halen uit dat vermogen. Inmiddels is dat volledig veranderd door de dalende spaarrentes. Een particulier moet immers belasting betalen op vermogen, en in 2017 was dit bij een vermogen tot €100.000 een inkomstenbelasting van 30 procent op een ‘fictief’ rendement van 2,9 procent. Met andere woorden, de overheid gaat er vanuit dat je op dit vermogen een rendement behaalt van 2,9 procent (bij hogere vermogens wordt dat fictief rendement hoger) en daar betaal je inkomstenbelasting over. Maar het daadwerkelijke rendement van een spaarrekening ligt veel lager. Geen wonder dus dat mensen op zoek gaan naar manieren om meer te verdienen aan hun geld. Sparen in je onderneming Er is nog een andere manier van sparen dan het geld op je persoonlijke rekening zetten: sparen in je onderneming. Dat heeft een groot voordeel: de belasting op vermogen wordt voor bedrijven verrekend in box 1, en dat betekent dat je belasting betaalt op het daadwerkelijke rendement van je spaargeld, en geen fictief

36

baaz.nl | winmagpro.nl

rendement van 2,9 procent. Op die manier wordt sparen met lage rente een minder kansloze bedoeling. Er zit wel een addertje onder het gras: je mag namelijk niet zomaar privégeld overzetten naar je bedrijf. Daar moet een goede reden voor zijn. Geld dat je met je onderneming verdient kun je natuurlijk wel gewoon gebruiken om te sparen binnen je bedrijf. Beleggen Beleggen is een goede optie om meer rendement uit je vermogen te halen. Steeds meer mensen wagen zich op de aandelenmarkt. Je moet wel bereid zijn om een risico te nemen. Als je wakker gaat liggen van fluctuerende koersen, dan is beleggen misschien niet voor jou weggelegd. Actief vs. passief beleggen Mensen die graag een gokje wagen en het leuk vinden om de beurs in de gaten te houden, zijn snel geneigd zich actief met hun aandelen bezig te gaan houden. Ook apps en diensten die aandelenhandel toegankelijk proberen te maken voor een breed publiek presenteren het als een spelletje. Aandelen kopen van bedrijven waarvan je denkt dat ze gaan groeien en verkopen van bedrijven die achteruit gaan. De verleiding is groot om te zoeken naar zogenaamde glamourstocks, hippe bedrijven die snel een hoge beurswaardering krijgen maar die

vaak nog helemaal geen winst maken. Zulke agressieve handel geeft misschien een kick, maar het is zeker niet de meest verantwoordelijke manier om te beleggen. Wie dit doet, moet het dan ook eerder zien als hobby dan als een manier om rendement te behalen. De meeste studies zijn het er wel over eens dat maar weinig mensen erin slagen veel geld te verdienen met aandelenhandel. Zelfs bij experts speelt geluk een zeer grote rol. Bovendien verkijken veel particulieren zich op de transactiekosten die met de handel gemoeid gaan. Om na die kosten nog enig rendement over te houden, moet je met flinke bedragen handelen. Denk aan duizenden euro’s per transactie. Lange adem Om rendement te halen uit je vermogen loont het vaak beter om te beleggen


ANDERE BELEGGINGEN

VASTGOED Veel mensen stoppen hun vermogen in een huis of vakantiehuis. Je hypotheken afbetalen is natuurlijk een bijzonder rendabele manier om je vermogen te gebruiken. Een vakantiehuis lijkt een goede investering, maar je moet wel goed oppassen voor een paar nare valkuilen. Zo garanderen aanbieders vaak een bepaald rendement dat uit de huur van het vakantiehuis moet komen. Maar vaak vragen zulke aanbieders veel meer voor het huis dan het eigenlijk waard is. Bovendien moet je rekening houden met extra kosten door belastingen, verzekeringen en onderhoud. Om nog niet te spreken van schrijnende verhalen van eigenaren die ervoor kozen de verhuur uit te besteden en te maken kregen met gasten die het interieur sloopten. GOUD Goud wordt wel eens genoemd als goede investering, maar eigenlijk is dat alleen het geval wanneer je bang bent voor hyperinflatie. Op goud verdien je namelijk geen rendement, en het kost geld om het op te slaan en te verzekeren. De goudprijs kan ook fluctueren en gaat zeker niet per definitie omhoog.

voor de lange termijn. In feite verdien je inflatie bijvoorbeeld zo laag dat zelfs de zeer dan niet aan koerswisselingen, zoals je met lage spaarrente voor een klein maar duidelijk aandeelhandel probeert te rendement zorgde. Omgekeerd doen, maar haal je vooral heb je aan een spaarrente van 7 rendement uit dividend. Het procent weinig wanneer je met ‘EEN LAGE RENTE loont daarom om te investeren OP JE SPAARGELD een inflatie van 10 procent te in valuestock, bedrijven met maken zou hebben. Inmiddels BETEKENT NIET een lage beursnotering maar PER DEFINITIE DAT stijgt de inflatie weer, maar de HET ONGUNSTIG IS rentes stijgen niet mee. stabiele winsten. Spreiding is OM TE SPAREN’ daarbij eveneens van groot Sparen wordt dus op de belang, zodat je het risico korte termijn steeds minder vermindert. Voor de meeste aantrekkelijk. Maar de leken is een passieve langetermijnbelegging in lage rente heeft ook invloed op de beurs. De een beleggingsindexfonds de beste optie omdat aandelenprijzen zijn op dit moment hoog. dit erg gespreid is en de kosten laag zijn. Dat is niet gek aangezien de lage rente meer mensen de beurs op drijft. De kans bestaat dat Sparen of beleggen? dit gecorrigeerd wordt zodra de rente weer Een lage rente op je spaargeld betekent niet omlaag gaat. Realiseer je dus dat de lage rentes per definitie dat het ongunstig is om te sparen. waarschijnlijk slechts tijdelijk zijn en dat dit Andere factoren die meespelen zijn natuurlijk niet per se het meest gunstige moment hoeft te de belasting die je over je vermogen betaalt, zijn om met veel geld de aandelenmarkt op te maar ook inflatie is van belang. In 2016 was de stappen.

KUNST Cijfers uit het verleden wijzen uit dat kunst gemiddeld genomen een redelijke investering is. Toch is het niet makkelijk hier geld mee te verdienen, want je moet wel verstand hebben van je aankopen. En zelfs dan blijft het moeilijk om te voorspellen. Zo is het afwachten of 450 miljoen dollar neerleggen voor een van Leonardo da Vinci’s minder mooie schilderijen nu echt zo’n goede investering is.

baaz.nl | winmagpro.nl

37


MVO

DZyzzion wint de Klimaatprijs 2017 Het adviesbureau DZyzzion sleept de Klimaatprijs 2017 in de wacht omdat het een CO2-besparing van 100% heeft gerealiseerd. TEKST

Redactie

BEELD

Jeroen Berends

e Klimaatprijs is een nieuw initiatief van de Nederlandse Klimaatcoalitie en zet grote bespaarders in het zonnetje. DZyzzion wist in het afgelopen jaar klimaatneutraal te worden door volledig op elektrisch vervoer over te stappen, elektrisch te verwarmen en zelf elektriciteit op te wekken. Bedrijven en organisaties hebben een behoorlijk aandeel in de Nederlandse CO2-uitstoot. Het verkleinen van die footprint heeft hoge prioriteit op internationale klimaatconferenties, zoals onlangs in Bonn. Deelnemers aan de Nederlandse Klimaatcoalitie streven naar klimaatneutraliteit in 2050 en laten zien dat een versneld reductietempo in de praktijk haalbaar is. Deelnemers die meermaals over hun footprint rapporteerden laten een gemiddelde besparing van 12 procent zien. Dat is flink meer dan het landelijk gemiddelde, in 2016 is de nationale uitstoot zelfs gestegen. De winnaar DZyzzion 'DZyzzion laat zien dat niet alleen grote multinationals maar ook kleine bedrijven maatregelen kunnen treffen om hun negatieve milieueffecten te verminderen en in dit geval zelfs tot nul kunnen terugbrengen', aldus MVO Nederland-directeur Maria van der

38

baaz.nl | winmagpro.nl

Heijden. Ze reikte de prijs uit aan de winnaar op de Climate Innovation Experience van Climate-KIC in aanwezigheid van ruim 300 bezoekers uit bedrijfsleven, gemeenten, wetenschap en onderwijs. De runners-up Eervolle vermeldingen gaan naar VodafoneZiggo en Gemeente Bronckhorst, als tweede en derde grootste bespaarders in percentage CO2-uitstoot. VodafoneZiggo dringt niet alleen de eigen uitstoot terug, maar motiveert ook haar klanten door aandacht te vragen voor minder CO2 door ICT. Gemeente Bronckhorst liet het dak van het gemeentehuis geheel voorzien van zonnepanelen, goed voor 30 procent van hun totale energiebehoefte. Ook stelde de gemeente grond beschikbaar voor het Solarpark de Kwekerij, een uniek natuurpark waarin 7.000 zonnepanelen duurzame energie opwekken voor ruim vijfhonderd huishoudens. De Nederlandse Klimaatcoalitie Op initiatief van MVO Nederland, Natuur & Milieu, Klimaatverbond Nederland en de Rijksoverheid hebben zich ruim 700 MKB-bedrijven, multinationals, gemeenten en NGO’s aangesloten bij een sterke coalitie waarin gewerkt wordt aan een klimaatneutrale samenleving. De Nederlandse Klimaatcoalitie laat zien dat klimaatneutraliteit rendabel én haalbaar is. Klimaatneutraal ondernemen houdt in dat de eigen bedrijfsactiviteiten per saldo geen negatieve impact hebben op het klimaat en dus niet bijdragen aan klimaatverandering.

DIT IS DZYZZION

DZyzzion – spreek uit ‘decision’ – staat voor het maken van bewuste keuzes. Keuzes die een duurzame wereld dichterbij brengen en daarbij ook goed zijn voor je bedrijf, organisatie of gebied. Keuzes dus, die meerwaarde scheppen voor mens, milieu en economie. DZyzzion beschouwt zichzelf als een social enterprise. Advisering is de kernactiviteit. Dat doet het bedrijf voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. Daarnaast verricht men onderzoek en draagt DZyzzion een steentje bij aan netwerk- en onderwijsactiviteiten op het gebied van duurzaamheid. Ook verzorgt DZyzzion publicaties met betrekking tot dit onderwerp. www.dzyzzion.nl

DE NEDERLANDSE KLIMAATCOALITIE De Nederlandse Klimaatcoalitie is een initiatief van MVO Nederland, Natuur en Milieu, Het Nederlandse Klimaatverbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Nederlandse klimaatcoalitie bestaat vooral dankzij haar deelnemers: organisaties, instellingen, overheden, NGO’s en bedrijven die uiterlijk voor 2050 een klimaatneutrale bedrijfsvoering realiseren en zich daarvoor aansluiten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie. www.klimaatcoalitie.nl


MVO

Koffie is bijna een brandstof voor het kantoor te noemen. Er zijn maar weinig werknemers die fatsoenlijk draaien zonder een koffietje in de ochtend. Of twee. En nog een paar in de middag. Geen wonder dat veel bedrijven bewust nadenken over de koffie die ze op hun kantoor aanbieden. Wat is eigenlijk het belang van koffie op kantoor? En wat zijn de trends rondom koffie op zakelijk gebied?

HET BELANG VAN KOFFIE OP KANTOOR

WAAROM BEDRIJVEN BEWUST NADENKEN OVER DE KOFFIE DIE ZE AANBIEDEN TEKST

olgens Thomas Rol, Director Out of Home van Nespresso, is koffie essentiëler voor de werkomgeving dan veel mensen denken. ‘Het koffiemoment op kantoor wordt vaak onderschat. Er gaat vaak veel meer informatie rond bij het koffieapparaat dan het management soms denkt. Een groot deel van de mensen ervaart het koffiemoment ook als een moment van ontspanning op het kantoor.’ Dat koffiemoment wordt voor werknemers alleen maar belangrijker door een duidelijke trend die Thomas ziet op koffiegebied. ‘De koffiekennis van de Nederlander in het algemeen en van de Nederlandse werknemer wordt steeds groter. Het drinken van goede koffie wordt belangrijker gevonden en steeds meer erkend. Op het moment dat je je mensen goede koffie serveert, zegt dat

Mark IJsendoorn

dus steeds meer over de waardering die je hebt voor je werknemers.’ Waardering Nadenken over het type koffie dat je aanbiedt, en de kwaliteit ervan, kan dus van belang zijn voor een bedrijf. ‘Allereerst is het een teken van waardering voor de werknemer. Een groot deel, zo’n 87 procent van de werknemers, geeft aan dat men zich gewaardeerd voelt wanneer er Nespresso op kantoor is,’ aldus Thomas. Maar misschien nog wel belangrijker: de koffie die je aanbiedt kan het imago van je bedrijf ten goede komen. ‘Ook klanten zien het als een teken dat je als bedrijf aandacht besteedt aan kwaliteit wanneer je goede koffie aanbiedt.’

dit moment uniek in de zakelijke markt. Net als bij zijn consumentenproducten levert het bedrijf niet alleen koffie van hoge kwaliteit, maar ook service voor de apparaten en advies over de verschillende koffiesmaken waaruit te kiezen valt. ‘De kwaliteit die wij kunnen bieden komt voort uit de keuzes die we maken in elke stap van het proces, van bes tot kopje. Om een indruk te geven van die kwaliteit: we werken inmiddels met meer dan vijfendertig sterrenrestaurants samen,’ aldus Thomas. ‘Dat je dezelfde hoogwaardige kwaliteit met dertien verschillende koffiesoorten ook aan werknemers op kantoor kunt geven, met een simpele druk op de knop, is uniek aan ons systeem.

Kwaliteit op kantoor De koffieoplossing van Nespresso is op

Duurzaamheid Een andere marktbrede trend die Thomas

Een pionier in kwaliteitskoffie

Nestlé Nespresso SA is een toonaangevende pionier op het gebied van geportioneerde koffie van de hoogste kwaliteit. Met het Nespresso AAA Sustainable Quality™-programma werkt Nespresso samen met meer dan 70.000 koffieboeren in 12 landen om duurzame landbouwpraktijken te integreren op koffieplantages en in het omringende landschap. Nespresso heeft het AAA-programma in 2003 gelanceerd in samenwerking met milieuorganisatie Rainforest Alliance om boeren te helpen bij het verbeteren van de opbrengst en de kwaliteit van de oogst, een duurzame koffieproductie te waarborgen en de leefomstandig­heden van de boeren en hun families te verbeteren. Het hoofdkantoor van Nespresso is gevestigd in het Zwitserse Lausanne. Het bedrijf is actief in 69 landen en heeft meer 12.000 medewerkers in dienst. In 2016 opereerde Nespresso in een wereldwijd retailnetwerk van meer dan 600 exclusieve Boutiques. Nespresso Professional biedt innovatieve en high-tech machines, 13 verschillende hoge kwaliteit koffies en tailor-made services voor kantoren, hotels en restaurants. Bovendien is Nespresso de voorkeurskoffie in meer dan 750 van de beste restaurants ter wereld. Ga voor meer informatie naar de website van Nespresso Professional: www.nespresso.com/pro/nl

40

baaz.nl | winmagpro.nl


signaleert is natuurlijk duurzaamheid. Wie MVO hoog in het vaandel heeft staan moet ook nadenken over de koffie die hij op kantoor aanbiedt. ‘In de 30 jaar dat Nespresso bestaat hebben we geleerd hoe we duurzaamheid kunnen integreren in onze bedrijfsvoering, om zo een positieve impact te kunnen genereren en tegelijkertijd de hoogste kwaliteit koffie te bieden, nu en in de toekomst. Op basis van deze visie is ‘The Positive Cup’ uitgerold met drie pijlers: duurzame koffie, aluminium en klimaat. Wat betreft koffiekwaliteit en duurzaamheid hebben we al in 2003 het AAA Sustainable Quality™ Programma

opgezet, in samenwerking Rainforest Alliance. De kern van dat programma is de directe relatie die wij met koffieboeren over de hele wereld hebben. We werken

de boeren te verbeteren. Dat gaat zover als het opzetten van pensioenfondsen voor boeren in Colombia en het investeren in slim watermanagement.’

‘Wie MVO hoog in het vaandel heeft staan moet ook nadenken over de koffie die hij op kantoor aanbiedt’ inmiddels wereldwijd samen met meer dan 70.000 koffieboeren om duurzaamheid en kwaliteit in de hele keten te waarborgen. We kopen dus niet in op de beurs maar bij boeren zelf om ook de levensstandaard van

Klimaat is een andere belangrijke pijler. ‘Mensen zeggen wel eens dat geportioneerde koffie bijdraagt aan extra vervuiling wat niet het geval is. Door geportioneerde koffie gebruik je precies de

juiste hoeveelheid koffie met precies de juiste hoeveelheid water. Geen verspilling dus. Nespresso gebruikt aluminium voor de capsules. Aluminium is de beste bescherming voor de koffie en het is oneindig recyclebaar. Alle capsules die wij uitleveren, kunnen wij terug nemen en recyclen via onze eigen recyclesysteem.’ ‘Op het gebied van klimaat hebben we een CO2-plan om onze footprint steeds verder te reduceren. Om CO2 neutraal te worden planten we bomen in koffiegebieden. Tot op heden hebben 1,4 miljoen bomen geplant om de CO2-footprint te verkleinen en tegelijkertijd de koffiegrond te beschermen tegen klimaatverandering.’ baaz.nl | winmagpro.nl

41


Eindbaaz

Eindbazen blinken bijna altijd uit in het delen van interessante verhalen, opmerkelijke ambities en mooie ideeën. Nick Galea, CEO van communicatiesoftwarebedrijf 3CX, is zo iemand. We spraken hem al in 2016 en zijn verhaal inspireerde ons zo veel dat we nu weer bij de ondernemer aankloppen.

