Page 1

Nr.2 april 2016

CONNECTED MAGAZINE • ENTERTAINMENT & LIFESTYLE

Technologie

Perfecte

GAMES voor

De beste headphones op een rij PAGINA 25

Fotografie

onderweg

Leg je mooiste momenten vast

PAGINA 15

PAGINA 21

P O S T B U S 2 8 3 ( A A 8 11 2 ) , 1 0 0 0 E A A M S T E R D A M

Citytrippen met je smartphone

PV BUREAU

V O L G C O N N E C T E D D A G E L I J K S O P W W W. FA C E B O O K . C O M / C O N N E C T E D

Erop uit

Special:

Reizen ZEVEN ULTIEME MINIVAKANTIES PAGINA 28

PAGINA 30

On the road

De beste gadgets voor op reis PAGINA 27

STREAMING IN STIJL | KORTINGEN & AANBIEDINGEN | PROBEERSERVICE


this beauty is a beast OLYMPUS PEN-F w w w . c ame r a t o o l s. n l / P E N - F

Een zeer persoonlijke, vriendelijke en vakkundige benadering - G Vos

Hét adres voor de liefhebber van fotografie en video www.cameratools.nl

info@cameratools.nl

055 - 538 08 00

Paramariboweg 41, 7333 PA Apeldoorn


Connected 2.2016

Inhoud APRIL/MEI 2016

Special

Erop uit

Deze editie van Connected Magazine staat in het teken van reizen. Heb je zin om er binnenkort eens lekker op uit te gaan? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We vertellen je welke plaatsen in Europa leuk zijn voor minivakanties. Ook geven we je een aantal tips over hoe jij je mooie momenten kunt vastleggen op beeld. Luister je graag naar muziek als je onderweg bent naar je bestemming? Wij zetten de beste headphones op een rij. Dit en nog meer lees je in deze editie.

8.

Streaming in stijl Jouw home-audio op orde

20. Camera’s

Welke camera past bij jou?

27.

Gadgets & Mobile

Connected 4 6 10 13 15 16 28 33 34

Voorwoord Clubnieuws + Evenementenkalender ProbeerService Foto van de Maand + Kort en simpel De perfecte games voor onderweg Eyeopener Zeven ultieme minivakanties Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

De beste gadgets voor onderweg

24.

Muziek on the go Altijd en overal muziek kunnen luisteren

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected en het blad Connected zijn voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected april / mei

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

Veel nieuwe gadgets

De nieuwe producten vliegen ons om de oren. Zoals ik de vorige keer al schreef, zijn veel producten handig om te gebruiken en vermeerderen ze ons comfort. Ik noemde als ingeburgerde voorbeelden de klokthermostaat en de mobiele telefoon.

deze maanden Deze maanden zijn er weer allerlei beurzen geweest, onder meer in Las Vegas en Barcelona. Gewoon maar eens een dwarsdoorsnede van wat wij allemaal tegenkwamen in de media. De DxO One, een minicamera voor je iPhone met de kwaliteit van een spiegelreflex. De Bactrack, een blaasapparaat waarmee je op afstand je kinderen kunt laten ʻblazen’ om te controleren op alcoholgebruik (om te voorkomen dat ze een ander laten blazen, wordt gelijk tijdens het blazen een foto gemaakt!). Een thermometer van Withings die je simpelweg tegen je slaap drukt. Een camera om 360o-foto’s in een keer te maken. Een koelkast van LG die je opent met een voetpedaal, handig als je de handen vol hebt. Een geheugenkaartje van Eyefi met wifi dat je foto’s draadloos op de computer of tablet zet, nu ook RAW-bestanden, en een noisecancelling hoofdtelefoon van JBL en AKG voor relaxte vliegreizen. Ik raak niet uitgespeeld :-).

‘Feitelijk moet je de meeste belangrijke apparatuur elke vijf jaar vervangen’ Ook op vakantie neem ik de muziek mee op mijn mobieltje en met wifi in het vakantieverblijf kun je met Apple Music (of Spotify) overal ter wereld van je eigen muziek genieten. Thuis heb je dan ook een wifi-netwerk nodig dat je hele huis dekt en voldoende snelheid heeft. Ik geloof niet meer zo in repeaters en extenders. Ik heb het kunstje afgekeken van de bank. Door het hele pand een prima dekking zonder van netwerk te wisselen. De truc is om op strategische punten in je huis een of twee extra routers op te hangen die je met een kabel aansluit op je router in de meterkast. Vervolgens geef je deze dezelfde netwerknaam en wachtwoord en je telefoon of tablet zoekt automatisch de sterkste verbinding. Wel de router in zogenaamde bridgemodus zetten, want anders gaan ze allemaal door elkaar netwerkadressen uitdelen. Het kan handig zijn om hetzelfde merk te gebruiken. Vergeet ook niet dat de wifi-snelheid steeds hoger wordt, momenteel is de ac-standaard actueel. Een oude router vertraagt je wifi-verbinding. Feitelijk moet je de meeste belangrijke apparatuur elke vijf jaar vervangen. Dat hoeft niet veel te kosten en je blijft zo wel genieten van actuele software en snelheid. Veel mensen ruilen hun auto vaker in dan hun computer...

Ik maak al een tijdje gebruik van streaming muziek met Sonos en Spotify en enige tijd geleden kwam daar Apple Music bij. Dit heb ik getest (drie maanden gratis op proef ) en ik ben onder de indruk. Een goede geluidskwaliteit en er is heel veel muziek beschikbaar. Het leukste is wel dat ze suggesties doen voor muziek in dezelfde stijl als die je al draait en daarmee ontdek je heel veel fijne muziek. Feestje, dinertje, kinderfeestje; voor mij geen probleem. Playlist selecteren en gaan!

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected april / mei

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


DRONES DEMONSTRATIES

MASTERCLASSES MEELFOTOGRAFIE MET KI TAN

BAS MEELKER

De Fotofair is hét foto-, media- en drone-evenement voor foto- en videoliefhebbers, van amateur tot professional. Op meer dan 15 hectare vind je een foto- en videobeleving met ruim zestig standhouders. Naast de vele fotodemonstraties kunnen bezoekers hier terecht voor vijftig lezingen en 110 workshops/masterclasses van bekende fotografen en foto-ambassadeurs. Er kan de hele dag gefotografeerd worden in één van de vele foto-opstellingen op Event Center Beekse Bergen. Kijk voor meer informatie en tickets op:

WWW.FOTOFAIR.NL

MASTERCLASSES VAN DRIE UUR, WORKSHOPS VAN 1,5 EN TWEE UUR: Coverpagina/coverfoto maken, landschapsfotografie, roofvogelfotografie, macrofotografie, glamourfotografie, paardenfotografie, modellen levitatie fotografie, meelfotografie met modellen, macro-onderwaterfotografie, het gebruik van filters en vele andere workshops. Alle workshops worden gegeven door professionele fotografen.De lezingen duren 20 tot 45 minuten, verspreid over vijf locaties. Met Bas Meelker, Jan Janssen, Paul van Hoof, Han Bouwmeester, Alex Vreeman, Charles Borsboom, Ingrid Vekemans. Meer informatie vind je op de website. STANDHOUDERS: Canon, Nikon, Olympus, Ricoh-Pentax, Fujifilm, Rollei, Sigma, Tamron, Tokina, Samyang, Zeiss, Benel, Disnet, Fotovideoretail, Degreef & Partner, Lamina, DJI, Yuneec, Vanguard. En vele andere standhouders met de nieuwste producten.

De allernieuwste fotoapparatuur en spectaculaire aanbiedingen tijdens het Fotofair weekend bij verkooppartner


clubnieuws

Connected Academy in het Cruquiusgemaal Vlak bij de brug over de Ringvaart ligt het voormalige stoomgemaal De Cruquius, waarnaar het nabijgelegen dorp is vernoemd. Het gemaal is op zijn beurt weer vernoemd naar een van de initiatiefnemers van de drooglegging van de Haarlemmermeer, Nicolaus Samuelis Cruquius. Het gemaal is nu een poldermuseum. Ernaast bevindt zich een theehuis en ertegenover sluit de rivier Het Spaarne aan op de Ringvaart. Toch gek als je je hele leven al in de provincie Noord-Holland

woont en dan nu pas het oude Cruquiusgemaal bij Haarlem bezoekt. En dat gold voor meer deelnemers aan de workshop. Gelukkig waren er niet alleen leden uit de nabije omgeving, maar ook uit andere delen van het land. Voor iedereen was het de moeite waard om eens zo’n historisch gemaal van buiten en binnen te bekijken en tijdens de rondleiding veel hierover te horen. Omdat Cruquius op vrijdagmiddag 22 januari speciaal voor Connected open was, hadden we genoeg gelegenheid en ruimte om mooie foto’s te maken.

Suggesties voor lezingen, workshops of evenementen?

Weet je een leuk evenement of een mooie plaats of plek in Nederland die voor anderen ook de moeite waard is? Een leuke plek om te bezoeken of juist omdat je er mooie foto’s kunt maken? Of zou je weleens wat meer willen weten over een speciaal onderwerp, zoals fotografie, smartphones of social media? Laat het ons weten. Dan gaan wij bekijken of we hier iets leuks voor kunnen organiseren. Mail ons op evenementen@connected.nl

PV Connected live op Connections Tekst Edwin Post

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de community PV Connected is live op Connections. Bij de meeste medewerkers van ABN AMRO in actieve dienst zal meteen een lampje gaan branden, maar dat is niet voor al onze leden het geval. Daarom nog even een korte uitleg. Samenwerken

Connections is onlangs bij ABN AMRO geïntroduceerd als nieuw online samenwerkingsplatform waaraan straks ook een aantal applicaties wordt gekoppeld. Met dit platform zijn medewerkers makkelijker in staat kennis te delen, met elkaar in contact te komen en vindbaar op hun expertise. Het platform biedt ook de mogelijkheid om op afdelingsniveau of vakgebied een community te starten waaraan anderen dan weer kunnen deelnemen. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

6

Connected april / mei

Community Connected

Een prachtig moment om ook onze community PV Connected onder de aandacht te brengen van alle ABN AMRO medewerkers, leden en niet-leden. Op donderdag 25 februari jl. was het dan zover, met een druk op de knop veranderde de voorzitter van Connected de status van deze community van besloten naar openbaar. Vanaf nu zullen nieuwsberichten en/of aanbiedingen rechtsreeks via een blog het netwerk worden ingeschoten en ook voor ideeën is

Tekst Simon Berende

een button beschikbaar. Om van een aanbieding gebruik te kunnen maken, moet je nog wel steeds lid zijn van Connected, maar met een klik op de knop ʻLid worden’ binnen de community kun je dat realiseren. De lage contributie van € 27,50 per jaar heb je er vaak al met een aanbieding uit en daarnaast ontvang je zes keer per jaar ons glossy magazine boordevol nieuwtjes op het gebied van entertainment & lifestyle. Wij kijken uit naar je aanmelding op onze community PV Connected!

Connected evenementen kalender APR

12 ALV CONNECTED

MEI

28

MEI

29 FOTOFAIR

SEP

29 CONNECTED EVENT

Cursussen

Suggestie voor of interesse in een bepaalde cursus of workshop? Laat het ons weten via evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService (alleen op afspraak)

Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl


technologie

Streaming in stijl

Jouw home-audio op orde Streaming is here to stay. Maar wat zijn nu jouw opties wanneer je je eigen huis volledig van muziek wilt voorzien? We gingen graven en zetten het nieuwste en het beste op een rij! Tekst Peter Güldenpfennig

DENON HEOS 1

Het HEOS 1-systeem van Denon is verrassend veelzijdig. Niet alleen kun je bluetooth- en wifi-streaming gebruiken (bluetooth enkel met aanschaf van een Go Pack) om naar muziek te luisteren, ook kun je via de aanwezige usb-poort direct een audiobron aansluiten op de speaker. Ook analoge aansluitingen zijn aanwezig voor traditionelere audioapparatuur. De speaker bestaat uit een mid-range driver met een breed bereik en een dome-tweeter. De HEOS 1 heeft nog een unieke feature, want de behuizing is vochtbestendig. Dit betekent dat je de speaker ook in je badkamer kunt plaatsen. Zingen onder de douche onder begeleiding is met de HEOS 1 dus binnen handbereik!

