Page 1

DIGIFOTOPRO.NL

NUMMER 3

2014

PRIJS 5,95

REVIEW

NIKON D810

NATUURFOTOGRAFIE IN ALASKA

OOG IN OOG MET DE BRUINE BEER BAS CZERWINSKI

TOUR DE FRANCE FOTOGRAAF WAT IS HET IDEALE BRANDPUNT?

PORTRET OBJECTIEVEN SPECIALIST DAVID SMEULDERS

BOUWT ZIJN EIGEN CAMERA’S

AD NUIS OIL & PARADISE NUMMER 3/2014

SIGMA DP2 QUATTRO • CANON EF 16-35MM F/4L IS USM • TAMRON 28-300MM VC PZD

P R I J S 5 ,9 5

BP

DIGIFOTO PRO IS EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING


I AM NO COMPROMISES

Bekijk hoe deze foto tot stand is gekomen via youtube.com/IAMNIKONNL Video: Nikon D810 | Behind the scenes met Miss Aniela Image Š Miss Aniela

I AM THE NEW NIKON D810. Ik ben een veelzijdige expert met hoge resolutie. Ik heb een 36,3 MP sensor van FX-formaat, EXPEED 4- beeldverwerking en ISO-bereik van 64 tot 12.800, en daarom kan alle lichtomstandigheden aan. Mij ontgaat niets dankzij mijn burstmode tot 7 fps en multiformaat Full HD videofunctie van 60p. Ik ben de camera voor perfectionisten. nikon.nl


WELKOM

Welkom, Julian Huijbregts Hoofdredacteur julian@clipboard-publishing.nl

Techniek versus creativiteit, het is een eeuwige tweestrijd. Als serieuze fotograaf moet je natuurlijk je camera van buiten kennen en is het handig als je weet wat er speelt op de markt. Je leest je uitgebreid in over alle mogelijke technieken en weken voordat een camerafabrikant zijn nieuwste toestel introduceert weet je precies wat je kunt verwachten aan de hand van de vele geruchten, uitgelekte specificaties en foto's. Al die beschikbare informatie en al die nieuwe techniek werkt aanstekelijk. Koop je een nieuwe camera, dan kijk je niet veel later alweer je ogen uit naar wat er nu weer aan zit te komen, of struin je het internet af naar tests van dat nieuwe f/1.4-objectief wat misschien nog wel fijnere bokeh geeft. Bij al dit technische geweld wil de aandacht voor de creatieve kant van de fotografie nog wel eens ondersneeuwen. Daarom is het een goed idee om regelmatig al die techniek te laten voor wat het is en je volledig te richten op de creatieve kant van de fotografie. Vergeet ruis, scherpte en dynamisch bereik. Kijk naar foto's met een andere blik. Vraag je niet af met welke camera een foto is gemaakt, maar denk na over de creatieve keuzes die zijn gemaakt om tot het resultaat te komen. Dat werkt het beste als je echt geconfronteerd wordt met een foto. Dat kan je overkomen als je door een tijdschrift, boek, of website bladert, maar een één op één confrontatie met een grote print heeft veel meer impact. Een betere plek voor zo'n ontmoeting dan BredaPhoto kan ik me niet bedenken. Tijdens dit fotofestival, dat tot van 11 september tot en met 26 oktober in Breda plaatsvindt, kun je werk van 54 internationale fotografen ontdekken. Het effect van grote prints heeft de organisatie goed begrepen. Met groot bedoel ik dan niet een aardig posterformaat, maar buitenstellages met afdrukken van een meter of vijf hoog. Indrukwekkend, dat kan ik je verzekeren! In deze editie vind je alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten. Natuurlijk lees je ook eerst even de review van de Nikon D810, de Sigma dp2 Quattro en al die andere aantrekkelijke nieuwe gear die in deze editie staat. Zo ben je weer helemaal op de hoogte.

Julian Huijbregts

g

Blijf op de hoogte via Google+ www.digifotopro.nl/google+

t

f

Volg ons op Facebook www.facebook.com/DIGIFOTOPro

Leef met ons mee op Twitter www.twitter.com/dfpro

i

Bewonder onze plaatjes op Instagram www.instagram.com/digifoto_pro


Uitleg

Over onze reviews

Elke editie testen we diverse camera’s, objectieven en accessoires. Maar hoe testen we deze producten precies en hoe beoordelen we ze? Op deze pagina geven we je een overzicht van onze criteria en testmethoden.

BEDIENING

Bij de bediening beoordelen we niet alleen de ergonomie, maar ook de menustructuur van de camera.

Onder snelheid valt het autofocussysteem, maar ook de tijd die de camera nodig heeft om foto’s weg te schrijven.

BEHUIZING

Bij de beoordeling van de behuizing kijken we naar de bouwkwaliteit, maar ook het lcd en de zoeker nemen we in beschouwing.

D I GI F O

Brons

Een product dat doet wat het moet doen, maar niet echt uitblinkt krijgt een bronzen award.

Zilver

ZILVER

Producten die een goede indruk op ons achterlaten krijgen een zilveren award.

PR O • TO

Goud

Komen de prestaties van de camera ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

CATEGORIEËN

Camera’s delen we in onderstaande (sub) categorieën in. De scores en de awards zijn alleen onderling te vergelijken bij camera’s in dezelfde subcategorie. Krijgt een compactcamera van ons een Goud Award, dan wil dat niet zeggen dat deze camera even goed presteert als een spiegelreflex met diezelfde award.

SPIEGELREFLEXCAMERA’S (DSLR)

GOUD

PR O • TO

PLATINA PLAATTTIINA

 Instap  Geavanceerd  Professioneel

COMPACTE SYSTEEMCAMERA’S (CSC)  Instap  Geavanceerd  High-end

Objectieven

De beoordeling van objectieven lijkt op die van camera's, maar we gebruiken hiervoor een aantal andere criteria. Scherpte Alle objectieven testen we op scherpte. Bij zoomobjectieven kijken we naar diverse brandpuntsafstanden.

Autofocus We kijken niet alleen naar de snelheid van de autofocus, ook de geluidsproductie en de nauwkeurigheid nemen we mee in de beoordeling.

Vervormingen Onder vervormingen rekenen we zaken zoals chromatische aberratie, vignettering, vertekening en flare. Een hoge score betekent dat het objectief weinig vervormingen heeft.

Behuizing Steekt het objectief degelijk in elkaar, zijn er bijvoorbeeld stof- en regenafdichtingen?

