Page 1

Coverfoto

Robert de Veen

‘Dankzij een sproeiinstallatie kon ik deze regenfoto maken’

FOTOGRAFEREN MET NATUURLIJK LICHT Zo zet je het beschikbare licht naar je hand

BOLLENVELDEN FOTOGRAFEREN Tips voor creatieve foto’s van de kleurrijke bloemen

Achter de schermen bij een bijzondere shoot

MELKJURK FOTOGRAFIE

Tips

STEDENTRIPS

Deze steden zijn absoluut het fotograferen waard!

Test

POLAROID CUBE Kleine creatieve kubus

FILMEN MET JE FOTOCAMERA Wij helpen je op weg!

NUMMER 1 - 2015

PRIJS € 5,95


WORK BETTER

VOOR 699 â‚Ź

Adviesverkoopprijs incl. BTW

Kies voor de CS240 van EIZO en werk als een professional. Dankzij de grote Wide Gamut-kleurruimte en hoogste kleurkwaliteit is dit de perfecte monitor voor fotografie en beeldbewerking. U schiet het perfecte beeld; hij geeft alles perfect weer. En daarbij is hij nog uiterst prijsvriendelijk. www.eizo.nl/CS240


WELKOM

Welkom, Koop je tegenwoordig een nieuwe fotocamera, dan koop je tegelijkertijd een videocamera. Of je dat nu wilt of niet. Vrijwel alle moderne camera's beschikken over een filmfunctie met uitgebreide mogelijkheden en goede beeldkwaliteit. Spiegelreflex- en compacte systeemcamera's zijn tegenwoordig in staat om filmbeelden te maken met dezelfde kwaliteit als de camera's waar je een decennia terug nog tienduizenden euro's voor moest neertellen. Julian Huijbregts Hoofdredacteur Julian@clipboard-publishing.nl

Mijn ervaring is dat veel fotografen de filmfunctie van hun toestel onberoerd laten. Dat is aan de ene kant goed te begrijpen: je koopt de camera waarschijnlijk om mee te fotograferen. Bovendien vergt het maken van een goede video weer andere kennis en kunde dan het maken van een foto. Toch vind ik dat meer fotografen het filmen eens een kans zouden moeten geven. Het is een leuke uitdaging om iets nieuws te proberen en het kan verrassende resultaten opleveren. Je hoeft ook niet meteen een complete Hollywood-productie in elkaar te draaien. Verwacht ook vooral niet dat je dit eventjes doet. Zodra je begint met filmen kom je er snel achter dat dit niet eenvoudig is. Begin simpel: maak bijvoorbeeld eens een serie videolandschappen, of een videoportret. Dat kun je gewoon doen terwijl je aan het fotograferen bent. Om je op weg te helpen gaan we in digifoto Starter meer aandacht besteden aan de filmfunctie van fotocamera's en alles wat daar bij komt kijken. We hopen dat dit jou inspireert om aan de slag te gaan met de filmfunctie van je camera. Zie je dat echt niet zitten? Geen probleem. Uiteraard blijven we ook volop schrijven over fotografie!

Julian Huijbregts Hoofdredacteur

f

Volg ons op Facebook www.digifotostarter.nl/facebook

t

Volg ons op Twitter www.twitter.com/digifotostarter

i

Volg ons op Instagram www.digifotostarter.nl/instagram

g+

Volg ons op Google+ www.digifotostarter.nl/google

DIGIFOTO STARTER

3


AWARDS

Awards Bij het testen van producten houden we altijd de beginnende fotograaf in ons achterhoofd. Zo beoordelen we camera’s en accessoires niet alleen op kwaliteit, maar ook op gebruiksgemak. Met plus- en minpunten geven we de belangrijke voor- en nadelen van het product aan. In ons eindoordeel maken we gebruik van de volgende awards.

Moeilijkheidsgraad

Aan praktische artikelen in dit magazine geven we een moeilijkheidsgraad mee, zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel kennis je nodig hebt om met de informatie aan de slag te gaan. Laat je niet direct ontmoedigen bij een hogere moeilijkheidsgraad, ook van deze artikelen kan iedereen - met of zonder ervaring - wat opsteken. We verdelen de artikelen in drie niveaus:

Voor artikelen in deze categorie heb je geen kennis nodig van het onderwerp. In deze artikelen leggen we stap voor stap de basis uit en helpen we je op weg.

GOED Presteert een product naar onze verwachtingen? Dan belonen we het met een Goed Award.

ZEER GOED C

M

Zie je deze afbeelding bij een artikel staan, dan maken we wat vaker gebruik van de gebruikelijke basistermen. Het is handig als je die onder de knie hebt.

Producten die ons echt weten te overtuigen geven we een Zeer Goed Award.

Y

CM

MY

CY

CMY

SUPER

Voor artikelen met dit niveau heb je enige basiskennis nodig voor het instellen van je camera of bepaalde handelingen in bewerkingsprogramma’s.

Basisbegrippen

Wil je meer leren over basisbegrippen zoals diafragma, sluitertijd en iso-waarde, of even je geheugen opfrissen? Kijk dan op onze website. Hier hebben we een verzameling leerzame artikelen voor je klaarstaan. Bovendien voegen we regelmatig nieuwe artikelen toe.