YAMAHA NX-N500 Yamaha heeft een zeer goede naam. We zouden graag zeggen ʻop speakergebied’, maar het bedrijf doet echt zoveel meer dan dat en altijd met oog voor kwaliteit. Nu introduceert Yamaha de NX-N500, all-in-one netwerkspeakers die de naam van Yamaha inderdaad behoorlijk hoog houden. De NX-N500-netwerkspeakers van Yamaha zijn gebaseerd op de

8

Connected april / mei

legendarische NS-10M-speakers, studiomonitoren die de blauwdruk hebben gelegd voor de monitoren die we vandaag de dag nog altijd gebruiken in de studio. Het zijn stijlvol uitziende bookshelf-speakers voorzien van een ingebouwde analoge Prijs € 349,Info nl.yamaha.com

Prijs € 299,Info: denon-hifi.nl

versterker. Met de NX-N500 komt Yamaha muziekliefhebbers helemaal tegemoet. Zo ondersteunen de speakers interne bi-amping, dat de hoge en lage tonen apart versterkt. Dit zorgt voor een krachtige sound waarbij zowel de hoge als de lage tonen perfect naar voren komen. Hi-res audio wordt ondersteund, ook DSD, wat betekent dat zelfs de meest kritische luisteraar niet om deze speakers heen kan. De draadloze functie zorgt ervoor dat je van muziek van elke populaire streamingdienst kunt genieten. Ook Airplay wordt ondersteund, dus streamen van een iDevice is geen probleem. De netwerkspeakers gaan samen met de door Yamaha opgezette MusicCaststandaard, een uitgebreide streaming-oplossing die de concurrentie behoorlijk naar de kroon steekt. Ga

maar na: via een makkelijk te gebruiken app stuur je je MusicCast-apparatuur aan, stream je van alle populaire streamingservices zoals Spotify en beheer je al je externe apparatuur op het netwerk. Dat niet alleen: MusicCastcompatible apparatuur zoals de NX-N500 vergroot ook je draadloze netwerk, doordat deze als extender werkt. En via bluetooth kunnen inkomende geluidssignalen weer geëxporteerd worden naar externe bluetoothcompatible devices. Kortom, waar je ook bent, van wat voor muziek je ook houdt en welke streamingservice je ook gebruikt, de combinatie van de NX-N500 en de MusicCast-service biedt je alle mogelijkheden om op jouw manier optimaal van je muziek te genieten. Dus zet die speakers gerust wat harder!


KEF MUO

Hoewel de KEF Muo slechts zo groot is als een bierblik, maakt deze premium bluetooth-speaker geluid alsof Pink Floyd in je huiskamer staat te spelen. Niet vreemd, want de Muo is voorzien van twee 50mm Uni-Q drivers en een Auxiliary Bass Radiator, wat resulteert in een flink geluidsbereik. De accu gaat met twaalf uur speeltijd lekker lang mee. Woon je in een huis met meerdere mensen? Geen probleem, want de speakers kunnen gepaird worden met twee devices en onthouden tot aan acht devices.

Prijs € 349,Info kef.com

TEUFEL BOOMSTER

Prijs € 299,Info teufelaudio.nl

Al sinds jaar en dag staat Teufel bekend om een eigentijds design voor echte audioliefhebbers. En met de Boomster brengen ze een product naar de markt dat menig audioliefhebber ongetwijfeld hoog heeft zitten. Want de Boomster is een draagbare replica van een jaren 80-boombox, inclusief hengsel om het apparaat op je schouder mee te dragen. Het systeem ondersteunt streaming met behulp van Bluetooth 4.0. Pairen gaat gemakkelijk via NFC. Geen muziekbron bij de hand? Geen probleem, want de Boomster ontvangt ook radio. Leuk is ook dat je je smartphone als geluidsbron kunt pairen zonder dat je een gesprek hoeft te missen, want de Boomster heeft een ingebouwde microfoon, juist voor deze functie. En de muziek? Die kan echt keihard, niet heel vreemd met twee tweeters, twee midrange-drivers en een subwoofer aan boord!

JBL AUTHENTICS L8

Retroliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want JBL brengt zijn legendarische Century L100-luidspreker weer helemaal naar het hier en nu met de Authentics L8. De speaker heeft eenzelfde blokjesgrill als de Century L100 en zal dus een hoop audiofans bekend voorkomen. De draadloze speaker is voorzien van de modernste snufjes. Zo ondersteunt de speaker naast bluetooth-streaming ook AirPlay- en DLNA-connectiviteit. Jouw muziek klinkt dankzij de 120 watts-speaker goed hard. Aan de kwaliteit is ook gedacht, want goede akoestiek is meegenomen in het design, waardoor je muziek dynamisch klinkt en je full-range stereo wordt geboden. Harman’s Clari-Fi-technologie zorgt er verder voor dat ook in hoog gecomprimeerde bestanden en streams details prima naar voren komen.

Prijs € 699,Info jbl.nl

NAIM MU-SO

Prijs € 1250,Info naimaudio.com

De prijs van de Mu-so is hoog, maar dat betaalt zich uit in een minstens zo hoge geluidskwaliteit gecombineerd met uitgebreide functionaliteit. De horizontale speaker is geplaatst op een base die verlicht wordt, waardoor de speaker lijkt te zweven. Het design is verder minimalistisch en strak, met bovenop enkel een ronde knop om zowel de Mu-so te bedienen als het volume te regelen. Draadloos streamen kan via bluetooth, maar ook AirPlay, UPnP en Spotify Connect worden ondersteund. Verder speelt het apparaat de meest gangbare formaten af en ondersteunt het internetradio en vele streamingdiensten. Het geluid is mooi gedetailleerd, wat niet bepaald vreemd is, aangezien de speaker 6 x 76 Watt-speakers aan boord heeft. Het bedienen van het apparaat kan ook via de Naim-app, deze kun je gratis downloaden voor iOS en Android. Connected april / mei

9


connected

ProbeerService

4x hot

Als Connected-lid mag je kosteloos de nieuwste gadgets en software voor een aantal weken uitproberen via onze ProbeerService. Maar wat hebben we zoal in het assortiment? We lichten er vier producten voor je uit. Kijk op www.aaconnected.nl voor meer informatie over de ProbeerService!

EHOVER HOVERBOARD

De revolutionaire eHover is dĂŠ trend van 2015 en 2016. Het is de nieuwe manier van mobiliteit, die vervoer een geheel nieuwe betekenis geeft. Elke dag delen meer mensen op Facebook en Instagram beelden van het hoverboard waarin ze hun vaardigheden laten zien. Ze worden overal gespot met hun hoverboard. Met de eHover heb je het eerste en enige originele hoverboard van Nederland. Het is de must have van dit moment! De eHover is leuk voor jong en oud, want iedereen kan het.

VR BOX 3D-BRIL

Altijd al een 3D-thuisbioscoop willen hebben maar kom je ruimte tekort of zoek je een betaalbaar alternatief voor duurdere modellen? Maak dan kennis met deze professionele 3D-bril waarmee je gebruik kunt maken van duizenden virtual reality-apps. Van bioscoop tot snelle achtbanen en van zwemmen met haaien tot je favoriete films, vanaf nu zie je alles in spectaculair 3D-beeld. Een waanzinnige ervaring die je het gevoel geeft midden in de actie te staan. Deze versie is zowel geschikt voor Android-smartphones als voor iOS-toestellen.

PHILIPS HUE

Philips Hue is de nieuwste innovatie op het gebied van verlichting. Deze ledlampen bieden ongekende draadloze mogelijkheden. Switch eenvoudig je ledlampen of ledstrips aan en uit en dim je verlichting waar nodig met behulp van je smartphone. Niet alleen in huis ben je de baas over je ledverlichting, maar ook onderweg bepaal je wat er gebeurt met je licht in huis. De mogelijkheden zijn ongekend en in ieder huis toepasbaar. Probeer Philips Hue en laat je huis leven!

APPLE TV VERSIE 4

De nieuwste versie van Apple TV kenmerkt zich door een iets andere behuizing en een grotere afstandsbediening met meer mogelijkheden. Het apparaat is voorzien van een snellere A8chip, heeft tvOS als besturingssysteem en beschikt over een App Store voor het downloaden van apps en games. Verder heeft de nieuwe afstandsbediening een microfoon (voor spraakbesturing met Siri) en touchpad. Op die manier kun je ook gamen met de settopbox. Voordat je meteen tot aanschaf overgaat, kun je Ęťm natuurlijk eerst even uitproberen. Wel zo handig.

10

Connected april / mei


gadgets Tekst Daan de Winter

Bushnell Legend

Betaalbare verrekijkers van topkwaliteit Voor een vogel- of vliegtuigspotter is een goede verrekijker een absolute must, maar ook jagers, sportfanaten en safarigangers kunnen eigenlijk niet zonder. Maar hoe zoek je het juiste model verrekijker uit als je er eigenlijk niet zoveel verstand van hebt? Simpel! Vertrouw gewoon op de nieuwe Legend E, L en M-series van Bushnell. De robuuste verrekijkers uit de Bushnell Legend E, L en M-series zijn de opvolgers van de veelgeprezen Bushnell Legend Ultra HD-verrekijkers, die wereldwijd talloze prijzen hebben gewonnen. De aanduiding Legend is dus zeker op zijn plaats. Je mag gerust zeggen dat er in hun prijsklasse op dit moment geen betere verrekijkers zijn dan de nieuwe generatie Bushnell Legend-verrekijkers. Het zijn hoogwaardige producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het aantrekkelijke prijskaartje zorgt ervoor dat ze ook betaalbaar zijn voor mensen met een beperkt budget die tegelijkertijd wél hoge eisen stellen aan hun optische instrumenten.

Scherp en helder

De Bushnell Legend E, L en M-series bestaan uit drie modellen die verkrijgbaar zijn in zowel 8x42 als 10x42varianten, waarbij de 8 en 10 voor de vergrotingsfactor

‘Stuk voor stuk bieden ze een scherp, helder & natuurgetrouw beeld en een breed gezichtsveld’ staan en 42 voor de diameter van de lens. Stuk voor stuk bieden ze een scherp, helder en natuurgetrouw beeld en een breed gezichtsveld. Een ander groot pluspunt is dat deze verrekijkers onder vrijwel alle weersomstandigheden tot hun recht komen. Gaat het opeens hard regenen tijdens je uitje? Geen probleem, want je Legend deinst niet terug voor een spettertje dankzij Bushnell’s exclusieve RainGuard HDcoating op de buitenkant van de lenzen. Nog een voordeel is dat je door de korte minimale scherpstelafstand dicht bij je onderwerp

Alle modellen worden standaard geleverd met diverse accessoires, zoals objectiefdoppen, een draagtas en een lensdoek. Transcontinenta is in de Benelux de exclusieve distributeur van Bushnell en zorgt perfect voor advies en de after-sales. De verrekijkers zelf zijn verkrijgbaar bij verschillende gespecialiseerde retailers. Een handige dealerlocator is te vinden op www.transcontinenta.nl/bushnelldealers.

8.0

kunt staan en bijvoorbeeld vlinders en insecten kunt bekijken.

Lichttransmissie

De Bushnell Legend E heeft een behuizing van lichtgewicht magnesium en multicoated glazen en prisma’s die voor een fantastische lichttransmissie zorgen. Door het sterke chassis en

4,2 mm kun je ʻm ook ’s avonds, bij weinig licht, prima gebruiken. En dan is er de Legend M, een indrukwekkende verrekijker die dankzij een dilectrische lenscoating garant staat

‘Door het sterke chassis en de rubberen afwerking kan de kijker ook nog tegen een stootje’ de rubberen afwerking kan de kijker ook nog tegen een stootje. De Bushnell Legend L brengt nog meer moois met zich mee, zoals extra-lage-dispersie-glas en een dioptrieinstelring met klikstanden. Dankzij de uittredepupil van

voor maximale helderheid. Dit model onderscheidt zich met een zeer hoge kleurechtheid en een lichttransmissie van maar liefst 92 procent. Hierdoor geeft het een helder en scherp beeld onder alle lichtomstandigheden. Connected april / mei

11


Alle le van conn zers ected kr i

15% EXT R

epine-smartwheelz.nl

op het ge

jgen

A KORT I

hele Air w

heel asso

NG

r timent!