'BIJ 3CX DRAAIT HET VOOR HONDERD PROCENT OM INNOVATIE' Eindbaaz Nick Galea is nog lang niet klaar met zijn ambities TEKST

Belangrijk onderdeel van elk Eindbaazinterview is natuurlijk de vraag wat de toekomstplannen zijn die een CEO met zijn of haar onderneming heeft. Daar was Nick Galea toen we hem in het voorjaar van 2016 spraken duidelijk in: hij wil flink groeien met 3CX. 'We willen een wereldwijde top 3 PBX-producent worden. Dat moet in de komende vijf jaar gebeuren. Die kans acht ik vrij groot. We hebben bij 3CX de kennis en de technologie om de PBX-markt te domineren. Voor de hele groten als Apple en Google is de markt te klein. En diverse bedrijven - ik noem een Alcatel en Siemens - stoppen juist met PBX omdat ze zich moeten focussen op andere gebieden. En de kleine PBX-bedrijven redden het niet omdat ze te weinig slag- en innovatiekracht hebben. 3CX past daar precies tussenin. Groot genoeg en daarom een enorme technologische kennis en klein genoeg om te focussen op PBX-software', aldus Nick het afgelopen jaar. ‘Ik sluit ook niet uit dat

we in die periode voor een IPO (Initial Public Offering - de eerste uitgifte van aandelen of obligaties op een effectenbeurs, red.) gaan. Die kans is aanwezig.’ Grote update 3CX We spreken de derde Eindbaaz van 2017 begin augustus, vlak voor zijn welverdiende zomervakantie. Hoe gaat het met hem persoonlijk en hoe doet de 'CEO Nick Galea' het momenteel? 'Ik kijk ontzettend uit naar mijn zomervakantie om mijn batterijen op te laden om daarna in september met volle kracht terug te komen', belooft Nick. 'Wanneer ik spreek als CEO ben ik blij met hoe het momenteel met 3CX gaat en ik kijk met positieve spanning uit naar wat de toekomst ons gaat brengen. We hebben net de overname van Askozia (een Duitse VoIP IP PBX-telefooncentrale voor MKB en Groot Zakelijk, red.) afgerond en ook de lancering van een grote update van 3CX zit er net op. Dus

'Het is een lange reis geweest, een reis die nog niet helemaal voorbij is'

42

baaz.nl | winmagpro.nl

Bart Remmers

die vakantie is welverdiend', lacht de ondernemer. 2017 is inmiddels alweer ruim over de helft. Een mooi moment om aan de CEO te vragen hoe het eerste deel van het lopende jaar hem bevallen is. Is het een succesverhaal? Nick: 'De zeven eerste maanden van 2017 waren spannende maanden voor ons. We hebben enorm veel bereikt. Denk aan Elastix en PIAF powered by 3CX, de nieuwe versie van 15.5, PBX Express, de acquisitie van Askozia... En het jaar is nog lang niet voorbij! We hebben nog veel meer in de pijplijn zitten kan ik je vertellen.' De Eindbaaz is helder. Hij is zeer tevreden met wat zijn 3CX tot nu toe heeft bereikt in 2017. 'Ons marktaandeel is door het dak gegaan en daarnaast komen nieuwe activeringen steeds meer in een stroomversnelling terecht.' Nieuw hoofdkantoor 3CX Recent vertelde Nick Galea over het nieuwe hoofdkantoor waar 3CX naar toe gaat verhuizen. Wat mogen wij en – nog veel belangrijker – wat kunnen bezoekers en werknemers verwachten van het nieuwe onderkomen? 'We kijken ontzettend uit naar de verhuizing naar


NICK GALEA

De Nederlander Nick Galea heeft een grote staat van dienst. Voordat hij in 2005 startte met 3CX, was hij de oprichter en directeur van de softwarebedrijven Acunetix, 2X en GFI. Nick studeerde aan de Hogere Hotelschool Den Haag, verkreeg daarna een MBA aan de University of Bradford. Direct daarna werd GFI door hem opgericht. In 2005 verkocht Nick het bedrijf, waarna de Eindbaaz Acunetix en 2X oprichtte. Iets later volgde 3CX. 2X is in 2015 verkocht. Acunetix, met klanten als Nike, Adidas, Lufthansa, US Navy, Sony en Nasa, is nog steeds in handen van de ondernemer. Het bedrijf beveiligt de websites van de grote merken.

baaz.nl | winmagpro.nl

43


Eindbaaz

het nieuwe gebouw', vertelt de CEO. 'Het is een lange reis geweest, een reis die overigens nog niet helemaal voorbij is. Ik verwacht dat we begin 2018 de dozen kunnen pakken voor de verhuizing.' 'Weet je', gaat Nick verder, 'Bij 3CX draait het voor honderd procent om innovatie. We zijn constant bezig met de ontwikkeling van ons product, zodat het voorop staat op het gebied van de meest moderne technologie. Die focus zie je binnenkort ook terug in onze nieuwe panden. De werknemers en bezoekers zullen dat merken op het moment dat ze de deur van het kantoor binnenwandelen. Na het

44

baaz.nl | winmagpro.nl

nieuwe hoofdkantoor komt er een heus appartementenblok op onze campus. We zijn dus nog lang niet klaar!' Logischerwijs is het voor personeel erg belangrijk dat ze zich senang voelen op de plek waar ze dagelijks werken. Heeft Nick goed geluisterd naar hun wensen voordat men aan de slag ging met het hoofdkantoor? 'Zeker. We hebben onze werknemers gevraagd welke faciliteiten ze graag wilden zien in het nieuwe onderkomen. Een aantal van hun wensen zijn geĂŻmplementeerd. Om je een voorbeeld te geven: we speelden sinds een tijd met het idee van een fitnessruimte. We hebben het

3CX-personeel gevraagd wat zij van het idee vonden en of ze dachten dat ze daadwerkelijk gebruik zouden gaan maken van de fitnessmogelijkheden.' Fitnessruimte voor de werknemers De werknemers reageerden enthousiast op het idee. 'Daarom kunnen ze straks gebruik maken van de fitnessruimte op elk moment dat ze wensen', aldus Nick. '3CX moedigt een gezonde leefstijl aan, zeker in het klimaat van een techbedrijf als het onze waar de meeste mensen een groot deel van hun werkdag achter een computer zitten. We vinden het belangrijk om ons personeel te voorzien met faciliteiten als een gym zodat ze


een gezonde levensstijl eenvoudiger kunnen aanhangen.'

'Ik mag wel zeggen dat we behoorlijk op weg zijn om de ambitie voor een plek in de PBX top 3 te vervullen!'

DIT IS 3CX

3CX is de ontwikkelaar van het 3CX Phone System, het enige software-gebaseerde PBX (Private Branch eXchange, het telefoonnetwerk binnen een bedrijf) dat niet alleen merkgebonden telefoonsystemen vervangt. Het levert ook een Unified Communications-oplossing en arrangement omdat het open standaard software gebaseerd IP PBX is, dat geïntegreerd kan worden met andere applicaties draaiend op Windows. 3CX heeft kantoren in vijftien landen inclusief de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Japan, Rusland, Zuid-Afrika, Australië, Hong Kong en meer en volledig gelokaliseerde websites beschikbaar in onder meer het Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Russisch, Nederlands, Pools en Japans.

Natuurlijk moet er vooral ook gewerkt worden en dat het liefst in een zo'n ergonomisch verantwoord mogelijke kantooromgeving waar het niet ontbreekt aan sfeer en gemak. 'Ook op dat vlak hebben we goed geluisterd naar de feedback. Waar voelen onze werknemers zich het prettigste in? Hoe willen ze werken en hoe zit het met het uiterlijk van hun werkruimte? We willen dat onze werknemers op een zo'n productief en comfortabel mogelijke manier hun werk kunnen uitoefenen. De faciliteiten in het nieuwe gebouw dragen daar enorm aan bij.' 3CX 15.5 In juni lanceerde 3CX versie 15.5 van haar PBXsysteem. Eerder dit jaar vertelde de Eindbaaz er in WINMAG al uitgebreid over. Met de nieuwe versie van 3CX laat het bedrijf zien dat flexibiliteit één van de sleutelwaarden is achter de UC-oplossing die zij biedt. ‘Het is niet alleen dat 3CX multiplatform is, maar ook dat we zowel een cloud- als een on-premise-oplossing bieden. We zijn erachter gekomen dat veel bedrijven, en dan met name de wat grotere bedrijven, hun IT-oplossingen en dus ook hun communicatieoplossingen toch deels of geheel in eigen hand willen houden en deze niet graag outsourcen', aldus Nick eerder dit jaar. 'Dat kon eerder al wel, maar nu verregaand met behoud van de cloud. En dus ook multiplatformondersteuning waaronder Linux. Dat is veel makkelijker om uit te rollen en te beheren wanneer er gebruik gemaakt wordt van hostingoplossingen van bijvoorbeeld Google. Tegelijkertijd vereist het weinig administratiebezigheden. Daarbij hebben we ook een feature ingebouwd die het makkelijk maakt voor bedrijven om over te stappen, dus van on-premise naar de cloud en vice versa.' 'Versie 15 was een groot succes en zeer goed ontvangen. Die versie hebben we als basis gebruikt en vandaaruit zijn we verder gaan bouwen aan iets zeer uniek voor onze partners en klanten', vertelt de CEO nu naar aanleiding van de lancering. 'We hebben een splinternieuwe web client geïntroduceerd, een nieuwe functie voor 3CX. Daarmee is de 15.5-versie absoluut verbeterd wanneer je kijkt naar de gebruiksvriendelijkheid van het platform.' 'Dankzij de Linux-variant kunnen onze partners en klanten 3CX overal inzetten, waar ze zich ook bevinden, via Windows, Linux of in de cloud. Om terug te komen op de overname van Askozia waar ik het eerder over had: dat bedrijf

staat enorm hoog aangeschreven vanwege zijn Linux-technologie. Dus je kunt je voorstellen dat we zeker uitkijken naar de toekomstige ontwikkelingen die de integratie van deze technologie in 3CX teweeg gaat brengen!' PBX Express Een andere nieuwe tool waar Nick terecht trots op is, is PBX Express dat afgelopen maart werd gelanceerd. 'Met deze tool kunnen klanten en resellers een PBX-cloud opzetten binnen hun eigen cloud-account. Dat in een tijd van enkele minuten', legt de Eindbaaz uit. 'We hebben de belangrijkste stappen van de PBX-setup doorgevoerd in acht simpele stappen zonder concessies te doen op het vlak van flexibiliteit en de bestaande functies. Het is fantastisch voor gebruikers die 3CX willen uitproberen en voor resellers die supersnel de setup van de systemen van hun klanten willen regelen terwijl ze de controle over hun PBX blijven behouden. Ze kunnen kiezen tussen Google Cloud, Amazon, OVH, 1&1 of elke andere Openstack-gebaseerde VPS-provider.' Nick Galea vertelde het al: na zijn welverdiende vakantie wil hij weer keihard knallen met het bedrijf. Wat kunnen we komend najaar allemaal verwachten van 3CX? 'Om te beginnen is er de eerste update van 3CX 15.5. Dankzij die update zijn er talloze nieuwe functies voor zowel administrateurs als gebruikers, waaronder meer web client-gerichte onderdelen en nog eenvoudigere configuratie. We werken altijd aan en introduceren constant nieuwe technologieën en onderdelen van het product, dus ik twijfel er geen moment aan dat er in de resterende maanden van 2017 steeds weer spannende en opmerkelijke ontwikkelingen plaats gaan vinden. Let maar op!' In de wereldwijde top 3 Nog een keer terug naar het interview van vorig jaar in Baaz. Nick Galea sprak toen zijn ambitie uit om met 3CX een plek te verwerven in de top 3 van grootste wereldwijde PBXleveranciers. Hoe staat het ruim een jaar later met die ambitie? Nick: 'Met onze Linux-versie en Free-editie hebben we een enorme organische groei bereikt. Dankzij Elastix, PBXinaflash en de aankoop van Askozia hebben we ook nog eens 100.000 nieuwe installaties op ons conto kunnen bijschrijven. Als kers op de taart hebben we duizenden nieuwe resellers wereldwijd. Kortom, ik mag wel zeggen dat we behoorlijk op weg zijn om de ambitie voor een plek in de PBX top 3 te vervullen!', besluit een optimistische Eindbaaz. baaz.nl | winmagpro.nl

45


Tech

ASUS ZENBOOK FLIP S (UX370UA)

ELEGANTE 2-IN-1 Sinds 2011 gooit ASUS hoge ogen met zijn ZenBook-lijn. Het credo wat ASUS lijkt te hanteren voor deze devices is: handzaamheid, functionaliteit en schoonheid. Dat was bij de eerste ZenBook zo, en is ook het geval bij de nieuwste ZenBook 2-in-1, de ZenBook Flip S UX370UA. TEKST

Peter Güldenpfennig

SUS benadrukt dat de nieuwste ZenBook Flip één van de dunste ter wereld is en dat kunnen we enkel beamen. Het apparaat is slechts 10,9mm en weegt een fractie meer dan 1,1KG. Dat zijn mooie cijfers voor een apparaat met specificaties die in het hogere segment zitten. Hoewel de ZenBook Flip S in meerdere configuraties beschikbaar is, heeft ons testmodel een Intel Core i5-CPU van 2,5GHz en 8GB aan intern geheugen. Qua opslag heb je 256GB tot je beschikking. Meer dan prima om goed op te kunnen werken. Behuizing De behuizing is van hoogwaardig aluminium, door ASUS de mooie en discrete kleur Royal Blue gegeven, met een dunne gouden rand die display en keyboard scheidt. Dit design is door het hele apparaat doorgevoerd wat de notebook ook voor het oog een prettige verschijning maakt. Opvallend zijn overigens de ErgoLift-scharnieren. Die stellen je in staat de notebook zonder moeite in elke stand te zetten die je maar wil. Bovendien zijn ze dun en mooi verwerkt in de behuizing. Hoe je ook werkt, de scharnieren steken nooit uit het ontwerp van de notebook en blijven stevig, en dat hebben we, zeker bij 2-in-1-systemen, weleens anders gezien. Poorten en fingerprintscanner Qua poorten heb je aan beide kanten een USB-Cpoort plus een microfoon- en headphone-poort aan de linkerkant. Opvallend: aan de rechterkant vind je de powerknop plus volumeknoppen, waarmee ASUS echt heeft gedacht aan mensen die het apparaat vooral in tabletmodus gebruiken. Mooi is hoe ASUS de fingerprintscanner in de ZenBook Flip S heeft verwerkt. Deze bevindt zich ook aan de zijkant en is uiterst dun, maar

46

baaz.nl | winmagpro.nl

wel accuraat. We hopen dat dit veel navolging vindt, want ruimte hiervoor opofferen op het keyboard zelf hoeft dus niet. Display Het display betreft een 13.3-inch scherm met backlit LED en een resolutie van 1920 x 1080, hoewel er ook een versie beschikbaar is met een 4K-display. Wat kleuren en inkijkhoeken betreft heb je niets te klagen, die zijn uitzonderlijk goed. Werken zoals jij wilt Zoals gezegd kun je de notebook in elke positie die je wenst zetten. Een tent-modus bijvoorbeeld, om collega’s iets te verduidelijken, of tabletmodus om notities mee te maken met de ASUS-pen. Dat werkt allemaal prima, hoewel de (onterechte) angst voor het beschadigen van het keyboard blijft wanneer we het apparaat neerleggen in de tabletmodus. Maar goed, we begrijpen dat het slanke design van de notebook een retracting-systeem niet toelaat, dus we kunnen er ook niet echt over vallen. Over de toetsen gesproken, het keyboard typt heerlijk, met een 1mm travel voor de toetsen. Ook het touchpad, dat opvallend groot is voor het formaat van het device,

SPECS Prijs vanaf € 1199,OS Windows 10 Home CPU Intel Core i5-7500U 2,5GHz Display 13.3” LED-backlit Full HD; 1920 x 1080 RAM 8GB Storage 256GB SSD Afmetingen 31.3 x 21.8 x 1.09 cm Gewicht 1.1 kg Info asus.com

doet prima zijn werk. De accu houdt het ongeveer 11 uur vol, maar dat is bij gemiddeld gebruik. Werk je op volle kracht, reken dan om en nabij de acht uur. Erg? Nee, want het systeem ondersteunt snelladen, dus binnen een klein uur heb je de accu tot 60 procent opgeladen. Conclusie We spreken veel vaker dan voorheen over design in notebooks. Logisch, want praktisch alle fabrikanten snappen tegenwoordig dat het oog ook wat wil. ASUS was echter een van de eerste die met de ZenBook strak en uitgekiend design in de praktijk bracht en houdt die vlag hoog met het nieuwste model. Dat in combinatie met goede specificaties en een lichte, maar duurzame behuizing, maakt de ZenBook Flip S de 2-in-1 waar je niet omheen kunt.


