Page 1

Nadja Geskus

FOKKO MULLER Straatfotograaf

over zijn werk en workshops

Zwart-wit kan prachtig werken, maar hoe?

ASHVIN GHISYAWAN

Prijswinnende bruidsfotograaf

REVIEW STRAAT IMPOSSIBLE I-1 FOTOGRAFIE

De polaroidcamera Maak fantastische is terug straatfoto’s

NUMMER 3 - 2016

PRIJS € 5,95


I AM READY TO IMPRESS

I AM THE NIKON D5500. Zet je ideeën om in geweldige beelden met behulp van de geavanceerde mogelijkheden van de D5500. Het kantelbare touchscreen, de ingebouwde WiFi-verbinding* en de bijzonder draagbare en eenvoudig te hanteren behuizing maken het een uitermate slimme metgezel voor elk project. Met zijn 24,2 MP sensor, de 39 focuspunten en het ISO-bereik tot wel 25.600 levert de D5500 altijd superieure beeldkwaliteit. Laat je inspireren en til je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau met de D5500. nikon.nl/D5500 *WiFi-verbinding via smartphone, tablet of PC is vereist om foto’s te delen.


COLOFON

OVER ONS

Colofon Elke editie van digifoto Starter wordt gemaakt door een vast team van redacteuren, dat ook verantwoordelijk is voor zustermagazine DIGIFOTO Pro. Iedere redacteur heeft zo zijn eigen specialiteit in combinatie met een gezamenlijke liefde voor fotografie. Even voorstellen:

Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771

Jasper van Bladel

Menno Visser

Nadja Geskus

Er is geen mens die Jasper niet vangt binnen zijn sensor. Als professioneel fotograaf is Jasper dagelijks bezig de wereld met andere ogen te bekijken. Bijkomend voordeel is de technische kennis die hij aan boord heeft.

Menno is fervent bergbeklimmer en fotograaf. Met zijn kennis en ervaring verrast hij de redactie dagelijks met verfrissende inzichten. Menno draait zijn hand ook niet om voor een diepgaande review van een camera of lens.

Als enthousiaste fotograaf heeft Nadja oog voor detail en gevoel voor compositie. Dat vertaalt zich in boeiende achtergronden, how-to's en reportages. Daarnaast zit ze bovenop het fotografienieuws.

jasper@thecontentgroup.nl

menno@thecontentgroup.nl

nadja@thecontentgroup.nl

Redacteur

Redacteur

Redacteur

Redactie Jasper van Bladel Nadja Geskus Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Thomas Keulemans Dré de Man Bart Remmers Menno Visser redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707 Marketing & PR Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Traffic manager Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Dré de Man Redacteur

Peter Güldenpfennig Redacteur

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Bart Remmers Redacteur

Coverfoto Nadja Geskus Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

digifoto Starter is powered by

Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

DIGIFOTO STARTER

3


AWARDS

Awards Bij het testen van producten houden we altijd de beginnende fotograaf in ons achterhoofd. Zo beoordelen we camera’s en accessoires niet alleen op kwaliteit, maar ook op gebruiksgemak. Met plus- en minpunten geven we de belangrijke voor- en nadelen van het product aan. In ons eindoordeel maken we gebruik van de volgende awards.

Moeilijkheidsgraad

Aan praktische artikelen in dit magazine geven we een moeilijkheidsgraad mee, zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel kennis je nodig hebt om met de informatie aan de slag te gaan. Laat je niet direct ontmoedigen bij een hogere moeilijkheidsgraad, ook van deze artikelen kan iedereen - met of zonder ervaring - wat opsteken. We verdelen de artikelen in drie niveaus:

Voor artikelen in deze categorie heb je geen kennis nodig van het onderwerp. In deze artikelen leggen we stap voor stap de basis uit en helpen we je op weg.

Zie je deze afbeelding bij een artikel staan, dan maken we wat vaker gebruik van de gebruikelijke basistermen. Het is handig als je die onder de knie hebt.

GOED Presteert een product naar onze verwachtingen? Dan belonen we het met een Goed Award.

ZEER GOED Producten die ons echt weten te overtuigen geven we een Zeer Goed Award.

SUPER

Voor artikelen met dit niveau heb je enige basiskennis nodig voor het instellen van je camera of bepaalde handelingen in bewerkingsprogramma’s.

Basisbegrippen

Wil je meer leren over basisbegrippen zoals diafragma, sluitertijd en iso-waarde, of even je geheugen opfrissen? Kijk dan op onze website. Hier hebben we een verzameling leerzame artikelen voor je klaarstaan. Bovendien voegen we regelmatig nieuwe artikelen toe.