4

PR O • TO

ARD AW

SNELHEID

BRONS

ARD AW

De score voor de beeldkwaliteit beoordelen we aan de hand van de ruisprestaties, het dynamisch bereik en de kleurweergave van de camera.

PRIJS/KWALITEIT

D I GI F O

BEELDKWALITEIT

PR O • TO

ARD AW

Bij onze camera-reviews geven we scores voor vijf verschillende criteria. We beoordelen camera's per categorie, de scores van een compactcamera kun je dus niet direct met die van een spiegelreflex vergelijken. Ook zijn beoordelingen tijdsgebonden. Je kunt camera's van nu immers moeilijk vergelijken met camera's van een paar jaar geleden.

Wij kunnen niet bepalen hoeveel waarde jij hecht aan bepaalde eigenschappen van een objectief of camera, de ene persoon zal bijvoorbeeld snelheid belangrijker vinden dan de andere persoon. Daarom geven we scores voor de afzonderlijke criteria. Wel vellen we een eindoordeel in de vorm van één van onderstaande awards.

ARD AW

Camera's

Awards

D I GI F O

We testen de producten grotendeels in de praktijk. Een objectief of camera gebruiken we op dezelfde manier zoals we ook onze eigen apparatuur gebruiken. Daardoor lopen we tegen praktische bezwaren of voordelen op, die minstens zo belangrijk zijn als alleen de droge cijfers en testresultaten. Daarnaast kijken we ook onder gecontroleerde omstandigheden naar de belangrijke aspecten.

D I GI F O

AWARDS

Prijs/kwaliteit Komen de prestaties van het objectief ook overeen met wat je op basis van de prijs mag verwachten?

Weet een product ons echt te overtuigen, dan belonen we het met een gouden award.

Platina

Voor de echt uitblinkende producten is er de platina award. Een product moet ons volledig weten te overtuigen willen we deze award toekennen.

Onderscheidingen

Sommige producten hebben een opvallende eigenschap, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding of steken boven de rest uit dankzij hun ontwerp. Hiervoor delen we de volgende onderscheidingen uit. Deze kunnen ook gecombineerd worden met een award. Innovatief

INNOVATIEF

Heeft een fabrikant lef en komen ze met nieuwe technieken of toepassingen? Dan kunnen ze een innovatie-award verwachten! Budget

BUDGET

Is het product vriendelijk voor je portemonnee, dan krijgt het een budget-award mee. Design

DESIGN

Niets zo persoonlijk als smaak, maar voor een bovengemiddelde aandacht aan het ontwerp kennen we een design-award toe.

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


OPLEIDINGEN fotografie

basisopleiding opleiding tot fotograaf Fotografie: Marion van Dam. Ontwerp: Ăœppig Identity Store.

individueel traject ADVERTENTIE ontwikkel je talent in voltijd of deeltijd

www.fotoacademie.nl

karakter en visie

OPLEIDINGEN fotografie


WIE ZIJN WIJ

Over ons

Over ons

DIGIFOTO Pro wordt gemaakt door een vast team van redacteuren. Daarnaast maken we gebruik van freelancers en hebben we een aantal partners die op regelmatige basis artikelen aanleveren voor het magazine. Even voorstellen: REDACTIE

PARTNERS

Julian Huijbregts HOOFDREDACTEUR

Als hoofdredacteur is Julian verantwoordelijk voor de inhoud van het magazine en de website. Naast het bepalen en uitzetten van de onderwerpen, het aansturen van de redactie en freelancers, kruipt hij ook regelmatig zelf in de pen. Dat levert meestal reviews van camera’s en objectieven op, maar voor een achtergrondartikel draait hij ook zijn hand niet om. julian@clipboard-publishing.nl

Jooshua Franssen REDACTEUR

Jooshua is al sinds zijn achtste in de weer met camera's. Wat begon met wegwerpcamera's nam al snel serieuze vormen aan. Op zijn dertiende wist Jooshua al zijn weg in Photoshop te vinden. Hij is niet alleen bezeten van techniek, gadgets en alles wat met fotografie te maken heeft, maar ook van motoren.

DutchPhotoZone

Sinds 2008 werkt DIGIFOTO Pro samen met DutchPhotoZone (DPZ), hét forum voor de serieuze amateurfotograaf en (semi) professional. In elke editie tonen we je het werk van een van de DPZ-leden. www.dutchphotozone.com

jooshua@clipboard-publishing.nl

Sanne Ruhaak REDACTEUR

Er gaan geruchten de rondte dat ze haar ondervragingstechnieken bij een niet nader te noemen geheim agentschap heeft opgedaan. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen, maar we weten wel dat als we deze gretige reporter op pad sturen ze het onderste uit de kan haalt en terugkomt met een sterk interview. sanne@clipboard-publishing.nl

Raymond Luijbregts EINDREDACTEUR

Birdpix en Nederpix In elke editie presenteren we werk van één van de leden van Birdpix of Nederpix. Deze communities richten zich respectievelijk op vogelfotografie en natuurfotografie. www.birdpix.nl www.nederpix.nl

Raymond was enkele jaren hoofdredacteur van dit magazine. Inmiddels heeft hij diverse andere titels onder zijn hoede, maar nog altijd zwaait hij de scepter over de eindredactie. Taalfouten ontkomen niet aan zijn strenge filter en verder voorziet hij zijn teamleden van journalistiek advies.

Peter Guldenpfennig REDACTEUR

Verhalen en ingezonden artikelen verbouwen tot een leesbaar geheel is Peters expertise. Hij weet als geen ander hoe je een boodschap helder verwoordt en hoe je ingewikkelde zaken duidelijk op papier zet.

6

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


KAMERA-EXPRESS.NL AL MEER DAN 20 JAAR INSPIRATIE VOOR FOTOGRAFEN!

NU OOK IN ZWOLLE!

SUPERSTORES IN

AMSTERDAM ARNHEM DEN HAAG ROTTERDAM ZWOLLE ANTWERPEN

Kamera Express is de (internet) winkel voor al uw apparatuur en accessoires op het gebied van foto & video! Bij onze SuperStores in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Zwolle en Antwerpen kunt u terecht voor een goed en vertrouwd advies. U kunt camera’s bekijken en uitproberen. Bovendien verhuren wij apparatuur en hebben we een grote keuze in tweedehands. En ma-vrij voor 23.59 uur besteld, volgende dag in huis!* Za-zo voor zondagavond 22.30 uur besteld, volgende dag in huis!*

WAAROM KAMERA-EXPRESS? X X X X X X X X

Groot assortiment Scherpe prijzen Vakkundig advies Occassions & inruil Alle bekende merken Thuiswinkel Waarborg Gratis verzending vanaf € 100 Klantenservice reviewcijfer 9.3!

