Page 1

Nr.3 juni 2015

CONNECTED MAGAZINE • ENTERTAINMENT & LIFESTYLE

Vakantiefotografie Spelen met de horizon PAGINA 10

Cameratassen

Eyeopener

De beste hulpjes op reis

Hoe berg je je digitale spullen op?

PAGINA 18

PAGINA 9

Seagate

Alles voor de cloud PAGINA 16

P O S T B U S 2 8 3 ( A A 8 11 2 ) , 1 0 0 0 E A A M S T E R D A M

PV BUREAU

V O L G C O N N E C T E D D A G E L I J K S O P W W W. FA C E B O O K . C O M / A A C O N N E C T E D

Virtual

Fotografie Special:

R e al De strijd baristy tl PAGINA 28

ALLES OM DEZE VAKANTIE DE MOOISTE FOTO’S TE MAKEN! PAGINA 16

iPhoneography Fotograferen met de iPad en iPhone

os


Material Carbon

4

25 mm

16 mm

130 mm

1160 mm

1400 mm

480 mm

420 mm

1.1 kg

8 kg

Sirui ET1204X

Eindeloze eigenschappen in onovertroffen kwaliteit Beschikbaar bij de betere fotospeciaalzaak. Importeur: TSE Imaging B.V.


Inhoud

7.

Creatief flitsen

JUNI/JULI 2015

Alles wat je moet weten over flitsers en belichting

10. Special

Fotografie De vakantie staat weer voor de deur en wanneer wordt er meer gefotografeerd dan als we op reis zijn? In deze editie vind je alles wat je nodig hebt om de best mogelijke vakantiefoto’s te maken.

Connected 4 6 24 33 34

Voorwoord Clubnieuws ProbeerService Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

Fotografie 7 10 15 18 20

Creatief flitsen De horizon in vakantiefoto’s Foto van de maand De beste cameratassen De vijf handigste fotogadgets voor op reis

Gadgets 16 23 25 27 28

21 Opslag

ProbeerService

De tofste producten om zelf te testen

25. Review:

Seagate Personal Cloud Altijd en overal je bestanden bij je

De vijf tofste gadgets van dit moment Review: Kärcher K3 Home hogedrukreiniger Review: Seagate Personal Cloud Apps voor op reis Virtual reality

Eyeopener

24.

28.

Virtual Reality

De strijd barst los!

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected juni / juli

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

Inmiddels maken we ons op voor de zomervakantie. Naast mooi weer willen we ook graag in het buitenland bereikbaar zijn. De tarieven van datagebruik en bellen in Europa gaan langzaam naar beneden, met T-Mobile als eerste aanbieder die voor bellen en sms in Europa net zo duur is als in Nederland.

Vakantie Kijk uit met het gebruik van openbare wifi-netwerken in hotels en restaurants, je weet nooit wie er nog meer op dat netwerk zitten. Liever richt je als er een bekabelde aansluiting is zelf een access point in met een eigen reisroutertje. Kost je een paar tientjes bij bol.com en je bent baas op eigen netwerk. Jullie zijn van mij gewend dat ik nieuwe gadgets graag uitprobeer. Nieuwste gadget in de ProbeerService is de dashcam, een camera voor op het autodashboard die tijdens het rijden door de voorruit de verkeerssituatie filmt. Nooit meer een discussie wie er nu door groen of rood reed, dat staat op camera. Als het geheugenkaartje vol is, worden de oudste beelden gewist en desgewenst kun je ook geluid opnemen. De bestanden zijn op het cameraatje zelf af te spelen maar ook in hd op je televisie, en dat voor rond de honderd euro. Zeker ook handig op vakantie, al is het maar om te zien welke afslag je nu hebt gemist :-).

‘Naast mooi weer willen we ook graag in het buitenland bereikbaar zijn’ Ook zag ik een weegschaal die je calorieën telt. Alles wat je eet leg je op de weegschaal, je vertelt wat het voor product is en de weegschaal rekent het aantal calorieën uit. Zo kun je per dag precies optellen wat je eet. Goed voor de (bikini)lijn. Lijkt me alleen lastig bij een tosti, je moet de losse onderdelen apart wegen alvorens de hele handel in het tosti-ijzer te gooien. Eind april hadden we weer een toffe jaardag op ons hoofdkantoor op de Gustav Mahlerlaan. De aanbiedingen lijken elk jaar beter te worden en onze leden slepen er de nodige voordelen weg. Ook bij de veiling van ProbeerServiceartikelen gaan producten voor een schijntje de deur uit. Mochten jullie nog leuke ideeën hebben voor onze volgende jaardag dan hoor ik dat graag.

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected juni / juli

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


clubnieuws

Connected Tekst en foto’s Redactie Connected

Jaardag

Mag ik een nummer voor de veiling? Wanneer wordt de aanbieding van Sonos bekend? Heeft u deze ook in het groen? Een selectie uit de vragen die werden gesteld op de Connected Jaardag 23 april jongstleden. Hoewel de opkomst wat minder was dan vorig jaar, compenseerde het enthousiasme van de bezoekers dit ruimschoots. Het programma bevatte onder meer de welbekende veiling van artikelen uit de ProbeerService, stands van leveranciers, zang van Chaja Proost en een presentatie over Veilig Internetbankieren door Laurens van der Kleij.

Interessante aanbiedingen

Van iPads tot hoofdtelefoons, van streaming audioproducten tot dokterstassen, de leveranciers hadden een uitgebreid assortiment aan interessante producten meegenomen. En daar hoorden ook fantastische aanbiedingen bij! Sonos had een uniek aanbod, alleen verkrijgbaar op de Jaardag. Andere leveranciers, zoals Amac, Dicota en JBL/Harman Kardon hebben doorlopende aanbiedingen voor leden van Connected.

Oorverdovend

De interesse voor met name Sonos was groot. Ze hadden een dubbele proefopstelling. Voor onze moviefreaks was er de bioscoopopstelling, waarbij je je even waande in de film Need for Speed. Je werd bijna uit je stoel geblazen door het geluid dat je tegemoet kwam! Voor de grabbelaars onder ons had Dicota weer een grote doos staan met allerlei handige gadgets voor de smartphone en kleurrijke hoesjes. JBL/Harman Kardon bracht prachtige designluidsprekers mee. Genieten

Verslag Streaming evenement

Tekst Gaby Toppers

Sonos: inmiddels bij een groot deel van onze leden een bekend begrip.

