Page 1

Nr.1 februari 2017

CONNECTED MAGAZINE • ENTERTAINMENT & LIFESTYLE

Kunstmatige intelligentie Ook in het bankwezen geïnfiltreerd PAGINA 14

Probeer Service

VOORDEEL! Boordevol kortingen en aanbiedingen PAGINA 5

De nieuwste gadgets PAGINA 20

Apps

Digitaal je bankzaken regelen

P O S T B U S 2 8 3 ( A A 8 11 2 ) , 1 0 0 0 E A A M S T E R D A M

PV BUREAU

V O L G C O N N E C T E D D A G E L I J K S O P W W W. FA C E B O O K . C O M / A A C O N N E C T E D

PAGINA 7

Reizen

De beste dagtrips en meerdaagse vakanties PAGINA 30

Fotografie DIT ZIJN DE CAMERA’S VAN 2017

PAGINA 24

EVENEMENTENKALENDER | KORTINGEN & AANBIEDINGEN | PROBEERSERVICE


SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 uitgekiende reizen in 13 landen vindt u op jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat.

IKA DÉ AFRLIST! IA C SPE

De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen!

AL 31 JAAR DÉ SPECIALIST

RUSLAND BALTISCHE LANDEN MONGOLIË CHINA GEORGIË ARMENIË FINLAND

VRAAG NU DE GRATIS BROCHURE AAN!

INDIVIDUELE- EN GROEPSREIZEN • MAATWERK CITYTRIPS • RIVIERCRUISES • FLY & DRIVES TRANS SIBIRIË EXPRESS EN ANDERE TREINREIZEN 020 – 2012777 | INFO@BOLSJOJ.NL | WWW.BOLSJOJ.NL


Connected 1.2017

Inhoud FEBRUARI/MAART 2017

Trends

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje gaande... Wat zijn de trends dit jaar? We zochten het precies voor je uit: de coolste gadgets, spraakmakende camera’s en de tofste dagtrips. Ben jij klaar voor 2017? Wij in ieder geval wel!

24.

Fotografie

Dit zijn de camera's van 2017

18.

De beste headphones Muziek tijdens je workout

Connected 4 5 6 7 8 9 10 11 14 20 23 28 34

30.Reizen

De beste dagtrips en meerdaagse vakanties

Voorwoord Kortingen en aanbiedingen Clubnieuws Digitaal je budget beheren Review: Kalenders van Pixum Column / Review: FRITZ!Box 4040 Personeelsvoordeelwinkel Kort en simpel Kunstmatige Intelligentie ProbeerService Review: Fujifilm X100F & X-T20 Foto van de Maand Servicepagina

20.

ProbeerService

Registreren op de website geeft je toegang tot de webshop met voordelige aanbiedingen. Is zó gebeurd, ga naar:

www.aaconnected.nl en klik op de knop ‘Lid worden’

Connected is voor medewerkers en oud-medewerkers, ook die van Deutsche Bank, IBM en Royal Bank of Scotland.

Connected februari/maart

3


voorwoord MARTIN TOKKIE

De nieuwe site is live!

Als jullie dit magazine lezen en als alles is goed gegaan, dan is onze nieuwe site live. In de praktijk zal je er weinig van merken omdat we alle inhoud hebben overgezet, en het domein geruisloos is verhuisd. Op de achtergrond echter zijn er een aantal forse verbeteringen doorgevoerd.

Voorheen hadden we een aparte site voor de ledenadministratie (PV) en de aanbiedingen van Connected. Dat betekende twee keer registreren en twee wachtwoorden onthouden. Dat gaf in de praktijk, met name voor nieuwe leden, wel eens reden tot verwarring. Dat is nu verleden tijd: Voor de hele PV heb je nu één gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je daarmee van alle aanbiedingen gebruik kunt maken. Ook kun je hier voortaan zelf je persoonlijke gegevens zoals adressen aanpassen, zodat je niet verstoken blijft van onze informatie. Slechts één gebruikersnaam voor alles van de PV en Connected De ProbeerService is fors verbeterd. Inzichtelijk is nu wanneer uitgeleende producten weer beschikbaar komen, en de adresgegevens voor verzending worden automatisch opgehaald uit de ledenadministratie.

‘Probeer onze eenvoudig toegankelijke diensten eens uit… Ze horen bij je’ Dat betekent dat toegang tot de site en de aanbiedingen direct zijn gekoppeld aan onze ledenadministratie. Bij de verhuizing naar het nieuwe domein hebben we de site ook gecertificeerd. Dat betekent dat je altijd inlogt in een beveiligde omgeving. Ook hadden we de Google Groups alweer enige jaren geleden ingesteld ter vervanging van een ander product. De moderators moeten handmatig onze leden daar voor goedkeuren. Dat is nu met de forums ook geheel gekoppeld aan de ledenadministratie. Kortom, wij hopen dat jullie er net zo blij mee zijn als wij. Laat het weten als je nog iets mist.

WWW.AACONNECTED.NL

Martin Tokkie, voorzitter personeelsvereniging Connected voorzitter@aaconnected.nl

awards De Connected SUPER scoort een product of dienst met minimaal een rapportcijfer 9.

4

Connected februari/maart

De Connected GOED scoort een product of dienst met een rapportcijfer tussen 8 en 9.

Waar voor je geld! De Connected BUDGET is voor een product of dienst met een gunstige prijs.

De Connected DESIGN scoort een product of dienst waarvan de vormgeving er uitspringt.

Een Hofleverancier Connected is een bedrijf dat producten aan de Connected ProbeerService levert.


connected

Altijd voordeel bij Connected Veel leden zijn op zoek naar aanbiedingen, die gaan we helpen met een actueel overzicht van alles wat we op dit moment hebben. Hieronder vind je een overzicht van de meest gevraagde aanbiedingen.Voor laptops, printers, camera’s en verlichting kun je terecht bij IT first.  oor Lenovo-producten hebben wij V een samenwerking met Lenovo voor onder andere de beroemde laptops, maar ook tablets, telefoons en laptops. Ook hebben we een eigen Applestore voor Apple-producten.  en compleet assortiment van E wasmachines tot Sonos-speakers en computers vind je bij Personeelsvoordeelwinkel. Fotocamera’s, fototassen en dashcams kun je aanschaffen bij Rollei.

In beginsel hebben we twee keer per jaar een speciale actie met Sonos en een personeelskoopavond bij Mediamarkt.

 assen van Castelijn & Beerens en DicotaT tassen voor ongekend lage prijzen vind je op slimmeproducten.eu. Op onze site staan de kortingscodes voor leden.

 et Kärcher hebben we vaste M kortingsaanbiedingen, net als voor Harman, JBL en AKG, waar we momenteel 35 procent korting kunnen aanbieden.

 oor bescherming tegen virussen bieden we V al jaren 50 euro korting op McAfee en een aanbieding voor F-secure van slechts 5 euro Voor printerinkt & cartridges kun je terecht bij 2Binkt en CHM.  en abonnement met korting op E DIGIFOTO Pro- of Starter loopt via Clipboard Publishing.  en Microsoft Officepakket is een aanbieding E van Microsoft via de bank, uitsluitend voor actief werkenden.

Naast deze zijn er nog vele ad-hoc aanbiedingen. Kijk voor al deze en nog meer aanbiedingen op onze site: aaconnected.nl.

FM-radio gaat verdwijnen

Na het verdwijnen van het cassettebandje en de komst van de cd gaat in 2023 ook de FM-radio verdwijnen. Thuis via de kabel is dat geen probleem, maar in de auto en via de transistorradio gaat het erg stil worden en zal je een digitale ontvanger moeten aanschaffen die DAB+ (digital audio broadcast) ondersteunt. Wellicht iets om nu al rekening mee te houden als je een nieuwe auto gaat kopen. In auto’s doen we niet, maar te zijner tijd zullen we zorgen voor een interessant aanbod bij onze leveranciers voor draagbare apparaten.

KIJK VOOR ALLE ACTUELE AANBIEDINGEN OP AACONNECTED.NL De meeste aanbiedingen hebben een beperkte looptijd of beschikbaarheid. Zie je iets interessants, schroom niet en schaf het alvast aan. Voor alle vragen over de aanbiedingen en artikelen verwijzen wij je naar de leverancier, die weet alles over de aanbieding en levertijd. Connected heeft zelf geen voorraad en gebruikt de distributie van de leveranciers om de producten voor de afgesproken prijs bij jou te krijgen. Je rekent ook direct af bij de leverancier. Connected doet uitsluitend zaken met gerenommeerde leveranciers, en wij hebben zelf geen belang bij de aanbiedingen. Kortingen en voordelen zijn voor onze leden. Als de aanbieding(en) niet (meer) op de site staat is deze niet meer beschikbaar.

Connected februari/maart

5


clubnieuws

Succesvolle Tekst Gaby Toppers

ledenwerfactie Op dinsdag 22 november jl. heeft Connected weer een van haar ledenwerf-acties georganiseerd op de Fopppingadreef. Collega's (lid of geen lid) die langskwamen konden gratis genieten van een kopje heerlijke pompoen-kokossoep of oer-Hollandse snert. De soep viel zeer in de smaak en er vormde zich al snel een lange rij voor de soepbus. Collega's waren enthousiast over het initiatief, en net als de acties met stroopwafels, de koffiebarista, ijsjes, gebouwenloop, jaarlijks Connected Event enzovoorts, zullen wij ons regelmatig op locatie laten zien, ook volgend jaar!

MediaMarkt Ledenkoopavond

Woensdag 30 november en dinsdag 20 december jl. was het voor de Connected leden weer korting pakken! Met deze jaarlijks terugkerende succesvolle actie heeft Connected ook dit jaar weer vele leden een groot plezier gedaan. Reacties als: ‘Wanneer is weer de volgende keer?’ geven aan dat onze initiatieven, acties en aanbiedingen door jullie op prijs worden gesteld. Dat is waar wij het voor doen! Wij zeggen dan ook: ‘Stay Connected’ want ook in 2017 zullen wij jullie weer voorzien van mooie, scherpe aanbiedingen, diverse workshops en ons inspirerende magazine!

Vrijwilligers gezocht Tekst Bestuur Connected

Het afgelopen jaar hebben we met hulp van een heleboel vrijwilligers leuke, interessante en leerzame evenementen georganiseerd.  Zo waren er de foto-excursies waarbij veel verschillende locaties werden aangedaan en veel inspiratie werd opgedaan voor het maken van prachtige beelden. We hadden natuurlijk ook ons jaarlijks Connected Event, met diverse demo’s en sprekers. We waren aanwezig bij onder andere de Gebouwenloop en traditiegetrouw hadden we ook dit jaar weer de ledenkoopavonden bij de Media Markt.  Zonder alle vrijwilligers was dit alles niet mogelijk geweest.  Ook dit jaar willen we weer diverse evenementen organiseren. Op het gebied van Connected-gerelateerde onderwerpen, zoals foto-excursies, how-to uitleg over apparatuur, software etc., of andere workshops waar leden behoefte aan hebben. Voor de organisatie van dergelijke evenementen zijn we op zoek naar vrijwilligers

6

Connected februari/maart

die eenmalig of vaker een bijdrage willen leveren aan een evenement. Dat kan door aan te haken bij een bestaand evenement maar natuurlijk ook door het organiseren van een eigen activiteit die voor onze leden interessant is. Daarnaast zoeken we ook mensen die het leuk vinden om artikelen te schrijven voor de Connected of mee te denken over de inhoud. Vind je het leuk om iets organiseren, of wil je graag een bijdrage leveren maar weet je niet op welke manier? We horen het graag en denken graag mee. Je kan ons mailen op: bestuur@aaconnected.nl

Cursussen

Suggestie voor of interesse in een bepaalde cursus of workshop? Laat het ons weten via evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService (alleen op afspraak)

Afspraak via:

digitaalservice@aaconnected.nl

PVAA-evenementen

Connected-leden kunnen behalve Connected-evenementen ook de PVAA-evenementen bezoeken. www.pvabnamro.nl


thema

Digitaal je budget beheren Tekst Eugenie Gijsberts

Het jaar is net gestart, voor mij een jaar van meer bewegen, meer genieten en slim omgaan met mijn budget. Er zijn veel tools om je budget te beheren, van je eigen Excelsheet tot internetbankieren, van digitale huishoudboekjes tot GRIP. We bespreken in dit artikel een aantal mogelijkheden. GRIP op je geld

ABNAMRO heeft de app ‘Grip’ uitgebracht, waarmee je op een leuke en makkelijke manier uitgebreid inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven.