3X EOSVOOR LIEFHEBBERS

VOOR LIEFHEBBERS

EOS digitale SLR’s worden ondersteund door een omvangrijk scala aan meer dan 60 verwisselbare objectieven van 8mm ultragroothoek tot 800mm supertelefoto. Bekijk de wereld door de ogen van EOS.

ONTWORPEN VOOR JOU

€139

€99 CANON EF 50mm F/1.8 II Art. nr. 100373

€1199

€729 CANON EF 24-105mm F/4 L iS USM Art. nr. 100383

1 Hoge ISO-instellingen om opnamen te maken bij elk omgevingslicht

2 Snelle continu-opnamen om altijd het juiste moment vast te leggen

€2299

€1773 CANON EF 24-70mm F/2.8 II USM Art. nr. 12177167

3

CANON EOS 70D + 18-135mm iS STM

• 20,2-Megapixel APS-C CMOSsensor • DIGIC 5+ • 19-punts AFsysteem • 7 bps • Snelle AF • WiFi • Tot 12.800 ISO • Full HD video • 3 Inch touchscreen • Intelligente zoeker • Incl. accu, lader, kabel en software

€ 1249 (incl. BTW) € 1032,23 (ex. BTW) Art. nr. 12187368

CANON EOS 6D CANON EOS 5D mk III

+ 24-105mm L iS USM

+ 24-105mm L iS USM

• 20,2-Megapixel fullframe CMOS- • 22,3-Megapixel fullframe • 100% Zoekerbeeld • 3,2” LCD II display sensor • GPS • Bediening en over• Full HD Video • 6bps opnamen dracht via Wi-Fi • 3”LCD display • ISO bereik tot 25.600 • Full HD video • DIGIC 5 • Digic 5 • 61 Punts ‘cross type’ AF • ISO tot 25.600 • 11 Punts AF systeem• Incl. accu, lader, kabels, systeem • 63-zones lichtmeting riem en CD-rom • Incl. accu, lader, kabels

€ 2199 (incl. BTW)

€ 3349 (incl. BTW)

€ 1817,36 (ex. BTW) Art. nr. 12179523

€ 2767,77 (ex. BTW) Art. nr. 12177628

DEN HAAG AMSTERDAM ARNHEM ROTTERDAM J. van Stolberglaan 177 Rietbaan 5 Parnassusweg 202-206 Beekstraat 86 1076 AV Amsterdam 2908 LP Capelle a/d IJssel 6811DZ Arnhem 2595 CD Den Haag Kijk voor openingstijden winkels op onze website. Klantenservice 085-273 74 37 Aanbiedingen geldig t/m 17 november 2014 zolang de voorraad strekt. Kamera Express kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele (druk)fouten. Kijk voor de meest recente prijzen op onze website.

Kies een EOS met een full-frame sensor voor ultieme beeldkwaliteit en nauwkeurige regeling van de scherptediepte

4X

CANON PRO STORE

€2519

€2039 CANON EF 70-200mm F/2.8 L iS II USM Art. nr. 12170664

NIEUW! NU GEOPEND!

ZWOLLE George Stephensonstraat 5 8013 NL Zwolle

ANTWERPEN Boomsesteenweg 81 2610 Wilrijk België

WWW.KAMERA-EXPRESS.NL Voor 23.59 uur besteld, morgen in huis!*


INHOUD

11

REVIEW: NIKON D810

Heel veel verbeteringen

22

PORTRETOBJECTIEVEN Wat is het ideale brandpunt?

34

INTERVIEW: BAS CZERWINSKI Zo fotografeer je de Tour de France

58

SPECIALIST: DAVID SMEULDERS

David bouwt zijn eigen camera’s

106

AD NUIS: OIL & PARADISE

‘Ik ben Kuifje in de grotemensenwereld’


REVIEWS

INSPIRATIE

16 Sigma dp2 Quattro

32 Spotlight: Youri Nouwens

Canon EF 16-35mm 46 f/4L IS USM

52 Interview: Pim Geerts

Bijzonder uiterlijk en innerlijk

Uit onze lezersgallery

Stabiele ultragroothoek

48

Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD

Superzoom voor fullframe

16

70 BredaPhoto

Internationaal fotofestival

zakelijke kant: 78 De Henrieke van Assen

86 Interview: Michael Kuijl

TECHNIEK 82

Straatfotografie in Utrecht

Natuurfotografie in Alaska

95 Portfolio: Tom Verbruggen

Gear: Monitoren

Vrij werk in een conflictgebied

Twee toppers getest

52

104 Spotlight: Annemieke Stuy Uit onze lezersgallery

116 Exposure: Kees Siebesma Hollandse vogels

de Schoolbanken: 118 Uit Renate Beense Luchtigheid en humor

WINNAAR FOTOWEDSTRIJD

95

fotowedstrijd: 100 Winnaar Spiegeling Sebastiaan Wielders over zijn winnende foto

86

128

FOTOWEDSTRIJD

PORTRET

Maak kans op een Sony A7-kit!

118


Take great photos anyplace, anytime, and enjoy anywhere.

ADVERTENTIE

Transfer photos instantly. Automatically sync them to your favorite devices through Eyefi Cloud. View, share and enjoy them anywhere. Get a 90-day free membership to Eyefi Cloud with any Eyefi Mobi WiFi SD card. nl.eyefi.com


Nikon D810

Nikon D810

HEEL VEEL VERBETERINGEN Met de D810 heeft Nikon een opvolger voor zowel de D800 als D800E gelanceerd. In grote lijnen is de camera gelijk aan zijn voorgangers, maar onderhuids zijn tal van verbeteringen doorgevoerd. Een vernieuwde sensor moet nog betere beeldkwaliteit leveren, maar vooral de snellere Expeed 4-beeldprocessor en grotere buffer brengen de D810 naar een hoger niveau. TEKST EN FOTOGRAFIE JULIAN HUIJBREGTS

ikon zette begin 2012 met de D800 en D800E twee imposante camera’s op de markt. De 36,3-megapixel fullframedslr’s bleken uitstekende beeldkwaliteit te bieden en de camera’s vonden dan ook hun weg naar de tas van veel fotografen. Volgens Nikon Nederland bezit één op de drie NPSleden een exemplaar. Nu, zo’n 2,5 jaar later, hebben we de Nikon D810 voor ons staan. Hoewel de camera zowel wat uiterlijk als specificaties betreft erg veel op zijn voorgangers lijkt, heeft Nikon toch flink werk gemaakt van het nieuwe model. Er zijn tal van aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd. De vernieuwingen zijn niet heel groot, maar dat is niet verrassend. De Nikon D800 kan prima nog een aantal jaren meedoen

