Page 1


dan Meerrrassende ve 6000vragen rednen o antwo

Speel de populaire tv-quiz nu thuis aan tafel en ontdek in vijf spannende rondes wie van jullie De Slimste Mens ter Wereld is.

Kijk voor meer informatie op www.justgames.nl of op /playjustgames

/playjustgames

/playjustgames

www.justgames.nl

Just Games is a member of Just Media Group BV

Nu verkrijgbaar bij o.a. Intertoys, Bart Smit, Bol.com, Toys XL, Coolblue, ToyChamp en Media Markt


Inhoud OKTOBER/NOVEMBER 2015

7.

Connected in huis

De optimale instellingen voor je router

Special

Smart homes Anno 2015 kun je niet meer om de ‘smart home’ heen. In het kort: een smart home maakt het mogelijk om op afstand intelligente toestellen te bedienen, bijvoorbeeld via de pc of draadloze telefoon. In deze editie behandelen we diverse soorten smart homes, waarmee jou het optimale comfort geboden wordt. Connected 4 6 15 30 33 34

Voorwoord Clubnieuws / Evenementenkalender Column Gerrit Zalm ProbeerService Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

Fotografie

28 Review: Fujifilm X-T10 13 Foto van de Maand

Special 8. 20 22

IFA 2015: smart homes, drones en andere gadgets Smart home: hoe je huis steeds slimmer wordt Dit zijn de vijf beste gadgets voor je smart home

24.

Review: Windows 10

Heeft het nieuwe besturingssysteem de beloften waargemaakt?

26. Slimme

Dingen

Er komen steeds meer producten op de markt die een functionaliteit combineren met connected zijn

Gadgets

10 Drones: lust of last? 13 Kort en simpel: Snap Me Up, iPhone 6 plus en Snapcar

Eyeopener

16 E-mail op je smartphone

15. Dit zijn de

nieuwe devices van Apple

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected oktober / november

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

IFA

Eerder deze maand bezochten wij de IFA in Berlijn. Dit is Europa’s grootste beurs op het gebied van consumentenelektronica. Het viel ons op dat naast de steeds groter wordende tv’s (ook al met gebogen schermen) andere apparatuur steeds verder in formaat afneemt.

De markt voor portable apparaten is inmiddels zes keer zo groot als de markt voor hifi-apparatuur. Na het faillissement van de cd-winkels merken we nu dat de tendens mobiel, streaming en digitaal doorzet. Netflix, de online tv-dienst, heeft in Nederland de miljoenste abonnee verwelkomd. Veel winkels hebben of krijgen het moeilijk als ze de aansluiting missen.    De bestedingen in de traditionele artikelen nemen fors af, terwijl de branche als geheel iets groeit. Dit komt voornamelijk door mobiele devices als speakers, smartphones en tablets. Kijk in de gemiddelde winkel maar eens hoeveel m2 er beschikbaar is voor stereoapparatuur versus tablets en smartphones.   Moet je nu gelijk naar de winkel om nieuwe spullen te kopen? Welnee, als je happy bent met je huidige spullen, prima. Weet wel dat de mogelijkheden op dit moment eindeloos zijn.  

‘De beste dingen in de traditionele artikelen nemen fors af, terwijl de branche als geheel iets groeit’ De ontwikkelingen gaan in een razend tempo, en wie even niet oplet, loopt achter de feiten aan. Onze jongste trendwatcher bij Connected is vijftien jaar, en levert zeer waardevolle input voor ons magazine en voor de mensen achter het team commercie. Zo hopen wij als vereniging met onze tijd mee te gaan en onze leden te bedienen met onze missie: het ontsluiten van moderne techniek voor alle (oud-) medewerkers van ABN AMRO.   De vraag die ik heb is of dat een beetje lukt. Zijn we vernieuwend genoeg, of ben je onderweg al afgehaakt? Zoals een bekende conferencier ooit zei: ik ben te oud voor die rotzooi. Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected oktober / november

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


INSPIRATIE, ADVIES, ONTWERP & UITVOERING MINOTTI

YANG SEATING SYSTEM RODOLFO DORDONI DESIGN

W W W. M I N O T T I . C O M

JONCKERWEG 11 2201 DZ NOORDWIJK T. 071-4080008 E. INFO@NOORTINTERIEUR.NL WWW.NOORTINTERIEUR.NL

CONCEPT

STORE

BY


clubnieuws

Op pad Tekst Simon Berende

met de

Academy

In de maand augustus zijn er door de Academy drie evenementen georganiseerd. Op zaterdag 1 augustus zijn een 12-tal leden in alle vroegte naar het Waterloopbos in de Flevopolder gegaan om daar foto’s te maken van schaalmodellen van waterwerken verborgen in het groen van het bos.

De volgende dag, zondagmiddag 2 augustus, klikten de camera’s in de Jordaan om verschillende Amsterdamse gevels en gevelstenen in beeld te brengen. Helaas was het door maatregelen van de Lucht Verkeersleiding Nederland op 22 augustus niet meer mogelijk om luchtfoto’s boven Amsterdam te maken. Door Sail werd het luchtruim boven Amsterdam gesloten en was er maar een zeer beperkte vliegroute boven Sail mogelijk. Maar gezien de belangstelling voor dit evenement zal hier zeker een vervolg aan worden gegeven.

dag de reguliere excursies van start gaan en het dus nog relatief rustig was. Alle ruimte en rust om mooie foto’s te maken van dit prachtige stukje historie, zoals de verschillende door leden gemaakte foto’s laten zien. Het Waterloopbos in de Flevopolder bij Marknesse biedt een uniek stuk Nederlandse waterstaatkundige geschiedenis. Sinds 1927 deed het Waterloopkundig Laboratorium te Delft onderzoek naar waterstaatkundige werken met behulp van schaalmodellen. Met deze modellen bootste men de effecten van eb, vloed en golfwerking na. Na de Tweede Wereldoorlog werden de projecten, en dus ook de modellen, steeds groter. Het laboratorium ging daarom op zoek naar een locatie waar grote modellen in de open lucht konden worden gebouwd. Zo kwamen ze in de kersverse Noordoostpolder terecht. De ruimte, beschutting door het Voorsterbos en relatief weinig wind maakten deze plek ideaal. In het Waterloopbos liggen Lagos, Bangkok, Rotterdam en Istanbul dicht bij elkaar! Kennis vergaard in dit bos is in de hele wereld toegepast.

