Page 1

Bernd Beerens

BIJZONDERE ONDERWATERFOTOGRAFIE Noustha Koeckhoven NUMMER 2 - 2016

PRIJS € 5,95


SP360 4K Actiecamera Maak kennis met de nieuwe KODAK PIXPRO SP360 4K actiecamera, ontworpen op jouw 360° VR video’s, artistieke creativiteit en passie naar grote hoogtes te brengen. Bereid je voor op intense details, helderheid en precisie welke deze compacte actiecamera te bieden heeft vanuit de palm van je hand. Bevestig 2 actiecamera’s aan elkaar voor volledige 360° beelden en je hebt slechts een fractie ontdekt van de gigantische mogelijkheden die deze actiecamera te bieden heeft. Kodak Pixpro – Vertel jouw verhaal.

Visit: www.kodakpixpro.com/Europe


COLOFON

OVER ONS

Colofon Elke editie van digifoto Starter wordt gemaakt door een vast team van redacteuren, dat ook verantwoordelijk is voor zustermagazine DIGIFOTO Pro. Iedere redacteur heeft zo zijn eigen specialiteit in combinatie met een gezamenlijke liefde voor fotografie. Even voorstellen:

Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771

Jasper van Bladel

Nadja Geskus

Er is geen mens die Jasper niet vangt binnen zijn sensor. Als professioneel fotograaf is Jasper dagelijks bezig de wereld met andere ogen te bekijken. Bijkomend voordeel is de technische kennis die hij aan boord heeft.

Als enthousiaste fotograaf heeft Nadja oog voor detail en gevoel voor compositie. Dat vertaalt zich in boeiende achtergronden, how-to's en reportages. Daarnaast zit ze bovenop het fotografienieuws.

jasper@thecontentgroup.nl

nadja@thecontentgroup.nl

Redacteur

Redactie Martijn Bastianen Senta Bemelman Jasper van Bladel Nadja Geskus Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Thomas Keulemans Dré de Man Pieter Molenaar Bart Remmers Wouter de Vink redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707

Redacteur

Marketing & PR Ouassim Alahyane Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Traffic manager Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Senta Bemelman Redacteur

Dré de Man Redacteur

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Peter Güldenpfennig Redacteur

Coverfoto Bernd Beerens Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

digifoto Starter is powered by

Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België

DIGIFOTO STARTER

3


AWARDS

Awards Bij het testen van producten houden we altijd de beginnende fotograaf in ons achterhoofd. Zo beoordelen we camera’s en accessoires niet alleen op kwaliteit, maar ook op gebruiksgemak. Met plus- en minpunten geven we de belangrijke voor- en nadelen van het product aan. In ons eindoordeel maken we gebruik van de volgende awards.

Moeilijkheidsgraad

Aan praktische artikelen in dit magazine geven we een moeilijkheidsgraad mee, zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel kennis je nodig hebt om met de informatie aan de slag te gaan. Laat je niet direct ontmoedigen bij een hogere moeilijkheidsgraad, ook van deze artikelen kan iedereen - met of zonder ervaring - wat opsteken. We verdelen de artikelen in drie niveaus:

Voor artikelen in deze categorie heb je geen kennis nodig van het onderwerp. In deze artikelen leggen we stap voor stap de basis uit en helpen we je op weg.

Zie je deze afbeelding bij een artikel staan, dan maken we wat vaker gebruik van de gebruikelijke basistermen. Het is handig als je die onder de knie hebt.

GOED Presteert een product naar onze verwachtingen? Dan belonen we het met een Goed Award.

ZEER GOED Producten die ons echt weten te overtuigen geven we een Zeer Goed Award.

SUPER

Voor artikelen met dit niveau heb je enige basiskennis nodig voor het instellen van je camera of bepaalde handelingen in bewerkingsprogramma’s.

Basisbegrippen

Wil je meer leren over basisbegrippen zoals diafragma, sluitertijd en iso-waarde, of even je geheugen opfrissen? Kijk dan op onze website. Hier hebben we een verzameling leerzame artikelen voor je klaarstaan. Bovendien voegen we regelmatig nieuwe artikelen toe.

De Super Award kennen we enkel aan de allerbeste producten toe.

www.digifotostarter.nl/de-basis

Onderscheidingen

Naast de awards zijn er nog een aantal andere onderscheidingen die we aan producten toekennen.

GOED Producten die een opvallend goede prijskwaliteitverhouding bieden, voorzien we van een budgetlogo. Bij deze producten krijg je zeker waar voor je geld.