De Super Award kennen we enkel aan de allerbeste producten toe.

www.digifotostarter.nl/de-basis

Onderscheidingen

Naast de awards zijn er nog een aantal andere onderscheidingen die we aan producten toekennen.

GOED Producten die een opvallend goede prijskwaliteitverhouding bieden, voorzien we van een budgetlogo. Bij deze producten krijg je zeker waar voor je geld.

4

DIGIFOTO STARTER

Sommige producten vallen op door hun fraaie ontwerp. Camera’s of accessoires die op dit gebied boven het maaiveld uitsteken belonen we met een design-onderscheiding.

Is een product opvallend gebruiksvriendelijk of een echte aanrader voor de beginnende fotograaf? Dan voorzien we dit van de ‘Startertip’.

Geven we een product één van deze onderscheidingen, dan voegen we die toe aan de Award.

K


Super Performance voor DSLR camera‘s De Tamron Super Performance (SP) objectieven voldoen aan de strenge eisen van professionele fotografen. De nieuwe SP F2.8/24-70 mm Di VC USD, SP F2.8/70-200 mm Di VC USD en SP F2.8/90 mm Macro 1:1 Di VC USD zijn geschikt voor full-frame en APS-C sensor camera’s. Voorzien van een vaste,

Tamron VC-

beeldstabilisatie geven deze high-end objectieven een prachtige bokeh. De USD (Ultrasonic Silent Drive) scherpstelmotor zorgt voor een geruisloze, nauwkeurige en vooral snelle autofocus. De unieke optische ontwerpen van de SP objectieven zorgen voor minimale chromatische aberratie en hoge scherpte. De SP objectieven zijn dankzij de vele Tamron innovaties bijzonder compact en licht. Inmiddels bekroond met diverse EISA Awards.

www.tamron.eu

Transcontinenta B.V. • Tel: 0252 - 68 75 55 • tamron@transcontinenta.nl •

facebook.com/tamronnederland

5 JAAR GARANTIE


COLOFON | OVER ONS

Colofon Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Elke editie van digifoto Starter wordt gemaakt door een vast team van redacteuren, dat ook verantwoordelijk is voor zustermagazine DIGIFOTO Pro. Daarnaast maken we gebruik van freelancers en zetten we ons netwerk van expertfotografen in om jullie de kneepjes van het vak bij te brengen. Even voorstellen:

Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl

Julian Huijbregts Hoofdredacteur Als hoofdredacteur is Julian verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Naast het bepalen en uitzetten van de onderwerpen, het aansturen van de redactie en freelancers, kruipt hij ook regelmatig zelf in de pen.

Hoofdredacteur Julian Huijbregts julian@clipboard-publishing.nl Redactie Lucas Boon Jooshua Franssen Peter Guldenpfennig Joni Hendrix Thomas Kouveld Eveline Meijer Mark Scholten Marina Smits redactie@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15 7600.707

julian@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer Charise Geluk Giancarlo Idili Nena Verhoef marketing@clipboard-publishing.nl Traffic Manager Rowan Schaaf rowan@clipboard-publishing.nl Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15 7600.770 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos Coverfoto Robert de Veen

Jooshua Franssen

Thomas Kouveld

Redacteur

Redacteur

Jooshua is al sinds zijn achtste in de weer met camera's. Wat begon met wegwerpcamera's nam al snel serieuze vormen aan. Op zijn dertiende wist Jooshua al zijn weg in Photoshop te vinden. Hij is niet alleen bezeten van techniek, gadgets en alles wat met fotografie te maken heeft, maar ook van motoren.

Thomas is niet alleen creatief met beeld, maar ook met woorden. Duidelijk overbrengen hoe een fotograaf te werk gaat? Dat laten we graag aan hem over.

Distributie BelgiĂŤ Betapress NV, Turnhout

6

DIGIFOTO STARTER

Peter Guldenpfennig

Redacteur

Redacteur

Joni Hendrix

Eveline Meijer

Redacteur

Redacteur

thomas@clipboardpublishing.nl

jooshua@clipboardpublishing.nl

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem Distributie Nederland Betapress BV, Gilze

Lucas Boon

Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Mark Scholten Redacteur

Marina Smits Redacteur


D I GI F O

2014

RDS WA

PR O • O A T

digifoto Starter en DIGIFOTO Pro feliciteren

SIGMA

MET DE BEHAALDE

Sigma

PLATINA PLAATTINA

D I GI F O

24-105mm F/4 DG OS HSM Art

PR O • TO

GOUD

ARD AW

PR O • TO

ARD AW

D I GI F O

18-200mm F/3.5-6.3 Macro OS HSM C

GOUD

Sigma

D I GI F O

GOUD

PR O • TO

ARD AW

PR O • TO

ARD AW

ZEER GOED

D I GI F O

AWARDS

INNOVATIEF

Sigma

50mm F/1.4 DG HSM Art

Sigma

dp2 Quattro


18 50 58 74

Basiscursus

Fotograferen met natuurlijk licht Willie Kers geeft uitleg over haar prachtige portretten

Achter de schermen

MelkjurkfotograďŹ e Jeroen van de Wetering geeft zijn geheimen bloot

Tips

Stedentrips Deze steden zijn absoluut het fotograferen waard!