Raak nooit meer iets kwijt! Al je facturen direct in je online boekhouding

en ook de BTW aangifte gaat met

A

ĂŠĂŠn klik naar de Belastingdienst! volden door be an

Ga naar www.informer.nl en neem het 30 dagen vrijblijvend op proef.

smart online boekhouden


Tech

Tekst Redactie

VEELZIJDIGE IP-TELEFOON

Gigaset Maxwell 2 Met de introductie van de Maxwell 2 completeert Gigaset pro haar IPtelefonieportfolio met een toestel wat prima past tussen de Maxwell Basic en Maxwell 3.

e Gigaset Maxwell 2 is ontworpen om frequente bellers te ondersteunen op een comfortabele manier. Het toestel wordt bediend via een groot en verlicht monochroom 3.5-inch TFT-scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels. Naast het display vind je aan beide zijden vier functietoetsen die je zelf naar wens kunt programmeren. Daarnaast vind je nog tien sneltoetsen op het toestel waarmee je snel veelgebruikte functies kunt aanroepen. Dit is allemaal erg duidelijk en spreekt voor zich, waardoor praktisch iedereen goed kan werken met het toestel. Installatie De Maxwell 2 ondersteunt zero-provisioning, dus aansluiten is zo gepiept. Tevens wordt PoE ondersteund. Sluit het toestel aan en je bent klaar om deze te gebruiken. Het toestel ondersteunt tot aan vier SIP-accounts, dus ook voor omgevingen waar medewerkers wisselen van werkplek is het toestel geschikt. De voet is verstelbaar naar wens en bovendien is de Maxwell 2 ook geschikt om bevestigd te worden aan een wall mount. Het toestel maakt gebruik van Gigaset pro’s Software Platform waardoor interoperabiliteit gegarandeerd is. De Maxwell 2 is gecertificeerd voor diverse on-premise PBX- en cloud-VoIP-telefoonleveranciers, inclusief de netwerken van Broadsoft, Kwebbl, Centile en Asterisk. Dit betekent een naadloze samenwerking met diensten van o.a. Clearvox, RoutIT, X2com, VoipZeker KPN1 en Telfort Zakelijk. Helder en handsfree Met ondersteuning voor HD-audio ben je verzekerd van een helder en goed geluid. Desgewenst is het volume aan te passen. Interessant is de mogelijkheid om de Maxwell 2 te gebruiken in combinatie met een headset. Schakelen tussen vast bellen of via een headset gaat middels een dedicated knop op het

48

baaz.nl | winmagpro.nl

toestel. Prettig, want zo kun je blijven communiceren zonder dat je per se gebonden bent aan je bureau. Functioneel Wanneer het toestel gebruikt wordt in combinatie met een hiervoor geschikte PBX, heb je ondermeer de beschikking over bellijsten, XMLdirectories, automatische updates en gespreksopnames. De LED-aanduiding aan de bovenkant van het device toont activiteit die zichtbaar is aan zowel de voor- als de achterkant van het device. Doorverbinden gaat gemakkelijk via de programmeerbare functietoetsen. Tevens heb je de mogelijkheid om tot aan honderd contacten toe te voegen aan het interne geheugen. Met de quick find-functie zoek je snel de gegevens van een contactpersoon op. Schaalbaar Ook als gebruikers behoefte hebben aan meer toetsen is de Maxwell 2 een

goede keuze. Het device kan worden uitgebreid met de Maxwell Expansion Module, die 58 programmeerbare toetsen toevoegt. De Maxwell 2 is uit te breiden met maximaal drie Maxwell Expansion Modules aan zowel de linker- als de rechterzijde. Conclusie Met de Maxwell 2 introduceert Gigaset een prettige telefonieoplossing waar in principe elke organisatie mee uit de voeten kan. Met name de prettige functionaliteiten gecombineerd met de flexibele inzetbaarheid en schaalbaarheid spreken voor het toestel.

SPECS Prijs â‚Ź 119.95 excl. BTW Info gigasetpro.com


Tech

Tekst Mark J. Barrenechea

Er is iets mis met trendvoorspellingen. En wel het volgende: eigenlijk willen we elk jaar nieuwe fenomenen voorspellen, maar we zitten al jaren een beetje in hetzelfde vijvertje te vissen. Ga maar na: Internet of Things, het staat in bijna alle lijstjes, maar we hebben het er al jaren over. Kunstmatige intelligentie en machine learning doen het erg goed als voorspelling voor 2018, maar eigenlijk gaat het in veel gevallen eigenlijk gewoon nog steeds over big data (al jaren een graag geziene gast op trendlijstjes).

IT-TRENDS VOOR 2018? KIJK LIEVER WAT VERDER VOORUIT Technologie gaat niet alleen onze omgeving, maar ook ons mens-zijn

at is natuurlijk ook niet vreemd: IT-ontwikkelingen gaan snel, maar ook weer niet zó snel dat 2018 een compleet ander jaar wordt op technologisch gebied dan 2017. Het is ook best kortzichtig om elk jaar te kijken naar de IT-trends van komend jaar. Waarom: 2018 staat niet op zichzelf, wordt niet ineens volledig anders dan 2017. Door zo te focussen op de nabije toekomst, zien we het allerbelangrijkste over het hoofd, en dat is de verdere toekomst. Want daar kunnen we eigenlijk ook al best zinnige dingen over zeggen, die veel meer betekenis hebben dan de trends van volgend jaar.

die technologie gaat brengen. Daarom wil ik in een serie thema’s belichten die in mijn ogen nog belangrijker zijn als toekomstbeeld van technologie dan de thema’s die voorbijkomen in de vele jaarlijstjes. Hieronder het eerste thema: het gegeven dat we steeds intelligenter worden.

We worden net zo slim als Einstein Hoewel we al jaren met het idee van een superintelligent wezen spelen in films en boeken, en we volgens het Flynn-effect ook daadwerkelijk ieder decennium slimmer worden, hebben we zelf deze mate intelligentie (nog) niet bereikt. Het Flynn-effect toont aan dat de IQ-scores sinds 1930 vanuit De allesbepalende rol van IT natuurlijke evolutie gemiddeld met drie Natuurlijk is het zo dat dankzij Internet punten per decennium zijn gestegen. Dit of Things (IoT) allerlei apparaten met zou betekenen dat het gemiddelde IQ elkaar worden verbonden, in 2018 maar liefst 24 punten dat we steeds meer (big) hoger zou moeten liggen en data op een intelligente in ongeveer twee eeuwen tijd VERDER manier kunnen analyseren de gemiddelde mens even slim KIJKEN (machine learning). Maar zijn als Stephen Hawkins of DAN 2018 Albert Einstein, met een IQ deze trends kun je niet los De overige zien van het doel waarvoor van 160. Maar wie zegt dat thema’s die Mark J. Barrenechea we ze willen gebruiken op de het Flynn-effect natuurlijk bespreekt lees je langere termijn: ons leven verloopt? Technologieën zoals op www.baaz.nl. Meer over beter maken. Dat we op dit Computer-Assisted Learning OpenText vind je op moment in een fase zitten (CAL) en Artificial Intelligence www.opentext.nl waarin apparaten steeds (AI) versnellen deze groeicurve meer met elkaar gaan praten drastisch. Eeuwen veranderen (IoT) en we een explosie aan data tot daarmee in decennia. Genetische onze beschikking hebben, dat is minder technologie is bij uitstek een voorbeeld belangrijk als je het beziet in het licht van een dergelijke invloedrijke digitale van de maatschappelijke veranderingen trend. Deze technologie stelt ons in staat

GAST

GASTEXPERT

Mark J. Barrenechea is CEO van OpenText

om DNA te manipuleren en kopiëren, wat uiteraard gevolgen heeft voor de biologische ontwikkeling van de mens. Met behulp van deze technologische trends zal het niet lang duren voordat we allemaal zo slim zijn als Einstein. Wat betekent dit voor de maatschappij? Als mensen super intelligente wezens worden, veranderen de menselijke ervaringen in het geheel. We worden kennisbronnen groter dan het internet en bezitten verwerkingscapaciteiten op het niveau van kwantumcomputing. Daarmee wordt het lastig te bedenken wat de grenzen zijn van onze capaciteiten met een extreem hoog IQ. De tijd zal het leren. baaz.nl | winmagpro.nl

49


Achtergrond

Apple in de zakelijke markt

HELEMAAL ZO GEK NIET MEER

Traditioneel gezien bepaalt de IT-afdeling (onbedoeld) hoe medewerkers hun werk moeten doen. Dit door medewerkers een beperkte - door de IT-afdeling bepaalde - set aan tools aan te bieden waar ze hun werk mee moeten doen. Zoals PC’s die op Windows draaien bijvoorbeeld. TEKST

Redactie

at is gelukkig aan het veranderen. Langzaamaan verandert de rol van de ITafdeling. Het is als het ware aan het evolueren. En daarin is een rol weggelegd voor Apple-devices op de werkvloer die de mogelijkheid bieden helemaal met die evolutie mee te gaan. En waarom ook niet? De smartphones, notebooks en desktops van Apple vinden al gretig aftrek bij consumenten en ook zakelijke gebruikers laten zich graag zien met een MacBook. Het probleem van Appleapparatuur zat hem voorheen in het beheer. IT-afdelingen waren helemaal niet voorbereid op de systemen van Apple en hadden ook geen goede tools voorhanden om deze apparatuur te beheren en bijvoorbeeld veilig te integreren in het bedrijfsnetwerk. Apple heeft er echter hard aan gewerkt om dat te veranderen. Apple Device Enrollment Program (DEP) Om organisaties te helpen en te stimuleren om Apple-devices, zowel iOS- als macOSapparaten, te gebruiken op de werkvloer, heeft Apple het Device Enrollment Program (DEP) opgezet. DEP stroomlijnt de uitrol,

50

baaz.nl | winmagpro.nl

vergemakkelijkt de eerste aanmelding voor gebruikers en geeft organisaties tevens verregaande MDM-opties zodat apparatuur geheel te integreren is naar de wensen van een organisatie. DEP werkt door middel van serienummer-registratie waardoor elk geleverd device geregistreerd staat bij Apple. Dit stelt een organisatie in staat om met behulp van MDM-software devices te configureren voor gebruik op de werkvloer. Dit heeft als voordeel dat in één keer een groot aantal apparaten direct naar wens wordt geconfigureerd voordat deze in gebruik worden genomen. Beheer met Jamf Pro DEP op zichzelf haalt niets uit, het is noodzakelijk om hiervoor de juiste MDMsoftware te gebruiken. Een van de bekende MDM-pakketten is Jamf Pro, software die een historie met Apple heeft en al lang Apple-devices beheert. Gebruikt jouw organisatie Apple-apparatuur, dan is uitrol en beheer van de apparatuur met Jamf Pro probleemloos. Veel applicaties doen van alles een beetje om maar te kunnen cateren aan gemixte omgevingen. Een

‘Betekent het kiezen voor Apple dat je daarom niet kiest voor Windows? Natuurlijk niet’ beetje Windows hier, wat Android daar en misschien nog wat Apple. Jamf Pro niet, dat is enkel en alleen op Apple gericht. Wordt er Apple-apparatuur in jouw organisatie gebruikt, dan kies je voor Jamf Pro om je apparatuur te configureren en te beheren. Elke organisatie een eigen app store Jamf Pro richt zich net als Apple op de eindgebruiker, in dit geval de IT-beheerder van organisaties. Dat laat zich direct zien in een schone en snelle interface waarbij je als beheerder volop de mogelijkheid hebt


om devices minutieus te configureren. Denk dan aan welke apps wel en welke niet geïnstalleerd mogen worden. Apps autoriseren Via Jamf Pro bepaalt de beheerder uiteindelijk welke apps geautoriseerd zijn om te installeren en welke niet. Dit ziet er overigens ontzettend mooi uit. Organisaties kunnen zelf categorieën aanmaken binnen Jamf Pro waaronder bepaalde apps vallen. Vervolgens kunnen gebruikers via de in-house app store geautoriseerde apps installeren. Gaaf is dat de aangemaakte categorieën in Jamf Pro de categorieën zijn die je aantreft in de in-house app store. Handig, want dit geeft je als beheerder de mogelijkheid om de

dashboards van Jamf Pro in te richten naar wat standaard is binnen jouw bedrijf.

de productiviteit ten goede en dat kan eigenlijk geen organisatie weerstaan.

bedrijf dus vanzelf in op de kosten die vooraf gemaakt zijn en zijn de kosten een investering die zich op langere termijn uitbetaald. Letterlijk, door de waardevastheid van de apparatuur, maar natuurlijk ook figuurlijk met de eerder genoemde tevreden werknemer.

Een gelukkige werkvloer Iets wat een applicatie als Jamf Pro laat zien, is dat een organisatie alles behalve bang hoeft te zijn om Appleapparatuur op de werkvloer toe te staan. En waarom ook niet? De apparatuur vindt grote aftrek bij consumenten, waaronder ook jouw werknemers. Dus waarom hen niet toestaan te werken met apparatuur die zij kennen en waar ze uiteindelijk goed mee uit de voeten kunnen? Dat komt immers het geluk op de werkvloer en daarmee

Minder dan je denkt Een veelgehoorde reden om geen Apple te gebruiken in zakelijke omgevingen zijn de kosten die er mee gemoeid zijn. Het is waar: voor Apple betaal je vooraf een hoger bedrag dan wanneer je kiest voor het Windowsplatform. Echter, Appleapparatuur is relatief meer waardevast dan Windowsapparatuur. Dit betekent dat de afschrijvingskosten per jaar lager zijn en de inruilwaarde van apparatuur hoger. Hiermee loop je als

Apple en Windows Betekent het kiezen voor Apple dat je daarom niet kiest voor Windows? Natuurlijk niet, beide ecosystemen kunnen prima naast elkaar bestaan. De vorderingen die Apple heeft gemaakt met betrekking tot de zakelijke markt laten echter zien dat Apple allang niet meer het ondergeschoven kindje op de werkvloer is, maar een partner van het alom gebruikte Windowsplatform. In feite is er geen reden voor een organisatie om niet te kiezen voor Apple.

PRO WAREHOUSE

Pro Warehouse is dé zakelijke Apple authorised reseller van Nederland. Organisaties kunnen bij hen terecht voor advies op maat en inrichting van hun IT. Wil je weten wat Pro Warehouse voor jouw organisatie kan betekenen of meer weten over de diensten die zij leveren? Ga dan naar prowarehouse.nl.

baaz.nl | winmagpro.nl

51


Tech

Tekst Peter Güldenpfennig

Hoe blijf je als leverancier van netwerkproducten relevant? Door goede producten af te leveren natuurlijk, maar ook in het signaleren van en het vervolgens handelen naar de behoeftes en wensen van jouw klanten en eindgebruikers. Dat is exact wat NETGEAR doet met een mobile first-strategie die gebruiksgemak combineert met functionaliteit in het portfolio.

MOBILE FIRST IN 2018

MET NETGEAR

obile first is een gevleugeld begrip binnen het IT-landschap, maar handelen naar eindgebruikers die voornamelijk gebruik maken van mobiele devices en de daarbij behorende apps blijft achter. Niet als het aan NETGEAR ligt trouwens, want de strategie van de leverancier van netwerkstorage- en securityproducten is duidelijk: mobile first is één van de speerpunten van het bedrijf. Hierin zijn hoofdrollen weggelegd voor drie mobiele applicaties van NETGEAR die de baseline vormen waarop hun portfolio aan producten te configureren en te benaderen is. NETGEAR Up: intuïtief jouw netwerk up and running Wanneer je minder technisch onderlegd bent wil je dat je netwerk snel en pijnloos geconfigureerd kan worden. Heb je een Nighthawk-router van NETGEAR? Dan biedt de Up-app je de mogelijkheid om via een intuïtieve interface je router te installeren, te beveiligen en te beheren. Iedereen kan uit de voeten met de app, ook voor het gebruik van geavanceerde functies zoals het opzetten van gastnetwerken bijvoorbeeld. Wil je netwerken onlinetoegang beperken voor kinderen? Dat kan

52

baaz.nl | winmagpro.nl

met Circle van Disney, oudertoezichtfuncties die je in de gaten laten houden waar en hoe lang kinderen hun tijd online besteden en eventueel websitetoegang beperkt. NETGEAR Insight: mobile first netwerkmanagement De naam zegt het al: de NETGEAR Insight-app geeft je volledig inzicht in je netwerk en welke apparatuur je met je netwerk hebt verbonden. De app scant je netwerk en vindt nieuwe devices als een access point, een switch of een NAS die je daarna moeiteloos kunt uitrollen en in gebruik kunt nemen. Ook de NETGEAR Orbi Pro wordt ondersteunt door de app. Beheer van je netwerk kan vervolgens overal waar je maar wilt terwijl je volledig zicht houdt op wat er op je netwerk gebeurt. Tevens kun je je netwerk managen wanneer dat nodig is. Zoals bij alle apps van NETGEAR wordt je niet overspoeld met een interface vol functionaliteiten, maar zijn deze er wel áls je ze nodig hebt. NETGEAR Arlo: security management voor thuis en zakelijke gebruikers Met de Arlo-lijn aan securitycamera's en de gloednieuwe smart securitylamp biedt NETGEAR je mogelijkheid tot het

beveiligen van je huis of bedrijfspand. Proactief, want met de Arlo-app houd je via een directe camerafeed het beveiligde object in de gaten. Het vinden en configureren van de camera's gaat ook via de app waarbij je via een gebruiksvriendelijke wizard probleemloos je camera's toevoegt aan de app. De Arlo-app biedt je ook toegang tot tweewegsaudio met talkback-mogelijkheden. Dat maakt dat de Arlo camera's en de Arlo smart security-lamp in combinatie met de app Arlo iedereen een geschikt securityplatform biedt zonder ingewikkeld gedoe, maar met de nodige veiligheid.

NETGEAR-APPS

De apps Up, Insight en Arlo zijn alle drie gemaakt met mobiele gebruikers van alle soorten in het achterhoofd: van thuisgebruikers tot doorgewinterde IT'ers. Daarbij zijn de apps device-onafhankelijk, want de apps zijn gratis te downloaden voor zowel iOS als Android. Kijk voor meer informatie op www.netgear.nl

'DE NAAM ZEGT HET AL: DE NETGEAR INSIGHT-APP GEEFT JE VOLLEDIG INZICHT IN JE NETWERK'


Tech

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd leuk om in de glazen bol te kijken. Wat gaat 2018 ons brengen? Eén ding is zeker. Onze samenleving zal verder digitaliseren. Daar heb je geen glazen bol voor nodig.

