Page 1

Nr.2 april 2015

CONNECTED MAGAZINE • ENTERTAINMENT & LIFESTYLE

Mobile Worldss Congrnaef de

Reisgadgets Deze moeten in je koffer

Verslag va beursvloer

PAGINA 16

HD-audio op reis

PAGINA 27

Nu hoef je geen noot meer te missen PAGINA 9

Gamen op vakantie

Laat die iPad maar thuis PAGINA 18

Windows 10 Kan Microsoft zich herpakken?

P O S T B U S 2 8 3 ( A A 8 11 2 ) , 1 0 0 0 E A A M S T E R D A M

PV BUREAU

V O L G C O N N E C T E D D A G E L I J K S O P W W W. FA C E B O O K . C O M / A A C O N N E C T E D

PAGINA 24

Reizen SPECIAL

HD MUZIEK, GAMES EN GADGETS VOOR ONDERWEG!

Streaming muziek

Is er een alternatief voor Sonos? PAGINA 20


Inhoud APRIL/MEI 2015

7. Apple kan

nog innoveren Bewijzen de Apple Watch en nieuwe MacBook

9. Special

Muziek op reis

Voor de audiofielen onder ons is kwalitatief hoogwaardige muziek niet alleen thuis, maar ook op reis belangrijk. We nemen twee spelers van highres audio onder de loep.

Connected 4 6 13 31 33 34

Voorwoord Clubnieuws Column Probeerservice Kortingen en aanbiedingen Servicepagina

16. Special

Reisgadgets

Fotografie

15 Foto van de maand 28 De beste gear voor onderweg

20.

Special

Streaming muziek

9 Muziek op reis 16 Reisgadgets 18 Gamen op reis

Is er een alternatief voor Sonos?

Gadgets 7 20 23 27

Apple Watch en MacBook Alternatieven voor Sonos Review: Jabra Pulse Mobile World Congress

Eyeopener

10 Foto’s in de cloud zetten

10.

Eyeopener: foto’s in de cloud zetten

En vervolgens bekijken op tv

Software

24 Preview: Windows 10 Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected april / mei

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

Zoveel te doen

‘Zoveel te doen’, zong Toontje Lager in de jaren tachtig. Ook bij Connected is zoveel te doen, maar het blijkt dat niet al onze leden onze diensten kennen. Als we ze noemen in onze nieuwsbrief zien we direct een stijging in de deelname van onze leden. Daarom mijn oproep: kijk op onze site welke voordelen en activiteiten je als lid allemaal kunt afnemen; dat is veel meer dan je denkt. Zonde om niet te gebruiken!

‘Zo gemakkelijk maakt zelfs een bibliotheek het je niet’

Naast de DigitaalService hebben we de ProbeerService. De nieuwste gadgets, speakers, smartwatches, handige producten voor op reis. Je kunt ze helemaal gratis proberen en we bezorgen ze gratis thuis en halen ze weer bij je op. Zo gemakkelijk maakt zelfs een bibliotheek het je niet. Kijk op onze site en bestel met een simpele muisklik. En, als we de producten daarvan afstoten, doen we dat op onze jaarlijkse veiling, dit jaar op 23 april op de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. We heten je daar van harte welkom met gratis drankjes, een warme maaltijd en volop entertainment. Ook handig zijn onze vrijwilligers van de helpdesk. Voor elk computerprobleem kun je ze mailen, en sommigen mag je zelfs ‘s avonds thuis bellen met al je vragen. Deskundigheid troef bij deze heren (er is nog plaats voor technische dames) en veel leden zijn erg blij met deze diensten. Soms vragen onze leden of er toch iemand kan langskomen voor installatie en hulp ter plaatse. Zelf krijgen we dat niet meer geregeld op voldoende niveau, maar we zijn in gesprek met een partij die dit voor ons wil verzorgen. Betrouwbare techneuten die voor een schappelijke vergoeding al jouw problemen deskundig oplossen. Daar kan geen behulpzame buurman of andere kennis tegenop. Wij melden dit soort samenwerkingen (net als alle aanbiedingen) altijd in de nieuwsbrief, dus houd die in de gaten. Het grote nieuws deze zomer zal de komst van Windows 10 zijn. Omdat we als magazine niet achter de feiten aan moeten

Ik wens je een innovatief jaar toe! Martin Tokkie voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

lopen, ben ik alvast met een previewversie aan de gang gegaan. Opvallend is dat Microsoft de preview ruim beschikbaar stelt. Let wel op: er zitten nog fouten in, dus als je geen kennis van zaken hebt; niet aan beginnen. Of zoals Microsoft op de site heel grappig aangeeft: als je denkt dat Bios de afkorting van bioscoop is, is deze versie niet voor jou bedoeld. De installatie loopt soepel en communicatief. Wel is Windows in vergelijking met Apple’s OSX en Linux-varianten een trage installeerder, maar dat is niets nieuws. Het programma ziet er goed uit, en de interface is een kruising tussen het bekende startmenu van Windows en de tegeltjes van Windows 8. Ik verwacht dat mensen hier makkelijker mee uit de voeten kunnen. Systeemeisen lijken niet overdreven en omdat Microsoft deze Windows 10 voor huidige Windows 7 en 8-gebruikers het eerste jaar gratis weggeeft (ja, je leest het goed!), zou ik niet aarzelen en in juni of juli deze versie downloaden en installeren. Maak voor installatie een back-up van al je belangrijke zaken op een schijf, je weet maar nooit. (Die back-up zou je altijd moeten hebben; een harde schijf gaat maar een paar jaar mee). Als je nog een stokoude Office hebt, overweeg dan meteen eens een nieuwe. Een home/student licentie of Office 365 voor een vast jaarbedrag. Actief werkenden kunnen via de bank voor een habbekrats zo’n pakket aanschaffen. Voor die back-up heb ik nog een laatste tip: Overweeg eens een dropbox account van 1 terabyte, voor minder dan honderd euro per jaar. Je mikt al je foto’s en documenten erin, hebt het altijd en overal bij de hand en al brandt je huis af, je bent het niet kwijt. Veilig in de cloud. Ook het Sonos streaming event, dat op donderdag 9 april op de Gustav Mahlerlaan van 12 - 16 uur in congreszaal 1 plaatsvindt, is zeker de moeite waard. Het is een mooie gelegenheid om de producten te ontdekken en alvast voor te sorteren op de aanbieding die wij tijdens de jaardag op 23 april verwachten.