Basiscursus

Bollenvelden fotograferen Tips voor creatieve foto's in de bollenvelden


INHOUD

10 12

Coverfoto: Robert de Veen

30

Het verhaal achter de coverfoto

Test: Panasonic GF7 Nieuwe camera in retro-jasje

30

14

Test: Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

24

Test: Olympus OM-D E-M5 Mark II

42

Boekentips

Lezersinterview: Renate Oskam Lijnen, vormen en strepen

Hoe smaakt deze 'pancake'-lens?

Technisch hoogstandje

Leesvoer en inspiratie

44

44 70

Fotowedstrijd: Natuurlijk licht

83 88

Creatieve achtergronden

Fotobewerking: 'Mini me' Stap-voor-stap uitleg

Maak kans op een Fujifilm X30!

72

Maak foto's met een creatieve achtergrond

Filmen met je fotocamera

Aan de slag met de filmfunctie van je camera!

72

Winnaar fotowedstrijd 'Kleur'

Het verhaal achter de winnende foto

DIGIFOTO STARTER

9


COVERFOTO | ROBERT DE VEEN

JOUW FOTO OP DE COVER? STUUR JE FOTO'S NAAR DE LEZERSGALLERY OP ONZE WEBSITE. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP PAGINA 98!

CAMERA CANON EOS 6D BRANDPUNT 70MM DIAFRAGMA F/7.1 SLUITERTIJD 1/125 ISO 320

ROBERT DE VEEN (32) AMERSFOORT

Robert las onze oproep om foto's van bollenvelden in te sturen en moest meteen aan deze foto denken, die hij in de Noordoostpolder maakte op een mooie lentedag in april. 'Vlak voor zonsondergang ben ik de velden ingelopen en heb ik de compositie bedacht. Ik heb rekening gehouden met de storende elementen in de achtergrond.' Het lijkt alsof Robert de foto in de stromende regen heeft gemaakt, dat is echter niet het geval. Robert: 'Het was die dag kurkdroog, maar dankzij een grote sproei-installatie kon ik toch deze "regenfoto" maken.' Het eindresultaat staat niet alleen op de cover, maar ook in het artikel waarin onze lezers aan de hand van hun foto's tips geven voor het fotograferen van bollenvelden. Benieuwd naar meer bijzondere bollenfoto's? Blader dan snel door naar pagina 74!

10

DIGIFOTO STARTER

In het dagelijks leven is Robert softwareontwikkelaar. Een aantal jaar geleden begon hij met fotografie. Eerst met een kleine compactcamera, maar toen hij op vakantie andere fotografen bezig zag met spiegelreflexcamera's keek hij jaloers naar hun resultaten. Robert: 'Ik heb toen zelf een spiegelreflexcamera aangeschaft en daar heel veel mee geoefend. Het fotograferen heb ik geleerd door veel op internet te lezen en videotutorials te kijken. Een van de eerste lessen die ik daarbij leerde: "goede foto's maak je door heel veel slechte foto's gemaakt te hebben." Ik ben nu heel kritisch op mijn werk. Ook de nabewerking is belangrijk voor een goed resultaat, al mijn foto's bewerk ik met Lightroom.' Robert fotografeert diverse onderwerpen. Regelmatig gaat hij op pad op mooie plekken vast te leggen, maar ook fotografeert hij evenementen en bruiloften. Kijk voor meer foto's op zijn website. CAMERA: CANON EOS 6D WEBSITE

WWW.ROBERT.PHOTOGRAPHY


Billingham limited ed.

dragen

Onderstaande kleuren zijn exclusief verkrijgbaar bij nivo-schweitzer Hadley: small (neon orange/black leather), Pro (neon orange/black leather + neon red/black leather), small (traditional yellow canvas/black leather), Pro (traditional yellow canvas/black leather), Digital (traditional grey canvas/black leather) en small, large + Pro (traditional grey canvas/black leather). kijk op onze site voor meer informatie!

photo video retail wholesale

beeld

beeld

informatie

Nikon D750

Nikon D810

Canon 5DS body

Canon 5DSR body

25mp, 1080p 60fps, 4:2:2 HDMI

36.3mp, 1080p 60fps, van 64 tot

50.6mp, 100-6400 iso, Full HD,

50.6mp, 100-6400 iso, Full HD,

output, iso 12800 body

iso 12800 body

Cmos sensor

Cmos sensor, geen lowpass filter

€ 2.199,00 (inc. btw)

€ 3.299,00 (inc. btw)

€ 3.549,00 (inc. btw)

€ 3.749,00 (inc. btw)

€ 1.817,36

€ 2.726,45

€ 2.933,05

€ 3.098,35

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

Hasselblad CFV 50 C

Pentax 645Z kit

Leica X (Typ 113)

Leica D-Lux (Typ 109)

50mp 16 bit digitale back voor de

D-FA 645 55mm 2.8, CMOS

Summilux 1.7 35mm eq,

1.7 24-75mm zoom eq, 25600 iso,

V-serie camera’s, 6400 iso

sensor 51mp, ISO 204.800

12500 iso, 16mp APS-C sensor

13mp, MFT Cmos sensor, 4K

€ 13.310,00 (inc. btw)

€ 8.999,00 (inc. btw)

€ 1.885,00 (inc. btw)

€ 999,00 (inc. btw)

€ 11.000,00

€ 7.437,19

€ 1.570,83

€ 825,61

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

(excl. btw)

Haarlemmerdijk 114

info@nivo-schweitzer.nl

t + 31 20 623 31 59

voor up-to-date prijzen

1013 JH Amsterdam

nivo-schweitzer.nl

f + 31 20 420 30 16

zie onze website

Wij staan op: Professional Imaging 28-30 maart 2015 + Fotofair 30 en 31 mei 2015!