Gebruik b ij het bestellen de kor tin gscode: CON

NECTED1 5 0316

Airwheel - S6 De Airwheel S6 voegt aan de standaard kenmerken van de twinwheels nog een unieke feature toe, de S6 beschikt namelijk over een comfortabel zadel

Airwheel - Z3 Met de Airwheel Z3 elektrische step ben je snel, comfortabel en plezierig onderweg

890.00

690,-

590.00 Airwheel - A3 Een rit met de Airwheel A3 is een ontspannen ĂŠn effectieve ervaring

1795.00

Airwheel - S5 De Airwheel S5 is het model met de grootste reikwijdte en de grootste, comfortabele wielmaat

2499.00

Airwheel - M3 De Airwheel M3 is een skateboard met krachtige elektrische motor

490.00

Airwheel - S3 De Airhweel S3 is stabiel, snel en heeft een hoge actieradius

1649.00


fotografie Foto Jan van Dijk Tekst Toon van der Ven

De eerste competitieronde van 2016 zit erop. Het thema was ‘oud en vervallen’, wat resulteerde in zeventien inzendingen. Hieruit kwam ‘Opknappertje’ van Jan van Dijk als winnaar tevoorschijn. De opname werd gemaakt met een Panasonic DMC TZ70, ISO 400, 1/100 s bij f/3.3. Het gebouw kan met recht een opknappertje genoemd worden. Het zou zomaar mee kunnen doen in tv-programma’s als ‘Bouwval gezocht’ of ‘Help, mijn man is klusser’. Die man is dan wel tien jaar geleden sigaretten gaan halen en niet meer teruggekomen. De tand des tijds heeft behoorlijk huisgehouden en ook de mosvorming op de balken is flink opgeschoten. Door de muren links en rechts wanen we ons staande aan de achter- of voordeur van deze woning. De opname kent een groot verschil in dynamisch bereik, we zien aan de achterkant een raampartij die nagenoeg wit is, terwijl de binnenkant redelijk donker is geweest, vermoed ik. De onderverdieping ligt in de schaduw.

FOTO VAN DE MAAND JANUARI 2016 PROFOTONET FELICITEERT JAN VAN DIJK. HIJ ONTVANGT ALS CADEAU EEN AFDRUK VAN DE FOTO t.w.v. € 50,-. OOK EEN FOTO BIJ PROFOTONET LATEN AFDRUKKEN? GEBRUIK DE CODE CONNECTED2 EN ONTVANG € 5,- KORTING OP UW BESTELLING. Deze code is geldig t/m 2 juni 2016. Max. 1 code per klant verzilverbaar vóór afrekenen, geen restitutie achteraf.

MEEDOEN? MELD JE AAN OP DE CONNECTED-FOTOLIST VIA DE CONNECTED-WEBSITE.

Kort & Simpel

De handigste gadgets voor buiten de deur

Tekst Dennis Wooning

Slimmer met Under Armour Vaak ga ik er te voet op uit en natuurlijk kennen wij dan de gezondheids-wearables als de Fitbit-bandjes en de iWatch. Sinds kort is Under Armour een stapje verder. Voor een lange wandeling of een stukje hardlopen heeft het merk nu ook schoenen met een ingebouwde chip. Deze chip is te koppelen aan MapMyRun en meet de stappen en calorieën. Nog eenvoudiger dan een horloge of een bandje om je arm.

Geen ruzie dankzij Powersquare

Ik heb regelmatig ruzie met mijn dochters over de oplaadsnoertjes voor mijn iPhone. Dan is mijn snoertje in gebruik en moet ik vechten om mijn telefoon op te kunnen laden. Ook komt het vaak voor dat opeens niemand meer weet waar de snoertjes liggen. Gelukkig is er nu een mobiele oplossing die echt goed werkt voor de iPhone en Android-telefoons. Door de nieuwe Qi-standaard zijn met deze oplossing bijna alle mobiele telefoons simpel op te laden en ben jij nooit meer op zoek naar een snoertje.

Siri en Spotlight a winning team

Op zich zou het een mooi tafereel voor een HDR-foto zijn geweest, maar dat moet je liggen en je moet ter plekke aan die mogelijkheid denken (belichtingstrapje maken) en bij voorkeur ook nog een statief bij de hand hebben. Wellicht was er dan nog meer doortekening in de lichte en de middentonen overgebleven en waren de muren meer doortekend, nu ogen ze wat vlak. Vooral de lange muur waar we recht tegenaan kijken. Het geheel is mooi vastgelegd, waarbij de fotograaf de keuze moest maken tussen uitgebeten ramen of een donker interieur. Gelukkig heeft hij voor het eerste gekozen. Kortom, binnen de opdracht een prima uitgewerkte foto en terechte winnaar. Jan verdient nog meer eer, ook de andere door hem ingezonden foto ‘Zomerse Bouwval’ viel in de prijzen met een derde plaats. Chapeau!

Dat Spotlight in iOS 9 een stuk slimmer geworden is, zie je al direct zodra je het opent. Naast het nieuws, geeft Spotlight ook suggesties voor apps die je kunt openen en contacten die je kunt bereiken, gebaseerd op je gebruik. In het zoekveld in Spotlight kun je echter ook allerlei handige berekeningen en omrekenopdrachten uitvoeren, zonder dat je daar zelf het internet voor af hoeft te speuren. Als jij op stap bent in het buitenland en je wilt even snel weten wat iets kost, dan kun je nu makkelijk Siri gebruiken. Zo kun je euro’s omrekenen naar dollars of inches naar centimeters. Om omrekeningen te maken, hoef je enkel en alleen het Spotlight-scherm

op te halen en te beginnen met typen. Je kunt dit doen door zowel het startscherm naar beneden als naar rechts te vegen. Typ je vervolgens in het zoekscherm ʻ$100′ , dan krijg je automatisch te zien hoeveel euro dat is.

Beatboxen met Siri

Onderweg luister ik vaak naar muziek. Ik heb geen speciale voorkeur, maar hiphop en beatbox zijn niet echt mijn ding. Ik moest daarom wel even lachen toen iemand zei dat Siri ook kan beatboxen. Ongelovig gaf ik aan het een keer te proberen. Ik hield de ʻhome’-knop van mijn iPhone 2 seconden in en stelde de vraag: ʻSiri, kun jij beatboxen?’ Het antwoord zal ik jullie besparen. Ik stel voor het gewoon maar eens te proberen. Connected april / mei

13


IMMERSE VIRTUAL REALITY BRIL

VIRTUAL REALITY BRIL VOOR JE SMARTPHONE Wil je even weg van de drukte van alledag en in een andere wereld stappen? Dan is deze virtual reality bril van Immerse misschien wel wat voor jou! Als je de bril opzet, kun je gewoon vanaf de bank of in de trein een kijkje bij de dinosaurussen nemen of in een achtbaan zitten. Of wil je je liever net als Neil Armstrong voelen? Zet dan een stap op de maan met deze 3D-experience. Via YouTube kun je 3D-filmpjes bekijken en in de appstore en Google Play kun je een aantal 3D-apps downloaden. Dit product is geschikt voor bijna elke smartphone en werkt erg eenvoudig. Je klikt je telefoon erin en sluit de bril. Vervolgens kun je deze nog afstellen voor de ultieme belevenis. Dus hup op naar die andere wereld!

Kenmerken: • Compatible met de meeste Smartphones (Android en iPhone) • Draadloos • Merk Immerse • 360 graden beeld • Intense 3D-view • Verstelbare lens • Zachte schuimrand voor comfort • Veel apps in de AppStore en Google Play store • Bekijk 3D-films, video’s en beleef virtual realities • Zoek op video ‘Side by Side 3D’ op YouTube of apps in de appstore • Geschikt voor smartphone afmetingen van 3.5” - 5.7” • Afmetingen: 16 x 11 x 9,5 cm

Meer dan 600 gadgets op voorraad. Vóór 20:00 besteld is morgen in huis. √ Koop op rekening √ Verzending binnen 24 uur √ Binnen 30 dagen retour √ Gratis verzenden vanaf € 50


mobile games

De perfecte games Tekst Mischa Schutz

voor onderweg

Sta je op het station en zijn de Metro’s op? Heb je geen zin om een goed boek mee te nemen op vakantie? Last van jengelende kinderen op de achterbank? Met deze nieuwe games voor de Nintendo 3DS heb je de ideale ontspanning voor onderweg altijd op zak.

NINTENDO BADGE ARCADE

SEGA 3D CLASSICS COLLECTION

De 3D Classics die SEGA de afgelopen jaren heeft uitgebracht, behoren tot de meest essentiele downloads in de Nintendo eShop. Hoe verleidelijk is het niet om oude speelhalklassiekers als Out Run, Super Hang On, After Burner II en Space Harrier overal te kunnen spelen? In 3D! Je betaalt ook maar €4,99 per game en deze zitten vol met coole opties, zodat je ze kunt instellen zoals jij dat wilt. SEGA bundelt een aantal van die titels nu op de 3D Classics Collection, die op cartridge en als download beschikbaar is. De hierboven genoemde

titels zitten er helaas niet bij. Wel krijg je Power Drift, Puyo Puyo 2, Fantasy Zone II, Sonic the Hedgehog, Thunder Blade, Galaxy Force II, Altered Beast en Maze Walker. Wat deze collectie interessant maakt, zijn met name de eerste twee games. Beide zijn namelijk niet los verkrijgbaar. Power Drift is een bijzondere racegame met karts, die heerlijk speelt in 3D. Met alle loopings, jumps en scherpe bochten heb je soms het gevoel in een achtbaan te zitten. Puyo Puyo 2 is een hopeloos verslavende puzzelgame met ʻblobjes’ in verschillende kleuren die je moet wegspelen. Ook Galaxy Force II is de moeite meer dan waard. Dit is een soort Afterburner in de ruimte, waarbij je alles moet neerschieten wat op het scherm verschijnt. De overige games zijn meer dan leuke extraatjes. Ons advies is om eerst eens Afterburner II of Out Run te downloaden uit de eShop. Smaakt dat naar meer, dan kan je SEGA 3D Classics Collection met een gerust hart aanschaffen.

Als je kinderen hebt, is Nintendo Badge Arcade het meest gevaarlijke spel om op je 3DS te hebben. Deze free-to-play game is gebaseerd op de grijpertjes die je wel kent van de kermis. Het principe is hetzelfde, alleen hengel je hier niet naar horloges of knuffelbeesten, maar naar zogenaamde ʻBadges’. Dat zijn plaatjes die je kunt gebruiken om je ʻhome screen’ te versieren. De meeste plaatjes zijn er alleen voor de sier, maar sommige kun je ook gebruiken om applicaties te starten. Het probleem met deze game is dat hij verdomd verslavend is en dat een schattig roze konijntje je de hele tijd probeert te verleiden om met echt geld te gaan spelen. Voor vijf keer grijpen betaal je een euro! Zorg er dus voor dat als je kinderen hebt, je dit spel ver bij ze uit de buurt houdt! Als je je kunt inhouden, heb je er dagelijks 5 minuten plezier van. Je kunt namelijk per dag gratis de ʻpractice arcade’ spelen. Hier hengel je in vijf beurten naar oefenbadges, waarmee je credits kunt verdienen om de echte machines te bespelen. Als je een beetje je best doet, levert het je per dag toch al gauw een tot twee gratis speelbeurten op. Het assortiment badges wisselt bijna dagelijks en het konijntje heeft altijd wel iets te vertellen. Het loont dus de moeite om elke ochtend even Nintendo Badge Arcade op te starten.

