Page 1

www.dFpro.nl NUMMER 3 2010

pag i n a 17

met stalen zenuwen

Extreme fotografie

Groepstest Monitoren voor fotofreaks

Talent

Ladyboys als metafoor

LEVENSGROOT Je FOTO’s op POSTERFORMAAT

pag i n a 104

Schieten

pag i n a 78

Documentaire fotografie

pag in a 124

pagi na 70

Masterclass

prijs NUMMER 3/2010

Samsung NX100 Makkelijker, kleiner, sneller

Sony A55

Filmen opnieuw uitgevonden

4,95

Nikon D7000

Mid-end fotografeerbeest

Een uitgave van clipboard publishing


Ontdek het bij iFactors! Bij Apple Premium Reseller iFactors maken we klanten graag blij. Dat doen we door je goed te helpen. Niet met een standaardverhaal, maar met advies op maat door medewerkers die weten waar ze het over hebben. Van de producten van Apple tot accessoires als printers, speakers, tassen, hoofdtelefoons en beschermhoesjes. Al onze zes winkels kunnen optimale service bieden dankzij een eigen gecertificeerde technische dienst. Tevens bezitten we de expert status voor het onderwijs. En wil je zélf een expert worden op het gebied van de nieuwste tips & tricks voor je Mac? We leren het je met alle plezier op de gratis seminars die we aanbieden in meerdere filialen. Kijk voor een actueel overzicht van onze aanbiedingen en seminars op onze website. Of loop binnen bij een van onze winkels bij jou in de buurt, kun je meteen alles zelf uitproberen!

iFactors Rotterdam, Lijnbaan 106 • Den Haag, Passage 11 • Oud Beijerland, Voorwinden LoF (1e verdieping) Breda, Eindstraat 13 • Zoetermeer, Westwaarts 7 • Leiden, Haarlemmerstraat 197 • www.ifactors.nl • 079 3600 100 © 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden.


Welkom Raymond Luijbregts Hoofdredacteur raymond@digifotopro.nl

Ik was vroeger, in mijn prilste levensjaren, echt een mietje. Een bangerik, zeg maar rustig. Zeker tot en met groep 5 van de basisschool kreeg ik van het minste of geringste knikkende knietjes, al dan niet weinig subtiel overgaand in een ordinaire, lawaaierige jankbui en een versgedraaide zevenkleurendrol in de slip. Knappende ballonnen, clowns, de kermis, harde geluiden, marching bands, achtbanen, de gapers bij de drogisterij (waar zijn die gebleven trouwens?) - het was allemaal te veel, te hard, te eng en te bedreigend voor mijn tere kinderziel. Gelukkig kwam dat ruimschoots goed voordat ik in de leeftijd kwam dat je het belangrijk achtte dat klasgenootjes je een stoere bink vonden. Maar, zo gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen, van de dingen die ik in deze editie voorbij zag komen, gingen de bij mij in grote getale aanwezige lichaamsharen toch nog enigszins rechtop staan. Fotografen die zich van kilometers hoogte laten vallen, met een camera op hun hoofd. Surffotografen die onder metershoge golven koelbloedig de ontspanknop nog weten te vinden. Of hangglidende fotografen die hoog in de lucht hun sluiter lustig laten pruttelen, al zwevend tussen zij die van nature vleugels hebben. Ik zou er niet aan moeten denken - met of zonder camera. Gelukkig hebben anderen wel het lef en levert het mooi voer op voor deze editie. ‘Extreme fotografie’, gemaakt door fotografen met stalen zenuwen en een ijzeren doorzettingsvermogen. Petje af, ik doe het ze niet na. Nu niet, toen niet, ‘nooit niet’.

Raymond Luijbregts | Hoofdredacteur

www.twitter.com/dfpro

www.dfpro.nl/facebook

dfpro.hyves.nl

redactie@digifotopro.nl

digi foto pro

3


Inhoud. 14 Canon 60D 17 Extreme fotografie 48 Middenformaat

96 Nikon 28-300mm

56 Bredaphoto

Max Pinckers & Quinten de Bruyn staan samen op Bredaphoto

Canon slaat een nieuwe weg in

Niet voor watjes!