Inzicht in je financiën

Met Grip worden je uitgaven automatisch ingedeeld in categorieën. Per categorie kan je budgetten instellen. Denk aan een maximaal bedrag dat je per

geld aan uitgeeft en wat je nog over hebt voor de rest van de maand.

Categorisatie

Wat Grip naar mijn mening zo bijzonder maakt ten opzichte van andere apps is het gemak waarmee je inzicht krijgt in jouw financiële situatie. Waar andere apps veel handmatig werk vereisen (zelf transacties toevoegen, zelf een categorie selecteren of beide), gaat dit bij Grip een stuk eenvoudiger.

‘Seintje krijgen wanneer je over je budget heen gaat’ maand aan boodschappen of kleding wilt uitgeven. Dreig je over je budget heen te gaan? Dan krijg je een seintje. Met Grip weet je dus precies waar je jouw

Tijdslijn

Naast de (kwaliteit van de) categorisatie is de timeline/tijdlijn in de app ook uniek in zijn soort voor een financiële app. Hiermee krijg je in een oogopslag inzicht in allerlei 'events' op je

rekeningen. Je kan naast al je betaal- en spaarrekeningen ook je gegevens van je ABNAMRO-creditcard toevoegen zodat je echt een totaaloverzicht krijgt van je inkomsten en uitgaven.

Handige links • abnamro.nl/nl/prive/ apps/grip/index.html

Andere banken

De Financieel Fit Wijzer van ING biedt ook de mogelijkheid alle vaste inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Daarnaast kan je een spaardoel instellen. De Rabobank biedt inzicht middels widgets. In een oogopslag zie je bijvoorbeeld welke typen uitgaven je per maand doet. Daarbij deelt de Rabo automatisch je uitgaven in een categorie in. KNAB heeft een huishoudboekje dat onderdeel is van de internetbankieromgeving. SNS biedt het SNS Kasboek aan waarbij je af- en bijschrijvingen van je SNS-rekening automatisch worden bijgewerkt in je huishoudboekje.

• rabobank.nl/ particulieren/betalen/ internetbankieren/ extra-inzicht

• wijzeringeldzaken.nl/ huishoudboekjes

Digitale huishoudboekjes

Naast je inkomsten en uitgaven in een Excelsheet, bestaat er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een digitaal huishoudboekje. Online vind je zowel gratis als betaalde versies, waarbij je bij de betaalde versie vaak uitgebreidere mogelijkheden hebt zoals begroten, zelf categoriseren of rapportages maken. Dan is er ook nog de keuze om deze offline of online te doen. Andere handigheidjes van digitale huishoudboekjes zijn: • Per categorie een budget instellen • Uitgaven vergelijken met andere gebruikers • Mogelijkheid tot het scannen van kassabonnen en importeren in je huishoudboekje Kijk op wijzeringeldzaken.nl voor een uitgebreide vergelijking van digitale huishoudboekjes. Connected februari/maart

7


fotografie

Tekst Menno Visser

Kalenders van Pixum Elke maand mooi

Nieuw jaar, tijd voor nieuwe kalenders. Voor iedereen die dit jaar ook weer overzichtelijk wil blijven, of dit jaar wat orde in de chaos wil scheppen, biedt Pixum een grote verscheidenheid aan kalenders met jouw eigen foto's. Wij hebben vier kalenders van Pixum voor je getest.

Pixum heeft een ruim aanbod aan kalenders, van overzichtelijke jaarplanners of kleine bureaukalenders tot grote kalenders om aan de muur te hangen. Allemaal geheel naar smaak aan te passen via de website van Pixum. Wij hebben gekozen voor een vierkante bureaukalender met design, een compacte kalender met een leuk design die je makkelijk naast je computer neerzet en zo duidelijk overzicht geeft over de maand, een A2 kalender die elke maand weergeeft waardoor we elke maand een andere afdruk aan de muur hebben hangen, de overzichtelijke jaarplanner zodat we in ĂŠĂŠn oogopslag de drukke periodes in het jaar kunnen zien en een A3 klapkalender waarbij op de bovenste helft de foto is

8

Connected februari/maart

afgedrukt en op de onderste helft de maand wordt weergegeven.

Kalender ontwerpen

Als je bij Pixum een kalender wilt bestellen, dan hoef je niet eerst een programma te downloaden en te installeren. Via de website van Pixum kan je zeer eenvoudig kiezen welke kalender je wilt bestellen en deze vervolgens helemaal naar smaak aanpassen. Wil je tekst toevoegen in een vrolijk kleurtje, of in een maand meerdere foto's plaatsen, dan kan dat zeer makkelijk en overzichtelijk. En heb je even genoeg gehad, dan kan je gewoon je computer uitzetten en de volgende dag weer verder gaan waar je gebleven was.

Halverwege het jaar

De kalenders van Pixum beginnen niet per se bij januari, maar kunnen vanaf elke maand starten. De kalender is sowieso twaalf maanden, dus als je je nieuwe kalender in september laat beginnen stopt

deze niet na december, maar blijft deze doorgaan tot en met augustus van het volgende jaar. Zeer handig als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van schooljaren.

Afdrukken

De kalenders van Pixum worden afgedrukt door de printers van de grootste afdrukcentrale van Europa en dat is te zien. De foto's worden scherp afgedrukt met zeer veel details en levendige kleuren. Het verloop van verschillende tinten van een kleur is zeer vloeiend en ook als je heel dicht op de afdruk zit is het niet mogelijk om overgangsvlekken te zien.

Prijzen

Bij Pixum is er voor ieder budget wel iets te vinden, zo heb je al een overzichtelijke jaarplanner voor minder dan 7 euro. Voor een grote wandkalender van A2 formaat ben je rond de 50 euro kwijt. Info pixum.nl

Conclusie Al met al zijn de kalenders van Pixum een aanrader voor iedereen die iets moois aan de muur wil hangen of op het bureau wil plaatsen en graag iedere maand ergens anders naar kijkt. De kalenders zijn makkelijk aan te passen naar je persoonlijke wensen, de afdrukken zijn van goede kwaliteit en de mogelijkheid om de kalender halverwege het jaar te laten beginnen is een uitkomst voor iedereen die niet gebonden wil zijn aan het standaardjaar.


column

EUGENIE GIJSBERTS

Gegijzelde tijd Daar zat ik dan op de bank, 10 jaar oud en ik verveelde me dood. Televisie begon pas om 18.00 uur, buiten regende het keihard, dus buiten spelen was ook niet echt een optie en mijn moeder was te druk met het eten klaar maken om als bordspelletjespartner te fungeren.

Eugenie Gijsberts

Wat vond ik dat erg, op de bank zitten en gewoon niets anders kunnen doen dan zitten en in je hoofd de woorden herhalen: ‘Ik verveel me dood, ik verveel me dood, ik verveel me dood.’ Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik 35 jaar later, wanneer ik maar wil, 24 uur per dag naar wat ik maar wil kan kijken. Een eindeloze bron van tv-uitzendingen, series, films, documentaires etc. Alles binnen handbereik met een druk op de knop. Zoveel diversiteit dat ik er keuzestress van krijg. Waar haal ik de tijd vandaan om alles te kijken?! Ik had me ook nooit kunnen voorstellen dat ik buiten zou kunnen spelen zonder nat te worden door middel van een

virtual reality-ervaring. Nu voelt het misschien nog een beetje fake, maar over 10 jaar weet je niet meer anders. Mijn moeder zou ik voor geen goud willen missen, maar als spelletjespartner kies ik nu gewoon random iemand online. Ik weet nog goed dat mijn moeder al in de vroege ochtend ganzenborden met mij speelde voordat ik naar school ging. Dat hoeft nu niet meer want in deze online-wereld is er altijd wel iemand wakker, ook in de vroege ochtend. Zo komt het dat ik, 35 jaar later, weliswaar op een andere bank, denk: ‘Verveelde ik me nu maar eens even dood.’ Mijn tijd wordt gegijzeld door bedrijven als Netflix, Wordfeud, Ruzzle en nog vele anderen.

FRITZ!Box 4040 WLAN AC N-router

Al jarenlang brengt AVM zijn FRITZ!Box netwerkapparatuur op de markt met de kenmerkende rode kleur. De FRITZ!Box 4040 is de nieuwste instapper onder de routers van het Duitse merk. Toch wordt er niet ingeleverd op functionaliteit. Zoals alle apparatuur van FRITZ!Box is ook deze router voorzien van de karakteristieke rode kleur. Het is trouwens geen router die zeer stevig aanvoelt, het kunststof waar de router van voorzien is doet wat speelgoedachtig aan. Dat is echter schijn want het apparaat kan wel degelijk tegen een stootje. Aan de achterkant vind je een poort voor de stroomadapter, een WLANpoort om je modem op aan te sluiten en een viertal LANpoorten. Verder zit er een USB 3.0-poort op de achterkant. Aan de zijkant vind je nog een USB 2.0-poort, terwijl er bovenop twee knoppen zitten, één voor WPS, één voor

WLAN. Voorop vind je vijf statuslampjes. De FRITZ!Box 4040 is een dual WLAN AC + N-router. De 5GHz-band redt een doorvoersnelheid van 866 Mbits/s met daarbovenop de 2,4GHz-band met een maximale doorvoersnelheid van 400 Mbit/s. Dat zijn nette snelheden en meer dan genoeg voor gemiddelde gebruikers. Er is overigens ook aan meer mobiele gebruikers gedacht, want via de USB-poorten op de router kun je er ook een 3G- of 4Gdongle op aansluiten om zo een draadloos netwerk op te zetten op locatie. Zodra je de router aan je netwerk hebt gehangen surf je via het IPnummer van de router naar

de webinterface. Desgewenst gebruik je het fritz.boxwebadres. Vervolgens wordt je een uiterst vriendelijke interface voorgeschoteld waarbinnen je je router helemaal naar wens in kunt stellen. Dit kan via vriendelijke wizards of helemaal op eigen houtje voor de liefhebbers die graag sleutelen aan hun netwerk. Denk dan aan standaardinstellingen als een persoonlijk wifi-netwerk opzetten, maar natuurlijk ook om bepaalde poorten open te zetten of om je router zo te configureren dat deze probleemloos communiceert met je NAS. De router zelf werkt probleemloos en ook tikt de router meer dan gemiddeld de

SPECS FRITZ!BOX 4040 Prijs € 89,Info nl.avm.de

8.0

Conclusie Ben je op zoek naar een betrouwbare router voor een mooie prijs, dan kun je niet om de FRITZ!Box 4040 heen. De router is met een adviesprijs van € 89,- voor jou. maximale doorvoersnelheid. Hiermee is het apparaat ook zeer geschikt voor streamers en gamers. Connected februari/maart

9


connected

Voordelige innovatie bij de Personeelsvoordeelwinkel De 'Connected Personeelsvoordeelwinkel' biedt exclusieve kortingen op elektronicaproducten en gadgets. Profiteer geheel vrijblijvend van een wisselend en gevarieerd aanbod met kortingen tot wel 70%. Doe er je voordeel mee!

Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel

AEG T75373 WASDROGER

De AEG T75373 is een warmtepompdroger die per droogbeurt 7 kg wasgoed droogt en de beschikking heeft over 16 droogprogramma's. Dankzij het ProTex-systeem wordt je wasgoed extra voorzichtig gedroogd en maakt het wasmiddel geen vlekken. Het OptiSense-systeem wast je kleding zo voorzichtig mogelijk en nooit te lang, zodat je wasgoed minder slijt. Dankzij het Silent System werkt deze wasdroger extra stil. De AEG T75373 is zuinig en heeft energieklasse A+. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 549,-

€ 449,-

LG 65 INCH SMART LED TV

Deze LG 65UH950V 65 inch (164 cm) 3D 4K Ultra HDR Smart LED tv is dé ideale tv voor de veeleisende kijker. De 3D functie van deze LED-tv maakt jouw ervaring extra bijzonder en dat in 4K Ultra HD beeldresolutieOntdek een slimmere ervaring die veel verder gaat dan traditionele tv. Huur en stream films, video's of games van online videotheken en communiceer met familie en vrienden via Skype, Facebook en Twitter. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 2699,-

€1699,-

MEDISANA VOETENBAD (FS881) - WIT/GRIJS

Geniet van een weldaad voor je voeten, gewoon in je eigen huis, met het Medisana WBW Voetbubbelbad. Dit voetbubbelbad heeft namelijk de mogelijkheid je voeten op intensieve wijze nat of droog te masseren. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een heerlijke voetreflexmassage. Via de voetknop kun je het voetbubbelbad eenvoudig bedienen. Daarnaast kun je de bubbel- en warmtefunctie tegelijkertijd of afzonderlijk gebruiken. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 39,95

€ 18,95

SKIL ACCUBOORMACHINE AC - 12 V

De accuboormachine van Skil, een licht en compact gereedschap om snel te schroeven en te boren met een krachtige 12 Volt accu. Bovendien worden er boren en bitjes meegeleverd zodat je gelijk kan gaan klussen. De elektronische rem voorkomt dat schroeven te hard worden aangespannen, zodat er snel en efficiënt kan worden gewerkt. Wisselen van accessoires gaat snel en gemakkelijk door de snelspanboorkop met dubbele bus. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 59,95

€ 29,95

ARTSOUND R5 RETRO RADIO

Een bijzonder geslaagd design dat met zijn stemmig verlichte tuningknop meteen de juiste toon zet! En dat niet alleen in het huis, maar ook daarbuiten. Dankzij de ingebouwde herlaadbare batterij neem je jouw muziek mee waar je maar wilt. De radio speelt maar liefst 12 uur lang op één lading. Extra handig is dat de radio een aux- in aansluiting heeft, zodat je ook je eigen muziek kunt luisteren! Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

€ 49,95

€ 14,95

10

€ 69,95

€ 19,95

PHILIPS FX5 - OVER-EAR KOPTELEFOON - ZWART

Met die verstelbare Bass Boostregeling van deze koptelefoon geniet jij van perfecte bastonen bij elk type muziek. Deze hoofdtelefoon is licht en robuust, waardoor deze lang meegaat en langdurig draagcomfort biedt. Hij weegt maar 168 gram. De Philips FX5 biedt dus zowel goed en krachtig geluid als fijn draagcomfort. De grote oorschelpen houden hinderlijk omgevingsgeluid buiten de deur, zodat je ongestoord naar je favoriete muziek kunt luisteren. Login en bestel op personeelsvoordeelwinkel.nl

Connected februari/maart


Kort & Simpel

technologie

Tekst Robert Kalle

SURVEYANYPLACE

Met deze app van SurveyAnyPlace maak je eenvoudig vragenlijsten en formulieren. Het handige is dat je dit op ieder gewenst moment tijdens een evenement kunt inzetten. Vraag bijvoorbeeld na de lunch welk broodje de gasten het lekkerst vonden. Of kom erachter wat de interesses van je gasten zijn door te vragen welke workshops en programmaonderdelen zij interessant vonden. surveyanyplace.com

WHATSAPP

Zit je veel achter je pc? Het is ook mogelijk om WhatsApp op je pc te installeren zodat je niet telkens je telefoon erbij moet pakken. Ook zijn er voor de Mac apps beschikbaar die hetzelfde voor je doen. web.whatsapp.com

INSTAGRAM

Sinds de laatste update van Instagram is er bovenin de app ook de mogelijkheid om een ‘verhaallijn’ te maken. Start Instagram en veeg naar rechts. Je kunt nu een foto of video maken om aan je verhaal toe te voegen (zodra je de foto of video hebt gemaakt, kun je drukken op het pictogram met het vinkje om hem toe te voegen aan je verhaal). Wil je een al bestaande foto of video gebruiken, sleep dan naar beneden om een foto of video te selecteren die je in de afgelopen 24 uur hebt genomen. instagram.com

RETRO GAMES (RETROPIE)

Eens iets anders proberen met je Raspberry Pi of een oude pc? Probeer dan eens RetroPie. Dit programma verandert jouw Pi of pc in een Retro Gamingcomputer. Denk hierbij aan de bekende oude Arcade-games in de speelhal of op je oude console. Het ligt helemaal aan jou wat je er mee wilt doen. retropie.org.uk

NETFLIX

Weerhield je data-abonnement je ervan om Netflix bijvoorbeeld in de trein te kijken? Sinds kort is dat probleem opgelost! Je kan namelijk je favoriete serie downloaden en later op een offline moment bekijken. Helaas is niet het hele scala aan films voor downloaden beschikbaar, maar er is genoeg kijkvoer voor iedereen. netflix.com

BLENDLE

‘De Spotify van de journalistiek’ biedt sinds kort ook een unlimited artikelen lezen-abonnement. Bij Blendle kan je tegenwoordig voor 9,99 per maand onbeperkt kiezen uit de digitale kiosk. Het gaat dan om bijvoorbeeld een column uit de Volkskrant, een achtergrondstuk uit Vrij Nederland, of een thema- artikel uit NRC Next. Je kan er nog steeds voor kiezen om per artikel te betalen, waarbij de prijzen variëren tussen 0,19 en 0,95 cent. blendle.com/getpremium Connected februari/maart

11


tipvijf

tipvijf AEG T75373 WARMTEDROGER

€ 549,-

€ 449,Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel

De AEG T75373 is een warmtepompdroger die per droogbeurt 7 kg wasgoed droogt en de beschikking heeft over 16 droogprogramma's. Met de functie startuitstel kun je een droogbeurt inplannen voor een later moment en de antikreukfunctie zorgt ervoor dat je was minder gekreukt uit de trommel komt. Dankzij het ProTex-systeem en in de ProTex-trommel wordt je wasgoed extra voorzichtig gedroogd en maakt het wasmiddel geen vlekken op je kleding en linnengoed. Het OptiSense-systeem wast je kleding zo voorzichtig mogelijk en nooit te lang, zodat je wasgoed minder slijt. Dankzij het Silent System werkt deze wasdroger extra stil. De AEG T75373 is zuinig en heeft energieklasse A+.

LOGIN EN BESTEL OP WWW.PERSONEELSVOORDEELWINKEL.NL

ZUTA POCKET PRINTER

ZutA Labs gooit alles wat je weet over printers overhoop. De ZutA Pocket Printer is een printer die je simpelweg op een blanco vel papier legt waarna de printer over het papier beweegt om te printen. Dat is dus eigenlijk het omgekeerde van hoe we denken dat printers werken, waarbij het papier door de printer beweegt. De ZutA Pocket Printer kost $ 299,-. Printcartridges kosten los $ 19,90. De printer komt het derde kwartaal van 2017 op de markt.

ZUTALABS.COM

XIAOMI MI MIX

Smartphones komen in soorten en maten, maar zo gaaf als de Mi Mix hebben we ze nog niet gezien. Design en kracht gaan hand in hand samen op dit Chinese toestel. De Mi Mix met 6.4-inch display draait op een Snapdragon 821 CPU, heeft 4GB aan intern geheugen en 128GB aan opslagruimte aan boord. Het is een dual-sim-toestel met een flinke accu van 4,400mAh wat je genoeg PK's geeft om een dag lang door te kunnen gassen met het toestel. En met een 16MP-camera aan boord zijn ook de foto's die je met de Mi Mix schiet van mooie kwaliteit.

MI.COM

DYSON BIG BALL

Als je op zoek bent naar een sterke en tevens wendbare stofzuiger, dan kun je niet om de Dyson Big Ball heen. Door het bolvormige ontwerp waarin alle componenten van de stofzuiger zitten draait deze moeiteloos om zijn eigen as. Bovendien zet het apparaat zichzelf weer overeind als deze omvalt. De stofzuiger is voorzien van 2 Tier Radial-cyclonen en kent hiermee een extreem goede zuigkracht. Het reservoir kan tot 1,6 liter stof opvangen en deze leeg je gemakkelijk en hygiënisch waarbij het vuil niet aangeraakt hoeft te worden.

DYSON.NL

TEUFEL BAMSTER

Als opvolger van de BT BAMSTER heeft deze bluetooth-speaker een naam hoog te houden. Dat zit wel goed, want dankzij AptX-functionaliteit, gecombineerd met full range drivers, is het geluid overal perfect. Bang om zonder muziek te komen zitten hoeft niet, want de accuduur betreft maar liefst 12 uur. Met meerdere mensen muziek delen en luisteren? Dat kan ook dankzij de partymodus waarmee je twee smartphones tegelijkertijd aan de BAMSTER.

TEUFELAUDIO.NL

12

Connected februari/maart


reizen

Een top 3 van de mooiste reizen

Onvergetelijke herinneringen Als ook de herinneringen jou keer op keer laten glimlachen, dan is onze missie geslaagd. Onze bestemmingsspecialisten reizen de hele wereld over op zoek naar de juiste sleutel tussen beleving en bestemming. Mogen zij jou ook inspireren voor je volgende maatwerkreis? Hieronder vind je een top drie van bijzondere reizen. Wij noemen ze routesuggesties. De hele reis wordt namelijk door één van de Talisman specialisten aangepast op jouw wensen en voorkeuren. Zo creëer je altijd je eigen onvergetelijke herinneringen.

ONZE NIEUWSTE ONTDEKKING NIHIWATU IN INDONESIË

Bekroond tot ‘Number 1 hotel in the World’ staat Nihiwatu wat ons betreft boven aan ieders verlanglijstje. In onze routesuggestie combineren wij een paar dagen Bali met dit droomresort op het vriendelijke eilandje Sumba. Je verblijft in een schitterende pool villa, en geniet van een weldadig verblijf waarbij alle maaltijden, drankjes en activiteiten inclusief zijn!

PRIJS 13 DAGEN/ 10 NACHTEN VANAF € 5.530,- P.P.

ALTIJD GOED ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een bestemming die bij iedere reiziger in de smaak zal vallen. De combinatie van stad, safari en strand zorgt voor voldoende afwisseling. De prachtige accommodaties die Talisman selecteert kunnen zelfs de meest verwende reiziger bekoren en wist je dat er nergens in Afrika zoveel exclusieve restaurants per vierkante kilometer te vinden zijn? In de prachtige Talisman special Stad, Safari & Strand reis je van het bruisende Kaapstad naar een ongerepte safaribestemming in de Kleine Karoo en eindig je de reis aan een parelwit zandstrand.

PRIJS 15 DAGEN/ 13 NACHTEN VANAF € 5.495,- P.P.