BRAVELY SECOND: END LAYER

Final Fantasy is de laatste tienww jaar niet meer wat het geweest is. Als je zin hebt in een ouderwetse Japanse roleplayinggame, ben je aangewezen op de Bravely-series (ook van uitgever Square Enix). Bravely Second is het directe vervolg op Bravely Default uit 2013 en het is wellicht een goed idee om deze game eerst te spelen. Bij het intro van Second krijg je namelijk de ontknoping van de vorige game voor je kiezen. Hou daar rekening mee! Je speelt met een team van vier helden die de wereld moeten redden. Niet echt opzienbarend, dus. Gelukkig is

ook hier de reis belangrijker dan de eindbestemming. Onderweg beleef je de mooiste avonturen en door het goede script en stemmenwerk ga je echt om de personages geven. Grafisch is de game eveneens sterk, met prachtig getekende architectuur en kleurrijke monsters die je moet bestrijden. Het kost je tientallen uren om deze game van begin tot eind te spelen. Gelukkig is dat geen straf en kun je overal je spel opslaan, wat Bravely Second de ideale game voor onderweg maakt. Het is net een goed boek, alleen prikkelt het nog meer zintuigen. Connected april / mei

15


eyeopener

Levendig presenteren met Tekst Eugenie Gijsberts

Prezi en Moovly

Wie kent het niet, de alom bekende PowerPoint-presentatie. Regelmatig misbruikt om enorme lappen tekst aan het toehorende publiek te presenteren, of grote hoeveelheden sheets in een mum van tijd erdoorheen te jagen. Het publiek blijft duizelend achter van alle indrukken. Is de boodschap wel overgekomen? Tegenwoordig zijn er veel alternatieven om op een geanimeerde manier een boodschap aan het publiek over te brengen. In deze Eyeopener licht ik er twee uit: Prezi en Moovly. Verder geef ik wat algemene tips.

Doelen

Voordat je begint met het maken van een presentatie, in welke vorm dan ook, is het van belang om goed na te denken over een aantal zaken: • Wat wil ik dat mijn toehoorders na een maand nog weten? • Met welk doel houd ik deze presentatie? • Wat zijn de interesses van mijn publiek? • Wil ik interactie en zo ja, hoe? • Wanneer ben ik succesvol met mijn presentatie?

ER ZIJN EEN AANTAL ALGEMENE DOELEN ■ Informeren

Je wilt dat de toehoorders na het zien van je presentatie weten wat het onderwerp inhoudt. Wanneer ik bijvoorbeeld spreek over het online boeken van reizen, dan weet mijn publiek na het horen van mijn presentatie welke mogelijkheden er zijn. ■ Motiveren Je wilt dat de toehoorders iets gaan doen na het zien van je presentatie. Bijvoorbeeld dat ze gebruik gaan maken van bepaalde sites om online hun reis te regelen. Om dit te bewerkstelligen, kan ik bijvoorbeeld alle voordelen opnoemen die online boeken met zich meebrengt. ■ Overtuigen

Dicht bij motiveren ligt het overtuigen van je toehoorders. Zo wil ik door het geven van de presentatie mijn publiek overtuigen om voor het boeken van online reizen booking.com te gebruiken.

16

Connected april / mei

■ Vermaken En dan zijn er nog presentaties die puur worden gegeven om de toehoorders te vermaken. Vaak bevatten deze wat persoonlijks of iets met humor. Wanneer je je doel hebt gekozen, is de volgende stap om de inhoud te bepalen en welke vorm je gebruikt om je doel te bereiken. Je kunt hier onder meer Prezi of Moovly voor gebruiken.

PREZI

Op Wikipedia wordt Prezi als volgt omschreven: ʻPrezi is een online presentatieprogramma in de cloud om ideeën te delen op een virtueel canvas. Met de betaalde versie is het ook mogelijk om offline te werken door de applicatie te downloaden voor zowel Windows- als Macgebruikers. Prezi is herkenbaar door de zogenaamde ʻZooming User Interface’ (ZUI), waardoor gebruikers in en uit kunnen zoomen naar media op het scherm. De dienst werd in 2009 gelanceerd in Boedapest en biedt gratis en betaalde licenties. Er zijn ook speciale licenties voor educatie en groepen. Ik werk met Prezi om mensen mee te nemen in mijn verhaal. Op een groot canvas maak je je presentatie en op basis van in- en uitzoomen wandel je door de presentatie heen. Je kunt allerlei content op dit canvas plaatsen. Denk eens aan teksten, afbeeldingen en filmpjes. De kracht van Prezi zit in het zoomen. Je zoomt in voor detail en zoomt uit voor overzicht. Wanneer je in Google zoekt op Prezi, krijg je veel YouTube-handleidingen die je in vijf minuten tonen hoe je een presentatie maakt in Prezi. Het is vrij simpel en het resultaat is vaak verbluffend! Kijk maar eens op prezi.com voor inspirerende voorbeelden.

MOOVLY

Een andere manier om iets te presenteren, is door dit in de vorm van een soort animatiefilmpje te doen. Moovly is een tool waarmee het mogelijk is om fantastisch mooie animated video’s te maken, door Moovly ʻMoovs’ genoemd. Je kunt allerlei elementen opnemen

‘Moovly is een tool waarmee het mogelijk is om fantastisch mooie animated video’s te maken’ in je eigen Moovs, zoals teksten, afbeeldingen en muziek. Je bepaalt zelf wanneer een bepaald element verschijnt en weer verdwijnt, eventueel met een mooie overgang. Moovs kun je publiceren of delen met anderen. Daarnaast kun je deze ook embedden op je eigen website of een weblog. De basisversie van Moovly is gratis. Tegen betaling krijg je een uitgebreidere versie. Hoe je Moovly gebruikt, wijst zich vanzelf en anders zijn er online uitgebreide gebruikershandleidingen beschikbaar. Na een paar uurtjes stoeien had ik volgende resultaat, scan de code om het te zien.


DE WARE MEESTERS VAN DE GROOTHOEK

AT-X 24-70 f.2.8 Toshiya Ogawa

11-20 f/2.8 APS-C

14-20 f/2.0 APS-C

24-70 f/2.8 full frame

Onafhankelijke testen in de media bewijzen het keer op keer: als geen ander heeft Tokina de kennis en ervaring om superieure groothoeklenzen te ontwerpen en te maken. Zoals de 11-20 f/2.8, opvolger van de legendarische 11-16, de lichtsterke 14-20 f2.0 met een verbijsterende 2.0 lensopening en de 24-70 f/2.8 fullframe standaard zoom met zijn ongeĂŤvenaarde prijs-kwaliteit verhouding. De beste objectieven die volledig compatibel zijn met Canon en Nikon komen van Tokina, de ware meesters van de (super) groothoek. Verkrijgbaar bij de betere fotospeciaalzaak.

imported by:

www.tokina.nl

info@tse-imaging.nl


fotografie

Maak meesterlijke foto’s met de

DxO ONE Tekst Daan de Winter

Klein maar fijn, dat gaat zeker op voor de DxO ONE. Het is een zeer handzame highend camera die je in je zak overal mee naartoe neemt. Maar laat je niet misleiden door het formaat! Met de DxO One maak je namelijk prachtige en haarscherpe foto’s, zelfs in situaties met weinig licht.

zwart-witschermpje en kun je wisselen tussen de foto- of videomode. Als je echt alle mogelijkheden wilt benutten, dan kun je de camera ook aansluiten op een iPhone of iPad. Je gebruikt hiervoor de Lightning-poort. Na het installeren van een iOS-app fungeert je smartphone dan als scherm voor de DxO One en op die manier kun je net zoveel instellen als op een grote DSLRcamera. De ingebouwde accu van de camera is goed voor het maken van 200 foto’s. Foto’s worden in JPG- of DNG-formaat opgeslagen op een microSD-kaartje en ze kunnen ook direct als JPG-bestand op je iDevice worden gezet.

8.5 De DxO ONE is 6,9 centimeter hoog en weegt slechts 108 gram. De camera heeft een 1-inch sensor die ook in de Sony RX100 MkIII-compactcamera zit. Dankzij deze sensor kun je werken met een kleine scherptediepte. Met de DxO ONE maak je foto’s met een hoge resolutie van 20,2 megapixels en de camera is voorzien van een hoogwaardig 32mm objectief. De maximale diafragmaopening bedraagt f/1.8 en is in te stellen tot f/11. Het ISO-bereik loopt van 100 tot 12.800 en kan worden uitgebreid naar 25.600 en 51.200. Dus ook ’s avonds - bijvoorbeeld bij concerten of in musea - maak je geweldige foto’s. Wat dan ook direct opvalt, is de zeer goede automatische witbalans. Zelfs bij kunstlicht geeft de camera nog natuurlijke kleuren.

Retro

Na de zeer recente firmware-update is de DxO ONE volledig zelfstandig te gebruiken. Zo kun je zien wat je fotografeert op een mini ʻretro’

18

Connected april / mei

Bezitters van de DxO ONE kunnen gratis de DxO Connect-software voor Windows en Mac downloaden. Daarmee kun je niet alleen de bestanden overzetten naar de computer, maar ook zorgt de software ervoor dat uit de DNG rawfiles een JPG gemaakt wordt mét automatische bewerking op het gebied van ruis, highlight- en shadow-correctie, scherpte en optimalisatie van de beeldkwaliteit. De DNG-bestanden kunnen professioneel worden bewerkt in de DxO Optics Pro 10-software of in Adobe Lightroom en Photoshop. Verder is er een gratis plug-in voor de nieuwe Apple Photo-software die een instelbare en unieke DxO Clear View-functie bevat voor het

verwijderen van heiigheid in bijvoorbeeld landschappen.

SuperRAW

Ook interessant: de DxO ONE heeft een speciaal DxO-rawformaat dat de fabrikant ʻSuperRAW’ noemt. In deze stand maakt de camera vier raw-opnames snel achter elkaar die vervolgens door de software worden gecombineerd tot één opname met zo min mogelijk kleurruis en een groter dynamisch bereik. Naast indrukwekkende foto’s kun je met de DxO ONE overigens ook professionele filmpjes maken in 1080p-resolutie met 30 fps. In 720p-resolutie kun je zelfs slowmotion-video’s opnemen met 120 fps en de elektronische beeldstabilisatie zorgt daarbij voor stabiele filmbeelden. Transcontinenta is in de Benelux de exclusieve distributeur van de DxO ONE. Ook advies en de after-sales worden door het bedrijf perfect verzorgd. De camera is voor € 499,00 verkrijgbaar bij diverse gespecialiseerde (foto)dealers.


technologie

Tekst Mark Hofman

Foto-opslag

De beste oplossingen voor jouw foto's Het is wel zo’n prettig idee als je foto’s altijd en overal veilig zijn. En met onderstaande producten komt dat helemaal goed!

SYNOLOGY DISKSTATION DS716+

Nas-servers winnen de laatste jaren aan populariteit. Het zijn kleine computers met harde schijven waarop alle bestanden staan die gedeeld kunnen worden met allerlei apparaten. De Synology DiskStation DS716+, met 2GB aan RAM, twee Gigabit lan-poorten en een 1,6ghz quadcore-processor, is een van de nieuwste nas-servers. De DiskStation DS716+ zorgt ervoor dat je al je foto’s makkelijk en veilig kunt opslaan op een aangesloten harde schijf. Een belangrijke functie is Photo Station, dat van alle foto’s (inclusief RAW-bestanden) automatisch een overzichtelijk webalbum kan maken. Dit zorgt ervoor dat je altijd bij je foto’s kunt en er heel gemakkelijk doorheen kunt bladeren op locatie.