De Super Award kennen we enkel aan de allerbeste producten toe.

www.digifotostarter.nl/de-basis

Onderscheidingen

Naast de awards zijn er nog een aantal andere onderscheidingen die we aan producten toekennen.

GOED Producten die een opvallend goede prijskwaliteitverhouding bieden, voorzien we van een budgetlogo. Bij deze producten krijg je zeker waar voor je geld.

4

DIGIFOTO STARTER

Sommige producten vallen op door hun fraaie ontwerp. Camera’s of accessoires die op dit gebied boven het maaiveld uitsteken belonen we met een design-onderscheiding.

Is een product opvallend gebruiksvriendelijk of een echte aanrader voor de beginnende fotograaf? Dan voorzien we dit van de Startertip.

Geven we een product één van deze onderscheidingen, dan voegen we die toe aan de Award.


• Nieuwe USB-C aansluiting • Capaciteiten tot 8 TB • Inclusief USB 3.0-adapter • Volledig aluminium behuizing

Zuivere vorm. Verfijnde functie. Premium Resellers

a-Mac І CAMI І Easy-M І iCentre І IVIZI

І Lab9 І Switch


12 24 32 44

Basiscursus

Zwart-wit

Zwart-wit kan prachtig zijn, maar hoe doe je dat?

Basiscursus

Straatfotografie Maak fantastische foto's op straat

Aan de slag Basiscursus

Reportage

Hoe maak je de beste reportagefoto’s?

Interview

Ashvin Ghisyawan Prijswinnende bruidsfotograaf


INHOUD

8 18

66

Nieuws

30

Nieuwigheden op fotografiegebied uitgelicht

Test: DxO One

Serieuze camera in pocketformaat

36

Interview

54

Boeken

56

Test: Impossible I-1

66

Interview

Fashion en portretfotograaf Reinier van der Aart

30

Fotowedstrijd winnaar

60

Test: Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 DiII VC PZD Macro

Fotograaf Bardt over zijn winnende foto

Optisch goede macrolens

Interessante, mooie en inspirerende boeken

De polaroidcamera is terug

Straatfotograaf Fokko Muller over zijn werk en workshops

80

Test: Nikkor 40mm f/2.8G

84

Test: Sigma 10-20 mm

86

Basiscursus

Uitstekende macrolens in een kleine verpakking

Betaalbare supergroothoekzoom

RAW-bestanden bewerken moeilijk? Helemaal niet. Wij laten zien hoe dat moet.

DIGIFOTO STARTER

7


NIEUWS

NIEUWS Pixum fotoposter op aquarelpapier De fotoposters van Pixum zijn verkrijgbaar op veel soorten papier. Een van die keuzes is aquarelpapier. Op dat papier komt het resultaat erg mooi en zacht over en is eigenlijk met geen van de andere soorten te vergelijken. Het houdt het midden tussen een print op ongestreken papier en een schilderij op doek. Bij gebruik van de juiste foto kan het aquarelpapier van Pixum een bijzonder goede optie zijn. Pixum fotoposters zijn verkrijgbaar in diverse formaten, variërend van 20 x 20 centimeter tot 300 x 100 centimeter of 150 x 225 centimeter. Prijzen zijn afhankelijk van de grootte en het materiaal, maar starten bij € 3,99. INFO WWW.PIXUM.NL

Prisma Een gebrek aan foto-apps is nooit aan de orde geweest, maar buiten de gebruikelijke ‘vintage’ filters blijft er niet veel interessants over. Sinds kort is er de foto-app Prisma, die hoge ogen gooit. Prisma pakt dit op een andere manier aan en gaat uit van 34 presets die je foto helemaal omtoveren tot een waar kunstwerk. De presets zijn gebaseerd op kunststijlen en het werk van specifieke kunstenaars. Aan de thumbnail kun je zien hoe je foto er ongeveer uit gaat komen zien. Je ziet de stijlen van verschillende kunstenaars

als Miro, Kandinsky, Lichtenstein, Mondriaan en Munch voorbij komen. Maar ook kun je meer ‘schets’ achtige presets vinden, net zoals een preset die je doet denken aan anime-tekeningen uit Japan. De resultaten zijn, zeker als je na wat experimenteren dé preset voor je foto gevonden hebt, verbluffend. Het is heel verrassend om te zien hoe de app je foto’s omtovert tot ware kunstwerken. Zoals het een fatsoenlijke foto-app betaamt, kun je de gemaakte kunst ook snel delen met je vrienden. Een aanrader!