WOEST AVONTUUR CANADA

Seraphine en Monica, Talisman bestemmingsspecialisten, reisden wat af in Canada. Zij stelden een routesuggestie samen die het beste van de Canadese Rockies en de diversiteit van British Columbia optimaal combineert. Je bezoekt prachtige natuurgebieden als Banff National Park, Jasper National Park en Whistler, gaat voor de kust van Vancouver op zoek naar Orka’s en geniet van het bruisende Vancouver.

PRIJS 17 DAGEN/ 15 NACHTEN VANAF € 6.720,- P.P.

TEL 078-6142788 I BEZOEK WWW.TALISMAN.NL I MAIL MAIL@TALISMAN.NL Connected februari/maart

13


thema

Tekst Arjan van Os

Kunstmatige intelligentie

vriend of vijand?

Volgens velen is Frankenstein van Mary Shelley (1818) de eerste science-fictionroman ooit. De hoofdpersoon Victor zou je, vanuit onze tijd bezien, de pionier van onderzoek naar singulariteiten kunnen noemen. Halverwege het eerste boek roept het monster Victor toe: ‘U bent mijn schepper, maar ik ben uw meester; gehoorzaamt!’ Tweehonderd jaar later kunnen we ons afvragen of deze situatie nog wel zo onrealistisch is. Maar in plaats van een monster samengesteld uit lichaamsdelen van dode mensen, gaat het nu om gladde en glanzende robots die slimmer zijn dan wij.

inmiddels in de zettabytes. Deze oceaan van informatie is steeds beter gestructureerd en via een groeiend aantal API’s voor ons beschikbaar. Dan zijn er nog de almaar groeiende mogelijkheden van de toegepaste informatica. Voeg deze drie factoren samen in slimme algoritmes, en je krijgt modellen en patronen in real-time die mensen niet kunnen creëren of bevatten. Het is duidelijk dat het niet lang meer duurt voordat we algoritmes kunnen maken die het menselijk begrip te boven gaan.

‘Profiteren van de ongekende rekenkracht van de robot’

Binnen de robotica behoort kunstmatige intelligentie (AI) tot de meest controversiële onderwerpen. Auteur en computerwetenschapper Ray Kurzweil gelooft dat rond het jaar 2029 computers alles kunnen doen wat wij nu kunnen - maar dan beter. Hoewel de critici het er niet mee eens zijn, lijkt die mogelijkheid steeds dichterbij te komen. Niemand kan ontkennen dat de basis er al ligt. De hoeveelheid beschikbare data loopt

14

Connected februari/maart

Introductie van het monster

De ontwikkeling van AI is een van de meest fascinerende huidige trends. Frankenstein is niet langer puur science

fiction. The Big Techs zijn biljoenen aan het investeren in AI-systemen; kijk bijvoorbeeld naar Watson van IBM, dat de nuances van de menselijke taal en de context van vragen begrijpt. Vergeet ook niet de alomtegenwoordige informatienavigator Siri van Apple, en de slimme regio-specifieke Cortana van Microsoft. Van beschrijvende systemen die informatie produceren zijn het inmiddels voorspellende systemen geworden die inzichten produceren en gebruikers helpen betere beslissingen te nemen. De nieuwste stap is een systeem dat op zijn taken vooruitloopt en zelflerende intelligentie bezit.

Veranderingen omarmen

Binnen de financiële technologie is er een flinke toename te zien in het aantal AI-gerichte startups. Ingenieurs en wetenschappers op het gebied van big data zetten bedrijven op rond lerende


software voor investment banks en nieuwe cybersecurity-oplossingen. Maar ook binnen risicomanagement, dat aan het hart van elke bank ligt, worden voorspellende en taakstellende systemen geïntroduceerd. Deze leveren efficiëntere risicomodellen dan de huidige versies, die veelal omschrijvend van aard zijn. In de komende jaren zal AI waarschijnlijk aan invloed winnen binnen de financiële dienstverlening. Het begint bij backend-functies

zijn ze meer autonoom en klant- en contextgevoelig, en geven ze de klant intelligentere inzichten en adviezen.

Transparantie bieden

Het wordt interessant om te zien hoe de versnelling van AI-functionaliteit zal verlopen tegen de achtergrond van de nieuwe EU-databeschermingswetten die ingevoerd worden. Vanuit wettelijk oogpunt is het heel waarschijnlijk dat de logica achter beslissingen en advies uitgelegd moet worden aan de gebruiker. De robotadviseur moet in staat zijn transparantie te bieden over de achterliggende beslisprocessen. Naast het hoe en wat van adviezen kunnen klanten hun robotadviseur dus ook flink doorzagen over het waarom: over de principes, hypotheses, uitgangspunten, logica, en denkwijze die de robot toepast. Uiteraard zijn informatiebescherming en gebruikersveiligheid ook topprioriteiten. We moeten alle mogelijkheden onderzoeken om de data van onze klanten te beveiligen en tegelijkertijd

‘Rond het jaar 2029 kunnen computers alles doen wat wij nu kunnen - maar dan beter’ zoals handelsbeslissingen overzien, fraude detecteren, en risico’s analyseren. Maar in de nabije toekomst komen daar ook frontend-functies bij, waaronder persoonlijk advies en revolutionaire manieren om met de bank te communiceren. Zo kunnen omslachtige vragenlijsten vervangen worden door natuurlijke dialoog. De ‘intelligent agent’ kan beter en sneller persoonlijk advies leveren - dag en nacht. Het helpt met verzekeringen en investeringen, denkt met je mee over welke hypotheek het beste aansluit bij je financiële toekomst, en stelt je op de hoogte als er iets bijzonders gebeurt of kan gebeuren.

te blijven profiteren van de ongekende rekenkracht van de robot.

De klant in gedachten houden

ABNAMRO zal niet morgen al de menselijke financiële adviseurs vervangen door robots, maar het concept is niet zo futuristisch als we ons wellicht voorstellen. En we kunnen nog niet zeggen in welke mate AI door zal dringen in de financiële sector. Blijft het een backend-oplossing die menselijke adviseurs bijstaat met steeds accuratere adviezen en projecties? Of omarmen klanten hun financiële avatars vanwege hun nauwkeurigheid en continue beschikbaarheid? Zoals altijd ligt het antwoord bij de klant, en zijn of haar bereidheid om zich aan te passen aan de verandering. Door nu met deze technologie te experimenteren en zich voor te bereiden op de veranderingen van de toekomst, doet ABNAMRO wat het allerbeste is voor de klant: nu alles te weten te komen om later de meest weloverwogen keuze te kunnen maken. Als scheppers van deze gladde en glanzende monsters moeten juist wij ervoor zorgen dat ze niet de baas over ons gaan spelen.

Japanse werknemers vervangen door AI-robots Fukoku Mutual, een Japanse verzekeraar, heeft zo’n 30 werknemers begin 2016 ontslagen en deze vervangen met AI-robots. De berekeningen die de voormalige werknemers moesten doen worden nu gedaan door een systeem dat is gebaseerd op de Watson Explorer van IBM. De AI-robots zullen onder andere gaan berekenen hoeveel de verzekeraar moet uitbetalen aan klanten die een levensverzekering hebben afgesloten. Volgens het bedrijf draait het hele proces om de klant. De robots maken namelijk geen fouten en zo krijgen mensen altijd een juist bedrag. Daarnaast bespaart het bedrijf jaarlijks ook nog eens 140 miljoen Yen, omgerekend zo’n 1,15 miljoen euro. Dat is inclusief de kopjes koffie die de werknemers zouden halen. Japan zou een ideaal testland zijn voor artificial intelligence-oplossingen. De bevolking van het land zou namelijk enorm krimpen door een sterke vergrijzing. Zo zagen we bijvoorbeeld eerder al een inpak-robot die een caissière in de supermarkt vervangt.

Autonomer en klantspecifieker

In de geavanceerde versie van dit idee kunnen klanten met de hulp van hun persoonlijke avatar besluiten hoe hun financiën geregeld moeten worden, hoeveel er gespaard moet worden voor de zomervakantie, hoe hoog het minimale bedrag op de huishoudrekening moet zijn en ga zo door. Met dit systeem worden rekeningen beheerd en ontvangen gebruikers alleen notificaties wanneer dat nodig is. Uiteraard worden transacties slim gecategoriseerd, komt er feedback over de financiële gezondheid en hoort de klant of de financiële doelen op koers liggen. Al deze functies bestaan al, maar in een AI-realiteit Connected februari/maart

15


tipvijf

De mooiste reizen

tipvijf

MET TRAVELESSENCE NAAR TASMANIË

Wie wildernis wil ontdekken, kan op Tasmanië zijn hart ophalen. Het eiland ligt ten zuiden van Australië en werd ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Maak kennis met de schoonheid van de natuur. Het is namelijk niet voor niets dat bijna de helft van het eiland uit nationale parken, reservaten en werelderfgoed bestaat. Verder is er veel bijzonder dierenleven te vinden met onder andere wallabyʼs, wombats, pinguïns, zeehonden, en de bekende Tasmaanse duivel. Wanneer je jouw reis bij TravelEssence boekt, profiteer je van al hun lokale kennis en ervaring. Ze komen er zelf vandaan, hebben er gewoond, gewerkt en uitvoerig gereisd.

INFO TRAVELESSENCE.NL

MET PHAROS NAAR DE PAREL VAN ISTRIË

Ben je klaar voor een vakantie in het paradijs? In het Kroatische Istrië stap je zo de mediterrane heerlijkheid binnen. Duik je in de intens blauwe zee? Of bewonder je de middeleeuwse charme van pareltjes als Rovinj, Porec en Pula. Je verblijft bij het gezellige plaatsje Vrsar, dat een schilderachtig centrum heeft en een gezellige boulevard. Je kijkt uit op de vele eilandjes voor de kust. Tip: huur een ochtend een bootje en ga een dagje eilandhoppen!

INFO 8-DAAGS HOTELARRANGEMENT KROATIË VANAF € 199,- P.P. PRIJS PHAROSREIZEN.NL (ZOEKCODE: 15224)

MET TUI SNEEUWZEKER NAAR TIROL

In en rondom Hotel Gerloserhof in het centrum van Gerlos is altijd iets te doen. Om de hoek bevinden zich de pistes met maar liefst 172 pistekilometers. Ook ouders met kinderen zijn hier hartelijk welkom dus iedereen kan hier terecht voor een degelijke portie wintersport. Genoeg van de pistes? Dan staat je een gezellige avond te wachten in de vele barretjes die Gerlos rijk is. Of in Hotel Gerloserhof zelf, die bekend staat om zijn zingende waard!

INFO TUI.NL

MET TRAVELESSENCE NAAR ARNHEMLAND In het meest noordelijke gedeelte van het Australische Northern Territory ligt het gebied Arnhemland. Nergens is de cultuur van de Aboriginals zo levendig en zijn de sporen van het verleden zo zichtbaar als hier. Omdat het een ruig gebied betreft, hebben de Aboriginals hier lang in rust kunnen leven. Het is nooit gekolonialiseerd en werd in 1931 officieel benoemd tot Aboriginal reservaat. Het reservaat is afgesloten van de buitenwereld en je hebt speciale toegangsbewijzen nodig om er te komen.

INFO TRAVELESSENCE.NL

MET PHAROS NAAR HARZ

Kom je genieten van prachtige natuur midden Harz aan de voet van de Bocksberg in Duitsland? De Harz biedt schitterende wandelmogelijkheden langs kabbelende beekjes, klaterende watervallen en spectaculaire bergkloven. Na een flinke inspanning kun je heerlijk ontspannen in het comfortabele hotel Harzhöhe waar je kunt genieten in het zwembad of van de wellness-faciliteiten die het hotel je biedt. Ook voor treinliefhebbers valt er genoeg te beleven, want je kunt met de stoomtrein naar de top van de Brocken of op bezoek bij de de Unescowerelderfgoedstad Goslar, waar je prachtige vakwerkhuizen vindt.

