Page 1

Nr.5 oktober 2016

CONNECTED MAGAZINE • ENTERTAINMENT & LIFESTYLE

Virtual reality Welke bril past bij jou?

Artificial intelligence

Van digitale assistent tot virtuele BFF

PAGINA 18

IFA 2016

PAGINA 28

Op bezoek in gadget heaven

P O S T B U S 2 8 3 ( A A 8 11 2 ) , 1 0 0 0 E A A M S T E R D A M

PV BUREAU

V O L G C O N N E C T E D D A G E L I J K S O P W W W. FA C E B O O K . C O M / A A C O N N E C T E D

PAGINA 22

Column

Waag de sprong: voor het eerst een smartphone PAGINA 11

Home automation LAAT JE HUIS VOOR JE WERKEN PAGINA 30

EVENEMENTENKALENDER | KORTINGEN & AANBIEDINGEN | PROBEERSERVICE


SP150-600mm G2 NIEUW!

TAMRON ULTRA TELEZOOM VOOR SPORT- EN NATUURFOTOGRAFIE. Verbeterd optisch ontwerp en geavanceerde lenscoatings voor briljante en scherpe opnamen. Dedicated AF chip voor een nog sneller en nauwkeuriger autofocus. Dedicated VC chip met sterkere beeldstabilisatie en drie verschillende instelmogelijkheden. Uniek FLEX ZOOM LOCK-mechanisme om snel en eenvoudig de zoomstand te vergrendelen. De negen afdichtingen zorgen voor een extra bescherming tegen stof en vocht. Arca-Swiss compatibele statiefgondel van hoogwaardig magnesium. Optionele 1.4x en 2.0x Tamron tele-converters. Leverbaar voor Canon, Nikon en Sony* Full-Frame en APS-C camera's. *(Sony model is zonder VC)

Transcontinenta B.V. | 0252-687555 | tamron@transcontinenta.nl | facebook.com/tamronnederland


Connected 5.2016

Inhoud OKTOBER/NOVEMBER 2016

Special

Home automation

Tien jaar geleden was het nog enkel voorbehouden aan films en mensen met bakken vol geld, maar tegenwoordig sluipt de automatisering gelukkig ook de ‘gewone’ huiskamer binnen. Maar hoe begin je eigenlijk met het automatiseren van je huis? Want binnen elk soort apparatuur vind je tegenwoordig geautomatiseerde devices, van huishoudelijke apparatuur als thermostaten en wasmachines tot aan de verlichting in- en om het huis en natuurlijk ook devices voor entertainment. Connected helpt je om je huidige huishouden voor een deel te automatiseren.

18.VR Brillen Virtueel op je neus

14.

Samsung Galaxy TabPro S

Jouw mobiele Windows 10-werkplek

10.

Connected 4 6

12 16 22 24 28 33 34

Voorwoord Clubnieuws/ Evenementenkalender Connected gadgets Kort & simpel IFA 2016 Foto van de Maand Artificial Intelligence Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

ProbeerService

30.

Home automation Zo begin je

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected oktober/november

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

Meegaan met onze tijd

Als deze Connected op je mat valt zijn wij ons al aan het voorbereiden op een offsite voor het beleid en de begroting van het volgend jaar.

In tijden dat mensen niet meer ergens lid van willen zijn valt het niet mee om activiteiten en aanbiedingen te verzinnen waar onze leden blij van worden. In de nieuwsbrief voor oktober hebben we gevraagd je feedback op de club online te posten op Connections, het nieuwe social media systeem van de bank. Voor postactieven stelden we daarvoor een e-mailadres open.

Het bestuur is vast van mening dat we naast meegaan met onze tijd ook goed moeten luisteren naar de behoeftes van onze leden. Die zijn heel divers. Onze leden doen van alles met hun computers, smartphones en tablets zo blijkt uit de vele vragen die ons bereiken. Rode draad is dat naast werk en algemeen gebruik van mail, internet en tekstverwerking onze collega’s de apparatuur ook gebruiken voor hun hobby’s. Van het scannen van zelfgemaakte kunstwerken, het administreren van de postzegelcollectie, het inscannen van wijnetiketten in Vivino de wijnapp, het maken van fotoboeken, het componeren van muziek, het maken van een website, het zoeken naar informatie over zeldzame boeken, componisten, tot het plannen van reizen, het zoeken van goedkope accommodatie bij Airbnb, het plannen van vakanties, de financiële administratie, het bedienen van apparaten in je huis of het zoeken naar pokemons op straat.

‘Het gaat erom dat je de mogelijkheden ziet, en daar willen wij als Connected je graag bij helpen’ Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het niet op zich zelf staat maar een onderdeel van ons leven is geworden. Net als een keuken. Je hebt de tools, maar of je frietjes bakt, een brood in de oven of een diepvriespizza opwarmt in een magnetron, je maakt zelf uit wat je erin stopt en wat je eruit haalt. Dat is het leuke van onze interesse. Soms ook is het een middel om ons werk te kunnen doen, en worden de apparaten gebruikt om een inkomen mee te verwerven. Voor de bank, maar vaak ook als zelfstandige ondernemer. Het gaat erom dat je de mogelijkheden ziet, en daar willen wij als Connected je graag bij helpen. Wij benoemen nieuwe ontwikkelingen, apparaten, software, apps en praktische

gebruiksmogelijkheden. Onze missie is niet voor niets het ontsluiten van (nieuwe) technologie voor onze collega’s. Of je dat allemaal ziet zitten en direct naar de winkel moet rennen om dat allemaal aan te schaffen is niet wat we betogen. We reiken het je slechts aan. Realiseer je daarbij dat de computer of telefoon die je nu gebruikt ooit ook een nieuwe ontwikkeling of technologie was. Iedereen adopteert dat in zijn eigen tempo. Niet iedereen hoeft een, zoals in marketingtermen genoemd,’early adaptor’ te zijn, hoewel ik moet toegeven dat er een behoorlijk aantal in het bestuur van Connected zit. Heb je suggesties of opmerkingen, laat dat dan weten, al dan niet via Connections.

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected oktober/november

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


De webwinkel voor smartphone fotograďŹ e 5%

korting met code

DIGIFOTO

G a n a a r w w w. p i x i g o . n l Onder andere in ons assortiment


clubnieuws

Connected Academy

Tekst Simon Berende

terugblik en vooruitblik Gedurende de zomer waren er even geen activiteiten. De ervaring leert namelijk dat het aantal deelnemers dan gering is. Ook het Academy Team (Hein Daams en Paul Vronik) genoot natuurlijk van een vakantie. We kijken wel terug op een gevarieerd aanbod in het eerste halfjaar van 2016 waarbij we velen van jullie hebben ontmoet. Vaak een weerzien met een aantal vaste deelnemers. Zo maakten we mooie nachtfoto’s bij het Amsterdam Light Festival voor het eerst onder

Connected evenementen kalender FOTO RONDE 15 VAN TEXEL OKT FOTO WEBSITE 20 MAKEN OKT BASISCURSUS 20 FOTOGRAFIE NOV FOTOWORKSHOP 12 SCHEEPVAARTMUSEUM NOV WORKSHOP 19 ARCHITECTUUR DEC WORKSHOP 10 STRAATFOTOGRAFIE OKT

Cursussen

Suggestie voor of interesse in een bepaalde cursus of workshop? Laat het ons weten via evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService (alleen op afspraak)

Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl

6

Connected oktober/november

begeleiding van collega en fotograaf James Doeland. We waren in het historische gemaal Cruquius bij Haarlem en doolden met onze camera rond tussen de natuur en de karkassen in de Oostvaardersplassen. Een schril contrast met de vliegtuighistorie in het Aviodrome in Lelystad. Helaas was er onvoldoende belangstelling voor een rondje Texel en een workshop straatfotografie met de bekende fotograaf Brendan de Clerq. Van alle evenementen hebben we foto’s geplaatst in het fotoarchief op onze website. Ga gerust eens kijken. Voor de laatste maanden van dit jaar is het programma voller dan ooit. We wandelen door historisch Utrecht en gaan burlende (nee geen brullende) herten spotten op de Veluwe.

We nemen een klein vliegtuig om vestingsteden vanuit de lucht te fotograferen en mogen met onze camera in en rond het scheepvaartmuseum in Amsterdam fotograferen. De ronde van Texel krijgt een tweede kans, hopelijk is er nu meer belangstelling dan in juni. Daarnaast organiseren we op de Foppingadreef voor de vierde keer de basiscursus fotografie en laten we zien hoe je zelf een mooie en bijna professionele website voor je foto’s kunt maken. Na deze twee binnenactiviteiten is het weer tijd voor de praktijk. James Doeland organiseert voor ons een workshop straatfotografie in de Dapperbuurt van Amsterdam. Een levendige buurt waar je mooie plaatjes kunt schieten. Ook verzorgt James een workshop arcihtectuurfotografie in de

‘Van alle evenementen hebben we foto’s geplaatst in het fotoarchief op onze website’ omgeving van AmsterdamZuid.Al met al een druk programma waarbij we velen van jullie weer hopen tegen te komen. Na deze terugblik en vooruitblik willen we jullie ook vragen om ons te helpen. We kennen niet alle leuke plekjes van Nederland dus zijn blij met jullie suggesties. Laat ons weten als er een bijzondere plek of een bijzonder evenement is waar de fotografieliefhebbers onder ons eens naar toe zouden moeten gaan. Mail jullie tips naar evenementen@ aaconnected.nl Hopelijk kunnen we met jullie suggesties werken aan een nieuw programma voor 2017.


HOME IS ALL ABOUT

B&G Audio Video Domotica, niet voor niets zijn wij

Showroom (op afspraak):

Nederlands grootste Control4 dealer. Onze uitgebreide

Escudostraat 2 • 2991 XV Barendrecht

expertise van het Control4 systeem, maakt iedere wens

Tel. 010 - 479 66 88 • info@av-solutions.nl

voor het aansturen van uw woning uitvoerbaar.

www.av-solutions.nl


fotografie

Connected Transcontinenta

Tekst Redactie

POLAROID SNAP TOUCH CAMERA

De Polaroid Snap Touch is een 13MP digitale direct-klaar camera met een geïntegreerde printer die gebruik maakt van ZINK® Zero Ink Printing Technology en voorzien is van een 13MP 3.5” LCD Touch screen. Daarnaast is de camera voorzien van een Micro SD-kaartslot, waarin bijvoorbeeld een Lexar mediakaart tot maximaal 128 GB geplaatst kan worden. Verpakt in een strak en minimalistisch design, biedt de Polaroid Snap een uniek pakket aan mogelijkheden met inbegrip van verschillende opnamemodi. Zo kunnen er kleuren, zwart-wit of vintage Polaroid foto’s gemaakt worden. De camera beschikt ook over een ‘photo-booth’ modus, waarin snel zes foto’s in tien seconden gemaakt worden en de mogelijkheid bestaat om deze af te drukken met of zonder de klassieke Polaroid fotoframe look and feel. Het Touch Screen maakt het gebruikers makkelijk om hun foto’s aan te passen voordat ze gaan printen. en dit alles zonder tussenkomst van een computer. Voor de fotoprints wordt gebruik gemaakt van ZINK Zero INK Technology in het (creditcard) formaat van 2x3” inch. Deze zijn binnen een minuut klaar. Door zijn snelle afdrukmogelijkheden, kan de gebruiker gewoon nieuwe foto’s blijven maken terwijl de reeds gemaakte Polaroid Snap Touch foto wordt afgedrukt. Leverbaar in de kleuren wit, zwart, rood en blauw.

‘De Polaroid Snap Touch is leverbaar in de kleuren wit, zwart , rood en blauw’

PRIJS € 199,99 INCL. EEN FILM INFO TRANSCONTINENTA.NL/POLAROID

THINK TANK NAKED SHAPE SHIFTER® 17 V2.0

Op zoek naar de ideale modulaire fototas? Dan is de Think Tank Naked Shape Shifter® 17 v2.0 een goede optie. Deze tas is namelijk kleiner te maken als hij leeg is. Ideaal, lijkt ons. De Naked Shape Shifter dankt zijn naam aan de mogelijkheid om ruimte te besparen door de rugzak te comprimeren tot een hoogte van slechts 7,6 cm als deze leeg is. De tas beschikt over ingebouwde neopreen vakverdelers die ervoor zorgen dat je apparatuur gescheiden is. Je laptop en

8

Connected oktober/november

tablet kun je in hun eigen aparte, gewatteerde vak opbergen. De rugzak wordt geleverd met twee statiefriemen die je statief op het voorvak houden terwijl de statiefpoten in een klein vak rusten. Extra opbergcapaciteit wordt voorzien via de vakken aan de buitenkant, organizer paneel en een pluche buidel voor een smartphone. Draag de Naked Shape Shifter 17 V2.0 aan de bovenste handgreep of op je rug aan de voorgevormde, gewatteerde en verstelbare schouderbanden. De achterkant van

de rugzak is voorzien van een tunnel om deze over de handgreep van een rolkoffer te schuiven. Voor sterkte, duurzaamheid en bescherming tegen weersinvloeden is de rugzak gemaakt van waterafstotend materiaal en gecoat met polyrethaan aan de onderzijde.