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014

aan de top, voor een echte opvolger is het nog te vroeg. Je kunt de Nikon D810 dan ook beter zien als een opfrisbeurt, met de nieuwste technieken en inzichten die Nikon sinds de introductie van de D800 heeft opgedaan. Behuizing Het uiterlijk van de D810 is nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorgangers. Pak je de camera vast, dan merk je toch een klein verschil: de greep is iets dieper gemaakt waardoor het toestel nog wat comfortabeler in de hand ligt. De knop om de lichtmeting in te stellen is nu bovenop de camera te vinden aan de linkerkant, waar voorheen de BKT-functie (bracketing) te vinden was. Die bevindt zich nu aan de voorkant van de camera. Het 3,2-inch-lcd is voorzien van meer subpixels, die zorgen voor betere helderheid. Net als bij de D4S kun je

de kleurweergave van het scherm naar smaak aanpassen. Stroom haalt de D810 uit dezelfde EN-EL15-accu als de D800(E), maar dankzij de nieuwe beeldprocessor doet de camera zijn werk een stuk zuiniger. Volgens de CIPA-standaard kun je 1200 foto’s maken op een volle lading, 400 meer dan bij de voorgangers. In de praktijk haal je overigens al snel veel hogere getallen, zeker als je geen live view gebruikt. Hoe dan ook, de D810 doet langer met één lading. Uiteraard is de behuizing van de nieuwe D810 net zo robuust en afgedicht tegen stof en vocht zoals de D800(E). Je krijgt twee kaartsloten (CF en SDXC) tot je beschikking. De enorme optische zoeker toont honderd procent van het beeld. Nikon heeft de coatings van het glas in de zoeker verbeterd, wat het beeld nog helderder en de kleuren nog nauwkeuriger moet maken. De

11

REVIEW


REVIEW

Nikon D810

elektronische informatie in de zoeker wordt getoond op een oled-paneel, dat levert nog iets scherper en helderder beeld op dan de lcd-techniek gebruikt in de vorige modellen. Beeldkwaliteit Nikon bracht de D800 in twee smaken op de markt: met en zonder anti-alias-filter (D800E). Daarna verschenen de D7100 en D5300, beide zonder een dergelijk filter en ook bij de D810 kiest Nikon voor die aanpak. Het is wederom een 36,3-megapixelsensor, maar volgens Nikon gaat het om een nieuw ontwerp. Het iso-bereik is iets groter geworden, van 100-6400 naar 64-12.800 en uit te breiden naar 32-51.200. De sensor van de D800(E) wist te overtuigen met uitstekend dynamisch bereik en zeer goede ruisprestaties. Fotografeer je in raw, dan zijn de resultaten van de D810 grotendeels gelijk aan die van zijn voorgangers. Wel is het dynamisch bereik op de laagste iso-waarde van 64 nog iets toegenomen. Dat is indrukwekkend, want de D800(E) wist op iso 100 al een ruime 14 stops uit de sensor te persen. Fotografeer je met de D810 op iso 64, dan benader je de 15 stops, een ongekende score voor een spiegelreflexcamera. Wat ruisprestaties op hoge iso-waarden betreft zien we in de praktijk een kleine verbetering ten opzichte van de voorgangers. Tot iso 3200 is er vrijwel geen storende ruis te bekennen, ook iso 3200 en 6400 leveren

STILLERE SLUITER

Nikon heeft gesleuteld aan het sluiter- en spiegelmechanisme van de D810 om deze stiller te maken. De sluiter is gemaakt van kevlar en carbon en maakt daardoor minder geluid. Volgens de specificaties kun je minimaal 200.000 opnames maken met de sluiter. Nieuw in de D810 is de ‘Quiet Continuous’-modus. Hierin maakt de camera ongeveer 3 beelden per seconde met flink minder geluid dan in de gewone continu-stand.

nog zeer bruikbare resultaten op. Op hogere iso-waarden neemt de korrel toe, maar voor kleinere afdrukken kun je met iso 12.800 nog prima uit de voeten. De hoogste waarden van 25.600 en 51.200 zouden we vermijden of enkel gebruiken voor noodgevallen. Ruis neemt hier de overhand met veel detailverlies tot gevolg. Het weglaten van het anti-alias-filter zorgt ervoor dat de beelden zonder enige vorm van verscherping al erg scherp ogen. Wel kun je bij extreem fijne details moiré tegenkomen in beeld. In de praktijk hebben we hier vrijwel geen last van gehad. Bovendien waren de verschillen tussen de D800 en D800E al zeer klein, we kunnen ons dan ook goed vinden in de keuze van Nikon om één model uit te brengen. Net als bij de D800(E) zal je hoogwaardig glaswerk moeten gebruiken en zorgvuldig te werk moeten gaan om de extreem hoge resolutie maximaal te benutten. Een spiegelreflex bevat nogal wat bewegende onderdelen, die

Camera Nikon D810 Objectief AF-S Nikkor 85mm f/1.8G Diafragma f/5.6 Sluitertijd 1/500 ISO 64

allemaal voor kleine trillingen kunnen zorgen: naast de spiegel die op en neer klapt, kan ook de mechanische sluiter voor onscherpte zorgen. Nikon heeft in de D810 een optie toegevoegd om deels een elektronische sluiter te gebruiken, op het eerste gordijn. De mechanische sluiter maakt dan een beweging minder, deze zal enkel nog de opname ‘afsluiten’. In de praktijk vermindert dat effectief de kans op ‘shutter shock’, het fenomeen waarbij de trilling van de sluiter een kleine onscherpte oplevert. Deze optie werkt echter alleen bij gebruik van mirror lock-up en in live view. Fotografeer je uit de hand, dan is het aan te raden om zo snel mogelijke sluitertijden te gebruiken als je voor maximale scherpte gaat. Snellere processor Hoewel de vernieuwde beeldsensor voor iets betere beeldkwaliteit zorgt, is de implementatie van de Expeed 4-processor in de D810 een grotere vooruitgang. De krachtige chip maakt de camera sneller: in volledige resolutie Camera Nikon D810 Objectief AF-S Nikkor 85mm f/1.8G Diafragma f/2.8 Sluitertijd 1/1000 ISO 6400