INFO PHAROSREIZEN.NL

16

Connected februari/maart


FOTO

FAIR

ZATERDAG 20 MEI & ZONDAG 21 MEI 2017

Het spectaculairste foto-evenement van de Benelux! RUIM 120 WORKSHOPS EN MASTERCLASSES VAN BEKENDE FOTOGRAFEN, EDUCATIEVE LEZINGEN, MEER DAN 70 STANDHOUDERS, FOTOMOMENTEN, DEMONSTRATIES EN SPECTACULAIRE AANBIEDINGEN VAN ONZE VERKOOPPARTNER EN VEEL MEER, ZIE DE WEBSITE!

www.fotofair.nl

Guido Sterkendries

Event Center, Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek De Fotofair 2017 is hét foto, media en drone evenement voor foto- en videoliefhebbers wordt zowel binnen als buiten gehouden over meer dan 15ha! Met een educatief karakter wordt ervoor gezorgd, dat u aan het einde van de dag vol inspiratie naar huis gaat. U kunt direct voor de deur parkeren. Nieuw: fotografica beurs!

Wil Vestjens

Mis h et niet! Voorverkoop €12,50, Workshops vanaf €12,50

Nieuw! Fotografica beurs!


thema

De beste headphones

voor muziek tijdens je workout Werken aan je gezondheid gaat het lekkerste wanneer je luistert naar je favoriete muziek. Het aanbod van headsets bedoeld om mee te sporten is echter enorm. Wij helpen je om een goede keuze te maken.

JAYBIRD FREEDOM Kenmerken

• Draadloos Secure fit-systeem voor goede pasvorm en comfort • Zweetbestendig • Geleverd met oplaadclip voor acht uur speeltijd

'De earbuds laden op in het meegeleverde doosje'

PRIJS € 149,- INFO JAYBIRDSPORT.COM

SAMSUNG GEAR ICONX Kenmerken

• Opspatwaterbestendig • Volledig snoerloos • De earbuds laden op in het meegeleverde doosje PRIJS € 205,88 INFO SAMSUNG.COM

LG TONE ACTIVE Kenmerken

• Draadloos earbud/hoofdband hybride geeft flexibiliteit • Zit stevig op het hoofd • Accu gaat achttien dagen mee in standby-modus PRIJS € 95,99 INFO LG.COM

MONSTER ADIDAS SPORT RESPONSE Kenmerken

• Blijven goed zitten dankzij SportClip • Goede geluidsisolatie • Vochtbestendig PRIJS € 59,- INFO ADIDAS.COM

JBL REFLECT MINI BLUETOOTH Kenmerken

• Voor binnen- en buiten geschikt • Reflecterend draad voor zichtbaarheid • Inclusief afstandsbediening en microfoon PRIJS € 79,- INFO JBL.COM

18

Connected februari/maart


KLIPSCH R6I Kenmerken

• Geen concessie tussen kwaliteit en comfort • Ingebouwde afstandsbediening • Vier verschillende eartips meegeleverd voor goede pasvorm

'Batterijduur tot 12 uur'

PRIJS € 64,- INFO KLIPSCH.COM

MOTOROLA VERVELOOP+ Kenmerken

• Zweetbestendig • Batterijduur tot 12 uur • Ingebouwde microfoon voor telefonie of spraakopdrachten PRIJS € 89,99 INFO MOTOROLASOLUTIONS.COM

PLANTRONICS BACKBEAT FIT Kenmerken

• Comfortabel in de oren • Zweetbestendig • Heerlijk licht PRIJS € 99,99 INFO PLANTRONICS.COM

'Voorzien van Active Noise Cancelling'

NUFORCE NE-770X Kenmerken

• Earbuds die hi-res audio ondersteunen • Isoleert audio van het omgevingsgeluid • Weegt slechts 12 gram PRIJS € 49,95 INFO NUFORCD.OPTAMA.COM

SAMSUNG LEVEL U Kenmerken

• Mooi design • Voorzien van Active Noise Cancelling • Accu gaat tot 11 uur mee PRIJS € 129,- INFO SAMSUNG.COM

Connected februari/maart

19


connected

ProbeerService

4x hot

Als Connected-lid mag je kosteloos de nieuwste gadgets en software voor een aantal weken uitproberen via onze ProbeerService. Maar wat hebben we zoal in het assortiment? Wij lichten vier producten voor je uit. Kijk op www.aaconnected.nl voor meer informatie over de ProbeerService!

CAMLINK PANORAMISCHE ACTIONCAM

Ooit weleens een 360-gradenfoto gemaakt? Met de Camlink panoramische actioncam wordt het realiteit. Deze 360-graden 2K-actiecamera heeft elke functie om de actie op te nemen en steeds opnieuw weer tot leven te brengen. Hij beschikt over ingebouwde wifi zodat je livebeelden naar verschillende devices kunt streamen. Doe je dat naar een smartphone, plaats deze dan in een VR-bril en maak kennis met je zelfgemaakte virtual reality -opnames. Schiet je liever beelden onder water, ook dat kan, want deze cam is waterdicht tot een diepte van 30 meter. Hoe cool is dat!

SWEEX VIRTUAL REALITY-BRIL

Duik in je smartphone met deze virtual reality-bril van Sweex. Met de bril kun je HD-video’s bekijken, films beleven en helemaal opgaan in je favoriete games. De lensafstand is aanpasbaar zodat het beeld perfect overkomt. Tevens zorgt het ergonomisch design ervoor dat de bril comfortabel blijft zitten.

ROLLEI SECURITY CAM

Met deze mini wlan security cam houd je je waardevolle spullen goed in de gaten. De cam is eenvoudig te installeren en heeft bewegingsdetectie, een geïntegreerde luidspreker en video aan boord. De videoresolutie bedraagt 720p en ook nachtopnames zijn mogelijk. Deze cam is ideaal te gebruiken voor babytoezicht, beveiliging van je huis of kantoor en monitoren op afstand. De hoogte van dit kleine wonder bedraagt nog geen 12 cm en met een lens-angle van 110 graden komt alles goed in beeld.

KÖNIG FULL HD DASHBOARD-CAMERA

Met deze dashcam kun je al je autoritten in full HD vastleggen. De lens heeft een beeldhoek van 140 graden, dus elk cruciaal moment wordt tot in detail vastgelegd. Een ingebouwde G-sensor legt opnames vast en bewaart deze in geval van een botsing. De ingebouwde bewegingsdetectie zorgt ervoor dat de camera automatisch begint met filmen als je gaat rijden. Handig is een speciale knop op de camera waarmee je snapshots kunt maken.

20

Connected februari/maart


SecurityKISS Keep It Smart & Simple

Houd uw internetverbinding beveiligd en anoniem met

SecurityKISS Tunnel

Download het gratis programma!

www.securitykiss.com www.securitykiss.be


MEI VAKANTIE TOPPER! vanaf

199 p.p.

Exclusieve lezersaanbieding voor personeel van ABN-Amro!

8-DAAGS HOTELARRANGEMENT KROATIË Parel van Istrië

Ben je klaar voor een vakantie in het paradijs? In het Kroatische Istrië stap je zo de mediterrane heerlijkheid binnen. Duik je in de intens blauwe zee? Of bewonder je de middeleeuwse charme van pareltjes als Rovinj, Porec en Pula. Je verblijft bij het gezellige plaatsje Vrsar, dat een schilderachtig centrum heeft en een gezellige boulevard. Je kijkt uit op de vele eilandjes voor de kust. Tip: huur een ochtend een bootje en ga een dagje eilandhoppen! Het verblijf

Resort Petalon ligt aan zee, op 15 minuten lopen van het charmante vissersplaatsje Vrsar. Het resort ligt in het groen en kijkt uit op het blauw van de zee. Er is een buitenzwembad, dat eveneens uitzicht op zee biedt. Verder heeft het resort een restaurant, pizzeria, pub, café en een poolbar. Ook voor de sportliefhebber is er genoeg te doen. Er zijn o.a. tennisbanen, volleybal, tafeltennis en een gerenommeerde duikschool. De kamers hebben airco, douche, toilet, tv, kluis, koelkast en balkon.

Inbegrepen:

• 7x overnachting met ontbijtbuffet • 7x dinerbuffet • Fruit bij aankomst op de kamer • Fles wijn bij aankomst op de kamer • 2 uur minigolf • toeristenbelasting

Prijzen

2-p.k. standaard

2-p.k. superior

Familiekamer

2-kmr app. max 3p.

2-kmr app. max 4p.

3-kmr app. max 6p.

28/04-05/05

199

229

239

229

239

259

Kinderkorting

(bij min. 2 volbetalenden op de kamer) 2 p.kmr superior 2 t/m11 jaar: gratis 2 p.kmr superior 12 t/m16 jaar: 50% korting Familiekamer 2 t/m16 jaar: 50% korting Prijzen in € p.p. Niet inbegrepen: reserveringskosten (€20 en kosten Calamiteitenfonds (€2,50). Wijzigingen voorbehouden.

www.pharosreizen.nl/gelezen-in/connected | 023 - 55 42 870 | zoekcode 15224


fotografie

Twee nieuwe camera’s van Fujifilm:

Snel en retro

Tekst Jasper van Bladel

Fujifilm introduceert in een hoog tempo nieuwe modellen. Zo is er de nieuwe X-T20 en de nieuwste variant in de X100-range, de X100F. In Engeland konden we al met de nieuwe Fujifilm-camera’s werken.

Fujifilm introduceert de nieuwe camera’s op een bijzondere plek: Althorp House van de familie Spencer. Het is de woning van de jongere

serie. De camera bevat een geüpdatete sensor, een vernieuwd autofocussysteem, doet langer met één acculading en heeft een verbeterde ergonomie. De X100F is een compacte camera, maar is niet té klein. De camera heeft een mooi compact objectief, waardoor je hem gemakkelijk op kunt bergen. Ook is het een discrete camera, ideaal voor straatfotografie. De X100F is voorzien van een FUJINON 23mm f/2 objectief, een 24.3 megapixel aps-c X-Trans CMOS III beeldsensor en X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor. Het autofocussysteem van de camera heeft ook een update ondergaan. Deze heeft nu een sneller algoritme en telt 91 (en tot 325) autofocuspunten, waarvan 49 van het type fase detectie. Verder is de

‘De X100F is een compacte camera, maar is niet té klein’ broer van Diana Spencer, Lady Di. Tussen de familiefoto’s van de huidige Earl of Spencer konden we kennismaken met de X-T20 en de X100F. Twee camera’s die er in de traditie van Fujifilm mooi retro uitzien, maar aan de binnenkant vol zitten met moderne techniek.

X100F

De X100F is de vierde generatie in de X100 rangefinderPrijs € 1.399,-. Info fujifilm.nl

draaiknop voor het wijzigen van de ISO instelling nu geïntegreerd met die voor de sluitertijd, een kleine hint naar oude filmcamera’s. Hierdoor kun je gewoon door de zoeker blijven kijken terwijl je de instellingen aanpast. Filmen kan ook met de X100F en gebeurt in volledig HD. Al met al geeft de X100F je het gevoel met een klassieke meetzoeker onderweg te zijn, maar biedt tegelijkertijd veel moderne techniek. De vierde generatie X100 is op het eerste gezicht een fijne camera en een mooie opvolger in de X100 range.