TEST | PANASONIC LUMIX GF7

Panasonic Lumix GF7

Hip uiterlijk, puike prestaties De Panasonic Lumix GF7 is een compacte systeemcamera in een retro jasje. Het toestel is niet veel groter dan een blikje frisdrank en kan dus makkelijk worden meegenomen in je jaszak of tas. Achter het trendy uiterlijk schuilt een flinke 16-megapixelsensor en de mogelijkheid om andere lenzen te gebruiken. Tekst en fotografie: Thomas Kouveld

D

e GF7 komt in een platte, grotendeels kunststof behuizing, die doet denken aan de camera's van weleer. Op de achterzijde zit een kantelbaar 3-inch touchscreen. Het scherm klapt 180 graden omhoog, zodat je jezelf ziet als je de camera op jezelf richt. Een grappige gimmick, maar je kunt het scherm niet naar beneden kantelen, dus als je de camera boven je hoofd houdt, kun je het scherm niet zien. Als je grote handen hebt, kan de kleine GF7 wat lastig zijn om vast te houden, maar dankzij het compacte formaat en lichte gewicht is de camera perfect om overal mee naar toe te nemen. Gebruiksgemak Centraal in de bediening van de GF7 is het touchscreen. De camera heeft geen zoeker, dus de compositie bepaal je via het scherm. Gelukkig is het met ruim een miljoen pixels erg scherp en helder. Je kunt het scherm gebruiken om met een tik te bepalen waar de camera moet focussen. Scherpstellen gebeurt accuraat en snel. Extra opties, zoals het in beeld roepen van een histogram of het toepassen van een kleureffect kun je ook beheren via het aanraakscherm. Het scherm ondersteunt multi-touch. Bladeren door je foto's en in- en uitzoomen kun je dus doen zoals je gewend bent van je smartphone of tablet. Dit werkt vlot en makkelijk. Een leuke functie van de GF7 is de mogelijkheid om volledig stil te fotograferen. In 'Silent Mode' schakelt de camera alle geluiden en het focushulplicht uit. Zelfs de sluiter is dan onhoorbaar. Erg handig wanneer een klikgeluid onwenselijk is.

12

DIGIFOTO STARTER

GOED Beeldkwaliteit In de GF7 zit een Micro Four Thirds-sensor. Deze sensor is een stuk groter dan wat je vindt in de meeste compactcamera's. Grotere sensoren bieden goede beeldkwaliteit en betere prestaties bij weinig licht. De GF7 stelt dan ook niet teleur: foto's zijn scherp en laten veel detail zien, ook in de donkere delen. Kleuren worden natuurgetrouw weergegeven: niet te vlak en niet te verzadigd. Met 22 creatieve filters kun je een aparte draai geven aan je foto's. Met het retrofilter krijgen je foto's bijvoorbeeld een nostalgisch tintje. Je ziet op het scherm meteen welk effect het filter geeft, ook als je de foto nog niet hebt gemaakt. De meegeleverde 12-32mm lens heeft een flinke groothoek, maar als je inzoomt kun je ook prima portretten maken. Eenmaal ingezoomd zorgt de Micro Four Thirds-sensor voor fraaie onscherpe achtergronden, waardoor je onderwerp mooi naar voren komt. Al met al levert de GF7 puike prestaties

SELFIE-FUNCTIE Het woord 'selfie' werd in 2013 uitgeroepen tot woord van het jaar. Panasonic speelt hier met de GF7 op in met een aantal grappige functies. Als je het scherm omhoog klapt wordt de selfie-modus automatisch geactiveerd. Vervolgens kan de camera een foto nemen wanneer jij en een vriend(in) jullie hoofden dichter naar elkaar bewegen. Ook leuk is de 'jump snap', waarbij de camera afdrukt op het moment dat je (met een groep mensen) in de lucht springt.


TEST | PANASONIC LUMIX GF7

 IFI W Via wifi kun je de GF7 aan je iOS- of Androidapparaat koppelen. Met de gratis Panasonic Image App verandert je telefoon of tablet in een afstandsbediening voor de camera. Via deze weg kun je ook gemaakte foto's naar je telefoon of tablet sturen om ze vervolgens snel te bewerken of te delen via sociale media of e-mail.

en is daardoor interessant voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf. Net als een spiegelreflexcamera biedt de GF7 de mogelijkheid om andere lenzen te plaatsen. Panasonic biedt lenzen aan in de Lumix-serie, maar je kunt ook de lenzen van Olympus en andere merken gebruiken. Zo zijn er bijna zeventig lenzen om uit te kiezen.

BRANDPUNT 12MM

DIAFRAGMA F/5.6

SLUITERTIJD 1/100

Video Naast fotograferen kun je met de GF7 ook filmen. Panasonic staat bekend om kwalitatief goede videomogelijkheden en de GF7 is geen uitzondering. De camera maakt scherpe full-hd-video's met maximaal vijftig beelden per seconde. Daarnaast zijn er veel instelmogelijkheden voor de gevorderde gebruiker. Ook de autofocus werkt behoorlijk goed tijdens het filmen, maar als het onderwerp snel beweegt heeft de camera wat moeite met het bijhouden van de focus. Een ingebouwde stereomicrofoon zorgt voor geluid bij je video's.