Waterloopbos

Geveltjestour Amsterdam

Al om 10:00 uur in de ochtend trok de gids van Natuurmonumenten met ons het bos in. Nog ruim voordat in de mid-

Een zonovergoten zondagmiddag, ontvangst met een kopje overheerlijke koffie op het terras van café Kobalt aan de kop van de Singel in Amsterdam. Mooie condities om een gevels- en stenen Tour te doen in hartje Amsterdam. Na een korte introductie door onze gids van deze middag, André Aukes, vertrokken we richting Brouwersgracht om, vervolgens in een wirwar van steegjes, straatjes, grachtjes (al dan niet gedempt) en niet te vergeten hofjes meer dan een 60-tal gevelstenen te ontdekken links over rechts. Allemaal in een straal van

Wil je meer foto’s van het Waterloopbos en de Geveltjestour bekijken, ga dan naar het fotoalbum op onze website. Alle evenementen van de Academy worden aangekondigd in de maandelijkse nieuwsbrief en zijn ook te vinden op onze website en Facebook-pagina.

6

Connected oktober / november

1 km2, tussen de Singel, Haarlemmerdijk, Lijnbaansgracht en de Bloemgracht. Daarbij had André bij elke steen wel een anekdote en/of wetenswaardigheid te vertellen. Ondertussen zagen we de tuit-, trap-, klok-, pilaster-, lijst- en halsgevels (de laatste twee al dan niet verhoogd) waarin de gevelstenen waren aangebracht. Prachtig, een mooie tour door dat kleine stukje binnenstad van Amsterdam, een lust om te fotograferen.

Connected evenementen kalender OKT

15

DEC

1

BASISCURSUS FOTOGRAFIE LEDENKOOPAVOND MEDIAMARKT

Cursussen Suggestie voor of interesse in een bepaalde cursus of workshop? Laat het ons weten via academy@aaconnected.nl

DigitaalService (alleen op afspraak) Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl


technologie

Connected in huis Instellen van je router Tekst Robert Kalle

Bijna elk huishouden in Nederland heeft een internetaansluiting en dus ook een modem waar al je digitale informatie (internet, telefonie en televisie) op binnenkomt. Bij bepaalde modems heb je zelfs de mogelijkheid om in de geavanceerde instellingen wijzigingen aan te brengen. Sommigen hebben naast een standaardmodem nog een router gekocht om een en ander te managen. Wachtwoord

Als je een huishouden hebt met kinderen, heb je al snel 10 apparaten (denk aan laptops, smartphones, tablets, desktops en spelcomputers) die gebruik maken van de lokale internetverbinding. Het belangrijkste om mee te beginnen is het aanpassen van het originele wachtwoord dat je bij je modem hebt gekregen. Het wijzigen van je wachtwoord doe je via het modem zelf. De beste handleiding hiervoor vind je doorgaans bij je internetprovider. 

Verschil modem en router

Een modem zorgt ervoor dat het signaal wat je ontvangt van je internetprovider omgezet wordt naar een bruikbaar signaal. Als je slechts een computer hebt dan is dit voldoende. Wil je meer apparaten gebruiken dan heb je al een router nodig. Met de pakketten die tegenwoordig aangeboden worden (alles in een) ontvang je van je internetprovider al een router. Je hoeft dan geen extra router aan te schaffen. 

Wanneer wel en wanneer niet

Wanneer je echt volledige controle wilt hebben over wat er via het web wordt aangeboden dan is een router de oplossing. Je kunt niet alleen websites blokkeren maar ook een heel tijdschema per apparaat instellen. Dit is wel een opgave want je moet van elk apparaat dat verbinding maakt het (unieke) MAC adres weten. Voor elk apparaat is dit verschillend en dit is te vinden in de

instellingen van het apparaat zelf. De snelste manier hiervoor is Google. Zoek bijvoorbeeld op ‘Mac adres iPhone’ en je krijgt de uitleg hoe je je het adres kunt vinden voor jouw specifieke apparaat. Om het overzicht te bewaren kan je beter een Excel document maken. Ook met het oog op de toekomst wanneer je een nieuwe koopt of de oude kapot gaat.

Instellen router

Elke router heeft zijn unieke handleiding en is meestal in het Engels. Bij het eerste gebruik kan je het beste de ‘Setup Wizard’ gebruiken. Op deze manier doorloop je alle stappen om de router in gebruik te nemen.   Het mooie van

een aparte router is dat je zelf bepaalt wanneer een apparaat verbinding heeft met het internet. Voor schoolgaande kinderen kan dit een uitkomst zijn. Dit voorkomt dat zij tot midden in de nacht nog berichtjes ontvangen. De mogelijkheden zijn hierin onbeperkt.  De meeste routers vragen je als eerste een tijdschema op te stellen. Daarna voer je de apparaten op met hun MAC adres en koppel je meteen het tijdschema aan het apparaat. Dit gaat via een uitklap menu. Dit zijn de enige stappen die je hoeft te doorlopen. Het meeste werk zit in het verzamelen van de gegevens. Uiteraard kan je het nog eenvoudiger doen en dat is door de router te gebruiken als tweede internet toegangspunt. De eerste gebruik je voor de apparaten die altijd toegang moeten hebben. Op de tweede zet je dan een tijdslot wat ideaal is voor schoolgaande kinderen. Op die manier hoeven zij ’s avond hun telefoon ook niet beneden te laten. Want wie heeft tegenwoordig nog een wekker als je een telefoon hebt die dit ook kan?