PRIJS GRATIS (VOORALSNOG) INFO APP STORE / GOOGLE PLAY

Nikon COOLPIX B700 De Nikon COOLPIX B700, de opvolger van de COOLPIX P610, is voorzien van een lens met Super ED-glas en 60x optische zoom, uitbreidbaar tot 120x Zoom, waardoor verafgelegen onderwerpen moeiteloos in scherpe details vastgelegd kunnen worden. Ook kan de B700 filmen in 4K-resolutie. De superzoomcamera met 20,3 megapixels beschikt over een autofocussys-

8

DIGIFOTO STARTER

teem dat zeer nauwkeurig scherpstelt, optische beeldstabilisatie en een zijzoomknop om cameratrilling tot een minimum te beperken. De B700 is voorzien van een elektronische zoeker en een kantelbare lcd-monitor van 7,5 cm/3 inch, beide met een resolutie van 921.000 beeldpunten. Gemaakte beelden kunnen direct gedeeld worden met de SnapBridge-app van Nikon.

PRIJS € 509,INFO WWW.NIKON.NL


DE ACTIONCAMS VAN NU... DE URKER NO NONSENSE VAN TOEN!

VOOR 23:59 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS ZATERDAG BESTELD, ZONDAG IN HUIS

9,1

9,6

Alteed skarp!


LEZERSFOTO

HANS KRIJNEN

JOUW FOTO HIER? STUUR JE FOTO'S IN NAAR DE LEZERSGALLERY OP ONZE WEBSITE. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP PAGINA 98!

HANS KRIJNEN (55) BRABANT

'Ik werk als NDT inspecteur in de offshore industrie en woon samen met mijn vrouw Petra al 30 jaar in het altijd mooie Brabant. Mijn passie voor fotografie gaat terug naar begin jaren 2000 toen ik begon met macrofotografie. Deze vorm van fotografie beoefen ik nog steeds met veel plezier. Maar tijdens de wintermaanden zijn er weinig bloemen en insecten om op de gevoelige plaat vast te leggen, dus ik miste iets. Door het surfen op het net ben ik in aanraking gekomen en geïnspireerd geraakt door het fenomeen highspeed fotografie, in het bijzonder druppelfotografie. Deze vorm van fotografie leent zich uitstekend om thuis te beoefenen. Toen ik hier eenmaal mee was begonnen, raakte ik verslaafd aan deze prachtige vorm van fotografie.' CAMERA NIKON D800

'Deze foto heet heel toepasselijk 'Waterdrop Umbrella' en is gemaakt met een geavanceerd druppelsysteem wat geheel met behulp van software ingesteld kan worden. Dit klinkt heel simpel maar er komt heel wat bij kijken. Je dient namelijk zelf alles handmatig in te stellen vanaf het moment dat de druppel valt tot het eindresultaat welke je hier ziet. Dit betekent in het kort dat je onder andere de belichting, samenstelling van de vloeistof en timing van de vallende druppels zo op elkaar in moet stellen, dat je een goed eindresultaat krijgt waar je tevreden over bent, zoals deze foto. Deze foto is het resultaat van +/- 80 foto’s welke ik gemaakt heb om uiteindelijk deze opname over te houden.'

10

DIGIFOTO STARTER

CAMERA NIKON D800 BRANDPUNT 105MM MACROLENS DIAFRAGMA F/16 SLUITERTIJD 1.3 SEC ISO 100

TIPS VAN HANS ▶ Als je ook graag een druppelfoto wil maken, begin dan met het kijken van YouTube video’s. Zo kun je zien hoe dit van simpel tot gevorderd is te bewerkstelligen. ▶ Vergeet vooral niet om veel plezier te hebben!


EPSON SURECOLOR PROFESSIONELE A3+ FOTOPRINTERS 549

499

EPSON SC-P600

EPSON SC-P400

749

€591

• Printen tot A3 binnen 3 minuten • Glanzende foto’s dankzij Ultra Chrome HiGloss 2-inkt • Wi-fi connectie voor printen vanaf smartphone of tablet • Afdrukken van papierrol mogelijk • Randloos printen • Stijlvol, compact ontwerp

• A3 prints binnen 3 min. • 9-kleurs UltraChrome HD inkt technologie • 2,7 inch touchcreen • Zeer breed kleurenspectrum en diep zwart

EPSON SC-P800 1299

1039

• Printen tot A2 formaat • 9-kleurs UltraChrome HD inkt technologie • Optionele rollpaper unit voor printen vanaf rol • 2,7 inch touchscreen

PROFESSIONELE FOTO AFDRUKKEN!

IDEAAL VOOR FOTOLIEFHEBBERS!