ANDERE APPARATUUR DAN JE GEWEND BENT OP DE WERKPLEK VAN 2018 TEKST

Ronald Ravel

nlangs sloot de Rotterdamse rechtbank de eerste digitale strafzaak af waar geen papier aan te pas is gekomen. Het procesdossier was uitsluitend digitaal beschikbaar. Uiteraard moest het Openbaar Ministerie wel extra veiligheidsmaatregelen nemen om illegale aanpassingen of inbraken op het digitale strafdossier te voorkomen. Zo kunnen we talloze voorbeelden noemen van verdergaande digitalisering. Maar wat zijn de effecten daarvan op onze werkomgeving? Hoe ziet onze werkplek eruit in 2018? Mobiliteit wordt hoe dan ook de standaard. Tegelijkertijd ga je ook andere apparatuur in jouw werkomgeving zien. En wat te denken van de opkomst van kunstmatige intelligentie? Onze samenleving wordt digitaler, mobieler en vanaf 2018 ook veel slimmer. Mobiliteit in legio smaken Komend jaar zal zo’n 75 procent van onze beroepsbevolking altijd en overal kunnen werken. Dat betekent dus dat werkende Nederlanders volop beroep doen op draagbare IT-oplossingen. De bureaucomputer is definitief verleden tijd of wordt hooguit nog gebruikt voor specifieke toepassingen. Maar wat wordt de populairste mobiele oplossing? Inmiddels biedt de markt legio keuzes. En met de massale cloudadoptie en toenemende veiligheidsrisico’s veranderen ook de eisen aan je apparatuur. Als we de analisten mogen geloven, blijft de bekende inklapbare laptop nog altijd favoriet. De 2-in-1 zit de laptop wel op de hielen. Dat

In- en uitlopende medewerkers kunnen overal en altijd blijven werken zonder dat gegevens verloren gaan bij diefstal of verlies van het mobiele apparaat. Bovendien is daarmee werkplekbeheer veel eenvoudiger en veiliger te regelen. Een oplossing die nu al de ‘veiligste computer ter wereld’ wordt genoemd waarvan komend jaar veel wordt verwacht. Tenslotte zullen we in 2018 voor het eerst apparatuur op de werkplek zien die er anders uitziet dan we gewend zijn. Daar waar we nu tegen een scherm aan kijken en een toetsenbord intikken, wordt dat straks allemaal anders. Met de opkomst van het

GAST

GASTEXPERT

Ronald Ravel

Country Manager van Toshiba Benelux

is een flinterdun device dat de flexibiliteit van een laptop en het gebruiksgemak van een tablet in één product combineert. De opkomst van Windows 10 en populariteit van touch-apps geven de opmars van de 2-in-1 een goede kans komend jaar. Veilige werkplek blijft cruciaal Maar wat als je optimale veiligheid wil om je te wapenen tegen digitale inbraken die ook in 2018 drastisch zullen toenemen? De keuze voor een mobiele Zero Client biedt dan uitkomst. Op deze mobiele computer kun je geen gegevens op het apparaat zelf opslaan. Zowel besturingssysteem, opslag en data zijn beschikbaar via een cloudgebaseerde virtuele desktopinfrastructuuroplossing.

'De bureaucomputer is definitief verleden tijd of wordt hooguit nog gebruikt voor specifieke toepassingen' Internet of Things (IoT) maakt het computerscherm plaats voor Machineto-Machine (M2M) oplossingen. Denk aan een assisted reality-werkbril waarmee de fabrieksmonteur machine-instructies op zijn vizier krijgt. Of een arts die zijn laptop inruilt voor een polsband waarmee hij realtime inzicht heeft in de laatste informatie over de patiënt. Met de inzet van slimme algoritmes passen de gegevens zich direct op de omgeving aan. De machine leert niet langer van de mens, maar de mens leert vanaf 2018 van de machine. We gaan het allemaal meemaken. baaz.nl | winmagpro.nl

53


Achtergrond

Tekst Mark IJsendoorn

Process Mining is misschien wel een van de buzzwords van het moment. Vele organisaties hebben het weten te gebruiken om te groeien of hun processen te stroomlijnen. Maar wat is het precies, en wat zijn nu de voordelen in de praktijk? Bastian Nominacher, medeoprichter van Celonis, stond aan het begin van de process mining-technologie, die zijn wetenschappelijke wortels heeft in Nederland. Hij weet als geen ander hoe de relatief nieuwe techniek ieder bedrijf kan helpen.

De kracht van process mining

Bastian Nominacher Co-CEO Celonis Bastian Nominacher is medeoprichter van het Duitse bedrijf Celonis dat process mining-software maakt en toepast voor honderden wereldwijde bedrijven. Bij Celonis is hij verantwoordelijk voor de Europese en Aziatische markt.

rocess mining klinkt misschien abstract, Bastian Nominacher weet het simpel uit te leggen: ‘Stel je voor, je hebt een bedrijf en je gebruikt natuurlijk IT-systemen, zoals een CRM-systeem en een webshop. Zulke systemen maken je productiever, maar de processen in je organisatie niet altijd transparanter. Vaak heb je als CEO wat KPI’s, maar als er iets niet optimaal gaat heb je vaak geen helder beeld van wat er precies aan de hand is. Toch heeft ieder bedrijf die informatie tot zijn beschikking, verborgen in de IT-systemen. Iedere keer als daarin iets gebeurt blijft er een digitaal voetspoor achter. Dit is informatie die normaal gesproken niet meer gebruikt wordt, terwijl het ontzettend interessante data is, bijna als een dagboek van alle processen in je bedrijf. Process mining maakt met die data de processen inzichtelijk.’ Een verborgen dagboek Een beetje ondernemer weet dat kennis macht is, en procesdata kan zeer nuttige informatie zijn. Het is dus opvallend dat die data nog niet op grote schaal wordt gebruikt. Process mining is een relatief nieuwe technologie waarin Celonis een van de eerste commerciële bedrijven was. Maar de techniek zelf komt uit Nederland. ‘Ik begon Celonis zo’n zes jaar geleden met twee medeoprichters, toen ik net van de universiteit kwam. Toen waren we nog drie gozers die in een flat zaten te programmeren. We begonnen met een case van een lokale omroep in Beieren die zijn IT-processen wilde optimaliseren maar met technieken als data mining niet het gewenste resultaat bereikte. Wij waren ambitieuze studenten en dachten: er moet een andere manier zijn. We kwamen een studie tegen van professor Wil van der Aalst aan de

54

baaz.nl | winmagpro.nl

T/U Eindhoven. Wij schreven de software op basis van zijn werk en het werkte fantastisch. Process mining geeft je een volledig inzicht in je processen.’ Zicht op alle processen Nominacher ziet voor iedere ondernemer twee belangrijke voordelen die process mining hen kan geven. ‘Voor CEO’s en entrepreneurs in de meeste industrieën is vooral de verbeterde efficiëntie interessant. Ten tweede kun je process mining ook gebruiken voor compliance.’ Hoe de techniek precies kan bijdragen aan de groei van een bedrijf kan Bastian duidelijk maken met een treffend voorbeeld. ‘Schukat Electronics is een voorbeeld van

‘Celonis was een van de eerste commerciële bedrijven op het gebied van process mining, maar de techniek zelf komt uit Nederland’ een bedrijf dat door te investeren in ITtechnologie, waaronder Celonis, flink wist te groeien. Het is een familiebedrijf, een groothandel in elektronische onderdelen. Hun businessmodel is een lastige; ze hebben geen eigen productie of innovatie omdat ze simpelweg onderdelen inkopen en verschepen, en ze hebben last van grote concurrenten. Toch konden ze die achterstand inlopen en een van de voornaamste elektronicabedrijven in Duitsland worden door te investeren in


Je ziet al een heel brede adoptie van de technologie. Zo wordt het gebruikt door grote chemische bedrijven als Akzo Nobel, maar ook door overheidsinstanties, grote banken en industriële bedrijven.

technologie. Met Celonis keken ze naar al hun processen en met behulp van die data konden ze hun processen zo stroomlijnen dat ze van een bezorging op de volgende dag naar een bezorging op dezelfde dag konden overstappen. Daarmee konden ze hun concurrentievermogen enorm vergroten.’ Compliance Transparantie op zich is ook een groot voordeel van het inzichtelijk maken van je processen. ‘Er zijn in belangrijke processen vaak een hoop controlepunten,’ zegt Nominacher. ‘Maar hoe controleer je of mensen zich aan die controles houden? Met behulp van process mining kun je zien of die controlepunten ook daadwerkelijk worden nagevolgd. Zo wordt fraude bijvoorbeeld veel sneller opgemerkt.’ Bedrijven zelf zijn niet de enige die de techniek voor dat doel gebruiken. ‘Heb je ooit een audit gehad, dan is de kans groot dat process mining al eens op jouw

systeem is toegepast. Auditors checken precies dezelfde data om te controleren of er ongerijmdheden zijn. Als je naar een auditingconferentie gaat, zal je dan ook merken dat process mining daar al een bekende techniek is.’

grote banken en industriële bedrijven. In 2020 gebruikt iedereen het. Het is een simpel kat- en muisspel. Als een concurrent process mining gebruikt, zal de rest vroeg of laat volgen.’ Maar volgens Nominacher is de markt op dit moment nog nauwelijks aangeboord. ‘Gezien de hoeveelheid data die bij bedrijven ligt en hoe weinig die nog gebruikt wordt, zijn we eigenlijk nog maar net begonnen. Het is een hele nieuwe categorie. Er zijn nog heel weinig bedrijven die doen wat wij doen, en eigenlijk zouden we wel wat meer concurrenten willen. Op dit moment is awareness onze grootste uitdaging. Veel bedrijven weten simpelweg nog niet dat we hen met deze technologie kunnen helpen.’

‘Heb je ooit een audit gehad, dan is de kans groot dat process mining al eens op jouw systeem is toegepast’

Nieuwe markt Dat er een enorme markt is voor process mining blijkt wel uit de indrukwekkende groeicijfers van Celonis. In zes jaar zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf dat wereldwijd opereert, van de VS tot Azië. Meer dan 350 grote bedrijven maken gebruik van hun software. ‘Je ziet al een heel brede adoptie van de technologie. Zo wordt het gebruikt door grote chemische bedrijven als Akzo Nobel, maar ook door overheidsinstanties,

baaz.nl | winmagpro.nl

55


Tech

Tekst Peter Güldenpfennig

ACER CHROMEBOOK 14 FOR WORK (CPS-471)

Een Chromebook voor op de werkvloer Chromebooks en het bijbehorende Chrome OS hebben best een lange weg afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Waren deze notebooks voorheen lichtgewicht devices waar je enkel wat aan had met een internetverbinding voor licht (administratief) werk, dit is inmiddels allang niet meer het geval. Dit laat ook de nieuwste Chromebook van Acer zien, gericht op de zakelijke markt. e Chromebook is volwassen geworden. Voelde het apparaat voorheen aan als een proefballonnetje, nu is het een platform geworden wat zich kan meten met het hogere segment aan devices. Meerdere fabrikanten zetten hun schouders onder de Chromebook waarbij je uiteraard geen Ultrabookspecificaties hoeft te verwachten, maar wel meer dan genoeg PK’s hebt om prima te kunnen werken zonder dat de voordelen die Chromebooks met zich meebrengen verloren gaan. Ook Acer, die met de Chromebook 14 een device voor zakelijke gebruikers op de markt hebben gezet. Behuizing en poorten Meteen valt de behuizing van het apparaat op. Zo is de klep voorzien van stevig Gorilla Glass met een metalen strip eromheen. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit, het zorgt er ook voor dat het apparaat tegen een stootje kan. Wat poorten betreft heb je twee USB 3.1-poorten tot je beschikking, plus een HDMI-poort en een USB-C-poort. Specificaties De notebook komt in verschillende configuraties, wij gingen aan de slag met het model met de hoogste

56

baaz.nl | winmagpro.nl

specificaties. Deze draait op een Intel Core i5-processor met twee kernen van 2,30 GHz. Qua intern geheugen heb je 4GB tot je beschikking plus 64GB aan opslag, uit te breiden via een SD-kaart. Display Echt aantrekkelijk aan het apparaat is het 14-inch display. Deze heeft kleine schermranden wat prettig kijkt en de Chromebook ook een stijlvol uiterlijk geeft. Bovendien houdt dat het apparaat compact. Het LCD-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 is mat en steekt het merendeel van de beschikbare Chromebooks naar de kroon met een zeer indrukwekkende inkijkhoek. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je op het scherm kijkt, van verwassen kleuren is compleet geen sprake en dat zien we geregeld anders. Werken op een Chromebook Wat materiaal en specificaties betreft laat Acer geen steken vallen, maar ook het werken op de Chromebook is heerlijk. Het recept is bekend: je logt in met je Google-account en kunt vervolgens gebruik maken van alle Drive-apps, ook offline. Het typen op het keyboard voelt prettig aan en zijn soft wat betekent: geen harde tikgeluiden, maar wel de nodige haptic feedback. Enig minpuntje is

SPECS het ontbreken van backlit-toetsen wat sommige zakelijke gebruikers wellicht een gemis zullen vinden.

Prijs € 579,OS Chrome OS CPU Intel Core i5; 2,30 GHz Display 14”; 1920 x 1080; 16:9 IPS GPU Intel HD Graphics 520 RAM 4GB Storage 64GB Info acer.nl

De Chromebook is overigens erg geschikt voor conferencing. De Full HD-camera kent een brede kijkhoek waardoor het zelfs mogelijk is met meerdere achter de Chromebook een videogesprek te voeren via bijvoorbeeld Google Hangouts. Indrukwekkende accuduur We noemden eerder deze review al de voordelen van een Chromebook. Dat zijn vooral prijs en een indrukwekkende accuduur. Ook de Chromebook 14 kent een zeer efficiënt stroombeleid. Je tikt met gemak de 12 uur aan bij gemiddeld gebruik, wat het een prima device maakt om op lange zakenreizen mee te nemen. Conclusie De Acer Chromebook for work is een meer dan degelijk zakelijk device. Voor de fractie van de prijs van een ‘echte’ zakelijke notebook haal je een apparaat in huis waarmee je prima kunt werken. Dat betekent: lekker werken en lang werken. Zoek je een Chromebook, dan is dit een van de betere opties!


SAFARI IN AFRIKA? Tanzania Kenia Madagaskar Oeganda Rwanda Zimbabwe Namibië Botswana Zambia Mozambique Seychellen Mauritius Zuid-Afrika

Al sinds 1979 dé Afrika specialist Ruim 100 uitgekiende reizen vindt u op jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen!


Baaz#100 Zonder problemen updates uitrollen

prowarehouse.nl

Gebruiksvriendelijk

Organisaties hebben een in-house app store

Eenvoudig beheer van Apple-apparatuur in zakelijke omgevingen

Jamf Pro bespaart de IT-afdeling veel tijd en kosten

Prettige beleving voor eindgebruikers dankzij zero-touch provisioning

Jamf Pro

Het beheer van Apple-apparatuur in zakelijke omgevingen lastig? Onzin. Sterker nog, met Jamf Pro gaat het zeer eenvoudig. Of het nu gaat om MacBooks, iMacs, iPhones of andere Apple-apparatuur, je configureert ze moeiteloos met Jamf Pro waarbij de eindgebruiker helemaal niets hoeft te doen. Dit allemaal vanuit een makkelijk en overzichtelijke interface waarbij het apparaat gebruiksklaar wordt gemaakt zonder dat deze zelfs maar uit de doos hoeft worden gehaald. Ingebruikname van het apparaat is voor de eindgebruiker direct vanaf het begin een echte beleving. Meer Baaz#100? Ga naar: baaz.nl/baaz-100

58

baaz.nl | winmagpro.nl

OOK OVERSTAPPEN NAAR APPLE?

De uitrol van Apple-apparatuur bij TMG laat zien dat een bedrijf onafhankelijk van grootte en complexiteit kan transformeren naar een moderne IT-omgeving. Kijk wat Pro Warehouse voor jouw organisatie kan betekenen: prowarehouse.nl.


Tech

Met CEO Rick Sulman kijken we terug op 2017 en vooruit naar 2018. 'Het gaat heel goed. Dat betekent echter niet dat we rustig achterover kunnen gaan leunen. Wereldwijd zie je namelijk dat de business- en verdienmodellen in onze sector verminderen en op de langere termijn zelfs gaan verdwijnen. Daarom blijven wij zoeken naar de kip met het gouden ei.'

Ook in 2018 blijft Speakup volop innoveren TEKST

Redactie

BEELD

Jasper van Bladel

ick: 'Want waar staan we over vijf of over tien jaar? Daar moet je nu op anticiperen. Doe je dat niet, dan kan je wel eens voor grote problemen komen te staan! We draaien momenteel serieus goede cijfers, echter moeten we juist nu blijven nadenken over waarmee we ons geld verdienen en – belangrijker nog – waarmee we ons geld in de toekomst gaan verdienen. Dat doe je door middel van innoveren en zoeken naar die kip met het gouden ei om zo in de toekomst de juiste transitie te kunnen maken zodat

AFSCHEID VAN DE ISDN-VERBINDING

2018 zal het einde inluiden van de ouderwetse ISDN-verbinding. Een deel van de focus van Speakup ligt dan ook op de SIP trunks, het protocol voor VoIPverbindingen. ‘Het alternatief voor ISDN is al jaren het bellen via IP,’ aldus Product Manager Ian Kennedy van Speakup. ‘Wij doen dat middels SIP trunks. Het grote vraagstuk is altijd dat elke telefooncentrale zijn eigen ‘dialect’ heeft. Vroeger vertaalden we het dialect zelf naar de standaard SIP, de gedefinieerde standaard 'taal'. Toen moesten we ons bij elke centrale apart certificeren. Wat we nu doen is de technologie inkopen, gecertificeerd en al, om het te integreren in ons netwerk. Zo kunnen we makkelijker tegen iedere klant zeggen dat het niet uit maakt bij welke telefooncentrale ze zijn aangesloten. We hoeven alleen te vragen welke centrale het is en een vinkje aan te zetten, en ze kunnen communiceren met het Speakup-netwerk.’