PRIJS € 246,99 INFO TRANSCONTINENTA.NL/THINK-TANK


TAMRON SP 90MM F/2.8 DI VC USD MACRO

Deze nieuwe Tamron SP 90mm Macro bouwt voort op een geschiedenis van superieure optische prestaties op macrovlak. De Tamron VC beeldstabilisatie is in deze versie verder verbeterd. Een verbetering in de USD besturingssoftware zorgt voor een flink toegenomen autofocus-scherpstelsnelheid en een optimale afstemming onder diverse fotografische omstandigheden. Daarnaast is er een hoge standaard van vocht- en stofbestendigheid toegevoegd ter voorkoming van het binnendringen van stof en vocht. Ook is er een zeer duurzame Fluorine coating aangebracht op het bovenste lenselement oppervlak om zo condensvorming te voorkomen en vuil af te stoten. Gebleven is de zeer hoge beeldscherpte gecombineerd met een zachte achtergrondonscherpte. Ideaal voor macro- én portretfotografie. De Tamron SP 90mm Macro is beschikbaar in de vattingen Canon en Nikon en Sony. 

PRIJS € 749,INFO TRANSCONTINENTA/TAMRONMAGAZINE

METZ MECABLITZ 36 AF-5

De Metz Mecablitz 36 AF-5 is beschikbaar in het voordelige Cobra design. Met dit hoogwaardige instapmodel heeft Metz voor elke gebruikersgroep de passende flitsoplossing. Bovendien overtuigt hij door de gebruiksvriendelijke, eenvoudige bediening. Zelfs indirect flitsen is kinderspel dankzij de verticaal zwenkbare reflector. Nog meer voordelen biedt de handmatig instelbare zoomreflector. Door deze aanpassing van de reflector aan verschillende brandpuntafstanden kan de belichtingshoek van de 36 AF-5 digital steeds optimaal worden benut. Beschikbaar voor Canon, Nikon, Olympus/Panasonic en Pentax camera's.

PRIJS € 103,00 INFO TRANSCONTINENTA.NL/METZ

THINK TANK AIRPORT ADVANTAGE

Neem twee DSLR’s inclusief objectieven, 3 tot 4 extra objectieven, aanverwante accessoires en een 15 inch laptop mee met de zwarte Airport Advantage rolkoffer van Think Tank. Deze lichtgewicht en stevige rolkoffer voldoet aan alle handbagage eisen van de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen. De voorkant heeft een eigen laptop compartiment en aan de binnenkant bevindt zich een verscheidenheid van met ritsen voorziene vakken voor al je accessoires. Voor een makkelijke en snelle toegang kun je het ruime hoofdvak aan drie kanten openritsen. De oersterke YKK ritsen kunnen worden voorzien van een veiligheidsslot. Een uitschuifbaar trolley handvat, in combinatie met twee 80mm wielen voorzien van ABEC 5 lagers, maken het vervoer tot een genot. Voor maximale flexibiliteit en gemak is de Airport Advantage aan drie kanten voorzien van handvaten. De meegeleverde regenhoes met opbergzak helpt de rolkoffer tegen vuil en slecht weer te beschermen. De Airport Advantage is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals waterafstotend 420D nylon, gesloten cellen schuim en de lange beschermplaten plus versterkte PE boord verdelers bieden de extra sterkte en duurzaamheid die je zoekt.

‘Met dit hoogwaardige instapmodel heeft Metz voor elke gebruikersgroep de passende flitsoplossing’

PRIJS € 279,99 INFO TRANSCONTINENTA.NL/THINK-TANK Connected oktober/november

9


connected

ProbeerService

4x hot

Als Connected-lid mag je kosteloos de nieuwste gadgets en software voor een aantal weken uitproberen via onze ProbeerService. Maar wat hebben we zoal in het assortiment? Wij lichten vier producten voor je uit. Kijk op www.aaconnected.nl voor meer informatie over de ProbeerService!

IRIG VOICE

Met de iRig Voice kun je je smartphone of tablet omtoveren tot een vocale studio en karaoke machine. iRig Voice is een leuke en kleurrijke handheld zangmicrofoon die is geoptimaliseerd om verbluffende geluidskwaliteit te leveren. Het is de perfecte metgezel voor al je favoriete karaoke en muziekcreaties, gewoon een kwestie van aansluiten op je device en starten met zingen. iRig Voice komt met de EZ Voice app die overigens gratis is. Effecten als reverb, delay en pitch correction kun je hiervan gebruiken om je stem wat meer kleur en professionaliteit te geven. Je kunt dit product gebruiken met zowel Apple als Android devices.

HIRISE VOOR APPLE WATCH

De HiRise, gemaakt van metaal, zet je stevig op je nachtkastje zodat je Apple Watch overdag niet alleen met stijl gedragen wordt, maar ’s nachts ook zo wordt opgeladen. De stand is gemaakt van premium materialen met een functioneel design die de kwaliteiten van de Apple Watch alleen maar complementeren. Plaats het horloge in de houder en gebruik de Watch terwijl deze opgeladen wordt. Doordat de HiRise onder een hoek van 73 graden gepositioneerd is, kun je de Apple Watch perfect gebruiken als alarmklok en heb je ideaal beeld bij het bekijken van afbeeldingen.

EHOVER VERNIEUWD

Het is Connected gelukt om nog twee exemplaren van de immens populaire eHover te bemachtigen en wel de meest recente versie. Buiten het fraaie design en de nieuwe kleuren rood en blauw hebben beide exemplaren ook bluetooth en speakers aan boord. Even verbinden met je smartphone en je kunt tijdens het rijden genieten van je favoriete muziek. Houd hierbij wel rekening met je medemens en je eigen veiligheid. Tenslotte kan ik je verzekeren, oefenen is een must en je evenwicht bewaren een kunst.

LOGITECH CIRCLE

Tegenwoordig is iedereen ‘connected’ en wil iedereen bereikbaar zijn en verbonden blijven met wat er thuis gebeurt. Ook bij videobewaking gaat het niet alleen meer om veiligheid, het gaat er ook over om in contact te blijven met bijvoorbeeld familie of huisdieren. Er gebeuren thuis elke dag wel gepland of ongepland leuke of bijzondere momenten en Logi Circle is er speciaal voor ontwikkeld om deze momenten vast te leggen, of je nu op je werk bent, boodschappen aan het doen bent of op vakantie bent. Probeer ‘m gerust uit.

10

Connected oktober/november


column

BRECHTJE VAN DAM

Waag de sprong Tijdens mijn studie begon de opmars van de smartphone. Het was 2010 en mijn studiegenoten waren er als de kippen bij als het ging om de nieuwste iPhone en Android. Medestudenten vertelden over de handigheid van WhatsApp en hoe lollig Angry Birds is. Ik deed niet mee. Ik had een Nokia en speelde Snake 2.

Brechtje van Dam

Uiteindelijk bleek het onmogelijk achter te blijven en moest ook ik geloven aan de smartphone, op aandringen van mijn omgeving. Het werd een iPhone 4. Nu kan ik me nauwelijks herinneren hoe ik zonder werkte. Toen ik begon bij ABN AMRO hoorde ik van het bestaan van Connected. Ondanks mijn journalistieke achtergrond kwam het niet in me op om mezelf aan te dragen als schrijver. Maar op het kantoor in Amsterdam ontmoette ik hoofdredacteur Eugenie Gijsberts. En nu zit ik hier, schrijvend aan mijn eerste column.

Datgene wat me tegenhield is het gevoel dat verandering ondernemen niet nodig is of gedoe met zich meebrengt. Want wat als het tegenvalt, het niet bij me past? Dan hoor ik altijd een moederlijke stem in mijn hoofd: wie nooit de sprong waagt, staat voor eeuwig op dezelfde plek. Mijn iPhone is nu mijn beste maatje, en mijn eerste column is een feit. En als kers op de taart mocht ik voor Connected de nieuwste VR-brillen testen, een ervaring die ik niet had willen missen. Zo nu en dan de sprong wagen kan absoluut geen kwaad.

Dit is de iPhone 7 We wisten al dat de iPhone 7 en iPhone 7 Plus niet al teveel vernieuwingen zouden hebben, dus een grote verrassing is de karige hoeveelheid innovatie niet. Maar gelukkig is er heus wel het een en ander te melden over de nieuwe toestellen van Apple. Apple heeft wederom gebruik gemaakt van de Retina-technologie voor de displays. Die van de iPhone 7 meet 4.7-inch, heeft een resolutie van 1334x750 pixels met een ppi van 326. De iPhone 7 Plus heeft een display van 5.5-inch met een resolutie van 1920x1080 pixels met een ppi van 401.

Camera

De nieuwe telefoons verschillen niet veel van hun voorgangers op het gebied van design. Die is vrijwel hetzelfde gebleven. De enige uiterlijke verandering is de camera van de iPhone 7 Plus, deze is namelijk uitgerust met een dubbele camera. Beide camera’s zijn voorzien van 12-megapixel sensoren. De camera aan de linkerkant is een groothoeklens, deze zit ook op de iPhone 7, en de rechterlens staat automatisch 2x ingezoomd. Dit zorgt ervoor

dat je na het nemen van een foto altijd kunt inzoomen en vergroten, zonder in kwaliteit achteruit te gaan.

AirPods

Weg is de reguliere aansluiting voor een koptelefoon. Er wordt nu gebruik gemaakt van de Lightning-poort. Er wordt een verloopstukje bijgeleverd waar je de normale 3,5mm-jack van een koptelefoon in kunt steken. Ook heeft Apple aangekondigd draadloze oortjes te gebruiken. Deze AirPods hebben geen snoer en maken automatisch verbinding met je iPhone. De oortjes gaan op een lading 24 uur mee.

Prijs en verkrijgbaarheid

Net zoals de voorgangers zijn de iPhone 7 en 7 Plus beschikbaar in diverse kleuren. De opslagruimte van de toestellen begint nu vanaf 32GB en er is een nieuwe versie met 256GB bijgekomen. De beide versies zijn nu ook waterbestendig. De iPhone 7 is beschikbaar vanaf € 769 en de 7 Plus vanaf € 909.

Force Touch De thuisknop is voorzien van de nieuwe Force Touch-technologie. Dit zorgt ervoor dat de knop drukgevoelig is en het verschillend kan reageren op verschillende soorten druk. Door een trilmotor die daarvoor wordt gebruikt is er ook de mogelijkheid om trilsignalen door te geven aan app-ontwikkelaars die dit dan weer kunnen gebruiken voor hun apps.

Connected oktober/november

11


thema

Connected Tekst Dennis Wooning

gadgets

SMARTTRESS MATRAS

Het bijhouden van de slaapgegevens is niets nieuws, maar er is nu een bedrijf dat je matras in de gaten houdt als je niet thuis bent. Het Spaanse bedrijf Durmet heeft het Smarttress matras uitgevonden met een zogenoemd ‘Lover Detection System’. Het matras verstuurt een berichtje naar je telefoon als je partner waarschijnlijk ligt te vozen met iemand anders. In jouw bed. De sensoren aan de binnenkant van de matras pikken op wanneer een bed in gebruik wordt genomen en analyseren het ‘bedverbruik’ op het gebied van duur, impact en intensiteit. Als er iemand in je bed ligt terwijl je op het werk bent, krijg je een melding op je smartphone die aangeeft dat er verdachte activiteiten plaatsvinden in je slaapkamer op dit moment.

NAKED 3D FITNESS TRACKER

Zelf ben ik een paar kilo te zwaar en ik sta daarom dagelijks op mijn FitBit weegschaal. Mijn gewicht en vetpercentage worden daarmee dagelijks vastgelegd. Vaak heb ik het gevoel dat ik wat ben afgevallen maar dan zie ik het niet terug aan mijn figuur. Gelukkig is daar nu een oplossing voor. De Naked 3D Fitness Tracker is een magische spiegel die je hele lichaam kan meten, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. De weegschaal waar je op staat, draait rond en verzendt via Bluetooth de gegevens. De spiegel scant in 20 seconden je lichaam en stuurt alles door naar een app, waarmee je de veranderingen van je lichaam kunt volgen. De scanner ziet niet alleen wat er van buiten gebeurt, maar ook of je spieren groeien of dat je minder of meer vet krijgt in je lichaam. In de bijhorende app wordt een 3D-model van je lichaam gemaakt, waarbij je scan met een eerdere meting wordt vergeleken. Zo kun je zien of het afvallen echt zin heeft.

PEGGY

Een aantal jaren geleden hebben wij een wasdroger gekocht en daarom hoeven wij de was niet meer buiten te hangen. Soms mis ik de geur van frisse, buiten gedroogde was nog weleens. Het slechte weer in Nederland was de grootste reden om een wasdroger te kopen. Nu is er toch blijkbaar een oplossing. Omo, het bekende wasmiddel, is namelijk bezig met de ontwikkeling van de slimme wasknijper ‘Peggy’. Deze slimme wasknijper meet de temperatuur, de luchtvochtigheid en is voorzien van een lichtmeter en Wifi. Hierdoor kan de wasknijper voorspellen wanneer het gaat regenen en geeft dit dan door via een app. Dit werkt nog preciezer dan een voorspellende weerapp. Ook kan Peggy aangeven wanneer het weer tijd is om de wasmachine leeg te halen en door alle gegevens te combineren geeft zij ook aan op welke dagen je het beste de was buiten kan hangen.

WELT RIEM

Met de slimme riem van Welt, kan je bijhouden hoeveel stappen je zet, hoe vaak je zit en kan zelfs de buikspanning gemeten worden. In de riem zit een magnetische taillesensor die real time je taille-omvang meet. Teveel gegeten, de riem een standje losser? Welt registreert het allemaal. Met de app kun je vervolgens al deze gegevens nauwkeurig in de gaten houden.