4

DIGIFOTO STARTER

Sommige producten vallen op door hun fraaie ontwerp. Camera’s of accessoires die op dit gebied boven het maaiveld uitsteken belonen we met een design-onderscheiding.

Is een product opvallend gebruiksvriendelijk of een echte aanrader voor de beginnende fotograaf? Dan voorzien we dit van de Startertip.

Geven we een product één van deze onderscheidingen, dan voegen we die toe aan de Award.


”I search for beauty power in movement, this is My LifeStyle.” Little Shao

I AM DIFFERENT Foto ©Little Shao Ga voor meer informatie naar nikon.nl/different

Fotograaf Little Shao laat zijn creativiteit de vrije loop, en jij kunt dat ook! Zet je ideeën om in geweldige beelden met behulp van de geavanceerde mogelijkheden van de D5500. Het kantelbare touchscreen, de ingebouwde WiFi-verbinding* en de bijzonder draagbare en eenvoudig te hanteren behuizing maken het een uitermate slimme metgezel voor elk project. Met zijn 24,2 MP sensor, de 39 focuspunten en het ISO-bereik tot wel 25.600 levert de D5500 altijd superieure beeldkwaliteit. Laat je inspireren en til je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau met de D5500. nikon.nl/D5500 *WiFi-verbinding via smartphone, tablet of PC is vereist om foto’s te delen.


16 22 47 74

Basiscursus

Landschapsfotografie Leer goede en mooie landschapsfoto’s maken

Basiscursus

Reisfotografie Maak fantastische reisfoto’s

Aan de slag Interview

Noustha Koeckhoven Uitleg en backstage bij de onderwaterfotografe

Reisverhaal

Op safari met nieuwe Panasonic-camera’s Leeuwen, olifanten en camera’s


INHOUD

10

Nieuws

26

Test: Fujifilm X70

De nieuwste camera's uitgelicht

Subtiele camera voor straatfotografie

30

Interview

38

Boeken

42

Fotowedstrijd: Technologie en Design

44

Test: 2x Nikkor 18-55mm

56

Interview

Twee kitlenzen, eentje met én eentje zonder VR

Benjamin von Wong over zijn bijzondere en surrealistische foto’s

62

Fotodetective Hans Aarsman over fotovalkuilen

Interessante, mooie en inspirerende boeken

Maak kans op mooie prijzen

42

62

Interview

68

Lezersinterview

80

Fotowedstrijd winnaar

92

Actioncams

De celebrityfoto’s van Oscar Abolafia

Bernd Beerens

Marcel van Balken over zijn winnende foto

De beste actioncams op een rijtje

DIGIFOTO STARTER

7


NIEUWS

NIEUWS Profotonet fotoalbums Profotonet ken je wellicht als vaklab voor fotoprints, maar je kunt er ook terecht voor albums op echt fotopapier. Uw foto’s in de albums worden door Profotonet altijd gedrukt op echt fotopapier van Fuji. Dit kwalitatief hoogwaardige papier geeft je foto’s extra uitstraling en duurzaamheid. Bij Profotonet ontwerp je met de gratis fotoalbumsoftware je eigen fotoalbum. De albums zijn te bestellen in talloze afwerkingen en formaten. Maar wat zijn dan die standaard extra's precies? Profotonet legt uit: 'Onze albums bevat-

ten standaard echt fotopapier en stevige vlakliggende pagina's. Echt fotopapier betekent dat we het album niet printen met een inktjet-printer of drukken op een digitale drukpers, maar belichten op fotochemisch papier. Bij gewoon papier gaat het printen op basis van CMYK-kleuren, dat is een kleiner kleurspectrum dan het RGB-kleurmodel, waardoor heldere kleuren dof worden weergegeven. Ook kenmerkt drukwerk zich door fijne rastervorming. Prints op fotopapier kennen geen rasters en hebben juist een ruim kleurbereik. Dat levert de meest heldere en levendige kleuren op. Instagram-fotoboek De app Instagram maakt de laatste jaren een enorme opmars. Miljoenen gebruikers fotograferen erop los met hun telefoon en gebruiken de app om de foto’s nog aantrekkelijker te maken. Daarna worden de foto’s online gepost. Eigenlijk zonde, zoveel mooie foto’s die alleen virtueel bestaan. Profotonet biedt PRIJS AFHANKELIJK VAN FORMAAT EN AANTAL PAGINA’S, VANAF € 26,95 INFO WWW.PROFOTONET.NL