ISO 200

CONCLUSIE Met de Panasonic Lumix GF7 heb je een veelzijdige en compacte camera in handen. Goede beeldkwaliteit in foto en video, snelle scherpstelling en handige besturing zorgen voor een prettige en mobiele metgezel. Het touchscreen werkt prettig en reageert goed, al had de constructie slimmer gekund. Het scherm is niet of nauwelijks te gebruiken wanneer je de camera boven je hoofd houdt. De camera heeft een simpele leercurve, maar is dankzij de vele instellingen en mogelijkheid om lenzen te verwisselen ook interessant voor de gevorderde fotograaf. KENMERKEN 16 megapixels Verwisselbare lenzen 3-inch touchscreen (multi-touch) Full-hd video Verkrijgbaar in zilver/zwart en zilver/bruin Goede beeldkwaliteit Veel instellingsmogelijkheden Snel delen via wifi 22 filtereffecten Scherm kantelt alleen omhoog Behuizing geeft weinig houvast Prijs: â‚Ź  499,- (incl. 12-32mm f/3.5-5.6-kitlens) Info: www.panasonic.nl

Het sfeervolle effect in deze foto wordt maar voor een deel verzorgd door het zonnige weer. De GF7 beschikt over 22 filtereffecten, hier hebben we gekozen voor 'zonneschijn'.


TEST | CANON EF-S 24MM F/2.8 STM

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

KRACHTIG KLEINTJE De Canon EF-S 24mm f/2.8 is een piepklein lensje. Zet 'm op je camera en je hebt nauwelijks door dat er een lens op je toestel zit. Handig als je onopvallend foto's wilt maken, of met een lichte cameratas op pad wilt gaan. Tekst en fotografie: Julian Huijbregts

Z

eer platte lenzen, zoals deze 24mm f/2.8 van Canon, worden wel liefkozend 'pancakes' genoemd. Ze zijn misschien niet zo plat als een pan-

nenkoek, maar het komt in de buurt! Zoomen is met dit kleine lensje niet mogelijk: je moet het doen met één vast brandpunt, van 24mm. De lens is alleen geschikt voor Canon-camera's met een aps-c-sensor, dat zijn de mo-

CAMERA CANON EOS 70D BRANDPUNT 24MM SLUITERTIJD 1/30 ISO 640 DIAFRAGMA F/4

14

DIGIFOTO STARTER

dellen zoals de 700D, 70D, 7D Mark II en hun voorgangers. Deze camera's hebben een cropfactor van 1,6x. Dat wil zeggen dat deze 24mm-lens dezelfde beeldhoek geeft als wanneer je een 38mm op een fullframe-camera zou gebruiken. Dit brandpunt levert een zeer neutraal perspectief op: het is geen groothoek of telelens en daardoor juist een echte alleskunner. Dankzij het kleine formaat is de lens bij uitstek geschikt voor straatfotografie, je valt nauwelijks op als je de platte 24mm op je camera hebt zitten. Dat is wel anders als je een grote zoomlens gebruikt. Het brandpunt is ook geschikt voor het maken van portretten, al zal je wel erg dicht op het model moeten gaan staan als je alleen het hoofd in beeld wilt nemen. De 24mm is meer geschikt voor portretten waarbij je ook wat van de omgeving ziet.Ben je geïnteresseerd in deze lens, maar weet je niet zeker of je 24mm een prettig brandpunt vindt om mee te werken? Zet dan de kitlens van je spiegelreflexcamera eens vast op de 24mm-stand en ga er op uit om foto's te maken. Kom je toch in de verleiding om te zoomen? Gebruik dan eventueel plakband om de lens echt vast te zetten. Zo kom je er snel achter of het vaste brandpunt prettig voor jou werkt. Je zult waarschijnlijk zien

dat je juist door de beperking van het vaste brandpunt creatiever te werk gaat. In plaats van even in of uit te zoomen moet je bewuster nadenken over het standpunt van waaruit je de foto maakt. Scherpe foto's Lenzen met een vast brandpunt zijn over het algemeen scherper en hebben minder last van lensfouten dan zoomlenzen. Deze 24mm f/2.8 is daarop geen uitzondering. Vergelijk je de beeldkwaliteit met bijvoorbeeld de 18-55mm kitlens, dan zie je dat de hoeken  ANON EF 40MM F/2.8 STM C Canon maakte al eerder een plat objectief: de EF 40mm f/2.8 STM. Deze lens is geschikt voor camera's met een fullframesensor. De nieuwe 24mm f/2.8 STM kun je zien als het alternatief voor deze 40mm, voor camera's met een aps-csensor. Dankzij de cropfactor van 1,6x levert de 24mm dezelfde beeldhoek als 38mm op een fullframe-camera. De 40mm kun je overigens ook op een camera met cropfactor gebruiken. Dat resulteert in een brandpuntequivalent van 64mm, wat meer geschikt is voor portretten. De EF-S 24mm past echter niet op een fullframe-camera. EFS-objectieven zijn specifiek gemaakt voor camera's met cropfactor.