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected april / mei

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


333 TRAVEL.NL 3 33 3 TRAVEL.NL TRAVEL.NL 33

DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST

THAILAND THAILAND Genieten in Oosterse sferen THAILAND

Genieten in sferen Genieten in Oosterse Oosterse sferen Een waar paradijs voor golfers, strand, shoppers, cultuur-

Eennatuurliefhebbers. waar paradijs voor golfers, strand,kunt shoppers, en Met 333TRAVEL u elke cultuurreis op Een waar paradijs voor golfers, strand, shoppers, cultuurmaat naar Thailand samenstellen. en natuurliefhebbers. Met 333TRAVEL kunt u elke reis op en natuurliefhebbers. Met 333TRAVEL kunt u elke reis op maat Thailand samenstellen. Wij naar bieden uitstekende kwaliteit en service. De maat naar Thailand samenstellen. Nederlandse reizigers hebben via deenZoover awards Wij bieden uitstekende kwaliteit service. De Wij bieden uitstekende kwaliteit en service. De Nederlandse reizigers hebben Zoover awards 333TRAVEL beoordeeld als ‘Bestevia en de ‘Populairste Nederlandse reizigers hebben via de Zoover awards 333TRAVEL alsNederland. ‘Beste en ‘Populairste Verre reizenbeoordeeld specialist van 333TRAVEL beoordeeld als ‘Beste en ‘Populairste Verre reizen specialist van Nederland. Verre reizen specialist van Nederland.

Privé rondreizen Thailand Op 333TRAVEL.nl vindt uThailand het uitgebreide Privé rondreizen Privé rondreizen Thailand aanbod privé rondreizen Thailand met Op 333TRAVEL.nl vindt u naar het uitgebreide

Op 333TRAVEL.nldeluxe vindt u het uitgebreide middenklasse Executivemet aanbod privé en rondreizenhotels. naar Thailand aanbod privé rondreizen naar Thailand hotels (5 sterren) kunt u op aanvraag bij met ons middenklasse en deluxe hotels. Executive middenklasse en deluxe hotels. Executive boeken. 333TRAVEL heeft een eigen hotels (5 sterren) kunt u op aanvraag bij ons hotels (5 sterren) kuntinu Bangkok. op aanvraag ons Nederlands kantoor We bij bieden boeken. 333TRAVEL heeft een eigen boeken. 333TRAVEL heeft een eigen complete 14kantoor of meerdaagse deluxe Nederlands in Bangkok. Weprivé bieden Nederlands kantoorvluchten in Bangkok. We bieden rondreizen inclusief vanaf complete 14 of meerdaagse deluxe privé complete of meerdaagse deluxe privé € 1499,- 14 per persoon. rondreizen inclusief vluchten vanaf rondreizen inclusief vluchten vanaf € 1499,- per persoon. € 1499,- per persoon.

Liever een andere bestemming? 333TRAVEL biedt ook: Indonesië/Bali, Liever een andere bestemming? Liever andere bestemming? Maleisië,een China, Lanka, Malediven, 333TRAVEL biedt Sri ook: Indonesië/Bali, 333TRAVEL biedt ook: Indonesië/Bali, Myanmar, Vietnam, Maleisië, China, Sri India, Lanka,Nepal, Malediven, Maleisië, China, Sri Lanka, Malediven, Cambodja, Laos, Singapore, Dubai, Myanmar, Vietnam, India, Nepal, Myanmar, Vietnam, India, Nepal, USA, Australië en Nieuw-Zeeland Cambodja, Laos, Singapore, Dubai, Cambodja, Laos, Singapore, Dubai, USA, Australië en Nieuw-Zeeland USA, Australië en Nieuw-Zeeland

Vraag uw ideale Thailand maatwerk reis aan. kies een van onze andere Vraag uwOf ideale Thailand maatwerk mooie landen. Vraag uw ideale Thailand maatwerk reis aan. Of kies een van onze andere reis aan. Of kies een van onze andere mooie landen. mooie landen. Vraag via 333TRAVEL.nl een GRATIS offerte aan of Vraag via 333TRAVEL.nl Vraag via- 333TRAVEL.nl bel 44 offerte 19 51 met een 0348 GRATIS aanonze of een GRATIS offerte aanonze of landenspecialisten bel 0348 - 44 19 51 met bel 0348 44 19 51 met onze landenspecialisten landenspecialisten

185 Adv_VillaDarte_ZuidThailand_03.indd 1

Meer info: www.333TRAVEL.nl Meer info: www.333TRAVEL.nl Mail: Meer info@333TRAVEL.nl info: www.333TRAVEL.nl Mail: info@333TRAVEL.nl Telefoon: 0348 44 19 51 Mail: info@333TRAVEL.nl Telefoon: 0348 44 19 51 Telefoon: 0348 44 19 51 11-03-15 16:59


clubnieuws

De

Connected Jaardag

Aan het programma zal het ook dit jaar niet liggen. Het wordt weer een enerverende Connected Jaardag. Dit jaar vindt deze plaats op donderdag 23 april van 16.00 uur tot 19.30 uur op de Gustav Mahlerlaan in het congrescentrum. Vertrouwd en nieuw zullen hand in hand gaan. De veiling is er als vanouds, net als een aantal interessante leveranciers, waaronder SONOS. We nemen jullie daarnaast mee in actuele onderwerpen, zoals audiostreaming en veiligheid. Het wordt een programma met voor elk wat wils! Tot gauw op de Connected Jaardag.

Connected evenementen kalender APRIL

21

APRIL

23

LEDENKOOPAVOND MEDIAMARKT JAARDAG

Cursussen Suggestie voor of interesse in een bepaalde cursus of workshop? Laat het ons weten via academy@aaconnected.nl

DigitaalService (alleen op afspraak) Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl

Verslag Algemene Ledenvergadering Connected Net als vorig jaar vond ook dit jaar weer de Algemene Ledenvergadering op afstand plaats, met de mogelijkheid om via Webex in te loggen. Opnieuw zorgde de nieuwe manier van vergaderen voor tientallen belangstellenden. Op de agenda stonden een terugblik op het afgelopen jaar, de financiën en een vooruitblik op komend jaar. De belangrijkste highlights van het afgelopen jaar: • De nieuwe naam van de club en het redesign van zowel magazine als website • De jaardag • De jaarrekening is goedgekeurd en we zijn binnen budget gebleven • ProbeerService en DigitaalService zijn een groot succes • Er is veel belangstelling voor de fotoworkshops

Voor het komende jaar staan o.a. de volgende zaken op de agenda:

• Op zoek gaan naar versterking voor het bestuur • Uitbreiding van de ProbeerService • Meer actuele content op de website • Aantrekken van nieuwe leveranciers Op naar een nieuw jaar Connected!

6

Connected april / mei


technologie

Apple laat zien dat het nog kan innoveren Tekst Eveline Meijer en Mark Scholten

Apple verbaasde niemand met de onthulling van de Apple Watch, veel was tenslotte al bekend. De echte ster van de show is echter de nieuwe MacBook. Dunner dan ooit, fluisterstil en met een haarscherp retina-display. Apple-fanaten kunnen weer in hun handjes wrijven.