je de optie om al je mooie Instagramfoto’s te verwerken in een fotoboek. Dit fotoboek is onderdeel van de diverse thema-albums die Profotonet aanbiedt. Er is een speciale lay-out ontworpen waarin de standaard vierkante foto’s op een mooi formaat en op een rustige achtergrond worden gepresenteerd. Mocht je rechthoekige Instagramfoto’s hebben, dan is de lay-out daar gemakkelijk op aan te passen. Ook is er ruimte voor een aantal quotes. Het Profotonet Instagram-fotoboek is in een vierkante, liggende en staande configuratie te bestellen. Profotonet heeft naast het Instagram-fotoalbum een heel assortiment met thema-albums. Onder andere zijn de thema’s huwelijk, vakantie en communie te gebruiken.

Strap voor kleinere camera’s Een lange tijd een camera vasthouden kan erg oncomfortabel zijn en continu je camera om je nek hebben hangen is ook niet ideaal. Spiderholster had al een oplossing voor grote spiegelreflexcamera's en komt nu ook met iets voor de kleinere camera's. Spiderholster, de makers van de 'SpiderPro Pad' en de 'Black Widow Holster' komen nu met een nieuwe handstrap, speciaal ontworpen voor mirrorless- en kleine spiegelreflexcamera's. Deze strap belooft het draagcomfort van kleinere camera's

8

DIGIFOTO STARTER

te vergroten. Spiderholster had al een vergelijkbaar systeem voor grote spiegelreflexcamera's maar merkte op dat deze niet goed werkte op de in populariteit stijgende mirrorless-camera's. Omdat deze camera's steeds kleiner worden, maar onze handen dezelfde grootte blijven houden, hebben ze een nieuwe strap ontworpen. De strap laat je de camera comfortabel, een langere tijd vasthouden zodat je altijd klaar bent om een foto te maken, zonder last te krijgen van vermoeide handen.

PRIJS 40 DOLLAR INFO WWW.SPIDERHOLSTER.COM


AMSTERDAM | ARNHEM | BARENDRECHT | BREDA | DEN BOSCH | DEN HAAG | EINDHOVEN | ROTTERDAM | UTRECHT | ZWOLLE | ANTWERPEN nieuw

nieuw

LUMIX GX80

nieuw

nieuw

nieuw

verhuisd!

LUMIX G7

€150

gegarand

eerde

INRUIL!

NU €150 INRUILKORTING!*

NIEUW! • 16 Megapixel MFT sensor • 4K Video, tot 30 fps • 4K Photo: maak 30 foto’s per seconde, zelfs al voordat je de knop indrukt! • Postfocus: wijzig achteraf de scherpstelling! • Sluitertijd van 1/16000 seconde tot 60 seconden • ISO tot 25.600 • 5-assige Dual Image Stabilizer voor correctie van bewegingen • 3 inch kantelbaar touchscreen • Ingebouwde Wi-Fi voor draadloos delen van uw foto’s en video’s!

vanaf

599

• 16 Megapixel MFT sensor • 4K Video, tot 30 fps • 4K Photo: maak 30 foto’s per seconde, zelfs al voordat je de knop indrukt! • Sluitertijd van 1/16000 seconde tot 60 seconden • ISO tot 25.600 • Live view finder • 3 inch kantel- en draaibaar OLED touchscreen • Ingebouwde Wi-Fi voor draadloos delen van uw foto’s en video’s! • Inclusief allround 14-140mm zoomlens!

749

*

* Prijs is na Panasonic gegarandeerde inruil. Actie is geldig t/m 31-7-2016.


START-UPS

Fotografie start-ups

JONGE BEDRIJVEN MET MOOIE PRODUCTEN

Beeld wordt steeds interessanter. Sterker nog, het is zelfs noodzakelijk om nog mee te kunnen draaien met de wereld van vandaag. Want mensen worden meer en meer geprikkeld door media die inspelen op zoveel mogelijk zintuigen op een zo overtuigend mogelijke manier en dit begint bij beeld. We lichten twee start-ups uit, die producten naar de markt brengen voor de wereld van nu. Tekst: Peter Güldenpfennig