Connected oktober / november

7


technologie

IFA 2015 smart homes, drones Tekst Eugenie Gijsberts

en andere gadgets Drones, mini-projectoren en heel veel connected apparaten waren een paar van de thema’s van IFA 2015. Duizenden bezoekers kwamen zich weer vergapen aan alle nieuwste technieken die werden gepresenteerd op een van de grotere consumentenbeurzen van Europa, elk jaar weer gehouden in Berlijn.

met de bepop drone. Een fantastisch gezicht om acht drones synchroon te zien vliegen zonder een enkele fout te maken. Dat de drone nog steeds in opkomst is, was in ieder geval te zien aan het aantal exposanten, waaronder ook Yuneec. 

Smarthomes

Voor de gadgetfreak een must om te bezoeken. Samsung, Sony, LG en Lenovo: een paar van de grote namen die ook dit jaar weer aanwezig waren om hun nieuwste producten te tonen. Naast de vele OLED-, 4K- en zelfs nano crystaltv’s, smartwatches en slimme keukenapparaten waren er ook een aantal andere trends die we bespeurden op de beursvloer.

Drones

Er waren dit jaar opvallend veel partijen die hun hele collectie drones toonden. DJI toonde het hele scala aan professionele drones, waaronder een drone voor een digitale spiegelreflexcamera. Parrot gaf een complete vliegshow

Net als vorig jaar hadden de grote producenten ook dit jaar weer complete opstellingen van smarthomes. Samsung had een hele expositie over het connected leven ingericht, centraal in de enorme city cube. Ze toonden displays met thema’s als: blijf connected met je auto, ontvang berichten over alles wat er in je huis gebeurt, krijg inzicht in je slaappatroon, bedien allerlei apparaten vanuit je bed etc. Panasonic verraste met een aantal mooie technologieën waaronder het projecteren van beelden op de keukentafel, die middels een swipe beweging naar de muur konden worden verplaatst waar vervolgens het beeld veranderde in een video. Ook hun smart kitchen was om te smullen! Een kookplaat met ingebouwde weegschaal, een pan die automatisch roert en een dynamische kookplaat die daar verhit waar je je pan neerzet.

Mini-projectors

Zowel LG als Sony toonden beide miniprojectors. De miniprojector van Sony kon niet alleen films laten zien op elke wand maar ook notities van je smartphone projecteren op een tafel

8

Connected oktober / november

of memobord op de keukenmuur. Kijk maar eens op de website van LifeSpaceUX. Met de Minibeam van LG kun je zelf bepalen hoe groot je het beeld wilt hebben. Op 11 cm afstand is het beeld 60” en op 38 cm wordt het zelfs 100”. 

Bijzondere gadgets

Naast de trends waren er ook heel veel bijzondere gadgets te zien. Zo presenteerde Sony een lamp die tevens als luidspreker fungeerde en ze toonden als eerste een 4K smartphone, de Xperia Z5.  Samsung liet zien hoe je met de Samsung Gear VR virtueel kan vergaderen. Een smakelijke verrassing was de 3D-foodprinter. Kommetjes van chocolade, beertjes van cakemeel of huisjes van koekdeeg, alles kwam eruit rollen.


technologie

Drones Lust of last? Tekst Eugenie Gijsberts

Mooie beelden

Drones met camera’s laten de wereld vanuit een andere hoek zien. Een die we vaak niet eerder hebben gezien. Vorig jaar werd de discussie over drones flink aangewakkerd door een drone-filmpje over de Dom­­toren in de mist. De maker van de beelden was in overtreding met de regels die de Rijksoverheid heeft opgesteld voor het vliegen met drones. Deze regels zijn in Nederland als volgt: • Je moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen. • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water. • Je mag alleen met je drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn. • Je mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een (militair) vliegtuigveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is. • Je mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, GilzeRijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Dit zijn door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen. Wanneer je in Google zoekt naar videobeelden van drones, krijg je de meest fantastisch video’s voorgeschoteld die je vaak vanuit een bird’s eye view een bijzondere locatie laten zien. Mijn persoonlijke top 3: 1. Boven het Colosseum: youtube.com/watch?v=E1f5ZIXJTgg 2. In ijsgrotten: youtube.com/watch?v=zu2bGBcWHvE 3. Bij de Niagara Falls: youtube.com/watch?v=cfoLYTKObiU 

Andere toepassingen

Dit jaar zijn bij verschillende evenementen drones ingezet om bijvoorbeeld toe te zien op de verkeersdrukte bij Concert at Sea. In buitengebieden ontbreekt het vaak aan een netwerk van camera’s. De inzet van drones zorgt dan voor een tijdelijk live beeld van de verkeerssituatie. Ook de

10

Connected oktober / november

We zien ze steeds meer: drones, een op afstand bedienbaar onbemand luchtvaartuig, soms met een camera uitgerust of met andere functies. Ze worden tegenwoordig voor allerlei doeleinden ingezet. Van politie tot beroepsfotografen, van inbrekers tot boeren. Wat zijn de voordelen en welke nadelige effecten hebben drones op de maatschappij? brandweer wil meer gebruik van drones maken. Het grote voordeel is dat drones tijdens een calamiteit snel overzicht kunnen bieden. Het is zelfs mogelijk om op afstand foto’s en warmtebeelden van de drone te bekijken. Een andere bijzondere inzet is die van een drone die ondersteuning biedt bij wetenschappelijk onderzoek. Zo heeft recentelijk een drone de adem van een walvis opgevangen. De ademmonsters kunnen waardevolle informatie opleveren over de gezondheidstoestand van de walvis.

De negatieve effecten

Helaas hebben ook inbrekers het nut van drones ontdekt. Bij grotere landgoederen met villa’s zetten ze drones in om op verkenning uit te gaan. Is er iemand thuis? Waar hangen de beveiligingscamera’s? Hoe ziet het terrein er überhaupt uit? De antwoorden zijn met behulp van een drone veel eenvoudiger te achterhalen. Bij het blussen van een brand in Canada moesten de blushelikopters aan de grond blijven omdat een drone boven de brand vloog. Enorm frustrerend voor de brandweer en de schade was enorm! En niet alleen de mens ervaart de negatieve effecten van

de inzet van drones, ook dieren hebben er last van. Uit onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Minnesota bleek dat elke vlucht van een drone boven een groep beren resulteerde in een verhoogde hartslag, wat kan duiden op verhoogde stress. Het meest bekende effect is de inbreuk op de privacy. Drones kunnen op veel plekken komen en kunnen dit vaak onopvallend doen. Rust een drone uit met gezichtsherkenning, welk effect zal dit hebben op de privacy?