Speakup ook over 10 jaar een succes blijft.' Andere telecomverdienmodellen Een van de belangrijkste veranderingen binnen telecommunicatie is het gratis bellen, iets dat volgens Rick de komende jaren steeds normaler wordt. 'Als je gratis kunt bellen, betekent het dat niemand meer geld verdient. Het is noodzaak om andere telecomverdienmodellen dan het model dat wij de 'tikken' noemen, te bedenken.' Ook de allergrootste spelers, denk aan Google en Microsoft, azen meer en meer op de zakelijke telecommunicatiemarkt. Iets waar Speakup rekening mee moet houden. Toch? 'Klopt. Maar toch zie ik die bedrijven niet als grote bedreiging. Wel als een kans', meent de CEO. 'Kijk, de Google's en Microsoft’s gaan de markt forceren. Voor ons betekent het dat er weer ruimte op andere vlakken ontstaat. Wanneer je bang gaat zijn voor bedrijven als Google, dan mag je wel inpakken.' Tegendraads Ook het nieuwe jaar zal voor Speakup in het teken staan van het tegendraads doorinnoveren. 'Nieuwe dingen bedenken waarvan ik denk dat niemand anders er al over heeft

nagedacht. Met nieuwe technologie prachtige noviteiten neerzetten. Noviteiten die de klant uiteindelijk moeten helpen. Noviteiten die voor de hand liggen maar waar nog bijna niemand aan gedacht heeft. Wij bedenken ze en het leuke is, Speakup bouwt ze ook zelf, omdat we de techneuten in huis hebben. Belangrijke uitdaging is wel, en daar ben ik eerlijk in, om een product te bouwen waar een realistisch prijskaartje op zit, zodat het slimme idee ook echt de etalage in kan.' 'Weet je, Speakup is niet de goedkoopste in de markt. Dat gaan we ook nooit worden. Dat komt omdat we niet voor de grote massa gaan. Je kiest voor ons omdat we – A – dicht tegen de klant zitten en – B- mooie innovatieve oplossingen bieden die verder niemand heeft.' baaz.nl | winmagpro.nl

59


Tech

Tekst Peter Bavinck

Een overvolle mailbox met e-mails over verschillende onderwerpen, gelezen en ongelezen berichten en e-mails waar je nog iets mee moet doen. Komt dit je bekend voor? E-mailen is een van de meest gebruikte online communicatiemiddelen en veel gebruikers van e-maildiensten worden dan ook dagelijks overspoeld met berichten.

JE ZAKEN BETER OP ORDE MET INBOX BY GMAIL

ZO HOUD JE JE MAILBOX SCHOON GAST

GASTEXPERT

Peter Bavinck

Sales engineer G Suite bij Google

en opgeruimde en overzichtelijke mailbox scheelt een hoop tijd en stress. Het Gmail-team creëerde daarom Inbox by Gmail, een app die gebruikers helpt om overzicht te krijgen. Het principe erachter is simpel: voer een actie uit voor iedere e-mail die in je inbox belandt en houd zo je inbox schoon. Dit kan betekenen dat je de e-mail direct beantwoordt, dat je op een later moment aan het bericht wordt herinnerd of dat de e-mail slechts ter kennisgeving was en is afgehandeld nu je het hebt gelezen. Om je inbox zo leeg - en daarmee overzichtelijk - mogelijk te houden, heeft Inbox by Gmail een aantal handige functies ingebouwd. Bundel je e-mails Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je e-mails te bundelen. Bundelen in Inbox is vergelijkbaar met filteren in Gmail: e-mails die voldoen aan bepaalde criteria worden automatisch gegroepeerd. Voordat je e-mails worden gebundeld in specifieke onderwerpen moet je labels instellen. Er zijn al labels ingesteld voor veelvoorkomende typen e-mails, zoals Sociaal (voor meldingen

‘Niet alle e-mails zijn meteen relevant op het moment dat je ze binnen krijgt’

60

baaz.nl | winmagpro.nl

van sociale netwerken), Reizen (bijvoorbeeld voor bevestigingen van geboekte vluchten en hotelreserveringen) en Reclame (voor e-mails met aanbiedingen en deals). Uiteraard is het ook mogelijk om labels die je al in Gmail hebt ingesteld te gebruiken of zelf nieuwe labels aan te maken. Bundelen stel je in door in het menu op het label dat je wilt bundelen te klikken en vervolgens via instellingen ‘Bundelen in de inbox’ te selecteren. Zodra je bundelen hebt ingeschakeld voor je gelabelde e-mails, verschijnen deze in de betreffende bundel. Als er een nieuwe e-mail binnenkomt in een bundel, verschijnt de bundel bovenaan in je inbox. In één oogopslag kun je zien hoeveel e-mails de bundel in totaal bevat, hoeveel nieuwe e-mails de bundel bevat en wie de afzenders van de e-mails zijn. Hoeft een bepaalde bundel niet telkens zichtbaar te worden in je inbox als er een nieuwe e-mail binnenkomt? Stel dan in hoe vaak je een bundel wilt weergeven. Werk je bijvoorbeeld alleen op donderdagen aan project X? Stel dan in dat deze bundel alleen op donderdag zichtbaar wordt. Gebruik de Snooze-functie Niet alle e-mails zijn meteen relevant op het moment dat je ze binnenkrijgt. Om toch

E-mails zijn gemakkelijk te bundelen

het overzicht in je inbox te bewaren, is het mogelijk om berichten te snoozen. Deze handige functie zorgt ervoor dat e-mails tijdelijk uit je inbox verdwijnen. Zo blijft je inbox schoon en overzichtelijk en hoef je niet aan de betreffende e-mail te denken tot je hem nodig hebt. Door te snoozen kun je zelf aangeven wanneer je wilt dat de e-mail weer zichtbaar wordt en bovenaan je inbox verschijnt: bijvoorbeeld morgen, volgende week of wanneer je thuiskomt. Bovendien kun je deze items altijd terugvinden via ‘Gesnoozed’ in het menu. Om een e-mail of herinnering te snoozen open je het bericht en selecteer je ‘Snoozen’ bovenaan de e-mail. Kies hier een


Inbox plaatst je reisinfo automatisch bij elkaar

Snooze-optie, zoals snoozen tot het voorgestelde tijdstip of snoozen tot je op een locatie aankomt. Bekijk hoogtepunten in één oogopslag Om ervoor te zorgen dat je goed overzicht hebt en geen tijd verspilt, zorgt Inbox ervoor dat belangrijke informatie uit e-mails wordt uitgelicht. Denk bijvoorbeeld aan e-mails met informatie

Met de snooze-functie stel je de relvantie van mails in

over een trip die je hebt gepland. Ga je op reis naar Las Vegas en heb je hiervoor een vlucht geboekt, een auto gehuurd en een hotelreservering op je naam staan? Inbox herkent automatisch dat deze e-mails bij elkaar horen en zorgt ervoor dat je de belangrijkste informatie in één oogopslag ziet. Je hoeft de berichten niet eens meer te openen. Bovendien kun je zelfs live updates ontvangen over deze ‘highlights’, bijvoorbeeld als je vluchttijden zijn aangepast. Hetzelfde geldt voor e-mails over evenementen of bestellingen. Informatie hierover wordt netjes gebundeld en gehighlight. Is het evenement gecanceld of is bekend wanneer je pakket wordt bezorgd? Inbox toont deze informatie kort, krachtig en visueel aantrekkelijk. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de betreffende e-mails te openen om het volledige bericht te bekijken. En geen zorgen, Google deelt je gegevens uit je Googleaccount niet met andere services om deze functies weer te geven. Hiervoor wordt een automatisch algoritme gebruikt.

één plek alles bijhouden wat je moet doen. Herinneringen voeg je toe door op de knop ‘Maken’ te klikken en ‘Herinnering’ te selecteren. Daarnaast kun je ook een herinnering toevoegen aan e-mails die je nog moet beantwoorden. Zo hoef je niet de e-mail opnieuw te lezen, maar weet je precies wat je moet doen. Om een herinnering toe te voegen aan een e-mail, open je de e-mail en klik je op ‘Vastzetten’. Klik vervolgens bovenaan de e-mail op de tekst ‘Niet vergeten…’ en typ hier jouw herinnering. Door relevante informatie toe te voegen, zoals telefoonnummers en links, heb je direct toegang tot alle informatie die je nodig hebt om de actie snel en gemakkelijk uit te kunnen voeren. Herinneringen voor dingen die je binnenkort moet doen, worden rechtstreeks in je inbox weergeven. Daarnaast is het mogelijk om herinneringen die gepland staan te bekijken. Open hiervoor het hoofdmenu en kies ‘Gesnoozed’.

‘Inbox toont informatie kort, krachtig en visueel aantrekkelijk’

Beheer je takenlijst met‘Herinneringen’ Het is in Inbox mogelijk om je takenlijst te beheren vanuit je mailbox. Zo kun je vanuit

Inbox is gemaakt door het Gmail-team en beschikbaar voor iedereen met een Gmailadres. Als je overstapt naar Inbox blijven al je Gmail-berichten gesynchroniseerd en je kunt altijd teruggaan naar Gmail als je dat wilt. baaz.nl | winmagpro.nl

61


Tech

Tekst Redactie

HET 2017 VAN 3CX Groei van bedrijf ĂŠn van functionaliteiten Op het gebied van UCoplossingen kent 3CX maar zeer weinig gelijken. Zeker nu 3CX is aanbeland bij versie 15.5 biedt de UC-oplossing een flink aantal functionaliteiten die de concurrentie naar de kroon steken. 2017 was sowieso een bewogen, maar positief jaar voor 3CX. We zetten drie ontwikkelingen op een rij.

Het 3CX Phone System is een softwarematige PBX die werkt als een volledige communicatieook volledig vrij in de keuze voor SIP-trunks oplossing zonder dat je hier en -apparatuur en kunnen gebruikmaken speciale IP-toestellen bij nodig van tal van productiviteitsverhogende hebt. De installatie gaat snel functies. Denk hierbij aan softphone- en en vlot omdat de software al is voorgeconfigureerd voor de meest smartphoneclients voor Windows, Mac, iOS en Android; aanwezigheid, chat en gangbare toestellen. Dat betekent geĂŻntegreerde videoconferenties; een dat iedere ondernemer direct onbeperkt aantal extensies, acht gebruik kan maken van gelijktijdige gesprekken en vijf het systeem, zonder conferentiedeelnemers. En dat dat hier specifiek INFO allemaal gratis! technische kennis voor nodig is. Wil je meer Overname Askozia weten over de 3CX kende dit jaar ook groei met PBX Express functionaliteiten die 3CX je biedt de overname van het Duitse Dit jaar introduceerde of de oplossing Askozia, een leverancier van het 3CX de PBX Express, wellicht zelf uitproberen? Kijk IP-telefoniesysteem AskoziaPBX. een online wizard dan op 3cx.nl Met de overname versterkt 3CX zijn waarmee gebruikers Europese aanwezigheid aanzienlijk. en resellers eenvoudig Askozia, met een thuisbasis in Hannover, een volledige telefooncentrale levert diensten aan meer dan 10.000 kunnen configureren in een organisaties, waarmee 3CX dus een behoorlijk cloud naar keuze. PBX Express is grote slag slaat. Het past in de strategie van ideaal voor kleine bedrijven die behoefte hebben aan een volledig 3CX, dat al even bezig is met expansie. Met de overname van Askozia vergroot 3CX functionele telefooncentrale voornamelijk zijn aanwezigheid in Duitsland, die in de cloud kan draaien maar daarnaast is er nog een goede reden en waarover zij de volledige voor de overname. Askozia heeft ook eigen, controle hebben, voor een op Linux gebaseerde, technologie. Door de fractie van de kosten van andere overname kan 3CX deze technologie in zijn cloudoplossingen. Klanten zijn

62

baaz.nl | winmagpro.nl

eigen producten integreren. Overigens was Linux al geen ondergeschoven kindje bij 3CX, zoals bij veel andere techbedrijven wel het geval is. 3CX wordt lid van het SIP-forum Het SIP Forum is een vooraanstaande organisatie die zich inzet voor de wereldwijde adoptie van het Session Initiation Protocol (SIP). Als nieuw lid van het SIP Forum gaat 3CX bijdragen aan het verbeteren van de open standaard en interoperabiliteit van SIPhardware en -diensten. 3CX is lid geworden van het SIP Forum om deel uit te maken van de toekomst van de SIP-standaard, maar vooral om bij te dragen aan de ontwikkeling van de SIP-technologie. Het baanbrekende SIPconnect Certification Testing Program is ontworpen om de producten en diensten te certificeren voor hun overeenstemming met de specificaties van SIPconnect. Het doel voor de lange termijn van dit programma is om de interoperabiliteit tussen producten en diensten met een basis in SIP op wereldwijde schaal te verbeteren. 3CX ondersteunt al SIPconnect v1.1., maar zal naar volledige SIPconnect-certificatie streven om voor 100 procent aan de eisen te voldoen. Iedere 3CX IP PBX kan dan gemakkelijk worden verbonden via SIPconnect v1.1. met iedere gecertificeerde SIP-hoofdlijn.


Boekhouden met een Glimlach! Online boekhoudprogramma voor ondernemers voor zzp, eenmanszaak, vof en bv

• Automatisch boekhouden • Online facturen sturen • Btw-aangifte • Winst- en verliesrekening • Balans • KvK jaarrekening

Start vandaag nog gratis met Jortt. Ga naar www.jortt.nl


Tech

Tekst Redactie

Synology Virtual Machine Manager Pijnloos een virtuele werkomgeving opzetten Een NAS is een behoorlijk veelzijdig apparaat, mits je weet hoe je deze veelzijdigheid gebruikt en je de benodigde tools tot je beschikking hebt om de NAS te laten doen wat je wilt. Synology maakt het je makkelijk met DiskStation Manager (DSM), het uitgebreide OS waarop de storageoplossingen van het bedrijf draaien. Wij gingen aan de slag met een specifieke oplossing die Synology aanbiedt: Virtual Machine Manager (VMM).

irtuele machines (VM) zijn een prettige manier voor organisaties om applicaties te kunnen draaien zonder dat hier specifieke hardware voor nodig is. Het opzetten van een VM kan echter een behoorlijk ingewikkelde klus zijn als je niet wat je wilt of geen idee hebt wat je doet. Gelukkig zijn er ook manieren om op veilige wijze een VM te installeren zonder dat je hiermee de IT in je organisatie meteen overhoop gooit. Zoals Virtual Machine Manager, een pakket wat Synology aanbiedt via DSM. Een virtuele omgeving opzetten Het pakket installeren gaat probleemloos. Wel is het belangrijk om na te gaan of je hardware wel VMM ondersteunt, want ondersteuning van het pakket is lang niet zo breed gedragen als de meeste andere pakketten die je in DSM kunt installeren. Aangezien VMM draait op DSM betreft het een hosted-oplossing. In de praktijk betekent dit dat je genoegen moet nemen met vertragingen, wat de oplossing vooral geschikt maakt om testomgevingen voor korte tijd te realiseren of om een handjevol applicaties te draaien die je niet continu nodig hebt, maar ook niet draaien op je native systeem. Gemakkelijk te configureren Of je slechts één VM of juist een veelvoud aan virtualisaties wilt installeren, VMM draait het moeiteloos. Bovendien kun je gemakkelijk een VM vanaf 0 installeren of een eerder opgezette VM importeren binnen VMM. Ook migratie van NAS naar NAS gaat probleemloos. Veel van het gemak komt door de prettige interface van VMM. Virtualisatie kan afschrikken door complexiteit, maar VMM doet er alles aan om de gebruiker zonder al teveel moeite snel een virtuele omgeving op te laten

64

baaz.nl | winmagpro.nl

zetten. Ook het configureren van en bronnen toewijzen aan de VM wijst zich vanzelf. Moeiteloos een VM draaien Wat voor VM je ook aanmaakt, je zult altijd genoegen moeten nemen met het inleveren van bepaalde prestaties. Zo kun je slechts een VM koppelen aan een USB-apparaat dat bovendien weer gekoppeld moet zijn aan de host waarop de VM draait. Blind apparaten toewijzen aan VM’s zit er dus niet in, maar het zou ons verbazen als dat een struikelblok is voor de meeste organisaties. We noemden ook al de snelheid als een issue die vaak voorkomt bij hosted-virtualisatie, maar daar heeft Synology enkele technologieën voor ingebouwd. Zo ondersteunen de netwerkinterface die je voor elke VM configureert VirtIO. Deze technologische standaard zorgt ervoor dat netwerkverkeer de snelheid van native communicatie benadert. Dit maakt het draaien van VMM dan ook bij uitstek geschikt wanneer het bedrijfsnetwerk de levensader van je organisatie is. Bovendien draai je je VM bovenop DSM via het netwerk, dus is VirtIO zeer welkom. Daarnaast heb je nog de prettige snapshot-functie tot je

VIRTUALISATIE?

Met virtualiseren maak je het mogelijk om een server als host te gebruiken om een niet-native OS te gebruiken, of om een proces te draaien over verschillende systemen. Virtualisatie was voorheen voorbehouden aan bedrijven die eigen krachtige servers gebruikten, maar met de opkomst van de NAS en krachtige hardware is het technologie die iedereen in principe kan gebruiken. Meer weten over virtualisatie en wat Synology VMM voor je kan betekenen? Kijk dan op www.synology.com

beschikking waardoor fouten of een hardwarestoring geen impact hebben op de continuïteit. Je maakt een snapshot van een VM en zet deze zonder moeite binnen enkele secondes terug. Conclusie We noemden wat minpunten als snelheid, maar de praktijk laat zien dat de NAS-modellen die VMM ondersteunen meer dan capabel zijn om elk gewenst OS te draaien. Daarbij is het gemak van installatie en configuratie een ander groot pluspunt. Of je nu een VM nodig hebt om bepaalde applicaties te draaien of een testomgeving op wilt zetten voor bepaalde software, als je een Synology-NAS in huis hebt dan is VMM eigenlijk een no-brainer. Daarmee legt Synology virtualisatie binnen het bereik van iedereen; een knappe prestatie.