360-graden fotografie met Panono Het Duitse Panono introduceert een 360-graden camera waarmee gemakkelijk mooie panoramashots gemaakt kunnen worden. Leuk voor iedereen met een bredere kijk op fotografie. Dat erkent ook Jonas Pfeil, ceo van Panono, hoewel vooral de zakelijke markt de camera adopteert. ‘Onze 360-graden camera wordt nu vooral gebruikt binnen constructie en zware industrie, om situaties goed in kaart te brengen. Dat maakt niet dat onze camera niet interessant is voor consumenten, maar de kwaliteit hint in ieder geval naar zogenaamde ‘pro-sumers’. De kwaliteit mag er in ieder geval zijn, want met meer dan 100mp en een eigen engine voor 'stitching', de techniek die beelden als het ware aan

elkaar plakt voor een naadloos effect, is Panono in ieder geval de beste kwaliteit beeld in het 360 graden-segment. Het bedrijf lijkt de camera wel meer te richten op professionals trouwens, wat ook op de officiële website site valt te lezen. Het in beeld brengen van producten in 360-graden, het tonen van woningen en het schetsen van diverse situaties zijn typische dingen waar je de camera voor kunt gebruiken. Het bedrijf heeft ook niet voor niets voor een volledige 4K-resolutie gekozen, want het inzoomen laat details in volle glorie zien. De bediening van de camera gaat met een app, het bewerken van foto’s met meegeleverde software en de berekeningen van bewerkingen en het opslaan van de beelden

via Panono’s eigen cloud. De rekenkracht die bij dergelijke beelden komt kijken, ligt dus niet bij jou, en je hebt via de Panonocloud wel direct een embed om te gebruiken voor op je eigen website of social mediakanaal. INFO WWW.PANONO.COM

Geschikte lenzen voor elke smartphone met Black Eye Lens Ondanks dat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, heb je soms iets meer nodig dan simpelweg ‘een mooie foto’. Dat is waar Black Eye Lens om de hoek komt kijken. Black Eye Lens maakt diverse lenzen voor verschillende doelen waarmee je je product snel, simpel en effectief in de markt kunt zetten. Een goede foto zegt immers meer dan duizend woorden. Op het moment levert Black Eye Lens vijf lenzen, van een fisheye lens tot telelenzen. Je plaatst deze lenzen simpelweg over je smartphone en kan daarna gewoon fotograferen zoals je gewend bent, met het effect . Overigens is het noemens-

10

DIGIFOTO STARTER

waardig om hierbij te vermelden dat de lenzen bijzonder goedkoop zijn en compatible met elk type smartphone. De lenzen waaruit je kunt kiezen zijn een fisheye lens, een macro 20X-lens, een wide angle-lens, een full-frame fisheyelens en een tele 3X-lens. Ook zijn er combinaties verkrijgbaar van deze lenzen. Zo is er een lens verkrijgbaar waarin je de wide angle-lens combineert met de macro20X-lens, hiermee een volledig pakket biedend waar die ook budgetwise gunstig uitvalt als je op zoek bent naar een goede manier om jouw foto's een eigen gezicht te geven. INFO WWW.BLACKEYELENS.COM


DE MICROFOONS VAN NU... DE URKER NO NONSENSE VAN TOEN!

VOOR 23:59 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS ZATERDAG BESTELD, ZONDAG IN HUIS

9,1

9,6

Alteed skarp!


REVIEW

CANON EOS 1300D

Canon EOS 1300D

Inspirerende instapper met grote sensor De EOS 1300D wordt door Canon gepresenteerd als instapmodel in de wereld van spiegelreflexcamera's. Met een adviesprijs van onder de â‚Ź 380,- voor de body is dit inderdaad een interessante camera om mee te beginnen, maar met de enorme groei aan systeemcamera's is het nog maar de vraag of de camera nog niet achterhaald is. Tekst en fotografie: Menno Visser

D

e camera is behoorlijk licht en ligt fijn in de hand. Hij beschikt over een redelijk diepe, comfortabele grip, waardoor hij makkelijk langere tijd is vast te houden. Verder is de camera gemaakt van een vrij stevig aanvoelend kunststof. De EOS 1300D zal geen natuurramp overleven, maar het is ook geen camera die je met zijden handschoenen hoeft te gebruiken. Het grote verschil met systeemcamera's is natuurlijk dat de EOS 1300D nog over een spiegel beschikt. Hierdoor blijft de camera een groter formaat houden dan camera's zonder spiegel, maar de EOS 1300D blijft desondanks een vrij compact toestel. Je kan het toestel niet in je broekzak stoppen, maar als je hem graag mee wilt nemen kan je hem makkelijk in een kleine tas stoppen. Zeker als je er een kleine lens opzet. De camera heeft niet teveel knoppen en de meeste instellingen zijn makkelijk te veranderen zonder lang in het menu te hoeven zoeken. Om dit nog makkelijker te