De toekomst

Amazon kondigde een tijd geleden aan een proef te beginnen met het bezorgen van pakketjes met drones. Helaas voor Amazon komt daar gauw een einde aan nu de FAA de wetgeving met betrekking tot het vliegen met drones gaat aanscherpen. Er wordt wel onderzoek gedaan naar de inzet bij reddingsmissies of de landbouw. De kosten voor het bespuiten van gewassen worden vele malen lager bij de inzet van drones ten opzichte van het traditionele sproeivliegtuigje. Boeren met grote stukken land kunnen daarnaast beter hun oogst in de gaten houden. Bij archeologie kan ook gebruik worden gemaakt van drones die zijn uitgerust met hittegevoelige sensoren, die kunnen helpen bij het ontdekken van begraven constructies. Een mooi humanitair voorbeeld is het bezorgen van medicijnen en vaccinaties aan moeilijk toegankelijke gebieden. De komende jaren zullen er vast nog veel meer initiatieven ontstaan waarbij de inzet van drones een enorm toegevoegde waarde zal leveren. Of al deze initiatieven ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd zal voor een groot deel afhangen van de overheden en wellicht ook deels van de publieke opinie.


technologie Jan-Willem Meerveld van Dronewinkel.eu

'Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt' Dronewinkel.eu is opgericht in 2014 en heeft als doel om de passie van drones te delen. We spreken met Jan-Willem Meerveld, eigenaar van Dronewinkel.eu en - niet geheel verrassend - helemaal gek op drones.

Jan-Willem Meerveld eigenaar van

Jan-Willem woont in Nieuw-Vennep en werkt al bijna zeven jaar bij de plaatselijke supermarkt Hoogvliet. Hij studeert Small business and retail management waar hij alles leert over het managen van een eigen klein- of middenbedrijf. En dat komt goed uit, want naast dit alles runt hij zijn eigen website: Dronewinkel.eu.

1+1=2

'Ik heb stage gelopen bij Lunesto.nl, een website die ik samen met de eigenaar heb opgezet. Daar heb ik het bouwen van een website geleerd. De eigenaar van Lunesto had daarnaast een importbedrijf in kleine drones voor kinderen vanaf vijftien jaar.' Rond diezelfde tijd mocht Jan-Willem een eigen bedrijf op gaan zetten in samenwerking met school. Dat was het moment waarop hij wist: één en één is twee. 'Ik kan een website bouwen en kan de artikelen inkopen. Ik wist namelijk dat er vraag was naar drones en dat er weinig winkels waren die ze ook aanboden. Binnen een maand was ik up and running. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.'

Van 5 naar 50

'In februari ben ik overgestapt van Wordpress naar Seoshop. En toen ging het pas echt lopen, de website was beter vindbaar en werkte gewoon zoals het hoorde. Van vijf bestellingen per maand naar vijftig!' Inmiddels bestaat het assortiment uit bijna 250 artikelen, die of op voorraad zijn, of worden verzonden door de importeur. Naast WLToys en Parrot zijn inmiddels DJI, Yuneec, Immercion RC, Flying 3D en Zoopa als drone merken toegevoegd aan het assortiment.'

Jan-Willem weet goed waar hij mee bezig is. 'Door veel te lezen op fora en Facebook merk ik welke artikelen in trek zijn en daar speel ik dan op in. Zo ben ik de enige in Nederland die de artikelen van Bestem Aerial verkoopt en ben ik de verkoper van Skyimage, dit zijn FPV antennes van een Nederlandse fabrikant met extreem goede kwaliteit.' Volgens Jan-Willem onderscheidt Dronewinkel.eu zich van de concurrent door de aanwezigheid van Bestem Aerial artikelen en Skyimage artikelen. 'Daarnaast lever ik gratis in Nederland en België. En tegen betaling in de rest van Europa. Er zijn al drones verzonden naar Frankrijk, Zweden en Denemarken', zo verklaart Jan-Willem zijn succes.

Trots

Jan-Willem is het meest trots op de Immercion RC Vortex 'Dit omdat het een geweldige drone is die een nieuwe kant van het drone vliegen laat zien. De Vortex is geschikt voor FPV vliegen, de bedoeling is dat je de drone bestuurt met een afstandsbediening terwijl jij op een stoeltje langs

de kant zit. En naast het feit dat dit artikel geweldig is, is dit ook de eerste drone die ik importeer rechtstreeks van de fabrikant.

Bestlopende artikel

Het artikel dat het beste loopt op Dronewinkel.eu is de Snap on Propguards van Bestem Aerial. 'Dit zijn propguards, deze beschermen de propellers bij een eventuele crash en beschermen de omgeving tegen de propellers bij een mogelijke aanvaring. Dit artikel heb ik laten overkomen uit Amerika omdat er veel vraag naar was op diverse Facebook fora. Inmiddels heeft Jan-Willem er al zo'n veertig verkocht. 'Deze propguards zijn uniek omdat ze er makkelijk op en af kunnen worden geklikt zoals een klip van een tas.' Wil Jan-Willem tot slot nog iets kwijt aan de lezers van Connected? 'Bijna alles is mogelijk bij Dronewinkel.eu. Ik kan vrijblijvend advies geven naar de wensen van de klant. Ze kunnen bij mij terecht per e-mail (info@dronewinkel.eu) of telefoon (020-2101030).’

Nog meer drones? Ga naar dronewinkel.eu. Connected oktober / november

11


Multiroom connected

winner

True Wireless High Fidelity Het hifi streaming systeem van Raumfeld combineert hightech netwerktechnologie met hoogwaardige hardware, gebruiksvriendelijke bediening en een duurzaam design. Het Raumfeld systeem is makkelijk, met slechts een paar stappen door de App, aan te sluiten op het wifi netwerk. Nadat het systeem is verbonden, kun je jouw eigen Network-Attached Storage (NAS) met

8 weken thuis proberen

Niet goed? Geld terug!