12

Connected oktober/november


advertorial

Alles voor de

analoog fotograaf De digitale fotografie is niet meer weg te denken uit deze tijd, toch zijn er nog duizenden fotografen die zweren bij een analoge camera, films en hun donkere kamer. Wel kan het soms een zoektocht zijn om de juiste films en benodigdheden te verzamelen, want de meeste winkels zijn niet meer op analoge fotografie ingesteld. Maar er is een oplossing: bij Retro Camera vind je alles wat je nodig hebt om in deze moderne tijden analoog te fotograferen. Film

Camera’s

Analoog fotograferen heeft iets magisch. Werk je analoog, dan kun je het ambacht fotografie ten volle beleven. Herbeleven voor de fotograaf die in vroegere tijden nog analoog heeft gewerkt en voor de jonge fotografen die opgegroeid zijn met een digitale camera is het een spannende ontdekkingstocht om te werken met analoge camera’s, rolletjes en een donkere kamer. Maar hoe doe je dat in 2016? Want de benodigdheden zijn niet meer op elke straathoek te vinden. Gelukkig is Retro Camera, een platform waarop je alle analoge fotografiespullen die je nodig hebt kunt vinden. Van (instant)camera’s en films, tot benodigdheden voor het ontwikkelen van je films. Analoog fotograferen begint natuurlijk

bij een camera en er is nogal wat om uit te kiezen. Voor een ‘direct klaar’-foto kun je kiezen voor een camera als de Impossible I-1, een camera met een handige app die mogelijkheden geeft tot een aantal leuke, extra functies. Voor een wat meer kunstig resultaat kun je eens kijken naar Lomography camera’s, welke een bijzonder effect geven aan je beeld.

Keuze van een goede film is van groot belang, ook die vind je in grote aantallen en variatie bij Retro Camera. Dus zoek je een film voor je 35mm camera, je 6 x 6 twee-oog of je technische camera? Bij Retro Camera kun je voor elke camera verschillende soorten film vinden. Kleur en zwart/wit, lage ISO, hoge ISO, geheel naar jouw keuze! Retro Camera vindt het erg belangrijk dat films betaalbaar blijven en dus worden films tegen concurrerende prijzen aangeboden. Het aanbod omvat zowel de bekende merken als Kodak, Fujifilm en Ilford, maar ook uit de wat nieuwere en minder bekende merken als Foma / CineStill / Rollei / Adox.

Familiebedrijf

Doka

De webwinkel én de fysieke winkel van Retro Camera zijn een echt familiebedrijf en worden vol enthousiasme gerund door vader en zoon, zelf liefhebbers van analoge fotografie. Persoonlijke service en contact staan hoog in het vaandel. Deze persoonlijke manier van werken wordt door veel klanten hoog gewaardeerd.

Misschien wel het leukste aan analoog fotograferen, is het ontwikkelen van de films en de foto’s vervolgens afdrukken. Wie kent het spannende gevoel niet; in het pikkedonker het rolletje op de spoel zien te krijgen. Elk geluid

doet je twijfelen of je het wel goed hebt gedaan. En daarna het ontwikkelen van de film, met de bijkomende spanning hoe je foto’s zijn geworden. Ook voor het zelf ontwikkelen van je filmrolletjes heeft Retro Camera alle benodigdheden. Van kits voor het ontwikkelen van één film, tot aan vier films tegelijk, alles is ook te vinden bij Retro Camera.

De foto afdrukken

Na het ontwikkelen van je film, kun je beginnen met het afdrukken van de mooiste foto’s. Retro Camera heeft een grote collectie aan fotopapier van Ilford en Foma; glanzend, velvet of parelglans, in veel verschillende maten. Ook voor het afdrukken van je foto’s zijn alle toebehoren beschikbaar op de website. Van ontwikkelaar tot aan fixeer, van ontwikkelschalen tot aan maatbekers, van vergroters tot aan ontwikkelmachines. Het ontwikkelen zoals je vroeger deed, kun je in deze tijd gewoon weer opnieuw doen. Het enige wat je verder nog nodig hebt, is een pikzwarte kamer! Kortom: wil je in deze tijd van digitale fotografie graag de analoge camera weer oppakken, of zelfs voor een commerciële opdracht gebruiken, Retro Camera is dé plek om je benodigdheden aan te schaffen.

RETROCAMERA.BE Connected oktober/november

13


review

Samsung Galaxy TabPro S Mobiele Windows 10-werkplek

Tekst Peter Güldenpfennig

Tablets die op Windows draaien en ook daadwerkelijk schitterden qua performance werden voorheen enkel door Microsoft gemaakt. De Surface heeft er echter een geduchte concurrent bij met de Samsung Galaxy TabPro S. We kunnen er inmiddels niet meer omheen: Microsoft laat met Windows 10 zien hoe je een full fledged Windows 10-ervaring naar mobiele devices brengt. Daar hoort mooie hardware bij en laat Samsung daar nu net goed in zijn. De TabPro S is dan ook schitterend vormgegeven. De tablet kent strakke lijnen en hoewel het display niet geheel dekkend is, is de bezel slank genoeg om niet te storen.

Met de Galaxy TabPro S levert Samsung ook een keyboardcover.

14

Het apparaat is slechts 6,3 millimeter dik en weegt 693 gram. Dit slanke design helpt behoorlijk voor een premium uitstraling. Tegelijkertijd is het gewicht licht, maar niet té. Dat klinkt misschien raar, maar enig gewicht heeft een tablet simpelweg nodig om lekker in de hand te liggen. We vonden het gewicht erg prettig. Bovendien moet je je bedenken dat je te maken hebt met een volledig draaiende Windows-installatie. Dat is ontzettend indrukwekkend.

Connected oktober/november

Specificaties

De TabPro S is leverbaar in verschillende configuraties. Ons testmodel draait op een Intel Dual-Core M 3-CPU van 1,51GHz, heeft 4GB aan boord en 128GB voor opslag beschikbaar. Hoewel we niet per se wild zijn van Intel Core M-cpu’s, snappen we de keuze hiervoor wel. Het design van de tablet vraagt immers om een slanke oplossing en de Intel Core M-cpu’s zijn exact dat.

'Je moet je bedenken dat je te maken hebt met een volledig draaiende Windows-installatie' Je levert er echter de nodige paardenkracht voor in, wat je wel krijgt met bijvoorbeeld Core ixcpu’s, en dat is erg jammer.

Display

Samsung levert zijn tablets al jaren met fantastische displays en het display in de Galaxy TabPro S is hierop zeker geen uitzondering. Het 12-inch metende scherm met een resolutie van 2160 x 1440 is voorzien van Super AMOLED-technologie. Dat betekent in de praktijk levendige kleuren die continu mooi ogen vanuit verschillende kijkhoeken. Het ten touch points-scherm kent overigens wel erg veel glare, wat enkel (enigszins) op te lossen

is door de helderheid flink op te schroeven. Glare is helaas onoverkomelijk in een goed capacitief touch­ screen, maar het maakt werken in combinatie met het keyboardcover soms lastig. Hierover later meer.

Windows 10

Microsoft wil met Windows 10 dezelfde ervaring op elk scherm bieden. Hier introduceerde Microsoft een nieuwe term voor: continuüm. Dit betekent niet alleen dat je hybride device automatisch overschakelt naar een touch-interface als je het keyboard

'Samsung zit met het keyboard op praktisch gelijke hoogte als Microsoft'


SPECS GALAXY TABPRO S Prijs: Vanaf € 999,(home-edition) Info: samsung.nl Processor: Intel Core M-6Y30processor, 1.51GHz Opslag: 128GB Beeldscherm: 12-inch SAMOLED, resolutie 2160 x 1440 Poorten: USB-c Camera: 5MP (voor); 5MP (achter) OS: Windows 10 Gewicht: 693 gram Verbinding: wifi (AC), Bluetooth 4.1

8.9

Er komt echter nog een probleem om de hoek kijken. Zet de tablet in de liggende stand, dan staar je recht in de lamp boven je dankzij glare. Nu hebben we al gezegd dat dat onoverkomelijk is met een touchscreen, toch stoort de liggende stand wel. Stiekem zien we liever een, wellicht dikker, dock met een 360 graden-ophanging om de stand van de tablet zelf te bepalen. Opvallend is trouwens wel dat de tablet zeer stevig in de cover staat. Werk je onderweg in bijvoorbeeld een trein, dan heb je helemaal geen last van trillingen en dergelijke. Ook zorgt de magnetische aansluiting voor extra stevigheid, dus is het ook goed mogelijk om op schoot op de Galaxy TabPro S te werken.

Keyboard

verwijdert, maar ook dat elke versie van het operating system er ongeveer hetzelfde uitziet. Op de Galaxy TabPro S werkt het besturingssysteem zoals inmiddels wel bekend: prima en snel. De tijd van een met horten en stoten uitvoerend mobiel Windows-besturingssysteem is voorgoed voorbij. Wat je ook op het OS afvuurt, als de specificaties het toelaten, draait Windows 10 het met gemak.

Cover

Met de Galaxy TabPro S levert Samsung ook een keyboardcover. Deze ziet er

mooi uit en bestaat uit kunststof materiaal wat aandoet als leer. Hiermee behoudt de tablet zijn stijlvolle uiterlijk en kun je deze veilig vervoeren. Het is echter zeker geen perfecte cover. Via twee vouwen in de achterkant zet je de tablet in twee standen. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de ThinkPad X1-tablet of de Surface Pro 4, die beide standloze kickstands hebben, is het wel wat beperkt.

Waar we wel zeer over te spreken zijn is het keyboard. Sterker nog, Samsung zit met het keyboard op de cover op praktisch gelijke hoogte met die van Microsoft voor haar Surfacetablets. Dit is een groot compliment, want het keyboard van Microsoft typt heerlijk. Dat is hier niet anders en is best bijzonder. Het keyboard is immers flinterdun waardoor de toetsen niet al teveel travel kennen en dat heeft direct invloed op het ‘gevoel’ tijdens het typen. Toch typt het keyboard heerlijk. Hetzelfde geldt trouwens voor de muisbesturing via het touchpad, ook dat werkt prima en lekker. Leuk extraatje is de NFC-

chip links van het touchpad om bijvoorbeeld snel verbinding met je smartphone te maken.

Poorten

Jammer is dat de tablet van weinig poorten is voorzien. Enkel een audio-aansluiting en een USB-c-aansluiting bevinden zich op het apparaat. Kies je voor de configuratie met minder opslag, 128GB dus, dan had een SD-poort erg welkom geweest. Natuurlijk, je kunt bestanden draadloos verplaatsen, maar om dat nu met enkele GB’s tegelijk te doen is alles behalve fijn. Ook een kleine HDMI-poort zou prettig geweest zijn. Die is wel te krijgen middels een apart verkrijgbare dock. Die had er echter wel bij geleverd mogen worden, want het gemis van extra aansluitingen is redelijk groot wanneer je je realiseert dat we te maken hebben met een notebook in tabletvorm.

Accuduur

Een tablet die een volledige Windows-omgeving biedt is perfect om op te werken, maar dan moet de accuduur daar wel naar zijn. Dat zit helemaal goed bij de TabPro S. Deze gaat rond de 9,5 uur mee en dat is bij gewoon gebruik van de tablet. Dan komt ook de keuze voor een Core M-cpu om de hoek kijken. Deze heeft geen koeling nodig waardoor het design van de tablet dun kan blijven en je tevens minder stroom verbruikt. Een volle dag werken op het apparaat gaat dan ook met gemak.

Conclusie Samsung staat met de Galaxy TabPro S haar mannetje op de 2-in-1-markt van tablets om op te werken. De hardwarekeuzes die het bedrijf heeft gemaakt zullen ongetwijfeld niet iedereen bekoren, maar zijn logisch in het licht van design en prestaties. Lig je in de markt voor een tablet om op te werken en wil je ook nog genieten van multimediaconsumptie onderweg, dan kun je eigenlijk niet om deze tablet heen.

Connected oktober/november

15


technologie

Kort&Simpel Jouw smartphone: meer dan een telefoon alleen Tekst Dennis Wooning

Natuurlijk, een smartphone gebruik je vooral om mee te surfen en te bellen, maar dit device kan veel meer. Connected Magazine zet enkele handige functies op een rij. op het kopje ‘Toegankelijkheid’ en dan op ‘Spraak’. Je moet dan de optie ‘Spreek Scherm uit’ aanzetten.

Toegangscode

Bij steeds meer mobiele apparaten gebruikt men vingerafdrukken om te ontgrendelen. Ook op mijn iPhone6 gebruik ik deze functie graag. Vooral om het meekijken van mijn pincode te voorkomen als ik bijvoorbeeld in de trein zit. De vier cijfers zijn namelijk redelijk eenvoudig te onthouden als er iemand mee kijkt. Ik kwam er laatst achter dat het nog veiliger kan: door bij instellingen, dan Touch ID en toegangscode: Wijzig toegangscode te kiezen voor ‘Toegangscodeopties’. Hier kan ik mijn numerieke code verlengen naar zes cijfers of zelfs een alfanumerieke code kiezen.

STAP 2: Wanneer je ‘Spreek Scherm’ aan hebt gezet, ga je naar ‘Books’ en open je jou e-Book naar keuze. Je veegt vervolgens vanaf de bovenkant van het scherm met twee vingers naar beneden. Dan begint de iPhone met voorlezen. Het is trouwens ook mogelijk om zo naar andere teksten te luisteren. Handig en vooral gemakkelijk!