EPSON ECOTANK: UITGERUST MET NAVULBARE INKTTANKS EPSON ET-2550

EPSON ET-4500 319

349

*

* prijs na cashback

• Ecotank technologie: zuinig en milieubewust • Printen, scannen en kopiëren • Geen inktpatronen: volledig navulbaar • Wi-fi voor draadloos printen

*

* prijs na cashback

• 4-in-1: afdrukken, kopiëren, scannen en faxen • Eenvoudig afdrukken via Wi-Fi • Print snel, tot 7 pagina’s per minuut! • Zeer zuinig dankzij het navulbaar EcoTank systeem

EPSON SURECOLOR INKTPATRONEN BEHOREN TOT HET VERLEDEN! Epson EcoTank printers zijn uitgerust met navulbare inkttanks: innovatief, zuinig en een geweldige printkwaliteit. Tijdelijk met €50,- retour en geleverd met genoeg inkt om tot 2 jaar af te kunnen drukken!

429

249

EPSON ET-14000 729

639*

* prijs na cashback

• A3+ formaat printer: ideaal voor kleine bedrijven en thuiskantoren • Razendsnel: print 15 pagina’s per minuut! • Zeer zuinig dankzij het navulbaar EcoTank systeem

PROFESSIONELE A3+ FOTOPRINTERS Inclusief inkt voor 2 jaar!

AMSTERDAM | ARNHEM | BREDA | DEN BOSCH | DEN HAAG | EINDHOVEN | ROTTERDAM | UTRECHT | ZWOLLE | ANTWERPEN


BASISCURSUS

ZWART-WIT FOTOGRAFIE

Basiscursus

VOOR EEN MOOIE WERELD ZONDER KLEUR De eerste foto's die ooit gemaakt zijn, waren allemaal in zwart-wit. En hoewel de allereerste kleurenfoto al in 1861 werd gemaakt, werd kleurenfotografie pas gemeenschappelijk goed rond 1960. Maar terwijl kleurenfotografie al ruim 50 jaar ruimschoots beschikbaar is, kiezen veel fotografen er nog voor om zonder kleuren te fotograferen. Tekst: Menno Visser

E

en zwart-wit foto kan een compleet ander beeld geven dan diezelfde foto in kleur. Saaie en fletse beelden kunnen indrukwekkende kunstwerken worden nadat de kleuren worden vervangen door verschillende tinten grijs. Maar bij zwart-wit fotografie komt een stuk meer kijken dan alleen het weghalen van de kleuren. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je de mooiste zwart-wit foto's kan maken.

Foto: Nadja Geskus

12

DIGIFOTO STARTER

Achteraf Elke camera heeft wel een zwart-wit functie. Als je deze instelt krijg je direct zwart-witte foto's en hoef je er helemaal niet meer naar om te kijken. Hoewel dit prima kan werken, geeft het regelmatig foto's die minder mooi zijn dan mogelijk is en niet helemaal lijken op het beeld dat jij in je hoofd had. Maak daarom je foto's standaard in kleur en bewerk ze achteraf op je computer met een programma zoals Lightroom of Capture One. Zo krijg je altijd het resultaat dat je wilt. En mocht je

niet in één keer tevreden zijn, kan je altijd nog op een later moment opnieuw proberen om je foto om te zetten. Contrast Contrast is misschien wel hét belangrijkste aspect van een goede zwart-wit foto. Zonder contrast worden alle verschil-


BASISCURSUS

lende kleuren op de foto egaal grijs, waardoor je een hele saaie en nietszeggende foto krijgt. Zorg voor duidelijke verschillen in lichte en donkere delen, zoals sneeuw en water of zonnestralen en schaduwen. Als je dit goed hebt, is je zwart-wit foto al half klaar. Let er wel op dat kleuren een erg mooi contrast met elkaar kunnen

geven, maar dat deze omgezet naar zwart-wit ongeveer dezelfde grijstint krijgen. Het contrast is dan alsnog erg laag, waardoor je foto erg flets wordt. Focus op de details Door het ontbreken van kleur wordt je als kijker bij zwart-witfoto's veel meer getrokken naar de details die

op de foto staan. Patronen en lijnen worden opeens een stuk duidelijker zichtbaar en ook texturen, zoals rimpels in het gezicht van een oude man, vallen een stuk meer op. Wil je hier de aandacht naar trekken, dan kan je er verstandig aan doen om foto's zwart-wit te maken. Om die reden zie je bijvoorbeeld veel architectuur-