12

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


fotografeer je met 5 bps, in de DXcropmodus met 6 bps. Gebruik je MB-D12-grip met AA-batterijen, of de EN-EL18-accu uit de Nikon D4(S), dan bedraagt de maximale snelheid in DXcropmodus 7 bps. Daarmee in de D810 precies één beeld per seconde sneller in alle standen dan zijn voorgangers. Het maakt de camera nog breder inzetbaar, met 7 bps in de cropmodus is de D810 bijvoorbeeld goed geschikt voor sportfotografie. Fotografeer je

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014

in de DX-modus, dan houd je effectief 15,9-megapixelfoto’s over, terwijl het brandpunt met 1.5x wordt verlengd. De D810 is niet alleen sneller, ook de buffer is veel groter geworden. Bij volledige resolutie in 14-bit raw kun je zo’n 28 foto’s maken op volle snelheid, de D800(E) bleef steken op 17 foto’s. Kies je voor 12-bit raw, dan passen er zelfs 47 bestanden in de buffer. In de DX-modus haal je zelfs bijna 100 foto’s in 14-bit raw. Ook het autofocussysteem profiteert

van de snellere processor. Net als de D800(E) gebruikt de D810 de 51-punts Multi-CAM 3500FX-focusmodule, maar verbeterde algoritmes maken de nieuwe camera sneller en nauwkeuriger in de praktijk. Op de dag van de introductie kregen we direct de kans om de D810 onder extreme omstandigheden uit te proberen tijdens de vrije training op de TT Assen. We fotografeerden hier zowel met de nieuwe D810 als met de ‘oude’ D800, in combinatie met de AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II. Hoewel beide camera’s de langsrazende motoren bij wisten te houden, maakte het verbeterde focussysteem in de D810 direct een goede indruk. Ook heeft de D810 de beschikking gekregen over Group Area AF, geintroduceerd in de Nikon D4S. Hierin monitort de camera continu vijf verschillende AF-velden, waardoor de camera beter in staat is onderwerpen te volgen zonder van slag te raken door contrastrijke onderwerpen op de achtergrond. De groep van vijf punten kan over alle 51 focuspunten verplaatst worden. Al met al maken de verhoogde snelheid, grotere buffer en verbeterde autofocus de D810 een flinke vooruitgang voor actie- en sportfotografie.

13


Nikon D810

Deze foto is in de DX-modus gemaakt en vervolgens nog verder uitgesneden. De enorme resolutie stelt je in staat flinke crops te maken, zonder grote gevolgen voor de beeldkwaliteit. Camera Nikon D810 Objectief AF-S 70-200mm f/2.8 VR II Brandpunt 200mm Diafragma f/8 Sluitertijd 1/125 ISO 32

CONCLUSIE

HIGHLIGHT WEIGHTED METERING

Een van de subtiele - maar in de praktijk ontzettend handige - vernieuwingen van de D810 is deze nieuwe lichtmeetmethode. Net als bij gebruik van spotmeting kun je met ‘Highlight Weighted Metering’ voorkomen dat er overbelichte delen in je foto’s komen. Bij spotmeting moet je echter precies meten op het punt in de foto met het meeste licht. De nieuwe lichtmeetmethode herkent automatisch het lichtste deel van het beeld en past daar de belichting op aan.

Filmfunctie Nikon komt ook dslr-filmers tegemoet met een flink aantal verbeteringen in de filmfunctie. De D810 filmt net als zijn voorgangers in 1080p-resolutie, maar kan dat nu met maximaal 60 beelden per seconde. De D800(E) filmde in 30, 25 of 24 bps, uiteraard zijn die standen ook bij de D810 weer aanwezig. De laagste iso-waarde van 64 is ook tijdens het filmen te gebruiken. Nieuw is de Zebra-functie, hierbij worden in live view de overbelichte delen gemarkeerd met strepen. Focus peaking, om handmatig

SPECIFICATIES

Adviesprijs € 3299,Resolutie 36,3 megapixels Beeldsensor Fullframe cmos Scherm 3,2-inch (1,229 miljoen beeldpunten) Scherpstelling 51 autofocuspunten Snelheid 5 bps (max. 7 bps met grip) Opslag CompactFlash, SDXC Afmetingen 146 x 123 x 81,5 mm Gewicht ca. 980 gram (incl. accu) Beeldstabilisatie Nee Filmfunctie 1080p @ 60/50/25/24 fps

BEOORDELING

CATEGORIE

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs/kwaliteit

PROFESSIONELE DSLR PR O • TO

ARD AW

14

scherpstellen makkelijker te maken, ontbreekt helaas nog steeds. Wel kun je voortaan de auto-iso-functie gebruiken in de M-stand. Dat is handig tijdens het filmen: je kunt zo het diafragma en de sluitertijd vastzetten en toch in wisselende lichtomstandigheden werken. De iso-waarde wordt traploos aangepast, je ziet dus geen storende overgangen van licht naar donker. Film je met een externe hdmi-recorder, dan kun je voortaan ook tegelijkertijd beeld opnemen op de geheugenkaart. Handig, want zo heb je meteen een back-up en kleinere bestanden die je als ‘proxy’ kunt gebruiken bij het bewerken. Bij de D800(E) is het ook mogelijk om het ongecomprimeerde signaal via de hdmi-poort op te nemen, maar dan kan er niet meer worden opgenomen op de geheugenkaart. Instellingen voor kleur, contrast en verscherping zijn bij de D810 ook nauwkeuriger in te stellen met behulp van Picture Control 2.0 (ook van toepassing als je in jpg fotografeert). De waarden voor iedere instellingen worden nu aangegeven in absolute getallen in plaats van streepjes en je kunt werken met kleine stappen van 0.25. Ook heeft Nikon een ‘flat’-profiel met laag contrast toegevoegd, ideaal als je filmt en de beelden achteraf wilt bewerken. Ook nieuw in Picture control is de Claritysetting, hiermee voeg je lokaal contrast toe, vergelijkbaar met de Clarity-slider die je vindt in Lightroom en Camera Raw.