Bijna lege batterij?

Lock it

Natuurlijk kan het wachtwoord op een Apple device nog zo sterk zijn, het helpt niet als anderen berichten kunnen lezen op het Lock Screen. In deze berichten kunnen allerlei

‘Natuurlijk is het ideaal om met je vingerprintafdruk je iPhone te ontgrendelen’ privacygevoelige gegevens staan of net dat lieve berichtje wat niet voor nieuwsgierige ogen bestemd is. Dit is makkelijk te voorkomen door berichten op het Lock

16

Connected oktober/november

Screen uit te zetten door bij Instellingen en dan ‘Touch ID’ en toegangscode ‘Toegang bij vergrendeling’ alles uit te zetten.

Vingerafdruk

Natuurlijk is het ideaal om met je vingerprintafdruk je iPhone te ontgrendelen. Snel en veilig zonder een code in te hoeven geven. Normaal gebruik ik altijd mijn rechterduim maar afgelopen week moest ik door een snee in mijn duim een pleister dragen. Gelukkig is het mogelijk meerdere afdrukken op te slaan in de iPhone. Ga naar Instellingen, dan ‘Touch ID’ en ‘Toegangscode’ en voer je eventuele toegangscode in. Als je nu je duim op de home

button legt (wat je ook doet om hem te ontgrendelen) slaat de iPhone deze op als Vinger 1. Het is handig om te weten dat je nu ook andere vingers kan toevoegen, tot wel vijf vingerafdrukken in het totaal.

e-Books luisteren via mijn iPhone

Voor de luie mensen onder ons is het soms plezieriger om te luisteren naar een e-Book dan zelf te lezen. Op de iPhone is dit eenvoudig mogelijk zodat je ook kan ‘lezen’ als je op de fiets zit. STAP 1: Zet ‘Spreek Scherm uit’ aan. Je gaat naar je instellingen en vervolgens druk je op ‘Algemeen’. Daarna klik je

Wanneer je Samsung Galaxy S7 bijna leeg is en je wilt toch nog even die Pokémon vangen gebruik dan de Save Power mode in de Game Launcher. Onderaan het scherm in de Game Launcher heb je drie verschillende mogelijkheden om energie te besparen.

Split screen

Onder andere de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld je email te checken en een filmpje op YouTube te bekijken middels een split screen. Tik op de button ‘recent’, links naast de home button. Kies in het lijstje de app die je wilt openen en klik vervolgens rechtsboven op het multi window icoon. Vervolgens kies je een tweede app om in het onderste venster te openen.


EEN EEN TELEFOONHOESJE TELEFOONHOESJE DAT DAT BIJ BIJ ME ME PAST PAST EEN TELEFOONHOESJE DAT BIJ ME PAST Premium-hoesje Premium-hoesje

Hardcase-hoesje Hardcase-hoesje

Sideflip-hoesje Sideflip-hoesje

Siliconen hoesje Siliconen hoesje

Downflip-hoesje Downflip-hoesje

Toughcase-hoesje Toughcase-hoesje

Natuurlijk wil je jouw smartphone optimaal beschermen, maar het is nog leuker wanneer je telefoon er daarbij ook nog eens schitterend uitziet! Premium-hoesje Hardcase-hoesje Sidefl ip-hoesje Siliconen hoesje Downfl ip-hoesje Toughcase-hoesje Natuurlijk wil je jouw smartphone optimaal beschermen, maar het is nog leuker wanneer je telefoon er daarbij ook nog eens schitterend uitziet! Pixum Telefoonhoesjes zijn persoonlijk en uniek, omdat ze bedrukt zijn met jouw eigen foto‘s. Zo wordt jouw smartphone one-of-a-kind. Dan is natuurlijk nog wel de Pixum Telefoonhoesjes zijn persoonlijk uniek, omdat ze bedrukt zijn met jouw eigensoorten foto‘s. telefoonhoesjes! Zo wordt jouw smartphone one-of-a-kind. Dan is natuurlijk nog wel de vraag welk hoesje het beste bij je past,en want er zijn ondertussen al veel verschillende vraag hoesje het bij je past, want erzelf zijnwelk ondertussen al veelaanspreekt: verschillende soorten telefoonhoesjes! Bekijk welk de voordelen vanbeste de hoesjes en besluit jou het meest Bekijk de voordelen van de hoesjes en besluit zelf beschermen, welk jou het meest Natuurlijk wil je jouw smartphone optimaal maaraanspreekt: het is nog leuker wanneer je telefoon er daarbij ook nog eens schitterend uitziet!

Luxe bescherming: Het downflip-hoesje

Flexibel enenpraktisch: Hetzesiliconen hoesje Pixum Telefoonhoesjes zijn persoonlijk uniek, omdat bedrukt zijn met jouw eigen foto‘s. Zo wordt jouw smartphone one-of-a-kind. Dan is natuurlijk nog wel de Luxe bescherming: Het downflip-hoesje Flexibel en praktisch: Het siliconen hoesje vraag welk hoesje het beste bij je past, want er zijn ondertussen al veel verschillende soorten telefoonhoesjes! Het downflip-hoesje ziet er met zijn bruine kunstleer Het siliconen hoesje is fl exibel en schokdempend. Door Bekijk de voordelen van de hoesjes en besluit zelf welk jou het meest aanspreekt: niet alleen luxe uit, maar biedt ook nog eens stevige een speciaal hoesje drukproces blijft je schitterend, Door hoe Het siliconen is flexibel en foto schokdempend. veel speciaal je het ook heen en blijft weer jebuigt. het rubbereen drukproces foto Door schitterend, hoe achtige siliconen zal jeen smartphone niethoesje snelrubberuit je veel je het heen weer buigt.ook Door het Flexibel enook praktisch: Het siliconen hand vallen! achtige siliconen zal je smartphone ook niet snel uit je hand vallen! Het siliconen hoesje is flexibel en schokdempend. Door

speciaal drukproces blijft je foto schitterend, hoe Smartphone-pantser: Heteen toughcase-hoesje veel je het ook heen en weer buigt. Door het rubberSmartphone-pantser: Hetachtige toughcase-hoesje siliconen zal je smartphone ook niet snel uit je Het toughcase-hoesje biedt dubbele bescherming voor hand vallen! je Als kernbiedt heb dubbele je een schokdempend siliHetsmartphone. toughcase-hoesje bescherming voor conen hoesje, met eenschokdempend krasbestendig preje smartphone. Als daaromheen kern heb je een silimium-hoesje prachtige fotoprint. De optimale conen hoesje,met met een daaromheen een krasbestendig preSmartphone-pantser: Het toughcase-hoesje bescherming voor smartphone. mium-hoesje met je een prachtige fotoprint. De optimale bescherming voor je smartphone. Het toughcase-hoesje biedt dubbele bescherming voor

je smartphone. Als kern heb je een schokdempend sili& design: conen hoesje, met daaromheenKwaliteit een krasbestendig pre-Het premium-hoesje mium-hoesje met een prachtige fotoprint. &Dedesign: optimaleHet premium-hoesje Kwaliteit bescherming voor je smartphone. Het premium-hoesje wordt rondom bedrukt met een prachtige, haarscherpe fotoprint. schitterende Het premium-hoesje wordt rondom Voor bedrukt met een fotokwaliteithaarscherpe en een stevige bescherming van je teleprachtige, fotoprint. Voor schitterende foon. Zo heb je een je lievelingsfoto altijd bij van de hand in fotokwaliteit stevige bescherming je teleKwaliteit & en design: Het premium-hoesje topkwaliteit. foon. Zo heb je je lievelingsfoto altijd bij de hand in topkwaliteit. Het premium-hoesje wordt rondom bedrukt met een

Het downflip-hoesje ziet er met zijn bruine kunstleer grip en eenluxe ideale De perfecte niet alleen uit, schermbescherming. maar biedt ook nog eens stevige keuze voor iedereen die van zijn smartphone hooggrip en een ideale schermbescherming. Deeen perfecte Luxe bescherming: Het downflip-hoesje waardig accesoire wildie maken. keuze voor iedereen van zijn smartphone een hoogwaardig accesoire wil ziet maken. Het downfl ip-hoesje er met zijn bruine kunstleer

alleen luxe uit, maar biedt ook nog eens stevige Een echt multi-talent: Hetniet sidefl ip-hoesje en een ideale schermbescherming. De perfecte Een echt multi-talent: Hetgrip sidefl ip-hoesje

keuze voor iedereen die van zijn smartphone een hoogHet sideflip-hoesje (ook bekend als book case) heeftwil veelmaken. waardig accesoire te bieden: binnenin(ook hebbekend je bruinals kunstleer metheeft kaartenHet sideflip-hoesje book case) veel vakjes, aanbinnenin de zijkantheb zit je eenbruin praktische magneetsluiting te bieden: kunstleer met kaartenen je echt kunt rondom bedrukken! Zo beschermt vakjes, aanhet de hoesje zijkant zit een Het praktische Een multi-talent: sideflmagneetsluiting ip-hoesje je hoesje alleen op prachtige wijze rondom, maar en je kunt niet het hoesje rondom bedrukken! Zo beschermt heb je ookniet nog alleen eens een praktisch accesoire. je hoesje op prachtige wijze rondom, Het sideflip-hoesje (ook bekend als book case) heeftmaar veel heb je ook binnenin nog eensheb eenjepraktisch accesoire. te bieden: bruin kunstleer met kaarten-

vakjes, aan de zijkant zit een praktische magneetsluiting De klassieker: Het hardcase-hoesje en je kunt het hoesje rondom bedrukken! Zo beschermt De klassieker: Het hardcase-hoesje je hoesje niet alleen op prachtige wijze rondom, maar De hardcase is een klassieker onder de telefoonhoesheb je ook nog eens een praktisch accesoire. jes.hardcase Het hoesje is gemakkelijk aan tedebrengen en is, De is een klassieker onder telefoonhoesafhankelijk vanis jegemakkelijk smartphonemodel, beschikbaar jes. Het hoesje aan te brengen en is, in wit, zwartvan of zelfs doorzichtig. De matte fotoprint afhankelijk je beschikbaar De klassieker: Hetsmartphonemodel, hardcase-hoesje heeft mooie uitstraling. in wit,een zwart of zelfs doorzichtig. De matte fotoprint heeft een mooie uitstraling. De hardcase is een klassieker onder de telefoonhoes-

prachtige, haarscherpe fotoprint. Voor schitterende jes. Het hoesje is gemakkelijk aan te brengen en is, De all-rounder: fotokwaliteit en een stevige bescherming van je tele-Het insteekhoesje afhankelijk van je smartphonemodel, beschikbaar De all-rounder: foon. Zo heb je je lievelingsfoto altijd bij de hand inHet insteekhoesje in wit, zwart of zelfs doorzichtig. De matte fotoprint topkwaliteit. eenzijn mooie uitstraling. Het insteekhoesje is de nieuwste van onze hoesjes. Deze heeft hoesjes verkrijgbaar voor meer dan 2.500 smartphonemodellen wordt gemaakt vanhoesjes hoogwaardig kunstleer. voor PerHet insteekhoesje is de nieuwste vanen onze hoesjes. Deze zijn verkrijgbaar fect voor je alleen een hoesje je telefoon je deze in je tasPerof meer dan wanneer 2.500 smartphonemodellen enom wordt gemaaktwilt vanwanneer hoogwaardig kunstleer. broekzak Unieke bescherming, wanneer wilt. wilt wanneer je deze in je tas of fect all-rounder: voor stopt. wanneer je een hoesje om jejijtelefoon De Hetalleen insteekhoesje broekzak stopt. Unieke bescherming, wanneer jij wilt.

www.pixum.nl/hoesjes www.pixum.nl/hoesjes

www.pixum.nl/hoesjes

Het insteekhoesje is de nieuwste van onze hoesjes. Deze hoesjes zijn verkrijgbaar voor meer dan 2.500 smartphonemodellen en wordt gemaakt van hoogwaardig kunstleer. Perfect voor wanneer je alleen een hoesje om je telefoon wilt wanneer je deze in je tas of broekzak stopt. Unieke bescherming, wanneer jij wilt.

Connected april / mei

17


thema

Welke bril past bij jou?

Tekst Brechtje van Dam

In de jaren 90 zijn de eerste prototypen ontworpen maar een echte doorbraak bleef uit. Nu, dankzij nieuwe technologie en een heleboel gedreven ontwikkelaars, is die terug van weggeweest; de virtual reality bril. Sinds 2012 zien we een enorme toestroom van vr-brillen op de markt variërend in prijs, kwaliteit en mogelijkheden. Maar als de prijzen verschillen van een paar euro tot een paar honderd, welke vr-bril moet je dan hebben? De doorslaggevende factor daarin is waarvoor je de bril gebruikt. Want ze worden nu al ingezet om filmpjes te kijken, games te spelen, voor academische doeleinden en zelfs in de makelaardij. Met deze lijst kies jij welke virtual reality ervaring het beste bij je past.

Cardboard Virtual Reality

Deze kartonnen vr-brillen gebruik je in combinatie met je smartphone. De telefoon dient als beeldscherm. Klik je smartphone in de bril, plug je koptelefoon in en zorg dat je telefoon is opgeladen. Download een bijbehorende app - bijvoorbeeld de VR Roller Coaster - en je bent klaar om je onder te dompelen in vr.