‘Volgens ons was Apple’s nieuwe Macbook de echte ster van de show’

Natuurlijk is de Apple Watch het hebbeding van 2015. Dat de gadget een succes gaat worden, staat eigenlijk al vast. Wat kunnen we verwachten? De Apple Watch houdt de tijd binnen vijftig milliseconden van de wereldtijd bij en is naar wens aan te passen met allerlei wijzerplaten. Hier zijn diverse smaken in, zoals traditioneel analoog met de Chronogaaf of Modulair, waar je allerlei informatie op kwijt kunt. Bovendien bevat de wijzerplaat diverse functies, vreemd genoeg ‘complicaties’ genoemd, zoals de zonsopkomst en de zonsondergang, afspraken in de agenda en het dagelijkse activiteitenniveau. De diverse wijzerplaten en complicaties zorgen er voor dat er miljoenen combinaties mogelijk zijn. Swipe je omhoog, dan is er een overzicht te zien van je belangrijkste gegevens, zoals het weerbericht, je locatie of de muziek die je luistert. Daarnaast is het met de Watch, net als met veel andere smartwatches, mogelijk om berichten te versturen, e-mails te lezen en telefoontjes die op je iPhone binnenkomen direct te beantwoorden. Maar ook zijn er nieuwe features beschikbaar die je niet bij andere slimme horloges ziet. Zo kun je je hartslag of een tekening naar andere Apple Watch-dragers versturen. Functies waarin Apple laat zien dat het verder gaat dan de huidige technologie en het huidige aanbod van smartwatches. Daarnaast is Apple Pay geïntegreerd in de Watch, en kun je bijvoorbeeld je boardingpass in je Passbook opslaan en zo een vliegtuig instappen.

MacBook

Volgens ons was Apple’s nieuwe Macbook de echte ster van de show.. De waanzinnig dunne, superstille, 12-inch MacBook met retinadisplay is volledig herontworpen en ziet er kortgezegd prachtig uit. De dunne behuizing wordt mede mogelijk gemaakt door de keuze voor een Core M processor die misschien geen enorme slagkracht heeft, maar de MacBook in staat stelt om te werken zonder extra koeling. Het retinascherm mag met een resolutie van 2304 x 1440 pixels iets onderdoen voor de andere retina-devices, door het formaat is het effect net zo indrukwekkend. Net als het gewicht dat op minder dan een kilo uitkomt, zonder dat je het gevoel hebt dat Apple goedkope materialen heeft gebruikt in de behuizing.

USB Type-C

Ook de keuze voor usb type-c is opvallend. Deze nieuwe standaard werd voor het eerst uit de doeken gedaan tijdens CES begin dit jaar en Apple is er als de kippen bij om er mee aan de slag te gaan. Alle oude poorten worden overbodig met de nieuwe verbindingsstandaard, waardoor we met enkel een usb type-c poort en een aansluiting voor je koptelefoon overblijven. Mocht je overigens toch behoefte hebben aan meer poorten van andere types, dan verschijnt er uiteraard een aparte dongle waarmee je ook hdmi of vga en usb 3.0 kunt gebruiken.

‘Alle oude poorten worden overbodig met de nieuwe verbindingsstandaard usb type-c’ Apple laat zien nog steeds innovatief te kunnen zijn. Met de nieuwe applicaties voor de Apple Watch, de complicaties en de miljoenen combinaties op de wijzerplaat onderscheidt de Watch zich van de andere slimme horloges, iets wat Apple in lange tijd niet gedaan heeft. We zijn razend enthousiast over de nieuwe MacBook, het enige dat ons nog tegenhoudt, is het prijskaartje. Connected april / mei

7


156bpm 10k Playlist

Dit is het jaar waarin jij je training naar het volgende niveau brengt en je persoonlijke record verbetert met Jabra Sport Pulse Wireless oordopjes, de all-in-one oplossing om je prestaties te verhogen.

• In-ear hartslagmeter • Geïntegreerd training management • Real-time stem coaching • Premium wireless geluid • Veilige pasvorm

Test en track je algemene fitheid via de V02 max test, meet tempo, cadans en hartslag zone training met de Jabra Sport Life app. Ook compatibel met andere leading fitness app providers.

JABRA.NL/SPORTPULSE


reizen

Muziek op

reis

Voor de audiofielen onder ons is kwalitatief hoogwaardige muziek niet alleen thuis, maar ook op reis belangrijk. Er zijn inmiddels een aantal apparaten op de markt die het mogelijk maken om hogeresolutie muziek mee te nemen. Tekst Eugenie Gijsberts

‘Met een opslagruimte van 128 GB heb je ruimte voor een paar honderd albums in hoge resolutie’

Voor de hoge noten

Pono

Pono, Hawaiiaans voor ‘goed’, is zo’n hogeresolutieplayer. Begonnen als Kickstarterproject, nu goed verkrijgbaar tegen een adviesverkoopprijs van 340 euro. De bestanden op de Pono zijn verliesvrij samengeperst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mp3’tjes. En dat zorgt ervoor dat je een betere muziekbeleving krijgt. Met een opslagruimte van 128 GB (64 GB vast en 64 GB-sd-kaart) heb je ruimte voor een paar honderd albums in hoge resolutie. Het gekozen formaat op de Pono is flac. De Pono biedt ongeveer acht uur muziekplezier zonder tussendoor te moeten opladen.

Sony Hi-res Walkman

Ook Sony heeft de markt van kwalitatief hoogwaardige muziek ontdekt. Zij hebben de Hi-res ZX2 Walkman op de markt gebracht. Daar moet je wel diep voor in de buidel tasten, met een adviesprijs van 1200 euro. Sony zegt over deze Walkman:

‘De volle en natuurgetrouwe muziekweergave van hi-res audio is nu ook mobiel. Dankzij de door Sony ontwikkelde technologieën hoort u wat u al die tijd hebt gemist.’

‘De Pono biedt ongeveer acht uur muziekplezier’ Deze speler heeft maar liefst 128 GB ingebouwd geheugen en is uitbreidbaar met nog eens 128 GB. De batterij biedt 33 uur afspeeltijd, genoeg voor een lange reis.