Inleiding in de wereld van analoog middenformaat Portfolio van de deelnemers aan Bredaphoto

70 Masterclass

Nick Hannes over documentairefotografie

88 Sony A55 93 Samsung NX100

Betaal- en handelbare allrounder voor fullframe-dslr’s

98 Nikon 85mm

Geheel opnieuw ontworpen om ‘ultieme bokeh’ te bieden

104 Talent

114 Interview

De gulden middenweg tussen kunst en commercie van Robert Stienezen

124 Postertest

Je topshot groot aan de muur

Een nieuw type camera: de ‘SLT’

Compacte systeemcamera met een nieuw bedieningsconcept

14

48

56

Deze middenklasse dslr is vanaf de basis opnieuw ontworpen en zeker geen ‘opvolger’ van de 50D. Belangrijkste kenmerken: een kleinere behuizing, meer creatieve opties en een uitklapscherm.

Terwijl de markt bepaald wordt door digitale compacts en dslr’s, gaan wij op zoek naar de charme achter het ‘ouderwetse’ analoge middenformaat. Waar moet je op letten en wat zijn de ervaringen van anderen?

Een kijkje in de portfolio’s van de deelnemers aan Bredaphoto. Met aandacht voor onder andere de Franse Denis Darzacq, de Canadese Olaf Otto Becker en onze eigen Martin Roemers.

Canon 60D

digi foto pro

4

Middenformaat

Bredaphoto


17

Doe mee Doe mee met ons lezersonderzoek en win mooie prijzen! Kijk snel op www.dfpro.nl/lezersonderzoek

Extreme fotografie

Van skydiven met een grootformaatcamera tot reusachtige Polaroids en van drijven tussen wilde golven tot het meer dan honderdvijftig jaar oude collodionproces: je leest het allemaal in onze extreme fotografie-special.

98

Nikon 85mm

Niet alleen een stille AF-S motor en Nano Coating, maar ook de optische constructie is nieuw, met 10 elementen in 9 groepen. De Nikon 85mm is geheel opnieuw ontworpen om ‘ultieme bokeh’ te bieden.

70

Masterclass

Documentairefotografie is een mooie manier om een verhaal te vertellen of een ontwikkeling te laten zien. De Belgische fotograaf Nick Hannes vertelt je zijn geheimen van het vak.

88 114 Sony A55

Sony’s A55 vormt een nieuw soort camera: de ‘SLT’. De spiegel is doorzichtig en klapt niet meer op, waardoor je volgens Sony razendsnel kunt scherpstellen tijdens het filmen.

Interview

Dat je het als kunstenaar niet makkelijk heb in de fotografie, weet Robert Stienezen uit ervaring. Hij heeft echter een gulden middenweg gevonden. digi foto pro

5


complimenten en verwensingen Via e-mail, Twitter, Facebook, Hyves en de website.

Het boek ‘Adobe Photoshop CS4’ was wel het tweetje waard! Merci Beaucoup! GRAPHXstudio Niet echt interessant fotonieuws, theetekort op de redactie, niet? Simon Zojuist editie 2 op de deurmat gekregen. Bedankt! Ik ben de rest van de middag niet meer aanspreekbaar. :) Jelmer Helaas is m’n vorige uitgave nat geworden door een overstrominkje binnenshuis. Dus heb te lang zonder moeten doen. Shaggy Jullie gebruiken veel te veel onnodige Engelse termen op de website. Jammer, je kunt ook hip zijn zonder. Wim Ik volg het een beetje via LinkedIn, jullie maken ongeveer 75% van de berichtenstroom uit, terwijl jullie toch echt niet de enige fanatiekelingen zijn :-). Elmar Wel duidelijk dat een foto van hier achter de hoek geen enkele kans zou hebben. Spijtig. (reactie op bekendmaking winnaars wedstrijd natuurfotografie). Jeanbonjean Wanneer kunnen we nu eindelijk de inzendingen voor de fotowedstrijden tussentijds bekijken? Mark De Ricoh R700 handig voor rampomgevingen? Beetje cru. Van de Canon 1D Mk4 of Nikon D3s zeg je toch ook niet dat ie handig is voor de persfotograaf? Sjinouck Mijn broer Edwin heeft misschien wel de mooiste foto ooit gemaakt, van de Twin Towers. Mocht u interesse hebben om contact op te nemen, hoor ik graag van u. Roos Ik denk dat mijn foto’s wel toegevoegde waarde kan hebben voor de Exposurerubriek. Het is weer eens wat anders! Caroline

www.digifotopro.nl www.twitter.com/dfpro

digi foto pro

6

www.dfpro.nl/facebook

dfpro.hyves.nl

redactie@dfpro.nl


foto: Kim Mandemaker design: Ăœppig Identity Store

www.fotoacademie.nl


updates.