8.5

Prijs € 471,90 Info synology.nl

SANDISK CONNECT-STICK 128GB

Voor het transporteren van bestanden, foto’s en video’s is het handig om een usbstick bij je te hebben met veel capaciteit. Ook op reis kan een usb-stick handig zijn als extra back-up die amper ruimte inneemt in je koffer of handbagage. De draadloze Sandisk Connect-stick is nu verkrijgbaar als 128GB-versie, wat momenteel de hoogste beschikbare capaciteit is. Binnenkort is er ook een 200GB-versie te koop. Het bijzondere aan deze usb-stick is dat je met een smartphone of tablet gemakkelijk draadloos toegang hebt tot alle foto’s en bestanden, wat erg handig kan zijn.

Eyefi draadloos werken in een handomdraai Stel: je hebt geweldige foto’s gemaakt van een prachtige zonsondergang op het strand en wilt deze zo spoedig mogelijk delen. Dan is het wel zo fijn als dit proces een beetje snel verloopt. Wanneer je foto’s van je camera over moet zetten op de computer, kun je nog wel eens tegen het probleem aan lopen dat je net je kabeltje kwijt bent, of dat het kabeltje helemaal niet meer werkt. Hoe handig zou het dan zijn als je jouw foto’s geheel draadloos kunt overzetten? Juist, heel erg handig. Met Eyefi is dat geen enkel probleem. Eyefi heeft een slim fotoplatform ontwikkeld waarmee zonder problemen met meer dan

50 wificamera’s gewerkt kan worden. Foto’s worden door de tool met gemak gedeeld en daardoor kan de fotograaf zich weer richten op datgene wat hij het liefste doet: foto’s maken. Alle bijkomstigheden, zoals het maken van back-ups, het vinden van de juiste kabeltjes en het opstarten van de juiste apps, zou je het liefst niet zelf willen doen, en dat is precies wat Eyefi voor jou als fotograaf kan betekenen.

Hoe werkt Eyefi?

Wanneer je een foto neemt, zet Eyefi deze direct draadloos over naar je mobiele apparaat of computer. Het bestand wordt daarna automatisch op je persoonlijke Eyefi Cloud geplaatst. Via deze cloud is het mogelijk om het originele bestand op te slaan en vervolgens, als geoptimaliseerd bestand, te delen met alle aangesloten apparaten. Moet je dit handmatig doen? Nee,

dit gebeurt uiteraard geheel automatisch, waardoor je je echt kunt focussen op het fotograferen. Binnen een oogwenk heb je overal je foto’s staan. Je kunt er ook nog eens voor kiezen om een kopie op je pc te downloaden, zodat je extra zekerheid hebt wanneer het gaat om de veiligheid van je bestanden. Probeer Eyefi nu uit met onze ProbeerService

Connected april / mei

19


fotografie

Welke camerapast bij jou? Tekst Senta Bemelman

In contact blijven met je vrienden en familie is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Maak een mooie foto en deel deze zonder moeite op social media, of vlog tot je erbij neervalt (of totdat je batterij leeg is). Wij bieden jou een overzicht van enkele camera’s waar je direct mee uit de voeten kunt.

NIKON DL24-85

De Nikon DL24-85 heeft een CMOS-sensor, die 20,8 megapixelfoto’s maakt. Daarnaast s de DL24-85 voorzien van een interessant Nikkor (f/1,8-2,8) objectief. Deze lichtsterke lens levert zeer scherpe beelden op. De Nikon DL24-85 heeft een 3inch OLEDtouchscreen en Wifi- en Bluetooth-connectiviteit. Het scherm is kantelbaar, wat het gebruiksgemak van de DL24-85 ten goede komt. De camera is vanaf juni verkrijgbaar.

Adviesprijs € 749,Info nikon.nl Resolutie 20,8 megapixels Filmfunctie 4K ISO 160 - 12800

FUJIFILM X70

Adviesprijs € 699,Info fujifilm.com Resolutie 16,3 megapixels Filmfunctie MOV ISO 200 – 51200

Verkijk je niet op het compacte uiterlijk van de X70, want onder de behuizing gaat een 16,3 megapixel APS-C X-Trans CMOS II-sensor schuil. Dit komt neer op een lichtsterke sensor in cropformaat. Deze sensor is gekozen om het gewicht van de X70 laag te houden, een fullframe sensor is groter en zwaarder. Daarnaast heeft de camera een groothoeklens (18,5mm·f/2,8) en een 3-inch tilt-beeldscherm, waardoor je gemakkelijk selfies maakt.

PANASONIC TZ100

Deze camera heeft een 20 megapixel MOS-sensor, waardoor het toestel goed presteert als er weinig licht is. De TZ100 heeft een Leica DC 25-250mm f/2.8-5.9-objectief. De elektronische viewfinder is handig, omdat je daardoor niet afhankelijk bent van liveview. Daarnaast is de 4K-filmfunctie een bijzondere toevoeging. De camera is op dit moment nog niet verkrijgbaar in winkels. Je kunt je wel registreren op de website, dan word je op de hoogte gehouden van het nieuws rondom de Panasonic TZ100.

Adviesprijs € 699,Info panasonic.com/nl Resolutie 20,1 megapixels Filmfunctie 4K ISO 80-6400

LEICA X-E

Adviesprijs € 1499,Info leica.com Resolutie 16,2 megapixels ISO 160 - 12800

Deze compactcamera behoort tot de X-familie van Leica. De Leica X-E heeft evenals de Fujifilm X70 een APS-C CMOSsensor met 16,2 megapixels. De camera is uitgerust met een 35mm-objectief. Dit model heeft een elektronische zoeker en een opvallend retro-uiterlijk.

ADVERTORIAL

Fotospeciaalzaken Tegenwoordig zijn er veel goede camera’s te koop. Een keuze maken kan dan erg lastig zijn. Heb je er al eens over nagedacht om een bezoek te brengen aan een fotospeciaalzaak? Daar staan vakmensen voor je klaar om je te helpen bij de zoektocht naar de camera die het beste bij jouw wensen past. Ook geven ze advies over welke accessoires je nodig hebt om het maximale uit je nieuwe camera te halen. De meeste fotospeciaalzaken, zoals CameraTools.nl, zijn daarnaast officieel dealer van alle grote merken, waaronder Canon, Nikon, Sony en meer. Zo weet je zeker dat je altijd met de beste camera naar huis gaat!


fotografie

Tekst Joni Hendrix

Leg je mooiste

momenten vast

Foto: Jaco Verheul

Een dagje of weekendje weg is natuurlijk hét moment om met je camera op pad te gaan. Of je nou naar een heerlijk zonnig warm land gaat of in Nederland blijft, leuke momenten kun je overal fotograferen. En met deze tips worden je foto's dit jaar nog mooier! Voorbereiden

Maak je een stedentrip naar het buitenland? Check dan van tevoren via bijvoorbeeld Google Maps wat er allemaal in de buurt te zien en te bezoeken is. Ook kun je een reisgids kopen, daar

Het gouden uur

Tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag heb je het mooiste fotolicht. Daarom is een zonsop- of zonsondergang natuurlijk een prachtig moment om foto’s te maken. Fotografeer niet tussen elf en twee uur, want het zonlicht is dan sfeerloos en zorgt onder meer voor harde schaduwen. Kun je niet op een ander tijdstip fotograferen? Zorg er dan voor dat je de flits gebruikt om de harde schaduwen iets te verzachten. Wil je weten wanneer het licht het mooist is op jouw bestemming? Kijk dan bijvoorbeeld op golden-hour.com

'Vaak doen mensen erg hun best om geen personen in beeld te krijgen' staan vaak goede tips in, zoals leuke markten, evenementen of interessante plekjes die je kunt bezoeken. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze weleens, en dat geldt zeker ook voor het maken van mooie foto’s. Blijf je in Nederland? Niet getreurd, ons land heeft genoeg prachtige plekken om te fotograferen. Vraag bij een VVVkantoor wat er in een bepaalde plaats te beleven is of zoek naar interessante evenementen om te fotograferen.

Voorkom standaard toeristenfoto’s

Als je naar een bekende stad gaat, zorg er dan voor dat je van de bezienswaardigheden niet dezelfde foto’s maakt als alle andere toeristen. Doe je dat wel, dan zullen je foto’s er

waarschijnlijk hetzelfde uitzien als de foto’s die je vrienden hebben gemaakt toen zij deze steden bezochten. Je wilt natuurlijk dat je foto’s bewonderd worden en dat gaat je zeker niet lukken met standaardfoto’s van de Eiffeltoren. Let hier dus goed op! Je kunt bijvoorbeeld een gebouw, in plaats van het helemaal te fotograferen, ook voor een deel vastleggen. Of neem een ander standpunt in. Wees creatief en probeer op andere plaatsen te staan dan de rest van de toeristen. Het is een hele uitdaging om iets wat zo vaak gefotografeerd is, op een originele manier vast te leggen. Maar als het je uiteindelijk lukt, heb je natuurlijk wel een geweldige foto!

Locals

Vaak doen mensen erg hun best om geen personen in beeld te krijgen. Toch kan dat juist een toevoeging zijn, vooral als je de lokale bevolking fotografeert. Zij kunnen bijvoorbeeld de sfeer van een land of stad goed laten zien. Bezoek daarom eens een lokale markt of loop door kleine woonwijkjes. Kijk goed om je heen, want je weet maar nooit welke mensen je allemaal tegenkomt.

Kleurrijke details

Foto: Marjo Steffen

Maak niet alleen overzichtsfoto’s, maar leg ook eens details vast. Ga bijvoorbeeld op zoek naar kleuren, unieke details die de cultuur van het land of de stad weergeven of mooie patronen. Probeer te variëren tussen overzichts- en detailfoto’s, zo kun je jouw bestemming op allerlei manieren vastleggen. Vergeet ook niet je fantasie te gebruiken. Connected april / mei

21


top vijf

topvijf EYEFI GEEN KABELS, GEEN GEDOE

Wanneer je als fotograaf aan het werk bent, wil je je maar op één ding focussen: fotograferen. We kunnen begrijpen dat je geen zin hebt om je druk te maken over back-ups of je rot te zoeken naar dat ene kabeltje om je foto s over te zetten op de computer. Gelukkig is er zoiets als Eyefi en kan dit vanaf nu allemaal automatisch. Het fotoplatform zorgt er automatisch voor dat je foto s als back-up worden opgeslagen en gedeeld worden met je aangesloten apparaten. Ideaal voor elke fotograaf!

EYEFI.COM

FOTOFAIR HÉT EVENEMENT VOOR FOTO- EN VIDEOLIEFHEBBERS

Heb je een passie voor fotografie? Dan mag je de Fotofair, hét foto-, media- en drone-evenement voor foto- en videoliefhebbers, absoluut niet missen. De Fotofair wordt op zaterdag 28 en zondag 29 mei gehouden in het Event Center Beekse Bergen. Op meer dan 15 hectare vind je een foto- en videobeleving met ruim zestig standhouders. Zowel amateurs als professionals kunnen er terecht voor talloze fotodemonstraties, vijftig lezingen en 110 workshops/masterclasses door experts uit het vakgebied. Als Connected-lezer krijg je € 2,50 korting op een ticket.

KORTINGSCODE: CONNECTED-2016 • FOTOFAIR.NL

ZHIYUN Z1-SMOOTHC EEN STABILIZER VAN GROTE KLASSE

Ben je groot fan van het maken van video s en wil je de kwaliteit verbeteren? Dan is de ZhiYun Z1SmoothC Gimbal echt iets voor jou. De stabilizer is voorzien van drie assen en is geschikt voor elke smartphone die kleiner is dan 7 . Daarnaast is hij geschikt voor compactcamera s. De stabilizer zorgt voor een perfect shot met de Pan Following Mode en Locking Mode. De ZhiYun Z1-SmoothC Gimbal weegt maar 361 gram, waardoor hij makkelijk te gebruiken is. Dit is overduidelijk een musthave!

FOLUX.NL

PIXUM JE MOOISTE FOTO’S VERDIENEN EEN FOTOBOEK

Foto s inplakken is niet meer van deze tijd. Jammer, want nu blijven je prachtige platen vaak op je computer staan en krijgt bijna niemand ze te zien. Vereeuwig daarom je mooiste foto s in een fotoboek. Met de Pixum Fotowereld-software stel je eenvoudig een fraai boek met al je herinneringen samen. Zo kun je nog lang nagenieten en onder meer je reiservaringen delen met familie en vrienden.