Hi-res muziek

De muziek voor deze apparaten kun je online downloaden. Er zijn inmiddels genoeg stores online te vinden die muziek in hoge resolutie verkopen. Zo heeft de Pono zijn eigen musicstore. Maar ook highresaudio.com of HDtracks.com bieden een diversiteit aan hi-res muziek aan om te downloaden. Connected april / mei

9


eyeopener

NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN DE PRAKTIJK

Foto’s cloud zetten en bekijken op tv in de

Tekst Eugenie Gijsberts en Aad de Winter

Nederlanders gebruiken de cloud het meest om hun foto’s op te slaan. Hoe heb jij geregeld dat je foto’s niet verloren gaan door bijvoorbeeld een brand in je huis? Vroeger borg je je negatieven op bij vrienden of in een kluis, zodat je in geval van een brand in ieder geval nog een kopie van je foto’s had. Tegenwoordig werken we digitaal. Dit biedt de mogelijkheid om foto’s behalve op je eigen computer ook in de cloud te bewaren. Cloudopslagdiensten

Er komen steeds meer clouddiensten. Aan jou de keuze om de meest geschikte voor je te selecteren. Wanneer het gaat om de opslag van foto’s in de cloud zijn zaken als opslaggrootte per bestand, totale opslagcapaciteit, kosten, manier van versleuteling en deelbaarheid van je foto’s van belang.

Dropbox In Dropbox kun je prima foto’s

opslaan en delen. Je krijgt 2 GB gratis. Het synchroniseren tussen bijvoorbeeld laptop en computer gaat heel eenvoudig. Het is echter geen programma waarin je mooi fotoalbums kunt delen. Naast Dropbox zijn

10

Connected april / mei

er nog vele andere cloudopslagdiensten die uitgebreide mogelijkheden bieden om foto’s te bewaren, zoals Google Drive, OneDrive, Mega en Copy.

Apple Apple biedt de iCloud Photo

Stream service. Deze zorgt ervoor dat foto’s die je met je iPhone of iPad maakt automatisch worden geüpload en deze vervolgens met al je apparaten deelt. Het is dan gemakkelijk om vervolgens je foto’s te tonen op je iPad, Mac, pc of zelfs je Apple TV. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om een fotostream te delen met anderen, waardoor je abonnees altijd je meest actuele foto’s zien.

‘Bij Dropbox krijg je 2 GB aan opslagruimte gratis’


Communities

Naast de opslagdiensten bestaan er ook tal van communities, die naast een opslagfunctie ook nog fungeren als publiek album (mits je dit toestaat).

Foto’s bekijken op smartphone of tablet met meerdere personen is niet handig. Beter om ze samen op tv te bekijken. Hoe doe je dat? We geven een aantal mogelijkheden. Van simpel tot wat moeilijker.

Flickr Deze volledige fotosharingsite

Camera

met groepen en communities met maar liefst 1000 GB aan gratis opslagcapaciteit is een website met legio mogelijkheden. Je kunt je foto’s afschermen, je kunt er middels trefwoorden over elk onderwerp wel beeldmateriaal vinden, er is ruimte om commentaar op foto’s te geven en foto’s met een geo-tag zijn te zien op een wereldkaart.

Picasa Deze opslagdienst en website

geeft mensen met een Google-account de mogelijkheid om foto’s op te slaan en te delen. Picasa biedt daarnaast ook nog een gratis fotobewerkingsprogramma. Het bewerken en uploaden van foto’s is daarmee een stuk eenvoudiger. Per aangemaakt album kun je instellen wie de foto’s mag bekijken. Via diverse apps kan je de foto’s ook op je tablet of smartphone bekijken.

500px Van de beelden die je op deze site ziet, wil je inderdaad dat ze niet verloren gaan. Een goede plek om ze te bewaren en om ze te laten bewonderen. De doelstelling van 500px is om je werk ten toon te stellen en anderzijds inspiratie op te doen.

Net als bij cloudopslagdiensten zijn er ook tientallen fotosharingsites. Kijk voor een totaaloverzicht maar eens op Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/ List_of_photo-sharing_websites

‘Foto’s met een geo-tag zijn op Flickr te zien op een wereldkaart’

De afgedrukte plaatjes van eyeopener 3 in het januarinummer van Connected kwamen niet geheel overeen met de beschrijving. Raadpleeg het gerectificeerde webartikel.

Sluit je camera aan op de usb-aansluiting van de tv. Kies met de tv-afstandsbediening de usb-ingang. De foto’s worden nu als ‘postzegeltjes’ of als bestandsnamen op het tv-scherm getoond. Selecteer een foto met de tv-afstandsbediening (pijltjestoets) en bekijk de foto (OK-toets). Dit werkt snel, maar de foto’s zijn niet bewerkt en staan niet altijd in de gewenste volgorde.

Usb-stick of harde schijf

Sluit een usb-stick (of externe harde schijf) met foto’s aan op de usb-ingang van je tv.

Mediaspeler

Mediaspelers, aangesloten op een hdmiingang van de tv, kunnen vanaf usb-stick of harde schijf op de usb-ingang foto’s tonen.

Eigen netwerk

De meeste tv’s ‘zien’ een aangeschakelde pc of nas in je netwerk. Gebruik of maak hierin een folder met de te vertonen foto’s.

Voorbereiding fotopresentatie - Selecteer alleen de geslaagde foto’s; - Bewerk de foto’s bijvoorbeeld in Picasa; -M  aak bij voorkeur uitsneden in liggend formaat (16:9); - Aantal pixels: 1920 bij 1080; - B epaal vertoningsvolgorde door bestandsnamen in opklimmende alfanumerieke volgorde te kiezen of te laten zijn; - Zet de foto’s in een aparte folder. met tabletbediening. Maar ook met een mediaspeler, zoals de WD TV Live. Je kunt dus op vele manieren je foto’s delen via je tv-scherm met je familie en vrienden. Bekijk ook het artikel over videostreaming op de website van Connected.

‘Picasa biedt naast opslag en fotosharing ook een gratis fotobewerkingsprogramma’

Cloud

De cloud biedt veel mogelijkheden. Als voorbeeld noemen we Picasa Webalbums. Je kunt foto’s publiceren in een openbaar en een privégedeelte. Voordeel is de ruime toegankelijkheid vanaf meerdere apparaten. Bekijken op een smart tv met de Picasa app. Op een gewone tv werkt het heel mooi via een Google Chromecast,

Vragen of opmerkingen? Mail redactie@aaconnected.nl


ADVERTENTIE

It‘s It‘stime timetotosee seewhat what you‘ve you‘vebeen beenmissing. missing. FUJIFILM FUJIFILMX-Series X-Series. .

Eyefi Mobi en Pro Jouw persoonlijke foto-assistent Prijs Vanaf € 41,99 (inc. BTW) Eyefi Cloud kost € 44,99 per jaar met een onbeperkt aantal foto’s Info nl.eyefi.com

Graphite Graphite Silver Silver

Tijdens je vakantie ben je natuurlijk volop aan het fotograferen en die foto’s wil je zo snel mogelijk delen met het thuisfront. Dat kan eenvoudig als je de foto’s met je smartphone maakt, maar de kwaliteit is wel veel minder dan wanneer je een echte camera gebruikt. Met de meeste digitale camera’s kun je de foto’s weer niet zo eenvoudig delen als op je smartphone. Gelukkig heeft Eyefi de oplossing voor je. Wanneer je je digitale camera uitrust met een Eyefi Mobi of Mobi Pro SD-kaart met ingebouwde wifi haal je het gemak van je smartphone naar je digitale camera en wordt het delen van hoge kwaliteit foto’s een fluitje van een cent. Hoe werkt het?