Een kwalitatief goed draadloos hifi systeem van een fabrikant waarbij muziek streamen op nummer één staat! Maar hoe stream je nou muziek? Wat zijn de mogelijkheden? Welke aanbieders zijn er op de markt?

Deepdive

Een mooie gelegenheid voor Connec-

6

Connected juni / juli

ted om hier eens dieper in te duiken. Vanwege de inmiddels lange en goede samenwerking met Sonos hebben wij recent de koppen bij elkaar gestoken om te onderzoeken hoe we hieraan invulling konden geven. Een afspraak was zo gepland en al snel ontstond het idee om hierover een workshop te arrangeren. Voor zowel Sonos als voor Connected een geheel nieuw initiatief: het organiseren van een ‘Streaming Event’.

van uiterlijk en mooie klanken. Een probleempje met een iPad uit de ProbeerService werd verholpen door de mannen van Amac. Altijd handig, zo’n leverancier die kennis van zaken heeft. Eizo was ook van de partij met onder andere hun monitoren met waanzinnig dunne schermranden.

Alles willen ze weten

Laurens van der Kleij vertelde in zijn presentatie alles over Veilig Internetbankieren. De cijfers spraken boekdelen! En dat criminelen steeds slimmer worden in het ontfutselen van pincodes en andere persoonlijke gegevens bleek wel uit het gesprek dat we tijdens de presentatie hoorden. Dat daar mensen intrappen is niet gek.

Gewoon binnenlopen

Biedstrijd

Dat Sonos populair is, kwam ook nog eens goed naar voren tijdens de veiling. De Play One’s en Bridge vlogen als warme broodjes over de toonbank. Toen het topstuk, de Sonos Playbar, als laatste stuk werd geveild, volgde er een heftige biedstrijd. Vele stukken uit de ProbeerService wisselden zo van eigenaar. Mooi om te zien dat eerst mensen die het uit willen proberen ervan kunnen genieten en vervolgens de producten uit de PS nog een tweede kans krijgen in de veiling. We zijn benieuwd hoe jullie de Jaardag hebben ervaren. Wat willen jullie volgend jaar op de Jaardag van Connected beleven? Alle input is welkom en mag gestuurd worden aan bestuur@ aaconnected.nl.

Op donderdag 9 april vond het event plaats op het hoofdkantoor van de ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam. Geen aanmeldingen, maar vrije inloop, een spannend moment voor beide partijen. Er werd, op twee verschillende tijdstippen, een interessante presentatie gehouden, met aansluitend gelegenheid om een bezoekje te brengen aan

de zeer indrukwekkende home-cinema stand. Zo kon men eigen ervaringen opdoen, het beleven, en nadere vragen stellen. Beide presentaties werden goed bezocht en ook was er veel belangstelling voor de home-cinema stand. Zowel Connected als Sonos kijken terug op een zeer geslaagde middag, die zeker voor herhaling vatbaar is.


fotografie

Creatief flitsen

Goed gebruik van een flitser is een kunst op zich. Een goede opstelling en instelling van je belichting maakt een hoop goed. Tekst en foto’s Rudolf Werner van Daelen

Ingebouwd of liever los?

Elke consumentencamera, compact of groter, beschikt tegenwoordig over een ingebouwde flitser. Doorgaans is de werking geheel automatisch ingesteld, de flitser veert omhoog en doet zijn werk, ongeacht de afstand tot het onderwerp of bestaande lichtval. Het is mijn overtuiging dat hierdoor de sfeer en lichtval van een foto vaak verloren gaat. De textuur van een oppervlak of van het menselijk gezicht verdwijnt. Met name een spiegelreflexcamera biedt de fotograaf de mogelijkheid creatief om te gaan met een flitser.

Foto 2. Grafkelder maquette, 1/13s, f/1.8, ISO 25000. Nagebouwde grafkelder van een hunebed, Hunebedcentrum in Borger.

Schedel

Bekijk de afbeelding van de schedel eens, foto 1. Bij gebruik van een ingebouwde flitser, op automaat ingesteld, valt het licht frontaal op de schedel en gaat de fijne structuur verloren. De oogkassen worden geheel uitgelicht zodat de hele sfeer van de foto verloren gaat. Daarom heb ik hier niet geflitst, zelfs als het al zou kunnen met een Canon EOS 5D II, want deze camera heeft simpelweg geen ingebouwde flitser.

Foto 1. Schedel, 1/60s, f/1.8, ISO 25000. Nagebouwde grafkelder van een hunebed, Hunebedcentrum in Borger.

Grafkelder maquette

Je kunt de sfeer van een foto behouden door de flitser uit te zetten, zoals bij foto 2. Toegegeven, je moet dan wel vaak een hoge ISO-waarde gebruiken of een vaste hand hebben, maar de hedendaagse consumenten spiegelreflexcamera’s presteren vaak heel behoorlijk op de hogere ISO-waardes. Naast de keuze om de flitser niet te gebruiken kun je met een spiegelreflexcamera, een afstandsbesturing en een of meerdere strategisch in de ruimte opgestelde flitsers mooie effecten bereiken.

Hunebed D18

Bekijk foto 3 eens. Hunebed D18 is vrij goed belicht, uitgezonderd de dekstenen. De liggende stenen zijn te donker naar mijn smaak. Ik heb hier een spotmeting gebruikt en heb gericht op een wat lichtere zijde van een draagsteen, om zo een redelijke belichting te verkrijgen. Strikt genomen hoef je, als je de spotmeting precies goed doet, geen belichtingsaanpassing toe te passen, maar ik sta hier niet in een studio waar ik alles onder controle wil hebben. Buiten in het veld neem ik vaak wat meer speling en corrigeer later op mijn laptop. Wil je de dekstenen ook gedetailleerd weergeven, dan moet je de belichting langer maken en loop je het gevaar de lichte plekken in de grafkelder te overbelichten. Je moet als fotograaf in dit soort gevallen dus kiezen welke lichten je laat wegvallen; de hoge of de lage lichten. Soms wil je dat niet en dan kun je het verschil enigszins overbruggen door kunstlicht te gebruiken in de vorm van een of meerdere losse systeemflitsers gecombineerd met een afstandsbediening. Deze flitsers zijn compact en zijn vaak kwalitatief genoeg, zeker de merkeigen high-end types.