Meer zien?

funfacts en rumoer uit de fotowereld

Was je niet bij de prijsuitreiking? Geen nood, we hebben een live verslag, inclusief foto’s en filmpjes online gezet: www.dfpro.nl/tpaa-prijsuitreiking

‘Flitsen niet schadelijk voor kunstwerken’

De Britse onderzoeker Martin H. Evans heeft de veronderstelling dat flitsen in een museum schadelijk is voor de kunstwerken, naar het rijk der fabelen verwezen. “Het heeft niet of nauwelijks meer effect heeft dan het licht waar de werken dagelijks bloot aan staan”, aldus de professor aan Cambridge. Een verbod op het fotograferen ervan is dan ook niet te onderbouwen, concludeerde hij in een concept-essay waarin hij de verschillende flitstechnieken door de jaren heen uit zowel historisch als technisch oogpunt beschrijft.

LaCie met opvolger 324-monitor LaCie heeft een nieuwe 24-inch monitor met IPS-paneel geïntroduceerd. De 324i is de directe opvolger van de 324 en beschikt over een resolutie van 1920x1200 pixels. De monitor is ‘kleurecht’ een daarmee geschikt voor beeldbewerkting. Het paneel geeft 98 procent van het Adobe RGB-spectrum weer en heeft een maximale inkijkhoek van 178 graden. De adviesprijs inclusief kalibratiesoftware is 1199 euro, exclusief btw. www.soyno.com

Melanie Matthieu wint Photo Academy Award 2010

Tijdens een vermakelijke prijsuitreiking onder leiding van Ruben Nicolai heeft de Belgische Melanie Matthieu de eerste prijs van de Photo Academy Award 2010 binnengespeelt. Helaas was ze er zelf niet bij, aan het werk in Zürich, maar haar ontroerde moeder nam haar honneurs graag waar. Ze won het bedrag van vijfduizend euro en een publicatie in het volgende magazine met een verhalende serie die

volgens de jury 'varieert van zeer abstract tot ruw, dan weer gemaakt 'slordig' of juist weer heel precies gefotografeerd werk'.

Digitaal leesgemak

DIGIFOTO Pro op je iPad Hoewel je de nieuwste editie van DIGIFOTO Pro nu in handen heb, zijn wij ook digitaal te koop. Als eerste Nederlandstalige fotografiemagazine is DIGIFOTO Pro namelijk via Zinio te lezen op je iPad. Op de website of vanuit de gratis Zinio-applicatie kun je losse edities kopen of een digitaal abonnement nemen en dat levert naast interactiviteit, ook een financieel voordeel op. Volgende keer dus goed kiezen waarop je de nieuwe DIGIFOTO Pro wilt lezen, of op allebei een abonnement nemen natuurlijk. www.dfpro.nl/ipad digi foto pro

8


STABIELE KLEUREN VANUIT ELKE KIJKHOEK. DE CG243W.

24-inch widescreen display Kijkhoekstabiel wide gamut IPS-LCD-module 3D Look-up-table met 16-bit color-processing en 10-bit kleurweergave Digital Uniformity Equalizer voor perfecte lichtverdeling en kleuregaliteit Automatische hardware-calibratie van helderheid, witpunt en gamma Geschikt voor FograCert Softproofing System: klasse A Meer info via www.eizo.nl


e v i r D i H O T A R T S ! NIEUW e d r a h e n li n o e m m “Met de sli den n a t s e b n ij m l a ik schijf heb eik.” r e b d n a h n e n in b s steed ijd van STRATO heb je alt Met de online opslag , je kan en. Waar je ook bent toegang tot je bestand pdf’s e op je foto’s, video’s, overal ter wereld onlin nu van toegrijpen. Profiteer en andere gegevens uwe anbieding voor de nie onze kennismakingsa STRATO HiDrive! e www.strato.nl/hidriv

e v i r D i H O T A R T S NIEUW! De B T 1 l e w t o t e t im u r ne opslag Onli

r Onbeperkt dataverkee ypt) Veiligheid (HTTPS, truecr

Wereldwijd toegang Backup Control SMB/CIFS) (FTP, WebDAV, rsync, Veel toegangsopties