XF16-55mmF2.8 XF16-55mmF2.8RRLM LMWR WR

Je kunt Eyefi zien als een persoonlijke foto-assistent die altijd bij je is. Hij zet jouw foto’s over op de apparatuur van je keuze en organiseert ze meteen op overzichtelijke wijze in een eindeloos groot fotoarchief dat overal toegankelijk is. De Eyefi Mobi en Mobi Pro werken bovendien met bijna iedere digitale camera, dus waarschijnlijk ook met de camera die je al gebruikt. Bovendien heeft een groot aantal cameras al Eyefi software aan boord om de Mobi kaarten te ondersteunen.

‘Al jouw foto’s veilig en overzichtelijk beschikbaar via de app of webbrowser’ De oranje Eyefi Mobi-kaarten zijn beschikbaar met 8 en 16 GB opslag en de zwarte Eyefi Mobi Pro heeft maar liefst 32 GB opslagruimte. De Pro-kaart heeft

www.fujifilm.nl www.fujifilm.nl

daarnaast nog een aantal extra features, zoals het draadloos overzetten van RAW-bestanden. De kaarten kunnen via wifi draadloos worden verbonden met je andere apparaten, om snel en gemakkelijk je foto’s over te zetten. Zo kun je ze meteen bekijken, bewerken en delen. Bij het downloaden van de Eyefi Mobiapp krijg je een gratis lidmaatschap van negentig dagen op Eyefi Cloud. Hiermee kun je ongelimiteerd foto’s opslaan, die je waar en wanneer je maar wilt kunt bekijken of downloaden. Met de aanschaf van een Pro-kaart krijg je zelfs een jaar lidmaatschap gratis. Eyefi Cloud synchroniseert je foto’s automatisch op al je apparaten en je kunt gemakkelijk albums aanmaken en delen met anderen. Eyefi Cloud laat je ook al je bestaande foto’s automatisch uploaden. Zo heb je al jouw foto’s veilig en overzichtelijk beschikbaar via de app of webbrowser. Wil je het thuisfront graag op de hoogte houden van je avonturen op reis? Dan kun je zelfs een notificatie laten versturen, iedere keer dat je nieuwe foto’s aan je album toevoegt.


column

EUGENIE GIJSBERTS

Voor alles is een eerste keer Na 24 columns van columnist Michael Sannes gaan we op reis, op reis met de column langs verschillende columnisten. Ik mag als eerste het stokje overnemen en dat is best eng.

Tekst Eugenie Gijsberts

‘Als je ergens gepassioneerd over bent, dan komt het vanzelf wel’

Alle begin is eng. Mijn eerste artikel voor de SHiFT, mijn eerste reis alleen, mijn eerste kus. Aan de andere kant, als je ergens gepassioneerd over bent, komt het vanzelf wel. En zo kuste ik vol passie op mijn veertiende mijn eerste vriendje en, ik weet het nog als de dag van gisteren, schreef ik mijn eerste artikel voor de SHiFT over het onderwerp wat me zoveel energie geeft, namelijk reizen, en kreeg ik veel enthousiaste reacties. Als zestienjarig meisje dook ik onbezonnen de wereld van de soloreiziger in en maakte herinneringen voor het leven. Stuk voor stuk

ervaringen die ik niet meer vergeet. Zo vergeet ik ook zeker niet de eerste keer dat ik voor mijn veertigste verjaardag

design, het gemak, het gedonder met de toetscombinaties. Het is me allemaal bijgebleven van die eerste keer. En zoals met alles als je het maar vaak genoeg doet, leer je vanzelf wel hoe het beter kan. Met een beetje hulp van Google, YouTube en Jaques, mijn persoonlijke Apple-expert, en gewoon blijven proberen ben ik hopeloos verliefd geworden op Apple. Inmiddels zet mijn moeder ook de eerste stappen richting Apple en ben ik nu haar helpdesk.

‘Het design, het gemak, het gedonder met de toetsencombinaties’ een Macbook Air kreeg. Buiten het werken met een iPhone had ik nog nooit met een Apple gewerkt. Mijn vader probeerde me al jaren te overtuigen van het gemak van een Apple. Ik moest er niet aan denken. Tot 2 december 2011. Op zondagochtend klapte ik mijn cadeau open en voor mijn ogen startte de wereld van Apple op. Een magisch moment. Mijn eerste keer. Onvergetelijk. Het

Het soloreizen stroomt door mijn aderen, de eerste kus vind ik nog altijd spannend en deze eerste column... Oordeelt u zelf maar. Connected april / mei

13


FLETCHER

HOTELS

Vier Hemelvaart of Pinksteren bij Fletcher!

In het voorjaar kunt u weer genieten van lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren. Beide de perfecte gelegenheid om er eens lekker tussenuit te gaan en even helemaal te ontspannen. De ruim 60 Fletcher hotels bevinden zich op de mooiste plekjes van Nederland. Wees er snel bij en boek nu!

Tip: Wilt u liever brunchen tijdens het Pinksterweekend? Dan bent u in onze hotels ook welkom voor een heerlijke Pinksterbrunch.

2-, 3- en 4-daags Hemelvaart Arrangement

2-, 3- en 4-daags Prettig Pinkster Weekend

• • • • • •

• • • • • •

* Geldt alleen bij een 4-daags Hemelvaart Arrangement

* Geldt alleen bij een 4-daags Prettig Pinkster Arrangement

2-DAAGS VANAF € 54,50 p.p. 3-DAAGS VANAF € 99 p.p. 4-DAAGS VANAF € 154 p.p.

2-DAAGS VANAF € 49,50 p.p. 3-DAAGS VANAF € 84 p.p. 4-DAAGS VANAF € 134 p.p.

Welkomstdrankje met regionale lekkernij 1, 2 of 3 x overnachting 1, 2 of 3 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst 1 x luxe 4-gangen diner op de derde dag * Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes • Gratis WiFi

Welkomstdrankje met regionale lekkernij 1, 2 of 3 x overnachting 1, 2 of 3 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst 1 x luxe 4-gangen diner op de derde dag * Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes • Gratis WiFi

Pinkster Familiebrunch

Tijdens Pinksteren kunt u ook genieten van ons overheerlijke Pinkster Familiebrunch. De brunch bestaat uit ontvangst met welkomstdrankje, heerlijke warme en koude gerechten, smakelijk broodbuffet en uitgebreid dessertbuffet. Ook kunt u genieten van onbeperkt koffie, thee, melk en jus d’orange. Voor de kinderen is er entertainment aanwezig!