X-T20

De X-T20 combineert de kracht van de duurdere X-T2 met de handzaamheid van een compacte behuizing. De camera beschikt over dezelfde 24 megapixel aps-c sensor als de immens populaire X-T2 en X-Pro 2 die vorig jaar op de markt kwamen en heeft een aanzienlijk beter autofocussysteem dan de voorganger. Ook is de X-T20 uitgerust

Prijs € 1.199,-. Info fujifilm.nl met de X-Processor Pro beeldprocessor die in combinatie met de X-Trans CMOSIII sensor moet zorgen voor haarscherpe beelden met zeer natuurgetrouwe kleurweergave. Het autofocussysteem van de X-T20 heeft 325 autofocuspunten, waarvan het middelste deel bestaat uit 49 fasedetectie autofocuspunten. Om in elke situatie scherp te stellen beschikt de X-T20 over vijf voorinstellingen die het gemakkelijk maken om onderwerpen te volgen. In de praktijk is de X-T20 een erg fijne camera, voorzien van een zeer degelijke retro-jas. De X-T20 ligt fijn in de hand door het bescheiden formaat, terwijl het toch een serieuze camera is, dat bewijzen de specificaties. Een indrukwekkende sensor, een mooi autofocussysteem en de bekende beeldprocessor maken dat deze camera heel veel kan, maar daar zelf erg bescheiden over blijft. Connected februari/maart

23


fotografie

Dé fotografietrends Tekst Jasper van Bladel

van 2017

niveau. Ook de middenformaatcamera, vroeger erg populair, is weer terug in de spotlight. Maar nu zonder spiegel. Hasselblad laat dat zien met de X1D en ook Fujifilm pakt groots uit met de GFX 50s. Deze markt wordt door de moed van deze twee fabrikanten weer hoopvol nieuw leven ingeblazen.

Wat brengt 2017 op fotografiegebied? Wat zijn de trends en welke camera’s wil je absoluut hebben? Lees verder, want je bent straks weer helemaal op de hoogte!

Het nieuwe jaar is alweer even onderweg, maar toch is het goed om te kijken wat 2017 voor je in petto heeft op fotografiegebied. Welke camera’s en objectieven wil je absoluut hebben en wat zijn de noviteiten, trends en ontwikkelingen?

Spiegelreflex en systeemcamera

Eén ding is duidelijk: Het zijn spannende tijden in fotografieland. Niets is meer wat het ooit was en de ontwikkelingen die de laatste jaren voorzichtig zijn begonnen zetten nu keihard door. De traditionele spiegelreflex heeft een serieus probleem nu de markt in rap tempo wordt overgenomen door de

Canon EOS M5

Een hoop ontwikkelingen dus aan de bovenkant van de markt, voor de serieuze amateur en de professional. Maar ook aan de onderzijde van de markt rommelt het. Canon EOS M5

compacte systeemcamera. En waarom ook niet? De systeemcamera is vaak heel veelzijdig, compact én goed. De tijd dat je als professional per se een spiegelreflex moest hebben liggen alweer een tijdje achter ons. En ook de mensen die tot nu toe niet in de spiegelloze camera geloofden moeten nu toegeven dat aan een dergelijk systeem tegenwoordig nog maar weinig nadelen kleven. Het zou kunnen zijn dat in dit jaar het omslagpunt bereikt wordt, het punt waarop er voor het eerst méér systeemcamera’s

dan spiegelreflexen verkocht worden. Fabrikanten zoals Canon en Nikon krabben zich achter de oren en zien dat moment met rasse schreden dichterbij komen. We gaan zien of de Canon EOS M5, de eerste serieuze spiegelloze camera van het merk, succes heeft. De andere ‘grootheid’ Nikon bestaat in 2017 honderd jaar en daarom verwachten we ook van hen een verjaardagscadeau in de vorm van een spiegelloze camera.

Spiegelloze markt

Toch kunnen we zeggen dat de fabrikanten die al vroeg meededen in de spiegelloze markt nu voorop lopen qua ontwikkelingen. Het gaat dan om Fujifilm, Olympus en Sony. Zij hebben een voorsprong en weten nu zowel snelheid als beeldkwaliteit te combineren in compacte camerabody’s. Daarnaast is er een andere ontwikkeling gaande op het hogere

24

Connected februari/maart

Compactcamera

‘Heb je aan een smartphone tegenwoordig niet genoeg?’ Dat is een vraag die je de laatste tijd veel voorbij hoort komen. De camera in onze telefoon is inmiddels zo goed geworden, dat je eigenlijk geen compactcamera meer nodig hebt. Toch? Toen we ongeveer tien jaar geleden kennismaakten met de telefooncamera waren we, terecht, sceptisch. Er was inderdaad sprake van een camera, maar om nu te zeggen dat je er een fatsoenlijke foto mee kon maken gaat wat ver. Even snel iets vastleggen, dat kon er wel mee. Hoe anders is het nu: sinds een jaar of drie / vier zijn de camera’s in onze telefoons zo goed dat het nut van een compactcamera niet meer helemaal duidelijk is. Wat zijn de voordelen van een compactcamera? Dat hij compact is, uiteraard. Maar dat is een telefoon ook. Verder? De beeldkwaliteit verschilt tegenwoordig niet meer van een smart-


Kodak Ektra

phone-camera, waarschijnlijk is je telefoon zelfs in staat om betere foto’s te

vinden om de foto’s naar de smartphone of computer te verzenden. Daarbij:

‘Fabrikanten die al vroeg meededen in de spiegelloze markt nu voorop lopen qua ontwikkelingen’ maken bij weinig licht. Waar de compactcamera vaak weer een voordeel heeft, is op zoomgebied. Met je telefoon kun je vaak alleen optisch zoomen, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Het delen van foto’s is in deze tijd ook belangrijk, maar tot een tijdje geleden kon je dat niet echt op een gemakkelijke manier met je compactcamera. Nu hebben veel (duurdere) compactcamera’s die mogelijkheid wel, al kan de gemiddelde consument het nog behoorlijk lastig

je telefoon heb je altijd bij je. Laat dat nu écht een groot voordeel zijn.

bestaansrecht, of is het zaak voor de camerafabrikanten om te gaan kijken naar de mogelijkheid om ook telefoons te gaan bouwen? We zien het al voor ons: een iPhoneconcurrent van Nikon of Canon. Kodak doet dat min of meer al met de Ektra.

2017

De ontwikkelingen op cameragebied gaan dus ontzettend hard en daarom zijn het ook erg interessante tijden als je zelf fotografeert

of van fotografie houdt. Wat gaat er gebeuren met de compactcamera en de spiegelreflex nu deze twee cameratypes gevaar lopen door de opkomst van de systeemcamera en de smartphonecamera? En wat gaat er allemaal gebeuren op middenformaatgebied? 2017 wordt een interessant jaar, dat is wel duidelijk. Fujifilm GFX 50s

Probleem

Doordat de compactcamera terrein verliest, zie je de laatste tijd dat camerafabrikanten inzetten op de high-end compactcamera, die dan vervolgens qua prijs, sensor en mogelijkheden weer tegen de systeemcamera en de instap-spiegelreflex schuren. Kortom: de compactcamera heeft een probleem. Wat denken jullie? Heeft de compactcamera nog Connected februari/maart

25


fotografie

Peak Design Slide Summit Edition Als je een camera koopt, zit daar bijna altijd een draagriem bij. De meeste mensen zullen deze riem dan ook blijven gebruiken. Er zijn echter genoeg alternatieven, die handiger, mooier en veelzijdiger zijn, zoals de Peak Design Slide Summit Edition. Een normale camerariem kennen we allemaal. Een zwart of grijs exemplaar waarmee je je camera om je nek kunt hangen. Vaak staat het logo van je cameramerk er ook nog op, maar daar blijft het dan ook bij. De Peak Design Slide Summit is een waardige vervanger voor die standaardriem. Niet alleen ziet de riem van Peak Design er een stuk leuker uit, hij is ook erg praktisch en veelzijdig inzetbaar. Het

grote voordeel van de Peak Design Slide Summit is dat de riem erg veelzijdig en gemakkelijk aan te passen is. Veelzijdig omdat je hem als een sling, nekriem of als schouderband kunt dragen. Via de ingenieuze bevestiging van de riem aan de camera kun je deze ook heel snel losmaken en op een andere manier weer vastmaken. De Slide beschikt namelijk over Peak Design’s ‘Anchor Link systeem’ Bij een klassieke

camerariem is dat vaak een werkje waarvoor je echt moet gaan zitten, omdat daar geen los te halen koppeling tussen zit. Bij de Peak Design is dat wel zo, de riem en de camerabevestigingspunten zijn losse onderdelen. Ook handig: de riem wordt geleverd met een aluminium ARCA-Swiss compatible snelkoppelingsplaatje, zodat je je camera snel en eenvoudig op je statief kunt bevestigen.

Prijs € 65,Info transcontinenta.nl/ peak-design

8.0

Samyang AF 50mm f1.4 FE

Samyang maakt mooie lenzen, waarbij je zelf dient te focussen. Tot nu. Met de Samyang AF 50mm f1.4 FE is dat anders. Deze lens, bedoeld voor gebruik op camera’s met een Sony E-Mount, heeft wél autofocus. Met de Samyang AF 50mm f1.4 FE brengt de ZuidKoreaanse fabrikant nu ook een lens mét autofocus op de markt. Met de Samyang AF 50mm f1.4 FE brengt de ZuidKoreaanse fabrikant nu ook een lens mét autofocus op de markt. Een lens met een brandpuntsafstand van 50mm is een ideale portretlens, zeker als er ook nog eens een fijne lichtsterkte bij komt kijken. Deze Samyang heeft allebei, dus dat belooft veel goeds. De lens is fijn qua maatvoering, niet te groot én ook niet te klein. Tegenover de recent uitgekomen 50mm f/1.4 van Sony zelf is

26

Connected februari/maart

hij zelfs klein om te zien. De lens is gemaakt van metaal, zodat hij een zeer solide indruk maakt. De zonnekap is overigens wel van plastic. Deze lens is speciaal ontworpen voor gebruik op Sony camera’s met de E-Mount. De autofocus, voor deze lens natuurlijk een belangrijk onderdeel, werkt accuraat en snel. De lens focust precies waar je de focus wilt hebben liggen,. De minimale scherpstelafstand ligt op 45 centimeter. Dat is een prima bruikbare

afstand, zeker bij portretten. Met deze 50mm f/1.4 levert Samyang een mooie 50mm lens af, die je goed kunt gebruiken voor een portret met mooie scherpte én fraaie onscherpte. De bouwkwaliteit is goed en het formaat is mooi in verhouding met de camera’s waarvoor de lens bedoeld is. Deze lens is een mooie keuze als je een camera met Sony E-mount hebt en op zoek bent naar een goede portretlens mét autofocus.

Prijs € 629,Info samyangbenelux.com

9.0


Tamron 16-300mm

f/3.5-6.3 DiII VC PZD Macro Reiszooms zijn ideaal voor de vakantie en voor alle situaties waarin je veel wil fotograferen maar weinig lenzen wil meenemen. De nieuwe Tamron 16-300 voor APS-C biedt een uniek en zeer interessant zoombereik. Een reiszoom is een ideale lens voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Deze Tamron heeft een bereik van 16mm tot 300mm, wat betekent dat je er een beeldvullend portret mee kunt maken, maar er bijvoorbeeld ook prima mee op safari zou kunnen gaan. Een leeuw op grote afstand fotografeer je met deze lens zonder problemen. Dit maakt de Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 DiII VC PZD een erg veelzijdige lens, waardoor je niet steeds van lens hoeft te

wisselen. Heel fijn, want zo kun je snel inspelen op wat er voor je lens gebeurt. Fijne kenmerken van deze Tamron zijn verder de ingebouwde beeldstabilisatie en de stille autofocus. De beeldstabilisatie maakt het mogelijk om langer uit de hand te fotograferen, je wint er maar liefst vier stops mee. Onscherpe foto’s behoren tot het verleden. De PZD ultrasoonmotor maakt het mogelijk om snel en stil scherp te stellen. Je kunt overigens altijd manueel

de focus bijstellen, mocht je dat willen. Uniek is ook de macrofunctie van deze lens, waarmee je bijvoorbeeld een paddenstoel of een sieraad prachtig in beeld kunt krijgen. Uniek, want er zijn niet veel lenzen te vinden die én een goede macrostand én 300mm tele combineren. Kortom: de Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 DiII VC PZD Macro is een erg veelzijdige en fijne lens door het grote bereik, de fijne vibratiereductie en de unieke macrofunctie.