Foto 3 Hunebed D18, 1/60s, f/5.0, ISO 400, EV -0.7. Grafkelder, de binnenkant van een deels ontmantelde hunebed.

Connected juni / juli

7


fotografie Hunebed D25

Bekijk foto 4 van hunebed D25 en het schema figuur 1 van de opstelling eens. Hier zijn twee losse systeemflitsers en een zender gebruikt. De Speedlite 430 EX stond schuin achter de draagsteen die je rechtsvoor ziet. De bundel licht was vrijwel recht vooruit gericht in een wat kleinere hoek om de tweede flitser, de Speedlite 530 EX, aan te sturen. De tweede flitser staat links achter de draagsteen en ik was bang dat de zender deze niet zou kunnen bereiken. Het licht van de eerste flitsers moet de tweede flitser laten reageren. Zoals je ziet is dat gelukt. Waar is dat allemaal voor nodig kun je je afvragen?

Foto 4 Hunebed D25, 1/200s, f/5,0, ISO 400, EV 0. Grafkelder, de binnenkant van een deels ontmanteld hunebed.

De opstelling

Figuur 1 - Schema van D25. Naar herinnering opgesteld.

Door meer licht in de grafkelder te brengen wordt het verschil tussen het aanwezige licht buiten en in de grafkelder kleiner. Hierdoor kun je zowel doortekening aanbrengen in de hoge alsmede de lage lichten van de foto. Je hoeft niet een bereik te laten wegvallen zoals bij D18 wel het geval was. Daar liet ik de lage lichten min of meer voor wat het was. Dat zie je ook duidelijk op de achterste deksteen in de foto van D25 terug. De bomen die je door de onderbreking in draagstenen in de achtergrond ziet zijn duidelijk te onderscheiden. Bovendien is de naar de grafkelder gerichte kant van de achterste draagsteen rechts zodanig belicht dat je de structuur van de stenen kunt onderscheiden. Hierdoor behoudt je de sfeer in de grafkelder meer.

Gebruikte apparatuur

Canon EOS 5D II, een Canon Speedlite 430EX, een Canon Speedlite 580EX II en een Speedlite zender ST-E2 ook van Canon. Ik gebruikte geen reflectieschermen. De beide door mij gebruikte flitsers kunnen onafhankelijk van elkaar ingesteld worden. Naast de mogelijkheid dit fysiek op de flitser in te stellen, wat betekent dat ik heen en weer moet lopen, kan dit ook vanaf de zender op mijn camera. Je zult begrijpen dat je dit ofwel heel vaak moet oefenen, een losse lichtmeter moet gebruiken of simpelweg wat meer opnames moet spenderen om het effect zo goed mogelijk te krijgen. Als ik later op de laptop toch nog een kleine aanpassing wil doe ik dat in Adobe Lightroom. Nogmaals, ik stond in het veld in februari half in de modder en wilde de foto zo snel mogelijk maken. Gelukkig heeft onze auto geen witte lederen bekleding. Niet dat dit mij weerhoudt van fotograferen.

column

Off the grid Men vraagt mij weleens of ik als fotograaf de cloud gebruik vanwege het vermeende gemak. Mijn antwoord is dan nee, ik gebruik de cloud alleen om documenten op te slaan waaraan ik thuis werk. Nooit ‘on the road’ om het zo te zeggen. Waarom? Ten eerste kunnen mijn camera's dat doorgaans niet en ten tweede kost het mij teveel tijd en opslagruimte. Het gemiddelde formaat van mijn foto's ligt zo rond de 25MB. Ik neem veelal gewoon een draagbare harde schijf en laptop mee.  Ten tweede heb ik iets tegen de welhaast zieke-

lijke neiging constant in verbinding te staan met vrienden, kennissen en aanverwanten, alsmede een vrijwel constante stroom ‘nieuws’ binnen te krijgen. De enigen die er werkelijk beter van worden zijn de diverse providers die ons wijs hebben gemaakt dat we niet meer zonder inter-

RUDOLF WERNER VAN DAELEN

net onderweg kunnen. Lijkt me persoonlijk niet. Ik ben niet altijd geïnteresseerd in mijn vrienden, hun bezigheden of het nieuws. Ik wil zo nu en dan rust en, zoals het in het Engels heet, ‘get off the grid’. Meldingen van mijn smartphone zijn grotendeels uitgeschakeld, evenals het mobiele gebruik van diverse apps. Ik controleer buitenshuis zo af en toe mijn mail wanneer ik dat wil, niet wanneer mijn smartphone bepaalt dat het tijd is om mijn mail te bekijken. Mijn tablets hebben niet eens de mogelijkheid

tot mobiel dataverkeer, omdat er geen 3G mogelijkheid op zit. Verbonden zijn met je medemens is prima, maar doe dat dan ook echt is mijn mening. Niet middels een vluchtig digitaal medium. Digitale gadgets zijn hoogstens leuk maar laat ze niet je leven overnemen. Ontkoppel jezelf eens van het internet. Al begin je maar met een dag in de week, Op zaterdag of zondag als je boodschappen doet of ontspannen wandelt in de natuur. Get off the grid. Connected juni / juli

9


fotografie

horizon in vakantiefoto’s

De

Tekst Rudolf Werner van Daelen Foto’s Eugenie Gijsberts

Belichting is tegenwoordig geen probleem meer bij het maken van vakantiefoto’s, maar een goede foto moet meer hebben. Hoe maak je de best mogelijke beelden van je reis? FOTO 1 NIKON D7000 ISO 200 s 1/160 f/ 6,3 obj. AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED [II]