VANAF

2250 P.P.

Meer informatie of reserveren? Ga naar www.fletcher.nl/abn of bel 0347 - 750 430 De Hemelvaart Arrangementen zijn geldig van 14 t/m 16 mei 2015. De Prettig Pinkster Arrangementen zijn geldig van 22 t/m 25 mei 2015. Beide arrangementen zijn geldig bij een verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking) en tax en handling fee.

2

Connected april / mei


fotografie

FOTO VAN DE MAAND

Foto Rudolf Werner van Daelen | Tekst Rudolf Werner van Daelen

Een nieuw begin

Nee, niet de gebruikelijke rubriek waarin ik de winnende foto beschrijf en toon. Het ging al geruime tijd moeizaam en de laatste paar weken hebben mij doen inzien dat ik zelf weer meer achter de camera moet kruipen. Er is nog zoveel te leren over de fotografie en vooral te doen. Ik wil mij meer richten op de creatieve kant van fotografie, misschien een kleine workshop geven op een fraaie locatie op de Veluwe tussendoor. Ik zal voortaan alleen de winnende foto beschrijven in deze rubriek. Voor de rest blijft de Foto van de Maand ongewijzigd. MEEDOEN? Meld je aan op de ConnectedFotolist via de Connected-website. Stuur via rudolf.van.daelen@ aaconnected.nl per thema maximaal twee foto's voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden door mij geplaatst op de Connected-website. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen en geven rechtstreeks aan mij hun eerste, tweede en derde plaats door. Na afloop van de stemronde maak ik de uitslag bekend, samen met mijn rapport. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto's te laten beoordelen. Met het commentaar krijg je verbeterpunten aangereikt.

Kort & Simpel Snelle tips

Cultuur

Europeana.eu biedt een portalsite met een prachtige verzameling gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen. Je vindt hier toegang tot miljoenen boeken, schilderijen, foto’s en documenten. Nationale bibilotheken van de lidstaten van de Europese Unie en zo’n duizend Europese culturele en wetenschappelijke organisaties leveren hun materiaal.

Publiceren

De droom van menigeen: een eigen boek publiceren. En als het

even kan: eraan verdienen. Nooit eerder was dit zo makkelijk. Zowel e-books als gedrukte / geprinte boeken. Links: bravenewbooks.nl, blurb.nl, kdp.amazon.com

Pocket

Wil je een artikel of video op internet later nog eens op je gemak op pc of tablet bekijken? Zelfs als je geen internetverbinding hebt? Installeer de app Pocket, uitgebracht door Google. Opslag vanuit de Chromebrowser, ook geschikt voor Safari. De artikelen worden vaak nog beter leesbaar omdat alle franje eraf wordt gehaald.

Raspberry Pi

Vorig nummer al genoemd: de razendpopulaire Raspberry Pi creditkaartcomputer. Er is inmiddels een nieuwe snellere versie beschikbaar, de Raspberry Pi 2 Model B 1GB. De prijs is nog steeds onder de veertig euro.

Spel

Zoek je een spannend tabletspel om de zinnen te verzetten? Overweeg eens de app Boom Beach: een mooi en knap gemaakt strategisch spel. Biedt interactie met andere spelers en samenspel in teams. In-appaankopen laten de ongeduldigen sneller bouwen, maar gratis spelen is wel zo leuk.

Spraakinvoer in iOS 8

Invoeren van Nederlandse tekst gaat vanaf iOS 8 ook met spraakinvoer. Dit kan in alle tekstvelden. Activeer hiervoor de dicteerknop op het schermtoetsenbord, links naast de spatiebalk. Er klinkt een signaal, waarna de tekst ingegeven kan worden.

Vragen of aanvullingen? Een uitgebreidere versie vind je op onze website.

Connected april / mei

15


reizen

Reisgadgets

Koffer step

Oplaad bare back

Een step en koffer in ĂŠĂŠn. Op vliegvelden waar je soms wel vijftien minuten moet lopen naar de gate, is deze kofferstep een uitkomst. In combinatie met de ingebouwde Bluetooth-speakers trek je gegarandeerd de aandacht.

pack

Een rugzak met een zonnepaneel dat ervoor zorgt dat zolang de zon maar schijnt, je smartphone, mp3-speler of camera wordt opgeladen. Ben je lang onderweg en ver buiten de bewoonde wereld, dan is deze tas handig. Je bestelt deze tas voor 116 euro op: bestelkado.nl/solar-backpack

Slippertje maken?

Ontwerp je eigen teenslipper. Kies voor je eigen ontworpen bovenkant of laat een persoonlijke unieke afdruk achter! Geen tekst is te gek. Laat je creativiteit gaan. Voor een bedrukt voetbed ga je naar: sprankelkado.nl/kleding-bedrukken-laseren/ontwerp_teenslippers. Wil je iets bijzonders in het zand achterlaten, dan zul je over de grenzen van Nederland moeten. Deze bijzondere slippers kun je bestellen in de USA. www.flipsidez.com

Muzikale

muts

Krassen of toch schrijven?

Wil je bijhouden waar je overal op de wereld bent geweest? Dan heb je de keuze uit een kras- of een schrijfwereldkaart. De beschrijfbare kaart bevat ook nog eens talloze tips. Een mooi overzicht voor aan de muur. Beide zijn te bestellen bij: www.dezwerver.nl

Een muts met ingebouwde speakers die je oren aan de ene kant lekker warm houdt en aan de andere kant voedt met muziek. Geen geklooi meer met oortjes die niet goed passen en dus gestoei met handschoenen aan om ze weer in te krijgen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Kijk maar eens hier: www.icadeau.nl/nl/ihat-muziek-muts

16

Connected april / mei


SAFARI IN AFRIKA? SAFARI IN AFRIKA? SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure of bel met Afrika specialisten een reisbrochure op maat.of Ruim 100onze inspiratiereizen vindt uop op020-2012740 www.jambo.nlvoor en in onze Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure De zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw Ruim 100onze inspiratiereizen vindt uop op020-2012740 www.jambo.nl en in onze brochure of belmogelijkheden met Afrika specialisten voor een reis opwensen! maat.of bel met Afrika specialisten 020-2012740 voor een maat. belmogelijkheden met onze onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis reis opwensen! maat. De zijn eindeloos, op privé reizen geheel conform uwop A IK R F A DÈ De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen! IST! De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen! SPECIALIK DÈ AFR ISAT! Tanzania . Kenia . Madagaskar LIKA SDPÈEACFFIAR AT! DPÈEACIARLIK IS ! SSPECIALIST Seychellen . Zuid-Afrika Tanzania . . Mauritius Kenia . Madagaskar Tanzania . Kenia . Madagaskar Tanzania . . Mauritius Kenia . Madagaskar Oeganda Zimbabwe Namibië Seychellen . .Zuid-Afrika Seychellen . Mauritius . Zuid-Afrika Seychellen Mozambique . Zambia. .Zuid-Afrika Botswana Oeganda . Mauritius Zimbabwe Namibië Oeganda . Zimbabwe . Namibië Oeganda . Zimbabwe Namibië Mozambique . Zambia . Botswana Mozambique . Zambia . Botswana Mozambique . Zambia . Botswana