Oculus Rift

De cardboard-brillen variëren in prijs maar kosten meestal tussen de 2,50 euro en 15 euro, en zijn daarmee een goedkope manier om de virtuele wereld te ontdekken. Je kunt online een Google cardboard kopen maar ook Albert Heijn en Hema hebben al een eigen variant op de markt gebracht. De wat duurdere cardboards zijn vaak iets comfortabeler en hebben verstelbare lenzen. Er zijn dankzij Google en Samsung een hoop geschikte (gratis) apps op de markt. Je telefoon gaat snel leeg en kan ook erg heet worden. Zeker wat oudere smartphones kunnen niet al te lang een vr-app draaien zonder te vertragen. En vertraging bij een vr-bril betekent hoofdpijn. Ze zijn niet bepaald comforta-

bel, met name die van Google is in dit opzicht geen aanrader. De cardboard vr-bril is vooral geschikt voor de eerste kennismaking met virtual reality.

Oculus Rift

Eigenlijk is het in 2012 allemaal begonnen met de Oculus Rift bril. De Amerikaan Palmer Luckey zamelde via een kickstartercampagne geld in om zijn idee voor een vr-bril, die gebruikt wordt via een pc, te ontwikkelen. Andere bedrijven volgden met hun eigen model, terwijl de consument moest wachten op de bril van Oculus. In 2015 waren de eerste prototypen beschikbaar en nu in 2016 is het pas mogelijk voor

Cardboard Virtual Reality

‘Hoewel Virtual Reality een gigantische sprong heeft gemaakt in de afgelopen jaren, zijn we er nog lang niet’ particulieren een Oculus te bestellen, en dan nog is het een pre-order. Volgens veel gamers zijn ze echter het wachten waard.

De Oculus Rift vr-bril is ontwikkeld voor en door gamers, en dat merk je. De vertraging is niet merkbaar, je kunt er urenlang mee spelen en je pc zal niet gauw oververhit raken. Ook het aanbod

18

Connected oktober/november


aan vr-belevingen is gericht op de doelgroep aangezien veel gameontwikkelaars nu met vr-versies van hun populaire spellen komen. Het model is comfortabel en voor de echte liefhebber is de Oculus een aanrader. Je hebt een zeer krachtige pc en soms extra hardware nodig om de Oculus te kunnen gebruiken. Als je bedenkt dat je voor de bril zelf al rond de 1500 euro kwijt bent, dan loopt het kostenplaatje hoog op. Niet bepaald de moeite waard als je alleen af en toe een virtual reality film wil kijken. Daarnaast is de Oculus Rift

maar op dit moment is de Samsung Gear nog de beste mobiele vr-bril.

Deze vr-bril is te gebruiken met een Samsung Galaxy S6 of S7. Er zijn een heleboel leuke filmpjes en games beschikbaar voor de Gear. Met name met de Galaxy S7 draaien apps zeer soepel. Hij zit lekkerder dan een cardboard, en gaat langer mee door het gebruikte materiaal. Daardoor is de Samsung Gear ook gelijk geschikt voor langdurig gebruik. Het blijft een vr-bril voor je smartphone, wat dezelfde problemen als met de cardboard kan opleveren. Bovendien heb

van hogere kwaliteit maar zonder hiervoor de nieuwste pc nodig te hebben.

Het valt op dit moment nog moeilijk te zeggen, maar waar Playstation en de eerste recensies met name over spreken is een lichtgewicht bril die geschikt is voor brillendragers. Je sluit hem aan en kunt meteen spelen, in tegenstelling tot andere vr-brillen. De Sony vr-bril is bovendien met ongeveer 400 euro een stuk goedkoper dan andere computergestuurde vr-brillen. De Sony Playstation camera is vereist maar wordt niet meegeleverd. Daarnaast kun je deze bril alleen bedienen met een Playstation 4, zonder heb je er dus niets aan. Volgens online winkels is de bril vanaf 13 oktober verkrijgbaar maar deze deadline is al enkele keren vooruitgeschoven.

Samsung Gear

bril vrij zwaar en dat voel je bij langdurig gebruik. De grootste concurrent van de Oculus bril op dit moment - de binnenkort verkrijgbare HTC VIVE - zou iets goedkoper en mobieler zijn volgens de experts.

Samsung Gear

Deze bril is er ook een die je gebruikt met een smartphone, maar is toch wat duurder. Dit heeft vooral te maken met het comfortabele model, de beschikbare apps en het feit dat Samsung Gear een van de eerste vr-brillen heeft uitgebracht. Intussen is de markt echter sterk veranderd,

je hiervoor wel een Galaxy S6 of Galaxy S7 nodig, anders heb je niks aan het apparaat. Ten opzichte van andere smartphone vr-brillen is dit model vrij duur, rond de 100 euro.

Hoewel Virtual Reality een gigantische sprong heeft gemaakt in de afgelopen jaren, zijn we er nog lang niet. Elke bril heeft nog nadelen. Bovendien is er door de concurrentie zo veel nieuws op de markt van vr gekomen in 2015 en 2016, dat je ook best nog even kunt wachten voor je een grote investering doet in een vr-bril. De producten die nu op de markt zijn doen het goed, maar er gaan nog veel ontwikkelingen plaatsvinden. Kun je echt niet wachten, dan is er gelukkig al van alles om te proberen, ook als je geen grote bedragen kwijt wilt zijn. Loop bijvoorbeeld eens Mediamarkt binnen, waar je een mobiele virtual reality bril gratis kunt proberen. Of bezoek de website van het Amsterdamse I Tried First, een bedrijf die het mogelijk maakt vr-brillen te huren voor evenementen. De mogelijkheden zijn nu al oneindig.

Sony Playstation VR Headset

Sony Playstation VR Headset

Hoewel hij nog niet op de markt is, zitten velen al op het puntje van hun stoel te wachten. Sony Playstation heeft namelijk aangekondigd met een vr-bril te komen die je gebruikt met behulp van een Playstation 4. Dit betekent een vr-ervaring Connected oktober/november

19


connected

Voordelige innovatie bij de Personeelsvoordeelwinkel De “Connected Personeelsvoordeelwinkel” biedt exclusieve kortingen op elektronicaproducten en gadgets. Profiteer geheel vrijblijvend van een wisselend en gevarieerd aanbod met kortingen tot wel 70%. Doe er je voordeel mee!

Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel

GEMBIRD WIFI REPEATER

€ 49,95

Op zolder of achterin de tuin, daar wil je toch ook lekker kunnen internetten? De WiFi repeater maakt dit mogelijk. Vanaf nu hoef je niet meer in de buurt van de router te zitten om vol bereik te hebben. Je stopt dit slimme apparaatje gewoon in het stopcontact en het bereik is weer terug. Gelukkig is hij ook uitgerust met een LAN poort, dus ook computers zonder WiFi kunnen gewoon verbinding maken! Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 15,95

LG 49UH850V SUHD LED TV

De LG 49UH850 is een 4K Ultra HD-televisie uit de hoogwaardige UH850V-serie van LG. Deze 49-inch televisie (124 centimeter) is rijk uitgerust met onder andere een IPS 4K Quantum-display, WebOS 3.0, Dolby Vision, passief 3D (incl. twee meegeleverde brillen) en geavanceerde beeldtechnologie. Bovendien is het geluid van de televisie onder handen genomen door audiospecialist Harman/Kardon. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 1299,-

€ 999,-

SAMSUNG AUDIO MULTIROOM SPEAKER M7 WIT

Met Samsung Wireless Audio Multiroom luister je overal in huis naar jouw muziek. De speakers maken draadloos verbinding met al jouw audioapparaten. Daarbij functioneert je smartphone als muziekspeler en afstandsbediening. Maak afspeellijsten, regel het volume, browse door je muziekbibliotheek en installeer speakers. Gewoon met één aanraking van je smartphone. Een ander nummer opzetten? Sleep de muziek in de Multiroom App naar de gewenste speaker via Drag & Play. Makkelijker wordt het niet! Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 299,-

€ 129,-

SIEMENS KG36NHI32 HOME CONNECT KOELVRIESCOMBINATIE

De Siemens KG36NHI32 Home Connect koelvriescombinatie heeft een op afstand bedienbare geïntegreerde camera, zodat je altijd kunt controleren wat er in je koelkast staat. Via de Home Connect App op je smartphone kijk je direct in je koelkast. Verder heeft de koelvriescombinatie twee hyperFresh-laden: één voor groenten en fruit en één voor vis en vlees met luchtvochtigheidsregelaar die je levensmiddelen langer vers houdt. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 1099,-

€ 949,-

SIEMENS WMH6Y891NL WASMACHINE

De iSensoric Premium wasmachine met WLAN verbindingsmogelijkheden is voorzien van het intelligente i-Dos doseersysteem, speciaal sensorgestuurde anti-vlekken programma en is te bedienen met de app. Met de Home Connect App heb je toegang tot de instellingen van de wasmachine een stuur je deze aan waar en wanneer je maar wilt (beschikbaar voor iOS en Android). Het automatische doseersysteem i-Dos stemt de hoeveelheid wasmiddel exact af op het wasgoed zodat je water en wasmiddel bespaart. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

STIPLIGHT GIFT BOX

€ 199,-

€ 89,95

20

Connected oktober/november

€ 1249,-

€ 999,-

Met 64 miljoen kleuren, koud en warm wit licht, timer, wake-up functie en bediening op afstand is de StipLight lamp de meest complete wifi-lamp. Creëer elke denkbare sfeer in je huiskamer of werkplek met je smartphone. Combineer eindeloos met 64 miljoen kleuren! Een felle leeslamp of zacht gedimd licht voor tijden het relaxen op de bank. Gebruik de wake up light om uitgerust wakker te worden. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl


SecurityKISS Keep It Smart & Simple

Houd uw internetverbinding beveiligd en anoniem met

SecurityKISS Tunnel

Download het gratis programma!

www.securitykiss.com www.securitykiss.be


thema

Tekst Eugenie Gijsberts

IFA

En daar hing ik dan, in mijn tuigje, mijn benen los bungelend boven de afgrond, onder mij de hete dampen van een vulkaan. Virtueel dan wel. Voor mijn ogen bevond zich een 360 graden-blik op een vulkaan. Om de beleving te versterken bungelde ik dus in een tuigje en maakte een kleine vrije val. Virtual Reality

Ik was in de stand van Samsung waar zij hun vr-bril presenteerden. De Samsung Gear VR bestaat natuurlijk al langer, maar werd dit keer uitgebreid gepromoot. Naast een vrije val boven een vulkaan kan je kanoën op een woeste rivier, van een berg af mountainbiken of een wilde rit in een achtbaan beleven. Samsung was niet de enige die deze belevenissen aanbood op de IFA. Ook Sony en Vetel deden dit. Verderop in het magazine lees je meer over alle vr-brillen.

Nog betere foto’s

Naast alle belevenissen op het vr-gebied, was er onder

22

Connected oktober/november

andere veel aandacht voor de camera’s in onze smartphones. Zo presenteerde LG een smartphone met twee camera’s waarvan één een wide-angle mogelijkheid had. Sony kwam met de Xperia XZ met een professionele camera die levensechte kleur vastlegt bij elke lichtsterkte. Ook met beweging heeft deze

camera weinig moeite, de beelden worden zonder vervaging vastgelegd.

moes op de beursvloer totaal niet meer. Ik was enorm verrast door de ongekende ruisonderdrukking.

Alleen muziek

Quantum dot

Wat verder mijn aandacht trok in de enorme hal van Sony was hun draadloze hoofdtelefoon, de MDR 1000x. Met een simpele druk op de hoofdtelefoon hoorde ik al het geroeze-

Net als voorgaande jaren was er ook nu weer veel aandacht voor de technologie met betrekking tot beeldkwaliteit. Daar waar vorig jaar 4K het magische woord was, zag ik nu veel over quantum dot technologie. Televisies, naast


elkaar hangend met de verschillende technologieĂŤn, lieten duidelijk het verschil in beeldkwaliteit zien. Met de gepresenteerde beeldkwaliteit kreeg ik een levensechte kijkbeleving, ik had de neiging om het aan te raken om te voelen of het echt was. Het was ook mooi om te zien hoe de beeldbuis steeds dunner wordt, van centimeters naar tegenwoordig 4 mm of zelfs nog minder.

Yoga Book

met de Anypen gewoon op papier en de tekst wordt overgenomen op de tablet. Je kan ook rechtstreeks op het scherm schrijven. Tekst typen doe je met het halo toetsenbord, voor korte teksten prima te doen maar voor lange teksten vraag ik me af of dit aanraakgevoelige toetsenbord wel zo fijn werkt. Al met al wel bijzonder om te zien hoe nauwkeurig de krabbels met de pen worden overgenomen op het scherm.

'Daar waar vorig jaar 4K het magische woord was, zag ik nu veel over quantum dot technologie'

Als laatste nog kort iets over Yoga Book van Lenovo. Op de beurs kon ik deze uitgebreid uitproberen en ik moet zeggen: ik was verrast door de mogelijkheden. De Yoga Book komt dicht in de buurt van de droom die veel tabletgebruikers hebben, namelijk schrijven op je tablet. Je schrijft

Na twee dagen rondlopen op de beurs had ik het gevoel nog niet alles te hebben gezien op de IFA. Wanneer je fan bent van gadgets en nieuwe technologieĂŤn op het gebied van lifestyle & entertainment wilt zien, dan is de IFA zeker een aanrader!