ZWART-WIT FOTOGRAFIE

foto's in zwart-wit. Door het ontbreken van de kleuren wordt je aandacht veel meer getrokken naar de patronen die verstopt zitten in de gebouwen. Flets licht Als je midden op de dag fotografeert heb je vaak hard en flets licht. Hoewel dit voor kleurfotografie niet heel

DIGIFOTO STARTER

13


ADVERTENTIE

Passie voor Fotografie

ZWART-WITFOTOGRAFIE. TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST

In het begin van de fotografie werd er alleen in zwart-wit gefotografeerd omdat dit de enige manier was om (goedkoop) momenten vast te leggen. Nadat in de jaren 60 van de vorige eeuw kleurenfotografie zijn intrede deed, werd zwart-witfotografie meer en meer het ondergeschoven kindje van de fotografie. Het werd steeds duurder, zeker in vergelijking met kleurenfotografie, veel mensen maakten liever foto's zoals ze het zelf zagen. Sinds het intreden van de digitale fotografie is het steeds makkelijker om ook zwart-witfoto's te maken. Voor digitale camera's moest je namelijk kiezen of je een rolletje zwart-wit of kleurenfoto in je camera deed. Tegenwoordig denken we daar niet meer over na en kunnen we elke foto, geheel naar wens omzetten naar zwart-wit.

Als delen al erg licht zijn en je krikt ze vervolgens nog een beetje op, loop je het risico op puur witte delen waar helemaal geen structuur meer inzit. Hierdoor kan je veel details op je foto verliezen waardoor deze minder mooi wordt. Wil je dat de foto op sommige punten wat lichter wordt, dan kan je beter de schaduwpartijen donkerder maken. Vrijwel alle nabewerkingsprogramma's hebben wel aparte schuifjes voor de lichte en donkere delen van een foto. Door hiermee de donkere delen nog net een beetje donkerder te maken, lijken de lichte delen lichter, zonder details te verliezen.

gunstig is, werkt dit heel goed voor zwart-wit fotografie. Door het felle licht worden de verschillen tussen lichte delen en schaduwen erg groot wat voor een groot contrast zorgt. Het is niet voor niets dat straatfotografie vaak zwart-witte foto's oplevert. Overdag is het op straat het drukst, dus is dit hét moment om foto's te maken. Om de foto's vervolgens extra kracht bij de zetten worden deze vaak omgezet in zwart-wit.

50 shades of grey Zoals eerder in deze basiscursus stond, is contrast heel erg belangrijk in zwart-wit fotografie. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je alle foto's in alleen maar puur zwart en wit moet fotograferen. Dit ziet er namelijk al snel onnatuurlijk en storend uit, terwijl zwart-witte foto's vaak erg rustig zijn. Grijstonen zijn je vriend. Door verschillende grijstonen te gebruiken heb je volledige controle over de sfeer die je met jouw foto creëert. Maak je je foto rustig en strak of geef hem een retro-tint.

Voor lichter wit, maak je zwart donkerder Veel nabewerkingsprogramma's hebben een contrast-schuifje waarmee je direct alle donkere delen wat donkerder maakt en de lichte delen nog lichter. Dit is een handige optie, maar wel eentje waarmee je moet uitkijken.

Onderbelichten Als je je foto helemaal correct belicht kunnen de resultaten wat tegenvallen. De lucht kan egaal wit worden en de voorgrond flets-grijs. Als je de foto bewust onderbelicht kan je snel de foto een stuk pakkender maken. Je zal zien dat de wolken in de lucht beter

Maak kennis met de nieuwe FUJIFILM X-T2. Deze camera met prachtige retro looks heeft alles in huis wat een gepassioneerde fotograaf zich maar kan wensen: Hoge beeldkwaliteit, super scherp, snel, licht, compact en volledig naar de hand van de gebruiker te zetten. De X-T2 is ook FUJIFILM’s eerste camera met 4K video opname mogelijkheid. In combinatie met de VPB-XT2 powerboostergrip en hoogwaardige FUJINON XF objectieven serie onverslaanbaar.