12

DIGIFOTO STARTER

CAMERA CANON EOS 1300D LENS CANON 18-55 F/3.5-5.6 IS II DIAFRAGMA F/9 SLUITERTIJD 1/320 SEC BRANDPUNT 55MM

ISO 800


REVIEW

CANON EOS 1300D

'De autofocus van deze camera werkt verrassend goed' maken beschikt de EOS 1300D over een 'quick menu' knop, waarmee je direct de meest gebruikte opties kan vinden. De camera beschikt niet over een touchscreen, maar door de logische opbouw van de menu's en het 'quick menu' is dit absoluut geen gemis. De Canon EOS 1300D is het eerste instapmodel van Canon dat beschikt over Wi-Fi en NFC. Hiermee kan je heel makkelijk je camera verbinden met je smartphone of tablet en direct bewerken, delen en opslaan in de cloud. Beeldkwaliteit De camera heeft een 18 megapixel aps-c sensor en levert mooie beelden. Rechtstreeks uit de camera zien we dat de foto's mooie, natuurlijke kleuren weergeven. De camera beschikt over een zogenaamde 'Auto Lighting Optimizer' die direct na het maken van de foto het contrast en de helderheid aanpast waardoor de jpeg-bestanden er direct uit de camera goed uitzien. Je kan makkelijk via het 'quick menu' aangeven hoeveel contrast en helderheid de camera moet toevoegen. De foto's zijn heel scherp bij een iso-waarde 100, maar al bij een iso van 800 verlies je vrij veel details en is er wat ruis zichtbaar. Foto's die gemaakt zijn bij de maximale iso-waarde van 6400 bevatten wel heel veel ruis en zijn eigenlijk alleen nog maar te gebruiken voor kleine

afdrukken. Als je foto's maakt waarbij maar een deel van de foto scherp is, zorgt de camera voor een mooie zachte achtergrondonscherpte. Snelheid De autofocus van deze camera werkt verrassend goed. Ondanks dat dit model slechts negen autofocuspunten heeft, weet de camera snel en correct scherp te stellen. Als je de camera zelf laat kiezen waar deze op moet focussen, kan het voorkomen dat hij op een verkeerd punt scherp stelt. Maar dit gebeurt eigenlijk alleen als het onderwerp erg dicht op de lens zit. Zit er wat meer ruimte tussen de lens en het voorwerp, dan weet de camera over het algemeen op de goede punten te focussen. Alle autofocuspunten werken 'cross-type' en focussen uitstekend. Ook tijdens een 'burst' blijft de came-

per seconde is een beetje aan de lage kant, zeker als je dit vergelijkt met de huidige systeemcamera's. Ook is de buffer al na vier foto's vol, waardoor hij vertraagt naar iets minder dan één foto per seconde. Voor snellere actie is deze camera dus niet heel erg geschikt. Videosnapshot De EOS 1300D beschikt ook over een FullHD filmfunctie. Tijdens het filmen is het niet mogelijk om de autofocus te gebruiken om op een ander punt scherp te stellen, maar dit kan uiteraard nog wel handmatig. Tijdens het filmen heb je nog steeds veel controle over het beeld. Met deze camera is het namelijk mogelijk om tijdens het filmen nog de sluitertijd, diafragma en iso-waarde aan te passen. Dit gaat net zo makkelijk als tijdens het fotograferen en de resultaten zijn direct op je achterscherm te zien. Helaas heeft deze camera geen uitklapbaar scherm, wat het lastiger maakt om soepel originele perspectieven te gebruiken. Een leuke functie voor mensen die makkelijk willen experimenteren met film is de 'Video Snapshot'. Als je dit aanzet, maakt de camera korte filmpjes van maximaal acht seconden, die hij dan automatisch achter elkaar zet. Hierdoor krijg je één 'album' van korte filmpjes wat een leuk dynamisch effect geeft.