Connected oktober/november

23


fotografie

Foto Toon van der Ven Tekst Toon van der Ven

FOTO VAN DE MAAND JULI 2016: FIETSEN

Camera Pentax K5-IIs | Lens Sigma 17-70mm | Brandpunt 34 mm Sluitertijd 1/200s | Diafragma f/5,6 | Iso 400

WINNAAR MET 13 PUNTEN ‘NEEM JE FIETS MEE’ VAN TOON VAN DER VEN

Wat kunnen we van de winnende foto zeggen, een rommelig zooitje dat probeert over een bospad te rijden zo te zien. Alles scherp afgebeeld en goed ingekaderd, detaillering en belichting zijn degelijk. De titel heeft betrekking op de fietser in het midden, die blijkbaar van zijn fiets gevallen is. De kleurige renners contrasteren prima met het nogal doodse bos, ik vermoed eind herfst/dan wel begin winter. De fietsers zijn prominent in beeld, terwijl de lijnen van de rood-witte linten en het bospad richting geven aan het geheel en we ook de op de grond liggende fiets ontdekken. Goede, degelijke foto passend binnen de opdracht. Iets dergelijks kan ik me voorstellen als opmerkin-

24

Connected oktober/november

gen van onze coördinator en initiatiefnemer van de Foto van de Maand competitie Rudolf Werner van Daelen. Jarenlang verzorgde hij de competitie, bedacht de thema’s en was onze vraagbaak bij alle problemen die op fotogebied rezen. We hebben in hem, naast een kundig fotograaf, ook iemand verloren die een foto feilloos wist te duiden. Voor elke foto had hij wel opbeurende kritiek.

Altijd vond hij punten waardoor je vertrouwen kreeg in je fotokunsten en met plezier weer deelnam aan de volgende ronde, steeds weer in afwachting van hetgeen Rudolf erover wist te vertellen. Laten we duidelijk zijn, we missen Rudolf, al waren we er de laatste maanden een beetje op voorbereid.

MEEDOEN? MELD JE AAN OP DE CONNECTED-FOTOLIST VIA DE CONNECTEDWEBSITE. Stuur via toon.van.der.ven@ aaconnected.nl per thema maximaal twee foto’s voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden door mij geplaatst op de Connected-website. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen en geven rechtstreeks aan mij hun eerste, tweede en derde plaats door. Na afloop van de stemronde maak ik de uitslag bekend, samen met mijn rapport. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto’s te laten beoordelen. Met het commentaar krijg je verbeterpunten aangereikt.


advertorial

Pixelshift Middenformaatfoto's met de Pentax K- 1 fullframecamera

De K-1 is de eerste digitale fullframecamera van Pentax en vriend en vijand wachtte er al jaren op. Eén van de veelbelovende mogelijkheden van de Pentax K-1 is Pixel Shift, waarbij resoluties gehaald kunnen worden die vergelijkbaar zijn met die van middenformaatcamera's. En dat zónder extra grote sensor.

De opmaak van een camerasensor: elke pixel is geoptimaliseerd om één kleur te verwerken.

1: Het licht valt op de sensor. 2: De pixel slaat één kleur op. 3: Zo wordt het beeld op de sensor opgeslagen.

De pixelshifttechnologie vertrouwt op de bewegende sensor van de K-1. Deze sensor zit niet volledig vast zoals bij de meeste camera's maar kan minuscule bewegingen maken. Dit is niet alleen handig voor beeldstabilisatie, maar kan er ook voor zorgen dat hetzelfde beeld op verschillende delen van de sensor valt. Als je een foto maakt met pixelshift, maakt de camera in een korte tijd vier foto's. Tussen deze foto's verplaatst de sensor steeds één pixel, waardoor elk lichtdeeltje door vier pixels wordt opgevangen. Hierdoor wordt het licht opgevangen door de pixel die het best die bepaalde kleur kan verwerken. Door deze vier foto's samen te voegen krijg je zeer scherpe foto's met erg mooie, natuurlijke kleuren. Om de scherpste foto's te garanderen maakt de K-1 alle foto's na de eerste met een elektronische sluiter in plaats van de standaard mechanische sluiter. Na de eerste van de vier foto's laat de camera de spiegel omhoog en de

sluiter open en slaat hij de beelden op door een elektronisch sluitermechanisme. Dit vermindert kleine trillingen in de body van de camera die te zien kunnen zijn op het eindresultaat.

Middenformaatresolutie uit een fullframecamera Hoewel Pixelshift niet onder elke omstandigheden optimaal werkt, bijvoorbeeld bij foto's die uit de hand geschoten zijn, geeft het bij de juiste omstandigheden ontzettend scherpe foto's. In vergelijkende testen blijkt de Pentax K-1 met Pixelshift zelfs beter te presteren dat middenformaatcamera's. De foto's zijn scherper, er zijn minder beeldfouten als moiré te zien en het dynamisch bereik is beter. Ook wordt de resolutie door het gebruik van Pixelshift

verhoogd van 36 naar 64 megapixels, waardoor je enorme, haarscherpe afdrukken kunt maken. Pixelshift zit momenteel alleen nog in de Pentax K-1 en de Pentax K-3 II. De laatste heeft echter nog geen bewegingseliminatie. Weinig Ruis Een bijkomend voordeel van Pixelshift, is de lage hoeveelheid ruis die op de foto's terug te zien is. Doordat er vier foto's worden gemaakt, komt er ook vier keer zoveel licht binnen als bij één foto. Hierdoor gaat de hoeveelheid ruis omlaag en het dynamisch bereik omhoog.

Connected oktober/november

25


topvijf

topvijf

€ 199,-

€ 89,95

STIPLIGHT GIFT BOX Complete set bestaande uit: 3 Stiplight lampen 1 Stiplight afstandsbediening 1 Stiplight wifi-box Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel

Controleer alles vanaf je smartphone of tablet. Met 65 miljoen kleuren, koud en warm wit licht, timer, wake-up functie en bediening op afstand is deze Stiplight lamp de meest complete WIFI lamp. Creëer nu elke denkbare sfeer in je huiskamer of werkplek en combineer eindeloos met 64 miljoen kleuren! Gebruik de wake up light om uitgerust wakker te worden. Stel de tijd in waarop de lamp start met het simuleren van de zonsopgang. Je kunt zelf instellen wanneer lampen aan en uit gaan en zelfs hele groepen aan en uit laten gaan op diverse tijdstippen. Je kunt de lampen indelen in vier groepen en deze onafhankelijk van elkaar besturen. Kies voor de woonkamer, de eetkamer of voor de buitenlampen een andere eigen kleur.

LOGIN EN BESTEL OP WWW.PERSONEELSVOORDEELWINKEL.NL

LOOKOUT

Houd jouw digitale leven privé! Lookout kent als enige virusscanner alle apps, meer dan 30 miljoen, en telt wereldwijd meer dan 80 miljoen gebruikers. De app beschermt je niet alleen tegen virussen maar ook tegen malware, verlies en diefstal. Lookout heeft enkele unieke kenmerken: het scant all je apps en waarschuwt als er besmette apps zijn of als er onofficiële apps zijn die toegang vragen om privégegevens. Lookout houd alles tegen en waarschuwt je! Dus vind jij het belangrijk dat jouw gegevens veilig zijn, en hecht jij waarde aan privacy in de huidige digitale wereld, koop dan nu Lookout en beveilig jezelf.

PRIJS VAN € 24,95 VOOR € 9,95 - GA NAAR WWW.ABNAMRO-LOOKOUT.NL INFO WWW.LOOKOUT.COM/SUPPORT

B&G AUDIO VIDEO DOMOTICA

Wanneer je op zoek bent naar domotica-oplossingen op maat, dan vind je in B&G de perfecte partner. Van kleinschalige automatiseringsprojecten tot grootschalige huisautomatisering, en van slimme designschakelaars tot state-of-the-art audio- en videosystemen, je kunt hiervoor bij B&G terecht. Wil je weten wat B&G voor jou kan betekenen, dan ben je van harte welkom in hun showroom in Barendrecht waar je direct een beeld krijgt van alle mogelijkheden. Elk project van B&G verloopt in drie overzichtelijke fases. Voorbeelden van projecten van B&G en informatie over het verloop van projecten vind je op hun website.

INFO WWW.AV-SOLUTIONS.NL

PENTAX K-1 FULLFRAME VAN PENTAX

Pentax is één van de beroemde cameramerken uit het verleden, maar ook nu maken ze zeer interessante camera’s. Zo is er de K-1: hun eerste fullframe spiegelreflex. De camera is uitermate degelijk gebouwd en doet qua resolutie (36 megapixel), ruisprestaties en dynamiek niet onder voor soms veel duurdere concurrenten. Verder is er de interessante Pixel Shift functie, waarbij de sensor tijdens het maken van de foto steeds één pixel opschuift, om zo extra beeldinformatie te verkrijgen. Een slimme functie, die zorgt voor nog betere prestaties. Kortom: erg veel camera voor relatief weinig geld.

PRIJS € 2.099,- INFO WWW.RICOH-IMAGING.NL

HUAWEI NOVA

Met de nieuwe Nova-lijn zoekt Huawei de budgetbewuste consument op. Wat PK's betreft doet de Nova het met een 5-inch display met een resolutie van 1080p. Rennen doet het toestel met een octacore 2GHz Snapdragon 625 CPU en 3GB aan RAM. Verder heeft de smartphone 32GB aan opslag aan boord, wat uit te breiden is tot 128GB middels een MicroSD. Voorop vind je een 8MP camera, achterop één van 12MP. De 3020mAh accu gaat volgens Huawei twee dagen mee, maar dat zal ongetwijfeld bij gemiddeld gebruik zijn.

ADVIESPRIJS € 399,- INFO WWW.HUAWEI.COM

26

Connected oktober/november


fotografie

Tekst Redactie

Fujifilm komt met middenformaatcamera zonder spiegel

Fujifilm GFX50

Middenformaatcamera’s zijn van oudsher een kwalitatieve keuze als het gaat om beeldkwaliteit. Een grotere film vroeger, nu dus een grotere sensor, betekent meer informatie in je beeld en dus betere beelden. Nu komt het bedrijf met de GFX 50S . De eerste spiegelloze middenformaatcamera van het Japanse bedrijf. 'De wereld is te groot om op een 35mm foto te bevangen', aldus W. Eugene Smith. Fujifilm is het daar volledig mee eens en brengt daarom de GFX camera uit met een 43.8x32.9mm sensor. Deze sensor is 1.7 keer zo groot als de gebruikelijke 35mm fullframesensor en beschikt over 51.4MP. Qua uiterlijk lijkt de camera erg op de X-T2, een andere camera die ze bij Fujifilm onlangs presenteerden. Als je hem en profil bekijkt, zie je dat de GFX zo ongeveer een dubbele X-T2 is. Er zijn echter ook een hoop verschillen. Zo wordt de GFX geleverd met een losse elektronische zoeker en is de grip een stuk groter. Voor de GFX camera heeft Fujifilm een volledig nieuwe vatting ontwikkeld. Voor deze vatting komt het bedrijf met zes nieuwe objectieven, zowel in het prime-, zoom- en macrosegment.

Video

De camera’s waar we mee werken zijn nog pre-productiemodellen. Het menu is dan ook compleet overgenomen uit de X-T2. Tijdens de eerdere presentatie werd niet over video gesproken. Nu blijkt dat de camera toch een videomodus krijgt, al zal deze gelimiteerd zijn tot een resolutie van 1080 pixels met hoogstwaarschijnlijk 24 fps. De prijs van de GFX50 is nog niet bekend, maar zal inclusief objectief onder de 10.000 dollar blijven. Dat is veel geld, maar een middenformaatcamera is nu eenmaal kostbaarder dan een (d)slr. Info www.fujifilm.eu/nl

Nikon

‘Fujifilm is de tweede fabrikant die met een middenformaatcamera zonder spiegel komt’

komt met nieuwe actioncams

Nikon introduceerde tijdens de fotografiebeurs Photokina de KeyMission 80 en 170 camera’s, uitbreidingen naast de al bekende actioncam KeyMission 360. Deze actiecamera’s kun je dragen en zijn zo ontworpen dat je ieder dagelijks avontuur in 4K UHD kunt vastleggen. De twee nieuwe actiecamera’s zijn onderdeel van de lijn waar eerder al de KeyMission 360 aangekondigd werd. In de serie draait het bij alle model-

len om Ultra High Definition 4K beelden. Die KeyMission 360 werd al eerder aangekondigd, maar is wat vertraagd en komt nu in

oktober op de markt. De 360 kan, zoals de naam al doet vermoeden, 360 graden opnames maken. Daarnaast is de camera schokbestendig en kun je hem tot dertig meter onder het wateroppervlak meenemen. Net zoals bij de 360 staat het getal achter KeyMission bij de nieuwe camera’s voor de beeldhoek, dus respectievelijk 80 en 170 graden. Met de KeyMission 170 film je makkelijk in ultra-wide hoeken 4K-video’s. De actioncam heeft een 8,3-megapixelsensor en 4k filmen lukt met maximaal 30p. De KeyMission 80 maakt het mogelijk om gemakkelijk vanuit de hand te filmen. De actiecamera is waterproof tot op 1 meter diepte, shockproof

tot 1,5 meter en freezeproof tot een temperatuur van -10 graden. Je rendert gemakkelijk gemaakte 4K-video’s en hebt een tweede camera, speciaal voor selfies. De 80 heeft een 12-megapixelsensor met f2.0 en een flitser, plus een tweede camera aan de achterzijde met f2.2 en 5-megapixel. Alle camera’s zijn direct verbonden met je smartphone door de SnapBridge app voor de KeyMission 80 en de SnapBridge 360/170 app voor de overige modellen.