230x300_Jambo-2015.indd 1

Connected april / mei

17 17-12-14

12:30


gaming

Gamen op Tekst Mischa Schutz

vakantie

Sinds in 1990 de Nintendo GameBoy verscheen, is portable gaming echt een dingetje geworden. Veel uitgevers hebben door de jaren heen geprobeerd een graantje van deze markt mee te pikken. (ken je de Atari Lynx, de Sega GameGear en de Neo Geo Pocket nog?) Tot op heden is er echter niemand in geslaagd om Nintendo van de troon te stoten als het gaat om gamen op zakformaat. Alleen de Sony PSP heeft het nog best aardig gedaan. Nu speelt iedereen tegenwoordig wel eens een spelletje op zijn telefoon of tablet, maar de besturing laat vaak behoorlijk te wensen over. En over het algemeen blinken die games ook niet echt uit in diepgang. Nee, voor een volwaardige consolegame moet je toch echt bij Nintendo of Sony wezen.

New 3DS

Nintendo heeft haar razend populaire 3DS onlangs een flinke oppoetsbeurt gegeven. Op het eerste gezicht zijn het met name cosmetische veranderingen, maar schijn bedriegt. Maak dus niet de fout om nu nog op Marktplaats voor een prikkie een vorige generatie 3DS te kopen. Onder de motorkap is er namelijk het nodige veranderd. De New 3DS (die naam gaat nog voor veel verwarring zorgen bij ouders) is allereerst uitgerust met een snellere processor. Dat merk je bij het opstarten van games en als je door de menu’s navigeert. Alles gaat net even een stukje vlotter. Ook is Nintendo bezig om games te maken die hier optimaal gebruik van maken en je dus straks niet meer op een

‘Maak niet de fout om nu nog op Marktplaats voor een prikkie een vorige generatie 3DS te kopen’ oude 3DS kunt spelen. Andere verbetering is de toevoeging van de ‘C-stick’. Dit rubberen knopje is nog geen volwaardige tweede joystick, maar je kunt er in de praktijk wel goed je camerastandpunt mee aanpassen in games die deze functie ondersteunen. De laatste belangrijke verbetering in deze nieuwe 3DS is de infraroodcamera. Zoals je

18

Connected april / mei

waarschijnlijk wel weet, is de 3DS uitgerust met twee schermen. Het onderste scherm is een touchscreen en het bovenste laat 3D-beelden zien, zonder dat je daar een aparte bril voor nodig hebt. Heel tof natuurlijk, maar het werkte eigenlijk alleen goed als je je hoofd helemaal stil hield en recht in het scherm keek. Het gebeurde dan ook regelmatig dat je in het heetst van de strijd even je hoofd bewoog, waardoor je alles dubbel ging zien. Mega frustrerend en bijna iedereen zette de 3D-functie daarom ook al snel uit. Met de New 3DS hoeft dat niet meer. De infraroodcamera werkt met een soort ‘eye tracking’ en past het beeld steeds aan, zodat je nooit meer dubbel ziet. En dat werkt verbazend goed. Je kunt doen wat je wilt, maar het 3D-beeld blijft altijd stabiel. Wat ons betreft een meer dan valide reden om een New 3DS aan te schaffen, of te upgraden als je nog een ouder model hebt.

Top 5 3DS games 1. Monster Hunter 4 Ultimate

In Japan is Monster Hunter al jaren een echt fenomeen. De westerse wereld begint met deel vier eindelijk ook een beetje warm te lopen voor deze bijzondere game, waarin je het als jager moet opnemen tegen de meest gigantische monsters. Een beetje hulp van je vrienden kun je daarbij uiteraard goed gebruiken. Hoe meer spelers met een 3DS en een exemplaar van Monster Hunter, hoe leuker de game wordt.


2. The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Dit is een remake van een oude N64-game, die grafisch flink is opgepoetst en waarbij alle kleine irritaties glad zijn gestreken. Het spelconcept is tamelijk uniek. Je hebt drie dagen om de wereld te redden. Aangezien dat onmogelijk is, zul je de tijd steeds moeten terugdraaien om die dagen opnieuw en opnieuw te beleven. Hierbij kun je iedere keer een klein stukje geschiedenis veranderen.

3. Super Smash Bros for 3DS

Op papier is dit een simpel knokspelletje, waarbij je je tegenstanders van een platformpje af moet rossen, todat jij de enige overgebleven vechtersbaas bent. Dat zou snel kunnen gaan vervelen als je geen vrienden hebt om tegen te knokken, maar Nintendo heeft de game gelukkig barstensvol spelmodi gepropt. Ook valt er ontzettend veel vrij te spelen, waardoor de uurtjes voorbij vliegen.

4. Mario Kart 7

Een potje Mario Kart is altijd leuk en in 3D krijgt de game echt een extra dimensie. Nieuw in deze versie waren destijds de stukjes waar je moet vliegen en onderwater moet rijden. Het speelt allemaal heerlijk weg en gelukkig kun je ook hier de nodige figuurtjes, parcoursen en upgrades voor je kart vrijspelen. Mario Kart 7 is onmisbaar voor elke 3DS-eigenaar!

5. Fire Emblem: Awakening

Houd je van schaken, dan is Fire Emblem helemaal je ding. Deze strategische game laat je vechten

met legertjes om de wereld te redden. Het knappe aan Fire Emblem is dat de verhaallijn zo sterk is, dat je echt gehecht raakt aan de spelfiguren. Als er eentje het loodje legt, komt hij ook niet meer terug en is hij voorgoed dood. Dat komt soms best hard aan, dus doe je alles om jouw helden te beschermen.

PlayStation Vita

De opvolger van de populaire PlayStation Portable is een waardig alternatief voor je telefoon of tablet als je op vakantie gaat. Je kunt erop Facebooken, Twitteren en je mail lezen. Het scherm is ook lekker groot, dus leent zich prima om films op te kijken. De Vita is bovendien uitgerust met twee touchscreens, niet alleen eentje aan de voorkant maar ook

‘De Vita is eigenlijk bijna een PlayStation 3 op zakformaat’ aan de achterkant. Nooit meer vette vingers op je scherm dus! Het is een beetje jammer dat Sony niet wat meer aandacht aan deze prachtige machine heeft geschonken, want veel uitgevers maken al geen games meer voor de Vita. Ook Sony zelf ontwikkelt inmiddels geen echte blockbusters meer voor het apparaatje. En dat is zonde, want de Vita is eigenlijk bijna een PlayStation 3 op zakformaat. Gelukkig zijn er nog genoeg kleinere uitgevers die de Vita hebben omarmd en ook de

indie-ontwikkelaars brengen wekelijks nieuwe games uit. Houd je dus van kleinere actiespellen of van vage Japanse Role Playing Games, dan is er genoeg om van te houden op de PlayStation Vita. Vergeet ook niet dat er genoeg oudere games zijn, die voor tien tot twintig euro te koop zijn en je eigenlijk niet mag missen. Daarnaast kun je putten uit een hele waslijst aan PSP en PSOne-games die digitaal aan te schaffen zijn voor een paar euro.