XF16-55mm F2.8 R LM WR

XF50-140mm F2.8 R LM OIS WR www.fujifilm.eu/nl/


BASISCURSUS

ZWART-WIT FOTOGRAFIE

zichtbaar worden en dat het contrast tussen de lucht en de grond een stuk groter is. Schiet in raw Net zoals bij kleurenfoto's kan je de beste resultaten bereiken door te fotograferen in raw. Hiermee wordt er veel meer informatie opgeslagen dan je in eerste instantie ziet en heb je aanzienlijk meer mogelijkheden om het beste uit je foto te halen. Als je fotografeert in raw kan je er met programma's als Lightroom niet alleen voor kiezen om de donkere en lichte delen van de foto apart te veranderen, maar je kan veel verschillende kleuren naar wens lichter of donkerder maken,

waardoor je precies het beeld kan creĂŤren dat jij in je hoofd hebt. Ook kan je tijdens de nabewerking de foto nog een beetje lichter of donkerder maken als je toch niet helemaal tevreden bent met hoe de foto uit de camera is gekomen. Denk aan je beeldscherm Als je foto's op je computer bewerkt, dan verander je het beeld gebaseerd op wat je ziet. Als je beeldscherm is ingesteld om heel veel contrast te tonen, dan kan het gebeuren dat je daardoor minder contrast toevoegt aan jouw foto. Hoewel je foto er dan perfect uit kan zien op jouw beeldscherm, ziet het er compleet anders uit op het beeldscherm van iemand anders.

'Contrast is misschien wel hĂŠt belangrijkste aspect van een goede zwart-wit foto'

16

DIGIFOTO STARTER

En nu is het jouw beurt. Ga aan de slag met deze tips, doe mee met onze fotowedstrijd en win mooie prijzen. Kijk op pagina 50 of op www.digifotostarter.nl/zwartwit voor meer informatie.

Zeker als je je foto op groot formaat wil afdrukken kan je van een koude kermis thuiskomen als je beeldscherm niet helemaal goed is ingesteld. Weet je niet zeker of jouw beeldscherm goed is afgesteld, bekijk dan een foto op meerdere beeldschermen, bijvoorbeeld op je werk of bij vrienden om te kijken of de foto er ongeveer hetzelfde uitziet. Denk aan je compositie Los van het ontbreken van kleuren is zwart-witfotografie nog vrijwel hetzelfde als 'gewone' fotografie. De belangrijkste regels en tips blijven gelden. Vergeet dus niet aan je compositie te blijven denken als je overgaat op zwartwit. Met de regel van derden worden ook je zwart-witfoto's een stuk beter.


Als jouw foto’s een vaklab waard zijn! Het mooiste fotoalbum Van jouw mooiste foto’s wil je natuurlijk een fantastisch fotoalbum maken. Fotoalbums bij Profotonet worden belicht op het Fuji fotopapier en zijn altijd 100% vlakliggend. Profotonet is de beste keus voor iedere kritische fotograaf.

Nu ook met lux bewaar e box! Voor de formate n 30x30 e n 30x45.

fotoafdrukken • schoolfotosets • canvas • dibond • plexi • albums & boeken www.profotonet.nl


TEST

DXO ONE

DxO ONE

KLEINSTE 1 INCH-CAMERA

Meer dan zestien jaar geleden werd de eerste smartphone met camera geïntroduceerd, de Samsung SCH-V200. Sindsdien is er veel veranderd, de markt voor compact camera’s is gedecimeerd bijvoorbeeld. Toch zijn er ook fabrikanten die deze trend willen omkeren en met een camera voor je smartphone komen. Is de kwaliteit van de DxO echt veel beter dan die van de ingebouwde iPhone-camera? Tekst en fotografie: Dré de Man

D

xO is met de DxO ONE voor het eerst in de rol van camerafabrikant gestapt. Daarvóór maakte DxO gewoon software, die met Photoshop concurreerde. Om wat weer bekendheid te krijgen, besloot men de kennis van sensoren te gebruiken om lenzen- en cameratests te gaan publiceren. Nu de tester zijn eigen camera uitgebracht heeft, gaan wij hem op onze beurt testen. De DxO-camera is los van de telefoon echt klein; een collega-tester sprak van hotelzeep-formaat en dat lijkt

me een goede omschrijving. Hij past in je handpalm, in ieder geval. 67mm, 108 g, dat zijn dat waarden waar je mee voor de dag kunt komen. Steek je de ONE op je iPhone, dan wordt de combinatie uiteraard heel wat groter, net zo groot als een losse 1”-camera in feite. Want dat is de DxO: een camera met een beeldformaat ergens tussen full frame en dat van een compact camera, 30% kleiner dan m4/3. Nikon heeft het formaat geintroduceerd met de Nikon 1-Serie, daarna volgde Sony met de RX-100 en nu dus