Info www.nikon.nl Connected oktober/november

27


thema

Tekst Julia Krauwer

Van digitale assistent tot virtuele BFF

Het was 1997 en ik was in de ban van mijn Tamagotchi. Piepte mijn digitale huisdier van de honger, dan snelde ik toe om hem eten te geven. Was hij eenzaam, dan gaf ik hem de nodige aandacht. Mijn ouders moesten een beetje lachen om die toewijding naar een paar pixels, maar inmiddels is interactie tussen mens en machine niet meer weg te denken. En het gaat er niet minder op worden. Door middel van Artificial Intelligence worden niet alleen onze digitale huisdieren steeds slimmer, maar creëren we onmisbare assistenten die ons leven en werk radicaal gaan transformeren.

Artificial Intelligence als gereedschapskist

Artificial Intelligence (AI) is een verzameling van technologieën die de verschillende menselijke vaardigheden imiteren. Via image recognition kunnen computers bijvoorbeeld objecten en gezichten op foto’s herkennen. Met behulp van speech recognition en natural language processing kunnen computers spraak en tekst begrijpen. Tel daarbij op het vermogen van sommige machines om te redeneren, te voorspellen en te blijven leren op basis van nieuwe input (machine learning, deep learning), en je hebt

28

Connected oktober/november

een gereedschapskist waarmee je iets zou kunnen creëren wat de menselijke intelligentie benadert.

Vermakelijk, niet intelligent

Mijn Tamagotchi was vermakelijk, maar niet bepaald intelligent. Willen we iets ‘intelligent’ noemen, dan moet het in ieder geval kunnen putten uit verschillende cognitieve vaardigheden. Denk hierbij aan perceptie, het begrijpen en produceren van taal, leren, redeneren en het oplossen van problemen. Mijn digitale huisdier stond dan ook mijlenver af van het digitale gezelschap zoals we dat nu kennen. Denk aan Apple’s Siri, Microsoft’s Cortana en Amazon’s Alexa. Indertijd wist ik maar al te goed dat de Tamagotchi me niet zou begrijpen, laat staan doorvragen of advies geven. Verliefdheden deelde ik dus nog gewoon met vriendinnetjes en alle prangende vragen over zakgeld stelde ik aan mijn ouders.

Praatpalen en emoji’s

De virtuele assistenten van nu kunnen gelukkig meer dan mijn surrogaathuisdier van twintig jaar geleden. Siri doorzoekt het gehele web voor je en maakt her en der zelfs een (voorgeprogrammeerd) grapje. Alexa begrijpt spraak en kan via een verbinding met je bank geld overboeken wanneer je dat vraagt. Ook je auto kan straks worden gekoppeld aan Amazon’s praatpaal, waardoor je het voertuig op afstand kunt afsluiten en altijd weet hoeveel brandstof je nog hebt. Of neem Penny, een mobiele app waarvan de gelijknamige avatar je in een natuurlijke dialoog informatie geeft over je inkomsten en uitgaven. Niet geheel onbelangrijk: Penny gebruikt emoji’s, net zoals jij en ik.

Steeds meer menselijke trekjes

Virtuele assistenten duiken overal op, van basic tot heel geavanceerd. De meesten hebben echter nog geen bood-


schap aan onze emoties. Uitzondering is MoodBox, een speaker die muziek voor je uitkiest op basis van de emotie in je stem en ook nog eens empathisch reageert. En Amazon werkt aan een update van Alexa, zodat ze haar antwoorden

‘Machines worden dus niet alleen steeds slimmer, ze krijgen ook steeds meer menselijke trekjes’ kan aanpassen als je geïrriteerd of boos klinkt. Machines worden dus niet alleen steeds slimmer, ze krijgen ook steeds meer menselijke trekjes. Zelfs creativiteit lijkt geen exclusief menselijke skill meer nu de eerste computergegenereerde deuntjes, schilderijen en romans een feit zijn.

Een digitale assistent voor elk

Er zijn nog geen computers die alle cognitieve, emotionele en creatieve vaardigheden op menselijk niveau beheersen. Wel kent kunstmatige intelligentie nu al interessante toepassingen. Zo zien we in de financiële wereld twee soorten virtuele assistenten: assistenten die de bankmedewerker helpen zijn werk beter te doen, en assistenten die direct met de klant interacteren.

Slimmer met elk gesprek

Van die laatste soort kennen we al tal van voorbeelden. Zo beantwoordt een chatbot op de website van SwedBank al je vragen en heeft de app van challengerbank Atom een virtual agent die slimmer wordt met elk gesprek. Overigens hoeft zo’n assistent niet per se een gezicht en een karakter te hebben. Een digitale assistent kan ook de vorm hebben van een slimme app die je inzicht biedt in je inkomsten en uitgaven, zoals ABN AMRO’s Grip.

Van onderbuikgevoel naar dataanalyse

Ook voor de bankmedewerker bieden digitale assistenten uitkomst. Denk

bijvoorbeeld aan een dashboard waarop de relatiemanager in een oogopslag ziet welke klant advies nodig heeft en wat zijn financiële behoeften zijn. Of een virtuele robot die eentonig en tijdrovend werk overneemt. Ook kan de virtuele assistent een fraudedetectiesysteem zijn dat subtiele veranderingen in transactiepatronen opmerkt. Of een risicoanalyse die niet leunt op onderbuikgevoel maar op geavanceerde data-analyse.

Persoonlijke noot in virtuele vorm

Vanuit welke hoek je het ook bekijkt, door middel van Artificial Intelligence kunnen bedrijven hun klanten nog beter van dienst zijn. Direct via chatbots en slimme apps, of indirect door de medewerker te ontzorgen en te empoweren. In diensten die nu al geautomatiseerd zijn wordt de persoonlijke noot in virtuele vorm teruggebracht. In services waar menselijk contact tot de kern behoort, komt nog meer tijd en persoonlijke aandacht voor de klant.

Virtuele BFF

‘Menselijk contact’ en ‘persoonlijke aandacht’ - ik ga er prat op. Net zoals ik vroeger mijn beslommeringen het liefst met mijn vriendinnen en familie deelde, vind ik een menselijk luisterend oor nog altijd het fijnst. Toch wordt interactie tussen mens en machine steeds normaler. Toen mijn Tamagotchi was gestorven belandde het apparaat gewoon ergens in een doos. Nu krijgen AIBO-robothondjes in Japan een plechtige begrafenis en worden ze gezegend door een priester. We leven in een tijd waarin geheimen worden toevertrouwd aan chatbots en virtuele psychologen doorvragen tot het probleem is ontrafeld. Gaan we van virtuele assistent naar virtuele BFF? Ik zal mijn Tamagotchi om zijn visie vragen.

Connected oktober/november

29


thema

Home automation Zo begin je

Tekst Peter Güldenpfennig

Hoewel het tien jaar geleden nog enkel voorbehouden was aan films en mensen met bakken vol geld, sluipt de automatisering nu ook de 'gewone' huiskamer binnen. Maar hoe begin je eigenlijk met het automatiseren van je huis? Binnen elk soort apparatuur vind je tegenwoordig geautomatiseerde devices. Dit gaat van huishoudelijke apparatuur als thermostaten en wasmachines tot aan de verlichting in en om het huis en natuurlijk ook devices voor entertainment. Het aanbod kan overweldigend zijn, maar wij helpen je om je huidige huishouden voor een deel te automatiseren.

Starten met automatisering

Als je een begin wilt maken met het automatiseren van je huis, dan zijn starterkits een goede

oplossing. Een voorbeeld hiervan zijn de kits van HomeWizard, waarmee je elk aspect van devices in en om het huis kunt automatiseren. Denk aan thermostaten, stroomaansluitingen of radiatoren. Bij elke kit hoort ook een app waarmee je direct het geautomatiseerde device kunt aansturen en hierover informatie af kunt lezen. Leuk is dat de kits uit te breiden zijn en je bijvoorbeeld begint met enkel de automatisering van je verlichting, en later uitbreidt met bijvoorbeeld rookmelders en IP-camera’s om je huis te beveiligen. Spil van

HomeWizard Starterkit, € 219,-

het HomeWizard-systeem is een apparaat dat simpelweg de HomeWizard heet. Deze fungeert als router

tussen alles wat je geautomatiseerd hebt en communiceert relevante informatie naar de app op je smartphone.

Flexibel zelf je huis inrichten

Ben je avontuurlijker ingesteld en wil je zelf graag geheel bepalen wat je automatiseert, dan is een smart hub je beste optie. Een voorbeeld hiervan is de Mediola AIO Gateway. Dit apparaat werkt letterlijk als een algemene hub die zowel IR-signa-

‘Dit device werkt als rookmelder maar detecteert ook koolmonoxide, de luchtvochtigheid en de lichtsterkte’ Mediola AIO Gateway, € 175,-

30

Connected oktober/november

len als draadloze wifi-signalen ontvangt van 700 draadloze componenten van meer dan 40 fabrikanten. Hiermee kun je dus zelf elk onderdeel van je geautomatiseerde bepalen en verschillende merken combineren in je huis. Elk onderdeel neem


Birdi, € 199,je op in de ICONTROL-app waarmee je apparaten afzonderlijk kunt bedienen met je smartphone of tablet.

De vier voordelen van automatisering Gemak Je hoeft je stoel niet meer uit om apparatuur of lichten in- en uit te schakelen of deze te bedienen. Meten Meten is weten: je krijgt perfect inzicht in hoeveel je verbruikt per apparaat, of dit nu stroom of water is. Besparen Uit meten volgt een ander voordeel: je kunt apparatuur zo instellen dat je geld bespaart doordat verbruik zich beperkt tot actief gebruik. Beveiligen Met het automatiseren van je huis is het implementeren van goede beveiliging middels sensors en camera’s makkelijk.

Zoek je meer functionaliteiten, dan kun je ook een NAS gebruiken die je misschien zelfs al wel thuis hebt staan. Voorwaarde is wel dat de apparaten die je wilt automatiseren aangesloten zijn op het netwerk waarmee ook je NAS is verbonden. Verschillende NASleveranciers als QNAP en Synology hebben in hun app store diverse automatiserings-apps die je op je NAS installeert. De apps detecteren elk apparaat op je netwerk waarna je deze kunt aansturen vanuit één app. Erg handig, maar wel enkel geschikt voor gevorderde ‘automatiseerders’.

Automatiseer je beveiliging

Als je de behoefte hebt om uit te breiden, bijvoorbeeld om camera’s in je huis te installeren, dan loont het om verder te kijken dan starterkits. Zo zijn er handige stand-alone camera’s verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de Arlo Q van NETGEAR. Deze kleine camera installeer je discreet ergens in huis

waarna je het beeld in de gaten houdt met een mobiele applicatie, verkrijgbaar voor zowel iOS en Android. Beelden zelf worden geschoten in 1080p met 30fps via een 130 graden groothoeklens en worden gratis zeven dagen lang opgeslagen in de cloud. Is er onverhoopt geen internetverbinding beschikbaar, dan kunnen beelden ook lokaal worden opgeslagen,

bijvoorbeeld op MicroSD. Erg handig.

Verbeter de leefkwaliteit in je huis

We noemden al de rookmelders van HomeWizard, Zoek je echter een all-in-one oplossing voor je veiligheid, dan is Birdi een goede optie. Dit device werkt als rookmelder maar detecteert bijvoorbeeld ook koolmonoxide, de luchtvochtigheid en de lichtsterkte in je huis. Het apparaat waarschuwt je per app en ter plekke via een licht- en audiosignaal wanneer er iets loos is. De Birdi kan op batterijen werken maar ook geïntegreerd worden binnen je stroomnetwerk.

Netgear Arlo Q, € 199,-

Connected oktober/november

31


advertorial

LG 49 inch

4K Ultra HD LED TV De LG 49UH850 is een 4K Ultra HD-televisie uit de hoogwaardige UH850Vserie van LG. Deze 49-inch televisie (124 centimeter) is rijk uitgerust met onder andere een IPS 4K Quantumdisplay, WebOS 3.0, Dolby Vision, passief 3D (inclusief twee meegeleverde brillen) en geavanceerde beeldtechnologie. Bovendien is het geluid van de televisie onder handen genomen door audiospecialist Harman/Kardon.

Hoogwaardig beeld

De LG 49UH850V is een televisie die uitblinkt in de weergave van beeld. Ten eerste onderscheidt deze televisie zich met het IPS 4K Quantum-paneel, dat bestaat uit kleine nano-kristallen. Dankzij de miljarden kleuren zien films, series, video’s en foto’s er ultrarealistisch uit. Bovendien ondersteunt deze televisie 4K Ultra HD, een resolutie die vier keer zo hoog is als Full HD. Dankzij het 49inch beeldscherm (124 centimeter) worden alle details haarfijn weergegeven.