PIXUM.NL/FOTOBOEK

PROPER ROADY 4500 COMPACTE SCHOUDERTAS VOOR JOUW CAMERA-APPARATUUR

Een fotograaf die veel onderweg is, wil natuurlijk dat zijn apparatuur goed vervoerd wordt. De Proper Roady 4500 is hiervoor je beste vriend. In deze compacte schoudertas, gemaakt van Chicken Tex nylon, kun je je camera, lenzen en zelfs een tablet kwijt. Ook voor niet-fotografen is deze tas geschikt, je kunt de compartimenten naar eigen inzicht indelen. Naast afgebeeld model zijn ook een kleinere en grotere variant beschikbaar, namelijk de Proper Roady 2500 en 7500. Tevens zijn de tassen in verschillende kleuren te verkrijgen. MIJNCITYFOTO.NL

22

Connected april / mei


ADVERTENTIE

Evenementenkalender

De mooiste fotografie-events op een rij Jaarlijks worden er veel interessante fotografieevenementen georganiseerd. Welke mag jij absoluut niet missen? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet! ■ s  hoot A’DAM 2016

Datum: 4 april Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Info: shoot-amsterdam.nl Dit gratis eendaagse event richt zich op professionele fotografen, fotografie-assistenten, aanstormend talent, serieuze fotografiestudenten en andere beroepsgroepen werkzaam in de fotografie en imaging industrie die graag vooruit willen. Tijdens shoot A’DAM worden veel activiteiten georganiseerd, zoals demonstraties, live shoots, seminars, workshops en netwerkmomenten. De begrippen informeren, inspireren en activeren staan deze dag centraal. Het evenement is een initiatief van Transcontinenta en Pro-Spirit. ■ Cursus Portretfotografie

Turnhout 2016

Datum: 23 april Locatie: Everdongenlaan 15 Unit 6 / 7 2300 Turnhout Info: fotokonijnenberg.nl Tijdens de cursus Portretfotografie leer je welke ingrediënten nodig zijn voor een goed portret. Je ontdekt diverse mogelijkheden om een nog beter portret te maken, bijvoorbeeld bij daglicht of in een studio. Daarnaast geeft ervaren fotograaf Fred van Putten uitleg over de techniek en werking van een studioflitser, lichtmeter, camera en alle accessoires die daarbij horen. Na deze cursus weet je precies wat per portret de ideale instellingen zijn voor jouw camera en flitser en welke opstelling nodig is. Enige basiskennis over fotografie is niet noodzakelijk, maar wel handig!

■ Cursus Flitsen Turnhout 2016

Datum: 14 mei Locatie: Everdongenlaan 15 Unit 6 / 7 2300 Turnhout Info: fotokonijnenberg.nl

Wil je alles uit je externe flitser halen? Dan zit je bij de cursus Flitsen helemaal goed. Je ontdekt alle mogelijkheden die de (externe) flitser te bieden heeft. Daarnaast geeft ervaren fotograaf Fred van Putten uitleg over de techniek en de werking van de flitser. Na deze cursus weet je precies welke instellingen je toe kunt passen bij welke situatie. En dat zorgt voor mooiere foto’s! Je hebt wel enige basiskennis over fotografie nodig. ■O  pen dag

SOMMIGE SPULLE ONMISBAAR WANN REIS GAAT VOOR J OF GEWOON LEKK DE TIJD NEEMT VO HEERLIJKE VAKANTI JE NATUURLIJK NIET LEGE TELEFOON KO ZITTEN, IS HET WE OM JE VAKANTIE OP MANIER VAST TE K LEGGEN EN MAG M NIET ONTBREKEN T REIS. GELUKKIG ZIT ONDERSTAANDE S HELEMAAL GOED E ER MET EEN GERUS VANDOOR GA

Graphite Silver

Fotoacademie Amsterdam

Datum: 28 mei Locatie: Sarphatistraat 35, Amsterdam Info: fotoacademie.nl Altijd al meer willen leren over fotografie? Misschien is een opleiding Fotografie dan iets voor jou. Ga naar de open dag van Fotoacademie Amsterdam op 28 mei en je komt erachter of fotograferen jouw ding is. De open dag duurt van 13.00 tot 16.30 uur. ■F  otofair

Datum: 28 en 29 mei Locatie: Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek Info: fotofair.nl De Fotofair is hét foto-, media- en drone-evenement voor foto- en videoliefhebbers, van amateur tot professional. Behalve voor de vele fotodemonstraties kunnen bezoekers er terecht voor 40 lezingen en 110 workshops/ masterclasses van bekende fotografen. Als Connectedlezer krijg je € 2,50 korting op een ticket. Kortingscode: Connected-2016.

www.fujifilm.eu/nl/


mobile

on the

Tekst Peter Güldenpfennig

Muziek go

Altijd en overal muziek kunnen luisteren is fantastisch, maar met zoveel apparaten waarmee je dat kunt, ben je al snel kwijt wat voor jou de beste oplossing is. We maakten een selectie van apparatuur die geschikt is om in elke situatie te kunnen genieten van jouw favoriete muziek. Om onderweg naar muziek te luisteren, maak je de keuze voor hardware gebaseerd op de activiteit. Je smartphone is meer dan voldoende wanneer je snel van a naar b moet. Echter, als je wat meer inspannende of langere activiteiten onderneemt, is een dedicated device een betere optie, al is het maar om de accu van je smartphone te sparen.

HI-RES AUDIO

De range van Walkman-mp3spelers die Sony heeft uitgebracht, is gericht op muziekliefhebbers die waarde hechten aan erg goede geluidskwaliteit. Zo ondersteunt de NW-A25HN hi-res audio, wat leidt tot een loepzuiver geluid van jouw bestanden. De Walkman heeft 16GB aan opslagruimte, meer dan voldoende voor een flinke muziekbibliotheek.

PRETTIGE PRIJS

Als je liever iets handzaams wilt hebben zonder dat je opzichtig je mp3-speler vastclipt aan je (sport)kleding, dan zijn usb-pendrives een goede keuze. Deze waren enkele jaren geleden zeer populair en zijn nog steeds in diverse soorten te krijgen voor een aantrekkelijke prijs. De Difrnce MP851 bijvoorbeeld heeft wel 4GB aan boord, maar is verkrijgbaar voor een fractie van de prijs van andere mp3-spelers. Wel lever je natuurlijk in op functionaliteiten en heb je slechts een basic lcd-scherm tot je beschikking om door nummers heen te scrollen. Wel fijn is dat je de pendrive zo in je pc steekt. Bovendien doet deze ook prima dienst als gewone usb-opslag.

Difrnce MP851 Prijs € 19,99 Info difrnce.nl

Sony NW-A25HN Prijs € 280,Info sony.nl

SPORTEN

SanDisk Clip Sport Prijs € 42,95 Info sandisk.nl

Ben je meer van het sporten of liefhebber van intensieve activiteiten, dan is een kleine clipmp3-speler een juiste keuze. Deze clip je vast aan je kleding of bevestig je met een band om je arm, zodat het apparaat niet in de weg zit. De mini-variant van de iPod van Apple is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld, maar ook SanDisk heeft een mp3-speler uitgebracht die gericht is op sporters. De SanDisk Clip Sport is lekker compact en is toch voorzien van een lcd-scherm voor makkelijke navigatie. Er zijn varianten van 4GB en 8GB verkrijgbaar, wat uit te breiden is met een microSD-kaart.

WATERBESTENDIG

Uniek is de Arena Swimming Mini. Dit is een mp3-speler gericht op zwemmers. Zowel de speler als de oordopjes zijn waterdicht tot drie meter diep, dus je kunt met een gerust hart het water induiken terwijl je naar jouw favoriete muziek luistert. Het design is trouwens zo licht, dat je mp3-speler blijft drijven als je deze kwijtraakt na een flinke duik. In combinatie met de felle neonkleuren vind je deze daarom zo terug. Je hebt tot aan 4GB aan opslag, wat ruim voldoende is voor een dagje zwemmen met muziek.

24

Connected april / mei

Arena Swimming Mini Prijs € 64,99 Info arenawaterinstinct.com


technologie

De beste headphones op een rij Tekst Peter Güldenpfennig

Of je nu muziek luistert met je smartphone of een dedicated device gebruikt, muziek valt of staat voor een groot deel met het soort headphones. Voor de wat rustige momenten is een gesloten headphone prettig, voor intensieve activiteiten zijn in-ear headphones meer geschikt.

BEOPLAY H2

De BeoPlay H2 van Bang & Olufsen wordt geprezen vanwege de kwaliteit die deze headphones bieden. Het is een on-ear model, zodat je wel optimaal van je muziek kunt genieten, terwijl je tegelijkertijd je omgeving kunt horen: wel zo veilig. Het duurzame materiaal van de BeoPlay H2 zit lekker op je oren en met de ingebouwde microfoon is muziek luisteren met je smartphone ook geen probleem. Prijs € 149,-

SENNHEISER HD 205 II

Met de Sennheiser HD 205 II luister je echt ongestoord naar muziek, want de over-ear oorschelpen zorgen voor prima passieve demping. De bass heeft een flinke boost gekregen, waardoor de headphones minder geschikt zijn voor klassieke muziek. Prettig is trouwens het lange snoer van drie meter. Zo ben je niet gebonden aan een plek voor je stereo en ben je goed wendbaar. Ook de prijs is best aantrekkelijk, terwijl de kwaliteit van het geluid hier niet onder lijdt. Prijs € 39,99

AUDIO-TECHNICA ATH-M50X

De Audio-Technica ATH-M50X is al meermaals in de prijzen gevallen en dat is natuurlijk niet voor niets. De behuizing is zeer stevig, terwijl de headphones in gebruik wel gewoon makkelijk meegeven. Binnenin bevinden zich 45mm grote neodymium drivers, die het geluid helder weergeven binnen een groot frequentiebereik. Bij de ATH-M50X worden drie afneembare kabels geleverd, dus in het geval van een kabelbreuk hoeft de muziek niet te stoppen. Het vernuftige inklapsysteem zorgt ervoor dat er amper ruimte in beslag wordt genomen. De headphones zijn daardoor ook goed mee te nemen. Prijs € 169,-

JBL SYNCHROS E40BT

Wil je helemaal niet gebonden zijn aan een plek, dan is de JBL Synchros E40BT de hoofdtelefoon voor jou. Je verbindt deze met je geluidsbron via bluetooth en geniet vervolgens bewegingsvrij van kristalhelder geluid. Het ontwerp is zoveel mogelijk uit één stuk zonder dat de flexibiliteit verloren gaat, want de schelpen kunnen gedraaid worden, wat handig is wanneer je de headphones wilt opbergen. Uniek is de ShareMeTM-technologie waarmee je muziek door kunt streamen naar andere headphones. Zo kun je dus met andere mensen samen optimaal genieten van muziek. Prijs € 109,-

PHILIPS SHQ7300

Sporters kunnen het beste kiezen voor in-ear headphones. De Philips SHQ7300 is een dergelijk model. Nog prettiger is dat deze headphones draadloos zijn. Je verbindt ze via bluetooth en hebt vervolgens geen last van snoeren tijdens je activiteiten. Dankzij de microdrivers van 6mm in combinatie met een equalizer die zich op de bluetooth-chip bevindt, blijft de geluidskwaliteit optimaal. Ook prettig is dat de lengte van het koord, dat de twee headphones met elkaar verbindt, aangepast kan worden. Prijs € 79,99 Connected april / mei

25


gadgets

Vier vette voorjaarsgadgets

Tekst Eugenie Gijsberts

Het voorjaar hangt in de lucht! We gaan er weer op uit, genieten van de buitenlucht en van al het moois dat de stad en de natuur te bieden hebben. Op onze ontdekkingstocht zijn deze gadgets een waar avontuur om te gebruiken.