Raumfeld verbinden, muziek van Spotify, TIDAL, TuneIn of Napster afspelen of je muziek die je op je tablet of smartphone hebt opgeslagen, direct op de Raumfeld speakers afspelen. Te bedienen is het gehele systeem met een door Raumfeld zelf ontwikkelde Controller App voor iOS en Android. www.raumfeld.com

2 jaar garantie

Direct bij de fabrikant


fotografie Foto Geert van Wijk Tekst Rudolf Werner van Daelen

FOTO VAN DE MAAND Maar liefst 29 inzendingen deden mee aan de Foto van de Maand competitie juli 2015. Het thema “Water” prikkelde vijftien fotografen, wat geen wonder is in een land als Nederland. En er zitten fraaie inzendingen bij. Een van die zeer fraaie inzendingen is tevens winnaar deze maand, en dat is de foto getiteld “Langaholt” gemaakt door Geert van Wijk. De toeschouwer valt even stil door de overweldigende sfeer die uitgaat van deze opname. Het groepje mensen, net niet centraal geplaatst, is nietig ten opzichte van de volumineuze lucht. Een lucht die dreigend overkomt door de donkere tinten maakt de foto heel krachtig. De lijn in de wolken leidt als vanzelf naar de keurig belichte bergen gelegen in de verte. De oever geeft een tweede lijn die de toeschouwer naar de horizon leidt. Daartussen, als rustpunt, staat het groepje mensen dat door het opvallende licht nog goed zichtbaar is. De diverse beeldelementen alsmede het licht in deze foto maken samen een foto die ik op groot formaat aan de muur zou willen zien.

Kort & Simpel Snelle tips

Even lachen

Steeds vaker wordt de mobiele telefoon gebruikt als wekker. Maar wie kent het gevoel niet: geen zin om op te staan en toch gaat de wekker. Heel gemakkelijk even verder ‘snoozen’ totdat: te laat! Met een chagrijnig gezicht moet je toch opstaan. Dit is nu voorbij met de app: Snap Me Up. Deze app wekt je met de boodschap ‘Smile to a new day’. En pas als jij een vrolijke selfie

Tekst Dennis Wooning

hebt gemaakt houdt hij op met piepen. Zo begin jij je dag altijd vrolijk!

Snel en eenvoudig

Groter en groter, de iPhone 6 maar vooral de iPhone 6 plus past bijna niet meer in je hand. Laat staan het bedienen met een hand. Druk tweemaal zacht op de Home toets en het scherm verschuift naar beneden voor

MEEDOEN? Meld je aan op de Connected-Fotolist via de Connected-website. Stuur via rudolf.van.daelen@aaconnected.nl per thema maximaal twee foto’s voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden door mij geplaatst op de Connectedwebsite. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen en geven rechtstreeks aan mij hun eerste, tweede en derde plaats door. Na afloop van de stemronde maak ik de uitslag bekend, samen met mijn rapport. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto’s te laten beoordelen. Met het commentaar krijg je verbeterpunten aangereikt.

een makkelijke bediening met je duim. Nogmaals twee keer drukken brengt alles weer terug in de oude situatie.

Even geen telefoontjes

Gebruik jij je iPhone privé en zakelijk en heb jij even geen zin in zakelijke telefoontjes tijdens de vakantie of in het weekend? Maak een groep zakelijke- en privénummers aan. Als jij vrij bent zet je via ‘niet storen’ de zakelijke nummers op de blacklist en deze komen dan automa-

tisch niet binnen zodat jij even rustig kunt genieten.

Snapcar

Een feestje, een verjaardag met veel kinderen of gewoon een mooie dag? Soms zou je wensen dat je in het bezit was van een auto die past bij de situatie. Snapcar geeft deze mogelijkheid, hiermee is het mogelijk om een auto tegen een laag bedrag te lenen of uit te lenen. Door middel van GPS kun jij zien welke modellen er in de buurt worden aangeboden tegen welke vergoeding. Connected oktober / november

13


SCRATCH MAP VAN € 24,95

VOOR € 12,95! SCRATCH MAP, JOUW PERSOONLIJKE WERELDKAART! LAAT AAN IEDEREEN ZIEN WAAR JE GEWEEST BENT DOOR SIMPELWEG DE BESTEMMINGEN WEG TE KRASSEN.

KORTING CODE VOOR 15% KORTING • 1 JAAR GELDIG (NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE AANBIEDINGEN EN MILJONAIRS GADGETS)

CONNECT15


hardware

Dit zijn de nieuwe devices van

Apple

iPad Pro

Hoe vaker je een gerucht hoort, des te sneller wordt deze waarheid. Dat lijkt het geval met de iPad Pro, een iPad met een 12,9-inch scherm, een continu gerucht al jarenlang, en nu is dat gerucht werkelijkheid geworden.

De iPad Pro heeft een resolutie van 2732 bij 2048 wat neerkomt op een ppi van 264. De tablet heeft een A9X-soc aan boord, 1,8 keer sneller dan de A8X die je in de iPad Air 2 vindt, aldus Apple. Het instapmodel heeft 64GB aan opslag aan boord, maar er komt ook een iPad Pro met 128GB aan opslag op de markt. Op de tablet vind je verder stereospeakers en een stylus, met de niet zo verrassende naam Apple Pencil. Deze bevat sensoren waardoor schrijven met een hoek behoorlijk accuraat werkt. De accu gaat volgens Apple tien uur mee.

Keyboard

Met de iPad Pro brengt Apple ook een keyboard op de markt. Op zich niet heel interessant, ware het niet dat Apple hiermee duidelijk maakt dat je ook kunt werken op deze iPad.

Prijs en beschikbaarheid

In november moet de iPad Pro op de markt komen, waarbij de instapper 799 dollar gaat kosten. De 128GB-variant met 4G gaat 1049 dollar kosten. De Apple Pencil kost 99 dollar en het keyboard 169 dollar.