'Tijdens het filmen heb je nog steeds veel controle over het beeld' ra het onderwerp goed volgen. Met het gebruik van live-view is de autofocus wel aanzienlijk trager en ook het opslaan van de gemaakte foto's neemt een stuk meer tijd in beslag. Mocht je per se in live-view willen schieten, is het verstandiger om handmatig scherp te stellen. De maximale burst van drie beelden

CONCLUSIE Ben je op zoek naar een goedkope, nieuwe camera en is de aps-c sensor een absolute must, dan is dit een prima camera. De autofocus werkt goed, de camera levert mooie foto's en is makkelijk te gebruiken. Ondanks het ontbreken van het uitklapbare scherm is dit ook een goede camera om mee te filmen. De EOS 1300D kan niet in 4K filmen, maar voor de meeste gebruikers, zeker voor beginnende, is dit geen probleem. De complete handmatige bediening tijdens het filmen is zeer fijn voor mensen die graag controle houden over het beeld en de 'Video Snapshot' functie is erg leuke toevoeging die goed werkt. Vind je het echter alleen belangrijk dat je kan wisselen van lens, dan is het raadzaam om ook goed te kijken naar camera's met een micro four third sensor of een ouder (Canon)model uit een hoger segment. Deze hebben vaak vergelijkbare specificaties maar kosten soms net wat minder dat de EOS 1300D. KENMERKEN Comfortabel Grote sensor met 18 megapixel Video Snaphot functie Creatieve filters + Fijne grip + Goede autofocus + Produceert mooie foto's - Korte burst ADVIESPRIJS € 379,99 (body) INFO www.canon.nl

DIGIFOTO STARTER

13


REVIEW

SONY A6300

Sony A6300

EEN CAMERA OM ENTHOUSIAST VAN TE WORDEN Op 4 februari dit jaar kondigde Sony de A6300-systeemcamera aan, twee jaar na de introductie van zijn voorganger, de A6000. Op het eerste gezicht lijkt de A6300 alleen cosmetische veranderingen te hebben ondergaan, maar bij dit nieuwe topmodel met aps-c-sensor zitten de grootste verbeteringen onderhuids. Tekst: Pieter Molenaar

Body van magnesium Het ontwerp van de A6300 is op een aantal punten aangepast. Allereerst heeft Sony de binnenzijde van de grip iets holling gegeven. Daardoor kan je de camera als het ware aan je vingers laten 'bungelen'. De voorganger, de A6000, had dat niet en de grip daarvan voelde daardoor wat gladder aan. Daarnaast maakt Sony voor de constructie nu gebruik van een magnesiumlegering in plaats van polycarbonaat. De A6300-body wint het nog op een aantal andere punten van die van de A6000. Zo heeft A6300 er een microfoonaansluiting bijgekregen, kan de lcd verder naar beneden kantelen en – heel belangrijk – de camera kan nu ook gebruikt worden als deze via usb opgeladen wordt. Zoeker op oude niveau Sony past bij de A6300 een oled-evf toe met een resolutie van 2,36m beeldpunten (1024x768 pixels). Goed zichtbaar is dat het

14

DIGIFOTO STARTER

'Het subject in beeld houden tijdens een burst is daardoor kinderlijk eenvoudig'

zoekerbeeld bij een 'pan'beweging er scherper uit ziet dan bij de A6000. Ook ogen bij de A6300 de kleuren door de zoeker 'frisser'. Een nadeel van de 100Hz-optie is dat in die stand het beeld met een lagere resolutie weergegeven wordt. Betere AF-tracking De sensor in de A6300 heeft 24,2 megapixels, bijna evenveel als zijn voorganger. De A6300sensor is echter nieuw, want het aantal fasedetectie autofocuspunten is verhoogd van 179 bij de A6000 naar 425 bij de A6300 De camera is trouwens voorzien van een elektronische sluiter voor compleet stil fotograferen. Handig voor bij bijvoorbeeld een concert. In de continustand ben je bij gebruik van de

stille fotografiemodus overigens beperkt tot lagere schietsnelheden. De Hi- en Hi+-standen zijn alleen in combinatie met de mechanische sluiter mogelijk. Beeldkwaliteit en 4K Sony past bij de A6300 een verbeterde jpegengine toe die details bij hogere iso-waarden niet meer uitsmeert tot een aquarel. Foto's direct uit de camera zijn daardoor bruikbaar zonder dat er veel nabewerking nodig is. Om de details te behouden laat Sony nu wel iets meer chromatische ruis zitten, maar dat nemen we graag voor lief. Met het dynamisch bereik zit het bij deze A6300 wel snor. Nieuw bij de A6300 is de mogelijkheid 4K-video te schieten, met een bitrate van maximaal 100Mbps.