TEST | CANON EF-S 24MM F/2.8 STM

CAMERA CANON EOS 70D

BRANDPUNT 24MM DIAFRAGMA F/2.8

SLUITERTIJD 1/125

ISO 100

CONCLUSIE

Je kunt dicht op je onderwerp kruipen met de platte 24mm. Dat zorgt voor een mooie achtergrondonscherpte.

duidelijk scherper zijn. Ook als je op f/2.8 fotografeert zijn foto's al goed scherp. Kies je voor f/4, dan zijn de resultaten nog beter en krijg je van hoek tot hoek een haarscherpe foto. Het diafragma van f/2.8 zorgt ervoor dat je een mooie wazige achtergrond krijgt. Zeker als je dichtbij scherpstelt levert dat een mooi effect op. Dankzij de minimale scherpstelafstand van slechts zestien centimeter kun je heel dicht op het onderwerp kruipen. Wat wel opvalt, is dat als je foto's maakt op f/2.8, de hoeken een stukje donkerder zijn dan het midden van het beeld. Dit verschijnsel noemen we 'vignettering' en komt voor bij vrijwel alle lichtsterke lenzen. Het hoeft niet storend te zijn voor het eindresultaat. Het kan ook juist de aandacht voor het

onderwerp versterken. Heb je er wel 'last' van, dan kun je het eenvoudig corrigeren met nabewerking. Canon heeft de 24mm voorzien van een STM-focusmotor. Deze zorgt voor snelle en fluisterstille auto-

focus. Gebruik je de Canon EOS 70D of 7D Mark II, dan gaat scherpstellen bij het filmen ook zeer vloeiend. Deze camera's hebben een speciale sensor die optimaal gebruik kan maken van de STM-techniek.

Heb je een spiegelreflex van Canon, dan is dit kleine lensje een leuke aanvulling op je tas. Natuurlijk mis je het gemak van een zoomlens, maar het vaste brandpunt van 24mm is veelzijdig en zorgt ervoor dat je goed nadenkt over het standpunt en de compositie van je foto. De EF-S 24mm f/2.8 STM maakt zeer scherpe foto's en als je dichtbij scherpstelt en fotografeert op f/2.8 krijg je fraaie achtergrondonscherpte. Je krijgt veel waar voor je geld. Het enige minpuntje zijn de donkere hoeken als je op f/2.8 fotografeert, maar dat is iets waar alle lichtsterke lenzen mee te maken hebben. Ook kun je dit vrij eenvoudig oplossen met nabewerking. Zeker voor straatfotografie kunnen we deze lens van harte aanraden. Omdat de lens zo klein is kun je onopvallend te werk gaan. KENMERKEN Filtermaat: 52mm Min. scherpstelafstand: 16 cm Afmetingen: 68,2 x 22,8 mm Gewicht: 125 gram Geschikt voor: Canon (aps-c)

De lens is zo klein, dat je 'm nauwelijks ziet zitten op je camera!

ZEER GOED

Zeer compact en licht Goede beeldkwaliteit Stille en snelle autofocus Donkere hoeken op f/2.8 Prijs: ca. â‚Ź 200,Info: www.canon.nl

DIGIFOTO STARTER

15


LEZERSFOTO | JANTINE TE MOLDER

JOUW FOTO HIER? STUUR JE FOTO'S IN NAAR DE LEZERSGALLERY OP ONZE WEBSITE. KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP PAGINA 98!

'Ik had een website gemaakt met mijn mooiste foto's en deze op Facebook gedeeld, met de vraag erbij of er mensen waren die iets of iemand door mij wilden laten fotograferen, zodat ik meer ervaring kon opdoen. De ouders van het meisje op deze foto reageerden hierop. Ik had al eens een moodboard gemaakt van kinderen met honden, wat ik hier goed kon gebruiken. We zochten een buitenlocatie uit met meerdere mogelijkheden, waaronder dit dijkje langs de Berkel in Eibergen. Zowel kind als hond werkten perfect mee, met deze foto als resultaat. Daarnaast wist de moeder natuurlijk wat mijn ideeĂŤn waren dankzij het moodboard. Ik heb mijn 50mm-lens gebruikt omdat deze lichtsterk is en dankzij de vaste brandpuntafstand erg scherpe foto's maakt. Ik ben op mijn buik gaan liggen om de foto te maken, wat bij kleine kinderen vaak een mooier beeld geeft. Toen ik de foto op de computer zag, vond ik dat hij een bepaalde sfeer uitstraalde waar een zwart-wittint meer bij past dan kleur. Ook heb ik bepaalde delen van de lucht lichter of juist donkerder gemaakt om de sfeer te versterken. Om de aandacht te trekken naar het meisje en de hond, heb ik een groot diafragma gebruikt, het gras op de voorgrond en aan de randen wat donkerder gemaakt en de ogen van het meisje en de hond wat meer helder gemaakt.'