Smart or stupid Naar mijn mening zou iedere werknemer van ABN AMRO lid moeten zijn van de personeels-

Gerrit Zalm

vereniging; dus ik heb me ook aangemeld als lid. Wat ik me niet realiseerde is dat er achter de personeelsvereniging zo enorm veel clubs schuil gaan! Soms zijn de clubs regionaal, maar er zijn ook veel themaclubs: bridge, fietsen, bowling, golf, lezen, kunst en cultuur, vissen, wandelen, zeilen, paardrijden en nog meer (het lijkt wel een bank). Ik heb me aangemeld voor Connected. In mijn naïviteit dacht ik ‘dat is

iPhone 6S en 6S Plus

De iPhone 6S en 6S Plus zijn de nieuwste toestellen van Apple. Een snelheidsverbetering van zo'n zeventig procent, belooft Apple. Dit dankzij de A9-chip, daar waar de iPhone 6 voorzien is van de A8-chip. Interessant is het materiaal van de toestellen, dat opgebouwd is uit aluminium waaruit ook de iWatch bestaat en dat sterker is dan het materiaal waaruit de oude lijn iPhones bestaat.

3D Touch

De toestellen zijn voorzien van 3D Touch, een variant van Force Touch waarbij de drukgevoeligheid bepaalt wat voor actie er uitgevoerd wordt. Ook de van de iWatch bekende taptic engine is aanwezig; deze brengt nuance, feedback en context in de acties die je wilt uitvoeren, zoals het peeken van een e-mail in plaats van deze direct te openen wanneer je ‘m aantikt.

Camera

De camera heeft Apple een grote update gegeven in de nieuwe toestellen. Deze is van acht naar twaalf megapixels gegaan. Met de geüpdatete camera is het nu mogelijk om in ultra-hd beelden te schieten.

Prijs en beschikbaarheid

Over de prijs is nog niets bekend, maar de toestellen vinden in ieder geval op 25 september hun weg naar Europa. De Benelux zit hier niet bij, deze zal later volgen.

een mooie naam voor de ‘personeelsvereniging’. Maar ook Connected is een themaclub, zo is me nu duidelijk geworden. Gericht op lifestyle en entertainment. En als

‘Soms is stupid gemakkelijker dan smart’ ik het magazine bekijk zit er een sterke techniek/IT component in. Ook het thema reizen wordt vanuit een online optiek behandeld. Het huidige nummer staat in het teken van ‘smart home’. En

column GERRIT ZALM

juist daarvoor heeft Eugenie Gijsberts me gevraagd een column te schrijven. Helaas waren de thema’s gaming, reizen en werk & privé al in vorige nummers behandeld. En wij hebben een huis uit 1911 en we doen weinig met ‘smart’. En als iets ‘smart’ is, zoals de oven of ons espressoapparaat, is het meer het Nederlandse smart dan plezier. Soms is stupid gemakkelijker dan ‘smart’. Maar dat komt vast omdat ik een beetje stupid ben. Connected oktober / november

15


eyeopener

Slimmer mailen We sturen en ontvangen gemiddeld 121 e-mails per dag. En dat aantal gaat de komende jaren alleen maar toenemen als je de verschillende onderzoeken gelooft. Iedereen heeft zijn eigen wijze om hiermee om te gaan. De een checkt twee keer per dag zijn e-mail, de andere doet dit iedere minuut. De een gebruikt Outlook, weer een ander logt in via een website als live.nl. Wat zijn nu handige apps voor het managen van je e-mail, welke tips zijn er om slimmer om te gaan met al het e-mailverkeer? Uit onze poll bleek dat 47% van alle respondenten hun e-mail het vaakst op hun smartphone checkt. Efficiënt e-mailen 

Een goede techniek om je e-mail te verwerken is: Getting things done. Het belangrijkste bij e-mail is: je opent deze eenmaal en bepaalt wat je ermee doet. Daarbij heb je de volgende keuzes:  Archiveren - Hoef je niets te doen, verplaats dan de mail naar Archief wanneer de informatie in de mail bewaard moeten worden.  Verwijderen - Hoef je niets te doen en is de informatie alleen voor dat moment van belang, verwijder dan de e-mail.   Doorsturen - Moet iemand anders actie ondernemen, stuur de mail dan door.  Later beantwoorden - In een lijst voor later beantwoorden zetten.  Agenda - Is het een actie voor een later tijdstip, moet je een afspraak maken voor een later tijdstip of eerst iets uitzoeken? Zet de actie dan in je agenda.  Direct beantwoorden - Kan je het binnen twee minuten afhandelen, doe het dan direct.  Verder zijn er een aantal andere tips die helpen bij het verminderen van e-mailverkeer: • Check je e-mail op vaste momenten van de dag en zet

16

Connected oktober / november

E-mail apps voor op je smartphone waarschuwingen bij nieuwe e-mail uit. Zo word je niet constant afgeleid en ben je gefocust op andere taken die van belang zijn naast e-mail.  • Een beller is sneller! Een telefoongesprek werkt vaak heel verhelderend en scheelt een hoop op en neer gaan van e-mails.  • Stuur zelf minder e-mail. Loop gewoon even langs, plan een belafspraak of doe een bakkie thee of koffie met iemand en bespreek dan je vragen.  • Maak gebruik van regels in je e-mailprogramma, door bijvoorbeeld alle cc-mail in een speciale box te laten komen.  • Beperk het aantal cc-berichten.

E-mail apps

Er zijn tientallen apps beschikbaar voor je smartphone waarmee je je e-mail kunt afhandelen. Een keuze maken voor een bepaalde app is afhankelijk van je eigen behoeftes. Ontvang je dagelijks veel e-mail? Gebruik je je e-mail voornamelijk zakelijk of stuur je veel bijlagen via de e-mail? Iedere app heeft zo zijn eigen kenmerken. We hebben er een paar op een rijtje gezet met de belangrijkste voordelen.

Tekst Eugenie Gijsberts

bestanden toe aan je e-mail vanuit deze cloudoplossingen.  