DxO met de ONE. Ook gelijk aan de andere 1”-camera’s. Net als de Sony-sensoren is het een BSI-sensor, waarschijnlijk is het ook een Sony-sensor. van: het aantal megapixels (20,2). Constructie Bij de constructie van de lenzen heeft de ontwerper erg zijn best gedaan om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken. De scherpte is al bij f/2,2 heel goed. Bij de DxO zie je voor het eerst smartphone-achtige constructiedetails in een lens voor een groter formaat; alle zes de elementen

zijn asferisch en de lens zit heel dicht op de sensor. De camera heeft een eigen accu en kan los van de iPhone / iPad gebruikt worden, maar daarover hierna. De scherpstelling is contrast-gebaseerd en heeft gezichtsherkenning. AF werkt niet supersnel, maar voldoende snel. De camera kan de flitser van de iPhone gebruiken, maar als semi-continu-licht, wat iets prettiger licht geeft. De brandpuntsafstand is net iets langer dan van de iPhone: 32mm kleinbeeldequivalent en dat is een voordeel. Met de bijbehorende app is volledige handmatige instelling van scherpstelling, ISO-waarde (100-51.200 en Auto) diafrag-

18

DIGIFOTO STARTER


TEST

DXO ONE

CAMERA DXO ONE LENS DXO 11,9MM F/1.8 ASPHERICAL BRANDPUNT 11,9MM (32MM KLEINBEELDEQUIVALENT) DIAFRAGMA F/4,5 SLUITERTIJD 1/100 SECISO 500 BELICHTINGSCORRECTIE – 0,67

Bewerkt van RAW in Photoshop

Bewerkt van RAW in Photoshop Bewerkt van jpg in Photoshop

CONCLUSIE De DXO is een camera voor wie van het concept gecharmeerd is. Maar zie je iets in het idee van een zeer compacte camera die je combineert met de telefoon of iPad, dan is het een zeer goede oplossing. Hij is ideaal voor wie toch al met een iPhone of iPad fotografeerde en de kwaliteit van zijn foto’s wil vergroten. De sensor en de lens zijn heel erg goed. De prijs is echter wel iets om rekening mee te houden: de ONE is duurder dan menige ‘echte’ 1”-camera. Maar wie in het concept gelooft zal daar wel overeen stappen. ADVIESPRIJS € 499,INFO www.transcontinenta.nl

ma (1,8-11) en sluitertijd mogelijk (15 s - 1/8000s). Er is dan ook een reeks van scène-instellingen, A, S M en P en uiteraard een Auto-instelling. De ONE is qua instelmogelijkheden vergelijkbaar met een eenvoudige reflexcamera, maar dan met één lens en bijna zonder AF-instellingen. Scherpstelling gebeurt overigens met gezichtsprioriteit en is contrastgebaseerd. Filmen kan met 1080 p (30 fps) en 720 p (120 fps). Technische beoordeling Technisch gezien heeft DxO geen steken laten vallen, het lijkt er zelfs op dat de ONE net iets beter is dan de Sony en Nikon-concurrentie. De dynamiek is heel behoorlijk en ligt op m4/3-niveau: bij de lichten is er net 5,18 stops speling ten opzichte van middengrijs, in de schaduwen 7,4 à 8,4 stops. De sensor heeft ook weinig basis-ruis en dat is zeer goed, want dat was een paar geleden nog

anders bij sensoren van dit formaat. Kleur en ruis zijn prima en de scherpte eveneens. Vergelijk je het met de camera van een iPhone 6 (en zelfs met die van een 6s of Samsung Galaxy) dan is de DxO van een heel ander klasse. Al met al zorgt de techniek ervoor dat de camera goed met een m4/3 en soms zelfs met een DSLR kan concurreren. Dat wil zeggen: als je even vergeet dat de DxO maar één lens heeft. De DXO heeft naast jpg, ook RAW en zelfs Super RAW. Dat laatste is niets anders dan het combineren van vier opnamen om ruis te verminderen. Dat werkt wel, maar zou je in Photoshop ook met foto’s van andere camera’s kunnen doen. Praktisch Het concept van de ONE is goed uitgewerkt. Je steekt de ONE in de Lighting connector en de app ontwaakt en je kunt fotograferen. Behalve de automa-

tische stand, zijn er A, S en P. Ook de scherpstelling kan handmatig ingesteld worden. Het display dat eigenlijk bedoeld was om in zwart-wit cijfers weer te geven, fungeert ook als elektronische zoeker gaan fungeren en dat is een verrassende oplossing. Uiteraard heeft de ONE slechts een kleine batterij en die moet je echt opladen, want ook wanneer hij in de Lighting connector zit, heeft hij minimaal 10% lading nodig. Hier zou een menu-optie op zijn plaats zijn, die gebruik in noodgeval van de stroom van de iPhone/i Pad toestaat. De ontspanner is heel goed en heeft een duidelijk drukpunt. Het is echter mogelijk om ook via het aanraakscherm van de iPhone af te drukken. In november komt er een software-update met een film-selfie modus, seriemodus (8bps gedurende 30 beelden); waterpas en het weergeven van opname-data.