Zoals de naam al doet vermoeden is de stap van de D800(E) naar de D810 niet enorm. Zet je het nieuwe model naast zijn voorgangers, dan lijken de verschillen beperkt. Toch heeft Nikon de D810 op veel vlakken weten te verbeteren. De vernieuwde sensor levert iets betere beeldkwaliteit, met nog hoger dynamisch bereik bij lage iso-waarden. In de praktijk is het echter vooral de snellere processor, die zorgt voor hogere fotografeersnelheden en betere focusprestaties, die indruk maakt. Zeker voor actie- en sportfotografie is de D810 een flinke verbetering, mede dankzij de enorme buffer die je lange reeksen laat schieten in raw. Daarnaast telt de D810 tal van kleine verbeteringen en nieuwe functies, zowel op gebied van fotografie als video, die het werkpaard van Nikon naar een nog hoger niveau tillen.

FO

REVIEW

NA

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


CAMBO ACTUS De nieuwe Technische Camera voor de spiegelloze camerabodies zoals de Sony A7 en Fuji X-serie

Klein formaat en lichtgewicht Met ruime keus uit bestaande en nieuwe lens systemen

Vóór 18:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd!

2 0 0 4 -

2 0 1 4

10

DÉ CAMERA-ACCESSOIRE SPECIALIST VAN NEDERLAND!

ALLE CAMERA-ACCU’S OP VOORRAAD!

HALFVOL OF HALFLEEG?

Nikon, LeicaR, Hasselblad, Schneider, Rodenstock, Mamiya Binnenkort ook geschikt voor Canon objectieven Verbeter je mogelijkheden, verleg je scherpte, wees creatief met andere lenzen

Pessimist of optimist, bij DE ACCUSPECIALIST VAN NEDERLAND vindt u altijd wat u zoekt. Van goede kwaliteit én voor een scherpe prijs. Daar kunt u op vertrouwen. Bovendien vindt u met de de Accu Finder op onze website in 3 makkelijke stappen snel de accu die u zoekt:

Uw accu in 3 stappen 1. Selecteer uw (video)camera

Tilten, zwenken, shiften en stitchen

2. Selecteer uw merk 3. Selecteer uw type

Bekijk de mogelijkheden op www.cambo.com

STATIEVEN ZOEKT U EEN STATIEF? Bij ons bent u aan het juiste adres. In onze webshop vindt u een groot aanbod voor de scherpste prijs. Compact, lang, licht of zwaar, met of zonder kop, voor een smartphone of voor een camera met zware telelens? U vindt ze op onze website!

Cambo Fotografische Industrie BV Haatlanderdijk 45, 8263 AP Kampen

038-3314644

info@cambo.com | www.cambo.com

Kijk op www.saake-shop.nl voor meer informatie! Afhalen in Haarlem op afspraak • info@saake-shop.nl T: 023-2302168


Camera Sigma dp2 Quattro Brandpunt 30mm Diafragma f/5.6 Sluitertijd 1/400 ISO 100

16

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


Sigma dp2 Quattro

Sigma dp2 Quattro

Bijzonder van buiten en binnen De Sigma dp2 Quattro is een eigenwijze camera. Niet alleen de behuizing wijkt compleet af van alle andere toestellen op de markt, ook het sensorontwerp is volledig anders dan 'de rest'. We kenden de Foveon-sensor met drie lagen al van eerdere Sigma-camera's, maar in de Quattro is dat ontwerp rigoureus aangepast.

D

e Sigma dp2 Quattro is een opvallende verschijning met zijn zeer langwerpige behuizing. Het ontwerp breekt radicaal met de eerdere rechthoekige DP-camera's. Of je de Quattro mooi vindt, is een kwestie van smaak. Wij vinden het moderne TEKST EN design, in een tijd FOTOGRAFIE waarin veel fabrikanten JULIAN HUIJBREGTS juist teruggrijpen naar het verleden, in ieder geval verfrissend. Dankzij het nieuwe ontwerp ligt de camera ook beter in de hand dan zijn voorgangers. Het deel van de behuizing dat uitsteekt aan de rechterkant en plaats biedt voor de accu, geeft simpelweg meer grip. Met de mode-knop bovenop de camera kies je in het menu voor de PASMstanden, ook zijn er drie 'Custom'settings aanwezig, zodat je de camera kunt voorprogrammeren. Bovenop de handgreep vind je twee draaiknoppen voor het instellen van sluitertijd en

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014

diafragma. De belangrijkste instellingen zijn snel op te roepen via de 'QS'-knop. Met de vierpuntsdruktoets achterop de camera navigeer je door de opties, met de draaiwieltjes kies je de gewenste waarde. De plaatsing van de sd-kaart is wat onhandig: onder een rubberen klepje waar ook de usb-aansluiting is te vinden. Foto's maak je met behulp van het 3-inch beeldscherm, dat met zijn 920.000 beeldpunten scherp beeld geeft. Een elektronische zoeker ontbreekt en er is ook geen mogelijk dat deze er in de toekomst bij komt als optionele accessoire, een aansluitmogelijkheid ontbreekt hiervoor. Nieuwe sensor Sinds de lancering van de eerste DP-camera in 2006 maakt Sigma gebruik van Foveon X3-sensoren. Een bijzondere beeldchip bestaande uit drie lagen. Tussen 2006 en 2013 bracht Sigma diverse nieuwe DP-camera's uit, maar op het aantal megapixels na veranderde er in deze periode niets aan het basisprincipe van de gebruikte Foveon X3-sensor. Daar komt met de

SIGMA DP1, DP2 EN DP3 QUATTRO

De Sigma dp2 Quattro is de eerste camera in een serie van drie modellen. Naast de dp2 met 30mmobjectief komen nog de dp1 met 19mm- en de dp3 met 60mm-objectief op de markt (28mm en 90mmequivalent). Ook de voorgaande DP-camera's van Sigma verschenen in drie smaken. Wanneer de dp2 en dp3 Quattro beschikbaar zijn is nog niet bekend.

nieuwe dp2 Quattro verandering in. De nieuwe X3 Quattro-sensor bestaat wederom uit drie lagen, maar heeft een andere opbouw. Niet langer is het aantal megapixels per laag gelijk, de bovenste laag bestaat nu uit vier keer zoveel pixels: 19,6 megapixels om precies te zijn. De onderste twee lagen bestaan ieder uit 4,9 megapixels. Dat brengt het totaal op 29,4 megapixels, minder dan de 44,4 megapixels waarover de vorige DP Merill-camera's beschikten (drie lagen van 14,8 megapixels). De bovenste laag van het Quattro-ontwerp registreert zowel luminantie (helderheid) als kleur. De onderste twee lagen registreren enkel kleur. Omdat deze lagen minder pixels bevatten, maar wel hetzelfde oppervlak beslaan, zijn de afzonderlijke pixels groter. Dit zou de ruisprestaties ten goede moeten komen. De luminantieinformatie die geregistreerd wordt door de bovenste laag, wordt door de beeldverwerking in de camera toegepast op de andere twee lagen.