65 8909 2 0 0 8 0 : p o n e ll e b s n Je kunt o


L A I R T E FREvoor 3 maanden 100 GB

Kennismakingsaanbieding geldig t/m 30-09-2010

hidrive l/ .n o t a r t .s w w w : ia Sluit direct af v

3 maanden gratis testen, daarna 6 maanden contractperiode (â‚Ź 6,90 per maand excl. btw)


Preview

Nikon D7000

Verrassend nieuws

Lang werd er gespeculeerd over een opvolger van de D90. We dachten dan ook wel een idee te hebben van wat we te zien zouden krijgen toen Nikon ons uitnodigde om een nieuwe spiegelreflex te komen bekijken. Niets blijkt minder waar. De D7000 is niet zomaar een opvolger, maar een nieuw model voorzien van indrukwekkende specificaties. â‚Ź1189,-

TeksT

digi foto pro

12

Julian Huijbregts

In de D7000 vind je een nieuwe 16.2-megapixel cmos-sensor (DX), gecombineerd met een eveneens nieuwe Expeed 2-processor. Samen leveren deze een iso-bereik van 100 tot 6400, dat is uit te breiden naar 12800 en 25600. Fotograferen gaat met 6 beelden per seconde en filmen kan in 1080presolutie met 24 fps. Daarnaast krijg je een nieuw 39-punts focussysteem en de rgb-sensor voor lichtmeting,

sceneherkenning en focustracking is met 2016 pixels nog geavanceerder geworden. Compacte behuizing Al dit nieuws is in een stevige, compacte behuizing weggewerkt. Qua formaat net iets forser - en robuuster - dan de D90, maar kleiner dan de D300s. Als het op duurzaamheid aankomt, dan lijkt de D7000 er goed voor te staan.


“ De D7000 overklast zijn grotere broer, de D300s, op een aantal punten” De behuizing is deels opgetrokken uit magnesium en voorzien van afdichtingen tegen stof en vocht. Je krijgt bovendien een flinke zoeker (iets kleiner dan in de D300s) met honderd procent weergave en een sluiter die het 150.000 opnamen uit moet houden. Door gebruik te maken van kleine sd-geheugenkaartjes heeft Nikon plaats gevonden voor twee geheugensloten. Je hebt diverse keuzes, zoals back-up in de camera en het splitsen van raw en jpg-bestanden naar verschillende kaarten. Het 3-inch beeldscherm is een oude bekende en weet met zijn 921.000 beeldpunten een mooi gedetailleerd beeld neer te zetten. Autofocus Voor recente camera’s gebruikte Nikon twee autofocussystemen. Het 11-punts systeem voor de goedkopere modellen en een 51-punts variant in de high-end dslr’s.

Voor de D7000 is een nieuw systeem ontwikkeld dat daar tussenin valt. De Nikon MultiCam 4800DX autofocusmodule beschikt over 39 punten, waarvan er negen kruislings gevoelig zijn. Onderwerpen kunnen op basis van kleur en contrast gevolgd worden met behulp van de rgb-sensor. Deze is in de D7000 naar een hoger niveau getild en beschikt over 2016 pixels, dubbel zoveel als de versie in bijvoorbeeld de Nikon D3s. Full-HD filmfunctie Filmen met de D7000 kan in 1080p-resolutie bij 24 beelden per seconde. Bestanden worden opgeslagen in .mov-formaat met h.264-codering. In 720p-resolutie heb je keuze uit 30 of 24 fps. Geluid wordt opgenomen met een interne monomicrofoon, maar er is ook een aansluitmogelijkheid voor een extern (stereo)exemplaar. Automatisch scherpstellen is mogelijk tijdens het filmen

met behulp van contrastdetectie. Volgens Nikon gaat dat met de D7000 een stuk sneller dan bij voorgaande camera’s. Een nieuwe AF-F modus is toegevoegd, waarin de camera continu scherpstelt tijdens het filmen. Met een speciale filmknop op de behuizing kun je snel een opname starten. Ook krijg je een aantal eenvoudige bewerkingsopties in de camera om je videoclips op maat te knippen of beelden als foto te exporteren. D90 – D7000 – D300s Zoals gezegd is de D7000 geen opvolger, het nieuwe model moet zijn plaats vinden tussen de D90 en D300s. Over die positionering valt nog een aardig