Wanneer je vroeger, zo rond de vakantietijd, een rolfilm kocht, gaf de verkoper niet zelden het advies vooral de zon in de rug te houden bij het fotograferen. Dat advies is tegenwoordig een beetje overbodig omdat de hedendaagse camera’s wel in staat zijn om de belichting van onze foto’s goed te volbrengen, tot opluchting van de vakantiefotograaf. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het richten is echter vaak nog een probleem. In dit artikel wil ik je enige tips geven om net iets mooiere vakantiefoto’s te maken. Ik gebruik daarvoor een aantal vakantiefoto’s van Eugenie Gijsberts, hoofdredacteur van dit blad en fervent reiziger. FOTO 1 van de USS Arizona in het Pearl Harbor Memorial op Hawaï ziet er op zich heel behoorlijk uit. De belichting is

10

Connected juni / juli

goed, al zouden de aanwezige personen iets langer belicht kunnen worden. Hierdoor krijg je net iets meer detail en wordt de foto in het geheel net iets lichter van toon. Dat er aan beide kanten wat mensen doormidden worden gesneden is

bijna niet te voorkomen in dit soort situaties waar je niet de regie kunt nemen. De foto geeft een goed overzicht, niets meer en niets minder. Gewoon een goede vakantiefoto die weergeeft wat Eugenie heeft meegemaakt op haar vakantie. Jammer alleen dat de horizon scheef staat. Je ziet het aan de horizon aan beide zijden van de witte constructie. De horizontale lijn van de reling op de voorgrond en de lijnen in het plafond maken dit nog meer duidelijk. Het scheef staan van foto’s is in technisch opzicht het makkelijkst te verhelpen. Je moet gewoon je camera recht houden. Kijk of er een horizontale rechte lijn in beeld is en zet die gelijk aan de onderkant van je zoeker of lcd-scherm. Hier had Eugenie de reling op de voorgrond

kunnen gebruiken. Kijk liever niet naar verticale lijnen omdat door de vertekening van het perspectief, als gevolg van de gebruikte brandpuntsafstand of lens, je foto nog schever kan komen te staan. Concentreer je op horizontale lijnen.

‘Fotografeer de wereld eens als een mier’ Als je merkt dat je scheve foto’s blijft maken kun je een klein waterpasje kopen en dit op je camera plaatsen. Bij spiegelreflexcamera’s kun je die simpelweg op het contact van de externe flitser schuiven. Heb je een compact camera of mobiele telefoon, dan moet je ter oriëntatie lijnen in het tafereel leren benutten. Uiteraard kun je later thuis bij de meest gangbare fotobewerkingssoftware de foto nog rechtzetten alvorens hem aan anderen te laten zien. FOTO 2 hebben we allemaal wel eens gemaakt. Een fraaie zonsondergang aan het eind van een mooie vakantiedag. Lopend aan het strand beschouwen we de fraaie geeloranje warme laatste zonnestralen van de dag. Instinctief reiken we naar onze FOTO 2 NIKON D7000 ISO 200 s 1/160 f/ 6,3, obj. AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED [II]


krijgt een dramatische sfeer door de dreigende wolkenpartij. Tevens geeft Eugenie ons als toeschouwers een duidelijk onderwerp. De lucht wordt extensief benadrukt en de zeilboten worden meer als toevallige bijkomstigheid weergegeven. Door met de plaats van de horizon te spelen als fotograaf creëer je een bepaalde sfeer. Hier nog eens benadrukt door de donkere tinten in de wolken. Je voelt als toeschouwer de storm bijna aankomen. Let wel, niet iedereen is hier even gevoelig voor, ik ben hier gevoelig voor omdat ik in beelden denk en niet zozeer in taal. Kan de horizon dan nooit in of nagenoeg in het midden geplaatst worden? Natuurlijk wel. Kijk maar eens naar foto 4.

FOTO 3 NIKON D7000 ISO 220 S 1/125 F/ 5,6, OBJ. AF-S DX VR ZOOM-NIKKOR 18-200MM F/3.5-5.6G IF-ED [II]

camera en maken we een foto. In foto 2 is een andere veelgemaakte fout zichtbaar. De horizon staat vrijwel precies in het midden van de foto. Dit leidt snel tot spanningsloze, saaie foto’s. Vooral als het constant wordt toegepast. Daarnaast kan de toeschouwer zich verloren voelen bij het bekijken van deze foto. Wat is hier het onderwerp? Wat wil de fotograaf mij zeggen met zijn foto? Als fotograaf willen we mensen deelgenoot maken van wat ons emotioneel raakte of wat we bijzonder interessant vonden. We willen dat mensen onze foto’s bekijken en ons snappen. We moeten de toeschouwer een beeld bieden dat verrassend is, dat de aandacht trekt. Dit kunnen we doen door uitzonderlijke beelden vast te leggen zoals gedaan wordt door menig oorlogsfotograaf, doch we kunnen en willen niet allemaal naar haarden van agressie in de wereld om ons doel te bereiken. De meesten van ons leggen liever het dagelijkse leven of een vakantie op de gevoelige

plaat vast. Bedenk dat je van bijna elk onderwerp een spannende foto kunt maken door een afwijkend blikveld te gebruiken. Dit bereik je door een camerastandpunt te kiezen dat afwijkt van het gebruikelijke blikveld van een rechtopstaande volwassene. Fotografeer de wereld eens als een mier. Kies een laag standpunt en verras de toeschouwer met een beeld dat hij of zij niet veel zal tegenkomen. Is er een constructie in de buurt, klim daar dan op en simuleer een adelaarsblik van de wereld. Is dat allemaal niet direct of op een veilige manier mogelijk, richt de camera dan net iets hoger om de horizon naar beneden te brengen in de foto. De zeilboten worden voor het gevoel van de toeschouwer kleiner. De lucht wordt bijna dreigend en er ontstaat een gevoel van nietigheid omdat we als mens tegen een enorme lucht aankijken. Wanneer ik een lager camerastandpunt inneem, kan ik een foto maken van de zwemmers in de branding op de voorgrond met de zeilboten in de achtergrond.