DIGIFOTO STARTER

19


TEST

NIKON DX-NIKKOR AF-S 35MM F/1.8G

Nikon DX-Nikkor AF-S 35mm f/1.8G

DX-standaardlens: beter dan de standaard Een eenvoudige standaardzoom beperkt je bij het fotograferen, vooral wanneer er weinig licht is. Gelukkig heeft Nikon daar een heel klein en vrij goedkope oplossing voor: de DXNikkor 35mm f/1.8. Is het deze lens net zo goed als de grote broers voor full frame? Tekst en fotografie: Dré de Man

N

og in de jaren zeventig kocht iedereen een standaardlens bij een reflexcamera. Tegenwoordig heeft de eenvoudige standaardzoom die rol overgenomen. Zo’n standaardzoom lijkt heel handig, totdat je wat meer van fotografie leert en merkt dat er heel wat beperkingen aan kleven. De belangrijkste is wel de lichtsterkte: met

zo’n standaardzoom kun je niet goed fotograferen bij weinig licht en je kunt er geen mooie vage achtergronden meer maken. Met een standaardlens lukt dat wel. Een standaardlens heeft nog wel meer voordelen. Eén daarvan is de beeldkwaliteit. Het is bij zeer grote diafragma’s al beter dan zo’n standaardzoom. De grote lichtsterkte helpt bovendien bij het kijken door de zoeker. Zeker voor een beginnend fotograaf is de onmogelijkheid om te zoomen ook een voordeel: je gaat al snel een gevoel krijgen voor het soort foto’s dat je met deze lens kunt maken, bij een zoom is dat moeilijker. In het geval van de DX-Nikkor 35mm f/1.8G komt daar nog eens bij dat het wel heel klein en licht is. Het is ook erg ge-

CAMERA NIKON D7200 LENS NIKON DX-NIKKOR AF-S 35MM F/1.8G BRANDPUNT 35MM DIAFRAGMA F/1,8 SLUITERTIJD 1/30 SEC

20

DIGIFOTO STARTER

ISO 2500

schikt voor straatfotografie, omdat het nauwelijks opvalt. De beeldhoek van een standaardlens komt overeen met die van ons oog; foto’s die je ermee maakt, zien er dus heel natuurlijk uit. Het is dan ook erg geschikt voor het fotograferen van twee of drie mensen en vooral kinderen. Voor portretten is de beeldhoek een beetje groot, tenzij je juist wat van de omgeving in beeld brengt. Technische beoordeling: Bij volle opening is het contrast iets geringer dan vanaf f/2,8, maar de scherpte is al op hoog niveau en het microcontrast (het contrast op fijne details) eveneens. Wel is het bij een lichtsterke lens extra belangrijk om goed scherp te stellen – voor echt goede scherpte zal de AF-fijninstelling mogelijk noodzakelijk zijn. Kleurfouten zijn aan de rand duidelijk aanwezig maar worden voor het overgrote deel door de camera en beeldbewerkingssoftware gecorrigeerd. Voor de allerbeste kwaliteit bij heel grote afdrukken kan het echter noodzakelijk zijn resterende magenta kleurfouten extra handmatig te corrigeren in Photoshop (Adobe Camera RAW). De vertekening is voor een standaardlens vrij groot, maar in praktische zin niet storend. Ook deze wordt gecorrigeerd overigens, net als de vignetering (redelijk). De gevoelig-

heid voor felle lichtbronnen is vrij klein. De lens heeft een stille scherpstelmotor en stelt vrij snel scherp. Ondanks het lichte gewicht maakt de lens een degelijke indruk en het heeft ook een ring die de lensvatting beschermt tegen spatwater. (De eenvoudigste DX-Nikkors hebben deze niet.)

SUPER CONCLUSIE Zeer goede standaardlens, die in meerdere opzichten beter is dan de 1,8-versies van de full frame standaardlenzen. Het bokeh is zelfs duidelijk veel beter dan alle full frame standaardlenzen van Nikon, behalve dan de 58mm. Verbazingwekkend dat deze lens die al in 2009 is geïntroduceerd, ook op de D7200 zo goed presteert. Gezien de extreem lage prijs kan van een zeer hoge waarde voor het geld gesproken worden. KENMERKEN + Goede bokeh + Klein en licht + Stille scherpstelmotor + Beschermd tegen spatwater ADVIESPRIJS € 239,INFO www.nikon.nl

digifoto Starter 3.2016  

www.digifotostarter.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you