Batterijgreep De D7000 haalt stroom uit een nieuwe batterij. De EN-EL15 is volgens Nikon van slim ‘power management’ voorzien en moet zo betere prestaties leveren. De komst van een nieuwe behuizing en nieuwe batterij betekent ook een nieuwe batterijgreep. Deze is er in de vorm van de MB-D11.

boompje op te zetten. De D7000 overklast de D90 met gemak, maar die laatste is wel een stuk goedkoper – twee modellen die daardoor goed naast elkaar kunnen bestaan. De verschillen tussen de D300s en D7000 zijn kleiner. De eerstgenoemde heeft een grotere, nog robuustere behuizing met een iets grotere zoeker, een geavanceerder autofocussysteem en is ietsje sneller. Maar op andere gebieden overklast de nieuwe D7000 het duurdere model. Is dat erg? Voor de fotograaf in ieder geval niet; zoals het er naar uit ziet biedt de Nikon D7000 erg veel waar voor je geld. conclusie

Nikon D7000 (body) adviesprijs €1189 Resolutie 16.2-megapixels Beeldsensor CMOS (23.6 x 15.6mm) ISO-bereik 100-6400 (Hi 12800, 25600) LCD 3-inch (921.000 pixels) Scherpstelling 39-punts autofocus Snelheid 6 beelden per seconde Opslag 2x SDXC / SDHC Afmetingen ca. 132 × 105 × 77 mm Gewicht ca. 780 gram (incl batt.) Beeldstabilisatie Nee Filmfunctie 1920x1080p @ 24 fps

digi foto pro

13


Preview

Canon EOS 60D

vanaf de basis Hoewel de 60D de opvolger is van de twee jaar oude 50D, kun je de camera beter zien als een nieuw model. Net als de 7D is de behuizing van de grond af aan ontworpen en krijgt de camera een aantal eigenzinnige features, waaronder een uitklapscherm. In de basis maakt de 60D gebruik van onderdelen die in eerdere modellen te vinden waren, zoals de 18-megapixel cmos-sensor van de 7D en 550D en het 9-punts autofocussysteem uit de 50D. €1229,-

TeksT

Julian Huijbregts

Waar Canon de afgelopen jaren vrijwel altijd heeft vastgehouden aan bestaande ontwerpen, is de tekentafel sinds de komst van de 7D grondig afgestoft en weer in gebruik genomen. Ook de 60D is volledig van de grond af aan ontworpen. De nieuwe – kleinere – behuizing bestaat uit hoogwaardige plastics op een metalen chassis. De body is meer gericht op de enthousiaste fotograaf die een 550D te klein vindt, dan op het semiprofsegment, waarop Canon voorheen met de 50D (en nu de 7D) mikte. Specificaties De 60D is de derde Canon-dslr die voorzien wordt van de 18-megapixel cmos-sensor. Het iso-bereik van 100 tot 6400, met uitbreiding naar 12.800, is dan ook gelijk aan de 7D en 550D en van de beeldkwaliteit mag je hetzelfde verwachten. Eindelijk lijkt het erop dat Canon digi foto pro

14

een goed bruikbare Auto ISO-optie heeft toegevoegd. Bij de 60D kun je nu ook een limiet instellen, wat bij eerdere dslr’s niet het geval was. In de nieuwe spiegelreflex is één Digic 4-beeldprocessor geplaatst (de 7D heeft er twee), waarmee de maximale snelheid op 5.3 beelden per seconde komt. Dat is iets minder dan zijn voorganger, die 6.3 fps haalde. In de buffer is plaats voor 58 jpeg’s of 16 raw-bestanden. Filmfunctie Net als de EOS 7D en 550D lijkt de 60D een goede camera te worden

voor fanatieke filmers. Net als deze modellen filmt de nieuwe camera in 1080p-resolutie bij 24, 25 of 30 fps naar keuze. In 720p kun je de framerate opschroeven naar 50 of 60 fps. Tijdens het filmen is de camera volledig handmatig te bedienen. Een interne microfoon is aanwezig, net als een 3.5mm jack voor het aansluiten van een extern exemplaar. Autofocus De Canon EOS 60D erft het 9-punts autofocussysteem uit de 50D. Voordeel ten opzichte van het eveneens negen punten tellende af-systeem in