Met dit laatste tafereel had de belichting ook gunstiger geweest voor de zwemmers. Nu blijven ze eigenlijk net iets te donker en bijna verstopt in het geheel. Ook hier had Eugenie kunnen kiezen om de lucht groot weer te geven om zo de mens klein, bijna als bijwerking, in een overheersende kosmos weer te geven. FOTO 3 geeft een voorbeeld van hetgeen ik beschreef bij foto 2. Eugenie heeft de camera iets hoger gericht en zo de lucht majestueus weergegeven. Nietige zeilboten op een laag geplaatste horizon versterken het gevoel van nietigheid, van verlorenheid bijna. De foto

‘Wat wil de fotograaf zeggen met deze foto?’ FOTO 4 heeft de horizon nagenoeg op het midden van de uitsnede. Door de plaatsing van de boot, half op het strand getrokken, wordt de aandacht van de toeschouwer afgeleid van de horizon en wordt de foto niet zo saai. De horizon wordt immers onderbroken door de diagonale vorm van de boot. De lijn van het strand versterkt de diagonaal aangegeven door de romp van het bootje. Hierdoor wordt er meer spanning in de foto gebracht en verdwijnt het monotone gevoel van een rechte horizon in het midden

FOTO 4 NIKON D7000 ISO 180 s 1/250 f/ 8 obj. AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED [II]

Connected juni / juli

11


van het beeld. Dat de belichting nagenoeg perfect is, evenals de zeer rustige compositie van de diverse beeldelementen maakt deze foto heel goed. De witte bal in de branding rechts op de foto is cruciaal in de foto voor het evenwicht. Zonder de bal is de voorgrond rechts in de foto geheel leeg. Nu trekt die bal, waarschijnlijk een soort van stootkussen of ankerpunt, net voldoende attentie van de kijker om deze net even langer te laten kijken naar de foto. Ik vermoed dat de meeste toeschouwers eerst de aandacht richten op de boot. Dan zullen de ogen als vanzelf naar de wolkenpartij gaan om dan vervolgens, de afbeelding afspeurend naar informatie, terecht te komen bij de bal. Vanaf de bal in een rechte lijn terug naar de boot die op het strand is getrokken is dan een kleine stap. De ogen ontwaren dan een driehoek en deze beeldvorm geeft rust en stevigheid aan een afbeelding. FOTO 5 gaat niet over de horizon maar over de manier van scherpstellen. Bij veel foto’s

FOTO 6 Canon Powershot G1 X ISO 200 s 1/400 f/ 5,6, obj. 15-60mm vast

FOTO 5 NIKON D7000 ISO 200 s 1/250 f/ 8 obj. AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED [II]

zie je het onderwerp in het midden. Kijk maar eens naar foto 5. De wolk, die verder heel fraai in beeld is gebracht, staat centraal in beeld. Ik heb weleens gehoord dat dit veroorzaakt wordt door de automatische scherpstelling van de camera. Deze zou dan ingesteld zijn op het centrum. Ik betwijfel deze redenatie echter. Wanneer wij mensen ergens naar kijken, doen we dat door ons hoofd zo te draaien dat het onderwerp in het midden van ons blikveld komt te liggen. Niemand houdt het hoofd stil en draait de ogen zodanig dat hij het onderwerp ziet, uiteindelijk draait men het hoofd weer zodat het onderwerp in het centrum ligt. Een verdere zoektocht naar de oorzaak is hier niet van belang. Veel interessanter is het om deze fout te voorkomen. Persoonlijk had ik deze foto met gekantelde camera, in portretstand, gemaakt. De wolk had dan in het bovenste deel gelegen en de weerspiegeling op de onderste helft. Pas dan wel op de horizon die je dan uit het midden haalt. Een andere mogelijkheid is om scherp te stellen op de wolk, om dan vervolgens dit beeldelement ofwel naar links dan wel naar rechts te plaatsen in de uitsnede. Het scherpstellen op een onderwerp en dit dan met behoud van focus te verplaatsen in het kader is een trucje dat ik vaak benut. Stel eerst het middelste

scherpstelpunt op je camera als vast punt in. Richt op het onderwerp, hier de wolk, en druk de ontspanknop halverwege in. De camera zal nu scherpstellen op het onderwerp. Hou de ontspanknop half ingedrukt en kader je foto op de manier die jij wilt. Als je tevreden bent met wat je ziet door de zoeker of op het lcd-scherm, druk dan de ontspanknop geheel in. Hierdoor zal de foto gemaakt worden. Het spreekt met deze methode voor zich dat de scherpstelling niet aan de camera overgelaten wordt door de camera te laten kiezen op welk punt scherp gesteld wordt.

‘Instinctief reiken we naar onze camera en maken we een foto’ FOTO 6 gaat ook niet zozeer over de horizon, maar laat de foto een fout zien die heel betreurenswaardig is: de te krappe uitsnede. Zoals je ziet is de foto prachtig. Het water is zeer helder. Het ankertouw is prima zichtbaar en geeft de toeschouwer een kijkrichting direct naar het schip. De spiegeling is magnifiek. De belichting is goed. Kortom een prima foto, ware het niet dat de boot te krap is gefotografeerd. Er ontbreekt net een randje van de bovenbouw, waardoor ik een onaangenaam gevoel krijg. De camera had net iets hoger gericht kunnen worden zodat zowel het volledige ankertouw alsmede de bovenbouw van het schip in beeld waren gekomen. Eugenie had ook wat verder van de boot af kunnen gaan staan, of zwemmen, zodat de gehele boot in beeld was gekomen. Deze vergissing is inderdaad heel jammerlijk omdat het verder, zoals ik al zei, een prachtige foto is. Maak op vakantie alsjeblieft foto’s. Steek desnoods een kleine compact camera in je broekzak. Probeer dan zo nu en dan de aanwijzingen die ik hierboven gaf betreffende de horizon toe te passen. Kijk daarom zeker in het begin direct na het maken van de opname even naar de foto op het lcd-scherm van je camera of telefoon en beoordeel de foto kritisch. Is het wat je wilt weergeven? Komt je boodschap over en heb je de kijker duidelijk gemaakt wat jou aantrok in de scene? Heb je geen beeldelementen afgeknipt? Ten slotte: is de belichting in orde? Zo niet, maak dan de foto nogmaals met andere instellingen of standpunt. Ik wens jullie allemaal alvast een prettige vakantie. Connected juni / juli