Inbox van Gmail 

De lay-out van je inbox in deze app is zeer aantrekkelijk. Je ziet in een oogopslag de afzender en de meegestuurde bijlagen in een kleurrijke lijst. Ook in deze app wordt je e-mail automatisch gebundeld in verschillende groepen zoals reizen, aankopen, financieel, sociaal en reclame. Je hebt daarbij de mogelijkheid om een e-mail te ‘snoozen’. Je stelt in wanneer je een notificatie wilt ontvangen, bijvoorbeeld op een bepaalde plek of op een bepaald moment.  

Mail

Outlook

In de nieuwe Outlook app kun je meerdere e-mailaccounts toevoegen. Vervolgens zijn deze in een inbox terug te zien.  Daarbij maakt Outlook onderscheid tussen gefocust en overig. De app filtert voor jou de belangrijkste e-mails eruit en plaatst deze in de map gefocust. Je kunt zelf handmatig berichten van de ene map naar de andere verplaatsen, daarmee leert de app ook welke berichten jij belangrijk vindt en welke niet. Door middel van een swipe naar links of rechts archiveer of agendeer je een e-mail in een oogwenk. Handig is ook de integratie van onder meer Dropbox, Google Drive en Onedrive. Hierdoor voeg je gemakkelijk

Deze app is standaard geïnstalleerd op alle iPads en iPhones. Ook deze app biedt ondersteuning aan verschillende services zoals iCloud, Microsoft Exchange, Google, Yahoo Mail en Microsoft Outlook. Het voordeel van de app is dat als je een e-mail begint te typen op het ene apparaat, je verder kunt schrijven op een ander apparaat zonder opnieuw te hoeven beginnen. Deze functie, handoff genaamd, werkt ook met Safari, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Contacten en Agenda.  Mail beschikt nog over andere handigheidjes zoals slimme postbussen, instellen van interactieve meldingen voor specifieke berichten en herkent zelfs contactgegevens in de handtekening zodat je deze gemakkelijk als contact kan toevoegen.


VANAF € 169,NU MET 10% KORTING

OP ZOEK NAAR EEN DRONE? Speciaal voor de lezers van Connected heeft Dronewinkel.eu een aanbieding

Met drones zijn steeds meer mogelijk, zo is het tegenwoordig al mogelijk om tijdens het vliegen mee kijken met de drone. En dat zelfs voor een kleine prijs. Speciaal voor de lezers van Connected zijn de WLToys V686G en V666 met 10% korting bij Dronewinkel.eu te bestellen. Bezoek de website via onderstaande link en gebruik kortingscode Connected10 bij uw bestelling.

www.dronewinkel.eu/connected VANAF € 235,NU MET 10% KORTING

DRONEWINKEL.EU INFO@DRONEWINKEL.EU 0202102030 Connected april / mei

17


technologie

Seagate Personal Cloud In een handomdraai jouw persoonlijke multimedia-hub Tekst Redactie

Jouw persoonlijke cloud, dat klinkt goed. En dat de cloud niet enkel meer draait om opslag 'op afstand', blijkt wel wanneer we aan de slag gaan met de Personal Cloud van Seagate.

Allereerst moeten we zeggen dat het apparaat echt ontzettend mooi is vormgegeven. Met het strakke, zwarte design staat de Personal Cloud prima in elk interieur. Wat opslagruimte betreft heb je 3TB tot je beschikking. Meer dan genoeg voor een flinke muziek- of videoverzameling dus.

Installatie

Het installeren van de Personal Cloud gaat gemakkelijk en soepel. Je sluit deze aan op je netwerk en zoekt deze op via je pc in het netwerk. Dan begin je een installatieprocedure die zich totaal vanzelf wijst. Via de browser benader je je Personal Cloud vanwaar je apps installeert. Het kan eigenlijk niet makkelijker, want Seagate heeft beschikbare apps geordend in de categorieën backup, bedrijf, multimedia, beveiliging en hulpprogramma’s. Ontzettend handig, want zo vind je precies de app die je zoekt om de Personal Cloud te gebruiken zoals je wenst.

Streaming

Een belangrijke taak is weggelegd voor streaming. Zo streamt de Personal Cloud films naar smart-tv's en mediaspelers. Met de Seagate Media-app kun je foto's en video's op je smartphone of tablet bekijken, maar ze ook doorsturen naar bijvoorbeeld een Google Chromecast of Samsung Smart TV. De app is er voor iOS-, Android-, Windows 8- en zelfs Amazon Kindle-apparaten. Een

18

Connected oktober / november

extra handigheidje van deze app is de mogelijkheid om foto's die je maakt met je smartphone direct door te sturen naar de Personal Cloud. Dit voorkomt het vollopen van het opslaggeheugen op je smartphone.

Prijs € 169,- (3TB) Info seagate.com

8.5

Bestandstoegang

Zodra er bestanden op de Personal Cloud staan, zijn ze thuis en via het internet bereikbaar. Voor smartphones en tablets is de Seagate Remote Access App beschikbaar, die een beveiligde verbinding met de Personal Cloud opzet. Eenmaal ingelogd, kun je de bestanden downloaden en beheren. Dit werkt snel en eenvoudig. Wil je via een externe computer verbinding maken met de Personal Cloud, dan kun je gebruik maken van het kleine programma Sdrive, dat een permanente koppeling tussen de computer en de opslag opzet. Met de Seagate Media App, beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone, kun je waar je ook bent al je foto's en andere media bekijken die op je Personal Cloud staan.