CONCLUSIE De A6300 is een opvolger waar wij enthousiast van worden. Hij is nu van magnesium, de zoeker heeft een hoge resolutie en ververst sneller, de grip is beter, terwijl ook de foto's die eruit rollen van hogere kwaliteit zijn. KENMERKEN 24,2 megapixels 11 beelden per seconde 4K filmen elektronische viewfinder + Fijne grip + Goede jpeg-foto's + Goede autofocus tracking - Oververhitting bij lang 4K filmen ADVIESPRIJS € 1250,INFO www.sony.nl


LAAT JE FOTO’S GERUST IN HET WATER VALLEN

www.cameratools.nl/G-Technology

Hét adres voor de liefhebber van fotografie en video www.cameratools.nl

info@cameratools.nl

055 - 538 08 00

Paramariboweg 41, 7333 PA Apeldoorn


BASISCURSUS

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Basiscursus

BETER LANDSCHAPPEN VASTLEGGEN

Landschapsfotografie is één van de populairste takken van fotografie. Elke dag proberen veel mensen de mooiste vergezichten vast te leggen en de vakantieperiode is voor velen dé ideale tijd om prachtige landschappen op de foto te zetten. We geven een aantal tips om je landschapsfoto's net een beetje mooier te maken. Tekst en fotografie: Redactie

16

DIGIFOTO STARTER


BASISCURSUS

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Vlak voor zonsopkomst en na zonsonderang heb je de blauwe uren. Tijdens deze uren heeft alles een mooie blauwe gloed

D

e zomervakantie staat voor de deur. Voor veel mensen reden om erop uit te gaan en mooie landschapsfoto's te maken. Of dit nou net naast de deur is of aan de andere kant van de wereld, landschappen zijn overal. Omdat veel mensen op dezelfde plaatsen foto's maken, lijken veel foto's op elkaar. Met deze tips hopen we jouw landschapsfoto's eruit te laten springen. Perspectief Om ervoor te zorgen dat jouw foto eruit springt, is het belangrijk het juiste perspectief te kiezen. Nederlanders zijn gemiddeld rond de 1.75 en veel mensen maken foto's op ooghoogte. Hierdoor lijken

veel foto's enorm veel op elkaar. Probeer op zoek te gaan naar een andere manier om naar dingen te kijken. Ga eens op de grond liggen of (compleet tegenovergesteld) klim ergens op. Door je positie een klein beetje te veranderen, kun je een compleet ander beeld krijgen. Goude en blauwe uren De uren rond zonsopkomst en zonsondergang zijn vaak de mooiste momenten van de dag. Net na zonsopkomst en voor zonsondergang worden de ‘gouden uren’ genoemd. Tijdens deze uren staat de zon laag aan de hemel en krijgt de lucht een mooie oranje kleur. Ook geeft de zon tijdens deze periode alles een mooie goudgele gloed. Net voor zonsop-

HANDIGE GADGETS OM DOOR TE BLIJVEN GAAN ▶ Rubytec Hiti Magic Heatpad Handwarmers Deze kleine chemische handwarmers van Rubytec zijn ideaal voor koude momenten tijdens een reis. Na het activeren warmen ze binnen een paar seconden op tot maar liefst 55 graden. Heel fijn om je handen op te warmen en om je batterijen een extra boost te geven. PRIJS € 9,99 PER TWEE HANDWARMERS INFO WWW. BEVER.NL

▶ Optech RainSleeve Slecht weer levert misschien wel mooie foto's op, maar het kan funest zijn voor je camera. De RainSleeves van Optech zijn een soort wegwerpregenjassen voor je camera. Deze polyethylene hoes is ontworpen voor gebruik met statief of handheld en heeft een uniek oculair ontwerp om de zoeker van je camera goed te kunnen blijven gebruiken. PRIJS € 9,99 INFO WWW. KAMERA-EXPRESS.NL

▶ GoalZero Venture 30 Solar recharger Met de GoalZero Venture 30 recharger is een lege batterij nooit meer een excuus om te stoppen met fotograferen. Deze kleine accu is bestand tegen alle weersomstandigheden, kan tegen een stootje en is via netstroom en zonnepanelen op te laden. PRIJS € 119,- INFO WWW.ZWERFKEI.NL

DIGIFOTO STARTER

17


BASISCURSUS

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

komst en na zonsondergang hebben we de zogenaamde 'blauwe uren'. Zoals de naam al doet vermoeden geeft de zon tijdens deze periode de lucht een mooie blauwe kleur. Tijdens deze uren kan het heel erg de moeite waard zijn om de skyline van een stad te fotograferen. Gebouwen zijn net goed zichtbaar en de lichten in gebouwen staan vaak nog aan. Dit geeft een heel mooi