JANTINE TE MOLDER (25), BORCULO 'Ruim een jaar geleden kocht ik voor het eerst een spiegelreflexcamera. Vanaf dat moment heb ik veel van mijn vrije tijd besteed aan fotograferen. Ik begon met het fotograferen van alles in de achtertuin, om de camera goed te leren kennen. Ik leerde steeds meer door foto's van anderen te bekijken, fotografietijdschriften te lezen en te zoeken op internet. Eigenlijk vind ik bijna alles wel leuk om te fotograferen, als het maar een mooie foto oplevert. Zo begon ik met de natuur en dieren, maar fotografeer ik sinds kort ook kinderen. Sinds ik een website heb aangemaakt krijg ik steeds meer leuke reacties en aanvragen, wat mij motiveert om steeds wat meer te proberen en beter te worden.' CAMERA: CANON EOS 450D WEBSITE

CAMERA CANON EOS 450D

TIPS VAN JANTINE Bij het fotograferen van honden en/of kinderen is het handig dat het baasje of de ouders je helpen. Zij weten als geen ander hoe ze een kind kunnen laten lachen of waar een hond op reageert. Vaak richten kinderen en honden hun blik ook op de ouder/het baasje, waar je goed gebruik van kan maken door ze op verschillende plekken te laten staan. Zo stond bij mijn foto de moeder 'boven' mij, terwijl ik op de grond lag. Fotografeer mensen bij bewolkt weer. De wolken fungeren als een soort grote softbox, waardoor alles mooi egaal belicht wordt. Ook kun je de personen die je fotografeert dan op bijna elke gewenste plek neerzetten, omdat je geen last hebt van het felle zonlicht of lelijke schaduwen.

16

DIGIFOTO STARTER

JANTINETEMOLDERFOTOGRAFIE.WORDPRESS.COM

BRANDPUNT 50MM

DIAFRAGMA F/2.2

SLUITERTIJD 1/1600

ISO 100


PROFESSIONELE CAMERA’S...

Lees er alles over op digifotopro.nl


BASISCURSUS | FOTOGRAFEREN MET NATUURLIJK LICHT

Basiscursus

Fotograferen met natuurlijk licht Natuurlijk licht geeft een mooi effect aan een foto, maar als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan het je foto verpesten. Hoe maak je de mooiste portretfoto's, zonder hulpmiddelen zoals flitsers? Willie Kers legt uit waar je op moet letten. Tekst: Joni Hendrix

Fotografie: Willie Kers

'Een goede foto begint met een visie. Voordat ik een foto maak, weet ik bijvoorbeeld al welke lens ik wil gebruiken, of de foto zwart-wit of in kleur is, wie erop moet staan en waar ik de foto wil maken. Je moet weten wat je doet en wat je

wilt fotograferen. Kies een goede compositie en stel je camera handmatig in. Zorg ervoor dat je foto meteen goed is, dat heeft ook met je visie te maken. Ik streef ernaar dat ik bij iedere foto kan zeggen: "Deze wil ik aan de muur hangen."'

Als je met natuurlijk licht fotografeert, is het 'gouden uur' erg mooi. Het is de periode kort na zonsopgang of voor zonsondergang. Het daglicht is roder en zachter dan wanneer de zon hoger aan de hemel staat. Het is wel lastig als je net begint met fotograferen bij natuurlijk licht, maar als je veel oefent en goed observeert, moet het lukken.

18

DIGIFOTO STARTER

Handleiding lezen 'Lees de handleiding van je apparatuur, niet alleen van je camera, maar ook van je lenzen. Het is een rotwerk, maar je moet je apparatuur leren kennen. Je kunt het vergelijken met auto rijden. Als het goed is weet je waar de koppeling zit en wanneer je moet schakelen. Zo moet je ook leren fotograferen, het moet automatisch gaan. Als ik nu nog veel aandacht moet besteden aan de knoppen en hoe ik het licht moet meten, mis ik alle mooie momenten in mijn leven. Oefen bijvoorbeeld als je voor de televisie zit. Pak je camera en maak foto's van de televisie en

CAMERA CANON EOS 5D MARK III BRANDPUNT 70MM DIAFRAGMA F/2.8 SLUITERTIJD 1/500 ISO 800

NIVEAU

3

de omgeving. Zo leer je snel waar alle knoppen zitten en hoe de instellingen werken.' Witbalans handmatig instellen 'Het is belangrijk dat je de witbalans handmatig instelt, daar staat of valt een foto mee. Gebruik je de automatische witbalans dan zijn foto's vaak te groen of te blauw. Het eerste wat je doet voordat je een foto maakt, is de witbalans instellen. Dit doe je niet met de voorgeprogrammeerde instellingen op je camera, maar met de handmatige witbalans. Je kunt bijvoorbeeld de grijskaart gebruiken. Plaats de grijskaart voor je onderwerp, zorg dat de grijskaart egaal belicht is, maak een beeldvullende foto van de grijskaart en stel aan de hand van deze foto de witbalans in. Als je de handleiding gelezen hebt, weet je hoe het werkt. Wit moet wit zijn. Je kunt dit bij blanke mensen het beste zien aan het oogwit.' Minimaal 1/200e seconde 'Zorg ervoor dat je sluitertijd bij bewegende onderwerpen niet beneden 1/200e seconde komt. Komt de sluitertijd dat wel? Dan moet je de isowaarde hoger zetten. Als je de camera goed instelt, heb je nauwelijks ruis. Je kunt beter ruis hebben dan bewegingsonscherpte. Ruis kun je achteraf corrigeren. Ik schiet soms met belachelijk hoge iso's, zoals 10.000 of 12.800. Veel mensen zeggen: "Je kunt beter je foto onderbelichten en ophalen in Photoshop, dan dat je een hoge iso kiest." Dat moet je dus niet doen.