Tech

Unified communications (UC), het concept waarmee je communicatie binnen een organisatie stroomlijnt, is allang niet meer voorbehouden aan enterprises. Elke organisatie doet er goed aan om de eigen communicatie intern en naar buiten toe strak te trekken. En de oplossingen die op dat gebied voor handen zijn, maken dat alleen maar makkelijker.

Flexibel communiceren gemeengoed in elke organisatie

UC IN 2018: LAAT JE APPARATUUR VOOR JOU WERKEN TEKST

Redactie

en VoiP-oplossing of een conferencing-applicatie zijn allang niet meer de wereldwonderen die zij misschien ooit waren. Inmiddels worden dit soort diensten gebruikt door elk type organisatie, hoe groot of klein ook. Toch kunnen veel bedrijven hier meer uit halen. Dit ligt vaak niet aan het gebruik van de applicatie zelf, maar waarmee de applicatie gebruikt wordt. Flexibel communiceren als norm Nog steeds hebben organisaties een vaste telefoon op het bureau staan. Niets mis mee, redenen hiervoor zijn legio. Immers, dat je mobiel kan communiceren betekent niet dat je dat ook moet doen of dat dat per

se wenselijk is. Het heeft immers allemaal te maken met voorkeuren van diegene die er mee moet werken. Wat veel organisaties echter over het hoofd zien, is dat het één het ander niet uitsluit. Sterker nog, dat is in principe de kern van UC en iets wat al vastligt in de naam: communicatie gestroomlijnd ongeacht op welke manier je communiceert. De praktijk leert echter dat organisaties kansen laten liggen om de UC-diensten die zij toch al afnemen zo in te zetten dat elke werknemer er op zijn of haar manier mee kan werken. Een headset die voor jou werkt Een goed voorbeeld is de eerder genoemde bureautelefoon. Wanneer het een VoiP-verbinding betreft hoef je je werknemers niet per se op deze wijze te laten communiceren. Een

headset bijvoorbeeld, is in veel gevallen wenselijker omdat de rol van de werknemer in de organisatie hierom vraagt of omdat de werknemer zelf deze manier van communiceren prefereert. Een dergelijke headset die deze manier van flexibel communiceren voorstaat is de Jabra Evolve 75, die het bedrijf in 2017 lanceerde. Deze biedt zowel de mogelijkheid om mee te bellen en het volgen van video conferences met alle gangbare UC-platformen, als om er muziek mee te luisteren en dankzij ANC rustig te werken zonder storend omgevingsgeluid. Dit zonder de medewerker af te sluiten van de werkvloer, want de headset kent een zogenaamde listen in-functie, een manier om gesprekken op te vangen terwijl je de headset op hebt. Ook de diverse intuïtieve functies die de headset biedt, denk aan het opbergen van de microfoonarm om het gesprek op mute te zetten, geeft een werknemer alle flexibiliteit om gesprekken te voeren zoals hij of zij dat wenst. UC in 2018 Iets wat Jabra laat zien met de Evolve 75 en de aankomende headset Evolve 75e, is dat communiceren anno 2018 niet meer het één of het ander is, maar zo of zo, net naar hoe de gebruiker het liefst werkt. Op die manier laat je UC-oplossingen echt voor jou en jouw organisatie werken en laten we eerlijk zijn: was dat niet sowieso het idee achter UC?

JABRA EVOLVE 75e

Ontworpen als 's werelds eerste professionele UCgecertificeerde, draadloze oordopjes: • Skype-gecertificeerde, draadloze oordopjes • ANC en geïntegreerd in gesprek-lampje • Volledig op te laden in 2 uur en tot 14 uur batterijspanning Adviesprijs € 239,- (excl. BTW) Ga voor meer informatie over de Jabra Evolve 75e of andere producten van Jabra naar: www.jabra.nl

baaz.nl | winmagpro.nl

65


Achtergrond

Tekst Bart Remmers

NEDERLAND IT-LAND

5 GRENSVERLEGGENDE STARTUPS Het aantal startups alleen al in ons land - is niet bij te houden. Zeker de beginnende bedrijven binnen de IT. Vijf van die startups verdienen volgens ons extra de aandacht vanwege de innovatiekracht en originaliteit. The ITstartups to watch in 2018.

Virtueel dineren Dineren met een VR-bril op je neus. Het klinkt wellicht niet voor iedereen als een goed idee, maar wij zien een even geniaal als opmerkelijk initiatief. Naar aanleiding van een succesvol Virtual Reality-diner in 2016 is VR Dining als startup gelanceerd op de meest recente Horecava-beurs in januari. VR Dining is ontstaan uit een samenwerking tussen VR Owl en Deli XL. Met de innovatie wordt een speciaal menu gekoppeld aan verschillende

1

Virtual Reality-ervaringen om zo kennis op te doen over de gerechten en de smaakbelevenis te beïnvloeden. Hierdoor wordt gezorgd voor een onderdompeling in de ervaring van eten met behulp van alle zintuigen. Ontdek bijvoorbeeld het bos waar de truffels uit het gerecht zijn verzameld, geniet van een heerlijk glas wijn in een Zuid-Afrikaanse wijngaard of kijk mee met een slager die het vlees verwerkt. De Virtual Reality-ervaringen kunnen voor, tijdens en na de gerechten plaatsvinden.In het speciale VR Foodlab wordt in samenwerking met de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar een intensere smaakbeleving door middel van Virtual Reality. Deze kennis wordt vervolgens toegepast bij VR Dining. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Italiaans toetje zoeter te laten smaken met Virtual Reality zónder extra suiker toe te voegen. Let op: het flexibele concept gaat door heel Nederland toegepast worden, zo is het plan. Het digitale safehouse Gelukkig hebben steeds meer mensen in de smiezen dat hun data digitaal met lijft en leden (en encryptie) beschermd dient te worden. Een gegeven waar startup Schluss slim op inspeelt.

2

De Leidse startup BotBoys bestaat uit een groep ontwikkelaars van conversationele software

66

baaz.nl | winmagpro.nl

Met de gelijknamige app krijgt de gebruiker weer de controle over zijn persoonlijke gegevens. Voor iedereen heeft Schluss een persoonlijke digitale safehouse, volgens de ontwikkelaars een volkomen veilige plek op het internet waar alle digitale spullen kunnen worden opgeborgen. Denk aan teksten, afbeeldingen en filmpjes. Alleen de gebruiker heeft de sleutel. Dus ook Schluss kan nooit in een safehouse meekijken. De klant bepaalt met wie hij zijn gegevens deelt. Met mensen, bedrijven en instanties. Zo heeft men altijd overzicht en weet de gebruiker precies aan wie hij wat heeft gegeven. ‘Schluss heeft alles in zich om de nieuwe wereldstandaard te worden’, zegt Marie-José Hoefmans, de zogenaamde Chief Essential Officer van Schluss. Wij hopen het met haar mee. De AI Board Member De Leidse startup BotBoys bestaat uit een groep ontwikkelaars van

3


Naar aanleiding van een succesvol Virtual Reality-diner in 2016 is VR Dining als startup gelanceerd

conversationele software voor B2B- en B2C-doeleinden. Waar we dan precies aan moeten denken? Vincent Ulmer, een van de oprichters: 'Ik deed na een studie Japans een master theoretische cognitieve taalkunde. De hoofdvraag van dat vakgebied is: ‘hoe leg je mensentaal uit aan een computer?’. Daaruit volgde

degenslikzwaarden, luchtballonvaarten, noem maar op. En wij zochten dat uit. De hoofdvraag daar was: ‘waarom kan je je smartphone niet gewoon ALLES vragen?’.' Als je die twee ervaringen combineert, dan is het volgens de oprichters eigenlijk heel logisch dat ze een bedrijf in chatbots is begonnen. ‘Waarom kan je je 'zakcomputer' niet gewoon alles vragen, dat die het vervolgens automatisch regelt? En dat is wat wij nu langzaam waarmaken.’ De voornaamste ambitie van BotBoys? ‘Wij willen voor elk bedrijf een ‘AI Board Member’ maken. Dat is een kunstmatige intelligentie die functioneert als een JARVIS (uit ‘Iron Man’) of Data (uit ‘Star Trek’) van een bedrijf. Het weet alles van je producten en diensten, is aangesloten op de API's, kan klanten te woord staan, maar ook onpartijdig beslissingen suggereren aan de hand van data. Al het

‘Werkverkeer is via de app eenvoudig en sluitend te scheiden van privéritten’ een spin-off aan de Universiteit Leiden, Infinese. Deze werkt voortdurend aan kwalitatieve taalmodellen en levert nu ook taaltechnologie voor mijn huidige startup, BotBoys.' Daarnaast werkte Ulmer met cofounder Felix Paulusma in 2015 voor een WhatsApp-dienst, Manus genaamd, waaraan je alles kon vragen. 'Mensen bestelden pizza's,

niet-creatieve werk gaat op den duur geautomatiseerd worden, en daar werken wij aan.’ Het eerste plug ’n play-ritregistratie-systeem ULU, het Nederlandse connected carbedrijf dat telematica-oplossingen biedt, nam in 2016 hardwarefabrikant Velio Technologies over. Deze fabrikant uit het Chinese Shenzhen levert de ULUdongels aan het Eindhovense bedrijf. Naast de overname zette ULU het groeigeld in voor de ontwikkeling van een nieuwe productlijn. Een belangrijke eerste stap die het bedrijf het afgelopen jaar gezet heeft, is het verkrijgen van het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Daarmee voldoen de ritgegevens die ULU voor de gebruiker verzamelt aan de eisen van de Belastingdienst. In navolging daarvan lanceerde de startup twee nieuwe producten: Ritregistratie MKB en Ritregistratie ZZP, toegespitst op de verschillende groepen gebruikers

4

baaz.nl | winmagpro.nl

67


Achtergrond

ULU, het Nederlandse connected car-bedrijf dat telematica-oplossingen biedt

die baat hebben bij gebruik van de dongel en de bijbehorende app. ULU is het eerste plug ’n play-ritregistratiesysteem voor automobilisten dat het keurmerk van de belastingdienst krijgt. De uitgevoerde ritten worden automatisch bijgehouden, waarna de ondernemer de ritregistratie via het online platform van ULU kan downloaden en indienen bij de fiscus. Werkverkeer is via de app eenvoudig en sluitend te scheiden van privéritten. Ook voldoet het keurmerk aan strenge eisen op het gebied van fraudebestendigheid en privacy. Het installeren van de ULU-dongel in de auto vereist geen speciale kennis. De gebruiker plaatst het apparaat zelf in de OBDpoort in de auto, te vergelijken met een USBpoort. Andere bestaande ritregistratiesystemen moeten ingebouwd worden en vergen hoge investeringen die voor de kleinere ondernemer niet lonend zijn. ZZP’ers maken na het plaatsen van de dongel tegen relatief lage kosten - nog geen 60 cent per dag - gebruik van de dienst. Naast ritregistratie houdt de ULU-app voor iOS en Android ook zaken bij als locatie, rijgedrag en onderhoudsstatus van de auto. Bodycamtechnologie en mobiele videotechnologie Het jonge Nederlandse technologiebedrijf Zepcam heeft het afgelopen jaar 1 miljoen euro aan financiering opgehaald voor

5

68

baaz.nl | winmagpro.nl

verdere internationale uitbreiding. Zepcam is Europees marktleider op het gebied van bodycamtechnologie en mobiele videotechnologie. Met behulp van de financiering wil het bedrijf verder investeren in het technologieplatform voor livestreaming en videoverwerking. Een voorbeeld hiervan is de introductie van de Mobile Video Box 4G. De box is een plug & playoplossing waarbij de beelden van bestaande beveiligingscamera's live kunnen worden gestreamd via 2G/3G/4G en wifi. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit de meldkamer live meekijken met de camera op een politiewagen of met de beelden gemaakt met de bodycam van een agent. Zepcam ontwikkelt sinds 2009 bodycams en mobiele videosystemen voor professionele toepassingen. De producten worden toegepast in verschillende sectoren binnen de publieke en private sector, waaronder politie, brandweer, openbaar vervoer, hulpverleners, waardetransport en de industrie. De videosystemen helpen in het verzamelen van bewijsmateriaal en het vergroten van de veiligheid van personeel in het veld. Zepcam verkoopt haar totaaloplossingen vaak in samenwerking met bedrijven als Axis, Milestone, Genetec en Cisco. Zepcam levert inmiddels producten en services aan klanten in meer dan 40 landen.

STARTUP VILLAGE

ZONDER HULP IS EEN SUCCESVOLLE STARTUP NIET GEMAKKELIJK. Startup Village, een initiatief van Amsterdam Science Park, ACE Venture lab en UvA Holding, is zo'n steunpilaar en biedt plaats aan veelbelovende hightech startups. Het is een compleet dorp voorzien van diverse labs, eventruimtes, een community space en een aantal scaleupruimtes. ACE Venture Lab biedt coaching en Amsterdam Science Park de faciliteiten en het netwerk. Samen willen zij jonge ondernemers helpen hun wetenschappelijk onderbouwde ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten. In Startup Village kunnen de kersverse ondernemers tegen een schappelijke huurprijs ruimtes van 5x12 of 5x6 meter geheel naar eigen smaak inrichten. Bovendien biedt ACE Venture Lab als huurbaas samen met Amsterdam Science Park een burennetwerk van ondernemers: van mede-starters tot grote multinationals. www.startupvillage.nl


Uw netwerk. Altijd. Overal. Eenvoudige installatie.

Beheer op afstand.

ConďŹ gureer meerdere netwerken.

www.netgear.nl/insight


Eindbaaz

Nog niet eens dertig, maar Jeroen De Wit staat aan het hoofd van een scale-up met een miljoenenomzet en kantoren in zes verschillende landen. Teamleader is de scale-up waar we het over hebben. Het in Gent opgerichte technologiebedrijf dat een cloudbased oplossing voor CRM, projectmanagement en facturatie voor het MKB biedt, is bezig aan een ware opmars binnen Europa. Tijd om de Vlaamse CEO te vragen hoe hij dat toch flikt.

STEEDS WEER OP ZOEK NAAR DIE UITDAGING Eindbaaz: CEO Jeroen De Wit van Teamleader TEKST

29 is Jeroen De Wit. Vanaf het begin (2012) is de Vlaming de CEO van Teamleader, het in Gent opgerichte technologiebedrijf dat een cloud-based oplossing voor CRM, projectmanagement en facturatie voor het MKB biedt. Als je een bedrijf uit de Benelux kan noemen dat terecht de titel 'scale-up' draagt, dan is het Teamleader wel. Na drie opeenvolgende financieringsrondes (waarvan de meest recente 10 miljoen euro in november 2016) en inmiddels zes kantoren - naast Gent in Berlijn, Madrid, Milaan, Parijs en ons eigen Amsterdam waar 170 mensen werken, is Teamleader een snelgroeiende Europese successpeler op het CRM-speelveld. Het digitale virus had de Belg al vroeg in zijn greep. Mede dankzij zijn voorliefde voor games. Jeroen: 'nou ja, dat is een klein beetje uit zijn context getrokken in een ander interview. Ik was een tiener die ontzettend veel uitdagingen nodig had. Ik was 12, 13 toen ik mijn eerste website bouwde voor een 'nonkel' ('oom' in het Vlaams) die dat nodig had voor zijn hotel. Later startte ik op jonge leeftijd met een webdesignbureau. In

70

baaz.nl | winmagpro.nl

Bart Remmers

2010 ben ik uitgeroepen tot de Student Ondernemer van het Jaar en twee jaar later startte Teamleader. Het is dus snel gegaan en je mag zeggen dat het begonnen is met de constante zoektocht naar uitdagingen als puber.' 'Om terug te komen op dat gamen, ik moet wel zeggen dat het veel raakvlakken heeft met ondernemen. Het draait bij games om tactiek, om heel snel reageren op situaties die niet altijd even eenvoudig zijn in te schatten. Skills waar ik nu dagelijks erg veel aan heb', vertelt

'We willen letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreken als de klant' de CEO. 'Wanneer ik collega's van mijn leeftijd spreek, vertellen ze mij vaak dat ze zelf ook veel gegamed hebben in hun jeugd.'