GOPRO KARMA

Ook GoPro gaat de markt van drones betreden. Dit jaar brengt zij de Karma uit, een drone met een actiecamera die filmt in 4K-resolutie. En wat voor één! Er zijn nog weinig specificaties bekend, maar de beelden die de drone maakt, zijn spectaculair.

GARMIN VARIA VISION

De Garmin Varia Vision is een ideaal product voor de fietsers onder ons. De headset met display zorgt ervoor dat je direct informatie in je blikveld krijgt geprojecteerd. In combinatie met bijvoorbeeld fietsnavigatie krijg je afslag-voor-afslag aanwijzingen, straatnaam, rijrichting en ga zo maar door. Daarnaast worden, indien gekoppeld aan je smartphone, prestatiegegevens, meldingen van je smartphone en meer getoond.

PRYNT CASE

Met onze smartphone op zak maken we steeds meer en steeds makkelijker foto’s. Alleen verdwijnen ze daarna vaak op een harde schijf. Zou het niet leuk zijn om onderweg je leukste, mooiste en bijzonderste foto gelijk te kunnen printen en deze bijvoorbeeld te delen met een onbekende? Prynt is een telefoonhoes waar een kleine printer inzit, waardoor je met behulp van de app gelijk foto’s kunt afdrukken.

SAMSUNG GEAR 360

In februari onthulde Samsung een 360 graden-camera. Een compacte, bolvormige camera, uitgerust met dubbele fisheye-lenzen. Ideaal voor onderweg! Gekoppeld aan je Samsung-smartphone kun je live de beelden zien die je aan het opnemen bent.

26

Connected april / mei


gadgets & mobile

Gadgets voor on the road Tekst Redactie

Sommige spullen zijn onmisbaar als je op reis gaat voor je werk of gewoon lekker even de tijd neemt voor een heerlijke vakantie. Zo wil je natuurlijk niet met een lege telefoon komen te zitten, is het wel zo fijn om je vakantie op de beste manier vast te kunnen leggen en mag muziek niet ontbreken tijdens je reis. Gelukkig zit je met onderstaande gadgets helemaal goed en kun je er met een gerust hart vandoor gaan!

Prijs € 125,Info geniusnet.com

GENIUS LIFE-SHOT ACTIONCAM

Wanneer je wat meer van de actieve vakanties bent, is het niet heel gek als je deze vast wilt leggen. Of je nu op de mountainbike een ritje maakt door de bergen of toch liever gaat duiken; niets is mooier dan later terug kunnen kijken op je avontuurlijke vakanties. De Life-shot Actioncam van Genius helpt je in ieder geval met het vastleggen van deze beelden en doet dat op indrukwekkende wijze. De camera is

licht van gewicht en is zeer compact, waardoor hij eenvoudig gedragen kan worden tijdens wandelingen of fietstochten. Door de waterbestendige hoes, die je om de camera heen kunt doen, is het vastleggen van video’s onder water ook geen enkel probleem. Doordat de camera over een wifi-functie beschikt, zijn alle beelden in mum van tijd gedeeld. Beter dan dat kan het toch bijna niet?

Prijs € 449.99 Info theboomcase.com

CHERRY WOOD HD 205 II

Je kunt bijna niet zonder muziek als je veel onderweg bent. Denk maar eens aan een lange autorit zonder muziek, dat vindt natuurlijk niemand leuk. Ook wanneer je lekker op vakantie bent, is het wel zo fijn om je eigen muziek mee te nemen, maar het is allesbehalve handig om constant een grote box met je mee te sleuren. De Cherry Wood Boomcase geeft je precies datgene waar jij naar op zoek bent: een stijlvolle box die je overal mee naartoe kunt nemen. De Boomcase is gemaakt in de vorm van een koffer en weet daarnaast ook nog eens hoge kwaliteit muziek te leveren. Lekker voor op het strand, in je appartement of onderweg als de radio kapot is.

XTORM POWERBANK XTREME 9000

Wanneer je veel - en vooral lang - onderweg bent, is het wel zo handig als je de accu van je mobiele apparaat op kunt laden wanneer je dat wilt. Met de Xtorm Powerbank is dat geen enkel probleem! De powerbank beschikt over een li-ion batterij van 9000mAh, wat betekent dat je een mobiele telefoon tot wel 4,5 keer kunt voorzien van een volledig gevulde accu. Naast het feit dat een powerbank je telefoon een paar keer op moet kunnen laden, is het ook wel fijn als het apparaat tegen een stootje kan. Wat dat betreft zit je met de Xtreme 9000 helemaal goed, want hij heeft een zeer stevige behuizing en is nog waterdicht ook. De ideale powerbank voor onderweg!

Prijs € 68,99 Info geniusnet.com

Connected april / mei

27


reizen

Zeven ultieme minivakanties De ultieme korte trip, bestaat die wel? Absoluut. Hoewel dat er voor iedereen weer anders uit zal zien. Connected toont je onze zeven favorieten. Van culinaire hoogstandjes aan de Zeeuwse kust tot architectonische wonderen in Rotterdam en van Bourgondisch genieten in Lille tot adrenalineopwekkende activiteiten in de Belgische Ardennen.

Tekst Bart Remmers

TIP 1

VLAANDEREN OP ZIJN BEST TIP 2

DE SPANNENDSTE STAD VAN EUROPA

We blijven nog even in de stad, maar reizen wel door naar België. Naar Gent om precies te zijn. Want wat nou Antwerpen, Brussel of Brugge? Gent biedt alles wat Vlaanderen zo onweerstaanbaar maakt. Het lekkerste bier, de heerlijke Belgische keuken, musea met een enorme wow-factor, de unieke Belfort-toren (klim naar het hoogste punt!) en de meer dan indrukwekkende kade van de Graslei met talloze terrasjes. Verschillende organisaties bieden een snelle en voordelige verbinding naar de Belgische stad. Onder meer De Jong Intra staat voor je klaar. Dat perfecte hotel is overigens ook snel gevonden dankzij de aanbieders.

TIP 3

28

Connected april / mei

We starten niet al te ver van huis. Met andere woorden: we pakken de weekendtas in en nemen de trein naar de meest spannende en hotte Nederlandse (en wellicht ook wel Europese) stad van dit moment. Rotterdam, daar hebben we het over. Geniet van alle culinaire lekkernijen of gewoon een drankje in de Markthal, zie hoe Katendrecht zich heeft opgewerkt van achterbuurt tot place to be met onder meer de Fenix Food Factory, laaf je aan de restaurants, kroegjes, clubs en kunstgaleries in de Witte de With of pak een zeilbootje in Hillegersberg. Op de fiets zie je echt alles – die tweewieler huur je voor weinig bij onder meer BimBimBikes, Park & Bike of op het prachtige Rotterdam CS.

‘We pakken de weekendtas in en nemen de trein naar de meest spannende en hotte stad van dit moment’

DE ARDENNEN EEN CLICHÉ? ECHT NIET! De Belgische Ardennen (ontdek ook het Franse deel van een van de mooiste natuurregio’s van Europa) een clichébestemming? Nee hoor, steeds weer bedenken allerlei aanbieders de meest waanzinnige evenementen, tochten en survivalplekken. Outlive Experience is zo’n organisatie. Voor de waaghalzen en doeners regelt deze organisatie onder meer middagen, dagen en weekenden kanoën, mountainbiken, speleologie, nachtdropping, vlotbouwen, paintballen, boogschieten, buksschieten, klimmen en klauteren, abseilen, tokkelen, quad-rijden en paardrijden. Personeelstripjes, vrijgezellenfeesten of een actief weekend met zijn tweetjes; de Ardennen zijn het ultieme speelveld op slechts een paar uurtjes rijden afstand.


TIP 4

EEN STUKJE BELGIË IN FRANKRIJK Klaar met het geklauter en geklim? We reizen door naar de meest Vlaamse stad van Frankrijk en verrassend dichtbij: Lille. Wat nog niet zo lang geleden werd gezien als een grauwe grensstad op de route naar Parijs en het zonnige zuiden, is nu een van de meest gewilde bestemmingen voor weekendtrips geworden. Waarom? Het centrum is relatief klein en doet meer Vlaams dan Frans aan. Veel inwoners spreken zelfs een behoorlijk mondje Vlaams. De restaurants en cafés serveren het beste Belgische bier en regionale gerechten en een overheerlijke wafel zijn te verkrijgen op bijna iedere straathoek. Buik vol? Lille barst van de kleine en grotere musea, talloze winkels, er is de wekelijkse markt en wie weet heb je geluk en ben je in de stad tijdens het Comics Festival of Fête de la Musique. Reisorganisaties als Kras of (online) TravelBird helpen je snel naar deze Noord-Franse parel.

WELLNESS BIJ DE OOSTERBUREN Toch liever naar onze oosterburen? Dat kan natuurlijk ook. Vlak over de grens ben je in een vloek en een zucht in fantastische cultuursteden als Keulen, Aken en Düsseldorf. Het natuurschoon is er overweldigend mooi en – voor de wijnliefhebbers – voordat je het weet, ben je bij de beste wijnboeren op bezoek om er te proeven van een magistrale gewürztraminer of riesling. Wij kozen echter voor een rustgevend wellnesscentrum waar je je enkele dagen lang in de hemel waant dankzij weldadige baden, massages, sauna-arrangementen en andere mogelijkheden die goed zijn voor lijf en geest. Enkele toppers? Carolus Thermen nabij Aken (combineer het met een dag Maastricht) of het kuuroord Bad Bentheim, bij Oldenzaal de grens over. Puurenkuur.nl is een van de grootste op wellness gerichte reisorganisaties.

TIP 5

TIP 6

FIETS-VAARVAKANTIE NAAR BORDEAUX Wil je eens wat anders proberen? Misschien is een fiets-vaarvakantie met Boat Bike Tours dan wel iets voor jou. Er zijn veel plekken waar je naartoe kunt, maar wij kiezen voor het mooie en geliefde Bordeaux. Gelegen in het zonovergoten, zuidwestelijke deel van Frankrijk is dit dé perfecte plek voor een fiets-vaarvakantie. Bordeaux biedt niet alleen de beste wijnen, het is ook het thuisadres van verschillende heerlijke culinaire specialiteiten. De keuken aan boord is uitstekend en dagelijks worden regionale gerechten met verse ingrediënten uit de streek bereid. Met het schip vaar je over de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde. Per fiets maak je tochten in deze prachtige streek. Zeker het proberen waard, toch?

STERREN AAN DE KUST We sluiten onze reis af in een andere hoek van ons mooie land, Zeeland. De provincie staat voor prachtige stranden, lieflijke dorpjes, bruisende stadjes als Middelburg, Goes en Zierikzee en is een waar paradijs voor de Bourgondiër met maar liefst zeven sterrenrestaurants: De Kromme Watergang, Inter Scaldes, La Trinité, ’t Vlasbloemeken, Katseveer, Spetters en Pure C. Boven het budget? Een heerlijk visje of een stomende pan met Zeeuwse mosselen is niet minder aantrekkelijk dan het werk van de sterrenchefs. Kleine waarschuwing: vooral in de zomer kan het op sommige plekken in Zeeland loeidruk zijn met toeristen. Het beste moment om te genieten van de meest relaxte provincie van Nederland is dan ook in het voorjaar. In april en mei, wanneer de uiterwaarden een bijna sprookjesachtig uiterlijk krijgen dankzij de pracht en praal van de talloze bloesembomen.

TIP 7

Connected april / mei

29


erop uit Tekst Eugenie Gijsberts

Do as the Romans do: citytrippen met je smartphone Ik ga regelmatig op citytrip en ben het type dat van tevoren allerlei informatie verzamelt, een paar zaken regelt en voldoende ruimte laat voor spontane initiatieven. Eind februari stond een trip naar Rome op de planning. Een paar weken van tevoren ben ik het internet opgegaan en heb er gezocht naar de beste apps voor die citytrip naar Rome. Ik heb een selectie gemaakt van de apps die ik in Rome veel heb gebruikt. Ryanair

Mijn trip naar Rome ging met een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Superhandig om van tevoren hun app op je telefoon te zetten, want zo hoef je geen boardingpassen meer te printen en heb je altijd je tickets bij je. Op Eindhoven Airport is de automatisering ook al zo ver dat er zelfs bij het inchecken van je koffer geen mensenwerk meer aan te pas komt. Je scant je boardingpass, zet je koffer op de band, print je bagagelabel, bevestigt die zelf aan je koffer en hij is gereed voor vertrek.