13


fotografie

FOTO VAN DE MAAND Het thema voor deze tweemaandelijkse competitie was ’Winter’, een thema dat garant staat voor heldere foto’s. De winnaar, verkozen door dertien leden die hun stem uitbrachten, is ‘PostNL in de sneeuw’ van Jan van Dijk met negentien punten. De foto spreekt ook mij aan door de welhaast onachtzame manier waarop de fotograaf het dagelijks leven vastlegt. De sfeer doet mij sterk denken aan het werk van Henri CartierBresson, de uitvinder van het ‘beslissende moment’, al ontbreekt een duidelijke actie in deze opname. Strikt genomen is die overweldigende actie ook helemaal niet nodig. De postbezorger zwoegt met zijn zware fiets, beladen met post, door een dik pak sneeuw. We voelen het bijna, zo duidelijk wordt de inspanning van de bezorger weergegeven. De postbode is in fraai evenwicht met een stel dat aan de overkant van de straat in tegengestelde richting loopt. Het frisse oranje in de foto geeft een apart cachet aan de foto en breekt het beeld op een aangename manier. Door de vallende sneeuw ontstaat een soort zachte focus. De wereld wordt als het ware net even zachter weergegeven. Een stukje fraai werk van de fotograaf, Jan van Dijk, die terecht trots mag zijn op deze foto.

Kort & Simpel Snelle tips

Kunst

Ontdek kunstschatten uit de hele wereld, verzameld door het Google Cultural Institute. Uit musea en werelderfgoed. Zelfs straatkunst vind je hier. google.com/culturalinstitute

Statistieken per gemeente

Geïnteresseerd in statistieken van je gemeente? Gemiddelde WOZ-waarde, leeftijdsverdeling

van de inwoners, gemiddelde afstand tot de brandweerkazerne, en noem maar op? cbsinuwbuurt.nl

Auto Verstaanbare navigatie

Navigeren met behulp van je smartphone tijdens het autorijden heeft het nadeel dat het motorgeluid vaak de gesproken aanwijzingen overstemt. Dit los

Foto Jan van Dijk | Tekst Rudolf Werner van Daelen MEEDOEN? Meld je aan op de Connected-Fotolist via de Connected-website. Stuur via rudolf.van.daelen@aaconnected.nl per thema maximaal twee foto's voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden door mij geplaatst op de Connectedwebsite. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen en geven rechtstreeks aan mij hun eerste, tweede en derde plaats door. Na afloop van de stemronde maak ik de uitslag bekend, samen met mijn rapport. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto's te laten beoordelen. Met het commentaar krijg je verbeterpunten aangereikt.

je op met een bluetooth-speaker zoals bijvoorbeeld de overbekende Avantree, die veel van onze leden in het verleden hebben aangeschaft.

Auto - Handsfree bellen

Een handsfree carkit laten inbouwen kan prijzig zijn. Een goedkopere oplossing biedt de losstaande Jabra Freeway. jabra.nl

Auto - USB-lader

USB-laders die passen in de sigarettenaansteker kunnen erg handig zijn. We zagen er een voor vijf euro bij allekabels.nl. Duo-uitvoeringen bestaan ook.

Windows op Linux

Een goed idee is om Linux Mint met zijn vele toepassingen op je oude XP-systeem te installeren. Om ook (een aantal) Windowsapplicaties te kunnen installeren en draaien maak je gebruik van het gebruiksvriendelijke Playonlinux. Het geeft ook een overzicht van de mogelijke Windowstoepassingen en eventuele beperkingen. linuxmint.com playonlinux.com Vragen of aanvullingen? Een uitgebreidere versie vind je op onze website.

Connected juni / juli

15


vijf

gear

De tofste gadgets van dit moment

1

2

3

Seagate Wireless

Je bestanden altijd bij je en opslaan waar en wanneer je maar wilt, dat doe je snel en simpel met Seagate Wireless, de draadloze opslag van Seagate. Je hebt maar liefst negen uur aan accuduur tot je beschikking, dus zonder je bestanden kom je niet te zitten. Daarbij kent Seagate Wireless de functie om maar liefst naar drie devices tegelijkertijd te streamen. Connectiviteit met AirPlay, Chromecast en Smart TV’s is geen pro­bleem, het device werkt met alledrie. Ook heb je geen internet nodig, want met de Seagate-app heb je altijd de sleutel tot je bestanden bij je. Seagate Wireless biedt je 500GB aan opslag, wat 100.000 foto’s, 125.000 liedjes of 150 films betekent. Je zit dus nooit meer zonder opslag of entertainment. seagate.com/nl

4

SCRATCH MAP WERELDKAART

FUJITSU SCANSNAP IX100

SAMSUNG GALAXY S6 EDGE

De Scratch Map is jouw per­soonlijke wereldkaart, waarop je landen die je tijdens je rei­zen bezoekt, weg kunt krassen met een muntje. Geen geknoei met punaises of gekrabbel met pennen op je wereldkaart. De kaart is 88 bij 55 centimeter en bedekt met een gouden kras­laag, waaronder elk land een eigen kleur heeft. Je Scratch Map oogt na elke vakantie vro­lijker. Connected-leden krijgen vijftien procent korting met kortingscode CONNECT15 (geldig tot 29 mei 2016). De kortingscode is niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen en de miljonairs gadgets. megagadgets.nl

De ScanSnap-serie van Fu­ jitsu staat voor twee dingen: papierloos documentbeheer en mobiliteit. De iX100 is een wireless scanner die ook werkt met je mobiel. De ingebouwde accu gaat rond de 250 á 260 scans mee, ruim genoeg voor gemiddelde gebruikers. Zit je aan je desktop, kun je de scanner ook via USB opladen. De ScanSnap doet het goed als businesscardscanner op netwerkbijeenkomsten of confe­renties. De meegeleverde CardMinder-software organiseert gescande visitekaartjes en de ocrherken­ning van ABBYY doet de rest. Data is te exporteren naar de CRM-pakketten van SalesForce of GoldMine. Of ‘gewoon’ naar Outlook natuurlijk. fujitsu.com/nl