17

REVIEW


REVIEW

Sigma dp2 Quattro

Ondanks het lagere totale aantal pixels, hebben de foto's die uit de dp2 Quatrro komen een hogere resolutie (19,6 vs 14,8 megapixels) dankzij het nieuwe sensorontwerp. Beeldkwaliteit De bestanden die uit de camera komen meten 5424 bij 3616 pixels, ofwel 19,6 megapixels. De camera registreert echter meer beeldinformatie, dankzij de twee onderliggende lagen. Daardoor kun je het aantal megapixels niet vergelijken met andere camera's, die allemaal over een Bayer-ontwerp beschikken. Volgens Sigma levert de Quattro-sensor foto's op die vergelijkbaar zijn met 39-megapixelresolutie bij gebruik van een Bayer-sensor. Dat vraagt natuurlijk om een vergelijking. We hebben de dp2 Quattro naast de 21-megapixel Canon EOS 5D Mark II en de 36-megapixel Nikon D810 gezet. Vergelijk je de foto's van de Sigma één op één met de foto's van de Canon, dan valt duidelijk op dat de Quattro-sensor veel meer details

vastlegt dan een Bayer-sensor met vergelijkbaar aantal pixels. Zeker bij kleine details zoals gras, bladstructuren of fijne stoffen is het verschil duidelijk. Om de dp2 te vergelijken met de Nikon hebben we de bestanden opgeschaald naar 36-megapixelresolutie en ook die strijd kan de Quattro-sensor aan: qua detailweergave doet de Sigma dp2 niet onder voor een Bayer-sensor met 36-megapixelresolutie. De bijzondere structuur van de Foveon-sensor zorgt ervoor dat bestanden uitstekend op te schalen zijn met behoud van scherpte. We hebben prints van twee meter breed gezien gemaakt met de dp2 Quattro en dat ziet er indrukwekkend uit. Hoewel de Foveon-sensor duidelijk voordelen biedt als het gaat om detailweergave, zijn ruisprestaties een zwak punt. Bij de vorige generatie Sigma-camera's leverde iso-waarden boven 400 al erg veel detail- en kleurverlies op. Dat komt omdat het licht zich eerst door verschillende lagen moet bewegen om op de onderste laag

terecht te komen. Ook de dp2 Quattro is geen uitblinker bij weinig licht, maar ten opzichte van de vorige sensor zijn de prestaties wel verbeterd. De bovenste laag bevat meer pixels en ontvangt meer luminantie-informatie, die kan worden toegepast op de onderste twee lagen. In de praktijk betekent dat ongeveer een stop betere prestaties. Foto's gemaakt op iso 100 en 200 leveren uitstekende kwaliteit, vanaf iso 400 treedt er wat detailverlies op, maar blijven de resultaten erg goed. Ook iso 800 levert nog bruikbare resultaten op. Vanaf iso 1600 lever je veel details in. Hoewel je de camera tot iso 6400 kunt instellen is het af te raden om dat ook echt te doen. Stille sluiter, geen trillingen Een groot voordeel van de dp2 Quattro is het ontbreken van een spiegel en de aanwezigheid van een bladsluiter in het objectief. Het maken van foto's gaat daardoor vrijwel geruisloos, maar belangrijker: zonder enige vorm van trilling veroorzaakt door de camera.

Camera Sigma dp2 Quattro Brandpunt 30mm Diafragma f/8 Sluitertijd 1/200 ISO 100

18

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014


BEZOEK ONZE WINKEL VERBOUWDE

CANON EOS 5D MARK III BODY

CANON EOS 6D + EF 24-105 L IS USM

CANON POWERSHOT G1X MARK II PREMIUM KIT

De EOS 5D Mark III is een 22,3 Megapixel volbeeld-DSLR met 61-punts autofocus en 6 fps continuopname. Maak hoogwaardige Full HD-movies met handmatige bediening van alle functies, van framerate tot audio.

Een 20,2 Megapixel DSLR met een volbeeldsensor en compact ontwerp. Perfect voor portretten en reisreportages.

Dankzij de grote sensor en het snelle f/2 zoomobjectief levert de Canon PowerShot G1 X Mark II DSLR-prestaties en veelzijdigheid met het formaat van een compactcamera. Gecombineerd met de DIGIC 6-processor levert deze sensor een prachtige OUD Spiegelreflex CREATIVE CL IS ADOBE® beeldkwaliteit. GRATPHOTOGRAPHY™ PLAN!

TIVE CLOUD OBE® CREA ! GRATIS AD PHY™ PLAN PHOTOGRA

7,T.W.V. € 14

NU!

2699.-

TIVE CLOUD OBE® CREA ! GRATIS AD PHY™ PLAN RA OG OT PH

7,T.W.V. € 14

7,T.W.V. € 14

OS PRO GRATIS INTU BLET TA M IU MED

2399

2199.-

CANON PIXMA PRO 100

SONY HX50V

Maak thuis prachtige foto’s in kleur en zwart-wit. Deze A3+ fotoprinter met 8 inktcartridges biedt een verbluffende fotokwaliteit, hoge printsnelheden en ondersteuning voor een groot aantal papiersoorten.

De HX50V heeft een grote 30x optische zoom, gedetailleerde 20.4MP sensor en pro-style features die je helpen de perfecte foto te maken, elke keer weer.

SONY 8GG MET GRATIS ART GEHEUGENKA

,99 T.W.V. € 29

995.-

NU!

NIKON D800 De nieuwe Nikon D800 camera die is uitgerust met een FXformaat beeldsensor van maar liefst 36,3 megapixels en staat garant voor ongekende diepte en details in uw opnames. De Nikon D800: de ultieme camera voor foto en film.

M

FROTTO GRATIS MAN ONOPOD CARBON M .V. 79 EURO M294C4 T.W

KORTINGSCO

DE:

415850

NU!

428.95

NU!

269.-

NU!