Experimenteren 'Dat zijn allemaal uitdagingen. Ik moet je vertellen dat ik tevens een tijd lang dj ben geweest, van mijn 18de tot mijn 23ste. Ging ik in de weekenden draaien. Om iets te verdienen, maar vooral om bezig te zijn, het was ook een uitdaging. Wat ik draaide? Ach, het iets meer commerciĂŤle werk en muziek uit de nineties. Leuk om te doen, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee.' De draaitafel hangt wellicht in de wilgen, maar het bouwen van websites heeft niet meer de hoofdrol in Jeroen zijn leven. Bouwen dat begon als twaalfjarig ventje voor zijn oom. Het is niet bepaald iets wat elke jonge tiener doet. 'Het zat zo, in die tijd maakten weinig kleinere hotels gebruik van internet. Mijn oom zocht last minute iemand die hem daarbij kon helpen en ik bood heel koel mijn kundigheid aan. Ik was er eerst een paar dagen zoet mee om het bouwen van de site onder de knie te krijgen, maar toen dat was gelukt ging het vrij eenvoudig met behulp van een HTMLcode. De site is later uitgebouwd tot een platform annex visitekaartje met daarop


JEROEN DE WIT

Na de studie Grafische en Digitale Media aan de Arteveldehogeschool in het Belgische Gent was Jeroen De Wit (29) tussen juli 2008 en juli 2012 eigenaar van zijn bedrijf Rgbscape. Ook mocht de Vlaming twee jaar lang de titel 'De Studentondernemer' dragen. In de zomer van 2012 startte Jeroen met Teamleader. Anno 2017 is zijn bedrijf na drie opeenvolgende financieringsrondes (waarvan de meest recente 10 miljoen euro in november 2016) en inmiddels zes kantoren - naast Gent in Berlijn, Madrid, Milaan, Parijs en ons eigen Amsterdam - waar 170 mensen werken, een snelgroeiende Europese successpeler op het CRM-speelveld.

baaz.nl | winmagpro.nl

71


Eindbaaz een hotel managementsysteem voor de kamerreserveringen en dergelijke. Het project was voor mij een prachtig platform om mee te experimenteren, ik heb er enorm veel van geleerd.' Groei Teamleader Op jonge leeftijd enorm succesvol zijn met een techbedrijf. De vergelijkingen met Silicon Valley en de Zuckerbergs van deze wereld komen wellicht iets te snel naar boven drijven bij gemakzuchtige journalisten. Of snijdt de vergelijking toch hout? 'Ik hoor het vaker, vooral uit de hoek van de media. Belangrijk is te noemen dat Teamleader ruim vijf jaar bestaat, gestart in juli 2012, en nu al een fantastisch succesverhaal is. We zijn momenteel actief in zes landen met 170 mensen en er zijn 40.000 tot 50.000 mensen die inloggen op onze systemen. Erg mooi', verduidelijkt Jeroen. 'Echter vergeet ik nooit te vertellen dat we in de eerste twee jaar van ons bestaan met zeven, acht mensen werkten en dat we via die weg zijn gegroeid naar 250 klanten. Dat alles in die periode met amper geld op de rekening en met behulp van bootstrap (een bedrijf opstarten met beperkt aantal financiële middelen, voornamelijk persoonlijke inbreng, red.). Die fase was enorm belangrijk voor de latere groei van Teamleader tot de circa 10 miljoen euro omzet van nu en de 50 tot 100 miljoen omzet die we over drie tot vijf jaar willen behalen. Heel ambitieus, maar het potentieel is er. Om terug te komen op de vergelijking met mannen als Zuckerberg, in die zin klopt het wel. Toch zal ik zelf de vergelijking niet zo snel uitspreken.' Bruine biercafé's, jazztenten en studenten Teamleader was en is een uitdaging die Jeroen sinds 2012 voor de volle honderd procent en met beide handen aanpakt. Vanuit Gent. Hoe is die stad, bekend van bruine biercafé's, jazztenten en studenten, eigenlijk als broedplaats voor jonge ondernemingen? 'Het klimaat is hier enorm goed. Weet je, wellicht ben ik wat bevooroordeeld, maar wanneer je de cijfers er op naslaat komt Gent als beste plek voor scale-ups uit de koker. Voor Antwerpen zelfs', aldus de CEO. 'Alles komt hier samen in de stad. Je hebt

72

baaz.nl | winmagpro.nl


de bewoners, de toeristen, de studenten en de arbeiders. Die vier groepen mensen tezamen maken van Gent een geweldige stad. Daarnaast is de duur van het woon-werkverkeer kort, je kan het meeste doen met de fiets en dankzij de universiteit is de instroom van nieuw talent groot. Een laatste punt is de betaalbaarheid van het dagelijkse leven hier, die is behoorlijk laag. Zie daarmee maar aan te komen in Amsterdam', lacht de ondernemer. 'Vergeet ik bijna het fantastische uitgaansleven in het weekend. Dat alles opgeteld maakt van Gent een heerlijke ondernemersstad.'

QUASI BODEMLOOS VAT VOL IDEEËN

Hoe Jeroen De Wit (29) zichzelf ziet? 'Een man voor wie 24 uur in een dag nét genoeg zijn, mocht hij slaap kunnen uitschakelen als factor', zo staat er op de site van Teamleader te lezen. 'Dit quasi bodemloos vat vol ideeën gaat er prat op om steeds op de hoogte te zijn van alles wat er in zijn bedrijf gaande is. Een heuse prestatie, wetende dat de vraag ‘wie start er volgende week’ al een standaard is in de wekelijkse groepsmeeting.'

PARIJS DE JONGSTE LOOT AAN DE BOOM

Teamleader opende begin oktober in Parijs het nieuwe kantoor in Frankrijk. Het bedrijf zit nu in de Parijse vestiging van het snel opkomende co-working- en kantoorverhuurconcept WeWork, gelegen in het handelscentrum van de Lichtstad.

De keuze om een nieuw filiaal te openen in Frankrijk past chronologisch in het groeiverhaal van Teamleader. De scale-up heeft op dit moment een vierhonderdtal klanten in Frankrijk en wil deze lokaal bedienen. Jeroen: 'Het Parijse kantoor is een logische stap in onze ontwikkeling. De afgelopen twee jaar hebben we nieuwe vestigingen geopend in Amsterdam, Berlijn, Madrid, Milaan en nu Parijs. Voor ons is een lokale aanwezigheid in de Europese landen waar we actief zijn essentieel om rekening te houden met de culturele en taalkundige eigenheden en om de nabijheid met onze klanten te versterken.'

Perfect klimaat voor de werknemers van Teamleader. Hoe zit het overigens met de samenstelling daarvan? We hebben het over een techbedrijf, nog vaak een bastion van mannen. En wordt er gekeken naar de achtergrond van personen die bij Teamleader werken? Jeroen: 'Ik zal er eerlijk in zijn: in de beginfase van je onderneming ben je daar niet mee bezig. Je bent dan vooral op zoek naar betaalbaar talent. Daardoor zijn we in de eerste jaren snel gegroeid, dankzij dat talent in dezelfde leeftijdscategorie. De gemiddelde leeftijd van de Teamleader-medewerkers is nog altijd 30, 31 jaar. Een jong bedrijf', aldus de Vlaamse Eindbaaz. 'Toch zijn we vorig jaar begonnen met het binnenhalen van meer materniteit, mensen met een behoorlijke ervaring van tussen de 35 en 45 jaar oud. We gaan met Teamleader door op dat pad om zo de balans te vinden tussen ervaring en jong talent. Maar of we bezig zijn met zaken als de religieuze achtergrond of de geaardheid van ons personeel? Nee. Absoluut niet. Ook niet met gender. Wel kan ik je vertellen dat een goede 35, 40 procent van onze medewerkers vrouw is. Dat kom je niet snel tegen binnen een IT-bedrijf. Letten we daar op bij recruitment? Nee. Zijn we er fier (trots, red.) op? Ja, eigenlijk wel.'

die verschillen ook zijn, je moet er rekening mee houden. Als ondernemer heb je direct door wanneer je met iemand spreekt die jouw regio en jouw cultuur kent. Niet onbelangrijk. We willen letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreken als de klant.' Ook voor het netwerken is een regionaal team erg belangrijk, aldus de CEO. 'Ondernemers gaan vaak naar allerlei netwerkevenementen en conferenties.' Hoe dan ook: al die zes lokale kantoren in zes landen, het kan niet anders of de ondernemer is constant op pad om alle filialen met de regelmaat van de klok te bezoeken. Toch? 'Elke week bezoek ik een ander kantoor', vertelt Jeroen. 'Ik ben niet voor niets het boegbeeld van deze organisatie, dus ik hecht er ontzettend veel waarde aan. De werknemers willen ook graag weten wie het bedrijf heeft opgestart en wat zijn visie is, zijn plannen zijn en ga zo door. Dat vertel ik iedereen graag persoonlijk wat veel reizen voor me betekent. Ik combineer die trips met andere afspraken. Stel, het is de Week van de Ondernemer in Nederland, dan combineer ik het met een bezoek aan het kantoor in jullie hoofdstad. En al met al valt het reizen mee. Gent doe ik op de fiets, voor Amsterdam en Parijs pak ik de Thalys en in de andere steden zit je zo met het vliegtuig. Maximaal twee uur vliegen.'

'We gaan voor snelle groei, maar dat mag nooit ten koste gaan van klanten en collega's'

Cultuurverschillen Bovenstaande geldt voor alle kantoren van de scale-up, zeker ook voor het tweede kantoor van Teamleader dat in 2015 haar deuren opende. Opvallend is dat er in het Amsterdamse kantoor, want daar hebben we het over, bijna alleen maar Nederlanders werken. Het heeft een goede reden. Jeroen: 'We gaan in alle landen voor een lokaal team. Dat heeft meerdere redenen. Het cultuurverschil bijvoorbeeld. Hoe klein

Misschien verwacht je dat Jeroen echt niet in elk land in elk kantoor zich met het aannamebeleid gaat bemoeien. Toch is het tegendeel helemaal waar. 'Met hulp van de recruiters hier in Gent bewaken we dat de culture set van het nieuwe personeel goed is. De feeling moet perfect zijn. Dat vind ik zeer belangrijk. Want nieuwe werknemers kosten geld, we laten ze hier naar Gent komen om ze in te werken, we regelen het hotel en het eten voor hen. Belangrijk dus dat we de juiste keuzes maken wanneer het aankomt op recruitment. Ik accepteer niet dat er mensen voor Teamleader aan de slag gaan die geen feeling hebben met onze cultuur, het product niet kennen en nog nooit met een klant hebben gesproken. Dat zijn drie harde voorwaarden', benadrukt de CEO nog eens. Veeleisende baas Wat voor baas - dit is niet voor niets een Eindbaaz-interview - is Jeroen De Wit zelf eigenlijk, de man die genomineerd is voor baaz.nl | winmagpro.nl

73


Eindbaaz

'Ik zonder me af en laat de verveling zijn werk doen'

de titel CEO van het Jaar? Hoe zien de werknemers hem? 'Ha, ha. Ik hoop toch positief. Wel ben ik veeleisend. De lat ligt hier hoog. Daartegenover bied ik jou als werknemer veel ruimte voor eigen initiatief, experimenten en persoonlijke training. Ik werk niet top-down, ik werk met alle werknemers samen. Dat is erg belangrijk.' Werken bij Teamleader is natuurlijk hard werken. En zo af en toe als team de druk van de ketel halen. Hoe doet men dat bij het techbedrijf? 'We organiseren regelmatig informele momenten met het team. Ik vier graag onze successen. Dus wanneer we bijvoorbeeld een mooie titel winnen, dan moet je niet opkijken wanneer er een verrassingsfeestje losbarst op kantoor. Een kater de volgende ochtend? Ik zal de eerste zijn die de volgende ochtend voor achten weer aanwezig is! Overigens ga ik met leden van het Nederlandse Teamleaderteam naar het CEO van het Jaar-feestje, niet met mensen op hoge posities!' Work-life-balance Feestjes worden regelmatig gevierd, al was het maar vanwege de nieuwe kantoren die het afgelopen jaar zijn geopend. Betekent het dat er nog tal van

74

baaz.nl | winmagpro.nl

andere kantoren hun deuren openzetten in de nabije toekomst? Jeroen: 'We gaan voor snelle groei, maar dat mag nooit ten koste gaan van klanten en collega's. Elke laatste dag van de week ga ik na of die mensen daadwerkelijk tevreden zijn. Wat ik bedoel is: we gaan zeker nieuwe kantoren openen, maar tegelijkertijd hebben we veel aandacht voor waar we nu met Teamleader staan. De prioriteit ligt momenteel bij de regio's waar we aanwezig zijn en de kantoren aldaar te ondersteunen om succesvol te worden op een eigen manier.' Een tevreden klant. Wat is voor Jeroen het mooiste wat uit de mond van zo'n klant kan komen? 'Wanneer ze mij vertellen dat ze tijd winnen met Teamleader. Dat is precies waar wij voor staan. Onze ambitie is niet per se om de beste CRM- of projectplanningtool te leveren. De bedoeling is om effectief value te bieden aan de ondernemer. Levert dat hen tijdwinst op, dan ben ik tevreden. Want die gewonnen tijd kan men besteden aan de work-life-balance of andere zaken.' Bianchi Nu we toch met de Eindbaaz spreken over tijdwinst en work-life-balance, is de

CEO een workaholic of valt het best mee? 'Nou... Dat verschilt nogal. Ik verdeel het onder in de werkweek en het weekend. Van maandag tot en met vrijdag staat alles in het teken van Teamleader', aldus Jeroen. 'Dat wil zeggen dat ik die dagen weinig slaap, zeer vroeg uit bed kom en soms nachten doorwerk en spreek op talloze congressen en evenementen. Mijn work-life-balance is gedurende de week zoek. Zeg dat gerust. Echter in het weekend gaat het totaal de andere kant op. Op zaterdag en zondag neem ik bewust tijd vrij voor mijn gezin, ik heb een zoontje van twee en in het weekend ben ik altijd bij hem. Noodgevallen daargelaten ben ik dan zeker niet met Teamleader bezig. De absolute me-time is voor mij de zondagmiddag. Dan stap ik op de fiets, dat is mijn grote passie. Ik pak mijn Bianchi van stal en ga op pad.' 'Of ik mijn hoofd gemakkelijk vrij kan maken? Ja, al heb ik daar ooit meer moeite mee gehad. Op de vrijdagavond gaat het nu niet altijd even snel, op de zaterdagochtend lukt het een stuk beter en op zondag op de fiets is mijn hoofd echt helemaal leeg', aldus Jeroen. 'Weet je wat mij helpt ter inspiratie? Een paar keer per jaar gericht de verveling op zoeken. Dat geeft een enorme boost aan mijn creativiteit. Dat had ik als kind al. Juist als ik mij verveelde kwamen de beste ideeĂŤn naar boven drijven. Fantastische momenten. Naar die momenten ga ik op zoek. Ik zonder me af en laat de verveling zijn werk doen.' Laten we ervan uitgaan dat de creativiteit dankzij vele verveelsessies zijn werk blijft doen en het is inmiddels 2022. Teamleader bestaat tien jaar. Waar denkt en hoopt de CEO op dat moment met zijn onderneming te staan? 'Ik hoop dat we dan Europees marktleider zijn zodat we bij een groot deel van het Europese MKB die top of mind creĂŤren. Maar, zoals ik je al eerder vertelde, de klant moet ook in 2022 content blijven en de prettige en inspirerende cultuur binnen Teamleader moet hetzelfde zijn. Is dat over vijf jaar niet het geval, dan verwijt ik het mijzelf. Je moet streng voor jezelf blijven, toch?', besluit een terechte Eindbaaz. teamleader.nl


Baaz#100 4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels

eizo.nl

Frameloos ontwerp

Voorzien van USB-C-poort voor dataoverdracht door een enkele kabel

Screen InStyle biedt je de mogelijkheid beeldmodi toe te wijzen aan programma’s Verkrijgbaar in een witte en zwarte behuizing

EIZO FlexScan EV2785 Frameloze 4K-monitor Met de FlexScan EV2785 introduceert EIZO zijn eerste 4K-monitor van 27-inch. De speakers in de FlexScan EV2785 zijn naar voren gericht zonder dat dit een impact heeft op het frameloze design. Dit levert een helder geluid op voor medewerkers zonder dat dit afleiding veroorzaakt rondom de werkplek waar de monitor staat. Door middel van EIZO’s Screen InStyle-software kunnen modi toegewezen worden aan programma’s en het energieverbruik naar wens aangepast worden. Meer Baaz#100? Ga naar: baaz.nl/baaz-100

baaz.nl | winmagpro.nl

75


Pionier. De nieuwe Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo. Prestaties rechtstreeks van het circuit. Met een gecombineerd systeemvermogen van 500 kW (680 pk) en een maximaal koppel van 850 Nm voor een verbeterde acceleratie. Samen met een hoog rendement. Dankzij een beproefd hybrideconcept dat is getest in de autosport. Het standaard Sport Chrono pakket zorgt voor nog meer adrenaline – elke dag weer. Dus laat het avontuur beginnen: www.porsche.nl/Panamera Kijk voor alle Porsche Centra op porsche.nl

Gemiddeld brandstofverbruik 3,0 l/100 km en CO -emissie 69 g/km. ²


Automotive

Tekst Redactie

YOUNGTIMER-TIPS VOOR 2018

De youngtimerregeling is nog steeds erg populair onder ondernemers. Via die regeling kun je voordelig in een minimaal vijftien jaar oude auto rijden. Volgend jaar ligt het jaar 2003 alweer vijftien jaar achter ons en daarom stellen we een lijst samen met auto’s die vanaf januari 2018 fiscaalvriendelijk te rijden zijn. Via die regeling kun je als ondernemer voordelig in een minimaal vijftien jaar oude auto rijden doordat je in plaats van bijtelling over de nieuwwaarde een percentage bijtelling betaalt over de dagwaarde die veel lager ligt. Nu de overheid terugkrabbelt op het gebied van fiscale voordelen voor zogenaamde milieuvriendelijke auto's, kun je als zakelijk rijder kijken naar alternatieven. Een goed onderhouden youngtimer kan dan een verfrissend en goed idee zijn. Rijden in luxe, terwijl de kosten beheersbaar blijven. 2018 Het jaar 2003 is in 2018 alweer vijftien jaar geleden en dat betekent dat er een aantal auto’s beschikbaar

78

baaz.nl | winmagpro.nl

komt voor gebruik binnen de fiscaalvriendelijke youngtimerregeling. De tijden rondom de eeuwwisseling waren in de autowereld een overgang van basaal vervoer

reïncarneerde BMW in 2003 een iconische modelserie. Eind jaren zeventig was er al eens een BMW 6-serie: een prachtig model met de indrukwekkendste sharknose