BASISCURSUS | FOTOGRAFEREN MET NATUURLIJK LICHT

WILLIE KERS (46) APELDOORN Toen Willie voor de eerste keer moeder werd, begon haar liefde voor fotografie. Ze wilde alles van haar kindje vastleggen, want het zijn 'herinneringen voor later' zo vindt ze. In totaal heeft ze vier kinderen die ze vaak fotografeert. Deze hobby groeide in 2009 uit tot haar eigen bedrijf GlamourKidz Fotografie. Na een half jaar zei ze haar baan als docent op en ging fulltime aan de slag als fotograaf. Ze is geobsedeerd door licht en dit helpt haar bij het maken van foto's met natuurlijk licht. CAMERA: CANON EOS 5D MARK III WEBSITE

WWW.GLAMOURKIDZ.NL

Ruis zit in het donkere gedeelte van een foto en dat haal je juist op in Photoshop. Ik zeg altijd: "Expose To The Right (ETTR)". Op het moment dat je een foto maakt en je ziet in je histogram (een goed histogram moet de randen kussen), dat je licht overhoudt, overbelicht de foto een beetje. Dit kun je later corrigeren in Photoshop, zorg dan wel dat je in raw fotografeert. Je krijgt dit alleen voor elkaar als je de iso omhoog zet. Je kunt beter met een sluitertijd van 1/200e seconde en een iso-waarde van 3200 of 6400 schieten, dan met een sluitertijd van 1/50e seconde op iso 800. Is het dan toch te donker? Gebruik dan reflectieschermen of ga op zoek naar natuurlijke reflectieschermen. Trek bijvoorbeeld een wit t-shirt aan, dan weerkaatst het licht op je onderwerp.'

Deze foto's zijn gemaakt met een Lensbaby. Hiermee kun je het scherptevlak verleggen, dat zorgt voor verrassende effecten.

Creatief 'Ik ben een creatief mens en ik houd van experimenteren. Ik ben voor Nederland de ambassadeur van Lensbaby. Ik gebruik ze vaak, want je maakt er leuke, creatieve foto's mee. Ze geven verrassende effecten. Als je eens iets anders wilt proberen, kan ik je een Lensbaby zeker aanraden. Je wordt er ook creatiever van!' Vlak licht 'Je hebt verschillende soorten licht. Hoe het licht eruit ziet, hangt onder meer af van het tijdstip en het weertype. Als je weinig ervaring hebt met fotograferen bij natuurlijk licht, dan is vlak licht een goed begin. Bewolking is een voorbeeld van vlak licht. Wat moet je doen als het bewolkt is? Zet iemand onder een boom of in de schaduw. Door de bomen blok je de zijkanten, waardoor het gezicht van je model smaller lijkt. Laat je model iets omhoog kijken, zo krijg je egale belichting en je model krijgt lichtjes in de ogen. Als het zonnig is, fotografeer dan nooit in de volle zon! Zet je model bijvoorbeeld aan de

LENSBABY Lensbaby is een systeem van creatieve lenzen, optics en accessoires die je helpen een creatieve draai aan de werkelijkheid te geven. Een Lensbaby bestaat uit een flexibele constructie waarmee je de lens ten opzichte van de camerasensor kunt bewegen. Daardoor kun je het scherptevlak verleggen en een nieuwe creatieve dimensie toevoegen aan je foto's. De afgelopen jaren is de Lensbaby-familie uitgegroeid tot een compleet systeem met diverse mogelijkheden. Je begint met het kiezen van een 'Body', de behuizing, waar je vervolgens een 'Optic' instopt: de lens waarmee je de foto maakt. Je kunt je Lensbaby vervolgens uitbreiden met diverse accessoires.

DIGIFOTO STARTER

19


BASISCURSUS | FOTOGRAFEREN MET NATUURLIJK LICHT

rand van de schaduw. Zorg ervoor dat er geen bomen of andere onderwerpen uit het hoofd groeien. Ga nooit in een open veld staan tijdens de middagzon, dat licht is veel te hard, waardoor je harde contrasten en uitgebleekte vlekken op de huid krijgt. Je kunt natuurlijk ook binnen fotograferen. Zet je model in een deurpost of voor een raam met het gezicht naar het raam. Onthoud het volgende: Hoe kleiner je lichtbron, hoe harder het licht.'

Met tegenlicht fotograferen is lastiger dan met vlak licht. Als je met tegenlicht fotografeert, krijg je vaak silhouetten. Wil je dat niet? Zorg er dan voor dat je de foto handmatig overbelicht, zo voorkom je dat je onderwerp te donker is. Hierbij geldt ook: oefening baart kunst!

20

DIGIFOTO STARTER

Leren kijken naar licht 'Als je met natuurlijk licht wilt fotograferen, moet je leren kijken naar licht. Dat duurt een tijdje. Leer observeren. Kijk op verschillende tijdstippen van de dag wat het licht doet, maak foto's en kijk wat het met je foto doet. Je kunt ook foto's op internet zoeken en kijken waar het licht vandaan komt. Je moet veel oefenen. Het is belangrijk dat je eerst met vlak licht oefent, zodat je weet wat er gebeurt. Daarna kun je bijvoorbeeld met tegenlicht of tijdens zonsopgang of –ondergang fotograferen.'

CAMERA CANON EOS 5D MARK III BRANDPUNT 85MM DIAFRAGMA F/1.2 SLUITERTIJD 1/1000 ISO 400

digifoto Starter 1.2015  

www.digifotostarter.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you