Prijs € 599,Info transcontinenta.nl/ tamron

8.0

Retrospective 6

Compact en stijlvol in de stad Het is niet altijd nodig om met een enorme fototas rond te lopen. Als je bijvoorbeeld een dagje straatfoto’s wilt gaan maken, verruil je de grote fototas voor een compact en stijlvol alternatief zoals de Retrospective 6 van Think Tank. In de stad ben je graag wendbaar en als het kan ook nog een beetje stijlvol. Een grote fototas is daar niet op zijn plaats, dus verruil je deze voor een handzaam alternatief. Think Tank biedt je de Retrospective 6, een stijlvol en compacte tas die er ook nog eens leuk uitziet. Hij is gemaakt van een beige safariachtige ruwe stof en komt met een zachte draagriem voor over je schouder. Ondanks de bescheiden omvang past er toch erg veel in de tas. Hij is speciaal ontworpen met de

Prijs € 172,50 In de Retrospectiveserie zijn ook andere versies leverbaar, al vanaf € 139,Afmetingen 34.5 x 20 x 17cm Gewicht 1.2 kg Info transcontinenta.nl/ think-tank compacte systeemcamera in gedachten, maar ook een dlsr met of zonder grip past gewoon in deze tas. Grote teleobjectieven kun je maar beter thuislaten, maar daar heb je als straatfotograaf ook niet zoveel aan. Al met

al is de Retrospective 6 een erg fijne en stijlvolle fototas die ideaal is voor in de stad. Hij ziet er daarnaast ook stijlvol genoeg uit om eventueel voor andere doeleinden te gebruiken. Legio mogelijkheden dus!

9.0

Connected februari/maart

27


fotografie

Foto Toon van der Ven Tekst Toon van der Ven

FOTO VAN DE MAAND

CAMERA PENTAX K5 II-S | LENS SIGMA 17-70 MM BRANDPUNT 26MM | SLUITERTIJD 1/350S DIAFRAGMA F/8 | ISO 200 en handmatige instellingen

TYPISCH NEDERLANDS - Op authentieke wijze wordt uit een stuk hout een klomp vervaardigd en aangezien het hier om een paar gaat, dient dat ook nog eens in stereo te gebeuren. En passen moet het dan ook nog. De klompenmaker staat de hele tijd gebogen over zijn schragen. Dat is hier goed in beeld gebracht, de man vormt als het ware de omlijsting van de klomp en alle kijkrichtingen wijzen dan ook naar de activiteit bij de klomp. Hij is wat krap in beeld gebracht en niet helemaal zichtbaar, maar op dit soort markten is de publieke belangstelling veelal zo groot dat je weinig ruimte hebt en krijgt om voor een betere compositie te kiezen.

nog wel wat speling geweest. In het geval van 17mm was ook de man links niet zo afgesneden, al was hij er nooit echt op gekomen. Rechttrekken van de foto zou hier ten koste zijn gegaan van de klompenmaker zelf en dat zou niet gewenst zijn, vandaar de ietwat rare compositie en stand. Je ziet de spaanders in het rond vliegen en tevens kun je zien hoe scherp de gutsen zijn aan de grootte en rechte snede van de spaanders op de grond.

Hier is een 17-70mm lens gebruikt op 26mm, dus er was

De belichting werd wederom, zoals Toon gewend is, handma-

28

Connected februari/maart

tig bepaald en geeft een gedegen beeld. Een prima binnen dit thema passende foto, Nederland en klompen worden immers in één ademteug genoemd, samen met de tulpen overigens. Al lijkt dat tegenwoordig meer en meer te verwateren en komen er helaas allerlei (minder positieve) zaken voor in de plaats. Nog op te merken valt dat Toon met zijn tweede inzending (Nederland, mistland) een gedeelde tweede plaats behaalde, ergo een maximale score voor hem in deze ronde.

MEEDOEN? MELD JE AAN OP DE CONNECTED-FOTOLIST VIA DE CONNECTEDWEBSITE Stuur via fotovdmaand@ aaconnected.nl per thema maximaal twee foto’s voor het einde van de bij het thema genoemde maand. De inzendingen worden geplaatst op de Connected-website. Alle leden van de lijst mogen stemmen op de inzendingen. Na afloop van de stemronde wordt de uitslag bekend gemaakt. Meedoen is een laagdrempelige manier om je foto’s te laten beoordelen.


advertorial

Kip piri piri onder de Portugese zon Met een cocktail op je strandbed aan zee, een wandeling langs de boulevard en daarna aanschuiven in een restaurantje voor typische Portugese lekkernijen. Verse schaalen schelpdieren, pittig gekruide kip piri piri en toe een pastéis de nata, het bekende Portugese roomgebak. Niet voor niets keren er jaarlijks duizenden vakantiegangers terug naar het zuidelijkste deel van Portugal.

8-DAAGSE VLIEGREIS NAAR DE ALGARVE VANAF

€ 349,-

Het hele jaar door kun je je aan de kust van de Algarve goed vermaken, maar het voorjaar is wel extra lekker. De temperaturen lopen weer op, waardoor je lekker buiten zit en al aan het strand of het zwembad kunt liggen. De zomerse drukte ben je nog voor, dus er is overal plek op de terrassen en in de restaurants.

Albufeira

Ooit was Albufeira een traditioneel vissersdorp, nu is het dorp uitgegroeid tot de belangrijkste badplaats van Zuid Portugal. Je vindt hier uitgestrekte zandstranden, een pittoreske oude binnenstad en een moderne haven. Van restaurants met lokale visspecialiteiten tot aan pizza’s en bars met Happy Hours: er is hier écht voor ieder wat wils. Vanuit Albufeira rijd je met een huurauto gemakkelijk naar dorpjes en afgelegen strandjes in de omgeving.

Vila Galé Cerro Alagoa****

We kunnen kort zijn. Wie logeert in Vila Galé Cerro Alagoa valt als een blok voor het grote buitenzwembad. Hier kun je vroeg in de ochtend wat baantjes trekken, of je ’s middags met een boek op een ligbed nestelen. De ligging van het hotel is perfect, je loopt aan de ene kant zo de oude stad van Albufeira in en aan de andere kant vind je de hip and happening ‘Strip’. En natuurlijk heeft het hotel zelf ook genoeg bars, restaurants en een avondprogramma met entertainment.

8-DAAGSE VLIEGREIS - VILA GALÉ CERRO ALAGOA - VANAF € 349,- P.P. • Retourvlucht naar Faro • Retourtransfer tussen de luchthaven en hotel • 7 overnachtingen incl. ontbijt • Nederlandse reisleiding ter plaatse EXCLUSIEF • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking • Boekingskosten: € 20,- per online boeking, € 25,- per telefonische boeking en € 29,50 per reisbureauboeking • Eventuele toeslag vlucht

Kijk op www.tui.nl/connected, bel TUI: 0900-8847 (€ 0,70 per gesprek) of bezoek een TUI winkel. De prijs is een vanaf prijs, o.b.v. 2 personen per kamer en een economy vlucht, en is beperkt beschikbaar op geselecteerde data. Aanbieding geldig tot 31 maart 2017. Voor meer informatie en boeken ga naar www.tui.nl/connected, bel met TUI: 0900-8847 (€ 0,70 per gesprek) of ga langs bij een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing. Connected februari/maart

29


thema

De leukste stedentrips Op avontuur in Europa

Tekst Peter Güldenpfennig

Of het nu gaat om binnenland of buitenland, de wereld ligt in feite voor je open. Wij helpen je een eind op weg en zetten de leukste en mooiste Europese steden voor je op een rij. Super voor een dagtrip, midweek of misschien wel langer!

BERLIJN

Geen Europese stad heeft zo’n groei doorgemaakt in diversiteit en cultuur als Berlijn. Hippe eettentjes, vele musea en mooie plekjes gecombineerd met een rijke historische achtergrond typeren de Duitse hoofdstad. Met het vliegtuig ben je er binnen een uur, maar reizen richting Berlijn met de trein is ook mogelijk met een directe Intercity vanuit Amsterdam.

Berlijn highlights:

• Reichstag: een historisch gebouw met een unieke architectuur. Sinds 1999 is het Duitse parlement hier (weer) gezeteld. Opvallend is de koepel die het gebouw al van verre typeert. Bezoek

PRAAG

De hoofdstad van Tsjechië voelt aan als een reis door oud-Europa. Niet vreemd dus dat UNESCO de historische binnenstad van Praag in zijn geheel op de werelderfgoedlijst heeft gezet. Een rechtstreekse vlucht kost je slechts anderhalf uur waarna je je in een andere wereld bevindt.

Praag highlights:

• Sint-Vituskathedraal: deze veertiende-eeuwse kathedraal ligt op de Hradčany burchtheuvel en vormt een baken van herkenning van de stad. In de kathedraal is het mogelijk om de koninklijke crypte te bezoeken, maar ook de St. Wenceslaskapel, gewijd aan de patroonheilige van

30

Connected februari/maart

is gratis maar je moet je wel van tevoren aanmelden via bundestag.de. • Alexanderplatz: niet een mooi plein, maar wel een heel gezellig plein met verschillende markten en bijna dagelijks diverse evenementen. Om te shoppen ga je naar het wonderschone Galeria Kaufhof. • Holocaust monument: een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is ontworpen als plek om te herdenken én als speelplaats om foto’s te nemen. Respecteer het kunstwerk wel, want het is niet toegestaan om op de blokken te staan.

Tsjechië - Sint Wenceslas, is de moeite waard. • Petřín-uitkijktoren: gebouwd naar aanleiding van de jubileumtentoonstelling in 1891. Er werd naar Parijs uitgeweken om daar leentjebuur te spelen bij de Eiffeltoren ter inspiratie voor de bouw van de uitkijktoren. Naast een tentoonstelling kun je ook de stad vanaf het uitkijkplatform bekijken. • Zoo van Praag: de dierentuin van Praag is ruim zestig hectare groot en heeft onder meer vogels, olifanten, nijlpaarden, gorilla’s, ijsberen en nog veel meer bewoners. Ook zijn er veel speeltuinen te vinden, dus kinderen zullen zich hier zeker vermaken.


BRUGGE

In België is altijd wat te doen, in ieder geval in de stad Brugge. Deze gemoedelijke stad barst van de charmes. Met de auto ben je vanuit Nederland in een mum van tijd in Brugge, maar ook is er een directe lijn met de Thalys vanuit Amsterdam. Dat kost je zo’n drie uur.

Brugge highlights:

• Rondvaart: Brugge is ruim voorzien van unieke romantische wateren om te ontdekken. De stad wordt dan ook het Venetië van het noorden genoemd. Opstapplaatsen bevinden zich door heel de stad.