Backups

De opslag is ook handig om backups mee te maken. Dit kan handmatig, maar ook periodiek zodat je er geen omkijken naar hebt. Om het maken van periodieke backups zo makkelijk mogelijk te maken, kun je dit stap voor stap instellen in het Dashboard. Selecteer simpelweg welke mappen moeten

worden gekopieerd en hoe vaak; het apparaat doet de rest. De Personal Cloud is compatibel met Time Machine van Apple, dus Mac-gebruikers kunnen hun vertrouwde back-upsoftware blijven gebruiken. Ook het back-uppen van mobiele apparaten is mogelijk. Met de Seagate Backup-app zet je onder meer contactpersonen, foto's en video's veilig weg. Daarnaast is de Seagate Personal Cloud te koppelen aan je bestaande clouds, zoals Dropbox en Google Drive. Dit maakt het mogelijk om een extra back-up te maken of bestanden heen en weer te verplaatsen. Conclusie De Seagate Personal Cloud is een strak vormgegeven go-to cloud-, multimediaen backup-hub voor iedereen die graag op alle devices toegang heeft tot content en bestanden. Wij hebben de 3TB-variant getest, maar er zijn ook Personal Clouds met meer opslag mogelijk, waaronder 2-bay-varianten voor extra dataveiligheid. Dus of je nu een klein- of een grootverbruiker bent, iedereen kan hiermee uit de voeten.


technologie

Vier security-pakketten op een rij Tekst Peter Güldenpfennig

Heb je het nieuwe Windows 10 geïnstalleerd? Dan is dat een goed moment om jouw security op je desktop en mobiele devices eens goed onder de loep te nemen. We bespreken vier security-pakketten die de veiligheid waarborgen van zowel je desktop als je mobiele devices.

AVG INTERNET SECURITY

AVG staat al jarenlang bekend als leverancier van een gratis antivirus-oplossing, Daarnaast bieden ze tal van apps en softwarepakketten aan die delen of gehele veiligheid voor hun rekening nemen. AVG Internet Security is een pakket dat voor gehele veiligheid gaat. Naast bescherming tegen virussen en malware word je ook met een firewall beschermd, gericht op onder andere veilig online winkelen. Verder blijft je e-mail veilig door spam en schadelijke e-mails te weren en scant de software schadelijke links op internet en social media zoals Twitter en Facebook. Voor Desktop Prijs € 44,99 (één apparaat, één jaar) Info avg.com

KASPERSKY INTERNET SECURITY MULTI-DEVICE 2016

Het maakt niet uit welk device je wilt beveiligen, Kaspersky levert met hun Internet Securitysuite een totaaloplossing die volledige online bescherming biedt. Fijn is dat elk aspect van de software op elk device terug te leiden is naar een management-account, My Kaspersky. Via dit account stel je gemakkelijk alle beveiligingsmaatregelen in van elk device dat je beveiligd hebt. Naast de bekende dreigingen als virussen en spyware, beschermt het pakket tegen phishing en privacyschending. Verder kun je met de software een verantwoorde online omgeving voor je kinderen creëren door bijvoorbeeld toegang tot ongewenste content te blokkeren. Voor Desktop en Android devices Prijs € 52,95 (één apparaat, één jaar) Info kaspersky.com

SECURITYKISS TUNNEL

Met SecurityKISS kun je beveiligd gebruik maken van het web, zonder vrees dat er derde partijen meelezen. Een fijn idee in een tijdperk waarin je constant leest over geheime diensten, bedrijven en overheden die over je schouder meekijken. De SecurityKISS Tunnel is een VPN-implementatie die is gebaseerd op de open standaarden OpenVPN, PP2P en L2TP. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat er geen achterdeurtjes in de software zijn gebouwd. Alles wat je online doet, denk aan mailen, surfen en chatten, wordt omgeleid via de gateway van SecurityKISS. Alle communicatie is versleuteld en dus goed beschermd tegen pottenkijkers. Voor: Windows, Mac, Linux, Android Prijs € 53,90 (meerdere apparaten/ip's, één jaar) Info securitykiss.com

MCAFEE INTERNET SECURITY 3

Heb je meerdere computers in huis, dan is McAfee Internet Security 3 een prima oplossing. Deze beschermt tot drie computers voor een jaar. Niet alleen desktops, ook jouw mobiele devices, zowel Android als iOS. Naast bescherming tegen virussen en malware wordt er een firewall met het pakket meegeleverd. Prettig is ook de anti-diefstal optie die de software biedt voor iOS- en Android devices. Voor ouders is er de optie om ouderlijk toezicht in te schakelen om ongewenste inhoud op websites te mijden. Voor Desktop, iOS, Mac en Android devices Prijs € 84,95 (drie apparaten, één jaar) Info mcafee.com

Aanbieding

McAfee wordt voor onze leden voor een speciale prijs aangeboden van € 84,95 voor € 27,50. Connected oktober / november

19


technologie

Smart Home

Hoe je huis steeds slimmer wordt We doen steeds meer digitaal en dat zien we ook terug in het huishouden. Slimme horloges, lampen, koelkasten, alles is tegenwoordig met elkaar verbonden. Welke apparaten zijn handig om te gebruiken en voegen echt iets toe aan jouw huishouden?

SAMSUNG SMART SINAGE TV

Maar ook de grote bedrijven maken apparaten om je huishouden net iets slimmer te maken. Samsung heeft bijvoorbeeld een slimme tv, waarmee je niet alleen naar je favoriete films en series kunt kijken, maar ook zelf content kunt maken, bewerken, plannen en implementeren. Verbinding kun je maken met wifi, en zo is het mogelijk om mobiele content op je tv af te spelen. Klein is het scherm zeker niet, met 48-inch is deze gigantisch te noemen. Voor meer informatie over deze slimme televisie kijk je op samsung.com. ADVERTENTIE

NEST LEARNING THERMOSTAT

Een thermostaat waar je nooit aan hoeft te zitten, omdat het altijd warm genoeg is in huis. Dat klinkt ideaal en dat is de Nest Learning Thermostat. Als je binnenkomt licht het apparaat op, om je zo te vertellen wat de temperatuur is. Maar het mooiste is dat deze thermostaat zich aanpast naar jouw leven en het seizoen. Na de eerste week gebruik programmeert het device zichzelf en hoef je de temperatuur dus nooit meer te veranderen. Nest kijkt hierbij ook naar jouw dagelijkse schema, en zet zichzelf bijvoorbeeld uit als je naar bed gaat. Word je 's ochtends wakker, dan is het huis vast lekker warm. Overigens kun je de temperatuur ook op afstand veranderen via een applicatie voor je smartphone, die beschikbaar is voor iOS en Android. De thermostaat koop je voor 249 dollar via nest.com.

Connected 5.2015  

www.aaconnected.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you