‘HET JAAR 2003 IS IN 2018 ALWEER VIJFTIEN JAAR GELEDEN EN DAT BETEKENT DAT ER EEN AANTAL AUTO’S BESCHIKBAAR KOMT VOOR GEBRUIK BINNEN DE FISCAALVRIENDELIJKE YOUNGTIMERREGELING’ naar auto’s die eigenlijk best wel lijken op de modellen waarin we ons nu nog op de weg begeven. Luxe, comfort en snelheid zijn niet enkel iets van deze tijd, ook in 2003 had je al erg fijne en comfortabele auto’s. BMW 6-serie Met de BMW 6-serie

die je maar kon bedenken. Luxe en snelheid gingen hand in hand en daarnaast is het ontwerp nog steeds erg fraai om te zien. Het leek BMW daarom een goed idee om een nieuwe grote coupé (tussendoor was er uiteraard ook nog de 8-serie) opnieuw 6-serie te noemen. Het ontwerp was deze keer een

stukje controversiëler door de bijzondere opgelegde achterklep. Het ontwerp heeft de tand des tijds echter best goed doorstaan en een niet verprutste 6-serie is ook nu nog een stijlvolle en gracieuze verschijning. De huidige 6-serie lijkt trouwens nog behoorlijk op dit model uit 2003 en dat maakt deze nieuwbakken youngtimer nog wat interessanter. Porsche Cayenne De Porsche Cayenne is alweer vijftien jaar oud! Destijds leverde de beslissing van Porsche om een SUV te introduceren scheve blikken op, maar inmiddels is zelfs de doorgewinterde autosportliefhebber gewend aan het feit dat een groot deel van de Porsches die je op de weg ziet Cayenne’s zijn. De


Cayenne heeft het merk geen windeieren gelegd en mede door deze SUV kunnen we nu nog steeds genieten van alle 911’s en andere ‘echte’ sportwagens van het merk uit Zuffenhausen. De eerste generatie Cayenne is ontwikkeld op het platform waarop ook de eerste generatie Volkswagen Touareg en de eerste generatie Audi Q7 waren gebouwd en daarnaast waren ook vele andere onderdelen hetzelfde als bij die zustermodellen. Gelijk in modeljaar 2003/2004 was de Cayenne de meest verkochte Porsche. Niet gek, want de aantrekkingskracht van de merknaam is groot en door het praktische karakter van de auto kwam de auto ook bij veel mensen in zicht die normaal gezien helemaal geen Porsche

‘DEZE PRACHTIGE ALFA ROMEO GT IS VOOR VELEN EEN WAAR VOORBEELD VAN ITALIAANSE STIJL’ zouden kunnen rijden. In de eerste jaren was er overigens enkel een benzineCayenne. Zescilinder en achtcilindermodellen was de keuze. Een diesel was toen nog een brug te ver, maar vanaf 2009 was ook die hobbel genomen en was er wel een Cayenne met

zelfontbrander op de markt. Het duurt echter nog een aantal jaren voordat die via de youngtimerregeling te rijden is. Trend De Cayenne heeft een ware trend gezet, sindsdien zijn vele meer exclusieve automerken met een sportieve of luxe SUV op de markt gekomen. Zelfs Lamborghini en Rolls Royce komen binnenkort met SUV’s (er was overigens al eens een Lamborghini-terreinwagen, de LM-002) en dat hebben we ongetwijfeld aan de Porsche Cayenne te danken. Alfa Romeo GT Deze prachtige coupé is voor velen een waar voorbeeld van Italiaanse stijl. De relatief compacte GT deelde zijn genen met zowel de kleine 147 als de 156. De

BTW-CORRECTIE

Als je op deze manier een zakelijke auto rijdt, moet je wel rekening houden met een correctie op de BTW. Jaarlijks moet je dan een klein percentage van de nieuwprijs van de auto bij de BTW-aangifte optellen, om je privékilometers (waar je geen BTW over terug kunt vorderen) te compenseren. Als je bij aankoop geen BTW hebt kunnen verrekenen (Marge), het meest waarschijnlijke scenario, dan moet je 1,5 procent over de cataloguswaarde van de auto als BTW correctie betalen en als je dat wel hebt gedaan gaat het om 2,7 procent over de cataloguswaarde.

styling is een mix van kenmerken van die twee wagens. Niet erg, want beide auto’s staan als fraai in de boeken. De GT was verkrijgbaar met zowel fijne benzine als JTD-dieselmotoren – de Fiat Groep staat niet voor niets aan de oorsprong van de commonraildiesel – en mede daarom is het een erg lekkere rijdersauto. Neem een fatsoenlijke (lees: mét gedocumenteerde onderhoudshistorie) en je rijdt beeldschoon in de rondte. Doordat de auto gebaseerd is op het platform van de Alfa Romeo 156, heeft de auto lekker veel binnenruimte. Het interieur is fraai en in verrassende kleurencombinaties te vinden. In Italië schrikken ze niet terug van een rood of cognackleurig lederen interieur en er zijn dan ook veel GT’s te vinden met van deze fraaie kleurencombi’s. Prijzen lopen uiteen van enkelen duizenden euro’s voor een exemplaar met veel kilometers tot ongeveer €10.000 voor een goed gedocumenteerd exemplaar bij een specialist. Dat laatste heeft natuurlijk onze voorkeur en zou ook jouw voorkeur moeten hebben. baaz.nl | winmagpro.nl

79


Automotive

Tekst Redactie

POLESTAR 1: SPANNENDE HYBRIDE-COUPÉ MET 600PK

Kenden we Polestar voorheen als het performance-label van Volvo, sinds kort is het een zelfstandig merk. Het eerste model is deze prachtige Polestar 1: een deels elektrische sportwagen met een adembenemend design.

Deze Polestar 1 is de eerste van een reeks (deels) elektrische modellen die onder de vlag van Volvo worden geproduceerd. Denk aan hoe Lexus zich tegenover Toyota verhoudt. Of Genesis tegenover Hyundai. Het eerste wapenfeit is dus deze Polestar 1, een prachtige coupé met maar liefst een gecombineerd vermogen van 600pk. Het is een echte grand turismo waar je met vier personen comfortabel in past. Je zou kunnen zeggen dat de Polestar 1 de coupé-uitvoering van de S90 is, maar daar doe je de auto misschien enorm mee tekort. Wel zijn duidelijk de designkenmerken van die auto te herkennen, gecombineerd met de klassieke lijnen van bijvoorbeeld de legendarische P1800. GT Thomas Ingenlath, CEO bij Polestar: 'De Polestar 1 is de eerste auto die het Polestar-logo op de motorkap laat zien. Het is een prachtige GT met verbazingwekkende technologie – een fantastische start voor ons nieuwe performancemerk. Alle toekomstige Polestar-modellen worden uitgerust met een volledig elektrische aandrijflijn en onderstrepen onze rol als ’s werelds eerste zelfstandige automerk met

80

baaz.nl | winmagpro.nl

uitsluitend elektrische modellen.' De Polestar 1 is de opmaat voor het nieuwe Polestar-merk: een tweedeurs 2+2 Grand Tourer Coupé, uitgerust met een Electric Performance Hybrid-aandrijflijn. De elektrische GT krijgt ondersteuning van een verbrandingsmotor. De puur elektrische actieradius bedraagt 150 kilometer – de grootste van alle hybrideauto’s op de markt. Met een gecombineerd vermogen van 441 kW (600 pk) en een maximumkoppel van 1.000 Nm positioneert de Polestar 1 zich duidelijk als ‘supercar’. De Polestar 1 staat op Volvo’s platform Scalable Platform Architecture (SPA). Circa 50 procent van de auto is nieuw en speciaal door technici van Polestar ontwikkeld. Om de rijdynamiek te versterken, profiteert de Polestar 1 van nieuwe technologie, ontwikkeld om van de Polestar 1 een pure rijdersauto te maken. Daarbij is de Polestar 1 voorzien van een Torque Vectoring-systeem op de achteras. Abonnement Polestar breekt met het traditionele eigendomsmodel van auto’s. De Polestarmodellen zijn volledig online te bestellen

op basis van een abonnementsvorm van twee of drie jaar. In het maandtarief zijn alle kosten inbegrepen. Een aanbetaling is niet nodig. Het all-inclusive abonnement omvat onder meer haal- en brengservice voor onderhoud en de mogelijkheid om ook van andere Polestar- en Volvomodellen gebruik te maken. Het vaste maandbedrag zorgt voor een probleemloze klantervaring. Met de Phone-As-Key-technologie kan de klant een virtuele sleutel overhandigen aan bijvoorbeeld een andere gebruiker. Het geeft tevens toegang tot een groot aantal andere functies die op afroep beschikbaar zijn. 2 en 3 Alle toekomstige Polestar-modellen zijn volledig elektrisch. De productie van de Polestar 2 – de eerste EV van de Volvo Car Group – start in de tweede helft van 2019. Het middelgrote model gaat de concurrentie aan met de Tesla Model 3 en wordt in grotere aantallen geproduceerd dan de Polestar 1. De eveneens volledig elektrische Polestar 3 is een SUV. polestar.com


NIEUWE TOP-LEXUS: LS 500H

De nieuwe LS is langer en lager dan zijn voorganger. Het gedurfde design en het silhouet als van een gestroomlijnde coupé sluiten naadloos aan op Lexus’ nieuwe onderscheidende designtaal. De LS staat op een verlengde versie van het volledig nieuwe platform GA-L (Global Architecture for Luxury Vehicles) dat Lexus toepast op zijn meest luxe modellen. De Lexus LS 500h oogt laag door de kenmerkende taillelijn. De auto is 15 mm lager dan het vorige model, de achterzijde zelfs 41 mm en de neus 31 mm. De zogenoemde ‘spindle’-grille wordt geflankeerd door driedubbele biLED-koplampen voor dim-/grootlicht die zijn ondergebracht in smalle openingen. Die lopen over in de dagrijverlichting, die

Lexus introduceert de volledig nieuwe, vijfde generatie LS. Dat is bijna 30 jaar nadat Lexus de eerste generatie LS, de LS 400, introduceerde. rond de hoek van het spatbord loopt. De richtingaanwijzers sluiten aan op de dagrijverlichting en bestaan uit 16 LED’s die in slechts 0,08 seconde oplichten. Om alleen al de ‘spindle’-grille met behulp van computer-aided design (CAD) te ontwikkelen en produceren nam 3,5 maand in beslag. Voor de exclusieve grille van de F SPORT is dit zelfs 5 maanden. De grille bestaat dan ook uit meer dan 7.000 individuele oppervlakten. Panoramadak Om ervoor te zorgen dat in het interieur niets van de riante hoofdruimte verloren gaat, is de LS uitgerust met een panoramadak waarvan het glazen paneel óver het dak schuift. Lexus rust

de LS standaard uit met de uitgebreide veiligheidspakketten Lexus Safety System + én Lexus Safety System + A. De actieve veiligheidssystemen die beide pakketten omvatten, helpen ongevallen te voorkomen dan wel de gevolgen ervan te beperken en assisteren waar nodig de bestuurder. Hierbij kijkt Lexus verder dan de systemen afzonderlijk; het streeft een nieuwe dimensie van rijdersassistentie na onder álle omstandigheden. Hybride De Lexus LS500h van de vijfde generatie LS is voorzien van de geavanceerde hybride aandrijflijn die debuteerde in de LC 500h, Lexus’ high-performance coupé in het topsegment. De aandrijflijn bestaat uit een nieuwe 3,5-liter V6 met twee elektromotoren/generatoren in combinatie met een compacte, lichtgewicht lithium-ion-accu. De aandrijflijn levert de kracht van een V8, maar zonder het hogere verbruik. De nieuwe Lexus LS 500h is al leverbaar bij de Nederlandse-Lexus dealers. De prijzen beginnen bij 116.995 euro voor de LS 500h Luxury Line en lopen op tot 156.995 euro voor de LS 500h AWD President Line.​ lexus.nl

ELEKTRISCHE TESLAVRACHTWAGEN ONTHULD

Na maanden van geruchten en speculatie is de elektrische vrachtwagen van Tesla nu eindelijk onthuld. Actieradius? 800 kilometer. Laadvermogen? 36.000 kilogram. Elektrisch vrachtvervoer is de toekomst, De Semi ziet er, naar goede Tesla-traditie, in ieder geval volgens Tesla. Daarom bijzonder futuristisch uit en lijkt niet op heeft men de afgelopen tijd vol in gezet bestaande vrachtwagens. Ook aan de op de ontwikkeling van de elektrische binnenzijde is er wat bijzonders aan de vrachtwagen. De Semi, want zo heet het gevaarte, is nu 'DE PRODUCTIE VAN DE TESLA eindelijk officieel gepresenteerd. SEMI GAAT VAN START IN 2019' De vrachtwagen heeft een laadvermogen van 36.000 kilogram en kan op één acculading 800 hand, de bestuurder zit namelijk in het kilometer ver komen. Dat is meer dan tot midden van de cabine. De aandrijving nu toe werd voorspeld en maakt de Semi wordt verzorgd door vier elektromotoren erg bruikbaar in de praktijk. die de achterste vier wielen van de truck

aandrijven. Die motoren zorgen ervoor dat de truck in ongeveer twintig tellen bij 100 kilometer per uur is aanbeland. Zonder oplegger zijn dat vijf tellen, een serieus indrukwekkend getal. Ook opladen gaat snel: in een half uur zijn de accu’s weer klaar voor 400 kilometer elektrisch vrachtvervoer. tesla.com/nl baaz.nl | winmagpro.nl

81


Automotive

Tekst Redactie

ULTRALUXE RANGE ROVER SVAUTOBIOGRAPHY

Land Rover introduceert de vernieuwde Range Rover SVAutobiography. De meest luxueuze SUV van Land Rover biedt een combinatie van vakmanschap en technologie. De Land Rover Range Rover SVAutobiography is verkrijgbaar met een standaard of verlengde wielbasis en combineert nieuwe gerieflijke voorzieningen om een toevluchtsoord te creëren voor ontspanning met de nieuwste technische voorzieningen. In de uitgebreide motorenrange is de nieuwe, geavanceerde plug-inhybride (benzineelektrisch) aandrijflijn P400e opgenomen met een elektrische range van tot wel 51 kilometer. Behalve de bestaande TDV6 en SDV8 dieselmotoren kan er ook gekozen worden voor de opgewaardeerde V8 Supercharged benzinemotor met (415 kW) 565 pk. 

een kantelbare rugleuning tot wel 40 graden, een hot stone-massagefunctie, verwarmde kuit- en voetsteunen en 22-voudige stoelverstelling biedt het passagierscompartiment achterin een ongeëvenaarde ervaring. De middenconsole loopt helemaal door tot de achterstoelen en geeft de passagiers achterin de mogelijkheid om met een druk op te knop de achterdeuren volautomatisch te sluiten. Elektronisch neerklapbare tablets achterin en geïntegreerde entertainmentdisplays verzekeren dat inzittenden de 4G wifi-connectiviteit comfortabel kunnen gebruiken voor werk of ontspanning. 

Chique stoelen Executive Class-achterstoelen vormen het speerpunt van de luxueuze uitvoering. Passagiers kunnen achterin – in het geval van de verlengde wielbasis – genieten van ruim 1,2 meter beenruimte, terwijl nieuwe zetels met comfortabele tussenschuimlagen het welzijn van de inzittenden naar een nog hoger niveau tillen. Met

Een verborgen koelkast tussen de achterstoelen biedt plaats aan twee wijnflessen of vier 600 ml flessen. De rechter achterstoel is opklapbaar voor het vervoeren van lange voorwerpen. Klanten kunnen bovendien voor het eerst een Power Deployable Veneered Loadspace Floor bestellen, waardoor het laden en lossen van bagage eenvoudiger wordt dan ooit. De aandacht voor detail

is van een hoog niveau. Een exclusief uurwerk van Zenith - geïnspireerd op het Elite 6150 horloge - is geïntegreerd in de achterconsole. De geribbelde rand van het uurwerk complementeert de afwerking van de start/stop-knop, transmissiehendel en voetpedalen. Infotainment Jaguar Land Rovers intuïtieve Touch Pro Duo infotainmentsysteem met twee HD-touchscreens fungeert als digitale butler voor de 21ste eeuw. Informatie kan van het ene scherm eenvoudig naar het andere display geswipet worden, een voorbeeld van ongeëvenaarde functionaliteit en gebruiksgemak.  De SUV is per direct te bestellen, Nederlandse prijzen vanaf € 219.095,voor de P400e. landrover.nl

eikbaa

OOK NIEUW: TESLA ROADSTER

Tesla presenteerde niet alleen zijn elektrische vrachtwagen, maar ook een nieuwe Roadster met niet mis te verstane specs. Zo katapulteert de auto zich in 1,9 seconden naar de 100 km/h. op leeftijd – en daarbij hebben we het nog niet eens over de Lotus waarop deze auto gebaseerd was – en dus was het tijd voor een opvolger.

Veel mensen kennen Tesla alleen van de Model S en de Model X, maar naast die modellen hebben ze al langer een elektrische sportwagen in het programma. Die Roadster was al aardig

82

baaz.nl | winmagpro.nl

Razendsnel Deze nieuwe Roadster lijkt op het eerste gezicht een coupé, maar is toch echt een cabriolet. Het dakpaneel kan eraf zodat je met je haren in de wind zit. Denk niet dat je kapsel in orde blijft in deze auto, want Tesla heeft met deze Roadster

een razendsnelle bolide neergezet. Van nul tot honderd duurt namelijk slechts 1,9 seconden en daarmee is de auto ongelofelijk snel. Topsnelheid? Denk aan een getal boven de 400 km/h. Dat is dus ook niet mis. We moeten nog even wachten op deze elektrische Roadster, de auto komt als alles goed gaat in 2020 op de markt. tesla.com/nl


bereikbaar zijn zoals jij wilt ar zijn zoals jij wilt

www.speakup.nl


ASUS VivoBook Pro Incredible Power Intel® Core™ i7 7700HQ | 1 TB + 256GB SSD | Nvidia GTX 1050

Voor meer informatie ga naar www.asus.com

Profile for Clipboard Media

Eindejaars Special 2018  

www.baaz.nl / www.winmagpro.nl

Eindejaars Special 2018  

www.baaz.nl / www.winmagpro.nl

Advertisement