de 550D is dat alle punten kruislings gevoelig zijn, met een extra gevoelig middelste focuspunt (voor objectieven met diafragma groter dan f/2.8). Bij de EOS 550D is alleen het middelste punt een ‘cross type’-focussensor. Uitklapscherm Draaischermpjes zijn niks nieuws voor Canon; de fabrikant past ze al jaren toe in de PowerShot G-serie. De 60D is wel de eerste Canon-spiegelreflex die wordt uitgerust met een uitklapscherm. Het lcd is verder gelijk aan de 550D, met 3:2-beeldverhouding en prettig hoge resolutie van 720x480 pixels. Als gevolg van het kantelscherm en het daarbij horende draaimechanisme zijn de knoppen niet meer links naast, of onder het lcd geplaatst. Canon heeft andere plekken op de behuizing gevonden voor de meeste knoppen. Toch ga je er ten opzichte van de 50D iets op achteruit. Het joystickje voor selectie van de autofocuspunten is verdwenen. Dat doe je nu met de ‘multipoint controller’. Wel krijg je een Q-knop, waarmee je direct naar een overzicht op het lcd gaat voor het aanpassen van de meeste instellingen. Voor het filmen is een speciale knop aanwezig. Hiermee start je direct een opname in Live View. De grote draaiknop bovenop de camera is iets gewijzigd. Ten opzichte van de 50D verlies je een custom-mode.

60D. De werking is hetzelfde, maar de uitvoeringen zijn wat extremer dan de beeldstijlen. Je hebt keuzes als warm, intens en monochroom. Ook kun je in de camera raw-bestanden ontwikkelen. Je krijgt vrij uitgebreide controle, ook over zaken als ruisreductie, de Auto Lighting Optimizer en de belichting. Bovendien kun je in de camera foto’s een ‘rating’ geven. Deze tags worden bij het overzetten naar de computer overgenomen door programma’s als Canon DPP en Adobe Bridge of Lightroom. Canon 60D vs 550D vs 7D Nu drie Canon-dslr’s zijn voorzien van de 18-megapixel aps-c-sensor moet je wat verder zoeken naar de verschillen tussen de modellen onderling. Hoewel Canon de 60D iets lager positioneert dan de 50D, zijn het kleine details die de camera completer maken dan de goedkopere 550D. Zo krijg je bij de 60D wèl een schermpje op de bovenkant van de camera en een draaiwiel achterop, wat de bediening stukken bevordert. Ook kun je Speedlite-flitsers draadloos aansluiten vanuit de camera (net als bij de EOS 7D) en is de optische zoeker iets groter. Daarnaast maakt de camera gebruik van dezelfde LP-E6 accu’s als de 7D en 5D

Mark II. Is de Canon 60D dan een reden om de 7D in de schappen te laten liggen? Wel als je een relatief kleine, handzame camera wilt. De semi-prof zal waarschijnlijk wèl de meerprijs voor de 7D overhebben. Je krijgt er een grotere stevigere behuizing, geavanceerder AFsysteem, dubbele beeldprocessor en hogere fotografeersnelheid voor terug.

conclusie

Canon EOS 60D (body) adviesprijs €1229,Resolutie Beeldsensor ISO-bereik LCD Scherpstelling Snelheid Opslag Afmetingen Gewicht Beeldstabilisatie Filmfunctie

18-megapixels CMOS (22.3 x 15.6mm) 100-6400 (Hi 12800) 3-inch (720x480), kantelbaar 9-punts autofocus 5.3 beelden per seconde SDXC / SDHC 145 x 106 x 79 mm ca. 755 gram (incl. batt.) Nee 1920x1080p @ 24/25/30 fps

Creatieve opties Naast de bekende picture styles voegt Canon nieuwe ‘ambiance’ opties toe aan de

digi foto pro

15


oth

to Blue

ic & s u M ie Mov n scree t i l p S e mod

C SDH y read

3,5”

10,4”

15”

8”

8”

In diverse maten en specificaties leverbaar zie onze website.

ACCESSOIRE

Dè GROOTSTE

SPECIALISTook in digitale fotolijsten

De toonaangevende groothandel in foto-, video-, telecom- en multimediaprodukten. Ons assortiment is zeer uitgebreid en omvat enkele tienduizenden verschillende artikelen.

IN 3 KLIKKEN NAAR DE JUISTE ACCESSOIRES

hamaholst.nl

DIGIFOTO Pro 3.2010  
DIGIFOTO Pro 3.2010  

Editie 3.2010 van DIGIFOTO Pro