Luxe technieken

Verder komt de LG 49UH850V met luxe beeldtechnieken voor extra De “Connected Personeelsvoordeelwinkel” biedt exclusieve kortingen op elektronicaproducten en gadgets. Profiteer geheel vrijblijvend van een wisselend en gevarieerd aanbod met kortingen tot wel 70%. Doe er je voordeel mee! Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel

32

Connected oktober/november

kwaliteit. Met Ultra Luminance worden in donkere gedeelten resterende stromen naar lichtere gedeelten gestuurd voor verbetering van het contrast; licht is echt licht en zwart wordt dan ook echt zwart. ColorPrime zorgt voor prachtige kleurtinten en vloeiende kleurovergangen, zodat de kleuren zowat van het scherm afspatten. Dankzij het IPS 4K Quantum-display heeft de LG 49UF850V een kijkhoek tot wel 178 graden.

Uitgerust met Dolby Vision

Een andere feature is de aanwezigheid van Dolby Vision (te downloaden via een software-update). Hoewel Dolby vooral bekend staat om hoogwaardige audiotechnieken voor de thuisbioscoop, heeft het merk ook een beeldtechnologie ontwikkeld voor het verbeteren van de filmervaring: Dolby

Vision. Met deze beeldstandaard, die sinds 2016 in verschillende LG-modellen is verwerkt, zijn onder andere eisen voor contrasten en helderheid vastgelegd. Dolby Vision staat garant voor hogere contrasten, intensere kleuren en extra details.

Geluid van Harman/Kardon

LG heeft voor de UH850V-lijn extra aandacht besteed aan het televisiegeluid. Het merk is een samenwerking aangegaan met audiospecialist Harman/Kardon voor het televisiegeluid. Het audiosysteem van de LG 49UH850V is ontwikkeld door Harman/ Kardon en zorgt voor een ruimtelijk geluid.

Smart TV: WebOS 3.0

De LG 49UH850V komt verder met WebOS 3.0, het geüpgradede Smartgedeelte van LG. WebOS 3.0 biedt veel mogelijkheden,

€ 1299,-

€ 999,-

SPECS LG 49 INCH 4K ULTRA HD LED TV • 49 inch SUHD LED TV • Smart-TV • Ingebouwde wifi • Passieve 3D-ondersteuning • 3 HDMI-aansluitingen en 3 USB-aansluitingen

Ook verkrijgbaar in 55 inch beeldscherm zoals het verbinden van diverse smartphones met de televisie. WebOS 3.0 biedt een simpele bediening, een overzichtelijke menustructuur en kent zeer korte laadtijden. Gebruik populaire apps zoals Netflix, Videoland, HBO, NPO Gemist en YouTube, speel games en ontdek de internetmogelijkheden. De meegeleverde Magic Motion Remote Control is afgestemd op Smartdoeleinden en biedt een intuïtieve bediening.


connected

Voordeel voor

KortingenConnected-leden en aanbiedingen KORTING!

Tekst Martin Tokkie

PUUR NATUUR OP JE BUREAU!

Prachtig zijn ze, deze duurzame luxe houten bamboe toetsenborden en muis van Houtgadgets. Ze zijn mooi om naar te kijken, ze voelen fijn aan en ze zijn vriendelijk in het gebruik. Ecologisch wonen en werken met houten producten is comfortabel. Je kunt dit mooie houten toetsenbord en echt houten USB-sticks bestellen met een korting van 20%. En jouw bestelling wordt gratis thuisbezorgd! Deze actie is geldig tot 1 november 2016 Kijk op aaconnected.nl/aanbiedingen voor meer info.

SMARTPHONE WALLET

Ook dit najaar komt Castelijn & Beerens weer met een elegante smartphone portemonnee en een klassieke billfold verpakt in een luxe giftbox. Veiligheid in luxe verwerkt: twee portemonnees die naast comfort ook veiligheid bieden. Een onzichtbaar verwerkt hightech folie beschermt de inhoud van je portemonnee tegen het ongewenst uitlezen van persoonlijke gegevens.

Giftbox Billfold 7 creditcards Klassieke billfold herenportemonnee. Normale prijs: € 69.95, Connected actieprijs: € 44,90 incl. btw en verzendkosten.

Giftbox Smartphone zip wallet Elegante dames smartphone rits portemonnee. Normale prijs: € 99.95, Connected actieprijs: € 64,90 incl. btw en verzendkosten.

Deze unieke aanbieding is geldig tot 1 november 2016. Kijk op aaconnected.nl/aanbiedingen voor meer info.

PHILIPS HUE DE TOP IN SMART LED

Maak je huis nog completer met de nieuwe Philips Hue E27 Starter Pack. Laat je thuis verwelkomen met kleurrijke ledlampen die automatisch aanspringen als je thuiskomt. Met Apple’s HomeKit bedien je deze functionaliteiten nog makkelijker. Met je stem of een vingeraanraking bedien je nu je hele huis. Of je nou lekker op de bank ligt of het laatste werk op kantoor afmaakt, met de Philips Hue app op je tablet of smartphone is thuis nooit ver weg. Prijs: nu voor Connected leden €175. Deze aanbieding is geldig t/m 31 oktober 2016 Kijk op aaconnected.nl/aanbiedingen voor meer info.

VEILIGHEID BOVEN ALLES!

Met de Bosch 5000 OW rookmelder wordt de hoogste kwaliteit gecombineerd met veiligheid. En deze rookmelder is draadloos koppelbaar met andere Bosch 5000 OW rookmelders. De rookmelder is voorzien van PowerLight en dit heldere evacuatielicht zorgt voor oriëntatie in het donker tijdens een noodsituatie. Nu voor Connected leden van euro € 64,95 voor € 53,-. Aanbieding is geldig t/m 30 november 2016. Kijk op aaconnected.nl/aanbiedingen voor meer info. Connected oktober/november

33


service

Postadres

Connected Postbus 283 (AA 8112) 1000 EA Amsterdam

Over Connected

De personeelsvereniging Connected is onderdeel van de personeelsvereniging ABN AMRO. Alle Connected-leden zijn hierdoor tevens lid van PV ABN AMRO en kunnen gebruikmaken van de aanbiedingen van PV ABN AMRO. www.aaconnected.nl www.pvabnamro.nl

Ledenadministratie

Alle vragen over lidmaatschap, wachtwoord, inloggen: ledenadministratie@pvabnamro.nl

Connected-bestuur

(met aandachtsgebieden)

• Martin Tokkie Voorzitter, afgevaardigde PV ABNAMRO hoofdbestuur, Commercie, Promotie & Ledenwerving, Helpdesk, DigitaalService

• Henk van den Ouwelant Penningmeester

• Simon Berende Secretaris, Academy, Fotografie, Internet & Social Media

• Eugenie Gijsberts Redactie, Communicatie

• Edwin Post ProbeerService, Internet & Social Media

Discussiegroep

Met een abonnement op een discussiegroep kun je in contact komen met medeleden, vragen stellen en beantwoorden en tips en trucs delen. Voor aan-/afmelden en informatie: forum@aaconnected.nl fotografie@aaconnected.nl

ProbeerService

Vragen en ideeën over de ProbeerService en het gratis proberen van apparatuur: probeerservice@aaconnected.nl

Aanbiedingen (Commercie)

Neem altijd eerst contact op met de leverancier van de aanbiedingen. Contactgegevens kun je vinden op de website.

Academy

Vragen over cursussen en workshops: evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService

Alle vragen over het digitaliseren van analoge media: digitaalservice@aaconnected.nl

Evenementen

Alle vragen over de Jaardag en andere evenementen: evenementen@aaconnected.nl

Fotografie

Alle vragen over fotografie en fotobewerking: fotografie@aaconnected.nl

Internet en Social Media

© 2016 Clipboard Publishing

Connected is een uitgave van Clipboard Publishing in samenwerking met de personeelsvereniging Connected voor haar leden. Connected verschijnt zes keer per jaar. Het is niet toegestaan om in Connected gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst van Clipboard Publishing. Pr-bureaus en fabrikanten die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties of ander promotiemateriaal dienen zich te wenden tot de uitgever/ hoofdredactie. Het centrale e-mailadres voor persberichten is redactie@aaconnected.nl

Connected aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door fouten in het ontwerp of de publicatie van artikelen.

Connected-redactie

Alle vragen, kopij en opmerkingen: redactie@aaconnected.nl Eugenie Gijsberts (portefeuille en coördinatie) Dick de Graaf Jan van Koeverden Brouwer

www.aaconnected.nl www.facebook.com/aaconnected www.twitter.com/PVAAConnected

Vaste Connected-rubrieken

Helpdesk

Bijdragen

Alle vragen over problemen met pc’s en aanverwante apparatuur: helpdesk@aaconnected.nl

Voor vragen kun je tussen 19:00 en 22:00 uur ook bellen met:

Peter Eijlander (020 636 74 58)

Jan van Es (036 534 36 67)

Karel Haighton* (0182 53 33 88)

Martin van den Heykant (076 501 87 95)

Edwin Post (ProbeerService) Dennis Wooning (Kort en simpel) Robert Kalle René Smeekes

Social Media

Connected kun je ook vinden op Facebook en Twitter: www.facebook.com/aaconnected Twitter: #aaconnected

Vragen over Facebook: facebook@aaconnected.nl Vragen over Twitter: twitter@aaconnected.nl

Een uitgave van:

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: +31(0)15-7600.700 Fax: +31(0)15-7600.760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever

Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Redactie

Senta Bemelman Jasper van Bladel Fokelien Broekstra Rick Francissen Nadja Geskus Peter Güldenpfennig Mark van Harreveld Fabienne Keijzer Thomas Keulemans Dré de Man Bart Remmers Menno Visser redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707

Marketing & PR

Tim Beemer Kyra Bos Sven de Heer Giancarlo Idili Robin Rhijnsburger marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Sales

Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770

Traffic

Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Vormgeving

Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Drukkerij

Senefelder Misset, Doetinchem

Martin Tokkie (via helpdesk@aaconnected.nl)* Frank Vos (via helpdesk@aaconnected.nl)* * Ook voor Apple-vragen

Connected is powered by

34

Connected oktober/november


Lapland het ware Winterwonderland®

www.lapland.nl/connected Wintersport in Lapland met een avontuurlijk tintje. Een ‘onbekende’ bestemming als het Pure Noorden is dit helemaal. Activiteiten die u nog nooit heeft gedaan, massa’s sneeuw, kou en het noorderlicht. Tijdens dit avontuur zult u volop genieten, want de bevolking in het noorden is erg gastvrij.

Uw 5-daagse reis in het kort

U vliegt vanaf Amsterdam in nog geen 3 uur rechtstreeks naar Kuusamo. U verblijft in de modern ingerichte RukaSuites appartementen waar u alle faciliteiten zoals restaurants, après-ski, skiverhuur en een supermarkt bij de hand heeft maar even buiten Ruka waant u zich in de wildernis. Maak een huskysafari, ga mee naar de rendierfarm of kies voor snelheid en stap op een sneeuwscooter. Ga een paar uurtjes skiën of maak gebruik van de langlaufmogelijkheden buiten het dorp. De pistes en loipes in Ruka zijn goed geprepareerd en de sneeuwcondities zijn super. Wie optimaal wil genieten van een vakantie in Lapland en niets wil missen, kiest voor deze locatie! Ruka, dé wintersportplaats in Fins Lapland.

Geniet van een GRATIS Finse sauna-belevenis met Laps diner. Neem een duik in een ijswak en relax in de jacuzzi met prachtig uitzicht. Na deze ontspannende middag staat een heerlijk Laps 3-gangen diner voor u klaar. Bel of mail ons gerust voor meer informatie: 035-6990322, info@voigt-travel.nl

Reisinformatie

- Vertrek zondag 15 en 22 januari 2017

Vanaf € 745 p.p. inclusief:

- Vlucht met transfer - Luxe appartement met privé sauna - Sneeuwscootersafari - 1 dag skipas en skihuur - Gratis max. 20 kg ruimbagage - Gebruik thermo uitrusting


Bijzondere vogels spotten... ...à la TravelEssence. Natuurlijk: Nieuw Zeeland heeft bijzondere vogels die u nergens anders ter wereld tegen komt. Op Kapiti Island ziet u ze allemaal. Maar als u een ontmoeting wil hebben met een stel écht heel bijzondere vogels, dan moet u ons nodig bellen. Wij brengen u in contact met de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori. Zij zijn al sinds mensenheugenis de bewakers van natuurschatten als deze. Niet alleen Kapiti Island, maar ook Kaikoura, met haar vele walvissen, of het Urewera regenwoud, bijvoorbeeld. Met tochten, rondleidingen en verhalen laten de Maori graag die bijzondere kant van Nieuw Zeeland zien. Met kleren aan weliswaar, maar daarom niet minder puur natuur. Nieuw-Zeeland

met echte Nieuw-Zeelanders, net als wij; wij komen er immers vandaan en weten u precies die plaatsen te laten zien die u bij niemand anders te zien krijgt. Daarom maken deze exclusieve ontmoetingen een onmisbaar onderdeel uit van de rondreis die we voor u, en vooral met u, organiseren. Daarbij regelen we kleinschalige accommodaties en activiteiten voor u, en een uitgekiend rustig reisschema, met eigen vervoer, zodat u optimaal van Nieuw Zeeland kunt genieten. Voorproefje? Bel 030-27 25 335 voor een afspraak bij ons of bij u thuis. U bent ook welkom op één van onze presentatiedagen op de Oudegracht in Utrecht. Of kijk op www.travelessence.nl.

Onze lokale kennis maakt het verschil ...

Connected 5.2016  

www.aaconnected.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you