Na de tegenvallende verkopen van de Galaxy S5 moest Samsung vol aan de bak om van de opvolger een succes te maken. Met de Galaxy S6 en de S6 Edge doen ze een goede poging. Vooral de Galaxy S6 Edge valt op door het prachtige gebo­gen scherm, de uitstekende prestaties en unieke features die de aanraakgevoelige randen bieden. De TouchWiz laag over Android is sneller en gelikter dan ooit. Enige nadeel is dat je de batterij niet meer kunt vervangen en je geen microSD-kaartje voor extra opslag meer kunt gebruiken. Dat de andere features van deze nieuwe flagships echter ruimschoots goed. samsung.com/nl

16

Connected juni / juli

5

LENOVO CAST

Chromecast heeft er een con­ current bij: de Lenovo Cast. Deze wireless hub laat je, net als de Chromecast, allerlei content van je smartphone of tablet naar een groter scherm streamen. De Lenovo Cast sluit je op zo’n beeldscherm aan met een hdmi-kabel, het streamen gaat via wifi. Prettig is dat je vanaf een afstand van twintig meter en door twee muren heen kunt streamen. Het ap­paraat werkt met devices die op Android 4.3 of hoger draaien, maar ook Windows 8.1 en iOS-apparaten worden onder­steund. De Lenovo Cast komt in augustus naar de Verenigde Staten. Wan­neer hij in Nederland beschik­baar is, is nog niet bekend. lenovo.com/nl


Eindelijk een makkelijke manier om foto’s en video’s te kopieren vanaf Apple toestellen

Creëer meer vrije ruimte voor foto’s en video’s met de iXpand™ Flash Drive

© 2015 SanDisk Corporation. Alle rechten voorbehouden. SanDisk is een handelsmerk van de SanDisk Corporation, geregistreerd in de Verenigde Staten en andere landen. iXpand en Telling Life’s Stories From Memory zijn handelsmerken van SanDisk Corporation. Apple, iPhone en iPad zijn handelsmerken van Apple Inc., geregistreerdin de V.S. en andere landen.

Connected april / mei

17


fotografie

beste Tekst Thomas Kouveld

De

hulpjes op

reis

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat we er massaal op uittrekken. Om al je cameraspullen veilig en comfortabel mee te nemen op vakantie, heb je natuurlijk een cameratas nodig. We maken een selectie van handige tassen en geven je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van deze accessoires.

Voordat je op jacht gaat naar een tas, is het handig om stil te staan bij een aantal zaken: je budget, vakantieplannen en natuurlijk je camera-apparatuur. Bedenk goed wat je mee op reis wilt nemen en wat je beter thuis kunt laten. Ben je van plan om veel te gaan wandelen? Dan is het prettig als je tas goed in balans is, niet te zwaar is en je nog wat ruimte in je tas hebt voor bijvoorbeeld regenkleding, een flesje water en iets te eten. Reis je veel met de auto, dan is het natuurlijk geen probleem om meer apparatuur, zoals een flink statief en een telelens mee te nemen. Toch kan het in dat geval handig zijn om ook een kleinere tas mee te nemen, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een stad. Zo kun je de brood-

nodige zaken meenemen, zonder een grote tas rond te sjouwen. Ook val je met de juiste tas minder op als toerist, wat het risico op diefstal van je dure apparatuur verkleint. De rest van je spullen laat je veilig achter in je onderkomen, achter slot en grendel.

Rugtas of schoudertas?

Bij het uitzoeken van een tas zul je een keuze moeten maken tussen een rugtas of schoudertas. Beide hebben hun voor- en nadelen. Veel fotografen zweren bij hun vertrouwde schoudertas omdat ze hun camera snel paraat hebben, anderen geven de voorkeur aan de betere balans en draaggemak van een rugtas. Je zult zelf de afweging moeten maken wat het beste bij jouw vakantie past.

‘Bedenk goed wat je mee op reis wilt nemen en wat je beter thuis kunt laten’

Tenba

BYOB 7

Prijs: € 24,50 Info: tenba.nl

18

Connected juni / juli

Voor wie al een ‘gewone’ tas of backpack heeft en niet wil rondlopen met een extra cameratas, heeft Tenba de BYOB-serie (Bring Your Own Bag) ontwikkeld. Feitelijk is het een klein gevoerd tasje om je systeemcamera en lenzen in te bewaren. De BYOB stop je vervolgens in je tas en je bent klaar. Je oude, vertrouwde tas is nu een cameratas! De BYOB 7 is een klein model, met ruimte voor een compacte systeemcamera, twee of drie kleine lenzen en een aantal extra’s, zoals filters en geheugenkaartjes. Er zijn ook grotere maten beschikbaar, in de BYOB 10 past bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera. Uiteraard heeft de BYOB niet de gemakken van volwaardige cameratassen, maar het is een ideale oplossing om je apparatuur te beschermen in een backpack of rugzak.


BenroTraveller

Backpack 100

Als je veel aan de wandel bent, is een rugtas over het algemeen comfortabeler dan een schoudertas. Het gewicht is beter verdeeld en rust op beide schouders, waardoor je niet scheef gaat lopen. In het onderste compartiment van de compacte Benro Traveller Backpack 100 kun je een spiegelreflexcamera kwijt met gemonteerde lens. Ook heb je dan nog ruimte voor een extra lens of flitser. Via een flap aan de zijkant kun je snel je camera uit de tas halen. Het grote voordeel van de Benro is dat het bovenste compartiment nog vrij is voor andere spullen. Aan de gevoerde achterkant van de tas zit bovendien nog een sleuf om je 11-inch laptop of tablet in te steken. Om het gewicht nog beter te verdelen, heeft de Benro Traveller Backpack 100 ook een heup- en borstriem. Handig voor de actieve fotograaf die regelmatig de fiets pakt. Een regenhoes wordt meegeleverd, daarnaast is de tas uitgerust met een verstevigde onderkant en harde kunststof poten. Handig als je hem even neer wilt zetten, de onderkant wordt zo niet nat of vies.