Kaarten

Voordat ik naar een grote stad ga, zorg ik ervoor dat ik in Apple Maps de kaart altijd al geladen heb, zodat ik niet heel veel MB’s

‘ De meest nuttige app die ik in Rome heb gebruikt, is die voor het openbaar vervoer’ hoef te verspillen aan het laden van de kaarten. Met Google Maps kan dit wat makkelijker. Daar kun je namelijk een deel van de kaart voor offline gebruik downloaden.

30

Connected april / mei

WC Roma

Een andere app die zeer nuttig was voor mij is de app Roma WC. Natuurlijk kun je bij een bar of een restaurant naar binnen lopen op zoek naar een toilet, maar er zijn ook buurten waar ze niet zo voorhanden zijn. Zo vond ik mijn weg naar toiletten in ziekenhuizen, bioscopen, metrostations en op andere bijzondere plekken.

Vatican Museums

In het Vaticaan maakte ik dankbaar gebruik van de app Vaticaan Museum. In plaats van het huren van een audioguide, kon ik zo via de app alle informatie krijgen over de kunstwerken die er hangen. Bijkomend voordeel: door middel van een hoofdtelefoonsplitter kun je samen luisteren naar alle informatie. Veel gezelliger en nog voordeliger ook!

Culinaire hotspots

Naast alle bezienswaardigheden is voor mij het vinden van culinaire hotspots een belangrijk onderdeel van een citytrip. Natuurlijk kun je er TripAdvisor voor gebruiken, maar ik had twee appjes van de locals ontdekt: Eat Roma en Parla’s Rome. Ik genoot van de overheerlijke spaghetti carbonara, at smeuïge ijsjes en zette mijn tanden in de beste pizza bianca van Rome.

Muoversi a Roma

De meest nuttige app die ik in Rome heb gebruikt, is die voor het openbaar vervoer. Rome kent een aantal metrolijnen en vele buslijnen. Daar waar ik vroeger altijd op de kaart keek waar het dichtstbijzijnde metrostation zich bevond (dat kon best ver weg zijn) pakte ik nu de app erbij. Ik gaf mijn huidige locatie aan en de plek waar ik naartoe wilde, en de route werd zo gepland. Zo maakte ik optimaal gebruik van mijn 48-uurs openbaarvervoerkaart. Mijn tip: neem even de tijd om je te verdiepen in de apps die iedere grote stad te bieden heeft. Ze wijzen je de weg naar de meest bijzondere plekken, zorgen ervoor dat je niet teveel tijd verliest met het zoeken van een plek en brengen je off the beaten track.


Ontdek Frankrijk Fietsen en varen door Bordeaux en de Champagne regio

Fietstochten

Comfortabele schepen

Bezienswaardigheden Wijngaarden


SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen! A DÈ AFRIK T! IS L IA C E SP

Tanzania • Kenia • Madagaskar • Seychellen Mauritius • Zuid-Afrika • Oeganda • Zimbabwe Namibië • Mozambique • Zambia • Botswana

AL 30 JAAR DÉ SPECIALIST

RUSLAND BALTISCHE LANDEN MONGOLIË CHINA GEORGIË

VRAAG NU DE GRATIS BROCHURE AAN!

ARMENIË FINLAND

INDIVIDUELE- EN GROEPSREIZEN • MAATWERK CITYTRIPS • RIVIERCRUISES • FLY & DRIVES TRANS SIBIRIË EXPRESS EN ANDERE TREINREIZEN

020 – 2012777 | INFO@BOLSJOJ.NL | WWW.BOLSJOJ.NL


connected

Voordeel voor

KortingenConnected-leden en aanbiedingen KORTING!

Tekst Martin Tokkie

JBL EVEREST ELITE 700

Straks relaxed aankomen op je vakantiebestemming begint met de JBL Everest Elite 700-hoofdtelefoon. Je bepaalt zelf hoeveel omgevingsgeluid je nog meekrijgt en op je bestemming kun je genieten van de grandioze geluidskwaliteit. In de JBL-shop kost ʻie 279 euro, maar met 30% korting gaat er bijna 100 euro af! Kijk op onze site om te zien hoe je een kortingscode krijgt.

CASTELIJN & BEERENS

Voelt elke werkdag als vakantie, omdat je de hele dag met een flinke koffer met een laptop loopt te zeulen? Van Castelijn & Beerens hebben wij prachtige leren tassen voor alle formaten laptops van de bank in prachtig kwaliteitsleer en niet groter (en dus zwaarder) dan noodzakelijk. Via Connected met 30% korting. Kijk op onze site voor deze aanbieding. Op de Foppingadreef C1a staat ook een rek met een selectie koffers om te bekijken.

Onverbonden erop uit

column JAMES DOELAND

Door alle gadgets om ons heen staan we continu in connectie met elkaar en de wereld. Alle digitale toepassingen zorgen dus voor ultieme betrokkenheid en verbinding, of niet?

Social media zoals Facebook zorgen ervoor dat ik precies weet wat mijn kleuterklasvriendje gisteren heeft gegeten. Ook weet ik dat het nichtje van de vriendin van mijn schoonmoeder nu bij een concert van Adele in de Ziggo Dome is. Het hebben van een verfijnd onzinfilter wordt steeds belangrijker in dit digitale tijdperk. Maar begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij dat ik altijd Google Maps bij de hand heb en precies weet hoe laat de trein gaat. Ik kies wel steeds bewuster welke digitale communicatie en gadgets ik gebruik en op welk moment.

Een uitzondering is mijn camera, dat is de enige gadget die altijd mee mag. Fotograferen is voor mij de ultieme manier om te ontspannen en een drukke werkweek te balanceren. Zonder afleiding van de digitale wereld om mij heen kom ik tot originele composities. Dit is ook de reden dat ik er op deze momenten bewust voor kies om de connectie te verbreken. Ik maak meer contact met het onderwerp van mijn foto. Daardoor word ik creatiever en vind ik meer plezier en ontspanning. Wat doe jij om zo nu en dan los te komen van de digitale wereld?

James Doeland

Connected april / mei

33


service

Postadres

Connected Postbus 283 (AA 8112) 1000 EA Amsterdam

Over Connected

De personeelsvereniging Connected is onderdeel van de personeelsvereniging ABN AMRO. Alle Connected-leden zijn hierdoor tevens lid van PV ABN AMRO en kunnen gebruikmaken van de aanbiedingen van PV ABN AMRO. www.aaconnected.nl www.pvabnamro.nl

Ledenadministratie

Alle vragen over lidmaatschap, wachtwoord, inloggen: ledenadministratie@pvabnamro.nl

Connected-bestuur

(met aandachtsgebieden)

• Martin Tokkie Voorzitter, afgevaardigde PV ABNAMRO hoofdbestuur, Commercie, Promotie & Ledenwerving, Helpdesk, DigitaalService • Henk van den Ouwelant Penningmeester

• Simon Berende Secretaris, Academy, Fotografie, Internet & Social Media • Eugenie Gijsberts Redactie, Communicatie • Edwin Post ProbeerService, Internet & Social Media

Discussiegroep

Met een abonnement op een discussiegroep kun je in contact komen met medeleden, vragen stellen en beantwoorden en tips en trucs delen. Voor aan-/afmelden en informatie: forum@aaconnected.nl fotografie@aaconnected.nl

ProbeerService

Vragen en ideeën over de ProbeerService en het gratis proberen van apparatuur: probeerservice@aaconnected.nl

Aanbiedingen (Commercie)

Neem altijd eerst contact op met de leverancier van de aanbiedingen. Contactgegevens kun je vinden op de website.

Academy

Vragen over cursussen en workshops: evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService

© 2016 Clipboard Publishing

Connected is een uitgave van Clipboard Publishing in samenwerking met de personeelsvereniging Connected voor haar leden. Connected verschijnt zes keer per jaar. Het is niet toegestaan om in Connected gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst van Clipboard Publishing. Pr-bureaus en fabrikanten die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties of ander promotiemateriaal dienen zich te wenden tot de uitgever/ hoofdredactie. Het centrale e-mailadres voor persberichten is redactie@aaconnected.nl

Een uitgave van:

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: +31(0)15-7600700 Fax: +31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever

Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Redactie

Senta Bemelman Jasper van Bladel Jonas Bloemen Peter Güldenpfennig Joni Hendrix Mark Hofman Bart Remmers Daan de Winter redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707

Marketing & PR

Connected aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door fouten in het ontwerp of de publicatie van artikelen.

Ouassim Alahyane Tim Beemer Sven de Heer Giancarlo Idili marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Connected-redactie

Sales

www.aaconnected.nl www.facebook.com/aaconnected Twitter: aaconnected

Vaste Connected-rubrieken

Traffic

Helpdesk

Bijdragen

Alle vragen over het digitaliseren van analoge media: digitaalservice@aaconnected.nl

Evenementen

Alle vragen over de Jaardag en andere evenementen: evenementen@aaconnected.nl

Fotografie

Alle vragen over fotografie en fotobewerking: fotografie@aaconnected.nl

Internet en Social Media

Alle vragen over problemen met pc’s en aanverwante apparatuur: helpdesk@aaconnected.nl

Voor vragen kun je tussen 19:00 en 22:00 uur ook bellen met: Peter Eijlander (020 636 74 58) Jan van Es (036 534 36 67)

Karel Haighton* (0182 53 33 88)

Martin van den Heykant (076 501 87 95)

Alle vragen, kopij en opmerkingen: redactie@aaconnected.nl Eugenie Gijsberts (portefeuille en coördinatie) Dick de Graaf Jan van Koeverden Brouwer Edwin Post (ProbeerService) Dennis Wooning (Kort en simpel) Mischa Schutz Robert Kalle

Social Media

Connected kun je ook vinden op Facebook en Twitter: www.facebook.com/aaconnected Twitter: #aaconnected

Bart Arkesteijn Manon van den Enden Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770 Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Vormgeving

Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Drukkerij

Senefelder Misset, Doetinchem

Vragen over Facebook: facebook@aaconnected.nl Vragen over Twitter: twitter@aaconnected.nl

Martin Tokkie (via helpdesk@aaconnected.nl)* Frank Vos (via helpdesk@aaconnected.nl)* * Ook voor Apple-vragen

Connected is powered by

34

Connected april / mei


karakter en visie

Fotografie: Noustha Koeckhoven

Wil je weten of de Opleiding tot Fotograaf iets voor jou is? Bezoek onze Open Dag op zaterdag 28 mei.

Wij bieden aankomende fotografen een motiverend en stimulerend platform om zich te ontplooien gebaseerd op persoonlijke talenten en ambities. Maak persoonlijk kennis met studenten, docenten en mentoren van de Fotoacademie tijdens de Open Dag. Bekijk het programma en meld je vooraf aan via: fotoacademie.nl/aanmelden-open-dag

Sarphatistraat 35, 1018 EV Amsterdam, 020 - 530 92 60


L I R P 2A

r u u 0 0 : 5 1 11:00

facebook.com/NVMopenhuis

twitter.com/NVMopenhuis

Ervaar uw favoriete huis ‘live’! Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 april kunt u vrijblijvend tal van huizen van binnen bekijken. Zo voelt u direct of uw favoriete huis ook écht goed bij u past. Heeft u na uw bezoek interesse in een huis, schakel dan een NVM-aankoopmakelaar in. Hij is dé specialist die u tijdens de gehele aankoop kan ontzorgen, u kan behoeden voor een miskoop én de laagste prijs voor u kan bedingen. Kijk op nvm.nl voor meer informatie en op funda.nl voor de deelnemende huizen. Laat deze unieke kans niet voorbij gaan en kom ook naar de NVM Open Huizen Dag!

Connected 2.2016  

www.aaconnected.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you