18

DIGIFOTO STARTER

contrast en geeft een stad een fijne en warme sfeer. Statief Bij landschapsfotografie is het gebruik van een statief een zeer verstandige keuze. Met een statief kun je makkelijker langere sluitertijden gebruiken. Let er wel op dat je een stevig statief koopt dat niet bij het kleinste briesje beweegt. Je foto's kunnen alsnog bewogen

raken en in het ergste geval kan het statief met je dure camera omwaaien en kapot vallen. Filters DĂŠ gouden tip als je mooiere landschapsfoto's wil maken: gebruik filters. Voor de landschapsfotograaf zijn twee soorten filters een echte must: een polarisatiefilter en een grijsfilter. Een polarisatiefilter vergroot de saturatie

van je foto's en verhoogt het contrast van wolken. Dit zorgt ervoor dat je foto's er een stuk levendiger uit zien. Ook zorgen polarisatiefilters ervoor dat weerspiegelingen op glas of water verdwijnen, waardoor je goed kunt zien wat eronder ligt. Een grijsfilter, ook wel een ND-filter of Neutral Density-filter genoemd, is als het ware een zonnebril voor je camera. Dit filter zorgt ervoor dat er


BASISCURSUS

minder licht binnenkomt. Hierdoor kun je een langere sluitertijd gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld water er zacht en wolachtig uit kunt laten zien. Je kunt ook kiezen voor filters die steeds donkerder worden, zogenaamde Graduated Neutral Density-filters. Die kun je gebruiken als je wilt dat één deel van de foto meer licht binnenkrijgt dan een ander deel. Bijvoorbeeld als de lucht veel lichter is dan de voorgrond. Kies de juiste lens Voor landschapsfotografie is een groothoeklens meestal de duidelijke keus. Hiermee krijg je het grootste deel van het landschap op beeld. Dit betekent niet dat je nooit naar een andere lens moet grijpen. Mocht er één berg uitsteken in een relatief vlak landschap, dan kan het

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

verstandig zijn om met een telelens de berg te isoleren. Extra batterijen Neem extra batterijen mee! Zeker als je de kou opzoekt. Koude batterijen gaan een stuk minder lang mee dan warme batterijen. Het is daarom aan te raden om minstens twee batterijen mee te nemen en er één op je lichaam te dragen, bijvoorbeeld in een binnenzak van je jas. Als de ene leeg is, kan je hem wisselen met de warme. Als de koude batterij weer goed opgewarmd is, kan hij weer genoeg power hebben om nog een flinke tijd door te gaan. Je kunt ook een chemische handwarmer kopen waarmee je de batterij snel opwarmt. Voeg mensen toe Als je ergens een heel mooi landschap tegenkomt, kan het verleidelijk zijn om te wachten tot iedereen weg is voordat je een foto maakt. Een land-

19


schap ziet er natuurlijk nog indrukwekkender uit als het lijkt alsof het heel erg afgelegen is. Toch kan het verstandig zijn om mensen op de foto te zetten. Bij een leeg landschap kun je heel snel perspectief verliezen en de hele weidsheid van de omgeving verliezen. Als je ĂŠĂŠn of meerdere personen toevoegt, kun je het landschap veel spectaculairder maken. Probeer er wel op te letten dat je de mensen echt deel laat uitmaken van de foto. Toevallige toeristen op de achtergrond kunnen een prachtige reisfoto weer veranderen in een alleraardigst vakantiekiekje. Slecht weer Slecht weer is misschien niet waar je op hoopt tijdens je vakantie, maar het kan wel fantastische beelden opleveren. Zeker net na een storm of flinke regenbui. Er zit dan veel vocht in de lucht, wat het licht een mooie kleur kan geven. Let er wel op dat je niet alleen zelf een goede regenjas aantrekt,

20

DIGIFOTO STARTER

maar ook je camera goed tegen de elementen beschermt. Waterpas Bij landschapsfotografie is het heel belangrijk om te zorgen voor een rechte horizon. Als deze scheef is, kan het een hele storende afleiding zijn. Voor een paar euro kun je een waterpas

Door het rechtzetten van de horizon in de nabewerking, kun je een flink stuk van je foto verliezen.

aanschaffen die je op de flitsschoen van je camera kan zetten. Er zijn tegenwoordig ook veel camera's waar een elektronische waterpas is ingebouwd. Je kunt vaak bij het nabewerken de foto nog draaien zodat je horizon recht wordt, maar hierdoor kun je veel van je foto verliezen.

digifoto Starter 2.2016  

www.digifotostarter.nl

digifoto Starter 2.2016  

www.digifotostarter.nl