Prijs: â‚Ź 139,Info: tenba.nl

Prijs: â‚Ź 99,Info: benro.nl

Tenba

Messenger DNA11

Deze compacte schoudertas van Tenba biedt ruimte voor een systeem- of spiegelreflexcamera, een aantal lenzen en een tablet of 11-inch MacBook Air. Je kunt de binnenkant volledig naar wens indelen en het cameragedeelte verwijderen, zodat je hem ook als normale schoudertas kunt gebruiken. Een voordeel is dat de tas een neutraal uiterlijk heeft en niet overduidelijk dienst doet als bescherming voor een camera. Door middel van een rits in de afdekflap kom je snel bij je camera, zonder dat de tas helemaal open hoeft te maken. Niet alleen handig als je snel je camera paraat wilt hebben, maar het beschermt je ook tegen diefstal. Daarnaast heeft de tas een walhalla aan vakjes om kleine spullen op te bergen, een trolleybevestiging voor op het vliegveld en een stevige schouderband met gewatteerde steun. De tas is waterafstotend en kan dus tegen een buitje. Om je camera te beschermen tegen een stortbui of extreme hitte, is een waterdichte regenhoes meegeleverd. Een kant van deze hoes is zilverkleurig, waardoor zonlicht wordt gereflecteerd. Wat ons betreft is deze fraaie schoudertas de perfecte metgezel tijdens een stedentrip.

Nattigheid Ga je naar een land waar het flink kan regenen? Denk dan ook aan de waterdichtheid van je tas. Veel cameratassen zijn spatwaterdicht, maar een plotselinge tropische regenbui kan alsnog voor problemen zorgen. Volledig waterdichte tassen zijn flink aan de prijs, maar een regenhoes kan ook uitkomst bieden. Bij veel tassen wordt een aparte regenhoes meegeleverd. Je kunt ze ook los kopen bij een buitensportwinkel, maar let wel op dat de hoes goed om je tas past.

Connected Connected apriljuni / maart / juli

19


vijf

gear

De handigste fototips voor op reis

1

Tenba Messenger DNA11

Wanneer je op reis bent wil je je dure cameraspullen natuurlijk goed beschermen, niet alleen tegen schade, maar ook tegen diefstal. Dan is het prettig als je cameratas niet al te opvallend is, maar wel alle voordelen biedt die je ervan verwacht. De Tenba Messenger DNA11 heeft ruimte genoeg voor je systeem- of spiegelreflexcamera, een aantal lenzen en een tablet of 11-inch MacBook Air. Met de rits in de afdekflap kun je snel bij je camera en het cameragedeelte van de tas is makkelijk te verwijderen, waardoor de tas ook als normale schoudertas te gebruiken is. Gezien het weer ook tijdens je vakantie niet altijd meewerkt is de meegeleverde regenhoes een uitkomst. Een aanrader voor iedereen die vaak op stap is met zijn camera.

2

SANDISK DUAL USB DRIVE TYPE-C

USB Type-C komt eraan en naar verwachting zien we deze nieuwe standaard vanaf volgend jaar in praktisch alle apparaten terug. SanDisk komt daarom met de 32GB grote Dual USB Drive Type-C. Deze heeft zowel een nieuwe usb type-c aansluiting als een usb 3.0-aansluiting, zodat je probleemloos je bestanden over kunt zetten naar je nieuwe devices. Met een kapje dat je over een van beide aansluitingen schuift is je Dual USB Drive Type-C altijd beschermd. Handig van de nieuwe standaard is dat je niet langer zit te knoeien met wat de bovenof onderkant van je aansluiting is; USB Type-C werkt altijd.

20

Connected juni / juli

3

SIRUI T-024X CARBON TRIPOD KIT

Tijdens je vakantie wil je niet slepen met een zwaar statief. De T-024X, het nieuwste reisstatief van Sirui, is erg compact en licht en daarom bij uitstek geschikt voor onderweg. De statiefpoten bestaan uit vier segmenten, gemaakt van acht lagen koolstofvezel. Dit materiaal staat bekend om zijn lage gewicht en het statief weegt inclusief balhoofd slechts zevenhonderd gram. Maximaal uitgeschoven bereik je een hoogte van 148 centimeter. Ingeklapt is de T-024X slechts veertig centimeter lang. Naast de carbon-uitvoering is er ook een iets zwaardere, maar goedkopere aluminiumvariant.

4

BROOKE SHADEN WORKSHOP VERHALENDE FOTOGRAFIE & COMPOSITIE

Jouw reis wil je graag verhalend overbrengen in de foto’s die je maakt en deze workshop leert je precies dat. Je komt alles te weten over de verschillende technieken om unieke, verhalende foto’s te maken, fotobewerking, zakelijk advies en het opbouwen van een portfolio. De workshop duurt twee dagen en vindt plaats op 29 en 30 augustus in De Nieuwe Stad in Amersfoort. De prijs bedraagt €799,- en omvat ontbijt en lunch op dag 1, en lunch op dag 2. Voor props, kostuums en modellen is gezorgd. Kijk voor meer informatie op www.draumlist.com

5

LENSBABY VELVET 56

De nieuwe Lensbaby Velvet 56 is bijzonder. De lens is geïnspireerd door de klassieke portretlenzen uit het midden van de twintigste eeuw en levert unieke foto’s op: portretten met een zijdezachte onscherpte of haarscherpe macrofoto’s. De mogelijkheid het onderwerp van de achtergrond te isoleren, maakt de Velvet 56 ideaal voor portretten. De onscherpe delen krijgen met een groot diafragma een zijdezacht soft focus-effect. Ook voor macrofotografie is de lens zeer geschikt: je kunt al scherpstellen op onderwerpen op een afstand van 12,7 centimeter. Door de kleinere scherptediepte komt ook hier de fraaie achtergrondonscherpte van de lens uitstekend tot zijn recht.

Connected 3.2015  

www.aaconnected.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you