KOPENHAGEN

De hoofdstad van Denemarken is, met dank aan Hans Christian Andersen, een echte stad voor sprookjesliefhebbers. Maar ook Bourgondische bezoekers hebben genoeg ruimte om zich te vermaken dankzij de vele terrasjes die de stad rijk is. Met de auto vanuit Nederland reizen kan, maar er gaan ook diverse langeafstandsbussen vanuit Nederland en met het vliegtuig ben je er in anderhalf uur.

Kopenhagen highlights:

• Nyhavn: de haven van Kopenhagen en vol met leuke bars en restaurants tussen knusse

BOLOGNA

Zeg je bogen, dan zeg je Bologna. Want deze Italiaanse stad staat er vol mee. Je kunt er heerlijk tussen de rood gekleurde gebouwen dwalen en de straatjes die de oude delen van de stad met elkaar verbinden worden vinden elkaar in het centrum op het Piazza del Nuttuno en het Piazza Maggiore. Hoewel het met de auto een eind rijden is, ben je er binnen een uurtje met het vliegtuig!

Bologna highlights

• Sint-Petroniusbasiliek: deze gotische kerk wordt gezien als belangrijkste kerk in Bologna, ondanks dat het aartsbisdom

• Choco Story: hou je van chocola, dan mag een bezoek aan Choco Story niet ontbreken. Dit chocolademuseum vertelt je de geschiedenis van deze (Belgische) lekkernij. Ook leuk voor kinderen met een quiz die zich door het museum verspreidt. • Brugge anno 1468: liefhebbers van geschiedenis kunnen losgaan tijdens dit evenement. In een historische kerk wordt je tijdens een bourgondisch diner meegenomen naar het Brugge van 1468, inclusief narren, valkeniers en ridders die voor het vermaak zorgen.

oude panden van meerdere eeuwen oud. Tip: bezoek de haven ‘s avonds, want de verlichting maakt de haven een echte eyecatcher. • Strøget: Parijs? Milaan? Ha, de echte fashionkenners gaan naar Strøget, een voetgangersgebied vol kleine unieke boetiekjes. Hier vind je ook vele pleinen die de sfeervolle stad accentueren. • Dyrehavsbakken: Met Dyrehavsbakken heeft Denemarken het oudste nog bestaande pretpark ter wereld. De toegang is gratis, maar voor attracties moet je wel betalen.

is gevestigd in de San Pietro kathedraal, ook in Bologna. • Universiteit: de oudste universiteit van Europa bevindt zich in Bologna en is van zichzelf al indrukwekkend om te bezoeken. Ook vandaag de dag is het nog een echte studentenstad en is het er dus ook lekker bedrijvig. • Eten: het stikt in Bologna van de restaurants en dat is niet voor niets: de stad wordt gezien als culinair middelpunt binnen Europa. De stad waar bolognesesaus is uitgevonden heeft verder een zeer rijke keuken. Bologna verlaat je dan ook goed gevuld, zowel cultureel als culinair! Connected februari/maart

31


advertorial

Philips FX5 Ongestoord genieten van je mooiste muziek De Philips FX5 biedt een prachtige geluidskwaliteit én veel draagcomfort. Een ideale koptelefoon om ongestoord van je mooiste muziek te kunnen genieten. Geniet van het beste geluid dankzij eersteklas drivers en een aanpasbare Bass Boost. Met die verstelbare Bass Boostregeling geniet jij van perfecte bastonen bij elk type muziek. Deze hoofdtelefoon is licht en robuust, waardoor deze lang meegaat en langdurig draagcomfort biedt. Hij weegt maar 168 gram, zodat je vergeet dat je een koptelefoon draagt. De Philips FX5 biedt dus zowel goed en krachtig geluid als fijn draagcomfort. De grote oorschelpen houden hinderlijk omgevingsgeluid buiten de deur, zodat je ongestoord naar je favoriete muziek kunt luisteren. De neodymium-drivers zorgen voor een ongelooflijk krachtig magnetisch veld. Gevolg: subtiele vocale schakeringen en rijkere basresponsen die nieuwe dimensies toevoegen aan melodieën die je al jaren kent.

€ 49,95

€ 14,95

'De Philips FX5 biedt dus zowel goed en krachtig geluid als fijn draagcomfort' SPECS PHILIPS FX5 PrijsInklapbaar Ja | Draagwijze Hoofdband Gewicht 168 gram | Impedantie 32 ohm Kabellengte 1,2 Meter | Afstandsbediening Ja Microfoon In snoer | Diameter drivers 40 mm Minimale frequentie 8 Hz | Gevoeligheid 104 dB Maximale frequentie 25.000 Hz Geschikt voor (iOS/Android/universeel) Universeel

De 'Connected Personeelsvoordeelwinkel' biedt exclusieve kortingen op elektronicaproducten en gadgets. Profiteer geheel vrijblijvend van een wisselend en gevarieerd aanbod met kortingen tot wel 70%. Doe er je voordeel mee!

32

Connected februari/maart

Gebruikersnaam connected Wachtwoord voordeel


Bijzondere vogels spotten... ...à la TravelEssence. Natuurlijk: Nieuw Zeeland heeft bijzondere vogels die u nergens anders ter wereld tegen komt. Op Kapiti Island ziet u ze allemaal. Maar als u een ontmoeting wil hebben met een stel écht heel bijzondere vogels, dan moet u ons nodig bellen. Wij brengen u in contact met de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori. Zij zijn al sinds mensenheugenis de bewakers van natuurschatten als deze. Niet alleen Kapiti Island, maar ook Kaikoura, met haar vele walvissen, of het Urewera regenwoud, bijvoorbeeld. Met tochten, rondleidingen en verhalen laten de Maori graag die bijzondere kant van Nieuw Zeeland zien. Met kleren aan weliswaar, maar daarom niet minder puur natuur. Nieuw-Zeeland

met echte Nieuw-Zeelanders, net als wij; wij komen er immers vandaan en weten u precies die plaatsen te laten zien die u bij niemand anders te zien krijgt. Daarom maken deze exclusieve ontmoetingen een onmisbaar onderdeel uit van de rondreis die we voor u, en vooral met u, organiseren. Daarbij regelen we kleinschalige accommodaties en activiteiten voor u, en een uitgekiend rustig reisschema, met eigen vervoer, zodat u optimaal van Nieuw Zeeland kunt genieten. Voorproefje? Bel 030-27 25 335 voor een afspraak bij ons of bij u thuis. U bent ook welkom op één van onze presentatiedagen op de Oudegracht in Utrecht. Of kijk op www.travelessence.nl.

Onze lokale kennis maakt het verschil ...


service

Postadres

Connected Postbus 283 (AA 8112) 1000 EA Amsterdam

Over Connected

De personeelsvereniging Connected is onderdeel van de personeelsvereniging ABN AMRO. Alle Connected-leden zijn hierdoor tevens lid van PV ABN AMRO en kunnen gebruikmaken van de aanbiedingen van PV ABN AMRO. www.aaconnected.nl www.pvabnamro.nl

Ledenadministratie

Alle vragen over lidmaatschap, wachtwoord, inloggen: ledenadministratie@pvabnamro.nl

Connected-bestuur

(met aandachtsgebieden)

• Martin Tokkie Voorzitter, afgevaardigde PV ABNAMRO hoofdbestuur, Commercie, Promotie & Ledenwerving, Helpdesk, DigitaalService

• Henk van den Ouwelant Penningmeester

• Eugenie Gijsberts Redactie, Communicatie

• Edwin Post ProbeerService, Internet & Social Media

Discussiegroep

Met een abonnement op een discussiegroep kun je in contact komen met medeleden, vragen stellen en beantwoorden en tips en trucs delen. Voor aan-/afmelden en informatie: forum@aaconnected.nl fotografie@aaconnected.nl

ProbeerService

Vragen en ideeën over de ProbeerService en het gratis proberen van apparatuur: probeerservice@aaconnected.nl

Aanbiedingen (Commercie)

Neem altijd eerst contact op met de leverancier van de aanbiedingen. Contactgegevens kun je vinden op de website.

Academy

Vragen over cursussen en workshops: evenementen@aaconnected.nl

DigitaalService

Alle vragen over het digitaliseren van analoge media: digitaalservice@aaconnected.nl

Evenementen

Alle vragen over de Jaardag en andere evenementen: evenementen@aaconnected.nl

Fotografie

Alle vragen over fotografie en fotobewerking: fotografie@aaconnected.nl

Internet en Social Media

www.aaconnected.nl www.facebook.com/aaconnected www.twitter.com/PVAAConnected

Helpdesk

Alle vragen over problemen met pc’s en aanverwante apparatuur: helpdesk@aaconnected.nl

Voor vragen kun je tussen 19:00 en 22:00 uur ook bellen met:

Peter Eijlander (020 636 74 58)

Jan van Es (036 534 36 67)

Martin van den Heykant (076 501 87 95)

Martin Tokkie (via helpdesk@aaconnected.nl)*

© 2017 Clipboard Publishing

Connected is een uitgave van Clipboard Publishing in samenwerking met de personeelsvereniging Connected voor haar leden. Connected verschijnt zes keer per jaar. Het is niet toegestaan om in Connected gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst van Clipboard Publishing. Pr-bureaus en fabrikanten die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties of ander promotiemateriaal dienen zich te wenden tot de uitgever/ hoofdredactie. Het centrale e-mailadres voor persberichten is redactie@aaconnected.nl

Connected aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door fouten in het ontwerp of de publicatie van artikelen.

Connected-redactie

Alle vragen, kopij en opmerkingen: redactie@aaconnected.nl Eugenie Gijsberts (portefeuille en coördinatie) Dick de Graaf Jan van Koeverden Brouwer

Vaste Connected-rubrieken

Edwin Post (ProbeerService) Dennis Wooning (Kort en simpel)

Bijdragen

Robert Kalle Arjan van Os Toon van der Ven

Social Media

Connected kun je ook vinden op Facebook en Twitter: www.facebook.com/aaconnected

Een uitgave van:

Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: +31(0)15-7600.700 Fax: +31(0)15-7600.760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever

Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Redactie

Jasper van Bladel Peter Güldenpfennig Bart Remmers Menno Visser Tiewen Visser redactie@thecontentgroup.nl Tel: +31(0)15-7600.707

Marketing & PR

Tim Beemer Kyra Bos Sven de Heer marketing@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Sales

Bart Arkesteijn Ersoy Caliskan Patrick Koper Mitchell Koymans Janick Ter Mors Kick van Poeteren Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.770

Traffic

Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700

Vormgeving

Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos

Drukkerij

Senefelder Misset, Doetinchem

Twitter: #aaconnected

Vragen over Facebook: facebook@aaconnected.nl Vragen over Twitter: twitter@aaconnected.nl

Frank Vos (via helpdesk@aaconnected.nl)* * Ook voor Apple-vragen

Connected is powered by

34

Connected februari/maart


Op de Vinyl Placemats 4st kan er naar hartenlust worden gemorst! Deze placemats die op lp-platen lijken, kunnen heel wat hebben. Een diner met familie of vrienden? Met deze retro placemats ziet je tafel er in een handomdraai feestelijk uit. Ze worden geleverd in een set van 4 met verschillende kleuren: blauw, roze, groen & geel. Zo heeft iedereen zijn favoriete vinyl place mat! Combineer ze met de bijpassende onderzetters!

Kenmerken: • • Vinyl Placemat • Placemat met record design • • Set van 4 •

Verschillende kleuren: blauw, roze, groen & geel. Afmetingen: Ø 39 cm Materiaal: Polypropylen

Meer dan 600 gadgets op voorraad. Vóór 20:00 besteld is morgen in huis. √ Koop op rekening √ Verzending binnen 24 uur √ Binnen 30 dagen retour √ Gratis verzenden vanaf € 50

9

Connected 1.2017  

www.aaconnected.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you