2399.-


Sigma dp2 Quattro

Uit de hand perfect scherpe foto's maken met een spiegelreflex of compacte systeemcamera met extreem hoge resolutie is een behoorlijke opgave. De trillingen van de spiegel, maar ook die van de sluiter, krijg je al snel terug te zien in je foto's. Werken vanaf statief, met opgeklapte spiegel en eventueel met gebruik van de elektronische sluiter (mits aanwezig) is bij dergelijke camera's aan te bevelen om bewegingen in de camera volledig uit te sluiten. Bij de Sigma dp2 Quattro is dat allemaal niet aan de orde. Uiteraard moet je als je uit de hand fotografeert een redelijke sluitertijd gebruiken om je eigen trillingen te compenseren, maar vibraties veroorzaakt door de spiegel of sluiter zul je niet tegenkomen in de resultaten. Dat zorgt er voor dat ook al je snelle snapshots haarscherp zijn. Optische prestaties Sigma voorziet de dp-camera's al sinds het eerste model van een vast objectief. Volgens de fabrikant zijn daar diverse goede argumenten voor: het objectief kan perfect afgestemd worden op de sensor en alle mogelijke toleranties die kunnen voorkomen bij een lensvatting (speling) worden buitenspel gezet. De dp2 Quattro beschikt over een 30mm f/2.8-objectief bestaande uit acht elementen in zes groepen. Dankzij de cropfactor komt de beeldhoek overeen met 45mm op fullframe, dat resulteert in een zeer neutraal perspectief, inzetbaar in veel situaties. De kwaliteit van het glaswerk is uitstekend. Vanaf f/2.8 is het beeld zeer scherp. Enkel de uiterste hoeken blijven iets achter op het midden, maar vanaf f/4 is ook de hoekscherpte uitstekend. Fotografeer je op f/5.6, dan kun je er op rekenen dat je foto's van hoek tot hoek haarscherp zijn. Het diafragma is af te stoppen tot f/16, maar bij f/5.6 is de optimale scherpte bereikt. Daarboven neemt de scherpte iets af als gevolg door diffractie, al blijft dit goed binnen de perken. Ook onscherpe delen van de foto worden fraai weergegeven, dankzij negen diafragmalamellen.

20

maximale snelheid bedraagt zo'n 3,5 beelden per seconde. Dat maakt de dp2 Quattro geen camera voor actiefotografie, maar het fotograferen is een stuk aangenamer geworden dan werken met de Merrill's. Autofocus werkt op basis van contrastdetectie, het werkt zeer nauwkeurig en betrekkelijk snel. Je hebt keuze uit negen scherpstelpunten. Software Fotografeer je in raw, wat we zeker aanraden om het maximale uit de camera te halen, dan zul je gebruik moeten maken van de Sigma Photo Pro-software. Andere software, zoals die van Adobe, kan niet overweg met de raw-bestanden uit de Sigma-camera en het is nog maar de vraag of daar binnenkort verandering in komt. Lightroom en Camera Raw ondersteunen wel enkele Sigmacamera's, maar de nieuwste daarvan is de DP1s uit 2009. Helaas blinkt de Sigmasoftware niet uit wat snelheid betreft. Zeker als je de raw-bestanden in volle kwaliteit bekijkt tijdens het bewerken neemt iedere kleine aanpassing die je maakt flink wat tijd in beslag. Gelukkig lijkt Sigma wel hard te werken aan het verbeteren van de software, sinds de lancering van versie 6 zijn er al vijf kleine updates verschenen in een kort tijdsbestek. Wil je de foto's liever in je eigen software bewerken, dan raden we aan om de raw-bestanden met zo weinig mogelijk bewerkingen (neutraal profiel, laag contrast, geen verscherping) om te zetten naar 16-bits tiff-formaat. Dat levert ongecomprimeerde bestanden op die je nog naar hartelust kunt aanpassen in een pakket naar keuze. De software biedt ook de mogelijkheid om de bestanden in groter formaat te exporteren. De S-Hi-stand levert 39-megapixelfoto's op en de 'double size'-stand exporteert je foto's in 78-megapixelresolutie. In de praktijk blijkt het vergroten van de foto's in Photoshop echter een vergelijkbaar resultaat op te leveren. Je kunt de bestanden dus gerust in origineel pixelformaat exporteren en ze opschalen op het moment dat je een grote afdruk gaat maken waarbij dat nodig is.

Het innovatieve sensorontwerp en het uitstekende objectief van de dp2 Quattro staan garant voor haarscherpe foto's bij lage iso-waarden. De snelheid van de camera is flink verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. De nieuwe behuizing is een blikvanger en wij vinden de bediening prettiger dan de eerdere modellen. Wel missen we een elektronische zoeker, je bent aangewezen op het lcd en dat is minder prettig in fel zonlicht. Ook de trage software blijft een knelpunt, maar is door de bestanden om te zetten naar tif-formaat grotendeels te omzeilen. Deze camera is geen alleskunner, op iso-waarden van 800 en hoger neemt de kwaliteit drastisch af. Er is echter geen enkele andere camera op de markt in deze prijsklasse die net zulke gedetailleerde beelden kan leveren.

SPECIFICATIES

Adviesprijs â‚Ź 929,Resolutie 29,4 megapixels (19,6 + 4,9 + 4,9) Beeldsensor Foveon X3 Quattro Objectief 30mm f/2.8 Scherm 3-inch (920.000 beeldpunten) Scherpstelling contrast-AF (9 punten) Snelheid ca. 3.5 bps Opslag SDXC Afmetingen ca. 161,5 x 67 x 81,6 mm Gewicht ca. 460 gram (incl. accu) Beeldstabilisatie Nee Filmfunctie Nee

BEOORDELING

CATEGORIE

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs/kwaliteit

HIGH-END COMPACTCAMERA PR O • TO

GOUD

ARD AW

Snelheid Sigma heeft flinke stappen gemaakt op gebied van snelheid in vergelijking met eerdere camera's met Foveon-sensor. De DP Merrill-camera's kregen een enorme hoeveelheid ruwe data te verwerken. Het nieuwe sensorontwerp heeft dat flink ingeperkt en de beeldprocessor is sneller geworden. Het wegschrijven naar de camera kost nog wel wat tijd, maar je kunt ondertussen gewoon de menu's bedienen of een volgende foto maken. Fotografeer je in raw, dan is er in de buffer plaats voor zeven foto's. De

CONCLUSIE

D I GI F O

REVIEW

INNOVATIEF

WWW.DIGIFOTOPRO.NL EDITIE 3-2014

DIGIFOTO Pro 3.2014  

www.digifotopro.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you