3. Tearaway

Top 5 PSVita games 1. MineCraft

4. Uncharted Golden Abyss

2. Persona 4 Golden

5. Blazblue ChronoPhantasma

Laten we wel wezen, dit is de beste draagbare versie van Minecraft. De game laat zich zowel door het touchscreen als de door de joysticks en knoppen bedienen. Je zult dus nooit het gevoel hebben dat de besturing het spel in de weg zit. Lekker werelden bouwen in het vliegtuig of aan de rand van het zwembad was nog nooit zo aantrekkelijk.

De ultieme versie van een klassieke Japanse Role Playing Game over een groepje scholieren dat terecht komt in de bizarre wereld van een televisiescherm. Het is met name de verhaallijn van deze game die je beetpakt en niet meer loslaat. De gedenkwaardige personages en intrigerende moordmysteries zijn goed voor tientallen uren speelplezier. Pas wel op, want als je hieraan begint, zit je er echt aan vast.

Van de makers van Little Big Planet komt dit avontuur waar alles is opgetrokken uit papier. Tearaway is een prachtige game, die werkelijk alle functies van de PSVita optimaal benut. Laat je betoveren door de grappige personages en de bijzondere gameplayelementen die je steeds weer andere dingen laten doen met je spelsysteem. Tearaway is bovendien al voor zo’n vijftien euro te vinden in de meeste winkels. Echt een koopje!

Een van de eerste games die uitkwam voor de Vita, maar nog altijd een niet te missen Nathan Drake avontuur. Dit is een bijna volwaardige Uncharted-game voor onderweg. Ben je gek op Indiana Jones en Tomb Raider, dan is deze mix van ontdekken, klimmen en schieten echt iets voor jou. Ook Uncharted koop je al voor vijftien euro.

Aan vechtspellen is geen gebrek op de Vita, maar dit is echt de allerbeste. De kleuren en animaties spatten van je scherm en laten zien waar je spelcomputer toe in staat is. ChronoPhantasma biedt bovendien absurd veel content en een verhaallijn die zo’n twintig uur in beslag neemt. Je moet alleen wel van die typische bizarre Japanse tekenfilmstijl houden. Connected Connectedapril april/ maart / mei

19


audio Connected test twee alternatieve systemen, een budgetmodel en een high-end systeem

Streaming muziek, is er een alternatief voor Sonos? Tekst Martin Tokkie en Willem Boddendijk

Streaming muziek is helemaal hot. Sinds de introductie van Sonos, en de daarbij veel gebruikte muziekdienst Spotify, is de cd-verkoop ingezakt en spelen veel mensen hun muziek via internet af. Naast de prachtige producten van marktleider Sonos zijn er nog andere fabrikanten die producten voor streaming muziek op de markt brengen. De producten die we in deze editie testen zijn niet ‘meer van hetzelfde’, maar hebben een eigen filosofie, een eigen concept zo je wilt. Teufel Raumfeld Stereo M

De Teufel bestaat uit twee speakers, waarvan er een de versterker bevat. Er moet dus nog een (meegeleverde) luidsprekerkabel tussen beide speakers worden verbonden. De achterzijde is verzorgd uitgevoerd met kwaliteitsspeakeraansluitingen, een analoge ingang voor een externe bron zoals cd-speler, een RJ45-netwerkaansluiting en stroomvoorziening.

‘De Teufels hebben een geweldige plaatsing, beleving en contrastrijk geluid’ Mij ontging de toegevoegde waarde van de eigen Teufel-app een beetje. Je kunt het volume regelen en schakelen tussen verschillende kamers, maar voor de verdere besturing ben je aangewezen op de Spotify-app, die overigens prima functioneert met de Teufels.

20

Connected april / mei

Zoals aangeraden heb ik de speakers op ruime (2,5 meter) afstand van elkaar en een stukje van de achterwand geplaatst, op de juiste luisterhoogte en laten spelen. De Teufels hebben een geweldige plaatsing, beleving en contrastrijk geluid. Daarbij zo je wilt een enorm volume haalbaar is dankzij de 320 Wattversterker. Ongeacht welke muziek ik er naar toe streamde, het kwam perfect de kamer ingeblazen. Ik ging zo in mijn luistersessie op dat mijn vrouw later op de avond kwam vragen wanneer de ‘disco’ dicht ging. Overigens is deze speaker niet alleen geschikt voor disco, maar ook voor jazz, klassiek en als je wilt ook voor steviger werk. Een feestje met veertig man in de huiskamer is geen enkel probleem voor deze speaker en je kunt er dan ook enorm van genieten. Verfijnd bijkomen na het werk met een heerlijk stuk muziek: geen punt voor deze Teufel.

Gramofon Wifi music player

Een ongekend geluid uit zo’n compacte speaker. Op een tafel, kast of dressoir doen deze speakers het geweldig, en dan staan ze ook op de juiste hoogte. Kies wel een stevig meubel want deze jongens zijn in alle opzichten geen lichtgewicht.

De basis van de Gramofonplayer is de Spotify Connect-optie die het afgelopen jaar geïntroduceerd werd voor Spotify Premiumgebruikers. Deze functie van Spotify maakt het mogelijk om meerdere Spotify-instanties op verschillende apparaten in hetzelfde

Ik geef graag geld uit aan apparaten die ik nodig heb, maar ik heb ook een gezonde weerstand tegen teveel betalen. Ik zoek daarom graag naar de beste oplossingen voor de laagste prijzen, noem het een afwijking of juist een uitdaging. Toen ik de aankondiging voor de Gramofon Wifi Spotifyplayer langs zag komen voor 49 euro was ik dus meteen geïnteresseerd in de mogelijkheden. Het Gramofon-product is ontwikkeld door de club die de Fonera-routers maakt, bekend van het openbare FON-netwerk, wat ontstaat doordat iedereen met een Fonera-router een stukje netwerk deelt. Van hun wifi-kennis hebben ze slim gebruik gemaakt, waardoor dit apparaatje eigenlijk een kleine wifirepeater is.

Connected 2.2015  

www.aaconnected.nl